تاریخ اورمیه

@urmia_history1


عکس های قدیمی خود از اورمیه را برایمان ارسال کنید

ایدی تماس با مدیر کانال 👇👇

@urmia_history2

تاریخ اورمیه

17 Jul, 21:29


مجلس بزرگداشت و معارفه مقام سرداری عظیم السلطنه با حضور محتشم السلطنه حاکم اورمیه ،رجال و معاریف شهر

باباخان عظیم السلطنه ملقب به سردار شهید حاکم اورمیه  بار اول در سال 1333 قمری و بار دوم در سال 1336  هجری قمری  حاکم اورمیه بود وقتی در معیت موید السلام که از منزلش که مقر حکومتی بود میخواست خارج شود بدست شمسه فرهاد که از مسیحیان روستای وزیر آباد بود کشته شد.
تاریخ اورمیه

منبع کتاب اورمیه ناجی مشروطه در غرب آذربایجان
مجید خلیل زاده

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

02 May, 09:11


بناسبت روز معلم گلچینی از تصاویر یادگاری دانش آموزان در مدارس اورمیه در یک قرن اخیر تقدیم نگاه پر مهرتان

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

23 Mar, 10:53


نوروز در اورمیه اوایل قرن بیستم دوران قاجار

مردی در سر سفره هفت سین

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

تاریخ اورمیه

05 Mar, 19:56


بررسی ابعاد و دامنه هاي مهاجرت کردهاي عراق به ایران در دهه ي 1350 شمسی

#تاریخ گواهی میدهد


تاریخ اورمیه

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

19 Oct, 18:27


تابلو نقاشی ادوین لورد از اورمیه در سال 1892  این تصویر  سحرگاه در کنار دریاچه اورمیه را به تصویر کشیده است

ادوین لرد ویکس (زاده ۱۸۴۹ درگذشته ۱۹۰۳ میلادی) نقاش آمریکایی است که سفرهای زیادی به شرق و از جمله ایران کرده است. او در سال ۱۸۹۶ میلادی مشروح سفرهای خود را در کشورهای خاورمیانه و هند در سفرنامه‌ای به نام «دریای سیاه تا ایران و هندوستان» نوشته است.

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

تاریخ اورمیه

05 May, 20:00


باغچه روبروی مدرسه رضاشاه (۲۲ بهمن فعلی) واقع در چهار راه خیام محل فعلی سنگ فرش خیام سال ۱۳۲۷

عکاس مرحوم حسن کامکار از ملاکین و فرهنگیان بنام اورمیه

باتشکر از آقای علی کامکار

تاریخ اورمیه

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

05 May, 19:58


دبیرستان دولتی بدر بتاریخ ۱۳۲۷
مکان مدرسه خیابان کاشانی فعلی زنگنه سابق که بعدها دبستان مرحومه وزیری در آن دایر گردید که ایشان مدرسه را وقف آموزش و پرورش کردند .کاربری فعلی مدرسه به درمانگاه فرهنگیان تغییر یافته است نوشته های پشت عکس دستخط مرحوم اقای آجری یکی از دبیران قدیمی اورمیه می باشد (تصویر سوم) که خودشان نیز در عکس حضور دارند.با تشکر از آقای نوروزی عکاسی آراز و آقای علی کامکار بابت ارسال تصویر زیبا

تاریخ اورمیه

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

10 Feb, 20:20


قلعه های دفاعی واقع در گولمانخانا این قلعه ها در زمان تهاجم سیمیتکو به اورمیه برای دفع حملات ساخته شده بودند
عکاس بارونز ماری ترز اولنس
دهه ۳۰ هجری شمسی

تاریخ اورمیه

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

10 Feb, 20:16


یکی از روستاهای اورمیه در حاشیه دریاچه اورمیه در دهه ۳۰

عکاس بارونز ماری ترز اولنس

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

10 Feb, 20:14


سه گنبد اورمیه در دهه ۳۰

عکاس بارونس ماری ترز اولنس
@urmia_history1

تاریخ اورمیه

10 Feb, 20:11


بارونسی که ایران دهه ۱۹۵۰ را به تصویر کشید

مجموعه کمیاب از عکس‌های رنگی یک بارونس اروپایی که همزمان با مدرن‌سازی جامعه ایران و نیز تحولات سیاسی دهه ۱۹۵۰ سفر کرد، و گوشه‌های مختلفی از ایران را از دریچه دوربین خود ثبت کرد.

اینها تعدادی از هزاران عکس رنگی قدیمی از ایران است که بیشتر در دهه ۱۹۵۰ توسط بارونس ماری-ترز اولنز د شخوتن گرفته شده است. این تصاویر اکنون در موزه خاور نزدیک هاروارد نگهداری می‌شود.

اولنز در سال ۱۹۰۵ از پدر و مادری بلژیکی و اتریشی به دنیا آمد و پس از آنکه در ۱۹۲۶ با یک دیپلمات بلژیکی ازدواج کرد، سفرهای زیادی از جمله به ایران داشت.

او به مجرد مرگ همسرش به دلیل حمله قلبی در سال ۱۹۵۰، به ایران جایی که ارتباطات شخصی زیادی آنجا داشت، برگشت. سفری که حلقه اول از زنجیره سفرهای هر ساله او به ایران بود و در این سفرها گاه دخترش آسترید هم او را همراهی می‌کرد
اولنز بیشتر از دوربین لایکا برای عکاسی استفاده می‌کرد، و فیلم‌های رنگیِ گران‌قیمت و کمیاب «کداکروم» که او به کار می‌برد، از طریق منابع دیپلماتیک برایش تأمین می‌شد

اولنز زمانی که آخرین بار سفر در سال ۱۹۷۷ به ایران سفر کرد، کشور را این گونه توصیف کرد: به طرز وحشتناکی در جستجوی مدرنیزه شدن فوری و وحشتناک ویران شده است

اولنز در سال ۱۹۸۹ درگذشت، و دو سال بعد، کل مجموعه عکس‌ها، فیلم‌ها و آرشیو صوتی ضبط شده او به موزه خاور نزدیک هاروارد تحویل داده شد؛ بیش از چهار هزار تصویری که حالا در وب‌سایت کتابخانه هاروارد قابل مشاهده است.
تاریخ اورمیه

@urmia_history1

در ادامه چند عکس از اورمیه و دریاچه اورمیه از بارونس ماری را مشاهده خواهید کرد

تاریخ اورمیه

10 Feb, 20:10


تصویری از برج سه گنبد اورمیه در دهه ۳۰ شمسی عکس از بارونس ماری ترز اولنس عکاس بلژیکی_اتریشی

تاریخ اورمیه

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

15 Nov, 21:07


دراویش اورمیه در دوران قاجاریه از سلسله های مختلف صوفیه از جمله ذهبیه ،نعمت اللهی نور علی شاهی، نعمت اللهی شمس العرفا و ملامتیه و ... بودند. به عنوان نمونه مسجد بازارباش( اعظم فعلی) خانگاه یکی از سلسله ها‌ی صوفیه این دراویش بوده است. با ظهور علما و سادات شیعه متشرع به تدریج این خانقاه متروک مانده و توسط میرزا علی اکبر مجتهد به مسجد تبدیل شد( مصاحبه با علی خادم علما ) دراویش اورمیه محله مخصوص به خود داشتند کوچه درویش لر به علت سکونت سه نفر درویش به نام درویش حیدر ، درویش سلام و درویش آقابالا به این نام مشهور بوده است( مصاحبه مولف با محمدرضا آبروم ) حاج درویش سیاح ،درویش کیمیا، درویش محمد و درویش غفار اورمیه ای از مشهورترین این دراویش در عصر ناصرالدین شاه بودند( میرزا قهرمان امین لشکر روزنامه خاطرات امین لشکر، به کوشش ایرج افشار و محمد رسول دریاگشت چاپ اول ۱۳۷۸ صفحه ۴۵ محمد دامین رسول‌زاده صفحه ۱۷۲

منبع کتاب اورمیه ناجی مشروطه در غرب آذربایجان نوشته آقای مجید خلیل زاده


@urmia_history1

تاریخ اورمیه

04 Oct, 21:37


محضر داران شهرستان اورمیه در زمان رضا خان

@urmia_history1

از سمت راست بترتیب
رییس ثبت احوال
1عبد الوهاب طالقی
2 میرزا فیاض
3 میرزا ابوالفضل واعظ افشار
4 حاجی مقدس آقا
5 سید جمال آغداشی
6میرزا عطا اله شریعت مفید
7 سید حسین صدر محقق
8ناشناس
9ملاحسین امام آقا
10 شیخ عبد الحسین دیگاله
11 ملا حسین فضلی


عکس های قدیمی خود از اورمیه را برایمان ارسال کنید

@urmia_history1

ایدی تماس با مدیر کانال 👇👇

@urmia_history2

تاریخ اورمیه

04 Oct, 21:36


محضر داران اورمیه در زمان رضا خان پهلوی
عکس از اقای حسین طالقی

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

تاریخ اورمیه

06 Sep, 19:44


نام دره قاسملوی اورمیه ارتباطی با قاسملوی معدوم ندارد
دکتر توحید ملک زاده

« قاسیملی دره سی » یا خان دره سی مسمی به نام خاندان مشهور قاسملوی افشار می باشد که معمولا خوانین افشار از این تیره انتخاب می شدند. قاسیملوها بیش از چهارصد سال ابتدائا در صایین¬قالای افشار ( شاهین¬دژ فعلی) و از زمان سلطنت شاه سلطان حسین در کل غرب آذربایجان از گردنه قوشچی تا صایین¬قالای افشار با اقتدار حکمرانی داشتند.

خدادادخان، اولین حاکم (بیگلربیگی) ارومیه از تیره قاسملو، در سال ۱۱۱۹ قمری به فرمان شاه سلطان حسین به قدرت رسید. ...
خوانین افشار در حکومت چند صدساله در اورمیه بانی خیر بسیاری از عمارات، کاخها و مشوق اهل ادب و هنر و فرهنگ بودند. یکی از معروف‌ترین آثار خاندان افشار در اورمیه، عمارت باشکوه چهاربرج بود. این عمارت را رضاقلی‌خان بیگلربیگی در دوران حکومتش احداث کرد و چون بمانند قلعه‌ای در چهارگوشه دارای چهار برج بود، به این نام معروف گشت. عمارت چهاربرج، مشتمل بر چند بیرونی و اندرونی، تالارهای متعدد و حمام مخصوص بود. تالارهای ساختمان را نقاشی‌های آبرنگ یکی از معروف‌ترین نقاشان عصر خانات آذربایجان، الهوئردی نقاش جد ابوالحسن نقاشباشی تزئین کرد. شاهان وقت، از جمله کریم خان زند و فتحعلی شاه قاجار در این عمارت مهمان خوانین افشار ‌شدند. فتحعلی شاه در چهار برج با مریم‌خانم دختر امام‌قلی‌خان بیگلربیگی ازدواج کرد و سید علی‌محمد باب در دوران محمدشفیع‌خان بیگلربیگی چندی در این عمارت تحت نظر بود.
در سال ۱۱۸۷ قمری امام‌قلی‌خان بیگلربیگی باغ و عمارتی در منطقه «سیرداغی» احداث کرد. محل باغ بربالای چشمه «خان‌بلاغی» انتخاب شده بود که چشم‌اندازی منحصر به فرد داشت. در سال ۱۲۵۸ قمری، ملک‌قاسم میرزا، این باغ را که متروک افتاده و عمارتش روبه ویرانی بود، تعمیر کرد.
امام‌قلی‌خان در ۱۱۸۸ قمری، باغ دیگری در نزدیکی شهر ارومیه ساخت که به «باغ دلگشا» موسوم شد. پس از امام‌قلی‌خان باغ به چهارمین پسرش، لطفعلی‌خان افشار به میراث رسید. اقبال‌الدوله، پسر لطفعلی‌خان و مالک بعدی باغ، در حدود ۱۲۸۰ قمری عمارت‌هایی در آن پی‌ریزی کرد که پس از او به دست برادرش، یوسف‌خان شجاع‌الدوله، به اتمام رسید. در حمله شیخ عبیدالله کرد، پیروان وی دیوارهای باغ را تخریب و عمارت‌ها را به گلوله بستند. این آسیب‌ها در دوران حکمرانان بعدی ارومیه ترمیم شد. پس از جنگ جهانی اول، خاندان افشار این باغ را برای احداث سربازخانه به ارتش اهدا کردند ( محل فعلی لشگر 64 اورمیه) و از آن پس ساختمان‌های دولتی، یکی پس از دیگری در این محل احداث شدند، تا جایی که نشانی از باغ و عمارت‌های قدیمی آن برجای نماند.
در سال ۱۲۱۲ قمری، حسینقلی‌خان بیگلربیگی، پسر ارشد امام‌قلی‌خان، دو باغ در اطراف ارومیه بنا کرد که به «باغ سیاوش» و «باغ خان» مشهور شدند و هر دو دارای عمارت و حوض و استخر بودند. باغ سیاوش تا چندی قبل پابرجا بود تا اینکه چند دهه قبل عده ای؟ این باغ را نابود کردند تا نشانی از قدمت تاریخی اورمیه پابرجا نماند.
یوسف‌خان شجاع‌الدوله در قریه «بدل‌بو» باغ و عمارت بزرگی ساخت تا پس از کناره‌گیری از مشاغل دولتی، در آن‌جا روزگار گذراند. در حمله شیخ عبیدالله کرد به غرب آذربایجان، یکی از سخت‌ترین نبردها در نزدیکی این باغ اتفاق افتاد. پس از عقب‌نشینی قوای اقبال‌الدوله، باغ به دست کردها غارت شد و از آن پس متروک افتاد. ابولحسن نقاش باشی از معروفترین نقاشان عصر ناصرالدینشاه بود که آثارش موزه های بزرگ جهان را تزئین کرده است. کتاب مشهور « تاریخ افشار« نیز در زمان خوانین افشار اورمیه تدوین شده است..
5 خرداد 1400

تاریخ اورمیه

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

29 Aug, 09:36


روز موسیقی برای اولین باردر تقویم سال ۱۴۰۱ ثبت خواهد شد.بر این اساس روز ششم بهمن به مناسبت وفات صفی الدین ارموی بنام آواها ونواهای ایرانی درتقویم ملی ثبت خواهد شد

در سال 613 ه‍.ق در اورمیه متولد شدو در سال ۶۹۳ ه‍.ق در بغداد ازدنیارفت.
او موسیقی‌دان،خوش‌نویس،ادیب وعروضدان،وپیشتاز مکتب منتظمیه بود.
ارموی درکودکی به بغداد مهاجرت کرد قسمتی از این دوره در زمان خلافت عباسی بود وقسمت دیگرش پس از فتح بغداد توسط هلاکو وتحت سلطه مغولان رخ داد.صفی‌الدین که درموسیقی و خوشنویسی بسیار توانا بود درهر دو دوره صاحب جایگاه درباری بود.رابطه وی با خاندان جوینی در موفقیتش در زمان حکومت مغولان بر بغداد مؤثر بود اما نهایتاً با تزلزل جایگاه خاندان جوینی حمایت خود را ازدست داد ودرحالی که به خاطر بدهکاری به زندان افتاده بود درگذشت.
از صفی‌الدین دو رساله مهم بر جای مانده است:رساله الأدوار که بسیاری آن را آغازگر مکتب منتظمیه و یکی از شاخص‌ترین آثار در زمینه تئوری موسیقی ایرانی-اسلامی می‌دانند، و رساله شرفیه که بالغ بر ۳۰سال بعد نگاشت و علی‌رغم محتوای مفصل‌ترش،کمتر از الأدوار مورد توجه بوده‌است.وی همچنین به تعلیم شاگردانی چند در زمینه خوشنویسی و موسیقی پرداخت وچند رساله دیگر نیز نگارش کرد.
دوران زندگی صفی‌الدین را می‌توان به دو بخش تقسیم کرد:پیش از حمله مغول به ایران وپس از حمله مغول
ارموی از پنج شکل تأثیرات ماندگاری بر هنر موسیقی و خوشنویسی ایران گذاشت.نخست شاگردانی بودند که در خط و موسیقی ترتیب کرد که برخی از آن‌ها سرآمد این هنرها شدند. دوم رساله‌های مهمی است که در زمینهٔ موسیقی نوشت.سوم سازهایی است که با دخل و تصرف در سازهای قدیمی ابداع کرد.چهارم نظریاتی بود که در زمینهٔ تئوری موسیقی ابداع کرد یا بر نظرات قدما افزود.ودست آخر آن که از روشی نظام‌مند برای ثبت وضبط موسیقی به شکل مکتوب استفاده کرد.
رساله‌های صفی‌الدین در علم موسیقی مورد احترام وتقلید هنرمندان ایرانی و سایر ممالک اسلامی بوده‌است و ابن صیقل (ادیب ولغت‌شناس مشهور،درگذشتهٔ ۷۰۱ ه‍.ق) از او با القابی همچون«الصدر الکبیر»، «عالم فاضل» و«علامه» یاد کرده‌است.بیشتر مؤلفان بر این باورند که رساله‌های شرفیه وادوار صفی‌الدین منجر به بروز انقلابی بزرگ در موسیقی در سراسر عالم شده‌است تا جایی که(ژوزف یکتابیک)موسیقی‌شناس نامی ترک درباره صفی الدین ارموی چنین می‌نویسد:بزرگ موسیقی‌شناس ترک،صفی‌الدین ارموی نام داشته وبه روزگار خلافت مستعصم خلیفه عباسی درنیمه دوم قرن هفتم می‌زیسته و توانست دوره ثابت ولاتغییر سابق رابه پایان آورد.

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

18 Apr, 12:17


کشف کورقانهای ترکان باستان در اورمیه دکتر توحید ملک زاده تمدن عظیم کورقان که در مناطق ترک نشین از حداقل پنج شش هزار سال قبل بر جای مانده در اورمیه نیز خودنمایی می‌کند و با کشف کورقانهای عظیم در خرداد 1379 در اورمیه اهمیت اکتشافات این قبیل محوطه‌ها بیشتر گشت . قبلا کوقانهای عظیمی در اشنویه، سقز، بوکان، مشگین شهر،نمین، اهر و جای جای آذربایجان کشف شده بود و مطالعات گسترده این آثار گرانقدر باستانی ادامه دارد.
می‌دانیم در تمدن کورقان ، ترکهای باستان (پروتو تورک ) به ایجاد مقابر عظیم سنگی پرداخته و در آن وسایل و اشیاء زندگی قرار می‌دادند این وسایل توانست شیوه معیشتی بسیاری از تمدنهای باستانی پروتو تورک نظیر ساکاها ، کاس‌ها ، مانناها ، اورارتوها ، گوتی‌ها ، اسکیت‌ها ، آس‌ها ، هونها و غیره را نمایان سازد .
تپه‌های عظیم باستانی که باستانشناسان انگلیس تعداد آنها را فقط در اورمیه دهها عدد برآورد کرده‌اند از جمله این کورقانها محسوب می‌شود. تعدادی از این تپه‌ها کورقان نبوده‌ بلکه لایه‌هایی از تمدن در آنها کشف شده است . مهمترین این تپه‌های باستانی در حوزه ارومیه تپه‌ باستانی» گؤی تپه« در شرق ارومیه می‌باشد که در سال 1327 شمسی » براون« انگلیسی از دانشگاه منچستر آنرا مورد مطالعه قرار داد و تمدنهای بسیار قدیمی از آن کشف کرد . آثار کشف شده از این تپه بسیار جالب بود . از مهمترین این آثار کشف شده صفحه‌ای دایروی شکل منقوش به نقش قیل قمیش از داستانهای قدیم سومریان پروتو تورک می‌باشد که گفتنی‌‌های بسیار دارد. قیل‌قمیش درموزه تهران قرار دارد .
در روی گؤی تپه اورمیه یعنی آخرین لایه تمدن، سنگهای تراشیده‌ای با نقش حیوان پیدا شد که قدمتی حدود دو سه هزار سال قبل دارد در میان این نقوش ، نقش دو قوچ و پلنگ نیز دیده می‌شود . می‌دانیم در میان ترکان باستان قوچ مظهر قدرت و نیرو می‌باشد.
۲۵ فروردین ۱۴۰۰

تاریخ اورمیه

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

08 Apr, 13:48


کاظم داشی، قیرخلارداشی، کاظم خان قوشچی
دکتر توحید ملک زاده

@urmia_history1

سنگی که امروزه در ساحل شمالغربی دریاچه اورمیه با وقار و شکوه پابرجا مانده، یکصد سال قبل قیرخلار نامیده می شد. این سنگ مستحکم که بعدها جزو مکانهای مقدسی برای ترکان آذربایجان محسوب می شد به نوعی با آلپ ارتونقا یا قهرمان مندرج در شاهنامه به نام افراسیاب پیوندخورده است. داستان افراسياب ( آلپ ارتونقا ) يكي از داستانهاي قديمي تركان مي باشد كه قسمتي از آن در كتاب نفيس ديوان لغات الترك محمود كاشغري ضبط شده است. در شاهنامه ضبط است كه آلپ ارتونقا به جزيره‌اي در چي چست ( درياچه اورميه ) پناه مي برد. در آنجا به دست هوم نامي گرفتار شده تحويل كيخسرو شاه ماد مي گردد. پس از دستگيري آلپ ارتونقا و كشته شدن وي تمام تركان در ماتم فرورفته، اشكهاي خون آلود ريخته جامه ها را دريده، سرها را زخمي كرده و نوحه و مرثيه هاي زيادي سرودند و در موقع مراسم دفن آلپ ارتونقا اوزان ها ( اجداد تاريخي عاشيق هاي امروزين آذربايجان ) آغي هايی را با قوپوز ( نوعي ساز قدیمی ) مي خواندند که تعدادی از آنها در کتاب فوق مندرج است.
در دوران اورارتوها در سه هزار سال قبل این قلعه مسکون بوده و آثار سنگی موجود شاهدی بر این استقرار می باشد. پس از اسلام این قلعه با تاریخ قیام بایک پیوند می خورد. سندي از طبري و ابن مسكويه مربوط به سالهاي 220 هـ . ق . در دست مي باشد كه طي اين نوشتجات قلعه « قيرخلار = كاظم داشي » در دست شخصي به نام « وجنا پسر رواد » بود كه بعداً بدست محمدبن بعيث افتاد. طبري و ابن مسكويه درباره جنگهاي بابك چنين نوشته اند : « … وقتي افشين به آذربايجان آمد عصمت ( فرمانده قشون بابك ) به دروازه حصار شاهي ( قلعه جزيره شاهي ) رسيد در اين هنگام محمدبن بعيث ، كوتوال (قلعه بان) آن حصار بود و بنا به عادتي كه داشت براي قشون عصمت آذوقه و علوفه فرستاد و ده تن از سران قشون عصمت را مهمان نمود و شب از نيمه گذشت . وقتي اثار مستي در وجود ده تن نامبرده پديد آمد به دستور محمدبن بعيث ، انها را گرفته و هر ده تن را سر بريدند. » اين سند نشان دهنده اين موضوع مي باشد كه سواحل غربی آذربایجان و قلاع اطراف آن در تصرف قشون بابك بوده كه محمدبن بعيث به ارسال آذوقه و علوفه مبادرت ورزيده است. هولاكو پس از فتح بغداد با مال و منال و خدم وحشم فراوان به آذربايجان آمد. وي قسمتي از اين اموال را براي برادرش منقوقا آن فرستاد و بقيه را در قلعه مستحكم قيرخ لار ( كاظم داشي ) ذخيره كرد.
این قلعه در زمان اوزون حسن نیز بسیار مشهور بوده بطوریکه محمدتمدن در باره اين محل مي نويسد :
« از قديم در اين كوه قراولخانه درست شده و درب قراولخانه را در وسط دو پايه سنگي از مرمر سفيد قرار داده بودند . روي يكي از اين پايه هاي مرمري عبارت « ابو نصر حسين بهادر خان حكمران … » و پايه ديگري « الظفر علي الله السلطان الاعظم المطاع الحسین … » حك شده است…»
اما بیشتر از آنچه در تاریخ قدیم نقل شده مقاومتهای اهالی انزل، روستای قوشچی و روستاهای اطراف در جنگ جهانی اول در این مکان بوده در مقابل جیلوها و اکراد سیمیتقو مد نظر می باشد. در جنگ جهانی اول، با وقوع فاجعه جیلولوق در آذربایجان و سپس حملات اکراد سیمیتقو به شهرهای اورمیه و سلماس، کاظم خان قوشچی توانست با مدیریت قوی، اهالی منطقه انزل مابین اورمیه و سلماس را از تهاجمات اشرار محافظت نماید و نام نیکی از خود بجای گذارد. این مقاومت 5 ساله در برابر اشرار، حماسه ای شد ماندگار در تاریخ باشکوه آذربایجان. سنت تاریخی نشان داده، فتح قلعه مستحکم آذربایجان حتی با تحرکات نرم هم میسر نخواهد شد.
( برای مطالعه بیشتر رجوع به فصل سیزده کتاب تاریخ ده هزار سال سلماس و غرب آذربایجان دکتر توحید ملک زاده و کتاب کاظم خان قوشچو آقای محبوب داداشپور) 19 فروردین ۱۴۰۰

تاریخ اورمیه

@urmia_history1

تاریخ اورمیه

07 Apr, 12:35


ادعای ارضی رسانه ملی بر علیه تمامیت ارضی استان آذربایجان غربی!
محمدعلی ارجمندی – 00/01/17
به عنوان یک مطلع که سابقه همکاری با صداوسیما را دارم عرض می کنم، در رادیو تلویزیونی که کوچکترین جزئیات برنامه های آن کلمه به کلمه دروازه بانی خبر می شود این بسیار ساده لوحانه است که فکر کنیم ادعای ارضی بر علیه تمامیت و نام و هویت استان آذربایجان غربی امری تصادفی و یا به خاطر شیطنت و توهمات  تهیه کننده سریال نون خ سعید آقاخانی باشد که خود خانواده ایشان از مهاجرین به بیجار شهری با مردمان ترک آذربایجانی واقع در استان کردستان است.
ادعای ارضی کانال یک تلویزیون ایران برعلیه استان آذربایجان غربی که کام مردم آذربایجان را در ایام نوروز تلخ کرد حاصل پروژه نفوذ  تمامیت خواهان ایرانشهری در صدا و سیما است که در دکترین سیاسی خود باز تعریف جدیدی از جغرافیای سیاسی استانهای کشور دارند!
با کدام چتر حمایتی در تلویزیون، مسعود شمس نژاد سهام دار و گرداننده موسسه منحله احمدخانی و حامی گروهکهای تروریستی که طی سالهای 89 – 92 – 93 و 97 توسط نیروهای امنیتی بازداشت و سابقه چندین بار محکومیت در دادگاه انقلاب را نیز دارد تهیه کنندگی کلیپی موذیانه و هدفدار را عهده دار می شود که بلافاصله بعد پایان سریال نون خ از شبکه اول تلویزیون پخش می شود و یا به عبارتی دیگر پازل ادعای ارضی بر آذربایجان غربی را تکمیل می کند!
رهبر معنوی ایشان احمد تورک از اعضای برجسته حزب hdp ترکیه، اورمیه را مرکز کردستان شرقی خطاب می کند و چندان تعجب آور نیست که مریدش دقیقا انگشت بر حساس ترین نماد هویتی این شهر یعنی قلعه کاظم خان قوشچی بگذارد که با مقاومت دلیرانه اش در برابر قوای یاغی سیمیتقو و رضاخانی نقشه آنها را نقش بر آب کرده است و خود این مهم نیز دلیلی بر اتفاق و اتحاد ناسیونالیسم کردی و پان ایرانستی است که سردمدار آن سید جواد طباطبایی مفتخر به دریافت نشان افتخار از دستان رئییس جمهور روحانی و مادمازلش آرین طباطبایی مفتخر به عضویت در وزارت خارجه پرزیدنت بایدن است.
بی شک از صدا و سیمایی که سریال  گاندو می سازد انتظار می رود در انتخاب برنامه سازان و فیلم سازانش نیز دقت عمل لازم را داشته و از آنسوی پشت بام قافیه را اینچنین به عوامل آشکار و پنهان ایرانشهری و نفوذی در تهیه سریال نون خ نبازد!
صدالبته که جغرافیایی سیاسی و ائتنیکی آذربایجان از هویت مشخصی در چارچوب مرزهای ایران برخوردار است و سکونت اقوام مختلف در این جغرافیا اعم از هموطنان کرد، آشوری و ارمنی دلیلی بر ادعای ارضی بر این جغرافیایی تاریخی نمیشود این نوع توسعه طلبی و تمامیت خواهی در کشورهای همسایه نیز دسترنجی نداشته و نمونه بارز آن سرنوشت شهرهایی چون کرکوک و عین العرب است که علارغم همه ادعاهای واهی چشم نامحرمان را برخود نتابیدند آنچه که از فضای مجازی رصد می شود مردم آذربایجان به این مهم بسیار حساس بوده و حساسیتشان تحسین برانگیز است و خود این مهم دلیلی بر عقب نشینی تلویزیون و پخش چندباره موزیک ویدئو هایترکی از کاظم خان داشی اورمیه است امید است اتاق فکر رسانه به خود آمده و با شناسایی نفوذی های فرهنگی نما دیگر مجال چنین گستاخی را ندهند.

تاریخ اورمیه

@urmia_history1