پژوهشکده شورای نگهبان @ccri_ir Channel on Telegram

پژوهشکده شورای نگهبان

@ccri_ir


صفحه پژوهشکده شورای نگهبان

پژوهشکده شورای نگهبان (Persian)

با خوش آمدید به پژوهشکده شورای نگهبان، یک کانال تلگرامی که به ارائه اطلاعات و تحلیل‌های تخصصی درباره شورای نگهبان ایران می‌پردازد. این کانال منبعی برای همه علاقمندان به موضوعات سیاسی و حقوقی مرتبط با فعالیت‌های شورای نگهبان است. شما از طریق این کانال می‌توانید ازآخرین اخبار و تحولات مربوط به شورای نگهبان مطلع شوید و نظرات و دیدگاه‌های متخصصان درباره این موضوعات را مطالعه کنید. پژوهشکده شورای نگهبان به عنوان یک منبع قابل اعتماد و رسمی برای دسترسی به اطلاعات جامع درباره فعالیت‌های شورای نگهبان شناخته شده است. بنابراین، اگر به دنبال اطلاعات دقیق و کاربردی درباره شورای نگهبان هستید، این کانال مناسبی برای شماست. عضویت در این کانال به شما کمک می‌کند تا با رویدادها و تصمیمات مهم شورای نگهبان در کشور آشنا شوید و از دیدگاه‌های متخصصان درباره این موضوعات بهره‌مند شوید. پس نیازی نیست که وقت خود را صرف جستجوی اخبار و تحلیل‌ها در مورد شورای نگهبان کنید، کافی است که به پژوهشکده شورای نگهبان ملحق شوید و از اطلاعات ارزشمند در اختیارتان قرار گیرد.

پژوهشکده شورای نگهبان

08 Jan, 09:22


📆 ۲۲ دیماه سالروز تشکیل شورای انقلاب به فرمان امام خمینی(ره)

🔹در ۲۲ دی‌ ۱۳۵۷، شورای انقلاب به فرمان امام خمینی تشکیل شد. این شورا که ایده شکل‌گیری آن آذرماه ۱۳۵۷ در جریان سفر شهید مطهری به پاریس با امام مطرح شد، اساسی‌ترین رکن قدرت سیاسی و اجرایی انقلابیون محسوب می‌شد.
🔺 مهمترین اعضای اوليه شورای انقلاب، شهيد مطهري، شهيد بهشتي، آيت الله موسوي اردبيلي، شهيد باهنر، مرحوم هاشمي رفسنجاني، مرحوم طالقاني، آيت الله خامنه اي، مرحوم مهدوي کني و مهندس بازرگان بودند.
▫️از مهمترين فعاليتهاي شورای انقلاب، پيشنهاد مهندس بازرگان بعنوان نخست وزير دولت موقت، تصويب اساسنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، ملي شدن بانک ها، سامان بخشيدن به دادگاه هاي انقلاب، برگزاري همه پرسي درباره نظام جمهوري اسلامي، بررسي پيش نويس قانون اساسي، تصويب قانون شوراهاي محلي، ملي شدن صنايع بزرگ، تصويب آيين نامه مجلس خبرگان و برگزاري انتخابات رياست جمهوري و مجلس بود.

#تقویم_حقوقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

08 Jan, 06:16


🎥 جلسه امضای تفاهمنامه‌ همکاری پژوهشکده شورای نگهبان و سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران

⬅️ خبرکامل: https://ccri.ac.ir/0000uS

#گزارش_تصویری
#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

07 Jan, 17:03


📖 معرفی کتاب | حقوق برنامه

🖋 نویسندگان: هادی طحان نظیف، علی هادی‌زاده

📍کتاب حقوق برنامه به بررسی چارچوب‌های حقوقی حاکم بر قوانین برنامه در ایران پرداخته و تلاش دارد ابعاد مختلف این قوانین را در نظام حقوقی کشور تبیین کند. در این کتاب، مفهوم قانون برنامه، شاخص‌های ماهوی آن، و جایگاه حقوقی آن در نظام قانون‌گذاری ایران تحلیل شده است. همچنین، مبانی حقوقی این قوانین بر اساس قانون اساسی، رویه‌های عرفی، و قوانین عادی بررسی شده است.

🔻فرایند تهیه و تصویب قوانین برنامه نیز از دیگر مباحث این اثر است، که طی آن نقش قوای مجریه و مقننه در تدوین و تصویب این قوانین بررسی می‌شود. نویسندگان تلاش کرده‌اند تا از منظر آسیب‌شناسی به مشکلات موجود در نظام حقوقی قوانین برنامه، از جمله ابهام در جایگاه این قوانین و نسبت آن‌ها با سایر اسناد حقوقی، فقدان یک قانون جامع نظام برنامه‌ریزی، و ناکارآمدی تمهیدات نظارتی بپردازند.

📍این پژوهش به ارائه راهکارهایی برای اصلاح و بهبود قوانین برنامه‌ریزی و انطباق آن‌ها با اهداف توسعه‌ای نظام جمهوری اسلامی ایران پرداخته است. نتیجه‌گیری کتاب شامل پیشنهاداتی برای ارتقای نظام حقوقی قوانین برنامه است تا بتواند مداخلات هدفمند دولت را در راستای نیل به اهداف اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی بهبود بخشد.

📤 دریافت فهرست و مقدمه کتاب

🌐 برای سفارش کلیک کنید

#معرفی_کتاب
#حقوق_اقتصادی
#حقوق_برنامه
____________
🏷 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

07 Jan, 14:42


📰 خبر | پژوهشکده شورای نگهبان کتاب « تفسیر قانون اساسی» را منتشر کرد

📍کتاب «تفسیر قانون اساسی» که به همت جمعی از نویسندگان نگاشته شده است، شامل مجموعه مقالاتی در زمینه مبانی، اصول و روش‌های تفسیر قانون اساسی است و در آن به موضوعاتی از جمله مبانی نظام حقوقی و تأثیر آن در تفسیر قانون اساسی، رویکردهای مختلف تفسیر قانون اساسی، نقش مقدمه قانون اساسی در شناخت اهداف و رسالت‌های قانون اساسی، ضابطه‌مندی فهم و تفسیر قانون اساسی،‌ مقایسه جایگاه تفسیر رسمی و متن قانون اساسی و … پرداخته شده است.

🔗 دسترسی به مشروح خبر
🌐 برای سفارش کلیک کنید
#حقوق_اساسی
____
🏷 ا
نتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

07 Jan, 13:53


🎙سلسله نشست‌های نقدکتاب

📚 کتاب پیامد های مشروطیت؛ تکوین حقوق مدرن در ایران

🔸نویسنده:
👤دکتر فردین مرادخانی
«عضوهیات علمی دانشگاه»

🔹ناقدان:
👤دکتر رضا احسانی
«پژوهشگر حوزه قانون پژوهی و قاضی دادگستری»

👤دکتر قدرت الله رحمانی
«عضو هیات علمی دانشگاه»

📆 یک شنبه ۲۳ دیماه ۱۴۰۳
ساعت۱۴

⭕️ لینک شرکت بصورت مجازی:
▫️https://www.skyroom.online/ch/shora-rc.ir/book

#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

07 Jan, 09:34


📚 دادرسی اساسی تطبیقی
🗓️ سال نشر: ۱۴۰۳
📄 تعداد صفحات: ۲۵۴
💳 بهاء: ۱۳۰هزارتومان
🌐 برای سفارش کلیک کنید
#حقوق_اساسی #حقوق_تطبیقی
____________
🏷 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

06 Jan, 13:22


📖 معرفی کتاب | حقوق اداری

🔖این کتاب، مجموعه‌ای از مقالات متنوع پژوهشی در زمینه حقوق اداری را در خود جای داده که پیش از این در شماره‌های مختلف فصلنامه دانش حقوق عمومی توسط پژوهشکده شورای نگهبان گردآوری و منتشر شده است و اینک پس از تجمیع موضوعی و تدوین در قالب یک اثر علمی منسجم به دانشجویان، پژوهشگران و صاحب نظران حقوق عمومی ارائه می‌شود.

🏷️ از جمله موضوعات مطرح‌شده در این اثر، می‌توان به تحلیل عدالت اداری و سازوکارهای نهادی آن، اصل الزام به ارائه دلایل تصمیمات اداری در چارچوب اداره خوب، سیاست‌های تقنینی در نظام اداری ایران، و جایگاه شوراهای اسلامی در نظام حقوقی کشور اشاره کرد. همچنین مباحثی چون بایسته‌های مقررات‌گذاری محلی، مسئولیت مدنی دولت در قبال خسارات زیست‌محیطی، و تحلیل صلاحیت و اختیارات دستگاه‌های اداری، مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

🔻این مجموعه به دانشجویان و پژوهشگران حقوق عمومی کمک می‌کند تا ضمن افزایش دانش خود، به مسائل کاربردی در حوزه مدیریت و اداره عمومی بپردازند. از این طریق، می‌توانند در مقام کارشناسان و متخصصان، پیشنهادهای کارآمدی برای اصلاح و بهبود نظام اداری ارائه دهند و با نقد و تحلیل علمی، نقش مؤثری در ارتقای ساختارهای اداری و اجرایی کشور ایفا کنند. این کتاب بستری مناسب برای آشنایی با چالش‌های اساسی حقوق اداری، روش‌های تقنینی، و تجارب تطبیقی فراهم می‌آورد و می‌تواند به‌عنوان منبعی علمی و عملی، یاری‌گر فعالان این حوزه باشد.


📤 دریافت فهرست و مقدمه کتاب

🌐 برای سفارش کلیک کنید

#معرفی_کتاب
#حقوق_اداری

____________
🏷 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

06 Jan, 12:08


📰 خبر | پژوهشکده شورای نگهبان کتاب « اندیشه‌های حقوق عمومی» را منتشر کرد

📍کتاب « اندیشه‌های حقوق عمومی » که به همت جمعی از نویسندگان نگاشته شده است، شامل مجموعه مقالاتی در زمینه اندیشه‌های حقوق عمومی، مفاهیم حقوق اساسی، و تفسیر و تحلیل اندیشه‌های فقهی و حقوقی با رویکرد اسلامی است و در آن به موضوعاتی از جمله حقوق فرهنگی در فرمان حکومتی حضرت رسول (ص) به معاذ بن جبل، نقش و اثر امام خمینی (ره) در تکوین و تدوین قانون اساسی، مطالعه‌ی تطبیقی اصول اقتصاد سیاسیِ امام خمینی (ره) و قانون اساسی، مفهوم قانونگذاری در آرای فقهی و حقوقی سید محمدباقر صدر و نقد و بررسی نظریه‌ی منطقه‌الفراغ از منظر شهید صدر(ره) پرداخته شده است.

🔗 دسترسی به مشروح خبر
🌐 برای سفارش کلیک کنید
#حقوق_عمومی

____________
🏷 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

06 Jan, 10:17


📸 گزارش تصویری جلسه امضای تفاهمنامه‌ همکاری پژوهشکده شورای نگهبان و سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران

⬅️ خبرکامل: https://ccri.ac.ir/0000uS

#گزارش_تصویری
#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

06 Jan, 10:05


🔰 پژوهشکده شورای نگهبان و سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران تفاهمنامه‌ همکاری امضا کردند

🔹به منظور تحقق اهدافی از جمله گسترش همكاري‌هاي فنی و استفاده بهينه از امكانات، تجهيزات و ظرفيت‌هاي طرفين، تفاهمنامه‌ همکاری بین پژوهشکده شورای نگهبان و سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران امضا شد.

⬅️ خبرکامل: https://ccri.ac.ir/0000uT
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

05 Jan, 18:29


📚 حقوق ملت و آزادی‌های مشروع
🖋️ نویسندگان: جمعی از نویسندگان
🗓️ سال نشر: ۱۴۰۳
📄 تعداد صفحات: ۳۹۶
💳 بهاء: ۱۵۰هزارتومان
🌐 برای سفارش کلیک کنید
#حقوق_عمومی #حقوق_ملت
____________
🏷 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

05 Jan, 18:29


📚 حقوق مالی
🗓️ سال نشر: ۱۴۰۳
📄 تعداد صفحات: ۲۱۸
💳 بهاء: ۱۳۰هزارتومان
🌐 برای سفارش کلیک کنید
#حقوق_مالی

____________
🏷 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

05 Jan, 18:29


📖 معرفی کتاب | حقوق انتخابات

🔖جمهوری اسلامی ایران نظامی برخواسته از رأی مردم است که در آن امور كشور به اتكاء آراء عمومی اداره می­شود و مردم با مشاركت عمومی می­توانند در تعیین سرنوشت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خویش اقدام نمایند. این فرآیند نه‌تنها ابزاری برای تعیین نمایندگان ملت و مدیران ارشد کشور است، بلکه نمادی از همبستگی، استقلال و حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش به شمار می‌آید. به همین جهت، شناخت و تبیین سازوکارهای حقوقی و مقررات ناظر بر انتخابات، ضرورتی حیاتی است که به تقویت و پایداری نظام سیاسی و رعایت حقوق شهروندان منجر خواهد شد.

🏷 حوزه “حقوق انتخابات” به بررسی مجموعه‌ای از قواعد، اصول و سیاست‌های ناظر بر نحوه برگزاری انتخابات، شرایط داوطلبان، و الزامات نظارتی می‌پردازد و در جهت تحقق یک انتخابات سالم، رقابتی و شفاف تلاش می‌کند. مطالعه حقوق انتخابات، ازاین‌رو ضروری است که علاوه بر کمک به توسعه مشارکت سیاسی و آگاهی عمومی، می‌تواند به بهبود شفافیت، عدالت، و پاسخگویی در انتخابات بینجامد و زمینه‌ساز تأمین عدالت در رقابت‌های انتخاباتی شود. پژوهش در این حوزه به سیاست‌گذاران و مجریان انتخابات کمک می‌کند تا با آگاهی بیشتر، ضمن رعایت اصول قانون اساسی، سیاست‌های کلی انتخابات را به‌درستی پیاده‌سازی کنند و با آسیب­‌شناسی نظام انتخاباتی، اقدام به اصلاح و ارتقا قوانین انتخاباتی نمایند.

🔻در این اثر به موضوعات متنوع و ارزشمندی پرداخته شده است؛ از جمله تحلیل شرایط داوطلبی نمایندگی مجلس، بررسی صلاحیت مجلس در تعیین شرایط رئیس‌جمهور، و واکاوی نظارت استصوابی بر انتخابات. همچنین، موضوعاتی چون تعریف و بررسی شرط رجل مذهبی سیاسی، شاخص‌های شفافیت در انتخابات، الگوی تبلیغات انتخاباتی شایسته، و الزامات تأمین مالی رقابت‌های انتخاباتی از منظر سیاست‌های کلی نیز مورد بحث قرار گرفته‌اند.

▫️این مجموعه به دانشجویان، پژوهشگران و تمامی علاقه‌مندان به حوزه حقوق انتخابات کمک می‌کند تا ضمن آشنایی با چالش‌ها و مبانی نظری و عملی انتخابات، به شناختی جامع و علمی از فرایندها و الزامات قانونی انتخابات در کشور دست یابند. این کتاب به‌عنوان منبعی تخصصی، به فهم بهتر مسائل حقوقی انتخابات، ارزیابی روندهای نظارتی و آسیب‌شناسی نظام انتخاباتی کمک می‌کند و می‌تواند گامی مؤثر در توسعه پژوهش‌های علمی، تحلیل چالش‌ها و ارائه راهکارهای اجرایی در این عرصه باشد.

📤 دریافت فهرست و مقدمه کتاب

🌐 برای سفارش کلیک کنید

#معرفی_کتاب
#حقوق_انتخابات
____________
🏷 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

05 Jan, 12:58


ادامه بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

🔹مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان در ادامه جلسات بررسی «لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور»، به بررسی بخشی از احکام مصوب مجلس شورای اسلامی پرداخت.

⬅️ خبرکامل: https://ccri.ac.ir/0000uR
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

05 Jan, 07:25


🔹 بازخوانی محشای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

شرح اصل هفدهم (بخش اول)

🔰 نکته‌ها و برداشت‌ها
1⃣ اصل ۱۷ قانون اساسی در مقام بیان چهار حکم است. عبارت صدر این اصل، مبدأ تاریخ رسمی کشور را هجرت پیامبر اسلام (ص) تعیین کرده. این اصل درادامه، هر دو تاریخ هجری شمسی و هجری قمری را معتبر دانسته است.
🔹علاوه بر این، مبنای کار ادارات دولتی هجری شمسی معرفی شده. عبارت ذیل اصل نیز روز جمعه را به‌عنوان تعطیل رسمی هفتگی اعلام کرده‌است.
2⃣ شناسایی زمان هجرت پیامبر اكرم (ص) به‏عنوان «مبدأ تاریخ كشور»، بیان‌گر اهتمام تدوین‌کنندگان قانون‌اساسی به پیشینه‌ی‏ تاریخی ‏و سیاسی اسلام است.
🔸در این خصوص، اقدامات رژیم طاغوت در حذف تاریخ هجری قمری و جایگزین کردن تاریخ شاهنشاهی به‏‌جای آن و نیز موضع‌گیری امام خمینی(ره) دربرابر این موضوع، در پیش‌بینی این اصل بی‌تأثیر نبوده و این موضوع را واجد اهمیت اساسی‌‏سازی کرده است.

#اصل_هفدهم
#بازخوانی_محشای_قانون_اساسی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

04 Jan, 15:57


🔰 برخی از وقایع مهم دورهٔ انتقالی
(بخش سوم)
از برگزاری انتخابات مجلس بررسی نهایی قانون اساسی تا پیشنهاد انحلال آن

▫️سومین ماموریت دولت موقت تدوین و تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی بود. به همین مناسبت حضرت امام در تاریخ ۴ خرداد ۱۳۵۸ نیز مجددا طی حکمی به نخست وزیر خواستار زمینه سازی برای تدوین و تصویب قانون اساسی از طریق بررسی پیش نویس آن در مجلس بررسی نهایی قانون اساسی و سپس رفراندوم عمومی
می شوند. پس از بررسی و تصویب پیش نویس تهیه شده در دولت موقت و بررسی آن در شورای انقلاب اسلامی، متن آن در تاریخ ۲۲ خرداد ۱۳۵۸ در مطبوعات منتشر می شود. در تاریخ ۱۲ مرداد ۱۳۵۸ انتخابات مجلس بررسی نهایی قانون اساسی انجام می شود. در اواخر مهر ۱۳۵۸ با اینکه کار تدوین و تصویب قانون اساسی به دست مجلس بررسی نهایی قانون اساسی همچنان ادامه داشت، طرحی در خصوص انحلال مجلس بررسی نهایی قانون اساسی به جهت اتمام دورهٔ قانونی فعالیت این مجلس در هیئت وزیران مطرح می شود و با وجود مخالفت آقایان هاشمی رفسنجانی، سید علی خامنه ای و مهدوی کنی، که به عنوان معاونان برخی وزارتخانه ها در جلسه‌ حضور داشتند، به تصویب و امضای ۱۷ وزیر از ۲۲ وزیر می رسد.

▫️بعد از تصویب طرح انحلال مجلس بررسی نهایی قانون اساسی، هاشمی رفسنجانی با بیان این نکته که لازم است پیش از انتشار مصوبه، حضرت امام در جریان این موضوع قرار گیرند از هیئت وزیران می خواهد که مصوبه را به سمع و نظر امام برسانند. هیئت وزیران نیز این پیشنهاد را می پذیرند و موضوع را به اطلاع امام می رسانند. برای این منظور ۲۹ مهر ۱۳۵۸ بازرگان به همراه پنج نفر از وزرا برای جلب نظر امام وارد قم می شوند.
بازرگان در این جلسه با بیان اینکه مجلس بررسی نهایی قانون اساسی با دوباره نویسی پیش نویس و کنار نهادن پیش نویس مصوب دولت موقت و شورای انقلاب از دایره اختیارات خود تجاوز کرده است و مدت قانونی آن نیز به پایان رسیده است، طرح انحلال مجلس را، به امام تقدیم می کند.
حضرت امام پس از اطلاع یافتن از این مصوبه مخالفت شدید خود را با این طرح به جهت ضرورت تنظیم و تصویب سایر اصول قانون اساسی اعلام می کنند.

📚منبع: کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی

پژوهشکده شورای نگهبان

04 Jan, 12:54


📚 حقوق ملت و آزادی‌های مشروع
🖋️ نویسندگان: جمعی از نویسندگان
🗓️ سال نشر: ۱۴۰۳
📄 تعداد صفحات: ۳۹۶
💳 بهاء: ۱۵۰هزارتومان
🌐 برای سفارش کلیک کنید
#حقوق_عمومی #حقوق_ملت
____________
🏷 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

04 Jan, 06:41


🔰 سلسله نشست‌های خانه ملی گفت‌وگوی حقوق اساسی

🔹 نشست پنجم: یکجانبه گرایی در حقوق بین الملل و نسبت آن با قانون اساسی

🔸سخنرانان و محورهای نشست:

👤 - دکتر پوریا عسگری، عضو هیات علمی دانشگاه
🔻«یکجانبه گرایی و ضابطه سازی»

👤 - دکتر احمد مومنی راد، عضو هیأت علمی دانشگاه
🔻«ماهیت برآمده از سازکارهای یک جانبه بین‌المللی»

👤 - دکتر مهدی پیری دمق، عضو هیات علمی دانشگاه
🔻«رویه جمهوری اسلامی ایران در مواجهه با یک جانبه گرایی بین المللی»

🗓 دوشنبه ۱۷ دی ماه
ساعت ۱۵:۳۰
📍نشانی: پژوهشکده شورای نگهبان
واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان سرافراز، کوچه ۵، پلاک ۱۱

⭕️ همراه با اعطای گواهی نامه معتبر علمی

⬅️ لینک ثبت‌نام:
https://formafzar.com/form/q۲vtj

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

03 Jan, 11:51


📚 حقوق اقتصادی
🖋️ نویسندگان: جمعی از نویسندگان
🗓️ سال نشر: ۱۴۰۳
📄 تعداد صفحات: ۲۴۲
💳 بهاء: ۱۳۰هزارتومان
🌐 برای سفارش کلیک کنید
#حقوق_اقتصادی
____________
🏷 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

02 Jan, 09:54


📚 دادرسی اساسی
🖋️ نویسندگان: جمعی از نویسندگان
🗓️ سال نشر: ۱۴۰۳
📄 تعداد صفحات: ۱۹۲
💳 بهاء: ۱۰۰هزارتومان
🌐 برای سفارش کلیک کنید
#حقوق_اساسی #دادرسی_اساسی
____
🏷 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

02 Jan, 07:44


یادداشت دکتر کدخدایی در روزنامه ایران
مبارزه با تروریسم و دفاع از مردم منطقه، همراستا با قواعد بین‌المللی
دکتر کدخدایی در یادداشتی که در روزنامه ایران  منتشر شد، به تبیین نقش بی‌مانند شهید سلیمانی در تقویت همکاری‌های منطقه‌ای برای مقابله با تروریسم در چارچوب قواعد و موازین بین‌المللی پرداخت.
https://ccri.ac.ir/0000uO

پژوهشکده شورای نگهبان

01 Jan, 15:50


📰 مجموعه نظریات فقهی شورای نگهبان در پاسخ به استعلامات دیوان عدالت اداری (۱۳۹۷-۱۳۹۹) منتشر شد

🔸️ در این اثر مجموعه نظرات فقهی شورای نگهبان در پاسخ به استعلامات دیوان عدالت اداری از ابتدای سال ۱۳۹۷ تا پایان سال ۱۳۹۹ و در موضوعات مختلف مانند عوارض شهری، قوانین بیمه، حقوق مالکیت، و مسائل دیگرجمع‌آوری و تدوین شده است.

🌐 جزئیات در پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان

🌐 لینک خرید کتاب

#مجموعه_نظریات_فقهی #دیوان_عدالت_اداری
____________
🏷 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

01 Jan, 15:49


📚 حقوق اساسی تطبیقی
🖋️ نویسندگان: جمعی از نویسندگان
🗓️ سال نشر: ۱۴۰۳
📄 تعداد صفحات: ۲۷۰
💳 بهاء: ۱۳۰هزارتومان
🌐 برای سفارش کلیک کنید
#حقوق_اساسی #حقوق_تطبیقی #دادرسی_اساسی
____________
🏷 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

01 Jan, 15:49


📚 حقوق برنامه
🖋️ نویسندگان: هادی طحان نظیف – علی هادی زاده
🗓️ سال نشر: ۱۴۰۲
📄 تعداد صفحات: ۲۰۴
💳 بهاء: ۱۲۰۰۰۰ت
🌐 برای سفارش کلیک کنید
#حقوق_برنامه
____
🏷️
انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان

◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

01 Jan, 15:49


📚 اصول حکمرانی در حکومت اسلامی
🖋️ نویسندگان: علی بهادری جهرمی، علی فتاحی زفرقندی
🗓️ سال نشر: ۱۴۰۳
📄 تعداد صفحات: ۳۷۲
💳 بهاء: با تخفیف ویژه ۲۰درصد ۱۹۹۰۰۰ت
🌐 برای سفارش کلیک کنید
#حقوق_اساسی #فقه_حکمرانی
____
🏷️
انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان

◽️@nashr_rc

پژوهشکده شورای نگهبان

01 Jan, 15:36


📚 پژوهشکده شورای نگهبان کتاب «تفسیر قانون اساسی» را منتشر کرد

انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان کتاب «تفسیر قانون اساسی» را که شامل مجموعه مقالاتی در زمینه مبانی، اصول و روش‌های تفسیر قانون اساسی است منتشر کرد.

⭕️ پیوندسفارش کتاب:
nashr-rc.ir
⬅️ خبرکامل:
https://ccri.ac.ir/0000uN

#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

01 Jan, 13:20


🔰به همت پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد؛
💠 جلسه تحلیل موضوع ولایت فقیه در نظریه مردم سالاری دینی
👤با حضور و تدریس آیت الله حسینعلی سعدی
(نماینده مجلس خبرگان رهبری)
📆 چهارشنبه ۱۲ دی ماه ۱۴۰۳

#گزارش_تصویری
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

01 Jan, 13:05


📆 ۸ دی‌ماه سالروز امضای قانون اساسی مشروطه توسط مظفرالدین شاه قاجار

🔹در اوایل دهه ۱۲۸۰ شمسی (اوایل قرن بیستم میلادی)، اعتراضات مردمی علیه فساد و استبداد قاجار آغاز شد.
در پی فشارهای مردمی، مظفرالدین شاه مجبور شد تشکیل مجلس مؤسسان را بپذیرد تا قانونی اساسی برای کشور تدوین شود.
▫️ در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۲۸۵ شمسی، مظفرالدین شاه فرمان مشروطه را امضا کرد که به موجب آن، نظام پادشاهی مطلقه به نظام پادشاهی مشروطه تغییر یافت. پس از امضای فرمان مشروطه، مجلس شورای ملی تشکیل شد که نخستین مجلس منتخب مردم ایران بود و مسئولیت تدوین و تصویب قوانین جدید را بر عهده داشت.
🔸 سرانجام قانون اساسی مشروط در ۸ دی ۱۲۸۵ خورشیدی به امضای مظفرالدین‌شاه رسید و تا سال ۱۳۵۷ اجرا می‌شد، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران جایگزین شد.

#تقویم_حقوقی

پژوهشکده شورای نگهبان

01 Jan, 09:53


🎞 قسمت اول از مجموعه موشن گرافی «آشنایی با قانون اساسی»

🔸قسمت اول از مجموعه موشن‌گرافی «آشنایی با قانون اساسی» با موضوع معرفی مفهوم قانون اساسی که به همت پژوهشکده شورای نگهبان و مرکز آموزش مدیریت دولتی تهیه شده است منتشر شد.

#پیشنهاد_دانلود
#قانون_اساسی
#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

30 Dec, 07:09


🔰 شورای نگهبان در سایر کشور های جهان

نهاد نظارتی در کلمبیا🇨🇴

🔹دادگاه قانون اساسی کلمبیا مولود فرایند اصلاح قانون اساسی این کشور در سال ۱۹۹۱ است که بر اساس مادهی (۲۴۱) این قانون تضمین تمامیت و تفوق قانون اساسی جدید به این نهاد واگذار شده است.
🔸 تأسیس نظام نظارت قضایی مبتنی بر قانون اساسی امری جدید در نظام حقوقی کلمبیا نیست و نخستین قوانین اساسی کلمبیا نیز از اوایل قرن نوزدهم با این نوع نظارت روبه رو بوده اند و در همین راستا در سال ،۱۸۸۶ ، صیانت از قانون اساسی به طور رسمی به نهاد عالی قضایی به نام «دادگاه عالی عدالت» واگذار شد.
🔹 دادگاه عالی عدالت به عنوان حافظ قانون اساسی از اختیار ابطال قوانین ملی و انواع خاصی از فرامین ریاست جمهوری که مغایر قانون اساسی تشخیص داده میشدند برخوردار بود.
🔸تعداد اعضای دادگاه قانون اساسی کلمبیا ۹ نفر از بین قضات این کشور می باشد که با پیشنهاد رییس جمهور، دادگاه عالی عدالت و شورای دولتی و انتخاب مجلس سنا برگزیده می شوند.
صلاحیت دادگاه قانون اساسی:
1️⃣ نظارت بر آرای دادگاه های عادی
2️⃣ نظارت بر اجرای قانون اساسی
3️⃣ نظارت مستقیم بر قوانین
4️⃣ نظارت بر اعمال تقنینی دولت

#شورای_نگهبان
#مطالعه_تطبیقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

30 Dec, 04:49


🔰 ادامه بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور در مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

🔹مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان در ادامه جلسات بررسی «لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور»، به بررسی بخشی از احکام مصوب مجلس شورای اسلامی پرداخت.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000uL
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

29 Dec, 15:51


🔹 بازخوانی محشای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

شرح اصل شانزدهم

🔰 نکته‌ها و برداشت‌ها
1⃣ اصل ۱۶ بر لزوم یادگیری زبان عربی تصریح می‌کند. به‌موجب این اصل دو مبنا در الزام به فراگيري زبان عربي در تمامي رشته‏ها و همه‌ی‏ كلاس‏ها پس از دوره‌ی‏ ابتدايي تا پايان دوره‏ متوسطه- وجود دارد که عبارت‏‌اند از:
🔹 «عربی بودن قرآن، علوم و معارف اسلامی» و «آمیختگی کامل ادبیات فارسی با زبان عربی». ایجاد ائتلاف و اتحاد میان ملل اسلامی مندرج در اصل ۱۱ نیز به عنوان یکی دیگر از مبانی لزوم فراگیری زبان عربی قابل بیان است. گفتنی است روايات معصومین علیهم السلام نیز بر آموزش و فراگیری این زبان تأکید دارند.
2⃣ «زبان فارسی» در نگاه قانون‌گذار اساسي يكي از عناصر هويت‏بخش ملت ايران است که در اصل ۱۵ به آن تأکید شده است.
🔸 در کنار این زبان، «زبان عربی» که در اصل ۱۶ مورد توجه قرار گرفته، زبان فرهنگی و دینی مردم ایران به شمار می‌آید که به‌طور کامل با زبان فارسی درآمیختگی دارد.
3⃣ جمهوری اسلامی ایران، خلاف دولت‏هاي ليبرال، براي رشد فرهنگي و معنوي شهروندان دولتي بي‏طرف و خنثي نيست، بلکه مکلف است كه اهتمام جدي به احيا و ترويج شعائر ديني داشته باشد و زمينه‌ی مساعدي را براي رشد معنوي و كسب فضايل اخلاقي جامعه فراهم آورد.
🔹 با اين رويكرد، آموزش و تعليم زبان عربي بخشي از حقوق شهروندي نيز محسوب مي‏شود و مردم حق دارند تا از آموزش خوب اين زبان که زبان دين و کتاب ديني‏شان است، بهره‏مند شوند.

#اصل_شانزدهم
#بازخوانی_محشای_قانون_اساسی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

29 Dec, 15:46


یادداشت دکتر کدخدایی در خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)
▫️تروریسم؛ راهبرد اصلی رژیم صهیونیستی در عرصه بین‌الملل

🔸دکتر عباسعلی کدخدایی، عضو حقوقدان و رییس پژوهشکده شورای نگهبان در یادداشتی که خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) آن را منتشر کرده است، ناکامی جامعه بین‌الملل در رسیدگی به ماهیت تروریستی رژیم صهیونیستی را عامل جسارت بیشتر این رژیم در ارتکاب جنایت‌های گسترده تروریستی در هر نقطه از جهان دانست.

⬅️ خبرکامل: https://ccri.ac.ir/0000uK
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

29 Dec, 12:14


📚 اولین گزارش از سلسله نشست های هوش مصنوعی و حقوق اساسی

هوش مصنوعی و انتخابات

🔸مفهوم هوش مصنوعی و تفاوت آن با فناوری اطلاعات
🔹کاربرد ها و چالش های استفاده از هوش مصنوعی در انتخابات
🔸نحوه مواجهه نظام حقوقی و انتخاباتی جمهوری اسلامی با فناوری هوش مصنوعی

⭕️ این گزارش، حاصل جمع‌بندی نظرات سخنران‌های حاضر در نشست می‌باشد.
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

29 Dec, 12:14


🔰اولین گزارش از سلسله نشست‌های علمی هوش مصنوعی و حقوق اساسی

🗳 نشست اول: هوش مصنوعی و انتخابات

🔸پژوهشکده شورای نگهبان، گزارش اولین نشست از سلسله نشست‌های علمی «هوش مصنوعی و حقوق اساسی» را که به موضوع «هوش مصنوعی و انتخابات» اختصاص داشته است منتشر کرد.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000tn
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

28 Dec, 14:04


🔰 برخی از وقایع مهم دورهٔ انتقالی
(بخش دوم)
ادغام نسبی شورای انقلاب اسلامی با دولت موقت


▫️در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۳۵۸ بازرگان طی نامه ای به امام خمینی موانع و مشکلات پیش روی دولت موقت را بر می شمارد و از امام تقاضای رفع این گونه موانع را می نماید. چندی بعد دولت موقت با این عنوان که دخالت افراد غیرمسئول در اداره امور اجرایی موجب موانعی برای وظایف دولت شده است، طی ملاقاتی با امام از ادامه مسئولیت استعفا می دهد، ولی امام ادامهٔ فعالیت دولت را تکلیف شرعی می دانند و با استعفای دولت موقت موافقت نمی کنند؛ اما برای اداره بهتر امور و انجام هماهنگی بیشتر میان دولت و شورای انقلاب اسلامی و همچنین تقویت همکاری ها و تسهیل و تسریع در اتخاذ تصمیمات و تصویب لوایح، شورای انقلاب اسلامی با پیشنهاد و اصرار دولت موقت، تصمیم می گیرند دولت موقت و شورای انقلاب اسلامی به صورت نسبی در هم ادغام شوند؛ به این ترتیب که پنج عضو شورای انقلاب اسلامی به سمت معاونت چهار وزارتخانه تعیین می شوند. بر این اساس، برخی اعضای شورای انقلاب اسلامی در دولت مسئولیت هایی را بر عهده می گیرند. از جمله آنکه هاشمی رفسنجانی معاونت وزارت کشور، سید علی خامنه ای معاونت وزارت دفاع، محمدجواد باهنر معاونت وزارت آموزش و پرورش و محمدرضا مهدوی کنی به عنوان سرپرست کمیته های انقلاب در وزارت کشور مشغول فعالیت می شوند.

▫️اعضای شورای انقلاب اسلامی به دلیل آنکه از پذیرش پست وزارت استنکاف می ورزیدند مسئولیت معاونت های فوق را به عهده می گیرند.
ابوالحسن بنی صدر نیز معاون امور اقتصاد و دارایی می شود. از شهید بهشتی و موسوی اردبیلی نیز با اصرار خواسته می شود به منظور جلوگیری از تعارض دادگاه های انقلاب با دولت، وزارت یا معاونت دادگستری را همراه با سرپرستی دادگاه های انقلاب بپذیرند، ولی آنها حاضر به پذیرش این مسئولیت ها نمی شوند. از علل این نپذیرفتن می‌توان جلوگیری از ادغام قوا در یکدیگر را بر شمرد.

📚منبع: *کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی

پژوهشکده شورای نگهبان

25 Dec, 12:26


⭕️ فصلنامه دانش حقوق عمومی در سامانه‌ کتابخانه هاروارد و پایگاه بین‌المللی دواج نمایه شد

🔹در راستای نمایه شدن فصلنامه دانش حقوق عمومی در پایگاه‌های معتبر بین‌المللی و با همت پژوهشکده شورای نگهبان، فصلنامه دانش حقوق عمومی در سامانه های «کتابخانه دانشگاه هاروارد»و «دواج» نمایه شد.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000uI
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

24 Dec, 08:09


🎥 قسمتی از سخنرانی دکتر هادی طحان نظیف در جمع اعضای مکتب سیاسی مجلس اعلای عراق

📆 ۲۷ آذرماه ۱۴۰۳
📌پژوهشکده شورای نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

24 Dec, 07:20


یادداشت دکتر کدخدایی در رسانه‌ی KHAMENEI.IR
نقض آشکار حاکمیت سوریه توسط رژیم صهیونیستی و حقوق بین‌الملل

🔹رسانه‌ی KHAMENEI.IR در یادداشتی به قلم آقای دکتر عباسعلی کدخدایی، تجاوز جنگی اخیر آمریکا و رژیم صهیونی به خاک سوریه و تصرف بخش‌هایی از سرزمین این کشور را از منظر منشور ملل متحد و حقوق بین‌الملل بررسی کرده است.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000uG
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

23 Dec, 12:30


🔰در دیدار اعضای مکتب سیاسی مجلس اعلای عراق مطرح شد:

🔸دکتر طحان نظیف: قانون اساسی زمینه حکمرانی
اسلامی را در ایران فراهم کرد
▫️دکتر طحان نظیف، عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان گفت:
🔹 اگر به مقدمه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مراجعه کنید با این جمله مواجه خواهید شد که «قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مبین نهادهای فرهنگی اجتماعی سیاسی و اقتصادی جامعه ایران بر اساس ضوابط و اصول اسلامی است که انعکاس خواست قلبی امت اسلامی می‌باشد» لذا قانون اساسی زمینه حکمرانی اسلامی را در ایران فراهم کرد.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000uF
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

23 Dec, 09:16


🔰 شورای نگهبان در سایر کشور های جهان

نهاد نظارتی در جمهوری چک🇨🇿

🔹دادگاه قانون اساسی جمهوری چک نهاد عالی قضایی است که وظیفه نظارت بر تطابق قوانین و مقررات با قانون اساسی را بر عهده دارد.
🔸این دادگاه در سال ۱۹۹۳ تأسیس شد و شامل ۱۵ قاضی است که توسط رئیس‌جمهور و با تأیید مجلس سنا منصوب می‌شوند.
▫️مدت عضویت هر عضو دادگاه قانون اساسی جمهوری چک ۱۰ سال است و امکان تمدید دوره آنها وجود ندارد.

صلاحیت های دادگاه قانون اساسی جمهوری چک:
1⃣ نظارت بر انطباق قوانین و مقررات با قانون اساسی
2⃣ حمایت از حقوق و آزادی‌های فردی شهروندان
3⃣ رسیدگی به اختلافات بین نهادهای دولتی و بررسی شکایات مربوط به نقض حقوق اساسی
4⃣ تأسیس رویه‌های قضایی برای تفسیر قوانین

#شورای_نگهبان
#مطالعه_تطبیقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

22 Dec, 15:30


🔰 حضور رییس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه درجلسه مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان

▫️مجمع مشورتی حقوقی شورای نگهبان با حضور اعضای حقوقدان شورای نگهبان، رییس کمیسیون تلفیق لایحه برنامه و بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور و مدیرکل امور مجلس و دولت بانک مرکزی در پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000uE

#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

22 Dec, 13:32


🎥 قسمتی از سخنرانی دکتر کدخدایی در جمع اعضای مکتب سیاسی مجلس اعلای عراق

📆 ۲۷ آذرماه ۱۴۰۳
📌پژوهشکده شورای نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

22 Dec, 12:10


🔰 در دیدار اعضای مکتب سیاسی مجلس اعلای عراق مطرح شد:

🔹دکتر کدخدایی: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران دولت مدرن را بر اساس آموزه‌های اسلامی پیش‌بینی کرده است
▫️دکتر کدخدایی در دیدار اعضای مکتب سیاسی مجلس اعلای عراق تاکید کرد:
🔸برخی‌ها مدعی هستند که نظام‌های سیاسی نمی‌توانند مبنای دینی و مذهبی داشته باشند و اصطلاحا چیزی که در غرب رایج شده است به نام سکولاریسم را مدعی هستند، یعنی نظام‌های سیاسی به طور مطلق نباید مبتنی بر آموزه‌های دینی ایجاد شوند، در صورتی که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران دولت مدرنی را بر اساس آموزه‌های اسلامی پیش‌بینی کرده است.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000uD
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

22 Dec, 09:19


🔹 بازخوانی محشای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

شرح اصل پانزدهم (بخش سوم)

🔰 نکته‌ها و برداشت‌ها
6⃣ الزام به تدوین کتاب‌های درسی به زبان فارسی به این معنا نیست که نتوان برخی دروس و برنامه‌های آموزشي (مانند متون زبان‌های خارجی) را در مدارس و دانشگاه‌ها به زباني غير از فارسي ارائه و تدريس كرد. قسمت‌ «ب» اصل ۲ که بر استفاده از علوم و فنون و تجارب پیشرفته‌ی بشری و تلاش در پیش‌برد آن‌ها تصریح می‌کند، نیز مؤید این برداشت است.
🔸چه اینکه، استفاده از تجارب پیشرفته‌ی بشری بدون یادگیری زبان‌های مختلف امکان‌پذیر نیست و اولین قدم در این راستا، آموزش و آموختن زبان ملل مختلف است.
7⃣ قید «در کنار زبان فارسی» هم به تدریس ادبیات زبان‏های قومی و محلی و هم به استفاده از آ‏نها در مطبوعات و رسانه‏های گروهی برمی‏گردد. بنابراین، استفاده از زبان‏هاي محلي و قومي در مطبوعات و رسانه‏هاي گروهي نيز همانند تدریس ادبیات آنها بايد در کنار زبان فارسي باشد.

#اصل_پانزدهم
#بازخوانی_محشای_قانون_اساسی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

19 Dec, 14:09


#در_حال_برگزاری

کارگاه آشنایی با قانون مجازات اسلامی
👤 با تدریس دکتر مصطفی مسعودیان، عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد

#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

19 Dec, 07:02


📆 ۲۹ آذرماه سالروز ابلاغ سیاست‌های کلی نظام در بخش «صنعت» توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی

💠 حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ ۲۹ آذرماه ۱۳۹۱ در راستای اجرای بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی، سیاست‌های کلی نظام در بخش «صنعت» را که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده است، ابلاغ کردند.
از مهمترین اهداف این سیاست می توان به:
1️⃣ افزایش سهم بخش صنعت در تولید داخلی و افزایش ارزش افزوده بخش صنعت
2️⃣ افزایش توان رقابت پذیری صنعت ملی
3️⃣ افزایش بهره­وری عوامل تولید بویژه نیروی کار و سرمایه
4️⃣ ارتقاء سطح فناوری صنایع کشور و دستیابی به فناوری­های پیشرفته و راهبردی
5️⃣ رشد مستمر صادرات کالا و خدمات صنعتی کشور، اشاره کرد.

#تقویم_حقوقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

18 Dec, 09:28


📸 گزارش تصویری بازدید اعضای مکتب سیاسی مجلس اعلای عراق از پژوهشکده شورای نگهبان

🔸جمعی از اعضای مکتب سیاسی مجلس اعلای عراق با حضور در پژوهشکده شورای نگهبان، ضمن بازدید از نمایشگاه تولیدات کتب و گزارش‌های علمی و پژوهشی منتشر شده توسط پژوهشکده که به موضوعاتی مانند قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حقوق اساسی، حقوق تطبیقی و سایر موضوعات مرتبط با شورای نگهبان می‌پردازند، در جلسه‌ای که با حضور دکتر کدخدایی، عضو حقوقدان و رییس پژوهشکده شورای نگهبان و دکتر طحان نظیف، عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان تشکیل شد شرکت کردند و با قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و نیز جایگاه و وظایف شورای نگهبان آشنا شدند.

#گزارش_تصویری
#پژوهشکده_شورای_نگهبان
#مجلس_اعلای_عراق
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

16 Dec, 17:23


🔰 شورای نگهبان در سایر کشور های جهان

نهاد نظارتی در سنگاپور 🇸🇬

🔸دادگاه قانون اساسی سنگاپور به عنوان نهاد قضایی کلیدی در این کشور، مسئولیت بررسی و تفسیر قوانین اساسی و همچنین نظارت بر انطباق قوانین با اصول بنیادین قانون اساسی را بر عهده دارد. دادگاه قانون اساسی سنگاپور در سال 1965 تأسیس شد. این دادگاه به عنوان نهاد اصلی برای تفسیر و نظارت بر انطباق قوانین با قانون اساسی کشور عمل می‌کند و نقش مهمی در حفظ حقوق بشر و عدالت در سنگاپور دارد.
🔹قضات این دادگاه توسط رئیس‌جمهور سنگاپور منصوب می‌شوند و این انتصاب معمولاً نیاز به تأیید شورای مشورتی قضایی دارد. این فرآیند به منظور تضمین استقلال و بی‌طرفی دادگاه طراحی شده است.

صلاحیت های دادگاه قانون اساسی سنگاپور:
1️⃣ بررسی تطابق قوانین با قانون اساسی
2️⃣ رسیدگی به شکایات مربوط به نقض حقوق بشر
3️⃣ تفسیر قانون اساسی سنگاپور

#شورای_نگهبان
#مطالعه_تطبیقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

15 Dec, 11:07


📚 کتاب «اصول حکمرانی در حکومت اسلامی» منتشر شد
جدیدترین کتاب انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان با عنوان «اصول حکمرانی در حکومت اسلامی» منتشر شد.

🛒 پیوند سفارش‌و تهیه کتاب: nashr-rc.ir
⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000uB
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

15 Dec, 10:14


🔹 بازخوانی محشای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

شرح اصل پانزدهم (بخش دوم)

🔰 نکته‌ها و برداشت‌ها
4⃣ اصل ۱۵ بیان‌گر ۴ گزاره‌ی حقوقی است:
۱) معرفي زبان و خط فارسي به‌عنوان زبان و خط رسمي و مشترك مردم ايران
۲) لزوم نگارش اسناد،‌ مكاتبات،‌ متون رسمي و كتب رسمي به زبان و خط فارسي
۳) آزادي استفاده از زبان‌هاي محلي و قومي در مطبوعات و رسانه‌هاي گروهي
۴) آزادي تدريس ادبيات گروه‌هاي محلی و قومي در مدارس در كنار زبان فارسي.
5⃣ یکی از آثار «رسميت زبان و خط فارسي» تکلیف دولت به آموزش به افراد ايراني است. مطابق اصل ۳۰ قانون اساسی، دولت موظف به فراهم كردن وسايل آموزش و پرورش تا پايان دوره‌ی متوسطه است. از جمله اين وسايل آموزشي نیز‌ كتاب‌های فارسي است كه بر مبنای تصریح اصل ۱۵ بايد به زبان و خط فارسي تدوين شود. اين تكليف در مصوبه‌ی «لزوم تدريس به زبان فارسي در كليه دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالي كشور» مصوب ۱۳۸۶ شوراي عالي انقلاب فرهنگي تصریح شده كه بر ضرورت تدريس به زبان فارسي در همه‌ی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش‌عالي تأكيد كرده‌است.

#اصل_پانزدهم
#بازخوانی_محشای_قانون_اساسی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

14 Dec, 14:49


🔰 برخی از وقایع مهم دورهٔ انتقالی
(بخش اول)

▫️از وقایع مهم دورهٔ مسئولیت دولت موقت به این موارد اشاره می شود: یک روز بعد از اعلام وزرای منتخب دولت موقت و شروع به کار دولت موقت در ساعت ده و نیم صبح روز ۲۵ بهمن در حالی که بازرگان در حال معرفی وزیران خود به خبرنگاران بود، افرادی مسلح به سفارت آمریکا در تهران حمله می کنند. بعد از این اتفاق، ابراهیم یزدی به نمایندگی از دولت وارد سفارت می شود و بعد از مذاکراتی طولانی افراد مسلح را به ترک سفارت مجاب می کند. روز ۲۶ بهمن جلسهٔ محاکمه و رسیدگی به اتهامات مقامات بلندمرتبه رژیم پهلوی از اولین ساعات روز در دادگاه انقلاب اسلامی برگزار می گردد. روز ۲۸ بهمن گروه دیگری از افراد مسلح در اعتراض به دولت مراکش به دلیل حضور شاه در آن کشور اقدام به تسخیر سفارت آن کشور در تهران می کنند که در نهایت با دخالت دولت موقت از سفارت خارج می شوند. ۲۹ بهمن دولت موقت طی اعلامیه ای قطع کامل روابط سیاسی با رژیم غاصب صهیونیستی موسوم به اسرائیل را اعلام می کند و سفارت آن را در اختیار دولت فلسطین قرار می دهد. با توجه به گسترهٔ تشکیلات دولت، یکی از برنامه های مهم مورد توجه بازرگان کوچک سازی دولت و واگذاری امور به مردم بو‌د. دومین هدف بازرگان اصلاح نظام اداری دولت و کاهش نظام بروکراسی بود. چنان که گفته شده است در این دو هدف مهم، دولت بازرگان توفیق چندانی به دست نمی آورد. انتصاب برخی افراد مسئله دار به اعتراض حضرت امام و بسیاری از انقلابیون به نحوهٔ مدیریت دولت موقت منجر می شود.

▫️ همه پرسی تعیین نوع نظام
طی دوره فعالیت دولت موقت از اتفاقات مهم دیگر، رفراندوم تعیین نوع نظام است که دولت موقت مطابق حکم امام برگزار می کند. بازرگان در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۳۵۷ دستور انجام رفراندوم تعیین نوع حکومت ایران را که در جلسه ۱ اسفند ۱۳۵۷ شورای انقلاب اسلامی به تصویب می رسد، به وزیر کشور صادر می کند.
بعد از انجام رفراندوم در تاریخ دهم و یازدهم فروردین ۱۳۵۸، با شمارش آرا، نتایج قطعی همه پرسی تعیین حکومت اعلام می شود و در پی آن «جمهوری اسلامی» به عنوان نظام برگزیده مردم برای اداره جامعه تعیین می شود. از ۲۰ میلیون و ۲۸۸ هزار و ۲۱ نفری که در همه پرسی شرکت می کنند ۱۴۰۹۹۴ نفر به جمهوری اسلامی نه گفتند و ما بقی اشخاص یعنی ۹۸/۲ درصد کسانی که از حق رای برخوردار بودند جمهوری اسلامی را برای ادارهٔ جامعه به عنوان نظام سیاسی ایران بر می گزینند.

📚منبع: کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی

پژوهشکده شورای نگهبان

14 Dec, 12:39


کرسی‌ نظریه‌پردازی، نقد و مناظره پژوهشکده شورای نگهبان با موضوع «جایگاع اصول عملیه و مشروعیت فقاهتی در حکمرانی و آموزه های حقوق عمومی» در حال برگزاری است...

⭕️ پیوند حضور مجازی در نشست:
https://www.skyroom.online/ch/shora-rc.ir/law

پژوهشکده شورای نگهبان

14 Dec, 12:23


🔰 نشست چهارم: هوش مصنوعی از منظر شخصیت حقوقی

🎥 *فیلم قسمتی از ارائه دکتر طاهر حبیب زاده*
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع)
دانش‌آموخته دکتری حقوق فناوری اطلاعات، انگلستان
مولف مجموعه کتب‌حقوق فناوری اطلاعات

📆 دوشنبه ۵ آذرماه ۱۴۰۳
📌 پژوهشکده شورای نگهبان

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

02 Dec, 18:14


📸 گزارش تصویری آیین رونمایی از مجموعه صوتی «پرسمان اساسی»

▫️در اولین بخش از این مجموعه صوتی با دکتر فتاحی‌ زفرقندی به عنوان کارشناس درباره مباحث اساسی و مبنایی قانون اساسی که قابل استفاده برای عموم مردم به ویژه جوانان و دانشجویان است، گفتگو شده است.

📆 دوشنبه۱۲ آذر۱۴۰۳
📍سالن همایش های سازمان صداوسیما

#گزارش_تصویری
#قانون_اساسی
#پرسمان_اساسی
#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

02 Dec, 17:20


💠 در روز بزرگداشت قانون اساسی؛
مجموعه صوتی«پرسمان اساسی» باحضور سخنگوی شورای نگهبان رونمایی شد
🔸آیین رونمایی از اولین بخش مجموعه صد قسمتی برنامه‌های « پرسمان اساسی» به مناسبت روز بزرگداشت قانون اساسی در سالن همایش‌های معاونت صدای سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی برگزار شد.

⬅️ خبرکامل: https://ccri.ac.ir/0000tw

#قانون_اساسی
#شورای_نگهبان
#پرسمان_اساسی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

02 Dec, 09:44


📆 ۱۲ آذرماه سالروز تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

🔹پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ضرورت تدوین یک قانون اساسی جدید به وضوح احساس شد.
🔸 به همین منظور، در تاریخ ۱۲ مرداد ۱۳۵۸ انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی برگزار شد و اعضای منتخب از ۲۸ مرداد شروع به کار کردند. این مجلس پس از بررسی‌های متعدد، در تاریخ ۲۴ آبان ۱۳۵۸ کار تدوین قانون اساسی را به پایان رساند.
🔹پس از تدوین نهایی قانون اساسی، این متن در تاریخ‌های ۱۱ و ۱۲ آذر ۱۳۵۸ به رأی عمومی گذاشته شد. در این همه‌پرسی، بیش از ۹۸ درصد از شرکت‌کنندگان به این قانون رأی مثبت دادند. این رأی‌گیری نشان‌دهنده حمایت قاطع مردم از نظام جدید و اصول آن بود.
🔸در سال ۱۳۶۸، پس از گذشت یک دهه از تصویب اولیه، نیاز به بازنگری در برخی اصول احساس شد. هدف از این اصلاحات، تطابق بیشتر قوانین با نیازهای روز جامعه و تغییرات داخلی و بین‌المللی بود.
▫️قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر شامل مقدمه و چهارده فصل با ۱۷۷ اصل است. این اصول به موضوعات مختلفی مانند حقوق ملت، نوع حکومت، قوا و نهادهای دولتی، و نظارت بر قدرت می‌پردازد.
.

#قانون_اساسی
#وقایع_حقوقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

01 Dec, 12:58


🔹 بازخوانی محشای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

شرح اصل چهاردهم (بخش دوم)

🔰 نکته‌ها و برداشت‌ها
3⃣ «حقوق انسانی» حقوقی هستند که همه‌ی افراد، قطع‌نظرِ از رنگ، نژاد، زبان، عقیده، دین و مذهب از آنها برخوردارند. غیرمسلمانان مشمول اصل 14 در صورتی که ایرانی باشند، در چارچوب ضوابط و موازین اسلامی از حقوق و آزادی‌های مندرج در فصل سوم قانون اساسی برخوردارند.
🔹 آزادی بیان، آزادی مطبوعات، آزادی تشکل، حقِ تأمین اجتماعی، حق اشتغال، حق برخورداری از مسکن و مانند اینها، در زمره‌ی این حقوق قرار دارند.
4⃣ منظور از «توطئه و اقدام بر ضد اسلام و جمهوری اسلامی ایران» در نظم حقوقی کنونی، مواد 498 تا 512 کتاب تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب 2/3/1375 است که جرایمی مانند محاربه، تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران، جاسوسی، كسب اطلاع از اسرار سياسي يا نظامي يا امنيتي، جمع‌آوری اطلاعات طبقه‌بندی‌شده، تحریک نیروهای نظامی به عصيان، فرار، تسليم يا سرپیچی از وظايف نظامي، همکاری با گروه‌ها یا دُول متخاصم علیه جمهوری اسلامی ایران و نظایر اینها را جرایم ضدّ امنيت داخلي و خارجي كشور به شمار آورده‌است.

#اصل_چهاردهم
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

30 Nov, 15:52


🔰دکتر فتاحی، قائم مقام پژوهشکده شورای نگهبان در گفت‌و‌گو با خبرگزاری ایسنا تشریح کرد

آزمون ملی قانون اساسی چیست؟
🔸قائم مقام پژوهشکده شورای نگهبان با اشاره به فراخوان این پژوهشکده برای برگزاری سومین آزمون ملی قانون اساسی، توضیحاتی درباره این آزمون و هدف از برگزاری آن ارائه کرد.

⬅️ خبرکامل: https://ccri.ac.ir/0000tu

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

30 Nov, 15:22


🔰 دولت موقت
(بخش چهارم)
ادغام و تغییر برخی وزارت خانه ها

▫️ در طی فعالیت دولت موقت وزارت فرهنگ و هنر در وزارت علوم و آموزش عالی ادغام می شود و وزارت «فرهنگ و هنر و علوم و آموزش عالی» تشکیل می گردد. همچنین وزارت اطلاعات و جهانگردی با سازمان اوقاف ادغام می شود و وزارت «اطلاعات، تبلیغات و خیرات» تشکیل می‌شود.

بازرگان در اولین پیام خود مورخ ۱۳۵۷/۱۱/۲۰ به تشریح وظایف محوله از سوی امام به دولت موقت می پردازد و خطوط اصلی وظایف دولت موقت را به قرار ذیل می داند: ۱. احراز و انتقال قدرت ۲. ارائه‌ و اثبات حقانیت (برگزاری رفراندوم تعیین نوع نظام) ۳. احیاء و اداره و اصلاح مملکت ۴. انتخابات مجلس موسسان و ارجاع به آرای عمومی برای تدوین و تصویب قانون اساسی جدید ۵. انتخابات مجلس شورای ملی ۶. استعفا و تحویل کار به رئیس جمهور و به دولت رسمی بعدی

📚منبع: کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی

پژوهشکده شورای نگهبان

30 Nov, 12:20


جلسه بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۲ (لایحه بودجه ۱۴۰۴ وپی‌ریزی اقتصاد صحیح و عادلانه) در حال برگزاری است...
پیوند شرکت در جلسه:
https://www.skyroom.online/ch/shora-rc.ir/boodje

▫️پژوهشکده شورای نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

30 Nov, 11:23


🔰دکتر کدخدایی: آگاهی از قانون اساسی، زمینه‌ساز ارتقای جامعه است
🎙 نشست هم‌اندیشی اساتید و مدیران دانشگاه مازندران صبح امروز شنبه دهم آذرماه با حضور دکتر عباسعلی کدخدایی برگزار شد.

🔹دکتر عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان و رییس پژوهشکده شورای نگهبان با حضور در جمع مدیران و اساتید دانشگاه مازندران ضمن تبیین اهمیت و جایگاه قانون اساسی و مباحث کلیدی مرتبط با آن، از جمله نقش شورای نگهبان، ارزش‌ها و آرمان‌های هر نظام سیاسی، و نیز اهمیت ترویج آگاهی از قانون اساسی، دیدگاه ها و دغدغه‌های اساتید دانشگاه را شنید و به سوالات آنان پاسخ داد.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000ts
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

30 Nov, 11:17


🔰 دکتر کدخدایی در نشست قانون اساسی و مطالبات بین‌نسلی مطرح کرد:
🔸قانون اساسی نمایانگر ارزش‌ها و آرمان‌های یک جامعه است/ دانشکده‌های حقوق راهکارهای استفاده از ظرفیت‌های مغفول قانون اساسی را ارائه دهند

🔹دکتر کدخدایی قانون اساسی را علاوه بر متن مصوب، نمایانگر ارزش‌ها و آرمان‌های یک جامعه دانست و افزود قانون اساسی صرفاً محدود به اصول مدون نیست.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000tt
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

30 Nov, 08:08


🔰سلسله نشست های بررسی لایحه بودجه۱۴۰۴
🔸 *نشست دوم؛ ظرفیت های شورای نگهبان و هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست های کلی نظام در اصلاح ساختار بودجه*

🔹مهمانان:
👤 دکتر محمدرضا پورابراهیمی
▫️رئیس کمیسیون اقتصادی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام

👤 دکتر ولی رستمی
▫️عضو هیئت علمی دانشگاه تهران

👤 دکتر محسن دهنوی
▫️رئیس مرکز ارزیابی و نظارت راهبردی اجرای سیاست های کلی نظام

👤آقای محسن ابوالحسنی
▫️معاون پژوهش های کاربردی پژوهشکده شورای نگهبان

🔸دبیر نشست:
👤دکتر محمد علی فراهانی
عضو هیئت علمی پژوهشکده شورای نگهبان

📆 دوشنبه ۱۲ آذرماه۱۴۰۳
از ساعت۱۵
📌پژوهشکده شورای نگهبان

⭕️ امکان شرکت به صورت مجازی از طریق پیوند زیر فراهم است:

https://www.skyroom.online/ch/shora-rc.ir/boodje

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

29 Nov, 08:53


📆 ۹ آذر سالروز لغو تصویب نامه ایالتی و ولایتی

🔹لغو تصویب‌نامه انجمن‌های ایالتی و ولایتی در تاریخ ۹ آذر ۱۳۴۱ شمسی به عنوان یک رویداد مهم در تاریخ معاصر ایران شناخته می‌شود. این تصویب‌نامه که در ۱۶ مهر ۱۳۴۱ به تصویب رسید، تغییرات قابل توجهی در شرایط انتخاباتی کشور به همراه داشت، از جمله حذف شرط اسلام و سوگند به قرآن از مراسم تحلیف
🔸تصویب این لایحه با هدف اصلاحات سیاسی و اجتماعی انجام شد، اما به سرعت با واکنش‌های شدید مذهبی و سیاسی مواجه گردید.
🔹مراجع تقلید و روحانیون، به ویژه امام خمینی(ره)، به شدت نسبت به این تغییرات اعتراض کردند. آن‌ها این اقدام را تهدیدی برای اصول اسلامی و هویت ملی ایران دانستند.
لغو این مصوبه تأثیر عمیقی بر روابط بین دولت و مراجع تقلید داشت و زمینه‌ساز تحولات بعدی در ایران شد.
🔸این واقعه یکی از نقاط عطف در شکل‌گیری نهضت اسلامی ایران بود که در سال‌های بعد به انقلاب اسلامی منجر گردید.

#تقویم_حقوقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

27 Nov, 12:44


🔰سومین آزمون ملی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به همت پژوهشکده شورای نگهبان برگزار می‌شود.

⭕️ مهلت ثبت نام: تا یک شنبه ۱۱ آذرماه ۱۴۰۳
⭕️ تاریخ برگزاری: دوشنبه ۱۲ آذرماه ۱۴۰۳ ساعت۱۷

📚منابع آزمون: مقدمه و اصول قانون اساسی، نظرات تفسیری شورای نگهبان

📌علاقه‌مندان می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام به نشانی اینترنتی lms.ccri.ac.ir  مراجعه کنند.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000tq
💠 پژوهشکده شورای نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

27 Nov, 10:21


🔰سلسله نشست های بررسی لایحه بودجه۱۴۰۴
🔸 نشست نخست؛ لایحه بودجه ۱۴۰۴ وپی‌ریزی اقتصاد صحیح و عادلانه
(آثار و پیامد های لایحه بودجه سال۱۴۰۴ کل شکور بر اقتصاد ایران)

🔹میهمانان:
👤 دکتر محسن زنگنه
▫️نائب رییس کمیسیون تلفیق مجلس

👤 دکتر حمیدرضا تیموری
▫️کارشناس مسائل بودجه

👤 دکتر محمد حسین رحمتی
▫️سرپرست معاونت هماهنگی برنامه بودجه و نظارت سازمان برنامه بودجه کل کشور

👤دکتر محمد حسین حسین زاده بحرینی
▫️عضو هیئت علمی دانشگاه و نماینده سابق مجلس

🔸دبیر نشست:
👤 آقای بهنام امیدی
پژوهشگر پژوهشکده شورای نگهبان

📆 شنبه ۱۰آذرماه۱۴۰۳
از ساعت۱۵
📌پژوهشکده شورای نگهبان

⭕️ امکان شرکت به صورت مجازی از طریق پیوند زیر فراهم است:
https://www.skyroom.online/ch/shora-rc.ir/boodje

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

27 Nov, 09:03


📸 #گزارش_تصویری
💠 بازدید دانشجویان دانشگاه الزهرا(س) از پژوهشکده شورای نگهبان
🔸در این بازدید دکتر علی فتاحی زفرقندی قائم مقام و آقای کمال کدخدامرادی پژوهشگر پژوهشکده، دانشجویان را با فرآیند بررسی مصوبات و قوانین ،کتب منتشر شده انتشارات پژوهشکده، دوره‌های آموزشی پژوهشکده (شبیه‌سازی، دوره‌های تخصصی برای ارگان‌ها، سازمان‌ها و...)، وظایف و کار ویژه های پژوهشکده ، سامانه جامع نظرات شورای نگهبان و الزامات دانش حقوق و حکمرانی حقوقی در کشور آشنا کردند.
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

27 Nov, 04:40


#گزارش_تصویری

📸 گزارش تصویری سلسله نشست‌های خانه ملی گفت‌وگوی حقوق اساسی
🔹 نشست چهارم: حمایت از مستضعفان جهان در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
👤 حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قنبریان، استاد حوزه و دانشگاه
🔻«تکالیف شرعی و قانونی جمهوری اسلامی ایران در زمینه مقاومت»

👤 دکتر مهدی خانعلی‌زاده، کارشناس و تحلیل‌گر روابط بین‌الملل
🔻«تأمین منافع و امنیت ملی ایران از طریق محور مقاومت»

👤 دکتر محمدهادی ذاکرحسین، عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران
🔻«مشروعیت محور مقاومت از منظر حقوق بین‌الملل»

👤 دکتر محمدرضا اصغری شورستانی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری تهران
🔻«الزامات حقوقی حمایت از مستضعفان جهان مبتنی بر قانون اساسی»

دبیر علمی:
👤 علیرضا مزینانی
پژوهشگر پژوهشکده شورای نگهبان

🗓 سه‌شنبه ۶ آذرماه
💠 پژوهشکده شورای نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

26 Nov, 19:46


#گزارش_تصویری

🔰سلسله نشست های هوش مصنوعی و حقوق اساسی
نشست چهارم: هوش مصنوعی از منظر شخصیت حقوقی

🔸سخنران:

👤 دکتر طاهر حبیب زاده
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع)
دانش‌آموخته دکتری حقوق فناوری اطلاعات، انگلستان
مولف مجموعه کتب‌حقوق فناوری اطلاعات

📆 دوشنبه ۵ آذرماه ۱۴۰۳
📌 پژوهشکده شورای نگهبان

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

24 Nov, 15:50


🔰 سلسله نشست‌های خانه ملی گفت‌وگوی حقوق اساسی

🔹 نشست چهارم: حمایت از مستضعفان جهان در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

🔸سخنرانان و محورهای نشست:

👤 - حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قنبریان، استاد حوزه و دانشگاه*
🔻«تکالیف شرعی و قانونی جمهوری اسلامی ایران در زمینه مقاومت»

👤 - دکتر مهدی خانعلی‌زاده، کارشناس و تحلیل‌گر روابط بین‌الملل
🔻«تأمین منافع و امنیت ملی ایران از طریق محور مقاومت»
👤 - دکتر محمدهادی ذاکرحسین، عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران
🔻«مشروعیت محور مقاومت از منظر حقوق بین‌الملل»

👤 - دکتر محمدرضا اصغری شورستانی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری تهران
🔻«الزامات حقوقی حمایت از مستضعفان جهان مبتنی بر قانون اساسی»

دبیر علمی:
👤 علیرضا مزینانی
پژوهشگر پژوهشکده شورای نگهبان

🗓 سه‌شنبه ۶ آذرماه
ساعت ۱۴:۳۰
📍نشانی: پژوهشکده شورای نگهبان
واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان سرافراز، کوچه ۵، پلاک ۱۱

⬅️ لینک ثبت‌نام:
https://formafzar.com/form/q2vtj

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

24 Nov, 13:39


🔹 بازخوانی محشای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

شرح اصل چهاردهم (بخش اول)

🔰 نکته‌ها و برداشت‌ها

1⃣ اصل ۱۴ قانون اساسی، به‌طور مشخص، غیرمسلمانان غیرمحاربی را که مشمول اصول ۱۲ و ۱۳ نیستند ـ اعم از اینکه پیرو آیین یا مذهبی باشند یا نباشند ـ در بر گرفته و حمایت‌هایی را برای آنان پیش‌بینی کرده است.
🔸بر این اساس، غیرمسلمانان غیر اهل‌کتاب، باوجودِ تفاوت‌های اعتقادی با مسلمانان، حق دارند در جمهوری اسلامی ایران با امنیت و آسایش زندگی کنند.
2⃣ اصل ۱۴ افزون بر دولت، «مسلمانان» را نیز به‌طور مطلق ملزم به عمل بر مبنای اخلاق حسنه و قسط و عدل اسلامی و رعایت حقوق انسانی غیرمسلمانان کرده است. با این حال، از آنجا که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چنین الزامی را پدید می‌آورد، صرفاً مسلمانان ایرانی‏ ـ و نه همه‏ مسلمانان جهان ـ مقصود این اصل هستند. البته این‌گونه نیز می‌توان بیان داشت که مسلمانان مقیم یا ساکن ایران _ اعم از ایرانی و غیرایرانی‌‌_ ملزم‌اند در قلمرو سرزمینیِ ایرانی با غیرمسلمانان این چنین رفتار کنند.

#اصل_چهاردهم
#بازخوانی_محشای_قانون_اساسی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

23 Nov, 10:38


🔰 دولت موقت
(بخش سوم)
معیار های بازرگان برای انتخاب اعضای کابینه

▫️بعد از آنکه بازرگان حکم انتصاب خود به نخست وزیری را از حضرت امام دریافت می کند و از برخی مراجع برای پذیرش چنین مسئولیتی راهنمایی می خواهد، برای تعیین اعضای کابینه دولت موقت از تاریخ ۱۵ تا ۲۸ بهمن ۱۳۵۷ به مشورت با افراد مختلف و اعضای شورای انقلاب اسلامی می پردازد. بازرگان در جمع اعضای شورای انقلاب اسلامی چهار معیار را برای به کارگیری افراد در دولت موقت ذکر می‌کند، اگر‌چه در عمل، چندان بدان معیار ها پایبند نمی ماند. شروط بازرگان برای انتخاب وزرا و مسئولان دولت موقت عبارت اند از: ۱. مسلمان عامل به فرایض ۲. سابقه مبارزاتی مشخص و نداشتن همکاری سیاسی و تبلیغاتی در نظام شاهنشاهی ۳. حسن شهرت و شایستگی اخلاقی و اجتماعی و پذیرش شخصی و اداری در وزارت خانه مربوطه ۴. سابقه و آشنایی و صلاحیت اداری و فنی در وظیفه ارجاعی‌.

▫️با توجه به ناممکن بود تشکیل قوه مقننه در روزهای نخست پیروزی انقلاب اسلامی، نقش این قوه در رای اعتماد به وزرای پیشنهادی را شورای انقلاب اسلامی ایفا می کند. با معرفی افراد پیشنهادی بازرگان به شورای انقلاب اسلامی در روز ۲۴ بهمن، برخی افراد از جمله علی اصغر حاج سید جوادی با مخالفت شورای انقلاب اسلامی مواجه می شوند و در نهایت اشخاص ذیل به تایید و تصویب شورای انقلاب اسلامی می رسند:
۱. دکتر یدالله سحابی(وزیر مشاور در طرح های انقلاب) ۲. احمد صدر حاج سید جوادی(وزیر کشور) ۳. دکتر کریم سنجابی(وزیر خارجه) ۴. مهندس مصطفی کتیرایی(وزیر مسکن و شهرسازی) ۵. مهندس عباس تاج(وزیر نیرو) ۶. دکتر کاظم سامی (وزیر بهداری) ۷. داریوش فروهر(وزیر کار).
نخست وزیر علاوه بر این افراد، تعداد دیگری از وزرا، که در نهایت مجموع آنها به ۱۸ نفر می رسید را در مراحل بعد انتخاب و شورای انقلاب اسلامی تایید میکند.

▫️عصر ۲۴ بهمن ۱۳۵۷ اعضای شورای انقلاب اسلامی به همراه بازرگان و وزاری مورد تایید شورای انقلاب، خدمت امام حاضر می‌شوند. امام خمینی در صحبت با اعضای روحانی شورای انقلاب اسلامی خطاب به آنان بیان می‌کنند با توجه به اینکه من همهٔ این اشخاص را نمی شناسم، در صورتی که از نظر شرعی شهادت به آشنایی و اعتماد و صلاحیت آنها داده و پیش خدا خود را مسئول بدانند، این افراد را برای تصدی وزارت منصوب کنند. بعد از این سخنان اعضای روحانی شورای انقلاب اسلامی اشخاص پیشنهادی را تایید می‌کنند و بدین گونه کار دولت موقت رسماً آغاز می‌شود. بعدا و در فاصله کمتر از یک ماه به تدریج افراد دیگری برای تصدی دیگر وزارت خانه ها به شورای انقلاب اسلامی معرفی می شوند و ۱۱ نفر دیگر به تعداد وزرا اضافه می شوند.

📚منبع: کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی

پژوهشکده شورای نگهبان

21 Nov, 10:56


🔰به همت پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد؛
💠 جلسه تحلیل موضوع ولایت فقیه در نظریه مردم سالاری دینی
👤با حضور و تدریس آیت الله حسینعلی سعدی
(نماینده مجلس خبرگان رهبری)
📆 چهارشنبه ۳۰ آبان ماه

#گزارش_تصویری
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

21 Nov, 08:44


🔰به همت پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد؛

💠 نشست علمی شرح فقهی اصل ۵۸ قانون اساسی
👤 با حضور و تدریس آیت الله کعبی
(نماینده مجلس خبرگان رهبری)
📆 چهارشنبه ۳۰ آبان ماه

#گزارش_تصویری
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

20 Nov, 14:02


🔰سلسله نشست های هوش مصنوعی و حقوق اساسی

نشست چهارم: هوش مصنوعی از منظر شخصیت حقوقی

🔸سخنران:

👤 دکتر طاهر حبیب زاده
عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع)
دانش‌آموخته دکتری حقوق فناوری اطلاعات، انگلستان
مولف مجموعه کتب‌حقوق فناوری اطلاعات

📆 دوشنبه ۵ آذرماه ۱۴۰۳
از ساعت ۱۰
📌نشانی: پژوهشکده شورای نگهبان
واقع در خیابان‌شهیدبهشتی، خیابان سرافراز، کوچه پنجم، پلاک۱۱

⬅️ لینک ثبت‌نام:
https://formafzar.com/form/zj۷۵۹

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

19 Nov, 11:57


📚 مباني نظرات شوراي نگهبان در خصوص مصوبات و استفساريه‌هاي سال۱۳۹۴

✍️ جمعی از پژوهشگران
🔖 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
📃 ۹۱۶ صفحه

«مباني نظرات شوراي نگهبان» يا به عبارت ديگر «نظرات استدلالي شوراي نگهبان»، كه استخراج آنها در اين پژوهشكده در قالب مجموع ه‏اي منسجم و منظم به عنوان يكي از مهم‏ترين برنامه ‏ها تعريف شده، عبارت است از: مجموعه استدلال‏ هاي فقهي، حقوقي و همچنين قرائن، امارات و برداشت‏ هايي كه اعضاي محترم شوراي نگهبان در جلسات بررسي مصوبات مجلس شوراي اسلامي، بررسي اساسنامه‏ هاي مصوب هيئت وزيران، بررسي اصول قانون اساسي براي ارائه‏ نظريه تفسيري و… در خلال مباحث خويش بيان كرده ‏اند.
اين مجموعه از استدلال‏ ها و برداشت ‏ها، در قالب يك دسته‏ بندي منظم و منطقي براساس ديدگاه ‏هاي مختلف مطرح‏شده در مذاكرات اعضاي شوراي نگهبان و با استناد و مستنبط از آن، به تفكيك هر ماده از مصوبه يا سؤال و استفسار، استخراج، تنقيح و تدوين شده است.

پیوند مقدمه و فهرست کتاب:
https://B2n.ir/z54698

پیوند تهیه کتاب:
https://B2n.ir/w25543

#معرفی_کتاب
#انتشارات_پژوهشکده_شورای_نگهبان

پژوهشکده شورای نگهبان

19 Nov, 08:53


‼️ ۲۰ درصد تخفیف منشورات پژوهشکده شورای نگهبان به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی

💯کدتخفیف: bookshora
➡️ https://nashr-rc.ir
💠 پژوهشکده شورای نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

18 Nov, 15:12


🔰 شورای نگهبان در سایر کشور های جهان

نهاد نظارتی در اسپانیا🇪🇸

🔹دادگاه قانون اساسی اسپانیا (Tribunal Constitucional) نهادی است که مسئولیت نظارت بر تطابق قوانین و مقررات با قانون اساسی این کشور را بر عهده دارد. این دادگاه در سال 1979 تأسیس شد.
🔸دادگاه قانون اساسی اسپانیا متشکل از 12 قاضی است که به مدت 9 سال منصوب می‌شوند. این قاضی‌ها به‌طور مساوی از سوی پارلمان اسپانیا (کنگره و سنا)، دولت و دادگاه عالی انتخاب می‌شوند.

صلاحیت های دادگاه قانون اساسی اسپانیا:
1⃣ نظارت بر قانون اساسی
2⃣ رسیدگی به شکایات از تصمیمات و نهادهای دولتی
3⃣ تفسیر قانون اساسی
4⃣ نظارت بر انتخابات

#شورای_نگهبان
#مطالعه_تطبیقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

17 Nov, 12:15


📚 کتاب «حقوق بودجه»؛ پیشنهاد سخنگوی شورای نگهبان به‌مناسبت هفته کتابخوانی

سخنگوی شورای نگهبان به مناسبت همزمانی هفته كتاب و کتابخوانی و بررسی لایحه بودجه، مطالعه کتاب «حقوق بودجه» از انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان را به علاقه‌مندان و پژوهشگران این حوزه پیشنهاد کرد.

پیوند تهیه کتاب: https://B2n.ir/z49731

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000tl
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

17 Nov, 07:07


🔹 بازخوانی محشای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

شرح اصل سیزدهم

🔰 نکته‌ها و برداشت‌ها
1⃣ «رسمیت‏ بخشی» به چند دین در قانون اساسی منجر به ایجاد تناقض و تعارض می‌شود، زیرا نمی‏توان به طور هم‏زمان چند مبنا و ملاک را برای اداره‌ی‏ امور عمومی جامعه، به‌ویژه امر قانون‌گذاری، در نظر گرفت.
🔹بر همین اساس، قانون اساسی در اصل 12، اسلام را دین رسمی جمهوری اسلامی ایران معرفی کرده و برخی ادیان دیگر را در اصل ۱۳ به عنوان اقلیت‌های دینی شناسایی کرده است. دیگر ایرانیان غیرمسلمانی که پیرو ادیان مصرح در اصل ۱۳ نباشند، نیز مشمول اصل ۱۴ هستند.
2⃣ «اقلیت»، گروه یا گروه‌هایی هستند که درمقابل «اکثریت» قرار دارند و جدای از اینکه از چه قوم، نژاد، دین، زبان و مانند اینها باشند، به لحاظ عددی جمعیت کمتری دارند.
3⃣ افزون بر حق اقلیت‏های دینی در انجام آزادانه‌ی مراسم دینی و عمل بر آیین خود در احوال شخصیه و تعلیمات دینی مندرج در اصل ۱۳، حقِ نمایندگی اقلیت‌های دینی در مجلس شورای اسلامی در اصل ۶۴ و آزادی تشکیلاتی اقلیت‌های دینی در اصل ۲۶ به رسمیت شناخته شده‌است.
#اصل_سیزدهم
#بازخوانی_محشای_قانون_اساسی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

16 Nov, 12:21


🔰به همت پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد؛

💠 نشست علمی شرح فقهی اصل ۵۸ قانون اساسی
👤 با حضور و تدریس آیت الله کعبی
(نماینده مجلس خبرگان رهبری)
📆 چهارشنبه ۲۳ آبانماه

اهم موضوعات مطرح شده :
🔹اهمیت قوه مقننه در شکل‌گیری و تداوم نظم، امنیت، عدالت و پیشرفت در زندگی اجتماعی
🔸مقایسه قانون جاهلی و قانون الهی و تبیین ویژگی‌های هر کدام
🔹تفاوت شرایط نمایندگان در نظام لیبرال و نظام اسلامی
🔸شرایط اختصاصی نمایندگان و نقش شورای نگهبان در احراز صلاحیت‌ها
🔹بررسی دیدگاه های مختلف در خصوص حاکمیت الهی و مردمی
🔸تبیین دیدگاه شریعت به عنوان وکالت از طرف مردم و نقد این دیدگاه
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

16 Nov, 11:01


📸 #گزارش_تصویری
💠 بازدید دانشجویان دانشکده علوم سیاسی و حقوق دانشگاه تهران از پژوهشکده شورای نگهبان

🔹در این بازدید دکتر علی فتاحی زفرقندی قائم مقام و دکتر محمد صادق فراهانی معاون پژوهش‌های بنیادین پژوهشکده، دانشجویان را با فرآیند بررسی مصوبات و قوانین ،کتب منتشر شده انتشارات پژوهشکده، دوره‌های آموزشی پژوهشکده (شبیه‌سازی، دوره‌های تخصصی برای ارگان‌ها، سازمان‌ها و...)، وظایف و کار ویژه های پژوهشکده ، سامانه جامع نظرات شورای نگهبان و الزامات دانش حقوق و حکمرانی حقوقی در کشور آشنا کردند.
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

16 Nov, 06:23


🔰 دولت موقت
(بخش دوم)
تشکیل دولت موقت

▫️اصل تعیین وظایف در چهارچوب قدرت سیاسی و تفکیک آن ها از هم و واگذاری وظایف همگون و متناسب به نهاد ها و سازمان ها از تمهیدات توزیع درست و خردمندانهٔ قدرت است. حضرت امام با وقوف به این امر ضمن غیرقانونی دانستن دولت بختیار و اعلام صریح این موضوع، تا پیش از ورود به ایران برای جلوگیری از بروز هرج و مرج در کشور نسبت به خلع بختیار از سمت نخست وزیری و انتخاب جایگزینی برای ایشان، اقدامی عملی انجام نمی دهند؛ اما پس از ورود به ایران وارد مرحلهٔ عملیاتی کردن جایگزینی دولتی به جای دولت بختیار می شوند.

▫️شورای انقلاب اسلامی که نوعی نقش مجلس شورا را در دوران پسا انقلاب ایفا می‌کرد، می کوشد با معرفی شخص مناسبی از رهبران و فعالان جریانات و احزاب فعال و موثر در روند پیروزی انقلاب اسلامی به امام، دولت موقت را در دوره انتقالی مدیریت کند. با توجه به اینکه بسیاری از روحانیون نزدیک به امام و فعال در عرصه انقلاب اسلامی به پذیرش مسئولیت های اجرایی تمایلی نداشتند و همانگونه که نظر امام نیز اینگونه بود و بیشتر نقش نظارتی و هدایتی را برای خود قائل بودند، از میان گروه های اجتماعی سیاسی آماده برای اداره امور اجرایی، سه گروه عمده آمادگی بیشتری برای پذیرش مسئولیت دولت موقت داشتند: گروه اول، موسوم به جبههٔ ملی بودند که ملی گرایی محض را ترویج می‌کردند و پایبندی چندانی به اسلام نداشتند. گروه دوم، ملی مذهبی ها بودند که به طور گسترده در عرصه جامعه فعالیت داشتند و ضمن پایبندی به اسلام، تمایلات ملی گرایانه داشتند و به عنوان گروهی میانه رو قلمداد می‌شدند. *گروه سوم،* که تندروترین گروه در میان گروه های سیاسی به شمار می رفتند و به مبارزه مسلحانه با رژیم پهلوی اعتقاد داشتند، اعضای سازمان مجاهدین خلق بودند. اعضای سازمان مجاهدین خلق تفکر و رویکردی مارکسیستی داشتند.

▫️با توجه به بینش متفاوت سازمان مجاهدین خلق با رویکرد های اصیل اسلامی و از سوی دیگر رویکرد سازشکارانه و منفعلانهٔ ملی گراها در برخورد با دولت مستقر و نظام پیشین، در میان گروه های سیاسی اجتماعی، تنها گروهی که در آن وضعیت از منظر برخی اعضای شورای انقلاب اسلامی بیش از همه برای اداره جامعه قابل اتکا به نظر می رسیدند، ملی مذهبی ها بودند.

📚منبع: کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی

پژوهشکده شورای نگهبان

13 Nov, 12:33


🔰جلسه شرح فقهی اصول قانون اساسی توسط آیت الله عباس کعبی، عضو مجلس خبرگان رهبری در پژوهشکده شورای نگهبان در حال برگزاری است.

#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

13 Nov, 11:48


📆 ۲۴ آبان‌ماه سالروز تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران درمجلس خبرگان قانون اساسی

🔹مجلس بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران یا همان مجلس خبرگان قانون اساسی پس از پیروزی انقلاب در پی انتخابات تاریخ ۱۲ مرداد ۱۳۵۸، در روز ۲۸ مرداد ۱۳۵۸ با ۷۵ عضو تشکیل شد.
🔸پیش‌نویس قانون اساسی توسط مجلس خبرگان قانون اساسی در ۲۴ آبان ۱۳۵۸ش در چهارده فصل و ۱۷۵ اصل تهیه شد و در ۱۱ و ۱۲ آذر همان سال از طریق همه‌پرسی و با اکثریت آرا به تصویب رسید. این قانون در سال ۱۳۶۸ش توسط شورای بازنگری قانون اساسی مورد بازنگری قرار گرفت و در ششم مرداد همان سال از طریق همه‌پرسی به تأیید مردم رسید.

#تقویم_حقوقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

12 Nov, 15:09


📚 مبانی نظرات شورای نگهبان در خصوص قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲

✍️ جمعی از پژوهشگران
🔖 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
📃۷۷۴ صفحه


«مباني نظرات شوراي نگهبان» يا به عبارت ديگر «نظرات استدلالي شوراي نگهبان»، كه استخراج آنها در اين پژوهشكده در قالب مجموعه ‏اي منسجم و منظم به عنوان يكي از مهم‏ترين برنامه‏ها تعريف شده، عبارت است از: مجموعه استدلال‏ هاي فقهي، حقوقي و همچنين قرائن، امارات و برداشت ‏هايي كه اعضاي محترم شوراي نگهبان در جلسات بررسي مصوبات مجلس شوراي اسلامي، بررسي اساسنامه ‏هاي مصوب هيئت وزيران، بررسي اصول قانون اساسي براي ارائه‏ نظريه تفسيري و… در خلال مباحث خويش بيان كرده‏اند.

اين مجموعه از استدلال‏ ها و برداشت‏ ها، در قالب يك دسته ‏بندي منظم و منطقي براساس ديدگاه‏ هاي مختلف مطرح ‏شده در مذاكرات اعضاي شوراي نگهبان و با استناد و مستنبط از آن، به تفكيك هر ماده از مصوبه يا سؤال و استفسار، استخراج، تنقيح و تدوين شده است.


پیوند مقدمه و فهرست کتاب:
https://B2n.ir/n74827

پیوند تهیه کتاب:
https://B2n.ir/p58081

#معرفی_کتاب
#انتشارات_پژوهشکده_شورای_نگهبان

پژوهشکده شورای نگهبان

11 Nov, 13:19


🔰 شورای نگهبان در سایر کشور های جهان

نهاد نظارتی در آرژانتین 🇦🇷

🔸 دادگاه قانون اساسی ارژانتین یکی از مهم‌ترین دادگاه‌های کشور ارژانتین است. این دادگاه مسئول بررسی اختلافات قانونی و حفظ قانون اساسی کشور است. دادگاه قانون اساسی ارژانتین از سه بخش اصلی تشکیل شده است: دادگاه عالی , دادگاه دیوان عالی و دادگاه دیوان ارزشی
🔹دادگاه قانون اساسی آرژانتین در سال 1853 میلادی تأسیس شد. این دادگاه از ۹ قاضی تشکیل شده است. این قضات توسط مجلس سنای ارژانتین انتخاب می‌شوند و دوره‌های متفاوتی برای انتخاب آن‌ها وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که انتخاب آن‌ها به‌طور عادلانه و بدون تأثیرات سیاسی انجام می‌شود.

صلاحیت های دادگاه قانون اساسی آرژانتین:
1⃣ تفسیر قانون اساسی
2⃣ بررسی و نظارت بر دعاوی بین ایالتی
3⃣ حفاظت از حقوق بشروشهروندی
4⃣ تجدید نظر و استیتاف
5⃣ نظارت بر انتخابات

#شورای_نگهبان
#مطالعه_تطبیقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

09 Nov, 12:54


🔰جلسه شرح فقهی اصول قانون اساسی توسط آیت الله عباس کعبی ، عضو مجلس خبرگان رهبری در پژوهشکده شورای نگهبان در حال برگزاری است.

#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

09 Nov, 11:57


🔰 دولت موقت
(بخش اول)
مواجهه با بختیار؛ آخرین نخست وزیر دورهٔ پهلوی

▫️به طور قطع فرآیند انقلاب اسلامی ایران همچون دیگر انقلاب ها با سرنگونی رژیم پیشین یا نظام مستقر پایان نیافت و پیروزی نهضت انقلابی و سقوط رژیم پیشین تنها بخشی از فرایند انقلاب اسلامی محسوب می شود.

▫️هم زمان با فرار شاه از کشور، حضرت امام در سخنرانی های متعدد و مصاحبه های مختلف خویش بر غیرقانونی بودن دولت بختیار تاکید می کنند. این مسئله برای آخرین نخست وزیر پهلوی ضربه سنگینی به شمار می رود. به همین علت بختیار با ارسال نامه ای به امام در تاریخ ۵ بهمن ۱۳۵۷ و طرح سفر به پاریس به قصد ملاقات با امام و مذاکره با ایشان، تلاش می کند برای خود به عنوان رئیس دولت راه نجاتی بیابد. لکن امام ملاقات با وی را بدون استعفای علنی از مقام نخست وزیری نمی پذیرد و با توجه به اینکه بختیار به استعفا از مقام خود حاضر نمی شود، هیچگونه ملاقاتی بین حضرت امام و بختیار انجام نمی شود.

▫️برخی بر این گمان اند که سرعت پیروزی انقلاب اسلامی و فشارهای بسیار گستردهٔ مردمی برای کناره گیری بختیار از قدرت و مشاهدهٔ قاطعیت امام در نپذیرفتن بختیار بدون استعفا و بحران و بن بست پیچیده ای که بختیار خود را با آن رو به رو می دید موجب شد او با تنظیم و ارسال نامهٔ استعفایش به امام، سعی کند دیدگاه امام را به خود مساعد سازد. بر خلاف این مدعا، تحقیقات به عمل آمده روشن می سازد بختیار هیچ گاه به استعفا اقدام نمی کند و در این راستا نامه رای را هم تنظیم و امضا نکرده.
به هر حال با توجه به رویه و عملکرد بختیار در برخورد با مردم و مقابله با روند پیروزی انقلاب اسلامی ارسال هیچ نامه ای نمی توانست نظر امام را به بختیار تغییر دهد.

📚منبع: کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی

پژوهشکده شورای نگهبان

09 Nov, 07:11


مشروح مذاکرات بخشی از تاریخ حقوق هر کشوری است

🎥 گزیده ای از سخنرانی دکتر عباسعلی کدخدایی در افتتاحیه کرسی بازخوانی مشروح مذاکرات قانون اساسی
📆 ۷ آبان ماه ۱۴۰۳

#محتوای_رسانه‌ای
#مشروح_مذاکرات
#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

07 Nov, 11:21


💠 دکتر گوهری مقدم در پژوهشکده شورای نگهبان مطرح کرد:
‌ در انتخابات آمریکا رسانه بازیگر بسیار جدی است

🔰دکتر ابوذر گوهری مقدم، استاد دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره به ادبیات روزهای اخیر در رسانه‌های آمریکا و ادعای پیروزی هر کدام از دو طرف انتخابات، گفت: در انتخابات آمریکا رسانه بازیگر بسیار جدی است.
📌دوره تخصصی بررسی و نقد نظام انتخابات آمریکا

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000ti
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

07 Nov, 08:06


💠 استاد دانشگاه مریلند در دوره تخصصی پژوهشکده شورای نگهبان مطرح کرد:
مردم آمریکا از این سطح هزینه‌ها برای انتخابات ناراحت هستند

🔰 دکتر کلی رمزی، استاد دانشگاه مریلند با اشاره به این‌که قانون سال ۱۹۰۷ آمریکا که مقرر می کرد شرکت‌ها و بانک ها به کاندیداها کمک نکنند بعدها برداشته شد گفت:. مردم آمریکا از این سطح هزینه‌ها برای انتخابات ناراحت هستند و با این شیوه مخالف هستند.
📌دوره تخصصی بررسی و نقد نظام انتخابات آمریکا

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000tj
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

06 Nov, 13:00


💠 دکتر منصوریان در پژوهشکده شورای نگهبان مطرح کرد:
هدف از انتخابات در آمریکا دموکراسی محض نیست

🔹دکتر مصطفی منصوریان، استاد دانشگاه علوم قضایی گفت: در انتخابات آمریکا فقط دو حزب دموکرات و جمهوری خواه حضور دارند و با یکدیگر مناظره می‌کنند. این موضوع پایین بودن عیار دموکراسی آمریکا را نشان می‌دهد.
📌دوره تخصصی بررسی و نقد نظام انتخابات آمریکا

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000th
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

06 Nov, 11:50


💠 دکتر هدی غفاری در پژوهشکده شورای نگهبان مطرح کرد:
تاثیر شرکت‌های بیگ‌دیتا بر نظر رای‌دهندگان آمریکایی

🔹استاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت:
در سال ۲۰۱۶ که ترامپ برنده انتخابات شد، اولین بار این موضوع مطرح شد که کلان دیتاها چگونه می‌توانند در خدمت افرادی که کاندید هستند باشند.
📌دوره تخصصی بررسی و نقد نظام انتخابات آمریکا

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000tg
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

05 Nov, 12:39


🎥 سلسله نشست های هوش مصنوعی و حقوق اساسی
🔰 نشست سوم: هوش مصنوعی و قانون‌گذاری

👤 دکتر زهرا تخشید، استادیار دانشگاه دنور و عضو مؤسسه برکمن‌کلاین دانشگاه هاروارد برای اینترنت و جامعه زیرساختهای هوش مصنوعی:
🔹در عصر هوش مصنوعی مولد، خودکارسازی به تنهایی نمی تواند معرف هوش مصنوعی باشد.
🔹مدل ها زبانی بزرگ نیازمند زیرساخت پردازشی عظیم هستند و عملا معدود شرکت های بزرگ هستند که توان ورود به این حوزه را دارند.
🔹تحقیقات اولیه و تهیه پیش نویس قانونی از جمله حوزه هایی در فرایند قانونگذاری است که هوش مصنوعی می تواند در آنها نقش آفرینی کند.
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

05 Nov, 11:15


📚 اسناد قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
✍️ پژوهشکده شورای نگهبان
🔖 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
📃 ۱۱۳ صفحه


معرفی
این مجموعه اسناد قانون اساسی مصوب سال ۱۳۵۸ و اصلاحات مصوب شورای بازنگری در سال ۱۳۶۸ و اسناد و نامه های مرتبط است كه براي اولين بار به صورت يك مجموعه تهیه شده و به مناسبت چهلمين سال تصويب قانون اساسی منتشر شده است.

پیوند مقدمه و فهرست کتاب:
https://B2n.ir/a14032
پیوند تهیه کتاب:
https://B2n.ir/x42273


#معرفی_کتاب
#انتشارات_پژوهشکده_شورای_نگهبان

پژوهشکده شورای نگهبان

05 Nov, 06:57


🔰 دکتر فؤاد ایزدی در پژوهشکده شورای نگهبان مطرح کرد:
سرمایه‌دارها و صهیونیست‌ها در انتخابات آمریکا بسیار اثرگذارند

🔸استاد دانشگاه تهران گفت: نقش سرمایه‌دارها در حمایت و تبلیغات کاندیداها بسیار مهم است، چون آمریکا نظام سرمایه‌داری است. یهود نیز در این مرحله حضور دارد. شبکه صهیونیست ها در آمریکا در صورتی که ببینند حزبی درصدی با صهیونیست‌ها همراه نیست بلافاصله حمایت مالی از آن حزب را برمی‌دارند.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000td

💠 پژوهشکده شورای نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

05 Nov, 05:07


دوره تخصصی بررسی و نقد نظام انتخاباتی آمریکا

🔰دوره تخصصی بررسی و نقد نظام انتخاباتی آمریکا به همت پژوهشکده شورای نگهبان و با همکاری موسسه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران در محل پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد.

🔹دکتر گوهری مقدم،عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع)، در این دوره درباره نقش احزاب در انتخابات آمریکا سخن گفت،
🔸 دکتر کلی رمزی، استاد دانشگاه مریلند آمریکا ، مروری بر رخدادهای انتخابات 2024 آمریکا داشت و
🔹 دکتر جرج گراسکاپ، استاد دانشگاه کالیفرنیا نیز به نقد و تحلیل سیاست های آمریکا در موضوعات داخلی و بین المللی پرداخت.
💠 پژوهشکده شورای نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

04 Nov, 14:54


🔰 دوره تخصصی بررسی و نقد نظام انتخاباتی آمریکا به همت پژوهشکده شورای نگهبان و با همکاری موسسه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران در محل پژوهشکده شورای نگهبان در حال برگزاری است.

🔹دکتر هدی غفاری، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، در این دوره به معرفی قانون اساسی آمریکا پرداخت،
🔸دکتر مصطفی منصوریان، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم قضایی، فرآیند انتخابات در آمریکا را برای حاضران تشریح کرد و
🔹دکتر فواد ایزدی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز عملکرد آمریکا در زمینه دموکراسی را بررسی کرد.

💠 پژوهشکده شورای نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

04 Nov, 10:10


🔰 شورای نگهبان در سایر کشور های جهان

نهاد نظارتی در هند🇮🇳

💠 دادگاه قانون اساسی هند، به عنوان "Supreme Court of India" شناخته می‌شود و بالاترین دادگاه قضایی کشور هند است. این دادگاه مسئول تصمیم‌گیری در مورد مواردی که مربوط به قوانین اساسی هند هستند، از جمله تفسیر و اجرای قوانین، حفظ حقوق بشر، و حفظ قانون اساسی هند است.
🔸 قضات دادگاه عالی توسط رئیس‌جمهور هند با مشورت شوراهای قضایی انتخاب می‌شوند. رئیس دادگاه عالی هند نیز توسط رئیس‌جمهور از میان قضات موجود در دادگاه عالی انتخاب می‌شود.این انتخاب معمولاً بر اساس ارشدیت انجام می‌گیرد، به این معنی که قاضی با سابقه‌ترین به عنوان رئیس دادگاه عالی منصوب می‌شود.
🔹 قضات باید دارای تجربه قضایی گسترده‌ای باشند.معمولاً قضات از دادگاه‌های عالی ایالت‌های مختلف یا دادگاه‌های بدوی انتخاب می‌شوند.قضات باید دارای شهرت و اعتبار حقوقی و اخلاقی بالایی باشند.
صلاحیت های دادگاه قانون اساسی هند:
1⃣ تفسیر قانون اساسی
2⃣ حل و فصل دعاوی بین ایالتی
3⃣ حفاظت از قانون اساسی
4⃣ بررسی قضایی قوانین عادی
5⃣ تجدید نظر و استیناف دعاوی مختلف

#شورای_نگهبان
#مطالعه_تطبیقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

03 Nov, 08:46


دکتر کدخدایی:
طبق اساسنامه دیوان کیفری بین‌المللی، رفتارهای رژیم صهیونیستی جنایت علیه بشریت است

💠 عضو حقوقدان و رئیس پژوهشکده شورای نگهبان در توییتی به زبان انگلیسی، با استناد به سخنان فرانچسکا آلبانیز - گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور فلسطین، رفتارهای رژیم صهیونیستی را جنایت علیه بشریت دانست.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000tb
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

03 Nov, 07:50


🔹 بازخوانی محشای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

شرح اصل دوازدهم (بخش اول)

🔰 نکته‌ها و برداشت‌ها

1⃣ دین و مذهب رسمی دولت ایران از موضوعات بنیادینی است که در اصل 12 به آن اشاره شده است. این اصل درراستای حفظ اتحاد مسلمانان و جلوگیری از تفرقه‏ میان آنها، دیگر مذاهب اسلامی دیگر را نیز محترم شمرده و حقوقی را برای آنها مقرر کرده‌است.
🔹درواقع، دولت اسلامی برای حفظ نظم و تنظیم امور و جلوگیری از تفرقه و اختلاف در شئون گوناگون، باید دارای رویه‌ی‌ واحد و یکسان در تدوین قوانین و مقررات باشد و از قوانین مذهب واحد پیروی کند. بدیهی است از آنجا که اکثریت ساکنان کشور ایران را شیعیان تشکیل می‌دهند دین رسمی، «اسلام» و مذهب رسمی، «مذهب تشیع» باشد و قوانین و مقررات جاری کشور نیز باید مطابق این مذهب تنظیم شوند.
2⃣ مواجهه‏ نظام‏های سیاسی - حقوقی کشورهای مختلف در قبال مسئله‌ی‏ رسمیت یافتن یک دین یا مذهب را می‏توان به سه دسته‏ اصلی تقسیم‏ کرد. اول، نظام‏های سیاسی غیرمذهبی كه اصولاً هیچ دین و مذهبی را رسمی اعلام نمی‏كنند یا متمایل به بی‏دینی (لائیسم) هستند. دوم، نظام‏های سیاسی که یک دین را به رسمیت شناخته و صرفاً آن را منبع قانون‌گذاری عنوان کرده‌اند.
🔸نوع سوم، نظام‏های سیاسی هستند که دین و مذهب در تمام شئون آنها رسمیت كامل دارد. قانون اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران از نوع اخیر است.

#اصل_دوازدهم
#بازخوانی_محشای_قانون_اساسی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

02 Nov, 05:35


🔰 پایان فعالیت شورای انقلاب اسلامی

▫️مقصود از پایان فعالیت شورای انقلاب اسلامی اتمام ماموریت و کارویژه هایی است که بر عهدهٔ این شورا بوده است. به این بیان که شورای انقلاب اسلامی در جریان انقلاب و جدی شدن مبارزات در ماه های پایانی حیات رژیم شاهنشاهی با تدبیر و حکم حضرت امام به وجود می آید و مهم ترین اهداف آن فراهم کردن شرایط انتقال قدرت و ساماندهی امور پس از انقلاب اسلامی است.
با شکل گیری نهادهای مختلف انقلاب اسلامی از وظایف این شورا به مرور کاسته می شود، تا جایی که تمامی کارویژه هایی که برای شورای انقلاب اسلامی در حکم حضرت امام و منویات ایشان در نظر گرفته شده بود به تدریج به نهادی دیگری واگذار می شود. در نتیجه شورای انقلاب اسلامی با از دست دادن صلاحیت های قانونی خویش به پایان مأموریتی که حضرت امام برای آن تعریف کرده بودند، می رسد.

▫️مسئله دیگری که دربارهٔ زمان پایان کار این شورا مورد توجه است، اختلافاتی است که دربارهٔ زمان پایان کار شورای انقلاب اسلامی وجود دارد. به گونه ای که حتی خود اعضای شورای انقلاب اسلامی هنگام اتمام ماموریت شورا دچار اختلاف نظر می‌شوند؛ به عنوان مثال، آیت الله دکتر سید محمد حسینی بهشتی، که مدتی ریاست این شورا را عهده دار بود، در یکی از سخنان خویش اتمام ماموریت شورای انقلاب اسلامی را منوط به تعیین دولت منتخب می داند و بیان می کند: «با تعیین دولت، همه نهادها تکمیل شده است و دیگر زمینه مسئولیت شورای انقلاب به پایان رسیده و کارش تمام می‌شود». اما در مقابل آیت الله مهدوی کنی از اعضای دیگر شورا اتمام ماموریت را متوقف بر تشکیل شورای عالی قضایی و معرفی حقوقدانان به مجلس و رای مثبت مجلس دانسته است. به این معنا که با تشکیل اعضای شورای نگهبان، شورای انقلاب اسلامی به پایان ماموریت خود می رسد.
به نظر می رسد همان طور که آیت الله بهشتی بیان می‌کند، در حقیقت زمانی را می توان تاریخ اتمام ماموریت شورای انقلاب اسلامی دانست که دولت نیز تشکیل شده و تصدی امور را برعهده گرفته باشد. در نتیجه تاریخ ۱۹ شهریور ۱۳۵۹ را که مصادف با رای اعتماد مجلس شورای ملی به کابینه شهید رجائی است، می‌شود تاریخ اتمام ماموریت شورای انقلاب اسلامی دانست.

▫️آخرین اعضای شورای انقلاب اسلامی عبارت بودند از: «آیت الله بهشتی، آیت الله خامنه ای، آیت الله موسوی اردبیلی، حجت‌الاسلام باهنر، حجت‌الاسلام هاشمی رفسنجانی، دکتر حسن حبیبی، دکتر عباس شیبانی، مهندس بازرگان، مهندس سحابی، صادق قطب زاده، مهندس معین فر و دکتر ابوالحسن بنی صدر».

📚منبع: کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی

پژوهشکده شورای نگهبان

01 Nov, 11:48


🔰 دکتر کمال کدخدامرادی، مدیر گروه مطالعات قانون‌ و قانون‌گذاری پژوهشکده شورای نگهبان درگفت‌وگو با خبرگزاری برنا:

💠 قانون اساسی عالی‌ترین، برترین و بالاترین سند مدون، معتبر و الزام‌آور حقوقی و میثاق سیاسی در راس هرم هنجارهای حقوقی کشورهاست که به تصویب ملت رسیده است.

⬅️ خبر کامل: https://borna.news/009335
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

31 Oct, 06:10


💠 استاد دانشگاه کالیفرنیا:
نقش شهروندان آمریکا در انتخاب رئیس‌جمهور، ثانویه است

🔰 «بو گراسکاپ»، استاد بازنشسته علوم سیاسی دانشگاه کالیفرنیا گفت: هر تلاشی برای پایان دادن به مجمع گزینندگان(و تبدیل نظام انتخاباتی ایالات متحدۀ آمریکا به یک نظام واقعاً مردم‌سالارانه) بدون یک انقلاب تمام‌عیار بی‌شک شکست خواهد خورد، این بدین معناست که نقش شهروندان ایالات متحدۀ آمریکا در انتخاب رئیس‌جمهور، در مقایسه با قدرت طبقۀ سرمایه‌دار، فرعی و ثانویه باقی می‌ماند.

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000tZ
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

30 Oct, 15:42


🔰 انجمن علمی حقوق دانشگاه تهران و پژوهشکده شورای نگهبان برگزار می کنند:

کرسی ترویجی تفسیر و اجتهاد در قانون اساسی؛ اتمیک یا سیستماتیک

🔹ارائه دهنده:
👤 علیرضا نصراللهی
(پژوهشگر و دانشجوی دکتری حقوق عمومی)

🔸ناقدان:
👤 دکتر حامد نیکو نهاد
(هییت علمی دانشگاه شهید بهشتی)

👤 دکتر محمد حسین کاظمینی
(هیئت علمی دانشگاه تهران)

🔹لینک ثبت نام:
https://survey.porsline.ir/s/v9AurBlK

📆 یک شنبه ۱۳ آبان
ساعت۱۶
📌 دانشکده علوم سیاسی و حقوق دانشگاه تهران
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

30 Oct, 12:57


📆 ۹آبان ماه سالروز تصویب انقراض حکومت قاجاریه توسط مجلس و آغاز دیکتاتوری رضاخان پهلوی

🔹 در جلسه ۲۱۱ از دوره پنجم مجلس شورای ملی در تاریخ نهم آبان ماه ۱۳۰۴ شمسی ،‌ مجلس شورای ملی با اعمال فشار و حمایت هواداران رضا خان در مجلس، ماده واحده‌ای مبنی بر خلع قدرت و انقراض سلسله قاجار به تصویب رساند تا حکومت قاجاریه پس از یکصد و پنجاه سال سلطنت به پایان رسد و رضا خان پهلوی، رئیس‌الوزرای وقت، زمام امور کشور را در دست گیرد.
🔸 شهید آیت الله مدرس و دکتر مصدق از مخالفان این لایحه بودند. در نهایت پس از مذاکرات و مشاجرات فراوان بین موافقان و مخالفان لایحه، بار دیگر ماده واحده قرائت و برای تأیید یا رد نهایی به رأی گذاشته شد و سرانجام از ۸۵ نماینده حاضر در جلسه (با احتساب چهار نماینده مخالف)، با اکثریت ۸۰ نفر به تصویب رسید.

📎 سند ماده واحده پیشنهادی نمایندگان مجلس شورای ملی مبنی بر خلع قدرت و انقراض سلطنت قاجار موجود در مرکز اسناد کتابخانه مجلس

#تقویم_حقوقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

30 Oct, 08:35


🔺 دوره تخصصی بررسی و نقد نظام انتخاباتی آمریکا

🎙با حضور اساتید دانشگاه‌های ایران و آمریکا

زمان: دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳

🖊️ همراه با اعطای گواهی معتبر علمی

📝 ثبت نام: lms.ccri.ac.ir

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

28 Oct, 13:00


🔰 دکتر کدخدایی در افتتاحیه کرسی بازخوانی مشروح مذاکرات قانون اساسی مطرح کرد:
زنده نگه‌داشتن مباحث قانون اساسی به صیانت از قانون اساسی کمک می‌کند

💠دکتر کدخدایی، عضو حقوقدان و رییس پژوهشکده شورای نگهبان در مراسم افتتاحیه کرسی بازخوانی مشروح مذاکرات قانون اساسی که روز دوشنبه ۷ آبان‌ماه ۱۴۰۳ در تالار حکمت دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز برگزار شد به جایگاه و اهمیت مشروح مذاکرات مجلس خبرگان بررسی نهایی قانون اساسی پرداخت و کاربرد مشروح مذاکرات در تفسیر قوانین را تبیین کرد.

خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000tU
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

28 Oct, 06:41


🔰 شورای نگهبان در سایر کشور های جهان

نهاد نظارتی در الجزایر 🇩🇿

🔹اولین قانون اساسی الجزایر پس از کسب استقالل از فرانسه، در سال 1963 به تصویب رسید و این قانون شورای قانون اساسی را عهده دار دادرسی اساسی نمود.
🔸شورای قانون اساسی از معدود نهاد های کشور الجزایر است که هر سه قوه در آن نماینده دارند. مطابق اصل 183 قانون اساسی، شورای قانون اساسی متشکل از 12 عضو می باشد. چهار عضو توسط ریاست جمهوری منصوب می شوند. مجلس ملی، مجلس امت، دادگاه عالی و شورای دولتی هر کدام دو عضو را بر ا ی عضویت در شورا انتخاب می کنند. مدت 3 عضویت اعضا 8 سال و تجدید دوره نمی شوند« و هر چهار سال نیمی از اعضا تغییر می کنند.
🔹اعضای شورا می بایست شرایط زیر را داشته باشند:
حداقل 40 سال سن، حداقل 15 سال سابقه در درجه استادی رشته حقوق، قاضی بودن و داشتن وکالت در دادگاه عالی یا شورای دولتی یا داشتن سمت عالی دولت
صلاحیت های شورای قانون اساسی الجزایر:
1️⃣ نظارت پیشینی بر مصوبات مجلس و معاهدات
2️⃣ نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری و مجلس
3️⃣ تفسیر قانون اساسی الجزایر

#شورای_نگهبان
#مطالعه_تطبیقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

27 Oct, 15:30


🔰پژوهشکده حکمرانی دانشگاه شیراز با همکاری پژوهشکده شورای نگهبان برگزار می کند:

افتتاحیه کرسی بازخوانی مشروح مذاکرات قانون اساسی

🔸سخنرانان:

👤دکتر عباسعلی کدخدایی، عضو حقوقدان و رئیس پژوهشکده شورای نگهبان
👤دکتر حسینعلی امیری، استاندار فارس و عضو اسبق حقوقدان شورای نگهبان
👤دکتر هادی طحان نظیف، عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان
👤حجةالاسلام و المسلمین سیدصدرالله رجایی نسب، رئیس کل دادگستری استان فارس
👤دکتر محمد جواهری، رئیس دانشکده حقوق دانشگاه شیراز

📆 دوشنبه ۷ آبان ماه ۱۴۰۳
از ساعت ۹:۳۰ الی ۱۲
📌نشانی: تالار حکمت، دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز

⬅️ خبر کامل: https://ccri.ac.ir/0000tS
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

27 Oct, 14:11


🔹 بازخوانی محشای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

شرح اصل یازدهم

🔰 نکته‌ها و برداشت‌ها

1️⃣ تأکید بر وحدت امت اسلامی و تشکیل امت واحده‌ی‏ اسلامی از آرمان‏های نظام جمهوری اسلامی ایران است که جایگاه بنیادینی در تعالیم اسلامی و مبانی جمهوری اسلامی دارد. از همین روی اصل 11 به‌عنوان یکی از اصول کلی قانون اساسی به این موضوع پرداخته است. این موضوع در مقدمه‌ی قانون اساسی ـ ذیل عنوان شیوه‌ی حکومت در اسلام ـ نیز انعکاس یافته است.
2️⃣ اصل 11 در کنار بند 16 اصل 3، مبنایی برای اصول مربوط به فصل سیاست خارجی قانون اساسی است. البته بند 16 اصل 3 دلالت عام‌تری نسبت به اصل 11 دارد و علاوه بر مسلمانان، «مستضعفان جهان» را نیز در بر می‌گیرد.
3️⃣ اصل 11 به ائتلاف و اتحاد «ملل» اسلامی تصریح دارد. «ملت» به گروهی از افراد گفته می‌شود که اعضای آن درپیِ عوامل پیونددهنده‌ی‌ مادی و معنوی همچون سرزمین، نژاد، فرهنگ، تاریخ، عادات و آداب و مانند آنها به یکدیگر وابسته‌اند و احساس تعلق می‌کنند.

#اصل_یازدهم
#بازخوانی_محشای_قانون_اساسی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

26 Oct, 11:58


🔰 اقدامات مهم شورای انقلاب اسلامی
و: تعیین نشان جمهوری اسلامی

▫️انقلاب اسلامی ایران به رهبری حضرت امام برای آنکه منبعث از تفکرات مکتبی و اسلامی مردم بود تغییرات مهمی را در عرصه های مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به همراه داشت. این تغییرات علاوه بر آنکه در رویکرد خرد و کلان نظام به موارد مذکور «در یادداشت های قبل» ملاحظه می شد، لازم بود در نماد ها و نشان های نظام جدید نیز تبلور بیابد و ملاحظه شود؛ لذا در عرصه سیاسی یکی از تغییرات قابل توجه ناشی از انقلاب اسلامی را می شود در تعیین نشان جمهوری اسلامی مشاهده کرد. به همین منظور، بحث های پر دامنه ای در مجلس بررسی نهایی قانون اساسی دربارهٔ نشان و پرچم جمهوری اسلامی ایران که می بایست در سطح بین‌المللی معرف انقلاب اسلامی و نظام جایگزین رژیم غیر اسلامی باشد، صورت می‌گیرد. ماحصل این مباحث تصویب اصل هجدهم¹ قانون اساسی است. در این اصل مقرر می گردد پرچم جمهوری اسلامی ایران به علامت جمهوری اسلامی ایران منقوش شود. در اصل مذکور مرجعی برای تعیین علامت پرچم پیش بینی نشده.

▫️ شورای انقلاب اسلامی به عنوان نهادی که در این زمان نقش تقنین را بر عهده داشت، با ورود به این حوزه، به تعیین علامت جمهوری ایران می پردازد. برای این منظور شورای انقلاب اسلامی طرحی را که آقای حمید ندیمی طراحی کرده بود، تصویب کرد و آن را به تایید حضرت امام رساند. در ادامه نیز تعیین مشخصات فنی و اندازهٔ پرچم به سازمان ملی استاندارد ایران واگذار شد.

▫️ بنابراین صلاحیت شورای انقلاب اسلامی برای تعیین علامت جمهوری اسلامی ایران را می شود به منظور وظیفهٔ قانونگذاری آن نهاد دانست که با سکوت قانون اساسی در تعیین مرجع تعیین کننده، شورای انقلاب اسلامی به عنوان تنها مرجع قانونگذاری وظیفهٔ تعیین آن را برعهده می گیرد. در نتیجه اقدام شورای انقلاب اسلامی در این حوزه را نمی توان دخالت در وظایف قانونگذار اساسی دانست؛ زیرا قانونگذار اساسی با سکوت خود تصمیمی در خصوص آن اتخاذ نکرده است.
ــــــــــــــــــــــ
۱. اصل هجدهم: پرچم رسمی ایران به رنگ های سبز و سفید و سرخ باعلامت مخصوص جمهوری اسلامی و شعار*«الله اکبر»* است.


📚منبع: کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی

پژوهشکده شورای نگهبان

24 Oct, 07:56


💠 مرکز مطالعات حکمرانی اساسی پژوهشکده حکمرانی دانشگاه شیراز با همکاری پژوهشکده شورای نگهبان برگزار می‌کند:
🔹کرسی بازخوانی مشروح مذاکرات قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با همکاری مرکز مطالعات حکمرانی اساسی پژوهشکده حکمرانی دانشگاه شیراز و پژوهشکده شورای نگهبان برگزار می‌شود.

📆 یک شنبه‌ها ساعت ۱۵ الی ۱۷
📌ارائه گواهی ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی

⬅️ لینک ثبت نام: https://survey.porsline.ir/s/V5UFxD0N
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

24 Oct, 04:48


💯 عرضه کتب «حقوق اساسی» و «قانون اساسی» با تخفیف ویژه آزمون وکالت
🔰 کتب «حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران» و «قانون اساسی به همراه نظرات تفسيری و مشورتی» تا پایان آبان ماه از سوی انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان با تخفیف ۲۰ درصدی ویژه آزمون وکالت ۱۴۰۴ عرضه ‌می‌شود.

⬅️ سایت انتشارات پژوهشکده جهت سفارش:
https://nashr-rc.ir/

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

23 Oct, 13:58


یادداشت دکتر کدخدایی در پایگاه خبری المیادین انگلیسی:
ایران مطابق حقوق بین‌الملل از حق ذاتی دفاع مشروع برخوردار است.

🔹دکتر کدخدایی، عضو حقوقدان و رییس پژوهشکده شورای نگهبان با انتشار یادداشتی با عنوان« مشروعیت دفاع از مقاومت در حقوق بین‌الملل» در پایگاه خبری المیادین انگلیسی، به تبیین مشروعیت دفاع جمهوری اسلامی ایران در برابر رژیم صهیونیستی از نگاه حقوق بین‌الملل پرداخت.

⬅️ خبرکامل: https://ccri.ac.ir/0000tP
⬅️ متن یادداشت: https://english.almayadeen.net/articles/opinion/iran-enjoys-inherent-right-to-self-defense-under-internation
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

23 Oct, 13:51


📆 ۴ آبان ماه سالروز اعتراض و افشاگری امام خمینی (ره) بر علیه طرح کاپیتولاسیون

🔸کاپیتولاسیون از نظر حقوقی، قراردادهایی است که به‌موجب آن، اتباع یک کشور در قلمرو دولتی دیگر مشمول قوانین قضایی کشور خود باشند. در رژیم پهلوی لایحه کاپیتولاسیون یعنی مصونیت مستشاران آمریکایی از پیگرد قضایی در ایران، در ۲۱ مهرماه۱۳۴۳ به تصویب رسید.
🔹در پی تصویب این لایحه، امام خمینی در روز چهارم آبان ۱۳۴۳ اقدام رژیم را به شدت مورد انتقاد قرار داد. امام طی سخنانی که در حضور جمع کثیری از روحانیون و مردم قم ایراد کرد، گفت: «... عزت ما پایکوب شد، عظمت ایران از بین رفت ، عظمت ارتش ایران را پایکوب کردند. قانونی را به مجلس بردند که  که در آن ما را ملحق کردند به پیمان وین ...که تمام مستشاران نظامی آمریکا با خانواده هایشان ، با کارمندهای فنی شان با کارمندان اداری شان ، با خدمه شان از هر جنایتی که در ایران بکنند، مصون هستند...»
🔸امام خمینی(ره) یک هفته پس از سخنرانی علیه کاپیتولاسیون بازداشت و به ترکیه تبعید شدند.

#تقویم_حقوقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

22 Oct, 06:18


📚 قانونگذاری و اجرا
✍️ امیرحسین اصل زعیم
زیر نظر دکتر ابوالفضل درویشوند
🔖 انتشارات پژوهشکده شورای نگهبان
📃 ۴۶۰ صفحه

معرفی
در سال ۱۳۸۹ پیرو مباحث و اختلافات به‏وجودآمده در خصوص صلاحیت ‏ها و روابط قوای مجریه و مقننه، مركز تحقیقات شورای نگهبان سلسله ‏نشست‏ های علمی _حقوقی را با حضور اساتید حقوق دانشگاه و برخی اعضای سابق شورای نگهبان با موضوع مطالعه روابط قوه‏ مقننه با قوه‏ مجریه برگزار کرد. گزارش این جلسات كه با حضور اساتید و حقوقدانان و مشاركت كارشناسان و پژوهشگران مركز تحقیقات برگزار می‏شد، در مجموعه پیش رو مدون شده است که در اختیار پژوهشگران و محققان محترم قرار می‏گیرد.

پیوند مقدمه و فهرست کتاب:
https://B2n.ir/t81180
پیوند تهیه کتاب:
https://B2n.ir/t74374


#معرفی_کتاب
#انتشارات_پژوهشکده_شورای_نگهبان

پژوهشکده شورای نگهبان

21 Oct, 17:22


#گزارش_تصویری

نشست بررسی آزادی مطبوعات در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

👤 دکتر عبدالله گنجی
(مدرس دانشگاه و مدیر سابق روزنامه جوان)

👤 دکتر هدی غفاری
( عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی)

👤 سید شهاب الدین طباطبایی
(عضو شورای اطلاع رسانی دولت و دبیرکل حزب ندای ایرانیان)

📆 دوشنبه ۳۰ مهرماه ماه ۱۴۰۳
📌پژوهشکده شورای نگهبان

⬅️ خبرکامل: https://ccri.ac.ir/0000tM
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

21 Oct, 14:54


🔰 شورای نگهبان در سایر کشور های جهان

نهاد نظارتی در آلمان🇩🇪

🔹جمهوری فدرال آلمان کشوری فدرال و متشکل از شانزده دولت - ایالت به نام لاندر است. اقتدارات حاکمیتی بین فدراسیون و لاندرها تقسیم شده است و هریک حقوق و نهادهای حاکمیتی مخصوص خود را دارند.
⬅️دادگاه قانون اساسی آلمان به عنوان نهاد ناظر برقانون اساسی وبا هدف حصول اطمینان از اینکه تمامی دستگاه های کشور از قانون اساسی پیروی کنند درسال 1951 میلادی تاسیس شدو تحت نظارت هیچ وزارتخانه ای نیست.
🔸دادگاه 16 عضو دارد که نیمی از آنها را مجلس ملی فدرال و نیمی دیگر را مجلس ایلات با رای اکثریت دوسوم انتخاب می کنند.

⭕️ صلاحیت های دادگاه قانون اساسی آلمان:
1️⃣ حکم به محرومیت از حقوق بنیادین
2️⃣ حکم به ممنوعیت فعالیت احزاب سیاسی خلاف قانون اساسی
3️⃣ بررسی صحت انتخابات
4️⃣ رسیدگی به اتهامات علیه رییس جمهور
5️⃣ تصمیم گیری درمورد اختلافات میان نهاد های اساسی

#شورای_نگهبان
#مطالعه_تطبیقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

21 Oct, 11:50


🔹دکتر عبدالله گنجی، مدرس دانشگاه و مدیر مسئول سابق روزنامه جوان؛ دکتر هدی غفاری، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی (ره) و سید شهاب‌الدین طباطبایی، عضو شورای اطلاع‌رسانی دولت و دبیر کل حزب ندای ایرانیان در سومین نشست از سلسله نشست‌های «خانه ملی گفت‌و‌گوی حقوق اساسی» که هم اکنون در حال برگزاری است درباره آزادی مطبوعات در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران گفت‌و‌گو می‌کنند.

#درحال_برگزاری
#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

20 Oct, 13:34


📌به شرکت‌کنندگان در این نشست گواهی‌نامه معتبر علمی اهدا‌ خواهد شد.

⬅️ لینک ثبت‌نام:
https://formafzar.com/form/q۲vtj

#پژوهشکده_شورای_نگهبان
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

19 Oct, 11:25


🔰 اقدامات مهم شورای انقلاب اسلامی
ه‍: اقدامات شورای انقلاب اسلامی در تشکیل قوه مقننه

▫️بر اساس اصل شصت و دوم قانون اساسی شرایط انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان و کیفیت انتخابات مجلس را قانون تعیین می‌کند و باتوجه به اینکه هنوز مجلسی ایجاد نشده بود، شورای انقلاب اسلامی به عنوان نهادی که وظیفهٔ تقنین را بر عهده داشت به این موضوع ورود و نسبت به وضع و تصویب قوانین مربوط به برگزاری انتخابات مجلس شورای ملی و قوانینی که برای تشکیل آن مجلس لازم بود اقدام کرد.
همانگونه که بیان شد، در فقدان مجلس شورای ملی، ناگزیر لازم بود تا قانون انتخابات مجلس تهیه و تصویب شود. به همین منظور، پیش نویس قانون انتخابات مجلس در وزارت کشور آماده و برای تصویب به شورای انقلاب اسلامی فرستاده می شود. این قانون مورد اعتراض شدید گروه های ملی، مجاهدین خلق و دیگر گروه‌ها قرار می گیرد. آنان به بخش هایی از پیش نویس قانون انتخابات مجلس شورای ملی چون منطقه ای شدن انتخابات تهران، اکثریت مطلق برای انتخاب شدن در مرحله اول، اعتقاد به نظام جمهوری اسلامی و ابراز وفاداری به قانون اساسی به منزلهٔ یکی از شرایط انتخاب شوندگی و... اعتراض می کنند. شورای انقلاب اسلامی به برخی از خواسته های آنان توجه و آن را تمکین می کند و در برخی دیگر نظر پیش نویس را
می پذیرد.

▫️پس از اعلام نتایج نخستین انتخابات مجلس شورای ملی موج عظیمی از اعتراضات در میان گروه های غیرمذهبی اعم از جبهه ملی، مجاهدین خلق، چپی ها مبنی بر وقوع تقلب گسترده در انتخابات مطرح می شود. حتی بنی صدر نیز که در این زمان ریاست جمهوری را عهده دار بود، به حمایت از معتقدان به وقوع تقلب می پردازد و انتخابات مجلس را مشحون از تخلف و تقلب می‌داند. در این هنگام شورای انقلاب اسلامی برای تلطیف فضا و کاهش التهابات اجتماعی، تصمیم می گیرد هیئتی هفت نفره برای رسیدگی به شکایات و بررسی مجدد نتایج انتخابات مجلس ایجاد کند. شورای مذکور در نهایت طی گزارشی به ابطال نتیجهٔ انتخابات در پنج حوزهٔ انتخابیه و تایید انتخابات سایر حوزه ها اقدام می کند.

▫️از اقدامات دیگر شورا در مورد قوه مقننه، چگونگی اداره مجلس بود. به همین منظور، شورای انقلاب اسلامی لایحهٔ قانونی «نحوه ادارهٔ دورهٔ اول مجلس شورای ملی جمهوری اسلامی ایران تا هنگامی که مجلس اعتبار قانونی می یابد» را در تاریخ ۱۳۵۹/۳/۳ به تصویب رساند.

📚منبع: کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی

پژوهشکده شورای نگهبان

19 Oct, 06:30


🔰در نشست خانه ملی گفت‌وگوی حقوق اساسی بررسی میشود؛

نشست اول: آزادی مطبوعات در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

🔸سخنرانان:

👤 دکتر عبدالله گنجی
(مدرس دانشگاه و مدیر سابق روزنامه جوان)

👤 دکتر هدی غفاری
( عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی)

👤 سید شهاب الدین طباطبایی
(عضو شورای اطلاع رسانی دولت و دبیر کل حزب ندای ایرانیان)

🔹دبیر علمی:
👤آقای علیرضا مزینانی

📆 دوشنبه ۳۰ مهرماه ماه ۱۴۰۳
از ساعت ۱۴
📌نشانی: پژوهشکده شورای نگهبان
واقع در خیابان‌شهیدبهشتی، خیابان سرافراز، کوچه پنجم، پلاک۱۱

⬅️ لینک ثبت‌نام:

https://formafzar.com/form/q۲vtj

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

16 Oct, 15:50


🔰به همت پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد؛

💠 جلسه شرح فقهی اصول ۵۶ و ۵۷ قانون اساسی
👤 با حضور و تدریس آیت الله کعبی
(نماینده مجلس خبرگان رهبری)
📆 چهارشنبه ۲۵ مهرماه

خلاصه مباحث شرح فقهی :
🔹قدرت، ذاتا فسادآور است و قدرت مطلق، فساد مطلق می‌آورد، به همین دلیل، برای جلوگیری از فساد، قدرت به سه قوه مقننه، مجریه و قضائیه تقسیم می‌شود.
آیا با تفکیک قوا، قدرت کنترل می‌شود؟ پاسخ منفی است.چرا که با توجه به طبیعت انسان و گرایش او به قدرت‌طلبی و سودجویی، تفکیک قوا تنها به توزیع فساد منجر می‌شود.
🔸علاوه بر این، در عمل، علاوه بر قوای سه‌گانه، کانون‌های قدرت دیگری مانند قدرت اداری، اقتصادی، ورزشی، هنری و رسانه‌ای نیز وجود دارند که تفکیک قوا آنها را در بر نمی‌گیرد.
وجود یک رهبر عادل و عالم که حرف آخر را بزند در اصل ۵۷ قانون اساسی، قوای سه‌گانه زیر نظر ولایت مطلقه امر و امامت امت قرار دارند.
🔹ولی فقیه نقش کنترل‌کننده فساد قدرت را ایفا می‌کند. ولی فقیه فصل‌الخطاب است نه تمام‌الخطاب، یعنی حرف آخر را می‌زند اما به جای قوای سه‌گانه تصمیم نمی‌گیرد.
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

16 Oct, 15:50


🔰به همت پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد؛

💠 جلسه شرح فقهی اصول ۵۶ و ۵۷ قانون اساسی
👤 با حضور و تدریس آیت الله کعبی
(نماینده مجلس خبرگان رهبری)
📆 چهارشنبه ۲۵ مهرماه

خلاصه مباحث شرح فقهی :
🔹مطابق با رویکرد حقوق عمومی معاصر قدرت، ذاتا فسادآور است و قدرت مطلق، فساد مطلق می‌آورد، به همین دلیل، برای جلوگیری از فساد، قدرت به سه قوه مقننه، مجریه و قضائیه تقسیم می‌شود.
آیا با تفکیک قوا، قدرت کنترل می‌شود؟ پاسخ منفی است.چرا که با توجه به طبیعت انسان و گرایش او به قدرت‌طلبی و سودجویی، تفکیک قوا تنها به توزیع فساد منجر می‌شود.
🔸علاوه بر این، در عمل، علاوه بر قوای سه‌گانه، کانون‌های قدرت دیگری مانند قدرت اداری، اقتصادی، ورزشی، هنری و رسانه‌ای نیز وجود دارند که تفکیک قوا آنها را در بر نمی‌گیرد.
🔹ولی فقیه نقش کنترل‌کننده فساد قدرت را ایفا می‌کند. ولی فقیه فصل‌الخطاب است نه تمام‌الخطاب، یعنی حرف آخر را می‌زند اما به جای قوای سه‌گانه تصمیم نمی‌گیرد.
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

16 Oct, 10:25


📆 ۲۴ مهرماه سالروز ابلاغ سیاست‌های کلی «انتخابات» توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی

💠 حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ ۲۴ مهرماه ۱۳۹۶ در راستای اجرای بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی، سیاست‌های کلی «انتخابات» را که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده است، ابلاغ کردند.
از مهمترین اهداف این سیاست می توان به:
1️⃣ تعیین حدود و نوع هزینه‌ها و منابع مجاز و غیرمجاز انتخاباتی، شفاف‌سازی منابع و هزینه‌های انتخاباتی داوطلبان و تشکل‌های سیاسی و اعلام به مراجع ذی‌صلاح
2️⃣ بهره‌مندی داوطلبان در تبلیغات انتخاباتی با تقسیم برابر متناسب با امکانات در هر انتخابات حسب مورد از صدا و سیما و فضای مجازی و دیگر رسانه‌ها و امکانات دولتی و عمومی کشور.
3️⃣ ممنوعیت استفاده از حمایت و امکانات بیگانگان اعم از مالی و تبلیغاتی توسط نامزدها و احزاب و برخورد به‌موقع دستگاه‌های ذی‌ربط.
4️⃣ ارتقاء سطح شناخت و آگاهی و آموزش‌های عمومی و ترویج هنجارهای انتخاباتی
5️⃣ تعیین چارچوب‌ها و قواعد لازم برای فعالیت قانونمند و مسؤولانه احزاب و تشکل‌های سیاسی و اشخاص حقیقی در عرصه انتخابات

#تقویم_حقوقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

15 Oct, 07:19


دکتر کدخدایی، عضو حقوقدان و رییس پژوهشکده شورای نگهبان با انتشار یادداشتی با عنوان« مشروعیت دفاع از مقاومت در حقوق بین‌الملل» در روزنامه انگلیسی زبان تهران تایمز، به تبیین مشروعیت دفاع جمهوری اسلامی ایران از جبهه مقاومت از نگاه حقوق بین‌الملل پرداخت.

⬅️ خبر کامل :
https://ccri.ac.ir/0000tH
⬅️ متن یادداشت:
https://www.tehrantimes.com/news/505000

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

14 Oct, 09:16


🔰 شورای نگهبان در سایر کشور های جهان

نهاد نظارتی در مصر 🇾🇪

🔹مقنن اساسی مصر در سال ۱۹۷۱ با توجه به مسئله ضرورت صیانت از قانون اساسی، دادگاه عالی قانون اساسی را شکل داده است.
🔸 این نهاد در حال حاضر صیانت از قانون اساسی سال ۲۰۱۴ را بر عهده دارد که در ماده ۱۹۲ قانون اساسی و ماده ۲۵ قانون دادگاه عالی قانون اساسی، تحت عنوان وظیفه «نظارت اساسی بر قوانین و مقررات» به آن تصریح شده است.
🔹رئیس دادگاه با فرمان ریاست جمهوری و از میان سه نایب رئیس ارشد دادگاه بعد از تأیید هیات عمومی دادگاه به این سمت منصوب میشود. نایب رئیس دادگاه نیز با فرمان ریاست جمهوری بعد از تأیید هیات عمومی دادگاه به این سمت منصوب میشود و حداقل دوسوم نایب رئیسان دادگاه باید از میان اعضای نهادهای قضایی باشند.

صلاحیت های دادگاه قانون اساسی مصر:
1️⃣ نظارت بر قوانین عادی
2️⃣ نظارت بر قوانین مکمل قانون اساسی
3️⃣ نظارت بر آیین نامه داخلی مجلس
4️⃣ نظارت بر معاهدات بین المللی
5️⃣ نظارت بر مصوبات قانونی رئیس جمهور

#شورای_نگهبان
#مطالعه_تطبیقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

13 Oct, 09:54


🔰سلسله نشست های هوش مصنوعی و حقوق اساسی

نشست سوم: هوش مصنوعی و قانونگذاری

🔸سخنرانان:

👤 دکتر مهرنوش ابوذری
(عضو هیات علمی دانشگاه تهران)

👤 دکتر زهرا تخشید
( استادیار دانشگاه دنور و عضو موسسه برکمن کلاین دانشگاه هاروارد برای اینترنت و جامعه)

👤 جناب آقای ایمان اکبری
(پژوهشگر دفتر حکمرانی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی)

📆 دوشنبه ۲۳ مهرماه ماه ۱۴۰۳
از ساعت ۱۵:۳۰
📌نشانی: پژوهشکده شورای نگهبان
واقع در خیابان‌شهیدبهشتی، خیابان سرافراز، کوچه پنجم، پلاک۱۱

⬅️ لینک ثبت‌نام:

https://formafzar.com/form/zj759

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

13 Oct, 08:33


🔹 بازخوانی محشای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

شرح اصل دهم (بخش دوم)

🔰 نکته‌ها و برداشت‌ها

4️⃣ مقدس پنداشتن نهاد خانواده و استفاده از تعبیر «قداست» نشان می‌دهد که از یک‌سو نهاد خانواده در اسلام صرفاً جنبه‌ی مادی نداشته و واجد ارزشی الهی و معنوی است که سبب می‌شود جامعه برای تحقق آن منتظر اقدامات دولت نماند و پایش و نظارت مردمی به یکی از ضمانت‌اجراهای این اصل بدل شود. از سوی دیگر، به‌کارگیری این واژه در قانون‌اساسی، آن را متضمن آثار حقوقی می‌نماید و بر همین مبنا، لازم است به نقش نهاد خانواده در قوانین و مقررات مختلف توجه شود. همچنین زمانی که امر مطلوب نظام حقوقی، ارزشی تلقی می‌شود حفظ و پارس‌داری از آن کارآمدتر خواهد بود.
5️⃣ از منظر تعالیم اسلامی در خانواده صرفاً «حقوق» حاکم نیست، بلکه «اخلاق اسلامی» نیز اهمیت دارد و از همین روی، اصل 10 به هر دوِ این موارد توجه کرده است. حقوق در کنار رفتار مبتنی بر اخلاق اسلامی است که می‌تواند رشد و تعالی خانواده را تضمین کند.

#اصل_دهم
#بازخوانی_محشای_قانون_اساسی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

12 Oct, 19:17


پژوهشکده شورای نگهبان pinned Deleted message

پژوهشکده شورای نگهبان

12 Oct, 10:56


دکتر کدخدایی:
تخریب عامدانۀ تأسیسات درمانی، جنایت علیه بشریت است

🔹دکتر کدخدایی، عضو حقوقدان و رئیس پژوهشکده شورای نگهبان با انتشار متنی انگلیسی در حساب توییتری خود، با استناد به گزارش کمیسیون تحقیق سازمان ملل، حمله رژیم صهیونیستی به بیمارستان صحرایی هلال‌احمر ایران، که به منظور کاهش آلام بشری غیرنظامیان آسیب‌دیده در مرز سوریه و لبنان برپا شده بود را جنایت علیه بشریت دانست.

مشروح خبر : https://ccri.ac.ir/0000tE

پژوهشکده شورای نگهبان

12 Oct, 05:11


🔰 اقدامات مهم شورای انقلاب اسلامی
د: اقدامات شورای انقلاب اسلامی در تشکیل قوه مجریه
(بخش دوم)

▫️ صلاحیت دیگری که بند الف ماده ۲ اساسنامه شورای انقلاب اسلامی به شورای مذکور می داد، حق استیضاح و عزل وزرای دولت موقت بود. شورای انقلاب اسلامی و دولت موقت طی دوره فعالیت خویش در تعامل با یکدیگر چالش های گوناگونی داشتند. برخی از این چالش ها ناشی از انتقاداتی بود که شورای انقلاب اسلامی در برابر عملکرد تعدادی از وزرای دولت موقت می شد. علاوه بر مشکلاتی که میان شورا و دولت موقت درباره وزرا وجود داشت، تفاوت ایدئولوژیکی نیز در رویکرد این دو نهاد در انجام مسئولیت های خویش و پیشبرد امور انقلاب اسلامی مشاهده می‌شود؛ شورای انقلاب اسلامی به پیاده سازی حداکثری اسلام معتقد بود، ولی دولت موقت اسلام حداقلی را مدنظر داشت.

▫️ بند دوم: اقدامات شورای انقلاب اسلامی راجع به اولین دولت منتخب:
در پی استعفای دولت موقت، شورای انقلاب اسلامی علاوه بر مسئولیت تقنینی که بر عهده داشت، با حکم حضرت امام متصدی امور اجرایی کشور نیز شد. در نتیجه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری هم از لحاظ تصویب قانون مربوط به آن و هم از جهت برگزاری انتخابات زیرنظر شورای انقلاب اسلامی انجام شد. نخستین اقدامی که در جهت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باید انجام می گرفت، تهیه و تنظیم قوانین مربوط به آن بود، زیرا در اصل صدوهجدهم قانون اساسی چنین آمده است :«مسئولیت نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری طبق اصل نودونهم بر عهدهٔ شورای نگهبان است ولی قبل از تشکیل نخستین شورای نگهبان بر عهده انجمن نظارتی است که قانون تعیین میکند».
مسئولیت تدوین قانون که در این اصل بدان اشاره شده است با توجه به اینکه مجلسی در آن برههٔ زمانی وجود نداشته، بر عهدهٔ شورای انقلاب اسلامی به عنوان نهاد مقنن انقلاب اسلامی بود. به همین دلیل شورای مذکور در تاریخ ۲۸ آذر ۱۳۵۸ قانونی را تحت عنوان «لایحه قانونی انتخابات اولین رئیس‌جمهور کشور جمهوری اسلامی ایران» به تصویب می رساند. چنان که در مقدمهٔ این قانون بیان شده است، این قانون نه به عنوان یک قانون عام برای تمامی انتخابات های ریاست جمهوری، بلکه به عنوان قانونی موقت برای اولین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری تصویب می شود.


📚منبع: کتاب روایت اساسی نوشته دکترمهدی نورایی

@ccri_ir

#روایت_اساسی
#قانون_اساسی
#تاریخچه_قانون_اساسی

پژوهشکده شورای نگهبان

10 Oct, 07:36


#گزارش_تصویری

🔰 برگزاری نشست علمی بین‌المللی بررسی تطبیقی دیوان عالی فدرال عراق و شورای نگهبان ایران بصورت برخط (به زبان عربی) توسط پژوهشکده شورای نگهبان

👤دکتر سامر مؤیدعبداللطیف
(استاد حقوق اساسی دانشگاه کربلا)

👤دکتر صلاح جبیر البصیصی
(استاد حقوق بین الملل دانشگاه کربلا)

👤دکتر مهدی رجایی
(عضو هیئت علمی دانشگاه قم)

📆 چهارشنبه ۱۸ مهرماه
ساعت ۱۰:۳۰ به وقت تهران

@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

09 Oct, 13:51


🔰به همت پژوهشکده شورای نگهبان برگزار شد؛
💠اولین جلسه تحلیل موضوع ولایت فقیه در نظریه مردم سالاری دینی
👤با حضور و تدریس آیت الله حسینعلی سعدی
(نماینده مجلس خبرگان رهبری)
📆 چهارشنبه ۱۷ مهرماه

اهم موضوعات مطرح شده در جلسه:
🔹ضرورت پاسخگویی به شبهات و سؤالات جدی مطرح شده در جامعه علمی پیرامون نظریه ولایت فقیه
🔸لزوم تدوین یک چارچوب منسجم و دارای انسجام درونی برای تحلیل و بررسی حوزه‌های مختلف حکمرانی مبتنی بر ولایت فقیه
🔹بررسی تطبیقی نظریه ولایت فقیه با سایر نظریات قدرت، مانند نظریه سلطان عادل و نظریه نخبه‌گرایی
🔸بررسی مباحث فقهی مرتبط با تفویض ولایت و حدود اختیارات ولی فقیه در تفویض وظایف
🔹تبیین حقوق و آزادی‌های شهروندان در چارچوب نظام مبتنی بر ولایت فقیه و سازوکارهای تضمین این حقوق
🔸بررسی تأثیر نظریه ولایت فقیه بر حوزه‌های مختلف حکمرانی، از جمله حقوق کیفری، روابط بین‌الملل، اقتصاد و فرهنگ
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

09 Oct, 10:41


📆 ۱۴ مهرماه سالروز امضا متمم قانون اساسی مشروطه توسط محمدعلی شاه

🔰 در روز ۱۴ مهر ۱۲۸۶ شمسی اصول متمم قانون اساسی مشروطه به امضای محمدعلی شاه قاجار رسید. با پیروزی جنبش مشروطه و امضای فرمان مشروطیت توسط مظفرالدین شاه، قانون اساسی مشروطه به سرعت به تصویب رسید و تحولی بزرگ در همه شئون سیاسی و اداری و قضایی ایران پدید آورد.
🔹مهم ترین خواست مشروطه تبدیل قدرت سیاسی خودکامه به قدرتی مقید به قانون بود و نهادهای برآمده از این جنبش یعنی قانون اساسی، مجلس سنا و مجلس شورای ملی و شورای پنج نفره روحانیون چنین وظیفه ای به عهده داشتند.
🔸محمدعلی شاه در آغاز از امضای آن سر باز می‌زند؛ چون به موجب اصل هشتم آن، «اهالی مملکت ایران در مقابل قانون دولتی متساوی‌الحقوق خواهند بود» و شاه که خود را زعیم ملت می‌دانست؛ زیر بار پذیرش حقوق مساوی با «رعایا» نمی‌رفت.
⬅️ با مقاومت مجلسیان و مشروطه‌خواهان و مردم، از جمله چهل روز تحصن در مجلس، تجمع در اطراف مجلس، تعطیل عمومی، شاه سرانجام مجبور به امضای متمم قانون اساسی شد.

📌 تصویر امضای محمدعلی شاه قاجار پای متمم قانون اساسی مشروطیت

#تقویم_حقوقی
@ccri_ir

پژوهشکده شورای نگهبان

08 Oct, 11:52


🔷 هشتمین جلسه دفاع از طرح جایگزین خدمت نظام وظیفه موضوع طرح شهید صیاد شیرازی بنیاد ملی نخبگان در پژوهشکده شورای نگهبان برگزار خواهد شد.

🔶 عنوان: «تحلیل ضوابط حاکم بر جایگاه، صلاحیت‌ها و انتخاب رئیس‌جمهور و همکاران ایشان در آراء و نظرات شورای نگهبان»

🔹پژوهشگر:‌ مهدی خطیب دماوندی
دانش‌آموخته حقوق عمومی دانشگاه شهید بهشتی

🔸استاد راهنما:
دکتر محمدصادق فراهانی؛
معاون پژوهش‌های بنیادین پژوهشکده شورای نگهبان

🔸اساتید داور:
- دکتر مهدی رضایی؛
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی

- دکتر حامد کرمی؛
عضو هیئت علمی دانشگاه شاهد

🔻زمان: چهارشنبه ۱۸ مهرماه ساعت ۱۵

🔻مکان: پژوهشکده شورای نگهبان

جهت هماهنگی و ثبت‌نام شرکت در جلسه دفاع به آیدی @ccrisa_admin پیام دهید.

پژوهشکده شورای نگهبان

07 Oct, 08:26


🔰پژوهشکده شورای نگهبان با همکاری اتحادیه دانشگاهیان عراق برگزار می‌کند:

نشست علمی بین‌المللی بررسی تطبیقی دیوان عالی فدرال عراق و شورای نگهبان ایران

🔹اساتید نشست:

👤دکتر سامر مؤیدعبداللطیف
(استاد حقوق اساسی دانشگاه کربلا)

👤دکتر صلاح جبیر البصیصی
(استاد حقوق بین الملل دانشگاه کربلا)

👤دکتر مهدی رجایی
(عضو هیئت علمی دانشگاه قم)

📆 چهارشنبه ۱۸ مهرماه
ساعت ۱۰:۳۰ به وقت تهران

⭕️ همراه با اعطای گواهی نامه معتبر علمی

⬅️ علاقه‌مندان به شرکت در این نشست برخط که به زبان عربی برگزار می‌شود می‌توانند از طریق آدرس:
https://www.skyroom.online/ch/shora-rc.ir/arabic به صورت میهمان در این نشست شرکت کنند.

@ccri_ir