مطالعات حقوق بین‌الملل @intellawstudies Channel on Telegram

مطالعات حقوق بین‌الملل

@intellawstudies


در این کانال رویدادهای قابل تحلیل از منظر حقوق بین‌الملل بررسی می‌شوند. من، سیامک کریمی،
دکترای حقوق‌ بین‌الملل و مدرس دانشگاه، ادمین کانال هستم.

ارتباط با ادمین:
@SiamakKarimi7

اینستاگرام:
www.instagram.com/siamakkarimii

مطالعات حقوق بین‌الملل (Persian)

با سلام و احترام به همه علاقه‌مندان به حقوق بین‌الملل! اگر به آخرین رویدادها و تحلیل‌های حقوقی از منظر بین‌المللی علاقه‌مندید، کانال تلگرام 'مطالعات حقوق بین‌الملل' یک منبع بسیار ارزشمند برای شماست. در این کانال، من سیامک کریمی، دکترای حقوق بین‌الملل و مدرس دانشگاه، به عنوان ادمین فعالیت می‌کنم و رویدادها و مطالب مهم حقوق بین‌الملل را برای شما به اشتراک می‌گذارم. از جمله می‌توان به تحلیل‌های جدید، مقالات پژوهشی و بررسی‌های قانونی اشاره کرد. بنابراین، اگر به اطلاعات تازه و قابل اعتماد در حوزه حقوق بین‌الملل علاقه‌مندید، این کانال یک منبع بی‌نظیر برای شما خواهد بود. برای ارتباط با من، می‌توانید به آیدی @SiamakKarimi7 در تلگرام پیام دهید، همچنین می‌توانید صفحه اینستاگرام شخصی من را نیز به آدرس www.instagram.com/siamakkarimii دنبال کنید. منتظر حضور گرم شما عزیزان در کانال 'مطالعات حقوق بین‌الملل' هستیم.

مطالعات حقوق بین‌الملل

07 Jan, 13:37


باسلام خدمت تمامی عزیزان:

بالاخره پس از ماه‌ها تلاش همکاران آکادمی و به همت انتشارات گنج دانش، مجلدات سوم وچهارم مجموعه مقالات کوتاه منتشره در سایت آکادمی در سال ۱۴۰۱ تحت عنوان حقوق بین‌الملل در ترازی ارزشها به زیور طبع آراسته و در بازار نشر قرار گرفت. امید است در آینده نزدیک مجلدات بعدی چاپ و منشر گردد.

با احترام
محمدرضا ضیائی بیگدلی

@Bigdeliacademy

مطالعات حقوق بین‌الملل

07 Jan, 04:29


آزمایش‌های ضدماهواره‌ در عصر جدید حقوق فضا:
به حاشیه راندن دکترین «توجه مقتضی» با پسماندهای مداری؟!

Michael Garetto-Balmer
مترجم: محمدرضا مددی
دانش‌آموخته کارشناسی ارشد حقوق بین‌الملل دانشگاه تهران
ویراستار علمی: دکتر سیامک کریمی
پژوهشگر حقوق بین‌الملل و مدرس دانشگاه

روز دوشنبه، هشتم آوریل سال ۲۰۲۴،شهر کلیولند(Cleveland) نظاره‌گر ستارگان بود و خورشیدگرفتگی کامل را جشن گرفت؛ پدیده‌‌ای آسمانی که سبب شد بسیاری از نظریه‌پردازان توطئه، آن را نشانه آخرالزمانی تلقی کنند.

🔹️برای مطالعه نوشتار از طریق وبسایت آکادمی بیگدلی اقدام کنید:
https://bigdeliacademy.com/1403/10/17/space-mohammadreza-madadi/

@Bigdeliacademy

مطالعات حقوق بین‌الملل

24 Dec, 10:18


📌 انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی، در پنجاهمین سالگرد تصویب قطعنامه ۳۳۱۴ مجمع عمومی سازمان ملل متحد درباره تعریف تجاوز برگزار می‌نماید:


🔹 برنامه همایش سالانه انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد
«قطعنامه تعریف تجاوز، میراث حقوقی پنجاه ساله و چشم‌اندازهای آینده»


🗓 زمان برگزاری همایش: چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ساعت ۱۴ تا ۱۹، و پنجشنبه ۶ دی ١۴٠٣ ساعت ۱۳ تا ۱۸


🏢 مکان برگزاری همایش: خیابان استاد نجات الهی (ویلا)، نبش خیابان ورشو، خانه اندیشمندان علوم انسانی، سالن فردوسی


💐 انجمن‌ ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد مقدم استادان، پژوهشگران و دانشجویان را گرامی می‌دارد.


#⃣ #اطلاعیه #همایش

🆔 @unstudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

17 Dec, 09:04


کتاب سال رشته "حقوق" پانزدهمین جشنواره فارابی برگزیده شد
 
🔻به گزارش دبیرخانه جشنواره فارابی، صبح امروز، جشنواره فارابی، بزرگترین جشنواره علوم انسانی، با حضور رئیس‌جمهور و وزیر علوم برگزار و برگزیدگان این جشنواره در 17 رشته مختلف معرفی شدند.

🔹در ابتدای این مراسم، جایزه ویژه‌ای به پاس زحمات علمی فراوان دکتر جمشید ممتاز، استاد برجسته حقوق بین‌الملل، از سوی رئیس‌جمهور به فرزند دکتر ممتاز که به نمایندگی از ایشان در این مراسم شرکت کرده بود، اعطا شد.

🔹در ادامه این مراسم، کتاب «نظام حقوقی حاکم بر اعمال یکجانبه دولت‌ها در حقوق بین‌الملل» نوشته سیامک کریمی، دکترا و پژوهشگر حقوق بین‌الملل، از سوی داوران، حائز عنوان برگزیده بخش بزرگسال در رشته حقوق اعلام گردید. در بخش جوان رشته حقوق نیز پایان‌نامه «حقوق خانواده و چالش‌تراجنسی‌ها با تاکید بر هویت جنسیتی» نوشته حمیدرضا سعید عرب به عنوان برگزیده معرفی شد.

🔹کتاب «نظام حقوقی حاکم بر اعمال یکجانبه در حقوق بین‌الملل» که در سال 1400 از سوی شرکت سهامی انتشار منتشر شده است، در ابتدای سال جاری نیز برنده کتاب سال انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد شده بود

https://t.me/IntellawStudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

14 Dec, 15:37


استفاده اسرائیل از زور علیه سوریه و حق دفاع از خود

Marko Milanovic and Michael Schmitt
مترجم: موسی کرمی
دانش‌آموخته دکتری حقوق بین‌الملل دانشگاه قم
ویراستار علمی: دکتر ستار عزیزی
استاد حقوق بین‌الملل دانشگاه بوعلی سینا

در ۸ دسامبر [۲۰۲۴]، گروه شورشی «هیئت تحریر الشام» با همراهی دیگر نیروهای شورشی موفق شدند حکومت بشار اسد را پس از بیش از پنج دهه حکمرانی خاندان او ساقط نمایند. با سقوط رژیم اسد، نیروهای دفاعی اسرائیل(IDF) سلسله‌ای از بمباران‌ها را آغاز کردند که صدها حمله هوایی در سوریه علیه سامانه‌های موشکی، پدافند هوایی، تاسیسات تولید تسلیحات شامل تاسیسات مظنون به تولید سلاح‌های شیمیایی و دیگر اهداف نظامی را دربرمی‌گرفت.

🔹️برای مطالعه نوشتار از طریق وبسایت آکادمی بیگدلی اقدام کنید:
https://bigdeliacademy.com/1403/09/24/syria-mousa-karami/

@Bigdeliacademy

مطالعات حقوق بین‌الملل

14 Dec, 12:50


📌 انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد منتشر کرد:


📝 عنوان مقاله:
اعلامیه جهانی حقوق بشر پس از ۷۶ سال


✏️ نویسنده:

👤 دکتر سید قاسم زمانی
«استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی»


🗓 تاریخ انتشار در تالار گفتگوی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد: ۱۴۰۳/۹/۲۴


جهت مطالعه کامل مقاله، به این «پیوند» مراجعه کنید.


#️⃣ #تالارگفتگو #مقاله

🆔 @unstudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

08 Dec, 04:33


بشار اسد سقوط کرد

🔻خبرگزاری‌های بین‌المللی از ورود مخالفان مسلح به مراکز دولتی در شهر دمشق و ترک سوریه از سوی بشار اسد خبر میدهند.

🔹 از هفته گذشته، بخشی از مخالفان بشار اسد، به رهبری هیات تحریرالشام از گروه‌های تندرو، به سوی شهرهای مهم سوریه گسیل شدند و تقریبا بدون هیچ مقاومتی از طرف نیروهای دولتی، یکی پس از دیگری سنگرهای دولت بشار اسد را فتح کردند تا پس از 13 سال جنگ داخلی، دولت او را ساقط کنند

🔹تحولات سیاسی در سوریه از مناظر مختلفی در حقوق بین‌الملل قابل طرح است. از حق تعیین سرنوشت گرفته تا احتمال وجود دو دولت مستقر و در تبعید.

🔹 از ابتدای دور جدید جنگ داخلی در سوریه، دولت ترکیه صراحتاً در حمایت از مخالفان مسلح بشار اسد موضع‌گیری کرد که می‌تواند به موضوع منع مداخله در امور داخلی سایر دولت‌ها دامن بزند. پیشتر دیوان بین‌المللی دادگستری در پرونده کنگو علیه اوگاندا اعلام کرده بود که اگر قائل به پذیرش حمایت دولت‌های خارجی از گروه‌های شورشی باشیم دیگر اثری از اصل منع مداخله و منع توسل به زور باقی نخواهد ماند.

🔹از سوی دیگر حمایت برخی دولت‌های خارجی از سوریه در جریان جنگ داخلی این کشور و سرکوب بخش مدنی اعتراض‌ها علیه بشار اسد، مباحث مربوط به نقض حقوق بشر توسط دولت‌های خارجی را برجسته کرده بود.

🔹در حقیقت، اگرچه مستند به بحث دعوت از مداخله خارجی، دولت‌های دیگر می‌توانند در حمایت از دولت مستقری که در جنگ داخلی با شورشیان قرار دارد، او را کمک کنند، اما این حمایت به هیچ عنوان نمی‌تواند در نقض حقوق بین‌الملل از جمله حقوق بین‌الملل بشر باشد. این یک اصل تثبیت شده در حقوق بین‌الملل است که یک دولت نمی‌تواند فعلی که برای او ممنوع است از طریق دولت دیگری انجام دهد.

🔹 در صورتی که بشار اسد به تشکیل دولت در تبعید اصرار نماید، مباحثی در خصوص دولت مشروع در سوریه شکل خواهد گرفت. دیدگاه کلاسیک حقوق بین‌الملل آن است که جز در مورد اشغال خارجی، دولت استعماری و دولت آپارتاید، دولت مستقر، دولت مشروع پنداشته می‌شود. اما اخیراً، رویه سازمان‌های بین‌المللی از جمله سازمان ملل متحد در خصوص افغانستان و میانمار نشان می‌دهد که این گرایش وجود دارد که دولت مستقر ناشی از نقض فاحش حقوق بشر نمی‌تواند دولت مشروع آن کشور باشد.

https://t.me/IntellawStudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

01 Dec, 03:35


توافق‌نامه آتش‌بس میان لبنان و اسرائیل
و احیای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت

محمدرضا ضیائی بیگدلی

در ۲۶ نوامبر ۲۰۲۴ (برابر با ۶ آذر ۱۴۰۳)، کشورهای لبنان و اسرائیل هر یک به طور جداگانه و رسماً اعلام کردند که توافق در آتش‌بس را تحت شرایطی از ساعت ۴ بامداد روز چهارشنبه ۲۷ نوامبر پذیرفته‌اند.
این واقعه بسیار مهم تاریخی، سیاسی، حقوقی و حتی انسانی زمانی رخ داد که چهارده ماه از درگیری مسلحانه خون‌بار میان لبنان (در واقع حزب الله) و اسرائیل و کشتار بیش از ۳۵۰۰ نفر و زخمی شدن بالغ بر ۱۵۰۰۰ نفر و آوارگی نزدیک به دو میلیون نفر از مردم لبنان و خسارت حداقل هشت و نیم میلیارد دلار برای لبنان (طبق گزارش بانک جهانی) گذشته بود. لازم به ذکر است که در این مورد آمار رسمی اسرائیل منتشر نشده است.

🔹️برای مطالعه نوشتار از طریق وبسایت آکادمی بیگدلی اقدام کنید:
https://bigdeliacademy.com/1403/09/10/lebanon-dr-mohammadreza-ziaei-bigdeli/

@Bigdeliacademy

مطالعات حقوق بین‌الملل

22 Nov, 06:20


#درنگ
در صدور قرار بازداشت و محکومیت فرضی نتانیاهو در دیوان بین‌المللی کیفری چه اهمیتی وجود دارد، اگر این قرار یا حکم به اجرا نرسد؟
دیدگاه غالب ایرانی نسبت به حقوق را تلقی سخت‌افزاری از حقوق شکل داده است. چرا؟ نمی‌دانم و شاید به سوءمصرف مجازات در تجویزات حکمرانی و تجربه اجتماعی ما مرتبط باشد. این نگاه سخت‌افزاری تصورش از حقوق، منتهی شدن عمل حاکم به داغ و درفش و شلاق و حبس و... است. غافل از اینکه اساساً حقوق از جنس نرم‌افزار است و نه سخت‌افزار یعنی ظرفیتی می‌سازد که اگر سخت‌افزار به آن مجهز شود، سخت‌افزار می‌تواند کار کند. وقتی کارکرد یا ظرفیت سخت‌افزار متفاوت است، نرم‌افزار هم باید متناسب با همان باشد. اکنون جای توضیح بیشتر این نیست. به علاوه بر نظام حقوقی انواع ضمانت اجرا دارد، از اعلام گرفته تا الزام و جبران که انواعی دارد و نهایتاً مجازات. اعلام هم آثار حقوقی دارد. مثلاً وقتی دادگاه اعلام می‌کند تاجری ورشکسته است غیر از آثار حقوقی، عصای احتیاط به دست متعاملین دیگر می‌دهد. اعلام محکومیت امثال پوتین و نتانیاهو هم واجد چنین آثاری است. قبلاً نوشته بودم که شاید پای پوتین هرگز به لاهه باز نشود اما احتیاط‌ها و محدودیت‌های روسیه را می‌توان به وضوح مشاهده کرد. نتانیاهو هم همینطور، البته اروپایی‌ها استقبال شایسته‌ای از قرار بازداشت کردند و بعید نیست که این قرار در وضعیت سیاسی داخلی اسرائیل هم اثر بگذارد. در واقع اقدام دیوان، غیر از آثار قراردادی حقوقی که دارد و البته در چارچوب نظم بین‌المللی که مبتنی بر حاکمیت دولت‌هاست با موانعی روبروست؛ آثار وضعی غیرحقوقی نیز می‌تواند داشته باشد و حتی ظرفیتی برای حل مسأله ایجاد می‌کند اما بخشی از این آثار به واکنش دیگر بازیگران مربوط است و بخشی نیز مستقلاً محقق می‌شود. ازجمله نقش روایی تصمیم دیوان چه بسا اهمیتی بیشتر داشته باشد. خلاصه اینکه اصلاً رویکرد سخت‌افزاری به حقوق، آن هم حقوق بین‌الملل کیفری غلط‌انداز است. حتی حقوق داخلی هم سخت‌افزار نیست و ممکن است مورد سوءاستفاده حکومت، متنفذین سیاسی، ثروتمندان و مجرمان علیه عدالت قضایی قرار گیرد.

@drmaghami

مطالعات حقوق بین‌الملل

21 Nov, 12:25


دیوان کیفری بین‌المللی قرار بازداشت نتانیاهو را صادر کرد

🔻 شعبه پیش مقدماتی دیوان کیفری بین‌المللی با رد استدلال‌های اسراییل مبنی بر عدم پذیرش صلاحیت این دادگاه، قرار بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق اسرائیل را صادر کرد.

مطالعات حقوق بین‌الملل

17 Nov, 10:45


برگزاری همایش داوری بین‌المللی با تاکید بر آموزه‌های دیوان دعاوی ایران – آمریکا

🔻همایش دو روزه داوری بین‌المللی با تاکید بر آموزه‌های دیوان دعاوی ایران – آمریکا به همت مرکز امور حقوقی بین‌المللی ریاست جمهوری و دانشگاه قم در روزهای دوشنبه و سه شنبه 28 و 29 آبان برگزار خواهد شد.

🔹دوشنبه، روز نخست این نشست، سخنرانان در تالار شیخ مرتضی انصاری دانشکده حقوق دانشگاه تهران از ساعت 14 تا 18:30 سخنرانی خواهند داشت.

🔹در روز دوم، سه شنبه، دانشگاه قم از ساعت 8:30 صبح تا 16:30 بعد از ظهر پذیرای سخنرانان این همایش است.

🔹 برنامه تفصیلی این همایش دو روزه به پیوست قابل مشاهده است

مطالعات حقوق بین‌الملل

08 Nov, 16:03


📌انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌کند:


🔷 پیش نشست اول همایش سالانه انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد



👤📋 موضوعات پنل و سخنرانان:

1⃣ پاس یاد دیپلمات و استاد برجسته حقوق و روابط بین‌الملل در ایام سال یاد شادروان دکتر داود هرمیداس باوند

👤 دکتر محمدرضا ضیایی بیگدلی
«عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی»

👤 دکتر نسرین مصفا
«عضو هیئت علمی دانشگاه تهران»


2⃣ قطعنامه تعریف تجاوز: میراث پنجاه ساله و چشم‌انداز‌های آینده

👤 دکتر محمد جواد ظریف
«عضو هیئت علمی دانشگاه تهران»

👤 دکتر بهرام مستقیمی
«عضو هیئت علمی دانشگاه تهران»

👤 دکتر حسین شریفی طراز کوهی
«مدرس دانشگاه»

👤 دکتر علیرضا کاظمی ابدی
«مدرس دانشگاه»


📆 زمان برگزاری پیش نشست: سه شنبه، ۲۲ آبان ١۴٠٣، ساعت ۱۷


🏢 مکان برگزاری پیش نشست: خانه اندیشمندان علوم انسانی، سالن فردوسی


💐 انجمن‌ ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد مقدم استادان، پژوهشگران و دانشجویان را گرامی می‌دارد.


#⃣ #اطلاعیه #نشست

🆔 @unstudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

07 Nov, 08:26


کتاب هفتصد صفحه‌ای حقوق بین‌الملل عمومی اثر محمد مظاهر ملقب به صدیق حضرت در سال ۱۲۹۰ کتابت شد و به عنوان یکی از نخستین منابع فارسی حقوق بین‌الملل تا سال‌ها مورد استفاده دانشجویان حقوق بود. رفته‌رفته بخصوص پس از تحولاتی که حقوق بین‌الملل با تجربه تلخ دو جنگ جهانی به خود دیده بود، این کتاب ارزشمند جای خود را به کتب حقوق بین‌المللی جدید و بروز داد. اکنون بیش از یک قرن از نشر کتاب صدیق حضرت گذشته و این اثر بخشی از تاریخ حقوق ایران‌زمین است که باید حفظ و بلکه مورد مطالعه قرار گیرد. امید است با بازنشر این کتاب، اهداف مذکور تحقق یابد.
#معرفی_کتاب
#حقوق_بین‌الملل_عمومی
#محمد_مظاهر
#سید_حسن_امین
#صادق_بشیره

@iranianlls

مطالعات حقوق بین‌الملل

01 Nov, 11:01


تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه خطوط هوایی ایران:
آیا این تحریم‌ها به مسدودسازی دارایی‌ها منجر می‌شود یا امکان مصادره اموال و یا استفاده از منافع آن توسط کشورهای اروپایی وجود دارد؟


در اکتبر ۲۰۲۴، اتحادیه اروپا تحریم‌هایی علیه برخی از شرکت‌های هوایی ایران، از جمله ایران‌ایر، ساها ایرلاینز و ماهان ایر، به اتهام انتقال فناوری موشکی و پهپادی به روسیه اعمال کرد. این تحریم‌ها شامل مسدودسازی دارایی‌های این شرکت‌ها در قلمرو اتحادیه اروپا است و سؤالاتی درباره تفاوت بین مسدودسازی دارایی‌ها و مصادره آن‌ها و همچنین امکان استفاده از منافع حاصل از آن‌ها به وجود آورده است.

مسدودسازی دارایی چیست؟ (Asset Freezing)

در چارچوب تحریم‌های اتحادیه اروپا، مسدودسازی دارایی به معنای محدود کردن دسترسی نهادهای تحریم‌شده به اموال، وجوه و منابع مالی خود در قلمرو اتحادیه اروپا است، بدون آنکه مالکیت این دارایی‌ها تغییر کند. این اقدام موقتی است و به هدف جلوگیری از بهره‌برداری مالی یا عملیاتی از این دارایی‌ها انجام می‌شود و ممکن است در صورت رفع تحریم یا تغییر شرایط لغو شود.

تفاوت کلیدی بین مسدودسازی و مصادره ( Freezing and Confiscation)

۱. مسدودسازی دارایی‌ها (Asset Freezing): مسدودسازی یک اقدام محدودکننده و موقت است که دسترسی نهادهای تحریم‌شده به دارایی‌های خود را مسدود می‌کند اما مالکیت را تغییر نمی‌دهد. این اقدام ممکن است در صورت بهبود شرایط سیاسی یا انطباق با الزامات لغو شود.

۲. مصادره دارایی‌ها (Asset Confiscation): مصادره به معنای توقیف دائمی دارایی‌ها و انتقال مالکیت آن‌ها به اتحادیه اروپا یا کشورهای عضو آن است. مصادره معمولاً در موارد جرایم سنگین، نظیر تروریسم و پولشویی، و بر اساس Regulation (EU) 2018/1805 صورت می‌گیرد و شامل نهادهای تحریم‌شده نمی‌شود مگر در شرایطی که به جرمی در قلمرو اتحادیه اروپا محکوم شوند.

استفاده از منافع اموال مسدود شده

اتحادیه اروپا در راستای سیاست های خود، همان‌طور که در مورد اموال مسدود شده روسیه انجام داد و ۱.۵ میلیارد یورو از درآمدهای حاصل از این دارایی‌ها را به حمایت از اوکراین اختصاص داد، می‌تواند در شرایط مشابه از منافع حاصل از اموال مسدود شده شرکت ها و یا نهادهای تحریم شده در جهت اهداف تعیین‌شده بهره‌برداری کند. این رویکرد نیاز به بحث دارد در هر صورت به معنای مصادره اموال نیست؛ بلکه استفاده از سود و عواید ناشی از دارایی‌های مسدود شده در چارچوب ضوابط و تعهدات حقوقی بین‌المللی انجام می‌گیرد، به طوری که مالکیت اصلی این دارایی‌ها همچنان محفوظ باقی می‌ماند و تنها دسترسی به منافع آن‌ها برای مقاصد مشخص امکان‌پذیر است.

جمع‌بندی (Conclusion)
در تحریم‌های اخیر علیه خطوط هوایی ایران، مصادره دارایی‌ها مطرح نیست؛ این تحریم‌ها تنها محدودیت بیزنس و مسدودسازی دارایی‌ها را شامل می‌شود. به این معنا که دارایی‌های این شرکت‌ها به‌طور موقت غیرقابل‌دسترس هستند، اما مالکیت آن‌ها همچنان حفظ می‌شود. این رویکرد با سیاست اتحادیه اروپا در تحریم‌ها همخوانی دارد؛ اتحادیه هدف خود را در محدودسازی دسترسی نهادهای تحریم‌شده به منابع مالی تعریف کرده، بدون آنکه مالکیت قانونی آن‌ها تغییر کند.
علاوه بر این، اتحادیه اروپا همان‌طور که در مورد دارایی‌های مسدود شده روسیه عمل کرد، امکان استفاده از منافع و درآمدهای این دارایی‌های مسدود شده را برای اهداف مشخص دارد. در عین حال در صورت تغییر شرایط سیاسی، ممکن است مسدودسازی لغو شود و دارایی‌ها به حالت عادی بازگردند.


https://t.me/intlb

مطالعات حقوق بین‌الملل

24 Oct, 15:26


📌 انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد در اولین سالگرد جنگ غزه منتشر کرد:


🔹 انتشار مجموعه مقالات
«تالار گفتگو به مناسبت اولین سالگرد جنگ غزه»


✏️ به کوشش: شورای دبیران تالار گفتگوی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد


🗓 تاریخ انتشار: مهر ۱۴۰۳


همچنین جهت دسترسی به مجموعه مقالات، به این «پیوند» مراجعه کنید.


#️⃣ #تالارگفتگو #مقاله

🆔 @unstudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

05 Oct, 20:01


«جداسازیِ نژادی و آپارتاید» در نظریه مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری درباره فلسطین

David Keane
مترجم: موسی کرمی
دانشجوی دکتری حقوق بین‌الملل دانشگاه قم
ویراستار علمی: دکتر سیامک کریمی
پژوهشگر حقوق بین‌الملل و مدرس دانشگاه

ماده ۳ کنوانسیون بین‌المللی حذف کلیه اشکال تبعیض نژادی(کنوانسیون منع تبعیض نژادی) اشعار می‌دارد:«کشورهای طرف [این کنوانسیون]، به طور خاص جداسازی نژادی و آپارتاید را به منظور پیشگیری، ممنوع‌سازی و حذف همه اقداماتِ این چنینی در سرزمین‌های تحت صلاحیت خویش محکوم می‌نمایند». 

🔹️برای مطالعه نوشتار از طریق وبسایت آکادمی بیگدلی اقدام کنید:
https://bigdeliacademy.com/1403/07/14/palestine_mousa-karami/

@Bigdeliacademy

مطالعات حقوق بین‌الملل

03 Oct, 10:43


🔹 فایل صوتی نشست تخصصی
«نحوه خاتمه اعمال یکجانبه در حقوق بین‌الملل»


🎤 سخنران:

👤 دکتر سیامک کریمی
«پژوهشگر و مدرس دانشگاه»
(برنده جایزه سالانه انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد)


🗓 زمان برگزاری نشست: شنبه، ۷ مهر ۱۴۰۳، ساعت ١٧ تا ١٩


💻 مکان برگزاری نشست:
کریمخان، خیابان نجات الهی(ویلا)، جنب خیابان ورشو، خانه اندیشمندان علوم انسانی، سالن حافظ



#⃣ #فایل_صوتی #نشست

🆔 @unstudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

23 Sep, 19:14


📌 انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد با همکاری خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌نماید:


🔹 نشست تخصصی
«نحوه خاتمه اعمال یکجانبه در حقوق بین‌الملل»


🎤 سخنران:

👤 دکتر سیامک کریمی
«پژوهشگر و مدرس دانشگاه»
(برنده جایزه سالانه انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد)


🗓 زمان برگزاری نشست: شنبه، ۷ مهر ۱۴۰۳، ساعت ١٧ تا ١٩


💻 مکان برگزاری نشست:
کریمخان، خیابان نجات الهی(ویلا)، جنب خیابان ورشو، خانه اندیشمندان علوم انسانی، سالن خیام


💐 انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد مقدم استادان، پژوهشگران، دانشجویان و دیگر علاقه‌مندان را در این نشست گرامی می‌دارد.


#⃣ #اطلاعیه #نشست

🆔 @unstudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

14 Sep, 18:14


📌 انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد منتشر کرد:


📝 عنوان مقاله:
گزارش کمیسیون حقوق بین‌الملل راجع به موافقتنامه‌های غیرالزامی: از طرح معیارهای متقن شناسایی تا تبیین آثار حقوقی احتمالی


✏️ نویسنده:

👤 دکتر مهشید آجلی لاهیجی
«پژوهشگر حقوق بین‌الملل»


🗓 تاریخ انتشار در تالار گفتگوی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد: ۱۴۰۳/۶/۲۴


جهت مطالعه کامل مقاله، به این «پیوند» مراجعه کنید.


#️⃣ #تالارگفتگو #مقاله

🆔 @unstudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

08 Sep, 03:46


📌 انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد منتشر کرد:


📝 عنوان مقاله:
حقوق بشر فراتر از آرمان ها؛ نقش فناوری در پارالمپیک پاریس و حمایت از افراد دارای معلولیت


✏️ نویسنده:

👤 دکتر نسرین مصفا
«استاد دانشگاه تهران»


🗓 تاریخ انتشار در تالار گفتگوی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد: ۱۴۰۳/۶/١٠


جهت مطالعه کامل مقاله، به این «پیوند» مراجعه کنید.


#️⃣ #تالارگفتگو #مقاله

🆔 @unstudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

03 Aug, 19:46


📌 انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد منتشر کرد:


📝 عنوان مقاله:
«رستاخیز کلمات»: همنوایی به ستوه آمدن مجمع عمومی و دیوان بین‌المللی دادگستری از اقدامات اسرائیل در نظر مشورتی فلسطین ۲۰۲۴


✏️ نویسنده:

👤 دکتر عبدالله عابدینی
«عضو هیأت علمی پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی (سمت)»


🗓 تاریخ انتشار در تالار گفتگوی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد: ۱۴۰۳/۵/۱۳


جهت مطالعه کامل مقاله، به این «پیوند» مراجعه کنید.


#️⃣ #تالارگفتگو #مقاله

🆔 @unstudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

03 Aug, 15:40


مرکز امور حقوقی بین‌المللی ریاست جمهوری اقدام به انتشار دو ماهنامه حقوق بین‌الملل کرده است. شماره‌های یکم (فروردین و اردیبهشت 1403) از طریق لینک زیر در دسترس علاقمندان قرار دارد.


دوره و شماره: دوره 41، شماره 73 ( بهار) - شماره پیاپی 73، خرداد 1403
تعداد مقالات: 11 ( لینک دانلود )


🆔  [ @UnstudiesIRwest

مطالعات حقوق بین‌الملل

27 Jul, 16:06


🎵 پوشه شنیداری سخنرانی دکتر محمدرضا ضیایی بیگدلی در همایش
«گفتمان صلح و دولت آينده در ايران» (روز دوم)

🗓 چهارشنبه 3 مرداد 1403

🏠سالن فردوسی

💢انجمن علمی مطالعات صلح ایران💢

💢خانه اندیشمندان علوم انسانی💢

🆔 @iranianhht

مطالعات حقوق بین‌الملل

08 Jul, 08:10


📌 انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد منتشر کرد:


📝 عنوان مقاله:
نقش آکادمی بیگدلی در پیشبرد نهضت ترجمه حقوق بین‌الملل در ایران


✏️ نویسنده:

👤 دکتر سیدقاسم زمانی
«استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی»


🗓 تاریخ انتشار در تالار گفتگوی انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد: ۱۴۰۳/۴/١٨


جهت مطالعه کامل مقاله، به این «پیوند» مراجعه کنید.


#️⃣ #تالارگفتگو #مقاله

🆔 @unstudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

01 Jul, 18:31


هنگاهی که دلایل گویاتر از حکم قضایی است:
قرار دیوان بین‌المللی دادگستری در دعوای آفریقای جنوبی علیه اسرائیل

Enzo Cannizzaro
مترجم: دکتر هاجر راعی دهقی
پژوهشگر عالی حقوق بین‌الملل
ویراستار علمی: دکتر سیامک کریمی
پژوهشگر حقوق بین‌الملل و مدرس دانشگاه

پرده‌ای از نارضایتی قرار ۲۶ ژانویه[۲۰۱۴ ]دیوان بین‌المللی دادگستری را فراگرفته است. دیوان کسانی را ناامید کرد که تصور می‌کردند پذیرش صلاحیت علی‌الظاهر(prima facie) دیوان، اقدامات جدی‌تری را برای توقف اقدامات نظامی مانند قضیه اوکراین علیه روسیه ضروری می‌کرده است. آن‌ها معتقدند قسمت اجرایی قرار را اگر یک اقدام بزدلانه قضایی ننامیم، باید یک مصالحه سیاسی بدانیم. برعکس، کسانی که آن قرار را انشا نمودند، دفاع مشروع در مقابل نسل‌زدایی را پذیرفته که به طرز ناامیدکننده‌ای بیانگر این است که دیوان معقول بودن «حداقل برخی از حقوق مورد ادعای آفریقای جنوبی» یعنی اعمال نسل‌زدایی(پاراگراف ۵۴) را پذیرفته است؛ پس حقیقت کجاست؟

🔹️برای مطالعه نوشتار از طریق لینک زیر اقدام کنید:
https://bigdeliacademy.com/1403/04/11/south-africa-dr-hajar-raei/

@Bigdeliacademy

مطالعات حقوق بین‌الملل

29 May, 05:06


بازبینی مصونیت‌های شخصی نزد یک دادگاه ویژه برای تعقیب جنایات تجاوز روسیه: مقاومت بیهوده است!

André de Hoogh
مترجم: امیر شریعتی اصل
پژوهشگر حقوق بین‌الملل
ویراستار علمی: دکتر رضوان باقرزاده
عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا، همدان

از زمانی که فدراسیون روسیه تجاوز خود را به اوکراین با تهاجم کامل در سال ۲۰۲۲ آغاز کرد، جهان پر از ابتکارات و پیشنهادهایی برای ایجاد یک دادگاه ویژه برای محاکمه رهبران سیاسی و نظامی روسیه به دلیل ارتکاب جنایت تجاوز بود. کاملا طبیعی است که علمای حقوق همه انواع چالش‌هایی را که با اجرای چنین پروژه مهمی ایجاد می‌شود، بررسی کرده‌اند. یکی از حیاتی ترین مسائل حقوقی مسئله مصونیت هایی است که طبق حقوق بین‌الملل به نفع مقامات یک کشور و به ویژه مصونیت‌های شخصی(ratione personae) وابسته به تروئیکای سران دولت‌ها، سران حکومت‌ها و وزرای امور خارجه(این سه گروه خاص) است.

🔹️برای مطالعه نوشتار از طریق لینک زیر اقدام کنید:
https://bigdeliacademy.com/1403/03/07/russia_amir-shariati-asl/

@Bigdeliacademy

مطالعات حقوق بین‌الملل

24 May, 19:50


دستور موقت جدید #دیوان_بین_المللی_دادگستری در قضیه نسل زدایی در #غزه (آفریقای جنوبی علیه اسرائیل)


امروز بالاخره دیوان به عنوان دستور موقت اعلام نمود که اسرائیل باید فوراً اقدامات تجاوزکارانه نظامی را در رفح متوقف سازد.
با توجه به قرار جلب اخیر دیوان بین المللی کیفری که نشان می دهد هنوز دادستان دیوان درخصوص وقوع نسل زدایی قانع نشده است، دستور موقت اخیر دیوان زمینه خفیفی را برای یک از هم گسیختگی جدید در میان نهادهای قضایی بین المللی ایجاد می کند. البته دستور موقت اخیر دیوان ضرورتا به معنی اثبات تحقق نسل زدایی نیست و صرفا تاحدودی نشان دهنده آن است که «محتمل است» حقوق مردمان غزه به موجب کنوانسیون منع نسل زدایی نقض شود. بنابراین همچنان باید منتظر کنش های آتی دو مرجع در ارزیابی اقدامات واقع شده در #فلسطین و به ویژه نوار غزه باشیم.

@drmaghami

مطالعات حقوق بین‌الملل

22 May, 20:21


نویدهای نافرجامِ دادخواهی در دیوان بین‌المللی دادگستری برای اوکراین
واکاوی رای دیوان در قضیه اوکراین علیه روسیه(CERD و ICSFT)

Iryna Marchuk
مترجم: موسی کرمی
دانشجوی دکتری حقوق بین‌الملل دانشگاه قم
ویراستار علمی: دکتر امیر مقامی
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان

در ۳۱ ژانویه ۲۰۲۴ دیوان بین‌المللی دادگستری رای ماهیتی خود در قضیه اوکراین علیه روسیه راجع به نقض‌های ادعایی کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تامین مالی تروریسم(ICSFT) و کنوانسیون بین‌المللی محو کلیه اشکال تبعیض نژادی(CERD) که مدت زیادی چشم به راه آن بودیم را صادر کرد. این رای برای کسانی که از نزدیک پرونده را دنبال می‌کردند، تجربه تامل برانگیزی بود، زیرا بخش اعظم ادعاهای اوکراین در آن رد گردید.

🔹️برای مطالعه نوشتار از طریق لینک زیر اقدام کنید:
https://bigdeliacademy.com/1403/03/02/ukraine_mousa-karami/


@Bigdeliacademy

مطالعات حقوق بین‌الملل

18 May, 05:06


«اعمال یکجانبه دولت‌ها در حقوق بین‌الملل» کتاب سال انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد شد
 
🔻انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه 26 اردیبهشت طی مراسمی، کتاب «نظام حقوقی حاکم بر اعمال یکجانبه دولت ها در حقوق بین‌الملل» را به عنوان کتاب سال برگزید.

🔹 هفته گذشته طی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه، انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد همایش سالانه خود را با عنوان «سازمان ملل متحد در تکاپوی مقابله با تغییرات اقلیمی» مجموعا در شش پلن مختلف با بیش از 15 سخنران داخلی و خارجی مختلف برگزار نمود. بررسی ابعاد حقوقی تغییرات اقلیمی مهمترین موضوع این همایش دو روزه بود.

🔹در روز نخست این همایش، دکتر جمشید ممتاز، استاد برجسته حقوق بین‌الملل، اولین جایزه کتاب سال این انجمن را به سیامک کریمی، پژوهشگر حقوق بین‌الملل به پاس تالیف کتاب "نظام حقوقی حاکم بر اعمال یکجانبه دولت‌ها در حقوق بین‌الملل" تقدیم کرد. این کتاب، در سال 1400 از سوی شرکت سهامی انتشار در 6 فصل و 400 صفحه منتشر شده است. همچنین در این مراسم، آقای دکتر ممتاز از فعالیت های علمی این پژوهشگر تقدیر به عمل آورد.

🔹انجمن ایرانی مطالعات سازمان ملل متحد، یک موسسه غیر دولتی است که به دلیل گستره فعالیت‌هایش دارای مقام مشورتی از سوی شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل متحد بوده و به همین دلیل از جمله نهادهای علمی معتبر در کشور به شمار می‌آید.

https://t.me/IntellawStudies

مطالعات حقوق بین‌الملل

28 Apr, 18:00


به نقل از تایمز، دیوان بین‌المللی کیفری در آستانه صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو و مقامات ارشد اسرائیلی به اتهام ارتکاب جنایت جنگی در غزه است. نتانیاهو در این باره گفت که تصمیم دیوان بین‌المللی کیفری در پرونده مطروحه تأثیری بر اقدامات اسرائیل نخواهد داشت اما رویه خطرناکی را ایجاد می‌کند.
وی در بیانیه‌ای که به زبان عبری و انگلیسی در شبکه ‌های اجتماعی منتشر شده است، نوشت:«اسرائیل تلاش‌های دیوان بین‌المللی کیفری که در جهت تضعیف حق دفاع مشروع است را نخواهد پذیرفت.»
لینک خبر:
https://www.thetimes.co.uk/article/netanyahu-icc-israel-war-gaza-q33h33m8r

به نقل از کانال تازه های حقوق بین الملل در لینک زیر:
https://ble.ir/int_law_updates/33119915026611936/1714312391005

مطالعات حقوق بین‌الملل

22 Apr, 14:11


تقاص، تلافی، تنبیه و حقوق بین‌الملل

Michael N. Schmitt
مترجم: موسی کرمی
دانشجوی دکتری حقوق بین‌الملل دانشگاه قم
ویراستار علمی: دکتر ستار عزیزی
استاد دانشگاه بوعلی سینا، همدان

"دیدگاه‌های نویسنده مقاله لزوماً مورد تایید مترجم و آکادمی بیگدلی نمی‌باشد."

در ۱۳ آوریل [۲۰۲۴]، ایران حمله موشکی و پهپادی گسترده‌ای علیه اسرائیل انجام داد. حملات حزب‌الله و حوثی‌ها نیز به به طور همزمان صورت گرفت. اسرائیل همراه با نیروهایی از فرانسه، بریتانیا، ایالات متحده آمریکا و اردن و با پشتیبانی غیرمستقیم چندین کشور عربی، موفق شد بسیاری از این تهدیدات را خنثی سازد. اقدامات ایران با محکومیت گسترده همراه شد. برای نمونه گروه جی-۷ «قویا حمله مستقیم و بی‌سابقه ایران را محکوم کرد»، «همبستگی و پشتیبانی کامل خود از اسرائیل و مردم آن» را اعلام داشت و بر پای بندی خود به امنیت اسرائیل تصریح نمود.
حمله ایران در واکنش به یورش هوایی ۱ آوریل [۲۰۲۴] به اشخاص مستقر در کنسولگری این کشور در دمشق صورت گرفت.

🔹️برای مطالعه نوشتار از طریق لینک زیر اقدام کنید:
https://bigdeliacademy.com/1403/02/03/international-law-mousa-karami/

@Bigdeliacademy

مطالعات حقوق بین‌الملل

21 Apr, 09:25


حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق
و پیامدهای آن از دید حقوق بین الملل
یادداشت کوتاه

از: محمدرضا ضیائی بیگدلی

حمله نظامی اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق سوریه در ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ و انهدام ساختمان مربوط و شهادت تعدادی از سرداران و افسران سپاهی و غیرسپاهی ایران و پیامدهای آن اقدامات، از جمله اقدامات مقابله به مثل جمهوری اسلامی ایران علیه اسرائیل از دید حقوق بین الملل، فهرست وار مورد بررسی و تحلیل مختصر قرار می گیرد. بدیهی است تحلیل تفصیلی موضوع می تواند موضوع یک مقاله علمی- پژوهشی باشد.

🔹️برای مطالعه یادداشت از طریق لینک زیر اقدام کنید:
https://bigdeliacademy.com/1403/02/01/iran_drmohammadrezaziaeibigdeli/

@Bigdeliacademy

مطالعات حقوق بین‌الملل

14 Apr, 19:44


توئیت مارسلو کوهن، حقوقدان مشهور آرژانتینی و دبیر انستیتو حقوق بین‌الملل:

🔻«دفاع مشروع یا اقدام تلافی‌جویانه؟ دفاع مشروع به معنای آن است که حمله‌ای در جریان است و هدف از آن، پایان بخشیدن به حمله است. اقدام تلافی‌جویانه نظامی، همانطور که در قطعنامه ملل متحد درباره روابط دوستانه ذکر شده است، طبق حقوق بین الملل ممنوع است. "چشم در برابر چشم، فقط افرادی نابینا به جا خواهد گذاشت." (منتسب به مهاتما گاندی)»

مطالعات حقوق بین‌الملل

14 Apr, 09:45


1- نمایندگی ایران نزد ملل متحد در مکاتبه با شورای امنیت، عملیات نظامی علیه اسرائیل را بر اساس ماده 51 منشور ملل متحد (توسل به زور برای دفاع مشروع) توجیه و گزارش کرده است. بعید است دولت ایران واقعا قصد داشته باشد قلمرو دفاع مشروع را به پاسخ های تأخیری به عملیات نظامی نامشروع (آن هم در ارتباط با اماکن دیپلماتیک و کنسولی) توسعه دهد اما این قضیه در کنار هدف قرار دادن پایگاه نظامی آمریکایی عین الاسد، دو رویه ی جدید دولت ایران هستند که البته هنوز مورد تأیید جامعه بین المللی قرار نگرفته است اما اگر چنین رویه ای از سوی دیگر دولتها در پیش گرفته شود حقوق توسل به زور را با تحولی مهم روبرو خواهد کرد. همچنین معیارهای «ضرورت» و «تناسب» نیز در چنین عملیاتی باید مورد توجه قرار گیرد. آیا ایران، پاسخ به یک عملیات نظامی به منظور پیشگیری از تکرار آن را «ضرورت» می پندارد؟ آیا تناسب را باید در سطح و میزان آسیب سنجید یا سطح و میزان حمله یا هر دو؟

2- مکاتبه با شورای امنیت در ارتباط با توسل به زور علیه «اعضای ملل متحد» در مقام دفاع مشروع انجام شده است. چنین مکاتبه ای در تناقض با سیاست معمول دولت ایران یعنی عدم شناسایی کشور اسرائیل است. به علاوه قبلاً اشاره شده بود که طبق یک نظر پرطرفدار در میان حقوقدانان بین المللی، استناد به دفاع مشروع در چارچوب ماده 51 منشور، فقط در مقابل دولتها معنا دارد و این مفهوم در مقابله با بازیگران غیردولتی کاربردی ندارد و سایر چارچوبها و توجیهات مثل مقابله با تروریسم – و طبیعتاً بدون قابلیت اعمال حقوق مخاصمات مسلحانه – ممکن است کارساز باشد.

3- ایران تاکنون بیان داشته کنترلی بر گروه های مقاومت در عراق، لبنان، سوریه، یمن و... ندارد و این گروه ها ضمن برخورداری از حمایت و پشتیبانی ایران، خودشان برنامه ریزی و انجام عملیات و اهداف خود را انجام می دهند. همزمانی عملیات ایران و عملیات گروه های مقاومت، ممکن است سبب تردید در این زمینه شود. هرچند هنوز نمی توان با قطعیت از «کنترل مؤثر» تهران بر این گروه ها سخن گفت اما موضوعی است که احتمالاً در قضیه نقض های مصونیت دولتی (ایران علیه کانادا) توسط طرف مقابل مطرح خواهد شد. آمریکا قبلاً در قضیه «برخی دارایی های ایران» چنین مدعایی را مطرح کرده بود که البته دیوان ضرورتی برای ارزیابی آن نداشت. معیار کنترل، آستانه ای بالاتر از معیار حمایت است که در دادگاه های آمریکا و کانادا به عنوان موجبی برای نقض مصونیت دولت ایران مورد استناد قرار گرفته است. البته به موجب حقوق بین الملل نه حمایت و نه کنترل، به خودی خود موجبی برای نقض مصونیت یک دولت نیست.

4- درباره انطباق عملیات «وعده صادق» با حقوق بین الملل قبلاً صحبت شده است. همچنین قطعاً اقدام اسرائیل در حمله به کنسولگری ایران در دمشق نقض حقوق بین الملل بوده است. نکته تکمیلی این است که دیوان قبلاً در قضیه کارکنان دیپلماتیک و کنسولی آمریکا در تهران، همانگونه که عملیات نظامی آمریکا علیه ایران را تقبیح نمود، بیان داشت که حقوق دیپلماتیک (و پایین تر از آن حقوق کنسولی) یک «رژیم خودبسنده» است که ضمانت اجرایش را درون خود دارد. (پاراگراف 86 رأی سال 1980) بنابراین در عین حال که نمی¬توان تصدیق کرد که تا این لحظه وضعیت «مخاصمه مسلّحانه» با آستانه مورد نظر میان تهران و تل آویو محقق شده است؛ برای توجیه حقوقی چنین عملیاتی – اگرکسی آن را در وضعیتی که شورای امنیت قادر به انجام «مسئولیت اولیه» خود نیست، لازم بداند – باید مبنای دیگری جستجو کرد.

5- همین دیروز مشورتی را به موکلی ارائه کردم. در پاسخم گفت که «نه! نمی¬خواهم رابطه ام را با پدرم خراب کنم.» گفتم: من راه حل و چارچوب حقوقی را می توانم ارائه کنم و درباره رابطه شما و پدرتان، می توانید از مشاور خانواده یا دیگران مشورت بگیرید و صلاح خودتان را بسنجید!

6- ایران اعلام کرده عملیات خاتمه یافته است. بنابراین موجبی برای دفاع مشروع اسرائیل نیز وجود ندارد.


متن ماده 51 منشور ملل متحد:
“Nothing in the present Charter shall impair the inherent right of individual or collective self-defence if an armed attack occurs against a Member of the United Nations, until the Security Council has taken measures necessary to maintain international peace and security. Measures taken by Members in the exercise of this right of self-defence shall be immediately reported to the Security Council and shall not in any way affect the authority and responsibility of the Security Council under the present Charter to take at any time such action as it deems necessary in order to maintain or restore international peace and security.”


@drmaghami

مطالعات حقوق بین‌الملل

13 Apr, 11:29


10 نکته درباره وضعیت ایران و اسرائیل

🖋سیامک کریمی- دکترای حقوق بین‌الملل عمومی

🔻1- حمله به ساختمان کنسولی جمهوری اسلامی در شهر دمشق که به اسرائیل منتسب شده است، با هیچ یک از موارد مجاز توسل به زور (اسلحه) در حقوق بین‌الملل سازگار نیست و در نتیجه، چنین حمله‌ای فاقد مشروعیت است. یکی از موارد مجاز توسل به قوای نظامی، «دفاع مشروع» است که به آن خواهیم رسید.

🔹2- ماده 5 کنوانسیون روابط کنسولی، اقدامات مجاز و مشروع کنسولی را برشمرده است. برگزاری جلسات نظامی در ساختمان کنسولی، در زمره اقدامات مجاز نبوده و سوء استفاده از موقعیت کنسولی به شمار می‌آید. اگرچه چنین جلساتی، نقض حقوق بین‌الملل به شمار می‌آید، اما توجیهی برای توسل به قوای نظامی علیه ساختمان کنسولی نخواهد بود.

🔹3- حمله مسلحانه به خاک یک کشور، تحت شرایطی، کشور قربانی را مجاز به دفاع مشروع می‌کند. یعنی کشور قربانی در پاسخ به یک حمله مسلحانه، می‌تواند متوسل به قوای نظامی شده تا دولت حمله‌کننده را سرکوب نماید.

🔹4- در حقوق بین‌الملل، سفارتخانه و کنسولگری، خاک یک کشور به شمار نمی‌آید و به همین دلیل است که برخلاف ورود به خاک یک کشور که نیازمند ویزاست، ورود به اماکن دیپلماتیک آن کشور نیازمند ویزا نیست. در قطعنامه مشهور تعریف تجاوز و همچنین ماده 8 اساسنامه دیوان بین‌المللی کیفری که مختص تعریف تجاوز است، حمله به سفارتخانه‌ها در ردیف تجاوز به خاک کشور لحاظ نشده است.

🔹5- بنابراین، امکان توسل به دفاع مشروع برای پاسخ به حمله به کنسولگری ایران، منتفی به نظر می‌رسد. برخی اساتید ایرانی حقوق بین‌الملل، به جای مفهوم دفاع مشروع، از امکان «اقدام تلافی‌جویانه» سخن به میان آورده‌اند. این اقدام بدین معناست که کشور قربانی در مقابل عمل متخلفانه دولت دیگر، می‌تواند به قوای مسلحانه متوسل شود. اما نکته مهم آن است که اقدام تلافی‌جویانه فقط در متن جنگ یعنی میان دولت‌هایی که با یکدیگر مشغول جنگیدن هستند، مجاز است و خارج از آن، چنین چیزی امکان‌پذیر نیست. استدلال به منظور مشروعیت اقدام تلافی‌جویانه، مغایر ویژگی آمره ممنوعیت توسل به زور است. پیش‌نویس مسئولیت بین‌المللی دولت‌ها نیز صراحتاً اقدام تلافی‌جویانه نظامی، خارج از جنگ را ناقض حقوق بین‌الملل معرفی کرده است.

🔹6- جنگ یا به زبان حقوق بین‌الملل «مخاصمه مسلحانه»، دارای تعریف، عناصر، شدت و آستانه خاص خود است. روابط میان ایران و اسرائیل نمی‌تواند ذیل عنوان جنگ تعریف شود. بنابراین، توسل به اقدام تلافی جویانه نیز منتفی است.

🔹7- نباید فراموش کرد که هر نوع استدلال مبنی بر وجود جنگ میان ایران و اسرائیل به منظور توجیه اقدام تلافی‌جویانه احتمالی، به شدت خطرناک بوده و حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق را مجاز می‌کند. چرا؟

🔹8- چون دولت‌های در حال جنگ با یکدیگر می‌توانند به اهداف نظامی یکدیگر حمله نمایند. اماکن کنسولی به خودی خود هدف نظامی نیستند اما برگزاری جلسه نظامی در کنسولگری، مصداقّ فاکتور «استفاده نظامی» از یک مکان غیرنظامی است که باعث می‌شود مکان غیر نظامی به یک هدف نظامی مشروع برای حمله تبدیل شود. در حقیقت همان طور که استفاده نظامی از یک مکان غیرنظامی مثل مدرسه یا اداره دولتی می‌تواند آن را به هدف مشروع تبدیل کند، اماکن دیپلماتیک نیز خارج از این وضعیت نخواهد بود.

🔹9- اینکه کنسولگری ایران در سوریه قرار داشته و در نتیجه حتی با وجود جنگ میان ایران و اسرائیل، امکان حمله به آن در خاک یک کشور ثالث به عنوان دولت بی‌طرف وجود نداشته، مفید نخواهد بود. چراکه دولت سوریه با برقراری امکان برگزاری این دست جلسات، تعهدات خود به عنوان دولت بی‌طرف را نقض کرده و امکان حمله به اهدافی در خاک آن کشور فراهم می‌شود.

🔹10- مجددا ضمن تاکید بر اینکه حمله به کنسولگری ایران در سوریه، نقض آشکار حقوق بین‌الملل است، توجه به این نکته ضروری است که حقوق بین‌الملل، اجازه پاسخ نظامی به ما را در مختصات فعلی نمی‌دهد. پیگیری موضوع از طرق دیگر در تطابق با حقوق بین‌الملل است.

https://t.me/IntellawStudies

1,610

subscribers

59

photos

7

videos