( فاقد اسپویل)
همینکه بدانی موضوع سریال دربارهی عملیات موساد در تهران است، شاخکهای ما ایرانیان را تحریک میکند که به دیدنش فکر کنیم. حدس میزدم یک سریال کلیشهای جاسوسی باشد و برای همین در برابر جذابیت موضوعش مقاومت کردم و ندیدم تا اینکه به توصیهی دوستی دیدنش را آغاز کردم و دو سیزن را تمام کردم و حالا از نگاه خودم برایتان مینویسم ماجرا از چه قرار است تا اگر دوست داشتید سریال را ببینید.
هنگامی که این سریال را میبینید بارها و بارها این سوال به ذهنتان میآید: ما ایرانیها کجای این دعواها هستیم؟
فوکو بسیار درست میگوید که قدرت بهطور متمرکز عمل نمیکند، بلکه از طریق شبکههای مختلف (مانند اطلاعات و امنیت) بازتولید میشود. ما در این سریال فرصت این را پیدا میکنیم تا نحوه عملکرد این شبکهها را در حکومت ایران و تعاملات آن با ساختارهای خارجی(دشمنان ج.ا )را مشاهده کنیم.
نمایش جزئیات عملیات امنیتی از نگاه سازندگان سریال که به استناد نیم قرن شعار، مهمترین دشمن ج.ا است برای ما ایرانیان که در ساختار حکومت جایی نداریم، بسیار جذاب است. دیدن تناقضهای اخلاقی افراد در این سیستم، می تواند ما ایرانیان خارج از دایرهی قدرت را به فهمی عمیقتر از سازوکارهای قدرت و کنترل برساند.(منکر ضعفهای این نگاه در داستان نیستم)
این سریال تلاش کرده تا شکاف میان نسلها، ایدئولوژیها، و هویتهای اجتماعی در ایران را در حد توانش به تصویر بکشد. برای آندسته از ما ایرانیانِ مطرود ِج.ا، دیدن این روایتها اگرچه دردناک است اما ملموس است چرا که نمایش زندگی محذوف و پنهان ماست. مایی که حکومت ما را از همهجا حذف کرده.
سریال در نمایش تضاد روانی درونی انسانی، عملکرد درخوراعتنایی دارد. چگونه؟
زندگی آن بخش از ما ایرانیهایی که در دایرهی حکومت خودی به حساب نمیاییم، تحت فشار شدید است. دکتر فرانکل در در کتاب درخشان«در جستجویی معنا»، «تولید معنا به عنوان امری نجاتبخش» در شرایط دشوار را خودِخودِ نجات میداند. این سریال فرصتی هر چند محدود به ما میدهد تا ببینیم و امیدوار شویم که چگونه در داخل ایران، آدمها حتی در بدترین شرایط، میتوانند از طریق تصمیمگیریهای کوچک، کنترل را به دست بگیرند و معنایی برای مقاومت خود بیابنددردناک اما دلپذیر است چون معناآفرین است و نجاتبخش.
❌هشدار❌: به عنوان یک ایرانی، هر ایرانی که در این داستان کشته شد، از هر جناحی، برای من بسیااااار آزاردهنده بود. این نکته را لحاظ کنید.
«زهرا عبدی»
https://t.me/Abdinovelist