رویدادهای اقتصادی @ecoevents Channel on Telegram

رویدادهای اقتصادی

@ecoevents


هدف این کانال اطلاع رسانی سمینارها، کنفرانسها، گردهمایی ها و رویدادهای اقتصادی از هر دیدگاه و نگرشی در سراسر ایران است
اطلاع رسانی در این کانال مجانی است
لطفا اطلاعیه های جلسات اقتصادی را برای درج در کانال برای ادمین ارسال کنید
@lotfalibakhshi

رویدادهای اقتصادی (Persian)

با خوشامدگویی به کانال تلگرامی 'رویدادهای اقتصادی' خوش آمدید! این کانال با نام کاربری 'ecoevents' به منظور اطلاع‌رسانی درباره سمینارها، کنفرانس‌ها، گردهمایی‌ها و رویدادهای اقتصادی از هر دیدگاه و نگرشی در سراسر ایران تأسیس شده است. اگر به دنبال آخرین اخبار و رویدادهای اقتصادی هستید، این کانال بهترین منابع اطلاعاتی برای شما خواهد بود. اطلاع‌رسانی در این کانال به صورت رایگان انجام می‌شود، پس شما قادر خواهید بود به آخرین اطلاع‌رسانی‌ها و اخبار مرتبط با جلسات اقتصادی دسترسی داشته باشید. برای ارسال اطلاعیه‌های جلسات اقتصادی برای درج در این کانال می‌توانید با ادمین به نام '@lotfalibakhshi' تماس بگیرید. فرصت را از دست ندهید و به جمع اعضای این کانال بپیوندید تا از بهترین رویدادهای اقتصادی ایران با خبر شوید.

رویدادهای اقتصادی

21 Nov, 11:11


جالبه !
دنیا کجا بود و ما کجا بودیم ؟!!!

رویدادهای اقتصادی

21 Nov, 11:08


‍ #برگی_ازتاریخ...

#ناصرالدین_شاه عادت به نوشتن خاطرات روزانه داشت بخصوص در سفرهای خارجی. خودش نام یادداشت‌هایش را #روزنامه گذاشته بود. این روزنامه‌ها جزییاتی جالب و خواندنی از تصورات و رفتارها و افکار شاه و درباريان در اختیار ما می‌گذارد. در اینجا گزیده‌ای از خاطرات شاه به فرنگستان را بخوانید:

لندن چهارصد نفر تلمبه‌چی دارد. هر کجای شهر که آتش بگیرد یک دسته از این تلمبه‌چی‌ها با عراده‌های آب و نردبان باید حاضر شوند و آتش را خاموش نمایند. (آتش‌نشان)

وقتی می‌خواهند دسته تلمبه‌چیان حاضر بشوند علامت واهمه را به صدا در می‌آورند. (زنگ خطر)

امروز در راه پورتسموث از دو #سوراخ_گشاد و دراز گذشتیم. همه جا تاریک بود و من چشمم را گرفته بودم تا رد شدیم؛ بسیار واهمه‌دار چیزی بود. در انگلستان بسیار راه آهن از زیر کوه و تپه می‌گذرد و اکثر اوقات از درون این سوراخ‌ها عبور می‌کند. معلوم نیست با چه وسیله‌ای سوارخ‌ها را چنین گشاد کرده‌اند که کالسکه‌های بخار از آن عبور می‌کند. (تونل) (کالسکه بخار = قطار)

روز بعد رفتیم به کارخانه آهن آب‌کُنی. دو کِشتی هم ساخته بودند که هنوز ناتمام بود. (کارخانه ذوب‌آهن)

چنین ببر بد ذاتی در هیچ حیوانخانه فرنگ و غیره ندیده بودیم. (باغ وحش)

قیچیِ ناخن در هر جعبه پنج عدد بود. (ناخن‌گیر)

چند کِشتی رودخانه پاک‌کن‌، در آن جا بود. (لای‌روب، لجن‌گیر)

در جلو و اطراف عمارت منزل، جلو مَرد رُو کوچه نرده گذاشته بودند. (پیاده رو)

صبح رفتیم حمام. لخت شدیم. یک لوله داشت که پیچ می‌دادند، سوراخ سوراخ داشت مثل چلو صاف‌کن، رفتیم زیر آن ایستادیم، حاجی حیدر پیچ داد، آب ملایم خوبی آمد و خودمان را شستیم. (دوش حمام)

امروز باید برویم به کارخانه آب صاف‌کنی که در آخر شهر است. ریاست اداره آب صاف‌کنی بر عهده مردیست با نام استاکنکویج. (تصفیه خانه)

اسبابی بود مثل کالسکه صندلی داشت. من و صدراعظم نشستیم، پیچاندند، کم‌کم رفتیم بالای عمارت منزل خودمان، به راحتی رفتیم به اتاق، چیز عجیبی است. (آسانسور)

امروز به باغ عامه رفتیم. این باغ متعلق به شهر و همه مردم است. (پارک)

از خیابان سه قلوی بسیار خوبی گذشتیم. وسط برای کالسکه بسیار پهن، دیگری برای پیاده، دیگری برای سواره بود.
چیز خوبی است، مثل کدوی کوچکِ تازه و دراز، اما رنگ پوستش که زرد شد آن وقت میرسد و خوردنی است، رسیده بود خورده شد. مزه خربزه میدهد، نرم است. همینطور با انگشت خورده می شود، قدری ثقیل است. (موز)

قبل از غذا، سوپی آوردند #آب_لاک‌پشت بود. من نفهمیده همه را خوردم. بعد که سیاهه غذا را خواندم و فهمیدم لاک‌پشت بوده، کم مانده بود قی کنم.

بعد از گردش به تماشای یک ماهی‌خانه که متصل به اُرانژری (نارنجستان) است رفتیم. در آنجا همه قسم ماهی‌های کوچک و بزرگ عمل می‌آورند و بزرگ می کنند و بعد می‌فروشند. (آکواریوم یا استخر پرورش ماهی)

شاه در پایان نیز می‌نویسد: به قدری خوشگل در این راه دیدیم و زیاد بود که آدم سفیه می‌شد... [در وین اتریش] چهار دختر خیلی خوشگل دیدیم. اینها را منتخب کرده بودند و به دست هر یک گلی داده بودند، یکی یکی گل‌ها را آوردند دادند به من... آن دختر خیلی خوشگل و مقبول‌تر از همه که موهایش مثل گلابتون ریخته، دختر سفید بسیار خوشگلی بود، خیلی سفید بود. دسته گل را به من داد. دستش خیلی نرم بود. من همینطور مات صورت این دختر شده نتوانستم راه بروم. ایستادم و مات مات این دختر را نگاه می‌کردم که مردم ملتفت شده بی‌اختیار خندیدند به طوری که من خودم هم خندیدم... خلاصه پیاده از این راه می‌رویم برای هتل و نهایت افسوس را دارم که از پهلوی این دختر خوشگل و سفید دور می‌شوم... خیلی خفیف [آهسته] می‌رفتم که دختر به این خوبی را بیشتر تماشا کنم.

منبع🔻
روزنامه خاطرات ناصرالدین شاه
در سفر دوم و سوم فرنگستان

t.me/tarikhdartarazoo 🏛

رویدادهای اقتصادی

21 Nov, 04:23


🔴 دیوان محاسبات دیروز ۲ گزارش فاجعه از عملکرد دولت قبل داد؛
۱-تحقق ۱% مولد سازی
۲-تفریغ بودجه ۴۰۲؛
کسری عملیاتی ۶۰۰همت
انتقال ۵۱%بودجه عمرانی
مانده وجه انتقالی ۴۰۵همت
انحراف ۲۰۰۰همت بودجه شرکتها
مصرف ۶۰۰همت بودجه تولید در جاری
و..

🔹️اما هیچکدام از دلواپسان معیشت مردم، سرفه هم نکردند!


🔹️نکات جالب از تفریغ بودجه ۱۴۰۲؛
-دولتی که مدعی بود از بانک مرکزی استقراض نمیکند دوبرابر سقف ۱۳۵ همتی، معادل ۳۶۱ همت اوراق منتشر کرد.
-بخشی از ۱۰همت حقوق معلمان را در نهاد ریاست جمهوری هزینه کرده‌اند!
-بودجه ۴۰۲ با کسری ۵۹۳ همتی بسته شده. یعنی همه اون ادعاهای فروش نفت، پوشالی بوده.

هادی موسوی

https://t.me/drmoazenofficil

رویدادهای اقتصادی

21 Nov, 04:05


اقتصاد ایران سقوط کند، فقیر و غنی با هم می‌سوزند/ پزشکیان حتی اگر شده باید برای مذاکره به کاخ سفید برود/ جزو سه کشوری هستیم که تورم بالای ۴۰ درصد داریم

✍🏻اقتصاد ۲۴:
«دولت با کسری بودجه شدید مواجه است»؛ این جمله‌ای است که در سال‌های اخیر بار‌ها از سوی مسئولان ارشد تکرار و گویی به یک امر جدایی ناپذیر از اقتصاد ایران شده است. کسری بودجه در اقتصاد ایران به ویژه در سال‌های اخیر به یکی از چالش‌های اصلی تبدیل شده است.

🔹بر اساس آمار‌های منتشر شده، کسری بودجه در ایران از سال ۱۳۹۷ به طور جدی آغاز شد و این وضعیت در سال‌های بعدی به دلیل تحریم‌های اقتصادی، کاهش درآمد‌های نفتی و افزایش هزینه‌های جاری دولت نیز ادامه یافت. یکی از دلایل کسری بودجه در ایران، اختصاص اعتبار‌های کلان به نهاد‌های خاص و موسسات عمومی غیر دولتی است. بسیاری از نهاد‌های خاص در ایران، مانند نهاد‌های نظامی، امنیتی و برخی موسسات وابسته به بنیادها، به دلیل قدرت سیاسی و اقتصادی خود، اعتبار‌های کلانی را دریافت می‌کنند که غالبا از شفافیت مالی کمتری برخوردارند و نظارت بر عملکرد مالی آنها دشوار است. ضمن اینکه اختصاص اعتبار‌های کلان به نهاد‌های خاص اولویت‌های بودجه‌ای دولت را تحت تاثیر قرار می‌دهد. کما اینکه کارزاری هم با عنوان «اعتراض به بودجه نجومی نهاد‌های فرهنگی-مذهبی» راه‌اندازی شده است.

🔹به منظور بررسی دلایل کسری بودجه و تبعاتش، آن هم در شرایطی که ترامپ بر سر کار آمده و تنش‌های منطقه‌ای افزایش پیدا کرده است، اقتصاد ۲۴ با مهدی پازوکی اقتصاددان به گفتگو نشسته است. مشروح این گفتگو را در ادامه می‌خوانید.

🔹کسری بودجه زمانی رخ می‌دهد که میان درآمد‌ها و مخارج دولت عدم تعادل اتفاق می‌افتد. درآمد‌های دولت ایران مشخص است و از سه بخش تشکیل می‌شود؛ درآمد‌های مالیاتی و گمرکی، فروش نفت و فروش اوراق بدهی که به عنوان یک ابزار سیاست‌گذاری در سال‌های اخیر در بودجه دولت می‌آید. در مورد درآمد نفت هم اگر سیاست تنش در منطقه رخ دهد، این درآمد تحقق پیدا نخواهد کرد و منابع درآمدی دولت دچار مشکل می‌شود. افزون براینکه بخشی از درآمد‌های مالیاتی هم عینا به درآمد‌های نفتی ارتباط دارد؛ بنابراین باید اصلاحاتی در سیاست خارجی داشته باشیم، بدین معنا که سیاست خارجه ما در خدمت توسعه و پیشرفت ایران باشد. باورم بر این است که سیاست تعامل و تنش‌زدایی باید در دستور کار حکومت قرار گیرد تا درآمد‌های دولت تحقق پیدا کند.

🔹قسمت دوم بودجه مخارج دولت است. بخش مخارج لایحه ۱۴۰۴ هنوز در سازمان برنامه و بودجه در حال تدوین است و قرار است بعد از تصویب درآمد‌ها این بخش هم منتشر شود؛ بنابراین دولت باید مخارج غیرضروری را کاهش دهد چراکه نهاد‌ها و سازمان‌هایی وجود دارند که نیازی به بودجه دولتی ندارند. از جمله اینکه ده‌ها خبرگزاری از دولت پول می‌گیرند درصورتی که نیازی نیست و تنها یک خبرگزاری دولتی کافی است. برای من به عنوان یک شهروند ایرانی سوال است که چرا بودجه مجلس از هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱، به ۴ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۳ رسیده است؟ یعنی بیش از سه برابر افزایش داشته است. در حالی که حقوق نمایندگان ۲۰ درصد بیشتر افزایش نداشته است، چرا هزینه‌های مجلس انقدر افزایش داشته است؟ از این رو مجلس باید از خودش شروع کند.

🔸متن کامل

#امتداد

🆔@MohandesMirHosseinMousavi

رویدادهای اقتصادی

20 Nov, 17:45


تامین ارز از ابتدای سال تا امروز توسط بانک مرکزی 45 میلیارد دلار بوده است.

رویدادهای اقتصادی

20 Nov, 16:44


اماری از ازدواج زنان ایرانی با مهاجرین افغانی
دردناک است لیکن باید شنید!

رویدادهای اقتصادی

20 Nov, 10:34




۳ پیش‌بینی دربارهٔ آینده جمعیت ایران


رویدادهای اقتصادی

20 Nov, 07:47


مجموعه نشست‌های گفت‌وگوی توسعه اقتصادی ایران

جلسه دوم بررسی موقعیت‌های اقتصادی پیش‌روی دولت چهاردهم

موضوع این جلسه: قصه‌ بی قصگی اقتصاد ایران

سخنران: دکتر محسن رنانی

تاریخ برگزاری: ۱۴۰۳/۰۸/۱۰

سند چشم‌انداز ۲۰ ساله که در سال پایانی خود قرار دارد، تنها ۱۵ درصد آن محقق شده است.

⚪️اقتصاد ایران راهی ندارد تا به آن سمت حرکت کند، بنابراین مجبور است منتظر بماند، تا ببیند نتیجه وفاق منجر به افق خواهد شد یا نه.

⚪️ما در لحظه‌ای هستیم که اقتصاد ایران هیچ پاسخ تئوریکی ندارد و از روی کتابها و نسخه‌های اقتصادی هیچ جوابی نمی‌توان برای آن پیدا کرد.

شما میتوانید نسخه کامل این مصاحبه را از طریق لینک زیر تماشا کنید.

https://youtu.be/eAKJXddQ2tM?si=z5AjA0QQD04IBCnF

رویدادهای اقتصادی

20 Nov, 07:47


«خاطره ای از سوآپ نفت»!
به نقل از محمدجواد عاصمی ‌پور،(مدیرعامل اسبق نیکو)

اصل اختلاف بنده با میرکاظمی سر سوآپ بود، هر روز تقریبا هر ساعت با بنده تماس داشت که «به ویتول زنگ زدی؟ فکس زدی؟ گفتی که قرارداد باطل است؟».  بنده می‌گفتم سه ماه بیشتر از قرارداد سالانه ما با ویتول نمانده است؛ حداقل این مدت را مهلت بدهید که برای کشور بد نشود، این در حالی بود که بخش بین‌الملل شرکت نفت هم مخالف توقف سوآپ بود؛ اما وزیر زیر بار نمی‌رفت و روزی چند بار این قضیه را پیگیری می‌کرد. عاصمی پور با اشاره به اینکه در آن زمان  روزی ٥٠‌ هزار بشکه سوآپ می‌کردیم گفت: به شرکت نفت تکلیف شد که این میزان را به ١٥٠‌ هزار بشکه برساند، کاری که از زمان دولت آقای هاشمی دنبال شده بود و آن را هم انجام دادیم؛  ١٧٩‌ میلیون دلار برای این کار خط لوله کشیده بودیم، در پالایشگاه تهران و تبریز برای این نفت واحد گوگردزدایی راه‌اندازی کرده بودیم، API نفت وارداتی‌ ما از آسیای میانه ٣١ بود در‌صورتی‌که نفت تحویلی به آنها در جنوب ٣٤ بود و ما «سه‌ای‌پی‌آی» جلو بودیم که در بنزین تولیدی‌مان تأثیر خوبی می‌گذاشت. وی در خصوص دلیل اصرار بر اجرای سوآپ تصریح کرد: می‌خواستیم جلوی آمریکا و خط لوله باکو - جیحان دربیاییم و رقابت کنیم،می‌خواستیم به همسایگان شمالی‌مان بگوییم مسیر عبور نفت‌تان از ایران است نه مسیرهای دیگر، برای خودمان هم خوب بود.،ما نفت را از جنوب باید به شمال می‌فرستادیم تا مسئله سوخت شمال کشور را حل کنیم و این حمل‌ونقل صورت نمی‌گرفت، در چنین فضایی یک آدم ناآشنا و بیگانه با نفت، لحظه به لحظه به شما فشار وارد کند که قرارداد را لغو کن، قرارداد را لغو کن. وی همچنین گفت: هر چند به میرکاظمی گفتم این تصمیم دولت و شورای امنیت ملی است، شما صلاحیت چنین تصمیمی را ندارید؛ مصوبه را آنجا بگیرید، به من بدهید من اقدام می‌کنم یا شخص خودتان بنویسید که این تصمیم دولت است و فورس‌ماژور این کار را انجام دهید که وی دستوری نوشت و هم همین یادداشت وزیر را به ویتول دادم و گفتم وزیرمان این طور دستور داده است، همین یادداشت برای میرکاظمی دردسر شد، چون در دادگاه شرکت نیکو متهم نشد؛ بلکه شخص ایشان محکوم شد و باید پنج میلیون دلار خسارت بدهد، ما نگذاشتیم نیکو آسیب ببیند و اعتبارش از دست برود. وی در مورد دلایل میرکاظمی برای قطع سوآپ گفت: فکر می‌کرد دارد با رانت اقتصادی یک جماعتی برخورد می‌کند شاید میرکاظمی می‌خواست کارسوآپ را از یک باند بگیرد و به باند دیگر بسپارد.   مدیرعامل سابق شرکت ملی حفاری ایران اظهار داشت: ایشان یک تصمیم عجیب دیگری هم گرفت، ما به پشتوانه سوآپ و اعتبار آن، رفته بودیم با پایانه نفتی سومد مصر قرارداد بسته بودیم که به غیر از بندر روتردام نفت‌مان را از آنجا هم مارکت کنیم. جالب است بدانید که ٣٠ درصد این پایانه برای عربستان بود. عاصمی پور افزود: ما رفتیم قرارداد بستیم و جای پا در شمال آفریقا باز کردیم، در فضایی که رابطه با مصر قطع بود، این قرارداد می‌توانست پله خوبی برای ایجاد رابطه سیاسی باشد که باید چوب امدادی را وزارت خارجه از ما می‌گرفت، حالا فکر می‌کنید چه شد؟ میرکاظمی تا شنید ما این قرارداد را بستیم، گفت کنسل کنید. مجبور شدیم لغو کنیم. وی بیان داشت:  میرکاظمی با نفت  بی‌ربط بود،زمان ایشان خسارت‌های فراوانی به نفت وارد شد که باید دستگاه‌های نظارتی به این موضوع ورود می‌کردند؛ مثلا در پایین‌آمدن استانداردهای HSE در دوران ایشان کسی زیاد کنکاش نمی‌کند، ما در انفجارهای خطوط لوله، پالایشگاه‌ها حدود صد عزیز را در صنعت نفت از دست دادیم، کسی اینها را مثل کشته‌های پلاسکو شهید اعلام نکرد. کسی هم بازرسی و نظارت و پرسش نکرد که این همه کشته از کجا آمد، چرا آمد و چطور آمد... . اینها ثمره وزارت کسی است که هیچ شناختی از نفت نداشت و اصلا هم نمی‌خواست شناخت پیدا کند و بی‌شناخت و بدون تخصص تصمیم‌های بزرگ می‌گرفت.


⚪️https://chat.whatsapp.com/HrZcueswNvWBEu6unrLZx2

🔴https://t.me/+kgQ1EDe-J_85MGY8

رویدادهای اقتصادی

19 Nov, 20:16


هیوندا با ۵٧ هزار نیرو، ۶ میلیون خودرو در سال تولید می‌کند، ایران‌خودرو با ۸۰ هزار نفر نیرو، ۵۰۰ هزار دستگاه! تویوتا از هر خودرو ۲۵۰۰ دلار سود می‌کند و تولید کننده ایرانی روی هر خودرو ۱۰ هزار دلار!! کیفیت خودروها بماند! چرا باید هزینه‌ی این صنعت ورشکسته از جیب و جان ملت پرداخته شود؟

📡 @Secrets_Box

رویدادهای اقتصادی

19 Nov, 20:08


تکنولوژِی
( کاغذ سوپر عایق)

رویدادهای اقتصادی

19 Nov, 18:12


🔵 کفایت سرمایه ۱۷ بانک در وضعیت قرمز

🔹 روز گذشته محمدرضا فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی در همایش «تأمین مالی از بنگاهداری به بنگاه‌سازی»، گفت در بحث ناترازی بانک‌ها اگر بخواهیم کفایت سرمایه بانک‌ها را به هشت درصد برسانیم ۱۱۰۰ همت سرمایه نیاز است.

🔹بررسی‌های «فرهیختگان» نشان می‌دهد در پایان سال ۱۴۰۲ از ۲۷ بانک بررسی‌شده، نسبت کفایت سرمایه برای ۱۰ بانک بالای ۸ درصد، ۸ بانک بین ۱ تا ۷ درصد و برای ۹ بانک بین منفی یک تا منفی ۳۶۰ درصد بوده است. یعنی کفایت سرمایه ۱۷ بانک کشور پایین‌تر از حداقل استاندارد ۸ درصدی است.

🔹در بین بانک‌های کشور، بهترین عملکرد مربوط به بانک‌های توسعه صادرات با ۱۶/۷ درصد، خاورمیانه با ۱۳/۷ درصد، پاسارگاد با حدود ۱۱/۴ درصد، ملت ۱۰/۸ درصد و سامان ۱۰/۳درصد بوده است.

🔹بدترین عملکرد نیز مربوط به بانک‌های آینده با کفایت سرمایه منفی ۳۶۰ درصدی، سرمایه با منفی ۳۲۸ درصدی، دی با منفی ۵۳ درصد، ایران زمین با منفی ۴۳ درصد، مؤسسه ملل با منفی ۱۱/۴درصد و شهر با منفی ۷/۶درصد است.

رویدادهای اقتصادی

19 Nov, 15:11


‏تولید ناخالص داخلی، مهمترین مؤلفه ارزیابی اقتصاد کلان، نشان می‌دهد در کمتر از ۲۴سال ⁧ #اقتصاد ⁩ ایران که قبلا بزرگتر از ترکیه بوده، حالا یک‌سوم ترکیه شده است

پیام اقتصاد

🌐https://payameeghtesadonline.ir
🆔@payame_eghtesad

رویدادهای اقتصادی

19 Nov, 12:10


عملکرد ما و‌ همسایگان !!
فاعتبرو یا اولوالابصار!!!

رویدادهای اقتصادی

19 Nov, 09:52


🔰زندگی و زمانه حیرت‌انگیز محمدهاشم پسران

به همت دکتر حامد قدوسی استاد اقتصاد دانشگاه پلی‌تکنیک کالیفرنیا و ترجمه و انتشار تجارت فردا

دکتر هاشم پسران معروف‌ترین و پرارجاع‌ترین اقتصاددان ایرانی در سطح جهانی است ، رتبه جهانی ایشان در بین کل اقتصاددانان ۴ است!

مسیر زندگی شخصی و کاری و انگیزه‌های پژوهشی‌شان ممکن است برای مخاطب داخلی کاملا معلوم نباشد که در این پرونده به آن پرداخته شده است.

انجمن اقتصاد ایران

@IR_Economists_A

رویدادهای اقتصادی

18 Nov, 17:34


پیرامون تصمیم ستاد اقتصادی

اخیراً یک کلیپ صحبت از شخصی در شبکه های اجتماعی منتشر شده که به نظر می‌رسد آقای همتی وزیر اقتصاد هستند (کلیپ در بالا آمده). صحبت هایی که مطرح می شود باور کردنی نیست. برای همین هم این فدوی شک کردم شاید کلیپ ساختگی باشد، اما به هر حال منباب تمرین اقتصاد و بلکه حساب بد نیست مرور کنیم:
مطلبی به این مضمون مطرح است در مورد تصمیم ستاد اقتصادی دولت. سال ۱۳۹۶ ارزش دلاری نقدینگی کشور ۳۶۰ میلیارد دلار بوده ( حجم نقدینگی سال ۱۳۹۶ را تقسیم بر ۳۰۰۰ تومان قیمت دلار همان سال کرده اند) حالا اگر حجم نقدینگی را تقسیم بر نرخ دلار فعلی کنیم،لابد حدود ۶۹۰۰۰ تومان، محاسبه ایشان رقم ۱۴۰ میلیارد دلار را بدست داده. پس ۲۲۰ میلیارد دلار ریال کم داریم !!! دلیل متقن این کمبود هم این که هر کجا مسئولین می‌روند بخش خصوصی ( والبته بخش دولتی هم) می‌گویند کمبود ریال داریم. پس بنابر این ۲۵۰-۳۰۰ هزار میلیارد تومان علاوه بر نقدینگی موجود لازم است و خبر خوب این که در ستاد اقتصادی دولت تمهیداتی اندیشیده شده تا این رقم تامین گردد. یک چنین استدلالی باور کردنی نیست!
یکم، اینکه اگر از سال ۱۳۹۶ عقب تر می رفتند که نرخ دلار ارزانتر و مثلاً صد تومان بود احیاناً ارزش دلاری بیشتری برای حجم نقدینگی پیدا می‌شد و اکنون نقدینگی بیشتری لازم می‌گردید. چرا سال ۱۳۹۶ را انتخاب کرده اند؟
دوم، از سال مزبور تا کنون یعنی طی هفت سال قیمت دلار به طور متوسط هر ساله ۱.۶ برابر شده با همین دست فرمان جلو برویم سال ۱۴۰۹ قیمت دلار از مرز ۱۰۰۰۰۰۰ تومان هم خواهد گذاشت. برای جبران آن چه میزان نقدینگی جدید لازم خواهید داشت؟
سوم، این استدلال جناب وزیر از ابعاد مختلف ایراد دارد. اصل مطلب این است که طی سال‌ها بی‌پروا نقدینگی ایجاد شده اما نرخ افزایش ارز خارجی از آن هم سریع تر رشد کرده و از تقسیم کردن نقدینگی به نرخ ارز پیوسته رقم کوچکتری بدست آمده است. چرا نرخ ارز با این سرعت اضافی رشد کرده؟ چند دلیل دارد یکی شرایط نابسامان تولید و تجارت بین‌المللی کشور، شرایط نابسامان صادرات نفت که حقیقتاً برای عموم معلوم نیست با چه نرخی توسط چه تشکیلاتی صادر می‌شود و حقیقتاً چه میزان درآمد آن به اقتصاد کشور تزریق می‌گردد. دیگر وجود سوراخ های پنهانی که از آن منابع واقعی از جمله کالا و ارز از کشور خارج می‌شود بدون این که در مقابل منابع واقعی وارد شود. گرچه ناپیدا اما این را اقتصاد کشور در افزایش غیر قابل توجیه نرخ ارز و نرخ بهره حقیقی غیر قابل توجیه به ما نشان می‌دهد.
چهارم، شاید به دلیل گرفتاری عظیم در ناترازی بودجه می خواهند نقدینگی ایجاد کنند. به هر حال تفاوتی نمی کند افزایش نقدینگی به هر منظور تورم زا است و آتش تورم را شعله‌ور تر می‌کند. طرح های پیشرو و عناوین از این دست هم کمکی نمی کند و اصل خطر را دور نمی‌کند. تحت سناریو فرضی افزایش تورم و بحرانی شدن احتمالی شرایط بین‌المللی و جنگ چند سال دیگر می توان فکر کرد که همین محاسبه، ارزش دلاری نقدینگی را چه میزان نشان خواهد داد. بد نیست تجربه آلمان بعد از جنگ اول مرور شود.
پنجم، کمبود سرمایه در گردش بنگاه‌ها و کمبود اعتبارات در دسترس عموم و فعالان اقتصادی یک مشکل اساسی است (نباید تصور شود که با افزایش نقدینگی کلان حل می شود چنانکه طی بیش از چهل سال همچنان باقی بوده است). البته یک بافه‌ای از مشکلات است که به صورت یک پدیده خودش را نشان می‌دهد. این نیز مجموعه ای از راه حل‌ها را طلب می‌کند که خارج از بحث حاضر است. از جمله بخشی از مشکل نبود سیستم بانکی است، تعجب نکنید.
ششم، این فدوی کمی خرافاتی هم هستم در کلیپ بالا آمدن گربه و نشستن آن زیر پرچم بانک مرکزی را علامت خوبی نمی‌دانم. البته این بند را جدی نگیرید.