یک حرف از هزاران @yekhezaran Channel on Telegram

یک حرف از هزاران

@yekhezaran


☑️ گزیده های ایران و جهان
بنام خدا
سیاه مشق های من و نوشته های دوستانم در این خانه منتشر و گزیده هایی از مطالب قابل تأملِ منتشره در ایران و جهان، بازنشر می شود که الزاماً به معنای تأیید محتوای آن نیست.
جابری انصاری
معین صاحب پیشین واخ
@Jaberi_ansari

یک حرف از هزاران (Persian)

با عضویت در کانال تلگرام "یک حرف از هزاران" به دنیایی از گزیده های ایران و جهان وارد شوید. این کانال تحت نام کاربری "yekhezaran" توسط جابری انصاری و معین صاحب پیشین واخ اداره می شود. در این کانال، شما می توانید مطالب قابل تأمل و گزیده هایی از نوشته های شخصی و دوستانشان را مطالعه کنید. به همراه این مطالب، اخبار و تحلیل های جالبی از ایران و جهان نیز در این کانال منتشر می شود. بنابراین، با عضویت در این کانال، شما به یک منبع معتبر و متنوع از مطالب مفید و جذاب دسترسی خواهید داشت. برای عضویت در کانال "یک حرف از هزاران" به نام کاربری @Jaberi_ansari مراجعه کنید.

یک حرف از هزاران

20 Jan, 06:55


یک حرف از هزاران pinned «»

یک حرف از هزاران

19 Jan, 19:24


یک حرف از هزاران pinned «»

یک حرف از هزاران

17 Jan, 18:06


یک حرف از هزاران pinned «»

یک حرف از هزاران

16 Jan, 21:35


#داده_نما
☑️ موافقان و مخالفان آتش‌بس غزه در سپهر سیاسی اسرائیل

💬 پس از قطعی شدن توافق آتش‌بس میان حماس و اسرائیل، موضوع «مخالفت گسترده با توافق آتش‌بس» و نیز «شکست‌انگاری توقف جنگ» در درون اسرائیل، از سوی بسیاری از رسانه‌ها در حال مطرح شدن است. این تصویر به نظر غیرواقعی می‎رسد و مخالفت با آتش بس به احزاب و شخصیت‌های راست افراطی منحصر است، یعنی دو حزب قدرت یهودی و صهیونیسم مذهبی به ترتیب با رهبری ایتامار بن گویر و بتصلائل اصموطریچ (و البته چند نماینده و یک وزیر مربوط به جناح راست افراطی حزب لیکود).

💬 اکثریت حزب حاکم لیکود با استراتژی نتانیاهو برای بستن توافق همسو هستند، حزب امید جدید به رهبری گیدعون صعر نیز که سه ماه است با ۴ کرسی خود به ائتلاف پیوسته از توافق حمایت می‌کند. دو حزب ارتدکس ائتلاف نیز، در این باره منفعلانه از نتانیاهو پیروی می‌کنند. بنابراین در خوش‌بینانه‌ترین تفسیر، از ۶۸ نماینده عضو ائتلاف نتانیاهو، شمار مخالفان توافق به سختی به ۲۰ نفر می‌رسد. در چنین حالتی ائتلاف حاکم برای تصویب توافق در کنست نیازمند حمایت اپوزیسیون است.

💬 اساساً آتش‌بس خواسته همه احزاب مخالف نتانیاهو بود و آنها بیش از ۶ ماه است بر لزوم نجات اسیران اسرائیلی تأکید می‌کردند. از میان ۶ حزب مخالف بی بی که از ۵۲ نماینده برخوردار هستند، تقریباً همگی به صورت یکپارچه از توافق حمایت می‌کنند و لذا انتظار می‌رود در صورت رأی‌گیری در کنست این توافق با بیش از ۸۰ رأی مثبت در برابر ۲۰ رأی منفی تصویب شود.

🍑 برای مشاهده اینفوگرافی ها در اندازه اصلی کلیک کنید...

🔗 جریان - @JaraianCenter

@yekhezaran

یک حرف از هزاران

16 Jan, 21:18


#گزیده_های_ایران
🌐 معمای بازدارندگی ایران؛ صبر راهبردی یا تلافی سخت
▫️اندیشکده تهران
@InstituteTehran

🔸وقوع جنگ ۷ اکتبر باعث شد که ایران و اسرائیل برای اولین بار در تاریخ وارد درگیری نظامی مستقیم با یکدیگر شوند. از زمان عملیات طوفان‌الاقصی، تنش‌ها در غرب آسیا به شکل قابل‌توجهی افزایش یافته است. از یکسو انتظار می‌رود که ایران عملیات وعده صادق ۳ را انجام بدهد و از سوی دیگر برخی اظهارنظرها و گزارش‌ها ادعا می‌کنند که اسرائیل برای حمله هوایی به تأسیسات هسته‌ای ایران آماده می‌شود.

🔸ایران در بحث بازدارندگی خود با معمایی قدیمی روبه‌رو است: یا باید از پاسخ تلافی‌جویانه به قدرت نظامی برتر اجتناب کند تا تنش کاهش یابد، یا با خطر وقوع جنگ فراگیر بر نردبان تصاعد تنش بالا رود.

🔸در بحث‌های مربوط به بازدارندگی فقط محاسبۀ کمی توانمندی‌های نظامی کافی نیست و انگیزه طرف مقابل عامل دیگری است که باید در تصمیم‌گیری لحاظ کرد. در این صورت به معمای نردبان تنش در مواجه با قدرت نظامی برتر نمی‌توان پاسخ تک‌خطی (عدم پاسخ شدیدتر) داد.

🔗متن کامل: سایت اندیشکده تهران

@yekhezaran

یک حرف از هزاران

16 Jan, 18:34


یک حرف از هزاران pinned «»

یک حرف از هزاران

31 Dec, 13:18


یک حرف از هزاران pinned «»

یک حرف از هزاران

29 Dec, 18:35


#گزیده_های_ایران
☑️ پزشکی که به سوگندش وفا کرد!
▫️صابر گل عنبری @Sgolanbari

دکتر ابوصفیه مدیر بیمارستان کمال عدوان در شمال غزه پس از به آتش کشاندن بیمارستانش به وسیله ارتش اسرائیل در محاصره تانک‌ها به سمت سرنوشت نامعلوم خود می‌رود.

نابودی این بیمارستان - تنها مامن درمانی باقیمانده در این منطقه - تخلیه اجباری و بازداشت همراه با شکنجه کادر درمان، بیماران و مجروحان آن، صحنه سوررئال دیگری از حضیض حقوق بشر و نظم جهانی است که به اسرائیل به عنوان «ارمغانی دموکراتیک» و «پاره تمدنی» خود در  منطقه می‌بالید و می‌خواست سرمشق خاورمیانه جدید شود.

ابوصفیه نیروی حماس نبود و فقط یک پزشک اطفال بود که تابعیت قزاقستان را هم داشت و با شروع جنگ غزه شرایط خروج او و خانواده‌اش را فراهم کرد، اما ماند و تعدادی از اعضای خانواده‌اش را هم از دست داد.

در هیچ جنگ معاصری این شکل نسل‌کشی، بمباران بیمارستان‌ها، ترور پزشکان، خبرنگاران، کشتار کودکان و زنان، قطع دارو و غذا سابقه نداشته است.

گرسنگی کم بود که سرما هم به جان کودکان آواره افتاده و امروز جان پنجمین کودک را گرفت. دنیای قدرتی که آنلاین نظاره‌گر این بی‌عدالتی و بی‌رحمی است، نویدبخش آینده امنی نیست!
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

25 Dec, 08:48


یک حرف از هزاران pinned «»

یک حرف از هزاران

25 Dec, 06:23


#صفحه_اول|نجات تهران با خورشید
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

24 Dec, 17:23


#گزیده_های_ایران
☑️ ‌‌زنانگی و بزرگی
▫️صولت شجاعیان

‌نمی‌دانم ژاله علو، خاله لیلا بود یا خاله لیلا ژاله علو، هرچه بود، آنچه که از این کاراکتر درمجموعه روزی روزگاری مردم ایران به تماشا نشستند، چیزی فراتر از تصورات کلیشه‌ای بود که از نقش زن در فرهنگ ایرانی تا آنزمان و چه‌بسا روزگاران بعدتر، درسینما و تلوزیون ترسیم می‌شد؛ منتهی‌الیهِ اهمیت، بزرگی وکارکرد زن درجامعه ایرانی که درعین حال نسبت بالایی با آنچه که درواقعیت این جامعه نیز می‌گذشته، داشته است. بی‌تردید هریک ازما در گوشه وکنار زندگی خویش با زنانی ازجنس خاله لیلا بارها و بارها روبرو شده و می‌شویم، زنانی که براوج احترام و بزرگی اجتماع محل زندگی خویش قرار می‌گرفته‌اند، اما برای دستیابی به این جایگاه، نه ادای مردانگی درآورده، نه از هیچ مردی تقلید کرده، نه حسادت کسی رابرانگیخته و نه...زنانگی راه و رسم بزرگی کردن را درخود دارد، آنطور که ژاله علو درنقش خاله لیلا بود...روحش شاد

پی‌نوشت‌: ویدیو سکانسی است از نقش‌آفرینی زنده یاد ژاله علو درنقش خاله لیلا درسریال روزی روزگاری...
https://www.instagram.com/reel/DD7msx2ucIE/?igsh=Z2hxZGEwZDRhZW9r
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

24 Dec, 16:27


#عکس_ها | شکوه برفی دماوند
📷 مجید قُهرودی
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

23 Dec, 18:44


#گزیده_های_ایران
☑️ جایگاه ایران و خاورمیانه در سند راهبردی جمهوری خواهان ۲۰۲۵
▫️سيد محمد حسينی، مركز مطالعات سياسى و بين المللی، ٣ دی ١٤٠٣

بسیاری از کارشناسان حوزه امریکا، سیاست خارجی ترامپ را همراه با ابهام و پیچیدگی توصیف می‌کنند. نگاهی به اظهارات ترامپ در قبال چین و روسیه، به خصوص جنگ اوکراین، نمایانگر این ابهام هست. با این همه اما سیاست خارجی ترامپ در مورد خاورمیانه تقریبأ روشن و شفاف است و در طیف گسترده مسائل خاورمیانه، رویکرد ترامپ نسبت به جنگ غزه، پیمان ابراهیم و مسئله ایران بیش از هر موضوع دیگری روشن و شفاف است. او بارها سیاست دولت اول خود در قبال ایران (تشدید تحریم‌ها) و منازعه عرب-اسرائیل (پیمان ابراهیم) را تایید کرده است و اتفاقأ انتقادهای او از دولت بایدن نیز ناظر بر همين دو موضوع است. از نظر ترامپ، جنگ غزه نتیجه رهاشدگیِ پیمان ابراهیم توسط بایدن ، و کنش‌گری ایران در منطقه نیز نتیجه شل کردن پیچ تحریم توسط دولت بایدن بوده است.
یکی از سندهایی که نقشه راه دولت ترامپ را در قبال خاورمیانه و به خصوص ایران روشن می‌کند؛ «سند راهبردی جمهوری‌خواهان برای سال ۲۰۲۵» است. این سند که در واقع مانیفیست حزبی جمهوری‌خواهان برای سال ۲۰۲۵ محسوب می‌شود، گزارش ۹۰۰ صفحه‌ای است که توسط بنیاد هریتیج در سال ۲۰۲۲ توسط بیش از ۹۰۰ کارشناس تدوین شده است. در این گزارش به ارزیابی سیاست‌های داخلی و خارجی امریکا در ابعاد بوروکراتیک، اقتصادی، رفاهی، حقوقی و زیست‌محیطی پرداخته شده است و ضمن نقد رویکردهای دولت بایدن، توصیه‌های سیاستی به نامزد جمهوری‌خواهان برای انتخابات ۲۰۲۴ ارائه می‌کند. بسیاری از کارشناسان مسائل امریکا از این سند به عنوان «نقشه‌راه دولت ترامپ» در سال ۲۰۲۵ نام می‌برند.
در این سند به سیاست‌های خاورمیانه‌ای امریکا نیز اشاره شده است که محوریت این بخش، جایگاه ایران به عنوان «دِگر» امریکا در خاورمیانه است. به عبارتی دیگر، سند بر اساس ضدیت‌سازی از ایران و تعریف ایران به عنوان دشمن اصلی امریکا در خاورمیانه؛ سیاست‌های خاورمیانه‌ای امریکا را تدوین کرده است. سند با نقد سیاست خارجی دولت بایدن در خاورمیانه به خصوص در قبال ایران می‌گوید: «دولت بایدن برای مهار ایران کمک‌های مالی در اختیار متحدان منطقه‌ای امریکا قرار داده است که منافع امنیتی امریکا را تأمین نکرده است.»
در بخش دیگری از سند؛ از پیمان ابراهیم به عنوان مهمترین ابتکار سیاست خارجی دولت ترامپ اول یاد شده است. در سند آمده است: «پیمان ابراهیم با هدف تبدیل ایران به عنوان «مسئله اصلی خاورمیانه» و خارج کردن منازعه اعراب و اسرائیل از محوریت اصلی مسائل منطقه، طراحی شده است.» بر این اساس سند توصیه می‌کند:

1⃣ کمک‌های امریکا در خاورمیانه باید در خدمت منافع امنیتی امریکا قرار گیرد.
2⃣ آمریکا به جای اعطاء کمک‌های مستقیم مالی باید در جهت تقویت و حمایت از بخش خصوصی و شبکه تجاری میان اعراب و اسرائیل سیاست‌ورزی نماید.
3⃣ کمک‌های امریکا به همپیمانان امریکا باید در جهت تقویت «پیمان ابراهیم» قرار گیرد.
4⃣ کمک‌های امریکا به کشورهایی مانند عراق و لبنان و گروه‌های فلسطینی مادام که به طور مستقیم و غیرمستقیم با ایران همکاری می‌کنند، باید فورأ قطع شود.
5⃣ کمک‌های امریکا باید در خدمت تغییر الگوی مداخله امریکا در خاورمیانه از «حضور» به «نفوذ» قرار گیرد.

مطالب مندرج در این سند پیشتر نیز از سوی ترامپ و مشاورانش مطرح شده است. این سند ضمن تأیید تهدیدهای سابق مقامات جمهوری‌خواه نسبت به ایران حاوی این هشدار راهبردی برای مقامات و تصمیم‌گیران جمهوری اسلامی است که ترامپ راهبرد خود را در قبال ایران انتخاب کرده و به محض ورود به کاخ سفید آن را اجرایی خواهد کرد. آنچه مسلم است اینکه جمهوری اسلامی ایران نمی‌تواند الگوی رفتاری در قبال دولتِ بایدن را برای دولت ترامپ نیز به کار بندد. الگوی ایران در قبال دولت بایدن «نه جنگ و نه مذاکره مستقیم» بود. پیش‌بینی می‌شود الزامات ساختاری ایران را به سمت الگوی «هم جنگ هم مذاکره مستقیم» ببرد اما پیش از آنکه ساختار نظام بین‌الملل چنین الگویی را با هزینه‌های گزاف به ایران تحمیل کند، بهتر است الگویی متناسب برای مقابله با تهدیدهای ترامپ طراحی شود تا ضمن حفظ عزت ایران، حداکثر منافع ملی تأمین و تهدیدهای احتمالی کاهش یابد.
https://www.ipis.ir/portal/subjectview/758539
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

22 Dec, 18:24


#گزیده_های_جهان
☑️ اگر به ۲۰ سال گذشته نگاه کنیم، آزمایش های ما در تغییر رژیم موفقیت چشمگیری نداشته است
▫️سخنان آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا درباره ایران*، نشست اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا، ۱۸ دسامبر ۲۰۲۴| @USfacts

از دیدگاه من، اولاً، پویایی داخلی جامعه ایران پیچیده است و ما از بسیاری جهات لزوماً بهترین منبع برای دیدگاهی روشن در این مورد نیستیم، دقیقاً به این دلیل که ما با ایران روابط دیپلماتیک نداریم و اینکه ما (از جامعه ایران) جدا شده ایم.

من فکر می‌کنم که ادعای اینکه دقیقاً می‌دانیم پویایی‌های جامعه ایران چیست، نوعی تظاهر خواهد بود، البته تا جایی که بتوانیم اطلاعات به دست می آوریم. ما دوستان و شرکایی داریم که درک واضح‌تر و بهتری از ایران دارند. ما همه این موارد را کنار هم قرار می‌دهیم.

همانطور که من می بینم، فکر می کنم ایران یک کشور قطبی شده است. من فکر می کنم آنچه که شما توصیف کردید قطعا بازتاب حداقل نیمی از جمعیت ایران است، اما نه کل آن. و همانطور که می دانید تفاوت های عمیقی بین جوامع شهری و روستایی وجود دارد. و یک نیروی بسیار محافظه کار در ایران وجود دارد که از نظر تعداد قابل توجه است و احتمالاً وابسته به نظام است.
بنابراین فکر نمی‌کنم (جامعه ایران) به این وضوح باشد (که شما توصیف کرده اید).

اما شکی نیست که درصد زیادی از مردم خواهان آینده ای متفاوت برای کشور خود هستند. شکی نیست که آن آینده متفاوت برای همه بهتر خواهد بود. بنابراین سؤال این است:
برای (رسیدن به این آینده) و پیشبرد آن چه کاری می توانیم انجام دهیم؟

من فکر می کنم اگر به ۲۰ سال گذشته نگاه کنیم، آزمایش های ما در تغییر رژیم دقیقاً موفقیت چشمگیری نداشته است. (خنده حضار.) بنابراین من فکر می کنم که ما باید اینطور باشیم
در تمرکز به این روش روی یک مشکل، درجه مناسبی از فروتنی داشته باشیم. اما باید تمرکزمان را بر هر کاری قرار دهیم که منجر به تغییر سیاست در ایران شود، تا این کشور را از انجام کارهایی که منافع و ارزش‌های ما را تهدید می‌کند، بازداریم. این موضوع باید محور کار ما قرار گیرد.
و ما تهدیدات امنیتی واضحی داریم که از ایران سرچشمه می‌گیرد، و ما تهدیدات ارزشی روشنی داریم که از ایران سرچشمه می‌گیرد.

کاری که ما در مقاطع زمانی مختلف سعی کرده‌ایم انجام دهیم این است که به بهترین شکل ممکن، افرادی را در داخل ایران که خواهان آینده‌ای متفاوت برای کشور هستند، بیشتر توانمند کنیم. تا بتوانند ارتباط برقرار کنند، بتوانند ایستادگی کنند و بتوانند برخی منابع لازم برای این کار را در اختیار داشته باشند.

اما من اولین کسی خواهم بود که اذعان می کنم انجام این کار از بیرون واقعا سخت است. من فکر می‌کنم آنچه در نهایت محتمل‌ترین موفقیت است این است که مردم ایران تصمیم بگیرند که جهت‌گیری، مدیریت کشورشان نتایجی را که می‌خواهند، آینده‌ای را که می‌خواهند برایشان به ارمغان نمی‌آورد.
و در مقطعی، به نظر من، این امر (رسیدن به چنین ادراکی از سوی مردم ایران) مسیر کشور را تغییر خواهد داد.

من، حداقل از دیدگاه و بر اساس تجربه خودم، فکر می کنم مهندسی کردن چنین کاری از بیرون دشوار است. و شما به ناچار با عواقب ناخواسته، اثرات درجه دوم و سوم روبرو می شوید که باید بسیار مراقب آنها باشید.
بنابراین من فکر می کنم که ما باید به دفاع از آنچه که به آن اعتقاد داریم ادامه دهیم. ما باید به شدت در برابر مظاهر رفتار ایران که در تضاد با منافع ما یا منافع متحدان و شرکای ما است، ایستادگی کنیم. ما باید قویاً در کنار کسانی در ایران باشیم که خواهان آینده ای متفاوت هستند. اما من  در مورد تلاش برای مهندسی هر چیزی از بیرون بسیار محتاط خواهم بود.▪️

#برای_آگاهی
* این سخنان در واکنش به این مدعا که "رژیم ایران در داخل ایران بسیار نامحبوب تلقی می شود" و این پرسش که "آیا ایالات متحده باید سیاست تغییر رژیم را در ایران، توسط مردم ایران اتخاذ کند؟" بیان شده و هدف از بازنشر آن در یک حرف از هزاران آشنایی با سیاست و رویکرد علنی دولت آمریکا درباره ایران و محدودیت‌ها و شرط بندی های آن است.
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

08 Dec, 18:40


یک حرف از هزاران pinned «»

یک حرف از هزاران

08 Dec, 17:52


#گزیده_های_ایران
☑️ سقوط بشارت اسد: یک درس و یک توصیه
بیاییم تجربۀ سقوط اسد را به هر چه بالاتر بردن انسجام ملی ایرانیان تبدیل کنیم
▫️بیژن عبدالکریمی، ۱۸ آذرماه ۱۴۰۳

بالاخره با فرار بشار اسد از دست شورشیان مسلح و مردم، خاندان اسد، پس از گذشت حاکمیتی پنجاه‌واندی ساله پایان یافت. بشار اسد که از ژوئیه سال ۲۰۰۰ میلادی تا امروز، یکشنبه، ۸ دسامبر ۲۰۲۴ در مقام دبیرکل حزب بعث سوریه و نوزدهمین به اصطلاح رئیس‌جمهور این کشور و همچنین فرمانده کل قوای نیروهای مسلح سوریه حکومت کرد نتوانست کشورش را در مسیر اصلاحاتی اساسی و بنیادین، همسو با نیازهای زمان و جامعه قرار دهد. البته ناگفته نماند که آمریکا، اسرائیل و دیگر دول قدرتمند غربی نیز هیچ‌گاه به این کشور خاورمیانه‌ای اجازه ندادند که در یک چنین مسیری قرار گیرد. تکیۀ وی به قدرت‌ نظامی کشورهای روسیه و ایران و نیز نیروی حزب‌الله نتوانست جای اقدامات بنیادین در جهت اصلاحات و برقراری آشتی ملی را در سوریه پُر کند و حملات نیروهای مسلح هیئت تحریر الشام به همراه ائتلافی از شورشیان سوری نشان داد که یک حکومت بدون پشتوانه‌های مردمی چقدر می‌تواند پوشالی و توخالی باشد.
این رویداد تاریخی  برای حاکمیت سیاسی و نیروهای صدیق و راستین گفتمان انقلاب ما، که به‌هیچ‌وجه قابل مقایسه با حاکمیت خاندان اسد نیستند، می‌تواند حاوی درس بزرگی باشد و آن این که احساسات، عواطف، خواست و ارادۀ مردم، حتی اگر در پاره‌ای موارد نیز درست نبوده و نیروهای بیگانه بخواهند از آن در جهت منافع خویش بهره‌برداری سیاسی نمایند، آنچنان که آمریکا، اسرائیل و ترکیه از نارضایتی و اعتراضات مردم سوریه و سقوط اسد در سوریه یک چنین بهره‌برداری‌ای را به عمل آوردند، به هر تقدیر، امری مهم و اساسی در تعیین نیروها و موقعیت‌های سیاسی، امنیتی و ژئوپلیتیک است و در جبهۀ مقاومت نمی‌توان صرفاً بر نیروهای نظامی حاضر در میدان تکیه داشت. لذا اینجانب، در مقام یکی از عاشقان و دلسوزان این کشور و مردم سرزمین آن، صمیمانه و مصرانه از حاکمیت سیاسی و نیروهای اصیل گفتمان انقلاب، خواهانم که در ارزیابی خویش در تعیین نقش مردم، به خصوص آن بخش از جامعه که با ارزش‌ها، جهت‌گیری‌ها و سیاست‌های حاکمیت سیاسی از خود نه تنها همسویی نشان نداده، بلکه حتی مقاومت نیز نشان می‌دهند، تجدید نظر کرده، و هر چه زودتر در جهت بالاتر بردن انسجام ملی در کشور گام‌هایی اساسی برداشته، با ارسال نشانه‌هایی همچون آزاد کردن زندانیان سیاسی و لغو قانون حجاب بیش از پیش زمینه‌های هر چه بیشتر قوت گرفتن انسجام ملی در این کشورِ پرخطر و پرآسیب را بردارند.
از سوی دیگر، روشنفکران، کنشگران سیاسی و اجتماعی و اپوزیسیون تندرو و بی‌تدبیر جامعه ما سقوط اسد را نشانه‌ای از شکست حاکمیت سیاسی کشور و نیروهای انقلاب در همه عرصه‌ها، از جمله در عرصه مقاومت در برابر نظام سلطۀ جهانی تلقی نکرده، و با تندروی‌ها و رادیکالیزه کردن بی‌مبنا و پوپولیستی فضای جامعه ایدۀ استقلال سیاسی انقلاب و حاکمیت را نشانه نرفته و با افزایش شکاف‌های اجتماعی در این کشور در زمین دشمنان این سرزمین بازی نکنند و زمینه‌های سازش و تسلیم در برابر غرب و قدرت‌های بزرگ جهانی را فراهم نیاورند. عاشقان و کنشگران سیاسی و اجتماعی اصیل ایرانی نباید اجازه دهند شوک حاصل از سقوط بشار اسد ضربه‌ای به روح ملی و سلحشور همه ایرانیان از جمله نیروهای مسلح و دفاعی شجاع و فداکار ما وارد آورد. همۀ ایرانیان و کنشگران اصیل این سرزمین، چه در میان جامعه و نخبگان آن و چه در گفتمان انقلاب و حاکمیت سیاسی کشور، باید بکوشند سقوط اسد در سوریه را به هر چه بالاتر بردن انسجام ملی جامعۀ ایران تبدیل نمایند و به یاوه‌گویان وابسته یا وراج‌های غیرمتعهد اجازه نخواهند داد تا سرنوشت این کشور عزیز را بازیچۀ بی‌هویتی‌ها و عقده‌گشایی‌هایشان قرار دهند. ‌   ‌
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

07 Dec, 07:40


#عکس_ها
☑️ گزارش تصویری نشست هم اندیشی ۹۰ سالگی ایرنا با حضور مدیران عامل ادوار سازمان
pr.irna.ir/photo/85682049/
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

07 Dec, 07:38


#خبر_ها
☑️ گزارش نشست هم اندیشی ۹۰ سالگی ایرنا با حضور مدیران عامل ادوار سازمان
pr.irna.ir/news/85678626/
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

06 Dec, 14:01


#روز_ها | تبریک به دانشجویان عزیز
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

06 Dec, 07:06


👆👆

یک حرف از هزاران

06 Dec, 06:04


یک حرف از هزاران pinned «»

یک حرف از هزاران

05 Dec, 17:58


#گزیده_های_ایران
☑️ پیام ایثار…
▫️شاهین سپهراد @enekasno

ماجرا از این قرار است که یک تدوین گر با مجوز خودِ دانشگاه در حال فیلم برداری از محوطه دانشگاه بود که نگهبان دانشگاه بدون اطلاع از این اقدام، وقتی هلی شات را می‌بیند تحت تاثیر تصاویر فضای مجازی (مثل جنگ اوکراین یا غزه) با فرض اینکه پهپاد انتحاری وارد دانشگاه شده، اینگونه به آن واکنش نشان می‌دهد.

شبکه‌های اجتماعی با یک نگاه طنز به این اتفاق پرداختند، اما معتقدم که همین اتفاق کوچک یک پیام بسیار بزرگ دارد. این نشان می‌دهد که مردم ایران همانند مردم بسیاری از کشورهای منطقه نیستند که با نا امن شدن کشورشان کوچ کنند، عقب نشینی و خاک خود را به دشمن واگذار کنند. بله دشمن از این تفکر ایثار و از خود گذشتگی ایران هراس دارد.

این نگهبان ساده با حقوق شاید ماهانه ۱۵ میلیون، وقتی این چنین از جان خودگذشتگی می‌کند یک پیام مهم مخابره می‌کند: ایران همان کشوری است که در هشت سال با چنگ و دندان مقابل ارتش‌ تا دندان مسلح بعثی که توسط ابرقدرت‌های جهان حمایت می‌شد، ایستاد و یک وجب خاک نداد.

@yekhezaran

یک حرف از هزاران

05 Dec, 17:03


#نشست_ها | در آستانه روز دانشجو؛ حضور دکتر حسین سیمایی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر سیما
@yekh

یک حرف از هزاران

05 Dec, 09:39


#یاد_ها
☑️ ازدواج؛ یک روز پس از خواستگاری
▫️یادی از سید مهدی میرافضلی شهید خوش‌نام ایرنا

https://www.irna.ir/news/85679951
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

05 Dec, 09:37


#یاد_ها
☑️ خاطره ای از آخرین پرواز
▫️روایتی از زندگی عاشقانه سپهدار ساجدی خبرنگار شهید ایرنا

https://www.irna.ir/news/85676212
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

25 Nov, 08:18


#نکته_ها
☑️ هم اندیشی نسل امروز و دیروز ایرنا
▫️گزارش دیدار جابری‌انصاری از ارومیه، ۱ آذر ۱۴۰۳
www.irna.ir/xjSb9p
فیلم| حضور مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی در مزار شهدای آذربایجان غربی

@yekhezaran

یک حرف از هزاران

25 Nov, 07:50


#گزیده_های_ایران
☑️ از گفت‌وگو است که وفاق حاصل می‌شود
▫️«هادی خانیکی» استاد دانشگاه علامه طباطبایی در همایش «چیستی، امکان و موانع وفاق ملی در ایران امروز»| @irna_research

🔺وفاق با بخشنامه و ائتلاف به وجود نمی‌آید؛ وفاق به حوزه عمومی نیاز دارد و با گفت‌وگو ایجاد می‌شود. اگر گفت‌وگویی در میان نباشد قلمرو عمومی مرده، منفعل و تاریک است.

🔺جامعه در سرخوردگی فزاینده وضعیت مطلوب را در گذشته می‌بیند که آن گذشته می‌تواند گذشته سیاسی کوتاه‌مدت یا درازمدت باشد، یا اینکه برای رسیدن به آینده خیلی عجولانه، شتابزده یا رادیکال می‌خواهد وضعیت را تغییر دهد.

🔺ما گرفتار یک اغتشاش مفهومی هستیم که در مساله وفاق هم این شرایط صادق است. چنین وضعیتی ذهن انسان را از اندیشیدن باز می‌دارد یا در کلیشه‌ها وارد می‌کند؛ کلیشه‌هایی همچون اینکه ما درست می‌شویم یا نمی‌شویم، ما همیشه دروغگو بوده‌ایم یا کلیشه‌هایی همچون هنر نزد ایرانیان است و بس.

🔗 متن کامل: اینجا

@yekhezaran

یک حرف از هزاران

22 Nov, 17:03


یک حرف از هزاران pinned «»

یک حرف از هزاران

21 Nov, 15:12


#کتاب_ها
📘 افشاگر روش‌های فریب افکار عمومی؛ درباره کتاب دستکاری در رسانه‌های اجتماعی

🔹انتشارات همشهری، چاپ سوم کتاب دستکاری در رسانه‌های اجتماعی نوشته فیلیپ هاوارد و ساموئل وولی با ترجمه عباس رضایی ثمرین و رسول صفرآهنگ را روانه پیشخوان کتابفروشی‌ها کرد.

🔹این کتاب تاثیرگذارکه حاصل یک پروژه تحقیقاتی گسترده در مؤسسه اینترنت دانشگاه آکسفورد است، نگاهی عمیق به تحولات شگرف عرصه تولید و توزیع پروپاگاندا و دستکاری افکار عمومی در عصر دیجیتال دارد.

🔹یکی از مهم‌ترین یافته‌های این کتاب، افشای نقش گسترده روبات‌های نرم‌افزاری در شبکه‌های اجتماعی است. این روبات‌ها که گاه تا ۶۰ درصد ترافیک توییتر را در برخی رویدادهای سیاسی ایجاد می‌کنند، با شبیه‌سازی رفتار انسانی، به طور سیستماتیک در انتشار اطلاعات گزینشی، شایعات و اخبار جعلی مشارکت می‌کنند.

🔗 جزییات در پیوند زیر:
khabaronline.ir/xmTrj
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

21 Nov, 14:56


یک حرف از هزاران pinned «#گزیده_های_ایران ☑️ اسرائیل و طوفان لاهه! ▫️صابر گل عنبری @Sgolanbari دیوان کیفری بین‌المللی (دادگاه لاهه) امروز حکم جلب و بازداشت نخست وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو و یواو گالانت وزیر دفاع سابق آن را به اتهام ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت از جمله…»

یک حرف از هزاران

21 Nov, 14:55


#گزیده_های_ایران
☑️ اسرائیل و طوفان لاهه!
▫️صابر گل عنبری @Sgolanbari

دیوان کیفری بین‌المللی (دادگاه لاهه) امروز حکم جلب و بازداشت نخست وزیر اسرائیل بنیامین نتانیاهو و یواو گالانت وزیر دفاع سابق آن را به اتهام ارتکاب جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت از جمله استفاده از گرسنگی به عنوان سلاحی علیه مردم غزه صادر کرد.

در همین حال نیز، دعوی آفریقای جنوبی نزد دیوان بین‌المللی دادگستری (ICJ)  به اتهام نقض کنوانسیون نسل‌کشی در جریان است و تا کنون چند قرار موقت صادر شده، اما رای نهایی هنوز صادر نشده است.

مقامات اسرائیلی با عصبانیت شدیدی به حکم واکنش نشان داده و با هجمه سنگینی علیه دیوان لاهه و نهادهای بین‌المللی دیگر آن را به «یهودی‌ستیزی» متهم کرده‌اند.
این حکم هر چند پس از ۱۴ ماه نسل‌کشی بی‌سابقه در غزه دیر صادر شده و بعید است به بهبودی سریع اوضاع در غزه کمک کند، اما در عین حال نخستین حکم بازداشت بین‌المللی علیه دو مقام عالی رتبه اسرائیلی بوده و در ابعاد متعددی واجد اهمیت فراوانی است.

در مقایسه با ده‌ها قطعنامه و حکم بین‌المللی بر زمین مانده درباره اشغال اراضی فلسطینی و مسائل دیگری چون دیوار حائل، حکم دیرهنگام دادگاه و وارد کردن اتهاماتی سنگین و بی‌سابقه به رهبران آن را می‌توان «طوفان و ضربه‌ای قانونی» به چهره اسرائیل در دنیا و  پیشرانی قوی برای شیفت پارادایمی در قبال آن در افکار عمومی جهان پنداشت.

در واقع، این حکم به مثابه محاکمه جهانی نتانیاهو و برآمدن تصویر فلسطین در جهان و فروریختن تصویری است که اسرائیل در طول بیش از ۷ دهه درباره خود در جهان ساخته بود که بر اشغالگری و تعدی مستمر به حقوق ملتی دیگر سایه سنگینی انداخته بود.

اسرائیل همواره با کاربست اهرم‌های نیرومند مالی و رسانه‌ای، پیوند تاریخی با کانون‌های قدرت در جهان، معرفی خود به عنوان تنها نظام توسعه یافته و دموکراتیکِ غرب‌تبار در خاورمیانهِ دیکتاتورزدهِ شرق‌تبار و حربه «یهودی‌ستیزی»، تصویری «متمدانه» و در عین حال «مظلوم» از خود در دنیا به ویژه در جهان غرب ساخته بود که شکستن آن امکان‌پذیر نبود، اما در  همین یک سال و ۲ ماه جنگ غزه با دستان خود با تحمیل این فاجعه انسانی و نسل‌کشی هر آنچه را در این ۷۶ سال کاشته بود، بر باد فنا داد و آسیبی جبران ناپذیر به چهره و روایت اسرائیل در جهان وارد و روایت فلسطین را به شکل بی‌سابقه‌ای به ویژه در جوامع غربی فربه کرد.

البته در کنار آن نیز جنگ غزه در سایه ناتوانی نهادهای بین‌المللی در توقف این خشونت افسارگسیخته، نظم جهانی را در این مدت در برابر چالش‌های جدی اخلاقی و قانونی قرار داده است؛ اما حکم دادگاه لاهه می‌تواند به بهبود اعتبار و جایگاه این نهادها کمک کند.

کما این که چنین حکمی متحدان اسرائیل را در صورت تداوم حمایت تسلیحاتی از آن پس از محکومیت به اتهام جنایت جنگی، در مظان بازخواست و در برابر محکی تاریخی برای اجرای این حکم و خودداری از ارسال اسلحه قرار می‌دهد. دستکم بر این اساس دیگر نتانیاهو آزادی عمل قانونی برای سفر به بیش از ۱۲۰ کشور عضو دادگاه را نخواهد داشت و باید دید چه تعداد از این کشورها به آن پایبند خواهند بود.

امروز جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به این حکم، آن را «الزام‌آور» خواند و بیشتر کشورهای اروپایی هم تاکنون از آن استقبال کرده‌اند. واقعیت هم این است که پس از این حکم، دفاع از اسرائیل برای متحدان و لابی‌های آن دشوارتر از قبل خواهد بود.

ناگفته هم نماند که نتانیاهو و گالانت پس از تحویل خود به دادگاه، می‌توانند در آنجا حاضر شده و از خود دفاع کنند و یا این که دیوان عالی اسرائیل اقدام به بازجویی و محاکمه هر دو به اتهام جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت کند. اما بسیار بعید است که هیچکدام از این دو امر اتفاق بیفتد.

@yekhezaran

یک حرف از هزاران

19 Nov, 19:02


#خبر_ها
☑️ افتتاح باشگاه نخبگان ایرنا
https://www.irna.ir/service/specialreports/eliteclub
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

19 Nov, 19:01


#خبر_ها
☑️ افتتاح باشگاه کتاب ایرنا
http://www.irna.ir/xjS64z
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

16 Nov, 18:59


#عکس_ها | بدون شرح
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

15 Nov, 17:18


#عکس_ها | نبیه بری رئيس مجلس نمایندگان لبنان با علی لاریجانی فرستاده ویژه ایران در بیروت
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

15 Nov, 14:13


یک حرف از هزاران pinned «»

یک حرف از هزاران

15 Nov, 08:10


#گزیده_های_جهان
☑️ دیدار ایلان ماسک با سفیر ایران
▫️فرناز فصیحی، نیویورک‌تایمز 

🔸دو مقام ایرانی گفتند که این میلیاردر فناوری، که یکی از مشاوران نزدیک دونالد ترامپ است، و سفیر ایران در نیویورک در این دیدار درباره راه‌هایی برای کاهش تنش‌ها بین ایران و ایالات متحده صحبت کرده اند. به گفته مقامات ایرانی، دیدار میان آقای ماسک و سفیر امیر سعید ایروانی روز دوشنبه در نیویورک انجام شده و بیش از یک ساعت طول کشیده و در مکانی محرمانه برگزار شده است. همین مقامات، این دیدار را "مثبت" و "خبر خوش" توصیف کردند.

🔸مدیر ارتباطات ترامپ در واکنش به این‌ خبر به نیویورک تایمز گفت: "ما در مورد گزارش‌های جلسات خصوصی که برگزار شده یا نشده‌اند، اظهار نظر نمی‌کنیم." ماسک نیز به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداد. کارولین لاویت، سخنگوی تیم انتقال قدرت ترامپ-وانس، در بیانیه‌ای گفت: "مردم آمریکا رئیس‌جمهور ترامپ را دوباره انتخاب کردند زیرا به او اعتماد دارند که کشور ما را رهبری کند و از طریق قدرت جهانی صلح را بازگرداند. وقتی او به کاخ سفید بازگردد، اقدامات لازم برای انجام این کار را خواهد کرد."

🔸ماسک تقریباً در تمام مصاحبه های شغلی ترامپ برای افراد حضور داشته است. در تماس هفته گذشته با رئیس‌جمهور اوکراین، رئیس‌جمهور منتخب تلفن را به این میلیاردر داد. ماسک نقش کلیدی در فراهم آوردن ظرفیت‌های ارتباطی برای اوکراین در جنگ با روسیه ایفا کرده است.

🔸چنین دیدار زودهنگام مستقیمی میان یک مقام ارشد ایرانی و ماسک، این احتمال را مطرح می‌کند که ممکن است در دولت ترامپ، رویکرد تهران و واشنگتن تغییر کند. یکی از مقامات ایرانی گفت که این دیدار را ماسک درخواست کرده و سفیر، محل دیدار را انتخاب کرده است.

🔸دو مقام ایرانی گفتند که دیدار با ماسک این امکان را برای آن ها فراهم کرده است که از نشست مستقیم با مقامات آمریکایی خودداری کنند. ماسک اما به زودی پست رسمی خواهد داشت. یکی از مقامات وزارت خارجه ایران گفت که سفیر ایران به ماسک در این دیدار گفت که باید معافیت‌هایی از تحریم‌ها از وزارت خزانه‌داری دریافت کرده و برخی از کسب‌وکارهای خود را به تهران بیاورد.
🔗 متن گزارش نیویورک تایمز:
https://www.nytimes.com/2024/11/14/world/middleeast/elon-musk-iran-trump.html
#برای_آگاهی | بازنشر مطالب در يک حرف از هزاران الزاما به معنای تأیید کامل محتوای آن نیست.
#یک_حرف_از_هزاران
گزیده های ایران و جهان
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

14 Nov, 03:18


#گزیده_های_ایران
☑️ ترامپ، کابینه جنگ و «رعب حداکثری»!
▫️صابر گل عنبری @Sgolanbari

با معرفی افرادی به عنوان مشاور امنیت ملی، وزیر دفاع، رییس سیا، فرستاده ویژه در امور خاورمیانه تقریبا تیم کاری ترامپ در حوزه سیاست خارجی مشخص شده است.

فکر نکنم نیازی به گفتن باشد که اعضای تیم سیاست خارجی ترامپ یکی از دیگری تندروتر است. تیم معرفی شده تقریبا در سه چیز اشتراک نظر دارند؛ دوستی افراطی با اسرائیل، دشمنی افراطی با ایران و مواضع تند علیه چین. در این میان، این چهره‌ها هر چند بعضا مواضعی در گذشته علیه روسیه هم داشته‌اند، اما به ضدیت با آن شناخته نمی‌شوند.

این انتخاب‌ها در وهله نخست حامل پیام‌های متناقض و چندلایه به طرف‌های مختلف از داخل آمریکا، اسرائیل و فلسطین گرفته تا ایران، چین، روسیه و حتی بازیگرانی چون عربستان است. به عنوان مثال، انتخاب مایک هاکبی فرماندار سابق آرکانزاس به سمت سفیر امریکا در اسراییل با مواضع معروفش به عنوان یک اوانجلیست در خصوص مناقشه فلسطین و الحاق کرانه باختری به اسرائیل! اولین غیر یهودی است که پس از 13 سال به این مقام انتخاب می‌شود و همین می‌تواند بیانگر دلخوری ترامپ از یهودیان آمریکا باشد که 79 درصد آن‌ها در انتخابات به رقیب دموکراتش رای دادند. کما این که برای رضایتمندی اوانجلیست‌هایی است که به خاطر اسرائیل اکثرا به ترامپ رای دادند.

اما انتخاب دوست یهودی صمیمی و همبازی او در گلف استیون ویتکاف به عنوان فرستاده ویژه در خاورمیانه هم در راستای القای تداوم سیاست «نخست اسرائیل» در سیاست خاورمیانه‌ای آمریکاست.

واقعیت این است که تیم انتخابی ترامپ هر چند سنجه مهمی برای شناخت رویکرد احتمالی او در دور دوم در قبال ایران و خاورمیانه است، اما همین افراد انتخابی در تیم با وجود اشتراک نظر خود به ویژه علیه ایران در جزئیات تفاوت‌های قابل تاملی نیز با هم دارند؛ به عنوان مثال، مایکل والتز مشاور جدید امنیت ملی بر خلاف برخی دیگر از اعضای تیم و مشاوران ترامپ معتقد است که آمریکا نباید خود را درگیر خاورمیانه کند و باید سریع به جنگ غزه و اوکراین پایان دهد و بر تقابل با چین در اقیانوس آرام متمرکز شود.

در کل تیم جدید ترامپ بیشتر به کابینه جنگ شباهت دارد. اما پرسش اینجاست که آیا ترامپ چه با ایران چه با چین به دنبال جنگ است؟ پاسخ نگارنده منفی است. ترامپ بیشتر از روسای جمهوری پیشین آمریکا به هزینه اقتصادی جنگ می‌اندیشد و جنگ را در ترازوی تجارت و اقتصاد سبک و سنگین می‌‎کند. علت اصلی توافق با طالبان برای خروج از افغانستان نیز همین بود و تلاش برای پایان دادن به جنگ اوکراین و رسیدن به توافق با کره شمالی نیز از این منظر است.

از این رو، یکی از دلایل وعده پایان جنگ غزه و لبنان نیز احتمالا تلاش برای خاموش کردن آتشی است که ممکن است به جنگ گسترده در خاورمیانه منجر شود و آمریکا را درگیر خود کند.

ترامپ تا لب مرز جنگ پیش می‌رود و فشار می‌آورد، اما بعید است که جنگی را شروع کند. جدا از هزینه‌های جنگ برای اقتصاد آمریکا، سیاست اقتصادی خود ترامپ و نگرش انزواطلبانه‌اش با تعریف خاصش از دکترین «نخست آمریکا»، اما هزینه‌های سنگین جنگ برای منافع شخصی و سرمایه‌گذاری‌های کلان خود او و میلیاردرهای معروفی چون ایلان ماسک که او را احاطه کرده و وارد کابینه‌اش هم شده و می‌شوند، ‌در بازارهای مالی جهان نیز مانع دیگری است.

پس هدف ترامپ از انتخاب "چند جنگ‌طلب" در تیم جدید خود چیست؟ به نظر نگارنده این انتخاب‌ها بسیار هوشمندانه، هدفمند و به احتمال زیاد برای ارایه تصویری «دیوانه‌تر و خشن‌تر» است.

در واقع، ترامپ از هم اکنون و قبل از تحلیف با چنین انتخاب‌هایی به دنبال خلق فضای «رعب حداکثری» علیه ایران و چین برای تاثیر بر محاسبات آنهاست با این پیام که نسخه دوم ترامپ دیوانه‌تر از نسخه اول خواهد بود.

او تقریبا در دور اول ریاست جمهوری‌اش نیز با انتخاب افرادی چون مایک پومپئو و جان بولتون همین رویکرد را در سطح دیگری در پیش گرفته بود؛ تا جایی که برخی ناظران آن را پیش‌درآمدی برای شروع جنگ در خاورمیانه دانستند؛ اما رویه ترامپ در دور نخست برخلاف آن بود و همین چهره‌های جنگ طلب نیز در نهایت ناچار شدند برنامه کاری خود ترامپ را در قالبی غیر نظامی پیش ببرند.

به نظر می‌رسد که رویکرد ترامپ در سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا در قبال ایران همان «فشار حداکثری» تا لب مرز جنگ به ویژه در مرحله نخست ریاست جمهوری‌اش باشد. اما برای جلوگیری از گسترش جنگ در منطقه و همچنین بسترسازی برای عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان احتمالا ابتدا تلاش کند که دو جنگ غزه و لبنان تمام شود.
همچنین احتمالا همان راهبرد «فشار حداکثری» علیه ایران فصول جدیدی در مرحله نخست دور دوم ترامپ به ویژه در قبال برنامه هسته‌ای ایران داشته باشد که در یادداشت دیگری به آن و احتمال شروع مذاکرات با او خواهم پرداخت.
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

13 Nov, 19:35


#عکس_ها | دیدار سخنگوی وزارت امور خارجه از ایرنا
📷 اصغر خمسه @IRNAimages
تصاویر بیشتر
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

12 Nov, 19:05


هفته کتاب؛ ۲۳ تا ۳۰ آبان ۱۴۰۳
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

11 Nov, 18:04


#گزیده_های_ایران
☑️ داستایوفسکی و جامعه ما
▫️فرهاد قنبری

شاید هیچکس به‌خوبی"ماکسیم گورکی" که داستایوفسکی را "وجدان معذب روسیه" نامید، نتوانسته باشد به این کوتاهی و عمق تعریف دقیقی از شخصیت این نویسندهٔ بزرگ قرن نوزدهم جهان ارائه دهد.

داستایوفسکی با شناختی ژرف و قلمی متعهد به بشریت، دردها و عقده‌های سرخوردهٔ انسان تحقیرشده و رنج‌کشیدهٔ قرن نوزدهم روسیه را که از یک سو اسیر نوستالژی امپراطوری گذشته و سروری در اروپا بود و در سوی دیگر رویای آزادی و رفاهی شبیه اروپای غربی را در دل می‌پروراند به تصویر کشیده‌ است.

داستایوفسکی نمایندهٔ و زبان سخنگوی وجدان رنج کشیده، جاه‌طلب، افسرده و کینه‌جوی روسیهٔ قرن نوزدهم است که تلاش می‌کند با نفرتی ویرانگر تمام امتیازات جامعهٔ اشرافی را لغو کند و خود را در ردیف جوامع متمدن و آزادمنش همچون فرانسه و آمریکا تعریف و معرفی نماید. شخصیت‌های اصلی داستان‌های داستایوفسکی اغلب آزرده، عصبی و پرخاشگر و بیمارند. و شاید به‌همین دلیل است که نام اکثر رمان‌های او «یادداشت‌های زیرزمین»، «آزردگان و تحقیر شدگان»، «بیچارگان»، «خانه مردگان»، «ابله» و «جن‌زدگان» است که هرکدام نشان از روح زخم‌خورده، رنج‌دیده و سرگشتهٔ انسان‌هایی است که تاب تحمل شرایط را ندارند و به اوهام و هذیان و خشونت و نفرت و کینه‌جویی پناه برده‌اند.

داستایوفسکی در نیمهٔ دوم قرن پرآشوب نوزدهم می‌زیست و از نزدیک اوج‌گیری جنبش و تبلیغات آنارشیست‌ها و نیهیلیست‌ها را مشاهده می‌کرد. داستایوفسکی به چشم خود می‌دید که چگونه رهبران و ایدئولوگ‌هایی مانند چرنیشوفسکی، باکونین، نچایف و دیگران با سوء‌استفاده از نارضایتی و عصیان حاکم بر جامعه به‌ویژه دانشجویان و جوانان سعی در ویرانگری تمام دستاوردهای تمدن بشری را دارند.
داستایوفسکی چون پیشوایان دینی با تمام وجود علیه این لجام‌گسیختگی فکری و فرهنگی و اخلاقی که به نام آوانگاردیسم در جریان بود، قیام کرده و پیامبرگونه وقوع انقلابی ویرانگر که در آن همه‌چیز از جمله مسیحیت و اخلاق مسیحی و خانواده و...، قربانی جاه‌طلبی این قشر کینه‌توز خواهد شد، را هشدار می‌دهد. داستایوفسکی در «یادداشت‌های زیرزمین» عقده‌های تلمبار‌شده و خودتحقیری مزمن این جریان سیاسی-اجتماعی را به آرامی گوشزد می‌کند و در «جنایت و مکافات» روح بی‌قرار این نسل که خود را فراتر از اخلاق و قانون می‌شمارد را در قالب شخصیت هذیان‌گو و بیمار «راسکولنیکف» که خود را مجاز به انجام هر جنایتی می‌دانست با صراحت بیشتری به نمایش می‌گذارد. داستایوفسکی اگرچه در پایان جنایت و مکافات هنوز ناامید مطلق نیست و راه نجاتی و اکسیری به نام «عشق» را پیش پای راسکولنیکف قرار می‌دهد، اما در رمان بزرگ دیگرش «جن زدگان» هیچ راه رهایی نمی‌شناسد و تصویر کامل جامعه‌ای از ریخت‌افتاده و بی‌بندوبار که توسط شیاطین به تسخیر درآمده‌است را به تصویر می‌کشد. داستایوفسکی در شیاطین جامعه‌ای را به تصویر می‌کشد که در آن خورشید برای همیشه غروب کرده و خدا از آن رخت بسته‌است. در شیاطین همه مُهر لعنت و نفرت بر پیشانی دارند و هیچ امیدی به رهایی مشاهده نمی‌شود و درنهایت نابودی و نیستی است که هر کدام از شخصیت‌های داستان را به طریقی به کام خود می‌کشد. در شیاطین قلم نیش‌دار داستایوفسکی حتی تورگنیفی را که با رمان‌هایش تلاش در درک نسل جدید داشت را به ریشخند می‌گیرد و از این نویسندهٔ بزرگ روسیه تصویری مضحک و کاریکاتورگون ارائه می‌دهد.
داستایوفسکی در دو رمان برجستهٔ دیگر خود «ابله» و «برادران کارامازوف» نیز پیوسته به جریان اخلاق‌ستیز و ویرانگر و نیست‌انگار در حال رشد در روسیه می‌تازد و تصویر زشت این جریان فکری را در قالب شخصیت‌های مختلف داستان خود به نمایش می‌گذارد. شخصیت‌های بحران‌زدهٔ داستایوفسکی در این رمان‌ها، همه جاه‌طلبانی زیاده‌خواه و شورشیان آرمان‌خواه و ویرانگر و طماع و حریصی هستند که به هرطریقی حتی ولو با وحشی‌گری تلاش می‌کنند خود را به قافلهٔ تمدن بشری برسانند و در این راه از انجام هیچ عمل شنیعی ابایی ندارند. داستایوفسکی در مقابل این خشونت افسارگسیخته و ضداجتماعی نیهیلیست‌ها و آنارشیست‌ها به‌جای کنج عافیت‌گزینی، عَلَم طغیان برمی‌افرازد و وقوع انقلابی خشن و خونین که در آن «ابزار» جای «انسان» و «زیبایی» نشسته است را پیش بینی می‌ کند.
🔗 ادامه این یادداشت در پیوند زیر:
t.me/kharmagaas/9803
#یک_حرف_از_هزاران
گزیده های ایران و جهان
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

10 Nov, 17:57


یک حرف از هزاران pinned «‍ #نکته_ها ☑️ در سوگ همکار پژوهشگر ایرنا بسمه تعالی انا لله و انا الیه راجعون امروز یکی از تلخ ترین روزهای خبرگزاری جمهوری اسلامی رقم خورد و خانواده ایرنا با شنیدن خبر درگذشت مظلومانه و دردناک یکی از همکاران عزیز خود، بهت‌زده و داغدار شد. زنده یاد منصوره…»

یک حرف از هزاران

10 Nov, 17:57


‍ #نکته_ها
☑️ در سوگ همکار پژوهشگر ایرنا

بسمه تعالی
انا لله و انا الیه راجعون
امروز یکی از تلخ ترین روزهای خبرگزاری جمهوری اسلامی رقم خورد و خانواده ایرنا با شنیدن خبر درگذشت مظلومانه و دردناک یکی از همکاران عزیز خود، بهت‌زده و داغدار شد.

زنده یاد منصوره قديری جاوید، خبرنگار و پژوهشگری تلاشگر و دلسوز از خانواده ایرنا که بیش از دو دهه با نیکنامی در بخش پژوهش این خبرگزاری، خدمت کرد و به گواهی دوستان و همکارانش، نماد نجابت، متانت، مهربانی و آرامش بود.

اینجانب ضمن تسلیت این مصیبت بزرگ به فرزند دلبند و خانواده محترم او و همکاران عزیز و داغدارم در خبرگزاری جمهوری اسلامی، از دریابار رحمت الهی برای آن سفرکرده، رحمت و مغفرت و برای همه بازماندگان صبر و اجر طلب می کنم.

حسین جابری انصاری
مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی
۱۴۰۳/۸/۲۰
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

09 Nov, 18:56


‍ #گزیده_های_جهان
🎥 پیام تصویری مهم حزب‌الله لبنان خطاب به ارتش رژیم صهیونیستی

🔻در سال ۱۹۸۲، بعد از ۷ روز به بیروت رسیدید.
🔻در سال ۲۰۰۶، بعد از ۳۳ روز، تا وادی الحُجیر پیش‌روی کردید.
🔻اما حالا، بعد از ۴۰ شبانه‌روز درگیری، همچنان در نزدیکی روستاهای مرزی می‌جنگید!

بيننا وبينكم الميدان...
בינינו שדה הקרב


فرهیختگان @JahanNama_News

#یک_حرف_از_هزاران
گزیده های ایران و جهان
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

09 Nov, 17:47


#گزیده_های_ایران
☑️ صفِ دلبری از ترامپ!
▫️صابر گل عنبری @Sgolanbari

از لحظه‌ای که تقریبا پیروزی ترامپ قطعی شد، سیل تماس‌‎ها و پیام‌های تبریک روانه او شد. اما جالب توجه و قابل تامل اینجاست که خیلی از رهبران جهان از روسای جمهور چین و روسیه گرفته تا رهبران ترکیه، کشورهای عربی به ویژه حوزه خلیج فارس گوی سبقت را از متحدان سنتی آمریکا در اروپا ربودند. اکثرا هم به پیام تبریک اکتفا نکرده و شخصا با ترامپ تماس گرفتند تا پیروزی او را تبریک بگویند.

حتی طالبان هم پس از نزدیک به سه دهه جنگ با آمریکا، هر چند تبریک نگفت، اما طی پیامی «دیپلماتیک» خواستار «پیشرفت ملموس» در روابط با واشنگتن و گشودن «فصل جدیدی» شد. در بین سطور پیام طالبان به دلایلی خرسندی از بازگشت ترامپ به قدرت نهفته است.

اما رهبران شرق قبلا پس از اعلام نتایج انتخابات آمریکا با چنین سرعت و رقابتی برای تبریک به برنده آن عمل نمی‌کردند. علت چیست؟
واقعیت این است که قبلا این پیام‌های تبریک بیشتر جنبه تعارف دیپلماتیک داشت و رهبران منطقه و جهان آن را واجد اهمیت امروزی پس از پیروزی ترامپ نمی‌دانستند؛ به این دلیل که باور غالب این بود که با آمدن و رفتن روسای جمهور آمریکا سیاست خارجی آن تغییر خاصی نمی‌کند و همان راهبردهای کلان جهت دهنده اساسی آن است.

اما امروزه شخصیت متفاوت و خاص ترامپ تا حدودی این باور قدیمی را مخدوش کرده است و رهبران منطقه و دنیا به این جمع‌بندی رسیده‌اند که عامل جدید و مهم دیگری ظهور کرده که موجب تمایز قابل توجه سیاست خارجی آمریکا در دوره ترامپ شده است.

اما این عامل همان خلقیات و تفکرات خاص خود ترامپ است. دیگر بر کسی پوشیده نیست که ترامپ تا چه اندازه خودشیفته و برون‌گرا و زبان او اقتصاد و پول است. به همین علت هم رهبران منطقه و جهان شرق معطوف به درکی روانشناختی از او، نهایت تلاش خود را می‌کنند تا سریع‌تر دل ترامپ را به دست آورند و به عبارتی دیگر «مخش را بزنند».

به عنوان مثال، همین شی جین پینگ رئیس جمهور چین در حالی که پیروزی بایدن در سال ۲۰۲۰ را پس از سه هفته تبریک گفت، اما این بار سریعا روز بعد از پیروزی با ارسال پیامی به ترامپ تبریک گفت؛ ترامپی که در ۶ ژوئیه ۲۰۱۸ با اعمال ۳۴ میلیارد دلار تعرفه گمرکی بر واردات کالاهای چینی، جنگی تجاری علیه چین به راه انداخته بود.

پیام سریع شی به ترامپ به این معنا نیست که او چون پوتین برای بازگشتش به قدرت لحظه شماری می‌کرده؛ بلکه خواسته است که سریع دلش را به دست بیاورد تا شاید شرش کم‌تر شود.

خود ترامپ هم اخیرا در گفتگو با روزنامه وال‌استریت ژورنال گفته بود «چین به من احترام می‌گذارد چون «شی» می‌داند که من حسابی دیوانه‌ام».

در واقع غالب سیاستمداران منطقه و جهان با تجربه‌ای که از دور اول ریاست جمهوری ترامپ به دست آورده‌‎اند، می‌دانند که همین الگوی رفتاری ترامپ تا چه اندازه می‌تواند جهت دهنده سیاست‌ها و رویکرد او له یا علیه کشورها باشد.

به همین خاطر در کنار سرعت و سبقت در تبریک به ترامپ، ادبیات دلبرانه و مغازله‌گونه در برخی پیام‌ها و تماس‌ها دقیقا شخصیت خودشیفته او را قلقک می‌دهد.

اما به نظر می‌رسد که رقابت در تبریک به ترامپ و سرمایه‌گذاری بر شخصیت خودشیفته او، معطوف به این انگیزه و نگرانی نیز هست که اگر او به حال خود رها شود، ممکن است دیگر طرف‌ها و رقبا بتوانند بر او به ضررشان اثر گذاشته و منافعشان بیشتر به خطر بیفتد.

این مساله بیشتر در گفتگوی تلفنی دیروز محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با ترامپ مشهود بود که نخستین تماس از سال ۲۰۱۷ با وی بود.

گویا این تماس مولود این برآورد جدید ابومازن است که قهرش با ترامپ در دوره نخست ریاست جمهوری‌اش پس از اقدامات «بی‌سابقه» علیه فلسطین و به نفع اسرائیل، مجال را برای تاثیرگذاری نتانیاهو بازتر کرد و از بیم تشدید آن در دوره جدید تلاش دارد که با زدن پلی ارتباطی مانع آن شود.

در مجموع با وجود ترامپ در راس قدرت در آمریکا، دیگر گزاره نبود تفاوت میان روسای جمهور این کشور تا حدودی رنگ می‌بازد و اکنون می‌توان گفت که سه مولفه اصول و راهبردهای سنتی، خلقیات ترامپ و اقتصاد جهت دهنده سیاست خارجی آمریکا در چهار سال آینده خواهد بود.
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

08 Nov, 17:31


#گزیده_های_ایران
☑️ مهملات پروپاگاندای استعماری*
▫️رضا نساجی @RezaNassaji

ایرانی راستگرای عرب‌ستیزی که ادعا می‌کند فلسطین نامی تاریخی نیست و هویتی دیرینه ندارد، نمی‌داند که پروپاگاندای استعماری که این گزاره‌های مضحک را به نفع اسرائیل علیه فلسطین می‌سازد، برای ایران هم چنین مهملاتی ساخته است.
نمونه‌ی این مهملات از جانب صهیونیست فرانسوی، برنار-آنری لوی، در باب نام تاریخی «ایران» مطرح شد که در میانه‌ی جنبش «زن، زندگی، آزادی» بار دیگر آن را تکرار کرد و جعل رضاشاه دانست که برای خوشایند هیتلر آریایی‌گرا نام این کشور را از «پارس» به «ایران» تغییر داده است.
مهملات این دلال جنگی مدعی فلسفه (نقش او در اشغال لیبی و تلاشش برای حمله‌ی ناتو به سوریه را به یاد بیاورید) چنان ادامه یافت که جواد طباطبایی در آخرین روزهای حیاتش در بستر بیماری بدان پاسخ داد: «شخصیت‌های علمی مهم فرانسه برآنند که نوشته‌های او انباشته از اشکالات، جعلیات و بدفهمی‌های بسیار است و نباید او را جدی گرفت.»

اما این تلنگری است برای درک این مطلب که همان استعماری که خطوط مرزی جهان را تغییر داد و به‌دلخواه خودش کشور می‌ساخت، هنوز هم چنین نقشه‌هایی دارد و می‌تواند برای ایران و ایرانی هم نقشه‌هایی بکشد. خاصه با استفاده از نام‌های تاریخی.
تصور کنید همین الان مدعی شوند که بخش‌های غربی و مرکزی ایران که در گذشته «عراق عجم» نامیده می‌شدند (تمام غرب و شهرهای مرکزی چون همدان، قزوین، ری، اصفهان و یزد که بقایای آن نام روی شهر «اراک» مانده است) جزو کشور کنونی عراق (حدود «عراق عرب» قدیم) هستند؛ در این صورت از ناسیونالیست عرب‌ستیز ایرانی چه کاری برمی‌آید؟

* تیتر از متن، به انتخاب یک حرف.
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

08 Nov, 16:44


#گزیده_های_ایران
☑️ از راه درست
▫️محمد فاضلی
@fazeli_mohammad
 
خبر این است که دولت سوزاندن مازوت را ممنوع کرده و تن به پذیرش خاموشی محدود بر اثر کمبود برق داده است. استدلال دولت برای چنین تصمیمی، اثرات مخرب و فاجعه‌بار سوزاندن مازوت بر آلودگی هوا و به دنبال آن، به خطر انداختن سلامت مردم است که می‌تواند در آینده، موجی از بیماری‌های مختلف را بر مردم، نظام اجتماعی و نظام سلامت تحمیل کند.

من فعلاً گذشته سیاست‌گذاری و حکمرانی که باعث این وضعیت کمبود و ناترازی انرژی در کشور شده است را کنار می‌گذارم و می‌پذیرم که یک دو راهی وجود دارد:

اول، مازوت بسوازنیم، آلودگی مخرب تولید کرده و کمبود انرژی را پنهان کنیم.

دوم، مازوت نسوزانیم، خاموشی را به جان بخریم، آلودگی و بیماری تولید نکنیم، و برویم دنبال حل مسأله از راه درست.

دولت اگر به مصوبه خودش درخصوص ممنوعیت سوزاندن مازوت در نیروگاه‌ها پای‌بند بماند، به دلایل زیر کار مهمی انجام داده است.

یک. بلندمدت‌نگری کرده و سلامت مردم را به امر کوتاه‌مدت ترجیح داده است. مریض کردن میلیون‌ها ایرانی، و آوار کردن سیل امراض خطرناک در آینده بر سر خانواده‌ها و نظام سلامت بر اثر سوزاندن مازوت، گزینه عاقلانه‌ای نیست. درد و رنجی که این کار بر مردم در درازمدت وارد می‌کند، بسیار زیاد است. این نوع بلندمدت‌نگری در سیاست عمومی ایران زیاد سابقه‌دار نیست.

دو. دولت، هم‌زمان خود را در معرض فشار اجتماعی ناشی از تحمیل خاموشی‌های محدود بر خانوارها و سایر مصرف‌کنندگان برق قرار می‌دهد. مصرف‌کننده مایل نیست ساعاتی را خاموشی تحمل کند و حتماً سطحی از نارضایتی متوجه دولت می‌شود. این فشار و هم‌زمان پای‌بند ماندن به حفظ سلامتی مردم با نسوزاندن مازوت، ضرورت حل مسأله از راه درست را پیش می‌کشد.

سه. دولت با نسوزاندن مازوت، و خاموشی دادن، مسأله ناترازی انرژی را قابل مشاهده برای همگان می‌سازد و ضرورت پرداختن ریشه‌ای و از راه‌ درست را در سطح دستور کار سیاسی و اجتماعی، مطرح می‌کند. مازوت سوزاندن، حل کردن موقت مسأله ناترازی، جارو کردن ناترازی و علل پیدایش آن زیر فرش، و درمان موقت آن از طریق وارد کردن خسارت عظیم‌تر بیماری و ناسلامتی به میلیون‌ها ایرانی است.

چهار. دولت برای آن‌که هم سلامتی را به خط نیندازد، و هم از راه درست مسأله ناترازی را حل کند، مجبور است با مردم حرف بزند و توضیح بدهد. این به معنای ضرورت وارد شدن به گفت‌وگوی بی‌پرده با مردم بر سر مجموعه‌ای از مسأله‌های بنیادین و حیاتی نظیر محیط‌زیست، سلامت، عوامل پیدایش ناترازی، راه‌حل‌های ممکن و ... است.

پنج. دولت با این رویکرد، به جای این‌که مسأله را از سر خودش باز کند و بگوید «حالا مدتی مازوت می‌سوزانیم تا سر و صداها بخوابد، تا بعد فکری به حالش کنیم» وارد چالش حل مسأله می‌شود. این چالش از به رسمیت شناختن مسأله و از ابتدا کنار گذاشتن یک راه‌حل غلط (سوزاندن مازوت) و ایجاد مسأله‌های بزرگ‌تر (نظیر سونامی بیماری‌های خطرناک) در آینده، شروع می‌شود.

دولت می‌تواند به شکلی غیرشعاری، واقع‌بینانه و معطوف به مجموعه‌ای از مسأله‌های واقعی و بنیادین ایران امروز (نظیر ناترازی انرژی، محیط‌زیست، سلامت و ...) این رویکرد را به مبنایی برای وفاق با مردم بر سر حل مسأله‌ها تبدیل کند.

زمین ممنوعیت مازوت، زمین تمرین برای در پیش گرفتن این رویکرد عقلانی، بلندمدت‌نگر، البته بسیار دشوار و نیازمند تعامل با مردم و ساختن اعتماد و سرمایه اجتماعی است. این زمینی است که دولت‌ها در ایران بسیار کم روی آن پا گذاشته‌اند، چه رسد به این‌که جدی تمرین کرده باشند.

این زمینی است که در آن از راه درست مسأله را تعریف و حل می‌کنند؛ و البته سختی و هزینه‌اش را هم می‌دانند و می‌پردازند. صداقت و عقلانیت سرمایه‌های ضروری برای ورود به این زمین هستند.
 
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

08 Nov, 11:51


#گزیده_های_جهان
☑️ ترامپ چگونه جهان را تغییر خواهد داد
خطوط و پیامدهای سیاست خارجی دوره دوم ترامپ
▫️پیتر دی فیور، فارن افرز، ۶ نوامبر ۲۰۲۴

کرگدن خاکستری - یک اختلال قابل پیش‌بینی و پیش‌بینی‌شده از مدت‌ها قبل که هنوز هم وقتی اتفاق می‌افتد تکان‌دهنده است - در سیاست خارجی آمریکا رخنه کرده است: دونالد ترامپ برای دومین بار به عنوان رئیس‌جمهور ایالات متحده پیروز شده است. علیرغم پیش بینی نظرسنجی‌ها، نتایج نهایی انتخابات نسبتاً تعیین‌کننده بود، و اگرچه ترکیب دقیق نظم جدید را نمی‌دانیم، اما می‌دانیم که ترامپ در راس آن خواهد بود.
پیروزی ترامپ در سال ۲۰۱۶ بسیار غافلگیرکننده‌تر بود و بسیاری از بحث‌ها در هفته‌های پس از روز انتخابات حول محور این سؤال بود که چگونه او حکومت خواهد کرد و تا چه حد ممکن است به دنبال تغییر نقش ایالات متحده در جهان باشد. به دلیل غیرقابل پیش بینی بودن، سبک نامنظم و تفکر نه چندان منسجم ترامپ، برخی از همان سوالات امروز هم باز مطرح هستند. اما اکنون پس از چهار سال مشاهده رهبری او، چهار سال دیگر از تحلیل دوران ریاستش و یک سال مشاهده سومین کمپین انتخاباتی او برای کاخ سفید، اطلاعات بسیار بیشتری داریم. با این داده‌ها، می‌توان پیش‌بینی‌هایی درباره آنچه ترامپ در دوره دوم ریاست‌جمهوری خود انجام خواهد داد، داشت. ناشناخته یِ شناخته شده این است که بقیه جهان چگونه واکنش نشان خواهند داد و نتیجه نهایی چه خواهد بود.
دو چیز اصلی روشن است: اول، مانند دوره اول ترامپ (و مانند همه دولت‌های ریاست‌جمهوری)، این کارگزاران همراه او هستند که سیاست‌ها را شکل می‌دهند و جناح‌های مختلف به دنبال نفوذ خواهند بود. برخی با ایده‌های رادیکال در مورد تغییر دولت اداری و سیاست خارجی آمریکا، و برخی دیگر با دیدگاه‌های متعارف‌تر. با این حال، این بار، جناح‌های افراطی‌تر دست بالا را خواهند داشت و مزیت‌های خود را برای از بین بردن صداهای معتدل‌تر بکار می‌گیرند، صفوف متخصصان غیرنظامی و نظامی را که به‌عنوان «دولت عمیق» می‌دانند، خالی می‌کنند و شاید از آنها استفاده کنند. اهرم‌های دولت برای تعقیب مخالفان و منتقدان ترامپ.
دوم، جوهر رویکرد ترامپ به سیاست خارجی - مبادله گرایی صرف - بدون تغییر باقی می ماند. اما زمینه‌ای که او تلاش می‌کند در آن شکل خاص خود از معامله‌گری را اجرا کند به‌طور چشمگیری تغییر کرده است: جهان امروز مکان بسیار خطرناک‌تری نسبت به دوره اول ریاست‌جمهوری اوست. لفاظی های تبلیغاتی ترامپ، جهان را با عبارات آخرالزمانی ترسیم کرده و خود و تیمش را به عنوان واقع گرایان سرسختی که خطر را درک می کنند، نشان داده است. اما آنچه آنها ارائه کردند، کمتر واقع‌گرایی بود و بیشتر رئالیسم جادویی: مجموعه‌ای از خودستایی‌های خیال‌انگیز و نوتروش‌های سطحی که نشان‌دهنده هیچ درک واقعی از تهدیداتی نیست که ایالات متحده با آن مواجه است. اینکه آیا ترامپ در واقع می‌تواند از منافع آمریکا در این محیط پیچیده محافظت کند یا نه، احتمالا به این بستگی دارد که او و تیمش چقدر سریع کاریکاتور کمپین انتخاباتی را که کمی بیش از نیمی از رای‌دهندگان را متقاعد کرده بود کنار بگذارند و در عوض با جهان آن‌طور که واقعاً هست روبرو شوند.

اولین وظیفه ای که ترامپ با آن مواجه است، انتقال رسمی قدرت خواهد بود. حتی در بهترین شرایط، اجرای این مانور بوروکراسی دشوار است و تردید وجود دارد که این بار به راحتی پیش برود. ترامپ قبلاً انزجار خود را نسبت به این فرآیند ثبت کرده است و برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض محدودیت‌های شدید اخلاقی، تاکنون از همکاری با اداره خدمات عمومی خودداری کرده است. با این حال در روز اول، فقدان یک انتقال سنتی ممکن است سرعت دولت آتی را چندان کند نکند، زیرا قبلاً بیشتر کارها را به پروژه بدنام ۲۰۲۵ بنیاد هریتیج و پروژه انتقال کمتر شناخته شده مؤسسه نخست آمریکا First America برون سپاری کرده بود. کار انجام شده توسط مؤمنان واقعی MAGA در این پروژه‌ها بسیار مهم‌تر و روشن تر از کاری است که دولت آینده ترامپ انجام خواهد داد تا هر چیزی که توسط تلاش‌های انتقال اسمی به ریاست مشترک تولسی گابارد، نماینده سابق کنگره و رابرت اف کندی جونیور انجام شده است.
اگر تیم ترامپ برنامه‌های خود برای چشم پوشی از بررسی سوابق FBI را دنبال کند و در عوض از رئیس‌جمهور تنها بر اساس بررسی داخلی کمپین انتخاباتی، مجوزهای امنیتی اعطا کند و به ترامپ اجازه دهد از مسدود شدن انتخاب‌های پرسنل مورد نظر خود جلوگیری کند، این انتقال حتی کمتر پیامد خواهد داشت. چنین اقدام رادیکالی احتمالا قانونی خواهد بود، اما تنها پس از تحلیف ترامپ.
🔗 یادداشت اصلی در مشاهده فوری:
https://www.foreignaffairs.com/united-states/how-trump-will-change-world
#برای_آگاهی | این ترجمه، توسط گوگل انجام شده و از رسانه‌های مجازی دریافت و بازنشر شده است.
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

08 Nov, 09:25


#گزیده_های_ایران
☑️ روزانه ۵۰۰ سکته مغزی در ایران
▫️ایرنا پژوهش @irna_research

🔺معاون پژوهش سازمان نظام پزشکی با بیان اینکه شایع‌ترین علت مراجعه‌ها به مراکز درمانی «سردرد» است، اعلام داشته روزانه نزدیک به ۵۰۰ نفر دچار سکته مغزی و یک‌سوم آنان به ناتوانی‌های جسمی مبتلا می‌شوند.

🔺به گفته رئیس انجمن علمی مغز و اعصاب، در راستای پیشگیری از بیماری‌های مغزی، رسانه‌ها باید درباره سردردها، صرع و عوامل تشدیدکننده صرع‌ها، سکته‌های مغزی و عوامل خطر،  همچنین زمان طلایی رسیدگی به سکته‌های مغزی و بیماری زوال عقل اطلاع‌رسانی کنند.

🔺عضو هیات مدیره انجمن بیماری‌های مغز و اعصاب نیز با یادآوری شایع بودن سردرد در جامعه، اظهار داشته بین ۱۰ تا ۱۵ درصد بانوان و ۶ تا ۷ درصد آقایان به میگرن مبتلا هستند. برخی از سردردهای ناگهانی، سردردهایی که فرد را از خواب بیدار می‌کنند و سردردهای پس از بیداری، نیازمند مراجعه به پزشک است.

@yekhezaran

یک حرف از هزاران

07 Nov, 19:15


#گزیده_های_ایران
☑️ ترامپ میان دو داماد یهودی و عرب!
▫️صابر گل عنبری @Sgolanbari

در گوشه و کنار جهان بحث‌ و جدل پیرامون سیاست احتمالی ترامپ بسیار داغ و گسترده و در خاورمیانه داغ‌تر است.

در ایران غالبا تصویری «آخر‌الزمانی» و سرسختانه‌تر از قبل از سیاست او ارائه می‌شود.

در اسرائیل نیز در حالی که خیلی‌ها با پیروزی ترامپ سر از پا نشناختند؛ اما از دیروز نوعی «نااطمینانی» و «نگرانی» از سیاست‌های او در دور دوم ریاست جمهوری پدیدار شده است.

این نااطمینانی به سخنرانی ترامپ پس از پیروزی و وعده‌های او به جامعه عرب و مسلمان آمریکا بر می‌گردد.

ترامپ در سخنرانی خود نه از یهودیان (به علت رای اکثریت آن‌ها به هریس) نام برد و‌ نه از گروگان‌ها و در مقابل با نام بردن از عرب‌ها و مسلمانان قدردانی و بر پرهیز از جنگ و توقف جنگ‌ها تاکید کرد.

دفنا لئیل تحلیلگر کانال ۱۲ اسرائیل با نگرانی سخنان ترامپ را تفسیر کرده و می‌گوید اسرائیلی‌ها با وجود ترجیح او بر هریس، نسبت به سیاست آتی او مطمئن نیستند.

لئیل توضیح می‌دهد اولویت ترامپ اقتصاد و مرزهاست و تاکیدش بر پرهیز از جنگ، واکنشی به انتظارات اسرائیل برای بمباران تاسیسات ایران است.

اوفر حدادر دیگر تحلیل‌گر اسرائیلی نیز نگران نومیدی ترامپ از یهودیان آمریکا و تاثیر آن بر موضعش در قبال اسرائیل است و ضمن اشاره به محتوای سخنرانی ترامپ معتقد است سیاست خارجی او در دور دوم ممکن است متفاوت باشد.

ترامپ از حیث اعتقادی یک پرسبیتری (از شاخه‌های پروتستان) است و اوانجلیست (صهیونیسم مسیحی با نگاه آخرالزمانی) نیست. حتی برخی یهودیان آمریکا هم نگران رگه‌های نژادپرستی و هویت‌طلبی ترامپ و هواداران سفیدپوستش هستند.

از لحاظ اعتقادی، بایدن به صهیونیسم باورمندتر و چند بار خود را «یک صهیونیست» نامیده است؛ اما ارتباط ترامپ با صهیونیسم و اسرائیل بیشتر محصول پیوند منفعتی مستحکم با اوانجلیست‌های شدیدا طرفدار اسرائیل و شبکه نفوذ مالی و رسانه‌ای اسرائیل است که او را احاطه کرده‌اند. این مسیحیان در آمریکا نیز جمعیت پرشماری دارند و پایگاه بزرگ رای‌دهنده به ترامپ را تشکیل می‌دهند.

در واقع سیاست‌ها و اقدامات «بی‌سابقه» آمریکا در دوره قبلی ترامپ همچون انتقال سفارت به قدس، توافق ابراهیم در منطقه و حتی فشار حداکثری به ایران مولود همین پیوند و وعده‌های ترامپ به اوانجلیست‌ها و همچنین تاثیر چشمگیر داماد یهودی‌اش کوشنر بود که ارتباط نزدیکی با مسیحیان انجیلی، نتانیاهو و راستگرایان در اسرائیل دارد. در کنار این دو عامل، خود شخصیت خاص و خودشیفته ترامپ برای انجام کارهای «خارق‌العاده» و «بی‌سابقه» نقش بسیار مهمی در چنین تصمیماتی داشته و خواهد داشت.

اکنون این نگرانی در اسرائیل وجود دارد که ترامپ چون دور دوم ریاست جمهوری‌اش است و به آرای اوانجلیست‌ها نیاز ندارد، ممکن است متفاوت از دوره قبلی ظاهر شود. در این زمینه هم به دلخوری او از یهودیان آمریکا، وعده‌هایش به رای‌دهندگان عرب و مسلمان برای پایان جنگ اشاره می‌کنند.

نقش اقلیت‌های نژادی و مذهبی در آمریکا از جمله مسلمانان در ایالت‌های چرخشی بسیار مهم است. 

اقلیت عرب و مسلمان در این انتخابات نومید از سیاست‌های اسرائیلیِ ترامپ در دور قبلی و حمایت دولت بایدن از اسرائیل در این جنگ از هر دو رویگردان بودند؛ اما وعده‌های ترامپ برای پایان جنگ غزه و لبنان و مسعد بولس تاجر و پدر داماد لبنانی ترامپ نقش مهمی در تغییر نظر بخش بزرگی از آنها در هفته‌های نزدیک به انتخابات در ایالت‌های چرخشی به ویژه میشیگان و جورجیا داشت.

در این خصوص برخی فعالان عرب و مسلمان آمریکا می‌گویند از هر دو نومیدند، اما امیدی بیمناک دارند که ترامپ شاید نتانیاهو را مجبور به پایان دادن به جنگ کند.

ناگفته هم نماند که ترامپ در عین این که چندین بار خواستار پایان جنگ شده است، اما هریس را نیز به بستن دست اسرائیل از طریق فشار برای آتش‌بس متهم می‌کرد.

همین تناقض و سیاست‌های قبلی او جای خوش‌بینی زیادی میان حامیان فلسطین و مخالفان جنگ برغم برخی امیدها به وعده‌اش باقی نگذاشته است. همچنین مشخص نیست به وعده‌اش عمل کند و اگر هم بخواهد اجرایی کند چگونه؟ فشار بر نتانیاهو یا شیوه اسرائیلی؟

در عین حال نیز چنان که شرحش رفت، برخی در اسرائیل نگران ترامپی متفاوت در چهار سال آینده هستند.

این نگاه‌های متناقض هم بعلت شخصیت پیچیده و پیش‌بینی‌ناپذیر ترامپ است که دوستانش را نیز احیانا نگران می‌کند. همین شخصیت ترامپ را در قامت رئیس جمهوری فراساختار و متفاوت از پیشینیان خود ساخته است.

اکنون باید دید ترامپ در دوره جدید مثل قبل حتی بیشتر به سمت اوانجلیست‌ها و داماد یهودی‌اش غش خواهد کرد یا این بار تا حدودی هوای داماد لبنانی‌اش و وعده‌هایش به اقلیت عرب و مسلمان را خواهد داشت و خودشیفتگی خود را این بار برای توقف جنگ به کار خواهد بست.
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

07 Nov, 12:12


#صفحه_اول | چشم انداز اقتصاد ایران

🔹هفته‌نامه تجارت‌فردا بیش از یک دهه است که در دو مقطع مهم سال، دو ویژه‌نامه منتشر می‌کند. مقطع اول پایان شش ماه اول سال است و مقطع دوم، پایان شش ماه دوم سال. امسال ویژه‌نامه تحلیل عملکرد شش ماه (۷ ماه) اول سال با ۱۰۰ روزگی دولت و پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا مقارن شده است.
🔹تجارت‌فردا که پیش از این چند شماره را به وضعیت نگران‌کننده نسل‌ جوان اختصاص داده بود، صفحات زیادی از شماره ۵۶۷ را به بررسی وضعیت متولدین دهه ۶۰ اختصاص داده است.
🔹این ویژه‌نامه مفصل در ۲۶۰ صفحه منتشر می‌شود که به طور مشخص روی تحلیل عملکرد متغیرهای اصلی اقتصاد ایران در نیمه اول سال متمرکز شده و در عین حال آینده را در چند سناریو ترسیم کرده است.
🔹نسخه کامل این ویژه‌نامه تحلیلی را در تجارت‌فردا مطالعه کنید. میزگردهای آن را در اکو ایران ببینید و گزارش‌ها و تحلیل‌های مهم آن را در دنیای‌اقتصاد بخوانید.
🔹ویژه‌نامه تحلیل عملکرد شش ماه گذشته اقتصاد ایران، روز شنبه همراه با دنیای‌اقتصاد توزیع می‌شود اما نسخه تجارت‌فردا، به مدت یک هفته در دسترس علاقه‌مندان قرار دارد.

@tejaratefarda
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

27 Oct, 12:44


#گزیده_های_جهان
☑️ سامانه پدافند هوایی ایران*
▫️گزارش روزنامه صهیونیستی معاریو| علی عبدی، @kriyaassess

سامانه اس- ۳۰۰ که پس از تقریبا یک دهه تاخیر در سال ۲۰۱۶ به ایران تحویل داده شد، هسته اصلی سامانه پدافند هوایی این کشور را تشکیل می دهد. این سامانه پیشرفته روسی که حدود ۸۰۰ میلیون دلار قیمت دارد، قادر است هواپیماهای جنگنده، موشک های کروز و موشک های بالستیک را در برد ۲۰۰ کیلومتری و در ارتفاع ۲۷ کیلومتری رهگیری کند. به دنبال تاخیر در تحویل سامانه روسی، ایران سامانه‌های بومی مانند «باور- ۳۷۳» و «۱۵ خرداد» را توسعه داد. علیرغم سرمایه گذاری گسترده در ارتقای قابلیت های دفاع هوایی، کارشناسان تخمین می زنند که هنوز شکاف های قابل توجهی در این آرایه وجود دارد، به خصوص در مواجهه با حملات ترکیبی.

سخنگوی ارتش اسرائیل و فرمانده سابق پدافند هوایی، سرتیپ ران کوخاو در گفتگو با رادیو ارتش 103FM گفت: «سیستم پدافند هوایی ایران داستان خاصی دارد زیرا هم باتری‌های قدیمی آمریکایی دارد و هم باتری‌های نسبتاً جدید - اس ۳۰۰ و بقیه که از روس‌ها خریده و دریافت کرده‌اند و البته ضدهوایی و ضد هوایی کوتاه برد. آنها در آخرین حمله آسیب کمتری دیده اند، چنین سیستم پدافند هوایی  آسیب قابل توجهی را، هم به ابزار شناسایی و هم به ابزار پرتاب، وارد می کند، حتی اگر بخواهیم به آن حمله کنیم آسیب قابل توجهی متوجه شما می کند.

اگر آنها آسیب ببینند بعضی جاها را می توان تعمیر کرد، برخی را می توان به سرعت وارد کرد - روس ها و کره شمالی بسیار فعال هستند، و برخی را می توان از طریق فرآیندهای طولانی مدت وارد کرد. من با احتیاط می گویم که قدرت آنها هنوز در بدنشان هست، اینطور نیست که صبح آنها اصلاً سامانه پدافند هوایی ندارند و کاملاً در معرض خطر هستند.»
🔗 متن گزارش به زبان اصلی:
https://www.maariv.co.il/news/Article-1143024
* تیتر از متن، به انتخاب یک حرف.
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

27 Oct, 10:59


#گزیده_های_ایران
📩 هر وقت از ابزار قدرت رویگردان شدیم، دشمن مسلط شد، مثل دوران قاجار و پهلوی و جنگهای جهانی
▫️رهبر انقلاب اسلامی در دیدار خانواده‌های شهدای امنیت، ۱۴۰۳/۸/۶

✏️بعضی‌ها در تحلیل‌های گوناگون تصور میکنند اگر بخواهیم کشور در امنیّت باشد، بایستی سراغ ابزارهای حساس‌کننده‌ی قدرتها نرویم؛ مثلاً چه لزومی دارد حالا ما موشک با فلان برد را داشته باشیم که حساس بشوند، خیال میکنند این‌جوری، این شکلی میتوانند امنیّت کشور را تأمین کنند یعنی درواقع اگر میخواهید کشور امن باشد، ضعیف باشید، ابزارهای قدرت را برای خودتان فراهم نکنید، بعضی این‌جور فکر میکنند، این‌جور قضاوت میکنند، این غلط است.

✏️ آن چیزی که امنیت را برای یک کشور حفظ میکند قدرت ملّی آن کشور است، قوی بودن آن کشور است، قوی بودن از همه جهت؛ قوی بودن در علم، قوی بودن در اقتصاد، قوی بودن در امکان دفاع، قوی بودن در تسلیحات، اینهاست که امنیّت کشور را حفظ میکند و تأمین میکند.

✏️ هر وقت ما بر اثر سوء سیاست زمامداران کشورمان، از رفتن به سمت ابزارهای قدرت رویگردان شدیم، دشمن بر ما مسلّط شد. در دوران قاجار، دوران پهلوی این مصیبت سر این ملت آمد. ملت را قوی نکردند؛ لذا شما می‌بینید در جنگ بین‌الملل اول و جنگ بین‌الملل دوم که هیچ کدام به ایران ارتباط نداشت، اعلام بی‌طرفی هم کردند، کشور ما اشغال شد. وقتی کشوری توانایی دفاع از خودش ندارد اینجور میشود دیگر. این گناه زمامداران نالایق، بعضی نالایق، بعضی خائن و وابسته‌ی به این و آن، گناه نابخشودنی است که ملت را ضعیف بار بیاورند که نتواند از خودش دفاع کند طبعاً امنیّتش از بین خواهد رفت.

📩 در مورد حرکت شرورانه دوشب پیش رژیم صهیونیستی، هم بزرگنمایی غلط است هم کوچک‌انگاری/ باید خطای محاسباتی رژیم صهیونیستی به هم بخورد / قدرت و توانایی و ابتکار و اراده ملت ایران را باید به آن‌ها بفهمانیم

✏️مطلب دوم مربوط به این حرکت شرورانه‌ای است که دو شب پیش اینجا انجام دادند. خب، یک غلطی کرد، خودشان هم البته بزرگنمایی می‌کنند. بزرگنمایی آنها غلط است اما توجه داشته باشید کوچک‌انگاری آن هم غلط است. اینکه ما بگوییم: «نه؛ چیزی نبود، اهمیتی نداشت» این هم غلط است.

✏️بایستی خطای محاسباتی رژیم صهیونیستی به هم بخورد. اینها دچار خطای محاسباتی‌اند نسبت به ایران. اینها ایران را نمی‌شناسند، جوانان ایران را نمی‌شناسند، ملت ایران را نمی‌شناسند، قدرت و توانایی و ابتکار و اراده ملت ایران را هنوز درست نتوانسته‌اند بفهمند؛ این را ما باید به این‌ها بفهمانیم.

✏️ کیفیت کار را مسئولین ما باید تشخیص بدهند و درست بفهمند آنچه که صلاح این کشور و این ملت هست آن را انجام بدهند. [صهیونیستها] باید بدانند ملت ایران کیست، جوانان ایران چگونه‌اند، این فکر، این انگیزه، این رشادت، این آمادگی که امروز در ملت ایران وجود دارد، خود این امنیت‌ساز است. این را بایستی حفظ کنیم. 

📩 باید یک ائتلاف جهانی علیه رژیم خبیث صهیونیستی به وجود بیاید/ یک ائتلاف سیاسی و اقتصادی و اگر لازم شد ائتلاف نظامی

✏️ در قبال رژیم منحوس خبیث صهیونی یک کوتاهی بزرگی در دنیا دارد انجام میگیرد. دولت‌ها، ملت‌ها، به خصوص دولت‌ها، مجامع جهانی مثل سازمان ملل و امثال اینها حقیقتاً دارند کوتاهی میکنند در مسئله‌ی مقابله با رژیم صهیونیستی.

✏️ این کاری که رژیم در غزّه کرد و میکند، در لبنان کرد و می‌کند، این از وحشیانه‌ترین جنایات جنگی است. جنگ البته چیز سختی است بلاشک، منتها جنگ هم یک قواعدی دارد، یک قوانینی دارد، یک حدودی دارد. این جور نیست که وقتی کسی با کسی می‌جنگد، همه‌ی این حدود را زیرپا لگد کند و له کند آن چنانی که این باند جنایتکار حاکم بر فلسطین اشغالی دارند میکنند.

✏️ دنیا باید در مقابل اینها بایستد، دولت‌ها باید بایستند، دولت‌های اسلامی بالخصوص باید بایستند. بحث بر سر این نیست که کمک بکنند یا نکنند، آن که جزو برترین محرّمات [است]، اندک کمکی به این رژیم جزو زشت‌ترین و بزرگترین گناهان است. در این که شکی نیست، نه، باید در مقابلش بایستند که این جنایات را انجام ندهد. یک ائتلاف جهانی باید به وجود بیاید، ائتلاف سیاسی، ائتلاف اقتصادی، اگر لازم شد ائتلاف نظامی علیه رژیم خبیث صهیونیستی که وحشیانه‌ترین جنایات جنگی را دارد امروز انجام می دهد.
Farsi.Khamenei.ir
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

27 Oct, 07:28


#گزیده_های_جهان
☑️ چرا اسرائیل پدافند هوایی و سیستم راداری ایران را هدف قرار داد؟/ نباید فریب این حمله محدود اسرائیل را خورد
▫️
نیویورک تایمز| روزنامه جمهوری اسلامی @JENewspaper

⬅️ «به گفته تحلیلگران، حمله تلافی جویانه اسرائیل به ایران در صبح روز شنبه آغاز مرحله جدید و خطرناک تر در درگیری چند ساله دو کشور بود، اما به نظر می رسد حداقل در حال حاضر باعث ایجاد یک جنگ همه جانبه نشده است.»

⬅️ این اولین باری بود که اسرائیل پس از سال‌ها سکوت راهبردی درباره ترورها و اقدامات خرابکارانه خود در خاک ایران، علناً به انجام یک عملیات نظامی در داخل ایران اعتراف کرد. همچنین از زمان جنگ با عراق در دهه ۱۹۸۰، این یک حمله نادر توسط نیروی هوایی خارجی در ایران بود. اگرچه لحظه مهمی بود، اما این حمله بلافاصله تهدید ایران را برای انتقام به دنبال نداشت و همین موضوع این نگرانی را کاهش داد که دو تن از قدرتمندترین بازیگران خاورمیانه در نقطه درگیری غیرقابل کنترل قرار دارند.

⬅️ «الی گرانمایه»، کارشناس مسائل ایران در شورای روابط خارجی اروپا، یک گروه تحقیقاتی مستقر در برلین، گفت: اکنون سال‌ها جنگ در سایه به طور کامل وارد درگیری آشکار شده است؛ البته در حال حاضر یک درگیری مدیریت شده. تهران می‌تواند این حملات علیه تأسیسات نظامی را هضم کند، بدون اینکه به گونه‌ای تلافی کند که اسرائیل را به اقدام بیشتر دعوت کند.

⬅️ پس از هفته‌ها فشار از سوی ایالات متحده برای کاهش دامنه حمله، اسرائیل از حمله به سایت‌های حساس غنی‌سازی هسته‌ای و تأسیسات تولید نفت خودداری کرد.

⬅️ به گفته مقامات اسرائیلی، روز شنبه، جت‌های جنگنده اسرائیل بر روی تقریباً ۲۰ تأسیسات نظامی از جمله سامانه های دفاع هوایی، ایستگاه‌های رادار و سایت‌های تولید موشک متمرکز شدند. تمرکز نسبتاً محدود آن حملات به نهادهای نظامی ایرانی این امکان را داد که ایران در صبح شنبه احساس عادی بودن را به نمایش بگذارند. سازمان هوانوردی حریم هوایی ایران را بازگشایی کرد و خبرگزاری های دولتی تصاویر و فیلم هایی از بازگشت زندگی به روال عادی پخش کردند - تحلیلگران گفتند که همه این نشانه ها نشان می دهد که رهبری ایران در تلاش است اهمیت حمله اسرائیل را کم اهمیت جلوه دهد و انتظارات داخلی برای پاسخ به یک حمله بزرگ را کاهش دهد.

⬅️ یوئل گوزانسکی، کارشناس اسرائیلی در مورد ایران در موسسه مطالعات امنیت ملی، یک گروه تحقیقاتی مستقر در تل آویو، گفت: «این آغاز مرحله جدیدی است؛ مرحله خطرناک، با حساسیت های بسیار بیشتر. البته صدایی که از ایران می شنویم این است که اتفاق خاصی رخ نداده است. در نتیجه این امکان وجود دارد که دو طرف حداقل این دور از تنش را پایان دهند. شاید اگر هم شاهد پاسخ ایران باشیم در مقیاس کوچک باشد.

⬅️ با این حال، تحلیلگران هشدار دادند که حتی اگر تشدید تنش اخیر کاهش یابد، ایران و اسرائیل را در مسیری به سمت یک درگیری غیرقابل کنترل قرار داده است.

⬅️ برای سال‌ها، ایران و اسرائیل جنگی مخفیانه داشتند که در آن هر یک از طرفین منافع طرف مقابل را تضعیف کرد و از مخالفان طرف مقابل حمایت کرد، در حالی که به ندرت مسئولیت حملات خود را بر عهده می‌گرفت. این درگیری مخفی زمانی که سال گذشته جنگ بین اسرائیل و حماس، متحد ایران در غزه آغاز شد، به رویارویی آشکار تبدیل شد.

⬅️ پس از حمله حماس به اسرائیل در اکتبر گذشته که جنگ ویرانگر اسرائیل در غزه را آغاز کرد، دیگر نیروهای نیابتی ایران در خاورمیانه، از جمله حزب‌الله، در همبستگی با متحد فلسطینی خود، حمله به اسرائیل را آغاز کردند. به نوبه خود، اسرائیل حملات خود را علیه منافع ایران در منطقه افزایش داد که منجر به تبادل مستقیم آتش بین تهران و تل آویو شد، ابتدا در آوریل و اکنون در اکتبر.

⬅️ برخی از تحلیلگران نگرانند که حمله اسرائیل اگرچه در روز شنبه نسبتاً محدود بود، زمینه را برای یک حمله بزرگتر پس از انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در اوایل نوامبر فراهم کند. در دوره انتخابات به دلیل شرایط حاکم بر ایالات متحده، نفوذ این کشور بر اسرائیل برای کنترل حملاتش به ایران کاهش پیدا می کند.


⬅️ اسرائیل با آسیب رساندن به پدافند هوایی و سیستم راداری ایران، حمله جنگنده‌های خود به ایران را در آینده آسان‌تر کرده است، اقدامی که ممکن است تهران را از پاسخ قاطع باز دارد، یا اسرائیل را برای انجام حملات بیشتر یا هر دو تشویق کند.
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

25 Oct, 16:58


#گزیده_های_ایران
☑️ دیپلماسی برای حمله و انتخابات یا توافق؟!
▫️صابر گل عنبری @Sgolanbari

در میانه ظهور نشانه‌های نزدیک شدن ماجراجویی اسرائیل علیه ایران، در تحولی ناهمگون و سوال‌برانگیز ظرف دو روز اخیر، هم نوعی دیپلماسی «هدفمند» بالا گرفته و هم جنگ در غزه و لبنان شدت یافته است. اما به نظر نگارنده هر دو در یک راستا و چنان که دو روز پیش نیز گفته شد، با سفر وزیر خارجه آمریکا به منطقه پیوند دارد.

پس از سفر بلینکن به اسرائیل و عربستان، در ایستگاه قطری آن ناگهان اعلام شد که مذاکرات آتش بس غزه از سرگرفته خواهد شد و روسای موساد، سیا و سازمان اطلاعات مصر یکشنبه آینده به قطر سفر کرده و با نخست وزیر آن دیدار خواهند کرد. دیشب هم هیاتی از حماس به دعوت رئیس جدید سازمان اطلاعات عازم قاهره شد.

در عین حال نیز، نشستی در پاریس درباره لبنان و مذاکراتی دیگر در لندن درباره آینده با حضور وزیر خارجه آمریکا و برخی همتایان عرب خود برگزار شده و می‌شود.

اما به موازات این دیپلماسی، جنگ در دو جبهه غزه و لبنان نیز به طرز بی‌سابقه‌ای بالا گرفته است.

در شمال باریکه غزه طرح «ژنرال‌های» اسرائیل وارد فاجعه‌بارترین مرحله خود شده است. قطعی آب و غذا از مردم این منطقه، حمله به مراکز آوارگان، انهدام مراکز درمانی، پخش شدن جنازه‌ها در کوچه‌ و خیابان‌ صحنه‌های آخر‌الزمانی آنلاین از «جنگ رستاخیز» نتانیاهو و متحدانش است.

اما ساکنان شمال نوار غزه تا این لحظه همچنان از کوچ اجباری به جنوب آن استنکاف می‌کنند و دهها هزار آواره بی‌سرپناه در این منطقه در بحران نبود غذا و دارو و مکان امنی سرگردان هستند.

در همین حال نیز درگیری تن به تن میان نیروهای حماس و بقیه گروه‌ها در شمال نوار غزه به ویژه اردوگاه جبالیا با هدف تصرف کامل آن پس از حدود یک ماه محاصره همه‌جانبه نظامی و انسانی شدیدتر شده است و همچنان ادامه دارد.

در جنوب لبنان هم، درگیری‌ها میان نیروهای حزب‌الله و ارتش اسرائیل پس از سه هفته وارد فاز جدیدی شده و طی این دو روز تلفات سنگینی به ارتش وارد شده است و طبق اعلام واحد سانسور نظامی آن ظرف ۲۴ ساعت گذشته ۱۲ نفر کشته و دهها نفر دیگر زخمی شده‌اند.

در حدود یک ماه حمله زمینی، ارتش اسرائیل در چند نقطه مرزی در فاصله ۲ الی ۳ کیلومتر پیش‌روی داشته است. به احتمال زیاد هم در روزها و هفته‌های آینده این پیش‌روی بیشتر هم شود؛ اما به موازات آن نیز تلفات بیشتر هم خواهد شد.

در نهایت، به نظر نگارنده تداوم این پیش‌روی تا تحقق سیطره نظامی بر جنوب لیتانی در عمق ۲۰ کیلومتر تقریبا امکان‌پذیر نیست.

هم اکنون طبق برآورد جدیدی می‌توان گفت که حمله زمینی اسرائیل سریع‌تر از ۲۰۰۶ به فاز بن‌بست نزدیک شده است و احتمالا بالا گرفتن زمزمه‌های پایان سریع این حمله در اسرائیل نیز معطوف به آن است. اخیرا هم وزیر دفاع هم رئیس ستاد ارتش اسرائیل از احتمال پایان حمله زمینی و اکتفا به حملات هوایی گفته‌اند.

اکنون پرسش این است که در میانه بالا گرفتن بی‌سابقه دود و آتش جنگ در غزه و لبنان، افزایش قابل توجه تحرکات دیپلماتیک به چه معناست؟

در یادداشت دو روز پیش با عنوان «چِک آخر*» به پیوست دیپلماتیک سفر بلینکن اشاره شد. اما این پیوست دیپلماتیک آمریکا در این شرایط با چه انگیزه و اهدافی است. این دیپلماسی را می‌توان نشانه‌ای دیگر از نزدیک شدن اقدام اسرائیل علیه ایران پنداشت. تجربه نشان داده است که معمولا آمریکا در آستانه یک تحول و اتفاق مهم تحرکات دیپلماتیک هدفمندی را با هدف کنترل و مهار تبعات آن آغاز می‌کند. اما اینکه با همین هدف به توافقی در آینده ختم خواهد شد یا نه، باید منتظر ماند.

در میانه این نوع دیپلماسی در مورد غزه و لبنان، تهدیدهای دیروز آمریکا هم از زبان بلینکن و سالیوان علیه ایران قابل تامل بود.

اما انگیزه دیگر این دیپلماسی احتمالا با انتخابات آمریکا در ارتباط باشد و گویا دولت بایدن در کنار عامل پیش‌گفته، متمایل به آتش‌بسی چند روزه در جبهه غزه در ایام مانده به انتخابات است.

در این راستا هم‌ از چند روز قبل زمزمه‌های طرحی مصری برای آتش‌بس یکی دو هفته‌ای در مقابل آزادی چند گروگان مطرح بوده و ظاهرا هیات حماس هم دیروز با این هدف به مصر دعوت شده است؛ اما به گفته منابعی، حماس گفته است که قبل از هر مذاکره‌ای باید کشتار در شمال نوار غزه فورا متوقف شود.

در واقع بمباران گسترده ساعات گذشته در جنوب نوار غزه در کنار تشدید کشتارها در شمال آن با هدف فشار بر حماس برای پذیرش این آتش‌بس چند روزه است که نوعی بده بستان در آن میان آمریکا و اسرائیل وجود دارد.

با شرحی که رفت‌‎، می‌توان گفت که احتمال اقدام اسرائیل ظرف چند روز آینده تا پایان اکتبر بالاست، اما اگر در این فاصله صورت نگیرد، پس از انتخابات آمریکا هم بیشتر تابع متغیرهای جدیدی از جمله نتایج این انتخابات خواهد بود.
* t.me/Sgolanbari/1491
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

25 Oct, 09:35


#گزیده_های_ایران
☑️ امام جمعه باید هم از نظام و دولت دفاع کند، هم خواسته‌های مردم را منعکس کند/ نماز جمعه باید بتواند دل‌ها را به هم نزدیک کند/ نماز جمعه جای بدگویی نیست

▫️گفتگوی جماران با آیت الله سید کاظم نورمفیدی امام جمعه گرگان و قدیمی‌ترین امام جمعه‌فعلی ایران

🔸امامان جمعه برای همه مردم فرش قرمز پهن کنند تا همه مردم با همه گرایش‌ها سیاسی، چه اصول‌گرا و چه اصلاح‌طلب، در آن حضور پیدا کنند.

🔸نماز جمعه جای این حرف‌ها و جناح‌بندی‌ها نیست و نباید این رنگ‌ها را پیدا کند. نباید مردم فکر کنند که نماز جمعه مال یک گروه است؛ زیرا این ضربه زدن به نماز جمعه است. نماز جمعه نماز اجتماع همه است.

🔸این برمی‌گردد به اینکه خود شخصیت امام جمعه یک شخصیت جامع و فراجناحی باشد و ستادها هم همین‌طور. امروز این هم نیاز کشور است و هم نیاز همیشگی نماز جمعه. اصلاً این بازی‌ها را باید کنار بگذاریم؛ این دعواهای سیاسی و جناحی مشکل را حل نمی‌کند. امروز کشور ما فقط کار می‌خواهد، کار می‌خواهد و کار! و البته، اراده و عزم هم می‌خواهد.

🔗 متن گفتگو در مشاهده فوری:
https://www.jamaran.news/fa/tiny/news-1647599
#یک_حرف_از_هزاران
گزیده های ایران و جهان
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

24 Oct, 15:57


#گزیده_های_ایران
☑️ خورشید در حال طلوع از شرق است، و در حال غروب در غرب

🔹برداشت اصلی: خورشید در حال طلوع از شرق است، و حقیقتا در حال غروب در غرب...

🔹پس از مشورت‌های نزدیک با ١١ کشور در عرض کمتر از سه هفته گذشته، رئیس جمهور را در اجلاس سران بریکس در قازان همراهی نمودم.

🔹تبادل‌نظرهای ثمربخشی با مجموعه‌ای از رهبران کشورها داشتیم، از جمله روسیه، چین، هند، آفریقای جنوبی، امارات و مصر.

🖋 سید عباس عراقچی
@s_a_araghchi

اگر منظور از خورشید همین ستارۀ شعله‌ور منظومۀ شمسی باشد، این خورشید از همان ابتدای آفرینش خود در شرق طلوع و در غرب غروب کرده است. اما اگر منظور از خورشید "تمدنی جدید" و یا "قدرتی هژمونیک" باشد، فعلاً که چنین خورشیدی در شرق عالم دیده نمی‌شود! به نظرم این تلقی از نظم جهان، گونه‌ای "خودفریبی" برای فرار از دیدن واقعیت است که متأسفانه وزیر محترم خارجه هم مثل برخی اصولگرایان افراطی در دام آن گرفتار آمده است. اگر واقعاً چنین خورشیدی در حال طلوع از شرق است چرا این خورشید در برابر بحران خانمانسوز خاورمیانه خاموشی و انفعال در پیش گرفته و قادر به هیچ عمل و ابتکاری نیست؟
🖋 احمد زیدآبادی
@ahmadzeidabad

🔹آقای دکتر زیدآبادی عزیز این موضع وزیر امور خارجه درباره طلوع خورشید از شرق را «خودفریبی» خوانده‌اند. اما موضع دکتر عراقچی کاملا با سیر تکامل سازمان بریکس همخوانی دارد.

🔹در فاز اول تشکیل بریکس، بسیاری از تحلیل‌گران غربی این گروه را نامتجانس و غیرمؤثر توصیف می‌کردند و معتقد بودند که کشورهای عضو به‌دلیل تنوع و تفاوت‌هایشان هرگز نمی‌توانند به‌طور هماهنگ عمل کنند.

🔹در فاز دوم، آن را به‌عنوان یک پلتفورم سیاسی بی‌اثر و صرفاً یک باشگاه برای تبادل نظر معرفی می‌کردند. پس از آنکه در بریکس نهادسازی صورت گرفت و «بانک توسعه نوین» تأسیس شد، کمی جدی‌تر به آن نگاه کردند و مباحث مربوط به «جهان پسا غربی» بیش‌تر مورد توجه قرار گرفت.

🔹با توسعه بریکس و ورود اعضای جدید، برخی آن را با گروه G7 مقایسه کردند. امروز، کمتر تحلیل‌گری بریکس را به‌عنوان یک بلوک نوظهور و مؤثر در شکل‌دهی به نظم جدید نادیده می‌گیرد.
🖋 رضا نصری

#برای_آگاهی | بازنشر مطالب در يک حرف از هزاران الزاما به معنای تأیید کامل محتوای آن نیست.
#یک_حرف_از_هزاران
گزیده های ایران و جهان
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

24 Oct, 02:37


#گزیده_های_ایران
☑️الگوی وفاق و منطق تناسب
▫️حامد مظفرپور
@Andishe_Diplomacy

🔹هر چه می کوشم ننویسم، نمی شود. درد بی درمان است. انسان باید کمتر بنویسد تا بتواند خوب مطالعه کرده، متین اندیشیده و درست بنویسد. همانگونه که پر حرفی خوب نیست، پر نویسی هم خوب نیست. اما خاطره گونه ای از رئیس جمهور پزشکیان دیدم که ناظر بر لزوم توجه به وفاق در منطقه و جهان بود.

🔹همین باعث شد که گوشی را برداشته و جملات تکراری را بار دیگر تکرار کنم که: راه وفاق در منطقه هم به مانند داخل، از منطق #تناسب می گذرد. عمده ترین ساحت تناسب در منطقه، تناسب #ایدئولوژی با #تمدن اسلامی است. در حالیکه ایدئولوژی بیشتر ناظر بر غیریت، تغایر و مرزبندی و تنشهای هویتی- تاریخی بوده و به تفاوتها کم توجه و کم احترام است، ذات تمدن و تمدن اسلامی، ناظر بر عقل، ارتباط، عقل ارتباطی، گفتگو، احترام، بردباری و تضارب آرا است.

🔹وقت آن است که به جز مقوله رژیم پلید، دالها، اندیشه ها و تصاویر تمدنی و قدرت #معنایی خود را در ارتباط با منطقه فعال کنیم که نقطه قوت و مزیت نسبی ایران و تشیع بوده است. پرداختن بدین مهم، خودش می شود یک داستان بلند.

🔹نیازمند دیسیپلین جامعه شناسی آسیای غربی هستیم. باید نسبت خود را با اعراب و ترکها خوب بفهمیم. نیازمند درک عمیق تاریخ ایران و ایرانی هستیم. اینکه سید جواد می گوید ما درون بیرون جهان اسلام بوده ایم یعنی چی؟ در تاریخ ارتباط و رقابت ایرانیان و تورانیان چگونه بوده است؟ همانگونه که غربیها سر سفره بزرگانی چون مونتسکیو نشسته و سیاست خارجی خود را سیراب کردند ما هم نیازمند سفره غنی بزرگان از خواجه طوسی تا قائم مقام فراهانی تا مرتضی مطهری و سید جواد طباطبایی و داوری اردکانی و..... هستیم.

🔹البته درک این اندیشه ها
و به کارگیری هوشمندانه آن در سیاست خارجی نیازمند تیم های پژوهشی و مغزهای بزرگ است.

🔹سید جواد همیشه میگفت:«نمی دانند از چه حرف می زنند- مضمون مفهومی را که به کار می برند را نمی دانند»قبلا فکر می کردم سید هم مثل بسیاری پز می دهد. بعدا متوجه شدم که واقعیت است. مثلا سالهاست درباره حضور تمدنی، تعامل دیپلماتیک، وحدت مسلمانان و سیاست همسایگی سخن می‌گوییم. بدون اینکه در حد شایسته و بایسته بتوانیم بدانیم اینها واقعا چیستند. اگر هم چیزهایی می دانیم، بیشتر شفاهی است. شفاهی بودن خود مبین زوال و انحطاط است. قدرت تبدیل #ایده به #اندیشه، نیاز اساسی سیاست خارجی ما است. در این مسیر سیاستمداران نیازمند دانشمندان هستند که امام صادق علیه السلام فرمود زمامداران بر مردم حکومت کنند و دانشمندان بر زمامداران.
#یک_حرف_از_هزاران
گزیده های ایران و جهان
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

23 Oct, 19:30


#عکس_ها | دیدار رئیس‌جمهوری اسلامی ایران و حاکم امارات با حضور وزرای خارجه دو کشور در حاشیه نشست سران بریکس، روسیه
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

23 Oct, 18:35


#گزیده_های_جهان
☑️ سایه روشن بریکس
حمزه کیان @hanuzhamzehkian

1⃣ بریکس حتماً طلیعه یک دوره جدید نظم نوین جهانی است، اما اگر بخواهیم نقش کنشگری برای آن قائل شویم به طرز واضحی تنها بخش کوچکی از این تغییرات را بر عهده خواهد داشت.
2⃣ بررسی اعضای بریکس نشان می‌دهد که اگرچه خاستگاه اولیه این گروه اقتصادی بوده، اما اعضای کنونی هر یک اهداف و مطامع متفاوتی در سر دارند و مقایسه آینده بریکس با ناتو یا اتحادیه اروپا اساساً یک رویای محال است.
3⃣ بخش بزرگی از اعضای بریکس قطعاً به دنبال تقابل با هژمونی دلار و تغییر نظم امروزی جهان هستند، اما تضاد میان اعضای بریکس به عنوان رقبای منطقه‌ای یا رقبای هژمونیک جهانی تقارب آنان را تا اندازه‌ ی خاصی ممکن می کند نه بیشتر.
4⃣ حتماً اعضای بریکس در صورت انعطاف بیشتر در آینده جهانی نقش بزرگی ایفا خواهند کرد. از منابع عظیم انرژی گرفته (حدودا ۵۰٪ منابع کشف شده)
  تا بخش بزرگی از جمعیت جهان (نزدیک به ۴۰٪)
از اقتصادهای رو به رشد که درصد بزرگی از سهم کیک جهانی را هم اکنون در اختیار دارند (و در آینده این سهم بیشتر هم خواهد شد)
تا قدرت نظامی موثر برخی از اعضا
و همچنین تسلط بر اکثریت مناطق سوق الجیشی جهان (تنگه هرمز تنگه مالاگا و کانال سوئز)
اما این به معنای رنگ باختن نهادهای کنونی اقتصاد از قبیل بانک جهانی، سازمان تجارت جهانی یا صندوق بین المللی پول نیست.
5⃣ عضویت ایران در بریکس حتماً ارزشمند است اما باز هم به معنای بی‌نیازی ایران به نقش داشتن در سایر ساختارها نیست، ضمن اینکه اساساً بخش بزرگی از اصلاحات مورد نیاز ایران اگرچه با ارتباطات موثر تا حدودی تسهیل می‌شود؛ اما نیازمند اراده همدلی و اعتماد متقابل مسئولین و مردم خود کشورمان است.

#یک_حرف_از_هزاران
گزیده های ایران و جهان
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

19 Oct, 03:50


یک حرف از هزاران pinned «#گزیده_های_ایران ☑️ آوینی روایت می کند... حلقوم ها را می توان برید، اما فریادها را هرگز ▫️پیام طهمورث پور| ایرنا این چند ثانیه را بارها و بارهاست که می‌بینم، همه‌ جزئیات را حفظ شدم، می‌توانم چشمانم را ببندم و ثانیه به ثانیه‌اش را تصور کنم، اما از دیدنش دست…»

یک حرف از هزاران

19 Oct, 03:49


#گزیده_های_ایران
☑️ آوینی روایت می کند... حلقوم ها را می توان برید، اما فریادها را هرگز
▫️پیام طهمورث پور| ایرنا

این چند ثانیه را بارها و بارهاست که می‌بینم، همه‌ جزئیات را حفظ شدم، می‌توانم چشمانم را ببندم و ثانیه به ثانیه‌اش را تصور کنم، اما از دیدنش دست بر نمی‌دارم! دوباره دیدنش هربار چیز بیشتری‌ است! تصویر یکی‌ است، اما چیزی هربار به آن افزوده می‌شود، چیزی اضافه می‌شود تا تصویر را کامل کند، چیزی از جنس صدا!

صدای کسی را می‌شنوم، صدای کسی را می‌شنوم که از پستوی سکوت مرگبار تصویر با قدم‌های استوار، از یک گوشه‌ تصویر پای به صحنه می‌گذارد و آرام آرام ظاهر می‌شود. گام‌هایش را می‌بینم، انگار به سمت سوژه، آهسته قدم برمی‌دارد، دوربین او را نمی‌بیند، نمی‌تواند که ببیند؛ اما نه! به سوژه نزدیک نمی‌شود، در تصویر اما مدام نزدیک می‌شود، نه به سوژه، نه به دوربین، صدای اوست که نزدیک می‌شود؟ به من؟ مگر من طاقتش را دارم؟ صدایی را می‌شنوم که با هربار تکرار تصویر بلندتر می‌شود، نزدیک‌تر می‌شود و درست به چشمانم زل می‌زند و روایت می‌کند: حقیقت آن است که زمان ما را با خود برده است و شهدا مانده‌اند.

تصویر را دوباره تکرار می‌کنم، شاید اصلا نیازی نباشد، شاید اگر تصویر را هم ببندم او در من بیدار بماند، اما نمی‌توانم، می‌خواهم تصویر را هم ببینم؛ صدا در سراسر صحنه پیچیده! طنینی ملکوتی در تمام صحنه پژواک می‌کند، تصویر را تکرار می‌کنم، صدا تکرار می‌شود، بار بعد بلندتر، هربار کوبنده‌تر، نزدیک‌تر، رساتر...؛ صدایی در گوش و جانِ به اغما رفته‌ من زمزمه می‌کند!
تصویر را تکرار می‌کنم...
آوینی روایت می‌کند.
🔗 ادامه در پیوند زیر:
www.irna.ir/xjRS6h
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

19 Oct, 02:56


#صفحه_اول | شهید میدان؛ تولد یک اسطوره
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

19 Oct, 02:41


#گزیده_های_ایران
☑️ دو اشتباه فرصت‌سوز اسرائیل!
صابر گل عنبری @Sgolanbari

هر اندازه با سنوار مخالفت شود، نمی‌توان این واقعیت را نادیده گرفت که شیوه مرگ او در درگیری با نظامیان اسرائیلی در رفح نزد فلسطینی‌ها و به ویژه جوانان در بیشتر کشورهای عربی و اسلامی از او یک «اسطوره» ساخت.
دو اشتباه فردی و سیستمی اسرائیلی در ترسیم این تصویر دخیل بود و مانع ساخت روایتی پرسود برای اسرائیل درباره این اتفاق شد.
اشتباه نخست را نظامیان اسرائیلی مرتکب شدند که یک روز پس از درگیری با سنوار و کشته شدن او به مکان درگیری بازگشته و با مشاهده اجساد به دلیل شباهت زیاد چهره یکی از کشته‌شدگان به وجود سنوار در میان آن‌ها شک کرده و یک نظامی اسرائیلی سریعا تصویر او را برای جلب توجه در فضای مجازی به اشتراک گذاشت. ناگفته هم نماند که در این جنگ شبکه‌های مجازی عبری تا حدودی سلطه واحد سانسور نظامی اسرائیل را تضعیف کردند.
همین اقدام فرصت تاریخی ساخت یک روایت تمام و کمال را از اسرائیل با درونمایه کشف مکان سنوار و ترور او برای سرمایه‌گذاری رسانه‌ای بزرگ بر آن با اهداف مختلف سلب کرد. ارتش اسرائیل هم پس از همرسانی تصاویر و انتشار گسترده آن‌ها چاره‌ای جز بازگو کردن حقیقت ماجرا نداشت.
این در حالی است که در صورت ارائه روایت مطلوب اعلام کشف مکان سنوار و ترورش تصویر‌سازی دیگری اتفاق می‌افتاد. نتانیاهو از یک طرف با چنین روایتی می‌توانست از اعتراضات خانواده‌های گروگان‌ها بکاهد و با خرید زمان بیشتر برای ادامه جنگ به آن‌ها اطمینان خاطر دهد که همچنان که سنوار را یافت، آن‌ها را نیز پیدا خواهد کرد.
از دیگر سو، با این کار می‌توانست دیگر رهبران و فرماندهان حماس در غزه را دچار اشتباه و آن‌ها را وادار به تغییر مکان خود کند که در این جابجایی سرنخی به دست آید و مکان حضور آن‌ها شناسایی شود.
کما این که تصویری مهم از توان امنیتی و اطلاعاتی اسرائیل پس از غافلگیری بزرگ حمله هفتم اکتبر به داخل اسرائیل، دشمنان و خارج مخابره می‌شد؛ به ویژه که طی یک سال گذشته سازمان‌های اطلاعاتی اسرائیلی و آمریکایی با کار فشرده‌ای به دنبال او بودند و به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، اسرائیل چندین میلیون دلار برای یافتن سنوار هزینه کرد.
اما اشتباه آن نظامی اسرائیلی و بیان اجباری واقعیت ماجرا این فرصت تاریخی را از اسرائیل گرفت. در کنار آن هم روایت‌های قبلی اسرائیل از اختفای او در زیر زمین و سپر قرار دادن گروگان‌ها را سوزاند و در این شرایط عملیات روانی اسرائیل را با شکست مواجه کرد.
همین جنگ روانی، فضای سنگینی را برای آوارگان و خانواده‌های قربانیان در غزه ایجاد کرده بود؛ تا جایی که عده‌ای در این راستا نوشتند و گفتند که او خود در تونل‌ها در ناز و نعمت مخفی شده و ما در روی زمین قتل عام می‌شویم. برخی مقامات و رسانه‌های اسرائیلی نیز مدام به ترویج این تصویر می‌پرداختند.
حماس هم تحت معذوریت شرایط سخت امنیتی نمی‌توانست درباره وضعیت سنوار لب به سخن بگشاید که ممکن بود موجب لو رفتن او و ترورش شود.
اما اشتباه دوم اسرائیل رسمی بود و آن هم مجوز واحد سانسور نظامی اسرائیل برای انتشار فیلم لحظات آخر زندگی سنوار و درگیری او با نظامیان اسرائیلی، زخمی شدن و حرکت آخر او برای انداختن کوادکوپتر با تکه چوبی پس از آسیب جدی دست راستش بود.
انتشار این فیلم هم به احتمال زیاد معطوف به این انگیزه بوده است که این اقدام موجب تضعیف روحیه و چه بسا فروپاشی روحی و روانی نیروهای فلسطینی و ساکنان نوار غزه می‌‎شود.
این انگیزه هم از سر عدم شناخت ایدئولوژی گروه‌های جهادی و جوامع عربی و اسلامی است. احتمالا اسرائیل فکر می‌کرد که حماس هم ساختاری حکومتی مثل عراقِ صدام حسین دارد که با متواری شدن یا دستگیری او شیرازه ارتش و دستگاه حاکمه از هم بپاشد.
اما همین فیلم روایت درگیری سنوار تا آخرین نفس را تکمیل و از او چهره یک چریک را برای جامعه فلسطینی و بیشتر جوامع عربی و غیر عربی به نمایش گذاشت که در راه آرمان خود تا لحظه آخر ایستادگی کرد؛ تا جایی که حتی برخی مخالفان حماس و سنوار -چه در غزه چه در کرانه باختری و در سطح منطقه- زبان به ستایش او گشودند. برخی هم نوشتند که سنوار نخستین رهبر فلسطینی بود که سلاح به دست و در حین درگیری کشته شد.
همچنین امروز حماس اخباری منتشر کرد مبنی بر اینکه سنوار در طول جنگ همواره به محورهای مختلف درگیری سرکشی می‌کرد و پس از شروع حمله زمینی برای هدایت عملیات به رفح رفته بود. همین اخبار هم فضا را بیشتر تحت تاثیر قرار داد.
این گونه پیداست که این شیوه مرگ سنوار دیگر نیروهای حماس را برای اقتدا به او مصمم‌تر کرد و انتشار فیلم هم به عنوان اشتباه دوم نتیجه معکوس داشت. در رسانه‌های عبری ازجمله یدیعوت احرونوت و برخی شبکه‌های تلویزیونی اسرائیلی هم از انتشار تصاویر اولیه انتقاد شد و هم از انتشار فیلم که نقض غرض بود.
@yekhezaran

یک حرف از هزاران

18 Oct, 09:27


@yekhezaran

یک حرف از هزاران

18 Oct, 08:58


‍ #گزیده_های_جهان
☑️ ما پرچم سفید را بالا نمی بریم و با هر چه در توان داریم از مردممان دفاع می کنیم
▫️گفتگویی با یحیی سنوار در اوایل جنگ غزه

مجری: می دانیم با بمباران غزه توسط اسرائیل، دویست و سی نفر که برخی کودک بوده اند کشته شده اند. تحقیقاتی در مورد جنایت جنگی در مورد بمباران غزه در حال انجام است. اما حماس هم به مناطق غیرنظامی اسرائیل حمله می کند نه البته در همان مقیاس ولی بهرحال این اتفاق می افتد. پاسخ شما چیست؟

سنوار: اسرائیل دارای بزرگترین زرادخانه و دقیق ترین و پیشرفته ترین هواپیماهای جنگی است اما با وجود این، با آنها کودکان و زنان ما را عامدانه و از روی قصد می کشد و مایل به چنین کشتاری است. این قابل مقایسه با ما نیست که از حقوق مان و با ساده ترین سلاح ها دفاع می کنیم. اگر ما موشک دقیق و پیشرفته داشتیم که دقیق به هدف های نظامی بزنیم، از این موشک های ابتدایی استفاده نمی کردیم. اما ما چاره ای جز دفاع از مردم خود با همین سلاح های ساده نداریم. چه کار دیگری می توانیم بکنیم؟ جز اینکه پرچم سفید را بالا ببریم؟! اما ما پرچم سفید را بالا نمی بریم. آیا این پذیرفتنی است که ما بی هیچ تلاش و اعتراضی، در برابر چشمان جهانیان کشته شویم برای اینکه بگویند که اینها قربانیان با اخلاقی بودند؟ این مطلقا غیرممکن است و ما با هر چه در توان داریم از مردممان دفاع می کنیم.

#یک_حرف_از_هزاران
گزیده های ایران و جهان
@yekhezaran