AghayedNet @aghayednet Channel on Telegram

AghayedNet

@aghayednet



مکتب استبصار
Aghayed.net
t.me/AghayedNet
t.me/AghayedNet_bot
http://Instagram.com/aghayednet
https://castbox.fm/channel/id6414695

AghayedNet Promotional Article (Persian)

آیا به دنبال یک کانال تلگرامی کارآمد و ارزشمند هستید؟ اگر پاسختان بله است، به کانال AghayedNet سر بزنید! این کانال با عنوان مکتب استبصار و آدرس وب‌سایت aghayednet.ir به ارائه محتوای مفید و آموزشی در حوزه‌ی استبصار و روان‌شناسی می‌پردازد. از طریق این کانال، می‌توانید به آخرین مقالات، مطالب آموزشی و تحقیقاتی در زمینه‌ی استبصار دسترسی پیدا کنید. همچنین از ربات تلگرامی کانال و حساب اینستاگرام آن نیز بهره‌مند شوید. برای عضویت در این کانال و بهبود دانش خود در حوزه‌ی استبصار، به آدرس t.me/AghayedNet مراجعه کنید. پس دیگر وقت از دست دادن نداشته باشید و با پیوستن به این کانال معتبر، از محتواهای ارزشمند آن بهره‌مند شوید!

AghayedNet

28 Jan, 12:24


🔺پایان‌نامه‌ای با محوریت اشعار عالم ربانی مرحوم شیخ احمد احسائی اعلی الله مقامه

🔸الاسالیب الإنشائية الطلبية و دلالاتها فی شعر الشیخ احمد بن زین‌الدین الاحسائی الملقب الأوحد
@AghayedNet

AghayedNet

28 Jan, 03:11


@AghayedNet

AghayedNet

28 Jan, 03:10


@AghayedNet

AghayedNet

27 Jan, 19:26


🔺درباره شرایعِ گذشته و مراحل رشد عالَم
و بیان موقعیت بعثت رسول خدا صلی الله علیه و آله و شریعت آن بزرگوار

از عالم ربانی مرحوم حاج محمدکریم کرمانی اعلی الله مقامه
@AghayedNet

AghayedNet

26 Jan, 20:53


🔺نسخه‌ای خطی و جالب توجه از نهج‌ البلاغه

این نسخه قدیمی که به شماره ۱۱۹۶۶ در کتابخانه دانشگاه تهران نگهداری می‌شود با خطبة البیان و خطبه طتنجیه و خطبه يتيميّه (یا الدرة الیتیمة) آغاز شده است.

برخی تاکنون گمان می‌کردند شیخ حافظ رجب برسی نخستین کسی است که این خطبه‌ها را نقل کرده و از متفردات برسی دانسته و تضعیف می‌کردند. این نسخه سابقه این خطب را برای نسخه‌پژوهان، اقلاْ به یک‌قرن قبل‌از برسی برد. (این نسخه از نهج‌ البلاغه در سال ۷۳۱ق در تبریز نگاشته شده است.)

بزرگان دین اعلی الله مقامهم به مضامین این خطبه‌ها استشهاد کرده و عالم ربانی مرحوم حاج سید محمدکاظم رشتی رفع الله شانه در کتابی مستقل خطبه طتنجیه را شرح فرموده‌اند.

استاد ما حفظه‌الله نیز چهل نکته معرفتی از متن خطبه یتیمیه استخراج فرموده‌اند و در راستای عمل به حدیث «من حفظ من امتی اربعین حدیثا»، اربعین حدیثی خود را چنین تنظیم نموده‌اند.

🔸درباره خطب فضایل و دیدگاه مکتب استبصار به لینک زیر مراجعه کنید:
https://t.me/AghayedNet/4515

@AghayedNet

AghayedNet

25 Jan, 19:51


@AghayedNet

AghayedNet

25 Jan, 19:49


🔺کتاب منتشرشدهٔ
لهیب الأحزان الضارم فی وفاة الإمام موسی بن جعفر الکاظم علیهماالسلام
نگاشتهٔ مرحوم شیخ حسین آل عصفور


میان خاندان آل عصفور و عالم ربانی مرحوم شیخ احمد احسائی اعلی الله مقامه ارتباطات و مراوداتی بوده است. ازجمله، شیخ حسین آل عصفور به این بزرگوار اجازه داده است و احمد بن محمد آل عصفور از ایشان اعلی الله مقامه اجازه گرفته است.

هم‌چنین این بزرگوار در زمان حضور در احساء، مناظرات و مباحثاتی با بزرگ اخباری‌ها، شیخ محمد بن شیخ حسین آل عصفور، و برادران و فرزندان او داشتند. خود ایشان در شرح‌حال خود می‌فرمایند: «و لقد کان بینی و بین الشیخ محمد بن الشیخ حسین بن عصفور البحرانی رحمهم‌الله بحث کثیر و أکثر الإنکار علیّ ثم انصرفنا.»

پیش‌از این، در مقاله «درآمدی بر میراث بحرینی عالم ربانی مرحوم شیخ احمد احسائی اعلی الله مقامه»، به مباحثی دراین‌باره اشاره کرده‌ایم.
@AghayedNet

AghayedNet

25 Jan, 13:36


@AghayedNet

AghayedNet

24 Jan, 19:00


پیوست تکمله‌ای تلخ بر یادداشت: در ره عشق محو شد نام و نشان عاشقان
@AghayedNet

AghayedNet

24 Jan, 18:57


✔️🔻تکمله‌ای تلخ بر یادداشت:
در ره عشق محو شد نام و نشان عاشقان


پیش‌از این، یادداشت و کلیپی منتشر کرده‌ایم با عنوان «در ره عشق محو شد نام و نشان عاشقان». آنجا بر محو نام بزرگان شیخیه از آثارشان تأملی کرده‌ایم و نشان داده‌ایم در طول تاریخ مکتب، موارد متعددی دیده می‌شود که با نیت‌هایی گوناگون، نام بزرگان دین اعلی الله مقامهم از ابتداء یا انتهاء آثارشان حذف شده است.

اما تاکنون رساله‌ای از عالم ربانی مرحوم حاج میرزا محمدباقر شریف طباطبائی رفع الله شأنه ندیده بودیم که دچار این هجمه شده باشد.

به‌تازگی این مورد نیز ملاحظه شد و روشن گردید کتب ایشان نیز از گزند این‌گونه حوادث مصون نمانده است و درباره ایشان نیز باید گفت:
جهان را عادت دیرینه این است
که با آزادگان دائم به کین است

متأسفانه این هجمه در پایان نسخه‌ خطی رساله معادیه، از آثار مرحوم آقای شریف طباطبائی نفعنا الله بعلومه و موجود در مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (به‌شماره ۴۹۵)، صورت گرفته است.

شخصی در نسخه خطی، دربرابر این حرکت عجیب و شنیع، جملاتی نگاشته است. البته او گمان کرده مصنف رساله مرحوم آقای کرمانی هستند. عبارت او چنین است:
«از روی نصب و بغض، نام مبارک مؤلف بزرگوار اعنی حضرت حاج محمدکریم‌ خان کرمانی [صحیح: حاج میرزا محمدباقر شریف طباطبائی] اعلی الله مقامه را در صفحه مقابل پاک کرده‌اند. در صورتی که نام باجلالت او در لوحه عرش ثبت است.»

رجب ۱۴۴۶

@AghyedNet

AghayedNet

24 Jan, 04:45


▪️وَ قَضَيْنَا إِلَىٰ بَنِی‌‌إِسْرَائِيلَ فی الْكِتَابِ لَتُفْسِدُنَّ فی الْأَرْضِ مَرَّتَيْنِ

🔺۲۳ رجب ضربت خوردن امام حسن مجتبی علیه‌السلام
@AghayedNet

AghayedNet

23 Jan, 19:13


🔺🎙فایل صوتی نشست
با موضوع:
🔹تمثیل‌های حِکمی در معاد احسائی
(اعلی الله مقامه)
🔸کربلای معلی
🗓۲۲ رجب ۱۴۴۶
Instagram.com/aghayednet
#شیخیه
#معاد
#ملاصدرا
@AghayedNet

AghayedNet

22 Jan, 12:24


🔺کتاب تازه منتشر شده ترجمه ظلمات الهاویة فی مثالب معاویة، اثری از مرحوم نوری رضوان الله تعالی علیه
🔸فایل نسخه خطی کتاب: اینجا.
@AghayedNet

AghayedNet

22 Jan, 12:24


🔺شب ٢٢ ماه رجب، مرگ معاویه لعنه‌الله.
مرحوم نوری رضوان الله علیه در کتاب ظلمات الهاویة فی مثالب معاویة می‌نویسد سزاوار است که شیعه این روز را از اعظم اعیاد قرار دهد.
@AghayedNet

AghayedNet

21 Jan, 21:30


🌷در ایام ولادت عالم ربانی مرحوم شیخ احمد احسائی اعلی الله مقامه

🔺تقدیم می‌شود.

@AghayedNet

AghayedNet

21 Jan, 01:38


✔️🔻کتاب کفایة المسائل، نگاشتۀ عالم ربانی مرحوم آقای شریف طباطبائی اعلی الله مقامه، از دیدگاه علماء و پژوهشگران

سخن درباره این کتاب مبارک و مهم تک‌نگاری مفصلی می‌طلبد. عجالتاً اشاره می‌کنیم که به‌تازگی یکی‌از پژوهشگران در فضای مجازی درباره این کتاب چنین نوشته است:

«کتاب فقهی دوجلدی کفایة المسائل اثر شیخ محمدباقر اصفهانی همدانی (م: ۱۳۱۹ ق) از اعقاب ملا محمدباقر محقق سبزواری (صاحب ذخیره و کفایة الأحکام) و از فقها و بزرگان شیخیه است. مرحوم استاد علامه روضاتی در تکملة طبقات أعلام الشیعة آن را معرفی کرده و نوشته: یذکر الاجماعیات فی الغالب و نثر الکتاب فی غایة السلاسة و الجودة.
تمجید مرحوم استاد روضاتی انگیزه‎ای شد که نسخه چاپ سنگی کتاب را پیدا کرده و اکنون تقدیم محققان می‎شود.»

دو مطلب را می‌افزاییم:

نخست نقل عبارات کامل جناب روضاتی است از تکملة طبقات أعلام الشیعة (چاپ اول: تهران، مکتبة، متحف و مرکز وثائق مجلس الشوری الاسلامی، ۱۳۹۱ ش)، ص۴۷۳. ایشان می‌نویسد:

«الشیخ المیرزا محمدباقر الهمدانی ص۲۰۰: أقول و طبع له أیضاً کتاب کفایة المسائل فی الفقه بالفارسیة رأیت فی شهر جمادی‌الآخرة سنة ۱۴۱۸ نسخة مخرومة الأوّل و الآخر بحجم الربع من ص۲۱ إلی ۶۴۲ طبعة حجریة جیّدة صنعت فی مطبعة تبریز فی الظاهر یبتدأ فی المجلد الثانی من کتاب الجهاد و ینتهی بکتاب الدیات عناوینه فی طول الکتاب (مسئلة، مسئلة) یذکر الاجماعیات فی الغالب و نثر الکتاب فی غایة السلالة [السلاسة صح] و الجودة و هذا ما فی خاتمة کتاب الجهاد قال: تمام شد کتاب جهادَین بعون‌الله در روز یکشنبه بیست و پنجم شهر ذی‌قعده از سنه هزار و سیصد و هفت حامداً مصلیاً مستغفراً انتهی. و لما رأیت هذه النسخة المذکورة عند الحاج مجتبی ایمانیه نظرت فی عامة الفهارس للمطبوعات و لم‌أجد فیها عنواناً لکفایة المسائل فراجعنا فهرست الفبائی کتب خطی للآستانة المقدسة فی المشهد الرضوی تألیف محمدآصف فکرت فرأیت فی ص۴۶۷ أن هناک فی الخزانة نسخة من کفایة المسائل لمیرزا باقر بن جعفر الهمدانی رقمها ۲۸۰۸ بخط النسخ و تاریخها سنة ۱۳۰۶ انتهی فاهتدیت لمعرفة الکتاب و مؤلفه و الحمدلله و ذلک فی لیلة ۱۷ ج۲ سنة ۱۴۱۸ و لایخفی أن له فی الجهاد الأکبر مباحث اعتقادیة هامة و ذکر هناک من ص۲۴ إلی ۳۵ دعوة علیمحمد الشیرازی مدعی البابیة و مباهلته فی اصفهان و کان المصنف هناک حاضراً فلیراجع.»

مطلب دوم و پایانی در این مجال این‌که جناب آقای رضا استادی نیز در کتاب ده رساله (چاپ دوم: قم، دفتر انتشارات اسلامی وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ۱۳۸۰ ش)، ص۴۱۶، به این کتاب ارجاع داده‌اند. مناسب است عبارت ایشان را هم نقل کنیم:
«و قال المیرزا محمدباقر بن محمدجعفر من أحفاد المحقق السبزواری فی کتابه کفایة المسائل الطبع الحجری: شهادت به امارت امیرالمؤمنین و ولایت آن بزرگوار و سایر ائمه طاهرین علیهم‌السلام بعداز شهادت به توحید و نبوت بالاستقلال در هر موضعی مستحب است چنان‌که در احادیث وارد شده و خلافی در آن نیست و شعار شیعه اثناعشری این است که در اذان و اقامه بعداز شهادت به توحید و نبوت شهادت به امارت و ولایت آن بزرگوار صلوات الله و سلامه علیه می‌دهند.»

سید محمدصادق موسوی
رجب ۱۴۴۶

@AghayedNet

AghayedNet

20 Jan, 10:52


#پرسش_و_پاسخ

@AghayedNet

AghayedNet

20 Jan, 10:46


🔺جزوه‌ای در نقد و رد خالصی با نام
الکاظمیون بریئون من الخالصی


در این‌ جزوه، علاوه‌بر رد مواضع اعتقادی و فتاوای او، به رویکرد او درقبال شیخیه نیز نقد وارد شده. ازجمله تصریح شده است که شیخیه شیعیان اثناعشری هستند و به بعضی تلاش‌های نافرجام خالصی دراین‌باره اشاره شده است. وی می‌خواست که محمدحسین آل کاشف‌الغطاء را در صف مخالفان شیخیه قرار دهد؛ اما ایشان به خالصی جواب داده: «لاینبغی بل لایجوز للمسلم ان‌یکفّر مسلماً یشهد الشهادتین و یقول دینی الاسلام و لاینصب العداوة لاهل‌البیت علیهم‌السلام.» و در ادامه، از این حرکت و فعالیت خالصی به «فتنه» تعبیر آورده است.
🔸بیشتر درباره خالصی‌زاده این‌جا و این‌جا.
@AghayedNet

AghayedNet

20 Jan, 10:46


@AghayedNet

AghayedNet

17 Jan, 21:07


🔺تأثیرات وجودی شیخ مرحوم اعلی الله مقامه در اصفهان

اثرگذاری عالم ربانی مرحوم شیخ احمد احسائی اعلی الله مقامه در شهر اصفهان را از دو دید می‌توان بررسید.

از‌ طرفی، نفس حضور ایشان در اصفهان مؤثر بود. طبق نامه‌ای از عالم ربانی مرحوم حاج سید محمدکاظم رشتی اعلی الله درجته، شیخ مرحوم در اصفهان درس کتاب فوائد داشته‌اند و آخوند ملاعلی نوری نیز در آن درس حاضر می‌شده است.

از سویی دیگر، پرورش تلامیذی اصفهانی، هم‌چون محمدتقی هروی اصفهانی، از دیگر آثار وجودی آن بزرگوار و اندیشه و مکتب ایشان در دیار اصفهان بوده است.

🔸فیلمی کوتاه از اصفهان دوران قاجار
@AghayedNet

AghayedNet

16 Jan, 21:36


🔺العَلَمان المدفونان في الحرم الحسیني علیه‌السلام من عائلة البرغاني.. اللذان کانا من مٶیدي العالم الرباني الشیخ أحمد الأحسائي، وقد فصلنا الکلام حولهما في الإصدار الجدید از تکفیر تا تکفیر.

وبالرغم من طعن صاحب قصص العلماء فيهما ونقله رؤیا كاذبة عن الشیخ صالح البرغاني للطعن في الشیخ أعلی الله مقامه غير أن رسالة المرحوم نظام العلماء بعد وفاة الشیخ صالح إلی ولده ترد هذه الدعوى رداً واضحاً.

وأیضاً نسبة صاحب فضائح العلماء الملا علي البرغاني - الذي کتب الشیخ أعلی الله مقامه تقریظاً علی کتابه لوامع‌ الأنوار - إلی البابية لعنهم الله قد ردته هذه الفرقة المنحرفة بنفسها والتفصیل في مظانه.
@AghayedNet

AghayedNet

16 Jan, 21:34


🔺کتاب تازه‌منتشرشده
شرح القصيدة العینیة للسید الحمیری
اثر ملا محمدصالح برغانی

افراد مختلفی از خاندانِ علمی برغانی به مرحوم شیخ احمد احسائی­ ارادت داشتند و از شاگردان ایشان محسوب می‌شدند.
شیخ محمدتقی برغانی، شیخ محمدصالح برغانی و شیخ ملا محمدعلی برغانی سه‌ برادر بودند. اگرچه شیخ محمدتقی حادثه تکفیر را پیش آورد، ولی دو برادر دیگر به شیخ­ ارادت داشتند.
شیخ مرحوم­ برای سیده آمنه، دختر شیخ محمدعلی قزوینی، همسر محمدصالح برغانی، اجازه‌ای مرقوم فرمودند. محمدصالح خود نیز از ارادتمندان به شیخ مرحوم­ بود. قرینه‌ای مهم بر این ارادت، نامه‌ مرحوم میرزا محمود نظام‌العلماء است که پس‌از رحلت محمدصالح، برای فرزند او ملا عبدالوهاب ارسال کرد. این نامه بطلان گفتار کتاب قصص‌العلماء درباره مرحوم محمدصالح برغانی را آشکار می‌کند.

@AghayedNet

AghayedNet

16 Jan, 07:22


🔺کتاب تازه‌منتشرشده
الدعوة الحسينية الی مواهب الله السنية
نگاشته شیخ محمدباقر بهاری


پیش‌از این اشاره کرده‌ایم که در بعضی منابع، میان این شخصیت و عالم ربانی مرحوم حاج میرزا محمدباقر شریف طباطبائی اعلی الله مقامه خلطی صورت گرفته است.

خوشبختانه در مقدمه این کتاب تازه‌منتشرشده، به اسم مرحوم آقای شریف طباطبائی رفع الله شأنه اشاره شده و محقق آن خلط را گوشزد کرده است.
برخلاف بعضی پژوهشگران، لقب «جندقی» را هم صحیح نگاشته و مرتکب تعبیر خطای «خندق‌آبادی» نشده است!

اگرچه تاکنون عتبه حسینیه کتب متعددی از شیخ محمدباقر بهاری منتشر کرده، اما محققان در مقدمه‌ها متعرض این نکته نشده بودند و این برای نخستین‌بار است.

بدین‌وسیله نام این بزرگوار به‌عنوان یک عالم شیعی با جایگاهی اختصاصی معرفی گردیده است. این را به فال نیک می‌گیریم؛ هرچند اذعان می‌کنیم هنوز عظمت علمی ایشان ناشناخته است.

محقق اشاره کرده که این دو شخصیت در نام، نام پدر، لقب، زمان حیات و عنوان بعضی آثار مشترک‌اند.
@AghayedNet

AghayedNet

15 Jan, 20:04


کتابی در اثبات برتری حضرت زینب سلام الله علیها بر حضرت مریم
دار المحجة البیضاء
انتشار ۲۰۱۶م، ۳۴۵ص
@AghayedNet

AghayedNet

15 Jan, 20:00


@AghayedNet

AghayedNet

14 Jan, 16:43


🔺رویکردِ سه «نوری» به اندیشه شیخ اَحسائی اعلی الله مقامه
@AghayedNet

AghayedNet

14 Jan, 10:31


@AghayedNet

AghayedNet

12 Jan, 09:44


🔺کتاب تازه‌منتشرشده

گزارشی کیهانی
از رسائل بزرگان مکتب استبصار (
#شیخیه باقری)

هدف‌های کلیدی در گردآوری این مجموعه:

- احیاء آثار نجومی مکتبی که به‌سبب ناهم‌خوانی برخی‌از دیدگاه‌های آن‌ها با باورهای شهرت‌دار امروزی، به آن آثار کمتر توجه می‌شد
- معرفی سرفصل‌های مطالب نجومی رساله‌های بزرگان
- چاپ و انتشار متون نویافته مکتبی برای نخستین بار

در همه بررسی‌های این کتاب، تلاش بر این بوده که مباحث نجومی، مطابق مبانی بزرگان دین اعلی الله مقامهم، برای روزگار معاصر ارائه گردد.
@AghayedNet

AghayedNet

12 Jan, 09:41


🌷در ایام ولادت عالم ربانی مرحوم شیخ احمد احسائی اعلی الله مقامه

🔸تقدیم می‌شود:
@AghayedNet

AghayedNet

11 Jan, 16:29


🔺تمرین خط
دست‌خط عالم ربانی مرحوم شیخ احمد اَحسائی رفع الله شأنه
به‌همراه یادداشت این بزرگوار درباره تاریخ تشرف به حج در سال ۱۲۳۲ قمری

🔸تمرین خطّ کتبت بید الشیخ المرحوم
وشهادة حجّ بیت الله الحرام في عام ۱۲۳۲ هجریة
@AghayedNet

AghayedNet

11 Jan, 07:25


✔️🔻روز ولادت عالم ربانی مرحوم شیخ احمد اَحسائی اعلی‌ الله‌ مقامه

با توجه به اسناد تاریخی، ماهِ ولادت شیخ اعلی الله مقامه قطعی است و مشخص است که در ماه رجب سال ١١۶۶ق ولادت یافته‌اند؛ اما روز ولادت مشخص نیست. شیخ مرحوم رفع الله درجاته در زندگی‌نامه خود نگاشته‌اند: «فی شهر رجب المرجب» و مرحوم شیخ عبدالله احسائی رحمه الله نیز در شرح احوالی که نگاشته، به روز ولادت اشاره‌ای نکرده‌اند.

برخی روز بیست‌وششم این ماه نوشته‌اند که میزان اعتبار آن اندک و منبع آن ناشناس است.(١) از این رو دوستداران این بزرگ‌مرد شیعه، در تمام این ماه، نسیم معرفت و محبت را از دیار احساء، به گونه دیگری استشمام می‌کنند.

اهل بصیرت و معرفت و تابعان عالم ربانی مرحوم حاج میرزا محمدباقر شریف طباطبائی اعلی‌ الله‌ مقامه روز سیزدهم رجب را از جهت بزرگ‌داشت ولادت شیخ رفع الله شأنه جشن می‌گیرند؛ زیرا هم‌زمان با جشن عمومی ١٣ رجب است که به روز ولادت حضرت امیرالمؤمنین علیه‌السلام شهرت دارد.
@AghayedNet
———————————ا
١. در مقدمه یکی از چاپ‌های حیاة النفس چنین آمده است:
قیل انه ولد فی الیوم السادس و العشرین من شهر رجب، و مادة تاریخ ولادته فی حساب الأبجد آیة قرآنیة فی سورة المطففین یقول تعالی: ختامه مسک. (حیاة النفس فی حضرة القدس، تحقیق و تعلیق: عبدالجلیل علی الأمیر، ص۴۴)

AghayedNet

11 Jan, 07:23


🔺تحقیقی درباره ولادت حضرت امیرالمؤمنین علیه‌السلام در پنجم ماه ذوالحجة الحرام و اشاره به شهرت سیزده رجب
@AghayedNet

AghayedNet

10 Jan, 19:03


🔺کتاب صوتی شرح دعاء‌ رجبیه
🔸فایل متنی کتاب: ایـنـجا
@AghayedNet

AghayedNet

10 Jan, 16:53


@AghayedNet

AghayedNet

06 Jan, 01:14


🔺نمونه‌ای از یادداشت حمید حمید در جرائد
با عنوان:
«جهانی نامکشوف و ذخیره‌ای غنی برای جهان‌بینی شیعی‌ایرانی»
@AghayedNet

AghayedNet

06 Jan, 01:04


🔺یادداشت حمید حمید در ابتداء نسخه‌ای خطی از دروس عالم ربانی مرحوم حاج میرزا محمدباقر شریف طباطبائی اعلی الله مقامه:
«این دروس از دروس مبارک و بسیار بسیار با اهمیت سرکارآقا اعلی الله مقامه است. به‌راستی نظیر ندارد. حمید حمید.»
وی علاوه‌بر مقالاتی در جرائد درباره مکتب شیخیه، کتابی دارد با عنوان الهیات دیالکتیکی؛ مسائلی چند از جهان‌شناختی فلسفی تشیع شیخی.
@AghayedNet

AghayedNet

03 Jan, 04:31


🌷اگرچه مشهور است حضرت هادی علیه‌السلام در ۱۵ ذوالحجه سال ۲۱۲ در قریه صریا (اطراف مدینه منوره) ولادت یافتند؛ ولی طبق این فرمایش امام زمان عجل الله فرجه و صلوات الله علیه ولادت ایشان در ماه رجب است.
@AghayedNet

AghayedNet

29 Dec, 07:05


@AghayedNet

AghayedNet

29 Dec, 07:04


🔺مکتوبات و بیانات سیاسی و اجتماعی علمای شیعه دورهٔ قاجار

در جلد اول، بخش‌هایی از خاتمهٔ ناصریهٔ عالم ربانی مرحوم آقای کرمانی اعلی الله مقامه نقل شده است.

در جلد دوم، مکتوبی از مرحوم میرزا حسین نوری رضوان الله تعالی علیه منتشر گردیده است.
@AghayedNet

AghayedNet

28 Dec, 19:17


▪️۲۷ جمادی الثانیة، سال‌روز وفات مرحوم میرزا حسین نوری رضوان الله علیه
@AghayedNet

AghayedNet

28 Dec, 19:17


🔺فایل صوتی نشست
🔸با موضوع:
رویکرد مرحوم نوری رضوان‌ الله‌ علیه
به اندیشه شیخ احسائی اعلی‌ الله‌ مقامه
@AghayedNet

AghayedNet

28 Dec, 00:02


🔺فضائل بیت المقدس
و
فیلمی قدیمی از قدس، آوریل 1897 م
@AghayedNet

AghayedNet

25 Dec, 10:52


✔️🔻نسیم احساء از قطیف

با دیدن او احساس کردم که به‌سختی اعتماد می‌کند. اما چند دقیقه‌ای که گذشت، متوجه شدم اگر اطمینان کند، مهربانانه با همهٔ حواسِ خود دل می‌دهد. و وقتی‌ مخاطب خود را هم‌رشتهٔ خود بیابد و هم‌نوا و هم‌درد ببیند، با تمام وجود، آنچه را تجربه کرده بیان می‌کند.

سخن را با نام جدّ اعلای او آغاز کردم. به او گفتم: جدّ شما شاگرد مستقیم بزرگان دین اعلی الله مقامهم بوده و از خوان علم آن بزرگواران توشه برداشته و در کتاب‌های خود منعکس کرده است. به او گفتم: خواستم شما را زیارت کنم؛ چراکه خون «شیخ محمد آل عبدالجبار» در وجود شما جاری است. با شنیدن نام جدش، رخساره‌اش گشوده شد و با احترام و تجلیل از او یاد کرد.

شیخ محمد آل عبدالجبار از علماء و فقهاء‌ بارز شیعه بود. شخصیتی بود که علماء نجف اشرف راضی شدند که وی میان ایشان و مرحوم حاج سید محمدکاظم رشتی اعلی الله درجته حَکَم باشد و سید رشتی نیز رضایت داشتند. هرچند شرایط برگزاری مناظره هیچ‌گاه مهیا نشد؛ اما او حسب وظیفه انسانی و شرعی خود، کتابی با عنوان خلاف علماء النجف نوشت و از سید و شیخ اعلی الله مقامهما دفاع جانانه‌ای کرد.

سید مرحوم در برخی تصنیفات خود از او یاد کرده است. در موضعی می‌فرماید: «الشیخ العالم الممجد المسدد المؤید، مولانا الشیخ محمد آل عبدالجبار، کان عالماً فاضلاً فقیهاً مجتهداً حکیماً متتبعاً متدیناً متواضعاً منصفاً [...]» (جواهر الحکم، ج۷، «دلیل المتحیرین»، ص۲۸۸).

از کتابخانه جدش سؤال کردم. اشاره کرد که متأسفانه این کتابخانه به سرقت رفته. از بعضی تلاش‌های معاصران برای شناسایی و جمع این میراث گسیخته سخن گفتیم. اظهار خوشحالی می‌کرد. اما دل پرخونی داشت.
مخطوطات چندانی از جدّ خود نداشت. چند کتاب تازه‌منتشرشده از آثار ایشان را فی‌المجلس تقدیم کردم، تشکر فراوان کرد.

پرسیدم: آیا خود شما برای حفظ میراث اجدادی تلاش کرده‌اید؟ روشن شد تمرکز او بر حفظ کتاب‌ها نیست. در زمینه دیگری فعال است: ایشان روی اَملاک و وقفیات خاندان آل عبدالجبار کار می‌کند و ظلم‌هایی را که بر زمین‌های وقفی شده پیگیری می‌کند تا احقاق حق نماید. در قطیف دراین زمینه انگشت‌نما شده و با بسیاری از قضات و علماء هم درگیری دارد. خاندان پشت او را نمی‌گیرند (بنابر تعبیر او، به‌علت کم‌فرهنگی و بی‌سوادی و بی‌خبری) و او به‌تنهایی تحریف‌هایی را که در اسناد وقفی رخ داده شناسایی کرده و پیگیری می‌کند. یکی‌دو نمونه را به تفصیل توضیح داد؛ غریب بود... . در دفاع از میراث خاندانش تعصب داشت. هنگام سخن، حزن دل و تصلب، هم‌زمان، در چهره‌اش هویدا بود.

او که به‌مثابه امت واحده بود، درکنار این تلاش، برای اهل‌البیت علیهم‌السلام هم مدیحه‌سرایی می‌کرد. شاید در مجالی دیگر باید از اشعار او گفت و نوشت. در مجالس غم و شادیِ این بزرگواران حضور می‌یافت و در وقت نمازها اذان می‌گفت یا دعاء قرائت می‌کرد.

اگرچه ساکن قطیف بود، اما هم‌کلامی با او نسیم‌های احساء را درپی داشت؛ چراکه عربیت او لهجه آن نواحی را داشت و ازطرفی هم آشنا با بزرگان دین اعلی الله مقامهم بود و شاخصه مهمش این بود: هم‌خونی با جناب شیخ محمد آل عبدالجبار.

دهم ماه صفر ۱۴۴۶ بود که او را دیدم. اما اولین دیدار ما آخرین دیدار شد. چند روزی است که عبدالعزیز آل عبدالجبار از دنیا رحلت کرده است، عبدالعزيز بن سعيد بن محمدعلی بن ضيف بن مهدی بن محمد آل عبدالجبار. او آخرین فردی است که از خاندان شیخ محمد آل عبدالجبار می‌شناسم و توفیق دیدارش دست داد.

خداوند خاندان‌های علمیِ مکتبی را محافظت کند و نسلِ علمیِ مکتبیِ ایشان را زیاد نماید. رَحِمَ اللهُ الماضینَ مِنهم وَ اَطال بَقاءَ الغابِرین.

سید محمدصادق موسوی
جمادی‌الآخره ۱۴۴۶

@AghayedNet

AghayedNet

23 Dec, 11:30


✔️🔻نامه‌ای تازه‌منتشرشده از فتحعلی‌ شاه قاجار
خطاب به عالم ربانی، مرحوم شیخ احمد احسائی اعلی الله مقامه


بخش دوم و پایانی

به‌تازگی کتابی با نام برخی‌از فرامین و منشآت عصر فتحعلی‌ شاه (چاپ اول: تهران، سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی، ۱۴۰۳) منتشر شده است.

در صفحه ۱۳۴ از این کتاب تازه‌منتشرشده، رساله‌ای از فتحعلی‌ شاه خطاب به «جناب قدوةالمحققین آقا شیخ احمد لحائی» چاپ شده. ظاهراً منظور «لحسائی» بوده که تعبیر دیگری از «احسائی» است و محققین کتاب لغت را درنیافته و «لحائی» ثبت کرده‌اند.

«لحسائی» را در متون مکتبی دیده‌ایم. نمونه‌اش تعبیر عالم ربانی، مرحوم حاج محمدکریم کرمانی، در کتاب هدایة الصبیان است: «جناب شیخ احمد پسر شیخ زین‌الدین لحسائی» (مکارم الابرار (فارسی)؛ بصره، شرکة الغدیر للطباعة و النشر المحدودة، ۱۴۳۵؛ ج۸، ص۸).

چون این نامۀ فتحعلی شاه به زبان عربی است، غلط‌های متعدد تایپی در چاپ آن رخ داده. ای‌کاش محققینِ کتاب متون عربی را با متخصصان فن درمیان می‌گذاشتند!

عنوان نامه چنین است:
«رسیله همایون که در جواب مکتوبات جناب قدوةالمحققین آقا شیخ احمد لحائی [لحسائی ظ] سمت ترقیم یافت.»

این رساله چنین آغاز می‌شود:
«أحمد الله علی ما حمده الحامدون [...] و بعد، نکشف نقاب حسناء توجهنا بالوجه الأحسن لوجه الشیخ الکامل الفاضل الخلیل العالم العامل النبیل جامع اصول المعالم و المعارف ناشر معارف المعالم بالعوارف الحاوی للفضائل الجلیلة الحائر [الحائز ظ] للخصائل الجمیلة علامة العلماء الأعلام مفخر الفضلاء الفخام [...].»

تاکنون این نامه دراختیار ما نبوده است و برای اولین بار در کتاب برخی‌از فرامین و منشآت عصر فتحعلی‌ شاه به‌چاپ رسیده. این نیز یکی دیگر از اسناد شهرت شیخ مرحوم در اوساط علمیه ایران و عراق است؛ چراکه همین شهرت و موقعیت سبب جلب توجه فتحعلی‌ شاه شد.

شایان ذکر است که در صفحه ۱۳۵، نامۀ کوتاه دیگری از فتحعلی‌ شاه خطاب به «جناب شیخ احمد» آمده که همان نامۀ مذکور در سفینة الفرامین است که پیش‌از این نیز دردسترس بوده است.

بعضی مکتوبات دیگر این کتاب نیز جالب‌توجه است. ازجمله، نامه‌ای مفصل با محوریت شخص امان‌الله خان، والی کردستان، که در صفحات ۱۴۸ تا ۱۵۱ از کتاب یادشده چاپ شده است.

سید محمدصادق موسوی
جمادی‌‌الآخره ۱۴۴۶

@AghayedNet

AghayedNet

23 Dec, 02:59


✔️🔻نامه‌ای تازه‌منتشرشده از فتحعلی‌ شاه قاجار
خطاب به عالم ربانی، مرحوم شیخ احمد احسائی، اعلی الله مقامه


بخش یکم

پس‌از آن‌که موقعیت عالم ربانی، مرحوم شیخ احمد احسائی، اعلی الله مقامه، عالم‌گیر شد و صیت و آوازهٔ ایشان به فتحعلی‌ شاه قاجار رسید، عرایضی خدمت ایشان ارسال کرد. مضمون بخشی‌ از نامه‌ها این بود که نزد او به تهران بروند.

شیخ مرحوم اعلی الله مقامه که درنزدشان رفت‌وآمد با اهل ثروت به‌ویژه سلاطین و حکام جایگاهی نداشت، از این مسئله ابا فرمودند و پاسخ دادند که برایشان میسر نیست.

سلطان دوباره نامه نوشت و مضمون کلام او این بود: بر من است که خدمت شما برسم؛ اما می‌دانید که همراه من لشکریانی هستند که نزدیک به ده هزار نفرند. اگر من بخواهم به خدمت شما بیایم، شهر یزد وادی غیرذی‌زرع است و این سبب ضرر به فقرای اهل یزد می‌شود. اگر من بیایم و چنین شود، سبب شمایید و حاشا که رضایت به سخط الهی داشته باشید. وگرنه من کوچک‌تر از آنم که در محضرتان مذکور گردم، چه جای آن‌که بر شما تکبر ورزم.

وقتی‌ که چنین نامه‌ای خدمت شیخ مرحوم رسید، عزم سفر کردند به‌سمت شیراز و از آنجا به‌سوی عراق. اما اهل یزد و علماء آنجا خدمت شیخ عرض کردند که سفر شما سبب ضرر به بلد و اهل بلد است؛ چراکه سلطان از ما عذری قبول نمی‌کند و نپذیرفتن دعوتش را از چشم ما می‌بیند. علاوه‌بر این‌که زمستان سر رسیده و جنابعالی، با ضعف بنیه‌ای که دارید، شرعاً جایز نیست که در زمستان عجم سفر کنید.

به‌هرروی، شیخ مرحوم پس‌از سنجیدن شرایط و شنیدن سخن شخصی به نام میرزا علیرضا که گفته بود اگر در این ایام به تهران سفر کنید همهٔ اسباب مناسب سفر را مهیا خواهم کرد و تا تهران همراهی‌تان می‌کنم، عازم تهران شدند.

البته می‌دانیم فتحعلی‌ شاه ارتباط‌های متعددی با مجتهدان و علماء داشته و مراوداتی را به نیت‌های گوناگون برقرار می‌کرده است. اما نکته مهم این است که گریزی و گزیری برای مجتهدان و علماء نبود و دربرابر دستور شاه مملکت، جز همراهی پاسخی نداشتند. انواع این ارتباطات و مراودات در کتاب خاقان صاحب‌قران و علمای زمان (کاظمی موسوی، احمد، چاپ اول: تهران، نشر آگاه، ۱۳۹۷) معرفی شده است.

پس‌از حضور شیخ مرحوم در تهران، فتحعلی‌ شاه عزت فراوانی بر ایشان نهاد و به این بزرگوار اعتقاد پیدا کرد. حتی نقل شده که در آن ایام در تهران و نواحی آن، زلزله‌هایی رخ داد که بسیاری از نواحی ری را خراب کرد. به گزارش فرزند ایشان، شیخ عبدالله احسائی، سلطان شبی در خواب دید که منادی به او می‌گوید: «لولا أن جناب الشیخ أحمد حرسه‌الله فی بلدکم لهلکت کل أهلها بالزلزلة.» سلطان وحشت‌زده از خواب پرید و رؤیای خود را نقل کرد و بر اعتقاد او افزوده شد (شرح أحوال الشیخ أحمد بن زین‌الدین الأحسائی قدس‌سره؛ الأحسائی، الشیخ عبدالله، تحقیق هادی مکارم التربتی، چاپ اول: لبنان، مؤسسة البلاغ؛ ج۱، ص۱۲۷).

هم‌چنین طبق بعضی‌از تحقیقات معاصر، شیخ مرحوم برای دفع فتنه وهابیت از ایران، به فتحعلی‌ شاه توصیه‌هایی فرمودند (فراسویِ مِه؛ موجانی، سید علی و صالحی، علی‌اکبر، چاپ اول: تهران، اطلاعات، ۱۴۰۱؛ ص۵۰).

میان فتحعلی‌ شاه و این بزرگوار نامه‌هایی ردوبدل می‌شد که بعضی‌از آن‌ها تاکنون دردسترس بوده است. ازجمله، نامه‌ای است به انشاء میرزا عبدالوهاب معتمدالدوله که خطاب به شیخ مرحوم نوشته است: «الحمد لله الذی شوّقنا بلقاء الشیخ الجلیل و الحبر النبیل قطب الأقطاب و لب الألباب حجة الله البالغة و نعمته السابغة» تا آخر.

هم‌چنین نامه دیگری است که میرزا محمد منشی نائینی (فروغ) در کتابش، سفینة الفرامین (به اهتمام محمد گلبن، چاپ اول: خرم‌آباد، پیغام، ۱۳۷۷)، ص۱۵۸، مقداری از اوایل آن را نقل کرده است که چنین آغاز می‌شود:
«أحمد الله علی ما جعلنا لأحمد المختار من الأولیاء و کسانا لباس الولایة لأصحاب الکساء» تا آخر.

میرزا احمد خان عضدالدوله قاجار هم در تاریخ عضدی (تصحیح عبدالحسین نوایی، چاپ اول: تهران، نشر علم، ۱۳۷۶)، ص۱۴۷، نوشته است که مرحوم خاقان، یعنی فتحعلی‌ شاه، این بیت شعر را خطاب به شیخ نوشت:
محرمی خواهم که پیغامی برد
نزد جانان نام گمنامی برد

به‌تازگی کتابی با نام برخی‌از فرامین و منشآت عصر فتحعلی‌ شاه (چاپ اول: تهران، سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی، ۱۴۰۳) منتشر شده که محققینِ کتاب احتمال داده‌اند این منشآت بی‌ارتباط با کتاب سفینة الانشاء (سفینة الفرامین) نباشد.

ادامه دارد...

@AghayedNet

AghayedNet

23 Dec, 02:57


🔺کتاب تازه‌منتشرشده
برخی‌از فرامین و منشآت عصر فتحعلی‌ شاه
(چاپ اول: تهران، سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی، ۱۴۰۳)
#شیخیه
@AghayedNet

AghayedNet

22 Dec, 01:37


🔸ابان بن تغلب از حضرت صادق علیه‌السلام سؤال كرد: یا ابن رسول‌ الله چرا زهراء «زهراء» نامیده شده است؟
حضرت فرمودند: از جهت اینکه زهراء در روز سه‌ بار به نور برای امیرالمؤمنین علیه‌السلام نور می‌افشاند.
@AghayedNet

AghayedNet

21 Dec, 10:11


@AghayedNet

AghayedNet

19 Dec, 04:45


✔️🔻درباره میزان الموازین و مؤلف آن

میرزا نجفعلی‌خان بن حسنعلی‌خان، مؤلف این کتاب، از شاگردان میرزا محمدشفیع صدر به‌شمار می‌رود. تفصیل حالات او در کتاب اللئالی السرد فی ذکر المیرزا محمدشفیع الصدر آمده است (ص ۶۱ به‌بعد).

میرزا نجفعلی‌خان به مرحوم آقای کرمانی اعلی الله مقامه ارادت دارد و در دو رساله، از ایشان دفاع کرده است. نخست رساله‌ای است با نام مطالع الاشراق فی مسئلة الرکن الرابع که تحقیق مسئله رکن رابع را به‌تفصیل آورده و بیان کرده که رکن رابع حق است. دیگر رساله ازهاق‌ الباطل که در دفاع از ایشان برابر بعضی شاهزادگان تهران نگاشته که در نهم ربیع‌الاول سال ۱۲۷۷ق تألیف کرده و همان زمان چاپ شده است.

عالم ربانی مرحوم حاج میرزا محمدباقر شریف طباطبائی اعلی الله مقامه به میرزا نجفعلی‌خان التفات و نظر لطف داشته‌اند و وقتی در سفر حج به استانبول رسیده‌اند، این شخص به استقبال و ملاقات آمده و بر احترام و خدمت‌گزاری «و بر عزت و حرمت همی افزوده». (عبرة لمن اعتبر، چاپ اول، ص۲۵۴)

مرحوم آقای شریف طباطبائی رفع الله شأنه نیز در کتاب مبارک اجتناب، از کتاب این شخص نام می‌برند و تمجید می‌فرمایند. ایشان در پاسخِ بعضی اعتراضات، به کتاب میرزا نجعفلی‌خان ارجاع داده و می‌فرمایند:

«صاحب کتاب میزان‌‏ الموازین که عالم ماهری است و از هرجا باخبر، کتاب باصواب در جواب آن چاپ بی‏‌معنی بی‌‏اصل نوشته و براعت استهلال آن را قل یاایها الکافرون تا به آخر آن قرار داده [...].» (دعائم‌الحکمة (فارسی)، ج۶، ص۱۶۴)

کتاب میزان الموازین فی امر الدین کتابی است که ظاهراً در ردّ کتاب میزان‌ الحقِ کارل فندر آلمانی تألیف شده است. گویا مرحوم آقای شریف طباطبائی اعلی الله مقامه نیز کتابی در رد کارل فندر نگاشته‌اند مسما به‌ احقاق‌ الحق. صحت این احتمال آن‌گاه روشن می‌گردد که متنِ فارسیِ احقاق‌ الحق را با بعضی ترجمه‌های انگلیسیِ میزان‌ الحق مقایسه کنیم.

@AghayedNet

AghayedNet

19 Dec, 04:39


🔺میزان الموازین
#کتاب
#شیخیه
@AghayedNet

AghayedNet

19 Dec, 04:38


@AghayedNet

AghayedNet

19 Dec, 04:37


🔺اسدالله در وجود آمد
در پس پرده هرچه بود آمد

〰️〰️〰️〰️
مرحوم حاج محمدکریم کرمانی اعلی الله مقامه:
«ولی اگر گفته بود "در ظهور آمد" بهتر بود. به‌جهت آن‌که اسدالله موجود بود، ولی ظاهر نبود. چنان‌که فرمود که من به‌همراهی هر پیغمبری در باطن بودم و همراه این پیغمبر ظاهر شدم.» (ارشاد العوام، ج١)
〰️〰️〰️〰️
اسدالله در وجود (ظهور) آمد
در پس پرده هرچه بود آمد
عالم ممکنات احیا شد
غرض خالق ودود آمد
رمزِ خلقت ظهورِ مطلق کرد
جمله ذرات در سجود آمد
پردهٔ سرّ غیب بالا رفت
علت غائی وجود آمد
خانه‌زاد خدا علی از غیب
پرده برداشت، در شهود آمد
اسدالله در وجود (ظهور) آمد
در پس پرده هرچه بود آمد

@AghayedNet

AghayedNet

18 Dec, 05:13


🔺تازه‌منتشرشده
مقاله‌ای درباره مرحوم نوری رضوان الله علیه در شماره جدید مجله تراث سامراء
🔸با عنوان
«الشيخ حسين النوری الطبرسی: حياته و سيرته العلمية و الفكرية»
(۱۲۵۴ - ۱۳۲۰ / 1838 - 1903)

@AghayedNet

AghayedNet

15 Dec, 11:14


✔️باز هم هانری کُربن!

🔻به‌مناسبت انتشار مستند پرترهٔ دکتر امیرمعزّی


بخش دوم و پایانی

هانری کربن آن‌قدر در بحث شیخیه‌‌پژوهی پیش رفت که دفتر ششم از کتاب اسلام ایرانی را به «مکتب شیخیه» اختصاص داد و بعضی اصول اعتقادی را ازمنظر شیخیه بررسی کرد (چشم‌اندازهای معنوی و فلسفی اسلام ایرانی، جلد چهارم، بخش اول، تحقیق و ترجمه بر پایه متن فرانسوی، دکتر انشاءالله رحمتی؛ نشر سوفیا، ۱۳۹۸).

تکرار می‌کنم، آن‌قدر در بحث شیخیه‌پژوهی پیش رفت که زبان مخالفان شیخیه بر او دراز شد و سید جلال‌الدین آشتیانی، در مقدمه‌اش بر شرح المشاعرِ محمدجعفر لاهیجی، هم از کربن مدح و تمجید کرد و هم بر او تاخت که چرا از شیخیه دفاع کرده است (مقدمه تحقیق شرح رسالة المشاعر ملاصدرا، قم، بوستان کتاب، ۱۳۸۶، ص۶۴) و سبب شد که برای مخاطبِ عالِم، مَثَل «یک بام و دو هوا» تداعی گردد!

منظور این‌که این قضاوت امیرمعزّی درباره اثرناپذیری کربن از شیخیه محل تأمل است.

در نقد مستند مستشرق، درباره ابعاد شیخیه‌پژوهی هانری کربن قلم زده‌ایم و در این مجال تکرار نمی‌کنیم.

در پایان اشاره می‌کنیم که رئوس دیدگاه‌های باطنی امیرمعزّی، به‌طور منسجم، در مستند حرفه‌ای ارائه گردیده است؛ دیدگاه‌هایی که منابعش متون قدیمی سنت اسلامی‌شیعی است. ممکن است این دیدگاه‌ها امروزه از معیارهای شناسایی باطن‌گرایان قلمداد شود؛ اما نمی‌توان انکار کرد حتی اگر در تصاحبِ نحله‌های انحرافیِ باطنی درآمده باشد، ریشه در عمق میراث شیعی دارد.

چون این یادداشت برای مخاطب خاص (آشنایان با اندیشه و آثار امیرمعزّی) است، به‌همین مقدار بسنده می‌کنیم. وگرنه تفصیل مطلب نیازمند تک‌نگاری مفصلی است.

در این یادداشت، دو نکته درنظر بود: نخست، جدانشدنی بودن شخصیت هانری کربن و شیخیه؛ دوم، نقدی و تأملی بر دیدگاه شاگرد کربن، جناب آقای دکتر امیرمعزّی، درباره شیخیه و تأثیرناپذیری کربن از این مکتب.

طبیعتاً بررسی فنی و تأمل درباره تنظیم و ترتیب‌بندی راش‌های مستند حرفه‌ای که کاری سترگ است، از نطاق این نوشتار خارج است.

سید محمدصادق موسوی
جمادی‌الآخره ۱۴۴۶

@AghayedNet

AghayedNet

15 Dec, 11:08


✔️باز هم هانری کُربن!

🔻به‌مناسبت انتشار مستند پرترهٔ دکتر امیرمعزّی


بخش نخست

دکتر حسن انصاری چند سال قبل یادداشتی منتشر کردند با عنوان «هانری کوربن بس!». اما گویا نمی‌شود به پیشنهاد ایشان عمل کرد! چون هرازگاهی مناسبتی پیش می‌آید و مجدد به کربن و افکار او مراجعه می‌شود.

چند سال قبل مستند مستشرق به کارگردانی آقای مسعود طاهری ساخته و در بهمن ۱۳۹۸ اکران شد و سبب گردید دربارۀ شیخیه‌پژوهیِ هانری کربن مقاله‌ای منتشر کنیم.

به‌تازگی نیز در جدیدترین شماره فصلنامه اطلاعات حکمت و معرفت (شماره ۱۷۲)، با نام «ویژه‌نامه‌ای برای تبعیدی غربی»، درباره هانری کربن و آثارش گفت‌وگو و مذاکره شده است.

چند روزی هم هست که به کارگردانی آقای طاهری، مستند حرفه‌ای درباره زندگی و آثار دکتر محمدعلی امیرمعزّی، شاگرد هانری کربن، اکران شده است و باز نام کربن را به‌میان آورده است. شاید همین تکرر مناسبت‌ها دلیل این باشد که دکتر انصاری باید درباره آن یادداشت تجدیدنظر کنند. چراکه دکتر از ارتباط اندیشه هانری کربن با شیخیه کدورت خاطر دارند و گمان می‌کنند نگران‌ شدن به میراث فلسفی با عینک شیخیه، واقعیت‌نما نیست. ادعایی که هنوز ثابت نشده و قرائن متعددی مخالف آن است.

وقتی مستند مستشرق با موضوع شخصیت هانری کربن منتشر شد، اشاره کردیم که تعجب است در آن مستند هیچ سخنی از ارتباط هانری کربن با شیخیه به‌میان نیامده است. گمان می‌کنم این اعتراض را به کارگردان هم منتقل کردم و پاسخ چنین بود: همهٔ ساحت‌های فکری کربن در این مستند ارائه نشده و فقط به زوایایی اشاره شده است.

اما واقعیت این است که چنان نقش و اثرگذاری شیخیه در منظومه فکری هانری کربن مهم است که این «سانسورِ غیرعامدانه» در مستند مستشرق، در مستند حرفه‌ای جبران شده است: در همان دقایق آغاز مستند، سخن از شیخیه به‌میان آمده است!
گفتنی است که بنا به سخن کارگردانش، مستند حرفه‌ای هم ادامهٔ مستند مستشرق و دو مستند دیگر او است که «در حقیقت، تمامی این فیلم‌های مستند با مضامینی مرتبط با مذهب شیعه است».

امیرمعزّی، به‌عنوان شاگرد کربن و مُلهَم از او، به موضوع شیخیه اشارهٔ مستقیم کرده است. وقتی کارگردان از او درباره تأثیر علامه طباطبائی بر کربن پرسید، امیرمعزّی پاسخ داد:

«کربن، علی‌رغم شاید آن چیزی که نشان می‌داد، خیلی کمتر از آنی که فکر می‌کنیم تأثیرپذیر بود. شاید برای این‌که پایه‌های فکری و فلسفی خیلی قوی‌ای داشت که به این راحتی متزلزل نمی‌شد، تأثیرپذیر نبود [...] با مشایخ شیخیه خیلی نزدیک بود و خودش می‌گفت خیلی از آن‌ها یاد گرفته. برایش فکر شیخی یک‌جور کشفی بود برایش. اصلاً نمی‌شناخت این موضوع را. خود شیخ احمد احسائی مثلاً، یک عارف این‌طوری که درضمن صدرایی بود ولی در خیلی موارد ضد ملاصدرا بود شیخ احمد و امثال این‌ها. ولی درعین‌حال نمی‌شود گفت متأثر بود از شیخیه یا سید جلال آشتیانی [و علامه طباطبائی]. خیلی احترام قائل بود، ولی به‌نظر من هیچ نوع تأثیری نگرفت.»

در سخنان امیرمعزّی، تناقضی آشکارا دیده می‌شود. ازجهتی شیخیه را کشفی جدید برای کربن معرفی می‌کند و ازطرفی بیان می‌کند که نمی‌شود گفت از شیخیه متأثر بوده است! به‌راستی مگر می‌شود کسی در مسیر فکری خود «کشف» جدیدی داشته باشد و آن کشف در اندیشه او اثرگذار نباشد؟! پاسخ با اهل اندیشه است.

ادامه دارد...

@AghayedNet

AghayedNet

15 Dec, 01:02


https://t.me/AghayedNet/5957

AghayedNet

13 Dec, 11:34


🔺بخشی‌از کتاب تازه‌منتشرشده الأسر الکربلائیة العلمیة
با عنوان «أسرة السادة آل الرشتی»
#شیخیه
#کتاب
@AghayedNet

AghayedNet

21 Nov, 03:16


🔺️کتاب تازه‌منتشرشده
مدرسة الشيخ الأوحد احمد بن زین‌الدین الاحسائی الدینیة
فی حیّ الرفعة بمدينة الهفوف

🔸درباره سرگذشت مدرسه‌ای با نام «مدرسه دینیِ شیخ احمد احسائی» اعلی الله مقامه در شهر هفوف.
@AghayedNet

AghayedNet

18 Nov, 17:01


🔺در پایان نسخه‌ای خطی، اشعاری منتسب به مرحوم امان‌الله خان، والی کردستان، از دوستداران بزرگان دین و عالم ربانی مرحوم حاج میرزا محمدباقر شریف طباطبائی اعلی الله مقامهم آمده که شبیه وصیت است، با این مضمون: مرا در ورودی منزل سید مرحوم اعلی الله مقامه دفن کنید:

خواهید پس‌از مرگ گرَم بنْوازید
در درگه باب علم، دفنم سازید
بسپاریدم آنجا که در (فی) «أمان‌اللّه‍»‍م
سگ را به نمکزارِ خدا اندازید

استاد معظم ما حفظه‌الله می‌فرمودند:
در این‌‏که امان‌الله خان از ارادتمندان مشایخ عظام اعلی الله مقامهم بوده شکی نیست؛ به‌طوری که شنیده‏‌ام وصیت کرده بوده که او را در درگاه درب ورودی منزل سید بزرگوار در کربلای معلا دفن کنند و من پیش‌از تخریب و تعمیر منزل آن بزرگوار، قبر آن مرحوم را در درگاه درب آن منزل زیارت کرده‏‌ام.
@AghayedNet

AghayedNet

18 Nov, 09:37


🔺توصیفات تحفة الالباء فی تذکرة الاولیاء و الشرفاء درباره عالم ربانی مرحوم شیخ احمد احسائی اعلی الله مقامه.
نویسنده زین‌العابدین علی بن حسین صفوی گنجوی است. دراین کتاب سرگذشت معاصران مؤلف، نزدیک به ۳۵۰ نفر از هر گروهی در آن آمده و نکته‌های متعدد تاریخی و جغرافیایی دارد.
@AghayedNet

AghayedNet

18 Nov, 09:25


🔺شماره تازه‌منتشرشده
شماره ۱۷۲ فصلنامه اطلاعات حکمت و معرفت منتشر شد. عنوان ویژه‌نامه این شماره «تبعیدی غربی» است که اختصاص پیدا کرده به متون غیر فارسی‌زبان در شرح اندیشه‌های هانری کربن.
@AghayedNet

AghayedNet

18 Nov, 09:20


🔺نامه پروفسور هانری کربن به دکتر حسین‌علی محفوظ در سال ١٩٦٩م
با موضوع کشف مکتوبات جدیدی از سهروردی در موصل عراق
@AghayedNet

AghayedNet

16 Nov, 20:19


✔️🔻یک‌ مجموعه‌ خطی و نمایندگی از چندین اتجاه فلسفی

هر نسخهٔ خطی حکایتی دارد و داستانی. این ماجراها، هرکدام، از جهتی جالب توجه است. یکی از این نسخه‌ها نسخه‌ای است در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران به شماره ۳۰۹۲. کاتب این مجموعه محمدهادی بن حاجی فتح‌الله قزوینی است که آن را در رشت کتابت کرده و رسائل برخی علماء را در آن گرد آورده است.

آنچه در این نسخه جلب توجه می‌کند عناوین رسائل و مؤلفان آن‌ها است. در این مجموعه خطی، مطالبی با موضوع‌های گوناگون در هفده عنوان کتابت شده است. از آن جمله است رسائل یا بخش‌هایی از رساله‌های ملاصدرا، علاءالدوله سمنانی، سید محمدماجد حسینی، ملا علی نوری، ملا اسماعیل اصفهانی، میرزا حسن گوهر و عالم ربانی مرحوم شیخ احمد اَحسائی.

تقابل و مخالفت افکار مرحوم شیخ احمد اَحسائی با مبانی و افکار ملاصدرا و علاءالدوله سمنانی در اوساط علمیه واضح بوده است. اما کاتب از هرکدام یک رساله یا رسائلی را در مجموعه‌اش نقل کرده است!

حاشیه‌های ملا علی نوری بر شرح‌ الزیارهٔ شیخ‌ مرحوم اعلی الله مقامه موجود است و البته درباره تقابل او با افکار شیخ نیز گزارش‌هایی در دست است.

میان فِرَق صوفیه نیز بعضی جرح و نقدها هست. برای نمونه، علاءالدوله سمنانی، که از کِبار صوفیه است، بر فتوحات ابن‌عربی حاشیه زده و درباره تعبیر «سبحان من اظهر الاشیاء و هو عینها» نگاشته است:

«ان الله لایستحیی من الحق ایها الشیخ لو سمعت من احد یقول ان فضلة الشیخ عین وجود الشیخ البتة لاتسامحه بل تغضب علیه فکیف یسوغ لک ان‌‏تنسب هذا الهذیان الی الملک الدیان تب الی الله توبة نصوحاً لتنجو من هذه الورطة الوعرة التی تستنکف عنها الدهریون و الطبیعیون.»

چون در این مجموعه خطی، رساله‌ای از علاءالدوله سمنانی نقل شده، به مطلب بالا اشاره شد؛ وگرنه نمونه‌های بارزتری از موضع‌گیری و اختلافات اساسی وجود دارد. از آن جمله است مواضع سید قطب‌الدین نیریزی و شاگردان او دربرابر ابن‌عربی و ملاصدرا.

اما کاتب و گردآورنده از همه نقدها و جرح‌‌ها چشم‌پوشی کرده و از همه اتجاهات فلسفی در مجموعه‌اش رساله‌ای آورده است!

کاتب رساله‌ای هم از سید ماجد حسینی بحرانی از حکیمان و فقیهان قرن دوازدهم نیز آورده. وی آثاری در فقه و اصول و فلسفه و عرفان نگاشته است.

هدف کاتب از گردآوری این رسائل که هرکدام نماینده یک تفکرند چیست؟ شاید اگر شرح‌حالی از او به‌دست آید، بتوان مطمئن‌تر پاسخ داد. اما عجالتاً می‌توانیم بگوییم:
یا خوض در بطون معارف دینی را صرف‌نظر از مبانی، وجه اشتراکی درنظر گرفته است؛
یا درپی سنجش افکار بوده است؛
یا خواسته ویترینی از افکار مختلف فلسفی را فراهم آورد؛
شاید هم از موافقان شعر حافظ بوده است که «جنگ هفتاد و دو ملت همه را عذر بنه / چون ندیدند حقیقت ره افسانه زدند».

به هر روی، این مجموعه خطی با تنوع رسائل آن، یکی از نمونه‌های کمیاب در این زمینه است.

فهرستِ تفصیلیِ این مجموعه خطی چنین است:

۱. اسرار الآیات و انوار البینات از صدرای شیرازی (فریم ۷ تا ۱۱۴)
۲. شرح «کنت کنزاً مخفیاً…» از علاء‌الدوله سمنانی؛ چنان‌که در پایان آن آمده است: «من افادات الشیخ علاءالدولة السمنانی» (فریم ۱۱۵)
۳. حدیث حضرت امیر علیه‌السلام به ابوالاسود دوئلی و چند روایت دیگر (فریم ۱۱۵)
۴. بعضی اشعار و روایات (فریم ۱۱۶)
۵. ایقاظ النائمین و ایعاظ الجاهلین از سید محمدماجد بن ابراهیم حسینی درباره غنا (فریم ۱۱۷ تا ۱۲۶)
۶. شرح حدیث زینب‌العطارة از ملا علی نوری سپاهانی: شرح روایتی از روضه کافی، آمیخته با مسائل فلسفی و عرفانی (فریم ۱۲۷ تا ۱۸۲)
۷. بخش‌هایی از شرح الحکمة العرشیة از ملا اسماعیل اصفهانی مشهور به واحدالعین (فریم ۱۸۳ تا ۲۳۰)
۸. بخشی‌از مختصر شرح حیاة الارواح میرزا حسن گوهر (فریم ۲۳۱ تا ۲۵۰)
۹. رساله‌ای از شیخ احمد احسائی اعلی‌ الله‌ مقامه در مباحث الفاظ، مطبوعه در مجلد ششم جوامع‌ الکلم (فریم ۲۵۰ تا ۲۸۵)
۱۰. بخش‌هایی از فوائد فی مبانی‌ الاصول از شیخ مرحوم اعلی‌ الله‌ مقامه، مطبوعه در مجلد ششم جوامع‌ الکلم (فریم ۲۸۵ تا ۲۹۱)
۱۱. بخش‌هایی از فوائد شیخ مرحوم اعلی‌ الله‌ مقامه، مطبوعه در مجلد ششم جوامع‌ الکلم (فریم ۲۹۲ تا ۲۹۹)
۱۲. جواب بعض السادات فی الرؤیا، رساله‌ای از شیخ مرحوم اعلی‌ الله‌ مقامه، مطبوعه در مجلد دوم جوامع‌ الکلم (فریم ۲۹۹ تا ۳۰۰)
۱۳. بخش‌هایی از رساله جواب دامغانی عمروانی، مطبوعه در مجلد دوم جوامع‌ الکلم (فریم ۳۰۰ و ۳۰۱)
۱۴. بخش‌هایی از رساله جواب بعض العلماء فی احوال البرزخ، درباره ملک نقاله، مطبوعه در مجلد پنجم جوامع‌ الکلم (فریم ۳۰۱)
۱۵. اشعار (فریم ۳۰۱ و ۳۰۲)
۱۶. السراج المنیر فی الکشف عن الوحدانیة الکبری از ملا علی نوری با حواشی «منه دام ظله العالی» (فریم ۳۰۲ تا ۳۵۰)
۱۷. بخش‌هایی از فوائد شیخ‌ مرحوم اعلی‌ الله‌ مقامه (فریم ۳۵۰ تا آخر مجموعه)

@AghayedNet

AghayedNet

16 Nov, 20:18


🔺یک‌ مجموعه‌ خطی و نمایندگی از چندین اتجاه فلسفی

🔸در لینک زیر:
https://t.me/AghayedNet/5921

AghayedNet

14 Nov, 21:13


✔️رکن محمدی و رکن فاطمی، دو رکن امیرالمؤمنین (علیهم‌السلام)

🔹فلما قُبض رسول الله صلی الله علیه و آله قال علی علیه السلام: هذا أحد رکنيّ الذی قال لي رسول الله صلی الله علیه و آله. فلما ماتت فاطمة قال علي علیه السلام: هذا الرکن الثاني الذي قال رسول الله «عن قلیل ینهدّ رکناک.»
(بحارالأنوار، ج۴٣، ص١٧٣)

🔹وقتی که حضرت رسول از دنیا رحلت فرمودند امیرالمؤمنین فرمودند این یکی از دو رکن من بود که رسول خدا به من خبر دادند. وقتی که فاطمه زهرا از دنیا رحلت فرمودند، حضرت علی فرمودند: این هم رکن دوم بود که رسول الله فرمودند.

🔸رسول خدا یک رکن و فاطمه زهرا یک رکن دیگر است. و از نظر مرتبه هم معلوم است رکنیت رسول خدا، مرتبه اول و رکنیت فاطمه زهرا رکنیت دوم است. نسبت هر دو مقام به مقام ولایت علوی صلوات الله علیه و سایر معصومین علیهم السلام مقام رکنیت است.

🔸کلمه رکن و اطلاق دو رکن بیان این مطلب است که هر دو برای آن حقیقت کلیه و طیبه محمدیه صلی الله علیه و آله، دو مظهر کلیند اما در اختلاف تعین: تعین محمدی و تعین فاطمی. و تعین محمدی ابتداء آن تعینات است و تعین فاطمی انتهاء آن تعینات.

🔸و ابتداء و انتهاء برای هر شیئی دو حدّی است که شیء به آن حد محدود می شود؛ ابتداء وجود و انتهاء وجود شیء. در رکن بودن، فاطمه و رسول خدا یکسانند. اما مرتبه به این طور است که آن بزرگوار رکن اول و ایشان رکن دوم است.

🔸رسول خدا در این عالم برای حقیقت محمدیه مظهر کلی هستند اما در عنوان و تعین محمدی. و فاطمه زهرا هم از مظاهر کلیه حقیقت محمدیه هستند اما در تعین فاطمی. تعین محمدی ابتداء آن تعینات است و تعین فاطمی انتهاء آن تعینات است.

🔸رکن، ما بِهِ قِوام الشیء است. آنچه که برای وجود هر چیزی پایه است و قوام آن شیء به آن بستگی دارد. مقام ولایت به ابتداء و انتهاء بستگی دارد، یعنی رکن محمدی و رکن فاطمی سلام الله علیهم اجمعین.
مقام ولایت کلیه و مقام اسماء و صفات خدا، دو رکن اساسی دارد: یک رکن ابتداء و یک رکن انتهاء. رکن ابتداء را تعین محمدی می نامند و رکن انتهاء را تعین فاطمی.
از این رو این فرمایش رسول خدا به امیرالمؤمنین به این نظر است که تو چون حامل ولایت کلیه هستی، من یک رکن و فاطمه هم یک رکن؛ به تفسیر خود امیرالمؤمنین علیه السلام.

🔸در بیان امیرالمؤمنین و در این تعبیر مقام و منزلت فاطمه زهرا سلام الله علیها روشن شد و به خصوص در این فضائل ظاهریه و در این مقامات ظاهریه هم امیرالمؤمنین نشان دادند که فاطمه زهرا حامل آن رکن است به تفسیری که فرمودند.
@AghayedNet

AghayedNet

14 Nov, 10:35


🔺کتاب تازه‌منتشرشده
شعار الاحزان
نگاشته مرحوم شیخ حسین آل عصفور

میان خاندان آل عصفور و عالم ربانی مرحوم شیخ احمد احسائی اعلی الله مقامه ارتباطات و مراوداتی بوده است. از جمله شیخ حسین آل عصفور به این بزرگوار اجازه داده است و احمد بن محمد آل عصفور از ایشان اعلی الله مقامه اجازه گرفته است.

همچنین در زمان حضور در احساء مناظرات و مباحثاتی با بزرگ اخباری‌ها، شیخ محمد بن شیخ حسین آل عصفور و برادران و فرزندان او داشتند. خود ایشان در شرح حال خود می‌فرماید: «و لقد کان بینی و بین الشیخ محمد بن الشیخ حسین بن عصفور البحرانی رحمهم الله بحث کثیر و اکثر الإنکار علیّ ثم انصرفنا.»

پیش‌از این، در مقاله «درآمدی بر میراث بحرینی عالم ربانی مرحوم شیخ احمد احسائی اع» به مباحثی دراین‌باره اشاره کرده‌ایم.
@AghayedNet

AghayedNet

14 Nov, 08:19


🔺فرمایش عالم ربانی مرحوم حاج سید محمدکاظم رشتی رفع الله شأنه در پاسخ به پرسشی درباره فدک
@AghayedNet

AghayedNet

12 Nov, 15:10


🔺کتاب تازه‌منتشرشده شمایل‌نگاری مذهبی در هنر قاجار
و معرفی تابلو رنگ‌ روغنی از چهره عالم ربانی مرحوم شیخ احمد اَحسائی اعلی‌الله‌مقامه
@AghayedNet

AghayedNet

12 Nov, 15:09


Channel photo updated

AghayedNet

08 Nov, 02:21


🔺 در ره عشق محو شد نام و نشان عاشقان
🔸تأملی بر محو نام بزرگان شیخیه از آثارشان
@AghayedNet

AghayedNet

06 Nov, 20:51


🔺نشیدة فی مدح عقیلة بنی‌هاشم
@AghayedNet

AghayedNet

01 Nov, 07:21


✔️🔻نمونه‌ای از اندیشه و استدلالِ برخی نویسندگانِ سبک‌مایه در علم‌الفضائل

در سلسله مباحث کتاب ارشادالعوام اشاره کرده‌ایم که یکی‌ از فضائل رسول‌خدا صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم‌السلام ابلاغ و تبلیغ شریعت به همه طبقات موجودات است و یکی‌ از فروعاتِ این مسئله تجلی به هیئت اسد است.

در آن گفتار، با توجه به دلایل نقلی و مباحث حکمت، ثابت کردیم که طبق روایات، در مواضعی، امیرالمؤمنین به هیئت اسد تجلی فرموده‌اند و نکته مهم این است که ذاتِ علی علیه‌السلام اسد نشده است تا اشکال وارد شود که به حضرت امیر توهین شده! هم‌چنین اشاره کردیم تجلی به هیئت اسد نافیِ هیئتِ انسانیت نیست و اثباتِ شیء نفیِ ما عدا نمی‌کند.

به عبارات برخی‌از علماء شیعه رحمة الله علیهم اشاره کردیم که این روایات را مقبول دانسته و در کتب خود نقل کرده‌اند. بزرگان دین اعلی الله مقامهم نیز در مواضعی امکان عقلی و وقوعی این‌گونه تجلی را ثابت فرموده‌اند.

درمقابل،‌ نشان دادیم که مثل سید محمدعلی قاضی، حاشیه‌نویسِ کتابِ الانوار النعمانیه، این حادثه را صحیح ندانسته و توجیهاتی آورده. در آن فرصت، اشکالات او را به‌تفصیل پاسخ دادیم. اینک به نمونه‌ای معاصر اشاره می‌کنیم.

این نمونهٔ اخیر و معاصر عبارات کتاب حدیث‌واره‌ها در کتب شیعه است. این کتاب که با محوریت احادیث مجعول نگاشته شده، از سنت سنیّه علماء شیعه رحمة الله علیهم فاصله گرفته و نوع روایات را جعلی خوانده است. سخن درباره ادعاهای نابه‌جای این کتاب فراوان است و دیدگاه مکتب درباره حدیث‌واره‌ها و «ما لیس بحدیث» را در تک‌نگاری دیگری بررسی کرده‌ایم؛ اما آنچه مربوط به بحث ما است این‌که در صفحه ۳۲۱ به روایت تجلی حضرت امیر در کربلا اشاره کرده و عنوان حدیث را چنین گفته: «مسخ علی (ع) در قتلگاه کربلا!» سپس حکایت عربی و ترجمه آن نقل شده و چنین نتیجه‌گیری شده است:

«بررسی روایت
یکم. روایت مجهولی است که نه شاهد ماجرا معلوم است و نه ناقلان آن تا قرن دوازدهم!
دوم. خاستگاه این روایت، در قرن یازدهم، کتاب المنتخب طریحی است و از آن، به دیگر کتاب‌های بعداز خود، منتقل شده است!
سوم. این داستان، حضرت امیرمؤمنان علی (ع) را که صاحب بالاترین کمالات انسانی و مقامات معنوی و ملکوتی پس‌از حضرت خاتم النبیین (ص) است _ العیاذبالله _ به پایین‌ترین درجه خلقت که همانا مرتبه حیوانیت است فرود آورده و مسخ او را رضایت داده است، تا مرثیه‌ای ساخته و اشکی درآورده باشد!
جا داشت که علمای اسلام با خواندن این افسانه خرافی که اوج اهانت به اسلام، امامت و ولایت در آن موج می‌زند، صدای وااسلاما سر داده و در رد و نقد آن قلم‌فرسایی می‌نمودند؛ اما این مصیبت را کجا می‌توان برد که علما و محدثین نام‌آوری چون‌ سید هاشم بحرانی، علامه مجلسی، سید نعمت‌الله جزائری، عبدالله بحرانی اصفهانی و... نه‌تنها چنین نمی‌کنند، بلکه حریصانه آن را به دیده قبول می‌نگرند و برای روایت در کتاب‌های خود از همدیگر سبقت می‌گیرند؛ بدون این‌که کوچک‌ترین نقدی داشته باشند!
چهارم. مشاهده جنّیان از‌سوی داستان‌سُرا و گفت‌وگوی با آنان، از خرافات دیگر این داستان است که دیگری نیازی به پرداختن آن نیست!» (حدیث‌واره‌ها در کتب شیعه، تهران: نگاه معاصر، ۱۴۰۰، ص۳۲۳)

پاسخ می‌دهیم: این نویسنده خود پاسخ خود را داده و با نام بردن از اساطین علم و دانش هم‌چون علامه مجلسی و دیگران، دیدگاه خود را سرکوب کرده است! این علمائی که نام برده با میراث شیعه و آموزه‌های شیعی آشناتر بوده‌اند یا امثال این نویسنده؟! وقتی آن بزرگواران این روایت و امثال این را تلقی به قبول کرده‌اند، قطعاً و حتماً و جزماً آن را صحیح می‌دانسته‌اند و معنای درستی برای آن قائل بوده‌اند. ما هم پیش‌از این اشاره کردیم که ذات امیرالمؤمنین به هیئت اسد نشد تا موضوع مَسخ پیش‌ آید.

نویسنده‌ای که مشاهده جنیان و گفت‌وگوی با آنان را خرافه می‌داند و از سوره مبارکه «جن» و تفاسیر ذیل آیات آن غافل است، مخاطب اهل فن نیست و ما صرفاً از‌جهت آشنایی با نمونه‌های نقدهای معاصران به نوشته او اشاره کردیم. و السلام علی من اتبع الهدی.

@AghayedNet

AghayedNet

01 Nov, 03:39


@AghayedNet

AghayedNet

31 Oct, 20:12


🕯۲۸ ربیع‌الثانی، سال‌روز وفات مرحوم علامه امینی
📚صاحب کتاب الغدیر
@AghayedNet

AghayedNet

26 Oct, 20:46


🔺🎙فایل صوتی نشست
🔹درآمدی بر موضوع:
مسجد از دیدگاه مکتب استبصار
🔸مکه مکرمه
🗓ربیع الثانی ۱۴۴۶
Instagram.com/aghayednet

AghayedNet

26 Oct, 20:46


@AghayedNet

AghayedNet

26 Oct, 20:45


🔺🎙فایل صوتی نشست
🔹کعبه از دیدگاه مکتب استبصار
🔸مکه مکرمه
🗓ربیع الثانی ۱۴۴۶
Instagram.com/aghayednet

AghayedNet

26 Oct, 20:45


@AghayedNet

AghayedNet

23 Oct, 20:08


@AghayedNet

AghayedNet

21 Oct, 17:41


✔️🔻کتاب‌های وهابیان در رد شیعه
و اشاره به دو نکته


اهل سنت و به‌ویژه افرادی با اتجاه عقیدتی وهابیت، به‌خیال خود، در نقد و رد شیعه همیشه کوشا بوده‌اند. اما در این سال‌های اخیر با گسترش فضای مجازی و در دسترس قرار گرفتن متون شیعی، تلاش خود را بیشتر کرده‌اند.

در فیلم پیوست‌، نمونه‌هایی از ردیه‌های تازه‌منتشرشده مشاهده می‌شود که رویکرد شیعه به قرآن و بنات‌النبی را نقد کرده است. هم‌چنین کتابی مستقل درباره غیبت امام زمان عجل الله فرجه را می‌بینیم که با نقل قول مستقیم از کتب علماء شیعه چاپ شده. کتاب دیگر هم دربارهٔ روش‌های نقد و رد بر شیعه در دوران معاصر است که باز در آن به کتب شیعی استناد شده است.
و نمونه‌هایی دیگر... .

به‌نظر می‌رسد جوانان شیعی و مکتبی باید مُتقن‌ کردن مبانی تشیع را جدی تلقی کنند و درپی مطالعه کتب دینی یا استماع و پیگیری دروس اعتقادی باشند و بدانند اگر خواب بمانند، دشمن بیدار است... .

درکنار این نکته مهم، با دیدن این رفرنس‌ها به کتب علماء شیعه، از مظلومیت عالم ربانی مرحوم شیخ احمد اَحسائی اعلی‌الله‌مقامه یاد کنیم که کتاب ایشان شرح الزيارة الجامعة الكبيرة را نزد داودپاشا بردند و گفتند: ببین در این کتاب قدح خلفاء راشدین است!

این مطلب به‌جای آن‌که مذمت مرحوم شیخ اَحسائی باشد، مذمت و توبیخ و قدحِ کسانی است که کتاب و نوشتهٔ ایشان را به داودپاشا نشان دادند.
کدام شیعه معاویه را خوب می‌داند و از اعمال ظالمانه وی چشم‌پوشی می‌کند که شیخ اَحسائی چنین کند؟! و کدام شیعه نظر مساعد به "اعرابیان" دارد که شیخ احسائی داشته باشد؟! و کدام شیعه و سنی یزید را خوب می داند که شیخ احسائی خوب بداند؟! و مگر فقط ایشان در کتاب خود از این‌گونه افراد مذمت کرده‌ است؟! کتب علماء شیعه مشحون به این مثالب است.
همین نقلی هم که در کتاب شرح الزیاره آمده، روايتی است که مرحوم سيد هاشم توبلی بحرانی در كتاب معالم الزلفیٰ نقل می‌كند، مشهور به جریان دیک‌الجن.

پس مقصر ماجرا این توطئه‌کننده‌ها بودند، نه آن بزرگوار که در کتاب خود نقلی را آورده است.
چطور شد کتاب شرح الزیاره را بردند و کتاب معالم الزلفی را نبردند؟! شاید اگر امروز می‌بودند، بدون نیاز به فضای مجازی، این کتب شیعی را به وهابیان منتقل می‌کردند!

تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل.

ربیع‌ الثانی ۱۴۴۶
@AghayedNet

AghayedNet

21 Oct, 17:37


🔺توضیح در یادداشت زیر:

https://t.me/AghayedNet/5902

AghayedNet

17 Oct, 13:02


🔺رساله‌ای نویافته و منتشرنشده از عالم ربانی مرحوم حاج سید محمدکاظم رشتی رفع الله شأنه
این رساله که به زبان فارسی در مشهد مقدس تصنیف شده، در زمان حیات مصنف اعلی الله مقامه استنساخ گردیده است.
اگرچه با نام رساله در قبله خراسان ثبت گردیده، اما پاسخ به پرسش‌های مختلفی در آن ملاحظه می‌شود.
@AghayedNet

AghayedNet

13 Oct, 11:27


🔺اشاره به ذکر فضیلت اول ماخلق‌الله بودن رسول خدا صلی الله علیه و آله در اذان و بعداز آن
@AghayedNet

AghayedNet

12 Oct, 10:41


🔺فرمایش مرحوم علامه مجلسی رحمه‌الله پس‌از نقل حدیث حضرت عسکری علیه‌السلام درباره روح‌القدس:
أقول: هذه حكمة بالغة و نعمة سابغة تسمعها الآذان الصم و تقصر عليها الجبال الشُمّ صلوات الله عليهم و سلامه.
بحار: ٧٥/ ٣٧٨
@AghayedNet

AghayedNet

12 Oct, 04:50


🔹مما أفادَه العالم الربانی الشیخ أحمد الأحسائی اعلی الله مقامه فی شرح «ان روح القدس فی الجنان الصاقورة ذاق من حدائقنا الباکورة»

🔸بیانات مرحوم شیخ احمد احسائی اعلی الله مقامه در شرح حدیثی از حضرت عسکری علیه‌السلام
@AghayedNet

AghayedNet

12 Oct, 04:49


🔺حدیث حضرت عسکری علیه‌السلام در جُنگ خطی ۳۴۵۵ کتابخانه مجلس.
حدیث حضرت عسکری صلوات الله علیه درباره روح‌القدس، یکی از شگفتی‌هاست و بزرگان دین اعلی الله مقامهم تفاسیری درباره این حدیث شریف بیان فرموده‌اند.
@AghayedNet

AghayedNet

11 Oct, 18:39


@AghayedNet

AghayedNet

11 Oct, 17:38


✔️خوراکِ آلوده

🔻(نفوذِ رسانه در زندگیِ مؤمنانه
)

🔸بخش دوم

می‌فرمایند:

«اینها همه‌‏اش مجالست با اهل باطل است. با خودش نگوید من که در میان آنها نیستم، فقط در صفحه تلویزیون می‌‏بینم یا مثلاً در رادیو می‌‏شنوم یا در روزنامه می‏‌خوانم. فرق نمی‏‌کند، تمام اینها مثل معاشرت و مجالست با اهل باطل است.

وجود انسان از این بطالت‌ها پر می‌‏شود و عقل ضعیف می‏‌شود. اصلا بطالت عقل را ضعیف می‌‏کند و از آن‌‏طرف نفس اماره در آنچه که نباید قوت بگیرد قوی می‏‌شود.

آن‌‏وقت شهوت‌ها، تمایلات، معاصی، اینها همه از انسان سرمی‏‌زند. از مقام قرب الهی دور می‏‌شود، از رحمت خدایی دور می‌‏شود و خودش هم نمی‏‌فهمد چه چیز باعث این دوری و کدورت شده؟! چه چیز سبب این‏ همه بلا و مشقت شده؟! همین امور.

تو سفیه شده‌ای و خودت هم نمی‏‌فهمی. تو از مجالست با اهل باطل لذت برده‌ای، حال به هرطور که باشد. لذت که بردی، نفس اماره تو قوت پیدا کرده و عقلت ضعیف شده. چه می‌‏خواهی؟! انتظار چه لطفی و کرمی از خدا داری؟!» (نماز، ج١، ص١۴٣)

مکتب، به‌طور مطلق مراجعه به اَخبار روز را رد نکرده است؛ اما برای همان مراجعه اندک هم خط‌کشی قرارداده است. اگر هم بزرگان دین اعلی الله مقامهم احیاناً به روزنامه‌ای مراجعه می‌کرده‌اند، برای مسیر حق بوده است و استفاده‌های معرفتی برده‌اند.

جالب است که اشاره کنیم مرحوم آقای شریف طباطبائی اعلی الله مقامه جریانِ فَصدِ یک حیوان را نقل کرده و می‌فرمایند در روزنامه دیده‌اند و استفاده معرفتیِ خود را مطرح می‌فرمایند:
«و این مطلب را فرنگی‌ها می‌‏گویند. فرنگی‌ها یک‌وقتی فصد کردند سگی را و این حکایت توی روزنامه‌‏ها بود دیگر خدا می‏‌داند واقع هم شده یا نشده... این حکایت را خودم توی روزنامه‌‏های آنها دیدم نوشته بود... .» (درس روز شنبه، ٣ ذوالقعده ١٣٠٧)

یا مرحوم آقای کرمانی اعلی الله مقامه که به اخبارِ پزشکانِ معاصرِ خود آگاه بودند، برای وقت‌گذرانی و اتلاف عُمر نبوده است (کاری که امروز در فضای مجازی مرتکب می‌شویم) بلکه برای بررسی و نقدِ آن و ارائه تحلیل بوده است.

به‌هرروی آنچه در این نوشتار در پی آن بودیم، از جنس نصیحت نبود؛ چراکه مؤمنان خود، آگاهند. صرفاً خواستیم بگوییم که در سیلِ فضای مجازی همچون پرِ کاهی شده‌ایم و باید درباره نزدیک‌شدن به معیارهای مکتبی بیندیشیم... .

البته می‌دانیم تمام این لحظات و دقایق در لوح اعمالمان بایگانی می‌شود و در حال احتضار همه آنها را مرور خواهیم کرد و هنگام حسرت‌ها آغاز می‌گردد. امیرالمؤمنین علیه‌السلام از آن حالت خبر دادند و فرمودند: یُفَکِّرُ فِیمَ أَفْنَی عُمُرَهُ وَ فِیمَ أَذْهَبَ دَهْرَه.

برای ما مهم این است که در این‌گونه جریان‌ها متذکر باشیم که پشت پرده هرگونه عزل و نصبی و هر صلح و جنگی بستگی دارد به اسم المدبر خداوند متعال حضرت بقیة الله الاعظم حجة بن الحسن علیهماالسلام و عجل الله فرجه الشریف المبارک. امیدواریم از برکات آن بزرگوار علیه‌السلام خیر حق و اهل‌حق رقم بخورد ان شاء‌ الله العزیز الکریم الرحیم.

@AghayedNet

AghayedNet

11 Oct, 17:37


✔️خوراکِ آلوده

🔻(نفوذِ رسانه در زندگیِ مؤمنانه
)

🔸بخش اول

چند سال قبل، هنگامه انتخابات آمریکا، در نجف اشرف به‌سر می‌بردیم. هم‌‌اتاقی که از قضا مدیر کاروان هم بود و ناآشنا با تعالیم مکتبی، سر بر صفحه گوشی خم کرده و انتخابات را رصد می‌کرد و با گزارش‌های لحظه‌به‌لحظه، برای مطالعه‌ من پارازیت می‌فرستاد و بالاجبار باید چیزکی پاسخ می‌دادم: عجب، تعجب است، بله، درست... و چندین و چند لفظ دیگر. آن شب‌وروز به سختی گذشت. هر زمان که در هتل بودیم، باید این گزارش‌ها را تحمل می‌کردم.

این همراهیِ با این اخبار، نشان‌دهنده این است که حتی مؤمنان هم با «سیلِ» فضای مجازی همراه می‌شوند. از مقاومتِ ایمانی کاسته شده و سرگرمی حرف اول را می‌زند. مهم نیست که یک شبانه‌روز از عُمرم گذشت، یا دو شبانه‌روز یا حتی بیشتر، اما مهم است که بدانم در فلان‌ایالتِ آمریکا، رأی با کیست.

اینجا نمی‌خواهیم از این سخن بگوییم که این همراهی، «هم‌دلی» را هم خواهد آورد. کسی که عُمر خود را برای موضوعی خرج می‌کند، یعنی «هم‌دل» است که این گوهر گرانبها را به این آسانی دور می‌ریزد. اگر به «زبان قال» بگوید هم‌دل نیستم، «زبان حالِ» او مکذّبِ اوست.

همچنین به یادآوری نیازی نیست که همه این پیگیری‌ها، مصداقِ «خوراک آلوده» است. خدا می‌فرماید: فلیَنظُرِ الانسان الی طعامه. یعنی انسان به علمی که فرا می‌گیرد، نگران باشد. همه آنچه از راهِ چشم و گوش وارد کالبد و روح ما می‌شود و فرا می‌گیریم، خوراکِ ماست. یا این خوراک، کِرم‌های کثیف است یا طعامی پاکیزه و نظیف. دیده‌اید گاهی از بس در فضای مجازی سُر خورده‌اید که وقتی به خود می‌آیید، سَرِتان سنگین است از این کِرم‌های بی‌خودی.

اینجا نمی‌خواهیم نصیحت کنیم یا توبیخ یا سرزنش یا... .

اینجا صرفاً می‌خواهیم متذکر شویم که حالِ امروزِ ما با خط‌کشی‌های مکتبی، چه‌مقدار فاصله دارد... .

در مکتب، مراجعه به اخبارِ روز، مرزبندی شده است و باید به کلیاتی از خبرها اکتفا نمود. اما غرق‌شدن در این فضا، به‌شدت مذمت شده است. معاشرت با اهل‌ باطل را فرموده‌اند دو گونه‌ است:‌ یا مستقیماً شخص با اهل باطل نشست‌وبرخاست کند یا اینکه وقت خود را با تلویزیون و فیلم‌ها و روزنامه‌ها و فوتبال‌ها و... پُر کند.

بیش از سی‌سال قبل برای ما در منابر فرموده‌اند تعجب است از کسی که صبح‌به‌صبح با وَلَع روزنامه‌ها را ورق می‌زند... گویا به معشوق خود رسیده است.
امروز به‌جای روزنامه، فضای مجازی نشسته است.

ادامه دارد...

@AghayedNet

AghayedNet

20 Sep, 17:26


@AghayedNet

AghayedNet

17 Sep, 17:40


🔺عبارتی از فرزند عالم ربانی مرحوم شیخ احمد احسائی اعلی الله مقامه درباره غزالی (به‌‌علت حمایت غزالی از یزید ملعون)

به‌نقل از رساله ملا محمدجعفر بن محمدباقر انصاری قراجه‌داغی تبریزی
(نسخه‌ خطی مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی)
@AghayedNet

AghayedNet

17 Sep, 14:07


...اَلّلهُمَ الْعَنْ یَزِیدَ خَامِساً (زیارت عاشوراء)
۱۴ ربیع الاول، روزمرگ یزید بن معاویه لعنة الله علیهما
🔺عکس قبر منسوب به یزید در دمشق
@AghayedNet

AghayedNet

17 Sep, 13:52


✔️معرفی عالم ربانی مرحوم حاج میرزا محمدباقر شریف طباطبائی اعلی الله مقامه

🔻در سایت ویکی‌پدیا:

fa.m.wikipedia.org/wiki/محمدباقر_شریف_طباطبایی

AghayedNet

14 Sep, 07:58


🔺کتاب تازه‌منتشرشده
فهرس مخطوطات الخزانة العلویة
الجزء الرابع


در این جلد چهارم از نسخه‌های خطیِ خزانه حرم حضرت امیر علیه‌السلام نسخه‌هایی از آثار بزرگان دین اعلی الله مقامهم معرفی شده است.

دراین‌میان به نسخه‌ای شایان توجه از رساله شرح حدیث مفضل، از آثار عالم ربانی مرحوم آقای شریف طباطبائی رفع الله شأنه اشاره شده. حکایت این نسخه از آثار آقای شریف و اهداء آن به خزانه علوی باید جالب توجه باشد.

طبق بیان مؤلف کتاب، در شناسایی و بررسی این نسخه به توضیحات السید محمدصادق السید أحمد الموسوی استناد شده و در پاورقی گزارشات تکمیلی ارائه گردیده است.
@AghayedNet

AghayedNet

14 Sep, 07:49


🌷به‌مناسبت ولادت عالم ربانی مرحوم حاج میرزا محمدباقر شریف طباطبائی اعلی الله مقامه
معرفی می‌گردد:
@AghayedNet

AghayedNet

13 Sep, 18:16


🔺سیری در گلگشت نامه‌های عالم ربانی
مرحوم حاج میرزا محمدباقر شریف طباطبائی اعلی‌ الله‌ مقامه
@Aghayednet