پایگاه خبری تحلیلی واکاوی @vakawii Channel on Telegram

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

@vakawii


پایگاه خبری مستقل با رویکردی انتقادی www.vakawi.com

جهت ارتباط با ما: @hamkawi_admin

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی (Persian)

با ورود به کانال تلگرام پایگاه خبری تحلیلی واکاوی، شما وارد دنیایی از اخبار و تحلیل‌های عمیق خواهید شد. این پایگاه خبری مستقل با رویکردی انتقادی به آدرس www.vakawi.com برای ارائه آخرین اخبار و تحلیل‌های متنوع در اختیار شما قرار می‌دهد. از جدیدترین اخبار سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و ورزشی تا تحلیل‌های دقیق و مستند، این کانال تلگرام همه نیازهای اطلاعاتی شما را برطرف می‌کند. اگر به دنبال یک منبع اخباری معتبر و مستقل هستید، پایگاه خبری تحلیلی واکاوی بهترین انتخاب برای شماست. برای ارتباط با مدیران کانال و ارسال نظرات و پیشنهادات خود، می‌توانید به آیدی @vakawii_admin پیام دهید.

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

12 Feb, 18:47


✔️کلینیکی که متخصص دارد اما خدمات تخصصی ندارد!


🔹روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان سقز در اطلاعیه‌ای زمان و حضور فعالیت پزشکان متخصص در کلینیک ویژه تخصصی خیابان شهدا (شاناز) را اعلام کرده است و مدیر شبکه بهداشت و درمان نیز از تلاش و برنامه‌ریزی برای حضور بیشتر و مرتب‌تر پزشکان خبر داد.

🔹اگرچه در ابتدا قرار بود خدماتی از قبیل رادیولوژی، سونوگرافی، آزمایشگاه، آندوسکوپی، داروخانه و… در این مکان فراهم شود اما فعلا به ویزیت بیماران، نوار قلب، ماموگرافی، و دندانپزشکی با تعرفه دولتی بسنده شده است. اگر قرار است مطابق عنوان آن (کلینیک ویژه تخصصی) باشد مناسب است با توجه به نیاز شهرستان و شهرهای اطراف حداقل بخشی از این امکانات فراهم شود.

🔸درمانگاه‌های فعال و برنامه حضور متخصصان در این کلینیک را می‌توانید در وبسایت #واکاوی ببینید:

🌐https://vakawi.ir/25634-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

12 Feb, 17:03


✔️هنر و زواید منتسب به آن

مسعود رحیمی| هنرمند و فعال فرهنگی


🔹درباره هنر و ماهیت آن دیدگاه‌های متنوعی وجود دارد اما همه بر یک تعریف وحدت نظر دارند، این‌که هنر توانایی انجام کاری نبوغ‌آمیز و خارق‌العاده است. اگر به منشأ فیزیولوژیک این توانایی بنگریم، باید هنر را امری اولیه دانست که خارج از اراده و خواست هنرمند قبل از تولد در قالب بهره‌ی هوشی ممتاز از آن برخوردار بوده است.

🔹اما اگر فقط نقش بهره‌ی هوشی را در پیدایش توانایی هنری قبول داشته باشیم، باید همه‌ی هوشمندان هنرمند می‌شدند که چنین نبوده است. بنابراین باید پذیرفت که عوامل پیرامونی نیز در تعیین مسیر علایق سهم داشته‌اند.

🔹هرچه باشد هنر محصول تلاش هنرمند است و لازم است بر تعریف هنرمند تمرکز نمود. هنرمند فردی هوشمند است که به آفرینش آثاری می‌‌اندیشد که پیش از وی وجود نداشته یا در سطح عالی نبوده‌اند.

🔹بدیهی است که محصول هنری در نوع خود باید ممتاز و بی‌بدیل باشد. برای تولید چنین محتوایی اشراف بر آثار گذشتگان و همچنین دانش و ممارستی سخت و سنگین لازم است، اما...

🔸کامل در واکاوی بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

11 Feb, 17:40


✔️آواها و نواهای فلکلوریک سنته؛ جشنواره‌ای که خشت اول آن کج است


🔹شورا و شهردار شهر نوپای سنته در ابتکاری، اجرای “جشنواره موسیقی، آواها و نواهای محلی و فلکلوریک” را در دستور کار قرار داده‌اند، جشنواره‌ای که روند و توالی آن نشان از این دارد که خشت اول آن کج گذاشته شده است. این نشانه‌ها را می‌توان در عدم حضور صاحب‌نظران و ایده‌پردازان حوزه موسیقی فلکلور و در عوض حضور پُررنگ شهردار و اعضای شورای این شهر در ترکیب اعضای دبیرخانه، اطلاع‌رسانی غیرشفاف، تعجیل در برنامه‌ریزی و اجرا و بسیاری موارد دیگر دید.

🔹پروین بهروش فعال فرهنگی در گفتگو با واکاوی ضمن طرح این سؤال که شهرداری و شورای شهر سنته بعنوان مجریان این جشنواره با کدام پیشینه فرهنگی و هنری چنین جشنواره‌ای را کلید زده‌اند؟ می‌گوید: طبیعتاً برای جبران این مورد باید از صاحبنظران این حوزه استفاده شود، اما مطابق اخبار و تصاویری که از نشست‌ها پیرامون جشنواره منتشر می‌شود نه تنها در ترکیب اعضای دبیرخانه چنین افرادی حضور ندارند بلکه مشورت و همفکری با آنها هم در دستور کار نیست...

🔸 کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25629-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

10 Feb, 17:34


✔️پاییز ۱۴۰۳؛ خراسان جنوبی و کُردستان نامساعدترین محیط کسب و کار را داشتند


🔹به گزارش واکاوی و به نقل از اتاق ایران، آخرین گزارش پایش ملی محیط کسب‌وکار ایران نشان می‌دهد نمره شاخص محیط کسب‌وکار کشور که در فصل تابستان به ۶٫۰۲ رسیده بود، در فصل پاییز بهبود پیدا کرده و ۵٫۹۶ محاسبه شده است (نمره بدترین ارزیابی ۱۰ است).

🔹بر اساس نظر فعالان اقتصادی، سه استان خوزستان، البرز و زنجان به ترتیب با نمرات ۵٫۵۳، ۵٫۶۲ و ۵٫۶۴ مساعدترین محیط کسب و کار را در میان استان‌های کشور دارا هستند. در آن سوی جدول، خراسان جنوبی با ۶٫۲۷، کُردستان با ۶٫۲۶، تهران و کهگیلویه و بویراحمد با ۶٫۲۳ ایستاده‌اند.

🔹در پاییز ۱۴۰۳ فعالان اقتصادی مشارکت‌کننده در این پایش، به ترتیب سه مؤلفه «غیرقابل پیش‌بینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «دشواری تأمین مالی از بانک‌ها» و «بی‌ثباتی سیاست‌ها، قوانین و مقررات و رویه‌های اجرایی ناظر بر کسب‌وکار» را نامناسب‌ترین مؤلفه‌های محیط کسب‌وکار کشور نسبت به سایر مؤلفه‌ها ارزیابی کرده‌اند.

جزئیات بیشتر از گزارش پارلمان بخش خصوصی از محیط کسب و کار در پاییز ۱۴۰۳ را اینجا بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

09 Feb, 11:16


✔️پاسخ ماکسیم به مطالب اخیر واکاوی درباره تاکسی‌های اینترنتی


دفتر تاکسی اینترنتی ماکسیم در سقز ضمن واکنش به دو مطلب که اخیراً از سوی پایگاه خبری واکاوی در مورد فعالیت تاکسی‌های اینترنتی منتشر شده بود به انتقادهای مطرح شده پاسخ داده است که عین این جوابیه در ادامه می‌آید؛


در روزهای اخیر چند مطلب درباره فعالیت تاکسی‌های اینترنتی، از جمله ماکسیم، در رسانه‌های اجتماعی و ازجمله پایگاه خبری واکاوی منتشر شده که لازم است برخی نکات برای شفاف‌سازی و اطلاع‌رسانی صحیح به شهروندان عزیز سقز بیان شود.

۱. ماکسیم، پیشگام در حمل‌ونقل مدرن سقز

ماکسیم به‌عنوان اولین و برترین تاکسی اینترنتی سقز، سال‌هاست که خدمات سریع، امن و اقتصادی به مردم این شهر ارائه می‌دهد و جایگاه ویژه‌ای بین شهروندان پیدا کرده است. برخلاف برخی ادعاها، ماکسیم همواره در چارچوب قوانین فعالیت کرده و مجوزهای لازم را دریافت کرده است.

یکی از مواردی که به اشتباه مورد انتقاد قرار گرفته، برچسب لوگوی ماکسیم روی شیشه عقب خودروهاست. این برچسب نه‌تنها یک نشان رسمی و قانونی است، بلکه برای امنیت بیشتر مسافران طراحی شده است...

🔸کامل در واکاوی بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

08 Feb, 17:35


✔️رویارویی نابرابر حمل و نقل سنتی و مدرن

✍️یحیی محمدیان ـ بازرس انجمن صنفی شرکت‌های مسافربری سقز


🔹از یکصد و بیست و سه سال پیش که اولین خودرو توسط مظفرالدین شاه قاجار وارد ایران شد تا دهه‌ها بعد از آن خودرو یک کالای لوکس و تجملی مخصوص اشراف و اعیان بود و کسی فکرش را نمی‌کرد به وسیله تامین معاش خیلی از خانواده‌های ایرانی تبدیل شود.

🔹اکنون و پس از گذشت سالها از آن زمان، درآمد ناکافی شاغلین و بازنشستگان، گرانی سرسام‌آور و افزایش بی‌قاعده قیمت‌ها، بیکاری جوانان جویای نان، ارزانی حامل‌های انرژی، عدم کنترل و نظارت جدی و بی‌برنامگی در بخش حمل و نقل مسافر، سبب شده اکثر کسانی که یک دستگاه سواری دارند به مسافرکشی روی بیاورند و این در حالیست که به رغم افزایش جمعیت، به علل مختلف تقاضای سفر بین شهری با سواری کاهش یافته است.

🔸 کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25605-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

06 Feb, 17:33


🔸لەگەڵ سروە؛

✔️بنووسە خەڵیفە سابیر، خەڵکی وا دەمناسن


🔸گۆڤاری فەرهەنگی-ئەدەبی سروە لە ژمارەی پەنجمی خۆی، وتووێژێکی لەگەڵ سابیر نیلوفەری ناسراو بە خەڵیفە سابیر، گەورە پیاو و وەرزشوانی بەناوبانگی سەقزی لەژێر ناوی وەرزش و کوردستان بە قەڵەمی "عەتا کەشاوەرز" بڵاو کردەتەوە.

🔸واکاوی بە بۆنەی نزیک بوونەوە لە ساڵڕۆژی کۆچی دوایی ئەو گەورە پیاوە، ئەم ژمارەی "لەگەڵ سروە"ی تەرخان کردووە بۆ بەشێک لەو نووسراوە. نووسراوەکە زۆرترە و ئێمە تەنیا بەشی وتەکانی خەڵیفە سابیر دائەنین.
=====

🔹ناوم سابیری نیلوفەری‌یە کە (پێ دەکەنی و دەڵێ) بنووسە خەڵیفە سابیر، خەڵکی وام دەناسن. لە ساڵی ۱۳۰۴ هاتوومەتە دونیا، ۵ کوڕ و ۲ کچم هەیە، بۆخۆم کەبابچیم، باوکیشم هەر کەبابچی بووە. لە ساڵی ۱۳۱۷ دا تەسدیقی (پۆلی شەشومی سەرەتایی)م وەرگرت. پاشان هاتمە نێو جەرگەی کاسبی.

🔹هەر وا بۆ ئەوەی زۆربەی کەسەکانم بەهێز و قەوەت بوون ئەمنیش بڕوام هاتە سەر ئەوەی کە وەرزش بکەم. لە ژێرخانی ماڵی خۆماندا بە لوولەیەک کە بە دوو سەری لوولەکە وەزنەی سیمانم بەستبوو وەرزشم دەکرد...

🔸درێژەی بابەتەکە لەم لینکە بخوێننەوە:

🌐 https://vakawi.ir/25596-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

05 Feb, 17:45


✔️اسنپ وارد می‌شود

🔸یک رقیب دیگر برای تاکسی‌های درون شهری در سقز


🔹طی چند روز گذشته شرکت اسنپ از غول‌های حوزه حمل و نقل، ثبت‌نام از رانندگان و متقاضیان جهت فعالیت در این سرویس دهنده تاکسی اینترنتی را آغاز کرده است. بررسی‌ها هم نشان می‌دهد که فعالیت اسنپ شروع شده و شهروندان می‌توانند از آن استفاده نمایند.

🔹در صورت فعالیت رسمی این سرویس دهنده این دومین شرکت در کنار از ماکسیم است که در سقز بعنوان رقیب تاکسی‌های درون شهری و تاکسی تلفنی به شهروندان خدمات ارائه می‌دهد. امری که زمینه رقابت بیشتر و خدمات‌رسانی مناسب‌تر را فراهم می‌کند و با توجه به شرایط اقتصادی موجود بحث صرفه اقتصادی نیز بیشتر مطرح خواهد شد.

🔹از طرفی رانندگان تاکسی و آژانس اگرچه از این رقابت‌ها استقبال می‌کنند اما می‌گویند تاکسی‌های اینترنتی تنها حق دارند از طریق بستر اینترنت و اپلیکیشنی که برای آنها طراحی شده است مسافر جذب و جابجا کنند و سایر تبلیغات محیطی و نصب علایم بر روی خودروها غیر قانونی است...

🔸 کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25592-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

04 Feb, 17:33


✔️محدودیت تردد برای خودروهای شهرستانی در تهران؛ نمایندگان نمی‌خواهند موضع بگیرند؟


🔹با وجود صدها عامل آلودگی هوا در تهران، شورای شهر و شهرداری این کلان شهر راه چاره را در ایجاد محدودیت برای تردد خودروهای شهرستانی دیده‌اند.

🔹به این صورت که از سال آینده خودروهای پلاک شهرستان دیگر نمی‌توانند بیش از ٧ روز در تهران تردد کنند و بعد از روز هفتم باید ١.۵ برابر و اگر تعداد این روزها به بیش از ۱۰ روز برسد باید ۳ برابر خودروهای تهران عوارض پرداخت کنند!

🔹با وجود مخالفت وزارت کشور با این تصمیم، اما اصل تصمیم را هم باید در کنار صدها تبعیضی گذاشت که مابین پایتخت ‌نشینان و شهرستانی‌ها ایجاد شده است.

🔹از سوی دیگر همین حالا از همین شهرستان سقز ده‌ها خانواده هستند که نه یک هفته و ۱۰ روز بلکه هفته‌ها و ماه‌هاست به خاطر دوا و دکتر و هزاران مشکل دیگر در تهران به سر می‌برند و حتی آنجا کار می‌کنند و اجرایی شدن این تصمیم بر دامنه مشکلات آنها می‌افزاید.

🔹تا این لحظه نمایندگان مجلس از شهرهای مختلف نسبت به این موضوع اظهارنظری نداشته‌اند و مناسب است با موضع‌گیری دقیق و منطقی مانع از تصویب چنین طرحی شوند.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

03 Feb, 17:33


✔️دود از کارخانه دخانیات سقز بلند نشد!


🔹تصور کنید در سال ۱۳۴۰ شمسی کارخانه دخانیات سقز در حال ساخت بوده ولی خبری از بیمارستان و بهداشت و حمام در این شهرستان نبود و مسئولان وقت بخشی از مخارج تکمیل این کارخانه را به اتمام بیمارستان اختصاص دادند.

🔹بعدها بیمارستان ساخته شد و دخانیات هم تکمیل شد و توانست با ایجاد اشتغال مناسب، درگیر کردن بخشی از کشاورزان به کاشت توتون و تنباکو و بعدها با پایه‌گذاری باشگاه فرهنگی ورزشی نقشی غیرقابل انکار در اشتغال، کشاورزی و ورزش شهرستان و منطقه ایفا کرد.

🔹مجتمع صنعتی دخانیات سقز در اوج فعالیت خود دارای ۱۱ واحد انبار به متراژ بیش از ۱۸هزار مترمربع با ظرفیت نگهداری بیش از ۲ هزار تن انواع توتون و سایر محصولات تولیدی، ۷۲۰۰ متر مربع سالن، ۱۷۴۳ متر مربع ساختمان اداری و سالن غذا خوری در ۳ طبقه و سایر امکانات تولیدی در کنار باشگاه فرهنگی_ورزشی با تعداد ۶۰۰ نفر پرسنل و تولید شبانه روزی فعالیت داشت، اما چند دهه بعد با افول و رکود این واحد صنعتی، سقز دیگر حداقل در اشتغال قامت راست نکرد.

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25576-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

02 Feb, 17:02


✔️افتتاح داریم چه افتتاحی!


🔹واکاوی به رسم هر ساله نگاهی می‌اندازد به برنامه‌هایی که در این ایام مرسوم است، بخشی از برنامه‌ها جلسات معمول و مراسمات خاص در قالب هم‌اندیشی، سخنرانی، مسابقات ورزشی و سایر مراسم معمول است، اما بخش مهمی از برنامه‌ها کلنگ‌زنی و افتتاح و بهره‌برداری از پروژه‌های عمرانی و خدماتی است که با توجه به نیازهایی که شهرستان سقز دارد ساکنان مشتاق‌اند تا بدانند که مسئولان برای سقز در یک یا چند سال گذشته چه کاشته‌اند که امروز بخواهند دِرو کنند!

🔹علیرغم انتظار و اشتیاق شهروندان در به ثمر رسیدن پروژه‌هایی همچون کارخانه ذوب‌آهن، هتل ورزش، باند دوم جاده سقز_بوکان و سقز_بانه، ارتقای مجتمع آموزش عالی سلامت به دانشکده پرستاری، خبر افزایش پرواز هفتگی در فرودگاه سقز، بهره‌برداری از بلوارهای ۴۵ متری و ... اما با نگاهی به برنامه‌هایی که قرار است انجام شود هیچ خبری از این افتتاح و کلنگ‌زنی‌ها نیست و جز در مواردی محدود می‌توان گفت امسال هم دست مسئولان در سقز خالی است.

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25573-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

02 Feb, 09:05


✔️ترجمه کتاب اعدام در ژاپن توسط زوج سقزی


🔹اعدام یکی از روشهای سلب حیات است که در مجازات‌های فقه اسلامی در موارد مختلفی استفاده می‌شود که به دلیل تعارض با منشور حقوق بشر مورد مناقشه حقوق‌دانان و فقها می‌باشد، به همین دلیل در مطالعات حقوق تطبیقی یکی از مباحث مطرح و جدی می‌باشد.

🔹کتاب "بررسی آماری عوامل و موانع مجازات اعدام در ژاپن" که به کوشش و ترجمه‌ی زوج سقزی وکیل، آقای آزاد حسن‌زاده و خانم ژاله یونانی منتشر شده است از این مقوله می باشد.

🔹بررسی و تأمل در مبانی حقوقی کشورهای شرق آسیا چه بسا موضوعی مغفول مانده از نظر حقوقدانان و فعالان این حوزه است. از این‌رو این کتاب که نتایج یک تحقیق آکادمیک در کشور ژاپن است می‌تواند بسیار مورد توجه و استفاده‌ی مراکز آموزشی و پژوهشی باشد.


🔹با وجود آنکه کشور ژاپن از جمله قدرت‌های پیشرو اقتصادی در آسیا بوده و همواره صنعت و تکنولوژی این کشور مورد توجه بوده، از دیگر سو با توجه به وضعیت خاص این کشور بعد از جنگ جهانی دوم در حرکت بسوی استقرار نظامی بر مبنای دموکراسی موفق بوده است اما در حوزه‌ی حقوقی تمایزاتی با سایر کشورهای دنیا دارد...

🔸کامل در واکاوی بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

29 Jan, 19:28


✔️سقز و داستان‌هایش؛ حدس و گمان در رفتن توان و آمدن نعمانی


🔹مثل همیشه داستان تغییر فرماندار در سقز با عنقریب بودن تغییر و تأیید و تکذیب همراه شده است.

🔹این‌بار هم مستثنی نشده و رفتن جعفر توان و آمدن ضیاالدین نعمانی اگرچه از چند مدت قبل مطرح بود امروز برخی رسانه‌ها از عنقریب بودن تغییر و برگزاری معارفه حتی در ساعات و یا یکی دو روز آینده خبر می‌دهند.

🔹با این حال یک منبع مطلع به واکاوی از عدم نهایی شدن موضوع خبر داد، بنابراین باید ساعات پیش‌رو منتظر ماند و دید جعفر توان که ۳۱ فروردین ۱۴۰۱ به‌عنوان فرماندار به سقز آمد بعد از ۳۳ ماه و اندی از سقز می‌رود یا نه!؟

🔹لازم به ذکر است که جعفر توان سال‌های ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۶ شهردار سقز بود و بعد از ۱۵ سال بعنوان فرماندار به سقز بازگشت، حالا ضیاالدین نعمانی که مطرح‌ترین گزینه جانشینی توان است هم سابقه شهرداری در این شهر را در سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ در کارنامه دارد، او که عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سقز است هفت سال پس از خداحافظی از شهرداری، در قامت فرماندار سقز حاضر می‌شود.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

29 Jan, 18:16


✔️افزایش تردد در جاده‌های کُردستان و سکون پروژه‌های راه‌سازی


🔹مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای کُردستان از افزایش ۸ درصدی تردد بین استانی در محورهای استان طی دی ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داد که محورهای سقز-دیواندره با ۸ درصد و محور سنندج_ سه راهی موچش با ۱۸ درصد بیشترین افزایش را داشته‌اند. فرزاد حسنی در آبانماه امسال نیز این افزایش را ۱۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل اعلام کرده بود.

🔹اما با نگاهی به این پایگاه خبری کمتر شاهد اطلاع‌رسانی در مورد پیشرفت پروژه‌ها و یا اتمام بخشی از یک مسیر هستیم. به عبارتی تمام این افزایش ترددها بدون افزودن به زیرساخت‌‌هاست و این یعنی شلوغ‌تر شدن جاده‌ها و سایر احتمالات خطرآفرین در حوزه راه‌های استان کردستان.

🔹همزمان با اینها، نمایندگان نیز مرتبا از دیدار با وزیر راه و معاونان و تذکر به آنها جهت رسیدگی به وضعیت راه‌های استان خبر می‌هند و رسانه‌های اجتماعی آنها مملو از اخذ دستور از وزیر و معاونین در این زمینه است اما مثلا در مورد جاده سقز_بوکان و یا وضعیت سقز_دیواندره که همیشه جزو مسیرهای پُرتردد هستند هنوز اتفاق مثبتی رخ نداده است.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

28 Jan, 17:35


✔️کمبود بیش از ۳۰۰هزار مترمربع فضای آموزشی در استان کُردستان


🔹به گفته وزیر آموزش و پرورش استاندارد سرانه فضای آموزشی در کشور ۸ متر مربع است یعنی در یک حالت استاندارد هر دانش آموز باید هشت متر مربع فضا برای آموزش در اختیار داشته باشد.

🔹اما آنچه دانش آموزان از آن برخوردارند چیزی حدود ۵.۳ تا ۵.۴ متر مربع است. این سرانه در استان کُردستان کمتر و در حدود ۴.۸ متر مربع یعنی چیزی نصف استانداردی که باید باشد.

🔹مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کردستان می‌گوید تا پایان برنامه هفتم توسعه این سرانه باید به ۶.۱ درصد برسد. یعنی اگر کار مطابق برنامه هم پیش برود بعد از پنج سال دیگر هنوز تا رسیدن به فضای استاندارد فاصله خواهیم داشت.

🔹در خرداد سال گذشته نیز اعلام شد که بانە با سرانە فضای آموزشی ۲۲.٨۲ مترمربع در وضعیت قرمز قرار دارد و بعد از آن مریوان، ناحیە یک سنندج، #سقز، قروە و دهگلان قرار دارند که نیازمند توجە ویژە هستند.

🔹نکته جالب توجه دیگر وجود بیش از ۹۰ مدرسه سنگی و کانکسی در سطح استان کُردستان است...

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25552-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

27 Jan, 17:34


✔️جنجال کارت پارک


🔹شهرداری سقز از آبانماه سال جاری اجرای طرح "کارت پارک" با هدف "ساماندهی، روانسازی ترافیک و نظم بخشی خودروها در معابر مرکزی شهر" را استارت زد.

🔹طرحی که واکنش‌های متفاوت و عمدتا منفی در پی داشته است. مخالفان که در رأس آنها بازاریان قرار دارند با نوشتن درخواستی که به امضای قریب به صد نفر رسیده است از شورای شهر خواسته‌اند نسبت به مصوبه اجرای کارت پارک تجدید نظر کنند. (متن درخواست به پیوست امضاءکنندگان نزد واکاوی محفوظ است).

🔹مخالفت بازاریان با برخی طرح‌های شهرداری مسبوق به سابقه است. ازجمله دو سال قبل و در جریان تبدیل خیابان امام به پیاده‌راه، بازاریان از مخالفان سرسخت این طرح بودند که در نهایت شهرداری از تصمیم خود عقب‌نشینی کرد و طرح ابتر ماند.

🔹از طرفی طرح کارت پارک شهرداری هم در گذشته با عناوین دیگری ازجمله "پارکبان هوشمند" اجرا شد که به دلیل نگرش درآمدزایی و اولویت آن بر رفع ترافیک، نحوه هزینه کرد درآمد حاصل از آن که بایستی صرف پارکینگ و توقفگاه شود، ترغیب شهروندان به حضور در خیابان‌های شلوغ و ... با شکست مواجه شد.

🔸کامل در وبسایت واکاوی بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

27 Jan, 14:00


✔️عجیب اما واقعی؛ واریز کسورات بازنشستگان آموزش و پرورش کُردستان به حساب آذربایجان شرقی!


🔹عدم بازگشت به‌موقع کسورات فرهنگیان بازنشسته و شاغل به حساب تعاونی‌های مصرف مشکلی است که سالهاست وجود دارد.

🔹حالا در اقدامی عجیب، مبلغ ۴۸ میلیارد تومان از این کسورات از سوی صندوق بازنشستگی نه تنها به حساب تعاونی مصرف استان برنگشته است بلکه به حساب استان آذربایجان شرقی واریز شده است.

🔹بر اساس اخبار رسیده به واکاوی، این مبلغ تنها مربوط به آبانماه است و بیش از ۱۰ روز از این اتفاق می‌گذرد اما هنوز آموزش و پرورش کُردستان اقدامی جدی برای بازگشت این مبلغ انجام نداده است.

🔹مدیرعامل تعاونی مصرف فرهنگیان سقز در این مورد به واکاوی گفت: چرایی و چگونگی این موضوع جای تعجب است، اما سؤال اصلی اینجاست که آیا سیستم بانکی تا این اندازه پیچیده است که نتوان این پول را برگرداند یا شاید موضوع برای مسئولان فاقد اهمیت است!

🔹وی همچنین افزود: ترس اینکه چنین بلایی بر سر کسورات آذر و دیماه هم بیاید وجود دارد اما هیچ مسئولی ازجمله مدیرکل آموزش و پرورش و حتی نماینده مجلس پاسخگوی تماس‌هایی که ما موضوع را نزد آنها مطرح کنیم نیستند!

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

26 Jan, 17:00


✔️دست و دلبازی برای سنندج و فراموشی سقز


🔹روز شنبه ششم بهمن ١۴٠٣، اجرای فاز اول پروژه گردشگری قشلاق_گریزه در ورودی سنندج از سمت همدان و کرمانشاه کلید خورد. پروژه‌ای که ۴۵ میلیارد تومان اعتبار اولیه آن از محل اعتبارات در اختیار استاندار و ۵ میلیارد تومان نیز از محل اعتبار حوزه عمرانی در بحث اربعین تامین شده است.

🔹استاندار کردستان به دلیل قرار گرفتن این پروژه در مسیر کریدور شمال _ جنوب، آن را ویترین سنندج خوانده و عنوان کرده است که "اجرای این پروژه در راستای زیباسازی سنندج، حفظ محیط‌زیست و ایجاد اشتغال موثر است".

🔹سؤال اینجاست که آیا پروژه جاده سقز_بوکان که اتفاقا در همین کریدور قرار گرفته است ویترین استان کردستان نیست؟ تکمیل جاده‌ای که سالانه ده‌ها نفر را به کام مرگ می کشاند اولویت‌دار است یا پروژه گردشگری که اساسا در حوزه کاری شهرداری سنندج با وضعیت مالی مناسب قرار دارد؟

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25527-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

26 Jan, 07:46


✔️شورای ششم شش ماه دیگر تمدید شد!


🔹تصمیم نمایندگان مجلس در رابطه با تمدید شش ماهه دوره ششم شوراهای شهر و روستا که امروز با ۱۳۶ رأی موافق، ۱۰۰ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع به تصویب نمایندگان رسید در حالی بود که یک ساعت قبل از آن با تمدید یک‌ساله دوره فعلی شوراها مخالفت کرده بود.

🔹این تصمیم به دلیل انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس که قرار بود همزمان با این انتخابات در ۵ حوزۀ انتخابیه ( تبریز، نقده، بندرانزلی، بستان‌آباد و بندرعباس) برگزار شود اتفاق افتاد. از آنجا که تعداد کاندیداها در این پنج حوزه به حد نصاب نرسیده بود و از طرفی نامزدهای مجلس هم باید ۶ ماه قبل از ثبت‌نام کاندیداتوری از سِمت دولتی استعفا دهند، تمدید ۶ ماهه شورای شهر فرصتی است برای استعفاهای احتمالی و به حد نصاب رسیدن کاندیداها در ۵ حوزه انتخابیه مذکور. تصمیمی که البته باید به تصویب شورای نگهبان برسد.

🔹نکته و تأثیر این تصمیم بر شهری مانند سقز کم تأثیرگذار نیست و اگرچه نمیتوان پیش‌بینی خاصی از شورای هفتم داشت اما باید حداقل شش ماه دیگر همچنان شاهد دعوا و مرافعه و دو دستگی در شورای ششم شهر سقز و ادامه روند فعلی در مدیریت شهری باشیم.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

25 Jan, 17:04


✔️شهروندان در نقش پُستچی


🔹شرکت پُست در تاریخچه‌ای که از این شرکت بر روی سایت خود منتشر کرده است خدمات این شرکت را به چهار دوره تقسیم کرده است که اولین آن وجود تشکیلاتی منظم به نام "چاپار" در دوران هخامنشیان است. این شرکت از دوره چهارم به عنوان "سکوی تجارت الکترونیک مبتنی بر خدمات فناورانه" نام برده است.

🔹برخلاف این تاریخچه و با گذشته سه سده از اولین دوره آن، آنچه در سقز مشاهده می‌شود هیچ شباهتی با هیچ کدام از ادوار چهارگانه ندارد، چون در هیچکدام دیده نشده است که شخص برای دریافت مرسوله به اداره پُست مراجعه کند.

🔹در حال حاضر بخش زیادی از شهروندان برای دریافت مرسولات پُستی خود ناچارند چند بار به اداره پُست مراجعه کنند و یا این اداره با ارسال پیامک از شهروندان می‌خواهد برای دریافت مرسوله در ساعتی مشخص مراجعه کنند و عملا همه را به پُستچی خود تبدیل کرده است.

🔹گستردگی و حجم کار شرکت و اداره پُست و فشار کاری بر روی دوش کارمندان و پُستچی‌های این شرکت قابل درک است، اما این دلیلی بر عدم ارائه خدمات مناسب به شهروندان نیست.

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25515-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

18 Jan, 08:53


✔️ڕۆژێک دێت/ روزی می‌آید


حیرانت شوم، عزیزم
قربانت شوم، دایه
روزی می‌آید
بی‌غم
بی‌جنگ
وطن آزاد، روزی می‌آید
روزی پُر روشنی
روزی پُر شادی
وطن آزاد، روزی می‌آید
روزی می‌آید

🔹اجرای کوتاه فوق توسط خانم‌ «آبلیا نوردمن» در اصل بازخوانی بخشی از ترانه «روژێک تێ| روزی می‌آید» از آلبوم "کچا کوردان" (دختر کُرد) است که در سال 2004 توسط خانم «آینور دوغان» هنرمند کُرد در ترکیه اجرا شده است.

🔹مدتی کوتاه پس از استقبال از این آلبوم، دادستانی ترکیه انتشار آن را به دلیل اینکه زنان و کُردها را به سوی آزادی بر می‌شوراند، ممنوع کرد؛ ممنوعیتی که پس از یکسال دعوای حقوقی در استانبول و در سایه تحولات سیاسی در این کشور برداشته شد.

🔹این موزیک ویدئو این روزها که روژئاوا (کردستان سوریه) یک‌بار دیگر زیر حملات سنگین و متجاوزانه ارتش ترکیه قرار گرفته است، برای اعلام حمایت از آنها در شبکه‌های اجتماعی دست بدست می‌شود.

🔹به امید روزی که جنگی نماند، غم برود، آزادی بیاید، روزی که روشنی و شادی را بدنبال داشته باشد، نه فقط برای کُردها در سوریه و ترکیه بلکه برای همه انسان‌ها ورای هر مرز و جغرافیایی.

منبع:کانال تلگرام اردشیر پشنگ

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

16 Jan, 20:06


🔸لە گەڵ سروە؛

✔️چیرۆکی ئەسپ

✍️حەمە سەعید حەبیب


🔹هێشتا گزنگی خۆری بەربەیان، دەستی لە گەردنی سپی، چیای پیرەمەگروون، نەکردبوو، واراهات بوو هەموو بەیانی‌یەک زوو شنەبای ئەو دەشت و کێوە، لە رووی بدان، ئەگەر لە کونی دەرزیشەوە بێ، تاکوو کەمێ ئەهوانی بکاتەوە.

🔹هەر کە لە خەو رابوو چووە بەر ئەو دەلاقە بچووکە و سەیری دەرەوەی کرد. هەناسەیەکی قوڵی پڕ حەسەرەتی هەڵکێشا. شنەبای بەرەبەیانی بەهار، دای بەروویدا و تۆزێ برینە سەختەکەی دڵی سترێژ کرد، لەبەر خۆیەوە گوتی! ۆەتاکوو ئەم دەلاقەشم هەبێ، ئەم چیا و کێوەی لێوە لبینم هەرگیز خۆم بە زیندانی نازانم...

🔹حیلەی ئەسپێک لە دوورەوە دای بە گوێیدا، سەری لە کونی دەلاقەکە نزیک کردەوە تاکوو باشتر دەرەوە ببینێ، بەڵام، ئەسپەکەی نەدیت، دووبارە ئەسپەکە حیلاندی‌...بیرەوەرییەکانی ئەوی بزواندن و ماڵی باوانی وەیاد هێنایەوە و دڵی کەمێ تازە کردەوە...

🔸درێژەی چیرۆکەکە لەم لینکە بخوێننەوە:

🌐 https://vakawi.ir/25457-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

16 Jan, 19:11


✔️مسکن ملی در سقز؛ طرحی روی کاغذ


🔹نگرانی هزاران متقاضی مسکن ملی در سقز روز به روز رو به افزایش است و جز در فاز اول و بخشی از فاز دوم که به ۱۱۹۷ واحدی مشهور است سایرین کم‌کم از صاحبخانه شدن از طریق مسکن ملی ناامید شده‌اند.

🔹صحبت‌های متقاضیانی که از دو سال قبل به هوای صاحبخانه شدن به فروش طلا و جواهر و نقد کردن سایر دارایی‌های خود پرداختند و در عوض پیشرفت چندانی در پروژه نمی‌بینند، مؤید این ناامیدی است.

🔹از طرفی مجریان طرح و مسئولان پیگیری کننده هم توپوگرافی سخت محل طرح را بهانه‌ای بر عدم پیشرفت مناسب پروژه عنوان می‌کنند. به گفته یک منبع مطلع، در بخشی از فاز ۲ و فازهای ۳ و ۶ بیش از ۱۰۰ انفجار لازم است و هر انفجار بیش از ۱۰۰ میلیون تومان هزینه دارد که به معنی بالا رفتن هزینه و زمان آماده‌سازی است و این نشان می‌دهد که از همان ابتدا مکان‌یابی اجرای طرح درست نبوده است‌.

🔹همه اینها باعث شده که مسکن ملی در سقز بیشتر به یک طرح که روی کاغذ مانده است شبیه‌تر باشد تا یک امید برای صاحبخانه شدن.

🔸 کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25462-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

15 Jan, 18:32


✔️وضعیت پروژه دفتر صدا و سیمای سقز


🔹سیزده ماه از کلنگ‌زنی دفتر صدا و سیمای سقز می‌گذرد. در روز کلنگ‌زنی معاون امور استان‌های صدا و سیما از اتمام آن ظرف یک سال خبر داد. این وعده در شهریور سال جاری از زبان مدیرکل یک سال تمدید شد و آقای مدیرکل از اتمام آن تا یکسال آینده (۱۴۰۴) خبر داد.

🔹فرماندار سقز هم در نشست‌های متعدد مرتب از مدیرکل صدا و سیما تسریع در اجرا و اتمام پروژه را خواستار شده است و برای آن هم از اعتبارات ویژه در کمیته برنامه‌ریزی شهرستان خبر داده است. نتیجه تمام اینها تا این لحظه اجرای اسکلت فلزی بوده است.

🔹هدف واکاوی از پیگیری این پروژه اهمیت صدا و سیما با آن بودجه عظیم و بازدهی نامتناسب نیست، تنها یادآوری وعده مسئولانی است که وقتی پُشت میکروفون و تریبون قرار می‌گیرند متوجه این نکته نیستند که وعده و زمانیکه اعلام می‌کنند از آنچه که فکر می‌کنند بسیار نزدیکتر است. گویی از کُره دیگری آمده‌اند و هیچ با روند اجرا، اتمام، افتتاح و بهره‌برداری از یک پروژه باخبر نیستند.

🔹سال ۱۴۰۳ رو به اتمام است و ببینیم جدیدترین وعده برای اتمام این دفتر را چه مسئولی و برای چه زمانی اعلام می‌کند.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

15 Jan, 16:32


✔️یادگاریی مامۆستا حەقیقی بۆ سەقز


🔹مامۆستا "عەباس حەقیقی" شاعیری هەست ناسکی کورد لەدایکبووی ۱۲۸۱ی هەتاوی لە شاری بۆکان بوو.

🔹حەقیقی بۆ یەکەم جار لە گوندی مەرخوزی سەقز دەستی بە خوێندن کردووە و لە شیعرێکا کە بۆ سەقزی هەڵبەستووە دەڵێ:

سەقز بە هۆی ئەژماری «ئەب»
«جەد» یانی «جای علم و ادب»
شارێکی مێژوویی کوردە
جێی ئەندێشە و فیکری وردە
بەڵگە و شوێن و شوورەی شاری
سی چل قەڕنی داوە دیاری
شێخ و زاهید، زانا و مۆمن
زۆرن نائەژمێرێ بۆ من
دەدرەوشێ نووری عیرفانی
وێنەی غەزایی و عوسمانی
حەسەن شێخی «مەولاناوا»
مەولا لە ناو مەولا ناوا
هۆنەر چەندی بێژی زۆرە
هونەرمەندی کەش بەو جۆرە
شاگردی خەتت و نەققاشی
بە موقلە و مانی گوت: ناشی
شاعیر زۆرن جێی شانازی
وێنەی «شپرزە» و «شیرازی»
پارکی شاری لەو داوێنە
دەنوێنێ وێنەی ئاوێنە
جێ گەشتی گەنج و پیرانە
ڕاوێژگەی ڕۆشنبیرانە
«قەڵای زێویە» و «ناری قەڵا»
لایان مسن نوقرە و تەڵا
گوڵی کێوان «وەنەوشە»یە
چرای ئەو حەول و حەوشەیە...

🔸درێژەی بابەتەکە لە واکاوی بخوێننەوە.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

14 Jan, 16:56


✔️از ویرانی تاجوانچی سقز تا بازسازی سیمون مهاباد


🔹شورا و شهرداری شهر مهاباد از سال گذشته و پس از بازسازی حوضخانه رستم‌بیگ و حوضخانه عباس‌آقا، کار بازسازی کاروانسرای سیمون را به عنوان یکی از شرکای این اثر تاریخی آغاز کرده است.

🔹اخیرا این نهاد از واگذاری سهم یکی دیگر از مالکان به شهرداری خبر داده است. واگذاری‌ای که به گفته رئیس شورای شهر مهاباد طی چندین جلسه با مالک و همراهی دلسوزان و فعالان مدنی شهر مهاباد و به صورت تهاتر صورت گرفت. این قبیل اقدامات نشان داد که مجموعه شورا و شهرداری در کنار کارهای عمرانی دارای نگرش فرهنگی به تاریخ مهاباد نیز هستند.

🔹در سقز هم کاروانسرای تاجوانچی را داشتیم که باید گفت دیگر به تاریخ پیوست و با وضعیتی که اکنون دارد امکان بازسازی و احیا را از دست داده است. نه میراث فرهنگی، نه شهرداری و نه فعالان مدنی و نه حتی مالکان حاضر نبوده و نیستند قدمی برای این مهم بردارند. آگهی مزایده‌ای که پیش از این منتشر شده بود این بی‌تفاوتی را ثابت می‌کند.

🔸کامل در #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25434-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

13 Jan, 17:04


✔️سوارە ئیلخانیزادە؛ ژیانێکی کورت بەڵام پڕ لە سەروەری


🔹سوارە ئیلخانیزادە، کوڕی ئەحمەد ئاغا، شاعیر، نووسەر و بێژەری ڕادیۆ، لە سالی ۱۳۱۶ لە گوندی تورجانی سەقز لە دایک بوو.

🔹هاوینی ۱۳۳۳ لە بۆکان نیشتەجێ دەبیت، دواتر دەچیتە تەوریز و پاشان لە زانکۆ تاران بڕوانامە لە مافدا بە دەس دەهێنیت.

🔹کاک سوارە هاوکات دەستێکی باڵا لە نووسینی شیعر و پەخشان و چیرۆک و شانۆنامە پەیدا دەکات و بە هۆی ڕەوتێکی جیاواز کە دەیگرێتە بەر، وەک کەسێکی نوێگەر لە شیعری کوردیدا دەناسرێت.

🔹سوارە ساڵی ۱۳۴۶ لە بەشی کوردی ڕادیۆ تاران وەکو پێشکەشکار دامەزرا و کتێبی "تاپۆ و بوومەلێڵ" سەرجەم ئەو بابەتانەیە کە لە ڕادیۆ پێشکەشی بیسەرانی کرد. هەر وەها "خەوە بەردینە" دیکەی بەرهەمی چاپکراوی ئەوە.

🔹ئەم نووسەرە پایە بەرزە لە ساڵی ۱۳۵۴ تووشی ڕووداوی هاتووچوو دەبێت و دواتر دەردەکەوێ کە نەخۆشینی شێرپەنجەی بووە. دەرەنجام، هەر ئەو ساڵە لە ڕۆژیکی وەک ئەمڕۆدا کۆچی دوایی کرد و لە گۆڕستانی گوندی حەمامیان بە خاک سپێردرا و بوو بە هێمای ئەم شیعرەی خۆی:
لای هه‌ڵۆی به‌رزه‌فری به‌رزه‌مژی
چون بژی شەرتە نه‌وه‌ک چه‌نده بژی

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

11 Jan, 18:16


✔️پرونده باز نقاط حادثه‌خیز جاده‌های سقز


🔹چندی پیش مدیرکل دفتر نگهداری علائم، تجهیزات و توسعه ایمنی راه سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای کشور از اصلاح ۵۳۶ نقطه پرتصادف خبر داد. امروز هم مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان کردستان از شناسایی ۱۶ نقطه حادثه‌خیز در استان خبر داده و گفته است: از مجموع این نقاط، ۹ نقطه بهسازی و برطرف شده، ۴ نقطه پیمانکار در حال انجام کار و پیشرفت فیزیکی ۴۰ درصدی داشته و برای ۳ نقطه دیگر پیمانکار انتخاب شده است.

🔹البته این ۱۶ نقطه به تفکیک شهرستان‌ها بیان نشده است، اما به نظر می‌رسد پرونده چند نقطه حادثه‌خیز در سقز کماکان باز بماند، چرا که علیرغم شواهد متعدد از تصادف‌های منجر به فوت و جرح‌های شدید در برخی از این نقاط اما نام آنها حتی در میان نقاط حادثه‌خیز هم ذکر نشده و یا اگر هم شده اقدام چندانی صورت نگرفته است.

🔹ازجمله این نقاط دور برگردان قیلسون، ورودی شهرک صنعتی و ابتدای جاده روستای آخکند است...

کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25424-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

09 Jan, 18:35


🔸لە گەڵ سروە (چیرۆک بۆ منداڵان)؛

✔️چەقالە قۆخ

✍️ ییلماز گۆنای/ وەرگێر: مەنسوور ئەردەلان


مناڵێکی چکۆلە چەقالە قۆخێکی نابووە دەمیەوە، ئەیویست بە ددان بیشکێنێ، باوکی چاوی لێ بوو وتی:
_کوڕم... چەقالە قۆخ بە ددان ناشکێ، دانت خراپ ئەکا.

مناڵ وازی نەهێنا پەیتا پەیتا بە ددان هێزی لێ دەدا. چەقالە قۆخ وەک قایشی تۆپی تراکتۆر گرینج گرینج بوو. قرپەیەکی لێوە هات ددانی مناڵەکەش ئێشی پێ گەیشت، مناڵەکە دەستی گرت بە دەمیەوە کە هاتبوە ئێش.

باوکە گوتی:
_چەقالە قۆخ زۆر قایمە، دانت حەیفە.

مناڵەکە گوێی نەدایە، رقی لە ناوکە قۆخەکە هەستابوو. بە خۆی وت باوکم مرێ و دایکم مرێ هەر ئەیشکێنم، چەقالەکەی خستە سەر عەرزەکە بە لەقەوە نیشتە سەری بەڵام چەقالە قۆخ نەشکا و نەشکا.

مناڵ وتی:
_من لە تۆ بەگیرترم، هەر ئەتشکێنم. ئەمجار بەردێکی پەیدا کرد لە چەقالەکە بەر بوو، بەڵام هەر جار کە بەردەکەی دەکێشا بە سەر چەقالەکەدا، چەقالە وەک ماسی هەڵئەخلیسکا و دەر ئەپەڕێ...


🔸درێژەی چیرۆکەکە لەم لینکە بخوێننەوە:

🌐 https://vakawi.ir/25401-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

09 Jan, 17:31


✔️تکمیل پُل نشمیلان و عزمی که جزم نیست!


🔹روابط عمومی شهرداری سقز از “عزم شهرداری برای تکمیل پُل نشمیلان و جاده دسترسی” خبر داده است. این مجموعه البته هیچ توضیحی در مورد اینکه این عزم چگونه قرار است جزم شود نداده است و تنها به این تیتر و تصویری از شهردار و چند مدیر شهرداری با کاغذهایی در دست که در حال اشاره به یک سمت هستند اکتفا کرده است.

🔹پیشینه احداث این پُل بعنوان بخشی از پروژه بلوار ۴۵ متری به یازده سال قبل برمی‌گردد که بخشی از منابع آن از محل مالیاتی که شهروندان پرداخت کرده بودند تأمین شد و به همین دلیل به آن پُل مالیات هم گفته می‌شود. اما مانند بسیاری از پروژه‌ها در نبود نقشه راه مشخص، زمین‌های این مسیر دچار حُباب شدند و تاکنون شهرداری نتوانسته است آنها را تملک کند.

🔹چند روز قبل بود که درگیری کلامی و فیزیکی دو تن از اعضای شورا بر سر احداث پُل قه‌وخ باعث به حاشیه رفتن اصل موضوع شد. خوشبختانه بخشی از پُل نشمیلان درست شده و از همین رو امکان یک تنش دیگر حداقل بر سر پیمانکار و نحوه اجرا و … منتفی است، با این حال و بنا بە دلایلی، تکمیل آن کماکان در هاله‌ای از ابهام است.

🌐 vakawi.ir/25415-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

09 Jan, 09:31


📚کتێبی تازە

✔️گەشت‌نامەی کەرەفتوو


چاپەمەنیی خانی بە چاپ و بڵاو کردنەوەی گەشت‌نامەی کەرەفتوو لە نووسینی "مەلیکولکەلام مەجدی" و وەرگێڕانی "ئەمجەد ئیمام" رایگەیاند:

🔹ئەم کتێبە یادداشت و بیرەوەرییەکانی شاعیر و زانای سەقزی مەلیکولکەلام مەجدییە کە 141 ساڵ لەوەپێش دوای سەردانی ئەشکەوت قەڵای کەرەفتوو بە زمانی فارسی نووسیویە.

🔹زۆربەی گەشت‌نامەکانی ئەو سەردەمە لە ڕوانگەی بیانییەکانەوە نووسراون. گرینگی ئەو گەشت‌نامەیە لەوەدایە لە زمانی شاعیرێکی ناوچەکەوە نووسراوە.

🔹نووسەر هەوڵی داوە وێڕای تۆمارکردنی وردەکاریی سەردانەکەی، هێندێک زانیاری ورد و مێژوویی لەسەر ئەو ئەشکەوتەش بخاتە ڕوو.

🔹مەجدی بەچاوساغیی دووکەسی خۆجێیی و شارەزا لە ئەشکەوتەکە و بە بێ ئامراز و کەرەستەی پێویست، بوێرانە ئەشکەوتەکەی پشکنیوە و زانیارییەکانی خۆی تۆمار کردووە. مەجدی بەچاوساغیی دووکەسی خۆجێیی و شارەزا لە ئەشکەوتەکە و بە بێ ئامراز و کەرەستەی پێویست، بوێرانە ئەشکەوتەکەی پشکنیوە و زانیارییەکانی خۆی تۆمار کردووە.

🌐 https://vakawi.ir/25410-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

08 Jan, 17:36


✔️مراسم سالگرد فریار امینی‌پور روز پنجشنبه ۲۰م دیماه برگزار می‌شود


🔹بر اساس اطلاع واکاوی، مراسم سالگرد فریار امینی‌پور روز پنجشنبه ۲۰م دیماه در آرامستان آیچی سقز و در کنار مزار این قهرمان آرمیده در خاک برگزار می‌شود.

🔹کاوه سلیمانی مربی سابق مرحوم فریار امینی‌پور در ارتباط با این برنامه به واکاوی گفت: مراسم ساعت ۱۴ تا ۱۶ روز پنجشنبه با حضور خانواده، نزدیکان، دوستداران، ورزشکاران و سایر شهروندان سقزی برگزار می‌شود.

🔹فریار امینی‌پور قهرمان موی‌تای‌کار سقزی روز ۲۰ دیماه ۱۴۰۲ در تایلند بر اثر تصادف درگذشت. مرگ غریبانه این قهرمان موجی از غم و اندوه در دل اهالی سقز و ورزشکاران ایجاد کرد.

🔹پیکر این قهرمان پانزده روز پس از این اتفاق به کُردستان برگردانده شد و جمعه ششم بهمن ۱۴۰۲ به خاک سپرده شد.

🔹فریار متولد ۸ فروردین ۱۳۷۹ در سقز بود. خانواده او اصالتا اهل روستای باشماق سقز هستند. او مدتی عضو تیم ملی موی‌تای ایران و از شاگردان بهنام بابامیری و کاوه سلیمانی بود که خود از مربیان سابق تیم ملی و قهرمانان جهانی هستند.

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25395-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

08 Jan, 17:00


✔️یک زن بعنوان سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کردستان منصوب شد


روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان خبر داد؛
🔹وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در حکمی دکتر "شعله شاه غیبی" را به عنوان سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کردستان منصوب کرد.

🔹شاه‌غیبی متخصص زنان و زایمان و استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی کردستان است.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

07 Jan, 17:46


🔸طرح نشان‌دار کردن مالیات چیست؟

✔️ساخت پروژه‌ها با پول مالیات شهروندان!


🔹سازمان امور مالیاتی در سال جاری (۱۴۰۳) طرح «نشان‌دار کردن مالیات‌ها» را مطرح کرده است، به این صورت که سازمان برنامه و بودجه طرح‌هایی را در هر شهرستان و استان تعیین کرده و مؤدیان هنگام پرداخت مالیات انتخاب می‌کنند که مالیات پرداختی‌شان در کدام پروژه هزینه شود.

🔹به گفته مدیر امور مالیاتی شهرستان سقز، برای این شهرستان حدود ۲۰ طرح تعیین شده است و یک هزار و ۷۶۳ نفر از مؤدیان که از طرح نشان‌دار کردن مالیات مطلع بوده‌اند مبلغی حدود ۱۹ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان را به این طرح‌ها اختصاص داده‌اند.

🔹این طرح می‌تواند یک بازی بُرد_بُرد برای مردم و مسئولان باشد که اعتمادسازی و اطمینان خاطر طرفین را به دنبال دارد، به شرطی که مراحل شروع و اجرای پروژه با شفافیت همراه باشد و اولویت‌ها نیز دقیق تعیین شوند.

🔹همچنین از آنجا که بخشی از مالیات به عنوان ارزش افزوده به شهرداری‌ها تعلق می‌گیرد و این نهاد نیز شفافیت چندانی در هزینه‌کردها ندارد، تعیین پروژه‌های شهری هم می‌تواند در این طرح جای بگیرد.

🔸کامل در وبسایت واکاوی بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

07 Jan, 10:36


✔️بۆ یادی دوو نووسەری کورد؛ بەڕێزان فەتاحی ئەمیری و مەنسووری یاقووتی

✍️عەتا نەهایی| ڕۆماننووس و وەرگێڕ


🔹لەم سەرەتای ساردی زستانەدا کوردستان و گەلی ئەدەبدۆستی کورد دواماڵاواییان لە دوو نووسەری گەورە و بەناوبانگی خۆیان کرد. یەکیان کاک فەتاحی ئەمیری نووسەری رۆمانگەلێکی وەک "هاوارەبەرە"، "میرزا"، "زیندەخەون" و... بە زمانی کوردی، لە شارە جوانەکەی بۆکان و ئەوی دیکەش کاک مەنسووری یاقووتی نووسەری کۆچیرۆکگەلێکی وەک "زخم"، "چراغی بر فراز مادیان کوه"، داستانهای آهودرە" و... بە زمانی فارسی، لە مەزنە شاری کرماشان.

🔹دوو نووسەری تێکۆشەر و دەروەست کە وێڕای جیاوازیی زمانی بەرهەمەکانییان، لە زۆر لایەنی دیکەوە ژیان و بەرهەم و تەنانەت مردنەکەشیان لە یەک دەچوو. هەر دووکیان لە دایک بووی دوو گوند لە دوو ناوچەی کوردستان بوون و بە دوو شێوەزاری کوردی و لە نێو فەرهەنگ و ئەدەبێکی دەوڵەمەندی زارەکی ناوچەکەیاندا پەروەردە بووبوون، کە دواتر کاریگەرییەکی گەورەی لە سەر زمانی نووسین و بەرهەمەکانیان دانا.


🔸درێژەی نووسراوەکە لەم لینکە بخوێننەوە:

🌐 https://vakawi.ir/25379-2/

*سەرچاوە: حەوتەنامەی سیروان

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

06 Jan, 17:25


✔️دردِ داروی گران در جان بیمار


🔹پوستری با این مضمون که “عدم پرداخت مطالبات داروخانه‌ها توسط برخی بیمه‌ها در هفت ماه گذشته یکی از عوامل کمبودهای دارویی است” در حال انتشار است و احتمالا در روزهای آینده در تعدادی از داروخانه‌های سطح شهر سقز هم نصب شود. همین موضوع باعث شده تا داروخانه‌ها گزینه "حذف نسخه‌پیچی بیمه‌ای" را روی میز بگذارند.

🔹همزمان با این موضوع، دولت تخصیص ارز ترجیحی به برخی ملزومات دارویی را هم برداشته است و همین عامل باعث افزایش قیمت برخی اقلام دارویی از اواخر هفته گذشته شده است. افزایشی که به ۱۰ و یا ۲۰ درصد ختم نمی‌شود و گاهی تا ۱۰۰ و ۲۰۰ درصد هم پیش رفته است.

🔹تعرفه‌ خدمات دارویی هم موردی است که گلایه برخی شهروندان را در پی داشته است، بطوریکه برای یک دارو که سهم بیمار در آن ۲ إلی ۳ هزار تومان است باید ۲۰ هزار تومان پرداخت نماید.

🔹تمام این عوامل باعث شده تا گرانی دارو و خدمات دارویی به یکی از نگرانی‌های شهروندان در حوزه بهداشت و درمان تبدیل شود.

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25362-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

06 Jan, 11:20


✔️گڵکۆی ناودارانی کورد لە گۆڕستانێکی دیمەشق


🔹لە گۆڕستانی شێخ خالید نەقشبەندی لە گەڕەکی کوردان "حی الاکراد"، لە شاری دیمەشق پێتەختی سووریا، هەندێک لە ناودارانی کورد بە خاک سپێردراون کە ناوی خۆیان لە مێژووی کوردستاندا تۆمار کردوە.

🔹لە گۆڕستانەکەدا بەدرخان بەگ، حاکمی میرنشینی بۆتان و لە کەسایەتییە مێژووییەکانی کوردستان بە خاک سپێردراوە.

🔹هەروەها جەلادەت بەدرخان، نەوەی بەدرخان بەگ و داهێنەری ئەلفوبێی کوردیی لاتین و ڕەوشەن بەدرخانی هاوسەری لەم گۆڕستانەدا نێژراون./ دەنگی کوردستان

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

05 Jan, 17:06


✔️چشم مالکان زمین‌های پشت شهرک دانشگاه به وعده‌های مسئولان خُشک شد!


🔹بهمن‌ماه سال گذشته (۱۴۰۲) بود که در یک گیر و دار مابین کمیته تطبیق فرمانداری، شهرداری و شورای شهر و رد و بدل کردن مصوبات بر سر بخشی از زمین‌های پُشت شهرک دانشگاه، تصمیم بر آن شد تا ساز و کار ارائه جواز به متقاضیان ساخت مسکن در این محدوده آغاز شود.

🔹حالا یک سال پس از این مباحث حتی یک ساختمان هم احداث نشده و گویا قرار نیست صدها نفر از مردمی که با هزاران امید اقدام به خرید زمین در محدوده پشت شهرک دانشگاه کردند طعم ساخت مسکن در این منطقه را بچشند. مسئولان هم از نماینده و معاون عمرانی استاندار گرفته تا فرماندار و شهردار “خرید زمان” و “فروش وعده” را در دستور کار قرار داده‌اند.

🔹همان زمان واکاوی اعلام کرد که نباید موضوع این اراضی را تمام شده تلقی کرد، چرا که توافق صورت گرفته میان شهرداری و یکی از مالکان فقط برای بخشی از زمین‌ها بود که تنها حدود یک هفتم آن اراضی را شامل میشد و مشکلات سایر تعاونی‌ها تاحدودی کماکان پابرجا بوده و هست...

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید؛

🌐 https://vakawi.ir/25347-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

04 Jan, 17:32


✔️نمایش "ڕەوتی باو" در سقز اجرا می‌شود


🔹قرار است نمایش «روال عادی» نوشتە ژان کلود کری‌یر که در زبان کُردی به «ڕەوتی باو» ترجمه شده است در روزهای آینده به کارگردانی مسعود راشدی در سقز به روی صحنه برود.

🔹داستان «روال عادی» که توسط زاهد آرمی به کُردی ترجمه شده است داستان ملاقات یک کمیسر را با خبرچینی مظنون به خیانت روایت می‌کند. "وریا شاکری" و "فخر‌الدین عزیزی" بازیگران این تئاتر هستند.

🔹مسعود راشدی کارگردان این اثر در گفتگویی کوتاه با واکاوی ضمن دعوت از شهروندان به تماشای این اثر گفت: با همکاری خوبی که نهادهای متولی داشته‌اند امیدواریم اجرای این تئاتر در هفته آینده در سالن پلاتوی اداره فرهنگ و ارشاد شهرستان آغاز شود که در صورت نهایی شدن جزئیات بیشتر از زمان و ساعت اجرا اطلاع‌رسانی خواهد شد. به گفته راشدی، ژان کلود کری‌یر در قالب دو شخصیت نمایشی به مسائلی میپردازد که انسان معاصر درگیر آن است.

🔸متن کامل خبر در وبسایت #واکاوی:

🌐 https://vakawi.ir/25337-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

04 Jan, 11:33


✔️اختلال در اینترنت هم به قطعی برق شهرک صنعتی سقز اضافه شد!


🔹به نظر می‌رسد قرار نیست گرفتاری‌هایی که با قطع برق دامن تولیدکنندگان را می‌گیرد پایان یابد. از صبح امروز اینترنت شهرک صنعتی سقز با اختلال مواجه شده است و مسئولان مربوطه دلیل آن را مشکلات ناشی از قطعی برق اعلام می‌کنند.

🔹پیش از این گزارش‌های متعددی از اختلال در اینترنت هنگام قطعی برق منتشر شده بود که کارشناسان دلیل این اختلال را اتمام شارژ باتری‌های پشتیبان دکل‌های مخابراتی عنوان کرده بودند. اما در مورد اخیر در شهرک صنعتی سقز، برق در روز پنجشنبه (سیزدهم دیماه) قطع شده بود و فرصت مناسبی برای شارژ شدن باتری‌ها وجود داشت.


🔸اختلال در اینترنت مهمتر از قطعی برق

🔹درک این نکته که اختلال در اینترنت به مراتب از قطعی برق ضررهای بیشتر متوجه واحدهای تولیدی می‌کند زیاد سخت نیست. بسیاری از ارتباطاتی که واحدهای تولیدی با شبکه تولید، توزیع، فروش، امور مالی و بانکی و ... دارند در بستر اینترنت انجام می‌شود. از طرفی، در هنگام قطعی برق می‌توان از انرژی جایگزین استفاده کرد، اما با اختلال در اینترنت چه می‌توان کرد؟

🔸کامل در وبسایت واکاوی بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

02 Jan, 18:45


✔️لە گەڵ سروە؛ حوکمی ناڕەوا


🔹رۆژێک لە رۆژان پیاوێکی پیروئیختیار، چوو بۆ لای حەکیم و گوتی:
"زۆر ناساز و کەم تاقەتم، پیاوی چا بە عیلاجم بکە"!
حەکیم موعاینەی کرد و گوتی:
_ دوێنێ شەو چت خواردووە؟
گوتی: هیچ.
گوتی: ئەدی ئەم بەیانی‌یە؟
گوتی: هیچ.

🔹حەکیم بۆی دەرکەوت کابرا جگە لە پیری و بێ تاقەتی هەژار و برسیشە و لەوانەیە هەر ئێستا بەلادا بێ. زۆری زگ پێی سووتا. بۆ ئەوەی غەمباری نەکا گوتی:
_مامە گیان! ئەم نەخۆشیەی تۆ دەوا و دەرمان و پارێزی پێ ناوێ. بۆ ئەوەی چاک بیەوە هەر کارێکت پێ خۆش بوو بیکە، ئیشتیات لە هەرچی بوو بیخۆ، بە کەیفی خۆت رایبوێرە.

🔹کابرا گوتی:
فەرمایشتەکەت راستە بەڵام من ئیشتیام لە هەرچی بێ ناتوانم بە کەیفی خۆم لێی راکێشم، چونکە شک نابەم. حەکیم کزەی لە جەرگ هات. چونکە پێی خۆش نەبوو بەم ئاخیری عومرە خەم و خەفەتی زۆرتر بکا، گوتی:
_ مەبەستی من ئەمەیە کە بیر لەم جۆرە شتانە نەکەیەوە و هەر چۆنێک بۆت دەکرێ دڵی خۆت خۆش بکەی و لە قەدەر حاڵ، ئامانج و ئاواتەکانت وەدی بێنی.


⚡️تکایە درێژەی نووسراوەکە لەو لینکەی خوارۆ بخوێننەوە:

🌐 https://telegra.ph/ruling-01-02-8

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

02 Jan, 17:11


✔️محسن بیگلری و مسعود پزشکیان؛ از "پیروزی دلچسب" تا "نطق انتقادی"


🔹یک روز پس از دور دوم انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم (۱۴۰۳/۰۴/۱۶) و انتخاب مسعود پزشکیان، محسن بیگلری نماینده شهرستان‌های سقز و بانه با انتشار تصویری از خود در کنار رئیس جمهور منتخب با خطاب قرار دادن او بعنوان "پزشک جمهور" پیروزی پزشکیان در انتخابات را "دلچسب" خواند و نوشت: مردم استان کُردستان به خاطر از بین بردن تبعیض‌ها و کم‌کاری‌ها با رأی حدود ۸۰ درصدی و با انتخاب "پزشک و جراح وطن" امید به کردستانی آباد و سربلند خواهند داشت.

🔹شش ماه پس از این تاریخ، روز گذشته ۱۲ دیماه، محسن بیگلری در تذکر شفاهی نسبت به  عملکرد ضعیف پزشکیان در حوزه اقتصادی و بویژه افزایش قیمت ارز و طلا اعتراض کرد. بیگلری خواستار تقویت تیم اقتصادی دولت و گره نزدن اقتصاد به روابط خارجی شد وگرنه از نظر او پزشکیان رئیس جمهور موفقی نخواهد بود و محبوبیتش از بین خواهد رفت...

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25325-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

01 Jan, 17:04


✔️مدیریت نمایشی؛ نشسته به تماشای حضور


🔹دهم دیماه ١۴٠٣ شهردار سقز در برنامه گفتمان شبکه استانی کردستان شرکت کرد. نکته مهم در حاشیه برنامه گفتمان، انتشار تصاویری از مدیران شهرداری سقز در کانال تلگرام "هەواڵی شار" بود که اخبار شهرداری را منعکس می‌کند. در این تصاویر مدیران شهرداری در واحدهای مختلف این نهاد دور هم نشسته و به صفحه تلویزیون جهت شنیدن صحبت‌های شهردار خیره شده‌اند.

🔹در توضیح این تصاویر آمده است: "حضور مدیران و کارکنان حوزه‌های مختلف شهرداری جهت "تماشای حضور شهردار" سقز در برنامه گفتمان از شبکه استانی کردستان در راستای شنیدن درخواست‎های شهروندان و بررسی و برنامه‌ریزی برای خدمتگزاری مناسب‌تر به همشهریان".

🔹اینکه در این شرایط ده‌ها نفر از مدیران شهرداری در چند نقطه از شهر دور هم بنشینند و به صحبت‌های شهردار گوش بدهند را فقط یک نمایش می‌توان نام گذاشت. شهردار و مدیران خوب است این را بدانند که مدیریت نمایشی جایگزین مناسبی برای مدیریت عملگرا نیست، سه سال و نیم فرصت داشتید، حداقل در این چند صباح مانده به انتخابات و پایان فصل کاری دست از نمایش بردارید.

🔸کامل در وبسایت واکاوی بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

31 Dec, 17:33


✔️آسمان بخشنده کردستان و دست‌های خالی مدیران


🔹تا تاریخ ۲۰ آذر ۱۴۰۳ استان کُردستان شاهد ۴۶ درصد افزایش بارندگی نسبت به سال آبی گذشته بوده است و این می‌تواند نوید خوبی برای پُر شدن سدهای کُردستان و سرریز کردن آنها و نوعی اطمینان خاطر از وضعیت آبی سال جاری باشد.

🔹استان کردستان با ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیمتر بارندگی سالانه و با وجود پنج حوزه اصلی آبخیز، سرچشمه تأمین آب بسیاری از استان‌ها و حوزه‌های آبریز است که مهمترین آن حوزه آبریز دریاچه ارومیه است. در این حوزه آبریز به خاطر تهدیدهایی که موجودیت دریاچه ارومیه را به خطر انداخته است ستادی تحت عنوان ستاد احیای دریاچه ارومیه از چند سال قبل تأسیس شده و اعتبارات مالی قابل توجهی نیز به آن اختصاص می‌یابد.

🔹نکته جالب توجه در این موضوع دست خالی کردستان از این اعتبارات با وجود تأمین حقابه قابل توجه دریاچه است...

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25305-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

30 Dec, 18:01


✔️زخمِ کاری مسکن بر تن شهروندان


🔹با نزدیک شدن به فصل بهار و موعد سررسید اجاره‌ها نگاه‌ها به اپلیکیشن‌های دیوار و شیپور جهت بررسی نرخ‌های اجاره‌بها بیشتر می‌شود. مستأجران که تعداد قابل توجهی از آنها همان متقاضیان مسکن ملی هستند ناامید از اتمام مسکن در این سه ماه و حتی سال‌های پیش‌رو با هر نگاه به قیمت‌های اعلام شده جهت اجاره آهی سر می‌‌دهند و آگهی بعدی را دنبال می‌کنند.

🔹یک واقعیت است که موضوع مسکن در کردستان از دغدغه گذشته و به یک مسأله تبدیل شده است. مؤید این ادعا صحبت‌های مسئولان در جلسات و نیز وجود تعداد بالای متقاضیان مسکن در استان است. استان کردستان دومین استان کشور از نظر تعداد متقاضیان نهضت ملی مسکن است و تعداد متقاضیان در استان تقریبا سه برابر برنامه اعلامی از سوی وزارت راه و شهرسازی است.

🔹از طرف دیگر مسئولان هم در جلسات پیرامون مسکن صرفا به تشریح و در مواردی به انتقاد از وضعیت موجود می‌پردازند و به نوعی به جای آسیب‌شناسی و ارائه راهکار عملی به ذکر مصیبت می‌پردازند.

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25301-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

29 Dec, 17:30


✔️هلال احمر سقز و ناترازی در مدیریت!


🔹در شهرستان سقز ناترازی (کمبود) به حوزه مدیریت ادارات هم رسیده و خبرها حاکی از مدیریت همزمان اداره جمعیت هلال احمر شهرستان‌های سقز و دیواندره به صورت سه روز در هفته در هر شهرستان توسط مدیر شهرستان دیواندره است.

🔹صرفنظر از میزان کارایی مدیر فعلی و بدون هیچ نوع قضاوتی درباره عملکرد او، اما همزمانی این وضع از مدیریت با فصل زمستان و با توجه به احتمال وقوع اتفاقاتی همچون گرفتار شدن کولبران، نجات مادران باردار، وقوع کولاک در جاده‌ها و تصادفات احتمالی که حضور هلال احمر در آنها مهم و حیاتی است و همچنین گستردگی دو شهرستان و لزوم مدیریت بحران‌های احتمالی، این نوع مدیریت نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است و باید دید که مدیر جمعیت هلال احمر استان کردستان و فرماندار شهرستان سقز چه تدبیری برای آن می‌اندیشند؟

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25297-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

28 Dec, 18:02


✔️آذربایجان غربی، کردستان و لرستان دارای بالاترین تورم در ۹ ماه ابتدایی سال


🔹اگر تورم از ابتدای سال تا انتهای آذر ماه محاسبه شود، تورم ۹ ماهه به دست می‌آید. این شاخص نشان می‌دهد که قیمت یک سبد یکسان از کالا و خدمات مورد استفاده خانوار در انتهای آذر ماه چند درصد نسبت به اولین روز فروردین ماه تغییر کرده است.

🔹این شاخص با استفاده از داده‌های جدید مرکز آمار محاسبه شده و استان‌های کشور از نظر سطح تورم ۹ ماهه مرتب شده‌اند. در این فهرست، آذربایجان غربی با ۲۴.۷ درصد بالاترین نرخ تورم را به خود اختصاص داده است.

🔹تورم در سایر استان‌ها در بازه‌ای بین ۱۸ تا ۲۴ درصد قرار دارد. به طور خاص، استان‌های لرستان و کردستان هرکدام با ۲۳.۹ درصد در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

🔹به گزارش واکاوی و به نقل از اکو ایران، این تفاوت‌ها می‌تواند به دلیل مسائل خاص هر استان از جمله سیاست‌های اقتصادی محلی، میزان وابستگی به صنایع خاص، نرخ بیکاری، یا تاثیرات مستقیم نوسانات اقتصادی کشور باشد.

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25282-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

28 Dec, 16:35


✔️معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان معرفی شد


🔹عصر امروز شنبه هشتم دیماه ۱۴۰۳ و در جریان نهمین جلسه شورای اداری استان کردستان، «علی اکبر ورمقانی» به عنوان معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری منصوب و از زحمات «مهدی رمضانی» قدردانی شد.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

28 Dec, 14:40


✔️چه بر سر کولبرانی که امروز در مرز بسطام گرفتار شده بودند آمد؟


🔹علیرغم انتشار خبر نجات چهار کولبر در ارتفاعات روستای بسطام سقز از سوی رئیس اورژانس پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی کردستان و انتقال دو نفر از آنها به بیمارستان شفا در سقز، اما خبرها حاکی از فوت یکی از کولبران و پیدا شدن جنازه او توسط نیروهای مردمی بانه و انتقال به بیمارستان صلاح‌الدین این شهرستان است.

🔹به دلیل عدم مدیریت دقیق اوضاع و اطلاع‌رسانی غیرشفاف در این باره، مشخص نیست که آیا کولبر فوت شده جزو چهار کولبری بوده که امروز گرفتار شده‌اند یا مرگ او در یک اتفاق دیگر بوده است.

🔹از طرفی، رئیس هلال احمر شهرستان و نیز بخشدار سرشیو در گفتگو با واکاوی اعلام کردند که نیروهای آنها هیچ کولبری را پیدا نکرده‌اند.

🔹رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان سقز هم تاکنون پاسخگوی تماس‌های خبرنگار واکاوی جهت روشن شدن ماجرا و صحت انتقال دو کولبر به بیمارستان شفا نبوده است.

🔸اگر اینها ضعف در اطلاع‌رسانی نیست پس چیست؟

بروزرسانی؛

🔹ستاد مدیریت بحران شهرستان سقز در گزارش خود اینگونه آورده است؛ کولبران بانه‌ای و سقزی در دو دسته جداگانه در مرز و معبر مشترک گرفتار برف و کولاک شده بودند که نیروهای مردمی و تیم‌های امداد و نجات از هر دو شهرستان برای نجات جان آنان شتافتند که متاسفانه یکی از کولبران اهل شهرستان بانه فوت نموده و ۴ نفر کولبر اهل شهرستان سقز با استفاده از کمک‌های مردمی به سلامت به سقز بازگشته‌اند.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

28 Dec, 13:30


✔️مەنسوور یاقووتی نووسەر و شاعیری کورد کۆچی دوایی کرد


🔹مەنسوور یاقوتی چیرۆکنووس، شاعیر و ڕەخنەگری ئەدەبی خەڵکی پارێزگای کرماشان ئەمڕۆ ۸ی بەفرانباری ۱۴۰۳ی هەتاوی کۆچی دوایی کرد.

🔹مەنسوور یاقووتی، لە دایکبووی ۵ی ڕەشەمەی ١٣٢٧، لە گوندی کیۆنان، شاری سونقوڕ و کولیایی پارێزگای کرماشان، چیرۆکنووس، شاعیر و ڕەخنەگری ئەدەبی، ئەمڕۆ ڕێکەوتی ٨ی بەفرانباری ساڵی ١٤٠٣ی هەتاوی بە هۆی نەخۆشینەوە کۆچی دوایی کرد.

🔹یاقووتی نووسەر و خولقێنەری دەیان کورتە چیرۆک و چیرۆکی درێژ بە زمانی فارسی بووە بووە کە بەشێکیان لە لایەن وەرگێڕانێ وەک عەزیز گەردی بۆ سەر زمانی کوردی سۆرانی وەرگێڕاونەتەوە، بۆ نموونە: چرایەک لەسەر مادیان کۆ، بیرەوەرییەکانی مامۆستایەک، لاوەچ و...

🔹ئەم نووسەرە پایە بەرزە بەهۆی وەسفکردنی فەزای گوندنشینی‌یەوه جێگەیەکی تایبەتی لە ئەدەبیاتی گوندنشینی هەیە.

🌐 https://vakawi.ir/25285-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

28 Dec, 09:19


✔️گرفتار شدن چند کولبر در مرز روستای بسطام سقز


🔹صبح امروز شنبه هشتم دیماه، منابع محلی از گرفتار شدن چند کولبر در ارتفاعات روستای بسطام در بخش سرشیو سقز خبرداده‌اند.

🔹رئیس اداره هلال احمر شهرستان سقز به ایرنا گفته است: از ساعتی پیش با اعلام گرفتار شدن و سرمازدگی و مصدومیت احتمالی چند کولبر در مرز بسطام تیم پنج نفره امداد و نجات جمعیت هلال احمر این شهرستان به محل اعزام شده‌اند.

🔹منابع محلی در گفتگو با واکاوی از قطعی برق در منطقه خبر داده‌اند و همین امر موجب عدم برقراری ارتباط با تیم امداد و نجات و نبود اطلاعات کافی در مورد تعداد کولبران، موقعیت دقیق و وضعیت سلامتی آنها شده است.

🔸بروزرسانی (ساعت: ۱۳:۲۵)؛

🔴رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: چهار کولبری که به دلیل سرمازدگی در مرز بسطام سقز گرفتار شده بودند، نجات یافتند و نیروهای امداد و نجات هلال احمر ۲ نفر از آنان را که سرمازده شده بودند به بیمارستان شفا منتقل کرده‌اند. /ایرنا

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

26 Dec, 19:46


✔️افسوس برای شهر سقز!


🔹یکی از روزنامه‌نگاران مطرح کشور در باب پرداختن به سوژه‌ها می‌گوید: "گاهی سوژه‌ها به قدری مبتذل می‌شوند که پرداخت جدی به آنها خودش نوعی ابتذال است و به ناچار باید به طنز پناه برد".

🔹متأسفانه وضعیت شورای سقز از این هم بدتر شده و نه پرداخت جدی و نه طنز نمی‌تواند پاسخگوی این حد از ابتذال باشد، بلکه تنها می‌توان افسوس خورد برای شهری که اعضای شورایش آن را به سوژه رسانه‌های شهرهای اطراف تبدیل کرده‌اند.

🔹بر اساس اخباری که به واکاوی رسیده است، امروز پنجشنبه ششم دیماه اعضای شورا بر سر نحوه اجرای پُل دوم قه‌وخ به مشورت نشستند که خروجی آن درگیری لفظی بین دو تن از اعضا بوده است. این درگیری در ادامه و با خروج اعضا از صحن و ساختمان شورا به درگیری فیزیکی در کوچه ساختمان کشیده است.

🔹واکاوی بارها رسیدگی به این وضعیت را از نهادهای فرادستی ازجمله فرمانداری، دفتر امور شهری و حتی شخص استاندار سابق خواسته بود، اما سکوت در این زمینه کار را به این مرحله رساند و حالا باید دید که این مسئولان حداقل نه برای حرمت این شهر و ساکنانش، بلکه برای شأن مدیریت خودشان هم که شده چه تدبیری می‌اندیشند!

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

26 Dec, 17:30


✔️لە گەڵ سروە؛ مردوو پەرستی


🔹گۆڤاری سروە لە ژمارەی ۲۹دا بە کاریکاتۆرێک کە لەلایەن م_قریشی کێشراوە بەم جۆرە باسی مردوو پەرستی ئەکات:


+بەگیانی تۆ کێلی باوکی خوالێخۆشبوومان لە بەردی مەڕمەڕ دانەی بە ... تمەن دروست کردووە، هەڵبەت عەکسەمەیشمان گەورە کردۆتەوە و هەڵواشمان بۆ بەخشیۆە و چلە و نیۆجێژنە و ساڵگەردیشمان بۆ گرت ها.ها.ها

+ئەها ئەو «مام حەمدی» خوالێخۆشبوی کە پێتان عەیب بوو بڵێن باوکمانە و بە حەوت کوڕ بەخێوتان نەدەکرد و لە کووچە و کۆڵان دەخولاوە و سواڵی دەکرد و ئاخریەکەشی لە برسانا مرد؟


*سەرچاوە: گۆڤاری فەرهەنگی-ئەدەبی سروە، ساڵی چوارەم، ژمارە ۲۹، سەرماوەزی ۱۳۶۷، لاپەڕەی ۶۵.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

25 Dec, 17:00


✔️کلیسای فراموش شده سنندج


🔹در میان انبوه مناره و مساجد شهر سنندج، تنها کلیسای این شهر که مربوط به دوره قاجار است هنوز پابرجاست، اما چون دیگر هیچ مسیحی‌ای در سنندج باقی نمانده است گرد فراموشی هم بر این کلیسا نشسته است.

🔹امروز بیست و پنجم دسامبر مصادف با سالروز ولادت حضرت عیسی (ع) از پیامبران اولوالعزم و صاحب شریعت است که نزد اسلام و مسلمانان هم جایگاه ویژه‌ای دارد. وجود کلیساهای متعدد در جای‌جای ایران می‌تواند نشان دهنده مسالمت‌آمیز بودن همزیستی پیروان دو آیین اسلام و مسیحیت علیرغم فراز و نشیب‌های فراوان باشد.

🔹یکی از این کلیساها کلیسای شهر سنندج بعنوان تنها کلیسا در استان کردستان است. این کلیسا در محله اغازمان، خیابان نمکی، کوچه کلیسا واقع شده و در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۸ با شمارهٔ ثبت ۲۶۶۳ به‌عنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده است. با توجه به اینکه سالهاست از مسیحیان سنندج کسی باقی نمانده است درب این کلیسا هم در حال حاضر بسته شده و کسی سراغی از آن نمی‌گیرد...

🔸گزارش کامل را در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25255-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

24 Dec, 17:10


✔️وقایع‌نگاری در کردستان با محوریت کتاب «وحشت در سقز»


*چهارشنبه هفته گذشته (۲۸ آذر) اولین نشست از سلسله نشست‌های سقزشناسی برگزار شد. نظر به اهمیت موضوع و آگاهی سقزی‌ها و بویژه علاقه‌مندان به حوزه تاریخ و کسانیکه نتوانستند در این نشست حضور یابند، پایگاه خبری واکاوی مطابق وعده، مطالب سخنرانان را در قالب نوشتار منتشر می‌کند. پس از مطالب دکتر صالح امین‌پور در باب تاریخ سقز، نوبت به مطالب دکتر شهباز محسنی با عنوان وقایع‌نگاری در کردستان با محوریت کتاب «وحشت در سقز» می‌رسد که تقدیم حضور می‌شود.
=====

✍️دکتر شهباز محسنی|نویسنده و پژوهشگر

🔹وقتی بحث از کتاب «وحشت در سقز» نوشته روانشاد حاج مصطفی تیمورزاده می‌شود ابتدا علت نامگذاریِ این کتاب توجه‌ها را به خود می‌کند که چرا نویسنده، نام کتابش را «وحشت» گذاشته است؟ کتاب، گزارش نُه سال اوضاع بسیار سخت و فلاکت بار سقز و کردستان در جنگ اول جهانی است که در آن مصایبی را که بر منطقه رفته، از فجایعی چون آوارگی و غارت اموالشان تا قحطی و مُردن بعضی از مردم در اثر گرسنگی و قتل و کشتار عام، گزارش کرده است.

🔹چهار سال جنگ نخست جهانی و پنج سال هم اغتشاش و ناامنی در شهرها و روستاها و راهها! جنگ اول جهانی، جنگی بود عالم گیر که در 1914 تا 1918 میلادی طول کشید (برابر با 1293 تا 1297). کل اروپا و بخشهایی از آفریقا و غرب آسیا درگیر آن شدند. شعله های جنگ میان امپراتوریهای بزرگ آن زمان مانند روسیه تزاری، خلافت عثمانی، آلمان، مجارستان و بریتانیا برپا شد که حدوداً بیست میلیون کشته و بیست میلیون مصدوم و مفقود برجا گذاشت. این اتفاق در اواخر دوران قاجار، و زمان حکومت احمدشاه، رخ داد. دولت ایران اعلام بی طرفی کرد و عملا منفعل و ناتوان از هر دفاع موثری بود. اما برغم اعلام بی طرفی، بخشهایی از کشورمان، از جمله غرب ایران به اشغال قوای بیگانه درآمد و همه چیز زیر و رو شد و کشورمان تحت تأثیر شعله‌های آتش این حادثه خانمان برانداز قرار گرفت....

⚡️این مطلب را کامل در  INSTANT VIEW (مشاهده فوری) بخوانید:

🌐 https://telegra.ph/saqqez-12-24

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

04 Dec, 17:31


✔️بازار سقز و مهاباد؛ یکی رکود و دیگری رونق


🔹در خبرها آمده است که بازار هفتگی خودرو در مهاباد از فردا پنجشنبه ۱۵ آذرماه آغاز به کار می‌کند. ابتکاری که می‌تواند نَفَس تازه‌ای در روح بازار این شهر بِدَمد و در کنار بازار تاناکورا جنب و جوش بازار و بازاریان را بیشتر کند.

🔹به موازات این ابتکارات در مهاباد و یا دیگر شهرهای اطراف شاهد رکود بی پایان در سقز هستیم. عوامل متعددی دست به دست هم داده‌اند تا این رکود حاصل شود. از پیچ و خم‌ها و دست‌اندازهای اداری گرفته تا سکوت و بی‌عملی اصناف و اتحادیه‌های زیرمجموعه در تشکیل ابر سیاه رکود بر بازار سقز دخیل‌اند.

🔸 کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25023-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

04 Dec, 10:33


✔️حکایت طبیب و کُرد

✍️دکتر اسماعیل شمس| نویسنده و پژوهشگر حوزه تاریخ


شبی کُردی از درد پهلو نخفت
طبیبی در آن ناحیت بود و گفت
از این دست کو برگ رز می‌خورد
عجب دارم ار شب به پایان برد
که در سینه پیکان تیر تتار
به از نقل ماکول ناسازگار
گر افتد به یک لقمه در روده پیچ
همه عمر نادان برآید به هیچ
قضا را طبیب اندر آن شب بمرد
چهل سال از این رفت و زنده‌ست کُرد

🔹این روزها که داعشیان و همپیمانان پیدا و پنهان‌شان با نام و طرح و رنگ و لعاب دیگری قصد جان و مال و خاک مردم کُرد روژئاوا را کرده‌اند، ناخودآگاه یاد این حکایت شیخ سعدی افتادم. در ویدیوها و فیلم‌های موجود می‌بینیم که گروهی از آنان اسیران کُرد را به رسم اجدادشان الله اکبر گویان سر می‌برند و گروهی دیگر وادارشان می‌کنند که همچون گرگان بیابان‌های مغولستان زوزه بکشند. بار دیگر کاروان آوارگان کُرد به راه افتاده است و فاتحان بر بلندای بام خانه اشغالی و مفتوحه آنان سوره انفال و فتح می‌خوانند.

🔹سوداگران غربی و عبری سایکس پیکو هم از اینکه کُرد و تُرک و عرب و شیعه و سُنی را حتی صد سال پس از آن سیاهه سمی به جنگ همه علیه همه کشانده‌اند، سر از پا نمی‌شناسند و دندان طمع خود را برای غارتی دیگر تیز کرده‌اند. باز هم ترامپ نیامده از آن سوی دنیا شاخه و شانه می‌کشد و نتانیاهو از این سو برایش قرمز پهن می‌کند. پوتین از قطب شمال به اردوغان که مترصد شکار شام است، نهیب می‌زند که ٲین تذهبون؟ در این میان بازار تحلیلگران نظام سلطه هم گرم است که از پایان کرد دم می‌زنند و مثل نقل مٲکول به هم بشارت می‌دهند.

🔹در این تاریخ هزار و چهارصد ساله تقریباً هیچ گروه و دسته و قوم و مذهبی باقی نمانده است که از شرق و غرب و شمال و جنوب به خانه و کاشانه کُرد هجوم نکرده باشد، اما آنان همه رفته‌اند و کُرد هنوز مانده است. کُرد محدود به فلان حزب و فلان ایدئولوژی و فلان رهبر و سرکرده نیست که اگر تمام شود یا تسلیم و سرسپرده سلطه‌گران گردد و حتی به نام آنان و به کام آنان در روی برادر کُرد خود بایستد، به پایان سلام کند، بلکه یک زن و مرد عادی بی‌ادعا و یک مردم معمولی و یک تاریخ و فرهنگ و هویتی است که ریشه در خاک خود دارد و پس از هر زمستان سخت و سیاهی باز هم بهاران سبز خواهد شد.

🔹طبیبان این عصر هم بدانند که اگر به امید تیر تاتار روزی هزاران نسخه ناسازگار برای مرگ فردای کُرد بپیچند، مانند آن طبیب عصر سعدی خود خواهند رفت، اما مردم کُرد خواهند ماند.

🌐 https://telegra.ph/kurd-12-04

منبع: کانال تلگرام نویسنده (کردستان‌نامه https://t.me/kurdistanname)

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

03 Dec, 08:00


✔️شکایت از رسانه؛ رسمی که تمامی ندارد


🔹هفته‎نامه سیروان در مطلبی از طرح شکایت یکی از نهادهای دولتی مرتبط با امر سلامت در استان کردستان از این نشریه خبر داد. ماجرا از این قرار است که سیروان چندی پیش به دلایل کمبود شیر خشک در استان پرداخته بود و از همین‌رو شهروندان کردستانی قادر به دریافت سهمیه شیر خشک از داروخانه‌ها نیستند و نهاد مربوطه نیز پاسخگوی این وضعیت نیست.

🔹حال و به گفته نشریه سیروان، خبرنگار و سردبیر این نشریه جهت ادای توضیحات احضار و بازجویی شده‌اند. همه اینها در حالی است که مطابق بخشنامه دولت چهاردهم هیچ مسئول و نهاد دولتی بدون تایید و بررسی کارگروه اطلاع‌رسانی دولت حق شکایت از هیچ خبرنگار و رسانه‌ای را ندارد و در موارد لازم هم ابتدا موضوع باید در دبیرخانه شورای اطلاع‌رسانی مطرح و در صورت لزوم کارگروه مربوطه اقدام لازم را انجام دهد.

🔹مشخص نیست که کِی قرار است پاسخگویی و یا ارسال جوابیه به رسانه جایگزین رسم شکایت شود؟ آنهم در مواقعی که رسانه بدور از هرگونه جنجال، هیاهو و توهینی تنها به رسالت خود پرداخته است!

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

02 Dec, 18:44


✔️لابلای تبریک گفتن‌‌ها مقداری هم عمل کنید بد نیست!


🔹برای اینکه بدانید معلولان در جامعه با چه محدودیت‌هایی دست و پنجه نرم می‌کنند لازم نیست روی ویلچر بنشینید یا خودتان را در موقعیت یک معلول قرار دهید، کافیست در یک حالت عادی یک مسیر کوتاه را از پیاده‌روهای همین شهر پیاده‌روی کنید تا متوجه حجم انبوه نادیده گرفتن حقوق خودتان شوید، این تضییع حقوق برای معلولان جسمی و حرکتی به مراتب بیشتر و بیشتر است.

🔹از طرفی همین امروز شاهد سیل تبریکات به مناسبت روز معلولان بودیم. بسیاری از مسئولان که گوی سبقت را از یکدیگر ربوده‌اند اصلا متوجه این نکته نبوده و نیستند که روز معلولان سوم دسامبر و امسال مصادف با ۱۳ آذر است، اما چون سال گذشته این تاریخ مصادف با ۱۲ آذر بود امسال هم بر همان مبنا پیام سال گذشته را بازنشر و حتی برخی‌ها پیش دستی کرده و ۱۱ آذر پیام تبریک را منتشر کردند.

🔸 کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/25002-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

01 Dec, 10:04


✔️اما و اگرهای احداث شهرک مسکونی جدید در سقز


🔹از اوایل تابستان سال جاری بحث احداث شهرک مسکونی جدید در سقز و در حوالی روستای "دۆزەغەرە"ی این شهر از سوی کارگروه امور زیربنایی استان با هدف تأمین زمین برای طرح نهضت ملی مسکن مطرح شد و اوایل آبان نیز معاون عمرانی استاندار از تصویب این طرح در شورای عالی شهرسازی خبر داد.

🔹حال، دبیر شورای‌عالی شهرسازی و معماری در مکاتبه‌ای با استاندار کردستان از لزوم اعمال اصلاحات در این طرح خبر داده است. ملاحظات این شورا در موضوعاتی همچون "محدوده و عرصه شهرک"، "ترافیک"، "کاربری‌ها و سرانه‌ها"، "رعایت حرائم"، آب‌رسانی و فاضلاب" و "نامگذاری شهرک" تدوین و به استانداری اعلام شده است.

🔹لازم به ذکر است که از ابتدای مطرح شدن این طرح و انعکاس آن در پایگاه خبری واکاوی، ملاحظات مورد اشاره دبیرخانه شورای عالی شهرسازی از سوی برخی کاربران و صاحب‌نظران هم مطرح شده بود.

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24980-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

30 Nov, 09:31


✔️جشنواره‌ی تئاتر کوردی سقز؛ سکانس آخر و سناریوی مدح و ثنا

✍️ مسعود رحیمی، هنرمند و فعال فرهنگی


🔹جشنواره تئاتر کوردی سقز بزرگترین رویداد هنری این شهر است که در جذب استعدادهای این حوزه و ارتقاء فرهنگ شهروندان تأثیر شایانی دارد. نفس برگزاری چنین مراسمی به‌حدی ارزشمند است که همواره جوانب مثبت آن بر نقاط ضعف احتمالی رجحان یافته، به ویژه که حضور هنرمندان خارجی بر تجلی شکوه جشنواره تأثیر به‌سزایی دارد.

🔹هزینه‌ی اجرای جشنواره نسبت به انواع هزینه‌های پرت و زائدی که صدایش هم درنمی‌آید زیاد نیست، اما دبیر جشنواره ناچار است با خواهش و تمنا نظر مدیران شهری و اسپانسرها را به تأمین هزینه‌ی آن جلب نماید. در حالی که تمامی هزینه‌های دولتی جشنواره از جیب مردم و به نام مسئولان تأمین می‌گردد اما افتخار اجرای چنین رویداد بزرگی در رزومه‌ی مدیران ثبت می‌شود.

🔹دبیر و عوامل جشنواره در جریان مجاب نمودن مدیران شهری برای همراهی با جشنواره گاهی چنان به بیراهه‌ی مسئلت می‌لغزند که انگار آنان از جیب مبارک می‌بخشند...

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24966-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

28 Nov, 18:30


🔸لەگەڵ سروە؛

✔️کامیان؟ پیری و هەزار شوورەیی یا پیری و هەزار شانازی؟

✍️ فارووق وەفایی


🔹لە سیس بوونی گوڵێک و لە سپی‌یەتی موویەکدا، لە گەڵاڕێزانی دارێک و زەردی گیاییەکدا، لە کزی چاو و سستی ئەژنۆیەکدا، شتێکی پیرۆز و جێی رێز دەبیندرێ، شتێک کە ئاسان بە دەست نایە. شتێک کە خۆڕاگرتنی بەرامبەر بە ئازاری رۆژگار و بەرەبەرەکانێی دژ بە نەمان بیستووە. شتێک کە هێواش و لەسەرخۆ، وردە وردە رۆژەکان خەرمانی تەمەنی خواردووە. شتێک کە بە کەمبوونەوەی نەختە نەختەی تەمەنی ژیانی، دڵۆپ دڵۆپ کۆبۆتەوە و زیادی کردووە.

🔹بێگومان هەموومان دەزانین ئەوە چییە. کاتێک کە هێشتا منداڵ یا لاو بووین، لە بیرمانە کە بەساڵدا چووەکان پێیان دەگوتین: "دەک رۆڵە مووی سپی لە سەر ئەژنۆت دەربێ". یا لەبری باریقەڵا و ئافەرین پێیان دەگوتین: "دەک رۆڵە پیر بی" یا کاتی ژن هێنان دەیانگوت:"پێکەوە پیر و خەرۆف بن".

🔹راستت دەوێ ئەو کات زۆرم پێ ناخۆش بوو. وامدەزانی جنێوم پێ دەدەن. بە گوێیاندا دابووم کە سەری سپی و ریشی چەرموو، رێزی پێویستە و ئەگەر هەر لەبەر ئەم تێڕوانینە نەبوایە، بێگومان بە زمانی شیرینی کاتی منداڵی بە گژیاندا دەچووم و رەنگە یەک، دوو جنێوی مزریشم پێ بدانایە! بەڵام نەدەکرا. ئاخر حەقم پێ بدەن. وامدەزانی پیری یانی گێژی و گێلی، یانی تێداچوونی هەست و ئەوین، یانی گۆچان و چاویلکە، یانی کۆمە کۆمە رۆیشتن و کەوتن و هەڵسانەوە و...

⚡️تکایە درێژەی نووسراوەکە لە ئینستانت ویو (مشاهدە فوری) بخوێننەوە:

🌐 https://telegra.ph/old-age-11-28

🌐 https://vakawi.ir/24953-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

28 Nov, 17:21


✔️گەزیزە عومەر، شانۆکاری کورد: سەرکەوتن لە بەردەوامیدایە


🔹هونەرمەندی شانۆکاری خەڵکی سلێمانی لە لێدوانێکدا لەگەڵ ماڵپەڕی واکاوی، بەڕێوەچوونی نۆزدەهەمین خولی فیستیڤاڵی شانۆی کوردی سەقزی نیشاندەری بەردەوامی فیستیڤاڵەکە هەڵسەنگاند و وتی "بێ گومان سەرکەوتن لە بەردەوامیدایە".

🔹گەزیزە عومەر، فیستیڤاڵی شانۆی کوردی سەقزێ وەک مەکۆی شانۆکارانی کورد ناساند کە ئەتوانن ئامادەبوونیان لە ناو فیستیڤاڵەکەدا ببێت.

🔹ئەم شانۆکارە ئاماژەی کرد هەر بەو جۆرەی کە ژیان و کۆمەڵگا تەنیا بە پیاوان ناڕواتە پێش، شانۆیش بە هەمان شێوەیە و بۆیە بوونی خانمەکان لە بەشە جۆراجوجۆرەکانی شانۆ وەک ئەکتەر، لێژنەی داوەری دەق، لێژنەی داوەری نمایش و هەر وەها بەڕێوەبردنی فیستیڤاڵەکە زۆر زەروورە.

🔸بۆ بینینی درێژەی ڤیدیۆکە سەردانی لاپەڕەی یوتیوب:

🌐 https://youtu.be/1hP5ocyurPg

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

26 Nov, 17:00


✔️نتایج سرشماری اقلیم کُردستان



🔹نتایج اولیه سرشماری در اقلیم کردستان حاکی است که جمعیت این منطقه ۶ میلیون و ۳۷۰ هزار و ۶۶۸ نفر اعلام شده است که از این تعداد ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار و ۵۰۶ نفر مرد و سه میلیون و ۱۷۰ هزار و ۱۶۲ نفر زن هستند.

🔹البته این تعداد تنها شامل استان‌های هەولێر، سلێمانی، دهۆک و هەڵەبجە می‌باشد و با احتساب جمعیت کُردهای کەرکووک، موسڵ و دیالە، خانەقین و ... آمار از این فراتر می‌رود.

🔹نتایج اولیه جمعیت کُل عراق نیز ۴۵ میلیون و ۴۰۷ هزار و ۵۸۸ نفر اعلام شده است که از این تعداد ۲۲ میلیون و ۶۲۳ هزار و ۸۳۳ نفر زن و ۲۲ میلیون و ۷۴۸ هزار و ۶۲ نفر هم مرد هستند.

🌐 https://vakawi.ir/24946-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

26 Nov, 09:32


✔️افتتاحیه نوزدهمین جشنواره تئاتر کوردی سقز


🔹عصر روز گذشته دوشنبه پنجم آذرماه ۱۴۰۳ نوزدهمین جشنواره تئاتر کوردی سقز آغاز به کار کرد و افتتاحیه این دوره با حضور گروه‌های نمایشی، دست‌اندرکاران جشنواره و تعدادی از مسئولان برگزار شد.

🔹در این دوره ۱۵ گروه داخلی و خارجی و بیش از ۳۰۰ هنرمند تا ۸ آذر به اجرای نمایش خواهند پرداخت و جمعه ۹ آذر مراسم اختتامیه برگزار می‌شود.

🔹علیرضا خمسه، سیاوش چراغی‌پور، دکتر محمدرضا رحیمی، افشین هاشمی مهمانان ویژه جشنواره هستند. همچنین سامان خلیلیان، آذر نجیبی، سیاوش چراغی‌پور، فاتح باد پروا و عادل حسن، داوران بخش صحنه‌ای و صابر نیک‌بخت، تریفه کریمیان و خسرو سینا داوران بخش نمایشنامه‌نویسی جشنواره نوزدهم‌اند.

🔹روز گذشته در حاشیه افتتاحیه، گذر هنری شانو افتتاح و چند اِلِمان نیز رونمایی شدند. در ادامه نمایش «تۆ تۆ کێیت» از کرکوک در پلاتو و نمایش «پیاوی ڕووت و خودان چاکێت» از ارومیه در سالن آمفی تئاترروی صحنه رفتند. کارگاه ورکشاب هم توسط کوروش زارع رمشتی با استقبال هنرمندان در سالن کتابخانه برگزار شد.

🌐 https://vakawi.ir/24938-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

25 Nov, 17:30


✔️با گذشت دو ماه از آغاز سال تحصیلی در سقز؛ دانش‌آموز حاضر، معلم همچنان غایب


🔹اینکه امسال مشکل کمبود معلم به مانند سالهای گذشته چندان خودنمایی نکرد یک واقعیت است، اما همه واقعیت نیست و علاوه بر استفاده از یک معلم برای چند پایه تحصیلی در روستاها، در برخی مدارس شهری هم برخی دروس فاقد معلم‌اند.

🔹در ابتدای سال تحصیلی جدید، در آئین بازگشایی مدارس و با حضور وزیر کشور در سنندج، مدیرکل آموزش و پرورش استان کردستان در مدرسه هیئت امنایی دخترانه ابرار عنوان کرد: "امسال در سال تحصیلی جدید با ساماندهی نیروی انسانی هیچ کلاسی در کردستان بدون معلم نیست".

🔹اما ظاهرا این گزاره واقعیت ندارد و گزارش‌هایی از سوی والدین دانش‌آموزان به دست به واکاوی رسیده است مبنی بر اینکه برخی کلاس‌های درس هنوز هم معلم ندارند.

🔹در صورت لزوم، نام مدرسه و درس مربوطه هم خدمت اداره کل عنوان می‌شود، منتهی تا این لحظه ریاست آموزش و پرورش شهرستان سقز پاسخگوی تماس و پیامک خبرنگار واکاوی نبوده است تا موضوع پیگیری و اقدامات احتمالی که در دست است منعکس شود!

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24935-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

25 Nov, 07:31


✔️اچ آی وی در کردستان


🔹۶۲ درصد از مبتلایان به اچ‌آی وی از وضعیت خود آگاه نیستند در حالی که تشخیص زودهنگام و درمان به موقع، بهترین راهکار برای کنترل این بیماری و پیشگیری از انتقال آن به دیگران است.

🔹بر اساس برآوردها، حدود ۶۲۴ نفر در استان کردستان با این ویروس زندگی می‌کنند، اما تاکنون تنها ۲۴۱ نفر (۳۸ درصد) از آن‌ها شناسایی و تحت درمان قرار گرفته‌اند؛ این بدان معناست که هنوز ۶۲ درصد از مبتلایان از وضعیت خود آگاه نیستند.

🔹براساس داده‌های جمع‌آوری شده، توزیع مکانی بیماران مبتلا به HIV در استان کردستان نشان‌دهنده تمرکز بالای موارد در مرکز استان (سنندج) با ۷۱ درصد است و بقیه موارد در شهرستان‌های دیگر پراکنده هستند.

🔹اینها را سید اشرف حسینی کارشناس ایدز دانشگاه علوم پزشکی کردستان به خبرگزاری ایرنا گفته است، می‌توانید گزارش و گفتگوی کامل را در لینک زیر بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24927-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

24 Nov, 17:31


🔸از نتایج جلسه رفع موانع تولید در سقز؛

✔️هزینه ترانزیت به قبض برق واحدهای تولیدی اضافه شد!


🔹شوکی که اداره برق سقز به واحدهای تولیدی وارد کرد محال است به این زودی‌ها تولیدکنندگان را رها کند. درج مبالغ چند میلیونی با عنوان “ترانزیت” تازه‌ترین چالشی است که این قشر باید با آن دست و پنجه نرم کنند و ظاهرا قرار نیست هیچ مسئولی اعم از مدیر شهرستانی و استانی، فرماندار، نماینده و … راجع به این اقدامات و تصمیمات کوچک‌ترین توضیحی ارائه دهد و صرفا هدف غافلگیری مردم است!

🔹روز ۳۰ آبان جلسه‌ای تحت عنوان "میز خدمت در راستای رفع موانع تولید و عارضه‌یابی واحدهای تولیدی در شهرک صنعتی سقز" برگزار شد، اگرچه محتوای جلسه و صحبت‌های تولیدکنندگان حاکی از آن بود که هیچکدام امید چندانی به بهبود فضای تولید و کسب و کار و این قبیل جلسات ندارند ولی آنها باز هم از مشکلات خود گفتند، چند روز پس از این جلسه نه تنها مشکلات کاهش نیافت بلکه شرکت توزیع برق با قید یک آیتم جدید در قبوض برق بار دیگر تولیدکنندگان را غافلگیر کرد...

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:


🌐 https://vakawi.ir/24911-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

24 Nov, 11:05


✔️مشاور جدید استاندار کردستان کیست؟


🔹استاندار کردستان در ادامه صدور احکام جدید برای مسئولان استانداری، سیروس شاه غیبی را به سمت مشاور استاندار منصوب کرد!

🔹اگرچه مشخص نیست این مشاور جدید قرار است در چه حوزه‌هایی به استاندار مشورت ارائه دهد اما در حکم ابلاغی آرش زره‌تن لهونی خطاب به شاه‌غیبی آمده است: «به منظور بهره‌مندی از دانش و تجربیات فرهیختگان و صاحب نظران در نظام تصمیم گیری و با عنایت به تجربیات و سوابق ارزشمند جناب عالی، به موجب این ابلاغ شما را به عنوان مشاور استاندار منصوب می نمایم».

🔹مدیر کل امور استان‌های مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در سال ۸۵، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان در سال‌های ۹۰ تا ۹۱ و مشاور سرمایه‌گذاری استاندار کردستان از جمله سوابق شاه‌غیبی است.

🌐 https://vakawi.ir/24917-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

23 Nov, 19:00


✔️دو معاون جدید استاندار کردستان معرفی شدند


🔹استاندار کردستان طی احکام جداگانه‌ای محمدعظیم ملک را به عنوان سرپرست معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری منصوب کرد. پیش از این عبدالله رشیدی‌پور در این سِمت قرار داشت.

🔹آرش زره‌تن لهونی همچنین ارسلان ازهاری را به عنوان سرپرست معاون اقتصادی منصوب کرد. ازهاری جایگزین علی نوری شد.

🔹به این ترتیب تکلیف دو معاونت مشخص شد و دو معاونت سیاسی و عمرانی هنوز تعیین نشده‌اند.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

23 Nov, 17:30


✔️آمار تصادفات آبان‌ماه ۱۴۰۳ در جاده‌های سقز


🔹بر اساس آمار موجود از تصادف‌هایی که در آبانماه ۱۴۰۳ در محورهای مواصلاتی سقز به وقوع پیوسته است در عرض یک ماه گذشته 7 نفر جان خود را از دست داده‌اند و ۱۰ نفر نیز مصدوم شده‌اند که در مقایسه با آمار مهرماه (۲ فوتی و ۱۲ مصدوم) شاهد افزایش قابل توجه فوتی‌ها هستیم.

🔹دست بالای جاده سقز_بوکان در تعداد تصادف‌ها، تصادف‌های منجر به فوت بیشتر در جاده سقز_بانه و نیز تعداد فوتی‌های ناشی از واژگونی خودروها از نکات قابل توجه در تصادف‌های آبان ماه است.

🔹لازم به ذکر است که پایگاه خبری تحلیلی واکاوی در راستای تأکید بر خطراتی که جان تک تک مسافران را به واسطه جاده‌های نامناسب و خودروهای بی کیفیت و عدم رعایت نکات ایمنی توسط رانندگان تهدید می‌کند، هر ماه آمار تصادفات جاده‌ای در محورهای مواصلاتی سقز را منتشر می‌کند.

🔹طبیعی است که به دلیل عدم دسترسی به منابع کافی، آمار مذکور نمی‌تواند پوشش تمام تصادفات در محورهای مواصلاتی سقز و یا سایر شهروندان سقزی که در محورهای دیگر تصادف کرده‌اند باشد اما می‌تواند بیانگر عمق فاجعه‌ای باشد که هر روزه در جاده‌ها شاهد آن هستیم.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

23 Nov, 06:01


✔️هنرکتاب نخواندن


🔹سال ۱۳۹۴ انتشارات مروارید کتابی را با عنوان «چقدر خوبیم ما» نوشته "ابراهیم رها" روانه بازار کتاب کرد؛ کتابی که نویسنده‌اش متن آن را حاصل تأملات خود در نقد رفتارشناسی ایرانیان در قالب بیانی طنزآمیز عنوان کرده است.

در بخشی از کتاب آمده است:

🔹یعنی اگر داغ و درفش مان کنند و به میخ و سیخ‌مان بکشند و از دروازه‌ی شهر آویزان‌مان فرمایند و... اگر سر به سر تن به کشتن دهیم عمراً که کتاب بخوانیم. ما اصلاً یک جور مقاومت عجیبی در برابر کتاب خواندن داریم که تفلون در برابر چسبیدن غذا به ماهی تابه ندارد. چنان نسبت به کتاب خواندن نفوذناپذیریم که ایزولاسیون هیچ پشت بامی نسبت به باران و برف چنین عایق نیست. یعنی حاضریم وقت مان را با خاراندن پسِ سر و شمردن شوره‌های روی شانه‌مان تلف کنیم اما دو صفحه یا چهار خط کتاب نخوانیم.

🔹یکی از بارزترین خصوصیات ما که دیگر دارد به شناسنامه‌مان تبدیل می‌شود و اوراق هویتی و شاخصه‌ی ممیزه‌ی ماست همین کتاب نخواندن است...

🔸کامل در https://vakawi.ir/24892-2/ بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

21 Nov, 17:20


✔️لەگەڵ سروە؛ هەدەف


🔹هێشتا بەفر لێی نەکردبۆوە و سەرمای بێ دەرەتانی سەر لە بەیانی وەلەرزی خستبووین. دەرگای قوتابخانە ئاواڵە بوو و حەوشەکەی بە نوا بەفرێکی سپی رازابۆوە. بەهوو هووی دەستان لە پلیکانان وەسەر کەوتین و خۆمان گەیاندە دەرکی ساڵۆن، کەچی بە پێچەوانەی رۆژان داخرابوو و قوتابی‌یەکان هەر یەکە لە سووچێک لەژێر پەنا و پەسیواندا هەڵکوڕمابوون. خودا خودامان بوو زوو زەنگ لێ بدرێ و بچینە ژوور. لە نەکاو دەنگی جەنابی مودیر لە بڵیندگۆ بەرز بۆوە:

_ قوتابی‌یه خۆشەویستەکان سەف بگرن و رێز بن.

هەر بابا بوو بۆڵەیەکی لێدەهات و دەیگوت:

_ بۆ خۆت جێت گەرمە و ئاگاشت لە ئێمە نییە!

ئەوجار جەنابی مودیر بۆ خۆی هاتە دەر چاوێکی پێدا خشاندین و گوتی:

_ ئازیزان لەم هەوا بەفراوی‌یه جوانەی ئینڕۆکەدا تاقی کاری‌یەمی زۆر هاسان بەڵام زۆر گرینگم بۆ دیاری کردوون.

🔹دەبوو سەرنج بدەین و گوێ ڕابدێرین و لەگەڵ سەرماش بچارێین. پیاو هەزار جۆرە خەتەرەی دەکرد «داەۆ بەفر دەرخواردی کێ دەدەن؟ یا زۆرەوانیمان پێدەگرن، نا بابە حەتمەن سەربانمان پێ دەماڵن ». لەو خەیاڵانەدا بووین کە جەنابی مودیر لە پلیکانان داگەڕا و سەفی دابڕاوی ئێمەی تێکەڵ کردەوە و هەمووی کردیانە ریزێمی درێژ و راست.

🔹مامۆستاکانیش هەموویان لەسەر پلیکانەوە چاویان لە تاقیماری جەنابی مودیر بڕیبوو. وەختێک سەفەکەمان بەکەیفی کاکی مودیر راست بوو، هێندێکی نێوان بۆ دیاری کردین و گوتی:

_ قوتابی‌یە خۆشەویستەکان! مەرجی تاقی کاری‌یەکەرئەوەیە کە دەبێ ئێوە هەتا ئەوسەری حەوشی قوتابخانە بڕۆن و بەجێ پێی کەوشەکانتان رچەیەکی راست بشکێنن. دووپاتی دەکەمەوە... بزانم کێ دەتوانێ بەجێ پێی کەوشەکانی خەتێکی راست هەتا ئەوسعری خەساری مەدرەسەکە بکێشێ.

🔹پشوویەکمان هاتەوە بەر و گوتمان:

_ئەگەر هەر ئەوە بێ هیچ نیە و تەنانەت یەک لە قوتابیان گوتی:

_هەی ماڵتە دەزووترت وا گوتبایە دڵم سیس بوو!

🔹هەموو وێگڕا سەرمان داخست و وەنێو بەفر کەوتین. تەواوی فکر و هۆشی خۆمان دابووە سەر هەنگاوەکانمان. هەی خوایە لاقمان خوار نەبێ، هەی پێغەمبەر لێمان خوار نەبێ. هی واش بوو خۆش خۆش ئاوڕی دەداوە تا بزانێ ڕچەکەی راستە یا خوار. هەرکەسە لە فمری خۆیدا بوو تا لە تاقی کاری‌یە هەسانەدا سەرکەوێ.

🔹چەن دەقیقەیەک پێنەچوو کە گەیشتینە ئەوسەری حەوشە وەختێک ئاوڕمان دایەوە دیتمان رێچکەی هەموومان خوارە. لەنێو تەواوی قوتابی‌یەکاندا شێرکۆ توانیبووی بەجێ پێی کەوشەکانی خەتێکی راست دیاری بکا.

🔹مودیر شێرکۆی بانگ کردە لای خۆی و گوتی:

_ بارەکەڵڵا شێرکۆ. ئەتۆ لە دەرس و دەورەکانیشدا هەروا ئازای. جا ئێستا بە هاواڵەکانت بڵێ کە تۆ چۆن لەم تاقی کاری‌یەدا سەرکەوتی؟

🔹شێرکۆ لە حاڵێکدا کە بزەی دەهاتێ رووی لە ئێمە کرد و گوتی:

_ هاورێیان! من وەک ئێوە لە فکری چەپ و چیڕ یا راست هاویشتنی هەنگاوەکانمدا نەبووم. بەڵکوو لەوسەری حەسارێ میلەیەکم کردبووە نیشانە جا چۆن ئەو هەدەفەم هەر لە نەزەردا بوو چاوم هەر لەوی بڕیبوو تا پێی گەیشتم. نە ئاوڕم داوە و نە هێندە چاوم لەبەر پێی خۆم کرد. ئینسان لە ژیانیشدا قەت بێ هەدەف سەرکەوتوو نابێ. ئێمە کە هەدەفمان، ئامانجمان دەرس خوێندنە و چاوەڕێی داهاتوویەکی روونین نابێ هیچ کەندوکۆسپێکی ژیان لەو رێگا پیرۆزەمان بگێڕێتەوە....

🔹ئەوجار کاکی مودیر هاتە پێش. شێرکۆی ماچ کرد. بۆخۆی رووی لە ئێمە کرد و گوتی:

_ قوتابی‌یە ئازیزەکان، مەنزووری من لەو تاقی کاری‌یە تەمیا سەلماندنی ئەم راستی‌یە بوو کە ئادەمیزاد لە ژیانیدا بێ بەرنامە و ئامانجێکی دیاری کراو تێ بکۆشێ ئاخری سەری لێ دەشێوێ و بە ئاوات ناگا. هیوادارم ئێوە خۆشەویستان بۆ ئەم خوێندن و زەحمەت کێشانەتان هەدەف و ئامانجێکتان هەبێ چون خوێندن هەدەف نییە، بەڵکوو کەرەسەی گەیشتن بە هەدەفە، ئێستاش دەرگای ساڵۆن ئاواڵەیەر هەروا بە سەف بچنە ژوور و خەریکی دەرسەکانتان بن.


*سەرچاوە: گۆڤاری فەرهەنگی-ئەدەبی سروە، ساڵی سێهەم، ژمارە ۱۹، رێبەندانی ۱۳۶۶، لاپەڕەکانی ۵۴ و ۵۵.

🌐 https://telegra.ph/Target-11-21-4

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

20 Nov, 17:30


✔️میز خدمت در شهرک صنعتی سقز؛ خروجی؟ تقریبا هیچ!


🔹صبح امروز چهارشنبه ۳۰م آبانماه، یک بار دیگر صاحبان واحدهای تولیدی و صنعتی در سقز گرد هم آمدند تا مشکلاتی که در جریان تولید با آن دست و پنجه نرم می‌کنند را با مسئولان در میان بگذارند.

🔹جلسه‌ای که اگرچه مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان حضور داشت اما عدم حضور فرماندار و رؤسا یا نمایندگان برخی ادارات ازجمله بانک‌ها، شبکه بهداشت، ثبت اسناد و … محل نقد جدی بود. اگرچه سایر رؤسای اداراتی هم که حاضر بودند تنها به کلی‌گویی پرداختند و یا فقط شنونده بودند.

🔹عمده مشکلات شهرک صنعتی سقز و سایر واحدها در خارج از شهرک صنعتی حول موضوع کمبود آب، قطعی‌های برق و احتمال قطعی گاز می‌چرخید که جواب مسئولان به این سه موضوع این بود؛ “بیشتر این معضلات سراسری است”.

🔹از دیگر مباحث مطرح شده کمبود زمین در شهرک صنعتی و گران بودن قیمت واگذاری زمین‌ها بود. مدیران واحدهای تولیدی این دو موضوع را مانع عمده در توسعه واحدها می‌دانند و معتقدند که شرکت شهرک‌ها با این کار عملا مشغول بنگاه‌داری است..

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24882-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

19 Nov, 17:30


✔️سرها بریده بینی بی جُرم و بی جنایت


🔹خیلی از ما احتمالا در فضای مجازی با تصاویری روبرو شده‌ایم که در آن یک درخت تنومند در وسط خانه قرار دارد و ساکنان حاضر نشده‌اند آن را قطع کنند، احتمال اینکه ساکنان به قانون پایبند بوده و از عواقب قطع درخت مطلع باشند وجود دارد.

🔹اما ممکن است دلیل اصلی این کار احترام به حیات درخت و زندگی‌بخش بودن آن و سایر مباحث محیط زیستی باشد، از همین‌رو فرد و یا ساکنان آن خانه از منافع شخصی می‌گذرند و با تغییر نقشه و معماری ساختمان نه تنها به حیات یک موجود زنده کمک می‌کنند بلکه به زیبایی ساختمان هم اضافه می‌کنند.

🔹قطع و هرس غیراصولی چند درخت در سقز در روزهای گذشته با واکنش‌های متفاوتی روبرو شد. بر اساس اطلاعاتی که به دست واکاوی رسیده است، دو ساختمان که احتمال می‌رود کاربری فروشگاهی داشته باشند برای اینکه تابلوهای تبلیغاتی‌شان بیشتر به چشم بیاید و بهتر دیده شود اقدام به قطع تاج و شاخه‌های چند اصله درخت در خیابان بهارستان سقز واقع در محل آسیاب سابق مؤیدی کرده‌اند.

🔹بر اساس بررسی‌های انجام شده و صحبت با مطلعین در محل، این اقدام شبانه صورت گرفته است و شاخه و تاج درختان پس از برش خوردن با وانت از محل دور شده است. اقدامی که ابتدا از سوی یکی از واحدهای در حال ساخت انجام شده و واحد دیگری هم فرصت را مناسب دیده و این بلا را بر سر چند درخت دیگر تکرار کرده است.

⚡️کامل در INSTANT VIEW (مشاهده فوری) بخوانید:

🌐 https://telegra.ph/Tree-11-19-2

🌐 https://vakawi.ir/24872-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

19 Nov, 16:30


✔️جنجال ناترازی‌ها؛ دود تصمیمات دو دهه قبل اکنون در چشم مردم!


🔹خاموشی‌های روزانه و ناترازی در تولید و توزیع برق به محل مناقشه تبدیل شده است و در جدیدترین موضع‌گیری، علینقی مشایخی اقتصاددان، دلیل آن را اجرای طرح تثبیت قیمت‌ها در مجلس هفتم دانسته است. تا قبل از سال ۸۴، هر سال قیمت برق بر اساس نرخ تورم افزایش می‌یافت، اما با طرح اشتباه تثبيت قیمت‌ها در مجلس هفتم، این افزایش قیمت متوقف شد.

🔹گفتنی است که احمد توکلی، محمد خوش‌چهره، حسن سبحانی و مصباحی‌مقدم از مدافعان طرح تثبیت قیمت‌ها در مجلس هفتم بودند.

🔹نماینده سقز و بانه در آن زمان فخرالدین حیدری بود، گرچه از مواضع او در مورد طرح تثبیت قیمت‌ها خبری در دست نیست اما هرچه باشد این قانون خروجی مجلس هفتم بود و غلامعلی حداد عادل رئیس وقت مجلس آن را هدیه مجلس به مردم در آستانه سال جدید دانست.

🔹نمایندگان مجلس باید در نظر داشته باشند که گفتار و کردار آنها حتی در همان حد که قانون مشخص کرده است بر زندگی اکنون و آینده تأثیرگذار است، اما اینکه چه میزان پاسخگوی این گفتار و اعمال خود هستند حرف دیگری است!

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

18 Nov, 17:35


✔️ساڵوەگەڕی کۆچی دوایی مامۆستا گۆران


🔹لە ڕۆژێکی وەک ئەمڕۆدا لە ساڵی ۱۹۶۲ی زایینی «مامۆستا گۆران»، شاعیر و ڕۆژنامەوانی کورد کۆچی دوایی کرد. عەبدوڵڵا بەگ کوڕی سڵێمان بەگ لە ساڵی ۱۹۰۴ی زایینی لە شاری هەڵەبجە لە دایک بووە.

🔹گۆران بۆ یەکەمجار لە ۱۹۲۵دا بە مامۆستایی لە قوتابخانەکانی هەڵەبجە دامەزراوە و هەروەها سەرپەرشتیی گۆڤاری شەفەق بووە و دواتریش دەبێتە ئەندامی دەستەی نووسەرانی ڕۆژنامەی ئازادی.

🔹یەکەمین کۆمەڵە شێعری گۆران بە ناوی «بەھەشت و یادگار» لە ١٩٥٠ لەسەر ئەرکی عەلائەدینی سەجادی لە بەغدا لە چاپ دراوە. یەکێک لە تایبەتمەندییەکانی شیعری گۆران سروشت و وەسفی جوانی سروشتە، وەک دەڵی:
پاییز! پاییز!
بووکی پرچ زه­‌رد
من مات تۆ زیز
هه‌ر دوو هاوده­‌رد
من فرمێسکم، تۆ بارانت
من هەناسه­‌م، تۆ بای ساردت
من خه‌م، تۆ هه‌وری گریانت
دوایی نایە: دادم، دادت
هه‌رگیز، هه­‌رگیز
پاییز! پاییز!

🔹یەکێکی‌تر لە شیعرە جوانەکانی مامۆستا گۆران «هیوا مەگری»یە کە وەک دەڵێن بۆ هیوای کوڕی نووسیوە کە لە تەمەنی کۆرپەلەییدا مردوە. دواجار تێکستی شیعرەکە لە لایەن هونەرمەندانی گۆرانیبێژە کراوە بە ئاواز.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

16 Nov, 19:01


✔️حقوق معادن کردستان؛ وصول کامل و بازگشت ناچیز


🔹استان کردستان از لحاظ تنوع و میزان ماده معدنی جزو استان‌های برتر کشور است. تنها در زمینە تولید طلا رتبە اول و در زمینە ذخیرە طلا رتبە دوم را بە خود اختصاص دادە است.

🔹در کنار پیامدهای احتمالی محیط زیستی که فعالیت معادن می‌تواند در آینده داشته باشد، کافی است به آماری که کردستان را در زمره استان‌هایی با شاخص توسعه پایین، تورم و بیکاری نسبتا بالا معرفی می‌کنند نگاهی بیاندازیم تا متوجه سود و زیان فعالیت معادن شویم .

🔹بر اساس قانون، فعالان حوزه معدن در قبال انتفاع خود از عرصه‌های معدنی، ملزم به پرداخت حقوق دولتی هستند، به این صورت که این افراد بر اساس ارزش و میزان ماده معدنی استخراج شده مبلغی را به صورت ماهانه یا سالانه به دولت پرداخت می‌کنند.

🔹طبق قانون ۱۵ درصد این مبلغ باید به خزانه استان بازگردد و در راستای توسعه منطقه هزینه شود. اما با نگاهی به آمار و ارقام اعلامی از سوی مسئولان این میزان حتی کمتر از پنج درصد است.

🔸کامل در https://vakawi.ir/24831-2/ بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

14 Nov, 17:31


🔸لەگەڵ سروە؛

✔️خاتوو خانزاد و ولاتی سۆران

✍️یۆسف مستەفا


🔹مێژووی هەموو گەلێک کۆمەڵێک گەورەپیاوی لە سەرکردەی سوپا و داهێنەر و زانا و هونەر و هی تریان تێدا هەڵکەوتووە. هەروەها چەندان ئافرەتی واشی تیا هەڵکەوتووە کە هەر یەکەیان جۆرەها خزمەتی نایابی پێشکەش بە گەلەکەی کردووە کە هەتا ئێستاش لەبیر نەچوونەتەوە و بەشانازی‌یەوە باس ئەکرێن و گەل شانازی‌یان پێوە دەکا و لە مێژوودا ناویان دەنووسرێ.

🔹مێژووی گەلی کوردیش باسی یەکێک لەم ئافرەتە مەزنانە دەکا کە ناوی خاتوو (خانزاد) بووە. جا ئەبێ ئەم خاتوو خانزادە کێ بێ و چ بەهرەیەکی بە گەلەکەی بەخشیبێ؟

🔹لە پارێزگای هەولێر لە نێوان شاری رەواندوز و شەقڵاوەدا شارێکی بچکۆڵانە هەیە پێی ئەوترێ “هەریر” کە ئەم شارەش پایتەختی میرنشینێک بووە لەو میرنشینانە کە لەناوچەی کوردەواری‌یا هاتوونەتە کایەوە و پێی وتراوە میرنشینی سۆران. بە بڕوای میژوونووسان نزیکەی “۴۰۰” ساڵ لەمەوبەر میرێک فەرمانڕەوایی میرنشینی سۆرانی دەکرد کە بە ئازایەتی و زیرەکی و خۆشەویستنی زانست و دادپەروەری ناوبانگی دەرکردبوو ئەویش “سلێمان بەگ” بوو. ئەم سلێمان بەگە لە هەڵسووڕانی کاروباری میرنشینەکەدا متمانەیەکی زۆری بە “خاتوو خانزاد”ی خوشکی دەکرد چونکە خاتوو خانزاد زیرەک و چالاک و دڵگەرم دەبێ و شەوورۆژیش لەپێناوی بەرژەوەندی دانیشتوانی میرنشینەکەیدا تێدەکۆشا و شان بە شانی میرسلێمان بەگی برای هەوڵی دەدا بۆ هەراوکردنەوەی وڵاتی سۆران و دەسەڵاتیان لە میرەکانی دیکە دەستاند و دەیانهێنانە ژێر رکێفی خۆیان. هەتا رۆژێکیان سلێمان بەگ...

⚡️تکایە درێژەی نووسراوەکە لە ئینستانت ویو (مشاهدە فوری) بخوێننەوە:

🌐 https://telegra.ph/Soran-11-14

🌐 https://vakawi.ir/24815-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

14 Nov, 07:05


✔️تصادف خودرو وزیر صمت در سفر به کردستان


🔹پس از سفر وزیر کشور به کردستان جهت معارفه استاندار، سفر وزیر صمت اولین سفر وزرای دولت چهاردهم به این استان برای بررسی تخصصی مسایل و مشکلات محسوب میشد، اما بر اساس خبری که خبرگزاری ایرنا منتشر کرده است صبح امروز خودرو محمد اتابک وزیر صمت در اتوبان کرج_قزوین دچار سانحه تصادف شد و از همین رو سفر کنسل و به زمان دیگری موکول شده است. پیرامون این موضوع ذکر چند نکته خالی از لطف نیست:

🔹اینکه چرا سفر وزیر به صورت زمینی بوده است و چرا از امکان سفر هوایی استفاده نشده مشخص نیست، اما این احتمال که وضعیت فرودگاه‌های استان در این شرایط آب و هوایی برای سفر با هواپیما نامناسب بوده وجود دارد. این نشان می‌دهد که فرودگاه‌های استان تا چه میزان آماده خدمات رسانی در شرایط سخت هستند.

🔹کاش سفر آقای وزیر از طریق زمینی ناتمام نمی‌ماند و ایشان در طول مسیر متوجه فاصله فاحش جاده‌های کردستان با اتوبان‌های نزدیک به پایتخت و همچنین جاده‌هایی که بخش اعظم آن را ترانزیت کالاها و نیز کامیون‌های حامل سنگ معادن کردستان اشغال کرده‌اند میشد...

🔸کامل در https://vakawi.ir/24809-2/ بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

12 Nov, 17:02


🔸شرح پریشانی یک شهر؛

✔️آیا فریادرسی هست؟


🔹آشفتگی، بی‌برنامگی و ناکارآمدی برخی دستگاه‌های اجرایی بر سر و روی شهرستان سقز به وضوح پیداست و همه آنها دست به دست هم داده‌اند تا در یک دهه اخیر جز در چند مورد اندک، شاهد درجا زدن بلکه شاهد یک پس‌روی نگران کننده‌ در وضعیت شهرستان سقز باشیم. در چنین شرایطی اگر مدیران سطوح بالایی با قید فوریت ورود پیدا نکنند شاید برای ترمیم زخم و شکستگی‌هایی که در ادامه به آن اشاره می‌شود دیر باشد. امیدواریم این نوشته سیاه‌نمایی تلقی نشود و تلنگری باشد به آنکه باید بشنود از جمله شخص اول استان که پس از ۵۲ روز تصدی این سِمَت هنوز در روز معارفه مانده است!

🔹برای روشن‌تر شدن موضوع ابتدا نظریه “پنجره شکسته” را با ذکر مثالی بازگو و سپس مصادیق آن را در سقز مطرح می‌کنیم؛ “ساختمانی را در نظر بگیرید که چند پنجره شکسته دارد. اگر این پنجره‌ها تعمیر نشوند، احتمالاً افراد خرابکار، در هنگام مشاهدهٔ این ساختمان (در مقایسه با یک ساختمان سالم) تمایل بیشتری به تخریب سایر پنجره‌ها خواهند داشت. حتی ممکن است وارد آن ساختمان شوند و اگر کسی ساکن آنجا نباشد، آنجا را اشغال کنند”. این نظریه ناظر بر این است که با دیدن نشانه‌هایی از بی‌نظمی اگر به سرعت وارد نشویم ممکن است بی‌نظمی بیشتر و در نتیجه اوضاع نابسامان می‌شود.

🔹مصداق این موضوع را در بسیاری از زمینه‌ها در سقز می‌توان دید. در حوزه شورا و شهرداری، اقتصاد و اشتغال، در حوزه زیرساخت‌ها، معادن، مراکز علمی، معضلات اجتماعی و بسیاری امور، دیگر که در ادامه به بخشی از آنها اشاره جزئی می‌شود؛

⚡️کامل در INSTANT VIEW (مشاهده فوری) بخوانید:

🌐 https://telegra.ph/saqqez-11-12

🌐 https://vakawi.ir/24791-2/
@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

11 Nov, 17:30


✔️سهم بالای اشتغال ناقص در کردستان و حضور ۲۳۰ هزار کارگر زیر خط فقر


🔹به گزارش واکاوی و به نقل از تجارت نیوز، مرکز آمار، نرخ بیکاری کردستان را در گروه کل و مردان اندکی بیشتر و نرخ بیکاری زنان، کمتر از میانگین کشوری اعلام کرده است.

🔹همزمان رئیس کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان کردستان، اعلام کرده است ۲۳۰ هزار کارگر در استان کردستان زیر خط فقر زندگی می‌کنند. به گفته او، در استان حدود ۲۲ هزار کارگاه تولیدی فعالیت می‌کنند؛ در این میان یک هزار و ۲۰۰ مورد از آنها بالای ۱۰ نفر، ۱۵۰ کارگاه بیشتر از ۵۰ نفر، ۶۰ کارگاه بالای از ۱۰۰ نفر است و ۲۰ هزار کارگاه نیز کمتر از ۱۰ نفر کارگر دارند.

🔹مجموع این داده‌ها می‌تواند تأییدی بر سهم بالای اشتغال ناقص در استان کردستان باشد. این اصطلاح، به افرادی اشاره می‌کند که به دلایل مختلف از جمله رکود اقتصادی یا نبود فرصت شغلی، کمتر از ساعات کار معمول (۴۴ ساعت در هفته) یا به صورت پاره‌وقت کار می‌کنند.

🔹اشتغال ناقص یکی از شاخص‌هایی است که می‌تواند در گسترش فقر در جامعه و بالا رفتن تعداد افرادی که زیر خط فقر قرار دارند موثر باشد.

🔸گزارش کامل را اینجا بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

10 Nov, 17:30


✔️مبنای فعال و یا نیمه فعال بودن یک واحد تولیدی چیست؟


🔹بختیار خلیقی مدیرکل صنعت معدن و تجارت استان کردستان در گفتگو با ایرنا از فعال بودن ۶۵ درصد واحدهای تولیدی در استان کردستان خبر داده و گفته است: "هزار و ۷۴ واحد صنعتی در استان وجود دارد که از این تعداد ۶۷۹ واحد فعال، ۲۶۴ واحد نیمه فعال و ۱۳۱ واحد هم غیرفعال است".

🔹تکلیف واحدهای راکد که مشخص است، اما جای سؤال است که مبنای فعال بودن و نیمه فعال بودن یک واحد تولیدی چیست؟ آیا مبنا تعداد روزهای فعالیت در هفته و یا ماه است یا رسیدن به درصد مشخصی از ظرفیت اسمی آن واحد تولیدی؟

🔹خلیقی در همین گفتگو بیشتر مشکلات واحدهای صنعتی راکد در استان کردستان را مربوط به تسهیلات بانکی، تخصیص زمین و زیرساخت‌های خدماتی عنوان کرده است. اما از مشکلات واحدهای نیمه فعال و به گفته خود فعال سخنی به میان نیاورده است!

🔹بسیاری از واحدهای تولیدی در حال حاضر به دلیل از دست دادن بازار فروش خود که ناشی از پایین آمدن قدرت خرید مردم است تنها با ۲۰ إلی ۳۰ درصد ظرفیت خود در حال فعالیت هستند، اما کمتر پیش آمده است که رسیدگی به مشکلات آنها در دستور کار مسئولان قرار گیرد!

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

09 Nov, 17:31


🔸مرغ ۱۰۰ هزار تومان، گوجه فرنگی ۶۵ هزار تومان!

✔️در بازار چه خبر است؟


🔹پس از تداوم افزایش قیمت مرغ در چند ماه گذشته و قیمت برنج در یک ماه گذشته، حالا نوبت گوجه‌فرنگی، خیار و سبزیجات رسیده است. چه کسی فکرش را می‌کرد که قیمت یک کیلو مرغ به یک عدد شش رقمی برسد؟ یا قیمت یک کیلو گوجه و یک کیلو خیار در عرض یک هفته جمعاً به ۱۰۰ هزار تومان برسد؟ سؤال اینجاست که اگر اینها را در کنار افزایش قیمت‌هایی که به صورت رسمی بر برخی اقلام دیگر وضع شده است کنار هم قرار دهیم چه چیزی از سفره مردم باقی می‌ماند؟

🔹نکته اینجاست که کسی هم حاضر به پذیرش مسئولیت نیست و همه مدعی‌اند که وظیفه خود را به درست‌ترین شیوه انجام می‌دهند. مدیر از مدیریت و تحت کنترل بودن اوضاع می‌گوید و ناظر از نظارت دقیق بر بازار خبر می‌دهد. رده‌های بالاتر هم چند خبر امیدوار کننده مانند آزاد کردن واردات آیفون، احتمال رفع فیلترینگ و منصوب کردن چند مدیر بومی را سرپوشی بر این وضعیت قرار داده‌اند. این وسط مردم عادی هستند که دست‌شان خالی است و با شنیدن قیمت‌ها تنها این دست‌های خالی را بر سر می‌کوبند!

🔸کامل در https://vakawi.ir/24755-2/ بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

09 Nov, 15:50


✔️سیروان، روان در تغییرات


🔹چند هفته قبل بود که فیض‌الله پیری سردبیر دوره جدید هفته‌نامه سیروان عنوان کرد؛ با "نپذیرفتن تیتر سفارشی" و "عدم استفاده از سیروان بعنوان آلبوم شخصی مدیران" تلاش خواهد کرد که از دولتی شدن سیروان در حین بازتاب عملکردها جلوگیری نماید و به جامعه مدنی نزدیکتر شود. این مهم در محتوای شماره‌های بعدی تا حدودی مشهود بود.

🔹حالا در جدیدترین شماره، این تغییرات در فُرم هم جاری شده و در شماره ١٣٠٤ تنها با یک تیتر و یک عکس و البته یک تحلیل به بررسی انتصاب عبدالکریم حسین‌زاده پرداخته است. تغییری که در نگاه اول نسبت به آنچه ما قبلا از سیروان می‌دیدیم و متفاوت است و در صورت ادامه و پویا بودنِ این روند می‌توان امیدوار بود که مخاطبان بیشتری جذب سیروان شوند.

🔹البته ذکر این نکته ضروری است که به دلیل گرایش مدیریت این دوره از سیروان به طیف موسوم به اصلاح‌طلبان استان کردستان، برخی از محتواهای این نشریه همچنان تحت تأثیر این نگاه است و یا حول آن می‌چرخد که در صورت ادامه ممکن است به همان سرنوشت "آلبوم شخصی" شدن افراد و جریان‌ها دچار شود.

🔸متن کامل در وبسایت #واکاوی:

🌐 vakawi.ir/24764-2/

@vakawi

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

07 Nov, 17:00


🔸لەگەڵ سروە

✔️شەخس

✍️حاجی رئووف سەلیمی


🔹لە زۆربەی ناوچەکانی کوردەواری خەڵک باوەڕیان بەوە هەیە کە یەکێک لە یارانی پێغەمبەر (د.خ) یا یەک لە ئەولیای خوا لە نزیک وان نێژراوە.

🔹لە سەر قەبرەکە خانووچکە و گومبەز ساز دەکەن یا واڕش بەدەوری قەبرەکەوە هەڵدەچنن و سواڵەت و قاشوولە و بەردی سپی لە سەر دادەنێن و ئاڵای سەوز و سپی لەسەر هەڵدەدەن. دارەکانی نابڕن، لە زیانی مەڕ و ماڵات دەیپارێزن. جا دیمەنێکی جوان و خەمڵیو پێک دێ.

🔹دەڵێن هەر کەس توولە دار و ویشکەڵی شەخس بسووتێنێ تووشی بەڵا دەبێ. لە شەخسەکانی ناوچەی بانە داری بەڕوو و مازوو سەریان لێک ناوە و بوونە مێشەڵان. کوڕ و کاڵ شەوانە لەگەڵ یەکتر گرێو دەکەن کە هەرکەس بتوانێ لە سەر شەخسی ئاوایی نیشانەیەک بەجێ بێڵێ زۆر ئازایە چون پێیان وایە تووشی خێوو جنۆکە و شتی وا دەبێ.

🔹هەر شەخسە ناوی تایبەتی خۆی هەیە. وەکوو: چیمەن عەبداڵ، سەوزەپۆش، تاقە دارە، کانی مراد، داروەکازە، حەوتەوانان، بابەسەبەتلوو پیرموحەممەد، پیر مەحموود شێخ بۆزان، هەیوان ساری قوتبی یەقین، شێخەسوور، شێخ چۆپان، بابەشێخ، دایەشێخ، شێخەڕەش، کۆسەی هەجیج، بابەلاس، یەحیای غەیب، بابەگوڕگوڕ و…

🔹بابەگوڕگوڕ لە ناوچە نەوتەڵانەکەی کەرکووک دایە کە ناوچەیەکی کوردنشینە و لە بەر ئەوە لە خێزەڵانەکەی نەوت دەهاتەدەر و ئاگریان دەدا، گڕی دەگرت و نەدەکوژاوە خەڵک پێیان وابوو ئەوە نووری مەزاری بابەگوڕگوڕە.

🔹ژنی نەزۆک بۆ منداڵان دەچوونە سەر ئەو شەخسە و دەیانگوت:
بابەگوڕگوڕ هاتم
لەپڕ هاتم
بۆ گڕ هاتم
بۆ کوڕ هاتم

⚡️ئێوە ئەتوانن درێژەی نووسراوەکە لە ئینستانت ویو (مشاهدە فوری) بخوێننەوە:

🌐 https://telegra.ph/sepulcher-11-07

🌐 https://vakawi.ir/24742-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

06 Nov, 17:01


✔️کریدور در پیچ کمبود اعتبار!


🔹اگرچه تیغ عقب افتادن از برنامه زمانی به تن همه پروژه‌ها خورده است، اما این موضوع معمولا در کردستان بیشتر به چشم می‌خورد و آن را می‌توان در موضوع کریدور شمالغرب به جنوب‌غرب دید. در حالی پیشرفت پروژه در همه استان‌های در مسیر در حد مطلوب و تا ۹۰ درصد پیش رفته است که در کردستان شاهد پیشرفت ۵۰ تا ۵۵ درصدی آن هستیم.

🔹نکته و سؤال اینجاست که اگر پروژه یک پروژه سراسری است و از آن بعنوان "ترانزیت مستقیم از بازرگان تا بندر امام" یاد می‌شود چرا کل پروژه را به یک چشم نمی‌بینند؟ چرا در استان‌های دیگر پیشرفت مناسبی داشته و در کردستان اینگونه عقب افتاده است؟

🔹علیرغم وجود دلایلی همچون توپوگرافی منطقه، وجود معارض، پُل و ابنیه فنی و...، بحث تبعیض در تخصیص اعتبار را نمی‌توان نادیده گرفت. بر اساس اطلاعاتی که واکاوی از منابع مختلف دریافت کرده است پیچ و گیر این پروژه در کردستان به ویژه در حدفاصل سقز_بوکان که از حادثه‌خیزترین قسمت‌های این مسیر است تنها در یک موضوع خلاصه می‌شود و آن "کمبود اعتبار" است...

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24736-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

05 Nov, 17:01


✔️چند آمار از پزشکی قانونی کردستان در ۶ ماهه اول ۱۴۰۳


🔹پزشکی قانونی کردستان در جدیدترین آمارهایی که از ۶ ماهه اول سال جاری منتشر کرده است از فوت ۵ نفر بر اثر برق گرفتگی، ۵ نفر بر اثر گاز گرفتگی، ۷ نفر بر اثر غرق شدگی و ۲۱ نفر بر اثر سوختگی خبر داده است. همچنین مصدومان ناشی از نزاع نیز ۶ هزار و ۶۷۹ نفر بوده‌اند.

🔹هنوز آمار فوتی‌ و مجروحان ناشی از تصادف در این مدت منتشر نشده است. پیش از این آمار مرگ بر اثر سوء مصرف مواد مخدر نیز ذکر میشد اما در آمارهای جدید به این مورد اشاره نشده است. همچنین میزان خودکشی نیز در آمارهای این نهاد ذکر نمی‌شود، که البته مرجع مشخص و آمار دقیقی نیز از این واقعه در دست نیست.

🌐 https://vakawi.ir/24729-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

04 Nov, 17:06


✔️ورزش نکن!

🔸حکایت یک یخ‌شکن


"متولد ۱۳۵۴ در آبادان از پدر و مادری سقزی هستم، ورود من به دنیای درس و مدرسه از مدرسه‌ی رازی آغاز شد. نسبت به سایر هم‌کلاسی‌هایم ریزاندام‌تر بودم. بازیگوش، شیطان اما مودب".

🔹امیر خیاطی مربی با سابقه‌ی جودو و آیکیدوی اهل سقز با این جملات خود را معرفی می‌کند.

🔹امیر خیاطی آنگونه که خودش شرح می‌دهد ورودش به دنیای ورزش با ژیمناستیک و تعلیم زیر نظر آقای شریف سلیمی بوده است. سپس بمدت یکسال از سال ۶۹ تا ۷۰ در رشته‌ی تکواندو از مربی‌گری آقای آزاد مرتضایی بهره می‌گیرد و موفق به دریافت کمربند سبز در این رشته می‌شود.

🔹در این فاصله آنچنانکه خود شرح می‌دهد جذب تکواندو نمی‌شود و شاید اگر بصورت کاملا اتفاقی روزی به تماشای تمرین جودوکاران در سالن کناری نمی‌نشست زندگیش به مسیری می‌رفت که ورزش در آن جایگاه ویژه‌ای نداشت.

🔸"یک روز بعد از تمرینات تکواندو بصورت کاملا اتفاقی به سالن دیگری که جودوکاران مشغول تمرین بودند رفتم. دیدن حرکات و تمرین و مبارزات این رشته‌ی به نسبت گمنام و کمتر شناخته شده در همان جلسه‌ی اول چنان جذبم کرد که بلافاصله از جلسه‌ی بعد تکواندو را کنار گذاشتم و زیر نظر اساتیدی چون آقایان منصور حیدری، جمشید و افشین حدادی شروع به یادگیری و تمرین جودو کردم. شور و شوق عجیب و وصف ناپذیری برای یادگیری جودو داشتم. جودو چنان با من عجین شده بود که خودم را بدون جودو نمی‌توانستم معنا کنم. هارمونی حرکات در تمرینات و مبارزات مرا مجذوب خود می‌کرد. فکر و ذکرم شده بود جودو. ورزیدگی در جودو به یک کودک ریز نقش چنان اعتماد به نفسی داد که بعد از دو سه سال در عالم کودکی دنبال به اصطلاح حریف و هماورد در میان همکلاسی‌هایم می‌گشتم."

🔹یادآوری خاطراتی که بیش از سی سال از آن گذشته است، لبخندی بر چهره‌ی امیر نشاند، بطوری که شنونده ناخودآگاه خود را در لذت آن همه دلبستگی به جودو شریک می‌یابد.

⚡️این گفتگوی جذاب را در INSTANT VIEW (مشاهده فوری) بخوانید:

🌐 https://telegra.ph/jodo-11-04

🌐 https://vakawi.ir/24718-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

03 Nov, 17:01


✔️فرودگاه سقز؛ از تاریخچه ۲۸ ساله تا فعالیت یک ساله +گفتگو با نماینده مجلس


🔹یک سال از اینکه استان کردستان به جمع "استان‌های دارای دو فرودگاه" پیوسته است می‌گذرد و از دوازدهم آبان ۱۴۰۰ فرودگاه سقز وارد دومین سال فعالیت خود شد.

🔹فرودگاهی که در این مدت با یک پرواز در هفته و آنهم در روز پنجشنبه با ۸۶ پرواز رفت و برگشت و جابجایی بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ مسافر کارنامه‌ی مناسبی از خود به نمایش گذاشته است.

🔹برای اینکه بدانیم از کجا به این نقطه رسیدیم خوب است یادی کنیم از تمام کسانیکه در این پروژه مهم نقش‌آفرینی کردند. مدیران شهرستانی و استانی که در اوایل دهه ۸۰ با ارائه طرح اولیه به مسئولان عالیرتبه، سنگ بنای آن را گذاشتند، کسانیکه در دولت یازدهم و دوازدهم پیشرفت آن را به نقطه روشنی رساندند و پرواز فلایت چک را با موفقیت به زمین نشاندند و در نهایت در دولت سیزدهم که پرواز رسمی انجام شد و نمایندگان چند دوره از مجلس که در شهرستان، استان و پایتخت پیگیر وضعیت فرودگاه بودند. حالا توپ در زمین دولت چهاردهم و نماینده مجلس است!

🔹گزارش اختصاصی #واکاوی از تاریخچه فرودگاه و وضعیت کنونی آن را در اینجا بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

02 Nov, 10:00


✔️کُرد در قفقاز و چند نکته

✍️دکتر اسماعیل شمس| نویسنده و پژوهشگر حوزه تاریخ


"عنصر کُرد در گنجه و حتی در تمام اران و قسمتی از ارمنستان و گرجستان نوعی برتری اشراف‌گونه داشت. در بردع و تفلیس هم اکراد حیثیت قابل ملاحظه‌ای داشتند. در تفلیس که پس از سقوط شدادیان به دست گرجیها افتاده بود، تعداد آنها قابل ملاحظه بود. کُردان تفلیس ،نژاد خود را به قوم عاد می‌رساندند. در بردع، تختگاه متروک اران هم یک دروازه شهر-باب الاکراد- هم به نام کُردان خوانده می‌شد و طی سالها یک بازار هفتگی هم در آنجا برپا بود".

🔹نویسنده این جملات، یک پژوهشگر کُرد یا کُردشناس اروپایی نیست، بلکه مرحوم دکتر عبدالحسین زرین‌کوب، تاریخدان و ادیب صاحب‌نام معاصر است که آنها را در فصل نخست کتاب “پیر گنجه در جستجوی ناکجاآباد” و در هنگام بحث از زادگاه و تبار نظامی گنجوی آورده است. دکتر زرین کوب در این کتاب به تفصیل درباره مفهوم رئیسه کُرد یعنی مادر نظامی گنجوی سخن گفته و بر تبار کُردی او تٲکید کرده است.

🔹سبب آوردن این چند جمله که تفصیل آنها در صفحه کتاب- فایل پیوست- آمده است، تحریفات برخی جریانهای تفرقه‌انداز درباره نام کُرد و تاریخ کُرد در قفقاز است. وجه مشترک نوشته‌های آنان این است که عنصر کُرد در قفقاز و البته آذربایجان فاقد صبغه فرهنگی و زبانی است و در گذشته به شبانان و بیابانگردان گفته شده است. آنان هرجا هم که نمی‌توانند واژه کُرد در منابع را به شبان معنا کنند، آن را به صورت “گُرد” یعنی سلحشور و قهرمان قرائت می‌نمایند و به طرز ناشیانه‌ای از منابع تاریخی و ادبی کُردزایی می‌کنند. نمونه روشن این کار درباره اصطلاح “رئیسه کُرد” است که نظامی گنجوی در وصف مادرش آورده است، اما این افراد اصرار عجیبی دارند که این واژه نه کُرد بلکه گرد است و از قضا تاریخسازان باکو هم با استناد به سخن آنان می‌گویند که نظامی ترک و فرزند یک بانوی جنگاور و سلحشور ترک بوده است...

⚡️کامل در INSTANT VIEW (مشاهده فوری) بخوانید:

🌐 https://telegra.ph/Caucasus-11-02-2

منبع: کانال نویسنده (کردستان‌نامه https://t.me/kurdistanname)

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

31 Oct, 19:02


🔸لە گەڵ سروە؛

✔️کارەسات

✍️ع.حەسەنی


🔹کات‌ژمێر بە چرپ و کوت تەقەلایەتی خۆی بگەیەنێتە نۆو و نیو. خەو لە چاوی وریای مناڵ زیز بووە. مەشقەکەی بۆ نەنووسراوەتەوە و هەزار بیری بە مێشکی دا دێ.

🔹ئێستە کە زۆربەی هاوەڵەکانی نوستوون، وریای ژیر لە بیری باوکی دایە کە بۆچی وەک پار پاییزێ لە خەمی سووتەمەنی و کەل و پەلی سەرمادا نییە!

🔹شەو پاییزی ئەمساڵ دەڵێی لێفەی چڵکن و چەوری بێ سنووری عاسمانی پیرە کە خۆی بە عەرزی شل و بێ تین دا داوە و هەناسەی لێ بڕیوە و جار جار ئارەقەیێکی ساردی پێدەکا و وای بەڵێنی پێ دەدا کە زستانەکەی سەختە و دەبێ وریا بێ، بەڵام عەرزی مۆنە نەخۆش خۆڕاگرە و چاوەڕێی زستانی تەڕە کە بێ و تاو و پۆی لێفەی چڵکن شی کاتەوە و لۆکەی پیسی وە دەم بای وەعدە بدا و ئاداری بە سەر پادارەوە نەهێڵێ. ڕوکارە جوانەکەی بەهاری خۆی بە خەڵکی بنوێنێ و ئەوەندەی لە توانای دایە خۆشی لە دڵان باوێ. بە خۆشی‌یەوە ئەو کارەش بەتوانا و هێزی تەواوەوە بەجێ دێنێ.

🔹ئەڵبەت تەبێعەتی جوان پشتیوانێتی و دەستی ئادەمیزاد لە حاندیدا کۆڵە و غەیری مل کەچی چی دی پێ ناکرێ.

🔹خۆزگە لە هەموو شتێکی جوان دا دەستی نابەکار کۆڵ بوایە! بەڵام بەداخەوە زۆر جاران وا نابێ و ئەو پاییزە ناخۆشەی کە هەموو ساڵێ لە بەر عەرز بەزیوە ئەمساڵ تۆڵەی خۆی لە وریای بێ ناز و مناڵ ئەکاتەوە لە چوار دەوری حەساری خەم دەکێشێ و خەونی ناخۆشی وەدی دێنێ. ئەوەی کە باوکی لە مناڵیدا بەسەری هاتووە وردە وردە لە داهاتووی ناخۆشیدا سەر ڕێ بە وریا دەگرێ...

⚡️ئێوە ئەتوانن درێژەی نووسراوەکە لە ئینستانت ویو (مشاهدە فوری) بخوێننەوە:

🌐 https://telegra.ph/disaster-10-31-15

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

31 Oct, 12:10


✔️یک سال و چهل و سه پرواز


🔹امروز پنجشنبه دهم آبان ۱۴۰۳ در آستانه یک سالگی فعالیت فرودگاه سقز، پرواز چهل و سوم (با احتساب رفت و برگشت ۸۶ پرواز) در این فرودگاه انجام شد. گزارش اختصاصی واکاوی از این رویداد در سالروز آن یعنی ۱۲ آبان منتشر می‌شود.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

30 Oct, 10:15


✔️بانوی کُردشناس فرانسوی پروفسور جویس بلو که بود؟

✍️مهرداد رامیدی‌نیا


🔹پروفسور جویس بلو (١٩٣٢-٢٠٢٤) بانوی کُردشناس فرانسوی از متخصصین زبان و ادبیات کُردی بود که روز ٥ شنبە سوم آبانماه ١٤٠٣/٢٤ اکتبر ٢٠٢٤ در سن ٩٢ سالگی در فرانسه چشم بر جهان فروبست.

🔹بلو یکی از بانوان دانشور کُردشناسی در فرانسه و اروپا بود. وی آثار ارزشمندی در زمینه زبان، فرهنگ و ادبیات کُردی از خود برجای گذاشته است. آثار پروفسور بلو جایگاه ویژه‌ای در پژوهش‌های کُردشناسی دارند.

🔹بخشی از این آثار عبارتند از:|مسئله‌ی كُرد،1963|سه متن از فرهنگ عامیانه‌ی کُردی، 1965|فرهنگ واژه‌گان کُردی،1965|متون مدرن کُردی کرمانجی، 1968|کُردهای آمِد و کوهستان سنجار، 1975|واژه نامه‌ی کُردی_تُرکی، 1975|کتابچه‌ی راهنمای زبان کُردی (گویش سورانی)،1980|کُردها، 1982|مطالعات زبانشناسی و فرهنگ نامه‌های کُردی،1983|جنبش ملی کُرد، 1984|مشکلات یکپارچگی زبان کُردی، 1984|خاطرات کُردستان (مجموعه‌ای از سنت‌های ادبی شفاهی و مکتوب)،1984|یهودیان در کُردستان، 1985|قصه‌های کُردی، 1986|کتابشناسی کتابهای کُردشناسی از زمان تأسیس انستیتو کُرد پاریس (1983-1985)، 1988 و...

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

30 Oct, 08:00


✔️حسین‌زاده به دولت می‌رود


🔹در جلسه امروز مجلس شورای اسلامی، نمایندگان با استعفای عبدالکریم‌حسین‌زاده نماینده حوزه اشویه و نقده، برای حضور در هیئت دولت به عنوان معاون رئیس جمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور موافقت کردند.

🔹پیش از این نمایندگان در چهارم مهر با این استعفا مخالفت کرده بودند اما دولت برای بار دوم در نامه‌ای به مجلس اعلام کرد که خواستار حضور حسین‌زاده به عنوان معاون رئیس‌جمهور در امور توسعه روستایی و مناطق محروم کشور است و از همین‌رو پس از اعلام وصول این درخواست، امروز چهارشنبه نهم آبانماه، مجلس با استعفای حسین‌زاده موافقت کرد.

🌐 https://vakawi.ir/24659-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

29 Oct, 18:00


✔️طرح سؤال از شهردار سقز

🔸صف‌آرایی در شورا با نیم نگاهی به انتخابات سال آینده


🔹حدود سه سال و ۱۵ روز از آغاز به کار ارسطو گویلی به‌عنوان شهردار سقز می‌گذرد. عملکرد شورا و شهرداری در این مدت جز در مواردی مانند کاهش بدهی‌ها و عبور از مرز ورشکستگی، پرداخت به موقع حقوق کارکنان و آسفالت معابر، مورد نقد جدی شهروندان است.

🔹در این مدت موافقان با حمایت جدی از شهردار و دفاع از عملکرد خود و شهردار کم نگذاشته‌اند و آنگونه که پیداست بنا دارند این روند را تا پایان دوره ادامه دهند تا هم از انتخاب خود (شهردار) حمایت کرده باشند و هم گوشه چشمی هم به انتخابات سال آینده داشته باشند، از همین‌رو دیدار و ملاقات عمومی با شهروندان دارند، میز خدمت در مساجد و محله‌ها برگزار و از _به گفته خودشان_ پروژه‌های عمرانی نیمه‌تمام بازدید می‌کنند.

🔹مخالفان نیز که تعدادشان سه نفر و البته متغیر بین افراد مختلف شورا است، در این سه سال تنها به مخالفت کردن بسنده کرده‌اند و جز در یک مورد در سال اول حتی نتوانسته‌اند طرح سؤال جدی از شهردار را پیش ببرند، اما حالا...

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24650-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

29 Oct, 16:00


✔️موانع سد راه منطقه آزاد بانه و مریوان؛ از تکمیل نشدن هیئت مدیره تا نواقص طرح جامع


🔹ایجاد منطقه آزاد بانه-مریوان ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۰ در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید و مرحله نخست عملیات اجرایی آن و تعیین مدیر و افتتاح ساختمان‌های اداری این منطقه ۸ و ۹ اسفند همان سال با حضور دبیر شورای عالی مناطق آزاد انجام شد.

🔹آبان سال گذشته رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد تجاری- صنعتی بانه- مریوان منصوب و معرفی شد و فعالیت رسمی این سازمان به عنوان دهمین منطقه آزاد کشور آغاز شد.

🔹سازمان منطقه آزاد بانه- مریوان در این یک سال دارای مدیرعامل و یک عضو هیئت مدیره بوده در حالیکه باید سه نفر عضو هیات مدیره داشته باشد تا براساس قانون تصمیمات اخذ شده دارای وجهه قانونی باشد. در این مدت چندین نفر به عنوان عضو دیگر هیات مدیره این سازمان به وزارت اقتصاد و دارایی معرفی شدند ولی هیچ کدام مورد تایید قرار نگرفتند...

🔸به همین منظور خبرگزاری ایرنا مصاحبه‌ای با مدیرعامل سازمان منطقه آزاد بانه-مریوان انجام داده و موانع و مشکلات این طرح را بررسی کرده است که می‌توانید در لینک زیر بخوانید:

🌐 vakawi.ir/24653-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

28 Oct, 17:01


✔️تصویب شهرک جدید سقز در شورای عالی شهرسازی و معماری


🔹طرح احداث شهرک مسکونی در سقز پیش از این در کارگروه امور زیربنایی و همچنین شورای برنامه‌ریزی استان کردستان تصویب شده بود.

🔹امروز هشتم آبانماه هم معاون عمرانی استاندار کردستان از تصویب این طرح و همچنین الحاق ۲۷۰ هکتار به شهر سنندج و ۹ هکتار به شهر بیجار در شورای عالی شهرسازی و معماری ایران خبر داد.

🔹کیومرث حبیبی هدف از این تهیه و تصویب این طرح‌ها را تأمین نیازهای نهضت ملی مسکن عنوان کرده است که پس از یک سال به نتیجه رسیده است.

🔹جزئیات بیشتری از احداث این شهرک منتشر نشده است، اما مسئولان شهرستانی و استانی پیشتر اعلام کرده بودند که این طرح در اطراف کنارگذر سقز-بوکان است، حدود ۴۰۰ هکتار مساحت و ظرفیت پذیرش ۳۰ هزار نفر جمعیت را دارد.

🌐 https://vakawi.ir/24638-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

27 Oct, 17:30


✔️وضعیت راه‌های روستایی استان کردستان


🔹به گزارش #واکاوی و به نقل از خبرگزاری ایرنا، استان کردستان در زمینه راه روستایی جزو استان‌های آخر کشور به شمار می‌رود و رتبه ۲۸ کشوری را دارد.

🔹به گفته کارشناسان یکی از موانع اصلی توسعه راه‌های روستایی در استان‌های کم برخوردار همانند کردستان کمبود اعتبار است و این مسأله از سال ۱۳۹۷ و با حذف ردیف ملی اعتبارات راه‌های روستایی شدت گرفت و توسعه روستاها بویژه در بخش راه را با چالش جدی مواجه کرده است و نیاز است در این تصمیم بازنگری جدی صورت گیرد.

🔸این گزارش را کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24631-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

26 Oct, 10:24


✔️اما و اگرها در بازسازی استادیوم تختی


🔹پس از انتشار یادداشت بهرام مهرپیما _داور بین‌المللی فوتبال_ در پایگاه خبری واکاوی که در آن از عدم رسیدگی به ورزشگاه ۶۶ ساله تختی و لزوم بازسازی آن سخن گفته شده بود، فرماندار سقز و رئیس اداره ورزش و جوانان با این پیشکسوت ورزش کردستان نشستی برگزار کرده و خواستار اجرای ماده ۲۷ شده‌اند.

🔹ماده ۲۷، مجوز واگذاری مجموعه‌های ورزشی را که سالها به دلیل عدم برخورداری از بودجه بصورت نیمه تمام باقی مانده‌اند، به بخش خصوصی است و این امکان را فراهم می‌کند تا این فضاها با مشارکت بخش خصوصی تکمیل گردند.

🔹بر اساس اطلاعات موجود، پیش از این اداره ورزش و جوانان در شهرستان و اداره‌کل استان، همکاری‌هایی را با شهرداری آغاز کرده‌اند ولی تاکنون به نتایج مطلوبی نرسیده است، از طرفی، با ورود فرماندار به این موضوع و اختلا‌ف نظرها میان مدیران فرمانداری و شهرداری، ترس آن می‌رود موضوع بازسازی استادیوم نیز تحت تأثیر این اختلافات قرار گیرد...

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24612-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

24 Oct, 18:30


🔸لەگەڵ سروە؛

✔️رەنجی بووە بە رەنجی فەرهاد


🔹لە ئەنجامی خۆشەویستی‌یە بەناو بانگەکەی فەرهاد و شیرینی ژنی خەسرەو پەرویزدا "۵۹۰-۶۲۷" پەیدا بووە کە نیزامی لە "خەسرەو شیرین"ەکەیدا دواوە و زۆریش ڕێی تێ دەچێ کە لە ئەفسانەیەکی کۆندا دەربارەی شیرین وەری گرتبێ.

🔹نیزامی بەم چەشنە باسی ئەفسانەکە دەکا: کە "خەسرەو" بە خۆشەویستی نێوان شیرین و فەرهادی زانی داوا لە فەرهاد دەکا کێوی بێستوونی بۆ کون بکا. فەرهاد بڕیار دەدا فەرمانەکەی بەجێ بێنێ بەو مەرجەی شیرینی بداتێ. خەسرەو بەمە قایل دەبێ چونکوو لەوە دڵنیایە کە ئەم کارەی پێناکرێ، بەڵام کە ئاگاداری خەسرەو دەکەن دڵدارەکەی هێزێکی وای بە فەرهاد داوە خەریکە کێوەکە کون دەکا، پیرێژنێک دەنێرێتە لای بۆ ئەوەی بە درۆ پێی بڵێ کە گوایە شیرین مردووە و فەرهاد لە داخان خۆی دەکوژێ.

🔹ئەم پەندانە دەربارەی ئەو کەسانە دەگوترێ کە هەموو ژیانیان بریتی‌یه لە هەوڵ و تێکۆشان و ڕەنج‌دان کە چی هیچیان دەسگیر نابێ.

*سەرچاوە: گۆڤاری فەرهەنگی، ئەدەبی سروە، ساڵی حەوتەم، بەفرانباری ۱۳۷۰، ژمارەی ۶۶، لاپەڕەی ۵۶.

🌐 https://vakawi.ir/24600-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

24 Oct, 12:45


✔️اولین نشانه‌های پیوند فرودگاه سقز با توسعه


🔹طی دو دهه گذشته دلیل تکرار، تأکید و اصرار بر اتمام و آغاز به کار فرودگاه سقز تأثیر آن بر توسعه منطقه بود، تا اینکه سال گذشته این اتفاق افتاد و فرودگاه آغاز به کار کرد.

🔹البته نباید انتظار داشت که این تأثیر به زودی نمایان شود، اما پیگیری و مداومت و تأکید دوباره بر این نقش‌آفرینی بایستی بعنوان یک وظیفه در دستورکار مسئولان و شهروندان سقزی باشد. با این حال امروز یکی از نشانه‌های آن برای ما آشکار شد.

🔹امروز پنجشنبه سوم آبان ۱۴۰۳ قرار است تشکیلاتی به نام "انجمن خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان ایران-دفتر کردستان" در سقز آغاز به کار کند. مهمانان تهرانی این نشست با پرواز تهران_سقز به این شهر می‌آیند. این نشانه‌ای کوچک اما مهم از کارکرد فرودگاه برای توسعه منطقه است.

🔹همین برنامه را می‌توان در رویدادهای فرهنگی (ازجمله تئاتر کوردی)، توریسم (مانند برنامه‌های نوروزی)، رویدادهای ورزشی، مباحث علمی، پزشکی و درمانی و سایر جنبه‌ها تکرار کرد، آنوقت متوجه اهمیت فرودگاه و نقش آن در توسعه شهرستان و منطقه خواهیم شد.

🔹در مورد انجمن، اینجا بخوانید.


*تصویر آرشیوی است.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

23 Oct, 08:11


✔️خیرات که نکردید، پول زحمت‌شان را دادید!


🔹روز گذشته حدود ۳ هزار میلیارد تومان دیگر از طلب گندمکاران پرداخت شد و به گفته استاندار کردستان، “تاکنون جمع پرداخت مطالبات گندمکاران استان به ۷۵ درصد رسید و پیش‌بینی می‌شود که طی چند روز آینده، پرداخت‌ها به صورت کامل انجام گردد”.

🔹اگرچه نمی‌توان نقش پیگیری‌ها و رایزنی‌ها را در این کار نادیده گرفت، اما از روز گذشته پرداخت این مبلغ به گونه‌ای وانمود شده گویی به کشاورزان خیرات شده است، در حالیکه از بدیهی‌ترین وظایف مسئولان پیگیری این امور است.

🔹از طرفی درحالی هنوز ۲۵ درصد از پول گندم کاران باقی مانده است که اولین برف پاییزی به زمین نشست و خیلی از کشاورزان نتوانسته‌اند بذر لازم را برای کشت سال آینده تهیه کنند و یا به امید دریافت زودهنگام پول گندم دست به معامله زده‌اند. بنابراین پرداخت این پول آنهم در چند مرحله به کشاورزان که اصلی‌ترین پایه اقتصادِ نحیف استان کردستان هستند خیرات نیست، بلکه حق‌شان است.

🌐 https://vakawi.ir/24595-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

23 Oct, 06:35


✔️برف و باران و غافلگیری


🔹علیرغم هشدارهای متعدد هواشناسی مبنی بر بارش باران و احتمال بارش برف در گردنه‌ها طی امروز و فردا، اما به نظر می‌رسد برخی‌ها بی گدار به آب زده‌اند و اکنون با بارش برف غافلگیر شده‌اند.

🔹مطابق تصاویری که به دست واکاوی رسیده است بارش برف و کولاک در محور سقز_دیواندره موجب غافلگیری رانندگان و تا حدودی عوامل راهداری شده است. در سایر مسیرها هم اگرچه شاهد بارش پراکنده هستیم اما تردد برقرار است.

🔹روحانی‌زاده رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای شهرستان سقز به واکاوی گفت عوامل راهداری در مسیرها حضور دارند، اما با توجه به سرمای زودرس و پیش‌بینی‌های هواشناسی لازم است رانندگان قبل از شروع سفر از وضعیت راه‌ها با خبر شوند و ضمن همراه داشتن لباس گرم و سایر ملزومات، تجهیزات لازم برای خودرو را هم به همراه داشته باشند.

🔹رئیس هواشناسی سقز هم به واکاوی گفت: سیستم بارشی موجود تا اواخر وقت امروز بر منطقه حاکم است و فردا از شدت آن کاسته می‌شود. علایی افزود در حال حاضر دما ۳ درجه سانتیگراد است و ۳ میلیمتر هم بارندگی داشته‌ایم.

🌐 https://vakawi.ir/24591-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

22 Oct, 17:01


🔸نوشتەای برای استادیوم پیر سقز

✔️استادیوم تختی ۶۶ ساله شد

بهرام مهرپیما| داور بین‌المللی فوتبال


🔹در چهارم آبان ۱۳۳۷ طی مراسم خاصی نخستین استادیوم ورزشی شهرستان سقز به نام ششم بهمن (تختی فعلی) توسط مسئولین آموزش و پرورش وقت افتتاح و بهره‌برداری گردید.

🔹دیماه ۱۳۶۳ پس از گذشت ۲۶ سال از عمر ورزشگاه تختی، وقتی احساس کردم مسئولین، کمترین توجهی به نوجوانان و جوانان فوتبال دوست ندارند و به حداقل نیاز معمولی آنان در عصر پیشرفت و تکنولوژی اهمیت نمی‌دهند و نسبت به احداث چمن طبیعی کوتاهی می‌کنند در صدد آمدم نوشته‌ای را که حاکی از درد دل بود تقدیم نمایم.

🔹و اما اینک لازم است بنا به آیه شریفه قرآنی که می‌فرماید: "وَأَوْفُوا بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ كَانَ مَسْئُولًا" از ناگفته‌های ورزشگاه پیرتختی که متروک مانده است سخن بگویم.

مرا حرفی است‌ اندر دل اگر گویم زبان سوزد/ وگر پنهان کنم ترسم که مغز استخوان سوزد

🔹استادیوم تختی (ششم بهمن سابق) ۶۶ ساله شد، در این سال‌ها مسئولین ورزش شهرستان و استان آنطور که انتظار می‌رفت به فکر زیرساخت ورزشگاهی آبرومند و مدرن که جوابگوی خیل عظیم جامعه فوتبالی و هواداران باشد نبودند!

⚡️کامل در INSTANT VIEW (مشاهده فوری) بخوانید:

🌐 https://telegra.ph/stadium-10-22-2

🌐 https://vakawi.ir/24572-2/

@vakaeii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

22 Oct, 10:13


✔️چند عدد و رقم از بودجه ۱۴۰۴


🔹مسعود پزشکیان رئیس جمهور، امروز سه‌شنبه اول آبانماه ۱۴۰۳ بودجه ۱۴۰۴ را تقدیم مجلس کرد. بر اساس لایحه تقدیمی، بودجه کل کشور در سال آتی از حیث منابع و مصارف (۱۱۸,۹۶۶,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال خواهد بود.

🔹در اینجا سعی کرده‌ایم بخش کوچکی از بودجه که عمومی‌تر است و ممکن است برای شهروندان جالب توجه باشد را جدا و به زبان ساده منتشر کنیم.

🔹لازم به ذکر است که بودجه تقدیم شده پیشنهادی است و ممکن است در جریان بررسی در کمیسیون‌های تخصصی و صحن مجلس تغییراتی در آن ایجاد شود.

🌐 https://vakawi.ir/24567-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

22 Oct, 10:09


✔️متن کامل لایحه بودجه ۱۴۰۴ که امروز اول آبان ۱۴۰۳ به مجلس تقدیم شد.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

21 Oct, 18:30


✔️چه بر سر پروژه زیپ‌لاین آمد؟


🔹یکی از مخاطبان واکاوی ضمن بررسی اخباری که طی چهار سال اخیر در مورد زیپ‌لاین و پُل معلق از سوی شهرداری و فرمانداری منتشر شده است می‌پرسد: "چرا علیرغم افتتاح پل معلق در ۱۱ شهریور، اما در مورد زیپ‌لاین سکوت شده است؟ آیا این پروژه از دستور کار خارج شده است؟

۱۳۹۹/۰۸/۰۶
🔹معاون خدمات شهری: این دو پروژه با هزینه بیش از ۳۵ میلیارد ریال در حال انجام است. سعی می‌شود تا آخر فصل پاییز به اتمام برسد.

۱۳۹۹/۱۰/۳۰
🔹فرماندار: ۲ میلیارد تومان از اعتبارات شهرستان به زیپ لاین اختصاص یافته و باید تا آخر سال به اتمام برسد.

۱۳۹۹/۱۲/۰۱
🔹شهردار: مکاتبات لازم با پیمانکار صورت گرفته و قرار است بعد از تعطیلات شروع بکار نماید.

۱۴۰۰/۰۲/۰۲
🔹بازدید فرماندار، معاون عمرانی و شهردار از محل و دستور پیگیری پروژه.

۱۴۰۰/۰۶/۰۲
🔹مسدود کردن ورودی‌های پروژه جهت جلوگیری از حوادث ناخوشایند.

۱۴۰۱/۰۲/۱۵
🔹انتشار فیلمی کوتاه از تست اولیه زیپ لاین توسط ناظر پروژه.

۱۴۰۱/۰۲/۳۱
🔹محوطه‌سازی اطراف پروژه.

۱۴۰۱/۰۵/۱۴
🔹مسدود کردن اطراف پل پس از مشاهده بی احتیاطی چند نوجوان.

۱۴۰۳/۰۶/۱۱
🔹افتتاح پل معلق بدون زیپ لاین!

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

21 Oct, 16:30


✔️آمار تصادفات مهر ۱۴۰۳ در جاده‌های سقز


🔹بر اساس آمار موجود از تصادف‌هایی که در مهرماه ۱۴۰۳ در محورهای مواصلاتی سقز به وقوع پیوسته است، در عرض یک ماه گذشته ۲ نفر جان خود را از دست داده‌اند و ۱۲ نفر نیز مصدوم شده‌اند.

🔹پایگاه خبری تحلیلی واکاوی در راستای تأکید بر خطری که به واسطه جاده‌های نامناسب جان تک تک مسافران را تهدید می‌کند هر ماه آمار تصادفات جاده‌ای در محورهای مواصلاتی سقز را منتشر می‌کند.

🔹طبیعی است که به دلیل عدم دسترسی به منابع کافی، آمار مذکور نمی‌تواند پوشش تمام تصادفات در محورهای مواصلاتی سقز و یا سایر شهروندان سقزی که در محورهای دیگر تصادف کرده‌اند باشد اما می‌تواند بیانگر عمق فاجعه‌ای باشد که به واسطه کیفیت پایین خودروها و نیز جاده‌های نامناسب با آن مواجه هستیم.

🔹لازم به ذکر است که وضعیت جاده‌ها و خودروها نمی‌تواند نافی این نکته باشد که بخش زیادی از تصادف‌های منجر به فوت و جرح بر اثر بی‌احتیاطی رانندگان است.


🌐 https://vakawi.ir/24558-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

20 Oct, 18:30


✔️کدام تعامل؟ کدام هم‌اندیشی؟


🔹بدون شک اولین شرط تعامل یک نهاد با سایر نهادهای یک جامعه، تعامل با خود و در درون خود است و اگر این مهم فراهم شود نهاد مربوطه قدرت چانه‌زنی بیشتری هم خواهد داشت. اما این موضوع چه اندازه در مورد شورای شهر سقز صدق می‌کند؟

🔹این روزها کانال اطلاع‌رسانی شورای شهر سقز پُر شده است از عناوینی همچون "نشست هم‌اندیشی و تعامل ریاست و اعضای شورا" با فلان اداره و یا "دیدار و ملاقات عمومی رئیس با شهروندان فهیم".

🔹در این مورد اولا بنا را بر این می‌گذاریم که اعضای شورا این جنب و جوش در سال آخر را نه با گوشه چشم داشتن به انتخابات سال آینده، بلکه بر اساس حس وظیفه‌شناسی و رفع و رجوع امورات مردم در دستور کار قرار داده‌اند.

🔹دوم اینکه مشخص نیست دلیل جدا کردن رئیس از سایر اعضا در این اطلاع‌رسانی‌ها چیست؟ اساسا شورا یک جمع مشورتی است و تنها تفاوت رئیس با سایر اعضا باید در تلاش بیشتر و همگرایی بیشتر باشد و نه عناوینی که دیروز از آنِ فرد نبوده و به حسب اتفاق ممکن برای چند صباحی عهده‌دار آن باشد و چه بسا فردا نیز آز آن او نباشد.

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 vakawi.ir/24547-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

20 Oct, 16:30


✔️اعتبار میراث روی کاغذ


🔹سالهاست بازار سقز که بخشی از بناهای تاریخی را هم در آغوش گرفته است بازسازی می‌شود، اما تاکنون نه تنها رنگ و بوی ویژه‌ای که آن را از بازار شهرهای اطراف متمایز کند به خود نگرفته است بلکه بخشی از بناهای تاریخی و ازجمله کاروانسرای تاجوانچی نیز به مرور تخریب شده‌اند.

🔹اخیرا هم جلسه‌ای مابین فرماندار سقز، مدیرکل میراث فرهنگی و چند اداره شهرستانی برگزار و در آن از در نظر گرفتن ۶ میلیارد تومان اعتبار برای بازسازی بازار به عنوان اولویت اصلی شهرستان صحبت شده است.

🔹اما مبالغ قطره‌چکانی که در نهایت تخصیص هم پیدا نمی‌کنند برای بازسازی بازار کارساز نیست و حتی بنابر اطلاعات موجود سال گذشته حدود سه میلیارد تومان برای این کار در نظر گرفته شده است ولی این مبلغ تنها روی کاغذ بوده و در نهایت هیچ مبلغی به این کار تخصیص پیدا نکرده است.

🔹از طرفی شاید بازسازی بازار یک ضرورت باشد اما احتمالا در اولویت میراث فرهنگی نباشد. در حال حاضر اولویت میراث فرهنگی مرمت بناهای تاریخی ازجمله مساجد شیخ مظهر و سرا و تمربیگ و دارالعلم ترجان و عمارت فیض‌الله‌بیگی و یا تملک بناهایی همچون خانه کمانگر است.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

20 Oct, 13:01


✔️دموکراسی، انتخابات و آینده‌ی حیات سیاسی اقلیم کردستان!

🔸دوازده نکته مهم از انتخابات پارلمان ششم اقلیم کردستان که باید بدانیم

✍️د.اردشیر پشنگ|پژوهشگر مسائل خاورمیانه


۱- اقلیم کردستان در کجاست؟
اقلیم کردستان شامل ۴ استان دهوک، سلیمانیه، اربیل و حلبچه از ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۵ بصورت دولت محلی نیمه‌خودمختار اداره شده‌اند و از سال ۲۰۰۵ بخشی از حکومت فدرال عراق است.

۲- اهمیت انتخابات پارلمانی؟
سیستم سیاسی عراق پارلمان‌محور است. لذا انتخابات پارلمانی و تعداد کرسی‌های احزاب و ائتلاف‌ها نقشی اساسی و مستقیم در تعیین رئیس‌جمهور، نخست‌وزیر و هیئت دولت اقلیم کردستان و نیز غیرمستقیم در تعیین پست‌های کلیدی (ریاست‌جمهوری، وزیر خارجه و…) در بغداد دارد.

۳- وضعیت فعلی پارلمان اقلیم کردستان؟
هرچند پارلمان در قانون اساسی اقلیم کردستان نهاد محوری و کلیدی است اما طی دهه‌ی اخیر دعواها و رقابت‌های سیاسی بین احزاب باعث کاهش اهمیت آن شده به نحوی که پارلمان بجای آنکه محل تصمیم‌گیری و گشایش مشکلات باشد خود تبدیل به محلی برای بازنمایی و بازتولید اختلافات شده است...

🔸کامل در vakawi.ir/24554-2 بخوانید.

منبع: @ArdeshirPashang

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

20 Oct, 06:40


✔️چگونگی انجام یک خرید امن اینترنتی!


1⃣از فروشگاه‌هایی در شبکه‌های اجتماعی خرید کنید که مبلغ کالا را درب منزل دریافت می‌کنند.

2⃣فروشگاهی که قصد خرید از آن را دارید دارای آدرس و شماره تلفن ثابت و پاسخگو باشد.

3⃣ترجیحا از فروشگاهی خرید کنید که دارای سایت معتبر و نماد اعتماد الکترونیک باشد.

4⃣قبل از اینکه خرید را نهایی کنید بهتر است قیمت کالای مورد نظر را در سایر سایت‌های اجتماعی جست و جو کرده تا از قیمت واقعی اطمینان حاصل کنید.

#پلیس_فتا
#خرید_امن

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

19 Oct, 10:00


✔️وعده‌های پوچ به گندمکاران

🔹مهرماه ۱۴۰۳ در حال تمام شدن است و بخش قابل توجهی از گندمکاران در انتظار واریز پول گندمی هستند که در پاییز ۱۴۰۲ کاشتند و در تابستان ۱۴۰۳ درو کردند و به دولت تحویل دادند. دولت از این کار بعنوان "خرید تضمینی" نام می‌برد، تضمینی است که دو ماه تمام کشاورزان را دست به سر و مستأصل کرده است.

🔹در این مدت تمامی مسئولان اعم از استاندار فعلی و سابق، مجمع نمایندگان، مسئولان جهاد کشاورزی، شرکت بازرگانی و ... برای پرداخت مطالبات از عبارت "به زودی پرداخت می‌شود" استفاده کرده‌اند، اما معلوم نیست این "به زودی" نزد آنها کِی است و اگر این عبارت را از ادبیات آنها حذف کنیم قرار است با چه چیزی آن را پُر کنند.

🔹اینکه "کردستان یک منطقه سردسیر است و گندم را در آخر تحویل می‌دهد" و یا "به علت افزایش تولید گندم تمام اعتباری که برای خرید این محصول در نظر گرفته شده بود تمام شده است" استدلال‌هایی هستند که مسئولان برای شانه خالی کردن از زیر بار تعهدات ایجاد شده می‌تراشند و هیچ دردی از کشاورزی که تمام زندگی‌اش به این پول بند است دوا نمی‌کند. حداقل چاره‌ای بیاندیشید که در آینده این مشکل تکرار نشود!

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

17 Oct, 18:31


✔️لە گەڵ سروە؛ بێ شرۆڤە


🔹لە گۆڤاری سروەدا، جگە لە بابەتە جیاوازە ئەدەبی و فەرهەنگیەکان، باقی هونەرەکانیش جێگە و پێگەی تایبەتیان بوو.

🔹ئەم کاریکاتۆرەیش لە ژمارەی ۸۸ی ئەو گۆڤارە نەخشێنراوە.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

17 Oct, 17:01


✔️افسانه‌ "آموزش رایگان"


🔹آماده کردن هر دانش آموز برای شروع سال تحصیلی حداقل ۵ تا ۱۰ میلیون تومان خرج روی دست خانواده‌ها گذاشته است و این مخارج شامل لباس، کیف، کفش، لوام التحریر و … شده است. هزینه‌های جاری مانند سرویس ایاب و ذهاب، کلاس‌های فوق برنامه، پول توجیبی و هزار داستان دیگر هم در طول سال ادامه دارد.

🔹چنین مبالغی در این شرایط اقتصادی و به نسبت درآمد برخی خانوارها مبالغی بالا و حتی کمرشکن محسوب می‌شوند. اما این دغدغه با آغاز سال تحصیلی بیشتر می‌شود و اکنون زمزمه‌هایی به گوش می‌رسد که برخی مدارس که دولتی نیز هستند درخواست‌های خود مبنی بر پرداخت پول از سوی والدین و دانش‌آموزان را شروع کرده‌اند.

🔹اگرچه بارها مسئولان آموزش و پرورش دریافت پول از خانواده‌ها را غیر قانونی اعلام می‌کنند اما هر سال شاهد تکرار آن هستیم و مبالغ از چندصد هزار تومان شروع می‌شود. این موضوع باعث شده تا از “آموزش رایگان” که یک اصل قانون اساسی نیز هست به یک افسانه نزد دانش‌آموزان نسل جدید یاد شود.

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24536-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

16 Oct, 21:25


✔️یک سقزی معاون وزیر جهاد کشاورزی شد


🔹وزیر جهاد کشاورزی در حکمی «پیمان اسکندری» را بعنوان معاون وزیر و رئیس شرکت شهرک‌های کشاورزی کشور منصوب کرد. پیمان اسکندری متولد سقز و تا پیش از این رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان بود. مدیرکلی پشتیبانی امور دام و مدیریت تعاون روستایی استان کردستان هم از دیگر سوابق این مدیر سقزی است.

🔹شرکت شهرک‌های کشاورزی سال ۱۳۹۳ تأسیس شد و یک شرکت نوپا محسوب می‌شود. مأموریت آن تسریع و تسهیل در سرمایه‌گذاری کشاورزی و ایجاد زیرساخت و توسعه شهرک‌های کشاورزی است.

🔹استان کردستان به واسطه داشتن منابع غنی آب و خاک دارای ظرفیت‌های فراوانی در بخش کشاورزی است و قسمت زیادی از اقتصاد استان هم وابسته به این بخش است. حضور یک مدیر از استان کردستان در رأس شرکت شهرک‌های کشاورزی کشور می‌تواند نویدبخش توسعه تولید و صادرات محصولات کشاورزی در این منطقه باشد.

🌐 https://vakawi.ir/24530-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

16 Oct, 05:42


✔️جایزه معتبر آلمانی برای نویسنده کوردستانی


🔹این رویداد ادبی معتبر، در سه بخش تالیف، ترجمه و اقتباس برگزار شد و نمایش‌نامه‌ی «باڵی مه‌یموون» در بخش اقتباس به عنوان اثر منتخب، تندیس زرین دریافت نمود. بخش اقتباس برای شیوه خلاقانه و آفرینش دوباره آثار کلاسیک با نگاهی به ادبیات معاصر و ردپای متون کلاسیک به بخش تألیفی اضافه شده‌است. این نمایشنامه پیشتر به زبان کوردی در انتشارات گوتار به چاپ رسیده و به زبان عربی نیز ترجمه شده ‌است.

🔹در خلاصه‌ی باڵی مه‌یموون آمده است که: «مرد کوردی در اداره مهاجرت بریتانیا اعلام می‌کند که شاه‌لیر است و در مسیر مهاجرتش از روژهه‌لات تا بریتانیا از مسیری پرخطر و با بال‌هایش بر فراز کانال مانش پرواز کرده ‌است. مرد مهاجر آشفته است و مترجم اداره مهاجرت و خانم روانشناس سفارت بریتانیا را به جای گونریل و ریگان (دختران منفور شاه‌لیر) می‌بیند.» کریمیان با این رویکرد جسورانه، به بررسی بحران مهاجرت، جنون، بیگانگی، و جستجوی هویت انسان معاصر با نگاهی به اثر جاودانه شکسپیر (شاه‌لیر) پرداخته است‌.

🔸کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24524-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

15 Oct, 17:45


✔️وام یا سر درد؟


🔹در نبود طرح‌های کلان سرمایه‌گذاری و ایجاد اشتغال، دریافت وام‌های خُرد ازجمله وام اشتغال خانگی نقطه امیدی برای بسیاری از شهروندان است تا آن را به زخمی بزنند، اما روند پرداخت و دریافت این وام نه تنها هیچ دردی از اشتغال دوا نمی‌کند بلکه خود به یک سر درد برای متقاضیان تبدیل شده است.

🔹روند معرفی متقاضیان، کاهش مبلغ وام نسبت به آنچه ابلاغ شده، شرایط ضمانت، معطل ماندن برای واریز پول و ده‌ها قانون نوشته و نانوشته دیگر برای اعطای تسهیلات مشاغل خانگی متقاضیان را کلافه کرده است و خیلی‌ها عطای این وام را به دریافتش می‌بخشند.


🔸مدارا با خودی‌ها، سختگیری برای غیرخودی‌ها
🔹چندی قبل خبر دست و دلبازی بانک‌ها برای پرداخت وام به کارمندان بانک‌ها در رسانه‌ها موج خبری گسترده‌ای ایجاد کرد، اما در مدت کوتاهی مانند خیلی از خبرهای دیگر به فراموشی سپرده شد. حال همین بانک‌ها برای پرداخت وام‌های خُردِ چند ده میلیون تومانی سخت‌گیری‌هایی به خرج می‌دهند که مردم را کلافه کرده است. این سخت‌گیری‌ها هم شامل کاهش مبلغ وام می‌شود و هم شامل ضمانت‌ها و هم زمان واریز...

🔸 کامل در https://vakawi.ir/24519-2/ بخوانید:

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

14 Oct, 17:01


✔️پس از دیدار و وعده، منتظر نتیجه‌ایم


🔹هفته گذشته واکاوی با اشاره به چهلمین پرواز در فرودگاه سقز خواستار ایجاد تغییراتی در وضعیت فرودگاه و رفع کاستی‌ها، تغییر روز و افزایش پرواز‌ها شده بود و اکنون این خبر که از سوی دفتر نماینده منتشر شده است نشان می‌دهد که سیاست واکاوی در پیگیری موضوع "فرودگاه بعنوان محور توسعه منطقه" منجر به نتایجی شده است.

🔹ما کماکان به مطالبه‌گری و نظارت رسانه‌ای خود ادامه می‌دهیم و این وعده نماینده را تا زمان تحقق آن در کنار سایر وعده‌هایی که داده است قرار می‌دهیم.

🔹البته این مطالبه‌گری فقط به نماینده محدود نمی‌شود، اداره‌کل فرودگاه‌های استان هم باید در تقویت فرودگاه سقز نقش‌آفرینی کند و چه خوب بود که در دیدار نماینده با مسئولان کشوری، مسئولانی از استان هم حضور داشته باشند.

🔹سایر ارگان‌ها هم در مورد فرودگاه وظایفی دارند. مدت‌هاست از شهرداری می‌خواهیم در چند نقطه از ورودی‌های شهر تبلیغات محیطی و نصب تابلو راهنمای فرودگاه را در دستور کار قرار دهد تا مسافرانی که از سایر مسیرها وارد سقز می‌شوند آن را ببینند.

🌐 https://vakawi.ir/24497-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

13 Oct, 17:45


✔️جهاد کشاورزی به کمک دانشکده پرستاری آمد


🔹در آخرین خبری که پیرامون دانشکده پرستاری سقز منتشر شده است، جهاد کشاورزی استان کردستان با واگذاری مجموعه ترویج جهت راه‌اندازی دانشکده پرستاری موافقت کرده است تا ارتقای مجتمع آموزش عالی به دانشکده که مجوز آن در دولت قبل صادر شده بود محقق شود.

🔹اگرچه در نشستی که سال گذشته پیرامون ارتقای مجتمع به دانشکده پرستاری مسئولان اصرار داشتند که در سال تحصیلی (۱۴۰۳ـ۱۴۰۴) شاهد فعالیت دانشکده پرستاری باشیم، اما حالا که سال تحصیلی آغاز شده است و خبری از اضافه شدن رشته جدید نیست باید منتظر باشیم که سال بعد این اتفاق مبارک صورت بگیرد.

🔹با این حال، این واگذاری را که در فرآیند تصمیم گیری آن نماینده سقز و بانه در مجلس، فرماندار ویژه، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، شبکه بهداشت شهرستان و ... دخیل بوده‌اند به فال نیک می‌گیریم و امیدواریم در آینده نزدیک شاهد ارتقای آن به دانشکده علوم پزشکی و در نهایت دانشگاه علوم پزشکی باشیم.

🔹مجموعه ترویج وابسته به جهاد کشاورزی و محل آن در پشت فرمانداری سقز واقع شده است.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

12 Oct, 18:01


✔️تەوار شەمسی، کچە فڕۆکەوانی سەقزی


🔹خاتوونێک لە جنسی بەفر و کێو و خۆرەتاو کە ئەیەوێ لە وەنەوشەو نەکەرۆزەوە باڵ بگرێتەوە و سەقز بدوێنێ.

🔹تەوار شەمسی لەدایکبووی ساڵی ۱۳۸۳ی کۆچی لە سەقزە و ئێستا لە زانکۆ «شەریف»ی تاران لە بواری «هەوا فەزا» دەرس ئەخوێنێ و هاوکات خولی فڕۆکەوانیشی لە هواپەیمایی هۆما تێپەڕ کردووە.

🔹واکاوی وتووێژێکی لە گەڵ ئەم کچە گەنجە فڕۆکەوانە سەقزیا بووە کە لەوا «تەوار» باسی ڕابردوو، ئێستا و خەونەکانی بۆ داهاتوو ئەکات.

🔸بۆ بینینی درێژەی ڤیدیۆکە سەردانی لاپەڕەی یوتیوب:

🌐 https://youtu.be/efvbT42LCm0?si=Vg8ZORMqzX6xVxzu

🔸و هەر وەهاو بۆ خوێندنەوەی بابەتەکە چاو لەسایتی #واکاوی بکەن؛


🌐 https://vakawi.ir/24478-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

12 Oct, 16:50


✔️بزرگداشت استاد محمد پوریان برگزار شد


🔹عصر امروز شنبه ۲۱ مهرماه مراسم بزرگداشت زنده‌یاد استاد محمدپوریان برگزار شد.

🔹در این مراسم که به همت انجمن خوشنویسان سقز و کانون بازنشستگان آموزش و پرورش برگزار شد، سخنرانان به جایگاه هنری محمد پوریان در هنر خوشنویسی کردستان و سقز و نیز ویژگی‌های شخصیتی و تلاش برای همگرایی جامعه ادبی و هنری این استاد سقزی تأکید کردند.

🔹زیباترین بخش این مراسم سخنان «سمیه پوریان» دختر مرحوم پوریان بود که فضا را احساسی کرد.

🔹در این برنامه همچنین از سردیس محمد پوریان و تابلوی نامگذاری یکی از خیابان‌های سقز به نام این استاد خوشنویسی رونمایی شد و نمایشگاه آثار خوشنویسان سقزی هم افتتاح شد.

🔹استاد محمد پوریان در سال ۱۳۳۶ در شهر سقز دیده به جهان گشود و مراحل تحصیل خود را در همین شهرستان به اتمام رساند و در ادامه بعنوان معلم به استخدام آموزش و پرورش درآمد.

🔹این معلم سقزی در سال ۱۳۶۱ مراحل خوشنویسی را نزد اساتیدی همچون امیراحمد فلسفی فراگرفت که یکی از نتایج آن تأسیس دفتر انجمن خوشنویسان در سقز بود.

🔹استاد برجسته خوشنویسی در بهمن ۱۳۹۸ بر اثر بیماری قلبی درگذشت.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

10 Oct, 18:31


🔸لە گەڵ سروە

✔️خانی گێل

✍️مەهدی «ج»


🔹دێر زەمانێک بوو، خانێک هەبوو زۆر دەوڵەمەند بوو، مەڕوماڵاتیکی زۆری هەبوو، بەڵام کەم ئەقڵ بوو. رۆژێکیان ئەم خانە گێلە کوڕەکەی بۆ کن خۆی بانگ کرد و پێی گوت:
- کوڕی خۆم بیستوومە لەم دەوروبەرەی خۆمان پیرەژنێکی دانا دەژی، من دەمەوێ گوێ لە ئامۆژگارییەکانی ئەو بگرم، بڕۆ بانگی بکە با بێتە ئێرە، بەڵام ئەم مەسەلەیە بە کەس مەڵێ.

🔹کوڕە رازی بوو، بەڵام ئەم داخوازییەی باوکی لە پیرەژنەکە، بۆ هاوڕێکانی گێڕایەوە، کوڕی خان چوو بۆ لای پیرەژنەکە و سەرنجی دایە:
- ئۆی پیرەژنە داناکە، وەرە بۆ کن خان، داوای تۆ دەکات، چیت لە خان بیست بۆ ئێمەی بگێڕەوە.

🔹پیرەژنەکە بۆ کن خان چوو، خان بەرووخۆشی‌یەوە دەستی بە سەر و ملی ماینەکەدا هێنا چونکە پیرەژنەکەی بە پەلە گەیاندە کن خان، پیرەژنە داناکە یەکسەر تێگەیشت ئەم خانە چ جۆرە پیاوێکە، پیرەژنەکە پێی گوت:
ئۆی خان، تۆ چاوەڕوانی ئامۆژگاری‌یەکانی من ئەکەیت، ئاوا گوێم لێ بگرە، ئەم ماینە کە تۆ بەباشی دەزانی، بیبەر کایەنەکە با تێر بخوا. جوانووەکەی ئازاد کە با تێر شیری دایکی بخوات و خزمەتی بکە و هەندێ لەو سەروەت و سامانە زۆرەی کە هەتە بە هەژارانی ببەخشە.

🔹خان کە هەر گوێی لەم قسانە بوو تووڕە بوو، بە پیرەژنەکەی گوت:
من پێویستم بەم ئامۆژگاری‌یانه نیە، پێویستم بە شتێکە بمکاتە دانا.
ئەوجار پیرەژنەکە پێی گوت:
- خانی من، تۆ ئەگەر هەر شتێکی باش بکەیت، بۆ خۆت باش دەبێت و ئەگەر شتێکی خراپ بکەیت هەر بۆ خۆت خراپە... ئەو تفەیش کە بە ئاسمانا هەڵی دەدەیت بەرووی خۆتا دەکەوێتەوە.

خان زیاتر تووڕە بوو هاواری کرد:
راوەراوی چیتە پیرەژنە گێلەکە، ئەم قسانە هیچ دانایی‌یەکی تیانیە.

خان پیرەژنەکەی دەرکرد و بە ژنەکەی گوت:
- هەندێ خواردن بە ژەهرەوە کەو بۆی بکەرە توێشوویەک، وابێ بە دڵی بێت، بیەرێ با بیبات.

🔹ژنی خان توێشووە ژەهراوی‌یەکەی ئامادە کرد و ناردی بۆ پیرەژن- لەڕێگا جارێکی‌تر بە کوڕەکەی خان گەیشت لەگەڵ پاڵەوانەکان خەریکی راوکردن بوو، کوڕی خان زۆری برسی بوو، پەلاماری توێشووی پیرەژنەکەی دا و فڕاندی و نای بە سەریەوە، هەمووی خوارد. دوا پارووی خواردونەخوارد یەکسەر کەوت و مرد، هاوڕێ‌کانی گەڕانەوە بۆ لای خان و حاڵ و مەیەلەیان بۆ گێڕایەوە. ئێستا خان لە مانای قسەکانی پیرەژنەکە گەیشت. ئەو کارێکی خراپی کرد، ئەم خراپی‌یەش بەم ناخۆشی و کۆسپە گەورەوە بۆ خۆی گەڕایەوە.

*سەرچاوە: گۆڤاری فەرهەنگی-ئەدەبی سروە، ساڵی حەوتەم، ژمارەی۵۹، جۆزەردانی ۱۳۷۰، لاپەڕەی ۵۷.

🌐 https://telegra.ph/Srwa-10-10

🌐 https://vakawi.ir/24461-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

10 Oct, 16:31


✔️عزم جهادی در کنار بودجه جهادی


🔹پیش از این واکاوی در مطلبی با عنوان “کلنگ را زمین بگذار” به کلنگ‌زنی‌های عمدتا بدون پشتوانه‌ای اشاره کرده بود که بخشی از آنها یادگار دهه‌ها قبل هستند و اکنون بعنوان یک پروژه نیمه تمام روی دست شهر و شهروندان و مسئولان مانده‌اند.

🔹حالا فرماندار سقز در جلسه بررسی مسایل و مشکلات پروژه‌های عمرانی این شهرستان تعداد این پروژه‌ها را که در حوزه‌های مختلف پراکنده است ۱۲۵ مورد عنوان کرده و اینکه با عزم جهادی و کار تیمی این پروژه‌ها را به اتمام خواهند رساند. فرماندار سقز البته در ادامه گفته است که مجموع اعتبارات کمیته برنامه ریزی برای توزیع بین دستگاه های اجرایی ۳۹۷ میلیارد تومان بوده است.

🔹اینکه بر کار تیمی و عزم جهادی تأکید شده عالیست، اما واقعیت با ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومان ۱۰ درصد این پروژه‌ها هم تکمیل نمی‌شود. راه برون رفت حداقلی از چرخه پروژه‌های ناتمام در کنار عزم جهادی، #بودجه_جهادی است که باید فکری برای آن بشود.

🌐 https://vakawi.ir/24468-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

10 Oct, 11:20


✔️پس از چهل پرواز


🔹امروز پنجشنبه نوزدهم مهرماه ۱۴۰۳ چهلمین پرواز در فرودگاه سقز انجام شد. از زمان آغاز به کار تاکنون هشت پرواز نیز باطل شده است.

🔹واکاوی تا این لحظه و در ادامه نیز متعهد به پیگیری اوضاع فرودگاه سقز بوده و هست. مطابق بازخوردهایی که در سلسله مطالب حول فرودگاه منتشر کرده‌ایم تا این لحظه اگرچه شاهد فعالیت فرودگاه هستیم اما این نحوه فعالیت نتوانسته جذابیت چندانی برای متقاضیان در داخل و خارج سقز ایجاد کند.

🔹حال که تعداد پروازها به عدد چهل رسید و معمولا از عدد چهل بعنوان نمادی از پختگی و آمادگی برای ورود به یک دوره دیگر یاد می‌شود امیدواریم فرودگاه سقز وارد یک مرحله دیگر بشود.

🔹مرحله‌ای که در آن شاهد افزایش تعداد روزهای پروازی و رفع نواقص فرودگاه مانند تجهیزات ناوبری برای پرواز در شب، افزایش طول باند، محوطه‌سازی، تجهیزات هندلینگ، استخدام و بکارگیری نیروی مورد نیاز و تعیین مدیر فرودگاه، تجهیزات سوخت‌رسانی، جابجایی دکل‌های فشار قوی، ایرلاین استانی و … باشیم.

@hamkawi

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

09 Oct, 11:56


✔️زنان کولبر در تقاطع رنج


«یکی از زنان کولبری که با آنها صحبت کردم، ۴۷ ساله بود که خودش و همسرش هردو کولبر بودند و در این راه پایش شکسته بود و حتی پول عملش را هم نداشت. برای جابه‌جایی هر کالا، ۱۰۰ هزار تومان می‌گرفت و حجم بار تفاوتی در دستمزد آن نداشت. زن دیگری، ۵۵ ساله بود که سه پسر بیکار و تحصیلکرده داشت و همسرش در مغازه کنار خودش کار می‌کرد. آنها مغازه‌ای دارند که به‌غیر از محصولات سوپرمارکتی، وسایلی که از عراق می‌آورد را همانجا می‌فروشد. زن دیگری می‌گفت، از زمان جنگ ایران و عراق کولبری را شروع کرده بود و پنج فرزند داشت و همسرش را از دست داده بود.»

🔹این چند روایت واقعی از زنان کولبر پنج منطقه مختلف است که زندگی‌شان در یک پژوهش مردم‌نگارانه بررسی شده است؛ زنانی که سهم زیادی در میان پژوهش‌ها ندارند و به‌سختی تصویری واقعی از هویت سیاسی و اجتماعی آنها به دست می‌آید.

🔸روزنامه هم‌میهن در گزارش امروز خود نگاهی انداخته است به زندگی زنان کولبر در این دست پژوهش‌ها. برای خواند کامل گزارش می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:

🌐 https://vakawi.ir/24457-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

08 Oct, 17:45


✔️نگاهی به تنوع زیست جانوری در کردستان


🔹تنوع زیست گیاهی و جانوری کردستان که بسیار هم قابل توجه و گسترده است در مواردی در معرض تهدید و نابودی قرار گرفته‌اند، برای همین شناخت بیشتر و اطلاع‌رسانی در این زمینه یک ضرورت به نظر می‌رسد.

🔹واکاوی در این #اینفوگرافی تنها بخشی از تنوع زیست جانوری در کردستان را که مدیرکل محیط زیست کردستان در یک نشست خبری به آن اشاره کرده است به تصویر کشیده است.

🔹بر این اساس تاکنون بیش از ۴۵۷ گونه مهره‌دار شناسایی شده است که پرندگان با ۳۱۱ مورد بیشترین و دوزیستان با هفت گونه کمترین تعداد را دارند که جملگی غنای تنوع زیست استان را نشان می‌دهد و البته ۴۰ گونه آنها جانوری در معرض تهدید و انقراض قرار دارند.

🔹مناطق حفاظت شده و شکار ممنوع کردستان ازجمله؛ چل چەمه و ساراڵ با ۹۷ هزار هکتار، شاهۆ و کۆسالان با ۵۷ هزار هکتار، بدر و پریشان ۴۳ هزار هکتار، عبدالرزاق سقز با ۳۹ هزار هکتار، منطقه حفاظت شده بیجار ۳۲ هزار هکتار و پناهگاه حیات وحش زرێبار ۳ هزار هکتار و چندین منطقه شکار ممنوع دیگر این تنوع زیستی را در خود جای داده‌اند.

🌐 https://vakawi.ir/24449-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

08 Oct, 16:30


🔸لە سەقز بەڕێوە دەچێت؛

✔️کۆڕێ ڕێزگرتن لە یاد و بیرەوەریەکانی مامۆستا «محەممەد پووریان»

[پووریان فەخری هونەر، خاوەنی ئاکاری تۆ
سەری هەر بەرزە بە ناوت، وەتەن و شاری تۆ
تۆ کە سەرباشقە بۆ چی ئەدەب و جوانی بوی
تا سەقز بێت و هونەر هەردوو قەرزداری تۆن]

🔹ڕۆژی شەممە ۲۱ی ڕەزبەر، کاتژمێر ۳ی پاشنیمەڕۆ، کۆڕی ڕێزگرتن لە یاد و بیرەوەریەکانی مامۆستای خوالێخۆشبوو «محەممەد پووریان» لە پەردیسی سینەما مێهری سەقز بەڕێوە دەچێت.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

07 Oct, 17:01


✔️صد وعده دادی شورا! وفا کو؟


🔹از اواسط مردادماه سالجاری "هر هفته یک بازدید، هر ماه تحقق چند وعده" به شعار جدید شورای شهر سقز تبدیل شده است. اما شورا چقدر قدرت کار اجرایی دارد و چه میزان می‌تواند وعده‌های خود را محقق کند؟

🔹ابتدا بیاییم شعار را مقداری بازتر کنیم؛ بخش اول آن کاملا روشن است: "هر هفته یک بازدید". قاعدتا این کار امکان‌پذیر است و شورا در هر حالت می‌تواند هفته‌ای نه تنها یک بازدید بلکه چند بازدید از سطح شهر داشته باشد. چندان امکاناتی هم نمی‌طلبد، یک خودرو و راننده، دوربین، روابط عمومی و یک محله کم برخوردار یا یک پروژه نیمه کاره، تمام!

🔹اما بخش دوم شعار؛ "هر ماه تحقق چند وعده"، مقداری مبهم است؛ یعنی معلوم نیست منظور از "چند" چیست! در لغتنامه دهخدا در معنی این واژه آمده: "عدد مبهم، مقدار غیر معین و عدد مجهول از سه تا نُه که گاه برای استفهام و گاه برای خبر دادن آید".

🔹با توجه به توضیحات بالا پیرامون این شعار، شورا بایستی در طول این دو ماه حداقل ۶ و حداکثر ۱۸ وعده را که به شهروندان داده بود محقق کرده باشد! اما آیا چنین است؟

🔸 کامل در وبسایت #واکاوی بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24445-2/

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

06 Oct, 17:33


✔️حسامەدین ئەمین لە دامەزرێنەرانی ڕادیۆی کوردیی تاران کۆچی دوایی کرد!


🔹حسامەدین ئەمین، لە دایکبووی گوندی باینچۆ سەر بە شاری سنە بوو. لە تەمەنی ۵ ساڵییەوە دەستی بە خوێندن کرد و لە ساڵی ١٣٢٤ بڕوانامەی دیپلۆمی بەدەست هێنا. لە ساڵی ١٣٣٧ەوە لە تاران ژیاوە و بەکارلیۆس (لیسانس)ی ئەدەبیاتی زمانی فارسی لە زانکۆی تاران وەرگرتە.

🔹لە وتووێژێک لە گەڵ حەوتەنامە گۆڕان، سەبارەت بە شێوە دەسپێکردنی هاوکاریەکانی لە گەڵ رادیۆ وتبووی: "لە ساڵی ١٣٣٧ کە لە تاران درێژەم بە خوێندن دا، ڕادیۆی کوردیی تارانیش چالاکی ڕادیۆیی خۆی بۆ ماوەی ۴ کاتژمێر لە ڕۆژێکدا دەست پێکردبوو، منیش وەک بێژەرێک هاوکاریی خۆمم دەست پێکرد و دوای ماوەیەک بڕوانامەی ماستەر (فوق لیسانس)م لە زمان و ئەدەبی فارسی بەدەستهێنا، چوومە قەسر شیرین لە کرماشان و لە ڕادیۆی کرماشان وەک بێژەر و بە گشتی ١١ ساڵ وەک بێژەر لەگەڵ ڕادیۆی تاران بەردەوام بووم".

🔹حسامەدین ئەمین دەستێکی توانای لە شێعر و شاعێریدا بوو و شێعری «شه‌م سووتاو بولبول و په‌روانه نووستن هه‌ی عه‌جه‌ب» کە زۆر ناسراوە، هۆنراوەی ئەوانە.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

06 Oct, 15:30


✔️کلنگ را زمین بگذار!


🔹مشخص نیست که روز اول کدام شیر حلال خورده‌ای رسم کلنگ‌زنی را برای شروع پروژه‌ها بنیاد نهاد که حالا مدیران و نمایندگان تا این اندازه به آن علاقه پیدا کرده‌اند و برای بالا بردن آمار پروژه‌های کلنگ‌ خورده در دوره خودشان در هر پروژه کوچک و بزرگی یک عدد از آن را به همراه دارند.

🔹اگر دوره‌های مدیریت و نمایندگی را یک دوره چهار ساله در نظر بگیریم کمتر پیش می‌آید که آن مدیر یا نماینده در همان دوره اتمام آن پروژه را قیچی زده باشد! چرا که آمده‌اند کلنگ را زده‌اند و رفته‌اند، غافل از اینکه کلنگ اینجا یک نماد است و خود کلنگ به تنهایی نمی‌تواند پروژه را پیش ببرد بلکه این سرعت، امکانات، نیرو، بودجه و پیگیری مستمر و مداوم است که در پیشرفت پروژه تأثیرگذار است.

🔹نمونه این پروژه‌ها در سطح شهرستان سقز زیاد است که کلنگ‌زنی آن به دوره‌ای برمی‌گردد که همین مسئولان فعلی شاید فکرش را هم نمی‌کردند زمانی مسئولیت بگیرند و اکنون وعده‌هایی برای اتمام آن بدهند. به طور حتم همین اتفاق برای پروژه‌هایی که اکنون کلنگ‌زنی می‌شوند و در ادوار بعدی به نتیجه می‌رسند رخ می‌دهد.

🔸کامل در vakawi.ir/24436-2/ بخوانید.

@vakawii

پایگاه خبری تحلیلی واکاوی

06 Oct, 11:47


✔️محدودیت‌های جدید بنزینی مدت‌هاست در سقز جاری است


🔹خبری که امروز در رسانه‌ها مبنی بر تغییر در دریافت بنزین با کارت سوخت منتشر شد مربوط به سایر مناطق است و در شهرهای مرزی از مدت‌ها قبل اعمال شده است.

🔹بر اساس تغییرات جدید سقف‌ سوخت‌گیری با کارت سوخت شخصی خودروها در هر نوبت از ۶۰ لیتر به ۵۰ لیتر در هر نوبت تغییر کرده است، این در حالی است که در شهرهای مرزی ازجمله سقز سقف سوخت‌گیری ۴۰ لیتر است.

🔹این محدودیت‌ها مشکلاتی را برای جایگاه‌داران بوجود آورده است و خواستار ورود نهادهای مربوطه ازجمله فرمانداری به این موضوع شده‌اند تا تدبیری برای این امر اندیشیده شود!

🔸گزارش کامل و واکنش فرماندار را در لینک زیر بخوانید:

🌐 https://vakawi.ir/24428-2/

@vakawii