گام به گام سوی پروردگار @sowalat3321 Channel on Telegram

گام به گام سوی پروردگار

@sowalat3321


عقیده
آداب
اخلاق
مسائل


https://t.me/ gam be gam soye allah

تاسیس:99/10/26
تجدید:۱۴۰۲/۶/۳۰

گام به گام سوی پروردگار (Persian)

گام به گام سوی پروردگار یک کانال تلگرامی پر از محتوای مذهبی و اخلاقی است که با هدف ارتقاء عقیده، آموزش آداب و اخلاق، بررسی مسائل مختلف، ارتقاء علم دینی و ارتباط با پروردگار ساخته شده است. این کانال تلگرامی به همراه آدرس زیر فعالیت می‌کند: https://t.me/gam-be-gam-soye-allah nnتوسط کاربر sowalat3321 تاسیس شده است و فعالیت خود را از تاریخ ۹۹/۱۰/۲۶ آغاز کرده است. با تجدید در تاریخ ۱۴۰۲/۶/۳۰، این کانال تلاش می‌کند تا با محتوای ارزشمند و مفید خود، اعضای خود را در این مسیر مقدس همراهی کند و ارتباط آنها با پروردگار را تقویت کند. اگر شما به دنبال یک مکان معنوی برای افزایش عقیده و آگاهی دینی خود هستید، حتما به کانال گام به گام سوی پروردگار ملحق شوید و از محتواهای منحصر به فرد آن بهره‌مند شوید.

گام به گام سوی پروردگار

19 Jun, 14:33


#آداب
آداب و مسائل روز عید قربان
1. نیت درست داشتن؛ خوشی و کارهای عید مثل پوشیدن لباس نو و دیدوبازدید و سایر اعمال به خاطر رضای الله و به‌جاآوری شکر، از نعمت عید و پیروی از سنت باشد.
2. عبادت؛ در شب‌های عید عبادت مستحب است و فضیلت زیادی دارد.
3. سحرخیزی؛ صبح زود بلند شویم و برای رفتن به عیدگاه آمادگی کنیم.
4. نخوردن صبحانه؛ قبل از نماز عید چیزی نخورد، چرا که بهتر است صبحانه در روز عید قربان از گوشت قربانی باشد.
5. غذای مرغوب خوردن؛ در روز عید خوردن گوشت و خرما یا چیز شیرین پسندیده است.
6. غسل نمودن؛ قبل از رفتن به دیدگاه غسل کنیم.
7. آرایش؛ زینت و آرایش را مطابق با دستور شرع انجام دهیم، البته در روز عید فطر قبل از نماز عید ناخن و موهها را کوتاه کنیم و در روز عید قربان مستحب است که بعد از قربانی کردن موهها و ناخن‌ها را کوتاه کنیم.
8. مسواک زدن؛ همیشه و خصوصا برای نماز و شرکت در جمع از مسواک استفاده کنیم.
9. لباس نو پوشیدن؛ در صورت امکان لباس نو بپوشیم.
10. استفاده از خوشبو؛ سعی کنیم خوشبوی مرغوب استفاده کنیم.
11. تغییر مسیر؛ بهتر است مسیر رفتن به طرف عیدگاه و مسیر برگشتن از عیدگاه فرق داشته باشد.
12. زود خواندن نماز عید؛ بهتر است نماز عید قربان زودتر خوانده شود تا مردم بتوانند قربانی‌های خود را زودتر ذبح کنند.
13. بردن بچه‌ها به عیدگاه؛ بچه‌های خود را به عیدگاه ببریم تا این مراسم را مشاهده کنند. (در صورت امکان و بودن انتظام زنان هم می‌توانند در نماز عید شرکت داشته باشند ولی برای آنها نماز عید واجب نیست.)
14. پیاده رفتن؛ در صورت امکان برای نماز عید پیاده برویم.
15. تکبیر گفتن در مسیر؛ در راه تکبیر (الله اکبر الله اکبر لا اله الا الله و الله اکبر الله اکبر و لله الحمد) با صدای بلند خوانده شود.
16. ترک اشراق و نوافل؛ خواندن نوافل قبل از نماز عید و بعد از نماز عید در عیدگاه درست نیست.
17. یادگرفتن؛ یادگیری طریقه‌ و مسائل نماز عید برای همه لازم و ضروری است.
18. گوش دادن به خطبه؛ گوش دادن به خطبه بعد از نماز عید واجب است.
19. ذبح کردن قربانی‌ها؛ ذبح قربانی بعد از نماز عید در شهر درست است، و در جایی که نماز عید برگزار نمی‌شود هنگام طلوع فجر می‌توان قربانی خود را ذبح کرد.
20. اظهار شادمانی؛ خوشی در روز عید و تبریک گفتن به هم دیگر نیز از آداب عید است.
21. صله‌ی رحمی و دید و بازید؛ در سایر ایام و مخصوصا در روزهای تعطیل عید، فرصت خوبی برای انجام این کار است.
22. خوشحال ساختن دیگران؛ شریک کردن خویشاوندان مستمند در خوشی‌های عید با دادن صدقات و کمک مالی به آنها و دادن هدیه و عیدی به زیردستان و کارگران و بچه‌ها، کار پسندیده‌ای است که شایسته‌ی مسلمانان است.
23. زیارت قبور؛ رفتن به قبرستان در روز عید غفلت را از انسان دور می‌سازد، لذا رفتن به قبرستان خوب است ولی ضروری دانسته نشود.
24. دوری از گناه؛ پرهیز از اسراف و گناه مخصوصاً در روزهای عید لازم است.
25. تبریک گفتن؛ تبریک گویی در روزهای عید درست است.
26. مصافحه و معانقه کردن؛ در روز عید بدون لازمی دانستن آن و همچنین معاف کردن حق و حقوق هم دیگر، به شرطی که تارک این کارها ملامت نشود و فقط مخصوص عید دانسته نشود روا می‌باشد. والله اعلم بالصواب.
دفتر امور مکاتب پیشین

گام به گام سوی پروردگار

19 Jun, 14:30


#آداب
آداب عطسه و خمیازه
1. گرفتن جلوی دهان: وقت عطسه جلوی دهان را با دست یا پارچه بگیریم.
2. کم کردن صدا: وقت عطسه به حد توان صدا را پایین بیاوریم.
3. گفتن الحمدلله: وقت عطسه الحمدلله بگوییم.
4. پاسخ عطسه: در جواب الحمدلله یرحمک الله بگوییم و دوباره عطسه کننده بگوید: یهدیکم الله یصلح بالکم.
5. یادآوری الحمدلله: اگر عطسه کننده الحمدلله را فراموش کرد به او یادآوری کنیم.
6. سه بار پاسخ دادن: بیشتر از سه بار پاسخ ندهد.
7. پاسخ ندادن به غیر مسلمان: به عطسه غیر مسلمان پاسخ ندهد.
خمیازه
1. جلوگیری: تا حد امکان جلوی خمیازه را بگیریم.
2. گذاشتن دست: پشت دست چپ را جلوی دهان قرار دهیم.
3. صدا ندادن: تولید نکردن صدای عجیب و غریب وقت خمیازه.
4. کم کردن صدا: بلند نکردن صدا وقت خمیازه.
دفتر امور مکاتب پیشین

گام به گام سوی پروردگار

26 Apr, 02:36


17. تنظیم اوقات شبانه روز: مطابق با آمادگی خود از اوقات شبانه روز استفاده کند، مثلا وقت سحر رابه حفظ مطالب، وقت صبح را برای درس و مباحثه و ظهر را برای نویسندگی و شب را به تکرار و مطالعه اختصاص بدهد.
18. عمل به علم: نیت و روش طالب علم عملی و کاربردی باشد وگرنه جمع اندوخته‌های علمی نزد خود بدون عمل فایده‌ی چندانی برای انسان ندارد، پس طالب علم بکوشد اعمالش با گفتارش مخالف نباشد و در همه‌ی اعمال تابع شرع باشد طالب علم بکوشد به تمام شعبه‌های دین مثل عقاید عبادات معاملات معاشرت اخلاقیات توجه داشته باشد و آنها را یاد بگیرد و به آن عمل کند، هیچ وقت دچار فریب شیطان که می‌گوید بعد از فراغت عمل را شروع می‌کنم نشود.
19. نشر علم: طالب علم بکوشد تا مهارت‌های تدریس، تألیف، خطابت و دعوت و تحقیق را خوب یاد گرفته تا در نشر علم موفق باشد و بنابر استعداد خود به صورت تخصصی در یکی از بخش‌های دین فعالیت کند.
20. حضور مستمر واستقامت: طالب علم باید بدون ضرورت شدید غایب نشود و در صورت عدم حضور در کلاس باید به فکر جبران دروس باشد.
21. تلاش و کوشش: برای یادگیری علم نیاز به تلاش و کوشش و صبر و حوصله می‌باشد.
22. تکرار و مرور: طالب علم باید قبل از حضور در کلاس پیش مطالعه و آمادگی ذهنی و وقت درس توجه کامل و بعد از درس برای حفظ مطالب برنامه‌ تکرار منظم و مشخصی داشته باشد، وبرای یاد گیری درس به همکلاسی‌های خود کمک کند.
23. دعا: همواره علم مفید و توفیقات مزید را از خداوند متعال بخواهد.
24. خجالتی نبودن: در پرسیدن مسائل طالب علم نباید خجالت بکشد باید با رعایت ادب سوالی را که در ذهن دارد بپرسد.
25. سفر برای کسب علم: طالب علم اگر بداند که با سفر کردن بیشتر فایده می‌کند، پس حتما سفر کند.
26. قناعت وترجیح آخرت: طالب علم باید قناعت داشته باشد و راضی به رضای خداوند متعال باشد و آخرت خود را به خاطر دنیا خراب نکند.
دفتر امور مکاتب پیشین

گام به گام سوی پروردگار

26 Apr, 02:36


#آداب
آداب طلب علم
1. اخلاص در نیت: نیت از طلب علم فقط و فقط شناخت خداوند متعال و رضای او باشد، وبداند که اولین کسی که به جهنم می‌رود اهل علم غیر مخلص است.
2. شکر نعمت علم: به سبب نعمت علم همیشه قلبا و عملا خداوند متعال را شاکر باشد.
3. وقت علم آموزی: طالب علم است در ابتدای عمر علم را فرا بگیرد ولی اگر بنابر دلایلی نتوانست در عمر کم علم را یاد بگیرد ناامید نشود و بنابر نیاز و ضرورت خود در هر سن و سالی دنبال علم‌آموزی باشد.
4. اعتدال در خوردن، و خوابیدن: طالب علم در خوردن و خوابیدن زیاده‌روی نکند و به اندازه‌ی ضرورت مشغول به کارهای روزمره شود.
5. اعتدال در سخن: طالب علم باید از زبانش مراقبت کند و از سخنان بیهوده و مشاجرات بیهوده و جر و بحث‌های بی‌فایده اجتناب کند تا تمرکز و فکر او پراکنده نشود، کثرت کلام باعث خودبینی و لغزش می‌شود.
6. اصلاح ظاهر و باطن: علم نور است و گناه مانند پرده‌ای مانع این نور می‌شود؛ پس برای طالب علم ضروری است که قلب خود را از گناهان باطنی مثل: حسد، کینه، تنفر، فریب، تکبر، خودپسندی، غضب و شهوت ... پاک بگرداند و همواره برای اصلاح نفس و قلب خود از رذایل اخلاقی و عادات بد بکوشد و همچنین باید خود را از گناهان ظاهری مثل: تحقیر دیگران، دشنام دادن، چشم‌چرانی، خوردن حرام و ...دور بدارد، طالب علم در دوران طلب علم خیلی زیاد به اوراد و اذکار مصروف نشود بلکه به اندازه‌ی ضروری به آن مشغول شود ولی خیلی زیاد به اصلاح اخلاق و عادات خود توجه داشته باشد و همنشینی با اهل دل را در برنامه‌ی خود قرار بدهد.
7. اعتدال در دوستی و دشمنی: طالب علم نباید وقت گرانبهای خود را در دوستی و دشمنی بگذراند بلکه دوستانی را انتخاب کند که در مسیر علم به او کمک کنند و اهل خیر و صلاح باشند نه اینکه افرادی جاهل، و فاسق و اهل لهو لعب که مانع علم آموزی او باشند، البته حقوق همکلاسی و سایر طلاب را رعایت کند.
8. تمرکز و جمعیت خاطر: طالب علم باید از کارهای غیر ضروری که باعث از بین رفتن تمرکز و انتشار ذهن می‌شود بپرهیزد و بیشتر وقت و توجه خود را در مسیر علم‌آموزی صرف کند.
9. انتخاب اساتید: طالب علم باید در انتخاب استاد دقت کامل کند چرا که سایه‌ی استاد بر او می‌افتد و عادتهای استاد چه خوب و چه بد به او سرایت می‌کند و باید از اساتید باتقوا و ماهر در هر فن استفاده ببرد.
10. ادب، احترام و خدمت به استاد: طالب علمی موفق می‌شود که همیشه محبت و عظمت و احترام استاد در قلبش باشد و خدمت به استاد را برای خود باعث افتخار بداند.
11. احترام به اسباب و وسایل علم آموزی: طالب علم باید کتاب میز و قلم و سایر وسایل علم را محترم بشمارد و کتابها را به ترتیب فضیلت روی هم بگذارد.
12. کسب مهارت‌های ضروری: طالب علم باید مهارت‌های ضروری مثل، روش یادگیری، روش یادداشت برداری، خلاصه‌نویسی، و نحوه تکرار و حفظ مطالب و خوشنویسی، مطالعه، تندخوانی، کتب شناسی، مرجع شناسی، تحقیق و ... را بیاموزد، تا بتواند در مسیر علم آموزی موفق باشد. بدون یادگیری مهارت‌های فوق طالب علم وقت زیادی را هدر می‌دهد ولی فایده‌ی زیادی از علم نخواهد برد.
13. ترتیب یادگیری علوم: طالب علم باید علوم و فنون ضروری و مهم‌تر را به ترتیب اهمیت و ضرورت یاد بگیرد چراکه عمر انسان محدود می‌باشد و انسان نمی‌تواند به تمام علوم و فنون بپردازد لذا بعد از فراگرفتن علوم مقدماتی مثل: صرف و نحو و لغت و منطق، به علوم اصلی یعنی؛ فقه، تفسیر، حدیث و کلام بپردازد. طالب علم باید به اهمیت فن توجه کند و بنابر اهمیت بیشتر به آن وقت بدهد نه اینکه کتاب سخت را نخواند و بیشتر وقت خود را صرف خواندن کتاب یا فن آسان کند که در این صورت استعداد او ضایع و روز به روز ضعیف‌تر می‌شود. پس باید هر فن را به اندازه‌ی ضرورت یاد بگیرد چه به آن علاقه دارد یا ندارد.
14. هدف گذاری: طالب علم باید اهداف خود را مشخص کند و با برنامه‌ریزی حرکت کند، و هر فن را با برنامه و مرحله وار یاد بگیرد مرحله‌ی۱. آشنایی ابتدایی بافن و یادگیری تعریفات عمومی.
مرحله‌ی۲.یادگیری مهمات و ضروریات فن.
مرحله‌ی ۳.یادگیری تخصصی فن و آشنایی با نظریات و آرای مختلف.
15. مباحثه علمی: مباحثات علمی و تضارب آرا با رعایت آداب آن و به دور از خودرایی و لجاجت و توجیه اشتباهات خود، باعث شکوفایی استعداد و رشد علمی طلاب خواهد بود.
16. نظم در امور: طالب علمی که می‌خواهد موفق شود باید در تمام امور نظم داشته باشد ظاهری منظم و آراسته داشته با سادگی و به دور از تکلف در آرایش داشته باشد و در یادگیری علوم نظم و ترتیب را رعایت کند در نوشتن و یادداشت‌های خود نظم را رعایت کند تا نوشته‌هایش قابل استفاده و مفید باشند و نوشته‌های نامرتب به جز پریشان کردن ذهن فایده‌ای ندارد.

گام به گام سوی پروردگار

19 Apr, 04:11


#آداب
*آداب مدرسه*
1. نیت: نیت ما از رفتن به مدرسه کسب رضایت خداوند متعال باشد و برای کسب علم و آموختن علم دین و عمل بر آن به مدرسه می‌رویم.
2. حضور به موقع: به موقع به مدرسه می‌آییم و قبل از استاد در کلاس حضور پیدا می‌کنیم.
3. انتخاب بهترین مدرسه: بهترین مدرسه را از نظر علمی و تربیتی انتخاب کنیم.
4. شکر نعمت: قدر نعمت مدرسه را می‌دانیم و در مراقبت از اموال و اسباب و فضای سبز مدرسه کوشش می‌کنیم.
5. منتقل نشدن: بدون دلیل و ضرورت شدید مدرسه را عوض نکنیم.
6. رعایت قوانین: قوانین مدرسه را رعایت کنیم.
7. توجه به علم: توجه و تمرکز ما به یادگیری علم باشد و به کارهای حاشیه‌ای نپردازیم، و وقت خود را در مجالس بیهوده و صحبت‌های بی‌فایدهو استفاده از موبایل هدر نمی‌دهیم بلکه برای استفاده‌ی حداکثری از سال تحصیلی با مشوره از اساتید برنامه‌ریزی می‌کنیم.
8. نه دوستی نه دشمنی: به هدف خود مشغول باشیم و وقت خود را در دوستی و دشمنی با کسی هدر ندهیم.
9. جای نشستن: جلوی در و بیرون از مدرسه و در مسیر عبور مردم ننشینیم.
10. عدم مزاحمت: مزاحم کلاس درس نشویم و از صحبت کردن و رفت وآمد بی‌جا جلوی کلاس درس بپرهیزیم، اگر باکسی در کلاس کار داشته باشیم صبر کنیم درس تمام شود مگر اینکه کار بسیار مهمی باشد. درها را آرام بازکنیم و ببندیم.
11. نظافت: مدرسه و اتاق‌ها، آبخوری و سرویس‌های بهداشتی را تمیز نگه میداریم و وقت خدمت خود طبق برنامه با جان و دل خدمت می‌کنیم، و بعد از بیداری جای خواب خود را مرتب می‌کنیم، و نمی‌گذاریم سفره در اتاق پهن باشد و ظرف‌ها ولیوانها کثیف بماند.
هرگز آشغال نمی‌ریزیم و اگر آشغالی دیدیم جمع می‌کنیم و سطل آشغال را سر وقت خالی می‌کنیم.
روی کتابها و در و دیوار مدرسه چیزی نمی‌نویسیم.
12. نظم: در هر کار نظم و ترتیب را رعایت می‌کنیم، حتی کفش‌های خود را منظم و مرتب قرار می‌دهیم.
13. اسراف نکنیم: به اندازه‌ی ضرورت غذا تحویل بگیریم وغذای باقی مانده در دیگ را در اولین فرصت برگردانیم( شاید به بعضی غذا نرسیده باشد).
از ریختن غذای باقی مانده در سطل آشغال عمومی خودداری کنیم. لامپ‌ها و وسایل برقی بلااستفاده و اضافی را خاموش کنیم و در استفاده از اموال مدرسه خصوصا آب اسراف نکنیم.
14. رعایت حقوق طلاب: حقوق هم اتاقی‌ها و سایر طلاب را رعایت کنیم، و طبق برنامه مشخص شده عمل کنیم و در وقت خواب و مطالعه مزاحم کسی نشویم.
15. رعایت حال طبقه‌ی پایین: در ساختمان چند طبقه رعایت حال طبقه‌های پایین را بکنیم.
16. عدم تجسس: از تجسس و رفتن بدون اجازه به اتاق دیگران بپرهیزیم.
17. وضعیت ظاهری مناسب: در ساعات غیردرسی با سر ووضع نامناسب در مدرسه نگردیم.(کلاه و پیراهن به تن داشته باشیم)
18. احترام به کارکنان مدرسه: احترام تمام کارکنان مدرسه را به جا می‌آوریم.
*دفتر امور مکاتب پیشین*

گام به گام سوی پروردگار

18 Apr, 03:09


#آداب
آداب سخن
1. چگونگی سخن: همیشه سخنانی پسندیده با نیت خوب در موقعیت مناسب ارائه کنیم.
2. سخن مفید زدن: سخن بی‌فایده‌ در دین و دنیا نگوییم و اوقات و استعداد خود را ضایع نکنیم.
3. مسواک زدن: همیشه مسواک بزنیم و دهانمان را تمیز نگه‌داریم.
4. حرکت بی‌جا نکردن: هنگام صحبت کردن از بازی کردن با سر و صورت و دست در بینی کردن اجتناب کنیم.
5. خالی بودن دهان: از جویدن آدامس یا خوردن چیزی، در هنگام صحبت کردن با دیگران خودداری کنیم. بادهان پر حرف نزنیم.
6. دخالت نکردن: در گفتگوی دیگران دخالت بی‌جا و بدون اجازه نکنیم.
7. موقعیت سنجی: در گفت‌وگو باید وقت طرف مقابل را در نظر بگیریم، وقتی صحبت طولانی داریم ازطرف مقابل وقت و اجازه بگیریم. در فاصله و مسیر کوتاه و فرصت کم سر صحبت‌های طولانی را باز نکنیم یا مزاحم وقت شنونده می‌شویم یا صحبت ما ناتمام می‌ماند.
8. با ادب: مودبانه و باصیغه‌ی جمع (شما به جای تو) صحبت کنیم.
9. تبسم و خوشرویی: با خوشرویی و لبخند صحبت کنیم.
10. نرمی: بانرمی و ملایمت سخن بگوییم.
11. وضاحت: واضح و شمرده صحبت کنیم.
12. تکلف نکردن: بدون تکلف و راحت صحبت کنیم.
13. میانه‌روی: به اندازه ضرورت صحبت کنیم سخن نه زیاد و خسته کننده باشد و نه کم وغیرقابل فهم.
14. دقت و اندیشه: بدون اندیشه سخن نگوییم تا موجب گناه و دلرنجی کسی نشویم.
15. پرهیز از سخن بد: از لعن و طعن و سخنان زشت پرهیز کنیم. از دورویی و سخن‌چینی دروغ(برای آشتی و صلح جایز است)، غیبت بهتان، اجتناب کنیم.
16. تعریف بی‌جا نکردن: تعریف بی‌جا جلوی روی کسی نکنیم.
17. مشاجره نکردن: جر و بحث بی‌فایده با شخص جاهل نکنیم.
18. بدنگفتن زمانه: به زمین و زمان بد نگوییم.
19. کامل سخن گفتن: سخن را به گمان در جریان بودن شنونده و تکراری بودن سخن، نصفه نیمه نگوییم؛ شاید شنونده فراموش کرده و متوجه نشود پس کامل و شفاف سخن بگوییم.
20. دقت و تحقیق: سخن بدون تحقیق و تخمینی را نقل نکنیم وهر چه می‌شنویم را بازگو نکنیم.
21. فرصت سخن دادن: در میان سخنان دیگری حرف نزنیم و فرصت بدهیم سخن خود را کامل کند.
22. کم حرفی: زیاد صحبت نکنیم که پرحرفی سبب سختی دل می‌شود. پی‌درپی حرف نزنیم و به دیگران هم فرصت حرف زدن بدهیم.
23. رعایت سطح فهم شنونده: سخن را مطابق با سطح فهم و نیاز مخاطب بگوییم و سخنان غیر قابل فهم را هر جا بیان نکنیم.
24. احترام بزرگتر: از بزرگان با احترام نام ببریم و اول اجازه بدهیم بزرگترها صحبت کنند. دیگران را با القاب و نامهای نیک صدا بزنیم.
25. درگوشی نکردن: دو نفر در حضور شخص سوم درگوشی حرف نزنند.
26. دخالت نکردن: اگر از دیگری پرسیدند ما جواب ندهیم.
27. توجیه وتاویل نکردن: اگر اشتباهی کرده باشیم بپذیریم و درپی توجیه و تاویل نباشیم.
28. تنقید در قالب تشویق: هنگام انتقاد از کسی، برای نشان دادن حسن نیت خویش، به صفات و ویژگی‌های مثبت وی نیز اشاره‌ای داشته باشیم.(فقط نیمه‌ی خالی لیوان را نبینیم)
دفتر امور مکاتب پیشین

گام به گام سوی پروردگار

15 Apr, 04:35


#آداب
آداب مجلس
1. نیت: از شرکت در مجالس نیت‌های خوب مثل ترقی دین و دنیا واخلاق داشته باشیم.
2. اجازه گرفتن: برای ورود به مجالس خاص اجازه بگیریم.
3. سلام کردن: به اهل مجلس وقت آمدن و رفتن سلام کنیم، مگر وقتی که مشغول(تعلیم سخنرانی،...) باشند.
4. مجلس نیکان: با صالحین و نیکان هم مجلس شویم. از مجالس غیر شرعی و معصیت دوری کنیم.
5. زمان مجلس: از مجالس بیهوده خصوصا بعد از نماز عشاء بپرهیزیم.
6. مکان مجلس: بر سر راه مجلس نگیریم و وقت ضرورت حقوق را رعایت کنیم و نگاهمان را حفاظت کنیم و راهگذر را راهنمایی کنیم.
7. حق نو وارد: وقتی کسی می‌خواهد نزدیک ما بنشیند، کمی جابه‌جا شویم و جا را باز کنیم.
8. راحت نشستن: راحت بنشینیم و وقت ضرورت کفش‌ها را بکشیم.
9. جای نشستن: در اولین جای خالی بنشینیم و برای جلو رفتن مردم را اذیت نکنیم، البته در صورت مدعو بودن و تعیین مکان می‌توانیم جلو برویم. بدون اجازه در میان دو نفر ننشینیم. در وسط حلقه ننشینیم. در جای کسی دیگر ننشینیم. در میان سایه و آفتاب ننشینیم. به طریق مناسب با ادب و تواضع بنشینیم.
10. نحوه نشستن: حلقه ببندیم و یا نزدیک به هم بنشینیم. در حضور دیگران پای خود را دراز نکنیم اگر مجبور باشیم عذرخواهی کنیم.
11. ذکر: در مجلس ذکر و یاد خدا شود و مباحث مفید مطرح شود. و بعد از شنیدن نام آن حضرت صلی الله علیه وسلم درود خوانده شود.
12. توجه به متکلم: به کسی که صحبت می‌کند توجه کنیم و به حرف‌هایش گوش کنیم.
13. خلوت نکردن: در مجلس سه نفره دو نفر درگوشی باهم حرف نزنند.
14. تنظیم صدا: با صدای مناسب و رسا حرف بزنیم.
15. شنیدن حرف تکراری: اگرچه سخنی را شنیده‌ایم به گوینده فرصت بدهیم حرفش را بزند و شرمنده‌اش نکنیم.
16. عدم دخالت: اگر از کسی چیزی پرسیده شد ما جواب ندهیم.
17. رعایت حقوق: کاری که سبب اذیت دیگران شود انجام ندهدیم؛ مثلا خالی کردن بینی، سیگار کشیدن و... وقت عطسه صدایمان را پایین بیاریم.
18. مشاجره نکردن: از بحث‌های اختلاف برانگیز و از به کرسی نشاندن حرف خویش پرهیز کنیم.
19. اشاره نکردن: در جمع با دست و چشم به کسی اشاره نکنیم.
20. احترام گذاشتن: اجازه سخن به همه بدهیم و در میان سخن دیگری نپریم و نوبتی حرف بزنیم و از شوخی بی‌جا و مسخره کردن دیگران بپرهیزیم.
21. نظم در گفتگو: به ترتیب اولویت فقط یک موضوع دنبال شود و بعد از حل و فصل آن موضوع دیگر شروع شود و در یک وقت فقط یک نفر صحبت کند. در جلسه فقط متوجه یک نفر نباشیم و فقط با یک نفر صحبت نکنیم به همه وقت بدهیم.
22. تواضع: افتخارات خود را بیان نکنیم و سخنان مغرورانه نگوییم.
23. توجه: با موبایل مشغول نباشیم و به آن پاسخ ندهیم و آن را بیصدا کنیم، مگر وقت ضرورت و با درخواست اجازه از حاضرین مجلس به موبایل پاسخ بدهیم.
24. رازداری: سخنان یک مجلس را به بیرون از مجلس نقل نکنیم.
25. دعا: دعای پایان مجلس را بخوانیم سبحانک اللهم و بحمدک اشهد ان لا اله الا انت استغفرک و اتوب الیک.
دفتر امور مکاتب پیشین

گام به گام سوی پروردگار

10 Apr, 11:37


#آداب
*آداب و مسائل روز عید فطر*
1. نیت درست داشتن؛ خوشحالی و کارهای روز عید مثل: پوشیدن لباس نو، دیدوبازدید، و سایر اعمال با هدف شکر نعمتِ عید و پیروی از سنت باشد.
2. غسل نمودن؛ چون جمعیت زیاد است حمام برویم تا به خاطر بوی بدن ما کسی اذیت نشود.
3. نظافت ظاهری: بدن خود را تمیز کرده و ظاهر خود را بیاراییم.
4. عبادت؛ در شب‌های عید عبادت مستحب است و باعث اجر زیادی می‌باشد.
5. سحرخیزی؛ صبح زود بلند شویم و زود برای رفتن به عیدگاه آمادگی کنیم.
6. خوردن صبحانه؛ قبل از نماز عید چیزی شیرین بخوریم، خرما خوردن ثابت و مسنون است.
7. رفتن به عیدگاه: به دیدگاه برویم و نماز عید را ادا کنیم چرا که نماز عید واجب می‌باشد.
8. کمی تاخیر در نماز عید: نماز عید فطر کمی با تاخیر و نماز عید قربان زودتر خوانده شود.
9. اذان و اقامه نکردن: نماز عید اذان و اقامه ندارد.
10. غذای مرغوب خوردن؛ در روز عید خوردن گوشت و خرما یا چیز شیرین پسندیده است.
11. صدقه‌ی فطر: قبل از رفتن به عیدگاه صدقه‌ی فطر خود را بپردازیم.
12. حدآرایش؛ زینت و آرایش را مطابق با دستور شرع انجام دهیم، البته در روز عید فطر قبل از نماز عید می‌توانیم ناخن و موهها را کوتاه بکنیم و در روزعید قربان بعد از قربانی‌کردن می‌توانیم موهها و ناخن‌های خود را کوتاه بکنیم.
13. لباس نو پوشیدن؛ در صورت امکان لباس نو بپوشیم یا حداقل لباس تمیز بپوشیم.
14. استفاده از خوشبو؛ سعی کنیم از خوشبوی مرغوب که باعث اذیت دیگران نمی‌شود، استفاده کند.
15. تغییر مسیر؛ بهتر است مسیر رفتن به طرف عیدگاه و مسیر برگشتن از عیدگاه فرق داشته باشد.
16. بردن بچه‌ها به عیدگاه؛ بچه‌ها را با خود به نماز عید ببریم تا این مراسم را مشاهده کنند. (در صورت امکان و بودن انتظام زنان هم می‌توانند در نماز عید شرکت داشته باشند ولی برای آنها نماز عید واجب نیست.)
17. پیاده رفتن؛ در صورت امکان و آسانی برای نماز عید پیاده برویم.
18. تکبیر گفتن در مسیر؛ در راه تکبیر (الله اکبر الله اکبر لا اله الا الله و الله اکبر الله اکبر و لله الحمد) بگوییم. در روز عید فطر تکبیر آهسته و در روز عید قربان باصدای بلند خوانده شود.
19. ترک اشراق و نوافل؛ خواندن نوافل قبل از نماز عید در خانه و مسجد و مصلی درست نیست و بعد از نماز عید در فقط در عیدگاه درست نیست.
20. یادگرفتن؛ باید روش و مسائل نماز عید را یاد بگیریم.
21. گوش دادن به خطبه؛ خطبه را گوش کنیم و برای برگشتن عجله نداشته باشیم چرا که گوش دادن به خطبه بعد از نماز عید واجب است.
22. اظهار شادمانی؛ اظهار خوشی در روز عید و تبریک گفتن به هم دیگر نیز از آداب عید است.
23. صله‌ی رحمی و دید و بازید؛ روزهای عید و تعطیل فرصت خوبی برای انجام دید و بازدید اقوام و خویشان است.
24. خوشحال ساختن دیگران؛ با دادن هدیه و کمک مالی به خویشاوندان مستمند و زیردستان و کارگران و بچه‌ها همه را در خوشی‌های عید شریک بسازیم.
25. زیارت قبور؛ رفتن به قبرستان در روز عید غفلت را از انسان دور می‌سازد، لذا کار خوبی است ولی ضروری دانسته نشود.
26. دوری از گناه؛ پرهیز از اسراف و گناه مخصوصاً در روزهای عید از هرگونه اسراف و ضایع کردن کردن مال و ریخت و پاش دوری کنیم.
27. تبریک گفتن؛ تبریک گویی در روز عید درست است.
28. مصافحه و معانقه کردن(بغل گیری)؛ در روز عید معانقه و همچنین معاف کردن حق و حقوق هم دیگر، به شرطی که لازم دانسته نشود وتارک این کارها ملامت نشود و فقط مخصوص عید دانسته نشود جایز است. والله اعلم بالصواب.
*دفتر امور مکاتب پیشین*
عیدالفطر ۱۴۴۵ه.ق

گام به گام سوی پروردگار

01 Apr, 12:22


برنامه‌ی معتکفین مسجد مکی شهر پیشین رمضان ۱۴۴۵

گام به گام سوی پروردگار

26 Feb, 02:23


دوستان حتما قبل از آمدن رمضان این مقاله را بخونند، ان شاء الله اگر عمل بشه خیلی زیاد فایده می‌کنند.

گام به گام سوی پروردگار

26 Feb, 02:22


شرکت در مجالس حقیقی و مجازی بی‌فایده:
برنامه‌های اجتماعی واتساپ و اینستاگرام و فیسبوک و... سبب ضیاع اوقات و ایمان و اخلاق انسان می‌شود.
راهکار: مختصر و محدود ساختن استفاده از مبایل و این برنامه‌ها و جایگزین کردن برنامه‌های مفید به جای برنامه‌های مخرب و فرهنگ درست استفاده از مبایل را یادبگیریم.
خواب بی وقت و زیاد: باید سر وقت مشخص و به اندازه‌ی متوسط حداقل شش و حداکثر هشت ساعت بخوابیم.
دوستان بدی را که به رمضان و عبادات اهمیت نمی‌دهند، رها کنیم.
سریال‌های تلویزیونی: در اوقات عبادات مخصوصاً تراویح هوشیار باشیم و فریب دشمنان را نخوریم و به کارهای بیهوده و تماشای تلویزیون نپردازیم.
بازی‌های ورزشی و جامهایی که در رمضان بر گزار می شوند سبب کوتاهی در عبادات و شب زنده داری نشود.
• خرید و پرسه زدن در بازارها: نباید اوقات خود را در بازار بگذرانیم بلکه باید خریدهای رمضان را قبل از رمضان انجام دهیم و در رمضان به جز در صورت ضرورت به بازار نرویم.
با خرید قبل از عید شب‌های قدر و با خرید روزانه نماز عصر و... را ضایع نکنیم.
• کار در شب و خواب در روز: برخی در رمضان فقط زمان بیداری و خواب خود را عوض می‌کنند ولی به انجام عبادات توجهی ندارند.
نصیحت بزرگان این است که در شب‌های قدر، وقت در برگزاری مراسم و جلسات و غیره صرف نشود.
چند کاگزاری از بزرگان
مادر مولانا الیاس رحمه الله چهل جزء روزانه در رمضان تلاوت می‌کرد....
پایان رمضان
حالت مطلوب برای انسان این است که در میان امید و خوف باشد پس باید بر طاعات انجام گرفته شکر کنیم و بر کوتاهی‌های خود استغفار کنیم. باید بعد از رمضان نیز تعلق و ارتباط با الله تعالی داشته باشیم چرا که خداوند متعال همیشه به بنده خود نزدیک است. «اذا سالک عبادی عنی فانی قریب اجیب دعوة الداع اذا دعان ...».
دوست نزديکتر از من به منست
وين عجبتر که من از وي دورم
چه کنم با که توان گفت که دوست
در کنار من و من مهجورم‌.
دفتر امور مکاتب پیشین

گام به گام سوی پروردگار

26 Feb, 02:22


#آداب و اعمال رمضان
رمضان فرصتی طلایی
مقدمه
یازده ماه مصروفیت دنیا سبب کدورت قلب، غفلت و دوری از الله تعالی می‌شود بنابراین لازم است یک ماه به صفای این کدورات و نزدیکی به الله تعالی پرداخت.
در حدیث آمده که رمضان تا رمضان دیگر برای خطاها و لغزشاتی که در این میان انجام گرفته است پاک کننده می‌باشد البته اگر از گناهان کبیره دوری شود.(مسلم)
رمضان فرصتی بی‌بدیل برای کسب نیکی‌ها و قرب خداوندی و متوجه شدن به هدف اصلی زندگی یعنی عبادت، و زمان کوشش و تلاش برای کسب هر چه بیشتر نیکی است همانطور که برای کشاورزان و خیاطان و ... فصل و زمانی است که بیشتر کار می‌کنند و در آن بیشتر زحمت می‌کشند تا در تمام طول سال راحت باشند و به خاطر فایده‌ای که قرار است به دستشان بیاید خوشی و راحتی خود را فدا کرده و خیلی زحمت می‌کشند تا به آن فایده برسند، رمضان هم فرصتی طلایی برای کسب نیکی است چرا که هر نفل به اندازه فرض و هر فرض هفتاد برابر ثواب خواهد داشت. و رمضان فصل و زمان انسان‌سازی و به دست آوردن توشه‌ی تقوا برای طول سال است، در حدیثی آمده: «من سلم له رمضان سلمت له السنة» اگر رمضان کسی خوب بگذرد تمام سال او خوب می‌گذرد. رمضان ماهی است که در آن می توان برای گزراندن سالی خوب آمادگی و تمرین کرد.
فضیلت و اهمیت رمضان
رمضان ماه نزول رحمت و برکت‌هاست و قرآن در این ماه نازل شده است. در حدیث آمده زمانی که ماه رمضان فرا می‌رسد دروازه‌های بهشت باز می‌شود و دروازه‌های آتش (جهنم) بسته می‌شود و شیاطین زنجیر می‌شوند. در حدیث دیگری آمده اگر کسی یک روز از رمضان را بدون عذر شرعی و مرض بخورد اگر تمام عمر روزه بگیرد نمی‌تواند آن یک روز را جبران کند. (احمد، ترمذی، ابن‌ماجه، مشکات ۱/۱۵۹)
آن حضرت صلی الله علیه و سلم فرموده‌اند: هر کس روزه‌ی رمضان را با ایمان و امید ثواب نگه دارد تمام گناهان گذشته او معاف می‌شود و هر کس شب‌های رمضان را با ایمان و امید ثواب (با تراویح و نوافل و تهجد) زنده نگه دارد تمام گناهان گذشته‌ی او معاف می‌شود، و هر کس شب قدر را با ایمان و امید ثواب زنده نگه دارد تمام گناهان گذشته‌ی او معاف می‌شود. در حدیث آمده اگر مردم فواید رمضان را می‌دانستند آرزو می‌کردند ای کاش تمام سال رمضان می‌بود. (بیهقی)
شب قدر و نزول قرآن
اهمیت شب قدر که در ماه رمضان است در سوره قدر بیان شده است که این شب شبی است که از هزار ماه بهتر است که برابر با هشتاد و سه سال و چهار ماه می‌باشد و در آن شب فیصله‌های مهم تا یک سال دیگر انجام می‌پذیرد.
در روایتی آمده هر کس که از توفیقات شب قدر محروم بماند، از تمام خوبی‌ها محروم مانده است و از خیر این شب محروم نمی‌ماند مگر کسی که واقعاً محروم باشد.(ابن ماجه)
دعای لیلة القدر: «اللّهم انک عفو تحب العفو فاعف عنی.»
فضیلت روزه
روزه رکنی مهم از ارکان اسلام می‌باشد که دارای اهمیت فواید بسیاری می‌باشد؛ در روایتی قدسی آمده که خداوند متعال می‌فرماید: روزه برای من است و من خودم شخصا پاداش آن را می‌دهم.
یکی از دروازه‌های جنّت به نام «باب االریان» مختص روزه‌داران است که فقط آنها از آن وارد جنت می‌شوند.
روزه نزد الله تعالی برای بنده سفارش می‌کند که پروردگارا! من او را از خوردن و نوشیدن بازداشته‌ام، سفارشم را در حق او قبول کن، و قرآن می‌گوید من او را از خواب باز داشته‌ام لذا شفاعتم را در حق وی قبول فرما!.
درباره‌ی بوی دهان روزه‌دار آمده که آن نزد خداوند از بوی مشک هم خوشبوتر است.‌
آمادگی رمضان
علمی: با خواندن، شنیدن و پرسیدن از اهل علم استحضار فضایل را در خود پیدا کنیم و همچنین مسائل رمضان و روزه را به اندازه‌ی ضرورت یاد بگیریم.
عملی: باید کارهای شخصی و ضروری خود را قبل از رمضان انجام بدهیم و تا حد امکان فرصت رمضان را برای عبادت بیشتر فارغ بسازیم و اگر کارمند هستیم مرخصی‌ها را برای ماه رمضان یا حداقل برای عشره‌ی اخیر و اعتکاف موخر کنیم.
اعمال رمضان
• توبه و انابت: از کوتاهی‌های گذشته، توبه كنيم و عزم برای استفاده‌ی کامل از ماه مبارک رمضان را داشته باشیم.
برنامه‌ريزی: برای استفاده‌ی حداکثری از وقت خود برنامه داشته باشیم، و چنان نباشد که تمام روز خوابیده و شب را بی‌فایده بیدار باشیم.
روزه: با رعایت آداب و مسائل روزه بگیريم.
نماز: فرايض را بخوانيم و به نوافل اهتمام بورزیم: صلاة التسبیح، صلاة الحاجة، تحیة المسجد وتحیة الوضوء، نماز اشراق، چاشت، اوابین و تهجد... را بخوانیم.
تراویح: برای خواندن تراویح اهتمام خاصی بورزیم. خود تراویح سنت جدايي است و ختم در تراویح سنت مستقلی است.

گام به گام سوی پروردگار

26 Feb, 02:22


تلاوت: سعی کنيم بیشتر اوقات به تلاوت بپردازيم.
• ذکر و دعا: اذکار و دعاهای مسنون را بخوانیم:
لااله الا الله، استغفار،اللهم اعوذبک من النار،اللهم أَدخلنی الجنة.
دعای افطار: اللهم لک صمت و بک آمنت وعلیک توکلت و علی رزقک افطرت.
دعای بعد از افطار: ذهب الظما وابتلت العروق و ثبت الأجر ان شاءالله....
صدقه و خیرات: اگر کسی به روزه‌داری دانه‌ای خرما یا جرعه‌ای آب یا شیر بخوراند به اندازه‌ی روزه دار به او ثواب می‌رسد.
• کسب علم:
قرآن را ياد بگیریم و تلاوت کنیم.
عقاید و مسائل ضروري دین را یاد بگیریم.
در درس‌های قرآن، حدیث و سیرت شرکت کنیم.
از کتب دینی برای کسب علم و معلومات استفاده کنيم.
در اوقات فراغت تلاوت، وعظ و بیان گوش کنیم.
اعتکاف و گزراندن وقت در مسجد:
تمام رمضان سراسر برکت است اما اهمیت عشره‌ی اخیر بیشتر است چرا که به احتمال زیاد شب قدر در آن قرار گرفته به همین خاطر آن حضرت صلی الله علیه و سلم بیشتر از سایر ایام در این عشره به مجاهده و عبادت مشغول بودند. (مسلم مشکات۱/۱۶۴)
در حدیث صحیحین آمده که آن حضرت صلی الله علیه وسلم همیشه عشره‌ی اخیر را به اعتکاف می‌پرداختند تا اینکه از این دنیا رحلت فرمودند.
در حدیث آمده: زمانی که عشره‌ی اخیر رمضان فرا می‌رسید آن حضرت صلی الله علیه و سلم آماده‌ی عبادت شده و شب زنده داری نموده و خانواده را نیز برای عبادت بیدار می‌نمودند.)بخاری مسلم)
در فضیلت اعتکاف آمده که هر کس یک روز جهت رضای خداوند متعال اعتکاف کند خداوند متعال به فاصله‌ی سه خندق او را از جهنم دور می‌کند که فاصله‌ی هر خندقی به اندازه‌ی فاصله‌ی میان زمین و آسمان است. (طبرانی)
و در روایتی آمده: معتکف از گناهان محفوظ می‌ماند و برای او به مقداری نیکی نوشته می‌شود که برای انجام دهنده‌ی نیکی‌ها نوشته می‌شود.
تشکیل: تشکیل در ماه رمضان باعث استفاده‌ی بیشتر از وقت شده و فرصت عبادات و گذراندن وقت در مسجد به دست می‌آید.
• سبک کردن کار زیردستان: در حدیث وعده‌ی مغفرت برای این کار آمده است.
• همراهی با نیکان: سعی شود که در جمع نیکان و صلحاء بمانیم که این فرمان قرآن و نعمت بهشتی است. « فادخلی فی عبادی». «کونوا مع الصادقین».
از فضولیات بازآمده و از امور مباح نیز بکاهیم: کم کردن غذا، خواب، سخن و همنشینی با مردم برای استفاده بهتر از رمضان ضروری‌ است.
درجات روزه‌های رمضان
درجه‌ی ادنی: روزه‌ی عوام است که فقط از خوردن و نوشیدن و نزدیکی با همسر بازمی‌آیند و پروایی از مال حرام و غیبت و گناهان نمی‌کنند، که خداوند نیازی به تشنگی و گرسنه بودن این افراد ندارد.
درجه‌ی متوسط: که علاوه بر پرهیز کردن از خوردن و نوشیدن و نزدیکی، مراقب اعضای ظاهری خود نیز هستند و زبان و گوش و نگاه و سایر اعضای خود را از گناه حفاظت می‌کنند.
درجه‌ی اعلی: کسانی که همه تن متوجه‌ی الله می‌شوند و لحظه‌ای را به جز با یاد الله تعالی نمی‌گذرانند‌.
دل ز غیر الله بپرداز ای جوان
این جهان کهنه را درباز ای جوان...
موانع کسب برکات رمضان
رمضان نعمت وانعام بزرگی است کسی که رمضان را ضایع کند در بدبختی و تباهی چنین کسی شکی نیست.
در حدیثی آمده که برای کسی که نتواند در این ماه خودش را از دوزخ نجات دهد- باوجود بهانه‌های بسیاري كه برای بخشیده شدن گناهان در این ماه است- توسط آن حضرت صلی الله علیه و سلم دعای بد شده است و جبرییل علیه السلام بر دعای آنحضرت صلی الله علیه و سلم آمین گفته است.
مثال روزه و پرهیز نکردن از گناه مثل حوضی است که شیرهای آن باز باشد که هرگز پر نمی‌شود.
شاعر در باره‌ی پرهیز از گناه چه زیبا می‌سراید:
چشم بند و گوش بند و لب ببند گر نبینی نور حق بر من بخند
موانع کسب برکات در رمضان:
گناه: بصری سمعی زبانی و....
در حدیث آمده چه بسا روزه دارانی هستند که نصیب آنها از روزه، فقط گرسنگی و تشنگی است....(مسنداحمد)
مشغولیت: بیش از حد به خوردن غذاهای لذیذ نپردازیم و تمام توجه و وقت خود را برای آماده‌کردن غذاهای مختلف و متنوع صرف نکنیم خوردن و استفاده از نعمت‌های الهی اشکالی ندارد ولی اسراف و زیاده‌روی و افتخار به آن اصلا پسندیده نیست.
• دوختن لباس: زنان بیشتر وقت خود را در مشغولیت به دوختن لباس و حرف زدن می‌گذرانند، سعی کنند لباس های خود را قبل از رمضان آماده کنند و در رمضان به عبادت بیشتر بپردازند یا حداقل در این وقت قرآن یا وعظ گوش کنند...
موبایل: در این زمان مبایل از سایر عوامل گوی سبقت را ربوده و سبب اصلی ضایع شدن وقت و تقوا می‌شود. سعی کنیم استفاده از مبایل را محدود کنیم.

گام به گام سوی پروردگار

15 Feb, 06:55


مسابقات قرآنی مکاتب مرحله شهرستانی

گام به گام سوی پروردگار

15 Feb, 06:55


https://www.instagram.com/awa_pishn/live/18034076563677224?igsh=ZmZqMDNkMWMycGtr

گام به گام سوی پروردگار

05 Feb, 03:51


#آداب
آداب دعوت
1. نیت: نیت ما از دعوت کسب رضای الله ،اصلاح جامعه، اصلاح فردی، کسب ثواب، انجام وظیفه‌ی شرعی و... باشد، نه کسب پست و مقام و شهرت و جایگاه و....
2. اخلاص و للّهیت: فقط برای رضای الله دعوت بدهیم، نه برای نشان دادن خود، و نمایش دادن بزرگی خود به مردم.
3. تعهد و مسئولیت پذیری: بر وعده و ذمه‌داری‌های خود پایبند باشیم، و مسئولیت خود را به خوبی انجام بدهیم و کار دعوت را وظیفه‌ی خود و به فایده‌ی خود بدانیم.
4. تواضع: تبلیغ را توفیق خداوند بدانیم و نجات از گناه را توفیق الله تعالی بدانیم.
5. علم و دانش در مسئله: حکم شرعی و درجه‌ی مسئله‌ای که می‌خواهیم به آن دعوت بدهیم را اول خودمان بدانیم.
6. عامل بودن: عمل فردی برای دعوت شرط نیست ولی تاثیر بسزایی دارد پس سعی کنیم بر گفته‌هایمان عمل کنیم.
7. نرمی و روش دعوت: نرمی و ملایمت در دعوت تأثیرش خیلی بیشتر از سختی و خشونت است.
8. حکمت و بصیرت: سخن نیک در مکان خود بانیت خوب و با روش خوب هرگز بی‌تاثیر نخواهد بود.
9. حالات دعوت:
• واجب: وقتی از رسیدن ضرر و اذیت به خود در امان باشیم و یقین بدانیم که می‌توانیم جلوی کار بد را بگیریم دعوت واجب است.
• مستحب: وقتی تهدید وضرری متوجه ما باشد و ولی منکر هم از بین برود یا ضرر برسد ولی منکر از بین نرود دعوت مستحب است.
• ممنوع: ضرر بزرگی برسد و منکر از بین نرود بلکه بیشتر شود، دعوت در این حالت درست نیست.
10. عدم انتظار و توقع: هیچ انتظار و امیدی از مردم نداشته باشیم، نه انتظار احترام و نه انتظار مالی ....
11. رعایت تدریج: دعوت با آسانی و تدریج باشد.
12. استقامت و نا امید نشدن: صحابه و پیامبر صلی الله علیه وسلم را الگوی استقامت خود قرار بدهیم.
13. رعایت درجه‌ی منکر: در امر به معروف و نهی از منکر اول به فرایض توجه شود و سپس به واجب، سنت و مستحب پرداخته شود.
14. دعوت در تنهایی: بهتر است هیچ کس را در جمع مستقیما جلوی دیگران با امر و نهی شرمنده نکنیم.
15. حقیر ندانستن مخاطب: هیچ وقت کسی را که دعوت می‌دهیم حقیر ندانیم.
16. دعا و ایصال ثواب برای مدعو: بهتر است برای تاثیر بیشتر دعوت دعا کرده و اعمالی انجام داده و ثوابش را به شخصی که قرار است دعوت بدهیم ببخشیم.
17. مقابل هم قرار ندادن شعبه‌های دین: نباید برای بیان اهمیت یک شعبه از دین کار دیگر شعبه‌ها را بی‌اهمیت جلوه داد بلکه فضایل هر شعبه از دین سر جای خودش باشد پیامبر صلی الله علیه وسلم وقت وفات جیش اسامه را آماده می‌کردند، و مردم برای تعلیم و ذکر در مسجد بودند و دعوتگران و قاصدان برای دعوت به سوی قبایل و پادشاهان رفت و آمد می‌کردند.
18. اعتدال در دعوت: با رعایت اعتدال و میانه‌روی در دعوت آن را وظیفه‌ی همیشگی خود قراردهیم.
19. ترتیب دعوت: باید دعوت خانواده، نزدیکان و خویشان را مقدم کرد و برای اصلاح آنها اندیشید.
20. دقت در بیان سخن و حدیث: هیچ حرف و سخنی را بدون اطمینان از راستی آن نباید بیان کرد مخصوصا احادیث را.
21. شکر نعمت: به خاطر توفیق دعوت و خدمت دین شکرگذارباشیم تا توفیقات بیشتری به ما برسد.
دفتر امور مکاتب پیشین

گام به گام سوی پروردگار

05 Feb, 03:47


#آداب
آداب دعا
فضیلت: دعا مغز عبادات و سلاح مومن و ستون دین و نور زمین و آسمان می‌باشد. کسی که دروازه‌ی دعا برایش گشوده شود دیر نیست که دروازه‌ی مقبولیت برایش گشوده خواهد شد.
برخی از فواید دعا
• تصحیح عقیده؛

بادعا خداوند را نزدیک، شنوا بر دعاها و علیم و بینا بر حال خود می‌دانیم.
بادعا اعتراف و اعتماد و اعتقاد به خزانه‌های خداوندی در وجود ما پیدا می‌شود.
بادعا خداوند را ذات قادر و توانایی می‌دانیم که هیچ مانعی از عطاکردن ندارد.
بادعا از خداوند متعال، اعتراف می‌کنیم که خزانه‌های خداوند تمامی ندارد.
بادعا فقط از الله می‌خواهیم و از مخلوق نمی‌خواهیم.
بادعا به بخشندگی خداوندمتعال و سخاوتش معتقد می‌شویم و می‌دانیم که خداوند متعال با طلب و دعا خوشنود و راضی می‌شود و مثل مردم نیست که با طلب چیزی ناراحت می‌شوند.
و می‌دانیم خداوند متعال، برای اجابت دعا از کسی اجازه لازم ندارد و صاحب اختیار و توانا است.
تواضع:
با دعا به نیازمندی و محتاجی خود پی می‌بریم و تواضع در ما به وجود می‌آید.
آداب دعا
1. پرهیز از حرام: از خوراک و پوشاک حرام دوری کنیم.
2. اوقات اجابت دعا: در اوقات مخصوص بیشتر دعا کنیم مثلا: بعد از اذان و بعد از نماز فرض آخرشب، روز جمعه، رمضان، شب قدر و....
3. مکان مخصوص: در مکانهای متبرک بیشتر دعا کنیم مثل: میدان عرفات، مقام ابراهیم، بیت الله، مسجد، و...
4. دادن صدقه :قبل از دعا صدقه بدهیم.
5. حمد و ثنا و اسمای حسنی: دعا را با حمد و ثنا و اسمای حسنی شروع کنیم.
6. درود: در اول و آخر دعا درود بخوانیم.
7. عربی و ماثور: سعی کنیم به زبان عربی و از دعاهای قرآنی و حدیثی بخوانیم.
8. یقین: با یقین کامل دعا کنیم.
9. با حضورقلب و توجه دعا کنیم.
10. صبر: برای اجابت دعاعجله نکنیم.
11. درخواست: از صلحاء و نیکان درخواست دعا کنیم.
12. دعاهای بزرگ: در دعا درخواست جنت الفردوس کنیم.
13. کثرت در دعا: به کثرت و زیاد دعا کنیم.
14. نماز حاجت: قبل از دعا نماز حاجت بخوانیم.
15. بالابردن دستها: دستها را برای دعا بلند کنیم و در آخر دستها را به صورت بمالیم.
16. آمین گفتن: در آخر دعا آمین بگوییم.
17. اظهار عاجزی: باعاجزی و اظهار نیازمندی دعا کنیم وهنگام دعا حالت گریه به خود بگیریم.
18. سمت قبله: دو زانو و رو به قبله بنشینیم.
19. نگاه به پایین: به بالا نگاه نکنیم.
20. توبه: از گناهان توبه کنیم.
21. اشتیاق: با شوق و اشتیاق دعا کنیم.
22. طلب خیر: در دعا کار گناه و ناپسند را طلب نکنیم و از دعای بد برای خود و دیگران اجتناب کنیم. وقت پریشانی دعای موت نکنیم مگر اینکه بگوییم خداوندا اگر مردن برایم از زندگی بهتر است مرا موت بده.
23. امیدواری و استقامت: در دعا کردن ناامید و مایوس نشویم، در دعا استقامت کنیم و بار بار دعا کنیم. بدانیم دعا حتما به یکی از صورت‌های زیر قبول می‌شود.
۱.خود دعا قبول می‌شود.
۲.چیز دیگری می‌رسد یا مصیبتی بر اثر دعا از ما دور می‌شود.
۳.یا فقط اجر و مزد دعا در آخرت به ما می‌رسد.
24. دعای عمومی: برای همه دعا کند و به ترتیب برای خود و نزدیکانش دعا کند.
25. سادگی: در دعا تکلف و قافیه بندی نکنیم و در دعا غلو و زیادتی نکنیم مثلا نگویم: "یا الله! قصر سفیدی در سمت راست جنت به من بده."
26. آرامی: با آرامی و صدای پایین دعا کند
27. درخواست کوچک و بزرگ: عادت کنیم هر چیز کوچک و بزرگ را از الله بخواهیم ولی در دعا چیز ناممکن و محال نخواهیم.
28. طلب عافیت: دعای عافیت و سلامتی را زیاد بخواهیم.
29. همواره دعاکردن: در هنگام آسودگی و آرامش زیاد دعا کنیم تا وقت مصیبت دعایمان زود اجابت شود.
30. طلب دنیا و آخرت: هم برای دنیا و هم برای آخرت خود دعا کنیم.
دفتر امور مکاتب پیشین

گام به گام سوی پروردگار

22 Jan, 18:13


#آداب
آداب مشایخ
هدایت و نجات از گمراهی در دنیا بر اثر نوری است که از سینه‌ها به سینه‌ها منتقل شده است؛ از سینه‌ی مبارک انبیاء به یاران و همین طور افراد برگزیده تا پایان عالم، پس مدتی ماندن پیش اهل دل جهت دریافت این نور بس ضروریست.
یک زمان هم صحبتی با اولیا
بهتراز صد ساله طاعت بی ریا
آداب مشایخ
1. نیت: بانیت سنت و پیروی از دستورات شرع بیعت کنیم و هدف از بیعت اصلاح نفس و عمل بر شریعت باشد، نه کشف و کرامت و کسب نام و شهرت.
2. اعتقاد و شناخت: نسبت به مشایخ خوشبین باشیم و پیران بدعتی باعث نشوند که ما از مشایخ عظام بدبین شده و خود را محروم بسازیم، چرا که در هر طبقه‌ای خوب و بد است مثل وکیل ودکتر نابلد و تقلبی، که ما را از جستجوی دکتر و وکیل واقعی باز نمی‌دارند.
3. اعتماد: اگر با تجربه و تحقیق به صداقت و صلاحیت شیخی پی بردیم به او اعتماد داشته باشیم و روش اصلاح خود را به او بسپاریم.
4. رعایت ادب: با رعایت آداب ظاهری و تواضع در مجلس شیخ حضور پیدا کنیم. در حضور شيخ صدا را بلند نكنیم. از رفتاري که باعث رنجیدن شيخ مي‌شود پرهیز کنیم و از زیاد حرف زدن و بیان سخنان بی‌فایده نزد شیخ پرهیز کنیم.
5. اطلاع و اتباع: احوال خود و شرارتهای نفس را به مرشد اطلاع بدهیم و بر ارشادات و راهنمایی‌های شیخ عمل کنیم، و چیزی را از طبیبان روحانی نپوشانیم.
6. قدردانی: به هر درجه‌ی از عرفان و اصلاح رسیدیم از برکت شیخ و مرشد دانسته و قدردان آنها باشیم.
7. توجه: در حضور شيخ خود را به مراقبه و اعمال دیگر مصروف نکنیم بلکه همه تن به طرف شیخ متوجه باشیم.
8. محبت: نسبت به شیخ محبت داشته و حق خدمت و ادب او را به جا بیاوریم و مشتاق دیدار باشیم.
9. استقامت: بر مجاهدات و اعمالی که شیخ جهت اصلاح او می‌گوید صبر کنیم و رنجیده نگردیم، بلکه قلبا راضی باشیم.
10. صبر: توبیخات شیخ را سبب و ذریعه اصلاح خود بدانیم و ناراحت نشویم و صبر کنیم.
11. ماندن: مدت زمانی را بنابر مشوره شیخ در معیت شیخ بگذرانیم.
12. دعا: همواره برای شیخ و سلسله‌ی بزرگان دعا و ایصال ثواب کنیم.
13. دفاع: از مشایخ عظام و بزرگان دین دفاع کنیم و در حد توان خود از آنها حمایت جانی و مالی کنیم.
14. هدیه: مطابق با توان خود چیزهای پسندیده‌ی آنها را هدیه کنیم.
15. تبلیغ و ترویج: راه مشایخ را ادامه بدهیم و مردم متوجه‌ی اهمیت اصلاح نفس کرده و با مشایخ آشنا بسازیم.
16. محبت با نزدیکان: متعلقین شیخ را مانند متعلقین خود بدانیم و ادب آنها را به جا بیاوریم.
17. سماع: با دقت به نصایح شیخ گوش کنیم.
دفتر امور مکاتب پیشین

2,301

subscribers

6

photos

5

videos