برگی از تقویم تاریخ @bargi_az_tarikh Channel on Telegram

برگی از تقویم تاریخ

@bargi_az_tarikh


برگی از تقویم تاریخ (Persian)

با کانال تلگرام "برگی از تقویم تاریخ" همراه شوید و در جاده‌ای پر از دانستنی‌های تاریخی قدم بگذارید. این کانال منبعی برای اطلاع‌رسانی از رویدادهای تاریخی مختلف است که شما را با دنیای گذشته آشنا می‌کند. از اطلاعات درباره اهمیت رویدادهای تاریخی در جهان تا داستان‌های جذاب و عجیب از گذشته، همه چیز را در این کانال خواهید یافت. nnآیا تا کنون علاقه‌مند به دانستن اطلاعات جالب از تاریخ بوده‌اید؟ آیا می‌خواهید عمق تاریخ را بهتر بشناسید؟ اگر پاسخ شما بله است، پس کانال "برگی از تقویم تاریخ" دقیقا آنچه که به دنبالش هستید است. nnبه جمع ما بپیوندید و هر روز با یک برگ تازه از تقویم تاریخ آشنا شوید. با تصاویر و اطلاعات دقیق، این کانال برای شما محلی ایده‌آل برای تقویت دانش تاریخی خواهد بود. از تمامی سنین و ذایقه‌ها، همه را به دنیای پر جذاب تاریخی دعوت می‌کنیم. nnبا کلیک بر روی لینک عضویت در کانال "برگی از تقویم تاریخ"، همین الان به جمع ما بپیوندید و شروع به کشف تاریخی جذاب بزنید.

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


برگی از تقویم تاریخ
 
۲ آذر زادروز محمود جعفری دهقی
 
(زاده ۲ آذر ۱۳۲۹ خمین) شاعر، نویسنده، زبان‌شناس، مترجم  و استاد دانشگاه
 
تحصیلات: کارشناسی ادبیات فارسی از مدرسه عالی ادبیات و زبانهای خارجی ۱۳۵۷.
کارشناسی ارشد، فرهنگ و زبانهای باستانی دانشگاه شیراز ۱۳۶۴.
دکتری فرهنگ و زبانهای باستانی دانشگاه لندن ۱۳۷۶. 
او از سال ۱۳۶۵ تا ۱۳۹۹ در دانشگاه‌های شیراز و تهران تدریس کرد و مدتی نیز در سال ۱۳۷۴ در دانشگاه لندن به تدریس ادبیات فارسی پرداخت. وی همزمان از سال ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۰ مدرس گروه تاریخ در دانشگاه شهید بهشتی بود. همچنین مدتی نیز  در دانشگاه فارابی قزاقستان و دانشگاه تهران به تدریس ایران‌شناسی پرداخت.
او مسئول راه‌اندازی گروه ایران‌شناسی در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران و انجمن علمی ایران‌شناسی است و از سال ۱۳۹۷ ریاست انجمن علمی ایران‌شناسی را به عهده دارد.
از جمله فعالیت‌های علمی او انتشار ترجمه کتاب دادستان دینی (متن اصلی به زبان پهلوی) به انگلیسی در انتشارات استودیو ایرانیکا در پاریس است،  همچنین سردبیری مجله دو زبانه زبان و کتیبه (Journal of Language and Inscription) است که تاکنون ۶ شماره آن منتشر شده است. او همچنین عضو انجمن کتیبه‌های ایرانی Corpus Inscriptionum Iranicarum و عضو هیئت علمی مرکز مطالعات اوستا، دانشگاه سالامنکا، اسپانیا از سال ۲۰۱۶ تاکنون بوده است. افزون بر این، عضو هیئت تحریریه مجله پژوهشهای زبانی، مجله زبان شناخت، مجله پژوهشهای ایرانشناسی دانشگاه تهران، مجله ایران و اسلام کتابخانه ملی ایران؛ مجله زبان و گویش دانشگاه گیلان است. وی هم اکنون عضو شورایعالی علمی مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی و رئیس انجمن شاهنامه‌پژوهی است. 
وی همچنین فلوشیپ دانشگاه هاروارد، در ۲۰۰۸ بورسیه دانشگاه گوتینگن و در ۱۳۸۹ فرصت مطالعاتی دانشکاه تهران در دانشگاه گوتینگن را طی کرده است. 
وی تاکنون دبیر علمی شش دوره همایش بین‌المللی زبانها و گویش‌های ایرانی (گذشته و حال) بوده که از سال ۱۳۹۱ تاکنون در مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی برگزار شده است. همچنین دبیر علمی دومین همایش ملی دوسالانه فرهنگ و زبانهای باستانی ایران بوده است.
 
گزیده آثار:
مجموعه اشعار، انتشارات نوید شیراز ۱۳۶۲.
ماتیکان یوشت فریان، سازمان انتشارات فروهر، تهران ۱۳۶۵.
گزیده اشعار خواجوی کرمانی، انتخاب، مقدمه، توضیحات و واژه نامه، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی شیراز ۱۳۷۰‌
بازشناسی منابع تاریخ ایران باستان، انتشارات سمت، تهران ۱۳۸۲‌
جرعه بر خاک (یادنامه زنده‌یاد ماهیار نوابی) انتشارات مرکز دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی ۱۳۸۷.
درسنامه اوستا، هانس رایشلت، محمود جعفری دهقی (مقدمه)، ناشر: فارس‌
درآمدی بر زبان بلخی، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تهران، ۱۳۹۲‌
راهنمای کتیبه‌های فارسی میانه (پهلوی ساسانی) انتشارات سمت، تهران ۱۳۹۵.
کتاب الملخص فی‌اللغة از ابولفتح احمدبن حسین بادی، مقدمه: محمود جعفری دهقی، میراث مکتوب، تهران ۱۳۹۵.
مجموعه مقالات اولین همایش بین‌المللی زبانها و گویش‌های ایرانی (گذشته و حال) مرکز دایرة‌‌‌المعارف بزرگ اسلامی، تهران ۱۳۹۳.
مجموعه مقالات دومین همایش بین‌المللی زبانها و گویش‌های ایرانی (گذشته و حال)، مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی، تهران ۱۳۹۵.
مجموعه مقالات سومین همایش بین‌المللی زبانها و گویش‌های ایرانی (گذشته و حال)، مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی، تهران ۱۳۹۷.
مجموعه مقالات چهارمین همایش بین‌المللی زبانها و گویش‌های ایرانی (گذشته و حال)، مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی، تهران ۱۳۹۹.
به کوتاهی آه (مجموعه شعر) انتشارات اقلیما، تهران ۱۳۹۹.
تیشتر در انتظار باران (مجموعه شعر) انتشارات مروارید، تهران ۱۴۰۰.
سروادها (سروده‌های دهه هفتاد)، کتاب بهار، تهران ۱۴۰۰.
آینه تار (گزیده اشعار دراگو اشتامبوک)، گزینش و برگردان: م. جعفری دهقی، تهران انتشارات فارس ۱۴۰۰.
وی بیش از ۵۰ مقاله در نشریات داخلی و خارجی نگاشته است. افزون بر این، ویراستاری ذخیره خوارزمشاهی، اسماعیل جرجانی، در فرهنگستان علوم پزشکی و تاریخ جامع ایران، در مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی از فعالیت های او است و به خاطر ویراستاری بخش تاریخ ایران باستان در پنج جلد نخست تاریخ جامع ایران، جایزه کتاب سال را دریافت کرده است.
 
🆔 @bargi_az_tarikh
 
#برگی_از_تقویم_تاریخ
 

#محمود_جعفری_دهقی، ز

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


☘️ ☘️ برگی از تقویم تاریخ ☘️ ☘️

۲ آذر زادروز محمدعلی سجادی

(زاده ۲ آذر ۱۳۳۶ آمل) کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تهیه‌کننده، تدوینگر، نویسنده و طراح صحنه و لباس

او کارش را با خط و نقاشی آغاز کرد و در اواخر دهه ۵۰ به کار فیلمسازی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پرداخت و بعدها در سینمای آزاد ادامه داد. سال ۱۳۵۸ در روزنامه اطلاعات به گفتگو با افرادی چون بزرگ علوی نشست که با استقبال رو به رو شد.
نخستین فیلم سینمایی‌اش را به‌نام بازجویی یک جنایت ساخت که تا سال‌ها به‌عنوان بهترین فیلم ایرانی در ژانر پلیسی- جنایی شناخته می‌شد و در سال ۱۳۸۰ اثیری را کارگردانی کرد و مطرح شد. بعدها نیز با فیلم جنایت، نامزد بهترین کارگردانی جشنواره فیلم قاهره شد و جایزه بهترین کارگردانی را از هفتمین جشن خانه سینما دریافت کرد.

آثار
کارگردانی:
بوف کور (به‌نمایش درنیامده) ۱۴۰۰، سودابه ۱۳۹۸ (تهیه کننده و کارگردان)، طلاقم بده به‌خاطر گربه‌ها ۱۳۹۶، تمرین برای اجرا  ۱۳۹۴ برگرفته از شاهنامه، مخمصه ۱۳۸۶، تردست ۱۳۸۳، شوریده ۱۳۸۳، جنایت ۱۳۸۲ دریافت تندیس از هفتمین جشن خانه سینما، اثیری ۱۳۸۰، رنگ شب ۱۳۷۹، شیفته ۱۳۷۸ بهترین فیلم به انتخاب انجمن منتقدان و نویسندگان، بازیگر ۱۳۷۷، مهره ۱۳۷۶، افسانه مه پلنگ ۱۳۷۰، گزل ۱۳۶۸، چون باد ۱۳۶۷، گمشدگان ۱۳۶۶، جدال ۱۳۶۴، گنج ۱۳۶۳، بازجویی یک جنایت ۱۳۶۲ اولین فیلم سینمایی در مقام کارگردان، جاده ۱۳۶۰ (فیلم نیمه بلند)

نویسندگی:
طلاقم بده به‌خاطر گربه‌ها ۱۳۹۶، مخمصه ۱۳۸۶، تردست ۱۳۸۳، شوریده ۱۳۸۴، جنایت ۱۳۸۲، اثیری ۱۳۸۰ کاندیدا بهترین فیلمنامه در ششمین جشن خانه سینما، رنگ شب ۱۳۷۹، شیفته ۱۳۷۹، بازیگر ۱۳۷۸، مهره ۱۳۷۷، افسانه مه پلنگ ۱۳۷۰، گزل ۱۳۶۸، چون باد ۱۳۶۷، گمشدگان ۱۳۶۶، جدال ۱۳۶۴، گنج ۱۳۶۳، بازجویی یک جنایت ۱۳۶۲
 
تهیه‌کننده:
سودابه (به‌نمایش درنیامده)، طلاقم بده به‌خاطر گربه‌ها ۱۳۹۶، تردست ۱۳۸۳، اثیری ۱۳۸۰، شیفته ۱۳۷۹، مهره ۱۳۷۷، افسانه مه پلنگ ۱۳۷۰، گزل ۱۳۶۸، چون باد ۱۳۶۷ 

فیلمنوشته:
بازجویی یک جنایت (نشراوجا)، شیفته (نقش و نگار)، جنایت (آهنگ دیگر)، گزل (نشرنی)، رنگ شب (توفیق آفرین)

تدوین:
طلاقم بده به‌خاطر گربه‌ها ۱۳۹۶، مخمصه ۱۳۸۶ دیپلم افتخار بهترین تدوین بیست و پنجمین فیلم فجر، پاپیتال ۱۳۸۵، تله ۱۳۸۵، تردست ۱۳۸۳، شوریده ۱۳۸۳، جنایت ۱۳۸۲، ملاقات با طوطی ۱۳۸۲، رؤیای جوانی ۱۳۸۱، اثیری ۱۳۸۰، رنگ شب ۱۳۷۹، شیفته ۱۳۷۹، علی و دنی ۱۳۷۹، بازیگر ۱۳۷۸ کاندیدا بهترین تدوین در هفدهمین دوره جشنواره فیلم فجر، مهره  ۱۳۷۷، افسانه مه پلنگ ۱۳۷۰، گزل ۱۳۶۸، چون باد ۱۳۶۷، گمشدگان ۱۳۶۶، گنج ۱۳۶۳ 

● طراح صحنه و لباس:
شوریده ۱۳۸۳، رنگ شب ۱۳۸۰، شیفته ۱۳۷۹، افسانه مه پلنگ ۱۳۷۰، گزل  ۱۳۶۸، فیلم سینمایی نقاشی متحرک  نگین سياه ۱۴۰۲

مستندها:
در مسلخ عشق ۱۳۶۱، سه‌گانه در مرکب راز (موزه، سییلک، خاتوزین) ۱۳۷۳، حمید هما ۱۳۹۳، گزارش چهارشب و یک روز ۱۳۹۵، همسایه ابدی ما ۱۳۹۷، گزاره‌هایی درباره بوف‌ کور ۱۳۹۷ - ۱۴۰۰، هنوز در سفرم ۱۴۰۰

جوایز:
برنده جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم‌های هارور آمریکا برای فیلم سودابه ۱۴۰۱.
برنده جایزه برنز از جشنواره فیلم‌های مستقل کوتاه لس‌آنجلس برای فیلم نقاشی متحرک " بستور" ۱۴۰۰.
برنده دیپلم افتخار بهترین تدوین از بیست و پنجمین جشنواره فیلم فجر برای فیلم «مخمصه» ۱۳۸۵
نامزد جایزه بهترین کارگردانی از جشنواره فیلم قاهره برای فیلم «جنایت» ۱۳۸۳
برنده تندیس زرین بهترین کارگردانی از هفتمین جشن خانه سینما برای فیلم «جنایت» ۱۳۸۲
کاندید بهترین فیلمنامه از ششمین جشن خانه سینما برای فیلم «اثیری» ۱۳۸۱
کاندید بهترین عنوان‌بندی از چهارمین جشن خانه سینما برای فیلم «شیفته» ۱۳۷۹
کاندید بهترین فیلم به انتخاب نویسندگان و منتقدان سینمایی از چهارمین جشن خانه سینما برای فیلم «شیفته» ۱۳۷۹
کاندید بهترین تدوین از هفدهمین جشنواره فیلم فجر برای فیلم «بازیگر» ۱۳۷۷

رمان، اشعار، کتاب:
داغستان، گفت و شنود، حیرانی، حلقه گم‌شده، چه کسی روجا را کشت؟، دلم برایت می‌تپد!، خیره بر چهار فصل و خاتوزین، نشانه‌ها، سه مورچه عاشق و روئیده در سنگْ فصل، چه قدرمانده به رسیدن؟، موش کور، جهی و شاعر و باقی قضایا، تاریخ سینما به روایت من یا ما به روایت سینما، حمید هما

کتاب‌های صوتی در نشر نوین کتاب گویا:
دلم برایت می تپد! شعر و صدای شاعر،
موسیقی کارن همایون‌فر.
باشه کشتن! با صدای ژرژ پطروسیان.
تلواسه‌های یک عاشق با صدای م.ع. سجادی و مهرداد اسکویی.
چه قدر مانده به رسیدن؟! با صدای مسعود رایگان.

نمایشگاه:
گلدان راگا، آتش سیاوش، سیاوشان، زن انار گربه، سیابش، جمشید جم

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

🍀
#محمد_علی_سجادی، ز

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


برگی از تقویم تاریخ

۲ آذر زادروز غلامرضا ارژنگ

(زاده ۲ آذر ۱۳۱۵ قم) پژوهشگر و مؤلف کتاب‌های دستور زبان فارسی و آیین نگارش دوره‌های راهنمایی و دبیرستان

او در سال ۱۳۴۱ از دانشگاه تهران لیسانس ادبیات و زبان فارسی گرفت و در ۱۳۴۵ گواهی‌نامه آموزش زبان فرانسه از انستیتو ایران و فرانسه دریافت کرد و در سال ۱۳۴۹ فوق لیسانس علوم تربیتی از دانشگاه تهران گرفت.
از سال ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۰ درقم و تهران تدریس کرد و از آن زمان تا سال ۱۳۵۹ با سمت کارشناسی در مرکز تحقیقات و برنامه ریزی درسی و سازمان کتاب‌های درسی مشغول بود. وی در این سال‌ها با دیگر همکارانش، کتاب‌های درسی دستور زبان فارسی و آئین نگارش دوره‌های راهنمایی و دبیرستان را براساس شیوه نوین آموزشی نگاشت، همچنین تغییر رسم-الخط فارسی از صورت نوشتن اتصال کلمات مرکب به صورت انفصالی یا جدا از هم را در کتاب‌های درسی سال‌های ۱۳۵۲ وارد کرد.
وی پس از بازنشستگی به درخواست خود در سال ۱۳۵۹ تا سال ۱۳۸۵ در مدارس عالی و آموزش ضمن خدمت در وزارت درمان و آموزش پزشکی، آموزش و پرورش و دانشگاه‌های آزاد و دوره‌های باز آموزی صداوسیما مشغول تدریس دستور زبان فارسی، ادبیات فارسی، آئین نگارش بود.
از سال ۱۳۹۰ با فرهنگستان زبان و ادب فارسی، گروهِ فرهنگ نویسی، در تألیفِ فرهنگِ جامعِ زبانِ فارسی همکاری کرد و تهیّه و تنظیمِ تعریفِ مدخل‌های اصطلاحاتِ دستورِ زبان، آرایه‌های شعری، عروض و قافیه و همچنین ویرایش و بررسی و بازبینیِ نهاییِ جلدِ اوّلِ همین فرهنگ (حرفِ آ) را برعهده داشت.

تالیفات:
۱ - دستور زبان فارسی :دوره سه ساله راهنمایی" با همکاری دکتر حسن انوری و دکتر حسن احمدی گیوی، وزارت آموزش و پرورش ۱۳۵۳.
۲ - آیین نگارش "سال اول دبیرستان" با همکاری دکتر حسن انوری، وزارت آموزش و پرورش ۱۳۵۳.
۳ - کتاب نگارش و سخنوری "سال چهارم دبیرستان" با همکاری دکتر نادر وزین پور، وزارت آموزش و پرورش ۱۳۵۶.
۴ - دستور زبان فارسی "سال‌های دوم، سوم و چهارم دبیرستان" با همکاری دکتر علی اشرف صادقی، وزارت آموزش و پرورش ۱۳۵۷.
۵ - شیوه نامه رسم‌الخط فارسی برای کتاب‌های درسی و انتشارات آموزشی، شرکت در تنظیم، وزارت آموزش و پرورش ۱۳۶۱.
۶ - فارسی عمومی دانشگاه پیام نور ۱۳۷۰.
۷ - دستور زبان فارسی امروز روش زبان شناختی، نشرقطره ۱۳۷۱.
۸ - زبان و ادب فارسی فارسی عمومی دانشگاهها، نشرقطره ۱۳۷۳.
۹ - فرشتهٔ گندمزار و سیمرغ آفتاب انتشارات سروش ۱۳۷۳.
۱۰ - پنج گفتار دستوری، انتشارات الست.
۱۱ - نگارشی از قصاید و غزلیات سعدی شامل کلیهٔ آثار سعدی "به‌جز مجالس و گلستان" نشرقطره. ۱۳۸۳.
۱۲ - گردآوری هزار و یک غزل شورانگیز از چهارصد شاعر کهن و معاصر، نشر قطره ۱۳۸۵.
۱۳ - آیین نگارش نشرقطره ۱۳۹۰ .
۱۴ - ویرایش زبانی برای نثر فارسی امروز، نشرقطره ۱۳۹۰.
۱۵ - علیت و مقوله‌های علت و معلول ضرورت و تصادف، امکان و واقعیت و جبر و اختیار
۱۶ - گردآوری چهارصد غزل شورانگیز از هزار و یک غزل
۱۷ - داستان آفرینش انسان
۱۸ - آتشکده خاموش "مجموعه اشعارِ نویسنده در زمینه‌های غنایی، اجتماعی و سیاسی"
۱۹ - شیوه نگارشِ فارسی "پژوهش نامه نویسی، پایان‌نامه نویسی و نشانه گذاری". نشرقطره ۱۳۹۲.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#غلامرضا_ارژنگ، ز

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲ آذر سالروز درگذشت چنگیز جلیلوند

(زاده ۶ آبان ۱۳۱۹ شیراز -- درگذشته ۲ آذر ۱۳۹۹ تهران) دوبلور، مدیر دوبلاژ و بازیگر

او فعالیت هنری‌اش را در سال ۱۳۳۶ با تئاتر و به همراه ابوالحسن تهامی آغاز کرد و با به‌جای گذاشتن یک کارنامه بی‌نظیر کاری، پس از انقلاب، مدت ۲۰ سال را در آمریکا به‌سر برد. وی سرانجام به کشور بازگشت و کار دوبله را در سال ۱۳۷۷ از سر گرفت و در چند مجموعه تلویزیونی و فیلم سینمایی نیز بازی کرد.
صدای او قابلیت گویندگی به‌جای شخصیت‌های نقش اول با صلابت و تأثیرگذار سینمایی را داشت و در گویندگی‌هایش با قابلیت تیپ سازی، می‌توانست صداهای مختلفی به وجود آورد و در میان دوبلورها، به مرد حنجره طلایی معروف شده بود.
از او در مقاله‌ای معتبر در سال ۱۳۵۷ به‌عنوان یک دوبلور نمونه جهانی نام برده شد که به‌جای بازیگران مشهور خارجی و داخلی بسیاری گویندگی کرد و با تیپ سازی خلاقانه‌اش گوینده اصلی نقش‌های مارلون براندو "ستایش شده‌ترین بازیگر تاریخ سینما" بود.
مشهورترین گویندگی‌هایش در فیلم‌های سینمایی خارجی به‌ جای مارلون براندو، پل نیومن، برت لنکستر، ماکسیمیلیان شل، ریچارد برتون، پیتر اوتول، یول براینر، کلینت ایستوود، دین مارتین در فیلم‌های سینمایی ایرانی به‌‌جای فردین، بهروز وثوقی و… بوده‌ است.
آرامگاه وی در قطعه هنرمندان است.

بازیگری سینما:
ترمینال غرب (فیلم) (۱۳۹۵)
قلاده‌های طلا (۱۳۹۰)
این سیب هم برای تو (۱۳۹۳)
قصه عشق پدرم (۱۳۹۱)
فیتیله و ماه پیشونی (۱۳۹۰)
بندرگاه عشق (۱۳۴۶)
دختر همسایه (۱۳۴۰)
آرشین مالالان (۱۳۳۹)
آقای شانس (۱۳۳۸)

تلویزیون:
عبور از پاییز
یلدا (مجموعه تلویزیونی)
نوشدارو (مجموعه تلویزیونی)
مسابقه ستاره بیست (داور)
جادوی صدا (داور)
معمای شاه
هنر دوبله

تئاتر:
بر فرس تندرو، صداپیشگی تئاتر، برج میلاد تهران، کارگردان محسن معینی ۱۳۹۲
پدر، بازیگر، پردیس تئاتر شهرزاد، کارگردان محمود زنده‌نام ۱۳۹۶

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#چنگیز_جلیلوند، د

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


‍ ‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲ آذر زادروز پرویز شهریاری

(زاده ۲ آذر ۱۳۰۵ کرمان — درگذشته ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ تهران) ریاضیدان،  نویسنده، مترجم، معلم ریاضیات، روزنامه‌نگار و فعال سیاسی

او در محله‌ای فقیرنشین زاده شد و دوران کودکی‌اش به‌لحاظ مالی بسیار سخت گذشت آنچنان که در آن زمان برای امرار معاش به‌کارهای سنگین بدنی و کارگری همچون کوزه‌گری، بنایی، آجرپزی و کار در راه‌آهن پرداخت.
در خرداد ۱۳۲۳ از دانشسرای مقدماتی کرمان فارغ‌التحصیل شد و دبیر بسیار سرشناسی در رشته ریاضیات بود.
وی به‌چهره ماندگار آموزش نوین ریاضیات در ایران تبدیل شد و در سال ۱۳۳۲ از دانشکده علوم دانشگاه تهران و دانشگاه تربیت معلم به‌فارغ‌التحصیلی رسید.
در سال ۱۳۳۹ اولین کلاس کنکور در ایران با نام "گروه فرهنگی خوارزمی" و کمی بعد "دبیرستان پسرانه خوارزمی" را تاسیس کرد. در سال ۱۳۴۰ "دبیرستان مرجان" را تاسیس کرد. در سال ۱۳۴۲ با همکاری ۱۷۰ نفر از معلمان "انتشارات خوارزمی" را بنیان نهاد. در سال ۱۳۵۰ "گروه فرهنگی مرجان" را با همکاری ۷۰۰ نفر معلم راه اندازی کرد. در سال ۱۳۵۳ "انتشارات توکا" را با جمعی از دوستان تاسیس کرد و "مدرسه عالی علوم اراک" را با کمک دکتر عبدالکریم قریب و دکتر حسین گل‌گلاب راه‌اندازی کرد.
استاد شهریاری به‌زبان فرانسه مسلط بود و زبان روسی را در مدت کوتاه ۹ ماه و آنهم به‌صورت خودآموز فراگرفت و آنگاه دست به‌تالیف و ترجمه علاوه بر تدریس ریاضیات زد. نخستین ترجمه‌ای که از او به‌چاپ رسید، کتاب تاریخ حساب، نوشته رنه‌تانون فرانسوی در سال ۱۳۲۹ بود که بسیار سلیس و روان بود.
وی سردبیری  و راه‌اندازی بیش از ۵ نشریه از جمله "سخن علمی" "چیستا" "دانش و مردم" "آشتی با ریاضیات" و "آشنایی با دانش" را در کارنامه خود داشت.
از دیگر افتخارات او موارد زیر است:
در سال ۱۳۴۵ دریافت نشان درجه یک علمی.
در سال  ۱۳۸۰ دریافت نشان افتخارملی از سوی انجمن آثار و مفاخر ملی‌ایران.
در سال ۱۳۸۱ دریافت دکترای افتخاری ریاضیات از سوی دانشگاه کرمان.
در سال ۱۳۸۴ برگزیده مراسم چهره‌های ماندگار در رشته آموزش ریاضیات.
در سال ۱۳۸۷ دریافت عنوان برترین ریاضیدان زنده ایران از سوی انجمن ریاضی ایران. (این انجمن با انجمن‌های ریاضی ایالات متحده آمریکا و فرانسه همکاری دارد.)
او ۴۰۰ کتاب تالیف و ترجمه کرد. بیش از ۱۰۰۰ مقاله از او در نشریه‌های علمی و فرهنگی به چاپ رسید.
آرامگاه وی قصر فیروزه در شرق تهران است.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#پرویز_شهریاری، ز

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲ آذر زادروز علی شریعتی

(زاده ۲ آذر ۱۳۱۲ سبزوار – درگذشته ۲۹ خرداد ۱۳۵۶ انگلیس) نویسنده، جامعه‌شناس و پژوهشگر دینی
 
او فرزند محمدتقی‌ شریعتی‌ مزینانی استا‌د دانشگا‌ه‌ مشهد بود.
در دانشسرای‌ مقدما‌تی‌ مشهد، علا‌وه‌ بر خواندن‌ دروس‌ دانشسرا از کلا‌سها‌ی‌ پدرش‌ نیز بهره می‌گرفت و پس از پا‌یا‌ن‌ تحصیلا‌ت‌ دانشسرا، به‌ آموزگا‌ری‌ پرداخت‌.
در سا‌ل‌ ۱۳۳۴ در دانشکده‌ ادبیا‌ت‌ و علوم‌ انسا‌نی‌ دانشگا‌ه‌ مشهد وارد شد و رشته‌ ادبیا‌ت‌ فا‌رسی‌ را برگزید و در همین‌ سا‌ل‌ با‌ همکلا‌سی‌اش پوران‌ شریعت‌‌رضوی‌ ازدواج‌ کرد.
در سا‌ل ۱۳۳۷ با دریا‌فت‌ لیسا‌نس‌ ادبیا‌ت‌ فا‌رسی‌ برای ادامه‌ تحصیل‌ به‌‌ فرانسه‌ فرستا‌ده‌ شد و در آنجا‌ به‌‌ تحصیل‌ علوم جا‌معه‌ شنا‌سی‌، مبا‌نی‌ علم‌ تا‌ریخ‌ و تا‌ریخ‌ و فرهنگ‌ اسلا‌می‌ پرداخت‌ و با‌ استادان بزرگی‌ چون‌ ما‌سینیون، گورویچ‌ و ‌سا‌رتر و... آشنا‌ شد و از آنا‌ن‌ بهره‌‌ها‌ی‌ بسیا‌ر برد.
دوران‌ تحصیل‌ شریعتی‌ همزما‌ن‌ با‌ جریا‌ن‌ نهضت‌ ملی‌ ایران‌ به‌‌رهبری‌ مصدق‌ بود که‌ او نیز با‌ قلم‌ و بیا‌ن‌ خود و نوشته‌‌ها‌ی‌ محکم‌ و مستدل‌ از این‌ حرکت‌ دفا‌ع‌ می‌‌کرد. وی‌ پس‌ از سا‌لها‌ تحصیل‌ با‌ مدرک‌ دکترا در رشته‌‌ها‌ی‌ جا‌معه‌‌شنا‌سی‌ و تا‌ریخ‌ ادیا‌ن‌ به‌ ایران‌ با‌زگشت‌.
در سا‌ل‌ ۱۳۴۴ اداره‌ فرهنگ‌ مشهد او را به‌عنوان‌ دبیر انشا‌ء استخدام‌ کرد و چندی بعد در دبیرستا‌ن‌ به‌تدریس‌ پرداخت و سپس به‌‌عنوان‌ استا‌دیا‌ر تا‌ریخ‌ وارد دانشگا‌ه‌ مشهد شد.
وی در سا‌ل‌ ۱۳۴۸ به‌‌حسینیه‌ ارشا‌د دعوت‌ شد و مسئولیت‌ امور فرهنگی‌ حسینیه‌ را پذیرفت و به‌‌ تدریس‌ جا‌معه‌ شنا‌سی‌ مذهبی‌،‌ تا‌ریخ‌ شیعه‌ و معا‌رف‌ اسلا‌می‌ پرداخت.
در سا‌ل‌۱۳۵۲ حسینیه‌ ارشا‌د تعطیل‌ و او روانه‌ زندان‌ شد.
در آن زما‌ن‌ پدرش زیر فشا‌ر قرار گرفت تا‌ پسرش‌ را محکوم‌ کند، اما‌ او  سر با‌ز می‌زد و دکتر شریعتی‌ خود را در اختیا‌ر آنها‌ گذاشت  تا‌ پدرش را رها‌ کنند.
در مهر ما‌ه‌ ۱۳۵۳ سا‌واک‌ می‌خواست او را وادار به‌‌ همکا‌ری‌ در نمایش تلویزیونی کنند اما موفق نشد.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#علی_شریعتی، ز

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


‍ ‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲ آذر زادروز ویگن دردریان

(زاده ۲ آذر ۱۳۰۸ همدان – درگذشته ۴ آبان ۱۳۸۲ آمریکا) خواننده

او که خواننده موسیقی سبک‌های جاز و پاپ و بازیگر سینما در سال‌های ۱۳۵۱–۱۳۳۴ بود، ابتکارش در خواندن موسیقی پاپ، استفاده از اشعار مناطق محلی مختلف ایران مثل "بارون بارونه" یا "دختر خان می‌خوام" بود.
وی یکی از نخستین خواننده‌های ایرانی بود که با گیتار در صحنه ظاهر شد و به‌عنوان «سلطان جاز» و بنیانگذار موسیقی پاپ ایران شناخته می‌شود. او هنرمندی بود که از ابتدا با سبکی‌نو وارد دنیای موسیقی پاپ شد و همین امر رفته‌رفته بر معروفیتش افزود. وی علاوه بر موسیقی در زمینه سینما نیز فعالیت داشت و در سال‌های دهه‌های سی و چهل در چند فیلم سینمایی نقش آفرینی کرد.
بخش نخست فعالیت خوانندگی وی در «عصر طلایی موسیقی پاپ ایرانی» یعنی از اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی تا زمان انقلاب "۱۹۷۹ میلادی" بود که وی مجبور به‌ترک ایران شد و بخش دوم آن نیز، از زمان مهاجرتش به آمریکا آغاز شد که تا پایان زندگی‌اش ادامه یافت.
او با چندتن از خواننده‌های محبوب دیگر مانند دلکش و پوران ترانه‌های دو صدایی اجرا کرد.
در سال ۱۳۵۰ در افتتاح ترمینال جنوب تهران با اجرای ترانه‌های فولکلور جاز و پاپ محبوبیت فراوانی بدست آورد.
او در اوایل دهه ۵۰ به امریکا رفت و در آنجا ازدواج کرد و در کاباره‌های ایرانی فعالیت داشت.
ژاکلین "ترانه‌سرا و خواننده" و آیلین "بازیگر و مجری تلویزیون" از فرزندان او هستند و "کارو" شاعر معاصر برادر وی بود.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#ویگن، ز

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


‍ ‍ ‍ ‍ ‍ ‍ ☘️ ☘️ برگی از تقویم تاریخ ☘️ ☘️

۲ آذر سالروز درگذشت غلامحسین ساعدی

(زاده ۲۴ دی ۱۳۱۴ تبریز -- درگذشته ۲ آذر ۱۳۶۴ فرانسه) نویسنده

او نوشتن را ابتدا به صورت گزارش و تفسیر در هنگامه‌ نوجوانی آغاز و با نشریات فریاد، صعود و ... همکاری کرد و اولین بار در ارتباط با همین نوشته‌ها به زندان افتاد.
نخستین آثارش را از ۱۳۳۴ در مجلات ادبی به‌چاپ رساند که در ابتدا به‌عنوان نمایشنامه‌ نویسی چیره دست "با نام مستعار گوهر مراد" شهرت یافته بود،‌ با نگارش داستان‌های زیبایی چون «گدا» «دو برادر» و «آرامش در حضور دیگران» جایگاه خود را به‌عنوان یکی از خلاق‌ترین داستان‌نویسان ایران نیز تثبیت کرد.
آثار وی دستمایه‌ برخی از بهترین فیلم‌های بلند سینمای ایران قرار گرفته است که از جمله‌ آنها می‌توان فیلم‌های "گاو" "ساخته‌ داریوش مهرجویی ۱۳۴۸" آرامش در حضور دیگران "ساخته‌ ناصر تقوایی ۱۳۴۹" و دایره‌ مینا "ساخته‌ داریوش مهرجویی ۱۳۵۳" را نام برد.
در امرداد ۱۳۳۲ وارد دانشکده‌ پزشکی تبریز شد و در اواخر سال‌های دانشکده، فعالیت هنری و ادبی را مجدانه پی‌گیری کرد. وی در دهه‌ چهل که دوره‌ای خاص در ادبیات ایران محسوب می‌شود، رشد کرد و به تحصیل خود در رشته روانپزشکی ادامه داد. عمده‌ فعالیت‌های قلمی ساعدی در حوزه نمایشنامه نویسی است و به همراه تنی چند همچون بیضایی، رادی و نصیریان، پیش زمینه‌ تئاتر را بنیان نهادند. بخش دیگر از نوآوری او در زمینه تئاتر، چاپ آثار پانتومیم باعنوان لال‌بازی‌هاست. ساعدی در اوایل دهه‌ پنجاه گاهنامه‌ الفبا را به همراه تنی چند منتشر کرد و در سال ۱۳۵۶ همزمان با احمد شاملو در چاپ مجله‌ ایرانشهر در خارج از کشور همکاری داشت. بعد از انقلاب نیز داستان‌های او هم چنان در کتاب جمعه، ویژه‌ هنر و ادبیات چاپ می‌شد. او در دهه‌ شصت از ایران به فرانسه رفت.
آرامگاه وی در گورستان پرلاشز در کنار صادق هدایت است.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️
#غلامحسین_ساعدی، د

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


‍ ‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۲ آذر سالروز درگذشت فهیمه راستکار

(زاده ۲۹ اسفند ۱۳۱۲ تهران – درگذشته ۲ آذر ۱۳۹۱ تهران) دوبلور و بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون

او فارغ‌التحصیل «هنرستان هنرپیشگی» به سرپرستی مهدی نامدار بود و در گروه تئاتری شاهین سرکیسیان کارش را ادامه داد. علی نصیریان، بیژن مفید، عباس جوانمرد، صدرالدین الهی، رفعت هاشم‌پور، جعفر والی، جمشید لایق، فریدون ثقفی، پرویز بهرام و هوشنگ لطیف‌پور از هم دوره‌ای‌های او در هنرستان هنرپیشگی بودند.
بازی در تئاتر را با نمایش باغ وحش شیشه‌ای اثر تنسی ویلیامز به کارگردانی سنک دیویدسن در انجمن ایران و آمریکا آغاز کرد. فعالیت دوبله را از سال ۱۳۳۵ به‌دعوت لطیف‌پور با اولین نقشی که حرف زد، به‌جای ایرنه پاپاس در فیلم «تئودورا» به سرپرستی ابوالقاسم رضایی و سپس در نسخه روسی «اُتِللو» به سرپرستی هوشنگ لطیف‌پور، به نقش دزدمونا "با بازی ایرینا اسکوبتسه‌وا" گویندگی کرد. وی در سال ۱۳۳۶ به‌دعوت آلکس آقابابیان، همراه با منوچهر زمانی، ناهید بوستانی و محمدرضا زندی، برای دوبله به‌فارسی فیلم‌ها به ایتالیا رفت و چهارسال در آنجا به دوبلاژ مشغول شد. پس از بازگشت به ایران، به فعالیت دوبله ادامه داد و در دهه چهل، نقش‌گویی مهم بسیاری از فیلم‌ها را برعهده داشت. صدای او به‌جای کاترین هپبورن در «شیر در زمستان» اینگرید برگمن در «آیا برامس را دوست دارید؟» ملینا مرکوری در «یکشنبه‌ها هرگز» آوا گاردنر در «کنتس پابرهنه» جنت لی در «روانی» سوفیالورن در «زیبای میلیونر» هتی مک‌دانیل "در نقش دایه سیاهپوست" در «بر باد رفته» اینگرید تولین در «توت‌فرنگی‌های وحشی» مارتا اسکات در «بن هور» ایران دفتری در «قیصر» و نصرت پرتوی در «گوزنها» از به‌یادماندنی‌ترین کارهای اوست. «سفر دراز روز در شب» «مرد دوم» «آنتیگونه» «ترس و نکبت رایش سوم» «انسان، حیوان و تقوا» «خانه برناردا آلبا» «اورگاست» «رؤیا» «پرواربندان» «وای بر مغلوب» و ... از جمله نمایش‌هایی است که او نقش آفرینی کرد. سال ۱۳۵۱ در مراسم افتتاحیه «تئاتر شهر» که نمایش باغ آلبالو اثر آنتون چخوف و به کارگردانی آربی اوانسیان روی صحنه رفت، وی یکی از بازیگران آن بود. او همچنین بازیگری در سینما آرا از سال ۱۳۵۲ با فیلم «مغول‌ها» به کارگردانی پرویز کیمیاوی آغاز کرد.
نجف دریابندری، مترجم پیشکسوت، همسر او بود و در برخی آثار مانند «کتاب مستطاب آشپزی» با هم همکاری داشته‌اند.
از دوبله‌های شاخص او در سال‌های پس از انقلاب نقش‌های اوشین کهنسال در سریال «سال‌های دور از خانه» و خانم مارپل در سریال «خانم مارپل» بود.
آرامگاه وی در بهشت سکینه کرج است. 

https://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%81%D9%87%DB%8C%D9%85%D9%87_%D8%B1%D8%A7%D8%B3%D8%AA%DA%A9%D8%A7%D8%B1

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#فهیمه_راستکار، د

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


برگی از تقویم تاریخ

۲ آذر رادروز عزیزاله جوینی

(زاده ۲ آذر ۱۳۰۴ اسفراین – درگذشته ۲۵ بهمن ۱۳۹۱ تهران) پژوهشگر، نسخه‌شناس، مصحح متون کهن ادبی و شاهنامه‌پژوه

او تحصیلاتش را تا دوره دکترا ادامه داد و در حوزه ادبیات فارسی و عربی، تلاش‌های بسیاری کرد و استاد بازنشسته دانشکده ادبیات دانشگاه تهران بود.
شاهنامه فلورانس، نسخه خطی موزه فلورانس را در هشت جلد تصحیح کرد که توسط انتشارات دانشگاه تهران، ۷ جلد آن چندبار چاپ شده و جلد هشتم در دست چاپ است. این نسخه از شاهنامه ناتمام است و تقریباً شامل نیمی از متن اثر است.

تالیفات:
وی بیش از ۸۰ مقاله در حوزه‌های مختلف ادبیات نقد و منتشر کرده‌است و همچنین ترجمه‌های بسیاری از عربی و انگلیسی به زبان فارسی دارد.
از میان کتاب‌های او به این عنوان‌ها هستند:
«تصحیح و شرح فرهنگ مجموعه الفرس»
«تصحیح مفردات قرآن»
«تصحیح تفسیر نسفی» "ترجمه‌ای کهن از قران به فارسی موزون و مسجع"
«تصحیح فرهنگ مصادره اللغله»
«تصحیح نهج‌البلاغه»
وی تصحیح جلد هفتم شاهنامه فردوسی را از روی نسخه موزه فلورانس به سرانجام رساند. او در جلد هفتم که شامل داستان بیژن و منیژه است کوشیده بود تا همان شیوه مجلدهای قبلی را دنبال کند و از این رو به شرح واژگان دشوار و برگردان همه ابیات در شاهنامه پرداخت:
«شرح واژگان دشوار و برگردان همه ابیات شاهنامه» "از دست‌نویس موزه فلورانس"
«نبرد اندیشه‌ها در داستان رستم و اسفندیار»
«داستان زال و رودابه» "از دست‌نویس موزه فلورانس"
«داستان فرود سیاوش» "از دست‌نویس موزه فلورانس"
«داستان بیژن و منیژه»
«داستان رستم و سهراب» "از نسخه فلورانس"
آرامگاه وی در قطعه نام‌آوران است.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#عزیزاله_جوینی، ز

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


‍ ‍ ‍ ‍ ☘️ ☘️ برگی از تقویم تاریخ ☘️ ☘️

۲ آذر سالروز درگذشت درویش‌خان

(زاده سال ۱۲۵۱ تهران -- درگذشته ۲ آذر ۱۳۰۵ تهران) موسیقیدان و آهنگساز

او دوران کودکی را در خانواده دولتشاهی گذراند. پدرش که کمی با موسیقی آشنا بود و سه‌تار می‌نواخت، وی را در ۱۰ سالگی به شعبه موسیقی مدرسه نظام، وابسته به دارالفنون سپرد که به سرپرستی موسیو لومر فرانسوی ایجاد شده بود.
در آنجا خط موسیقی و نواختن شیپور و طبل کوچک را فراگرفت و پس از مدرسه، ابتدا نزد داوود کلیمی تارزن رفت و تار آموخت و از  استادش گوی سـبقت را ربود و به مرتبه عالی نوازندگی رسید؛ اما حضور در جلسات درس استاد بی‌بدیل تار آن زمان، یعنی میرزاحسینقلی او را به دنیای دیگری کشاند. هـمچنین آشنایی با برادر بزرگتر میرزا حسینقلی، میرزاعبداله نوازنده تار و سه‌تار، به کار او غنای بیشتری بخشید.
درویش چندی در دسته موسیقی عزیزالسلطان و سپس در دسته موسیقی کامران میرزا نایب‌السلطنه، نوازندگی طبل را برعهده داشت. کار او در نوجوانی چنان مورد استقبال ناصرالدین‌شاه قرار گرفته بود که او را  تارچی خطاب می‌کرد و مهـارتش موجب شد تا او پس از مرگ ناصرالدین‌شاه به دستگاه شعاع‌السلطنه پسر مظفرالدین‌شاه والی فارس دعوت شود.
در سفر اول به شیراز با اصرار شعاع‌السلطنه با دختر  مستشار نظام  ازدواج کرد که حاصل این پیوند دو دختر و یک پسر بود.
چندی بعد رابطه صمیمی میان درویش و شعاع‌السلطنه به‌هم خورد. چرا که از سویی درویش از اینکه، هـمواره در پـناه دستگاه شعاع‌السلطنه باشد ناراحت بود و طبع آزاده‌اش رهایی از این بند را آرزو داشت و از دیگر سو شعاع‌السلطنه، برآشفته می‌شد از اینکه نوازنده خاص او در مجالس اشخاص دیگر حضور می‌یافت.
در نتیجه چنین نگاهی بود که هنگام بازگشت شعاع‌السلطنه به فارس، درویش از رفـتن با او سرباز زد. این سرپیچی سبب شد تا از سوی شاهزاده دستور قطع انگشتان این نوازنده نامی صادر شود. اما درویش خان به‌مدد یکی از دوستانش از این مصیبت رهایی یافت.
درویش با تشکیل ارکستر موسیقی «انجمن اخوت» و اجرای کنسـرت‌های عمومی که سرپرستی آنها را خود به‌عهده داشت، در جـهـت هـرچه مردمی‌تر کردن موسیقی ایران و کمک و یاری به مستمندان و بلادیدگان گام برداشت.
«یاپیرجان» تکیه کـلام درویش بود، او به هـمه از روی صفا «یاپـیرجان» می‌گفت. بعدها همین سه کلمه یکی از القاب درویش‌خان شد.
درویش در اواخر عمر کنسرتهای دیگری نیز با حضور هنرمندانی چـون، عـارف قـزوینی، حاجی ضرب‌گـیر، اسماعیل‌زاده، ابـراهیم منصوری، رضا محجوبی و رکن‌الدین مختاری در گراند هتل اجرا کرد.
در سال ۱۲۸۴ اولین ضبط آثار درویش‌خان (مجموعا ۹ اثر) با آواز احمدخان در تهران انجام شد.
در سال ۱۲۸۸ ضبط دوم آثار درویش‌خان در سفر به لندن به همراه هنگ‌آفرین، طاهرزاده، رضاقلی نوروزی، میرزا اسداله و...انجام شد. مجموع آثار ضبط شده در لندن ۲۸ اثر بود.
در سال ۱۲۹۳ ضبط سوم آثار درویش‌خان به اتفاق اقبال آذر،  طاهرزاده، عبداله دوامی و باقرخان انجام شد که مجموعا ۱۶ اثر بود.
به‌علت شروع جنگ جهانی اول، آثار کمی به تهران می‌رسید. درویش برای ضبط آثارش در تفلیس منزلش را گرو گذاشته بود که هیچوقت نتوانست آن را از گرو در بیاورد.
شمار شاگردان درویش‌خان بسیار بود، ولی تنها چـندتن از آنها به پیشرفت و شهرت رسیدند. او به شاگردانی که موفق به طی دوره مخـتلف درسش می‌شدند، نشانی به شکل تـبرزین هدیه می‌کرد، که از مس و نقره یا برای شاگردان سطوح عالی، طلا بود.
از شاگردان او که موفـق به دریافت تبرزین طـلا شدند، می‌توان از مرتضی نی‌داوود، ابوالحسن صبا، موسی معروفی و سعید هـرمزی نام برد.
درویش‌خان بر اثر تصادف درشکه حامل او با اتومبیل درگذشت؛ آن روز روزنامه‌ها نوشتند تار مرد.
آرامگاه وی در گورستان ظهیرالدوله است.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️
#درویش_خان، د

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


‍ ‍ ‍ ☘️ ☘️ برگی از تقویم تاریخ ☘️ ☘️

۲ آذر سالروز درگذشت محمدحسن لطفی‌تبریزی

(زاده سال ۱۲۹۸ تبریز -- درگذشته ۲ آذر ۱۳۷۸ تهران) نویسنده و مترجم

او مترجم آثار افلاطون و برخی از آثار ارسطو به فارسی و هم‌چنین کتاب‌های مرتبط با فلسفه و فرهنگ یونان بود. در سال ۱۳۱۷ وارد دانشکده حقوق دانشگاه تهران شد و در سال ۱۳۲۲ بورس دولت ترکیه و بعد از مدتی بورس وقفیه هومبولد را پذیرفت و در سال ۱۹۴۳ در آلمان مشغول تحصیل دکترای حقوق کیفری در دانشگاه گوتینگن شد. وی پس از سقوط آلمان نازی، تحصیلاتش نیمه‌تمام ماند و بعد از سختی‌های بسیار،  به دستیاری برتولد اشپولر، رئیس دانشکده ادبیات دانشگاه گوتینگن و از اسلام‌شناسان و استادان  زبان فارسی رسید.
او پس از گرفتن دکترای حقوق کیفری، در سال ۱۹۴۷ به ایران بازگشت و پس از توقفی سه‌ساله، در سال ۱۹۵۰ به آلمان رفت و با نامزد آلمانی‌اش، خانم زیگرید که دانشجوی ادبیات روسی بود ازدواج کرد و پس از مدت کوتاهی دوباره به ایران بازگشت و در جریان ملی‌شدن صنعت نفت به فعالیت سیاسی روی‌آورد و سپس به فعالیت فرهنگی پرداخت و در نخستین گام، رساله آپولوژی (رساله محاکمه سقراط) افلاطون را با همکاری رضا کاویانی به فارسی برگرداند که در واقع اعتراضی به محاکمه دکترمصدق در دادگاه نظامی بود. او در ادامه به ترجمه کلیه آثار اصلی و منتسب به افلاطون پرداخت و در اواخر عمر نیز قصد ترجمه کلیه آثار ارسطو را داشت که با درگذشتش ناتمام ماند.

آثار:
دوره آثار افلاطون، چهار جلد، تهران، خوارزمی، چاپ اول ۱۳۵۷
رساله‌های منسوب به افلاطون، تهران، خوارزمی، چاپ اول ۱۳۶۷.
پایْدِیا، ورنر یگر، سه جلد، تهران، خوارزمی، چاپ اول ۱۳۷۶، ۱۴۳۴
متفکران یونانی، تئودور گمپرتس، سه جلد، تهران، خوارزمی، چاپ اول ۱۳۷۵، ۱۸۵۸ ص.
گفتارها، نیکولو ماکیاولی، تهران، خوارزمی، چاپ اول ۱۳۷۷، ۴۳۳ ص.
متافیزیک (مابعدالطبیعه) ارسطو، تهران، طرح نو ۱۳۷۷، ۵۷۵ ص.
اخلاق نیکوماخس، ارسطو، تهران، طرح نو ۱۳۷۷، ۲۲۰ ص.
سماع طبیعی، ارسطو، تهران، طرح نو ۱۳۷۷، ۳۹۶ ص.
فرهنگ رنسانس در ایتالیا، یاکوب بورکهارت، تهران، طرح نو، چاپ اول ۱۳۷۶، ۵۱۱ ص.
تاریخ جنگ پلوپونزی، توکودیدس، تهران، خوارزمی ۱۳۷۷.
دوره آثار فلوطین (تاسوعات) دو جلد، تهران، خوارزمی، چاپ اول ۱۳۶۶، ۱۱۲۷ ص.
خاطرات سقراطی، کسنوفون، تهران، خوارزمی، چاپ اول ۱۳۷۳، ۲۱۶ ص.
زندگی و آثار افلاطون (جلد اول: دوره جوانی) ویلامووتیس مولندورف، تهران، صفی علیشاه، چاپ اول ۱۳۳۲.
افلاطون، کارل یاسپرس، تهران، خوارزمی، چاپ اول ۱۳۵۷، ۱۸۸ ص.
سقراط، کارل یاسپرس، تهران، خوارزمی، چاپ اول ۱۳۵۸، ۱۰۵ ص.
آغاز و انجام تاریخ، کارل یاسپرس، تهران، خوارزمی، چاپ اول ۱۳۶۳، چاپ دوم ۱۳۷۳، ۳۷۱ ص.
آگوستین، کارل یاسپرس، تهران، خوارزمی، چاپ اول ۱۳۶۳، ۱۵۵ ص.
فلوطین، کارل یاسپرس، تهران، خوارزمی، چاپ اول ۱۳۶۳، ۱۴۵ ص.
اسپینوزا، کارل یاسپرس، تهران، طرح نو، چاپ اول ۱۳۷۵، ۱۵۹ ص.
افلاطون، کارل بورمان، تهران، طرح نو، چاپ اول ۱۳۷۵، ۲۱۲ ص.
مرگ سقراط (تفسیر چهار رساله افلاطون) رومانو گواردینی، تهران، طرح نو، چاپ اول ۱۳۷۶، ۲۸۸ ص.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️
#محمد_حسن_لطفی_تبریزی، د

برگی از تقویم تاریخ

21 Nov, 17:19


برگی از تقویم تاریخ

۲ آذر زادروز محمد امین‌خُنجی

(زاده ۲ آذر ۱۲۸۲ بحرین – درگذشته ۲۴ فروردین ۱۳۴۴ مشهد) نویسنده و ویرایشگر

او تحصیلات اولیه را به زبانهای فارسی و عربی در مکاتب قدیمی بحرین فراگرفت و از آغاز جوانی به همراه برادرش محمدعقیل خنجی تجارتخانه پدر را اداره می‌کرد. تجارت آنها بیشتر با هندوستان و انگلستان بود و در کنار تجارت به پژوهش و مطالعه گسترده متون کهن ادب پارسی روی آورد. او در جوانی به عضویت «منتدی البحرین» که انجمن ادبی مهم بحرین بود و نیز هیئت امنای مدرسه ایرانیان بحرین درآمد. وی در سال ۱۳۱۸ به همراه خانواده از بحرین به‌تهران مهاجرت کرد.
او از زمان سکونت در بحرین از راه مکاتبه با دانشمندان برجسته آن روز، از جمله احمد کسروی به مبادله تجربیات علمی می‌پرداخت. پس از اقامت در تهران، تقریباً با تمام ادبا و فضلای آن روز پایتخت از جمله بدیع‌الزمان فروزانفر، محمود افشار، محمدتقی دانش‌پژوه، علینقی منزوی، محمد پروین گنابادی، ایرج افشار، مدرسی چهاردهی، احمد اقتداری، محمود محمود و ...گفتگوی علمی داشت. او گردآوری کننده مجموعه‌ای نفیس از کتب و اسناد خطی بود که با این کار بسیاری از این نسخ را از تندباد حوادث محفوظ داشت. لازم به یادآوری است که وی بخشی از این مجموعه را به کتابخانه آستان قدس رضوی اهداء کرد.

آثار:
وی مقالات بسیاری در مجله‌های ادبی داشته و نسخ خطی بسیاری را تصحیح کرده‌ است که برخی از آثارش به شرح زیر است:
تصحیح رساله «سوال و جواب فقهی از قطب راوندی».
زندگینامه فضل‌بن روزبهان خنجی.
تاریخ احزاب سیاسی.
کتاب «مشاهیر خنج» درباره دانشمندان، عرفاء و ادبای نامی شهر باستانی خنج.
اولین مقاله در نقد و معرفی کتاب شمس الحساب الفخری تألیف شمس‌الدین عمربن عبدالعزیز خنجی نخستین کتاب حساب به زبان پارسی.
تاریخ و جغرافیای لارستان.
مقاله‌ای در باب کتاب عقودالجواهر تألیف احمد ساعی کرمیانی.
شرح سفر از بحرین به تقریباً تمامی شهرهای کشور درسال ۱۳۱۷ که تحولات دوران «ایران نوین» و نوسازی کشور توسط رضاشاه را شرح می‌دهد.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#محمد_امین_خنجی، ز

برگی از تقویم تاریخ

20 Nov, 17:29


‍ ‍ ‍ ‍ ‍ ‍ ☘️ ☘️ برگی از تقویم تاریخ ☘️ ☘️

۱ آذر زادروز بیژن جلالی

(زاده ۱ آذر ۱۳۰۶ تهران -- درگذشته ۲۴ دی ۱۳۷۸ تهران) شاعر

او خانواده مادری‌‌‌اش از خاندان قدیمی هدایت بودند که سرسلسله این خاندان در دوره قاجار، رضاقلی‌خان هدایت بود. رگه فرهنگی خاندان هدایت، در یکی از پسران او یعنی نیرالملک تداوم یافت: اعتضادالملک، پدر عیسی، محمود و صادق هدایت، فرزند نیرالملک بود. اعتضادالملک، پدر بزرگ مادری جلالی است.
بیژن همراه پدر، در مأموریت اداری‌اش، مدتی در شمشک و سه سال در تبریز زیست. در این شهر، در مدرسه‌های رشدیه و فردوسی درس خواند. اندکی بعد به تهران آمد. سال‌های دوم تا پنجم متوسطه را در رشته طبیعی، در دبیرستان فیروز بهرام گذراند. سال ششم را در دبیرستان البرز سپری کرد. شاگرد مهدی مجتهدی، یداله سحابی، رضا جودت، ذبیح‌اله صفا، محمود بهزاد، عبداله شیبانی و محمدحسین مشایخ فریدنی بود.
او از سال ۱۳۲۵ تا ۱۳۳۱ چندماهی در رشته فیزیک دانشگاه تهران و چندسالی در رشته علوم طبیعی دانشگاه‌های تولوز و پاریس درس خواند اما همه آنها نیمه‌کاره ماند زیرا علاقه به شعر و ادب، مسائل فکری و ادبی و گشت‌وگذار آزاد در زمینه‌های فلسفه و هنر و ادبیات، او را از انضباط و نظم درس‌خواندن دور کرد. وی در بازگشت، در رشته زبان و ادبیات فرانسوی دانشگاه تهران تحصیل کرد و دوره لیسانس را به پایان برد. عیسی سپهبدی، موسی بروخیم، خانم شیبانی، خانم پاکروان و خانم اندریو استادان این رشته بودند. درس ادبیات فارسی آنها هم بر عهده پرویز خانلری بود.
وی از سال ۱۳۲۵ تا مدتی به کارهای گونه‌گونی پرداخت. در دبیرستان‌ها انگلیسی درس داد. چندی هم مسئول آزمایشگاه دبیرستان ایرانشهر بود. زمانی هم در موزه مردم‌شناسی وزارت فرهنگ به کار پرداخت؛ چون دورهٔ مردم‌شناسی را، در موزه مردم‌شناسی پاریس گذرانده بود. سرانجام به کار در شرکت فرانسوی آنتروپوز مشغول شد. با استفاده از بورس این شرکت، یک دوره اقتصاد نفت را در پاریس به پایان برد. کار اداری رسمی را در شرکت نفت و شرکت پتروشیمی پی گرفت و سال ۱۳۵۹ بازنشسته شد.
علاقه به شعر و ادب، فلسفه و عرفان، زندگی در محیط فرهنگی خاندان هدایت، گفتگو با دایی‌اش صادق هدایت و تأثیرپذیری از او و اقامت پنج‌ساله دوره جوانی در فرانسه، پیوندهایی میان جلالی و نوشتن به وجود آورد. او گاهی به فارسی و گاهی به فرانسوی می‌نوشت اما آنها را جدی نمی‌گرفت. اما پس از این‌که به ایران بازگشت و توانست با فراغ بیشتری بخواند و بیندیشد و بنویسد، تأمل‌های شاعرانه‌اش نظم گرفت.
او از آغاز دهه ۴۰ این تأمل‌ها را به نشر سپرد. سروده‌هایش در مجموع با تلقی مثبت و گشاده‌ رویانه‌ای از اهل ادب معاصر روبه‌رو شد. هرچند شعرهایش همه سپید بود و به نسبت هم نسلانش تا حدی دیر به آنها پرداخت.
«روزها»، «دل ما و جهان»، «رنگ آبها»، «آب و آفتاب»، «روزانه‌ها» و نیز دو گزینه اشعار: «بازی نور» و «درباره شعر» کتاب‌هایی هستند که در زمان حیاتش به چاپ رسید.
جلالی ازدواج نکرد. زندگی‌اش در سکوت و با آرامش و تلألویی خاص ادامه داشت.
پس از درگذشتش مجموعه بسیار زیادی از اشعار او که تا آن زمان چاپ نشده بود به همت برادرش مهرداد جلالی و انتشارات مروارید به چاپ رسید.
آرامگاه وی در قطعه ۹ بهشت زهرا است.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ

☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️
#بیژن_جلالی، ز

برگی از تقویم تاریخ

20 Nov, 17:29


برگی از تقویم تاریخ

۱ آذر زادروز مرجان ساتراپی"ابراهیمی"

(زاده  ۱ آذر ۱۳۴۸ رشت) نویسنده، کارگردان، فعال حقوق بشر و انیماتور داستان‌های مصور

او که جد مادری‌اش در زمان ناصرالدین‌شاه قاجار، والی گیلان بود، به‌همین علت خانواده‌اش فامیل ساتراپی را برای خود برگزیدند.
در سال‌های انقلاب و جنگ ایران و عراق در تهران بزرگ شد و در سال ۱۹۸۳ در ۱۴ سالگی توسط خانواده به اتریش فرستاده شد و نوجوانی را در تنهایی گذرانید.
وی پس از پایان دوران دبیرستان، برای تحصیلات دانشگاهی به ایران بازگشت و از سال ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۳ در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه آزاد در رشته ارتباط تصویری درس خواند و از سال ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۴ به نوبت یا هم‌زمان، به‌عنوان تصویرگر مجله‌ها یا تدریس زبان فرانسه و زبان انگلیسی و نقاشی یا به‌عنوان گرافیست مشغول به کار بود.
پس از ازدواج و سپس جدایی، در سال ۱۹۹۴ راهی فرانسه شد و تا سال ۱۹۹۷ در استراسبورگ در رشته تصویرگری آموزش دید. از سال ۱۹۹۷ در پاریس زندگی می‌کند و حرفه‌اش نقاشی و تألیف کتابهای کودکان است و با مجلات و روزنامه‌های متعددی همکاری دارد.
در تاریخ ۳۰ آوریل ۲۰۰۸ از سوی سازمان‌دهندگان جشنواره فیلم کن اعلام شد که مرجان ساتراپی، عضوی از هیئت داوران جشنواره کن ۲۰۰۸ برای تعیین برنده نخل طلایی، جایزه اصلی جشنواره‌ است.

آثار
پرسپولیس:
رشته کتاب‌های پرسپولیس شامل چهار کتاب است که تاکنون در فرانسه بیش از دویست هزار نسخه به فروش رسیده‌است.
این رمان به شیوه اتوبیوگرافی بوده و شخصیت اصلی رمان که راوی داستان است، دختری ایرانی است به نام مرجان.
مرجان دختری است که در جریان انقلاب ایران و بحران جنگ ایران و عراق به تشویق خانواده از کشور خارج شده و به اتریش می‌رود. این کتاب‌ها روایت جنگ و آوارگی، زندگی مهاجری در اروپا، بحران‌های مذهبی و سنتی جامعه ایران و حوادث انقلاب و جنگ هستند و تاریخ دهه بعد از جنگ ایران را از دید وی بیان می‌کنند.

پرسپولیس ۲٫۰
مقاله اصلی: پرسپولیس ۲٫۰
در پی اعتراض جمعی از مردم ایران نسبت به نتایج اعلام‌شده در انتخابات دهمین دوره ریاست‌جمهوری ایران، داستان مصور و اینتراکتیو «پرسپولیس ۲٫۰» که برگرفته از سبک کار مرجان ساتراپی در رشته کتاب‌های پرسپولیس بود، در شبکه اینترنت منتشر شد.

فیلم پرسپولیس:
مقاله اصلی: پرسپولیس (فیلم)
فیلم پرسپولیس نخستین فیلم سینمایی مرجان ساتراپی است که در سال ۲۰۰۷ در فرانسه و بر اساس داستان مصور پرسپولیس ساخته شده‌است.
این فیلم جایزه هیئت داوران جشنواره بین‌المللی فیلم کن در سال ۲۰۰۷ را به‌خود اختصاص داد.
وی هنگام دریافت جایزه در جشنواره فیلم کن، آن را به مردم ایران اهدا کرد.
این فیلم با دوبله فارسی از شبکه ماهواره‌ای بی‌بی‌سی فارسی به نمایش درآمد.

فیلم خورش آلو با مرغ
مقاله اصلی: خورش آلو با مرغ (فیلم)
مرجان ساتراپی فیلم خورش آلو با مرغ، بر اساس کتابی به همین نام، در ژانر درام و با همکاری ونسان پارونو و بازی گلشیفته فراهانی در سال ۲۰۱۱ کارگردانی کرد.

فهرست کتاب‌ها:
پرسپولیس ۱، نشر به فرانسه: ۲۰۰۰
پرسپولیس ۲، نشر به فرانسه: ۲۰۰۱
پرسپولیس ۳، نشر به فرانسه: ۲۰۰۲
پرسپولیس ۴، نشر به فرانسه: ۲۰۰۳
دیوها از ماه می‌ترسند، نشر به فرانسه: ۲۰۰۱
گل‌دوزی‌ها، نشر به فرانسه: ۲۰۰۳
خورش آلو با مرغ (کتاب) نشر به فرانسه: ۲۰۰۴
رادیو اکتیو (فیلم) ۲۰۱۹.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#مرجان_ساتراپی، ز

برگی از تقویم تاریخ

20 Nov, 17:29


‍ ‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱ آذر زادروز شهرام گلپریان

(زاده ۱ آذر ۱۳۲۸ همدان) طراح گرافیک، آهنگساز و گیتاریست

او دارای مدرک لیسانس از دانشگاه تهران و فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه آزاد است که در دهه‌های ۴۰ و ۵۰ " وارد عرصه هنر شد. وی پس از پایان تحصیلات مقدماتی وارد دانشکده هنرهای زیبای تهران شد و تحصیلاتش را در رشته نقاشی ادامه داد. بسیاری از علاقمندان به موسیقی، او را به‌عنوان آهنگساز می‌شناسند. وی نزد محمدرضا درویشی "آهنگساز و پژوهشگر موسیقی" دوره‌های آهنگسازی را گذراند.

فعالیت‌ها:
او سابقه آهنگسازی برای صداوسیما، دانش رادیو، آموزش و پرورش، همکاری با امیرنوری و آثار بسیاری در زمینه موسیقی فیلم، موسیقی آموزشی و همکاری با خوانندگان ایرانی از جمله محمد نوری را دارد. همچنین ساخت موسیقی متن دو فیلم سینمایی فردا "ستسو ناکایاما" و ساغر "سیروس الوند" انیمیشن و ده‌ها قطعه موسیقی در کارنامه دارد.
او سابقه تدریس در دانشگاه آزاد، دانشگاه توسعه عالی جهاد دانشگاهی، مدیریت گرافیک انتشارات سروش، عکاسی و … را نیز دارد.
آهنگسازی ۳ آلبوم با صدای محمد نوری از ساخته‌های اوست.

آثار
آلبوم‌ها:
آلبوم موسیقی «در ماه باران» با صدای محمد نوری ۱۳۷۶.
آلبوم موسیقی «شکوفه خاطرات» با صدای محمد نوری ۱۳۷۸.
آلبوم موسیقی «شکوفه در شکوفه» با صدای محمد نوری ۱۳۸۲.

موسیقی فیلم:
فیلم سینمایی «ساغر» به کارگردانی سیروس الوند ۱۳۷۶.
فیلم سینمایی «فردا» به کارگردانی ستسو ناکایاما ۱۳۸۰.

طراحی و نقاشی:
کتاب «داستان دو موش» انتشارات سروش ۱۳۶۶.
کتاب «چیستان و کیستان» انتشارات سروش ۱۳۶۸.
کتاب «بهار در نقاشی سارا کوچولو» انتشارات سروش ۱۳۷۰.
کتاب «روباه و خرس» انتشارات سروش ۱۳۷۱.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#شهرام_گلپریان، ز

برگی از تقویم تاریخ

20 Nov, 17:29


برگی از تقویم تاریخ

۱ آذر سالروز درگذشت مجتبی عبداله‌نژاد

(زاده ۲۳ امرداد ۱۳۴۸ کاشمر -- درگذشته ۱
آذر ۱۳۹۶ تهران) نویسنده و مترجم

او مترجم کتاب‌های انگلیسی به زبان فارسی بود و درضمن درباره ادبیات کلاسیک فارسی تحقیق می‌کرد. کتاب گفتگو با مسعود سعد سلمان، نوشته او، تلفیقی است از کار تخیلی با کار پژوهشی.
وی در گفتگویی با روزنامه ایران گفت:
«این ژانری است که خودم ابداع کردم».
از وی مقالاتی در بعضی نشریات ادبی مانند کلک، کارنامه، سمرقند، بخارا، رودکی، نافه، شوکران و گوهران منتشر شده‌است. وی در دانشگاه فردوسی مشهد در رشته ریاضی تحصیل کرد، ولی به صورت نیمه‌کاره تحصیلاتش را رها کرد و در سال ۱۳۶۸ نخستین ترجمه‌اش را باعنوان «تاریخچه مختصر نقد ادبی» انتشار داد.

شعر:
آوازهای ماه و معادله‌های ریاضی: مجموعه شعر، تهران: انتشارات ترانه ۱۳۷۳.
تألیف:
گفتگو با مسعود سعد سلمان، نشر هرمس ۱۳۹۳
ترجمه:
اسطوره‌های یونان، دونا روزنبرگ، مشهد، انتشارات ترانه ۱۳۷۴
اسطوره‌های خاور دور، دونا روزنبرگ، انتشارات ترانه ۱۳۷۵
اسطوره‌های خاورمیانه، پیر گریمال، انتشارات ترانه ۱۳۷۶
افسانه‌های سویس، فریتس مولر گوگنبول، تهران، انتشارات هرمس ۱۳۸۰
داستان‌ها و افسانه‌های مردم کانادا، الیزابت کلارک، تهران، انتشارات هرمس ۱۳۸۰
تاریخ کوتاه نقد ادبی، ورنون هال، انتشارات ترانه ۱۳۷۹
مفهوم رمانتیسم در تاریخ ادبی، مشهد، انتشارات محقق ۱۳۷۸
عرفان و فیزیک جدید، مایکل تالبوت، تهران، انتشارات هرمس ۱۳۹۰
مصیبت بی‌گناهی، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۷
شب بی‌پایان، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۳
معمای ساعت، رابرت آرتور، انتشارات هرمس ۱۳۸۴
معمای قلعه وحشت، رابرت آرتور، انتشارات هرمس ۱۳۸۴
قتل در خانه کشیش، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۸
قتل آسان است، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۸
مرگ خانم مگینتی، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۸
جیب پر از چاودار، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۸
راز قطار آبی، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۸
در هتل برترام، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۹
جسدی در کتابخانه، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۷
نوشابه با سیانور، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۸
راز سیتافورد، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۷
آیینه سرتاسر ترک برداشت، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۹
چرا از ایوانز نخواستند، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۹
شرارتی زیر آفتاب، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۷
چشم‌بندی، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۹
معمای کاراییب، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۹۰
دست پنهان، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۸
موج‌سواری، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۹۰
الهه انتقام، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۸۸
جشن هالووین، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۹۰
چهار غول بزرگ، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۹۰
ساعت‌ها، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۹۰
شاهد خاموش، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۹۰
قتل در تعطیلات، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۹۰
قتل در خوابگاه دانشجویی، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۹۰
گرگ در لباس میش، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۹۰
پرواز عقاب، جک هیگینز، انتشارات هرمس ۱۳۸۹
فرود عقاب، جک هیگینز، انتشارات هرمس ۱۳۸۹
مقصد نامعلوم، آگاتاکریستی، انتشارات هرمس ۱۳۹۲
مواجهه با مرگ، براین مگی، تهران، فرهنگ نشرنو ۱۳۹۷

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#مجتبی_عبداله_نژاد، د

برگی از تقویم تاریخ

20 Nov, 17:29


برگی از تقویم تاریخ

۱ آذر زادروز عبدالحسین اسکندری

(زاده ۱ آذر ۱۳۳۵ کاشمر – درگذشته ۸ امرداد ۱۳۸۷ تهران) گوینده رادیو و مجری تلویزیون

او نتیجه اولیه کارهایش فیلم "زنگوله" بود که به جشنواره فیلم کوتاه فردوسی راه یافت و برگزیده جشنواره فیلم شد. سپس در سال ۱۳۵۸ برای تحصیل به فرانسه رفت و در آنجا نسخه‌ای از فیلمش را در سینما تِک فرانسه یافت و به ادامه دادن این راه تشویق شد.
او با آغاز جنگ به ایران بازگشت و در همه شب‌های جنگ، در سازمان رادیو با مردم حرف می‌زد. با برنامه پویندگان و آزمایشگاه رایگان وارد تصویر شد و با سیمای هفته تصویرش در خاطره‌ها به ثبت رسید. بعد از خبر، نیم نگاه، شب به‌خیر تهران و میعاد شبانه برنامه‌های تلویزیونی و راه شب، صبح جمعه با شما و رادیو پیام خاطره‌انگیزترین برنامه‌های رادیویی اوست.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#عبدالحسین_اسکندری، ز

برگی از تقویم تاریخ

20 Nov, 17:29


‍ ‍ برگی از تقویم تاریخ

۱ آذر سالروز درگذشت حسن نراقی

(زاده ۱۰ اردیبهشت ۱۳۲۳ کاشان – درگذشته ۱ آذر ۱۳۹۹ تهران) پژوهشگر

او که بیشتر به‌دلیل آثارش در زمینه جامعه‌شناسی غیرآکادمیک شناخته‌شده‌است، مهم‌ترین اثرش «جامعه‌شناسی خودمانی» است که در سال ۱۳۹۹ به‌چاپ سی و سوم رسید.
نقد کتاب «جامعه‌شناسی خودمانی»:
کارگروه جامعه‌شناسی مردم‌مدار در انجمن جامعه‌شناسی ایران، در ۲۰ آذر ۱۳۹۰ جلسه‌ای برای نقد و بررسی کتاب «جامعه‌شناسی خودمانی» با حضور حمیدرضا جلایی‌پور، بهزاد دوران، غلامرضا اربابی و رحمت‌اله صدیق سروستانی برگزار کرد.
نقد جلایی‌پور آن بود که «این کتاب ربطی به کاربرد مطالب رشته جامعه‌شناسی ندارد، اما نویسنده کوشش کرد از نام جامعه‌شناسی استفاده کند. به عبارت دیگر، همان نقد اخلاقی که نویسنده، ایرانیان را به آن متهم می‌کند، خودش هم گرفتار آن است».
اربابی معتقد بود «نویسنده حل مسائل را در اراده تک‌تک افراد برای حل مشکل معرفی می‌کند. این رویکرد، رویکردی ماقبل جامعه‌شناسی و شبیه به مباحث دورکیم و تارد است ... به نظر من این رویکرد، رویکردی محافظه‌کارانه است که به مذاق اصحاب قدرت هم خوش می‌آید، زیرا تمام مشکلات موجود را بر گردن خود مردم می‌اندازد.»

کتاب‌شناسی:
جامعه‌شناسی خودمانی: چرا درمانده‌ایم؟، حسن نراقی، تهران: اختران
پی‌نکته‌هایی بر "جامعه‌شناسی خودمانی" حسن نراقی، تهران: اختران
چکیده تاریخ ایران: از کوچ آریایی‌ها تا پایان سلسله پهلوی، حسن نراقی، تهران: اختران
ناگفته‌ها ... : در گفتگو با روزبه میرابراهیمی، حسن نراقی، تهران: اختران
خط خوش فارسی "مجموعه مقالات" گروه مؤلفان، تهران: وزارت ارشاد، سازمان چاپ و انتشارات ۱۳۸۷.

🆔 @bargi_az_tarikh

#برگی_از_تقویم_تاریخ


#حسن_نراقی، د