✍صفدر نظری
🔸اگر هر از گاهی یک نفر به خرافهگرایی دهنکجی نمیکرد، انسان هنوز روی شاخههای درختان زندگی میکرد. از هفته گذشته برخی صفحات مجازی به خصوص در اینستاگرام به شکل هماهنگ یک خرافه را مطرح کردند. متنی به صورت انبوه در روزهای گذشته و در فضای مجازی منتشر شد که ادعا شده بود «خرید طلا در روز سیزدهم ماه صفر خوش یمن بوده و سود و برکات فروانی به دنبال خواهد داشت»
🔹همین خبر کافی بود تا کاربران فضای مجازی واکنش متفاوتی به آن نشان دهند. متنی که روزهای گذشته در شبکه مجازی دست به دست میشد و ادعا شده بود که امام ششم توصیه اکید کردهاند «خرید طلا در روز سیزده صفر شگون دارد و پر از خیر و برکت است»
🔸روز سیزدهم صفر مصادف بود با روز یکشنبه ۲۸ مردادماه ۱۴۰۳ طبق انتظار همان متن«بی نام و نشان» باعث شده بود کلی آدم از گوگل درباره حکمت خرید طلا سئوال کنند.گر چه قیمت طلا بی توجه به هجوم مردمی که تا ساعاتی شب ۲۸مرداد برای خرید طلا در مغازه ها سرگردان بودند مانند روزهای قبل تحت تأثیر عوامل اقتصادی حرکت کرد.
🔹اما پذیرش این شایعه بی اساس و خرافی که از جمله «دردهای بی درد» جامعه ناآگاه و به دنبال کسب درآمدهای بی زحمت است، ترفندی عالی بود که جیب مردم را خالی و کیسه طلافروشان را پر کرد. مردم بیشتر کشورهای جهان سوم دنبال کسب پول بدون زحمت وثروتمند شدن بدون تلاش هستند. بنابراین هر گونه شایعه یا باوری که آن ها را بدین مسیر رهنمون کند به سرعت باور کرده و میپذیرند.
🔸مبانی روانشناختی شایعه می گوید «پدیده شایعه کم و بیش در همه جوامع رواج دارد» اما در جامعهای که مردم با فقر اطلاع رسانی سریع و صحیح و دقیق و خرافات مواجه هستند و در بین گروهها و جمعیتهایی که به لحاظ زودباوری، تأتیرپذیری بیشتری برای دریافت و انتقال شایعات دارند، بیشتر رایج است.
🔹مشخص نیست در جریان هجوم مردم در ۲۸مرداد چه میزان طلا به فروش رفت اما به نظر میرسد در این رویداد حداقل بخشی از پول بالقوه که می توانست به بازار سرازیر شود به طور کنترل شدهای به طلا تبدیل شده است. خرافهگرایی با آگاهی به پایان میرسد.