الفبای شهرداری @narimansheivandi Channel on Telegram

الفبای شهرداری

@narimansheivandi


آشنایی با ضوابط و قوانین شهرداری و دهیاری
ارائه طرحهای درآمدزایی شهرداران و دهیاران
شهردار و مبلمان شهری
شهردار و روابط اداری
شهردار و امور زیربنایی و عمرانی
شهردار و امور اجتماعی وسیاسی
بایدها و نبایدهای شهرداری و دهیاری

راه ارتباطی
@sheivandi

الفبای شهرداری (Persian)

با خوش آمدید به کانال تلگرامی الفبای شهرداری! این کانال تخصصی برای آشنایی با ضوابط و قوانین شهرداری و دهیاری ایجاد شده است. اینجا شما می‌توانید طرحهای درآمدزایی شهرداران و دهیاران، نحوه مدیریت مبلمان شهری توسط شهرداران، امور اداری و زیربنایی و عمرانی توسط شهرداران، امور اجتماعی و سیاسی توسط شهرداران و دهیاران را بیاموزید. همچنین در این کانال با بایدها و نبایدهای شهرداری و دهیاری آشنا خواهید شد. برای ارتباط با مدیر کانال می‌توانید به آی‌دی @sheivandi مراجعه کنید. پیوستن به این کانال، اطلاعات مفید و ارزشمندی را به شما ارائه می‌دهد تا با مفاهیم و قوانین شهرداری و دهیاری آشنا شوید و در این حوزه مسائل را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنید.

الفبای شهرداری

01 Dec, 12:47


#صرفا_جهت_اطلاع

🍃‌مستند قانونی هیأت تطبیق در قانون شوراها:

ماده‌۹۰ـ مصوبات کلیه شوراهای موضوع این قانون در صورتی که پس از دوهفته از تاریخ ابلاغ مورد اعتراض «هیأت تطبیق مصوبات شوراهای اسلامی کشور با قوانین» ـ که در این قانون به اختصار «هیأت تطبیق مصوبات» نامیده می‌شود ـ قرار نگیرد لازم‌الاجراء می‌باشد و در صورتی که هیأت مذکور آن را مغایر با قوانین و مقررات کشور و یا خارج از حدود وظایف و اختیارات‌ شوراها تشخیص دهد می‌تواند با ذکر مورد و به‌طور مستدل حداکثر ظرف مدت دو هفته از ‌تاریخ ابلاغ مصوبه، اعتراض خود را به اطلاع شورا رسانده و درخواست تجدیدنظر کند. ‌شورا موظف است ظرف مدت ده روز از تاریخ وصول اعتراض، تشکیل جلسه داده و به موضوع رسیدگی و اعلام‌نظر نماید. در صورتی که شورا در بررسی مجدد از مصوبه مورد اختلاف عدول ننماید موضوع برای تصمیم‌گیری نهائی به هیأت حل اختلاف ذی‌ربط ارجاع ‌می‌شود. هیأت مزبور مکلف است ظرف مدت بیست روز به موضوع رسیدگی و اعلام‌نظر نماید.

تبصره۱ـ اعتراض در مورد مصوبات شوراهای اسلامی روستا و بخش توسط بخشدار یا شورای ‌اسلامی شهرستان، در مورد مصوبات شوراهای اسلامی شهر و شهرستان توسط فرماندار یا شورای اسلامی استان، در مورد مصوبات شورای اسلامی استان توسط استاندار، مسؤولان دستگاههای اجرائی ذی‌ربط یا شورای ‌عالی استانها و در مورد مصوبات شورای‌ عالی استانها توسط وزیر کشور یا عالی‌ترین مقام دستگاههای ذی‌ربط صورت می‌گیرد. شوراهای موضوع این تبصره مکلفند یک ‌نسخه از مصوبات خود را ظرف یک ‌هفته برای شورای واجد صلاحیت اعتراض به مصوبات آنها و دستگاههای اجرائی ذی‌ربط که مصوبه مربوط به آنها می‌باشد، ارسال کنند. رسیدگی به اعتراض موضوع این قانون مانع از رسیدگی به شکایات سایر اشخاص در محاکم صلاحیتدار نیست.

‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎ ‌‌‌‌‌‌‎تبصره۲ـ قطعی‌شدن مصوبات شورا، مانع از طرح رسیدگی آن دسته از مصوبات مغایر قانون در هیأت مرکزی
حل اختلاف توسط اشخاص نمی‌باشد.

‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎ ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‎تبصره۳ـ کلیه شوراها موظفند هرگونه تصمیمی را که مربوط به دستگاههای اجرائی مختلف اتخاذ کرده‌اند،‌ بلافاصله
به دستگاه مربوطه ابلاغ نمایند.

تبصره۴ـ هیأت تطبیق مصوبات شهرستان با عضویت و ریاست فرماندار یا نماینده وی و عضویت یک قاضی به انتخاب رئیس قوه‌قضائیه و یکی از اعضای شورای اسلامی استان به انتخاب این شورا جهت تطبیق مصوبات شورای شهر و شورای شهرستان تشکیل می‌شود و هیأت تطبیق مصوبات بخش و روستا به عضویت و ریاست بخشدار و عضویت یک قاضی به انتخاب رئیس قوه‌قضائیه و یکی از اعضای شورای اسلامی شهرستان به انتخاب این شورا تشکیل می‌شود. محل تشکیل هیأتهای تطبیق مصوبات در فرمانداری‌ها و بخشداری‌ها است.

تبصره۵ ـ هیأت تطبیق مصوبات تهران، ری، شمیرانات و پردیس به عضویت و ریاست فرماندار تهران و عضویت فرمانداران ری و شمیرانات و پردیس، یک قاضی به انتخاب رئیس قوه‌قضائیه و یکی از اعضای شورای اسلامی استان به انتخاب این شورا تشکیل می‌شود.

تبصره۶ ـ اعتراض به مصوبات شوراهای اسلامی کشور مطابق این ماده و تبصره‌های آن، مانع از اعتراض اشخاص نزد مراجع صالح قضائی نیست و نافی صلاحیت فقهای شورای نگهبان در نظارت شرعی بر مصوبات شوراهای مذکور نمی‌باشد.

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

01 Dec, 04:06


#صرفا_جهت_اطلاع


🔻شماره دادنامه : ۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۵۸۱۱۰۸۳
🔻تاریخ دادنامه : ۱۴۰۰/۰۳/۲۵

◀️ عنوان: رأی در خصوص ابطال بخشنامه نحوه پرداخت عیدی کارگران شهرداری‌ها



◀️رای هیأت تخصصی استخدامی دیوان عدالت اداری:

.اولاً: بند ۵ مکاتبه شماره ۱۰۴۰۳-۱۳؍۴؍۱۳۹۱ سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور صرفًا ناظر بر عیدی پایان سال کارگران شاغل در شهرداریها بوده و براساس رأی شماره ۸۵۴- ۸۵۳ مورخ ۸؍۷؍۱۳۹۹ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، کارکنان شهرداریهای سراسر کشور (به غیر از شهرداری پایتخت) به لحاظ مقررات استخدامی مشمول قانون استخدام کشوری هستند و کّلیه شهرداریها به لحاظ پرداخت حقوق و مزایا نیز مشمول قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت بوده و کارکنان شهرداری پایتخت هم تحت شمول احکام مقرر در آیین‌نامه استخدامی شهرداری تهران مصوب ۱۲؍۸؍۱۳۵۸ هیأت وزیران قرار دارند. ضمن آنکه هرچند براساس ماده ۱۲۷ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب سال ۱۳۸۶ مقرر شده است که: «کّلیه قوانین و مقررات عام و خاص به جز قانون بازنشستگی پیش از موعد کارکنان دولت مصوب ۵؍۶؍۱۳۸۶ مجلس شورای اسلامی مغایر با این قانون از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون لغو میگردد»، ولی با عنایت به اینکه کارکنان شهرداریها مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری نیستند، بنابراین در حال حاضر ماده واحده قانون نحوه پرداخت عیدی به کارکنان دولت مصوب ۲۰؍۱۰؍۱۳۷۴ بر آنها حاکم بوده و موضوع از شمول حکم مقرر در رأی شماره ۱۰۳ الی ۱۰۶ مورخ ۲۰؍۱؍۱۳۸۸ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری خارج است.
ثانیاً کارگران شاغل در شهرداریها یا مستقیماً در استخدام شهرداریها بوده و یا اینکه دارای قرارداد کار با پیمانکاران طرف قرارداد شهرداریها هستند و کارگران گروه اول که مستقیمًا با شهرداریها قرارداد کار دارند، جزء مستخدمان شهرداری بوده و براساس ماده واحده قانون نحوه پرداخت عیدی به کارکنان دولت مصوب سال ۱۳۷۴ عیدی آنان باید همانند سایر کارکنان پرداخت گردد. ولی با توجه به اینکه کارگرانی که دارای قرارداد کار با پیمانکاران طرف قرارداد شهرداریها هستند، مستخدم شهرداریها محسوب نشده و مستخدم پیمانکاران بوده و تحت شمول قانون کار قرار دارند، بنابراین به لحاظ پرداخت عیدی نیز مشمول قوانین و مقررات کار و تأمین اجتماعی خواهند بود.
بنابه مراتب فوق، اطلاق بند ۵ مکاتبه شماره ۱۰۴۰۳- ۱۳؍۴؍۱۳۹۱ سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور که متضمن این حکم است که پرداخت عیدی به کّلیه کارگران شاغل در شهرداریها اعم از افرادی که مستقیماً با شهرداریها قرارداد کار دارند و یا افرادی که دارای قرارداد کار با پیمانکاران طرف قرارداد شهرداریها هستند، براساس قوانین و مقررات کار و تأمین اجتماعی خواهد بود، خارج از حدود اختیار و مغایر با قوانین فوق‌الذکر است و مستند به بند ۱ ماده ۱۲ و ماده ۸۸ قانون تشکیلات وآیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ابطال می‌شود.

نکته: عیدی کارگرانی که با شهرداری قرارداد مستقیم اعم از اشکال مختلف قرارداد کار (منهای کارگران طرف حساب با شرکت های پیمانکار شهرداری) دارند؛ باید همانند سایر کارکنان پرداخت گردد.

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

30 Nov, 17:11


#صرفا_جهت_اطلاع

♦️کمیسیون ماده ۵ قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری


بررسی و تصویب طرحهای تفصیلی شهری و تغییرات آنها در هر استان به وسیله کمیسیونی به ریاست استاندار و در غیاب وی معاون عمرانی استانداری و با عضویت شهردار و نمایندگان وزارت مسکن و شهرسازی وزارت جهاد کشاورزی و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی و همچنین رئیس شورای اسلامی شهر ذیربط و نماینده سازمان نظام مهندسی استان با تخصص معماری و شهرسازی بدون حق رای انجام می شود. تغییرات نقشه های تفضیلی اگر بر اساس طرح جامع شهری موثر باشد باید به تایید مرجع تصویب کننده طرح جامع شورای عالی شهرسازی و معماری ایران یا مرجع تعیین شده از طرف شورای عالی برسد.
تبصره ۱_ بررسی های فنی این کمیسیون بر عهده کارگروه کمیته فنی کمیسیون متشکل از نمایندگان کمیسیون و مشاور طرح تفصیلی شهر می باشد.
تبصره ۲_ دبیرخانه کمیسیون در سازمان مسکن و شهرسازی استان می باشد
تبصره ۳_ در مورد شهر تهران معاونین ذیربط وزرای مسکن و شهرسازی کشور نیرو جهاد کشاورزی و معاونین روسای سازمان های حفاظت محیط زیست و میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی و شهردار تهران رئیس کمیسیون و همچنین رئیس شورای اسلامی شهر تهران بدون حق رای اعضای کمیسیون میباشند محل دبیرخانه این کمیسیون در شهرداری تهران خواهد بود جلسات کمیسیون با حضور اکثریت اعضاء رسمیت یافته و تصمیمات کمیسیون حداقل با ۴ رای موافق معتبر است.
تبصره ۴ _ در صورت فقدان شورای اسلامی شهر در تهران نماینده وزیر کشور و در سایر شهرها نماینده معرفی شده از سوی استاندار به جای رئیس شورای اسلامی شهر در کمیسیون ذیربط شرکت خواهد نمود.

پ،ن ؛ آرا و تصمیمات این کمیسیون مستند به بند ۲ ماده ۱۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری قابل اعتراض هستند.

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

30 Nov, 17:10


#صرفا_جهت_اطلاع

تاریخ دادنامه: ۱۳۹۷/۰۶/۲۴
شماره دادنامه: ۲۲۶۵

عنوان :عوارض صدور پروانه مستحدثات دارای پروانه گردشگری، مانند سفره خانه های سنتی باید با تعرفه صنعتی مورد محاسبه قرار بگیرد.

رای دیوان عدالت اداری:

در خصوص تجدید نظر خواهی از دادنامه شماره ۱۹۱۴ -۹۶/۱۱/۲۵ صادره از شعبه ۱۲ بدوی دیوان عدالت اداری با توجه به جامع اوراق پرونده تجدیدنظرخواه دارای مجوز تاسیس واحد گردشگری از نوع سفره خانه سنتی با شماره ۳۸۷۳ /۹۲۶۱۳۹ -۹۶/۰۲/۱۶ از سوی سازمان میراث فرهنگی اداره کل استان البرز می باشد و به موجب ماده ۵و ۸ قانون توسعه صنعتی ایرانگردی و جهانگردی و آیین‌نامه اجرایی قانون مذکور و مصوبه شماره ۴۲۲۱ت ۱۴۵- ۱۳۷۳/۰۴/۲۱ هیئت دولت از نظر پرداخت عوارض پروانه ساخت مشمول تعرفه بخش صنایع می باشد در نتیجه رای کمیسیون مورد اعتراض که مغایر با آن صادر گردید؛ قابل تایید نمی باشد. تجدیدنظرخواهی موجه و قابل پذیرش است به استناد ماده ۷۱ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رای معترض عنه و نیز به تبع آن رای شماره ۷۷/۹۶/۴۲۲ مورخ ۹۶/۴/۳ کمیسیون ماده ۷۷ قانون شهرداری نقض و مقرر می گردد؛ کمیسیون مذکور به بنا به مراتب فوق مجدداً طبق مقررات به موضوع رسیدگی نماید.

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

30 Nov, 17:09


#صرفا_جهت_اطلاع

♦️ماده ۸ قانون توسعه صنعت جهانگردی و ایرانگردی و ماده ۱۲ ایین نامه

ماده ۸ - کلیه تأسیسات ایرانگردی و جهانگردی، دفاتر خدمات مسافرتی و سایر تأسیسات
مشابه از هر نظر اعم از سوخت، آب و برق، عوارض،‌مالیات، وام بانکی و غیره مشمول
تعرفه‌ها مقررات و دستورالعملهای بخش صنایع می‌باشند.


🌱ماده ۱۲ - آیین نامه

الف - تأسیسات ایرانگردی و جهانگردی و دفاتر خدمات مسافرتی و سایر
تأسیسات مشابه از جمله مؤسسات داخل تأسیسات جهانگردی از نظر‌پرداخت عوارض صدور پروانه ساختمانی مشمول تعرفه بخش صنایع می‌باشند و شهرداریها موظفند عوارض مقرر را فارغ از نوع پروانه و کاربری زمین بر اساس‌تعرفه بخش صنایع و با معافیت از عوارض عرصه غیر از عوارض نوسازی، فقط در مورد ساختمان محاسبه و دریافت کنند.
‌تبصره - شهرداریها موظفند برای افزایش زیربنای تأسیسات ایرانگردی و جهانگردی
عوارض مقرر را بر اساس تعرفه بخش صنعت و با حداکثر تخفیف محاسبه‌و دریافت کنند.

ب - تأسیسات ایرانگردی و جهانگردی و دفاتر خدمات مسافرتی از نظر هزینه‌های سوخت، آب، برق و تلفن اعم از انشعاب و مصرف مشمول تعرفه‌های بخش‌صنایع است و دستگاه‌های ذیربط موظفند هزینه‌ها مربوط را فارغ از نوع پروانه ساخت، کاربری محل و میزان مصرف
بر اساس تعرفه بخش صنعت محاسبه و‌دریافت کنند

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

30 Nov, 08:32


#صرفا_جهت_اطلاع_مردم

♦️هیات عمومی دیوان عدالت اداری در رای وحدت رویه شماره ۶۴ : لحاظ کردن شرط معدل در استخدام، مغایر با قانون است

👈 در پی شکایت شهروندی که لحاظ کردن معدل به عنوان شرط شرکت در آزمون اولیه استخدامی توسط دستگاه‌های اجرایی را زمینه تضییع حقوق افراد دانسته بود، هیات عمومی دیوان عدالت اداری رایی صادر و چنین اعلام کرد:

🌱 ماده ۴۲ قانون مدیریت خدمات کشوری به عنوان یک قانون عام، تحصیلات دانشگاهی و یا همتراز را از جمله شرایط برشمرده و نسبت به شرط معدل تکلیفی تعیین نکرده است... با وجود آزمون استخدامی نیازی به شرط معدل وجود ندارد، زیرا صلاحیت افراد با آزمون مذکور سنجیده می‌شود و نیازی به شرط اضافی احساس نمی‌شود به اضافه اینکه شرط معدل دستگاه‌ها را در شایسته‌گزینی واقعی محدود می‌کند...

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

30 Nov, 08:30


#صرفا_جهت_اطلاع

♦️جدول پرداخت حق جلسه اعضای شورای شهر در سال ۱۴۰۰

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

30 Nov, 08:26


#صرفا_جهت_اطلاع

♦️کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداریها

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

28 Nov, 19:17


🔴 #سوال_و_جواب_مردمی

ملکی فاقد سند مالکیت در طرح فضای سبز واقع گردیده و شهرداری نه این طرح را اجرا و نه حذف می کند. مالک نه میتواند سند بگیرد و نه تعمیرات تکلیف چیست؟

#جواب

اگر ایادی قبلی سند دارند دادخواست الزام به تنظیم سند داده شود. در غیر اینصورت دادخواست اثبات و احراز مالکیت یا احراز وقوع بیع غیرمنقول یا احراز صحت مبایعه نامه با دفاعیاتی قوی ارائه شود چون مراجع قضایی در مورد این خواسته دارای حساسیت بوده و نسبت به آن در رویه عملی کمتر رأیی صادر می گردد.
بعد از دعاوی فوق ذی نفع بودنتان اثبات شده و به وسیله آن می توانید دادخواست الزام شهرداری به صدور پروانه ساخت وفق کاربری مجاورین با تراکم پایه را به دیوان عدالت اداری ارائه نمایید.

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

28 Nov, 19:16


#صرفا_جهت_اطلاع

♦️ اعمال هرگونه محدودیت در صدور پروانه ساختمان در تعیین تراکم ساختمان، ارتفاع ساختمان و میزان سطح اشغال جز از سوی شورای عالی شهرسازی و معماری ممنوع است و این اختیار قابل تفویض به سایر نهادها و دستگاه ها از جمله میراث فرهنگی نمی باشد.

(مستند = رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره دادنامه ۵۸۱ – ۹۸/۳/۲۸)

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

24 Nov, 17:01


#صرفا_جهت_اطلاع

🔴 در چه مواردی نیاز به برگه تأیید استحکام بنا می‌باشد؟

⬅️ قدیمی بودن ملک

⬅️ فاقد پایان کار بودن آن (احداث بدون پروانه)

⬅️ انواع تغییر کاربری بنا

⬅️ اضافه کردن به بنای قبلی (اضافه اشکوب) یا حتی کسر از بنای قبلی

⬅️ تغییراتی که هنگام بازسازی ساختمان یا تغییرات داخلی آن رخ می‌دهد مانند جابجایی دیوارها،حذف ستون و...

⬅️ ریزش یا تخریب بخشی از بنای قدیمی

⬅️ عدم انطباق وضع موجود با نقشه‌های مصوب سازه یا معماری

⬅️ تشخیص مهندس ناظرمربوطه مبنی بر عدم رعایت مقررات ملّی ساختمان

⬅️ فوت یا انصراف ناظر قبلی بنای در حال ساخت یا رها شده (شامل همه بناهایی که شروع به کار از شهرداری گرفته‌اند، می‌شود)

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

16 Nov, 11:53


#صرفا_جهت_اطلاع

♦️غیرقانونی بودن اخذ هزینه برای ارائه تصاویر دوربین‌های کنترل ترافیک به مراجع قانونی

هیات عمومی دیوان عدالت اداری، مصوبه شورای اسلامی شهر تهران تحت عنوان تعیین بهای خدمات تهیه و ارائه پاسخ به استعلامات مراجع قضایی و انتظامی در خصوص تصاویر دوربین‌‌های کنترل ترافیک شهر را ابطال کرد.

در این مصوبه، هزینه ۸۰ هزار تومانی برای انجام این خدمت تعیین شده بود.

در رأی شماره ۱۵۶۷ مورخ ۱۴۰۰/۶/۲۳ هیات عمومی آمده است:

شهرداری‌ها در قبال استعلام مراجع قضایی که در راستای انجام دستورات مقام قضایی انجام می‌شود، مکلّف به پاسخگویی هستند و استفاده از تصاویر دوربین‌های مستقر در سطح شهر برای کشف جرم صورت می‌گیرد و اخذ هزینه و تحمیل آن بر بزه دیده و متضرر از جرم، بدون مستند قانونی مغایر با قانون است

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

15 Nov, 19:37


#اطلاعیه

🔷 بخشنامه ثبت اطلاعات نیروهای ساعتی‏/پاره وقت، قراردادی حق‌التدریس، امریه، شرکتی و طرحی


به همه دستگاه های اجرایی کشور
با توجه به لزوم بررسی وضعیت نیروی انسانی شاغل در دستگاه‌های اجرایی که به طور مستقیم توسط دستگاه ذیربط بکارگیری شده و یا توسط شرکت‌های پیمانکاری تامین نیروی انسانی در قالب نیروهای شرکتی در دستگاه‌های اجرایی فعالیت می‌کنند، مقتضی است تمامی دستگاه‌های اجرایی (اعم از مشمول و غیرمشمول قانون مدیریت خدمات کشوری) اطلاعات «نیروهای ساعتی‏/پاره‌وقت»، «نیروهای حق التدریس»، «نیروهای امریه»، «نیروهای شرکتی بکارگیری شده در قالب شرکت‌های تامین نیروی انسانی»، «نیروهای مشمول طرح عمرانی شاغل در فعالیت‌های مربوط به طرح عمرانی» و «نیروهای مشمول طرح عمرانی شاغل در فعالیت‌های جاری دستگاه اجرایی» را حداکثر تا پایان آذرماه سال جاری، در پایگاه اطلاعاتی مربوط این نیروها به آدرس http://aro.gov.ir، (در بخش خدمات الكترونيكی، در قسمت «ثبت و بروزآوری اطلاعات نیروهای ساعتی‏/پاره وقت، قراردادی حق‌التدریس، امریه، شرکتی و طرحی») ثبت و بروزرسانی نمایند.
همچنین خاطر نشان می‌سازد، علی‌رغم تکلیف قانونی مقرر در بند «الف» تبصره «۲۰» قانون بودجه سال جاری و بند (۲) ماده (۴) ضوابط اجرایی این قانون و نیز پیگیری‌های این سازمان و سازمان برنامه و بودجه کشور، اطلاعات کارکنان برخی از دستگاه‌های اجرایی در زیرسامانه پاکنا ثبت و بروزآوری نشده است. لذا مقتضی است کلیه دستگاه‌های اجرایی، اطلاعات کارکنان رسمی، پیمانی، قرارداد کار معین (مشخص)، کارگری و کارکنان حوزه سلامت بر اساس قانون مربوط به خدمت پزشکان و پیراپزشکان و سایر کارکنان خود را تا پایان مهلت زمانی یاد شده در پایگاه اطلاعات کارکنان نظام اداری (پاکنا) ثبت و بروزآوری نمایند. لازم به ذکر است در بخشنامه شماره ۶۸۹۳۹ مورخ ۳۰‌‏/۰۶‌‏/۱۴۰۰ معاون اول محترم رییس‌جمهور نیز، موضوع یاد شده مورد تاکید قرار گرفته است.
بدیهی است، مسئولیت ثبت و بروزآوری به خموقع و صحت اطلاعات ثبت شده و همچنین پیامدهای ناشی از عدم ثبت و بروزرسانی اطلاعات مذکور بر عهده دستگاه اجرایی خواهد بود.

میثم لطیفی- معاون رییس‌جمهور و رییس سازمان اداری و استخدامی کشور

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

15 Nov, 06:46


#صرفا_جهت_اطلاع

کاهش عوارض صدور پروانه ساخت به عنوان یکی از سیاست های کلان اقتصادی تعیین شده است.

عوارض مندرج در بند ب ماده ۱۷۴ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران برای ارزش افزوده ناشی از اجرای طرح های توسعه شهری است و در همین ماده بر کاهش عوارض صدور پروانه های ساختمانی تاکید شده است

(مستند: رأی ۱۱۵۴ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری سال ۱۳۹۶)

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

13 Nov, 12:43


#صرفا_جهت_اطلاع

♦️بخشنامه بودجه ۱۴۰۱ شهرداري ها

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

12 Nov, 19:53


#درخواست_از_قوه_قضاییه

🔷وجود یک شعبه دیوان عدالت در استانهای کشور نه تنها باعث تسریع در امور رسیدگی خواهد شد بلکه احقاق حق و دادرسی در زمان مشخص، باعث نظارت و اجرای صحیح و به نحو احسن آراء دیوان از سوی ادارات، ارگانها و سازمانها خواهد شد

قصه نوش دارو بعداز مرگ سهراب را شاید کمتر کسی باشد که به گوشش نرسیده باشد، نمی گویم خوانده ولی می گویم شنیده باشد

شاید تفسیر و تعبیرش را هم روزانه و یا نه ماهیانه بکار خواهیم برد.

امروز نگرش نو و یا شاید بگوییم نو نگری در بعضی قوانین و یا اجراییات قوانین به تعبیر همین قصه باشد.

تعداد کم شعبه های دیوان عدالت و روند طولانی بررسی پرونده ها به روشنی این امر است. اصلا شاید بعد از گذر ماهها و روزها دیگر اجرای آن قانون و نظارت بر روند کارش دیگر به کارش نیاید و این اهمیت و ارزش کار دیوان هم متزلزل خواهد کرد و به نظر هم نمی رسد که راهکاری وجود نداشته باشد و یا حداقل سخت باشد.

کافیست توافق جمعی صورت بگیرد و همدلی تا سر رشته کار مردم دقیق تر و سریعتر دنبال گردد و گره از کار مردم سریعتر باز شود.

پس اندکی تامل کنیم و داد دل مردم را باز ستانیم.

#شیوندی

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

12 Nov, 14:02


#صرفا_جهت_اطلاع

💥 تحلیل شخصی از نظارت قضایی بر انتخابات شورا

👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

شرکت در انتخابات شورای شهر برای انتخاب شدن و یا انتخاب کردن از جمله حقوق سیاسی اتباع ایران به شمار می آید.

نظارت قضایی بر روند انتخابات و همچنین دادخواهی به رد صالحیت داوطلبان از نشانه های مردم سالاری و تضمین انتخابات قانونی است.

هر انسانی حق دارد ادعایش در یک مرجع قضایی بی طرف ، بطور علنی و عادلانه و بر اساس مقررات از قبل اعلام شده رسیدگی شود.

آیا معترضان به رد صالحیت حق دسترسی به چنین مرجعی را دارند؟

"نمایندگان مجلس طرح الحاق یک تبصره به ماده ۶۳ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخابات شهرداران را مورخ ۱۴۰۰/۰۸/۱۹ بررسی کردند و در نهایت کلیات این طرح را با ۱۳۸ رای به تصویب رساندند. بر اساس آنچه در این طرح آمده از این پس هیات مرکزی نظارت در خصوص تایید یا رد صلاحیت نامزدها رای نهایی و قطعی را صادر خواهد کرد و این رای قابل شکایت در مراجع قضایی و شبه قضایی نخواهد بود (روزنامه شرق شماره ۴۱۴۱)

👈🏻 این طرح مغایر اصل ۱۵۹ قانون اساسی است و مداخله آشکار قوه مجریه در امر قضاوت و دادخواهی محسوب می شود.

دیوان عدالت اداری مرجع نظارت بر تصمیمات مقامات اداری است ؛ باید از گسترش اختیارات قضایی در امر داوری و دادخواهی خشنود بود. اهمیت حق سیاسی کمتر از حقوق مدنی نیست.

تجربه قوانین کشورهای پیشرفته در این باره آموزنده است و با ایجاد دادگاه های اداری در تمامی استان ها و گسترش اختیارات شعب دیوان عدالت اداری می توان اختیارات مربوط به هیات های مرکز انتخابات را به دادرسان مستقل، متخصص، بی طرف و خارج از میدان رقابت های سیاسی سپرد.

🌱 این آرزو سراب نیست و توسط کشورهای پیشرفته تجربه شده است.

👈🏻 نظر شما در این خصوص چیست؟

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

11 Nov, 08:37




❤️ #سخنی_با_دوستان_عزیزم

اگر گذشته ای داری که ناراحتت می‌کند، همین حالا فراموشش کن.

داستان تازه ای برای زندگی ات بساز و به آن ایمان داشته باش.

فقط بر لحظاتی تمرکز کن که در آنها، به خواسته ات رسیده ای.

این نیرو کمکت می‌کند تا خواسته ات را انجام دهی.

❤️ آینده از توست ❤️

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

11 Nov, 08:22


#صرفا_جهت_اطلاع_مردم

🌱 رسیدگی دو مرحله ای در کمیسیون تشخیص باغات

به استناد ماده ۷ آئین نامه اجرایی اصلاح قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها مصوب ۸۸/۵/۱۳ مجمع تشخیص مصلحت نظام به منظور نظارت بر حسن اجرای قانون و آئین نامه اجرایی آن و تشخیص باغات کمیسیونی مرکب از اعضای زیر در هر شهرداری تشکیل میشود.

الف- یکی از اعضای شورای اسلامی شهر به انتخاب شورا

ب- یک نفر به انتخاب شهردار ترجیحاً معاون شهرسازی و یا معاون خدمات شهری شهرداری

ج- مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز و در صورت عدم وجود سازمان پارکها و فضای سبز در شهرداری، مسئول فضای سبز شهرداری

شهرداری موظف است برای صدور پروانه ساختمانی در عرصه های با مساحت بیش از ۵۰۰ مترمربع که در محدوده شهر واقع می باشد نظر کمیسیون فوق را اخذ نموده و مطابق آن عمل نماید.

شهرداری موظف است در کلان شهرها برای صدور پروانه ساختمانی در عرصه های بین ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ مترمربع واقع در محدوده شهر کمیسیونی مرکب از اعضای زیر را در هر یک از مناطق شهرداری تشکیل داده و نظریه کمیسیون را اخذ و مطابق آن اقدام کند.

الف- نماینده شورای اسلامی شهر به انتخاب رئیس شورا

ب- مدیر منطقه شهرداری و در صورتی که شهرداری منطقه نداشته باشد، شهرداری آن شهر

ج- نماینده مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری، در صورت عدم وجود سازمان پارکها و فضای سبز در شهرداری نماینده خدمات شهری شهرداری
جهت تشخیص باغات توسط شورای اسلامی شهر، شهرداری موظف است درخواست مالک و ذینفع یا درخواست خود را با سوابق و مدارکی که در بند «د» ماده ۱ آیین نامه مذکور آمده است به کمیسیون ماده ۷ ارسال نماید و نظر کمیسیون را که حداکثر ظرف مدت یک ماه صادر خواهد شد، به ذینفع ابلاغ کند. در صورتیکه ذینفع دو ماه بعد از اخذ ابلاغ شهرداری به نظریه کمیسیون اعتراض داشته باشد، ‌اعتراض خود را به شهرداری تقدیم خواهد کرد. شهرداری آن را به شورای اسلامی شهر ارسال خواهد داشت. نظر شورای اسلامی شهر در مورد تشخیص باغ قطعی است. در غیر اینصورت چنانچه مالک یا ذینفع پس از دو ماه به نظر کمیسیون مزبور اعتراض ننماید مصوبه کمیسیون بعنوان رأی قطعی و نظر شورای اسلامی شهر تلقی خواهد شد.

چنان که ملاحظه گردید مرجع اعتراض به نظریه کمیسیون تشخیص باغات شورای اسلامی شهر است که به مدت دو ماه می باشد و در صورت اعتراض به نظر قطعی شورا ذی نفع ظرف مهلت 3 ماه می تواند اعتراض خود را در دیوان عدالت اداری مطرح نماید.

@narimansheivandi

الفبای شهرداری

11 Nov, 08:20


#صرفا_جهت_اطلاع_مردم

محل هايى كه شهردارى به علت احداث بدون پروانه يا مخالف مفاد پروانه پلمپ مى نمايد، جواز قانوني نداشته و فک آن نيز جرم تلقي نمي­شود

🔹نظریه مشورتی شماره ۹۵/۷/۱۷۴۴- ۹۵/۷/۲۶ اداره کل حقوقی قوه قضائیه

🔻شماره پرونده: ۹۷۷-۱۸۲-۹۵ ک

ماده ۵۴۳ قانون مجازات اسلامي مصوب ۷۵ راجع به فك پلمپي است كه بر حسب امر مقامات صالح رسمي پلمپ شده باشد. در ماده ۱۰۰ قانون شهرداري مصوب ۳۴ با اصلاحات و الحاقات بعدي و تبصره­ هاي آن، جوازي براي پلمپ محل­هايي كه بدون پروانه يا مخالف مفاد پروانه احداث مي ­شوند، توسط مأمورين شهرداري پيش ­بيني نشده و اختيار جلوگيري از عمليات ساختماني ساختمان­ هاي بدون پروانه يا مخالف مفاد پروانه كه در ماده ۱۰۰ به آن تصريح شده است، مجوز پلمپ محل ­هاي موردنظر نيست و شهرداري بايد به كيفيت مناسب ديگري از عمليات ساختماني غيرمجاز جلوگيري كند و همانطور كه در قسمت آخر تبصره ۷ ماده مذكور آمده است، در مواردي كه شهرداري مكلف به جلوگيري از عمليات ساختماني است و دستور شهرداري اجرا نشود، مي ­تواند با استفاده از مأموران اجرائيات خود و در صورت لزوم مأموران انتظامي براي متوقف ساختن عمليات ساختمانی اقدام نمايد؛ در نتيجه پلمپ محل­ هايي كه بدون پروانه يا مخالف مفاد پروانه احداث مي ­شوند، جواز قانوني نداشته و فك آن نيز جرم تلقي نمي­شود.

@narimansheivandi