🔅 تیروئید و شیردهی :
مادران ممکن است در دوران حاملگی و یا شیردهی دچار مشکلات تیرویید ( کم کاری یا پر کاری ) شوند ، مطالب زیر جهت آگاهی بخشی ارائه می شود که جواب سوالات بسیاری از عزیزان است.
🟢 شرایط فیزیولوژیک:
1️⃣سه ماهه اول:
در سه ماهه اول افزایش هورمون های حاملگی ، منجر به تحریک گیرنده های هورمونی تیرویید و نتیجتا افزایش میزان این هورمون ها می شود ، که یک هایپرتیروئیدی ( پرکاری تیرویید ) ایجاد می کند که البته موقت ،عموما بدون نیاز به درمان بوده ، به آن هایپرتیروئیدیسم موقت بارداری می گویند.
🔻 این حالت در پایان سه ماهه اول معمولا بدون درمان برطرف میشود.
2️⃣ ادامه بارداری:
🔻بطور معمول
میزان و اثر هورمون های تیرویید نرمال هستند.
در این حالت درمان هم لازم نیست.
🔵 شرایط بیماری :
1️⃣در حاملگی ، خانمهای از نظر تیرویید کم کار یعنی مبتلایان به هیپوتیروئیدیسم از قبل هنگام حاملگی باید دوز لووتیروکسین را طبق نظر پزشک افزایش دهند .
طبیعتا اگر حین حاملگی متوجه کم کاری شوند درمان بر اساس شرایط فعلی شروع خواهد شد.
2️⃣ در فردی که سابقه شخصی و خانوادگی بیماری تیروئید دارد باید قبل از حامله شدن از طبیعی بودن کارکرد تیرویید خود اطمینان حاصل کند.
🔴 درمان کم کاری و پر کاری تیروئید در بارداری:
1️⃣هایپوتیروئیدی( کم کاری تیرویید) :
هیپوتیروئیدی در حاملگی در صورت عدم درمان ممکن است باعث:
🔻 سقط
🔻ایجاد تاخیر رشد داخل رحم
🔻 خونریزی پس از زایمان
🔻 مسمومیت حاملگی
🔻مرگ جنین
بشود.
🔅 درمان با داروی لووتیروکسین است.
🔅 لووتیروکسین در حاملگی ممنوعیت ندارد در حاملگی نیاز به هورمون تیروئید افزایش می یابد و بایستی با نظر پزشک، دارو را افزایش داد.
2️⃣ هیپرتیروئیدی ( پرکاری تیروئید ):
✅ تشخیص هیپرتیروئیدی به دلیل تشابه علائم آن با حالات طبیعی بارداری مثل کوتاهی نفس، تپش قلب و عدم تحمل گرما ممکن است سخت باشد. در این موارد کاهش وزن یا وزن گیری اندک و افزایش دفعات اجابت مزاج و اسهال علائم کمک کننده هستند که در بارداری طبیعی دیده نمی شوند.
🔄 عوارض جنینی هایپرتیروئیدی حاملگی در صورت درمان نامناسب یا عدم درمان:
🔻 مسمومیت حاملگی
🔻 ایجاد نوزاد کم وزن
🔻 زایمان زودرس
🔻 اختلال عملکرد تیروئید جنین
🔻 مرگ جنین
🟡 داروی انتخابی هیپر تیروئیدی در بارداری پروپیل تیویوراسیل یا PTU است.
🟠 عملکرد تیروئید مادر طی درمان هر ۳ تا ۴ هفته باید ارزیابی شود.
🔄 نکته:
✔️ در صورت درمان مادر احتمال هیپوتیروئیدی ( کم کاری تیرویید ) جنین نمی رود.
🔅 کم کاری تیرویید مادر و شیردهی
در دوران شیردهی مصرف لووتیروکسین برای مادران شیرده دچار کم کاری تیروئید ، بلامانع است و دوز مصرفی دارو را بر اساس تشخیص پزشک و نتایج آزمایشات می توانند بدون هیچ نگرانی از اثرات بر شیرخوار ادامه دهند .
🔅 پر کاری تیروئید مادر و شیر دهی
پروپیل تیواوراسیل و متی مازول دو داروی مورد استفاده در درمان پرکاری تیروئید مادران هستند ، هر دو دارو وارد شیر می شود و باید هر چند وقت یکبار تحت نظر متخصص کودکان ، شیرخوار از نظر کارکرد تیروئید چک شود تا دچار کم کاری نشده باشد.
تا مدتها پروپیل تیواوراسیل داروی قطعی در دوران شیردهی محسوب می شد و شاید هنوز هم بسیاری از همکاران به این روال ادامه دهند اما بر اساس تحقیقات جدید ، هر دو دارو را بر اساس پاسخ مادر به درمان و طول دوره درمان می توان به مادران شیرده تجویز کرد به شرطی که بطور دوره ای وضعیت تیروئید شیرخوار بررسی شود .
@drfarhadioffice