#تقویم_روز
📕زمینلرزهای به بزرگای ۶٫۸، در جایی که امروزه استان آذربایجان شرقی ایران است، روی داد. این زمینلرزه، یکی از ویرانگرترین زمینلرزههای منطقه بود و منجر به کشتهشدن بیش از ۳۰٬۰۰۰ تن شد. (۱۰۱۹ ه.ش)
📕بخشودگی فرماندار فارس توسط "نادر شاه" و جنگ با عثمانی بر سر ارمنستان. (۱۱۲۳ ه.ش)
"محمدتقی خان" که قبلا به دستور "نادر" با سپاهی به مسقط و بحرین رفته و امیران عُمّان و بحرین را که اواخر عهد صفویه و با استفاده از ضعف دولت نافرمان شده و راه استقلال در پیش گرفته بودند سرکوب کرده بود در بازگشت به شیراز به شکلی سرکش شده بود که مغلوب "نادرشاه" شد و چون پوزش خواست، "نادر" او را نظر به خدمات پیشین وی به کشور و داشتن معلومات استرتژیک بخشید و با خود به جنگ با عثمانی بُرد که همان سال روی داد. در این جنگ که در ناحیه مُرادتپه (۶ کیلومتری شهر ایروان) صورت گرفت، سپاه عثمانی که به قصد تصرف ارمنستان شمالی تا ایروان پیش آمده بود بسختی شکست خورد.
📕امتیاز خط آهن "بندر محمره" تا "خرم آباد" به انضمام ساختن بنادر و اسکله در مسیر خط به دولت انگلستان، در غیاب مجلس، واگذار شد. (۱۲۹۱ ه.ش)
📕درگذشت "دکتر مهدی بیانی"، بنیانگذار کتابخانه ملی ایران، کارشناس نسخههای خطی فارسی. (۱۳۴۶ ه.ش)
📕قیمت نفت در بازار جهانی به دوبرابر افزایش یافت. (۱۳۵۷ ه.ش)
📕"ژنرال هایزر" فرستاده ویژه آمریکا، پس از یک ماه توقف در تهران، ایران را ترک کرد. (۱۳۵۷ ه.ش)
📕مطبوعات شوروی از نخست وزیری بازرگان استقبال کردند. (۱۳۵۷ ه.ش)
📕سخنگوی کاخ سفید در یک بیانیه مطبوعاتی اعلام کرد: "که شاپور بختیار باید تسلیم نظر اکثریت مردم ایران شود و اجازه دهد که حاکمیت آزاد مردم اجرا شود." (۱۳۵۷ ه.ش)
📕به حکم "صادق خلخالی" ، قاضی شرع دادگاه انقلاب، ۱۴۵ افسر ارتش برکنار شدند. (۱۳۵۸ ه.ش)
📕تشكيل مجمع تشخيص مصلحت نظام به امر امام خمينی. (۱۳۶۶ه.ش)
📕عقب نشينی نيروهای نظامی آمريكا از خليج فارس در جريان جنگ تحميلی. (۱۳۶۶ ه.ش)
📕درگذشت استاد "عبدالکریم قریب گرکانی" پدر علم زمین شناسی ایران. (۱۳۸۱ ه.ش)
📕درگذشت "اسفندیار احمدیه"، انیماتور ، نقاش و سازنده نخستین انیمیشن ایران ، از وی به عنوان پدر پویانمایی ایران یاد میشود. (۱۳۹۰ ه.ش)
📘"ماركوس پورکيوس" فيلسوف، نويسنده و سياستمدار روم خودكشی كرد تا شاهد ديكتاتوری سزار و مرگ جمهوری و حكومت انتخابی نباشد. (45 پ.م)
📘"سیرالئون" در آفریقای غربی توسط "داسنتیرا" جهانگرد پرتغالی کشف شد. (1460 م)
📘زادروز "اجيديوس تشودی" تاريخنگار و فيلسوف سويسی. (1505 م)
"آژيديوس"، كوروش کبیر را شايسته ترين رهبر، فرضیه پرداز و انساندوست و فرهنگ خواه در طول تاريخ معرفی كرده و نوشته است: از ديد کوروش، انسان بدون داشتن جهانی کنفدراتیو زندگان خوش و ارزشمند نخواهد داشت. "آژیدیوس" در نوشتههای خود سپس وارد ریشه و نژاد کوروش شده و نوشته است: ایرانیانِ آرین که کوروش یکی از آنان بود هيچگاه بُت پرست نبودند، زرتشت را يك آموزگار كامل و راهنما میدانستند نه فرستاده از سوی خدا. در ميان آنان روسپيگری وجود نداشت، مهربان و باگذشت بودند، به مال و دسترنج ديگران طمع نمیكردند، دروغ نمیگفتند، ریا و تزویر را نمی شناختند و بنابراين شايسته صفت "نجيب" هستند.
📘كشف گاز كربنيك توسط "جوزف بلاك" شيمیدان انگليسی. (1757 م)
📘نيروهای اتريش شهر بوداپست پايتخت مجارستان را گرفتند و اين سرزمين تا پايان جنگ جهانی اول (سال ۱۹۱۸) بخشی از اين امپراتوری بود. (1849 م)
📘درگذشت "توماس كارلايِل" نويسنده، تاریخنگار، ریاضیدان و فیلسوف انگلیسی، مهمترین اثر وی "تاریخ انقلاب کبیر فرانسه" است. (1881 م)
📘فیلم سینمایی "عصر جدید" ساخته چارلی چاپلین به اکران عمومی درآمد. (1936 م)
📘هیتلر آینده جهان پس از خروج آلمان از صحنه را پیشبینی کرد. (1945 م)
هيتلر در پناهگاه زير زمينی خود پس از اين كه شنيد واحدهای ارتش سرخ به حومه برلین رسيدهاند همكاران نزديكش را فراخواند و خطاب به آنان گفت: "نتیجه جنگ تقریبا معلوم است؛ ما نظم جهانی پیشین را تغییر دادیم، انگلستان و فرانسه از صورت دو قدرت دیکتهگر خارج شدهاند و راه بازگشت به آن مقام را نخواهند داشت و با خروج آنها از صحنه چینیان و هندیان دارای حاکمیت ملی خواهند شد و سرنوشت خود را به دست خواهند گرفت. جهان با رفتن آلمان از صحنه دارای دو قدرت خواهد شد؛ روسيه و آمريكا كه از ظرفيت معارضه با يكديگر برخوردار هستند. معارضه اين دو نيرو به علت متضاد بودن هدفهايشان اجتناب ناپذير خواهد بود. تا هنگامی كه اين معارضه ادامه داشته باشد و يكی از دو طرف از صحنه خارج نشود ساير ملل از یک آرامش نسبی برخوردار خواهند بود.
📘ياسر عرفات دبيركل سازمان آزادی فلسطين شد. (1969 م)
📘زادروز "کریستیانو رونالدو"، فوتبالیست مشهور پرتغالی. (1985 م)