پژوهشکده شورای نگهبان

@ccri_ir


صفحه پژوهشکده شورای نگهبان

پژوهشکده شورای نگهبان

23 Oct, 13:58


یادداشت دکتر کدخدایی در پایگاه خبری المیادین انگلیسی:
ایران مطابق حقوق بین‌الملل از حق ذاتی دفاع مشروع برخوردار است.

🔹دکتر کدخدایی، عضو حقوقدان و رییس پژوهشکده شورای نگهبان با انتشار یادداشتی با عنوان« مشروعیت دفاع از مقاومت در حقوق بین‌الملل» در پایگاه خبری المیادین انگلیسی، به تبیین مشروعیت دفاع جمهوری اسلامی ایران در برابر رژیم صهیونیستی از نگاه حقوق بین‌الملل پرداخت.

⬅️ خبرکامل: https://ccri.ac.ir/0000tP
⬅️ متن یادداشت: https://english.almayadeen.net/articles/opinion/iran-enjoys-inherent-right-to-self-defense-under-internation
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

23 Oct, 13:51


📆 ۴ آبان ماه سالروز اعتراض و افشاگری امام خمینی (ره) بر علیه طرح کاپیتولاسیون

🔸کاپیتولاسیون از نظر حقوقی، قراردادهایی است که به‌موجب آن، اتباع یک کشور در قلمرو دولتی دیگر مشمول قوانین قضایی کشور خود باشند. در رژیم پهلوی لایحه کاپیتولاسیون یعنی مصونیت مستشاران آمریکایی از پیگرد قضایی در ایران، در ۲۱ مهرماه۱۳۴۳ به تصویب رسید.
🔹در پی تصویب این لایحه، امام خمینی در روز چهارم آبان ۱۳۴۳ اقدام رژیم را به شدت مورد انتقاد قرار داد. امام طی سخنانی که در حضور جمع کثیری از روحانیون و مردم قم ایراد کرد، گفت: «... عزت ما پایکوب شد، عظمت ایران از بین رفت ، عظمت ارتش ایران را پایکوب کردند. قانونی را به مجلس بردند که  که در آن ما را ملحق کردند به پیمان وین ...که تمام مستشاران نظامی آمریکا با خانواده هایشان ، با کارمندهای فنی شان با کارمندان اداری شان ، با خدمه شان از هر جنایتی که در ایران بکنند، مصون هستند...»
🔸امام خمینی(ره) یک هفته پس از سخنرانی علیه کاپیتولاسیون بازداشت و به ترکیه تبعید شدند.

#تقویم_حقوقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

22 Oct, 06:18


📚 قانونگذاری و اجرا
✍️ امیرحسین اصل زعیم
زیر نظر دکتر ابوالفضل درویشوند
🔖 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
📃 ۴۶۰ صفحه

معرفی
در سال ۱۳۸۹ پیرو مباحث و اختلافات به‏وجودآمده در خصوص صلاحیت ‏ها و روابط قوای مجریه و مقننه، مركز تحقیقات شورای نگهبان سلسله ‏نشست‏ های علمی _حقوقی را با حضور اساتید حقوق دانشگاه و برخی اعضای سابق شورای نگهبان با موضوع مطالعه روابط قوه‏ مقننه با قوه‏ مجریه برگزار کرد. گزارش این جلسات كه با حضور اساتید و حقوقدانان و مشاركت كارشناسان و پژوهشگران مركز تحقیقات برگزار می‏شد، در مجموعه پیش رو مدون شده است که در اختیار پژوهشگران و محققان محترم قرار می‏گیرد.

پیوند مقدمه و فهرست کتاب:
https://B2n.ir/t81180
پیوند تهیه کتاب:
https://B2n.ir/t74374


#معرفی_کتاب
#انتشارات_پژوهشکده_شورای_نگهبان

پژوهشکده شورای نگهبان

21 Oct, 17:22


#گزارش_تصویری

نشست بررسی آزادی مطبوعات در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

👤 دکتر عبدالله گنجی
(مدرس دانشگاه و مدیر سابق روزنامه جوان)

👤 دکتر هدی غفاری
( عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی)

👤 سید شهاب الدین طباطبایی
(عضو شورای اطلاع رسانی دولت و دبیرکل حزب ندای ایرانیان)

📆 دوشنبه ۳۰ مهرماه ماه ۱۴۰۳
📌پژوهشکده شورای نگهبان

⬅️ خبرکامل: https://ccri.ac.ir/0000tM
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

21 Oct, 14:54


🔰 شورای نگهبان در سایر کشور های جهان

نهاد نظارتی در آلمان🇩🇪

🔹جمهوری فدرال آلمان کشوری فدرال و متشکل از شانزده دولت - ایالت به نام لاندر است. اقتدارات حاکمیتی بین فدراسیون و لاندرها تقسیم شده است و هریک حقوق و نهادهای حاکمیتی مخصوص خود را دارند.
⬅️دادگاه قانون اساسی آلمان به عنوان نهاد ناظر برقانون اساسی وبا هدف حصول اطمینان از اینکه تمامی دستگاه های کشور از قانون اساسی پیروی کنند درسال 1951 میلادی تاسیس شدو تحت نظارت هیچ وزارتخانه ای نیست.
🔸دادگاه 16 عضو دارد که نیمی از آنها را مجلس ملی فدرال و نیمی دیگر را مجلس ایلات با رای اکثریت دوسوم انتخاب می کنند.

⭕️ صلاحیت های دادگاه قانون اساسی آلمان:
1️⃣ حکم به محرومیت از حقوق بنیادین
2️⃣ حکم به ممنوعیت فعالیت احزاب سیاسی خلاف قانون اساسی
3️⃣ بررسی صحت انتخابات
4️⃣ رسیدگی به اتهامات علیه رییس جمهور
5️⃣ تصمیم گیری درمورد اختلافات میان نهاد های اساسی

#شورای_نگهبان
#مطالعه_تطبیقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

21 Oct, 11:50


🔹دکتر عبدالله گنجی، مدرس دانشگاه و مدیر مسئول سابق روزنامه جوان؛ دکتر هدی غفاری، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی (ره) و سید شهاب‌الدین طباطبایی، عضو شورای اطلاع‌رسانی دولت و دبیر کل حزب ندای ایرانیان در سومین نشست از سلسله نشست‌های «خانه ملی گفت‌و‌گوی حقوق اساسی» که هم اکنون در حال برگزاری است درباره آزادی مطبوعات در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران گفت‌و‌گو می‌کنند.

#درحال_برگزاری
#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

20 Oct, 13:34


📌به شرکت‌کنندگان در این نشست گواهی‌نامه معتبر علمی اهدا‌ خواهد شد.

⬅️ لینک ثبت‌نام:
https://formafzar.com/form/q۲vtj

#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

19 Oct, 11:25


🔰 اقدامات مهم شورای انقلاب اسلامی
ه‍: اقدامات شورای انقلاب اسلامی در تشکیل قوه مقننه

▫️بر اساس اصل شصت و دوم قانون اساسی شرایط انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان و کیفیت انتخابات مجلس را قانون تعیین می‌کند و باتوجه به اینکه هنوز مجلسی ایجاد نشده بود، شورای انقلاب اسلامی به عنوان نهادی که وظیفهٔ تقنین را بر عهده داشت به این موضوع ورود و نسبت به وضع و تصویب قوانین مربوط به برگزاری انتخابات مجلس شورای ملی و قوانینی که برای تشکیل آن مجلس لازم بود اقدام کرد.
همانگونه که بیان شد، در فقدان مجلس شورای ملی، ناگزیر لازم بود تا قانون انتخابات مجلس تهیه و تصویب شود. به همین منظور، پیش نویس قانون انتخابات مجلس در وزارت کشور آماده و برای تصویب به شورای انقلاب اسلامی فرستاده می شود. این قانون مورد اعتراض شدید گروه های ملی، مجاهدین خلق و دیگر گروه‌ها قرار می گیرد. آنان به بخش هایی از پیش نویس قانون انتخابات مجلس شورای ملی چون منطقه ای شدن انتخابات تهران، اکثریت مطلق برای انتخاب شدن در مرحله اول، اعتقاد به نظام جمهوری اسلامی و ابراز وفاداری به قانون اساسی به منزلهٔ یکی از شرایط انتخاب شوندگی و... اعتراض می کنند. شورای انقلاب اسلامی به برخی از خواسته های آنان توجه و آن را تمکین می کند و در برخی دیگر نظر پیش نویس را
می پذیرد.

▫️پس از اعلام نتایج نخستین انتخابات مجلس شورای ملی موج عظیمی از اعتراضات در میان گروه های غیرمذهبی اعم از جبهه ملی، مجاهدین خلق، چپی ها مبنی بر وقوع تقلب گسترده در انتخابات مطرح می شود. حتی بنی صدر نیز که در این زمان ریاست جمهوری را عهده دار بود، به حمایت از معتقدان به وقوع تقلب می پردازد و انتخابات مجلس را مشحون از تخلف و تقلب می‌داند. در این هنگام شورای انقلاب اسلامی برای تلطیف فضا و کاهش التهابات اجتماعی، تصمیم می گیرد هیئتی هفت نفره برای رسیدگی به شکایات و بررسی مجدد نتایج انتخابات مجلس ایجاد کند. شورای مذکور در نهایت طی گزارشی به ابطال نتیجهٔ انتخابات در پنج حوزهٔ انتخابیه و تایید انتخابات سایر حوزه ها اقدام می کند.

▫️از اقدامات دیگر شورا در مورد قوه مقننه، چگونگی اداره مجلس بود. به همین منظور، شورای انقلاب اسلامی لایحهٔ قانونی «نحوه ادارهٔ دورهٔ اول مجلس شورای ملی جمهوری اسلامی ایران تا هنگامی که مجلس اعتبار قانونی می یابد» را در تاریخ ۱۳۵۹/۳/۳ به تصویب رساند.

📚منبع: کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی

پژوهشکده شورای نگهبان

19 Oct, 06:30


🔰در نشست خانه ملی گفت‌وگوی حقوق اساسی بررسی میشود؛

نشست اول: آزادی مطبوعات در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

🔸سخنرانان:

👤 دکتر عبدالله گنجی
(مدرس دانشگاه و مدیر سابق روزنامه جوان)

👤 دکتر هدی غفاری
( عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی)

👤 سید شهاب الدین طباطبایی
(عضو شورای اطلاع رسانی دولت و دبیر کل حزب ندای ایرانیان)

🔹دبیر علمی:
👤آقای علیرضا مزینانی

📆 دوشنبه ۳۰ مهرماه ماه ۱۴۰۳
از ساعت ۱۴
📌نشانی: پژوهشکده شورای نگهبان
واقع در خیابان‌شهیدبهشتی، خیابان سرافراز، کوچه پنجم، پلاک۱۱

⬅️ لینک ثبت‌نام:

https://formafzar.com/form/q۲vtj

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

16 Oct, 15:50


🔰به همت پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد؛

💠 جلسه شرح فقهی اصول ۵۶ و ۵۷ قانون اساسی
👤 با حضور و تدریس آیت الله کعبی
(نماینده مجلس خبرگان رهبری)
📆 چهارشنبه ۲۵ مهرماه

خلاصه مباحث شرح فقهی :
🔹مطابق با رویکرد حقوق عمومی معاصر قدرت، ذاتا فسادآور است و قدرت مطلق، فساد مطلق می‌آورد، به همین دلیل، برای جلوگیری از فساد، قدرت به سه قوه مقننه، مجریه و قضائیه تقسیم می‌شود.
آیا با تفکیک قوا، قدرت کنترل می‌شود؟ پاسخ منفی است.چرا که با توجه به طبیعت انسان و گرایش او به قدرت‌طلبی و سودجویی، تفکیک قوا تنها به توزیع فساد منجر می‌شود.
🔸علاوه بر این، در عمل، علاوه بر قوای سه‌گانه، کانون‌های قدرت دیگری مانند قدرت اداری، اقتصادی، ورزشی، هنری و رسانه‌ای نیز وجود دارند که تفکیک قوا آنها را در بر نمی‌گیرد.
🔹ولی فقیه نقش کنترل‌کننده فساد قدرت را ایفا می‌کند. ولی فقیه فصل‌الخطاب است نه تمام‌الخطاب، یعنی حرف آخر را می‌زند اما به جای قوای سه‌گانه تصمیم نمی‌گیرد.
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

16 Oct, 10:25


📆 ۲۴ مهرماه سالروز ابلاغ سیاست‌های کلی «انتخابات» توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی

💠 حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ ۲۴ مهرماه ۱۳۹۶ در راستای اجرای بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی، سیاست‌های کلی «انتخابات» را که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده است، ابلاغ کردند.
از مهمترین اهداف این سیاست می توان به:
1️⃣ تعیین حدود و نوع هزینه‌ها و منابع مجاز و غیرمجاز انتخاباتی، شفاف‌سازی منابع و هزینه‌های انتخاباتی داوطلبان و تشکل‌های سیاسی و اعلام به مراجع ذی‌صلاح
2️⃣ بهره‌مندی داوطلبان در تبلیغات انتخاباتی با تقسیم برابر متناسب با امکانات در هر انتخابات حسب مورد از صدا و سیما و فضای مجازی و دیگر رسانه‌ها و امکانات دولتی و عمومی کشور.
3️⃣ ممنوعیت استفاده از حمایت و امکانات بیگانگان اعم از مالی و تبلیغاتی توسط نامزدها و احزاب و برخورد به‌موقع دستگاه‌های ذی‌ربط.
4️⃣ ارتقاء سطح شناخت و آگاهی و آموزش‌های عمومی و ترویج هنجارهای انتخاباتی
5️⃣ تعیین چارچوب‌ها و قواعد لازم برای فعالیت قانونمند و مسؤولانه احزاب و تشکل‌های سیاسی و اشخاص حقیقی در عرصه انتخابات

#تقویم_حقوقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

15 Oct, 07:19


دکتر کدخدایی، عضو حقوقدان و رییس پژوهشکده شورای نگهبان با انتشار یادداشتی با عنوان« مشروعیت دفاع از مقاومت در حقوق بین‌الملل» در روزنامه انگلیسی زبان تهران تایمز، به تبیین مشروعیت دفاع جمهوری اسلامی ایران از جبهه مقاومت از نگاه حقوق بین‌الملل پرداخت.

⬅️ خبر کامل :
https://ccri.ac.ir/0000tH
⬅️ متن یادداشت:
https://www.tehrantimes.com/news/505000

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

14 Oct, 09:16


🔰 شورای نگهبان در سایر کشور های جهان

نهاد نظارتی در مصر 🇾🇪

🔹مقنن اساسی مصر در سال ۱۹۷۱ با توجه به مسئله ضرورت صیانت از قانون اساسی، دادگاه عالی قانون اساسی را شکل داده است.
🔸 این نهاد در حال حاضر صیانت از قانون اساسی سال ۲۰۱۴ را بر عهده دارد که در ماده ۱۹۲ قانون اساسی و ماده ۲۵ قانون دادگاه عالی قانون اساسی، تحت عنوان وظیفه «نظارت اساسی بر قوانین و مقررات» به آن تصریح شده است.
🔹رئیس دادگاه با فرمان ریاست جمهوری و از میان سه نایب رئیس ارشد دادگاه بعد از تأیید هیات عمومی دادگاه به این سمت منصوب میشود. نایب رئیس دادگاه نیز با فرمان ریاست جمهوری بعد از تأیید هیات عمومی دادگاه به این سمت منصوب میشود و حداقل دوسوم نایب رئیسان دادگاه باید از میان اعضای نهادهای قضایی باشند.

صلاحیت های دادگاه قانون اساسی مصر:
1️⃣ نظارت بر قوانین عادی
2️⃣ نظارت بر قوانین مکمل قانون اساسی
3️⃣ نظارت بر آیین نامه داخلی مجلس
4️⃣ نظارت بر معاهدات بین المللی
5️⃣ نظارت بر مصوبات قانونی رئیس جمهور

#شورای_نگهبان
#مطالعه_تطبیقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

13 Oct, 09:54


🔰سلسله نشست های هوش مصنوعی و حقوق اساسی

نشست سوم: هوش مصنوعی و قانونگذاری

🔸سخنرانان:

👤 دکتر مهرنوش ابوذری
(عضو هیات علمی دانشگاه تهران)

👤 دکتر زهرا تخشید
( استادیار دانشگاه دنور و عضو موسسه برکمن کلاین دانشگاه هاروارد برای اینترنت و جامعه)

👤 جناب آقای ایمان اکبری
(پژوهشگر دفتر حکمرانی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی)

📆 دوشنبه ۲۳ مهرماه ماه ۱۴۰۳
از ساعت ۱۵:۳۰
📌نشانی: پژوهشکده شورای نگهبان
واقع در خیابان‌شهیدبهشتی، خیابان سرافراز، کوچه پنجم، پلاک۱۱

⬅️ لینک ثبت‌نام:

https://formafzar.com/form/zj759

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

13 Oct, 08:33


🔹 بازخوانی محشای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

شرح اصل دهم (بخش دوم)

🔰 نکته‌ها و برداشت‌ها

4️⃣ مقدس پنداشتن نهاد خانواده و استفاده از تعبیر «قداست» نشان می‌دهد که از یک‌سو نهاد خانواده در اسلام صرفاً جنبه‌ی مادی نداشته و واجد ارزشی الهی و معنوی است که سبب می‌شود جامعه برای تحقق آن منتظر اقدامات دولت نماند و پایش و نظارت مردمی به یکی از ضمانت‌اجراهای این اصل بدل شود. از سوی دیگر، به‌کارگیری این واژه در قانون‌اساسی، آن را متضمن آثار حقوقی می‌نماید و بر همین مبنا، لازم است به نقش نهاد خانواده در قوانین و مقررات مختلف توجه شود. همچنین زمانی که امر مطلوب نظام حقوقی، ارزشی تلقی می‌شود حفظ و پارس‌داری از آن کارآمدتر خواهد بود.
5️⃣ از منظر تعالیم اسلامی در خانواده صرفاً «حقوق» حاکم نیست، بلکه «اخلاق اسلامی» نیز اهمیت دارد و از همین روی، اصل 10 به هر دوِ این موارد توجه کرده است. حقوق در کنار رفتار مبتنی بر اخلاق اسلامی است که می‌تواند رشد و تعالی خانواده را تضمین کند.

#اصل_دهم
#بازخوانی_محشای_قانون_اساسی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

12 Oct, 19:17


پژوهشکده شورای نگهبان pinned Deleted message

پژوهشکده شورای نگهبان

12 Oct, 10:56


دکتر کدخدایی:
تخریب عامدانۀ تأسیسات درمانی، جنایت علیه بشریت است

🔹دکتر کدخدایی، عضو حقوقدان و رئیس پژوهشکده شورای نگهبان با انتشار متنی انگلیسی در حساب توییتری خود، با استناد به گزارش کمیسیون تحقیق سازمان ملل، حمله رژیم صهیونیستی به بیمارستان صحرایی هلال‌احمر ایران، که به منظور کاهش آلام بشری غیرنظامیان آسیب‌دیده در مرز سوریه و لبنان برپا شده بود را جنایت علیه بشریت دانست.

مشروح خبر : https://ccri.ac.ir/0000tE

پژوهشکده شورای نگهبان

12 Oct, 05:11


🔰 اقدامات مهم شورای انقلاب اسلامی
د: اقدامات شورای انقلاب اسلامی در تشکیل قوه مجریه
(بخش دوم)

▫️ صلاحیت دیگری که بند الف ماده ۲ اساسنامه شورای انقلاب اسلامی به شورای مذکور می داد، حق استیضاح و عزل وزرای دولت موقت بود. شورای انقلاب اسلامی و دولت موقت طی دوره فعالیت خویش در تعامل با یکدیگر چالش های گوناگونی داشتند. برخی از این چالش ها ناشی از انتقاداتی بود که شورای انقلاب اسلامی در برابر عملکرد تعدادی از وزرای دولت موقت می شد. علاوه بر مشکلاتی که میان شورا و دولت موقت درباره وزرا وجود داشت، تفاوت ایدئولوژیکی نیز در رویکرد این دو نهاد در انجام مسئولیت های خویش و پیشبرد امور انقلاب اسلامی مشاهده می‌شود؛ شورای انقلاب اسلامی به پیاده سازی حداکثری اسلام معتقد بود، ولی دولت موقت اسلام حداقلی را مدنظر داشت.

▫️ بند دوم: اقدامات شورای انقلاب اسلامی راجع به اولین دولت منتخب:
در پی استعفای دولت موقت، شورای انقلاب اسلامی علاوه بر مسئولیت تقنینی که بر عهده داشت، با حکم حضرت امام متصدی امور اجرایی کشور نیز شد. در نتیجه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری هم از لحاظ تصویب قانون مربوط به آن و هم از جهت برگزاری انتخابات زیرنظر شورای انقلاب اسلامی انجام شد. نخستین اقدامی که در جهت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باید انجام می گرفت، تهیه و تنظیم قوانین مربوط به آن بود، زیرا در اصل صدوهجدهم قانون اساسی چنین آمده است :«مسئولیت نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری طبق اصل نودونهم بر عهدهٔ شورای نگهبان است ولی قبل از تشکیل نخستین شورای نگهبان بر عهده انجمن نظارتی است که قانون تعیین میکند».
مسئولیت تدوین قانون که در این اصل بدان اشاره شده است با توجه به اینکه مجلسی در آن برههٔ زمانی وجود نداشته، بر عهدهٔ شورای انقلاب اسلامی به عنوان نهاد مقنن انقلاب اسلامی بود. به همین دلیل شورای مذکور در تاریخ ۲۸ آذر ۱۳۵۸ قانونی را تحت عنوان «لایحه قانونی انتخابات اولین رئیس‌جمهور کشور جمهوری اسلامی ایران» به تصویب می رساند. چنان که در مقدمهٔ این قانون بیان شده است، این قانون نه به عنوان یک قانون عام برای تمامی انتخابات های ریاست جمهوری، بلکه به عنوان قانونی موقت برای اولین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری تصویب می شود.


📚منبع: کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی