امروز
وضعیت تالشان در جمهوری آذربایجان از منظر حقوق بینالملل
قسمت شانزدهم
یکی از این افراد فخرالدین عباسزاده سردبیر نشریه «صدای تالش» بود. در اواسط سال 1397 (2018)، پس از دستگیری عباسزاده در روسیه، نمایندگان دولتی باکو، درخصوص لزوم استرداد وی به جمهوری آذربایجان فضاسازی زیادی کردند. فضایل آقامالی، نماینده مجلس و رئیس حزب «آناوطن»، روسیه را به علت تحویل ندادن سردبیر نشریه صدای تالش به باکو، به رفتار غیرصادقانه با جمهوری آذربایجان متهم کرده و گفته بود که از فخرالدین عباسزاده بهعنوان ابزار فشار بر جمهوری آذربایجان استفاده میشود. الچین میرزابیگلو، از اعضای ارشد حزبِ به اصطلاح «جبهه خلق آذربایجان واحد» نیز گفته بود: «فخرالدین عباسزاده، هیچگونه امکان تأثیرگذاری بر افکار عمومی جمهوری آذربایجان ندارد و تالشها که بخشی از جمهوری آذربایجان هستند، به این شخص «نه» گفتهاند». الچین میرزابیگلو از اینکه فعالان تالش توانستهاند در روسیه شماری رسانه تالشزبان دایر کنند، بهشدت انتقاد کرده و آن را تهدیدی برای تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان دانسته است.
پس از این فضاسازیها، دادگاه شهر «لوبِرِتس» روسیه، حکم بازداشت قطعی فخرالدین عباسزاده را برای بررسی درخواست استرداد وی به جمهوری آذربایجان صادر کرد. فخرالدین عباسزاده نیز مانند سایر فعالان فرهنگی تالش، به همکاری با ارمنستان متهم شد. وی در 25 دسامبر 1956 در روستای بیلابند شهرستان لریک متولد شد، در سال 1993 رئیس مجلس محلی جمهوری خودمختار تالش–مغان بود. پس از سقوط این جمهوری، وی در سال 1994 از جمهوری آذربایجان خارج شد. بنا به درخواست دولت جمهوری آذربایجان از دولت روسیه، فخرالدین عباساف، از فعالان تالش در 7 سپتامبر 2018 در روسیه دستگیر و در قالب بده بستانهای امنیتی باکو و مسکو، تحویل باکو شد و از اول مارس 2019 در زندان قوبوستان بود و در 9 نوامبر 2020 با بریده شدن رگ دستش توسط مأموران امنیتی جمهوری آذربایجان در زندان به شهادت رسید ولی مقامات باکو مدعی شدند با مرگ طبیعی از دنیا رفته است. این فعال تالشی در ماه مه سال 2010 در مسکو موجودیت «جنبش رستاخیز توالش» را اعلام کرده بود که فعالیتهای آن در دفاع از حقوق موجودیت و حق هویت تالشان، به مذاق دولت باکو خوش نمیآمد. باکو، این فعال تالش را متهم کرد که در دوره سکونتش در روسیه، ضد جمهوری آذربایجان سخن گفته است! مقامات باکو، همچنین فخرالدین عباسزاده را متهم کردهاند که او بارها به ارمنستان سفر کرده است و به طور مستمر با حمایت از ارمنستان، ضد تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان سخنانی را بیان کرده است. البته، فخرالدین عباسزاده، این اتهامات را نپذیرفت و تأکید داشت که مقامات و رسانههای باکو سخنان و مواضعی را به او نسبت میدهند که اساساً واقعیت خارجی ندارد و او فقط از ضرورت تأمین ابتداییترین حقوق فرهنگی و مدنی تالشهای جمهوری آذربایجان سخن گفته است.
فخرالدین عباسزاده، قبل از خروج از جمهوری آذربایجان، در ادامه فعالیتهای فرهنگی و سیاسی خود در چارچوب قوانین این کشور در انتخابات مجلس این کشور نیز نامزد شد، اما کمیسیون مرکزی انتخابات جمهوری آذربایجان نامزدی او را برای شرکت در انتخابات مجلس این کشور رد کرد و نهایتاً وی مجبور شد به روسیه پناهنده شود و در سال 2014 از روسیه درخواست تابعیت کند.
مسئله تحت تعقیب قرار گرفتن فعالان مدنی و سیاسی تالشها در جمهوری آذربایجان، مسئلهای دیرینه است. از زمان فروپاشی شوروی و اعلام استقلال جمهوری آذربایجان در ابتدای دهه 1990، روی کار آمدن حکومت افراطی ابوالفضل ایلچیبیگ که بهشدت تحت تأثیر شعارهای ترکیهگرایانه و پانترکیستی بود و هویت و سیاست دولتی در جمهوری آذربایجان را نیز در همین چارچوب تعیین کرد و به حاکمیتهای پس از خود نیز میراث گذاشت، رویکرد و سیاست گذاریهای قومی دولت باکو، این احساس را در تالشهای جمهوری آذربایجان تقویت کرد که نظام سیاسی این کشور، طرد و نفی و حتی انکار موجودیت این بخش مهم از مردم جمهوری آذربایجان را در دستور کار خود قرار داده است.
پایان قسمت شانزدهم
منبع کتاب وضعیت اقلیت ها در جمهوری آذربایجان از منظر حقوق بینالملل ص ۱۱۳،۱۱۴،۱۱۵
نوشته آقای دکتر احمدکاظمی رئیس مرکز پژوهشي حقوق اقلیت ها و استاد حقوق دانشگاه
انتخاب متن گروه تالشه خله مجید نعمتی سیاهمزگی
🌺کانال تالشستان🌺اولین کانال تلگرامی تالشان،از آبان 1394 با شما
@taaleshestan