نشريه كارخانه‌دار @karkhanedar_mag Channel on Telegram

نشريه كارخانه‌دار

@karkhanedar_mag


⭕️ نشريه اطلاع رسانی، تحلیلی و آموزشی ویژه صاحبان صنایع، کارآفرینان و مدیران صنعتی

💠 برای اطلاع از تازه ترين اخبار و مطالب به سايت «كارخانه دار» مراجعه فرماييد
🔶 https://www.karkhanedar.com

نشريه كارخانه‌دار (Persian)

با عرض سلام و خوش آمديد به نشريه كارخانه‌دار، کانالی که به صاحبان صنایع، کارآفرینان و مدیران صنعتی اطلاعات، تحلیل ها و آموزش های مربوط به حوزه صنعتی را ارائه می دهد. این کانال به نشر مطالب و اخبار تازه و مهمی در زمینه صنعت می پردازد و شما را با جدیدترین تکنولوژی ها و روندهای صنعتی آشنا می کند. برای اطلاعات بیشتر و مطالعه محتواهای بیشتر می توانید به سایت «كارخانه دار» مراجعه کنید و از آخرین مطالب منتشر شده استفاده نمایید. لینک سایت: https://www.karkhanedar.com

نشريه كارخانه‌دار

10 Feb, 12:30


🔴 ناگفته نماند كه اعلیحضرت هم در باره مخالفین همچنین دیدگاهی داشتند👇

«جای کسی که با قانون اساسی، نظام شاهنشاهی و انقلاب ۶ بهمن مخالف است در زندان هست یا خروج راحت برای همیشه از کشور»

● روزنامه اطلاعات، ۱۲ اسفند ۱۳۵۳

💠 نشریه کارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

10 Feb, 12:29


❇️

نشريه كارخانه‌دار

10 Feb, 10:02


🔰در انقلاب ها دو دسته از مردم وجود دارند :

آنـهـایی کـه انـقـلاب مـی‌کـنـنـد
و آنهایی که از آن سود می‌برند!!

🌸🍃 چهل و ششمين سالروز پيروزي انقلاب اسلامي بر دسته اول و همه مبارزان راستين راه آزادي و بهروزي ايران عزيز مبارك باد!

💠 نشريه كارخانه دار

📌 ديدگاه جان فوران در باره علل وقوع انقلاب 57 را مي توانيد اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

09 Feb, 22:51


⭕️ انقلاب ۵۷ ، انقلاب خرده بورژوازی و اسلامی- ناسیونالیستی بود


🔶 دکتر حسین بشیریه استاد برجسته علوم سیاسی علل وقوع انقلاب ۵۷ را در کتاب "زمینه های اجتماعی انقلاب ایران" نه فقر مردم و نه رفاه آنها در سالهای پایانی منتهی به انقلاب میداند، بلکه معتقدست افزایش منابع اقتصادی پس از افزایش درآمدهای نفتی موجب افزایش انتظارات طبقات پایین شدو در دوره بحران بعدی، درحالیکه میزان انتظارات همچنان بالا میرفت ظرفیت و توانایی رژیم در تحقق این انتظارات کاهش یافت.

🔶از نظر وی دوسال پس از افزایش درآمدهای نفتی در دهه پنجاه خورشیدی عموم مردم از این ثروت منتفع شدند.انتظارات مردم به آرامی بالارفت و یکی از این انتظارات تحقق مستمر تقاضاهای روز افزون بود.

🔶 به یک معنا آنچه به انقلاب ایران انجامید، نه به تحلیل چپ گرایان بدلیل فقر و فلاکت مردم و نه بهبود نسبی شرایط اقتصادی آن ها،
بلکه نوسانی بود که بین تقاضای مردم و عرضه رژیم پدید آمد


◀️ منبع : حسین بشیریه۰ زمینه های اجتماعی انقلاب ایران۰ ترجمه علی اردستانی۰ انتشارات نگاه نو

💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

09 Feb, 22:51


🟪🌿

نشريه كارخانه‌دار

09 Feb, 22:46


🔶 تاثير «مثلث شانس» در بدشانسي و سقوط شاه

🖌 نگاهي به يافته اصلي كتاب «شكل گيري انقلاب اسلامي» نوشته محسن ميلاني

✍️ #مجله_كارخانه_دار

❄️ محسن ميلاني از جمله محققاني است كه سقوط حكومت محمدرضا پهلوي را از زاويه تغييرات اقتصادي دهه 50 -1340 مورد ارزيابي قرار داده و از پديده اي به عنوان =مثلث= شانس نام برده است كه عملكرد آن به نارضايتي عمومي دامن زده بود.

او در كتاب «شكل گيري انقلاب اسلامي» در این باره مي‌نويسد:

📌 محمد رضا شاه، بر خلاف رضاشاه كه بزرگترين زمين دار كشور محسوب مي شد، به بزرگترين طرفدار صنعتي شدن كشور تبديل شد. طرح و برنامه‌هاي 7 ساله سوم تا پنجم كه در دهه 40 و 50 به اجرا در آمد سبب ایجاد تغيير شكل كامل در ساختار اقتصادي و اجتماعي ايران شد.

📌 يكي از پيامدهاي اين تغييرات، وابستگي صنعتگران كشور به خارج بود بطوريكه بعضا به شركاء عمده نخبگان كشورهاي صنعتي تبديل شدند. آنان در راه رقابت و شبيه سازي خود با غرب تا آنجا پيش رفتند كه از فرهنگ خودي فاصله گرفتند و با آن بيگانه شدند. اين مسئله موجب نوعي شكاف فرهنگي ميان اين گروه كوچك و توده ملت ايران شد.

📌 از ديگر اتفاقات اين دوره، شكل گيري مثلث قدرتمندي مركب از دولت، طبقه متوسط بومي و دست اندر كار صنعت و سرمايه‌هاي خارجي بود كه به «مثلث شانس» معروف شد. هيچ كس بدون رابطه با اين مثلث قادر به گرفتن پروژه صنعتي نبود. از بسياري جهات مي توان گفت كه انقلاب اسلامي در مخالفت با سوء استفاده‌هاي اين گروه شكل گرفت.

❄️ استفاده از كلمه «شانس» توسط ميلاني تا حد زيادي متاثر از نظريات ماكياولي است كه عنصر«بخت» را يكي از دلايل ظهور و سقوط قدرت ها مي داند اما رويكرد تحليلي اين كتاب تاكيد بيشتر بر نقش كارگزاران ( به جاي ساختارها) دارد و معتقد است كه عملكرد رهبران و نخبگان در هر دو سوي موافقين و مخالفين حكومت شاه، به شكل گيري انقلاب اسلامي كمك كرده است.

❄️ البته ميلاني بازهم اعتقاد دارد كه براي تحليل علل وقوع انقلاب اسلامي، هيچ نظريه واحد و كاملي وجود ندارد و هر بخش آنرا باید با يك نظريه اي توضيح داد. حتي از نظريات ماركسيستي هم بايد استفاده كرد. چون در مقاطعي از تاريخ ايران باورهاي مذهبي تشيع با نظريات ماركسيست ها كاملا همسو و منطبق مي شود.

❄️مولف كتاب «شكل گيري انقلاب اسلامي» به عنوان مثال بر ایده وجود نقاط اشتراک بین اندیشه ها و آرای مارکسیستی و منابع بسیج گر تشیّع تاکید بسیار دارد و معتقد است که اندیشه عملگرایی، ستم ستیزی، مردم داری و آرمان طلبی مارکسیسم با اندیشه انتظار، ظلم ستیزی و رهبرگرایی شیعه در حکم نوعی کاتالیزور برای انقلاب عمل کرد. این امر از دیدگاه نویسنده تصویری خداگونه از رهبران انقلاب ایجاد می کند

🔻متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

09 Feb, 22:46


🟩🌿

نشريه كارخانه‌دار

09 Feb, 22:38


💢چه شد كه در سال 57 ناگهان انقلاب شد؟

✍️ علي ديني

نمي توانيم وقوع انقلاب را تنها به يك عامل به نام ساخت اقتصادي مبتني بر رانت نفت يا ساخت اجتماعي مبتني بر فرهنگ ايلياتي یا نقش روشنفکران تقليل دهيم.

عوامل بلندمدت ديگري چون سنت ستيزي كور رضاشاه و محمدرضاشاه در مشروعيت زدايي از حكومت پهلوي نقش جدي داشت. اين سنت ستيزي كور ريشه در نگاه كوته نگرانه آنان به تحولات توسعه‌اي داشت.

همينطور عامل خارجي كودتا نيز نقش مهمي در بر هم خوردن تعادل قواي سياسي به نفع شاه در برابر نيروهاي دگر انديش ملي‌گرا و حتي سلطنت‌گراي مستقل تر داشت. كودتا هر چند موجب تحكيم سلطنت محمد رضاشاه براي مدتي شد، اما در بلندمدت چند پيامد مهم داشت. موجب مشروعيت زدايي از او و اقدامات صنعتي او شد. موجب بسته شدن ساخت قدرت و در نتيجه حذف نيروهاي سياسي دگرانديشي شد كه در صورت وجود در نظام تصميم‌گيري، مي توانستند مانع از شكست‌هاي رخ داده در عرصه‌ي اصلاحات ارضي و رشد اقتصادي همراه با نابرابري بالا بشوند.

همينطور، در صورت باز بودن فضاي سياسي، امكان كنترل فساد از طريق شكل‌گيري رسانه هاي آزاد و قدرت هاي همسنگ فراهم مي‌شد.اگر شاه در ابتداي دهه 1350 دست به اصلاحات سياسي با هدف مشاركت دادن به نيروهاي دگرانديش مي‌داد، به احتمال زیاد، ساختار حكومتش متلاشي نمي شد.

🔻متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

08 Feb, 18:56


❇️ قدرت هم نتوانست شرافت و صداقت را از او بگیرد

نشريه كارخانه‌دار

08 Feb, 18:56


💠💠💠

نشريه كارخانه‌دار

08 Feb, 12:09


⭕️ تحويل «ايران خودرو» راحت تر از تحويل« سوريه » انجام شد!

↙️ از اين «صمت»: روز نوشته هاي قاسم خرمي

امروز 20 بهمن 1403، كل مملكت تعطيل است الا دفتر مديريت ايران خودرو در جاده مخصوص كه در حال صدور احكام انتصابات جديد است.

آقاي عظيمي كه درب هاي ايران خودرو را قفل كرده بود تا در برابر اين واگذاري به گفته او غيرقانوني، مقاومتي كرده باشد، از ترس عواقب قانوني ناشي از شكايت وكلاي كروز، در پايان همان برنامه تلويزيوني چهارشنبه شب، تسليم شد و استعفا كرد. ممكن است بگوييد ايستادگي اش به خاطر از دست رفتن موقعيتش بود اما هرچه بود، بالاخره مختصر مقاومتي كرد

ديگر مديران خودرويي وزارت صمت كه همه در ظاهر مخالف اين واگذاري بودند، حتي يك تير هوايي هم در مخالفت با اين واقعه شليك نكردند و به اين ترتيب، شركت ايران خودرو، خيلي راحتر از كشور سوريه، تسليم مدعايان و متقاضيان شد!

در هر صورت، اين پروژه، تقريبا پايان يافت و ما اكنون جز آرزوي توفيق براي شركت موفق و مسلط كروز، چاره ديگري نداريم! از خداوند منان خواستارم كه تمام تصورات و پيشبيني هاي من در باره اين واگذاري، نادرست باشد و كروز بشود منجي صنعت خودرسازي رو به زوال ايران و ما در آينده نزديك بنويسيم: حالا ديگه نوبت سايپاست ... علي الحساب كه يك مديرعامل بيكار روي دست دولت ماند و يك دستگاه سواري از دم قسط صفركيلومتر گروه بهمن هم احتمالا از دست ما رفت😂

اما محض اطلاع كساني كه مخالفت با اين واگذاري را صرفا كار جبهه پايداري مي دانستند، عرض كنم كه بخشي از هيات مديره جديد و انتخابي كروز، نصيب جبهه پايداري شد تا شما باشيد كه دوباره فريب اين دوگانه سازي هاي تبليغاتي و بي بنياد را نخوريد. اجماع سازي و همراه سازي سياسي، اقتصادي و رسانه اي كروز، به لحاظ كار حرفه اي، يك ركورد در تاريخ اقتصادي ايران است كه در آينده بايد وارد متون درسي شود؛ هر چند مي توان روي مشروعيت چنين كاري چون و چرا كرد

براي آندسته افرادي هم كه حول دوگانه دولتي و خصوصي سير مي كنند و به تصورشان، هر مديريت دولتي اهريمن و هر مديريت خصوصي، لزوما اهوراست هم بايد عرض كنم كه اساس اين تفكر غلط است و از قضاء يك غلط برنامه ريزي شده و هدايت شده است.

در يك اقتصاد معيوب و رانتي و غير مولد، بخش خصوصي نيز چندان مبرا از عوارض بخش دولتي نيست. همانطور كه مي گوئيم هر حكومت و نظام سياسي، اپوزيسيون خودش را توليد مي كند و به عبارتي، DNA اپوزيسيون با DNA حكومت اشتراكاتي دارد. بخش خصوصي ايران هم تافته جدا بافته اي از بخش دولتي نيست و چه بسا كه از يك بخش دولتي ناكارآمد، ارتزاق هم بكند و خواهان دوام آن هم باشد.

يادمان باشد، تمام كساني كه براي واردات كالا، ارز 4 ميليون و 200 هزارتوماني گرفتند و همان كالا را در بازار آزاد به چند برابر قيمت، فروختند، مدير دولتي نبودن، بلكه همين بخش خصوصي بودند و لااقل در اين فقره، تفاوت اخلاقي بهتري از برخي مديران اختلاس گر، دولتي بروز ندادند. البته كه در هردو طيف، استثنائاتي هم موجود است

منظور من اين است كه اين همه تحقير مديران دولتي در ايران، پديده عجيب و مشكوكي است. بخش دولتي هميشه فاجعه نيست؛ اگر فريدمن بازي در نياوريم؛ مي بينيم كه اقتصاد چين و كره و تمام دولت هاي توسعه خواه شرق آسيا كه مايه رشك عالم شده اند را در ابتدا، همين مديران دولتي پي ريزي و شكوفا كردند. توسعه اين كشورها مثل انگلستان و فرانسه و آمريكا، بواسطه بورژوازي مستقل از دولت انجام نشد؛ كاملا دولتي بود. منتهي دولتي كه به دنبال گزينش نخبگان و بهترين هاي جامعه بود

در همين كشور خودمان در قبل از انقلاب، سنگ زيرين آسياب توسعه، در حقيقت مديران و تكنوكرات هاي دولتي بودند. بله ! صنعتگران خصوصي مثل خسروشاهي ها و خيامي ها و برخوردارها و غيره درخشيدند و غوغا كردند اما آن پايكوبي آنها زير چراغي انجام شد كه امثال عاليخاني و نيازمند و يگانه و مهدي سميعي و صفي اصفيا و غيره بر افروخته بودند. زيرساخت هاي آن توسعه صنعتي پرشتاپ دهه 40 را مديران دولتي با همان حقوق بخور و نمير مهيا كردند. به عبارتي اگر روزي، اتمسفر توسعه فراگير شود، همين مديران حقوق بگير دولتي امروز، دست كمي مديران سودخوي خصوصي ندارند

البته، اين حرفها به معني دفاع از اقتصاد دولتي و كنترل شده و متقابلا ضديت با خصوصي سازي نيست؛ هر چند كه هر واگذاري، لزوما به معني خصوصي سازي نيست.

باقی این غزل را، ای مطرب ظریف
زین سان همی شمار، که زین سانم آرزوست

https://t.me/Azinsamt

نشريه كارخانه‌دار

08 Feb, 11:59


♦️ ثروتمندی که همه وسایلش ساخت ایران بود

🔹مهندس هدایت‌الله دهش بنیانگذار ساراول و از پیشگامان صنعت تهویه مطبوع نوین ایران بود كه چند سال پيش و در ۹۹ سالگی درگذشت.

🔹افتخار به ایرانی بودن مهندس دهش آنجا خودش را به خوبی نشان می داد که در حوزه شخصی باوجود ثروت فراوانش، تمام وسایل زندگی حتی خودروی سواری اش ایرانی بود و در ساخت و تولید بر روی فن کوئل ها و چیلرها و سایر محصولات ساراول هک کرده بود: با افتخار ساخت ایران!

🔹مهندس دهش از جمله نیکوکاران گمنامی بود که جز ساخت خوابگاه دختران دانشگاه تهران، انبوهی از کارهای خیرش پنهان از افکار عمومی است.

🔹او سرشار از عشق به ایران بود و بی منت و مخلصانه به مردم عشق می ورزید و به گمانم افتخار به «ایرانی بودن» بارزترین ویژگی این چهره نام دار صنعت ایران است

نشريه كارخانه‌دار

08 Feb, 11:56


🟪🔸

نشريه كارخانه‌دار

07 Feb, 13:27


⭕️ وقوع انقلاب اسلامي و گلدوزي هاي خاندان سلطنتي در باخرز

✍️ قاسم خرمي

وقوع انقلاب اسلامي در سال 1357 چنان با سرعت و شتاب بود، كه مردم باخرز در خراسان رضوي مثل تمام مناطق دور افتاده كشور، غافلگير شدند.

البته مردم باخرز، شب ها از طريق راديو بي بي سي كه تا عمق روستاهاي دورافتاده كشور، آنتن مي داد، مي شنيدند كه در تهران و شهرهاي بزرگ، راهپيمايي و اعتراض و زد و خورد در جريان است، منتهي جايگاه خودشان در اين منازعه، خيلي روشن نبود كه مثلا آيا طرفدار شاه بمانند و يا به مخالفين حكومت بپيوندند؟

تا قبل از آن، به خاطر تبليغات رسمي« شاه دوستي» كه معمولا از طريق معلمان و كدخداها و ژاندارم ها و بويژه ماموران اداره كشاورزي و اصلاحات ارضي، در مناطق دورافتاده كشور، انجام مي شد، مردم روستاي ما هم،علائقي به شاه و فرح و خاندان سلطنتي به هم رسانده بودند و اين علايق، گاه در هنرهاي سنتي آنها مثل گلدوزي و فرشبافي نيز متجلي مي شد. هر چند كه اين كار به معني مخالفت با مخالفان شاه هم نبود كه اصلا تصوري از قرينه حكومت در ذهن نداشتند

مرحوم مادرم و نيز خاله كوچك من، هر دو از طريق پدرشان سوادي در حد خواندن و نوشتن، آموخته بودند و همچنين مختصر ذوق و هنري در طراحي روي پارچه هايي داشتند كه از طريق دوخت با كامواي رنگي به گلدوزي هاي زيبا تبديل مي شد. گلدوزي هايي كه در خانه هاي روستايي به عنوان پرده و روبالشتي و غيره استفاده مي شد و بخش ثابت جهيزيه نوعروسان بود.

يكي از طرح هاي ويژه و سفارشي كه از دهه 40 و 50 روي پرده ها مي كشيدند تا گلدوزي شود، عكس خاندان سلطنتي بود. شامل: شاه، فرح و دو نفر از فرزندانشان كه اين چنين عكسي معمولا در صفحات نخست كتاب تعليمات اجتماعي دانش آموزان آن سالها هم درج مي شد. البته تعداد خانواده سلطنتي بيشتر بود اما ظاهرا الگوي كار مادرم و خاله ام از دهه 40 به بعد، ثابت مانده بود.

خاله ام در طراحي از مادرم ماهر تر بود اما يكي از اين طرح هاي خاندان سلطنتي را، مادرم بدون همكاري خاله ام و به اصطلاح با فكر بكر خودش كشيده بود كه براي چندسال هم در اتاق خانه ما نصب و آويزان بود. اين طرحي كه اين بار مادرم كشيده بود با بقيه طرح هاي آنها فرق داشت و به عبارتي، صورت و جثه شاه و فرح را طوري كشيده بود كه دوست داشت اينگونه باشند و نه آنچه آنها بودند!

مثلا براي شاه كه در عالم واقع، چثه معمولي و تا حدودي استخواني داشت، سينه اي پهن و فراخ و بازواني كلفت و قوي كشيده بود و چون احتمالا شنيده بود كه زنان شهري و تهراني سرخ و سفيد و تپل هستند و سفيد و تپل بودن هم در آن سالها و يا حداقل در مناطق ما كه اغلب زنان لاغر و آفتاب خورده بودند، يكي از معيارهاي زيبايي به حساب مي آمد، بنابراين، ملكه را هم، چاقتر از آنچه بود كشيده بود، حتي چندتا كوك اضافي و يا اشتباهي هم در هنگام دوخت كاموا، روي دماغ فرح زده بود كه بيني باريك او، خيلي پهن تر از آنچه بود، به نظر مي رسيد. اين در حالي بود كه خود فرح به ظاهرش خيلي حساس بود و اهميت مي داد و به كمك مربيان و پزشكان، مي كوشيد تا لاغر و تركه اي به نظر بيايد

خلق چنين اثري هم، البته از سر ضديت و دشمني نبود. چون مادر روستايي و مهربان من كه نه به عمرش شاه و فرح را ديده بود و نه مسلما در باره الگوي حكمراني آن دوران مي توانست نظري داشته باشد. به همين دليل، تصور خودش از شمايل و يا به قول امروزي ها، بايسته هاي ظاهري يك خاندان سلطنتي و حكومتگر را به تصوير كشيده بود؛ احتمالا همان تصوري كه از شاه درون شاهنامه فردوسي و يا اميرارسلان رومي به ذهنش خطور كرده بود. مردم ايران در هميشه تاريخ، دوست داشتند حاكمان خوب و آرماني داشته باشند و اما افسوس كه هميشه چنين نبوده است!

خلاصه، اين پرده گلدوزي شده، تا مدت ها شده بود، ماجراي كَل كَل و بگو مگوي پدرم با مادرم و حرف و حديث هاي همسايه ها و ميهماناني كه تا وارد خانه مي شدند، چشمشان به اين تصوير خاص از خاندان سلطنتي مي افتاد.

مرحوم پدرم گاه به شوخي و جدي مي گفت: زن اين پرده را جمع كن تا امنیه ها نريختند و دودمان ما را به باد نداده اند! اما مادرم زير بار نمي رفت و حتي فكر مي كرد كه اين يك اثر درست و دقيقتر است و شاه و ملكه با آن همه غذا و تفريحات و امكانات، چه بسا چاق تر و تنومندتر از این هم باشند!

القصه، از همان حدود آبان و آذر 57 كه دامنه اخبار انقلاب، به روستاهاي باخرز هم سرايت كرد، نه تنها، اين قبيل طراحي ها از مد افتاد، بلكه همان پرده هاي گلدوزي شده هم از ديوار خانه ها، جمع شد و برخي منهدم و برخي به درون صندوقچه ها رفت تا اينكه درسال 60 و در جريان وقوع سيل مهيب سيل آباد، همه اين گلدوزي ها، به زير گِل ماند و از يادها رفت.

📌 متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

07 Feb, 09:05


❇️ اولین فوتبال ایران در مسجد سلیمان!

در اواخر دوره قاجاریه که فوتبال وارد ایران شد رسم پوشاندن سر،
هد زدن را دشوار میکرد و از این رو بازیکنان هنگام ضربه زدن کلاهشان را برمیداشتند !

💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

07 Feb, 09:05


✳️🌿

نشريه كارخانه‌دار

24 Jan, 10:28


🟥 ناصرميناچي؛ ارشاد ساز و ارشاد شده!

✍️ قاسم خرمي

5 بهمن سالروز درگذشت ناصر ميناچي، حقوقدان و از هواداران دكتر محمد مصدق و نیز از اسلام گرايان و روشنفكران ديني كت و شلواري و كراواتي در دهه 40 و 50 هجري شمسي است.

نام او با مفهوم پرمنازعه «ارشاد» در ايران پيوند خورده است، اول اينكه از موسسان اصلي حسينه ارشاد بود و دوم اينكه انتخاب نام همان حسينيه يعني «ارشاد» را براي وزارت تبليغات و جهانگردي در دولت موقت بازرگان برگزيد كه از اسفند 57 براي نزديك به دو سال، وزير آن بود؛ «گشت ارشاد» اما ارتباطی به او ندارد

ناصر ميناچي با اينكه در زمره حقوقدانان شناخته شده زمان خودش به حساب مي آمد اما تا پايان عمر به عنوان باني و مدير حسينه ارشاد و رفيق گرمابه و گلستان دكتر علي شريعتي شناخته مي شد و هيچ وقت هم نتوانست از زير سايه اين عنوان پرطمطراق و مسئوليت هاي مترتب بر آن، خارج شود و شانه خالي كند.

عمر سياسي ميناچي را اگر به دوقسمت مساوي تقسيم كنيم، نيمي از آن صرف شكل گيري حسينه ارشاد و پروبال دادن به شريعتي شد و نيمه ديگر آن، به دفاع از سخنان آتشين شريعتي و پاسخگويي به ابهامات در باره ميزان تشرع و تقيد او و اتهام وابستگي و پيوستگي اش به دستگاه امنيتي رژيم شاه گذشت يكي از ابهاماتي كه تقريبا تا روزهاي آخر عمر در صدد پاسخ به آن بود، ترديد در نمازخوان شريعتي بود!

پرداختن به حسينه ارشاد، نيازمند مجال ديگري است اما اجمالا همين قدر بدانيم كه يك مركز شيك مذهبي واقع در بالاشهر تهران بود كه در ميانه ترس ناشي از گسترش روز افزون ايدئولوژي ماركسيست در ميان جوانان ايراني، تاسيس شد و با استفاده از چهره هاي مذهبي متفاوت از روحانيت سنتي، درس دينداري و اسلام شناسي مي داد.

ساواك هم كه در آن زمان مثل محمود غزنوي انگشت در هر سوراخي مي كرد تا قرمطي و سياسي بجويد، خيلي پاپيچ اين اسلام شناسان فوكول كراواتي نمي شد؛ شايد به اين دليل كه آنرا، كمربندي فرهنگي و يا لااقل دست اندازي در مقابل پيشروي و نفوذ انديشه هاي چپ ماركسيستي و لنينستي و مائوئيستي تلقي مي كرد. حسينيه ارشاد اما هر چه بود، مستقل از حكومت بود و حتي تاسيس مهديه تهران با محوريت شيخ احمد كافي در جنوب تهران كه در تقابل با آن بود و به تمسخر آن را «يزيديه ارشاد»! مي خواندند، نتوانست از رونق آن كم كند.

زوال موقعيت سياسي ميناچي و اسلاميست هاي مكلايي مثل او، از استعفاء و كناره گيري مهندس مهدي بازرگان از سمت رياست دولت موقت، آغاز شد. ميناجي، البته از فضاي آزاد سال 58 هم بهره گرفته بود و به اتفاق جمع ديگري از حقوقدانان هم فكر، متن پيش نويس يك قانون اساسي را تدوين و پيشنهاد كرد كه اثري از ولايت فقيه نداشت.

در ماجراي تصرف سفارت آمريكا هم ظاهرا دانشجويان خط امام، برگه اي را يافته بودند كه ميناچي به يكي از مقامات آمريكايي جمله اي با اين مضمون نوشته بود:« دولت مهندس بازرگان، تمايلي به روابط تخاصم آميز با آمريكا ندارد…» به عبارتي مي خواست بگويد كه از جانب ما خطري متوجه منافع و موقعيت آمريكا در منطقه نخواهد بود.

در تفاوت فضاي آنروز با امروز، كافي است بدانيد كه الان كل دستگاه سياست خارجي ما در صدد است تا پيامي با همين مضمون را به دولت آمريكا منتقل كند اما موفق نمي شود و يا ممكن است گوش شنوايي براي شنيدن موجود نباشد. به هرحال، اين سند، نشانه اي از وابستگي ميناچي به امريكا تلقي و به همين دليل مدتي بازداشت و يا اصطلاحا «ارشاد» شد و خيلي شانس آورد كه به سرنوشت عباس امیر انتظام دچار نشد!

ميناچي تا سال 92 كه درگذشت، ديگر در حوزه سياست، آفتابي نشد و گاه و بيگاه در روزنامه ها پاسخ اتهامات خسروشاهي و موسوي خويني ها در باره عملكرد شريعتي و حسينيه ارشاد را مي داد. در زمان رياست جمهوري احمدي نژاد، كل فعاليت هاي اين حسينه نيمه تعطيل شد. در نهايت هم ظاهرا دل گروههايي در درون حكومت هم، هيچ وقت با او صاف نشد و از دفن او در محل حسينه ارشادي كه خود او ساخته بود و وصيت كرده بود، ممانعت به عمل آمد!

قضاوت منصفانه در باره عملكرد، ميناچي مثل قضاوت در باره دكتر علي شريعتي، به هيچ وجه كار ساده اي نيست. در مجموع اگر اين نقد عبدالكريم سروش بر شريعتي وارد باشد كه او دين رحماني را تبديل به يك ايدئولوژي زمخت سياسي كرد، ناصر ميناچي با ساختن حسينه ارشاد، مكان و محل چنين آزمايشگاه و واقعه اي را در اختيار شريعتي قرار داد.

با همه اينها، هر دوي آنها رويايي داشتند كه ازفردای تحقق آن برآورد دقيقي نداشتند! زندگي مينا چي و شريعتي و ديگران مي آموزد كه در عالم سياست، حتي بايد مراقب روياها و رويا پردازي هاي خودمان هم باشيم!
🌺 خدايش بيامرزد

📌تصاوير و مطالب مرتبط را در سايت نشريه كارخانه دار بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

23 Jan, 19:30


۵۰ بنگاه سود آور جهان در ۲۰۲۴

آرامكوي عربستان بالاتر از اپل و ماكروسافت

💠نشریه کارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

22 Jan, 21:52


⭕️ نابودي خاندان خسروشاهي
↙️ به اتهام « «تغییر ذائقه مردم از طریق تولید پفک و شیرخشک»
!

✍️قاسم خرمی

♻️ از نسل عجايب صنعت اين سرزمين كه طي دو دهه 40 و 50 شمسي، چهره اقتصاد ايران را عوض كردند، يك و دو نفري بيشتر زنده نمانده اند؛ يكي از آنها حسن خسروشاهي مدیرعامل صنايع غذايي «مينو» است كه با حدود 85 سال سن، هم اكنون در كانادا زندگي مي كند. او را بايد آخرين بازمانده نسل اول كارآفرينان بزرگ در ايران دانست. نخست‌وزیر بریتیش کلمبیا در سال ۲۰۰۳ او را سخاوتمندترین خیر و حامی مردم معرفی کرد.

♻️ نام خسروشاهي ها، اينروزها با «دارا خسروشاهي» مدير عامل «اوبر» به عنوان بزرگترين شركت تاكسي هاي اينترنتي در جهان بر سر زبان ها افتاده است كه اسنپ و تپ سي و غيره از روي كار آن الگو برداري كرده اند. اما خانواده خسروشاهي، از دوره قاجاريه در حوزه اقتصاد و تجارت ايران فعال بودند و جد آنها يعني حسن خسروشاهي بزرگ از پايه گذاران اتاق بازرگاني تبريز بود.

♻️ حسن خسروشاهي 6 پسر داشت. علي خسروشاهي در اواخر دهه 30 شمسي گروه صنعتي مينو را راه اندازي كرد و كاظم خسروشاهي در زمينه صنايع دارويي و بهداشتي فعال بود و شركت هاي «توليد دارو» و «تولي پرس» را تاسيس كرد و در دولت جمشيد آموزگار مدتي وزير بازرگاني شد.

♻️ علي خسروشاهي، به مرور امورات كارخانه مينو را به فرزند جوانش حسن خسروشاهي ( هم نام پدرش) سپرد و حسن شركت مينو را تبديل به بزرگترين و مشهورترين شركت توليد صنايع خوراكي در ايران مثل بيسكويت، ويفر، شكلات، تافي، پفك و غيره كرد. مردم ايران براي نخستين بار شكلات را با مينو شناختند و هنوز هم براي بسياري ازمردم، شكلات مترادف با مينو است.

♻️ با وقوع انقلاب اسلامي، اموال خسروشاهي ها مصادره شد. در كيفرخواست مصادره اموال علي و حسن خسروشاهي كه سر و سري در سياست نداشتند، آمده بود « «تغییر ذائقه مردم و ترویج فرهنگ آرایشی غرب از طریق تولید پفک، شیرخشک و لوازم آرایشی بهداشتی»!

♻️اين پدر و پسر بعد از مدتي دوندگي برای بازپس گیری اموال، نهايتا با نا اميدي كشور را ترك كردند و به كانادا رفتند. علي خسروشاهي در دهه 70 درگذشت و حسن در كانادا فروشگاهي با عنوان «فيوچر شاپ» را تاسيس كرد كه در زمينه فروش قطعات الكترونيكي فعاليت داشت.

♻️ خسروشاهي با هوش و كوشش خود، بزودي اين فروشگاه را به بزرگترين فروشگاه زنجيره اي كانادا با 90 شعبه و حدود 8000 كارمند تبديل كرد و تبديل به يكي از بزرگترين سرمايه داران آن كشور شد.

♻️ در عوض، شركت مصادره شده و دولتی شده مينو، هر روز عقب تر رفت تا از رونق افتاد و ساختمان آن در جاده شهريار تبديل به انبار خودروهاي اسقاطي شد. طنز تاریخ اینجاست که همان کسانی که از اداره امور جاری شرکت بزرگ مینو ناتوان ماندند، خسرو شاهی را سرمایه دار وابسته و رانتی می دانستند که بی هیچ صلاحیتی و صرفا در زد و بند با حکومت، پولی انباشته و کارخانه ای راه انداخته است!

♻️ خسرو شاهی ثابت کرد که در بیرون از ایران هم کارآفرین بزرگی است و استعدادی که اكنون در خدمت جامعه مرفه کاناداست چه بسا می توانست، مشکلی از جامعه گرفتار ایران حل کند. اين خاندان نه تنها ضديتي با انقلاب نداشتند بلكه در ابتداي سال 58 در تكاپوي توسعه و افتتاح فاز جديدي از كارخانه خود بودند! حتي كاظم خسروشاهي در هنگام مصادره اموال، براي عقد قرارداد تجاري جديد در خارج از كشور به سر مي برد.

♻️ تعدادی از نوادگان خسرو شاهی ها مثل علی و هادی پرتو در فیسبوک، دراپ باکس، زاپوش، ایر بی آن بی و دیگر استارتاپ ها سرمایه گذاری کرده و غولی در این صنعت شدند. امیر و کاوه خسروشاهی در حوزه بانکی در آمریکا فعالیت می کنند و از منتقدین جدی سیاست های ترامپ به حساب می آیند

♻️ حسن خسروشاهي به عنوان نابغه كارآفريني مدتي است كه نابينا شده و مسلما دیگر به ثروت مصادره شده و اسقاط شده خود در ایران، نیازی ندارد ولی ای کاش تا زنده است از او که تمام داشته هایش ناشی از نبوغ و کار و شرافت بود، اعاده حیثیت شود


🔻در باره خسروشاهي ها، در سايت نشريه كارخانه دار بيشتر بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

22 Jan, 21:40


🟪☀️

نشريه كارخانه‌دار

22 Jan, 20:55


🔴 خاندان خسروشاهی؛ موفق تمرین خانواده اقتصادی ایران


💠 نشریه کارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

22 Jan, 16:29


♦️ قابل توجه همراهان گرامي

چهارمين شماره نشريه كارخانه دار آماده انتشار است. در صورت تمايل به درج آگهي يا رپورتاژ به شماره 09385657092 پيام پيام ارسال فرماييد

💠 مدير نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

22 Jan, 16:22


💥مرگ بر ساعت!
✍️علی مرادی مراغه ای

وقتی دولت ساعد با درخواست امتیاز نفت از سوی روسها مخالفت کرد توده ایها به تظاهرات وسیعی در شهرها پرداختند!
در تهران در ۵ آبان۱۳۲۳ش رضا روستا، سیمونیان، یزدی و کامبخش در اول تظاهرات حرکت میکردند وقتی جمعیت از خیابان فردوسی به خیابان سپه رسید یکی از رهبران از پله‌های ساختمان شهرداری بالا رفته شعار داد:
«مرگ بر ساعد».
جمعیت چون از کشاورزان و کارگرانِ بیسواد بوده و از شهرهای دیگر با کامیونهای روسی آورده بودند معنی شعار را نمیدانستند، با مشاهده ساعتِ سر درب شهرداری، مشت‌های گره کرده خود را به طرف آن کرده فریاد زدند:
«مرگ بر ساعت! هزاران نفر شعار مرگ بر ساعت میدادند»!
از شوخی روزگار، یک مرتبه ساعت شهرداری از کار افتاد!
اندکی بعد دولت ساعد با فشار ایادی روسها استعفا داد.

♦️بعدا فرخ، نماینده مجلس۱۴ مینویسد:
«دیدم در مجلس سر و کله دکتر فریدون کشاورز بسته شده، پرسیدم چه شده؟!
گفت در تظاهرات برای امتیاز نفت شمال، خائنین و چاقوکشان مجروحم کردند!
خنده‌ام گرفت او مخالفین نفت شمال را خائن مینامید، اما موافقین امتیاز را وطن‌پرست!»

💠 نشریه کارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

22 Jan, 16:22


💢🌿

نشريه كارخانه‌دار

22 Jan, 06:46


💠 نشریه کارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

21 Jan, 20:36


🟦 آيا خودکفایی و خرید محلی واقعا مفید هستند!

خیر، عکس این مسئله درست است. اتکا به دیگران برای تأمین مایحتاج و دسترسی به بازار‌هایی که با فاصله‌ی بیشتری از محل زندگی ما قرار دارند، مفید است، اما اغلب خودکفایی و خرید محلی منجر به فقر می‌شود. خرید از دیگران به منزله‌ی دسترسی به مهارت‌ها و تخصص‌های ایشان است؛ مهارت‌هایی که در مقایسه با توانایی ما در تولید محصولات مورد نظرمان در خانه، باعث کاهش قیمت و افزایش کیفیت کلی محصولات مصرفی می‌شود

📌 متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

21 Jan, 20:29


🔰🔰🔰

نشريه كارخانه‌دار

21 Jan, 20:20


💢 نماینده مجلس:

وزیر نفت گفت ما از قاچاقچی‌ها داریم روزانه حدود ۹ میلیون لیتر سوخت میخریم!

نشريه كارخانه‌دار

19 Jan, 19:56


💢 اين سه لكه روي نقشه جهان در مجموع 50 درصد توليد ناخالص دنيا را در اختيار دارند


💠 نشریه کارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

19 Jan, 19:55


💢🌿

نشريه كارخانه‌دار

19 Jan, 19:38


💠 هر وقت به سرتون زد ترامپ را مسخره كنيد به يادتان بياوريد كه همين احمدي نژاد به مدت 8 سال رئيس جمهور شما بود و فرصت هاي بزرگ توسعه را از كشور بود. او به تنهايي 800 ميليارد دلار را به باد داد.
و ما شاهد بوديم و سكوت كرديم

اين كليپ را لطفا با صداي كم گوش كنيد!

💠 نشریه کارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

18 Jan, 15:12


🔳♦️كسي كه به نام «بازرگان » بود و نه به پيشه و حرفه

✍️قاسم خرمي

30 دي، مصادف است با سالروز درگذشت مهندس مهدي بازرگان، نخستين نخست وزير سالهاي بعد از پيروزي انقلاب اسلامي.

از پيروزي انقلاب 57، نزديك به نيم قرن گذشته و وقت آن است كه دست از غيريت سازي هاي ايدئولوژيك برداريم و «خودِ» آدم هاي آن روزها را صرفا از زاويه «ديگري» نبينيم و نسنجيم؛ بازرگان سالهاست كه درگذشته و دوره دولت موقت او هم ديگر، يك پديده تاريخي و يك موضوع پژوهشي به حساب مي آيد.

اينكه بگوئيم او چند دهه از زمانه خودش جلو بود؛ شايد حرف اغراق آميزي باشد؛ او حتي فرزند زمانه خودش هم بود اما در زمان درستي در مستند قدرت قرار نگرفت؛ مرد زمانه كشمكش و هياهو نبود

بازرگان، اگر چه از منتقدين و مخالفين موقر رژيم پهلوي و از همراهان صديق آيت الله خميني بود اما نسبتي با تندي ها و تيزي ها و تلخي هاي سالهاي نخست پيروزي انقلاب نداشت. او بيشتر يك اصلاح طلب حلم انديش بود تا انقلابي بنيان كن. نمونه هايي مثل او شايد اين روزها، بيشتر به درد جامعه ايران مي خورد.

شايد يكي از بدترين دوران زندگي سياسي و مبارزاتي او، همان چند ماهي بود كه با همه مسالمت جويي هاي ذاتي، قرار بود به عنوان نخست وزير انقلاب، مجري شعارهاي تند افشا كن و الغاء كن و اعدام كن و نماينده شور و هيجانات جامعه توده وار آن سالها باشد.

مهدي بازرگان 30 سال قبل از پيروزي انقلاب اسلامي در مراسم مرگ و سوگواري دوستش خليل ارجمند بنيانگذار صنايع «ارج » عبارتي عميق و دقيق عنوان كرد كه هنوز هيچ كارآفرين ايراني به اين زيبايي توصيف نشده است.

او گفت: « خلیل ارجمند 30 سال عمر کرد اما به اندازه 300 سال کار کرد و به این مملکت خدمت کرد».

بازي روزگار چنان تناقض آميز شد كه در آغاز نخست وزيري بازرگان، صنايع ارج از نخستين كارخانه هاي صنعتي و خصوصي كشور بود كه به مصادره دولت او در آمد و نابود شد!

با خط مشي سياسي بازرگان، مي توان مخالف بود اما تاكنون هيچكس در صداقت، باورمندي، اعتدال، وطن خواهي و سلامت نفس او ترديد نكرده است. به همين دليل، عبدالكريم سروش، در باره اش نوشت كه «بازرگان، فقط به اسم بازرگان بود، نه به پيشه و حرفه »! و حتي آيت الله مصباح يزدي هم يكبار خطاب به رحيم مشايي كه باد تلفيق اسلام و باستان در سر انداخته بود، گفت كه بي خود اداي بازرگان را در نياوريد كه او آدم سالم و صادقي بود!

دردهه 40 و 50 با اينكه با چريك بازي و مبارزه مسلحانه نسبتي نداشت و حتي سالها قبل در دادگاه حكومت پهلوي هشدار داده بود كه ما آخرين نسلي هستيم كه بدون تفنگ با شما سخن مي گوييم! با اين حال، زماني كه مجاهدين خلق براي دريافت كمك مالي به سراغ او رفته بودند، گفت من مشي شما را قبول ندارم اما اگر نيازتان شديد است حاضرم منزل مسكوني ام را بفروشم و پولش را به شما بدهم.

در سالهاي كه بازرگان معزول و مغضوب شده بود، همان مجاهدين به سراغ او رفتند تا با استفاده از دلشكستگي و گوشه نشيني اش، او را دعوت به عضويت و پيوستن به سازمان متبوعشان موسوم به « شورای ملی مقاومت ایران» كنند. بازرگان با همان طنز كلامي هميشگي اش، خطاب به آنها گفته بود به آقاي رجوي بگوييد « من همسر جوان ندارم و به درد شما نمي خورم! ». اشاره كنايه آميز او به جنبش طلاق هاي اجباري و ايدئولوژيك اين سازمان درسال 63 و تصرف مریم عضدانلو همسر مهدي ابريشم چي، توسط مسعود رجوي بود.

با همه اینها، مهدی بازرگان را باید همانند نام كتابش، نماینده «سازگاری روح ایرانی» به حساب آورد. از معدود ایرانی هایی بود که ظرفیتش فراتر از مقامش بود و هيچ وقت حقيقت را به مسلخ مصلحت نبرد

🌺يادش گرامي
📌 متن كامل اين مقاله را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

18 Jan, 08:25


نشريه كارخانه‌دار pinned «⭕️ چه مي ديده است آن غمناك؟! ✍️ قاسم خرمي از خبر مرگ ابراهيم نبوي در غربت، به غايت غمگين و اندوهناك شدم. نه فقط به خاطر اينكه آدم آشنا و طنازي مرده، بلكه به خاطر انساني كه در دو راهي سخت زندگي و مرگ، فرو غلطيده و آگاهانه، دومي را انتخاب كرده است؛ بي آنكه…»

نشريه كارخانه‌دار

17 Jan, 18:43


🟥 در باره داستان عموصدام ؛ جنگ ايران و عراق به روايت مردم عراق

✍️ امیر ناظمی:

«هر جنگی دو طرف دارد اما روایت‌ هر طرف تا مدت‌ها از چشم و گوش ساکنان سوی دیگر مرز پنهان می‌ماند»


داستان «عمو صدام» نوشته‌ی زینب سلبی (Salbi) یک کنش‌گر عراقی (با یک رگ ایرانی) و فعال حقوق زنان است. زینب چند سالی از من بزرگتر است و وقتی روایتش از جنگ ایران و عراق را خواندم شوکه شدم! زینب ۱۱ ساله است که جنگ شروع می‌شود؛ او می‌نویسد:

«اوایل [جنگ] حمله‌های هوایی زیاد بود و با خیلی از دوستانم شب‌هایی را که آژیر به صدا در می‌آمد با پدر و مادرشان در راه‌پله‌ها می‌گذراندم»!

🔻 چقدر آن زینب عراقی شبیه من زیسته بود!

«بعد از شروع مدرسه‌ها یک بمب ایرانی در بغداد فرود آمد و زندگی بعد از آن ترسناک شد. یادم است بابا قبل از سفر رفتن، مامان را طوری می‌بوسید و بغل می‌کرد که انگار می‌ترسد دیگر او را نبیند»

این روایت همان کسی است که در همان روزها من از او متنفر بودم، چون فکر می‌کردم او راحت خوابیده است و آژیر و ترس فقط برای من است.

«شب‌ها در تخت با خودم فکر می‌کردم آیا خلبان‌های ایرانی که شهر را بمباران می‌کنند، می‌دانند که بچه‌ها هم کشته می‌شوند یا نه؟ اما هرگز از ذهنم نگذشت که ممکن است بچه‌های ایرانی هم همین فکر را درباره‌ی خلبان‌های عراقی بکنند. ایران دشمن ما بود»!

🔻این جای متن که می‌رسم موهای بدنم راست می‌شود! آن بچه‌ی ایرانی من بودم!

«یکی از روزهای اول جنگ اتفاقی افتاد که به یک اندازه وحشتناک و بامزه بود. داشتیم با مامان سوار ماشین از بازار برمی‌گشتیم که یک جت ایرانی ناگهان چنان پایین آمد و روی خیابان پرواز کرد که خلبانش را دیدم… من شنیده بودم که مادرم با یکی از دوستانش درباره‌ی این که چقدر چهره‌های ایرانی زیباست پچ پچ می‌کنند. زمان ایستاد. من از پنجره‌ی ماشین به کابین خلبان نگاه کردم که ببینم راست می‌گویند یا نه»

«صورتش را دیدم و می‌دانم که او هم صورت ما را دید. سبیل داشت. یک مرد عادی بود. وقتی من و مامان را دید به چه فکر می‌کرد؟ آیا از ما متنفر بود؟ آیا عمدا به این بخش از بغداد آمده بود یا راهش را گم کرده بود؟ … آیا می‌خواست روی خانه ما بمب بیاندازد یا فقط می‌خواست ما را بترساند؟ … وقتی خلبان جوان از کنار ما می‌گذشت مامان کار غریبی کرد: گردن کشید و برایش دست تکان داد. بعد هواپیما اوج گرفت و به آسمان برگشت»

🔻شجاعت نجنگیدن

روایت زینب از جنگ برایم تکان‌دهنده بود. من سال‌ها در مدرسه یاد گرفته بودم تا عراقی‌ها را دشمن بدانم؛ حالا چطور می‌شد با روایت یک دشمن اینقدر همدل شوم؟

📌 ادامه را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

17 Jan, 18:37


🟪💠

نشريه كارخانه‌دار

17 Jan, 18:37


از اختراعات عجیب تاریخ میشه به ماشین تقلید صدای گربه اشاره کرد!

در سال ۱۹۶۳ وسیله ای اختراع کردند که از طریق آن صدای گربه ایجاد میشد و از این طریق قصد داشتند موش‌ها رو از محل زندگیشون دور کنند!

💠 نشریه کارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

16 Jan, 16:11


⭕️ چه مي ديده است آن غمناك؟!

✍️ قاسم خرمي

از خبر مرگ ابراهيم نبوي در غربت، به غايت غمگين و اندوهناك شدم.

نه فقط به خاطر اينكه آدم آشنا و طنازي مرده، بلكه به خاطر انساني كه در دو راهي سخت زندگي و مرگ، فرو غلطيده و آگاهانه، دومي را انتخاب كرده است؛ بي آنكه به نام و ننگش بينديشد!

مرگِ خود خواسته يك روشنفكر، پايان يك زندگي نيست، آغاز سبك فجيعي از زيستن با وسوسه دائمي ميان ماندن و رفتن است؛ او نماينده نسلي از روزنامه نگاران و روشنفكران ايراني است كه در حدفاصل گسست ها و ناپيوستن ها، از زندگي سير شده اند اما زندگي دست از سر آنها بر نمي دارد. او در يك دوره تاريخي پر از تلاطم و پريشاني و سرگرداني فكري و سياسي زيست.

با ابراهيم نبوي در سالهاي 80 و 81 براي مدتي در روزنامه همبستگي همكار بوديم. من رئيس شوراي سردبير بودم و ابراهيم اصغر زاده هم مدير مسئول و فياض زاهد و يك دو نفر ديگر هم عضو شوراي سردبيري. خلاصه جمعي شوريده و مشكوك العقلي بوديم!

نبوي هم يك ستوني در صفحه سوم روزنامه داشت كه طنزهاي كوتاه و پر محتواي او درج مي شد. شايد بشود او را اساسا پايه گذار طنز سياسي در سالهاي بعد از انقلاب دانست. طنز او جداي از موافقت يا عدم موافقت با مضمون آن، بسيار دقيق و عميق و به قول امروزي ها، موشك نقطه زن بود. فرق او با مرحوم كيومرث صابري (گل آقا) شايد در اين بود كه گل آقا شيوه اجراي مقررات و احكام در درون دستگاههاي اداري و اجرايي را به نقد مي كشيد اما طنز نبوي مستقيما متوجه الگوي حكمراني بود؛ هر چند تمام نوشته هاي او تا زماني كه در ايران بود، بن مايه اصلاح طلبانه و بهبود خواهانه داشت.

خيلي ها بي آنكه شرمنده روي ما و اعضاي تحريريه باشند، مي گفتند ما اين روزنامه را فقط به خاطر ستون طنز ابراهيم نبوي مي خريم و مي خوانيم ! ما هم البته اعتراضي چنداني نداشتيم و به همينكه مي خريدند و مي خواندند و يا ورق مي زدند راضي بوديم.

نبوي البته بيشتر با خود اصغر زاده رفيق بود. عصر ها با سيگاري روشن وارد روزنامه مي شد و تا نوشته اش تايپ و صفحه بندي شود، در همان اتاق سردبيري روبروي اصغر زاده مي نشست و چشمان كوچكش را تنگ تر مي كرد و پكي سنگين به سيگار مي زد و چيزي به او مي گفت كه مثلا نقدي و تعريضي بر بلند پروازي هاي اصلاح طلبانه ما جوانترها هم باشد؛ بدون آنكه روي سخنش مستقيما خود ما باشد.

در آن سالها، سعيد مرتضوي به عنوان آيشمن اردوگاه روزنامه نگاران، ظاهر شده بود و هيچ جنبنده اي در مطبوعات را از عذاب و تحقير بي نصيب نمي گذاشت. يادم هست اكبر گنجي زنداني شده بود و در روز محاكمه، حاضر نشده بود كه لباس رسمي زندان را بپوشد و در دادگاه به علامت اعتراض، آن لباس نيمه پوشيده را در آورد و خلاصه جنجالي به پا شد.

نبوي مطلبي نوشت با اين مضمون كه اكبر جان، من اگر جاي تو بودم، نه تنها، آن لباس زندان را مي پوشيدم، بلكه يك دست لباس اضافه هم مي گرفتم و روي چوب لباسي خانه ام آويزان مي كردم تا هر وقت چشمم به آن مي افتد، بدانم كه در چه كشوري دارم زندگي مي كنم، مي نويسم و سياست ورزي مي كنم!

نوبت، اين آسياب، بالاخره به خود او هم رسيد و مدتي زنداني شد و بعد با كوچ جمعي روزنامه نگاران اصلاح طلب، او هم رفت تا در گوشه ديگري از دنيا، زندگي آرامتري بنا كند. اما او هم مثل ديگر روشنفكران ايراني، اساسا روشنفكر جامعه باز نبودند و بدون آنكه در جوامع پيشرفته غربي هضم و جذب شوند، زندگي حاشيه اي با تاثيرگذاري ناچيز بر فضاي داخلي، در پيش گرفتند و بعضا مثل خود او، نه تنها دوباره زندگي نكردند، بلكه تتمه زندگي را هم از خودشان دريغ كردند!

خلاصه ابراهيم نبوي، مثل خيلي از ما مادرمرده هاي نوستالوژي زدهِ شرقي مسلك، آدم آن فضاها و ديارها نبود، او هم لابد بعد از مدتي به اين نتيجه رسيد، نوشتن و مبارزه كردن و وطن خواهي، يعني ايستادن در همان جايي كه استخوان پدرمان زيرخاك آن دفن است ؛ گرچه در وطن خودش هم غريب بود، سرانجام غريب غرب هم شد!

مصائب زندگي سياسي در ميان اپوزيسيون متوهم و ايران سوز خارج نشين، دست كمي از دلواپسان متوهم ايران ستيز داخلي ندارد. هر دو به يك اندازه، افق ها و چشم انداز ها را مي بندند و گاه شما را از زندگي سير مي كنند و يا اگر زنده بمانيد، زندگي شما را تباه مي كنند! اين ابراهيم در آتش، اين دو فرقه سوخت!

با همه اينها، چنين مرگي حق او نبود و چنين الگويي از نزيستن، شايسته روشنفكر ايراني نيست . هرچند ما نمي دانيم كه در آن روزهاي آخر، در ذهن آن مرد غمزده و افسرده واقعا چه مي گذشت؟

🔰آنگونه كه مهدي اخوان ثالث در باره خودكشي صادق هدايت سرود:

اگرچه حالیا دیریست كان بی كاروان كولی
ازین دشت غبار آلود كوچیده ست
و طرف دامن از این خاك دامنگیر برچیده ست

هنوز از خویش پرسم گاه
آه
چه می دیده ست آن غمناك
روی جاده ی نمناك ؟!

💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

16 Jan, 15:50


💢 فرض کنید پایتخت جابجا شد، صنایع را کجا ببریم؟

بهترین جا برای پایتخت، مدیریت عقلانی و علمی است. با چنین مدیریتی، بدترین جا‌ها از نظر آب‌وهوا و امکانات و موقعیت سیاسی و نظامی را می‌توان به بهترین مکان برای پایتخت تبدیل کرد و در غیاب چنین نوع مدیریتی بهترین جا‌ها هم به زباله‌دان تبدیل خواهند شد. پس، مشکل از تهران نیست مشکل از ما است.

فرض کنید پایتخت هم جابه‌جا شد؛ دراین‌صورت، صنایعی را که فقط هفته‌ای سه روز گاز یا برق دارند و تولیدشان به‌شدت کم شده است، به کجا خواهیم برد؟ آیا جایابی صنایع ما ایراد دارد که به این روز افتاده است؟ در واقع، تهران نماد و نتیجه مدیریت ما در این چند دهه است. بنابراین، آن را هر جا ببرید، آسمان همین رنگ است.

جامعه‌ای که پس از سال‌ها و تحمل هزینه‌های فراوان هنوز نتوانسته درباره یک امر ساده و روشن مثل FATF به نتیجه برسد و نظام بانکی و نقل‌وانتقال ارزی کشور را با چالشی بی‌انت‌ها درگیر کرده است، چگونه می‌تواند امری پیچیده مثل مدیریت شهری را به سرانجام برساند تا پایتختی در خور زندگی و آرام‌بخش داشته باشد؟

📌 متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

16 Jan, 15:49


🟩🌿

نشريه كارخانه‌دار

11 Jan, 21:10


💢چه بر سر بسته حمايت از صنايع آمد؟!

✍️محمد عليپور

نزديك به دو هفته است كه از تدوين و پيشنهاد بسته حمايتي وزارت صمت، براي جبران برخي از زيان هاي هنگفت صنايع و كسب و كارها، از ناحيه ناترازي ها و كمبود هاي برق و گاز مي گذرد اما هنوز ابلاغ نشده و قابليت اجرايي به خود نگرفته است و از سرنوشت آن هم خبر موثقي در دست نيست.

تدوين و ابلاغ اين بسته در ميان بحران فزاينده قطع دراز مدت گاز و برق كه نفس صنايع كشور را به شماره انداخته بود، اگر نه معجزه، لااقل دريچه اي براي عبور كسب و كارها از اين وضعيت و وانفسا بود و با استقبال بي سابقه رسانه ها، تشكل ها و بويژه اصحاب توليد قرار گرفت.

مطابق سياست هاي جبراني مندرج در اين بسته، وزارتخانه هاي اقتصاد، نفت، نيرو و كار هر يك تعهداتي را پذيرفته بودند كه از طريق تاخير و يا تعويق در وصول ماليات، ارزش افزوده، سهم كارفرما در بيمه و تامين اجتماع و نيز تقسيط هزينه هاي برق و گاز، فضاي تنفسي براي صنايع باز كنند تا ضمن حفظ قدرت كسب و كارها در تامين مالي و مواد اوليه، از تعطيلي كارخانه ها و واحدهاي توليدي و نيز اخراج كارگران پيشگيري شود.

استدلال اصلي تدوين كنندگان اين بسته حمايتي اين بود كه صنايع كشور با ميانگين حدود 8 تا 12 ساعت قطعي برق و گاز روزانه، تقريبا تمام خطوط قرمز تاب آوري را طي كرده و رمقي براي ايستادگي در خط توليد آنهم زير فشار كمر شكن ماليات و حقوق و دستمزد و بيمه و قبوض انرژي ندارند. در برخي صنايع بويژه در حوزه فولاد و معدن، قطع گاز و برق فقط به كاهش تيراژ و هزينه توليد منجر نمي شود، بلكه برخي از كوره ها و دستگاهها، براي هميشه از چرخه فعاليت، باز ايستاده و خاموش و خارج مي شوند!

با همه ضرورت ها و اضطرارات، بسته حمايتي مورد نظر، نزديك به دو هفته است كه براي انجام برخي اصلاحات به كميسيون تخصصي دولت ارجاع خورده و به عبارتي در ايستگاه وزارت اقتصاد و نفت و نيرو، متوقف مانده است. در حاليكه، همه اين وزارتخانه در حوزه توليد، داراي مسئوليت مشترك هستند و اتفاقا، تامين انرژي و زير ساخت هاي توليد از وظايف ذاتي آنها محسوب مي شود؛ همانطور كه خود توليد، وظيفه ذاتي وزارت صمت است.

همان طور كه بارها اعلام شده است، از 26 آذر تا پايان بهمن ماه 1403، به دليل برودت هوا و افزايش مصرف برق و گاز خانگي و در نتيجه كاهش سهم كارخانجات از انرژي، يكي از هولناك تري زمستان هاي پيش روي صنايع كشور است و هر روز آن براي صاحبان كسب و كارها و مديران صنايع كشور، به خاطره حجم شوك و استرس و دلهره، مصادف با صدبار مردن و زنده شدن است. آنها بيش از هر كسي حتي تصميم گيران در باره بسته پيشنهادي مي دانند، صنايعي كه افتاد و زمين خورد، لزوما بلند نخواهد شد و اين همان كابوسي است كه تصورش هم هراس انگيز است.

وانگهي، دو ماهه پاياني سال در ادبيات توليد و كسب و كارها، «شب عيد« ناميده مي شود. بسياري از ديون واحدهاي توليدي به كارگران و يا ساير دستگهاي ذينفع، در همين دو ماهه آخر تسويه مي شود. بازار نيازهاي شب عيد شهروندان هم معمولا بواسطه توليدات ماههاي دي و بهمن، تامين و تنظيم مي شود. بنابراين، اگر اين بسته بيش از اين معطل اراده اين سه وزارتخانه وزين بماند، علنا مصداق نوشدارو بعد از مرگ سهراب خواهد!

نشريه كارخانه‌دار

11 Jan, 21:07


🔰🔰🔰

نشريه كارخانه‌دار

11 Jan, 20:11


اعتراض وزیر صمت به تقلیل مجدد گاز و برق صنایع

اتابک، وزیر صمت:
🔹 اگر تولید با وقفه مواجه شود، اشتغال نابود شده و معضلات اجتماعی ناشی از آن گریبانگیر معیشت خانوار خواهد شد.

🔹سهمیه‌ حداقلی که برای صنعت و تولید با حضور معاونان رئیس‌جمهور، وزرا و سازمان برنامه و بودجه در دولت مطرح شد و به کمیسیون اقتصاد رفت، اما در کمال ناباوری، حداقل تعیین شده هم توسط این کمیسیون کنار گذاشته شد

🔹تاب‌آوری صنایع به انتها رسیده و توانی بیش از این برای ادامه تولید باقی نمانده است./ایسنا

💠 کانال بامهای کاهگلی

نشريه كارخانه‌دار

11 Jan, 17:26


📌ماجراي تولد تا قتل پدر چاي ايران

چاي ، هدیه چین و ماچین بود به جهان و دلیل قتل کاشف السلطنه توسط مستشاران انگلیسی. این ویدیو داستان تولد چای در چین و بالندگیش در ایرانه. بالندگی پر رونقی که به مذاق انگلیسی ها خوش نیومد و دلیلی شد برای قتل دیپلمات ایرانی....

💠 کانال بامهای کاهگلی

نشريه كارخانه‌دار

11 Jan, 17:15


🟩🍃

نشريه كارخانه‌دار

11 Jan, 07:57


⭕️ داستان آدم هايي كه از ياد رفته اند!

↙️ شرحي بر يك عكس از روستائيان آفتاب نشينِ باخرز در خراسان رضوی

✍️ قاسم خرمي

💮 اين روزها، وقتي به اين قبيل تصاوير قديمي و دسته جمعي در كتب، مجلات و يا شبكه هاي اينترنتي نگاه مي‌كنيم، معمولا چنين اسامي و عباراتي در حاشيه يا در توضيح آن نوشته شده است:

✔️ « از راست به چپ در رديف دوم ايستاده: محمد علي ذكاالملك فروغي، علي اكبر داور، علي اصغر حكمت، سيد حسن تقي زاده، سعيد نفيسي، نفر بعدي ناشناس احتمالا ابراهيم پور داود...

✔️ «از چپ به راست نشسته: حميد عنايت، احسان طبري، خليل ملكي، ايستاده كنار ملكي جلال آل احمد، جوان قدبلند سبيلو سياوش كسرايي، فرد پشت به تصوير محمود دولت آبادي و پسر بچه ايستاده سعيد سلطان پور......

💮 اينگونه نام بردن از نخبگان و نام آشنايان، البته رسم نيكويي است. همه اين‌ها جداي از افكار متفاوتشان بخشي از هويت فرهنگي ما محسوب مي‌شوند و اگر روزي ديديم كه فرزندانمان از عكس‌هایی كه به آن‌ها نشان مي‌دهيم، كسي را نمي شناسند، بدانيم كه آغاز گسست و انحطاط تاريخي ماست. اين درباره افراد شاخص و معروف بود، اما ثبت و شرح زندگي فردي و اجتماعي آدم هاي معمولي و ناشناخته چه مي شود؟

💮 مثلا اين عكس كه اينجا مشاهده مي‌كنيد، با همه آن تصاوير مندرج در كتاب‌ها و رسانه‌ها متفاوت است. جمعي از اهالي آفتاب نشين روستاي سلطان آباد باخرز از شهرهاي شرقي خراسان رضوي كه حدود 35 يا 40 سال پيش، احتمالا در يك روز پاييزي كنار ديوار قرار گرفته و تصويري جمعي را ثبت كرده‌اند تا به قول محمود دولت آبادي بگويند: بالاخره «ما نیز مردمی هستيم»!؛ از وقايعي كه به ندرت روي مي‌دهد. اين شايد تنها عكس به جاي مانده از افراد حاضر در اين قاب باشد.

💮 شك ندارم كه هيچ كدام شما، هيچ كدام از اين افراد را نمي شناسيد! حتي نسل هاي جديد ترِ همان روستا، ديگر خيلي از افراد درون اين تصوير كه بعضا روي در خاك كشيده‌اند، را به خاطر ندارند! من اما همه آن‌ها را فرد به فرد مي‌شناسم و می‌دانم كه زندگي هر كدام از آن‌ها داستاني دارد. داستاني از رنجي بي پايان، تلاش‌هاي بي‌وقفه‌اي كه اغلب به جايي نمي‌رسيد و اندك خوشي هايي كه مايه حيات و بقاء بود. بيشتر آن‌هايي كه به آن ديوار تكيه داده‌اند، فرصتي براي سوادآموزي و تحرك اجتماعي نداشتند‌، اما به قول مارتين لوتركينگ «هر كدام آن‌ها رويايي داشتند»! كه در تحقق آن رويا، بخشي از تاريخ محلي پيرامون خود و تكه‌اي از تاريخ اجتماعي ما را شكل داده‌اند.

✔️ تصوير نفر اول در رديف نشسته و از چپ به راست متعلق به اوستا اكبر عبداللهي است كه به عنوان يك معمار محلي اغلب ساختمان‌هاي مسكوني شهرك شهيد بهشتي فعلي كه جايگزين روستاي قديمي سلطان آباد شده است، را او به دست خود ساخت. او پدر شهيد هم بود كه فرزندش، بخشي از حماسه و افتخار ملي ما در دفاع از ميهن را رقم زده است.

✔️ تصوير نفر اول ايستاده از سمت راست، عيسي خوافي است كه عمري را در كوره پزخانه‌هاي آجر پزي تهران، خشت ماليد. عيسي و ديگران در تمام برج هاي بلند مرتبه تهران، لااقل به اندازه يك آجر سهيمند. اگر روزي كار به برداشتن ديوارها و حصارهاي تهران رسيد، يادتان باشد كه از مردم روستاي سلطان آباد و نيمي از مردم روستاهاي باخرز كمك بگيريد! تمام آجر‌ها و ديوارهاي ضخيم این شهر، از شرم آن‌ها فروخواهند ريخت!

✔️ نفر وسط ايستاده كه دست در جيب دارد، اوستا محمود، آسيابان روستا است كه بدون او و آسيابش گندمي به ناني بدل نمی‌شد و از گلويي فرو نمي‌رفت. او مي داند كه ارزش يك من آرد، چند ليتر عرق پيشاني است

✔️ از راست به چپ، نفر چهارم ايستاده كه دست‌ها را زير بغل گرفته است، خان آقاي نوروزي است كه چهار دهه شوفر ميني بوس روستا بود. من شاهد تلف شدن عمر او بوده‌ام، چرا كه هر روز نيمي از وقت او صرف رانندگي و حمل مسافر به تربت جام و نيم ديگر صرف تعمير ميني بوس بنز خاور دست دوم شد. او تكان خورده ترين فردِ جاده‌هاي خاكي و ناهموار باخرز است. یکی ديگر از حاضرین در عکس، دیروز درگذشت و از اين جمع،چند نفري بيشتر باقي نمانده اند.

💮 بقيه افراد در تصوير نيز هر كدام داستان جداگانه دارند، اما فصل مشترك قصه زندگي تمام آن‌ها، «از ياد رفتگي» است. هيچ كس درباره آن‌ها چيزي ننوشت و اين عكس جمعي بر ديوار هيچ موزه‌اي نقش نبست. در حاليكه بخش بزرگي از تاريخ اجتماعي ايران امروز ما ،همين تقلاي مردمان گمنام و معمولي براي زنده ماندن و خلق زندگي شرافتمندانه در فضاي نابرابر و ظالمانه است.

🔻متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

10 Jan, 10:39


💢 تاريخچه كبريت ممتاز

شرکت کبریت ممتاز در سال ۱۳۰۰ شمسی به همت آقایان حاج محمد رحیم و حاج محمدباقر خویی بنیان‌گذاری شد و مجلس در سال ۱۳۰۲ اولین امتیاز احداث کارخانه را به نام این دو نفر صادر کرد.

شرکت ممتاز با خرید ماشین‌آلات نیمه اتوماتیک از کشور آلمان در محله باغمئشه تبریز کارخانه خود را احداث و تولید انبوه کبریت را آغاز کرد.

اصولا شهر تبریز را باید مادر این صنعت در ایران دانست چرا که هنوز هم بزرگترین واحدهای تولید کبریت در این شهر فعال و در حال تولید هستند.

📌 متن كامل را در سايت نشريه كارخانه دار بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

10 Jan, 10:36


🟩🍃

نشريه كارخانه‌دار

10 Jan, 08:55


💠 مذهب تجار ایرانی چیست ؟!

دوستى در بازگشت از سفر چين تعريف مي كرد كه در انجا مدير شركت چينى از وى سؤال كرده بوده كه :

دين و مذهب شما ايرانيان چيست ؟

اين دوست بنده براى او شرح داده بود ، و سپس از آن مدير چيني علت سؤالش را پرسیده بود.


وى جواب داده كه:

چندى پيش چند تن از بازاريان تهران نزد او رفته بودند براي واردات اجناس چينى .

وقت ناهار براى آنان مرغ سوخارى آورده بوده ،ولى آنان از خوردن آن خود دارى كرده بودند؛چون كه حرام است و ذبح شرعي نشده است


ولى از وى با اصرار خواسته بودند كه بر روى ان اجناس چيني بنويسد :
Made in Japan


مرد چيني ميخواست با اين دين آشنا شود!

نشريه كارخانه‌دار

08 Jan, 19:35


↙️ به مناسبت سالروز درگذشت آيت الله هاشمي رفسنجاني

⭕️ اولين منازعه منطق «توليدي» با منطق «تجاري» و «توزيعي» در اقتصاد سياسي جمهوري اسلامي ايران

✍️ قاسم خرمي

🔹در سال 1368 كه علي اكبر هاشمي رفسنجاني به رياست جمهوري دوران پساجنگ انتخاب شد، بي هيچ ترديدي، از قدرتمندترين افراد ذيل حمايت رهبري و مورد اجماع نخبگان و مقامات درون جمهوري اسلامي بود كه مخالفت با او، آنگونه كه هوادارانش شعار مي دادند، در حكم دشمني با پيامبر خدا بود. آن شعار معروف را يادتان هست؟: «مخالف هاشمي/ دشمن پيغمبر است »!

🔹سه سال بعد يعني در 1370 مخالفت با هاشمي و سياست اقتصادي و فرهنگي او به حدي بالا گرفت كه مجلس شوراي اسلامي زير فشارهاي دروني و بيروني، جرات و قدرت تصويب «برنامه دوم توسعه اقتصادي و اجتماعي كشور» كه منطبق با ديدگاه اقتصادي دولت تدوين شده بود را نداشت. اين برنامه يكسال در مجلس معطل ماند و نهايتا با اصلاح اصول اساسي آن مثل تعديل اقتصادي، خصوصي سازي و جذب اعتبارات خارجي به نحوي تصويب شد كه دست دولت را در جراحي مورد نياز اقتصاد بيمار ايران كاملا بست. چرا چنين شد؟ مگر هاشمي چه مي گفت؟

🔹هاشمي رفسنجاني در اولين ماههاي شروع دور اول رياست جمهوري خود، بعد از تاكيد بر لزوم عادي سازي روابط خارجي بويژه بسط روابط حسنه با كشورهاي مسلمان منطقه، دو موضوع را به عنوان سياست اقتصادي دولت اعلام كرد:

🔻1-لزوم استفاده از استعداد و سرمايه ايرانيان خارج از كشور براي بازسازي ويرانه هاي جنگ:
«آنهایی که در خارج از کشور هستند و می‌ترسند به ایران بیایند، بدانند که اگر با حسن نیت و برای خدمت و حتی برای زندگی سالم به کشورشان وارد شوند، حقوقشان محفوظ است»(خطبه هاي نماز جمعه در مرداد 68)

🔻2-لزوم از سرگيري فرايند توليد و احياي ظرفيت هاي اقتصادي و صنعتي كشور:
«با توجه به شرايط كنوني كشور، تنها راه حل مشكلات اقتصادي و ايجاد تحرك در جامعه افزايش توليد است»( خاطرات 12 اسفند سال 68)

🔹اين سياست هاي اعلامي هاشمي را مي توان اجزايي از يك «منطق توليدي» با محوريت حمايت از صاحبان سرمايه صنعتي و تعديل ايدئولوژي ضد سرمايه داري دانست كه پيگيري آن، در درون ساختار جمهوري اسلامي با دو منطق اقتصادي ديگر برخورد كرد:

🔻1- «منطق توزيعي» و حمايت سوبسيدي از طبقات فرودست كه مورد حمايت نيروهاي چپ نظير ميرحسين موسوي، سيد احمد خميني،مصطفی عالی نسب و فرشاد مومني بود. از اينرو، رسانه هايي مثل روزنامه «سلام» و هفته نامه « عصرما » سياست هاشمي را از حيث عدم توجه كافي به فقر زدايي و نا كامي در تحقق عدالت اجتماعي مورد نقد قرار دادند. حتي فردي مثل عزت الله سحابي، كه رابطه تشكيلاتي به با نيروهاي چپ نداشت، مستمرا از طريق ماهنامه «ايران فردا» هاشمي و برنامه خصوصي دولت را مي نواخت.

🔻2- «منطق تجاري» و واسطه اي كه مورد حمايت روحانيون سنتي و محافظه كار درون قوه قضائيه و شوراي نگهبان، حزب موتلفه و افرادي نظير احمد توكلي، عسكراولادي، خاموشي و ميرمحمدصادقي قرار داشت. تجار سنتي از رقبا و مخالفين صاحبان صنايع جديد در سالهاي قبل از انقلاب به حساب مي آمدند. از اينرو، روزنامه هاي «رسالت» و «فردا» تاحد زيادي مدافع بورژوازي بازار در مقابل صاحبان صنايع مورد حمايت دولت، سازندگي محسوب مي شدند.

🔹فصل مشترك هر دو منطق تجاري و توزيعي، مخالفت با قدرت گيري طبقه سرمايه دار صنعتي به عنوان يكي از اجزاي منطق توليدي مورد نظر هاشمي رفسنجاني بود. مخالفت ساير جريانات با هاشمي، هرچند با ادبيات تند تر و گزنده تر از دوجريان فوق بيان مي شد، اما لزوما از اقتصاد سياسي منشا نمي گرفت و بيشتر ناشي از دغدغه‌هاي فرهنگي، اختلافات فردي و يا با «قصد قربت به قدرت» بود. به عنوان مثال روزنامه كيهان و هفته نامه هاي «صبح» ، «جبهه» و «يالثارات» جزء منتقدين سياستهاي باز سياسي و فرهنگی دولت سازندگي بودند.

🔹با همه اينها، جدال ميان سه منطق«توليدي»،«توزيعي» و «تجاري» هنوز هم چالش اساسي در اقتصاد سياسي ايران است كه مي تواند بازهم قرباني بگيرد.حتي قطع وابستگي به نفت بدون منطق توليدي به توسعه صنعتي منجر نمي شود.

https://t.me/Karkhanedar_Mag

نشريه كارخانه‌دار

08 Jan, 19:32


✳️✳️

نشريه كارخانه‌دار

08 Jan, 19:25


♦️فاضل خداداد که بود و چرا اعدام شد ؟

داستان اختلاس ۱۲۳ میلیارد تومانی

💠 کانال بامهای کاهگلی

نشريه كارخانه‌دار

08 Jan, 19:25


🔰🔰

نشريه كارخانه‌دار

08 Jan, 14:27


🟦 خسیسی یا اخلاق محاسبه گری در کارآفرینان بزرگ

↙️ از این « صمت » : روز نوشته های قاسم خرمی

روز 18 دیماه سالروز در گذشت مرحوم تقی توکلی، مالک کارخانه کبریت سازی بود. من هم به رسم احترام، هر سال، چیزی در باره او نوشته ام و یا نوشته ای را بازنشر کرده ام.

در کنار اندیشه توسعه خواهی و توانمندی ها و ویژگی های ممتاز مرحوم توکلی، یکی از ویژگی های جالب او محاسبه گری و یا به قول عوام خسیس بازی عجیب بود که با خصوصیت تبریزی بودن او هم تلفیق شده بود و خلاصه چیز با مزه ای از کار در آمده بود.

البته این خسیس بودن در عالم کارآفرینی چیز بدی نیست و به نظرم محاسبه دخل و خرج، باید به اصول تربیتی خانواده هایی که می خواهند کارآفرین پرورش دهند، تبدیل شود. اینکه تا ریال آخر توی جیب و یا توی کارت بانکی را، اگر خرج نکنیم خوابمان نمی برد ، از خصوصیات کارمندی و کارگری امثال خود بنده است

رشد بورژوازی و سرمایه داری اروپا هم از همین خسیس بازی و ایجاد انباشت اولیه سرمایه آغاز شد. در قرن 17 مولیر نمایشنامه ای نوشت به عنوان «خسیس» که داستان زندگی مرد محاسبه گری را توصیف می کرد که دیگران او را مسخره می کردند اما این مقطع از تاریخ، آغاز زایش سرمایه داری است که بالاخره سبک زندگی همان مرد، عالم گیر شد.

در سال 97 که شماره اول نشریه کارخانه دار قرار بود منتشر شود، گفتگوی مفصلی با مرحوم توکلی انجام دادیم و عکس ایشان را هم روی جلد گذاشتیم . هزینه های انتشار اولین شماره نشریات هم در شرایط کنونی کشور معمولا از جیب مولف است. چون نمی توان روی اگهی و فروش حساب کرد.

بعد زمان چاپ نشریه، یک بسته 40 نسخه ای را برای ایشان ارسال کردم و تماس گرفتم که مجله در راه است و ملاحظه فرمایند. اولین سوالی که پشت تلفن از من پرسید اینکه قیمت هر نسخه چقدر است؟ گفتم 10 هزار تومان. بلافاصله گفت پس برای 20 نسخه بیشتر نفرستید.

عرض کردم که آقای مهندس، اولا قابل شما را ندارد و در ثانی، اندازه بسته بندی های چاپخانه، همان 40 نسخه است، بالاخره شما کارخانه بزرگی هستید و تعداد زیادی کارمند و میهمان و غیره دارید و می توانید به آنها هدیه بدهید. گفت ولی ما برای خرید مجله تا این مبلغ اختصاص داده ایم. گفتم باشه. بعدا خدمت خواهم رسید و آن 20 نسخه اضافی را پس خواهم گرفت.

من البته حسب علاقه ای که به این تیپ کارآفرینان واقعی دارم، اصلا برای ایشان فاکتور پرداختی صادر نکردم. آقا مهندس توکلی هم که از مطالب نشریه خیلی خیلی خوششان آمده بود، تماس گرفتند و گفتند که قصد سفر کوتاه به آمریکا و دیدار با فرزندان را دارند و بعد از بازگشت، حتما حضوری گفتگویی خواهند داشت. گفتند حرفهای دیگری هم دارم که در شماره بعدی چاپ کنید. بعد از بازگشت از آمریکا، هم به فاصله چند روز به رحمت خدا رفتند و آخرین دیدار ما انجام نشد.

در هنگامیکه قرار بود برای آن مرحوم مراسمی برگزار شود، نیاز به عکس های جدید و با کیفیت و نیز تعداد بیشتری نشریه احساس شده بود. از اینرو، اگر اشتباه نکنم یکی از پسرانشان تماس گرفتند و گفتند که آیا از آن مجله که با مرحوم پدرم مصاحبه کردیده اید، چیزی موجود است؟ گفتم فکر کنم 10 نسخه آی برای آرشیو مجله باقی مانده باشد. گفت: ببخشید سوالی دارم: قیمت هر نسخه چقدراست؟ گفتم 10 هزار تومان است، گفت اگر مکن است برای ما بفرستید اما یک مقدار تخفیف هم بدهید!

آن 10 نسخه را فرستادم و فاکتوری هم صادر نکردم و همه آن 50 نسخه را هدیه کردم به شخصیت ممتاز و یک عمر کوشش مرحوم توکلی که بسیاری از صنایع مهم آذر بایجان و حتی مس کرمان، مدیون تلاش های اوست. هر چند، شرکت کبریت توکلی هرسال قبل از نوروز برای من دو باکس از جدیدترین کبریت های تولیدی را می فرستد و باعث خوشحالی مضاعف من می شود اما مقصود از این نوشته، تاکید بر این خصلت مقتصد زندگی کردن کارآفرینان اصیل است.

استاد من دکتر علی اصغر سعیدی نقل می کرد که وقتی بعد از چندسال تلاش و چندبار سفر به خارج از کشور، زندگی نامه یکی از کارخانه داران بزرگ قبل از انقلاب را تدوین و منتشر کردم، تقاضا کردم که یک تعدادی را خود او بخرد تا جبران بخشی از هزینه های چاپ بشود، در کمال تعجب گفت به شرطی می خرم که از قیمت روی جلد، 10 درصد تخفیف بدهید، چون من همیشه از خریدهای کلی، تخفیف گرفته ام! هر چه گفتم این کتاب زندگی خودشماست، به خرجش نرفت!
خلاصه اینها، اینجوری کارآفرین شدند؛ و هر کسی کارآفرین نمی شود.
روح مرحوم توکلی شاد

نشريه كارخانه‌دار

07 Jan, 12:14


🟩🌿

نشريه كارخانه‌دار

06 Jan, 20:21


⭕️ آخرين روزهاي «پیرمردِ کبریت ساز»

↙️ به مناسبت 18 ديماه، سالروز درگذشت مهندس تقی توکلی

✍🏻 قاسم خرمي

💢 سالها با هيچ نشريه و رسانه اي گفتگو نكرده بود. اهل ترس نبود؛ شايد بغضي داشت كه نگران بود جلوي ديگران بتركد و شايد هم فكر مي كرد نقل اين رنج و دردها و گلايه ها اصلا چه مشكلي از او را حل مي كند؟! با اين حال، در آخرين ماههاي حياتش، بالاخره به حرف آمد و با ما به گفتگو نشست.

💢 روی میز کوچ و شلوغش، یک آلبوم قدیمی و رنگ و رو رفته ای قرار داشت که یادگار دوران قدرت و شوکت او بود. عمده عکس ها مربوط به دهه ۴۰ و ۵۰ شمسی بود؛ زمانی که مهندس تقی توکلی فرزند موسس کارخانه «کبریت سازی توکلی»، برای خودش برو و بیایی داشت. خوشتيپ، پولدار، خوشنام...

💢 موفقیت های او در مدرن سازی این کارخانه و نیز تاسیس چند واحد صنعتی دیگر، باعث شده بود که شخص شاه از او بخواهد که به دولت بیاید و مسئولیت راه اندازی پروژه های بزرگی مانند « ماشین سازی تبریز» و «مس سرچشمه کرمان» را بر عهده بگیرد.

💢 می گفت از تمام اسناد و خاطرات مربوط به آن دوران، فقط همین آلبوم عکس باقی مانده است. همه اموال من و ثروت پدرم در سال ۵۸ مصادره شد. او گلایه داشت که حتی موسوی تبریزی، همشهری او و از مقامات قضایی وقت، که در باره منشا ثروت خانوده آنها آگاهی کامل داشته است نیز در این مصادره دخیل بوده و رای علیه او داده است! پیرمردِ صنعتگرِ تبریزی هنوز در بند نون و نمك بود!

💢 تقي توكلي، مثل اقتصاد ايران، قرباني شعارهاي پوچ و چپ زده اي شد كه مي خواستند قهرمان مبارزه با امپرياليسم و سرمايه داري شناخته شوند. با اينكه ديده بودند كه قندچی مالک کارخانه ایران کاوه، با لباس کار در میان کارگران می رفت و مثل آنها پتک می زد و محمود خیامی خودش همراه کارگران کارخانه ایران ناسیونال یکی از بازیکنان تیم فوتبال پیکان بود، اما مصاديق تاريخي براي آنها اهميتي نداشت و خواهان« بازنمايي» تاريخي پر نفرت از رابطه كارفرما و كارگر بودند. با كلان روايت تاريخي آنان، كارخانه دار و سرمايه دار مي بايد موجودي زالوصفت و استثمار كننده باشد! غير از اين، ديگر شعاري براي سر دادن باقي نمي ماند!

💢 اما آنچه از رفتار سیاسی تقی توکلی طی سالهای عمر او در می یابیم، نه تنها با رفتار و نگرش یک سرمایه دار عضو شبکه سرمایه داری محافظه کار و عافیت طلب همخوانی نداشت، بلکه تا حد زیادی شبیه اغلب روشنفکران طبقه متوسط ایران، جمع اضداد بود. با اینکه یک آذربایجانیِ ترک زبان و اهل تبریز بود، از تمایلات قومی بیزار مي جست و سالها در حزب« پان ایرانیست» فعالیت کرد.

💢 باشروع جنبش ملی شدن نفت، به صف هواداران مصدق پیوست و با شکست جنبش، در میان یاس و ناامیدی، برای تحصیل به آمریکا رفت. با بازگشت از آمریکا و مشاهده تغییرات اقتصادی در ایران، علاقمند به سیاست های اقتصادی محمد رضا پهلوی شد و حتی در سال ۵۶ به دستور مستقیم شاه و در دولت آموزگار وزیر نیرو شد

💢 باشروع انقلاب اسلامی، توکلی با این گمان که ثروت او میراث پدري و حتي متعلق به دوران قبل از پهلوی هاست و نیز با این گمان که در ۲۰ ماه وزارت، یک ریال حقوق نگرفته و کلا در هیچ برنامه سرکوب و ستمی نقش نداشته است، در ایران ماند و به کارش ادامه داد تا اینکه مطابق قانون مصادره ها، کارخانه و کل اموالش را از او گرفتند و دوباره مایوس و ناامید راهی آمریکا شد.

💢 سیزده سال بعد، يعني در دولت هاشمی که کارخانه دولتی شده کبریت توکلی با ۴۱۰ میلیون تومان ورشکست شد، از او خواسته شد که بازگردد و کارخانه را تحویل بگیرد. او دو باره 20 سال در سكوت كار كرد تا كارخانه كبريت سازي توكلي احيا شود و بماند. وقتي همه چيز مهيا شد، نوبت رفتن او رسيد. روحش شاد

🔰 متن كامل را در سايت نشريه كارخانه دار بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

06 Jan, 19:37


💢 دستاوردی بیش از یک کتاب؛
↙️ بدون اصلاح نهادهای سیاسی بهره كش از توسعه خبري نيست!


در سال ۲۰۲۴، دارون عجم‌‌‌اوغلو، سایمون جانسون و جیمز رابینسون به دلیل پژوهش‌‌‌های پیشگامانه خود در مورد تاثیر نهادهای سیاسی و اقتصادی بر رفاه و توسعه، موفق به کسب جایزه نوبل اقتصاد شدند. این پژوهش‌‌‌ها با تاکید بر تاثیر نهادهای «فراگیر» و «بهره‌کش»، چارچوبی برای درک تفاوت‌‌‌های توسعه‌‌‌ای میان کشورها و در طول زمان ارائه کرده‌‌‌اند


نهادهای «فراگیر»، با فراهم کردن فرصت‌‌‌های برابر، ترویج دموکراسی و تضمین شفافیت، زیرساخت‌‌‌هایی برای رشد اقتصادی پایدار ایجاد می‌کنند. در مقابل، نهادهای «بهره‌کش»، با تمرکز قدرت در دستان گروه کوچکی از افراد، بهره‌‌‌کشی از منابع انسانی و اقتصادی را تقویت کرده و مانع توسعه می‌‌‌شوند. این دیدگاه در آثار مهمی مانند کتاب «چرا کشورها شکست می‌‌‌خورند» به‌وضوح بیان شده است.

اهمیت این تحقیقات فراتر از درک تاریخی است و ابزارهایی برای سیاستگذاران ارائه می‌دهد. آنها تاکید می‌کنند که اصلاح نهادها، به‌ویژه نهادهای سیاسی، می‌‌‌تواند به کاهش نابرابری و تقویت رشد پایدار کمک کند.

📌 متن كامل را در سايت نشريه كارخانه دار بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

05 Jan, 18:47


🔴 زيان روزنه كارخانه ها از قطع برق، معادل 1/5 برابر فروش روزانه نفت است!

درحالی‌که سود سرمایه‌گذاری در بخش صنعت در ایران کمتر از میانگین منطقه‌ای و جهانی است، ناترازی برق و کاهش دسترسی فراگیر به برق موجب شده زیان بیشتری به صنایع ایران تحمیل شود.

روزانه در نتیجه قطع برق کارخانه‌ها، چیزی نزدیک به ۸هزار میلیارد تومان یا ۱۱۰میلیون دلار، زیان به بخش تولید کشور وارد می‌شود. به این مشکلات، افزایش فشار مالیات و رشد هزینه های تولید رو هم اضافه کنید.

ناترازی ‌روزانه چیزی بیش از ۱.۵برابر کل فروش نفت به کشور ضربه میزند و هر لحظه فشار را به دو بخش صنعت و معدن بیشتر می‌کند.

شدت تکانه وارد بر کل اقتصاد ناشی از قطعی برق بخش صنعت ۲۳برابر بیشتر و بزرگ‌تر از تکانه وارده بر کل اقتصاد ناشی از قطعی برق بخش عمده‌فروشی و خرده‌فروشی است.

برآورد کمیسیون صنعت اتاق ایران به حدی تکاندهنده است که صنعتگران هشدار دادهاند با تداوم وضع موجود و در صورتی که فکری برای قطع برق صنایع نشود، سونامی تعطیلی واحدهای تولیدی و افزایش بیکاری در راه است.

💠 کانال بامهای کاهگلی

نشريه كارخانه‌دار

05 Jan, 18:47


🟩🍃

نشريه كارخانه‌دار

04 Jan, 20:11


💢 داستان موفقیت مبتکر مرغ کنتاکی در ۶۵ سالگی!

«هارولد سندرز» بنیانگذار KFC فکرش را هم نمی کرد یک روز برسد که دیگران با او مثل سلاطین و ثروتمندان درجه یک دنیا رفتار کنند. كسي كه توانست لقب «کلنل» را از آن خود کند.

او پسری از یک خانواده فقیر آمریکایی بود که خانواده اش اوضاع نابسامانی داشتند. همین مسئله تصور این که او در سن 65 سالگی، قرار است صاحب یک مجموعه بزرگ رستوران های زنجیره ای در جهان بشود را غیرممکن می ساخت

امروز با این که 30 سال از مرگ مخترع این خوراکی خوشمزه می گذرد، اما مرغ های سرخ شده کنتاکی ابداعی هارولد برای کشورش سالی چندین میلیارد دلار درآمد ارزی به ارمغان می آورد.

شاید برایتان عجیب باشد اما نوآوری آقای کنتاکی، ارتباط هایی هم به شرایط جهانی داشت. در دهه 1940 میلادی با پایان گرفتن جنگ جهانی دوم و کمبود سوخت در جهان، پخت و پزهای سریع تر برای صرفه جویی در مصرف سوخت طرفدارانی پیدا کرده بود. سندرز هم از این فرصت استفاده کرد و با ساخت محفظه تحت فشار برای سرخ کردن مرغ، محصولش را در زمان کمتری آماده کرد. البته او همیشه معتقد بود این روش پخت در خوشمزه تر شدن خوراک هم بی تاثیر نیست.

📌 متن كامل را در سايت نشريه كارخانه دار بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

04 Jan, 19:13


🔰 ویلای ۶هزارمتری امیرتیمور کلالی واقع در خیابان فرشته تهران که پس از انقلاب مصادره شد.

سریال پاورچین مهران مدیری که در دهه هشتاد از صداوسیما پخش می گرديد، در این لوکیشن فیلمبرداری شده است.

محمد ابراهیم امیرتیمور کلالی رئیس ایل تیموری، رئیس شهربانی کل کشور، وزیر کار و کشور در کابینه محمد مصدق و چندین دوره نمایندهٔ مجلس شورای ملی بود.

او در ۱۲۷۳ خورشیدی در خانواده‌ای از ملاکان عمده در شرق خراسان به دنیا آمد. وی فرزند امیر علی‌مردان خان تیموری ملقب به نصرت‌الملک بود و اجداد او ریاست ایل تیموری و حفاظت سرحدات خراسان را به عهده داشتند. امیر تیمور کلالی در بیست سالگی ریاست ایل تیموری را برعهده گرفت. در سال ۱۲۹۷ به تهران آمد و با خانم حاجب دولو دختر مصطفی‌قلی خان امیرمعظم حاجب‌الدوله، یکی از کارگزاران دربار قاجار، ازدواج کرد

امیر تیمور نماينده مردم فرودس، طبس، مشهد و كاشمر در ادوار مختلف مجلس شوراي ملي بود. او پس از انقلاب مدتی از ایران خارج شد و پس از بازگشت به ایران در سال 1366 در سن ۹۳ سالگی درگذشت و در بهشت زهراي تهران به خاک سپرده شد
💠 کانال بامهای کاهگلی

نشريه كارخانه‌دار

03 Jan, 14:57


نشريه كارخانه‌دار pinned «🟥 اقتصاد در «رژيم حقيقت» ميشل فوكو ↙️ رفتارهاي اقتصادي حكومت هاي ليبرال از تجربه چگونگي كسب سود بيشتر حاصل شده، نه از اخلاق و مذهب و مكتب خاصي ✍️ قاسم خرمي ( چاپ شده در روزنامه جهان صنعت) ميشل فوكو، نظريه پرداز و تبيين گر اشكال جديد قدرت و كنترل در دنياي…»

نشريه كارخانه‌دار

03 Jan, 08:28


🟥 اقتصاد در «رژيم حقيقت» ميشل فوكو

↙️ رفتارهاي اقتصادي حكومت هاي ليبرال از تجربه چگونگي كسب سود بيشتر حاصل شده، نه از اخلاق و مذهب و مكتب خاصي

✍️ قاسم خرمي ( چاپ شده در روزنامه جهان صنعت)

ميشل فوكو، نظريه پرداز و تبيين گر اشكال جديد قدرت و كنترل در دنياي مدرن شناخته مي شود اما بخشي از توجه و انديشه او معطوف به رابطه پيچيده « قدرت»، «تاريخ» و «اقتصاد» است.

به نظر او چيزي به نام تاريخ اقتصاد و در نتيجه انباشت هاي درست تاريخي وجود ندارد و به جاي آن در هر دوره اي گفتمان هاي مختلف سيطره داشته اند كه مستقيما از مصلحت و عقلانيت مبتني بر كارايي و سودمندي نشات مي گرفتند و لزوما ريشه در مباني قانوني و حقوقي و اخلاقي نداشتند.

گفتمان هاي مورد نظر فوكو، مولود همزيستي و همپوشاني «قدرت» و «دانش» بود. به اين ترتيب كه از طريق شيوه هاي متنوع اعمال قدرت، يك نظريه و دانشي سيطره مي يافت و متقابلا، اين دانش برساخته، به تعميق قدرت كمك مي كرد. خود گفتمان ها و اساساً دانش به نیرویی برای کنترل و محدود ساختن اندیشیدن و سخن گفتن تبدیل می شود.

به باور او، رابطه و ميزان دخالت حكومت هاي اروپايي در اقتصاد نيز تابعي از همين گفتمان ها و مصلحت ها دولت و بر اساس عقلانیت بوده و پدیده تاریخی به حساب نمی آید.

به عنوان مثال :

در قرون وسطي كه دولت ها سعادت اخروي به جاي رفاه دنيوي را دنبال مي كردند، گرچه در جزئي ترين امور مردم دخالت مي كردند اما بحثي از اهداف اقتصادي و توسعه دولت در ميان نبود.

دولت هاي قرن 15 در شکل مرکانتالیستی به دنبال انباشت پول، افزایش جمعیت و رقابت با دولتهای خارجی و به طور کلی بر قدرت نامحدود در اهداف خارجی استوار بودند و دخالت در اقتصاد براي افزايش قدرت دولت بويژه جهان گشايي هاي استعماري، مجاز شمرده مي شد.

از قرن 18 به بعد با طرح نظريه آدام اسميت، حكومت ها به دنبال محدود سازي خود و دفاع از رفاه ملت و منافع اقتصادي شهروندان رفتند و اقتصاد سياسي و اقتصاد بازار شكل گرفت و «رژيم حقيقت» جايگزيني تاريخمندي و قانون مندي شد.

به این ترتیب، توجه به نتایج عینی و نه مبنای مشروعیت اعمال و رفتار حکومتی، زمینه پیدایی « رژیم حقیقت» را فراهم ساخت؛ یعنی ساز و کارهای قابل فهمی که بین کردارها و آثار کردارهای مختلف هماهنگی ایجاد می کند و گزینه های درست یا غلط، جای اصول اخلاقی و قانونی را می گیرد. وقتی حکومت مرتب دغدغه دارد که آیا حکمرانی من دولت را به نقطه مطلوب خواهد رساند یا خیر؟ خود به خود این رژیم حقیقت باعث خود محدود سازی حکومت می شود و دامنه دخالت آن در اقتصاد را نيز محدود مي كند.

به گفته ميشل فوكو، لیبرالیسم متکی بر اقتصاد بازار، نمونه بارزی از حکومت های متکی بر رژیم حقیقت است . بازار در قرون وسطی تا قرن 17محل عدالت توزیعی و مبتنی بر اطمینان فروشنده و خریدار بود. اما از قرن 18 به بعد بازار خود تنظیم گر، تابع طبیعت ( قیمت نرمان نه عادلانه ) شد نه قانونمداری و ساز و کار بازار به سنجه و معیاری برای ارزیابی حکومت ها بدل شد. یعنی حکومت خوب «حکومت مقتصد» و مبتنی بر رژیم حقیقت بود تا مبتنی بر قانون.

از قرن 18 به بعد در حكومت‌هاي ليبرالي روابط في‌مابين حكومت و اتباع از شكل حقوقي به مسأله‌اي اقتصادي مبدل شد. به عبارتی بازار و دولت از محل قانونمندی به محل حقیقت مندی تبدیل شدند. مسئله لیبرالیسم معاصر هم نه قانون اساسی بلکه مقتصد بودن است.

در گذشته حكومت ها به اعمال قدرت مستقيم مي پرداختند اكنون اما حكومت هاي ليبرال از طريق قانون و مصلحت براي تامين بيشترين سود فردي و جمعي عمل مي كنند كه بايد آنها را « جمهوري سودها» دانست.

حتی در مجازات کنونی که شکنجه بدنی به مجازات حبس تغییر یافته به خاطر این است که فکر می کنند این مجازات ها به جامعه سود بیشتری می رساند.

در مجموع، فوكو مي گويد، سياست هاي اقتصادي حكومت هاي غربي، از دين و مذهب و مكتب خاصي ريشه نمي گيرد بلكه از عقل فايده نگر و مصلحت انديش آنها نشات گرفته است. هر چيزي براي مردم آنها سود داشته است، آنرا مبدل به يگ گفتمان علمي و فلسفي كرده اند و بقيه هم تصور كرده اند كه اين سياست ها از اخلاق و مذهب و انديشه انساني خاصي برآمده است!

ميشل فوكو در سال 57 به استقبال انقلاب ايران هم آمد و وقوع يك انقلاب با بن مایه فرهنگی و مذهبی و متفاوت با نظام سرمایه داری و کمونیستی را پاسخی به بحران معنا و سرگشتگي در جهان معاصر تلقی مي کرد هر چند بعد از جريان تسخير سفارت آمريكا و خشونت هاي دهه 60 ديگر چيزي نگفت

📌متن كامل را در سايت نشريه كارخانه دار بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

03 Jan, 08:28


🖌 14 ديماه روز ورود ژنرال هايزر:

⭕️ روزي به تهران رسيدم كه فرصت نجات حكومت پهلوي از بين رفته بود


🔷 رابرت هایزر ، فرستاده نظامي آمريكا به ايران، در 14 ديماه 57 به ايران آمد تا راههاي نجات حكومت شاه را بررسي كند تا حكومت و تسليحات پيشرفته به دست كمونيست ها نيفتد. او در كتاب«ماموريت در تهران» به شرح ماموریت یک‌ماهه خود پرداخته و از سردرگمي ارتش براي مواجهه با انقلابيون و ناتواني آن در انجام كودتا مي گويد. به نوشته او:

🔸وقتي حكومت شاه متزلزل شد حتي سران ارتش همچون فردوست و قره باغی به دنبال ارتباط با اپوزیسیون { انقلابيون} بودند

🔸تا قبل از دیماه که بحران فراگیر شد هیچ ساز و کار همکاری میان سران ارتش وجود نداشت و هر یک جداگانه با شاه دیدار میکردند و علی رغم مطرح شدن موضوع کودتا توسط افرادی چون خسروداد، حبیب الهی، بدره ای، طوفانیان و حتی قره باغی اما هیچ گونه توان و اراده ای را در ایشان نمی‌دیده است. « هر بار که موضوع کودتا مطرح شد از ایشان خواسته است برنامه جامع ارایه دهند که با سکوت مواجه می شده است ».


🔻متن كامل را در سايت نشريه كارخانه دار بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

03 Jan, 07:49


💢 داستان جالب برند - JetSki جت اسکسپی -

شناور شخصی که در ابتدا برای نجات جان افراد ساخته شد

نشريه كارخانه‌دار

02 Jan, 08:16


💢 عذرخواهی میکنم از همه شما ، به نمایندگی از همه ما ؛ از شوراي شهر اصفهان و همه صاحب منصبان

شورای اسلامی شهر اصفهان، فعالیتهای مسعود صرامی کارآفرین برجسته اصفهانی و بنیانگذار سیتی سنتر را مورد حمله قرار داده و آن را مخل مبانی اسلامی دانست

🔰 مسعود صرامی در پاسخ نوشت-

دبیر شورای راهبردی الگوی پیشرفت اسلامی، ساخت سیتی‌سنترها در اصفهان را نشانه‌ای از فاصله‌گیری این شهر از مبانی اسلامی دانست.

من مسعود صرامی بابت اشتباهاتی که برای بهتر زیستن مردم در طی ۵۹ سال فعالیت تولیدی ، اقتصادی ، رفاهی ، درمانی ، گردشگری و اشتغال جوانان شهرم انجام داده ام از تمام انان که این خدمات را مناسب مردم نمیدانند معذرت میخواهم .
بابت اینکه اجازه ندادم باطری خارجی وارد کشور شود و سالانه دو میلیون باطری تولید نمودم معذرت میخواهم بدلیل انکه نگذاشتم بیمار سرطانی اصفهان برای دریافت خدمات درمانی به ترکیه ، تهران ، شیراز ، کاشان و شهرکرد برود طلب بخشش میکنم.

بدلیل انکه هیچیک از مجموعه های تجاری ، گردشگری و رفاهی را در چهارباغ ، امادگاه و شیخ مفید نساختم عذر خواهی میکنم .

بخاطر ایجاد ۲۵ هزار شغل پایدار بدون استفاده از رانت و وام بانکی معذرت میخوام .

بدلیل اینکه روزانه دهها هزار اتومبیل را از هسته شهر به پوسته شهر انتقال میدهیم تا به سهم خود بار ترافیکی شهر را کاهش دهیم طلب بخشش میکنم .

از اینکه جهت ساخت و راه اندازی تاسیسات و فضای سبز در پروژه های ساخته شده از اب شرب مردم استفاده ننمودیم و جهت تبدیل ابهای خاکستری سرمایه گذاری جهت ایجاد تصفیه خانه کردم معذرت میخواهم.

از اینکه برای دختر و پسر دانشجوی شهرستانی که توان تامین هزینه خود را ندارد کار ایجاد نمودم معذرت میخواهم .

از اینکه دلیلی شدیم تا مسافر بیشتری به شهر اصفهان بیاید و اب و نان و هوای شهر اصفهان را استفاده کند و خرید سوغات اصفهان را با خود بهمراه ببرد معذرت میخواهم.

بدلیل انکه امکاناتی ایجاد نمودیم که مردم کاوه ، چمران و ملک شهر از این پس در سرما و گرما با اتوبوس و یا ماشین شخصی کرایه به دروازه دولت و‌ چهار راه تختی نیایند و در زمان برگشت بعد از ساعت کار اتوبوس شهری در شب با اتومبیل های ناشناس به خانه برگردند و‌مورد نگاه احتمالی ناپاکان قرار گیرند معذرت میخواهم.

📌نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

02 Jan, 08:09


🌸🍃

نشريه كارخانه‌دار

01 Jan, 21:26


🔴مرد شماره یک انجمن حجتیه


💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

31 Dec, 13:10


🟥 خبر بزرگ وزارت صمت در باره کسب و کارهای آسیب دیده از کمبود گاز و برق

آنطور که شنیده می شود، فشار محمد اتابک وزیر صمت بر دولت و دستگاههای مسئول برای جبران زیان واحدهای تولیدی و صنعتی ناشی از ناترازی ها و کمبودهای گاز و برق ظاهراً به نتایجی نزدیک شده و به زودی از یک بسته حمایتی رونمایی می شود که در حکم بسته نجات صنایع و معادن کشور در شرایط سخت کنونی خواهد بود.

در این بسته حمایتی، طیف گسترده ای از سیاست ها و مشوق هایی در زمینه تعویق اخذ مالیات مستقیم و غیر مستقیم و پرداخت تامین اجتماعی گنجانده شده که هم کمکی به تامین مالی و افزایش نقدینگی برای از سرگیری تولید باشد و هم از تعدیل و اخراج کارکنان پیش گیری شود. همچنین در این بسته پیش بینی و پیشنهاد شده است که قبوض برق و گاز کسب و کارهایی که از ناترازی انرژی دچار زیان شده اند، در قالب اقساط 12 ماهه پرداخت شود تا از فشار مضائف بر آنها کاسته شود و قادر به پرداخت بهنگام حقوق کارکنان خود باشند.

اتابک در چند ماه اخیر، از ناحیه واحد های صنعتی که به خاطر کمبود انرژی از آعاز تابستان بطور میانگین 15 روز در ماه، فعال بوده اند سخت زیر فشار قرار داشت و در صورت تصویب این طرح، دولت موظف خواهد شد تا پرداخت این زیان ها را در بودجه سال آتی لحاظ نماید.

اگر وجود چنین بسته ای با این سطح از مشوق ها، صحت داشته باشد، می توان آنرا بزرگترین حمایت وزارت صمت از کسب و کارهای در برابر دولت، در طول سالهای بعد از انقلاب نامید. اتابک به دلیل اینکه مستقیما از بخش خصوصی وارد دولت شده است، نماینده کارآفرینان در دولت لقب گرفته و از همین ناحیه در معرض فشار برخی دستگاههای دولتی بوده است.


💠 https://www.karkhanedar.com

نشريه كارخانه‌دار

27 Dec, 15:24


💢 حكايت‌ شنیدنی راكفلر از کشورهای بازنده در رقابت های تسلیحاتی

حسنین هیكل ( روزنامه نگار مصري) كه ركورددار مصاحبه با شخصیت‌های بزرگ جهانی است نقل كرده است كه در دهه هفتاد میلادی با دفتر راكفلر سرمایه‌دار بزرگ آمریكا تماس گرفتم و تقاضای مصاحبه كردم. مرا شناختند و راكفلر پشت خط آمد و گفت شما احتمالا مرا با برادرم كه معاون رییس جمهور ایالات متحده است اشتباه گرفته‌اید وگرنه من كه چهره سیاسی نیستم كه برای شما جالب باشم. گفتم كه اتفاقا با خود شما می‌خواستم مصاحبه كنم. وقتی تعیین شد و از قاهره به نیویورک رفتم، در ابتدا از من پرسید برای چه می خواهی با من مصاحبه كنی؟

به او گفتم شما اخیرا در جایی گفته ای كه اگر خروشچف به مسابقه تسلیحاتی ادامه دهد شوروی به زانو در می‌آید چون شما یک میلیاردری و چهره سیاسی نیستی و روی حساب و كتاب حرف می زنی، آمدم تا روی این موضوع صحبت كنیم، چه اتفاقی قرار است برای مسكو بیفتد؟

راكفلر مقابل تابلوئی كه در دفترش بود رفت و گفت، من خبر محرمانه‌ای درباره سرنوشت جنگ سرد ندارم و اگر داشتم هم آن را به زبان نمی‌آوردم. استدلال من بسیار ساده است: شما داستان سهم توپ و سهم كره را كه شنیده‌ای؟ (در آن سال برنده نوبل اقتصاد بر روی سهم تسلیحات نظامی و سهم رفاهی در اقتصاد كشورها تحقیق كرده بود و نسبت بودجه نظامی را به اقتصاد، سهم توپ و بودجه رفاهی را به سهم كره تشبیه كرده بود).

گفتم بلی. راكفلر ادامه داد، می دانی كه سهم توپ در ایالات متحده یک‌ونیم درصد و در شوروی ١٢ درصد است. اگر جنگ سرد و مسابقه تسلیحاتی ادامه یابد و آمریكا سهم توپ را دو برابر كند شوروی نیز نیاز به همین مقدار دارد كه عقب نیفتد که سهم توپ در آمریكا ٣ درصد و در شوروی ۲۴ درصد خواهد بود و عملا بودجه صنعتی شوروی را خواهد بلعید ولی در آمریكا اتفاق محسوسی نمی‌افتد.

حال اگر مسابقه تشدید شود و باز هم آمریكا بودجه نظامی‌اش را دو برابر كند سهم توپ در آمریكا شش درصد می‌شود و در شوروی به ۴۸ درصد می‌رسد كه عملا دولت مسكو برای اداره امور كشور فلج می‌شود و اگر باز آمریكا بودجه نظامی‌اش را دو برابر كند سهم توپ در آمریكا به ١٢ درصد یعنی نرخ امروز شوروی می‌رسد اما دیگر اقتصاد شوروی متلاشی خواهد شد. پس در این مسابقه، برنده ما هستیم، و تنها ۱۵ سال طول كشید تا این پیش‌بینی راكفلر به حقیقت بپیوندد.

📌 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

26 Dec, 16:47


🔴 اتابک دارد هزینه چه چیزي را پرداخت می کند؟!

هنوز پنج ماه از شروع به کار محمد اتابک، وزیر صنعت معدن و تجارت در دولت چهاردهم نگذشته که تقریبا روزي نيست که از طرف شبكه رسانه هاي وابسته به اشخاص يا گروههاي ذينفوذ، موضوع یا دستاویزی برای تخریب این وزارتخانه و شخص وزیر، در دستور کار آنها قرار نگرفته باشد، گویی تمام مشکلات و چالش های امروز بخش تولید و صنعت و تجارت مربوط به همين چهار- پنج ماه گذشته و وزارت صمت است.

در همین مدت کوتاه از درون و بیرون دولت هجمه های سنگینی علیه وزیر صنعت به راه افتاد و حتی برخی پيشگويان و رمالان سياسي او را اولین خروجی دولت پزشکیان ناميدند. به مانند همان هايي كه هر روز، براي استعفاء و خروج خود پزشكيان آرزو مي بافند و خبر جعل مي كنند!

عملكرد اتابك و هر وزير ديگري را بايد در چهارچوب همين ساختارهاي حكومتي و تنگناهاي تصميم گيري و دايره انتخاب ها بررسي و نقد كرد كه اتفاقا در همين دايره هم عاري از نقد نيست. طبیعی هم هست که سیاست ها و برنامه هاي هر دستگاه، ارگان و وزارتخانه ای، برای اصلاح و بهبود نیاز به نقدهای سازنده و اصولی دارد اما آنچه در این چند ماه اتفاق افتاده و در جريان است، رگه هاي از نقد منصفانه و حتي رعايت اصول حرفه اي رسانه ها را ندارد و بيشتر شبيه سريال « قتل هاي سفارشي» است.

البته شاید ناراحتی برخی جریانات از انتخاب اتابک و رای اعتماد مجلس به او قابل درک باشد. تقریبا برای اولین بار است که فردی بدون وابستگی های سیاسی و جناحی و از بدنه بخش خصوصی و تشکل های اقتصادی به عنوان سکاندار وزارت صنعت، معدن و تجارت انتخاب می شود، از این جهت شاید تا حدی طبیعی به نظر برسد که این اتفاق برای برخی افراد و گروه ها و بويژه پدرخوانده هاي پشت صحنه، كه انتخاب وزيرِ خارج از محافل و اراده خود را بر نمي تابند، و يا آنهايي كه انتفاع خودشان را در برنامه هاي جاري وزارت صمت نمي بينند، سنگين باشد. اما تقصير انابك چيست؟ وزارت صمت، به هر طرف كه حركت كند بالاخره روي دم كسي عبور خواهد كرد! در اين صورت، آيا مي شود، همه را راضي نگاه داشت؟

به نظر می رسد که اتابک در این مدت کوتاه بیش از هر چیز هزینه عدم وابستگی به جریانات سیاسی و لابی های قدرت در بخش های مختلف به ویژه بخش های رانتي و غیرمولد را می دهد که متاسفانه در اقتصاد امروز کشور نيروي غالب و ويران گري به حساب مي آيند.
📌 متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

26 Dec, 16:42


🔰🌿

نشريه كارخانه‌دار

26 Dec, 16:39


📺انقلاب صنعتی سوم و تولد عصر مدرن



چطوری فورد، نفت و تلویزیون، دنیا را دگرگون کردند؟

💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

25 Dec, 18:15


⭕️ قصه يك زندگي درد ناك در ظلمت نازيسم و كمونيسم

برای یک نظام تمامیت‌خواه کار دشواری نیست که مردم را در جهل نگه دارد. به‌محض آن‌که به خاطر «درک ضرورت‌ها»، انضباط حزبی، همرنگی با نظام و شکوه و افتخار سرزمین مادری از آزادی‌ات چشم پوشیدی، از حق خود برای فهمیدن حقیقت صرف‌نظر کرده‌ای. اندک اندک، قطره قطره شیره‌ی زندگی‌ات کشیده می‌شود، درست مثل این‌که رگ دستت را زده باشی، به همان قطعیت.

🔰 کتاب بخت بیدادگر با عنوان فرعی داستان یک زندگی، پراگ ۱۹۴۱ – ۱۹۶۸ زندگی‌نامه هِدا مارگولیوس کووالی است

او زندگي اش را از سال ۱۹۴۱ آغاز می‌کند: یعنی درست زمانی که آلمان نازی در اوج قدرت است و کشورهای مختلف اروپا از جمله پراگ را ضمیمه خود قرار داده. روایت کتاب تا سال ۱۹۶۸ در پراگ ادامه پیدا می‌کند. همان‌طور که می‌دانید بهار پراگ در همین سال اتفاق می‌افتد که نقطه عطفی در تاریخ این کشور است. اما سال‌های قبل از ۱۹۶۸ سال‌های سخت و پر از خفقان است که خواننده روایت مفصل آن را از دیدگاه نویسنده در کتاب خواهد خواند.
کتاب با سختی و مشقت آغاز می‌شود و با سختی و مشقت بیشتری به پایان می‌رسد ولی نکته مهم درباره آن راوی داستان است که در همه حال به زندگی ادامه می‌دهد. جملات ابتدایی کتاب وصف حال اوست که چطور می‌تواند در سال‌های تاریک جنگ جهانی دوم و پس از آن زیر سایه حکومت تمامیت‌خواه کمونیستی به زندگی ادامه بدهد.
📌 متن كامل اين گزارش را در سايت نشريه كارخانه دار بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

25 Dec, 18:05


✳️🍃

نشريه كارخانه‌دار

25 Dec, 07:05


✳️ درست كه فيلترينگ حق مردم ايران نيست اما رفع فيلتر واتساپ و گوگل پلي به هيچ وجه كار آسان و كوچكي نبود. اگر كار راحتي بود آن همه نماينده تندرو به مخالفت با رفع فيلتر اقدام نمي كردند. مراقب باشيد كه اين دستاوردهاي دولت را در انظار عمومي كم اهميت جلوه ندهند. مطالبه ما البته رفع كل فيلترينگ و آزاد سازي فضاي مجازي در ايران است.

💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

24 Dec, 19:16


🔆 نور خورشید هم لوله کشی شد !

باید دنیا را گشت، دنیا را دید و
از نوآوری های جدید استفاده کرد.


💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

24 Dec, 19:12


🔰🔰

نشريه كارخانه‌دار

24 Dec, 09:26


💢آسيب شناسي نهادي رويكرد دولت به توسعه صنعتي در دهه 60

🖌قاسم خرمي :

این مقاله از چشم‌اندازی نونهادگرایانه، زمینه‌ها و دلایل افول بخش صنعت در اقتصاد کشور و تضعیف موقعیت صاحبان صنایع نوپای ایران در دهة نخست استقرار جمهوری اسلامی را تحلیل کرده است. براي اين منظور، دو دسته عوامل « نهادی-ایدئولوژیکی» و «شرايط پیشانهادی» در بستر فرایندی تاریخی تحلیل شده است تا بتوان سازوکار نهادی-تاریخی منجر به تضعیف بورژوازی صنعتی و سقوط جایگاه صنعت و توسعه سرمایه‌داری صنعتی در اقتصاد سیاسی ایران را تحلیل کرد. رویکرد روشی مقاله حاضر از نوع تحلیل تاریخیِ کیفی است و نشان مي دهد که در بزنگاه شکل‌گیری نهادهای حکومتی و اقتصادی پساانقلابی در ایران، روابط متقابل و مجموعه‌ای از عوامل نهادی و پیشانهادی در بستری از تحول تاریخی، موجب صورت‌بندی فرایندی وابسته به مسیر، در نهادهای تصمیم‌گیرنده و ذهنیت تصمیم‌گیران دربارة مناسبات و سیاست‌های اقتصادی کشور شد که رویکردی مخالف با رشد سرمایه‌داری صنعتی داشت. این رویکرد، در دهه های بعد هم یکی از عوامل مهم بازدارنده رشد و توسعه صنعتی در کشور بوده است.
📌پي دي اف مقاله همينجا قابل درك است

نشريه كارخانه‌دار

24 Dec, 09:25


🟥 بيماري « وابستگي به مسير» براي اقتصاد و صنعت ايران

↙️از اين «صمت»: روز نوشته هاي قاسم خرمي

روز يكشنبه دوم ديماه 1403 در نشست علمي « تاريخ توسعه صنعتي در قرن اخير ايران» شركت كردم كه توسط پژوهشكده تاريخِ پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي بر گزار شده بود.

گروهِ تاريخ صميمي و فعالي دارد اين پژوهشگاه و در سرما و گرما و كرونا و ايضا در آلودگي ها و ناترازي ها، از از برگزاري نشست هاي علمي و يا به عبارتي گپ و گفت تاريخي، غفلت نمي كنند. يكي از كارهاي ارزشمند آنها، برگزاري مجموعه نشست هاي تخصصي با موضوع« تاريخ اقتصادي ايران» است. تاريخ اقتصادي، دانش و موضوعي جداي از اقتصاد است. مثل جامعه شناسي تاريخي كه اساس رشته اي جداي از تاريخ يا جامعه شناسي است.

خيلي از اقتصاددانان ما، متاسفانه با تاريخ و فكت هاي تاريخي، بيگانه اند. در باب اقتصاد ايران تئوريهاي بسيار فني و محكمي ارائه مي كنند اما اغلب بابت تطبيق اين نظريه ها با يك مقطع خاص از تاريخ ايران، دچار مشكل هستند. شايد مشكل تاريخ دانان هم متقابلا اين باشد كه به نظريه ها و تئوري ها كم اعتنا هستند. يعني داده هاي تاريخي كه كنار هم مي چينند، لزوما واجد معنا و مفهوم و تحليل و تجويز خاصي براي شرايط امروز يا فرداي كشور نيست.

باري، من هم يكي از سخنرانان اين نشست بودم كه در باره « اقتصاد سياسي افول صنعت در دهه 60 » صحبت كردم.. حالا احتمالا محتواي اين صحبت ها، بزودي منتشر شود و من الان قصد پرداختن به آن را ندارم و فقط منظورم اشاره به يكي دوتا نكته در باره اقتصاد سياسي ايران است كه مي تواند دريچه اي براي فهم پيچيدگي اقتصاد ايران باشد.

اقتصاد سياسي را از اين بابت برجسته كرده ام كه به نظرم در ايران چيزي به نام اقتصاد منفك از سياست وجود ندارد و هر چه هست «اقتصاد سياسي» است. من به شكل افراطي تري، حتي فكر مي كنم كه چون ما اقتصاد نداريم، بنابراين، مشكل و بحران اقتصادي هم نداريم و آنچه امروز با آن دست به گريبانيم، مشكلات و بحران هاي حل نشده سياسي است كه به حوزه اقتصاد و معيشت عمومي سرريز كرده و سرازير شده است.
همچنين به گمان فدوي، تا كنون هيچ تغيير مثبت اقتصادي در ايران، مديون ذهن و برنامه اقتصاددانان و يا حتي تكنوكرات ها و بوروكرات هاي كشور نبوده است، بلكه اين نيروهاي سياسي بودند كه در يك مقطعي يك برنامه اقتصادي را پيش برده اند و نيروهاي سياسي ديگري همان برنامه را متوقف كرده اند.

به عنوان مثال، برجام وFATF كه پيشبرد و توقف آن بيشترين تاثير را بر اقتصاد 10 سال اخير كشور گذاشته است، طرحي است كه توسط نيروهاي سياسي توسعه خواه مطرح و پيگيري شد و افول قدرت آن نيروهاي سياسي نيز، باعث توقف آن شد. به همين دليل، موازنه نيروهاي سياسي، عامل اصلي تغييرات اقتصادي و يا تحول در سياستگذاري هاي اقتصادي ايران است و در آينده هم خواهد بود. اگر حمكرانان و سياستگذاران كشور ما به اين واقعيت وقوف يابند، آن وقت پي خواهند برد كه بدون همراهي جامعه و بركشيدن نيروهاي ترقيخواه در عرصه سياست، هيچ برنامه اقتصادي، قرين توفيق نخواهد بود.

به همين دليل، من همچنان معتقدم كه توسعه اقتصادي و صنعتي ايران، فقط از گذرگاه اصلاحات سياسي و دموكراتيك و سپس بوروكراتيك، امكان پذير است و بايد نيروهاي توسعه خواه توسط مكانيزوهاي قانوني مثل انتخابات و دموكراتيك سازي همه فرايندهاي تصميم سازي و تصميم گيري، جايگزين نيروهاي توسعه ستيز شوند.
در رقابت هاي انتخاباتي اخير، جمله اي از دهان آقاي پور محمدي در باره عدم تصويبFATF بيرون پريد كه خيلي پي آن گرفته نشد اما به نظر من، كليد توسعه و عقب ماندگي ايران در هماني است كه او گفت.

در هر صورت، من در نشست روز يكشنبه، به تاثير اقتصاد سياسي دهه 60 بر صنعت و توسعه صنعتي تاكيد كردم. دهه اي كه يك بزنگاه تاريخي از حيث شكل گيري نهادهاي اقتصادي به معني مجموعه باورها و رويه ها و قوانين و مقررات و طرز تلقي ها و ساختار بوروكراتيك و نظام تصميم گيري در كشور محسوب مي شود. در حوزه سياست و اقتصاد ايران، مسيري تعيين شد كه خارج شدن از آن مسير، ديگر براي هيچ دولتي به اين راحتي ها نخواهد بود و اكثريت تصميم گيران و مديران كلان كشور ما دچار بيماري و اعتياد « وابستگي به مسير» شدند.

جالب است بدانيد كه مسير نهادي شكل گرفته در دهه 60 بويژه در حوزه اقتصاد، كه اكنون ما را در محاق فرو برده است، توسط نيروهاي چپ انديشي صورت گرفت كه از هيچ پشتوانه نظري و ملي و مذهبي و اصالت تاريخي برخوردار نبودند. بنابراين، به هيچ وجه قدرت تخريبي اقليت توسعه ستيز در مراكز كليدي و تصميم گيري كشور را دست كم نگيريد. ولو اينكه از پايگاه اجتماعي قدرتمند و اصالت ملي چنداني برخوردار نباشند.
در باره اقتصاد ايران در دهه 60 مقاله اي در فصل نامه علمي پژوهشي« دولت پژوهي» چاپ كرده ام كه در همين كانال قابل دسترس است.

نشريه كارخانه‌دار

22 Dec, 19:04


💢 سرگذشت کفشی که ملی بود!


اگر شنیدن نام کفش ملی در شما حس شیرین نوستالژی رو بیدار می کنه این داستان مناسب شماست. داستان مردی که تا پای جان برای کفشهایش جنگید، مجموعه ای ساخت که به عنوان موفق‌ترین گروه‌‌ صنعتی ایران در قرن بیستم میلادی برای همیشه در تاریخ ایران ثبت شد و بهترین پاپوش را به پای ارتش سرخ شوروی کرد. ویدیویی سرشار از درس زندگی، جسارت و وطن دوستی با تصاویری جذاب و خاطره انگیز....

💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

22 Dec, 18:58


نشريه كارخانه‌دار pinned «⬛️ علاء الدين مير محمد صادقي؛ 🟥 سلطان گچ و سيمان اتصال مذهب و سياست و تجارت در ايران ✍️ قاسم خرمی روز سه شنبه 27 اذر 1403 در ميان غبار ناشي از آلودگي هوا و سرما و بي گازي و بي برقي شهر تهران، يكي از صاحب نام ترين تجار مذهبي ايران و از اسپانسرهای مالي انقلاب…»

نشريه كارخانه‌دار

22 Dec, 18:20


دیگه دنیا به خودش نمیبنه مادرای مارا
مادرایی که هیچ وقت یک کرم به دستش نزد
هیچ وقت مورنگ کردن رابه خودش ندید
هیچ وقت بین لباس مهمونی با لباس خونه فرقی نذاشت
وقتی به این فکر میکنم تو سرمای زمستون چجوری چنگ به لباسهای ما میزد بااینکه تو اون فضا واون موقع هیچ امکاناتی نبود
صد بار از خواب بیدار شدم دیدم مادرم اب رابرده خمیرو درست کرده نون راپخته وچند جای دستش از تکه های چوب اتش تاول زده
چه جوری میشه قدر اون مادر راندونست
چه جوری میشه عاشق اون مادر تادنیادنیاست نبود وبراش نمُرد
با احترام به مادرای اکنون ودخترایی که مادر ای آینده هستند، تاریخ نمیزاد مادرای مارا

🌺 روز مادر گرامی باد

نشريه كارخانه‌دار

21 Nov, 08:26


💢 دکتر پزشکیان: باید به جایگاه شایسته ایران در منطقه دست پیدا کنیم

↙️ رئیس جمهور در نشست فعالان اقتصادی استان سیستان و بلوچستان:

◀️ آنچه باید انجام دهیم، اول شنیدن مشکلات شماست و سپس یافتن و اجرای راه‌حل‌ها

◀️ هدف ما رسیدن به چشم‌انداز تعریف‌شده توسط مقام معظم رهبری است: ایران پیشرفته، جایگاه اول در اقتصاد، علم و فناوری و الگوی منطقه. برای این، باید ساختارها، نگاه‌ها، و روش‌هایمان را تغییر دهیم.

◀️ برنامه‌ریزی‌های دولت در زمینه توسعه مکران، خلیج فارس و مازندران نشان از تمرکز بر توسعه زیرساختی و کریدورهای اقتصادی است. جلسات مستمری با کارشناسان برجسته داخلی و بین‌المللی برگزار می‌کنیم تا بهترین راهکارها ارائه شوند

◀️ با همفکری و همراهی شما عزیزان، می‌توانیم این مسیر را پیش ببریم. نگاه ما این است که اختیارات لازم را به مناطق واگذار کنیم و تصمیم‌گیری‌ها را متمرکز نکنیم.

_💠https://t.me/Karkhanedar_Mag

نشريه كارخانه‌دار

18 Nov, 04:10


💢 معنای تصمیم مجلس: استحاله وفاق ملی

عباس موسایی


🔹رأی ۲۰۷نماینده مجلس به قانونی تحت عنوان « نحوه تصدی مشاغل حساس» را می توان بازنمای روایت جریان ضد اصلاحات از مفهوم وفاق ملی دانست. این نوع مواجهه مجلس با ایده وفاق، نشان می دهد که؛

۱. وفاق به روایت ِ اصول گرایان یعنی علیرغم عدم پذیرش کاندیدای جریان ضد اصلاحات و عدم حضور نزدیک به پنجاه درصد از مردم در انتخابات، همچنان ما باید تعیین کننده باشیم!

۲. علیرغم تعامل حداکثری رئیس جمهور با مخالفان و تقدیم تصدی وزارت خانه های مهم به جریان مقابل رای مردم، مطالبات اصولگرایان، حد یقفی ندارند! یعنی از قضا سرکنگبین وفاق، ممکن است بر صفرای تمامیت خواهی بیفزاید.

۳. یعنی حتی اگر کسی چون محمد جواد ظریف، که نقشی مهم در ترغیب مردم به مشارکت در انتخابات، آن هم در زمانی که انتخابات و سیاست در وضعیت انجمادی و یخ زده بود، حق ندارد در دولتی که در شکل گیری آن نقش آفرینی کرده، عضویت داشته باشد، آن هم در شرایطی که کشور بیش از هر زمانی به دانش و تجارب اش، نیازمند است.

۴. یعنی امید به همراهی اصلاح ستیزان برای پیشبرد اصلاحات به بهای کنار نهادن وفاداران، راهی به دهی نخواهد برد. رئیس جمهور محترم التفات داشته باشند که وفاق را از مسیری که دیگران نیز تحت عناوینی دیگر در پیش گرفته و نتیجه ای نگرفتند، نیازمایند. وفاق بدون توافق رسمی و تعریف شده و صرفاً برآمده از انتظاراتی ذهنی و حدس و گمانی، نتیجه ای در پی نخواهد داشت. وفاق غیر رسمی و بی پشتوانه محکم و توافق اصولی یعنی آنکه، سهم می گیرند اما تعهدی ندارند!

۵. یعنی تقدیم بخش های موثری از دولت به مخالفان رای ملت، آنها را نه تنها نسبت به منافع و مصالح ملی ، آرام و متقاعد نمی کند، بلکه در هر بزنگاه و از هر فرصتی برای ایجاد فاصله بین دولت و حامیان و بی نصیب کردن دولت از وفاداران به رأی ملت، بهره گیری می کنند.

۶. یعنی ارسال پالس عدم تأثیر گذاری رأی ملت به جامعه ای که بیش از ربع قرن است در درون ساختار جمهوری اسلامی ایران بر اصلاح از درون پای فشاری می کند.

۷. یعنی تلاش در راستای تبدیل دولت وفاق ملی به دولت استحاله ملی.

۸. یعنی دولت وفاق ملی، نمی تواند با اخلاق سیاسی به مصاف قدرت اصلاح ستیزانه برود؛ مواجهه با سیاست ضد اصلاحی، تدابیری از جنس سیاست می طلبد و اخلاق سیاسی، در بهترین حالت، زینت سیاست است و نه مقوم، اساس و برسازنده تمامیت آن.

🔹و در پایان یعنی اینکه؛ اصول گرایان هر چند با هم تفاوت دارند، اما مصالح ملی در درجه ای پائین تر از مصالح جناحی برایشان اهمیت دارد.

💠https://t.me/Karkhanedar_Mag

نشريه كارخانه‌دار

17 Nov, 04:09


↩️ 27 آبان روز درگذشت اوست

❇️ «عبدالرحمن جامی» و نظریه دوره ای دیدن تاریخ

✍️ قاسم خرمي

شعری از جامی، شاعر بزرگ قرن نهم هجری خواندم که خیلی جالب و البته عجیب و عمیق بود. خاصه اینکه در جایی از این شعر برای توضیح عقاید آندسته اندیشمندان و مورخینی استفاده شده بود که تاریخ را «دوره ای» می دانند. یعنی معتقدند تاریخ بشر صرفا شرح رویداد های اتفاقی و تصادفی نیست، بلکه این دوره ها از قبل طراحی و پیش بینی شده است و زمانی که ما الان در آن زندگی می کنیم هم یکی از آن ادوار است.

بیتِ شعر جامی این است:

🔸حقیقت را به هر دوری ظهوری است
🔸زاسمی بر جهان افتاده نوری است

چنین عقایدی در باره فلسفه تاریخ، احتمالا در اندیشه اسلامی مسبوق به سابقه باشد، اما شکل مدون تری از این تفکر را محی الدین ابن عربی، فیلسوف و عارف مسلمان در قرن ششم هجری ارائه کرد. به عقیده او در هر دوره ای از تاریخ یکی از اسماء و نامهای الهی به ظهور می رسد و تحولات جهان چیزی نیست جز تجلی و جابجایی اسماء الهی. یعنی همان چیزی که حدود دویست و اندی سال بعد، عبدالرحمن جامی اشاره می کند که « زاسمی بر جهان افتاده نوری است».

فلسفه تاریخ و یا پیشگویی رویدادهای تاریخی در میان فیلسوفان غرب از افلاطون گرفته تا هگل و مارکس نیزشایع بود. آنها هم اعتقاد داشتند که تاریخ بشر، سرنوشتِ از پیش تعیین شده ای دارد که به مرور به وقوع می پیوندد و قابل پیشگیری هم نیست.

به عنوان مثال مطابق نظر مارکس، کمون اولیه به برده داری و فئودالیسم و سپس به سرمایه داری و سوسیالیسم منتهی می شود. اين نوع نگاه به تاريخ از سوي كارل رايموند پوپر مورد انتقاد قرار گرفته است كه معتقد است روايت هاي كلان تاريخي، نقش اراده و اختيار افراد در تحولات جوامع را كم رنگ مي كند. ضمن اينكه به جاي بشارت هاي بزرگ براي سعادت بشري در آينده، بايد تلاش كرد تا هم اكنون قدري از درد و رنج آنها كم كرد.

در میان فیلسوفان جدید اسلامی و ایرانی مثل سید احمد فردید هم اعتقاد به فلسفه تاريخ هنوز موجود است، منتهی آنها معتقدند که فهم این روندهای تاریخی، نیازمند دانش قلبی و یا «حکمت انسی» است که با عقل ابزاری و علم برآمده از مغرب زمین قابل رویت نیست. به عنوان مثال فردید اعتقاد داشت که مفهوم «انقلاب» هم به معنی ظهور جلوه دیگری از اسماء الهی است و چیز جدیدی به حساب نمي آيد.

حالا اینکه عبدالرحمن جامی هم معتقد به فلسفه تاريخ بوده است، نیازمند بررسی بیشتر است. اما تا آنجا كه مشخص است او خود را از پيروان ابن عربي (اندلسي ) مي دانسته است و بعيد نيست كه اين شعر در توصيف همان عقايد بيان شده باشد. خاصه اينكه كتاب «لوايح» او هم با گرايش هاي صوفيانه و اصطلاحا «وحدت وجودي» نوشته شده است

📌متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

16 Nov, 20:01


🟥 ظرفيت هاي صنعتي و معدني کردستان ؛ آنچه دارد و آنچه می تواند داشته باشد

✍️ سید معروف صمدی

استان كردستان، علی رغم وجود ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های خدادادی همچون منابع طبیعی بکر و دست نخورده و لبریز از گیاهان دارویی و معادن معادن مختلف از طلا تا انواع سنگ های گران قیمت و صادراتی و برخورداری از موقعیت جغرافیایی و مرزهای مشترک با کشور همسایه و وجود منابع انسانی تحصیل کرده ارزان و فراوان و وجود رودخانه‌های پرآب و غیره ،رتبه استان به لحاظ صنعتی، در زمره استان‌های آخر کشور بشمار می رود .
به همین دلیل وجود و افزایش بیکاری و افزایش مهاجرت و فرار مغزها ، روی آوردن جوانان به کولبری و شغل‌های کاذب همچون دستفروشی و غیره ناشی از همین عقب ماندن استان از چرخه صنعت و تکنولوژی نسبت به سایر مناطق کشور می‌باشد

استان کردستان به لحاظ معادن یکی از استان‌های برخوردار و مطرح کشور می‌باشد حدود ۱۰۰ نقطه معدن شناسایی و بعضاً فعال بوده اما بهره مردم از این ثروت خدادادی به دلیل عدم وجود صنایع فراوری و تبدیلی فقط و فقط تخریب و فرسایش زمین و منابع طبیعی و همچنین مشکلات محیط زیستی آن بوده است
لذا انتظار می‌رود در این مورد دستور ایجاد صنایع فرآوری و تبدیلی صادر فرمایند .

مزیت قابل توجه دیگری استان کردستان وجود مرز مشترک با اقلیم کردستان عراق می‌باشد و همچنین بازارچه‌های مرزی که متاسفانه بهره کافی از این مزیت برده نمی‌شود چرا که بازارچه‌های مرزی از ساماندهی مناسب با برخورداری از قانون تجارت برای صادرات و واردات به کشور همسایه برخوردار نیستند.

ایجاد صنایع تولیدی متناسب با نیازهای منطقه و لزوم توجه به تجارت مرزی در کردستان و بهره‌گیری از ظرفیت بازار اقلیم و مراودات با اقلیم کردستان عراق موجب تحول اقتصادی و ایجاد اشتغال در غرب منطقه خواهد شد .
مطلب دیگری وجود شهرک‌های صنعتی از جمله مزیت‌های دیگر استان به شمار می‌رود اما متناسب با شرایط و نیازها فعال نیستند و اگر از توجه مناسبی برخوردار گردند می‌تونند در زمینه‌های افزایش تولید و اشتغال نقش لازم را ایفا کنند.
برخی از واحد‌های این شهرکها با حداقل ظرفیت فعالیت دارند .
با ایجاد خط اعتباری و پرداخت تسهیلات آسان و کم بهره و همچنین خرید زمین نسبت به افزایش مساحت و احداث و افزایش واحدهای مختلف زمینه سرمایه‌گذاری‌های جدید را در این شهرک‌ها فراهم آورد.
وجود منطقه ویژه اقتصادی بانه اگر فعال‌تر شود و از مدیریت مناسبی برخوردار گردد می‌تواند در امر صادرات و واردات و تولید مواثر افتد.
.
مسئله مهم دیگر وجود منطقه آزاد تجاری بانه و مریوان می‌باشد متاسفانه از زمان تصویب تاکنون علی رغم گذشت زمان قدام قابل توجهی در جهت راه‌اندازی و بهره‌برداری از آن صورت نگرفته است، از وزیر محترم در اولین سفرشان به استان کردستان انتظار می‌رود جهت فعال نمودن این مهم دستور اقدام لازم را مبذول فرماید.
مطلب بعدی توجه به درخواست‌های خانه صنعت و معدن و تجارت کردستان در خصوص فزایش اختیارات انها و رفع مشکل انرژی ناشی از ناترازی برق و گاز واحدهای تولیدی می باشد. در چند سال گذشته تاکنون هر موقع کشور با کمبود برق و گاز مواجه شده. جهت تامین نیازهای خانگی برق و گاز واحدهای تولیدی را قطع کرده‌اند که منجر به تعطیلی کارگاه‌ها و به تبع آن مشکلات کاهش تولید اشتغال درآمد همچنین بیکاری و درآمد و در نهایت تحمیل ضرر و زیان به واحدهای تولیدی و افزایش قیمت به مصرف کنندگان گردیده است انتظار هست در این خصوص تدبیر لازم اندیشیده شود.

در پایان از دولت وفاق ملی خصوصاً وزیر محترم صمت نتظار می‌رود برای جبران عقب ماندگی‌های استان کردستان در زمینه صنعت معدن تجارت نسبت به ترغیب و تشویق شرکت‌های بزرگ سرمایه‌گذاری جهت حضور و سرمایه‌گذاری در استان کردستان از جمله ایمیدرو و شستا و همچنین اختصاص اعتبارات و پرداخت تسهیلات بانکی و معافیت‌های مالیاتی برای بخش خصوص دستور اقدام مقتضی را صادر فرمایند .
چرا که به هر میزان سرمایه‌گذاری جدید در جهت افزایش تولید و اشتغال و درآمد به همان میزان ، بیکاری و ناهنجاری‌های اجتماعی کاهش خواهد شد

نشريه كارخانه‌دار

16 Nov, 20:01


🌿

نشريه كارخانه‌دار

16 Nov, 18:52


✳️ طرح روزنامه واشینگتن پست پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا

💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

15 Nov, 20:32


🌿 26 آبان روز تولد اوست

🟦 همایون کاتوزیان و تلاش برای توضیح اقتصاد ‌در بستر تاریخ

✍️ قاسم خرمي

اگر از ميان متخصصان مسائل ديروز و امروز ايران بشود چندتني را برگزید و نشانه كرد، بي گمان همايون كاتوزيان كه عمري را صرف پژوهش و شناساندن ايران به ديگران كرده و یکصداثر به زبان فارسی و انگلیسی منتشر کرده است. يكي از آن ميان است.

ويژگي بزرگ او در اين است كه علاوه بر دانش اقتصاد، دستي هم در مسائل اجتماعي و تاريخي و ادبي ايران دارد و به عبارتي اديب و مورخ و جامعه شناس هم هست؛ به همين دليل، در كنار كتاب وزين« اقتصاد سياسي ايران» نوشته هاي ارزشمندي هم در باره سعدي، جمال زاده، صادق هدايت و حتي زندگي سياسي مصدق و خليل ملكي خلق كرده است.

كم هستند اقتصاداناني كه به اندازه او به عمق جامعه ايران نفوذ كرده باشند. پژوهش هاي او در باره مسائل تاريخي ايران هم سنگ و بعضا گران سنگ تر از محققين و مورخين مشهور خارجی همچون لمبتون، آبراهاميان، فوران، فلور و كدي و غيره است. شايد تفاوت اساسي در اين باشد كه براي پژوهشگران خارجي، مسائل ايران يك سوژه محض پژوهشي است كه مي توانند فارغ از هر کششی، کوشش کنند و به آن بپردازند اما كاتوزيان ایرانی است و به اين سوژه دلبسته و شايد خود بخشي از اين سوژه است.

او برخلاف اقتصاددانان لیبرال اعتقادي به «فك شدگي» اقتصاد از جامعه ندارد و اگرچه از نظریات مارکس و ویتفوگل و مکتب مارکسیستی «جامعه شناسی تاریخی» بهره برده است اما از مسائل ایران صورتبندی نظری مارکسیستی ارائه نکرده است. نوشته هاي او در حقيقت جامعه شناسيِ سياسيِ تغييرات و تحولات اقتصادي در ايران است و می خواهد اقتصاد ایران را از دریچه سیاست و در بستر تاریخ توضیح دهد.

برای کاتوزیان توسعه اقتصادي و صنعتي ايران، دغدغه و مسئله اساسي است اما پيش روي او يك پرسش مهم وجود دارد اينكه « چرا ايرانيان به رغم تغييرات مهم اقتصادي و صنعتي و رفاهي ايجاد شده در دوره پهلوي اول و دوم، خواهان تغيير حكومت شدند ودست به انقلاب زدند ؟ ». به نظر او پاسخ گويي به اين قبيل پرسش ها با متدولوژي و روش هاي پژوهشي معمول در اكادمي هاي غربي و اروپايي ممكن نيست. چون تاريخ و تجربه هاي تاريخي اروپا، با ايران متفاوت است.

به نظر كاتوزيان عدم توفيق ايرانيان در توسعه اقتصادی و سیاسی حداقل در يك قرن گذشته، در دو سطح «جامعه» و «حكومت» قابل توضيح است. در سطح جامعه، همواره گسستي ميان تجارب و انباشت ها تاريخي نسل ها وجود داشته است. اين« جامعه کلنگی» داراي حافظه كوتاه مدت است و به همین دلیل، هميشه در گردونه ای از واكنش ها و رفتارهای آزموده شده و تكراي اسير است. هرگاه از استبداد به ستوه مي آيد، دست به شورش مي زند و وقتي در معرض هرج و مرج قرار مي گيرد، دوباره براي اعاده نظم، به استبداد و ديكتاتوري دیگر پناه مي برد و «چرخه استبداد» استمرار مي یابد
📌 متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

15 Nov, 08:27


⭕️ همچنان خودرو ...!

✍️از اين «صمت»: روز نوشته هاي قاسم خرمي

روز شنبه 19 آبان 1403، با خودرو آغاز شد. اگرچه از روز اول به هوش بوديم كه عملكرد وزارت صمت در بخش هاي مختلف زير آوار اخبار خودرو نماند اما اين بهمن، زودتر از آنچه فكر مي كرديم، سرازير شد

اولين شمع را هم جناب آقاي دكتر همتي وزير محترم اقتصاد، روشن كردند كه خواهان ورود خودرو به بورس شدند. استاد همتي معمولا در همه زمينه ها، حرفي و سخني براي گفتن دارند و به لحاظ توليد حجم خبر براي رسانه ها و درد سر براي روابط عمومي ها، الحمدالله يك خبرگزاري تمام عياري هستند براي خودشان !

البته عمرشان دراز كه از برخي فاش گويي هاي سياسي و اقتصادي ايشان من گاه لذت هم مي برم و يادم هست كه حدود سه چهار سال پيش به اتفاق خانواده رفتيم پاي صندوق راي كه اداي ديني هم به ايشان كرده باشيم كه ديگه قسمت نشد

آقاي مهندس اتابك وزير محترم صمت هم در مواجهه با خبرنگاران در جايي به نام «حياط» دولت كه تنگه احد اعضاي كابينه دولت به حساب مي آيد، با ورود خودرو به بورس مخالفت كردند و اين شد آغاز ماجرايي كه دوباره خودرو به صدر اخبار روز مملكت بازگشت. اظهار نظر خودرويي و بورسي جمعي از اقتصاددانان در حضور رئيس جمهور هم بر آتش اين تنور دميد

در اين زمينه هم اظهار نظر كردن فارغ از جنجال هاي ايجاد شده، واقعا سخت است. از همكاران خواستم گزارش مفصلي از ديدگاهها و استدلالات موافقان و مخالفان ورود خودرو به بورس تهيه كنند، كه لااقل خود من بدانم حرف حساب اين ها چيست.

صداي موافقان ورود خودرو به بورس بلندتر است، رسانه هاي بيشتري هم مدافع اين ديدگاه هستند اما كارشناسان و متخصصان صنعت خودرو و كساني كه دانش و تجربه اي دارند و رسانه اي ندارند و صدايشان به جايي نمي رسد با ورود خودرو به بورس به شدت مخالفند و مي گويند اين كار به رونق مقطعي بورس و از نفس افتادن دائمي صنعت خودرو منجر خواهد شد. ناگفته نماند كه در دولت قبل هم كه باني ورود خودرو به بورس بود در اواخر، اين كار متوقف شده بود . حالا چرا دوباره مطرح شده را نمي دانم

از شما چه پنهان، در اين مدتي كه من مجددا در بخش ارتباطات وزارت صمت كار مي كنم، چشم و گوشم بيشتر بازشده و در همين فقره خودرو، چيزي هاي را مي بينم و مي شنوم كه قبلا اگر مي ديدم نمي شنيدم و اگر مي شنيدم نمي ديدم. ارتباط پيچيده اي ميان همه اخبار و مسائل و ذينفعان توليد و واردات و واگذاري خودرو و يا تحقير و شكست خودرو سازان داخلي و دولتي در جريان است كه مصداق واقعي « اقتصاد سياسي صنعت خودرو در ايران» است.

در اين زمينه بعدا بيشتر خواهم نوشت البته اگرتاآانروز سر ما را به باد ندهند. از شوخي گذشته خوب است كه در كنار مطالعات فني، به اقتصاد سياسي برخي صنايع مهم و استراتژيك كشور مثل خودرو و فولاد و پتروشيمي و ساخت و ساز كشور هم پرداخته شود و لااقل چندتا پايان نامه دكتري در اين زمينه نوشته شود.

در اين ميان چند نفر شيرپاك خورده هم مرتبط در سايت هاي مجهول الهويه عليه من مطلب مي نويسند و به وزير صمت هم پيامك مي دهند كه روابط عمومي شما اين كاره نيست! كدام كاره را نمي دانم ! چه كنيم ديگه؟! فعلا به قول خواجه جز صبوري چاره اي نيست :

اي دل اندربند زلفش از پريشاني منال
مرغ زيرک چون به دام افتد تحمل بايدش
https://t.me/Azinsamt

نشريه كارخانه‌دار

14 Nov, 14:12


🟪 ژان مونه؛ مالك كارخانه شراب كونياك فرانسه و پايه گذار اتحاديه اروپا

ژان مونه، 136 سال پیش و در تاریخ ۹ نوامبر ۱۸۸۸، در خانواده‌ای فعال در صنعت شراب در شهر کنیاک فرانسه متولد شد. پس از پایان تحصیلات دبیرستان، به جای ادامه تحصیل در دانشگاه، به تجارت شراب پیوست؛ این تجربه به او این امکان را داد که به کشورهای مختلفی مانند کانادا، ایالات متحده و روسیه سفر کند و از همان سنین جوانی با تجارت بین‌المللی و دیپلماسی آشنا شود . او را بنیان‌گذار اصلی ایده‌ی اتحادیه اروپا و معروف به «پدر اروپا» نامبده اند نقش برجسته‌ای که در شکل‌گیری اتحادیه اروپا ایفا کرد، از جنگ جهانی اول آغاز شد.

📌متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

14 Nov, 14:08


🟧🌿

نشريه كارخانه‌دار

14 Nov, 04:16


تصادف خودرو حامل وزیر صمت در مسیر سفر به استان کردستان


ساعت 5 صبح امروز پنجشنبه 24 آبان خودرو سید محمد اتابک وزیر صمت در مسیر کرج به قزوین دچار سانحه تصادف زنجیره ای شد و جهت مداوا به یکی از بیمارستان های کرج منتقل گردید. میزان آسیب دیدگی ایشان، خوشبختانه نگران کننده نیست

وزیر صمت و همراهان که از طریق زمینی عازم کردستان بودند، قرار بود از طرح ها و پروژه های صنعتی و معدنی استان بازدید به عمل آوردند و با فعالان اقتصادی نشست و گفتگو داشته باشند.


مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی وزارت صمت

نشريه كارخانه‌دار

14 Nov, 04:16


💢💢

نشريه كارخانه‌دار

13 Nov, 20:43


یک اقتصاددان: پولی که خرج فیلترشکن می‌کنیم بیشتر از قبض برق است

مهدی پازوکی، اقتصاددان:
🔺پولی که بابت فیلترینگ می‌دهم، بیش از هزینه برق است. بنابراین در اقتصاد کشور قیمت‌های نسبی حاکم نیست. باید برای فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی ماهی ۱۸۰ هزار تومان پول بدهم، در حالی‌که قبض برق من ۳۵ هزار تومان است.

🔺این‌ها نشان می‌دهد بخردانه تصمیم گرفته نمی‌شود. بخش خصوص را معطل نگه داشته‌ایم و به علت انحصارات، اجازه ورود به اقتصاد نمی‌دهیم.

نشريه كارخانه‌دار

12 Nov, 19:47


🔴 میزان ثروت ترامپ

👈 ممکن است دونالد ترامپ از طریق دارایی‌های املاک خود، از زمین‌های گلف گرفته تا هتل‌ها، به جمع ثروتمندترین افراد آمریکا ملحق شده باشد ولی سهم وی در گروه نوپای رسانه و فناوری ترامپ است که در سال جاری، دارایی خالص او را بیش از دو برابر کرده و به 5.5 میلیارد دلار رسانده است.

این شرکت رسانه‌های اجتماعی که با نماد DJT که همان حروف اول نام کامل ترامپ است معامله می‌شود، از زمان عرضه عمومی در ماه مارس، سال پرنوسانی را پشت سر گذاشته، اما افزایش اولیه ارزش بازار ترامپ مدیا در ماه مارس باعث شد که 57 درصد از سهام ترامپ به ارزش 5.2 میلیارد دلار برسد، ولی زمانی که ارزش سهام در سپتامبر به 11.75 دلار رسید، این ارزش به 1.4 میلیارد دلار کاهش یافت.

در هر حال، سهام ترامپ مدیا که دارایی اصلی آن پلتفرم Truth Social است، دارای درآمد رو به کاهش و زیان‌های زیادی بوده و باید دید که با توجه به پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری و رشد بازارهای سرمایه، به چه سمتی خواهد رفت و ثروت دونالد ترامپ که ثروتمندترین سیاستمدار آمريکاست را به کجا خواهد رساند.

💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

12 Nov, 19:47


🟪🍃

نشريه كارخانه‌دار

12 Nov, 05:04


💢 آقاي شریف زاده که همراه ساز بود
💢بودش صدا مناسب و اشعار هم نکو

↙️ به مناسبت سالروز در گذشت استاد ابراهيم شريف زاده

✍️ قاسم خرمي

♻️ 22 آبانماه، سالروز در گذشت استاد ابراهيم شريف زاده از پيشكسوتان موسيقي مقامي خراسان است. او در سال 1315در باخرزِ خراسان رضوي به دنيا آمد و در سال 1395 به دليل بيماري و كهولت سن از دنيا رفت.

♻️ شريف زاده هشتاد سال عمر كرد كه حداقل شصت سال از آن، صرف امور هنري اعم از نوازندگي و خوانندگي شد اما شوربختانه در باره زندگي و شرح حال اين مرد بزرگ، شايد 6صفحه نوشته پيدا نشود! از آن دسته گنجينه هايي بود كه قبل از آنكه قدرش دانسته شود، چشم از جهان فروبست.

♻️ او سه نسل از نوازندگان موسيقي نواحي جام و باخرز و تايباد را به چشم ديده بود و قديمي تر از استاد نورمحمد درپور و استاد غلامحسين سمندري به حساب مي آمد كه استاد پور عطايي در امتداد آنها قرار داشت. پير دير خنياگران شرق ايران بود.

♻️ زندگي ابراهيم شريف زاده به سختي گذشت. نه صرفا به دليل تنگناهاي معيشتي، بلكه به خاطر سالهايي كه به اجبار سكوت كرد و از موسيقي دور شد. در دهه 1360 فقط اذان مي گفت كه در آن هم البته گونه اي از موسيقي گوشنواز جاري بود.

♻️ او روستازاده اي پرتلاش و كم توقع و عاشق هنري بود كه از نياكانش آموخته بود. نسل شريف زاده ها متعلق به عصر جشنوارها و تقدير ها و تشويق ها نبودند. براي آنها، موسيقي نوعي كارِدل و شايد گونه اي از عبادت و نيايش بود. همين عشق باعث شد كه بيش از نيم قرن با دوست شفيقش غلامحسين سمندري همكاري و همدلي و همنوازي كند.

♻️ رجوع دوباره به موسيقي محلي خراسان در دهه 70 شمسي اتفاق افتاد؛ زماني كه براي معرفي شريف زاده به جامعه خيلي دير شده بود. البته طي سه دهه گذشته قطعاتي چون «سروخرامان»، «خون پاش و نغمه ريز» و «دلبر رعنا» ضبط شد و مورد استقبال هم قرار گرفت. حتي فيلم هاي كوتاهي در باره زندگي او نيز تهيه شد اما همچنان استعداد هنري و بوي‍‍ژه قدرت فوق العاده صداي او ناشناخته ماند. به عنوان مثال هنر «پادايره خواني» كه از مهارت هاي منحصر به فرد او بود، هيچ وقت به درستي اجرا و ارائه نشد و تقريبا مغفول ماند.

♻️ شايد بهترين شناخت از گوهر و هنر شريف زاده را مهدوي اخوان ثالث شاعر بزرگ خراسان كسب كرد. در سال 1361 مرتضي كاخكي نواري با صداي شريف زاده و سمندري را به اخوان رساند و او باشنيدن صدا و نواي آنها منقلب شد و در وصف هر كدام شعري سرود.

✔️ اخوان اين شعر را نوشت تا به شريف زاده برسانند و به سهم خودش قدردان هنر او باشد:

..آقاشریف زاده که همراه ساز بود
بودش صدا مناسب و اشعار هم نکو


آقای شهر و این همه خوش ذوق واهل دل
لطفی کن و سلام مرا عرض کن به او


از موی یار نازک خود تا چه دیده است
کاینسان به درد نالد، پیری چو من دو مو


آواز پیر وساز تو دیگر بباد داد
هم عرِ “رادیو”رَه و هم وِز”تل وزو”


چیزی نمانده بود مسلمان شویم باز
ز الله و یار گفتن آن پیر نیکخو…

....................................................................
🌿💐 روح آن هنرمند فقيد شاد
#بامهای_کاهگلی

نشريه كارخانه‌دار

12 Nov, 05:04


🟩🌿

نشريه كارخانه‌دار

11 Nov, 19:00



⭕️ نرخ تورم در برخی از کشورهای جهان:

🇦🇷 آرژانتین: 209٪
🇸🇾 سوریه: 120%
🇹🇷 ترکیه: 48.58٪
🇱🇧 لبنان: 32.9٪
🇳🇬 نیجریه: 32.7٪
🇮🇷 ایران: 31.2%
🇪🇬 مصر: 26.5٪
🇻🇪 ونزوئلا: 25.75٪
🇧🇩 بنگلادش: 9.92٪
🇺🇦 اوکراین: 9.7٪
🇷🇺 روسیه: 8.6٪
🇰🇿 قزاقستان: 8.5٪
🇵🇰 پاکستان: 7.2٪
🇮🇳 هند: 5.49٪
🇵🇱 لهستان: 5.0٪
🇧🇷 برزیل: 4.76٪
🇲🇽 مکزیک: 4.76٪
🇿🇦 آفریقای جنوبی: 3.8٪
🇳🇱 هلند: 3.6٪
🇭🇺 مجارستان: 3.0٪
🇳🇴 نروژ: 3.0٪
🇦🇺 استرالیا: 2.8٪
🇨🇿 چک: 2.6٪
🇯🇵 ژاپن: 2.5٪
🇦🇪 امارات متحده عربی: 2.5٪
🇺🇸 ایالات متحده: 2.4٪
🇩🇪 آلمان: 2.0٪
🇦🇹 اتریش: 1.8٪
🇪🇸 اسپانیا: 1.8٪
🇮🇩 اندونزی: 1.71٪
🇸🇦 عربستان سعودی: 1.7٪
🇬🇧 انگلستان: 1.7٪
🇨🇦 کانادا: 1.6٪
🇸🇪 سوئد: 1.6٪
🇰🇷 کره جنوبی: 1.3٪
🇫🇷 فرانسه: 1.2٪
🇮🇹 ایتالیا: 0.9٪
🇮🇪 ایرلند: 0.7٪
🇨🇳 چین: 0.3٪

🆔 @GeoecoNEWS

💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

10 Nov, 19:25


♦️ ماجراي ترور احمدلاجوردي

احمد فرزند بزرگ سید محمود در تهران متولد شد و بعد از دیپلم، درس را رها کرد و به تجارت پرداخت. او کسی بود که حسابداری نوین و ماشین تایپ را وارد حساب و کتاب تجارت کرد. او بخشی از سهام شرکت خانوادگی آرین را خرید و به تجارت پنبه مشغول شد. احمد در سال 1327 به آمریکا رفت و پس از بازگشت در کنار دیگر اعضای خانواده، یکی از مدیران عالی رتبه گروه صنعتی بهشهر به حساب می آمد. فرزندان او علی و حمید هم بعد از اتمام تحصیلات در آمریکا، وارد فعالیت های تجاری و صنعتی شدند و نسل چهارم لاجوردی ها به حساب می آمدند. شرکت ساختمانی «آکام» را فرزندان احمد اداره می کردند. احمد لاجوردی در سال 1358 توسط گروه فرقان ترورشد و به شدت مجروح شد. او سپس به آمریکا رفت و در سال 1388 درگذشت.
📌متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

10 Nov, 19:24


🟩🍃

نشريه كارخانه‌دار

10 Nov, 19:15


💢دليل شكست كسب و كارهاي خانوادگي

🖌حامد پاك طينت

مشکلاتی که در کسب و کار خانوادگی پدید می آید در کسب و کارهای دیگر نیست. بسیاری از آنها برغم آنکه در ابتدا خوب پیش میرود به دلیل ساختار معیوب یا عدم تمکین به اصول و از سویی منیت های مرتبط با مالکیت به مرور بیمار و سرانجام به نابودی میکشند

در اکثر آنها نه بلوغ جداسازی مدیریت از مالکیت وجود دارد،نه فرآیند جانشین پروری طی میشود و نه به ساختار و ضوابط علمی اعتقاد عملی است. فرض این است که دلسوزی و توان اداره کردن بنگاه اقتصادی به صلاح است که در دستان مالک بنگاه و خانواده باشد!

60% کسب و کارهای خانوادگی در مسیر اضمحلالند، فقط 30% کسب و کارهای خانوادگی برای رسیدن به نسل دوم جان سالم بدر می برند، 12% به نسل سوم و 2% به نسل چهارم! این آمار جهانی است. وضعیت در ایران اسف بارتر است!

💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

08 Nov, 20:40


⭕️ سرنوشت «رضا اصفهاني»؛

↙️
کسی که می خواست قهرمان اصلاحات ارضی در جمهوری اسلامی باشد

✍️ قاسم خرمی

💮 پيرمرد تنها و بيماري كه روز 19 آبان 1381 در يك ساختمان قديمي و متروك در ميدان حسن آباد تهران درگذشت را ممكن است خيلي از شما نشناسید و یا به ياد نياوريد. اما او با همان معيارهاي سالهای آغازین انقلاب اسلامی، ميتوانست نخست وزیر، رئیس مجلس و یا حتی رئيس جمهور ايران شود و لاجرم آینده و سرنوشت میلیون ها ایرانی را در کف بگیرد.

💮 از دوران كودكي و نوجواني و جواني رضا اصفهاني، اطلاعات زيادي در دست نيست. همين قدر مي دانيم كه او مدتي كارگري كرده و در مدرسه مروي تهران درس حوزوي خوانده و مدتي را هم در نجف گذرانده است و در حوالي سال 54 با حسينه ارشاد در پيوند بوده است.

💮 او در سال 1358 و در دوران سرپرستی عباس شیبانی بر وزارت کشاورزی، مدتی را به عنوان معاون وزیر در امور روستایی منصوب شد و طرح معروفش تحت عنوان «اصلاحات ارضی اسلامی» را به اجرا در آورد که غوغایی در کشور به پا کرد و اگر دیر جنبیده بودند، بساط مالکیت خصوصی زمین در ایران را برچیده بود.

💮 رضا اصفهانی که خود را اقتصاددان اسلامی معرفی می کرد و کتابی با عنوان «اقتصاد از دریچه اسلام» نوشته بود، به نوعی سوسیالیسم عمیق اسلامی و حتی ریاضت کشی در زندگی فردی باور داشت. به نظر او اساس اسلام بر عدالت است و برای این منظور باید از اغنیا گرفت و به فقرا بخشید.

💮 شمشیری که رضا اصفهانی برای مصادره و ملی کردن اراضی خصوصی از نیام کشیده بود، در ابتدا با تشویق و هلهله انقلابیون تندرو مواجه شد. حتی گروه‌های چپ و کمونیست هم احساس می کردند که در این فقره از او عقب مانده اند و از رضا اصفهانی به عنوان قهرمان نويافته ضد استکباری یاد می‌کردند!

💮 به زودی شمشیر بران این جوان عبوس و افراطی به استخوانی سخت گیر کرد که فکرش را نمی کرد. گروهی از ملاكين و زمینداران به علمای محلی فشار آوردند و علمای محلی به روحانیون متنفذ حکومتی رجوع کردند و عملکرد رضا اصفهانی در الغای مالکیت خصوصی زمین، با تردیدهای جدی مواجه شد و حتی امام خمینی را هم به واکنش واداشت.

💮 اما اصفهانی با شهرتی که از محل مصادره ها و یا به قول رفقایش «استکبار ستیزی» کسب کرده بود، در نخستین مجلس تشکیل شده بعد از انقلاب، به عنوان نماینده ورامین به مجلس راه یافت.
او در آغاز دوره نمایندگی یعنی بیست و سوم شهریور 1359 که هنوز سه ماهی از عمر مجلس نگذشته بود، آخرین ریسک زندگی اش را کرد و در نطقی انتحاری اعلام کرد که جمهوری اسلامی و حتی شخص آیت الله خمینی از مسیر استکبار ستیزی که در سال‌های قبل از پیروزی انقلاب 57 اعلام شده بود، عدول کرده است و به گفته او «مستضعفین، مستضعف‌تر و مستکبرین، مستکبر‌تر شده‌اند»!

💮 سخنان اصفهاني كه به اينجا رسيد جو مجلس متشنج شد؛ آن‌ هم مجلس اول كه به طور طبيعي يكي از متنوع‌ترين و متساهل ترين مجالس بود. روحانیونی که در آن زمان سخن گفتن از مستضعفان از نان شبشان واجب تر بود، طاقت این درجه از مستضعف بازی را نداشتند. یکی از نمایندگان گفت: ” ما اجازه نخواهیم داد یک نفر آدم بی هیچ چیز با شعار دادن خودش را به مجلس برساند و بعد هم در مجلس با شعار بخواهد مجلس را تحت تاثیر قرار بدهد”.

💮 به این ترتیب رضا اصفهانی که می‌خواست حسن ارسنجانی جمهوری اسلامی باشد به اتهام افكار التقاطي، یک شبه از اسب سیاست افتاد و از تمام آن دلدادگاني كه پاي درس‌هاي اقتصاد اسلامي او مي نشستند و مشوق او در مصادره‌ها و بگير و ببندها بودند، یک نفر حتی در مراسم ختم او شرکت نکردند و به اين ترتيب قهرمان نويافته ضدمالكيت خصوصي در تنهايي و انزوا از یادها رفت و دیگر هیچ کس از او چیزی نگفت.

💮 رضا اصفهاني البته آدم شارلاتان و شيادي نبود؛ صبح زود وارد ساختمان وزارت كشاورزي مي‌شد و تا پاسي از شب كار مي كرد. خورد و خوراك و هزينه هاي شخصي او بعيد است كه از يك كارمند معمولي فراتر رفته باشد، اما با هر گردش قلم او ميلياردها تومان املاك و دارايي زير و رو مي‌شد و ده‌ها نفر به خاک سیاه می‌نشست. رضا اصفهاني در حقيقت انسان باورمندي بود، اما با باورهاي خطرناك كه اثرات مخربش از خود او فراتر مي‌رفت.

💮 قدرت‌یابی انسان ناشناخته ای مثل رضا اصفهانی که شانه به شانه بازرگاني، سحابي، رفسنجانی، چمران و غيره... وارد مجلس شده بود، نشانه به هم ریختگی طبقات اجتماعی و شئونات سیاسی و ظهور پدیده‌های اتفاقی و تصادفی در عالم سیاست ایران است که می‌توانند بسيار كارآمد نما و در عين حال خطر آفرين باشند.

🔰 متن کامل را اينجا بخوانید:

نشريه كارخانه‌دار

08 Nov, 20:34


🟪🌿

نشريه كارخانه‌دار

08 Nov, 20:21


▪️پنجاه سال از تاریخ انتشار این آگهی گذشته است، این کولر همچنان با همان شکل و ظاهر و تکنولوژی تولید میگردد تنها چیزیکه تغییر کرده عکس این خانم در آگهی های این کولر و تغییر نامش از اونیورسال به آبسال است.

این آگهی در سالهای هزار و سیصد و چهل و نه و پنجاه در شماره های اردیبهشت و خرداد ماه مجله سپید و سیاه (و سایر مجلات و روزنامه ها ) در چند نوبت منتشر میگردد.
💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

07 Nov, 19:17


🟩 ايران نديده و ايران شناس

🖌 قاسم خرمي

17 آبان سالروز درگذشت سيدمحمدعلي جمال زاده، يكي از نوابغ ادبي و پدر داستان نويسي نوين ايران است.

خانواده او اصالتا لبناني و از سادات جبل عامل بود كه پدرش به عنوان يكي از رهبران جنبش مشروطيت توسط محمدعلي شاه قاجار اعدام شد و خود او از سن 15 سالگي براي زندگي و تحصيل، ابتدا به لبنان و سپس به سوئيس رفت.

🔰در زندگي جمال زاده دو نكته بسيار اساسي و درس آموز وجود دارد:

اول اينكه او در رشته حقوق تحصيل كرد اما هيچ وقت با اين رشته و علم انس و الفت نيافت و تقريبا هيچ نوشته حقوقي از او بر جاي نمانده است. در عوض، علاوه بر دبيات و داستان نويسي، در حوزه اقتصاد نيز داراي آثار ارزشمندي است و كتاب « گنج شايان» او يك منبع معتبر در شناخت اوضاع اقتصادي و صنعتي اواخر دوره قاجاريه به حساب مي آيد. حتي در زمينه اصلاحات ارضي دهه 40 هم مقالاتي نوشت و نامگذاري خيابان جمالزاده تهران در دوره نخست وزيري اسدالله علم، به پاس همين مقالات انجام شد.

نكته دوم كه تقريبا به يك معجزه شبيه است اينكه محمدعلي جمالزاده از صد و چندسال عمرش، فقط دوران كودكي و نوجواني را در ايران بود و تقريبا تمام عمرش را در خارج از ايران گذراند و حتي همسر خارجي اختيار كرد و در منزل هم فارسي صحبت نمي كرد اما تنها كسي است كه براي اولين بار تمام ضرب المثل ها در فرهنگ عاميانه مردم ايران را گرداوري كرد و داستان هاي واقع گرايانه او، نزديكترين روايت به زندگي و زمانه عامه مردم است. انگار او در لحظه لحظه زندگي ايرانيان هم عصرش حاضر بود و تا جايي كه ممكن بود، برخي نادرستي هاي فرهنگ عامه را به نقد كشيد و ارتقاء داد. او دور از ايران، ايراني زندگي كرد و جان سپرد

به قول حافظ:

گر چه دوریم به یاد تو قدح می‌گیریم
بُعد منزل نبود در سفر روحانی

يادش گرامي باد
📌 مطالب بيشتر در باره جمالزاده را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

07 Nov, 19:13


✳️🍃

نشريه كارخانه‌دار

07 Nov, 19:12


🔴 ارزان‌ترن خودروهای جدید دنیا

👈
خودروسازان ژاپنی و کره‌ای، بیشترین خودروهای ارزان و جدید را به بازار عرضه کرده‌اند و منهای شرکت آلمانی فولکس واگن، هیچ خودروساز اروپایی دیگری در این لیست حضور ندارد و شرکت‌های آمریکایی نیز در بین 10 خودروی جدید و ارزان، جایگاهی نداشته‌اند.

💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

07 Nov, 19:11


🟪🌿

نشريه كارخانه‌دار

07 Nov, 13:00


🟥ناترازي انرژي و مصائب پيش روي صنعت

↩️ از اين «صمت»: روز نوشته هاي قاسم خرمي

روز چهارشنبه 16 آبان 1403 را با خبر گوش خراش پيروزي جناب ترامپ از خواب پريدم. دست به دست شدن قدرت بين دو حزب دموكرات و جمهوري خواه در نظام سياسي آمريكا، امري طبيعي است اما بازگشت مجدد ترامپ به قدرت، به هيچ وجه، پديده اي عادي نيست. پيش تر برويم، بيشتر متوجه خواهيم شد

بايد بپذيريم كه حزب جمهوري خواه در آمريكا پيروز انتخابات نشده بلكه « پديده ترامپ» يا بطور دقيقتر « جريان ترامپيسم» به پيروزي رسيده است. خوب يا بد، اين واقعيت امروز جامعه آمريكاست و بايد در مسير حفظ منافع ملي، اين واقعيت هاي هر چند تلخ را پيش روي داشته باشيم.

در مسير حركت به اداره بودم كه از انتشار نامه جمعي از فعالان صنعت فولاد به وزير صمت مطلع شدم. خواهان اتخاذ تدابيري براي پيشگيري از قطع گاز فولادسازان با شروع فصل سرما بودند. اگر چه يكي از شركت ها، محض محكم كاري، نامه دوبار امضاء كرده بود 😉 اما نامه لحن انتقادي و اعتراضي نداشت و دغدغه هاي بسيار درستي را مطرح كرده بودند. نوشته بودند كه ما در مناطق محروم و كمتر برخور كشور فعاليت داريم و اختلال در روند توليد اين واحدها مي تواند روي اشتغال و معيشت مردم اين مناطق هم تاثير گذار باشد.

در اين فقره، توليد كننده ها، حرف خيلي واضح و سر راستي مي زنند. مي گويند وقتي بنا به هر ملاحظه اي برق و گاز ما قطع مي شود و ما امكان استفاده از ظرفيت هاي كامل توليدي خودمان را نداريم، در عوض، تعهدات ما نسبت به پرداخت حقوق و بيمه كاركنان و پرداخت ماليات و صنايع بالادستي و پايين دستي، همچنان مستدام و پا برجاست. بيمه و تامين اجتماعي هم( كه قربونش برم) اين حق را دارد كه هر وقت اراده كند كل حساب هاي بانكي ما را بابت تعلل در پرداخت بيمه كاركنان توقيف كند !

الغرض؛ موضوع ناترازي انرژي و بطور خاص كمبود برق در تابستان و گاز در زمستان يك واقعيت انكار ناپذير است يا حداقل ديگه امثال من، هنر و توان تكذيب و انكار نداريم. سرمايه گذاري هاي زير ساختي بايد انجام مي شد كه طي سنوات قبل نشده است و دومين توليدكننده گاز جهان را به اين روز انداخته است. البته هنوز براي نوسازي تجهيزات و سرمايه گذاري ها خيلي دير نشده است اما از يك زمان به بعد، به جرات مي توان گفت، ديگه ديره!! ( حكايت من ظاهرا همان حكايت «اصلاح طلب اصلاح ناپذيز» است. خيلي اوضاع خوبي دارم كه از اين حرف ها هم مي زنم!😉)

ساعت 10 صبح همانروز با مديران روابط عمومي يكي از وزارتخانه هاي تامين كننده انرژي جلسه مشترك داشتيم. ما از نيازهاي صنعت به انرژي گفتيم و آنها از برخي محدوديت ها، سخن گفتند. اوضاع انرژي گل و بلبل نيست اما نااميد كننده هم نيست. البته ما در بخش صنعت به لحاظ تامين سوخت، سال راحتي را انتظار نمي كشيم.

به گمان من، راه مواجهه با جريان ترامپيسم در سطح بين المللي و راه عبور از ناترازي هاي انرژي در داخل تا حدودي شبيه هم است. براي مقابله با اولي بايد به تقويت انسجام بيشتر ميان حاكميت و دولت و ملت مبادرت كنيم. يك ايران متحد و منسجم، به اين راحتي ها قابل خدشه و آسيب نيست. منظورم وفاق دوطرفه است وگرنه
تا كه از جانب معشوق نباشد كششي
كوشش عاشق بيچاره به جايي نرسد

براي غلبه بر دومي، يعني ناترازي انرژي هم بايد بامردم صادق باشيم و واقعيت ها را شفاف در ميان بگذاريم و از آنها طلب پشتيباني و حمايت كنيم و اجازه ندهيم رسانه هاي خارجي، بي جهت توي دل مردم را خالي كنند. ضمنا براي فرهنگ سازي در مصرف بهينه سوخت هم بايد از زاويه فرهنگ سياسي يعني نوع نگرش متقابل دولت و مردم، ورود كرد( اين يكي را اجمالا بدون تشريح قبول بفرماييد😉)

حدود ساعت 4و نيم عصر وزير دارايي سودان به همراه هياتي پرشمار با آقاي مهندس اتابك وزير صمت ديدار و نشست داشتند. جا نبود بشينم و من به احترام وزير سوداني سرپا ايستادم😉.

سوداني ها تقاضا داشتند يك مركز تجاري مشترك در خارطوم تاسيس كنيم كه به مثابه نمايشگاه دائمي براي تجار ايراني باشد؛ شبيه چيزي كه ماه قبل در ارمنستان تاسيس شد. يك مقدار هم از قدرت اقتصادي و صنعتي ايران تعريف كردند و به شوخي و جدي چيزي گفتند كه وزير صمت هم في الفور متذكر شد كه ما براي چنين كاري مجوز شرعي نداريم.

ساعت حدود 8 شب باوزير گفتگوي مختصري از مسير اتاق ايشان تا پاركينگ داشتم كه ناتمام ماند و ماند براي هفته بعد...
🔰https://t.me/Azinsamt

نشريه كارخانه‌دار

07 Nov, 12:59


🟩☀️

نشريه كارخانه‌دار

07 Nov, 07:20


💢 فرصت های اقتصادی بزرگی که در تنگه هرمز از دست دادیم !

💠 نشريه كارخانه دار

نشريه كارخانه‌دار

28 Oct, 11:28


🟥 گاهي بايد به سيب زميني ها هم حسادت كرد!

↩️ از اين «صمت»: روز نوشته هاي قاسم خرمي

امروز دوشنبه 7 آبان 1403 است و من به خاطر بيماري سرماخوردگي، سر كار نرفته ام تا شايد قدري بهتر شوم.

حدود 45 روزي هست كه در ستاد وزارت صمت حضور دارم و خدمت مي كنم و به قول حافظ : « در لباس فقر ، کار اهل دولت میکنم».

اعتراف مي كنم كه از آن شور و شوق اوليه قدري كاسته شده و در ساختارها و تنگناي بوروكراسي استعداد كش و توسعه ستيز ايراني تا حدودي گير افتاده ام و در حال بشين پا شو هستم . شوربختانه، در اين مملكت راه براي خيانت هميشه باز است اما مسير دريافت مجوز خدمت بسيار پر پيچ و خم است.

خودمان را وسط انداختيم و گمان مي كرديم دوران وفاق و همدلي است و جريان هاي سياسي درون حاكميت روي هم را بوسيده اند و با هم كنار آمده اند و فرصتي است كه براي اين مملكت كاري كرد. گفتيم وقتي رضاشاه بي سواد از روشنفكران دعوت كرد بياييد وسط و براي ايران كاري بكنيد، لابد اينها هم تكان سودمندي خورده اند

اما اكنون متهمي را مي مانم كه در پيشگاه تاريخ به خاطر يك عمر جنايت زانو زده ام. اتهام من سبك زندگي و سلوك سياسي و اجتماعي من است. سبكي كه خود من اگاهانه انتخاب كرده ام و يك روز خوش نديده ام.

من به خاطر پيشينه خانوادگي ام مي توانستم بدون آنكه حرفي بزنم و كاري بكنم ، در همين سيستم، در صدر بشينم. گاهي ياد روزهاي نوجواني در مدرسه مي افتم كه مقامات و مسئولين شهر مي آمدند و دستي بر سر من مي كشيدند و هديه اي مي دادند و عكس مي گرفتند كه پايبندي خودشان را به ارزش هاي نظام و انقلاب ثابت كنند اكنون من بايد به سراغ امثال همان آدم ها بروم و تلاش كنم كه پايبندي خودم را به ارزش هاي نظام و انقلاب ثابت كنم!

اين اينترنت هم شده كارنامه اعمال ما روزنامه نگاران. با يك كليك ساده تمام اعمال چند دهه از عمر ما، پيش چشممان ظاهر مي شود. اين روزها، طرف مي آيد خيلي شيك و مجلسي با افتخار مي گويد من در 20 سال گذشته خوشبختانه هيچ حرف و سخن و نوشته اي در باره سياست و مملكت نزده ام. در ستاد ها و متينگ هاي انتخاباتي و اين قبيل قرتي بازي ها هم شركتي نداشته ام، اصلا اهل سياست و حزب و جناح هم نيستم. گاهي هم كه مي خواهد به اين هويت سيب زميني مسلك خودش رنگ و لعابي بدهد مي گويد من تكنوكراتم ! يعني تا وقتي پستي و منصبي باشد با هر دولت و شايد حكومتي مي توانم كار كنم! اينها الان عزيران دل مملكت ما هستند. گاهي بايد به سيب زميني ها هم حسادت كرد

من آن شب، با يك حساب سرانگشتي، متوجه شدم كه در طول دوره روزنامه نگاري، حدود 2 هزار عنوان مطلب نوشته ام كه حداقل 1000 عنوان آن در همين اينترنت قابل رويت و رصد است. حالا من با اين كارنامه سياه چه كنم؟ چه مي توانم بكنم؟. حالا گيرم لطفي شد و همه را بخشيدند ؛ آيا اتهام فعاليت در ستاد انتخابات آقاي پزشكيان هم، قابل بخشش است؟! اميدوارم كه اين حرف ها باعث تكدر خاطر حاميان قدرتمند رقيب او در دولت وفاق ملي نشود كه روزگار ما مي شود آخرت نتانياهو!

باري، بهتر است فعلا ختم كلام اعلام كنم كه به قول حافظ:

زاهد ظاهر پرست از حال ما آگاه نیست
در حق ما هر چه گوید جای هیچ اکراه نیست
💠 https://t.me/Azinsamt

نشريه كارخانه‌دار

28 Oct, 10:06


🟪🍃

نشريه كارخانه‌دار

28 Oct, 07:47


🔰 چرخه فرصت‌طلبی؛ زخم کهنه‌ی سیاست

در هر انتخاباتی، گروهی از مردم با هزینه‌ و تعهد، فردی را به عنوان نماینده‌ آرمان‌های خود انتخاب می‌کنند، اما پس از پیروزی، به جای این که این افراد به قدرت برسند و در تصمیمات دولتی نقش داشته باشند، دسته‌ای دیگر با فرصت‌طلبی روی کار می‌آیند؛ کسانی که نه تنها در مسیر انتخاب مردم سهمی نداشته‌اند، بلکه پیش از انتخابات حتی جرات بردن نام کاندیدای منتخب را نداشته‌اند.

اینجاست که وفای به عهد، نگاه سیستمی و تشکیلاتی و شجاعت در پیشبرد اهداف اهمیت حیاتی پیدا می‌کنند. سیاستمدارانی که از مسیر تعهد به بدنه‌ی اجتماعی‌شان فاصله می‌گیرند، عملاً به اعتماد مردم خیانت می‌کنند و درهای قدرت را به روی فرصت‌طلبانی باز می‌کنند که فقط در پی منافع خود هستند.

اما سیاست پایدار به چیزی فراتر از منافع لحظه‌ای نیاز دارد. این مسیر به رهبرانی نیاز دارد که تعهد به مردم را در اولویت قرار داده و با استقامت و شجاعت، در برابر نفوذ و فرصت‌طلبی مقاومت کنند؛ زیرا تنها با چنین رویکردی می‌توان به‌سوی آینده‌ای سالم و امیدوارکننده پیش رفت.

💠 https://t.me/Karkhanedar_Mag

نشريه كارخانه‌دار

27 Oct, 19:53


🟦 ابوالحسن دیبا و واردات اولین کامیون لیلاند به ایران

پس از جنگ جهانی دوم، اولین آسانسورها (آسانسورهای مسافری دیبا) در ساختمانهای اول ۴ طبقه نصب شدند و بعداً کارخانه ای تأسیس شد که تقریباً تمام نیازهای ایران را تولید می‌کرد.

ابوالحسن دیبا با لقب ثقه‌الدوله، فرزند فضل‌الله خان وکیل‌الملک و ملک تاج خانم نجم السلطنه، و برادر محمد مصدق دولتمرد و نخست‌وزیر ایران بود و با فرح دیبا همسر محمد رضا شاه پهلوی هم نسبت فامیلی داشت.

پس از اتمام تحصیلات مقدماتی در ایران، به اروپا رفت و در رشتۀ مالی و اقتصادی در مدرسۀ عالی تجارت نوشاتل در سوئیس، و همچنین مدرسۀ سیاسی پاریس به تحصیل ادامه داد. او بعد از اتمام تحصیلات و بازگشت به وطن، به ریاست ادارۀ امتیازات نفت در وزارت دارایی منصوب شد.

ابوالحسن دیبا مدتی نیز معاون ادارۀ نظارت راه‌آهن بود. مدتی هم ریاست ادارۀ احصائیه وزارت اقتصاد ملی و همچنین معاونت ادارۀ مستقل کل تجارت بر عهده اش بود. سپس به کل از خدمات دولتی کناره گیری کرد و مشغول کار آزاد شد.

سید ابوالفتح حشمت الدوله و سید عبدالحسین دیبا وکیل الملک، برادران ناتنی او از جانب مادر بودند.

او مدیر بیمارستان خیریۀ بزرگ نجمیۀ‌ تهران بود که توسط مادرش تأسیس شده بود.
واردات اولین کامبیون لیلاند به ایران

پس از کودتای رضاشاه در سال ۱۲۹۹، وی کار دولتی را رها کرد، زمین‌های خود را فروخت و به تجارت خصوصی مشغول شد، و شرکت دیبا و بیات را تأسیس کرد. نام این شرکت بعداً به ابوالحسن دیبا و شرکت تغییر یافت. او نوآور و آینده نگر بود و همیشه در پی آوردن مدرنیته به ایران بود. در این تلاش، فعالیت‌های زیر قابل ذکر است:

وی اولین کامیون‌های لیلاند را به ایران وارد کرد (۱۲۹۹)، به جای قاطر و کاروان شتر برای حمل و نقل جاده ای مورد استفاده قرار گرفت.
وی ماشین آلات کشاورزی (تراکتور، دروگر) را جایگزین استفاده از گاو نر کرد.
یک بخش ساخت و ساز عمران تأسیس شد تا توسعه راه‌آهن، پل‌ها، ساختمان‌ها و جاده‌ها را انجام دهد. به همین منظور اولین ماشین آلات آسفالت سازی با این شرکت وارد شد که اولین جاده‌های آسفالته در ایران را با آن ساخت.
بخش دیگری خودرو وارد کرد.
او اولین کسی بود که با یک کامپیوتر الکترونیکی دیجیتال در سال ۱۹۵۷ ، روشهای مکانیزه حسابداری را به ایران آورد[۴]
پس از جنگ جهانی دوم، اولین آسانسورها (آسانسورهای مسافری) در ساختمانهای اول ۴ طبقه نصب شدند و بعداً کارخانه ای تأسیس شد که تقریباً تمام نیازهای ایران را تولید می‌کرد.
وی اولین هتل را با استانداردهای مدرن غربی آغاز کرد (هتل پارک، تهران، ۱۹۴۰). علاوه بر این، او اولین مدرسه محلی آموزش هتل‌ها را که با مربیان خارجی کار می‌کردند، شروع کرد.
او با راه اندازی اولین تلفن مرکزی تهران، تلفن مدرن را راه اندازی کرد.
تبعید و مرگ

در اواخر عمرش، و پس از وقوع انقلاب ۱۳۵۷، مجبور به تبعید شد. این درحالی بود که وی ۶۰ سال در ایران به تجارت می‌پرداخت. این شوک به حدی بود که وی دو سال آخر زندگی خود را در بیمارستان سپری کرد و در ۲۷ فروردین ۱۳۶۱ در لوزان سوئیس درگذشت.

وی با پوران وکیلی ازدواج کرد و پدر فرهاد و ملک‌تاج دیبا است.

نشريه كارخانه‌دار

27 Oct, 19:50


🟩♦️🟩

نشريه كارخانه‌دار

27 Oct, 19:21


🟥 این گونه مرگی، حق او نبود!

✍️قاسم خرمي

عباس میرزا ابوطالبی، خیلی آرام و بی صدا در گوشه از اتاق منزلش جان داد. مرگ حق همه است اما جان دادن در گمنانی و بی خبری، و این گونه مرگی، حق او نبود.

او اهل موعظه و نوشته و خطابه نبود که بعد از مرگش اثری مکتوب بر جای گذارد؛ اهل خدمت صادقانه و بی ریا بود که شوربختانه با فرهنگ تقلب و چپاول حاکم بر جامعه امروز ما، این هنرها و سجایا، پشیزی ارزش ندارد!

میرزا ابوطالبی از باورمندان و مدیران و کارگزارن صدیق نظام جمهوری اسلامی بود که از روزهای نخست انقلاب تا سالهای بازنشستگی، مسئولیت های و مناصب مهمی اعم از استانداری و نمایندگی مجلس و معاونت وزیری و غیره را عهده دار شد اما هیچ کدام از این موقعيت ها، ذره ای در روحیه و سبک زندگی او تغییر ایجاد نکرد.

در این سالهای آخر، به جز خانواده و تعداد معدودی از دوستان، هیچ کس از سرنوشت او و از دردی که می کشید، مطلع نبود به بیماری سختی گرفتار شد که ابتدا حافظه و تکلم و در نهایت جان او را گرفت و اكنون فقط شماره تلفن او در حافظه گوشی ما باقی ماند

با عباس میرزا ابوطالبی حدود 25 سال پیش در حزب همبستگی آشنا شدم. آن حزب، به رغم نامش، زود از هم گسست اما از آن میان، تنی چند دوستان گرانمایه ای باقی ماند که یکی از آنها، خود او بود.

آخرین بار، یک سال و نیم پیش او را در کنار دریاچه چیتگر دیدم که به همراه خانواده بیرون آمده بود. در کمال تعجب اسم مرا به یاد اورد و بعد هم شنیدم که برای همیشه ساکت شده است

حاج عباس در روزهای آخر هیچکس را نمی شناخت و البته خیلی ها هم دیگر او را نمی شناختند! حاج عباس فراموش شده بود و به مرور به بیماری فراموشی دچار شد و از همه ما روی برگرداند و رفت.

خدایش بیامرزد

نشريه كارخانه‌دار

25 Oct, 20:17


⭕️ عباس ميرزا؛ وجدان بيدار حكومت خفته قاجار

✍️ قاسم خرمي

💠 سوم آبان، سالروز درگذشت عباس ميرزا، نایب السلطنه فتحعلي شاه قاجار است. ساده نيست درك حال عباس ميرزا حاكم وطن پرست آذربايجان، ارمنستان و قره باغ؛ خاصه زماني كه كشورش را در چنگال تزار خونخوار روس مي ديد و به دنبال تدبيري براي رهايي آن بود و در اين سوي ماجرا هم، رمالهاي اطراف فتحعلي شاه قاجار، او را جاسوس و عنصر بيگانه مي خواندند !

💠 آگاه مردي بود در ميان سفلگان و بي خبران كه به رغم بيماري و به رغم در گير شدن در جنگي كه با شروع آن موافق نبود اما آخرين سربازي بود كه از آن صحنه نبرد خونين و نابرابر، بازگشت! عجیب است که در چنان فضای ظلمانی و تاریکی چنین ستاره ای درخشید و دریغا که زود غروب کرد و قبل از آنکه شاه باکفایت ایران شود، در بستر بیماری درگذشت و سلطه استبداد و استثمار تداوم یافت.

👇متن کامل را اينجا بخوانيد

https://www.karkhanedar.com/%D8%AC%D9%86%DA%AF%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%B9-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C-%D8%B4%D8%AF%D9%86-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D9%82%D8%B1%D9%86-%D9%86%D9

نشريه كارخانه‌دار

25 Oct, 20:17


❇️❇️

نشريه كارخانه‌دار

25 Oct, 09:11


🔳 اصلاح طلب راستین و انقلابی خانه نشین درگذشت

🔹 عباس میرزا ابوطالبی فعال سیاسی اصلاح طلب و از مدیران دولت های موسوی، هاشمی و خاتمی درگذشت.
 
او در زمان وقایع انتخابات سال ۸۸ قائم مقام حزب همبستگی و مدتی رییس دوره ای جبهه اصلاحات بود که مدتی باز داشت شد
 
♦️از سوابق اجرایی او می توان به موارد زیر اشاره کرد:
معاون و جانشین وزیر مسکن و شهرسازی در دوره سید محمد خاتمی
سخنگوی وزارت مسکن و شهرسازی
استاندار کهگیلویه و بویراحمد در دوره هاشمی رفسنجانی
نماینده مردم بوئین زهرا در دوره سوم مجلس شورای اسلامی
معاون دفتر نخست وزیر مهندس میرحسین موسوی
مدیر کل امور اداری نخست وزیری
عضو هیئت عالی نظارت بر تخلفات اداری کشور
معاون سیاسی اداری استانداری زنجان
فرماندار قزوین

عضو و رئیس دوره ای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات
نایب رئیس دوم خانهٔ احزاب ایران
قائم مقام دبیر کل حزب همبستگی ایران اسلامی

روحش شاد
💠 https://t.me/Karkhanedar_Mag

نشريه كارخانه‌دار

25 Oct, 09:03


🟩🌿

نشريه كارخانه‌دار

25 Oct, 08:29


🟩 دکتر سید ابوتراب فاضل، مدیرعامل هلدینگ صنایع و معادن غدیر، مدیر شایسته فولاد ایران شد

نشريه كارخانه‌دار

24 Oct, 15:42


🟥 چطور حکمرانی را فشل کنیم؟!

✍️ شهریار عامری

1️⃣ چندی پیش سندی در فضای مجازی وایرال شد که دستورالعملی بود از طرف سرویس اطلاعاتی انگلیس برای جاسوس های نفوذی به دشمن. در این سندِ سال های1940، با جزئیات و به تفصیل اشاره شده بود که چطور می شود با عملیات خرابکارانه سیستم حکمرانی کشور دشمن را به هم ریخت. من در آغاز به مستند بودن آن دستورالعمل شک کردم ولی بعد از جستجو اصل سند را پیدا کردم و تعجبم بیشتر شد. برای کوتاهی سخن، آن دستورالعمل را در پنج اصل زیر خلاصه کرده ام:
1. مراکز تصمیم گیری را تا می توانید افزایش دهید
2. برای هر کاری یا تصمیمی یک کارگروه، کمیته، شورا .... تشکیل دهید و تعداد اعضا را تا می توانید افزایش دهید
3. کارها و تصمیمات مهم و بنیادی را معطل و بجای آن به امور روزمره و کم اهمیت بپردازید
4. با هر نوع تغییر و بهبودی مخالفت کنید و زمان تصمیم گیری را به تعویق بی اندازید و تصمیم نهایی را به مشورت بیشتر و نظرات کارشناسی دیگران منوط کنید
5. افراد همراه، بله قربان گو، کیف کش . . . را ارتقا دهید و صاحب نظران و افراد برجسته را به کارهای بی اهمیت و کوچک وادارید یا حذف کنید

2️⃣ مهمترین شاخص تعیین موفقیت و یا شکست کشورها در طول زمان، مقایسه تولید ناخالص داخلی (GDP) آنها است. تولید ناخالص ملی یا داخلی ایران در سال 1976، قبل از شروع خیزش های انقلابی 68 میلیارد دلار بوده است (به روایت آمار بانک جهانی). در همین سال GDP کشورهای اسرائیل، ترکیه و کره جنوبی، به ترتیب 16، 51 و 30 میلیارد دلار بوده است. در سال 2023 بانک جهانی GDP همان سه کشور اسرائیل، ترکیه و کره جنوبی را به ترتیب 513، 1130، 1713 میلیارد دلار اعلام کرده است. بدون در نظر گرفتن اینکه منابع ایران با هیچ یک از این سه کشور قابل مقایسه نیست و با فرض مساوات، با بستن یک تناسب ساده می شود گفت که اگر بنا بود GDP ایران با روند ترکیه رشد کند در 2023 باید به 1506 میلیارد و با رشد مساوی با اسرائیل 2180 و با رشد مساوی با کره 3883 میلیارد دلار می شد. ولی بر اساس گزارش متورم شده ارسالی (نرخ تسعیر واقعی و دولتی) از ایران به بانک جهانی حجم اقتصاد ایران 370 میلیارد دلار است. یعنی بین یک چهارم تا یک دهم آنچه می باید باشد. یعنی انقلاب شکوهمند اسلامی، اقتصادی را که 1.3 برابر ترکیه، 2.3 برابر کره جنوبی و 4.25 برابر اسرائیل غاصب بوده تحویل گرفته و بعد از 45 سال اقتصادی که یک سوم ترکیه، یک پنجم کره جنوبی و هفت دهم اسرائیل است را تحویل داده است.

3️⃣ در مورد بحث بالا باید از چه سازمان یا مقامی در ج. ا. پرسش کرد؟ از وزارت اقتصاد؟ سازمان برنامه و بودجه؟ از رئیس های ادوار بانک مرکزی؟ از وزرای ادوار نفت و نیرو؟ از معاونین ادوار رئیس جمهور؟ از خود رئیس های جمهور؟ از نمایندگان ادوار مجالس؟ از کمیسیون های ادوار مجالس؟ از رئیس های ادوار مجالس؟ از شورای نگهبان؟ از دیوان محاسبات؟ از بازرسی کل کشور؟ از مجمع تشخیص مصلحت؟ از دیوان عدالت اداری؟ از دیوان عالی کشور؟ از رئیس های ادوار قوه قضاییه؟ از مجلس خبرگان؟ از یکی از صدها شورای عالی؟ از اندیشکده ها، پژوهشکده ها، از دانشگاه های بی شمار؟ از کارشناسان و متخصصانی که هر روز از گوشه و کنار می رویند؟

4️⃣ دیروز بودجه سال 1404 (خاطرتان هست که سال 1404 قرار بود ما کجا ها باشیم) تسلیم مجلس محترم شد. کمیسیون محترم تلفیق بودجه بناست این بودجه که صدو هفتاد و هفت صفحه دارد را بررسی کند و به دولت بگوید کجاهای بودجه را چاق کند و از کجاهایش بزند. این کمیسیون بیش از چهل عضو دارد! ریز و درشت، بدون در نظر گرفتن کوچکترین ارزیابی صلاحیت اظهار نظر در یک موضوع اقتصادی، بدون گرفتن یک درس 101 در زمینه میکرو یا ماکرو اقتصاد، همینطور دورهمی باید در مورد امر خطیر بودجه کشور تصمیم بگیرند (اینکه خود بودجه با چه وضعی نوشته می شود، بماند). معلوم نیست چطور بناست تقسیم کار کنند، فرآیند کارشان چیست، انتظار از ایشان چیست؟ در راس شان هم همان نماینده محترمی ست که در زمان آقای روحانی برجام را زیر سوال برد و طرحی را علیه عضویت در برجام به قانون تبدیل کرد.

5️⃣ یعنی خلاصه به عنوان یک شهروند از کجا باید فهمید تصمیماتی که منجر به چنین فاجعه ی عظیم اقتصادی در یک کشور شده از کجا آمده است؟ چه کسی یا کسانی مسئولند؟ 700 میلیارد دلار درآمد نفت زمان آن مرد محترم کجا رفت، زیان قطع رابطه با جهان چند تریلیون دلار بوده است؟ چه کسی این زیان های نسلی را به مردم بر می گرداند؟ چه کسی برای ما جنگ تجویز می کند؟ ما را به انتظار وا می دارد؟ چه کسی حواس مردم را از بدبختی های بزرگی که به سرشان آمده پرت می کند و به فیلتر و حجاب مشغول شان می کند؟
💠https://t.me/Karkhanedar_Mag

نشريه كارخانه‌دار

24 Oct, 15:40


🟩🌿

نشريه كارخانه‌دار

24 Oct, 06:24


با حکم وزیر صمت؛«محمد آقاجانلو»، رئیس هیات عامل ایمیدرو شد

طی حکمی از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت، «محمد آقاجانلو» به سمت «رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران» منصوب شد.

نشريه كارخانه‌دار

21 Oct, 19:33


⭕️ معین‌التجار بوشهری؛ بزرگترین تاجر جنوب ایران


زندگی او با فراز و فرودهای بسیار همراه بود. اما پایه‌های آن همواره بر زمانه‌ای نامناسب و آشفته قرار داشت و همین امر منجر به آن که هرگز از تجارت به صنعت وارد نشود.

از وارث شکست پدر بودن تا ایجاد تجارتی پررونق برای خویش، از اخذ امتیاز تاسیس کمپانی‌های تجاری در جنوب ایران و ساختمان‌سازی، راه‌سازی، ایجاد اسکله، کاروان‌سرا، مغازه و کشیدن خط آهن تا تاسیس شرکتی تجاری با مشارکت تجار سرشناس ایران عصر قاجار، از بهره‌گیری از پیوندهای خانوادگی برای تحکیم پایه‌های قدرت تجاری تا همکاری با شرکت‌های خارجی در زمینه صدور و فروش کُک، اکسید سنگ و خاک قرمز هرمز، از انتصاب به منصب سرتیپی در عصر مظفری تا قرار گرفتن در سنخ تجار مشروطه‌خواه و حضورش در مجلس شورای ملی، از روی آوردنش به زمینداری تا دل‌زدگی‌اش از جریان‌های افراطی مشروطه‌خواهی، از افروختن کینه طوایف بویراحمدی در راستای تحکیم قدرتش در مناطق جنوبی تا فراز و نشیب حیات سیاسی‌اش، از مخالفت با قرارداد ۱۹۱۹ ایران و انگلیس تا مخالفتش با افزایش بودجه نظامی وزارت جنگ در دوره رضاخانی، از اختفایش از کابینه سیاه تا حمایتش از انتقال قدرت قجری مو به پهلوی و سرانجام، مورد غضب رضاشاه بودنش… او مردی بود که بیش از نیم‌قرن سیاستش را به تبع منافع اقتصادی‌اش پیش برد. او حاج‌محمد بوشهری ملقب به معین‌التجار و مشهور به حاج‌محمد دهدشتی بود.

🔰 متن کامل زندگی این تاجر پرماجرا را اينجا بخوانید

نشريه كارخانه‌دار

21 Oct, 19:33


✳️🍃

نشريه كارخانه‌دار

21 Oct, 18:40


راست ميگه بخدا

نشريه كارخانه‌دار

20 Oct, 19:22


🔴 چه ملت‌هايي شکست می‌خورند؟

👈 رازهای نهادهای اقتصادی در کسب جایزه نوبل اقتصاد 2024

✍️ حسین سلاح‌ ورزی

امروز جایزه نوبل اقتصاد به سه محقق برجسته، دارون عجم‌اوغلو، سایمون جانسون، و جیمز رابینسون اهدا شد.

این تیم اقتصاددانان و دانشمندان علوم سیاسی به خاطر تحقیقات خود در مورد اهمیت نهادهای اقتصادی و سیاسی و نقش آن‌ها در تعیین سرنوشت ملت‌ها موفق به کسب این جایزه شدند. مطالعات آنها به شکلی جذاب و روشن، توضیح می‌دهد که چرا برخی کشورها به توسعه و رفاه می‌رسند و برخی دیگر در فقر و ناکامی فرو می‌مانند.

چهره‌های پشت تحقیقات
دارون عجم‌اوغلو، استاد دانشگاه MIT و زاده استانبول، یکی از پرآوازه‌ترین اقتصاددانان جهان است. او با همکاری سایمون جانسون و جیمز رابینسون، کتاب مشهور "چرا ملت‌ها شکست می‌خورند" را نوشت که به تحلیل عمیق تفاوت‌های نهادی بین کشورها پرداخته و یکی از آثار کلیدی در عرصه اقتصاد توسعه به‌شمار می‌رود. جانسون و رابینسون نیز، هر یک در موسسات پیشرو مانند MIT و دانشگاه شیکاگو مشغول به فعالیت‌های پژوهشی و تدریس هستند.

نهادها: کلید موفقیت یا ناکامی کشورها
اساس تحقیقات این سه اقتصاددان نشان می‌دهد که نهادهای فراگیر اقتصادی و سیاسی پایه‌های اصلی برای توسعه پایدار یک کشور هستند. اگر نهادهای یک کشور به‌گونه‌ای طراحی شده باشند که حقوق و فرصت‌ها را به‌طور عادلانه توزیع کنند و از بهره‌کشی و تمرکز ثروت جلوگیری شود، اقتصاد آن کشور می‌تواند به رشد و شکوفایی برسد. در مقابل، نهادهای استثماری و متمرکز که حقوق مردم را محدود و ثروت را در دست گروه‌های خاصی متمرکز می‌کنند، منجر به فقر و رکود اقتصادی می‌شوند.

یک نمونه‌ی روشن از تحقیقات آن‌ها، مقایسه‌ی دو نیمه‌ی شهر "ناگالس" است که یکی در آمریکا و دیگری در مکزیک واقع شده است. با وجود اینکه این دو منطقه از لحاظ جغرافیایی و فرهنگی تقریباً یکسان هستند، تفاوت اصلی در نهادهای سیاسی و اقتصادی آنهاست. نهادهای فراگیر و کارآمد در بخش آمریکایی، فرصت‌های بیشتری برای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی فراهم کرده است، در حالی که نهادهای ضعیف‌تر در بخش مکزیکی منجر به محدودیت در توسعه شده‌اند .

ارتباط با اقتصاد ایران: درس‌هایی برای اصلاحات نهادی
تحقیقات این سه اقتصاددان می‌تواند چراغ راهی برای سیاست‌گذاران ایرانی باشد.

تاریخچه اقتصاد ایران نشان داده است که نهادهای متمرکز و ناکارآمد در طول زمان مشکلات بزرگی برای رشد اقتصادی کشور ایجاد کرده‌اند. این نهادها که اغلب به نفع گروه‌های محدودی عمل کرده‌اند، فرصت‌های رشد و توسعه را برای بسیاری از مردم محدود کرده‌اند.

ایران به‌عنوان کشوری با منابع فراوان و ظرفیت‌های عظیم، همچنان با چالش‌هایی از جمله نابرابری اقتصادی، فساد نهادی و توزیع ناعادلانه منابع روبرو است. تحقیقات عجم‌اوغلو و همکارانش نشان می‌دهد که بدون اصلاحات عمیق در نهادهای اقتصادی و سیاسی، رسیدن به رشد پایدار و رفاه عمومی ممکن نخواهد بود.

برخی از اصلاحات پیشنهادی شامل تقویت حاکمیت قانون، افزایش شفافیت در فرآیندهای تصمیم‌گیری و توزیع عادلانه‌تر فرصت‌های اقتصادی است. نهادهایی که بتوانند از مشارکت عمومی حمایت کنند و حقوق همه اقشار جامعه را تضمین نمایند، می‌توانند زمینه‌ساز رشد پایدار و کاهش نابرابری‌ها در ایران شوند. همچنین، حرکت به‌سوی نهادهای فراگیر می‌تواند موجب ایجاد انگیزه در کارآفرینان و سرمایه‌گذاران شود که از پتانسیل اقتصادی ایران بهره‌برداری کنند و کشور را به سوی توسعه و رفاه هدایت کنند .

جمع‌بندی
جایزه نوبل اقتصاد 2024 به‌وضوح اهمیت نهادها را در مسیر توسعه کشورها به نمایش گذاشته است. این نظریه‌ها، نه تنها در بررسی تفاوت‌های تاریخی بین کشورهای توسعه‌یافته و توسعه‌نیافته کاربرد دارد، بلکه برای کشورهایی مانند ایران که با مشکلات نهادی و اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، بسیار حیاتی است. اصلاحات نهادی می‌تواند کلید توسعه پایدار و عبور از بحران‌های اقتصادی باشد و تحقیقات این سه برنده نوبل، نقشه‌ی راهی برای سیاست‌گذاران ارائه می‌دهد تا مسیری برای شکوفایی و کاهش فقر پیدا کنند.

ایران با توجه به ظرفیت‌های بالای خود، اگر بتواند نهادهایش را اصلاح کند، می‌تواند به یکی از اقتصادهای پویا و باثبات منطقه تبدیل شود. همان‌طور که تحقیقات عجم‌اوغلو و همکارانش نشان داده‌اند، آینده اقتصادی هر کشور در گرو نهادهای آن است.
💠 https://t.me/Karkhanedar_Mag

نشريه كارخانه‌دار

20 Oct, 19:20


❇️❇️

نشريه كارخانه‌دار

20 Oct, 19:15


🔴 عجم اوغلو در ميان برندگان نوبل اقتصاد 2024

👈 آکادمی سلطنتی علوم سوئد پنجاه‌وششمین جایزه نوبل اقتصاد را به دارون عجم‌‌‌اوغلو، اقتصاددان ترک‌تبار آمریکایی و استاد دانشگاه MIT؛ جیمز رابینسون، اقتصاددان انگلیسی و استاد دانشگاه شیکاگو و سایمون جانسون، اقتصاددان انگلیسی و استاد دانشگاه MIT اعطا کرد.

این سه اقتصاددان با بررسی نهادهای سیاسی و اقتصادی در کشورهای مختلف، به رابطه بین نهادها و رفاه اقتصادی پی بردند و نشان دادند که نهادهای بهره‌کش، که در دوران استعمار برای کنترل منابع و قدرت توسط نخبگان ایجاد شدند، مانع از رشد بلندمدت و کاهش نابرابری می‌شوند.

با این حال، امکان تغییر و اصلاح نهادها از طریق دموکراسی و حاکمیت قانون وجود دارد و مثال بارز این موضوع، دو نیمه شهر نوگالس در آمریکا و مکزیک است؛ جایی که تفاوت‌های نهادی منجر به شرایط اقتصادی و اجتماعی متفاوتی در دو سوی حصار شده است.

این تحقیقات تأکید دارند که نهادهای فراگیر سیاسی و اقتصادی نقش کلیدی در توسعه اقتصادی دارند و جوامع باید برای اصلاح نهادهای خود تلاش کنند تا از تله نابرابری و بهره‌کشی رها شوند.
💠 https://t.me/Karkhanedar_Mag

نشريه كارخانه‌دار

20 Oct, 19:14


🟪☀️

نشريه كارخانه‌دار

20 Oct, 19:12


⭕️ آداب و اصطلاحات «گوسفندداري » در ميان مردم شرق خراسان

✍️ قاسم خرمي

🌱 يكي از مشاغل روستائيان باخرز و تايباد و همچنين تربت جام و صالح آباد، گوسفند داري است كه پوست و شير و پشم و گوشت آن، يكي از پايه هاي اقتصاد روستايي منطقه نيز به حساب مي آيد.

🌱 «گوسفندار» فردي است كه تعداد كمي بز و ميش در حد كمك معيشت خانواده در اختيار دارد. گله دار يا «رَمَه دار» معمولا به افرادي گفته مي شود كه تعداد زیادتری گوسفند در اختیار دارند و معيشت آنها از محل فروش شير و پشم گوسفندان تامين مي شود. «چوبدار» هم عموما شامل افرادي است که به پروار کردن و خريد و فروش گوسفندان مبادرت می ورزند. باي هم بزرگترين گله دار در ميان ديگر گله داران اطلاق مي شود

🌱 گوسفندداري هم مثل ساير مشاغل، داراي واژگان و اصطلاحات و حتي آداب و رسومي است كه بعضا رو به انقراض و فراموشي نهاده و برخي هم هنوز در ميان مردم داراي كاربرد است.

🖌 محمد جواد مشايخي در كتاب «فرهنگ مردم تايباد و باخرز» برخي از اين اصطلاحات را با دقت جمع آوري كرده و نشرداده است كه منبع ارزشمندي براي آشنايي با اين نوع ادبيات محلي به حساب مي آيد. خلاصه بخش هايي از اين كتاب را مرور مي كنيم:

♻️ يك گله يا رَمَه شامل حدود 500 راس گوسفند است كه مسئوليت آن به يك يا دو نفر چوپان سپرده مي شود. آذوقه يا «گُمار» چوپان را صاحبان گوسفندان تامين مي كنند و حقوق يا سهم چوپانان از محل بره هاي متولد شده در هر سال و يا پول نقد پرداخت مي شود.

♻️ گوسفندان معمولا در فصل زمستان زايمان مي كنند و از اوايل اسفند تا اواخر فرودين كه بره ها به همراه گوسفندان به چرا مي روند را فصل «بره پَي» مي گويند. بهار فصل مناسب براي شير دهي گوسفندان است. بنابراين گوسفندان به محل يا مرتعي به نام « مَلَه» آورده مي شوند. در اين فصل بره ها یا «خلمه ها» علاوه بر شير مادر مي تواند «خاك لِوَه » كنند؛ يعني از علف هاي نازك نيز بخورند.

♻️ چوپانان هر روز صبح گوسفندان را براي دوشيدن يا چيدن پشم به محل خاصي تحت عنوان «پيلو» مي آورند. براي كنترل گوسفندان هنگام دوشيدن، باید گردن يا پاي آنها به نخي محكم يا «كُوكِنه» بسته شود. شير گوسفندان ابتدا به ماست تبديل مي شود و بعد از گذشت مدتي در پوستي ريخته مي شود و با تكان هايي كه «تُلُم» زدن ناميده مي شود، به «مِسكه يا كره» تبديل مي شود و از مابقي آن «قُوروت» و «قلور يا بلغور شير» و «قَرَه قوروت» ساخته مي شود..

♻️ در شب ها و هنگامي كه گوسفندان احساس گرسنگي مي كنند، چوپان بايد آنها را به چرا يا «شُوچَر» ببرد. در زمستان ها كه رمه بيرون از آبادي نگهداري مي شود براي مراقبت از آن در مقابل باد و باران و سرما و گرگ ها، محوطه اي سرپوشيده به نام «گاش» ساخته مي شود.

♻️ گوسفندان بعد از چريدن علف، به نوشيدن آب در محيطي آرام نياز دارند وگرنه ممكن است «رَم» كنند و سيراب نشوند و يا «تشنه سوز» شوند. رم كردن گوسفندان، آنها را دچار بيماري پوستي «شپوشَه» مي كند كه بر كيفيت پشم و شير آنها تاثير مي گذارد.

♻️ از جمله فنون گله داري، تعيين و تشخيص سن گوسفند از روي نحوه رويش دندانهاي آنهاست. داشتن دندان هاي شيري، دليلي بر بره بودن است. وقتي به جاي دندان شيري، دو دندان بلند بيرون مي آيد گوسفند يكساله است، چهار دندان كه شد، دوساله است و وقتي شش دندان به جاي شيري ها درآمد، گوسفند سه ساله است. نام گوسفندان هم به دو شيوه، يعني سن و شكل ظاهري تعيين مي شود.

🔰 نام گوسفندان بر اساس سن:

🔸- كاوُر = بره ماده يك سال سن
🔸- شيشَك = بره نر يك سال سن
🔸- توقلي= گوسفند ماده دوساله كه يك بره آورده
🔸- تَكشاد= بزغاله نر يك سال سن
🔸- بَخته = بره نر دوسال سن
🔸- نوبخت = شروع دوسالگي بخته
🔸 - يك بور= سال سوم بخته
🔸- چِبُش= بزغاله ماده دوسال سن


🔰 سن گوسفندان بر اساس شكل

🔹- كِله= نصف بدن سياه و نصف ديگر سفيد
🔹- خَلَج = بزغاله سياه با خطوط بور در سر و صورت
🔹- گُزَل = تمام گوسفند سفيد است
🔹-كُر= كوسفند با گوش هاي كوچك

♻️ البته آنچه گفته شد بخشي از اصطلاحات رايج در ميان مردم باخرز و تايباد و جام است و شايد هر يك از طوايف يا روستاهاي آن، از واژگان ديگري هم استفاده كنند.

♻️ از میان نامهای گوسفندان، شیشک عنوانی است که کاربرد آن در سایر مناطق کشور هم معمول است. مثلا نسیم شمال شاعر دوره مشروطه در سرایش شعری از کلمه شیشک استفاده کرده است: «غم مخور ایران گلستان می شود/ در دکان ها قند فراوان می شود/گوشت ها شیشک ارزان می شود...»

♻️ فراموش نكنيم که اصطلاحات مالداری نیز بخشی از میراث فرهنگي ما به حساب می آیند و باید مورد توجه و مراقبت قرار گیرند.


♦️https://t.me/malinebakharz
#بامهای_کاهگلی

نشريه كارخانه‌دار

20 Oct, 09:29


🎥پزشکیان: ما در جنگ هستیم و معتقدیم که صادرکنندگان و تولید کنندگان خط مقدم جنگ هستند.

💠https://www.karkhanedar.com

نشريه كارخانه‌دار

19 Oct, 19:44


💢 بهترین اختراع دنیا متعلق به یک خانم ایرانی

پروفسور افسانه ربیعی، مخترع مستحکم ترین فوم فلزی محافظ در برابر پرتوهای هسته‌ای که بسیار شبیه استخوان بدن است. تحصیلات او از مدارس و دبیرستانهای اراک شروع شد و بعد آن دانشجوی مهندسی علوم فلزات صنعتی شریف شد و اکنون استاد با درجه پروفسوری در داشنگاه دولتی کارولینای آمریکاست

📌 متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

19 Oct, 19:43


🟩🍃

نشريه كارخانه‌دار

18 Oct, 20:10


🟥 تجمعات و تظلم خواهي ها مقابل وزارت صمت

🖌 از اين «صمت»: روز نوشته هاي قاسم خرمي

روز شنبه 21 مهر 1403 مجددا شاهد تجمعي مقابل وزارت صمت بوديم. گروهي مرد و زن، مخالف فعاليت يك معدن در اصفهان بودند و عليه معدن داران شعار مي دادند.

از اين تجمعات هميشه مقابل وزارت صمت برگزار مي شود. گاهي فعالان محيط زيست به كل روند استخراج يك معدن اعتراض دارند، گاهي معارضين تجمع مي كنند و شاكي هستند كه از اين معدن بايد سهمي به آنها برسد وگرنه جلوي فعاليت هاي معدن را خواهند گرفت. گاهي هم تعدادي پيدا مي شوند كه بگويند چرا فعاليت يك معدن متوقف شده و تكليف اشتغال فرزندانشان چه مي شود

تجمعات اخير بويژه در موضوع خودرو، همه به خاطر قول هاي عمل نشده ادوار قبلي است. حتي آنهايي كه به سياست هاي ارزي اعتراض دارند هم، اينروزهامقابل وزارت صمت تجمع مي كنند. اين تعداد از تجمعات آنهم در شروع فعاليت دولت و وزارت صمت، خيلي عادي به نظر نمي رسد خوشبختانه اغلب از پيش اعلام شده است و باعث غافلگيري نمي شود.

يك شب حدود ساعت 9 يك زن ميانسال را ديدم كه مقابل درب پاركينگ وزارتخانه ايستاده و ماسك زده و نوشته اي اعتراضي در دست دارم. فكر كنم منتظر عبور خودرو وزير بود. پياده شدم و از او خواستم فردا صبح بيايد و حرف بزنيم.

فردا كه آمد از زمين زمان شاكي بود اما اصل قضيه اين بود كه زميني از شهرك هاي صنعتي گرفته بود و اقدام به ساخت واحد توليدي نكرده بود. زمين او را در دولت قبل گرفته بودند و او شكوائيه را به دولت جديد كشيده بود. البته اقدام دولت قبل هم قانوني بود.

تظلم خواهي ريشه تاريخي دارد كه در ايران هم مسبوق به سابقه است. اما در دوران جديد بايد آنرا نااميدي از فرايندهاي اداري و بوروكراتيك دانست. هر چند برخي تجمعات، ممكن است برنامه ريزي شده و با هدف فشار براي پيشبرد خواسته غيرقانوني باشد كه گاه موفق هم مي شوند.

در تجمعات مالباختگان صندوق هاي قرض الحسنه كه در حقيقت يك خفت گيري سياسي بود، با اينكه پول آنها را كسان ديگري به جيب زده بودند و به ريش همه هم خنديدند اما دولت روحاني مجبور شد 30 هزار ميليارد تومان از پول مردم را به معترضين پرداخت كند . نصف اين مبلغ اگر صرف وام به صنايع مي شد، كلي اشتغال ايجاد مي كرد

https://t.me/Azinsamt

نشريه كارخانه‌دار

18 Oct, 16:21


🟦 چرا دولت هاي ايران در انتخاب همکاران اقتصادی با چالش مواجه شدند؟!

✍️ محمدرضا يوسفی


نتیجه انتخابات دور دوم ریاست جمهوری، پیروزی مسعود پزشکیان بود که وعده اقتصادی مشخصی بر خلاف کاندیداهای دیگر نداد. اکنون او رئیس جمهور است و رأی دهندگان انتظار تغییر در زندگی خود را دارند.

با نگاهي به دولت هاي پس از انقلاب در مي يابيم كه بجز دولت هاشمي در سایر دولتها، اختلافات مقامات اقتصادي وجود داشته است. اختلاف نظر مقامات اقتصادی در دولت موسوی منجر به کنار رفتن وزرای کار و بازرگانی شد و در دولت خاتمي، منجر به حذف وزير اقتصاد در كابينه دوم شد. وزراي اقتصاد، تعاون، راه، صنايع، نفت و رئيس سازمان برنامه در دولت احمدي نژاد نیز تغيير كردند. در دولت دوم روحاني نیز وزير اقتصاد و مشاور اقتصادي رئيس جمهور از كابينه كنار رفتند. در دولت رئیسی، رئوساي بانك مركزي و سازمان برنامه، وزراي تعاون، كشاورزي، راه و صمت نيز تغییر کردند. آیا با تکیه بر این سابقه می توان مشابه این وضعیت را برای دولت پزشکیان نیز پیش بینی کرد؟.

پرسش اصلی، چرایی این اختلافات و تغییرات در مقامات اقتصادی دولتهاست؟ پاسخ به این پرسش مي تواند روابط درون ساختار حاكميت و ساختار سياسي كشور را تبیین کرده و منجر به راهكارهايي براي بهبود شرايط شود.

در كشورهاي داراي نظام حزبي، كميته هاي حزب مسئول تدوین برنامه های كانديدای حزب می باشند. اصول و جهت گیری های اقتصادي و سياسي در مرامنامه و اساسنامه های حزب مشخص است. از این رو، اعضاي كميته متشکل از متخصصان آن رشته، ضمن عمل به وظيفه دولت سايه و نقد دولت حاكم، داراي برنامه هاي مشخص در آن حوزه هستند. كانديداي حزب نیز در يك فرايند درون حزبی، انتخاب و معرفي مي شود. از اين رو شايد ماهها قبل، كانديداي حزب براي مردم شناخته شده است. چنانچه اکنون بیش از چهار ماه قبل از انتخابات، مردم امریکا کاندیداها را می شناسند. مردم در این مدت با برنامه های کاندیداها آشنایی شده، در این بازه زمانی، رقبای انتخاباتی نیز ضمن ارائه دقیق برنامه های خود به نقد برنامه های رقیب می پردازند.

در نظام هاي فاقد احزاب، شايد كانديداها تا چند ماه قبل از انتخابات تمايلي به حضور نداشته باشند. در اين شرايط فقدان ذهن منسجم و پشتوانه علمي قوي براي رياست جمهوري طبيعي است. كانديداها معمولا نقاد وضع موجود هستند اما درك دقيقي نسبت به آنچه بايد رخ دهد، ندارند. از این رو وعده هاي زياد دست نيافتني داده، سخنان كلي بيان مي كنند. اما به هنگام استقرار، درك روشني از وضعيت كشور ندارند. در ابتداي دولت اول آقاي روحاني، شعار حل مشكلات در صد روز داده شد اما شدني نبود از اين رو گفتند منظور، گزارش در صد روز اول بوده است. بعد از ماهها، وزير وقت اقتصاد اعلام كرد كه تازه ابعاد مشكلات براي ما دارد روشن مي شود. به هر حال، منتخبان پس از پيروزي در انتخابات در دور اول نه برنامه معين دارند و نه اعضاي كابينه از قبل تعيين شده است. در قدم نخست، فرد منتخب، از حلقه مورد اعتمادش مي خواهد به بررسي افراد صاحب صلاحيت براي وزارت بپردازند. اين انتخاب بر اساس موازين علمي صورت نمي گيرد. متغيرهاي فراواني در اين گزينش محفلي موثر است. از اين رو پس از مدتي اختلافات و ناكارآمدي ها خود را آشكار مي كنند.

رئیسی وعده نشدنی ساخت یک میلیون مسکن را داد، پس از مدتی معاون اولش اعلام کرد که مردم باید خودشان یک میلیون مسکن بسازند. حتی وزير راه دولت سیزدهم نیز اعتقادي به ساخت يك ميليون مسكن در سال نداشت، در حاليكه گروهي با همين وعده ها به آقاي رئيسي رأي داده بودند.

بنابراين فقدان نظام حزبي از عوامل مهم بي برنامگي دولتها، اختلافات دروني، تغييرات اعضاي كابينه است. از اين رو تقويت نظام حزبي و التزام به لوازم آن امري ضروري است. بستر فعلي، مناسب براي رشد نظام حزبي نبوده، از اين رو تشكل هاي كنوني كشور نوعا فاقد ساختار حزبي هستند و بيشتر محلي براي دورهمي هاي منظم بوده كه در ايام انتخابات فعال مي شوند.
📌https://www.karkhanedar.com

نشريه كارخانه‌دار

18 Oct, 16:17


🟩🌿

نشريه كارخانه‌دار

18 Oct, 16:14


🔴 پرفروش‌ترین خودروهای تاریخ

نشريه كارخانه‌دار

17 Oct, 18:59


💢 واکنش ها به تقاضای نمایندگان جبهه پایداری برای برکناری ظریف


💠 https://t.me/Karkhanedar_Mag

نشريه كارخانه‌دار

17 Oct, 18:55


🔴 شیخ حمید رسایی: در جلسه نمایندگان تهران با رییس جمهور، از ابقای غیرقانونی ظریف در جایگاه معاونت رییس جمهور پرسیدم.

🔸آقای پزشکیان گفت: آقای ظریف بیرون مانده بود، اپوزسیون ما می‌شد، داخل دولت که باشد کنترل می‌شود.

🔸پاسخ عجیبی بود. همه تعجب کردیم. یعنی هر کس به این شیوه عمل کرد، یک پست می‌گیرد!

👇

نشريه كارخانه‌دار

17 Oct, 18:54


🟩🌿

نشريه كارخانه‌دار

17 Oct, 15:39


‍ .

🔲 بیوگرافیِ یحیی سنوار، فرمانده حماس که توسط اسرائیل ترور شد.


«یحیی ابراهیم حسن السنوار» مشهور به «ابو ابراهیم» متولد ۲۹ اکتبر ۱۹۶۲(۷ آبان ۱۳۴۱) در اردوگاه پناهندگان خان‌یونس در نوار غزه است. سنوار از پدر و مادری متولد شد که در جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۴۸ از عسقلان آواره شده بودند. این اردوگاه مملو از خانواده‌های فقیر بود که در شرایط بدی زندگی می‌کردند و برای خدمات اولیه به آژانس امداد و کار سازمان ملل متحد (UNRWA) متکی بودند.
 
سنوار در اوایل دهه ۱۹۸۰ (۱۳۵۸) در دانشگاه اسلامی غزه ثبت‌نام کرد، جایی که مطالعه او در زبان عربی به شکل‌دادن شخصیت کاریزماتیک او کمک کرد. او در زمانی وارد دانشگاه شد که بسیاری از جوانان فلسطینی در نوار غزه به دنبال اسلام‌گرایی بودند تا مناقشه اسرائیل و فلسطین را پس از دهه‌ها که پان عربیسم نتوانسته بود این کار را انجام دهد، حل‌وفصل کنند و سازمان‌های دانشجویی که اندیشه اسلامی را با ناسیونالیسم فلسطینی ترکیب می‌کردند به سرعت در حال رشد بودند. در سال ۱۹۸۲ سنوار به دلیل مشارکت در چنین سازمان‌هایی بازداشت شد؛ اگرچه هیچ اتهام رسمی وجود نداشت.
 
سنوار در سال ۱۹۸۹، به اتهام قتل جاسوسان اسرائیل به چهار حبس ابد محکوم شد. او در زندان، بیشتر اوقات فراغتش را صرف مطالعه خواندن روزنامه‌های اسرائیلی و تسلط کامل به زبان عبری کرد. فایننشال تایمز به نقل از «میکا کوبی» که از سنوار در شین‌بت بازجویی کرد، می‌گوید: «او کتاب‌هایی درباره شخصیت‌های اسرائیلی مانند ولادیمیر ژابوتینسکی، مناخیم بگین و اسحاق رابین می‌خواند و صدر تا ذیل شخصیت‌های اصلی اسرائیل را می‌شناسد.»
 
سنوار در زندان، بیشتر اوقات فراغتش را صرف مطالعه خواندن روزنامه‌های اسرائیلی و تسلط کامل به زبان عبری کرد. «میکا کوبی» که از سنوار در شین‌بت بازجویی کرد: «او کتاب‌هایی درباره شخصیت‌های اسرائیلی مانند ولادیمیر ژابوتینسکی، مناخیم بگین و اسحاق رابین می‌خواند و صدر تا ذیل شخصیت‌های اصلی اسرائیل را می‌شناسد.»
 

آزادیِ یحیی سنوار به عنوان بخشی از مبادله زندانیان برجسته با «گیلاد شالیت» در سال ۲۰۱۱ انجام شد. زمانی که سنوار وارد غزه شد، پیشانی‌بند سبز نمادین حماس را بر تن داشت.

در آوریل ۲۰۱۲، تنها چند ماه پس از آزادی، سنوار به عنوان یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس در نوار غزه انتخاب شد. او از تجربه‌هایش به عنوان رهبر در زندان رژیم صهیونیستی استفاده کرد و در میان حماس به دلیل گردهم آوردن هم‌بندی‌هایش شهرت پیدا کرد.

ماه‌ها پس از به دست گرفتن کنترل حماس توسط سنوار، این جنبش یک توافق آشتی با تشکیلات خودگردان منعقد و برای نخستین‌بار از سال ۲۰۰۷، کنترل بیشتر نوار غزه را برای مدت کوتاهی به تشکیلات خودگردان واگذار کرد. روابط با مصر نیز بهبود یافت و کشور همسایه، محدودیت‌های خود را در گذرگاه مرزی با نوار غزه کاهش داد.
روزنامه فایننشال تایمز می‌گوید سنوار به شخصیتی افسانه‌ای در نوار غزه تبدیل شده و بسیاری از فلسطینی‌ها به او افتخار می‌کنند.
 
محبوبیت سنوار بعد از عملیات ۲۰۲۱ علیه سربازان اسرائیلی بیشتر شد. روزنامه فایننشال تایمز در این زمینه نوشت: سنوار به شخصیتی افسانه‌ای در نوار غزه تبدیل شده است و به نقل از یک فعال برجسته فلسطینی در بیت‌المقدس شرقی اضافه‌کرد، بسیاری از فلسطینی‌ها به او افتخار می‌کنند و او در میان مردم فلسطین بسیار محبوب است.

بعد از عملیات «طوفان الاقصی» نام سنوار بارها توسط تعدادی از مقام‌های ارشد رژیم اسرائیل از جمله «یوآو گالانت» وزیر دفاع اعلام شد.
 

«کوبی مایکل» محقق ارشد مؤسسه مطالعات امنیت ملی در تل‌آویو نیز به فاکس نیوز گفت: «سنوار از نخستین روزهای پیوستنش به حماس فعال بود. او در میان همه اسیران فلسطینی یک شخصیت بسیار تأثیرگذار بود.»

📝 منبع: تحلیل و رصد

https://t.me/Karkhanedar_Mag

نشريه كارخانه‌دار

17 Oct, 08:22


🟥بازگشت به ریل تخصص گرایی/ پایان آزمون و خطا در وزارت صمت


بنیامین نجفی/ چاپ شده در روزنامه جهان اقتصاد

با شروع به کار دولت جدید شاهد این امر بودیم که رئیس جمهور و بدنه دولت بدون توجه به نگاه های جناحی و حزبی تلاش کردند تا افراد متخصص و خبره را در جایگاه های مختلف انتخاب و منصوب کنند. در ادوار گذشته اقتصاد کشور به دلیل فاصله گرفتن از نظرات کارشناسی و متمایل شدن به سمت دیدگاه های جناحی، دچار آسیب هایی شده بود اما حالا نشانه ها حاکی از آن است که دولت جدید ریل کشور را به سمت استفاده از شایستگان و اجرای سیاست های کارشناسی تغییر داده است.
یکی از مصداق های این رویکرد تازه در وزارت صنعت،معدن و تجارت قابل مشاهده است. وزارت صمت که شاید به عنوان استراتژیک ترین و راهبردی ترین وزارتخانه اقتصادی کشور شناخته می شود، در سالیان گذشته دستخوش تغییر و تحولات زیادی در ساختار خود شد که بسیاری از آن ها جنبه آزمون و خطا داشت.
این تغییرات پی در پی هم در ساختار و هم در سطح افراد سبب وارد آمدن لطماتی به بدنه این وزارتخانه شده بود اما حالا به نظر می رسد در دوره محمد اتابک، وزیر صمت دولت چهاردهم شاهد رویکرد جدیدی هستیم که با گذشته بسیار متفاوت است.
شرایط حساس اقتصاد کشور سبب شده است که دیگر جایی برای آزمون و خطا نباشد و وزیر صمت هم با درک این امر مهم، در مدت اخیر دست به انتصاب هایی زده است که بارقه های امید را در میان فعالان اقتصادی،تولیدکنندگان و تجار زنده کرده است.
انتصاب های وزیر صمت به گونه ای رقم خورده که تقریبا در همه موارد و اکثریت قریب به اتفاق معاونان از نیروهای بدنه خود این وزارتخانه بوده اند و به سیاست فاجعه بار انتقال اتوبوسی مدیران پایان داده شد. در واقع مدیرانی منصوب شده اند که کاملا با سبقه و ساختار این وزارتخانه آشنایی دارند و هر یک در دوران مدیریت شان در ادوار گذشته توانسته اند آثار مثبتی بر جای بگذارند،افرادی که غالبا در میان فعالان اقتصادی و صنعتگران به خوشنامی و تخصص گرایی شهره هستند.
همه این ها نشانه هوشمندی در انتصابات است
محمد اتابک تاکید دارد که با توجه به تخصصی شدن مسائل تجارت داخلی و خارجی و اهمیت تنظیم بازار و کنترل قیمت‌ها که اثر آن بر معیشت مردم در شرایط کنونی حائز اهمیت است، انتخاب مدیرانی با ویژگی های بارز اخلاقی، سلامت کاری و توانمندی‌های حرفه ‌ای، نشانه ‌ای از توجه خاص وزارت صمت و دولت چهاردهم به امور تجاری و بازرگانی کشور است. مجموعه انتصاب های اخیر در وزارت صمت نشان دهنده این موضوع است که یکبار دیگر فضای سیاستگذاری تولید و تجارت به سمت تخصص گرایی و کارآمدی چرخش خواهد کرد و حضور افرادی از بدنه صنعت کشور زمینه ساز امید فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان خواهد شد و می تواند چشم انداز آن ها را نسبت به آینده روشن و مثبت کند.
وضعیتی که در سال های گذشته تا حدودی کم رنگ شده بود و حالا یکبار دیگر فارغ از مسائل جناحی و سیاسی، مدیرانی به وزارت صنعت، معدن و تجارت آمده اند که در وهله اول به شایسته سالاری و تخصص گرایی اهمیت می دهند وبعد از آن  می خواهند بدون آزمون و خطا ریل تولید تجارت کشور را به سمت توسعه پیش ببرند.

📌 متن کامل را در لینک زیر بخوانید

https://jahaneghtesad.com/fa/tiny/news-175285

نشريه كارخانه‌دار

16 Oct, 19:38


🟩🌿

نشريه كارخانه‌دار

13 Oct, 20:36


♦️مرگ راتان تاتا مالک هندی امپراطوری اقتصادی تاتا

گروه شرکت‌های تاتا TATA Group Inc در بیانیه‌ای اعلام کرد که راتان تاتا، رییس سابق گروه تاتا که یک شرکت بزرگ هندی را با مجموعه‌ای از خریدهای برجسته در صحنه جهانی قرار داد، تحت مراقبت‌های ویژه در بیمارستانی در بمبئی، درگذشت. او 86 سال داشت. گروه تاتا با رهبر خود که یک رهبر تجاری شگرفی بود و بیش از 20 سال به عنوان رییس این شرکت را اداره می‌کرد، بدرود گفت.

راتان تاتا از سال ۱۹۹۱ میلادی تا ۲۰۱۲ مدیر کمپانی تاتا بزرگترین شرکت هند بود. مشارکت‌های بی‌اندازه او در اقتصاد جهانی نه تنها گروه تاتا را بلکه ساختار اقتصادی کشور هند را دگرگون ساخته است. کمپانی تاتا در سال ۱۸۶۸ به دست جامستی تاتا از پارسیان زرتشتی هند بنیان گذاشته شد که محصولات خود را به ۱۵۰ کشور دنیا ارایه می‌کند و راتان تاتا به عنوان نوه‌ی او مدیریت این شرکت را بر دوش داشت.

راتان، تاتا را از یک گروه هندمحور به یک تجارت جهانی تبدیل کرد. نزدیک به ۶۰ تا ۶۵ درصد از درآمد او در کارهای خیریه هزینه می‌شود. این او را به یکی از برجسته‌ترین نیکوکاران جهان شناسانده است.

📌 متن كامل را اينجا بخوانيد

نشريه كارخانه‌دار

12 Oct, 19:53


توصیه معنادار فیاض زاهد به پزشکیان درباره انتخابات ۱۴۰۷/ اگر استانداری مخالف رئیس جمهور بگذارید، نیروهای سیاسی مورد حمایت خود را تحقیر کرده‌اید

🗣 فیاض زاهد، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و عضو شورای راهبری دولت چهاردهم:

🔹 آقای پزشکیان به صورت معمول برای چهار سال بعد هم انتظار دارد که از سوی حامیانش مورد حمایت قرار بگیرد. حامیان پزشکیان، او را تنها نگذاشته اند و انتظارشان این است که رئیس جمهور هم آن‌ها را تنها نگذارد.

💠 https://t.me/Karkhanedar_Mag