🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀 @strategic_planning_with_raji Channel on Telegram

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

@strategic_planning_with_raji


t.me/Strategic_Planning_with_Raji

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀 (Persian)

با سلام و خوش آمدید به کانال 🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀nnآیا شما علاقه‌مند به یادگیری مفاهیم و روش‌های برنامه‌ریزی استراتژیک هستید؟ آیا می‌خواهید بهترین راهکارها برای توسعه و رشد کسب و کار خود را بشناسید؟ اگر پاسخ شما بله است، پس بهترین انتخاب برای شما این کانال است. با عضویت در کانال @strategic_planning_with_raji شما به جمع یک انجمن از افراد علاقمند به برنامه‌ریزی استراتژیک و توسعه کسب و کار خواهید پیوست.

این کانال در بورس اطلاعات و مفاهیم برنامه‌ریزی استراتژیک فعالیت می‌کند و با انتشار مطالب آموزشی، نکات کلیدی، مطالب تحلیلی و مطالب مفید دیگر، شما را با آخرین تکنیک‌ها و روش‌های مدیریت استراتژیک آشنا می‌کند. علاوه بر این، این کانال مکانی برای تبادل ایده‌ها، پرسش‌ها و پاسخ‌های مرتبط با برنامه‌ریزی استراتژیک است که به شما کمک می‌کند تا اطلاعات خود را گسترش دهید و از تجربیات دیگران بهره‌مند شوید.

همچنین، با دنبال کردن این کانال شما به فرصت‌های شغلی و آموزشی در زمینه برنامه‌ریزی استراتژیک دسترسی خواهید داشت و می‌توانید با استفاده از این اطلاعات، به بهبود عملکرد و عملکرد سازمانی خود بپردازید.

پس برای اطلاعات بیشتر و پیوستن به این جمع علاقه‌مندان به برنامه‌ریزی استراتژیک، به کانال t.me/Strategic_Planning_with_Raji مراجعه کنید و از تجربیات و دانش ارزشمند اعضای این انجمن بهره‌مند شوید. منتظر حضور گرم شما هستیم!

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

24 Dec, 08:15


*تورم ۳۰ درصدی برای سال آینده یک توهم است/ پیش‌بینی مالیات 1700 تریلیون تومانی در ۴۰۴*

دكتر جامساز/اقتصاددان

به همان اندازه که تورم به سود بانک‌ها و دولت است اقشار آسیب‌پذیر جامعه رنج می‌برند و در حقیقت تورم دست ساز دولت هاست.

جامساز با تأکید بر اینکه نرخ تورم کالاهای اساسی سال آینده فراتر از 30 درصد خواهد بود، اظهار کرد: پیش‌بینی تورم 30 درصدی درحقیقت یک توهم است؛ اسفندماه سال گذشته بانک مرکزی اعلام کرد که نرخ تورم سالیانه 52.3 است و این در حالی بود که نقدینگی به 7 هزار و 881 هزار میلیارد تومان رسیده بود. *اما در حال حاضر نقدینگی به بیش از 9 هزار تریلیون تومان رسیده است.*

وی اضافه کرد: در سال جاری تورم همچنان 50 درصد خواهد بود و سال آینده هم با توجه به بودجه تعیین شده که بدترین نوع بودجه از ابتدای انقلاب تاکنون است تورم کالاهای اساسی فراتر از 30 درصد خواهد بود.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی در بخش دیگری از گفت‌و‌گو با خبرنگار صنعت مالی با اشاره به پیش‌بینی نرخ ارز محاسباتی گمرک از 28 هزار و 500 تومان به 55 هزار تومان هم تأکید کرد: هرقدر بر نرخ ارز محاسباتی گمرک افزوده شود در حقیقت قیمت‌ها افزایش پیدا خواهد کرد و هزینه آن را هم باید مصرف‌کننده بدهد بنابراین فشار بر روی مصرف‌کننده خواهد بود.

جامساز در ادامه متذکر شد: ..
https://sanatmali.ir/?p=35253

كبه كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

24 Dec, 08:06


👤 فرشاد مومنی:
بنیان های اندیشه ای شبه داعشی در جامعه ما قوی است

▫️در کشورمان افرادی را داریم که شعارهای بسیار افراطی ضدصهیونیستی و ضدامپریالیستی می دهند اما مجری برنامه های صندوق بین المللی پول و بانک جهانی هستند. افراطی تر از هر جای دیگر دنیا! این پدیده بسیار آشفته ای است. واقعا اگر ذهنیت جامعه ای مشوش باشد، هویتش هم آشوبناک می شود. از دریچه دینی هم برخی از آنها که به اسم مداحی، کلیددار معرفی اسلام می شود، دقیقا در کادری که در دنیا پشتیبانهای خاص دارد و می خواهند دین را از کادر اصلی خود خارج و موضوع کسب و کار کنند وارد عمل می شوند. این تناقضها در ساحت اندیشه و عمل در ایران امروز به صورت بی حدو اندازه وجود دارد و علت آن این است که ما به فهم بایسته ای از مساله توسعه به مثابه یک مساله مستحدثه نرسیده ایم. تاکنون چوبهای بزرگ خورده ایم و اگر این غفلت ادامه پیدا کند، در ادامه چوبهای بسیار بزرگ تری هم خواهیم خورد.

⚠️ از حیاتی ترین مسائل ریز و درشت ما با بی اعتنایی عبور می شود

⚠️ بنیان های اندیشه ای شبه داعشی در جامعه ما قوی است
ترجیح این است که معرفی اسلام توسط برخی مداحان کم سواد صورت گیرد


▫️این عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی یادآورشد: در شرایط کنونی ایران، درکی که از فرهنگ ارائه می شود، یک درک منحصرا تمایزبخش است؛ در حالی که در طول تاریخ بشر، فرهنگ همیشه ترکیب خرمندانه تفاوتها و تشابه ها بوده است. تمرکز افراطی بر وجوه تمایز، دلایل تاریخی و نهادی خاصی دارد که مختص قرن بیستم بوده است. اما اکنون که آن اقتضائات پایان یافته، دوباره به این بازگشت شده که فرهنگ ترکیب خردمندانه تفاوتها و تشابه ها است. از جنبه اسلامی هم خداوند در قرآن می فرمایند که من آگاهانه شما را متفاوت آفریدم و فلسفه آن ارتقای شناخت بوده است اما برای این متفاوت ها، خداوند قواعد یکسان گذاشته است. بنابراین از دیدگاه وحی هم زور تشابه ها ، از زور تفاوتها بیشتر است. برای حرکت به سمت توسعه، ما باید هر دو را بشناسیم، اما افراط در تفاوتها و نادیده گرفتن تشابه ها، ما را در دنیا منزوی و هزینه های بسیار سنگینی به ما تحمیل می کند. بنابراین تمرکز افراطی بر تمایزها، به همان اندازه که ضدتوسعه ای است، ضداسلامی هم درنظر گرفته می شود.

لینک متن کامل

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

24 Dec, 07:55


«بررسی تحولات عملکرد بخش صنعت؛ تحلیل روندها و شاخص‌های کلیدی»

مركز پژوهش هاي اتاق ايران

این گزارش تلاش می‌کند تصویری از صنعت ایران از منظر شاخص‌های بین‌المللی با تاکید بر شاخص رقابت‌پذیری صنعتی ارائه دهد.
همچنین ضمن تحلیل تحولات عملکردی بخش صنعت (ساخت) در اقتصاد ایران، شاخص‌های عملکردی در سطح رشته فعالیت‌های صنعتی را مورد بررسی قرار دهد.

در بخش دیگر گزارش به توزیع منطقه‌ای صنایع از نظر مهمترین متغیرهای صنعتی پرداخته شده است.
یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد:
سهم بخش صنعت در اقتصاد ملی در سه دهه اخیر پایین‌تر از ۲۰ درصد بوده و سهم اشتغال این بخش در مقایسه با سهم بخش خدمات نیز کاهش یافته است...

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

23 Dec, 13:15


بررسی ديدگاه پولطلا
محمدرضا يوسفی

چند سالی است كه ايده پولطلا در ايران مطرح شده است. مرحوم آيه الله حائری شيرازی بر اين نظر اصرار داشت. افراد ديگری نيز به اين نظر تعلق خاطر دارند و كتابهایی نيز در اين زمينه نوشته شده است.

به نظر می رسد كه اين ديدگاه، فاقد برداشت درستی از ماهيت و سير تحولات پول بوده، همچنين نگاهی ايدئولوژيك و غیرعلمی به پديده های عينی داشته و قدرت توضيح دهندگی لازم برای پديده كاهش ارزش پول و تورم ندارد.
اين ديدگاه واقعيت های تاريخی دوران پول فلزی را نيز توجه ندارد و در نهايت تفسير و رويكردی ويژه به مواجهه معصومان با پديده ها دارد.

اين فايل صوتی كه در مجتمع امين ارائه شد، به نقد اين ديدگاه می پردازد.

@yousefimohamadreza

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

22 Dec, 18:12


*حذف صفر از واحد پول ملي، با نگاهی به تجربه کشور ونزوئلا*

دکتر وحید حاجی حتم لو؛ مدیرعامل پیشین بانک بین‌المللی توسعه در ونزوئلا

▫️در هيچ يک از تئوري‌هاي اقتصادي، رابطه تاییدشده‌ای مبنی بر کاهش تورم از طریق حذف صفر از واحد پول ملی وجود ندارد. حال، چرا دولت‌ها در مواجه با تورم، متوسل به حذف صفر از پول ملی خود مي‌شوند؟

▫️با توجه به ارایه لایحه یک‌فوریتی حذف ۴ صفر از پول ملی توسط رئیس دولت چهاردهم مجلس شورای اسلامی، در نوشتار حاضر، ضمن بیان شرایط تورمی حاکم بر اقتصاد کشور ونزوئلا، براساس تجربه این کشور به معایب حذف صفر از پول ملی و ارایه راهکارهای بهبود اجرای آن می‌پردازیم.

🔸كشور ونزوئلا دچار ابر تورم شده بود و  قيمت ارز- که در نتيجه افزايش رشد نقدينگي، افزایش یافته بود - روزانه بالا مي‌رفت و دولت به چشم خويشتن مي‌ديد كه پول ملي‌اش، کاهش ارزش پيدا مي‌کند. این موضوع از منظر بار رواني، نیز، جامعه را متاثر نموده بود؛ چرا که پول ملی این کشور در بين ليست ارزهای دنيا، جز كم ارزش‌ترين‌ها شده بود و در بين مردم اين‌كه هر دلار معادل ٥.٠٠٠.٠٠٠ بوليوار (واحد پول ونزوئلا) بود بسيار جنبه رواني داشت و مردم عملاً سه صفر را حذف كرده بودند و پنج ميليون را پنج هزار مي‌خواندند.
اسكناس‌هاي موجود نیز در مقابل اين تورم ناچيز بودند. بزرگترين اسكناس قبل از حذف صفر صد بوليواري بود.

🔹 از نظر حسابداري نیز، شرایط فوق‌العاده سخت شده بود؛ به گونه‌ای که دستگاه‌هاي کارت‌خوان (P.O.S)، در ارقام بالا كار نمي‌كرد.
براي مثال هزينه رستوران براي دونفر معادل ٢٠٠.٠٠٠.٠٠٠ بوليوار مي‌شد و در پنج مرحله چهل ميليون بوليواري از عابر بانك‌ها استفاده مي‌شد.

*مزاياي حذف صفر را صرفاً می‌توان در آسان‌تر شدن سيستم‌های حسابداري عنوان نمود. در مقابل، معايب آن به شرح زیر خواهد بود:*
1️⃣ نرخ اسمي ارز و قدرت اسمي بوليوار بالا رفت ولي نرخ واقعي ارز قدرت خريد كافي نداشت. براي مثال هر دلار معادل ٦٠ بوليوار جديد تعريف شد ولي از آنجايي كه بوليوار پشتوانه و قدرت خريد کافی نداشت، براي خريد يك كالايي كه قيمت بين‌المللي آن يك دلار بود، در ونزوئلا تقريباً ٣ الي ٤ دلار تمام مي‌شد.
2️⃣ چون ارقام، پس از حذف صفر‌ها، كوچك شدند، رشد سطح عمومي قيمت‌ها يا تورم سريعتر اتفاق مي‌افتاد. براي مثال در ونزوئلا يک شانه تخم مرغ قبل از حذف ٥ صفر، ٦ ميليون بوليوار بود و بعد از گذشت چهار ماه پس از حذف پنج صفر، ٢٥٠٠ بوليوار جديد شد؛ مبلغی در حدود ٢٥٠ ميليون بوليوار قديم. این بعنی در واقع در عرض چهار ماه، چهار هزار درصد رشد قيمت به دنبال داشت.
3️⃣ عمليات حذف صفر، هزينه‌های سنگيني را در راستای بروزرسانی سیستم‌های عملیاتی، براي سيستم بانكي و سازمان‌ها و شركت‌ها دولتي و خصوصي به دنبال داشت.
4️⃣ مانده تسهيلات سيستم بانكي به شدت كاهش پيدا كرد. در مقابل، با افزایش تورم، تسهیلات‌گیرندگان به تسویه تسهیلات قبلی که کاهش یافته بودند، اقدام می‌کردند.

🔺با عنایت به مطالب فوق‌الذکر، حذف صفر به تنهایی، چاره كار نيست؛ چرا که قبل از انجام آن، دولت بايد كارهاي زير را انجام دهد. اقداماتی که دولت مادورو در ونزوئلا نتوانست آن‌ها را انجام دهد:
1️⃣ ساماندهي سيستم يارانه‌اي كشور.
2️⃣ افزايش قيمت بنزين، متناسب با شرایط اقتصادی جامعه.
3️⃣ كشيدن ترمز ماشين چاپ پول.
4️⃣ اصلاح نظام مالياتي كشور.
5️⃣ قبول نرخ ارزي كه از عرضه وتقاضا بدست مي‌آيد، در کنار جلوگیری از هدر رفتن منابع ارزي كشور.
6️⃣ اصلاح سيستم بانكي و سودها موهومي.
7⃣ مهمتر از همه، کنترل سطح عمومی قیمت‌ها حداقل در یک بازه زمانی دوساله.

▫️با توجه به حذف نرخ ارز نیمایی و راه‌اندازی بازار توافقی ارز و همچنین، اقدامات انجام شده و در حال انجام بانک مرکزی در راستای اصلاح بانک‌های کشور، می‌توان تا حدودی به این موضوع در راستای اجرای بندهای ۵ و ۶ امیدوار شد.

كانال قواعدبازي؛
https://chat.whatsapp.com/EOG7jaTQ0DF7FxUvRHs8aO

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

22 Dec, 18:08


*لایحه یک فوریتی حذف ۴ صفر از پول ملی*

▫️طبق این لایحه، واحد پول ملی به تومان که برابر با ۱۰.۰۰۰ ریال و معادل ۱۰۰ پارسه تعیین شده است.
▫️ دوره گردش موازی و اعتبار هم‌زمان ریال و تومان، حداکثر ۲ سال تعیین شده است.

🔺این لایحه که بر اساس پیشنهاد هیئت وزیران دولت دوازدهم و در جلسه مورخ ۱۳ مرداد ۱۳۹۸ به تصویب رسیده بود، توسط رئیس دولت چهاردهم به عنوان لایحه یک فوریتی به مجلس ارائه شد.

🔸لازم به ذکر است که موفق‌ترین تجربه در ابن موضوع در دنیا، کشور ترکیه بوده که با همکاری صندوق بین‌المللی پول انجام داده است. لازمه این موضوع، در ابتدا کاهش نرخ تورم و کنترل آن در یک دوره حداقل دو ساله است، نه در این شرایط که کشور در تورم دورقمی درگیر است.
🔸 واحد تومان، مغایر با مفاد بند "الف" ماده ۵۸ قانون جدید بانک مرکزی است؛ که طبق آن، واحد پول ج.ا.ا، ریال عنوان شده است.

كانال قواعدبازي؛
https://chat.whatsapp.com/EOG7jaTQ0DF7FxUvRHs8aO

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

22 Dec, 18:05


کدام خودروها بیشتر به سرقت می‌روند؟

آمارها نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۲، ۷۶٫۸۰۰ دستگاه اتومبیل در ایران به سرقت رفته است.
۴۱٫۹۰۳ مورد از این سرقت‌‌ها، خودروی پراید بوده است.

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

22 Dec, 18:01


*قواعدبازي صنعت زدا*

زیان قطعی برق در صنایع و بخش تولید، به قیمت سال ۱۴۰۲ روزانه ۵۸۴۳ میلیارد تومان و به قیمت امروز حدود ۸ هزار میلیارد تومان معادل روزانه ۱۱۰ میلیون دلار.
*‏در حالیکه این روزها کل درآمد کشور از فروش نفت با احتساب تخفیف روزانه به ۷۰ میلیون دلار هم نمی‌رسد!*

🔳روزانه بیش از ۱/۵ برابر کل فروش نفت، قطع برق زیان و خسارت به صنعت و نظام تولید وارد می‌کند.

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

21 Dec, 21:07


سرمایه گذاری ۱۰ میلیارد دلاری بخش خصوصی در کشاورزی عربستان

🔸وزارت محیط زیست، آب و کشاورزی عربستان از افزایش چشمگیر سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بخش کشاورزی و غذایی این کشور خبر داد. این سرمایه‌گذاری‌ها که به بیش از ۹.۸۵ میلیارد دلار می‌رسد، در راستای تحقق چشم‌انداز ۲۰۳۰ و تامین امنیت غذایی کشور صورت می‌گیرد. پروژه‌های سرمایه‌گذاری شامل کشت محصولات، دامداری، شیلات، فرآوری و تولید محصولات کشاورزی و توسعه زیرساخت‌ها است. دولت عربستان نیز با ارائه تسهیلات و حمایت‌های مختلف از سرمایه‌گذاران، از جمله تسهیلات مالی و ارائه زمین‌های کشاورزی، از این سرمایه‌گذاری‌ها حمایت می‌کند. وزارت محیط زیست، آب و کشاورزی عربستان سعودی از افزایش قابل توجه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بخش کشاورزی و غذایی کشور خبر داده است. میزان کل این سرمایه‌گذاری‌ها از ۳۷ میلیارد ریال سعودی (۹.۸۵ میلیارد دلار) فراتر رفته است.

🔸سرمایه‌گذاری‌های جدید برای تحقق چشم‌انداز ۲۰۳۰ : این سرمایه‌گذاری‌ها طیف گسترده‌ای از پروژه‌ها از جمله تولید محصولات زراعی، دامداری، شیلات، صنایع تبدیلی و زیرساخت‌های کشاورزی را در سراسر عربستان سعودی پوشش می‌دهند. مقامات سعودی تأکید کرده‌اند که تمام این پروژه‌ها با چشم‌انداز ۲۰۳۰ این کشور همسو هستند. وزارت محیط زیست، آب و کشاورزی این اعلامیه را در حاشیه پنل گفتگوی «چشم‌انداز ۲۰۳۰ و استراتژی ملی غذا، چالش‌های آینده» که به ریاست سلیمان الخطیب، معاون وزیر کشاورزی، در چهل و یکمین نمایشگاه کشاورزی عربستان سعودی در ریاض برگزار شد، ارائه کرد.

🔸همکاری بخش خصوصی و دولت برای تامین امنیت غذایی و توسعه پایدار :الخطیب بر نقش حیاتی بخش خصوصی در پیشبرد بخش کشاورزی تأکید کرد. این سرمایه‌گذاری‌ها همچنین از تلاش‌های وزارتخانه برای دستیابی به امنیت غذایی، رشد اقتصادی، توسعه اجتماعی و پایداری محیط زیست حمایت می‌کنند. پروژه‌های سرمایه‌گذاری شامل تولیدات گیاهی، دامداری و شیلات، همچنین فرآوری و تولید محصولات کشاورزی و توسعه زیرساخت‌ها می‌شود. وزارتخانه همچنین سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های زنجیره سرد را برای بهبود حمل و نقل محصولات کشاورزی تشویق می‌کند. علاوه بر این، وزارتخانه در حال ترویج ایجاد مراکز بازاریابی در سراسر کشور است.

🔸مشوق‌های جدید برای جذب سرمایه‌گذاران در بخش کشاورزی :الخطیب اظهار داشت: «برای تسهیل این سرمایه‌گذاری‌ها و افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی، وزارتخانه مشوق‌ها و تسهیل‌گرهای مختلفی را معرفی کرده است. این موارد شامل حمایت از فرصت‌های سرمایه‌گذاری، ترویج استفاده از فناوری‌های کشاورزی مدرن، ارائه وام‌های کشاورزی از طریق صندوق توسعه کشاورزی، تشویق به اجاره زمین‌های ارزان، ساده‌سازی مراحل صدور مجوز برای پروژه‌های کشاورزی و ارائه پشتیبانی فنی و مشاوره‌ای به کشاورزان می‌شود.» این اهداف با استراتژی ملی کشاورزی ۲۰۳۴ همسو است که بر پایداری منابع طبیعی، نوآوری، پیشگیری از آفات، افزایش سهم اقتصادی و پرورش یک جامعه کشاورزی پویا تمرکز دارد
.
💥منبع:
 Economymiddleeast

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

21 Dec, 21:04


بی‌پولی و فیلترینگ، بلای جان رسانه‌ها در ایران

تریبون نخستین گزارش جامع رسانه ایران رو منتشر کرده. طبق این گزارش،بزرگترین چالش رسانه‌ها در سال ۱۴۰۲، «مشکلات اقتصادی و مالی» و «فیلترینگ و اختلالات اینترنت» بوده است.

یافته‌های این گزارش نشان می‌دهد که ۸۱ درصد از فعالان رسانه‌ای کشور کاهش سرعت و دسترسی‌پذیری سایت را به‌عنوان مهم‌ترین آسیب فیلترینگ اعلام کرده‌اند.

حقوق ۸۷ درصد از خبرنگاران، دبیران سرویس و سردبیران آن‌ها را از اشتغال در مشاغل دیگر بی‌نیاز نمی‌کند.

تولید محتوا با ۴۷ درصد به‌عنوان مهم‌ترین شغل دوم خبرنگاران مطرح است.

۴۵ درصد از خبرنگاران، دبیران سرویس و سردبیران نیز به شکل حق‌التحریری با خبرگزاری‌ها همکاری می‌کنند.

سود‌ده نبودن رسانه رایج‌ترین دلیل عدم تاسیس رسانه جدید در ایران است و ۳۸ درصد از مدیران رسانه‌ای تمایلی به تاسیس رسانه جدید ندارند.

کانال اصلی کسب درآمد اکثریت رسانه‌ها رپرتاژ آگهی است.

درآمد بیش از نیمی از رسانه‌ها در ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱ رشد نداشته است.

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

21 Dec, 21:02


نگاهی به نتایج آزمون تیمز ۲۰۲۳- ۲

پایگاه اقتصادی-اجتماعی خانواده: یکی از متغیّرهای تأثیرگذار در آموزش، وضعیت محیط حمایتی خانه و خانواده است که با مؤلفه‌هایی نظیر تعداد کتاب موجود در خانه، تعداد کتاب کودک، تحصیلات والدین، و شغل والدین سنجیده می‌شود. براین‌اساس، دانش‌آموزان در سه دستۀ بالا، متوسط، و پایین جای می‌گیرند. در آزمون ۲۰۲۳ هرچند در بین دانش‌آموزان ایرانی دستۀ بالا و پایین همچنان اختلاف بسیار زیادی وجود دارد، اما نسبت به دورۀ قبل آزمون (۲۰۱۹) این اختلاف کاهش یافته است؛ برای مثال در ریاضی پایۀ چهارم اختلاف از ۱۳۲ نمره به ۱۰۲ نمره، و در علوم پایۀ چهارم از ۱۴۶ نمره به ۱۱۹ رسیده است. اختلاف نمره در میانگین آزمون برای ریاضی و علوم در این پایه به‌ترتیب ۸۵ و ۹۱ نمره بوده است. بخشی از این روند کاهشی به‌دلیل تغییر در ترکیب پایگاه اجتماعی-اقتصادی خانوارها بوده است. برای مثال، در آزمون ۲۰۱۹ حدود ۷۰ درصد دانش‌آموزان پایۀ چهارم و ۶۱ درصد دانش‌آموزان پایۀ هشتم به‌لحاظ وضعیت محیط خانواده در دستۀ متوسط بوده‌اند که در آزمون ۲۰۲۳ به ۴۰ و ۳۹ درصد کاهش یافته و دانش‌آموزان در دستۀ پایین به‌ترتیب از ۲۵ و ۳۱ درصد به ۵۲ و ۴۴ درصد افزایش یافته است. در نمونۀ ایران، درصد دانش‌آموزان با وضعیت پایین در این شاخص تقریباً دو برابر میانگین کل آزمون است.

فعالیت‌های یادگیری پیش از مدرسه: این متغیّر براساس فعالیت‌هایی نظیر کتاب‌خوانی، قصه‌گویی، بازی با اعداد و حروف، و ... سنجیده می‌شود. اختلاف ناشی از این متغیّر نیز نسبت به دورۀ قبل کاهش یافته است. در درس‌های ریاضی و علوم پایۀ چهارم به‌ترتیب اختلاف از ۶۳ و ۸۴ نمره به ۳۵ و ۴۳ نمره کاهش یافته است. در این شاخص نیز ترکیب نمونه کاملاً تغییر کرده است. در آزمون سال ۲۰۱۹ حدود ۶ درصد دانش‌آموزان ایرانی پایۀ چهارم «هرگز» از فعالیت‌های یادگیری پیش از مدرسه برخوردار نبوده‌اند، اما این نسبت در دورۀ اخیر به ۳۷ درصد رسیده است.

زبان مادری: متغیّر مهم دیگری که در این آزمون‌ها تأثیر آن بر کیفیت یادگیری سنجیده می‌شود مربوط به زبان مادری است. دانش‌آموزان براساس اینکه در خانه به زبان آزمون صحبت می‌کنند یا خیر به چهار دسته تقسیم می‌شوند: همیشه، تقریباً همیشه، گاهی، هرگز. درصد دانش‌آموزان ایرانی پایۀ چهارم که در آزمون این دوره در خانه «هرگز» به زبان آزمون صحبت نمی‌کنند حدود ۱۳ درصد بوده است. تفاوت ترکیب این دسته‌بندی در مقایسه با دورۀ قبلی آزمون بسیار جزیی است، برای مثال در آزمون قبل ۱۱ درصد دانش‌آموزان در دستۀ «هرگز» بوده‌اند. اختلاف نمره بین دانش‌آموزانی که در خانه «همیشه» به زبان آزمون صحبت می‌کنند با کسانی که «هرگز» به زبان آزمون صحبت نمی‌کنند حدود ۳۵ نمره است. این اختلاف در آزمون سال ۲۰۱۵ حدود ۸۷ نمره بوده است و در آن آزمون درصد دانش‌آموزانی که «هرگز» در خانه به زبان آزمون صحبت نمی‌کرده‌اند حدود ۱۶ درصد بوده است. اما در آزمون سال ۲۰۱۹ حدود ۱۱ درصد دانش‌آموزان در دستۀ «هرگز» قرار داشته‌اند و اختلاف نمرۀ بین دانش‌آموزان دستۀ «همیشه» و «هرگز» تنها ۲ نمره بوده است. یعنی در فاصلۀ دو آزمون قبل، اختلاف ناشی از دوزبانه‌بودن در دروس ریاضی و علوم به‌شدت کاهش یافته و در آزمون ۲۰۲۳ دوباره رو به افزایش گذاشته است.

وضعیت اقتصادی مدرسه براساس پایگاه اقتصادی-اجتماعی دانش‌آموزان: براساس این متغیّر مدارس به سه دستۀ برخوردار، متوسط، و محروم تقسیم می‌شوند. مدارسی که بیش از ۲۵ درصد دانش‌آموزان‌شان از طبقۀ بالا و کمتر از ۲۵ درصد از طبقۀ پایین باشند جزو دستۀ برخوردار محسوب می‌شوند و برعکس. از نمونۀ ایران در پایۀ چهارم ۲۸ درصد دانش‌آموزان از مدارس برخوردار و ۴۳ درصد از مدارس محروم بوده‌اند. این نسبت برای میانگین کل آزمون تقریباً عکس بوده است؛ ۴۲ درصد برخوردار و ۲۳ درصد محروم. اختلاف نمرۀ دانش‌آموزان ایرانی پایۀ چهارم در درس‌های ریاضی و علوم به‌ترتیب ۵۳ و ۶۳ نمره بوده است. در پایۀ هشتم، اختلاف خیلی بیشتر است. در این پایه ۱۹ درصد دانش‌آموزان ایران از مدارس برخوردار و ۶۲ درصد از مدارس محروم بوده‌اند. اختلاف نمرۀ بین این دو دسته در دروس ریاضی و علوم به‌ترتیب ۹۰ و ۷۹ نمره بوده است. این اختلاف برای کل میانگین کل آزمون به‌ترتیب ۴۹ و ۴۷ نمره است.

پی‌نوشت ۱: روند این شاخص‌ها در آزمون تیمز تقریباً شبیه پرلز (آزمون روخوانی و درک مطلب) بوده است، با این تفاوت که آزمون پرلز ۲۰۱۹ در میانۀ شیوع کووید-۱۹ برگزار شد و آزمون تیمز ۲۰۲۳ دو سال بعد از شیوع.

پی‌نوشت ۲: اغلب شاخص‌های آزمون‌های تیمز و پرلز ماهیت انباشتی، تقاطعی، و همپوشان دارند و هرچند نمایی از وضعیت آموزشی کشورها ارائه می‌کنند، اما فراتر از آن مجموعه‌ای از پرسش‌ها و فرضیه‌ها را برای ارزیابی نظام آموزشی و سیاست‌گذاری‌های مرتبط پیش رو می‌گذارند.

https://t.

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

21 Dec, 21:02


نگاهی به نتایج آزمون تیمز ۲۰۲۳- ۱

آزمون بین‌المللی تیمز (درس‌های علوم و ریاضی در پایه‌های چهارم و هشتم) از سال ۱۹۹۵ توسط مؤسسۀ بین‌المللی ارزیابی پیشرفت تحصیلی اجرا می‌شود. اخیراً گزارش آزمون ۲۰۲۳ منتشر شده است. در این دوره بیش از ۱۲۳۰۰ دانش‌آموز از ایران شرکت داشته‌اند. در آزمون تیمز نمرۀ ۴۰۰ به‌عنوان معیار عملکرد پایین لحاظ می‌شود. در این دوره در ریاضی پایۀ چهارم و هشتم و علوم پایۀ هشتم تنها ۵۹ درصد دانش‌آموزان ایرانی موفق به کسب نمرۀ ۴۰۰ به بالا شده‌اند که بین ۲۰ تا ۳۰ واحد درصد پایین‌تر از میانگین آزمون است. در دورۀ قبلی ۳۲ درصد دانش‌آموزان ایرانی موفق به کسب این معیار نشده بودند که در این دوره به ۴۱ درصد رسیده است.
در پایۀ هشتم حدود ۸ درصد دانش‌آموزان موفق به کسب نمرۀ ۵۵۰ به بالا شده‌اند (دورۀ قبل حدود ۱۳ درصد) که این نسبت برای میانگین کل کشورها حدود ۲۸ درصد بوده است (تقریباً معادل دورۀ قبل). در علوم پایۀ چهارم ۱۴ درصد دانش‌آموزان ایران موفق به کسب نمرۀ ۵۵۰ به بالا شده‌اند (دورۀ قبل ۱۱ درصد) که این نسبت برای میانگین آزمون حدود ۳۱ درصد (معادل دورۀ قبل) بوده است.

دانلود داده‌های تیمز 2023
@omidi_reza

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

21 Dec, 20:54


*💢نگرشی نهادی به توسعه مکران و تبیین محورهای مهم تصمیم گیری نظام حکمرانی در مواجهه با آن*

*نویسنده:*
#مجید_الماسی
دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه تهران


*🗓چکیده مقاله:*
🔸بررسی تاریخ تحولات اقتصادی جوامع موید این مطلب است که به رغم برگشت ناپذیر بودن روند ذخیره دانایی، عملکرد اقتصادی برخی جوامع روندی برگشت پذیر داشتند. از این رو، در می یابیم که موانعی بر سر راه کاربست ذخیره دانایی در رشد و توسعه جوامع وجود دارد. رشد و توسعه ایران اسلامی به طور عام و توسعه سواحل مکران به طور خاص نیز از این قاعده مستثنا نیستند. در راستای تقویت نگرش های اقتصادی در فرآیند توسعه سواحل مکران، ابتدا لازم است با نگرشی نهادی به توسعه، مساله را به دقت تعیین نموده، سپس با اشراف بر ویژگی های نهادی و ظرفیت های منطقه (که بالغ بر ۱۷ سرفصل عمده است)، اقدام به آسیب شناسی فرآیند توسعه سواحل مکران نماییم. چون بررسی تاریخچه و ارزیابی اقدامات صورت گرفته (به خصوص پس از دستور سال ۱۳۸۷ رهبر معظم انقلاب در زمینه مکران)، چراغ راه آینده هستند و واجد یافته های متعدد علمی می باشند. امری که تلاش شده است در این مقاله صورت پذیرد. در نهایت، با عنایت به تفوق تهران بر مکران و با توجه به کارکردها و رسالت نهادهای صاحب مسئولیت در زمینه توسعه سواحل مکران، از آنجا که توسعه منطقه مکران را باید در یک گستره وسیع تر ملی و بین المللی دید، لازم است ابعاد و مختصات ایفای نقش نظام حکمرانی کشور تعیین گردد تا بر آن اساس بتوان نقشه راه عملیاتی و کاربردی برای توسعه سواحل مکران ترسیم نمود. از این رو، تعداد ۱۰ محور مهم تصمیم گیری نظام حکمرانی در قبال توسعه سواحل مکران به همراه سرفصل های مورد نیاز سیاست پژوهی ارائه شده است.

*برای مطالعه کامل مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.*
https://civilica.com/doc/1651965/

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

20 Dec, 18:33


درباره‌ی توماس هابز و لویاتان

#توماس_هابز (انگلستان، ۱۵۸۸–۱۶۷۹) این نظریه را مطرح کرد: حکومت نتیجه اعمال فردی و صفات انسانی است و انگیزه آن در درجه اول «منافع» است.

اصطلاحی که در بسط نظریه لیبرال در مورد دولت و اقتصاد سیاسی بسیار مهم خواهد بود زیرا اساس این ایده است که افراد می‌توانند خودگردان و خود تنظیم شوند. اثر او لویاتان از این دیدگاه حمایت نمی‌کرد ولی در عوض تنها یک دولت قوی می‌توانست از علاقه کنترل نشده جلوگیری کند:

با این حال، موضع پروتو لیبرالی را در استدلال برای «حق طبیعت»، حق دفاع از خود، حتی در برابر دولت، ارتقا داد. اگرچه موضع ایدئولوژیک وی قابل بحث است ولی آثارش بر لاک، همیلتون، جفرسون، مدیسون و بسیاری از لیبرال‌های دیگر تأثیر گذاشت. اشتراوس، هابز را به عنوان «پدر لیبرالیسم» معرفی کرده‌است.

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

25 Oct, 08:11


پیامدهای مسكنت(فقر) در جوامع اسلامي و وظیفه حاکمان آن

دكتر محمدرضا يوسفي شيخ رباط- استاددانشگاه و مدرس حوزه

اين سخنراني بمناسبت ميلاد آقاعلي ابن موسي الرضا انجام شده است و تفسير از حديثي از آن امام رئوف است.

سخنران در اين فايل صوتي به پيامدهاي فقر و شدت فقر پرداخت مي شود.


اين فايل براي كليه مسئولان نظام اسلامي داراي نكات ارزشمندي است.

انشالله همه براي شنيدن اين سخنراني چند دقيقه وقت داشته باشيم


كانال برنامه ريزي توسعه؛
https://t.me/Strategic_Planning_with_Raji

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

25 Oct, 07:18


نهادهای غارتگر

 ✍️ عبدالحسین ساسان

"نهاد غارتگری" را باید علت تمام مشکلات اقتصادی جامعه امروز دانست که همه افراد جامعه را درگیر خود کرده است. نهاد در فارسی ترجمه واژهinstitution است که گاهی برای سازمان‌ها نیز استفاده می‌شود. مانند اینکه از برخی از سازمان‌ها با عنوان "نهاد دولتی" و یا "نهاد حکومتی" یاد می‌کنیم. اما باید میان آن دو تفکیک قائل شد و نهاد را در سه واژه "پندار"،"گفتار" و "کردار" خلاصه کرد. اکنون با این تعریف "غارتگری" را می‌توان یک نهاد قدیمی دانست که در اقتصاد هر جامعه‌ای بی‌نهایت نقش فعال و جدی داشته است.
 
غارتگری عیاران
غارتگری "عیاران" را می‌توان یکی از این اشکال تمدن یافته دانست. مانند کاری که برادران لیث می‌کردند. آنها با غارت کاروان‌ها و دادن پول این غارتگری، به فقرا و مستمندان، سعی داشتند تا فقر را ریشکن کنند و عدالت را برقرار سازند. این اتفاق نه تنها هرگز رخ‌نداد؛ بلکه با ناامن شدن جاده‌های سیستان، کاروان‌ها نیز دیگر از آنجا عبور نکردند و اقتصاد آن منطقه فلج شد.
 
غارتگری ضرابخانه‌ای
شیوه دیگری از غارتگری، "ضرابخانه‌ای" بود. در فرایند تکامل جامعه به علت سنگینی سکه، مردم آن را تحویل دولت‌ها می‌دادند و در مقابل کاغذی را که معادل آن میزان سکه طلا در آن درج شده بود، دریافت می‌کردند. در این زمان دولت‌ها از فرصت استفاده کردند و با اضافه کردن سایر آلیاژه‌ها مانند مس و برنز به جای طلا به سکه‌هایشان این شیوه از غارتگری را آغاز کردند که باعث سقوط بسیاری از حکومت‌ها در ایران از جمله ساسانیان شد. آنقدر به سکه‌هایشان به جای طلا آلیاژهای گوناگون اضافه کردند که از ارزش و اعتبار سکه‌هایشان کاسته و مردم به سراغ سکه‌های ضرب شده در سایر کشور‌ها رفتند.
 
غارتگری مصادره‌ای
سپاهیان مغول در هنگام حمله به شهرها، اموال مردم آن شهر را غارت و مصادره می‌کردند. پس "مصادره" نیز نوعی غارتگری است. پسران چنگیز قانونی به نام "یاسا" نوشتند که چگونه؟ ازچه کسانی؟ و چرا غارت کنیم؟. "یاسا" پدیده خیلی عجیبی بود! طبق این قانون مجازات فردی که مغولی را کشته است، اعدام بود؛ اما اگر یک مغول یک چینی را می‌کشت، خون‌بهای آن یک الاغ بود. پس از سلطان‌محمد خدابنده، پسر ۱۳ ساله او بنام "ابوسعیدبهادرخان" به سلطنت رسید و در اولین اقدام فضل‌الله‌همدانی، دانشمند بزرگ، مورخ، مدبر و سیاستمدار را به ظن اینکه پدرش را به مسموم کرده، کشت. ابوسعید، امیری داشت بنام "امیرچوپان"! که به استناد "یاسا" داستانی را جعل می‌کرد. طبق آن داستان اموال یکی از کنیزان پدرش به‌نام "نازخاتون" که دختر ثروتمند یکی از اسیران پدرش بود، مصادره؛ و به امیرچوپان رسیده است. از این رو "امیرچوپان" با همکاری "قاضی‌القضات همدانی" شروع به مصادره املاک خوب ایران به‌نام نازخاتون می‌کند. هرجا مزرعه‌ای آباد بود می‌گفت این "ملک نازخاتون" است و به نفع خودش مصادره می‌کرد. کار به جایی رسید که زمین‌های کرمانشاه، همدان، خرقان و قزوین که هر مترش 3هزار دینار بود وقتی انگ نازخاتون می‌خورد می‌شد 3 دینار. این نازخاتون در دوره‌ای دیگر نامش به "طاغوتی" تغییر کرد. هرچند خواستند به‌نام طاغوتی مصادره کردند.
 
غارتگری چاپخانه‌ای
خطرناک‌ترین نوع غارتگری، غارتگری "نرم" یا "چاپخانه‌ای" است که در مقابل ضرابخانه‌ای قرار می گیرد. در این نوع غارتگری، نه آلیاژ سکه‌‌ها تغییر می‌کند؛ نه مالی مصادره می‌شود؛ همه چیز سرجای خود است. اما مدام پول چاپ می‌شود و ارزش پولی که دست مردم است کاهش می یابد. دلیل مشکلات اقتصادی کشور ما همین نوع از غارتگری است. دولت هشتم و نهم ۸ برابر پول چاپ کردند و دولت یازدهم و دوازدهم که قرار بود پول چاپ نکند 3 برابر پول چاپ کرد.

فرض کنید در یک سلف‌سرویس برای ۳۰ هزار نفر غذا آماده کنند و یک برگه هم به افراد بدهند که طبق آن غذا دریافت کنند.اما یک نفر می‌آید و آن برگه‌ها را تکثیر کند و به اطرافیانش می دهد؛ چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ غذا داخل بشقاب آن سلف سرویس کمتر، کوچک و کوچک‌تر می شود. در کشور ماهم این اتفاق افتاده است؛ به جای کنترل هزینه‌ها مدام اسکناس چاپ کرده اند و باعث کاهش ارزش پول کشور شده‌اند.

منبع: هفته نامه نوسان

به كانال برنامه ريزي استراتژيك بپیوندید؛
https://t.me/Strategic_Planning_with_Raji

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

25 Oct, 07:18


چرا باید فیلم برادران لیلا را دید؟

☑️محسن جلال‌پور/اتاق بازرگاني

دیدن فیلم «برادران لیلا» به کارگردانی «سعید روستایی» برای سیاستگذاران عرصه اقتصاد و دیپلماسی درس‌های بسیار دارد. همچنین اقتصاددانان هم باید این فیلم را ببینند چرا که جزو معدود فیلم‌های ایرانی است که آثار اجتماعی سیاست‌های غلط اقتصادی و «دیپلماسی تهاجمی» یک دهه گذشته را به خوبی به تصویر کشیده است.
فیلم به شدت نمادین است و به گونه‌ای ساخته شده که می‌شود از آن برداشت‌های سیاسی هم داشت. اما من از نمادهای فیلم عبور می‌کنم و به‌طور خاص روی جنبه اقتصادی‌اش متمرکز می‌شوم.

شرایط اقتصادی کشور به گونه‌ای است که بخش قابل توجهی از افراد فاقد شغل هستند و چشم‌اندازی هم برای پایان دوره بیکاری خود ندارند. بخش دیگری هم که شاغل هستند، درآمدشان کفاف حداقل‌های زندگی را نمی‌دهد. بخش دیگری از جامعه هم که بیکار نیستند و فعلاً وضعیت بدی ندارند، در ترس دائم برای از دست دادن قدرت خرید خود در آینده هستند. همه اینها را می‌توان در فیلم برادران لیلا به وضوح دید و به همین دلیل معتقدم، این فیلم کلکسیونی از دردها و زخم‌های اقتصادی جامعه امروز ایران است.

لیلا که در بخش اداری یک مجتمع تجاری کار می‌کند و برادر بزرگ‌ترش که نگهبان و نظافتچی توالت‌های همین مجتمع است، مطلع می‌شوند که قرار است مغازه‌ای در محل توالت عمومی‌های این پاساژ احداث شود. آنها تلاش می‌کنند تا برادران خود را متقاعد به پیش‌خرید غرفه در دست احداث کنند. خانواده لیلا به معنای واقعی غرق در بحران اقتصادی است؛ پرویز از طریق نظافت توالت عمومی‌های مجتمع زندگی را می‌گذراند و فردی همیشه بدهکار است. منوچهر گرفتار فعالیت‌های کلاهبرداری شده و همه دارایی‌هایش را از دست داده است، علیرضا که در یک کارخانه کار می‌کرده، به تازگی بیکار شده و فرهاد هم مسافرکشی می‌کند. لیلا امیدوار است برادرانش را متقاعد به خرید مغازه کند و تصورش این است که با این کار می‌تواند خانواده خود را از بدبختی نجات دهد. اما پدر خانواده که به سنت‌های خانوادگی خود وفادار است، وضعیت بحرانی فرزندان خود را درک نمی‌کند و تصمیم می‌گیرد برای به دست آوردن عنوان «بزرگ خاندان» سکه‌های پس‌اندازش را به جای کمک به فرزندانش، در یک مراسم عروسی به نوه پسرعمویش اهدا کند. این تصمیم که با چند دروغ مصلحتی همراه است، او را در برابر فرزندانش قرار می‌دهد.

سال‌های طولانی است که اقتصاددانان درباره آثار زیان‌بار رویکردهای سیاسی و دیپلماسی کشور سخن می‌گویند و نسبت به سیاست‌هایی که هر روز مردم بیشتری را در تله فقر گرفتار می‌کند هشدار می‌دهند. متهم اصلی این وضعیت، سیاستمدارانی هستند که بر تنور تنش‌های داخلی و بین‌المللی می‌دمند و هر روز خانواده‌های بیشتری را در موقعیت خانواده لیلا قرار می‌دهند.

وقایع تلخی که در خانواده لیلا می‌بینیم، قطعاً در خیلی از خانواده‌های ایرانی هم تجربه شده است. پدرانی که حق خود می‌دانند آن‌طور که می‌خواهند درباره پس‌انداز خود تصمیم گیرند اما در برابر استیصال فرزندان بیکار و بی‌پول خود قرار می‌گیرند. فرزندانی که قربانی سیاست‌های غلط اقتصادی و دیپلماسی تهاجمی شده‌اند. نسلی که از زمان تولد، ناچار به تحمل تورم بوده و سال‌های کمی طعم رشد اقتصاد را چشیده است. نسلی که درآمد سرانه‌اش مدام رو به کاهش است و هر روز بیشتر از دیروز در تله فقر دست‌وپا می‌زند. از این جهت فیلم برادران لیلا اثری منحصربه‌فرد و خاص است که آثار اجتماعی سیاست‌های غلط اقتصادی را به شکلی واقعی به تصویر کشیده است. نقدهای زیادی بر این فیلم نوشته شده است؛ برخی فیلم را سیاه‌نمایی علیه خانواده می‌دانند، برخی آن را سیاسی توصیف می‌کنند و برخی آن را اثری ضعیف‌تر از دیگر ساخته‌های کارگردان می‌دانند. در مقابل، برخی به استقبال فیلم رفته‌اند و آن را بازتابی از وضعیت امروز جامعه ایران تلقی کرده‌اند. هرچه هست، فیلم برادران لیلا را می‌توان آینه تمام‌نمای سیاستگذاری غلط اقتصادی در جامعه امروز ایران دانست.

یکی از نقدهایی که درباره فیلم برادران لیلا نوشته شده این است که وضعیت خانواده و اقتصاد کشور را با اغراق به تصویر کشیده است. من منتقد سینما نیستم اما اقتصاد هم مثل ادبیات و سینما نیست که دستش برای اغراق در توصیف وضعیت‌های مختلف باز باشد؛ اقتصاد با شاخص‌ها سر و کار دارد و شاخص‌ها می‌گویند در سال‌های گذشته تورم وارد کانال 40 و 50 درصدی شده و رشد اقتصاد ناچیز بوده است. در نتیجه به طور پیوسته رفاه جامعه و پس‌انداز ملی از دست رفته و درآمد سرانه ایرانیان در سطحی پایین‌تر از کشورهایی مثل مراکش و تونس و بولیوی قرار گرفته است.

https://t.me/Strategic_Planning_with_Raji/5308

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

25 Oct, 07:17


برگي ديگر از چرا ملت ها شكست مي خوردند؟
با رويكردي به مباحث ايران

تمايل دارم در اولين پست در سال جديد فیلم «برادران لیلا» را به شما معرفي كنم.

اين فيلم خودش يك درس كامل از نهادهاي اقتصادي و اجتماعي است.

اين فيلم مي تواند از چند بعد داراي اهميت باشد؛

👈بعد اول ؛ اگر اين خانواده را به عنوان كشور ايران در نظر بگيريم و خانواده بزرگ جورابلو را هم جامعه جهاني در نظر بگيريم، خواهيم ديد.....

👈 بعد دوم ؛ ....

👈در بعد ديگر؛ در اين فيلم با چرخه فقر ، شوك درماني ، سياست هاي خصوصي سازي شكست خورده ، تبعيض جنسيتي، تعارض منافع، رانت ،فساد ، عدم ثابت اقتصاد كلان(ثبات قيمت ها، اشتغال و ...) ، تاثير سياست هاي خارجي و چگونگي شروع اعتراضات..... آشنا مي شويد.

در آخر از كليه عوامل اين فيلم بويژه جناب سعيد روستايي بابت ساخت و نشر اين فيلم فاخر تشكر مي كنم .

كانال برنامه ريزي توسعه؛
https://t.me/Strategic_Planning_with_Raji/5157

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

25 Oct, 05:47


💢مالیات صورتی
هزینه‌های پنهان زن‌بودن

پوریا بختیاری

در اقتصاد اصطلاحی وجود داره به نام مالیات صورتی. این مفهوم می‌گه به طور کلی زن بودن، گرون‌تر از مرد بودنه.

ما توی زندگی دو دسته هزینه داریم، هزینه‌های ثابت مثل اجاره مسکن یا بیمه ماشین که ربط زیادی به جنسیت ندارن. اما مطالعات نشون می‌ده که دسته دوم هزینه‌ها، هزینه‌های جاری، به شدت با جنسیت مرتبطن و به شکل عجیبی، برای زن‌ها گران‌تر.

برای مثال زن‌ها باید لوازم آرایشی بخرن، پول بیشتری رو برای پوست و مو خرج کنن و بیشتر از طلا و جواهرات استفاده کنن. به طور کلی فشار اجتماعی «خوشگل باش» برای زن‌ها بیشتره. آمارها نشون می‌ده که این هزینه‌ها برای زنان خیلی بیشتره.

نیازهای بهداشتی و درمانی زنان هم بیشتره. خرید پد روزانه، تمپون، مراجعه به پزشک زنان و تست‌های منظم پاپسمیر و ماموگرافی. با این که خیلی از این تست‌ها لازم هستن، اما همه اون‌ها تحت پوشش بیمه قرار نمی‌گیرن.

مورد بعدی، تفاوت قیمت خدمات مشابه برای مردان و زنانه، یک آرایشگاه مردونه برای کوتاه کردن مو، به طور میانگین یک پنجم آرایشگاه زنانه برای انجام همون کار پول می‌گیره. یا یک تیغ اصلاح زنانه ممکنه دوبرابر تیغ مردانه قیمت داشته باشه. در نتیجه اگر زنی تصمیم بگیره از مخارج اضافی پرهیز کنه باز هم در نهایت براش زندگی گران‌تره.

در کنار این‌ها، معمولا دستمزد زنان حدود ۳۰ درصد از کارمند مرد با وظایف کاملا مشابه، کمتره. به بیان دیگه، خرید هر چیزی برای زنان ۳۰ درصد سخت‌تره. خود این دستمزد کمتر هم بخشی از مالیات صورتی هست.

به طور کلی شهر هم برای زنان امنیت کمتری داره، در بسیاری از موارد زنان مجبور می‌شن تاکسی اینترنتی بگیرن یا نمی‌تونن برای ورزش شبانه، به یک پارک جنگلی برن و حتما باید پول باشگاه بدن.

نتیجه این که زن بودن، هزینه‌هایی اضافی داره که ممکنه ما مردها خیلی بهشون فکر نکنیم. «ما هم داریم پول خونه و ماشین می‌دیم خب.» بله، اما هزینه‌های مردانه عمدتا باعث افزایش تدریجی ثروت فرد می‌شن درحالی که مالیات صورتی، تماما هزینه‌های از دست رفته است.

به كانال برنامه ريزي توسعه بپيونديد

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

24 Oct, 17:52


کتاب معمای چین

محمدحسين باقي

▪️در بخشی از مقدمه کتاب می‌خوانید: ظهور چین در نظام بین‌الملل موجود بیانگر یکی از مهم‌ترین تغییرات در روابط جهانی در قرن 21 است.
اصلاحات در چین به سال 1978 بر می‌گردد. دو سال پس از مرگ مائو زدونگ. سیاستهای تقابلی ایدئولوژیک مائو چیزی جز فقر و بدبختی و وابستگی به شوروی برای مردم چین نداشت.

▪️پس از مرگ مائو، پنجره جدیدی به روی چین گشوده شد. چین به رهبری دنگ شائوپینگ، به تدریج به سویی رفت که اعتدال در سیاست خارجی، ترجیح ثبات سیاسی به جای شور و توهم ایدئولوژیک، ترجیح توسعه اقتصادی به جای ایده‌آلیسم مساوات گرایانه حاکم شد.

▪️وقتی دنگ آغاز برنامه اصلاح و بازگشایی خود در سال 1978 آغاز کرد، مجموع تولید ناخالص داخلی چین 150 میلیارد دلار بود، اما این رقم درسال 2018 به 14 تریلیون دلار رسید.

▪️ظهور چین بیش از همه برای آمریکا معماست. برخی راهبرد جذب چین را پیشنهاد می‌دهند و برخی راهبرد مهار نظیر شوروی سابق را...

▪️این کتاب شامل ترجمه روان مقالات برجسته اندیشکده های برجسته جهانی همچون RAND و کارنگی در موضوع ظهور چین یا معمای چین است.


به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

24 Oct, 17:27


📚توسعه فقر به جای توسعه متوازن

🖊رضا نیک‌منش

🖇اعتراضات آبان ماه دو مولفه چشمگیر و قابل بررسی داشت، اولین نکته این امر بود که عمده اين اعتراض‌ها در مناطق حاشيه‌نشين شهري مانند شهر قدس در تهران، شهر صدرا در استان فارس و حاشیه شهری کرمانشاه و شهرهایی مانند ماهشهر رخ داد و نکته دوم طیف حاضر در صحنه اعتراضات بود که اکثرا جوان و با متوسط سن ۱۸ الی ۲۰ سال بودند. این اعتراضات که می‌توان درگذشته نیز ردی از آن یافت از اعتراضات کوی طلاب مشهد و زنجان و قزوین و همچنین اسلامشهر در دهه هفتاد آنهم در اوج اجرای سیاست‌های توسعه‌ای در دولت سازندگی، باردیگر زنگ خطر را برای بازیگران دولتی به صدا درآورد.

🖇 مرکز پژوهش های مجلس در یک گزارش مفصل در سال ۹۷ درخصوص خط فقر به ابعاد و شرایط آن پرداخت بوده و از عمیق تر شدن خط فقر و تبعات اجتماعی و سیاسی آن رونمایی کرده بود. نكته قابل توجه آن است که خط فقر در تابستان ۹۷ نسبت به بهار ۹۷ نيز رشد قابل ملاحظه‌ای داشته؛ به طوری که برای مثال در شهرستان تهران، خط فقر در تابستان نسبت به بهار ۱۱ درصد و در برخي دیگر از خوشه‌ها بيش از ۱۳ درصد رشد داشته است. این در حالي است که طي این بازه زماني به طور معمول درآمد خانوار در بهترین حالت ثابت است و یا حتي به واسطه از دست دادن شغل ممكن است با کاهش نيز مواجه شده باشد.

🖇 سال‌هاست که دولت‌های مختلف در ایران تلاش کرده‌اند تا تصویری مدرن و پرزرق و برق از تهران بسازند که در آن رفاه و زندگی روزآمد شهری پررنگ است؛ حتی شهردارهای مختلف هم وجهه همتشان برساخت پایتختی زیبا و سفید بدون کوچکترین نشانی از رنگ های سیاه فقر و نداری بوده است. روی این تصویر سفید، اما یک لکه پررنگ سیاه، به اسم فقر و حاشیه‌نشینی وجود دارد که همه آن زرق و برق را به حاشیه می‌راند. بزرگ‌ترین اجتماع فقرای ایران در تهران متشکل شده است. بیش از ۱۵درصد فقرای کل ایران در پایتخت با زندگی سخت دست و پنجه نرم می‌کنند؛ جمعیتی بالغ بر ۲ میلیون نفر که غذای کافی برای خوردن ندارند. جمعیت فقرای استان تهران از کل جمعیت ۲۰ استان بیشتر است.

🖇 نحوه توزیع درآمد در پایتخت چندان عادلانه نیست، جمعیت زیادی در مناطق مرفه شهر تهران در رفاه مطلق زندکی می‌گذارنند و جمعیت زیادی در شهرهای اقماری و حاشیه و حریم شهرها، برای بقا با فقر خشن و گرسنگی دست به گریبانند. در چنین شرایطی ویترین تهران، بیش از آنکه تصویری فریبنده به خورد تماشاگر داخلی و خارجی دهد، نمایشگاه فاصله طبقاتی، بی‌عدالتی، تبعیض و شکست چند دهه برنامه ریزی توسعه‌گرایی غیرمتوازن است. جمعیت فقرا در مناطق شهرنشین استان تهران در سال ۹۵، بیش از یک میلیون و ۹۲۵ هزار نفر برآورد شده است. از این میان سهم شهر تهران حدود یک میلیون و ۳۸۰ هزار فقیر است که نزدیک ۱۶درصد از جمعیت شهر را تشکیل می‌دهند.

🖇 خط فقر در استان تهران بالاتر از همه جای دیگر در ایران است، مرکز پژوهش‌های مجلس خط فقر استان را در دو مجزا یعنی شهر تهران و مناطق شهری استان به جز شهر تهران، محاسبه کرده است. خط فقر در شهر تهران در سال ۹۵، برای یک نفر نزدیک ۷۷۰ هزار تومان و برای یک خانواده چهار نفری ۲ میلیون و ٧۶ هزار تومان محاسبه کرده است. اگر این اعداد را با احتساب نرخ تورم در آبان ۹۷ به‌روز کنیم خط فقر در پاییز امسال برای یک نفر بیش از یک میلیون و ۱۵۶ هزار تومان و برای یک خانواده چهار نفری بیشتر از ۳ میلیون و ١٢٢ هزار تومان برآورد می‌شود. این عدد در مقیاس دستمزدها بسیار بالا است، چنانکه اگر نرخ دستمزد کارگران را در سال ۱۳۹۷ مبنای قرار دهیم، نتیجه تکان‌دهنده خواهد بود. برای قرار گرفتن یک خانواده چهار نفری بالای خط فقر مطلق، دست کم فعالیت تمام‌وقت سه نیروی کار با حداقل نرخ دستمزد لازم و ضروری است تا غذای کافی به همه برسد.

🔹متن کامل

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

24 Oct, 17:25


🎥 ویدئو
🔸مقتصاد را باید به اقتصاد تبدیل کنیم

کمال اطهاری، اقتصاددان،

▪️ما می‌توانیم نابود کنیم!

▪️نخبگان ما نفتی هستند

▪️ایران دچار بحران ساختاری است

▪️نهادهای خصولتی تیول‌داری می‌کنند

▪️انقلاب الگوی توسعه نداشت

▪️عقلانیت اقتصادی را در تراکم‌فروشی می‌بینند

▪️دیکتاتوری شاهانه تاب‌آوری جابه‌جایی طبقات را نداشت

▪️از قطب دولتی‌سازی و ملی‌سازی به خصوصی‌سازیم رسیدیم

▪️ثمره تراکم فروشی بدون الگوی توسعه، قفل‌شدگی نهادی بر مبنای رانت‌شویی است

▪️نتیجه‌ قفل‌شدگی نهادی نابودی بخش مولد، نابودی محیط زیست، از بین رفتن نیروی انسانی متخصص و تنزل پیوسته بهره‌وری است

▪️پروژه جایگزین برنامه شد

▪️بدون واقع بینی فرقی نمی‌کند چپ باشید یا راست

▪️حاکمیت در طول زمان رانتی شده است

▪️تکثر بیرونی را پذیرفته‌اند اما تکثر درونی را نمی‌پذیرند

▪️نخبه‌ها هستند که می‌توانند جامعه را نگه دارند

▪️چیزی که نخبگان ما تولید کردند مقتصاد بوده و نه اقتصاد.


به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

24 Oct, 06:24


*فناوری پوشیدنی چیست؟*

فناوری پوشیدنی شامل هر دستگاهی می‌شود که برای پوشیده‌شدن توسط کاربران طراحی شده‌است و بازه بسیار بزرگی را شامل می­‌شود از جمله: جواهرات، لوازم جانبی، دستگاه­‌های پزشکی، لباس و یا قسمت‌­هایی از آن. اصطلاح "دستگاه‌­های پوشیدنی محاسبه­‌گر" اشاره به توانایی برقراری ارتباط و پردازش دارد، ولی در واقع هر کدام از این دستگاه‌های پوشیدنی پیچیدگی‌­های خاص خود را دارند.

از پیچیده‌ترین نمونه‌های این فناوری می‌توان به سمعک‌های هوش‌مصنوعی، عینک‌های گوگل، هولولنز مایکروسافت و دستگاه‌های شبیه‌سازی یا هولوگرافی تحت عنوان هدست‌های واقعیت‌مجازی اشاره کرد.

نمونه‌های دیگری نیز تحت عنوان فناوری پوشیدنی وجود دارند که از پیچیدگی کمتری برخوردارند.
برای مثال یکسری پوست‌های مصنوعی برای بیماران وجود دارند که در آن‌ها سنسورهای مخصوصی برای کنترل علائم حیاتی بیماران و بررسی وضعیت سلامت آن‌ها تعبیه شده که می­‌توانند این اطلاعات را بصورت بی‌­سیم مخابره کند...

ادامه مطلب؛

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

23 Oct, 19:09


*٤٠ میلیون نفر را زیر خط فقر بردیم! / تحلیل جامع و عمیق از وضعیت اقتصادی و تنگناها و بحران های کشور*

دکتر محمود جامساز، اقتصاددان

وي با بیان اینکه ارزش پول ملی ایران طی 45 سال گذشته بیش از 7 هزار برابر کاهش یافته است، گفـت: طبق محاسباتی که انجام دادم، یک تومان سال 1357 معادل با 7 هزار و 117 تومان در پایان 1402 است.

از سوی دیگر ارزش پول ملی در برابر دلار بیش از 8 هزار برابر کاهش یافته است. یعنی ارزش پول ملی در برابر خود بیش از7 هزار برابر و در مقابل دلار بیش از 8 هزار برابر کاهش یافته است.

*جایگاه اقتصادی ایران در جهان*

محمود جامساز درخصوص جایگاه اقتصادی ایران در جهان با بیان اینکه این جایگاه را باتوجه به منابع معتبر و آماری که تهیه کردم، ترسیم می کنم، گفت: ضعف یا قدرت اقتصادی کشورهای جهان در شاخص های عمده اقتصادی از جمله جی دی پی یا رشد تولید ناخالص داخلی، تورم، سرمایه گذاری خارجی و حجم تجارت خارجی آنها منعکس می گردد که توسط موسسات معتبر اعتبارسنجی جهان، گردآوری و رتبه بندی می شوند و در مقاطع زمانی مختلف به صورت سه ماهه یا فصلی یا سالیانه منتشر می گردند تا راهگشای تصمیمات سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی بین المللی در زمینه برقراری و یا گسترش مراودات و تعاملات تجاری و سرمایه گذاری و اعطا یا اخذ نمایندگی های بازرگانی، صنعتی یا توقف روابط تجاری و سرمایه گذاری بین کشورها باشد.

وی افزود:..

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

23 Oct, 13:03


پیشرفت تکنولوژی در سلامت
چگونه می‌توان با نوآوری، نابرابری‌های بهداشتی را کاهش داد؟

✍️حامد وحیدی

در این مقاله، نویسندگان به بررسی تاثیرات کارایی و عدالت اجتماعی یک برنامه سلامت دیجیتال پرداخته‌اند. این برنامه امکان پایش مستمر بیماران از راه دور و انتقال اطلاعات بالینی آنها را فراهم می‌کرد تا بتوانند به‌موقع درمان شوند. نتایج نشان داد که این برنامه به بهبودهای چشمگیر و مداومی در سلامت افراد از گروه‌های مختلف جمعیتی منجر شد و به‌عنوان نمونه‌ای از مزایای فناوری‌های دیجیتال در حوزه پزشکی معرفی شد.

همچنین برنامه موفق به کاهش قابل توجه هزینه‌های درمانی شد که می‌تواند به کاهش هزینه‌های کلی سیستم‌های بهداشت و درمان کمک کند. اما از سوی دیگر، در میان بیماران جوامع محروم و اقلیت‌های نژادی و اقتصادی، به دلیل پذیرش کمتر این برنامه، بهبودهای کمتری در سلامت مشاهده شد. این تفاوت نشان‌دهنده چالش‌هایی است که می‌تواند در تحقق عدالت در استفاده از فناوری‌های جدید به‌ویژه در حوزه سلامت دیجیتال به وجود آید.

نویسندگان پیشنهاد می‌دهند که سیاست‌های موثر باید هدفمند بوده و شامل آموزش جامعه و اطلاع‌رسانی درباره فناوری‌های دیجیتال، به‌ویژه در جوامع محروم باشند. همچنین، طراحی محصولات دیجیتال باید به‌گونه‌ای باشد که این گروه‌ها بتوانند به‌راحتی از آنها استفاده کنند. به‌عنوان مثال، قانون «عدالت دیجیتال» در سال 2021 بودجه‌ای را برای حمایت از برنامه‌های آموزشی در راستای افزایش سواد دیجیتال برای جوامع محروم در نظر گرفته است.

در نهایت، این مقاله تاکید می‌کند که پزشکان و روابط آنها با بیماران می‌تواند نقش مهمی در ترغیب بیماران به استفاده از فناوری‌های جدید دیجیتال در مراقبت‌های بهداشتی داشته باشد، و این رابطه می‌تواند به پذیرش گسترده‌تر و عادلانه‌تر این فناوری‌ها کمک کند.

متن کامل

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

23 Oct, 12:47


فرونشست زمین و فرسایش خاک با اقتصاد، کشاورزی و صنعت ایران چه خواهد کرد؟/ آینده ترسناک فرونشست زمین و خطر ناامنی غذایی برای نسل بعدی ایرانیان

✍🏻اقتصاد۲۴:
بحران فرونشست زمین در حال بلعیدن کشور است، بحرانی که هر لحظه بیشتر خود را به رخ می‌کشد و از کشاورزی و صنعت تا حتی زیست شهروندان ایرانی را تهدید می‌کند. کما اینکه به نظر می‌رسد فرونشست زمین در ایران اکنون به شرایط بحرانی رسیده و کارشناسان این حوزه نیز بار‌ها در مورد خطرات این وضعیت برای آینده تامین آب (آشامیدنی و کشاورزی) و سرایت آن به مناطق مسکونی هشدار داده اند.

🔹بخشی از این کارشناسان معتقد هستند که اکنون نیز می‌توان آثار فرونشست را در ایجاد ترک در ساختمان‌ها یا تاسیسات زیرساختی دید. کما اینکه از نظر اجتماعی نیز ادامه این شرایط می‌تواند به مهاجرت‌های گسترده به‌ویژه در مناطق مرکزی ایران دامن بزند.

🔹به گزارش اقتصاد ۲۴، فرونشست زمین یک پدیده زمین‌شناسی زیست محیطی است که باعث آسیب‌رسانی به نقاط جمعیتی و سکونت گاه‌های انسانی و خسارت‌های زیست‌محیطی، اجتماعی و اقتصادی می‌شود.

🔹مساله این است که اکنون چه فرونشست زمین را یک پدیده شوم بدانیم یا یک تهدید حتی برای امنیت ملی و فراتر از اقتصاد کشور، اما با ادامه روند کنونی برداشت آب از سفره‌های زیرزمینی در یک افق بلندمدت نه آب کافی برای مصرف داریم و نه می‌توانیم محصول کشاورزی برای تولید و مصرف داشته باشیم و نه صنایع آب بر امکان ادامه فعالیت خواهند داشت.

🔹اکنون دست‌کم ۳۰۰ دشت ایران از مجموع ۶۰۹ دشت دچار پدیده فرونشست زمین هستند و اگر مطالعات گسترده و دقیق نیز بر روی بقیه دشت‌ها صورت گیرد، به‌احتمال زیاد خطر فرونشست و فروچاله‌ها ۸۰ درصد دشت‌های ایران را تهدید می‌کند. حد معقول برداشت آب از منابع آب زیرزمینی ایران ۲۷ میلیارد مترمکعب در سال است، اما هم‌اکنون در ایران بالغ بر ۴۲ میلیارد مکعب آب از منابع زیرزمینی برداشت و به‌صورت بی‌رویه مصرف می‌شود.

🔹نکته این جاست که حتی در همین روز‌های اخیر نیز مسئولان دولتی و کارشناسان در مورد بحران فرونشست زمین یا ایجاد فروچاله در استان‌های مختلف هشدار داده‌اند. به گزارش اقتصاد ۲۴، حتی شینا انصاری رئیس جدید سازمان محیط زیست نیز در جدیدترین گفتگوی خود پس از انتصاب به این سمت، فرونشست را یک «ابرچالش» توصیف کرده و گفته که حل آن به همکاری بین ارگان‌های مختلف نیاز دارد.

🔹به گزارش اقتصاد ۲۴، مساله فرونشست زمین در ایران از دهه ۵۰ آغاز شده، در دهه ۷۰ شکل گسترده به خود گرفته و اخیرا به مرز بحران رسیده است، به گونه‌ای که متوسط میزان نشست سالانه زمین در کشور، ۱۸ سانتی‌متر اعلام شده، اما در برخی از استان‌ها آمار‌ها بالاتر است.

🔹در این میان گویا کرمان بحرانی‌ترین وضعیت را در این زمینه دارد که نرخ سالانه میانگین فرونشست زمین در این استان به بیش از ۳۰ سانتی‌متر می‌رسد.

🔹بعد از کرمان، به ترتیب استان‌های البرز، مرکزی، قم، خراسان رضوی، همدان، گلستان، تهران و آذربایجان شرقی، قزوین، فارس، اصفهان، آذربایجان غربی و سمنان قرار دارند که سالانه بین کمتر از ۳۰ تا ۱۱ سانتی‌متر فرونشست زمین را تجربه می‌کنند. این ارقام البته متوسط شرایط است و در برخی مناطق بیشتر می‌شود؛ در حالی که به گزارش فرهیختگان: «طبق استاندارد جهانی، چهار میلی‌متر فرونشست در یک سال، به معنای بحران است.»

🔸متن کامل

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

23 Oct, 12:35


کیفیت آموزش و کارایی بودجۀ عمومی

گروه اقدام جهانی توسعۀ انسانی وابسته به بانک جهانی مطالعه‌ای تطبیقی در ۱۳۰ کشور جهان دربارۀ رابطۀ مخارج عمومی و دسترسی به آموزش باکیفیت انجام داده است.
براساس این گزارش حتی در کشورهایی که دولت‌های ناکارآمدی دارند، افزایش بودجۀ آموزش به بهبود دسترسی به آموزش باکیفیت منجر شده است. هرچند به‌طور متوسط حدود ۱۶ درصد منابع به‌دلیل ناکارآمدی هدر می‌رود، اما در کشورهایی که هزینه‌های کمتری می‌کنند ضعف دسترسی به آموزش باکیفیت بیشتر است.

ضمن تأیید رابطۀ مثبت و معنادار میان میزان هزینۀ دولت در ازای هر دانش‌آموز و دسترسی به آموزش باکیفیت، دو عامل میانجی کارایی هزینه‌های دولت در حوزۀ آموزش را تقویت می‌کند:

۱. ظرفیت نهادی و به‌ویژه سیاست‌گذاری‌های باکیفیت در زمینۀ ادغام اجتماعی و عدالت اجتماعی، کارایی هزینه‌های آموزش را بهبود می‌دهد. و

۲. نرخ پایین بیکاری نیز با افزایش کارایی بودجۀ آموزشی رابطه دارد.


به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

23 Oct, 12:28


حرکت سرمایه از تجارت به صنعت
مطالعه سرمایه داری خانوادگی کبریت ساز توکلی

دکتر رضا طهوری
مجله انجمن ❘ شماره 17

هدف اصلی مقاله حاضر این است که از طریق مطالعه موردی سرمایه داری خانوادگی کبریت ساز توکلی- به عنوان برشی از تاریخ تحولات معاصر- به تبیین رفتارهای اقتصادی بپردازیم.
تبیین این نوع رفتارها و انتقال تجربیات فعالان اقتصادی نه تنها حوزه تاریخ معاصر اقتصادی را از خطر انقطاع و قضاوت های بی پایه ارزشی مصون خواهد داشت، بلکه تصمیم گیران را نیز به اهمیت رابطه تاریخی بخش خصوصی آشنا خواهد کرد.

انتخاب خانواده کبریت ساز توکلی از آن جهت حائز اهمیت است که ویژگی های یک واحد سرمایه گذاری خانوادگی رو به توسعه که مدیریت از مالکیت، با حفظ کنترل رهبر خانواده، جدا می گردید را دارا بود.
به عبارت دیگر، ویژگی های اصلی چون سطح اعتماد، نگرش پدرسالارانه موسس نسبت به کارکنان عضو خانواده و غیر عضو، معمای انتخاب بین منافع شرکت و منافع خانواده موسس در صورت بروز عدم شایستگی بین اعضای خانواده و انتخاب بین شایسته سالاری و جانشینی اعضای عضو، در انتخاب مدیران در این خانواده دیده می شد.


به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

22 Oct, 14:36


سبدِ خالی

🖋 ها جون چانگ و ترجمه‌ی علی ارومیه‌ای

📍نویسنده با تاکید بر این جمله که «اقتصاد زبان قدرت است و همه ما را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.» تلاش می‌کند تا به این سؤال پاسخ دهد که چرا همه باید اقتصاد را یاد بگیرند؟

چانگ برای توضیح ایده خود ،‌یادداشتش را با تجربه شخصی سفرش به انگلستان و مواجهه با تنوع محدود غذا در آنجا شروع می‌کند تا به تحلیل فضای اقتصادی امروز برسد.

او بر این عقیده است که علم اقتصاد محدود به نسخه نئوکلاسیک آن شده و خواستار بازگشت تنوع مکاتب اقتصادی به‌منظور پویایی و کارآمدی بیشتر علم اقتصاد می‌شود.

او معتقد است با توجه به تأثیر شگرف اقتصاد بر زندگی، ضروری است که هر شهروندی برای مشارکت در تصمیم‌گیری‌های جمعی، حداقلی از سواد اقتصادی داشته باشد...

یادداشت کامل
https://engare.net/why-everyone-needs-to-learn-economics

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

22 Oct, 14:22


مستندات و مبانی قانونی احکام
لایحه بودجه سال ۱۴۰۴


به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

22 Oct, 14:21


گزارش هاي پشتيبان تنظيم لایحه بودجه ١٤٠٤ كل كشور

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

21 Oct, 18:13


📍فقر حاد ۱/۱ میلیارد نفر در جهان

🔹️تازه‌ترین به‌روز‌رسانی شاخص جهانی فقر چند بعدی (MPI) نشان می‌دهد که ۱/۱ میلیارد نفر از جمعیت جهان در فقر چندبعدی زندگی می‌کنند که نزدیک به نیم میلیارد نفر از آنها در کشورها و مناطق درگیر جنگ و ناآرامی زندگی می‌کنند.

🔹️این تحقیق آماری وضعیت فقر چند بعدی را در ۱۱۲ کشور جهان بررسی کرده که نشان می‌دهد ۱/۱ میلیارد نفر در سراسر جهان در فقر حاد زندگی می‌کنند و ۴۰ درصدِ آنها در کشورهایی زندگی می‌کنند که شاهد درگیری، جنگ یا امنیت و آرامش شکننده هستند.


به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

21 Oct, 13:56


*هوش مصنوعی و حل چالش‌های آب*

رشد شهرنشینی، نیمی از مناطق جهان را با چالش‌های تأمین آب سالم روبه‌رو می‌کند که هوش مصنوعی می‌تواند برای مقابله با این کمبود، نقش سازنده‌ای در جلوگیری از هدررفت آب ایفا کند.

تخمین زده می‌شود که حدود ۷۸۵ میلیون نفر در جهان حتی از خدمات اولیه آب آشامیدنی محروم هستند و حداقل دو میلیارد نفر از آب آلوده به فاضلاب استفاده می‌کنند که باعث انتقال بیماری‌هایی مانند اسهال، وبا، اسهال خونی، حصبه و فلج اطفال می‌شود. سازمان جهانی بهداشت تخمین می‌زند که تا سال ۲۰۲۵، نیمی از جمعیت جهان در مناطقی با چالش‌های آبی ساکن هستند.

فقدان استاندارد‌های بهداشتی، همراه با محدودیت‌های پیش رو، تهدید بزرگی در بسیاری از مناطق جهان است. بسیاری از شهر‌ها به‌ویژه در مناطق خشک در حال رسیدن به مرز‌های ارائه خدمات آب به شیوه پایدار هستند.

هوش مصنوعی برای غلبه بر این چالش‌ها به کمک انسان آمده است و بسیاری از سازمان‌ها استفاده از هوش مصنوعی را برای کنترل آب و مقابله با بحران کمبود آب، در جنبه‌های متعددی همچون جلوگیری از هدر رفتن آب یا کسب دانش بیشتر در مورد نحوه استفاده بهینه از منابع آبی آغاز کرده‌اند.

✔️ هوش مصنوعی و حل بحران آب
سازمان آب، صلح و امنیت (WPS) که مسئولیت جذب سرمایه‌گذار و ارائه پیشنهاد‌هایی برای پیشگیری از درگیری‌ها بر سر آب و هماهنگی بین سرمایه‌گذاران و سیاست مداران را بر عهده دارد، در حال طراحی ابزار‌ها و خدمات نوآورانه‌ای است که می‌توانند خطرات مرتبط با حوزه آب و آب‌رسانی را شناسایی کند. این ابزار‌ها قادر هستند تغییرات و اثرات کوتاه‌مدت کمبود آب را نشان دهند و دلیل آنها را در عوامل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و هیدرولوژیکی جست‌وجو کنند.

 کارشناسان این سازمان از هوش مصنوعی برای پیش‌بینی محل وقوع درگیری‌های جهانی مرتبط با آب استفاده می‌کنند و بر اساس پیش‌بینی‌های آنها، سیستم‌های هشدار برای بررسی علل این درگیری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و کمک‌ها را به‌طور خاص به مناطقی هدایت می‌کنند که بیشتر به آن نیاز دارند.

اجرای مرحله آزمایشی این ابزار موفقیت‌آمیز بوده است به‌طوری‌که بیش از ۷۵ درصد از درگیری‌های مربوط به آب دلتای داخلی نیجر در مالی را به‌درستی پیش‌بینی کرده است.

از سوی دیگر، تیمی از محققان دانشگاه استنفورد در حال ترکیب داده‌های سنجش از دور با روش یادگیری ماشینی برای شناسایی و نظارت بر سد‌ها و مخازن کوچک‌تر هستند. این سازه‌ها که آب آشامیدنی را تأمین و انرژی آبی تولید می‌کنند، اگر به‌دقت ساخته و مدیریت نشوند، می‌توانند اکوسیستم‌ها را به خطر بیندازند.

در کشور قطر، یکی از کشورهایی که با کمبود منابع آب مواجه است، از هوش مصنوعی برای بهبود سیستمهای آبیاری استفاده می شود.

این تکنولوژی با تحلی داده های مختلف از جمله شرایط آب و هوایی، نوع خاک، و نیازهای آبی گیاهان، به کشاورزان کمک میکند تا بهینه ترین زمان و مقدار آب برای آبیاری را تعیین کنند. این کار باعث می شود که هدررفت آب به حداق برسد و بهره وری کشاورزی فزایش یابد.

یکی از پروژه های موفق در این زمینه، استفاده از سنسورهای هوشمند در مزارع است که اطلاعات دقیقی از رطوبت خاک و نیازهای آبی گیاهان جمع آوری می کنند. این اطلاعات به یک سیستم مرکزی ارسال می شود که با استفاده از الگوریتم های
imna.ir/x8sXZ
هوش مصنوعی، برنامه های آبیاری دقیق و بهینه را پیشنهاد می دهد. این سیستمها می توانند به صورت خودکار آبیاری را انجام دهند یا به کشاورزان اطلاع دهند که چه زمانی و به چه مقدار باید آبیاری کنند. این تکنولوژی نه تنها به حفظ منابع آب کمک می کند، بلکه می تواند به کاهش هزینه های کشاورزی و افزایش تولید محصولات نیز منجر شود. همچنین، با کاهش مصرف آب، فشار بر منابع آبی طبیعی کاهش می یابد و به حفظ محیط زیست کمک می شود.

كانال قواعدبازي؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

21 Oct, 13:39


*پول کشور تمام شده است*

سیدمرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه شهید چمران اهواز

وي درباره ریشه مشکلات مورد اشاره رئیس‌جمهور به «هم‌میهن» گفت: «در کشور ما تولید، رفاه اقتصادی و معیشت مردم جزو اولویت نیست. ما در تولید، توزیع و اشتغال مشکل داریم و همه این‌ها به نظر من ریشه‌های غیراقتصادی دارد. ساختار ارزشی ما، این مسائل را در اولویت قرار نمی‌دهد؛ مسائل سیاسی و آرمان‌گرایانه در اولویت است.

این ریشه‌های غیراقتصادی مشکلاتی را ایجاد کرد که مسئله ناترازی‌ها صرفاً یکی از آن‌هاست. سازوکار انتخاب و انتصاب کارگزاران دولتی و فرادولتی نیز با همین نگاه صورت می‌گیرد. بنابراین، کارگزاران الزاماً کمکی به افزایش تولید، رفاه یا توسعه نمی‌کنند.

به این سازوکار مدیریتی ناکارآمد و بی‌تدبیری‌ها، وابسته ماندن به درآمد نفتی را هم اضافه کنید. در کنار آن نیز شرایط تحریمی را قرار بدهید که از سال ۱۳۹۷ درگیر آن هستیم که از شرایط زمان جنگ ایران و عراق هم بدتر است. چون در شرایط جنگ، ما هم نفت می‌فروختیم و هم می‌توانستیم هر کالایی را وارد کنیم. تسلیحات آمریکایی را هم با واسطه می‌خریدیم.

از سال ۱۳۹۷، نه‌تنها نتوانستیم نفت بفروشیم، بلکه مراودات‌ پولی و تجاری با کشورهای دیگر قطع شد و از لحاظ FATF هم محدود شدیم. در دورانی که درآمد نفتی داشتیم، دولت‌ها تا توانستند نیروی مازاد به دستگاه‌های اداری و اجرایی کشور اضافه کردند. حقوق‌بگیرهایی که هیچ کمکی به تولید نمی‌کنند. مجموع این عوامل، به کشور هزینه تحمیل می‌کرد.»

او ادامه داد: «دولت‌ها به جای اینکه از هزینه‌ها کم کنند، دنبال منابع درآمدی گشتند و این منابع هم در ۷ سالی که از تحریم‌های شدید ایران می‌گذرد، عملاً به اتمام رسید. دولت اموال مازاد خود را فروخت. تا حدی که توانست اوراق قرضه منتشر کند اما الان تقریباً کفگیر به ته دیگ رسیده است. عدم وجود ظرفیت‌های پولی، تحریم‌های حل‌نشده، مدیریت ناکارآمد و وضعیت تنش در منطقه تورم انتظاری را بر کشور تحمیل کرده است.»

افقه با اشاره به مسئله تکالیفی که مجلس بر عهده دولت‌ها گذاشته و مورد اشاره رئیس‌جمهور قرار گرفت، خاطرنشان کرد: «این تکالیف همان کارهایی است که در دوران وفور درآمد نفتی انجام شد. فقط نماینده‌ها نبودند که ردیف‌های اضافه و زائد به بودجه تحمیل کردند. مقامات سیاسی، مذهبی، فرهنگی و قومی هر کدام به اقتضای زمان هر وقت توانستند، ردیف به بودجه کشور اضافه کردند.
آقای پزشکیان صرفاً به مجلسی‌ها و مصوبات مجلس اشاره کردند و البته پنهان هم نبوده است. شاید عموم مردم خیلی باخبر نمی‌شدند ولی بودجه در دسترس و قابل مشاهده بوده. مورد مجلس این است که نماینده‌ها به دلایل مختلف از جمله انتخاب مجدد، همواره هزینه به بودجه تحمیل می‌کنند. آن شرایطی که تشریح کردم، با این هزینه‌های اضافه، این ناترازی‌ها را رقم زده است و کشور گرفتار همین ردیف‌هاست. این ناترازی بودجه، در عمل به ناترازی در حوزه‌های دیگر نیز سرایت می‌کند.»

این استاد اقتصاد درباره راه‌های برون‌رفت از این شرایط، گفت: «الان به نقطه‌ای رسیده‌ایم که راهی جز حل مشکل تحریم نداریم. در ۳۴ سال بعد از جنگ و همین ۷ سالی که تحریم بودیم به سمت جایگزینی درآمدهای نفتی نرفتیم. الان کشور مثل آدمیزادی در اوج گرسنگی است که غذا برای خوردن ندارد. راه‌حل کوتاه‌مدت حل این وضعیت، رفع تحریم‌هاست. در میان‌مدت، اگر این تحریم‌ها هم رفع شود باز هم آن مدیریت ناکارآمد همچنان وجود دارد. این سازوکار ناکارآمد اگر تکانی به خود ندهد و تغییر نکند، همچنان به فروش نفت وابسته می‌مانیم. اگر دوباره تحریم شویم یا مثل پایان جنگ که قیمت نفت به یک‌سوم کاهش پیدا کرد، قیمت این محصول هم سقوط کند، با این سازوکاری که حفظ کردیم هیچ مشکلی حل نخواهد شد.»

كانال قواعدبازي؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

21 Oct, 13:23


📘چالش‌های بنیان‌گذاران: راهکارهایی برای جلوگیری از مشکلاتی که استارتاپ‌ رو به خطر می‌اندازه

💡کتاب "چالش‌های بنیان‌گذاران- Founder's Dilemmas" نوشته نوام واسرمن، درباره مشکلات و تصمیمات مهمی صحبت می‌کنه که کارآفرین‌ها توی مسیر ساختن استارتاپ باهاشون دست و پنجه نرم می‌کنن. واسرمن با بررسی بیش از ۱۰ هزار بنیان‌گذار و استارتاپ، نشون می‌ده که چه انتخاب‌هایی می‌تونه استارتاپ رو به موفقیت برسونه و چه اشتباه‌هایی ممکنه شکستش بده.

🔑 نکات کلیدی کتاب:

1. مشکلات افراد، قاتل اصلی استارتاپ‌ها
بزرگ‌ترین چالش بنیان‌گذاران معمولاً بازار یا محصول نیست، بلکه اختلافات بین هم‌بنیان‌گذاران، اعضای تیم یا حتی سرمایه‌گذاره. این اختلافات می‌تونه همه چیز رو بهم بریزه.
📊 ۶۵٪ از شکست‌های استارتاپ‌ها به دلیل اختلافات درون تیمی هست.
واسرمن می‌گه انتخاب هم‌بنیان‌گذار درست، به همون اندازه‌ای که مدل کسب‌وکارت مهمه، حیاتی‌ هست. اگه از همون اول نقش‌ها و سهام مشخص نشه، ممکنه بعداً مشکلات بزرگی ایجاد بشه.

2. دوراهی "ثروتمند یا پادشاه"
یه تصمیم بزرگ برای هر بنیان‌گذار اینه که آیا می‌خواد کنترل شرکت رو داشته باشه ("پادشاه") یا به دنبال بیشترین سود مالی باشه ("ثروتمند"). کسایی که کنترل براشون اولویت داره، احتمالاً مدیرعامل می‌مونن، ولی شاید رشد شرکت رو محدود کنن.
📊 بنیان‌گذارانی که به کنترل اهمیت بیشتری می‌دن، ۵۲٪ بیشتر احتمال داره مدیرعامل بمونن، ولی رشد شرکتشون ممکنه کمتر باشه.
کتاب میگه که باید از همون اول بدونی هدف اصلیت چیه و آیا حاضر به از دست دادن کنترل به خاطر رشد بیشتر هستی یا نه.

3. تقسیم سهام – از همون ابتدا درستش کن
تقسیم سهام بین هم‌بنیان‌گذاران یه تصمیم سخت و حساسه. واسرمن توصیه می‌کنه که این کار رو بر اساس نقش‌ها و مشارکت‌های آینده انجام بدی، نه فقط اینکه سهام رو به طور مساوی تقسیم کنی.
📊 تیم‌هایی که سهام رو به طور مساوی تقسیم می‌کنن، ۳ برابر بیشتر احتمال داره با مشکلات و ترک یکی از بنیان‌گذاران مواجه بشن.
اگه از همون اول تقسیم سهام رو درست انجام ندی، ممکنه بعداً به اختلافات بزرگی منجر بشه.

4. چالش استخدام و گسترش تیم
با رشد شرکت، چالش استخدام آدم‌های درست بیشتر می‌شه. مخصوصاً آوردن مدیرعامل‌های حرفه‌ای از بیرون می‌تونه برای بنیان‌گذاران سخت باشه، چون ممکنه حس کنن کنترل از دستشون خارج می‌شه.
📊 استارتاپ‌هایی که مدیرعامل خارجی دارن، ۲.۵ برابر بیشتر احتمال داره که به IPO یا فروش برسن نسبت به استارتاپ‌هایی که توسط بنیان‌گذار هدایت می‌شن.
پس باید بتونی تعادل درستی بین درگیر بودن خودت و اجازه دادن به رشد شرکت با کمک دیگران پیدا کنی.

5. سرمایه‌گذارها: تعادل بین پول و کنترل
جذب سرمایه لازمه رشد استارتاپ هست، ولی به همون اندازه مهمه که چقدر از کنترل شرکت رو به سرمایه‌گذارها می‌دی.
📊 استارتاپ‌هایی که خیلی زود کنترل زیادی رو به سرمایه‌گذارها می‌دن، ۴۰٪ بیشتر احتمال داره با مشکلات هیئت‌مدیره و جایگزینی بنیان‌گذار مواجه بشن.
واسرمن می‌گه باید حواست باشه که نه تنها به مبلغ سرمایه فکر کنی، بلکه به پیامدهای طولانی‌مدت دخالت سرمایه‌گذارها هم توجه کنی.

🎯 چرا مدیریت روابط و افراد مهم هستن؟
خیلی از بنیان‌گذاران اهمیت تصمیمات اولیه رو دست کم می‌گیرن. اینکه کی رو به تیم بیاری، چطور سهام رو تقسیم کنی و اینکه هدفت کنترل شرکت باشه یا رشدش، همگی سرنوشت استارتاپت رو تعیین می‌کنن. این چالش‌ها ممکنه تا زمانی که به مشکل تبدیل نشن، خودشون رو نشون ندن. پس پیش‌بینی و برنامه‌ریزی از همون ابتدا خیلی مهمه.

🔖 تحقیقات واسرمن نشون می‌ده که مشکلات بین افراد خیلی بیشتر از مشکلات بازار یا محصول هست. بنیان‌گذارانی که این چالش‌ها رو پیش‌بینی می‌کنن و از ابتدا تصمیمات درستی می‌گیرن، می‌تونن از مشکلاتی که خیلی از استارتاپ‌ها رو زمین می‌زنه جلوگیری کنن. از انتخاب هم‌بنیان‌گذار مناسب گرفته تا تصمیم‌گیری درباره تقسیم سهام و کنار گذاشتن نقش مدیرعاملی در زمان درست، این چالش‌ها آینده استارتاپت رو شکل می‌دن.

خلاصه اینکه راه‌اندازی استارتاپ بیشتر از اینکه درباره محصول باشه، مربوط به مدیریت افراد و روابطه. پیش‌بینی چالش‌های هم‌بنیان‌گذاری، تقسیم سهام و تصمیمات بزرگ مثل کنترل یا رشد می‌تونه کلید موفقیت استارتاپ باشه.

كانال قواعدبازي؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

20 Oct, 18:51


*تحولات بنیادین در حاکمیت شرکتی بانک‌ها و مؤسسات مالی*

حاکمیت شرکتی در بانکداری و مؤسسات مالی طی سال‌های اخیر تغییرات گسترده‌ای را تجربه کرده است که نقش کلیدی در مدیریت بهتر ریسک، انطباق با فناوری‌های نوین و ارتقای شفافیت داشته است.
*در این پست، به برخی از این تحولات اساسی می‌پردازیم:

1️⃣ *تقویت چارچوب‌های نظارتی:*
پس از بحران مالی 2008، مقررات سختگیرانه‌تری مانند بازل III و الزامات مربوط به نسبت سرمایه به دارایی‌های موزون به ریسک (CET1) به اجرا درآمده است. این قوانین، بانک‌ها را ملزم به حفظ سرمایه بیشتر و مدیریت دقیق‌تر ریسک کرده و توانایی آنها در مواجهه با بحران‌های آتی را تقویت کرده است.

2️⃣ *مدیریت ریسک جامع (ERM):*
بانک‌ها به دلیل نیاز به جلوگیری از بحران‌های مالی، به پیاده‌سازی سیستم‌های مدیریت ریسک جامع پرداخته‌اند که شامل مدیریت ریسک اعتباری، ریسک عملیاتی، ریسک نقدینگی و ریسک بازار است. همچنین، آزمون‌های تنش مالی و برنامه‌های اضطراری برای اطمینان از آمادگی در شرایط بحرانی از اولویت‌های بانک‌ها شده است.

3️⃣ *تحول دیجیتال و ریسک سایبری:*
رشد فین‌تک و فناوری‌های دیجیتال، بانک‌ها را ملزم به تطبیق سریع با نوآوری‌هایی مانند هوش مصنوعی، بلاک‌چین و بانکداری دیجیتال کرده است.
با این تغییرات، مدیریت ریسک‌های سایبری و رعایت مقررات امنیت داده‌ها به یک اولویت اساسی تبدیل شده است.

4️⃣ *پایداری و مسئولیت اجتماعی (ESG):*
بانک‌ها به طور فزاینده‌ای در حال ارزیابی تأثیرات اجتماعی و زیست‌محیطی فعالیت‌های خود هستند. فشار از سوی سهامداران و نهادهای نظارتی باعث شده که بانک‌ها نه تنها به عملکرد مالی بلکه به پایداری و مسئولیت اجتماعینیز توجه کنند و سرمایه‌گذاری در حوزه‌هایی مانند انرژی‌های تجدیدپذیر و پروژه‌های کاهش کربن را در اولویت قرار دهند.

5️⃣ *افزایش نقش هیئت مدیره و کمیته‌های نظارتی:*
هیئت‌های مدیره اکنون مسئولیت بیشتری برای نظارت بر مدیریت اجرایی و اطمینان از رعایت قوانین دارند. کمیته‌های ریسک، کمیته حسابرسی و کمیته پاداش در تصمیم‌گیری‌های استراتژیک و مدیریت ریسک، نقشی کلیدی ایفا می‌کنند. افزایش تنوع و شفافیت در این هیئت‌ها نیز به بهبود حاکمیت شرکتی کمک کرده است.

6️⃣ *افزایش شفافیت و پاسخگویی:*
با توجه به استانداردهای جدید گزارش‌دهی مالی و الزامات گزارش‌های ESG، بانک‌ها اکنون موظف به ارائه گزارش‌های دقیق‌تر و شفاف‌تری به ذی‌نفعان خود هستند. شفافیت در تصمیم‌گیری‌ها و پاسخگویی در برابر مقررات، از اصول کلیدی حاکمیت شرکتی مدرن به شمار می‌آید.

🔑 این تحولات نه تنها به بانک‌ها کمک کرده‌اند تا مقاوم‌تر و منعطف‌تر در برابر بحران‌های مالی عمل کنند، بلکه توانسته‌اند آنها را برای مواجهه با چالش‌های نوظهور دنیای دیجیتال آماده‌تر سازند.

كانال قواعدبازي؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

20 Oct, 16:09


اقتصاد سیاسی تطبیقی

نویسنده: باری کلارک
مترجم: عباس حاتمی

اقتصاد سیاسی را باید نخستین علم اجتماعی دانست. اولین تئوریپردازان اقتصاد سیاسی مانند آدام اسمیت، جان استوارت میل و کارل مارکس افرادی بودند که دیدگاههای گستردهای از نظام اجتماعی را مطرح کردند.

اما از نیمه دوم قرن نوزدهم اقتصاد سیاسی به علم اقتصاد، علوم سیاسی، جامعه شناسی، تاریخ اجتماعی، روانشناسی اجتماعی و فلسفه اجتماعی تجزیه گردید. انگیزه های دانشمندان علوم اجتماعی برای انجام این کار متعدد بود.

..آنها قصد داشتند تا با جداکردن حوزه مطالعه رفتار انسان و جامعه به رشته های فرعی و دارای حوزهای محدودتر، قدرت تعمیمی و دقت علوم طبیعی را تقلید کنند. اما انگیزههای ایدئولوژیک نیز در تجزیه اقتصاد سیاسی نقش داشتند.

.. در این فضا اقتصاددانان دریافتند که علم اقتصاد به عنوان وارث مستقیم اقتصاد سیاسی بیشترین پتانسیل را برای پیروی از شیوه علوم طبیعی دارد چرا که حوزه این علم به رفتارهایی محدود میشد که بیشترین قابلیت را برای مشاهده و سنجش داشتند....


به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

20 Oct, 07:08


🏙 حکمرانی هوش مصنوعی؛ کلید تغییرات در مدیریت شهری

🔹 هوش مصنوعی به کمک شهرها آمده است تا هزینه‌های عملیاتی را کاهش دهد، کیفیت خدمات را بهبود بخشد و محیط‌های شهری پایدارتری ایجاد کند و نیازهای کنونی و آینده شهروندان را برآورده می‌سازد.

🔹 در شهرهای هوشمند، هوش مصنوعی به‌عنوان ابزاری مؤثر برای بهینه‌سازی زیرساخت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ به‌عنوان مثال، در زمینه مدیریت ترافیک، الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌تواند با تحلیل داده‌های ترافیکی و الگوهای حرکت، زمان‌بندی بهتری برای چراغ‌های راهنمایی ایجاد کند و از این طریق به کاهش ترافیک و بهبود جریان عبور و مرور کمک کند، همچنین در بخش جمع‌آوری زباله، سنسورهای هوشمند می‌توانند بر وضعیت سطل‌های زباله نظارت داشته باشند و زمان مناسب برای جمع‌آوری را به اپراتورهای خدمات شهری اطلاع دهند.

این نوع بهینه‌سازی‌ها نه‌تنها کیفیت زندگی شهروندان را افزایش می‌دهد، بلکه به کاهش هزینه‌های عملیاتی و ارتقای کارایی سیستم‌های شهری نیز منجر می‌شود.

مقاله کامل

به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

19 Oct, 17:15


معرفی کتاب
📕بازنگری در مفهوم نابرابری

🔏نویسنده: آمارتیا سن
📎مترجمان: پرویز قاسمی - آزیتا گل‌زاده قشلاقچایی

تبعیض‌های ناروا و نابرابری‌های غیر موجه همواره یکی از دغدغه‌های اندیشمندان عدالت‌طلب و مصلحان اجتماعی بوده است.
اما پیچیدگی‌ها و ابعاد مختلف این مفهوم موجب گردیده که افراط و تفریط‌هایی در حوزه نظر و عمل حاصل شود. گروهی مساوات‌طلبی در همه ابعاد را مطلوب می‌دانند و برخی صرفا بر تساوی در برابر قانون انگشت می‌گذارند، جمعی برابری در رفاه و درآمد را ترویج می‌کنند و برخی تنها مساوات در دسترسی به فرصت‌ها و منابع را می‌پذیرند و گروهی از اساس برابری را مانع رشد و پیشرفت جامعه می‌شمارند. چنین دامنه وسیعی از تلقی‌ها و تئوری‌ها که به تفاوت سیاست‌ها نیز منجر می‌شود نشانگر نیاز به کاوش دقیق و عالمانه در مفهوم نابرابری است.

کتاب حاضر که در سال ۱۹۹۸ توسط پرفسور آمارتیا سن تالیف شده است از بهترین آثاری است که به بررسی مفهوم برابری، اهمیت آن در نظریات عدالت، حدود و ثغور برابری مطلوب، اثر آن بر اقتصاد رفاه و نسبت آن با ارزش‌هایی چون آزادی می‌پردازد.


به كانال قواعدبازي بپيونديد؛

🌀 برنامه ریزی استراتژیک توسعه 🌀

19 Oct, 15:30


راهنمای درک اصول پایه مکانیزم‌های چرخه‌ی بازار

نویسنده: مایکل راس
مترجم : وهاب مومنی


به كانال قواعدبازي بپيونديد؛