پایگاه خبری تحلیلی واکاوی @vakawii Channel on Telegram

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

@vakawii


پایگاه خبری مستقل با رویکردی انتقادی www.vakawi.com

جهت ارتباط با ما : @vakawii_admin

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی (Persian)

با ورود به کانال تلگرام پایگاه خبری تحلیلی واکاوی، شما وارد دنیایی از اخبار و تحلیل‌های عمیق خواهید شد. این پایگاه خبری مستقل با رویکردی انتقادی به آدرس www.vakawi.com برای ارائه آخرین اخبار و تحلیل‌های متنوع در اختیار شما قرار می‌دهد. از جدیدترین اخبار سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ورزشی تا تحلیل‌های دقیق و مستند، این کانال تلگرام همه نیازهای اطلاعاتی شما را برطرف می‌کند. اگر به دنبال یک منبع اخباری معتبر و مستقل هستید، پایگاه خبری تحلیلی واکاوی بهترین انتخاب برای شماست. برای ارتباط با مدیران کانال و ارسال نظرات و پیشنهادات خود، می‌توانید به آیدی @vakawii_admin پیام دهید.

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

24 Nov, 17:31


🔸از نتایج جلسه رفع موانع تولید در سقز؛

✔️هزینه ترانزیت به قبض برق واحدهای تولیدی اضافه شد!


🔹شوکی که اداره برق سقز به واحدهای تولیدی وارد کرد محال است به این زودی‌ها تولیدکنندگان را رها کند. درج مبالغ چند میلیونی با عنوان “ترانزیت” تازه‌ترین چالشی است که این قشر باید با آن دست و پنجه نرم کنند و ظاهرا قرار نیست هیچ مسئولی اعم از مدیر شهرستانی و استانی، فرماندار، نماینده و … راجع به این اقدامات و تصمیمات کوچک‌ترین توضیحی ارائه دهد و صرفا هدف غافلگیری مردم است!

🔹روز ۳۰ آبان جلسه‌ای تحت عنوان "میز خدمت در راستای رفع موانع تولید و عارضه‌یابی واحدهای تولیدی در شهرک صنعتی سقز" برگزار شد، اگرچه محتوای جلسه و صحبت‌های تولیدکنندگان حاکی از آن بود که هیچکدام امید چندانی به بهبود فضای تولید و کسب و کار و این قبیل جلسات ندارند ولی آنها باز هم از مشکلات خود گفتند، چند روز پس از این جلسه نه تنها مشکلات کاهش نیافت بلکه شرکت توزیع برق با قید یک آیتم جدید در قبوض برق بار دیگر تولیدکنندگان را غافلگیر کرد...

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:


🌐 https://vakawi.ir/24911-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

24 Nov, 11:05


✔️مشاور جدید استاندار کردستان کیست؟


🔹استاندار کردستان در ادامه صدور احکام جدید برای مسئولان استانداری، سیروس شاه غیبی را به سمت مشاور استاندار منصوب کرد!

🔹اگرچه مشخص نیست این مشاور جدید قرار است در چه حوزه‌هایی به استاندار مشورت ارائه دهد اما در حکم ابلاغی آرش زره‌تن لهونی خطاب به شاه‌غیبی آمده است: «به منظور بهره‌مندی از دانش و تجربیات فرهیختگان و صاحب نظران در نظام تصمیم گیری و با عنایت به تجربیات و سوابق ارزشمند جناب عالی، به موجب این ابلاغ شما را به عنوان مشاور استاندار منصوب می نمایم».

🔹مدیر کل امور استان‌های مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در سال ۸۵، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان در سال‌های ۹۰ تا ۹۱ و مشاور سرمایه‌گذاری استاندار کردستان از جمله سوابق شاه‌غیبی است.

🌐 https://vakawi.ir/24917-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

23 Nov, 19:00


✔️دو معاون جدید استاندار کردستان معرفی شدند


🔹استاندار کردستان طی احکام جداگانه‌ای محمدعظیم ملک را به عنوان سرپرست معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری منصوب کرد. پیش از این عبدالله رشیدی‌پور در این سِمت قرار داشت.

🔹آرش زره‌تن لهونی همچنین ارسلان ازهاری را به عنوان سرپرست معاون اقتصادی منصوب کرد. ازهاری جایگزین علی نوری شد.

🔹به این ترتیب تکلیف دو معاونت مشخص شد و دو معاونت سیاسی و عمرانی هنوز تعیین نشده‌اند.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

23 Nov, 17:30


✔️آمار تصادفات آبان‌ماه ۱۴۰۳ در جاده‌های سقز


🔹بر اساس آمار موجود از تصادف‌هایی که در آبانماه ۱۴۰۳ در محورهای مواصلاتی سقز به وقوع پیوسته است در عرض یک ماه گذشته 7 نفر جان خود را از دست داده‌اند و ۱۰ نفر نیز مصدوم شده‌اند که در مقایسه با آمار مهرماه (۲ فوتی و ۱۲ مصدوم) شاهد افزایش قابل توجه فوتی‌ها هستیم.

🔹دست بالای جاده سقز_بوکان در تعداد تصادف‌ها، تصادف‌های منجر به فوت بیشتر در جاده سقز_بانه و نیز تعداد فوتی‌های ناشی از واژگونی خودروها از نکات قابل توجه در تصادف‌های آبان ماه است.

🔹لازم به ذکر است که پایگاه خبری تحلیلی واکاوی در راستای تأکید بر خطراتی که جان تک تک مسافران را به واسطه جاده‌های نامناسب و خودروهای بی کیفیت و عدم رعایت نکات ایمنی توسط رانندگان تهدید می‌کند، هر ماه آمار تصادفات جاده‌ای در محورهای مواصلاتی سقز را منتشر می‌کند.

🔹طبیعی است که به دلیل عدم دسترسی به منابع کافی، آمار مذکور نمی‌تواند پوشش تمام تصادفات در محورهای مواصلاتی سقز و یا سایر شهروندان سقزی که در محورهای دیگر تصادف کرده‌اند باشد اما می‌تواند بیانگر عمق فاجعه‌ای باشد که هر روزه در جاده‌ها شاهد آن هستیم.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

23 Nov, 06:01


✔️هنرکتاب نخواندن


🔹سال ۱۳۹۴ انتشارات مروارید کتابی را با عنوان «چقدر خوبیم ما» نوشته "ابراهیم رها" روانه بازار کتاب کرد؛ کتابی که نویسنده‌اش متن آن را حاصل تأملات خود در نقد رفتارشناسی ایرانیان در قالب بیانی طنزآمیز عنوان کرده است.

در بخشی از کتاب آمده است:

🔹یعنی اگر داغ و درفش مان کنند و به میخ و سیخ‌مان بکشند و از دروازه‌ی شهر آویزان‌مان فرمایند و... اگر سر به سر تن به کشتن دهیم عمراً که کتاب بخوانیم. ما اصلاً یک جور مقاومت عجیبی در برابر کتاب خواندن داریم که تفلون در برابر چسبیدن غذا به ماهی تابه ندارد. چنان نسبت به کتاب خواندن نفوذناپذیریم که ایزولاسیون هیچ پشت بامی نسبت به باران و برف چنین عایق نیست. یعنی حاضریم وقت مان را با خاراندن پسِ سر و شمردن شوره‌های روی شانه‌مان تلف کنیم اما دو صفحه یا چهار خط کتاب نخوانیم.

🔹یکی از بارزترین خصوصیات ما که دیگر دارد به شناسنامه‌مان تبدیل می‌شود و اوراق هویتی و شاخصه‌ی ممیزه‌ی ماست همین کتاب نخواندن است...

🔸کامل در https://vakawi.ir/24892-2/ بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

21 Nov, 17:20


✔️لەگەڵ سروە؛ هەدەف


🔹هێشتا بەفر لێی نەکردبۆوە و سەرمای بێ دەرەتانی سەر لە بەیانی وەلەرزی خستبووین. دەرگای قوتابخانە ئاواڵە بوو و حەوشەکەی بە نوا بەفرێکی سپی رازابۆوە. بەهوو هووی دەستان لە پلیکانان وەسەر کەوتین و خۆمان گەیاندە دەرکی ساڵۆن، کەچی بە پێچەوانەی رۆژان داخرابوو و قوتابی‌یەکان هەر یەکە لە سووچێک لەژێر پەنا و پەسیواندا هەڵکوڕمابوون. خودا خودامان بوو زوو زەنگ لێ بدرێ و بچینە ژوور. لە نەکاو دەنگی جەنابی مودیر لە بڵیندگۆ بەرز بۆوە:

_ قوتابی‌یه خۆشەویستەکان سەف بگرن و رێز بن.

هەر بابا بوو بۆڵەیەکی لێدەهات و دەیگوت:

_ بۆ خۆت جێت گەرمە و ئاگاشت لە ئێمە نییە!

ئەوجار جەنابی مودیر بۆ خۆی هاتە دەر چاوێکی پێدا خشاندین و گوتی:

_ ئازیزان لەم هەوا بەفراوی‌یه جوانەی ئینڕۆکەدا تاقی کاری‌یەمی زۆر هاسان بەڵام زۆر گرینگم بۆ دیاری کردوون.

🔹دەبوو سەرنج بدەین و گوێ ڕابدێرین و لەگەڵ سەرماش بچارێین. پیاو هەزار جۆرە خەتەرەی دەکرد «داەۆ بەفر دەرخواردی کێ دەدەن؟ یا زۆرەوانیمان پێدەگرن، نا بابە حەتمەن سەربانمان پێ دەماڵن ». لەو خەیاڵانەدا بووین کە جەنابی مودیر لە پلیکانان داگەڕا و سەفی دابڕاوی ئێمەی تێکەڵ کردەوە و هەمووی کردیانە ریزێمی درێژ و راست.

🔹مامۆستاکانیش هەموویان لەسەر پلیکانەوە چاویان لە تاقیماری جەنابی مودیر بڕیبوو. وەختێک سەفەکەمان بەکەیفی کاکی مودیر راست بوو، هێندێکی نێوان بۆ دیاری کردین و گوتی:

_ قوتابی‌یە خۆشەویستەکان! مەرجی تاقی کاری‌یەکەرئەوەیە کە دەبێ ئێوە هەتا ئەوسەری حەوشی قوتابخانە بڕۆن و بەجێ پێی کەوشەکانتان رچەیەکی راست بشکێنن. دووپاتی دەکەمەوە... بزانم کێ دەتوانێ بەجێ پێی کەوشەکانی خەتێکی راست هەتا ئەوسعری خەساری مەدرەسەکە بکێشێ.

🔹پشوویەکمان هاتەوە بەر و گوتمان:

_ئەگەر هەر ئەوە بێ هیچ نیە و تەنانەت یەک لە قوتابیان گوتی:

_هەی ماڵتە دەزووترت وا گوتبایە دڵم سیس بوو!

🔹هەموو وێگڕا سەرمان داخست و وەنێو بەفر کەوتین. تەواوی فکر و هۆشی خۆمان دابووە سەر هەنگاوەکانمان. هەی خوایە لاقمان خوار نەبێ، هەی پێغەمبەر لێمان خوار نەبێ. هی واش بوو خۆش خۆش ئاوڕی دەداوە تا بزانێ ڕچەکەی راستە یا خوار. هەرکەسە لە فمری خۆیدا بوو تا لە تاقی کاری‌یە هەسانەدا سەرکەوێ.

🔹چەن دەقیقەیەک پێنەچوو کە گەیشتینە ئەوسەری حەوشە وەختێک ئاوڕمان دایەوە دیتمان رێچکەی هەموومان خوارە. لەنێو تەواوی قوتابی‌یەکاندا شێرکۆ توانیبووی بەجێ پێی کەوشەکانی خەتێکی راست دیاری بکا.

🔹مودیر شێرکۆی بانگ کردە لای خۆی و گوتی:

_ بارەکەڵڵا شێرکۆ. ئەتۆ لە دەرس و دەورەکانیشدا هەروا ئازای. جا ئێستا بە هاواڵەکانت بڵێ کە تۆ چۆن لەم تاقی کاری‌یەدا سەرکەوتی؟

🔹شێرکۆ لە حاڵێکدا کە بزەی دەهاتێ رووی لە ئێمە کرد و گوتی:

_ هاورێیان! من وەک ئێوە لە فکری چەپ و چیڕ یا راست هاویشتنی هەنگاوەکانمدا نەبووم. بەڵکوو لەوسەری حەسارێ میلەیەکم کردبووە نیشانە جا چۆن ئەو هەدەفەم هەر لە نەزەردا بوو چاوم هەر لەوی بڕیبوو تا پێی گەیشتم. نە ئاوڕم داوە و نە هێندە چاوم لەبەر پێی خۆم کرد. ئینسان لە ژیانیشدا قەت بێ هەدەف سەرکەوتوو نابێ. ئێمە کە هەدەفمان، ئامانجمان دەرس خوێندنە و چاوەڕێی داهاتوویەکی روونین نابێ هیچ کەندوکۆسپێکی ژیان لەو رێگا پیرۆزەمان بگێڕێتەوە....

🔹ئەوجار کاکی مودیر هاتە پێش. شێرکۆی ماچ کرد. بۆخۆی رووی لە ئێمە کرد و گوتی:

_ قوتابی‌یە ئازیزەکان، مەنزووری من لەو تاقی کاری‌یە تەمیا سەلماندنی ئەم راستی‌یە بوو کە ئادەمیزاد لە ژیانیدا بێ بەرنامە و ئامانجێکی دیاری کراو تێ بکۆشێ ئاخری سەری لێ دەشێوێ و بە ئاوات ناگا. هیوادارم ئێوە خۆشەویستان بۆ ئەم خوێندن و زەحمەت کێشانەتان هەدەف و ئامانجێکتان هەبێ چون خوێندن هەدەف نییە، بەڵکوو کەرەسەی گەیشتن بە هەدەفە، ئێستاش دەرگای ساڵۆن ئاواڵەیەر هەروا بە سەف بچنە ژوور و خەریکی دەرسەکانتان بن.


*سەرچاوە: گۆڤاری فەرهەنگی-ئەدەبی سروە، ساڵی سێهەم، ژمارە ۱۹، رێبەندانی ۱۳۶۶، لاپەڕەکانی ۵۴ و ۵۵.

🌐 https://telegra.ph/Target-11-21-4

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

20 Nov, 17:30


✔️میز خدمت در شهرک صنعتی سقز؛ خروجی؟ تقریبا هیچ!


🔹صبح امروز چهارشنبه ۳۰م آبانماه، یک بار دیگر صاحبان واحدهای تولیدی و صنعتی در سقز گرد هم آمدند تا مشکلاتی که در جریان تولید با آن دست و پنجه نرم می‌کنند را با مسئولان در میان بگذارند.

🔹جلسه‌ای که اگرچه مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان حضور داشت اما عدم حضور فرماندار و رؤسا یا نمایندگان برخی ادارات ازجمله بانک‌ها، شبکه بهداشت، ثبت اسناد و … محل نقد جدی بود. اگرچه سایر رؤسای اداراتی هم که حاضر بودند تنها به کلی‌گویی پرداختند و یا فقط شنونده بودند.

🔹عمده مشکلات شهرک صنعتی سقز و سایر واحدها در خارج از شهرک صنعتی حول موضوع کمبود آب، قطعی‌های برق و احتمال قطعی گاز می‌چرخید که جواب مسئولان به این سه موضوع این بود؛ “بیشتر این معضلات سراسری است”.

🔹از دیگر مباحث مطرح شده کمبود زمین در شهرک صنعتی و گران بودن قیمت واگذاری زمین‌ها بود. مدیران واحدهای تولیدی این دو موضوع را مانع عمده در توسعه واحدها می‌دانند و معتقدند که شرکت شهرک‌ها با این کار عملا مشغول بنگاه‌داری است..

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24882-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

19 Nov, 17:30


✔️سرها بریده بینی بی جُرم و بی جنایت


🔹خیلی از ما احتمالا در فضای مجازی با تصاویری روبرو شده‌ایم که در آن یک درخت تنومند در وسط خانه قرار دارد و ساکنان حاضر نشده‌اند آن را قطع کنند، احتمال اینکه ساکنان به قانون پایبند بوده و از عواقب قطع درخت مطلع باشند وجود دارد.

🔹اما ممکن است دلیل اصلی این کار احترام به حیات درخت و زندگی‌بخش بودن آن و سایر مباحث محیط زیستی باشد، از همین‌رو فرد و یا ساکنان آن خانه از منافع شخصی می‌گذرند و با تغییر نقشه و معماری ساختمان نه تنها به حیات یک موجود زنده کمک می‌کنند بلکه به زیبایی ساختمان هم اضافه می‌کنند.

🔹قطع و هرس غیراصولی چند درخت در سقز در روزهای گذشته با واکنش‌های متفاوتی روبرو شد. بر اساس اطلاعاتی که به دست واکاوی رسیده است، دو ساختمان که احتمال می‌رود کاربری فروشگاهی داشته باشند برای اینکه تابلوهای تبلیغاتی‌شان بیشتر به چشم بیاید و بهتر دیده شود اقدام به قطع تاج و شاخه‌های چند اصله درخت در خیابان بهارستان سقز واقع در محل آسیاب سابق مؤیدی کرده‌اند.

🔹بر اساس بررسی‌های انجام شده و صحبت با مطلعین در محل، این اقدام شبانه صورت گرفته است و شاخه و تاج درختان پس از برش خوردن با وانت از محل دور شده است. اقدامی که ابتدا از سوی یکی از واحدهای در حال ساخت انجام شده و واحد دیگری هم فرصت را مناسب دیده و این بلا را بر سر چند درخت دیگر تکرار کرده است.

⚡️کامل در INSTANT VIEW (مشاهده فوری) بخوانید:

🌐 https://telegra.ph/Tree-11-19-2

🌐 https://vakawi.ir/24872-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

19 Nov, 16:30


✔️جنجال ناترازی‌ها؛ دود تصمیمات دو دهه قبل اکنون در چشم مردم!


🔹خاموشی‌های روزانه و ناترازی در تولید و توزیع برق به محل مناقشه تبدیل شده است و در جدیدترین موضع‌گیری، علینقی مشایخی اقتصاددان، دلیل آن را اجرای طرح تثبیت قیمت‌ها در مجلس هفتم دانسته است. تا قبل از سال ۸۴، هر سال قیمت برق بر اساس نرخ تورم افزایش می‌یافت، اما با طرح اشتباه تثبيت قیمت‌ها در مجلس هفتم، این افزایش قیمت متوقف شد.

🔹گفتنی است که احمد توکلی، محمد خوش‌چهره، حسن سبحانی و مصباحی‌مقدم از مدافعان طرح تثبیت قیمت‌ها در مجلس هفتم بودند.

🔹نماینده سقز و بانه در آن زمان فخرالدین حیدری بود، گرچه از مواضع او در مورد طرح تثبیت قیمت‌ها خبری در دست نیست اما هرچه باشد این قانون خروجی مجلس هفتم بود و غلامعلی حداد عادل رئیس وقت مجلس آن را هدیه مجلس به مردم در آستانه سال جدید دانست.

🔹نمایندگان مجلس باید در نظر داشته باشند که گفتار و کردار آنها حتی در همان حد که قانون مشخص کرده است بر زندگی اکنون و آینده تأثیرگذار است، اما اینکه چه میزان پاسخگوی این گفتار و اعمال خود هستند حرف دیگری است!

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

18 Nov, 17:35


✔️ساڵوەگەڕی کۆچی دوایی مامۆستا گۆران


🔹لە ڕۆژێکی وەک ئەمڕۆدا لە ساڵی ۱۹۶۲ی زایینی «مامۆستا گۆران»، شاعیر و ڕۆژنامەوانی کورد کۆچی دوایی کرد. عەبدوڵڵا بەگ کوڕی سڵێمان بەگ لە ساڵی ۱۹۰۴ی زایینی لە شاری هەڵەبجە لە دایک بووە.

🔹گۆران بۆ یەکەمجار لە ۱۹۲۵دا بە مامۆستایی لە قوتابخانەکانی هەڵەبجە دامەزراوە و هەروەها سەرپەرشتیی گۆڤاری شەفەق بووە و دواتریش دەبێتە ئەندامی دەستەی نووسەرانی ڕۆژنامەی ئازادی.

🔹یەکەمین کۆمەڵە شێعری گۆران بە ناوی «بەھەشت و یادگار» لە ١٩٥٠ لەسەر ئەرکی عەلائەدینی سەجادی لە بەغدا لە چاپ دراوە. یەکێک لە تایبەتمەندییەکانی شیعری گۆران سروشت و وەسفی جوانی سروشتە، وەک دەڵی:
پاییز! پاییز!
بووکی پرچ زه­‌رد
من مات تۆ زیز
هه‌ر دوو هاوده­‌رد
من فرمێسکم، تۆ بارانت
من هەناسه­‌م، تۆ بای ساردت
من خه‌م، تۆ هه‌وری گریانت
دوایی نایە: دادم، دادت
هه‌رگیز، هه­‌رگیز
پاییز! پاییز!

🔹یەکێکی‌تر لە شیعرە جوانەکانی مامۆستا گۆران «هیوا مەگری»یە کە وەک دەڵێن بۆ هیوای کوڕی نووسیوە کە لە تەمەنی کۆرپەلەییدا مردوە. دواجار تێکستی شیعرەکە لە لایەن هونەرمەندانی گۆرانیبێژە کراوە بە ئاواز.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

16 Nov, 19:01


✔️حقوق معادن کردستان؛ وصول کامل و بازگشت ناچیز


🔹استان کردستان از لحاظ تنوع و میزان ماده معدنی جزو استان‌های برتر کشور است. تنها در زمینە تولید طلا رتبە اول و در زمینە ذخیرە طلا رتبە دوم را بە خود اختصاص دادە است.

🔹در کنار پیامدهای احتمالی محیط زیستی که فعالیت معادن می‌تواند در آینده داشته باشد، کافی است به آماری که کردستان را در زمره استان‌هایی با شاخص توسعه پایین، تورم و بیکاری نسبتا بالا معرفی می‌کنند نگاهی بیاندازیم تا متوجه سود و زیان فعالیت معادن شویم .

🔹بر اساس قانون، فعالان حوزه معدن در قبال انتفاع خود از عرصه‌های معدنی، ملزم به پرداخت حقوق دولتی هستند، به این صورت که این افراد بر اساس ارزش و میزان ماده معدنی استخراج شده مبلغی را به صورت ماهانه یا سالانه به دولت پرداخت می‌کنند.

🔹طبق قانون ۱۵ درصد این مبلغ باید به خزانه استان بازگردد و در راستای توسعه منطقه هزینه شود. اما با نگاهی به آمار و ارقام اعلامی از سوی مسئولان این میزان حتی کمتر از پنج درصد است.

🔸کامل در https://vakawi.ir/24831-2/ بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

14 Nov, 17:31


🔸لەگەڵ سروە؛

✔️خاتوو خانزاد و ولاتی سۆران

✍️یۆسف مستەفا


🔹مێژووی هەموو گەلێک کۆمەڵێک گەورەپیاوی لە سەرکردەی سوپا و داهێنەر و زانا و هونەر و هی تریان تێدا هەڵکەوتووە. هەروەها چەندان ئافرەتی واشی تیا هەڵکەوتووە کە هەر یەکەیان جۆرەها خزمەتی نایابی پێشکەش بە گەلەکەی کردووە کە هەتا ئێستاش لەبیر نەچوونەتەوە و بەشانازی‌یەوە باس ئەکرێن و گەل شانازی‌یان پێوە دەکا و لە مێژوودا ناویان دەنووسرێ.

🔹مێژووی گەلی کوردیش باسی یەکێک لەم ئافرەتە مەزنانە دەکا کە ناوی خاتوو (خانزاد) بووە. جا ئەبێ ئەم خاتوو خانزادە کێ بێ و چ بەهرەیەکی بە گەلەکەی بەخشیبێ؟

🔹لە پارێزگای هەولێر لە نێوان شاری رەواندوز و شەقڵاوەدا شارێکی بچکۆڵانە هەیە پێی ئەوترێ “هەریر” کە ئەم شارەش پایتەختی میرنشینێک بووە لەو میرنشینانە کە لەناوچەی کوردەواری‌یا هاتوونەتە کایەوە و پێی وتراوە میرنشینی سۆران. بە بڕوای میژوونووسان نزیکەی “۴۰۰” ساڵ لەمەوبەر میرێک فەرمانڕەوایی میرنشینی سۆرانی دەکرد کە بە ئازایەتی و زیرەکی و خۆشەویستنی زانست و دادپەروەری ناوبانگی دەرکردبوو ئەویش “سلێمان بەگ” بوو. ئەم سلێمان بەگە لە هەڵسووڕانی کاروباری میرنشینەکەدا متمانەیەکی زۆری بە “خاتوو خانزاد”ی خوشکی دەکرد چونکە خاتوو خانزاد زیرەک و چالاک و دڵگەرم دەبێ و شەوورۆژیش لەپێناوی بەرژەوەندی دانیشتوانی میرنشینەکەیدا تێدەکۆشا و شان بە شانی میرسلێمان بەگی برای هەوڵی دەدا بۆ هەراوکردنەوەی وڵاتی سۆران و دەسەڵاتیان لە میرەکانی دیکە دەستاند و دەیانهێنانە ژێر رکێفی خۆیان. هەتا رۆژێکیان سلێمان بەگ...

⚡️تکایە درێژەی نووسراوەکە لە ئینستانت ویو (مشاهدە فوری) بخوێننەوە:

🌐 https://telegra.ph/Soran-11-14

🌐 https://vakawi.ir/24815-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

14 Nov, 07:05


✔️تصادف خودرو وزیر صمت در سفر به کردستان


🔹پس از سفر وزیر کشور به کردستان جهت معارفه استاندار، سفر وزیر صمت اولین سفر وزرای دولت چهاردهم به این استان برای بررسی تخصصی مسایل و مشکلات محسوب میشد، اما بر اساس خبری که خبرگزاری ایرنا منتشر کرده است صبح امروز خودرو محمد اتابک وزیر صمت در اتوبان کرج_قزوین دچار سانحه تصادف شد و از همین رو سفر کنسل و به زمان دیگری موکول شده است. پیرامون این موضوع ذکر چند نکته خالی از لطف نیست:

🔹اینکه چرا سفر وزیر به صورت زمینی بوده است و چرا از امکان سفر هوایی استفاده نشده مشخص نیست، اما این احتمال که وضعیت فرودگاه‌های استان در این شرایط آب و هوایی برای سفر با هواپیما نامناسب بوده وجود دارد. این نشان می‌دهد که فرودگاه‌های استان تا چه میزان آماده خدمات رسانی در شرایط سخت هستند.

🔹کاش سفر آقای وزیر از طریق زمینی ناتمام نمی‌ماند و ایشان در طول مسیر متوجه فاصله فاحش جاده‌های کردستان با اتوبان‌های نزدیک به پایتخت و همچنین جاده‌هایی که بخش اعظم آن را ترانزیت کالاها و نیز کامیون‌های حامل سنگ معادن کردستان اشغال کرده‌اند میشد...

🔸کامل در https://vakawi.ir/24809-2/ بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

12 Nov, 17:02


🔸شرح پریشانی یک شهر؛

✔️آیا فریادرسی هست؟


🔹آشفتگی، بی‌برنامگی و ناکارآمدی برخی دستگاه‌های اجرایی بر سر و روی شهرستان سقز به وضوح پیداست و همه آنها دست به دست هم داده‌اند تا در یک دهه اخیر جز در چند مورد اندک، شاهد درجا زدن بلکه شاهد یک پس‌روی نگران کننده‌ در وضعیت شهرستان سقز باشیم. در چنین شرایطی اگر مدیران سطوح بالایی با قید فوریت ورود پیدا نکنند شاید برای ترمیم زخم و شکستگی‌هایی که در ادامه به آن اشاره می‌شود دیر باشد. امیدواریم این نوشته سیاه‌نمایی تلقی نشود و تلنگری باشد به آنکه باید بشنود از جمله شخص اول استان که پس از ۵۲ روز تصدی این سِمَت هنوز در روز معارفه مانده است!

🔹برای روشن‌تر شدن موضوع ابتدا نظریه “پنجره شکسته” را با ذکر مثالی بازگو و سپس مصادیق آن را در سقز مطرح می‌کنیم؛ “ساختمانی را در نظر بگیرید که چند پنجره شکسته دارد. اگر این پنجره‌ها تعمیر نشوند، احتمالاً افراد خرابکار، در هنگام مشاهدهٔ این ساختمان (در مقایسه با یک ساختمان سالم) تمایل بیشتری به تخریب سایر پنجره‌ها خواهند داشت. حتی ممکن است وارد آن ساختمان شوند و اگر کسی ساکن آنجا نباشد، آنجا را اشغال کنند”. این نظریه ناظر بر این است که با دیدن نشانه‌هایی از بی‌نظمی اگر به سرعت وارد نشویم ممکن است بی‌نظمی بیشتر و در نتیجه اوضاع نابسامان می‌شود.

🔹مصداق این موضوع را در بسیاری از زمینه‌ها در سقز می‌توان دید. در حوزه شورا و شهرداری، اقتصاد و اشتغال، در حوزه زیرساخت‌ها، معادن، مراکز علمی، معضلات اجتماعی و بسیاری امور، دیگر که در ادامه به بخشی از آنها اشاره جزئی می‌شود؛

⚡️کامل در INSTANT VIEW (مشاهده فوری) بخوانید:

🌐 https://telegra.ph/saqqez-11-12

🌐 https://vakawi.ir/24791-2/
@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

11 Nov, 17:30


✔️سهم بالای اشتغال ناقص در کردستان و حضور ۲۳۰ هزار کارگر زیر خط فقر


🔹به گزارش واکاوی و به نقل از تجارت نیوز، مرکز آمار، نرخ بیکاری کردستان را در گروه کل و مردان اندکی بیشتر و نرخ بیکاری زنان، کمتر از میانگین کشوری اعلام کرده است.

🔹همزمان رئیس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان کردستان، اعلام کرده است ۲۳۰ هزار کارگر در استان کردستان زیر خط فقر زندگی می‌کنند. به گفته او، در استان حدود ۲۲ هزار کارگاه تولیدی فعالیت می‌کنند؛ در این میان یک هزار و ۲۰۰ مورد از آنها بالای ۱۰ نفر، ۱۵۰ کارگاه بیشتر از ۵۰ نفر، ۶۰ کارگاه بالای از ۱۰۰ نفر است و ۲۰ هزار کارگاه نیز کمتر از ۱۰ نفر کارگر دارند.

🔹مجموع این داده‌ها می‌تواند تأییدی بر سهم بالای اشتغال ناقص در استان کردستان باشد. این اصطلاح، به افرادی اشاره می‌کند که به دلایل مختلف از جمله رکود اقتصادی یا نبود فرصت شغلی، کمتر از ساعات کار معمول (۴۴ ساعت در هفته) یا به صورت پاره‌وقت کار می‌کنند.

🔹اشتغال ناقص یکی از شاخص‌هایی است که می‌تواند در گسترش فقر در جامعه و بالا رفتن تعداد افرادی که زیر خط فقر قرار دارند موثر باشد.

🔸گزارش کامل را اینجا بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

10 Nov, 17:30


✔️مبنای فعال و یا نیمه فعال بودن یک واحد تولیدی چیست؟


🔹بختیار خلیقی مدیرکل صنعت معدن و تجارت استان کردستان در گفتگو با ایرنا از فعال بودن ۶۵ درصد واحدهای تولیدی در استان کردستان خبر داده و گفته است: "هزار و ۷۴ واحد صنعتی در استان وجود دارد که از این تعداد ۶۷۹ واحد فعال، ۲۶۴ واحد نیمه فعال و ۱۳۱ واحد هم غیرفعال است".

🔹تکلیف واحدهای راکد که مشخص است، اما جای سؤال است که مبنای فعال بودن و نیمه فعال بودن یک واحد تولیدی چیست؟ آیا مبنا تعداد روزهای فعالیت در هفته و یا ماه است یا رسیدن به درصد مشخصی از ظرفیت اسمی آن واحد تولیدی؟

🔹خلیقی در همین گفتگو بیشتر مشکلات واحدهای صنعتی راکد در استان کردستان را مربوط به تسهیلات بانکی، تخصیص زمین و زیرساخت‌های خدماتی عنوان کرده است. اما از مشکلات واحدهای نیمه فعال و به گفته خود فعال سخنی به میان نیاورده است!

🔹بسیاری از واحدهای تولیدی در حال حاضر به دلیل از دست دادن بازار فروش خود که ناشی از پایین آمدن قدرت خرید مردم است تنها با ۲۰ إلی ۳۰ درصد ظرفیت خود در حال فعالیت هستند، اما کمتر پیش آمده است که رسیدگی به مشکلات آنها در دستور کار مسئولان قرار گیرد!

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

09 Nov, 17:31


🔸مرغ ۱۰۰ هزار تومان، گوجه فرنگی ۶۵ هزار تومان!

✔️در بازار چه خبر است؟


🔹پس از تداوم افزایش قیمت مرغ در چند ماه گذشته و قیمت برنج در یک ماه گذشته، حالا نوبت گوجه‌فرنگی، خیار و سبزیجات رسیده است. چه کسی فکرش را می‌کرد که قیمت یک کیلو مرغ به یک عدد شش رقمی برسد؟ یا قیمت یک کیلو گوجه و یک کیلو خیار در عرض یک هفته جمعاً به ۱۰۰ هزار تومان برسد؟ سؤال اینجاست که اگر اینها را در کنار افزایش قیمت‌هایی که به صورت رسمی بر برخی اقلام دیگر وضع شده است کنار هم قرار دهیم چه چیزی از سفره مردم باقی می‌ماند؟

🔹نکته اینجاست که کسی هم حاضر به پذیرش مسئولیت نیست و همه مدعی‌اند که وظیفه خود را به درست‌ترین شیوه انجام می‌دهند. مدیر از مدیریت و تحت کنترل بودن اوضاع می‌گوید و ناظر از نظارت دقیق بر بازار خبر می‌دهد. رده‌های بالاتر هم چند خبر امیدوار کننده مانند آزاد کردن واردات آیفون، احتمال رفع فیلترینگ و منصوب کردن چند مدیر بومی را سرپوشی بر این وضعیت قرار داده‌اند. این وسط مردم عادی هستند که دست‌شان خالی است و با شنیدن قیمت‌ها تنها این دست‌های خالی را بر سر می‌کوبند!

🔸کامل در https://vakawi.ir/24755-2/ بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

09 Nov, 15:50


✔️سیروان، روان در تغییرات


🔹چند هفته قبل بود که فیض‌الله پیری سردبیر دوره جدید هفته‌نامه سیروان عنوان کرد؛ با "نپذیرفتن تیتر سفارشی" و "عدم استفاده از سیروان بعنوان آلبوم شخصی مدیران" تلاش خواهد کرد که از دولتی شدن سیروان در حین بازتاب عملکردها جلوگیری نماید و به جامعه مدنی نزدیکتر شود. این مهم در محتوای شماره‌های بعدی تا حدودی مشهود بود.

🔹حالا در جدیدترین شماره، این تغییرات در فُرم هم جاری شده و در شماره ١٣٠٤ تنها با یک تیتر و یک عکس و البته یک تحلیل به بررسی انتصاب عبدالکریم حسین‌زاده پرداخته است. تغییری که در نگاه اول نسبت به آنچه ما قبلا از سیروان می‌دیدیم و متفاوت است و در صورت ادامه و پویا بودنِ این روند می‌توان امیدوار بود که مخاطبان بیشتری جذب سیروان شوند.

🔹البته ذکر این نکته ضروری است که به دلیل گرایش مدیریت این دوره از سیروان به طیف موسوم به اصلاح‌طلبان استان کردستان، برخی از محتواهای این نشریه همچنان تحت تأثیر این نگاه است و یا حول آن می‌چرخد که در صورت ادامه ممکن است به همان سرنوشت "آلبوم شخصی" شدن افراد و جریان‌ها دچار شود.

🔸متن کامل در وبسایت #واکاوی:

🌐 vakawi.ir/24764-2/

@vakawi

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

07 Nov, 17:00


🔸لەگەڵ سروە

✔️شەخس

✍️حاجی رئووف سەلیمی


🔹لە زۆربەی ناوچەکانی کوردەواری خەڵک باوەڕیان بەوە هەیە کە یەکێک لە یارانی پێغەمبەر (د.خ) یا یەک لە ئەولیای خوا لە نزیک وان نێژراوە.

🔹لە سەر قەبرەکە خانووچکە و گومبەز ساز دەکەن یا واڕش بەدەوری قەبرەکەوە هەڵدەچنن و سواڵەت و قاشوولە و بەردی سپی لە سەر دادەنێن و ئاڵای سەوز و سپی لەسەر هەڵدەدەن. دارەکانی نابڕن، لە زیانی مەڕ و ماڵات دەیپارێزن. جا دیمەنێکی جوان و خەمڵیو پێک دێ.

🔹دەڵێن هەر کەس توولە دار و ویشکەڵی شەخس بسووتێنێ تووشی بەڵا دەبێ. لە شەخسەکانی ناوچەی بانە داری بەڕوو و مازوو سەریان لێک ناوە و بوونە مێشەڵان. کوڕ و کاڵ شەوانە لەگەڵ یەکتر گرێو دەکەن کە هەرکەس بتوانێ لە سەر شەخسی ئاوایی نیشانەیەک بەجێ بێڵێ زۆر ئازایە چون پێیان وایە تووشی خێوو جنۆکە و شتی وا دەبێ.

🔹هەر شەخسە ناوی تایبەتی خۆی هەیە. وەکوو: چیمەن عەبداڵ، سەوزەپۆش، تاقە دارە، کانی مراد، داروەکازە، حەوتەوانان، بابەسەبەتلوو پیرموحەممەد، پیر مەحموود شێخ بۆزان، هەیوان ساری قوتبی یەقین، شێخەسوور، شێخ چۆپان، بابەشێخ، دایەشێخ، شێخەڕەش، کۆسەی هەجیج، بابەلاس، یەحیای غەیب، بابەگوڕگوڕ و…

🔹بابەگوڕگوڕ لە ناوچە نەوتەڵانەکەی کەرکووک دایە کە ناوچەیەکی کوردنشینە و لە بەر ئەوە لە خێزەڵانەکەی نەوت دەهاتەدەر و ئاگریان دەدا، گڕی دەگرت و نەدەکوژاوە خەڵک پێیان وابوو ئەوە نووری مەزاری بابەگوڕگوڕە.

🔹ژنی نەزۆک بۆ منداڵان دەچوونە سەر ئەو شەخسە و دەیانگوت:
بابەگوڕگوڕ هاتم
لەپڕ هاتم
بۆ گڕ هاتم
بۆ کوڕ هاتم

⚡️ئێوە ئەتوانن درێژەی نووسراوەکە لە ئینستانت ویو (مشاهدە فوری) بخوێننەوە:

🌐 https://telegra.ph/sepulcher-11-07

🌐 https://vakawi.ir/24742-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

06 Nov, 17:01


✔️کریدور در پیچ کمبود اعتبار!


🔹اگرچه تیغ عقب افتادن از برنامه زمانی به تن همه پروژه‌ها خورده است، اما این موضوع معمولا در کردستان بیشتر به چشم می‌خورد و آن را می‌توان در موضوع کریدور شمالغرب به جنوب‌غرب دید. در حالی پیشرفت پروژه در همه استان‌های در مسیر در حد مطلوب و تا ۹۰ درصد پیش رفته است که در کردستان شاهد پیشرفت ۵۰ تا ۵۵ درصدی آن هستیم.

🔹نکته و سؤال اینجاست که اگر پروژه یک پروژه سراسری است و از آن بعنوان "ترانزیت مستقیم از بازرگان تا بندر امام" یاد می‌شود چرا کل پروژه را به یک چشم نمی‌بینند؟ چرا در استان‌های دیگر پیشرفت مناسبی داشته و در کردستان اینگونه عقب افتاده است؟

🔹علیرغم وجود دلایلی همچون توپوگرافی منطقه، وجود معارض، پُل و ابنیه فنی و...، بحث تبعیض در تخصیص اعتبار را نمی‌توان نادیده گرفت. بر اساس اطلاعاتی که واکاوی از منابع مختلف دریافت کرده است پیچ و گیر این پروژه در کردستان به ویژه در حدفاصل سقز_بوکان که از حادثه‌خیزترین قسمت‌های این مسیر است تنها در یک موضوع خلاصه می‌شود و آن "کمبود اعتبار" است...

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24736-2/

@vakawii

7,922

subscribers

3,126

photos

653

videos