دانشمندی که جز این هدفی نداشته باشد که از طریقِ «کومبین» و «زد و بند» به عنوان «مقاطعهکار» یا «مهندس مشاور» در طیّ چند سال گنجِ قارون بیندوزد، آیا زیانش بیشتر است یا سودش؟ یا ارشیتِکتی که هنری جز امضا کردنِ «سیتواسیون» ندارد و برای هر امضایش چندین هزار تومان* مطالبه میکند؟
همینگونه است وضع طبيب و ادیب و هنرمند و حقوقدانی که فنّ خود را با انسانیّت توأم نکند، پس در واقع آنچه ایران، قبل از هر چیز بدان محتاج است نه فنّ است و نه شعر؛ بلکه «صفات انسانی» است. باید اوّل انسانی در بین باشد تا سپس بتواند موضوع تخصّص عنوان گردد. ما اگر بحثی آغاز میکنیم، باید از اینجا آغاز کنیم.
آموزش باید معطوف به آن باشد که شخصیّت و مَنِش جوانان پرورده شود، روحِ آزادگی و نوعدوستی در آنان تقویّت گردد؛ به آنان فرصت و آمادگی داده شود که خود و کشور خود و جهانی را که در آن زندگی میکنند بشناسند و برای بهتر کردنِ آن همّت به کار برند؛ چه: «آفتی نبود بدتر از ناشناخت».
گمان نمیکنم کسی منکر این اصل باشد که هر درس خواندهای اعم از فنّی و غیر فنّی، اعم از طبیب و سیاستمدار و اداری، محتاج آن است که درست فکر کند، و آنچه را اندیشید، درست به بیان آورد. گسیختگیای که در بعضی از شئون زندگی ما دیده میشود آن است که با هنرِ فکر کردن بیگانه شدهایم، نه تنها جوانان ما، بلکه سالمندان، رجال قوم و حتّی جمعی از دانشمندان ما، از این بلیّه در امان نماندهاند.
#ایران_را_از_یاد_نبریم
..............................
❇️ توضیحات؛
کومبین: ائتلاف، اتّحادیّه، فراهمنهی...
ارشیتِکْت(یا آرشیتِکْت): مهندس، معمار، طرّاح...
سیتواسیون: وضعیت، حالت، در اصطلاح بانکی به معنی داراییهای فیزیکی صندوق در یک زمان یا وضعیّت که معمولاً پایان هر روز میباشد...
*در نظر داشته باشید که این مقاله در دههی چهل نوشته شده است.
...............................
💎کانال دکتر محمّدعلی اسلامی نُدوشن
🆔 @sarv_e_sokhangoo