علوم سیاسی @po_science Channel on Telegram

علوم سیاسی

@po_science


📖 آموزش علم سیاست
اندیشه سیاسی
جامعه شناسی سیاسی
مسائل ایران
✔️ تحلیل ها و روزنوشته ها

👤 حیدر ولی زاده
🎓 دکتری علوم سیاسی

🗣️ ارتباط 👇
🆔 @Valizadeh_heydar

🌐وب سایت:
valizadehh.ir

یوتیوب
youtube.com/@po_science

https://t.me/po_science/79

علوم سیاسی (Persian)

با عضویت در کانال تلگرام علوم سیاسی با نام کاربری po_science، به یک جامعه علاقمند به آموزش علم سیاست، اندیشه سیاسی، جامعه شناسی سیاسی، مسائل ایران، و تحلیل‌ها و روزنوشته‌های متنوع دسترسی پیدا کنید. این کانال توسط حیدر ولی زاده، دارای دکتری علوم سیاسی، اداره می‌شود. ارتباط با او و دسترسی به محتواهای بیشتر را می‌توانید از طریق لینک‌ها و اطلاعات زیر داشته باشید: n👤 حیدر ولی زاده n🎓 دکتری علوم سیاسی n📎 وب سایت: valizadehh.ir nnبا اشتراک گذاری محتواهای این کانال از تجربیات علمی و تحلیل‌های حرفه‌ای در زمینه علوم سیاسی بهره‌مند شوید. برای عضویت و دسترسی به اطلاعات بیشتر، به لینک https://t.me/po_science/79 مراجعه کنید.

علوم سیاسی

20 Nov, 15:41


مکانیسم ماشه چیست؟

▫️ مکانیسم ماشه (Trigger mechanism) در راستای حل‌اختلاف پیش بینی شده در برجام، فرآیندی است که اگر یکی از طرف‌های برجام به این جمع‌بندی برسد که طرف دیگر به تعهدات ذکر شده در این توافق پایبند نیست، می‌تواند به کمیسیون مشترک شکایت کند. سازوکار ماشه یا سازوکار رسیدگی به اختلاف در برجام با اصرار آمریکایی‌ها در این توافق‌نامه گنجانده شده، تا به ادعای آنها، اگر ایران از برجام سرپیچی کرد، تحریم‌هایی بین‌المللی که با برجام، برچیده‌شده، دوباره بتوان بازگرداند یا بازگشت خودکار سریع اسنپ‌پک (Snapback) اتفاق می‌افتد.

▫️سازوکار ماشه، که در بند‌های ۳۶ و ۳۷ برجام پیش‌بینی‌شده، هنگامی فعال می‌شود که یکی از طرف‌های برجام، اعتراض کند که طرف مقابل، به برجام متعهد نمانده است و باید این شکایت در کمیسیونی که در چارچوب برجام و با هدف نظارت بر اجرای آن تاسیس شده است بررسی شود. اگر در بازه زمانی ۳۵ روزه، موضوع شکایت آنگونه که شاکی می‌خواهد حل و بررسی نشود، شاکی می‌تواند موضوع حل نشده را به عنوان دلیلی برای توقف اجرای تعهدات برجام در نظر بگیرد. همچنین شاکی می‌تواند با آگاه‌سازی شورای امنیت سازمان ملل درباره حل نشدن موضوع شکایت، عدم اجرای چشمگیر آن را متضمن شود.

▫️پس از آن، شورای امنیت نیز ۳۰ روز فرصت دارد تا درباره استمرار تعلیق تحریم‌ها یا بازگرداندن آنها قطعنامه صادر کند. اگر در این مدت، شورای امنیت نتواند در این زمینه قطعنامه صادر کند، تمام تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل که قبل از برجام برقرار شده بودند، به طور اتوماتیک بازمی‌گردند.

▫️به این ساز و کار، مکانیسم ماشه یا بازگشت سریع تحریم‌ها هم می‌گویند. نکته مهم این ساز و کار، این است که بازگشت تحریم‌ها، قابل وتو نیست بلکه «عدم بازگشت تحریم‌ها» قابلیت وتو دارد. یعنی رای گیری برای «بازگشت تحریم ها» انجام نمی‌شود بلکه برای «ادامه تعلیق تحریم ها» انجام می‌شود که حتی اگر شورا به آن رای ندهد، یک عضو دارای حق وتو می‌تواند رای را وتو کرده و عملا تحریم‌ها بازگردند.

▫️به کار افتادن سازوکار حل اختلاف، یا مکانیسم ماشه، می‌تواند تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را بازگرداند و همه قطعنامه‌های تحریمی شورای امنیت بار دیگر برای همه کشور‌های عضو سازمان لازم‌الاجرا شود.

▪️▪️آیا آمریکا می‌تواند به لحاظ قانونی مکانیسم ماشه را فعال کند؟

▫️در متن قطعنامه ۲۲۳۱ آمده است که هر کشور «شرکت‌کننده» در توافق هسته‌ای می‌تواند در صورتی که کشور دیگر را ناقض تعهد تشخیص داد، این مکانیسم را فعال کند. با این حال آمریکا و اروپا بر سر کشور «شرکت‌کننده» اختلاف نظر دارند. اروپا استدلال می‌کند که آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق خارج شده و به لحاظ قانونی دیگر «شرکت‌کننده» محسوب نمی‌شود. در نتیجه نمی‌تواند «ماشه» را فعال کند.

▫️در سوی مقابل آمریکا می‌گوید که از برجام خارج شده است و نه از قطعنامه شورای امنیت. مقامات ایالات متحده و آمریکایی‌ها استدلال می‌کنند که در تصویب قطعنامه شورای امنیت به عنوان «شرکت‌کننده» حاضر بوده‌اند و از آن‌جا که این قطعنامه همچنان اجرایی تلقی می‌شود، می‌توانند مکانیسم ماشه را فعال کنند.

▪️▪️مکانیسم ماشه چه تحریم‌هایی را بازمی‌گرداند؟

▫️با این مکانیسم تمامی قطعنامه‌های تحریم شورای امنیت علیه ایران که از سال ۲۰۰۶ وضع شده و با برجام معلق شده بودند، بازمی‌گردند. در نتیجه این قطعنامه‌ها تمامی فعالیت‌های مرتبط با صنعت هسته‌ای ایران، شامل برنامه‌های تحقیق و توسعه، باید متوقف شوند. انتقال یا صادرات هرگونه اقلام مرتبط با سلاح هسته‌ای به ایران ممنوع خواهد شد، افراد و نهاد‌های درگیر در برنامه موشکی و هسته‌ای ایران در فهرست تحریم قرار خواهند گرفت و تحریم تسلیحاتی ایران از نو برقرار خواهد شد.

▫️این قطعنامه‌ها همچنین از کشور‌های جهان می‌خواهند کشتی‌های باری از ایران یا به مقصد ایران را بازرسی کنند و محموله‌های غیرقانونی را ضبط کنند.

#مکانیسم_ماشه
#علوم_سیاسی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science

علوم سیاسی

12 Nov, 07:10


نان داریم اما دندان نه!/ حیدر ولی زاده

الان که در تاریکی حاصل از مدیریت و تدبیر مسئولان نشسته ام چیزی از ذهنم می گذرد شبیه بیت مشهور "یک نفر نان داشت اما بى نوا دندان نداشت" بله ما امروز به مدد این خدمتگزاران! در دولت ها و مجلس های مختلف "نان داریم ولی دندان نه!" و البته این نان هم حاصل لطف الهی به این سرزمین است نه تلاش و کوشش مسئولان پر از ادعا!

بله ما تا دلتان بخواهید منابع(نان) داریم و در این میان شاید کم تر کشوری بتواند به پای ما هم برسد. انواع معادن سنگی و فلزی، نفت و گاز و انرژی هسته ای( که سال ها برای آن هزینه داده ایم) اما توانايي بهره‌برداری(دندان) از این منابع را نداریم.

بنده علم و دانشی در زمینه انرژی و منابع آن ندارم اما از سوی کارشناسان گفته می شود که نبود سرمایه گذاری در نیروگاه ها، فرسوده شدن زیر ساخت های تامین انرژی، حتی استاندارد نبودن تجهیزات برقی خانگی در کنار فرهنگ نادرست مصرف، از عوامل کسری و ناترازی انرژی و در نهایت مصرف مازوت و قطعی های مکرر برق هستند.

سال هاست که این دلایل را از سوی متخصصان می شنویم و سوال این است که چه کسی باید این معضل را حل کند؟ جز حاکمیت و دستگاه های عریض و طویل وابسته‌ به آن؟!
.
اگر به ثروت کافی در زمینه سرمایه گذاری و دانش و تخصص لازم در زمینه تجهیز و نوسازی نیروگاه ها و زیرساخت های استخراج و تولید انرژی و حتی ساخت لوازم برقی با مصرف بهینه رسیده ایم ملت منتظر رونمایی ابداع و ابتکارات هستند تا بیش از این رنج و مشقت نکشند و اگر هم نرسیده ایم چرا باید دور تا دور کشور حصار بکشیم و روز به روز آن را تنگ تر کنیم و تحریم را غنیمت و فرصت بدانیم تا کسی حاضر به سرمایه‌گذاری خارجی در عرصه انرژی نشود، تجهیزات و زیرساخت های نیروگاه ها به واسطه ورود تکنولوژی نو و به روز نگردد و حتی واردات لوازم برقی در حد استاندارد روز دنیا انجام نشود و در نهايت مردم از حداقل ترین و ضروری ترین نیازهای روزمره خود هم محروم شوند؟!
.
هر چه پیش تر می رویم بیش تر متوجه می شویم که نیاز ایران بزرگ و ملت کم توقعش فقط و فقط ساختار علمی و منطقی و مدیران کاربلد و مديريت درست است و گرنه ادامه این مسیر با مدیریت غلط(دندان نداشته) تمامی منابع و الطاف الهی(نان) را نیز بر باد خواهد داد.


☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science

علوم سیاسی

09 Nov, 09:17


فاطمی؛ منفور استبداد و استعمار!/ حیدر ولی زاده

.
▫️۱۹ آبان ۱۳۳۳ دکتر حسین فاطمی وزیر امورخارجه دولت مصدق و سیاستمدار وطن پرست به جوخه اعدام سپرده شد و زندگی کوتاهش در ۳۶ سالگی فدای آرمان هایش گشت.

▫️حسین فاطمی هیچگاه به مانند دکتر مصدق مورد توجه قرار نگرفته اما نقش اساسی را در برپایی دولت ملی مصدق و ملی شدن صنعت نفت ایفا کرده است. مصدق در مورد نقش وی در مورد ملی شد صنعت نفت می گوید:

▪️«اگر ملی شدن نفت خدمت بزرگی است از آن کسی که اول این پیشنهاد را نمود باید سپاسگزاری کرد و آن کس شهید راه وطن دکتر حسین فاطمی است.»

▫️ تلاش های بی وقفه، فاطمی در جهت کوتاه کردن دست های استثمارگران از ایران و مخالفت با دیکتاتوری پهلوی ها هم نفرت استبداد(شاه) و هم استعمار(انگلیس) را علیه وی به دنبال داشت و اعدام وی نیز بیانگر این موضوع است.

▪️فاطمی معتقد بود: «... ملتی که روزی پرچم دار علم و فرهنگ و صنعت جهان بود… ملتی که راست بود، دوست بود، شعارش پندار نیک، گفتار نیک و کردار نیک بود یک چنین ملتی را یکصد سال استعمار کوشید خرد کند…»

▪️سام فال دبیر شرقی سفارت انگلیس در تهران در زمان کودتا به پیروی از دولت متبوعش که وطن پرستانی مانند فاطمی را در ایران علیه منافع استعماری خود می دیدند، می گوید: «... اعدام بی رحمانه، صرفنظر از غیرانسانی بودن آن، ممکن است در مورد مصدق عاقلانه نباشد ولی شاید برای فاطمی، اگر دستگیر شود، بهترین راه حل باشد…»

▪️جالب این که محمدرضا پهلوی بیش از مصدق از فاطمی کینه به دل داشت و در جواب روزولت که در مورد سرنوشت رهبران جبهه ملی سوال می کند، می گوید: «...مصدق محاکمه می‌شود و به سه سال محکوم خواهد گشت … ریاحی نیز مجازات مشابهی دارد؛ ولی یک استثناء وجود دارد و آن، حسین فاطمی است. او هنوز دستگیر نشده ولی به زودی او را پیدا می‌کنند. فاطمی، بیش ازهمه ناسزاگویی کرد. هم او بود که توده‌ای‌ها را واداشت مجسمه‌های من و پدرم را سرنگون و خرد کنند. او، پس از دستگیری، اعدام خواهد شد.»

▫️اما در این میان به طور حتم سخن حسین فاطمی پس از ترور نافرجام اش در ۲۵ بهمن ۱۳۳۰ ماندگارتر از سخنان استعمار و استبداد برای تاریخ باشد که می گوید:

▪️▪️«برای جامعه و ملتی که می‌خواهد زنجیرهای گران بندگی و غلامی را پاره کند، این‌طور رنج‌ها و جان سپردنها و قربانی دادن‌ها باید امری عادی و بسیار ساده تلقی شود. تنها آتش مقدسی که باید در کانون سینهٔ هر جوان ایرانی برای همیشه زبانه بکشد این آرزو و آرمان بزرگ و پاک است که جان خود را در راه رهایی جامعه و نجات ملت خود از چنگال استعمار و فقر و بدبختی و ظلم و جور بگذارد»

روحش شاد.

#علوم_سیاسی
#حسین_فاطمی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science

علوم سیاسی

06 Nov, 17:44


ترامپ؛ شمشیر دو لبه!/ حیدر ولی زاده

▫️برخلاف میل مسئولان جمهوری اسلامی و بر وفق میل و مراد اپوزیسیون و مخالفان جمهوری اسلامی در نهایت نه کاملا هریس بلکه دونالد ترامپ به عنوان چهل و هفتمین رئیس جمهور آمریکا به کاخ سفید راه یافت.

▫️آن چیزی که در حال حاضر اهمیت دارد، پذیرش واقعیت ها است و مهم تر از آن برنامه داشتن برای برخورد با واقعیت ها و رئیس جمهور جدیدی است که شیوه خاص و سختگیرانه خود را در مقابله با ایران (برخلاف دموکرات ها و بایدن) دارد.

▫️دونالد ترامپ برای ایرانی ها قطعا هندوانه سربسته نیست و به واسطه ریاست جمهوری ۴ ساله اش و تقابلی که با ایرانی ها بر سر مسائل مختلف داشت، کاملا شناخته شده و قابل پیش بینی است.

▫️ترامپ شخصیتی واقع گرایانه نه آرمانی و عملگرا بدون از دست دادن فرصت و از همه مهم تر ذاتی معامله گر دارد که این عنصر برای مذاکره عنصر مهمی به حساب می آید.

▫️در این میان اما نکته مهم دیگر نیز وجود دارد و آن این است که؛ سردمداران آمریکا بارها نشان داده اند که هیچ توجهی به ماهیت یک حکومت چه صاحب دمکراسی چه با درون مایه دینی و یا استبداد و پادشاهی ندارند.

▫️در حقیقت آمریکایی ها هیچگاه به دلیل ماهیت داخلی یک حکومت در تنش و تقابل با کشورها قرار نگرفته اند فقط زمانی با کشوری به روش های گوناگون از جمله اقتصادی و نظامی مقابله کرده اند که احساس کرده اند که تهدیدی بالقوه و یا بالفعل برای منافع آن ها باشد.

▫️بر همین اساس؛ ترامپ نیز چنین نگاهی دارد و بارها اعلام کرده است که هیچ تمایلی به تغییر نظام در ایران ندارد و فقط دنبال تغییر رفتار حاکمان آن است که این تفکر وی نیز در دوره اول ریاست جمهوری اش مشهود بود.

▫️اگر ترامپ و یا به طور کلی حاکمان ایالات متحده داشتن و نداشتن دمکراسی و حقوق بشر در کشورها را معیار روابط دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی خود قرار می دادند در این صورت با بسیاری از کشورها از جمله در خاورمیانه رابطه ی حسنه برقرار نمی کردند.

▫️تمامی بحث این است که؛ بواسطه منش معامله گری و کاسب مآبانه ترامپ اگر برخی از رفتارهای احساسی، نفرت ها و البته منافعی که در داخل در مخالفت با وی وجود دارد کنار گذاشته شود و حاکمان جمهوری اسلامی ایران وارد مذاکره و معامله جدی و سنجیده با ترامپ شوند به نظر می رسد دستیابی به توافقی بهتر از برجام نیز در دسترس خواهد بود که نتیجه و تاثیر آن بر زندگی مردم در نهایت مثبت می تواند باشد.

▫️همچنین معتقدم حتی نزدیکی ایران به آمریکا و برقراری روابط دیپلماتیک می تواند در کنترل اسرائیل نیز در منطقه بسیار موثر عمل کند و علاوه بر این روسیه و چین را هم به دادن امتیازات بیشتر به ایران چه بسا تشویق خواهد کرد که مبادا ایران از اردوگاه شرق خارج شود.

▫️البته باید تاکید شود که ادامه سیاست دوره قبل با ترامپ در این دوره (عدم مذاکره و تقابل) همانطور که تجربه کردیم چیزی جز در تنگنا قرار گرفتن بیشتر مردم ایران را در پی نخواهد داشت.

▫️ سیاست های ترامپ علیه ایران حتی با شدت بیشتر نسبت به دوره حسن روحانی نه موجب سقوط نظام می شود و نه دموکراسی را به ارمغان می آورد و نه این که مسئولان را از پای در می آورد تنها حاصل آن سقوط بیش از پیش مردم در فقر و تنگدستی خواهد بود.

▫️واقعیت این است که امروز نه در سال ۵۷ زندگی می کنیم و نه در سال ۶۷ و اواخر جنگ که نگاه آرمانی و احساسی به مباحث و مسائل داشته باشیم. امروز برای رشد و توسعه نیازمند شناخت واقعیت ها و تقابل و تفاهم واقعی با آن ها هستیم و در عالم سیاست هم؛ دوست و دشمن ابدی معنا و مفهوم ندارد.

▫️امید است که مسئولان جمهوری اسلامی، از این شمشیر دو لبه طوری بهره ببرند که فرصت های آن بر تهدیدهای آن غلبه یابد‌.

#علوم_سیاسی
#ترامپ #ایران

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science

علوم سیاسی

06 Nov, 07:20


🔰این پیرمرد پرحاشیه با رفتارها و اقداماتش سرانجام زمینه را برای شکست دموکرات ها و پیروزی دونالد ترامپ و جمهوریخواهان فراهم کرد....

#علوم_سیاسی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science

علوم سیاسی

06 Nov, 07:06


🔰ترامپ پس از 132 سال تاریخ سازی کرد

🔹ترامپ دومین رئیس جمهور است که توانسته در دو دوره نامتوالی رئیس جمهور شود
🔹استیون گروور کلیولند بیست و دومین و بیست و چهارمین رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا بود که در سه دوره از انتخابات در سال‌های ۱۸۸۴، ۱۸۸۸ و ۱۸۹۲ برنده انتخابات شد و یکی از دو دموکراتی (در کنار توماس وودرو ویلسون) است که در دوره سیطرهٔ جمهوری خواهان از ۱۸۶۱ تا ۱۹۳۳ به قدرت رسیده‌است. او همچنین اولین رئیس جمهور بود که در دو دوره غیر متوالی به این منصب رسیده‌است.

#علوم_سیاسی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science

علوم سیاسی

06 Nov, 06:44


🔰 دونالد ترامپ چهل و هفتمین رئیس جمهور آمریکا شد

▫️دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواه، توانست در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به حد نصاب ۲۷۰ رأی الکترال برسد و پیروزی را از آن خود کند.

#علوم_سیاسی


☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science

علوم سیاسی

06 Nov, 06:24


🔰 نتیجه انتخابات آمریکا تا این لحظه

🔴 ترامپ 248 رای الکترال
🔵 هریس 213 رای الکترال

برای پیروزی نیاز به ۲۷۰ رای الکترال است.
🔹جمهوریخواهان تاکنون با ۵۱ سناتور، مجلس سنا را هم فتح کرده‌اند.

🔹 همچنین این دوره، ترامپ علاوه بر پیشتازی در رای الکترال، در آراء مردمی هم بیش از چهار میلیون جلوتر است.

#علوم_سیاسی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science

علوم سیاسی

06 Nov, 03:44


🔰 آخرین نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا/ پیشتازی ترامپ


▫️هنوز آرای برخی از ایالت های کلیدی اعلام نشده است.


#علوم_سیاسی

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science

علوم سیاسی

05 Nov, 13:34


فیل و الاغ در فرهنگ سیاسی آمریکا

▫️این دو حیوان پایه‌ی فرهنگ بصری ایالات متحده‌اند که به اندازه‌ی سانتا کلاوس (شخصیت بابا نوئل) یا «عمو سم» (نماد دولت در آمریکا) شناخته شده‌اند.الاغ، «حزب دموکرات» را نشان می‌دهد و فیل، نماد «حزب جمهوری‌خواه» است.

▪️▪️ نماد الاغ
▫️شروع داستان این نمادها به سال ۱۸۲۸ برمی‌گردد. یعنی زمانی که "اندرو جکسون" از حزب دموکرات نامزد انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا شد و مخالفینش به دلیل عقاید پوپولیستی او، به وی لقب "jackass" یا جک الاغ را دادند.
▫️نکته جالب اما این است که جکسون از این لقب خوشش آمد و با این عقیده که الاغ نماد عزم راسخ است، از این نماد در پوسترهای تبلیغاتی خود استفاده کرد.

▪️▪️ نماد فیل
▫️فیل معرف جمهوری خواهان نیز نخستین بار در یکی از روزنامه‌های ایلینوی آمریکا و در طول کمپین انتخاباتی آبراهام لینکلن در سال ۱۸۶۰ میلادی منتشر شد و احتمالا نمادی از مقاومت است هرچند که مناقشاتی هم در این باره وجود دارد.

▪️▪️ نقش توماس نست، کاریکاتوریست سیاسی
▫️سال‌ها بعد، در کاریکاتورهای انتقادی که "توماس نست" در هفته‌نامه "هارپر" منتشر کرد الاغ را به عنوان نمادی برای حزب دموکرات و فیل را به عنوان نمادی برای حزب جمهوری خواه در نظر گرفت.

▫️توماس نست در سال ۱۸۷۰ میلادی نماد الاغ را برای یک حزب ضد جنگ به کار برد (که خودش با آن مخالف بود) و سال بعد کارتون فیل را برای به تصویر کشیدن حالت انفعالی جمهوری خواهان در قبال دموکرات‌ها استفاده کرد و به آن‌ها هشدار داد که اگر اقدامی نکنند انتخابات بعدی را خواهند باخت.

▫️توماس ناست در سال ۱۸۷۴ حزب جمهوریخواه را به شکل فیلی خشمگین که تعادل خود را از دست داده است ترسیم کرد زیرا اصرار یولیس اسکرانت از حزب جمهوریخواه برای نامزد شدن در سومین دور پیاپی انتخابات ریاست جمهوری که مغایر با قانون اساسی آمریکا است موجب شد بسیاری از هواداران این حزب از آن جدا شوند. اینگونه شد که این دو حیوان برای همیشه به نماد دو حزب اصلی سیاسی در آمریکا تبدیل شدند.

▪️▪️ نمادها در عصر حاضر
▫️امروزه دموکرات‌ها از الاغ به عنوان نماد هوش و شجاعت یاد می‌کنند و از فیل به عنوان نماد بی‌عرضگی و آشفتگی. جمهوری‌خواهان نیز فیل را نماد قدرت و شکوه می‌دانند و الاغ را نماد حماقت و یک‌دندگی. دموکرات‌ها به نماد الاغ افتخار می‌کنند اما تا کنون آن را به عنوان نماد رسمی خود قبول نکرده‌اند.اما جمهوری‌خواهان چندین سال پیش رسما فیل را به عنوان نماد خود اعلام کردند.

#علوم_سیاسی
#آموزش_سیاسی
#الاغ_و_فیل

☑️ کانال تلگرام و پیج اینستاگرام علوم سیاسی 👇

🅾️ @po_science

علوم سیاسی

04 Nov, 15:44


🔰 الکترال کالج چیست؟/ اسفندیار خدایی

▪️مجمع الکترال رئیس‌جمهور آمریکا را انتخاب می‌کند یا مردم؟


▫️ قضاوت ما ایرانیها درباره آمریکا غالباً با حب یا بغض همره است. برخی رسانه‌ها و سیاسیون در تریبونهای مختلف مدعی‌اند که رئیس‌جمهور آمریکا را یک عده سیاستمدار در مجمع الکترال انتخاب کنند نه مردم. به گمان آنها در انتخابات ۲۰۱۶ با وجود آنکه هیلاری کلینتون سه میلیون رای بیشتر کسب کرد، اعضای مجمع الکترال با نظارت استصوابی به او خیانت کردند و رای خود را به سبد ترامپ ریختند! اینطور نیست و بحث نظارت استصوابی هم بی‌ربط است.

▫️ هیلاری کلینتون به این علت شکست خورد که در چند ایالت کلیدی شکست خورد. هر ایالت آمریکا با توجه به جمعیتی که دارد، سهمیه یا آراء الکترال مشخصی دارد که مساوی با مجموع تعداد نمایندگان آن ایالت در سنا و مجلس نمایندگان است. (هر ایالت دو سناتور و متناسب با جمعیت، تعدادی نماینده مجلس دارد) جهت سهولت با مثالی از کشورمان توضیح می‌دهم: تهران ۳۸ نماینده در مجلس دارد پس ۳۸ سهمیه رای الکترال دارد. خوزستان و فارس هرکدام ۱۸ نماینده در مجلس دارند پس هرکدام ۱۸ سهمیه الکترال هم دارند به همین ترتیب لرستان، کرمانشاه و سمنان هم هرکدام ۹، ۷ و ۴ سهمیه الکترال دارند. هر ایالت آمریکا هم با توجه به مجموع تعداد نمایندگان خود در کنگره، تعداد مشخصی سهمیه یا رای الکترال دارد.

▫️تمام ایالات آمریکا مجموعاً ۵۳۸ سهمیه الکترال دارند. بیشترین سهمیه را کالیفرنیا با ۵۵ رای الکترال دارد. آلاسکا، داکوتای جنوبی و شمالی و چند ایالت دیگر فقط سه سهمیه الکترال دارد. تگزاس ۳۸ و فلوریدا و نیویورک هرکدام ۲۹ سهمیه رای الکترال دارند. بقیه ایالات بین ۳ تا ۲۰ سهمیه الکترال دارند.

▫️ نکته بسیار مهم: هرکدام از کاندیداها که در یک ایالت پیروز شوند، تمام سهمیه الکترال آن ایالت را از آن خود می‌کنند و کاندیدای شکست خورده هیچ سهمیه‌ای از آراء الکتورال آن ایالت را کسب نمی‌کند. تکرار می‌کنم هیچ! یعنی هر ایالت یا قرمز جمهوری‌خواه (ترامپ) می‌شود و یا آبی دموکرات (هریس). در انتخابات آمریکا رقابت بین ایالتهاست. این پاراگراف را دوباره بخوانید!

▫️ در نهایت هر کس نصف بعلاوه یک، یعنی ۲۷۰ رای الکترال از مجموع ۵۳۸ رای الکترال را کسب کرد، رئیس‌جمهور می‌شود. در جلسه‌ای نمادین و تشریفاتی به نام مجمع الکترال، حزب پیروز هر ایالت تعدادی افراد مساوی با سهمیه آن ایالت را به نمایندگی به این مجمع می‌فرستد و رئیس‌جمهور کسی خواهد بود که رای الکتورال بیشتری کسب کرده و این جلسه تشریفاتی است. اینکه گفته می‌شود آنها می‌توانند خیانت کنند تاکنون در انتخابات آمریکا هرگز رخ نداده یا سرنوشت‌ساز نبوده. گاهی بخصوص نمایندگان کاندیدای شکست خورده ممکنه جهت شوخی یا مسخره‌بازی، رای خود را به فلان هنرپیشه یا سیاستمداری که اصلاً کاندیدا نیست بدهند که این پدیده چندان اهمیت ندارد چون آراء الکترال کاندیدای شکست خورده را معمولاً پیگیری نمی‌شوند و گاهی حتی لازم نیست که آنها به پایتخت سفر کنند چون نتیجه قبلاً در انتخابات مشخص شده.

▫️ نکته مهم دیگر: برخی ایالات به دلیل بافت جمعیتی و نژادی و فرهنگی خود در یکصد سال گذشته همواره طرفدار دموکراتها یا جمهوریخواهان بوده‌اند، بنابراین اهمیت آنها در رقابت انتخاباتی کمتر است. مثلاً مردم کالیفرنیا همیشه به دموکراتها رای داده‌اند، پس کار کاندیدای دموکرات مثل هریس در کالیفرنیا برای پیروزی سخت نیست و انتخابات در این ایالت رقابتی نیست. ترامپ حتی نیازی نمی‌بیند که به کالیفرنیا سفر کند چون وقت تلف کردن است! برعکس ایالاتی هم هستند که همیشه حامی جمهوری‌خواهان هستند مثل ایالت تگزاس. می‌شود گفت با توجه به گرایش سیاسی غالب در کالیفرنیا و تگزاس، انتخابات در این دو ایالت تشریفاتی است. مهم نیست که مشارکت در این دو ایالت ۱۵ درصد باشد یا ۸۵ درصد چون کم یا زیاد بودن مشارکت تعداد سهمیه الکترال این ایالتها را تغییر نمی‌دهد حتی اگر کامالا هریس در کالیفرنیا پنج میلیون و یک رای بیشتر از ترامپ کسب کند فقط آن یک رای اضافی کافیه که تمام رای الکترال کالیفرنیا از آن او باشد و پنج میلیون رای اضافی، دیگه به دردش نمی‌خوره.

▫️ اما هشت ایالت پاندولی (نوسانی) یا صحنه نبرد هستند مثل پنسیلوانیا، میشیگان، آریزونا، جورجیا، ویسکانسین و چند ایالت دیگر. در ایالتهای پاندولی احتمال پیروزی هر دو نامزد جمهوریخواه و دموکرات وجود دارد، لذا رقابت در این ایالتها خیلی داغ و پر سر و صداست و پیروزی در این ایالات و کسب سهمیه آراء الکتورال آنها بسیار مهم و سرنوشت‌ساز است. وقتی تعداد آراء الکترال کسب شد در سراسر کشور نزدیک باشد، ممکن است در ایالت پنسیلوانیا یک نامزد با اختلاف هزار رای تمام بیست رای سهمیه الکترال این ایالت را کسب کند و با کسب حد نصاب ۲۷۰ رای الکترال، رئیس‌جمهور شود.

#علوم_سیاسی

🆔 @Po_Science

علوم سیاسی

03 Nov, 19:58


جامعه دو قطبی؛ خوب یا بد؟/ حیدر ولی زاده

▫️شاید جامعه ای که در آن انسان ها به لحاظ تفکر حول مسائل سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و... یکدست و یکسان باشند و به مانند هم بیاندیشند تنها در آرمانشهرهای تخیلی پیدا شود، چرا که واقعیت جامعه انسانی چیز دیگری است.

▫️هر چند دو قطبی و چند قطبی بودن جامعه و کیفیت آن از جامعه ای به جامعه دیگر می تواند تفاوت داشته باشد اما نفی کلی آن در یک جامعه انسانی نادرست است.

▫️فی نفسه جامعه دو قطبی(چند قطبی) بد نیست و چه بسا در صورتی که تفکرات، اندیشه ها و نظرات مختلف و به صورت کلی نقدها از سوی قطب های مختلف شنیده، تحلیل، بررسی و تحمل شود دارای ارزش خواهد بود.

▫️در جامعه دو قطبیِ(چند قطبی) سالم؛ افکار، اندیشه و روش های مختلف در مواجهه با هم چه بسا موجب رشد، توسعه و ترقی افراد و جامعه می گردد چرا که همواره طیف های مختلف با شنیدن نقدها در گفتمان و افکار خود اندیشه و چه بسا تجدید نظر می کنند و بجای تاکید بر یک مسیر، تفکر، تحکم و استبداد رای راه برای اصلاح و نوسازی باز می گردد و حاکمیت نیز از این مزیت بهره می برد.


▫️اما چه زمانی دو قطبی(چند قطبی) بد است و سرانجام ناخوشایندی در پی خواهد داشت؟ هنگامی که حاکمیت با یکی از قطب ها همدل باشد و البته از آن حمایت اساسی داشته باشد در این صورت دو قطبی در جامعه زیان آور خواهد بود.

▫️زمانی که حکومت یکی از قطب ها را در سمت و سوی ایدئولوژی خود می بیند و به طرق مختلف آن را مورد حمایت خود قرار می دهد بی عدالتی در قطب های متقابل احساس می شود و افراد متعلق به دیگر قطب ها که احتمالا از سوی حاکمیت نیز طرد و سرکوب می شوند راهی برای ابراز وجود و اندیشه های خود پیدا نمی کنند در نتیجه در تقابل با حکومت قرار می گیرند.

▫️در این شرایط که بخشی از جامعه خود را بی وطن، بی حامی و رانده شده می ببیند از هر ابزاری(چه درست چه نادرست) در جهت مخالفت با حکومت بهره می برد و حکومت نیز در برابر این مخالفت ایستادگی خواهد کرد که در نهایت نتیجه آن چیزی جز چرخه خشونت، بی اخلاقی، بی رحمی و عمق یافتن شکاف ها و تقابل شدید قطب های جامعه نخواهد بود.

#علوم_سیاسی

🆔 @Po_Science

علوم سیاسی

27 Oct, 16:24


روس‌های پدرسوخته!/ حیدر ولی زاده

یک جایی محمدعلی فروغی با اشاره به یک واقعه‌ای می‌گوید: \"... این روس‌های پدرسوخته در هر حال اسباب زحمت و مخاطره ایران هستند... \"

اگر تاریخ روابط ایران با بیگانگان را از آن دوره‌ای که رد پای استعمار خارجی‌ها در ایران پیدا شد را تا به امروز مرور کنیم در این میان پدر سوخته‌تر، خائن‌تر و البته پر مخاطره‌تر از این روس‌ها برای کشورمان پیدا نمی‌کنیم!
.
▪️ قرارداد‌های ننگین بی‌شمار که بخش‌های بزرگی از خاک ایران را جدا کردند. (گلستان، ترکمانچای و آخال)
▪️ تلاش برای شکست مشروطه و اعدام آزادی‌خواهان.
▪️اشغال ایران در جنگ جهانی دوم.
▪️ضربه زدن به دولت مصدق.
▪️فروش تجهیزات نظامی پرشمار به صدام در جنگ با ایران.
▪️حمایت از قطعنامه‌های ضد ایرانی در شورای امنیت.
▪️ چوب لای چرخ صنعت هسته‌ای گذاشتن.
▪️فرسایشی کردن مذاکرات هسته‌ای.
▪️کارشکنی در پروسه برجام.
▪️ فریبکاری و تعلل در تحویل تسلیحات نظامی خریداری شده.
▪️حمایت از مواضع اعراب درباره جزایر سه‌گانه.
و.. ‌
از جمله موارد واضح خیانت روس‌ها در طول تاریخ در حق ایران و ایرانی هاست و البته گویا این خیانتها هرگز تمامی نخواهد داشت و نزدیکترین مورد هم مربوط به واکنش معنی دار آنان در برابر حمله نظامی اسرائیل به ایران و عدم محکومیت این تعرض است.

این رفتار در حالی است که در طول جنگ روس‌ها با اوکراین به واسطه ادعا‌هایی در مورد ارسال پهپاد و موشک بالستیک به این کشور از سوی ایران، تحریم‌هایی علیه ایران اعمال شد که نتیجه آن چیزی جز سخت و مختل کردن زندگی ایرانیان نیست.
.
آن چیزی که در تاریخ ایران عیان است بازیچه بودن این گربه مظلوم در میان بازی‌های ابرقدرت هاست. سؤال البته این است که چرا هیچوقت حاکمان ایران از سیاست استثماری قدرت‌ها عبرت نگرفته‌اند و نمی‌گیرند و همواره به سمت ابر قدرتی خاص( بدون داشتن نگاه واقع‌گرایانه و تأمین حداکثری منافع یا حداقل برابر) چرخیده و تا تحقیر شدن پیش رفته‌اند!
.
باید پرسید روس‌ها چه اقدام و حرکتی دیگر باید انجام دهند که بفهمیم که چنین دوستی در روابط بین‌الملل برای ایران هرگز وجود نداشته و وجود نخواهد داشت و در این میان سیاست عاقلانه در عرصه سیاست خارجی این است که حتی بواسطه پیش‌بینی و احتمال ضرر و زیان از سمت و سوی کشوری باید از آن دوری و یا با احتیاط برخورد کرد چه برسد که بار‌ها از سوی آن کشور آسیب‌های جبران‌ناپذیر دیده باشیم‌.

#علوم_سیاسی #روسیه


🆔 @Po_Science

علوم سیاسی

26 Oct, 19:33


.
چه جوانانی!
اسماعیل
می‌بینی؟
چه جوانانی!
بسیاری‌شان
هنوز
صورت عشق را
بر سینه
نفشرده‌اند

.
#رضا_براهنی

پی نوشت:
+شهدای دفاع از حریم ایران
+شهدای حادثه تروریستی تفتان

#علوم_سیاسی

🆔 @Po_Science

علوم سیاسی

26 Oct, 16:54


درباره حمله اسرائیل/ صابر گل‌عنبری

▫️ بالاخره اسرائیل به حمله موشکی ایران واکنش نشان و حملاتی انجام داد که نخستین حمله مستقیم و آشکار اسرائیل در پاسخ به دومین حمله مستقیم و آشکار ایران به شمار می‌رود.

▫️هنوز مشخص نیست که حملات به چه شکلی انجام شده؛ از راه دور بوده است یا خیر. منابع اسرائیلی گفتند که حدود 100 جنگنده در این حملات مشارکت داشتند، به فرض مشارکت این تعداد جنگنده، از کدام مسیر عبور و از کجا شلیک کردند؟ فعلا نمی‌توان پاسخی به این پرسش‌ها داد.

▫️اسرائیل از حمله به 20 هدف خبر داده است اما منابع ایرانی آن را تکذیب کرده و از اهمیت حمله می‌کاهند.

▫️هنوز حجم خسارت احتمالی روشن نیست و اطلاع دقیقی از آن وجود ندارد، اما حمله با موج رسانه‌ای سنگین اسرائیل همخوانی خاصی نداشت.

▫️مدت زمان حمله نسبتا طولانی بود و حدود 4 ساعت به طول کشید.

▫️به نظر نگارنده، گرچه نمی‌توان با قطعیت بیان داشت که همه چیز تمام شده است، اما به احتمال زیاد اسرائیل بعد از این حمله در آینده به سراغ اقداماتی غیر مستقیم از خرابکاری گرفته تا ترور خواهد رفت؛ به ویژه اگر احساس کند که تصویری که به دنبال آن بوده است، شکل نگرفته است.

▫️به نظر می‌رسد که بیشتر از خود حمله آنچه برای اسرائیل اهمیت فراوانی داشته است تصویرسازی درباره آن بود و جنگ روانی گسترده‌ای که طی این سه هفته به راه انداخت، معطوف به این تصویرسازی بود. اما هنوز ساعاتی از حمله نگذشته است که قسمی از نارضایتی در لابلای تحلیل‌ها و اظهارنظرها در اسرائیل مشهود است.

▫️به نظر می‌رسد که حمله امروز اسرائیل به این شکل را می‌توان به نوعی نشانه‌ای از قسمی از تاثیر حمله موشکی دوم ایران بر ادراک اسرائیل و همچنین پرهیز واشنگتن و تل آویو از تشدید تنش به دلایل مختلف پنداشت. البته حملات «کیفی» و «دقیق» حزب‌الله در دو هفته اخیر را نیز می‌توان واجد قسمی تاثیر در شکل حمله اسرائیل دانست.

▪️▪️اما درباره پیش‌بینی‌ها:
لحظاتی بعد از حملات موشکی دوم ایران طی یک یادداشت و سپس یادداشت‌های بعدی در این سه هفته ضمن برشمردن سناریوهای مختلف، پیش‌بینی‌هایی با قید «به احتمال زیاد» یا «غالبا» و غیره درباره ماهیت حمله اسرائیل مطرح شد که غالبا درست از آب درآمد.
بر این اساس هم گفته شد که حملات به احتمال زیاد «محدود» و علیه اهداف نظامی خواهد بود و بعید است که اهداف هسته‌ای یا نفتی مورد حمله قرار گیرد.

هر چند اطلاع دقیقی وجود ندارد، اما حمله‌ای که بنا به نوشته سایت آمریکایی اکسیوس، اسرائیل به دلایلی قبل از آن به ایران اطلاع داده و حتی اهدافی را که مورد حمله قرار می‌دهد نیز بیان کرده است، نمی‌تواند گسترده و بزرگ باشد. اما هنوز نتایج این حمله محدود روشن نیست؛ این که ضربات در چه سطحی بوده است.

در واقع همان دلایلی که اسرائیل را بر آن داشته است که قبل از حمله به ایران اطلاع دهد تا اوضاع از کنترل خارج نشود، می‌تواند موجب تحدید خود حمله هم شده باشد.

همچنین در پیش‌‍‌بینی‌ها تاکید شد که تله جنگی وجود ندارد، چون تصمیمی پیشینی برای جنگ در کار نیست و حملات اسرائیل نیز به احتمال زیاد به جنگی ختم نمی‌شود و حداکثر اتفاق ممکن در این وضعیت حملاتی رفت و برگشتی است.

همچنین تاکید شد که گرچه اسرائیل به دنبال کلاسیک کردن جنگ و وارد آوردن ضربات موثر و معنادار به ایران است، اما از وقوع جنگ بیم دارد و همین خود می‌تواند ترمز اسرائیل را بکشد.

اخیرا هم بیان شد که سفر بلینکن به منطقه برای «چک آخر» توافق آمریکا درباره زمان و اهداف حمله بوده است و این سفر در کنار بالا گرفتن دیپلماسی در روزهای اخیر در خصوص دو جنگ غزه و لبنان به عنوان نشانه‌های نزدیک بودن حمله اسرائیل تحلیل شد.

▫️▫️اما واکنش ایران چه خواهد بود؟

ایران به احتمال زیاد سریعا واکنشی نشان ندهد اما تهدید به پاسخ در زمان و مکان مناسب خواهد کرد. اگر هم بخواهد بعد از این حملات واکنش سریعی نشان دهد احتمالا بسیار محدود باشد.

چه بسا ایران به دلیل تمرکز حمله بر پایتخت و حومه، نوعی پاسخ به حمله اسرائیل را ضروری بداند، اما نباید از نظر دور داشت که حدود ده روز به انتخابات آمریکا باقی مانده است و احتمالا این متغیر و تاثیر احتمالی بالا گرفتن تنش بر شانس پیروزی ترامپ هم در نظر گرفته ‌شود.

به نظر می‌رسد که ثقل حکومت ایران در تقابل با اسرائیل بیشتر از قبل بر جبهه لبنان متمرکز خواهد بود.

#علوم_سیاسی

🆔 @Po_Science

علوم سیاسی

26 Oct, 06:47


خبرنگار آکسیوس:

🔺سه منبع آگاه به من گفتند که اسرائیل روز جمعه پیش از حملات هوایی تلافی جویانه خود به ایران پیامی فرستاد و از ایرانی ها خواستار شد که پاسخی ندهند.

#علوم_سیاسی



🆔 @Po_Science

علوم سیاسی

23 Oct, 16:26


لیبرالیسم در مفهوم ساده

▫️لیبرالیسم در مفهومِ پاسداشت حقوق فردی، آزادی، رضایت از حاکمان، برابری سیاسی، حق مالکیت خصوصی و مساوات در برابر قانون است.

▫️ لیبرال ها باتوجه به برداشت های متفاوتی که از این اصول وجود دارد از دیدگاه هایِ مختلف و گاهی متضاد پیروی می کنند، اما عموماً بر مالکیت خصوصی، اقتصاد بازار، حقوق فردی (از جمله حقوق مدنی و حقوق بشر )، لیبرال دموکراسی، سکولاریسم و حاکمیت قانون تاکید دارند.

▫️ آزادی اقتصادی و سیاسی، آزادی بیان، آزادی مطبوعات، آزادی اجتماعات و آزادی مذهب اغلب به عنوان بخش غالب ایدئولوژی لیبرالیسم در عصر مدرن ذکر می شوند.

▫️لیبرالیسم در عصر روشنگری به جنبشی متمایز تبدیل شد و در میان فیلسوفان و اقتصاددانان غربی محبوبیت یافت. لیبرالیسم در پی آن بود که؛ امتیازات موروثی، مذهب دولتی، سلطنت مطلقه، حق الهی پادشاهان و محافظه کاری سنتی را با دموکراسی نمایندگی، حاکمیت قانون و برابری تحت حمایت قانون جایگزین کند.

▫️برای لیبرال ها، فرد مرکز همه فعالیت ها است. سایر انجمن ها، از جمله دولت، وسیله ای هستند که برای فرد وجود دارد.

#علوم_سیاسی #لیبرالیسم #مکاتب_سیاسی #ایدئولوژی

🆔 @Po_Science

علوم سیاسی

18 Oct, 08:18


🔰 سوال مجری از ترامپ: «نمی‌خواهید ایران به دهه ۷۰ برگردد؟(دوره پهلوی دوم)»

🔹 ترامپ : ما خودمان را هم نمی‌توانیم اداره کنیم پاتریک! من فقط می‌خواهم که ایران سلاح هسته‌ای نداشته باشد‌.

#ترامپ

#علوم_سیاسی
#ترامپ


🆔 @Po_Science

علوم سیاسی

17 Oct, 18:43


🔰 روایت یحیی سنوار از حمایت ایران و عدم حمایت اعراب از حماس

یحیی السنوار، رهبر حماس:
🔹«ما صدها کیلومتر تونل و هزاران موشک داریم. اگر ایران نبود به اینجا نمی‌رسیدیم. برخلاف برادران عرب، ایران به ما پول و اسلحه و تخصص داد.
🔹دولت‌ های عربی درهایشان را به روی ما بستند و گفتند اول با آمریکایی‌ها صحبت کنید.» سخنان سنوار را می‌بینید و می‌شنوید.

علوم_سیاسی
#سنوار #حماس


🆔 @Po_Science

علوم سیاسی

16 Oct, 08:24


✍️ آثار استبداد


📌 یکی از بازدیدکنندگان از کره‌شمالی هنگام بازدید از کتابخانه مرمرین باشکوه ملی در پیونگ یانگ نوشته بود: «در اینجا هیچ چیز کوچکی وجود ندارد جز خود مردم کره‌شمالی که به قطع ۳ اینچ کوتاه‌تر از عموزاده‌های جنوبی‌شان هستند.»

📌 سال‌ها حکومت مستبدانه کمونیست‌ها در کره‌شمالی، حتی روی قد مردم این گوشه از دنیا هم اثر خود را به جا گذاشته است. طبیعت رازآلود بیمارگونه‌ای که بر کره‌شمالی حاکم است، به دست آوردن مقدار بالای دیتای قابل استناد در مورد تفاوت قد، وزن و تغذیه درست مردم را به کاری تقریبا غیرممکن تبدیل کرده است، اما نه کاملا ناممکن. پناهندگان و فراریانی که از کره‌شمالی بیرون آمده‌اند مورد مناسبی برای به دست آوردن دیتای مورد نیاز هستند.

📌 بر اساس مطالعاتی که دنیل شوکندیک Daniel Schwekendiek پروفسوری از دانشگاه سونگ کیونکوان Sungkyunkwan سئول در طول سال‌ها انجام داده است، مردان کره‌شمالی به طور میانگین ۳ تا ۸ سانتی‌متر از کره‌جنوبی‌ها کوتاه‌تر هستند. تفاوت میان کودکانی که در دو سوی مرز به دنیا آمده‌اند هم کاملا واضح است. بر این اساس، کودکان پیش دبستانی (پسر) که در کره شمالی به دنیا آمده و رشد کرده‌اند حدودا ۴ سانتی‌متر و کودکان پیش دبستانی (دختر) حدودا ۳ سانتی‌متر کوتاه‌تر از کودکان کره جنوبی هستند.

📌 برخی آمار دیگر حتی عددها را از این هم بالاتر می‌برند و اختلاف قد مردم دو کره را به ۱۰ تا ۱۳ سانتی‌متر می‌رسانند. چرا مهم است؟ باید دانست که این مردم تفاوت ژنتیکی خاصی با یکدیگر ندارند که چنین فاصله‌ای را توجیه کند. در یک سو ما با یک کشوری رو به رو هستیم که در طول سال‌های متمادی ‏به لطف سیاست‌های کمونیستی حاکم با کمبود مواد غذایی و قحطی‌های پی در پی دست به گریبان بوده است، همان کشوری که به گفته یکی از فراریانش زمانی که مردم در دهه ۹۰ نان برای خوردن نداشتند، رهبر کبیر از شیرین نبودن سیب‌هایش گله داشت و سربازان پای درخت‌ها شکر می‌ریختند؛

📌 و از سوی دیگر کره جنوبی قرار دارد که پیشرفت اقتصادی‌اش در طول دهه‌های گذشته (حال به هر لطفی که می‌خواهید اسمش را بگذارید) عملا آن را از یک کشور دست سوم با سطح رفاه پایین برای شهروندانش به یکی از ابر قدرت‌های اقتصادی در قاره تبدیل کرده است.

📌 در یک سو شعار و آرمان‌گرایی محض قرار دارد و در سوی دیگر واقعیات مسلم جهانی. در یک سو کشوری قرار دارد که می‌پندارد با داشتن کلاهک‌های هسته‌ای به قله‌های جهانی رسیده است و در سوی دیگر کشوری که یاد گرفته است با جهان دوست باشد. هر دو با مردمی یکسان اما حکومت‌های متفاوت.

📌 همان بازدیدکننده‌ای که جمله‌ی نخست رشته را با او شروع کردم در پایان سفرش نوشته بود «به سربازانی نگاه کردم که مسئول نگهبانی از مرز DMZ (منطقه غیرنظامی، مرز بین دو کره) بودند. رو به روی هم ایستاده بودند و به هم نگاه می‌کردند تا مبادا آن یکی به فکر فرار بی‌افتد. یکی از آن افسران با افتخار به من می‌گفت که هیچ رهبر جهانی‌ای سال‌هاست که جرات ندارد -با توجه به قدرت کره شمالی- از کره جنوبی دیدن کند! این حرف را درست همان روزی که پرزیدنت اوباما به کره جنوبی آمده بود گفت...»

#علوم_سیاسی
#استبداد


🆔 @Po_Science

2,032

subscribers

374

photos

59

videos