Jealousium @jealousium Channel on Telegram

Jealousium

@jealousium


Science First

Library: @B1ueBooks

Jealousium (English)

Are you passionate about science and looking to expand your knowledge in various scientific fields? Look no further than Jealousium - a Telegram channel dedicated to providing you with the latest updates, research, and discoveries in the world of science. With a focus on putting science first, Jealousium aims to educate and inspire science enthusiasts of all ages.nnWho is Jealousium? Jealousium is a platform where science meets curiosity, offering a diverse range of content that covers everything from astronomy and biology to physics and technology. Whether you're a student, a researcher, or simply someone with a thirst for knowledge, Jealousium is the perfect place for you to stay informed and engaged with the exciting world of science.nnWhat is Jealousium? Jealousium is not just a regular Telegram channel - it's a thriving community of science lovers who come together to share their passion for all things scientific. With a library of Blue Books (@B1ueBooks) at your disposal, you can delve deeper into specific topics and explore the wonders of the universe like never before. From mind-bending theories to groundbreaking experiments, Jealousium has it all.nnJoin Jealousium today and embark on a fascinating journey through the realms of science. Stay connected, stay curious, and let your love for science soar to new heights with Jealousium!

Jealousium

11 Jun, 22:27


نکته جالب و قابل توجه اقیانوس اطلاعاتی که ما در اون غرق شدیم اینه که روزبه‌روز مرز بین اطلاعات درونی و اطلاعات با منبع خارجی کمرنگ‌تر میشه. یعنی به مرور ما داریم به این سمت میریم که فکر کنیم این اطلاعات را از اینترنت نگرفتیم بلکه از قبل می‌دونستیم و تو حافظمون بوده.

این یافته جدیدیه که میگه به خاطر وجود دسترسی به اینترنت و سهل الوصول بودن پیدا کردن اطلاعات به این طریق، توهم دانستن در بین افراد تقویت میشه اونم به شکلی که آدما تصور کنن بدون اینترنت هم میتونن خیلی چیزا را بلد باشن [منبع].

@Jealousium

Jealousium

11 Jun, 22:17


تحقیق جدیدی میگه بین خمیده شدن به سمت جلو که از نشونه‌های بالا رفتن سنه با تحلیل رفتن قوه شناخت و ادراک رابطه وجود داره. به این صورت که هرچی این خمیدگی بیشتر باشه، احتمال کم شدن قوه شناختی هم بیشتره [منبع].

@Jealousium

Jealousium

10 Jun, 02:01


تاژک پروتئینی باکتری از اون سازه‌های طبیعیه که کمتر در موردش شنیدیم و خوندیم. یه جسم مومانند که به باکتری کمک میکنه تو محیط حرکت کنه.

حالا چطوری؟ یه چرخانه داخلی داره که میتونه با سرعت فوق‌العاده بالا بچرخه. سرعت چرخش این روتور یا چرخانه که کل قطرش به ۵۰ نانومتر هم نمی‌رسه، میتونه تو بعضی از گونه‌ها به ۱۰۰ هزار دور بر دقیقه هم برسه [منبع ۱]!

به‌عنوان مقایسه، چرخش روتور یه موتور بویینگ ۷۷۷ (جنرال الکتریک جی‌ئی۹۰)، اونم تحت فشار بالا، به زحمت به ۱۱ هزار دور بر دقیقه می‌رسه [منبع ۲].

@Jealousium

Jealousium

10 Jun, 01:19


هر روز شیر بخورید تا .....

تحقیق جدیدی با بررسی بیش از ۲۸ هزار نفر میگه مردانی که لبنیات بیشتری مصرف میکنن، در معرض خطر بیشتر ابتلا به سرطان پروستات هستن.

مطابق این تحقیق، خطر ابتلای مردان بزرگسالی که هر روز حدود ۴۳۰ گرم لبنیات مصرف کردن نسبت به مردانی که روزانه ۲۰ گرم لبنیات مصرف کردن، حدود ۲۵ درصد بیشتره. البته دقت بشه که موضوع شامل کلسیم غیرلبنی نمیشه [منبع].

@Jealousium

Jealousium

10 Jun, 00:47


یکی از حیواناتی که از لحاظ هوش به قدری پیشرفت کرده که میتونه از ابزار استفاده کنه، مرغ ماهی‌خواره. خرده نون، لارو یا حتی حشرات مرده را به‌عنوان طعمه میذاره روی سطح آب تا ماهی بدبخت بره سمتش و بنگ [منبع]!

از لحاظ زرنگی💯

@Jealousium

Jealousium

08 Jun, 23:00


داستان ماهی سالمون پاسیفیک به‌قدری غم‌انگیزه که میشه در مورد بدبختیاش کتاب‌ها نوشت. این انیمیشن چرخه کامل زندگیش را نشون میده.

بعد از این که تو رودخونه آب شیرین متولد میشه مجبوره که برای رسیدن به غذا وارد سفری صدها و بعضا هزاران کیلومتری بشه تا به اقیانوس برسه. البته قبلش باید مدتی بگذره تا تغییرات جسمی لازم برای تحمل آب شور اقیانوس انجام بشه و تو این مدت در معرض خطرات مختلفه مثل دمای بالای آب و انواع و اقسام شکارچی.

وقتی به اقیانوس رسید بین ۱ تا ۷ سال اونجا میمونه [منبع]، بالغ میشه و مجددا به خونه بر می‌گرده. مسیری طولانی، پر از موانع طبیعی و شکارچی و شامل کیلومترها جریان مخالف و شیب‌دار رودخونه! وقتی با بدبختی تمام به آب شیرین رسید دست از غذا خوردن برمیداره، بدنش تغییر میکنه، دندون در میاره و آماده تخم ریزی میشه. بعد از انجام تخم‌ریزی مکرر، انرژیش تموم میشه و دیگه جونی براش نمیمونه. تو چند روز اکثرشون میمیرن. بعضا به همین صورتی که ویدئو نشون میده. به‌تدریج و زنده‌زنده می‌پوسن!

میمیرن تا غذای بقیه بشن و محیط رشد بچه‌هاشون تامین بشه تا همچنان تقلای ناچیزی به نام #زندگی ادامه داشته باشه.

@Jealousium

Jealousium

07 Jun, 22:32


وقتی ویدئو شروع میشه به اون نقطه وسط (علامت +) خیره بشین و تا آخر همونجا را نگاه کنید.

در طول ویدئو تصاویر عجیب و غریبی می‌بینید و هر چی تمرکزتون بیشتر باشه، به شدت عجیب بودنشون اضافه میشه. نکته مهم داستان اینه که اندازه صورت‌ افرادی که می‌بینید دستکاری نشدن و کاملا طبیعی هستن.

چرا اینجوری میشه؟
۱- اساس عملکرد مغز در فهم محیط پیرامون، بر مبنای مقایسه است.
۲- بینایی ما زمانی به بالاترین کیفیت می‌رسه که به جسم هدف، به صورت مستقیم و با تمرکز بالا نگاه کنیم.

تو این ویدئو، ۲ تصویر چپ و راست از مرکز دید و همچنین محل تمرکز ما دوره. این دو موضوع باعث میشه که ما نتونیم به خوبی جزییات صورت‌ها را ببینم. عدم دیدن جزییات یعنی مغز ما دیگه نمیتونه مبنای خوبی برای مقایسه داشته باشه. نتیجه چی میشه؟ #مغز عملا میره تو باقالیا و کوچک‌ترین اختلاف بین دو تصویر میشه فاجعه‌ای که می‌بینید!

@Jealousium

Jealousium

06 Jun, 09:00


داستان لیدیا فرچایلد هم در نوع خودش بسیار جالبه. ایشون تو سال ۲۰۰۲ در حالی که ۲ تا بچه داشته و سومی هم تو راه بوده، از همسرش جدا میشه و درخواست حضانت بچه‌هاشو ارسال میکنه. مطابق معمول ازش تست دی‌ان‌ای گرفته میشه و بله، پرده‌ها کنار میره. مشخص میشه ایشون مادر اون دو تا کودک مورد نظر نیست. علاوه‌بر این، متهم به کلاه‌برداری و استفاده از رحم جایگزین میشه و قاضی دستور میده که یک ناظر در زمان تولد بچه سوم، شخصا تو محل حضور داشته باشه و از ماجرا مطمئن بشه. بعد از زایمان، #دی‌ان‌ای بچه هم آزمایش میشه و مشخص میشه که به مادره نمیخوره و دیگه این چیزی نیست که تو کت کسی بره!

وکیل این خانم بعد از کلی جستجو به پرونده مشابهی برمیخوره و متوجه میشه که داستان چیه. به این حالت ژنتیکی که حدود ۶۰ ساله تو انسان‌ها دیده شده، کیمرا (Chimera) را گفته میشه. حالتی که در اون، جاندار دو نوع دی‌ان‌ای مختلف داره و البته تو انسان‌ها بسیار نادره. چقدر نادر؟ فقط ۱۰۰ مورد ازش ثبت شده [منبع]! این خانم در زمانی که تو رحم مادرش بوده، در کنار خودش یک خواهر دوقلو هم داشته که تو همون دوران بهش چسبیده و اون بدبخت را در خودش جذب کرده. یعنی عملا ایشون دو نفره که نفر دوم نتونسته کاملا شکوفا بشه اما دستورالعمل تولیدش در این خانم باقی مونده و بخش‌هایی از بدن این خانم هم بر اساس همین دستورالعمل ساخته شده. حساب و کتاب ایشون تو روز قیامت چطور میشه بماند چون خودش یه دوره ۳ جلدی تفسیر لازم داره اما نکته مهمش این بوده که بعدا مشخص شده که اگرچه دی‌ان‌ای نمونه‌های پوست و موی این خانم به بچه‌ها نمیخوره اما وقتی از دهانه رحم نمونه گرفته شده، دی‌ان‌ای با بچه‌ها تطابق داشته.

به نظرتون الان این مادر، همون قُلی هست که خواهر بی‌نوا را جذب کرده یا این که داستان کاملا برعکسه و ما الکی برای خواهرش دل سوزوندیم. یعنی خواهره این یکی قُل را جذب کرده و مادر فعلی در واقع همون خواهریه که ما فکر می‌کردیم جذب شده؟ :)))

@Jealousium

Jealousium

05 Jun, 21:32


گاوه، نمیفهمه، حالیش نیست!

@Jealousium

Jealousium

05 Jun, 21:14


با این پیشرفتی که تکنولوژی #دیپ‌فیک کرده تا چند سال دیگه تمام فیلم‌های معروفی که تا حالا ساخته شده با افراد دلخواه بازسازی میشن و حتی شما میتونی چهره خودت را بذاری نقش اول هر فیلمی که دلت خواست.

این بخشی از #فیلم ترمیناتور ۱۹۸۴ هست که تمام بازیگرای مهمش با بازیگرها و افراد معروف دیگه جایگزین شدن که انتهای ویدئو فهرست کاملشون را گذاشته.

@Jealousium

Jealousium

05 Jun, 01:21


راهکار طبیعت برای حل معضل پوشک!

به اون کیسه‌هایی که هر پرنده بعد از خوردن غذا دفع میکنه میگن کیسه مدفوع (Fecal Sac).

تولید این کیسه‌ها که از جنس غشای موکوزیه تو بعضی از پرنده‌های آشیانه‌ای دیده میشه.

فایدش چیه؟
۱- والدین به راحتی کیسه را از آشیانه خارج میکنن و عملا بهداشت آشیانه حفظ میشه.

۲- بوی تولید شده توسط باکتری‌های داخل مدفوع، میتونه توسط شکارچی ردیابی بشه. این کیسه‌ها جلوی انتشار بو را میگیرن.

۳-تامین مواد مغذی برای اون والدینی که کیسه‌ها را میخورن!

@Jealousium

Jealousium

04 Jun, 20:46


بهبود کیفیت تصاویر مادون قرمز تلسکوپ‌ها تو کمتر از ۲۰ سال [منبع]!

این مقایسه، یک‌بار دیگه تایید میکنه، اولین تصویر دریافتی از #جیمزوب که ۲۱ تیر منتشر میشه، احتمالا تصویری فوق‌العاده خواهد بود.

@Jealousium

Jealousium

03 Jun, 15:48


نه عضو خانوادش بود، نه عضو گونه جانوریش، نه شناختی ازش داشت، نه سودی براش داشت و نه حتی برای جبران متقابل در آینده این کار را کرد. به سادگی انجامش داد چون فکر کرد کار درستیه.

@Jealousium

Jealousium

01 Jun, 09:59


این انیمیشن ساده از نحوه باروری تخمک، ازون انیمیشن‌های مفیده که میتونه در مدارس به بچه‌ها نشون داده باشه تا درک بهتری از این فرایند داشته باشن.

@Jealousium

Jealousium

26 May, 23:11


مسیر حرکتی این #کوسه خیلی جالبه. عملا داره شکل خودش را در مقیاس بزرگ دنبال میکنه! مسیری که حدود ۳۰ هزار کیلومتره و کُلش را فقط ظرف ۳۷۳ روز طی کرده.

ایشون یه کوسه سفید بزرگه که با نام Breton شناخته میشه. تصویر دوم مال سال ۲۰۲۰ هست که محققین برای اولین بار روی این دوستمون #ردیاب نصب کردن [منبع].

از این‌جا میتونید مسیر حرکت ایشون و بقیه کوسه‌ها را ببینید.

@Jealousium

Jealousium

25 May, 23:13


تصویری از مغز کوالا

قبلا نوشتم که کوالاها خیلی ساده هستن. به قدری ساده‌ که اگه برگ #اوکالیپتوس به جای درخت، روی زمین باشه، دیگه غذا محسوبش نمیکنن! مغز کوالا خیلی کوچیکه و برخلاف اغلب پستاندارها که مغزشون تقریبا تمام جمجمه‌ را پر میکنه، مغز کوالا فقط ۶۱ درصد جمجمه‌اشون را پر میکنه.¹ این خصوصیات تو تصویر بالا هم تایید میشه. مغزی کوچیک، فاقد شیار و صاف!

خوبه که توجه کردید ولی واقعیت اینه که این عکس، تصویر یه مغز سیلیکونیه که محققین فنلاندی ۶ سال پیش به صورت ۳-بعدی چاپش کردن و ربطی به #مغز کوالا نداره [منبع ۲].

هدف این بود که بگم داده‌های قبلی، چطور ما را در پذیرش اطلاعات ظاهرا درست و همراستا با اطلاعات قبلی آسیب‌پذیر میکنه.

اینجا و اینجا در مورد #کوالا نوشتم اما برای این که دست خالی نرید اینم بگم که بچه‌های کوالا مجبورن «مدفوع» مادرشونو بخورن تا به باکتری لازم برای هضم برگ اوکالیپتوس مجهز بشن وگرنه میمیرن. آمار ابتلا به عفونت جنسی کلامیدیا هم بینشون زیاده. تو بعضی مناطق تا ۹۰ درصد مبتلا شدن [منبع ۳]!

1- Koala: Origins of an Icon, Stephen Jackson, 2008, Page 81.

@Jealousium

Jealousium

24 May, 14:01


هیولای آبکی!

عروس دریایی یه موجود بی‌مهره و واقعا بی‌مغزه که حدود ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون ساله که این دور و برا پرسه میزنه. کل نسل بشر، کل تاریخ و دستاورداش و کلا هرچی داشته و نداشته، برای یه عروس دریایی نهایتا به اندازه گذر ۰/۰۱ ثانیه تو یک ساله! در مقابل این رفقای قدیمی ماها حتی شوخی هم به حساب نمیایم که اصلا خنده‌دار بودن یا نبودنمون ملاک باشه.

خب خودتحقیری بسه و بریم سراغ اصل ماجرا. نکته جالب در مورد این عزیزان پیشکسوت اینه که در حدود ۹۵ درصد محتوای بدنشون از آبه [منبع ۱] یعنی عملا یه کیسه آبکی هستن. حالا فکر می‌کنید این کیسه‌های آبکی و نرم چی میخورن؟ آفرین درست حدس زدید: سخت‌پوست دریایی! البته این تنها غذاشون نیست و چیزای دیگه مثل ماهی، تخم ماهی، لارو و موجودات پلانکتونی هم میخورن اما سوال اینه یه همچین موجودات نرمی و لطیفی چطور میتونن سخت‌پوست بخورن. اصلا چطوری میتونن شکارشون کنن؟ چون نه چنگال تیز دارن، نه به قدرت بدنی بالایی مجهزن و نه حتی مغز دارن. مشخص شده که این رفقای به ظاهر بی‌دفاع و ضعیفمون اونقدرهام بیچاره نیستن و اونی که واقعا در برخورد باهاشون بیچارست، ما هستیم. نیش‌های این موجودات میتونه در عرض ۷۰۰ نانو ثانیه (۷۰۰ میلیاردم ثانیه!) به شتابی برابر ۵۴۱۰۰۰۰ جی برسه [منبع ۲]. دقت بفرمایید: حدود ۵/۵ میلیون برابر شتاب جاذبه زمین! برای این که بفهمید این رقم کجای کاره، باید بگم که گلوله تفنگ میتونه شتابی حدود ۱ میلیون برابر جاذبه زمین داشته باشه [منبع ۳]. یعنی شتاب نیش عروس دریایی حتی از گلوله هم بیشتره! کارایی این تاکتیک کور فرگشتی به قدری بالاست که نیش خارج شده از کیسه حاوی نیش، میتونه فشاری در حدود ۷ گیگاپاسکال در محل هدف درست کنه (فشاری در حد و اندازه فشار برخورد یک گلوله) [منبع ۲] و به همین خاطر پوست سخت بدن جانورانی مثل خرچنگ یا میگو مقاومت زیادی در برابر سوراخ شدن نداره (اصلا مگه میتونه مقاومت کنه؟) و در ادامه هم، تزریق سم انجام میشه و شکار بدبخت که حالا فلج شده، آماده ارسال شدن به معده عروس دریایی میشه!

حالا چطور چنین چیز سریعی را تونستن ببینن؟ با بدبختی تمام. اینقدر فرایند نیش زدن سریعه که دوربین معمولی جوابگو نبوده و مجبور بودن که برای ثبت صحنه جرم، از دوربینی استفاده کنن که قابلیت ثبت ۱/۴ میلیون فریم در ثانیه را داشته. نوشتن و خوندن این ارقام راحته اما درک درستشون نیاز به دقت بیشتری داره.

سوال دیگه اینه که این عزیزان اصلا نیروی لازم را از کجا میارن؟ بدن اینا که عین سوپ بیمارستان، همش آبه! اون کیسه‌هایی که نیش داخلشون جمع شده و در انتهای شاخک‌های عروس دریایی حضور دارن، خودشون عملا یه تکنولوژی های‌تک هستن. این کیسه‌های کوچولو موچولوی چندسانتی‌متری تحت یه فشار داخلی عجیب و غریب ۱۵ میلیون پاسکالی هستن (۱۵۰ برابر فشار سطح دریا)! اونم کیسه‌هایی که ضخامتشون میتونه به نازکی ۷۰ نانومتر باشه [منبع ۴]! برای این که دستتون بیاد این قهرمان گمنام دقیقا تحت چه شرایطیه، این را در نظر بگیرید که تحمل چنین فشاری توسط کیسه‌هایی به این نازکی شبیه اینه که سطحی به ضخامت ۰/۰۰۰۰۷ میلی‌متر (۰/۰۷ میکرومتر) وزن یه خانم که کفشهای پاشنه بلند نوک تیزی پوشیده را تحمل کنه و آخ نگه!

اگر هنوز از عروس دریایی شگفت زده نشدید میتونید به توضیحاتی که قبلا در موردشون نوشتم رجوع کنید: از نامیرا بودن برخی از گونه‌هاشون گرفته تا سندرم ایروکانجی که وقتی یه نفر توسط عروس دریایی جعبه‌ای نیش زده میشه، دیده شده که فرد از شدت درد و رنج به اطرافیانش التماس میکنه که هرچه زودتر بکشنش و به قول انگلیسیا از این بدبختی نجاتش بدن.

شگفتی این رفقا زیاده و وقت محدود. خلاصه این که اگر باهاشون روبرو شدین، حواستون باشه که نگه‌داشتن احترام قدمت زیادشون، تنها نکته ماجرا نیست.

@Jealousium

Jealousium

18 May, 20:55


یه اینفوگرافی خوب در مورد این که چه اتفاقاتی در آینده #زمین تا ۱۰۰ کوئنتیلیون سال (۱۰۰ هزار تریلیون سال) دیگه رخ میده!

اسپویل: اگر زمین تا حدود ۵/۴ میلیارد سال دیگه توسط خورشید که اون موقع یه غول سرخ عصبانیه، خورده نشه میتونه تا ۱۰۰ کوئنتیلیون سال دیگه به چرخیدن تو مدار ادامه بده تا این که نهایتا تو دل اون چیزی که از #خورشید باقی فرو بره و تمام.

@Jealousium

Jealousium

11 May, 04:32


مساله تراموا یه مساله اخلاقیه که از قدیم مطرح بوده ولی تو این چند سال و با جدی شدن بحث ماشین‌های خودران به بحث داغی تبدیل شده. این نظرسنجی که تو کشورهای مختلف انجام شده، به خوبی نشون میده که اخلاق و فرهنگ یک کشور میتونه به قدری قوی باشه که حتی منطق افراد را خم کنه.

سوال: اگر ماشین خودران مجبور بشه از بین یک کودک و مادربزرگ، فقط جان یکی را نجات بده، باید کدوم را انتخاب کنه؟
از پاسخها یه چیزی تقریبا واضحه و اون اینه که فرهنگ شرقی میگه مادربزرگ و فرهنگ غربی میگه کودک. یه جورایی میشه گفت که توجه شرقیا بیشتر متمایل به گذشته است و توجه غربیا متمایل به آینده. نظرسنجی خودمم که تقریبا شرایط مشابهی را مطرح میکنه و مال ۳ سال پیشه، طرز فکر شرقی ما را در این مورد تایید میکنه.

@Jealousium