NagoftehayeTarikh @nagoftehayetarikh Channel on Telegram

NagoftehayeTarikh

@nagoftehayetarikh


ناگفته‌های تاریخ ایران و جهان
تبلیغات،پیشنهادات و انتقادات:
@mortezaarabzadeh
تاربرگ اینستاگرام ما را حتما دنبال کنید:
https://instagram.com/the_hidden_wisdoms?igshid=1ltc0ba6wpm02

NagoftehayeTarikh (Persian)

ناگفته‌های تاریخ ایران و جهان یک کانال تلگرامی فوق العاده برای علاقمندان به تاریخ است. این کانال با ارائه اطلاعات جذاب و جالب از رویدادهای تاریخی ایران و سایر نقاط جهان، شما را با دنیای پنهان تاریخ آشنا می کند. اگر علاقه مند به کشف رموز و رازهای تاریخی هستید، این کانال برای شماست. با عضویت در این کانال، به دنیایی از فرهنگ، هنر و تاریخ وارد خواهید شد که پیش از این به آن دسترسی نداشتید

مدیر کانال، @mortezaarabzadeh، با ارائه محتوای منحصر به فرد و عالی، توانسته است جمعیت بزرگی از اعضای این کانال را به خود جذب کند. شما نیز می توانید از آخرین تاریخچه ها و اطلاعات تاریخی بهره مند شوید و برای تبلیغات، پیشنهادات و انتقادات خود، با او در ارتباط باشید. حتما تاربرگ اینستاگرام کانال را دنبال کنید تا از آخرین پست ها و اخبار مطلع شوید

با عضویت در کانال ناگفته‌های تاریخ ایران و جهان، به دنیایی از داستان های شگفت انگیز و پنهان تاریخی وارد شوید و تجربه فراموش نشدنی ای را تجربه کنید.

NagoftehayeTarikh

18 Feb, 21:14


5 دلیل برای اینکه صلح در اوکراین به راحتی به دست نخواهد آمد!
_
تا قبل از انتخابات ترامپ همیشه می گفت که اگر او رئیس جمهور آمریکا می بود جنگ اوکراین هرگز رخ نمی داد و همچنین ادعا کرده بود که اگر رئیس جمهور شود به این جنگ خیلی زود خاتمه خواهد داد. اکنون دولت آمریکا گام های مهمی در راستای پایان دادن به جنگ اوکراین برداشته است اما بنا به 5 دلیل پیش بینی می کنم که جنگ اوکراین به این زودی ها تمام نخواهد شد!
@NagoftehayeTarikh
_
1-حساسیت اروپا: کشورهای اروپایی خیلی بیشتر از دولت آمریکا نگران زیاده خواهی های روسیه هستند، به ویژه همسایگان اوکراین نسبت به صلحی که دولت ترامپ دنبال می کند بدبین هستند. به همین خاطر آن ها چندان راضی به صلحی نخواهند شد که در آن پوتین پیروزی قاطع به دست بیاورد. انگلستان اگرچه دیگر قدرت امپراتوری بریتانیای سابق را ندارد، اما همچنان روسیه را بزرگ ترین دشمن اروپایی خود می داند. مسئله دیگر نفرت کشورهای شرق اروپا از روسیه است. مردم و دولت های این کشورها خاطره خوبی از دوران تسلط شوروی ندارند و توسعه طلبی های پوتین آن ها را یاد برنامه های شوروی سابق می اندازد. این کشورها به صلحی که در آن روسیه پیروز قطعی شود، به هیچ عنوان راضی نخواهند شد.
@NagoftehayeTarikh
_
2- اهمیت اوکراین: دولت ترامپ تا حالا نشانه هایی از خود بروز داده است که بر مبنای آن ها برای دولت اوکراین و شخص زلنسکی اهمیت و احترام خاصی قائل نیست. تصور آمریکایی ها مبنی بر اینکه بدون حمایت آن ها قطعاً اوکراینی ها شکست خواهند خورد غلط است. دولت و ملت اوکراین تا حالا نشان داده است که در برابر روسیه سرسخت است. اگر مقاومت آغازین اوکراینی ها در چند ماه نخست جنگ علیه روسیه نبود، غرب به حمایت از اوکراین مجاب نمی شد. روزهای اول جنگ سخن از این بود که روسیه ظرف چند روز یا چند ماه اوکراین را فتح خواهد کرد، اما مقاومت اوکراینی ها همه را غافلگیر کرد. این همان کشوری است که در طول دوران شوروی میلیون ها نفر از مردمش در اثر قحطی های ساختگی دولت مسکو تلف شدند. ناسیونالیسم اوکراینی را نباید دست کم گرفت.
@NagoftehayeTarikh
_
3- مخالفان داخل آمریکا: بسیاری از دولتمردان و سیاستمداران آمریکایی معتقدند که اقدامات اخیر ترامپ در مورد اوکراین به وجهه آمریکا ضربه خواهد زد. آمریکا همیشه سعی کرده است تا خود را متحد قابل اتکایی نشان دهد. اما عملکرد فعلی دولت ترامپ ممکن است در فضای بین الملل اینچنین تلقین کند که آمریکا اوکراین را به پوتین فروخته است.
@NagoftehayeTarikh
_
4- اهمیت ناتو: علی رغم گمانه زنی های بسیاری از سیاستمداران اروپایی مبنی بر مرگ تدریجی ناتو، و علی رغم شعار «اول آمریکا»ی دولت ترامپ، این پیمان و اتحاد همچنان آنقدر اهمیت دارد که دولت ترامپ را مجاب کند که آن را فدای صلح زورکی در اوکراین نکند. منظور از صلح زورکی صلحی است که دولت اوکراین خود موافق آن نباشد. با این روند دو راه در پیش رو بیشتر وجود ندارد. یا کشورهای اروپایی در مقابل آمریکا کوتاه خواهند آمد و به صلح ترامپی رضایت می دهند، یا کشورهای اروپایی برای نخستین بار از جنگ جهانی دوم تصمیم می گیرند راه خود را از یانکی ها جدا کنند و به تنهایی به حمایت از اوکراین ادامه دهند.
@NagoftehayeTarikh
_
5- زیاده خواهی های پوتین: رسانه های طرفدار ترامپ در آمریکا تصویر رهبری ایده آل و دلسوز از پوتین ارائه می دهند. آن ها مقصر شروع جنگ را زلنسکی و تمایلات غرب گرایانه او عنوان می کنند. اما در حقیقت آن ها در تشخیص میزان زیاده خواهی های پوتین در اشتباه هستند. البته که دولت ترامپ به دنبال صلحی نخواهد بود که در آن مسکو به تمامی خواسته هایش برسد، اما این فکر که با امتیازات اندکی هم می توان پوتین را قانع کرد اشتباه است. پوتین رهبری نیست که به این سادگی ها کوتاه بیاید. زیاده خواهی های او ممکن است از مقطعی به بعد دولت ترامپ را از پیش بردن سیاست صلح اجباری منصرف کند.
@NagoftehayeTarikh
_
با توجه به آنچه گفته شد، صلح در اوکراین آنقدر هم که دولت ترامپ تبلیغ می کند دست یافتنی به نظر نمی رسد. بسیاری از طرفداران ترامپ معتقدند که او قادر خواهد بود که تا 100 روز آینده صلح را به شرق اروپا برگرداند، اما با توجه به تحلیل من و شرایطی که گفتم، بعید می دانم حالا حالاها اوکراین و روسیه به صلح برسند. در پایان باید یادآوری کنم که یک صلح بد فقط به طور موقت به جنگ پایان می دهد و در دراز مدت اگر منافع طرفین به درستی لحاظ نشود، زخم های کهنه دوباره باز می شوند و جنگ های جدید رخ می دهد.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》، 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای»به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

17 Feb, 20:12


نه خانم، ۵۵ میلیون نفر نه، تو ایران ۱۵۰ میلیون نفر ترکن، حدود ۵۰ میلیون هم کرد داریم طبق آمار پان‌کردها، یه ۳۰ میلیون نفر هم عرب هستن طبق آمار پان عرب ها، این وسط یه اقلیت دو سه میلیون نفری هستن زبان مادریشون فارسیه! نه اصالت دارن نه تاریخ دارن، زبونشونم هم لهجه سی‌وسوم زبان عربیه! فقط موندیم با این جمعیت کم و با این زبان ناقص، چطوری زبون همینا شده زبان ملی و مهم‌ترین مدافع هویت ایرانی!

@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

17 Feb, 16:44


ذهنیت قوم‌گرا مریض است و مغز قرون وسطایی‌اش مناسبات انسانی را فقط در اندازه ایلی و طایفه ای و قومی می‌بیند. چنین ذهنیتی در کشورهای عقب مانده ای همچون افغانستان به شدت دیده می شود و عده ای پفیوز تلاش دارند همین مناسبات را در ایران باب کنند. در اینجا شما شاهد تراوشات یک ذهن مریض قوم گرا از جنس 《لُر》هستید که برای قوم لر قدمتی ۵۰۰۰ ساله متصور می شود و کرمانی ها و خراسانی ها را هم قوم تصور می‌کند!!! نام لر در هیچ متن باستانی نیامده و قدمت کهن‌ترین متونی که در آن ها به لرها اشاره شده است به هزار سال هم نمی رسد! تاریخ بخوانید تا دچار تعصبات قوم گرایانه نشوید!
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

16 Feb, 22:38


یادمه وقتی منم دانشجوی دانشگاه تهران بودم، دوستانم بارها و بارها اطراف خوابگاه کوی و جاهای دیگه مورد حمله و اخاذی قرار گرفته بودن و مراجعه اون‌ها به پلیس هم عملاً فایده‌ای نداشت! دوستانم که دانشگاه شریف می‌خواندند و ساکن خوابگاه‌های آن بودند که اصلاً جرئت نداشتند شب از ساعت ۸ شب دیرتر به خوابگاهشان بروند! باز وضعیت ما بهتر بود. و حالا با این حادثه تلخ بار دیگر یادم افتاد که زمان ما هم امنیت نداشتیم! یعنی امنیت واقعاً نداشتیم و نداریم! به همان حرفی برمی‌گردم که چند وقت پیش سر ماجرای تصادف اتوبوس دختران دانش‌آموز کرمانی زدم. جان آدم در این مملکت ارزش ندارد! هر کسی هم شعار امنیت داد یا نمی‌داند امنیت چیست یا سرش را مثل کبک در برف فرو کرده و از کف جامعه بی‌خبر است!
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

15 Feb, 19:41


ویژگی های مشترک پان کردها و پان ترک ها: 1- نادانی از تاریخ 2- تصور می کنند کل ایران یا دنیا اول کرد یا ترک بوده اند بعد به اقوام دیگر تقسیم شدند! 3- متهم کردن مخالفان خود به پان فارس بودن در حالی که اصلاً پان فارسیسم وجود ندارد! 4- مظلوم نمایی و متهم کردن فارسی زبانان به اینکه حق آن ها را خورده اند!
_
حالا این ها همه به کنار، بروید بخوانید من در مقاله گوتیان چه نوشته ام که اینچنین باعث خشم این پان کرد شده ام:

4 واقعیت مهم در مورد گوتی ها که احتمالاً نمی دانستید!

@NagoftehayeTraikh

NagoftehayeTarikh

15 Feb, 19:25


سال 1397 خورشیدی من برای چاپ کتاب فرمانروایان کوهستان که کتاب اولم بود به ناشران مختلفی پیام دادم اما اکثراً به دلیل گمنامی من از چاپ کتاب خودداری کردند. در نهایت با ناشری کمتر شناخته شده به نتیجه رسیدم و با 100% هزینه خودم اقدام به چاپ کتاب کردم. به خاطر دارم مدیر محترم ناشر مزبور به من هشدار داده بود که با توجه به گمنام بودن من و همچنین تیراژ بالای کتاب احتمالاً کتاب ها تا سال ها روی دستم باد خواهند کرد اما من گفتم از طریق صفحه اینستاگرام و کانال تلگرامم کارم را به پیش خواهم برد. از آن روز تا حالا چندین هزار جلد از کتاب مزبور فروختم و امروز یک ناشر خیلی معروف با من تماس گرفت اعلام کرد که برای چاپ های بعدی کتاب حاضر است با من همکاری کند، اتفاقاً یکی از همان ناشرانی بود که سال 1397 درخواست مرا رد کرده بود! من هم با احترام این بار درخواست او را رد کردم! اینها را نگفتم که از خودم تعریف کرده باشم، فقط می خواهم بگویم اگر هدف درستی دارید و به هدفتان ایمان دارید، به حرف های ناامیدکننده دیگران کاری نداشته باشید! کار خودتان را بکنید.

NagoftehayeTarikh

15 Feb, 12:18


جدیدترین تحقیق دانشمندان دانشگاه هاروارد، خاستگاه زبان‌های هندواروپایی را به منطقه بین حوزه رود ولگا در روسیه و شمال قفقاز در حدود ۵۵۰۰ سال پیش رساند:

https://www.thecrimson.com/article/2025/2/12/indo-european-language-research/

@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

14 Feb, 09:05


نقد و بررسی کتاب دو قرن سکوت
_
پیش از این چاپ اول کتاب دو قرن سکوت که قدیمی‌ترین چاپ این کتاب است را در سایت ناگفته‌های تاریخ به اشتراک گذاشتم، کتاب مزبور را می‌توانید از پیوند زیر بارگیری کنید:

نسخه پی‌دی‌اف چاپ اول دو قرن سکوت
_
ولی دو قرن سکوت یک کتاب قدیمی است که بسیاری از اطلاعاتش دیگر منسوخ شده اند. همچنین این تصور که قدیمی‌ترین چاپ این کتاب از همه بهتر است درست نیست. به همین خاطر در مقاله مفصلی به نقد و بررسی این کتاب و مقایسه چاپ اولش با چاپ های بعدی پرداختم. اگر این کتاب را خوانده اید یا می خواهید بخوانید، حتما نقد آن را هم بخوانید تا بفهمید کدام مطالب این کتاب دیگر قابل استناد نیستند:

نقد و بررسی کتاب دو قرن سکوت

NagoftehayeTarikh

11 Feb, 23:51


در استفاده از هوش مصنوعی چینی دقت کنید!
_
این روزها هوش مصنوعی چینی دیپ سیک حسابی سر و صدا کرده است و بسیاری آن را مهم ترین رقیب چت جی پی تی می دانند. استفاده از هوش های مصنوعی برای مطالعات تاریخی روز به روز در حال افزایش است و من قبلاً هشدار داده ام که هوش مصنوعی ها به طور کامل قابل اعتماد نیستند و در بسیاری از مسائل تخصصی تر تاریخی ممکن است حتی اشتباه کنند. بااین حال بین دیپ سیک و چت جی پی تی طبق تحقیق من هوش مصنوعی چت جی پی تی بهتر است. حدود 20 سوال تاریخی و سیاسی مختلف طراحی کردم و از هر دو هوش مصنوعی پرسیدم و پاسخ هایشان را با هم مقایسه کردم.
@NagoftehayeTarikh
_
نکته جالب توجه اینجاست که در پاسخ ها، دو هوش مصنوعی تقریباً بالای 70% هم پوشانی دارند. بنابراین بحث من در اینجا بر سر 30% است که مربوط به مباحث خیلی تخصصی تر می شوند. از سوالاتی که پرسیدم متوجه شدم هوش مصنوعی چینی آشکارا گرایشات سیاسی خاصی دارد و از پاسخ دادن به سوالات مهمی به ویژه در مورد تاریخ معاصر چین طفره می رود. از آن مهم تر اینکه هوش مصنوعی چینی آشکارا در برخی سوالات تاریخی طرف چین را می گیرد آن هم به اشتباه!
@NagoftehayeTarikh
_
یکی از مهم ترین سوالاتی که از هر دو هوش مصنوعی پرسیدم این بود که «ایران کهن تر است یا چین؟». چت جی بی تی پاسخ داد که از نظر تمدن تقریباً قدمت یکسانی دارند اما از نظر تأسیس کشور ، ایران قدیمی تر است (حدود 330 سال) . این پاسخ کاملاً از نظر تاریخی درست است. اما هوش مصنوعی چینی چین را هم از نظر تمدن و هم کشور از ایران قدیمی تر معرفی کرد ولی تأکید کرد که این اختلاف بسیار اندک است!
@NagoftehayeTarikh
_
خلاصه حواستان به هوش های مصنوعی در مورد سوالات تاریخی باشد، به ویژه هوش مصنوعی چینی دیپ سیک! در مورد قدیمی تر بودن کشور ایران یا قدیمی تر بودن تأسیس دولت یکپارچه در ایران هم توجه کنید که قدمت ایران 2500 سال است و بانی آن هم کورش بزرگ می باشد. در چین چنین اتفاقی، یعنی تأسیس یک دولت یکپارچه، حدود 330 سال بعدتر از ایران رخ داد توسط امپراتوری به نام چن شی هوانگ. این امپراتور حکم کورش بزرگ را برای تاریخ چین دارد. در زمان او بیشتر ایران در اختیار دولت سلوکیان بود و تازه اشکانیان از پارت ظهور کرده بودند.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》، 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای»به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

11 Feb, 21:40


مقاله جدید در سایت ناگفته های تاریخ

21 آذر سال 1325 خورشیدی از روز های درخشان تاریخ ایران است. روزی که آذربایجان از چنگال فرقه کمونیست دموکرات رهایی یافت و سه روز بعد نیز جمهوری کمونیستی مهاباد سقوط کرد. در این مقاله سعی کرده ام به شکلی کوتاه و به زبان ساده به چگونگی روی کار آمدن فرقه دموکرات و جمهوری مهاباد و سپس دلایل سقوط آن ها بپردازدم. مطالعه این مقاله را به خصوص به هم میهنان آذربایجانی و کُرد توصیه می کنم. اگر می خواهید در کوتاه ترین زمان ممکن به طور خیلی ساده با وقایع پیرامون فرقه دموکرات و جمهوری مهاباد آشنا شوید، از پیوند زیر این مقاله را از سایت ناگفته های تاریخ بخوانید:

21 آذر و نجات آذربایجان

NagoftehayeTarikh

10 Feb, 19:51


از سال ۱۳۳۰ تا انقلاب اسلامی ارزش پول ایران تا حد زیادی ثابت بود و نوسان نداشت و فقط در طول مدت کوتاه نخست وزیری جناب مصدق ارزش پول ما سقوط عجیبی کرد و تا دو برابر در مقابل نرخ دلار سقوط کرد که البته بعد از سقوط دولت مصدق باز ارزش پول ملی افزایش یافت تا روی ۷۰ ریال تثبیت شد. من شک ندارم اگر مصدق و طرفدارانش بر سر کار می ماندند سقوط ارزش پول ملی ایران از همان زمان ادامه می یافت و تا کجا می رسید که خدا می‌داند. اینجا دیگر شما با خاطرات درباریان و تفاسیر مورخان مواجه نیستید. اعداد به شما دروغ نمی‌گویند! پس خوب ببینید که چطور در زمان مصدق پول ملی سقوط کرد، چطور بعد از او ارزش پول ملی افزایش یافت و چطور بعد از انقلاب با سرعت عجیبی دوباره پول مملکت ما بی ارزش شد.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

08 Feb, 13:46


آمریکا؛ لقمه ای آماده که نصیب اروپاییان شد!
_
تا پیش از ترجمه کتاب ارزشمند «شوالیه های مسکین مسیح و معبد سلیمان» کشف آمریکا به دست اروپاییان در نظر من که تخصصی در زمینه تاریخ غرب نداشتم، پدیده خاصی نبود. از بچگی از جاهای مختلف ما شنیده بودیم که شخصی بوده به نام کریستف کلمب که خیلی اتفاقی این قاره بزرگ را کشف کرد و بعد از آن اروپاییان به قاره مهاجرت کردند و دمار از روزگار سرخ پوست های بیچاره درآوردند!
@NagoftehayeTarikh
_
اما در حین مطالعه و ترجمه کتاب گفته شده، متوجه شدم که حداقل از زمان جنگ های صلیبی برخی اروپاییان با اتکا بر داستان های وایکینگ هایی که به «دنیای جدید» رفته بودند، نقشه داشتند که قاره جدید را کشف کنند. اکنون دیگر مورخان پذیرفته اند که کریستف کلمب معروف به صورت اتفاقی آمریکا را کشف نکرده بود. برخی بر این باورند که او از قبل یقین داشت که چنین قاره ای وجود داشته است، و برخی هم معتقدند که کلمب در جستجوی راهی به قاره آسیا منتهی از طریق اقیانوس اطلس بود که به قاره جدید برخورد کرد.
@NagoftehayeTarikh
_
انگیزه های کلمب هر چه بوده باشد، شکی نیست که سرزمین جدید و بکر آمریکا که ساکنان بخت برگشته اش از حیث تکنولوژی صدها سال از اروپاییان عقب تر بودند، فرصت بی نظیری در اختیار قدرت های اروپایی نظیر انگلستان و اسپانیا قرار دادند تا بر جهان جدید سروری کنند. در واقع یکی از اصلی ترین و شاید مهم ترین علت جلو افتادن اروپا و غرب از خاورمیانه و شرق همین کشف آمریکا بود. اروپاییان مسیحی یک جنگ صلیبی جدید علیه سرخ پوست های «کافر» به راه انداختند و بزرگ ترین پاکسازی نژادی و هولوکاست تاریخ بشر را رقم زدند.
@NagoftehayeTarikh
_
آنچه در کتاب «شوالیه های مسکین مسیح و معبد سلیمان» بر آن تأکید شده است نقش مسیحیت و باورهای دینی در سوق دادن اروپاییان به استعمار آمریکا است. شما با خواندن این کتاب متوجه می شوید که مسیحیت و کلیسا همیشه هم به ضرر تمدن غرب کار نکرده اند، بلکه خیلی اوقات به رشد و شکوفایی آن کمک کرده اند. امروزه در آمریکای شمالی زبان و فرهنگ انگلیسی حرف اول را می زند و در آمریکای مرکزی و جنوبی زبان های پرتغالی و اسپانیایی. فرهنگ، زبان و تمدن بومیان آمریکا محو شد و این ها همه اتفاق نمی افتاد اگر مهاجران اروپایی روی مسیحیت تعصب نداشتند!
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》، 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای»به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

08 Feb, 00:02


امام زمان جدید اسماعیلیان نزاری ، رحیم آقاخان و همسر سابقشان که یک مدل آمریکایی است (دو سالی می‌شود که طلاق گرفته‌اند). ظاهر خوشتیپ و کراواتی این امام زمان به کنار، برخی از هم‌وطنان اسماعیلیان را مسخره می‌کردند که این چگونه امامی است که همسرش حجاب اسلامی ندارد! اینها خبر ندارند که حدود هزار سال پیش، حسن دوم چهارمین رهبر الموت در ماه رمضان اعلام قیامت کرد و به پیروانش دستور داد روزه ی خود را بشکنند و افطار کنند. از آن به بعد دیگر اسماعیلیان از پایبندی به شریعت اسلام معاف شدند. نه نماز خواندن، نه روزه گرفتن و نه حجاب اسلامی برای زنان دیگر واجب نبود! این بزرگ‌ترین انقلاب دینی در تاریخ اسماعیلیه بود که در موردش در کتاب فرمانروایان‌کوهستان به ویژه چاپ سوم آن مفصل توضیح داده‌ام. و عجیب اینکه حسن دوم خیلی خیلی ناشناخته‌تر از حسن صباحی است که سخت به شریعت اسلام پایبند بود. خواستم با گذاشتم این مطلب فقط یادآوری کرده باشم که نخستین فرمانروای ایرانی که کشف حجاب کرد حسن دوم، چهارمین رهبر الموت بود نه رضاشاه.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

07 Feb, 23:43


صفحه‌ای پان‌ترکیستی متعلق به ترکیه فرسته‌ای را به اشتراک گذاشته بود با این مضمون که ترک با غیر ترک وصلت نمی‌کند و چون ترک‌ها همیشه با خودشان ازدواج می‌کنند اصالت خود را حفظ کرده‌اند. از حماقت این جماعت آدمی از تعجب شاخ درمی‌آورد! آخر لامصب لااقل تاریخ همان عثمانی را بخوان تا بفهمی سلاطین عثمانی از ابتدا چقدر زن غیر ترک می‌گرفتند و چند تن از سلاطین عثمانی از مادران غیر ترک اروپایی متولد شده‌اند. اما گذشته از این حرف‌ها مگر ازدواج یک ترک با غیر ترک چه بدی دارد؟ آیا ترک‌های ترکیه اینقدر خود را بالا و خاص می‌دانند که ازدواج با دیگران را ننگ می‌شمارند؟ اینها همه ردپاهای نژادپرستی است که در میان پان‌ترک‌های ایران هم دیده می‌شود. این بی شرف‌ها بقیه را به نژادپرستی متهم می‌کنند در صورتی که خودشان نژادپرست واقعی هستند.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

07 Feb, 22:23


دوستی به من می‌گفت آقای عرب‌زاده شما نسبت به این دوره خیلی بی‌انصافی می‌کنید، یعنی دوره قاجار و ایلخانی از حالا بهتر بود؟ گفتم هر دوره‌ای خوبی‌ها و بدی‌های خاص خودش را دارد، اما از حیث تاثیرات و میراث که بخواهیم نگاه کنیم، میراث منفی دوران‌های قاجار و ایلخانی بعید می‌دانم تا پنجاه هزار سال دیگر دامن این خاک را بگیرد! طرف مقابل تعجب کرد و گفت چطور؟ این سخنان را برایش فرستادم.

@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

07 Feb, 09:22


سخنی با هم‌میهنان ترک و ترک‌زبان
_
من شخصاً هیچ مشکلی با این که برخی از هموطنان آذربایجانی و ترک‌زبان ما خودشان را ترک بدانند ندارم. و اگر بر آزمایشات ژنیتیک تاکید می کنم، به این خاطر است که فکر می کنم اگر ترک‌زبانان ایران در مورد ژنیتیک دقیق شوند و متوجه شوند اجداد آن‌ها بیشتر از نسل ایرانیان بومی ساکن ایران بودند و نه مهاجران ترکی که در طول قرون وسطی به ایران مهاجرت کردند، از حجم پان‌ترکیسم و ترکی‌گرایی ایران ستیزانه کاسته می شود.
@NagoftehayeTarikh
_
با این حال چنانکه در کتاب فرمانروایان کوهستان توضیح داده‌ام، از همان دوران قرون وسطی و اوایل مهاجرت ترکان به ایران، ما شواهد قوی داریم که نشان می دهد بسیاری از آن‌ها به فرهنگ و تمدن ایرانی علاقه مند می شدند. این دسته از ترکان زبان فارسی را یاد می گرفتند، زبان فارسی را گسترش می دادند، زبان فارسی را تشویق می کردند، فارسی نویسی و فارسی گویی را تشویق می کردند، برای فرزندان خود اسامی ایرانی باستانی برگرفته از شاهنامه می گذاشتند و ....
@NagoftehayeTarikh
_
بنابراین حتی اگر آزمایشات ژنتیک هم کافی نبود و همچنان برخی از هموطنان ترک زبان ما اصرار داشته باشند که خود را ترک بدانند، تاریخ ایران ترک های وطن پرست زیادی دارد. این افراد می توانند در این زمینه الگوهایی نظیر شاه عباس، نادر شاه افشار، شاهرخ پسر تیمور لنگ، سلطان ایرانشاه سلجوقی، سلطان تورانشاه سلجوقی، سلطان کیقباد سلجوقی و غیره را در نظر داشته باشند.
@NagoftehayeTarikh
_
از آن طرف برخی صفحات مجازی میهن‌پرستانه و ایران‌گرایانه جوری تبلیغ می‌کنند که انگار ترک بودن به طور ذاتی یعنی غیر ایرانی یا ایران‌ستیز بودن. اینگونه رویکردها از نظر تاریخی درست نیست. مثلاً اگر آثار مرحوم امیر حسین خنجی را بخوانید به وضوح چنین دیدگاهی نسبت به ترک‌ها در آن‌ها دیده می‌شود. چنین دیدگاهی ممکن است آب به آسیاب پان‌ترکیسم بریزد. به‌جای تاکید بر اینکه ترک بودن یعنی غیر ایرانی بودن، می‌توان به ترک‌های زیادی در تاریخ ایران اشاره کرد که بسیار وطن‌پرست بودند.
@NagoftehayeTarikh
_
در نهایت باز از هم‌میهنان ترک‌زبان می‌خواهم که در مورد ژنتیک خود تحقیق کنند. به نظرم چندان درست نیست آدم سنگ قومی را به سینه بزند که اجدادش نسبتی با آن‌ها ندارد.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》، 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای»به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

06 Feb, 17:46


در مورد مسئله امامت در میان اسماعیلیه نزاری:

https://www.instagram.com/reel/DFu77CUIZD_/?igsh=MXZ4dGNkZmlhcncxMg==

NagoftehayeTarikh

05 Feb, 19:58


میراث اسماعیلیان؛ به مناسبت فوت کریم آقاخان
_
یکی از خبرهای مهم امروز خبر فوت کریم آقاخان چهل و نهمین امام شیعیان اسماعیلی بود. اسماعیلیان حدود نهصد سال است که دیگر منتظر ظهور یک امام زمان نیستند و امام های زمانشان زنده و حاضر هستند. آن ها سال هاست که وارد آخرالزمان شده اند. این فرقه تا حدود 15 سال پیش تقریباً در ایران ناشناخته بود، حتی اهالی تاریخ شناخت کمی از آن داشتند اما در سال های اخیر در اثر تولید فیلم ها و سریال ها و بازی های رایانه ای مختلف مرتبط با این فرقه، این گروه بسیار شناخته شده تر از گذشته هستند.
@NagoftehayeTarikh
_
به عنوان کسی که سال ها در مورد این فرقه تحقیق می کنم و یک کتاب در مورد آن ها چاپ کرده ام باید اعتراف کنم که مطالعه تاریخ این فرقه به قدری دشوار و پیچیده است که رشته تخصصی اسماعیلی شناسی را می طلبد که البته امروزه وجود دارد. چنانکه در کتاب «فرمانروایان کوهستان» مفصل تشریح کرده ام، اسماعیلیان از زمان حسن صباح تا رکن الدین خورشاه هشتمین رهبر الموت، یک حکومت واقعی بودند، مثل صفاریان، سلجوقیان، غزنویان و ... . ولی متأسفانه مورخان ما این ها را یک فرقه اسرارآمیز مخوف تصور کرده اند که در کوه ها زندگی می کردند و هر وقت دلشان می خواست دست به قتل مخالفانشان می زدند. کتاب های پُراشتباه تاریخی مثل «خداوندگار الموت» منبع اصلی چنین فرضیات نادرستی هستند.
@NagoftehayeTarikh
_
حکومت اسماعیلیان به مدت تقریبی 170 سال دوام یافت و از این نظر یکی از طولانی ترین حکومت های تاریخ ایران به شمار می رود، منتهی به دلیل قلمرو کوچک و البته پراکنده اسماعیلیان، بررسی حکومت ایشان از خیلی جهات با سایر حکومت های آن زمان در ایران فرق می کند. من حکومت اسماعیلیان را به جزایری پراکنده در درون اقیانوسی از حکومت های بزرگی چون سلجوقیان و خوارزمشاهیان تشبیه می کنم. اینکه اسماعیلیان چگونه این جزایر را در داخل ایران به یکدیگر و سپس به جزایر دیگر در شامات و سوریه وصل می کردند، از شگفتی های تاریخ این حکومت است.
@NagoftehayeTarikh
_
علی رغم قلمرو کوچکی که اسماعیلیان داشتند، اما تأثیرات مهمی بر تاریخ ایران و جهان اسلام به طور کلی گذاشتند. در کتاب «فرمانروایان کوهستان» سعی کردم به تفصیل به این تأثیرات که در واقع میراث اسماعیلیان است اشاره کنم. تردیدی وجود ندارد که اسماعیلیان علت اصلی انحطاط و در نهایت سقوط حکومت مقتدر سلجوقیان بودند. همچنین تردیدی نیست که اسماعیلیان یکی از دلایل اصلی سقوط خوارزمشاهیان هم بودند. و نیز شکی نیست اسماعیلیان با دخالت در جنگ های صلیبی از عوامل سرنوشت ساز این جنگ ها بودند. از نظر فرهنگی اسماعیلیان ایران با انتخاب زبان فارسی به عنوان زبان دینی خود، برای نخستین بار انحصار زبان عربی را به عنوان زبان دینی در جهان اسلام شکستند.
@NagoftehayeTarikh
_
فارسی گرایی اسماعیلیان باعث شد تا هر جا که حضور داشتند، از آسیای مرکزی گرفته تا هند و شام، زبان مذکور در آن مناطق گسترش یابد. از نظر علم، فیلسوفان و دانشمندان اسماعیلی نقش مهمی در تحکیم فلسفه اسلامی ایفا کردند. فلسفه ای که البته پایه اش مبتنی بر مکتب های ایران، یونان و روم باستان بود.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》، 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای»به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

01 Feb, 13:00


انتقام گرفتن پس از هزار سال!
_
حدود ۳۷۰۰ سال پیش یک شاه قوی ایلامی به نام کوتِر نَهونتِه به بابل حمله‌ای شدید می‌کند. این حمله پس از مرگ حمورابی پادشاه معروف بابلی صورت گرفت و پیش از آن حمورابی موفق شده بود ایلامی‌ها را در چند جنگ شکست دهد. بنابراین عملیات نظامی کوتر نهونته جنبه انتقام از شکست حمورابی هم داشته است. در این حمله کوتر نهونته معابد بابلی‌ها را ویران می‌کند و تندیس برخی خدایانش را به ایلام می‌برد.
@NagoftehayeTarikh
_
در فرهنگ میانرودان آن زمان، بزرگ‌ترین توهینی که می‌شد به یک شهر یا کشور کرد این بود که تندیس خدایان مهمشان را غارت و به سرزمینی بیگانه منتقل کنیم. این کاری بود که کوتر نهونته انجام داد. تا اینجا خیلی عجیب نیست اما شکفتی آنجاست که حدود هزار سال بعد از کوتر نهونته، آشور بانیپال پادشاه بزرگ آشوری به این حمله اشاره می‌کند و پیروزی‌اش بر ایلامیان را به انتقام گرفتن از کوتر نهونته نسبت می‌دهد:
《تندیس نانایا که در ایلام در یکی از بی‌اعتبارترین جاهای آن نگهداری می‌شد، مرا مامور بازگرداندش به خانه کرد》. آشور بانیپال تندیس این خدا را البته به میانرودان برگرداند.
@NagoftehayeTarikh
_
این یعنی اینکه فرهنگ مردم این منطقه از دنیا در آن زمان به قدری بالا بود که تاریخ خود را اینگونه ثبت می‌کردند که پس از هزار سال، یک پادشاه آشوری انتقام حمله یک شاه ایلامی را می‌گرفت! در آن زمان اجداد اروپاییان چشم آبی که امروزه به بقیه دنیا فخر می فروشند همچنان در غارها نقاشی می‌کردند. هزار سال یعنی فاصله زمانی ما تا یعقوب لیث!
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》، 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای»به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

29 Jan, 15:23


@NagoftehayeTarikh
📚 «جشن سده»

💠سده بر تمام ایرانیان خجسته باد. می‌خواستم امروز در مورد این جشن صحبت کنم اما متاسفانه دایی بزرگم به ابدیت پیوستند درگیر مراسم او شدم. بااین‌حال این کتاب را به شما پیشنهاد می‌کنم. مجموعه‌ای از آگاهی‌هایی ارزنده و گسترده پیرامونِ جشنِ سده که به پیشنهادِ استاد ابراهیمِ پورداود و به دستِ گروهی از ایران‌پژوهانِ برجسته منتشر شده است و می‌تواند برای شما بسیار مفید باشد.

🔥 @NagoftehayeTarikh 🔥

NagoftehayeTarikh

27 Jan, 22:40


فهرست مطالب منتشر شده در سایت ناگفته های تاریخ تا به امروز:
_
رابطه بین سیزده به در و پوریم چیست؟

هدف مصری ها از ساخت سریال حشاشین چه بود؟

چرا کورش بزرگ در شاهنامه نیست؟

شریعتی و ساواک

چهار واقعیت مهم در مورد گوتی ها که نمی دانستید

یعقوب لیث که بود؟

وایکینگ ها چگونه تاریخ اروپا را تغییر دادند؟

زروانیان چه کسانی بودند؟

ایلامیان از چه نژادی بودند؟

کاسی ها چه کسانی بودند؟

خواجه نظام الملک توسی چگونه به قتل رسید؟

آیا امام حسن و امام حسین در جنگ با ایران ساسانی حضور داشتند؟

ایرانویج یا نخستین ایران کجاست؟

خاستگاه نماد شیر و خورشید چیست؟

چهار واقعیت مهم در مورد جشن‌های ۲۵۰۰ساله شاهنشاهی

آیا رضاشاه آرارات را به ترکیه بخشید؟

بهمن جادویه که بود؟

شهربانو همسر اسطوره‌ای امام‌حسین که بود؟

شهیدان جاوید: از سیاوش تا امام حسین

پیروز ابولؤلؤ قاتل عمر ابن خطاب که بود؟

علت مرگ کورش بزرگ چه بود؟

۵ واقعیت مهم در مورد جنگ‌های صلیبی که احتمالاً نمی‌دانستید!

بابک خرمدین که بود؟

21 آذر و نجات آذربایجان
_
جهت سفارش کتاب های «فرمانروایان کوهستان»،«شوالیه های مسکین مسیح و معبد سلیمان» و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh

_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

26 Jan, 21:37


ریشه شناسی نام کمبوجیه که اخیراً از طرف برخی سلبریتی های دقلک و بی سواد مورد تمسخر قرار گرفته است. با مطالعه دقیق زبان های آریایی سانسکریت و اوستایی اکنون با حد زیادی از اطمینان می توان گفت کمبوجیه از ترکیب دو بخش کمب+وجیه ساخته شده است که در کل به معنای «شجاع»، «نترس» یا «آنکه در برابر ناشناخته ها نمی ترسد» می باشد. در فارسی نو این نام را ما به صورت کامبیز به کار می بریم که بسیار شبیه تلفظ یونانی این نام است.
_
متن از مقاله
Cyrus the Great and the Kingdom of Anshan
نوشته
D.T.Potts
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

26 Jan, 20:12


مهاجرت آریاییان به ایران همچنان یک واقعیت تاریخی است که در تمامی محافل آکادمیک مورد قبول است. اخیراً عده ای بی سواد یا کم سواد با اتکا به آزمایش های ژنتیک سعی کرده اند این مهاجرت را رد کنند غافل از اینکه ما در تاریخ با ژن آریایی کاری نداریم! بلکه منظورمان از آریایی ها مردمانی است که به زبان های آریایی سخن می گفتند! و زبان مادری کجا و ژن افراد کجا!!!!!!!!!!!!
_
متن از مقاله
Cyrus the Great and the Kingdom of Anshan
نوشته
D.T.Potts
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

26 Jan, 19:31


اینقدر این متن اشتباه تاریخی داره که وقتی خوندمش سر درد گرفتم!

NagoftehayeTarikh

25 Jan, 14:01


‏این دو بخش‌نامه قانون کشف حجاب رضاشاه هست که درواقع فقط کشف چاقچور مشکی و روبنده بود‌. متن، بسیار محافظه کارانه‌ست و حتی حق شکایت زنان پیرامون رفتار بد ماموران با اونها لحاظ شده.
_
پ.ن: حتماً بخوانید!

@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

24 Jan, 17:32


سکه و مدال‌های کلکسیونی | سفر به دل تاریخ

در فروشگاه اینترنتی ایرانیان، گویی درهای گذشته برایتان گشوده می‌شود. اینجا می‌توانید ارزشمندترین یادگارهای تاریخ، از سکه‌ها و مدال‌های درخشان دوران پهلوی و قاجار تا اسکناس‌های خاطره‌انگیز، را لمس کنید. فضایی فراهم کرده‌ایم که شما را به بیش از نیم‌قرن پیش می‌برد؛ زمانی که اصالت و هنر در هر گوشه از زندگی جاری بود.

ویژگی‌های فروشگاه ایرانیان:

گنجینه‌ای از تاریخ: مجموعه‌ای بی‌نظیر از سکه‌ها و مدال‌های ایرانی و آمریکایی

ضمانت اصالت: هر محصول، سندی از گذشته را با خود دارد

ارسال به سراسر ایران: پست، تیپاکس، چاپار و حتی ترمینال، هر مسیری برای رسیدن تاریخ به دست شما هموار است

تحویل حضوری: برای آن‌هایی که دوست دارند این سفر را از نزدیک تجربه کنند



اگر چشمان خود را ببندید، صدای سکه‌هایی که روزگاری دست به دست میان مردمان می‌گشتند، به گوش می‌رسد. خرید از فروشگاه ایرانیان، نه‌تنها یک معامله، بلکه بازگشت به روزهایی است که اصالت معنا داشت.

برای ساختن یک کلکسیون تاریخی، همین امروز با ما همراه شوید.

👇👇👇لینک کانال فروشگاه مدال و سکه ایرانیان

https://t.me/IranianCollection1

NagoftehayeTarikh

23 Jan, 20:12


در این لوح از الواح تخت جمشید به تپوری هایی اشاره شده است که در پارس زندگی می کردند. اتفاقاً در یک گزارش متأخر یونانی از آریان، به تپوری های ساکن منطقه پارس (استان فارس کنونی) اشاره شده است. تا قبل از کشف این لوح اکثر مورخان گزارش مورخ یونانی را اشتباه می دانستند چون تصور غالب این بود که تپوری ها فقط در شمال ایران زندگی می کردند. اما حال می دانیم که قطعاً در زمان هخامنشیان عده ای از تپوری ها در پارس هم زندگی می کردند.
_
پی نوشت: عکس از متن مقاله
OF TAPYROI & TABLETS, STATES & TRIBES
از
WOUTER F. M. HENKELMAN

@NagoftehyaeTraikh

NagoftehayeTarikh

10 Jan, 19:54


اشاره به الگوبرداری عباسیان از روم و ایران در تأسیس بیت الحکمه در بغداد در بازی اساسینز کرید: میراژ. عرب های مسلمان بعد از فتح ایران و قسمت های زیادی از بیزانس دو الگوی مهم در این زمینه داشتند. یکی دانشگاه اسکندریه در مصر و دیگری دانشگاه گندی شاپور در ایران بود.
_
پی نوشت: الگوی اصلی البته گندی شاپور بود. ما می دانیم که وزیران ایرانی و خاندان های ایرانی همچون برمکیان نقش پررنگی در تأسیس بیت الحکمه ایفا نمودند و طبیعی است که آن ها بیشتر از گندی شاپور ساسانی الگو می گرفتند.
@NgoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

10 Jan, 17:15


هدیه جدید ناگفته های تاریخ به شما
_
کتاب «بابک دلاور آذربایجان» اثر مرحوم سعید نفیسی علی رغم اینکه قدیمی است، اما همچنان کامل ترین پژوهش به زبان فارسی است که در مورد بابک خرمدین تا حالا منتشر شده است. مطالعه این کتاب را به دوستانی که به جنبش خرمدینان علاقه دارند به شدت توصیه می کنم:

نسخه پی دی اف کتاب «بابک دلاور آذربایجان»

NagoftehayeTarikh

10 Jan, 15:28


کهن ترین دیوار نگاره از رستم و رخش قهرمان ملی ایرانیان در پنجکند تاجیکستان. این منطقه که جزئی از حوزه باستانی سغد و جهان کهن ایرانی بوده است دنیایی از اسرار تاریخی را در خاک خود جای داده است. در اینجا چهره رستم مطابق بر چهره مورد علاقه آلخون ها به تصویر کشیده شده است. آلخون ها خاندانی ایرانی تبار بودند.
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

10 Jan, 14:21


اشاره به ساخت بیمارستان های بزرگ به دست پزشکان ایرانی در بغداد در زمان خلافت عباسیان با حمایت خلفای عباسی، در بازی اساسینزکرید : میراژ.
_
پی نوشت: در واقع این بیمارستان های دوران اسلامی به تقلید از بیمارستان های ایران ساسانی درست شده بودند. ایرانی تاریخت را خوب بخوان که پس فردا اگر گفتند قبل اسلام شما تمدنی نداشتید بگویید کل آنچه تمدن اسلامی می نامید نسخه برداری از ساسانیان بود، از معماری مساجدش بگیر تا بیمارستان ها و ...
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

10 Jan, 09:06


فیلم سینمایی گلادیاتور ۲ با زیرنویس فارسی چسبیده.
_
به زودی تحلیل تاریخی خودم را از این قسمت با شما به اشتراک خواهم گذاشت. از جمله تحریف‌های آشکار تاریخی در این فیلم و همچنین اشاراتی که به ایران در فیلم می‌شود. تاکید همیشگی من این بوده است ‌که هرگز برای فهم و دانستن تاریخ به فیلم و سریال اتکا نکنید!
_
#فیلم #گلادیاتور
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

09 Jan, 23:13


به این سکه خوب دقت کنید. بلافاصله یاد سکه های ساسانی می افتید. البته که خالقان این سکه به عمد از سکه های ساسانی تقلید کرده اند ولی این سکه متعلق به ساسانیان نیست. این سکه یک پادشاه محلی (رتبیل در منابع اسلامی) است که در شرق ایران بزرگ بر منطقه ای از کابل تا قندهار حکومت می کرده است. رتبیل ها ترک تبار بودند. روی این سکه رتبیل پِرُم کِسَر به اینکه عرب های مسلمان را شکست داده است افتخار می کند. در این سکه از زبان های ایرانی بلخی و فارسی میانه استفاده شده است. این سکه در کنار تعداد دیگری از سکه های رتبیل ها یا کابلشاهان نشان می دهد که فرایند ایرانی شدن ترک ها حداقل از اوایل دوران اسلامی شروع شده بود. اینکه فرمانروایان ترک تبار کابلشاهی عامدانه از سکه های ساسانی تقلید می کردند نشان می دهد که آن ها می خواستند خود را به ساسانیان وصل کنند. پس وقتی ما در تواریخ رسمی می خوانیم که سال ها بعد غزنویان ترک تبار هم مدعی بودند که از نسل ساسانیان هستند اصلاً نباید تعجب کنیم!
_
پی نوشت: عکس از متن کتاب
Reorienting the Sasanians
نوشته خداداد رضاخانی است.
_
@NagoftehayeTraikh
@NagoftehayeTraikh
@NagoftehayeTraikh

NagoftehayeTarikh

09 Jan, 20:24


اشاره به الگوبردای از شهرسازی ساسانیان و نقش معماران ایرانی در ساخت شهر بغداد و همچنین فارسی بودن کلمه بغداد به معنای «خداداد» در بازی اساسینزکرید: میراژ.
_
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

09 Jan, 11:36


مقاله بابک خرمدین منتشر شد
_
این مقاله بر اساس سوالات صدها مخاطب ناگفته های تاریخ در اینستاگرام و تلگرام نوشته شده است. سعی کردم مقاله به زبانی ساده و قابل فهم باشد و البته مبتنی بر جدیدترین پژوهش ها. هسته اصلی این مقاله مدخل بابک خرمدین در دانشنامه ایرانیکا است با تغییراتی جهت تسهیل استفاده از سوی مخاطبان عام. این مقاله می تواند در کوتاه ترین زمان به بسیاری از سوالات شما در مورد بابک خرمدین پاسخ دهد و شما را با پیچیدگی های این مقطع از تاریخ ایران آشنا کند. جهت مطالعه از پیوند زیر اقدام کنید:

بابک خرمدین که بود؟

_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

08 Jan, 22:25


این تصور که زبان فارسی تنها در اواخر دوره ساسانی و در اثر مهاجرت مردم فارسی زبان از غرب ایران به خراسان بزرگ به علت یورش اعراب در شرق ایران رایج شد چندان درست نیست. حداقل از مدت ها پیش از یورش اعراب به علت رسمیت زبان فارسی میانه در شاهنشاهی ساسانی، مردم شرق ایران با این زبان آشنا بودند و همچنین جمعیت زیادی از مانویان که از فارسی میانه به عنوان زبان ادبی خود استفاده می کردند، باعث گسترش این زبان در این منطقه شدند.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

08 Jan, 14:34


باید هم خیلی وطن‌پرست باشی و هم سواد ادبی بالایی داشته باشی که بتونی بداهه در چنین سنی چنین شعر
زیبایی در مورد ایران بگی

@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

08 Jan, 11:36


وقتی ترانه معروف خارجی با عود و موسیقی سنتی می زنی
@NagoftehayeTraikh
@NagoftehayeTraikh
@NagoftehayeTraikh

NagoftehayeTarikh

07 Jan, 21:28


افشین فرمانده معروف عباسیان که بابک خرمدین را دست بسته تحویل خلیفه داد، نام شخصی اش خیذر بود. در برخی از متون کهن فکر کرده اند خیذر همان حیدر عربی است و نام افشین را حیدر نوشته اند، اما خیذر در واقع ریشه اش به واژگان ایرانی خیون و کیدر برمی گردد که یادگار خیونیان و کیداریان در متون کهن پهلوی هستند. خود کلمه افشین هم یک کلمه سغدی ایرانی است احتمالاً به معنای شاه. گفتنی است که نام خیذر در میان سغدی ها محبوب بوده است. همچنین لازم به ذکر است که سغدی ها قومی ایرانی بودند، یعنی زبان سغدی جزئی از زبان های ایرانی است.
_
پی نوشت: عکس از متن کتاب
Reorienting the Sasanians
نوشته خداداد رضاخانی است.
_
@NagoftehayeTraikh
@NagoftehayeTraikh
@NagoftehayeTraikh

NagoftehayeTarikh

07 Jan, 13:41


تا قبل از سقوط ساسانیان زبان اصلی متتهی‌الیه شرق ایران، زبان ایرانی بلخی بود. بعد از سقوط ساسانیان اما زبان فارسی به زبان اول این منطقه تبدیل شد. همانطور که قبلاً گفتم، زبان فارسی بعد از اسلام بیشتر از دوران باستان گسترش یافت و خیلی‌ها این را نمی‌دانند. البته گسترش فارسی بعد از اسلام به‌خاطر دین اسلام نبود، اما مدیون شرایط خاصی بود که جای تحقیق فراوان دارد. به‌هر حال فراموش نکنید که تعداد فارسی‌زبانان پس از اسلام گسترش چشمگیری یافت و در مثلاً دوران سلجوقیان، فارسی‌زبانان بیشتر از زمان ساسانیان بودند.
_
پی نوشت: عکس از متن کتاب
Reorienting the Sasanians
نوشته خداداد رضاخانی است.
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

07 Jan, 09:40


دوستان این مقاله تقریباً آماده هست و من اون را براساس سوالات مخاطبان تنظیم کردم، اگر هر سوال یا ابهامی در مورد بابک خرمدین دارید مطرح کنید، که اگر در مقاله تا حالا به آن توجه نکردم، با دیدن سوالات شما برم و به اون بپردازم. می خوام مقاله طوری باشه که در زمان کوتاه پاسخ بسیاری از سوالات مخاطب عام (کسانی که رشته اصلیشون تاریخ نیست) در آن گنجانده شده باشه. در مقاله در مورد اصل و نسب بابک خرمدین، علت قیامش، عقاید خرمدینان به طور کلی، جنگ های بابک با عباسیان و چگونگی سقوط بابک و اعدامش توضیح داده شده، اگر سوالی خارج از این حوزه ها دارید مطرح کنید تا به مقاله اضافه کنم🌸

NagoftehayeTarikh

07 Jan, 09:35


نکته اساسی در مورد مطالعه تاریخ کردها به طور خاص درک این واقعیت است که کلمه کرد در گذشته شامل جمعیت خیلی بیشتری از ایرانیان می شد و در متون کهن که قدمتشان بیشتر از 500 سال است، وقتی گفته می شود فلانی کرد است، منظورش کردی که ما امروز می شناسیم نیست، بلکه ایرانی است که به شیوه شبان گردی یا عشایری یا کوچ نشینی زندگی می کند.
_
پی نوشت: عکس از متن کتاب جدیدم است که ترجمه کرده ام و به زودی منتشر خواهد شد.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

05 Jan, 20:35


منتظر طولانی ترین مقاله منتشر شده در سایت ناگفته های تاریخ باشید، داستان شگفت انگیز زندگی یکی از بزرگ ترین قهرمانان ملی ایرانیان: بابک خرمدین!

NagoftehayeTarikh

05 Jan, 10:38


هدیه جدید ناگفته های تاریخ
_
بسیاری از شما به تاریخ معاصر به ویژه دوران پهلوی علاقه مند هستید اما اکثراً شناخت خوبی از دوره قاجار ندارید! اینکه دوران قاجار سراسر تباهی و سیاهی است و در زمان قاجار بخش های زیادی از ایران از دست رفت درست، اما همینقدر دانش کافی نیست. برای شناخت درست دوران پهلوی باید حتماً دوران قاجار را خوب بشناسید. در مورد این دوره البته دنیایی از کتاب و مقاله تاکنون منتشر شده است که بسیاری از آن ها معتبر نیستند، یا در صورت معتبر بودن ممکن است برای خوانندگانی که رشته اصلی ایشان تاریخ نیست دشوار باشد. به همین خاطر در سایت ناگفته های تاریخ کتابی به اشتراک گذاشتم که هم معتبر است، هم ساده و هم بسیاری از جنبه های دوران قاجار را پوشش می دهد. این کتاب به تنهایی برای شناخت دوران قاجار کافی نیست، اما برای کسانی که می خواهند تصویر کلی از ایران قاجار به دست آورند بسیار مناسب است. از پیوند زیر می توانید کتاب ایران در دوره سلطنت قاجار را بارگیری و مطالعه کنید(پیش از بارگیری در سایت ثبت نام کنید):

کتاب ایران در دوره سلطنت قاجار از علی اصغر شمیم

NagoftehayeTarikh

04 Jan, 11:12


مفهوم «ایران باستان»
در اندیشه ایرانشهری
مناظره اسماعیل مطلوب‌کاری
و امید غیاثی


#نسخه‌_کامل

🎞 نسخه‌ با کیفیت این برنامه را در کانال یوتوب آسیانیوز ایران (لیست پخش ایران کجاست) ببینید.

🔸سید جواد طباطبایی حول محور ایدهٔ ایران و مفهوم ایرانشهر به نظریه‌پردازی و انحطاط‌شناسی تاریخ ایران پرداخته است.
🔸آیا مفهوم ایرانشهر در اندیشه طباطبایی مبنای علمی و تاریخی در دوره شاهنشاهی ساسانیان دارد؟
🔸موافقان و مخالفان طباطبایی در این زمینه چه نظری دارند؟

🔸در همین راستا در سلسله نشست‌های «ایران کجاست»، به وسیله آسیانیوز ایران و موسسه علمی و تاریخی آتوسا، مناظره‌ای با حضور دکتر اسماعیل‌ مطلوب‌کاری و دکتر امید غیاثی برگزار کرده‌ایم.

آسیانیوز ایران
موسسه علمی و تاریخی آتوسا
با مشارکت موسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

آتوسا را به دوستان خود معرفی بفرمایید

🆔 @atusa_sbu

NagoftehayeTarikh

03 Jan, 16:14


این شعر حدود هزار سال قدمت دارد. نخست ثابت می کند که مفهوم کشور یا سرزمین ایران کاملاً نزد نویسنده این اشعار شناخته شده است. دوم ثابت می کند که همان هزار سال پیش هم زبان اصلی بیشتر مردم ایران فارسی بوده است. سوم ثابت می کند که آن زمان بیشتر مردم ایران عربی نمی دانستند! چهارم اینکه شما در سال 1403 خورشیدی می توانید یک شعر فارسی متعلق به 1000 سال پیش را بخوانید یعنی زبان فارسی در این مدت شکل کلی خودش را حفظ کرده است. پس اگر می خواهید فرزندان شما هم بتوانند مثل شما بدون ترجمه متون کهن فارسی را بخوانند و بفهمند، در حفظ زبان و خط فارسی کوشا باشید.
_
پی نوشت: عکس از متن کتاب جدیدم است که ترجمه شده و به زودی منتشر خواهد شد.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

03 Jan, 16:06


آهای ایرانی تاریخ کشورت را بخوان تا تجزیه‌طلب و قوم گرا سرت کلاه نگذارد!!! ادعایی که تمامی قوم گرایان دارند این است که زبان فارسی از بعد از رضاشاه زبان رسمی ایران شد اما مستندات تاریخی چیز دیگری می گویند! مثلاً اینکه دانشمند ایرانی حدود هزار سال پیش تصمیم می گیرد کتابش را به فارسی بنویسد چون بیشتر مردم این زبان را می فهمند نشان می دهد که زور پهلوی ها فارسی را در ایران رایج نکرده است.
_
پی نوشت: عکس از متن کتاب جدیدم است که ترجمه شده و به زودی منتشر خواهد شد.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

02 Jan, 10:16


من نمی فهمم مشکل برخی از اهل قلم ایران با نام پارس و فارس چیه! وقتی خود پیر بریان نویسنده کتاب در متن اصلی امپراتوری پارس رو به کار برده چرا مترجم ایرانی باید بیاد به جای پارس بگه امپراتوری هخامنشیان؟؟؟؟ و متأسفانه خیلی از مترجمان دیگه هم راحت در متون مختلف به جای پارس و پارسی راحت ایران و ایرانی استفاده می کنن. همین کارها رو کردیم که الان خیلی ها فکر می کنن فارس یه قومه! در صورتی که از هخامنشیان به بعد فارس یه ملت بوده، همون ملت ایران از نظر خارجی ها ملت فارس یا پارس بوده. کشور ایران هم از نظر خارجی ها کشور پارس یا فارس بوده! همه ی ایرانی ها در واقع به نوعی پارسی هستن.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

01 Jan, 18:47


چرا مصری‌ها عرب شدند اما ایرانیان نه؟
حتماً گوش کنید و نشر بدید.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

01 Jan, 10:01


طبری بزرگ ترین مورخ دنیا در هزاره نخست پس از میلاد است. او مهم ترین مورخ ایرانی است. کتاب تاریخش نه تنها برای تاریخ اسلام، بلکه تاریخ ایران باستان هم اهیمت دارد. اما مطالعه تاریخ طبری را به کسانی که رشته تخصصی ایشان تاریخ نیست یا پژوهشگر حرفه ای نیستند توصیه نمی کنم!!!! چون بسیاری از مطالبش اشتباه است!!! طبری کتاب تاریخش را براساس منابع و شواهد تاریخی زمان خودش نوشته است و از زمان او تا به امروز، مطالعات تاریخی دچار تغییر و تحولات اساسی شده است. تنها کسانی می توانند به درستی از تاریخ طبری استفاده کنند، که به خوبی از تمامی سنت های تاریخی زمان او و همچنین مطالعات جدید تاریخی آگاه هستند. بااین حال اشتباهات تاریخ طبری از ارزش کار او نمی کاهد چون خیلی جاها هم روایت او درست است. ما می دانیم که طبری نسبت به زمان خودش و با توجه به امکانات آن دوره خارق العاده عمل کرده است.
_
پی نوشت: تصویر از متن کتاب جدیدم است که ترجمه کرده ام و به زودی منتشر می شود.
@NagoftehyaeTarikh
@NagoftehyaeTarikh
@NagoftehyaeTarikh

NagoftehayeTarikh

01 Jan, 09:18


تأثیرپذیری اعراب مسلمان از فرهنگ و تاریخ ایران بسیار بیشتر از روم بود. به همین خاطر جهان اسلام به ویژه دوران عباسیان را خیلی ها تداومی از دوران ایران ساسانی می بینند. برخی از مورخان به عباسیان لقب «ساسانیانِ عرب» داده اند. شاهد بزرگ این امر نقش پر رنگ ایران در تاریخ نگاری عربی است، در حالی که یونان و روم در آثار عرب های مسلمان کاملاً در حاشیه قرار دارند.
_
پی نوشت: عکس از متن کتاب جدیدم است که ترجمه کرده ام و به زودی منتشر می شود.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

31 Dec, 10:35


مترجمان ایرانی اغلب به این نکات در هنگام ترجمه متون تاریخی دقت نمی کنند چون اکثراً فقط زبان انگلیسی خوانده اند و مترجمانی مثل من که هم تاریخ خوانده اند و هم انگلیسی می دانند کم هستند. بدبختانه من دیده ام که اخیراً برخی مورخان و پژوهشگران ایرانی خارج نشین نیز که آثار خود را به انگلیسی می نویسند به املای درست کلمه آذربایجان در زبان انگلیسی دقت نمی کنند. اینکه ما Azarbaijan را Azerbaijan بنویسیم، دقیقاً مثل این است که آذربایجان را آزربایجان بنویسیم.
_
پی نوشت: عکس از متن کتاب جدیدم است که ترجمه کرده ام و به زودی منتشر خواهد شد.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

30 Dec, 13:40


سکه ای از فرن-ساسان، پادشاه سیستان قبل از فتح این منطقه به دست اردشیر یکم ساسانی. این منطقه در اواخر حکومت اشکانیان تقریباً به صورت مستقل از دولت مرکزی اشکانی و به دست خاندانی پارتی (احتمالاً خاندان سورن) اداره می شد. اردشیر یکم با فتح سیستان این منطقه را بار دیگر زیر حاکمیت دولت مرکزی قرار داد.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

30 Dec, 12:42


بلندپروازی‌های نفتی شاه، کدورت با آمریکا و خیانت عربستان
_
در اوایل دهه‌ی پنجاه خورشیدی بلندپروازی‌های نفتی شاه منجر به شهرت بیش از پیش او در جهان و همچنین مواجهه‌ی او با کشورهای غربی شد. بعد از شروع جنگ اسرائیل و مصر در پاییز سال ۱۳۵۲، کشورهای عربی خاورمیانه که از حمایت‌های آمریکا از اسرائیل خشمگین بودند، غرب را تحریم نفتی کردند و این موضوع باعث افزایش شدید قیمت نفت شد. شاه در آغاز جنگ اعلام بی‌طرفی نمود اما کمتر از سه ماه بعد در نشست تولیدکنندگان نفت خلیج فارس پیشنهاد او مبنی بر دو برابر کردن قیمت نفت آن هم برای دومین بار در یک سال باعث خشم غربی‌ها به ویژه آمریکایی ها شد.
@NagoftehayeTarikh
__
شوک نفتی که شاه و متحدان عربش ایجاد کردند اقتصاد مصرف‌کنندگان غربی نفت را نابود کرد. در کمتر از یک سال درآمد نفتی ایران دو برابر و در طی پنج سال بعدی چندین برابر بیشتر شد و شاه در عرض چند ماه کنترل بازارهای نفتی جهان را به‌دست گرفت. اگر نقشه شاه درست پیش می رفت و کشورهای عربی به ویژه عربستان تا آخر با او همراهی می کردند، خاورمیانه می توانست زهر چشم سختی از غرب بگیرد و نه تنها ایران، بلکه کل خاورمیانه سود بزرگی کسب می کرد.
@NagoftehayeTarikh
_
سیاست‌های نفتی شاه باعث شد تا آمریکایی‌ها به او به عنوان یک متحد شک کنند. مجله تایمز در همان موقع گزارش داد:《شاه زمانی در نظر غربی‌ها به عنوان یک پادشاه خانم‌باز و دست‌وپاچلفتی بی‌اعتبار نادیده گرفته می‌شد و اکنون این امپراتور نفت به‌خاطر بلندپروازی‌هایش ثروت و احترام ویژه‌ای می‌طلبد》 . همچنین سازمان سیا در گزارش جامعی در مورد عملکرد شاه به این نتیجه رسید که 《شاه طفل ما بود اما حالا بزرگ شده است》.
@NagoftehayeTarikh
_
این گزارش ها نشان می دهد که آمریکایی ها انتظار داشتند شاه همچون اوایل رسیدن به پادشاهی تابع و وابسته به غرب باشد. این در حالی بود که شرایط ایران در اوایل دهه 50 از زمین تا آسمان با زمانی که او پادشاه می شد فرق کرده بود. ایرانی که محمدرضاشاه تحویل گرفت یک کشور اشغال شده به دست متفقین بود، ارتش آن در بهترین حالت اگر نابود نشده بود، نیاز به بازسازی اساسی داشت، اقتصاد ایران به علت اشغال شدن از طرف متفقین ضعیف بود و شوروی و رفقایش در داخل ایران کشور را به سمت کمونیستی شدن پیش می بردند. در آن شرایط شاه چاره ای نداشت جز اینکه بین بین غرب و شوروی یکی را انتخاب کند که از خوش شانسی مردم ایران، شاه غرب را انتخاب کرد. از آن زمان تا سال 1350 هم ارتش ایران به یکی از قوی ترین ارتش های جهان تبدیل شد، هم اقتصاد ایران بسیار پیشرفت کرد و هم مملکت به طور کامل مستقل شد.
@NagoftehayeTarikh
_
اما نقشه های شاه برای مات کردن غرب با استفاده از اهرم نفت با کارشکنی عربستان شکست خورد. در اوایل سال ۱۳۵۶ عربستان سعودی با تصمیم گرفتن مبنی بر عرصه کردن نفت ارزان خام به بازار جهانی باعث بی‌ثباتی اقتصاد ایران شد. این اقدام عربستان که با تشویق آمریکا انجام می‌شد باعث شد تا تولید نفت ایران حدود چهل درصد کاهش یابد.
@NagoftehayeTarikh
_
دولت عربستان با حکومت شاه در مجموع روابط خوبی داشت اما از اینکه ایران پیشرفت کند هم راضی نبود. در همان سال ۱۳۵۶ که عربستان سیاست جدیدی را اتخاذ کرد،خشکسالی بزرگی در جنوب ایران رخ داد و تولید صنعتی در ایران حدود پنجاه درصد کاهش یافت. شاه یک بار در مورد شرایط جدید چنین گفت: 《ما شکست خوردیم. به نظر می‌رسد همه چیز باید متوقف شود و در عین حال بسیاری از برنامه‌های ما باید به تعویق بیافتد》
@NagoftehayeTarikh
_
بسیاری از مورخان معتقدند که دعوای نفتی شاه با غرب از علل اصلی عدم حمایت قاطع آمریکا از او در سال 1357 بوده است. در واقع بسیاری از آمریکایی ها به این نتیجه رسیدند که شاه دارد زیادی قوی می شود و شاید بهتر باشد یک حکومت غیر کمونیستی جایش را بگیرد. آمریکایی های حاضر در دولت کارتر اکثراً در بهترین حالت علاقه ای به شاه نداشتند و در بدترین حالت از حکومت او متنفر بودند.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》، 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای»به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

30 Dec, 07:33


چرا جیمی کارتر رئیس جمهور ناموفقی بود؟
_
اصلی ترین دلیل عدم موفقیت کارتر در مقام رئیس جمهور انتخاب افراد نامناسب برای مقام‌های حساس داخل کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا بود. افراد نامناسبی که خودشان باز زیردستان نامناسبی انتخاب کرده بودند. مثلاً وقتی گزارش‌ها و اسناد سفارت آمریکا در تهران را در دو سال پایانی حکومت شاه می‌خوانیم متوجه می‌شویم که آمریکایی‌ها به طرز عجیبی از درک تحولات عاجز بودند.
@NagoftehayeTarikh
_
در مقام مقایسه، مورخ آمریکایی اندرو اسکات کوپر در کتاب معروفش 《سقوط بهشت 》به ارزیابی دولت‌های آمریکا و اسرائیل از سرنوشت شاه در اواخر حکومتش پرداخته است. نکته‌ی جالب مطالعات کوپر این است که مقامات اسرائیلی خیلی خیلی بیشتر از آمریکایی‌ها نسبت به شرایط ایران آگاه و از سقوط دولت شاه نگران بودند. در حالی که آمریکایی‌ها حاضر بودند با مخالفان شاه مذاکره کنند و با آن‌ها ارتباط داشته باشند، مقامات اسرائیلی خواستار سرکوب شدید انقلابیون بودند.
@NagoftehayeTarikh
_
طبق اسناد وزارت خارجه آمریکا، آمریکایی‌ها به‌طرز عجیبی ناآرامی‌های اواخر حکومت شاه را کم‌اهمیت قلمداد می‌کردند و حتی سازمان سیا گزارش‌هایی در مورد آینده‌ی شاه در دهه‌ی شصت خورشیدی تهیه کرده بود. این در حالی بود که اسرائیلی‌ها از یک سال پیش از پیروزی انقلاب، سقوط شاه را پیش‌بینی کرده بودند و داشتند خود را برای مقابله با حکومت جدید در ایران آماده می‌کردند!!! اسرائیلی‌ها حتی پیش‌بینی کرده بودند که در صورت سقوط شاه یک حکومت مذهبی در ایران به قدرت می‌رسد، اما آمریکایی‌ها بیشتر باور داشتند که چپ‌گرایان معتدل بعد از شاه قدرت را به دست می‌گیرند.
@NagoftehayeTarikh
_
احتمالاً علت اینکه اسرائیلی‌ها خیلی بهتر از آمریکایی‌ها از شرایط ایران آگاه بودند این بود که ده‌ها هزار یهودی در ایران زندگی می‌کردند و بسیاری از مخالفان و دشمنان شاه در همان زمان آشکارا اسرائیل‌ستیز بودند. اسرائیلی‌ها می‌دانستند که بسیاری از چریک‌های مخالف شاه در لبنان، فلسطین، سوریه و لیبی آموزش می‌بینند و به دلیل ارتباط این موضوع به امنیت کشورشان، با حساسیت خیلی بیشتری حرکات دشمنان شاه را رصد می‌کردند.
@NagoftehayeTarikh
_
این تفاوت ارزیابی‌های دستگاه‌های اطلاعاتی اسرائیل و آمریکا در مورد سرنوشت شاه واقعاً جالب است. چرا آمریکایی‌ها ناآرامی‌های سال‌های ۵۶ و ۵۷ را جدی نگرفتند؟ و چرا وقتی متوجه شدند که خطر انقلاب جدی است از شاه حمایت نکردند؟ و چرا هشدارهای متحدان اسرائیلی خود را در مورد تاسیس یک حکومت مذهبی آمریکاستیز و دشمن سرسخت اسرائیل بعد از سقوط شاه جدی نگرفتند؟
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

29 Dec, 10:17


آیا زبان فارسی پس از اسلام در خطر نابودی قرار داشت؟ حتماً گوش کنید و نشر دهید تا بیشتر از این یک تصور اشتباه تاریخی در جامعه رایج نشود!
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

29 Dec, 09:55


به مناسبت بزرگداشت یعقوب لیث
_
بار دیگر توجه شما را به مطالعه مقاله مربوط به یعقوب لیث در سایت ناگفته های تاریخ جلب می کنم. یعقوب لیث از پادشاهان نامدار تاریخ ایران است که به دلیل مبارزه اش با خلافت عباسیان و رسمی کردن زبان فارسی به عنوان زبان دولتی، نقش مهمی در تاریخ ایران ایفا کرد. مبارزات او با خلیفه از مهاجرت بیشتر عرب ها به ایران جلوگیری کرد و همچنین از زمان او تا به امروز زبان رسمی تمامی حکومت های تاریخ ایران فقط و فقط فارسی بوده است. بسیار خوش حالم که امروزه این شخصیت در ایران شناخته شده و محبوب است، اما همچنان برخی باورهای غلط در مورد یعقوب لیث وجود دارد که در این مقاله به آن ها پرداخته ام. از جمله باورهای غلط این است که نام اصلی یعقوب لیث رادمان پور ماهک بوده است، یا اینکه یعقوب لیث یک اسلام ستیز بوده است، یا اینکه اگر یعقوب لیث نبود زبان فارسی نابود می شد! ادامه مطلب را در سایت ناگفته های تاریخ بخوانید:
_
یعقوب لیث صفاری که بود؟
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

27 Dec, 10:08


دانلود کتاب «ایران و ترکان در زمان ساسانیان» از سایت ناگفته های تاریخ
_
کتاب «ایران و ترکان در زمان ساسانیان» از جمله کتاب‌های مهمی است که مرحوم عنایت الله رضا نوشتند. چنانکه از عنوان این اثر برمی‌آید، موضوع آن روابط ایرانیان و ترکان در زمان ساسانیان است.ترک‌ها یکی از اقوامی هستند که نقش بسیار مهمی در تاریخ ایران ایفا کردند. نخستین بار این اقوام در زمان ساسانیان به مرزهای ایرانشهر رسیدند. این تنها پس از سقوط ساسانیان و پس از اسلام بود که گروه‌های مختلف ترک‌ها وارد ایران و سپس آسیای غربی شدند. مطالعه این کتاب برای آشنایی بیشتر با تاریخ قوم ترک بسیار اهمیت دارد.
_
دانلود کتاب «ایران و ترکان در زمان ساسانیان»

NagoftehayeTarikh

26 Dec, 11:41


اونجاش که میگه داری بچه خر می‌کنی انصافاً درست میگه. این پان‌ترکا جوری دروغ میگن که هر کسی با چند تا جستجوی ساده می‌تونه بفهمه دروغ میگن. نتیجه اینکه طرفدارای این جریان یا واقعاً نفهم هستن یا خودشون رو زدن به نفهمی که در هر دو حالت شما با بحث کردن با اونا و استفاده از استدلال و منطق نمی‌تونی قانعشون کنی!
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

26 Dec, 10:53


حفاظت از حافظه‌ملی علت اصلی عربی نشدن ایران بود. اگرچه برخی‌ها در ایران مسلمان شدن را برابر با عربی‌شدن می‌گیرند اما مورخان چنین فکر نمی‌کنند و بین عرب شدن و مسلمان شدن تمایز قائل هستند. حتی از نظر سختگیرترین مورخان ایرانی‌ها تا دوره ساسانی یک ملت شده بودند و این ملیت بعد از حمله عرب‌های مسلمان از بین نرفت چون تاریخ دوران باستان حفظ شد. بر خلاف کشوری نظیر مصر که مردمش دوران باستان را تا حد زیادی به فراموشی سپردند و در نهایت هم عرب شدند و هم مسلمان. بنابراین علاوه بر حفظ زبان ملی که همان فارسی بود، حفظ تاریخ هم باعث شد تا ایران به یک کشور عربی تبدیل نشود.
_
پ.ن: تصویر از متن کتاب جدیدم است که ترجمه کرده‌ام و به زودی منتشر خواهد شد.
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

26 Dec, 07:15


می خواهید ترک هم باشید اینگونه ترک باشید!
_
همانطور که در کتاب «فرمانروایان کوهستان» مفصل توضیح داده ام، ترک یک ملت نیست بلکه قومیت است. از طرفی ملیت ایرانی هم محدود به قوم خاصی نیست و ملیت ایرانی از همان دوران باستان طیف مختلفی از قومیت ها را در برمیگرفت. از بعد از ورود ترکان به ایران بسیاری از آن ها فرهنگ ایرانی را پذیرفتند و به اصطلاح فرنگی ها ایرانیزه شدند.
_
پی نوشت: این عکس از متن کتاب فرمانروایان کوهستان نیست، از کتاب جدیدم است که ترجمه کرده ام و به زودی منتشر خواهد شد.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

25 Dec, 19:52


اینا از دیدن نمادهای سومری توی واتیکان خیلی تعجب کردن! خبر ندارن تقریباً بیشتر فرهنگشون از جشنایی مثه کریمس گرفته، تا سایر جنبه‌های مسیحیت و حتی الفباشون ریشه‌اش به خاورمیانه برمی‌گرده! یادمون نره که تمدن از خاورمیانه شروع شد و تا همین ۵۰۰ سال همچنان مرکز ثقل جهان همین منطقه بود. قبلاً هم گفتم که مرز بین تمدن شرق و غرب از نظر من یکی لااقل خیلی مبهمه چون خیلی از چیزایی که فکر می‌کنیم غربی هستن، خاستگاهشون به خاورمیانه برمی‌گرده. اون چیزی هم که بهش تمدن غرب میگن فقط توی همین ۵۰۰ سال اخیر تونسته از خاورمیانه یا تمدن شرق بزنه جلو. در مورد دلایل این جلو افتادن مفصل در کتاب 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》البته توضیح داده شده.
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

25 Dec, 16:41


روابط خوب یهودیان با اشکانیان
_
چنانکه در کتاب «افسانه استر و مردخای» توضیح داده ام، نه تنها در طول دوره هخامنشی، بلکه در دوره های اشکانی و ساسانی نیز یهودیان با دولت های ایران روابط خوبی داشتند. از زمان اشکانیان یهودیان به متحدان قابل اعتماد دولت های ایرانی علیه روم تبدیل شده بودند. یک علت اینکه از منظر رومی ها یهودیان قومی خائن و پست به نظر می رسیدند، همکاری های یهودیان با دولت های اشکانی و ساسانی بود. رفتار خوب شاهان ایران نسبت به یهودیان در کنار منافع مشترک ایرانیان و یهودیان در قبال دشمنی با رومی ها از جمله دلایلی بود که دولت های ایرانی را در کنار یهودیان قرار می داد.
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

25 Dec, 16:24


در اواخر سده دوم پیش از میلاد یا اوایل سده اول پیش از میلاد، اشکانیان سفیرانی را نزد اسکندر یانائوس پادشاه یهودیه می فرستند. از جزئیات مذاکرات بی اطلاعیم متأسفانه اما یک نکته جالب این است که از منظر یهودیان سفیران اشکانی سفیران پادشاهی پارس و به دنبال آن پارسی بودند. این تنها یکی از هزاران شاهد تاریخی است که نشان می دهد از بعد از هخامنشیان نام پارس برای کل ایران و صفت پارسی برای تمام ایرانیان به کار می رفت. در واقع، واژگان پارس و پارسی خیلی بیشتر از کلمات ایران و ایرانی نزد خارجی ها و غیر ایرانیان شناخته شده بودند. بنابراین اینکه مورخان می گویند امروز قومی به نام قوم فارس نداریم، علتش این است که از بعد از هخامنشیان فارس و فارسی به ترتیب معادل ایران و ایرانی به کار می رفت.
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

25 Dec, 12:26


نکته اساسی که در کتاب «افسانه استر و مردخای» هم به آن اشاره کرده ام، وقتی کورش بزرگ بابل را فتح کرد و به یهودیان اجازه داد که به فلسطین برگردند، اکثر یهودیان بابلی ترجیح دادند همانجا بمانند! جدا از آزادی هایی که یهودیان زیر سایه حکومت هخامنشیان داشتند، بابل آنقدر نسبت به فلسطین آبادتر و پر رونق تر بود که بیشتر یهودیان آنجا را به سرزمین اجدادی خود ترجیح می دادند.
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

25 Dec, 11:37


این ویدئو مربوط به یک مصاحبه فابیو کاپلو سرمربی فوتبال ایتالیایی است و صحبت‌ها در آن کاملا فوتبالی است و اصلاً ربطی هم به تاریخ ندارد! اما پان‌ترک بی‌شرف آن را برمی‌دارد و زیرنویس فارسی مد نظر خود را می‌گذارد و در آن دروغ پراکنی می‌کند تا آدم‌هایی که اطلاعی در این زمینه ندارند به دام پان ترکیسم بیافتند. این جماعت پان‌ و قوم‌گرا از پان‌ترکش گرفته تا پان کرد و پان عرب و غیره همگی همینقدر رقت‌انگیز هستند.
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

25 Dec, 09:24


چرا منطقه میان رودان برای دولت های ایرانی تا این اندازه مهم بود؟ چرا پایتخت ایران از زمان اشکانیان تا سقوط ساسانیان به مدت تقریباً نهصد سال در منطقه میان رودان واقع شده بود (تیسفون)؟ چرا در متون دوره ساسانی به میان رودان (عراق امروزی) دل ایرانشهر می گفتند؟ یک علت مهمش و شاید اصلی ترین دلیلش رونق کشاورزی در منطقه مذکور بود. بابل در زمان هخامنشیان بیشترین محصولات را نسبت به سایر مناطق شاهنشاهی تولید می کرد. همین منطقه بین دو رود دجله و فرات به تنهایی می توانست یک سوم تولیدات کشاورزی کل شاهنشاهی هخامنشی را بر عهده بگیرد. بی خود نبود که وقتی اسکندر ایران را گرفت پایتختش را شهر بابل انتخاب کرد. سلوکیان یک شهر جدید تحت عنوان سلوکیه در نزدیکی بابل ساختند. اشکانیان یک شهر جدید در همان حوالی به نام تیسفون تأسیس کردند و ساسانیان پایتخت را همان تیسفون انتخاب کردند. بعد از ساسانیان هم در دوران اسلامی عباسیان شهر بغداد را در همان حوالی تأسیس کردند که بیش از پنج سده پایتخت اصلی جهان اسلام بود.
_
@NagoftehayeTarikh
@Nagoftehayetarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

24 Dec, 11:38


سختیگرانه ترین مقطع زردشتی گری در طول حدود 430 سال حکومت ساسانیان مربوط به چند سال دخالت های کردیر موبد بزرگی ایرانی در مسائل مذهبی پس از مرگ شاپور یکم می شود. برخلاف تصویر خیلی ها کردیر پیروان مذاهب دیگر را کشتار نکرد و ماهیت سرکوب هایی که خودش به آن ها اعتراف می کند به درستی روشن نیست. همینقدر باید دانست که دستگاه روحانیت زردشت هرگز حتی در زمان کردیر نیز به زور پیروان ادیان دیگر را وادار به پیروی از دین مطلوب خود نمی کرد و اقداماتش بیشتر جنبه دفاعی و جلوگیری از پیوستن زردشتیان به سایر ادیان داشت.
_
پ.ن: متن از جلد چهارم مجموعه تاریخ یهودیت کمبریج
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

24 Dec, 08:32


هدیه ویژه ناگفته‌های تاریخ به شما
_
قدیمی‌ترین نسخه کتاب دو قرن سکوت رو با کیفیت بسیار بالا رایگان براتون در سایت ناگفته‌های تاریخ گذاشتم. فقط کافیه از پیوند زیر وارد سایت بشید، اول ثبت نام کنید و بعد کتاب رو دریافت کنید. این چاپ اول کتاب دو قرن سکوت هست که الان دیگه تقریباً نایاب هست و خیلی خیلی سخت گیر میاد:
_
https://nagoftehayetarikh.com/2024/12/05/%da%a9%d8%aa%d8%a7%d8%a8-%d8%af%d9%88-%d9%82%d8%b1%d9%86-%d8%b3%da%a9%d9%88%d8%aa-%d9%86%d8%b3%d8%ae%d9%87-pdf/

NagoftehayeTarikh

24 Dec, 07:44


اندر احوالات حکومت اسلامی!!!!! صفویان
تازه نه تنها فاحشه‌خانه‌ها آزادانه فعالیت می‌کردند، بلکه مکان‌هایی هم تحت عنوان اَمَردخانه وجود داشت برای کسانی که میل جنسیشان به سمت پسران نوجوان بود! میکده‌ها و مشروب‌فروشی‌ها هم که فراوان آزاد بود. قانون حجاب اجباری هم وجود نداشت! طرف از اروپا می‌آمد اصفهان و از حجم آزادی‌ها متعجب می‌شد!!! این هم یک دلیل دیگر برای اثبات اینکه حکومت صفویان حکومت اسلامی نبود!!!!
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

23 Dec, 18:19


و کلیسایی که دیگر کلیسا نیست!
_
ابتدا توجه داشته باشید که مسیحیت نقش بسیار مهمی در شکل گیری فرهنگ غربی دارد، نقشی حتی بیشتر از تمدن های یونان و روم باستان. بسیاری از ایرانیان تصور می کنند که مسیحیت و کلیسا باعث عقب ماندگی اروپا و جهان غرب بودند و پیشرفت غربی ها تنها از زمان آغاز شد که مسیحیت را از دولت کنار گذاشتند در صورتی که واقعیت اینطور نیست. برای آن دسته از کسانی که فکر می کنند قرون وسطی دوران تاریک تاریخ اروپا بوده است و کلیسا و مسیحیت همواره دشمن دانشمندان و پیشرفت علم در این قاره بودند توصیه می کنم که حتماً کتاب «شوالیه های مسکین مسیح و معبد سلیمان» را مطالعه کنند چون یکی از دلایلی که من این اثر را ترجمه کردم مبارزه با همین تصور نادرست بوده است.
@NagoftehayeTarikh
_
فرهنگ غرب ده ها سال است که با نوعی انحطاط مواجه است و این انحطاط از بعد از شکست آلمان در جنگ جهانی اول شروع شد. امروز دو تهدید بزرگ برای وجه مسیحی تمدن غرب وجود دارد، یکی جریانات چپ ضد دین و دیگری مهاجرت گسترده مسلمانان به کشورهای عمدتاً مسیحی. در چنین شرایطی عملکرد کلیسای کاتولیک لااقل در 50 سال اخیر در دفاع از مسیحیت چیزی در حد فاجعه بوده است که یکی از دلایل آن رخنه عقاید لیبرالیسم فرهنگی در دستگاه کلیسا است. کلیسا به اندازه ای که باید خطر مهاجران مسلمان جدی نگرفته است و به اندازه کافی با جریان های چپی همچون ال جی بی تی کیو + و فمنیسم مقابله نکرده است. در واقع پاپ جدید تاکنون نه تنها با جریانات چپی مذکور مقابله نکرده است، بلکه به طور ضمنی آن ها را به رسمیت شناخته است. آیا کسی فکرش را می کرد که زمانی یک پاپ مدافع حقوق همجنسگرایان شود؟ یا از کشیش شدن زنان حمایت کند؟ یا از حضور گسترده پناهندگان مسلمان در کشورهای مسیحی حمایت کند آن هم در شرایطی که بسیاری از آن مهاجران به مسیحیان در کشور خودشان به شیوه های مختلف حمله می کنند؟
@NagoftehayeTarikh
_
جریان ترقی خواهانه یا پروگرسیو در کلیسا که توسط عده ای از روحانیون لیبرال رهبری می شود فکر می کند با تغییر برخی قوانین قدیمی و سنت های مهم کلیسا و به روز رسانی آن می تواند نسل های جدید را به کلیسا جذب کند، در صورتی که این اقدامات نتیجه ای جز ناامیدی مسیحیان سنتی نخواهد داشت. آنچه در سینمایی Conclave نمود پیدا می کند مبارزه جریان محافظه کار و ترقی خواه در درون کلیسا است. اگرچه کارگردان این فیلم ترجیح می دهد که یک پاپ ترقی خواه در واتیکان به قدرت برسد، اما احتمالاً غرب امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند یک پاپ محافظه کار و سنتی است. در حال حاضر تعداد مسیحیان در جهان به شدت رو به کاهش است و با ادامه روند فعلی تا سال 2100 میلادی تعداد مسلمانان در اروپا بیشتر از مسیحیان خواهد شد.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

23 Dec, 14:40


فیلم سینمایی "مجمع مخفیانه کاردینال ها" (Conclave) با زیرنویس فارسی چسبیده.
_
در این فیلم با مشکلات جدید کلیسای کاتولیک در دوران پسامدرن آشنا می شوید. در دورانی که چپ ها، ووکیست ها و مهاجران مسلمان مسیحیت را بیش از هر زمان دیگری تهدید می کنند، چه نوع پاپی برای رهبری کلیسا مناسب است؟ پیشنهاد می کنم حتماً این فیلم را ببینید.
_
#فیلم
#conclave
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

22 Dec, 17:24


چرا جمهوری اسلامی تنها حکومت اسلامی تاریخ ایران است؟
_
حکومت اسلامی به مثابه حاکمیت بدون رقیب روحانیون بر کشور، تا قبل از تأسیس جمهوری اسلامی در تاریخ ایران سابقه ندارد. به عبارت ساده تر، تا قبل از جمهوری اسلامی در هیچ دوره ای از تاریخ ایران روحانیون (حالا از هر دین و مذهبی که تصور کنیم، چه زرتشتی چه مسلمان، چه شیعه و چه سنی) بر کشور حکومت نداشتند. حتی خلفای راشدین، خلفای اموی و خلفای عباسی هم حکومتشان به این معنا اسلامی نبود. خلفای راشدین، خلفای اموی و عباسی روحانی نبودند! آن ها البته به عنوان امیر المؤمنان از نظر دینی جایگاه والایی داشتند، اما عالم و روحانی به شمار نمی رفتند. خلفای جهان اسلام پاپ نبودند! پاپ ها روحانی بودند و حاکمیتشان به معنای واقعی حاکمیت دینی بود. اما خلفا رهبران سیاسی و نظامی بودند. از این نظر یک تفاوت اساسی بین جهان اسلام و مسیحیت در قرون وسطی وجود داشت و قطعاً یکی از مهم ترین دلایل جلو بودن جهان اسلام از مسیحیت در قرون وسطی همین نکته بود.
@NagoftehayeTarikh
_
اما در مورد پادشاهان و سلاطین و امیران ایرانی پس از اسلام درست است که برخی از آن ها آدم های متعصب و به شدت مذهبی بودند، اما به هر حال روحانی و عالم دینی نبودند! مثلاً هیچ کدام از شاهان صفوی عالم و روحانی به شمار نمی رفتند. هرچند شخصی مثل شاه اسماعیل رسماً نایب امام زمان غایب به شمار می رفت، اما همین شاه اسماعیل به تعبیر سنتی و مدرن، روحانی یا عالم دینی نبود. و در تمامی حکومت های تاریخ ایران دین و دولت همچون دو ستون موازی در کنار هم کشور را نگه داری می کردند. شاهان و روحانیون رابطه متغیر و پویایی داشتند. گاهی اوقات شاهانی مثل نادرشاه و کریم خان زند به دلایلی با روحانیون اختلاف پیدا می کردند. گاهی شاهی مثل شاه عباس بزرگ از روحانیون برای پیش بردن سیاست های خود استفاده می کرد و گاهی شاهی مثل رضاشاه برای رسیدن به اهداف خود به جنگ بسیاری از روحانیون می رفت. به هر حال هیچ وقت در ایران دین و دولت یکی نبودند! دین و دولت فقط پس از انقلاب اسلامی یکی شدند.
@NagoftehayeTarikh
_
چرا برخی از روحانیون و مراجع تقلید شیعه در زمان شاه با ایدۀ حکومت اسلامی مخالف بودند؟ چون این امر در ایران سابقه نداشت! پیش از این در یادداشت هایی به برخی از روحانیون و مراجع تقلید مخالف حکومت اسلامی در زمان شاه اشاره کرده ام. این دسته از روحانیون ضمن اینکه دل خوشی از محمدرضاشاه نداشتند، با تأسیس حکومت اسلامی هم موافق نبودند. آن ها خواستار جدایی دین و دولت بودند. برخی از آن ها معتقد بودند که هیچ شخص جز شخص امام زمان لیاقت برپایی حکومت اسلامی را ندارد و برخی هم باور داشتند که روحانیت باید از حاکمیت جدا باشد تا بتواند در صورت خطای حاکمان، به راحتی حکومت را نقد کند.
@NagoftehayeTarikh
_
من این یادداشت را با یادآوری این نکته به پایان می رسانم که جاری بودن قوانین اسلامی در جامعه به معنای این نیست که حکومت حاکم بر آن جامعه هم حتماً اسلامی است. مردم کنونی عربستان سعودی بسیار به قوانین و شریعت دین اسلام پایبند هستند اما آیا حکومت عربستان هم اسلامی است؟ مسلماً خیر. به همین ترتیب اگر مثلاً در زمان صفویان قوانین اسلامی در جامعه اجرا می شدند، چون اکثریت قاطع مردم ایران مسلمان بودند، این بدان معنی نیست که حکومت صفویان یک حکومت اسلامی بوده است. با توجه به این واقعیات باید پذیرفت که جمهوری اسلامی تا به امروز نخستین حکومت اسلامی ایران به شمار می رود و البته به طور کلی تر تنها حکومت دینی. چون قبل از اسلام هم ما در هیچ دوره ای شاهد حکومت روحانیون زرتشتی یا موبدان بر ایران نبودیم. از این منظر ما در دوره واقعاً خاصی از تاریخ ایران زندگی می کنیم که در آن دین و دولت از هم جدا نیستند، بلکه برای نخستین بار با هم ادغام شده اند.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

21 Dec, 04:47


ابراهیم پورداود:
از مشروطه‌خواهی تا ترجمه اوستا


#نسخه_کامل

🔸گفتگو با ابوالقاسم اسماعیل‌پور، استاد زبان‌های باستانی دانشگاه شهید بهشتی در مورد استاد ابراهیم پورداود

🔸 ایران در عصر مشروطه و پهلوی شاهد حضور شخصیت‌های ایران‌ساز زیادی در حوزه‌های مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و علمی بوده است که به نوعی بنیان‌های ایران مدرن را ایجاد کردند. یکی از این شخصیت‌ها "استاد ابراهیم پورداود" است که نقش مهمی در شکل‌گیری مطالعات زبان‌های باستانی و مطالعات ایران‌شناسی در ایران ایفا کرده است. او اولین مترجم ایرانی اوستا محسوب می‌شود و پژوهش‌های وی در زمینه اوستا و زبان‌های باستانی شهرتی ملی و جهانی برای او به ارمغان آورده است.
در همین راستا، در سلسله نشست‌های «ایران کجاست»، برگزار شده توسط مؤسسه علمی و تاریخی آتوسا و آسیانیوز ایران، گفت‌و‌گویی با دکتر ابوالقاسم اسماعیل‌پور، استاد زبان‌های باستانی دانشگاه شهید بهشتی، داشتیم.


آسیانیوز ایران
موسسه علمی و تاریخی آتوسا
با مشارکت موسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

آتوسا را به دوستان خود معرفی بفرمایید

🆔 @atusa_sbu

NagoftehayeTarikh

20 Dec, 11:01


صحبت‌های من در مورد خاستگاه و ریشه جشن یلدا یا شب چله.
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

19 Dec, 15:58


دو اشتباه رایج در مورد حکومت قاجار
_
حکومت قاجار در ایران بنا به دلایل مختلف منفور است و اکثر آن دلایل هم درست هستند. اما دو تصور اشتباه در مورد قاجارها وجود دارد که از نظر تاریخی انبوهی از شواهد برای رد آن ها در اختیار داریم. اولین اشتباه رایج این است که حکومت قاجار را یک حکومت بیگانه تصور می کنند، چون قاجارها اصالتاً ترک یا مغول بودند (اینکه قاجارها اصالتاً از ترکان اغوز بودند یا مغول بودند خود بحث مفصلی است که در اینجا مجال پرداختن به آن نیست). این در حالی است که چه ترک یا مغول، به هر حال وقتی آقامحمدخان قاجار این حکومت را تأسیس می کرد، صدها سال از زمان حضور و زندگی قاجارها در داخل خاک ایران می گذشت. پس قاجارها قطعاً یک حکومت ایرانی به شمار می روند. درست است که شاهان قاجار اشتباهات زیادی مرتکب شدند، اما خائن دانستن تمام آن ها زیاده روی است. شاهان قاجار خود را ادامه دهنده شاهان بزرگ پیش از خود و حتی شاهان ایران باستان می دانستند. اگر از کاخ گلستان در تهران دیدن کنید، با انبوهی از تصاویری بر در و دیوارهای کاخ مواجه می شوید که مستقیماً از شاهنامه فردوسی گرفته شده اند. وقتی ناصرالدین شاه قاجار نخستین کشتی جنگی مدرن ایران را از آلمان خرید نام آن را پرسپولیس گذاشت! از همه اینها مهم تر اینکه زبان رسمی حکومت قاجار فارسی بود. شاهزادگان و شاهان قاجار نه تنها نامه های رسمی، بلکه آثار شخصی و خاطرات خود را هم به زبان فارسی می نوشتند. بسیاری از شاهزادگان قاجار به نوشتن تاریخ نه تنها ایران پس از اسلام، بلکه ایران باستان روی آورده بودند و ...... بنابراین قاجارها خود را ایرانی می دانستند و واقعاً هم ایرانی بودند.
@NagoftehayeTarikh
_
دوم اینکه خیلی ها قاجارها را حکومتی اسلامی تصور می کنند! در صورتی که قاجارها به هیچ عنوان حکومتشان اسلامی نبود. یادمان نرود که تنها حکومت اسلامی در کل تاریخ ایران جمهوری اسلامی است. حکومت اسلامی مشخصاتی دارد که در کل تاریخ ایران فقط جمهوری اسلامی دارای آن صفات است و هیچ حکومتی قبل از آن اسلامی نبوده است. نه قاجارها نه صفویان نه سلجوقیان و نه حتی امویان و عباسیان حکومتشان اسلامی نبود! (این هم بحث مفصلی است که در این مطلب مجال پرداختن به آن نیست). رایج بودن قوانین اسلامی در ایرانِ قاجار بیشتر برخاسته از عُرف و فرهنگ مردم مسلمان ایران بود، اگرنه شاهان قاجار هم در عمل و هم در نظر حکومتشان غیر دینی بود. در زمان آن ها دین و دولت یکی نبود (چنانکه در زمان جمهوری اسلامی این اتفاق افتاد)، بلکه دین و دولت هر دو همچون دو ستون یک خیمه در کنار هم اما جداگانه جامعه را نگه می داشتند. بسیاری از سیاست ها و تصمیمات شاهان قاجار بر خلاف نظرات روحانیون و مراجع تقلید بود و در عین حال خیلی اوقات هم شاهان قاجار در برابر روحانیون عقب نشینی می کردند یا با آن ها همکاری داشتند. بنابراین چون قاجارها کمتر از شاهان پهلوی سکولار بودند نمی توان حکومت آن ها را اسلامی دانست.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

18 Dec, 15:51


چرا پان ترکیسم خطرناک ترین گروه جدایی خواه در ایران است؟
_
جنبش های جدایی طلبانه و استقلال طلبانه در ایران سابقۀ زیادی ندارند. پان ترکیسم را ترکان جوان عثمانی در اواخر عمر این امپراتوری از پان ژرمانیسم آلمانی نسخه برداری کردند و در زمان جنگ جهانی اول وارد ایران شد. در آن زمان عثمانی ها برای جنگ با روس ها و ارمنی ها در غرب ایران تلاش داشتند تا با تبلیغات ترکی و اسلامی رضایت مردم ایران را برای موافقت با حضور قوای عثمانی در داخل ایران جلب کنند. بعد از فروپاشی عثمانی اما شوروی برای ضربه زدن به ایران به حمایت از پان ترکیسم پرداخت هر چند هرگز به دنبال ایجاد یک کشور تورانی نبود چون چنین کشوری برای خود روس ها هم خطرناک بود و حمایت مسکو از پان ترکیسم تنها تا جایی بود که به تمامیت ارضی ایران لطمه بزند.
@NagoftehayeTarikh
_
در روزگار ما پرچمدار پان ترکیسم در منطقه ترکیه و نوچه اش جمهوری باکو است. چون پان ترکیسم از حمایت جدی این دو دولت همسایه و دشمن ایران برخوردار است تهدید آن از هر نظر برای ایران خطرناک تر است. پان کردیسم علی رغم خطرناک بودن اما خطرش به جدی پان ترکیسم نیست چون تأسیس یک کشور مستقل کردی در منطقه مخالفان خارجی فراوان دارد. پان بلوچیسم نیز وضعیت مشابهی دارد و هرگز دولت های پاکستان و افغانستان نیز همچون دولت ایران به تأسیس یک کشور بلوچی رضایت نخواهند داد و تمایلی هم به الحاق بلوچ های ایران به کشور خود ندارند. پان عربیسم نیز اگرچه از حمایت دولت های عربی برخوردار است اما به دلیل تعداد کم عرب های ایران خطرش به اندازه پان ترکیسم جدی نیست.
@NagoftehayeTarikh
_
در واقع تهدید پان ترکیسم از سه جنبه جدی تر از سایر جنبش های جدایی طلبانه در ایران است. نخست اینکه تعداد ترک زبانان در ایران به نسبت به مثلاً بلوچ ها، کردها یا عرب ها بیشتر است، دوم اینکه از حمایت قاطع دولت های خارجی به ویژه ترکیه برخوردار است. سوم هم اینکه بسیاری از مسئولان و دولتمردان ایران یا خطر ترکیه را درک نمی کنند، یا منافعی دارند که در گرو نفهمیدن خطر این کشور است. هر وقت مسئولان ما فهمیدند که بزرگ ترین دشمن کشور ما اول ترکیه است و دوم جمهوری باکو می توان امیدی به برخورد جدی تر با پان ترک ها در ایران داشت. پان ترک ها در پوشش فحاشی و توهین به حکومت پهلوی و نیز تظاهر به مسلمانی خوب موفق شده اند در مملکت ما برای خود جا باز کنند. مثلاً یکی از پان ترک هایی که اخیراً با رئیس جمهور هم دیدار داشت، حتی در سابقه اش توهین به رهبر هم دیده می شود، اما چون در هر توئیت و پستش در فضای مجازی به حکومت سابق هم فحش می دهد، ظاهراً تافته جدا بافته ای است و از آزادی ها خاصی برخوردار است!!!!!!
@NagoftehayeTarikh
_
در خط مقدم مبارزه با پان ترک ها هم وطنان آذربایجانی ما قرار دارند. قشقایی ها و ترکمن ها به دلیل دوری از مرز ترکیه و نوچه اش باکو خوشبختانه اصلاً تحت تأثیر پان ترکیسم قرار ندارند اما شعله های آتش دارد از آذربایجان به ویژه شهر تبریز زبانه می کشد، تبریزی که به مدت 200 سال مهد میهن پرستی ایران بود. من قبلاً هم در یادداشت ها و همچنین کتابم «فرمانروایان کوهستان» گفته ام که «ترک بودن» منافاتی با ایرانی بودن ندارد. هموطن ترک زبان ما در آذربایجان حتی اگر خودش را هم ترک می داند، تاریخ ایران کم ترک وطن پرست ندارد! اما خوب است هم وطنان آذربایجانی ما تاریخ کشور و خطه آذربایجان را از منابع معتبر و بی طرف مطالعه کنند و چهره خود را هم با ترکان اصیل ساکن منطقه آلتای مقایسه کنند تا بفهمند اجدادشان بیشتر ترک بوده اند یا غیر ترک!
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

16 Dec, 17:22


چرا تمامیت ارضی ایران باید برایمان مهم باشد؟
_
از منظر اخلاقی هر انسانی در قبال وطن خود مسئول است. اگرچه ما وطن خود را انتخاب نمی کنیم (درست مثل خانواده هایمان)، اما همانگونه که هر شخصی نسبت به خانواده خود مسئول است، نسبت به وطن خود نیز مسئول است. چون در این کشور زاده شده و پرورش یافته است. همچنین نباید فراموش کنیم که این کشور به سادگی به دست نیامده است و به قول معروف در هر ذره از خاکش خون دلاوری خفته که در راه دفاع از آن جان خویش را از دست داده است. این مملکت به هر حال میراثی است از پدران و مادران ما. قطعاً ما دوست نداریم که دستاوردهایمان به دست فرزندانمان نابود شود، بنابراین گذشتگان ما قطعاً به این امید برای حفظ این کشور کوشیدند که آیندگان نیز در حفظ این میراث کوشا خواهند بود. بنابراین از منظر اخلاقی وطن پرستی یک امر خوب است.
@NagoftehayeTarikh
_
اما از بُعد اخلاقی که خارج شویم، از نظر مادی یا به قول فرنگی ها ماتریالیستی هم حفظ تمامیت ارضی ایران به سود مردمش هم است. در 200 سال اخیر هر بخشی که از خاک ایران جدا شد سعادتمند نشد و در عین حال جدایی اش به ایران هم صدمه زد. مثلاً اران و ارمنستان پس از جدایی از ایران مدت ها زیر یوغ تزارها و کمونیست ها زندگی کردند و حالا امروز هم می بینیم که این دو بخش از خاک ایران مثل سگ و گربه به جان هم افتاده اند. افغانستان را ببینید. ترکمنستان کشور فقیری است که یکی از دیکتاتورترین حکومت ها را دارد. پاکستان جای خود. در مورد بحرین هم اگرچه به ظاهر وضعیتش خوب به نظر می رسد اما برای حیاتش کاملاً به کشورهای ابرقدرت متکی است. یعنی هر بخشی که از ایران جدا می شود، در بهترین حالت می شود یک کشور کوچک وابسته به ابرقدرت ها و در بدترین حالت هم چیزی شبیه افغانستان.
@NagoftehayeTarikh
_
درست است که ایران امروز وضعیت خوبی ندارد که علت اصلی اش هم عدم داشتن مدیریت درست است، اما کشورهایی هم که از ما جدا شده اند انصافاً وضعشان بهتر نیست. فردا هم اگر هر بخشی از ایران که جدا شود، مطمئن باشید اول مردم آن منطقه جدا شده زیان خواهند دید و دوم مردم کشور اصلی. ضمن اینکه در صورت تجزیه ایران، کشورهای جدیدی که از دل آن متولد می شوند همگی با هم در خصومت و جنگ به سر خواهند برد و هرگز در این جغرافیا آرامش واقعی برخوردار نخواهد شد.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

04 Dec, 18:07


چرا ترکیه در حال کندن گور خودش است؟
_
من از سال ها پیش همواره تأکید کرده ام که برنامه های پان ترکیستی اردوغان ره به ترکستان خواهد برد و در بهترین حالت یا شکست خواهد خورد یا در بدترین حالت منجر به تجزیه ترکیه خواهد شد. توسعه طلبی های رهبرانی همچون اردوغان و پوتین همچنان تابع دنیای قرون وسطی یا جهان باستان است. همچنان فکر می کنند با لشکرکشی به فلان و بهمان و الحاق فلان شهر یا کشور به خاک خود و گسترش امپراتوری خیالی می توانند افتخارآفرینی کنند. اما در دنیای امروز چنین سیاست هایی سازگار نیست.
@NagoftehayeTarikh
_
در دنیای پس از جنگ جهانی دوم، کشورهایی موفق تر بوده اند که با کم ترین هیاهو و بلوا پیشرفت کرده اند. کشورهایی که تا حد ممکن دوست دارند در اخبار جنگی کمتر حضور داشته باشند و کمتر در معرض دید قرار بگیرند. چین نمونه خوبی در این زمینه است. در چهل سال گذشته آرام آرام و بی سر و صدا جوری خودش را به دومین قدرت جهانی تبدیل کرد که کسی متوجه نشد و هنوز هم بسیاری از سیاستمداران چینی از مدعی ابر قدرت بودن پرهیز می کنند. چینی ها با تمرکز بر امور داخلی و اتخاذ یک دیپلماسی معتدل با تمام جهان توانستند از ظرفیت های کشور خود به خوبی استفاده کنند. اگر آن ها از روز اول می خواستند به سبک شوروی خود را یک کشور پرآشوب و صادرکننده انقلاب کمونیستی به سراسر جهان معرفی کنند، هرگز به جایگاهی که امروز دارند نمی رسند.
@NagoftehayeTarikh
_
در دنیای مدرن و در دویست سال اخیر هر گاه کشوری با هیاهوی بسیار و با توسل به خشونت تلاش کرده است تا به ابر قدرت تبدیل شود، ائتلاف و اتحادیه هایی علیه خود به وجود آورده است که در نهایت بلای جانش شدند. سرنوشت امثال هیتلر و ناپلئون از همین دست است. اردوغان که انگشت کوچک رهبران مذکور هم نمی شود دارد همان راه را می رود. هر چه آتاترک تلاش کرد ترکیه را سکولار سازد و به کشوری عادی تبدیل کند، اردوغان در حال نابود کردن است. پیش از اردوغان صدام هم همین راه را رفت و عاقبت سر از چوبه دار در آورد.
@NagoftehayeTarikh
_
در خاورمیانه امروز بهترین شیوه برای تبدیل شدن به یک ابر قدرت منطقه ای و حتی جهانی این است که 90% سیاست های کشور مشمول بهبود اوضاع داخلی باشد و از ماجراجویی های منطقه ای پرهیز کرد. هر کشوری که بخواهد با هیاهو و جنجال و ادعاهای زیادی خودش را یک ابر قدرت نشان دهد، به سختی ضربه خواهد خورد. دود این ماجراجویی های اخیر ترکیه هم خیلی زود به چشم ترکیه خواهد رفت. آتاترک آدم باهوشی بود و فهمید که تاریخ مصرف ایدئولوژی های اسلام گرایانه و پان ترکیستی گذشته است. به نظر من بهترین الگوی توسعه و پیشرفت در خاورمیانه را امارات در پیش گرفته است و خواهیم دید که در آینده این کشور به کجا خواهد رسید. اما سیاست های اردوغان ترکیه را به اواخر دوران عثمانی باز خواهد گرداند و در بلند مدت تبعات سنگینی برای این کشور خواهد داشت.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

03 Dec, 17:21


علت سفیدشویی قاجارها
_
این تصور که حکومت پهلوی بعد از به قدرت رسیدن سعی در بدنام کردن قاجارها به هر نحوی داشت و در حق قاجارها بی انصافی شده است نه درست است و نه دقیق. حکومت پهلوی از دل قاجارها ظهور کرد. رضاشاه ابتدا در خدمت قاجاریان بود و با طی کردن سلسله مراتب قدرت درون این حکومت به پادشاهی رسید. بعد از به قدرت رسیدن پهلوی هم بسیاری از سیاستمداران قاجار در حکومت جدید به خدمت گرفته شدند. انتقال قدرت از قاجارها به پهلوی صلح آمیزترین انتقال قدرت از حکومتی به حکومت دیگر در کل تاریخ ایران است.
@NagoftehayeTarikh
_
اینکه تاریخ عصر قاجار از خیلی جهات نیاز به بازنگری دارد درست است و در آن تردیدی نیست. اما اینکه برخی به شکل افراطی سعی دارند حکومت قاجار را حکومتی ایده آل و شاهان قاجار را در زمره بهترین شاهان تاریخ ایران معرفی کنند بیشتر ناشی از جریانات سیاسی خاص است. برای درک تحولات ایران در دوران پهلوی شما باید تاریخ قاجار را خوب بخوانید. بسیاری از سیاست ها و اقدامات رضاشاه و محمدرضاشاه بدون مطالعه دوران قاجار، بی اهمیت و خیلی ساده به نظر می رسد. بنابراین هرگز پیش از مطالعه درست دوره قاجار به سراغ دوره پهلوی نباید رفت. شما تا زمانی که ندانید ایران در زمان قاجار چه وضعیتی داشت، متوجه نمی شوید که در طول دوران پهلوی چه پیشرفت های مهمی در ایران شکل گرفت. کارنامه پهلوی از هر نظر نسبت به کارنامه شاهان قاجار سفیدتر است.
@NagoftehayeTarikh
_
قاجارها حدود 130 بر ایران حکومت کردند و پیشرفت مملکت در این 130 سال از پیشرفت ایران در فقط مدت تقریباً 16 سال پادشاهی رضاشاه کمتر بود! اینکه برخی ها مرتب تأکید می کنند بسیاری از اقدامات مفید رضاشاه از قبل در دوران قاجار شروع شده بود البته درست است، اما سوال این است که چقدر؟ مثلاً درست است که اولین راه آهن ایران در زمان قاجارها ایجاد شد ولی کل آن راه آهن در مدت تقریباً 70 سال کمی بیش از 200 کیلومتر بود، در صورتی که در زمان حکومت رضاشاه بیش از 1300 کیلومتر راه آهن ایجاد شد. بنابراین درست است که پایه های ایرانِ مدرن در زمان قاجار شکل گرفت، اما تقریباً تمامی آن برنامه ها در زمان پهلوی تکمیل شد یا به شدت توسعه یافت. اینکه پهلوی ها بسیاری از برنامه های مدرنیزاسیون قاجارها را دنبال و تکمیل کردند یا توسعه دادند نشان می دهد که رابطه بین این دو حکومت کارد و پنیر نبوده است.
@NagoftehayeTarikh
_
هدف جریان سفیدشویی قاجارها این است که به مخاطب چنین القا کند که:
1-ایران در زمان قاجار آنقدر هم عقب مانده نبود (که انصافاً بود)
2- اقدامات مثبتی که در طول دوران پهلوی صورت گرفت همگی از قبل به دست قاجارها انجام شده بود (که این گزاره دقیق نیست).
3- در طول دوران پهلوی حکومت با سیاه نمایی در مورد قاجارها سعی کرد تا برای خود مشروعیت درست کند (که این ادعا تا حد زیادی اغراق شده است)
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

29 Nov, 15:59


5 واقعیت مهم در مورد جنگ های صلیبی که احتمالاً نمی دانستید!
_
حتماً نام جنگ‌های صلیبی به گوش شما خورده است. بسیاری از از کودکی با سریال ها، فیلم ها و حتی بازی های رایانه ای بزرگ شدیم که به نحوی به این جنگ ها ربط داشتند. حجم مطالب منتشر شده در مورد جنگ های صلیبی در جهان بسیار زیاد است و این به علت گسترده بودن این جنگ ها و تأثیری است که بر تاریخ بشر گذاشتند. زندگی تقریباً همۀ ما امروزه به نحوی به جنگ‌های صلیبی گره خورده است. به عبارت دیگر اگر سرنوشت جنگ‌های صلیبی به شکل دیگری رقم می خورد، ما امروز قطعاً با دنیای متفاوتی طرف می بودیم. در این مقاله از سایت ناگفته های تاریخ می خواهم شما را با 5 واقعیت کمتر شناخته شده در مورد جنگ‌های صلیبی آشنا کنم. برای مطالعه روی پیوند زیر کلیک کنید:

5 واقعیت مهم در مورد جنگ های صلیبی که احتمالاً نمی دانستید

NagoftehayeTarikh

27 Nov, 15:57


آیا کورش بزرگ صهیونیست بود؟
_
چند سال پیش شیمون پرز رئیس جمهور سابق اسرائیل در سخنانی کورش بزرگ را «نخستین صهیونیست غیر یهود» خواند. این حرف خیلی سر و صدا به پا کرد. طرفداران جمهوری اسلامی از آن برای تخریب کورش بزرگ استفاده کردند و مخالفان جمهوری اسلامی برعکس آن را سندی مبنی بر دوستی ایران و اسرائیل معرفی کردند. طبق معمول سخن غیر تاریخی یک سیاستمدار دوباره بازیچه بازی های سیاسی گشت و این وسط تاریخ قربانی شد. چنانکه در مقدمه کتاب «افسانه استر و مردخای» گفته ام، هیچ وقت نباید سخنان یک سیاستمدار را به عنوان یک سند تاریخی در نظر گرفت!
_
اما در مورد سخن آقای شیمون پرز ابتدا باید توجه داشت که صهیونیسم از اساس یک جنبش ناسیونالیستی مدرن یهودی است. این جنبش اواخر سده نوزدهم میلادی در اروپا تأسیس شد و هدف آن تأسیس یک کشور یهودی برای تمامی یهودیان در سرزمین فلسطین بود (دقت کنید سرزمین فلسطین نه کشور فلسطین چون در آن زمان کشور مستقل فلسطین وجود نداشت و این سرزمین بخشی از امپراتوری عثمانی بود). بنابراین ما نمی توانیم واقعاً تا قبل از تأسیس این جنبش مدرن ناسیونالیستی، هیچ کسی را چه یهودی و چه غیر یهودی صهیونیست قلمداد کنیم. البته از همان زمان باستان و از وقتی که پادشاهی اسرائیل به دست آشوریان و بابلی ها نابود شد، برخی از یهودیان به دنبال احیای این کشور باستانی بودند و ریشه صهیونیست مدرن هم به همین تمایلات برمی گردد.
_
اما در مورد صهیونیست بودن کورش بزرگ این دیگر از آن حرف هایی است که باعث شاخ درآوردن هر مورخی می شود. آیا کورش بزرگ بعد از فتح بابل فقط یهودیان را از به اصطلاح «اسارت» رهانید؟ یا اقوام دیگری هم بودند؟ پاسخ در استوانه یا منشور معروف کورش بزرگ نهفته است و در آنجا آشکارا این امتیاز به بسیاری از اقوام دیگر هم داده شده است. تازه کورش بزرگ در استوانه کوچک ترین اشاره ای به قوم یهود هم نکرده است و در هیییچ کتیبه هخامنشی خبری از قوم یهود نیست! و اینها یعنی اینکه یهودیان برای هخامنشیان اصلاً مهم نبودند! واقعیت این است که کورش بزرگ بعد از فتح بابل یک فرمان آزادی عمومی صادر کرد مبنی بر اینکه تمامی اقوام و مردمانی که به زور دولت بابلی می بایست در این شهر و کشور می ماندند، می توانند اکنون به سرزمین مادری خود برگردند و یهودیان تنها یکی از این اقوام بودند.
_
چنانکه در کتاب «افسانه استر و مردخای» توضیح داده ام، منابع یهودی به شدت سعی دارند بین شاهان هخامنشی و یهودیان ارتباط خاصی برقرار کنند، در صورتی که وقتی منابع هخامنشی را می خوانیم یهودیان هیچ اهمیت خاصی ندارند. اهمیت آن ها فقط محدود به همان سرزمین یهودیه و مناطقی می شود که یهودیان در آنجا ساکن هستند. همچنین نباید فراموش کرد که شاهان هخامنشی هرگز به یهودیان اجازه ندادند که کشور مستقلی داشته باشند (چنانکه هدف صهیونیست ها این بود). آن ها اجازه داشتند تحت نظر دولت ایران به یهودیه برگردند و آزادانه به زندگی خود بپردازند اما پیروی از قانون شاهنشاهی ایران برای یهودیان اجتناب ناپذیر بود. اتفاقاً برخی از منابع یهودی به همین خاطر از شاهان هخامنشی کمی دلخور بودند که چرا اجازه نمی دهند یهودیان کشور خود را داشته باشند!!!
_
بنابر آنچه گفته شد کورش بزرگ را به هیچ عنوان نمی توان صهیونیست دانست. اما در اینکه یهودیان در شاهنشاهی هخامنشی آزادی های زیادی داشتند شکی نیست. به همین خاطر است که شاهان هخامنشی در منابع یهودی چهره خوبی دارند. یهودی ها بعدها که زیر سلطه یونانیان و رومی ها زندگی کردند، قدر شاهان ایران را دانستند و در طول دوره اشکانیان و ساسانیان رابطه خوب خود را با دولت های ایرانی حفظ کردند. از نظر رومی ها، یهودی ها خائنانی بودند که سیاست های دشمن بزرگشان در شرق یعنی ایران را پیش می بردند. بااین حال وقتی ساسانیان در زمان خسرو پرویز اورشلیم را فتح کردند، باز این شاه ایرانی اجازه تأسیس یک کشور مستقل یهودی را به یهودیان نداد.
_
در پایان لازم است تأکید کنم که تا قبل از ظهور صهیونیسم، برای بیشتر یهودیان سرزمین اورشلیم یا سرزمین مقدس یا محل کشور باستانی پادشاهی اسرائیل اهمیت کلیدی نداشت. براساس شواهد فراوانی که باز در همان کتاب «افسانه استر و مردخای» شرح داده ام، وقتی کورش بزرگ به یهودیان اجازه داد که به اورشلیم برگردند، بیشتر یهودیان به آنجا برنگشتند و ترجیح دادند در بابل بمانند. حتی بسیاری از یهودیان به غرب ایران مهاجرت کردند چون آنجا برایشان امکانات بیشتری فراهم بود. در واقع بیشتر یهودیان جهان تا قبل از ظهور صهیونیست جذب شدن در کشور محل زندگی خود را به عنوان یک واقعیت پذیرفته بودند.
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

26 Nov, 02:38


#نسخه_کامل

ایده ایران در دوره صفویه
گفت‌وگو با
دکتر مقصودعلی صادقی گندمانی

🔸بدون‌شک شکل‌گیری شاهنشاهی صفویه یکی از مهمترین رویدادهای تاریخ ایران دوران اسلامی محسوب می‌شود و ایران در این دوره نظم و ثبات نوینی پیدا کرد که تاکنون در زندگی سیاسی و اجتماعی ایرانیان قابل مشاهده است.

🔸 مفهوم ایران در این دوره از تاریخ ایران لایه معنایی نوینی به خود دید و ایده ایران به مولفه‌های تاریخی و سرزمینی دوران باستان نزدیک‌تر شد.

🔸در همین راستا در سلسله نشست‌های "ایران کجاست" در آسیا نیوز ایران و موسسه آتوسا گفتگویی با دکتر مقصودعلی صادقی‌گندمانی، استاد تاریخ دانشگاه تربیت مدرس، داشتیم.

آسیانیوز ایران
موسسه آتوسا
با مشارکت موسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران

#ایران_کجاست

گفتگو با دکتر صادقی را برای دوستان خود ارسال بفرمایید
🆔@atusa_sbu
@asianewsiran

NagoftehayeTarikh

22 Nov, 07:42


از magic تا magistrate، ریشه‌یابی تاثیر کلمه مغ بر لاتین و انگلیسی
_
برخی از کلمات زبان انگلیسی ریشه در زبان‌های فارسی باستان و فارسی میانه دارند. این واژگان از طریق زبان لاتین وارد انگلیسی شده‌اند، نه به طور مستقیم. یعنی ابتدا کلمات فارسی مذکور وارد لاتین شده‌اند و سپس از لاتین به انگلیسی راه یافتند. کلماتی مثل magic به معنای جادو یا magician به معنای جادوگر و شعبده باز به کلمه magus در لاتین و یونانی برمی‌گردند که باز magus اشاره به مغان ایران باستان دارد.
@NagoftehayeTarikh
_
ما هنوز به طور دقیق نمی‌دانیم مغان دقیقاً چه کسانی بودند. منابع مختلفی کارهای مختلفی را به آن‌ها نسبت داده‌اند، از جادوگری و انجام آزمایشات کیمیاگری گرفته، تا ستاره شناسی و پیشگویی و قضاوت و انجام کارهای اداری و اقتصادی. چنانکه در کتاب 《افسانه استر و مردخای》توضیح داده‌ام، مغان احتمالاً قبیله‌ی خاصی نبوده اند (آنچنان که برخی منابع یونانی گفته‌اند)، بلکه صاحبان منصب‌های خاصی بودند. منصب‌های آن‌ها هم تنها محدود به امور دینی و مذهبی نمی‌شد، بلکه فعالیت‌های اقتصادی و قضایی را هم شامل می‌شد.
@NagoftehayeTarikh
_
ما در انگلیسی کلمه magistrate را داریم که یک منصب قضایی است که دادگری در مورد دعواهای عادی را برعهده دارد. این کلمه برخاسته از کلمه لاتین magistratus است. خود magistratus از دو بخش magis و پسوند tratus ساخته شده است. جزء اول این کلمه یعنی magis به معنای بزرگ یا بزرگ‌تر در واقع ریشه‌اش به کلمه مغ فارسی باستان برمی‌گردد. پسوند tratus هم به معنای دارنده نوعی مقام رسمی است. در واقع magistratus لاتین یعنی مقام رسمی بزرگ یا مقام رسمی بالاتر.
@NagoftehayeTarikh
_
صاحبان عنوان magistratus لزوماً روحانی نبودند. ما براساس شواهدی مربوط به دوره هخامنشی مطمئن هستیم که مغ‌های دوره هخامنشی فقط روحانی نبودند و کارهای اداری و اقتصادی و قضایی هم انجام می‌دادند. چنین به نظر می‌رسد که ما همچنان راه درازی تا درک واقعی آنچه مغان بودند، در پیش داریم. یا کلمه مغ یک عنوان کلی بوده است که به طیف گوناگونی از دارندگان مشاغل اطلاق می‌شد، یا مغ‌ها اگر واقعا روحانی بودند، در کنار کارهای دینی به فعالیت‌های سکولار هم مشغول بودند.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

15 Nov, 13:43


اگه احوالات امروز مردم ایران یه آهنگ بود...

@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

15 Nov, 09:14


از کنسروسازی تا محافظه‌کاری، ریشه‌یابی یک واژه
_
می‌دانیم که در زبان فارسی اصطلاح 《محافظه‌کار》را در برگردان کلمه Coservative به کار می‌برند و به همین ترتیب 《محافظه‌کاری》برگردان Conservatism است. واژه Conservate در انگلیسی ریشه لاتین دارد و از دو بخش Con به معنای 《با هم》به علاوه Servare به معنای 《محافظت کردن》تشکیل می‌شود. این کلمه از زبان فرانسوی به شکل کنسرو (conserve) وارد فارسی شده است.
@NagoftehayeTarikh
_
می‌دانیم که کنسروها نقش مهمی در صنعت غذایی ایفا می‌کنند و همه ما تاکنون بارها انواع کنسرو مصرف کرده ایم. در دوران جنگ‌های ناپلئونی فرانسوی‌ها این شیوه نگهداری غذا را ابداع می‌کنند تا با آن ارتش ناپلئون بهتر از نظر غذا تامین شود. خیلی زود این شیوه کنسروسازی در غرب رایج و محبوب شد و به ویژه در ارتش‌ها به کار رفت. بنابراین غذای کنسرو شده یعنی غذای محافظت شده و اینجاست که این کلمه با مکاتب سیاسی محافظه‌کار پیوند می‌خورد.
@NagoftehayeTarikh
_
محافظه‌کاری از مهم‌ترین احزاب راستی در عالم سیاست به شمار می رود. محافظه‌کاران خواستار حفظ وضعیت یا ارزش‌های موجود و مراقبت از آن‌ها هستند. بنابراین در همه جای دنیا محافظه‌کاران مقابل چپی‌ها و انقلابی‌ها و حتی اصلاح‌طلبان قرار دارند که خواستار تغییر اوضاع موجود هستند. اگرچه برگردان محافظه‌کار به طور دقیق معنای conservative را نمی‌رساند، اما برگردان بهتری برای این کلمه نیست. فراموش نکنیم که گاهی در فارسی منظور از محافظه کاری، ترسو بودن است.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》و 《فرمانروایان کوهستان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

10 Nov, 03:23


پاسداری از میراث فرهنگی و ایده ایران

#نسخه_کامل گفت‌و‌گو با دکتر مصطفی ده پهلوان، باستان‌شناس و رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری

ایران تاریخی چند هزار ساله دارد اما زیست چند هزار ساله چه کارکرد و سودی برای مردم امروز ایران دارد؟ علم باستان‌شناسی در ایران در چه سطح و جایگاهی قرار دارد؟ آیا می‌توان تخت‌جمشید و دیگر آثار تاریخی ایران را تا ۵ هزار سال آینده حفظ کرد؟ در همین راستا، دکتر مصطفی ده‌پهلوان، دانشیار باستان‌شناسی دانشگاه تهران در سلسله نشست‌های «ایران کجاست» به این موضوعات و کاربرد میراث فرهنگی در زندگی انسان ایرانی در عصر جدید پرداخته است.

آسیانیوز ایران
موسسه علمی و تاریخی آتوسا
با مشارکت موسسه فرهنگی بزرگمهر حکیم

#ایران_کجاست

آتوسا: نهاد ترویجی اندیشه سیاسی و دانش تاریخی در ایران


@asianewsiran

🆔@atusa_sbu

NagoftehayeTarikh

09 Nov, 16:15


ساسانیان چقدر در دین زردشتی متعصب بودند؟
_
متأسفانه جامعه ایران از نظر مطالعات تاریخی در مورد سیاست دینی ساسانیان همچنان تابع نظریات منسوخ شدۀ برخی مورخان در طول سده بیستم میلادی است که بر مبنای آن ها ساسانیان حکومتی زردشتی متعصب تعریف می شود. این در حالی است که جدیدترین تحقیقات نشان می دهد که ساسانیان نه تنها متعصب نبودند، بلکه تا حد زیادی به آزادی ادیان احترام می گذاشتند. دقیقاً همچون هخامنشیان، اشکانیان و البته سلوکیان. این در حالی است که در زمانۀ ساسانیان مسیحیت به دین رسمی امپراتوری روم تبدیل شد و رومی ها تلاش می کردند از اهرم مسیحیت علیه ساسانیان استفاده کنند. بنابراین میزان تعصب مذهبی ساسانیان را باید نسبت به زمانۀ ایشان سنجید.
@NagoftehayeTarikh
_
نمونه های زیادی از آزادی ادیان در ایران ساسانی وجود دارد در حالی که تنها مورد سرکوب ادیان مربوط به زمان کردیر می شود که خود سیاست های این موبد قدرتمند باز جای بحث فراوان دارد. یزدگرد یکم شاهی بود که  کلیسای شرق را به طور رسمی قانونی شناخت. خسرو پرویز شاهی بود که همسر مسیحی در اختیار داشت در صورتی که در روم امپراتور نمی توانست زن غیر مسیحی داشته باشد. در دورانی که یهودیان بارها در نقاط مختلف روم قتل عام شدند، در ایرانشهر آزادانه زندگی می کردند. فعالیت یهودیان و مسیحیان حتی در مذهبی ترین شهرهای زردشتی در ایران آزاد بود. به همین خاطر یهودیان همواره در جنگ ایرانی ها و رومی ها از ایرانیان طرفداری می کردند.
@NagoftehayeTarikh
_
وقتی اورشلیم در زمان خسرو پرویز به دست ایرانیان فتح شد، یهودیان خوش حال شدند! آن ها بهتر از هر کسی می دانستند که شاهان زردشتی آزادی بیشتری به آن ها می دهند تا امپراتوران مسیحی روم. یهودیان به اندازه ای با ایرانیان زردشتی پیوند داشتند که نام های ایرانی برای خود انتخاب می کردند. برخی مورخان رومی تا آنجا پیش می رفتند که ایران را وطن اصلی یهودیان معرفی می کردند.
@NagoftehayeTarikh
_
در اواخر دوره ساسانی تعداد مسیحیان در ایران به قدری زیاد شده بود که می توان گفت که از هر سه ایرانی یک نفر مسیحی بود. این در حالی بود که دین زردشتی تقریباً هیچ نفوذی در روم نداشت. هم به این خاطر که مسیحیان روم به شدت ادیان دیگر را سرکوب می کردند و هم به این خاطر که دین زردشتی برخلاف مسیحیت که جهان گرا بود، ملی گرا بود. خاصیت ادیان ملی این است که پیروانش از ملیت خاصی باقی می مانند. ما زردشتی غیر ایرانی نداریم و جمعیت پارسیان هند نیز در واقع فرزندان مهاجران ایرانی زردشتی هستند. بنابراین دین زردشتی از اساس دینی نبود که از طرف ساسانیان بر دیگران تحمیل شود.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》و 《فرمانروایان کوهستان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

08 Nov, 19:27


شاهان هخامنشی اینگونه دفن شده اند.
این تصویر یک تابوت سنگی است که از شوش کشف شده است و متعلق به زمان هخامنشیان است. اگر تصور کنیم که جسد فرد را کامل درون آن قرار می دادند، باز هم به دلیل عدم تماس جسد با زمین یا خاک منافاتی با قوانین دین زردشتی ندارد. تمام شاهان هخامنشی احتمالاً به همین شکل دفن شده اند. اما نکته مهم تر این است که خیلی از زرتشتی ها احتمالاً مردگان خود را خاک می کردند. بسیاری از گورهای کشف شده در فارس و متعلق به زمان ساسانیان اینگونه دفن شده اند. یعنی آن قانون معروف که جسد را خوراک حیوانات لاشه خور می کردند هم از طرف تمام زرتشتیان اجرا نمی شده است. در کل از روی شیوه تدفین شاهان هخامنشی نمی توان دین آن ها را تعیین کرد.
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

08 Nov, 12:32


هفتم آبان ماه امسال به مناسبت روز بزرگداشت کورش بزرگ جلسه پرسش و پاسخی در اینستاگرام گذاشتم و بسیاری از سوالات دوستان در مورد کورش بزرگ پاسخ دادم. بخش زیادی از پرسش ها مربوط به مرگ کورش بزرگ می شد. اینکه او چگونه فوت کرد؟ آیا در جنگ کشته شد یا به طور طبیعی از دنیا رفت؟ و اینکه آیا آرامگاه معروف او در پاسارگاد واقعاً مقبره کورش بزرگ است یا نه؟ در جدیدترین مقاله سایت ناگفته های تاریخ به این پرسش ها پاسخ داده ام. مقاله را حتماً بخوانید:

علت مرگ کورش بزرگ چه بود؟

NagoftehayeTarikh

08 Nov, 10:18


انجمن ایران ژنتیک 🌐 🧬


بررسی محتوای ژنتیکی مردم مناطق مختلف با نوین ترین روش تحلیلی 🔬

مطالعه تاریخ ایران و جهان و سرگذشت ملت ها از ابتدا تا تاکنون با آنالیز دیتابیس نمونه های باستانی ...

انجام خدمات و پذیرش درخواست های
شخصی برای بررسی جمعیت های مورد نظر 🕵‍♂️


Channel Address 👇

https://t.me/Irangenetic_Club

NagoftehayeTarikh

06 Nov, 14:35


آینده ایران با ترامپ؟
_
ترامپ پیرو سیاست 《ایجاد صلح با اِعمال زور》است. او در دور نخست ریاست جمهوری‌اش نشان داد که با کسی تعارف ندارد. بنابراین سیاست او مشخص است. آینده‌ی ایران در زمان ریاست جمهوری‌اش بستگی به دولت و ملت ایران دارد. اولویت ترامپ سرنگونی جمهوری اسلامی و تغییر حکومت در ایران نیست. آمریکایی‌ها از تجربه‌ی تلخ افغانستان و عراق عبرت گرفته‌اند و دیگر مثل سابق به دنبال تغییر حکومت‌ها نیستند، به ویژه در منطقه مهم و حساس خاورمیانه.
@NagoftehayeTarikh
_
بنایراین هدف اصلی ترامپ جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای خواهد بود. اگر مقامات ایران به طور جدی به دنبال سلاح هسته‌ای بروند بدون شک ترامپ دخالت نظامی خواهد کرد. اما اگر زمزمه‌های ساخت سلاح اتمی که امروزه از برخی سیاستمداران داخل به گوش می‌رسد در حد حرف و حدیث باقی بماند خبری از جنگ نخواهد بود. ترامپ جنگجو نیست، او یک بازرگان و به قول فرنگی‌ها بیزنس‌مَن است. اول از همه هم منافع آمریکا برایش اهمیت دارد. او به دنبال جنگ نیست، بلکه سیاستش پایان دادن به جنگ‌ها خواهد بود. معتقدم که اگر هریس پیروز می‌شد هنوز احتمال حمله نظامی آمریکا بیشتر می بود. با زور ترامپ می‌توان انتظار داشت که چرخه کنش و واکنش بین تهران و تل‌آویو بالاخره به پایان برسد. اینها همه بستگی به سیاست‌های جمهوری اسلامی هم خواهد داشت.
@NagoftehayeTarikh
_
من فکر می‌کنم مقامات به خوبی می‌دانند که ترامپ با بایدن خیلی فرق می‌کند و اگر زیاد پا روی دمش بگذارند آمریکا واکنش قاطعی نشان خواهد داد. ترامپ تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را تشدید خواهد کرد و مردم ایران نیز باید منتظر روزهای سخت‌تری از نظر اقتصادی باشند. این تحریم‌ها اگرچه به جمهوری اسلامی ضربه خواهد زد، اما قطعاً مردم ایران هم آسیب می بینند. در پایان ایرانیان نباید از خارجی‌ها انتظار تغییر کشورشان را داشته باشند. سیاست‌های خارجی‌ها بر ایران تاثیرگذار هستند اما حرف آخر را ملت ایران خواهد زد.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》و 《فرمانروایان کوهستان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

05 Nov, 16:23


معنای نام پاسارگاد چیست؟
_
پاسارگاد نام شهری است که امروزه به عنوان شهر کورش بزرگ نام خود را در ایران و حتی جهان بر سر زبان ها انداخته است. نام این شهر بر مبنای منابع یونانی از قبیلۀ پدری کورش بزرگ گرفته شده است. در واقع پاسارگادی ها قبیله یا گروهی از پارسی ها بودند (اگر که منابع یونانی را باور کنیم). اما نام پاسارگاد چه معنایی دارد؟
@NagoftehayeTarikh
_
به طور خیلی دقیق پاسارگاد از دو بخش تشکیل می شود: پاثرَ+گَدا (pāthra+gadā). جزء اول یعنی پاثرَ به معنای «دارنده»، «حمل کننده» یا «محافظ» است و جزء دوم یعنی گَدا به معنای «چماق» است. پس پاسارگاد یعنی «محافظان چماق»، «نگهداران چماق» یا به شکل ساده تر «چماق داران».
@NagoftehayeTarikh
_
چماق یکی از کهن ترین سلاح های سرد ساخت بشر است. ایدۀ ساخت چماق احتمالاً نخستین بار با الگوبرداری از استخوان ها به ذهن بشر رسید. در اوستا چماق به عنوان یکی از سلاح های میترا در جنگ معرفی شده است. این یعنی اینکه چماق برای ایرانیان باستان سلاح آشنایی بوده است. با توجه به این واژه شناسی می توان چنین نتیجه گرفت که احتمالاً قبیله پدری کورش بزرگ به علت مهارت زیادی که در استفاده از چماق در جنگ داشتند به چماق داران معروف شدند.
@NagoftehayeTarikh
_
منبع:
Tavernier, J. (2007) Iranica in the Achaemenid Period (ca. 550–330 B.C.): Lexicon of Old Iranian Proper Names and Loanwords, Attested in Non-Iranian Texts. Peeters, p.392.
_
جهت سفارش کتاب‌های 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》و 《فرمانروایان کوهستان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

02 Nov, 17:13


آیا پهلوی نخستین حکومت مرکزگرای تاریخ ایران بوده است؟
_
این گزاره که «تا قبل از پهلوی ما حکومت مرکزگرا به معنای واقعی نداشتیم» هم درست است و هم نادرست. از این نظر درست است که مرکزگرایی پهلوی از هر نظر قوی‌تر از تمامی حکومت‌های پیشین در تاریخ ایران بود اما از این نظر نادرست است که اگر هر حکومت را نسبت به دورۀ و زمانۀ خود بسنجیم آنگاه پهلوی نخستین حکومت مرکزگرای تاریخ ایران نخواهد بود.
@NagoftehayeTarikh
_
حکومت پهلوی به دلیل دورۀ خاصی که در آن قرار داشت و نیز به دلیل اصلاحات و تغییرات بنیادینی که در جامعۀ ایران صورت داد، موفق شد یک دولت مرکزی بسیار قوی ایجاد بکند که تا قبل از آن در تاریخ ایران سابقه نداشت. در طول دوران حکومت پهلوی جمعیت عشایری و ایلات و نیز روستانشین به شدت کاهش یافت و برای نخستین بار شمار شهرنشینان بر روستاییان و عشایر برتری یافت. همچنین دولت با ارتش قدرتمند خود برای نخستین بار می توانست به نقاطی از ایران به راحتی دسترسی پیدا کند که تا قبل از آن میسر نبود.
@NagoftehayeTarikh
_
اما در مورد حکومت های قبل از پهلوی درست است که هیچ کدام به اندازۀ آن نتوانسته بودند اطراف را تحت سیطرۀ مرکز در بیاورند، اما این میل به مرکزگرایی در برخی حکومت ها بسیار مشهود است. مثلاً هخامنشیان در مقایسه با حکومت پهلوی مرکزگرا نیستند اما نسبت به زمان خودشان مرکزگرا محسوب می شوند. هخامنشیان از امکانات نظامی پهلوی برای زیر نظر قرار دادن دورترین نقاط کوهستانی ایران برخوردار نبودند، اما با امکانات زمان خودشان تلاش کردند تا دورترین نقاط شاهنشاهی را به نحوی زیر ذره بین حکومت مرکزی قرار دهند. آن ها نمی توانستند مثل پهلوی و یا به اندازۀ آن مردمان کوچ نشین فلان کوهستان را زیر سلطه خود قرار دهند، اما با توانایی های خود کوشیدند تا به هر ترتیب این کار را بکنند. این میل به سلطه درآوردن اطراف به‌دست مرکز در برخی دیگر از حکومت‌های مهم ایران همچون ساسانیان و صفویان نیز به خوبی دیده می شود.
@NagoftehayeTarikh
_
برخی از حکومت های ایران ترجیح می دادند تا با دادن آزادی های نسبی به اطراف وفاداری آن ها را برای مرکز کسب کنند. مثلاً به نظر می رسد که اشکانیان چنین سیاستی داشتند. اما برخی دیگر از حکومت ها سیاستشان این بود که تا آنجا که می توانند اطراف را تحت سلطه مرکز در بیاورند. ساسانیان اینگونه بودند. البته که در زمان ساسانیان نیز تسلط حکومت بر اطراف 100% نبود، اما نسبت به زمان اشکانیان بیشتر بود. یا مثلاً در دوران جدید اگر قاجار را با پهلوی مقایسه کنیم، هر دو حکومت به دنبال افزایش تسلط مرکز بر اطراف بودند، اما پهلوی خیلی موفق تر بود. مرکزگرایی جمهوری اسلامی هم امروزه ادامۀ همان مرکزگرایی زمان پهلوی است. این مرکزگرایی هم منافعی برای کشور دارد و هم زیان هایی که در مورد ایران، منافعش بیشتر از زیان هایش می باشد.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》و 《فرمانروایان کوهستان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

31 Oct, 19:41


چقدر از تاریخ ایران نابود شده است؟
_
به عنوان یک مورخ تاریخ ایران باستان آنچه بیش از همه مایه ناراحتی من می شده است، حجم آثار و به دنبال آن تاریخی است که از ایران از بین رفته و دیگر قابل برگشت نیست. به قول یکی از اساتید ما از تاریخ ایران آنقدر از بین رفته است که هر قطعه سفال قدیمی یافت شده از آن را باید غنیمت مهمی شمرد. این نابودی ها در اثر حملات اقوام مختلف و گذشت زمان رخ داده است. مثلاً چنانکه در کتاب «فرمانروایان کوهستان» توضیح داده ام، کتابخانۀ بزرگ الموت که به دست مغولان نابود شد حاوی صدها کتاب نفیس و نایاب در زمان خود بود که از میان آن همه کتاب حتی یک جلد هم کامل برای ما باقی نمانده است. یعنی حتی بخش بزرگی از تاریخ ایران بعد از اسلام هم از بین رفته است و دوران باستان که جای خود را دارد.
@NagoftehayeTarikh
_
اما در مورد حجم آثار نابود شده از ایران باستان خوشبختانه ما گزارش های متعدد مورخان مسلمان ایرانی و عرب را در اختیار داریم که به کتاب های دوران ساسانی اشاره کرده اند. تقریباً 95% این کتاب ها امروز دیگر در اختیار ما نیست و تازه فراموش نکنیم که مورخان مسلمان قطعاً به تمامی کتاب های دوران ساسانی هم اشاره نکرده اند! آن ها نهایتاً به چیزی حدود یک دهم از کتاب های دوران ساسانی اشاره کرده اند. تنها یک نمونه ساده از کتاب های مهم دوره ساسانی که مسلمانان به آن اشاره کرده اند و امروزه دیگر در دسترس ما نیست دو کتاب است موسوم به گاهنامه و آیین نامه که مسعودی در کتاب التنبیه خود آن را اینگونه توصیف می کند: «پارسیان کتابی به نام کَهناماه (همان گاهنامه) دارند که در آن فهرست مقامات پادشاهی پارس، که 600 تن می شدند وجود دارد. این کتاب بخشی از آیین ناماه (همان آیین نامه) است. آیین ناماه یعنی کتاب الرسوم و بسیار بزرگ است و صفحاتش به هزار عدد می رسند. به ندرت می توان این کتاب را کامل یافت، مگر در دستان موبدان یا چنین افرادی»
@NagoftehayeTarikh
_
گزارش مسعودی نشان می دهد که این دو کتاب از حمله عرب ها جان سالم به در بردند اما بعدها از بین رفتند. یادمان نرود که تعداد زیادی از کتاب های ایران باستان در جریان حمله مغولان از بین رفت. در واقع می توان گمانه زنی کرد که از آثار دوران ساسانی حدود یک دهم آن ها از حمله عرب ها جان سالم به در بردند که باز حدود 90% از این یک دهم آثار باقی مانده بعد از حمله اعراب به مرور از بین رفت. می توان گفت که ما امروز فقط به حدود یک درصد از کتاب های دوران ساسانی دسترسی داریم.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》و 《فرمانروایان کوهستان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

28 Oct, 18:43


چرا کورش بزرگ در شاهنامه نیست؟
_
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که چرا کورش بزرگ با وجود تأثیر چشمگیری که بر تاریخ ایران گذاشته است، در شاهنامۀ فردوسی ذکری از او نیامده است. برای پاسخ به این پرسش باید ابتدا شاهنامه را بشناسیم. تا حالا از خود پرسیده اید که فردوسی شاهنامه را براساس چه منابعی سروده است؟ (ادامه این مقاله‌ی کوتاه را از پیوند زیر از داخل سایت ناگفته‌های تاریخ بخوانید)
👇👇👇👇

https://nagoftehayetarikh.com/2024/04/22/%da%86%d8%b1%d8%a7-%da%a9%d9%88%d8%b1%d8%b4-%d8%a8%d8%b2%d8%b1%da%af-%d8%af%d8%b1-%d8%b4%d8%a7%d9%87%d9%86%d8%a7%d9%85%d9%87-%d9%86%db%8c%d8%b3%d8%aa%d8%9f/

NagoftehayeTarikh

28 Oct, 18:42


در مورد اینکه چرا تایید اصالت آرامگاه کورش برای درک چگونگی مرگ این پادشاه اهمیت دارد قبلاً در مقالۀ «واکاوی مرگ بنیان‌گذار سلسله هخامنشی» توضیح داده‌ام.
___
این مقاله توسط مجله علمی-پژوهشی تاریخ ایران دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده است. در این مقاله در مورد مرگ کورش بزرگ و نظریاتی که در جهان باستان در مورد مرگ او وجود داشته است پرداخته و در پایان نظری را که بیشتر از سایرین با دیگر شواهد تاریخی هم‌خوانی دارد معرفی کرده‌ام.
__
با کلیک بر روی پیوند زیر وارد صفحۀ مجله شده و در پایین فایل اصل مقاله را بارگیری و مطالعه کنید(مقاله به زبان فارسی است):

https://irhj.sbu.ac.ir/article_100951.html
___
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

22 Oct, 14:31


🔽«کارگاه آشنایی با نخستین تمدن‌های بشری»

🔹پرسش در مورد چگونگی شکل‌گیری نخستین تمدن‌های بشری همواره دغدغه انسان مدرن و امروزی بوده است. در همین راستا کارگاهی تدارک دیدیم که به این موضوع بپردازیم‌.

🔹در این کارگاه شرکت‌کنندگان با تمدن‌های اولیه (میانرودان، فلات ایران، مصر باستان، تمدن دره سند و چین باستان) آشنا می‌شوند. بررسی پیشرفت‌های کلیدی مانند کشاورزی، خط، معماری و فلزکاری در برنامه آمده است و با استفاده از تصاویر، نقشه‌ها و نمایش بازسازی‌های دیجیتالی، درکی عمیق از زندگی روزمره در این تمدن‌ها ارائه خواهیم داد.

🔵 مدرس: مریم روشن‌بین
دانشجوی دکتری تاریخ و فرهنگ هند باستان در دانشگاه دکن کالج هند

🕖زمان: این کارگاه در ۵ جلسه از ۲ آبان‌ماه، هر چهارشنبه، ساعت ۱۹:۳۰ برگزار خواهد شد.

این دوره در بستر گوگل‌میت و به صورت آنلاین و آفلاین برگزار می‌گردد.

شهریه شرکت در این دوره ۳۹۰ هزار تومان و برای ایرانیان خارج از کشور ۹۰۰ هزار تومان است.

برای ثبت نام در تلگرام به آیدی زیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh


@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

17 Oct, 19:09


فراماسونری و گلوبالیسم
_
متأسفانه در ایران اطلاعات نادرست زیادی میان عوام در مورد مفاهیمی چون گلوبالیسم و گروه هایی همچون فراماسونری وجود دارد. مثلاً خیلی ها فکر می کنند گلوبالیسم یک مکتب سیاسی چپ گرا است یا فراماسون ها شیطان پرست هستند و .... . در این میان خیلی ها هم فکر می کنند که فراماسون ها گلوبالیست هستند یا بین گلوبالیسم و فراماسونری ارتباط خاصی وجود دارد که البته این عقیده هم نادرست است و ناشی از سواد تاریخی اندک ماست.
_
نخست اینکه فراماسونری یک مکتب سیاسی محسوب نمی شود. فراماسونری یک انجمن برادری است که اعضای آن می توانند عقاید سیاسی مختلف و حتی متضادی داشته باشند. دوم در مورد اینکه فراماسون ها شیطان پرست نیستند قبلاً مطالبی نوشته ام. در این مورد به طور مفصل در کتاب «شوالیه های مسکین مسیح و معبد سلیمان» توضیح داده شده است. نه تنها فراماسونری ربطی به شیطان پرستی ندارد، بلکه خاستگاه های دینی پررنگی هم دارد. منتهی دشمنی فراماسون ها با کلیسای کاتولیک باعث شده است تا طرفداران کلیسا اتهامات عجیبی علیه فراماسون ها مطرح کنند که یکی از آن ها همین شیطان پرستی است.
_
سوم در مورد گلوبالیسم یا جهان گرایی هم باید توجه کرد که این تفکر به ذات خود از نظر سیاسی چپ و راست نیست و بستگی دارد در چه بستری قرار داشته باشد. مثلاً کسانی که طرفدار تجارت و اقتصاد آزاد و باز با کشورهای دیگر و به طور کلی جهان هستند، به نوعی گلوبالیست محسوب می شوند اما نه از نوع چپ، بلکه راست. از طرف دیگر کسانی که طرفدار حقوق مهاجران به کشورها هستند هم گلوبالیست هستند اما از نوع چپ.
_
چهارم و در آخر در مورد ارتباط بین گلوبالیسم و فراماسونری توجه شما را به برخی فراماسون های ملی گرا و میهن پرست همچون جورج واشنگتن، چرچیل، لافایه، فروغی، هویدا و .... جلب می کنم. البته که ما فراماسون های گلوبالیست هم داشته و داریم همچون ویکتور هوگو، اما در کل فراماسونری پیوند خاصی با گلوبالیسم ندارد! درست است که عضویت در این انجمن برادری مرز و ملیت و قومیت نمی شناسد، درست است که بسیاری از مفاهیم کلیدی فراماسونری، به ویژه مفاهیم اخلاقی آن هم فرا ملی است، اما اینها مبنی بر گلوبالیست بودن آن ها نیست.
_
این مطلب را با این نتایج مهم به پایان می رسانم:
1-فراماسونری یک مکتب یا ایدئولوژِی سیاسی نیست.
2-گلوبالیسم هم به ذات خود یک مکتب سیاسی خاص نیست و مفاهیم بسیار گسترده ای در بر می گیرد.
3-بسته به بستر مورد نظر، ممکن است گلوبالیسم گاهی اوقات از نظر سیاسی چپ و گاهی اوقات راست ظاهر شود.
4-گلوبالیسم راست معمولاً متکی بر حوزه اقتصادی است در حالی که گلوبالیسم چپ متکی بر حقوق بشر است.
5- بین گلوبالیسم و فراماسونری هیچ پیوند مشخص و خاصی وجود ندارد.
6-بسیاری از فراماسون ها در طول تاریخ از کشورهای مختلف افراد ملی گرا و میهن پرستی بوده اند.
_
جهت سفارش کتاب‌های 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》و 《فرمانروایان کوهستان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

14 Oct, 02:47


بازسازی مدرن از کشتی سانتا ماریا(مریم مقدس). همان کشتی که کریستف کلمب با آن اقیانوس اطلس را پشت سر گذاشت و به آمریکا رسید. صلیب روی بادبان‌های این کشتی همان صلیب معروف تمپلارها است.
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

13 Oct, 19:03


کریستف کلمب تبار یهودی داشته است!
_
امروز خبری که در دنیای تاریخ سر و صدای زیادی به پا کرد، مربوط به مطالعات ژنتیکی دانشمندان اسپانیایی روی بقایای جسد کریستف کلمب می شد. گروهی از دانشمندان تحت سرپرستی خوزه آنتونیو لورنته از دانشگاه گرانادای اسپانیا نشان داده اند که کریستف کلمب احتمالاً یهودی سفاردی بوده است. سفاردی لقبی است که در قرون وسطی برای یهودیان اسپانیا به کار می رفت. این خبر برای کسانی که با تاریخ ناآشنا هستند قطعاً تعجب‌آور است اما برای اهالی تاریخ چندان دور از ذهن نیست.
_
اتفاقاً در فصل پنجم کتاب «شوالیه های مسکین مسیح و معبد سلیمان» که ترجمه کرده ام در این باره توضیحات مهمی داده شده است. کریستف کلمب با گروه اسرارآمیز «شوالیه های مسیح» در ارتباط بود. این گروه بازمانده شوالیه های معبد دوران جنگ های صلیبی، یا همان تمپلارهای معروف بود. شوالیه های مسیح در اواخر قرون وسطی و در دوران رنسانس با کشفیات دریایی مسیر تاریخ جهان را تغییر دادند. کریستف کلمب با کشتی که نماد صلیب تمپلارها را بر بادبان هایش داشت به سواحل آمریکا رسید و طبق اسناد تاریخی می دانیم که برخی از استادان بزرگ فرقه شوالیه های مسیح با دریانوردان و نقشه برداران و جغرافیادانان یهودی در ارتباط بودند.
_
در کتاب «شوالیه های مسکین مسیح و معبد سلیمان» توضیح داده شده است که کریستف کلمب علاوه بر حمایت های مالی ملکه ایزابل فرمانروای کاستیل، از حمایت عده ای از ثروتمندان یهودی آن زمان نیز برخوردار بوده است. همۀ این قطعات پازل را که کنار هم بگذاریم، یهودی الاصل بودن کریستف کلمب که حالا علم ژنتیک هم شاهدی برای آن یافته است دور از ذهن به نظر نمی رسد. جالب اینکه کریستف کلمب به فاصله اندکی پیش از ضرب الاجل دولت اسپانیا برای اخراج یهودیان از اسپانیا، رهسپار سفر دریایی گشت که در نهایت به آمریکا ختم شد!
_
جهت سفارش کتاب‌های 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》و 《فرمانروایان کوهستان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

12 Oct, 19:01


حقیقتاً کم آوردم! حجم اطلاعات نادرست تاریخی در فضای مجازی به قدری رسیده که اگر حتی هر دقیقه یک مطلب در نقد آن‌ها بگذارم باز هم نمی‌رسم حتی به موارد مهم برسم! شگفت‌انگیز این است که اکثر صفحات و کانال‌های غیر تاریخی مخاطبان زیادی دارند در حالی که صفحات و کانال‌های واقعاً کار درست و حرفه‌ای اکثراً مخاطبان کمی دارند. در عصر اطلاعات و ارتباطات، ضد اطلاعات بیداد می‌کند و هیچ‌کس از این داده‌های نادرست مصون نیست.
سه احتمال وجود دارد، یا مردم و عوام تشنه‌ی اطلاعات زرد و نادرست هستند که صفحات و کانال‌های ناتاریخی اینقدر طرفدار دارند، یا شاید هم دست‌های پنهانی در کار است تا صفحات ناتاریخی را برجسته کنند، و یا شاید هم هر دوی اینها هم‌زمان درست هستند!

NagoftehayeTarikh

27 Sep, 12:28


قاتل عمر ابن خطاب که بود؟
_
هنوز فتح ایران به دست لشکریان عرب مسلمان کامل نشده بود که خنجر یک ایرانی تن خلیفه بزرگ مسلمانان را پاره پاره کرد. این شاید یکی از نقاط عطف تاریخ ایران بوده باشد. وقتی که یک اسیر ایرانی در مدینه به سیم آخر زد و با وجود دانستن عواقب کار خود در یک عملیات متهورانه شبیه خودکشی، دست به قتل خلیفه مسلمانان زد. عمر ابن خطاب اولین امیرالمؤمنان جهان اسلام بود که کشته می شد و این البته آخرین بار نبود که یک ایرانی خلیفۀ مسلمانان را می کشت. شیوه ترور عمر به دست پیروز ابولؤلؤ بعدها از طرف خوارج و بعدتر از طرف حشاشین مورد تقلید قرار گرفت. اما پیروز ابولؤلؤ که بود؟ و انگیزۀ او از قتل عمر ابن خطاب چه می توانست باشد؟ ادامه مطلب در سایت ناگفته های تاریخ:

پیروز ابولؤلؤ قاتل عمر ابن خطاب که بود؟
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

27 Sep, 07:36


پزشکیان و ایرانِ پفکی
_
آقای پزشکیان در صحبت های جدیدشان طوری از تجزیه ایران سخن گفته اند که انگار این کشور همین دیروز تأسیس شده است. جوری هم در صحبت هایشان می گویند که اگر فردا روزی در ایران اتفاقی بیافتد آذربایجان و کردستان و فلان جا برای خود کشور می شوند که انگار تک تک ساکنان آذربایجان و کردستان در ایران جدایی طلبند! و از همه اینها مهم تر مگر جدا شدن از یک کشور در این دوره و زمانه به این سادگی است! در دنیای امروز تغییر یک سانتیمتر از مرز یک کشور با کلی جنجال و مکافات صورت می گیرد آن وقت چطور قرار است ایران تجزیه شود؟
@NagoftehayeTarikh
_
من قبلاً در مورد احتمال تجزیه ایران و تبدیل ایران به یک سوریه و لیبی و عراق و افغانستان دیگر مطالبی نوشته ام. با استناد به تاریخ می گویم که تجزیه ایران تقریباً محال است. نخست به این دلیل که ایران کشوری نوپا نیست و حداقل 2500 سال تاریخ و حاکمیت مدون دارد. دوم اینکه از همان روز نخست اساس این کشور بر مبنای هم زیستی مردم داخل آن پی ریزی شده است. بنیان گذار این کشور کسی بود که به عقاید و فرهنگ تمامی مردمان قلمروش احترام می گذاشت. از این نظر ایران با تمامی کشورهای غرب آسیا فرق می کند. ایران سوریه و لیبی و افغانستان و عراق نیست! تمامی کشورهای نامبرده در دوران معاصر و در اثر دخالت بیگانگان به ویژه انگلیسی ها تأسیس شده اند و تاریخشان یکسره با ایران متفاوت است.
@NagoftehayeTarikh
_
دوم اینکه اکثریت قاطع مردم ایران با هم مشکل خاصی ندارند، و اگر برخی دست های داخل کشور که عامدانه به دنبال ایجاد تنش های قومی هستند (و نمونه های آشکارش را ما در جریان انتخابات اخیر دیدیم) قطع شوند؛ همین اندک سر و صداهای تجزیه طلبان و پان ها و جدایی طلبان هم فروکش خواهد کرد. آنچه در جامعه ایران دیده می شود، هم زیستی بین تمامی ایرانیان است. وقتی کشوری چنین ملتی داشته باشد، هیچ قدرتی نمی تواند آن را تجزیه کند. البته من نمی گویم که تجزیه طلبان و قوم گرایان خطرناک نیستند! خطرناک هستند اما خطرشان به دلیل این است که از سوی قدرت در داخل پشتیبانی می شوند نه اینکه در میان مردم عادی طرفدار زیاد داشته باشند. در اینجا هوشیاری ملت ضروری است.
@NagoftehayeTarikh
_
سوم اینکه تغییر مرزهای سیاسی در دنیای امروزی بسیار سخت تر از 50 سال و 100 سال و 500 سال پیش است. هر چه در زمان عقب تر می رویم، تغییر مرزهای سیاسی و به اصطلاح کشورگشایی آسان تر می شود. بر همین اساس تبدیل ایران به ایرانستان هم از منظر قوانین و روابط بین الملل اصلاً آسان و ساده نیست. مثلاً استقلال کردستان از ایران خود مخالفان خارجی زیادی دارد. یعنی اگر به فرض محال بخواهد کردستان از ایران جدا شود و شرایط همه جوره فراهم باشد، باز بسیاری از کشورهای خارجی به خاطر منافع خود با آن مخالفت می کنند.
@NagoftehayeTarikh
_
چهارم اینکه اگر ایران قرار بود تجزیه شود، در هنگام وقوع جنگ جهانی اول، یا سقوط قاجارها یا وقوع جنگ جهانی دوم یا وقوع انقلاب اسلامی تجزیه می شد. پس این تصور که هر نوع ناآرامی در ایران باعث تجزیه کشور می شود آن هم در شرایط امروز، بسیار نسنجیده و ناپخته است. البته خود آقای پزشکیان چندین بار گفته اند از سیاست و مسائل اینچنینی سر در نمی آورند؛ این حرفشان در مورد تجزیه ایران هم از آن حرف ها بود!
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh

NagoftehayeTarikh

26 Sep, 20:54


چرا سریال «حلقه های قدرت» خوب نیست؟
_
به عنوان یکی از طرفداران آثار مرحوم تالکین و به ویژه دنیای ارباب حلقه ها نمی توانم از بد بودن سریال جدید حلقه های قدرت بگذرم. اشتباه نکنید این صرفاً یک مطلب سینمایی نیست و به تاریخ هم ربط دارد. چند سالی است که سینمای غرب به شدت دچار جریان وُک شده است، جریانی که نوعی مارکسیسم فرهنگی است و برخی آن را حتی کمونیسم آمریکایی خوانده اند. این جریان به دنبال نابودی ارزش های سنتی و قدیمی آمریکاست و با در اختیار داشتن رسانه ها و نفوذ بر سینما و کمپانی های بزرگ فیلم و سریال سازی به شدت در حال ترویج عقاید و باورهای مورد نظر خود است. به طور خیلی کلی تأثیر این جریان را بر فیلم ها و سریال های سال های اخیر می توان اینگونه برشمرد:
@NagoftehayeTarikh
_
*ارائۀ چهره ای بد از نژادهای هندواروپایی و سفیدپوستان
*ارائۀ چهره ای خشن و خائنانه از مردان
*ارائۀ چهره ای مثبت از رنگین پوستان، به ویژه سیاه پوستان که در بیشتر فیلم ها و سریال ها آدم های خوبی هستند و قربانی سفیدپوستان نژادپرست می شوند!
*ترویج عقاید همجنس‌گرایانه، به طوری که امروزه تقریباً در هر فیلم و سریالی یک شخصیت اصلی همجنسگرا وجود دارد که در 99% مواقع اتفاقاً آدم خیلی خوبی هم است.
*تغییر جنسیت بسیاری از شخصیت های کامیک های سده بیستم میلادی
*تغییر گرایش جنسی برخی از شخصیت های کامیک های سده بیستم میلادی
*ارائۀ تصویری مردانه از زنان! به طوری که تعداد زنان جنگجو و سلحشور روز به روز در فیلم ها و سریال ها بیشتر می شود و ....
@NagoftehayeTarikh
_
این عوامل باعث شده است تا دنیای فیلم و سریال جنبه هنری خود را از دست بدهد و صرفاً تبدیل به نوعی سرگرمی شود. مظنورم از هنر اثری است که تا مدت ها ذهن مخاطب را مشغول کند و به او چیز مثبتی بیاموزد، اما سرگرمی یعنی صرفاً جهت گذراندن وقت شما به تماشای یک فیلم و سریال می نشینید و بعد از تمام شدن آن دیگر به آن فکر نمی کنید و می روید سراغ فیلم بعدی!
@NagoftehayeTarikh
_
سه گانه ارباب حلقه های ساخت پیتر جکسون هنر بود! من هنوز خیلی از سکانس ها و حتی دیالوگ های این مجموعه را به خاطر دارم، چون اینقدر زیبا بود که چندین بار آن را دیدم. اما سریال حلقه های قدرت یک سرگرمی است. در حال حاضر هیچ سکانس یا دیالوگ خاصی از فصل اول این سریال یا قسمت های آغازین فصل دوم آن را در ذهن ندارم! امکان ندارد این سریال را یک بار دیگر ببینم! صرفاً چون ارباب حلقه ها را دوست دارم آن را نگاه می کنم.
@NagoftehayeTarikh
_
از تأثیرات وک بر این سریال همین بس که بسیاری از الف ها و هابیت ها و کوتوله ها در آن سیاه پوست و زردپوست شده اند! تعداد شخصیت های زن در آن به شدت افزایش یافته است در صورتی که در رمان های تالکین و همچنین سه گانه ارباب حلقه ها کلاً چند زن بیشتر حضور ندارند، که البته حضور آن ها بسیار باکیفیت است. خدا را شکر تاحالا در این سریال شخصیت همجنسگرایی ندیدم چون ابداً در دنیای تالکین از این مسائل خبری نیست! اما دیدن الف های سیاه پوست و آسیایی با مدل موهای کوتاه امروزی هم برای خوانندگان آثار تالکین آزار دهنده است و هم طرفداران سه گانه ارباب حلقه ها!
@NagoftehayeTarikh
_
آثار تالکین به نداشتن روابط جنسی معروف هستند. تالکین یک مسیحی بود و در رمان هایش مسائلی چون شرافت و شجاعت بر عشق و سکس غلبه دارد. با این حال عشق بین برخی از شخصیت های رمان های او استادانه به تصویر کشیده شده است و عشق های تالکین حماسی و سنتی و پاک هستند نه مدرن و آبکی! به قول یکی از فمنیست ها: «تالکین به طرزی آزاردهنده، بی رحمانه، و به‌طور سنتی مردانه است... او شخصیت‌های زنانه‌اش را فارغ از درجه‌شان، به شخصیت‌های کلیشه‌ای تبدیل می‌کند. آنها یا زیبا و دور از دسترس هستند، یا خیلی ساده». با این توصیفات باید بپذیریم سریال جدید حلقه های قدرت به شدت فمنیستی هم هست و به زور با به تصویر کشیدن عشق های آبکی بین شخصیت های مختلف سعی دارد با بهره گرفتن از مسائل جنسی اثر خود را جذاب کند.
@NagoftehayeTarikh
_
اما بزرگ ترین ایراد سریال حلقه های قدرت از بین بردن عظمت سائرون است. سائرون هم در رمان های تالکین و هم سه گانه ارباب حلقه ها، یک شخصیت به شدت ترسناک، مخوف، بی رحم، با عظمت و با ابهت و به طور خلاصه تجمیع تمامی بدی هاست. اما در سریال حلقه های قدرت اینگونه نیست! سائرون آن هم مثل خیلی از چیزهای دیگرش آبکی است. فعلاً تا زمانی که این جریان مزخرف وک زنده است، به ندرت شاهد تولید اثر هنری خواهیم بود و هر نوع اقتباس از آثار قدیمی هم آبکی خواهد بود.
@NagoftehayeTarikh
_
جهت سفارش کتاب‌های 《فرمانروایان کوهستان》و 《شوالیه‌های مسکین مسیح و معبد سلیمان》 و «افسانه استر و مردخای» به مدیر پیام دهید:
@MortezaArabzadeh
_
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh
@NagoftehayeTarikh