تازه‌های پژوهشی ،علمی

@research_news_2023


مطالب این کانال توسط كارگروه علمي تازه هاي پژوهشي تهیه می‌گردد

تازه‌های پژوهشی ،علمی

14 Sep, 09:40


📈زنان و سياه پوستان در عمليات احياي قلبي ريوي شانس زنده ماندن شان كمتر است.

در يك مطالعه كه جديداً در مجله بسيار معتبر Circulation نشر شده است، تعداد بيش از ٦٢٣ هزار بيمار دچار إيست قلبي غير ترومانيك و خارج بيمارستاني با روش مطالعه كوهورت بررسي شدند و نشان داده شد كه اگرچه Bystander CPR همراه با ميزان بقاي بالاتر در همه بیماران همراه است، ليكن در افراد سیاه پوست و نيز در زنان، ميزان بقاي بعد از احساس قلبي ريوي كمتر از بقيه افراد است.

منبع


@Rumithinktank
@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

05 Aug, 13:02


📈با ورزش و تغذیۀ سالم، اضطرابت رو کم کن

مطالعه برای کوئیز هفتگی، تلاش برای دیر نرسیدن به کلاس‌های صبح، آماده شدن برای کنفرانس و...، هر یک به تنهایی می‌تواند عامل #اضطراب یک روز یک دانشجو باشد چه برسد که تا دیر وقت بیدار ماندن و تغذیه نامناسب و عدم تحرک لازم نیز می‌تواند این اضطراب را دوچندان کند. مطالعات اخیر نشان داده است که فعالیت بدنی همراه با عادات سبک زندگی سالم و تغذیه مناسب، می‌تواند به کاهش سطح اضطراب در دانشجویان کمک کند. #اختلالات_اضطرابی یکی از مشکلات رایج #سلامت_روان در میان دانشجویان است که آسیب پذیری بیشتری نسبت به شرایطی مانند سوء مصرف مواد و چاقی دارد.

محققان اذعان دارند که فعالیت بدنی در مقایسه با #داروها، مداخله مطلوب‌تری در کاهش سطح اضطراب دانشجویان است؛ زیرا کم هزینه، با انطباق بالا و حداقل عوارض جانبی است. تحقیقات همچنین به رژیم غذایی و عادات سبک زندگی (مانند #خواب کافی و استراحت منظم) به عنوان کاهنده قوی اضطراب اشاره کرده است.

پس از انجام تحقیقاتی که بر روی برخی دانشجویان صورت گرفت، تجزیه و تحلیل داده‌ها این طور بود که هم #تغذیه_سالم هم #رژیم_غذایی و هم عادات سبک زندگی، نقش مهمی در میانجی‌گری اثرات فعالیت بدنی بر اضطراب دارند. فعالیت بدنی در افزایش جریان خون، مهار ترشح سیتوکین‌های پیش التهابی و تحریک موثر سیستم عصبی مرکزی، در نتیجه کاهش اضطراب و سایر احساسات منفی، موثر است.

🖱رژیم غذایی سالم نیز مواد مغذی را برای بدن فراهم می کند که نقش مهمی در تنظیم انتقال دهنده‌های عصبی مانند #سروتونین، #دوپامین و #نوراپی‌نفرین دارند که به نوبه خود خلق و خو را تنظیم می کنند و علائم اضطراب را کاهش می دهند. تحقیقات اخیر همچنین معقتد است که یک برنامه منظم و خواب کافی می تواند به حفظ ساعت و ریتم #بیولوژیکی بدن کمک کند و مقاومت بدن و توانایی مقابله را افزایش دهد و باعث کاهش اضطراب شود.

⚪️تجربیات نشان داده است که وقتی دانشجویان با مسائل مربوط به سلامت روان خود مانند اضطراب مواجه می‌شوند، اکثر آنها به جای مراجعه مستقیم به #روانشناس حرفه‌ای که ممکن است به کم شدن اضطراب آنها منجر شود، #خودمدیریتی #خود_درمانی را انتخاب می‌کنند و از آنجا که به راه‌های علمی این دو مورد واقف نیستند، بی تردید دچار اشتباه می‌شوند و اضطراب خود را تشدید می‌کنند؛ به همین دلیل است که مطالعه این پست و عمل به آن بیش از پیش مهم می‌شود.

درنتیجه؛ فعالیت بدنی، عادات سبک زندگی سالم و تغدیه و رژیم مناسب، مرجع مهم و علمی برای خود مدیریتی و #توانبخشی دانشجویان مبتلا به اختلالات اضطرابی است.

🔗Credit: Frontiers psychology(2024)

✍️ امیرحسین پناهی
دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی تربیتی


@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

14 Jul, 07:41


📈اثبات سرطان‌زا بودن سیتومگالوویروس (Cytomegalovirus)


سیتومگالوویروس (Cytomegalovirus) از خانواده‌ی ویروس‌های هرپس است که ابتلا به آن شیوع بسیار بالایی دارد. مثلا در کشور فرانسه، مشخص شده که حدود نیمی از مردم به این ویروس مبتلا هستند.

معمولا آلودگی با آن هیچ علامتی به همراه ندارد. اما می‌دانیم که ابتلا به این ویروس سبب ایجاد نقص اندام در نوزادان می‌شود.

ویروس از طریق مایعات بدن از جمله خون، ادرار، بزاق، شیر مادر، اشک، مایع منی و مایعات واژن منتقل می‌شود.

طی سال‌های گذشته پژوهشگران در مورد تاثیر این ویروس روی بروز سرطان هم کارهای بسیار زیادی انجام داده‌اند و شک زیادی وجود دارد که سیتومگالوویروس در بروز سرطان نقش دارد. اما تا به حال پژوهش‌ها نتوانسته‌ بود یک رابطه‌ی علیت مستقیم میان آن و سرطان برقرار کند.

اکنون برای نخستین بار، محققان نشان داده‌اند که آلودگی با این ویروس می‌تواند سبب ابتلا به گلیوبلاستوما شود: شایع‌ترین نوع تومور بدخیم مغزی!

فعلا برای سیتومگالوویروس واکسنی وجود ندارد و جالب است بدانید ۵۰ سال است برای ساخت واکسن آن تلاش می‌شود. اما طی چند سال گذشته با فناوری mRNA واکسن این ویروس ساخته شده و در حال حاضر در فاز سوم مطالعات بالینی قرار دارد.


✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

27 May, 05:45


📈 ارتباط میان مصرف دیرهنگام شام و افزایش احتمال ابتلا به سرطان روده‌ی بزرگ

همیشه روی این موضوع تاکید شده که باید شام را زود میل کنیم و بهتر است سه ساعت قبل از خواب، از خوردن خوراکی‌ها پرهیز شود.

حالا یک پژوهش تازه هم مجددا روی این موضوع تاکید کرده: در این مطالعه مشخص شده خوردن غذا در بازه‌ی سه ساعت مانده به خواب، باعث افزایش احتمال ابتلا به سرطان‌های روده‌ی بزرگ و رکتوم می‌شود.

این مطالعه نشان داده افرادی که حداقل چهار بار در هفته شام‌ دیرهنگام مصرف می‌کنند، با احتمال ۴۶ درصد بیشتر از دیگران دچار نوعی ضایعه به نام «آدنوما» در روده می‌شوند.

البته خود آدنوما یک ضایعه سرطانی به‌حساب نمی‌آید. اما ۵ الی ۱۰ درصد آنها در طول زمان به سرطان تبدیل می‌شوند.

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند

@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

24 May, 10:09


📈غلبه بر نگرش های منفی نسبت به پیری می تواند عمر شما را طولانی تر کند!

هرچه که شما بر نگرش های منفی نسبت به پیری غلبه کنید ، عمر شما طولانی تر میشود!


Source: New Scientist


@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

08 Apr, 13:16


📈انتخاب راهکارهای جراحی برای مبتلایان آترواسکلروز: مرور سریع مبتنی بر شواهد


بیماری‌های عروقی آترواسکلروتیک عامل اصلی مرگ‌و‌میر در سراسر جهان به حساب می‌آیند. تنگی آترواسکلروتیک در شریان‌های کاروتید داخلی یا داخل جمجمه‌ای باعث ۱۵ درصد سکته‌های مغزی می‌شود.

بیماری شریان‌های محیطی در ۲۰ درصد افراد بالای ۶۰ سال و تقریباً نیمی از افراد ۸۵ سال و بالاتر شیوع دارد. تنگی شریان کلیوی در ۵ درصد از افراد مبتلا به فشار خون ایزوله و تا ۴۰ درصد از افراد مبتلا به سایر بیماری‌های آترواسکلروتیک دیده می‌شود.

همه بیماران مبتلا به بیماری عروقی آترواسکلروتیک باید یک برنامه جامع درمانی شامل موارد زیر داشته باشند:
– ورزش و فعالیت بدنی منظم
– اصلاح سبک زندگی
– یک داروی ضد پلاکت
– یک داروی ضدچربی استاتین
– داروهای درمان فشار خون
– مشاوره ترک سیگار

برای مردان ۶۵ تا ۷۵ ساله که حداقل ۱۰۰ نخ سیگار کشیده‌اند، یک‌بار غربالگری آنوریسم آئورت شکمی با سونوگرافی توصیه می‌شود. اما غربالگری برای بیماری‌های کاروتید، عروق محیطی و کلیوی توصیه نمی‌شود. جراحی عروق، پیامدهای نامطلوب و مرگ‌ومیر را در بعضی از بیماران مبتلا به بیماری عروقی پیشرفته کاهش می‌دهد.

اقدامات جراحی پیشنهادی:
– برای بیماران کم‌تراز ۷۰ سال به دلیل کاهش مرگ‌ومیر، ترمیم اندوواسکولار رایج شده است.

– برای بیماران علامت‌دار با بیش‌از ۵۰ درصد تنگی شریان کاروتید داخلی، جراحی عروق کاروتید با اندارترکتومی کاروتید یا استنت‌گذاری شریان کاروتید توصیه می‌شود.

– در بیمارانی که دارای چندین بیماری همراه، تراکئوستومی یا سابقه رادیوتراپی یا جراحی گردن هستند استنت‌گذاری شریان کاروتید ترجیح داده می‌شود.

– در بیماران بالای ۷۰ سال، اندارترکتومی کاروتید نسبت به استنت‌گذاری شریان کاروتید، با خطر کم‌تر سکته مغزی یا مرگ ناشی از عمل جراحی همراه است.

– برای بیماران مبتلا به لنگش عروقی که سبب محدودیت زندگی آن‌ها شده و پاسخ ناکافی به درمان‌های دارویی و توانبخشی داشته‌اند، جراحی عروق یک گزینه خوب است.

– برای بیماران مبتلا به ایسکمی شدید و حاد اندام، جراحی عروق به‌صورت اورژانسی نیاز است.

– انجام جراحی عروق شریان کلیوی هیچ مزیت بالینی ثابت شده‌ای را علاوه بر درمان دارویی ندارد.

توصیه‌های کلیدی در طبابت بالینی:
– مردان ۶۵ تا ۷۵ ساله که در طول زندگی خود بیش‌از ۱۰۰ نخ سیگار کشیده‌اند، باید یک‌بار از نظر آنوریسم آئورت شکمی با سونوگرافی غربالگری شوند.

– در مردان ۶۵ تا ۷۵ ساله که هرگز سیگار نکشیده‌اند، می‌توان یک‌بار غربالگری آنوریسم آئورت شکمی با سونوگرافی را پیشنهاد کرد. در افرادی که امید به زندگی اندکی دارند یا کاندیدای مناسبی برای مداخله جراحی نیستند، غربالگری را پیشنهاد ندهید.

– در زنانی که هرگز سیگار نکشیده‌اند و سابقه خانوادگی ابتلاء به آنوریسم آئورت شکمی نداشته‌اند، غربالگری توصیه نمی‌شود.

– بیماران با قطر آنوریسم آئورت شکمی بیش‌از ۵.۵ سانتی‌متر باید برای ترمیم جراحی ارجاع داده شوند.

– بزرگسالان بدون علامت از نظر تنگی شریان کاروتید را غربالگری نکنید.

– بیماران علامت‌دار با تنگی بیش‌از ۵۰ درصد شریان کاروتید داخلی، باید برای جراحی عروق کاروتید ارجاع داده شوند.

– بیمارانی که علائم ایسکمی حاد و بحرانی اندام دارند، باید برای جراحی عروق اورژانس ارجاع داده شوند تا اندام حفظ شود.

✍️ دکتر بابک قلعه باغی


@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

29 Mar, 13:42


🔺 آیا مصرف تخم‌مرغ زیان‌آور است؟

نتایج یک کارآزمایی آینده‌نگر شاهددار نشان می‌دهد که در طی یک دوره چهار ماهه، سطح کلسترول در افرادی که بیشتر روزهای هفته تخم‌مرغ غنی‌شده می‌خوردند مشابه افرادی است که تخم‌مرغ نمی‌خوردند.

١۴٠ بیمار قلبی‌عروقی یا در معرض خطر بالای ابتلا به این بیماری‌ها در کارآزمایی PROSPERITY شرکت کردند که هدف آن مقایسه اثرات خوردن ١٢ تخم‌مرغ غنی‌شده یا بیشتر در هفته، با رژیم غذایی بدون تخم‌مرغ (مصرف کمتر از دو تخم‌مرغ در هفته) بود. این دو گروه از نظر سطح کلسترول HDL و LDL، و همچنین سایر نشانگرهای کلیدی سلامت قلب و عروق در یک دوره چهار ماهه تحت بررسی قرار گرفتند.

دکتر نینا نوح‌روش، پژوهشگر موسسه تحقیقات بالینی دوک در دورهام، کارولینای شمالی، و نویسنده اصلی مطالعه: «بیماری قلبی‌عروقی تحت تاثیر عوامل خطر شامل بالا بودن فشار خون، کلسترول و BMI و ابتلا به دیابت ایجاد می‌شود. الگوها و عادات غذایی می‌توانند تأثیر قابل توجهی بر این موارد داشته باشند و اطلاعات متناقضی زیادی در این باره هست که آیا خوردن تخم‌مرغ به ویژه برای افرادی که بیماری قلبی دارند یا در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی هستند بی‌خطر است، یا خیر.»

«این یک مطالعه کوچک است، اما به ما اطمینان می‌دهد که خوردن تخم‌مرغ غنی‌شده از نظر تاثیر بر چربی خون در طول چهار ماه، حتی در میان جمعیت پرخطرتر، مشکلی ندارد.» تخم مرغ منبع غذایی در دسترس و نسبتا ارزان پروتئین و کلسترول است.

دکتر نوح‌روش و تیمش به‌طور خاص تخم‌مرغ‌های غنی‌شده را بررسی کردند زیرا حاوی چربی اشباع کمتر و ویتامین‌ها و مواد معدنی اضافی مانند ید، ویتامین D، سلنیوم، ویتامین B2، B5 و B12 و اسیدهای چرب امگا3 هستند.

برای این مطالعه، بیماران به طور تصادفی به ٢ گروه تقسیم شدند: گروه اول ١٢ تخم مرغ غنی‌شده در هفته (پخته به انتخاب افراد) خوردند و گروه دوم کمتر از دو تخم مرغ از هر نوع (غنی‌شده یا غیر غنی‌شده) در هفته خوردند.

همه بیماران ۵٠ سال یا بیشتر سن داشتند (میانگین سنی ۶۶ سال)، نیمی زن و ٢٧٪‏ سیاه‌پوست بودند. همه بیماران یک رویداد قلبی‌عروقی قبلی را تجربه کرده بودند یا دو عامل خطر قلبی‌عروقی مانند فشارخون بالا، کلسترول بالا، BMI بابت یا دیابت داشتند.پیامد اولیه کلسترول LDL و HDL بعد از ۴ ماه بود. پیامدهای ثانویه شامل بیومارکرهای چربی، متابولیک قلبی و التهابی و سطوح ویتامین و مواد معدنی خون بود.

بیماران در ابتدا و در ماه یکم و چهام از شروع مطالعه برای گرفتن علائم حیاتی و انجام آزمایش خون ویزیت حضوری داشتند. بررسی های تلفنی در دو و سه ماهگی انجام شد و از بیماران گروه تخم مرغ غنی‌شده در مورد مصرف هفتگی تخم مرغ سؤال شد. به افرادی که پایبندی پایینی به مفاد پژوهش داشتند، آموزش‌های اضافی ارائه شد.

نتایج نشان داد که در گروه تخم‌مرغ غنی‌شده، کاهش کلسترول HDL (کلسترول "خوب") و LDL (کلسترول "بد") به ترتیب 0.64mg/dL و 3.14mg/dL بود. این تغییرات از نظر آماری معنی دار نبودند و نشان می‌دهند که خوردن ١٢ تخم‌مرغ غنی‌شده در هفته هیچ اثر نامطلوبی بر کلسترول خون ندارد.

از نظر پیامدهای ثانویه، محققان کاهش رقم کلسترول تام، تعداد ذرات LDL، و نشانگر زیستی لیپیدی دیگری به نام apoB، و نیز سطح تروپونین با حساسیت بالا (نشانگر آسیب قلبی) و معیارهای مقاومت به انسولین را در گروه تخم‌مرغ غنی‌شده مشاهده کردند، در حالی که ویتامین B در این گروه افزایش یافت.

«ما اثرات نامطلوبی را بر روی نشانگرهای زیستی سلامت قلب و عروق مشاهده نکردیم و سیگنال‌هایی از مزایای بالقوه خوردن تخم‌مرغ‌های غنی‌شده در نتایج وجود دارد که نیاز به بررسی بیشتر در مطالعات بزرگ‌تر دارد.» آنالیزهای زیرگروهی افزایش عددی کلسترول HDL و کاهش کلسترول LDL را در بیماران ۶۵ ساله یا بالاتر و مبتلایان به دیابت در گروه تخم‌مرغ غنی‌شده در مقایسه با افرادی که کمتر از دو تخم‌مرغ در هفته مصرف می‌کردند، نشان داد.

پس اسم تخم‌مرغ بد در رفته است؟ بخشی از سردرگمی از این واقعیت ناشی می‌شود که زرده تخم‌مرغ حاوی کلسترول است. کارشناسان می‌گویند یک ملاحظه مهم‌ ممکن است آن باشد که افراد در کنار تخم‌مرغ‌هایشان چه می‌خورند، نظیر نان تست کره‌ای، بیکن و سایر گوشت‌های فرآوری‌شده که انتخاب‌های سالمی برای قلب نیستند.

«مثل همیشه، بهتر است بیماران قلبی با پزشک خود در مورد رژیم غذایی سالم برای قلب صحبت کنند.»
این مطالعه در یک مرکز انجام شده و به دلیل حجم نمونه کوچک و تکیه بر گزارش خود بیماران از مصرف تخم‌مرغ و سایر الگوهای غذایی دارای محدودیت‌هایی است. همچنین این یک مطالعه دوسوکور نبود، به این معنی که بیماران می‌دانستند در کدام گروه مطالعه قرار دارند و این می‌تواند بر رفتارهای سلامتی آنها تأثیر گذاشته باشد. این مطالعه توسط Eggland's Best تامین مالی شده است.

@Research_news_2023
@hr1ghadam

تازه‌های پژوهشی ،علمی

26 Mar, 20:27


💢 محدود کردن غذا به کمتر از ٨ ساعت در شبانه‌روز با افزایش مرگ قلبی‌عروقی همراه است


در نشست‌ علمی انجمن قلب آمریکا که از 18 تا 21 مارس در شیکاگو برگزار شد، نتایج مطالعه‌ای ارایه شد که نشان می‌دهد خوردن محدود به زمان (TRE = Time Restricted Eating) که این روزها در ایران خودمان به رژیم فستینگ موسوم است و طرفداران زیادی هم پیدا کرده، احتمالاً با افزایش خطر مرگ قلبی‌عروقی همراه است.

محققان چینی در این مطالعه به دنبال پاسخ این سوال بودند که آیا TRE با کاهش خطر مرگ و میر همراه است یا خیر.

آنها بر اساس تعداد ساعتی در شبانه‌روز که غذا می‌خوردند در گروه‌های زیر قرار گرفتند:
- کمتر از 8 ساعت،
- 8 تا 10 ساعت،
- 10 تا 12 ساعت،
- 12 تا 16 ساعت، و
- بیش از 16 ساعت.

داده‌های 20،078 بزرگسال (میانگین وزنی 48.5 سال) به مدت میانگین هشت سال پیگیری شدند. شرکت کنندگان در مطالعه حداقل 20 سال داشتند.

2،797 مورد مرگ به هر علت طی یک پیگیری هشت ساله شناسایی شد که به ترتیب 840 و 643 مورد مرگ ناشی از بیماری قلبی عروقی و مرگ از سرطان بود.

در مقایسه با 12 تا 16 ساعت غذا خوردن در شبانه‌روز، افرادی که کمتر از 8 ساعت در شبانه‌روز غذا می‌خوردند، افزایش معناداری در خطر مرگ قلبی‌عروقی را شاهد بودند (نسبت خطر 1.96). این ارتباط در بزرگسالان مبتلا به بیماری قلبی عروقی و بزرگسالان مبتلا به سرطان نیز مشاهده شد (نسبت خطر، به ترتیب 2.06 و 2.72).

نویسنده اصلی مقاله در بیانیه ای اعلام کرد: «برای بیماران، به ویژه مبتلایان به بیماری قلبی یا سرطان، بسیار مهم است که از افزایش خطر مرگ قلبی‌عروقی در کسانی که کمتر از هشت ساعت در روز غذا می‌خوند، آگاه باشند. یافته‌های مطالعه ما نشان می‌دهند که باید رویکردی محتاطانه‌تر و شخصی‌شده‌تر به توصیه‌های غذایی داشت.»


🆔 @hr1ghadam
.

تازه‌های پژوهشی ،علمی

14 Mar, 07:11


📈آیا «هورمون درمانی» خطر ابتلا به سرطان پستان و مرگ و میر را در زنان یائسه افزایش می‌دهد؟

✍️ دکتر بابک قلعه باغی

پاسخ مبتنی بر شواهد:
گزارش پیگیری تجمیعی ۲۰ ساله از کارآزمایی‌های هورمون‌درمانی سلامت زنان نشان می‌دهد که بروز سرطان پستان و مرگ‌ و میر در میان زنان یائسه‌ای که قبلاً استروژن کونژوگه را به تنهایی (با هیسترکتومی قبلی) مصرف کرده‌اند، به میزان قابل‌توجهی کمتر از زنانی است که هیسترکتومی قبلی داشته و دارونما مصرف کرده بودند.

در همان گروه سنی، بروز سرطان پستان در زنانی که استروژن به همراه یک پروژسترون (مدروکسی پروژسترون استات) مصرف می‌کردند، در مقایسه با زنانی که دارونما مصرف می‌کردند، به طور قابل‌توجهی افزایش داشت، اما تفاوت معنی‌داری در مرگ و میر ناشی از سرطان پستان دیده نشد.

Level of Evidence = 1b


@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

14 Mar, 07:02


📈آغاز پژوهش روی تاثیر تزریق تک دوز واکسن گارداسیل ۹


واکسن گارداسیل ۹ ظرفیتی شرکت مرک به صورت تزریق سه دوزی برای ویروس HPV مورد تایید قرار گرفته. اما این شرکت می‌گوید احتملا تزریق تک دوز آن هم در دراز مدت موثر است و برای رسیدن به جمع‌بندی، دو پژوهش بالینی مجزا را آغاز خواهد کرد.

این پژوهش از چند ماه دیگر روی زنان و مردان ۱۶ الی ۲۶ ساله شروع خواهد شد و پیگیری‌ شرکت‌کنندگان چند سال ادامه پیدا خواهد کرد. به همین خاطر تا زمان مشخص شدن نتیجه‌ی پژوهش، باید به‌مدت نسبتا طولانی منتظر بمانیم.

در کنار آن آزمایش نوع جدیدی از واکسن HPV هم شروع می‌شود که سویه‌های بیشتری از ویروس را پوشش می‌دهد.

✍️ دکتر علی‌اصغر هنرمند
@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

26 Feb, 14:00


📈پاسخ به پرسش‌های رایج در مورد غربالگری سرطان پستان

(بر اساس American Academy of Family Physicians)

✍️ دکتر بابک قلعه باغی

سرطان پستان شایع ترین سرطان غیر پوستی در زنان است و حدود 30 درصد از سرطان های تازه تشخیص داده شده را شامل می شود. بیشترین شیوع سرطان پستان در زنان 70 تا 74 ساله است.

عوامل خطر متعددی با ایجاد سرطان پستان مرتبط هستند. پرسشنامه ارزیابی عوامل خطر می تواند برای تعیین ریسک فردی و کمک به تصمیم گیری انجام غربالگری استفاده شود.

توصیه می شود از آموزش به زنان در معرض خطر «متوسط» برای انجام معاینه پستان خودداری شود و ماموگرافی غربالگری هر دوسال یک بار برای زنان در معرض خطر متوسط 50 تا 74 سال توصیه می شود.

با این حال، شواهد قوی به نفع مزایای خالص غربالگری ماموگرافی در زنان با خطر متوسط 40 تا 49 سال وجود ندارد. بنابراین در این زنان تصمیم گیری فردی توصیه می شود.

برای زنان در معرض خطر متوسط 75 سال و بالاتر، به این نتیجه رسیده‌اند که شواهد کافی برای توصیه غربالگری وجود ندارد، اما غربالگری ممکن است بسته به وضعیت سلامت و امید به زندگی ادامه یابد.

زنان در معرض خطر «بالای» سرطان پستان ممکن است از ماموگرافی از سن 30 سالگی یا زودتر با غربالگری تکمیلی مانند تصویربرداری با ام آر آی بهره‌مند شوند.

سونوگرافی تکمیلی در زنان با پستان های سفت و متراکم، تشخیص سرطان را افزایش می دهد اما نتایج مثبت کاذب آن بیشتر است.

توصیه های کلیدی در طبابت بالینی:
- شواهد کافی در مورد فواید و مضرات خودآزمایی پستان وجود ندارد و بنابراین به بیماران آموزش انجام آن توصیه نمی شود.

- بطور کلی خودآگاهی زنان از سرطان پستان تشویق می شود ولی به دلیل فقدان شواهد درباره بهبود نتایج، خودآزمایی پستان توصیه نمی شود.

- ماموگرافی غربالگری هر دوسال یکبار برای زنان در معرض خطر متوسط 50 تا 74 سال توصیه می شود.

- برای زنان 75 سال و بالاتر، غربالگری ماموگرافی بر اساس وضعیت سلامت و امید به زندگی است.

- اگر امید به زندگی حداقل 10 سال باشد، شبکه جامع سرطان؛ غربالگری را پس از 75 سالگی توصیه می کند و اگر امید به زندگی حداقل 5 تا 7 سال باشد، کالج رادیولوژی آمریکا ادامه غربالگری را توصیه می کند.

بهترین رویکردها در پیشگیری:
- در زنان با احتمال خطر متوسط بطور رایج از غربالگری سرطان پستان با تصویربرداری ام آر آی استفاده نکنید.

- در افراد بی علامتی که یافته های معاینه بالینی طبیعی و امید به زندگی کمتر از 5 سال است ماموگرافی غربالگری انجام ندهید.

- اگر امید به زندگی کمتر از 10 سال است غربالگری سرطان پستان را توصیه نکنید.

- غربالگری سرطان‌های پستان، کولورکتال، پروستات یا ریه را بدون در نظر گرفتن امید به زندگی، خطرات انجام غربالگری و همینطور احتمال تشخیص و درمان بیش از حد انجام ندهید.

@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

22 Feb, 04:22


📈تاثیر بیشتر ورزش در خانم‌ها در مقایسه با آقایان!

می‌دانیم که ورزش برای سلامتی مفید است، اما به نظر می‌رسد که خانم‌ها از ورزش سود بیشتری می‌برند. نتایج یک پژوهش گسترده نشان داده که ورزش منظم سبب کاهش ۲۴ درصدی احتمال مرگ زودهنگام در خانم‌ها می‌شود در حالی که همین میزان ورزش در آقایان این احتمال را فقط ۱۵ درصد کاهش می‌دهد.

جالب‌تر اینکه این پژوهش نشان داده اگر از زاویه مرگ‌های ناشی از حوادث قلبی عروقی به ورزش نگاه شود، تاثیر ورزش در خانم‌ها بیشتر هم می‌شود و ورزش منظم در خانم‌ها احتمال مرگ ناشی از سکته قلبی، مغزی و دیگر مشکلات قلبی را ۳۶ درصد کاهش می‌دهد. در حالی که همین مقدار ورزش در آقایان ریسک مرگ ناشی از این مشکلات را ۱۴ درصد کاهش می‌دهد.

مشخص شده خانم‌ها برای کاهش ۱۸ درصدی مرگ‌ زودهنگام به ۱۴۰ دقیقه ورزش در هفته نیاز دارند. در حالی که آقایان برای رسیدن به همین درصد باید هر هفته ۳۰۰ دقیقه ورزش (با شدت متوسط) داشته باشند.

این پژوهش روی بیش ۴۰۰ هزار نفر و بین سال‌های ۱۹۹۷ تا ۲۰۱۷ انجام و نتایج آن در ژورنال American College of Cardiology منتشر شده و البته روش محاسبه میزان ورزش از نوع خوداظهاری بوده است.

✍️دکتر هنرمند

@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

30 Jan, 08:41


📈اثرات فقر و آسیب‌های اجتماعی بر مغز نوزاد در زمان بارداری مادر

تأثیر تجربیات مادر در دوران بارداری بر رشد مغز نوزاد بسیار جدی‌تر از آن چیزی است که تصور می‌شود. در مجموع نتایج مطالعات نشان داده‌اند که فقر و آسیب‌های اجتماعی نظیر جرم و جنایت حتی پیش از تولد می‌توانند بر ساختار و عملکرد مغز نوزادان تأثیر عمده‌ای بگذارند.

مادرانی که در شرایط فقر می‌زی‌اند، نوزادان متولد شده از آن‌ها نسبت به مادرانی که درآمد خانوادگی‌ بیش‌تری دارند از حجم مغزی کم‌تری من‌جمله ماده خاکستری قشر مغز، ماده خاکستری زیر قشری و ماده سفید برخوردار هستند. همچنین مادرانی که در زمان بارداری در شرایط فقر به سر می‌برند، ممکن است مغز نوزادانی که آن‌ها به دنیا می‌آورند حتی در مراحل بعدی زندگی به اندازه‌ای که مغز سایر نوزادان مشابه در شرایط عاری از فشار زیاد می‌تواند رشد یابد قادر به رویش نباشد؛ زیرا یافته‌ها از چین‌خوردگی کم‌تر و کم‌عمق‌تر مغز این نوزادان حکایت می‌کند که معمولاً نشانه‌ای از نابالغی مغز است. مغز انسان سالم در حین رشد و رویش دارای چین‌خوردگی بیش‌تری است و سطح عملکردی وسیع‌تری برای قشر مغز فراهم می‌کند.

مادرانی که دوران بارداری خود را در مناطق جرم‌پرور و جنایت‌خیز سپری کرده‌اند، مغز نوزادان متولد شده از آن‌ها در هفته‌های نخست زندگی با مغز سایر نوزادانی که در شرایط بهتری می‌زی‌اند متفاوت است. همچنین نوزادانی که مادران آن‌ها در معرض جرم و جنایت قرار دارند در تنظیم و کنترل احساسات از خود عملکرد ضعیف‌تری نشان می‌دهند که دلیل آن می‌تواند استرس مادر باشد و به ضعف ارتباطات در مغز نوزادان بیانجامد.


Source: JAMA Network Open - Biological Psychiatry - Issues in Mental Health Nursing

@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

24 Jan, 21:18


📈پژوهش جدید: داشتن خواهر و برادرهای بیشتر با افت سلامت روان در نوجوانان رابطه دارد

🔺 یک مطالعه جدید توسط محققان دانشگاه ایالتی اوهایو آمریکا نشان می‌دهد که داشتن خواهر و برادر بیشتر با ضعیف‌ترشدن سلامت روان در نوجوانان مرتبط است؛ البته باید عوامل متعددی مانند وضعیت اجتماعی و مالی خانواده را نیز دخیل دانست.

🔹 این پژوهش روی 9417 نوجوان چینی و 9191 نوجوان آمریکایی انجام شده است و براساس نتایج آن، نوجوانان در خانواده‌های پرجمعیت سلامت روان کمتری داشته‌اند. در این پژوهش، نوجوانانی که دارای یک خواهر و برادر یا بدون خواهر و برادر بودند، سلامت روانی بهتری را گزارش دادند.

🗣 محقق اصلی این پژوهش می‌گوید:

«اگر منابع والدین را یک کیک درنظر بگیرید، داشتن یک فرزند به این معنی است که او همه کیک، یعنی تمام توجه و منابع والدین را به‌دست می‌آورد؛ اما وقتی خواهر و برادر بیشتری اضافه کنید، هر کودک منابع و توجه کمتری را از والدین دریافت می‌کند و این قضیه ممکن است بر سلامت روان آن‌ها تأثیر بگذارد.»

🧷

💥 پ .ن:برخی نتایج مطالعات علمی شاید با منطق و عقاید شخصی ما سازگار نباشد😇


@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

05 Jan, 07:56


📈ورزش کردن بطور منظم، با افزایش حجم مغز در مناطق حافظه و یادگیری رابطه مستقیم دارد.

یک مطالعه جدید، ارتباط بین فعال ماندن و اندازه بخش های مسئول حافظه و توانایی های یادگیری در مغز را آشکار کرد.

به گفته متخصصان این مطالعه، ورزش لازم نیست بیش از حد شدید یا طولانی مدت باشد تا اثرات تقویتی در مغز داشته باشد. این تیم شامل محققانی از مرکز سلامت مغز موسسه علوم اعصاب Pacific(PBHC) در مرکز بهداشت پراویدنس سنت جان و دانشگاه واشنگتن بود.

این مطالعه اسکن مغز ۱۰۱۲۵ نفر را با تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) مورد بررسی قرار داد و روشن شد افرادی که به طور منظم نوعی فعالیت بدنی مانند پیاده روی، دویدن یا ورزش می کنند، حجم مغز بیشتری در نواحی خاص داشتند.

این نواحی شامل لوب فرونتال "تصمیم گیری" و هیپوکامپ، که بخشی از مغز در نحوه ذخیره و مدیریت خاطرات مهم است، می باشد. این مطالعه همچنین حجم کل ماده خاکستری هر مغز را اندازه گیری کرد که به مغز در پردازش اطلاعات، یعنی ماده سفید پیوندی آن کمک می کند.

دیوید مریل، روانپزشک و عصب شناس از PBHC می گوید: ما دریافتیم که حتی سطوح متوسط فعالیت بدنی، مانند برداشتن کمتر از ۴۰۰۰ قدم در روز، می تواند تأثیر مثبتی بر سلامت مغز داشته باشد.
این بسیار کمتر از ۱۰ هزار قدم است که اغلب پیشنهاد می شود، و برای بسیاری از مردم هدفی دست یافتنی تر است.

در حالی که حجم مغز به طور خودکار، بهبود عملکرد آن را نشان نمی دهد، اغلب به عنوان یک شاخص منصفانه از تغییرات در توانایی های شناختی در نظر گرفته می شود.

این مطالعه در مورد اینکه چگونه این شاخص های مغزی ممکن است خود را در افرادی که به طور منظم ورزش می‌کنند ظاهر شود به جزئیات نمی‌پردازد، اما ما می‌دانیم که این نواحی مسئول چه هستند، بنابراین حافظه و یادگیری ممکن است به خوبی تقویت شوند.

دلایل متعددی وجود دارد که چرا فعالیت منظم ممکن است عملکردهای عصبی را تقویت کند، از جمله این که ورزش باعث بهبود جریان خون در اطراف بدن (از جمله مغز) و افزایش سطح پروتئین های خاصی می شود که نورون ها را سالم نگه می دارند.

و این البته هر چه سن بالاتر می‌رود اهمیت بیشتری پیدا می‌کند، زیرا احتمال ابتلا به بیماری‌های نورودژنراتیو افزایش می‌یابد. تصور می‌شود که حجم‌های بزرگ‌تر مغز می‌تواند با به تاخیر انداختن زوال شناختی که همراه با شرایطی مانند آلزایمر است، کمک کند.

مطالعات قبلی همچنین ارتباط بین سطوح بالاتر فعالیت و خطر کمتر زوال عقل را نشان داده است. آنها برای اثبات علت و معلول مستقیم کافی نیستند، اما به نظر می رسد در اینجا نوعی رابطه وجود دارد.

محققان می خواهند کارهای بیشتری برای کشف فواید ورزش و ادامه ورزش در زندگی بعدی انجام شود.

سیروس راجی، رادیولوژیست از دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس، می‌گوید: تحقیقات ما از مطالعات قبلی حمایت می‌کند که نشان می‌دهد فعالیت فیزیکی برای مغز مفید است.

ورزش نه تنها خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش می دهد، بلکه به حفظ اندازه مغز نیز کمک می کند، که با افزایش سن بسیار مهم است.

این تحقیق در مجله بیماری آلزایمر منتشر شده است.

@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

20 Dec, 04:24


📈واکسنی امیدوارکننده برای پیشگیری از سرطان پستان تهاجمی

🔹نتایج یک آزمایش بالینی کوچک نشان داده است که واکسن جدیدی که پروتئینی به نام آلفا-لاکتالبومین هدف می‌گیرد، پاسخ ایمنی قوی در بیماران مبتلا به سرطان پستان ایجاد کرده و هیچ عارضه جانبی قابل توجهی هم نداشته است.

سرطان پستان تهاجمی، که به آن سرطان پستان سه گانه منفی نیز گفته می‌شود، نوع تهاجمی و خطرناکی از سرطان پستان است که درمان آن دشوار است.

🔹خوشبختانه این سرطان در مراحل اولیه قابل تشخیص است و در صورت تشخیص به‌موقع شانس زنده ماندن در آن بسیار بالا است. با این حال در مراحل پیشرفته، بسیار تهاجمی و دشوار است و شانس زنده ماندن در آن بسیار پایین است. این نوع سرطان در هر سنی و در هر گروه جنسیتی می‌تواند رخ دهد، اما معمولاً در زنان جوان‌ و زنان سیاه‌پوست بیشتر دیده می‌شود.

واکسن جدید که توسط شرکت Anixa Biosciences در حال توسعه است، پروتئینی به نام آلفا-لاکتالبومین را هدف می‌گیرد. این پروتئین در اکثر سرطان‌های پستان تهاجمی یافت می‌شود. واکسن، این پروتئین را به سیستم ایمنی بدن معرفی می‌کند تا به آن در شناسایی و از بین بردن سلول‌های سرطانی کمک کند.

نتایج آزمایش بالینی اولیه نشان داده است که واکسن جدید در ایجاد پاسخ ایمنی قوی در اکثر بیماران موفق بوده است.

🔺این خبر امید تازه‌ای برای بیماران مبتلا به سرطان پستان تهاجمی و خانواده‌های آنها می‌دهد. با پیشرفت‌های اخیر در حوزه پزشکی، امید است که در آینده نزدیک بتوان روش‌های درمانی جدید و موثرتری برای این بیماری کشف کرد.

✍️ کمیل کلهری نیا


@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

28 Nov, 04:59


📈 آیا استروژن موجود در شیرگاو بر روی مصرف کنندگان، اثرات نگران کننده ایجاد می کند؟

✔️ استروژن به طور طبیعی در شیر گاو وجود دارد. اخیراً این نگرانی ایجاد شده که مصرف شیر حاوی مقادیر زیاد استروژن، می تواند بر سطوح خونی هورمون ها در انسان تأثیر بگذارد و منجر به اختلالات باروری و افزایش خطر ابتلا به برخی سرطان ها شود. به دلیل ایجاد جفت، سطوح استروژن در شیر هنگام بارداری یک گاو افزایش می یابد. شیر گاوها در سه ماهه سوم بارداری می تواند تا 20 برابر بیشتر از شیر گاوهایی که باردار نیستند، استروژن داشته باشد.

✔️ مطالعه ای که در‌ مجله "Journal of Dairy Science" منتشر شد، اثرات شیر گاو را بر روی سطوح هورمون خون در موش بالغ بررسی کرد و بدین نتیجه رسید که سطوح طبیعی و حتی مقادیر 100 برابر بیشتر از مقادیر متوسط استروژن، هیچ تاثیری بر روی موش ها ندارد. این مطالعه همچنین مشخص کرد که تنها زمانی که به موش ها 1000 برابر بیشتر از مقادیر طبیعی استروژن داده می شود، بر سلامتی تولید مثل تأثیر دارد.

✔️ مطالعات قبلی نشان دادند که دستگاه گوارش و کبد قادرند مقادیر زیادی از استروژن را قبل از رسیدن به سایر قسمت های بدن غیر فعال کنند و این واقعیت ممکن است توضیح دهد که چرا به نظر می رسد استروژن های موجود در شیر تأثیر اندکی بر موش ها دارند.

✔️ این نتایج نشان می دهد که استروژن های موجود در شیر، حتی اگر از گاوها در سه ماهه سوم بارداری گرفته شوند، خطری برای سلامت باروری ندارند. "حتی استروژن ها با غلظت 100 برابر بیشتر از معمول که در شیرهای محلی یافت می شوند، هیچ اثر فیزیولوژیکی در مطالعه حاضر ایجاد نکردند." این یافته ها نشان می دهد که هورمونهای طبیعی موجود در شیر که در غلظتهای بسیار اندکی یافت می شوند، هیچ اثر بیولوژیکی بر مصرف کنندگان وارد نمی کنند.

✔️ بر اساس یک مطالعه دیگر که در مجله European Journal of Endocrinology منتشر شده، استروژن هایی که به طور طبیعی در شیر گاو یافت می شوند برای بزرگسالان بی خطر و ایمن هستند. این بررسی شواهد علمی را از بیش از ده مطالعه برروی جوندگان و مطالعات انسانی گردآوری کرده است که اثرات مصرف شیر گاو حاوی استروژن بر باروری و خطر ابتلا به سرطان را بررسی کرده است. یافته های این بررسی حاکی از آن است که سطوح استروژن های موجود در شیر بسیار اندک است و هیچ خطر سلامتی، بزرگسالان را تهدید نمی کند و نیاز به نگرانی در افراد‌ مصرف کننده شیر نمی باشد.

N. Grgurevic, J. Koracin, G. Majdic, T. Snoj. Effect of dietary estrogens from bovine milk on blood hormone levels and reproductive organs in mice. Journal of Dairy Science, 2016; 99 (8): 6005 DOI: 10.3168/jds.2015-10610

Estrogens in cows' milk are unlikely to pose a threat to adult health
https://medicalxpress.com/news/2018-10-estrogens-cows-pose-threat-adult.html

دکتر مهدی شاهمیرانی


@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

19 Nov, 18:05


📈مصرف طولانی مدت مسکن ها در افراد زیر 25 سال، میتواند با اختلالات روان و سوء مصرف مواد، مرتبط باشد:

🔹 یک مطالعه‌ جدید به رهبری دانشمندان دانشگاه لیورپول و سنت جورج، دانشگاه لندن که در مجله Lancet Regional Health – Europe منتشر شده، حاکی از آن است که استفاده طولانی مدت از مسکن ها در کودکان و جوانان می تواند با اختلالات روان، سومصرف مواد و اعتیاد در زندگی آتی مرتبط باشد.

🔹 کودکان و بزرگسالان جوان زیر ۲۵ سال که درد مزمن دارند، ۲۹ درصد بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات روان در بزرگسالی هستند - اما کسانی که درد مزمن داشتند و همچنین برای آنها مسکن تجویز شده بود، ۴۶ درصد بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات روان در بزرگسالی و ۸۲ درصد بیشتر در معرض خطر سوء مصرف مواد قرار داشتند.

🔹 محققان همچنین دریافتند که تشخیص درد مزمن و تجویز مسکن در سنین پایین، منجر به مصرف بیشتر اپیوئیدها در سنین بالاتر می‌شود.

The Lancet Regional Health – Europe November 15, 2023.

دکتر مهدی شاهمیرانی


@Research_news_2023

تازه‌های پژوهشی ،علمی

11 Nov, 17:17


📈نمایش تاثیر درمان‌‌ با کمک آنتی‌بادی در سرطان

🔸سرطان مثانه یکی از سرطان‌هایی است که در صورت پیشرفت، با احتمال زیاد جان بیمار را خواهد گرفت و متاسفانه طی سه دهه گذشته هم این وضعیت بهبود چندانی پیدا نکرده است.

🔹دکتر پالوس نشان داده که با یک درمان ترکیبی می‌توان مدت‌زمان بقای بیمار را به طور قابل توجهی افزایش داد.

راهکار درمانی جدید antibody–drug conjugates (ADCs) نام دارد و در آن علاوه بر درمان‌های دارویی از آنتی‌بادی‌هایی استفاده می‌شود که مواد کشنده‌ی سلول‌های سرطانی را مستقیما به تومور می‌رسانند.

در پژوهش انجام شده روی ۸۸۰ بیمار، مشخص شده که میانگین طول عمر آنها از ۱۶ ماه (در صورت داشتن نوع پیشرفته سرطان مثانه) به ۳۱.۵ ماه رسیده است.

نتایج پژوهش دکتر پالوس در کنگره European Society for Medical Oncology در مادرید اسپانیا ارائه شده است.

✍️دکتر علی اصغر هنرمند
@Research_news_2023

2,622

subscribers

196

photos

5

videos