M.R. Nikfar @mrnikfar Channel on Telegram

M.R. Nikfar

@mrnikfar


سفر و ماجراجویی با آقای نیکفر (Persian)

سفر و ماجراجویی با آقای نیکفر یک کانال تلگرامی فوق العاده است که توسط آقای نیکفر اداره می شود. در این کانال شما می توانید از تجربیات سفر و ماجراجویی او بهره مند شوید. آقای نیکفر یک ماجراجوی حرفه ای است که به دنبال کاوش انواع مقاصد گردشگری در سراسر جهان است. با پیوستن به این کانال، شما می توانید از تصاویر زیبا، نکات مفید و سفرهای فراموش نشدنی او با خبر شوید. اگر شما هم علاقه مند به سفر و کاوش در مناطق جدید هستید، حتما این کانال را دنبال کنید و از تجربیات آقای نیکفر بهره مند شوید.

M.R. Nikfar

06 Jan, 18:02


https://www.radiozamaneh.com/844887/
■ شجاع باشیم و تسلیم ناامیدی نشویم.
■ همدل و همبسته باشیم.
■ متمرکز، متوازن و متعادل بمانیم.
■ به فکر گسترش ارتباط‌های واقعی باشیم.
■ قوه‌ی تشخیص راست و دروغ را بپرورانیم.
■ پُرکار باشیم.
■ مشکل فقط نوعی از استبداد نیست؛ خود استبداد در خدمت یک نظام امتیازوری است.
■ به دستاورد نیاز داریم، به انبوهی سرمشق برای مبارزه و نمادهایی که در جامعه پخش و پذیرفته شوند.
■ رهایی در گرو پیوند میان مبارزه علیه ستم، علیه تبعیض و علیه فقر و محرومیت و استثمار است.
■ حافظ دستاوردهای جنبش "زن، زندگی، آزادی" باشیم.
■ از گذشته درس بگیریم.
■ سلیقه و توقع خود را بالا ببریم.
■ از فکر و هنر و فرهیختگی حمایت کنیم.
■ پیروزی ها را جشن بگیریم.
■ پافشاری کنیم، ادامه دهیم، همهنگام به شروع‌های تازه‌ای فکر کنیم.

M.R. Nikfar

30 Dec, 16:54


سال ۲۰۲۴ برای جهانیان سال بدی بود: سال حق‌کشی و بی‌عدالتی بیشتر، سال جنگ‌زدگی، سال آوارگی و بی‌‌پناهی گسترده، سال ژرفش بحران زیست‌محیطی، سال بی‌مایه‌تر شدن دموکراسی‌ها، سال عوامفریبی، سال ناتوانی‌ نهادهای بین‌الملی برای مهار بحران‌ها.
به نظر می‌رسد که ۲۰۲۵ حتا سال بدتری باشد.
https://www.radiozamaneh.com/844085

M.R. Nikfar

25 Dec, 15:16


بیانیه‌ی جمعی از روشنفکران ایرانی در محکومیت گفتمان جدید فاشیستی
«گسترش حملات سازمان‌یافته و هدفمند به روشنفکران و اندیشمندان تنها عزم ما را در مبارزات متحد و همبسته‌ی آزادی‌خواهانه در برابر این فاشیسم نوظهور راسخ‌تر خواهد کرد و هشداری است برای ما که بیش از پیش بر اصول اولیه‌ی آزادی بیان بی‌حصر و استثنا تاکید کنیم.»
https://www.tribunezamaneh.com/archives/393525

M.R. Nikfar

17 Dec, 21:42


گذار از استبداد به دموکراسی
محمدرضا نیکفر – ویدئوی یک همایش اینترنتی. برگزارکننده: کانون جمهوری‌خواهان جنوب سوئد
https://www.radiozamaneh.com/843371
گفتار آغازین این همایش متمرکز بر پرسش‌های زیر است:
• منظور از "گذار" چیست؟
• ارتباط میان موقعیت موجود و هدف آرمانی
• مسئله استبداد. شناخت ما از آن
• راهی عمومی برای "گذار" وجود دارد؟
• آیا ایران وضعیتی استثنایی دارد؟
• استراتژی گذار
• خطرها
• آیا تضمیمنی وجود دارد که به دموکراسی برسیم؟
• وضع کنونی جهان و بحران دموکراسی‌ها. تأثیر بر ما.
https://www.youtube.com/live/DvDRO3UgFek

M.R. Nikfar

04 Dec, 18:52


فایل PDF

M.R. Nikfar

04 Dec, 18:52


شهامت مدنی و خلاقیت
---------------------
نکته‌ی چشمگیر در بسیاری از نوشته‌هایی که در بررسی لایحه‌ی "حجاب و عفاف" در روزنامه‌های مجاز منتشر شده این است که بحث خود را از مقوله‌ی حقوق شهروند آغاز می‌کنند و لایحه‌ را نقض آن می‌خوانند.
جمعی از بازنشستگان در تظاهرات اعتراضی ۱۶ آذر در کرمانشاه شعار دادند: «حجاب اختیاری، حق زن ایرانی».
ترس اصلی حکومت از کشیده شدن موضوع به اعتراض‌های خیابانی است. اینکه صدای مسئولان حکومتی در هنگام صحبت درباره‌ی قانون تحمیل حجاب می‌لرزد، به این ترس برمی‌گردد. ممکن است ابلاغ آن را برای اجرایی شدن به تعویق بیندازند. همین امر نشانه‌ی یک پیروزی مقاومت دربرابر آن است...
*
نظام در موقعیت ضعیفی قرار دارد. در درون و بیرون کشور زیر فشار است. زمان علیه دستگاه حاکم عمل می‌کند. از این موقعیت ضعف هم اراده به خشونت برای کنترل کامل برمی‌خیزد، هم ترس و رانه‌هایی برای عقب‌نشینی.
مقاومت مدنی دارای این امتیاز بزرگ است که از توان گسترش برخوردار است و تجربه‌های جنبش "زن، زندگی، آزادی" را در خاطر دارد...
*
رژیم نیک می‌داند که نمی‌تواند مانع سرپیچی از حکم‌ها و ارزش‌هایش شود. قانون جدید حجاب را تنظیم کرده‌اند نه با هدفِ مقدم تابع کردنِ همه‌ی زنان، بلکه کیفردهی مقاومت فردی، آن هم به شکلی که به سطح مقاومت جمعی نرسد.
رژیم از دو چیز می‌هراسد:
− مقاومت فردی به مقاومت جمعی فراروید،
− مقاومت‌های جمعی در عرصه‌های مختلف (اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی) به هم پیوند خورند و به ایستادگی سیاسی گسترده در برابر نظام تبدیل شوند.
مقاومت زنان در ایران یک منبع اصلی تجربه‌اندازی برای به کار بردن شیوه‌های خلاقانه و انجام حرکت‌های جمعی است. بازگویی تجربه‌ها و خلاقیت‌ها خود الهام‌بخش است برای آفرینش‌گری در موقعیت جدید.
https://www.radiozamaneh.com/841552

M.R. Nikfar

02 Dec, 16:27


قانون حجاب، هماورد می‌طلبد – جامعه آماده است؟
-----------------------
https://www.radiozamaneh.com/841311
در این یادداشت پس از بحث در مورد حسابگری عقلانی مبنای لایحه حجاب به این دو گزاره می‌رسیم:
- قانون حجاب کامل است و کمال عقل حکومتی را می‌رساند.
- عقل حکومتی به این نتیجه رسیده که سود اجرای آن از زیان‌های برخی رخدادهای حاصل از آن بیشتر است. از ترکیب این دو گزاره می‌توان به این نتیجه رسید که پای نبرد تعیین‌کننده‌ای برای تحمیل حجاب و در نهایت همه‌ی ارزش‌های حکومتی به جامعه در میان است و نظام فکر می‌کند می‌تواند این نبرد را ببرد. این گونه نیست که پیامدهای درگیری‌ها را در نظر نگرفته باشند. از گفته‌های مسئولان امر پیدا است که فکر همه چیز را کرده‌اند.
آیا جامعه هم فکر همه چیز را کرده است؟این یک نبرد اساسی است. در برابر عقل و اراده‌ی کامل حاکمیت، باید عقل و اراده‌ای قوی‌تر قرار گیرد.
وقت است که هر روز و هر ساعت فراخوان برای مقاومت داده شود. لازم است همه به لحاظ ذهنی برای چگونگی مقاومت آماده باشند. بایستی بارها و بارها صحنه‌های درگیری با کارگزاران حکومت را در موقعیت‌های مختلف در ذهن مرور کرد و برای دخالت فعال آماده شد. زنان به زرادخانه‌ای از شیوه‌های مقاومت مجهز هستند. لازم است موجودی آن را از نظر نمادها، روش‌های اطلاع‌رسانی و ارتباط‌های شبکه‌ای بروز کرد. بدیهی است که مردان نیز باید شیوه‌های پشتیبانی و مقاومت را بیاموزند و آموخته‌ها را مرور کنند.
مقاومت کامل می‌تواند حکم کامل نظام را به محکومیت بکشاند. پس از این نبرد، مقاومت در برابر دیگر احکام آن ساده می‌شود. اگر حکومت به این نتیجه برسد که مخاطرات اجرای قانون حجاب را درست حساب کرده، در عرصه‌های دیگر گستاخ‌تر می‌شود.

M.R. Nikfar

01 Dec, 16:30


https://www.radiozamaneh.com/841175
در سرتاسر جهان، به ویژه در منطقه‌ی موسوم به خاورمیانه، بروز خلاء قدرت و کشاکش برای پر کردن آن مدام پیش آمده است. برای ما شناختن منطق این پدیده مهم است، چون در برنامه‌ای برای تحول در ایران به عنوان یک حالت قابل بحث باید منظور شود. شگفت‌انگیز، نپرداختن به این مسئله است، به ویژه در واکنش به طرح‌هایی صریح یا مضمر درباره‌ی حالت آرزویی بروز خلاء قدرت و نقشه برای پر کردن آن...
قضیه‌ی "خلاء قدرت"
در سرتاسر جهان، به ویژه در منطقه‌ی موسوم به خاورمیانه، بروز خلاء قدرت و کشاکش برای پر کردن آن مدام پیش آمده است. برای ما شناختن منطق این پدیده مهم است، چون در برنامه‌ای برای تحول در ایران به عنوان یک حالت قابل بحث باید منظور شود. شگفت‌انگیز، نپرداختن به این مسئله است، به ویژه در واکنش به طرح‌هایی صریح یا مضمر درباره‌ی حالت آرزویی بروز خلاء قدرت و نقشه برای پر کردن آن.
۱۶ مهر ۱۴۰۳، در سالگرد حمله حماس به اسرائیل (در ۷ اکتبر ۲۰۲۳)، هنگامی که گمان می‌رفت اسرائیل دست به حمله‌ای کوبنده به ایران بزند و به دنبال آن درگیری بالا گیرد، این توهم برای رضا پهلوی و اطرافیانش پیش آمد که هم‌اکنون است که دَم و دستگاهِ خامنه‌ای با حمله‌ی خارجی سقوط کند، خلاء قدرت پیش آید، و از این رو بر نیروی سلطنت است که برای پر کردن آن اعلام آمادگی کند. رضا پهلوی پیامی درباره‌ی آمادگی‌اش برای پر کردن خلاء قدرت منتشر کرد. پیام را به زبان‌های مختلف، از جمله عبری و عربی، ترجمه کردند و سخت در انتشار آن کوشیدند. با وجود این، پیام در هیچ رسانه‌‌ی جدی‌ای بازتاب نیافت. هواداران پهلوی، پیام ۱۶ مهر را "تاریخی" خواندند. صفت "تاریخی" را اگر جدی بگیریم، معنای آن این می‌شود که با این پیام ما وارد یک دوره‌ی تاریخی دیگر شده‌ایم که با دوره‌ی پیش از خود تفاوتی کیفی دارد؛ دست کم این است که آرایش گفتمان‌های سیاسی از این پس دگرگون می‌شود.
انتظار می‌رفت با پیام تاریخی‌ای که مضمون آن بروز حالت خلاء قدرت و آمادگی برای پر کردن آن بود، بلافاصله رضا پهلوی را دم مرز سوار بر تانک پیشتاز ببینیم یا دست کم در اتاق فرماندهی جنگ. اما از فردای پیام‌ِ آمادگی برای کسب قدرت، business as usual شد و شاهزاده به تعطیلات رفت. آب از آب تکان نخورد و کسی نپرسید: اعلی‌حضرت چه شد پس؟ صحنه‌ی سیاست در ایران همواره تراژیک بوده است. اما هیچ‌گاه آن را چون این دوره آمیخته با بلاهت و ابتذال ندیده‌ایم...

M.R. Nikfar

23 Nov, 20:22


فایل PDF مقاله بالا

M.R. Nikfar

23 Nov, 20:19


این یادداشت به مشکل سیاست هویت با امر اجتماعی و واقعیت نظام امتیازوری می‌پردازد و کوشش می‌کند نشان دهد که گرایش سیاست هویت‌محور به خالص‌سازی هویتی چه پیامدهایی دارد.یادداشت بر آن است که بدون تفصیل و حاشیه‌روی نشان دهد چرا نگاه طبقاتی به مسئله‌ی تبعیض در مقایسه با نگاه هویت‌محور به همین موضوع، نگاه جامع‌تری است، توان آن را دارد که به عدالت و آزادی راه برد و در حرکت به سمت هدف‌های خود با خطرهای کم‌تری مواجه است. قضیه نه به صورت کلی، بلکه در بافتار طرح موضوع سیاست هویت در ایران بررسیده می‌شود.
https://pecritique.com/2024/11/23/%d8%b3%db%8c%d8%a7%d8%b3%d8%aa-%d9%87%d9%88%db%8c%d8%aa-%d8%af%d8%b1-%d8%aa%d9%82%d8%a7%d8%a8%d9%84-%d8%a8%d8%a7-%d8%b3%db%8c%d8%a7%d8%b3%d8%aa-%d8%b7%d8%a8%d9%82%d8%a7%d8%aa%db%8c-%d9%85%d8%ad/

M.R. Nikfar

23 Nov, 13:22


آینده، وجهِ اصلی زمانِشِِ زمان انسانی است. مستقبل است که ماضی را می‌سازد. در تاریخ، بر مبنای اینکه به کجا و به استقبال چه چیزی می‌رویم، خود سهم داریم در تعیین اینکه از کجا می‌آییم. زمانیدنی که شاخص حالت تعلیق است، بلاتکلیفی و ناتوانی از طرح افکندن است. اما برای به دست آوردن چیزی در موقعیت فقدان با هدف غلبه بر آن، باید طرح ریخت، یعنی خود را به جلو افکند.
https://www.radiozamaneh.com/839415

M.R. Nikfar

19 Nov, 16:17


آنچه در غروب روز ۲۳ آبان ۱۴۰۳ در "چارسو" (تقاطع خیابان‌های حافظ و جمهوری‌ در تهران) به زندگی کیانوش سنجری پایان داد، حادثه‌ای نیست که به آن زمان و مکان ختم شده باشد. عامل‌های زمینه‌ساز این حادثه‌ی مصیبت‌زا در مناسبات سیاسی و فضای عمومی به تأثیرگذاری خود ادامه می‌دهند.
زندانیان سیاسی‌ای که کیانوش سنجری خواهان آزادی‌شان شده بود، همچنان در زندان‌اند، رژیم همچنان دستگیر می‌کند و اعدام می‌کند، و در دنیای مجازی ایرانی زدن یکدیگر به قصد کُشت، بی‌قفه و شتابناک پیش‌ می‌رود. باید منتظر ماند و دید قربانی بعدی کیست.
تمامیت‌خواهی
گویا در این باره اتفاق نظر وجود دارد که کیانوش سنجری شاید به زندگی خود پایان نمی‌داد، اگر پشت و پناه مطمئنی داشت، مشخصاً اگر اطرافش را چند تن دوست دلسوز و خردمند گرفته بودند.
ارجاع به آزارگری رژیم مستبد ولایی برای توضیح سرنوشت او کافی نیست. اتفاقاً همه چیز را سیاسی دیدن و کردن، چیزی که به آن می‌توان سیاسی کردن گزاف (over-politicization) یا سیاست‌زدگی گفت، یکی از رانه‌های کیانوش سنجری به سوی مرگ بوده است.
سیاسی کردن افراطی تمام چیزها، مشخصه‌ی تمامیت‌خواهی سیاسی است. این بلا ممکن است دامنگیر هر کسی در موقعیت "تام" (total) شود و هر یک از ما را به مفتش و شکنجه‌گر دیگران و خود بدل سازد.
تمامیت‌خواهی، یادگیری از همدیگر، گفت‌وگو و احترام را ناممکن می‌کند. در شبکه‌ی اجتماعی فارسی‌زبان، به ویژه در شبکه‌ی X (توئیتر سابق) می‌بینیم کسانی در هیئت مورخ، زبان‌شناس، روان‌شناس، دین‌شناس، جامعه‌شناس، سیاست‌شناس، ادیب و ... ظاهر می‌شوند، بی آنکه تخصصی داشته باشند. هر نظری را که نپسندند تخطئه می‌کنند، آن هم با پرخاش‌گری و فحاشی. همه‌ی مرزهای دانش را به هم می‌ریزند و پیشتر از هر چیز مرز حرمت شخصی را. به فردی که از دسته‌ی خودشان نیست، هر ناشایستی را نسبت می‌دهند. برای نظردهی در مورد افراد، انواع و اقسام "عقده" اختراع می‌کنند و هر کسی را که نمی‌پسندند، اسیر یکی از آنها می‌دانند.
دسته‌بندی‌ها ثابت نیستند. افراد از این دسته به آن دسته می‌روند، و آنگاه که خط عوض کنند، به یکباره با اتهام‌های سنگینی روبرو می‌شوند...
https://www.radiozamaneh.com/839614

M.R. Nikfar

10 Nov, 20:49


یادداشت برای سخنرانی در کنفرانس "نقش آذربايجان در شکل گيری دموکراسی پايدار در ايران"، هامبورگ، ۱۹ آبان ۱۴۰۳/ ۹ نوامبر ۲۰۲۴
https://www.radiozamaneh.com/838765/

M.R. Nikfar

23 Oct, 15:34


https://iranacademia.com/press/journal/freedom-of-thought-journal-2/%da%98%d9%88%d8%b1%d9%86%d8%a7%d9%84-%d8%a2%d8%b2%d8%a7%d8%af%db%8c-%d8%a7%d9%86%d8%af%db%8c%d8%b4%d9%87-%d8%b4%d9%85%d8%a7%d8%b1%d9%87-%db%b1%db%b5/

M.R. Nikfar

14 Oct, 16:02


در جهان دست‌های دراز و وسایل آدم‌کشی بلندبُرد، کارکرد بازدارنده‌ی مرز به تدریج معطوف به ممانعت از عبور انسان‌ها شد، به ویژه مهاجران و پناه‌جویان. دولت‌ها در معنای دیگری نگهبان شدند: کارشان اینک مرزبانی است برای جلوگیری از آمد و شدِ آوارگان...
همه‌ی ما بالقوه آواره هستیم. هر آن ممکن است قوه به فعل تبدیل شود. در طول تاریخ این گونه بوده و اینک آوارگی فعلیت تازه‌ای یافته است. جنگ کشورها، جنگ داخلی، فقر و فلاکت و استبداد، و خطر فزاینده‌‌ی از دست رفتن محیط مناسب زیست: همه‌ی اینها ما را در معرض خطر آوارگی قرار می‌دهند. بنابر آمار "کمیساریای عالی سازمان ملل متحد برای پناهندگان" در پایان سال ۲۰۲۳، در سرتاسر جهان ۱۱۷,۳ میلیون تن آواره بوده‌اند. هر سال بر تعداد آوارگان افزوده می‌شود...
این روزها عوام‌فریبان می‌گویند انتخاب کنید که طرف چه کسانی ایستاده‌اید: طرف خامنه‌ای، حماس و حزب الله، یا طرف نتانیاهو و پشتیبانانش؟ جهان را ساده می‌کنند، به عقب‌ماندگی و جهالت و احساس‌های کور تکیه می‌کنند و چنین می‌نمایند که هیچ راه سومی وجود ندارد. راه سوم وجود دارد اما معذوراتی دارد که دو راه دیگر ندارند: تعهد به حقوق جهان‌شمول بشر، مرزبندیِ همزمان با بنیادگرایی اسلامی و بنیادگرایی سیستم جهانی سرمایه و سلطه...
اگر در این وانفسا نخواهیم حس انسانی خود را از دست دهیم، باید همین راه سوم را ادامه دهیم. سیاست‌ورزی از زاویه‌ی مسئله‌ی آوارگی این می‌شود که مبارزه با دولت نگبهان اسلامی را چنان پیش بریم که به نفع نگهبانان سلطه‌گر جهانی نباشد، به آوارگی مردم نینجامد و دربرابر سیاست‌هایی بایستد که به اسم رهایی، کشتار و آوارگی بیشتر به بار می‌آورند.
https://www.radiozamaneh.com/836129

M.R. Nikfar

08 Oct, 07:33


سخنرانی در کنفرانس اتحاد جمهوری‌خواهان در کلن، ۴ اکتبر ۲۰۲۴
جمهوری‌خواهی و ضرورت بازیابی تاریخ
ویدئو
https://www.youtube.com/watch?v=o0pwGk58Ke0&t=76s

M.R. Nikfar

06 Oct, 19:29


جنگ و صلح – در دفاع از یک بیانیه‌ی جمعی
محمدرضا نیکفر – حکمت پایه‌ای جنبش صلح می‌گوید: جنگ خود به خود اتفاق می‌افتد، اما برای صلح است که باید کاری کرد. پاسخ به برخی واکنش‌ها به یک بیانیه‌ی جمعی در مورد خطر جنگ.
https://www.radiozamaneh.com/835474/
این جنگ هیچ پیروزی جز خود جنگ ندارد. هم ادعای بنیادگرایان اسرائیلی که می‌گویند بر آن‌اند نظم نوینی در خاورمیانه برقرار کنند جنگ‌طلبی محض است و هم ادعای بنیادگرایان حاکم بر ایران و گروه‌های پشتیبان‌ِشان در این باره که می‌خواهند اسرائیل را نابود کنند و فلسطینیان را آزاد، دعوت به ستیز و کشتار دایم در منطقه است.
هر دو طرف مُنادی بدبختی و فلاکت‌اند. بر انبوه مشکلات مردم ایران، حتا اگر کشور عرصه‌ی شکل محدودی از جنگ شود، افزوده خواهد شد. عده‌ای کشته خواهند شد، ویرانی به بار خواهد آمد، گرانی و فقر و فلاکت تشدید خواهد شد. افزون بر همه‌ی اینها دامنه‌ی سرکوب و اختناق گسترش خواهد یافت. نظامیان و نیروهای امنیتی قدرت‌مندتر خواهند شد. بسیاری از دستاوردهای مبارزات آزادی‌خواهانه جامعه از دست خواهد رفت..

M.R. Nikfar

05 Oct, 15:25


اکنون با تأخیری طولانی باید واقعیت آشتی‌ناپذیری سه جریان سلطنت‌خواه، مشروعه‌خواه، و تحول‌خواه را مبنای سمت‌گیری سیاسی قرار داد. تأکید بر نقش پارادیگماتیک این ستیز، درس‌گیری از نزدیک به یک قرن و نیم درگیری در کشور بر سر قدرت و سمت‌گیری است. این جنگی است بر سر تعریف وجاهت و حقانیت سیاسی. از نظر سلطنت‌طلبان تخت و تاج اساس مشروعیت است. از نظر مشروعه‌طلبان مشروعیت انطباق خط غالب سیاسی بر شرع است. تحول‌طلبان با نوسان‌هایی به این درک نزدیک شده‌اند که منشأ وجاهت مشارکت فراگیر و بی‌تبعیض مردم در تعیین ساختارها، شیوه‌ها، و سیاست‌های دولت است. این تعریف وجاهت سیاسی از دیدی جمهوری‌خواهانه است.
تحول‌طلبی دموکراتیک یعنی جمهوری‌خواهی.
**
منابع جنبشی را در ایران می‌توانیم به دو دسته منفی و مثبت تقسیم کنیم. منابع منفی اصلی سرخوردگی و نارضایتی هستند. نیروهای مخالف طبعا می‌کوشند شکاف میان مردم و حکومت را برجسته کنند و نارضایتی‌ها را در مسیر اقدام و خیزش بییندازند. امروزه این روال اصلی کار مخالفان است. جمهوری‌خواهان هم عمدتا در این مسیر عمل می‌کنند. اما به تجربه‌های تاریخی که برمی‌گردیم، می‌بینیم جنبش‌های اجتماعی موفق در ایران آنهایی هستند که فقط به نارضایتی و شکاف تکیه نداشته‌اند و از منابعی مثبت بهره گرفته‌اند.
https://radiozamaneh.com/835318/

M.R. Nikfar

05 Oct, 08:48


بیانیه جمعی: برای صلح، آزادی و دموکراسی، جنگ در خاورمیانه را متوقف کنید!
به جنونِ سوداگرانِ مرگ پایان دهید!
دفاع از صلح، دفاع از آزادی و کرامتِ انسانی است.
https://www.tribunezamaneh.com/archives/388394

M.R. Nikfar

29 Sep, 15:21


از زمره‌ی "ملاحظات نابهنگام"
https://www.radiozamaneh.com/756444/

M.R. Nikfar

20 Sep, 12:58


سیاست «دلمان خنک شد»
از زمانی که جنگ غزه شروع شده است، بخش راست‌گرای "اپوزیسیون" ایرانی مدام برای کشتار کف می‌زند. برای آنان مهم نیست که هر روز ده‌ها غیر نظامی کشته می‌شوند. فکر می‌کنند کشتار بزرگ انتقام از رژیم اسلامی است. اصلاً نمی‌توانند منطق مشترک میان محاکمات چند دقیقه‌ای در روزهای پس از ۲۲ بهمن، کشتار دگراندیشان در دهه‌ی ۱۳۶۰، قتل‌های زنجیره‌ای و آدم‌کشی‌های سیاسی بعدی و آنچه را که در غزه و لبنان می‌گذرد، دریابند؛ نمی‌توانند دریابند چون هنوز به آن درجه از درک سیاسی اخلاقی نرسیده‌اند که به شأن انسان، انسان با هر نام و هر هویتی، احترام بگذارند. مفهوم حقوق بشر را درک نکرده‌اند، هر چند گاهی از چنین چیزی دَم می‌زنند.
در شبکه‌های مجازی، کشته‌شدگان و آسیب‌دیدگان را مسخره می‌کنند. به آدم‌کشان ناز شست می‌گویند. حس می‌کنند چون متحد اسرائیل هستند، قدرت‌نمایی نسل‌کشان، قدرت‌نمایی آنان نیز هست. بخشی از آنان همزمان علیه شهروندان افغانستانی تبلیغ می‌کنند و اخراج آنان را "مطالبه‌ی ملی" می‌خوانند. از این که کسانی وجود دارند که آنان را می‌توانند خوار بشمارند، و از طرف دیگر خودشان را در جناح قدرت‌مندان جهان می‌دانند، احساس برتری و غرور می‌کنند. چنین خو و خلصتی را در میان نازی‌ها دیده‌ایم. با اینکه سیاهی‌لشکر آنان از فرودستان بودند، از آزار یهودیان به عنوان گروه فرودست شاد می‌شدند و خود را ذوب در قدرت "پیشوا" می‌دانستند و به این خاطر قوی می‌دیدند. بخشی از خوارشدگان در نظام ولایی هم اکنون احساس برتری و توانایی خوار کردن دیگران را دارند. آنان اخلاق ولایت‌پذیری و رعیت‌مآبی مجیزگو را درونی کرده‌اند.
نهایت سقوط اخلاقی است که از نسل‌کشی دفاع شود و سخره‌گرانه گفته شود: دلمان خنک شد!
https://www.radiozamaneh.com/833838/

M.R. Nikfar

15 Sep, 18:49


گلیم خود را از آب کشیدن یک منش عمومی است. اما واقعیت عینی و قرار داشتن در یک موضع همسان در زیر فشار تبعیض و استثمار، منش و کنش انسان‌ها را همسان می‌کند. زن به عنوان زن می‌داند که نمی‌تواند رها شود، مگر رهایی همه‌ی زنان و درهم شکستن نظام تبعیض جنسیتی را بخواهد. و نظام تبعیض جنسیتی درهم نمی‌کشد، مگر کل نظام تبعیض در هم بشکند. از همین نکته، جایگاه ویژه‌ی جنبش زنان و اهمیت خیزش «زن، زندگی، آزادی» آشکار می‌شود. در مورد کارگران و زحمتکشان و همه‌ی مردم به حاشیه رانده شده و مورد تبعیض نیز چنین است. بر این قرار امکان‌های همراهی و همیاری وسیع است. مهم آن است که این توان در منشورهایی که حس همبستگی را به آگاهی و هدف‌گذاری تبدیل کنند و تشکل‌هایی که خط آن منشورها را پی گیرند، فعلیت یابد.
https://www.radiozamaneh.com/833364

M.R. Nikfar

12 Sep, 06:28


گفت‌وگو درباره وضعیت: عباس عبدی – محمدرضا نیکفر. پلاتفرم "آزاد"
https://www.youtube.com/watch?v=35V4FhK24kU

M.R. Nikfar

09 Sep, 06:58


ویدئوی سخنرانی و گفت‌وگو در هانوفر، ۷ سپتامبر ۲۰۲۴
https://www.youtube.com/watch?v=oy0DxQtqNDY&t=7632s

M.R. Nikfar

05 Sep, 06:58


تصویر راویان در آینه روایت‌ها از تابستان ۶۷
جلسه یادبود اعدام شدگان. سخنران: محمدرضا نیکفر. شنبه ۷ سپتامبر، هانوفر. پخش مستقیم از طریق زوم
https://www.tribunezamaneh.com/archives/386017

M.R. Nikfar

04 Sep, 20:09


فایل PDF نوشته بالا

M.R. Nikfar

02 Sep, 18:38


لازم است که خود را به سطح اندیشه‌ی سیاسی انتقادی دوره‌ی جدید برسانیم. اما مهمتر از خواندن کتاب‌های تازه، اندیشه بر تجربه‌های خودمان است. اگر بر این تجربه‌ها بیندیشیم، آماده می‌شویم از اندیشه‌ها و تجربه‌های دیگران به شکلی مؤثر بهره‌‌مند شویم و در ضمن به گفت‌وگوی ثمربخشی با آنان رو آوریم.
https://www.radiozamaneh.com/832148

M.R. Nikfar

31 Aug, 17:45


به نظر می‌رسد جماعت‌گرایی دینی بی‌زمینه و پژمرده شده باشد. اما هنوز نمی‌توان گفت که در آینده نتواند به شکل‌های دیگری درآید. دین، بحران‌های بسیاری را از سرگذرانده و قدرت استحاله و انطباق‌یابی آن با وضعیت و محیط جدید فوق‌العاده است. و دین، دین نیست اگر با خاطره‌ای از جماعت همراه نباشد. اما دیگر بعید است که دین بتواند یک اسطوره‌ی اجتماعی بسازد و مردم را افسون کند.
https://www.radiozamaneh.com/831770

M.R. Nikfar

27 Aug, 13:08


مشکل یا بهتر بگوییم فاجعه این است: تصور کنیم آزاد هستیم هر چه خواستیم بنویسیم، اما درست در لحظه‌ی نوشتن درمی‌یابیم حرف خاصی برای گفتن نداریم؛ یا حرفی که می‌زنیم با منطق جهانی همخوان است که فکر می‌کردیم تغییرش می‌دهیم اگر آزادی بیان برقرار باشد؛ یا آنکه حرف همان کسانی را تکرار می‌کنیم که دشمن‌شان می‌خوانیم البته با الفاظی دیگر. پس گویا در یک aporia قرار داریم، در یک بن‌بست منطقی که به این صورت می‌توانیم آن را ترسیم کنیم: آیا معمای رسانش را با رسانش می‌توان حل کرد؟ باید واقعیت و ساختار تغییر کند؛ برای تغییر آن به رسانش نیز داریم، رسانش اما دارد این وضعیت را تثبیت می‌کند.
https://www.radiozamaneh.com/831618/

M.R. Nikfar

19 Aug, 07:47


https://iranacademia.com/icci-2024/

M.R. Nikfar

13 Aug, 15:19


در ایران چه می‌گذرد – ۲۱ (بخش آخر)
https://www.radiozamaneh.com/829900/

M.R. Nikfar

04 Aug, 18:54


نارضایتی وسیع هنوز به معنای عاملیت نیست. شرط عاملیت ارتقای کیفیت آگاهی و تشکل است. توجه کنیم که تکثر و تنوعی که در جنبش «زن، زندگی، آزادی» جلوه‌گر شد و با خشنودی از آن یاد می‌کنیم، کار توافق و سازمان‌یابی را مشکل‌تر کرده است. فرهنگ سیاسی ما به دوره‌ی دسته‌بندی‌های بزرگ، مرکزگرایی و پیروی از یک خط و رهبر تعلق دارد و هنوز متناسب با تنوع و تکثر نشده است.
https://www.radiozamaneh.com/829190/

M.R. Nikfar

03 Aug, 07:42


https://www.youtube.com/watch?v=_yROXnPLIqE