המשחק הגדול

@greatgamepodcast


ערוץ הטלגרם של המשחק הגדול.

לעדכוני חדשות - https://t.me/greatgameupdates

רוצים עוד מהמשחק הגדול? מוזמנים להצטרף למועדון המנויים - https://bit.ly/2UvoyV6

המשחק הגדול

17 Oct, 18:01


ברכות על החיסול! 🥂🇮🇱
אבל ניצחון מוחלט יגיע רק כשכל תנועת חמאס תהפוך מצורעת
אל תתנו לאנשי חמאס להפיל את אשמת המלחמה על סינוואר
כל התנועה צריכה להיעלם

עם ישראל חי!

המשחק הגדול

13 Oct, 10:02


מהו ניצחון מוחלט? איך ניתן להגיע אליו? ולמה כדאי להעמיק במלחמות העתיקות שבין רומא וקרתגו כדי לחזור למושכלות היסוד על המלחמה והשלכותיה?

שמחתי להתארח בפודקסט ״הטוב האפשרי״ של השילוח כדי לדון על המאמר. על מה דיברנו? על חיסול רעיונות, שבירת רוח האויב, ואיך כל זה קשור למלחמה בעזה.

האזנה/צפייה מהנה!

יוטיוב: https://youtu.be/m9RoCxoqVkM?feature=shared
ספוטיפיי: https://open.spotify.com/episode/1WNLHBnE8nxs4gtfpJOnZC?si=i_ZpzKX4QJW5M-2QRDYoIA

המשחק הגדול

07 Oct, 18:35


צריך גם לזכור שאיראן משחקת את המשחק הארוך, רוצה שמנגנון ה-snapback יפקע באוקטובר 2025. כל דבר שיוכל להיות תירוץ להגעה להסכם גרעין, או אפילו לאפשר למנגנון לפקוע, ינוצל ע״י איראן. המעצמות המערביות רק ישמחו על האפשרות לא להטיל סנקציות ולהימנע ממשבר באזור.

אולי דווקא ישראל היא שזו צריכה להציע ריסון או הבלגה מצידה, אם המערב מוכן להפעיל את המנגנון.

המשחק הגדול

07 Oct, 18:00


שמחתי להתארח בפודקסט ״זמן עתיד״ לשיחה עולמית בגובה 50 אלף רגל: על סין, על ארה״ב וכמובן המזרח התיכון.

האזנה נעימה!

https://open.spotify.com/episode/52314jy9MDh9jNOhHjWbFU?si=0vFWe16aT9eOqo2ipvPD4w

המשחק הגדול

02 Oct, 08:48


רגע לפני החג אני שמח לשתף את מאמרי ״הדרך לניצחון המוחלט״.

הכותרת מפוצצת, אבל המאמר צנוע - הוא מנסה לברר מהו ניצחון, מה זה בכלל ״ניצחון מוחלט״ ומציע (אולי) דרך חדשה לחשוב על הסכסוך עם הפלסטינים, איך לסיים אותו, וגם לתת קונצנזוס חדש לימין ולשמאל בארץ.

אני רוצה להודות לשילוח על תחרות הכתיבה שהמריצה אותי לכתוב, וממליץ בחום לעשות מנוי לכתב עת שעוסק בכל מה שבוער - בגישה מעמיקה.

קישור לקריאה:
https://hashiloach.org.il/the-way-to-a-total-victory/
שנה טובה! 🍯🍎

המשחק הגדול

01 Oct, 17:40


ישראל יכולה לתקוף 3 קטגוריות של מטרות:
1. כלכליות.
2. צבאיות.
3. פוליטיות.

תקיפה רק של מטרות צבאיות לא באה בחשבון, לאור הירי על ריכוזי אוכלוסייה.
אז השאלה אם כוללים כלכלי, פוליטי או גם וגם.

משטר האייתוללות באופן עקבי לאורך ההיסטוריה הראה שהוא דואג להישרדות שלו. אחרי הפלישה האמריקנית לעיראק ב-2003 למשל, המשטר עצר את תוכנית הגרעין שלו מחשש שהוא הבא בתור.

ישראל חייבת לכלול מטרות פוליטיות, אפילו רק פוליטיות-צבאיות, כמו מפקדים בכירים במשה״מ.

המשחק הגדול

01 Oct, 17:17


ישראל חייבת להגיב באופן לא פרופורציונאלי.

כל תגובה מדודה למתקפה האיראנית רק תעודד תוקפנות.

המערכה עברה לאיראן, בהצלחה לכוחותינו 🫡

המשחק הגדול

30 Sep, 18:49


זאת ניתן לעשות, לדעתי, באמצעות הקרנת כוח ישירה על איראן. אם באמצעות תקיפה של מתקן נפט או גז טבעי, בסיס צבאי, או מאגר אמל״ח. המטרה של הפעולה המוגבלת תהיה:
א׳ להמחיש לאיראן שישראל מוכנה לגבות ממנה מחיר על תמיכתה בפרוקסי, מה שיחתור תחת ההיגיון האסטרטגי האיראני לתמוך בהם – הם אמורים לספוג את המחיר, לא איראן.
ב׳ להמחיש לאיראן את הפגיעות שלה בפני הכוח האווירי הישראלי, נגדו לטהרן כנראה אין מענה הגנתי הולם.

אם איראן תחליט להסלים, היא תכנס לדילמה של מלחמה אזורית. עדיף יהיה לה לבחון מחדש את האסטרטגיה האזורית שלה. ישראל צריכה להצהיר שזאת מטרתה – להפסיק את התמיכה האיראנית בפרוקסי, ולהזהיר את טהרן מהתקדמות תוכנית הגרעין.

בכל מקרה, ישראל צריכה להיות מוכנה להעברת מוקד המערכה לאיראן, עם סיום המערכה בלבנון, כשתהיה.

רק צעדים אלה, שחורגים מעבר לניצחונות צבאיים נקודתיים, יכולים לחולל שינוי אסטרטגי של ממש.

הדרך עוד ארוכה. אבל אם נלמד מההיסטוריה ונראה את התמונה הגדולה כפי שעשה חנו, נוכל להימנע מגורלה של קרתגו. הבה ננצל את ההזדמנות שנקרתה בפנינו - לחזק את הביטחון, ליצור הרתעה, ולחתור לשלום. עכשיו הזמן לחשיבה מפוכחת ולפעולה נחושה.

המשחק הגדול

30 Sep, 18:49


חיסול נסראללה הוא דרמטי, אך אסור לנו להתבלבל - אפילו מוות של ארכי-מחבל הוא רק צעד נוסף בדרך לשינוי אסטרטגי עמוק במצבה של ישראל. מה צריכים להיות היעדים שלנו? ומה יכול ללמד חנו הגדול מקרתגו?

ב-216 לפנה"ס, חניבעל ברקה השיג ניצחון מסחרר על רומא בקרב קאנאי. בתוך יום אחד הוא הצליח להשמיד כמעט לחלוטין שמונה לגיונות רומיים שמנו יחד כ-50,000 חיילים. אובדן קטסטרופלי לרומאים. מעודד מן הניצחון, חניבעל שלח את אחיו מאגו לסנאט הקרתגני כדי לספר על הניצחון ולבקש תמיכה בציוד ותגבורות.

בנאום נלהב, מאגו תיאר את ההישג חסר התקדים, את המפלה המוחצת שנחלו הרומאים, ואת העובדה שחניבעל מצא עצמו עמוק בשטח האויב כשהוא חופשי לנוע כרצונו.

כדי להמחיש את היקף האסון הרומאי, מאגו הציג כמות אדירה של טבעות זהב - אותן טבעות שענדו האצילים והסנאטורים הרומאים שנהרגו בקרב. הוא ערם את הטבעות על רצפת הסנאט ודרש שיישלחו לחניבעל כוחות נוספים, אספקה ומשאבים כדי שיוכל להשלים את המשימה ולהפיל את רומא על ברכיה.

אך חנו, סנאטור ויריבם הפוליטי של האחים ברקה, סירב לעשות זאת. הוא הודה כי קאנאי היה ניצחון יוצא דופן, אך הטיל ספק במשמעות האסטרטגית שלו לטווח הארוך. "כמה ערים בלטיום עברו לצד חניבעל בעקבות הקרב?" שאל חנו. התשובה הייתה - אף לא אחת. "וכמה מבני השבטים הרומאים ערקו אל המחנה שלנו?" המשיך לשאול. גם כאן, מאגו נאלץ להודות - אף לא אחד.

״והאם הרומאים שיגרו שליחים לבקש שלום״ שאל. ״לא״ השיב שוב מאגו.

"Bellum igitur," inquit, "tam integrum habemus quam habimus qua die Hannibal in Italiam est transgressus."

״המלחמה אם כן״, אמר, ״נותרה ללא שינוי כמו ביום בו חניבעל חצה לאיטליה״.

בהתבסס על תשובותיו של מאגו, חנו טען בלהט שקאנאי לא שברה את רצונם של הרומאים להמשיך ולהילחם. הוא הזהיר שאם קרתגו תיתפס לאשליה שהיא קרובה לניצחון רק בגלל הצלחה זו, היא עלולה לאבד את המלחמה. הניצחון בקנאי היה חשוב, אבל לא מכריע.

הלקח של חנו מקרב קאנאי רלוונטי גם היום. חיסולו של נסראללה הוא אכן הישג מרשים ומחליש באופן משמעותי את חיזבאללה בטווח המיידי. אולם, בדומה לקרתגו לאחר קנאי, ישראל עדיין ניצבת בפני אתגרים אסטרטגיים שאיתם היא חייבת להתמודד כדי למצות את ההצלחה הנוכחית.

לא יצאנו למלחמה כדי לחסל את נסראללה. יצאנו אליה כדי להסיר את איום הטילים עלינו ולהשיב את התושבים לצפון. כיצד ניתן לעשות זאת?

ראשית, המדינה האחראית ליישום החלטה 1701 היא לבנון, ורק לבנון. שום גוף בינלאומי לא יכול להפקיע את הריבונות הלבנונית על שטחה ואת האחריות שלה לאכוף את ריבונותה בשטחה. הדבר הכי קרוב לכך הוא ליצור חיץ שיהיה שומם מבני אדם, והוא יאכף על-ידי מנגנון בינלאומי.

משום שלבנון נכשלה ביישום ההחלטה, ישראל צריכה להפקיע מידיה שטח, חיץ (שרוחבו צריך להיקבע) כדי להסיר את האיום הקרקעי מצפון ישראל. הפקעה יכולה להיות בכיבוש והחזקת השטח, או כיבוש והרס השטח, כך שיהיה שטח הפקר שתאסר הכניסה אליו.

עם סיום הקמת החיץ, ישראל תהיה מוכנה להפסקת אש. עם החיץ והפסקת אש, ישראל תהיה פתוחה לנהל משא ומתן עם לבנון על המצב הסופי של הגבול, תחת שני תנאים:
הכרה בישראל
ומשא ומתן ישיר, שלא דרך מתווך.
הסכם שלום יכול לכלול הסדרי ביטחון לדרום ביטחון, כפי שיש לנו בחצי האי סיני עם מצרים.

למה יש חשיבות להפקעת שטח מלבנון? השליטה בחיץ פוטרת אותנו מלהיות תלויים במצב הפוליטי בלבנון. סביר שלבנון ניצבת בפני נקודת מפנה: היחלשות חיזבאללה יכולה לעזור למדינה סוף-סוף לבחור נשיא ולקבל ממשלה מתפקדת, או שהיחלשות חיזבאללה עלולה לדרדר את המדינה עוד עקב אלימות בין-עדתית.

ישראל לא צריכה לסמוך לא על האפשרות של ממשלה מתפקדת בביירות ולא על האפשרות של מלחמת אזרחים בשביל ביטחונה. כמובן, ישראל תשמח לעבוד עם הקהילה הבינלאומית לפתרון קבוע למצב, ותהיה פתוחה לשיח עם הממשלה בלבנון על בסיס הכרה בישראל, וכוונה לסיים את מצב המלחמה בין המדינות אחת ולתמיד.

ודאי, חיזבאללה יראה כל הסכם של המדינה הלבנונית כלא מחייב. וספק אם המדינה הלבנונית תוכל לאכוף את רצונה עליו, גם אם תרצה. ובכל מקרה, אין די בחיץ לטפל באיום הטילים, ואין די בו כדי למנוע את ההתארגנות מחדש של חיזבאללה.

לשם כך נדרשים שני דברים: הראשון השמדת מצבורי הטילים הנותרים, אם באמצעות פשיטות קרקעיות או תקיפות אוויריות. והשני הוא לחץ על איראן להפסיק את התמיכה בחיזבאללה בפרט, ובכל ציר ההתנגדות.

ישראל צריכה להביא את איראן לשנות את השיקול האסטרטגי בתמיכה בפרוקסי באזור. הדרך היחידה להבטיח את גבול הצפון ולהסיר את האיום הרקטי מישראל, כמו גם להבטיח שחיזבאללה לא יוכל להשתקם, היא רק באמצעות פגיעה בתמיכה האיראנית.

המשחק הגדול

05 Sep, 06:55


לידיעה https://foreignpolicy.com/2024/09/04/iran-pakistan-pipeline-gas-arbitration-economy-sanctions/

המשחק הגדול

05 Sep, 06:55


איראן רוצה לקחת את פקיסטן לבוררות עקב אי-השלמת החלק הפקיסטני בצינור גז משותף. מה יש לנו ללמוד מהמקרה?

פקיסטן, מדינה עם למעלה מ-220 מיליון תושבים, לא מצליחה להשלים פרויקט תשתית חיוני שיכול לפתור חלק ניכר מבעיות האנרגיה שלה. למה? כי היא תקועה בין הפטיש לסדן: מצד אחד היא מפחדת מסנקציות אמריקניות, שגם מקשות עליה למצוא מימון, ומצד שני היא צריכה את הפרויקט האיראני כי מאגרי הגז הטבעי שלה עומדים להיגמר בתוך עשור.

המצב הזה משקף יותר את החולשה של פקיסטן, מבעיות במסחר עם איראן. תסתכלו למשל על הודו -  הודו עושה עסקים עם איראן, קונה נשק ונפט מרוסיה, ובו בזמן מחזקת את הקשרים עם ארה"ב. לפקיסטן, לעומת זאת, כמעט ואין מרחב תמרון.

למה? כי אין לה את הכוח הכלכלי ומגוון הבריתות שיש להודו. הודו הצליחה למצב את עצמה כנכס חשוב לארה״ב, וממנפת זאת. היא בונה קשרים גם עם יפן, בריטניה, האיחוד האירופי ומדינות המפרץ הפרסי, מגבירה עוד את הערך שלה. והעוצמה המדינית הזו יושבת על עוצמה כלכלית, עם הודו נתפסת (בצדק או שלא) כ״סין הבאה״, ובכל מקרה מדובר במדינה עצומה עם שוק צומח. לעומת זאת פקיסטן חיזקה את הקשר עם סין במקביל להיחלשות הקשר עם ארה״ב. היא היום נחשבת פחות בעלת ברית אמריקנית, ויותר גרורה סינית. התלות הזו מקטינה את המינוף של פקיסטן בשני הקשרים - גם מול סין וגם מול ארה״ב. סין לא מעוניינת להשקיע בפרויקט תשתית נוסף בפקיסטן, וארה״ב כמובן לא תשקיע בפרויקט שיחבר בין פקיסטן ואיראן.

אז מה הלקח בשבילנו? ראשית, זו תזכורת לחשיבות של פיתוח כלכלה כבסיס לעוצמה לאומית. שנית, זו המחשה של הצורך בדיפלומטיה חכמה ורב-כיוונית. ושלישית, זו תזכורת לכך שגם מדינות גדולות יכולות למצוא את עצמן ב"מלכודת" גיאופוליטית אם הן לא מנהלות נכון את הקשרים והמשאבים שלהן.

המשחק הגדול

04 Sep, 08:52


פרק חדש בפודקסט! המזרח התיכון בצומת דרכים

התחרות בין ארה"ב לסין גוברת ומפעילה על המזרח התיכון לחצים כלכליים, צבאיים ופוליטיים. השאלה המרכזית היא האם האזור יקרוס ויהפוך ל"חגורת שבר", או שמא הוא יצליח להפוך ל"אזור גשר" שמקשר בין מעצמות.

🔍 מה זו בכלל "חגורת שבר"? בואו ניקח דוגמה מההיסטוריה - בתקופת המלחמה הקרה, ארה"ב תמכה בישראל ובריה"מ תמכה במדינות ערב. הסכסוכים האזוריים הפכו לשדה קרב בין המעצמות, מה שהפך אותם לקטלניים וממושכים הרבה יותר.

🌉 ומה זה "אזור גשר"? בניגוד ל"חגורת שבר", "אזור גשר" מתאר אזור שמחבר בין מעצמות יריבות ויוצר הזדמנויות לשיתוף פעולה כלכלי, טכנולוגי ותרבותי. דוגמה אחת לאזור גשר היא איחוד האמירויות, שהפכה בשנים האחרונות למוקד עולמי להשקעות, חדשנות ותחבורה. יוזמות כמו הסכמי אברהם בין ישראל למדינות ערב מצביעות על האפשרות שהמזרח התיכון יהפוך לאזור גשר המחבר בין מזרח למערב.

האם המזרח התיכון יכול להפוך לאזור כזה? המיקום האסטרטגי שלו – המחבר בין אירופה, אסיה ואפריקה – והעובדה שהוא מחזיק כמעט 50% מעתודות הנפט העולמיות, מעניקים לו פוטנציאל אדיר להיות אזור גשר. פרויקטים תשתיתיים כמו קווי הרכבת החדשים שמחברים בין המפרץ הפרסי לים התיכון, הם צעדים משמעותיים בכיוון זה.

⚖️ המזרח התיכון נמצא היום בצומת דרכים גיאופוליטי. מצד אחד, האזור נמצא תחת לחצים כבדים של מעצמות, עם מעורבות גוברת של סין וארה"ב.
מצד שני, קיימות גם הזדמנויות כלכליות אדירות עבור מדינות המזרח התיכון לנצל את התחרות הגיאופוליטית לטובתן.

דוגמה לכך היא ההשקעות של סין במדינות המפרץ הפרסי, וההשפעה הגדלה שלה בערב הסעודית ובאיחוד האמירויות. בו בזמן ארה"ב מנסה לרסן את ההשפעה הסינית דרך בריתות צבאיות וכלכליות, אך התוצאה היא שלעיתים המדינות המקומיות נקרעות בין המעצמות ולא מצליחות לפעול בצורה עצמאית. השאלה המרכזית היא האם מדינות האזור יצליחו לנצל את התחרות הזו כדי לבנות גשרים בין המעצמות, או שהן ייסחפו בתחרות ביניהן.

כדי להבין את כל התהליכים האלו לעומק, אתם מוזמנים לפרק החדש בפודקסט המשחק הגדול: "המזרח התיכון בצומת דרכים" 🎧 🎙️

https://wp.me/p1txbD-4lt

💬 מה דעתכם? האם המזרח התיכון יוכל לנצל את התחרות הגיאופוליטית בין המעצמות לטובתו? האם נצליח להפוך את האזור לאזור של שגשוג, או שנידרדר שוב ל"מרחב שבר" רצוף סכסוכים?

המשחק הגדול

12 Aug, 13:39


לח׳אמנאי,

אם במקרה אתה שוקל מתקפה ב-ט׳ באב,

תזכור מה קרה לפרסי האחרון שניסה לנצל תאריך רע ליהודים:

המשחק הגדול

11 Aug, 14:00


בין קורסק לעזה

מי שקורא לסיום המלחמה בעזה עכשיו, עם התנאים להם מוכן חמאס, לא רק מתעלם מההשלכות האסטרטגיות ארוכות הטווח, אלא גם לא קורא נכון את המפה הגיאופוליטית. לישראל יש לפחות 3 חודשים להסלים כדי לסיים את המצב בצפון ובדרום בתנאים שלה. לא מאמינים? תסתכלו על אוקראינה.

מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה ממשל ביידן עשה שני דברים: להבטיח שלאוקראינה יש את הנשק להגן על עצמה ו להבטיח שאין לאוקראינה את הנשק לנצח את המלחמה. לא חלילה כי ממשל ביידן מתנגד, פשוט הוא לא רוצה "הסלמה".

משום החשש להסלמה הממשל התעכב עם משלוחי נשק, דאג שלרוסים תהיה התרעה מספקת לפני שיגיעו - כך שיוכלו להתכונן - ואף הגביל את היכולת של האוקראינים להשתמש בנשק מערבי או בכלל לתקוף ברוסיה. במילים אחרות, ממשל ביידן תדלק את מאמץ המלחמה של קייב, ולחץ על הבלמים.
שנתיים וחצי מאוחר יותר, האוקראינים פותחים בפלישה הכי גדולה לשטח רוסיה מאז מלחמת העולם השנייה. עם הציבור באוקראינה עייף, עם החשש מהפסקת הסיוע, עם התסכול מהרסן האמריקני - קייב יצאה להתקפה, עם תוצאות יוצאות מן הכלל.

אבל מה קרה לעמדה האמריקנית בדבר הסלמה? שתי אופציות, ושתיהן נובעות מאותו דבר - ההחלטה של ביידן לא לרוץ לכהונה שנייה.

יש מי שטוען שההחלטה הביאה להקשחה בעמדת הנשיא כלפי רוסיה, אולי רוצה לסיים את המלחמה לפני סיום כהונתו. אופציה אחרת שהממשל נתפס ע"י קייב כברווז צולע, שלא יכול לא לסייע ולא להזיק - ועדיף לאוקראינה להשיג מקסימום רווחים לפני הבחירות בנובמבר. מתקפה מוצלחת ברוסיה לא רק מערערת את הקרמלין, היא גם מעודדת תומכים מערביים.

בכל מקרה, מתקפת הפתע האוקראינית בקורסק יכולה להיות שיעור לישראל: עכשיו הזמן ללחוץ להתקפה, לא לסגת. ממשל ביידן הוא ברווז צולע. צריך להיזהר לא "לדרוך לו על הראש" בפומבי, אך בו-בזמן אפשר וכדאי למתוח את הגבול איתו. החיסול של הנייה, החיסול של סוכר, התקיפה בחודיידה - הן כולן דוגמאות מן העת האחרונה של הסלמה ישראלית. כלומר אנחנו כבר מותחים את הגבול. וצריך להמשיך. עד שישראל תקבל את התנאים שהיא רוצה.

כעת העת להתקפה.