𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی @az_sesi Channel on Telegram

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

@az_sesi


༻𝐔𝐑𝐌𝐔 𝐓𝐄𝐎𝐑𝐈𝐒𝐈༻

Proto-Türk dilinin yarandığı 𝗂𝗅𝗄𝗂𝗇 𝖠𝗍𝖺𝗒𝗎𝗋𝖽

𝖤𝗌𝗄𝗂 Türk Göçleri - Türkoloji

Etnogenezi - Arkeoloji

Antropoloji - Filoloji

𝖬𝗂𝗍𝗈𝗅𝗈𝗃𝗂 - 𝖳𝖾𝗈𝗅𝗈𝗃𝗂

𝖦𝖾𝗇𝖾𝗍𝗂𝗄 - 𝖥𝗈𝗅𝗄𝗅𝗈𝗋

ϜϓſϞ
‍ @AZ_SESI

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی (Spanish)

¡Descubre el fascinante mundo de la historia y la cultura de los antiguos turcos en el canal El Tarixi! Proto-Türk dilinin yarandığı 𝗂𝗅𝗄𝗂𝗇 𝖠𝗍𝖺𝗈𝗅𝗈𝗎𝗅𝗆su Türk Göçleri, Türkoloji, Etnogenezi, Arkeoloji, Antropoloji, Filoloji, Mitoloji y Teolojí. Mantente al tanto de las últimas investigaciones y descubrimientos sobre la historia y origen de los turcos. ¡Síguenos en @az_sesi para no perderte ni un solo detalle!

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

21 Nov, 17:34


اگر تورک ماهنی‌لاری‌، (تراختور) خبرلری و ... آخداریرسینیز حتما بو چنل لرده جوین اولون
متحد چنل لر🤌
https://t.me/addlist/BltfiJWygetjMGQ0

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

21 Nov, 06:30


🗣 پروفسور عثمان کاراتای

(روابط تورک-سومر)

✔️ قسمت هشتم:


سـومـری زبان التصاقی است ولی برخلاف تورکـی یا ژاپنی و یا فینی پسوند می‌گیرد.

ساختار زبان‌ها در طول تاریخ قابل تغییر است ساختار فارسی معاصر بشدت تحت تاثیر تـورکـی بوده و تغییر کرده است. درحالی که اوستایی و پارسی باستان ساختار کاملا متفاوتی داشته و بیشتر شبیه زبان پروتو هند-اروپایی بودند.

با اینکه ساختار زبان لاتین شباهت‌های فراوانی با ساختار تورکی داشت اما مثلا زبان فرانسوی بعنوان یکی از وارثین زبان لاتین ساختار کاملا متفاوتی بخود گرفته است.

آیا در طول هزاران سال زمان، تفاوت‌های ساختاری تورکـی و سومـری را می توان نادیده گرفت؟

#زبان_التصاقی
#سومریان_و_تورکان_باستان
ϜϓſϞ
@AZ_SESI

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

11 Nov, 04:13


🗣 پروفسور عثمان کاراتای

(روابط تورک-سومر)

✔️ قسمت هفتم:


اوایل گمان بر این می رفت که سومریان بومی منطقه هستند ولی تحقیقات بعدی نشان داد که سومریان به منطقه کوچ کرده اند و قبل از آنها در آن منطقه فرهنگ عبید بود.

اسم بعضی از شهرهای سومری به زبان سومری بوده ولی اسم بعضی از آنها به دوران پیش از سومر برمی گردد.

سوبارها قبل از سومریان در منطقه بودند و اشتراکات تورکی با سومری را باید در سوبارها (که احتمالا خویشاوندان تمدن عبید نیز بودند) جستوجو کنیم.

بعضی از خاندانهای سومری سوبارهایی بودند که بین سومریان آسیمیله شده بودند و اسناد چنین آسیمیلاسیونهایی موجود است.

#سومریان_و_تورکان_باستان
ϜϓſϞ
@AZ_SESI

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

08 Nov, 14:09


از دولت Türük تا امپراطوری Türük

در منبع آشوری اواخر قرن ۲۴ پیش از میلاد درباره مبارزه ۱۷ طایفه متحد از جانب شمال یعنی سرزمین Su( Nairi) علیه آشور که نام یکی از این طوایف Turki و اسم رهبرش ilçu-nail( Elçi-nail) بوده اطلاعاتی وجود دارد.

این موتیف گویی با موتیفی که در منبع چینی دوران بعدی ارائه می شود مطابقت دارد.

منبع چینی درباره ۱۷ برادر یکی از رهبران تورک نژاد به نام Apanbu در سرزمین So واقع در غرب خزر بحث کرده و می نویسد وی برادری به اسم içjini-nişidun داشته که نام پسر بزرگش تورک بوده و با اسم Nadulu-şad رهبر مردمش می شود.

و سپس گفته می شود که Aşina پسر Nadulu-şad اسم Asiysn-şad را اخذ کرده و جانشین وی می شود. در افسانه ای دیگر  Asiyan-şad که از نسل Aşina بوده تبعه خاقان ژوژان می شود.

📚Qaynaq: Бичурин, I. 202-203.


︎این سند قدیمیترین سند نام تورک (Turki) می‌باشد.
︎در ترکی قدیم Elçi به معنای رهبر، خاقان نیز بوده است.
︎منطقه ای که پروتوترکان Su نامیده بودند اقوام سامی Nairi به معنی نهر در عربی نام نهاده بودند.


#توروک
#توروکی
#توروکها

ϜϓſϞ
‍ @Az_Sesi

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

08 Nov, 14:08


از دولت Türük تا امپراطوری Türük

اینکه آزربایجان وطن ترکان بوده و ترکان از اینجا به شرق مهاجرت کرده اند در اطلاعاتی که از داستانهای ترک به منابع چینی نفوذ کرده نیز منعکس میشود. طبق منابع، توکیوها ابتدا از غرب خزر(دریای غربی) و از پادشاهی Su خارج شده و خاندان آشینا ابتدا وارد منطقه کائو-چانگ و سپس از آنجا وارد مملکت جوجنگها میشود.

📚Qaynaq: Göyalp, 1977, 100-101

در آزربایجان طوایفی به نام Su و Subar از هزاره سوم پیش از میلاد به بعد چندین تشکیلات سیاسی داشته اند.

📚Qaynaqlar:
Юсифов, 1983; 1987;
Azər xalqı, 2000, 129-134.


قاپاغان خاقان در کتیبه ها تاکید می کند دولتی که تاسیس کرده از جانب ۶۵ جدش بنا نهاده شده است. اگر این ۶۵ را بر اساس تاریخ نسل (۳۵-۴۰ سال) حساب کنیم تقریبا با تاریخ دولت توروک که در قرون ۱۹-۱۷ پ.م در اطراف اورمیه موجود بوده منطبق می‌شود.

با مهاجرت توروک‌ها به شرق مشخص می شود که چرا توروکها در آنجا به نام گوک توروک(گوک تورک) نامیده می شوند چون یکی از معنی های göy در مفهوم شرق می‌باشد.

📚Qaynaq: F. Ağasıoğlu, II Bitik, s. 238

#توروک
#توروکی
#گوک_توروک

ϜϓſϞ
‍ @Az_Sesi

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

08 Nov, 14:08


‍ نتایج تحقیقات جدید ژنتیکی که در مقاله
Choongwon Jeong et al., “A Dynamic 6,000-year Genetic History of Eurasia’s Eastern Steppe”, Cell 183, 4 (2020), 896.

منتشر شده است به وضوح نشانگر ناهمگون بودن جمعیت شیونگنو می باشد. آنگونه که در شکل پیوست شده می‌بینید هم در دوران اولیه شیونگنو و هم دوران متاخر آن هم از شرق و هم از غرب جریان ژنی به منطقه شیونگنو مشاهده می شود:

🔸شیونگنو اولیه:
جریان ژن شرقی (فرهنگ اسلب)
جریان ژن غربی ( زون فرهنگی ساگلی-اویوک-چاندیمان که متعلق به ساکاها می باشد + فرهنگ باکتریا-مارجیانا یا به اختصار BMAC)

🔹شیونگنو متاخر:
جریان ژن شرقی (چینی های "هان")
جریان ژن غربی (سارمات)

︎جمعیت شیونگنو آنگونه که دیده می شود از همان ابتدا ترکیبی از اختلاطهای مولفه های شرقی و غربی بوده است.

︎در مقاله طبق رسمی اشتباه فرهنگ اویوک/چاندیمان ساکایی، ایرانی دانسته می شود که اشتباه بودن ایرانی بودن ساکاها را با پستهای فراوان در گذشته مطرح کرده ایم و در آینده نیز با قدرت ادامه خواهیم داد.

یازده اسکلت شیونگنو متاخر با بیشترین نسبت قرابت اوراسیا غربی در گروه سارماتیان باستان از مکان های مختلف در استپ غربی و مرکزی قرار می گیرد که یک جریان ژنی را از یک منبع جدید تبار غربی مرتبط با سارماتها نشان می دهد. (بیان کرده بودیم که توروک ها از آسیای مقدم به شمال یعنی منطقه شمال دریای خزر مهاجرت کرده و در بدنه امپراطوری سارمات با اسم Turcae ساکن بودند که پس از مدتی به آلتای کوچ می کنند.)

این نکته اخیر تایید کننده طرح مهاجرت اقوام گوک تورک از شمال دریای سیاه و از بین امپراطوری سارمات که در پستهای قبل از روی منابع تاریخی شرقی و غربی مطرح کردیم را نیز تایید می کند. زیرا در منابع دست اول چینی بیان می شود که گوک تورکها قبیله ای از شیونگنوها بودند.

︎منابع چینی که درباره دوران قبل از دودمان ژو (تقریبا ۳۰۰۰ سال پیش) اطلاعات تاریخی می دهند در علم رسمی تاریخ، جدی تلقی نشده و بیشتر حالت افسانه ای دارند و تا آشکار نشدن ثبوتهای دقیق در زمینه های دیگر فاقد ارزش علمی می باشند بنابراین اعطای تاریخ ۴-۵ هزار ساله برای شیونگنوها در چین بر اساس این روایات افسانه ای در محافل علمی جدی تلقی نمی شود.

#تورکان_هون
#ترکان_سارماتی

ϜϓſϞ
‍ @AZ_SESI

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

04 Nov, 07:10


🗣 پروفسور عثمان کاراتای

(روابط تورک-سومر)

✔️ قسمت ششم:

آیا سومری با زبانهای دیگر هم ارتباط دارد؟

سومری با تورکی و مجاری به یک اندازه تشابه و اشتراکات دارد، در زبانهای دیگر مثلا انگلیسی نیز اشتراکاتی با سومری داریم اما حتی اگر اشتراکات کل زبانهای هند-اروپایی را باهم نیز در نظر بگیریم باز نسبت به تورکی یا مجاری، با سومری فاصله زیادی دارد.

#سومریان_و_تورکان_باستان
ϜϓſϞ
@AZ_SESI

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

01 Nov, 10:42


‍ بریتانیکا سکاها را ایرانی میداند و در ادامه کورگانهای آرژان واقع در تووا را متعلق به ساکاهای پادشاهی می داند که پس از مهاجرت از غرب وارد سیبری جنوبی و کریمه می شوند [ ساکاهای پادشاهی که هرودوت از آنها بحث می کند همانهایی هستند که در کریمه و شمال دریای سیاه حضور داشتند ]

︎ ۳ قرن قبل تر از دوران آرژان (کورگانهای آرژان متعلق به قرن ۹ پ. م هستند)، در جنوب دریاچه وان دو روستا با اسامی uru)SAKA) وجود داشته است.

📚Toponimika Urartu (N.V.Arutyunyan). Yerevan, 1985

حتی هم عصر کورگانهای آرژان بیگ نشینی ساک-بیت(قرن ۹ پیش از میلاد) واقع در جنوب غربی قزوین و نزدیک همدان بوده است.
📚Dyakonov, 1956, 201.

حال حتی اگر جهت مهاجرتی که بریتانیکا نوشته است را هم درست فرض کنیم، طبق تحقیقات ژنتیکی، ژنتیک ساکاهای پادشاهی دفن شده در کورگانهای آرژان با اقوام تورک تطابق دارند نه ایرانیک ( یعنی با فرض اینکه کورگانهای آرژان خاستگاه ساکاها هستند نیز قدیمیترین خاقانهای ساکاهای پادشاهی طبق نتایج ژنتیکی تورک بوده اند و این یعنی اصالت ساکاهای اصیل-پادشاهی تورک بوده است):

︎خاقان ساکایی دفن شده در کورگان سلطنتی آرژان ۲، نیای ۴۵ درصد قرقیزهای معاصر هست که متعلق به هاپلوگروپ R1a-Z2125 می باشند.
📚Genetics has dispelled many myths in the history of the peoples of Central Asia". kgcode.akipress.org (in Russian). Retrieved 2024-07-22.

همچنین از سکونتگاه آرژان نمونه دی ان ای S441 که متعلق به فرهنگ ساکاها در قرن هفتم تا ششم قبل از میلاد می باشد منتشر شد که اجداد شاخه قرقیز می باشد.
📚"Are Kazakhs and Kyrgyz genetic brothers?". vlast.kz (in Russian). 2017-10-13. Retrieved 2024-07-22.

#ترکان_سکایی
ϜϓſϞ
@AZ_SESI

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

27 Oct, 17:16


🔶 مسئله سرزمین پدری تُرکان

حل مشکل اصلی سرزمین پدری تُرکان بستگی زیادی به تعیین زمان و جهت مهاجرت های تاریخی دارد.

وقتی از این گونه مهاجرت ها صحبت می‌شود، گروه های مختلف اتنوسی که بین هزاره های اول-چهار ق‌.م به آسیای مقدم آمده‌اند را مد نظر قرار می دهیم این مهاجرتها در نقشه فهرست شده است. همانطور که از نمودار زیر مشخص است، طوایف بومی سوبار-کنگر در بین النهرین زندگی می‌کردند و۶ هزار سال پیش سومریان به این اراضی مهاجرت می کنند

بعد از مهاجرت سومریان، طی ۱-۳ هزار سال قبایل سامی (اکدی، آشوری، آرامی، عرب) یکی پس از دیگری از جنوب و جنوب غرب به این منطقه مهاجرت می کنند. هیتی ها (آغاز هزاره دوم)، فریگی ها و های‌ها (قرن های هشتم تا هفتم ق.م) به آناتولی مرکزی که در آن هاتی ها زندگی می کردند، آمدند و قفقازی زبانها شامل هوری ها (پایان هزاره سوم) و اورارتویی ها (پایان هزاره دوم) به جنوب شرقی آناتولی آمده و ساکن شدند.

در هزاری دوم قبایل هند-اروپایی از شمال دریای سیاه برخاسته و با عبور از آسیای میانه در منطقه آریا (هرات افغانستان کنونی) استقرار یافته و بین قرن‌های هفتم تا هشتم پش از میلاد به منطقه بارس (فارس‌) رسیدند. این قبایل آریایی بعدها به نام پارس به قلمرو عیلام باستان هجوم آوردند.

قبایل پروتو-تورک که از هر سو مخصوصاً جنوب غربی مورد فشار قبایل سامی زبان قرار می‌گرفتند، به مرور از سرزمین پدری خارج شدند و به جهات مختلف مهاجرت کردند. یکی از دلایل این گونه مهاجرت تورک‌ها، مهاجرت اتنوس های دیگر به سرزمین پدری تورکان یعنی آسیای مقدم بوده است.

ϜϓſϞ
@AZ_SESI

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

24 Oct, 05:05


🗣 پروفسور عثمان کاراتای

(روابط تورک-سومر)

✔️ قسمت پنجم:

پروفسور تونا بین سومری و مغولی نیز ۲۲ لغت مشترک پیدا کرده که مربوط به همه لغات بوده و صرفا لغات اساسی نمی باشند و تعدادی از آنها با تورکی نیز مشترک هستند و این امری عادی هست و بین تمام زبانهای دنیا این تعداد اشتراک را می توان پیدا کرد که نشان دهنده عدم ارتباط این دو زبان هست.

بین زبان فینی و سومری هم ارتباطی نیست ولی بین سومری و مجاری به همان اندازه تورکی اشتراک داریم.

زبان مجاری برخلاف حکم حاکم معاصر با زبانهای اورالی دیگر قرابت چندانی ندارد.

از لحاظ اعداد، مجاری با فینی، تورکی با مغولی و یا تورکی با مجاری تشابهات زیادی ندارند.

در کل تورکی تشابهات زیادی با اورالی تا آلتایی دارد.

#سومریان_و_تورکان_باستان
ϜϓſϞ
@AZ_SESI

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

22 Oct, 13:16


🔶 مردمان بومی تورک در آزربایجان از دورهٔ باستان تا کنون آنتروپولوژی یکسانی داشتند.

نوع آنتروپولوژی تورک‌های تبریز در 5-6 هزار سال پیش با مردم تبریز امروزی تفاوتی ندارد.

متخصص فرانسوی که صد سال پیش نوشته بود قبایل قوتی و لولوبی در ۴ هزار سال پیش دارای آنتروپولوژی مشترکی با تورکان قره باغ بودند، خود ایگور میخائیلوویچ دیاکونوف با تائید آن به مقایسه اسنادی پرداخت که نشان می دهد جمعیت آزربایجان به طور مداوم بدون تغییر زندگی می کنند.
📚 Дьяконов, 1956, 104, 116.

ϜϓſϞ
@AZ_SESI

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

20 Oct, 18:03


ماد باستان عمدتاً یک سرزمین تورک زبان بود.

هلنیست، آشورشناس، باستان شناس، کارمند کتابخانه انستیتوی امپراتوری فرانسه در این باره در کتاب مشترک خود «راهنمای تاریخ باستان شرق تا آغاز جنگ های ماد»

این کتاب به صورت رایگان در دسترس است: https://play.google.com/books/reader?id=3wE3AQAAMAAJ

به صفحات 42-43 مراجعه کنید و بخوانید.
@ttariximiz

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

20 Oct, 17:52


برای ردیابی کرونولوژی جغرافیای اتنیکی تورکان آزربایجان باید به دوران پروتو-تورک برگردیم. بنابراین، چنین جغرافیای اتنیکی که در بخش بزرگی از سرزمین پدری اولیه تورک پدید آمده است، ارتباط نزدیکی با جمعیت شناسی اتنیکی باستانی منطقه دارد.

مورخ روسی R. A. Raqozina می‌نویسد: "اگر به روایات قدیمی ذکر شده توسط نویسندگان کلاسیک باستان اعتقاد داشته باشیم، کل آسیای غربی، از جمله آسیای صغیر، از دوران قدیم قرن ها محل سکونت تورانیان بوده است و علم مدرن بهانه ای برای رد کردن این روایات پیدا نمی کند."
📚Рагозина, 228.


ϜϓſϞ
@AZ_SESI

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

17 Oct, 20:11


🗣 پروفسور عثمان کاراتای

(روابط تورک-سومر)

✔️ قسمت چهارم:

طبق ادعای جرارد کلاوسون تعداد لغات اساسی مشترک بین تورکی و مغولی ۴ لغت می باشد.

این اشتراکات طبق متعصب ترین آلتاییستها (استاروستین، دیبو، مودراک) به ۲۵ لغت رسیده است که آن هم با توجه به بازسازی پروتوفرم لغات حاصل شده است که خود این بازسازی ها کاملا هم قابل اطمینان نیستند. دقت کنید که اگر میزان این اشتراکات بالای ۲۵ باشد آن وقت به خویشاوندی دو زبان فکر می کنیم.

اشتراکات بین تورکی و تونگوزی کمتر نیز هست و به همین ترتیب در مقایسه با کره ای و ژاپنی کمتر و کمتر هم می شود.

این اشتراکات بین کل اعضای (منسوخ شده) خانواده آلتای (تورکی، مغولی، تونگوزی، کره ای و ژاپنی) فقط ۷ لغت می باشد.

در حالی که اشتراکات لغات اساسی بین تورکی و سومری ۳۴ لغت هست که هیچ یک از زبانهای خانواده آلتای این میزان اشتراکات را باهم ندارند.

اشتراکات لغات اساسی بین تورکی و مجاری ۳۵ لغت می باشد.

اشتراکات زبانهای اورالی به تورکی بیشتر هست تا زبانهای آلتایی

#سومریان_و_تورکان_باستان
ϜϓſϞ
@AZ_SESI

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

14 Oct, 06:29


🗣 پروفسور عثمان کاراتای

(روابط تورک-سومر)


✔️ قسمت سوم:

اثر پروفسور تونا در سطح جهانی ارزش و اعتبار دارد زیرا وی با قوانین مدرن زبانشناسی این توازنها را ثابت کرد. علت اینکه اثر وی بدون نقص هست اثبات تشابهات سمانتیکی بین دو زبان می باشد. تعداد ۵۰-۶۰ تشابه اینچنینی برای ارتباط دو زبان بیش از اندازه کافی می باشد درحالی ایشان ۱۶۸ توازن را تثبیت کردند.

لغات اساسی برخلاف لغات فرهنگی چون از اول زایش زبان وجود داشته اند به راحتی از زبانی به زبان دیگر منتقل نمی شوند و از این نظر برای برسسی خویشاوندی و ارتباط دو زبان از این لغات استفاده می شود که لیست این لغات را برای اولین بار موریس سوادش ارائه کرد که امروزه هم بسیار کاربرد دارد.

ما برای اولین بار لیست سوادش (شامل ۱۰۰ لغت اساسی) را درباره زبانهای تورکی و سومری بررسی کردیم، نتیجه حیرت آمیز بود، ۳۰ مفهوم و ۳۴ لغت مشابه (دقت کنید که اگر این میزان بالای ۲۵ باشد می توانیم به خویشاوندی دو زبان فکر کنیم)

برای مقایسه، بین دو زبان خویشاوند سوئدی و یونانی ۳۴ تشابه را داریم.

#سومریان_و_تورکان_باستان
ϜϓſϞ
@AZ_SESI

𝐄𝐥 𝐓𝐚𝐫𝐢𝐱𝐢 | ائل تاریخی

12 Oct, 06:07


🗣 پروفسور عثمان کاراتای

(روابط تورک-سومر)

آیا تورکان با سومریان ارتباطی داشته اند؟

جواب خیلی از سوالات دیگر را در مجموعه ویدیوهای روابط سومر-تورک که توسط یکی از بزرگترین تورکولوگ‌های معاصر یعنی پروفسور عثمان کاراتای ارائه شده است را دنبال کنید.

✔️ قسمت دوم:

︎اولین بار متون سومری توسط کتیبه های دوزبانه رمزگشایی شد.

︎شباهت این زبان به زبانهای منطقه آلتای به ویژه تورکی بر زبانها افتاد.

︎در تورکیه بنولندسبرگ که هدیه آتاتورک به تورکیه بود روی این موضوع کار کرد ولی بعد از آتاتورک بزرگ اجازه چنین فعالیت‌هایی داده نشد.

︎متخصص ترین فرد در زمینه توازنهای تورک-سومر پروفسور عثمان ندیم تونا برای اولین بار یافته های علمی خود را در موسسه شرقشناسی آمریکا در کنگره علمی ارائه داد که هیچ عالمی توانایی نقد آن را در خود ندید و حتی عالم بزرگی چون دنیس سینور عبارت "فوق العاده" را برای چنین کشفی استفاده کرد.

︎بعدها اولجاس سلیمانوف در قزاقستان، فریدون آغاسی اوغلو در آزربایجان و زکیف در تاتارستان فعالیتهای مهمی در این زمینه انجام دادند و ما با یکدیگر تبادل فکر و نظر کردیم.


#سومریان_و_تورکان_باستان
ϜϓſϞ
@AZ_SESI