אם לא יהיו הפתעות מיוחדות, היום בערב ישחק דומיניק תים בפעם האחרונה כשחקן מקצועי ויפרוש מסבב ה-ATP.
בשנה כזו בה מסתלקים מאיתנו אדמו"רים נפילים כנדאל ומארי, הפרישה של תים נדחקת שלא בצדק לשולי החדשות. אולם תים ראוי ליחס מיוחד. הוא לא סתם עוד שחקן.
את הקריירה של תים יש להבין על רקע תקופת עלייתו לצמרת. תים פרץ לחיינו כשניצח את סטאן ואוורינקה במדריד אי שם ב-2014 כנער-גבר מחוצ'קן למדי, ונדחק לצמרת שנתיים לאחר מכן, בשנה בה העפיל לשישה גמרים בסבב וניצח בין היתר את נדאל (על חימר) ופעמיים את פדרר (כולל על דשא). הפופולריות שלו נסקה גם בזכות פוסטים נחמדים שכתב בפייסבוק בהם סיכם את החוויות שלו מכל משחק וטורניר, אותם חתם ב-"באמוס", על משקל "ואמוס", בקטע לא לגמרי ברור אבל לגמרי חמוד.
בתקופה ההיא, באמצע העשור הקודם, הסבב היה אוליגופול, כאשר ארבעת גדולי הדור זוכים בכל דבר שזז וואוורינקה מפריע להם מעת לעת. לשם ההמחשה, מ-2011 עד 2016, שש שנים תמימות, ארבעה שחקנים זכו ב-50 מתוך 54 טורנירי מאסטרס שהתקיימו. אלה מספרים מטמטמים שאין להם אח ורע בתולדות הטניס.
ההישגים התקדימיים האלה של ארבעת הגדולים קרו, מן הסתם, מכיוון שהם טניסאים היסטוריים. אבל הם התאפשרו גם מכיוון שהדור שאמור היה לפרוץ אחריהם מיאן להגיע. ילידי תחילת שנות ה-90 היו כישלון.
מסתובב במרשתת סרטון נחמד ובו דומיניק תים אוכל ארוחת ערב עם אלכס דה מינור וקספר רוד (ילידי 1998 ו-1999), והשלושה משוחחים. רוד ודה מינור מתפארים בכך שלצדם צמחו המון טניסאים מצוינים מסבב הנוער. ואז הם שואלים את תים: תגיד, נגד מי בכלל שיחקת בג'וניורס? ותים משיב: דווקא היו שחקנים לא רעים, למשל קרבאייס עשה קריירה יפה.
רוברטו קרבאייס באיינה, אתם מבינים?
תים נאלץ לפלס לו דרך בארץ לא זרועה. היו לפניו שחקנים שניסו לאתגר את הדיקטטורים כמו ואוורינקה, צונגה, ברדיך, סודרלינג, פרר, דאווידנקו, דל פוטרו ואחרים. אבל כל אלה עלו וצמחו במקביל לגדולי הדור. הדינמיקה ביריבויות האלה הייתה שונה, והציפיות מתים היו אחרות. הוא תויג מהתחלה בתור "הדור הבא", "מי שיערער על ההגמוניה" וכד', תוך שמשא הציפיות של האוהדים שיבוא איזה משיח שיגוון את הסדר הקיים נופל כמעט אך ורק על כתפיו, מכיוון שלא קם אף שחקן אחר בגילו שעשה סימנים של איכות.
הציפיות נבעו גם מכך שתים היה שחקן מעולה, ומהנה מאוד לצפייה. מי שקרא את הביוגרפיה של דודי סלע (אף פעם לא מאוחר, אגב) כבר מכיר את הסיפור של גונתר ברזניק, מי שאימן את תים בשנותיו המעצבות וטען שתים הוא פסל השיש המפואר ביותר שיצר, גם כי עבד קשה כל כך וגם כי מלכתחילה היה עשוי מחומר בעל פוטנציאל משובח.
תים החל לממש את ההבטחה כשהעפיל לחצי הגמר באליפות צרפת, ואז עוד פעם, ואז לגמר, ואז לעוד גמר, ואז גמר באוסטרליה, חמש שנים רצופות בהן התקרב לכאורה לתואר הגראנד סלאם הנכסף אך נעצר שוב ושוב על ידי נדאל וג'וקוביץ', שנים בהן שיחק טניס מופלא בשלל משחקים שהפכו לקלאסיקות; מי לא זוכר את המשחקים מול נדאל בארה"ב ואוסטרליה, את הניצחונות הגדולים מול ג'וקוביץ' ופדרר באליפויות סוף העונה ובאינדיאן ולס, את ארבעת הנצחונות שלו מול נדאל על חימר (יותר מכל טניסאי אחר, מלבד ג'וקוביץ'), את המשחקים הצמודים מול מדבדב וזברב.
אולם הוא נעצר, שוב ושוב ושוב, על ידי אותם שחקנים, אותם נפילים בני אלים שתארי הגראנד סלאם היו רשומים על שמם בכוכבים, שהיו ככוח טבע שתים לא הצליח להשתוות לו ברגעים החשובים באמת. כשזברב ואז ציציפס ואז מדבדב עלו להם ואיימו להאפיל עליו, נראה היה שתים עשוי להיכנס לרשימה הארוכה של טניסאי ה-"כמעט", אלה שהיו כמעט מהטובים ביותר, כמעט זכו בתארי גראנד סלאם, כמעט רשמו את שמותיהם בדפי ההיסטוריה. אתם יודעים, טניסאים כמו תומאש ברדיך - מולטי מיליונר, שחקן עצום, מדהים, ניצח את כולם, שיחק בגמר וימבלדון, ושבעוד עשרים או שלושים שנים ההיסטוריה כמעט תשכח ממנו לגמרי, מצב עניינים בלתי צודק ובלתי נמנע גם יחד.
ואז הגיעה הקורונה. עולם הטניס שקט ודמם לו, הטניסאים נאספו אל בתיהם, נערות חבטו כדורים מגג לגג מעל רחובות הערים השוממים, וכעבור חודשים ארוכים נערכה אליפות ארה"ב שונה ומשונה, בלי קהל, באצטדיון ארתור אש עצום וריק בו חבטות הכדור הדהדו מהכסאות החשופים. נדאל לא השתתף בתחרות, וג'וקוביץ' הודח ממנה לאחר שחבט כדור תועה לעבר גרון של שופטת קו אומללה, וזהו, הדבר קרה - לראשונה בקריירה שלו, בין דומיניק תים לבין גביע גראנד סלאם לא עמדו לא נדאל ולא ג'וקוביץ'.
תים שיחק מול מדבדב בחצי הגמר שרבים ראו כ-"גמר האמיתי", וזה היה משחק מעולה, אינטנסיבי, ובו תים גבר על מדבדב בשלוש מערכות צמודות במיוחד, ובסופו מדבדב אמר שבעיניו תים הגיע לרמה של הגדולים ביותר, והטניס שלו כבר לא נופל מזה שלהם.
הגמר, לעומת זאת, היה קשה לצפייה. ידיהם של תים וזברב רעדו עד כדי כך שכמעט