✍امتداد-داوود حشمتی:
🔹گزارش دیوان محاسبات از عملکرد بودجه سال 1402 هنوز در دسترس رسانه ها قرار ندارد. با این حال گزارشی که رئیس این دیوان به مجلس ارائه کرد عملکرد دولت رئیسی و اسب زین شده ای که مدعی آن بودند را نشان میدهد. در این گزارش به افزایش شرکت های زیان ده، و کاهش عملکرد دولت در حوزه های مختلف اشاره شده است.
🔹براساس این گزارش دولت رئیسی در سال 1402، برای اداره کشور 173 هزار میلیارد تومان از صندوق توسعه برداشت کرده و 135 هزار میلیارد تومان هم اوراق فروخته و با یک بخش دیگر از اوراق جمعا 442 هزار میلیارد تومان افزایش بودجه (بخوانید برداشت از حساب آینده همه ملت) ایجاد کرده است.
کاهش درآمد، افزایش هزینه
🔹اختلاف دولت و دیوان محاسبات بر سر درآمدهای دولت رمقی نزدیک به 350 هزار میلیارد تومان است. دولت معتقد است که بیش از دو هزار همت درآمد بودجه خود را محقق کرده، اما مجلس می گوید این رقم درست نیست. رئیس دیوان محاسبات گفته: «اگر دولت بخواهد گزارشی از تحقق منابع عمومی بودجه سال ۱۴۰۲ ارائه کند در این بخش ۱۰۴ درصد تحقق را مورد اشاره قرار خواهند داد اما واقعیت این است که از مجموع ردیفهایی که نمایندگان بهعنوان منابع قانون بودجه قرار دادهاند، چیزی قریب به ۳۵۰ همت محقق نشده است از اینرو از منظر دیوان محاسبات عدد واقعی ۱۷۳۲ خواهد بود.»
🔹رئیس کل دیوان محاسبات همچنین می گوید که دولت در سال گذشته 93هزار میلیارد تومان هزینه های خود را بیشتر از بودجه افزایش داده است. هزینه هایی که البته در مورد جزئیاتش سکوت می کنند: « در بحث کسری و مبنا مازاد بر ۳۵۰ همت اشاره شده، ۹۳ همت نیز مربوط به افزایش هزینههای مربوط به دولت در سال ۱۴۰۲ است که این عدد قریب به ۴۵۰ هزار میلیارد تومان خود را نشان میدهد اما کسری هدفمندی و کسری سایر منابع در بودجه را به این عدد اضافه نکردیم.»
🔹رئیس دیوان محاسبات در گزارش خود مدعی است که بیش از 600 هزار میلیارد تومان از منابعی که باید صرف تولید و اشتغال میشد برداشت شده و به جای تولید، صرف امور جاری کشور شده است: « در سال ۱۴۰۲ تراز عملیاتی منفی ۶۰۰ هزار میلیارد تومان است بدین معنا که این مبلغ را از محل دیگری که مربوط به سرمایه گذاری برای افزایش تولید، ایجاد اشتغال و ایجاد زیرساختهای کشور است را صرف هزینه جاری میکنیم»
بهانه ای به نام تحریم ها
🔹همچنین گزارش دیوان محاسبات به طور متقن مشخص کرده است که یک سوم از احکام بودجه فاقد عملکرد بوده: « مجموع عدم رعایت احکام و فاقد عملکرد به طور کامل ۳۲ درصد است یعنی یک سوم از احکام بودجه ۱۴۰۲ هم فاقد عملکرد است و هم رعایت نشده است که متقن است. »
🔹از نگاه دیوان محاسبات عملکرد دولت رئیسی در سال گذشته در حوزه «رابطه نفت با بودجه» به نحوی است که «دارای ابهامات فراوان» بوده و «عدم شفافیت دارد». به اندازه ای که آنها می توانستند مدعی شوند اصلا این حساب ها قابل حسابرسی نیست.
🔹نکته مهم تر در مورد منابع نفت و دولت رئیسی این است که دیوان محاسبات به صورت کاملا سربسته نسبت به «عدم مدیریت منابع سازمان» حرفهایی میزند که بهانه دولت رئیسی «تحریمها» بوده است. رئیس دیوان محاسبات می گوید: « شاهد عدم مدیریت منابع سازمان(PRP) بودیم که موضوعات مهمی در حوزه نفت است و نباید به بهانه های واهی همچون تحریم ها از زیر بار آن شانه خالی کنند.»
عملکرد یک درصدی در مولدسازی
🔹رئیس دیوان محاسبات همچنین با اشاره به قانون مولدسازی که سروصدای زیادی روی آن انجام شد توضیح می دهد که تنها 1 درصد از این قانون اجرا شده است. دستغیب با اشاره به اتمام فرصت مولدسازی دارایی های دولت طی ۲ سال اخیر، بیان کرد: در سال ۱۴۰۲ تاکید شده که ۹۹ هزار میلیارد تومان دارایی ها به فروش برسد. عملکرد مولدسازی دارایی های دولت با تمام حواشی که این مصوبه ایجاد کرده بود تنها ۹۰۷ میلیارد تومان است و این یعنی کمتر از یک درصد منابع حاصل شده است.
🔹عملکرد دولت رئیسی در بخش دادن تسهیلات برای ساخت مسکن هم به اعتبار گفته های رئیس دیوان محاسبات تنها 13 درصد عملکرد داشته است.
#امتداد
@emtedadnet