تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

@nasajameswebb


لینک گروه
https://t.me/+IdMDJje7ua42MWQ0

🛰🚀 پرتاب ۲۵ دسامبر ۲۰۲۱

🌌🌠 اولین تصاویر و داده های علمی در روز سه شنبه ۱۲ جولای ۲۰۲۲ (۲۱ تیر ماه) منتشر شد.



تلسکوپ فضایی جیمز وب

James Webb Space Telescope

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

04 Jul, 17:33


🔺کسایی که می دانند 🥲

اگر نمی دانید ⬇️

🔸 این تصویر مسحور کننده معروف به نقطه آبی کمرنگ از خانه‌ی ما، سیاره زمین است که توسط فضاپیمای وویجر ۱ ناسا در سال ۱۹۹۰ گرفته شده است! زمین به عنوان یک ذره کوچک در یک پرتو ناپایدار نور خورشید دیده می شود.⁣ 🌍

🔹 این عکس نفس گیر که از فاصله ۳.۷ میلیارد مایلی (۶ میلیارد کیلومتری)، گرفته شده است، زیبایی و شکنندگی سیاره ما را به تصویر می‌کشد. این به ما نشان می دهد که ما فقط یک ذره غبار در مقیاس بزرگ کیهانی هستیم.

@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

04 Jul, 16:18


🔺 از طریق این ویدئو به یک سامانه سه ستاره‌ای سفر کنید!

🔸 این منظومه که از ستارگان HP Tau، HP Tau G2 و HP Tau G3 تشکیل شده است، توسط ابری از گاز و غبار که با نور منعکس شده ستاره‌ها می‌درخشد، احاطه شده است.

🔹 دانشمندان با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل این مشاهدات را انجام دادند تا درباره دیسک‌های پیش سیاره‌ای (مواد اطراف ستارگان جوان که در طی میلیون‌ها سال به سیارات جدید تبدیل می‌شوند) بیشتر بیاموزند.

سامانه ستاره‌ای HP Tau در صورت فلکی ثور (Taurus)، در فاصله حدود 550 سال نوری از زمین قرار دارد.

Music credit: "Stellar Sirens- Instrumental" by Timothy James Cornick and Matthew Jacob Loveridge

Image credit: NASA, ESA, G. Duchene (Universite de Grenoble I); Gladys Kober.

@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

04 Jul, 16:15


🆕 نگاه دوباره جیمز وب به ساعت شنی کیهانی

🔸 شی L1527، که در این تصویر از ابزار میانی مادون قرمز (MIRI) تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) دیده می‌شود، یک ابر مولکولی تاریک است که یک پیش‌ستاره را در خود جای داده است.

🔹 این ابر در صورت فلکی ثور قرار دارد و حدود 460 سال نوری از ما فاصله دارد. نور آبی پراکنده و ساختارهای رشته‌ای در تصویر ناشی از ترکیبات آلی معروف به هیدروکربن‌های آروماتیک چند حلقه‌ای (PAH) است، در حالی که قرمزی در مرکز این تصویر ناشی از یک لایه ضخیم از گازها و گرد و غبار است که پیش‌ستاره را احاطه کرده است.

🔸 منطقه بین این دو، که به رنگ سفید دیده می‌شود، ترکیبی از PAHها، گاز یونیزه شده و مولکول‌های دیگر است. با ادامه عمر و انتشار جت‌های پرانرژی توسط پیش‌ستاره، این پیش‌ستاره بخش زیادی از این ابر مولکولی را مصرف، تخریب و دور خواهد کرد و بسیاری از ساختارهایی که در اینجا می‌بینیم شروع به محو شدن خواهند کرد. در نهایت، پس از پایان یافتن جمع‌آوری جرم، این نمایش چشمگیر پایان می‌یابد و خود ستاره حتی با تلسکوپ‌های نور مرئی ما قابل دیدن خواهد شد.

©: NASA,ESA,CSA,STScI

Release date:2 July 2024

@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

04 Jul, 15:41


🔺 گردابی از ماده و انرژی! 🌀

🔸 تصویر جدید تلسکوپ فضایی هابل کهکشان مارپیچی NGC 4951 را نشان می دهد که در فاصله 49 میلیون سال نوری از زمین در صورت فلکی سنبله قرار دارد.⁠

🔹 داده های مورد استفاده برای ساخت این تصویر به عنوان بخشی از تلاش برای بررسی حرکت ماده و انرژی در کهکشان های مجاور گرفته شده است. این تعیین می کند که یک کهکشان با چه سرعتی ستاره ها را تشکیل می دهد و چگونه در طول عمر خود تکامل می یابد.

درک این تکامل به سحابی‌ها، ستارگان و خوشه‌های ستاره‌ای در کهکشان بستگی دارد - زمان شکل‌گیری آنها و رفتار گذشته آنها. خوشبختانه هابل همیشه در اندازه گیری جمعیت ستاره ها برتر بوده است!😉

🌐 برای اطلاعات بیشتر این لینک را بررسی کنید.
‌https://esahubble.org/images/potw2427a/

Credit: ESA/Hubble & NASA, D. Thilker, M. Zamani (ESA/Hubble)

Music: Stellardrone - Ascent

Release date:1 July 2024

@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

04 Jul, 15:24


🔺کهکشان ستاره‌فشان NGC 4449 در نمای شگفت انگیز رصدخانه بین‌المللی جمنای

🔸 کهکشان NGC 4449 کهکشانی است که با ستارگان در حال شکل گیری می‌درخشد. کهکشان هایی مانند این به عنوان "کهکشان های ستاره‌فشان" شناخته می شوند. این ویدئو تصویری را نشان می دهد که به مناسبت 25 سالگی تلسکوپ شمالی جمنای (Gemini North) منتشر شده است.

🔹 رصدخانه بین المللی جمنای شامل دو تلسکوپ 8.1 متری جمنای شمالی و جمنای جنوبی است که به ترتیب در جزیره هاوایی و کشور شیلی قرار دارند. این تلسکوپ‌های دوقلو پوشش گسترده‌ای از آسمان‌های شمالی و جنوبی را ارائه می‌کنند و در میان پیشرفته‌ترین تلسکوپ‌های نوری/ فروسرخ در دسترس ستاره‌شناسان قرار می‌گیرند.این رصدخانه متعلق به بنیاد ملی علوم (NSF) ایالات متحده و یک کنسرسیوم بین‌المللی از کشورهای کره‌جنوبی، شیلی، استرالیا، کانادا، آرژانتین، و برزیل هست، انجمن دانشگاه‌های تحقیقاتی در نجوم (AURA) عملیات و نگهداری رصدخانه را از طریق توافقنامه همکاری با NSF مدیریت می‌کند و به‌عنوان آژانس اجرایی از طرف شرکای بین‌المللی عمل می‌کند.

© International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA, N. Bartmann

@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

04 Jul, 14:47


🔺 به این تصویر درخشان از آسمان شب که با دوربین انرژی تاریک که در رصدخانه «اینتر-آمریکن سرو تولولو» (CTIO)، نصب شده است نگاه کنید! دیدنی نیست؟ 🌌

🔸 این یک تصویر میدان عمیق است، به این معنی که یک عکس با نوردهی طولانی است که از بخش بسیار کوچکی از آسمان گرفته شده است. آیا می دانستید که تقریباً هر نقطه نوری که اینجا می بینید یک کهکشان دوردست است؟ به معنای واقعی کلمه هزاران کهکشان در این تصویر وجود دارد!!

🔹 تصویربرداری میدان عمیق اخترشناسان را قادر می سازد به گذشته نگاه کنند، زیرا نور از این اجرام دور میلیاردها سال سفر کرده تا به ما برسد و نمایی اجمالی از کیهان اولیه ارائه می دهد. این تصاویر با آشکار کردن تعداد زیادی کهکشان و با نمایش آنها در مراحل مختلف شکل گیری، درک ما از جهان را به طور قابل توجهی گسترش داده است.

©: Dark Energy Survey/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA

@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

04 Jul, 14:47


🔺اژدهای دریایی برگدار (Leafy seadragon) ماهی اقیانوسی از خانواده ی سوزن ماهیان است که همچنین شامل اسب دریایی هم می‌شود. 🐉

🔸 این ماهی در آب‌های جنوبی استرالیا زندگی می‌کند. و به دلیل زائده‌های برگ مانندی که دارند، با نام اژدهای دریایی برگدار شناخته می شوند. این زائده‌ها نیروی محرک برای ماهی نیستند، بلکه ابزاری هستند که ماهی بتواند خود را در برابر شکارچیان دریایی استتار کند.

🔹 این ماهی‌ها مقداری از اسب‌های دریایی بزرگترند، و تا ۲۰-۲۴ سانتی‌متر رشد می کنند. آنها همچنین از پلانکتون‌ها و موجودات بسیار ریز تغذیه می‌کنند.

🎥: James Graham

@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

04 Jul, 14:45


🔺 2 سال بعد و به لطف دوربین مادون قرمز نزدیک تلسکوپ فضایی جیمز وب، همچنان در شگفتی درخشش خیره کننده و حلقه های سیاره نپتون هستیم 🌌

@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

04 Jul, 14:42


🔺 تلسکوپ رادیویی «میرکت» (MeerKAT) که توسط رصدخانه نجوم رادیویی آفریقای جنوبی (SARAO) ساخته و اداره می شود، با 64 آنتن بزرگترین تلسکوپ رادیویی در نیمکره جنوبی است. 🌍📡
@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

04 Jul, 14:42


🔸 در ۳۰ ژوئن، سال ۱۹۰۸، یک سیارک وارد جو زمین شد و بر فراز تونگوسکا در سیبری روسیه منفجر شد. این انفجار حدود ۲۱۵۰ کیلومتر مربع (۸۳۰ مایل مربع) از جنگل را با خاک یکسان کرد! سازمان ملل به خاطر اين رویداد و برای افزایش آگاهی در مورد تأثیر احتمالی یک سیارک و آموزش مردم در سراسر جهان در مورد اهمیت دفاع سیاره ای این تاریخ را به عنوان روز جهانی سیارک (international asteroid day) نام‌گذاری کرد. 🪨

🔺 این انیمیشن از مسیر آینده سیارک آپوفیس که قرار است در ۱۳ آوریل ۲۰۲۹ به طور ایمن از فاصله ۲۰۰۰۰ مایلی از زمین عبور کند، رونمایی می کند. در حال حاضر دانشمندان در سراسر جهان در حال ردیابی اشیاء نزدیک به زمین به عنوان بخشی از مطالعات دفاع سیاره‌ای هستند.

Credit: NASA

@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

04 Jul, 14:41


🔺سورپرایز؛ فسفات! 🪨

🔸تجزیه و تحلیل اولیه نمونه سیارک بنو (Bennu) که توسط مأموریت اُسیریس-رکس (OSIRIS-Rex) ناسا در سال ۲۰۲۰ جمع آوری شد، کربن، نیتروژن و ترکیبات آلی را نشان داد که همگی اجزای ضروری برای حیات هستند.

🔹اکنون دانشمندان منیزیم-سدیم فسفات را در نمونه‌های جمع آوری شده کشف کردند که نشان می‌دهد این سیارک نزدیک به زمین ممکن است از یک جهان اقیانوسی باستانی منشاء گرفته باشد.

🔸این کشف برای تیم علمی شگفت‌انگیز بود زیرا ماده معدنی فسفات توسط فضاپیمای اُسیریس-رکس در زمانی که از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ در سیارک بنو بود، شناسایی نشده بود.

فضاپیمای اسیریس-رکس ناسا ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۳ از کنار زمین عبور کرد و همانطور که در نزدیکی سیاره ما پرواز می‌کرد، کپسولی حاوی نمونه‌های سنگی جمع آوری شده از سیارک بنو را به زمین انداخت. هفت سال طول کشید تا اسیریس-رکس به سیارک بنو برسد و این نمونه‌ها را به زمین بازگرداند. گفتنی است که این فضاپیما در حال حاضر در حال رفتن به سمت سیارکی دیگر به نام آپوفیس (Apophis) است.

@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

27 Jun, 16:05


🔺 تلسکوپ فضایی هابل چگونه کار می کند؛ از اتاق کنترل و عملیات آن در مرکز پروازهای فضایی گادرد ناسا تا نحوه رصد و پردازش تصاویر هابل در مؤسسه علمی تلسکوپ فضایی (STScI) را در این برش از مستند "مرز کیهانی‌؛ راز حباب‌های کیهانی" مشاهده نمایید. 🛰

🔸 تلسکوپ هابل در طول 34 سال فعالیت خود، بیش از 1.5 میلیون تصویر از بیش از 40 هزار جرم آسمانی ثبت کرده است. این تصاویر به دانشمندان در سراسر جهان کمک کرده است تا در مورد شکل‌گیری و تکامل کهکشان‌ها، تولد و مرگ ستارگان، سیارات فراخورشیدی و دیگر پدیده‌های کیهانی اطلاعات بیشتری کسب کنند.

🔹 این تلسکوپ فضایی که به نام ستاره شناس مشهور آمریکایی، ادوین هابل نامگذاری شده است، توسط ناسا و آژانس فضایی اروپا (ESA) ساخته و در 24 آوریل 1990 به فضا پرتاب شد.

@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

27 Jun, 15:06


🔺 ستون های آفرینش (Pillars of Creation) نمادین را در این تجسم سه بعدی که از داده های تلسکوپ های فضایی هابل و جیمز وب ایجاد شده است، مشاهده کنید. 😍

©: NASA / STScI

Release date:26 June 2024

@nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

27 Jun, 15:00


_____________
🔹 قانون نسبیت عام اینشتین بیان می‌کند که اجسام دارای جرم باعث می‌شوند تا بافت فضا و زمان که به عنوان یک موجودیت چهار بعدی به نام «فضا-زمان» شناخته می‌شود، منحرف شود.  هر چه جرم یک جسم بیشتر باشد، انحراف فضا-زمان بیشتر است.

🔸 هنگامی که نور از منابعی در پس زمینه از این تاب خوردگی عبور می‌کند، مسیر آن منحنی می‌شود. هر چه نور به جسم پیچ و تاب خورده نزدیک‌تر می‌شود، مسیر آن منحنی‌تر می‌شود. در نتیجه، نور از یک جسم منفرد می‌تواند بیش از یک بار و در زمان‌های مختلف به یک ناظر، مانند جیمز وب برسد.

🔹 این بدان معناست که منابع نور می‌توانند در چندین مکان در یک تصویر ظاهر شوند، موقعیت آنها به موقعیت‌های ظاهری تغییر یابد، یا مفیدتر از همه، نور آنها تقویت شود. پدیده دوم «عدسی گرانشی» نامیده می‌شود و جسم بین یک شی پس‌زمینه دور و زمین به عنوان «شیء همگرا» نامیده می‌شود.

🔸 در این مورد، شی همگرا یک خوشه کهکشانی به نام SPT-CL J0615-5746 است و اجرام پس‌زمینه جواهرات کیهانی، خوشه‌های ستاره‌ای آنها و دو کهکشان همگرا در دوردست هستند.

🔹 یک مطالعه امیدوارکننده که از این مشاهدات جیمز وب از خوشه‌های ستاره‌ای اولیه حاصل می‌شود، به نحوه شکل‌گیری آرایش ستاره‌ها، به شکل «خوشه‌های کروی» را بررسی می‌کند. همانطور که در کهکشان ما دیده می شود، خوشه‌های کروی یادگارهای باستانی انفجارهای شدید تشکیل ستاره در اوایل جهان هستند.

🔸 دانشمندان کاملا مطمئن نیستند که چگونه این توده‌های کروی از ستارگان فشرده که با گرانش به هم متصل بودند،  گرد هم آمدند اما این موضوع می‌تواند مهم باشد زیرا که خوشه‌های ستاره‌ای جوان و پرجرم در کمان جواهرات کیهانی می‌توانند مراحل ابتدایی تشکیل خوشه‌های کروی باشند. این بدان معنی است که آنها می‌توانند یک پنجره فوق العاده مفید برای مراحل اولیه تولد خوشه‌های کروی ارائه دهند. این پنج خوشه ستاره‌ای همچنین می‌توانند به درک سایر جنبه‌های تکامل کیهانی کمک کنند.
تحقیقات این گروه در روز دوشنبه(۲۴ ژوئن) در مجله نیچر منتشر شد.

🌐 https://www.space.com/cosmic-gems-star-cluster-jwst

🆔 @nasajameswebb

تلسکوپ فضایی جیمز وب | JWST

27 Jun, 14:59


🆕 تلسکوپ «جیمز وب» در نخستین‌ سال‌های جهان جواهر پیدا کرد 💎

🔸 ستاره‌شناسان با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST)، خوشه‌های ستاره‌ای را در کمان «جواهرات کیهانی» کشف کردند که تنها ۴۶۰ میلیون سال پس از مه‌بانگ وجود داشته است.

🔹 این اولین کشف خوشه‌های ستاره‌ای در یک کهکشان نوزاد است. زمانی که جهانِ ۱۳.۸ میلیارد ساله امروزی کمتر از ۵۰۰ میلیون سال قدمت داشته است.

🔸 کمان جواهرات کیهانی، که در ابتدا توسط تلسکوپ فضایی هابل کشف شد و به طور رسمی SPT0615-JD1 نام گرفت، یک کهکشان نوزاد با همگرایی گرانشی است که در حدود ۱۳.۳ میلیارد سال نوری از زمین فاصله دارد. این بدان معناست که نور این کهکشان که توسط جیمز وب دیده می‌شود، به اندازه حدود ۹۷ درصد از عمر کیهان به زمین سفر کرده است.

Image Credit: ESA/Webb, NASA & CSA, L. Bradley (STScI), A. Adamo (Stockholm University) and the Cosmic Spring collaboration

Release date:24 June 2024

@nasajameswebb