🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷 @haimas5iran Channel on Telegram

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

@haimas5iran


اولین و تنها کانال تخصصی هایما اس ۵


ارتباط با ادمین


لینک گروه


آدرس اینستاگرام
https://instagram.com/haimas5iran?utm_source=ig_profile_share&igs

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران (Persian)

با خوشامدگویی بهترین و تنها کانال تخصصی هایما اس ۵ ایران، به نام 'هایماس 5 ایران' خوش آمدید! این کانال منحصر به فرد با محتوای متنوع و جذاب درباره خودروهای هایما اس ۵ شما را به یک سفر شگفت‌انگیز در دنیای اتومبیل‌ها دعوت می‌کند. اگر به دنبال اطلاعات جدید، نکات فنی، مقایسه مدل‌ها یا حتی خبرهای بروز درباره هایما اس ۵ هستید، این کانال بهترین منبع برای شما خواهد بود. ادمین کانال همواره در خدمت شماست تا به تمامی سوالات شما پاسخ دهد و از آخرین به‌روزرسانی‌ها و اطلاعات مفید آگاه شوید. برای ارتباط با ادمین، می‌توانید از لینک گروه مخصوص کانال استفاده کنید یا حتی به آدرس اینستاگرام 'haimas5iran' مراجعه کنید. پس دیگر وقت تلف کردن نکنید و همین الان به جمع هواداران هایما اس ۵ بپیوندید!

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

09 Apr, 22:35


نشانه های خرابی کاتالیزور ماشین
در صورتی که کاتالیزور خودرو دچار خرابی و مشکل شود اگر با نشانه های آن به خوبی آشنا باشید، می توانید قبل از وارد شدن صدمه به سایر قسمت های خودرو این خرابی را تشخیص دهید. علائم خرابی مبدل کاتالیستی عبارت است از:

کاهش شتاب خودرو

از نشانه های اصلی خرابی کاتالیزور خودرو، کاهش شتاب ماشین می باشد، زیرا زمانی که مبدل کاتالیستی دچار مشکل شده باشد، گاز های تولید شده توسط موتور ماشین به خوبی از اگزوز خارج نشده و تنفس خودرو با مشکل مواجه می شود، به همین دلیل شما شاهد افت شتاب هستید.

افزایش مصرف سوخت

خرابی این قطعه باعث سوختن ناقص بنزین می شود و به همین دلیل مصرف سوخت افزایش پیدا خواهد کرد. البته مصرف سوخت دلایل زیادی دارد، به طور مثال خرابی کویل نیز می تواند باعث افزایش مصرف سوخت گردد.

روشن شدن چراغ چک

خوشبختانه خودرو های امروزی دارای ایسیو هستند و این قطعه می تواند مشکلات تمامی قسمت های خودرو را تشخیص دهد، بنابراین اگر خرابی مبدل کاتالیستی توسط ایسیو خودرو تشخیص داده شود، چراغ چک روشن خواهد شد. البته روشن شدن چراغ چک ماشین علت های زیادی دارد که یکی از این موارد خرابی مبدل کاتالیستی می باشد.

به گوش رسیدن صدا های عجیب از خودرو

اگر کاتالیزور خودرو خراب شده باشد، زمانی که استارت می زنید ذرات موجود در کاتالیزور به دیواره برخورد کرده و صدا ایجاد می شود، بنابراین اگر در زمان استارت زدن، حرکت کردن، دور موتور بالا صدا های عجیبی از قسمت عقب و زیر ماشین شنیدید احتمالا کاتالیزور خراب شده است و باید برای بررسی دقیق تر به مکانیکی مراجعه کنید.

استشمام بوی عجیب

هر زمان که تصور کردید بعد از روشن شدن خودرو بوی عجیبی به مشام می رسد، می تواند نشانه از خرابی مبدل کاتالیستی باشد. زیرا اگر این مبدل خراب شده باشد، نمی تواند گاز های خروجی را اکسید کند و به همین خاطر گاز های خروجی از اگزوز بوی ناخوش آیندی خواهد داشت.
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

09 Apr, 22:33


خرابی کاتالیزور ماشین
قبل از آنکه به نشانه های خرابی کاتالیزور بپردازیم، بهتر است با علت خرابی این قطعه بیشتر آشنا شویم. مبدل کاتالیستی معمولا به خاطر مواردی که در ادامه گفته می شود دچار خرابی خواهد شد.

تمام شدن عمر مفید

این قطعه مانند بسیاری از قطعات خودرو دارای عمر مفید می باشد و پس از چند سال باید تعویض گردد، بنابراین تصور نداشته باشید که در صورت استفاده صحیح از خودرو، این قطعه همیشه سالم بماند. معمولا توصیه می شود هر 100 هزار کیلومتر این قطعه را تعویض کنید.

روغن سوزی موتور

اگر موتور دچار روغن سوزی باشد و یا روغن بیشر از اندازه مصرف کند، باعث ایجاد دوده شده و این دوده موجب مسدود شدن کاتالیزور و در نتیجه خرابی این قطعه می شود.

سوخت بی کیفیت

یکی از علت های اصلی خرابی کاتالیزور خودرو استفاده از سوخت بی کیفیت است. زیرا سوخت بی کیفیت دارای ذرات ریز می باشد که این ذرات به مرور زمان قسمت های لانه زنبوری مبدل کاتالیستی را مسدود کرده و هوا از آن عبور نخواهد کرد، به همین خاطر کاتالیزور شما علمکرد خود را از دست می دهد و باید آنرا تعویض کنید.

همچنین بنزین بی کیفیت به صورت کامل نمی سوزد که این موضوع نیز می تواند باعث مسدود شدن مجرا کاتالیروز و خرابی زود هنگام آن شود.

مشکلات مربوط به انژکتور

در صورتی که انژکتور های خودرو مشکل داشته باشد فرآیند احتراق به درستی انجام نشده و همین موضوع باعث ایجاد دوده در مبدل کاتالیستی می شود، ایجاد این دوده باعث بالارفتن دما در کاتالیزور و در نتیجه خرابی آن می شود.

پس حتما انژکتور های خودرو خود را به صورت دوره ای بررسی کنید تا این مشکلات برای شما پیش نیاید. لازم به توضیح است استفاده از دستگاه انژکتور شور یکی از بهترین روش ها برای تست و بررسی انژکتور های خودرو می باشد که در اکثر مکانیکی ها وجود دارد.
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

19 Mar, 22:05


از سال ۹۷ کنار هم هستیم

مستدام و پاینده باد این کنار هم بودنمان
😍😍😍😍😍

گروه هایما اس۵ ایران،اولین و بزرگترین گروه تخصصی هایما اس۵

سال نو مبارک


🇮🇷هایمااس۵ایران🇮🇷
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

28 Jan, 07:07


http://apps4.isaco.ir:8888/reports/rwservlet?rp_ids&report=R_SCUSP.rep&P_KPCU_KPLT_PLT=80&destype=cache&desformat=HTML
لیست نمایندگی های پایلوت هایما اس۵

🇮🇷هایمااس۵ایران🇮🇷
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

04 Oct, 07:25


هفت علت گرم نکردن بخاری


گرم نکردن بخاری ماشین در فصل زمستان دغدغه بسیاری از رانندگان است در این مطلب علت خوب گرم نکردن بخاری ماشین را بیان می‌کنیم.
مهمترین و شایع‌ترین علت گرم نکردن بخاری ماشین بعد از خرابی ترموستات مربوط به کثیفی و جرم گرفتن رادیاتور و لوله‌های آب بخاری خودرو است. به طوری که در مورد اغلب خودروهایی که کارکرد بالاتر از سه سال دارند بدون تردید می‌توان گفت بخشی از حرارت بخاری به دلیل کثیفی رادیاتور بخاری کم شده است. هر چند این افت حرارت محسوس و آزار دهنده نباشد.
در اغلب خودروها شلنگ‌های بخاری روی لوله‌های فلزی بسته می‌شوند که به قسمت‌هایی از سیلندر و سرسیلندر متصل شده است. این لوله‌ها با گذشت زمان دچار زنگ‌زدگی می‌شوند و قطر داخلی آن‌ها به وسیله لایه‌ای از جرم و پوسیدگی به نصف یا کمتر کاهش می‌یابد که باعث افت جریان آب در رادیاتور بخاری و باعث گرم نکردن بخاری ماشین می‌شود، شلنگ‌های بخاری خودرو نیز ممکن است بر اثر پوسیدگی و جدا شدن لایه داخلی مسدود شوند.

استفاده نکردن از بخاری در تابستان نیز باعث می‌شود تا حرارت شبکه‌های رادیاتور بخاری، بیشتر از حد مواقع استفاده در زمستان شده و شرایط برای جرم گرفتن مهیا شود، در طول ماه‌های گرم گاهی تا هشتاد درصد مسیر عبور آب در رادیاتور بخاری مسدود شده و با فرا رسیدن فصل سرما بخاری را از کار می‌اندازد.

بروز مشکل در رادیاتور بخاری
یکی از شایع‌ترین و پردردسرترین عوامل خرابی بخاری خودرو، گرفتگی و یا سوراخ شدن رادیاتور بخاری آن است، وقتی رادیاتور بخاری نتواند بخوبی تبادل حرارتی داشته و گرما را از آب به هوا منتقل کند، بخاری گرمای لازم را نداشته و خوب گرم نمی‌کند.

این مشکل در اکثر مواقع با تعویض رادیاتور بخاری که فرایندی پر دردسر است حل می‌شود، اما در مواردی معدودی نیز می‌توان با شستشو و استفاده از مواد جرم گیر مخصوص، این مشکل را پشت سر گذاشت.

رسوب گرفتگی در شلنگ‌های ورود و خروج رادیاتور بخاری
گاهی جنت‌هایی که آب رادیاتور خودرو را به رادیات بخاری منتقل می‌کنند، رسوب گرفته و جلوی ورود و خروج آب را می‌گیرند، در این موارد نیز با تعویض شلنگ‌ها یا رفع گرفتگی می‌توان عملکرد بخاری را اصلاح کرد.

هوا گرفتن یا کاهش سطح مایع خنک‌کننده موتور
گاهی کمبود آب موتور یا هوا گرفتن سیستم خنک کننده می‌تواند مانع گردش مایع در سیستم می‌شود، در نتیجه شبکه گرمایی بخاری نیز نمی‌تواند به درستی تبادل حرارتی داشته باشد و گرمای آب را به داخل کابین منتقل کند، در این حالت باید ضمن بررسی اجزای سیستم خنک کننده موتور و اطمینان از عدم وجود هرگونه نشتی، به سیستم خنک‌کاری موتور آب مقطر یا ضد یخ اضافه کرده و سیستم را هواگیری کنیم.

خرابی ترموستات خودرو
یکی دیگر از عوامل بروز نقص در بخاری، خرابی ترموستات است، ترموستات وظیفه دارد تا مسیر آب موتور را تغییر دهد؛ این قطعه زمانی که نیاز به خنک‌کردن آب نیست، آن‌ را همچنان داخل موتور و اطراف آن حفظ می‌کند تا وارد رادیاتور نشود و هر زمان که دمای موتور به حدی بالا رفت که نیاز به خنک‌کاری و کاهش دما بود، ترموستات خود به خود باز شده و اجازه گردش آب را می‌دهد.

گاهی ممکن است که ترموستات دچار نقص شده و کاملا باز بماند، در این حالت مایع درون سیستم خنک کننده مدام درون رادیاتور گردش کرده و خنک می‌شود، در نتیجه بخاری نیز نمی‌تواند دمای موردنیاز را تولید کند.

خرابی واتر پمپ موتور
در مواقعی مشاهده شده که بخاری خودرو هنگام حرکت و زمانی که دور موتور خودرو بالاست، به راحتی گرمای مورد نیاز را تامین می‌کند، اما با توقف خودرو و پایین آمدن دور موتور، از شدت گرما کاسته شده و بخاری باد نسبتا سرد می‌دهد، این مشکل می‌تواند به دلیل ضعف در عملکرد واتر پمپ خودرو باشد که با کاهش دور موتور، به دلیل رسوب گرفتگی و یا خورده شدن پره‌ها، نمی‌تواند دبی لازم برای گردش مایع خنک کننده در سیستم را فراهم کند.

خرابی فن بخاری
ایراد شایع دیگر، خرابی فن و یا دمنده بخاری است؛ در این حالت رادیاتور به‌خوبی گرم می‌شود، آب داغ موتور نیز وارد سیستم می‌شود، ولی در نهایت به دلیل عدم کارکرد فن، تهویه خودرو هیچ بادی تولید نمی‌کند، علت این اتفاق می‌تواند سوختن یکی از فیوزها و یا خراب شدن موتور فن بخاری باشد که باید توسط برقکار برای رفع این خرابی اقدام کنیم؛ اما در صورتی که بخاری روشن می‌شود، ولی باد کافی تولید نمی‌کند، مشکل می‌تواند از گرفتگی مجرای تهویه، یا عدم تعویض طولانی‌مدت فیلتر کابین و کیپ شدن آن باشد که با بررسی مسیرها و تعویض فیلتر کابین، این مشکل نیز حل خواهد شد.
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

04 Oct, 07:25


نقص در یونیت تنظیمات سیستم تهویه
در مواردی مشاهده شده با وجود عدم وجود مشکل در هیچ کدام از موارد بالا، باز هم بخاری باد سرد می‌دهد، در این مورد ممکن است مشکل از مدار تنظیمات دمای تهویه باشد، این قطعه در خودروهای قدیمی به صورت کاملا مکانیکی، دریچه‌های تهویه را از حالت کولر به بخاری و بالعکس تغییر حالت می‌داد، اما در خودروهای به‌روزتر، این کار به صورت الکترونیکی و با تنظیم دمای مد نظر انجام می‌گیرد، خرابی اتصالات دریچه‌ها، یا مدار و دماسنج داخل خودرو نیز آخرین موردی است که می‌تواند باعث ایجاد اختلال در عملکرد تهویه خودرو شود.
مهمترین نکته حفظ سلامت سیستم خنک‌کننده و تهویه خودرو
در آخر باید اشاره کنیم که مهم‌ترین نکته برای حفظ سلامت سیستم خنک کننده خودرو و سیستم تهویه، استفاده مداوم از ضد یخ و مایع خنک کننده یا کولانت مناسب در تمام فصول و اجتناب از استفاده آب شیر در سیستم خنک‌کننده خودرو است، در صورتی که این مورد را رعایت کنیم، سیستم خنک کننده هرگز دچار رسوب‌گرفتگی یا خوردگی نخواهد شد.
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

22 Aug, 09:04


روش صدا گیری طاقچه عقب و صندلیهای متحرک ماشینهای هاچبک
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

24 Jun, 21:46


https://t.me/+Ud9Ul8bf0X6QPtJW

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

20 Mar, 21:36


از ابتدای سال ۹۷ کنار هم بودیم و به هم کمک کردیم
امیدوارم باز هم با یکدیگر بمانیم و رفاقتمان محکم تر شود
از آشنایی با شما خوشحالم و به این جمع صمیمی افتخار میکنم


با تشکر
علیرضا
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

01 Feb, 10:07


یک ترفند برای رهایی از گیرافتادن در برف بدون زنجیر چرخ!
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

25 Dec, 15:56


روش رفع صدای اضافی از سانروف
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

23 Dec, 21:35


نحوه تنظیم بخاری خودرو در هوای سرد


معمولا در فصول بهار و پاییز، از سیستم گرمایشی و سرمایشی خودرو استفاده کم‌تری می‎شود، اما با فرارسیدن تابستان یا زمستان، این سیستم‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. اکنون نیز در روزهای منتهی به زمستان، بسیاری از مردم یا به دنبال راه اندازی بخاری خودرو یا تعمیر بخاری خودرو هستند.
برخلاف باور عمومی، بخاری خودرو شبیه کولر نیست که برای گرم کردن خودرو، به انرژی بیشتری نیاز داشته باشد؛ بلکه گرمایی که انواع بخاری خودرو به داخل کابین می‌فرستد، همان انرژی گرمایی تولیدشده توسط موتور است که حتی اگر از آن استفاده نشود، هدر خواهد رفت.

با این وجود، برخی از رانندگان همواره درگیر تعمیر بخاری خودرو در فصل سرما هستند. هرچند گاهی برخی از مشکلات به تعمیرات تخصصی نیازمند است اما در ادامه این مطلب، به نکاتی پرداخته می‌شوند که شاید رانندگان را از سرویس بخاری خودرو بی‌نیاز کنند.
۱. اول حرکت!
خودروهای مدرن، پیش از حرکت به زمان زیادی برای گرم شدن احتیاج ندارند، اما با این وجود، گرم شدن موتور خودرو مدتی زمان می‌برد، بنابراین اگر رانندگان هرچه سریع‌تر حرکت کنند، موتور و در نتیجه بخاری زودتر گرم خواهد شد.
۲. روشن کردن کلید A/C
بسیاری به خیال اینکه A/C تنها برای سرد کردن خودرو به کار می‌رود از آن در زمستان استفاده نمی‌کنند. استفاده از کلید A/C باعث روشن شدن کمپرسور تهویه هوا می‌شود و به همین سبب رطوبت موجود در فضای کابین کمتر خواهد شد. خاموش کردن این دکمه در اکثر مواقع باعث بخار گرفتن شیشه‌ها می‌شود. زمانی که هوای بیرون خیلی سرد باشد، کمپرسور فعالیت چندانی ندارد و به صورت خودکار روشن و خاموش خواهد شد و فشار زیادی به موتور خودرو وارد نمی‌کند.

۳. جریان هوا با پنجره‌ها
گاهی رانندگان چندین مسافر سوار و سپس بخاری را روشن می‌کنند. در این حالت، حتی کلید A/C هم بخار شیشه‌ها را رفع نمی‌کند. باید دانست که بخار روی شیشه خطرات زیادی به همراه دارد، از این رو بهتر است در این شرایط تنها کمی از یک پنجره باز شود تا هوا داخل خودرو جریان پیدا کند.
۴. بخاری به صرفه‌تر است
بسیاری معتقد هستند که در تابستان، روشن کردن کمپرسور به موتور فشار می‌آورد و به صرفه نیست؛ اما در زمستان روشن کردن این کلید، مصرف سوخت را بالا نمی‌برد. همچنین بخاری نیاز به تولید گرما ندارد و گرمای خود را از موتور خودرو می‌گیرد به همین دلیل می‌توان بدون نگرانی از مصرف سوخت، آن را روشن کرد.
با این تفاسیر، شاید برای برخی سوال شود که چقدر طول می‎کشد تا بخاری خودرو، داخل کابین را گرم کند؟
مدت زمان گرم شدن خودرو توسط بخاری
اولین عامل در گرم‌ شدن هوای ورودی از سمت بخاری ماشین، گرم بودن آب موتور است. اگر آب موتور گرم نشود، هر قدر هم ‌جنس رادیاتور رسانای حرارت و گرما باشد، خودرو گرم نخواهد شد. خودروهای قدیمی‌تر که کاربراتوری بودند، نزدیک به ۱۵ دقیقه زمان لازم داشتند تا به دمای مطلوب برای استفاده از آن برسند. این زمان در خودروهای انژکتوری امروزی به حدود ۳ دقیقه کاهش پیدا کرده است.
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

27 Nov, 06:49


روش تنظیم ساعت و تاریخ هایما اس۵ at
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

11 Nov, 15:29


چگونه  طول عمر گیربکس اتوماتیک خودرو خود را افزایش دهیم ؟
 
چندین روش برای افزایش طول عمر گیربکس اتوماتیک  وجود دارد که اگر آنها را به کار بگیرید ، در طولانی مدت شما را از هزینه های سرسام آور نجات می دهد.  سیستم انتقال قدرت یکی از گرانترین اجزای اتومبیل است به همین علت ، تعویض یک قطعه بزرگ میتواند هزینه زیادی برای شما به وجود آورد .
و این ممکن است حداقل نگرانی باشد زیرا ترمیم مشکلات جدی که در سیستم انتقال قدرت شما بوجود می آیند  بسیار دشوار است.  با این وجود ، می توانید هزینه ها را کاهش دهید و همزمان با استفاده از نکاتی خاص از مشکلات احتمالی انتقال جلوگیری کنید. این نکات به شما کمک می کند تا عمر گیربکس اتوماتیک شما افزایش یابد.

1- هنگام رانندگی در ترافیک سنگین و طولانی (بیشتر از 15 دقیقه) ، از سیستم تعویض دنده دستی (+ – M) استفاده کنید، ترجیحا با دنده یک رانندگی کنید ، پس از باز شدن راه ، دنده را در وضعیت D قرار داده به رانندگی ادامه دهید. تعویض های مکرر دنده 1 به 2 و برعکس در گیربکس اتومات ، باعث گرم شدن آن شده و تقه هایی که در اثر این کار در گیربکس ایجاد می شود، در دراز مدت آن را از تنظیم خارج می کند.

2- حمل بار و سرنشین اضافه در خودرو اتوماتیک و بکسل کردن خودرو دیگر ، از عمر قطعات گیربکس اتوماتیک می کاهند.

3- در توقف های کمتر از دو دقیقه (مثلا پشت چراغ قرمز)، پای خود را روی ترمز نگاه دارید و دنده را به N یا P منتقل نکنید، زیرا استهلاک این تغییر وضعیت بیشتر از استهلاک کارکردن درجای گیربکس است. در صورت توقف بیشتر از دو یا سه دقیقه پشت چراغ قرمز، دنده را در وضعیت N قرار دهید (نه P ) .
4- گیربکس اتوماتیک پژو برای رانندگی عادی طراحی شده، استفاده مکرر از دکمه S (اسپورت)، فشار زیادی به گیربکس وارد می کند و کمتر باید مورد استفاده قرار گیرد.

5- برای شروع حرکت، ابتدا دنده را به D منتقل کرده، پس از احساس درگیر شدن گیربکس (صدای تق یا تکان خفیف) شروع به گاز دادن کنید. در غیر اینصورت ضربه وارده به گیربکس به آن آسیب وارد می کند.
6- روغن گیربکس را در زمانبندی و کیلومتر تعیین شده تعویض کنید.  روغن گیربکس به خنک سازی و روغن کاری کمک می کند و باعث انتقال نیرو و فشار می شود ، در عین حال از تجمع جلوگیری می کند. بنابراین ، یک روش مطمئن برای افزایش طول عمر انتقال ، بررسی منظم آن است.
روغن گیربکس  با کهنه شدن ممکن است کم شود و یا حاوی ناخالصی باشد. هر کدام از این موارد اتفاق بیفتد ، می تواند منجر به مشکلات انتقال متداول مانند گرم شدن بیش از حد شود. با این حال ، اگر زمان مناسب برای پر کردن مجدد روغن و یا تغییر کامل آن را داشته باشید ، از گرم شدن می توان جلوگیری کرد.
7- خطاهای گیربکس را جدی گرفته و در اولین فرصت به تعمیرکار متخصص مراجعه کنید. ادامه رانندگی با گیربکس معیوب، باعث گسترش خرابی به سایر قطعات شده و هزینه و زمان تعمیرات آن را چندین برابر می کند.
8- هنگام قرار دادن خودرو در وضعیت P حتما ترمزدستی را بکشید تا خودرو کاملا متوقف شود و وضعیت P را پس از آن درگیر کنید. در گیربکس‌های اتوماتیک، با قرار دادن گیربکس در وضعیت P، یک پین به‌صورت مکانیکی گیربکس را قفل می‌کند و عملا خودرو دیگر حرکت نخواهد کرد و
وضعیتی مانند در دنده قرار دادن خودروی دنده دستی در زمان خاموش کردن موتور خودرو شبیه‌سازی می‌شود. اگر خودرو پیش از وارد کردن دنده به وضعیت P در توقف کامل نباشد ممکن است این پین (و یا مکانیزم اختصاصی دیگری که برای این منظور استفاده می‌شود) به دلیل فشار و ضربه حاصل از حرکت گیربکس در جای خود گیر کند و گیربکس پس از آن نتواند به وضعیت N یا D یا R بازگردد و به همین دلیل توصیه می‌شود.
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

25 Oct, 08:56


فایل pdf دفترچه راهنما هایما اس۵(cvt)

🇮🇷هایمااس۵ایران🇮🇷
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

25 Oct, 08:51


فایل pdf دفترچه راهنما هایما اس۵(at)

🇮🇷هایمااس۵ایران🇮🇷
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

27 Sep, 20:11


قهوه ای شدن رنگ آب رادیاتور در شایع ترین حالت ممکن به دلیل اتمام عمر مفید شد ضد یخ و ترکیبات درون این سیال بوده که به صورت آب زنگ زده در رادیاتور و کف قهوه ای در رادیاتور نشان می‌دهد. بدین ترتیب، افزودنی های متشکل ضد یخ دیگر نمی‌توانند مانند سابق از خود عملکرد نشان دهند و به این رنگ درمی‌آیند.
یکی دیگر از حالت هایی که موجب علت عوض شدن رنگ آب رادیاتور به قهوه ای است این است که مایع خنک کننده بیش از حد داغ شده و به بار ها به نقطه دمای جوش می‎‌رسد. اکسیداسیون قطعات فلزی درون مایع خنک کننده نیز از دیگر دلایل قهوه ای شدن رنگ آب رادیاتور می‌باشد. ترکیبات مایع خنک کننده با تماس با این قطعات فلزی زنگ زده و اکسید شده خود نیز بعد از مدتی به رنگ قهوه ای درمی‌آیند.
پیشنهاد میشود هر دو سال یکبار آب رادیات را کاملا تعویض کنید
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

20 Aug, 14:18


یک سفر بسیار خوب و زیبا با هایما اس۵ at به ارتفاعات روستای خصیل دشت

روستای ییلاقی خصیل دشت که با نام روستای خصیب دشت نیز شناخته می‌شود، روستایی گردشگری در منطقه رانکوه املش، در استان گیلان است. این روستا از جاهای دیدنی املش است و گردشگران زیادی در طول تابستان، خود را به این منطقه‌ی کوهستانی می‌رسانند تا از هوای مطبوع، دشت‌های سرسبز و مملو از گل‌های وحشی و چشم‌اندازهای رویایی آن لذت ببرند. 

با تشکر از اقا میثم و خانواده محترمشان برای تهیه این کلیپ زیبا
@haimas5iran

🇮🇷 کانال هایما اس ۵ ایران🇮🇷

10 Jul, 10:53


در خودرو قطعه ای به نام سیبک فرمان (به انگلیسی Ball Joint) وجود دارد که علاوه بر متصل کردن چرخ ها به سیستم تعلیق، واسطه چرخیدن چرخ ها هم می شود. این قطعه کروی شکل، باعث چرخش چند محور مجزا، به صورت هم زمان می شود. البته سیبک در چند قسمت از خودرو به کار رفته است که قطعات شبیه به هم هستند اما هر کدام وظیفه خاص خود را دارند.
علائم خرابی سیبک فرمان
سیبک فرمان همانند دیگر قطعات سیستم تعلیق تحت فشار زیادی است و با توجه به اهمیت آن باید از سلامت آنها اطمینان یافت. ممکن است این قطعه در اثر ضربات شدید در تصادفات یا عبور از مسیرهای ناهموار دچار لهیدگی و حتی شکستگی شود. به علاوه این قطعه در معرض خوردگی و زنگ زدگی نیز قرار دارد و در اثر کارکرد به مدت طولانی و قرار گرفتن تحت فشار می تواند دچار سایش و لقی نیز شود.

هرزشدن مهره و یا خرابی رزوه پیچ سیبک، پارگی گردگیر و نفوذ گرد وغبار به داخل سیبک نیز از اتفاقاتی هستند که ممکن است برای این قطعه رخ دهد.

آسیب دیدگی سیبک فرمان به هر دلیلی از جمله دلایل مذکور می تواند علائمی همچون افزایش فرسودگی سایر قطعات سیستم فرمان، ساییده شدن لاستیک های جلوی خودرو یا به اصطلاح لاستیک سایی، کاهش فرمان پذیری خودرو، سفت شدن فرمان خودرو یا لقی و خلاصی بیش از حد آن و عدم بازگشت اتوماتیک فرمان خودرو به وضعیت مستقیم پس از عبور از پیچ را به همراه داشته باشد.

کشیده شدن فرمان به یک سمت، شنیده شدن صدا در هنگام عبور از دست انداز و لرزش فرمان در زمان حرکت یا پیچیدن خودرو از دیگر علائم خرابی سیبک فرمان است

@haimas5iran