پزشکان گیل @pezeshkangil Channel on Telegram

پزشکان گیل

@pezeshkangil


کانال تلگرامی ماهنامه‌ پزشکان گیل (انتشار از ۱۳۸۲)
مدیر مسوول: دکتر مسعود جوزی (@Msd_79)
تماس با ما در گروه گفتگو:
t.me/pezeshkandg
سایت:
pezeshkangil.com
اینستاگرام:
instagram.com/pezeshkangil
بازنشر مطالب با نام کانال (و چه بهتر نشانی آن) بلامانع است.

پزشکان گیل (Persian)

پزشکان گیل یک کانال تلگرامی پرطرفدار است که انتشار ماهنامه‌ پزشکان گیل را از سال ۱۳۸۲ به عهده دارد. این کانال توسط دکتر مسعود جوزی (@Msd_79) اداره می‌شود و ارائه دهنده‌ی مطالب پزشکی معتبر و موثق است. شما می‌توانید با ما در گروه گفتگوی کانال ارتباط برقرار کنید تا از آخرین اخبار و مقالات پزشکی مطلع شوید. همچنین می‌توانید از سایت رسمی کانال به آدرس pezeshkangil.com و صفحه اینستاگرام به آدرس instagram.com/pezeshkangil بازدید نمایید. بازنشر مطالب این کانال با ذکر نام و لینک به صفحه‌ی کانال بلامانع است. پزشکان گیل با ارائه محتوای با کیفیت و موثق در زمینه‌ی پزشکی تلاش می‌کند تا به اطلاع رسانی و آموزش جامعه‌ی پزشکی کمک کند. پیوستن به این کانال به شما کمک می‌کند تا از جدیدترین اخبار و پیشرفت‌ها در حوزه‌ی پزشکی مطلع شوید.

پزشکان گیل

21 Nov, 18:55


📌 ۲۲ نوامبر ۱۸۱۳ مرگ رِیل پایه‌گذار روان‌پزشکی

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲ آذر ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️یوهان کریستین رِیل متولد ۲۰ فوریه ۱۷۵۹ پزشک، کالبدشناس، فیزیولوژیست، و روان‌پزشک آلمانی بود که اصطلاح روان‌پزشکی (پسیکیاتری از ریشه یونانی پسیکه به معنی روح و یاتروس به معنی شفابخش) را در ۱۸۰۸ ابداع کرد.

وی با وجود انتقاد از فیلیپ پینل (روان‌پزشک فرانسوی و پدر روان‌پزشکی نوین) خواستار تأسیس یک رشته تخصصی پزشکی برای درمان بیماران روانی براساس روش‌های علمی و اخلاقی شد.

او برخلاف پینل تجربه عملی کمتری داشت، هرچند نوشته‌های وی با الهام از آثار فردریش شلینگ و به سبک رمانتیسم آلمانی به‌ویژه «چند حماسه پیرامون به‌کارگیری روش درمان روان‌شناختی فروپاشی روانی» (۱۸۰۳) نشان‌دهنده تسلط رِیل بر مباحث نظری است و نقش به‌سزا در جلب حمایت عمومی از تأسیس بیمارستان‌های روانی داشت.

از اصطلاحات پزشکی به نام او می‌توان به انگشت رِیل (انگشت مُرده، دیجیتوس مورتوس، سندرم رینود) و جزایر رِیل در قشر مغز (قشر جزیره‌ای، اینسولا) اشاره کرد. رِیل اولین کسی بود که در ۱۸۰۹ مسیر ماده سفید مغز موسوم به رشته‌های کمانی (الیاف قوسی، آرکوئیت فاسیکولوس) را توصیف کرد.

کشف نقطه آبی (لُکوس سِرولئوس) اغلب به اشتباه به او نسبت داده می‌شود اما این بخش از مغز نخستین بار در ۱۷۸۶ توسط فلیکس ویک دازیر پزشک و آناتومیست فرانسوی توصیف شد.

وی در راده، رادِرفن به دنیا آمد و هنگام تحصیل در دانشگاه گوتینگن با یوهان فریدریش بلومنباخ پزشک و آنتروپولوژیست آلمانی و پدر طبقه‌بندی نژادی آشنا شد. رِیل «نیروی حیاتی» جانداران را که توسط بلومنباخ «بیلدونگ‌استریب» نامیده می‌شد عامل ایجاد، حفظ و ترمیم شکل آن‌ها می‌دانست.

او در ۱۷۸۰ به دانشگاه هاله و نزد اساتیدی چون فیلیپ فردریش تئودور مِکِل (فرزند یوهان فردریش مِکِل پزشک و آناتومیست آلمانی) و یوهان فریدریش گاتلیب گلدهاگن (استاد طب و تاریخ طبیعی و مؤسس مدرسه بالینی یا اسکولا کلینیکا) رفت و در ۱۷۸۸ جانشین گلدهاگن شد.

رِیل استاد فلسفه طبیعی دانشگاه هاله بود و در ۱۷۹۵ «آرشیو فیزیولوژی» (نخستین مجله فیزیولوژی به زبان آلمانی) را منتشر کرد. او از حامیان مسمریزم و بنیان‌گذار مجله «ترویج روش‌های درمانی روان‌شناختی» در ۱۸۰۸ بود و در ۱۸۱۰ به عنوان یکی از اولین اساتید روان‌پزشکی و نخستین رئیس دانشکده پزشکی به دانشگاه برلین رفت.

وی همچنین طرفدار آب‌درمانی و از بنیان‌گذاران مرکز آب‌درمانی هاله در ۱۸۰۹ بود و در جریان نبرد لایپزیک (جنگ ملت‌ها بین فرانسه و ائتلاف روس، پروس، اتریش، و سوئد که به شکست ناپلئون اول انجامید) اداره بیمارستان‌های نظامی پروس را برعهده داشت. او به دنبال ابتلا به حصبه در ۵۴ سالگی در هاله درگذشت.

از آثار دیگر وی به «ساختار اعصاب» (۱۷۹۷) و از افتخاراتش به عضویت در آکادمی علوم لئوپلدی و آکادمی علوم باواریا می‌توان اشاره کرد. شخصیت پزشک اهل راده (حکیم‌باشی همه‌چیزدان) در «قصه‌های برادران گریم» (داستان‌های کودکان و خانواده، ویلهلم و یاکوب گریم، ۱۸۱۲) که مخالف جادو و خرافات است و به حل معماهای جنایی کمک می‌کند (دکتر هارپر در مجموعه تلویزیونی گریم، ان‌بی‌سی، ۲۰۱۱) احتمالاً از او اقتباس شده است. فردریش ویلهلم پادشاه پروس در ۱۸۰۳ بخشی از منطقه ییلاقی شمال هاله را به رِیل بخشید که بعدها رِیلزبرگ نام گرفت و به پارک تبدیل شد.

📌تصویر: پرتره رِیل، اثر هاینریش آنتون دالینگ نقاش آلمانی، حکاکی از اف. دبلیو. بولینگر، ۱۸۱۱.

🔗تصاویر بیشتر در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

19 Nov, 16:59


📌 ۲۰ نوامبر ۱۸۶۷ تولد گیمسا مخترع رنگ گیمسا

🟣
#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۳۰ آبان ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️فون برتولد کارل گوستاو گیمسا داروساز، شیمی‌دان، و باکتری‌شناس آلمانی بود که در ۱۹۰۴ با ارتقای رنگ رومانوفسکی (ائوزین زرد و متیلن بلو) و افزودن گلیسرول و متانول به آن روش نوینی برای رنگ‌آمیزی تاژک‌داران، سلول‌های خون، و باکتری‌ها ابداع کرد.

احتمالاً‌ کارمین یا کوکینئال (قرمزدانه) نخستین رنگی بود که توسط سِر جان هیل گیاه‌شناس بریتانیایی در ۱۷۷۰ برای مطالعه میکروسکوپی به کار رفت. قرمزدانه نوعی حشره است که از دیرباز برای رنگرزی منسوجات و الیاف به کار رفته و در ایران چون از حشره لاک و در طی فرایند لاک‌گیری به‌دست می‌آمد به رنگ لاکی معروف بوده است.

آنیلین اولین بار در ۱۸۲۶ توسط اُتو اُنفردوربن شیمی‌دان آلمانی از تقطیر رنگ نیل (ایندیگو) ساخته شد. رنگ نیل در گذشته بسیار کمیاب بود و عمدتاً از گیاهان مناطق استوایی به‌ویژه ایندیگوفرا که بومی هند است استخراج می‌شد. متیلن بلو نخستین رنگ مصنوعی با کاربرد پزشکی بود که در ۱۸۷۶ توسط هاینریش کارو شیمی‌دان آلمانی ساخته شد.

آلفونس لاوِران (پزشک فرانسوی و برنده نوبل فیزیولوژی یا پزشکی ۱۹۰۷) در ۱۸۸۰ عامل مالاریا را با مشاهده مستقیم در زیر میکروسکوپ کشف کرد. بعدها برای کمک به تشخیص مالاریا از رنگ‌های مختلف از جمله متیلن بلو استفاده شد اما نتایج رضایت‌بخش نبود.

روش رومانوفسکی که در ۱۸۹۱ توسط دیمیتری لئونیدویچ رومانوفسکی پزشک روسی معرفی شد شامل مخلوط کهنه متیلن بلو برای رنگ‌آمیزی هسته‌ها و ائوزین برای رنگ‌آمیزی سیتوپلاسم بود اما نتایج با این رنگ به دلیل کهنگی متیلن بلو همواره موفق نبود. گیمسا متوجه شد که مخلوط گلیسرول و متانول پایداری و تکرارپذیری رنگ رومانوفسکی را افزایش می‌دهد و گرانول‌های رده میلوئید و ماست‌سل را به رنگ ارغوانی درمی‌آورد.

اسیدهای هسته نیز با این روش به‌خوبی رنگ می‌گیرند و به همین دلیل رنگ‌آمیزی گیمسا در سیتوژنتیک و تعیین کاریوتیپ نیز کاربرد دارد. از روش‌های دیگری که بعدها از رنگ‌آمیزی رومانوفسکی مشتق شدند می‌توان به رنگ جنر، رایت، فیلد، مِی-گرونوالد، پاپنهایم، لیشمن، و دیف-کوئیک اشاره کرد.

تولید صنعتی رنگ گیمسا که از ۱۹۱۸ در شرکت مِرک آلمان آغاز شد تابع فرمول خاصی بود که تا مدت‌ها جزو اسرار این شرکت تلقی می‌شد. با معرفی روش گیمسا که تا امروز همچنان جزو تکنیک‌های رایج و استاندارد در آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی است، امکان غربالگری سریع نمونه‌های خون از نظر مالاریا و تشخیص تریپانوزوم و کلامیدیا فراهم شد.

گیمسا اختراع خود را ابتدا تحت عنوان «ساده‌سازی و ارتقای رنگ‌آمیزی کروماتین به روش رومانوفسکی» در بولتن آزمایشگاه مرکزی (۱۹۰۴) و سپس تحت عنوان «تقویت رنگ‌آمیزی اسپیروکت پالیدوم» در هفته‌نامه پزشکی آلمان (۱۹۰۷) گزارش کرد.

وی در بلکهامر (لهستان کنونی) به دنیا آمد و پس از تحصیل در دانشگاه لایپزیک به عنوان داروساز در بیمارستان دولتی دارالسلام (مستعمره آلمان در شرق آفریقا، تانزانیا) مشغول به کار شد.

او پس از بازگشت به آلمان تحصیلات خود را در دانشگاه برلین ادامه داد و از ۱۹۰۰ به عنوان دستیار برنهارت نوخت و سپس رئیس بخش شیمی در انستیتو بیماری‌های گرمسیری و دریایی در بندر هامبورگ مشغول به کار شد.

گیمسا در ۱۹۱۴ به استادی دانشگاه هامبورگ منصوب شد و از ۱۹۱۹ به تحقیق درباره شیمی‌درمانی پرداخت، هرچند بیشتر مطالعات وی بر بیماری‌های گرمسیری متمرکز بود. او در ۱۹۳۳ به حزب ناسیونال سوسیالیست کارگران آلمان (نازی) پیوست و میثاق‌نامه وفاداری اساتید دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی به هیتلر را امضا کرد.

وی در ۱۰ ژوئن ۱۹۴۸ در ۸۰ سالگی در بیبرویر (اتریش کنونی) درگذشت. از افتخارات او می‌توان به عضویت در آکادمی علوم لئوپولدی و دریافت نشان برنهارت نوخت اشاره کرد.

📌تصویر: ایستاده از چپ هنریک روخالیما (آسیب‌شناس)، پیتر مولنس (همه‌گیرشناس)، اریش مارتینی (حشره‌شناس)، ادوارد رایشینو (تک‌یاخته‌شناس)، مارتین مایر (باکتری‌شناس)، نشسته از چپ فردریش فولبورن (پزشک متخصص طب گرمسیری)، برنهارت نوخت (پزشک متخصص طب گرمسیری و رئیس انستیتو)، و گوستاو گیمسا (شیمی‌دان)، انستیتو بیماری‌های گرمسیری (انستیتو نوخت)، هامبورگ، ۱۹۲۰.

🔗تصاویر کامل در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

19 Nov, 05:00


📌 ۱۹ نوامبر ۲۰۰۴ مرگ وِین کاشف بازدارنده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین

🟣
#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۹ آبان ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️سِر جان رابرت وِین متولد ۲۹ مارس ۱۹۲۷ داروشناس بریتانیایی بود که برای مطالعه در زمینه نحوه اثر آسپیرین، کشف پروستاسیکلین، و معرفی بازدارنده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین به‌طور مشترک با دو بیوشیمی‌دان سوئدی (کارل سوُن برگستروم و بِن ساموئلسون) برنده جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی ۱۹۸۲ شد.

وی در تاردیبیگ، ووسترشر به دنیا آمد و پدرش از یهودیان مهاجر روسی بود. او پس از تحصیل در دانشگاه بیرمنگام و دانشگاه آکسفورد مدتی به عنوان استادیار داروشناسی در دانشگاه ییل مشغول به کار شد. وِین پس از بازگشت به بریتانیا در ۱۹۵۵ به انستیتو علوم پایه پزشکی در دانشگاه لندن رفت و تحقیقات خود را بر آنزیم مبدل آنژیوتانسین و اثرات داروی آسپیرین متمرکز کرد. او در ۱۹۶۶ به استادی داروشناسی تجربی کالج سلطنتی جراحان منصوب شد و در ۱۹۷۳ به بنیاد ولکام و نزد سالوادور مونکادا رفت.

هورمون آنژیوتانسین بخشی از سیستم رنین-آنژیوتانسین در کلیه است که پیش‌ساز آن (آنژیوتانسینوژن، سوبسترای رنین) در کبد ساخته می‌شود. این هورمون که در دهه ۱۹۳۰ کشف شد باعث تنگی عروق و افزایش فشارخون می‌شود و همچنین با افزایش ترشح آلدوسترون از غده فوق‌کلیوی به احتباس سدیم کمک می‌کند.

آنژیوتانسینوژن توسط آنزیم رنین (آنژیوتانسینوژناز) کلیوی به آنژیوتانسین ۱ (پروآنژیوتانسین) تبدیل می‌شود که خود برای فعال شدن و تبدیل به آنژیوتانسین ۲ نیاز به آنزیم مبدل آنژیوتانسین دارد. آنزیم مبدل آنژیوتانسین در ۱۹۵۶ توسط لئونارد تاکر اسکیگز بیوشیمی‌دان آمریکایی کشف شد اما جان وِین در ۱۹۶۷ نشان داد این آنزیم در پلاسما بسیار کُند عمل می‌کند و نمی‌تواند مسؤول تبدیل آنژیوتانسین ۱ به آنژیوتانسین ۲ باشد. وِین متوجه شد این آنزیم که عمدتاً توسط ریه تولید می‌شود بسیار ناپایدار است و تبدیل سریع آنژیوتانسین ۱ به آنژیوتانسین ۲ در حین عبور خون از ریه رخ می‌دهد.

سرژیو هنریک فرِیرا داروساز برزیلی در ۱۹۶۵ نشان داد زهر نوعی افعی موسوم به رخ‌چاله‌ای که نیش آن باعث غش قربانی می‌شود حاوی یک عامل کاهنده فشارخون موسوم به تاپروتاید (فاکتور تقویت برادیکینین) است. او در دهه ۱۹۷۰ به آزمایشگاه جان وِین در دانشگاه لندن رفت. تحقیقات وِین و فرِیرا نشان داد اثر ضددرد آسپیرین از طریق مهار تولید پروستاگلاندین انجام می‌شود.

امکان کاربرد بالینی تاپروتاید برای درمان پرفشاری وجود نداشت زیرا به دلیل ساختار پپتیدی هنگام مصرف خوراکی غیرفعال می‌شد. دو محقق در انستیتو تحقیقات اسکوئیب، نیوجرسی (دیوید کوشمن شیمی‌دان آمریکایی و میگل اوندیتی شیمی‌دان آرژانتینی) در ۱۹۷۵ با حل این مشکل موفق به کشف اولین داروی بازدارنده آنزیم مبدل آنژیوتانسین (کاپتوپریل) شدند.

وِین در ۱۹۷۶ پروستاگلاندین آی۲ (پروستاسیکلین) را کشف کرد و در ۱۹۸۵ انستیتو تحقیقات ویلیام هاروی را در بیمارستان سنت بارتولومیو بنیان گذاشت. او به دنبال شکستگی استخوان ران و لگن در ۷۷ سالگی در کِنت، انگلستان درگذشت. از افتخارات دیگر وی می‌توان به عضویت در انجمن سلطنتی لندن (۱۹۷۴) و دریافت جایزه لَسکِر (۱۹۷۷) و بشقاب طلایی آکادمی دستاورد (۲۰۰۰) اشاره کرد.

📌تصویر: از راست جان وِین، سرژیو فرِیرا، و سالوادور مونکادا، مراسم نوبل، ۱۹۸۲.

🔗تصاویر بیشتر در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

18 Nov, 15:36


فوتبالیست‌های رشتی در انزلی کشته نشدند
(بخش نخست)

مسعود جوزی
پژوهش مطبوعات: رضا نوزاد


ماجرا از پُستی در کانال تلگرامی «فدراسیون تاریخ و آمار فوتبال ایران» به تاریخ ۵ مهر ۱۴۰۳ شروع شد: کاریکاتوری قدیمی با شرح «کاریکاتور عجیب مجله فکاهی ناهید در سال ۱۳۰۵ که تصادف و کشته شدن فوتبالیست‌های رشت در انزلی را سوژه قرار داده! این اتفاق دقیقاً چند روز قبل از عزیمت اولین تیم ملی ایران به بادکوبه رخ داد.» و کاریکاتور هم واقعاً عجیب است: یک اتومبیل سواری با دو سرنشین از زمین فوتبالی می‌گذرد، در حالی که ۱۱ فوتبالیست را پشت‌سرش آش‌ولاش کرده و در همین لحظه از روی بدن ۴ تای دیگر در گذر است. پشت فرمان راننده‌ای نشسته است که کلاه کپ معمول شوفرهای آن زمان را بر سر دارد و در کنار او مردی با ظاهری آراسته که لابد باید صاحب‌منصبی باشد. بالای تصویر نوشته شده: «فوت‌بالیست‌های رشت هستند که اتومبیل دویج به پورت انزلی اصابت کرده و ۱۷ نفر روی هم ریخته مرده‌اند». در گوشه پایین هم مرد مسن ریشویی با لباس سنتی که باید نقش راوی روزنامه ناهید را داشته باشد، به صحنه اشاره می‌کند و می‌گوید: «این زمان ما ۱۷ نفر ۱۷ نفر تلفات می‌دهیم!»

روزنامه ناهید اعتباری در تاریخ مطبوعات ایران دارد،* ولی این کاریکاتور بسیار ضعیف است. گذشته از این‌که از ۱۷ نفر تلفات می‌گوید ولی تعداد کشتگان میدان ۱۵ نفر هستند، نه جنبه طنزش معلوم است و نه اصلاً حرف حسابش. کجای این خبر وحشتناک خنده دارد؟ چه پیام پنهان یا نقد سیاسی-اجتماعی‌ای پشت این طنز هست؟ ارجاعی هم اگر دارد، لااقل برای من مفهوم نیست؛ آن مرد آراسته کنار شوفر این تصادف را هدایت می‌کند؟ آن مرد آراسته و شوفر به‌اضافه ۱۵ فوتبالیست آش‌ولاش روی زمین، مجموع کشتگان را تشکیل می‌دهند؟ ولی مهم‌تر از همه این‌ها، اصل خبر است. ۱۷ فوتبالیست رشتی در سال ۱۳۰۵ در تصادفی در انزلی کشته شده‌اند و ما خبر نداریم؟ چرا چیزی از این تصادف تراژیک در حافظه گیلانیان نمانده است؟ مگر می‌شود!؟

کاریکاتور را با ذکر منبع در کانال «جنگل» می‌گذارم و از مخاطبان می‌‌خواهم «اگر از این ماجرا اطلاع دارید، لطفاً کامنت بگذارید تا به پست اصلی اضافه شود». بعد هم خودم دنبال منبع پُست این کانال می‌گردم، و پیدا می‌کنم: سایت طرفداری، ۱۸ مرداد ۱۴۰۱، مطلبی با تیتر «خبری که سال‌هاست مخفی مانده است / تلخ‌ترین خبر قدیمی فوتبال ایران؛ مرگ ۱۷ فوتبالیست در تصادف رانندگی» و متنی که خلاصه‌اش می‌شود این: «یکی از تلخ‌ترین اتفاقات ورزشی در نسل اول فوتبال ایران، درگذشت ۱۷ فوتبالیست اهل رشت بود که در تصادف رانندگی کشته شدند... منتخبی از بازیکنان اهل رشت در آذرماه ۹۶ سال قبل در یک تصادف رانندگی ... در جریان سفر به شهر بندر انزلی فوت شدند. عکس مطلب در نشریه فکاهی ناهید در روز ۱۵ آذرماه سال ۱۳۰۵ منتشر شده بود.»

دومین سانحه تصادف اتومبیل در تاریخ ایران
همچنان خبر باورنکردنی است؛ اما راه مشخص است. اول باید روزنامه ناهید و اصل کاریکاتور را پیدا کرد و بعد دنبال خبر در مطبوعات محلی و سراسری آن سال‌ها گشت. خوشبختانه آرشیو روزنامه ناهید اسکن شده و به‌صورت آنلاین قابل خریداری است. پیدا می‌کنم: سال ششم، شماره ۳۵، ۸ آذر ۱۳۰۵. اولین چیزی که در این شماره به چشم می‌خورد، دو ماده تاریخ و مطالب دیگری در سوگ درویش‌خان است. یادم می‌آید که این استاد بزرگ موسیقی اولین قربانی تصادف اتومبیل در کشور ما به‌شمار می‌رود. درویش‌خان روز ۲ آذر ۱۳۰۵ درگذشته است، بنابراین تصادف انزلی شاید دومین سانحه تصادف اتومبیل در تاریخ ایران باشد؛ و کشتگان آن نخستین قربانیان جمعی یک سانحه تصادف در تاریخ کشور. کاریکاتور موردنظر در صفحه ۴ این شماره منتشر شده است و در صفحه روبه‌روی آن کاریکاتور بی‌مزه دیگری درباره اختلاس در اداره معارف تبریز.

می‌ماند جستجو در بایگانی مطبوعات محلی و ملی. ته دلم قرص است که اگر هیچ‌کس هم در پیگیری این خبر و رسیدن به اصل ماجرا کمک نکند، رضا نوزاد که پژوهشگر متخصص اخبار گیلان در مطبوعات دوران قاجار و پهلوی اول است، این کار را می‌کند؛ و می‌کند! بنابراین سنگ‌بنای این جستجو، مرور اخباری است که جناب نوزاد در مطبوعات آن زمان یافته است.

بخش دوم، بخش سوم، بخش چهارم، بخش پنجم، بخش ششم

- - - - -
* روزنامه ناهید یکی از پرآوازه‌ترین نشریات انتقادی و فکاهی ایران است که در سال‌های پایانی دوره قاجاریه و چند سال آغازین سلطنت پهلوی اول در ایران منتشر می‌شد. این نشریه اولین شماره خود را در تاریخ ۲۲ فروردین ۱۳۰۰ هجری شمسی منتشر کرد و دوره شکوفایی‌اش تا ۱۳۰۶ شمسی ادامه یافت (ضیایی، محمدرفیع، روزنامه‌های فکاهی پایان دوره قاجاریه «ناهید» و «امید»، کیهان کاریکاتور، شماره ۱۹۹ و ۲۰۰، مهر و آبان ۱۳۸۷).
- - - - -

متن کامل این نوشته در شماره ۱۸۰ فصل‌نامه گیله‌وا (پاییز ۱۴۰۳) منتشر شده است.

#مقاله
https://t.me/Jangal94

پزشکان گیل

18 Nov, 13:14


📌 ۱۹ نوامبر روز جهانی مرد و آغاز هفته سلامت مردان

🟣
#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۹ آبان ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️روز جهانی مرد در ۱۹ نوامبر (۲۸ آبان) هر سال با هدف افزایش آگاهی از مسائل مردان شامل بیگانگی از والد (تخریب شخصیت یک والد به دست دیگری)، آزار، بی‌خانمانی، خودکشی، خشونت، و برچسب‌های منفی مرتبط با مردان برگزار می‌شود. این روز همچنین فرصتی برای بزرگداشت دستاوردهای مردان و پسران است. شعار این روز در ۲۰۲۳ «به صفر رساندن میزان خودکشی مردان» بود.

ارکان ششگانه روز مرد، که برخلاف روز زن هنوز توسط سازمان ملل به رسمیت شناخته نشده، شامل ترویج الگوهای نقش مثبت مردانه، تجلیل از مشارکت مثبت مردان، توجه به سلامت و رفاه مردان، توجه به مظاهر تبعیض علیه مردان، بهبود روابط جنسیتی و ترویج برابری جنسیتی، و ایجاد دنیایی امن‌تر و بهتر برای مردان است.

مراسم بزرگداشت این روز نخستین بار در ۷ فوریه ۱۹۹۲ به پیشنهاد توماس اوستر کنشگر آمریکایی و مدیر مرکز مطالعات مردان در دانشگاه میزوری برگزار و در ۱۹۹۹ در ترینیداد و توباگو توسط جرومی تیلاکسینگ استاد دانشگاه هند غربی دوباره احیا شد. پیش از آن ۲۳ فوریه از دهه ۱۹۶۰ در برخی کشورها به نام روز مرد شناخته می‌شد که در شوروی روز مدافعین سرزمین پدری نام داشت.

در ۲۰۰۹ با پیشنهاد جمهوری مالت که بیشترین سابقه برگزاری این مراسم را دارد روز جهانی مرد به ۱۹ نوامبر تغییر یافت. این روز درواقع سالگرد تولد پدر پروفسور تیلاکسینگ و همچنین سالگرد مسابقه تاریخی فوتبال بین ترینیداد و توباگو و آمریکا در چارچوب مرحله مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۰ است که با وجود حذف این کشور، جایزه بازی جوانمردانه را به دلیل رفتار خوب تماشاگران برای این تیم در پی داشت.

روزجهانی مردان در اتریش در فاصله ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۴ به پیشنهاد جرج کیندل نویسنده و ناشر اتریشی و بیشتر با هدف انتقاد از خشونت مردان در اول نوامبر برگزار می‌شد. میخائیل گورباچف (سیاستمدار روسی و برنده جایزه صلح نوبل ۱۹۹۰) نیز با حمایت سازمان ملل این روز را به عنوان مناسبتی برای افزایش آگاهی و توجه به سلامت مردان پیشنهاد کرد و جایزه جهانی مردان به چهره‌های برجسته که دارای بهترین خصایل بشری بودند (از جمله مایکل جکسون، کرِک داگلاس، مورگان فریمن، پاول مک‌کارتنی، استیون اسپیلبرگ، و کریستین بارنارد) اعطا شد.

اعطای این جایزه بعدها به دلیل شائبه سوگیری جنسیتی متوقف شد و جای خود را به جوایز دیگری از جمله جایزه جهانی زنان داد که از دریافت‌کنندگان معروف آن می‌توان به مونیکا بلوچی و اُپرا وینفری اشاره کرد.

روز پدر و روز مرد در سراسر جهان تاریخ‌های مختلفی دارد و مناطق مختلف سنت‌های خود را برای گرامیداشت پدر حفظ می‌کنند. رایج‌ترین تاریخ برگزاری این روز در جهان سومین یکشنبه ژوئن و در برخی کشورهای کاتولیک ۱۹ مارس به‌عنوان روز سنت جوزف است.

در ایران پیش از انقلاب، زادروز رضاشاه در ۲۴ اسفند روز پدر نامیده می‌شد که پس از انقلاب به ۱۳ رجب زادروز نخستین امام شیعیان تغییر یافت. زرتشتیان شهریورگان (۴ شهریور) را به‌عنوان روز پدر جشن می‌گیرند. هفته سلامت مردان مناسبت بین‌المللی است که در اغلب کشورها با روز مرد و روز پدر آغاز می‌شود. نماد این هفته و همچنین نماد آگاهی از سرطان پروستات یک روبان آبی روشن است.

هفته اول اسفند ماه در ایران با هدف تاکید بر سلامت مردان و توجه بیشتر به جنبه‌های مختلف پیشگیری از مخاطرات سلامت «هفته ملی سلامت مردان ایرانی» نامگذاری شده است. موامبر (چمدان‌واژه مرکب از موستاش به معنی سبیل و نوامبر) رخداد سالانه به مدت یک ماه است که در ماه نوامبر برگزار می‌شود و شامل بلند کردن سبیل با هدف ارتقای آگاهی در خصوص سرطان‌های مردان، تغییر چهره سلامت مردان، و اهداف خیریه دیگر است.

📌تصویر: بیمارستانی در برزیل با نماد موامبر، نوامبر ۲۰۱۳.

🔗تصاویر بیشتر در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

17 Nov, 14:08


📌 ۱۸ نوامبر آغاز هفته جهانی آنتی‌بیوتیک

🟣
#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۸ آبان ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️مقاومت آنتی‌بیوتیک حاصل مکانیسم‌هایی است که از باکتری‌ها در مقابل اثرات داروهای ضدمیکروبی محافظت می‌کنند و باعث می‌شوند این داروها دیگر مؤثر نباشند. به باکتری‌های مقاوم به چند آنتی‌بیوتیک، اَبَرباکتری یا اَبَرمیکروب گفته می‌شود. انتخاب طبیعی باعث می‌شود سویه‌های مقاوم به‌تدریج به سویه غالب بیماری‌زا تبدیل شوند. با این‌که شکل‌گیری این مقاومت یک فرآیند طبیعی است اما علت آن اغلب مصرف بی‌رویه، نادرست، و نابه‌جای آنتی‌بیوتیک است.

در پی کشف پنی‌سیلین در ۱۹۲۸ توسط الکساندر فلمینگ و کاربرد بالینی موفق آن در دهه ۱۹۴۰، دوران طلایی کشف آنتی‌بیوتیک‌ها در دهه‌های ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۰ رقم خورد و داروهای بی‌شماری برای درمان بیماری‌های مرگباری مانند سل و سیفیلیس که پیش از آن عمدتاً لاعلاج بودند وارد بازار شدند. اما در دهه‌های اخیر عملاً هیچ گروه آنتی‌بیوتیک تازه‌ای کشف نشده و این باتوجه به تاب‌آوری باکتری‌ها یک مشکل بزرگ است.

نخستین بار فلمینگ در ۱۹۴۵ پیش‌بینی کرد: «زمانی خواهد رسید که پنی‌سیلین در مغازه‌ها به سادگی در دسترس همگان باشد و این خطر وجود خواهد داشت که افراد بی‌اطلاع با مصرف مقدار ناکافی آن میکروب‌ها را در معرض دوز غیرکشنده دارو قرار داده و آن‌ها را مقاوم کنند.» هم‌اکنون به دلیل مقاومت آنتی‌بیوتیک مدت زمان بستری در بیمارستان‌ها افزایش یافته، هزینه درمان بالا رفته، و خطر بازگشت به دورانی که یک عفونت جزئی پس از جراحی یا شیمی‌درمانی بتواند جان بیمار را تهدید کند به‌طور بالقوه وجود دارد.

طرح اقدام جهانی برای مقابله با معضل مقاومت آنتی‌بیوتیک که یکی از اجزای کلیدی آن آگاهی‌رسانی و آموزش است در شصت و هشتمین نشست مجمع جهانی سلامت (مه ۲۰۱۵) مطرح شد.

شعار نخستین هفته جهانی آنتی‌بیوتیک (که در کنار روز جهانی سل، روز جهانی مالاریا، روز جهانی سلامت، روز جهانی بدون دخانیات، روز جهانی ایدز، روز جهانی اهدای خون، هفته جهانی ایمن‌سازی، روز جهانی ایمنی بیمار، روز جهانی بیماری شاگاس، و روز جهانی هپاتیت یکی از ۱۱ کارزار رسمی سازمان سلامت جهانی است) در نوامبر ۲۰۱۵ این بود: «آنتی‌بیوتیک‌ها: با احتیاط مصرف شود».

📌تصویر: آزمایش مقاومت آنتی‌بیوتیک (آنتی‌بیوگرام) در محیط کشت و تشکیل هاله در اثر توقف رشد باکتری در اطراف دیسک‌های کاغذی آغشته به آنتی‌بیوتیک‌های مختلف (پلیت چپ)؛ عدم تشکیل هاله کامل نشان‌دهنده مقاومت کامل یا نسبی باکتری به برخی آنتی‌بیوتیک‌ها است (پلیت راست).

🔗تصاویر بیشتر در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

16 Nov, 14:38


📌بیانیه‌ مشترک انجمن‌‌های روان‌شناسی و روان‌درمانی ایران درباره ماجرای کلینیک ترک بی‌حجابی:

📌بی‌حجابی بیماری نیست، سوءاستفاده از روان‌شناسی و روان‌پزشکی را متوقف کنید!


▫️داشتن یا نداشتن حجاب پدیده‌ای اجتماعی و فرهنگی است و نه یک بیماری که نیاز به درمان داشته باشد. استفاده از واژه‌های “کلینیک” و “ترک” به‌طور ضمنی «حجاب متفاوت از قوانین کشور» را به‌عنوان یک اختلال یا بیماری معرفی می‌کند که از نظر علمی کاملا مطرود و مصداق  بارزی از سوءاستفاده از روان‌شناسی و روان‌پزشکی است.

امید این‌که دست‌اندرکاران به حساسیت امر و آسیب‌های جدی ناشی از سوء‌استفاده از روان‌شناسی و روان‌پزشکی توجه کنند، اقدامات این‌چنینی را متوقف کنند و از تکرار آن در آینده خودداری کنند. همچنین از دادستانی کل کشور انتظار می‌رود به این امر بسیار حساس ورود کرده و اقدامات لازم را برای پیشگیری از تداوم آن به‌عمل آورد.

Tel: t.me/pezeshkangil
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

16 Nov, 13:29


📌 ۱۷ نوامبر ۱۸۵۷ تولد بابینسکی کاشف علامت بابینسکی

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۷ آبان ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️ژوزف ژول فرانسوا فیلیکس بابینسکی پزشک و نورولوژیست لهستانی-فرانسوی، از شاگردان سرشناس ژان مارتین شارکو در بیمارستان سالپتریر، و استاد نورولوژی دانشگاه پاریس بود که در ۱۸۹۶ رفلکس پاتولوژیک کف پا در ارتباط با ضایعات مسیر قشری‌نخاعی (کورتیکواسپاینال، کورتیکوبولبار، هرمی، پیرامیدال) موسوم به «علامت بابینسکی» را توصیف کرد.

وی در پاریس به دنیا آمد و پدرش افسر ارتش لهستان بود که به دنبال شورش مسلحانه در جریان انقلاب ۱۸۴۸ به فرانسه گریخت. او پس از تحصیل در دانشگاه پاریس به طبابت پرداخت و به دنبال مرگ استادش شارکو نخستین کسی بود که معیارهایی برای افتراق هیستری از ضایعات عضوی مغز ابداع کرد.

بابینسکی در ۱۸۹۶ در نشست انجمن زیست‌شناسی پاریس با ارائه مقاله معروف خود تحت عنوان «پدیده شست پا» نشان داد که برخلاف افراد سالم که تحریک کف پای آنان توسط یک شیء غیرنوک‌تیز معمولاً با رفلکس فیزیولوژیک به شکل خم شدن (فلکسیون) انگشت شست به سمت پایین همراه است، تحریک کف پا در مبتلایان به ضایعات مسیر هرمی نخاع باعث رفلکس پاتولوژیک و خم شدن انگشت شست به سمت بالا (فلکسیون دورسال یا اکستانسیون) می‌شود.

رفلکس بابینسکی جزو رفلکس‌های بدوی است که به‌طور طبیعی در بیشتر نوزادان وجود دارد و اغلب تا ۱۲ ماهگی ناپدید می‌شود. او در ۱۹۰۱ به جای اصطلاح «هیستری» برای اختلالاتی که با تلقین رفع می‌شوند از اصطلاح «پیتیاتیسم» (از ریشه یونانی به معنی تلقین‌پذیری) استفاده کرد و در ۱۹۱۴ عدم آگاهی شخص نسبت به بیماری یا ناتوانی خود که اغلب ناشی از ضایعات عضوی مغز است را «آنوسوگنوزی» نامید.

وی در ۱۹۱۷ نمایش‌نامه «دیوانه‌ها» را با نام مستعار «اولاف» و با همکاری پیر پالو نوشت که آندره برتون نویسنده فرانسوی و از شاگردان بابینسکی در رمان نادیا به آن اشاره کرده است. بابینسکی به دنبال ابتلا به بیماری پارکینسون در ۲۹ اکتبر ۱۹۳۲ در ۷۴ سالگی در پاریس درگذشت.

📌تصویر: نخستین نمونه شناخته شده از رفلکس بابینسکی در «مادونا و کودک با یک فرشته»، ساندرو بوتیچلی نقاش ایتالیایی، اواسط قرن ۱۵.

🔗تصاویر بیشتر در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

15 Nov, 14:33


📌 ۱۶ نوامبر ۱۸۸۴ مرگ شوستوک کاشف علامت شوستوک

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۶ آبان ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️فرانتس شوستوک (فرانتیشک چیواستک) متولد ۲۱ مه ۱۸۳۵ پزشک و عصب‌شناس چک-اتریشی و سرگرد ارتش اتریش بود که در ۱۸۷۶ «علامت شوستوک» را توصیف کرد.

علامت شوستوک مثبت به حالتی گفته می‌شود که هنگام ضربه زدن به شاخه‌های عصب صورتی (فاسیال)، ترجیحاً در بالای غده بناگوشی (پاروتید) یا نزدیک‌تر به گوشه دهان، عضلات صورت منقبض و لب بالایی همان طرف به سمت ضربه ​​جمع شود.

این علامت نشان‌دهنده افزایش تحریک‌پذیری عصب، معمولاً در اثر کاهش کلسیم خون (هیپوکلسمی) است، هرچند شوستوک آن را برای تشخیص کزاز معرفی کرد. علل شایع هیپوکلسمی شامل کم‌کاری غدد پاراتیرویید و کمبود ویتامین دی است.

اختلالات اسید و باز مانند آلکالوز تنفسی نیز ممکن است با کاهش کلسیم یونیزه و علامت شوستوک مثبت همراه باشند. حساسیت علامت شوستوک کمتر از علامت تروسو است و علل دیگر مانند کاهش منیزیم خون (هیپومنیزیمی) نیز می‌توانند آن را مثبت کنند. همچنین حدود ۱۰ تا ۲۵ درصد افراد ممکن است در حالت طبیعی علامت شوستوک مثبت داشته باشند.

شوستوک در فریدِک-میستـِک، موراویا-سیلزیا، جمهوری چک به دنیا آمد و پس از تحصیل در آکادمی نظامی پزشکی یوزف (موزه پزشکی یوزفینوم کنونی در دانشگاه وین)، در بیمارستان شماره یک ارتش اتریش مشغول به کار شد.

او از ۱۸۶۳ تا ۱۸۶۷ دستیار ادالبرت دوچک پزشک و آسیب‌شناس مجارستانی در یوزفینوم بود و سپس به استادی الکتروتراپی این آکادمی منصوب شد.

وی در ۱۸۷۱ جانشین دوچک شد و تا هنگام تعطیلی یوزفینوم در ۱۸۷۴ ریاست درمانگاه آکادمی را برعهده داشت. او پس از آن به ریاست بخش داخلی بیمارستان شماره یک ارتش اتریش منصوب شد.

شوستوک مقاله معروف خود را تحت عنوان «درباره کزاز» در شماره ۱۷ نشریه پزشکی وین در ۱۸۷۶ منتشر کرد و در ۴۹ سالگی در وین درگذشت. فرزندش فرانتس شوستوک پسر نیز یک پزشک بود و «کم‌خونی شوستوک» را در ارتباط با اختلال عملکرد لوزالمعده توصیف کرد.

📌تصویر: تظاهرات بالینی هیپوکلسمی (علامت شوستوک، علامت تروسو، هیپررفلکسی، اسپاسم حنجره [استریدور]، تشنج، موج کیوتی طولانی در نوار قلب، و احتقان یا ورم شبکیه [چوکت دیسک، اِدِم پاپی]، اثر فرانک نِتِر جراح آمریکایی و تصویرگر پزشکی (۱۹۹۱-۱۹۰۶).

🔗ویدئو و تصاویر بیشتر در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

14 Nov, 20:18


📌 ۱۵ نوامبر ۱۸۷۳ تولد بیکر پیشگام پزشکی اجتماعی

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۵ آبان ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️سارا جوزفین بیکر پزشک و کنشگر آمریکایی بود که سهم به‌سزا در ارتقای بهداشت عمومی به‌ویژه در میان جوامع مهاجر شهر نیویورک داشت. او به مبارزه با فقر ناشی از گسترش شهرنشینی پرداخت و در ۱۹۱۷ نشان داد میزان مرگ‌ومیر کودکان در ایالات متحده بیشتر از تلفات سربازان در جنگ جهانی اول است. بیکر طی دهه ۱۹۲۰ نخستین نماینده حرفه‌ای زن در کمیته بهداشت جامعه ملل بود و از دستاوردهای بزرگ او می‌توان به کاهش مرگ‌ومیر اطفال اشاره کرد.

وی در پوکیپسی، نیویورک در یک خانواده کوئیکر (پروتستان) با سبک زندگی کولی‌وار (بوهمی) به دنیا آمد و به دنبال مرگ پدر و برادرش به دلیل ابتلا به حصبه ناچار بود بار خانواده را به دوش بکشد. او پس از تحصیل در کالج پزشکی زنان در درمانگاه نیویورک (بیمارستان پرسبیتارین، دانشگاه کلمبیا) که توسط الیزابت بلک‌ول و خواهرش امیلی اداره می‌شد به بیمارستان زنان و کودکان نیوانگلند، بوستون رفت.

بیکر در ۱۹۰۱ به عنوان بازرس پزشکی به استخدام اداره بهداشت نیویورک درآمد و چون در اغلب موارد لباس مردانه بر تن داشت به «دکتر جو» معروف شد. او در زمانی که ایده «طب پیشگیری» چندان طرفداری نداشت نشان داد که بهترین راه برای کاهش مرگ‌ومیر این است که افراد کمتر بیمار شوند و برنامه خود را از محله فقیرنشین «هلز کیچن» با مرگ‌ومیر بیش از ۴۵۰۰ نفر در هفته که حدود یک‌سوم آنان کودک بودند آغاز کرد.

شایع‌ترین علت مرگ اطفال در هلز کیچن اسهال خونی (دیسانتری) و در واقع به‌طور غیرمستقیم جهل و بی‌اطلاعی والدین و عدم رعایت بهداشت بود. بیکر به کمک گروهی از پرستاران شروع به آموزش خانواده‌ها و دانش‌آموزان کرد: از لباس بچه‌ها در فصول مختلف تا غذا و بهداشت و خواب. او ضمن تشویق به تغذیه با شیر مادر ایستگاهی برای توزیع شیر استریل گاو برپا کرد تا مادرانی که به دلیل اشتغال به کار یا دلایل دیگر امکان شیردهی ندارند مجبور به استفاده از شیر آلوده و تقلبی موجود در بازار نباشند.

وی مخترع کپسول‌های مومی یکبارمصرف حاوی نیترات نقره ۲ درصد برای درمان عفونت چشم نوزادان (اُفتالمیا نئوناتوروم) و پیشگیری از نابینایی ناشی از سرایت سوزاک در هنگام زایمان بود. پیش از آن برای درمان این بیماری شایع از محلول نیترات نقره استفاده می‌شد که اغلب آلوده و غلظت دارو در آن به دلیل تبخیر بیش از میزان مجاز بود.

بیکر متوجه شد که بیشتر زایمان‌ها توسط ماماهایی انجام می‌شود که مجوز ندارند و دوره‌هایی برای آموزش و اعطای مجوز به آنان ترتیب داد. او دو بار در شناسایی و بازداشت مری مالون (مری حصبه، نخستین حامل بدون علامت سالمونلا) نقش داشت و در ۱۹۱۷ نخستین زنی بود که موفق به اخذ مدرک دکتری بهداشت عمومی از دانشکده پزشکی دانشگاه نیویورک شد.

وی عضو گروه فمینیستی هترودوکسی بود هرچند هرگز به‌طور علنی به کوئیر بودن (دگرباشی) خود اذعان نکرد. او در ۱۹۳۹ زندگی‌نامه خود «نبرد برای زندگی» را منتشر کرد و به دنبال ابتلا به سرطان در ۲۲ فوریه ۱۹۴۵ در ۷۱ سالگی در پرینستون، نیوجرسی درگذشت.

📌تصویر: دکتر جو، چگونه سارا جوزفین بیکر زندگی کودکان آمریکا را نجات داد، مونیکا کولینگ و جولیان سوینی، ۲۰۱۸.

🔗تصاویر بیشتر در اینستاگرام

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

14 Nov, 10:14


سطح TSH غیرطبیعی است.
بی‌اهمیت است یا پُراهمیت؟


ترجمه: دکتر محمدحسن هدایتی امامی، متخصص داخلی-غدد

Tel
: t.me/pezeshkangil
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

13 Nov, 15:39


وداع باشکوه مردم یاسوج با پیکر زنده‌یاد دکتر داودی

پیکر دکتر مسعود داودی، پزشک متخصص قلب و عروق اهل شاهرود که دوشنبه ۲۱ آبان در یاسوج به قتل رسید، با حضور هزاران نفر از مردم و شرکت کادر درمان و خانواده‌اش امروز ۲۳ آبان در مقابل بیمارستان شهید بهشتی این شهر تشییع شد.

همسر و برادر دکتر داودی در این مراسم ضمن قدردانی از شرکت‌کنندگان در سخنانی تاکید کردند که او شیفته «وفاداری و معرفت» مردم یاسوج بوده است.

Tel: t.me/pezeshkangil
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

13 Nov, 07:43


🎙مسئله ۳۰ میلیون کلمه

دکتر آذرخش مکری

#مکری #آذرخش_مکری

Tel: t.me/pezeshkangil
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

13 Nov, 06:04


📌آیا اختلال خواب می‌تواند باعث افزایش درد بعد از عمل شود؟

📌دکتر احمدرضا احمدی آبدشتی، متخصص ارتوپدی


▫️شاید راحت‌تر این باشد که اختلال خواب پس از عمل‌های جراحی را به درد ناشی از جراحی نسبت دهیم اما جالب است بدانید خود اختلال خواب نیز با مکانیسم‌هایی باعث افزایش درد بعد از عمل می‌شود.

پژوهشگران به تحلیل رابطه‌ی بین اختلالات خواب قبل از جراحی و خطر بروز درد مزمن پس از جراحی (CPSP) پرداخته‌اند. Giorgia Varall و همکاران در مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۲ یک متاآنالیز در این باره ارائه داده‌اند. هدف از این مطالعه، بررسی این است که آیا کیفیت خواب ضعیف یا اختلالات خواب قبل از جراحی می‌تواند بر احتمال تجربه‌ی درد مزمن در طولانی‌مدت پس از جراحی تأثیر بگذارد یا خیر.

متاآنالیز انجام‌شده نشان داد که رابطه‌ای ضعیف اما معنادار میان اختلالات خواب قبل از جراحی و CPSP وجود دارد، این به این معناست که افرادی که پیش از جراحی دچار مشکلات خواب هستند، ممکن است پس از جراحی، درد مزمن بیشتری را تجربه کنند. با این حال، تأثیر این رابطه نسبتاً کوچک بوده و عوامل دیگری نیز ممکن است در بروز این درد مؤثر باشند.

نکات:
۱. ضرورت استفاده از اندازه‌گیری‌های عینی:
یکی از نکات برجسته در قسمت بحث (discussion) مقاله این است که بیشتر مطالعات تنها از معیارهای خوداظهاری برای ارزیابی کیفیت خواب استفاده کرده‌اند و از معیارهای عینی نظیر پلی‌سومنوگرافی یا اکتوگرافی استفاده نشده است. این اندازه‌گیری‌های عینی می‌توانند بینش بیشتری در مورد ساختار خواب و مکانیسم‌های عصبی مرتبط با درد فراهم کنند.

۲. ارتباط خواب و پاسخ ایمنی و التهابی: پژوهشگران اشاره می‌کنند که اختلالات خواب می‌توانند با افزایش سطوح نشانگرهای التهابی (مثل اینترلوکین-۶ و پروتئین واکنشی C) مرتبط باشد. این نشانگرها ممکن است مکانیسم‌های درک درد را تشدید کرده و فرد را مستعدتر به تجربه درد مزمن کنند.

۳. نقش روحیه و خلق‌وخو: به گفته‌ی نویسندگان، خلق‌وخو ممکن است واسطه‌ای مهم بین کیفیت خواب و تجربه‌ی درد پس از جراحی باشد. برای مثال، افرادی که مشکلات خواب دارند، احتمالاً با سطوح بیشتری از افسردگی و اضطراب مواجه‌اند که این عوامل به نوبه‌ی خود می‌توانند به بروز و شدت‌یابی CPSP کمک کنند.

۴. اثرات ضعیف و تأثیر کم اختلال خواب: گرچه خواب نقش پیش‌بینی‌کننده دارد، اما تأثیر آن ضعیف و محدود بوده است. بنابراین، نویسندگان پیشنهاد می‌کنند که خواب یکی از عوامل خطر در کنار سایر عوامل است و به‌تنهایی نمی‌تواند همه‌ی ابعاد CPSP را توضیح دهد. (از پیش‌بینی‌کننده‌های دیگر CPSP استعداد ژنتیکی، سنین جوانی، زن بودن و درد مزمن قبلی و فاکتورهای سایکولوژیک است.)

۵. پیشنهادها برای مطالعات آینده: محققان پیشنهاد می‌دهند که مطالعات آینده باید با نمونه‌های بزرگ‌تر و با ارزیابی‌های ترکیبی از معیارهای خوداظهاری و عینی انجام شود تا ارزیابی دقیق‌تری از تأثیر خواب بر درد پس از جراحی به دست آید.

🔗منبع: مجله مرور پزشکی خواب
🔗فایل پی‌دی‌اف متن کامل مقاله

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

12 Nov, 14:51


📌 ۱۳ نوامبر ۱۸۸۳ مرگ سیمز پدر جراحی زنان

🟣#تقویم_تاریخ_پزشکی
🟡 بابک عزیزافشاری، ۲۳ آبان ۱۴۰۳
🟢 [email protected]

▫️جیمز ماریون سیمز متولد ۲۵ ژانویه ۱۸۱۳ پزشک و جراح آمریکایی بود که بیشتر با ابداع تکنیک جراحی فیستول وزیکوواژینال، «وضعیت سیمز»، استفاده از سیم نقره‌ای برای بخیه زدن، و اختراع ابزارهایی مانند «اسپکولوم سیمز» و کاتتر سیگموئید شناخته می‌شود.

بیمار در وضعیت سیمز به پهلوی چپ می‌خوابد و زانو و ران راست را خم می‌کند. بیشترین کاربرد این وضعیت در معاینه مقعد، رکتوسیگموئیدوسکوپی، تنقیه (اِنِما)، و همچنین معاینه افتادگی (پرولاپس) دیواره واژن است.

فیستول وزیکوواژینال (ناسور مثانه-مهبلی) به ارتباط غیرطبیعی بین واژن و مثانه گفته می‌شود که با بی‌اختیاری ادرار همراه است و می‌تواند مادرزادی باشد اما شایع‌ترین علت آن عوارض ناشی از زایمان طولانی و سخت است.

این بیماران تا اواسط قرن ۱۹ معمولاً منزوی می‌شدند زیرا تلقی عمومی از فیستول یک موضوع زننده و ناخوشایند بود. اغلب جراحان مرد بودند و امراض زنان و زایمان در هیچ‌یک از دانشکده‌های پزشکی به مردان آموزش داده نمی‌شد.

جراحی زنان و حتی معاینه واژن تا سال‌ها یک تابو محسوب می‌شد و سیمز یکی از نخستین جراحانی بود که به درمان فیستول وزیکوواژینال پرداخت.

فیستول به‌ویژه در زنان برده سیاه‌پوست جنوب آمریکا به دلیل تغذیه و بهداشت نامناسب و عدم دسترسی به مراقبت پزشکی شیوع بالایی داشت و سیمز بسیاری از این زنان را بدون بیهوشی تحت عمل جراحی قرار داد.

وی در لنکستر، کارولینای جنوبی به دنیا آمد و پدرش کلانتر لنکستر بود. او پس از تحصیل در آکادمی فرانکلین، کالج کارولینای جنوبی، و کالج چارلستون نزد پزشکی به نام چرچیل جونز در لنکستر مشغول به کار شد.

سیمز در ۱۸۳۴ تحصیلات خود را در کالج پزشکی جفرسون، فیلادلفیا ادامه داد و در ۱۸۳۷ به عنوان پزشک مزارع برده‌داری به آلاباما رفت. وی در دهه ۱۸۴۰ در مونتگومری که دو سوم جمعیت آن را برده‌ها تشکیل می‌دادند درمانگاهی تأسیس کرد و در کنار درمان بیماران به انجام روش‌های آزمایشی خود بر روی زنان برده پرداخت.

او در ۱۸۵۵ با وجود مخالفت گسترده، نخستین بیمارستان تخصصی زنان را در نیویورک بنیان گذاشت اما در نهایت به‌دلیل اصرار بر درمان بیماران مبتلا به سرطان (که در آن زمان تصور می‌شد سرایت‌پذیر باشد) از این بیمارستان اخراج شد.

وی به دنبال حمله قلبی در ۷۰ سالگی در نیویورک درگذشت. از افتخارات او می‌توان به عضویت در چندین آکادمی و انجمن علمی و پزشکی در آمریکا و اروپا، ریاست انجمن پزشکی آمریکا (۱۸۷۶)، و دریافت لژیون دونور اشاره کرد. تندیس یادبود وی در پارک مرکزی نیویورک اولین مجسمه‌ به افتخار یک پزشک در آمریکا بود که در ۱۸۹۴ نصب اما به دنبال اعتراضات گسترده در ۲۰۱۸ به دلیل شائبه نژادپرستی و انجام آزمایش‌های غیراخلاقی برداشته شد.

در ۲۰۲۱ از تندیس سه زن برده (آنارکا، بتسی، و لوسی) که بارها توسط او جراحی شدند تحت عنوان «مادران جراحی زنان» در مونتگومری پرده‌برداری شد. مستند تلویزیونی «به یاد آنارکا» در این زمینه به کارگردانی جاش کارپلز در ۲۰۲۱ از شبکه پی‌بی‌اس پخش شد.

📌تصویر: تندیس مادران جراحی زنان، ساخته‌شده از ضایعات بازیافتی، اثر میشل برودر هنرمند آمریکایی، مونتگومری، آلاباما.

🔗تصاویر بیشتر در اینستاگرام
🔗تریلر «به یاد آنارکا»، ۲۰۲۱ .

کانال تلگرامی پزشکان گیل
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil

پزشکان گیل

12 Nov, 10:17


اگر این نشانه سقوط یک ملت نیست، پس چیست؟

دکتر مسعود داودی، پزشک متخصص قلب و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، دیشب به دست یک جانی دیوانه کشته شد.
پزشکی که آخرین پستش را در گروه دوستان، به عشق ایران و مردم ایران گذاشته بود...

می‌گویند قاتل که برادرش سه سال پیش در بیمارستان یاسوج به‌دلیل سکته قلبی درگذشته بود، هنوز دستگیر نشده و با انتشار استوری‌های تمسخرآمیز و تهدیدآمیز، می‌گوید چهار نفر دیگر را نیز در لیست قتل خود دارد.
می‌گویند قاتل معتقد است پرستاران و پزشکان اورژانس دچار خطای پزشکی شده بودند و پزشک آنکال که جراح قلب نبوده بلکه متخصص قلب بوده، باید فورا بر بالین برادرش حاضر می‌شده و «عمل قلب باز» انجام می‌داده است.

ترکیبی کامل از جهالت و وحشیگری...

بیچاره ایران که به‌جز ویران‌سرا نیست.

Tel: t.me/pezeshkangil
Site: pezeshkangil.com
Insta: instagram.com/pezeshkangil