اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری) @m_ali_mokhtari Channel on Telegram

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

@m_ali_mokhtari


کانال شخصی محمد علی مختاری دکتری اقتصاد و پژوهشگر اقتصاد توسعه در ایران و سوئیس با هدف ترویج دانش اقتصاد
تماس با نویسنده:
@Ali_Mokh

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری) (Persian)

اگر به دنبال یک منبع معتبر و مفید برای اطلاعات اقتصادی هستید، کانال شخصی 'اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)' توسط محمد علی مختاری، دکتری اقتصاد و پژوهشگر اقتصاد توسعه در ایران و سوئیس راهنمای شما خواهد بود. این کانال با هدف ترویج دانش اقتصاد تأسیس شده است و به تحلیل های عمیق و توضیحات کامل مرتبط با اقتصاد می‌پردازد. از آخرین روند‌ها و رویدادهای اقتصادی تا نگاهی به آینده و پیش‌بینی‌های اقتصادی، این کانال محتوای غنی و ارزشمندی برای علاقه‌مندان به اقتصاد فراهم می‌کند. برای ارتباط مستقیم با نویسنده و ارائه پیشنهادات یا انتقادات، می‌توانید با آدرس کاربری @Ali_Mokh در ارتباط باشید.

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

21 Nov, 08:19


📝 سود میلیون دلاری از دورریز غذا؛ اپلیکیشنی که غوغا کرد

▫️یک اپلیکیشن دانمارکی با فروش هدررفت مواد غذایی با تخفیف‌های بزرگ با ضایعات غذا مبارزه می‌کند و در عین به خریداران دچار مضیقه مالی کمک می‌کند غذای خود را با قیمت‌های بسیار پایین‌تر تهیه کنند.

▫️دیوید نیلز، شهروند آمریکایی تمام تلاش خود را می‌کند تا غذاها را از هدر رفتن نجات دهد: این مرد 63 ساله برخی اوقات نزدیک خانه‌اش در بروکلین نیویورک زباله گردی می‌کند.

▫️به گفته نیلز، نسخه دیجیتال بسیار بهداشتی‌تر اپلیکیشن Too Good To Go است که خرده فروشان و رستوران‌ها کیسه‌های شگفت انگیز حاوی غذاهای باقی مانده را با قیمت‌های تخفیف خورده در آن می‌فروشند، که در ایالات متحده بین 3.99 تا 9.99 دلار قیمتگذاری می‌شود. او در طول چهارسال گذشته حدود 10 هزار دلار برای رساندن 2 هزار کیسه شگفت انگیز با دوچرخه‌اش خرج کرده است.

▫️بررسی اسناد اپلیکشین Too Good To Go، که در سال 2015 در کپنهاگ دانمارک تاسیس شد، نشان می‌دهد این شرکت سال گذشته 162 میلیون دلار درآمد داشته است.

▫️گزارش کامل را در وبسایت اکوایران بخوانید

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

14 Nov, 19:44


🔻مریم فربودی اقتصاددان ایرانی برنده جایزه بین‌المللی شد

▫️فربودی فارغ‌التحصیل دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه مریلند در رشته‌های مهندسی کامپیوتر و علوم کامپیوتر است. او همچنین کارشناسی ارشد و دکترای خود را در رشته اقتصاد به ترتیب در دانشگاه تگزاس در آستین و دانشگاه شیکاگو گذرانده است.
▫️این اقتصاددان ایرانی سابقه تدریس در دانشگاه‌های پرینستون و ام‌آی‌تی را دارد. پژوهش‌های فربودی بر اقتصاد کلان داده (Big Data) و کاربرد‌های مالی اقتصاد کلان متمرکز است. همین پژوهش‌ها جایزه پژوهشی الین بنت را برای فربودی به ارمغان آورد.

🔸منبع: شبکه راوی

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.aeaweb.org/content/file%3Fid%3D21719&ved=2ahUKEwibo9frydyJAxX1TKQEHRVIFGcQFnoECBoQBg&usg=AOvVaw1MURG8WvVeE4bVkUKXm2LT

https://scholar.google.com/citations?user=vPoIe3QAAAAJ&hl=en

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

رسانه اقتصادی اجتماعی دورنمای اقتصاد
👇👇👇👇
@econviews
اینستاگرام:
👇👇
https://www.instagram.com/econ.views

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

09 Nov, 11:07


اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری) pinned «توزیع بهینه تر منابع ایده پرداخت نقدی به جای یارانه انرژی، جزو معدود سیاست های اقتصادی است که باید در هر دو طیف مایل به چپ و راست اقتصادی طرفدار داشته باشد. در طیف راست، به دلیل کاهش دخالت دولت در قیمت گذاری انرژی. در واقع اصلاح قیمت انرژی یک pro-market…»

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

09 Nov, 11:02


توزیع بهینه تر منابع

ایده پرداخت نقدی به جای یارانه انرژی، جزو معدود سیاست های اقتصادی است که باید در هر دو طیف مایل به چپ و راست اقتصادی طرفدار داشته باشد.
در طیف راست، به دلیل کاهش دخالت دولت در قیمت گذاری انرژی. در واقع اصلاح قیمت انرژی یک pro-market ریفرم است.
در طیف مایل به چپ نیز به دلیل ایده جدید پرداخت همگانی. ایده پرداخت درآمد حداقلی همگانی (Universal Basic Income) سالهاست توسط اندیشمندان و فیلسوفان زیادی مطرح شده است.
آنها معتقدند انسان باید از حداقل درآمد برخوردار باشد تا معاش و خوراک اولیه خود را تهیه کند و بتواند علایق کاری خود را دنبال کند، برای کسب درامد به کارهای گاها نامطلوب تن ندهد. به عنوان نمونه سال ۲۰۱۶ رفراندومی در سوییس برای اجرای در آمد پایه همگانی (UBI) اجرا شد که رای آن به میزان کافی نرسید.

دو نقد جدی برای در آمد پایه همگانی وجود دارد: ۱- این پرداخت ها باعث تنبلی افراد می شود و به رشد اقتصادی بلند مدت آسیب می زند.
۲- پول پرداخت شده به فقرا ممکن است صرف کالاهای غیر مفید مانند تنباکو و الکل شود و به بهبود بلند مدت آنها کمک نکند.

تجربه های UBI در دنیا برای آزمون علمی دو نقد فوق بسیار اندک است هر چند که سایر پرداخت های نقدی (غیر همگانی) هیچ یک از دو نقد بالا را نشان نداده است.

در مقاله اخیرم، یکبار دیگر هدفمندی سال ۸۹ (۲۰۱۰ میلادی) را از منظر سوالات اساسی UBI مطالعه کردم. زمانی هر شخص حدود ۴۵ هزارتومان معادل (۴۵ دلار با قیمت دلار هزارتومانی) دریافت می کرد. با توجه به بعد خانوار حدود ۴ نفر، این مبلغ برای بسیاری از خانوارها قابل توجه بود و برای دو دهک پایین درآمدی، بیش از ۴۵ درصد درآمد کل بوده است.

نتایج مقاله هر دو نقد UBI یعنی تنبلی گیرندگان و مصرف غیر موثر (مانند تنباکو) را رد می کند. بیشتر مازاد نقدی خانوارها که برای دهک های پایین بوده است، صرف بهبود تغذیه و مصارف اساسی شده است. همچنین هزینه های آموزشی دهک های پایین و قشر متوسط نیز افزایش قابل توجهی نسبت به قبل پرداخت ها نشان می دهد.
از منظر نقد وارد شده به تنبلی گیرندگان پرداخت نقدی، نیروی کار واکنش بسیار کوچکی به شوک در آمدی، داشته است که می تواند یک واکنش بهینه مثل خروج کودکان و افراد کم تجربه از بازار کار باشد. به خصوص که با افزایش هزینه های آموزشی همراه است.
اگر به این موضوع علاقه مند بودید می توانید مقاله را از لینک زیر (در تویتر دپارتمان اقتصاد دانشگاه لوگانو) دانلود کنید:

https://twitter.com/USI_IDEP/status/1854852875337228465?t=El1n1Vchd6MJeagQJTzC6g&s=19


📈 اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

09 Nov, 09:16


انتخابات آمریکا
نتیجه انتخابات امریکا معلوم است و ترامپ برنده انتخابات. نتیجه عملی چه خواهد بود؟
یکم، افزایش تنش و شکاف در افکار عمومی امریکا. پیگیری سیاست های قلدر مآبانه . افزایش درجه آنتروپی در داخل جامعه آمریکا.
دوم، همراهی با دیکتاتور هائی مانند پوتین و رهبر کره شمالی کیم جونگ اون، رهبر مجارستان ویکتور اوربان، رهبر هند نارندرا مودی و مانند این ها. احتمال قوی نقشه قدرت سیاسی در جهان به زیان دموکراسی و به نفع نظام های توتالیتر تغییر خواهد کرد و شاهد جشن و پای کوبی و بلکه لگد کوبی این نوع شخصیت ها خواهیم بود.
سوم، در فلسطین طرفدار گسترش سرزمین های تحت اشغال اسراییل و بزرگ شدن جغرافیایی اسرائیل است. از جمله نهایی شدن جایگاه اورشلیم به عنوان پایتخت اسراییل ادغام بلندی های جولان و احتمالا تخلیه نوار غزه و پیوند آن به اسراییل.
چهارم، در مورد جمهوری اسلامی اگر دو هدف را عملی ببیند به حکومت کاری ندارد. یکی جمع شدن برنامه هسته‌ای و دیگر محدود شدن برنامه موشکی به برد در حد اطراف مرز ها.
پنجم، در مرتبه قبل که رئیس جمهور شد در سمیناری که در مورد برنامه های ترامپ صحبت می شد و هرکسی نظری مطرح می کرد نظر این فدوی این بود که او نه برنامه نظامی دارد و نه اقدام مشابه بلکه از طریق تحریم و اقدامات مختلف می‌خواهد مردم ایران را زجر کش کند. البته سعی خودش را کرد. این بار نیز به نظر نمی رسد برنامه دیگری داشته باشد. در این مورد آخر الزمانی های داخلی با او یک هماهنگی نا نوشته دارند و مثل گذشته که شرایط داخلی را برای توجیه کردن اِعمال تحریم فراهم کردند همین برنامه را ادامه می دهند. یعنی بهانه و دلیل کافی برای اِعمال تحریم بیشتر را فراهم خواهند کرد. لیکن بازی با کارت ‘رژیم اشغال‌گر قدس‘ برایشان بسیار گران تمام خواهد شد. باید راه های جدیدی بیابند.
ششم، دوست عزیز همسایه شمالی نیز درجه باج خواهی را بالا خواهد برد و در مقابل آن برخی کمک های امنیتی داخلی برای رفقا فراهم خواهد ساخت. کشور به طرف شرق استعماری خواهد لغزید.
امید وارم این اوهام همه اشتباه در بیاید.
.

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

15 Oct, 10:00


▪️نوبل اقتصاد برای پژوهشگران سعادت و فلاکت ملت‌ها

🔺جایزه نوبل اقتصاد که به صورت رسمی تحت عنوان جایزه بانک مرکزی سوئد در علوم اقتصادی به یاد آلفرد نوبل شناخته می‌شود در سال ۲۰۲۴ به دارون عجم‌اوغلو، جیمز رابینسون و سایمون جانسون اعطا شد. این سه نفر که به واسطه ترجمه کتاب‌هایشان در ایران نیز چهره‌هایی شناخته شده هستند، روی مساله مهم «تفاوت رفاه» در کشورهای مختلف از اقتصادهای توسعه‌یافته گرفته تا در حال توسعه و توسعه‌نیافته تحقیق و مطالعات گسترده‌ای صورت داده‌اند و اثرگذاری و نقش مهم نهادها در ایجاد شرایط رفاهی کشورها پرداخته‌اند.

🔺کتاب‌هایی چون «ریشه‌های اقتصادی دیکتاتوری و دموکراسی»، «چرا کشورهای شکست می‌خورند»، «راه باریک آزادی»، «قدرت و پیشرفت»، «نابرابری ملت‌ها» و ... از جمله کتاب‌هایی که توسط این پژوهشگران منتشر و به فارسی ترجمه شده است.

🔺اگر می‌خواهید بیشتر با تفکر و کارهای این سه پژوهشگر برنده نوبل اقتصاد ۲۰۲۴ آشنا شوید می‌توانید، از طریق لینک زیر گزارش منتشر شده در روزنامه دنیای اقتصاد را مطالعه کنید.

https://donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-4113314

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

14 Oct, 13:02


🔴 برندگان جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۲۴

🔴«دارون عجم اوغلو»، «سیمون جانسون» و «جیمز رابینسون» به عنوان برندگان جایزه نوبل اقتصاد ۲۰۲۴ اعلام شدند.


📈اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

06 Oct, 21:10


موشک‌های ایران چرا و چطور پدافند اسرائیل را دور زدند؟

سامانه پدافندی اسرائیل، از گران‌ترین و پیشرفته‌ترین فناوری‌های روز بهره گرفته است. با این حال، تعداد قابل‌توجهی از موشک‌های هایپرسونیک ایران، طی عملیات وعده صادق ۲ توانست با عبور از این سامانه، به پایگاه‌های نظامی اسرائیل برخورد کند.

با وجود گذشت حدود یک‌هفته اما یک پرسش همچنان برای متخصصان بی‌پاسخ مانده است: هایپرسونیک‌های ایرانی چطور توانستند پدافند موشکی اسرائیل را دور بزنند؟
منبع
https://youtu.be/WvcLkbdKMgk?si=iB_Hb_v8sGXI7-jm
زیر نویس فارسی از فراز

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

06 Oct, 08:33


📉 نقشه محرومیت در ایران: چند درصد از خانوارهای هر استان یارانه‌بگیر هستند؟

✳️ جمعیت زیادی از کشور تحت حمایت دولت قرار گرفته و یارانه می‌گیرند. البته که سهم جمعیت یارانه بگیر در استان‌های مختلف کشور متفاوت بوده ولی طبق آخرین آمارها بیش از ۸۰ درصد مردم از یارانه نقدی استفاده می‌کنند.

مرکز پژوهش‌های مجلس در آخرین گزارش رسمی خود وضعیت یارانه‌بگیران در استان‌های مختلف را منتشر کرده است. بر این اساس بیشترین نرخ یارانه بگیران مربوط به استان کردستان بوده که نزدیک به ۹۰.۳ درصد مردم در این استان از یارانه دولت استفاده می‌کنند.

✳️ در سمت دیگر نیز استان تهران قرار دارد که کمترین نرخ یارانه بگیران را به خود اختصاص داده است. براین اساس ۶۰.۲ درصد تهرانی‌ها از یارانه نقدی برخوردار شده‌اند.

سهم یارانه بگیران به نوعی نشان می‌دهد وضعیت رفاهی در استان‌های کشور چگونه است. هرچه سهم یارانه‌بگیران در یک استان بیشتر شود نشان از وضعیت نامطلوب رفاهی و هرچه این سهم کاهش پیدا کند نشان از رفاه بیشتر مردم آن استان است.

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

02 Oct, 14:46


🔵 محققان: استرس در دوران کودکی می‌تواند دستکم منجر به ۲۰ نوع بیماری‌ در بزرگسالی شود

نتایج یک مطالعه در آمریکا نشان داده است که آسیب‌های وارده در دوران خردسالی به طور مشخص می‌تواند بر خطر ابتلا به شماری از بیماری‌ها از افسردگی و اختلالات گوارشی گرفته تا فشار خون بالا و تیروئید تاثیر عمده بگذارد.

اگرچه تعداد پیش از این تحقیقات زیادی نشان نشان داده بودند که ناملایمات دوران کودکی می‌تواند تأثیرات طولانی‌مدتی بر زیست‌شناسی و سلامت افراد داشته باشد، با این حال مطالعات کمی در مورد عوامل استرس‌زا بر عملکردهای بیولوژیکی افراد انجام شده است.

حالا اما پژوهشگران در دانشگاه کالیفرنیا (UCLA) می‌گویند تجزیه و تحلیل داده‌های سلامت بیش از ۲۱۰۰ شرکت‌کننده نشان داده است که نه تنها عوامل استرس‌زا در دوران کودکی می‌توانند تأثیرات خاصی بر سلامتی داشته باشند، بلکه این تأثیرات به طور سیستماتیک برای مردان و زنان نیز متفاوت هستند.

دکتر جورج اسلاویچ، مدیر آزمایشگاه ارزیابی و تحقیقات استرس در دانشگاه کالیفرنیا و نویسنده ارشد این مطالعه، در این باره گفت: «یافته‌های ما یکی از جامع‌ترین تحلیل‌ها از پیامدهای بیولوژیکی و بالینی تجربیات نامطلوب دوران کودکی محسوب می‌شود.»
وی اضافه کرد: «بیشتر افرادی که استرس قابل توجه یا آسیب در مراحل اولیه زندگی را تجربه کرده‌اند، بعدتر در دوره بزرگسالی هرگز مورد غربالگری قرار نمی گیرند. این یافته‌ها اهمیت حیاتی غربالگری با محوریت استرس دوران کودکی را در محیط‌های بالینی برجسته می‌کند.»

اسلاویچ و همکارانش برای بررسی تأثیر قرار گرفتن زودهنگام در معرض ناملایمات بر سلامتی در مراحل بعدی زندگی، از یک منبع داده بزرگ استفاده کردند که شامل اطلاعاتی در خصوص ناملایمات اولیه زندگی افراد و وضعیت سلامت روانی و جسمی افراد میانسال در ایالات متحده بود.

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️

رسانه اقتصادی اجتماعی دورنمای اقتصاد
👇👇👇👇
@econviews

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

29 Sep, 14:11


📝 گزارش اکونومیست از فرار سرمایه از اسرائیل: فروپاشی اقتصادی در صورت گسترده‌تر شدن جنگ

▫️از منظر نشریه اکونومیست، 300 هزار نفر از افرادی که کار خود را برای شرکت در جنگ ترک کرده بودند به مزارع و کارخانه‌ها بازگشته‌اند. اقتصاد اسرائیل باید به سمت بهبود حرکت می‌کرد، اما شرایطِ سخت، حتی حادتر هم شده است؛ رشد تولید ناخالص داخلی در سه ماهه آوریل تا ژوئن به تنها 0.7 درصد رسیده است، که 5.2 درصد پایین‌تر از انتظارات اقتصاددانان بوده است.

▫️وزیر دارایی اسرائیل این ماه مجبور شد از قانونگذاران بخواهد یک افزایش فوری در کسری بودجه را تایید کنند. این دومین بار در سال جاری بود او چنین درخواستی را مطرح کرده است.

▫️ترجمه کامل این گزارش را می‌توانید در سایت اکوایران بخوایند.

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

29 Sep, 13:02


«یازده سپتامبرِ هفت اکتبر»

✍️مهدی تدینی


آیا زمان آن نرسیده است که ما هم اجازه داشته باشیم دربارۀ عملیات هفتم اکتبر سؤال کنیم؟ آیا زمان آن نرسیده است بپرسیم عملیات هفتم اکتبر را دقیقاً چه کسانی با چه انگیزه‌ای برنامه‌ریزی و اجرا کردند؟ فقط یک هفته به سالگرد عملیات هفت اکتبر مانده و هیچ یک از فرماندهان حماس و حزب‌الله بر کرسی فرماندهی خود نمانده‌اند. فضای رسمی حاکم بر کشور، جو مطلقاً تبلیغاتی رسانه‌های رسمی و تک‌صدایی محض موجود در مسئلۀ فلسطین چنان بلند است که هیچ صدای دیگری نه مجال شنیده شدن دارد و نه اجازۀ طرح و بحث. اما دقیقه‌ای هم به ما فرصت دهید حرفی بزنیم!

اسرائیل محل دقیق اقامت هنیه در تهران را می‌دانست (از مباحث عملیاتی سر درنمی‌آورم که نظر دهم). مکان و ساعت جلسۀ فرماندهان ایرانی در کنسولگری ایران در دمشق را می‌دانسته است. دربارۀ پیجرها فقط انگشت حیرت به دهان گرفته‌ایم که سطح نفوذ تا چه حد می‌توانسته است باشد که چنین محالی ممکن شود. علاوه بر نمونه‌های متعدد دیگر ــ مانند حمله به جلسۀ فرماندهان رضوان ــ که می‌توان ذکر کرد، در آخرین و بزرگ‌ترین مورد، اسرائیل می‌دانسته است سیدحسن نصرالله چه ساعتی کجا حضور می‌یابد. اجازه داریم دست از دهان عقل سلیم برداریم و بپرسیم چطور ممکن بوده است نهادهای امنیتی اسرائیل که چنین اطلاعات دقیقی را در امنیتی‌ترین سطح می‌توانسته‌اند کسب کنند، از قضا از عملیات هفتم اکتبر هیچ چیز نمی‌دانسته‌اند؟!

دقیقه‌ای از تبلیغ ــ که بخش طبیعی هر جنگی است، اما آفت تحلیل است ــ فاصله بگیرید، و خود قضاوت کنید آیا این تناقض عقل را نمی‌آزارد؟ عملیات هفتم اکتبر بسیاری چون مرا بهت‌زده کرده بود، چون دقیقاً پرسشم این بود که «خب! فردا چه؟» یک سال گذشت و دیدیم چه فرداهایی در پیش بود. شخصاً اعتقاد داشتم ــ و هنوز اعتقاد دارم ــ طراحان و مجریان عملیات هفتم اکتبر نه حزب‌الله و نه جمهوری اسلامی را در جریان عملیاتشان قرار داده بودند و یقین دارم اگر هر یک از این دو مطلع بودند مانع آن می‌شدند، زیرا آشکار بود این عملیات تله‌ای می‌شود برای حزب‌الله (و طبعاً حزب‌الله هم تله‌ای برای به واکنش کشاندن جمهوری اسلامی). سال‌ها بود که درگیری حزب‌الله و اسرائیل در چنین ابعادی به احتمالی بسیار کمرنگ بدل شده بود. فقط چیزی چون هفتم اکتبر و واکنش اسرائیل ــ که همان صبح هفتم اکتبر هم انتظار آن می‌رفت ــ می‌توانست چنین تنشی میان حزب‌الله و اسرائیل پدید آورد.

چه حزب‌الله و چه جمهوری اسلامی آشکارا «جنگ‌پرهیزی» پیشه کرده بودند. حزب‌الله بیشتر قصد داشت نشان دهد بی‌تفاوت نیست، اما قصد جنگ هم نداشت. در آخرین سخنرانی نصرالله مسجل شد حزب‌الله قصد جنگ ندارد (آن هم با وضعیت پساپیجری) و فقط گفت اگر حملۀ زمینی صورت گیرد جنگ خواهند کرد و گفت تا زمانی که غزه درگیر است، به حملات راکتی ادامه خواهند داد. اما این «جنگ‌پرهیزی» نصرالله دقیقاً همان پیامی بود که اسرائیل منتظر شنیدنش بود و وارد شدیدترین فاز حملات خود شد. اما حقیقت این است که کار دیگری هم نمی‌شد کرد؛ حزب‌الله یک سازمان قومی‌ـ‌مذهبی است و پاسخگویی به دیگر بخش‌های مردم لبنان ــ که جنگ دامان آنها را هم می‌گیرد ــ برایش از جنگ با اسرائیل سخت‌تر است.

خلاصه اینکه فقط چیزی چون «هفت اکتبر» می‌توانست چنین زنجیره‌ای از حوادث را رقم بزند. من هیچ جوابی برای پرسشم ندارم. فقط می‌پرسم آیا طراحان و مجریان عملیات هفت اکتبر، که با دوربین‌های روشن روی پیشانی‌ راهی آن عملیات شدند، حساب فردا و فرداها را کرده بودند؟ حساب کرده بودند چه زنجیره‌ای از حوادث مهارناشدنی را به جریان می‌اندازند؟ آیا طرفشان را نمی‌شناختند، نظم جهانی را نمی‌شناختند، نمی‌دانستند غزه محاصره است و چه بلایی سر ساکنان غزه می‌آید ــ با توجه به رفتاری که از اسرائیل سراغ داشتیم و امکان بازدارنده‌ای هم در برابر آن نبود. نفوذ در میان نیروهای حماس و تصمیم‌گیرندگانشان از نفوذ به پیجرهای حزب‌الله سخت‌تر است؟

در همان هفتم اکتبر این عملیات را نوعی «عملیات انتحاری» توصیف کردم؛ یعنی عملیاتی که فرد خود را آگاهانه به کشتن می‌دهد تا دشمنش را هم بکشد. اما عملیات انتحاری هم منطقی دارد و منطقش این است که فرد فقط خود را به کشتن می‌دهد. اسرائیل از همه چیز باخبر بوده است، مگر از اینکه قرار است چند صد رزمنده صبح از خواب بیدار شوند و با دوربین‌های روشن به جشنوارۀ موسیقی که از ملیت‌های مختلف در آن حضور داشته‌اند، حمله کنند؟

از این بیشتر نه می‌دانم و نه اگر بدانم میلی دارم درباره‌اش بنویسم. فقط ای کاش چنین تکصدایی محضی دربارۀ این مسئله وجود نداشت تا تبلیغ دستمایۀ تحلیل نشود.

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

22 Sep, 21:19


♈️ در سوگ کارگران مظلوم جان باخته معدن در ایران زمین ،

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

21 Sep, 07:55


🎥 چرخ‌دنده‌های ناترازی در اقتصاد ایران

🔸ناترازی‌های اقتصاد ایران در کجا ریشه دارند؟ این اولین سؤالی است که برای رفع ناترازی‌های اقتصاد ایران باید برای آن پاسخی جست‌و‌جو کرد. اقتصاددانان در پاسخ به این سؤال دو دسته عامل اصلی را شناسایی کرده‌اند. دستۀ نخست به درون بخش اقتصاد مربوط می‌شود و گروه دیگر به اقتصاد سیاسی کشور و نحوۀ تنظیم رابطۀ سیاست‌مداران با مردم باز می‌گردد.

🔸مسعود نیلی، در سلسله‌نشست‌های هم‌اندیشی اقتصاد ایران که به همت گروه رسانه‌ای «دنیای اقتصاد» برگزار می‌شود به تشریح عوامل اقتصاد سیاسی در بروز ناترازی‌های اقتصاد ایران پرداخته و چگونگی بازطراحی رابطۀ سیاست‌مدار و مردم را در جهت رفع این ناترازی‌ها ارائه کرده است.

🔸این نشست هم‌اندیشی با حضور نخبگان در حوزۀ اقتصاد، علوم اجتماعی، مدیریت، روابط بین‌الملل و برخی فعالان اقتصادی و در کنار روزنامه‌نگاران برگزار شده است.
نسخۀ صوتی این نشست نیز در کانال تلگرام اکوایران در دسترس مخاطبان قرار دارد.

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

19 Sep, 06:40


دکتر حسین صمصامی، این جدولو برای مثلا اثبات اینکه حذف ارز ترجیحی 4200 تومانی باعث افزایش قیمت کالاهای اساسی شده منتشر کرده که اتفاقا این جدول، درست ادعاهای ایشونو رد میکنه!
ایشون توضیح بدن که از انتهای سال96 که شاهد تولد ارز 4200 تومانی بودیم تا انتهای 1400 که شاهد حفظ این نرح بودیم، چرا قیمت هر کیلو مرغ از 7600 تومان شده31000 تومان(بیش از4برابر)؟؟ مگر نرخ ارز ترجیحی از سال 97 تا پایان 1400 ثابت و روی 4200 نبود، پس دلیل رشد 4 برابری قیمت مرغ تولید داخل چه بوده؟؟؟ در مورد سایر کالاها هم دقیقا همینه.
ایشون گویابا منطق قیمت سایه آشنا نیستند،!
فاجعه اینجاست که اینا دارن
بر پایه چنین اشتباه عینی، ادعای علم می کنن!

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

17 Sep, 21:34


علی شریفی زارچی:
«به همراه یک تیم ۷۰ نفره و برای نخستین بار افتخار داریم میزبان دانشجویان علاقمند به فراگیری هوش‌مصنوعی از سراسر ایران و جهان باشیم.
از اول مهر می‌توانید به صورت زنده و آنلاین در کلاس «یادگیری ماشین» دانشگاه شریف شرکت فرمایید.
اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام رایگان:
http://sharifml.ir »

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

12 Sep, 07:31


📹 اقتصاد ایران قبل و بعد از دولت سیزدهم

▫️مطابق آخرین آمارها نرخ رشد نقدینگی در نقطه پایان دولت سیزدهم به 27.5 درصد رسید. این رقمی است که محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی ایران اعلام کرده است.

 ▫️اگرچه این نرخ از سال 1400 روندی نزولی را آغاز کرد با این حال بررسی روند دولت‌ها نشان می‌دهد دولت سیزدهم رکورد کم‌سابقه‌ای در این مورد ثبت کرده است.

 ▫️از سوی دیگر مطابق ارقام اعلام شده رشد تولید کشور در بهار امسال نسبت به سال گذشته کاهش یافته که در این میان یک بخش وضعیت بهتری نسبت به دو بخش دیگر اقتصاد داشته است.

 ▫️با این حساب می‌توان یک ارزیابی کلی از وضعیت اقتصاد کشور در دولت سیزدهم در زمینه سیاست‌های پولی و تولیدی انجام داد.
منبع:
📺 @ecoiran_webtv

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

12 Sep, 00:43


ماجرای مشکوک!

جمهوری اسلامی گرچه در جنگ اوکراین آشکارا جانب روسیه را گرفته، اما در عین حال تأکید کرده است که خواهان پایان فوری جنگ، مخالف حمله به زیرساخت‌های اقتصادی و مراکز غیرنظامی و ارسال سلاح به طرف‌های درگیر در جنگ است.
با این وضع، روی چه حسابی هر از چندی غائلۀ ارسال پهپادهای انتحاری و موشک‌های کروز یا بالستیک از طرف جمهوری اسلامی به روسیه بالا می‌گیرد؟
منطقاً موضوع از سه حال خارج نیست. یا ادعای کشورهای اروپایی و آمریکا در این باره دروغ است، یا بین سیاست اعلامی و سیاست عملی جمهوری اسلامی در این باره تفاوت فاحش وجود دارد و یا اینکه محافلی خارج از کنترل نهادهای تصمیم‌گیر اقدام به صدور سلاح تهاجمی به روسیه می‌کنند.
به نظرم طرفِ ثالثِ معتبر و بی‌طرفی باید تکلیف این موضوع را روشن کند. حال که مقام های رسمی جمهوری اسلامی، طرف‌های غربی را به اتهام زنی و دروغگویی در این زمینه متهم می‌کنند، بهتر است از آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل درخواست رسیدگی به این مسئله را کنند تا ماجرا برای افکار عمومی مردم جهان روشن شود.
اینکه درست در ابتدای کار دولت آقای پزشکیان که با وعدۀ رفع تحریم‌های اقتصادی علیه کشور سر کار آمده است، بحث فروش موشک از جانب ایران به روسیه بالا بگیرد و سبب تشدید تحریم‌ها شود، از هر جهت مشکوک می‌نماید. مقام‌های دولت پزشکیان لازم است با بررسی موضوع، اطلاعات روشن و شفافی در این ماجرا به مردم ایران ارائه کنند تا بدانیم چه خبر است!
#احمد_زیدآبادی
@ahmadzeidabad

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

11 Sep, 05:45


براساس نظرسنجی pew مهم‌ترین الویت رای دهندگان آمریکایی اقتصاد است و پس از آن سلامت

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

10 Sep, 13:03


فرق میکنه کدوم دولت باشه! یک دولت کار غیرقانونی میکنه و یک دولت دیگه کار غیرقانونی رو باهاش برخورد میکنه! صمصامی از ریاست دانشکده اقتصاد کنار رفت!
@sadegh_alhosseini

پ.ن: اول تبریک به دانشجویان دانشکده مظلوم اقتصاد شهید بهشتی جهت آزادی.
دوم تشکر از جناب صادق الحسینی بابت شفاف سازی.
سوم آیا ایشان برای این مدت که غیر قانونی رئیس دانشکده بودند نیز بازخواست می شوند؟

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

06 Sep, 09:26


🔻سهم اسکناس و مسکوکات در دست اشخاص از کل پول؛ ۱۳۸۱ تا ۱۴۰۳

اقتصاد در گذر زمان:
@m_ali_mokhtari

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

06 Sep, 07:13


معاک خیریه ای با هدف کمک به دانش آموزان محروم توسط برخی از همکاران سابق شاغل در حوزه آموزش ایجاد شده است.

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

06 Sep, 06:19


محمد طبیبیان:
این هم نکته تاریخی قابل ملاحظه ای است

بسیار نکته درستی است در هر دو مورد زمانی ایران فرصتی برای  تحرک پیدا کرد که روسیه امکان دخالت و خرابکاری نداشت.

اقتصاد در گذر زمان(م.ع مختاری)

05 Sep, 23:28


آقای دکتر پزشکیان، جراحی اقتصادی در گام نخست باید از خود دولت شروع بشه. بودجه سال 1404 فرصت خوبی ست برای سنجش تمامی وعده‌های شما در این زمینه.
گام دوم، اصلاح بانک مرکزی و سیستم بانکی و گام سوم، اصلاح سیاست خارجی ست. هر وقت این سه گام را درست برداشتین، اونوقته که میتونین جوالدوز دستتون بگیرین و از مردم و سفره شون شروع کنین.
بسم الله