.کتابخانه FFEF @iransarbazshahnameh Channel on Telegram

.کتابخانه FFEF

@iransarbazshahnameh


کتابخانه اصلی:
https://t.me/ketabkhaFFRF

کتابخانه FFEF (Persian)

با خوش آمد گویی به کتابخانه FFEF! این کانال تلگرامی به منظور ارائه آخرین اخبار و مطالب مرتبط با کتب و ادبیات و هنر برای علاقمندان به این حوزه ها تاسیس شده است. در اینجا شما می‌توانید از معرفی کتب جدید گرفته تا مقالات جذاب و تحلیل‌های عمیق درباره ادبیات و هنر را بیابید. علاوه بر این، با دنبال کردن لینک کتابخانه اصلی ما می‌توانید به منابع بیشتری دسترسی پیدا کنید. اگر به کتب و ادبیات علاقه‌مند هستید، حتما این کانال را دنبال کنید و از محتوای ارزشمند آن بهره مند شوید. iransarbazshahnameh خوش آمدید!

.کتابخانه FFEF

23 Nov, 15:36


جزیه و مالیات سنگین و تبری جستن از دین

سنگینی مبلغ جزیه و تأثیر آن در تغییر دین،از سخن خلیفه ‎ی اول عباسی نیز روشن می ‎شود. او غیرمسلمانان را اینگونه به مسلمان ‎شدن تحریک می ‎کند که : هر کس که به دین او گِرَوَد و نماز او را بخواند،از جزیه معاف خواهد بود. و همچنین آمده است که به واسطه ‎ی سنگینی خراج و تحمیلات شدید، بسیاری از توانگران و درویشان از دین مسیح ، تبری جستند.

البته جزیه ‎ی غیرمسلمانان،یک تئوری بود زیرا آنچه در عمل انجام می‎شد، فشار مالی بسیار فزون ‎تری را بر ایرانیان، وارد می‎آورد. علاوه بر مالیات ‎هایی که در متون حقوقی از آنها سخن رفته،عوارض دیگری نیز از مردم گرفته می ‎شد. با نظری اجمالی به فهرست اصطلاحات مالی در مفاتیح ‎العلوم خوارزمی یا به تاریخ قم،تعداد زیادی از این عوارض به چشم می‎خورد. در تاریخ قم شاید در حدود 30 نوع از عوارض ذکر شده که با کم و بیش اختلافی در قرون بعدی و حتی برخی تا زمان حاضر نیز مرسوم و متداول مانده است.(ص.46_۱۲)

بن مایه:دنت.دانیل_مالیات سرانه و تأثیر آن در گرایش به اسلام_ترجمه محمد علی۸ موحد_تهران_خوارزمی_۱۳۹۲


#ستیز_و_سازش_زرتشتیان_با_اسلام
#تاریخ_اجتماعی_زرتشتیان
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

23 Nov, 06:37


چون دیدند اسلامشان سودی ندارد و جزیه‌ی آنان گرفته می شود دوباره به دین پیشین خود بازگشتند!

مامورین بنی امیه برای دریافت مالیات زمین از اهل ذمه بیداد می کردند و آنچه می خواستند از آنان می گرفتند،خواه چیزی برای زمیندار می ماند یا نمی ماند، در آن روزگار زمین را می پیمودند (مساحی می کردند). و از آن رو باج می ستاندند، خواه در آن زمین کشت انجام یافته یا نیافته باشد و یکی از شرایط باج ستانی آن بود که مبلغی برای زمینداران مساعده می گذاردند که صرف حوائج لازم و اتفاقات غیر مترقبه بکنند، عجب آنکه حجاج نامه ای به عبدالملک نگاشته اجازه ی خواست همان مختصر مساعده‌ی باقیمانده را از زمینداران بستاند. ولی این پیشنهاد به قدری ظالمانه بود که عبدالملک آن را رد کرده به حجاج چنین نوشت: "به آنچه گرفته ای قانع باش و به باقیمانده چشم مدوز، برای این بینوایان گوشت و استخوانی باقی بگذار تا اطراف آن چربی جمع شود".  ظاهرا همین فشارها پاره ای از زمینداران و روستاییان را برآن داشت که اسلام آورند و در پناه دین از بیدادگری رها شوند ولی این کار هم آنان را از پرداخت جزیه و خراج آزاد نساخت. و با آنکه از دِه ها گریختند و کشتزارهای خود را به کسان خویش واگذارده به شهرها رو آوردند و از آنان خراج بستانند!... این بیدادگری ها تنها به دست حجاج انجام نمی گرفت. یزید بن ابی مسلم والی یزید بن عبدالملک در آفریقیه و جراح در خراسان و دیگران در بلاد ماوراءالنهر نیز چنان و بدتر از آن می کردند تا آنجا که مردم سمرقند برای گزیر از پرداخت جزیه اسلام آوردند و چون دیدند اسلامشان سودی ندارد و جزیه‌ی آنان گرفته می شود دوباره به دین پیشین خود بازگشتند.(جلد ۲ _ ص ۲۴ _ ۲۵)

مأخذ: زیدان، جرجی. تاریخ تمدن اسلام. ترجمه علی جواهرکلام. تهران امیرکبیر سال ۱۳۳۶

#ستیز_و_سازش_زرتشتیان_با_اسلام
#تاریخ_اجتماعی_زرتشتیان
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

22 Nov, 17:25


مقاومت استان های زرتشتی نشین در مقابل حملات اعراب مسلمان

منابع اولیه نشان می‎دهند که از سده ‎ی هفتم تا نهم میلادی که عرب ‎های مسلمان برای گرفتن فلات ایران و فرمانروایی در این سرزمین می ‎کوشیدند،تنها موفقیت ‎های اندکی به دست آورده‎اند.پیش از این نشان داده شده است که حتی تا میانه‎ی سده‎ی هفتم میلادی،پاره‎ای منطقه ‎ها در فارس در برابر عرب ‎های مسلمان پیروزمند ایستادگی می‎کردند و شهرهایی همچون اردشیر خوره، بیشاپور و استخر چندین بار به چنگ عرب‎ها افتادند و دوباره از سلطه ‎ی آنها بیرون آمدند. از منابع ادبی و داده‎های سکه ‎شناختی آشکار شده است که پس از مرگ عثمان در ۳۵ هجری و شهادت علی در ۴۱ هجری،شورش ‎هایی در استان ‎ها رخ داده است.(ص۶۳)

مأخذ: دریایی،تورج. شاهنشاهی ایران. پیروزی عرب‎ها و فرجام‎شناختی زرتشتی. ترجمه شهرام جلیلیان. تهران. توس. سال۱۳۹۳

#تاریخ_اجتماعی_زرتشتیان
#ستیز_و_سازش_زرتشتیان_با_اسلام
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

22 Nov, 09:51


قرار دادن ایرانیان زرتشتی در تنگنای مالی (جزیه) ابزاری برای مسلمان کردن آنها

تازیان پس از ورود به ایران، بنا نهادند که از کسانی که قصد اسلام ‎آوردن ندارند، جزیه (=مالیات سرانه) بگیرند و این نوع مالیات از مسلمانان (که رفته ‎رفته تبدیل به اکثریت می‎شدند) گرفته نمی ‎شد. بنابراین یکی از مهمترین منابع درآمد قلمروی پهناور اسلامی، تنها بخشی از مردم بود.قرار دادن ایرانیان زرتشتی در تنگنای مالی و همچنین تحقیر غیر مسلمانان از سوی مسلمانان،از بزرگترین و مؤثرترین دلایل اسلام ‎آوردن ایرانیان بود.در تاریخ تبری می‎خوانیم که دهقانان بخارا نزد «اشرس» (حاکم خراسان) رفته گفتند حالا که همه عرب(=مسلمان) شده‎اند، خراج از که می‎خواهید بگیرید؟... و باز می‎خوانیم که «اشرس» به والی سمرقند می‎نویسد: من اطلاع یافته ‎ام که مردم سغد و امثال آنان نه از روی صداقت بلکه برای فرار از جزیه، اسلام پذیرفته‎اند...

سنگینی مبلغ جزیه و تأثیر آن در تغییر دین، از سخن خلیفه ‎ی اول عباسی نیز روشن می‎شود.او غیر مسلمانان را اینگونه به مسلمان ‎شدن تحریک می‎کند که:هر کس که به دین او گِرَوَد و نمازاو را بخواند،از جزیه معاف خواهد بود...وهمچنین آمده است که به واسطه ‎ی سنگینی خراج و تحمیلات شدید،بسیاری از توانگران و درویشان از دین مسیح،تبری جستند...

البته جزیه‎ی غیر مسلمانان،یک تئوری بود زیرا آنچه در عمل انجام می ‎شد فشار مالی بسیار فزون‎تری را بر ایرانیان،وارد می‎آورد.علاوه بر مالیات ‎هایی که در متون حقوقی از آنها سخن رفته،عوارض دیگری نیز از مردم گرفته می ‎شد.با نظری اجمالی به فهرست اصطلاحات مالی در مفاتیح ‎العلوم خوارزمی یا به تاریخ قم، تعداد زیادی از این عوارض به چشم می‎خورد.در تاریخ قم شاید در حدود ۳۰ نوع از عوارض ذکر شده که با کم و بیش اختلافی در قرون بعدی و حتی برخی تا زمان حاضر نیز مرسوم و متداول مانده است.(ص.۳۰_۱۲)

مأخذ: دنت،دانیل. مالیات سرانه و تأثیر آن در گرایش به اسلام. ترجمه محمد علی موحد. تهران. خوارزمی. سال ۱۳۹۲

#تاریخ_اجتماعی_زرتشتیان
#ستیز_و_سازش_زرتشتیان_با_اسلام
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

21 Nov, 22:20


ایران‌هراسیِ نادرستِ یونانیان از ایرانیان و استفاده‌ی سیاسیِ مقدونیان از این مسئله، والدمار هکل

پس از دفع معماگونه‌ی بربرها(پارسیان)، یونانیان همواره نگران بودند که شاهنشاه فکری جز انتقام ندارد. حتی اگر پندار ایشان خطا بود و شمار سپاهیان خشایارشا نیز بسیار کمتر از عدد پنج میلیون هرودوت بود، خطر تسخیر یونان به دست این بلای پارسی بسیار جدی می‌نمود. در واقع، رخدادهای دهه‌ی ۴۹۰ پیش از میلاد و دهه‌های پس از آن در نواحی مرزی امپراتوری هخامنشی، برای پارسیان که درگیر مشکلات بزرگ‌تری بودند، دردسرهای فرعی به شمار می‌آمدند.

استفن روزیکا در کتابش ناآرامی در غرب: مصر و امپراتوری پارس می‌نویسد: امپراتوری پارس همواره در کانون مسائل یونانیان بود تا جایی که یونانیان گمان داشتند به همان نسبت یونان هم نگرانی اصلی پارسیان است در حالی‌که از دیدگاه اقتصادی، ولایات شرقی برای هخامنشیان بسیار مهم‌تر از ولایات غربی بودند.

📕 هکل. والدمار، در راه فتح: ایستادگی در برابر اسکندر کبیر، ترجمه محمد ابراهیم محجوب، تهران، نشر ماهی، چاپ اول ۱۴۰۳، ص ۸

#فتح_یونان
#هخامنشیان
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

21 Nov, 19:52


وضعیت دستمزدها در دوران هخامنشی

بیشتر باستان شناسان و مورخان عقیده دارند که میزان پرداخت دستمزدهای دوره ی هخامنشی متناسب با آن زمان و در حد خوبی بوده است. دستمزد کارگران به خصوص در دوره ی کوروش، کمبوجیه و داریوش بزرگ به شکل جنسی پرداخته می شده است و از زمان خشایارشا به بعد علاوه بر جیره جنسی به شکل نقدی نیز پرداخت می شده است. افزون بر این همه کارگران به خاطر عناوین و مناسبات های گوناگون به شکلی منظم هر چند گاهی پاداش هایی به‌ صورت جنسی از سازمان اداری دریافت می کرده اند. هر یک از کورتش ها و حتی کورتبتیش ها با توجه به موارد زیر حقوق و دستمزد دریافت می نموده اند:

● منصب و مقامشان
●سن و سال
●نوع حرفه و کارشان
●جنسیت[که در این مورد گاهی دخترها یا زن ها بیشتر از مردها و پسرها جیره دریافت می کرده اند و یا برعکس].

یکی از الواح قلعه ی(PF.۹۶) مقدار جیره ی غلاتی هر یک افراد را چنین بازگو می کند:

یک مرد ۲۷.۵ کیلو گرم/۱۵ پسر ۱۳.۲۵ کیلوگرم
۴ زن ۲۷.۵ کیلوگرم/۳ دختر ۱۳۴.۷۵ کیلوگرم
۴۸ مرد ۲۲ کیلوگرم/... ...
۱۲۰ زن ۲۲ کیلوگرم/۲۰ پسر ۵۰.۵ کیلوگرم
... .../۲۲ دختر ۵۰.۵ کیلوگرم

دستمزد این کارگران بر پایه ی گوسفند و غلات بوده است و کارگران خدمتکار و آزاد تقریبا سهمی هم اندازه داشته اند. در بعضی مواقع گاهی ارقام پرداختی بالا و پایین می رود که این نوسانات بیشتر به خاطر سن افراد یا نوع تخصص شان در حرفه ی کاری بوده است.(ص ۹۴)

بنمایه:نجف زاده(اتابکی). ابوالحسن‌. مدیریت جهانی هخامنشی. تهران. پازینه. سال ۱۳۹۳

#هخامنشیان
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

21 Nov, 18:33


.
📜نامه‌‌‌ی غمگنانه‌ی دانش‌آموزی به مادرش در ۴ هزار سال پیش؛ «چرا لباس‌هایم سال‌به‌سال بدتر می‌شود!»

نامه‌ای که توسط «ادین‌سین» به مادرش «زینو» نوشته شده، گوشه‌ای از زندگی در سده هجدهم پیش از میلاد در میان‌رودان (بین‌النهرین) را نشان می‌دهد.

«ادین‌سین» در این نامه نوشته است:
«سال به سال لباس آقایان جوان اینجا بهتر می‌شود، اما شما اجازه دادید که لباس‌های من سال به سال بدتر شود. پسر عدادالدینم که پدرش فقط دستیار پدرم است، دو دست لباس جدید دارد، در حالی که شما حتا برای من یک دست لباس را هم ضروری ندانستی.»

https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

21 Nov, 09:31


جام نقره‌ای ۴۰۰۰ ساله ایزدبانوی ایلامی که با نام "جام سیمین مرودشت" شناخته شده، از آثار دوره ایلام که ۵۸ سال پیش هنگام حفر قنات در مردوشت پیدا شد روی این جام نقش ۲زن که لباسی زیبا بر تن کردن تصویر شده

#ایلام
#عیلام
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

20 Nov, 15:22


#دانستنی کتیبه‌ای از کوروش در موزهٔ بریتانیا

ترجمه متن کتیبه:
"کوروش، پادشاه جهان ، پادشاه انشان، پسر کمبوجیه. خدایان بزرگ همه زمین‌ها را به دست من تحویل دادند و من، این سرزمین‌ را در آرامش و صلح قرار دادم"

قدمت: بیش از ۲۵۰۰ سال
سال کشف: ۱۹۲۳ میلادی
‏شکل کتیبه: آجرنوشته/ استامپی
محل کشف: شهر باستانی اور، عراق کنونی
زبان کتیبه: بابلی متاخر
محل نگهداری: موزه‌ی بریتانیا

britishmuseum.org/collection/object/W_1923-1110-221

@vahidbahman1
توضیحات بیشتر از وحید بهمن
youtu.be/H0q0yHIsExQ?si=U2l3z7jT1664IKBT

#هخامنشیان
#کوروش_بزرگ
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

19 Nov, 19:20


🅾 پاسخ به ادعاهای ناصر پورپیرار
بخش دوم: بنای کعبه زرتشت

وحید بهمن    دانش آموخته تاریخ
youtube.com/@vahid.bahman


بررسی ادعاهای پورپیرا
naria2.blogfa.com

پاسخ به دیگر جعلیات پورپیرار👇
https://t.me/ketabkhaFFRF/3380

#پاسخ_به_جعلیات
#پاسخ_به_ایرانستیزان
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

19 Nov, 19:20


پاسخ به ادعاهای ناصر پورپیرار
قسمت اول: کتیبه بیستون

وحید بهمن دانش آموخته تاریخ
youtube.com/@vahid.bahman

پاسخ به دیگر جعلیات پورپیرار👇
https://t.me/ketabkhaFFRF/3380

#پاسخ_به_جعلیات
#پاسخ_به_ایرانستیزان
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

19 Nov, 18:06


تاثیر عمیق عقاید زرتشتی بر فیلسوفان یونانی

تأثیر عقاید زرتشتی در حکمای یونان توجه دانشمندان را برانگيخته است. گروهی نظریهٔ مُثُل افلاطون را انعکاسی از عقاید زرتشت دربارهٔ فروهر می‌دانند.[4]
همچنين تحت تأثیر جهان‌بینی ایرانی در سده‌های پنجم و ششم پیش از میلاد نظریه‌های فیلسوفانی چون هراکلیت، فیثاغورث، امپدوکل، سقراط تأثیر ژرفی از جهان‌بینی زرتشتی داشته است. بسیاری از پژوهشگران تاریخ علم برآنند که عناصری از جهان‌بینی زرتشتی در تکوین نظریهٔ امپدوکل[5] مؤثر بوده است. و اندیشه‌های هراکلیت فیلسوف یونانی سدهٔ پنجم پیش از میلاد با جهان‌بینی زرتشتی آن‌چنان نزدیک است که تصور تکوین مستقل آن افکار بسیار ناممکن است.[6]

یادداشت‌ها:
4.محمد اقبال لاهوری، سیر فلسفه در ایران، ص ۲۳. مارتن و رمازرن ، آئین میترا، ص ۲۹_۴۲
5. Empedocle
6.مهدی فرشاد، تاریخ علم در ایران، ج ۱، ص ۶۹ همچنین ن.ک، به؛ استفان پانوسی، تأثیر فرهنگ و جهان‌بینی ایرانی بر افلاطون، ص ۲۴_۲۵ و ۵۴.

📚بن‌مایه: کورش و بازیابی هویت ملی ، تحقیقی علمی دربارهٔ پیشینه و کیستی ذوالقرنین، تحقیق و تألیف: جلیل عرفان منش،انتشارات فرهنگ مکتوب،صفحهٔ 416

#فلسفه_ایران_باستان

.کتابخانه FFEF

18 Nov, 17:08


بازتاب شهرسازی ساسانیان در متن های فارسی میانه

نوشته: مرضیه بهزادی و شهرام جلیلیان و محمد حیدر زاده
همایش ملی معماری و شهر سازی بومی ایران
یزد، بهمن ماه ۱۳۹۴

#هنر_معماری_ایران_باستان
#ساسانیان
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

18 Nov, 09:17


📖 نقش شورش بهرام چوبین در تضعیف و فروپاشی دولت ساسانی
✍🏻 محمدتقی ایمان‌پور و نجم‌الدین گیلانی

🔖 شورش بهرام چوبین از رویدادهای مهم و برجستۀ دورۀ ساسانیان است که در نهایت به برکناری هرمزد از سلطنت و روی کار آمدن فردی خارج از خاندان سلطنتی به قدرت منجر شد. با شورش بهرام چوبین و قدرت‌گیری وی به‌تدریج در مشروعیت حکومت ساسانیان، به‌عنوان تنها مدعی سلطنت، خدشه ایجاد شد. این حادثه شورش‌های خاندانی دیگر و همچنین مخالفت تعدادی از این خاندان‌های بزرگ را با دولت ساسانی به دنبال داشت. در هر حال، به نظر می‌رسد این رویداد در کنار عوامل و مشکلات دیگر به تدریج زمینۀ تضعیف و فروپاشی ساسانیان را فراهم کرد. این مقاله می‌کوشد با استفاده از پژوهش‌‌های تاریخی و با استناد به شواهد تاریخی به بررسی نقش شورش بهرام چوبین در تضعیف و فروپاشی ساسانیان در کنار عوامل دیگر بپردازد.

#سقوط_ساسانیان
#بهرام_چوبین
#مقاله
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

17 Nov, 07:38


سلسله پست جدید پایگاه خردگان در مورد:

اوستای ساسانی چه شد؟

پست اول:
https://t.me/ketabkhaFFRF/10113

پست آخر:
https://t.me/ketabkhaFFRF/10115

#پاسخ_به_ایرانستیزان
#آیین_زرتشت
#ساسانیان
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

17 Nov, 07:38


جایگاه کریستین‌سن در ایران‌شناسی بسیار قابل توجه است و نمی‌توان پژوهش‌های ارزنده ایشان را نادیده گرفت. هنوز کتاب کریستین‌سن از مهم ترین کتاب‌ها درباره ساسانیان است. ولی نظرات و استدلال‌های هر پژوهشگر، هر چقدر هم که آن پژوهشگر برجسته باشد، باید بررسی دقیق شود. 

نظر آرتور کریستین‌سن در این خصوص بدین شرح است:

گاهی شخص به فکر می‌افتد که چرا قسمت بیشتر اوستای ساسانی در ازمنه اسلامی نابود شده‌است. می‌دانیم که مسلمانان، زردشتیان را اهل کتاب می‌شمرده‌اند بنابراین نابود شدن کتب مقدس آن طایفه را نمی‌توان به تعصب اسلامیان منسوب کرد چنانکه دیدیم قسمت‌های بیشتر اوستای ساسانی در قرن نهم میلادی هنوز موجود بوده لااقل با ترجمه پهلوی آنها انضمام به تفسیر معروف به زند را در دست داشته‌اند. مسلماً صعوبت زندگانی مادی که در آن تاریخ گریبانگیر زردشتیان شده بود مجال نمی‌داد که نسلا بعد نسل این مجموعه بزرگ مقدس را رونویسی کنند و از اینجا پی‌می‌بریم که چرا نظایر حقوقی و آن در طاق نسیان مانده است. زیرا که در آن زمان دولت زردشتی وجود نداشت و نسک‌های حقوقی بی‌فایده و خالی از اهمیت و اعتبار می‌نمود. اما چرا نسک‌هایی که شامل علم مبداً و معاد و تکوین و سایر علوم اساسی بود حفظ نکردند؟ قرائنی در دست داریم که از روی آن می‌توان گفت شریعت زردشتی در قرن نخستین تسلط عرب تا حدی اصلاح شده و تغییر پیدا کرده است و زردشتیان خود مایل بوده‌اند که بعضی از افسانه‌ها و اساطیر عامی و بعضی از اعتقاداتی که در فصول اوستا ثبت شده‌بود حذف کنند (کریستن‌سن، ۱۳۸۵: ص ۱۰۱).

در همین تحلیل کریستین‌سن اشاره آشکاری به شرایط سخت زندگی زرتشتیان شده است. اینکه از نابودی در دوران خلفا می‌گوییم صرفا منظور کتاب‌سوزی کتابخانه‌های بزرگ در هنگام فتح نیست و اتفاقا شرایطی که خلفا به وجود آورند و اقوام تحت فشار قرار گرفتند هم شامل می‌شود.

سوال این است که چه چیز باعث شد که شرایط زندگی زرتشتیان تا حدی سخت شود که نتوانند بیشتر کتاب مقدس خود را حفظ کنند؟! قاعدتا تعصب فاتحان بی تاثیر نبوده است. پس در این صورت هم از فاتحان رفع تقصیر در این نابودی کتب نمی‌شوند.

همچنین گفته می‌شود بیشتر بخش‌های اوستای ساسانی، تا قرن نهم میلادی (تقریبا قرن دوم هجری) وجود داشت. عجیب است که پژوهشگر برجسته‌ای مانند کریستین‌سن برای این ادعا سند و مدرکی ارائه نمی‌دهد و اینکه دقیقا چه بخش‌هایی باقی مانده بودند و چه بخش‌هایی حتی آن زمان هم وجود نداشتند. از طرفی اینکه تفاسیر برخی نسک‌های گم شده را داشتند، دلیل بر داشتن اصل آن نسک‌ها نیست و از سویی! امروزه نوشته‌های کتزیاس را به نقل از نویسندگان دیگر می‌شناسیم ولی خود نوشته‌های کتزیاس در دست نیست.

همانطور که اشاره شد امروز اثری از گنج شایگان نیست و باید پرسید سرنوشت این گنجینه مذهبی و علمی چه شد؟ پس از اسلام دیگر اثری از این کتابخانه نیست و شواهد نشان می‌دهد که به دلیل اقدامات خلفا، این کتابخانه نابود شده است (ن.ک: کتابخانه های ایران باستان)👇
https://t.me/ketabkhaFFRF/9409

اگر این گنجینه باقی می‌ماند، طبیعتا اوستای ساسانی از بین نمی‌رفت. پس از نابودی این کتابخانه‌ها، فاتحان شرایط زندگی سختی را برای زرتشتیان رقم زدند و زرتشتیان نیز نمی‌توانستند اوستا و دیگر کتاب‌هایشان را به طور کامل حفظ کنند و انتقال دهند.

عامل اصلی اینکه زرتشتیان نتوانستند بخش اعظم اوستا و دیگر کتاب هایشان را حفظ کنند، اقدامات خلفای متعصب چه هنگام یورش و چه هنگام سلطه بوده است. خلفایی که حتی به هنر و معماری و دانش هم اهمیتی نمی‌دادند و باعث رکود آن شدند.

هر چند با گذر زمان رفتار خلفا هم تغییر کرد به طوری که از دوران عباسیان به بعد و دوران حکومت‌های مستقل به علم و هنر بها دادند و شاهد پیشرفت فرهنگ و تمدن هستیم. ولی این موضوع نتوانست همه کتاب‌ها و علوم نابود شده را باز گرداند (دانش بیشتر: تاثیر گذاری فرهنگ و تمدن ایران باستان بر مسلمانان)👇
https://t.me/ketabkhaFFRF/9780


کتاب‌نامه:
- ابن ندیم، محمد بن اسحق (۱۳۸۲). الفهرست. ترجمه محمد رضا تجدد. تهران: اساطیر.
- تفضلی، احمد (١٣٨۹). تاریخ ادبیات ایران پیش از اسلام. تهران: سخن.
کتاب چهارم دینکرد (۱۳۹۳). آذر فرنبغ پسر فرخزاد، آذرباد پسر امید. پژوهش: مریم رضایی، زیر نظر سعید عریان. تهران: نشر علمی.
- کریستن‌سن، آرتور (۱۳۸۵). ایران در زمان ساسانیان. ترجمه رشید یاسمی. تهران: صدای معاصر.
- نظری فارسیانی، محسن (۱۳۹۷). کتاب هشتم دینکرد: آوانویسی، ترجمه، یادداشت و واژه نامه. تهران: فروهر.

#پاسخ_به_ایرانستیزان
#آیین_زرتشت
#ساسانیان
https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

17 Nov, 07:38


درباره اوستای باستانی پژوهش‌های فراوان صورت گرفته است و آنچه از منابع برداشت می‌شود این است که اوستای باستانی بسیار وسیع تر بوده است. اوستای باستانی حاوی مطالب علمی، دینی، حقوقی و… بود. اما امروز حدود یک چهارم اوستای اصلی است که در این بخش از مطالب علمی اوستای کامل چیز چندانی باقی نمانده است.

بخش‌هایی از اوستا پس از یورش الکساندر مقدونی از بین رفت و این مهم ترین نابودی اوستا بوده است. ولی پس از آنکه شاهنشاهی‌های بزرگ ایرانی شکل گرفتند تلاش‌های فراوانی برای گردآوری اوستا شد. 

از جمله این تلاش‌ها در زمان اشکانیان صورت گرفت و بلاش اشکانی پس از پراکنده شدن اوستا و زند دستور داد آنچه از این کتاب به صورت مکتوب یا سینه به سینه وجود داشت گردآوری شود. در کتاب چهارم دینکرد نام بلاش در میان شاهانی است که از دین مزدیسنی پشتیبانی کردند (تفضلی، ١٣٨۹: ص ۱۳۳).

در دوران ساسانیان این تلاش‌ها ادامه پیدا کرد و اردشیر پاپکان و شاپور یکم، به دنبال یافتن مطالب پراکنده اوستا بودند و کتب بسیاری در زمینه‌های مختلف علمی و مذهبی که در سرزمین‌های هند و چین و روم پراکنده بودند را گردآوری کردند (دینکرد چهارم، ص ۶۴؛ ابن ندیم، ۱۳۸۱: ص ۳۴۷). آنطور که در دینکرد آمده است این کتاب‌ها را با اوستا تطبیق دادند و نتایج را در گنج شایگان قرار دادند (دینکرد، همان).

ولی امروز هیچ اثری از گنج شایگان در دسترس نیست و بخش زیادی از دستاوردهای اشکانیان و ساسانیان از بین رفته است. اوستا در دوران ساسانیان ۲۱ نسک بود اما امروزه فقط ۵ بخش است و چیزی حدود یک چهارم آن اوستا است (ن.ک: نظری فارسیانی، ۱۳۹۷: ص ۱۲).

سوال مهم آن است که چرا امروزه بخش اعظم اوستای عهد ساسانی باقی نمانده است؟ هرچند گذار روزگار باعث نابودی منابع باستانی می‌شود ولی قطعا نابودی گسترده‌ای که در یورش و سطله خلفا بر ایران رخ داد بی تاثیر نبوده است.

موضوع نابودی کتاب‌ها توسط فاتحان، چیزی نیست که بتوان به سادگی از آن گذشت. با توجه به منابع و مهم‌تر از آن، شواهدی آشکار که این موضوع را نشان می‌دهند (ن.ک: کتاب‌سوزی اعراب در ایران)👇
https://t.me/ketabkhaFFRF/608

با این حال کسانی هستند که با دفاع از یورش خلفا، نابودی اوستا در یورش سپاهیان خلفا به ایران را مردود می‌دانند. یکی از کتاب‌هایی که برای اثبات ادعای خود مطرح می‌کنند بخشی از کتاب ایران در زمان ساسانیان پرفسور آرتور کریستین‌سن است که صرفا یک تحلیل از ایشان است. البته معمولا به صورت گزینشی به کریستین‌سن استناد می‌کنند و مطالب بسیار ارزنده ایشان را در نظر نمی‌گیرند!

.کتابخانه FFEF

17 Nov, 07:38


اوستای ساسانی چه شد؟
نویسنده:ایرانمهر آریایی
👇

.کتابخانه FFEF

16 Nov, 19:42


🎈 عنوان ویدیو : این سرزمین متعلق به کیست؟ اسرائیل یا فلسطین؟ افشای حقیقت

https://t.me/ketabkhaFFRF

.کتابخانه FFEF

16 Nov, 08:43


گسترش هنری_معماری اشکانی_ساسانی و تاثیر آن بر معماری بیزانس


عناصر هنر و معماری ساسانی در قرن هفتم نفوذ شدیدی در معماری بیزانسی داشت. چنانچه که رومیان از میراث رومی خود فاصله گرفته و کم کم به هنر اشکانی_ساسانی گرایش پیدا کردند. در روم شرقی میتوان به طاق ها،گچ بری ها، استفاده از ابریشم و... اشاره کرد که به سبک ایرانی هستند. برای مثال می‌توان به پارچه هایی به سبک ساسانی با طرح تیراندازان اشکانی اشاره کرد که میان رومیان رایج بوده. رومیان محافظه کارانه عمل میکردند و هنر ساسانی و رومی را مخلوط کرده و تا قرن ۹ آنرا به صورت مستقل حفظ کردند. هرچند معماری اسلامی عباسی_اموی که خود برگرفته از معماری ساسانیان بود نیز تاثیر فراوانی بر معماری بیزانس گذاشت.


#هنر_معماری_ایران_باستان
#اشکانیان
https://t.me/ketabkhaFFRF

1,262

subscribers

652

photos

523

videos