اقتصاد و رسانه @economedia Channel on Telegram

اقتصاد و رسانه

@economedia


اقتصاد مدیریت رسانه، تاثیر رسانه بر اقتصاد، آنچه خوب است اصحاب رسانه از اقتصاد بدانند
ارتباط با ادمین:
@Drfarshadparvizian

اقتصاد و رسانه (Persian)

به کانال "اقتصاد و رسانه" خوش آمدید! این کانال به موضوعات مختلفی از جمله اقتصاد، مدیریت، و تاثیر رسانه بر اقتصاد می‌پردازد. اگر به ارتباط میان دنیای اقتصاد و رسانه علاقه‌مندید، این کانال برای شماست. در اینجا شما می‌توانید مطالب متنوعی راجع به نقش و اهمیت رسانه در اقتصاد بخوانید و اطلاعات جدیدی کسب کنید. اصحاب رسانه همچنین می‌توانند از این کانال بهره‌مند شوند و آنچه بایستی درباره اقتصاد بدانند را فراخواهند گرفت. برای ارتباط با ادمین و ارسال پیشنهادات و نظرات خود می‌توانید به آیدی @Drfarshadparvizian مراجعه کنید. پس دیگر وقت تلف کردن ندارید، به کانال ما بپیوندید و از مطالب مفید و جذاب این حوزه لذت ببرید!

اقتصاد و رسانه

28 Dec, 07:16


🔴 ذخایر طلا و دلار چین

👈 ذخایر طلای چین در حال افزایش و ذخایر دلار این کشور، در حال کاهش می‌باشد.

#طلا
#دلار

@industromy

اقتصاد و رسانه

27 Dec, 13:50


🔴 هشدارها و اعلام خطر دکتر مسعود نیلی، اقتصاد دان و استاد دانشگاه :
کشورمان در خطر است
.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

26 Dec, 06:45


🔵 حتی اگر تحریم هم نمی‌شدیم رشد اقتصادی ما متوقف می‌شد

🔵 دکتر مسعود نیلی: اشتغال در اقتصاد ایران فقط از راه کسب و کارهای زیر ۱۰ نفر ایجاد می‌شود.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

26 Dec, 06:45


🔴 وقتی هر چهارچرخ توسعه پنچر است!
✍️دکتر حسین عباسی . اقتصاددان و استاد دانشگاه مریلند



♈️دنی رادریک،‌ اقتصاددان و استاد دانشگاه هاروارد، به‌طور خلاصه چهار اصل را در حوزه اقتصاد توسعه برمی‌شمارد که برای دستیابی به توسعه لازمند:

«ثبات اقتصاد کلان»
«حقوق مالکیت و نفوذ قرارداد»
«روابط بین‌الملل»
«اعتماد عمومی به نهادها»

این چهار اصل هستند هر کدام را کمی بیشتر توضیح می دهیم.

♈️برای بهبود شرایط وجود ثبات نسبی در اقتصاد کلان ضروری است. در اقتصاد ایران مهم‌ترین مشکل در همین حوزه است، یعنی تورم که ناشی از کسری بودجه دولت است. دولت کسری بودجه‌اش را از طریق چاپ پول تامین کرده و می‌کند. هر زمان که شرایط برای صادرات نفت مهیا و قیمت آن در بازارهای جهانی بالا بوده، چاپ پول برای تامین کسری کمتر و تورم هم حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد در نوسان بود. این تعادل بد برای نزدیک به نیم‌قرن از اوایل دهه ۵۰ تا همین چند سال اخیر شکل گرفته و پابرجا بود. وقتی تحریم‌ها شدت گرفت و درآمدهای نفتی از این معادله حذف شد، چاپ پول بالا رفت و تورم را هم به حوزه بالای ۴۰ درصد کشاند.

♈️ترجمه ساده مساله حقوق مالکیت و نفوذ قرارداد این است که اگر دولت از فعال اقتصادی انتظاری دارد و برای کسب‌وکارها تعیین تکلیف می‌کند، باید توجیهی از جایی غیر از دولت برای صاحب کسب‌وکار وجود داشته باشد که مثلاً نظام مجوزدهی، استانداردگذاری و سایر مداخلات ریز و درشت دولت را بپذیرد. در عین وجود این توجیه، باید حق شکایت برای او محفوظ باشد. ببینید دولت چه حقی دارد که یک روز صادرات مرغ و تخم‌مرغ را ممنوع و یک روز آزاد کند؟ اگر مصرف‌کننده از افزایش قیمت در بازار داخلی ناراحت است، حقی برای دولت ایجاد نمی‌شود که در کار تولیدکننده مداخله کند.

♈️تولیدکننده با طرف خارجی قرارداد بسته و موظف به ایفای تعهداتش در برابر اوست و دولت نمی‌تواند با ایجاد ممنوعیت صادرات به دلیل تنظیم بازار داخل، تولیدکننده و صادرکننده را از حق خودشان محروم کند. این مصداق بی‌توجهی و به رسمیت نشناختن حق مالکیت و نفوذ قرارداد است.

♈️هیچ اقتصادی بدون ارتباط تجاری با دنیا نمی‌تواند در دنیای امروز توسعه پیدا کند. در چند ماه گذشته و با روی کار آمدن دولت بایدن، از سختی تحریم‌ها اندکی کاسته شده و همین موجب رشد تجارت خارجی، بهبود فروش نفت و رشد اقتصاد شده. همین رخداد خود حجتی است بر اینکه ماندگاری این تحریم‌ها طی سال‌های گذشته تا امروز شرایط اقتصاد را سخت کرده و شواهد آن هم مشخص است. حتی اگر بهترین سیاست‌های اقتصادی در داخل کشور پیاده شود اما روابط خارجی بد باشد و تحریم پابرجا بماند، باز هم اقتصاد از توسعه باز می‌ماند. روابط خارجی صرفاً فروش کالا به خارج یا وارد کردن کالا از خارج نیست؛ مهم‌تر از آن مساله «یادگیری» است که طی این بده‌بستان‌ها حاصل می‌شود و تقریباً یک دهه است که در اقتصاد ایران اندک بوده و به سمت صفر میل کرده است. یعنی در یک بازه ۱۰ساله رشد اقتصادی ایران نزدیک به صفر بوده اما ترکیه تولیدش دو برابر و چین ۲.۵ برابر شده است.

♈️اصل چهارم مربوط به چفت‌وبست اجتماعی و سیاسی و مجموعه مبهمی از عواملی مانند اعتماد، اطمینان، خوش‌بینی به حاکمیت، امید به بهبود شرایط در آینده و... است.
وقتی میزان نومیدی مردم از آینده بالا برود، رفتار آنها تغییر می‌کند. این ناامیدی را با تبلیغات تلویزیونی و شعاردرمانی و سخنرانی نمی‌توان درمان کرد. اگر مردم احساس بی‌پناهی در برابر نهادهای حاکم داشته باشند، انتظاری به بهبود نخواهند داشت.

♈️در این شرایط باید سیستم تامین اجتماعی فعال‌تر شود، امنیت جانی و مالی و روانی مردم تامین شود و پوشش گسترده‌تری داده شود. خارج کردن مردم از شرایط بی‌اعتمادی و نومیدی و اقناع آنها به اینکه اقتصاد در مسیر درستی قرار گرفته، کاری است که دولت باید انجام دهد. نظام حکمرانی کشور باید اقدامات خود را در راستایی قرار دهد که ریسک زندگی مردم کمتر و کمتر شود.

🔰تجویز راهبردی

♈️اگر در جستجوی پیشرفت و عدالت باید حواسمان به هر چهار چرخ توسعه باشد باید:
پیش بینی پذیری را به اقتصاد و اجتماع برگردانیم با بودن در شرایط حساس کنونی به توسعه نمی رسیم.

♈️فعالان اقتصادی (از صادرکننده محصولات پتروشیمی یا خانمی که بوتیک شال و روسری دارد) باید مطمئن باشد که منافع فعالیت اقتصادی اش محترم است و به او می رسد.

♈️به جای گفتار درمانی برویم به سمت واقعیت درمانی. با گفتار نمی شود مشکل امید را برطرف کرد، مردم بر اساس واقعیت ها قضاوت می کنند نه گفتارها و سخنرانی ها و وعده های تکراری ما

♈️درهای کشور را باز کنیم. بگذاریم جهان ایران را کشف کند و ایران نیز جهان را. روابط بین الملل باید حداقل دو دهه در خدمت تام و تمام اقتصاد باشد.

اقتصاد و رسانه

26 Dec, 06:44


به این تصویر نگاه کنید! آبان 98 چه اتفاقی افتاده که ظرف 1 سال نرخ ارز بازار آزاد از حدود 11 هزار تومان به نزدیک 30 هزار تومان افزایش می‌یابد؟
تأثیر این افزایش نرخ ارز، روی بی‌خاصیت کردن افزایش قیمت بنزین که همان آبان 98 انجام شد، چه بود؟ تنها یک‌سال بعد، باز هم قیمت بنزین در داخل کشور، یک سوم قیمت جهانی ادعائی شد!
آیا بخشی از تأمین ارز بازار غیررسمی ارز (برای قاچاق کالاهای ورودی، خروج سرمایه و تقاضای سفته بازی)، از محل همان قاچاق سوختی که گفته می‌شود، نیست؟ (البته قاچاق سوخت توسط نهادهای خاص با لوله هم قاعدتا ارزش در بازار رسمی نمیاد! بخشی از تقاضای بازار غیررسمی را پوشش میده). آیا کاهش قاچاق در اثر افزایش قیمت داخل، باعث ناترازی بیشتر در بازار غیررسمی ارز و از آن طریق افزایش نرخ ارز بازار غیررسمی نشده‌است؟ در این صورت، آیا بدون توجه به ممنوعیت 2000 قلم کالای وارداتی و بدون توجه به خروج سرمایه، امکان کنترل قاچاق سوخت از طریق افزایش قیمت داخلی وجود دارد؟ یا خود را فورا از طریق افزایش نرخ ارز، جبران خواهد کرد؟
http://t.me/maolad

اقتصاد و رسانه

23 Dec, 09:58


🟢 از ابتدا مشخص بود اعطای تسهیلات به بخش مسکن نشدنی است

🟢 دکتر عباس معمارنژاد: هنگام تدوین قانون جهش تولید مسکن به نمایندگان گفتم که تخصیص تسهیلات به بخش مسکن با مشکل مواجه خواهد شد.





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

23 Dec, 09:57


💠#دارون_عجم‌_اغلو

📚کتاب «صد سال دگر: اقتصاددانان پیشرو آینده را پیش بینی می کنند» + PDF


👤نویسندگان: دارون عجم اوغلو، آنگس دیتن (برنده نوبل 2015)، الوین راث (برنده نوبل 2012)، رابرت شیلر (برنده نوبل 2013)، رابرت سولو (برنده نوبل 1987)، ادوارد گلیزر، جان رومر، مارتین وایتزمن، آویناش دیکسیت، آندره ماس _ کولی

....
🌐https://www.daraian.com/fa/historb/57-historb/24130
....

☸️ به کانال کتاب اقتصادی بپیوندید:
🆔 @daraianbook

اقتصاد و رسانه

22 Dec, 12:28


پاسخ نقد:
اول یه شوخی: بین روحانیان مرسوم است افراد را با کتابی که نوشته و معروف است، نام می‌برند! مثلا میگن صاحب الغدیر یا صاحب المیزان! یکی هم بود که صاحب گناهان کبیره بود (نام کتابش گناهان کبیره بود!)
حالا دوستانی که کانال دارند ولی نویسنده مشخص نیست، آدم می‌ماند چطور خطاب کند! باید بگیم صاحب بازار آزاد!

صاحب بازار آزاد در مطلب منتشره در کانال‌شان مطلب تحت عنوان “تولید می‌کنیم” را نقد کردند.
ضمن سپاس از توجه‌شان به مطلب و نقد آن، چند نکته عرض می‌کنم:
۱- نویسنده مطلب تولید می‌کنیم (بنده)، اسم و رسم مشخص دارد و می‌توان با نام و البته ارسال به خود فرد، نقد کرد. نیازی به بیان عبارت “برخی” یا عبارتهای کنایه‌آمیز ندارد.
۲-در متن اصلی هم برای اینکه این ابهام پیش نیاید، اشاره کردم که بنگاه بتواند در بازارهای آزاد عوامل تولید را به قیمت مناسب بخرد و‌ محصول را بفروشد. اینکه برحسب قیمت‌های عوامل تولید در بازار آزاد، تکنولوژی، ماشین آلات، نیروی کار و انرژی و … را می‌خریم، یعنی مبادله. اینکه تصمیم می‌گیریم خط تولید را کارگر محور یا تکنولوژی محور برحسب قیمتهای این دو، انتخاب کنیم، یعنی داریم مبادله می‌کنیم. تولید کننده صدها مبادله انجام می‌دهد تا به خط تولید می‌رسد که آن خط تولید، عوامل تولید را برحسب نوع مبادله و انتخابهای قبلی، ترکیب کند و تولید انجام شود. از لحظه‌ای که دکمه استارت دستگاه زده می‌شود و نقاله حرکت می‌کند، دیگر فقط کار فنی و مکانیکی است که ربطی به اقتصاد ندارد. نوع خط تولید، سطح تکنولوژی آن، ترکیبهای عوامل تولید، قبلا در قالب دهها مبادله تصمیم گرفته و انجام شده است.
۳- اصلا وقتی می‌گویید قیمتها هستند که سطح و مقدار تولید را تعیین می‌کنند نه مهندسان، دقیقا یعنی مبادله! بازار محل مبادله است و قیمت متعلق به بازار! وقتی برحسب قیمت، تعیین می‌کنیم چقدر تولید شود، یعنی مابه‌ازای آن تصمیم، هزینه فرصت داده شده. از چیزی چشم پوشیدیم. اینها همه یعنی مبادله!

لااقل من اینگونه می‌فهمم!
Http://t.me/maolad

اقتصاد و رسانه

22 Dec, 12:18


🔴 ناترازی یا عدم تعادل بحرانی در قوه عاقله کشور!

🔴 دکتر فرشاد مومنی:


🔸 بر اساس گزارش حسابرسی دیوان محاسبات؛ هزینه ساخت بزرگراه تهران_شمال که قرار بوده است برای کشور ۱۴۵میلیارد تومان تمام شود، با رشد ۸۳۳ برابری به بیش از ۱۲۵هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است!

◽️ وقتی در اثر شوک‌درمانی مناسبات را رانتی می کنید، همه چیز به جای آنکه با خلاقیت و تولید و نوآوری جلو برود، تبدیل می‌شود به کانون های پیشروی در باتلاق و آثارش را در افلاس مالی حکومت نشان می‌دهد.

◽️ پیرو گزارش حسابرسی، از دلایل افزایش ۸۳۳ برابری، نواقص مطالعاتی اولیه طرح است! از آنجا که مطالعات اولیه ناقص بوده، بارها و بارها مسیر این جاده را تغییر دادند و این مسئله برایشان کلی هزینه ایجاد کرده است از جمله هزینه‌های اراضی که در این تغییر مسیر باید تعیین تکلیف می شدند. بعد می گوید بارها و بارها سیاست های اجراییشان را تغییر دادند و قادر نشدند منابع مالی را به موقع یا در حد کفایت تامین کنند. بنابراین با بحران روبرو شدند.

◽️دلیل این مسئله ناترازی نیست، این یک عدم تعادل بحرانی در قوه عاقله کشور است !/متن کامل




♦️
کانال تخصصی اقتصاد

اقتصاد و رسانه

22 Dec, 12:18


🔷 طبق مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس، قرار شده در سال آینده از کسانیکه حتی یک خودرو و یک خانه دارند هم مالیات گرفته شود

👤 دکتر مرتضی عزتی، اقتصاددان: در هیچ کجای دنیا، از تک خودرو یا تک خانه‌ای که فرد از آن استفاده می‌کند، مالیات گرفته نمی‌شود، اما دولت در بودجه سال آینده، قرار است از اینها مالیات بگیرد، چرا؟ چون ناکارآمدی هایشان در صندوق‌های بازنشستگی را جبران کنند.


مطلب مرتبط: نسبت مالیاتی در ایران و کشورهای نفتی منطقه

♦️
کانال تخصصی اقتصاد

اقتصاد و رسانه

22 Dec, 12:17


❄️ نسبت مالیاتی در ایران و کشورهای نفتی منطقه ❄️ دکتر محمدرضا منجذب

🔴 نسبت مالیاتی (Tax Ratio) به معنای نسبت درآمد مالیاتی یک کشور به تولید ناخالص داخلی (GDP) آن کشور است. این نسبت نشان‌دهنده سهم مالیات‌ها در تأمین منابع مالی بخش عمومی و تأثیر آن بر اقتصاد کشور می‌باشد. گفته می شود که در حال حاضر این نسبت در ایران 13 درصد است (اینجا را ببینید). در صورتی که با در نظر گرفتن مالیاتی که شهرداریها اخذ میکنند، این رقم بالای 20 درصد است. این در شرایطی است که تولید سرانه ایران حدود 5000 دلار است. چون درآمد سرانه ایران پایین است، افزایش نسبت مالیاتی آثاری منفی بر رفاه خواهد داشت و موجب گسترش فقر و کاهش تولید می شود.
🔴 امارات مالیات بر درآمد افراد و شرکت‌ها را از ابتدای سال ۲۰۲۴ به میزان %۹ اعمال می‌کند. سرانه تولید ناخالص داخلی آن ۶۷.۷۰۰ دلار است.
🔴 عربستان سعودی یکی از معدود کشورهای جهان است که مالیات بر درآمد شخصی برای شهروندان عربستانی ندارد و نرخ مالیات بر درآمد شخص آن صفر است. سرانه تولید ناخالص داخلی آن 57000 دلار است.
🔴 در بحرین مالیات بر درآمد، فروش، سود سرمایه یا دارایی به میزان ۱۰ درصد وجود دارد. این قانون از ابتدای ژانویه سال ۲۰۲۲ اعمال شده است. سرانه تولید ناخالص داخلی آن 50000 دلار است.
🔴 کویت هنوز هیچ‌گونه مالیات بر درآمد شخصی را از شهروندانش دریافت نمی‌کند. به همین جهت کار در کویت می‌تواند شرایط ایده‌آلی برای افرادی داشته باشد که قصد مهاجرت کاری دارند. سرانه تولید ناخالص داخلی آن ۷۱.۳۰۰ دلار است.
🔴 درآمدهای حاصل از نرخ مالیات شرکت‌ها منبع درآمد مهمی برای دولت عمان است. حداکثر نرخ مالیات بر شرکت در عمان ۱۵ درصد از کل درآمد خالص است.
🔴مالیات بر درآمد، بر حقوق، دستمزد و کمک هزینه افراد شاغل در قطر به میزان %۱۰ اعمال می شود. به همین جهت کار در قطر گزینه مناسبی است برای افرادی که قصد مهاجرت کاری دارند. سرانه تولید ناخالص داخلی آن بیش از ۱۲۹.۷۰۰ دلار تخمین زده شده است.

مطلب مرتبط: تله مالیاتی


🌐 کانال دکتر منجذب

اقتصاد و رسانه

22 Dec, 12:17


🟢 دکتر پیمان مولوی: دولت تحریم‌ها را رفع کند، بعد که در طول ۱۰ سال به رشد اقتصادی ۸ درصد رسید، می‌تواند همه قیمت‌ها را واقعی کند. چرا قرار است همه چیز را از مردم شروع کنیم؟ مگر وقتی قوانین و مقررات اقتصادی را می‌نویسند با مردم صحبت می‌کنند؟

دولت تحریم‌ها را رفع کند، بعد که در طول ۱۰ سال به رشد اقتصادی ۸ درصد رسید، می‌تواند همه قیمت‌ها را واقعی کند. یا می‌توانند از روش آقای خاویر میلی، رئیس‌جمهور آرژانتین استفاده کنند که کل رانتها، مزایا، معافیت‌های مالیاتی، امضاهای طلایی و همه آنچه در اقتصاد ایران نیز وجود دارد را در آنِ واحد حذف کنیم و همچنین همه محدودیت‌های وارداتی را برداریم. چرا قرار است همه چیز را از مردم شروع کنیم؟ مگر وقتی قوانین و مقررات اقتصادی را می‌نویسند با مردم صحبت می‌کنند؟
بستر امن در اقتصاد ایران ایجاد نخواهد شد مگر اینکه اقتصاد آزاد شود و دولت به سمت آزادسازی کل اقتصاد برود. ما نباید با کلمات بازی کنیم. آقای پزشکیان در حوزه تخصصی خود جراح قلب هستند اما به نظر من در حوزه‌های دیگر باید از افرادی مشورت بگیرند که در چند دهه اخیر در مسند کار نبودند. کسانی که در مسند کار بوده و یا مشاور بوده‌اند قطعاً ناخودآگاه نمی‌توانند دیدگاه متفاوتی ارائه دهند.
اگر قرار بود با همان روش‌های قبلی به نتیجه برسیم تا الان رسیده بودیم. شما به اطرافیان اقتصادی رئیس‌جمهور نگاه کنید، فقط این را تئوریزه می‌کنند که قیمت‌ها را بالا ببرند تا مشکل حل شود اما در مورد اصل ماجرا که تحریم است حرفی نمی‌زنند. البته صحبت می‌کنند اما در این حد که با وجود تحریم‌ها هم می‌شود مشکلات اقتصادی را حل کرد درحالی‌که حل‌شدنی نیست.
وقتی محدودیت ارزی داریم و هزار قانون می‌گذاریم که فلان جور خودرو را وارد کن و فلان جور نکن، قطعاً مردم همراهی نخواهند کرد. آیا مردم می‌توانند برای خود ایستگاه برق و جایگاه بنزین ایجاد کنند؟ امکان ندارد و اجازه آن داده نمی‌شود چون بافت اقتصادی ایران اقتصاد ذینفعانه است./اعتماد



♦️
کانال تخصصی اقتصاد

اقتصاد و رسانه

22 Dec, 12:16


🔴دولت‌ها هزینه بی کفایتی خود را با افزایش قیمت‌ها از مردم می‌گیرند

دکتر مرتضی افقه:

🔷 کاسه کوزه‌های تورم را سر مردم نشکنید ؛ تورم حاصل بی تدبیری و سیاست های اشتباه دولت‌هاست

🔷بهانه دولت‌ها برای افزایش قیمت بنزین، این است که تورم بالا است، اما این و خسارات موجود، حاصل سیاست گذاری‌های اشتباهی است که به تورم دامن زده است.

🔷 مردم با افزایش قیمت ها، هزینه بی کفایتی دولت‌ها را می‌دهند. عمدا از عبارت دولت‌ها استفاده می‌کنم تا مشخص کنم صرفا تیر نقد به سمت دولت چهاردهم نیست و این مسائل را در دولت‌های مختلفی شاهد بوده‌ایم. ریشه افزایش قیمت‌ها و بهانه آن این است که تورم افزوده شده است. دولت‌ها هزینه بی کفایتی خود را با افزایش قیمت‌ها از مردم می‌گیرند./
متن کامل




♦️
کانال تخصصی اقتصاد

اقتصاد و رسانه

22 Dec, 12:16


🔵 كسري بودجه و هزينه‌هاي بيهوده

🔵 دکتر مرتضي افقه

معضل كسري بودجه و در امتداد آن بي‌انضباطي‌هاي اقتصادي، يكي از مشكلات ريشه‌اي اقتصاد ايران طي سال‌ها و دهه‌هاي اخير بوده است. بسياري از ناهنجاري‌هاي اقتصادي از جمله رشد نقدينگي، استقراض، تورم و فقر مطلق ناشي از كسري بودجه است. اين معضل به خصوص در شرايط فعلي كه اقتصاد ايران رو در روي فشار‌هاي احتمالي و فزاينده ترامپ قرار گرفته بيشتر از هر زمان ديگري ظهور و بروز داشته است. در عين حال بايد توجه داشت كسري بودجه بسياري ريشه‌اي‌تر از آن است كه با فرمول‌هاي ساده بتوان آن را حل و فصل كرد. طي سال‌هاي متمادي كه كشور با درآمدهاي نفتي قابل توجهي مواجه بود بسياري از سياستگذاران و تصميم‌سازان ازجمله نمايندگان دوره‌هاي مختلف از نفوذ و قدرت و مسووليت خود سوءاستفاده كرده و درآمدهاي نفتي را صرف امور غيرضروري كردند .اين افراد و گروه‌ها رديف‌هاي هزينه‌اي متعددي را از جيب مردم به واسطه پول نفت تحميل كردند. از سال ۹۷ اما كشور با شكل متفاوتي از تحريم‌هاي اقتصادي مواجه شد و ترامپ دايره تحريم و فشار عليه ايران را تنگ كرد. از ۹۷ به اين سو كه اقتصاد ايران با فشار بيشتري مواجه شد دولت‌ها به جاي كاهش يا حذف رديف‌هاي هزينه‌اي مازاد، موازي و فاقد تاثير مثبت در رفاه مردم و كارآمدي سيستم، سراغ منابع درآمدي جايگزين رفتند. در دولت‌هاي حسن روحاني و ابراهيم رييسي هر آنچه امكان اعتباري و مالي وجود داشت جايگزين درآمدهاي نفتي و مصرف شد. در دوره پس از ترامپ و حضور بايدن اين اميد وجود داشت كه مذاكرات برجامي با حزب دموكرات تداوم يابد. اما به دليل رقابت‌هاي جناحي و سياسي و ممانعت طيف اصولگرا، فرصتي كه دولت بايدن براي رفع تحريم‌ها ايجاد كرده بود از ميان رفت و اقدامي براي رفع تحريم‌ها صورت نگرفت. به ناچار در دولت اصولگرايان آمدند و گفتند بدون رفع تحريم‌ها مي‌توان مشكلات اقتصادي كشور را رفع و رجوع كرد! اما ادامه رخدادها نشان داد كه بدون رفع تحريم‌ها نمي‌توان اقدامي به سمت بهبود صورت داد. اين روند ادامه داشت تا اينكه مشكلات مردم بيشتر و سفره مردم تنگ‌تر شد. آقاي پزشكيان در يك چنين شرايطي ريسك بزرگي كرد كه سكان هدايت دولت را به دست گرفته است. چرا كه شرايط بسيار بحراني و وخيم است. به نظرم شعار وفاق نيازمند مشاركت همه طيف‌هاست. از جناح راست و چپ و ميانه و... بايد وارد ميدان شوند و زمينه بهبود شاخص‌ها را فراهم سازند. پزشكيان اين شعار را سر داد تا همه ظرفيت‌ها و جناح‌ها در راستاي توسعه كشور گرد هم آيند، اما اين جناح تندرو و شكست خورده در انتخابات نشان داده، مسائل جناحي و گروهي برايشان مقدم بر منافع ملي كشور است. با آمدن ترامپ شرايط بسيار سخت‌تر شده است.

در بودجه ۱۴۰۴، حدود ۱ ميليون و ۷۸۰ هزار بشكه فروش نفت پيش‌بيني شده. بعيد است با فشار‌هاي حداكثري ترامپ بتوان اين عدد را محقق كرد. اگر مذاكره و توافقي با ترامپ صورت نگيرد، فروش اين ميزان نفت دشوار خواهد بود (اگر نگوييم ناممكن است) عدم تحقق اين درآمد در بودجه، كسري بزرگي را شكل مي‌دهد. از سوي ديگر دولت‌هاي قبل همه درآمدهاي جايگزين مانند فروش اوراق، ماليات، بورس، فروش املاك دولتي و... را خرج كرده و ديگر ظرفيت جايگزيني براي دوران فشار و تحريم باقي نمانده است. متاسفانه دولت در اين شرايط وسوسه شده تا بخشي از كسري را از طريق افزايش قيمت‌ها جبران كند كه اين اقدام بسيار خطرناك است. مجلسي‌ها اگر با دولت همراهي كنند و بخشي از رديف‌هاي غيرضروري را پالايش و حذف كنند شايد قسمتي از كسري بودجه جبران شود و كمي بهره‌وري در بودجه تزريق شود. به جز اصلاح بودجه و حذف رديف‌هاي غيرضروري همچنين پايان دادن به معافيت‌هاي مالياتي برخي نهادها و ارگان‌ها و كارتل‌هاي بزرگ حاكميتي فضايي براي دولت باقي نخواهد ماند تا بخشي از وعده‌هايش را محقق كند. مجموعه اين گزاره‌ها يك بار ديگر اين حقيقت را يادآور مي‌شود كه براي حل مشكلات اقتصادي و ايجاد يك زندگي روتين و عادي براي مردم راهي جز مذاكره، تنش‌زدايي و تفاهم با غرب وجود ندارد؛ راهي كه به هر حال ايران ناچار به پيمودن آن است. ‌اي كاش سريع‌تر اين مسير طي شود تا فشار فزاينده بر مردم كمي كاهش پيدا كند./تعادل




♦️
کانال تخصصی اقتصاد

اقتصاد و رسانه

20 Dec, 07:14


قاچاق و ارز
گفته می‌شود‌ سالانه حدود ۲۵ میلیارد دلار قاچاق کالا (مجموع واردات و صادرات قاچاق) داریم. البته سهم بیشتر آن واردات قاچاق است. در مقایسه با حجم تجارت غیرنفتی، یعنی حدود ۲۰ درصد تجارت ما به صورت قاچاق یا غیررسمی است.
به این میزان، اگر خالص حساب سرمایه را هم اضافه کنیم، نزدیک ۵۰ میلیارد دلار خواهد بود. با اغماض از مبادلات سوداگرانه برای ارز، این میزان ارز، اندازه بازار غیررسمی ارز در ایران را نشان می‌دهد. البته حدود ۸۰ درصد این رقم برای واردات و خالص حساب سرمایه است یعنی تقاضای ارز در بازار غیررسمی و ۲۰ درصد صادرات قاچاق که عرضه ارز در بازار غیررسمی است.
همینطور نگاه کنیم، گویا بازار ارز غیررسمی دارای کمبود عرضه است. برخلاف بازار ارز رسمی که دارای مازاد عرضه است (حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیارد دلار- فارغ از اینکه بخشی از ارز صادرات در اختیار قرار نمی‌گیرد!)
این یعنی در دو‌ بازار رسمی و غیررسمی کاملا جدا، باید نرخ ارز بازار رسمی مدام در حال کاهش و نرخ ارز بازار غیررسمی مدام در حال افزایش باشد!
همچنین این نشان می‌دهد که قاعدتا در بازار رسمی ارز، نباید جیره‌بندی مقداری وجود داشته باشد چون ۲۰-۲۵ میلیارد دلار مازاد، تقریبا یک سوم واردات است!
اما چرا پس در بازار رسمی ارز، جیره‌بندی داریم؟ برای اقلام مختلف، سقف تخصیص ارز در نظر گرفته می‌شود؟ آن مازاد ارز بازار رسمی چه می‌شود؟
در هر حال، اگر بازار رسمی با نفت و غیررسمی و حساب سرمایه را باهم در نظر بگیریم، تراز تجاری کل منفی به دست می‌آید. این یعنی در کلیت ماجرا، تقاضا برای ارز بیش از عرضه ارز است (توجه کنید حتی بدون تقاضای سفته‌بازی و سوداگرانه). خب این محرکی برای افزایش نرخ ارز است.
در بازارهای تفکیک شده، گفتیم نرخ ارز در بازار غیررسمی تمایل به افزایش و در بازار رسمی تمایل به کاهش دارد. (توجه کنید اگر ارز دولتی تثبیت نشود و بازارها منفک باشند و بانک مرکزی ارزپاشی در بازار غیررسمی نکند). فاصله رانتی حاصله، تحریک کننده بخشی از عوامل بازار رسمی است که ارز خود را در بازار غیررسمی بفروشند. حتی خود بانک مرکزی! پس منافع بانک مرکزی هم ایجاب می‌کند جهت جلوگیری از کاهش نرخ ارز در بازار رسمی، بخشی از مازاد ارز را در بازار غیررسمی بفروشد. باز این تمام ماجرا نیست! کسری بیش از مازاد بازار رسمی در بازار غیررسمی، این تمایل به انتقال ارز به بازار غیررسمی را تا جایی بالا می‌برد که در بازار رسمی جیره‌بندی اتفاق می‌افتد و بخشی از افزایش نرخ ارز غیررسمی در بازار رسمی منتقل می‌شود.
اگر مقابل قاچاق صادرات به ویژه از روشهای افزایش قیمت داخلی(سوخت و پوست و ..) گرفته شود، کسری بازار غیررسمی بسیار بیشتر می‌شود و نرخ ارز بازار غیررسمی افزایش بیشتری پیدا می‌کند. این موضوع، وارادت کالاهای قاچاق را که حجم قابل توجهی از نیاز بازار است، با مشکل مواجه می‌کند. در نبود مکانیسمی برای رشد صادرات رسمی، کسری کل تراز تجاری منفی‌تر می‌شود. افزایش نرخ ارز، باز اثر افزایش قیمت داخلی را از بین برده و قاچاق باز به صرفه میشود و مجددا شروع می‌شود. باز ارزپاشی بانک مرکزی و باز شوک بعدی.

تا زمانی که سیاست خودکفایی دنبال می‌شود و ۲۰۰۰ قلم کالا ممنوعیت واردات دارند، یا با عوارض و موانع گمرکی بالا مواجه هستند، بیش از ۱۵ میلیارد دلار واردات قاچاق داریم، مسئله حل نمی‌شود. باید واردات آزاد و در چارچوب بازار رسمی قرار گیرد ولو در ابتدا با جیره‌بندی. اگر بخش قابل توجه تقاضای ارز رسمی شود، بازار غیررسمی محدودتر میشود.
چه بسا ایجاد مازاد در بازار غیررسمی، باعث‌کاهش نرخ ارز بازار غیررسمی و در نتیجه کاهش قاچاق صادراتی شود.
البته انجام اقداماتی برای کاهش فرار سرمایه نیز ضروری است.
در نبود این سیاستها، وجود قاچاق صادراتی (مثل سوخت) برای جلوگیری از منفی‌تر شدن بیشتر تراز تجاری بخش غیررسمی و کنترل نرخ ارز ضروری است. حتی اگر ناتوانی دولت در افزایش صا‌رات رسمی به دلیل تحریم و مسائل سیاسی منطقه‌ای و یا زیرساختهای ضعیف وجود نداشته باشد و بازار رسمی بتواند افزایش صادرات داشته باشد، صرفا به افزایش مازاد تجاری بازار رسمی منجر می‌شود. نیاز بازار غیررسمی به ارز برای واردات قاچاق، یا باید از صادرات قاچاق تامین شود یا از مناسبات رانتی بین بانک مرکزی و بازار غیررسمی!

پ.ن: این موضوع با نظرات قبلی من در خصوص پایین بودن قاچاق سوخت در تعارض نیست چون می‌گفتم قاچاق اگر در این ابعاد هست، از طریق لوله و تحت نظر نهادهای خاص است. همان نهادها هم ارز حاصله را قاعدتا نمیارن تحویل بانک مرکزی دهند!
Http://t.me/maolad

اقتصاد و رسانه

20 Dec, 07:12


اندکی نقد از انتقال پایتخت!

آقای نماینده مجلس فرمودند با پول فروش ساختمان‌های وزارت‌خانه‌ها، می‌توانیم چند پایتخت سیاسی داشته باشیم!

حضرت استاد!
اولا پایتخت سیاسی اگر منتقل شود، کی آن ساختمان‌ها را خواهد خرید؟ به درد کی میخوره دیگه؟
دوما به فرض که بخش خصوصی یا خصولتی آن ساختمان‌ها را خریدند، جای کارکنان دولت، شاغلین آن بخش خصوصی و خصولتی بیان، چه فرقی در تراکم تهران خواهد داشت؟ مگر هدف کاهش تراکم تهران و کاهش فشار بر منابع زیستی تهران نبود؟
سوما! گفته می‌شود 40 درصد ترافیک تهران، به خاطر شهرستانی‌هایی است که برای اخذ خدمات از دستگاه‌های دولتی وارد تهران می‌شوند! اگر چنین چیزی صحت داشته باشد و دستگاههای در سطح ملی هم ارباب رجوع دارند که 40 درصد ترافیک بابت آنهاست، با انتقال پایتخت، آن 40 درصد به اضافه شهروندان تهرانی که کار اداری دارند، باید اسیر جاده‌ها شوند؟ ترافیک داخل شهر را به ترافیک برون شهری تبدیل می‌کنید؟ با کدام سیستم حمل و نقل برون شهری؟ هواپیما یا قطار یا اتوبوس؟ از مرگ با آلودگی هوای داخل شهر، به مرگ در جاده منتقل میشیم؟

و داستان انتقال پایتخت قصه درازی است!
Http://t.me/maolad

اقتصاد و رسانه

18 Dec, 16:00


💠 کاهش رشد موجودی سرمایه خالص بخش نفت و گاز به موازات کاهش سرمایه گذاری خارجی در دهه ۱۳۹۰

▫️چنانچه تصویر به روشنی نشان می دهد، روند رشد خالص موجودی سرمایه بخش نفت و گاز و روند سرمایه گذاری خارجی در کشور طی دهه ۱۳۹۰ هر دو کاهشی بوده است.

◽️بنابراین در شناسایی دقیق و جامع دلایل ناترازی انرژی در کشور، یکی از مسائلی که لازم است نقش آن به طور ویژه بررسی شود مسئله افت شدید سرمایه گذاری خارجی در دهه ۱۳۹۰ است.‌

علوی راد / کانال نگاه اقتصادی
۲۷/آذر/۱۴۰۳
@AlaviRad_Economics

اقتصاد و رسانه

18 Dec, 16:00


💠 پیرامون حذف ارز نیمایی

دکتر عباس علوی راد

◽️چرا حذف ارز نیمایی و گام به سوی یکسان سازی نرخ ارز در اقتصاد ایران در شرایط فعلی توسط دولت دکتر پزشکیان صحیح و قابل دفاع است؟

۱- تجربه های گذشته نشان می‌دهد سرکوب نرخ ارز بازار آزاد بدون اصلاح متغیرهای بنیادی موثر بر ارزش پول ملی در نهایت منتهی به جهش ارزی خواهد شد و از نرخ های ارز رسمی همچون نرخ ارز نیمایی تبعیت نمی کند.

۲- تا زمانی که عوامل کاهش ارزش پول ملی به صورت بنیادی متوقف نشوند، نرخ های ارز رسمی مانند نرخ ارز نیمایی قابلیت تثبیت نداشته و در نهایت در نقطه ای از زمان فاصله خود را با نرخ ارز بازار آزاد تعدیل خواهند نمود.

۳- از شش جهش نرخ ارز بازار آزاد در اقتصاد ایران در سال های پس از جنگ تحمیلی، چهار جهش در دهه ۱۳۹۰ شمسی و سه جهش بعد از سال ۱۳۹۶ رخ داده است. این یعنی هم تعداد جهش های ارزی در چند سال اخیر زیاد شده و هم فاصله زمانی بین آنها کاهش یافته است.

◽️بنابراین بهتر است منتقدان سیاست های ارزی دولت پزشکیان که نگران کاهش بیشتر ارزش پول ملی و افزایش تورم در اقتصاد ایران هستند ایده های خود را روی پاسخ دقیق و عملیاتی به این سه پرسش متمرکز و دولت را کمک کنند:

۱- چگونه می توان رشد نقدینگی را کاهش داد و آن را متناسب با رشد اقتصادی ایران نمود؟

۲- چگونه می تواند رشد اقتصادی ایران را به طور فراگیر افزایش داد و آن را پایدار نمود؟

۳- چگونه می توان درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفتی و غیر نفتی را افزایش داد و با تسریع در برگشت مستمر و نظام مند ارزهای حاصل شده از آنها به کشور، تراز پرداخت ها را بهبود بخشید؟

۲۴/آذر/۱۴۰۳

🇮🇷 کانال نگاه اقتصادی

اقتصاد و رسانه

18 Dec, 06:32


https://tejaratnews.com/n/4q4m

اقتصاد و رسانه

27 Nov, 21:10


شانس کسایی که آنلاینن
لیست تا ساعاتی دیگر حذف می‌شود ...

اقتصاد و رسانه

27 Nov, 18:32


بیا اینجا هر روز تست زبان بزن ❤️

اقتصاد و رسانه

27 Nov, 18:32


فولدری پر از  ویدئو و فایل‌های آموزشی در حوزه‌های مختلف روانشناسی.زبان.ادبیات که کلی
اطلاعات مفیدبهتون می ده.🙏🏻👇🏻


https://t.me/addlist/uid4JnZrZLZhZjBk

اقتصاد و رسانه

27 Nov, 09:08


💠 مصائب مالیات در ایران
✍️دکتر محمدرضا منجذب

🔹 در نقد و بررسی که طی سطور پیش رو تقدیم می گردد، قرار است به مشکلات قانونی و اجرایی سیستم مالیاتی اشاره گردد. قبل از هرچیز از پرسنل صدوق سازمان مالیاتی تشکر و قدردانی می کنم. مثالها و نکات در خصوص عده قلیلی از پرسنل مصداق دارد ولی ترمز سیستم را کشیده است.
♦️یک مثل قدیمی: روزی دو پسر بحث شان می شود و اولی می گوید پدر من شغلش خیلی مهمه. دومی میگوید چطور؟ اولی: پدرم قاضی هست و برای همه مردم میتواند حکم صادر کند. دومی میگوید: شغل پدر من پاسبانه و با ده ریال حکم پدر تو را اجرا نمیکند (باطل می کند).
♦️یک خاطره: یکی از نزدیکان در یک حوزه مالیاتی قرار بود مالیات بر ارزش افزوده را از علی الحساب به قطعی تبدیل کند. از زیرمجموعه کمک ممیز گفته بود اینقدر زیر میزی بده تا مبلغ پایین بزنم. دوستم با مشورت با بنده از این اقدام خودداری کرد، و مالیاتی پنج برابر نسبت به همکاران مشابه برای او ابلاغ شد. بنده با لینک های مرتبط و ارجاع به دادستانی انتظامی سازمان مالیاتی و انجام کاری حرفه ای و مستندسازی قضیه، پرونده دوستم مجدد ارزیابی شد و نرخ کلی مالیات مطابق عرف تعیین و پرداخت شد.

♦️ با دو مثال بالا مشخص شدکه قوانین مصوب مالیاتی ایراد دارد، و لذا دست سیستم ممیزی را باز می گذارد تا سلیقه ای عمل نماید و بعضا فسادزا هم می شود. در اینصورت هم مالیات حقه دولت جذب نمی شود، و هم عدالت مالیاتی اعمال نمی شود. بطور معمول قوانین مصوب مالیاتی در عمل بصورت سلیقه ای و علی الراس اجرا می شود. بنابراین لازم است مو لای درز قوانین نرود و با شاخص های دقیقی که درون قانون تعبیه می شود، اجازه سلیقه ای عمل کردن را بگیرد. در اینصورت با استفاده از سامانه و بدون مراجعه مودی مالیات بر اساس استانداردها و شاخص ها شفاف تعیین خواهد شد.

♦️ دلیل اتفاق افتادن چنین امری اینست که قانون گزار و مدیران در راس هرم مالیاتی تسلطی کافی و وافی بر قوانین و شاخص ها و امثال آن نداشته، و از نیروی نخبه و کارشناس واقعی بهره وافی نمیبرند. همچنین کادر سازمان مالیاتی باید شامل تحصیلکرده های نخبه و مجرب باشند و همواره در معرض آموزش باشند. همچنین لازم است در این راستا تجارب سایر کشورهای موفق در حوزه های قانون گزاری و اجرا اخذ گردد، تا ما گرفتار آزمون و خطا نشویم.

♦️ چه بسا اصلاحات مبنایی و نهادی در حوزه مالیات ما را از اعمال قوانین جدید مالیاتی که دچار ابهامهای گسترده در قانون و اجرا هست (مانند مالیات بر مسکن، خودرو،...) و مورد نقدهایی مهم است، بی نیاز گرداند. چرا که اگر چارچوب سیستم مالیاتی تغییری بنیادی نداشته باشد قوانین جدید هم دچار مشکلات عارض بر قوانین قبلی خواهد شد.

♦️لینک مطلب مرتبط: آیا سیستم مالیاتی ایران از عهده مالیات های جدید بر می آید؟





🌐 کانال دکتر منجذب

اقتصاد و رسانه

27 Nov, 08:51


💠 ساز مخالف تورم اجاره مسکن با تورم‌ عمومی در دو سال گذشته

◽️شرح تصویر: مقایسه نرخ تورم سالانه شاخص کل (تورم عمومی) و تورم اجاره مسکن در فاصله آبان ۱۴۰۱ تا آبان ۱۴۰۳ (منبع: مرکز آمار ایران).

▪️تورم عمومی در یک مسیر کاهشی از ۴۱ درصد در آبان ۱۴۰۱ به ۳۳/۱ درصد در آبان ۱۴۰۳ رسیده است. تورم اجاره مسکن با یک ساز مخالف از ۲۹/۵ درصد در آبان ۱۴۰۱ به ۴۱/۷ درصد در آبان ۱۴۰۳ رسیده است.

◽️از فروردین ۱۴۰۳ به بعد، تورم اجاره مسکن از تورم عمومی به طور مستمر فراتر رفته و اختلاف آنها بیشتر شده است. این یعنی اجاره مسکن وارد فاز گرانی شده است. با توجه به ضریب اهمیت بالای اجاره مسکن در سبد هزینه زندگی خانوارها و محاسبه تورم عمومی، ضروری است بازار مسکن توسط دولت محترم به طوری جدی آسیب شناسی شود.

علوی راد / کانال نگاه اقتصادی 
۵/آذر/۱۴۰۳
@AlaviRad_Economics

اقتصاد و رسانه

27 Nov, 08:51


🔴 نرخ تورم در سال آینده از 40درصد عبور خواهد کرد

🗣دکتر حجت میرزایی رئیس مرکز پژوهشهای اتاق ایران:

🔹 امکان تامین مالی پروژه ها به صفر رسیده، برون رانی کامل در بازار سرمایه در حال اتفاق است.

🔹 دولت امسال اوراق دولتی را 4 برابر کرده و از 255 همت به 1380 همت رسانده است، با این اقدام دولت می خواهد 550 همت از بدهی قبلی خود را بازپرداخت کند، اما نکته مهم این است که تقریبا تمام بازار سرمایه را تسخیر می کند و یک برون رانی کامل در بازار سرمایه در حال اتفاق است.

🔹در بازار پولی هم این اتفاق افتاده و در سه سال گذشته امکان تامین مالی بخش خصوصی یا هر پروژه و طرح سرمایه پذیر توسعه ای یا ایجادی تقریبا به صفر رسیده است. در این دو بازار هیچ پروژه توسعه ای یا ایجادی را نمی شود تامین مالی کرد./ جماران




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

26 Nov, 12:06


متوسط نرخ تعرفه واردات امریکا از ۱۹۱۰ تا کنون
و نرخ تعرفه پبشنهادی ترامپ!
رویدادهای اقتصادی.
@ecoevents

اقتصاد و رسانه

25 Nov, 08:53


https://smtnews.ir/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-19/58131-%D8%AA%D8%A7-%D8%AD%D9%84-%D9%86%D8%B4%D9%88%D8%AF-%D8%B3%D8%B1%D9%85%D8%A7%DB%8C%D9%87-%DA%AF%D8%B0%D8%A7%D8%B1-%D9%86%D9%85%DB%8C-%D8%A2%DB%8C%D8%AF

اقتصاد و رسانه

24 Nov, 08:00


‍ ‍ 🔴 افول رفاه ایرانی‌ها / درآمد خالص سرانه طی ۱۳ سال ۲۰ درصد کم شد

🔹مرکز آمار ایران در یک گزارش درآمد خالص ملی سرانه را در سال های 1390 تا 1402 منتشر کرده است.

🔹 محاسبه این آمارها با قیمت ثابت، می‌تواند به نوعی روایتی از درآمد هر ایرانی بدون اثر تورم را منعکس کند و تغییرات رفاه خانوارها را به تصویر بکشد.

🔹مطابق بررسی‌های صورت گرفته میزان‌ درآمد خالص سرانه هر ایرانی طی این 13 سال، به میزان 20 درصد کاهش یافته است. این بررسی‌ها نشان می‌دهد که این آمارها در برخی سال‌ها، تحت تاثیر تحولات سیاسی بهبود قابل توجهی داشته‌اند.

🔹برای مثال در سال 1394، میزان درآمد سرانه ایرانی‌ها به کمترین مقدار در این مدت رسید، اما چون امید به لغو تحریم‌ها وجود داشت و نرخ تورم نیز در آن سال‌ها در مسیر کاهشی حرکت می‌کرد، خانوار ایرانی از لحاظ اقتصادی احساس نارضایتی کمتری داشتند.

🔹در سال 1396 پس از اجرایی شدن برجام، رشد درآمد سرانه به شکل قابل توجهی رشد کرد و حتی به نزدیکی سال 1390 رسید. اما در سال‌های بعد و پس از کنار گذاشتن توافق هسته‌ای، وضعیت درآمد سرانه نیز کاهش یافت و این روند کاهشی تا سال 1399 تداوم پیدا کرد.

🔹پس از آن، اگرچه به دلیل کاهش فشار تحریم‌ها شرایط کمی بهتر شد، اما هنوز نسبت به ابتدای دهه 90 فاصله قابل توجهی وجود دارد.

🔺رصد این تحولات نشان می‌دهد در سال های آینده هر حرکتی در جهت بهبود شرایط دیپلماسی کشور، اثر خود را در سفره‌های ایرانی منعکس خواهد کرد و هر قدمی در جهت، تشدید تحریم‌ها و تیرگی روابط بین‌المللی باعث تبخیر رفاه در خانوار ایرانی خواهد شد.





💠 گفتار اقتصادی

اقتصاد و رسانه

23 Nov, 17:26


.

پس از برکناری خروشچف به او پیشنهاد مسئولیت مرکز درمان سرطان شوروی را می‌دهند؛ خروشچف می‌گوید:
من‌که از سرطان چیزی سر در نمی‌آورم!
می‌گویند: اشکالی ندارد؛ *آن‌زمان که مسئولیت کشاورزی را بر عهده داشتی، گندم از بین رفت؛ شاید اگر به امر سرطان بپردازی، آن‌هم از بین برود!*

برگرفته از کتاب داس و خنده
میخاییل میلنیچینکو

اقتصاد و رسانه

23 Nov, 14:32


🟢 در ضرورت چابک‌‌‌سازی دولت

👤 دکتر علینقی مشایخی


✍️ دولت‌ها و سازمان‌های وابسته به بودجه عمومی به ناکارآمدی، ایجاد مزاحمت و مانع‌‌‌تراشی برای فعالیت‌‌‌های اقتصادی متهم هستند.

✍️ کیفیت خدمات عمومی در حوزه‌‌‌های آموزش و پرورش، بهداشت و درمان و امنیت کاهش یافته است.

✍️ نیروهای جوان و بااستعداد و نخبه جذب سازمان‌های دولتی نمی‌‌‌شوند.

✍️ سال‌هاست که کارشناسان زبده و کارآمد عموما دولت را ترک می‌کنند و به شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی، شرکت‌های خصوصی و بعضا به خارج از کشور می‌روند.

✍️ تصمیمات دولت معمولا با کیفیت پایین اتخاذ می‌‌‌شوند و ناپایدارند. شائبه فساد در سازمان‌های دولتی و شبه‌دولتی بسیار گسترده و عمیق است.

✍️ این تشکلات حجیم و ناکارآمد دولت و سازمان‌های وابسته به بودجه عمومی باری بر دوش منابع عمومی و مانعی برای رونق و رشد اقتصادی است.

✍️ بازنگری ساختار دولت باید با یک صفحه سفید برای هر وزارتخانه یا سازمان وابسته به دولت شروع شود. برای هر سازمان اولین سوال، چرایی وجود آن سازمان است.

✍️ در تعیین ضرورت وجودی هر سازمان باید به دو ملاک توجه داشت. یک اینکه دولت سیاستگذار و تنظیم‌‌‌گر است و نباید متولی کارهای اجرایی شود؛ مگر در مواردی که بخش خصوصی نمی‌‌‌تواند متولی شود.

✍️ ملاک دوم آن است که هدف بنیادی و ضرورت وجود آن برای جامعه ارزش‌آفرین باشد. با اعمال این ملاک‌‌‌ها برخی سازمان‌ها ممکن است از ردیف استفاده از بودجه عمومی حذف شوند.

✍️ آنچه می‌‌‌ماند هدف بنیادی و ماموریت اصلی سازمان‌هایی است که وجودشان ضروری است. برای هر سازمان با هدف بنیادی و ماموریت جدید، باید قوانین و مقررات جدید و ساختار سازمانی جدید با فرآیندها و دستورالعمل‌های کارآمد و روان طراحی و تصویب شود.

✍️ نیروی کار سازمان جدید با توانایی‌ها و صلاحیت‌های لازم مشخص می‌شود تا از بین نیروهای موجود سازمان و نیز جذب نیروهای با صلاحیت با حقوق و مزایای مناسب جذب شوند.





🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

23 Nov, 08:18


درآمد پایه جهانی (UBI) چیست و چگونه محاسبه می شود؟ - خانه سرمایه
https://khanesarmaye.com/ubi/

اقتصاد و رسانه

23 Nov, 06:55


🔵 نظریه پولی پروفسور #میلتون_فریدمن

🔸 به واسطه سیطره تفکر کینزی اعتقاد بر این بود که رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ به واسطه عدم اعتماد مصرف‌کنندگان و سرمایه‌گذاران به اقتصاد و کاهش هزینه‌کرد این دو گروه که تقاضای کل را کاهش می‌داد، به وجود آمده است. اما پول‌گرایان بحث دیگری داشتند. آنان معتقد بودند که سیاست‌های انقباضی فدرال رزرو از بهار ۱۹۲۸ تا پاییز سال ۱۹۲۹، باعث شد تا رکود از میانه سال ۱۹۲۹ آغاز شود و یکی از دلایل اصلی سقوط بازار سهام در این سال بود. فراتر از این، فریدمن یکی دیگر از عوامل تعمیق رکود بزرگ را افزایش نرخ بهره در سال‌های ۱۹۳۱ و ۱۹۳۲ می‌داند و معتقد است که عدم مدیریت صحیح در بانک مرکزی موجب ایجاد و تعمیق بحران شد.

🔸 کینز راه نجات رکود را در سیاست مالی انبساطی می‌دانست که می‌توانست با افزایش در درآمد ملی، مصرف و سرمایه‌گذاری را افزایش دهد. اما فریدمن با مطرح کردن این مساله که مردم تمایل به نگهداری موجودی واقعی پول خود دارند، نشان داد که افزایش عرضه پول می‌تواند به طور مستقیم موجب افزایش خرید کالاها و خدمات و در نتیجه درآمد ملی شود. بنابراین اگر رکودی رخ دهد باید ریشه آن را در سیاست پولی نامناسبی جست‌و‌جو کرد که بانک مرکزی مرتکب شده است.

🔸 توصیه اکید فریدمن برای برقراری نسبتی بین رشد اقتصادی و نقدینگی، کلید رخت بر کندن تورم از کشورهای دنیاست. سیاستگذاران پولی حالا می‌دانند که با یک قاعده پولی مشخص می‌توان از به وجود آمدن تورم جلوگیری کرد. در حالی که نرخ بیکاری در سطح مطلوب باشد، کافی است نرخ رشد نقدینگی برای ۲ تا ۳ درصد بالاتر از رشد اقتصادی باشد تا با تثبیت اقتصاد از تورم جلوگیری شود. این شاید بزرگ‌ترین هدیه پول‌گرایان برای جامعه انسانی باشد، آنان سهم بزرگی در برطرف کردن تورم از اقتصاد‌های دنیا داشتند.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

23 Nov, 06:48


🔴 پروفسور مایکل اسپنس برنده نوبل اقتصاد معتقد است هیچ دستورالعمل ثابت و قطعی برای توسعه وجود ندارد، اگرچه ممکن است ما بعضی از اجزای تشکیل‌دهنده آن را بدانیم. 🔴 همچنین ایزابلا وبر در کتاب چین چگونه از شوک درمانی گریخت؟ با بررسی دقیق تاریخی و اقتصادی مسیر توسعه چین به وضوح می‌گوید، که یافتن فرمول مناسب برای رشد و توسعه هر کشور، مستلزم آزمون و خطاست که بصورت تدریجی و در قالب اصلاح فرآیندهای نهادی آن کشور بدست می‌آید.




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

23 Nov, 06:37


🟥قانون ۱-۱۰-۱۰۰-۱۰۰۰
این قانون که در مورد تولیدات صنعتی صدق میکند، قابل تعمیم در طرحها و تصمیمات اقتصادی نیز هست.
هر قدر طرحی در مراحل بررسی، تدوین و جمع بندی بیشتر مورد بحث و‌ چکش کاری از سوی کارشناسان قرار گیرد، از مشکلات حین اجرا و ضررهای احتمالی بعدی ناشی از اجرای ان، پیشگیری بیشتری صورت خواهد گرفت.
بین صنعتگران جوکی در این مورد وجود دارد.
میگویند ایرانی ها طرحهایشان را یک هفته ای تهیه میکنند و سالها مشغول اجرا و رفع کم و‌ کاستی های ان هستند.
لیکن ژاپنی ها برای طرحهایشان سالها وقت میگذارند و سپس ظرف یک هفته ان را اجرا میکنند!
🔺رویدادهای اقتصادی
. ‌@ecoevents

اقتصاد و رسانه

22 Nov, 11:25


خاویر میلی Javier Milei رئیس‌جمهور آرژانتین

وی به نتایجی دست یافت که اقتصاددانان جهان آن را غیرممکن می‌دانستند. در یک مصاحبه دو ساعته با ‎@lexfridman، توضیح می‌دهد که چگونه در مدت ۶ ماه بیش از ۳۰۰۰ قانون را حذف کرد و چرا ایلان ماسک به دنبال استفاده از تجارب وی است:
وقتی او به قدرت رسید، آرژانتین در آستانه فروپاشی قرار داشت. کشور با تورم پیش‌بینی‌شده 17,000 درصدی مواجه بود. نخبگان سیاسی و اقتصادی می‌گفتند اصلاحات اقتصاد را نابود خواهد کرد.
اما میلی یک برنامه متفاوت داشت:
‏«من از دولت متنفرم. از سوسیالیسم بیزارم. از خشونت نفرت دارم.» راه‌حل او چه بود؟ استفاده از یک اره‌برقی برای بریدن بروکراسی. رسانه‌ها او را "El Loco" (دیوانه) نامیدند. نخبگان می‌گفتند که او شکست خواهد خورد.
در اولین ماه ریاست‌جمهوری‌اش: 50,000 شغل دولتی را حذف کرد. نیمی از تمام وزارتخانه‌ها را منحل کرد.
هزاران مقررات را لغو کرد. نتایج همه را شگفت‌زده کرد: تورم از 17,000% به 2.4% کاهش یافت.
برای اولین بار در 123 سال اخیر مازاد بودجه به دست آمد. اقتصاد دوباره رشد خود را آغاز کرد. بزرگ‌ترین تغییر: مردم می‌گفتند بروکراسی «خیلی بزرگتر ان است که قابل حذف باشد.» او در 30 روز خلاف این را ثابت کرد. حالا یک انقلاب بزرگ‌تر در راه است: حضور ‎@elonmusk و DOGE (دپارتمان بهره وری دولت): آن‌ها در حال بررسی تمام اقدامات میلی هستند.
میلی و ماسک چندین دیدار داشته‌اند. «آن‌ها قصد دارند مدل ما را در آمریکا اجرا کنند.» ‏آنچه توجه ایلان و ویوک را جلب کرد: نه فقط آمار و ارقام، بلکه روش میلی است. نمایشگر روزانه‌ای که تعداد مقررات حذف‌شده را نشان می‌دهد. سیستمی که آن‌ها برای DOGE می‌خواهند. توصیه مایلی به DOGE ساده بود:
«یکراست بروید سر اصل مطلب. آن را تا حد نهایی پیش ببرید.» «هوشیار بمانید. هرگونه امتیاز ویژه را حذف کنید.» نقشه راه آماده است. چرا این موضوع دیوان‌سالاران واشنگتن را وحشت‌زده کرده است: آرژانتین ثابت کرد که می‌توان 15 درصد از بروکراسی را در 30 روز حذف کرد. نه هرج‌ومرجی پیش آمد و نه فروپاشی، فقط نتایج ملموس. مصاحبه چیزی بزرگ‌تر را فاش می‌کند: دیگر تنها موضوع آرژانتین نیست. این تبدیل به یک راهنمای جهانی شده است. ترامپ، ایلان، و ویوک همه در حال تماشا هستند. پیام او واضح بود:
برای اصلاح نیازی به دهه‌ها زمان ندارید. نیازی به مصالحه با فساد نیست. فقط کافی است شجاعت عمل کردن را داشته باشید. مصاحبه ماهرانه لکس با مایلی چیزی نادر را آشکار می‌کند: یک رهبر که فقط در مورد تغییر صحبت نمی‌کند، بلکه دقیقاً نشان می‌دهد که چگونه باید آن را به دست آورد. به شدت پیشنهاد می‌کنم که کل پادکست را تماشا کنید:

https://youtu.be/8NLzc9kobDk?si=dFUXu6aevUb737bj

اقتصاد و رسانه

21 Nov, 19:27


شانس کسایی که آنلاینن
لیست تا ساعاتی دیگر حذف می‌شود ...

اقتصاد و رسانه

21 Nov, 18:40


ورود به کانالVIPرایگان فقط تا امشب🎈

اقتصاد و رسانه

21 Nov, 18:40


امشب به مناسبت تولد خودم لیستی از بهترین چنل های VIPرو که فروشی هستن رو خریداری کردیم امشب رایگان قرار میدیم :🙏
https://t.me/addlist/JeX8zwSDVGUwYThk

اقتصاد و رسانه

21 Nov, 17:27


وزیر رفاه: اقتصاد ایران جراحی نمی خواهد، بلکه نیازمند فیزیوتراپی است!
یه وزیر بهداشت اسبق هم داشتیم که در پاسخ به اعتراض پیرمردی در باره هزینه بالا و مشکل بیمه برای فیزیوتراپی، گفت: خودت بمال
حالا تکلیف مردم چیه؟ خوشون اقتصاد ایران رو بمالن؟ با بیمه تامین اجتماعی باید مالید یا بیمه تکمیلی هم داره؟
بقبه داستان هم در حوزه تخصصی پزشکیه که من بلد نیستم و میشه مداخله در درمان!
https://www.instagram.com/p/DCpDhqpOSf5/?igsh=NXh4aGhubnc2YmFx

اقتصاد و رسانه

21 Nov, 10:53


🟣 مرثیه بازار پول و نرخ بهره

👤 دکتر داود سوری


✍️ نرخ بهره (نرخ سود) که شاید مهم‌ترین ابزار سیاستگذاری در غالب اقتصاد‌های کشورهای پیشرو است، در اقتصاد ما نه‌تنها منفعل است، بلکه خود محلی برای سوءاستفاده و منحرف کردن تصمیم‌گیری‌های اقتصادی از مسیر خیر جمعی است.

✍️ منظور از تعیین نرخ بهره در اقتصادهای پیشرو، تعیین نرخی است که بانک‌مرکزی آن کشورها به بانک‌های تجاری و غیرتجاری خود وام می‌دهند و انتظار دارند با تغییر آن رابطه بین بانک و مشتری را تحت‌تاثیر قرار دهند.

✍️ در حالی که در کشور ما سیاستگذار پولی به طور مستقیم و دستوری رابطه بانک و مشتری را تعیین می‌کند و این ابزار مدیریتی شفاف و قابل محاسبه را از مدیریت بانک گرفته و او را به سمت ابزارهای غیرشفاف و مبتنی بر «قضاوت شخصی» سوق می‌دهد و البته و به طریق اولی، رابطه سیاستگذار پولی و بانک نیز مبتنی بر دستور و دستور است!

✍️ از این‌رو، در چارچوب سیاستگذاری اقتصادی کشور هم هیچ انعکاسی از تحولات اقتصادی کشور در تغییرات نرخ بهره رسمی دیده نمی‌شود و فقط هر چند سال یک‌بار، آن هم با ملاحظات و بر مبنای چانه‌زنی ذی‌نفعان، نرخ بهره اندکی بالا یا پایین می‌رود.

✍️ این روزها حداکثر نرخ بهره رسمی برای پرداخت به سپرده‌های بلندمدت که غالبا یک‌ساله و قابل فسخ هستند ۲۲.۵درصد است (توان نظام بانکی از اینکه در آن به سپرده یک‌ساله «بلندمدت» گفته می‌شود، مشخص است). بانک‌ها نیز مجاز هستند تسهیلات خود را حداکثر با نرخ ۲۳درصد به مشتریان بدهند، به عبارتی بانک نه مخیر در پرداخت سود سپرده است و نه در دریافت سود از تسهیلات‌گیرنده اختیاری دارد...



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

21 Nov, 10:53


🟢 احتمال تغییر سیاست‌های ترامپ مقابل ایران


🟢 دکتر مرتضی عزتی
به فرارو گفت: «درباره تورم، ۲ دسته از عوامل باید از یکدیگر جدا شوند. یک دسته عوامل خارجی است و یک دسته عوامل داخلی. عوامل خارج از ایران نیز گوناگون است. بخشی از عوامل خارج از ایران به ارتباط ما با غرب برمی گردد، این نکته مهمی است که توجه کنیم اروپا نیز، خود تحت تاثیر آمریکا است. دسته‌ای از عوامل به بازار‌های جهانی و اقتصاد‌های مختلفی که وجود دارد بر می‌گردد. از قیمت نفت تا کالا‌های صادراتی و وارداتی بر این بازار‌ها موثر است. اما ارتباط با غرب به شدت تحت تاثیر سیاست‌های مستقیم ایالات متحده است که سیاست‌های مستقیم آمریکا، به صورت نسبی تحت تاثیرحذب حاکم بر آمریکا است. معمولا جمهوری خواهان تندروتر هستند و تند‌تر برخورد می‌کنند و اثرات منفی تری بر اقتصاد ایران داشته اند. داخل کشور نیز برخی عوامل به مدیریت و سیاست‌های مدیران موجود در سطوح بالا برمی گردد و دسته‌ای دیگر نیز، به عملکرد مدیران میانی مرتبط است. بخش دیگری از عوامل تاثیر گذار بر تورم را متغیر‌های داخلی اقتصاد تشکیل می‌دهند. اما اگر بخواهیم مجموع سناریو‌های تحت تاثیر این عوامل را برشماریم بسیار پرتعداد است.»

وی افزود: «به زودی شاهد حضور ترامپ در کاخ سفید هستیم. حزب جمهوری خواه و ترامپ، ۸ سال پیش سیاست‌های تندی علیه ایران اعمال کرده و از برجام خارج شدند. همچنین تحریم‌ها را تشدید کردند و به شدت با انتفاع ایران از روابط بین المللی جلوگیری کردند. هدف از این اقدامات این بود که ایران از فعالیت‌هایی که مدنظر آنان بود منع شود. برای مثال تلاش می‌شد با این فشارها، ایران فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود یا حذف کند، اما نتیجه زیادی از این روش نگرفتند. به احتمال بسیار زیاد، ترامپ در این دوره، به جای این که سیاست‌های قبلی را که آمریکا را به نتیجه نرساند دنبال کند، به سمت تغییر سیاست‌ها حرکت کند و سعی کند با مذاکره و چانه زنی به اهداف خود برسد.»

۲ سناریوی اصلی ایران و آمریکا
این اقتصاددان در ادامه گفت: «در ارتباط با برخورد آمریکا با ایران، ۲ سناریوی اصلی وجود دارد؛ ۱. آمریکا سیاست‌های قبلی را تشدید کند که در نتیجه اقتصاد ایران فشار زیادی را متحمل می‌وشد، اما در مقابل، ممکن است، آمریکا از اهدافی مثل منع فعالیت‌های هسته‌ای ایران دورتر شود و ایران، فعالیت‌های هسته‌ای خود را تشدید کند. هر چند در این شرایط اقتصاد ایران به شدت ضربه می‌خورد و احتمالا با کاهش فروش نفت و کاهش رشد اقتصادی رو به رو می‌شویم و در کنار این ها، تورم هم افزایش پیدا می‌کند. ۲. آمریکایی‌ها وارد سیاست مذاکره شوند و ما امیدوار باشیم در جریان این مذاکره، گشایش‌های اقتصادی رخ دهد و این گشایش‌های اقتصادی هم بتواند وضعیت رشد اقتصادی را بهبود بخشیده و تورم را کاهش دهد و منافع مالی را برای مردم به همراه داشته باشد. در بخش متغیر‌های خارجی تورم، مسائلی مثل قیمت نفت حائز اهمیت است. اگر قیمت نفت تغییر کند و افزایش درآمد‌های نفتی را داشته باشیم، طبیعتا افزایش درآمد‌های نفتی تورم کشور را کاهش می‌دهد و اگر دیگر صادرات ما نیز افزایش پیدا کند می‌تواند به کنترل نرخ ارز و تورم موثر باشد.»

وی افزود: «در بخش عوامل داخلی، سیاست‌های کلی، بیشترین اثر را دارند. این مهم است که ما به دنبال رشد اقتصادی و کنترل تورم برویم یا نرویم. اگر می‌خواهیم برویم باید زمینه‌ها را فراهم کنیم. اگر مقامات ارشد کشور می‌خواهند تورم کنترل شود و اقتصاد کشور رشد کند و اولویت خود را این موضوع قرار دهند، باید سیاست‌های خارجی و داخلی و عملکرد‌ها تغییر کند. اگر اینها تغییر کرده و به سمت رشد محوری حرکت کند وضعیت تورم و اقتصاد نیز بهبود پیدا می‌کند. یک عامل بسیار مهم نیز در اقتصاد کشور ما وجود دارد؛ اگر رشد اقتصادی بالایی به دست بیاوریم، قطعا تورم ما کاهش پیدا می‌کند. تاریخ اقتصاد ایران نشان داده هر گاه رشد مستمر ۵ ساله داشته ایم، تورم کاملا کنترل شده است، مگر این که یک شوک خارجی مثل تحریم یا مسائل غیراقتصادی و سیاسی رخ دهد.» /متن کامل




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

20 Nov, 15:10


https://tejaratnews.com/n/4oA5

اقتصاد و رسانه

19 Nov, 07:18


🔴 زندگی و زمانه حیرت‌انگیز دکترمحمدهاشم پسران/تدوین دکتر حامد قدوسی و تجارت فردا

❄️ در آپریل ۲۰۲۴ افتخار این را داشتیم که در دانش‌گاه پلی‌تکنیک کالیفرنیا میزبان استاد گرامی دکتر هاشم پسران باشیم و از سخن‌رانی علمی ایشان در مورد «پیش‌بینی با مدل‌های با ابعاد بزرگ با دانسته‌ها و ندانسته‌» بهره‌مند شویم. جلسه سخن‌رانی با استقبال گسترده مواجه شد و اکثر ما با آموخته‌ها و سوالات علمی جدید این جلسه را ترک کردیم.

❄️ زندگی نامه پرارجاع‌ترین اقتصاددان ایرانی پیوست گردید.

♦️مطلب مرتبط:
بازخوانی مقاله دکتر هاشم پسران با عنوان شناسایی اثرات تحریم ها بر اقتصاد ایران

🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

19 Nov, 07:18


تله هزینه‌های غرق شده

🔹 هنوز هواپیما حرکت نکرده بود که نزدیک شد و با لبخند پرسید: شما آقای جلال‌پور نیستید؟
سرم را بلند کردم و متوجه مردی با صورتی استخوانی و لاغر شدم که آرام روی صندلی کناری نشسته بود. با لبخند سری تکان دادم که یعنی خودم هستم و‌ بعد مشغول مطالعه شدم.
صندلی‌اش کنار من بود و چند دقیقه‌ای مشغول کارهای خودش و زمانی‌که کاپشن‌اش را تا کرد و در قفسه بالای سرش گذاشت، چندباری به من نگاه کرد.
به نظرم آمد می‌خواهد سوالی مطرح کند ولی با خودش کلنجار می‌رود. هواپیما به ابتدای باند رسید و موبایل‌ها خاموش شد، همچنان مشغول مطالعه بودم که مرد پرسید می‌توانم سؤالی مطرح کنم؟ گفتم خواهش می‌کنم؛ در خدمت هستم.

🔹 سؤالی که مطرح کرد و پاسخی که دادم و همان آشنایی چند دقیقه‌ای باعث شد این دوستی تداوم پیدا کند. تمام طول پرواز در گفت‌وگو کردیم و بعد هم قرار گذاشتیم و قرارهای بعدی و از آن روز تا امروز، بیش از 10 سال است که مدام در ارتباط هستیم. سوال آن روز مرد، سوال این روزهای من و خیلی از دوستان است.
10 سال پیش که این مرد در هواپیما قصه کسب‌وکارش را گفت، متوجه شدم مهم‌ترین چالش پیش‌روی‌ او، اصرار بر ادامه راهی‌ست که برای یک دهه وقت و انرژی و پول زیادی از او گرفته ولی موفقیتی به دنبال نداشته است و حالا چون احساس می‌کند در این مسیر هزینه زیادی داشته، باید ادامه دهد تا جبران مافات شود.
خیلی با او صحبت کردم و در نهایت او را متقاعد کردم که به اشتباه خود ادامه ندهد و به اصطلاح از تله «هزینه غرق شده» خارج شود. افرادی که در این تله گرفتار می‌شوند، عموماً تمایل دارند به تصمیم‌های غلط و سرمایه‌گذاری‌های اشتباه خود پافشاری کنند و حتی وقتی مشخص می‌شود تصمیمی که گرفته‌اند یا پروژه‌ای که روی آن کار می‌کنند از اساس اشتباه است، باز هم ادامه می‌دهند. برای همسفر هواپیمایی‌ام توضیح دادم که در امر تجارت، پیدا کردن سوراخ خروج، مهم‌تر از پیدا کردن در ورود است.

🔹 در دنیای کسب‌وکار، مثال‌های زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد گرفتار شدن در تله هزینه‌های غرق شده چه زیان‌های هنگفتی به دنبال دارد.
معروف‌ترین مثال، «خطای کنکورد» است که به تصمیم اشتباه دولت‌های بریتانیا و فرانسه برای ساخت یک هواپیمای غول‌پیکر به نام «کنکورد» اشاره دارد. حتی پس از آنکه مشخص شد دیگر توجیهی اقتصادی برای این پروژه وجود ندارد، دو کشور به سرمایه‌گذاری برای توسعه هواپیمای کنکورد ادامه دادند. سیاستمداران درگیر این پروژه، نمی‌خواستند با شرم متوقف کردن کار و اعتراف به اینکه پولی که خرج‌ شده به یک وسیله نقلیه کارآمد منجر نمی‌شود، کنار بیایند. به این خطا، خطای کنکورد (Concorde Fallacy) می‌گویند.
پس «خطای کنکورد» به رفتار لجوجانه‌ای در انسان‌ها اشاره می‌کند که همان پافشاری بر تکرار یک اشتباه در سیاست، تجارت و حتی تصمیم‌های روزمره است. این در حالی است که گاهی اصرار بر اجرای تصمیم‌های اشتباه هزینه بیشتری نسبت به رها کردن آن تصمیم دارد.

🔹تله هزینه‌های غرق‌شده در کشور‌داری و سیاست‌گذاری هم خطرناک است و ممکن است کشوری را به خاک سیاه بنشاند. اصرار سیاستمداران بر تصمیم‌های اشتباه با این استدلال که کشور کلی هزینه مالی و جانی داده، مثال روشنی از این رفتار اشتباه است که می‌تواند چند نسل را متضرر کند.
به طور مثال کشور کوبا بیش از 50 سال است که انرژی و توان خود را صرف مبارزه با آمریکا کرده و مردم این کشور به قدری فقیر شده‌اند که حاضر می‌شوند جان خود را به خطر اندازند و در خلیج خوک‌ها شیرجه بزنند و ساعت‌ها شنا کنند تا شاید راهی به آمریکا پیدا کنند.

🔹خطای کنکورد به ما گوشزد می‌کند که بر تصمیم‌های اشتباه خود پافشاری نکنیم و به این بهانه که برای این پروژه زحمت زیادی کشیده‌ایم یا هزینه زیادی صرف کرده‌ایم، به اشتباه خود ادامه ندهیم.
از نظر من فهم زمان خروج به هنگام، در هر کار و مسئولیت، برای افراد به خصوص برای تاجران و کارآفرینان حیاتی است. این‌ استدلال که چون بخش زیادی از عمر و سرمایه‌ام را در این مسیر هزینه کرده‌ام، پس محکوم به موفقیت هستم، استدلال خوبی نیست و ممکن است هزینه‌ افراد را بسیار بالا ببرد.

سیاستمدار هستید یا تاجر، وکیل هستید یا کارآفرین، مراقب باشید که در تله هزینه‌های غرق شده گرفتار نشوید و جماعتی را هم گرفتار نکنید. به موقع تصمیم‌ بگیرید و از تصمیم بد یا تجارت اشتباه به موقع خارج شوید در غیر این صورت باید هزینه‌های سنگین‌تری بپردازید.


☑️ محسن جلال‌پور





💠 گفتار اقتصادی

اقتصاد و رسانه

17 Nov, 10:14


صندوق ثروت کشورهای حوزه خلیج فارس از دسترس رقابت خارج شد.

امارات ۱۵۴۴ میلیارد دلار
کویت ۹۶۹ میلیارد دلار
عربستان ۹۲۵،میلیارد دلار
قطر ۵۱۰ میلیارد دلار

جمع صندوق ثروت چهار کشور همسایه امسال به عدد غیر قابل دسترسی ۴ هزار میلیارد دلار رسید. پیش بینی میشود که این اعداد تا ۲۰۳۰ از ۵ هزار میلیارد دلار بگذرد.

✍️ اعداد به ما میگویند که تحریم چقدر بدبختی میاورد.


🖊مهندس عبدالله باباخانی
پژوهشگر حوزه انرژی

@sarmayegozzari

اقتصاد و رسانه

16 Nov, 18:35


https://www.visualcapitalist.com/cp/charted-carmakers-revenue-per-employee/
درامد شرکت های اتومبیل سازی جهان به ازای هر یک نفر نیروی کار

اقتصاد و رسانه

16 Nov, 18:35


⭕️ توسعه با دشمنی جمع نخواهد شد! / وقتی با دنیا و با بخشی از مردم خودمان دشمن شدیم، توسعه اتفاق نخواهد افتاد.

▪️فرهاد نیلی اقتصاددان و استاد دانشگاه




💠 گفتار اقتصادی

اقتصاد و رسانه

16 Nov, 18:35


🎥 دکتر مرتضی افقه از تبعات آزادسازی نرخ بنزین سوپر بر بهداشت و امنیت روانی جامعه ایران سخن می گوید




💠 گفتار اقتصادی

اقتصاد و رسانه

16 Nov, 15:45


🔵 پیش‌بینی اقتصاددان معروف از آینده برنامه‌های اقتصادی ترامپ

🔸دکتر پیتر شیف، اقتصاددان معروف، نسبت به شکاف‌ طرح‌های اقتصادی ترامپ هشدار داد و برخی ریسک‌های پنهان و وعده‌های ناتمام وی را برجسته کرد.

🔸شیف معتقد است اگرچه احتمالاً وعده‌ کاهش مالیاتی ترامپ انجام خواهد شد، ولی وعده‌های مربوط به کاهش هزینه‌های وی محقق نمی‌شود.

🔸این وضعیت می‌تواند باعث افزایش کسری بودجه‌ آمریکا شود و در نهایت بانک مرکزی آمریکا را وادار کند که تورم را افزایش دهد. در این زمینه، او به سرمایه‌گذاران توصیه می‌کند طلا و سهام معادن طلا بخرند، چرا که آنها را دارایی‌های پایداری می‌بیند.

🔸او همچنین درباره‌ی بیت‌کوین و افزایش محبوبیت آن تردید دارد و باور دارد این رونق به دلیل گمانه‌زنی‌های کوتاه‌مدت است و نه یک امنیت بلندمدت و هشدار می‌دهد که ترامپ، مانند رؤسای جمهور پیشین، با استفاده از رشد مبتنی بر تورم مصنوعی و افزایش حباب اقتصادی قصد دارد دستاوردهای اقتصادی مقطعی کسب کند، که این امر ممکن است در نهایت باعث رکودهای عمیق‌تر و ناپایداری اقتصادی در بلندمدت شود./خانه اقتصاد



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

16 Nov, 15:06


مازوت یا گازوئیل یا گاز طبیعی یا برق یا...؟ مسئله این است.
فرشاد پرویزیان


گفته شد برای پرهیز از مازوت سوزی در نیروگاه‌ها و ایجاد آلودگی و بیماری مردم، خاموشی برنامه ریزی شده برق خواهیم داشت. وزارت نیرو هم اخیرا گفته است: فقط ۳ درصد برق کمبود داریم که بطور عادلانه در حال مدیریت است. البته احتمالا منظور از این مدیریت عادلانه، همان خاموشی است که در بخش عادلانه اش معلوم نیست چرا برای کنترل آلودگی هوای کلان شهرها و جلوگیری از مازوت سوزی در این شهرها، باید برق مناطق روستایی شمالی یا جنوبی و مرزی هم، عادلانه و به نوبت قطع شود و البته خبرهای دیگر حاکی از این است که برای اولین بار با تأخیرات ایجاد شده در تعمیرات پالایشگاه‌های گازی در تابستان، این تعمیرات به مهر و حتی آبان ماه رسید و کاهش تخصیص گاز به‌خاطر پالایشگاه‌هایی که در مدار بهره‌برداری نبودند، پشت پرده خاموشی های پاییزه است. بماند که همین روزها برای شهر تهران و چند کلان شهر دیگر هم هشدار زرد رنگ آلودگی هوا داده شد که معلوم نیست بالاخره مازوت سوزاندند یا نه و اگر مازوت سوزی علت آلودگی هوای شهر تهران در سال‌های قبل بوده است چرا شهرداری بابت آلودگی هوا و ورود به منطقه طرح ترافیک، درآمد کسب کرده است. از سوی دیگر ظاهرا قرار است قیمت بنزین سوپر و سوخت هواپیما گران شود که این کار می‌تواند سیاست درستی باشد اگرکه سیاست اصلی، آزادسازی باشد نه گران‌ کردن و تثبیت در نرخی بالاتر و البته هم‌زمان آزادسازی و رقابتی شدن در بازارهای خودرو و سفرهای هوایی هم رخ دهد نه اینکه سوخت به نرخ جهانی عرضه شود و خودرو را چند برابر به مصرف کننده تحمیل کنند. هرچند با عرضه بنزین سوپر به قیمت جهانی، همان کسانی که مرفهان بی نیاز به یارانه خطابشان می‌کنند که بیشترین سهم از یارانه را دریافت می‌کنند احتمالا با دریافت بنزین باکیفیت، از دردسر های خرید تحمیلی قوطی‌های اکتان نما در مراکز عرضه سوخت که به ظاهر ممنوع است اما می‌فروشانند، راحت شده و هزینه های تعمیر و نگهداری خودروهایشان کاهش یافته و از سوی دیگر دولت بهانه مصرف بنزین یارانه ای توسط اغنیا را هم از دست خواهد داد، چرا که مصرف کنندگان بنزین سوپر احتمالا همان یارانه بگیران بی نیاز به یارانه هستند و اصلا هم به روی خودمان نمی آوریم که این خودروهای مصرف کننده بنزین سوپر در هر صد کیلومتر چند لیتر بنزین مصرف می‌کنند و مثلا نیسان آبی حمل کننده میوه و تره بار از مناطق مختلف به مراکز مصرف، چه میزان مصرف سوخت دارد. اما آقای دولت بشنوید لطفا: بنزین کالای جانشین ندارد و از همان کارشناسان اقتصادی مدعوتان بپرسید کالای جانشین یعنی چه؟ صادقانه بگویید کمبود و کاهلی تولید در حوزه انرژی داریم که اسم مودبانه ناترازی را برایش برگزیده ایم؛ که بیشتر ناشی از سرمایه گذاری نکردن سال‌های گذشته در نگهداری و افزایش ظرفیت در همه انواع انرژی از جمله برق و گاز و بنزین است. چرا سرمایه گذاری نکرده ایم بماند به قضاوت شما که شاید مرتبط به نداشتن منابع ناشی از تحریم باشد و شاید ناشی از ناکارمدی مدیریتی داخلی باشد. همان مدیرانی که هرگز حقوق و مزایا و پاداش مدیریتی شایسته شان لغو نشده است.
t.me/Economedia

اقتصاد و رسانه

16 Nov, 14:26


گوجه یا پرتقال فروش؟ مسئله این است.
فرشاد پرویزیان

قیمت گوجه فرنگی در روزهای اخیر افزایش چشمگیری داشته و هر کیلوگرم از این محصول در خرده فروشی های شهر تهران بر اساس مشاهدات میدانی ۴۰ تا ۷۰ هزار تومان به فروش می رسد. از طرف دیگر از عرضه ۶۰۰ هزار تن گوجه از هرمزگان برای تنظیم بازار‌، خبر داده شده است و البته فروشندگان میوه میادین میوه و تره بار نیز معتقدند، هرساله در این ایام سال و با نزدیک شدن به فصل سرد سال، قیمت گوجه افزایش پیدا می‌کند و در این شرایط، تقاضا در بازارهای صادراتی نیز افزایش می‌یابد و با افزایش صادرات، قیمت گوجه فرنگی در بازار گران می‌شود. باز در همین شرایط، خبر برگشت خوردن گوجه فرنگی از عراق منتشر شده است و نمیدانیم بالاخره گوجه صادر شده یا برگشت خورده، گران شده یا از هرمزگان آمده است؟ روزهای گذشته فیلمی هم از باقی ماندن تعدادی کامیون حامل گوجه در مرز عراق منتشر شده بود که طبق اعلام روابط عمومی گمرک ایران؛ ۱۰۰ دستگاه کامیون حامل گوجه از مرز پرویزخان عبور و وارد خاک عراق شد اما ۷ کامیون گوجه به دلیل عدم رعایت قرنطینه نباتی توسط عراق به ایران برگشت خورد. اصلا گوجه و تغییر تقاضای فصلی و سرما را که بگذریم، طبق آمارهای جهانی، ضایعات محصولات کشاورزی کشورمان، بیش از ۳۰ درصد است که در صورت حذف این ضایعات ۱۶ میلیارد دلار صرفه‌جویی ارزی خواهد شد. طبق آمارها ۱۳۵ میلیون تن محصول کشاورزی در کشور تولید و متاسفانه حداقل ۳۰ میلیون تن آن به ضایعات تبدیل می‌شود که اگر بتوانیم از ضایعات بخش کشاورزی پیشگیری کنیم معادل غذای ۱۵ میلیون نفره و معادل سالانه ۱۶ میلیارد دلار ذخیره سازی است، یعنی اگر بتوانیم از ضایعات بخش کشاورزی پیشگیری کنیم حدود ۲۵ درصد درآمد نفتی خواهد بو. همه این‌ها در شرایطی است که با وجود تصویب الگوی کشت، اخیرا نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفته است: کدام الگوی کشت؟ در حال حاضر شاهد واردات ۱۵ میلیارد دلاری در حوزه کشاورزی در عین تولید بیش از نیاز برخی محصولات غیر اساسی هستیم، صحبت از الگوی کشت می‌کنیم اما در کدام نقطه کشور رعایت می‌شود؟ حالا شما بجای گوجه، پیدا کنید پرتقال فروش را!
t.me/Economedia

اقتصاد و رسانه

16 Nov, 07:29


https://ettelaat.com/xCP8

اقتصاد و رسانه

15 Nov, 15:56


📌گران کردن طلا و ارز برای جبران کسری بودجه اشتباه است

🗣دکترحسین راغفر، اقتصاددان :

🔹کسری بودجه ۱۴۰۴ حدود ۴۰۰ همت است که نسبت به سال جاری هزار میلیارد تومان افزایش داشته.

🔹سیر صعودی کسری بودجه نگران‌کننده است و ریشه در تحریم، بی‌نظمی اقتصادی و هزینه‌های گزاف دولت دارد.

🔹برای جبران کسری بودجه نیاز به اصلاح خرج و مخارج دولت است.

🔹دولت‌ها به جای اصرار به روش اشتباه گران کردن ارز و طلا برای جبران کسری بودجه، با اخذ مالیات بر ثروت، دارایی و درآمدهای افسانه‌‌ای قشر مرفه در این مسیر گام بردارند.

🔹تا زمانی که تحریم‌های بین‌المللی اقتصاد ایران را در حالت فلج نگه می‌دارند، نه کسری بودجه به طور کامل جبران می شود و نه دیگر مشکلات ریز و درشت اقتصادی رفع خواهند شد.




♦️
کانال تخصصی اقتصاد

اقتصاد و رسانه

15 Nov, 15:55


🔵 درخشش بانوی اقتصاددان ایرانی

دکتر مریم فربودی، اقتصاددان ایرانی و استاد مالی دانشگاه ام‌آی‌تی، برنده جایزه پژوهشی الین بنت (Elaine Bennett Research Prize) در سال ۲۰۲۴ شد. این جایزه از سال ۱۹۹۸ هر ساله برای شناسایی و ارج نهادن به پژوهش‌های برجسته در هر زمینه‌ای از اقتصاد توسط زنی که بیش از ده سال از دریافت مدرک دکترای او نگذشته باشد، اعطا می‌شود.فربودی فارغ‌التحصیل دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه مریلند در رشته‌های مهندسی کامپیوتر و علوم کامپیوتر است. او همچنین کارشناسی ارشد و دکترای خود را در رشته اقتصاد به ترتیب در دانشگاه تگزاس در آستین و دانشگاه شیکاگو گذرانده است. این اقتصاددان ایرانی سابقه تدریس در دانشگاه‌های پرینستون و ام‌آی‌تی را دارد. پژوهش‌های فربودی بر اقتصاد کلان داده (Big Data) و کاربردهای مالی اقتصاد کلان متمرکز است. همین پژوهش‌ها جایزه پژوهشی الین بنت را برای فربودی به ارمغان آورد.

مریم فربودی در پژوهش‌های خود، بیش از همه موضوعات به مطالعه واسطه‌گری و تشکیل شبکه در بین موسسات مالی و سرریزهای آن به اقتصاد حقیقی می‌پردازد. او همچنین به مطالعه این موضوع می‌پردازد که چگونه اصطکاک اطلاعاتی چرخه‌های اقتصادی محلی و جهانی را شکل می دهد. اخیرا، تحقیقات او همچنین بر درک همه‌گیری کووید-19 و سیاست‌های مرتبط متمرکز شده است. فربودی در کار خود پرسش‌های کلیدی زمانه ما را شناسایی کرده و چارچوب‌های مفهومی برای پرداختن به آنها ارائه می‌کند. او کمک قابل‌توجهی به درک چگونگی تعامل رشد اقتصادی با نقش در حال تحول کلان‌داده‌ها در بخش مالی کرده است.

مقاله تاثیرگذار او با لورا ولدکمپ که با عنوان «رشد بلندمدت فناوری داده‌های مالی» در مجله مشهور American Economic Review منتشر شد، نشان می‌دهد بهبود در فناوری‌های کلان داده چگونه بر پویایی بازار و رفتار سرمایه‌گذاران تاثیر می‌گذارد. در‌حالی‌که کلان‌داده می‌تواند پیش‌بینی‌ها را بهبود بخشد، ممکن است خطراتی را نیز ایجاد کند و در نتیجه نقدینگی بازار را کاهش دهد. این مقاله پیامدهای قوی در رابطه با مطالعات مربوط به کارآیی بازارهای سرمایه در آینده داشت. فربودی در مقاله دیگری با همین نویسنده که در مجله Review of Financial Studies منتشر شده است، به بررسی این موضوع می‌پردازد که چگونه انباشت کلان‌داده‌ها در شرکت‌های مختلف با اندازه‌های متفاوت تاثیر می‌گذارد.

یافته‌ها نشان می‌دهد در‌‌حالی‌که شرکت‌های بزرگ سهامی عام به طور نامتناسبی از قابلیت‌های پردازش داده‌های پیشرفته سود می‌برند، شرکت‌های کوچک‌تر مزایای مشابهی را تجربه نمی‌کنند. این یافته مشاهده‌ای با پیامدهای عمیق برای تخصیص سرمایه و پویایی شرکت‌ها محسوب می‌شود. این یافته با توجه به تسلط فزاینده شرکت‌های فناوری که حجم زیادی از داده‌ها را در مورد خانوارها و مشاغل جمع‌آوری می‌کنند، به یک موضوع مبرم در اقتصاد کلان می‌پردازد.

پاکسازی اقتصاد با چرخه‌های اعتباری درون‌زا
فربودی در یک مجموعه تحقیقات با بررسی تاثیر واسطه‌گری مالی بر ساختار بازار، خطرات ناشی از شبکه‌های مالی پیچیده و به‌هم‌پیوسته را روشن می‌کند. مقاله او با عنوان «واسطه‌گری و قرار گرفتن داوطلبانه در معرض ریسک طرف مقابل» که در مجله Journal of Political Economy منتشر شده، نشان می‌دهد چگونه موسسات مالی به خاطر تقسیم سود واسطه‌گری به صورت ناکارآمدی، خود را در معرض خطرات سیستمی قرار می‌دهند. تحقیقات او توضیح می‌دهد که چگونه ساختارهای شبکه‌ای به صورت درون‌زا ظاهر می‌شوند و این موضوع اغلب منجر به ایجاد یک ساختار شبکه‌ای ناکارآمد در تعادل اجتماعی می‌شود.

فربودی در مطالعات خود به بررسی تلاقی بازارهای مالی و رفتار انسان‌ها در اقتصاد کلان می‌پردازد. کار او با همکاری پیتر کندور در مقاله «استانداردهای وام‌دهی درونی» که در مجله Journal of Financial Economics منتشر شده است، بینش‌هایی را در مورد ماهیت چرخه‌ای استانداردهای وام‌دهی و نتایج واقعی اقتصاد آن ارائه می‌دهد. این مقاله نشان می‌دهد که چگونه تعامل بین بازارهای اعتباری و بخش تولید باعث ایجاد چرخه‌های اعتباری درون‌زا می‌شود که گهگاه اقتصاد را از شر کسب‌وکارهای ناکارآمد خلاص می‌کند. یک مقاله مهم دیگر از این اقتصاددان با عنوان «رونق و رکود ناهمگن جهانی» که درمجله American Economic Review منتشر شده است، به تحلیل پویایی هسته پیرامونی واسطه‌های مالی و اثر آنها بر نابرابری‌های اقتصادی بین کشورها می‌پردازد.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

15 Nov, 10:00


🔴 لایحه بودجه دولت پزشکیان نمونه‌ای از آچمز بودن سیاستگذاری در ایران است

👤دکتر بهروز هادی زنوز: دچاز زوال سیاسی هستیم، چون پاسخگو نیستیم و حاکمیت قانون در کشور وجود ندارد.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

08 Nov, 06:38


👈👈 8سیاست که مانع رشد اقتصاد ایران شد

✍️ دکتر مسعود نیلی

✳️ رشد اقتصادی سالانه ایران از سال ۱۳۶۰ تا الان به طور متوسط حدود ۳٫۱٪ و تولید ناخالص سرانه حدود ۲٪ می‌شود. تورم مزمن بالا، بیکاری، فقر، توزیع نابرابر درآمد و مشکلات محیط زیستی در این کارنامه قرار گرفته‌اند. در واقع می‌توان گفت فارغ از نوسانات کوتاه‌مدت، عملکرد بلندمدت راضی‌کننده نیست. عملکرد بلندمدت را اصولاً سیاست‌های بلندمدت می‌سازند، نه منابع طبیعی یا شوک‌های مقطعی یا موضوعات دیگر. در اقتصاد ایران هم سیاست‌های بلندمدتی مقصر اصلی هستند که از هویت نظام حکمرانی نشأت می‌گیرند. این هشت سیاست عبارتند از:

1️⃣ درگیری با تنش‌های خارجی است که طی دهه‌های گذشته تبدیل شده به جزء پایداری از زندگی اقتصادی و سیاسی ایرانیان.

2️⃣ کسری بودجه مزمن و پایدار دولت بوده که از دهه چهل برقرار بوده. این کسری بودجه هم با روش اشتباه پولی کردن کسری بودجه تأمین می‌شود.

3️⃣ تعیین دستوری نرخ بهره بانکی (معمولاً پایین‌تر از تورم) که از برداشت اشتباه سیاستگذاران از اقتصاد اسلامی تأثیر گرفته.

4️⃣  نظام ارزی چند نرخی است. در واقع در ۴۵ سال اخیر، در ۳۵ سال نظام چندنرخی ارز برقرار بوده و اکثر سال‌های نظام تک‌نرخی هم صرفاً تحت تأثیر وفور ارز نفتی در دست دولت بوده است.

5️⃣ قیمت‌گذاری دستوری دولت. در ایران اگر دولتی دست به قیمت‌گذاری قاطعانه نزند، بی‌عرضه تلقی می‌شود و این نگاه اشتباه وجود دارد که دولت برای مقابله با افزایش قیمت‌ها باید به مقابله با کسبه «متخلف» و قیمت‌ها بپردازد.

6️⃣ نظام تعرفه‌ای خاص اقتصاد ایران. در واقع واردات کالا به ایران با تعرفه‌های بالا و بسیار پیچیده همراه است. علاوه بر این، موانع غیرتعرفه‌ای هم زیاد است (مثل ممنوعیت کلی واردات لوازم خانگی).

7️⃣ عرضه ارزان قیمت انرژی که جزو خاصیت حکمرانی اقتصادی ایران این بوده و هست.

8️⃣ نظام بنگاه‌داری عظیم غیرخصوصی و غیررقابتی در ایران است. غیر از بخش خصوصی، انواع مالکیت‌های حاکمیتی، بخش عمومی، بخش نظامی و بخش دولتی وجود دارند.

چرا این سیاست ها با آنکه غلط هستند دوام می آورند؟
نشان پایدار و بلندمدت بودن این موارد این است که سیاست‌های اصلاحی گاه به گاه در این موارد نتوانسته آن‌ها را به کلی از اقتصاد ایران حذف کند. مثلاً اصلاحاتی مانند حذف موانع غیرتعرفه‌ای تجارت یا اصلاح قیمت حامل‌های انرژی مدنظر بوده، اما این اقدامات کوتاه‌مدت نتوانسته به موفقیت برسد. این موارد نشان‌دهنده ریشه داری این هشت سیاست و گره خوردن آن‌ها به ماهیت نظام حکمرانی کشور است.

سیاست‌های مخرب هشت‌گانه از چه طریقی به نظام حکمرانی ما راه پیدا کرد؟
ریشه برخی از این سیاست‌ها، به باورهای ایدئولوژیک ابتدای انقلاب برمی گردد. برای نمونه، فهم سیاستگذاران اولیه از شعار استقلال، تقابل با غرب بوده. این موضوع باعث شده دولت به نقش مسلط در روابط خارجه اقتصاد و «خودکفایی» به عنوان شعاری راهبردی تبدیل شود.
شعار عدالت هم تحت تأثیر یک برداشت خاص قرار داشته که از دهه چهل از مارکسیسم تأثیر پذیرفته؛ این نگاه عدالت را عرضه ارزان کالا و خدمات به مردم می‌داند. بنابراین در تعیین نقش دولت، حرف از تأمین کالای عمومی نبوده بلکه عملاً دولت ورود خود به تأمین کالاهای خصوصی (که از آن به عنوان «سفره مردم» یاد می‌شود») را مسلم می‌دانسته. این باور عملاً سازوکار بازار را ضد ارزش‌های انقلاب فرض می‌کرده. این وضعیت باعث شده دولت مالکیت واحدهای تولیدی را برعهده بگیرد و منابع طبیعی و مالی و انرژی را ارزان عرضه کند. [ریشه های دیگر هم وجود دارد]

☑️هشت سیاست غلط چگونه به هم پاس می دهند؟
[این هشت سیاست تبعات جدی دارند. به عنوان نمونه به هم افزایی سه سیاست اول می پردازیم] وقتی هم‌زمان تنش در روابط خارجی و کسری بودجه دولت وجود دارد و نظام بانکی هم به دلیل نرخ بهره دستوری دچار ناترازی است، عوامل دوم و سوم باعث رشد نقدینگی می‌شود و عامل اول منجر به افزایش هزینه مبادله با خارج و در نتیجه فشار به بازار ارز می‌شود. هم‌زمانی این‌ها با تحت فشار قرار گرفتن منابع ارزی کشور باعث می‌شود نقدینگی به سمت بازار ارز حرکت کند و باعث افزایش نرخ شود. چون سیاستگذار نمی‌خواهد به عامل تنش خارجی دست بزند، به تعیین نرخ‌های اداری متفاوت با نرخ بازار دست می‌زند و واردات انواع کالاها را به نرخ‌های متفاوت ارز گره می‌زند. در این زمان، استمرار کسری بودجه و تنش‌های خارجی باعث افزایش فاصله نرخ ارز بازار و نرخ اداری می‌شود و به انوع فساد دامن می‌زند.

ترکیب این هشت سیاست منجر به فساد ارزی، قاچاق کالا، تضعیف تجارت خارجی، بی عدالتی، بحران آب و برق و گاز و ... می شود.  (تلخیص و بازنویسی از سخنرانی دکتر نیلی). اقتصاد ایران گروگان این هشت سیاست است.

#مدیریت_روش_حل_مساله


http://T.me/eatlaatekarshnaci

اقتصاد و رسانه

08 Nov, 06:37


🔷 سرانۀ درآمد ناخالص ملی (GNI)، شاخصی است که نشان می‌دهد اگر کل درآمد یک کشور بین جمعیت آن تقسیم شود، سهم هر شهروند چقدر خواهد بود. این شاخص معیار ارزیابی رفاه اقتصادی و استاندارد زندگی در یک کشور محسوب می‌شود. بانک جهانی با روش اطلس و با میانگین نرخ ارز و تعدیل تورم، این شاخص کشورها را به دلار آمریکا تبدیل و بیان می‌کند.




♦️
کانال تخصصی اقتصاد

اقتصاد و رسانه

07 Nov, 16:09


🔵  وفاق هشداردهنده در بودجه

🔵 دکتر یعقوب اندایش
🔵 رئیس انجمن اقتصاد ایران


روزنامه شرق ۱۴ آبان ۱۴۰۳

بودجه سال آینده در حالی تقدیم مجلس شده که کوچکترین تعرضی به منافع صاحبان قدرت و صاحبان ردیف‌های بودجه نشده است بدین معنی که قدرت همه صاحبان ردیف‌ها به رسمیت شناخته شده و وفاق صورت گرفته است. هنر دولت شفاف کردن استقراض و آوردن ارقام و محل استقراض در لایحه است که ستودنی است اما ادامه روند بودجه ریزی به شکل کنونی یعنی یک سند رسمی توزیع رانت و وفاق قدرت‌هایی که خود از گذشته ساختار معیوب و حیف و میل کننده منابع بودجه را تشکیل داده‌اند.

اقتصاد ایران دیگر بعد از یک و نیم دهه فرصت دیگری برای اصلاح جسورانه ندارد. شکل توزیع رانت باید کلا تغییر کند. صندلی‌ها، امضاها و ردیف‌هایی که طی چند دهه تصاحب شده باید در هم شکسته شود و گرنه با وفاق کردن این صندلی‌ها روند فعلی ادامه می یابد و محصولش سرکوب تولید، زیرساخت‌ها، کسری های فراگیر در دولت، خانوار و بخش خصوصی و تجارت خارجی و تورم فزاینده و توزیع نابرابر و انواع و اقسام عوارض دیگر خواهد بود.

ایران سخت نیازمند اصلاحات مالی فراگیر است. نتیجه سهم گیری از بودجه و بودجه پنهان دولت و آنچه که فراتر از بودجه است و در بودجه نمی‌آید مثل انواع مجوز‌ها، واگذاری های زمین، برخورداری از تسهیلات و انواع امتیازات و کلا اتصال به بدنه توزیع رانت، فشار بر اقتصاد و مردم است. بدون اصلاح و تغییر اساسی این رویه وضعیت اقتصادی تغییر نخواهد یافت.

اگر معنای وفاق ملی در دولت چهاردهم این باشد که به هیچکدام از این صاحبان قدرت رو ترش نشود و  گفته شود برای اینکه دعوا نکنیم، سنگ‌اندازی نشود و همدل باشیم باید آنچه برای خود تصاحب کرده و حق می‌دانند را رسمیت شماریم و به آنها تقدیم کنیم، هیچ وقت ساختار موجود رانتی اصلاح نخواهد شد.

ایران نیازمند رییس جمهور ساختار شکن است تا ساختار شکل گرفته تو در توی رانتی فعلی را در هم شکند و اصلاح کند. به جای اصلاح این ساختار اگر سهم بودجه‌ای داده شود و همچنان در بر همان پاشنه بچرخد، اوضاع اقتصادی اصلاح نخواهد شد.

چپ و راست سیاسی غیر از بحث‌های ایدئولوژیک، عمده دعوا و یا پس دعوایشان همین توزیع رانت به نفع خود در کشور است. ساختار سیاسی از همین اقتصادی سیاسی رانتی شکل گرفته و نمی‌تواند کارا باشد که خود قوانین، روابط اقتصادی، حقوق مالکیت، وضعیت دموکراسی، حاکمیت قانون،  حکمرانی و وضعیت اقتصاد کشور را متاثر ساخته است.

متاسفانه تنها برداشت یا توان دولت از اصلاح بودجه، افزایش قیمت است در حالیکه بهای تمام شده ارایه کالا و خدمات عمومی در کشور به دلیل ناکارایی و وجود فساد و حیف و میل، بالاست و باید با اصلاح ساختار، بهای تمام شده را کاهش داد نه اینکه هزینه ها و بهای این ساختار معیوب را بر دوش بودجه دولت و ملت گذاشت.

وفاق درست انجام شود تا بهای تمام شده کاهش یابد، تا بهره وری بودجه افزایش یابد، ردیف‌ها متعلقه به نهادها و سازمان‌های غیر بهره‌ور حذف شود، سهم‌خواهی ها بر چیده شود، بودجه ایجاد تولید کند نه تورم را بر دوش مردم بگذارد.
برای چنین هدفی نیازمند وفاق در مورد حذف عده‌ای از قدرت است که باری بر دوش مردم و بودجه هستند، البته نه تنها بودجه بلکه این امتیازات فراتر و در خارج از بودجه هم کم نیستند که باید برچیده شوند.

لذا اگر وفاق اینگونه معنی شود که برای اینکه دعوا نکنیم، سهم افراد و نهادهایی که خود را قبلا هر طور بوده در قدرت و رانت گیری جا داده‌اند را بدهیم نه تنها انتظار به بهبود وضعیت فعلی نیست بلکه به رسمیت شناختن ساختار شکل گرفته موجود است که پیامدهای بدتر از این نیز به همراه خواهد داشت.

جسورانه باید تصمیم گرفت و وفاق را به گونه‌ای دیگر در همدلی و اجماع برای در هم شکستن این ساختار معنی کرد و ائتلاف فراگیر در مسیر منافع عموم شکل داد و رانت را برای تولید بکار گرفت نه اینکه روی توزیع آن ائتلاف شود و نام آن را وفاق گذاشت.

لینک در روزنامه شرق




🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

07 Nov, 11:47


🔴 تحریم‌ها شکاف درآمد سرانه ایران با کشورهای همسایه را به شدت افزایش داده است

🔹یافته‌های یک گزارش نشان می‌دهد که درآمد سرانه اقتصاد ایران در مقایسه با همسایگان فاصله قابل توجهی یافته است.

🔹به عنوان مثال در حالیکه در سال 2011 میلادی درآمد سرانه ایران و ترکیه با هم برابر بوده، در سال ۲۰۲۲، درآمد سرانه ترکیه تقریبا دو برابر درآمد سرانه ایران بوده است.

🔹کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز فاصله قابل توجهی با اقتصاد ایران گرفته‌اند. به طوری که با رشد اقتصادی 5.5 درصدی پایدار، حدود ۳۳ سال طول خواهد کشید تا درآمد سرانه ایران به سطح کنونی درآمد سرانه قطر برسد.

مطلب مرتبط: چگونه ترکیه از ایران پیشی گرفت؟



💠 گفتار اقتصادی

اقتصاد و رسانه

03 Nov, 16:03


🔷 دکتر علی چشمی، استادیار گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد: کیفیت پایین سیاستگذاری اقتصادی را در سه رقم ببینید!

🔹 از انقلاب ۱۳۵۷ تا به امروز دلار ۱۰ هزار برابر، نقدینگی ۳۵ هزار برابر، سطح عمومی قیمت کالا و خدمات مصرفی ۷ هزار برابر شده است.




💠 گفتار اقتصادی

اقتصاد و رسانه

03 Nov, 15:27


📺 فیلم/ بودجه بدی برای سال آینده نوشتند؛ پزشکیان لایحه بودجه را غیرشفاف، شدیدا ناتراز و با کسری به مجلس تحویل داد

👤دکتر مرتضی عزتی، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس : عاملان بودجه‌های ناتراز سال‌های گذشته، بودجه ۱۴۰۴ را نوشته‌اند، این افراد به دولت توصیه کرده‌اند که قیمت ارز را بالا ببر.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

03 Nov, 15:27


🔵 تولید زیر فشار مالیات
دکتر مرتضی افقه: «من سال گذشته، زمانی که دولت مالیات‌ها را 50 درصد افزایش داد، گفتم که این ته ظرفیت مالیاتی مؤدیان است. باز هم تأکید می‌کنم مؤدیان‌ یعنی کسانی که برای مالیات‌دادن در دسترس دولت هستند. ما در بخش‌های غیر‌مولد فرار مالیاتی داریم و این بخش‌ها ظرفیت دارند، اما دولت توان اینکه این افراد را شناسایی کند ندارد. برخی بخش‌ها هم هستند که طبق قوانین معاف از مالیات هستند، این بخش‌ها هم ظرفیت خوبی دارند و قابل توجیه است که مالیات‌ستانی به آن سو برود اما مؤدیان دیگر نه».
او ادامه می‌دهد: «‌سال گذشته هم تولیدکننده و مصرف‌کنندگان توان آن میزان پرداخت مالیات را نداشتند، اما متأسفانه دولت قبلی ادعا داشت که بدون حل مشکل تحریم‌ها می‌تواند اقتصاد را پیش ببرد. در عمل نتیجه‌ای نداشت جز اینکه‌ سراغ جیب مردم برود. پس در سال 1401 ارز را گران کرد و قدرت خرید مردم کم شد، در سال 1402 هم مالیات‌ها را بیشتر کرد و حالا هم هفت سال از تحریم گذشته و دولت دیگر منبع درآمدی دیگری در دست ندارد. دارایی‌هایش هم یا تمام شده یا آنچه مانده خواهانی ندارد. به همین دلیل این دولت هم در غیاب اقدام برای رفع مشکل تحریم‌ها، به سمت افزایش مالیات‌ها رفته است. از همین حالا من می‌گویم که بعید است ظرفیت اقتصاد ما بتواند 40 درصد افزایش مالیات را دوام بیاورد و تولید به‌شدت آسیب می‌بیند، مگر اینکه تصمیم بگیرند معافیت برخی بخش‌ها را حذف کنند؛ از‌جمله مراکز فرهنگی-مذهبی که به بهانه فعالیت فرهنگی معاف هستند درحالی‌که فعالیت‌های اقتصادی دارند. برای مثل، بنیاد مستضعفان دارای درآمدهای بالا ولی همچنان معاف از مالیات است. ادامه معافیت مالیاتی این بخش‌ها اجحاف به مردم است».

به باور افقه، بخش تولید کشور آن‌قدر تحت فشارهای متعدد بوروکراسی، ناکارآمدی‌های دولتی و هزینه‌های تحمیلی است که دیگر نای افزایش مالیات را ندارد و اگر اصابت مالیات به تولید به‌ویژه بنگاه‌های کوچک و متوسط باشد باید فاتحه بخش قابل توجهی از بخش تولید را خواند و مسئله خروج سرمایه که از چندین سال قبل به دلیل مزاحمت‌های بیش از اندازه دولت‌ آغاز شده بود، تسریع می‌شود. این اقتصاددان هشدار می‌دهد: «بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان به‌سرعت در حال خروج از کشور هستند و کوچک‌ترین فشار، این خروج سرمایه و نهایتا بی‌کاری و رکود را شدت می‌بخشد»./شرق

مطلب مرتبط:
مالیات های ابتر و ضد عدالت

🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

31 Oct, 10:24


🟣 روندهای بهبود اقتصاد ایران از سال ۹۶ به بعد نزولی شده است

🟣 دکتر محسن رنانی: به من می‌گویند چرا حرف اقتصادی نمیزنی؟ واقعیت این است که علم اقتصاد در شرایط کنونی برای مسائل اقتصادی کشور، پاسخ اقتصادی ندارد!

🟣 اقتصاد ما بعد از شکست برجام وارد عدم اطمینان پیچیده شد.



♦️
کانال تخصصی اقتصاد

اقتصاد و رسانه

31 Oct, 10:23


🔴 افزایش تقاضای لیتیوم و رقابت جهانی

👈 انتظار می‌رود که افزایش تقاضا برای باتری‌ها، رقابتی جهانی را برای کنترل زنجیره تامین لیتیوم ایجاد کند و ایالات‌متحده در رقابت شدید با چین و برای مالکیت بازار خودروهای برقی می‌باشد.

زنجیره تامین مواد حیاتی مانند لیتیوم و کبالت، تعیین خواهد کرد که در این رقابت کدامیک برنده هستند و اگر قرار باشد هر کشور تا سال 2050 به یک اقتصاد 100 درصد بدون کربن دست یابد، باید به منابع خود از این مواد استراتژیک، دسترسی بیشتری پیدا کند.

#معدن
#آینده

@industromy

اقتصاد و رسانه

31 Oct, 10:21


🔷 برندگان و بازندگان تورم در جامعه


🟣 دکتر محمدرضا منجذب

دولت چگونه مي‌تواند تورم را مهار كند و تبعات تورم بالا در فضاي عمومي جامعه چگونه است؟ اين پرسش طي سال‌هاي اخير به كرات در فضاي اقتصادي كشورمان مطرح شده است. هر بودجه‌اي كه راهي بهارستان مي‌شود و هر تصميمي كه دولت و ساير نهادهاي سياست‌گذار در ايران اتخاذ مي‌كنند نهايتا بايد منجر به بهبود شاخص‌هاي اقتصادي از جمله تورم به عنوان مهم‌ترين شاخص شود. اما راهبرد مهار تورم در اقتصاد ايران طي سال‌هاي اخير همواره با شكست مواجه بوده است. طي پنج دهه اخير تورم دو رقمي مهمان اقتصاد ايران است. دلايلي چون ساختار غلط اقتصاد ايران، كسري بودجه مستمر، رشد بيش از حد و نامتناسب نقدينگي، تك‌محصولي و... براي تورم ايران ذكر مي‌شود. اما تورم آثاري مخرب زيادي دارد، از جمله:
۱- بي‌ثباتي در اقتصاد ملي و بروز نوسان مستمر در آن: يكي از خروجي‌هاي مهم تورم بي‌ثباتي و بالا بودن ريسك در اقتصاد است. تورم‌هاي مستمر و پياپي با اعداد و ارقام بالا، به اندازه‌اي اقتصاد ايران را نوساني كرده كه امكان پيش‌بيني را از اقتصاد ايران سلب كرده است. اين روند در بخش‌هايي چون سرمايه‌گذاري و رويكردهاي مولد و... اثر منفي به جاي مي‌گذارد.

۲- كاهش ارزش پول ملي و در نتيجه كاهش قدرت خريد حقوق‌ها و دستمزدهاي ثابت: پول ملي كشورها، توانایي و ظرفيت كشورها در مواجهه با ساير اقتصادها را نمايان مي‌كند. از سوي ديگر كاهش ارزش پول ملي به‌طور مستقيم در كاهش قدرت خريد خانوارهاي ايراني اثرگذار است. بنابراين يكي از تبعات مخرب تورم، كاهش قدرت خريد كشورهاست.

۳- كاهش قدرت دولت‌ها: تورم قدرت كشورها را كاهش مي‌دهد و زمينه اثرگذاري آنها را كاهش مي‌دهد.دولت متضرر مي‌شود، چون در تورم شديد رشد قيمت‌ها بيشتر از رشد درآمدهاي بودجه است. لذا دولت يا متوسل به كسري بودجه بيشتر مي‌شود كه تورمي بيشتر را به دنبال دارد يا قدرت خريدش كمتر مي‌شود يا هردو. كه معمولا آخري اتفاق مي‌افتد.

۴- درآمدها دچار كاهش مي‌شوند: در اثر تورم هم قدرت خريد درآمدهاي ثابت كاهش مي‌يابد و هم قدرت خريد درآمدهاي متغير تطابق مي‌يابد. در نتيجه شكاف طبقاتي افزايش مي‌يابد و خط فقر افزايش مي‌يابد. در اين صورت تورم موجب افزايش نارضايتي در جامعه مي‌شود.
۵- وام‌گيرنده‌ها منتفع مي‌شوند: افزايش تورم همانطور كه بازندگاني دارد، برندگاني هم دارد. يكي از برندگان افزايش تورم سوداگران و سودجويان هستند. اين دسته و اين طيف منتفع مي‌شوند زيرا ارزش وجوه قرض داده شده به دليل تورم كاهش مي‌يابد. وام‌دهنده‌ها متضرر مي‌شوند، زيرا پولي را كه الان وام مي‌دهند قدرت خريدش بيشتر است تا زماني كه اصل و فرع وام را پس مي‌گيرند.

۶- تورم علامت‌دهندگي قيمت‌ها را به هم مي‌زند: در شرايط تورم كم، قيمت‌ها نوعي عنصر علامت‌دهنده براي تخصيص منابع هستند. قيمت بالاتر در كالاي مشابه نشان‌دهنده كيفيت برتر است و بالعكس. اما در تورم شديد تناسب قيمت‌ها به هم مي‌خورد.
۷- افزايش بي‌اعتمادي عمومي: يكي از مهم‌ترين سرمايه‌هاي هر دولتي افزايش اعتماد عمومي است. تورم اما ميزان اعتماد عمومي به دولت‌ها را تا حد زيادي كاهش مي‌دهد. بنابراين بي‌اعتمادي مردم در فضاي تورمي شديد به سياست‌گذار و نظام اقتصادي كشور افزايش مي‌يابد.
۸- اخلاق‌مداري در جامعه تضعيف مي‌شود: در شرايط تورمي مردم سعي مي‌كنند به صورت بي‌رحمانه‌اي اگر بتوانند از يكديگر چيزي بكنند تا بتوانند تبعات منفي تورم را جبران كنند. لذا اخلاق و روحيات انساني تضعيف مي‌شود. بنابراين تبعات و اثرات تورم در نظام اقتصادي، اجتماعي و اخلاقي جامعه به عينه هويداست و باعث بروز ناهنجاري‌هاي فراوان در عرصه‌هاي گوناگون مي‌شود. /تعادل

مطلب مرتبط:
کنترل تورم بعهده همه است

🌐
کانال دکتر منجذب

اقتصاد و رسانه

29 Oct, 08:46


🔵 کارآیی بیشتر یا قدرت ناعادلانه؟
مزیت مقیاس از دیدگاه
#مدرسهقتصاد_UCLA

◽️هنگامی که در یک صنعت، یک شرکت سود بسیاری کسب می‌کند بسیاری آن را ناعادلانه می‌دانند و به دنبال مداخله دولت هستند. اقتصاددانان دانشگاه UCLA رویکرد متفاوتی داشتند و اعتقاد داشتند دلیل این سودآوری مزیت مقیاس است.

◽️در این ویدئو از موسسه فریزر به ایده مزیت مقیاس از مدرسه اقتصاد UCLA می‌پردازیم.

#زندگی_بزرگان_اقتصاد

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

رسانه اقتصادی اجتماعی دورنمای اقتصاد
👇👇👇👇
@econviews
اینستاگرام:
👇👇
https://www.instagram.com/econ.views

https://t.me/feghtesad/33403

اقتصاد و رسانه

29 Oct, 08:45


🔵 تفاوت قد مردم کره جنوبی و شمالی

یکی از بازدیدکنندگان از کره‌شمالی هنگام بازدید از کتابخانه مرمرین باشکوه ملی در پیونگ یانگ نوشته بود: «در اینجا هیچ چیز کوچکی وجود ندارد جز خود مردم کره‌شمالی که به قطع ۳ اینچ کوتاه‌تر از عموزاده‌های جنوبی‌شان هستند.»

سال‌ها حکومت مستبدانه کمونیست‌ها در کره‌شمالی، حتی روی قد مردم این گوشه از دنیا هم اثر خود را به جا گذاشته است. طبیعت رازآلود بیمارگونه‌ای که بر کره‌شمالی حاکم است، به دست آوردن مقدار بالای دیتای قابل استناد در مورد تفاوت قد، وزن و تغذیه درست مردم را به کاری تقریبا غیرممکن  تبدیل کرده است، اما نه کاملا ناممکن. پناهندگان و فراریانی که از کره‌شمالی بیرون آمده‌اند مورد مناسبی برای به دست آوردن دیتای مورد نیاز هستند.

بر اساس مطالعاتی که دنیل شوکندیک Daniel Schwekendiek پروفسوری از دانشگاه سونگ کیونکوان Sungkyunkwan سئول در طول سال‌ها انجام داده است، مردان کره‌شمالی به طور میانگین ۳ تا ۸ سانتی‌متر از کره‌جنوبی‌ها کوتاه‌تر هستند. تفاوت میان کودکانی که در دو سوی مرز به دنیا آمده‌اند هم کاملا واضح است. بر این اساس، کودکان پیش دبستانی (پسر) که در کره شمالی به دنیا آمده و رشد کرده‌اند حدودا ۴ سانتی‌متر و کودکان پیش دبستانی (دختر) حدودا ۳ سانتی‌متر کوتاه‌تر از کودکان کره جنوبی هستند.

برخی آمار دیگر حتی عددها را از این هم بالاتر می‌برند و اختلاف قد مردم دو کره را به ۱۰ تا ۱۳ سانتی‌متر می‌رسانند. چرا مهم است؟ باید دانست که این مردم تفاوت ژنتیکی خاصی با یکدیگر ندارند که چنین فاصله‌ای را توجیه کند. در یک سو ما با یک کشوری رو به رو هستیم که در طول سال‌های متمادی ‏به لطف سیاست‌های کمونیستی حاکم با کمبود مواد غذایی و قحطی‌های پی در پی دست به گریبان بوده است، همان کشوری که به گفته یکی از فراریانش زمانی که مردم در دهه ۹۰ نان برای خوردن نداشتند، رهبر کبیر از شیرین نبودن سیب‌هایش گله داشت و سربازان پای درخت‌ها شکر می‌ریختند؛

و از سوی دیگر کره جنوبی قرار دارد که پیشرفت اقتصادی‌اش در طول دهه‌های گذشته (حال به هر لطفی که می‌خواهید اسمش را بگذارید) عملا آن را از یک کشور دست سوم با سطح رفاه پایین برای شهروندانش به یکی از ابر قدرت‌های اقتصادی در قاره تبدیل کرده است.

در یک سو شعار و آرمان‌گرایی محض قرار دارد و در سوی دیگر واقعیات مسلم جهانی. در یک سو کشوری قرار دارد که می‌پندارد با داشتن کلاهک‌های هسته‌ای به قله‌های جهانی رسیده است و در سوی دیگر کشوری که یاد گرفته است با جهان دوست باشد. هر دو با مردمی یکسان اما حکومت‌های متفاوت.

همان بازدیدکننده‌ای که جمله‌ی نخست رشته را با او شروع کردم در پایان سفرش نوشته بود «به سربازانی نگاه کردم که مسئول نگهبانی از مرز DMZ (منطقه غیرنظامی، مرز بین دو کره) بودند. رو به روی هم ایستاده بودند و به هم نگاه می‌کردند تا مبادا آن یکی به فکر فرار بی‌افتد. یکی از آن افسران با افتخار به من می‌گفت که هیچ رهبر جهانی‌ای سال‌هاست که جرات ندارد -با توجه به قدرت کره شمالی- از کره جنوبی دیدن کند! این حرف را درست همان روزی که پرزیدنت اوباما به کره جنوبی آمده بود گفت...»

🔸 منبع : توییتر دانشگاه تهرانی

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

رسانه اقتصادی اجتماعی دورنمای اقتصاد
👇👇👇👇
@econviews
اینستاگرام:
👇👇
https://www.instagram.com/econ.views

اقتصاد و رسانه

29 Oct, 08:40


🔵 کدام کشورها بیشترین بهره وری نیروی کار را دارند؟

مفهوم بهره وری نیروی کار
بهره وری نیروی کار، میزان خروجی (تولید ناخالص داخلی) تولید شده به ازای هر واحد کار (ساعات کاری) در یک دوره زمانی مشخص را اندازه‌گیری می‌کند.

این شاخص با واحد دلار بین‌المللی (Int$) سنجیده می‌شود که یک واحد پولی فرضی است و برای مقایسه قدرت خرید کشورهای مختلف با تعدیل تفاوت‌های قیمتی استفاده می‌شود.

این معیار به ارزیابی تولید ناخالص داخلی نسبت به نیروی کار کمک می‌کند و بینشی درباره کارایی سرمایه انسانی و کیفیت تولید ارائه می‌دهد. در بلندمدت، افزایش بهره‌وری کلید رشد اقتصادی است.

🔻متن کامل را در سایت روزیاتو بخوانید

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

رسانه اقتصادی اجتماعی دورنمای اقتصاد
👇👇👇👇
@econviews
اینستاگرام:
👇👇
https://www.instagram.com/econ.views

اقتصاد و رسانه

28 Oct, 19:41


شانس کسایی که آنلاینن
لیست تا ساعاتی دیگر حذف می‌شود ...

اقتصاد و رسانه

28 Oct, 18:30


بیا اینجا هر روز تست زبان بزن ❤️

اقتصاد و رسانه

28 Oct, 18:30


🔴امشب به مناسبت تولد خودم لیستی از بهترین چنل های VIPرو که فروشی هستن رو خریداری کردیم امشب رایگان قرار میدیم :⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
https://t.me/addlist/KDkjDqpooZc4NTFk

اقتصاد و رسانه

28 Oct, 14:58


مرکز پژوهش‌های مجلس:
🔷🔸انتشار فایل پاورپوینت بررسی کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۴

انجمن اقتصاد ایران
@IR_Economists_A

اقتصاد و رسانه

28 Oct, 14:56


می‌گویند حجم قاچاق به 31 میلیارد دلار رسیده (مرکز پژوهش‌های مجلس)
اصولا این قاچاق با ارز بازار انجام شده. پس با محاسبه نرخ ارز 56 هزار تومنی و تقسیم عدد به دست آمده به جمعیت کشور، به ازای هر شهروند حدود 20 میلیون تومان یا به ازای هر خانوار بیش از 60 میلیون تومان! اگر متوسط مخارج خانوار را 20 میلیون در ماه در نظر بگیریم، یعنی معادل هزینه 3 ماه خانوار از قاچاق تأمین می‌شود. (می‌دانم بخشی از این قاچاق، کالاهای واسطه و یا مواد اولیه است!)

حال سوال این است، آیا شما اشتباهی نیستید؟ واقعا می‌توان قانونی وضع کرد که همه ملت ایران در آن متهم باشند؟ در کدام خانه اثری از این کالاهای قاچاق وجود ندارد؟ این چه قانونی است که کل یک ملت مجرم هستند؟
Http://t.me/maolad

اقتصاد و رسانه

28 Oct, 14:55


چه نسبتی بین افکار نهادگراهای ایرانی و اندیشه نوبلیست‌های علم اقتصاد وجود دارد؟

✍️ موسی‌ غنی‌نژاد/ اقتصاددان و عضو شورای سیاست‌گذاری هفته‌نامه تجارت‌فردا

▫️نهادگرایی را باید به نهادگرایی قدیم و جدید تفکیک کرد. نهادگرایی قدیم که به اوایل قرن بیستم برمی‌گردد اساساً در چهارچوب جریان اصلی علم اقتصاد قرار نداشت اما نهادگرایان جدید دقیقاً جریان اصلی علم اقتصاد را نمایندگی می‌کنند و اعتقادشان بر این است که فرضیه‌ها و تئوری‌های اقتصاد نئوکلاسیک یا همان اقتصاد جریان اصلی، درست است اما کمبودهایی دارد که ناشی از عدم توجه کافی به نهادها (Institution) است. بنابراین تفاوت عمده نهادگراهای جدید که نوبلیست‌های 2024 اقتصاد جزو آنها محسوب می‌شوند، در این است که در چهارچوب علم اقتصاد مدرن حرف می‌زنند. این نکته‌ای است که نهادگراهای وطنی ما فراموش کرده و فکر می‌کنند که نهادگراهای جدید جریانی متفاوت از علم اقتصاد متعارف هستند؛ در حالی که این‌گونه نیست و این اقتصاددانان در چهارچوب جریان اصلی علم اقتصاد کار می‌کنند اما تاکید بیشتری روی نهادها و کارکرد آنها دارند.

▫️در علم اقتصاد، کلاً به چهارچوب یا قواعد بازی اقتصادی «نهاد» گفته می‌شود. البته این چهارچوب یا قواعد بازی هم به دو دسته نهادهای رسمی و نهادهای غیررسمی تقسیم می‌شود که حتی شاید نهادهای غیررسمی نقش مهم‌تر و پررنگ‌تری داشته باشند. منظور از نهادهای رسمی، چهارچوب حقوقی روشن و شفافی است که در همه جوامع وجود دارد و در آن چهارچوب عمل می‌شود. نهادهای غیررسمی اما نهادهایی هستند که به صورت قانونی و حقوقی تعریف نشده اما عملاً در جامعه به خاطر عرف و فرهنگ، بازی در آن چهارچوب صورت می‌گیرد. آنچه در کشور ما به عنوان نهادگرایی تعریف و مطرح شده، کمترین ارتباطی به این اصول و قواعد تعریف‌نشده ندارد؛ بلکه یکسری ایده‌های من‌درآوردیِ التقاطی با اندیشه‌های چپ سوسیالیستی مارکسیستی مطرح شده که به آن نهادگرایی می‌گویند و مطرح‌کنندگان این ایده‌ها و مدعیان نهادگرایی هم دستاوردهای علم اقتصاد جدید را اصلاً قبول ندارند و مباحث دیگری مطرح می‌کنند.

▫️در نوشته‌های نهادگراهای داخلی یک ارجاع درست و دقیق آثار و یافته‌های نهادگرایی در دنیا نمی‌بینید. چون بخش بزرگی از آنچه در داخل به عنوان نهادگرایی مطرح می‌شود ملهم از ایده‌های من‌درآوردی است و اگر در گفته‌هایشان هم ارجاع می‌دهند، نمی‌گویند که در کدام مقاله و کتاب چنین گزاره‌ای آمده و نهایتاً می‌گویند فلان اقتصاددان نهادگرا، که چهره شاخصی است، هم برای مثال گفته است که بازار را نمی‌توان به حال خودش رها کرد و بازار باید در یک چهارچوب باشد و منظورشان هم چهارچوبی است که دولت یا سیاستمدارها تعیین می‌کنند. یعنی حرف‌هایی می‌زنند که اساساً هیچ ربطی به نهادگرایی ندارد. هنر نهادگرایی ایرانی در اسمش خلاصه شده وگرنه کمترین ارتباط را با مکتب نهادگرایی رایج در دنیا دارد.
گروهی از آنها ایده‌ای تحت عنوان «راه نهادگرایی» جا انداختند و برخی از جدیدها و متاخرهای آنها هم که لازم نیست اسمشان را بیاوریم، مدعی شدند آنچه می‌گویند اصلاً در کتاب‌های درسی و علمی نیست. یعنی خودشان یک اقتصاد جدید اختراع کرده‌اند.

▫️سال‌ها قبل گفتم که نهادگراها در ایران همان چپ‌های سابق هستند با لباس جدید، اما امروز می‌گویم وضع از آن هم بدتر است. امروز افرادی از نهادها حرف می‌زنند که حتی چپ هم نیستند و به‌طور کل ایده‌های من‌درآوردی دارند و مثلاً می‌گویند تورم ربطی به نقدینگی ندارد. از طرفی هم یاد گرفته‌اند که با ابزار جدید مقداری از داده استفاده کنند در حالی که اساساً نمی‌دانند داده چیست و آمار را با هم قاطی می‌کنند و نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی را نشان می‌دهند و نتیجه می‌گیرند که در اقتصاد ایران نقدینگی کم است. یعنی مغالطه می‌کنند و اگرچه روشن کردن این مغالطه برای افکار عمومی کار آسانی است اما خودشان را نمی‌توان از اشتباه درآورد.

▫️ البته اینها افرادی هستند که در حوزه علم اقتصاد نباید آنها را جدی گرفت، چون برای پست و مقام این حرف‌ها را می‌زنند و چون مغالطه‌هایشان خوشایند سیاستمداران است، در کارشان موفق هم می‌شوند. تعدادی از آنها در دولت سیزدهم پست و مقام گرفتند و در دولت آقای پزشکیان هم تغییر نکردند و جابه‌جا نشدند. با همین مغالطه‌ها و حرف‌هایی که راجع به نهادها و اقتصاد جدید زدند که هیچ جایگاهی در علم اقتصاد ندارد، پست‌هایی گرفتند که شایستگی و دانش آن را ندارند.


#تجارت_فردا
@tejaratefarda

اقتصاد و رسانه

28 Oct, 14:49


🎥 ضرورت انتخاب‌های تعادل‌ساز

▫️تصور عموم از حضور آمریکا در منطقه، به عنوان یک قدرت اقتصادی بزرگ در جستجوی منابع انرژی غنی، ریشه دوانده است. اما دکتر امیر کرمانی، استاد اقتصاد و مالی دانشگاه برکلی کالیفرنیا، با این دیدگاه مخالف است و معتقد است که آمریکا مدت‌هاست به یک صادرکننده انرژی تبدیل شده است.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

28 Oct, 14:48


گرجستان تو ۱۷ سال با کوچک کردن دولت، واگذاری شرکت‌های دولتی، شفاف‌سازی فساد سیاسی، کاهش تصدی دولت در رسانه‌ها، اصلاح نظام بانکی، حذف سیاست چند نرخی، اصلاح نظام مالیاتی، بهبود فضای کسب‌وکار، اصلاح سیستم قضایی، از رتبه ۱۸۵ فساد در جهان به ۴۴ رسید.
نتیجه؛ افزایش رفاه و درآمد مردم

@Sahamnewsorg

اقتصاد و رسانه

27 Oct, 16:37


♦️ تفاوت بودجه توسعه ای با بودجه پوپولیستی
✍🏻 دکتر محمدرضا منجذب
❄️ در بودجه توسعه ای گفته میشود این یک برنامه کوتاه مدت یک ساله در راستای برنامه میان مدت 5 ساله و در راستای برنامه توسعه بلندمدت 50 ساله است. در بودجه پوپولیستی گفته میشود در این بودجه یارانه سال بعد در نظر گرفته شده است. در این مسیر مجلس و دولت از یکدیگر هم گوی سبقت را می گیرند.

❄️ در بودجه توسعه ای میگوییم رشد اقتصادی سال بعد این عدد است و در راستای برنامه بلند مدت توسعه است. در بودجه پوپولیستی میگوییم امسال تمامی دستگاه های معاف از مالیات معرفی شده اند (و نگاهی کوتاه مدت داریم).

❄️ در بودجه توسعه ای میگوییم نفت یک ثروت بین نسلی است و باید به آن بلندمدت نگاه کنیم و برای نسلهای بعد هم (یا ذخیره کنیم و یا) از جنبه ثروت ملی نگاه کنیم. در بودجه پوپولیستی میگوییم: دولت نفت و گاز را هر سال می فروشد تا منابعی به دست بیاورد.

❄️ در بودجه توسعه ای میگوییم بر اساس تعاملی که با جهان و بویژه کشورهای توسعه یافته داریم امسال مرحله تغییر در تکنولوژی صنایع زنجیر برای توسعه را طی میکنیم. در بودجه پوپولیستی میگوییم: تحریم های ظالمانه آمریکا و محدودیت ها بر کشور وجود دارد و همچنین نوسانات بازار پول و ارز نیز در کشور ایجاد شده بود که طبیعتا بودجه ریزی در چنین شرایطی سخت و پیچیده است.

❄️ در بودجه توسعه ای میگوییم با توجه به رشد اقتصادی معقول طی 5 سال آینده نظام مالیاتی جامع و شفاف اجرایی میشود و نیز نظام تامین اجتماعی جامع اجرا میشود. در بودجه پوپولیستی میگوییم: حمایت از معیشت عمومی و سلامت مردم از مباحث مهم بودجه است تا بخش تولید با رکود مواجه نشود.

❄️ در بودجه توسعه ای میگوییم تعداد دانشگاهها با توجه به نیاز بازار کار و صنعت ... درصد تقلیل مییابد و نظام آموزش عالی بر مبنای نیاز صنعت و بازار سیلابس درسی را آزادانه و مطابق نیاز تدوین کرده و در مسیر توسعه به تولید و صنعت کمک میکند. در بودجه پوپولیستی میگوییم: دانشگاه ها برای نوسازی دانشگاه ها حمایت مالی می شوند و موضوع دیگر اینکه برای کسانی که در مراحل پایان تحصیل هستند در بخش دکتری حمایت می شوند.

❄️ در بودجه توسعه شاخص های اقتصادی منجمله نرخ ارز، تورم، رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال، رشد حمعیت، رشد تکنولوژی، رشد بهروری، نرخ بهره و ... طی برنامه ای بلندمدت تعریف می شود و مورد هدف قرار میگیرد. بودجه پوپولیستی نگاه روزمرگی دارد و اهدافی خاص را دنبال نمی کند.

❄️ بودجه توسعه ای به اقتصاد و بودجه بعنوان کلی یکپارچه و هدفمند نگاه می کند. در بودجه پوپولیستی نگاهی بخشی حاکم هست، و هر بخشی یا استانی یا افرادی زور بیشتری داشتند پول بیشتری تخصیص می دهند و دریافت می کنند.



🌐 کانال دکتر منجذب

اقتصاد و رسانه

27 Oct, 16:36


🔵 🔻دکتر سبحانی: ادامه این رویه فرسایشی، بودجه نویسی نیست توسعه انحرافات مالی پیشینیان است

🔹حسن سبحانی اقتصاددان نوشت: مستند به بخشی از لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، تراز عملیاتی بودجه ۱۸۰۵۴۰۰۰- میلیارد ریال است.این به معنای آن است که دولت بر آن است بابت هر واحد هزینه‌ای که خواهد داشت ۴۴٪ آن را از محل قرض و فروش دارایی تامین نماید.

🔹ادامه این رویه فرسایشی، بودجه نویسی نیست توسعه انحرافات مالی پیشینیان است.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

27 Oct, 16:36


🟣 دکتر سریع القلم در مورد ارتباط اقتصاد، مردم و حکمران سخن می گوید.

🟣 وقتی تورم یک دهم درصد(۱/.٪) افزایش پیدا کند، مسؤلین و مدیران آلمانی، جلسه فوق العاده و اضطراری برگزار می کنند، برای همین مردم حاکمیت را دوست دارند.


🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

27 Oct, 16:32


روزنامه اقتصادی 105 سال پیش ایران را چه کسی منتشر می‌کرد؟

✍️ محمد طاهری

یکی از نخستین رسانه‌های اقتصادی در ایران، روزنامه‌ای به نام «روزنامه اقتصاد ایران» بود که در تهران به صاحب امتیازی و مدیر مسئولی «حاج حسین اقتصادی» و سردبیری «میرزا حسن ناجی» منتشر می‌شد.
شماره اول این روزنامه در ماه آذر 1298 منتشر شد. تیراژ این روزنامه 1500 نسخه بود که پس از انتشار ۲۸ شماره در خرداد 1299 توقیف و پس از مدتی، انتشار آن از سر گرفته شد.
حاج حسین اقتصادی، صاحب امتیاز این روزنامه که به مستشار الممالك معروف بود در سال 1240 در تبريز متولد شد. علوم قديمه از جمله فقه و اصول و فلسفه و ادبيات را از دوران نوجوانى آغاز كرد و برای تحصیل علوم جديد به اسلامبول رفت و در رشته‌هاى اقتصاد و سياست تحصیل کرد. مستشار الممالك با انتشار روزنامه اقتصاد ايران، ايرانيان را با علم اقتصاد و روش‌هاى جديد تجارت آشنا كرد. او 82 سال عمر کرد تا این‌که در 12 بهمن 1323 در تهران ديده از جهان فروبست.

منبع: کتاب تاریخ جراید و مجلات ایران
بازسازی عکس: YouCam Enhance

@Economicjournalists

اقتصاد و رسانه

27 Oct, 12:49


🔺 تله مالیاتی
🔻دکتر محمدرضا منجذب

❄️ بر مبنای مصوبه قانونی، شناسایی و دسترسی به حساب های بانکی اشخاص، ملاک مالیات ستانی در سال های آتی خواهد بود. سوال اینست که آیا بواقع افراد در تله مالیاتی گرفتار خواهند شد یا دولت و سازمان مالیاتی؟ آثار احتمالی اجرای این مصوبه چیست؟

▪️برای پاسخ به سوال مزبور می توان از دو منظر وارد بحث شد. اول موضوعات مربوط به مودیان مالیاتی و دوم سازمان مالیاتی و دولت.

❄️ از بعد اول چنین نوع سیستم شناسایی مالیات چند ویژگی را دارا است:

🔹 اگر میزان ماهانه تراکنش و تعداد آن از رقم و دفعاتی بالاتر باشد (مثلا سی و پنج میلیون و صد بار)، فرد مشمول مالیات است و باید پاسخگو باشد. اولا در اینجا ملاک میزان تراکنش هست و نه سود فرد، ثانیا فرد باید پاسخگو باشد و بنوعی در تله مالیاتی افتاده است. در اینصورت همه صاحبان حساب در مظان اتهام فرار مالیاتی هستند. این رویکرد بلحاظ روانشناسی دچار اشکال است و آثار مخربی بر ارتباط میان شهروندان و سازمان مالیاتی ایجاد می کند.

🔹 نکته بعدی ایجاد و ابداع راههای جدید فرار مالیاتی است، که ممکن است به مخیله شهروندان تداعی گردد و اجرا گردد. وقتی تله مالیاتی بحسابهای ریالی و بانکی اصابت می نماید، احتمال دارد افراد بدنبال انجام معاملات خود با هر پول دیگر و شبه پول در دسترس باشند، و این خطری بالقوه برای اقتصاد ملی خواهد بود. تقاضای پول های کاغذی همچون دلار، یورو و امثال آن افزایش می یابد. همچنین افزایش تقاضا برای رمز ارزها، طلا، سکه و ... افزایش می یابد. مبادلات می تواند بصورت پایاپای و کالا به کالا و ... صورت پذیرد. افزایش تقاضا برای چنین مواردی باعث افزایش قیمت آنها می گردد. و این خود انتظارات تورمی را افزایش می دهد.

🔹 نکته بعدی، تعطیلی کار و کسب های جدیدی هست که تازه به نقطه سربه سر رسیده اند. چون مبنا تراکنش بانکی هست، و با اعمال مالیات وارد ضرر می شوند. هم چنین کسب و کارهای کوچک.

🔹 نکته بعدی تعطیلی یک سری مشاغل و تبدیل آن به اقتصاد زیرزمینی و غیر قابل دسترس در حسابهای بانکی.

🔹 نکته بعدی، اگر کسی بیشتر از درآمد اعلام شده خود درآمد بیشتری کسب کرده باشد و اعلام نکرده باشد و امور مالیاتی به آن پی ببرد نوعی از پولشویی است که با جریمه و دریافت و مجازات مالیاتی روبرو خواهند بود . در حالیکه در کلیه کشور های جهان محور اقتصاد یک کشور از نظر مالی در اختیار بانک مرکزی بی طرف است.

🔹 با این اوصاف امکان دارد به مرور حتی پایه های مالیاتی کاهش یابد و اقتصاد ایران وارد بخش نزولی منحنی لافر گردد.

⭕️ حال باید دید آیا مودیان در تله مالیاتی گیر می افتند یا دولت؟ کدامیک؟

‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎‌‌‌‎‌‌‌‌‎‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌
لینک مطلب در: روزنامه تعادل سایت اقتصاددان



🌐 کانال دکتر منجذب

اقتصاد و رسانه

27 Oct, 12:49


مرکز پژوهش‌های مجلس: نرخ فقر ۳۰.۱ درصدی در ۱۴۰۱/ یک سوم ایرانیان نمی‌توانند نیاز‌های اساسی خود را برطرف کنند

🔺گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد که نرخ فقر در سال ۱۴۰۲ با افزایش ۰.۴ واحد درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ به ۳۰.۱ درصد رسیده است. 
🔺این به معنای آن است که در سال گذشته یک سوم از ایرانیان توانایی برآورده کردن نیاز‌های اساسی خود را نداشتند. نکته قابل توجه آن است که در ۵ سال گذشته نرخ فقر ۳۰ درصدی تثبیت شده و پیش‌بینی می‌شود که در سال ۱۴۰۳ نیز در همین سطح باقی بماند. 
🔺شکاف فقر نیز در این سال به عدد ۰.۲۸ رسیده است. به عبارت دیگر با وجود آنکه رشد اقتصادی یکی از اصلی‌ترین پادزهر‌های رشد فقر در یک اقتصاد است، نرخ فقر در ایران در حالی افزایش یافته که اقتصاد کشور در سال ۱۴۰۲ رشد ۴.۵ درصدی را تجربه کرده است.
 🔺افزایش نرخ فقر نشان می‌دهد که سیاست‌های حمایتی دولت در سال‌های گذشته موفق نبوده و هزینه عمل به تعهدات یارانه‌ای تنها به بار بزرگی بر روی دوش بودجه تبدیل شده است./ دنیای اقتصاد



💠 گفتار اقتصادی

اقتصاد و رسانه

27 Oct, 12:48


📌شقاقی، اقتصاددان: در بودجه ۱۴۰۴ نگرانی های تورمی وجود دارد، اما اکنون نیز دولت همان سیاستها را اجرا می کند

دکتر وحید شقاقی شهری :
🔹تا زمانی که کشور رشد اقتصادی مستمر و بالا نداشته باشد و کیک اقتصاد بزرگتر نشود، نظام مالیاتی هم عادلانه نباشد و نتواند توزیع ثروت را انجام دهد و همچنین نظام یارانه های پنهان انرژی اصلاح نشود و بازتوزیع ثروت انرژی صورت نگیرد، همچنان کاهش فقر به صورت محسوس مشاهده نخواهد شد.

🔹این موارد در لایحه دیده نشده است. در واقع لایحه برای کاهش فقر، اقدام چشم گیری ندارد و مانند لوایح گذشته است. در حد جزئیات، اقداماتی شده اما گام چشمگیر، نیازمند اصلاح نظام پنهان یارانه های انرژی، بزرگ شدن کیک اقتصاد و بازتوزیع ثروت از کانال اصلاح نظام مالیاتی است. اینها اقدامات بزرگی است که در لایحه بودجه دیده نشده است./ جماران




💠 گفتار اقتصادی

اقتصاد و رسانه

27 Oct, 12:48


📹 نوسازی رابطه با خانه و جهان / حرف تازه دکتر نیلی برای اصلاح اقتصادی

▫️چه جنس و مقیاسی از اصلاحات اقتصادی در ایران نیاز است و پیش‌نیازهای اجرای این اصلاحات چیست؟ آیا اصلاحات جزئی اقتصادی می‌تواند کارا باشد یا نیاز به اصلاحات ساختاری وجود دارد؟

▫️آیا فهم دولتمردان و کارشناسان از مسائل ضروری و فوریت‌دار در کشور یکی است؟ آیا تحلیلی که از وضعیت موجود کشور وجود دارد، برای همه دست‌اندرکاران یکسان است؟ پیشنهاد مسعود نیلی در این زمینه، تهیه گزارشی از شرایط کشور است تا با کمک آن وضعیت موجود مدیریت شود و سپس، با فراهم رسیدن پنجره‌ فرصتی برای عبور از این شرایط، برنامه گذار آماده شود.



💠 گفتار اقتصادی

اقتصاد و رسانه

27 Oct, 12:48


🔵 نوبل برای سیم‌کشی علم اقتصاد به تاریخ

👤 دکتر تیمور رحمانی


✍️ از دهه۱۹۵۰ که به این نتیجه رسیدند که رشد تکنولوژی و افزایش موجودی دانش در بلندمدت عامل اصلی افزایش یا رشد تولید سرانه و در نتیجه رفاه است، این پرسش مطرح بود که چرا کشورها تا این اندازه در انباشت دانش و پیشرفت تکنولوژی تفاوت دارند.

✍️ اگر یک کشور از نظر پیشرفت تکنولوژی در سطح پایین‌تری است و اگر بخش بزرگی از تکنولوژی یا دانش ماهیت غیر قابل ازدحام و غیرقابل حصر کردن را دارد، چرا کشور دارای سطح پایین دانش و تکنولوژی با دستیابی به دانش و تکنولوژی دیگران، به سطح تولید سرانه و رفاه بالاتر دست نمی‌یابد؟

✍️ از نظر علم اقتصاد غیرقابل توضیح است که پیشرفت تکنولوژی و دانش در اغلب عرصه‌های مرتبط با تولید کالاها و خدمات نتواند از کشور پیشرو به کشور توسعه‌نیافته منتقل شود.

✍️ برندگان نوبل اقتصاد 2024 نشان دادند که کشوری در تعالی اقتصادی پیش می‌رود که در آن کشور، نهادهای حقوقی و مدنی مقوم مشارکت فراگیر آحاد جامعه در فعالیت اقتصادی و خلق ثروت شکل بگیرد و کشورهایی دچار شکست می‌شوند که مانع مشارکت فراگیر آحاد جامعه در فعالیت اقتصادی و خلق ثروت شوند.

✍️ مستعمره‌های پیشین کشورهای اروپایی با ساکن شدن مهاجران اروپایی و لذا انتقال نهادهای حقوقی و مدنی اروپاییان، توسعه یافتند و مستعمره‌های پیشین کشورهای اروپایی بدون ساکن شدن مهاجران اروپایی و لذا بدون انتقال نهادهای حقوقی و مدنی اروپاییان، شکست خوردند و توسعه نیافتند.

✍️ اگر نهادهای یک کشور مشوق مشارکت فراگیر آحاد جامعه در خلق ثروت نباشند، امکان انباشت سرمایه، شکوفایی خلاقیت و نوآوری و کارآفرینی و اقتباس تکنولوژی از جهان پیشرو را هم نخواهد داشت و در دستیابی به توسعه اقتصادی شکست می‌خورد.

✍️ پس رشد پایدار اقتصادی با تدوین سیاست‌های بلندپروازانه و عمدتا سخت‌افزار محور تحقق نمی‌یابد.

✍️ ما نیز بهتر است فکر کنیم چگونه تعداد سازمان‌ها و تشکیلات گسترده دولتی مانع کسب‌وکار را برچینیم و چگونه قوانین و مقررات مشوق کسب‌وکار را فراهم کنیم و اجرا کنیم، چگونه به هر شهروند اطمینان دهیم مستقل از اینکه چه ویژگی‌های فردی دارد، راه خلق ثروت او فراهم است و حفاظت از ثروت و مالکیت او از مسلمات است و به او اطمینان دهیم که شرط لازم رشد اقتصادی یعنی ثبات نظام تصمیم‌گیری و مقرراتی را هم فراهم می‌کنیم و به او اطمینان دهیم که امتیازی ویژه، اسباب نابرابری فرصت خلق ثروت فراروی او قرار نداده است.



💠 گفتار اقتصادی

اقتصاد و رسانه

27 Oct, 12:47


🎥 جراحی اقتصادی باید ابتدا روی مغزها انجام شود

▫️دکتر امیر کرمانی: ایران نیاز به اصلاحات اقتصادی گسترده‌ای دارد و اکنون از کوچک تا بزرگ جامعه این را می‌داند. با این وجود امیر کرمانی، استاد اقتصاد و مالی دانشگاه برکلی کالیفرنیا، اعتقاد دارد قبل از این اصلاحات باید ایده‌های اصلی و ذهنیت‌ها جراحی شوند.



♦️
کانال تخصصی اقتصاد

اقتصاد و رسانه

25 Oct, 15:09


مردم کوبا که تا پیش از این به چهارده ساعت قطع برق در هر بیست و چهار ساعت عادت کرده بودند از دو روز پیش خاموشی بیست و چهار ساعته را هم دارند تجربه می‌کنند.نخست وزیر اعلام کرده معلوم نیست مشکل نیروگاه اصلی کشور چه زمانی حل شود.این هم آخر و عاقبت یک کشور انقلاب زده مفلوک کمونیستی.شصت و چند سال از به اصطلاح انقلاب شکوهمند سوسیالیستی‌شان می‌گذرد و حالا باید به سبک زندگی غارنشینی عادت کنند.همین کوبا در یک دهه قبل از انقلاب، در دهه پنجاه میلادی، یکی از کشورهای مرفه آمریکا ی لاتین بود و از حیث رفاه و درآمد سرانه مقام سوم را در بین بیست کشور این منطقه داشت.کمونیست‌ها با وعده تبدیل کردن کوبا به بهشت به سر کار آمدند و در طول حکومت‌شان گوش‌های جهانیان را پر کردند از پیشرفت‌های مشعشع در زمینه بهداشت و مسکن و سوادآموزی و علم‌آموزی و غیره.اما در عمل کوبا تبدیل شده به جهنم روی زمین.

بیژن اشتری

اقتصاد و رسانه

25 Oct, 10:43


فرشاد مومنی: فشار موجود بر جامعه دانشگاهی در تاریخ معاصر کم سابقه است

برنامه بی کفایت، بی کیفیت و ضدتوسعه هفتم باید تکمیل و اصلاح شود

سیستمی که به مردم اعتماد ندارد، به تسخیر خارجی ها در می آید

دکتر فرشاد مومنی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی:
🔹اولین اقدام برای نجات ایران، ارائه گزارش شفاف از وضعیت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، امنیتی، بین المللی و اکولوژیکی ایران است.

🔹بخش اعظم گرفتاریهایی که ایران دچارش است از جعل تئوریک و فقر آگاهی حکومتگران، از ابتدایی ترین دانستنی ها درباره واقعیتهای موجود کشور ریشه می گیرد.

🔹در آثار هر متفکر ممتازی که در سه دهه گذشته، می توان یک عنصر مشترک دید و آن این است که حکومتی که رابطه اش را با مردم مبتنی بر اعتماد، همکاری و صداقت نگذارد، به تسخیر خارجی ها و یا ایادی داخلی آنها درخواهد آمد.

🔹 گزارشهای رسمی می گوید بیش از 30درصد کل جمعیت، زیر خط فقر است و بیش از 40درصد کل جمعیت هم در آستانه فروافتادن به زیرخطر فقر هستند، در چنین شرایطیاینکه حکومتی با ولنگاری بگوید ما خرید و فروش هواپیمای شخصی را آزاد کردیم که مردم برای حمل و نقل در تنگنا نباشند، از ناسزای علنی رکیک به مردم برانگیزاننده تر و موهن تر است.

🔹آقای پزشکیان و همکارانش باید بدانند، در  35 سال گذشته، حکومتگران تنها بلد بودند تا افتضاح و فسادی پیش آمد، قیمت حامل های انرژی و ارز را افزایش دهند. انحطاط از درون این وضعیت بیرون آمده. با ژست عدالت، اینها را برای ما به عنوان راه حل جا نزنید!

🔹در دهه 90، حدود 700میلیارد دلار ارز و هزاران هزار میلیارد تومان پول ملی در اقتصاد تزریق شده و برایندش رشد صفر و سقوط 30درصدی در درآمد سرانه آحاد مردم ایران بوده است.

🔹نکته کلیدی این که اگر این روندها، ادامه داشته باشد، دهه جدید به مراتب فاجعه آمیزتر از دهه های 80 و 90 خواهد بود.

🔹در حالی که بی سابقه ترین فشارها به فقرای ایران، به ویژه از ناحیه قیمت مواد غذایی و هزینه اجاره مسکن به فقرا در سال 1401 تحمیل شده، گزارشی در وزارت کار منتشر می کنند و می گویند اندازه جمعیت فقیر ایران در 1401، نسبت به 1400کاهش پیدا کرده است و بعد هم اطلاعات آن را طبقه بندی می کنند. این پنهان کاری شعبه ای از فساد، جنایت و ظلم در حق ملت است.

اقتصاد و رسانه

25 Oct, 10:40


رئیس جمهور محترم در مجلس زمان ارائه بودجه سال ۱۴۰۴ فرموده‌اند میزان مصرف بنزین نسبت به سال ۱۳۹۸ بیش از ۴۰ درصد افزایش یافته ولی جمعبت و درآمد اینقدر افزایش نیافته است!

به ایشان باید گفت دلیل این افزایش مصرف این نیست که چون ارزان است مردم بیشتر مصرف کرده‌اند. (چیزی که برخی کارشناسان مدافع افزایش قیمت بنزین مطرح می‌کنند)، بلکه دلیلش را باید در عوامل زیر جستجو کرد:
۱- میزان فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی و خصوصی چقدر افزایش یافته است؟ میزان افزایش در سن ناوگان چقدر بوده است؟ چقدر فرسودگی بیشتر روی مصرف بنزین اثر دارد؟
۲- کاهش درآمد یا فقیر شدن مردم، چقدر روی کاهش هزینه تعمیر و نگهداری خودروها موثر بوده؟ این امر چقدر بهره‌وری سوخت در خودروها را کاهش داده و سبب افزایش مصرف شده است؟
۳- افت شدید کیفیت جاده‌های برون شهری (فقط به اتوبانهای اصفهان و تهران تبریز و مشهد توجه کنید که چه شده بود! بود، به خاطر اینکه در این دو‌ ماه اتوبان تبریز در حال ترمیم آسفالت بود!) و نیز افت کیفیت معابر شهری چقدر در افزایش مصرف بنزین موثر بود؟
۴- ممنوعیت واردات خودروهای خارجی از سال ۹۷ چه تاثیری در ترکیب خودروها برجا گذاشت و این موضوع چقدر روی افزایش مصرف بنزین موثر بود؟
و البته دهها مورد دیگر می‌توان برشمرد.

Http://t.me/maolad

اقتصاد و رسانه

23 Oct, 11:29


جوانانمان در حسرت یک خودرو حداقلی و از قیمت تمام شده میگویید؟ بنزین را همان خودروهایی مصرف میکنند که با این وضع تولید و تحویل میدهید، اگر چهار چرخه ها چند برابر استاندارد مصرف میکنند، اگر پالایشگاهها هزینه بالاتر دارند اگر مدیران کارامد و لایق نیستند که نباید مردم تاوان دهند، در ۵۰۰ سال گذشته به عقل هیچکس نرسید که در بورس کالا خودرو عرضه کند که به عقل ما رسید به علت انحصار و رانت و منافع خاص، از بورس کمک بگیریم که به اسم مبارزه با دلالان ناپیدا افزایش قیمت کارخانه و بازار نیز نصیب چه کسانی شود؟

t.me/Economedia

اقتصاد و رسانه

23 Oct, 07:21


🔵 نیک نامان ایران زمین

✔️ چه کسی بیابان های فارس را جنگل کرد؟

🔻دکتر آهنگ کوثر دانشمند بی‌ادعای حوزه آب درگذشت. یادش گرامی و نانش ماندگار

یادداشتي از اسدالله افلاكي

🔹آهنگ کوثر، متولد خرداد1315شیراز، دانش‌آموخته دکتری روابط آب و خاک وگیاه با گرایش مهندسی آبیاری از دانشگاه اورگن آمریکاست. آهنگ از سال1351فعالیت خود را از پژوهش درباره پخش سیلاب در ایستگاه نودهک قزوین در سطحی کوچک آغاز کرد و از دی‌ماه 58 در جونگان ممسنی فارس مشغول فعالیت شد. او از سال1363طرح‌های آبخوان‌داری در منطقه گربایگان فسا و دیگر مناطق مرکزی کشور را به اجرا درآورد. همین فعالیت‌ها سبب شد تا از او به‌عنوان پدر دانش نوین آبخوان‌داری یاد کنند.

🔹فعالیت‌های کوثر درحوزه آب، توجه جهانیان را به این دانشمند بی‌ادعای ایرانی جلب کرد. او 19آبان  84در آیین روزجهانی علم در حضور مدیرکل وقت یونسکو، کوییچیرو ماتسورا در بوداپست مجارستان، جایزه عالی آب را دریافت کرد.  با وجود آنکه پژوهش‌ها و ایده‌های کوثر درحوزه آب، از سوی بسیاری از مجامع معتبر جهانی تحسین شده اما در ایران، این ایده‌ها و به‌ویژه آبخوان‌داری آنگونه که باید جدی گرفته نشده است.

🔹او هنگام دریافت جا‌یزه معتبر عالی آب از دست رئیس وقت یونسکو در بوداپست گفت:«آب باید مانند هوا به‌عنوان دارایی تمام ساکنان کره‌زمین شناخته شود. این امر با توجه به‌وجود رودها و آبخوان‌های برون و درون‌مرزی گریز‌ناپذیر است». راهکارهای مبتنی بر پژوهش‌های کوثر در وضعیت کنونی که سرزمین ما با بحران آب دست به گریبان است البته می‌تواند گره‌گشا باشد به شرط آنکه گوش شنوایی وجود داشته باشد.

🔹بنا به اعتقاد کوثر، طی سالیان اخیر که کشور با خشکسالی و تغییر اقلیم مواجه بوده است، دولت‌های مختلف سالانه میلیاردها تومان خسارت ناشی از خشکسالی به کشاورزان، روستاییان و دامداران پرداخت کرده‌اند این درحالی است که با یک‌دهم این رقم، می‌توان تمامی آبخوان‌های درشت دانه کشور را با راهکاری کم‌هزینه تجهیز و چندین برابر ظرفیت 650سد مخزنی کشور را زیر زمین انباشته از آبی گوارا کرد. آهنگ ، مردی که از «خرخاکی‌ها »ی گربایگان فسا به عنوان بهترین دوستان دوران زندگی خود نام می‌برد و همواره سخنانش را با عبارت «به نام فرو ریزنده باران‌ها ، روان کننده‌تند آب‌ها و پروردگار آبرفت‌های درشت دانه»آغاز می‌کند حالا در 82 سالگی همچنان نگران سرزمین ایران است؛سرزمینی که بیش از هر زمان دیگری نیازمند دانش اوست.

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

رسانه اقتصادی اجتماعی دورنمای اقتصاد
👇👇👇👇
@econviews
اینستاگرام:
👇👇
https://www.instagram.com/econ.views

https://t.me/waterngo_ir/116

اقتصاد و رسانه

23 Oct, 07:19


🔵 #معرفی_کتاب

✔️ خلاصه ای از کتاب نظریه توسعه

#جان_ندروین_پیترز

👤مترجم: انور محمدی

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

رسانه اقتصادی اجتماعی دورنمای اقتصاد
👇👇👇👇
@econviews
اینستاگرام:
👇👇
https://www.instagram.com/econ.views

اقتصاد و رسانه

22 Oct, 18:13


🔴 ايراد آزادسازي نرخ ارز در شرايط تحريمي


🔴 دکتر مرتضي افقه

دو مساله و ابهام مهم وجود دارد كه دولت چهاردهم از همان ابتداي تشكيل كابينه زمزمه‌هاي اجرايي شدن آن را آغاز كرد؛ نخست، مساله گراني بنزين و ديگري هم حذف ارزهاي ترجيحي و نيمايي است كه دولت اعلام كرده قصد دارد به سمت آنها گام بردارد.اجراي هر دوي اين ايده‌ها با تبعات و مشكلات بسياري همراه خواهد بود، چراكه هم نرخ بنزين و هم نرخ ارز در ايران تبعاتي فراتر از مسائل عادي داشته و باعث بروز نوسان در مجموعه كالا و خدمات مي‌شود. به نظرم جمعي از اقتصادخوانده‌ها، بي‌اعتنا به وضعيت واقعي اقتصاد اين ايده‌ها را به ذهن تصميم‌سازان پمپاژ مي‌كنند. مساله اين است كه وقتي دولت از تك نرخي كردن صحبت مي‌كند، معناي آن، اين نيست كه نرخ بازار آزاد را به نرخ نيمايي نزديك كند، بلكه دولت به دنبال آن است كه نرخ ارز نيمايي را به سمت نرخ بازار آزاد سوق دهد. اين رويكرد به معناي افزايش نرخ ارز و شوك وارد كردن به بازار است. اين روند حتما منجر به گسترش و نهادينه شدن تورم در اقتصاد ايران مي‌شود. مخاطبان هنوز از خاطر نبرده‌اند كه دولت سيزدهم با حذف ارز ۴۲۰۰ توماني چه نوساني ايجاد كرد و نرخ كالا و اقلام مصرفي و خدمات مورد نياز مردم را با افزايش‌هاي شديد مواجه ساخت.

اين نوع تصميم‌سازي‌ها در شرايط تحريمي باعث تكانه‌هاي تورمي و متعاقب آن افزايش قيمت‌ها مي‌شود. نبايد فراموش كرد كه وضعيت اقتصاد فعلي ايران به نسبت سال ۱۴۰۱ بسيار دشوارتر و ملتهب‌تر است. معتقدم اجراي چنين ايده‌هايي در شرايط تحريمي و وضعيت ملتهب بازارهاي جهاني و منطقه‌اي چندان به صلاح نيست. استدلال‌هايي هم كه توسط ياران اقتصادي رييس‌جمهور مي‌شود چندان راهگشا نيست. مثلا مي‌گويند اگر نرخ ارز نيمايي افزايش يابد، تجار و بازرگانان رغبت بيشتري براي وارد كردن ارز به داخل كشور و فروش آن به بانك مركزي خواهند داشت. در واقع دست دولت در بخش ارز بازتر مي‌شود. اين در حالي است كه در شرايط فعلي كه در منطقه سايه جنگ بيشتر از هر زمان ديگر مستدام شده و اسراييل هر روز ماجراجويي تازه‌اي را آغاز مي‌كند، تفاوت ۲۰هزار توماني ارز نيمايي و بازار آزاد انگيزه زيادي براي فعالان اقتصادي ايجاد نمي‌كند تا تجار ارز خود را وارد كشور كنند. از سوي ديگر معلوم نيست كه اين تصميم به افزايش نرخ تورم ناشي از افزايش نرخ ارز بي‌ارزد. دولتي‌ها احساس مي‌كنند ممكن است اين تصميم باعث وارد كردن ارز تجار به داخل كشور شود، اما بعيد است دورنماي مدنظر دولت محقق شود، تازه اگر هم محقق شود، معلوم نيست ارزشي به اندازه نوسانات ارزي و تورمي بعدي داشته باشد.

البته دولت كسري بودجه بالايي دارد و از طريق بنزين و نرخ ارز تلاش مي‌كند اين كاستي‌ها را برطرف كند. به خصوص اينكه اين تصميم‌ها علاوه بر تبعات اقتصادي، تبعات اجتماعي و امنيتي هم دارد. تبعات اقتصادي آن بروز تورم است و از منظر اجتماعي هم در اين شرايط كم ثبات و بي‌ثبات ممكن است باعث افزايش تنش‌هاي اجتماعي و سياسي شود. مشخص نيست لطمات اين تصميم، كمتر از وضعيت فعلي باشد كه اقلام با نرخ ارز نيمايي وارد كشور مي‌شود. مشكل اصلي اين است كه برخي تصميم‌سازان هنوز نمي‌خواهند، قبول كنند كه شرايط ايران از وضعيت جنگي ۸ساله هم بدتر است. در دوران جنگ ۸ساله ايران به ‌شدت امروز تحريم نبود، ايران نفتش را مي‌فروخت، كالاهاي مورد نيازش را مي‌خريد و حتي تسليحات مورد نيازش را خريداري مي‌كرد. امروز اما شرايط فرق كرده است. هيچ كشوري هم نيست كه به دنبال اقتصاد بازار كامل باشد. در شرايط نوساني و جنگي دولت‌ها دخالت كرده و خروج ارز و ورود آن را كنترل مي‌كنند. از مردم محروم و متوسط حمايت مي‌كنند و يارانه تخصيص مي‌دهند. اما درست در شرايطي كه بسياري از كشورهاي منطقه و جهان در حال افزايش حمايت از اقشار محروم هستند، تصميم‌سازان ايراني تلاش مي‌كنند از تجار و بازرگانان حمايت كنند. البته هيچ كس مخالف حمايت از تجار و بازرگانان نيست، بلكه مساله اين است كه كشور در شرايط تحريمي و جنگي است و مشخص نيست آيا تجار مي‌توانند ارز خود را وارد كشور كنند./تعادل

♦️
کانال تخصصی اقتصاد

اقتصاد و رسانه

22 Oct, 18:13


سیاست‌های مقابله با تورم چندان موفق نبوده است
دکتر مهدی پازوکی:
«این گزارش به صراحت نشان می‌دهد که سیاست‌های مقابله با تورم، چندان موفق نبوده است. وقتی در اقتصاد تورم افزایش پیدا می‌کند، جمعیت فقرا هم افزایش پیدا می‌کند و برعکس، اغنیا قدرتمند‌تر می‌شوند و این اتفاق در اقتصاد ایران هم رخ داده است. اگر یک مطالعه جامع در این زمینه انجام شود میبینیم که شکاف دهشتناکی در این زمینه وجود دارد. ما یک طبقه لاکچری داریم که تنها مشکلشان این است که نمی‌دانند پول‌های خود را چطور خرج کنند. سیاست‌های مبارزه با تورم در ایران، سیاست‌های موفقی نبوده و دولت قبلی نه تنها تورم را کاهش نداده، بلکه نرخ تورم طی ۳ سال گذشته افزایش پیدا کرده است. این در حالی است که گفته می‌شود در سال ۱۴۰۲ درآمد‌های نفتی بالای ۳۰ میلیارد دلار، بوده است. در سال ۱۳۹۹ درآمد نفتی حدود ۹ میلیارد دلار بوده است؛ بنابراین من معتقدم دلیل عمده افزایش قیمت‌ها، عدم سیاست‌های علمی برای مبارزه با تورم است و متاسفانه سیاست‌های اتخاذی نیز بیشتر به سمت اقتصاد دستوری بوده است تا علمی.»

وی افزود: «هم اکنون نیز اگر دولت مسعود پزشکیان، راهکار‌های علمی را برای مبارزه با تورم در پیش نگیرد، قطعا، به ویژه در خصوص توزیع درآمد و مخارج دچار مشکل می‌شود. بزرگ‌ترین مشکل فعلی تورم، بی ثباتی اقتصادی است و بزرگ‌ترین شاخص بی ثباتی اقتصادی، نرخ تورم فزاینده است؛ بنابراین با راهکار علمی، دولت می‌تواند تورم را کنترل کند. اگر دولت بتواند نقدینگی را کنترل کند و با سیاست تعامل با جهان، بخش ارزی اقتصاد را به تحرک درآورده و سیستم بانکی ما را از انزوا خارج کند، تاثیر زیادی در پیشرفت کشور خواهد داشت. کاهش انتظارات تورمی و ورود به تعامل با جهان یکی از مهمترین راهکار‌های توسعه اقتصادی کشور است. دولت باید تعامل با جهان را در دستور کار خود قرار دهد. دولت ابتدا باید به سمت سیاست ثبات اقتصادی از طریق اجرای سیاست خارجی مناسب برود و سپس به سراغ اجرای سیاست‌های مناسب پولی و بانکی از طریق بانک مرکزی برود. مسئول حفظ ارزش پول ملی بر اساس قانون بانک مرکزی است. همچنین اصلاح سیاست‌های مالی بودجه اهمیت زیادی دارد. بودجه ۱۴۰۳ شامل مشکلات زیادی است. برای مثال؛ حقوق کارمندان دولت ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده در حالی که بودجه صدا و سیما بیش از ۲ برابر این عدد افزایش پیدا کرده است. یکی از علل ایجاد تورم، کسری فزاینده بودجه دولت است و دولت باید هر چه سریعتر این مشکل را حل کند.»/متن کامل

♦️
کانال تخصصی اقتصاد

اقتصاد و رسانه

22 Oct, 18:13


💠 نابرابری در اقتصاد
💠دکتر محمدرضا منجذب


به اعتقاد سیرس، توسعه به معنی حذف فقر، بی کاری، و نابرابری است. این امر به مرور مسائل ساختاری مانند آموزش، بهداشت، رشد جمعیت، شهر نشینی، اصلاحات کشاورزی و غیره را در بر می‌گیرد. برابری در مقابل نابرابری یکی از مفاهیم مهم در فرایند توسعه محسوب می شود. انواع نابرابری در اقتصاد به شرح زیر است:
نابرابری در درآمد
همانگونه که توسعه اقتصادی بیشتر پیش می¬رود، نابرابری درآمدها از نمودار U معکوس پیروی می¬کند به گونه¬ای که ابتدا نابرابری بیشتر شده (از کشورهای با درآمد کم به درآمد متوسط) و سپس کاهش می¬یابد (از کشورهای با درآمد متوسط به درآمد بالا). همچنین نسبت جمعیت فقیر با افزایش درآمد سرانه کشورها کاهش می¬یابد.
نابرابری بین کشوری
میلانویک مشخص می‌کند که 88 درصد نابرابری جهانی مربوط به نابرابری بین کشورها و 2 درصد مربوط به نابرابری درون کشورها است و 10 درصد نیز به همپوشانی بین نابرابری درون کشوری و بین کشوری اختصاص دارد.
نابرابری در شاخص توسعه انسانی
به طور کلی در نیمه اول قرن بیستم، نابرابری در شاخص توسعه انسانی (HDI) در سطح جهان کاهش یافت و حتی بعد از آن در نیمه دوم کاهش بیشتری در نابرابری HDI مشاهده شد . از سه عامل مربوط به شاخص توسعه انسانی (HDI)، دو مورد یعنی؛ امید به زندگی و آموزش با کاهش نابرابری جهانی همراه بود. شاخص سوم که استاندارد زندگی یا درآمد است تا دهه 1970 کاهش یافت ولی بعد از آن نابرابری درآمد در جهان دوباره افزایش یافت.
نابرابری در مصرف
نابرابری جنسیتی
زنان در کشورهای در حال توسعه درآمدی معادل نصف درآمد مردان دارند. (این نسبت در آمریکای لاتین سه-چهارم است). همچنین زنان در اغلب کشورها ستون فقرات اقتصاد روستایی هستند و در اقتصاد مدرن، آنها از مزایای آن بهره کمتری می‌برند. همچنین درصد مشارکت زنان نسبت به مردان در کشورهای در حال توسعه کمتر است و نابرابر است.
نابرابری در توزیع غذا
نابرابری در توزیع غذا ممکن است سبب شود برخی مردم در کشورهای کمتر توسعه یافته همچنان دچار سوء تغذیه بمانند.
رانت¬جویی عامل نابرابری
رانت جویی، یک فعالیت غیربهره ور و غیرمولد است که برای بدست آوردن منافع شخصی از فعالیت ها و منابع عمومی صورت می گیرد. این فعالیت شامل گستره¬ای از فعالیت¬ها از نوع قانونی مانند لابی کردن و تبلیغات گرفته تا فعالیت¬های غیرقانونی مثل رشوه گیری و فساد اداری است (همان). اتلاف و هرزرفتن منابع در جامعه، تنها تخصیص نادرست منابع نیست بلکه هزینه های ناشی از اخذ امتیازهای انحصاری و ویژه را نیز شامل می¬شود
رانت سیاسی حداقل هزینه لازم برای جذب منابع به سمت بازار است. رانت ها تنها شامل سودهای انحصاری نیستند بلکه یارانه ها، مقرری های سازمان یافته با مافیای¬های خصوصی، سودهای بالایی که رقبا به نوآوران قبل از تقلید از نوآوری آنها می پردازند، و غیره می باشد.
و سایر موارد قابل ذکر همچون:
نابرابری‌ها در توزيع ثروت، نابرابری در تجمع سرمایه ‏ی انسانی، قوانین مقررات غیرشفاف و رانت زا و غیره.
تورم تشدید کننده نابرابری است، زیرا ثروتمندان ثروتشان بیشتر می شود و فقرا فقرشان.
سیستم مالیاتی معیوب عامل نابرابری
سیستم مالیاتی از طریق اخذ مالیات صحیح از دهک های بالای درآمدی و ایجاد تسهیلات و فضای کارآفرینی برای طبقات متوسط و ضعیف در اصلاح نابرابری نقش مفید ایفا می کند. حال اگر این سیستم معیوب باشد می تواند تشدید کننده نابرابری و تضعیف کننده طبقات متوسط به پایین باشد.
آثار نابرابری بر اقتصاد کاهش رشد و عدم توسعه است
در حالی که نابرابری، باعث افزایش پس انداز و سرمایه گذاری می‌شود، ممکن است کارآیی منابع مورد استفاده را از بین ببرد. نابرابری، باعث کاهش کیفیت سازمانی، و در نتیجه کاهش رشد اقتصادی می‌شود. تنوع در تولید و برابری درآمد خانوار، کلید رشد اقتصادی است زیرا کیفیت سازمانی را بالا می‌برد. قبل از بررسی اثر تنوع بیشتر در تولید و برابری بیشتر بر کیفیت سازمانی، ابتدا کیفیت سازمانی را بررسی می‌کنیم. به عنوان مثال در آمریکای لاتین، نابرابری شدید در توزیع ثروت خصوصاً زمین، به عنوان یک مانع لغزنده بر سر راه توسعه اقتصادی عمل کرده است .

🔹 بنظر می رسد تورم ام الفساد نابرابری است. تورم تشدید کننده نابرابری است، زیرا ثروتمندان ثروتشان بیشتر می شود و فقرا فقرشان. تورم فرهنگ غلط را ترویج می کند. تورم نابرابری اجتماعی را تشدید می کند. تورم با رانت رابطه ای دوسویه دارد. تورم سیستم مالیاتی را تحت تاثیر قرار می دهد. تورم نابرابری در توزیع غذا و نابرابری در مصرف را تشدید می کند. تورم بر نابرابری درآمد و نابرابری هزینه موثر است..

🔻https://t.me/drmonjazeb

اقتصاد و رسانه

22 Oct, 18:11


🎥 دکتر حسین راغفر، استاد تمام دانشگاه الزهرا (س): 

🟢  اشکال مختلف نابرابری انواع نارضایتی‌ها را ایجاد می‌کند

🟢 نابرابری آسیب‌های روحی و اجتماعی را تشدید و سرکوب را تقویت می‌کند

مطلب مرتبط:
نابرابری در اقتصاد

🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

22 Oct, 18:11


🔵 معلم بیل گیتس
چرا نام مایکل اسپنس در تاریخ علم اقتصاد ماندگار شد؟

✍️آزاده چیذری

اندرو مایکل اسپنس، اقتصاددان کانادایی-آمریکایی و برنده جایزه یادبود نوبل در سال 2001 در علوم اقتصادی است؛ او همراه با جرج آکرلوف و جوزف ئی. استیگلیتز، این جایزه را برای کارشان در زمینه پویایی جریان اطلاعات و توسعه بازار دریافت کرده‌اند. اسپنس احتمالاً بیشتر به خاطر مدل «سیگنالینگ بازار کار»ش مشهور است، که اساساً حجم عظیمی از ادبیات در این شاخه از «نظریه قرارداد» را بنا کرد.

در این مدل، کارکنان با به دست آوردن درجه خاصی از تحصیلات که برای آنها هزینه‌بر است، مهارت‌های خود را به کارفرمایان نشان می‌دهند. کارفرمایان به کارکنان تحصیل‌کرده‌تر دستمزد بیشتری پرداخت خواهند کرد، زیرا می‌دانند نسبت کارمندان با توانایی‌های بالا در میان افراد تحصیل‌کرده بیشتر است، چراکه تحصیلات برای آنها هزینه کمتری نسبت به کارمندان با توانایی‌های پایین دارد. برای اینکه الگو کار کند، حتی لازم نیست که آموزش ارزش ذاتی داشته باشد، اگر بتواند اطلاعات فرستنده (کارمند) را به گیرنده (کارفرما) منتقل کند.

📌متن کامل 

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

رسانه اقتصادی اجتماعی دورنمای اقتصاد
👇👇👇👇
@econviews
اینستاگرام:
👇👇
https://www.instagram.com/econ.views

اقتصاد و رسانه

22 Oct, 18:09


جایزه نوبل اقتصاد به سه پژوهشگر در زمینه «نابرابری» اهدا شد

‌ #دانش_و_فناوری:
جایزه نوبل اقتصاد به سه اقتصاددانی اهدا شد که پژوهش‌های آن‌ها در مورد دوران استعمار برای درک بهتر نابرابری‌های اقتصادی است که هنوز در سطح جهان ادامه دارد.

آکادمی سلطنتی علوم سوئد روز دوشنبه ۲۳ مهر همزمان با معرفی برندگان جایزه نوبل اقتصاد، پژوهش‌های آن‌ها در زمینه «نهادسازی و تأثیر آن بر کامیابی جوامع» را ستود.

برندگان جایزه سایمون جانسون و جیمز رابینسون، دو اقتصاددان بریتانیایی- آمریکایی و دارون عجم‌اوغلو اقتصادان ترکیه‌ای- آمریکایی هستند. دارون عجم‌اوغلو و سایمون جانسون در مؤسسه فناوری ماساچوست و جیمز رابینسون در دانشگاه شیکاگو تدریس می‌کنند.

جکوب سونسون، رئیس کمیته انتخاب برندگان نوبل علم اقتصاد، در بیانیه‌ای گفت: «کاهش تفاوت عظیم بین درآمد کشورها یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های دوران ما است. این سه اقتصاددان ریشه‌های تاریخی ضعف نهادسازی را شناسایی کرده‌اند که از ویژگی‌ها و مشکلات اصلی کشورهای کم درآمد و فقیر است.»

به گزارش رویترز، یک روز قبل از اعلام برندگان جایزه نوبل اقتصاد، بانک جهانی در گزارش خود اعلام کرد که حجم بدهی خارجی ۲۶ کشور فقیر جهان که محل زندگی حدود ۴۰ درصد از فقیرترین ساکنان کره زمین هستند به بالاترین رقم از سال ۲۰۰۶ تاکنون رسیده که نشان دهنده معکوس شدن مبارزه با فقر در سطح جهان است.

دارون عجم‌اوغلو در نشستی خبری به مناسبت اهدای این جایزه گفت داده‌های جمع‌آوری شده توسط گروه‌های طرفدار دمکراسی نشان می‌دهد که حاکمیت قانون و نهادهای عمومی در بسیاری از مناطق جهان در حال تضعیف شدن هستند.

او افزود: «دمکراسی‌ها دوران سختی را می‌گذرانند و بسیار مهم است که دمکراسی دوباره پرچمدار حکومت‌گری بهتر و منزه‌تر شود و وعده‌های خود را برای طیف گسترده‌تری از مردم به اجرا بگذارد.»

پژوهش‌های این سه اقتصاددان ابعاد عظیم و متنوع پیامدهای استعمار اروپایی در نقاط مختلف جهان را نشان می‌دهد.

در برخی از مستعمره‌ها هدف اصلی فقط چپاول منابع و رها کردن آن‌ها بود ولی در برخی دیگر استعمارگران در راستای منافع مهاجران اروپایی نهادسازی کرده و برای حاکمیت قانون اقداماتی انجام داده‌اند.

مستعمراتی که در آن‌ها نهادهای عمومی پا گرفت، توانستند تا حدی به سمت رفاه و پیشرفت حرکت کنند.

یکی دیگر از نتایج پژوهش‌های آن‌ها این است که مستعمره کردن نقاط دیگر جهان توسط اروپایی‌ها «بسیار خطرناک» بوده و هر چه تعداد مرگ و میر استعمارگران در این روند بالاتر بوده درآمد سرانه آن نقاط اکنون کم‌تر است.

جایزه نوبل اقتصاد جزو جوایز اصلی بنیاد نوبل محسوب نمی‌شود و در سال ۱۹۶۸ به ابتکار بانک مرکزی سوئد پایه‌گذاری شد.

تعداد قابل توجهی از برندگان این جایزه اقتصاددان‌های آمریکایی بوده‌اند.

مرور برندگان این جایزه در یک دهه اخیر نشان می‌دهد که به پژوهش‌ها در زمینه نابرابری و مبارزه با فقر توجه بیشتری می‌شود.

موضوع پژوهش کلاودیا گولدین، برنده نوبل اقتصاد در سال ۲۰۲۳ بررسی دلایل نابرابری شرایط کار و حقوق زنان در مقایسه با مردان بود.

در سال ۲۰۱۹ نیز این جایزه به سه پژوهشگر و اقتصاددان به خاطر ابتکارهای اقتصادی و عملی مبارزه با فقر اهدا شد.

🤖 @VahidHeadline

اقتصاد و رسانه

22 Oct, 15:15


‏قیمت تمام شدهٔ هر لیتر ‎#بنزین در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ برای پالایشگاههای اصفهان، تهران، لاوان، شیراز، تبریز و بندرعباس مستند به صورتهای مالی منتشر شده این شرکتها درسایت کدال چند تومان است؟ ‎#قیمت_تمام_شده_بنزین بدون ‎#نفت در سال ۱۴۰۲ کاهش هم داشته است!

‏دو نکته مهم در این محاسبات باید گفته شود:
۱- نفت ملی تا سال ۱۳۸۵ در محاسبات صفر ریال لحاظ می شد ولی در حال حاضر، هر لیتر نفت‌خام به قیمت جهانی وارد محاسبات شده و من برای امکان قیاس، بهای تمام شده بدون نفت را نیز حساب کرده ام.
۲- سلطه دلار در زندگی روزمره ما از طریق قیمت نفت جهانی متاسفانه محرز است. هر اندازه نرخ ارز افزایش یابد سفره ملت از این طریق غارت می شود!

⚠️این محاسبات برای اولین بار منتشر می شود.

@hemmatgholizade

اقتصاد و رسانه

20 Oct, 09:15


فاصله بین این دو عکس ۳۶ سال است و توسط یک راننده قطار در چین گرفته ••• ▪️تصمیمی که رهبران چین در اواخر دهه هشتاد میلادی، در دوران رهبری «دن شیائو پینگ» گرفتند مبنی بر اینکه، درهای کشور خود را بر روی پیشرفت‌های جهان باز کنند و از انزوا خارج شوند و وارد قواعد و مناسبات مالی و اقتصادی حاکم بر جهان و نظام سرمایه‌داری شوند. ▫️تصمیمی که بوسیلهٔ آن 600 میلیون چینی از فقر مطلق خارج شدند ، دومین اقتصاد بزرگ جهان شدند و‌ در بسیاری از مفاهیم جزو اولین‌ها هستند. توسعه مدت‌هاست که اتفاقی نیست، همه چیز به یک تصمیم وابسته است!

اقتصاد و رسانه

20 Oct, 09:15


📹 در جست‌و‌جوی پل عبور

▫️رئیس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف معتقد است اگر به داد اقتصاد نرسیم، تا ۵ سال آینده باختیم.

▫️دکتر سید علی مدنی‌زاده با تشریح چالش‌های اقتصادی ایران بر این باور است: اینکه چرا با وجود اقدامات دولت‌ها، کشور در جهت اصلاحات اقتصادی و کاهش تورم حرکت نکرد، مسئله‌ای است که باید به آن پاسخ داد.

▫️این اقتصاددان، ریشه چالش‌های اقتصادی را در سرمایه انسانی، ساختارهای نظام حکمرانی و خطاهای رویکردی دانست.



🌐 کانال با اساتید اقتصاد

اقتصاد و رسانه

19 Oct, 15:25


🔴 كدام ذي‌نفعان به دنبال كاهش بهره نرخ حقيقي‌اند؟

🔴 دکتر پیمان مولوی

مهار تورم به عنوان يك هدف بنيادين، بايد در صدر اهداف مسوولان تصميم‌ساز و سياستگذار كشور قرار بگيرد. اساسا مهار تورم سنجه‌اي است كه مبتني بر آن مي‌توان سياست‌هاي كلان كشور در حوزه‌هاي گوناگون را برنامه‌ريزي كرد. برخي تلاش‌هاي ذي‌نفعانه در زير پوست تحولات اقتصادي كشور در حال وقوع است كه معتقدم مي‌تواند منجر به سقوط آزاد اقتصادي شود. اما موضوع چيست و چرا مي‌تواند براي اقتصاد و معيشت خانواده‌هاي ايراني خطرناك باشد؟ خوب است نگاهي به اعداد و ارقام اقتصادي ماه‌هاي اخير داشته باشيم تا دورنماي بحث موردنظر شكل واقعي خود را پيدا كند. براي نخستين‌بار است كه نرخ تورم نقطه به نقطه در اقتصاد ايران در شهريور ماه سال جاري براساس گزارش مركز آمار ايران به ۳۱,۵ درصد كاهش پيدا كرده است. وقتي تورم به يك چنين نقطه‌اي مي‌رسد يعني سياست كنترل نقدينگي به هر ضرب و زور دولت به نتيجه رسيده است. در واقع تورم نقطه به نقطه از عدد ۴۰درصدي قبل به مختصات ۳۱.۵درصد رسيده است. مي‌توان پيش‌بيني كرد كه با همين دست فرمان نرخ تورم نقطه به نقطه در مهر ماه به ۳۰ درصد هم برسد. در واقع سياست‌هاي اعمالي درخصوص نرخ بهره بالا كه اوراق قرضه را طي ماه‌هاي اخير بين ۳۱ تا ۳۲ درصد عرضه مي‌كند، در حال جواب دادن است. روندي كه باعث شده ايران حتي زماني كه به لبه جنگ‌هاي منطقه‌اي مي‌رسد، نرخ ارز بالا را تجربه نكرده و بازارهاي مختلفش از جمله بازار ارز در وضعيت باثباتي قرار بگيرد. در واقع نرخ دلار چندان افزايشي نشود. اتفاقي كه رخ مي‌دهد اين است كه بخشي از نقدينگي به سيستم بانكي رفته و تبديل به سپرده شود. از سوي ديگر در قالب صندوق‌هاي درآمد ثابت باقي مانده و باعث سونامي در بازارها نشود. اما در شرايطي كه دورنماي اقتصاد و شاخص‌هاي كاملا ثبت است، ناگهان برخي گروه‌هاي ذي‌نفع وارد ميدان شده و اعلام كرده‌اند، اقتصاد ايران ديگر نمي‌تواند فشار نرخ بهره بالا را تحمل كند! پرسش اساسي اين است چه كساني نمي‌توانند اين نرخ بالا را تحمل كنند؟ من و شما و عموم مردم كه ذيل اين افراد نيستيم و لذت مي‌بريم كه نرخ تورم نزولي شود. پس چه كساني ذي‌نفع هستند و سود مي‌برند؟ افراد و جرياناتي كه بدهي‌هاي زيادي دارند و من و شما و عموم مردم با افزايش تورم، هزينه‌هاي آنها را حساب مي‌كنيم، تلاش مي‌كنند نرخ بهره حقيقي را كاهشي كنند.

توجه كنيد اين افراد و جريانات تلاش مي‌كنند مسير نرخ بهره حقيقي را كه از منفي ۱۶ در سال قبل به منفي ۳ رسيده و قطعا سال آينده مثبت مي‌شود، را بازگردانده و به سمت منفي شدن بيشتر سوق بدهند. اجراي اين ايده باعث مي‌شود دوباره نقدينگي بيشتر، تورم بالاتر و بدهي‌هاي افزون‌تري ايجاد شود. چه تصميمي اين شرايط را ايجاد مي‌كند؟ وقتي نرخ بهره بدون ريسك در اقتصاد ايران نزولي شود، نرخ تسهيلات هم طبيعتا نزولي مي‌شود؛ در اين شرايط تورم فزاينده و ثروت ذي‌نفعان بيشتر مي‌شود. يك بار در سال ۹۸ و ۹۹ همين نوع تصميمات اتخاذ شده و باعث بروز مشكلات جدي اقتصادي و معيشتي شدند. در سال ۹۹ نرخ بهره بين بانكي از ۱۸درصد به ۸ درصد رسيد؛ ناگهان بورس پمپاژ شد، بازار دچار تكانه شد و اقتصاد ايران وارد دوره‌هاي تورمي بالا شد. روشن است كه برخي افراد و گروه‌هاي سوداگر از پايين آمدن نرخ تورم در اقتصاد ايران ناراحت و نگرانند و تلاش مي‌كنند با اتخاذ سياست‌هاي غيرمتعارف اين روند را متوقف كنند. اما چه بايد كرد؟ به ضرس قاطع بايد سياست‌هاي كنترل نقدينگي به نفع عمومي اعمال شود. در اقتصاد هم بايد اجازه داده شود، بنگاه‌هايي كه بدهي كلاني ايجاد كرده‌اند، غربال شده و اقتصاد تسويه شود. در قبال اين نوع سياست‌هاي پولي انقباضي، دولت مي‌تواند به بنگاه‌هاي اقتصادي كمك كند تا فضا رقابتي‌تر شود. مهار نرخ تورم، بايد مهم‌ترين هدف مسوولان اقتصادي باشد و مجموعه سياست‌ها بايد در راستاي تحقق آن حركت كند. اينكه تورم كنترل نشود تا برخي بنگاه‌هاي بتوانند وضعيت پايدار داشته باشند با هيچ عقلي سازگار نيست. فرد و بنگاهي كه بدهي ايجاد نكرده چه گناهي دارد كه بايد هزينه سوداگران را بپردازد؟ من و شما هستيم كه با تحمل تورم بالا، بهره بدهي اين افراد سوداگر را مي‌پردازيم. در امريكا طي ۴۳ سال گذشته، تنها ۳ سال وجود دارد كه نرخ بهره حقيقي منفي بوده است. ۲ سال از اين ۳ سال در دوران كوويد - ۱۹ به عنوان بزرگ‌ترين بحران نيم قرن اخير بوده است.


💠 گفتار اقتصادی

اقتصاد و رسانه

18 Oct, 07:17


🟡 مراقب نقاط قوت‌مان باشیم! 

📉 شاخص نوآوری رو به کاهش گذاشت... 

✍️ حریر رحیمی
پژوهشگر پویش فکری توسعه

@pooyeshfekri

🔸 می‌دانیم در سال‌های گذشته، «نوآوری» یکی از نقاط قوت ایران به حساب می‌آمده و عملکرد پارک‌های علم و فناوری ایران و میزان ثبت اختراعات و مواردی از این دست، که مجموعاً شاخص نوآوری را تشکیل می‌دهند، نسبت به سایر شاخص‌ها در ایران، وضعیت بهتری داشته‌اند.

🔸 در گزارش «آینده مشاغل جهان» نیز اشاره کردیم که در پنج سال آینده جهان، کشورهایی که از لحاظ اکوسیستم نوآوری ضعیف عمل کنند، از صحنه رقابت حذف خواهند شد و تنها کشورهایی با ظرفیت بالای خلاقیت و نوآوری در زمین بازی باقی می‌مانند.

🔸 کشور ایران که از جنبه‌های مختلف سیاسی، زیست‌محیطی و بسیاری از شاخص‌های اقتصادی وضعیتی نامناسب را رقم زده است و حتی در برخی شاخص‌ها به مرحله اخطار رسیده، اما در زمینه نوآوری و خلاقیت همواره عملکردی قابل قبول را به نمایش گذاشته است.

🔸 با انتشار گزارش شاخص جهانی نوآوری سال ۲۰۲۴ مشخص شد که ایران با نمره ۲۸.۹ نسبت به سال قبل بیش از یک نمره کاهش یافته است (در سال ۲۰۲۳ نمره ایران ۳۰.۱ بود). و حاصل این عملکرد رتبه ۶۴ جهانی در بین ۱۳۳ کشور مورد محاسبه این شاخص است.

🔸 شاید استهلاک زیرساخت‌های نوآوری، شاید کاهش حمایت از تحقیق و توسعه و شاید سیاست‌گذاری‌های حوزه نوآوری دلیل این کاهش نمره باشند. ولی در هر صورت مراقبت از معدود نقاط قوت توسعه و امید‌های محدودی که در مسیر توسعه برای ما باقی مانده است، از ضروری‌ترین اقدامات سیاست‌گذاری توسعه محسوب می‌شود.

🔸 برای توضیح باید گفت شاخص جهانی نوآوری، یک گزارش سالانه است که توسط سازمان جهانی مالکیت فکری، سازمان ملل متحد و دیگر شرکای مرتبط منتشر می‌شود.

🔸هدف GII ارزیابی و رتبه‌بندی کشورها بر اساس توانایی‌های نوآوری آن‌ها و تأثیر این نوآوری‌ها بر توسعه اقتصادی و اجتماعی است. این شاخص به شناسایی زیر شاخص‌ها و معیارهایی می‌پردازد که می‌توانند نمایی جامع از وضعیت نوآوری در جوامع مختلف ارائه دهند.

🔸 در واقع شاخص جهانی نوآوری ابزاری کلیدی برای اندازه‌گیری و تحلیل نوآوری در سطح جهانی است. این شاخص به شناسایی و ارزیابی کشورها بر اساس توانایی‌های نوآوری و تأثیرات اقتصادی و اجتماعی آن‌ها می‌پردازد. همچنین GII با بهره‌گیری از دو زیرشاخص اصلی، یعنی زیرشاخص ورودی نوآوری و زیرشاخص خروجی نوآوری، تصویر جامعی از عوامل موثر بر نوآوری و نتایج آن ارائه می‌دهد.

🔸 زیرشاخص "ورودی نوآوری" با پنج مولفه (موسسات، سرمایه انسانی و تحقیق، پیچیدگی بازار، زیر ساخت‌ها و پیچیدگی کسب و کار)، که به ارزیابی عوامل و منابعی می‌پردازد که بستری مناسب را برای نوآوری فراهم می‌کنند و زیرشاخص "خروجی نوآوری" با دو مولفه (خروجی‌های دانش و فناوری و خروجی‌های خلاقانه نوآوری)، که نتایج و تأثیرات نوآوری در اقتصاد و جامعه را اندازه‌گیری می‌کند.

🔸 بر اساس نتایج رتبه‌بندی شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۴، کشورهای سوئیس، سوئد، ایالات متحده، سنگاپور، و بریتانیا پیشتاز شاخص نوآوری جهانی ۲۰۲۴ هستند، و به ترتیب در جایگاه‌های اول، دوم، سوم، چهارم و پنجم جهانی قرار گرفته‌اند.

🔸 همچنین کشورهای چین، ترکیه، هند، ویتنام، فیلیپین، اندونزی، ایران و مراکش از جمله اقتصادهای با درآمد متوسط هستند که از سال ۲۰۱۳ سریع‌ترین صعود را در رتبه‌بندی GII داشته‌اند.

🔸 کشور چین نیز که همچنان تنها اقتصاد با درآمد متوسط در میان ۳۰ کشور برتر GII است، در رتبه‌بندی نیز پیشرفت کرده و به رتبه یازدهم رسیده است. تحلیل کشور چین از لحاظ نوآوری یک فرصت مجزا لازم دارد، اما باید بدانید با وجود سرمایه‌گذاری‌های عظیم در اکوسیستم نوآوری در چین، همچنان فاصله زیادی با کشور آمریکا و برخی کشورهای اروپایی دارد و اگر چین بخواهد به عنوان اقتصاد اول جهان در رقابت اقتصادی باقی بماند، باید از لحاظ نوآوری نیز بسیار بهتر از وضعیت کنونی شود.

🔸 اما کشور ایران در طول چند سال اخیر در شاخص نوآوری جهانی تغییرات مختلفی داشته است. به گونه‌ای که نمرات آن در شاخص نوآوری نشان‌دهنده یک روند ناپایدار می‌باشد. در حالی که کشور در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ پیشرفت‌های خوبی داشته، کاهش نمرات این شاخص در سال‌های اخیر ممکن است به ناپایداری‌های اقتصادی و سیاسی مرتبط باشد.

🔸 نمره ایران در سال ۲۰۲۱ به عدد ۳۲.۹ افزایش یافت که نشان‌دهنده بهبودی مناسب در شاخص نوآوری نسبت به سال ۲۰۲۰ بود. در گزارش شاخص نوآوری اشاره می‌کند که این افزایش به دلیل...

📖 متن کامل گزارش را از اینجا بخوانید.