دژ ایرانشهر @dez_iranshahr Channel on Telegram

دژ ایرانشهر

@dez_iranshahr


ایرانشهر را با ما بشناسید

دژ ایرانشهر (Persian)

دژ ایرانشهر یک کانال تلگرامی است که به معرفی شهر ایرانشهر و جاذبه‌های آن می‌پردازد. این شهر زیبا و تاریخی که در استان سیستان و بلوچستان ایران واقع شده، دارای فرهنگ، تاریخ و زیبایی‌های فراوانی است که در این کانال معرفی می‌شوند. اگر شما به دنبال اطلاعات جامع و دقیق در مورد ایرانشهر هستید، دژ ایرانشهر منبعی بی‌نظیر برای شناخت این شهر است. از تاریخچه تا جاذبه‌های گردشگری، از فرهنگ و آداب مردم محلی تا اخبار و رویدادهای مهم، همه چیز در این کانال موجود است. به دنبال یک مکان جدید برای سفر یا اکتشاف؟ دژ ایرانشهر بهترین راهنمای شما خواهد بود. پیوستن به این کانال به شما کمک می‌کند تا شهر زیبای ایرانشهر را از نزدیک تر بشناسید و تجربیات جدیدی را کسب کنید. از اطلاعات مفید و جذاب این کانال بهره ببرید و سفری به عمق تاریخ و فرهنگ شهر ایرانشهر داشته باشید.

دژ ایرانشهر

13 Oct, 09:35


۲۱ مهر در تقویم باستانی ایرانی
رامروز یا جشن پیروزی کاوه آهنگر و فریدون
بر ضحاک ماردوش و بر تخت نشستن فریدون است.

ثبت این رویداد حماسی در تقویم باستانی ایرانیان نشان از امید و پیروزی راستی بر ظلم و ستم بوده‌است.



@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

11 Oct, 07:45


آرسن لوپن ایران!

سید مهدی بلیغ یک خلافکار بی‌سواد ایرانی بود که در دهه 30 با فروختن "کاخ وزرات دادگستری" به 2 تاجر آمریکایی به جای هتل، حسابی سر و صدا کرد و به باهوش‌ترین خلافکار ایران معروف شد .

او بعد از فریب دادن 2 تاجر آمریکایی، با تطمیع وزیر دادگستری وقت، کاخ رو واسه ساعتی اجاره کرد، با خرید 200 جفت دمپایی و قرار دادن اونا جلوی در اتاق‌های ساختمون اداری اونجارو شبیه به هتل درآورد و با گول زدن تاجرا ازشون 500 هزار تومن پیش‌پرداخت گرفت و به مصر فرار کرد !

او در دهه 60 در ایران اعدام شد.
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

11 Oct, 06:01


قرارداد ترکمن چای و تلخ شدن نوروز به کام ايرانيان در آن زمان ، يک ماه و چند روز پس از امضای قرارداد پايان جنگ دوم ايران و روسيه، مردم ايران در جريان ديد و بازديد های نوروزی آن سال، تازه از مفاد آن آگاه شدند و نوروزشان تلخ شد

    اين قرارداد 22 فوريه 1828 (هفته اول اسفندماه) با ميانجيگری (نقشه!) انگلستان که نمی خواست روس ها به مرزهای هند نزديک شوند در ترکمن چای منعقد شده بود و به موجب آن، ايران مناطق ديگری از جمله ايروان و نخجوان را از دست داد و از آن زمان مرز شمال غربی ايران تغيير نيافته است.
    دومين جنگ ايران و روسيه دو سال طول کشيد و ايران بازنده آن بود.
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

10 Oct, 07:45


تاثیر ایرانیان بر شکوفایی علوم در عصر عباسی

"تجدد هنر،معماری،فرهنگ و دانش سبک ساسانی در حکومت بنی عباس بسیار چشمگیر تر شد تا حدی که مورخانی چون هایاشی خلافت را امپراطوری نوین ساسانیان توصیف کردند. در دوره خلافت بنی عباس بسیاری از نوادگان نجیب زادگان آریایی طبقه آزادان و طبقه سواره نظام سواران امپراطوری ساسانی به عنوان کاتب،سران دولتی،دانشمند و کارمندان دولتی مشغول به کار شدند.دانشمندان ایرانی در خدمت اعراب بسیاری از آثار یونانی،پهلوی و ایرانی را به عربی ترجمه کردند"

بن مایه: کاوه فرخ/ تاریخ تمدن ایران،امپراطوری ساسانیان
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

10 Oct, 06:01


"جنگ پُل" تنها نبردی بود که با پیروزی ساسانیان بر مسلمانان پایان یافت. سردار سپاه ايران در این جنگ بهمن جادویه بود‌ که طی آن سپاه ایران توانست 8000 نفر از دشمن را به هلاکت برساند وحتی سردار عرب ها “ثقفی” نیز زخم مهلکی برداشت.
فرمانده اعراب ابوعبیده ثقفی پدر مختار ثقفی بود

در عوض سپاه ایران تنها 600 تن کشته و زخمی داد.

مسلمانان براى عبور از رود فرات و حضور در جنگ از قايق ها پلى ساختند و از آن عبور كردند اما نهايتا به شكست آنان منجر شد. به همين خاطر اين نبرد به نبرد پُل يا جَسْر معروف است.
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

09 Oct, 07:45


هر حيوان كه از دور ديدی و ندانستی سگ و گرگ است يا آهو، ببين رو به سمت مرغزار و سبزينه است يا لاشه و استخوان؛ آدمی را نيز چون نشناسی، ببين به كدام سوی می‌رود...

مجالس سبعه
مولانا
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

09 Oct, 06:01


#پیمان_آخال (آخال_تکه) 

با این پیمان، ناصرالدین‌شاه که هیچ‌گاه نتوانسته بود ترکمن‌ها را شکست دهد، حکومت روسیه را بر این مناطق به رسمیت شناخت و ایران و روسیه برای نخستین‌بار در ناحیهٔ شرق دریای خزر با یک‌دیگر همسایه شدند.


پیمان آخال تأثیر دوگانه‌ای بر ایران داشت. از یک‌سو ایران تا حدی از یورش‌های ترکمن‌ها رهایی می‌یافت؛ اما این امر به بهای گران از دست‌رفتن سرزمین‌هایی به دست آمد که ناصرالدین شاه ادعای سلطنت بر آن‌ها را داشت.

 همچنین خط مرزی کاملاً به نفع روس‌ها طراحی شده بود. به گفتهٔ لرد کرزن «روس‌ها در ضمن انعقاد قرارداد مرزی اولاً کوه‌های بلند مرتفع سرحدی را در مرز خودشان انداختند

سپس سرچشمهٔ رودخانه‌ها را نیز جزء خاک روسیه ثبت کردند که هروقت اراده نمایند آب را از ده‌های ایران قطع کنند و در نتیجه محصول خراسان را تباه سازند.» علاوه بر این دولت ایران تعهد کرده بود که اجازه ندهد در امتداد رودهایی که وارد خاک روسیه می‌شود، روستای جدید ساخته شود یا اراضی زراعی آن مناطق گسترش یابد یا برای زمین‌های در حال کشت بیش از حد آب مصرف شود.
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

08 Oct, 07:45


▪️تاریخ ایران دلیر مردان زیادی دارد که گمنام مانده‌اند از جمله “آرسام”. میگس تاس راوی و پزشک یونانی جنگ ترموپیل چنین روایت میکند: یکی از مناظر برجسته و قابل تحسین این نبرد، آرسام برادر خشایارشا بود! او میگوید با اینکه آرسام دشمن ما بود اما اعتراف میکنم هنگامی که شمشیر میزد به یکی از خدایان شبیه بود...

چهره او به زیبایی میدرخشید و من در موقع شمشیر زدن به صورت او می‌نگریستم که ذره‌ای ترس در چهره‌اش نیست و این نشان میدهد که دلیری آن جوان ذاتی است و ناشی از خشم موقت نیست. وقتی ده شمشیر به سمت او روانه میشد مانند آن بود که شاخه‌های باریک درخت حواله او میشود و به راحتی آنان را دفع میکرد!
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

08 Oct, 06:00


 #پیمان_آخال (آخال_تکه) 

معاهده‌ای میان امپراتوری #روسیه و #ایران است که در ۲۱ سپتامبر ۱۸۸۱ میلادی/۳۰ شهریور ۱۲۶۰ خورشیدی برای تعیین مرزهای دو کشور در مناطق ترکمن‌نشین شرق دریای خزر بسته شد.

انعقاد این پیمان در شرایطی صورت گرفت که نیروهای روس که تا سال ۱۸۶۳ اطراف آرال، سمرقند وتاشکند را تصرف کرده بودند، در سال ۱۸۶۸ خان‌نشین بخارا را شکست قطعی داده و حاکمیت خود را بر بخارا و سمرقند نیز تثبیت کردند و در سال‌های ۱۸۷۳ تا ۱۸۸۱ به فرماندهی میخائیل اسکوبلف، ایوان لازارفو کنستانتین کافمن علاوه بر اشغال خوارزم که در کنترل خان‌نشین خیوه قرار داشت، ایلات ترکمن را نیز شکست داده بودند و سرزمین ترکمن‌های تَکه را با نام «سرزمین ماورای خزر» به خاک خود منضم کردند. روس‌ها پس از شکست ۱۸۶۰ ایران و نیز با گسترش حضور بریتانیا در مصر، به چنین کام‌یابی دست یافتند.

ناصرالدین‌شاه برای عقد این قرارداد وزیر خارجه‌اش مؤتمن‌الملک را به دیدار ایوان زینوویف فرستاد تا پیمانی را در تهران امضا کنند.
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

07 Oct, 09:35


آب انبار دیوانخانه ،مجموعه زندیه
محله درشاهزاده
بافت تاریخی شیراز

آب انبارهای کریمخانی: آب انبارهای کریمخانی شامل: آب انبارهای حافظیه، دیوانخانه، وکیل و هفت تن است که به دستور کریمخان زند برای تهیه آب آشامیدنی مردم شیراز در چند نقطه شهر ساخته شد و به آب انبارهای کریمخانی مشهور است.
طرح این آب انبارها برگرفته از معماری دوران صفویه است و از نظر ساختمانی بسیار محکم و بزرگ هستند. مخزن این آب انبارها بسیار وسیع است. به وسیله پلکانی سنگی، امکان دستیابی به آب در این آب انبار فراهم می شده است. بادگیری های بلند این آب انبارها که برای خنک کردن آب و تهویه فضای موجود تعبیه شده اند، به وسیله آجر و نقش های لوزی بر دهانه آنها ساخته و تزیین شده اند. آبراهه های آبرسانی آنها نیز از سنگ و ساروج ساخته شده اند. منشاء آبراهه آبرسانی در زمان زندیه کاریز رکن آباد بوده است.

آب انبار دیوانخانه: در شمال میدان توپخانه، جنوب عمارت دیوانخانه کریمخانی قرار دارد که تنها پلکان و قسمتی از سقف آن باقی مانده است. بر روی این آب انبار در گذشته ساختمانی به نام نقاره خانه وجود داشته است.

@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

07 Oct, 07:45


حکومت های ایرانی در جهان

هخامنشیان (و حکومت های بعدی ایرانی که در این قلمرو در طول تاریخ بوجود آمدند، مانند اشکانی و پونت و....)

کوشانیان در هند و شرق ایرانشهر

ساسانیان در یمن و عربستان

سکاها در روسیه (اروپا)و شمال شرقی ایرانشهر

پادشاهی زنگبار در آفریقا

حکومت پر افتخار آلان های ایرانی ساکن قفقاز در اسپانیا و شمال آفریقا

حکومت ایرانی دودمان رستمیان منتسب به شاهنشاه انوشیروان دادگر در آفریقا(بنفش)
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

07 Oct, 06:01


زبان فارسی در دوره‌ای طولانی زبان رسمی دربار شاهان عثمانی بوده‌است. دیداری کوتاه و گذرا از موزه‌های ترکیه و حتی گذر از برزن‌های قدیمی و آثار تاریخی شهرهای این کشور، که پر از خط و زبان فارسی است، نشان می‌دهد که این زبان تا چه پایه در این کشور فراگیر بوده‌است.
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

06 Oct, 07:45


“این تلفات همه از ناخوشی وبا نبوده! بلکه مردم ایران ناخوش و آماده مرگ بودند که اینچنین زیاده از اندازه مُردند”

این متن بخشی از توصیفات امین‌الضرب در مورد علت کشتار وسیع وبا در ایران در سال ۱۲۵۰ بود...

به نوشته امین الضرب روزی ۲۰۰ تا ۴۰۰ نفر در تهران بر اثر ابتلا به وبا میمردند. امین‌الضرب دریافته بود که قربانیان این بلا بیشتر تنگ‌دستان هستند که تاب مقاومت جسمانی ندارند.
او درباره شهرهای دیگر نوشته بود: حال ولایات دیگر هم بهتر از پایتخت نبود.
در قم توانگران به دهات رفتند و فقرا که نتوانستند بروند ماندند و تلف شدند...

📚خاطرات حسین قلی خان نظام السلطنه
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

06 Oct, 06:00


یکی از موجودات یا در واقع نگهبانان نمادینی که در هنر هخامنشی و به ویژه در نقش برجسته‌های تخت جمشید می‌بینیم موجودی است با سر انسان و تنه شیر بالداری که به صورت نشسته نشان داده شده است.

البته رابطه این موجود به عنوان نگهبانی نمادین تا حدود زیادی نسبت به دو گونه دیگر که در دروازه ملل موجود می‌باشند ناشناخته‌تر است ولی شاید دست کم در نقوش تخت جمشید بتوان وظیفه او را به عنوان محافظ گیاه مهمی که دست بر آن قرار داده بررسی کرد. (فراموش نکنیم که انسان بالدار پاسارگاد نیز گونه‌ای از همین نگهبانان نمادین بوده است)

چنین موجودی به اسفنکس یا ابوالهول مشهور شده است با شنیدن این نام دومی به یاد یکی از کهن‌ترین و معروف‌ترین و بزرگترین ابوالهول‌های شناخته شده می‌افتیم که با ۲۰ متر بلندی و ۷۲ متر طول در جلوی هرم‌های سه گانه جیزه در مصر تراشیده و ساخته شده است. (امروزه در تخت جمشید این نقش را گوپت معرفی میکنند که در اساطیر ایران و اوستا از آن بعنوان نیمه انسان و نیمه گاو یاد شده است)
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

05 Oct, 07:45


ایرانیان باستان، زنان را کانون مهرورزی و باروری می‌دانستند ازین‌روی همواره آنان را مورد تکریم قرار می‌دادند. ‏
تحولی که زرتشت در فرهنگ ایران به وجود آورد، بانوان ایرانی را در تمام امور هم تراز مردان کرد که در دیگر تمدن ها دیده نمی‌شد، در آن زمان یونانی ها با زنان مانند بَرده رفتار می کردند و ارسطو میگفت زن نمیتواند روح داشته باشد!
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

05 Oct, 06:01


از شخصیت هایی که باید شناخت :
علی جوان (1305 - 1395)
علی جوان در سال ۱۳۰۵ هجری‌شمسی در تبریز به دنیا آمد. پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی در زادگاهش، وارد دانشگاه تهران شد و چندی بعد به آمریکا مهاجرت نمود و در سال ۱۳۳۳ هجری‌شمسی از دانشگاه کلمبیا در نیویورک، دکترای فیزیک گرفت و سپس به عضویت هیئت علمی مؤسسه تکنولوژی ماساچوست (MIT) درآمد.
وی شخصی شناخته شده در زمینه لیزر و کوانتوم در جهان بوده و عضویت گروه تحقیقاتی لابراتوار تلفن بل در نیوجرزی را در فهرست مسئولیتهای خود به ثبت رسانده است.
جوان در سال ۱۳۳۷ هجری‌شمسی اصول لیزر گازی را بنیان نهاد و دو سال بعد لیزر گازی هلیوم ـ نئون را ابداع کرد. این اختراع، اولین لیزر گازی بود که به صورت مستمر کار می‌کرد و باعث توجه ویژه مجامع علمی جهان شد.
این دانشمند برجسته از میان صد نابغه در قید حیات و مطرح دنیا در رتبه ۱۲ قرار گرفته و جزو ۱۰ نابغه زنده جهان به شمار می‌فت و ابداعات ارزشمندی داشت که از مهم‌ترین آنها می‌توان به تئوری میز ۳ سطحی، ابداع لیزر گازی هلیوم و نئون، انجام مکالمات تلفنی با لیزر نوری، و پمپاژ لیزرهای نوری اشاره کرد.
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

04 Oct, 07:45


عکس اولین فرماندار زن ایران


"قدسی صوفی املش" که حدود ۵۰سال قبل در اواسط دهه ۱۳۴۰،فرماندار شهرستان صومعه‌سرا در استان گیلان بود، اولین فرماندار زن ایران محسوب می‌شود.
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

04 Oct, 06:01


نگرش رضاشاه به زرتشتی‌ها

-نگرش ویژه رضاشاه به زرتشتيان به گونه‌ای بود كه می‌گفت: شما هميشه در پناه من هستيد، اگر كوچك‌ترين ناراحتی‌ای برای شما رسيد، تلگراف به خودِ من بزنيد، فوری از شما رفع زحمت میشود.

-از آن پس كه رضاشاه به حال زرتشتيانِ نگاهدارنده‌ دين نياكان و فرزندانِ تبارمند ايران، باره نگرش و مهربانی نمود و‌ آنها را به مِهر شاهانه‌ خويش سرشار و بر زخم‌های فرسوده‌شان مرهم نهاد، و دل‌هایِ پژمرده‌یِ آنان را با نوازش‌هایِ پدرانه شاداب فرمود، محروميت‌ها را از سر آنها برداشت، برابری حقوق را اعلام فرمود و زرتشتيان را برخلافِ پارينه بر مايملک خود فرمانروا ساخته و رفع ستم از ايشان نمود و طرف توجهِ ویژه خويش قرار داد و آنان در ارتش و كشور به درودن خدمت گشته و در ادارات دولتی راه يافتند و به تدريج بکار و پیشه‌های مهم دست یافتند.

-دیدار رضاشاه با افسران در شهر کرمانشاه:

-رضاشاه : تو زرتشتی هستی؟ ستوان رستم نوذری: آری - رضاشاه رو به رئیس ستاد ارتش: این‌ها را تشویق کنید بیشتر به ارتش بیایند چون ایرانی اصیل هستند.
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

03 Oct, 07:45


فارغ‌التحصیلان دانشکده شهربانی در سال ۵۶
@Dez_iranshahr

دژ ایرانشهر

03 Oct, 06:01


آیا می دانستید مجسمه میدان حر
(نبرد گرشاسب با اژدها) به مناسبت نجات آذربایجان از اشغال شوروی و ایادی فرقه دموکرات پیشه وری در 1339 ساخته شده است؟

این تندیس به همراه تندیس فردوسی جزو محدود تندیس هایی است که پس از انقلاب سال۱۳۵۷ آسیب ندید
و جا به جا نشد!

غلامرضا رحیم‌زاده ارژنگ هنرمند و مجسمه ساز وطنخواه آذربایجانی خالق این اثر می باشد.

وی هم چنین سازنده مجسمه انوشیروان دادگر در کاخ دادگستری
@Dez_iranshahr