کانال تحلیلی سیاسیون ایران @iranianpoliticianss Channel on Telegram

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

@iranianpoliticianss


جایی برای علاقمندان به مسائل سیاسی


ارتباط با ما جهت ارسال(تحلیل، مقاله و...

👇🏻
@Siasiun_ir


تحلیل مسائل سیاسی توسط #اساتید و #دانشجویان رشته ی علوم سیاسی

کانال تحلیلی سیاسیون ایران (Persian)

با خوش آمدید به کانال تحلیلی سیاسیون ایران! اگر شما یکی از علاقمندان به مسائل سیاسی هستید، اینجا جایی است که می‌توانید به دنبال تحلیل های فوق العاده از مسائل سیاسی ایران باشید. این کانال ارتباطی مستقیم با اساتید و دانشجویان رشته‌ی علوم سیاسی دارد که تحلیل های قابل اعتماد و عمیقی را ارائه می‌دهند. اگر شما هم دوست دارید به طور حرفه‌ای در خصوص مسائل سیاسی آگاه شوید و از دیدگاه های متخصصان استفاده کنید، حتما در این کانال عضو شوید. برای ارسال تحلیلات و مقالات خود می‌توانید با ما در ارتباط باشید. فقط کافی است به @Siasiun_ir پیام دهید. پس چه دلیل دارید که این فرصت را از دست بدهید؟ از این به بعد، همیشه از آخرین تحلیل ها و مقالات ما با خبر باشید و به عنوان یک فعال در حوزه مسائل سیاسی شناخته شوید.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

07 Jan, 10:09


🌎 منظور بایدن از بررسی «حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران»:
بسترسازی برای مذاکره زیر سایه تهدید نظامی


گزارش سایت تابناک
   
🌿 در گزارش اکسیوس آمده است که برخی از دستیاران ارشد بایدن معتقدند که افزایش سرعت برنامه اتمی ایران در حالی که حکومت ایران و گروه‌های نیابتی آن تضعیف شده‌اند، فرصت و ضرورتی را برای انجام حمله نظامی ایالات متحده آمریکا به ایران فراهم می‌آورد.

اخیرا پایگاه خبری آکسیوس به نقل از سه منبع آگاه گزارش داده که جو بایدن؛ رئیس‌جمهور ایالات متحده در حدود یک ماه قبل در جلسه‌ای با تیم امنیت ملی خود سناریو‌های حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران در صورت نزدیک شدن تهران به سلاح هسته‌ای را بررسی کرده است.

🌿 بر اساس گزارش روز پنجشنبه ۲ ژانویه (۱۳ دی) این پایگاه خبری، این جلسه در حدود یک ماه پیش برگزار شده و در جریان آن، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید گزینه‌ها و سناریو‌های مختلف چنین اقدامی را برای رئیس‌جمهور آمریکا شرح داده است.

🌿 سالیوان پیش از این در ماه گذشته اعلام کرده بود که این نگرانی وجود دارد که حکومت ایران که اخیرا در پی تحولات خاورمیانه تضعیف شده «ممکن است به سمت تولید بمب هسته‌ای برود.»

🌿 اکسیوس در گزارش خود از قول یک منبع آگاه نوشته جلسه چند هفته قبل میان بایدن و اعضای تیم امنیت ملی او در شرایطی برگزار شد که هیچ‌گونه اطلاعات امنیتی تازه‌ای ارائه نشده بود و اصولا بنا بر این نبود که این جلسه به تصمیم نهایی «بله یا خیر» برسد.

🌿 گزارش آکسیوس می‌افزاید که این جلسه، صرفا به منظور برنامه‌ریزی برای بررسی "سناریو‌های احتیاطی" برگزار شده بود. بر این اساس، هدف این جلسه این بود که اگر حکومت ایران تا پیش از آخرین روز حضور بایدن در کاخ سفید در ۲۰ ژانویه، اقدام به غنی‌سازی ۹۰ درصدی اورانیوم کند، واکنش ایالات متحده چگونه باید باشد.

🌿 یک منبع آگاه دیگر نیز به اکسیوس اعلام کرد که در کاخ سفید «فعلا بحث حمله نظامی احتمالی به تاسیسات اتمی ایران مطرح نیست.» در گزارش اکسیوس همچنین آمده است که برخی از دستیاران ارشد بایدن معتقدند که افزایش سرعت برنامه اتمی ایران در حالی که حکومت ایران و گروه‌های نیابتی آن تضعیف شده‌اند، فرصت و ضرورتی را برای انجام حمله نظامی ایالات متحده آمریکا به ایران فراهم می‌آورد.

🌿 تیم انتقالی ترامپ به وال استریت ژورنال گفته‌اند که احتمال حمله به سایت‌های هسته‌ای با جدیت بیشتری در حال بررسی است. این خبر در حالی است که چندی پیش نیز روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از تیم ترامپ نوشته بود که این تیم در حال بررسی حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران است. بنا بر این گزارش، تیم انتقالی ترامپ به وال استریت ژورنال گفته‌اند که احتمال حمله به سایت‌های هسته‌ای با جدیت بیشتری در حال بررسی است.

🌿 زمانی که اسرائیل بعد از «وعده صادق ۲» عنوان کرد ممکن است تاسیسات هسته‌ای یا نفتی ایران را هدف قرار دهد، ترامپ از این موضوع دفاع کرد و رویکرد بایدن در خصوص نهی اسرائیل در این زمینه را مورد نقد قرار داد.

🌿 اکنون برخی گزارش‌ها مدعی هستند که اکنون احتمال حمله به سایت‌های هسته‌ای توسط برخی از اعضای تیم انتقالی ترامپ که سقوط دولت اسد، آینده نیرو‌های آمریکایی در منطقه و حمله اسرائیل به حزب‌الله و حماس و دیگر شرکای محور مقاومت به رهبری ایران را هم بررسی می‌کنند، با جدیت بیشتری بررسی می‌شود...

«ریچارد نفیو» که از او به عنوان طراح تحریم‌های ایران یاد می‌شود روز۱۳ دی‌ماه در نشریهٔ فارن افرز نوشته است: دونالد ترامپ می‌بایست برای آخرین بار فرصتی به دیپلماسی با ایران بدهد و هم‌زمان برای استفاده از توان نظامی هم آماده شود.

🌿 نفیو نوشته است «با توجه به خطرات اقدام نظامی، ایالات متحده باید در آغاز دورهٔ ترامپ یک تلاش نهایی و صادقانه برای مذاکره به‌منظور متوقف کردن برنامهٔ هسته‌ای تهران انجام دهد». «احتیاط ایجاب می‌کند که واشینگتن هم‌اکنون برنامه‌ریزی برای اقدام نظامی را آغاز کند و اطمینان حاصل کند که ایران این تهدید را جدی می‌گیرد» او نوشته است «اگر تلاش‌ها برای دستیابی به توافق شکست بخورد، ایالات متحده باید برای استفاده از نیروی نظامی آماده باشد».

🌿 ریچادر نفیو توصیه کرده سیاستگذاران آمریکا می‌بایست محاسبات خود را به این سمت ببرند که ساخت سلاح‌های هسته‌ای توسط ایران امری حتمی است و باید مدیریت شود و هشدار می‌دهد که فرصت محدودی برای جلوگیری از رسیدن به این نقطه وجود دارد و واشینگتن باید اقدامات شدید را در نظر بگیرد.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

07 Jan, 02:44


بانک سوالات دکتری علوم سیاسی #صفیارپور






سوالات کنکور دکتری  ۹۰ تا ۱۴۰۳


به همراه سوالات زبان عمومی دکتری


پاسخ نامه تشریحی


ارجاع دقیق


جهت سفارش کتاب به خانم میرفتحی مراجعه شود



👇👇👇

@R_mirfathi


09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

05 Jan, 19:11


🌎 آخرین فرصت دیپلماسی با ایران

ریچارد نفیو
🔹 مجله فارن افرز

آمریکا باید آخرین شانس را به دیپلماسی بدهد، درحالی‌که برای استفاده از نیروی نظامی آماده می‌شود

🔹 ریچارد نفیو پژوهشگر ارشد در دانشگاه کلمبیا در مرکز سیاست انرژی جهانی و همکار وابسته در مؤسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک است. او به عنوان معمار تحریمها در دولت اوباما شناخته می‌شد. نفیو در دوران دولت بایدن به‌عنوان معاون نماینده ویژه برای ایران و همچنین در شورای امنیت ملی و وزارت خارجه در دوران دولت اوباما خدمت کرده است.

مخالفت‌های دو دهه‌ای با حمله نظامی به ایران

برای دو دهه، صداهای جنگ‌طلب در واشنگتن خواستار حمله ایالات متحده به برنامه هسته‌ای ایران بوده‌اند و برای دو دهه این درخواست‌ها رد شده‌اند. دلیل این امر تا حد زیادی واضح بود: قابلیت‌های هسته‌ای ایران در مراحل ابتدایی بود. جامعه بین‌المللی بر سر لزوم اثبات صلح‌آمیز بودن نیت‌های هسته‌ای تهران متحد بود و وقتی مشخص شد که چنین نیست، تحریم‌هایی را علیه این کشور اعمال کرد. این تحریم‌ها هزینه‌های سنگینی تحمیل کردند که جمهوری اسلامی را به مذاکرات کشاندند.
دلایل باقی‌ماندن بر مسیر دیپلماسی
هنوز دلایل زیادی برای اجتناب از بمباران ایران وجود دارد. چنین اقدامی بی‌ثباتی و هرج‌ومرج بیشتری به خاورمیانه تزریق می‌کند، منابع قابل‌توجهی از ایالات متحده را در زمانی که واشنگتن مایل به تمرکز روی مناطق دیگر است، مصرف می‌کند و می‌تواند اعتبار آمریکا را تضعیف کند، به‌ویژه اگر حملات موفق نباشند. احتمال شکست نیز بالاست: حتی دقیق‌ترین حملات ممکن است تنها روند هسته‌ای شدن ایران را به تأخیر بیندازد.

چالش‌های امروز

اما امروز، پرونده علیه اقدام نظامی به این سادگی نیست. برنامه هسته‌ای ایران دیگر در مراحل ابتدایی نیست؛ درواقع این کشور تقریباً هر آنچه برای ساخت یک سلاح نیاز دارد را دارد. در عین حال، تهران آسیب‌پذیرتر از گذشته است. شبکه شرکای آن متزلزل شده و اسرائیل در سال 2024 چندین هدف در داخل مرزهای ایران را مورد حمله قرار داده است.

جامعه بین‌المللی نیز اکنون بر سر فشار به رژیم ایرانی شکاف پیدا کرده است. تحریم‌های سختی علیه ایران وجود دارند، اما مرتباً توسط چین، هند و روسیه نقض می‌شوند. ازسرگیری اجرای کامل این تحریم‌ها ممکن است، اما نیازمند همکاری چین است که در زمانی که واشنگتن رویکرد خصمانه‌ای نسبت به پکن دارد، چالش‌برانگیز است.
برای جلوگیری از خطرات اقدام نظامی، ایالات متحده باید در ابتدای دولت ترامپ آخرین تلاش صادقانه خود را برای مذاکره در جهت توقف برنامه هسته‌ای تهران انجام دهد. اما اگر واشنگتن آماده زندگی در جهانی با سلاح‌های هسته‌ای ایرانی نباشد، ممکن است چاره‌ای جز حمله به ایران—و به‌زودی—نداشته باشد. عقلانیت حکم می‌کند که واشنگتن همزمان با امتحان مسیر دیپلماتیک، برای اقدام نظامی آماده باشد و این تهدید را برای ایران واقعی جلوه دهد.

معایب درگیری با ایران

دلایل زیادی برای امتحان دوباره دیپلماسی وجود دارد. نخست، مقامات آمریکایی مطمئن نیستند که یک حمله نظامی موفق خواهد بود. ایالات متحده و شرکای آن ممکن است توانایی نابود کردن تمامی تأسیسات اصلی هسته‌ای ایران را داشته باشند، اما این تضمینی برای از بین بردن تمام مواد و تجهیزات هسته‌ای کشور نیست.
حمله به ایران ممکن است انگیزه تهران را برای توسعه بازدارندگی بیشتر کند. چنین اقدامی همچنین باعث می‌شود ایران احساس مشروعیت بیشتری برای پیگیری این برنامه‌ها داشته باشد. ایران با داشتن اورانیوم غنی‌شده، عنصر اصلی ساخت بمب را در اختیار دارد و دانش فنی لازم برای ساخت آن را نیز دارد.

معامله‌گری (Dealmaking)

هزینه‌های بالای حمله به ایران به این معناست که ایالات متحده باید بار دیگر دیپلماسی را امتحان کند. دلایلی برای خوش‌بینی وجود دارد که علی‌رغم شرایط ناپایدار، دو کشور می‌توانند به توافقی برسند. دیپلماسی، به هر حال، پیشینه موفقی در کاهش پیشرفت‌های هسته‌ای ایران دارد. تلاش‌های اروپا در اوایل دهه ۲۰۰۰ منجر به تعلیق کوتاه‌مدت فعالیت‌های هسته‌ای ایران شد و زمانی که این توافق‌ها نتوانست در بلندمدت اجرایی شود، روسیه و چین را وادار کرد که از تحریم‌های سازمان ملل حمایت کنند. در سال ۲۰۱۳، طرح اقدام مشترک (Joint Plan of Action) پیشرفت‌های هسته‌ای ایران را متوقف کرد تا دو سال مذاکره که به برجام (JCPOA) منتهی شد، ممکن شود. برجام بخش‌های قابل توجهی از برنامه هسته‌ای ایران را کاملاً متوقف کرد و آن را تحت نظارت‌های بین‌المللی شدیدتر قرار داد.
هرچند این تلاش‌ها در نهایت ناکام ماندند، اما ایران مسئول پایان یافتن توافقات تعلیق‌شده توسط اروپا بود و با این حال، با برجام کاملاً پایبند ماند؛ حتی دولت ترامپ در گزارش‌های اجباری خود به کنگره این پایبندی را تأیید...

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

04 Jan, 11:51


✍️ «مرگ بر کارتر» و «آمریکاستیزی»، محصول نامبارک رقابت مارکسیست‌ها و اسلام‌گرایان انقلابی بود | ۱۵ دی ۱۴۰۳



صادق زیبا کلام

🔺️جیمی کارتر و انقلاب ۵۷ - بخش سوم


🔹️در دو بخش قبلی گفتیم که متأثر از رواج ادبیات مارکسیستی در ایران دوران انقلاب، دشمنی با آمریکا و شعار «مرگ بر کارتر» بدل به گفتمان اصلی جمهوری اسلامی بعد از انقلاب شد. کارتر متهم شد که در دوران انقلاب، شاه را تشویق به ایستادگی و کشتار مردم می‌کرده و بعد از انقلاب هم شاه را به آمریکا می‌برد تا همچون ۲۸ مرداد سال ۳۲ وی را با یک کودتای نظامی به ایران بازگرداند. احدی هم در آن میانه نپرسید که اگر آمریکایی‌ها به‌دنبال مشت آهنین و استفاده از نیروهای نظامی برای حفظ رژیم شاه بودند، این‌قدر عقل‌شان نمی‌رسید که آن سناریو را قبل از انقلاب و فروپاشی ارتش به‌کار برند و نه بعد از انقلاب که انسجام ارتش از هم پاشیده و فرماندهان آن اعدام، دستگیر و فراری شده بودند؟

🔹️به‌جای طرح چنین پرسش‌هایی، شعار «مرگ بر کارتر» درب و دیوار شهرهای بزرگ و کوچک ایران را پوشانده بود و رئیس جمهور کشور «شیطان بزرگ» متهم شده بود که «می‌خواهد انقلاب مردم ایران را از بین ببرد». بعد هم که جنگ با عراق به‌راه افتاد و آن ۸ سال جنگ تماماً به‌پای دشمنی آمریکایی‌ها با مردم ایران نوشته شد و پروندۀ دشمنی با آمریکا را تکمیل کرد.

🔹️برویم بر سر لعن و نفرین مخالفین انقلاب نسبت به جیمی کارتر. همۀ حرف آنان این است که او مسبب انقلاب یا به زعم آنان «فتنۀ ۵۷» گردید. برخی این گناه او را به‌پای نادانی وی و دولتمردانش می‌گذارند. اما بسیاری دیگر، یک گام هم جلوتر آمده و واشنگتن را متهم به تبانی با انقلابیون ۵۷ می‌کنند. آن‌ها معتقدند که آمریکایی‌ها نه‌تنها هیچ کمکی به شاه در دوران انقلاب نکردند، بلکه بعد از سقوط وی نیز ابتدایی‌ترین اصول اخلاقی را در مورد شاه ایران رعایت نکرده و به وی که یک‌عمر متحدشان می‌بود، حاضر نشدند اجازۀ ورود به کشورشان بدهند.

🔹️در نقطۀ مقابل، انقلابیون ۵۷ که معتقدند دولت جیمی کارتر در دوران انقلاب تا به آخر از شاه پشتیبانی کرده و وی را تشویق به ایستادگی و کشتار مردم می‌کرده، مخالفین انقلاب برعکس، دولت کارتر را متهم می‌کنند که شاه را تحت فشار قرار داده بودند که جلوی تظاهرکنندگان نایستاده و دست آخر هم از وی می‌خواهند که از قدرت کناره‌گیری کرده و کشور را ترک کند. ژنرال رابرت هایزر را هم کارتر به ایران می‌فرستد که به فرماندهان ارتش دستور دهد که از شاه دیگر پشتیبانی نکرده و از آیت‌الله خمینی حمایت کنند.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

04 Jan, 11:51


✍️ جیمی کارتر، قربانی به‌راه‌افتادن گفتمان «آمریکاستیزی» بعد از انقلاب شد | ۱۴ دی ۱۴۰۳


صادق زیبا کلام

🔺️جیمی کارتر و انقلاب ۵۷ - بخش دوم

🔹️در بخش اول گفتم که علی‌رغم شخصیت آزادی‌خواه و دمکرات جیمی کارتر فقید و علی‌رغم آنکه همۀ زندگیش را بعد از ریاست‌جمهوری‌اش در سال ۵۹ وقف ایجاد مصالحه در درگیری‌های عدیده در اطراف و اکناف جهان و پیشبرد حقوق بشر نمود، مع‌ذلک بسیاری از ایرانی‌ها، اعم از طرفداران و مخالفین انقلاب ۵۷، چشم دیدن وی را ندارند. او قربانی سیل خروشان دشمنی با آمریکا شد که بعد از انقلاب و عمدتاً در نتیجۀ رقابت میان انقلابیون مارکسیست و اسلام‌گرایان به‌راه می‌افتاد.

🔹️من پیرامون دلایل به‌راه افتادن «دشمنی با آمریکا» بعد از انقلاب، در کتاب «اِشغال: انقلاب دوم و تولد آمریکاستیزی؛ حسام بشرویه نژادکریمی، چاپ دوم، انتشارات روزنه، تهران، ۱۴۰۰» مفصل توضیح داده‌ام. اجازه بدهید که در اینجا به این مختصر اشاره کنم که همچون بسیاری از کشورهای دیگر، در ایران هم در سال‌های مقارن با انقلاب، ادبیات مارکسیستی از محبوبیت و رواج زیادی در میان مخالفین و مبارزین با رژیم شاه، از جمله اسلام‌گرایان برخوردار بود. ضدیت با «غرب سرمایه‌داری» و «مبارزه با امپریالیسم و در رأس آن امپریالیسم آمریکا»، که از جمله شاه‌بیت‌های چپ‌گرایان می‌بود، در میان اسلام‌گرایان هم از مقبولیت زیادی برخوردار بود. با توجه به اینکه آن دو باور مغایرتی هم با مبانی مذهبی نداشتند، اسلام‌گرایان در رقابت با مارکسیست‌ها سفارت آمریکا را اِشغال کردند و چنین شد که طوفان استکبارستیزی و دشمنی با آمریکا به‌راه افتاد؛ طوفانی که منافع ملی ایران را ظرف ۴۶ سال گذشته ریشه‌کن ساخته.

🔹️اگر به‌راه‌افتادن گفتمان انقلابی «استکبارستیزی» و «مرگ بر آمریکا» باعث دشمنی انقلابیون ایرانی با جیمی کارتر گردید، پیرامون دشمنی مخالفین انقلاب با جیمی کارتر چه می‌توان گفت؟ دلیل مخالفت آن‌ها با جیمی کارتر بواسطۀ آن است که آن‌ها (یعنی مخالفین انقلاب) او را مقصر سقوط محمدرضاشاه می‌دانند. البته برخی، اتهام کارتر را تا همکاری مخفیانۀ وی با انقلابیون پیش می‌برند. او را متهم می‌کنند که در تبانی با مخالفین اعلی‌حضرت، از پشت به شاهنشاه خنجر زد. مخالفین، بالأخص سلطنت‌طلب‌ها، معتقدند که اگر نگفته باشیم که جیمی کارتر در به‌راه‌افتادن به‌زعم آنان «فتنۀ ۵۷» دست داشت(که داشت)، کمترین چیزی که می‌توان در خصوص نقش وی در آن «فتنه» گفت، آن است که او حاضر نشد هیچ کمکی به محمدرضاشاه پهلوی که یک عمر متحدشان بود، بنماید.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

04 Jan, 11:50


🌎 علی‌رغم صداقت و شرافت جیمی کارتر، چرا موافقان و مخالفان انقلاب ۵۷ او را نکوهش می‌کنند؟

صادق زیباکلام

🔺️جیمی کارتر و انقلاب ۵۷ - بخش اول
🔹️کمتر چهرۀ سیاسی آمریکایی را ظرف یک‌صدسال گذشته می‌توان سراغ گرفت که به‌اندازۀ جیمی کارتر، رئیس‌جمهور فقید آمریکا که اخیراً درگذشت، مورد لعن و نفرین ایرانیان قرار گرفته باشد. او از دی‌ماه سال ۱۳۵۵ و در دوران انقلاب سال ۵۷، رئیس‌جمهور آمریکا بود و نکتۀ جالب آن است که هم طرفداران انقلاب و هم آنان که انقلاب ۵۷ را «فتنۀ ۵۷» می‌خوانند، جملگی چشم دیدن کارتر را ندارند؛ درحالی‌که او به‌حق یکی از شریف‌ترین، صادق‌ترین و درست‌کردارترین رؤسای جمهور آمریکا می‌بود. او از ۱۳۵۹ که دوران ریاست جمهوری‌اش به‌اتمام رسید و نتوانست مجدداً انتخاب شود، به‌مدت ۴۴ سال زندگی‌اش را وقف صلح، میانجی‌گری در منازعات خونین و بهبود حقوق بشر نمود. شخصاً و برخلاف بسیاری از هموطنانم، من جیمی کارتر را سمبل اخلاق، درستی و صداقت می‌دانم. مشکل چیست و چرا ایرانیان یک رجال سیاسی انسان، باشرف و وزین آمریکایی را این‌چنین مورد هتک حرمت قرار می‌دهند؟ مگر کارتر چه کرده بود که هم طرفداران انقلاب و هم مخالفین آن، عملکرد او را محکوم نموده و یک‌صدا به او دشنام می‌دهند؟

🔹️بگذارید با انقلابیون شروع کنیم. علی‌رغم آن‌که انقلاب ایران دست‌کم غیر مستقیم مدیون سیاست «حقوق بشر» جیمی کارتر می‌بود، مع‌ذلک از فردای ۲۲ بهمن و به‌راه‌افتادن سیل بنیان‌کن گفتمان دشمنی با آمریکا، «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر جیمی کارتر» شدند مهم‌ترین شعارهای انقلاب اسلامی. ایران، یکپارچه شده بود دشمنی با آمریکا. رقابت گسترده‌ای میان گروه‌های سیاسی در گرفته بود و هر چهره و جریان سیاسی سعی می‌کرد با سر دادن شعارهای تندتر علیه آمریکا و اتخاذ مواضع رادیکال‌تر علیه «غرب ظالم» و «استکبار تجاوزگر»، انقلابی و مردمی‌بودنش را بیشتر به‌نمایش بگذارد. البته اصطلاح «استکبار» به‌تدریج رایج شد و در ابتدا و متأثر از ادبیات مارکسیستی، «امپریالیسم» اصطلاح رایج در میان اسلام‌گرایان بود. متأثر از ادبیات مارکسیستی، آن‌قدر دشمنی با آمریکا و جیمی کارتر به‌عنوان «دشمن اسلام و ایران» بالا گرفته بود که پس از اِشغال سفارت آمریکا و گروگان‌گیری دیپلمات‌های آن کشور در ۱۳ آبان ۵۸، آیت‌الله خمینی، علی‌رغم اصرار جیمی کارتر مبنی بر مذاکره با مقامات ایران، اجازۀ هیچ تماس و گفت‌وگویی را ولو غیرمستقیم در خصوص حل مسئلۀ گروگان‌ها ندادند. حاصل آن هم شد شکست سنگین جیمی کارتر در انتخابات ۱۳۵۹.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

03 Jan, 21:38


🌎 ترور سردار سلیمانی علت اصلی سقوط اسد

توگندهات
وزیر امور امنیتی سابق انگلستان
🔹 گاردین

Trump’s killing of Qassem Suleimani led to fall of Assad

By: Tugendhat

Ex-security minister says assassination ordered by Trump set off chain of events that led to revolution in Syria

🌿 تصمیم دونالد ترامپ برای ترور یک فرمانده ارشد ایرانی، زنجیره‌ای از رویدادها را به راه انداخت که قدرت ایران را تضعیف کرد و منجر به سرنگونی بشار اسد شد. این دیدگاه از سوی تام توگندهات، وزیر سابق امنیت بریتانیا مطرح شده است. توگندهات، که اکنون در کرسی‌های پشت‌نشین حزب محافظه‌کار است و بر سیاست خارجی تمرکز دارد، پیش‌بینی کرد که حکومت ایران طی چند سال آینده با بحرانهای خطرناکی مواجه خواهد شد. توگندهات از چهره‌های ضد ایرانی و از مخالفان برجام در دولت سابق بریتانیا است.

🌿 برای یک وزیر سابق کابینه بریتانیا غیرعادی است که از آنچه که از یک ترور غیرقانونی تمجید کند. این اظهارات در آستانه پنجمین سالگرد [شهادت] ژترال قاسم سلیمانی در فرودگاه بغداد مطرح شد.

🌿 سقوط اسد برای ایران تا آنجا دردناک است رهبر معظم ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای، را بر آن داشت تا ادعا کند که رهبری سوریه مجبور به عقب‌نشینی خواهد شد، چرا که «جوانان برخاسته‌اند» تا رژیم سنی تازه نصب‌شده را شکست دهند. اما در هر صورت دیگر اوضاع برای ایران مثل گذشته نخواهد شد.

🌿 ژنرال قاسم سلیمانی نقش اساسی در استفاده از سوریه و عراق به‌عنوان پایگاهی برای عقب‌راندن گروه سنی‌گرا داعش و تثبیت اهداف جمهوری در هر دو کشور را ایفا می‌کرد.

🌿 توگندهات در پادکست Conflicted استدلال کرد که ترور سلیمانی در حمله پهپادی فرودگاه بغداد یک نقطه عطف بوده است. «وقتی قاسم سلیمانی در ژانویه ۲۰۲۰ کشته شد، او تمامی روابط و توافقات منطقه‌ای را در ذهن خود داشت. او ظاهراً جایگزین شد، اما در حقیقت هرگز کسی نتوانست جایگزین روابط شخصی بیست ساله‌ای شود که او ایجاد کرده بود. به همین دلیل، تصمیم رئیس‌جمهور ترامپ عملاً محرکی برای زنجیره اتفاقات بعدی و سرانجام سقوط رژیم اسد بود. می‌دانم که ادعای من محبوبیتی ندارد، اما پرزیدنت ترامپ، عملاً محرکی بود که سقوط رژیم اسد را کلید زد.»

🌿 به گفته توگندهات، رئیس سابق کمیته منتخب روابط خارجی بریتانیا، امروز به دلیل از دست دادن سوریه شاهد بحرانی در داخل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران هستیم: «جوانان سپاه دو حرف می زنند.: اول، اینکه سران قدیمی این ارگان فاسد و نالایق هستند و به همین دلیل حزب‌الله شکست خورد و اسد سقوط کرد.

🌿 دومین چیزی که آنها می‌گویند این است که شایعاتی می‌شنوند مبنی بر اینکه آیت‌الله و دولت در تهران می‌خواهند با ترامپ مذاکره کنند تا راهی برای خروج از این اوضاع پیدا کنند. این تندروها معتقدند که مطلقاً هیچ راهی جز صبر وجود ندارد و نباید کسی با قاتلان سردار قاسم سلیمانی مذاکره کند.

🌿 این یعنی جمهوری اسلامی با یک چالش واقعاً بزرگ در درون خود مواجه است، و هیچ راه سومی برای عبور وجود ندارد. این جوانان تندرو در سپاه، چاره کار را در خالص‌سازی حکومت و پاکسازی نظام می‌دانند اما اکنون کاملاً با واقعیت ناسازگار است.»

🌿 به نظر توگندهات، دولت اصلاحات به دنبال وفاق حداکثری در تهران است و قصد دارد با ترامپ بر سر توافق هسته‌ای جدید گفتگو کند، اما قطعاً با مقاومت تندروها روبرو می‌شود.

🌿 توگندهات که مخالف توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ بوده و به‌عنوان وزیر امنیت بریتانیا خواستار تحریم سپاه پاسداران بوده است. او انقلاب در سوریه را یک نقطه عطف مهمتر از ترور سردار سلیمانی می‌داند و معتقد است سقوط اسد تبعات وسیعتری به دنبال خواهد داشت.

🌿 او اظهار داشت: «اگر سوریه را درست مدیریت کنیم، می‌توانیم ظرف ده سال آن را به قطب ثبات و اقتصادی خارق‌العاده در منطقه تبدیل کنیم تا همانند تمدن هزاران ساله این کشور منشاء ثبات و پیشرفت برای سایر مناطق جهان باشد. اما در حال حاضر، خطرات زیادی وجود دارد، زیرا این کشور به گروه‌های مختلف کردی و سنی‌گرای تندرو تقسیم شده است.»

🌿توگندهات غرب را به نداشتن استراتژی بلندمدت در خاورمیانه متهم کرد و استدلال کرد که خروج فضاحت‌بار دولت بایدن از افغانستان و شکست باراک اوباما در عمل به خطوط قرمز خود در زمانی که اسد از سلاح های شیمیایی در سال 2013 استفاده کرد، فرصتی را برای ولادیمیر پوتین فراهم کرده است تا خود را به عنوان یک مرد قدرتمندِ قابل اعتماد معرفی کند. غرب ناخواسته از پوتین یک قهرمان ساخت. اما این یک توهم بود و ناتوانی او در اوکراین و شکست در سوریه این را ثابت کرد.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

03 Jan, 05:05


🔺چه می‌شود؟ ترامپ چکار خواهد کرد؟

صابر_گل_عنبری
 
مدام می‌پرسند که کی حمله می‌شود؟ کی جنگ می‌شود؟ ترامپ در حال بازگشت است و اوضاع به کدام سو می‌رود؟ سوالات از این دست زیاد پرسیده می‌شود.

بدون شک شرایط منطقه و در ارتباط با ایران بسیار خطیر و حیاتی است و در این وضعیت بسیار سیال، ناپایدار و پیچیده پیش‌بینی اوضاع و این که چه می‌شود و چه نمی‌شود، خیلی سخت و دشوار است. با این حال، نگارنده بر اساس برآورد و شناخت خود از ترامپ و سیاست‌هایش، وضعیت کنونی منطقه و چشم‌انداز آن و در هم تنیدگی پرونده‌ها و بحران‌ها مختلف بر این باور است که جنگی با ایران رخ نخواهد داد. احتمال حمله به تاسیسات هسته‌ای نیز منتفی نیست؛ اما چندان هم زیاد نیست.
 
اما ترامپ دستکم در دو سال اول ریاست جمهوری خود به احتمال زیاد فشارهای اقتصادی و سیاسی بسیار سنگینی وارد خواهد آورد و اروپا نیز با او همراهی می‌کند. در چنین وضعی احتمال فعال شدن مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌ها و قطعنامه‌های بین‌المللی بالاست. از این رو، به احتمال زیاد دوره پرتنشی از لحاظ سیاسی و اقتصادی با آمریکا و اروپا در راه است.
 
با تحولات منطقه در لبنان، سوریه و عراق و.... مهم‌ترین پرونده چالشی میان غرب (آمریکا و اروپا) مساله هسته‌ای است. این پرونده برای ترامپ جنبه حیثیتی پیدا کرده است. او به دنبال مذاکره مستقیم و توافق است؛ اما توافقی با حداکثر امتیاز و فراتر از برجام.
 
به احتمال زیاد، ایران با ترامپ مذاکره مستقیم خواهد کرد. او تلاش خواهد کرد که دستکم در دو سال اول ریاست جمهوری‌اش با بردن اوضاع به لب پرتگاه جنگ با ایران، توافقی با مشخصات پیشگفته محقق شود. چنین فشاری در سایه بحران‌های اقتصادی و اجتماعی، چالش‌ها و معضلات داخلی را تشدید می‌کند که بیشتر و پرپیامدتر از تهدیدهای خارجی است.

در واقع هدف ترامپ این است که فشارهایش برگردان فشاری از داخل ایران را هم برای رسیدن به هدف مطلوب خلق کند. اینجا مدیریت عقلایی اوضاع و چالش‌های داخلی می‌تواند از تاثیران این اهرم ترامپ بکاهد و شرایط توافق را برای ایران تا حدودی بهبود ببخشد، اما ….

بر خلاف تصورات رایج فکر می‌کنم که منطقه به سمت نوعی آرامش نسبی حرکت می‌کند و زمینه‌های وقوع جنگ در حال کاهش است. جنگ لبنان تمام شده و با تغییر نظام سوریه دیگر تنش برآمده از حملات مستمر اسرائیل به اهداف ایرانی و متحدان آن نیز پایان یافته است. همچنین حملات از عراق نیز متوقف شده است. جنگ غزه نیز به احتمال زیاد از اکنون تا یکی دو ماه اول دولت ترامپ پایان می‌یابد. این جنگ هم خاتمه یابد، خود بخود تنش‌های نظامی با یمن نیز پایان می‌یابد. یک روی دیگر این تحولات، آرام شدن منطقه و توقف تنش‌های نظامی دستکم برای مدتی است. از این رو، تصور نگارنده بر این است که منطقه شاهد ثباتی نسبی خواهد بود.
 
جدا از این که ترامپ اساسا اهل جنگ نیست، اما اساسا چنین جنگی می‌تواند برنامه‌های ترامپ در خاورمیانه را نیز ابتر کند. ترامپ به دنبال تکمیل پروژه پیمان ابراهیم است و این مهم نیز بدون حربه ایران‌هراسی خوب پیش نخواهد رفت.

آمریکا و سیاست بین‌الملل به دنبال ادغام عمیق اسرائیل در نظم امنیتی و اقتصادی منطقه است. اما اگر هم توافقی با ترامپ حاصل شود، بعید است که تحریم‌ها اساسی و ریشه‌ای برداشته شوند، بلکه به احتمال زیاد شاهد کاهش و تعلیق و نه لغو همه باشیم. تلاش خواهد شد که لغو اساسی همه تحریم‌ها به مسائل دیگری غیر از هسته‌ای گره زده شود؛ یعنی مساله اسرائیل و فشار برای تغییر نگرش جمهوری اسلامی نسبت به آن و......
خلاصه، داستان فعلا ادامه دارد.....

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

01 Jan, 13:21


خلاصه کتاب:
🌎 فرصتهای از دست‌رفته ایران

نوشته: توماس ژونو (Thomas Juneau) سال 2015

"Squandered Opportunity: Neoclassical Realism and Iranian Foreign Policy"

🌿 این کتاب تحلیل دقیقی از سیاست خارجی ایران پس از انقلاب اسلامی ارائه می‌دهد. ژونو با استفاده از چارچوب نظری رئالیسم نئوکلاسیک، توضیح می‌دهد که چگونه ایران فرصت‌های استراتژیک خود را از دست داده است. این کتاب تأکید می‌کند که رفتار سیاست خارجی ایران، تحت تأثیر عوامل داخلی و خارجی، اغلب به جای بهبود موقعیت کشور، منجر به انزوا و هزینه‌های سنگین شده است.

🔹 خلاصه بخش‌های اصلی کتاب:

۱. چارچوب نظری: رئالیسم نئوکلاسیک
ژونو با استفاده از نظریه رئالیسم نئوکلاسیک توضیح می‌دهد که سیاست خارجی کشورها تحت تأثیر عوامل بین‌المللی (مانند توزیع قدرت در نظام جهانی) و عوامل داخلی (مانند ساختار سیاسی و ایدئولوژی) قرار دارد. این چارچوب برای تحلیل رفتار ایران بسیار مناسب است، زیرا ترکیبی از فشارهای خارجی و محدودیت‌های داخلی بر سیاست خارجی ایران تأثیر گذاشته‌اند.

۲. وضعیت ژئوپلیتیکی ایران
ژونو موقعیت استراتژیک ایران را در منطقه‌ای پرتنش بررسی می‌کند. ایران به دلیل منابع غنی انرژی و موقعیت جغرافیایی در مرکز خاورمیانه، فرصت‌های زیادی برای نقش‌آفرینی مثبت در نظام بین‌الملل داشت. با این حال، ژونو معتقد است که سیاست خارجی ایران به جای استفاده از این فرصت‌ها، اغلب باعث انزوای این کشور شده است.

۳. انقلاب اسلامی و تغییر در سیاست خارجی
ژونو توضیح می‌دهد که انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ تغییری اساسی در سیاست خارجی ایران ایجاد کرد. ایدئولوژی انقلابی و تمرکز بر صدور انقلاب، ایران را در تقابل با قدرت‌های بزرگ و همسایگان منطقه‌ای قرار داد. این تغییرات باعث شد ایران فرصت‌های دیپلماتیک و اقتصادی بسیاری را از دست بدهد.

۴. سیاست‌های منطقه‌ای ایران
رفتار ایران در قبال کشورهای منطقه، از جمله حمایت از گروه‌های نیابتی در عراق، سوریه، لبنان و یمن، به دقت تحلیل شده است. ژونو معتقد است که این سیاست‌ها، اگرچه در کوتاه‌مدت قدرت نفوذ ایران را افزایش دادند، اما در بلندمدت منجر به بی‌اعتمادی همسایگان و افزایش فشارهای بین‌المللی شدند.

۵. نقش تحریم‌ها و اقتصاد در سیاست خارجی

تحریم‌های اقتصادی یکی از عوامل کلیدی است که سیاست خارجی ایران را تحت تأثیر قرار داده است. ژونو توضیح می‌دهد که تصمیمات ایران، به‌ویژه در برنامه هسته‌ای، باعث تشدید تحریم‌ها و محدودیت‌های اقتصادی شد. به گفته نویسنده، هدر دادن فرصت‌های استراتژیک در سیاست خارجی یکی از دلایل اقتصاد ضعیف ایران است.

۶. روابط ایران با قدرت‌های بزرگ
ژونو روابط ایران با قدرت‌های جهانی، به ویژه ایالات متحده، روسیه و چین را بررسی می‌کند. رفتار تقابلی ایران با آمریکا و تلاش برای نزدیکی به چین و روسیه، فرصت‌هایی را برای تعاملات سازنده از بین برده است و موجب وابستگی یک‌طرفه جمهوری اسلامی شده است.

۷. نتیجه‌گیری:
ژونو نتیجه می‌گیرد که سیاست خارجی ایران از سال ۱۹۷۹ تاکنون، اغلب بیشتر به ایدئولوژی و منافع کوتاه‌مدت متکی بوده تا واقعیت‌های استراتژیک. این رویکرد باعث شده ایران فرصت‌های زیادی برای تقویت امنیت، اقتصاد و نفوذ خود در نظام بین‌الملل از دست بدهد. به نظر توماس ژونو، ایران با وجود موقعیت ژئوپلیتیکی و منابع استراتژیک، به دلیل سیاست‌های ناکارآمد و تصمیم‌گیری‌های ایدئولوژیک، فرصت‌های ارزشمندی را در عرصه بین‌المللی هدر داده است. کتاب نشان می‌دهد که چگونه تعامل پیچیده بین عوامل داخلی و خارجی بر رفتار ایران تأثیر گذاشته و مسیر سیاست خارجی این کشور را شکل داده است.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

31 Dec, 17:24


🔺کارتر؛ روشنگری جلوتر از زمانه!


#صابر_گل_عنبری

معمولا در سخن گفتن از جیمی کارتر رئیس جمهور اسبق آمریکا که دیروز در 100 سالگی درگذشت، به دوره چهارساله ریاست جمهوری او و تحولات مهم أن دوران از بحران اقتصادی داخلی و قرارداد کمپ دیوید میان مصر و اسرائیل گرفته تا سقوط شاه و حادثه سفارت آمریکا در تهران و عادی‌سازی روابط با چین و ... پرداخته می‌شود، اما کارترِ پس از ریاست جمهوری مغفول می‌ماند.

کارتر یک «مسیحی متدین» بود و زندگی او پس از ریاست جمهوری با تاسیس مرکز کارتر دنیای دیگر و متفاوت از قبل از آن است. نگاه کارتر در دنیای پس از ریاست‌جمهوری‌اش نسبت به اسرائیل و مناقشه فلسطین رفته رفته با توسعه شهرک‌سازی و اشغال بیشتر زمین‌های فلسطینی‌ها تغییر کرد و با کاربست شناخت و تجربه عملی خود به انتقاد از اسرائیل روی آورد و آن را در سال 2006 با نگارش کتاب «فلسطین؛ صلح, نه آپارتاید» (Palestine Peace Not Apartheid) رژیم آپارتاید نامید و از سیاست‌های آمریکا انتقاد کرد.

او هدف از نگارش این کتاب را بیان حقایقی از فلسطین دانست که مردم آمریکا از آن بی‌اطلاع هستند و گفت که «به علت فعالیت چشمگیر لابی حامی اسرائیل و نبود صداهای مخالف و فعال» بحثی جدی درباره وضعیت فلسطین در آمریکا انجام نمی‌شود.

این کتاب در زمانه‌ای نگاشته شد که فضای نخبگانی و رسانه‌ای آمریکا چون امروز برای انتقاد از اسرائیل باز نبود و لابی اسرائیلی با هجمه‌ای سنگین تلاش می‌‍کرد که هر صدای معترضی را خاموش کند. این کتاب کارتر بمبی خبری در آمریکا بود و از هر سمت و سو مورد هجمه این لابی و بازوان سیاسی و رسانه‌ای آن قرار گرفت تا جایی که زشت‌ترین کلمات و اهانت‌‎ها نثار او شد و به او لقب یهودی‌ستیز دادند.

در این میان، استعفای کنث‌استاین مدیر مرکز کارتر ضربه سنگینی به کارتر بود. استاین در عین حال موجی از استعفا در این مرکز را هدایت کرد و خیلی از یهودیان عضو آن را با خود همراه ساخت. مرکز سیمون ویزنتال از مهم‌‍ترین مراکز مدافع منافع یهودیان در جهان هم با جمع‌آوری هزاران امضا علیه کارتر در بیانیه‌ای او را «سخنگوی مساله فلسطین» و «از سرسخت‌ترین منتقدان اسرائیل» معرفی کرد.

کارتر چند ماه پس از تالیف کتاب با وجود فشارهای سنگین در گفتگو با روزنامه آبزرور انگلیس تاکید کرد که از توصیف اسرائیل به آپارتاید پشیمان نیست و «این کلمه دقیق‌ترین وصف حال فلسطین است». اما با تداوم هجمه و فشار بعد از سه سال از نوشتن کتاب، مجبور به توضیحاتی درباره آن شد که نوعی «عذرخواهی» از یهودیان تلقی شد.

اما کتاب کارتر که یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های آمریکا شد، کارگر افتاد و بابی تاریخی برای بحث و مناقشه پیرامون اسرائیل و سیاست‌های آپارتایدی آن در آمریکا گشود و به یکی از عوامل ریزش مستمر پایگاه نخبگانی، سیاسی و اجتماعی اسرائیل در آمریکا در این دو دهه تبدیل شد.

بعد از دو دهه با شروع جنگ غزه دوباره یاد و خاطره کارتر در ذهن مخالفان اسرائیل در آمریکا زنده شد؛ تا جایی که در یک سال اخیر متاثر از این حجم از جنایت و نسل‌کشی در غزه، این بار منتقدان سرسخت دیروز کارتر به عذرخواهی از او روی آوردند.

به عنوان مثال، پیتر بینارت که از او به عنوان «متنفذترین صهیونیست لیبرال در نسل خود» یاد می‌شد، در نامه‌ای ضمن پوزش از کارتر نوشت: «اکنون حقایق روشن شده است. معتقدم که آنچه کارتر در سال 2006 گفت نشان داد که الحق جلوتر از زمانه خود بوده است».

همچنین استیو بیرمن از فعالان برجسته یهودی سابق در مرکز کارتر ابتدای 2024 و پس از سه ماه از جنگ غزه با نامه‌ای به کارتر ضمن عذرخواهی از او به علت اعتراض به کتابش و خروج از موسسه نوشت که اکنون متوجه شده است که اشغالگری اسرائیل «پروژه‌ای با اهداف استعماری است.»

ناگفته هم نماند که مرکز کارتر فعالیت‌های بشردوستانه هم در غزه و کرانه باختری داشت و بر سه انتخابات در فلسطین از جمله آخرین انتخابات در سال 2006 میلادی که به پیروزی حماس منجر شد، نظارت داشت و سلامت آن را تایید کرد. چند بار هم به غزه و دمشق (قبل از بحران سوریه) برای دیدار با رهبران حماس رفت و عکس او در دیدار با هنیه (نخست وزیر وقت فلسطین) در غزه در آن زمان دوباره اعتراض محافل اسرائیلی را برانگیخت.

کارتر با این سفرها به منطقه در جستجوی صلح از رهگذر راه‌حلی برای این ابرمناقشه تاریخی در منطقه بود که به آن به عنوان مساله و بحرانی انسانی می‌نگریست؛ اما کانون‌های قدرت در آمریکا و اسرائیل با او همراهی نکرد و تحولی که در نگاهش به این مساله ایجاد شده بود و با انتشار کتابش نمود بیشتری یافت، او را مغضوب این کانون‌ها ساخت و توفیقی به دست نیاورد.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

30 Dec, 15:53


🌎 مهمترین مسئله اقتصاد ایران

محمود اولاد

🌿 اگر از من بپرسند مهمترین مسئله اقتصاد ایران چیست؟ جوابم کسری بودجه، بحران انرژی، بحران صندوق‌های بازنشستگی، بحران آب، بحران مدیریت و حتی فساد و رانت و ده‌ها و صدها بحران مختلف دیگر نیست! جوابم این خواهد بود که بزرگترین مسئله اقتصاد ایران پیشی گرفتن روند فرسودگی بر سرمایه‌گذاری است!

🌿 فرض کنید فردی در معرض آسیب سختی قرار دارد. مثلا پتکی بزرگ که به صورت پاندولی حرکت می‌کند، چندین بار به سر فرد خورده است. سر شکسته و به شدت در حال خون‌ریزی است. فرد با سرعت در حال از دست دادن خون است و علائم حیاتی هر لحظه وخیم‌تر می‌شود. علیرغم این شرایط، پتک با حرکت پاندولی، مدام به سر او می‌خورد. متخصصین جمع شده‌اند. عده‌ای می‌گویند باید سریع به این فرد خون تزریق کنیم. گروهی می‌گویند نه فورا باید دست به جراحی شویم و سر شکسته را بخیه بزنیم و مانع از خون‌ریزی شویم. عده‌ای می‌گویند به حدی خون از دست داده که از دست کسی کاری بر نمی‌آید. به حال خودش بگذارید تا تمام شود! در این میان، گروهی می‌گویند ابتدا باید آن فرد را از جلوی پتک کنار بکشیم! تا زمانی که مقابل پتک قرار دارد، این اقدامات تأثیری نخواهد داشت. شما نمی‌توانید تا ابد خون تأمین کنید و تزریق کنید! نمی‌توانید جراحی کرده و جلوی خون‌ریزی را بگیرید چون با پتک‌های بعدی، مجددا خون‌ریزی شروع می‌شود. جالب این است که در پاسخ این گروه گفته می‌شود دیگر آن پتک‌ها اثرش را کرده! خوردن مجدد پتک به سری که قبلا شکسته، تأثیری ندارد که فکرش باشیم! ما باید سریع بدون توجه به آن پتک، خون تزریق کنیم یا جراحی را انجام دهیم.

🌿 این حکایت اقتصاد ایران است. قاعده پیشگیری، سپس کنترل، سپس درمان به ما می‌گوید باید ابتدا از ادامه ضربه خوردن اقتصاد جلوگیری کرد. سپس به کنترل بحران‌ها پرداخت و در نهایت به درمان و جراحی اقدام کرد.

🌿 وجود بحران‌های مختلف، مسئله اصلی نیست. مسئله اصلی این است که به دلیل پیشی گرفتن فرسودگی از سرمایه‌گذاری، روز به روز بحران‌ها بیشتر و بیشتر می‌شوند. گویی پتک‌های جدیدی برخورد می‌کند و خون‌ریزی تشدید می‌شود. بدتر اینکه، حالا به دلیل فشارهای وارده بر اعضای بدن، رگ‌های بیشتری در حال ترکیدن و خون‌ریزی هستند در حالی که در مقابل پتک و ضربه مستقیم هم قرار ندارند! در واقع، گویی فرآیند تخریب رگ‌ها و بافت‌ها بعد از چند ضربه به صورت پیوسه به هم منتقل می‌شوند و تخریب‌های بیشتر رخ می‌دهد.

🌿 اگر بحران انرژی داریم، بحران مهم‌تر این است که به دلیل فرسودگی پالایشگاه‌ها و تأسیسات استخراج، پالایش و تولید و انتقال انرزی، تولید روز به روز کاهش می‌یابد. گفته می‌شود هر سال 5 درصد از ظرفیت تولید پارس جنوبی که تأمین کننده نزدیک به سه چهارم گاز مصرفی است، کاهش می‌یابد.

🌿 در بخش حمل و نقل دو سوم هواپیماها زمین‌گیر شده‌اند. عمر ناوگان جاده‌ای افزایش یافته و کارائی آن به شدت کاهش یافته و البته هزینه‌های آن افزایش یافته‌است. مصرف انرژی ناوگان به دلیل فرسودگی در حال افزایش است.  وضعیت حمل و نقل ریلی هم کمتر از این نیست. در تولید و صنایع هم، وضعیت مناسبی از نظر فرسودگی ماشین‌آلات و افت شدید بهره‌وری نداریم. بقیه بخش‌ها هم به صورت سلسله وار و وابسته به هم، همین شرایط را در حال تجربه هستند. توان پرداخت مالیات در حال کاهش است. اینجا قطعا زورمان به 1 صدک اول نمی‌رسد! ادای عدالت مالیاتی در آوردن هم بی‌فایده است چون در نهایت مشمول آنها نمی‌شود. بقیه 99 صدک که فاصله بسیاری با آن صدک اول دارند، توان پرداخت مالیات را از دست می‌دهند. وقتی مردم، بسیاری از درمان‌های خود را پیگیری نمی‌کنند و گردشگر درمان هم نیست، پزشکان هم درآمدی نخواهند داشت که نجومی باشد و بتوان انگشت اتهام به سوی آنها دراز کرد. بقیه هم همین هستند. در مقابل، هزینه‌های دولت در حال افزایش است. به هرحال، دولت ناچار است مدام خون جدید تأمین کند و به این فرد مقابل پتک تزریق کند که سرپا بماند! باید جوری پرداخت یارانه، مستمری بازنشستگان، حقوق کارمندان، مطالبات پیمانکاران و ... را بپردازد که حداقل بحران خیابانی شکل نگیرد! این شرایط، بدین معنی است که اگر امروز  17 هزار مگاوات کمبود برق داریم، سال بعد بیش از 20 هزار مگاوات خواهد بود. اگر امروز کمبود گاز داریم، سال بعد بیشتر خواهد بود.

🌿 در شرایط بحرانی که منابع به شدت در حال کاهش است، رقابت‌های ناسالم بین بخش‌ها برای بقا شکل می‌گیرد. هرکسی می‌خواهد بخش بیشتری از منابع در حال از بین رفتن را به سمت خود بکشد! هرچه منابع به دلیل فرسودگی بیشتر و از دسترس خارج شدن، کمتر شوند، شدت رقابت ناسالم برای در اختیار گرفتن آن منبع کمیاب بیشتر می‌شود.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

29 Dec, 18:35


🔺اسرائیل و چالش یمن!

#صابر_گل_عنبری

بعد از آتش‌بس «یک طرفه» در لبنان و توقف حملات از عراق، یمن تنها طرف منطقه‌ای از بلوک معروف به «محور مقاومت» است که همچنان به حملات خود به اسرائیل ادامه می‌دهد. البته این حملات موشکی هم تلفات خاصی ندارد؛ اما اخیرا در نیمه‌های شب انجام می‌شود که اسرائیلی‌ها در خواب هستند و با صدای ممتد آژیر خطر یکباره میلیون‌ها نفر در مرکز اسرائیل از خواب بیدار شده و به پناهگاه‌ها می‌روند و بعضا هم برای چند ساعتی فرودگاه بن گوریون تنها فرودگاه بین‌المللی اسرائیل تعطیل می‌شود.

اما همین بیدار باش نیمه شبی و گسیل شدن به پناهگاه‌ها با شلیک یکی دو موشک فشار روانی سنگینی بر اسرائیلی‌ها وارد کرده و بر حرف‌های نتانیاهو درباره منطقه سایه افکنده است.

ناگفته هم نماند که حملات موشکی «انصارالله» با موشک‌‎های هایپرسونیک نوعی سنجه‌سنجی و تمرین ایران هم برای مواجهه احتمالی نظامی با اسرائیل نیز هست؛ به ویژه که حملات اخیر شاهد کاربرد انواعی از این موشک‌‎ها با کلاهک‌های جنگی سبک و سنگین است که هر کدام در سرعت و دقت آن‌ها اثرگذار است.

در واکنش به این حملات اسرائیل تا به حال چندین بار حمله سنگین هوایی به یمن در فاصله 2000 کیلومتری انجام داده است و قبل از آن هم آمریکا و انگلیس حملات مشابهی انجام داده‌اند. البته حمله اخیر اسرائیل گسترده‌تر و تاسیسات حیاتی و زیرساختی مثل فرودگاه صنعا را نیز در بر گرفت.

این دست حملات هم واقعا برای یمنی که آه در بساط ندارد، بسیار زیان‌بار است و خسارت‌های اقتصادی جبران‌ناپذیری را در این شرایط سخت تحمیل می‌کند. اما با این حال «انصارالله» همچنان بر حملات خود به اسرائیل اصرار دارد و همین هم موجب تعجب و بهت ناظران از جمله خود اسرائیلی‌ها شده است.

واقعیت این است که اسرائیل در پرونده یمن با چالش‌های جدی روبرو است که در لبنان و جبهه‌های دیگری در منطقه وجود نداشت؛ چالش نخست این است که اساسا یمن از قبل هم جزو بانک کشورهای اولویت‌دار برای کار اطلاعاتی و امنیتی اسرائیل نبوده است و به همین علت هم اطلاعات امنیتی کافی از آنجا و نفوذ امنیتی ندارد. از این رو هم تاکنون نتوانسته است دست به ترورهای مشابه لبنان و غیره در یمن بزند. این اتفاق در آینده بعید نیست اما همین نبود اطلاعات -چه برای این ترورها چه اماکن ساخت و اختفای موشک‌ها و ...- یک معضل برای حملات هوایی موثر و دقیق است و همین هم باعث شده است که اسرائیل به بمباران زیرساخت‌ها برای فشار بر صنعا جهت توقف حملات خود روی آورد.

اما چالش دوم دوری مسافت میان اسرائیل و یمن است و همین هم حملات هوایی مستمر و روزانه مانند لبنان را علیه یمن دشوار ساخته است و این حملات پیاپی از این مسافت دور مشکلات خاص خود را دارد.

چالش سوم نیز این است که حملات هوایی بدون پیوست زمینی قوی، اساسا نتیجه مطلوب را ندارد؛ به ویژه که صنعا و دیگر مناطق تحت کنترل حوثی‌ها به چنین حملاتی از سال 2015 از جانب عربستان و امارات عادت دارد و مساله دیگر این که می‌توان گفت که یمنی‌ها به صورت کلی چه طرفداران حوثی‌ها چه مخالفانشان «اسرائیل ستیزترین» مردمان منطقه هستند و همین هم حوثی‌ها را در ادامه این حملات و تحمل پیامدهای سنگین آن مستظهر به یک جبهه داخلی متحد کرده است. مساله دیگر این است که یمنی‌‌ها ذاتا در این چنین کشمکش‌ها و درگیری‌هایی «عناد» (لجات) خاصی دارند و به این سادگی کوتاه نمی‌آیند.

اما بنا به رسانه‌های عبری، در نهادهای امنیتی و نظامی اسرائیل در مواجهه با این معضل در کنار حملات هوایی شیوه‌ها و پیشنهادهای متعددی برای توقف حملات حوثی‌ها مطرح شده است؛ از جمله طرح حمله نظامی به نقاطی در ایران تا محاصره دریایی یمن.

البته بعید نیست در آینده هم آمریکا به سمت تقویت جدی مخالفان حکومت صنعا با هدف پایان دادن به این حکومت حرکت کند؛ اما چنین طرحی به مداخله دوباره عربستان و همچنین امارات نیاز دارد و بعید است که ریاض -که اکنون بر پیشبرد چشم‌انداز کلان اقتصادی خود متمرکز است- دوباره خود را درگیر پرونده یمن کند؛ به ویژه که این حملات موشکی مستمر به اسرائیل پژواک نگران‌کننده‌ای هم در عربستان و امارات نسبت به حملات مشابهی در صورت بازگشت به راهکار نظامی دارد.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

28 Dec, 16:34


🌎 سه مسیر احتمالی ایران در سوریه پسااسد


الیه گرانمایه



🔹تهران پس از دهه‌ها برتری در خاورمیانه در لحظه‌‌ای قرار گرفته است که باید در معادلات خود بازاندیشی نماید. با سقوط خاندان اسد در سوریه، ایران تنها متحد دولتی خود در منطقه را از دست داد. این در حالی رخ داد که بمباران اسرائیل در پاییز گذشته، حزب‌الله را –که مورد اطمینان‌ترین و قدرت‌مندترین گروه مسلح متحد ایران بود- به طور قابل توجهی عقب نشاند. ایران اکنون در موضع ضعف قرار دارد و نیازمند یک بازنگری استراتژیک است.

🔸سوریه و حزب‌الله تکیه‌گاه پروژه محور مقاومت ایران بودند. اتحاد با اسد برای امنیت کریدور زمینی تأمین مالی و تسلیحاتی حزب‌الله حیاتی بود. از دهه ۱۹۸۰، ایران برای جلوگیری از حمله اسرائیل و آمریکا به داخل خاکش و تحت عنوان بخشی از سیاست دفاعی‌ خود، هزینه بسیاری صرف این پروژه نموده است. در حالی که به نظر می‌رسید ایران برخی مواقع دست برتر را دارد، حمله حماس به اسرائیل در ۷اکتبر ۲۰۲۳، زنجیره‌ای از واکنش‌ها را ایجاد کرد که منجر به از هم گسستن پروژه محور مقاومت شد. اما اکنون سه مسیر پیش روی ایران قرار دارد:
 
1️⃣ تهران می‌تواند بازسازی محور مقاومت را در دستور کار  بلندمدت خود قرار دهد و برای ادامه نبرد، بر گروه‌های شیعی مسلح متحد خود در عراق و حوثی‌های یمن فشار بیاورد که خط مقدم نبرد با اسرائیل باشند. این اقدام شانس لبنان و سوریه برای بازسازی پس از جنگ را کاهش خواهد داد. خروجی چنین رویکردی احتمالا برای متحدین باقی‌مانده ایران خونبار خواهد بود و می‌تواند بهانه‌های قوی‌تری جهت حمله مستقیم به داخل ایران به دولت اسرائیل بدهد.
 
2️⃣ رهبران ایران ممکن است به این نتیجه برسند که محور مقاومت دوران خود را طی کرده و دیگر بازدارندگی لازم را ندارد. کنار گذاشتن اسد می‌تواند نشانه‌ای باشد که ایران این واقعیت را پذیرفته است. شورشیان سوریه با سرعتی برق‌آسا به دمشق رسیدند، بدون اینکه ارتشی آماده مقابله باشد. با توجه به ضربات سنگین وارد شده به حزب‌الله، تهران هیچ راه‌حل نظامی برای نجات اسد نمی‌دید. اگر رهبران ایران تصمیم بگیرند از محور مقاومت عقب‌نشینی کنند، قطعاً به طور جدی‌تری در تسلیحات متعارف—به‌ویژه موشک‌ها و پهپادها—سرمایه‌گذاری خواهند کرد تا از حملات نظامی اسرائیل و ایالات متحده جلوگیری کنند.

🔸اگر ایران از محور مقاومت فاصله بگیرد و به جای آن بر قابلیت‌های نظامی داخلی خود تمرکز کند، جهان باید هم فرصت‌ها و هم خطرات احتمالی را پیش‌بینی کند. به عنوان بخشی از یک استراتژی بازدارندگی جدید، ایران ممکن است گام پرهزینه‌ای برداشته و از یک کشور در آستانه هسته‌ای به یک کشور دارای تسلیحات هسته‌ای تبدیل شود. اگر ترامپ چراغ سبزی برای حمله نظامی علیه برنامه هسته‌ای ایران بدهد یا کمپین فشار حداکثری ایالات متحده علیه ایران را، بدون ارائه راه‌حل دیپلماتیک واقعی تشدید کند، افرادی که درون ساختار قدرت ایران خواستار تسلیحاتی شدن برنامه هسته‌ای هستند، قدرت بیشتری خواهند گرفت.

3️⃣با این حال، در همین شرایط از اختلافات منطقه‌ای، رهبران تهران ممکن است از طریق دیپلماسی با پادشاهی‌های عرب خلیج فارس و دولت آینده ترامپ، مسیری تنش‌زدا برای خروج از بحران کنونی در پیش بگیرند. حتی پیش از اینکه  سوریه را از دست بدهد، دولت ایران برای آزمودن امکان دیپلماسی مستقیم با ترامپ کرده سیگنال‌هایی ارسال کرده و روند بهبود روابط خود با ریاض را تسریع بخشیده بود. در لبنان، بعید است که ایران روابط خود با حزب‌الله را قطع کند. با این حال، تهران ممکن است متعهد شود که مانع ایجاد یک چارچوب حکومتی جدید در لبنان نشود، چارچوبی که در آن قدرت سیاسی، اقتصادی و نظامی حزب‌الله به طور قابل توجهی کاهش خواهد یافت.

در نهایت، ناکامی‌های منطقه‌ای ایران دلیل قوی‌تری برای مذاکرات مستقیم با دولت ترامپ فراهم می‌کند، مذاکراتی که محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران را در ازای کاهش تحریم‌های ضروری دنبال کند. در زمانی که مردم ایران در داخل کشور به سختی معیشت خود را تأمین می‌کنند و خواهان پاسخگویی درباره هزینه‌هایی هستند که در منطقه خرج شده است، رهبران ایران باید منافع اقتصادی و سیاسی ملموسی به مردم ارائه دهند. رئیس‌جمهور جدید ایران، مسعود پزشکیان، وعده داده است که بر این اولویت تمرکز کند. مشاور راهبردی او، جواد ظریف، توضیح داده که پویایی‌های جدید منطقه‌ای فرصتی برای ایران فراهم کرده است تا به مردم خود، که منبع اصلی قدرت آن هستند، توجه بیشتری کند.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

28 Dec, 15:48


استخدام دولتی؛ سیاسی‌ترین کنش دولت
کیومرث اشتریان

استخدام دولتی یک پدیده عمیقا سیاسی است و از حیث گستره و حساسیتی که در میان بخش مهمی از خانواده‌های ایرانی برمی‌انگیزد، شاید پس از کنکور مقام دوم را داشته باشد. استخدام دولتی محلی برای اعطای امتیاز به گروه‌هایی و سلب امتیاز از گروه‌های دیگر است. اینکه این سلب و اعطای امتیاز بر بنیانی عادلانه استوار باشد، پیام‌های مهمی به جامعه می‌دهد و می‌تواند نمادی از تبعیض باشد یا نمادی از عدالت. جنبه مهم دیگر استخدام دولتی، کشف و پروردن استعدادهای جوانی است که می‌تواند سرنوشت دستگاه اداری را برای مدتی طولانی تعیین کند. بنابراین از هر سو که بنگریم اهمیتی وافر دارد. البته برای بسیاری که علاقه‌ای به شغل دولتی ندارند یا کسانی که دوران شغلی خود را سپری کرده و استخدام خود یا فرزندان‌شان برایشان موضوعیت ندارد، از اهمیت چندانی برخوردار نیست. از این‌رو اکثریت خاموش و بی‌رسانه‌ای که استخدام دولتی برایشان مهم است، نادیده انگاشته می‌شوند اما همین اکثریت خاموش در صورتی که احساس تبعیض کنند حتما موج پنهان و پر‌کینه و دراز‌دامنه‌ای از بغض سیاسی در درون خود می‌پرورند. از این‌رو افرادی که در سازمان اداری استخدامی کشور مسئولیت دارند باید به حساسیت سیاسی کار خود آگاه باشند. رئیس سازمان اداری استخدامی در دوران ریاست‌جمهوری خاتمی و روحانی نقل می‌کرد که در دوران مسئولیتم نه فرزندانم و نه بستگان نزدیکم به استخدام در‌نیامده‌اند؛ این افتخاری است برای یک سازمان. چنین رویکردی البته در حد شخصی نبود و در آن دوران نهادینه نیز شد. استخدام‌ها از طریق آزمون انجام شد و 450 هزار نفر از طریق آزمون سازمان سنجش جذب دستگاه‌های دولتی شدند که در مقایسه با بازنشستگی در همین دوران و با هدف سبک‌سازی دولت، روند خروج از دولت بیشتر شد. استخدام «کار معین» بسیار محدود شد و به شمار اندکی در حد بخشدار اکتفا شد. مهم‌تر از همه اینکه نقش گزینش در این فرایند بسیار تلطیف شد و شمار کسانی که در آزمون تخصصی پذیرفته شده ولی در مراحل گزینش رد شدند، به حدود دو درصد رسید.
متأسفانه در برخی برهه‌ها یا در برخی دستگاه‌ها مشاهده شده که به بهانه‌هایی به‌ظاهر ایدئولوژیک، ضعیف‌ترین استعدادها بدون طی مراحل شفاف و با بزک‌کردن فرایندهای رسمی، استخدام دولتی مخدوش شده و تبعیض‌هایی صورت می‌پذیرفته است. این پدیده در وزارتخانه‌های فرهنگی یعنی آموزش و پرورش، آموزش عالی و ارشاد نمود بیشتری داشته است. برخی دیگر از نهادهای فرهنگی که به ملک طلق گرایش‌هایی خاص با تفکری بسته درآمده است و به چرخه‌ای برای بازتولید حلقه‌های فکری-فرقه‌ای تبدیل شده است. اغلب هم مشاهده می‌شود که این استخدام‌ها جایی برای رسوخ فرصت‌طلبان بوده است و نه ضرورتا فرصتی برای جذب نیروهایی «ارزشی».
اگر احساس تبعیض پدید آید، عمق کینه و نفرتی که در میان مردمان پدید می‌آید به گفت در‌نمی‌آید. تبعیض استخدامی معمولا در قالبی از فرایندهای ظاهری گم می‌شود و کینه‌های ناشی از آن به دلیل تفرق داوطلبان دیده نمی‌شود، اما اثر زهرآلود خود را در لایه‌های عمیق جامعه خواهد گذاشت. اخیرا شاهد اقدامات خوبی در این راستا بوده‌ایم و از اینکه فرایندهای جدی‌تری در استخدام دولتی در پیش گرفته شود، امیدهایی پدید آمده است. مسئولان دولتی باید بتوانند در برابر جوسازی‌های افراد ظاهراصلاح و فرصت‌طلب مقاومت کنند.
معمولا در کشور ما سیاست و سیاست‌ورزی در دایره‌ای محدود دیده می‌شود؛ یعنی آنچه‌ در دایره منازعات فعالان و برآمدگان سیاسی، احزاب، نمایندگان و مدیران در باب قدرت عمومی مطرح می‌شود، «سیاسی» تلقی می‌شود. در‌حالی‌که دامنه سیاست بسیار فراخ‌تر از این است. اگر سیاست را توزیع آمرانه امتیازات نیز تلقی کنیم، آنگاه است که شاید استخدام دولتی از حیث توزیع امکان استخدام به صدر موضوعات سیاسی بیاید؛ چون دولت، به‌مثابه عالی‌ترین قدرت سیاسی، در معرض اعطای این امتیاز به شمار وسیعی از افراد یک جامعه است. در‌واقع «سیاست استخدامی» یک سیاست ملی در منابع انسانی است و سلامت آن به هم‌گرایی ملی و افزایش اعتماد مردم به نظام سیاسی کمک شایانی می‌کند. البته در عین حال کیفیت دولت و حکمرانی را از طریق نیروهای مستعد نیز ارتقا می‌دهد. همگی ‌می‌دانیم که در دانشگاه و در آموزش و پرورش جذب افراد غیرمستعد چه ضربه جبران‌ناپذیر حیثیتی‌ای به نظام آموزشی کشور و به نظام سیاسی وارد می‌کند. یا اینکه به‌کار‌گماری افرادی بسیار ضعیف و ظاهرالصلاح در سطوح مدیریتی در دستگاه‌های اقتصادی کشور از نفت و پتروشیمی تا بانک و‌... چه وضعیتی را در این دستگاه‌ها پدید می‌آورد. در برهه‌هایی از تاریخ مدیریتی کشور مشاهده شده است که به بهانه‌های گوناگون به گسیل نیروی انسانی از دستگاه‌های نظامی و ... به سطوح خرد و کلان دستگاه‌های اداری کشور اقدام شده است.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

26 Dec, 21:06


🔺علی در مقابل علی!

#صابر_گل_عنبری

دیروز با انتشار کلیپی قدیمی در فضای مجازی سوری درباره حمله به بارگاه مقدس علویان در حلب و متعاقب اقدام نیروهای نظام جدید برای دستگیری چند نیروی امنیتی نظام سابق در ساحل سوریه، معترضان علوی در چند منطقه با شعار «یا علی» به خیابان آمدند و به موازات آن نیز درگیری‌هایی رخ داد.

از امروز صبح دولت انتقالی سوریه نیروهای ویژه «تیپ علی ابن ابی‌طالب» را برای مقابله با آن‌ها و «بقایای نظام» سابق به منطقه اعزام کرده است.

هر دو طرف درگیر خود را «محبان علی» معرفی می‌کنند؛ یکی که چند دهه در قدرت بوده و اکنون آن را از کف داده خشمگین است، «یا علی» گویان با شوراندن احساسات مذهبی علویان عادی می‌خواهد آن‌ها را علیه «سوریه پسااسد» بسیج و به نوعی قربانی کند و دیگری نیز برای حفظ و تثبیت قدرت خود، ناکام گذاشتن این تحرکات و احتمالا کسب اعتماد علویان عادی، تیپ «علی ابن ابی‌طالب» را به جنگ «یا علی» گویان می‌فرستد.

در این میان هم فضای خشم و انتقام‌گیری از عوامل نظامی و امنیتی نظام سابق سوریه چنان سنگین است که به راحتی برای حاکمان جدید سوریه قابل کنترل نیست؛ تا جایی که برخی در فضای مجازی سوری خواستار کشیدن «ذوالفقار» علی به روی این عوامل شده و دولت جدید را به «تساهل» متهم و انتقاد می‌کنند.

قدر مسلم این که دریافت‌های متفاوت از علی ابن ابی‌طالب ده‌ها علی ساخته است و همه مدعی دوستی و پیروی از ایشان هستند؛ ولی هر طرف علی خود را در مقابل علی طرف دیگر قرار می‌دهد و محصول آن هم نزاعی فرقه‌ای است که امام علی از آن بیزار بود و رواداری و هم‌افزایی را اساس تعامل می‌دانست.

بدترین ضربه به هر دین و مقدسات آن، سوءاستفاده از نام آن‌ها در بازار بدنام سیاست و قدرت است و قربانی هم مردم عادی و خود آن آیین و کیش و نمادهاست.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

26 Dec, 05:12


بانک سوالات دکتری علوم سیاسی #صفیارپور






سوالات کنکور دکتری  ۹۰ تا ۱۴۰۳


به همراه سوالات زبان عمومی دکتری


پاسخ نامه تشریحی


🔆ارجاع دقیق


جهت سفارش کتاب به خانم #میرفتحی مراجعه شود



👇👇👇

@R_mirfathi


09162424339



تخصصی ترین کانال مشاوره ارشد _دکتری علوم سیاسی

👇👇👇

@politicsman

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

25 Dec, 03:34


🔺کُردهای سوریه؛ ترامپ و اتحاد درونی!


صابر_گل_عنبری

با سقوط اسد و ثبات نسبی در سوریه، سرنوشت کُردهای این کشور به ویژه نیروهای قسد به پرونده داغ و مطرح این روزها میان مثلث دمشقِ جدید، ترکیه و کشورهای غربی تبدیل شده است.
در این زمینه هم دو رخداد و تحول در این روزها می‌تواند در آینده نیروهای قسد و حزب Pyd تاثیرگذار و جهت دهنده باشد.

نخست این که ترامپ نیامده دستور کاری خود را در مورد حضور نظامی آمریکا در سوریه و به تبع آن حکومت خودگردان کُردی و نیروهای آن تا حدودی روشن کرده است؛ مانند رفتاری مشابه در پرونده‌های مختلف دیگر از مساله مهاجرت و روابط تجاری با اروپا تا جنگ لبنان و غزه.

در این رابطه سخنان دیروز مایکل والتز مشاور امنیت ملی ترامپ درخور توجه است. والتز بیان داشت که «ما به حضور هیچ نظامی آمریکایی در سوریه نیاز نداریم» و تاکید کرد که آمریکا به مبارزه با داعش و تامین امنیت مرزهای اسرائیل اهتمام دارد.
بنا به این اظهارات و تصویری کلی که از سیاست خاورمیانه‌ای ترامپ وجود دارد می‌توان گفت که چتر حمایتی آمریکا برای نیروهای کُردی قسد در حال جمع شدن است. از این رو، گفته‌های والتز به نوعی اعمال فشار بر مظلوم کوبانی فرمانده کل نیروهای قسد در این شرایط حساس نیز هست.

البته این رویکرد آمریکا هم به دور از رویکرد اروپایی مشابهی نیست و در مجموع به نظر می‌رسد که مواضع دول اروپایی و آمریکا نوعی هم‌پوشانی پیدا کرده است و فارغ از حمایت‌های جسته و گریخته اعلامی از قسد، لب مواضع اعمالی غربی به تازگی خواسته یا ناخواسته در امتداد غایت متحد ناتویی خود (ترکیه) مبنی بر ضرورت پایان سلطه نظامی تشکیلات کُردی و خلع سلاح آن در غرب فرات قرار گرفته است.

واقعیت هم این است که قسد در تنگنایی تاریخی و در برابر دو انتخاب دشوار قرار گرفته است؛ نخست این که با رهبری جدید در دمشق وارد گفتگو شود و وارد تشکیلات ارتش شود و دوم این که خود را برای حمله نظامی ترکیه و تشکیلات «ارتش ملی سوریه» و گروه‌های دیگر آماده کند.

این مواجهه نظامی هم برای قسد در شرایط کنونی دشوار است؛ نخست به علت قرار گرفتن در محاصره نظامی همه جانبه ترکیه و این گروه‌ها و نبود موازنه قوا و دوم این که از پشتیبانی خارجی خاصی برخوردار نیست و «متحدان» غربی نیز به ادغام قسد و ی‌پ‌گ  در ارتش در حال شکل‌گیری سوریه متمایل شده و خواهان مشارکت حزب اتحاد دموکراتیک (Pyd) در گفتگوی ملی و قدرت در دمشق هستند. برخی اظهارات مقامات غربی از جمله وزیر خارجه آلمان درباره «ضرورت» خلع سلاح این نیروها و ادغام آنها در ارتش سوریه موید این مدعاست.

غرب از گفتگوی قسد و دمشق حمایت می‌کند و خواهان نتیجه‌بخش بودن این گفتگو برای جلوگیری از وقوع جنگی در شمال شرقی سوریه است؛ اما فرضا اگر چنین جنگی هم رخ دهد، بعید است به نفع کُردها مداخله کند.

به نظر می‌رسد که مظلوم کوبانی در سایه فضای سنگین تهدید و فشار نظامی و سیاسی، در حال کاربست مواجهه‌ای پراگماتیک با این وضعیت است و با ارسال پیام‌هایی به دمشق، آمادگی خود را برای مذاکره درباره مسائلی چون آینده قسد و مناطق تحت کنترل آن اعلام کرده است.

در مقابل زوم ترکیه بر ارتباط قسد با پ.ک.ک و حضور نیروهای خارجی، کوبانی ضمن تکذیب چنین پیوندی اما به وجود مسلحین خارجی در میان نیروهای خود اشاره و تاکید کرده که برای مبارزه با داعش به سوریه آمده‌اند که برخی بازگشته و بقیه هم در صورت رسیدن به آتش‌بس باز می‌گردند.

در همین حال هم به گفته منابعی حزب اتحاد دموکراتیک برای مدیریت شرایط کنونی با وجود خصومت سیاسی فیمابین، با «شورای ملی کُردی» نزدیک به ترکیه ارتباط برقرار کرده و ظاهرا قرار است که هیاتی از این شورا با کوبانی دیدار و گفتگو کند و هدف از این گفتگوی بین کُردی نیز ایجاد مرجعیت سیاسی یکپارچه برای کُردهای سوریه قبل از ورود به گفتگوی ملی با دمشق عنوان شده است.

هنوز روشن نیست که دیدار و گفتگو میان این دو طرف کُردی سوریه در صورت انجام چه نتیجه و خروجی داشته باشد؛ اما اگر هم برگزار شود معطوف به حمایت متحدان خارجی دو گروه یعنی ترکیه و آمریکا خواهد بود.

در این میان، با وجود مخالفت برخی منابع نزدیک به شورای ملی کردی، اما شلال کدو از رهبران این شورا از حمایت آن از ایجاد مرجعیت کردی مشترک خبر داده و خواستار میانجیگری آمریکا و فرانسه برای موفقیت هر گونه دیدار میان دو طرف شده و هدف از آن را جلوگیری از وقوع جنگ در شمال شرقی سوریه دانسته است. 

در کل ابتدا باید دید که مذاکرات چند جانبه درون کُردی (در صورت برگزاری) و کُردی ـ دمشق به کجا می‌‎انجامد و در این میانه هم بعید نیست که قسمی از فشار نظامی (حمله محدود و تدریجی) برای فشار بر قسد رخ دهد؛ اما در صورت شکست مذاکرات و «تداوم ثبات نسبی» در سوریه احتمالا جنگ و درگیری گسترده در شمال شرقی سوریه گریزناپذیر شود.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

21 Dec, 19:27


🔺سوریه جدید و آینده کُردها!


صابر_گل_عنبری

از موضوعات داغ پس از سقوط نظام اسد، آینده تشکیلات خودگردان کُردی در غرب فرات و در کل آینده سیاسی کُردهای این کشور است که با دگرگونی موازنه قوا در سوریه به نفع متحدان ترکیه و افزایش نفوذ آن با چالش‌های بزرگی برای حفظ دستاورد کلان خود در قالب این حکومت روبرو هستند.

با شروع حملات هیات تحریرالشام تا سقوط دمشق، گروه «ارتش ملی سوریه» نزدیک به ترکیه حمله به نیروهای قسد (غالبا کردی) در تل رفعت را آغاز کرد. پس از سیطره بر این شهر، منبج و مناطقی در دیر الزور و الرقه، اکنون نگاه‌ها به سمت کوبانی است که از اهمیتی ویژه و سمبلیک برای کردها برخوردار است.

ارتش ترکیه نیز تجهیزات و نیروهای خود را به مرز گسیل داشته و وزارت دفاع این کشور پنجشنبه گذشته بر خلع سلاح نیروهای کُردی تاکید کرد. 

در عین حال، هم گویا مذاکراتی میان حکومت خومختار کُردی و دمشق از یک سو و همچنین آمریکا و ترکیه از سوی دیگر برای یافتن راه‌حلی در جریان است که به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در هفته گذشته به آتش‌بسی اعلام نشده تا پایان هفته ختم شد و اکنون تلاش این است که تمدید شود.

ترکیه شرایط کنونی را بهترین فرصت برای پایان دادن به تشکیلات خوگردان کُردی در سوریه می‌داند و ظاهرا برای تحقق هدف پیشگفته دو راهکار نظامی و سیاسی را در نظر دارد. اما راهکار نظامی گسترده پس از سقوط اسد به دلایلی آنگونه که شاید ترکیه می‌‎خواست پیش نرفت؛ به این معنا که سریعا به حکومت کُردی نیز پایان داده شود. علت آن هم به پیچیده بودن وضعیت کل سوریه و اولویت‌های آن برمی‌گردد.

احتمالا خود هیئت تحریرالشام و احمدالشرع که تمام تمرکز خود را بر اعتمادسازی داخلی و خارجی قرار داده‌اند، نمی‌خواهند که این راهبرد قربانی جنگی پرهزینه در شمال سوریه شود و آن را دستکم فعلا اولویت خود نمی‌دانند. در همین حال نیز هم اکنون که مسؤولیت سوریه به نوعی به گردن ترکیه است و آینده نفوذ منطقه‌ای آن با میزان موفقیت و یا شکست متحدان آنکارا در ایجاد نظام سیاسی جدید و عبور از این مرحله حساس و دشوار گره خورده است، نمی‌خواهد این دستاورد کلان ژئوپلیتیک را با خلط اولویت‌ها از دست دهد.

از این رو، به احتمال زیاد ترکیه فعلا می‌خواهد با فشار و تهدیدهای نظامی و احتمالا با حملاتی موردی چه علیه کوبانی چه مناطقی دیگر، تدریجی و حساب شده پیش برود، اما در عین حال هم نگران این است که به مرور زمان موجودیت حکومتی کُردها به یک واقعیت در سوریه جدید تبدیل شود.

تحت فشار نظامی، گویا ترکیه راهبرد سیاسی چهار مرحله‌ای را در مذاکرات دنبال می‌کند که به نوشته روزنامه حریت، گام اول آن خروج «نیروهای کُردی غیرسوری» از سوریه است که قبلا به قسد و «ی‌پ‌گ» پیوسته‌اند.

مرحله دوم نیز خروج «رهبران سوری و غیرسوری» یگان‌های مدافع خلق از سوریه، مرحله سوم هم خلع سلاح کامل و مرحله چهارم نیز به نوشته این روزنامه مشارکت جامعه کردی در قدرت جدید حاکم در سوریه است. اینجا به نظر می‌رسد که آنکارا با پایان دادن به سلطه سرزمینی متحدان پ.ک.ک به دنبال تقویت حضور دو «متحد کُردی» خود یعنی «شورای ملی کردی» و "جمعیت کردهای مستقل» و مشارکت آن‌ها در حکومت جدید سوریه است.

آن گونه که پیداست غرب هم با کلیات طرح ترکیه مشکلی ندارد؛ اما در جزئیات اختلاف نظر دارند. غرب به دنبال ادغام نیروهای کُردی در ارتش آینده سوریه هستند که در این صورت حضور آن‌ها در  آینده در منطقه کُردی هم در چارچوبی ملی و تحت عنوان نیروهای ارتش و نه نیروهای حکومتی خودمختار تعریف شود که می‌توان آن را شکلی فروتر و ضعیف‌تر از فدرالیسم پنداشت.

اظهارات وزیر خارجه آلمان درباره «ضرورت» خلع سلاح نيروهای کُردی و ادغام آنها در ارتش سوریه در این چارچوب می‌گنجد. ناگفته هم نماند که احمدالشرع نیز اخیرا ضمن دفاع از کردها اما گفته است که اجازه نخواهند داد هیچ نیروی مسلحی خارج از ارتش وجود داشته باشد.

اما آمریکا هم تاکنون حضور نظامیان خود در سوریه را در قالب «مقابله با داعش» و نه حمایت از «متحد» کُردی و تداوم کیان شبه مستقل آن‌ها تعریف کرده است. فعلا مشخص نیست که ترامپ چه سیاستی در قبال این حضور اتخاذ خواهد کرد؛ اما روشن است که آمریکا به ویژه ترامپ قصد سرشاخ شدن با ترکیه در این پرونده را ندارد. فعلا آنچه برای آمریکا در سوریه اهمیت و اولویت دارد، تاثیرگذاری بر جهت‌گیری نظام نوپای آن در قبال اسرائیل است.

با وجود شرحی که رفت، آینده حکومت کُردی در سوریه به شرایط امنیتی این کشور بستگی دارد که اگر به این شکل رو به ثبات حرکت کند، می‌توان گفت احتمالا پروژه پایان این حکومت در مقابل مشارکت کردها در دستگاه حاکمه جدید و ارتش دنبال شود، اما اگر به هر دلیل در آینده بی‌ثباتی گسترده‌ای رخ دهد، احتمالا ی‌پ‌گ بتواند دستکم بخشی از سیطره سرزمینی خود را حفظ کند.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

20 Dec, 06:39


#فوری 


بانک سوالات ارشد اندیشه سیاسی  #صفیارپور


بانک سوالات ارشد گرایش #اندیشه سیاسی  چاپ شد


🔆کنکور ۸۸تا ۱۴۰۳


🔆پاسخ نامه تشریحی

🔆ارجاع دقیق


جهت سفارش کتاب به خانم #میرفتحی مراجعه شود

👇🏼👇🏼

@R_mirfathi

09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

20 Dec, 06:39


:

بانک سوالات ارشد روابط بین الملل #صفیارپور


بانک سوالات ارشد روابط بین الملل کنکور 90 تا 1403 روابط



با پاسخ نامه کاملا تشریحی

و ارجاع دقیق

جهت سفارش کتاب به خانم میرفتحی مراجعه شود
👇👇


👇👇👇

@R_mirfathi


09162424339



🔆کانال تخصصی مشاوره ارشد_دکتری علوم سیاسی

👇👇👇


@politicsman

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

20 Dec, 06:39


#فوری 


بانک سوالات ارشد علوم سیاسی #صفیارپور


بانک سوالات ارشد گرایش #علوم_سیاسی  چاپ شد


🔆کنکور ۸۸تا ۱۴۰۳


🔆پاسخ نامه تشریحی

🔆ارجاع دقیق


جهت سفارش کتاب به خانم #میرفتحی مراجعه شود

👇🏼👇🏼

@R_mirfathi

09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

20 Dec, 06:39


بانک سوالات دکتری علوم سیاسی #صفیارپور






🔆سوالات کنکور دکتری  ۹۰ تا ۱۴۰۳


به همراه سوالات زبان عمومی دکتری


پاسخ نامه تشریحی


ارجاع دقیق


جهت سفارش کتاب به خانم #میرفتحی مراجعه شود



👇👇👇

@R_mirfathi


09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

09 Dec, 16:31


کانال تحلیلی سیاسیون ایران pinned «منابع دکتری علوم سیاسی کانال مشاوره علوم سیاسی 👇👇👇 1_بانک سوالات دکتری صفیارپور 2_اصول جامع صفیارپور 3_اندیشه جامع صفیارپور 4_تطبیقی جامع صفیارپور 5_روش پژوهش جامع صفیارپور 6_ اقتصاد سیاسی جامع صفیارپور 7_مبانی جامع صفیارپور 8_تحولات جامع صفیارپور…»

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

09 Dec, 16:26


منابع دکتری علوم سیاسی کانال مشاوره علوم سیاسی 👇👇👇

1_بانک سوالات دکتری صفیارپور

2_اصول جامع صفیارپور

3_اندیشه جامع صفیارپور

4_تطبیقی جامع صفیارپور

5_روش پژوهش جامع صفیارپور

6_ اقتصاد سیاسی جامع صفیارپور

7_مبانی جامع صفیارپور

8_تحولات جامع صفیارپور

9_سیاست خارجی جامع صفیارپور

10_جامعه شناسی سیاسی جامع صفیارپور

نکته ی خیلی مهم:

با وجود کتاب های جامع هیچ نیازی به مطالعه ی منبع نیس،کتاب های جامع ما ،تمام نکات را پوشش داده است

🔆جهت  سفارش کتاب به خانم #میرفتحی مراجعه شود

👇👇👇

@R_mirfathi

تماس خانم #میرفتحی جهت سفارش کتاب

👇👇
09162424339


کانال تخصصی مشاوره ارشد_دکتری علوم سیاسی

👇👇👇

@politicsman

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

08 Dec, 19:41


🔺درسی دیگر از «متحد روسی»!


#صابر_گل_عنبری


تحولات کنونی سوریه درس‌های راهبردی و متعددی برای همه طرف‌ها و بازیگران منطقه و ملت‌های آن و علی‌الخصوص برخی بازیگران دارد؛ از اهمیت پشتوانه مردمی در بزنگاه‌های تاریخی گرفته تا شناخت دقیق‌تر متحد روسي.

از شروع بحران سوریه، روسیه به عنوان یک قدرت جهانی از نظام حاکم بر این کشور در مقابل معترضان و مخالفان حمایت کرد و به متحدی کلیدی تبدیل شد.

اما اکنون در این حمله و بزنگاه، روسیه پشت متحد سوری خود را خالی کرد. علت اتخاذ این سیاست هم در خوشبینانه‌ترین حالت مشغولیت این کشور به جنگ اوکراین و ضعیف شدن آن است. اما واقعیت این است که این مشغولیت و ضعف هر چقدر هم باشد، به اندازه‌ای نبود که روسیه را فاقد هر گونه اقدام موثری برای حمایت از دولت سوریه کند و چند بمباران هم جز برای خالی نماندن عریضه نبود.

اینجا احتمال بدبینانه این است که روسیه چه با ترکیه چه با ترامپ یا هر دو و بازیگران دیگری ساخت و پاخت کرده است. به فرض صحت این فرضیه، باید منتظر ماند و دید که مسکو در قبال خالی کردن پشت دمشق چه چیزی گرفته است. به هر حال، روسیه اگر هم بده بستانی کرده باشد، منافع خود را ترجیح داده است.
البته این تنها مختص روسیه نیست و آمریکا هم در مواردی مانند افغانستان چنین رفتاری با متحدان خود داشته است.

در این خصوص نیز لاوروف در نشست دیروز وزرای خارجه 8 کشور در دوحه پیرامون اوضاع سوریه قبل از فروپاشی نظام این کشور شرکت نکرد و معاون خود را فرستاد. همین اقدام روسیه، سفر اسد به مسکو  قبل از شروع حمله مخالفان، اظهارات لاوروف بعد از سقوط اسد و تداوم فعالیت سفارتخانه آن نیز ابهامات درباره نقش آن را بیشتر می‌کند.

اما در کل اگر هم هیچ تبانی در کار نباشد، رویکرد روسیه بار دیگر نشان داد که این کشور متحد روزهای سخت با هیچ طرفی نیست و تا زمانی دوست است که منافعش تامین شود و اگر پای منافعی فراتر از آن در میان باشد یا منافعش در خطر بیفتد، با همین سرعت عقب می‌کشد.

اکنون این پرسش مطرح است که اساسا برنامه و راهبرد اصلی روسیه در این سال‌‎ها در سوریه چه بود؟ صرفا حضور در شرق دریای مدیترانه و لاذقیه؟ یا ماموریت دیگری هم داشته است و آن هم ایجاد چتری حمایتی برای اسرائیل در سوریه که در این 13 سال بحران، آسمان این کشور را به آن واگذار کرده بود و دقیقا از این حملات در سوریه بود که ادراک اسرائیل درباره ایران رفته‌رفته تغییر کرد.

اکنون باید دید روسیه در آینده سوریه چه نقشی خواهد داشت؟ آیا در همان لاذقیه خواهد ماند؟ در روزها، هفته‌ها و ماه‌های آتی می‌توان تا حدودی به پاسخی برای پرسش‌ها رسید.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

07 Dec, 15:33


🔺دمشق در آستانه سقوط؟!

صابر_گل_عنبری

گروه‌های مسلح در سوریه امروز با پیش‌روی چشمگیر در جنوب و سیطره بر درعا و سویدا و مناطق مهم دیگری و دور زدن حمص تقریبا به 10 کیلومتری دروازه جنوبی دمشق رسیده و از شمال، جنوب و تقریبا شرق در حال تنگ کردن حلقه محاصره پایتخت سوریه هستند. منابعی نیز از ورود نیروهای مخالفان به شهر حمص خبر می‌دهند.

در همین حال با تداوم پیشروی گروه‌های مسلح نیز خبر می‌رسد که در مناطقی  مانند معضمه‌الشام در حومه دمشق معترضان به خیابان آمده و دست به تظاهرات علیه دولت سوریه زده‌اند. همچنین بنا به اعلام دولت عراق، 2 هزار نیروی نظامی ارتش سوریه با تجهیزات نظامی خود به اراضی عراقی فرار کرده‌اند.

آنچه امروز نیز این پیش‌روی‌ها را تسهیل کرد، فروپاشی گسترده‌تر خطوط دفاعی ارتش سوریه و فرار نیروهای آن در محورهای مختلف است.

در حالی که دمشق در آستانه سقوط قرار گرفته است امروز نشست وزرای خارجه عضو فرایند آستانه در دوحه برگزار شد و سه کشور درباره گفتگو میان دولت سوریه و مخالفان به توافق رسیدند؛ گفتگویی که یک طرف آن در حال سقوط است و طرف دیگر نیز تمام توان خود را تا سرنگونی نظام سوریه بر میدان گذاشته و بسیار بعید است که در این شرایط با گفتگو موافقت کند؛ مادامی که به این شکل سوار بر اسب مراد خود شده و برای حذف طرف رسمی می‌تازد.

اگر هم فرضا گفتگویی شکل بگیرد، بستگی به میزان مقاومت دمشق دارد؛ به نحوی که تصرف آن به امری زمان‌بر تبدیل شود؛ اما در سایه وضعیت ارتش سوریه و تسلیم و فرار تعداد زیادی از عناصر آن و ... بعید است که نظام سوریه در دمشق هم بتواند برای مدت زمان زیادی در برابر حملات مخالفان دوام بیاورد.

اما با سقوط دمشق و نظام سوریه، دیگر کلیت مسار آستانه سالبه به انتفاء موضوع خواهد بود و موضوعیت خود را از دست می‌دهد. کما این که چون ایران در صورت سقوط نظام حاکم، دیگر متحدی در میدان سوریه ندارد، اگر هم در آینده گفتگویی درباره سوریه و آینده نظام سیاسی آن تشکیل شود، به عنوان زیاد آن گفتگو در فرمت دیگری و بین‌المللی خواهد بود و بعید است که تهران فرصت حضور فعالی در آن داشته باشد.

آنچه در این میان قابل توجه و تامل است، پیوست‌های مهم مهاجمان است؛ چه رسانه‌ای چه اقتصادی چه اداری و مدیریتی و غیره. ابعاد پیوست رسانه‌ا‌ی در دو بعد داخلی و خارجی تقریبا در این چند روز روشن شده است، اما در دیگر پیوست‌های اقتصادی و مدیریتی نیز به عنوان مثال پس از سیطره بر شهر و منطقه‌ای تیمی برای مدیریت آن مستقر می‌شود و با فراخواندن همان کارکنان قبلی تلاش می‌کند که خدمات اساسی بهبود پیدا کند. در این راستا نیز در شهرهای حلب و حماه به دنبال حل بحران برق هستند.

همین خود نشان می‌دهد که حمله شروع شده از 27 نوامبر گذشته تاکنون با برنامه‌ریزی کامل و جامعی صورت گرفته و چنین برنامه‌ریزی نیز از توان این گروه‌ها خارج است و همین پیوست‌ها حداقل بیانگر نقش گسترده ترکیه در طرح‌ریزی  است.

اکنون باید دید در دمشق چه اتفاقی می‌افتد و بعد از سقوط احتمالی، پرسش کانونی درباره آینده سوریه و تاثیر آن بر نظم خاورمیانه با توجه به ابعاد منطقه‌ای آن ‌خواهد بود.
با این حال این پرسش همچنان مطرح خواهد بود که پشت تحولات کنونی سوریه چه زد و بندی و میان چه طرف‌هایی صورت گرفته است.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

07 Dec, 12:21


🌎 رمزگشایی از بحران سوریه

دکتر سید قائم موسوی
دکتر اسفندیار خدایی

🌿 پیشروی سریع و آسان تحریرالشام و تسلیم شهرهای مهم سوریه، مایه تعجب و غافلگیری است. آنچه بر این کشور می‌گذرد تک‌عاملی نیست و دفعتا رخ نداده. عوامل متعدد داخلی و خارجی زمینه‌ساز اتفاقات امروز بوده‌اند.

🌿 پس از اعتراضات بهار عربی ۲۰۱۱ و سپس شورش و جنگ داخلی، دولت سوریه به اتکای اقلیت ۱۲ درصدی شیعیان علوی و با حمایت روسیه و جمهوری اسلامی ایران تاکنون دوام آورده است.  شکافهای عمیق قومی و مذهبی و فقدان دولت مرکزی فراگیر و بن‌بست سیاسی، زمینه را برای نفوذ و دخالت قدرتهای خارجی و تروریستهای القاعده و داعش فراهم ساخت و سوریه را جولانگاه قدرتهای مختلف کرده است.

🌿 بشار اسد در جنگ داخلی به پشتوانه ایران و روسیه و به لطف اختلافات عمیق قومی و مذهبی گروههای مخالف، توانسته همچنان بر بخشی از این کشور حکومت کند اما هیچ وقت نتوانسته اقتدار پیشین خود را بازیابد یا راه‌حل مطمئنی برای جذب بخشی از مخالفان و حفظ وحدت سوریه ارائه دهد و کشور را از بن‌بست نجات دهد.

🌿 متحدان اسد یعنی روسیه و ایران هم هیچ کمکی برای خروج از این بن‌بست نکردند و اکثریت هشتاد درصدی مردم سوریه در بحران جدال بین دولت اسد و قدرتهای خارجی و تروریستهای القاعده و داعش و النصره، گرفتار و بلاتکلیف مانده‌اند.

🌿 سیستم حکومت بشار اسد یک نظام اهل تعامل با مردم سوریه نیست و در سمت درست تاریخ نایستاده. در خارج نیز منافع متعارض کشورهای منطقه (ترکیه، روسیه، اسرائیل، آمریکا و جمهوری اسلامی) بستر پیچیده و‌ متداخلی را برای سوریه ایجاد کرده است.

🌿 از قضای روزگار، امروز متحدان اسد یعنی ایران، روسیه و حزب‌الله لبنان هرکدام درگیر جنگهای مربوط به خویشند. روسیه در اوکراین گرفتار و تضعیف شده و قدرت نظامی ایران و حزب‌الله در جنگ با اسرائیل متمرکز و مصروف شده است.

🌿 امروز ترکیه یعنی بزرگترین و قدرتمندترین همسایه سوریه با استفاده از فرصت، بن‌بست موجود دولت سوریه و مشغولیت متحدان سوریه با تجهیز و حمایت جبهه تحریرالشام نقش اساسی در پیشروی آنها دارد. اردوغان مدعی است، اسد تن به مذاکره و‌ مصالحه نداده و مسئول بن‌بست موجود است و تاوان خیره سری‌اش را پرداخت می‌کند.

🌿 نوعثمانی‌گری اردوغان با استفاده از فرصت تضعیف حزب‌الله و محور مقاومت؛ بعلاوه گشودن جبهه‌ی جدیدی توسط غرب در راستای تضعیف روسیه در جنگ اوکراین، مهمترین علت خارجی در جنگ سوریه است.

🌿 اسرائیل و حامیان او نیز بحران موجود سوریه را فرصتی برای حذف سوریه از محور مقاومت و محاصره و قطع ارتباط حزب‌الله با ایران می‌دانند. و منافع خود را در تداوم این بحران و سرشاخ شدن ایران و ترکیه و تضعیف قدرتهای منطقه و سوریه و حزب‌الله می‌بینند.

🌿 سالها فاصله‌ی سیستم حکومت اسد و مردم، بعلاوه تغییر ادبیات، اصلاح گفتمان و رفتار تحریرالشام در پیشروی بدون دردسر کنونی تاثیر زیادی داشته است. بخشی از مردم و ارتش سوریه خسته از بن‌بست و تجزیه کشور، به تحریرالشام دل بسته‌اند و به اصلاحات جولانی و شعار الیوم یوم‌المرحمه او امیدوارند.

🌿 حمایت فیزیکی و میدانی برای حمایت از سیستم اسد، احتمالاً بی‌فایده باشد مگر آنکه پاسخی امیدبخش برای بحران و بن‌بست موجود ارائه شود. دیپلماسی باید به دنبال این پاسخ باشد.

🌿 جمهوری اسلامی بنا به علل مختلفی از جمله روی کارآمدن ترامپ، مشکلات عدیده‌ی اقتصادی، ملاحظه‌ی امنیت نیروهای اعزامی به سوریه بخصوص با توجه به شیطنت اسرائیل، عدم اعتماد به هم پیمانی روسیه و زمین‌گیر شدن در آنجا {بویژه اینکه به نظر می رسد ارتش سوریه عامدانه نمی‌جنگد}، امکان درگیری با کشورهای منطقه (اردوغان به صورت رسمی از معارضان مسلح سوری حمایت کرد) و از همه مهمتر عدم تحلیل و تضعیف توانش برای تصیماتی در زمینه قیمت بنزین و اتفاقاتِ آینده؛ احتمالاً فراتر از فعالیت‌های دیپلماتیک، اقدامی نخواهد کرد.

🌿 صراحت و سرسختی مقتدی صدر در مخالفت با ورود نیروهای عراقی به جنگ سوریه و بی‌میلی سکولارهای دولت عراق، شرایط دولت اسد را به شدت شکننده کرده و احتمال سقوط او را جدی ساخته. اما مسئله مهمتر این است که نه معارضان اسلام‌گرای تحریرالشام، نه دولت اسد و نه هیچکدام از بازیگران خارجی مثل ترکیه، روسیه، اسرائیل و... طبیعتاً منافع ملی سوریه را در نظر ندارند.

🌿 شباهت اوضاع امروز سوریه و افغانستان حیرت‌انگیز است. دولت سکولار افغانستان هم هیچ وقت نتوانست بر تمام افغانستان مسلط شود و اعتماد افغانها را جلب کند. با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، عرصه برای بازگشت طالبان فراهم شد. در سوریه هم ایران، عراق، حزب‌الله و روسیه هرکدام درگیر جنگ خویشند. اوضاع سوریه با وجود این همه بازیگر که ذکر شد بعلاوه اسرائیل، آمریکا، اوکراین و اروپا و کشورهای عربی بسیار پیچیده‌تر است.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

06 Dec, 11:05


🔺پس از حماه و سرنوشت دمشق!

با سقوط حماه، تصرف شهر حمص کار دشواری نیست و با گرفتن این شهر نیز، گروه‌های مسلح تنها دو ساعت با دمشق  فاصله خواهند داشت.

البته باید دید بعد از سیطره احتمالی بر حمص با تصرف غرب آن، قصیر و بسط نفوذ در قلمون به محاصره سواحل سوریه اقدام خواهند کرد و سپس به سمت دمشق می‌روند یا قبل از آن به سمت پایتخت حرکت خواهند کرد.

در چنین وضعیتی، بازپس‌گیری این شهرها در سایه فروپاشی خطوط دفاعی ارتش سوریه و افتادن تجهیزات گسترده نطامی به دست گروه‌های مهاجم و کمبود شدید جنگ‌افزار بسیار مشکل خواهد بود.

اینجا سه سناریو محتمل است:
نخست حرکت به سمت دمشق و تصرف آن و خروج بشار اسد رئیس جمهور سوریه از کشور

سناریوی دوم کودتای نظامی در دمشق و توقف حمله مخالفان و شکل‌گیری گفتگو میان دو طرف. این هم به احتمال زیاد محصول معامله بازیگران خارجی خواهد بود.

سناریوی سوم نیز توافق بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی برای توقف حمله در دروازه‌های دمشق و شروع گفتگوها برای ترسیم آینده سیاسی سوریه و تشکیل نظامی جدید

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

05 Dec, 09:03


چرا سوریه برای روسیه مهم است؟

سایت آتلانتیک در مقاله‌ای می‌گوید سوریه برای مسکو اهمیت بسزایی دارد و جنگ اوکراین خللی در حمایت آن ایجاد نمی‌کند. سوریه فقط یک پایگاه نظامی برای روسیه نیست بلکه سنگ بنایی برای داشتن موقعیت قدرت بزرگ است.

«نیکول گراجوسکی» در مقاله‌ای که در سایت تحلیلی آتلانتیک منتشر شد نوشت: نیرو‌های شورشی (تروریستی) روز شنبه به حلب حمله کردند و مرکز شهر را در یک حمله برق آسا سه روزه به تصرف خود درآوردند که به نظر می‌رسید کاهش تسلط مسکو بر سوریه را نشان می‌دهد. اما تعهد روسیه به سوریه عملاً تزلزل نکرده و روسیه واقعاً منحرف نشده است. 

پیشروی شورشیان سوریه به رهبری گروه حیات تحریر الشام (HTS)، نشان دهنده تنزل توجه روسیه نیست. روسیه نه تنها به خروج از سوریه فکر نمی‌کند، بلکه به نظر می‌رسد آماده است تا سرمایه گذاری خود را در آنجا دو برابر کند، حتی اگر مجبور باشد برای این کار به نیرو‌های مورد حمایت ایران و همکاری قدرت‌های منطقه‌ای تکیه کند.

سوریه برای مسکو مهم است، زیرا مداخله در آنجا در سال ۲۰۱۵ به پوتین اجازه داد تا روایت افول روسیه را که از زمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به وجود آمده بود، تغییر دهد. روسیه دیگر کشوری نخواهد بود که «باراک اوباما» آن را به عنوان یک قدرت منطقه‌ای رو به زوال رد می‌کرد - بلکه حامی حکومت اسد بوده و به این ترتیب، کتاب نفوذ در خاورمیانه را بازنویسی می‌کند. 

🌿 مداخلات شرق تحت رهبری آمریکا، مانند حمله به عراق و کارزار ناتو در لیبی این دولت‌ها را متلاشی نموده و هرج و مرج ایجاد کرد. مداخله روسیه نتیجه معکوس خواهد داشت و حاکمیت و نظم منطقه‌ای سوریه را حفظ خواهد کرد.
برای درک موقعیت نظامی روسیه در سوریه، باید گفت زمانی که مسکو برای اولین بار در سپتامبر ۲۰۱۵ در آنجا مداخله کرد، این کار را با ردپایی شگفت‌آور و برنامه‌ای بلندمدت برای مدرن‌سازی و تقویت ارتش سوریه انجام داد. مسکو تنها ۲۵۰۰ تا ۴۵۰۰ پرسنل را به سوریه اعزام کرد که بر نیروی هوایی، پدافند هوایی و نیرو‌های ویژه تمرکز داشتند، در حالی که برای تامین نیروی زمینی به ایران و نیرو‌های نیابتی آن متکی بود.
نیروی هوایی روسیه که از پایگاه هوایی حمیمیم اقدام می‌کرد، از عملیات زمینی پشتیبانی می‌کرد. بمب افکن‌های دوربرد در روسیه به همراه موشک‌های کروز ناو‌های جنگی روسیه در دریای مدیترانه، مواضعی را در عمق سوریه هدف قرار دادند. مسکو همچنین سیستم‌های دفاع هوایی پیشرفته از جمله S-۴۰۰s، S-۳۰۰s را همراه با قابلیت‌های جنگ الکترونیکی ارائه کرد.

🌿 مسکو تعدادی یگان‌های عملیات ویژه، پلیس نظامی، مستشاران و تیم‌های توپخانه را به سوریه فرستاد. اما برای بازپس گیری قلمرو از شورشیان، تقریباً به طور کامل به شبکه‌ای از نیرو‌های تحت حمایت ایران، از جمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، یگان‌های حشد الشعبی عراق، فاطمیون افغان، زینبیون پاکستان و حزب الله متکی بود.

🌿 در نهایت کرملین به دنبال آن بود که ارتش عربی سوریه (SAA) را به یک نیروی جنگی حرفه‌ای تبدیل کند که بتواند به طور مستقل امنیت حکومت اسد را تامین کند و بنابراین منابع را برای نوسازی ساختار‌های فرماندهی ارتش عربی سوریه، بهبود هماهنگی میدان نبرد و تجهیز واحد‌ها به تسلیحات پیشرفته روسی اختصاص داد.

🌿 به نظر می‌رسد رویکرد روسیه در خصوص سوریه پایدار باشد، زیرا در سال ۲۰۲۲ با آغاز جنگ اوکراین حضور نظامی خود در سوریه را تنظیم کرد. مسکو تعدادی هواپیما و یک سامانه پدافند هوایی اس-۳۰۰ را در اوکراین مستقر کرد، اما پایگاه هوایی حمیمیم همچنان فعال بود. مهمتر از آن، کرملین حضور حداقلی خود را در زمین کاهش داد و بیشتر از قبل به نیرو‌های تحت حمایت ایران تکیه کرد و برخی از پست‌های فرماندهی خود را به آنها منتقل کرد.

🌿 هنگامی که گروه تحریر الشام برای اولین بار به حلب حمله کرد، سرعت و غافلگیری پیشروی، زمان مناسبی را برای مسکو برای هماهنگی با نیرو‌های زمینی یا سازماندهی پشتیبانی هوایی موثر در مقیاس مورد نیاز برای مقابله با چنین حمله بزرگی باقی نگذاشت.

🌿 با این حال این موضوع روسیه را از سوریه خارج نمی‌کند. این کشور قبلاً از سوریه برای بازسازی نفوذ خود در خاورمیانه استفاده کرده است و خود را به عنوان یک میانجی اساسی در میان ایران، ترکیه، کشور‌های خلیج فارس، ایالات متحده و اسرائیل قرار داده است. مسکو همچنین قرارداد‌های اقتصادی را برای بازسازی سوریه تضمین کرده است.

🌿 روسیه احتمالا سعی خواهد کرد با ترکیه که از برخی از گروه‌های شورشی (تروریستی) حمایت می‌کند، مذاکره کند. از روز شنبه، مسکو به طور نامشخصی از انتقاد از ترکیه به خاطر فعالیت‌های شورشیان اجتناب کرده است. این امر نشان می‌دهد که روسیه در حال آماده‌سازی یک ابتکار دیپلماتیک است – شاید ابتکاری که به روسیه اجازه می‌دهد

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

01 Dec, 11:03


🌎 سریع‌القلم: اگر روئسای دانشگاه‌ها از سوی اساتید انتخاب شوند به جایگاه کشورهای توسعه یافته رسیده‌ایم

🌿 محمود سریع القلم استاد دانشگاه شهید بهشتی در نخستین همایش چشم‌انداز صنعت ساختمان تاکید کرد «مسائل اقتصادی» در چسبندگی میان مردم و حکومت نقش اساسی دارند. او همچنین بر نقش مهم بخش خصوصی در توسعه تاکید کرد و گفت کشوری که بخش خصوصی را قبول دارد، نوآوری دارد. ۹۵ درصد آنچه که می‌گوییم و عمل می‌کنیم، در ناخودآگاه ما هست.

🌿 اگر دولت و حاکمیت بخواهند در جامعه تعلق خاطر انجام دهند چه کارهایی باید انجام دهند؟ دو نویسنده یک عمر مطالعه کردند که چطور چسبندگی بین جامعه و حکومت و دولت و حکومت ایجاد شود؟

🌿 «مسائل اقتصادی» در چسبندگی بین مردم و حکومت نقش اساسی دارند، در شرایطی این اتفاق می‌افتد که دولت و حکومت نگران تعامل با محیط بین‌الملل نباشند و اولویت رشد و توسعه اقتصادی باشد. آنجلا مرکل بعد از بحران ۲۰۰۸ به سندیکاهای کارگری گفت انتظار افزایش دستمزد را نداشته باشید و به بخش خصوصی گفت کسی را اخراج نکنید. سال ۱۹۱۲ رئیس جمهور آمریکا اتاق بازرگانی را تشکیل داد و به بخش خصوصی گفت شما به منِ دولت بگویید که برای شما چه کنم؟ همین اتاق بازرگانی آمریکا ۸۰۰ ملاقات بین دولت و کنگره آمریکا فقط در سال ۲۰۲۳ برگزار کرده است.

🌿 سریع‌القلم ضمن تاکید بر نقش بخش خصوصی در نوآوری گفت: « افکار اگر عوض نشود، هیچ چیزی عوض نمی‌شود. اگر بتوانیم فکر را عوض کنیم، تصمیم‌ها را هم می‌توانیم تغییر دهیم.  ۲۶ درصد GDP دنیا را آمریکا، ۱۷ درصد در اختیار چین، و ۱۷ درصد در اختیار اروپا است، خاورمیانه‌‌ فقط ۳ درصد از GDP دنیا را به خود اختصاص داده است.

🌿 در ایران اگر روسای دانشگاه‌ها از سوی اساتید انتخاب شوند می‌توانیم بگوییم به جایگاه کشورهای توسعه یافته در حوزه فناوری می‌رسیم. در ایران روسای دانشگاه در خدمت افراد خارج از دانشگاه هستند.

🌿 این استاد دانشگاه با نقل قولی از مک آفی درباره دست و پاگیر بودن قوانین در مسیر رشد و توسعه اعلام کرد: «در چین قبل از ۱۹۸۰ همه چیز دولت بود. تا اینکه افرادی می‌آیند و می‌گویند پنجره‌ها را باز کنید و اجازه دهید بخش خصوصی فعال شود. همین چند هفته پیش دولت چین اعتبار ۴۲ میلیارد دلاری در اختیار دولت‌های محلی گذاشت تا آپارتمان‌های خالی را بخرد و برای رونق صنعت یه این شکل مداخله کند.

🌿 دخالت دولت در قیمت‌گذاری، نوسانات ارز، دستورالعمل‌های ناپایدار، ورود بانک‌ها به صنعت، عدم امکان برنامه‌ریزی درازمدت برای بخش خصوصی، تعدد مراکز تصمیم‌گیری، هزینه‌های تبادل و تجارت و غیرقابل پیش‌بینی بودن سیاست خارجی مجموعه‌ای از عواملی است که بخش خصوصی به عنوان موانع پیش‌رو عنوان می‌کند.»

🌿 او بار دیگر بر اهمیت نقش بخش خصوصی در کاهش ناترازی در کشور تاکید کرد و گفت : « بخش خصوصی ایران دستور کار سیاسی ندارد بلکه در پی روان‌سازی فعالیت اقتصادی است.  تصمیم‌سازی مشترک دولت و بخش خصوصی به نفع کشور است. این یک تصمیم در بالاترین سطح کشور است. محول کردن آن به بدنه دستگاه‌های اجرایی و وزارتخانه‌ها جواب نخواهد داد. ما در ایران با استدلال و آمار تغییر می‌کنیم یا با بحران‌ها؟  تجربه نشان داده ما با بحران‌ها تغییر می‌کنیم.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

30 Nov, 12:23


🌎 ناگهان سقوط سهمگین حلب

صابر گل‌عنبری

🌿 شمال سوریه از چهارشنبه پیش شاهد حمله و پیشروی گسترده گروه‌های مخالف در منطقه حلب و حومه شرقی ادلب است. این حمله سنگین با تجهیزات پیشرفته امری برنامه‌ریزی شده از ماه‌ها قبل با ابعادی منطقه‌ای و بین‌المللی و تاثیرگذار بر نظم منطقه به نظر می‌رسد.

🌿 گروه‌های مهاجم تا رسیدن  به حلب با مقاومت خاصی مواجه نبودند و امروز جمعه پس از کنترل حومه غربی حلب در حال ورود به محلات شهر هستند. هدف از این عملیات نیز سیطره دوباره بر مناطقی در استان حلب، حماه و ادلب و غیره و همچنین بازگرداندن یک میلیون آواره سوری ساکن این مناطق عنوان شده است. اما بعید است که به این اهداف بسنده شود و به قول برخی محافل مخالفان از مهم‌ترین اهداف خارج کردن نیروهای ایرانی و متحدان آن از سوریه است.

🌿 این حمله جدا از عوامل داخلی آن در امتداد جنگ داخلی در سوریه از 2011، به دو عامل خارجی نیز باز می‌گردد؛ نخست مشغولیت حزب‌الله در جنگ لبنان و کاهش حضور آن و نفوذ عملیاتی ایران در سوریه، درگیر بودن روسیه در جنگ اوکراین و شدت گرفتن بحران اقتصادی در مناطق تحت کنترل نظام و تاثیر آن بر کاهش اراده جنگیدن در ارتش.

🌿 عامل دوم «احتمالا» وجود توافقی بین‌المللی برای تنگ کردن عرصه برای حضور نظامی ایران و متحدانش در سوریه و پایان دادن به آن است. در این باره گویا خواسته یا ناخواسته تلاقی منافع میان آمریکا، اسرائیل، ترکیه و روسیه در سوریه شکل گرفته است.

🌿 در شرایط کنونی امکان تبانی میان آمریکایِ بایدن و روسیه وجود ندارد، اما وجود توافقی در این خصوص میان روسیه و اسرائیل از یک سو و میان ترکیه و روسیه از دیگر سو بعید نیست.

🌿 موضع روسیه در مقابله با عملیات مخالفان سوری مثل گذشته نیست و بعید هم است که عامل آن صرفا درگیر شدن در جنگ اوکراین باشد. حملات هوایی روسیه برای توقف پیشروی مهاجمان دیرهنگام و «تا این لحظه» ضعیف بوده است. آنچه شک و تردید درباره نقش روسیه در این برنامه احتمالی منطقه‌ای و بین‌المللی را بیشتر می‌کند، عقب نشینی نیروهایش از تل رفعت در شمال حلب و منطقه معصران در شرق ادلب است.

🌿 اظهارات امروز سخنگوی کرملین فاقد قاطعیتی در قبال حملات مخالفان است. وی ضمن بیان این که این حمله نقض حاکمیت سوریه است و از حمایت کشورش از برقراری امنیت در این منطقه خبر داد، با دعوت از نظام سوریه برای باز پس‌گیری منطقه حلب به نوعی توپ را به زمین آن انداخت؛ در حالی که اگر ارتش سوریه به تنهایی قادر به این کار بود، به این سرعت و بدون مقاومت خاصی،  این منطقه سقوط نمی‌کرد.

🌿 روسیه در ماه‌های اخیر از دو طرف تحت فشار بود؛ یکی ترکیه که تلاش داشت به دولت سوریه نزدیک و دیداری میان اردوغان و اسد برگزار شود، اما با مخالفت اسد به پشتیبانی ایران این اتفاق نیفتاد و روسیه هم نتوانست در این باره کاری کند و نگران نزدیکی بیشتر دمشق و تهران است.

🌿 طرف دیگر اسرائیل است که در کنار حملات روزانه خود به سوریه و تهدیدها برای ترور بشار اسد به روسیه نیز فشار می‌‎آورد که او را برای دور شدن کامل از ایران متقاعد کند. یکی از اهداف سفر اخیر ران درمر وزیر امور راهبردی اسرائیل به روسیه نیز همین بود.

🌿 سفر دیروز اسد هم به مسکو به دور از این تحرکات نیست. وی در طول یکسال اخیر با سکوت خاصی در قبال جنگ غزه و لبنان تلاش داشت که کج‌دار و مریز از این فشارها عبور کند، اما به نظر می‌رسد که آنچه امروز از او خواسته می‌شود، اعلام جدایی  کامل از ایران است. اکنون وی در برابر دو راهی سرنوشت‎سازی است و تحولات حلب و ادلب نیز فشارها را مضاعف می‌کند. در نهایت احتمال ترور او یا کنارگذاشتن بیشتر از قبل است.

🌿 این تحولات موجب کاهش نفوذ روسیه در سوریه نمی‌شود؛ به این علت که صحنه‌گردانان اصلی سیاست در سوریه بازیگران خارجی هستند نه دولت آن و نه مخالفانش. از این رو، اگر مسکو پشت پرده و جداگانه با ترکیه و اسرائیل در سوریه بسته باشد، در آینده به عنوان تنها متحد دمشق بدون حضور قوی رقیب ایرانی نقش‌آفرینی بیشتری می‌تواند داشته باشد.

🌿 با بازگشت ترامپ، احتمال تلاش برای وجه المصالحه قرار دادن حضور ایران در سوریه بیشتر می‌شود. اگر قبلا منطقه نگران اتحاد چهارگانه ترامپ، نتانیاهو، بن سلمان و بن زاید بود، «احتمالا» در آینده شاهد مثلث ترامپ، پوتین و نتانیاهو باشد.

🌿  آنچه بیان شد، خوانشی اولیه بنا بر برخی نشانه‌هاست و برای شناخت بهتر موضع واقعی روسیه باید دید در روزهای آتی چگونه عمل خواهد کرد. ناگفته هم نماند که ترکیه چه چراغ سبزی برای این حمله نشان داده باشد چه موافقت، هدفش صرفا انتقام‌گیری از اسد به علت مواضع اخیرش نیست، بلکه هدف دیگر احتمالا تدارک تحرکی علیه حکومت خودگردان کُردی در آینده‌ای نه چندان دور باشد و چه بسا خروج نیروهای روسیه از تل رفعت پیش‌درآمدی برای آن باشد.




https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

29 Nov, 05:37


🌎 حزب دموکرات پشت طبقه کارگر را خالی کرد؟

🔹 بررسی تحلیل سندرز از شکست دموکرات‌ها در انتخابات

مجید شیعه علی

🌿 برنی سندرز از رهبران چپ‌گرای حزب دموکرات ایالات متحده پس از شکست این حزب در انتخابات اخیر ریاست جمهوری این کشور، در یک موضع‌گیری جنجالی مطرح کرد: «شکست حزب دموکرات که طبقه کارگر را رها کرده بود نباید برای کسی مایه شگفتی شود چرا که حالا این قشر کارگر بود که به آنها پشت کرد.» او معتقد است دموکرات‌ها نتوانسته‌اند به خوبی مطالبات پایگاه اجتماعی طبقاتی خود را نمایندگی کنند و رای طبقه کارگر که بطور سنتی به سبد دموکرات‌ها که وعده بازتوزیع اقتصادی بیشتر می‌دهند می‌رفته، حالا دارد به سبد جمهوری‌خواه‌های محافظه‌کار می‌رود. به نظر می‌رسد بنابراین استدلال، سندرز انتظار دارد دموکرات‌ها بر بازتوزیع اقتصادی و‌ حمایت از اقشار ضعیف بیشتر تاکید کند. اما این نگاه تا چه میزان می‌تواند درست باشد.

📌به نظر می‌رسد بر خلاف نگاه آقای سندرز، این مسئله بیش از یک اشتباه تاکتیکی کوتاه مدت حزب دموکرات ایالات متحد است. رونالد اینگلهارت در کتاب جدیدش با عنوان «انقلاب فرهنگی» به یک تغییر اساسی در علل رای‌‌دهی مردم در جوامع توسعه‌یافته اشاره می‌کند. در یک بررسی گسترده مواضع احزاب سیاسی اروپایی، به نظر می‌رسد در چند دهه اخیر مسائل غیراقتصادی نسبت به مسائل اقتصادی بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است.

📌فرانسیس فوکویاما در مقاله خود در سال ۲۰۲۰ به بررسی تغییرات سیاسی در سطح جهانی در طی سه دهه گذشته پرداخته و بعنوان یکی از محورهایی که دچار تغییر شده، به مفهوم چپ و راست سیاسی اشاره می‌کند. او مطرح می‌کند: «تغییر محور از اقتصاد به سمت هویت، موجب بازآرایی طیف چپ و راست در دموکراسی‌های پیشرو شده است.» و تشریح می‌کند مفهوم چپ از حمایت اقتصادی از طبقه کارگر به دفاع از گروه‌های هویتی خاص مانند اقلیت‌های نژادی، مهاجران، زنان، افراد دارای معلولیت، اقلیت‌های جنسی و… تغییر کرده و همچنین، احزاب محافظه‌کار قرن بیستم که از بازارهای آزاد و حقوق فردی دفاع می‌کردند، اکنون بر هویت ملی مبتنی بر نژاد تاکید می‌کنند. از نگاه او این تعریف جدید از راست‌گرایی مورد حمایت پوتین بوده و از او با عنوان «مربی پوپولیست‌های محافظه‌کار» در دنیای دموکراتیک یاد می‌کند. اما این تغییر چطور ایجاد شد؟

📌در طول قرن بیستم، دهک‌های پایین اقتصادی در کشورهای توسعه‌یافته بیشتر پایگاه رای احزاب با گرایش چپ بودند و این احزاب شعارهای برابری‌طلبانه می‌دادند. مصداق این برابری‌طلبی در اقتصاد، بازتوزیع اقتصادی بود، در مسائل جنسی برابری زن و مرد بود، در مسائل قومیتی، حمایت از اقلیت‌ها و مهاجرین و … بود. در سال ۱۹۵۹ مارتین لیپست در مقاله‌ای گرایش‌های سیاسی طبقه کارگر را مورد بررسی قرار می‌دهد؛ او با بررسی نظرسنجی‌های مختلف در جوامع گوناگون به این جمع‌بندی می‌رسد که نوعی تناقض در گرایش سیاسی طبقات اجتماعی مختلف وجود دارد.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

26 Nov, 12:19


#فوری 


بانک سوالات ارشد علوم سیاسی #صفیارپور


بانک سوالات ارشد گرایش #علوم_سیاسی  چاپ شد


🔆کنکور ۸۸تا ۱۴۰۳


🔆پاسخ نامه تشریحی

🔆ارجاع دقیق


جهت سفارش کتاب به خانم #میرفتحی مراجعه شود

👇🏼👇🏼

@R_mirfathi

09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

26 Nov, 07:46


🌎 چماق بزرگ ترامپ ایران را هسته‌ای می‌کند

🔹 مصاحبه War Echo Zone TV با پروفسور جان میرشایمر
🔹 برگردان: ‌شبنم کاظمی

🌿 برای من سخت است تصور کنم روس‌ها در جنگ بین ایالات‌متحده و ایران مستقیماً دخالت کنند، چون آن‌ها به‌شدت درگیر جنگ اوکراین هستند و اینجا موضوع اولویت‌ها مطرح می‌شود. حتماً می‌دانید روس‌ها می‌خواهند به اوکراین رسیدگی کنند، اما فکر نمی‌کنم کسی شک داشته باشد که روس‌ها به ایرانی‌ها کمک خواهند کرد و احتمالاً با گذشت زمان کمک‌هایشان بیشتر و بیشتر خواهد شد. این به آن معناست که ایالات‌متحده و روسیه در ایران و همچنین در اوکراین با یکدیگر درگیر خواهند شد. این وضعیت خوبی نخواهد بود؛ البته ممکن است من اشتباه کنم و روس‌ها فقط به اوکراین کمک کنند. این هم ممکن است.

🌿 واقعیت این است که ایالات‌متحده پر از افرادی است که معتقدند می‌توانیم با سیاست چماق بزرگ همه مشکلات را حل کنیم و هر دشمنی را شکست دهیم. اسرائیلی‌ها هم همین ذهنیت را باور دارند. من متوجه نمی‌شوم چرا نمی‌توانیم بفهمیم که محدودیت‌هایی برای کاری که با نیروی نظامی می‌توان انجام داد، وجود دارد. این فکر که بتوانیم ایران را بزنیم، روسیه را بزنیم، بتوانیم روسیه را در اوکراین شکست دهیم، همه این طرح‌ها نتیجه‌ای جز شکست ندارند. ادامه دادن به این مسیر از نظر من با عقل جور درنمی‌آید.

حتماً به یاد دارید که تا سال ۱۹۸۹، جنگ سرد تمام شده بود و سپس در دسامبر ۱۹۹۱، اتحاد جماهیر شوروی از روی زمین ناپدید شد. فروپاشید. این برای ما یک پیروزی بزرگ بود. این شاهین‌های چین دوست دارند همین کار را با چین کنند. می‌خواهند چین را ویران کنند. دوست ندارند آن را فقط مهار کنند. کسی مثل من به مهار کردن علاقه دارد. من می‌خواهم قدرت چین را مهار کنم تا مطمئن شوم آن‌طور که ما بر نیمکره غربی تسلط داریم، بر شرق آسیا تسلط نداشته باشد، اما فکر می‌کنم باید در سیاست مهار خود بسیار محتاط باشیم و از دنبال کردن سیاست عقبگرد اجتناب کنیم؛ چراکه سیاست عقبگرد در نهایت امکان وارد شدن به جنگ مسلحانه با چینی‌ها را بسیار زیاد می‌کند و این چیزی نیست که ما می‌خواهیم. دوباره برمی‌گردیم به نکته‌ای که درباره دیپلماسی چماق بزرگ گفتم.

باید به یاد داشته باشید که در زمان برجام، توافقنامه کنترل تسلیحات اساسی که دولت اوباما نقش کلیدی در تدوین آن داشت، هم چینی‌ها و هم روس‌ها در تدوین برجام با ما همکاری کردند. روس‌ها و چینی‌ها هیچ علاقه‌ای به گسترش تسلیحات هسته‌ای ندارند و می‌خواستند مانع از هسته‌ای شدن ایران شوند؛ بنابراین در آن مقطع زمانی همه با هم متحد بودیم، اما با توجه به تحولات پس از آن، فکر می‌کنم دو کشور روسیه و چین دیدگاه‌های متفاوتی درباره ایران و سلاح‌های هسته‌ای ایرانی دارند. من فکر نمی‌کنم هیچ‌کدام از این دو کشور مایل باشند مانع از دستیابی ایران به سلاح‌های هسته‌ای شوند؛ بنابراین به نظر من، اگر ایران شروع به حرکت در مسیر هسته‌ای کند، برای ما خیلی دشوار است که برای جلوگیری از این اتفاق، مثل زمان تدوین برجام روس‌ها و چینی‌ها را با خود همراه کنیم. علاوه بر این، فکر می‌کنم روس‌ها و چینی‌ها از هر راهی به ایرانی‌ها کمک خواهند کرد و همان‌طور که پیش‌تر درباره آن صحبت کردیم، این موضوع ممکن است حتی در جبهه هسته‌ای هم صدق کند.

بسیار مهم است که متوجه باشیم سیاست امریکایی‌ها روس‌ها، چینی‌ها، ایرانی‌ها و کره شمالی‌ها را به هم نزدیک‌تر کرده است. آن‌ها اکنون بلوک نسبتاً محکمی تشکیل داده‌اند. اگر ایران شروع به حرکت در مسیر هسته‌ای کند، تعجب نمی‌کنم که چینی‌ها و روس‌ها مخالفتی نکنند. یا اگر چیزی علیه ایران گفتند به شکل معنی‌داری سر حرفشان نایستند؛‌و در نهایت، ایران به سلاح‌های هسته‌ای دست پیدا می‌کند. حتی تعجب می‌کنم که چرا هنوز سلاح هسته‌ای ندارد. اگر من مشاور امنیت ملی ایران بودم، مدت‌ها پیش ایران سلاح هسته‌ای داشت، اما با توجه به مسیری که ما در آن حرکت می‌کنیم و با توجه به دیدگاه‌های افرادی که رئیس‌جمهور ترامپ اخیراً منصوب کرده است، ایرانی‌ها انگیزه‌های بیشتری دارند تا زودتر به سلاح‌های هسته‌ای برسند.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

23 Nov, 15:20


🌎 تفاوت جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در حمایت از اسرائیل

عباس ترابی، حقوقدان و دانشجوی دکتری روابط بین الملل دانشگاه تهران

🌿 رابطه ایالات متحده و یهودیت از زمان شکل گیری اولین مستعمره بریتانیا در Jamestown در آمریکای شمالی در سال ۱۶۰۷ که بر اساس اندیشه ارض موعود در اندیشه یهودیت شکل گرفت؛ تا صدور اعلامیه بالفور Balfour Declaration در آخرین سال جنگ اول جهانی یعنی دوم نوامبر ۱۹۱۷ که خلافت عثمانی توسط بریتانیا و فرانسه اشغال و در حال فروپاشی بود و وزیر خارجه وقت بریتانیا آرتور بالفور با سوءاستفاده از این موقعیت و زمینه سازی برای جدا کردن فلسطین از عثمانی -- که سرانجام در سال ۱۹۲۰ در قالب قیمومیت فلسطین Mandatory Palestine  فلسطین از عثمانی جدا و بریتانیا بر این سرزمین مسلط شد -- اعلام کرد که فلسطین سرزمین یهودیان است و با تأسیس رژیم صهیونیستی در ۱۴ ماه مِی سال ۱۹۴۸ که David Ben-Gurion رئيس آژانس یهود تاسیس رژیم اسرائیل را اعلام کرد و Harry S. Truman رئیس جمهور دموکرات ایالات متحده همان روز تاسیس این رژیم را به رسمیت شناخت، تا به امروز، همواره یک رابطه ایدئولوژیک مبتنی بر تلفیق مسیحیت و یهودیت بعنوان Judo-Christian Tradition میان دو دولت برقرار بوده است.

🌿 اما رویکرد لیبرال حزب دموکرات در برابر این اتحاد ایدئولوژیک در مقایسه با رویکرد مذهبی و محافظه کار حزب جمهوری خواه در حمایت از اسرائیل میان این دو حزب یکسان نیست. تفاوت بزگ دموکرات‌ها در ارتباط با اسرائیل این است که این حزب به راهکار دو دولت Two State Solution  معتقد است و همواره احزاب حاکم بر اسرائیل از احزاب کارگر تا احزاب راست را برای پذیرش این راهکار تشویق و تحت فشار قرار داده اند.

🌿 در مقابل، جمهوری خواهان خصوصاً طیف White Evangelical Protestants همواره از راه حل یک کشور و دولت یهودی One-State Solution حمایت کرده اند. برای مثال، Mike Huckabee سفیر اعلامی دونالد ترامپ برای تصدی پست سفارت آمریکا در اسرائیل روز ۱۴ نوامبر اعلام کرد که ساحل غربی رود اردن متعلق به اسرائیل است. لذا دولت های حاکم بر اسرائیل پس از جنگ شش روزه ۱۹۶۷ اعراب و اسرائیل که طی آن اسرائیل به کرانه باختری رود اردن، نوار غزه و شرق بیت المقدس حمله و آنها را اشغال کرد؛ از همان ابتدا با دولت دموکرات Lyndon B. Johnson در کاخ سفید دچار اختلاف شدند. لیندون جانسون، رئیس جمهور وقت ضمن محکومیت اقدام اسرائیل در قالب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و هشدار به اسرائیل، کمک های نظامی به اردن ارسال کرد؛ از آن پس دموکرات‌ها همواره مخالف گسترش شهرک سازی ها در کرانه باختری بوده و بر ایجاد دو دولت تاکید داشته اند. اما جمهوری خواهان بی تفاوت به این مسئله همواره از رژیم صهیونیستی حمایت کرده اند.


کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

22 Nov, 04:01


🔺قطعنامه جدید در وضعیتی متفاوت!

صابر_گل_عنبری

قطعنامه تروئیکای اروپایی با حمایت آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران در شورای حکام تصویب شد. تصویب قطعنامه فارغ از محتوای آن، به معنای نادیده گرفتن هشدارها و تهدیدهای مکرر تهران بود.

این قطعنامه دومین از نوع خود علیه ایران ظرف شش ماه اخیر است که با 19 رای موافق، 12 ممتنع و 3 مخالف کشور به تصویب رسید. علی رغم تحرکات گسترده دیپلماتیک ایران در دو روز اخیر، اما تغییر معناداری نسبت به قطعنامه قبلی در آرای موافق، مخالف و ممتنع رخ نداد؛ تنها با این اختلاف که قطعنامه ماه ژوئن با یک رای بیشتر (20 رای) تصویب شد و 12 رای ممتنع و 2 رای مخالف (یک رای کمتر) داشت.

قطعنامه جدید از مدیر‌کل آژانس می‌خواهد که تا نشست بعدی شورای حکام در ماه مارس آینده گزارش جامعی از وضعیت فعالیت‌های هسته‌ای ایران ارايه دهد. همچنین از ایران خواسته است که «اقدامات ضروری و فوری» برای حل و فصل مسائل اختلافی پادمانی (دو سایت) انجام دهد.

تهران نیز فورا واکنش نشان داده و رئیس سازمان انرژی ایران دستور انجام اقدامات موثر، از جمله راه‌اندازی مجموعه‌ متنابهی از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته از انواع مختلف را صادر کرد.

اما ایران در عین حال بر تداوم همکاری‌های فنی و پادمانی با آژانس و آمادگی خود برای «تعامل سازنده» تاکید کرده است.

در حالی که تهدیدهای مکرر ایران به «پاسخ قاطع» در صورت صدور قطعنامه در سنگین‌تر شدن فضا به ویژه در داخل کشور سهیم بود، اما با اطمینان از قطعی شدن تصویب قطعنامه و پس از آن، تلاش شد از اهمیت آن کاسته شود.

هر چند محتوای قطعنامه تفاوت محتوایی چندانی با چند قطعنامه قبلی ندارد و فعلا خواستار اقدامات عملی چون ارجاع پرونده به شورای امنیت نشده است، اما تصویب آن در کنار دور تند تحریم‌ها و مواضع اروپا را نباید واکنشی انفعالی چه در پرونده هسته‌ای چه دیگر پرونده‌ها مانند جنگ اوکراین پنداشت، بلکه به نظر می‌رسد که خروجی راهبرد جدید و حساب شده طرف‌های غربی در قبال ایران است که با گام‌های تصاعدی عملیاتی می‌شود. از این رو هم ممکن است که این روند تا فعال شدن مکانیسم ماشه تداوم یابد؛ مگر این که در میانه راه اتفاقی خارق العاده مانع آن شود.

اما در کنار آن نباید از نظر هم دور داشت که هدف دیگر تصویب قطعنامه علیه ایران می‌تواند به نوعی بسترسازی و آماده کردن فضای بین‌الملل برای اقداماتی علیه برنامه هسته‌ای ایران نیز باشد. از این رو می‌توان گفت که از هم اکنون تا دستکم در دو سال اول دولت ترامپ، تنش غرب و ایران بسیار جدی‌تر و شدیدتر از قبل پیش رود.

تصویب قطعنامه پس از تهدیدهای بیشتر ایران نسبت به گذشته و همین سفر گروسی به تهران بیانگر این است که مدل سنتی مدیریت و کنترل تنش چه بسا دیگر جواب نمی‌دهد و تاثیری در محاسبات طرف مقابل نداشته است.

گویا دریافت طرف غربی با شمول آمریکا و اروپا این است که زمانه تشدید جدی فشار بر ایران و بکارگیری اهرم‌های فشار است. به همین خاطر هم بعید است که «فعلا» برای دیپلماسی و مذاکره جدی و بر اساس قواعد قبلی مذاکراتی اراده‌ای داشته باشد. از این منظر، احتمالا طرف‌های غربی قبل از شروع مذاکراتی جدی، در صرافت تشدید گام‌های خود و در انتظار تاثیر آن بر محاسبات طرف ایرانی با هدف عقب‌نشینی  جدی در پرونده‌های متعدد مورد مناقشه است. 

اما قابل توجه این که اروپا قبل از شروع به کار ترامپ و رونمایی از نسخه دوم فشار حداکثری او، این فشار را به سبک خود آغاز کرده است؛ در حالی که در دور اول ریاست جمهوری ترامپ هر چند عملا نتوانست در مقابل خروج او از برجام بایستد، اما دستکم مواضع اعلامی انتقادی گرفت؛ اما اکنون در دو بعد اعلامی و اعمالی از او پیشی گرفته است.

در این میان گویا برخی طرف‌های منطقه‌ای مانند عربستان نیز به این جمع‌بندی رسیده‌اند که ممکن است که تنش در منطقه دستکم در یکی دو سال آینده وارد مراحل پیشرفته‌ای شود و به همین خاطر از اکنون برای دور ماندن از ترکش‌های این تنش، مواضع خود را هدفمند تنظیم می‌کنند.

اما چنان که قبلا نیز گفته شد، این تنش ممکن است تا سر حد جنگ پیش برود، اما بعید است که  ترامپ به دنبال جنگی منطقه‌ای در خاورمیانه باشد و چه بسا اگر دیپلماسی معطوف به تفاهمات و توافقی نیز شکل گیرد در لب پرتگاه جنگ و در لحظه‌ای حساس و سرنوشت‌ساز با هدف مهار اوضاع و جلوگیری از وقوع آن باشد. با این حال، قبل از شروع دوره ترامپ باید دید این مقطع زمانی دو ماهه تا آمدن او چگونه و به چه شکلی سپری می‌شود.


کانال تحلیلی سیاسیون ایران


👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

22 Nov, 03:56


قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران تصویب شد

🔹لارنس نورمن، خبرنگار وال استریت ژورنال در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی در شورای حکام به تصویب رسید.

🔹به نوشته او، این قطعنامه با ۱۹ رای موافق، ۱۲ رای ممتنع و ۳ رای مخالف تصویب شد.

🔹بورکینافاسو، چین و روسیه به این قطعنامه رای منفی دادند.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

21 Nov, 02:41


🔺اروپا و ایران؛ چرایی تشدید تقابل؟

صابر_گل_عنبری

تقابل اروپا و ایران رو به فزونی و وارد فازی کم‌سابقه شده است. تحریم‌های اخیر اروپا از هواپیمایی تا کشتیرانی و همچنین تلاش برای تصویب قطعنامه‌ای در شورای حکام و اقدامات دیگر نشان از عزم اروپا برای بالا بردن سطح این تقابل به شکل جدی است.

طرح پیش‌نویس قطعنامه در شورای حکام علیه برنامه هسته‌ای ایران منعکس‌کننده همین عزم و اراده اروپایی‌هاست. چنین قطعنامه‌ای در صورت تصویب سفر گروسی به ایران را کان لم یکن و روند فعال‌سازی اسنپ بک را تسریع خواهد کرد.

به نظر می‌رسد که تهران با این سفر و بالا بردن سطح دیدارها با گروسی تلاش داشت که مانع تصویب این قطعنامه شود و تنش را کنترل کند. از این رو، هم گویا موافقت نهایی با تفاهماتی که با مدیر کل آژانس در سفرش مطرح شد، به سرنوشت نشست فردای شورای حکام منوط شده و قبل از آن چیزی رسانه‌ای نشد.

اما پرسش کانونی درباره علت یا علل این دور تند اروپا علیه ایران است. عوامل زیادی مطرح می‌شود که مهم‌ترین آن‌ها دریافت اروپایی‌ها از نقش ایران در جنگ اوکراین به عنوان جنگی حیاتی برای امنیت و آینده این قاره است.

واقعیت این است که همه این عوامل تاثیرگذار و مهم است؛ اما به نظر نگارنده نباید این رفتار اروپا صرفا در تصویری اروپایی ایرانی در قاب روابط و تنش‌های دوجانبه دیده شود.

این رویکرد اروپا را می‌توان تصمیمی غربی و نه صرفا اروپایی برای افزایش تقابل دیرینه غرب و جمهوری اسلامی ایران دانست. به نظر می‌رسد که مجموعه غرب در  یک سال اخیر به دلایل مختلف از انباشت تنش تاریخی گرفته تا جنگ اوکراین، جنگ‌های اخیر اسرائیل و تنش‌ها در منطقه و غیره به این برآورد و جمع‌بندی رسیده است که باید دستکم در تاکتیک‌های خود علیه تهران بازنگری کند و سیاست جدیدی را در پیش بگیرد و در این راستا هم می‌خواهند از همه ظرفیت‌های موجود برای «فشار حداکثری» از جمله ظرفیت پرونده هسته‌ای استفاده کنند.

در یک کلام می‌توان گفت که رویکرد جدید اروپا خروجی تصمیم هماهنگ «غرب سنتی» (با شمول آمریکای بایدن و اروپا با همکاری اسرائیل) است و بعید نیست در آینده هم اروپا چنان تند شود که چه بسا خود ترامپ نیز انگشت به دهان بماند و تعجب کند.
اما بازگشت ترامپ نیز می‌تواند به تلاقی رویکرد جدید «غرب سنتی» و «غرب ترامپی» علیه ایران کمک کند.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

20 Nov, 15:23


‍ ‌‌🔵🔴 احیای ایران

[ برشی کوتاه از سرمقالۀ شمارۀ پانزدهم فصلنامۀ سیاست‌نامه - زمستان ۱۳۹۹ خورشیدی ]

✍️ حامد زارع

ایران کنونی به مثابه کانون فلات ایران در یکی از حساس‌ترین دوره‌های تاریخی خود به سر می‌برد. از حضور نظامی ایالات متحده در اطراف کشور گرفته تا سرکشی‌های همسایه‌های تازه به دوران رسیده شرایطی را پیش آورده که لزوم توجه هر چه بیشتر به وحدت ملی را یادآور شده است. وحدت ملی در هر دوره‌ای پیرامون مفاهیمی شکل گرفته و سپس نصوص مربوط به خود را سامان داده است. از دوران باستان تا شاهنشاهی ساسانیان، وحدت ملی ایران حول مفردات معطوف به فرِّ شاهی و دیانت زرتشتی شکل گرفته است.

با هجوم اعراب و گذار از دو قرن سکوت، در دوران سلطنت غزنویان و سلجوقیان بازگشتی به اندرزنامه‌های ایرانی شکل گرفت و مضامین کهن وحدت ملی ایران در اشعار فردوسی بازتاب یافت و در کشورداری خواجه نظام‌االملک رخنه کرد. نگارش سیاست‌نامه توسط خواجه و عطف توجه دوباره به مفهوم عدالت یکی از مهمترین مقاطع تاریخ فکری ایران‌زمین به شمار می‌رود که زمینه‌ساز تداوم فرهنگ و خِرد سیاسی ایران در دوره اسلامی تاریخش شد.

با ظهور شاه اسماعیل و شکل‌گیری شاهنشاهی صفویان و قدرت‌نمایی شاه‌عباس صفوی، وحدت ملی ایران حول محور تشیع، شکلی تازه به خود گرفت و در متون فقهای ایرانی و لبنانی نصوص تازه‌ای یافت. در پایان دوران قاجاریه نیز بازگشت دوباره‌ای به مفهوم عدالت ذیل جنبش مشروطه‌خواهی پیدا شد و با مطمح‌نظر قرار گرفتن تجربه مغرب‌زمین، لزوم تأسیس نهادهای دورۀ جدید مورد تأکید ایرانیان قرار گرفت و لاجرم اندیشۀ غربی نیز تبدیل به یکی از نصوصی شد که نظام مشروطیت مهمترین و برجسته‌ترین مصداق آن شد. آرمان‌های مشروطه در صد سال اخیر همواره به مثابه یکی از عوامل پیدایش وحدت ملی مورد تبیین و بررسی اندیشمندان قرار گرفته است.

در مقطع کنونی لزوم حفظ و حراست از نصوص ایرانی، شیعی و غربی که پایه و مایۀ تاریخ جدید ایران را تشکیل داده است بیش از همیشه ضروری است. اگر با تشبث به وحدت ملی توانسته‌ایم از گذرگاه‌هایی نظیر جنگ تحمیلی و همچنین بحران هسته‌ای عبور کنیم، با همین وحدت نیز می‌توانیم در حفظ یکپارچگی کشور و تمامیت ارضی آن کوشا باشیم.

واکنش شهروندان ایرانی به شعرخوانی رجب طیب اردوغان در رژۀ نظامی باکو به خوبی نشان دهنده حضور این وحدت ملی در وجدان عمومی ایرانیان و تبلور روحیۀ ملی آنان در دفاع از کیان ایران است. تعرض لسانی اردوغان نه تنها مایۀ عقب‌نشینی و سرخوردگی نشد، بلکه پایه‌ای برای احیای ایران در افکار عمومی نیز شد.

احیای ایران به عنوان ستونی که "اقوام گوناگون" را زیر یک سقف نگاه داشته است، مهمترین و فوری‌ترین امر سیاسی به شمار می‌رود و لازمۀ این امر سیاسی نیز تقویت وحدت ملی است. وحدتی که بر پایۀ اندیشۀ ایرانی، مذهب شیعی و تجددِ غربی شکل گرفته، دوام یافته و ساختار پیدا کرده است

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

18 Nov, 16:14


🔺آتش‌بس لبنان؛ کاشت بایدن و برداشت ترامپ؟


صابر_گل_عنبری

در این چند روز دوباره مذاکرات آتش‌بس در لبنان برجسته شده و آمریکا پیش‌نویس توافقی را در این زمینه به دولت لبنان ارائه کرده و قرار است فردا آموس هوکشتاین فرستاده آمریکا به بیروت سفر کند و ضمن دریافت پاسخ لبنان (یعنی حزب‌الله) با نبیه بری و میقاتی درباره آن مذاکره و گفتگو کند.

هنوز فحوای پیشنهاد آمریکا دقیقا روشن نیست. با وجود پافشاری اسرائیل بر ضرورت اعطای آزادی عمل به آن در هر توافقی، اما گفته می‌شود که طرح آمریکا متضمن آن نیست؛ ولی بندهایی دارد که می‌تواند به اجرای یک طرفه قطعنامه 1701 از جانب لبنان منجر شود.
هم طرف لبنانی (به استثنای حزب‌الله) و نیز طرف اسرائیلی و آمریکایی از نوعی «پیشرفت» خبر و قسمی خوش‌بینی را نیز اشاعه می‌دهند.

گرچه از متن منتشر شده پیش‌نویس پیداست که برآورنده خواسته‌های حزب‌الله نیست، اما موضع اعلامی خاص و روشنی هم نگرفته است. به نظر می‌رسد که حزب‌الله به دلایلی به ویژه در ارتباط با وضعیت داخلی خود لبنان نمی‌خواهد خود را در جایگاه مخالف و مانع در مذاکرات و در مسیر توافق نشان دهد و به همین علت هم از اتخاذ موضع صریح پرهیز می‌کند.

در جریان مذاکرات و در قبال طرح مدون اخیر نیز گویا شیوه «بله اما» را در پیش گرفته است؛ به این معنا که در چارچوب همان سیاست اعلامی پیشگفته طرح را رد نمی‌کند، ولی ملاحظات خود درباره جزئیات آن را بیان می‌کند. 

تقریبا شبیه رفتار حماس در مذاکرات آتش‌بس که وقتی طرحی دریافت می‌کرد، درباره بند بند آن ملاحظاتی داشت که مکتوب ارسال می‌کرد و طرح مذاکراتی تا جایی پیش رفت که نسخه نهایی آمریکا و میانجیگران در ماه می گذشته با غالب خواسته‌ها و شروط آن سازگاز بود و آن را پذیرفت؛ اما در این لحظه اسرائیل مخالفت کرد و مذاکرات به بن‌بست رسید.

در این راستا نیز حزب‌الله ملاحظات خود از جمله در خصوص کمیته ناظر با عضویت چند کشور غربی با شمول آلمان و انگلیس درباره پیش‌نویس طرح را به نبیه بری ارائه داده و او نیز فردا با فرستاده آمریکا طرح خواهد کرد. در این میان، دستکم در بعد اعلامی دیگر خبری از شرط توقف جنگ غزه به عنوان پیش‌درآمد آتش بس در لبنان نیست.

واقعیت این است که فعلا نگاه دو طرف به میدان جنگ است. اسرائیل طی روزهای اخیر برای فشار بر حزب‌الله در مذاکرات وارد مرحله تازه‌ای از حملات زمینی و هوایی خود شده و دامنه آن را گسترش داده است. در این راستا نیز دیروز محمد عفیف سخنگوی حزب‌الله را ترور کرد که البته این اتفاق نه تنها گویای ورود جنگ به مرحله دیگری برای هدف قرار دادن فعالان رسانه‌ای و سیاسی حزب است، بلکه کاشف از این نیز می‌تواند باشد که اسرائیل پس از عدم دسترسی به افراد جایگزین رهبران و فرماندهان ترور شده به چنین ترورهایی روی آورده است.

اکنون نگاه ناظران به سفر فردای هوکشتاین به بیروت است. هر چند فعلا نمی‌توان درباره نتایج این سفر در صورت انجام داوری کرد، اما «اگر» هم اسرائیل عملا تمایلی به آتش‌بس و توافق در جبهه لبنان داشته باشد، چه بسا زیاد محتمل نیست که نتانیاهو این امتیاز را به دولت بایدن بدهد.

از این رو، اگر اراده‌ای اسرائیلی برای توافق وجود داشته باشد، بعید نیست که در این دو ماه باقیمانده از دولت بایدن، مذاکرات به مرز توافق برسد، اما نتانیاهو خود توافق و اعلام آن را به دولت ترامپ موکول کند. رئیس‌جمهور منتخب آمریکا نیز همین را می‌پسندد که توافق با نام او تمام شود. به همین خاطر، این که گفته می‌شود ترامپ به دولت کنونی آمریکا و اسرائیل برای رسیدن به توافق آتش‌بس در لبنان کمک می‌کند، لزوما به این معنا نیست که حتما خود توافق در دولت بایدن رونمایی و اعلام شود؛ بلکه بیشتر می‌تواند با این هدف باشد که اکنون بسترسازی شود و توافق در دسترس قرار گیرد تا خود ترامپ در هفته‌های آغازین کارش از آن رونمایی کند و قدرت خود را به رخ دموکرات‌‎ها و جهان بکشد.


کانال تحلیلی سیاسیون ایران
👇🏻👇🏻

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

15 Nov, 17:58


🔺ترامپ، ایلان ماسک و ایران!

صابر_گل_عنبری


ایلان ماسک ثروتمندترین فرد جهان به نوشته نیویورک تایمز دوشنبه گذشته با سعید ایروانی نماینده ایران در سازمان ملل دیدار و گفتگو کرده است. این دیدار در صورت صحت یک روز قبل از انتصاب ماسک به سمت رسمی وزیر کارآمدی دولت در کابینه دوم ترامپ انجام شده است.

این دیدار به طور حتم با هماهنگی ترامپ بوده است و می‌توان آن را تلاشی برای ایجاد پل ارتباط مستقیم با تهران پنداشت و به احتمال زیاد دو طرف ایرانی و آمریکایی در این دیدار توافق هم کرده‌ باشند که این ملاقات‌ها ادامه یابد.

به همین علت باید دید ترامپ با این دیدار و تلاش برای زدن پل ارتباطی با ایران به دنبال چیست و چرا ماسک را مکلف به این رایزنی کرده است؟

در وهله نخست، این دیدار می‌تواند نمایش یک روی دیگر سیاست ترامپ در قبال ایران باشد که با تصویر انتخاب طیفی به شدت تندرو، جنگ‌طلب و ضدایرانی سنخیتی ندارد که به قول دوستی، عاقل‌ترین افراد تیمش، خود ترامپ است.
ترامپ همین است و این شیوه بازی او نیز طبیعی و با مضمون چند یادداشت نگارنده درباره شخصیت ترامپ و سیاست‌های احتمالی او هم‌خوانی دارد.

فارغ از این که در این ملاقات چه گذشته است، اما ترامپ با این دیدار احتمالا خواسته باشد تصویری متفاوت و «غیرجنگ‌طلب» از خود در قبال ایران مخابره کند. در این قاب، این دیدار فی نفسه می‌تواند حامل این پیام باشد که به دنبال کاهش تنش است نه تشدید آن.

تنش‌ها در منطقه خاورمیانه در سطح خطرناکی است و هر چند به نقطه جوش نرسیده است، اما به آن نزدیک است و ممکن است ناخواسته منطقه را درگیر جنگی کند که نه آمریکایِ بایدن آن را می‌خواست و نه آمریکایِ ترامپ می‌خواهد. از این رو احتمالا ترامپ از بیم درگیر شدن در چنین جنگ ناخواسته‌ای می‌خواهد از هم اکنون برای کنترل و مهار اوضاع اقدام کند.

در این راستا هم می‌توان این ابتکار ترامپ را نوعی تلاش برای مدیریت رفتار و کنش ایران به ویژه در قبال اسرائیل و منصرف ساختن آن از پاسخ به حمله نیز دانست. این پاسخ هم به گمانم همچنان در دستور کار تهران است.

اما احتمال دیگر این که ترامپ از همین ابتدای کار خواسته است که از نزدیک با شیوه و زیرکی خود، شناختی از سیاست‌ و رویکرد ایران در قبال آمریکایِ او کسب کند و یحتمل ببیند که تا چه اندازه بازگشت او و این تصویر «رعب‌آور» با چینش این تیم ضد ایرانی موثر واقع شده است و این که تا کجا می‌تواند در این تصویرسازی پیش برود و همچنین میزان آمادگی طرف ایرانی برای کاهش تنش را بسنجد.

اما انتخاب تاجر بزرگی چون ایلان ماسک و نه یک شخصیت امنیتی و نظامی یا سیاستمدار افراطی برای این رایزنی نیز مکمل گزاره بالا و حامل این پیام نیز هست که در کنار تمایلش برای کنترل تنش، اهل معامله و توافق نیز هست.

ناگفته هم نماند که ماسک نیز مانند خود ترامپ شخصیتی متغیر دارد و این سال‌ها روابطشان همواره نوسانی بوده است. ایلان ماسک در انتخابات 2016 به شدت از سیاست‌های کلینتون حمایت و از ترامپ شدیدا انتقاد می‌کرد.
خود همین روابط نوسانی نیز درس‌های مهمی برای شناخت دقیق ترامپ دارد.
با وجود مواضع ماسک، و در حالی که تلاش خاصی برای دلجویی از ترامپ نکرده بود؛ اما چون «دلار» و «پول» یک محرک و جهت‌‍دهنده نیرومند نظام فکری ترامپ است، پس از پیروزی در انتخابات 2016، ماسک را به عضویت شورای مشورتی اقتصادی درآورد.

اما دوباره ماسک در سال 2017 در اعتراض به خروج از معاهده آب و هوایی پاریس قهر کرد و پس از آن نیز چند بار این قهر و آشتی تکرار شد که غالبا خود ترامپ برای دلجویی، آشتی و کشاندن ماسک به سمت خود تلاش کرده است؛ تا این که در سه ماه گذشته روابط بسیار نزدیک شد و ماسک روزانه یک میلیون دلار به کمپ انتخاباتی او کمک کرد و اکنون نیز به چهره‌ای کلیدی در تیمش تبدیل شده است. با این حال، باید دید این دوستی تا کی دوام می‌آورد.

اما به موضوع اصلی که برگردیم، در آینده نیز در امتداد همین تناقضات ترامپی، به احتمال زیاد شاهد فصول دیگری از این دو روی سیاست‌ورزی او در قبال ایران باشیم. یک بار چنان موج تندی راه بیفتد که انگار جنگ حتمی است و بار دیگر موجی متناقض که انگار آشتی و توافق حتمی است.
در میانه جدال این دو تصویر اعلامیِ گیج کننده و بعضا گمراه کننده، باید دید سیاست واقعی ترامپ با ایران راه به کدام سمت می‌برد.


کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇


https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

15 Nov, 12:49


🔵🔴ترامپ تیم سیاست خارجی و امنیت ملی‌ را حول سیاست «اول آمریکا» جمع کرد
توبه نئوکان‌ها از نومحافظه‌کاری
سه تفاوت سیاست خارجی دوره اول و دوم ترامپ




دنیای‌اقتصاد : حزب جمهوری‌خواه پیش‌تر بر پیشانی‌اش برچسب «شاهین»های سیاست خارجی را داشت؛ شاهین‌هایی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب، روز سه‌شنبه به عنوان «مشاور امنیت ملی» و «وزیر امور خارجه» خود در نظر گرفته بود. این شاهین‌ها چه نامیده می‌شدند؟ «نئوکان» یا «نومحافظه کاران». درحالی‌که آنها زمانی نومحافظه‌کار بودند، اما طی چند سال گذشته، «مایکل والتز» و سناتور «مارکو روبیو»، هر دو از فلوریدا، به تدریج موضع خود را تغییر دادند. کمتر شبیه «دیک چنی»، معاون وقت رئیس جمهور، یا «جان بولتون» که سومین مشاور امنیت ملی ترامپ بود، آنها [یعنی والتز و روبیو] دیگر درباره مداخلات خارجی یا چشم‌انداز تغییر رژیم صحبت نمی‌کنند. در عوض، آنها به زبان جنبش «اول آمریکا» صحبت می‌کنند و راحت‌تر با جهان‌بینی اغلب نامنظم ترامپ که در آن معامله‌گری بر ایدئولوژی حاکم است، کنار می‌آیند.

«دیوید سنگر» و «کِیتی ادمونسون» در گزارشی برای نیویورک تایمز نوشتند، نتیجه این می‌شود که ترامپ ممکن است به یک تیم سیاست خارجی متشکل از «وفاداران سرسخت» برسد که البته ریشه در رویکردهای آشنای جمهوری‌خواهان دارند. تغییری که این دو چهره کرده‌اند، نشان‌دهنده به حاشیه راندن گسترده‌تر نئوکان‌ها در تمام حزب جمهوری‌خواه پس از فاجعه در عراق و ظهور «اول آمریکا»ست. وفاداران ترامپ، و بسیاری از اعضای حزب، اکنون به‌طور کامل به این جهان بینی روی آورده‌اند؛ کمی مشتاق‌تر از پیت هگزت، مجری شبکه فاکس‌نیوز که روز سه‌شنبه به‌عنوان وزیر دفاع انتخاب شد. هگزت هم انزواطلبی اعلام‌شده ترامپ و هم مداخله‌گری تکانشی او را کانالیزه می‌کند. او همچنین از استفاده گاه به گاه ترامپ از زور حمایت کرده است. هگزت، کهنه سرباز در عراق و افغانستانی، چهارسال پیش در نیویورک تایمز از تغییر و تحول خود به سوی «ابتدا آمریکا» گفت.
هگزت گفت: «فکر می‌کنم بسیاری از ما که بسیار جنگ‌طلب بودیم و به قدرت و توانایی نظامی آمریکا اعتقاد داشتیم، در برابر نحوه توصیف جنگ‌ها از سوی ترامپ بسیار مقاوم بودیم. اما اگر با خودمان صادق باشیم، شکی وجود ندارد که باید به‌طور اساسی نحوه انجام آن را تغییر جهت دهیم. چقدر پول سرمایه‌گذاری کرده‌ایم، روی چه تعداد افرادی سرمایه‌گذاری کرده‌ایم و آیا واقعا ما را ایمن‌تر کرده است؟ آیا هنوز ارزشش را دارد؟» برای روبیو و والتز، تغییر موضع از موقعیت‌های قبلی به فعلی آهسته بوده و در سایه آنچه در کنفرانس‌های محافظه کاران یا در مصاحبه با فاکس‌نیوز گفتند و نیز در نحوه تغییر آرایشان در لحظات کلیدی مشهود است. در چند سال گذشته اوکراین یک آزمون حیاتی بوده است.
هنگامی که روسیه برای اولین‌بار در فوریه۲۰۲۲ به اوکراین حمله کرد، روبیو به‌عنوان مرد شماره۲ کمیته اطلاعات سنا، عجله برای ارسال اسلحه، کمک و اطلاعات برای اوکراینی‌ها را تحسین کرد. همین‌طور والتز، یک کلاه سبز سابق که مشتاقانه از دادن همه چیز به رئیس‌جمهور ولودیمیر زلنسکی برای بیرون راندن نیروهای روسی حمایت کرد. اما تا بهار امسال، روبیو و والتز، هر کدام به دلایل خاص خود، به آخرین بسته کمکی بزرگ برای حمایت از اوکراین رای منفی دادند. روبیو برای توجیه موضع جدید خود اعلام کرد که ایالات متحده نمی‌تواند برای آزادی اوکراین بجنگد؛ درحالی‌که مهاجران غیرقانونی از مرزهای جنوبی ایالات متحده وارد کشورمان می‌شوند.

والتز هم به نوبه خود، در یک یادداشت برای فاکس‌نیوز نوشت که رئیس جمهور بایدن «نه هدف آمریکا در اوکراین و نه استراتژی خود برای دستیابی به آن را توضیح داده است. آیا هزینه‌های نظامی آمریکا تا زمانی که اوکراین روسیه را به مرزهای قبل از جنگ بازگرداند، ادامه خواهد داشت؟ یعنی مرزهای قبل از ۲۰۱۴ اش؟ یا تا زمانی که رژیم پوتین سقوط کند؟» در واقع، اهداف بایدن تغییر کرده است. اظهارات مکرر او مبنی بر اینکه ایالات متحده «تا هر زمانی که به طول انجامد» در کنار اوکراین خواهد ماند، به «تا زمانی که بتوانیم» تبدیل شده است.
اما دستیارانش تا حد زیادی هدف خود را یک هدف ساده توصیف می‌کنند: کمک به قرار دادن اوکراینی‌ها در موقعیتی که روزی بتوانند با روسیه وارد مذاکره شوند، ترجیحا با دست بالا در میدان نبرد. بعید به نظر می‌رسد که آن روز در ۱۰هفته باقی مانده از ریاست‌جمهوری بایدن فرا برسد....

کانال تحلیلی سیاسیون ایران




https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

15 Nov, 07:33


  دکتر احسان مکتبي


🔻 استاد داوود فيرحي، پژوهشگر حوزه و انديشمند علوم  سياسي بيش از  چهار سال است که دنيا را واگذار کرده است. فقدان او موجي از گفتگو و بحث را در جامعه انديشه اي ايران برانگيخت، برخي در نقد او و بسياري در ستايش انديشه هاي او بسط سخن دادند، اما فيرحي چه مي گفت و چه مي خواست و بدنبال کدام غايت رهسپار بود؟  بسياري به درستي مي گويند که فيرحي بدنبال نسبت سنجي فقه و دنياي مدرن بود؛ آنگونه که در "قدرت، دانش و مشروعيت " کوشيده بود تا ريشه هاي تاثير گذاري قدرت بر نص و سنت  را واکاوي نمايد و نشان دهد چگونه قدرت مي تواند برمنابع تاثير بگذارد. فيرحي  در قدرت، دانش و مشروعيت بدنبال آن بود که ميزان تاثير شمشير يا به تعبير امروزي قدرت و عوامل ديگر را بر دانش واکاوي نمايد، او سپس کوشيد اين تجربه را به دنياي معاصر تسري دهد، به اين خاطر بنيان پژوهش هاي خود در انقلاب مشروطه را بر شناخت دقيق عناصر توليد دانش و قدرت گذاشت.

🔻علت آن نيز آشکار بود زيرا مشروطه از دوره هاي درس آموز تاريخي ملت ايران است که مي تواند درسهاي بسياري براي جامعه ي ايراني داشته باشد، اما با اين همه، هم چنان زواياي بسياري از آن پنهان مانده است.

🔻فيرحي کوشيد، با مطالعه دقيق تاريخ معاصر و کنکاش پيرامون اصطلاحات  نو آمده راهي در اين ميانه بگشايد، به اين خاطر به شرح تنبيه الامه ميرزا حسين ناييني همت گماشت. پيش از او آيه اله محمود طالقاني نيز شرح  مختصري بر اين کتاب با عنوان حکومت در اسلام نوشته بود. داوود فيرحي از پس سالها با بازگشت به ناييني کوشيد نشان دهد اسلام به مثابه آيين مي تواند با حدف و اصلاح  خوانش هاي غيرحقوق بشري و با تاکيد بر خردمندي  انسان، بسان درختي پر شکوه ريشه در سنت داشته باشد  و در همان حال  شاخ و برگ هايش  در هواي مدرنيته رشد و نمو کند.
 
🔻بنابراين در شناخت ريشه هاي فکري فيرحي بايد او را استمرار مراجع نجف در عصر مشروطه، ادامه  محقق ارجمند ميرزا حسين ناييني و  آيه اله سيد محمود طالقاني  در دوران معاصرناميد. او بسان اسلاف خود مي کوشيد نسبتي از مفاهيم مدرن را با  لايه هايي از فقه شيعه پيوند بزند. فيرحي مي انديشيد  که تجربه هاي فقهي و ديني ما داراي اين ظرفيت هست که مفاهيم مدرن را درخود بازنمايي نمايد و بر اساس شناختي که از جامعه ايراني داشت گمان مي کرد چنانچه اين نسبت به درستي تبيين شود، ميتوان اميدوار بود که جامعه ايراني در تلاقي سنت و مدرنيسم با حفظ لايه هايي از سنت به ديدار مدرنيسم برود و باور داشت با نگهداري هويتهاي ديني و فرهنگي جامعه ايراني آينده روشنتري را در برخورد با مدرنيسم خواهد داشت. 

🔻به همين خاطر مفاهيمي مانند مساوات، آزادي، استبداد و حکومت مشروطه را در ترازوي فقه  سنجه مي کرد.  فيرحي بسان ناييني  و طالقاني مي کوشيد نشان دهد فقه شيعه  توان روز آمد شدن را دارد و مي تواند پاسخگوي مشکلات جامعه باشد، به اين جهت  آنگونه که ناييني در تنبيه الامه مي خواست نسبتي از فقه را با نسبتي از دنياي مدرن پيوند دهد و از اين رهگذر بين سنت و مدرنيسم آشتي بر قرار نمايد، فيرحي نيز در اين مسير گام بر ميداشت. استاد داوود فيرحي در کتابهايش(فقه و حکمراني حزبي، فقه و سياست و تاريخ تحول دولت و ...)مدام در پي راهي بود تا از تصادم سنت و مدرنيسم در ذهن جامعه ايراني بکاهد، و در پي آن بود که  جامعه ايراني به گونه اي منطقي با حفظ داشته هاي خود به ديدار مهمانان نو آمده برود؛ توجه به ادبيات فيرحي نشانگر آن است که او در سالهاي پايان زندگي کوتاهش به قرارداد در زندگي اجتماعي مي انديشيد؛ ديدگاهها و انديشه هايش درباره نوع حکمراني پيامبر (ص) و ماهيت حکمراني ايشان و تاکيد بر اينکه پيامبر(ص) در طول زمامداري دهها قرارداد با قبايل مختلف منعقد کرده است،نشان مي دهد که فيرحي در طول سالها ممارست و تلاش فکري در حوزه سنت و پژوهش در دنياي جديد به حکمراني مبتني بر قراردادي که مورد توافق همه شهروندان باشد رسيده بود و معتقد بود، قرارداد مي تواند منجر به حکمراني مورد تاييد شرع و عرف شود و در نهايت قانوني که مورد توافق همگان باشد را در اين مسير راهگشا ميدانست.

🔻به اين خاطر به نظر مي آيد فيرحي در پي آن بود تا نشان دهد که قرارداد مي تواند نوعي حجت شرعي براي متدينين و در همان حال نوعي الزام اجتماعي براي شهروندان مدرن باشد و به اينگونه ضمن پاسداشت شرع، ملاکي براي التزام در دنياي مدرن را به دست دهد تا دغدغه ي صد و بيست ساله جامعه ايراني را بر طرف نمايد(براي تفضيل اين مطلب مي توانيد به کتاب پيامبري و قرارداد که به تازگي از درس گفتارهاي استاد منتشر شده است نگاه کنيد)


https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

14 Nov, 20:28


https://t.me/+ZdIDreVjhmo0NmE0

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

14 Nov, 10:32


🌎 هفت بازندەی بزرگ بازگشت ترامپ

صلاح‌الدین خدیو

🌿 یک روزنامەی روسی با اشاره به پیش بینی ناپذیری ترامپ نوشته: او مانند یک موشک هدایت نشده است و می تواند به هر سویی روانه شود!
اگر توصیف درست موسکوسکی کومسوملت را با این ملاحظه همراه کنیم که ترامپ مانند پرتابەهای ابتدایی حماس است که بالاخره به سوی جایی هدف گیری می شود، می توان موارد ذیل را پیش بینی کرد:

1⃣ ایران باید خود را برای راند دوم مشت زنی با ترامپ آماده کند. به احتمال غالب ترامپ نه تنها به سیاست تحریم و فشار حداکثری علیه تهران بر می گردد، بلکه دست دوقلوی سیاسی اش در اسرائیل را هم بازتر می کند. این به معنای بیش تر شدن احتمال یک جنگ گسترده و فراگیر میان تهران و تل آویو خواهد بود.

2⃣ به احتمال زیاد اوکراین خنجری بزرگ از پشت خواهد خورد. پوتین که از انتخاب ترامپ دست از سر نمی شناسد برای گفت و گو با ترامپ به قصد خلل در جبهەی متحد غرب علیه خود بی تابی می کند. دور از ذهن نیست که ترامپ راه حلی غیرمنصفانه برای جنگ اوکراین با محوریت در اشغال ماندن بخشی از خاک آن را در ذهن داشته باشد. چیزی که آرزوی روسیه و طناب نجات آن از باتلاق کنونی است.

3⃣ اروپا سومین بازندەی بزرگ بازگشت تاریخی ترامپ است.
سیاست اول آمریکا بعد جهان، در درجەی نخست علیه ناتو و اتحادیەی اروپاست.
کاهش تعهدات واشنگتن برای دفاع از اروپا در کنار پایان بدفرجام احتمالی جنگ اوکراین، ستون های امنیتی و نظامی این اتحادیه را به لرزه در می آورد. جنگ تجاری با چین هم می تواند به تضعیف توان اقتصادی کشورهایی چون آلمان، فرانسه و بریتانیا بینجامد.
در یک جنگ اقتصادی فرضی افزایش هزینەی تمام شدەی ‌کالاهای چینی با وجود عقب ماندن کشورهای مزبور از تولید فناوری های نوین که عمدتا در اختیار آمریکا و چین است، به رکودی مضاعف در اروپا منجر می شود.

4⃣ تایوان که چندین سال است با بیم و هراس چشم از تنگەی مقابل خود با چین بر نمی دارد، وارد یک دورەی چهار سالەی وحشت مضاعف خواهد شد. جنگ تجاری ترامپ با پکن به معنای سرسختی سیاسی بیشتر در قبال آن نیست. بلکه نشانەی معاملاتی تر شدن روندهای سیاسی و کاهش توجه آمریکا به هنجارهای لیبرالی و دمکراتیک است. تایوان از حالا می تواند خود را در فهرست قربانی های بعدی ببیند.

5⃣ کردهای سوریه که با رنج و فداکاری بسیار توانستند از آب گل آلود خاورمیانه در دورەی جنگ های داخلی سوریه و عراق، یک شاه ماهی بزرگ صید کنند، با نگرانی به بازگشت ترامپ می نگرند.
تاجری بزرگ با انباشته ای اندک از تاریخ و سیاست، زبان رجب طیب اردوغان را بهتر می فهمد تا سیاستمداران پارتیزان چون الهام احمد و مظلوم کوبانی.

6⃣ کرەی زمین دیگر بازندەی بازگشت ترامپ است. کسی که گرمایش زمین را نمی پذیرد و پیمان تغییرات آب و هوایی پاریس را ترفندی علیه اقتصاد آمریکا می بیند. ترامپ در این چهار سال هیچ فرصتی را برای مخالفت با تعهدات دولت بایدن در این باره از دست نداده.
با انتخاب ترامپ بلافاصله  ارزش سهام شرکت های فعال در آب و هوای پاک و انرژی های تجدید پذیر کاهش یافت، به عبارتی ترامپ یعنی گرم شدن سیاره با سرعتی بیشتر.

7⃣ یک بازندەی احتمالی دیگر سیستم دولت - ملت است. وجود ایلان ماسک و پیتر تیل دو کارآفرین میلیاردر در کمپین ترامپ لحظەای سرنوشت ساز در تاریخ جهان است. افزایش سریع و خیره کنندەی نرخ سهام شرکت های آنان پس از پیروزی ترامپ بیانگر اهمیت این رخداد است: لحظەای کە مترادف عناوینی چون ازدواج قدرت و ثروت، اتحاد اوباش و نخبگان و پیروزی سرمایه داری نظارتی بر اشکال کلاسیک آن است. تیل و ماسک به عنوان کارآفرینان لیبرال و پیشتاز در فن آوری های نوین اکنون فرصتی بی نظیر یافته اند که امپراتوری های مالی جهانی خود را فراتر از مرزها و اختیارات دولت ها گسترش دهند.
گسترش و کاربرد  مواردی چون ارز دیجیتال، شبکه های اجتماعی و هوش مصنوعی با سرعتی بیشتر فراگیر و از قوانین داخلی کشورها هم کاری بر نخواهد آمد.
به زودی به مرحله ای می رسیم که باید بپرسیم ایلان ماسک مهم تر است یا رئیس جمهور آمریکا؟
پوتین و شی و دبیرکل اتحادیەی اروپا که جای خود دارند!



کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇🏼

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

13 Nov, 03:10


پکیج مجموعه ی ما برای گرایش مطالعات  منطقه ای مقطع ارشد:




ازمون یار منطقه ای صفیارپور

تست اصول جامع صفیارپور

تست سازمان جامع صفیارپور

تست روش پژوهش جامع صفیارپور


تست تطبیقی جامع صفیارپور


تست سیاست و حکومت منطقه جامع صفیارپور


زبان تخصصی  صفیارپور


جهت سفارش کتاب به خانم میرفتحی مراجعه شود

👇🏻

@R_mirfathi


تماس خانم میرفتحی جهت سفارش کتاب

👇

09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

12 Nov, 17:27


پکیج مجموعه ی ما    برای گرایش روابط  مقطع  ارشد:
👇

بانک سوالات ارشد روابط صفیارپور

آزمون یار روابط بین الملل صفیارپور

نکته و تست روابط بین الملل صفیارپور

تست اصول جامع صفیارپور

تست اندیشه جامع صفیارپور

تست حقوق بین الملل جامع صفیارپور

تست سازمان جامع صفیارپور

تست جهان سوم صفیارپور

تست  تاریخ روابط جامع صفیارپور

زبان تخصصی علوم سیاسی صفیارپور

🔆جهت سفارش کتاب به خانم میرفتحی مراجعه شود

👇👇👇

@R_mirfathi

تماس خانم میرفتحی جهت سفارش کتاب

👇👇👇

09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

12 Nov, 17:26


پکیج مجموعه ی ما برای گرایش علوم سیاسی  مقطع ارشد:

آزمون یار علوم سیاسی صفیارپور

نکته و تست علوم سیاسی صفیارپور

تست مبانی جامع صفیارپور

تست جامعه شناسی سیاسی جامع صفیارپور

تست تطبیقی  جامع صفیارپور

تست تحولات جامع صفیارپور

تست اندیشه جامع صفیارپور

تست جهان سوم صفیارپور

زبان تخصصی علوم سیاسی صفیارپور


جهت سفارش کتاب به خانم میرفتحی مراجعه شود

👇👇👇

@R_mirfathi

تماس خانم میرفتحی جهت سفارش کتاب

👇👇👇

09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

12 Nov, 17:26


منابع دکتری علوم سیاسی کانال مشاوره علوم سیاسی 👇👇👇

1_بانک سوالات دکتری صفیارپور

2_اصول جامع صفیارپور

3_اندیشه جامع صفیارپور

4_تطبیقی جامع صفیارپور

5_روش پژوهش جامع صفیارپور

6_ اقتصاد سیاسی جامع صفیارپور

7_مبانی جامع صفیارپور

8_تحولات جامع صفیارپور

9_سیاست خارجی جامع صفیارپور

10_جامعه شناسی سیاسی جامع صفیارپور



نکته ی خیلی مهم:

با وجود کتاب های جامع هیچ نیازی به مطالعه ی منبع نیس،کتاب های جامع ما ،تمام نکات را پوشش داده است

🔆جهت  سفارش کتاب به خانم #میرفتحی مراجعه شود

👇👇👇

@R_mirfathi

تماس خانم #میرفتحی جهت سفارش کتاب

👇👇
09162424339


کانال تخصصی مشاوره ارشد_دکتری علوم سیاسی

👇👇👇

@politicsman

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

12 Nov, 12:52


🔺️صادق زیباکلام در مناظره با مهدی نصیری در استودیو «راه و چاه»:

🔹️«من اولاً متأسفم که یک سیاست‌مدار ضد زن، نژادپرست، ضد مسلمانان، ضد سیاه‌پوستان، ضد عرب‌ها، ضد فلسطینی‌ها، ضد مکزیکی‌تبارها، ضد آمریکای لاتین‌تبارها و ضد خارجی‌ها رئیس‌جمهور آمریکا شده؛ اما به‌هرحال مردم آمریکا به ایشان رأی داده‌اند و دمکراسی یعنی احترام به رأی مردم/من بعید می‌دانم به‌رغم این‌که اپوزیسیون برای ترامپ نذر کرده بود، در مورد ایران اتفاقی بیفتد و ترامپ اقدامی علیه جمهوری اسلامی انجام دهد/ایران سعی خواهد کرد حتی‌الإمکان با ترامپ سرشاخ نشود و به‌جز این، فکر نمی‌کنم اتفاق دیگری بیفتد/ترامپ «آخرین فردی» است که می‌توان به‌وی امیدوار بود تا دمکراسی، حقوق بشر و آزادی در ایران یا کشور دیگری به ارمغان آورد، چون اساساً باوری به دمکراسی ندارد/آخرین جمله‌ام این است که اگر ترامپ خیلی فرد شاخ‌شکنی بود که جمهوری اسلامی یک‌مقدار بهتر با مردم رفتار کند، آقای پوتین پیروزی وی را جشن نمی‌گرفت».

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

11 Nov, 20:37


https://t.me/+ZdIDreVjhmo0NmE0

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

11 Nov, 20:11


📘استبداد شرقی، بررسی تطبیقی قدرت تام
✍🏻نویسنده: کارل آوگوست ویتفوگل
📝مترجم: محسن ثلاثی

📃«دیکتاتوری شرقی به نوع خاصی از حکومتهای استبدادی گفته می‌شود که با تعریف معمول دیکتاتوری تطابق ندارد. از آنجاکه این سیستم بیشتر در کشورهای شرقی یا آسیایی موجود بوده و هست دیکتاتوری شرقی یا شیوه تولید آسیایی به آن اطلاق شده‌است. برخلاف تعریف دیکتاتوری در این نوع طبقه اشراف استقلال نداشته و شاه یا رئیس حکومت اشراف را می‌تواند تغییر دهد و یا حتی به قتل برساند. در حالیکه در تعریف دیکتاتوری قشر اشراف شاه را مورد حمایت قرار می‌دهند. در سیستم دیکتاتوری شرقی معمولاً با تغییر سلسله و یا حتی شاه طبقه اشراف هم تغییر می‌کنند.

🔸مارکس در یک سلسله آثار خود شیوه تولید آسیایی و جامعه کهن آسیایی را مورد تحلیل قرار می‌دهد و از آن جمله می‌نویسد:
«شرایط اقلیمی، وضع زمین، فضای عظیم، بیابانی که از صحرای آفریقا از طریق عربستان و ایران و هندوستان و تاتارستان، تا ارتفاعات فلات آسیا ممتد است سیستم آبیاری مصنوعی را به کمک ترعه‌ها و تأسیسات آبیاری، پایه زراعت شرقی کرده‌است.» و «ضرورت بدیهی استفاده صرفه جویانه از آب... در شرق ناگزیر مداخله قدرت متمرکز دولت را می‌طلبد. منشأ آن وظیفه اقتصادی یعنی به ویژه وظیفه سازمان دادن امور عمومی که دولت‌های آسیایی مجبور بودند اجراء کنند، از همین جاست».

🔸علت اصلی این نامگذاری وضعیت آب در این مناطق است. آب در مشرق زمین بسیار کمتر از مغرب یافت می‌شود، بر این اساس جمعیت در این مناطق به طور متمرکز گسترش یافته‌است. به عبارت دیگر کمبود منابع آب باعث شده هرجا آبی کشف شده بلافاصله مردم به آنجا هجوم آورده و آبادی تشکیل دهند و مدام این آبادی گسترش یابد. نتیجهٔ این روند این شد که مراکز جمعیتی در این مناطق بر محور آب متمرکز شوند بر خلاف غرب خصوصاً اروپا که شاهد فاصلهٔ زیاد کانونهای جمعیتی هستیم زیرا آب وجود داشته‌است. نکتهٔ مهم دیگر اینکه چون آب نایاب و در اعماق زمین یافت می‌شد نیاز به حفر چاه و قنات و... بوده‌است. از آنجاکه مخارج این نوع عملیاتها از عهده کشاورزان ساده بر نمی‌آمده‌است، به ناچار به پادشاه و یا هر صاحب قدرت و ثروتی رجوع می‌کردند واین روند زمینه ساز وابستگی مردم به این قدرت می‌شد و نتیجهٔ آن ایجاد شرایط مناسب برای حکومتهای استبدادی می‌شد.

🔸حکومت استبدادی که پایهٔ اصلی آن احتیاج مردم به آب و مشخصهٔ بارز آن وسعت قلمروی آنها به خاطر سرزمینهای وسیع و جمعیتهای متمرکز که به راحتی قابل اعمال حاکمیت بودند.گرچه به مرور زمان از لحاظ انسان‌شناسی تا حدی پایه‌های نظریه استبداد شرقی و تاثیر آن بر رفتار مردمان شرق دچار تزلزل شد.
تحلیل ویت‌فوگل از جامعه بورژوازی به پیروی از ماکس وبر (۱۸۶۴-۱۹۲۰) جامعه‌شناس شهیر آلمانی است که شهر را مرکز مطالعات خود مخصوصا در رابطه با سرمایه‌داری قرار داد. در کتاب «تاریخ جامعه بورژوازی» در تحلیل از «روحیه سرمایه‌داری» ویت‌فوگل توسعه شهر را در رابطه با شیوه تولید می‌داند. او معتقد است شیوه تولید است که خصلت توسعه شهر را تعیین می‌کند. به عبارتی دیگر کل جامعه بورژوازی را تحت تاثیر
قرار می‌دهد.

🔸سرانجام ویت‌فوگل از بحث در مورد شهر به بحث در مورد شیوه تولید کشاورزی و جوامع براساس سیستم آبیاری کشیده شد. ویت‌فوگل برای اولین بار به‌وسیله وبر از جوامع بوروکراتیک براساس سیستم آبیاری مصنوعی در چین و هند آگاه شد. او از وبر آموخت که شهرها در چین و کلا شرق در بیشتر قسمت‌ها بوروکراتیک و سازمانی تمرکز یافته بودند که هیچ وقت آن استقلال سیاسی و نظامی که شهرهای اروپایی از آن برخوردار بودند را نداشتند.

🔸تز ویت‌فوگل مخصوصا در کتاب «استبداد شرقی» این است که اشکال عمده جوامع ماقبل صنعتی را نشان دهد. او از رژیم‌های استبدادی که دیگران هم راجع به آن بحث کرده‌اند، سخن می‌گوید. ویت‌فوگل معتقد بود این رژیم‌های استبدادی ناشی از کارکرد و نتیجه ضروری سیستم‌های وسیع آبیاری و شرایط فرهنگی و اجتماعی است. برای اینکه تاسیسات وسیع آبیاری بتوانند به تولید کشاورزی بپردازند احتیاج مبرمی به تحرک و نیروی کار و سازمان کار است. این فعالیت‌ها تنها به وسیله نیروی تشکیلاتی و اجرایی متمرکز و با قدرت شدید است که می‌تواند صورت گیرد.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

11 Nov, 12:09


🌎 تراژدی عشق یکطرفه ما و روسیه

✍️غلامرضا مصدق


🌿 شادروان خانم سوسن خواننده کوچه بازاری قبل از انقلاب، ترانه معروفي داشت که ترجیع بند آن این بیت بود " آخه عشق يكسره مايه دردسره ". حالا حكايت عشق يكسره ما و روسيه است كه هر روز دردسر جديدي براي ما ايجاد مي‌كند.

🌿 لاینقطع بر فهرست بلند بالاي بي وفائی هاي مكرر معشوقه روسي ما، موارد جديدي اضافه ميشود، آخرين آنها، یکی سکوت در برابر حمله اسرائیل به ایران است و‌ دیگری طرح ايجاد كريدور زنگزور بين نخجوان و سرزمين اصلي كشور آذربايجان از طريق مرز ما با ارمنستان است. سکوت در مقابل حمله اسرائیل را فعلاً رها می کنیم و به کریدور زنگزور می پردازیم. در حال حاضر ما از دو مسيرِ ارمنستان و تركيه با اروپا ارتباط زميني داريم، با ايجاد اين كريدور، ارتباط زميني ما با اروپا منحصر به تركيه خواهد شد. به زبان ساده منبعد ارتباط زميني ما با ارمنستان مستلزم عبور از كريدور نخجوان و آذربايجان خواهد شد. با توجه به روابط استراتژيك و عمیق آذربايجان و تركيه، هر گاه با تركيه روابطمان به هر دليلي شكرآب شود، دو كشور مذكور براحتي ارتباط زميني ما با اروپا را قطع مي كنند. قطع درآمد فعلی ایران از ترانزیت کالا و مسافر نخجوان - آذربایجان، از بین رفتن مرز ما و ارمنستان، ایجاد يك راه زميني و دريائي جديدِ ارزانتر، کوتاهتر و مطمئن تر براي تركيه به عنوان رقيب اقتصادي ما به قفقاز، روسيه، درياي خزر و آسياي ميانه، فقط بخشي از تبعات ايجاد اين كريدور است. اين اقدام ١٠٠٪؜ در جهت  تامین منافع، روسیه، ترکیه و آذربایجان و ١٠٠٪؜ بر ضد منافع ایران است.

🌿 به دليل اهمیت موضوع برای امنیت ملی ایران و حساسيت بالاي اين اقدامِ آذربايجان و با توجه به نفوذ تاريخي روسيه در قفقاز، قطعاً بدون حمايت و همدلي اين كشور با آذربايجان و تركيه، امكان ايجاد آن وجود نخواهد داشت. سوابق خنجر از پشت زدنهاي مكرر روسيه به ایران و با وجود عشق يكطرفه في مابين ما و آنها به احتمال قريب به يقين، اين اتفاق شوم به وقوع خواهد پیوست. ضمناً با توجه به روابط گسترده آذربایجان و اسرائیل، از نقش این کشور در این موضوع هم نباید غافل شد. 

🌿 چرا پوتين در اين همه سال مدام با كارت ما با رقبا و دشمنانش بازي مي كند و با اينكه از اين کارت آس همیشه منفعت برده است اما مدام در حال ضربه زدن به منافع ملي ماست؟ جواب ساده است، سياستمدار با تجربه و دنيا ديده اي مثل پوتين كه با تدابير خود روسيه را از هرج و مرج ناشی از فروپاشي شوروي سابق نجات داد، بخوبي مي داند، استراتژي مقدس آمريكا ستيزي ايران تحت هيچ شرايطي قابل تغيير نيست و اگر بدترين مواضع حتي زير سوال بردن تماميت ارضي را عليه ايران اتخاذ كند، كاملاً مطمئن است نازكتر از گل به او گفته نخواهد شد، چون الزامات در اولویت اول بودن رسالت آمريكا ستيزي ما ايجاب مي كند در مقابل نامردي های مکرر او سكوت كنيم، هر چه باشد روسيه دشمن خوني آمربكاست، معروف است كه " دشمنِ دشمن من، دوست من است "، نتیجه اینکه با کنار گذاشتن استراتژی " نه شرقی نه غربی " و جایگزین کردن آن با استراتژی " نه غربي - فقط شرقي "، دست خود را در ميدان ديپلماسي حسابي بسته ايم. به اميد روزي كه ايران استراتژي متوازن، منطقی و كارآمد "هم شرقي و هم غربي" را در سياست خارجي خود اتخاذ كند.


کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇🏼👇🏼

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

10 Nov, 20:10


کتاب «آزادی و سیاست».
نویسنده: عبدالرحیم طالبوف.

سال چاپ: 1336.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                



کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

10 Nov, 09:54


📘رساله درباره آزادی
✍🏻نویسنده: جان استوارت میل
📝 مترجم: محمود صناعی
📝 مترجم: جواد شیخ‌الاسلامی
در دو ترجمه متفاوت

📃«کتاب درباره آزادی رساله‌ای فلسفی است نوشته فیلسوف بریتانیایی، جان استوارت میل در سال ۱۸۵۹ میلادی.

🔸این رساله برای خوانندگان دوره ویکتوریایی درون‌مایه‌ای تندورانه داشت زیرا از اخلاق فردی پشتیبانی کرده و بر رهایی اقتصادی از دولت تأکید می‌کند.در این رساله، جان استوارت میل یکی از پیچیده‌ترین مفاهیم فلسفی یعنی آزادی را مورد مطالعه قرار داده و کوشیده‌است حدود آزادی فردی و اصول آن را روشن سازد و رابطه آن را با قدرت و سلطه اجتماع نشان دهد.

🔸جان استوارت در اوایل سده نوزدهم به دنیا آمد و در میانه‌های همین سده، کتاب دربارهٔ آزادی را نوشت و در این کتاب با طرح این نکته که حتی «حکومت اکثریت می‌تواند به دیکتاتوری اکثریت منجر شود»، بر اهمیت حفظ آزادی‌های فردی تأکید می‌کند.این نظریه‌پرداز انگلیسی که به دو مکتب «لیبرالیسم» و «فایده‌باوری» تعلق و اعتقاد داشته، دامنه اختیارات حکومت را «محدود به حفاظت افراد در برابر تعدی دیگران به آزادی‌های او» می‌داند، و استفاده از قدرت حکومت در محدودسازی اراده فرد را در جایی که مزاحم آزادی‌های دیگری نیست رد می‌کند.

🔸بسیاری از نکاتی که او در نقد جامعه آن روز انگلستان در مورد حقوق مردم به ویژه اقلیت‌ها و دگراندیشان متذکر شده – از جمله حق زنان در مشارکت‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی- امروز در قوانین این کشور اِعمال شده‌است.استوارت میل بر این باور بود که پیشرفت سیاسی و اجتماعی یک کشور و بهتر شدن وضعیت و شهروندان آن، تنها در صورت دست یافتن یکایک مردم به آزادی امکان‌پذیر است.

🔸مدل جان استوارت میل از مردم‌سالاری، یک مدل اخلاقی در میان مدل‌های دموکراسی لیبرال است که بر شکوفایی انسان تأکید دارد. وی در رساله «دربارهٔ آزادی»، که یکی از آثار معروف اوست، ضمن دفاع از آزادی علیه دو خطر، می‌گوید:

«… اگر ما افراد جامعه را آزاد بگذاریم که ترتیب زندگانی خود را به هر نحوی که دل‌شان خواست بدهند و در همان حال از آن‌ها بخواهیم که ذوق و سلیقه انفرادی همدیگر را تحمل کنند (نه این که همدیگر را مجبور سازند که مطابق میل و سلیقه دیگران زندگانی کنند) در آن صورت برای ساختن دنیایی همکاری کرده‌ایم که زندگانی بشر در آن با سود و سعادت حقیقی توأم‌شدنی است … امروز تقریباً هیچ نیازی به توضیح یا اثبات این نظر نیست که ما نباید به یک هیئت مقننه یا مجریه که منافع‌اش با منافع خلق یکی نیست اجازه دهیم که برای افراد جامعه عقیده تجویز کند یا این که تصمیم بگیرد که چه نوع نظرات و دلایل باید به گوش مردم برسد… دوران زجر و کیفر دادن به نویسندگان و ناشران به جرم مطالبی که نوشته و عقایدی که پخش کرده‌اند به پایان رسیده‌است.»

🔸جان استوارت میل(زاده ۲۰ مه ۱۸۰۶ در لندن - درگذشته ۸ مه ۱۸۷۳ در آوینیون)، متفکر بریتانیایی سدهٔ نوزدهم است. وی گذشته از آن که نویسنده بود، در زمینه منطق، نظریه شناخت، اخلاق و اقتصاد نیز قلم می‌زد و شخصیتی فعال در عرصه سیاست به‌شمار می‌آمد.

🔸او مدتی طولانی کارمند کمپانی هند شرقی و چندی هم رئیس آن بود. در دهه ۱۸۶۰ او نماینده مجلس عوام در پارلمان بریتانیا شد و به دفاع از سیاست لیبرال در مسائل قانونگذاری و آموزشی همت نهاد. نوشته‌های سیاسی میل حول مسائل مربوط به حقوق و آزادی‌های سیاسی، حکومت پارلمانی و جایگاه و پایگاه زنان در جامعه بوده است. میل در فلسفه قائل به اصالت تجربه و اصالت سود بود. بنیانگذاران این مکتب جرمی بنتام و پدر وی جیمز میل بودند.
آخرین جمله‌ای که هنگام مرگ از دهان میل خارج شد، این بود:
«می‌دانید که کارم را کرده‌ام.»
مشهورترین گفته جان استوارت میل در مورد خدا این است:
«بزرگترین احترام به خداوند این است که بگوییم چیزی نمی‌دانیم.»»


کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇👇


https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

09 Nov, 18:29


💯 بهترین‌کانال‌های تلگرام

🍎 کتب صوتی نایاب/زندگینامۀ مشاهیر و...
@feqdanedel
🍊 خلاصه‌ کتاب‌های روان‌شناسی
@booklove_blog
🍏 دانلود کتابهای نایاب ممنوعه
@yortci_bosjin_pdf
🍏 روانکاوی و روانشناسی به زبان ساده
@NEORAVANKAVI
🍏 تدریس مکاتب فلسفی و روانی
@anbar100
🍏 زیباترین متنهای جهان
@BeautyText1
🍏 کتابخانه صوتی و پی‌دی‌اف تاپ‌بوک
@Top_books7
🍏 حقوق برای همه
@jenab_vakill
🍏 من و کتاب
ا𝐏𝐃𝐅ا
@aramesh13577
🍏 تفسیر آسان وآیه‌به‌آیه قرآن کریم
@Pious114
🍏 وکیل پایه یک دادگستری
@ADLIEH_TEAM
🍏 ‌جذب جنس مخالف با شگردهای روانشناسی
@moshavereh_shoma
🍏 مولانا و شمس (زهراغریبیان لواسانی )
@baghesabzeshgh
🍏 اطلاعات حقوقی مهم برای همه
@LAW_SEVDA
🍏 عجایب دنیای نویسندگان
@nevisandbdonya
🍏 کتابخانه کودک و نوجوان
@childrenbook
🍏 رمانسرای مجازی
@Salam_Roman
🍏 تمرکز روی تکامل درونم
@shine41
🍏 کتابهای صوتی)(رایگان
@parshangbook
🍏 انگلیسی بدون معلم و کلاس
@MusicOwallpaper
🍏 گلچینےاز بهترین اشـ؏ـار
@Delaviz_20
🍏 پارسی سخن بگوییم و زیبا بنویسیم
@FARZANDAN_PARSI
🍏 آموزشگاه طبی سید
@samsadeghitebeslami
🍏 اطلاعات مفید دکتر خود باشیم
@kalemnab
🍏 فیتنس،رژیم،علم تمرین
@FitnessBody97
🍏 زیباترین کلیپها و آموزش رقص
@sonatimahalli
🍏 آموزش حرفه‌ای آشپزی
@telefoodgram
🍏 شکوه ثروت
@shokoh_servat
🍏 کتابهای کمیاب، کلیپهای آموزشی رایگان
@Iranvajahanlibrary
🍏 شگفتیهای مطالعه در توسعه
@Alefbaietousee
🍏 اساطیر ایران زمین
@iran_sarzamin_tamadon
🍏 کتابهای صوتی، دانستن، توانستن است
@Audio_Books_24
🍏 زرنگاری و طراحی سنتی
@vida_dabir
🍏 کتاب گویای ژیگ
@zhig_story
🍏 آفرینش؛ جستجو در ادبیات و فلسفه
@afarineshdastan
🍏 آموزش کف بینی
@kafbini12
🍏 آموزش NLP
@behtarinammann
🍏 پایش سیاسی ایران
@ir_REVIEW
🍏 جامعه مدنی(فلسفه. تاریخ. اجتماع)
@civilizers
🍏 پیر دهر
@pir_dahr
🍏 دیپلماسی و سیاست خارجی
@Iranian_diplomacy
🍏 جملاتی از جنس سیاست
@POLITICAI_THINKERS
🍏 عاشقانه‌های دو نفره
@Booose_eshgh
🍏 روانشناسی برای زندگی بهتر
@Ravanshenasilifestyle
🍏 خانه دوست
@khanehy_doost
🍏 هوش مصنوعی و آینده AI
@MediaMedial
🍏 کتابخانه حقوقدانان BOOK
@LAW_BOOKIRAN
🍏 رنگ خیال جرعه ای از هنر و ادبیات
@rangekhiyaal
🍏 میزبانت هستم بایک فنجان قهوه☕️
@Ghahvee_Ghajar
🍏 غزلیات مولانا"دیوان شمس تبریزی
@SHAMSETEBRIZII_99_22
🍏 محفل شعر و آوا
@mahfelshearvaava
🍏 پزشکی زیبایی سلامتی
@Dokinegin2023
🍏 زندگی سبز، مدیریت و سلامتی
@lifemanage
🍏 ترنم احساس
@EHSAS_TRANNOM
🍏 آموزش قانون جذب و ارتعاش
@ghanooneerteaash
🍏 کلیپهای انگیزشی
@kelephayeangizeshi
🍏 شمس و مولانا
@Mahfelshaeraneh
🍏 هُنَر شَرابِ زِندِگیست♡
@Geraf_art
🍏 کتابفروشی ارزان کتاب
@KotobeArzan
🍏 کتابهای صوتی ناب و ویدئوکست
@sovtitasviri
🍏 استوری انگیزشی مناسبتی
@yefenjanaramsh
🍏 آهنگ‌های قفلی مود
@CoCaeinmozeik
🍏 شمس‌الحق تبریزی
@khodshnasi
🍏 یک بغل‌ شـ؏ــر ‎‌‎‌‌‎‌‌‎
@BI_MOLAAHEZEH
🍏 خسروی آواز استاد شجریان
@stad_shajariyan
🍏 کاملترین کتابخانه مجازی
@Mabadbook
🍏 دنیای انگیزشی و آموزشی (کتاب بخوانیم)
@romanceword
🍏 آموزش دکوراسیون منزل🏡
@ZibaManzel
🍏 دیدنیها و جذابیت‌های ایران و جهان
@afarinshokoh
🍏 ترکی ‌استانبولی رو آسون یاد بگیر
@Turkish_Nazli
🍏 یادگیری لغات با اخبار انگلیسی
@english_ielts_garden
🍏 دل واژه‌های تنهایی
@gandomzaran
🍏 نوستالژی زیرخاکی های خاطره انگیز
@nuostalzhi
🍏 آموزش ترجمه زبان تخصصی علوم سیاسی و روابط
@policyinact
🍏 آموزش مراقبه پاڪسازی و تقویت چاڪراها
@tabnahayteshgh
🍏 اشـ؏ـار ناب و ماندگار
@Oshaagh_sher
🍏 کانال تحلیلی دانشجویان علوم سیاسی
@Iranianpoliticianss
🍏 مهارتهای زندگی
@maharathayezendegimahmudi
🍏 کتابهای صوتی آرامش با داستان
@arameshbadastan
🍏 جهان موسیقی کلاسیک
@Classical_Music_World
🍏 طب سینوی، درمانهای خانگی
@teb_sinawi
🍏 دنیای پادکست
@OneThousandandOnePodcast
🍏 آموزش زبان عربی
@amuzesharabi
🍏 مولانا حافظ شهریار ،شعر و موزیک
@onlyshear
🍏 کتابخانه طبی، درمان با داروهای خانگی
@danyalshafa
🍏 زبان‌شناسی
@linguiran
🍏 بهترین کتابهای جهان 𝗕𝗢𝗢𝗞
@SBOOKSS
🍏 یافته‌های مهم روانشناسی
@Hrman11
🍏 آرا حقوقی قضایی و نظریات مشورتی
@ARA_HOGHOOGHI_GHAZAIE
🍏 کافه کتاب صوتی
@CafeBookAudio
🍏 دنیای ناشناخته‌ها و فرازمینی
@yortchi_bosjin
🍏 فیلم و سریال روانشناسی
@FILMRAVANKAVI
🍏 کنکور ارشد و دکتری علوم سیاسی
@politicsman
🍏 آموزش سواد مالی و اقتصادی به زبان ساده
@ECONVIEWS
🍏 شبی چند دقیقه کتاب بخوانیم!!
@book_tips
🍏 کتابخانه صوتی من
@ketabegooya_man
🍎 یه مرد امیدوار
@happy_private_life


🧿🎋هماهنگی برای تبادل
@mrgp_1

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

09 Nov, 15:44


📘سامان سیاسی در جوامع دستخوش دگرگونی
✍🏻نویسنده: ساموئل هانتینگتون
📝 مترجم:محسن ثلاثی

📃«هانتينگتون در کتاب خويش به دنبال نشان دادن چارچوب‌های لازم برای تحقق سامان و يا همان استواری سياسی است. از اين رو در پيشگفتار کتاب بيان می‌دارد: «تجزيه و تحليل پژوهشگرانه راه‌ها و وسايل پيشبرد سامان سياسی، با وجود اختلاف‌هایی که بر سر مشروعيت و خوشايندی اين هدف وجود دارد» بايد مورد توجه يک دانشمند سياسی باشد. وی در ادامه معتقد است؛ سامان سياسی « تا اندازه‌ای به رابطه ميان توسعه نهادهای سياسی و تحرک نيروهای اجتماعی به صحنه سياست، بستگی دارد.» وی در سراسر اثر خويش به دنبال نشان دادن مسير فرايند نهادمند شدن مشارکت سياسی در کشورهای در حال نوسازی است. مسئله وی استواری و ثبات جامعه و سياست در جامعه دستخوش نوسازی می‌باشد.
این کتاب شامل هفت فصل به شرح زیر می‌باشد.
در فصل اول،سامان سياسی و تباهی سياسی: مهم‌ترين شکاف مابين کشورها را ناشی از ميزان کارایی حکومت‌های آن‌ها و ميزان برخورداری از ثبات سياسی می‌داند. وی نابسامانی سياسی را ناشی از ظهور گروه‌‌های اجتماعي جديد در عرصه سياست در نتيجه دگرگونی اجتماعی می‌داند. عدم وجود نهادهای سياسی جهت سازماندهی خواست مشارکت سياسی اين گروه‌ها منجر به نابسامانی سياسی در اين کشورها می‌شود.

فصل دوم، نوسازي سياسی(آمریکا در برابر اروپا): نوسازی سياسی مستلزم عقلانی شدن اقتدار، تمايز ساختارها و گسترش مشارکت سياسی است. بر اين مبنا هانتينگتون سه الگوی نوسازی سياسی را معرفی می‌کند. الگوي اروپایی و الگوی بريتانيایی که به ترتيب اقتدار آنها منشأ در سلطنت و پارلمان داشت. و الگوی آمريکایی که اقتدار آن ريشه در نهادهای سياسی تيودوریـ انگلستان سده ۱۶میلادی ـ داشت.

فصل سوم، دگرگون سياسی در جوامع سياسی سنتی: نوسازی مستلزم اصلاح امور اقتصادی و اجتماعی توسط دولت مقتدر است. در نتيجه نوسازی گروه‌های جديدی به عرصه سياسی وارد می‌شوند. در اينجا نوسازی سياسی با هدف گستراندن پهنه قدرت به گروه‌های اجتماعی نوظهور صورت می‌گيرد. نحوه توزيع قدرت در جامعه در ترکيب با ميزان انباشتگی قدرت نزد دولت صورت‌بندی قدرت در نظام سياسي را منعکس می‌سازد. قدرت متمرکز در ترکيب با انباشت کم قدرت منجر به امپراتوری ديوانسالار با سلطنت مطلقه می‌شود. قدرت پراکنده در ترکيب با کم بودن ميزان قدرت به فئوداليسم با ساختار هرمی منجر می‌شود. همچنين قدرت متمرکز در ترکيب با انباشت زياد قدرت به ديکتاتوری توتاليتر می‌انجامد و دموکراسی قانونی از ترکيب پراکندگی قدرت و انباشتگی قدرت به وجود می‌آيد.

فصل چهارم، پراتوريانيسم و تباهی سياسی پراتوريانيسم: به معنای دخالت نظاميان در سياست در نتيجه سياست‌زدگی نيروهای اجتماعی می‌باشد. ساموئل هانتينگتون ضمن اشاره به دخالت ساير نيروهای اجتماعی نظير روحانيون، ثرومتمندان و دانشجويان در سياستِ يک جامعه سياست‌زده، اصطلاح «جامعه پراتوری» را برای توصيف اين وضعيت به کار می‌برد.

فصل پنجم، انقلاب و سامان سياسی: هانتنينگتون از انقلاب به مثابه شيوه‌ای برای نوسازی ياد می‌كند. از نظر وی دگرگونی عميق ساختارهای اجتماعی كه در نتيجه گسترش سريع مشاركت سياسی و خواست نيروهای اجتماعی مختلف برای دخالت در قدرت سياسی پديد می‌آيد انقلاب نام دارد. با استقرار نهادهای سياسی جديد انقلاب تكميل می‌شود. وي با طرح دو گونه انقلابات غربی و شرقی وجه تمايز آنها را زمان شكل‌گیری نهادهای سياسی جديد می‌داند.

فصل ششم، اصلاحات و دگرگونی اجتماعی: ساموئل هانتينگتون به يک دسته دگرگونی با سرعت و دامنه محدود و نهادها و رهبرانی با خط‌مشی ميانه‌رو اصلاحات می‌گويد. هدف اصلاحات تامين برابری اجتماعی، اقتصادی و سياسی و گسترش دامنه مشاركت سياسی در يک جامعه دستخوش نوسازي است. اصلاحگر موفق كسی است كه بتواند به طور همزمان در دو جبهه محافظه‌كاران و انقلابيون بجنگد و با توجه به اهداف اصلاحي با گروهای اجتماعی ـ سياسی مختلفی متحد شود.

فصل هفتم، نوسازی و احزاب: با وقوع نوسازی گروه‌های اجتماعی جديدی پديد می‌آيند كه از مشاركت«طبيعی» موجود در جامعه سنتی بی‌بهره‌اند. با گسترش آگاهی و مشاركت سياسی، يكپارچگی ملی، ادغام و استواری سياسی جامعه نيازمند مشاركت افراد از طريق نهادهای سياسی نوين كه عمده‌ترين آن‌ها احزاب و نظام حزبی است می‌باشد. حزب سازمان‌دهنده مشاركت سياسی است.

🔸از آنجایی که هانتينگتون وابسته مکتب نوسازی است کتاب وی بيشتر به تأثير نيروهای اجتماعی - داخلی در ثبات و بی‌ثباتی جامعه می‌پردازد؛ هر چند در مواردی به نقش استعمار غربی در بسيج انقلابی و انجام اصلاحات بنيادی اشاره می‌کند. »


کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇


https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

08 Nov, 20:37


🔵🔴فرانسیس #فوکویاما: اکنون ترامپ در حال آغاز عصر جدیدی در سیاست‌های ایالات متحده و شاید برای کل جهان است

🔴 آمریکایی‌ها با آگاهی کامل از اینکه ترامپ چه کسی است و چه چیزی را نمایندگی می‌کند، به او رأی داده‌اند

🔴 اوکراین قطعاً بزرگ‌ترین بازنده است/ هیچ قهرمان اروپایی وجود ندارد که بتواند جای آمریکا را به عنوان رهبر ناتو بگیرد؛ توانایی ناتو در مقابله با روسیه و چین به شدت در معرض تردید قرار دارد

🔴 گستردگی پیروزی جمهوری‌خواهان  به ترامپ اجازه می‌دهد هرطور که دلش بخواهد عمل کند

🔴 تنها امیدواریم که برخی از نگهبان‌های نهادی باقی‌مانده هنگام ورود او به مقام، همچنان در جای خود باقی بمانند/ ممکن است برای بهبود اوضاع، قبل از آن بدتر شدن آن‌ها لازم باشد


✍️ فرانسیس فوکویاما استاد ارشد در مرکز دموکراسی دانشگاه استنفورد

🔸دونالد ترامپ نه تنها می‌خواهد نئولیبرالیسم و لیبرالیسم بیدار را حذف کند، بلکه تهدیدی اساسی برای لیبرالیسم کلاسیک نیز هست. این تهدید در هر زمینه سیاستی قابل مشاهده است؛ ریاست‌جمهوری جدید ترامپ هیچ شباهتی به دوره اول نخواهد داشت.

🔸سؤال اصلی در این مرحله نه خباثت نیت او، بلکه توانایی او در اجرای آنچه که تهدید می‌کند است. بسیاری از رأی‌دهندگان صرفاً به رتوریک او جدی نمی‌گیرند، در حالی که جمهوری‌خواهان اصلی استدلال می‌کنند که کنترل‌های تعادل در سیستم آمریکایی از بدترین اقدامات او جلوگیری خواهد کرد. این اشتباه است: ما باید به نیات اعلام شده او بسیار جدی بنگریم.

🔸ترامپ یک حمایت‌گرای خودخوانده است که می‌گوید "تعرفه" زیباترین کلمه در زبان انگلیسی است. او پیشنهاد کرده است که 10 یا 20 درصد تعرفه بر تمام کالاهای تولید شده در خارج، توسط دوستان و دشمنان، اعمال کند و برای انجام این کار به اختیارات کنگره نیاز ندارد.

🔸برخی از مهم‌ترین تغییرات در سیاست خارجی و ماهیت نظم بین‌المللی خواهد بود. اوکراین قطعاً بزرگ‌ترین بازنده است؛ مبارزه نظامی آن علیه روسیه حتی قبل از انتخابات نیز رو به افول بود، و ترامپ می‌تواند با عدم تحویل تسلیحات، که مجلس نمایندگان جمهوری‌خواه در طول زمستان گذشته برای شش ماه انجام داد، موجب شود تا اوکراین به شرایط روسیه تسلیم شود. ترامپ به طور خصوصی تهدید کرده است که از ناتو خارج شود، اما حتی اگر چنین نکند، می‌تواند پیمان دفاع متقابل ماده 5 آن را به شدت تضعیف کند. هیچ قهرمان اروپایی وجود ندارد که بتواند جای آمریکا را به عنوان رهبر این پیمان بگیرد، بنابراین توانایی آن در مقابله با روسیه و چین به شدت در معرض تردید قرار دارد. بر خلاف این، پیروزی ترامپ سایر پوپولیست‌های اروپایی مانند حزب جایگزین آلمان و جبهه ملی فرانسه را نیز الهام خواهد بخشید.

🚨 متحدان و دوستان آسیای شرقی ایالات متحده در وضعیت بهتری قرار ندارند. در حالی که ترامپ در مورد چین صحبت‌های تندی کرده است، به ویژگی‌های مقتدرانه رهبری شی جین‌پینگ نیز احترام بسیاری می‌گذارد و ممکن است حاضر باشد بر سر تایوان با او به توافق برسد. ترامپ به طور مادرزادی از استفاده از قدرت نظامی اجتناب می‌کند و به راحتی فریب داده می‌شود، اما یک استثنا ممکن است خاورمیانه باشد، جایی که احتمالاً به طور تمام و کمال از جنگ‌های بنیامین نتانیاهو علیه حماس، حزب‌الله و ایران حمایت خواهد کرد.

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

08 Nov, 11:17


🌎 زیباکلام: «آقای پزشکیان، خیلی فرق می‌کند که چه‌کسی رئیس‌جمهور آمریکاست»

1⃣ نخست ابعاد شگفت‌انگیز پیروزی ایشان بود. فراموش نکرده‌ایم که در تمام دوران انتخابات، حتی تا روزها و ساعت‌های آخر، همۀ تحلیلگران، رسانه‌ها و نظرسنجی‌ها متفق‌القول بودند که رقابت میان هریس و ترامپ شانه به شانه و تنگاتنگ می‌باشد و اختلاف میان آنان، حدود یک یا دو درصد بیشتر نیست. اما سیل آرا به‌نفع ترامپ نشان داد که نظرسنجی‌ها چقدر با حقیقت فاصله داشتند. اگر این اتفاق در ایران افتاده بود، نوادگان دایی‌جان ناپلئون می‌رفتند به‌دنبال تئوری‌های توطئه و اینکه این‌ها همه برنامه برای گرم کردن تنور انتخابات و کشاندن مردم به‌پای صندوق‌های رأی بود.

2⃣ دوم، مهم‌تر از بررسی اینکه چرا اینقدر نظرسنجی‌ها با واقعیت فاصله داشتند، شوک اصلی‌تر و پرسش مهم‌تر آن است که آن‌همه رأی برای ترامپ نژادپرست و محافظه‌کار دشمن دمکراسی، در کجای جامعۀ آمریکا نهفته شده بود که همه را غافلگیر کرد؟ یقیناً تحلیلگران پیرامون محبوبیت ترامپ و اسباب و علل اقبال جامعۀ آمریکا به آنچه که آن را در علوم سیاسی می‌بایستی «کاریزمای ترامپیسم» تعریف کرد، به تحقیق و بررسی خواهند پرداخت.

3⃣ سوم، یک دلیل البته سقوط هولناک محبوبیت بایدن و دمکرات‌ها در سال‌های اخیر بود. جایگزینی خانم هریس هم خیلی نتوانست چیزی را به‌نفع دمکرات‌ها تغییر دهد و در بهترین حالت، جلوی سقوط بیشتر آن‌ها را گرفت.

4⃣ چهارم، درک استقبال بسیاری از ایرانی‌ها از پیروزی ترامپ، خیلی پیچیده نیست. انسان فقط تأسف می‌خورد که ملتی آنقدر از شرایط سیاسی و اجتماعی‌شان سرخورده و ناامید شده باشند که پیروزی شخصیتی که کمترین نمادی از دمکراسی‌خواهی در وی نباشد، آنقدر آن‌ها را به‌وجد آورد.

5⃣ پنجم، می‌رسیم به واکنش سخنگوی دولت جناب پزشکیان، سرکار بانو دکتر مهاجرانی، که فرمودند: «برای ما هیچ فرقی نمی‌کند دمکرات در کاخ سفید باشد، یا جمهوری‌خواه». البته حرف ایشان از یک منظر درست است. برای ما که ۴۶ سال است «دشمنی با آمریکا» همۀ فکر و ذکرمان شده و همۀ انقلابمان تقلیل پیدا کرده به استکبارستیزی و مرگ بر آمریکا، خیلی هم البته فرقی نمی‌کند که هریس انتخاب می‌شد، یا بایدن. اما خانم دکتر مهاجرانی عزیز، این سخن را اگر یک دهۀ هشتادی سرخورده از گذشته و ناامید از آینده می‌گفت، قابل فهم بود. اما بانوی بزرگوار، به‌نظر شما، ایران دوران سیدمحمد خاتمی با مرحوم سیدابراهیم رئیسی و خالص‌سازی، هیچ فرقی با هم نداشتند؟


https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

08 Nov, 04:47


🔵🔴 استثناگرایی آمریکایی

✍️ آرش رئیسی‌نژاد، دکترای روابط بین‌الملل

استثناگرایی آمریکایی مهم‌ترین بنیان هویتی ایالات متحده آمریکاست به گونه‌ای که درک سیاست خارجی، اقتصاد سرمایه‌داری و پویایی سیاست داخلی این کشور از فهم استثناگرایی آمریکایی می‌گذرد. استثنایی بودن آمریکا اشاره به فهم این کشور از خویشتن خود دارد. این فهم را باید درهم‌تنیده با ایده "آمریکا همچو نوری برای نورانی کردن جهان" دید چرا که آمریکا کشوری است که خود را دارای مشیت الهی (Devine Providence) می‌بیند. در این میان، استثناگرایی شرایط روانی ویژه‌ای را که از سوی نخبگان آمریکایی برساخته‌شده ایجاد می کند که بر پایه آن در سیاست خارجی آمریکا گناه و جرم نیست. این بدین معناست که ممکن است اشتباهاتی در سیاست خارجی آمریکا پذیرفته شود، ولی جرم و گناه نیست؛ چرا که "تاریکی را در نور راهی نیست"! بهمین دلیل است سیاست خارجی آمریکا عموما توجیه می‌شود و زیر پرسش قرار نمی‌گیرد. از همین رو، استثناگرایی آمریکایی اسطوره بنیادین (Myth)  هویت و سیاست آمریکاست; اسطوره‌ای هویتی که تاریخ ندارد. آمریکا اما خود را "شهری درخشان بر فراز تپه" (Shining City on a Hill) می‌خواند.

آمریکا ابرقدرتی  است که بزرگی آن بیشتر برخاسته از جایگاه جغرافیایی و دسترسی ایمن به دو اقیانوس دارد تا صرف اقتصاد و آرمان‌هایش. به بیان دیگر، جغرافیا حامی ایده آمریکا بوده است. از این رو، منطق جغرافیا حکم می‌کند که چیرگی سامانه‌ای سیاسی با انسجامی باثبات بر این پهنه موجد برآمدن قدرتی بزرگ شود. اسپایکمن بدرستی گفته بود که آمریکا "مطلوب‌ترین کشور در جهان از نقطه نظر موقعیت است."

آمریکا کشوری قاره‌ای از اقیانوس تا اقیانوس است. ۴۸۰۰ کیلومتر کرانه دریایی طولانیِ این کشور بستری مناسب برای برپایی بنادری عمیق جهت تسهیل اعمال قدرت در دو پهنه وسیع آبی اطلس و آرام را فراهم کرده است. هر دو همسایه شمالی و جنوبی این کشور نیز دو ساحل طولانی اقیانوسی دارند; با این حال، تفاوتی ژرف با آمریکا دارند. کانادای کم‌جمعیت گرفتار قطب شده و مکزیک پرجمعیت فاقد کرانه مناسب برای بنادر ژرف اقیانوسی است. هیچکدام از این دو نمی‌توانند قدرت آمریکا را به خطر اندازند، هر چند که مرزهای مکزیک با مهاجرین لاتین غیرقانونی خود تهدیدی هویتی برای امنیت ملی آمریکا ایجاد کرده است. فقدان رقیب طبیعی باعث شده که آمریکا هژمون طبیعی در نیکمره غربی گردد. چین و روسیه اما هژمون دیگر نیمکره نبوده و نیستند.

گو اینکه جغرافیا نقشی مهم در شکل‌گیری اسثناگرایی آمریکایی داشته; با این حال، دیگر عواملی نیز موجد شکل‌گیری این بنیان هویتی آمریکا شده‌ است. ردپای بسیاری از این عوامل را در فاصله کشف آمریکا در ۱۴۹۲ توسط کریستف کلمب و استقلال آن در سال ۱۷۷۶ می‌توان دید.

در این میان، یکی از مهم‌ترین عوامل ایده ملت آمریکا همچو مردم برگزیده است. اکثریت مهاجرین نخستین به آمریکا از میان اروپاییان پروتستان بودند که ایده‌های "قوم برگزیده" (Chosen People) و "ارض موعود" (Promised Land) در ذهن آنان ریشه دوانیده بود. همنشینی با عهد عتیق و عهد جدید باور به برگزیده‌شدن را در میان این دسته از مسیحیان تقویت کرده‌ بود. بر پایه تورات به این ملت برگزیده سرزمینی موعود وعده داده شده‌ بود. جای شگفتی نبود آنگاه که مهاجرین نخستین با سرزمینی پهناور، پرنعمت و دست نخورده روبرو شدند، آمریکا را ارض موعود خود یافتند. به بیان دیگر، نمود و نماد برگزیده‌شدن از سوی خداوند را در یافتن چنین سرزمینی وعده داده ‌شده دیدند. بنابراین ورود مهاجرین به قاره آمریکا باعث شکل‌گیری ایده ملت برگزیده شد; ذهنیتی که یکی از بنیان‌های استثنایی‌گرایی آمریکا را نشان می‌دهد.



کانال تحلیلی سیاسیون ایران

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

07 Nov, 17:52


🔺ترامپ میان دو داماد یهودی و عرب!

#صابر_گل_عنبری

در گوشه و کنار جهان بحث‌ و جدل پیرامون سیاست احتمالی ترامپ بسیار داغ و گسترده و در خاورمیانه داغ‌تر است.

در ایران غالبا تصویری «آخر‌الزمانی» و سرسختانه‌تر از قبل از سیاست او ارائه می‌شود.

در اسرائیل نیز در حالی که خیلی‌ها با پیروزی ترامپ سر از پا نشناختند؛ اما از دیروز نوعی «نااطمینانی» و «نگرانی» از سیاست‌های او در دور دوم ریاست جمهوری پدیدار شده است.

این نااطمینانی به سخنرانی ترامپ پس از پیروزی و وعده‌های او به جامعه عرب و مسلمان آمریکا بر می‌گردد.

ترامپ در سخنرانی خود نه از یهودیان (به علت رای اکثریت آن‌ها به هریس) نام برد و‌ نه از گروگان‌ها و در مقابل با نام بردن از عرب‌ها و مسلمانان قدردانی و بر پرهیز از جنگ و توقف جنگ‌ها تاکید کرد.

دفنا لئیل تحلیل‌گر کانال 12 اسرائیل با نگرانی سخنان ترامپ را تفسیر کرده و می‌گوید که اسرائیلی‌ها با وجود ترجیح او بر هریس اما نسبت به سیاست آتی او مطمئن نیستند.

لئیل توضیح می‌دهد که اولویت ترامپ اقتصاد و مرزهاست و تاکیدش بر پرهیز از جنگ، واکنشی به انتظارات اسرائیل برای بمباران تاسیسات ایران است.

اوفر حدادر دیگر تحلیل‌گر اسرائیلی نیز نگران نومیدی ترامپ از یهودیان آمریکا و تاثیر آن بر موضعش در قبال اسرائیل است و ضمن اشاره به محتوای سخنرانی ترامپ معتقد است که سیاست خارجی او در دور دوم ممکن است متفاوت باشد.

ترامپ از حیث اعتقادی یک پرسبیتری (از شاخه‌های پروتستان) است و اوانجلیست (صهیونیسم مسیحی با نگاه آخرالزمانی) نیست. حتی برخی یهودیان آمریکا هم نگران رگه‌های نژادپرستی و هویت‌طلبی ترامپ و هواداران سفیدپوستش هستند.

از لحاظ اعتقادی، بایدن به صهیونیسم باورمندتر و چند بار خود را «یک صهیونیست» نامیده است؛ اما ارتباط ترامپ با صهیونیسم و اسرائیل بیشتر محصول پیوند منفعتی مستحکم با اوانجلیست‌های شدیدا طرفدار اسرائیل و شبکه نفوذ مالی و رسانه‌ای اسرائیل است که او را احاطه کرده‌اند. این مسیحیان در آمریکا نیز جمعیت پرشماری دارند و پایگاه بزرگ رای‌دهنده به ترامپ را تشکیل می‌دهند.

در واقع سیاست‌ها و اقدامات «بی‌سابقه» آمریکا در دوره قبلی ترامپ همچون انتقال سفارت به قدس، توافق ابراهیم در منطقه و حتی فشار حداکثری یه ایران مولود همین پیوند و وعده‌های ترامپ به اوانجلیست‌ها و همچنین تاثیر چشمگیر داماد یهودی‌اش جرد کوشنر بود که ارتباط نزدیکی با مسیحیان انجیلی، نتانیاهو و راستگرایان در اسرائیل دارد. در کنار این دو عامل، خود شخصیت خاص و خودشیفته ترامپ برای انجام کارهای «خارق العاده» و «بی‌سابقه» نقش بسیار مهمی در چنین تصمیماتی داشته و خواهد داشت.

اما اکنون این نگرانی در اسرائیل وجود دارد که ترامپ چون دور دوم ریاست جمهوری‌اش است و به آرای اوانجلیست‌ها نیاز ندارد،  ممکن است که متفاوت از دوره قبلی ظاهر شود. در این زمینه هم به دلخوری او از یهودیان آمریکا، وعده‌هایش به رای‌دهندگان عرب و مسلمان برای پایان جنگ اشاره می‌کنند.

نقش اقلیت‌های نژادی و مذهبی در آمریکا از جمله مسلمانان در ایالت‌های چرخشی بسیار مهم است. 

اقلیت عرب و مسلمان در این انتخابات نومید از سیاست‌های اسرائیلیِ ترامپ در دور قبلی و حمایت دولت بایدن از اسرائیل در این جنگ از هر دو رویگردان بودند؛ اما وعده‌های ترامپ برای پایان جنگ غزه و لبنان و مسعد بولس تاجر و پدر داماد لبنانی ترامپ نقش مهمی در تغییر نظر بخش بزرگی از آن‌ها در هفته‌های نزدیک به انتخابات در ایالت‌های چرخشی به ویژه میشیگان و جورجیا داشت.

در این خصوص برخی فعالان عرب و مسلمان آمریکا می‌گویند از هر دو نومیدند، اما امیدی بیمناک دارند که ترامپ شاید نتانیاهو را مجبور به پایان دادن به جنگ کند.

ناگفته هم نماند که ترامپ در عین این که چندین بار خواستار پایان جنگ شده است، اما هریس را نیز به بستن دست اسرائیل از طریق فشار برای آتش‌بس متهم می‌کرد.

همین تناقض و سیاست‌های قبلی او جای خوش‌بینی زیادی میان حامیان فلسطین و مخالفان جنگ علی‌رغم برخی امیدها به وعده‌اش باقی نگذاشته است. همچنین مشخص نیست به وعده‌اش عمل کند و اگر هم بخواهد اجرایی کند چگونه؟ فشار و قاطعیت با نتانیاهو یا شیوه دیگری؟

اما در عین حال نیز چنان که شرحش رفت، برخی در اسرائیل نگران ترامپی متفاوت در چهار سال آینده هستند.

این نگاه‌های متناقض هم به علت شخصیت پیچیده و پیش‌بینی‌ناپذیر ترامپ است که دوستان و دشمنانش را نگران می‌کند. همین شخصیت نیز ترامپ را در قامت رئیس جمهوری فراساختار و متفاوت از پیشینیان خود ساخته است.

اکنون باید دید ترامپ در دوره جدید مثل قبل به سمت اوانجلیست‌ها و داماد یهودی‌اش غش خواهد کرد یا این بار هوای داماد لبنانی‌اش و وعده‌هایش به اقلیت عرب و مسلمان را خواهد داشت و خودشیفتگی خود را این بار برای توقف جنگ به کار خواهد بست.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

07 Nov, 14:26


✔️ دوباره ترامپ و جهان پس از این

✍️ سهند ایرانمهر

🔸 دونالد ترامپ چهل و هفتمین رییس‌جمهور آمریکا شد. ترامپ معمولاً سیاست خارجی خود را با محوریت منافع اقتصادی و توافق‌های دوطرفه صورتبندی می‌کند و دل خوشی از تعهدات بین‌المللی چندجانبه ندارد. تشدید رقابت‌های جهانی و تداوم سیاست‌های ملی‌گرایانه و توده‌ای او بسیاری از چالش‌های دور قبلی ریاست‌جمهوری او را عمیق‌تر خواهد کرد. نگاه ترامپ به اروپا نه نگاه به یک متحد استراتژیک که قلمداد کردن آن به عنوان یک رقیب تجاری است. ترامپ پیشتر هم خواهان حمایت مالی بیشتر اروپا از ناتو و منتقد نوع روابط تجاری ان با ایالات متحده بود بنابراین پیروزی مجدد او برای اروپایی که به شدت نگران توسعه‌طلبی روسیه و در تقلای تقویت ناتو و روابط فراآتلانتیکی است، خبری به شدت نامبارک است.

🔸 اگرچه رویکرد ترامپ در قبال روسیه دوگانه و متناقض به نظر می‌رسد اما پوتین به احتمال زیاد امروز را روز خوبی می‌داند زیرا ترامپ، زلنسکی را شارلاتانی می‌داند که به بهانه حمله روسیه در حال سرکیسه کردن آمریکایی‌هاست درحالیکه همواره از ضرورت بهبود روابط با روسیه و ایجاد توافق صلح سخن گفته است. اروپا اینجا هم بازنده بازی انتخابات آمریکاست و اوکراین هم به میزان زیادی از حمایت‌هایی که در دوران بایدن از آن برخوردار بود محروم خواهد شد. این مساله هم، دردسر تازه‌ای است که گریبان اروپا را خواهد گرفت.

🔸 عربستان و امارات در دوره اول ترامپ شرکای خوبی برای او بودند و در فاصله میان دور قبلی ریاست جمهوری او تا امروز، پروژه‌های خوب و سودآوری را برای شرکت‌های او تدارک دیدند. آنها این‌بار هم یا عقد قراردادهای نظامی و تجاری رابطه نزدیک‌تری با آمریکا خواهند داشت و همچنانکه توافق ابراهیم را با همراهی با یکدیگر آغاز کردند احتمالا پس از پایان دور اخیر بحران غزه، کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا با مشارکت اسراییل و حمایت آمریکا به عنوان مکمل توافق ابراهیم در صدر اولویت‌های‌شان خواهد بود.

🔸 ترامپ در حمایت از اسراییل همیشه مصمم و جدی بوده و آرزوهای اسراییل در معادلات سیاسی، اقتصادی منطقه‌ای را خیلی زود برآورده کرده با این حال بعید است که در دوران او، نتانیاهو بتواند همچنان برطبل گزینه تداوم رویکرد نظامی پرهزینه بکوبد.

🔸 پیروزی ترامپ برای ایران هم چالش‌برانگیز خواهد بود. ترامپ در دوره قبل از برجام خارج شد و سخت‌ترین تحریم‌ها را علیه ایران اعمال کرد. رویکرد او در قبال ایران کمتر نظامی و بیشتر اقتصادی و سیاسی است. با درنظرگرفتن تحولات مهم پس از جنگ غزه، ایران دوران ترامپ دوم در مقایسه با ایران دوران ترامپ اول، وضعیت به مراتب دشوارتری خواهد داشت بالاخص آنکه ترامپ نشان داده که مواجهه با او مستلزم ریسک‌پذیری‌های ملموس و غیرقابل پیش‌بینی است.

   🔸 چینی‌ها چندان از پیروزی ترامپ خشنود نیستند زیرا ترامپی که در خاطره دارند مواضع تند و سختگیرانه‌ای علیه چین داشت و به منزله جرقه‌ای در انبار باروتی بود که عملا به جنگ تجاری میان این کشور و امریکا تبدیل شد. دوران ترامپ برای چین دوران محدودیت‌های تجاری و تکنولوژی و مواضع سرسختانه و حمایتی از تایوان، کره‌جنوبی و ژاپن خواهد بود اگرچه این صدای آشنای ترامپ دوباره در گوش این سه کشور طنین‌انداز خواهد شد  که:«هزینه‌های امنیتی‌تان را خودتان باید بپردازید».

🔸 قدرت گرفتن دوباره ترامپ زمینه را برای برآمدن رهبران اقتدارگرا و کاهش همکاری‌های بین‌المللی در مسایل جهانی و قطبی شدن بیشتر جهان و افزایش چالش‌ها در مسیر تجارت و امنیت  فراهم خواهد کرد هرچند ائتلاف‌های منطقه‌ای دوباره رونق خواهند گرفت.

🔸 آمریکای دوران ترامپ هم در دوران جدید قدرت گرفتن او، چندان برکنار از چالش‌ها نخواهد بود. پیروزی ترامپ به میزان زیادی ناشی از زبان عامی و ادبیات ضد نخبه‌گرایی بود که به شدت برای  توده‌های ناراضی از ساختارهای سنتی دموکراسی و ارزش‌های لیبرال، جذاب بود این همان پیش‌بینی بود که  «کریستوفر لش» در کتاب «فرهنگ خودشیفتگی» و «شانتال موف» در کتاب «درباره امر سیاسی» نسبت به وقوع آن هشدار داده بودند و یاشا مونک، تعبیر«مردم علیه دموکراسی» را برای آن بکار برده بود.

🔸 وضعیتی بغرنج که ناشی از ناامیدی توده مردم از نخبگان و ساختارهای قانونی است و در آن، میان دموکراسی (حکومت توده ها) و لیبرالیسم (حکمیت قانون و حقوق فردی) فاصله‌ای چالش برانگیز می‌افتد آن هم به نفع رهبرانی که به نام مردم علیه نخبگان می‌خیزند. اینجاست که طبق توصیف کارل اشمیت، متفکرسیاسی آلمانی، احساس ناامنی در توده‌ها آنها را به سمت رهبران مقتدری سوق می‌دهد که با طرح ایدئولوژی‌های ملی و برجسته کردن تهدیدهای داخلی و خارجی، یک «ما»ی ملی را علیه رقبای داخلی و خارجی خود ایجاد می‌کنند و لیبرال دموکراسی را به چالش می‌کشند.

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

07 Nov, 03:55


:

بانک سوالات ارشد روابط بین الملل #صفیارپور


بانک سوالات ارشد روابط بین الملل کنکور 90 تا 1403 روابط



با پاسخ نامه کاملا تشریحی

و ارجاع دقیق

جهت سفارش کتاب به خانم میرفتحی مراجعه شود
👇👇


👇👇👇

@R_mirfathi


09162424339



🔆کانال تخصصی مشاوره ارشد_دکتری علوم سیاسی

👇👇👇


@politicsman

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

07 Nov, 03:54


بانک سوالات دکتری علوم سیاسی #صفیارپور






سوالات کنکور دکتری  ۹۰ تا ۱۴۰۳


به همراه سوالات زبان عمومی دکتری


پاسخ نامه تشریحی


ارجاع دقیق


جهت سفارش کتاب به خانم میرفتحی مراجعه شود



👇👇👇

@R_mirfathi


09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

06 Nov, 10:32


🔺ترامپیسم ترامپ را برگرداند!


#صابر_گل_عنبری

ترامپ به قدرت بازگشت. برد او و باخت هریس در سپهر داخلی آمریکا حاوی دلالت‌های فراحزبی مهمی در جامعه آمریکاست؛ هم برونداد فربه‌تر شدن ترامپیسم و راست هویت‌طلب و نیز لاغرتر شدن لیبرالیسم که از نوعی قبیله‌گرایی درونی رنج می‌برد.

سال ۲۰۲۰ پس از پیروزی بایدن نیز طی یادداشتی با عنوان "باخت ترامپ و برد ترامپیسم" تاکید شد که این باخت به معنای پایان ترامپیسم نیست و این پدیده در حال رشد است. نتیجه انتخابات ۲۰۲۴ انعکاسی از همین واقعیت است.

البته ترامپ خالق این مکتب نیست، بلکه خود مولود آن است که گمشده خود را در ۲۰۱۶ در او دید و دوباره او را در ۲۰۲۴ به قدرت بازگرداند.

در سایه رشد ترامپیسم و هویت‌طلبی در جامعه آمریکا بعید نیست که دموکرات‌ها برای پیروزی در آینده ناچار به چرخش گفتمانی شوند.

پیروزی ترامپ بار دیگر نشان داد که در مواجهه با نظرسنجی‌ها باید وسواس و دقت نظر بیشتری داشت و نمی‌توان هر نوع نظرسنجی را و لو این که روزنامه معروفی چون نیویورک تایمز انجام داده باشد، به عنوان سنجه دقیقی در نظر گرفت.

نگارنده چند روز قبل ضمن اشاره به نظرسنجی «اطلس اینتل» شانس پیروزی ترامپ را بیشتر دانست؛ اما با سیلی اعتراض‌گونه از پیام‌ها و فوروارد نظرسنجی‌ها مواجه شد که ارسال کنندگان با استناد به آن‌ها بر پیروزی هریس تاکید داشتند.

هنوز میزان دقیق مشارکت در انتخابات مشخص نیست، اما منابعی آن را بیشتر از ۶۶.۸ درصد ۲۰۲۰ برآورد می‌کنند. اگر همین میزان هم باشد، باز صرف نظر از شکاف اجتماعی کنونی در آمریکا، این سطح مشارکت در یک نظام سیاسی حدودا ۲۵۰ ساله اتفاقی نیست که به توان به سادگی از کنار آن گذشت و همین نشان می‌دهد که ساختار قدرت در آمریکا هنوز می‌تواند در چارچوبی متعارف این شکاف‌ها و تناقضات را مدیریت کند.

نظر به تاثیرات انتخابات آمریکا بر سیاست و اقتصاد جهان، پس از پیروزی ترامپ بازار تحلیل‌ها درباره سیاست‌های پیش‌روی او داغ خواهد بود.
نه متحدان و نه رقبا و مخالفان آمریکا نگاه واحدی نسبت به پیروزی او ندارند. در حالی متحدان آمریکا در اروپا ناخرسند به نظر می‌رسند که بیشتر متحدان خاورمیانه‌ای همچون اسرائیل، عربستان، امارات از این بازگشت خرسند هستند.
اما در میان مخالفان و منتقدان آمریکا نیز روسیه که خوشحال است و چین و ایران احتمالا ناخرسند باشند.

در هر صورت ترامپ چهار سال در قدرت خواهد بود و بر اساس متمم بیست و دوم قانون اساسی آمریکا مصوب ۱۹۵۱ نمی‌تواند بیش از دو دوره رئیس جمهور باشد. اکنون هم بیشتر بازیگران منطقه و جهان، سیاست‌های خود را متناسب با بازگشت ترامپ به قدرت در این چهار سال تنظیم می‌کنند.

در این میان، پرسش کانونی درباره سیاست ترامپ در قبال ایران و نوع مواجهه مطلوب تهران با اوست.
واقعیت این است که ترامپ هر چند همچنان کاملا پیش‌بینی پذیر نیست؛ اما اکنون شناخت خوبی درباره او وجود دارد و همین خود می‌تواند محمل مناسبی برای تعیین نوع مواجهه واقع‌بینانه با دوره او باشد. 

غیر از متغیرهای کلان آمریکا، چهار عامل پیشران سیاست خاورمیانه‌ای ترامپ است؛ نخست ماهیت شخصیت منحصر به فرد او، دوم نزدیکانش چون جی دی ونس معاون تندرویش با دیدگاه آخر الزمانی، سوم بدنه اجتماعی اوانجلیستی (مسیحیان طرفدار اسرائیل)، چهارم قرابت خاصش با برخی طرف‌های منطقه‌ای مانند بن‌سلمان، بن‌زاید و نتانیاهو که فورا به عنوان اولین مقام خارجی به ترامپ تبریک گفت و آن را آغاز دوره جدیدی دانست.

چهار مولفه بالا، چشم‌انداز تیره و تاری برای سیاست او در قبال ایران ترسیم می‌کند، اما ارائه تصویری آخر الزمانی نیز از سیاست خاورمیانه‌ای او هم شاید چندان واقع‌بینانه نباشد.

در این میان اگر بایدن همچنان در دو ماه و نیم آینده اقدامی جدی برای پایان جنگ غزه و به ویژه لبنان نکند، چه بسا ترامپ بر خلاف انتظارات بخواهد چنین کاری انجام دهد و وعده خود به برخی فعالان مسلمان در آمریکا را عملی کند.

اقتصاد اولویت نخست ترامپ است و این می‌تواند تا حدودی کنترل کننده سیاست خارجی او به ویژه در خاورمیانه و عدم همراهی کامل با نتانیاهو باشد.

در کنار آن هم حال که تابوی ارتباط و مذاکره با آمریکا سالهاست شکسته شده و ایران هم تاکید می‌کند تفاوتی میان روسای جمهور آمریکا نیست، چه بسا کاربست نوعی روانشناسی شناختی، زدن پلی ارتباطی و شروع مذاکره با ترامپ (همانند مذاکره با بایدن) به مدیریت شرایط کمک کند.

همچنین «آشتی» ایران و عربستان دستکم در ظاهر از شدت لابی‌گری قبلی ریاض علیه تهران کاست و تحکیم روابط نیز می‌تواند کمک بیشتری به مدیریت شرایط پس از بازگشت ترامپ کند.

اما بی‌توجهی و بی‌محلی صرف، هم موجب تحریک بیشتر شخصیت خودشیفته ترامپ می‌شود و هم راه را برای تاثیرگذاری نزدیکان و طرف‌های منطقه‌ای هموارتر می‌کند که از او ترامپی خطرناک‌تر از ۴ سال قبل بسازند.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

05 Nov, 14:37


🔺دو ماه ‌و نیم حساس!


#صابر_گل_عنبری


بالاخره روز موعود انتخابات آمریکا فرا رسید و به علت رقابت فشرد هریس و ترامپ شانس هر دو تقریبا برابر است و نتیجه انتخابات روشن نیست.

به دلیل رقابت بسیار نزدیک در ایالت‌های سرنوشت‌ساز بعید نیست که اعلام نتایج چند روزی به طول بینجامد و ممکن است فضا متشنج هم بشود.

صرف نظر از نتایج، اما انتخابات کنونی به نوشته نیویورک تایمز منعکس کننده تثبیت گفتمان ترامپیسم به زیان لیبرالیسم در آمریکا بود؛ تا جایی که گفتمان هریس هم برای جلب آرا احیانا گرایشی از چپ به راست داشت.

اما در حالی که کشورهای جهان هر کدام به دلیلی نظاره‌گر نتایج این انتخابات هستند، به نظر نگارنده دو ماه و نیم پیش‌رو یعنی از فردا تا روز تحلیف رئیس‌جمهور جدید بازه زمانی مهم و چه بسا تعیین‌کننده برای دو جنگ غزه و لبنان و تنش‌های منطقه‌ای مرتبط با آن باشد.

این زمان تقریبا دوره گذار در آمریکا است و در این شرایط، رئیس‌جمهور معمولا دست به عصا حرکت می‌کند که در ادبیات سیاسی آمریکا به «اردک لنگ» تشبیه می‌شود.

اما این دوره انتقالی همزمان با شرایط تعیین‌کننده در خاورمیانه است که ممکن است هم اسرائیل و هم ایران را به صرافت بهره‌برداری از این وضعیت بیندازد.

حال که ایران از پاسخ به حمله اسرائیل تا قبل از روز برگزاری انتخابات اجتناب کرده است، می‌توان گفت که از امروز شمارش معکوس برای آن شروع می‌شود.

در این راستا، یک احتمال این است که ایران بعد از رای‌گیری و قبل از روشن شدن نتایج آن اقدام کند که هم از شائبه کمک به پیروزی ترامپ مبرا شود؛ هم این که وانمود شود به دور از انتظار نتایج انتخابات پاسخ خود را داده است. درصد چنین احتمالی کم نیست و امروز و فردا بالاخره روشن می‌شود.

اما یک احتمال دیگر این که ایران منتظر پایان تاثیر انتخابات بر تصمیمات کاخ سفید بماند تا ببیند که آیا دولت بایدن بعد از رهایی از قید و بند انتخابات در جهت پایان دو جنگ و تنش‌ها حرکت می‌کند یا خیر و این که آیا می‌تواند از این طریق تهدیدهای خود برای حمله به اسرائیل را نقد کند یا خیر.

البته در صورت چنین تحول سیاسی جدی، باز احتمالا ایران پاسخی بدهد؛ اما محدود و برای حفظ پرستیژ. ولی چنان که دو هفته پیش نیز گفته شد، آتش‌بس می‌تواند سطح و شدت آن را تنظیم کند.

در مقابل اما اسرائیل و نتانیاهو نیز چه بسا در همین دو ماه و نیم خود را رها از هر فشاری و آن را آخرین فرصت برای تحقق دستکم بخشی از اهداف جنگ بدانند. احتمالا نتانیاهو پس از تحلیف رئیس جمهور جدید آمریکا دست خود را مثل قبل در جنگ غزه و لبنان و منطقه باز نبیند.

به هر حال چه هریس برنده شود چه ترامپ، بعید است که هر دو تمایلی به این داشته باشند که این وضعیت پیچیده در خاورمیانه در همان ابتدای کار دستور کاری متفاوت بر اولویت‌های آن‌ها تحمیل کند که تداوم آن حتی آمریکا را درگیر جنگی ناخواسته در این منطقه هم بنماید.
از این رو، بعید نیست که هر دو  متمایل به پایان این جنگ و درگیری‌ها قبل از تحلیف و به دست گرفتن قدرت باشند.

اگر هریس برنده انتخابات شود، چون خود او معاون بایدن است، احتمال این که گشایشی در مذاکرات آتش‌بس به ویژه از دسامبر به بعد رخ دهد، وجود دارد و چه بسا «اردک لنگ» نیز بر خلاف گذشته به اتخاذ تصمیماتی برای فشار عملی بر نتانیاهو روی آورد.

اما اگر ترامپ برنده شود، ممکن است اعلام نشده به نتانیاهو چراغ سبزی نشان دهد که دو ماه و نیم فرصت دارد تا کارهای ناتمام خود را قبل از تحلیف او تمام کند. همین خود خطری برای افزایش تنش در منطقه است. البته اینجا مقصود وقوع جنگ گسترده در منطقه نیست و ترامپ بعید است به دنبال چنین جنگی در خاورمیانه باشد، اما همین که نتانیاهو این بازه زمانی دو ماه و نیمه را آخرین فرصت خود بداند و در آمریکا هم ترامپ به قدرت برسد، خود همین مشوقی برای افزایش قابل توجه تنش در منطقه است و چه بسا ناخواسته اوضاع جنگی هم بشود.

با وجود این، اما دولت آمریکا اگر بخواهد باز در همین مدت کوتاه این توان را دارد که فشار جدی بر اسرائیل برای پایان جنگ وارد کند.

لب کلام این که بعد از انتخابات باید دید که اولا بایدن پس از کنار رفتن این متغیر تاثیرگذار تا چه اندازه برای پایان جنگ جدیت دارد و ثانیا ایران در پاسخ به حمله اسرائیل تا چه اندازه می‌تواند اعتماد کند و منتظر روشن شدن وضعیت سیاسی پس از انتخابات بماند و ثالثا اگر جدیتی از بایدن برای پایان جنگ مشاهده نشد و نتانیاهو هم در صرافت بهره‌برداری حداکثری از این دو ماه و نیم افتاد و ایران نیز تهدیدهای خود را برای حمله سنگین عملی کرد که احتمال آن در صورت عدم توافق بالاست، تنش تا کجا پیش خواهد رفت.


کانال تحلیلی سیاسیون


👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

05 Nov, 06:09


🔵🔴امان از پنسیلوانیای سرنوشت ساز!



✍️اکبرمختاری


اتومبیل جان اف #کندی در هیوستون تگزاس در حرکتست که صدای چند گلوله همه را دربهت و حیرت فرو می برد.
کندی رییس جمهوری با کاریزمای خاص حالا درگذشته است.
پنج سالی گذشته است در تراس متل ممفیس تنسی دیار جمهوریخواهان صدای گلوله شنیده میشود و #مارتین_لوترکینگ برزمین می افتد و تا  عصر دیگر از مرد من رویایی دارم خبری نیست
حالا دهه هشتاد است و
مرد طلایی جمهوریخواهان دو کاندیدای حزب دموکرات را با آن کاراکتر خاص و سخنرانی های خاص ترش ضربه فنی کرده است.

سال ۹۲ کاراکتر جوانسالی بنام کلینتون با شعار احمق اقتصاد برنده است دل رای دهندگان را می رباید و پیروز میشود.
زمان در گذر است حالا یازده سپتامبر فضا را برای تحقق رویای پروژه امریکایی در قرن ۲۱ فراهم کرده است و برای اولین بار پس از ۱۹۴۵ امریکا دوسرزمین اشغال شده را توامان در دستان خود می بیند
وای عجب ادمهای خاصی هستند نومحافظه کاران آمریکایی!
صدای سیاهپوست سخنوری بر آمریکای ضد سیاه دهه چهل و پنجاه قرن گذشته چیرگی می یابد حالا باراک اوباما فریاد فروخفته سیاهان در امریکا شده است.
در پایان اوباما مردی می اید از نیویورک، دیار خاصی که از گنگ ها تا سرمایه داران را در برمیگیرد.

امان از این #نیویورک همانی که روزی میشد از تهران با هواپیمایی به آن پرواز کرد.

ادبیات گنگ گونه سرمایه داری از نیویورک حالا  صدای برتر آمریکا شده است تا اینکه ویروس لعنتی کرونا غرور او را در هم می کوبد و در خروج  از کاخ سفید را به او نشان می دهد.
جو می اید برای چه;گویی خبر از نرمالیزاسیون است نرمالیزه کردن اوضاع و بازگشت به پیشاترامپ اما امان از اینکه روسها زمین گیر شده اند ولی پیری مجال ادامه نمیدهد.

حالا صدای زنی رنگین پوست شنیده میشود و باز مرد قدبلند موطلایی با ترکیبی از ادبیات کابویی تگزاسی و گنگهای نیویورکی بار دیگر برگشته است.
آیا ساختار تسلیم او شده است زمان زیادی برای فهمیدن جواب نمانده است.
کامالا حالا آمده است زنی از نیویورک با کاراکتری نه از جنس اوباما و نه از جنس کندی،
او خودش آمده است.
هی کامالا! آخرین فرصت پرزیدنتی زن درحال از بین رفتن است.
هی کامالا از تهران تا نیویورک دارد به تو نگاه می کند
هی کامالا از تل آویو تا مسکو از پیروزیت خوشحال نمیشوند
هی کامالا پیونگ یانگ تاریک هم دارد تو را نگاه می کند!
روند به نفع ترامپ درحال پیش رویست اما نام یک ایالت در ذهنها حک میشود پنسیلوانیای سرنوشت ساز!
امان از پنسیلوانیای سرنوشت ساز!
همان جایی که میتواند اولین  رییس جمهور زن آمریکا را انتخاب کند!
روند به نفع #ترامپ در حال پیش رویست اما فریاد مسلمانان عرب تبار میشیگان شنیده میشود!
امان از پنسیلوانیای سرنوشت ساز درحالیکه روح سناتور مک کین هنوز نمیخواهد ترامپ در جورجیا برنده شود!
هی کامالا! یادت باشد روند به نفع ترامپست اما اگر پیروز شوی تاریخ ساز میشوی!
پیروزی بیهوده رخ نخواهد داد مگر اینکه مردان  سیاهپوشت هارلم بدانند که میشود به زن هم رای داد
امان از پنسیلوانیای سرنوشت ساز!...



کانال تحلیلی سیاسیون ایران


👇👇👇👇


https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

04 Nov, 17:59


ای‌بی‌سی:

ترامپ فرداشب با 287 رای الکترال برنده انتخابات خواهد شد!

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

03 Nov, 19:40


پکیج مجموعه ی ما    برای گرایش روابط  مقطع  ارشد:
👇

بانک سوالات ارشد روابط صفیارپور

آزمون یار روابط بین الملل صفیارپور

نکته و تست روابط بین الملل صفیارپور

تست اصول جامع صفیارپور

تست اندیشه جامع صفیارپور

تست حقوق بین الملل جامع صفیارپور

تست سازمان جامع صفیارپور

تست جهان سوم صفیارپور

تست  تاریخ روابط جامع صفیارپور

زبان تخصصی علوم سیاسی صفیارپور

🔆جهت سفارش کتاب به خانم میرفتحی مراجعه شود

👇👇👇

@R_mirfathi

تماس خانم میرفتحی جهت سفارش کتاب

👇👇👇

09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

03 Nov, 19:40


پکیج مجموعه ی ما برای گرایش علوم سیاسی  مقطع ارشد:

آزمون یار علوم سیاسی صفیارپور

نکته و تست علوم سیاسی صفیارپور

تست مبانی جامع صفیارپور

تست جامعه شناسی سیاسی جامع صفیارپور

تست تطبیقی  جامع صفیارپور

تست تحولات جامع صفیارپور

تست اندیشه جامع صفیارپور

تست جهان سوم صفیارپور

زبان تخصصی علوم سیاسی صفیارپور


جهت سفارش کتاب به خانم میرفتحی مراجعه شود

👇👇👇

@R_mirfathi

تماس خانم میرفتحی جهت سفارش کتاب

👇👇👇

09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

03 Nov, 19:39


منابع دکتری علوم سیاسی کانال مشاوره علوم سیاسی 👇👇👇

1_بانک سوالات دکتری صفیارپور

2_اصول جامع صفیارپور

3_اندیشه جامع صفیارپور

4_تطبیقی جامع صفیارپور

5_روش پژوهش جامع صفیارپور

6_ اقتصاد سیاسی جامع صفیارپور

7_مبانی جامع صفیارپور

8_تحولات جامع صفیارپور

9_سیاست خارجی جامع صفیارپور

10_جامعه شناسی سیاسی جامع صفیارپور



نکته ی خیلی مهم:

با وجود کتاب های جامع هیچ نیازی به مطالعه ی منبع نیس،کتاب های جامع ما ،تمام نکات را پوشش داده است

🔆جهت  سفارش کتاب به خانم #میرفتحی مراجعه شود

👇👇👇

@R_mirfathi

تماس خانم #میرفتحی جهت سفارش کتاب

👇👇
09162424339


کانال تخصصی مشاوره ارشد_دکتری علوم سیاسی

👇👇👇

@politicsman

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

03 Nov, 14:07


🌎 نبرد ترامپ و هریس در پنسیلوانیا

ابوالفضل فاتح

🌿 کمتر از شش روز تا انتخابات آمریکا باقی مانده است. به روشنی می توان گفت که از هفت ایالت چرخشی رقابت نهایی به ۴ ایالت کارولینای شمالی، ویسکانسین، نوادا و پنسیلوانیا خلاصه شده است و به نظر می رسد هر کاندیدایی بتواند آراء پنسیلوانیا با ۱۹ رای الکترال را کسب کند بیشترین شانس را برای ریاست جمهوری آمریکا خواهد داشت و اگر هریس پنسیلوانیا را ببازد دیگر شانس او برای ریاست جمهوری به حداقل رسیده یا اساسا منتفی خواهد شد.

🌿 طبق آخرین نظرسنجی‌ها، هریس در پنسیلوانیا یک درصد پیش است، اما این یک درصد در دامنه خطا است و ثانیا ترامپ آرام آرام خود را به او نزدیکتر می سازد.

🔸 انصراف «واشینگتن پست» از حمایت از هریس:

🔹از دیگر نشانه هایی که موجب شده است، بسیاری از محافل سیاسی احتمال پیروزی ترامپ را بیشتر ببینند، انصراف ناگهانی واشینگتن پست از حمایت از هریس است. در حالی که «واشینگتن پست»  در تمام این سالها از مخالفان سرسخت  ترامپ محسوب می شد، و هفته گذشته نیز تصمیم هیات مدیره ی آن اعلام حمایت از هریس بود، اما روز جمعه ناگهان اعلام شد که واشینگتن پست تصمیم گرفته است از هیچ کاندیدایی حمایت نکند.

🔸 حمایت ابر سرمایه داران و تغییر ماهیت حکومت:

🔹بررسی نقش ابرسرمایه داران از جمله «جف بیزوس» یا «ایلان ماسک» در انتخابات اخیرآمریکا نیازمند یادداشت جداگانه ایست. با توجه به تجاری سازی سیاست توسط ترامپ، به نظر می رسد، در صورت برنده شدن ترامپ در انتخابات آمریکا باید جهان و «جهانی شدن» شاهد تغییر علنی ماهیت سیاست در آمریکا به یک «ابر بنگاه اقتصادی» باشد که  همه چیز حول محور «ابر سرمایه داران جهان» با رهبری سیاسی - نظامی دونالد ترامپ و سلطه ی اقتصاد دیجیتالی ایلان ماسک ها و جف بیزوس ها وبازیگری کارتل ها و تراست های بن سلمان ها و شیخ زائدها و امثال آن خواهد بود و به نوعی با فراملی شدن پیوند سرمایه داران و نقش آفرینی آنها در آینده اقتصاد و سیاست بین الملل در ذیل قدرت سیاسی، نظامی و اقتصادی آمریکا به ویژه در رقابت با چین مواجه خواهیم شد.

🔸برنی سندرز،  اوباما و بیل گیتس و آخرین تلاش های هریس:

🔹نام ها و برندها در کمپین های انتخاباتی نقش آفرینی ویژه ی خود را دارند. هریس می توانست یا داشتن پشتوانه ی معترضان جنگ غزه، امروز شرایط دیگری داشته باشد. اما عملا بایدن و او راهی را رفتند که منجر به ناامیدی جنبش های پیشرو شد. این روزها برنی سندر چهره ی شاخص منتقد اسرائیل برای قانع کردن طرفداران فلسطین و باراک اوباما برای قانع کردن رنگین پوستان و بیل گیتس برای حمایت مالی از دموکرات ها به صحنه آمده اند. باراک اوباما، صریحترین و شدیدترین انتقادات را متوجه ترامپ کرده است و برنی سندرز می کوشد که بی تصمیم ها را قانع سازد که گرچه بایدن و هریس در مدیریت جنگ غزه، راه نادرستی را رفته اند، اما ترامپ از آنها بسیار بدتر و فاجعه بار تر است.

🔸رخدادی که می تواند سرنوشت انتخابات را عوض کند:

🔹روز یکشنبه، «تونی هینچکلیف» کمدین حامی ترامپ، «پورتوریکو» را « جزیره ای شناور از زباله» نامید.  ساکنان پورتوریکو، حق رای در انتخابات ریاست جمهوری را ندارند. با این همه آن دسته از مردم پورتوریکو که در آمریکا زندگی می کنند (حدود هشت و نیم ملیون)، می توانند در انتخابات رای بدهند.

🔹کمپین ترامپ سعی کرده است خود را از اظهارات نژاد پرستانه و توهین آمیز  «هینچکلیف» دور نگه دارد، اما  در رقابتی که بسیار نزدیک است، چنین  اظهارات جنجالی، می تواند بسیار گران تمام شود.

🔹 قابل ذکر آن که طبق آخرین آمار منتشره در گاردین، حدود ۴۷۲۰۰۰  از ساکنان  پنسیلوانیا، پورتوریکویی هستند. اگر در روزهای آینده چرخش آٰراء پنسیلوانیا به اندازه کافی به نفع ترامپ نباشد، آنگاه چه بسا همین سه کلمه ی توهین آمیز کمدین طرفدار ترامپ که پورتوریکو را «جزیره ای شناور از زباله» نامید، به قیمت باخت ریاست جمهوری او تمام شود.

🔸 جمع بندی:

🔹فعلا، در انتخاباتی که به بخت آزمایی شبیه شده است، نظرسنجی ها و شرط بندی ها و اغلب پیش بینی ها می گویند که بادها گویی به سمت ترامپ می وزند و هریس نیازمند اقبال روزهای آتی است، اما در انتخاباتی که از یک سو دست های پنهان و آشکار مافیایی دست اندرکارند و از سوی دیگر شدت رقابت ها به مو بند است، و یک ایالت می تواند سرنوشت کل انتخابات را تغییر بدهد، هر روز داستان خود را دارد و عقل و منطق می گوید تا روز انتخابات و حتی تا اعلام نتیجه ی نهایی که با اما و اگرهای فراوانی مواجه خواهد شد، نمی توان به عدد های روی کاغذ و نظرسنجی ها اکتفا نمود


کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇🏼👇🏼👇🏼


https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

02 Nov, 19:09


🌎 الکترال کالج چیست؟

مجمع الکترال رئیس‌جمهور آمریکا را انتخاب می‌کند یا مردم؟

اسفندیار خدایی، دکترای مطالعات آمریکا

🌿 قضاوت ما ایرانیها درباره آمریکا غالباً با حب یا بغض همره است. برخی رسانه‌ها و سیاسیون در تریبونهای مختلف مدعی‌اند که رئیس‌جمهور آمریکا را یک عده سیاستمدار در مجمع الکترال انتخاب کنند نه مردم. به گمان آنها در انتخابات ۲۰۱۶ با وجود آنکه هیلاری کلینتون سه میلیون رای بیشتر کسب کرد، اعضای مجمع الکترال با نظارت استصوابی به او خیانت کردند و رای خود را به سبد ترامپ ریختند! اینطور نیست و بحث نظارت استصوابی هم بی‌ربط است.

🌿 هیلاری کلینتون به این علت شکست خورد که در چند ایالت کلیدی شکست خورد. هر ایالت آمریکا با توجه به جمعیتی که دارد، سهمیه یا آراء الکترال مشخصی دارد که مساوی با مجموع تعداد نمایندگان آن ایالت در سنا و مجلس نمایندگان است. (هر ایالت دو سناتور و متناسب با جمعیت، تعدادی نماینده مجلس دارد) جهت سهولت با مثالی از کشورمان توضیح می‌دهم: تهران ۳۸ نماینده در مجلس دارد پس ۳۸ سهمیه رای الکترال دارد. خوزستان و فارس هرکدام ۱۸ نماینده در مجلس دارند پس هرکدام ۱۸ سهمیه الکترال هم دارند به همین ترتیب لرستان، کرمانشاه و سمنان هم هرکدام ۹، ۷ و ۴ سهمیه الکترال دارند. هر ایالت آمریکا هم با توجه به مجموع تعداد نمایندگان خود در کنگره، تعداد مشخصی سهمیه یا رای الکترال دارد.

🌿 تمام ایالات آمریکا مجموعاً ۵۳۸ سهمیه الکترال دارند. بیشترین سهمیه را کالیفرنیا با ۵۵ رای الکترال دارد. آلاسکا، داکوتای جنوبی و شمالی و چند ایالت دیگر فقط سه سهمیه الکترال دارد. تگزاس ۳۸ و فلوریدا و نیویورک هرکدام ۲۹ سهمیه رای الکترال دارند. بقیه ایالات بین ۳ تا ۲۰ سهمیه الکترال دارند.

🌿 نکته بسیار مهم: هرکدام از کاندیداها که در یک ایالت پیروز شوند، تمام سهمیه الکترال آن ایالت را از آن خود می‌کنند و کاندیدای شکست خورده هیچ سهمیه‌ای از آراء الکتورال آن ایالت را کسب نمی‌کند. تکرار می‌کنم هیچ! یعنی هر ایالت یا قرمز جمهوری‌خواه (ترامپ) می‌شود و یا آبی دموکرات (هریس). در انتخابات آمریکا رقابت بین ایالتهاست. این پاراگراف را دوباره بخوانید!

🌿 در نهایت هر کس نصف بعلاوه یک، یعنی ۲۷۰ رای الکترال از مجموع ۵۳۸ رای الکترال را کسب کرد، رئیس‌جمهور می‌شود. در جلسه‌ای نمادین و تشریفاتی به نام مجمع الکترال، حزب پیروز هر ایالت تعدادی افراد مساوی با سهمیه آن ایالت را به نمایندگی به این مجمع می‌فرستد و رئیس‌جمهور کسی خواهد بود که رای الکتورال بیشتری کسب کرده و این جلسه تشریفاتی است. اینکه گفته می‌شود آنها می‌توانند خیانت کنند تاکنون در انتخابات آمریکا هرگز رخ نداده یا سرنوشت‌ساز نبوده. گاهی بخصوص نمایندگان کاندیدای شکست خورده ممکنه جهت شوخی یا مسخره‌بازی، رای خود را به فلان هنرپیشه یا سیاستمداری که اصلاً کاندیدا نیست بدهند که این پدیده چندان اهمیت ندارد چون آراء الکترال کاندیدای شکست خورده را معمولاً پیگیری نمی‌شوند و گاهی حتی لازم نیست که آنها به پایتخت سفر کنند چون نتیجه قبلاً در انتخابات مشخص شده.

🌿 نکته مهم دیگر: برخی ایالات به دلیل بافت جمعیتی و نژادی و فرهنگی خود در یکصد سال گذشته همواره طرفدار دموکراتها یا جمهوریخواهان بوده‌اند، بنابراین اهمیت آنها در رقابت انتخاباتی کمتر است. مثلاً مردم کالیفرنیا همیشه به دموکراتها رای داده‌اند، پس کار کاندیدای دموکرات مثل هریس در کالیفرنیا برای پیروزی سخت نیست و انتخابات در این ایالت رقابتی نیست. ترامپ حتی نیازی نمی‌بیند که به کالیفرنیا سفر کند چون وقت تلف کردن است! برعکس ایالاتی هم هستند که همیشه حامی جمهوری‌خواهان هستند مثل ایالت تگزاس. می‌شود گفت با توجه به گرایش سیاسی غالب در کالیفرنیا و تگزاس، انتخابات در این دو ایالت تشریفاتی است. مهم نیست که مشارکت در این دو ایالت ۱۵ درصد باشد یا ۸۵ درصد چون کم یا زیاد بودن مشارکت تعداد سهمیه الکترال این ایالتها را تغییر نمی‌دهد حتی اگر کامالا هریس در کالیفرنیا پنج میلیون و یک رای بیشتر از ترامپ کسب کند فقط آن یک رای اضافی کافیه که تمام رای الکترال کالیفرنیا از آن او باشد و پنج میلیون رای اضافی، دیگه به دردش نمی‌خوره.

🌿 اما هشت ایالت پاندولی (نوسانی) یا صحنه نبرد هستند مثل پنسیلوانیا، میشیگان، آریزونا، جورجیا، ویسکانسین و چند ایالت دیگر. در ایالتهای پاندولی احتمال پیروزی هر دو نامزد جمهوریخواه و دموکرات وجود دارد، لذا رقابت در این ایالتها خیلی داغ و پر سر و صداست و پیروزی در این ایالات و کسب سهمیه آراء الکتورال آنها بسیار مهم و سرنوشت‌ساز است. وقتی تعداد آراء الکترال کسب شد در سراسر کشور نزدیک باشد، ممکن است در ایالت پنسیلوانیا یک نامزد با اختلاف هزار رای تمام بیست رای سهمیه الکترال این ایالت را کسب کند و با کسب حد نصاب ۲۷۰ رای الکترال، رئیس‌جمهور شود.

👇🏻

@Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

02 Nov, 15:54


ترجمه فارسی کتاب «نقش زور در روابط بین‌الملل».


نویسنده: آنتونیو کاسه‌سه.
                                   



کانال تحلیلی سیاسیون ایران


👇👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

02 Nov, 12:54


🌎 اکونومیست: به نظرسنجی‌ها توجه نکنید: قماربازان اطمینان دارند که ترامپ برنده است!

🌿 به رغم اینکه نتیجه نظرسنجی های انجام شده نشان می دهد که رقابت بین دو نامزد دموکرات و جمهوری خواه انتخابات آمریکا بسیار نزدیک دنبال می شود، قماربازانی که روی نتیجه انتخابات ریاست جمهوری شرط بندی می کنند اطمینان دارند که دونالد ترامپ برنده رقابت هفته آینده خواهد بود. پولی مارت، یک بازار پیش بینی که شاهد تبادل 2.6 میلیارد دلار در زمینه انتخابات بوده، شانس برنده شدن ترامپ را دو سوم می داند. قماربازان معتقدند که نظرسنجی ها برای سومین بار متوالی دارند رئیس جمهور سابق را دست کم می گیرند.
 
 🌿 چنین خطایی مطمئنا امکان پذیر است. متوسط نظرسنجی های انجام شده حاکی از این است که کامالا هریس یا دونالد ترامپ در هر یک از هفت ایالت چرخشی با اختلافی کمتر از ضریب خطای عادی یک نظرسنجی پیشتاز هستند. نگرانی دموکرات ها این است که اشتباه قابل توجه موسسات نظرسنجی در سال های 2016 و 2020 تکرار شود یعنی زمانی که ترامپ عملکردی بهتر از انتظار در انتخابات داشت. اما تضمینی نیست که این خطا امسال در همان مسیر قبلی اتفاق بیافتد. موسسات نظرسنجی برای عدم تکرار اشتباهات قبلی تمام تلاش خود را کرده اند. همانگونه که پیش بینی اکونومیست نشان می دهد، بر اساس اشتباهات تاریخی نظرسنجی ها، طیف وسیعی از سناریوها در روز انتخابات محتمل است اما نظرسنجی ها بهترین شاخص برای پیش بینی نحوه رای دادن مردم هستند.
 
🌿 مبنای نظرسنجی ها مطالعه یک نمونه آماری محدود از رای دهندگان است. خطا می تواند به انحاء مختلف رخ دهد. مغایرت آماری عادی که بر همه نظرسنجی ها تاثیر می گذارد همواره وجود دارد به خصوص در نظرسنجی هایی که نمونه آماری کوچکی انتخاب می شود. ریسک تغییرات دقیقه نودی یا الگوهای مشارکت غیرمنتظره نیز همواره وجود دارد. و بزرگترین دردسر موسسات نظرسنجی اطمینان یافتن از این موضوع است که نمونه آماری آنها کل جامعه هدف را نمایندگی می کند. محققان به سختی تلاش می کنند تا راه های جدیدی برای مراجعه به رای دهندگان بیابند، به پاسخ دهندگان از گروه های مختلف جمعیتی انگیزه ببخشند و از «وزن ها» برای افزایش اهمیت نسبی گروه های فاقد نماینده مناسب استفاده کنند.
 
🌿 موسسه فیفتی تری ایت، میانگین نظرسنجی های انتخابات ریاست جمهوری را از سال 1976 تاکنون محاسبه کرده است. به طور متوسط میزان شکاف بین یافته های نظرسنجی ها و اختلاف رای واقعی منجر به پیروزی در سطح ملی 2.7 درصد و در سطح ایالت ها 4.2 درصد بوده است. این موسسه در حال حاضر برآورد می کند که بزرگترین پیشتازی برای هر کدام از کاندیداها در هفت ایالت چرخشی تنها 2 درصد است که مربوط به ترامپ در ایالت آریزوناست.
 
🌿 نظرسنجی ها در سال های 2016 و 2020 به ویژه در ایالت های محل رقابت بین دو حزب به صورت سیستماتیک آرای ترامپ را دست کم گرفتند. پس از انتخابات سال 2016 تحلیل های موسسه ایپور نشان داد که یک چرخش دیرهنگام به سمت نامزد جمهوری خواه شکل گرفته و در نمونه های آماری به نظرات فارغ التحصیلان دانشگاهی وزنی بیش از حد واقعی داده شده است. اکثر موسسات شروع به وزن کشی نمونه های خود کردند تا در انعکاس میزان تحصیلات رای دهندگان بهتر عمل کنند.
 
🌿 در سال 2020 نیز به دلایلی متفاوت دست کم گرفتن آرای ترامپ تکرار شد. این بار موسسه ایپور متوجه عاملی شد که بر اساس آن احتمال اینکه رای دهندگان جمهوری خواه به نظرسنجی ها پاسخ بدهند کمتر بوده است. یکی از تئوری ها این بود که احتمال اینکه آنها در دوران همه گیری کرونا در خانه بمانند پایین تر بوده است. تئوری دیگر برای توضیح این عامل این بود که رای دهندگان جمهوری خواه به موسسات نظرسنجی اعتماد ندارند و این آنها را از پاسخ دهی به سوال کنندگان دلسرد می کند.
 
🌿 از سال 2020 موسسات نظرسنجی برای دسترسی به نمونه های آماری ای که کل جامعه هدف را به خوبی نمایندگی کنند با دردسر مواجه بوده اند. آنها روش هایی را آزمایش کرده اند که برای بخش های خاصی از جامعه جذاب است (مثلا ارسال کارت پستال هایی که  دارای تصاویر وطن پرستانه هستند) و همچنین حالت های جدیدی مانند پیام های متنی را امتحان کرده اند. کسی نمی داند که آیا این راهکارها برای جلب نظر پاسخ دهندگان کافی بوده است یا حامیان ترامپ همچنان تمایلی به مشارکت در نظرسنجی ها ندارند. اگر اشتباهات رخ داده در سال های 2016 یا 2020 حتی به میزانی کمتر تکرار شود، برای هریس فاجعه بار خواهد بود و او ممکن است انتخابات را در همه 7 ایالت چرخشی ببازد....



کانال تحلیلی سیاسیون ایران


👇👇👇
https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

01 Nov, 18:59


پیشتازی  شکننده ی ترامپ در رقابت شانه به شانه با هریس

📍 کدام حوزه‌های انتخاباتی نتیجه انتخابات آمریکا را رقم می‌زنند؟

✍️ ایران نوانس

🔹جدیدترین نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق، فاصله‌ بین جایگاه خود در آرای عمومی ملی و عملکردش در ایالت‌های کلیدی و تعیین کننده را کاهش داده است.

🔹از لحاظ تاریخی، جمهوری‌خواهان در شش انتخابات ریاست جمهوری گذشته تنها یک بار (انتخابات سال ۲۰۰۴) موفق به کسب آرای عمومی ملی شده‌اند. تکیه بر مجمع گزینندگان (الکترال کالج) برای پیروزی در سال‌های ۲۰۰۰ و ۲۰۱۶ تا حدودی باعث آسودگی خاطر جمهوریخواهان شد، اما خطرات ذاتی چنین استراتژی‌ را نیز برجسته کرد.

🔹بر اساس میانگین‌های نظرسنجی‌ها، ترامپ در سطح ملی با ۰.۳ درصد و در ایالت‌های تعیین کننده با یک درصد پیشتاز است. این موضوع به‌ویژه از آن جهت قابل توجه است که ترامپ بار دیگر عملکرد قوی‌تری را در ایالت‌های تعیین کننده نسبت به سطح ملی از خود نشان می‌دهد.

🔹عوامل متعددی ممکن است در بهبود جایگاه ترامپ نقش داشته باشند. تلاش انتخاباتی او برای جلب حمایت مردان لاتین تبار و سیاهپوست، به همراه مهاجرت رأی‌دهندگان دموکرات به مناطق سنتی جمهوری‌خواه پس از کرونا، می‌تواند بر این تغییرات تأثیرگذار باشد.

🔹پتانسیل جمهوری‌خواهان برای پیروزی در زمینه آرای عمومی همچنان ملموس است. پس از موفقیت آنها در انتخابات میان‌دوره‌ای ۲۰۲۲ کنگره، که در آن از دموکرات‌ها پیشی گرفتند (۵۰.۶٪ در مقابل ۴۷.۸٪)، نظرسنجی‌های اخیر نشان‌دهنده‌ برتری اندک جمهوری‌خواهان در رأی‌گیری عمومی کنگره و میانگین‌های ملی است.

🔹با وجود برتری ملی ترامپ، بازارهای شرط‌بندی چشم‌انداز محتاطانه‌تری را برای پیروزی او در آرای عمومی نشان می‌دهند و پیش‌بینی‌ها به نفع کامالا هریس است.

🔹گفتمان عمومی پیرامون روش‌های انتخاباتی نیز نشان‌دهنده‌ احساسات متناقضی در بین رای دهندگان است؛ که در این میان، به‌ویژه دموکرات‌ها، گزینش رئیس جمهور بر اساس میزان آرای عمومی را نسبت به حد نصاب اخذ شده در مجمع گزینندگان (الکترال کالج) ارجح می‌دانند.

🔴 حوزه‌های انتخابیه‌ کلیدی که باید آنها را تحت نظر داشت

⭕️ حوزه واکیشا، ویسکانسین:واکیشا که از لحاظ تاریخی پایگاه جمهوری‌خواهان بوده است، الان به سمت موضع معتدل‌تری گرایش دارد. حمایت شهردار این حوزه از کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور نشان‌دهنده‌ تغییر احتمالی است که می‌تواند به نفع دموکرات‌ها باشد. در حالی که هریس ممکن است در اینجا پیروزی قاطعی به دست نیاورد، کاهش اختلاف رای با جمهوری‌خواهان در این حوزه می‌تواند برای موفقیت او در سطح ایالت بسیار مهم باشد.

⭕️ حوزه وین، میشیگان:به عنوان پرجمعیت‌ترین حوزه در میشیگان، میزان مشارکت وین برای هریس بسیار مهم خواهد بود. انتخابات گذشته نشان داده است که مشارکت کمتر در میان گروه‌های جمعیتی کلیدی، به‌ویژه رأی‌دهندگان سیاه‌پوست و عرب-آمریکایی، می‌تواند اثرات مخربی داشته باشد. نظرسنجی‌های کنونی نشان‌دهنده‌ برتری اندک هریس است، اما حفظ مشارکت بالا برای هریس ضروری است.

⭕️ حوزه ایری، پنسیلوانیا:ایری نمایانگر مینیاتوری از چشم‌انداز انتخاباتی پنسیلوانیا است و همسویی تاریخی آن با رأی ایالتی بر اهمیت آن می‌افزاید. نظرسنجی‌های اخیر نشان می‌دهد که ترامپ در این حوزه اندکی برتری دارد و این امر بر اهمیت رأی‌دهندگان ایری در تعیین نتیجه‌ کلی در پنسیلوانیا تأکید می‌کند.

⭕️ حوزه داگلاس، نبراسکا:در حالی که نبراسکا ایالتی با گرایش متمایل به جمهوری‌خواهان است، سیستم منحصر به فرد حوزه داگلاس در تقسیم آرای الکترال آن را به هدف مهمی برای دموکرات‌ها تبدیل می‌کند. هریس برای حفظ برتری رقابتی خود، به‌ویژه اگر قصد پیروزی در ایالت‌های کلیدی مانند میشیگان، ویسکانسین و پنسیلوانیا را داشته باشد، باید این حوزه را به دست آورد.

📊 نظرسنجی‌های جدید چه می‌گویند؟

🔹تنها چند روز مانده به انتخابات، نظرسنجی‌ها در ایالت‌های تعیین کننده نشان‌دهنده‌ رقابتی بسیار فشرده است. نکته قابل توجه این است که ترامپ در پنج ایالت از هفت ایالت کلیدی پیشتاز است.

رای‌گیری زودهنگام

🔹با نزدیک شدن به انتخابات، داده‌های مربوط به رأی‌گیری زودهنگام نیز منتشر می‌شوند و گمانه‌زنی‌هایی در مورد پیامدهای آن برای نتیجه‌ نهایی انتخابات مطرح می‌شود. با این حال، کارشناسان در مورد تعمیم داده‌ها به کل انتخابات و تفسیر غیرواقعی آنها هشدار می‌دهند.

🔹جمهوری‌خواهان از لحاظ تاریخی روی خوشی به رأی‌گیری زودهنگام نشان نداده‌اند، در حالی که این دوره ممکن است شاهد اشتیاق فزاینده‌ای در میان رأی‌دهندگان جمهوری‌خواه برای رأی‌گیری زودهنگام باشد. در نتیجه، اگر مشارکت جمهوری‌خواهان کاهش یابد، این تغییر می‌تواند منجر به نتیجه‌ای غیرمنتظره در روز انتخابات شود.



کانال سیاسیون ایران



https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

01 Nov, 15:05


🌎 هفت نکته درباره حمله قریب‌الوقوع ایران به اسرائیل

۱- خبر حمله ایران به اسرائیل قبل از انتخابات آمریکا، با پیروزی ترامپ یا هریس به حاشیه خواهد رفت و در سایه نتیجه انتخابات چندان مورد توجه رسانه‌‌ها قرار نخواهد گرفت.

۲- عملیات نظامی ایران قبل از انتخابات آمریکا به نفع ترامپ خواهد بود. هر چه فضا جنگی‌تر بشود، تمایل مردم آمریکا به ترامپ بیشتر می‌شود.

۳- تحرکات نظامی ایران و تهدید به عملیات نظامی، احتمالاً اثر مثبتی روی آتش‌بس در لبنان دارد و انگیزه اسرائیل برای پایان دادن به این تهاجم را بیشتر می‌کند. می‌توان این تهدیدات و تحرکات نظامی ایران را کمک به آتش‌بس تلقی کرد.

۴- همه جنگهای بزرگ با حملات کوچک شروع می‌شوند. سیاستمداران، طرف مقابل را دست‌کم می‌گرفتند و گمان می‌کردند اوضاع قابل کنترل می‌ماند. حمله روسیه به اوکراین، حمله عراق به ایران، جنگ ویتنام، جنگهای جهانی و...

۵- عملی کردن حمله سوم به اسرائیل، توپ را در زمین اسرائیل قرار می‌دهد تا نوبت به تل‌آویو برسد و خود را طلبکار بداند و هر روز با تهدیدات خود با اعصاب مردم ایران بازی کند. بخصوص با پیروزی احتمالی ترامپ، اسرائیل بدنبال پاسخی فراتر از حد انتظار خواهد بود. لذا احتمالاً در فاصله دو ماهه برگزاری انتخابات تا شروع به کار دولت ترامپ/هریس جنگ ایران و اسرائیل به اوج می‌رسد. ضمناً احتمال ورود آمریکا به جنگ پس از رفع ملاحظات انتخاباتی، بیشتر می‌شود.

۶- با توجه به تلفات انسانی اندک موشک‌پرانی، اقتصاد و معیشت مردم در خط مقدم این جنگ است، نه جان نظامیان. قیمت دلار، سفره کارگران، زندگی مستاجران، ازدواج و اشتغال جوانان، درمان بیماران و همچنین یارانه بنزین و تورم در خط مقدم این جنگ قرار خواهد داشت.

۷- تهدید به عملیات وعده صادق ۳ و جدی گرفتن حمله اخیر اسرائیل به خاک کشورمان، جمهوری اسلامی را در جایگاه طلبکاری که نوبت و حق پاسخگویی دارد، قرار می‌دهد و می‌تواند اثر مثبتی بر امنیت کشور داشته باشد اما ورود ناخواسته و تدریجی به جنگ تمام‌عیار با اسرائیل و آمریکا، حتی در صورت پیروزی، برای قربانیان خط مقدم که در بالا ذکر شد، دستاورد چندانی نخواهد داشت.


کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇👇
https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

31 Oct, 16:42


دفترچه راهنمای ثبت نام دوازدهمین آزمون استخدام فراگیر

مهلت ثبت نام: تا 20 آبان ماه 1403




کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

31 Oct, 12:56


🔵🔴 لمپن‌های سیاسی

✍️ محمدرضا تاجیک/استاد علوم سیاسی

خوزه ارتگایی گاست، جایی می‌گوید: دیگر بازیگر بزرگی باقی نمانده و تنها صدای گروه هم‌آوازان به گوش می‌رسد.

در فضای سیاسی جامعۀ امروز ما نیز، دیگر نشان و نشانه‌ای از بازیگر بازی‌ساز و بازی‌گردان بزرگی باقی نمانده، و تنها سر و صدا یا همهمۀ لمپن‌های سیاسی به گوش می‌رسد.

لمپن‌های سیاسی، آن‌گونه که در این نوشتار معنا می‌یابند، آدمیانی هستند که به ظاهر سیاست‌پیشه‌اند، اما، در واقع، فاقد فهم و شعور و تجربۀ سیاسی‌اند. به بیان دیگر، فاقد اصالت حرفه‌ای هستند. تلاش دارند ظاهر خویش را بصورت نخبگان بیارایند، اما پخمگی از سر و روی و سخن و کردارشان می‌بارد. از جریان علمی و عقلی سیاست بسیار دورند، رفتارشان بیش‌تر به اوباش‌ها و روسپیان و آدمیان بی‌شخصیت و بی‌فرهنگ شبیه است. محصول وضعیت استیصال و تعلیق و ورشکستگی سیاسی هستند. بازی سیاسی را بازیچه‌ای کودکانه بیش نمی‌دانند.

فرصت‌طلبی و عوام‌زدگی و توهم‌زدگی سرشت‌نمای آنان است. به اقتضاء به هر محفل و مکتب و مشربی درمی‌آیند و یار غار هر کس و ناکسی می‌شوند.

لمپن‌های سیاسی، معمولاً   «کسی» نیستند. کم می‌اندیشیدند، اما هر چه بیش‌تر می‌اندیشیدند، کم‌تر هستند.

آن‌چه‌ در تئاتر سیاسی انجام می‌دهند، در واقع، فعالیتی است که از کس دیگر کش رفته‌اند. نقش و زبان و شخصیت و هویتی از خود و برای خود ندارند. در زندگی سیاسی‌شان، مسئله همواره بر سر لذتی زیست‌شناختی و منفعت‌شناختی است. گرفتار نوعی بيماري‌ مالیخولیا هستند، از این‌رو، ترتيبِ حجراتِ دماغي آنان بر هم ‌خورده و افكار و گفتار و رفتار آنان از يك نسق و قرار منطقی خارج شده است: بي‌جهت راست و بدون علت چپ هستند، سیاست را پدرسوختگی و پدرسوختگی را سیاست، و هر دو را، پیشه‌ و حرفۀ خویش می‌دانند. مهرشان قهر است و آتش، دین‌شان کفر است و کین، فرق ابراهیم با آذر نمی‌دانند چیست. ترسی از روز قیامت نیست در قاموس‌شان، این بی‌حسابان دغل، دفتر نمی‌دانند چیست.

نمی‌شود از ظاهرشان پی به باطن‌شان برد. نمی‌شود از خانه و ماشین‌شان پی به خاستگاه طبقاتی‌شان برد. نمی‌شود از پست و سمت‌شان پی به تخصص‌شان برد. نمی‌شود از گفتارشان پی به رفتارشان برد. نمی‌شود از تحصیلات‌شان پی به شخصیت‌شان برد. نمی‌شود از بیان‌شان پی به نیت‌شان برد. نمی‌شود از رفتارشان پی به اعتقادشان برد. نمی‌شود از چپ و راست‌زدن‌شان پی به خط‌ و ربط‌شان برد. نمی‌شود از گرد و خاک‌کردن‌شان پی به شجاعت‌شان برد. نمی‌شود از قول و قرارشان پی به تعهدشان برد. نمی‌شود از انتخاب‌شان پی به منش‌شان برد. نمی‌شود از جهت‌گیری‌شان پی به مواضع‌شان برد.

به‌عنوان موردشناسی، می‌توان به همین ایام استقرار دولت، اشارت کرد. ایام، ایامِ چینش پیکرۀ قدرت است. در این ایام، همچون همیشه شاهد آن هستیم که لمپن‌های سیاسی مثل قارچ از هرکجا و همه‌کجا سر بر‌آورده، ملخ‌وار بسوی هرآن‌کس که ظنی از نفوذ در کالبد قدرت در او هست، هجوم آورده و به فراخور عمق و گسترۀ نفوذ و تأثیر او، در محضرش حرکات موزون و خَم‌اش و کرنش و پیچ‌اش انجام می‌دهند.

اکنون نیز شاهد  بالا‌ رفتن لمپن‌های سیاسی از در و دیوار قدرت و دولت با طناب وفاق هستیم. اصحاب قدرت کنونی نیز، با تأکید بر ارادۀ معطوف بر گریز و پرهیز از خالص‌سازی و قبض و انجماد، مسیر را برای ورود این‌قبیل لمپن‌ها- آگاهانه یا ناآگاهانه، خواسته یا ناخواسته- هموارتر کرده‌اند.

اما این اصحاب قدرت امروز  از تاریخ دیروز سرزمین خویش بیاموزند که آنانی که قبل از ورود به حریم قدرت، همه عیب‌شان را هنر و کمال می‌دیدند، و همه خارشان را گل و یاسمن می‌نمودند، می‌توانند به طرفه‌العینی تحول حال و احوال یابند و بنیادشان براندازند.


کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

31 Oct, 06:27


#کتاب


متن کامل ترجمه فارسی کتاب «آشنایی با علوم سیاسی

🔆نویسنده: پیر جویس.  


کانال تحلیلی سیاسیون ایران


👇🏻👇🏻👇🏻
   
https://t.me/Iranianpoliticianss

             

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

30 Oct, 18:40


بانک سوالات دکتری علوم سیاسی #صفیارپور






سوالات کنکور دکتری  ۹۰ تا ۱۴۰۳


به همراه سوالات زبان عمومی دکتری


پاسخ نامه تشریحی


ارجاع دقیق


جهت سفارش کتاب به خانم میرفتحی مراجعه شود



👇👇👇

@R_mirfathi


09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

30 Oct, 08:36


🌎 بنیادی‌ترین نقصانِ سیاستِ خارجی ایران

دکتر محمود سریع‌القلم

 
🌿 یکی از مفاهیمی که از اقتصاد و کارآفرینی به متونِ سیاستِ خارجی و روابطِ بین‌الملل وارد شده است، Hedging است. به جز چند کشور، اکثریتِ کشورهای جهان با فکر، مشورت، محاسبه، برنامه ریزی و آینده نگری، این مفهوم را به کار گرفته‌اند. از امارات تا چین، از مکزیک تا هند، از قطر تا برزیل، از عمان تا اندونزی، عموماً مفهوم Hedging را کانونِ حکمرانی قرار داده‌اند.

🌿 به عبارت دیگر: در این جهانِ چند قطبی اقتصاد و سیاست، همه درحال افزایش آلترناتیوها، گسترش فرصت‌ها، ایجاد کثرت در منابع واردات و صادرات و سرمایه گذاری، تنوعِ منابعِ تامینِ اسلحه، کاهشِ ریسک و مخاطرات، تنوعِ استراتژی‌های تامین منافع و امنیت ملی و وسیع تر کردن دوایرِ تحرک و اثرگذاری در روابط خارجی هستند.

🌿 عربستان هم زمان با آمریکا، روسیه و چین روابطِ تودرتو ایجاد کرده است. مکزیک، هم با آمریکا روابط استراتژیک برقرار کرده و هم با چین. ویتنام هم به صورت گسترده با چین مراوده دارد و هم با آمریکا و اتحادیه اروپا. هند، هم افزایش حضور سیاسی و اقتصادی در آسیا را دنبال می‌کند و هم در غرب اروپا و آمریکای شمالی.

🌿 اندونزی با فکر و برنامه ریزی و اندیشۀ درازمدت، توازنی میان روابط غرب و شرق خود بنا کرده است. اگر مقیاسِ کوچک و بزرگ را در نظر نگیریم، و به کیفیت و عمق توجه کنیم، موفق ترین کشور غیر غربی جهان در Hedging امارات متحده عربی است. نه دیپلماسی انرژی با مسکو را فراموش کرده، و نه خرید سهام قابل توجه از صنعت باطری‌سازی چین را، نه ابتیاع یک کارخانۀ تولید تسلیحاتی برزیلی را، نه سرمایه‌گذاری مالی در غرب اروپا را و نه Silicon Valley را. مانند آنها که وقتی در بورس سرمایه گذاری می‌کنند به صورت Portfolio investment عمل می‌کنند.

🌿 اگر دانشجویی در یکی از دانشگاه‌های مهمِ دولتی، لیسانس در مهندسی یا علوم انسانی بگیرد، یک سطح از توانایی، فرصت و Hedging را به دست آورده است. اگر در رزومۀ خود بنویسد: تسلط به زبان‌های انگلیسی و چینی، سطح Hedging افزایش پیدا می‌کند. اگر در سه کنفرانس مهم بین المللی، مقاله ارائه کند، Hedging چند برابر می‌شود. ریسک بیکاری را اینگونه کاهش می‌دهد و در پیدا کردن کار در short list قرار می‌گیرد و سپس می‌تواند انتخاب کند. با افزایش توانایی، دانش و مزیت، ریسک های زندگی خود را جنبۀ نزولی می بخشد. اگر در شغلی که انتخاب می کند رضایت نداشت، فرصت‌ها برای او فراوان است. در این جهان متکثر و متنوع، چه فرد، چه بنگاه اقتصادی، چه نهادها و چه دولت‌ها عموماً در حال کاهش ریسک، حفاظتِ از خود و افزایشِ فرصت‌ها هستند.

🌿 معلوم نیست سیاست خارجی ایران در عرصه‌های اقتصادی و سیاسی، Hedging دارد یا خیر؟ کدام کالا، فرآورده و یا خدماتِ ایران، در اقتصادِ منطقه‌ای یا بین‌المللی، خاص و ممتاز است و مصرف‌کنندگان خارجی به آن‌ها وابسته‌اند؟ زعفران اسپانیا، پتروشیمی عربستان، خاویار روسیه، نفت عراق، پستۀ آمریکا، فرش هند و گاز قطر به وفور یافت می شوند و سهم ایران از بازار جهانی را کاهش داده‌اند.

🌿 در جهان امروز، شرکت ها و کشورها تلاش می‌کنند دیگران را در مزیتی که در اختیار دارند به خود وابسته کنند: کارگر ارزان در ویتنام، پیچیده‌ترین تشکیلات تولید تراشه در تایوان، سوبسید انرژی و اجاره در چین، مالیات بسیار پایین شرکت‌ها در تکزاس، فضای کسب و کار مساعد در امارات نسبت به دیگر کشورهای عربی خلیج فارس، فرصت سرمایه گذاری‌های فراوان در ترکیه، همکاری های فن‌آوری در کره جنوبی و ژاپن. عموماً همه در حال ایجاد آلترناتیو و بهره برداری از فرصت‌های ممکن و افزایش Leverage و یا اهرم هستند.

🌿 اقتصادِ ایران تا کنون چنین استراتژی درازمدتی را با توجه به سرمایه ها و مزیت‌های فراوان کشور ایجاد نکرده است. اقتصادِ ایران در کورانِ راهروهای تولید، سرمایه‌گذاری و فن‌آوری جهان نیست چون به نظر می‌رسد تلقی از مدیریت اقتصادی، عمدتاً تامین ارزاق عمومی است. جدول زیر معرفِ جهت گیری سرمایه‌گذاری‌ها در دهۀ 2020 است.
پرسش کلیدی این است که ایران خود را در این شبکه بهم تنیدۀ جهانی چگونه تعریف می‌کند؟

🌿 در عرصۀ سیاسی نیز، Hedging ایران بسیار محدود است. شاید بشود ادعای علمی کرد که ایران با هیچ کشوری، روابط دوجانبۀ به‌هم تنیدۀ دراز مدتِ متقابلِ همه جانبۀ با دوامِ استراتژیک ندارد. با تعدادی کشور دوست است و رفت و آمد دارد ولی وفاداری و پایبندی آن‌ها هنگام بحران یا خطر، قابل اطمینان نیست. به نظر می‌رسد در عرصۀ سیاسی، آن‌هایی که با ایران دوست هستند بیشتر سنت «دوری و دوستی» را برگزیده‌اند. Hedging و Leverage ایران بیشتر در مدارهای نظامی و در جهتِ بازدارندگی و با پشتوانۀ مکتب امنیتی و اندیشۀ Keeping enemies at bay است...


کانال تحلیلی سیاسیون ایران



https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

28 Oct, 13:06


🌎 صادق زیباکلام: شش نکته درباره حمله اسرائیل به ایران

🔹️نخست: ظرف چند هفتۀ گذشته، گمانه‌زنی‌های زیادی پیرامون اهداف حملۀ تلافی‌جویانۀ اسرائیل می‌رفت. از زدن تأسیسات هسته‌ای گرفته تا صنایع سنگین و تأسیسات نفت و گاز کشور. بعد از حمله به منزل آقای نتانیاهو، حتی سخن از حمله به اماکن مسکونی رهبران کشور هم به میان آمده بود. براندازان با عنایت به صحبت‌های آقای نتانیاهو مبنی بر براندازی نظام، بی‌صبرانه منتظر حملۀ نظامی اسرائیل بودند؛ اما ابعاد حمله‌ای که صورت گرفت، بسیار محدودتر از تمام تصورات بود. محدودیت عملیات، موفقیت دیپلماتیک واشنگتن بود در وادار کردن تندروهای دولت آقای نتانیاهو به خویشتن‌داری.

🔹️دوم: با توجه به اینکه اسرائیل منظماً از آمریکا و برخی کشورهای اروپایی پیشرفته‌ترین تسلیحات را دریافت می‌نماید، درحالی‌که هیچ کشوری به ایران کمک نظامی نمی‌نماید، دفاع هوایی ایران قابل توجه بوده.

🔹️سوم: محکومیت حملۀ اسرائیل به ایران از سوی بسیاری از کشورهای عربی از جمله مصر، اردن، عربستان، امارات، قطر و بحرین به‌علاوۀ ترکیه، پاکستان و مالزی، بدون تردید موفقیت دیپلماتیک برای ایران در برابر اسرائیل بود.

🔹️چهارم: اپوزیسیون برانداز از حملۀ نظامی اسرائیل بسیار سرخورده و ناامید شدند. بسیاری از آنان بی‌صبرانه برای این حمله مدت‌ها بود که روزشماری و حتی دقیقه‌شماری می‌کردند. در رویای سرنگونی نظام توسط حملۀ نظامی اسرائیل به‌سر می‌بردند و کار نظام را توسط وعده‌های نتانیاهو تمام‌شده گرفته بودند. اما صبح شنبه، نظام که سقوط نکرده بود، بماند، زنگ مدارس همان ساعت ۰۷:۳۰ هر روز به‌صدا درآمده و براندازان با بهت و ناباوری شاهد پایین آمدن دلار و سکه بعد از هفته‌ها شده بودند.

🔹️پنجم: محدودیت حملۀ اسرائیل فقط موفقیت برای دمکرات‌های میانه‌رو در واشنگتن نبود. گسترده نبودن ابعاد تخریبی آن عملیات (که می‌توانست خیلی گسترده‌تر باشد)، به‌معنای آن است که اسرائیلی‌ها امیدوار هستند که تهران را وادار به «وعدۀ صادق ۳» نکرده باشند.

🔹️ششم و بالأخره، محدودیت حملۀ اسرائیل و بدون پاسخ گذاردن آن از سوی ایران به‌معنای آن است که چشم‌انداز صلح بعد از چهارده ماه و کشتار بی‌وقفۀ مردم غزه ممکن است موقعیت بهتری پیدا کرده باشد. هرچند که در گذشته، تندروهای دولت نتانیاهو و شخص ایشان، بیشترین مانع آتش‌بس با حماس، توقف کشتار فلسطینی‌ها و مبادلۀ گروگان‌های اسرائیلی بوده‌اند.



کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

27 Oct, 20:10


🔺آسمان عربی و حمله اسرائیل!


صابر_گل_عنبری

تنش نظامی میان ایران و اسرائیل زوایا و ابعاد مهم دیگری دارد که پیوندی مستقیم با متن این تنش ندارد، اما در حاشیه آن واجد اهمیت فراوان و ارتباطی غیر مستقیم است. از جمله آن‌ها بُعد ایرانی عربی و تحلیل مناسبات دو طرف از پنجره این تنش است.

اهمیت این بُعد هم بیشتر از آن جهت است که کشورهای عربی غالبا متحد آمریکا هستند و به شکل مستقیم و غیر مستقیم درگیر جنگ و تنش در منطقه.

اما در بحبوبه این وضعیت تنش‌آلود، دو اقدام قابل تامل بود؛ نخست خودداری بیشتر این کشورها از اجازه به اسرائیل برای استفاده از حریم هوایی آن‌ها در حمله به ایران و دوم نیز محکومیت سریع و گسترده این حمله.

هنوز مسیرهای دقیق عبور جنگنده‌های اسرائیلی روشن نیست؛ گرچه ستاد کل نیروهای مسلح ایران نیز دیروز اعلام کرد که این جنگنده‌ها وارد حریم هوایی عراق شده و از آنجا شلیک کرده‌اند.

دو مسیر نزدیک به عراق وجود دارد؛ نخست اردن و دیگری سوریه و دقیقا روشن نیست که جنگنده‌های اسرائیلی از کدامیک وارد آسمان عراق شده‌اند.

اردن اعلام کرد که هیچ هواپیمایی اسرائیلی از حریم هوایی‌اش برای حمله به ایران عبور نکرده است که البته نیاز به راستی‌آزمایی دارد. اما جدا از موضع رسمی اردن نشانه دیگری وجود دارد که جنگنده‌های اسرائیلی از آسمان سوریه وارد عراق شده‌اند و آن هم این که لحظاتی قبل از حمله به ایران حملاتی در مرکز و جنوب سوریه انجام شد و سیستم‌های راداری و پدافندی هدف قرار گرفت.

در این صورت می‌توان گفت که حمله به ایران نه از آسمان متحدانِ عربِ آمریکا، بلکه از آسمان دو کشورِ "دوست" صورت گرفته است که نظام‌های سیاسی هر دو متحد ایران هستند؛ اما کنترلی بر آسمان خود ندارند. آسمان عراق که در اختیار آمریکاست و آسمان سوریه هم جولانگاه اسرائیل و تقریبا در اختیار روسیه.

حمله اخیر اسرائیل محکی برای روابط ایران و کشورهای عربی هم بود. خودداری عربستان و متحدان عرب آمریکا که بعضا هم با اسرائیل روابط ائتلافی دارند، با در اختیار گذاشتن حریم هوایی خود و همچنین محکومیت سریع حمله می‌تواند بروندادی از دو امر باشد؛ نخست مسیر بهبودی که روابط ایرانی عربی طی می‌کند و رایزنی‌ها و تحرکات دیپلماتیک فشرده اخیر و دیگری نگرانی این کشورها نسبت به تشدید تنش و گسترش جنگ در منطقه.

این کشورها تمایلی به گسترش جنگ در منطقه با طرفیت ایران ندارند و آن را به زیان منافع و چشم‌اندازهای کلان اقتصادی خود می‌دانند که فضای ناامنی در منطقه آسیبی جدی به آن وارد می‌کند.

هدف دیگر واکنش کشورهای عربی منطقه به حمله اسرائیلی نیز می‌تواند فراهم کردن محملی برای خودداری ایران از پاسخ و ممانعت از افزایش تنش باشد.

اما موضع اخیر همسایگان جنوبی ایران در مخالفت با عبور جنگنده‌های اسرائیلی از حریم هوایی خود را نمی‌توان دلیلی بر تداوم این وضعیت در صورت وقوع جنگ دانست. اگر تنش نظامی در آینده به جنگی تبدیل شود که آمریکا خود را ناچار به دخالت در آن ببیند، بعید است که این کشورها حتی اگر هم بخواهند بتوانند مانع مشارکت  پایگاه‌های آمریکا در جنگ شوند و محتمل هم نیست که اسرائیل اساسا گوش به مخالفت این کشورها دهد و منتظر اجازه عبور جنگنده‌هایش از حریم هوایی‌شان بماند.

واقعیت این است که این کشورها میان سندان روابط ائتلافی با آمریکا و الزامات توافق‌نامه‌های امنیتی و چکش جبر همسایگی با همسایه ایرانی و الزامات آن قرار گرفته‌اند.

نگارنده بر این باور است که هنوز تغییری بنیادین در ادراک رسمی عربی در قبال ایران رخ نداده و علت آن هم این است که جدا از متغیرهای فرارابطه‌ای، هنوز دیوار «بی‌اعتمادی» میان دو طرف پابرجاست.

در این راستا نیز می‌توان گفت که کشورهای عربی منطقه، یک طرف غیرمستقیم دو جنگ کنونی در غزه و لبنان و در کل درگیری ایران و اسرائیل بوده و با بیم و امید نظاره‌گر آینده تنش‌های کنونی هستند و این که چه طرفی در نهایت در منطقه موقعیت برتری پیدا خواهد کرد.

همچنین بر خلاف ملت‌های عرب که از منظر تاریخی عرب-اسرائیلی به جنگ کنونی می‌نگرند، غالب نظام‌های رسمی عربی و بازیگران موثر آن، خاورمیانهِ بدون حماس و حزب‌الله را فارغ از هویت مذهبی جداگانه هر دو، در قاب منطقهِ بدون اسلام سیاسی بیشتر می‌پسندند و در آن سو هم تمایلی ندارند که جایگاه آمریکا و بعضا حتی اسرائیل در منطقه در مقابل ایران و متحدانش تضعیف شود.

در پایان ذکر این نکته هم بد نیست که یکی از معضلات دیرپای سیاست خارجی ایران قرار گرفتن در سیکل مواجهه کلیشه‌ای و موسمی با مسائل بدون طراحی بلندمدت و آینده‌نگری ژرف است. محصول چنین نگاهی لزوما پیش‌بینی روزهای سرنوشت‌ساز کنونی در مسیر خصومت با آمریکا و اسرائیل می‌بود و همین خود می‌طلبید که از گذشته بستر منطقه‌ای برای این روزها مهیا شود و از حداقل تنش‌ها هم پرهیز و در صورت رخداد سریعا مهار می‌شد.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

26 Oct, 09:58


🔺درباره حمله اسرائیل و چند نکته!

#صابر_گل_عنبری

بالاخره اسرائیل به حمله موشکی ایران واکنش نشان و حملاتی انجام داد که نخستین حمله مستقیم و آشکار اسرائیل در پاسخ به دومین حمله مستقیم و آشکار ایران به شمار می‌رود.

هنوز مشخص نیست که حملات به چه شکلی انجام شده؛ از راه دور بوده است یا خیر. منابع اسرائیلی گفتند که حدود 100 جنگنده در این حملات مشارکت داشتند، به فرض مشارکت این تعداد جنگنده، از کدام مسیر عبور و از کجا شلیک کردند؟ فعلا نمی‌توان پاسخی به این پرسش‌ها داد.

اسرائیل از حمله به 20 هدف خبر داده است اما منابع ایرانی آن را تکذیب کرده و از اهمیت حمله می‌کاهند.

هنوز حجم خسارت احتمالی روشن نیست و اطلاع دقیقی از آن وجود ندارد، اما حمله با موج رسانه‌ای سنگین اسرائیل همخوانی خاصی نداشت.

مدت زمان حمله نسبتا طولانی بود و حدود 4 ساعت به طول کشید.

به نظر نگارنده، گرچه نمی‌توان با قطعیت بیان داشت که همه چیز تمام شده است، اما به احتمال زیاد اسرائیل بعد از این حمله در آینده به سراغ اقداماتی غیر مستقیم از خرابکاری گرفته تا ترور خواهد رفت؛ به ویژه اگر احساس کند که تصویری که به دنبال آن بوده است، شکل نگرفته است.

به نظر می‌رسد که بیشتر از خود حمله آنچه برای اسرائیل اهمیت فراوانی داشته است تصویرسازی درباره آن بود و جنگ روانی گسترده‌ای که طی این سه هفته به راه انداخت، معطوف به این تصویرسازی بود. اما هنوز ساعاتی از حمله نگذشته است که قسمی از نارضایتی در لابلای تحلیل‌ها و اظهارنظرها در اسرائیل مشهود است.

به نظر می‌رسد که حمله امروز اسرائیل به این شکل را می‌توان به نوعی نشانه‌ای از قسمی از تاثیر حمله موشکی دوم ایران بر ادراک اسرائیل و همچنین پرهیز واشنگتن و تل آویو از تشدید تنش به دلایل مختلف پنداشت. البته حملات «کیفی» و «دقیق» حزب‌الله در دو هفته اخیر را نیز می‌توان واجد قسمی تاثیر در شکل حمله اسرائیل دانست.

اما درباره پیش‌بینی‌ها:
لحظاتی بعد از حملات موشکی دوم ایران طی یک یادداشت و سپس یادداشت‌های بعدی در این سه هفته ضمن برشمردن سناریوهای مختلف، پیش‌بینی‌هایی با قید «به احتمال زیاد» یا «غالبا» و غیره درباره ماهیت حمله اسرائیل مطرح شد که غالبا درست از آب درآمد.
بر این اساس هم گفته شد که حملات به احتمال زیاد «محدود» و علیه اهداف نظامی خواهد بود و بعید است که اهداف هسته‌ای یا نفتی مورد حمله قرار گیرد.

هر چند اطلاع دقیقی وجود ندارد، اما حمله‌ای که بنا به نوشته سایت آمریکایی اکسیوس، اسرائیل به دلایلی قبل از آن به ایران اطلاع داده و حتی اهدافی را که مورد حمله قرار می‌دهد نیز بیان کرده است، نمی‌تواند گسترده و بزرگ باشد. اما هنوز نتایج این حمله محدود روشن نیست؛ این که ضربات در چه سطحی بوده است.

در واقع همان دلایلی که اسرائیل را بر آن داشته است که قبل از حمله به ایران اطلاع دهد تا اوضاع از کنترل خارج نشود، می‌تواند موجب تحدید خود حمله هم شده باشد.

همچنین در پیش‌‍‌بینی‌ها تاکید شد که تله جنگی وجود ندارد، چون تصمیمی پیشینی برای جنگ در کار نیست و حملات اسرائیل نیز به احتمال زیاد به جنگی ختم نمی‌شود و حداکثر اتفاق ممکن در این وضعیت حملاتی رفت و برگشتی است.

همچنین تاکید شد که گرچه اسرائیل به دنبال کلاسیک کردن جنگ و وارد آوردن ضربات موثر و معنادار به ایران است، اما از وقوع جنگ بیم دارد و همین خود می‌تواند ترمز اسرائیل را بکشد.

اخیرا هم بیان شد که سفر بلینکن به منطقه برای «چک آخر» توافق آمریکا درباره زمان و اهداف حمله بوده است و این سفر در کنار بالا گرفتن دیپلماسی در روزهای اخیر در خصوص دو جنگ غزه و لبنان به عنوان نشانه‌های نزدیک بودن حمله اسرائیل تحلیل شد.

اما واکنش ایران چه خواهد بود؟
ایران به احتمال زیاد سریعا واکنشی نشان ندهد اما تهدید به پاسخ در زمان و مکان مناسب خواهد کرد. اگر هم بخواهد بعد از این حملات واکنش سریعی نشان دهد احتمالا بسیار محدود باشد.

چه بسا ایران به دلیل تمرکز حمله بر پایتخت و حومه، نوعی پاسخ به حمله اسرائیل را ضروری بداند، اما نباید از نظر دور داشت که حدود ده روز به انتخابات آمریکا باقی مانده است و احتمالا این متغیر و تاثیر احتمالی بالا گرفتن تنش بر شانس پیروزی ترامپ هم در نظر گرفته ‌شود.

به نظر می‌رسد که ثقل حکومت ایران در تقابل با اسرائیل بیشتر از قبل بر جبهه لبنان متمرکز خواهد بود.



کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇🏻👇🏻

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

25 Oct, 08:19


✍️ 11 روز تا انتخابات آمریکا: چرا صدای پای ترامپ اینقدر نزدیک است؟
(بحثی در فقر گفتمانی دموکراتها)

محمدرضا اسلامی

🔵 تنها کمتر از دو هفته تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی است و همچنان شانس دونالد ترامپ برای برنده شده بسیار بالاست. نظرسنجی ها نشان می دهند که افت محسوسی که ترامپ بعد از انصراف جو بایدن (و آمدن کامالا هریس) پیدا کرده بود ترمیم شده و در برخی نظرسنجی ها او اندکی بالاتر از کامالا هریس ایستاده است.

از این سوال بگذریم که پیرمردی مانند جو بایدن چگونه با کله‌شقی باعث شد که مهمترین بخش از «زمان رقابت» برای زمین زدن دونالد ترامپ هدر برود؛ ولی اکنون وقت آن است که به این سوال بپردازیم که چه شد و چرا ترامپ با وجود آمدن یک زن قاضی در عرصه رقابت، همچنان بر صدر مصطبه نشسته است؟

🔵 قبل از پرداختن تفصیلی به دلایل این بحث باید یک نکته را اذعان کنیم: ترامپ حتی اگر در قدرمطلق آراء (عدد رای) برنده نشود، ولی بازهم برنده این انتخابات است. عملا ترامپ توانسته یک تنه و فراتر از سطح حزب جمهوریخواه با همه ارکان حزب دموکرات آمریکا بجنگد. به بیان دیگر، ترامپ کاری را کرده که در تاریخ آمریکا بی سابقه بوده است: او توانسته خارج از Establishment (خارج از ساختار قدرت) با بخش مهمی از ارکان قدرت در آمریکا درگیر شود و در این درگیری، به آسانی حذف نشود!
عملا نکته مهم درباره ترامپ این نیست که او رای می آورد یا رای نمی آورد، بلکه نکته مهم درباره ترامپ این است که او «مهره حذف شدنی» نبود.

🔵 11 روز مانده به انتخابات وضع در آمریکا چگونه است؟ وضعیت امروز آمریکا مشابه وضعیت ترکیه است در انتخاب اردوغان. مشابه وضعیت انگلستان است در ماجرای رفراندوم برگزیت. یعنی کشور کاملا دو پاره است و تقریبا می توان گفت تا این لحظه وضعیت 50-50 است. تمام سعی دو نامزد بر این است که بر روی ذهن «تصمیم  نگرفته ها» (Undecided voter ها) تاثیر بگذارند.

با توجه به شرایط مذکور ذکر این موارد ضروری است:

1️⃣- دانشگاه و دانشجویان
تحرک خاصی در دانشگاهها در حمایت یا عدم حمایت از هیچ یک از دو نامزد مشاهده نمی شود. دلیلش این است که اساسا ساختار نهاد دانشگاه در آمریکا به سمت و سویی رفته که دانشجو عمیقا درگیر دو بحث است: هزینه های تحصیل + آزمون ها.
دانشجوی آمریکایی شدیدا درگیر این است که هزینه شهریه، خوابگاه، تغذیه و... را چگونه تامین کند. همزمان، سیستم آموزشی در آمریکا به گونه ای است که دانشجو در «طول ترم» درگیر کوئیز و تکالیف هفتگی است (بجای اینکه «آخر ترم» درگیر آزمون باشد). یعنی وزن کار تحصیلی دانشجو سرشکن شده به هفته های ترم.
با این اوصاف ذهن دانشجو عملا درگیر «امر دانشجویی» و هزینه هایش است و نهاد دانشگاه چندان محل مناسبی برای کنش سیاسی نیست.

2️⃣- تحسین ثروت و ثروتمندی
جامعه آمریکایی اساسا نسبت به مساله ثروت، منفی نیست. یعنی بر خلاف بسیاری از کشورهای دنیا که ثروتمندان «منفور» هستند در میان بخش زیادی از مردم، ثروتمندان «تحسین شده» هستند. این تلقی عمومی به دو دلیل است:
- فرد ثروتمند "توان" خلق ثروت و کارآفرینی داشته.
- وجود افراد ثروتمند در کشور باعث قدرت کشور می شود.
بدیهی است که ممکن است برخی با این دیدگاه همراه نباشند ولی عمده مردم ثروتمند بودنِ ترامپ را امر منفی نمی دانند. حال سخنان باراک اوباما را گوش فرادهید. او دائما وجهِ ثروت ترامپ را می کوبد. دائما می گوید: ای مردم! این آدم همه ی عمرش به فکر خودش بوده و به خودش (و اموالش) پرداخته.
این رویکرد دموکراتها، رویکرد موفقی نبوده است.

3️⃣- فقرِ گفتمانی دموکراتها
مسئله اصلی در کمپین هریس (و اساسا در سطحی بالاتر در میان دموکراتها) این است که گفتمان اینها مبتنی بر «حرف اثرگذار» روی اذهان عمومی نیست. محور فعالیتهای اینها بدگویی درباره دونالد ترامپ (خطر ترامپ) است؛ ولی از خودشان چیزی ندارند که ارایه بدهند. مثلا سخنرانیهای چند روز اخیر هریس را نگاه کنید و محورهای حرفهایش را لیست کنید. عمدتا پیرامون کوبیدن ترامپ است. چه حرفی یا چه پیام ویژه ای برای مردم دارد؟ چه چیزی درش هست که «محرک رای دادن» شود برای بلاتکلیف ها؟

صفحه امروز CNN را ببینیم: یک خبر هست که در آن هریس در پنسیلوانیا ترامپ را فاشسیت و... خطاب کرده. بعد ذیل آن خبر، CNN یک خبر دیگر کار کرده که یک ویدئوی 5 دقیقه ای است با این مضون:

«پیام افرادی که هنوز تصمیم نگرفته‌ اند به هریس و ترامپ:
اینقدر همدیگر را لجن‌مال نکنید، ما برامون اهمیتی نداره!»

Undecided voter on Harris and Trump:
‘Stop trashing each other, we don’t care'



4️⃣-دل بستن به دادگاههای ترامپ
گمان بخشی از بزرگان دموکرات این بود که پرونده های قضایی متعدد ترامپ را زمین‌گیر و حذف خواهد کرد. ولی نکرد و این اشتباهی استراتژیک بود.



کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

25 Oct, 02:42


🔵🔴تغییر سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا با پیروزی ترامپ

🔹تحلیلگران معتقدند در صورت پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری، سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا بیشتر بر مقابله با ایران و گسترش عادی‌سازی روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی متمرکز خواهد شد تا حل مناقشه فلسطین. در دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ، توافق ابراهیم به امضا رسید که طی آن چندین کشور عربی بدون حل مسئله فلسطین، روابط خود را با اسرائیل عادی کردند. رابرت گرین‌وی، از مشاوران ترامپ، تأکید می‌کند منافع اصلی آمریکا در خاورمیانه بر سه محور استوار است: ثبات در بازارهای جهانی، جلوگیری از گسترش سلاح‌های کشتار جمعی و مبارزه با تروریسم.

🔹ترامپ که همواره خود را متحد سرسخت اسرائیل نشان داده، از دولت بایدن به دلیل درخواست آتش‌بس و محدود کردن عملیات نظامی اسرائیل در غزه انتقاد کرده است. به نظر می‌رسد در صورت بازگشت او به کاخ سفید، اسرائیل در اقدامات نظامی خود آزادی عمل بیشتری خواهد داشت.

🔹نکته قابل توجه این است که با وجود سیاست‌های سختگیرانه ترامپ علیه ایران در دوره قبل که به "فشار حداکثری" معروف شد، او همواره تمایل خود را برای دستیابی به توافق‌های بزرگ با ایران نشان داده است. این رویکرد نشان می‌دهد ترامپ فارغ از تنش‌های دیرینه ژئوپلیتیک، به دنبال دستاوردهای سیاسی چشمگیر است.

🔹تحلیلگران بر این باورند که در صورت پیروزی ترامپ، سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه بیشتر بر راهبردهای کلان منطقه‌ای متمرکز خواهد شد و مسئله صلح میان اسرائیل و فلسطین در اولویت‌های بعدی قرار خواهد گرفت. مسئله فلسطین که زمانی محور اصلی سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا بود، در دوران ترامپ به حاشیه رانده شد و به نظر می‌رسد در صورت بازگشت او به قدرت، این روند همچنان ادامه خواهد یافت.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

23 Oct, 16:11


🔺چِک آخر؟!

صابر_گل_عنبری

شواهدی نشان می‌دهد که زمان ماجراجويى نظامی اسرائیل علیه ایران نزدیک شده است.

غیر از بازدید امروز یواو گالانت از پایگاه هوایی هاتزریم و تهدید ایران از آن‌جا، اما مهم‌ترین قرینه می‌تواند سفر منطقه‌ای وزیر خارجه آمریکا به ویژه به اسرائیل باشد که با ده سفر قبلی او به منطقه از زمان شروع جنگ غزه متفاوت است.

به نظر می‌رسد که بلینکن برای چک نهایی چگونگی و زمان حمله اسرائیل به آن‌جا رفته است. با وجود بالا رفتن احتمال وقوع آن قبل از انتخابات آمریکا اما هنوز مشخص نیست و احتمال انجام آن بعد از انتخابات 5 نوامبر هم وجود دارد.

قبلا هم بایدن گفته بود از شیوه و موعد حمله آگاه است. این بدان معناست که توافقی درباره زمان و اهداف صورت گرفته است.

اما واشنگتن در آستانه انتخابات می‌خواهد کاملا مطمئن شود که این اقدام از حد خاص و مورد توافق فراتر نرود تا ناخواسته درگیر وضعیتی جنگی در منطقه نشود.

شکی نیست که نتانیاهو چشم به راه پیروزی ترامپ در انتخابات است و روشن نیست که حتی به این توافق خود با آمریکا کاملا پایبند باشد. از این رو احتمالا دولت بایدن نگران آن و تاثیرش بر پیروزی کاملا هریس است و بعید نیست این نگرانی بلینکن را در کنار چِک نهایی به اسرائیل کشانده باشد.

اما همزمان با سفر وزیر خارجه آمریکا، واحد سانسور نظامی در اقدامی قابل تامل تصاویر حمله پهپادی به منزل نتانیاهو را منتشر کرد. انگار که نتانیاهو با این کار می‌خواست به مهمان آمریکایی خود بقبولاند که باید دز اقدام احتمالی را بالا برد.
در نهایت با توجه به حساسیت بالای شرایط و احتمال خروج اوضاع از کنترل چندان هم محتمل نیست که اسرائیل بخواهد آمریکا را دور بزند.

البته سفر بلینکن به اسرائیل و سپس عربستان و قطر بُعدی دیپلماتیک هم دارد و آن هم احتمالا مربوط به وجود ابتکاری برای مابعد اقدام علیه ایران است. معمولا سیاست آمریکا در چنین مواقع حساسی هم یک پیوست دیپلماتیک برای مدیریت اوضاع و جلوگیری از خروج آن از کنترل دارد.

شرایط انتخاباتی در آمریکا و امید طرف اسرائیلی به بازگشت ترامپ چه بسا تاثیری منفی بر موفقیت هر گونه ابتکاری داشه باشد.

بعید نیست که این پیوست دیپلماتیک آمریکا در آستانه یک تنش نظامی خطرناک در منطقه ابتکاری برای آتش‌بس و توافق پس از اقدام اسرائیل باشد.
دو جنگ غزه و لبنان در بن‌بست است و هر گونه توافقی بدون حداقل تحقق اهداف اعلامی علی‌رغم همه این ترورها و ویرانگری‌ها تصویری شکست‌‎گونه برای اسرائیل ایجاد می‌کند، اما اقدامی علیه ایران می‌تواند بر آن سایه افکند و در ظاهر امر اسرائیل را در موقعیت برتر بنشاند.

بعید نیست که آمریکا با پیغام و پسغام و وعده توافق خواستار خویشتن‌داری ایران شده باشد و شاید هم تماس تلفنی چند روز قبل سلطان عمان معطوف به ابتکاری برای چنین توافقی باشد.
دیدار پس فردای بلینکن با وزرای خارجه عرب در لندن نیز با محوریت آینده غزه ممکن است در پیوند با این تحرکات باشد.

در این میان اما اگر حمله احتمالی اسرائیل تا حدودی محدود باشد، بعید نیست که ایران از خیر پاسخ به آن بگذرد؛ چنان که وعده‌ای برای توافق در میان باشد. اما اگر این حمله گسترده و مهم باشد و جنبه حیثیتی پیدا کند، ایران در معذوریت واکنش قرار می‌گیرد و پاسخ می‌دهد.

در این صورت حملاتی رفت و برگشتی شکل می‌گیرد و سه سناریو پس از آن قابل تصور است؛ نخست توقف آن در نقطه توافقی فراگیر با شمولیت توقف دو جنگ غزه و لبنان، دوم توقف این حملات بدون هیچ توافقی و سوم نیز شعله ور شدن جنگی منطقه‌ای.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

22 Oct, 20:27


🔺حزب‌الله ناشناخته شد!

صابر_گل_عنبری

پر واضح است که اسرائیل با ترور رهبر و فرماندهان ارشد حزب‌الله چه ضربه‌ای به آن وارد و چه دستاوردی هم کسب کرد. اما در عین حال، همین مساله اسرائیل را با معضلی مواجه کرده است که در تحلیل‌ها دیده نمی‌شود.

اسرائیل قبلا با رهبران شناخته شده به ویژه خود دبیر کل حزب‌الله روبرو بود و با سخنرانی‌های ایشان در بحبوحه جنگ‌ها و تنش‌ها تلاش می‌کرد که به درکی تقریبی نسبت به سیاست و برنامه بعدی حزب‌الله برسد.

در کنار آن هم رخنه‌ای که مسبب این ترورها و انفجارها شد -چه انسانی و چه سایبری- محمل و مدخل خوبی برای شناخت گام‌های حزب‌‌الله و اندرون آن بود.

اما امروز با ترور سیدحسن نصرالله و فرماندهان ارشد آن و همچنین بسته شدن روزنه رخنه(چنان که کاهش قابل توجه ترورها تا حد زیاد گویای آن است) اسرائیل با حزب‌الله‌ی روبرو است که آن را مثل قبل نمی‌شناسد!
علت هم این است که فرماندهان و رهبران جایگزین را نمی‌شناسد و نمی‌داند به چه می‌اندیشند و گام‌های بعدی آن‌ها چیست.

این گونه هم پیداست که پس از رهبران غالبا میانسال این گروه، افراد جدید عموما جوان هستند و چه بسا مصمم‌تر بوده و چندان خود را در گیر و دار ملاحظات نبینند.

ناگفته هم نماند که احتمالا هاشم صفی‌الدین رئیس شورای اجرایی از بمباران چند وقت پیش جان سالم به در برده است. مسکوت ماندن این قضیه در اظهارنظرها و رسانه‌های اسرائیلی تا این لحظه چه بسا اماره مهمی باشد. معمولا اگر احتمال موفقیت ترور بالا بود، رسانه‌های اسرائیلی در این سه هفته به نقل از منابع خود می‌نوشتند. سکوت معنادار اسرائیل در این باره دو دلیل می‌تواند داشته باشد، نخست این که واقعا هنوز اطلاع دقیقی درباره سرنوشت صفی‌الدین ندارد که موفقیت ترور یا عدم آن را تایید کند. این عدم اطلاع هم می‌تواند نشانه‌ای دیگر از بسته شدن منفذ «نفوذ بزرگ» باشد.

دلیل دوم نیز می‌تواند این باشد که اسرائیل می‌داند که رئیس شورای اجرایی حزب‌الله هنوز زنده است و نمی‌خواهد شکست عملیات ترور را اعلام کند.

عدم اعلان جانشین رهبر سابق نیز می‌تواند با این مساله در پیوند باشد.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

22 Oct, 11:48


🌎 سرنوشت شوروی را پوشک رقم زد نه موشک!

✍️ بیژن اشتری

🌿 شوروی به کشورهای اقماری‌اش نفت و غلات رایگان می داد تا امپراتوری خود را در اروپای شرقی و مرکزی حفظ کند.
بلغارستان،لهستان،مجارستان،چکسلواکی،رومانی و آلمان شرقی نفت و غلات مفت «برادر بزرگ »را بلافاصله پس از دریافت به کشورهای اروپای غربی به قیمت بازار آزاد می‌فروختند تا ارز حاصله را صرف اقتصاد سوبسیدی رو به زوالشان بکنند.

🌿 شوروی سالیانه سی میلیارد دلار را صرف "کمک" های اقتصادی و تسلیحاتی به کشورهای تحت سلطه‌اش می‌کرد در حالی که اقتصاد ویران داخلی خودش به شدت به این پول نیاز داشت.اما کار به جایی رسید که ادامه این روال ناممکن شد.کشور سلطه گر بیش از این قادر به خرج کردن برای حفظ امپراتوری‌اش نبود.

🌿 پل کندی، مورخ انگلیسی، به درستی می‌گوید «چنانچه یک کشور سلطه‌گر حیطه حاکمیت خود را در امور خارجی بیش از حد گسترش دهد، نه تنها منافعی را نصیب خود نمی‌کند بلکه به واسطه هزینه‌های سنگینی که برای حفظ امپراتوری‌اش متحمل می‌شود خود را در معرض فروپاشی قرار می‌دهد. اصولا راز نابودی امپراتوری‌ها در همین ویژگی نهفته است.» شوروی گمان می‌کرد که امپراتوری اروپایی‌اش «عمق راهبردی»‌اش است اما اشتباه می‌کرد .به عبارتی همین"عمق راهبردی" نهایتا تبدیل شد به پاشنه آشیل‌‌ این نظام.

🌿 شوروی مجبور بود برای حفظ امپراتوری‌اش علاوه بر صدور نفت و غلات رایگان، بخش عمده‌ای از بودجه سالیانه‌اش را هم صرف تولید تسلیحات و نیروهای نظامی‌اش بکند.در نتیجه ،پول چندانی برای تقویت اقتصاد داخلی‌اش باقی نماند .و نهایتا آنچه سرنوشت این کشور را رقم زد نه تعداد موشک‌های اتمی‌اش که تعداد کاغذ توالت‌ها و پوشک‌های موجود در قفسه‌های فروشگاه‌هایش بود.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

21 Oct, 15:00


📗 انتشار دفترچه ثبت‌نام کنکور دکتری ۱۴۰۴

📌 ویژه داوطلبان آزمون دکتری سراسری و آزاد

🌐 شرایط و ضوابط ثبت‌نام کنکور دکتری
🌐 جزئیات مراحل ثبت‌نام در آزمون دکتری

🔹رشته‌های امتحانی آزمون دکتری ۱۴۰۴
🔸سرفصل‌ها و ضرایب دروس امتحانی آزمون‌ دکتری ۱۴۰۴ در رشته‌های مختلف
🔹رشته‌های مجاز به ثبت‌نام در هر یک از رشته‌های امتحانی



کانال تخصصی مشاوره ارشد_دکتری علوم سیاسی

👇👇👇

@politicsman

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

21 Oct, 12:13


🔵🔴برای تحلیل #انتخابات_آمریکا متناسب با نطرسنجی ها فقط نمیتوان به یک نوع #نظرسنجی توجه ویژه کرد.

اکبرمختاری


نظرسنجی مهم و اول نظرسنجی #ملی هست.

در این نظرسنجی رای تمام ایالتهای آمریکا از لحاظ اینکه به چه کاندیدایی رای می دهند مورد بررسی قرار می گیرد.

این نظرسنجی شرط لازم برای تحلیل انتخابات آمریکا می باشد اما شرط کافی نمی باشد.

نظر سنجی مهم دیگر بررسی هفت ایالت به اصطلاح #جبهه_نبرد است( Battle grounds)
در این نظرسنجی هفت ایالت چرخشی در رای دادن در دوره های مختلف تعیین کننده اصلی انتخابات می باشد.

هفت ایالت #میشیگان، #پنسیلوانیا، #کارولینای_شمالی، #ویسکانسین، #نوادا، #جورجیا و #آریزونا از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند و در میان این هفت ایالت پنسیلوانیا با داشتن بیشترین کارت الکترال میان این هفت ایالت سرنوشت سازتر خواهد بود.

در انتخابات 2016 هیلاری کلینتون در نظرسنجی ملی پیش بود و حتی در انتخابات نهایی سه میلیون بیشتر رای اورد اما در ایالت های جبهه نبرد اکثر ایالت ها را واگذار کرد و سرانجام شکست خورد.

پس از شکست هیلاری کلینتون از ترامپ
#بنگاههای_شرط_بندی هم بیشتر مورد توجه قرار گرفتند چرا که بسیاری از آنها معتقد بودند که ترامپ پیروز انتخابات خواهد شد.

بنابراین در میزان ارا و اینکه چه فردی پیروز میشود نگاه به بنگاه های شرط بندی تخصصی روی انتخابات آمریکا خالی از لطف نیست چراکه آنها هم از مشاوران زبده برای اینکه چه کسی در نهایت پیروز میشود کمک میگیرند.

تا زمان بودن جو بایدن بعنوان رقیب انتخاباتی ترامپ در انتخابات 2024 وی در ایالت های سرنوشت ساز و جبهه نبرد و بنگاه های شرط بندی از ترامپ عقب تر بود و در نظرسنجی ملی شانه به شانه ترامپ پیش می رفت.

در پایان سپتامبر در سه نوع نظر سنجی مورد اشاره،کامالا هریس از یک دهم تا دو درصد از ترامپ جلوتر بوده است و در برخی بنگاه های شرط بندی گاه تا چهار درصد جلوتر از ترامپ بوده است.
اما خطر از پایان سپتامبر شروع شده است جایی که هریس در ایالت های سرنوشت ساز با دونالد ترامپ سه به سه مساویست و در ایالت دیگر سرنوشت ساز، پنسیلوانیا رای هردو از بالاتر بودن هریس به مرحله مساوی برای هردو رسیده است و این جایی است که کمپین انتخاباتی هریس باید احساس نگرانی کند.

روند خاورمیانه در نوامبر بسیار پیچیده شده است بنابراین تحولات خاورمیانه تا حدی بر ارا می تواند موثر باشد
در پنجم نوامبر باید دید روند خاورمیانه در نوامبر وزنه چه کسی را بالاتر برده است.....

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

19 Oct, 14:25


🔴 سیاست خارجی عامل تعیین‌کننده انتخابات ریاست جمهوری 2024

دکتر سارا جانسون، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه کلمبیا آمریکا
🔹 فارن پالیسی

🔹با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، تحلیلگران سیاسی بر این باورند که سیاست خارجی می‌تواند نقشی تعیین‌کننده در نتیجه نهایی انتخابات داشته باشد. نظرسنجی‌های اخیر حاکی از رقابتی نزدیک میان کامالا هریس و دونالد ترامپ است. بر اساس آخرین آمار، هریس با 51 درصد آرا اندکی از ترامپ با 49 درصد پیشی گرفته است. این اختلاف ناچیز نشان می‌دهد که هر عاملی می‌تواند کفه ترازو را به نفع یکی از نامزدها سنگین کند. در این میان، رویکرد نامزدها به بحران‌های جهانی، به‌ویژه در خاورمیانه و اوکراین، توجه ویژه رأی‌دهندگان را به خود جلب کرده است. اگرچه هر دو نامزد در مورد خاورمیانه مواضع نسبتاً مشابهی دارند، اما در مورد اوکراین تفاوت‌هایی دیده می‌شود.

🔹دکتر سارا جانسون، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه کلمبیا، در این باره می‌گوید: "ترامپ از مذاکرات فوری برای پایان دادن به جنگ اوکراین حمایت می‌کند و حتی ممکن است از کمک‌های نظامی به عنوان اهرم فشار استفاده کند. در مقابل، هریس احتمالاً سیاست فعلی دولت بایدن مبنی بر حمایت تدریجی از اوکراین را ادامه خواهد داد." این تفاوت‌ها می‌تواند بر آرای گروه‌های مختلف قومی در ایالت‌های کلیدی تأثیرگذار باشد. برای مثال، موضع سختگیرانه هریس در قبال روسیه، حمایت آمریکایی‌های لهستانی‌تبار را به همراه داشته است. از سوی دیگر، سیاست‌های دولت فعلی در قبال غزه، برخی از عرب‌تباران آمریکایی را از حزب دموکرات دور کرده است.

🔹همزمان، تحولات اخیر در خاورمیانه نیز بر فضای انتخاباتی سایه افکنده است. حملات اسرائیل به لبنان و احتمال درگیری با ایران، نگرانی‌هایی را در مورد احتمال گسترش درگیری‌ها ایجاد کرده است. مایکل براون، تحلیلگر ارشد مسائل خاورمیانه، معتقد است: "اگر ایالات متحده پیش از روز انتخابات بیشتر درگیر منازعات خاورمیانه شود، این مسئله می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر نتیجه انتخابات داشته باشد." با توجه به حساسیت رأی‌دهندگان به مسائل سیاست خارجی، به نظر می‌رسد هر دو نامزد در هفته‌های آینده تلاش خواهند کرد تا مواضع خود را در این زمینه شفاف‌تر کنند. ناظران سیاسی بر این باورند که عملکرد نامزدها در مناظره‌های آتی، به‌ویژه در بخش سیاست خارجی، می‌تواند نقش مهمی در جلب نظر رأی‌دهندگان مردد داشته باشد.

🔹در نهایت، با توجه به رقابت نزدیک و اهمیت روزافزون مسائل بین‌المللی، به نظر می‌رسد سیاست خارجی بیش از هر زمان دیگری می‌تواند سرنوشت‌ساز باشد. رأی‌دهندگان آمریکایی نه تنها رئیس جمهور آینده خود، بلکه جهت‌گیری سیاست خارجی کشورشان را نیز انتخاب خواهند کرد


کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

18 Oct, 20:35


🔺دو اشتباه فرصت‌سوز اسرائیل!

صابر_گل_عنبری

هر اندازه هم با سنوار مخالفت شود، اما نمی‌توان این واقعیت را نادیده گرفت که شیوه مرگ او در درگیری با نظامیان اسرائیلی در رفح نزد فلسطینی‌ها و جوانان عرب و مسلمان در بیشتر کشورهای اسلامی از او یک «اسطوره» ساخت.

دو اشتباه فردی و سیستمی اسرائیلی در ترسیم این تصویر دخیل بود و مانع ساخت روایتی پرسود برای اسرائیل درباره این اتفاق شد.

اشتباه نخست را نظامیان اسرائیلی مرتکب شدند که یک روز پس از درگیری با سنوار و کشته شدن او به مکان درگیری بازگشته و با مشاهده اجساد به دلیل شباهت زیاد چهره یکی از کشته‌شدگان به وجود سنوار در میان آن‌ها شک کرده و یک نظامی اسرائیلی سریعا تصویر او را برای جلب توجه در فضای مجازی به اشتراک گذاشت. ناگفته هم نماند که در این جنگ شبکه‌های مجازی عبری تا حدودی سلطه واحد سانسور نظامی اسرائیل را تضعیف کردند.

همین اقدام فرصت تاریخی ساخت یک روایت تمام و کمال را از اسرائیل با درونمایه کشف مکان سنوار و ترور او برای سرمایه‌گذاری رسانه‌ای بزرگ بر آن با اهداف مختلف سلب کرد. ارتش اسرائیل هم پس از همرسانی تصاویر و انتشار گسترده آن‌ها چاره‌ای جز بازگو کردن حقیقت ماجرا نداشت.

این در حالی است که در صورت ارائه روایت مطلوب اعلام کشف مکان سنوار و ترورش تصویر‌سازی دیگری اتفاق می‌افتاد. نتانیاهو از یک طرف با چنین روایتی می‌توانست از اعتراضات خانواده‌های گروگان‌ها بکاهد و با خرید زمان بیشتر برای ادامه جنگ به آن‌ها اطمینان خاطر دهد که همچنان که سنوار را یافت، آن‌ها را نیز پیدا خواهد کرد.

از دیگر سو، با این کار می‌توانست دیگر رهبران و فرماندهان حماس در غزه را دچار اشتباه و آن‌ها را وادار به تغییر مکان خود کند که در این جابجایی سرنخی به دست آید و مکان حضور آن‌ها شناسایی شود.

کما این که تصویری مهم از توان امنیتی و اطلاعاتی اسرائیل پس از غافلگیری بزرگ حمله هفتم اکتبر به داخل اسرائیل، دشمنان و خارج مخابره می‌شد؛ به ویژه که طی یک سال گذشته سازمان‌های اطلاعاتی اسرائیلی و آمریکایی با کار فشرده‌ای به دنبال او بودند و به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، اسرائیل چندین میلیون دلار برای یافتن سنوار هزینه کرد.

اما اشتباه آن نظامی اسرائیلی و بیان اجباری واقعیت ماجرا این فرصت تاریخی را از اسرائیل گرفت. در کنار آن هم روایت‌های قبلی اسرائیل از اختفای او در زیر زمین و سپر قرار دادن گروگان‌ها را سوزاند و در این شرایط عملیات روانی اسرائیل را با شکست مواجه کرد.

همین جنگ روانی، فضای سنگینی را برای آوارگان و خانواده‌های قربانیان در غزه ایجاد کرده بود؛ تا جایی که عده‌ای در این راستا نوشتند و گفتند که او خود در تونل‌ها در ناز و نعمت مخفی شده و ما در روی زمین قتل عام می‌شویم. برخی مقامات و رسانه‌های اسرائیلی نیز مدام به ترویج این تصویر می‌پرداختند.

حماس هم تحت معذوریت شرایط سخت امنیتی نمی‌توانست درباره وضعیت سنوار لب به سخن بگشاید که ممکن بود موجب لو رفتن او و ترورش شود.

اما اشتباه دوم اسرائیل رسمی بود و آن هم مجوز واحد سانسور نظامی اسرائیل برای انتشار فیلم لحظات آخر زندگی سنوار و درگیری او با نظامیان اسرائیلی، زخمی شدن و حرکت آخر او برای انداختن کوادکوپتر با تکه چوبی پس از آسیب جدی دست راستش بود.

انتشار این فیلم هم به احتمال زیاد معطوف به این انگیزه بوده است که این اقدام موجب تضعیف روحیه و چه بسا فروپاشی روحی و روانی نیروهای فلسطینی و ساکنان نوار غزه می‌‎شود.

این انگیزه هم از سر عدم شناخت ایدئولوژی گروه‌های جهادی و جوامع عربی و اسلامی است. احتمالا اسرائیل فکر می‌کرد که حماس هم ساختاری حکومتی مثل عراقِ صدام حسین دارد که با متواری شدن یا دستگیری او شیرازه ارتش و دستگاه حاکمه از هم بپاشد.

اما همین فیلم روایت درگیری سنوار تا آخرین نفس را تکمیل و از او چهره یک چریک را برای جامعه فلسطینی و بیشتر جوامع عربی و غیر عربی به نمایش گذاشت که در راه آرمان خود تا لحظه آخر ایستادگی کرد؛ تا جایی که حتی برخی مخالفان حماس و سنوار -چه در غزه چه در کرانه باختری و در سطح منطقه- زبان به ستایش او گشودند. برخی هم نوشتند که سنوار نخستین رهبر فلسطینی بود که سلاح به دست و در حین درگیری کشته شد.

همچنین امروز حماس اخباری منتشر کرد مبنی بر این که سنوار در طول جنگ همواره به محورهای مختلف درگیری سرکشی می‌کرد و پس از شروع حمله زمینی برای هدایت عملیات به رفح رفته بود. همین اخبار هم فضا را بیشتر تحت تاثیر قرار داد.

این گونه پیداست که این شیوه مرگ سنوار دیگر نیروهای حماس را برای اقتدا به او مصمم‌تر کرد و انتشار فیلم هم به عنوان اشتباه دوم نتیجه معکوس داشت. در رسانه‌های عبری نیز از جمله یدیعوت احرونوت و برخی شبکه‌های تلویزیونی اسرائیلی، هم از انتشار تصاویر اولیه انتقاد شد و هم از انتشار فیلم که نقض غرض بود

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

18 Oct, 11:12


❇️✴️ هماهنگیِ بزرگ علیه حاکمیتِ ملّی ایران

🔻 احتمال تکرارِ تجربۀ جنگِ کانالِ سوئز در ۱۹۵۶ در خلیج فارس

حمید احمدی، استاد دانشگاه تهران


🔻در حالی‌که جمهوری اسلامی، درگیر بحران‌های منطقه‌ای مربوط به جهانِ عرب شده و در نتیجه آن، جهان در انتظار کشمکش بزرگ میان جمهوری اسلامی و اسراییل است، برخی همسایگانِ جنوبی ما که سال‌هاست مدعی حاکمیت بر جزایر تاریخی ایران در خلیج فارس هستند، از فرصت استفاده کرده و علاوه بر چین و روسیه، اینک به گونه‌ای بی‌سابقه، حمایت اتحادیه اروپا را در تأیید ادعای خود دربارۀ جزایر ابوموسی، تنب بزرگ و کوچک را بدست اورده‌اند.

🔻بی‌گمان این یک اقدامِ حساب شده و تلاش برای مشروع جلوه دادن ادعای امارات عربی متحده، پیش از هرگونه اقدام نظامی برای اشغالِ جزایر ایران یا در گرماگرم درگیری نظامی میان اسراییل و جمهوری اسلامی و یا در پی تضعیفِ توان نظامی ایران بدنبالِ تهاجم نظامی اسراییل به ایران
است.

🔻این امر مرا به یاد ماجرای جنگ کانال سوئز در اکتبر ۱۹۵۶ [میلادی] می‌اندازد که در گرماگرم تهاجم فرانسه و انگلستان به مصر، اسراییل در یک حملۀ غافلگیر کننده از شرق به مواضعِ مصر در کانال سوئز حمله بُرد تا به اهداف از پیش طراحی شدۀ خود دست یابد.

🔻امیدواریم امارات عربی متحده و کشورهای حامی آن، مرتکب چنین اشتباهی نشوند، چون بدون شک در این پروژۀ خود شکست خواهند خورد و روزگارِ ایران همیشه چنان نخواهد بود که آنها آرزویش را دارند. تجربۀ تاریخی نشان داده است که ایران همیشه قفنوس‌وار از دلِ خاکسترهای ناشی از ویرانی‌های گوناگون، دوباره سر بر آورده و در رستاخیزی دوباره، توانِ ملی خود را زنده خواهد کرد.

🔻نیروهای جان برکفِ مسلح ایران باید با هوشیاری تمام، مواظب حرکت‌های ایذایی همسایگان پُر ادعای جنوبی‌مان باشند و به دیپلماسی و سفرهای خوش‌بینانه و گاه توهمی دولت‌مردانِ ما در جلب دوستی آنها، دل نبندند.
اجلاس مشترک شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه اروپا و حمایت اتحادیه از ادعاهای امارات بر جزایر ما، آشکارترین نشان نابهنگام بودنِ دیپلماسی دیرهنگامِ دولتمردان و دست اندکاران سیاست خارجی است.


کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

17 Oct, 23:05


🔺جنگ غزه پس از سنوار!

صابر_گل_عنبری

با اعلام کشته شدن رهبر جدید حماس از جانب اسرائیل بعید نیست که نتانیاهو آن را فرصت مناسبی برای خروج از بن بست جنگ غزه و پایان آن و آتش بس بداند و این گونه پرونده جبهه اصلی و مرکزی جنگ در منطقه بسته شود تا اولا بر دیگر جبهه‌ها متمرکز شود و ثانیا در جبهه لبنان نیز در صورت عدم تحقق اهداف اعلامی از طریق جنگ به ویژه بازگشت ساکنان برخی شهرک‌های تخلیه شده در شمال و به تبع آن تصمیم به پایان این جنگ چه با توافق چه بدون توافق با حزب الله، مانع پیشینی توقف حملات حزب (یعنی تداوم جنگ در غزه) برداشته شود.

اما در صورتی که نتانیاهو پایان سنوار را آغازی برای پایان دادن به جنگ و آزادی گروگان‌ها بداند، باید دید که حاضر است که به خواسته‌های حماس در مذاکرات (خروج کامل از نوار غزه از جمله دو محور نتساریم و فیلادلفیا، رفع محاصره، آغاز بازسازی و تبادل اسرا) تن دهد.

بعید است که حماس پس از این همه هزینه سنگین از این خواسته‌های خود عدول کند.

چنین توافقی پس از کشته شدن سنوار می‌تواند از آثار سلبی آن به زیان نتانیاهو و لو موقتی بکاهد و تحت الشعاع فضای جدید قرار گیرد؛ به ویژه که هم اکنون بر اساس نظرسنجی‌ها، اکثریت جامعه اسرائیلی خواستار پایان جنگ غزه و رسیدن به توافق است. به احتمال زیاد هم، کشته شدن سنوار، فشار اسرائیلی‌ها بر نتانیاهو را افزایش دهد.

از این رو، این اتفاق تاثیر دو وجهی ناهمگون بر نتانیاهو دارد؛ از یک طرف موقعیت او را بهبود می‌بخشد و از دیگر سو نیز فشارها بر او برای رسیدن به توافق را به شکل قابل توجهی افزایش می‌دهد.

در این وضعیت، مشکل نتانیاهو شروط حماس است که بدون تحقق آن توافق امکان‌پذیر نیست و چنین توافقی نیز هر چند تحت تاثیر این شرایط آثار منفی قبلی را به ضرر او نخواهد داشت، اما در آینده با پایان فضای روانی کنونی، تصویر چنین توافقی و ماندن حماس به زیان او خواهد بود.



کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

17 Oct, 20:43


ارتش اسرائیل رسماً ترور یحیی سینوار رهبر حماس را اعلام کرد

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

16 Oct, 13:58


بانک سوالات دکتری علوم سیاسی #صفیارپور






سوالات کنکور دکتری  ۹۰ تا ۱۴۰۳


به همراه سوالات زبان عمومی دکتری


پاسخ نامه تشریحی


ارجاع دقیق


جهت سفارش کتاب به خانم میرفتحی مراجعه شود



👇👇👇

@R_mirfathi


09162424339

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

15 Oct, 13:12


🌎 هفت پیامد راهبردی درگیری ایران و اسرائیل


آرش رئیسی‌نژاد
🔹 فارن پالیسی


اول، تغیر بنیادین در راهبرد نظامی-امنیتی

بنیان استراتژی امنیت ملی و نظامی ایران که بر متحدان نظامی غیردولتی متکی بود، به صورت تدریجی به سمت نوع جدیدی از بازدارندگی پیش می‌رود. این تحول عمیق را می‌توان در نحوه جایگزینی چهره‌های کلیدی در سازمان نظامی ایران مشاهده کرد: از سردار «قاسم سلیمانی»، که مسئول عملیات نظامی برون‌مرزی ایران در منطقه بود، به سردار «امیرعلی حاجی‌زاده»، فرمانده نیروی هوافضای سپاه. این تغییر نشان می‌دهد که استراتژی «منطقه خاکستری» ایران که درگیری غیرمستقیم از طریق متحدان غیردولتی مانند حماس و حزب‌الله را در اولویت قرار داده بود، اکنون به راهبرد مکمل بدل شده است.

دوم، عبور از راهبرد صبر استراتژیک به اقدامات تلافی‌جویانه

ایران از موضع خود مبنی بر «صبر استراتژیک» صرف نظر کرده است. از پایان جنگ هشت ساله با عراق، استراتژی نهان رهبران نظامی ایران بر جذب ضربه‌های کاری و تلافی آن‌ها در زمان مناسب، استوار بود. با این حال، خرابکاری مداوم اسرائیل در خاک ایران در طول ده‌ها سال، راهبرد «ابهام استراتژیک» ایران را به «صبر استراتژیک منفعلانه» تقلیل داده بود که مشخصه آن عدم انجام اقدام تلافی‌جویانه بود.

سوم، قدرت موشکی نقطه اتکای امنیت ملی

ایران اکنون در زمینه بازدارندگی، آشکارا سیاست متمایزی پیش گرفته. اقدام تلافی‌جویانه شدید سپاه، اراده و توانایی ایران برای انجام حملات مخرب علیه اسرائیل را به نمایش گذاشت. برخلاف حمله اول در ماه آوریل که بیشتر موشک‌ها و پهپادهای ایرانی رهگیری شده بودند، حمله موشکی دوم موفق‌تر بود و از سد سیستم‌های دفاعی پیشرفته اسرائیل عبور کرد. فضای هوایی اسرائیل یکی از محافظت‌شده‌ترین فضاهای هوایی جهان است و اسرائيل به پیشرفته‌ترین فناوری ضدموشکی مجهز است. با همه این‌ها چندین موشک ایرانی به پایگاه‌های هوایی کلیدی در اسرائیل اصابت کردند.

چهارم، خاک ایران خط قرمز اسرائيل

خط قرمز جدید ایران در قبال اسرائیل نیز تعریف شده است. تل‌آویو نزدیک به 15 سال، حملات تخریبی به پایگاه‌های نظامی ایران در سوریه ترتیب داده و حتی ژنرال‌های ارشد ایرانی را مستقیما هدف گرفته است. با این حال، با بمباران کنسولگری ایران در دمشق در اوایل آوریل، اسرائیل از یک مرز حساس رد شد و ایران را وادار کرد دو هفته بعد با شلیک انبوهی از موشک‌ها و پهپادهای کمتر پیشرفته به اسرائیل پاسخ دهد. این رویداد نشان‌دهنده فروپاشی خطوط قرمز سنتی ایران در قبال اسرائیل بود. ایران در پاسخ به اقدامات مداوم اسرائیل، از جمله ترور رهبر حماس در تهران و رهبر حزب‌الله در بیروت، برای بازگرداندن سطحی از بازدارندگی اقدامی تلافی‌جویانه انجام داد. این بار، ایران از دو خط قرمز مهم عبور کرد و از داخل مرزهای خود به خاک اسرائیل حمله کرد و کشوری را که به سلاح هسته‌ای دسترسی دارد، هدف گرفت.

پنجم،‌ افزایش نفوذ در میان همسایگان عرب

بنظر می‌رسد نفوذ ایران در جوامع عربی افزایش یافته است. دستاوردهای حمله اخیر ایران در زمینه قدرت نرم می‌تواند به بازسازی محبوبیت ایران در جهان اسلام کمک کند، محبوبیتی که با حمایت بی‌دریغ تهران از رژیم اسد در سوریه آسیب دیده بود. از زمان جنگ حماس در غزه، ایران در میان فلسطینی‌ها و جوامع عربی حامیان بیشتری پیدا کرده.

ششم، نزدیک شدن ایران به سلاح هسته‌ای در صورت حمله اسرائيل

عملیات تلافی‌جویانه اسرائیل علیه ایران می‌تواند سیاست هسته‌ای تهران را به‌طور چشمگیری تغییر دهد. صداهای قدرتمندی در ایران، عمدتا از صف تندروها بلند می‌شود که از پیگیری قدرت هسته‌ای به عنوان ابزاری راهبردی برای بازگرداندن بازدارندگی کامل کشور حمایت می‌کنند. این حامیان استدلال می‌کنند که موثرترین ابزار ایران برای بازدارندگی در مقابل تجاوز اسرائیل در تصمیمی استراتژیک برای توسعه کامل سلاح‌های هسته‌ای نهفته است.

هفتم، نبرد تکنولوژی و ژئوپلیتیک

این درگیری تضاد میان قدرت تکنولوژیک و قدرت ژئوپلیتیک را برجسته می‌کند. در شرایطی که ایران از مزایای ژئوپلیتیکی برخوردار است، نقطه‌ضعف اسرائیل دقیقا آسیب‌پذیری ژئوپلیتیکی آن است؛ قلمرو اسرائیل به یک منطقه کوچک میان رود اردن و دریای مدیترانه محدود است. ایران انجام عملیات در «منطقه خاکستری» با حمایت شبکه‌ای از متحدان غیردولتی را ترجیح می‌دهد، اسرائیل به استراتژی ضربه اولیه و پیش‌دستانه خود که مبتنی بر برتری تکنولوژیک است، تکیه کرده است. اگرچه تکنولوژی تاثیر روزافزونی بر انقلاب‌های نظامی دارد، عوامل ژئوپلیتیک همچنان در ترسیم مسیر رقابت‌های منطقه‌ای نقشی کلیدی ایفا می‌کنند. تکنولوژی ممکن است از وزن واقعیت‌های ژئوپلیتیک کاسته باشد اما هرگز نمی‌تواند آن‌ها را به‌طور کامل از بین ببرد.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

12 Oct, 12:57


کانال سیاست شناسی


👇👇👇

https://t.me/Politicianns

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

12 Oct, 12:42


🌎 پیشتازی ترامپ در جدیدترین نظرسنجی موسسه معتبر RCP

🌿 دونالد ترامپ در حال حاضر در 6 ایالت از 7 ایالت نوسانی در رقابت های انتخابات ریاست جمهوری 2024 با فاصله اندکی از هریس جلو زده است:

🔸 آریزونا، ترامپ با 0.5 درصد پیشتاز
🔸نوادا، ترامپ با 0.2 درصد پیشتاز
🔸جورجیا، پیشتازی 0.5 درصدی ترامپ
🔸 میشیگان، ترامپ با 0.9 درصد پیشتاز
🔸 کارولینای شمالی، ترامپ با 0.5 درصد پیشتاز
🔸 پنسیلوانیا، ترامپ با 0.4 درصد پیشتاز
🔸ویسکانسین، هریس با 0.3٪ پیشتاز است

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

11 Oct, 20:30


🔺حزب‌الله و قطعنامه 1701!


صابر گل عنبری

امروز جمعه نخست وزیر لبنان اعلام کرد که کشورش با اجرای قطعنامه 1701 شورای امنیت موافق است و از موافقت حزب‌الله با آن هم خبر داد.
هنوز حزب‌الله موضعی در این باره نگرفته است. اما نظر به نحوه تعامل حزب با قطعنامه در سال 2006 می‌توان این موضع را حدس زد.

قطعنامه 1701 در 11 آگوست 2006 به اجماع شورای امنیت رسید و دولت لبنان و اسرائیل نیز آن را پذیرفتند.

پس از تصویب قطعنامه، دبیر کل فقید حزب‌الله بیان داشت که نیروهای حزب به درخواست آتش بس احترام می‌گذارند و ضمن این که قطعنامه را غیر منصفانه خواند، گفت: «هرگز مانع هر تصمیمی که دولت لبنان بگیرد نخواهیم شد».

این موضع حزب‌الله در قبال قطعنامه پس از 33 روز جنگ بود که به نوعی با توجه به شکست جنگ اسرائیل از موضعی نسبتا بالا بیان شد؛ نه مخالفتی آشکار با قطعنامه کرد و نه تصریح به موافقت.

این قطعنامه بندهای زیادی دارد؛ اما بند کلیدی آن که به اجرا درآمد، همان آتش‌بس بود و بقیه بندها به فراموشی سپرده شد. علت هم این بود که دو طرف هر کدام به دلیلی به آتش‌بس نیاز داشتند؛ به ویژه طرف اسرائیلی که خود، درخواست آتش‌بس را مطرح کرد و حزب‌الله هم که این درخواست را از موضع ضعف می‌پنداشت، در برابر حجم گسترده ویرانی و آوارگی و کشتار، فرصت را برای پایان جنگ مناسب دید و پذیرفت.

همچنین دولت وقت لبنان (فواد سنیوره) متعلق به جناح رقیب بود و با حزب‌الله میانه خوبی نداشت و حزب نیز در سایه پیامدهای داخلی جنگ نمی‌خواست درگیر بحران سیاسی داخلی شود.

این قطعنامه کاملا به نفع اسرائیل تهیه و تصویب شده بود، اما چون روند جنگ به نفع آن نبود، بر اجرای همه بندهای آن پافشاری نکرد و تنها به دنبال آتش‌بس بود. در غیر این صورت دلیلی نداشت که بدون اجرای بندهای مهم که به ضرر حزب‌الله بود، جنگ را پایان دهد.

بندهای اصلی قطعنامه عبارت بود از: توقف کامل عملیات جنگی، عقب‌نشینی همه نیروهای اسرائیلی از لبنان، استقرار نیروهای یونیفل در امتداد خط آبی و ارتش لبنان در جنوب لبنان (جنوب رودخانه لیتانی)، خلع سلاح همه گروه‌های مسلح لبنان (یعنی حزب‌الله).

جدا از نیاز مبرم دو طرف به آتش بس در آن زمان، اختلاف‌نظرهایی هم درباره بقیه بندها وجود داشت. در این میان، حزب‌الله تداوم اشغال مزارع شبعا، بخشی از کفرشوبا، شمال روستای الغجر و الماری از جانب اسرائیل را مستمسکی برای پرهیز از عقب نشینی نیروهایش از جنوب لیتانی قرار داد. درباره خلع سلاح هم روشن بود که نمی‌پذیرد.

اما اظهارات نجیب میقاتی درباره موافقت حزب‌الله با اجرای قطعنامه به چه معناست؟ بسیار بعید است که منظور موافقت حزب‌الله با اجرای کلیه بنود قطعنامه باشد که این امر به معنای تبدیل شدن آن به گروهی صرفا سیاسی و خلع سلاح شده است. یحتمل منظور استقرار نیروهای ارتش در جنوب لیتانی و خروج نیروهای حزب‌الله از آنجاست.

البته چند روز قبل معاون دبیر کل حزب‌الله پرداختن به هر گونه جزئیاتی و ترتیبات بعدی را منوط به برقراری آتش‌بس کرد.

گویا در طرح آتش‌بس در لبنان دیگر پیوند و شرط قبلی توقف جنگ غزه مطرح نیست و ظاهرا این هم معطوف به این جمع بندی است که هم اکنون اولویت جلوگیری از غزه شدن لبنان است تا توقف جنگ غزه که اسرائیل در آن تا توانست کشت و ویران کرد و دیگر چیزی سالم نمانده است. اما آینده این شرط هم بسته به روند جنگ است.

اسرائیل در این سرمستی و سرخوشی، آتش‌بس را نمی‌پذیرد و اساسا هم درخواست طرف لبنانی را از موضع ضعف می‌داند و اگر ورق جنگ در حمله زمینی برنگردد، جنوب لیتانی سهل است تا شمال آن هم خواهد آمد.

خروج حزب‌الله از جنوب لیتانی و بازگشت آوارگان به شمال اسرائیل کف خواسته‌ها و اهداف اسرائیل در این جنگ است و سقف آن خلع سلاح حزب‌الله، خارج ساختن آن از معادلات سیاسی داخلی به عنوان پیش درآمد نظم خاورمیانه‌ای مطلوب اسراییل است. به همین خاطر، بعید است که حزب‌الله متوجه این مساله نباشد.

از این رو، اگر هم در مذاکراتش با دولت لبنان به پذیرش بخش مربوط به جنوب لیتانی در قطعنامه چراغ سبز نشان داده باشد، یحتمل بیشتر یک بازی سیاسی به دلایل داخلی و با علم به مخالفت اسرائیل با آتش‌بس است.

ظاهرا حزب الله از بیم جنگ داخلی و نظر به فشارهای دولت و گروه‌های دیگر می‌خواهد خود را در مظان اتهام تداوم جنگ قرار ندهد. در 2006 هم به همین دلایل و برای توقف جنگ، مخالفت صریحی با قطعنامه نکرد؛ اما اجرا هم نکرد. وضعیت لبنان به شدت شکننده است و قبل از جنگ كنونی هم اقتصاد آن از هم پاشیده بود و اکنون با بحران آوارگان نیز مواجه است.

خروج از جنوب لیتانی بیشتر بسته به سرنوشت حمله زمینی است که اگر وضعیت قفل شود که محتمل است، بعید است حزب الله این خروج را بپذیرد، اما اگر اسرائیل بتواند این منطقه را تصرف کند که دیگر نیازی به موافقت حزب با این بخش قطعنامه نیست.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

11 Oct, 12:41


🌎 آیا می‌شود جلوی جنگ با اسرائیل را گرفت؟

دکتر اسفندیار خدایی

🌿 دومین حمله موشکی ایران به اسرائیل و پاسخ احتمالی اسرائیل حکایت از آن دارد که جمهوری اسلامی در یک قدمی جنگی تمام‌عیار با اسرائیل و حامی‌اش آمریکاست. آیا راه سومی جز جنگ یا تسلیم وجود دارد؟ همه می‌دانیم که جنگ به ویرانی، فقر، بدبختی، مرگ عزیزان و عقب‌ماندگی می‌انجامد؛ و تسلیم هم دست کمی از جنگ ندارد، چون به خواری، تحقیر، دخالت بیگانگان و نابودی اقتدار و تضعیف استقلال و حاکمیت کشور می‌انجامد.

🌿 آیا راه سومی هست که نه به جنگ ویرانگر بینجامد و نه به تسلیم خوارکننده؟ تجارب تاریخی خودمان و کشورهای دیگر نشان می‌دهد که بله راه سومی هست، اما این راه همیشه باز نیست و پیمودن این مسیر برای همه و همیشه ممکن نیست چون نیازمند تدبیر و شجاعتی فراتر از دوگانه جنگ و تسلیم است.

🌿 آنچه که از جنگ خطرناک‌تر و از تسلیم خوارکننده‌تر است، نبود خودانتقادی و فقدان نقد سیاستها و تصمیمات است. ناامن‌سازی فضای نقد و اندیشه به خودسانسوری صاحبان قلم و کارشناسان می‌انجامد و موجب می‌شود فرصتها یکی پس از دیگری از دست رود و حکومت ناچار با طناب فرسوده چاپلوسان و تندروها به ته چاه برود. محمدرضاشاه پهلوی وقتی به فکر راه سوم افتاد (جبهه ملی را دعوت کرد و شاپور بختیار را به نخست‌وزیری منصوب کرد) که دیگر دیر شده بود.

🌿 معتقدم در صورت وجود خودانتقادی و آزادی در نقد کارشناسانه تصمیمات کلان، بسیاری از بحرانهای موجود جمهوری اسلامی اجتناب‌پذیر می‌بودند. بحرانهایی مثل قرار گرفتن در ورطه جنگ با اسرائیل و آمریکا، تحریمهای اقتصادی، نابودی منابع آب و محیط زیست، پیری جمعیت و افسانه شدن ازدواج برای جوانان، ناچیز شدن ارزش پول ملی، شکاف اقتصادی بین طبقه حاکم و مردم، بی‌اعتمادی به نظام سیاسی، اختلاس‌ها و فساد اقتصادی و عقب افتادگی در زمینه‌های مختلف.

🌿 اولویت شدن نابودسازی اسرائیل و آمریکاستیزی دائمی اولاً موجب وابستگی یک‌طرفه ما به قدرتهای ثالث مثل چین و روسیه و دیگران شده تا ناچار برای مقابله با یکی، به همه باج دهیم. ثانیاً تبدیل شدن به دشمن نخست آمریکا، معیشت مردم و ارزش پول ملی ما را به عطسه ترامپ، سرفه بایدن و لبخند کامالا هریس وابسته کرده. امروز انتخابات آمریکا بر سرنوشت و معیشت هیچ ملتی بیش از ایران تاثیرگذار نیست (انتخابات آمریکا بر زندگی مردم آمریکا کمتر از مردم ایران تاثیر دارد!) این استقلال نیست که رای مردم آریزونا و میشیگان از رای مردم اصفهان و مشهد و تهران بر سرنوشت ملت ایران موثرتر است.

🌿 وقتی که هنوز نمی‌توانیم سیاستهای زمان جنگ تحمیلی با عراق را نقد کنیم، چگونه انتظار داریم که کارشناسان علوم انسانی و متخصصان علوم راهبردی شجاعانه تصمیمات مسئولان را نقد کنند تا به دام جنگ دیگری نیفتیم. هنوز هاله‌ای از تقدس، تصمیمات زمان جنگ تحمیلی را احاطه کرده و طرح سوال در این زمینه برای برخی تحمل‌ناپذیر است. چه عواملی سبب شد صدام جنگ را شروع کند؟ آیا نمی‌شد جلوی جنگ را گرفت؟ جز اسرائیل، کدام کشور برنده جنگ ایران و عراق بود؟!

🌿 آیا نمی‌شد جنگ را زودتر تمام کنیم؟ آیا آن روزهای جنگ عراق، راه سومی جز جنگ ویرانگر و تسلیم خوارکننده وجود داشت؟ بله وجود داشت ولی ما نمی‌دیدیم چون فضای نقد کارشناسان بسته بود و اگر امثال مهدی بازرگان از ادامه جنگ در خاک عراق انتقاد می‌کردند برچسب خیانت می‌خوردند. پس از آنکه عراق مجبور به عقب‌نشینی شد و در شرایطی که ارتش ما در خاک عراق بود و بندر فاو یعنی تنها نقطه اتصال عراق به دریا، در کنترل ما بود. در آن شرایط، عراق حاضر به پرداخت غرامت جنگی بود و عربستان و سازمان ملل هم پرداخت این غرامت را تضمین می‌کردند. اگر آن روزها قطعنامه سازمان ملل را می‌پذیرفتیم، مجبور نبودیم این همه خسارت و تلفات جنگ را تحمل کنیم و در نهایت جام زهر را بنوشیم.

🌿 امروز قطعاً حمایت از آرمان مردم مظلوم فلسطین وظیفه انسانی و انقلابی است. مقابله با تهدیدات اسرائیل هم لازمه امنیت و آزادی ملت ایران و سایر کشورهای منطقه است. اما اسرائیل تنها تهدید برای ایران و جمهوری اسلامی نیست و بحرانهای دیگری هم هست که هرکدام یک اسرائیلند و در بالا اشاره کردیم. هنر حکومتداری، اولویت‌بندی تهدیدات و استفاده بهینه از امکانات و سرمایه‌های موجود است. مهمترین تهدید، کنار گذاشتن عقلانیت، بستن فضای نقد و تمرکز بر یک تهدید و چشم بستن بر سایر خطرات است.

🌿 تنها راه مدیریت بحران‌ها، اولویت‌بندی آنها و استفاده صحیح از امکانات و سرمایه‌های موجود با کمک کارشناسان امور راهبردی و متخصصان امر و توجه به تجارب خودمان و کشورهای دیگر است نه خودسانسوری و بستن فضای انتقاد و افتادن در دام تندروها و چاپلوسانی که خود اسیر منافع و دغدغه‌های کوتاه‌مدت خویشند.


کانال تحلیلی سیاسیون ایران

👇👇


https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

10 Oct, 02:19


🔺چرا اسرائیل پاسخ نداد؟!


صابر گل عنبری

یک هفته از حملات موشکی سنگین ایران به اسرائیل گذشت. در این یک هفته پیوست رسانه‌ای چند لایه و تنومندِ اسرائیل در ابعاد داخلی، منطقه‌ای و جهانی تمام و کمال فعال بود و اظهارنظرهای مستقیم و نقل‌قول‌های متعدد و بعضا متعارض از مقامات اسرائیلی و آمریکایی در رسانه‌های هر دو دال بر پاسخی بی‌سابقه، بزرگ، سخت و تعریف اهداف متعدد مطرح شده است.

حجم سنگین پمپاژ خبر، تقریبا در هر لحظه همه را در منطقه و به ویژه ایران در انتظار حمله «بزرگ» اسرائیل می‌گذاشت. اما یک هفته گذشت و خبری نشد که این امر پرسش‌برانگیز است.

دو احتمال در این خصوص مطرح است که قبل از پرداختن به آن‌ها باید گفت که در این شرایط نباید بدترین سناریوها را هم از نظر دور داشت.

احتمال نخست این که اسرائیل خود را برای یک حمله بزرگ و غافلگیرکننده مثل حمله به لبنان با شمول اهداف متعدد ایرانی (تاسیسات نظامی، هسته‌ای و اقتصادی) آماده می‌کند و در حال هماهنگی لازم با آمریکا و طرف‌های دیگر در این خصوص و اتخاذ تدابیر لازم برای مقابله با پاسخ بعدی ایران است. برخی در این زمینه با بازنمایی برخی تحرکات و مواضع اپوزیسیون در این روزها معتقدند که این سناریو محتمل‌تر است و هدف را هم براندازی توصیف می‌کنند.

این احتمال به معنای شروع یک جنگ تمام عیار در منطقه است و نگارنده آن را دستکم در این مرحله بعید و غیر واقع‌بینانه می‌داند. البته هم اکنون هم جنگ منطقه‌‎ای محدودی در جریان است و دو جنگ غزه و لبنان معنایی جز این ندارد؛ اما جنگی تمام عیار با طرفیت مستقیم ایران حداقل فعلا زود است.

اگر تصمیمی برای چنین حمله بزرگی با هدف شعله‌ور کردن جنگی تمام عیار در منطقه بود که طرح و برنامه آن «لزوما» می‌بایست از قبل آماده شده و به محض حمله ایران سریعا به اجرا گذاشته می‌شد و دلیلی برای تاخیر آن نبود.

فکر نمی‌کنم آمریکا شرایط کنونی را برای جنگی فراگیر در خاورمیانه مناسب بداند. خود اسرائیل نیز بعید است بدون آمریکا و موافقت آن و دستکم قبل از رساندن دو جنگ غزه و لبنان به ایستگاهی ما قبل آخر بخواهد درگیر جنگ تمام عیاری در منطقه شود.

به اعتقاد نگارنده، اسرائیل از لحاظ فنی و جنگ‌افزاری توان لازم برای حمله همزمان و سنگین به اهداف استراتژیک متعددی را دارد، اما این عامل تنها شرط لازم است و کافی نیست.

رهگیری و ساقط کردن موشک‌ها و پهپادها در عملیات «وعده صادق 1» با اطلاع قبلی، موجب شکل‌گیری این برآورد در ذهنیت تصمیم‌گیران اسرائیل و متحدان آن شد که امکان مقابله جدی و موفق با هر گونه حمله گسترده موشکی از جانب ایران وجود دارد.

اما عملیات «وعده صادق 2» همراه با قسمی غافل‌گیری و عبور تعداد قابل توجهی موشک و اصابت آن‌ها به مراکز حساس اسرائیل (صرف نظر از میزان تلفات و خسارت) برآورد و جمع‌بندی پیشگفته را در سطح مشخصی مخدوش کرد. از این جهت که پاشنه آشیل اسرائیل، جغرافیای کوچک و نبود عمق جغرافیایی است و همین امر آن را در برابر حملات «گسترده» و «موفق» موشکی به شدت آسیب‌پذیر می‌کند.

اما تنها در یک حال حمله بزرگ اسرائیل ممکن است و آن هم این که اطلاعاتی کافی و وافی از سایت‌های موشکی یا موشک‌های ایران با قابلیت بالای عبور از سامانه پدافندی داشته باشد و مطمئن شود در چنین حمله‌ای می‌تواند با زدن آن‌ها هر گونه واکنش گسترده از ایران را به حداقل ممکن برساند.

احتمال دوم این که علت تاخیر، تلاش اسرائیل برای موازنه میان یک پاسخ «موثر» و «مهم» و جلوگیری از وقوع یک جنگ فراگیر است. به دلایل مختلف این سناریو را محتمل‌تر می‌دانم و لحظاتی بعد از حمله موشکی دوم ایران نیز طی یادداشتی به آن پرداختم.
این احتمال مطلوب آمریکا در این شرایط نیز هست که از پاسخ اسرائیل در سطح مشخصی حمایت می‌کند و چه بسا آن را ضروری نیز بداند.

اما اینجا پرسش کانونی درباره ماهیت و سطح پاسخ اسرائیل است که ممکن است آمیخته‌ای از حمله نظامی محدود و نه گسترده به هدفی یا اهدافی (غالبا نظامی) تا ترور مهم و حملاتی سایبری یا برخی از این اقدامات به شکل منفصل باشد.
در واکنش پیش‌روی اسرائیل حمله به تاسیسات اتمی چندان محتمل نیست؛ اما در آینده پس از بالاگرفتن تنش‌ها در شرایط خاصی احتمال آن پس از کسب حمایت آمریکا بیشتر است.

به نظر می‌رسد که فعلا تمرکز اسرائیل و کانون قدرت جهانی بر خارج کردن متحدان ایران از معادلات و ادامه راهبرد تضعیف جدی خود ایران و سرمایه‌گذاری فزاینده‌تر بر تداوم اشتباهات و اوضاع داخلی با هدف تحقق اهداف جنگ تمام عیار به شکلی متفاوت و بدون پرداخت هزینه‌های سهمگین این جنگ است.
از این رو، چنان که قبلا نیز گفته‌ام توافق هسته‌ای با آمریکا برای کاهش«موثر» ولغو تحریم‌ها دستکم تا چند سال آینده محتمل نیست.

در این میان، نشست شنبه آینده بایدن با سران آلمان، انگلیس و فرانسه متغیر مهمی در تعیین جهت تحولات کنونی است.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

09 Oct, 12:59


🌎 حمله نظامی، ایران را هسته‌ای می‌کند

🔹 فارین پالیسی
🔹 استفان والت
▫️انتخاب

🌿 "استفان والت" در "فارن پالیسی" نوشت: در اول می 2003، جورج دبلیو بوش، رئیس جمهور وقت آمریکا در حالی که لباس خلبانی به تن کرده بود، از یک هواپیمای وایکینگ اس 3 بالا رفت و روی عرشه ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن فرود آمد. او در حالی که بالای سرش بنری با عبارت "ماموریت انجام شد" نوشته شده بود، پایان عملیات رزمی ویژه آمریکا در عراق را اعلام کرد. او با افتخار اعلام کرد که «ایالات متحده و متحدان ما پیروز شده اند.» اما شرایط در عراق به سرعت رو به وخامت گذاشت و تصمیم وی مبنی بر تهاجم به این کشور اکنون در سراسر جهان به عنوان یک اشتباه استراتژیک بزرگ محسوب می شود.

🌿 در ادامه این مطلب آمده است: وقتی که داشتم صحنه های جشن گرفتن بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و حامیان حملات به لبنان و به ویژه ترور سید حسن نصرالله و بسیاری دیگر از رهبران ارشد این گروه را تماشا می کردم، همان صحنه دوباره در ذهنم تداعی شد. در طی یک سال گذشته، نتانیاهو سخنان وزیر دفاع خودش، مخالفان داخلی اش، خانواده های گروگان های اسرائیلی و دولت بایدن را نادیده گرفته و به شکل بی رحمانه ای جنگی را که با حمله حماس در 7 اکتبر آغاز شده بود را گسترش داده و تمدید کرده است. اسرائیل که زمانی از آن به عنوان کشور استارتاپ ها یاد می شد اکنون به «کشور منهدم ساختن» معروف شده است و نتانیاهو به مخالفان اسرائیل یادآوری کرده که هیچ نقطه ای خارج از دسترس اسرائیل نیست.  با توجه به آسیبی که نیروهای نظامی و سرویس اطلاعاتی اسرائیل به دشمنان متعدد این کشور وارد کرده اند، جای تعجب نیست که نتانیاهو همچون بوش ژست پیروزی به خود بگیرد.

🌿 تردیدی نیست که اقدامات اسرائیل در طی چند هفته گذشته دستاوردهای تاکتیکی قابل توجهی به دنبال داشته است. اسرائیل از منابع اطلاعاتی خود و شکاف ها در ساختار سازمانی حزب الله در کنار اشتباهات رهبران ارشد این سازمان استفاده کرد و توانست عملیات پیچیده انفجار پیجرها و واکی تاکی ها را به اجرا بگذارد. نیروی نظامی اسرائیل همچون جنگ غزه از تسلیحات پیشرفته ارائه شده توسط آمریکا برای ترور سید حسن نصرالله، بر جای گذاشتن آسیب های عظیم در سراسر لبنان و تضعیف توانمندی های راکتی و موشکی حزب الله استفاده کرده اند. نیروی هوایی اسرائیل نیز با حمله به مواضع حوثی های یمن این اقدامات را تداوم بخشیده است. نیروهای زمینی اسرائیل در حال ورود به جنوب لبنان هسند و ایران نیز بدون تردید با اقدام تلافی جویانه اسرائیل بابت حملات موشکی اخیرش مواجه خواهد شد.

🌿 نتانیاهو و وزرای دست راستی اش نیز از جنگ (و واکنش بی رمق آمریکا) برای تشدید خشونت ها و تصاحب زمین های فلسطینیان در کرانه باختری به عنوان بخشی از برنامه بلندمدت خود برای ایجاد «اسرائیل بزرگ» استفاده کرده اند.اما چه چیزی نتانیاهو را از یکسره کردن موضوع و تغییر دائمی موازنه قدرت منطقه ای به سود اسرائیل باز می دارد؟ دستاوردهای تاکتیکی تضمین کننده موفقیت استراتژیک نیستند، اما یک نفر می تواند استدلال کند که اگر بتوان موفقیت های تاکتیکی کافی را به دست آورد، ممکن است بتوان محیط استراتژیک را به شکلی گسترده و پایدار تغییر داد. این هدف اصلی نتانیاهو است اما دلایل قانع کننده ای وجود دارد مبنی بر اینکه او در این راه موفق نخواهد شد.

🌿 اولا آسیبی که اسرائیل به محور مقاومت وارد کرده قرار نیست آن را از دور خارج سازد یا موجب شود که نیروهای نیابتی ایران پرچم سفید بالا ببرند. حزب الله، حماس، حوثی ها و ایران همگی در گذشته از ضرباتی سهمگین جان به در برده اند و تمایل آنها به تلافی این ضربات تنها موجب افزایش شدت اتفاقات سال گذشته خواهد شد.ریختن ده ها تن مواد منفجر بر روی سر گروهی از مردم موجب نمی شود که شما بر آنها فائق بیایید، بلکه عزم آنها را برای گرفتن انتقام یا دست کم توانمندی شان برای توقف این اقدامات را تقویت می کند. حزب الله همچنان به پرتاب راکت و موشک به اسرائیل ادامه می دهد و موجب شده تا بازگشت حدود 60 هزار اسرائیلی به خانه هایشان در مناطق شمالی غیرممکن شود. این گروه در عین حال در طول زمان خود را بازسازی خواهد کرد. رهبران ترور شده قبلا جایگزین شده اند، کادر حزب الله بازسازی و مجددا تجهیز خواهد شد و تاکتیک های جدیدی مبتنی بر درس هایی که از تحولات قبلی آموخته شده طراحی خواهد گردید.

اسرائیل اکنون در حال اعزام  نیروهای خود به جنوب لبنان است تا از این اقدامات جلوگیری کند، اما تهاجمات قبلی این رژیم به جنوب لبنان نتیجه چندان مطلوبی به بار نیاورده است.



https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

08 Oct, 13:39


منابع دکتری علوم سیاسی کانال مشاوره علوم سیاسی 👇👇👇

1_بانک سوالات دکتری صفیارپور

2_اصول جامع صفیارپور

3_اندیشه جامع صفیارپور

4_تطبیقی جامع صفیارپور

5_روش پژوهش جامع صفیارپور

6_ اقتصاد سیاسی جامع صفیارپور

7_مبانی جامع صفیارپور

8_تحولات جامع صفیارپور

9_سیاست خارجی جامع صفیارپور

10_جامعه شناسی سیاسی جامع صفیارپور



نکته ی خیلی مهم:

با وجود کتاب های جامع هیچ نیازی به مطالعه ی منبع نیس،کتاب های جامع ما ،تمام نکات را پوشش داده است


جهت  سفارش کتاب به خانم #میرفتحی مراجعه شود

👇👇👇

@R_mirfathi

تماس خانم #میرفتحی جهت سفارش کتاب

👇👇
09162424339


کانال تخصصی مشاوره ارشد_دکتری علوم سیاسی

👇👇👇

@politicsman

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

06 Oct, 21:27


📝📝 زیباکلام: اسرائیل به ایران حمله نمی‌کند


♈️ زیباکلام با اشاره به درخواست بایدن از اسرائیل برای هدف قرار ندادن تاسیسات هسته ای و نفتی ایران گفت مدعی شد: حملات موشکی ایران صدمات سنگینی به اسرائیلی ها وارد نکرد که انها حکما مجبور باشند تلافی کنند، ضمن اینکه اگر اسرائیلی ها ظرف چند روز اینده اقدام تلافی جویانه ای انجام بدهند مثلا به مراکز نظامی یا صنعتی ایران حمله کنند  ، انوقت باز ایران مجددا مجبور است که  تلافی کند و بعد باز اسرائیلی ها باید تلافی کنند، و این دور عمل و عکس العمل ادامه پیدا می کند.

♈️پیش بینی دکتر صادق زیباکلام: اسرائیل به ایران حمله نخواهد کرد!

♈️وی افزود: در حالی که به احتمال خیلی زیاد اگر نتانیاهو هیچ اقدام تلافی جویانه ای انجام ندهد عملا ایران هم اقدامی انجام نخواهد داد و یک حالت آتش بس بین تهران و تل آویو برقرار خواهد شد و آنوقتنتانیاهو تمام توانش را در لبنان میتواند به کار بگیرد .

♈️این استاد دانشگاه اظهار داشت: هم بسیاری از اسرائیلی ها نگران گسترش درگیری بین ایران واسرائیل هستند و هم واشنگتن به شدت نگران درگیری بین ایران و اسرائیل است و  هم جمهوری اسلامی به دنبال درگیری با اسرائیل نیست واگر بخاطرشهادت اسماعیل هنیه و سید حسن نصرالله مجبور نشده بود صادق 2 را انجام نمی داد.

♈️وی افزود: بنابراین رهبران معتدل و میانه روی اسرائیل و دولت اقای بایدن خیلی به دنبال گسترش درگیری بین ایران و اسرائیل نیستند .

♈️زیباکلام با اشاره به حامیان حمله به زیرساخت های کشور و جنگ با ایران  گفت: جالب است که تنها گروهی که خیلی به دنبال گسترش درگیری بین ایران و اسرائیل هستند درحقیقت براندازها و در راس آنها رضا پهلوی هست . این هم حکایتی ست که براندازها واپوزوسیون سلطنت طلب و ناراضیان، از امکان هرگونه تغییر در داخل کشور آنقدر سرخورده شده اند که متوسل به نتانیاهو شدند، در حالیکه حمله ی نظامی به ایران به هیچوجه باعث سقوط نظام نخواهد شد.

♈️زیباکلام گفت: نمی‌دانم چگونه است که براندازها نذر کردند که نتانیاهو حتما به ایران حمله کند و این حملات بجز مصیبت برای هموطنانمان هیچ حاصل دیگری در برنخواهد داشت .تجربه ی این چهل و پنج  شش سال گذشته نشان داده است که بر خلاف اعتقاد براندازها اینطور نیست که اگر وضع اقتصادی خراب بشود و مشکلات ایجاد شود مثلا کسانی قیام کنند و خواهان سرنگونی نظام شوند . اما براندازها و همانطور که عرض کردم در راس آنها سلطنت طلب ها و  رضا پهلوی خیلی به نتانیاهو امیدوارند که او به ایران حمله کند و باعث تغییر و تحولی شود در بلند مدت هم امیدشان به  دونالد ترامپ است که او ماه اینده درانتخابات به پیروزی برسد و شاید آبی از او گرم بشود.این استاد دانشگاه تصریح کرد: من فکر می‌کنم که  همه‌ی این تصورات واهی است.

♈️ زیباکلام در پاسخ به این سئوال که پیش بینی شخص شما در پاسخ احتمالی اسرائیل چیست گفت: من برخلاف خیلی از ایرانی ها پیش بینی می کنم ممکن است نتانیاهو اقدامات تلافی جویانه انجام ندهد!

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

05 Oct, 17:29


🔺پاسخ احتمالی اسرائیل!

صابر_گل_عنبری

از زمان حملات موشکی ایران به اسرائیل، صرف نظر از اظهارات رسمی مقامات اسرائیلی و آمریکایی، شاهد اخبار و پیام‌های رسانه‌ای متعدد، پیچیده، چند لایه، هدفمند و بعضا متناقض، ناهمگون و گیج کننده در رسانه‌های اسرائیل و آمریکا به نقل از «مقامات ناشناخته‌ای» هستیم که در نوع خود کیس مطالعاتی جالب و جذابی است.

صورت مشترک این پیام‌ها آماده شدن اسرائیل برای یک حمله است؛ اما ماهیت و زمان آن روشن نیست و این هم طبیعی است. درباره زمان حمله در صورت اتخاذ تصمیم نهایی برای آن می‌توان گفت که چه بسا اسرائیل در سالگرد حمله هفتم اکتبر (فردا یا پس فردا) اقدام کند که خاطره تلخ اسرائیلی‌ها از این روز را تحت الشعاع قرار دهد.

گفته می‌شود که اسرائیل به دنبال «حمله‌ای بزرگ و جدی» است؛ اما نمی‌خواهد منجر به یک جنگ تمام عیار شود و حملات دو سویه بعدی را به همراه داشته باشد. واقعا این چه حمله‌ای است که هم بزرگ و جدی باشد و هم این که واکنش ایران را به دنبال نداشته باشد؟

آیا به معنای این است که ارتش اسرائیل با هماهنگی آمریکا می‌خواهد حمله‌ای «موثر» و متضمنِ پیام‌های متعدد انجام دهد و بعد از آن واکنش بعدی ایران را بی‌پاسخ بگذارد که این دور حملات دو جانبه یک جایی متوقف و ادامه پیدا نکند؟ فعلا نمی‌توان پاسخی به این پرسش‌ها داد.

در این چند روز، رسانه‌های اسرائیلی و آمریکایی چند هدف احتمالی را مطرح کرده‌اند؛ از تاسیسات نفتی و هسته‌ای تا مراکز نظامی. هنوز روشن نیست که اسرائیل در این دور به تاسیسات نفتی و هسته‌ای حمله کند؛ اما پر واضح که در هر حمله، احتمال هدف قرار دادن سایت‌های نظامی به ویژه سایت‌های موشکی به دو دلیل بیشتر است؛ نخست این که حملات به اسرائیل موشکی و از این اماکن بوده است و دوم این که موشک و پهپاد دو رکن دکترین نظامی ایران هستند و اگر قرار بر یک دور حملات رفت و برگشتی باشد، به احتمال زیاد، هدف تاثیرگذاری بر واکنش‌های بعدی ایران و همچنین تضعیف قدرت موشکی و پهپادی در حمله احتمالی پیش‌رو نصب العین اسرائیلی‌هاست.

در عین حال، ممکن است که حمله مشتمل بر اقدامات متعددی باشد؛ از حمله هوایی به هدف یا اهدافی خاص گرفته تا حمله سایبری به تاسیسات حیاتی جامعه‌محور.

اما «بعید نیست» که منظور از حمله‌ای «بزرگ» با شمول دیگر جبهه‌ها نیز باشد؛ به این معنا که اسرائیل برای خلق تصویری از «قدرت‌نمایی» در سالگرد هفتم اکتبر همزمان حملاتی شدید در سوریه، عراق، یمن، غزه و لبنان انجام دهد. در این سناریو نیز ممکن است حمله در اين چند کشور گسترده‌تر از حمله به اهدافی در ایران باشد تا هم آن تصویر خلق شود و هم بر حمله بر ایران سایه افکند و به نوعی واکنش احتمالی تهران کنترل شود.

در صورت اتخاذ تصمیم نهایی برای یک حمله نظامی، باید دید که آیا از جنگنده‌ها به ویژه اف 35 استفاده خواهد شد که این هم مستلزم عبور از آسمان برخی کشورهاست یا موشک‌های دوربرد «اریحا» که در این صورت می‌تواند به معنای حمله‌ای محدود باشد.
در هر صورت چنان که قبلا نیز گفته شد، احتمال حملاتی رفت و برگشتی وجود دارد.



کانال تحلیلی سیاسیون ایران



👇👇👇

https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

05 Oct, 02:44


سنت واقع گرایی در ایران



حمیرا مشیر زاده



سیاسیون ایران
👇👇


https://t.me/Iranianpoliticianss

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

04 Oct, 11:09


🔺حصرشکنی عراقچی؟!


صابر_گل_عنبری


سفر وزیر خارجه ایران در بحبوحه جنگ لبنان، تهدیدهای اسرائیل برای پاسخ به حملات موشکی ایران و ساعاتی پس از حملاتی هوایی به اطراف فرودگاه بیروت را صرفا نباید از منظر اقدامی دیپلماتیک و اعلام حمایت از حزب الله دید، بلکه این سفر در واقع تلاشی از حکومت ایران برای جلوگیری از از شکل‌گیری حصری است که اسرائیل تلاش دارد بر ایران تحمیل و ارتباط آن با لبنان را قطع کند.

در دو هفته اخیر به ویژه پس از ترور دبیرکل حزب‌الله، اسرائیل به دنبال تحمیل محاصره زمینی، هوایی و دریایی کامل بر با هدف قطع عقبه لجیستیکی حزب‌الله است. در این راستا هم شنبه گذشته مانع فرود هواپیمایی ایرانی در فرودگاه بیروت شد و متعاقب آن ایران ایر پروازهای خود به لبنان را لغو کرد.

هم اکنون اسرائیل تقریبا مرز دریایی لبنان در غرب در دریای مدیترانه و همچنین جنوب لبنان را در محاصره خود دارد و تنها امکان تردد زمینی به لبنان از طریق سوریه در شمال و شرق لبنان است. اما از یک هفته پیش نیز همزمان با جلوگیری از فرود هواپیمای ایرانی به شدت در حال بمباران گذرگاه مرزی «المصنع» به عنوان مهم‌ترین کریدور میان سوریه و لبنان بوده و زیرساخت‌های آن را برای عبور کامیون‌ و سواری تخریب کرده است.

البته منع کامل هر گونه تردد و انتقال اسلحه در طول مرزی 375 کیلومتری لبنان و سوریه دشوار است، اما به نظر می‌رسد که هدف اسرائیل فراتر از منع ارسال هر نوع محموله سلاح به حزب‌الله، محاصره جغرافیایی کامل محور ایران در منطقه از طریق قطع ارتباط رسمی آن با متحدانش است.

داستان غزه که جداست و از 17 سال پیش در محاصره است، اما موفقیت احتمالی اسرائیل در محاصره لبنان و قطع ارتباط ایران با آن در واقع نقطه عزیمتی برای اقدامی مشابه در سوریه است. یمن نیز وضعیتی مشابه دارد و رفت و آمد ایران با آن از کانالی رسمی انجام نمی‌شود. از این رو، هدف تکمیل حلقه محاصره دسترسی طبیعی و رسمی ایران به متحدان خود است.

از این منظر، سفر عراقچی به لبنان در این شرایط جنگی ریسکی پرخطر بود و به نظر می‌رسد که دستور رئیس جمهور برای انجام این سفر معطوف به درک استراتژی طرف اسرائیلی برای قطع ارتباط طبیعی و رسمی ایران با بلوک خود در منطقه است. اکنون پس از این سفر باید دید پروازهای ایران ایر به شکل طبیعی از سرگفته می‌شود یا لغو آن‌ها ادامه می‌یابد.

البته همه شرکت‌های هواپیمایی جهان برای حفظ ایمنی مسافران، پروازهای خود به لبنان را به حالت تعلیق درآورده و امروز تنها هواپیمایی لبنانی میدل ایست پرواز انجام می‌دهد. اگر از این منظر به توقف پروازهای ایران نگریسته شود، امری طبیعی است، اما جلوگیری اسرائیل از فرود هواپیمای ایرانی شنبه گذشته و متعاقب آن توقف پروازها، به آن بعدی دیگر نیز می‌دهد.

کما این که احتمالا دولت لبنان نیز از بیم بمباران فرودگاه بیروت مایل به تداوم این محدودیت برای پروازها از ایران باشد؛ امری که خواه ناخواه شکلی از محاصره را رقم می‌زند.

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

03 Oct, 12:41


با آرزوی موفقیت برای شما سیاسیون عزیز

دوستان عزیز علوم سیاسی  میتوانند  کارنامه های افراد موفق کانال مشاوره علوم سیاسی  را که با کتاب ها و مشاوره های کانال موفق شده اند بهترین رتبه ها را کسب و در بهترین دانشگاه ها تحصیل کرده اند از کنکور ۹۶ تا ۱۴۰۳ در کانال مشاهده کنند


🔆نکته: قبل گرفتن مشاوره و قبل خرید کتاب حتما کارنامه های افراد موفق کانال را مشاهده کنید


بیش از ۶۰۰ کارنامه  در کانال از افراد موفق قابل مشاهده است


جهت سفارش کتاب  و جهت گرفتن تایم مشاوره  به خانم میرفتحی مراجعه شود

👇👇👇


@R_mirfathi


09162424339



کانال تخصصی مشاوره ارشد_دکتری علوم سیاسی


👇👇👇

@politicsman

کانال تحلیلی سیاسیون ایران

02 Oct, 07:13


🔺جنگ اراده و معادله!


صابر_گل_عنبری

غایت حملات دیشب ایران صرف نظر از پاسخ به ترورها، جلوگیری از شکل‌گیری معادله‌ای است که نتانیاهو بجد به دنبال آن است و از این منظر واجد اهمیت است و می‌توان آن را ارزیابی کرد. 

نتانیاهو با تغییر قواعد بازی از زمان ترور رهبر حماس در تهران در پی خلق معادله جدیدی در منطقه با محوریت اسرائیل است که با جنگ لبنان و ترور دبیر کل حزب‌الله و اقداماتی دیگر وارد مرحله جدیدی شده است؛ تا جایی که از تغییر چهره خاورمیانه و ایجاد نظم جدیدی سخن گفت؛ یعنی نظمی بدون ایران و با محوریت اسرائیل و پس از حذف محور مقاومت از معادلات منطقه و پاک شدن تصویر هفتم اکتبر با متعلقات و پیامدهایش از اذهان اسرائیلی و منطقه و خلق تصویری دیگر.

به نظر می‌رسد که حملات موشکی معطوف به درک این وضعیت خطیر و این جمع بندی بوده است که اگر زودتر اقدامی صورت نگیرد، پلان بعدی محاصره کامل محور در منطقه پس از تحمیل نوعی محاصره بر لبنان و جلوگیری از فرود هواپیماهای ایرانی و  همچنین کشاندن جنگ به خود ایران برای تکمیل پازلی است که به عنوان پیش درآمد نظم مطلوب اسرائیل در منطفه به آن نگاه می‌شود.

اکنون پس از حملات ایران پرسش این است که آیا اسرائیل کوتاه خواهد آمد و دیگر به اقدامات خود علیه تهران پایان می‌دهد؟ پاسخ منفی است.
این حملات - صرف نظر از این که چه مقدار از موشک‌ها به هدف اصابت کرده یا نکرده و چه تلفاتی داشته یا نداشته است - دوباره احساس ناامنی را به جامعه اسرائیلی تزریق کرده و اسرائیل به ویژه نتانیاهو را در سالگرد هفتم اکتبر و پس از بهبود چشمگیر موقعیت داخلی او در برابر یک دشواره دردسرساز قرار می‌دهد. 

دولت نتانیاهو و بایدن در واکنش به حملات ایران آن را بی‌اهمیت و شکست‌خورده جلوه دادند، اما در عین حال نخست وزیر اسرائیل تهدید کرد که آن را بی پاسخ نمی‌گذارد و ایران را به پرداخت بهای آن تهدید کرده است.

نتانیاهو برای جلوگیری از تزلزل تصویری که اخیرا از خود ساخته و توقف معادله‌ جدید اسرائیل در تقابل با تهران در مسیر نظم منطقه‌ای موعودش، خود را ناچار به پاسخ به حملات دیشب ایران می‌داند. اما این پاسخ احتمالی به چه شکلی خواهد بود؟ واکنش می‌تواند مشتمل بر طیفی از اقدامات ایذایی باشد، از ترور «مهم» و حمله‌ای موردی تا خرابکاری و غیره.

اما در کنار آن به احتمال زیاد بخواهد در سطح منطقه بر شدت حملات خود در جبهه‌های مختلف به ویژه لبنان بیشتر از قبل بیفزاید تا ضمن انتقام جویی، حملات ایران را فاقد تاثیر بر رویکرد اسرائیل در این جبهه‌ها جلوه دهد. از این منظر به احتمال زیاد یکی از پیام‌های مورد نظر تهران در این حملات یک روز بعد از شروع حمله زمینی به لبنان این باشد که اجازه نمی‌دهد جنگ لبنان از حد مشخصی فراتر رود. 

مخلص کلام این که حملاتی رفت و برگشتی در این روزها در چهارچوب همان تقابل معادلات در دامنه‌ای کمتر از کمتر دور از انتظار نیست و در نقطه توقف این حملات باید به ارزیابی نتیجه و تصویری که شکل می‌گیرد، پرداخت.

اما وقوع جنگ منطقه‌ای تمام عیار همچنان محتمل نیست. به هر حال، هر نوع جنگی برای همه طرف‌های درگیر و کل منطقه بسیار ویرانگر خواهد بود.

در واقع، اگر تصمیم به چنین جنگ و تله‌ای بود که ضرورت داشت اسرائیل با مشارکت آمریکا از قبل طرح آن را تهیه و فورا متعاقب حملات دیشب به مرحله اجرا می‌گذاشت.

به احتمال زیاد اسرائیل برای مواقع مبادا چنین طرحی را تهیه کرده باشد، اما عدم واکنش سریع و گسترده به حملات موشکی، حداقل خود گویای نبود تصمیمی پیشینی برای یک جنگ گسترده منطقه‌ای است. کما این که نوعی غافلگیری و اطلاع دیرهنگام اندکی قبل از حملات ایران و فاصله جغرافیایی زیاد نیز مانع حمله‌ای پیشدستانه (در صورت وجود تصمیمی قبلی بر آن) با اعزام جنگنده‌های پیشرفته شد که ستون دکترین جنگی اسرائیل را تشکیل می‌دهند.

تجربه اقدامات اسرائیل در مقابل ایران نشان داده است که معمولا یکجا و گسترده عمل نمی‌کند، اما بر حمله محدود و هدفمند تمرکز می‌کند که هم مانع وقوع جنگی گسترده شود و هم واجد معانی، دلالت‌ها و پیام‌های خاص و مهمی باشد.

قبلا هم گفته شده است که این جنگ نظر به اهمیت ژئواکونومیک و ژئواستراتژیک خاورمیانه و خلیج فارس، جهان را با بحران گسترده‌ای مواجه می‌کند که آمریکا هم در این شرایط انتخاباتی و در سایه جنگ اوکراین به هیچ وجه آن را به صلاح نمی‌داند. به این علت، بعید است که آمریکا اجازه دهد اوضاع به سمت چنین جنگی حرکت کند. اما در عین حال به اسرائیل کمک خواهد کرد که سطحی از واکنش هدفمند را نشان دهد.اما در نهایت باید دید سیر تحولات طی ساعات و روزهای آتی به کدام سمت خواهد رفت. 

3,246

subscribers

93

photos

81

videos