#یادداشت_روز ، جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳
#مدرسه_رهایی
امروز ۱۹ بهمن است، سالگرد قیام سیاهکل؛ حرکتی که اگرچه در ظاهر شکست خورد و به اهداف خود نرسید، اما سرآغاز جنبشی شد که در نهایت طومار حکومت ۲۵۰۰ ساله سلطنت را درهم پیچید. انقلاب ۵۷ را میتوان از ثمرات جنبش چریکی دانست، چراکه این مبارزات تأثیر انکارناپذیری بر روند انقلاب داشتند.
قیام سیاهکل در شرایطی رخ داد که ساواک، سرمست از قدرت سرکوب، خود را شکستناپذیر میپنداشت. این قیام کوشید تا این هیمنه را در هم بشکند. اگرچه در ظاهر با شکست مواجه شد، اما با شکلگیری سازمان چریکهای فدایی خلق ایران و سایر گروههای معتقد به مشی مسلحانه، بهویژه در دهه ۵۰، ثابت شد که ساواک قادر به سرکوب کامل مبارزه و فداکاری انقلابیون نیست.
🔹حماسه سیاهکل: واکنشی به خفقان آن روزگار
جنبش چریکی و حماسه سیاهکل پاسخی به خفقان سیاسی، سرکوب شدید و انسداد فضای مشارکت سیاسی در دوران پهلوی بود. حکومت پهلوی، سرمست از درآمدهای نفتی، هیچ جایگاهی برای مشارکت مردم در تعیین سرنوشت خود قائل نبود. دربار، هر زمان که اراده میکرد، در تمام امور کشور دخالت مینمود و استبداد، هر روز بیش از پیش بر جامعه سایه میافکند.
امروز، با پروپاگاندای رسانههای فارسیزبان حامی پهلوی، روایتی تحریفشده از چریکها ارائه میشود. همچنین، برخی انقلابیون پشیمان تلاش دارند با مخدوش کردن چهره جنبشهای مبارزاتی، مشروعیت انقلاب ۵۷ را زیر سؤال ببرند. اما همگان نیک میدانند که انقلاب ۵۷، مستقل از سرنوشت آن، یک ضرورت تاریخی بود. تلاش برای کودتا یا شورش خواندن این انقلاب، نمیتواند اصل آن را انکار کند.
🔹درسهای انقلاب ۵۷ برای امروز
اینکه حکومت استبدادی کنونی، به مراتب سرکوبگرتر از حکومت پهلوی است و مردم همچنان برای تحقق آزادی و برابری هزینه پرداخت میکنند، هیچچیز از ابعاد ضدانسانی حکومت پهلوی نمیکاهد.
بزرگترین درس انقلاب ۵۷ این است که جامعه باید متشکل شود و مطالبات دموکراتیک، طبقاتی و سیاسی را تعمیق بخشد تا هیچ شکلی از استبداد امکان بقا یا ظهور مجدد پیدا نکند.
در غیر این صورت، آنچه باقی میماند، افسانهپردازی درباره گذشتهای است که تاریخ مصرف آن به پایان رسیده است.
https://t.me/edalatxah/19593