עם החזרה הצפויה של טראמפ לבית הלבן, שוב עולות הקריאות ל'דה-דולריזציה'. אבל בעוד כולם מדברים על 'חלופות לדולר', סין - שאמורה להוביל את המהלך - דווקא מגלה כמה קשה להשתחרר מהתלות במטבע האמריקני. הנה למה:
הרצון של סין להפחית את התלות בדולר ברור: בשנתיים האחרונות, בייג'ינג הובילה מהלכים משמעותיים בכיוון - החל מהסכמי סחר ביואן עם ברזיל וארגנטינה, דרך הרחבת מערכת התשלומים CIPS כחלופה למערכת SWIFT האמריקנית, ועד לקריאות פומביות של בכירים סינים להפחית את השימוש בדולר. אבל בין הרצון ליכולת יש פער עצום.
למעשה, סין ניצבת בפני שלושה אתגרים מרכזיים: ראשית, אתגר טכני של נזילות - היואן סובל ממגבלות חמורות בשל מדיניות בקרת ההון הנוקשה, והנתונים מדברים בעד עצמם: בעוד שהדולר מעורב ב-88% מעסקאות המט"ח העולמיות, היואן מעורב רק ב-4.3%.
שנית, אתגר כלכלי - רזרבות המט"ח של סין, כ-3.3 טריליון דולר, מוחזקות ברובן בדולרים כי פשוט אין מספיק נכסים איכותיים במטבעות אחרים.
ושלישית, האתגר הפוליטי-חברתי, שהוא אולי המורכב מכולם.
כדי להפוך את היואן למטבע עולמי, סין חייבת לשחרר את ההגבלות על תנועות הון. אבל שחרור כזה עלול להוביל לחוסר יציבות פיננסית, שבתורה יכולה לגרום למשבר כלכלי ולערער את היציבות החברתית - ובכך לאיים על שלטון המפלגה הקומוניסטית. זה בדיוק מה שקרה בקנה מידה קטן יותר ב-2015, כששוק המניות הסיני קרס.
המערכת הפיננסית הסינית עצמה מהווה מכשול נוסף. היא בנויה כמבוך מורכב של הגבלות ופיקוח, עם שלושה סוגי מניות שונים (A, B, ו-H) וכללי מסחר נפרדים לכל אחד. זה אולי מגן על הכלכלה המקומית, אבל הופך את היואן לפחות אטרקטיבי בזירה הבינלאומית.
דוגמה מאלפת: כשרוסיה ניסתה לבצע "דה-דולריזציה" לפני המלחמה באוקראינה, היא הצליחה להעביר חלק גדול מרזרבות המט"ח שלה ליואן. אבל סין, עם רזרבות פי 15 מאלו של רוסיה, פשוט לא יכולה לעשות את אותו הדבר - אין מספיק נכסים "בטוחים" במטבעות אחרים שיכולים לקלוט כמות כזו של הון.
סין לא מעוניינת להרוס את המערכת הפיננסית העולמית - היא רוצה להשתלב בה בתנאים שלה. אבל גם כשיש התקדמות, היא לרוב פחות דרמטית ממה שנדמה.
לדוגמה, בעוד שחלקו של היואן בתשלומים חוצי גבולות של סין עלה מ-20% ב-2016 ל-50% ב-2024, רוב העלייה נובעת מתנועות הון בין סין להונג קונג, לא מסחר בינלאומי אמיתי. זוהי דוגמה מצוינת לפער בין כותרות מרשימות למציאות מורכבת.
כדי שהיואן יוכל באמת לאתגר את הדולר, סין תצטרך לעבור רפורמות יסודיות במערכת הפיננסית שלה, מה שבתורו כנראה ידרוש רפורמה פוליטית כלשהי. גם אם לא סיום שלטון המפלגה, לפחות מוכנות לספוג אי-יציבות מסויימת בשווקים.
עד אז, הדולר יישאר המלך. כי בסופו של יום, מטבע עולמי הוא כמו שפה - הוא חזק בדיוק כמו מספר האנשים שמשתמשים בו. והדולר? כולם מדברים אותו.