اندیشه دینی معاصر @andishedinimoaser Channel on Telegram

اندیشه دینی معاصر

@andishedinimoaser


پژوهشکده اندیشه دینی معاصر(آدم) به منظور ارتقای اندیشه‌ورزی در دین و بازسازی اندیشه دینی با نیازهای نو شونده، در میانه تحجر و دین‌گریزی، رویکرد نواندیشی دینی را برگزیده است.
ارتباط با ما:
@andishedini
[email protected]
https://t.me/andishedini

اندیشه دینی معاصر (Persian)

با خوش آمدید به کانال تلگرام 'اندیشه دینی معاصر' یا آدم! این کانال توسط پژوهشکده اندیشه دینی معاصر تاسیس شده است به منظور ارتقای اندیشه‌ورزی در دین و بازسازی اندیشه دینی با نیازهای نو شونده. در میانه تحجر و دین‌گریزی، این کانال رویکرد نواندیشی دینی را برگزیده است تا به افراد کمک کند تا به شکلی معاصر و هماهنگ با زمان خود به موضوعات دینی نگریسته و درک بهتری از آنها داشته باشند. اگر به ارتقای دانش و اندیشه خود در حوزه دین علاقه‌مندید و به دنبال پست‌ها و مطالب تحول‌بخش هستید، این کانال بهترین منبع اطلاعات برای شماست. شما می‌توانید با ما ارتباط برقرار کنید از طریق ایمیل یا از طریق پیام‌رسان تلگرام: @andishedini. همچنین می‌توانید به ما در آدرس https://t.me/andishedini در تلگرام ملحق شوید و از مطالب و محتواهای متنوع و کاربردی که ارائه می‌دهیم بهره مند شوید. برای دسترسی سریع‌تر و بروزتر به اطلاعات و آخرین اخبار کانال، ما را دنبال کنید و از مطالب متنوع و الهام بخش ما بهره مند شوید.

اندیشه دینی معاصر

21 Nov, 05:34


🔺برای اینکه دین بتواند وجهه تربیتی، معنوی و اخلاقی خویش را به دینداران بنماید:

1⃣دین را باید به عنوان راهنمایی در کنار جامعه دانست و باور به مداخله حداکثری آن در همه شئون زندگی انسان نداشت.

2⃣باید توجه کرد که ترساندن دینداران از عذاب و جهنم و نیز برانگیختن حرص نسبت به پاداش و بهشت هرچند کارکردهایی را دارد اما موانع بزرگی در راه تربیت و انسانیت است و حریت انسان را از او می‌ستاند و اجازه نمی‌دهد انسان راه تکامل را پیش بگیرد.  بندگی به شرط مزد و به داعی ترس و سود به تعبیر روایت مشهور بندگی بردگان و تاجران است و نه بندگی احرار و آزادگان انسان آزاده می خواهد با خویشتن‌شناسی خداشناسی و خداخویی را نصیب برد.

3⃣تمام اوامر و نواهی دین ارشادی است و جهتش بهبود وضعیت معنوی انسان است و خود انسان کارآمدی آن را بهتر از هر کسی در می یابد. دقیقاً مثل شخصی که نزد پزشک میرود و نسخه ای دریافت میکند و درستی و نادرستی نسخه را از طریق کارآمدی آن و بهبود و عدم بهبود خود تحقیق می‌کند.

4⃣همه اوامر و نواهی دین چون به قصد بهبود وضعیت شخص انسانی است و نه هدفی دیگر به اصطلاح "امر و نهی ارشادی" است و نه "امر و نهی مولوی".

5⃣آموزه‌ها و اوامر و نواهی دینی اگر قرار باشد به تربیت دیندار بیانجامد، باید هدف دیندار تربیت و تکامل معنوی باشد و نه انجام صرف پارهای اعمال و مناسک به نحو تقليدى. اگر کسی پنجاه سال نماز بگزارد و اندکی بر رحم و گرم وی افزوده نشود و از غش و غلش کاسته نگردد آیا چنین عبادتی در طریق تربیت بوده است؟ کسانی چون معاویه و عمر سعد و شمر و نیز اعمال دینی را به جا می‌آوردند اما چون عملشان جهت و هدف نداشت و تقلیدی صرف بود هیچ بهره‌ای برایشان در بر نداشت.

6⃣در اوامر و نواهی دینی باید به روح حاکم بر عمل توجه شود و نه صورت عمل، زیرا پرداختن به صورت موجب می‌شود که پای ظاهرگرایی و آنچه اصطلاحاً حیله شرعی شود باز شود.  هرگاه تنها به خود عمل توجه شود و هدفی از انجام اعمال در نظر گرفته نشود؛ گرفتار بحث‌های بیهوده درباره جزئیات عمل می شویم و در مواقع خطا از گریزگاه‌هایی صوری استفاده می‌کنیم. این در حالی است که مراد از تدین صرف انجام مجموعه‌ای از اعمال نبوده و اعمال روی در هدف یا اهدافی عالی داشته‌اند.

7⃣به جهت اینکه کارکرد اصلی دین تربیت است باید توجه داشت که روش‌های منتهی به تربیت افراد مختلف بسیار با هم فرق میکند و نمیتوان از روشی واحد برای همگان استفاده کرد. شیوه های تربیتی هرگز نمی تواند حالت یکنواختی داشته باشند حتی نسبت به یک فرد در حالات مختلف تا چه رسد به اشخاص مختلف در احوال مختلف و حتی نمیتواند یکنواخت باشد نسبت به فرد واحد در یک حال نسبت به زمان و ایام مختلف زندگی او و اگر حالت یکنواختی در امور تربیتی اعمال شد خاصیت خود را در مرود زمان از دست خواهد داد که اگر عبادت عادت شود بی‌اثر هم خواهد شد...

درسگفتارِ نقد مبانی فقه
مرحوم #سید_مرتضی_جزایری
سال ۱۳۷۳

🌐منبع

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

21 Nov, 05:29


نقد و بررسی کتاب عصر سکولار اثر چارلز تیلور با موضوع:
«عصر سکولار، پایان دینداری؟!»

سخنرانان:
دکتر سید علیرضا بهشتی     00:00
دکتر حسین هوشمند           39:31  

انجمن اندیشه و قلم

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

19 Nov, 06:45


🎥 مستند نغمه‌ی داود ۲

    ▫️◽️تقدیم به قاموس قلم و قانون◽️▫️

🔹پژوهشکده اندیشه دینی معاصر

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

19 Nov, 06:38


⚡️ثمرات بزرگداشت دکتر فیرحی: نکاتی از استاد محمد اسفندیاری

    نفیسه مرادی

🔹بزرگداشت چهارمین سال درگذشت دکتر داود فیرحی که به همت اندیشکده دینی معاصر برگزار شد، با رونمایی از دو کتاب "عاشورا؛ فساد و اصلاح" و "پیامبری و قرارداد" و سخنرانی‌هایی درباره آن‌ها همراه بود.

🔹یکی از سخنرانان استاد محمد اسفندیاری بودند که مزیت کتاب "عاشورا؛ فساد و اصلاح" بر سایر آثار عاشورایی را در این دانستند که مرحوم فیرحی هر دو نوع علل "بعیده" و "قریبه" را بررسی کرده‌اند.

🔹ایشان معتقد است که فهم واقعه عاشورا منحصر به شش ماه منتهی به آن نیست؛ بلکه باید شصت سال پیش از آن را کنکاش کرد.
در رخدادها چه بسا علل بعیده در وقوع موثرتر از علل قریبه باشند و این کاری است که دکتر فیرحی در سلسله سخنرانی‌های عاشورایی خود انجام داده و در این کتاب جمع‌آوری شده است.

از نظر استاد اسفندیاری نکته دیگر این است که دکتر فیرحی "اشتباهات فردی" قابل توجهی نداشته؛ اما به برخی "اشتباهات عمومی" مبتلاست.

🔹مقصود ایشان از "اشتباهات عمومی" آن دسته از اشتباهاتی است که جمع کثیری بدان دچار شده‌اند. به‌عنوان نمونه در چند جا دکتر فیرحی به خطبه امام حسین علیه‌السلام در منا اشاره می‌کند؛ این امر از سوی بسیاری افراد اتفاق افتاده است؛ در حالی که درباره خطبه منا چند نکته وجود دارد:

1⃣ خطبه سند ندارد (این موضوع فی نفسه اشکالی ندارد).

2⃣ خطبه منا فقط یک منبع دارد و آن هم تحف العقول است و همانطور که می‌دانید مولف آن غلو می‌کرده؛ اما این کتاب بسیار خوش‌خوان است ( این هم نادیده می‌گیریم).

3⃣ نکته مهم‌تر این است که اصلا برای امام امکان نداشته در منا یا در یک جمع عمومی در آن دوران چنین خطبه‌ای ایراد کند؛ چون در آن دوران، شیعیان را هر طور بوده از زیر سنگ هم شده بیرون می‌کشیدند و امام به شیعیان نامه می‌نوشتند و توصیه می‌کردند که پنهان شوید و اجازه ندهید کسی شما را به عنوان شیعه بشناسد. پس اصالت خطبه منا نیازمند بررسی و اثبات است.

🌐مطالعه متن کامل گزارش

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

19 Nov, 06:29


🎥 مستند نغمه‌ی داود ۱

    ▫️◽️تقدیم به قاموس قلم و قانون◽️▫️


🔹پژوهشکده اندیشه دینی معاصر

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

19 Nov, 06:24


اندیشه دینی معاصر pinned an audio file

اندیشه دینی معاصر

17 Nov, 05:54


🎙فایل صوتی

◾️▪️بمناسبت چهارمین سالگرد درگذشت حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر داود فیرحی▪️◾️

رونمایی از آثار تازه منتشر شده با حضور:

▫️محمد اسفندیاری
▫️علی مهجور
▫️سیدصادق حقیقت
▫️اکبر محمدی

در تاریخ پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ توسط پژوهشکده اندیشه دینی معاصر در قم برگزار گردید.

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

17 Nov, 05:47


‍ ‍ ⚡️کتاب "عاشورا ، فساد و اصلاح"  به لحاظ اهمیت با چندین و چند کتاب برابری می کند

🔻در پایان این مراسم، استاد محمد اسفندیاری به بررسی کتاب "عاشورا، فساد و اصلاح" پرداخت. وی در ابتدا اشاره کرد که در سده اخیر، حدود پنج تا شش هزار کتاب به زبان‌های فارسی و عربی درباره امام حسین(ع) نوشته شده است، اما این کتاب به لحاظ اهمیت، با چندین اثر دیگر قابل مقایسه است. اسفندیاری افزود که این اثر با وجود مختصر بودن، بسیار مفید است و مصداق جمله "ما قل و دل" می‌باشد.

وی ادامه داد که اگر مرحوم دکتر فیرحی فرصت داشت تا ایده‌های مطرح شده در این کتاب را تکمیل کند، بی‌شک این اثر به یکی از مهم‌ترین آثار درباره امام حسین(ع) تبدیل می‌شد.

اسفندیاری سپس به ویژگی‌های کتاب پرداخت. به گفته وی، ویژگی نخست این اثر این است که برخلاف بسیاری از کتاب‌های مشابه، تکرار مکررات نیست. ویژگی دوم آن، جنبه تحلیلی کتاب است که به تحلیل قیام امام حسین(ع) پرداخته است. او توضیح داد که بیشتر آثار گذشته به توصیف قیام پرداخته‌اند، در حالی که تحلیل‌های این کتاب سنجیده و دقیق بوده و برخلاف تحلیل‌های معاصر، خوشایند خود را مد نظر قرار نداده است.

وی سومین ویژگی کتاب را استفاده از نظریه‌های جامعه‌شناسی و علوم سیاسی برای تحلیل قیام امام حسین(ع) دانست و گفت که فیرحی با وجود استفاده از مفاهیم مدرن در تحلیل تاریخ و سنت، به هم‌سانی بین آنها اعتقاد ندارد.

اسفندیاری همچنین اشاره کرد که فیرحی برای بررسی قیام امام حسین(ع)، زمانه حضرت و سال‌های قبل، به ویژه 60 سال هجرت را مورد بررسی قرار داده و علل بعیده را در کنار علل واقعه عاشورا واکاوی کرده است.
از نظر اسفندیاری، امتیاز دیگر این کتاب این است که با وجود نوآوری‌هایی که دارد، اشتباهات فردی و گلدرشتی در آن مشاهده نمی‌شود، هرچند برخی اشتباهات عمومی مانند ماجرای خطبه منا وجود دارد که نیاز به بررسی دارد.

وی در ادامه گفت که حرکت امام حسین(ع) یک قیام بوده و نه یک حرکت اصلاحی، برخلاف نظریات برخی تحلیل‌گران معاصر. او تأکید کرد که نمی‌توان قیام امام حسین(ع) را تنها با دو کلمه "امر به معروف" و "نهی از منکر" تفسیر کرد. همچنین به باور او، پرده آخر قیام امام حسین نه دوراهی بیعت و عدم بیعت با حاکم، بلکه دوراهی قتال و تسلیم بود و ایشان هرگز حاضر به تسلیم و خفت نشد.

اسفندیاری در پایان پس از بیان نکاتی درباره تهیه و تنظیم اثر، به نقل از "ارشاد القلوب دیلمی" سخن خود را خاتمه داد: "در حدیث آمده است که اگر کسی بمیرد و میراثش کتاب و نوشت‌افزار باشد، بهشت بر او واجب است؛ امیدوارم مرحوم فیرحی مصداق این حدیث باشد."

🌐پیوند به متن کامل گزارش

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

17 Nov, 05:47


⚡️فاجعه قربانی شدن امام حسین(ع)،  نتیجه‌ دگردیسی خلافت، بی‌نظمی، فقدان آزادی، فساد سیستمیک، پدیده تئوالیگارشی و سنتِ ساختگی است

🔻در بخش دوم مراسم دکتر علی مهجور  که مسئولیت تهیه و تنظیم کتاب "عاشورا، فساد و اصلاح" را به عهده داشت ، به ارائه مباحث خود  در راستای  توضیح محتوای کتاب و تأملات مرحوم فیرحی در باب عاشورا بپرداخت.

مهجور با اشاره به اینکه محتوای کتاب در سخنرانی‌های محرم و عاشورا تولید شده است، گفت: نگاه مؤمنانه و عاشقانه به واقعه عاشورا، سبب شده تا این اثر با نگاهی رهرو به راهبر نوشته شود. وی همچنین بر اهمیت علمی محتوای کتاب تأکید کرد و افزود محتوای این اثر  برآمده از تأملات آکادمیک دکترفیرحی درخصوص جامعه‌شناسی سیاسی، تاریخ تحلیلی، فلسفه سیاسی و فقه بوده و  این نکته  سبب شده است تا این کتاب فراتر از نگرش‌های رایج به واقعه‌ی عاشورا باشد.

مهجور ادامه داد: کتاب، حاصل بیش از یک دهه تأمل دکتر فیرحی درباب عاشورا است و تحول اندیشه ایشان را در خصوص سیاست، تاریخ و دین به خوبی نشان می‌دهد. مهجور همچنین به انکشاف مفاهیم کلیدی مانند سنت، انقلاب و فساد در این اثر اشاره کرد و گفت که این مفاهیم به‌طور عمیق‌تری در این اثر  بررسی شده‌اند.

او گفت فیرحی معتقد است :  فاجعه قربانی شدن امام حسین(ع)،  نتیجه‌ دگردیسی خلافت، بی‌نظمی، فقدان آزادی، فساد سیستمیک، پدیده تئوالیگارشی و سنتِ ساختگی است. مهجور تأکید کرد که آسیب‌شناسی برهه‌ی تاریخی سال‌های منتهی به واقعه‌ی عاشورای سال 61 هجری، دکتر فیرحی را به جستجوی تلاشی مداوم برای یافتن راه حل اصلاحی واداشته بود؛ راه حلی که فیرحی  در قالب مفاهیمی همچون احیای آزادگی، وظیفه‌شناسی نخبگان در کنش اجتماعی و سیاسی، بازگشت به گفتمان سنت، و وفاداری به قرارداد از آن سخن می‌گفت.

🌐پیوند به متن کامل گزارش

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

17 Nov, 05:46


⚡️گفتمان نواندیشی دینی که دکتر فیرحی در ذیل آن قرار می‌گیرد، به‌طور خاص در تقابل با گفتمان اقتدارگرا و رادیکالیسم اسلامی تعریف می شود

🔻دکتر سید صادق حقیقت(عضو هیات علمی پژوهشکده امام خمینی و انقلاب اسلامی) پیش از بررسی کتاب "پیامبری و قرارداد" به تحلیل جایگاه دکتر فیرحی، یکی از چهره‌های برجسته این حوزه، پرداخت. حقیقت با اشاره به عدم وجود جایگزینی برای دکتر فیرحی در سال‌های اخیر، بر اهمیت کارهای او در زمینه اندیشه و عمل سیاسی تأکید کرد و گفت که فیرحی به‌ویژه در ارتباط با نواندیشی دینی و اصلاح‌طلبی نقش بسزایی ایفا کرده است.
حقیقت توضیح داد که گفتمان نواندیشی دینی در برابر دیگر گفتمان‌های موجود در تشیع تعریف می‌شود. وی سه گفتمان اصلی را معرفی کرد:

◽️گفتمان سنتی (فقهای سنتی)
◽️گفتمان اسلام سیاسی(که در ایران حاکم است)
◽️گفتمان اسلام سیاسی رادیکال که به خشونت برای تحقق دولت اسلامی اعتقاد دارد و به نقش مردم توجهی ندارد.

به گفته حقیقت، گفتمان نواندیشی دینی که دکتر فیرحی در ذیل آن قرار می‌گیرد، به‌طور خاص در تقابل با گفتمان اقتدارگرا و رادیکالیسم اسلامی قرار دارد. او همچنین به تفاوت‌های فیرحی متاخر و فیرحی جوان اشاره کرد و گفت که فیرحی جوان بیشتر تحت تأثیر گفتمان اسلام سیاسی بوده است. حقیقت، استفاده دکتر فیرحی از روش‌های پست‌مدرن را کارکردی دانست و بیان کرد که وی به مبانی این روش‌ها اعتقادی نداشته است. سید صادق حقیقت در ادامه به تفاوت‌های اساسی گفتمان نواندیشی دینی با دیگر گفتمان‌ها پرداخت و سه مولفه کلیدی گفتمان نواندیشی دینی را:

1⃣قرائت رحمانی از اسلام در مقابل خشونت،
2⃣قرائت عقلانی از اسلام و
3⃣قرائت حقوق بشری و دموکراتیک از اسلام، دانست. وی تأکید کرد که این قرائت‌ها به معنای تحمیل مفاهیم غربی به اسلام نیست، بلکه نواندیشان دینی بر این باورند که رفتار و سیره پیامبر و ائمه، مردم‌سالارانه بوده است.

از نظر حقیقت، کتاب پیامبری و قرارداد، برجستگی زیادی دارد و به قراردادهای سیاسی پیامبر پرداخته است و تک تک  آنها را تحلیل و بررسی کرده است.

🌐پیوند به متن کامل گزارش

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

17 Nov, 05:45


‍ ‍ ‍ #اختصاصی

🔰به مناسبت چهارمین سالگرد درگذشت حجت الاسلام و المسلمین دکتر داود فیرحی، مراسم رونمایی از دو اثر ایشان، "کتاب پیامبری و قرارداد" و "کتاب عاشورا، فساد و اصلاح" رو نمایی شد. این مراسم به همت پژوهشکده اندیشه دینی معاصر و با سخنرانی آقایان دکتر سید صادق حقیقت ، استاد محمد اسفندیاری و پژوهشگران این دو اثر آقایان اکبر محمدی و دکتر علی مهجور در 24 آبان 1403 در محل پژوهشکده برگزار شد.

⚡️اگر پیامبر (ص) دو معجزه داشته باشد، یکی قرآن و دیگری قرارداد مدینه است

🔹اکبر محمدی(عضو هیات علمی پژوهشکده اندیشه دینی معاصر)، پژوهشگر "کتاب پیامبری و قرارداد" که کار تهیه و تنظیم این اثر به همت او انجام شده است در ابتدای مراسم به ارائه گزارشی از شکل‌گیری کتاب «پیامبری و قرارداد» پرداخت. محمدی با اشاره به تلاش‌های دکتر فیرحی در حوزه سیره سیاسی پیامبر اسلام، گزارشی از شکل‌گیری این کتاب 440 صفحه‌ای ارائه داد. وی توضیح داد که این کتاب حاصل سی جلسه درس‌گفتار "سیره سیاسی پیامبر" است که از سال‌های 1397 تا 1399 در دانشگاه تهران برگزار شده است.

🔹محمدی همچنین به این نکته اشاره کرد که رویکرد جدید قراردادگرایانه به دولت پیامبر، نخستین بار توسط دکتر فیرحی در مرکز اسلامی مفید تورنتو کانادا در پاییز 1396 مطرح شده است. وی اعلام کرد که چاپ نخست این کتاب به اتمام رسیده و هم‌اکنون در حال چاپ دوم است.

🔹این پژوهشگر به بررسی دو معجزه پیامبر اسلام پرداخت و گفت: "دکتر فیرحی معتقد است که اگر پیامبر(ص) دو معجزه داشته باشد، یکی قرآن و دیگری قرارداد مدینه است." وی به نقل از فیرحی با انتقاد از تحریف سیره سیاسی پیامبر، خاطرنشان کرد که تاریخ دولت و فکر اسلامی معمولاً از سقيفه به بعد مورد توجه قرار می‌گیرد و دولت پیامبر علیرغم اهمیت آن مورد غفلت سیستماتیک قرار گرفته است.

🔹محمدی گفت: دکتر فیرحی در آثار خود به بررسی دولت نبوی پرداخته و قرائت قراردادگرایانه از سیره سیاسی پیامبر، یکی از مهم‌ترین دستاوردهای فکری فیرحی است. او همچنین به این موضوع پرداخت که پیامبر ظرف ده سال از هجرت، اکثریت قبایل حجاز را به عضویت جامعه اسلامی درآورد و 132 قرارداد با قبایل بست.

🌐مطالعه متن کامل گزارش در سایت پژوهشکده اندیشه دینی معاصر

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

16 Nov, 22:37


📽گزارش تصویری

به مناسبت چهارمین سالگرد درگذشت حجت الاسلام و المسلمین دکتر داود فیرحی، مراسم رونمایی از دو اثر ایشان، "کتاب پیامبری و قرارداد" و "کتاب عاشورا، فساد و اصلاح" رو نمایی شد. این مراسم به همت پژوهشکده اندیشه دینی معاصر و با سخنرانی آقایان دکتر سید صادق حقیقت ، استاد محمد اسفندیاری و پژوهشگران این دو اثر آقایان اکبر محمدی و دکتر علی مهجور در 24 آبان 1403 در محل پژوهشکده برگزار شد.

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

14 Nov, 05:37


‍ برای شما نمادها و نمودهایی وجود دارد از عذاب الهی و کیفرهای کوبنده، روزگاران سخت و رخدادهای ناگواری که بر دیگر مردمان مستولی شده است. به بهانه ناآگاهی از بازخواست خداوند و سهل‌انگاری در کیفر او و ایمن دانستن خود از عذاب. مجازات خداوند را نسبت به خود (برای خلافکاری) دور ندانید. واقع آن است که خدای سبحان، پیشینیان را برای آن از رحمت خود دور ساخت که نسبت به بایدها و نبایدهایی که موجب سلامت و سعادت جامعه بود، بی‌تفاوت شده بودند؛ پس بی‌خردان، به دلیل خطاکاری خود، از رحمت خدا دور شدند و خردمندان به دلیل بازنداشتن دیگران از اشتباه. آگاه باشید که شما حرمت اسلام را شکستید و آیین آن را فرونهادید و موجب مرگ (بی‌اعتباری) قوانین آن شدید.

وَعِيدَهُ جَهْلاً بأخذِهِ وَ تَهَاوناً ببَطْشِهِ وَيَأْسا من باسه فَإِنَّ اللَّه سُبْحَانَهُ لَمْ يَلْعَن الْقَرْنَ الْمَاضِي بَيْنَ أَيْدِيكُمْ إِلَّا لِتَرْكِهِمُ الأَمْرَ بِالْمَعْرُوفِ وَالنَّهَى عَنِ الْمُنْكَر فَلَعَنَ اللَّهُ السُّفَهَاءَ لِرُكُوبِ الْمَعَاصِي وَ الْحُلَمَاءَ لِتَرک التَّنَاهِي الا وَ قَدْ قَطَعْتُمْ قَيْدَ الإِسْلَامِ وَ عَطَلْتُمْ حُدُودَهُ وَ أَمَتُمْ أَحْكامَه.

نهج‌البلاغه، خطبة ١٩٢

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

14 Nov, 05:37


کرامت انسانی

🎙داود فیرحی

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

14 Nov, 05:08


◻️سه دوره اندیشه سیاسی داود فیرحی

      رضا تاران

🔹به نظر می‌رسد سه دهه فعالیت علمی داود فیرحی را می‌توان در پاسخ به سه پرسش اصلی خلاصه کرد؛ دولت اسلامی و نظریه‌ حکمرانی در جهان اسلام چگونه شکل گرفته است؟ فقه دموکراتیک بر پایه چه مفاهیمی استوار است؟ و در نهایت چگونه می‌توان الهیات جدید برای فقه سیاسی دموکراتیک بنا کرد؟ به نظر می‌رسد آثار فیرحی در سه دوره و در پاسخ به این سه پرسش بوده است؛ او در دوره اول تبارشناسی فقه اقتدارگرا و بررسی زمینه‌های شکل‌گیری آن در صدر اسلام و دوره میانه را دنبال می‌کند.  کار او در دوره دوم نقد فقه اقتدارگرا و تدارک فقه دموکراتیک است. در دوره سوم با طرح چالش‌های فقه سیاسی به بازخوانی مفروضات فقه و طرح الهیات سیاسی تجدد می‌رسد.

1⃣دوره اول: بررسی زمینه‌های شکل‌گیری اندیشه‌های سیاسی اقتدارگرا: فیرحی در کتاب «دانش، قدرت و مشروعیت در اسلام« این پرسش را مطرح کرد که دولت اسلامی و نظریه‌ی حکمرانی در جهان اسلام چگونه شکل گرفته و دچار چه دگرگونی‌‌هایی شده است؟ پاسخش این بود که در نصوص اسلامی هم جنبه‌های اقتدارگرا دارد و هم جنبه‌های دموکراتیک، و سنت موجود در دوره صدر اسلام و دوره میانه جنبه‌های اقتدارگرای نص را برجسته کرده است. در کتاب «تاریخ تحول دولت در اسلام» دو ایده اساسی دارد: دو سنت زندگی سیاسی زمان پیامبر مطرح بود: یکی سنت اقتدارگرایانه که در مکه وجود داشت و دیگری یک نوع الگوی زندگی شورایی است که در مدینه شکل می‌گیرد. دولت پیامبر دولتی دموکراتیک مبتنی بر نوعی از قرارداد و درک خاصی از شوراست اما خلافت که بعد از پیامبر شکل می‌گیرد، نتیجه هژمونی مهاجران و نگرشی اقتدارگرا دارد. در کتاب «نظام سیاسی و دولت در اسلام» توضیح می‌دهد که نظریه‌های نظام سیاسی در اسلام یک‌دست نیستند. یعنی نظریه‌های جدید درحال دموکراتیک شدن است. همچنین چگونه برخی از نظریه‌هایی که درعین‌حال دینی هستند، ایدئولوژیک می‌شوند.

2⃣دوره دوم: تفسیر دموکراتیک از فقه سیاسی: فیرحی در دوره دوم فکری خود که از اوایل دهه نود آغاز می‌شود تلاش می‌کند رویکردی ایجابی در پیش گیرد و نمونه‌هایی از فقه دموکراتیک را برجسته کند. او در کتاب «فقه و سیاست در ایران معاصر» توضیح می‌دهد که چگونه فقه شیعه درگیر دولت مدرن می‌شود و تحولی در دستگاه‌های فقهی پیدا می‌شود که هرچند فراگیر نمی‌شود، اما یک شروع نسبتاً مهمی است. در فقه مشروطه یک «امکانی» به نام نوگرایی ویژه‌ی شیعه مستتر است که با اهل سنت متفاوت است. در جلد دوم کتاب « فقه و سیاست در ایران معاصر» مدعی است که شکست مشروطه و شکل‌گیری دولت رانت در دوره‌ی پهلوی دوم فقه حکومت اسلامی گرایش اقتدارگرا را شکل داد و یا حتی اقتدارگرایی تاریخی و مکنون آن مجال ظهور یافت.در کتاب «آستانه تجدد» سؤال من این بود نایینی چگونه توانسته مفردات یک فقه دموکراتیک را فراهم کند. در کتاب «فقه و حکمرانی حزبی» به دنبال آن است تا بر پایه «سبق و رمایه» در فقه چارچوبی شرعی برای رقابت‌های حزبی فراهم کند.

3⃣دوره سوم: بررسی چالش‌های فقه دموکراتیک و طرح الهیات سیاسی جدید: این دوره با نقدهای برخی از روشنفکران دینی از جمله محمد مجتهد شبستری بر حکمرانی فقهی آغاز می‌شود. شبستری در نقد اعتبار فقه سیاسی بر این باور بود «اگر فردی آن دلایل و حجت‌های کلامی را در عصر حاضر غیرقابل دفاع و ناصالح برای احتجاج بیابد نمی‌تواند دانش فقه را بیان‌کننده احکام الهی بداند». مساله فیرحی در این دوره گذر از فقه سیاسی نیست بلکه او به تکمیل و بازسازی الهیات و مفروضات فقه نظر دارد. فیرحی در دو کتاب «مفهوم قانون در ایران معاصر» و »دولت مدرن و بحران قانون» چالش‌های فقه در مواجهه با مفهوم «قانون» و «ملت» را نشان می‌دهد. از سال ۱۳۹۶ با تدریس روش‌شناسی اندیشه سیاسی کتاب «خدا و برابری» نوشته جرمی والدرون، استدلالهای الهیاتی رابرت فیلمر و جان لاک را به بررسی می‌گذارد و در تلاش است تا با الهام از الهیات جان لاک، نوآوری‌هایی را در الهیات شیعه از جمله مساله «برابری الهیاتی» فراهم آورد. کتاب «پیامبری و قرارداد» که بعد از درگذشت او منتشر شد نسخه تکمیل شده یکی از ایده‌های او در کتاب «تاریخ تحول دولت در اسلام» است و فیرحی بر پایه پیمان‌های پیامبر شکلی از دولت قراردادی در مدینه را مفهوم‌سازی می‌کند. به نظر می‌رسد دوره سوم اندیشه فیرحی با درگذشت او نیمه‌کاره ماند اما می‌توان سه دوره فکری او را در پیوست و تکمیل هم دانست.

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

11 Nov, 11:13


◾️▪️بمناسبت چهارمین سالگرد درگذشت حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر داود فیرحی▪️◾️

رونمایی از آثار تازه منتشر شده با حضور:

▫️محمد اسفندیاری
▫️علی مهجور
▫️سیدصادق حقیقت
▫️اکبر محمدی

زمان: پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳

ساعت: ۱۸

مکان: قم، خیابان معلم شرقی، خیابان شهیدان عابدی، کوچه ۴، پلاک ۱۶

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

11 Nov, 03:59


◻️فمینیسم اسلامی و اتهام دنباله‌روی غرب

     سید حمید موسویان

🔹فمینیست‌های مسلمان با این اتهام در جوامع اسلامی مواجه هستند که آنچه توسط آنان مطرح می‌شود تکرار مباحث غربی‌هاست و تنها تفاوت کار آنها در اضافه کردن برخی آیات یا روایات برای توجیه مباحث خود است. در واقع این نوع نوشته‌ها به تجدیدنظرطلبی متهم می‌شوند و اشکالاتی مانند «ناآگاهی یا تجاهل نسبت به منابع اجتهاد» و «غفلت از مبانی اجتهاد» به آنها وارد می‌شود.

🔹در نهایت تلاش‌های جدید در جهت بحث از جایگاه زنان در اسلام به عنوان کارهایی بی‌توجه به مبانی و بن‌مایه‌های این نوع مباحث در غرب معرفی می‌شود که کاملا در تقابل با دین‌داری و بینش صحیح دینی است.

🔹اما آیا واقعا فمینیست‌های مسلمان عامل اندیشه‌های غرب برای نفوذ در جامعه مسلمان هستند یا مسلمانانی دغدغه‌مند نسبت به رشد و توسعه جامعه خود؟ برای تحلیل این موضوع لازم است دو زاویه از بحث کاویده شود: نگاه فمینیست‌ها به میراث اسلامی؛ رویکرد آنها در برابر غرب.

🌐پیوند به متن کامل

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

11 Nov, 03:20


🔹هادی سروش، مصادیقی از رحمتِ پیامبر(ص) را برمی‌شمرد

مشاهده در یوتیوب

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

10 Nov, 07:31


داود فیرحی، پیامبرشناسی و باز تأسیسِ اساس

   بهنام مدی

⚡️به مناسبت چهارمین سال درگذشتِ استاد و نیز انتشار این درس‌گفتارها، در این نوشته تلاش می‌کنم تا در چند قسمت، سیمای کلی‌ای از «پیامبرشناسی فیرحی»، روشِ کار او و فهمِ او از زمان و زمینۀ حیات پیامبر و نیز روش کار پیامبر ارائه کنم.

⚡️فیرحی هر چند یک مسلمان شیعه بود و حتی لباس روحانیت بر تن و تعلقِ‌خاطر به این صنف داشت، در تاریخ‌نگاریِ خود از صدر اسلام تلاش می‌کرد تا یک تفسیر «غیرقدسی» و به تعبیر خودش «تحلیلی» ارائه کند.

⚡️همین امر به فیرحی کمک نمود تا از سیره یا رفتار پیامبر الگویی ایجاد کند تا معیار سیاست برای زمانه و زندگی عادی باشد. به تعبیری دیگر، فیرحی بی‌آنکه منکرِ اَبعاد ماورایی و قدسیِ رسالت پیامبر باشد، مرکز توجه خود را بر امور یا انگیزه‌هایی قرار داد که در سنجش رفتار سیاسی انسان‌های عادی نیز به کار آید. 

🌐پیوند به متن کامل

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

10 Nov, 06:08


◻️اخلاق کاربردی در قرآن

#قرآن‌‌شناسی_نواندیشان_دینی

هر آیینی سه رکن دارد: تجربه دینی شامل تجارب معنوی و عرفانی، معرفت دینی شامل اعتقادیات و باورهای دینی و کنش دینی که شامل اعمال و مناسک دینی می‌شود. به رکن سوم شریعت و اخلاق دینی گفته می‌شود.

شریعت نیز خود به دو دسته احکام فردی و احکام اجتماعی تقسیم می‌شوند. احکام فردی به سه دسته احکام مناسکی (مانند نماز و روزه)، احکام شبه‌مناسکی (نخوردن گوشت خوک) و احکام تربیتی-اخلاقی را در بر می‌گیرند. این احکام به اخلاق دینی موسومند و با اخلاق فرادینی متفاوتند.

فربهی مناسکی موجب آن می‌شود که احکام تربیتی-اخلاقی قرآن نادیده گرفته شود. همانطور که احکام مناسکی نماز و روزه واجب است، احکام اخلاقی نیز واجب است. در قرآن توصیه‌های اخلاقی کاربردی متعددی وجود دارد که می‌توان به برخی از آن‌ها اشاره کرد:

1⃣نیکی به والدین:
   - آیه: "وَ قَضَى رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَ بِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا" (اسراء: 23)
   - توصیه: احترام و محبت به والدین و خدمت به آن‌ها.

2⃣عدالت در قضاوت:
   - آیه: "إن الله يأمرکم أن تؤدوا الأمانات إلى أهلها و إذا حکمتم بین الناس أن تحکموا بالعدل" (نساء: 58)
   - توصیه: رعایت عدالت در همه‌ی امور.

3⃣صداقت در گفتار:
   - آیه: "یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللّهَ وَ قُولُوا قَوْلًا سَدِیدًا" (احزاب: 70)
   - توصیه: گفتار راست و پرهیز از دروغ.

4⃣عفو و گذشت:
   - آیه: "فَمَن عَفَا وَ أَصْلَحَ فَأَجْرُهُ عَلَى اللَّهِ" (شوری: 40)
   - توصیه: بخشش دیگران و نادیده گرفتن خطاها.

5⃣خودداری از غیبت:
   - آیه: "وَ لا يَغْتَب بَعْضُكُمْ بَعْضًا" (حجرات: 12)
   - توصیه: اجتناب از غیبت و تهمت به دیگران.

6⃣احسان به همسایگان:
   - آیه: "وَ اعبدوا اللَّهَ و لا تشركوا به شيئًا و بالوالدين إحسانًا و بذي القربى و الجيران" (نساء: 36)
   - توصیه: نیکی به همسایگان و نزدیکان.

7⃣صبر در سختی‌ها:
   - آیه: "یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا اسْتَعینُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلَاةِ" (بقره: 153)
   - توصیه: صبر و استقامت در برابر مشکلات.

8⃣وفای به عهد:
   - آیه: "وَ أَوْفُوا بِالْعُقُودِ" (مائده: 1)
   - توصیه: پایبندی به قراردادها و وعده‌ها.

9⃣احسان به فقرا و نیازمندان:
   - آیه: "وَ أَقِيمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّكاةَ" (بقره: 43)
   - توصیه: کمک به نیازمندان و پرداخت زکات.

🔟عدم تمسخر و عیب‌جویی:
   - آیه: لَا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِنْ قَوْمٍ"(حجرات: 11)
   - توصیه: پرهیز از تمسخر و عیب‌جویی و القاب زشت نهادن بر یکدیگر.

🌐منبع

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

10 Nov, 06:07


📚شرح نهج البلاغه

     🎙محمد سروش محلاتی

📃نامه ۳۱ به حضرت مجتبی(ع)

🔹واعلم ان الذی بیده خزائن السموات و الارض قد اذن لک فی الدعاء

◽️دعاء و اجابت 
 -- شمول اجابت در همه ادعیه
-- تنوع و اختلاف در اجابت

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

07 Nov, 14:02


⚡️اسلام رحمانی جریانی نواندیشانه از دین و در برابر تفسیری خشونت‌ورزانه از اسلام است.

      محمدعلی ایازی

🔹اسلام رحمانی، بر پایه سراسر رحمت بودن چهره‌ی وحیانیِ اسلام است. خدایِ قرآن، سیمایی مهربان از پروردگار را به نمایش می‌گذارد و پیامبری را توصیف می‌کند که رحمت بر همه جهانیان است و با این ویژگی رسالت خود را آغاز کرده تا آموزگار، مربی و الگوی آنان در زندگی باشد. این قرائت از اسلام در بستری از تحولات سیاسی اسلام معاصر و بیشتر در واکنش به اسلام‌گرایان خشونت‌گرا شکل گرفت؛ آن تفسیری که با همه مظاهر دینی که کرامت و عدالت انسان را مخدوش می‌کرد، نقد جدی داشت. به نظر آنان این برداشت به محکمات قرآن و سیره پیامبر ناسازگاری داشت و عقلای جامعه دینی و غیردینی آن را منفی و خشونت‌بار می‌دانست.

🔹این جریان رحمانی، خوانشی از اسلام در دوره معاصر برگرفته از متون و احکام دینی برای انسان معاصر بر اساس مقتضیات زمان و مکان و دوگانه ثابت و متغیر است. اصول و کلیات دین و احکام عبادی و بسیاری از احکام معاملی در جای خود قرار دارد، تنها برخی از احکام و شعائر که در خارج از زمینه خود و مجزا از شرائط زمانی و مکانی عصر نزول درک شده‌اند و در نتیجه این سوء‌فهم از جوهره رحمانی خود فاصله گرفته‌اند، خوانش دیگری ارائه می‌شوند.

🌐مطالعه متن کامل اینجا

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

07 Nov, 14:01


دین و باطن هستی

دکتر محمد مجتهد شبستری

بعضی‌ها تعبیر کردند که چرا معارف دینی و متون اسلامی را در این سن و سال رها نمی‌کنید؟!

مساله رها کردن یا رها نکردن دین نیست،
من خودم درد دارم،
من خودم گرفتار همین مسائل هستم و ارتباطم با متون دینی از این زوایه است که می خواهم ببینم که از اینها برای مداوای این دردِ افتادن در زندگی روزمره و کِسِل شدن و بیهوده شدن چه چیزی بدست من می‌رسد؟
از اوپانیشادها چه گیر من می‌آید؟
از عهدین چه چیزی گیر من می‌آید؟
از قرآن چه چیزی گیر من می‌آید؟
از مثنوی مولانا چه چیزی گیر من می‌آید؟
از مکاشفات مایستر اکهارت چه چیزی گیر من می‌آید؟
این مسلمانی من هست،
می‌خواهید اسمش را مسلمانی بگذارید یا نگذارید.

چون معتقدم تمام حرف‌ها که در این زمینه‌ها گفته شده است از یک باطنی حرف زده‌اند، که من وقتی می‌گویم خدا، منظورم همان باطن جهان است.

🌐منبع

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

04 Nov, 06:00


◽️◻️بودن، شدن، رفتن◻️◽️

      سیدمحسن دوازده‌امامی

📍محبت و معرفت چیست و میان این دو مقوله چه نسبتی وجود دارد؟ محبت را دوست داشتن، بی‌تاب شدن، شوق داشتن، سرگشتگی و شدت اشتیاق محب به محبوب گفته‌اند.

📍محبت واقعی نوعی تصفیه و پاکسازی خویش است از خودخواهی و پر شدن از خصلت‌های ممدوح و محبوب. به بیان بلند مولانا «این محبت هم نتیجه دانش است» و نکته دیگر آنکه «کی گزافه بر چنین تختی نشست». محبت و معرفت در مقولهٔ باورمندی و عقیده‌ورزی نیز آثار متفاوتی دارد. عقیده و باورهایی که حبی و براساس محبت و عقیده‌ای که مبتنی بر معرفت و دانش است. در باورها و مرام‌های حبی و احساسی، جایی برای استدلال و پرسشگری نیست. معتقدات و مبانی، معمولاً عقلانی نیستند که بر برهان و استدلال استوار باشند.

ابن ابی‌الحدید که مخدوم و محبوب خود را علی می‌داند و بارها و بارها نهج‌البلاغه را مرور و با دقت مطالعه کرده است. در جلد یازدهم از شرح بیست جلدی خود بر نهج‌البلاغه گفته است: سوگند به او که همه امت‌ها به او سوگند می‌خورند، من این خطبه (۲۲۱) را در طول پنجاه سال از عمر خود، بیش از هزار بار خوانده‌ام و هر بار ولوله‌ای در جانم ایجاد شده است. راستی، مدعیان محبت مولا علی محبانی که معرفت و دانشی ندارند، چند مرتبه گفته‌ها و نوشته‌های مولا را خوانده‌اند؟

وَ لأَنْ يَكُونُوا عِبَراً أَحَقُّ مِنْ أَنْ يَكُونُوا مُفْتَخَراً وَ لأَنْ يَهْبِطُوا بهم جَنَابَ ذلة أَحْجَى مِنْ أَنْ يَقُومُوا بِهِمْ مَقَامَ عِزَّةَ لَقَدْ نَظَرُوا إِلَيْهِمْ بِأَبْصَارِ الْعَشْوَة وَضَرَبُوا مِنْهُمْ فِي غَمرَة جَهَالَة وَ لَوِ اسْتَنْطَقُوا عَنْهُمْ عَرَضَاتِ تِلْكَ الدِّيَارِ الْخَاوِيَةِ وَ الربوع الْخَالِيَة لَقَالَتْ ذُهَبُوا فِي الأَرْضِ ضُلالاً وَ ذَهَبْتُمْ فِي أعقابهم جهالا. أولئكم سَلَفَ غَايَتِكُمْ وَ فُرَاطُ مَنَاهِلِكُمْ الَّذِينَ كَانَتْ لَهُمْ مَقَاوِمُ الْعِزَّ وَ حَلَبَاتُ الْفَخْرِ مُلُوكاً و سوقاً سَلَكُوا فِي بُطُون البرزخ سَبِيلاً...

آن رفتگان اگر موجب اعتبار شوند (آموختن)، سزاوارتر از آن است که باعث افتخار باشند و اگر تواضع و فروتنی کنند، عقلانی‌تر از آن است که با آن خود را ارجمند سازند. در واقع آنان به رفتگان (مردگان) با چشمانی بی‌رمق (بی توجه) نگاه کردند و با بی‌خردی در وادی نادانی فرورفتند. اگر احوال آنان را از خانه‌های ویران و سرزمین‌های خالی می‌پرسیدند، پاسخ می‌یافتند آنها گم گشته خاک شدند و شما نیز ناآگاهانه به دنبال آنها راهی شدید. آنان پیش از شما، آن (مرگ) را که نهایت کار شما نیز هست، درک کردند و در رسیدن به این آبشخور بر شما پیشی گرفتند. این گذشتگان، منصب‌ها و رتبه‌هایی والا و اسباب‌های افتخار داشتند. از حاکمان (ملوک) بودند و از مردم (رعایا). آنها همه راهی برزخ شدند.

نهج البلاغه، خطبة
٢٢١

🌐مطالعه متن کامل اینجا

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

04 Nov, 05:28


🔹آرش نراقی در خصوص معقولیتِ باورهای دینی سخن می‌گوید.

مشاهده در یوتیوب

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

03 Nov, 05:46


آیت الله طالقانی

در دنیایی که حکومت و پرستش بت‌ها و کاهنان و مستبدانِ هواپرست و نظامات و قوانین آنها استعدادهای علمی و عملی مردم را محدود ساخته و درون‌ها را تیره و فطرت‌ها را منحرف کرده و شعور انسانی را خفته می‌دارد و برای نفوذ بیشتر و دوام قدرتشان راه‌های شر و فساد را از هر سو می‌گشاید،
در چنین دنیایی سران اجتماع و داعیان اصلاح از روی غفلت یا برای اغفال، رژیم می‌سازند،
قانون سازان برای مباشرین جرم و آلت‌های جنایت پیوسته قانون و بند و ماده وضع می‌کنند،
و زندان‌ها را برای تحدید جرائم توسعه می‌دهند،
و شمشیر و طناب و گلوله را برای سر و گردن و مغز مباشرین جرائم، نه مسببین اصلی، تیز و محکم و جانگدازتر می‌کنند
اخلاقیون پی در پی مکتب‌های اخلاقی جعل می‌کنند،
واعظان و ناصحان همواره گناهان را به گردن افراد می‌اندازند و به پند و نصیحت آنان می‌پردازند،
مرشدان دستور ریاضت‌های روحی می‌دهند،
این‌ها همه یا نمی‌خواهند یا نمی‌توانند سبب و علت اصلی جنایات و انحرافات را درک کنند و به راهنمایی و روش پیمبران بزرگ و مصلحین بصیر فطرت‌ها را برافروزند  عقول را به سوی حق گردانند و بت‌ها را از سر راه بردارند.

منبع: پرتویی از قرآن، ج۱ ص۱۹۷ و ۱۹۸

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

03 Nov, 05:38


عصیان یا بی عفتی؟

   مجتبی نجفی

حکومت تمام ساحت های خصوصی و عمومی شهروند را تسخیر کرده. شبح جنگ بر کشور سایه فکنده. تورم، تهدید و تحدید آرامش شهروند به خصوص زن را سلب کرده. این وسواس حکومت دینی علیه بدن زن است‌‌.

در نظر حکومت بدن زن باید در تسخیر باشد؛ چرا که تابوست، مثل بمبی بر آسایش نگاهبانان خودخوانده دین است. ماهیت حکومت دینی به سوی کنترل تمامیت خواهانه سوژه است. برای همین می‌گویند به اجبار شما را به بهشت می‌فرستیم. حتی برای شیوه مستراح رفتن هم برنامه دارد. دین و دنیا را توامان می‌خواهد آباد کند اما هر دو را از مومن می‌ستاند. مومن اصیل در حکومت دینی آسایش ندارد چرا که اگر تفسیر مومنانه از دین بر نفی بندهای بندگی بنا شده،حکومت دینی تنها و تنها، بندگی می‌خواهد. دشمنی اش با مفهوم شهروندی در همین نفی بندگی است. شهروند منتقد، هیچگاه بنده نمی‌شود برای همین  اساس حکومت دینی علیه شهروندمداری است.

بارها به صاحبان ایده گشت ارشاد هشدار داده شد در نبرد با زنان، بازنده اید. این نبرد از خانه ها به خیابان کشانده شد. دعوا با گشت ارشاد، صورت نهایی‌ تنش  مابین نسل‌های پساانقلابی با معتقدان به تنظیم کردن رفتار شهروند از خانه تا خیابان است. در هر دو دعوا، جمهوری اسلامی و پدرسالاران بازنده شدند.

زمانی شلوار جین و آستین کوتاه محرومیت از شغل و دانشگاه همراه داشت، نگهداری دستگاه ویدیو جرم و ماهواره دیدن گناه کبیره بود. همه را جمهوری اسلامی باخت. در میدان آزار زنان که بدتر هم باخت. در گذشته، بدحجابی را سیئه بزرگ می‌دانست حالا با التماس، تنبیه، کتک و تهدید به مقابله با بی حجابی برخاسته. اگر ادامه دهد عریان شدن به عنوان کنش اعتراضی نشر می یابد. حالا  یکی می‌خواهد نامش را توطئه علیه رفع فیلترینگ بنامد و یکی می‌خواهد آنرا توطئه اسراییلی، فرقی نمی کند، جامعه را از اعتراض نمی‌شود بازداشت، چرا که این شکل اعتراض چه قبول داشته باشیم چه خیر، نه بر انگاره های جنسی که اتفاقا بر گزاره ضدجنسیتی بنا شده. اعتراضی است علیه سیستم تمامیت خواه و مردسالاری که به خاطر ناتوانی در کنترل لذایذ جنسی و تعرض به بدن زن، می‌خواهد زن همیشه در محدودیت باشد تا خودش آسایش و آرامش داشته باشد. یک نگاه کاملا خودخواهانه تحت لوای دروغین حفظ عفت زنانه. از این نظر، حرکت خانم در عریان شدن در اعتراض به دخالت در نوع پوشش، عصیان رادیکال علیه نظم ظالمانه است.

جامعه را نمی‌شود به بند بست، با نگاه مکانیکی نمی‌شود از فوران خشم جلوگیری کرد. این درسی است که حکومت نمی‌تواند بگیرد چون متصلب شده، در برابر هر تغییری مقاوم.

🌐منبع

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

03 Nov, 05:32


دین‌گزینی انسان‌ها، با دلیل یا با علت؟

     🎙عبدالرحیم سلیمانی اردستانی

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

01 Nov, 03:23


نگاهی به کتاب «دموكراسی يا حقيقت»نوشته علی میرسپاسی

     ✍️الهه اسد‌پور

🔷 کانال تلگرامی بنیاد فرهنگی مهندس بازرگان در ادامه معرفی کتاب‌ها و مقالاتی که به شناخت بهتر استبداد و دموکراسی کمک می‌کنند، در این مطلب به معرفی کتاب «دموكراسی يا حقيقت»، نوشته علی میرسپاسی و منتشر شده از سوی انتشارات طرح نو می‌پردازد.

📌 علی ميرسپاسی استاد جامعه شناسی و رئيس مركز مطالعات ايران‌شناسی دانشگاه نيويورك،  در کتاب «دموكراسی يا حقيقت» محوريت مطالعات خود را مدرينته و دموكراسی در ايران قرار داده است. او در این کتاب به روشنی به دنبال پاسخ و راه‌حلی برای گذار ايران به دموكراسی و رسيدن به «جامعه‌ای نيك» است.

📌 مباحث مطرح شده در كتاب «دموكراسی يا حقيقت» را می‌توان در سه كلمه‎ حياتی و اصلی خلاصه كرد و گام به گام به آن‌ها پرداخت. سه كلمه‌ای كه مثلثی راهنما و روشن برای روشنفكری ايران محسوب می‌گردد: تاريخ، فرهنگ و تسامح. او  پيش از هر چيزی هشداری عمل‌گرايانه در باب «شناخت فرهنگ» را مطرح می‌كند. به راستی چگونه می‌توان به شناخت درست و تا حدودی كامل از فرهنگ موطن خود رسيد؟

📌علی ميرسپاسی معتقد است برای شناخت بهتر فرهنگ خود، بايد از آن فاصله بگيريم. از دريچه چشم ديگران به آن نگاه كنيم و با نزديكی به فرهنگ غيرخودی، به شناخت فرهنگ دست‌ يابيم. در روند شناخت هر فرهنگی، بايد اين مهم را در نظر داشته باشيم كه اساس فرهنگ با ايستايی و غيرقابل تغيير بودن در تضاد است. او معتقد است همان‌لحظه‌ای كه برای فرهنگ خود، هويت و اصالتی غيرقابل تغيير و بدون تعامل در نظر گرفته‌ايم، اولين سنگ را جلوی تحقق دموكراسی انداخته‌ايم. از اين رو نيك است فرهنگ ايران را گاهی از دريچه‌ چشم ديگران ببينيم و بشناسيم و آن را پديده‌ای دائما در حال تغيير و تحول بدانيم، تا بتوانيم با برطرف كردن كاستی‌ها، مسير نيل به دموكراسی را هموار سازيم.

📌جامعه‌ ايرانی در راه دشوار رسيدن به آزادی و دموكراسی، مخاطرات و موانع فراوانی را پيش روی خود می‌بيند كه يكی از شاخص‌ترين و مهمترين آنها از ديد نگارنده‌ كتاب، اسلام سياسی است. ميرسپاسی معتقد است همان‌جایی كه دين در آغوش قدرت قرار می‌گيرد، به ابزاری برای صاحبان قدرت فراهم می‌شود. ابزاری كه اصل مهم دموكراسی را در تمامی ابعاد و سطوح از بين می‌برد چرا كه گفتمان دينی(علی الخصوص اديان تاثير پذيرفته از آئين ميترائيسم) بر اساس معيار خير و شر تنظيم گشته است و اولين اثر چنين گفتمانی، قطب بندی جامعه به «ما» و «ديگری» می‌باشد.

📌مايی كه نماد خير هستيم و در مركز جهان هستی و ديگری كه نماد شيطان است و چكيده‌ هرگونه دنائت و پستی. پيامد اين قطب بندی زيان‌بار، حذف اكثريت و تمركز قدرت در دستان اقليتی مسلط می‌باشد. به راستی راه حل چنين معضل دهشتناكی چيست؟

📌به عقیده علی ميرسپاسی، تفكيك دو حوزه‌ خصوصی و عمومی، مهمترين مرحله در رسيدن به جامعه‌ای نيك و دموكراتيك است. اساسا عرصه‌ عمومی فضايی آزاد و سالم است كه شهروندان به صورت برابر در آن به گفت‌وگو و تصميم گيری در خصوص سرنوشت سياسی جامعه‌شان می‌پردازند و تضمين كننده سلامت اين عرصه، نهاد‌های مدنی و دموكراتيك می‌باشند. نهادهایی كه صدای بی‌قدرتان را به گوش سنگين حاكميت می‌رسانند.

📌همين شهروندان آزاد و برابر، در حوزه‌ زيست خصوصی خود، می‌توانند به اموری مانند دين، الهيات و شعائر مذهبی بپردازند، چرا كه به طور كلی دين، اخلاق و احساسات اموری مربوط به حوزه‌ خصوصی هستند. در همان نقطه‌ای كه گروهی به دنبال تحميل (به زعم خود) حقيقتی مطلق به حوزه‌ عمومی جامعه هستند، دموكراسی و آزاد می‌ميرند و استبداد زاده می‌شود.

📌سخن از حقيقتی مطلق، پوشيده در هاله‌ای به نام دين و سنت، آغاز استبداد خواهد بود. بنابراين به عقيده‌ نگارنده كتاب دموكراسی يا حقيقت، تفكيك دو حوزه‌ عمومی و خصوصی حياتی‌تر از تفكيك قوا در يك نظام سياسی می‌باشد و شهروندان جامعه بايد آگاه باشند كه در حوزه‌ عمومی حقوق و وظايفی دارند. اين آگاهی خود به مثابه‌ برافروختن چراغی است كه راه دشوار آزادی را روشن مي‌سازد.

📌علی ميرسپاسی يكی از وظايف افراد به خصوص روشنفكران و متفكران ايرانی را اشاعه و گسترش تفكر انتقادی می‌داند. وظيفه‌ای كه در شعله‌های «پيچ حساس كنونی» فراموش شده است و از اين رو نبود تفكر انتقادی معضلی فراگير در جامعه‌ ايرانی گشته است. نويسنده معتقد است تا زمانی كه افراد در مقابل هر ايده و انديشه، حتی درست‌ترين آن‌ها، سكوت می‌كنند و پرسشگری و انتقاد را كنار می‌گذارند، زدودن سايه‌ سياه استبداد شدنی نخواهد بود.چرا‌ كه عدم وجود تفكر انتقادی می‌تواند موجب پذيرش و تسلط هر انديشه‌ای بر جامعه گردد و فضای ارزشمند گفت‌وگو ميان گفتمان‌ها را از بين ببرد.

🌐منبع

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

01 Nov, 03:19


درس‌گفتارهایی پیرامون کتاب "رویا، استعاره و زبان دین"

🎙امیر مازیار

✔️امیر مازیار طی ۸ جلسه در حلقه دیدگاه نو درسگفتاری با عنوان "نسبت تخیل و رویا با متون دینی در فلسفه اسلامی" با محوریت کتاب "رویا، استعاره و زبان دین" ارائه کرد.

فایل‌های صوتی این درس‌گفتار در اختیار دین‌آنلاین قرار گرفته تا به مرور برای مخاطبان بازنشر شود.


🔹جلسه دوم
در جلسه دوم درباره نظریه فارابی درباب وحی و راه‌حل او برای حل مشکل تکلم خداوند سخن گفته شد. از دیدگاه فارابی تجربه وحیانی تجربه‌ای رویایی بوده‌ است. قوه متخیّله نفس در  رویا، حقایق معقولِ برگرفته از ساحات برتر وجود را با عمل محاکات یا بازنمایی متخیل می‌کند و در نفس پیامبر، و نه خارج از آن، وحیِ ملفوظِ مسموع یا رویت ملک شکل می‌گیرد. در این فرایند  نفس پیامبر منفعل نیست و نقشی فعال در محاکات خیالین دارد.  امیر مازیار در این بحث به اختصار ارکان خداشناسانه، معرفت‌شناسانه و نفس‌شناسانه این دیدگاه را بر شمرد و به جایگاه این نظر در میان فیلسوفان اسلامی اشاره‌کرد.


🌐منبع

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

30 Oct, 03:40


چرا كشورها شكست مي خورند؟

     محمدرضا يوسفی

🔹اين سوال كه «چرا برخي از كشورها توسعه نيافته اند؟ برای بسياری از اندیشمندان، به ویژه برای اندیشمندان کشورهای درحال توسعه مطرح است. کتاب «چرا ملت‌ها شکست می‌خورند» در مقام پاسخ به اين پرسش برآمده است. كتاب بحث را با یک مثال عینی شروع می کند. نوگالس آریزونا نام شهری در امریکا و نوگالس سورنا نیز نام شهری در مکزیک است. اين دو شهر به لحاظ موقعيت جغرافيايی، ريشه نژادی، نوع مذهب، آداب و رسوم فرهنگی اشتراك دارند اما يكي پيشرفته و ديگري از قافله توسعه عقب افتاده است. این دو با وجود اشتراک‌های یادشده، به دلیل تفاوت های نهادی دو كشور امريكا و مكزيك از دو سطح مختلف زندگی برخوردارند. 

🔹شبيه اين مورد را براي دو كشور كره شمالی و كره جنوبی نيز مي توان مثال زد. اين دو از سال 1950 به طور كامل از هم جدا شدند. اکنون سطح زندگی کره جنوبی مانند اسپانیا و پرتغال دو کشور سطح ميانی اروپایی شده است. ولی سطح زندگی در کره شمالی مثل یک کشور آفریقایی بوده، تفاوت خیلی زیادی با کره جنوبی دارد و این در حالی است که در سال 1950 این دو کشور تفاوتی با همدیگر نداشتند. امید زندگی در کره جنوبی 10 سال بیشتر از کره شمالی است. وضع بهداشت و سلامت در کره شمالی خیلی وخیم بوده، علاوه بر اینکه تلفن همراه در کره شمالی وجود ندارد، دسترسی به تلفن ثابت نیز بسیار محدود است. به جز مناطق خاص، برق تنها تا ساعاتی پس از غروب وجود دارد.

🔹بنابراین تفاوت نهادها موجب تفاوت درآمد سرانه دو کره شده است. درآمد سرانه کره جنوبی در سال ۲۰۲۳ ، تقریبا ۳۳ هزار و ششصد دلار و درآمد سرانه کره شمالی حدود هزار و سیصد دلار بوده است. یعنی سطح رفاه کره جنوبی تقریبا  ٢٦ برابر کره شمالی است. این امر به دلیل تفاوت نهادهای سیاسی و اقتصادی دو کشور است. هر کشوری که نهادهای سیاسی و اقتصادی آن مشابه کره شمالی باشد در تلۀ فقر و فساد گرفتار خواهد آمد و هر حكومتی که راه کره جنوبی را پیش گیرد می‌تواند سطح رفاه جامعه را افزایش دهد.

🌐مطالعه متن کامل اینجا


https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

30 Oct, 03:25


🔹محمد تقی فاضل میبدی به این پرسش می‌پردازد که آیا دین مانع از توسعه است؟

مشاهده در یوتیوب

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

21 Oct, 14:29


◻️آیا خشونت از مذهب زاییده می شود یا سیاست؟

🔹مذاهب بسیاری وجود دارند، از جمله مذهب خود من (یهودیت)، که یک پایۀ قویِ وابسته به پدرسالاری دارند. یهودیت فعالانه پدرسالاری را تجلیل می‌کند، اما بسیاری از فمینیست‌ها روش‌هایی برای بازخوانی یا خوانش در برابر بافت پدرسالارانه یافته‌اند. آنها زنان را در کتاب مقدس پیدا کرده‌اند و به دنبال بازگویی داستان‌های کتاب مقدس از دیدگاه خودشان یا به روش‌هایی که نقش زنان را برجسته می‌کند هستند. این روش من نیست اما می‌فهمم و به آنها احترام می‌گزارم.

🌐مطالعه متن کامل اینجا

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

21 Oct, 14:10


🎙سخنرانی دکترمحمدمحمدی (گرگانی)

موضوع: بط(مرغابی)- قسمت اول

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

19 Oct, 13:23


✔️آیت‌الله سیستانی و نظریه اراده الامه🔻

🔸عبدالوهاب فراتی

🔹آیت‌الله سیستانی در کشاکش میان اندیشه ‌آیت‌الله خویی و امام خمینی راهی جز بازگشت به میرزای نائینی در تنبیه الامه و تنزیه المله ندارد. بازگشت به نائینی نیاز امروز عراق است که به درستی، وی، مبانی آن را- نه در هیأت سلطنت-، بلکه در نظمی دموکراتیک بازسازی کرده است. سیستانی همانند نائینی از قرارداد میان مردم و والی، حمایت می‌کند، اما نظریه او را با سه تغییر، آن هم در هیأت جمهوریت بازسازی می‌کند.

🔹اندیشه سیاسی سیستانی اندکی متفاوتر از مدرسه آیت‌الله خویی و نیز مدرسه امام خمینی است و به نوعی در میانه آن دو قرار دارد. با این همه، ایشان نیز همانند بسیاری از متفکرین حوزه نجف، متاثر از هنجارهایی است که طی یکی و دو قرن اخیر در این حوزه مرسوم بوده است. هنجارهایی که بیشتر توسط شیخ مرتضی انصاری و سپس شاگردش مرحوم آخوند خراسانی و نیز شاگرد وی یعنی میرزای نائینی بناء شده بود. در واقع آیت‌الله سیستانی تحت تاثیر این جریان توانسته است اندیشه نائینی را در دوره اخیر بازخوانی و براساس آن از دولتی مدنی در بغداد حمایت کند.

🌐نامه‌های حوزوی

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

19 Oct, 13:22


درباره اسلام رحمانی

محمدعلی ایازی عضو شورای مرکزی مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم.

🔹اسلام رحمانی جریانی نواندیشانه از دین و در برابر تفسیری خشونت‌ورزانه از اسلام است. اسلام رحمانی، بر پایه سراسر رحمت بودن چهره‌ی وحیانیِ اسلام است. خدایِ قرآن، سیمایی مهربان از پروردگار را به نمایش می‌گذارد و پیامبری را توصیف می‌کند که رحمت بر همه جهانیان است و با این ویژگی رسالت خود را آغاز کرده تا آموزگار، مربی و الگوی آنان در زندگی باشد. این قرائت از اسلام در بستری از تحولات سیاسی اسلام معاصر و بیشتر در واکنش به اسلام‌گرایان خشونت‌گرا شکل گرفت؛ آن تفسیری که با همه مظاهر دینی که کرامت و عدالت انسان را مخدوش می‌کرد، نقد جدی داشت. به نظر آنان این برداشت به محکمات قرآن و سیره پیامبر ناسازگاری داشت و عقلای جامعه دینی و غیردینی آن را منفی و خشونت‌بار می‌دانست.

🔹در حقیقت نام اسم رحمانی (چنانکه از خود کلمه مهربانی استفاده می‌شود)، تابلوئی از سنن الهی و برگرفته از سیره و مشی پیامبر از آغاز بعثت و بدو نزول قرآن است. برجسته کردن بُعد اصلی قرآن و معارف اصیل اسلام در باره انسان است. واکنشی به نگاه و رفتارهایی است که در جهان اسلام و غیر جهان اسلام دین را نشانه گرفته و لطافتِ این دین را مخدوش کرده و با این ادعا که ما کیفر و مجازات داریم، با دشمن سازش نمی‌کنیم، در مقام سختگیری، تندروی، قساوت، شقاوت، خشونت ناروا و انتقام بوده و کارهائی انجام داده که هر عاقل مسلمانی را متنفر و منزجر می‌کند تا چه رسد به دیگران.

🔹این جریان رحمانی، خوانشی از اسلام در دوره معاصر برگرفته از متون و احکام دینی برای انسان معاصر بر اساس مقتضیات زمان و مکان و دوگانه ثابت و متغیر است. اصول و کلیات دین و احکام عبادی و بسیاری از احکام معاملی در جای خود قرار دارد، تنها برخی از احکام و شعائر که در خارج از زمینه خود و مجزا از شرائط زمانی و مکانی عصر نزول درک شده‌اند و در نتیجه این سوء‌فهم از جوهره رحمانی خود فاصله گرفته‌اند، خوانش دیگری ارائه می‌شوند.

🔹رقیب و نظر مخالف آن، نه اسلام وحیانی، که اسلام اُموی،  اسلام داعشی، اسلام فاشیستی، اسلام طالبانی، و اسلام استبدادی است. طبعا اسلام رحمانی در تقابل با روش و منش چنین جریان‌ها است. چهره‌ اصلی قرآن در توصیف خداوند سراسر رحمت است. صفات رحمان، رحیم، رئوف، ودود و لطیف پنج اسم از اسمای حسنای خداوند در قرآن بیانگر شیوه شناسائی خدایِ قرآن به مردم است، در این توصیف: اولاً این دو کلمه با بسامدی بسیار (57 بار نام رحمان و رحیم 115 بار) تکرار شده است. ثانیاً سوره‌ای به همین نام (الرحمن) که شامل بیان نعمت‌های فراوان باشد را در میان سوره‌های مکی بر می‌شمارد و از پروردگار آفریدگاری بخشنده و مهربان مرتب و با تکرار یاد می‌کند.

🔹ثالثا: آغاز قرآن با سوره حمد با نام رحمان و رحیم در میان همه نام‌های دیگر خداوند و معنادار است. رابعاً در سوره مریم به جای نام خدا عنایت است که رحمانیت خدا در خطاب به مسیحیان بیان کند. خامساً: این دو نام در هر سوره با شروع آن در 114 بار باز تکرار می شود. (اگر در سوره‌ای استثنائاً نیامده، در جائی دیگر جبران شده است). در روش عملی خواندن سوره حمد در نماز ذکر این دو نام الزامی می‌شود، باز مفهوم و تابلوی دعوت رحمانیت خود را در قرائت قرآن و نمازهای یومیه برای نشان دادن جهت خداوندی بمنصه ظهور می‌رساند.

🔹البته صفات دیگری مانند عفو، صفح، غفران، حلم، و ده‌های صفت دیگر مشابه آن در قرآن برای خداوند خود گویای برجسته کردن صفت الهی و نمایان ساختن مهر و عطوفت خداوند است. بگذریم که در احادیث و ادعیه و آموزه‌های دینی فریقین آمده: «إِنَّ رَحْمَتِي سَبَقَتْ غَضَبِي». رحمت خداوند بر غضب او پیشی می‌گیرد.

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

18 Oct, 15:03


حتما لازم است نصف عالم کشته شوند؟!
   یعنی جوری دیگر نمی‌شود؟

     مهراب صادق‌نیا

آل‌عمران، ۱۵۹:
پس به (بركت) رحمت الهى با آنان نرم‌خو (و پرمهر) شدى و اگر تندخو و سخت‌دل بودى قطعا از پيرامون تو پراكنده می‌شدند پس از آنان درگذر و براي‌شان آمرزش بخواه و در كار(ها) با آنان مشورت كن و چون تصميم گرفتى بر خدا توكل كن زيرا خداوند توكل‏كنندگان را دوست مى دارد.

آقای حجت‌الاسلام والمسلمین سید محمدمهدی میرباقری در یک تلویزیونی گفتند که چهل و دو هزار نفر (تعداد شهدای مظلوم غزه) که سهل است! اگر نصف عالم هم کشته شوند، برای رسیدن به مقصد ایرادی ندارد. خیلی تلاش کردم چیزی ننویسم؛ ولی نشد. انبوهی از پرسش‌ها ذهن‌م را مشغول کرده است. مقصدی که برای رسیدن به آن "اگر نصف عالم هم کشته شوند ایراد ندارد" کجاست و چه مشخصه‌هایی دارد؟ این چه مقصدی است که برای رسیدن به آن باید نصف عالم بمیرند و نیم دیگرش داغ‌دار عزیزانشان باشند؟ فکر نمی‌کنید یک جای کار گیر دارد؟ فکر نمی‌کنید اندیشه‌ای که برای تبلیغ، ترویج، و استقرارش نیاز است نصف عالم بمیرد، یحتمل خودش ایراد داشته باشد؟ حالا فرض بگیریم آن مقصد مورد نظر شما "آرمان‌شهر آگوستین" یا "ملکوت الهی مسیح" و یا "مدینه‌ی فاضله‌ی فارابی"، و یا اساسا همان بهشت موعود ادیان ابراهیمی؛ چرا باید راه رسیدن به آن کشته شدن نصف عالم باشد؟! یعنی راه مناسب‌تری نیست؟ راهی که با آرامش بیش‌تری ما را به آن مقصد برساند؟ فکر نمی‌کنید که اگر به قرآن تمسک کنیم و پیامبرانه از دین خدا سخن بگوییم،  نیازی نباشد که نصف عالم کشته شوند تا حرف ما را قبول کنند؟

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

18 Oct, 14:48


پیامبر اکرم(ص)، رسالتی که داشت و رسالتی که نداشت! 

       🎙محمد سروش محلاتی

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

18 Oct, 07:01


◻️دین خود ویرانگر افراطیون

       ✍️ مرضیه حاجی هاشمی 

🗒 گاهی در خبرها شنیده می‌شود که فلان عالم دینی و شخصیت حوزوی به دلیل بیان نظرات متفاوت یا انتقادی برخاسته از نگاه و اجتهادی متفاوت در دین، مورد هجمه رسانه ای افراطیون و یا حتی برخوردهای قهری بیشتری قرار گرفته است. این نشان می‌دهد که رواداری دینی و آزادی‌های سیاسی در حکومت‌های قدسی می‌تواند، در هم تنیده باشد؛ چرا که قدسیت، اجازه طرح نه تنها نظرات سیاسی مخالف را نمی‌دهد؛ بلکه به مدد ابزار قهری قدرت، مانع هرگونه رواداری مذهبی و طرح دریافت‌های متفاوت دینی نیز می‌شود.

⬅️ اینگونه تصور می‌شود که رواداری مذهبی و آزادی سیاسی، ارمغان پروژه روشنگری در اروپاست و مربوط به زمانی است که آموزه رواداری مدرن پس از جنگ‌های مذهبی به طور کامل تدوین شد. آنچه که پیشگام آن به ظاهر «جان لاک» بود و سه نامه متفاوت درباره رواداری نوشت و رواداری مذهبی و آزادی سیاسی را مرتبط با هم عنوان کرد.

⬅️ مرتبط دانستن این دو به هم، ریشه در یک واقعیت تاریخی دارد و آن هم باور به یگانه بودن مذهب بود که نه تنها ادیانی چون «اسلام و مسیحیت؛ بلکه تا میزان زیادی قدرت سیاسی را نیز متاثر می‌ساخت. قدرت سیاسی، مدعی می‌شد که از مشروعیت بیشتری برخوردار است. در این ادیان، تاریخ سیاسی و امر قدسی در هم تنیده می‌شدند».

⬅️ با این وجود تا قبل از جان لاک و طرح مسئله رواداری در قرن هفدهم میلادی می‌توان به نمونه‌های بارزی از فیلسوفان و اندیشمندان مسیحی و مسلمان مانند «ابن رشد» و «میشل دو مونتنی» اشاره کرد که نشان می‌دهد در این دو دین توحیدی که خصلت یگانه پنداری و حقیقت مطلق انگاشتن آنها علاوه بر نارواداری مذهبی، موجب قداست بخشیدن به حکومت و بسط ید آن در هر نوع استبداد رأی، خودکامگی و از میان برداشتن مخالفان به نام دین گردیده بود، چگونه می‌توان هم یک دیندار واقعی بود و هم عمیقاً به رواداری و آزادی عقیده، باور داشت.

⬅️ می‌دانیم که در تاریخ اسلام یک عصر زرین فرهنگی وجود داشت، دوره‌ای که در آن از سوی اندیشمندان اسلامی در این زمینه نظرات زیادی طرح می‌شد؛ «به ویژه ابن رشد در اسپانیای عربی در قرن دوازدهم به عنوان مدافع عدم وابستگی فلسفه و علم به مذهب شهرت یافت»؛ گرچه در این قرن در سرزمین‌های اسلامی آزادی فکری محدودتر شده بود؛ «ولی اسپانیای اسلامی قلمروی بود که مذاهب متفاوت در آن در مجموع تحمل می‌شدند. مسیحیان از آزادی نسبتاً زیادی برخوردار بودند و به ویژه فرهنگ یهودی غنی نیز شکوفا بود»، در حالی که پس از تسخیر دوباره اسپانیا توسط مسیحیان، یهودیان از اسپانیا اخراج شدند.

⬅️ فیلسوف فرانسوی میشل دو مونتنی نیز قبل از جان لاک در قرن شانزدهم با طرح آرمان شک سالم، «بدون اینکه از ایمان کاتولیکی‌اش دست بکشد، از حق انسان‌ها برای زندگی با اعتقادات دیگر دفاع کرد». این اعتقادات می‌تواند، باور به مذهب یا آیینی دیگر یا اعتقاد به قرائت دیگر از همان مذهب باشد، قرائتی که می‌تواند به هیچ وجه ماهیت سیاسی برای دین قائل نباشد.

⬅️ به نظر می‌رسد طرح نگاه‌هایی چون نگاه ابن رشد و میشل دو مونتنی از سوی باورمندان عمیق و اندیشمندان  دینی برای گشایش فضای فکری جامعه ضروری است؛ چرا که به قول «هراری» زمان آن رسیده که در همه ادیان، دینداران واقعی معتدل و عقلانی باید از دین دفاع کنند و بیش از این، عرصه جانبداری از دین را به دینداران افراطی وا نگذارند؛ چرا که دین خود ویرانگر افراطیون، تنها آفت دنیای مردمان نیست و بیش از همه باورهای معنا بخش زندگیشان را نابود می‌کند.

🌐منبع

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

18 Oct, 07:00


🔺سید صادق حقیقت:
از دیدگاه آیت الله مصباح، برای حفظ حکومت، کمیت ملاک نیست.

خوانش بخش‌هایی از کتاب «حکیمانه‌ترین حکومت» و «گفتمان مصباح»

نسخۀ کامل برنامۀ شیوه با موضوع «دین و دموکراسی» را از لینک‌‌‌‌‌های زیر تماشا کنید:

https://telewebion.com/episode/0xa5c0790

صوت برنامۀ «دین و دموکراسی»:
https://t.me/shiveh_tv4/556

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

18 Oct, 06:59


بحران اشغال و تداوم ستم گری: راه رهایی

      محمود شفیعی

1⃣بیش از یک سال و چند روز از جنبش رهایی‌بخش مردم غزه به رهبری حماس و جهاد اسلامی می‌گذرد. در این مدت، رژیم اشغالگر جنایت‌های بی‌حد و حصری در غزه، لبنان، یمن و جاهای دیگر مرتکب شده است. این جنایت‌های بی‌سابقه هر روز ابعاد تازه‌ای پیدا می‌کند و از جنونی کامل در ذات شیطانی صهیونیسم خبر می‌دهد. به اين مناسبت شايسته است، بار ديگر مساله اساسي امروز جهان اسلام از نو طرح گردد، ريشه‌هاي اصلي آن بر رسیده شود و تاملي در راه حل درست مساله صورت گيرد.

2⃣مساله اساسي امروز مسلمانان و همه انسان‌های اهل توحید: صورت آرمانی ترسیم شده در قرآن مجید بدون اراده انسان‌های خداپرست، که خدا گرایی را نه در عالم اعتقاد کم‌مایه یا بی‌مایه که در همه ابعاد زندگی به منصه ظهور برسانند، عملی نمی‌گردد.

3⃣ریشه‌های ناکامی: اکنون سوال بزرگ این است که چگونه با این همه مبارزات پیگیرانه از سوی مسلمانان هنوز هم سرزمین‌های اسلامی زیر چکمه‌های ستم­گران بی‌رحم و شقاوت پیشه، غصب شده و آنان از اولین حقوق مسلم، یعنی حق تعیین سرنوشت، که بعد از تاسیس سازمان ملل و صدور اعلامیه حقوق بشر برای همه ملت‌ها به رسمیت شناخته شده است، همچنان محروم مانده‌اند؟اصلی‌ترین عامل این ناکامی بزرگ به وضعیت مسلمانان در مناسبات داخلی و خارجی خودشان بر می‌گردد. به لحاظ داخلی، با کمال تاسف بسیاری از دولت‌های شکل گرفته در سرزمین‌های متعلق به جهان اسلام، چه به نام اسلام و چه بدون آن، دولت‌هایی هستند که در راستای رضایت جامعه و مردم گام بر نمی‌دارند و مصلحت قدرت سیاسی را در ورای رضایت مردم جستجو می‌کنند.

اصلی‌ترین عامل پایداری این دولت‌ها نه مشروعیت مدنی جوشیده از اراده عمومی مردم که برخاسته از اراده قاهرانه و سرکوب‌گرانه دولت‌ها است.

🌐مطالعه متن کامل اینجا

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

13 Oct, 09:30


‍ #اختصاصی
#مقاله_هفته

🔰بررسی سرمایه فرهنگی بوردیو و رشد در تعالیم دینی

نويسندگان:
ابراهیم فتحی و طیبه دهقان‌پور فراشاه


🔖مقاله حاضر به بررسی دو مفهوم سرمایه فرهنگی بوردیو و رشد در تعالیم دینی و رابطه میان آن دو می پردازد. ازاین رو چیستی مفاهیم مذکور، با هدف درک ارتباط معانی دو اصطلاح سرمایه فرهنگی و رشد در پژوهش حاضر مدنظر می باشد.لذا در یک مطالعه اسنادی پس از مرور و تفکیک رویکردهای مختلف مفهومی در بسط نظری سرمایه فرهنگی و دسته بندی و تشریح آن ها، اصطلاح سرمایه فرهنگی و ابعاد آن در آثار بوردیو تبیین، و سپس به تبیین مفهوم رشد و تحلیل آن مبتنی بر سیاق مفهوم، و مفهوم متضاد از نگاه آموزه های دینی، و درنهایت درک رابطه معنایی آن ها پرداخته می شود.

🔖 مرور پژوهش های خارجی نشان داده که مفهوم سرمایه فرهنگی در هر دوره ای، با توجه به شرایط زمانی و مکانی هر جامعه، توسط محققان بازنگری شده، درحالی که در پژوهش های داخلی، مفهوم سرمایه فرهنگی در قالبی مشابه با تقسیم بندی بوردیویی به طور یکسان( بدون بازنگری) وبی توجه به معرفت فرهنگی مورداستفاده قرارگرفته است. درواقع، سرمایه یا رشد فرهنگی(در یک نگاه ترجمه ای) دارا بودن سرمایه انسانی الهی است؛ مسئله ای که در ادبیات بوردیو وجود نداشته، بلکه نگاه انتقادی بدان است. اما در تعالیم دینی، سرمایه فرهنگی دارایی و ظرفیت وجودی و کشش درونی به سوی رشد با دو شاخصه عام معرفت و شریعت(دین) مدنظر است.

منبع: دین و سیاست فرهنگی سال هفتم بهار و تابستان ۱۳۹۹ شماره ۱۴ 185-211

@andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

13 Oct, 09:27


عوامل دین‌گریزی در جامعه اسلامی

     📽محمدحسن موحدی‌ساوجی

◽️فهم نادرست از دین عامل دین‌گریزی است.

◽️عامل دیگر دروغ بستن به دین از طرف مبلغان و مداحانی است که کارشناس دین نیستند.

📍اینستاگرام:
https://instagram.com/andishedinimoaser

📍آپارات:
https://www.aparat.com/andishedinimoaser‌


https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

12 Oct, 08:17


◻️خود بزرگ بینی‌های تاریخی

    سیدمحسن دوازده‌امامی

🔹خود بزرگ‌بینی خودخواهی و شخصیت پرستی (egoism) یک آفت بزرگ برای انسان و جامعه بشری است. منشی معیوب و روشی مطرود است. تاریخ پر است از گزارش‌های گوناگون، از تکبر حاکمان و تبختر رهبران. آنان که بر مرکب منیت، مستانه تاختند و انسانیت و تمامی فضایل را باختند. بر دالان تاریخ گوش بگذاریم و بشنویم. یکه‌تازی، منیت و اهتزاز. خودبینی، بیداد می‌کند حتی تا مرز خدا خواندن خود و رب‌الارباب دانستن نفس؛ بدان سان که 'انا ربُّکم الاعلی'.

🔹پرستیدن خدا و مدعی موحد بودن اگر با خود دیدن و خودخواستن باشد، سرانجامی جز سرنگونی و سقوط نخواهد داشت. به اندرز رندانه حافظ، یک نکته‌ات بگویم، خود را مبین که رستی. خطبه قاصعه (۱۹۲) در نهج شریف، یک بررسی و یک روانکاوی از بیماری خودخواهی و تکبر است. امام علی(ع) در مقام آسیب‌شناسی این بیماری، اعوجاج و انحراف ابلیس را به دلیل بروز بیماری تکبر می‌داند که ابلیس خلقت خود را برترین (انـا خـيـر منـه) دانست و خود را بالاترین دید. آنگاه امام، با استنادات و ارجاعات تاریخی بسیار، در این خطبه به نقش خودخواهی، به خصوص خودخواهی رهبران در بحران‌سازی و در نهایت فروپاشی دولت‌ها و ملت‌ها پرداخته است. به تعبیر امام، فراعنه، عمالقه اکاسره، قیاصره، خود را ارباب خواندند و با برتری‌جویی بـه بـرده ساختن دیگران پرداختند. خصلت و عادتی منحوس که سوک‌مندانه از گذشته تا هنوز، با عنوان‌های فریبنده بر بشریت سایه افکنده است.

... فاعْتَبِرُوا بِمَا أَصَابَ الأُمَمَ الْمُسْتَكْبِرِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ مِنْ بَأْسِ الله وَ صَولاتِه و وَقَائِعِهِ وَ مَثْلَاتِهِ وَاتَّعِظُوا بِمَثَاوِى خُدُودِهِمْ وَ مَصَارِعِ جُنُوبهم واسْتَعِيذُوا بالله مِنْ لَوَاقِح الْكِبْرِ كَمَا تَسْتَعِيدُونَهُ مِنْ طَوَارِق الدهر.

از سرگذشت ملت‌های پیشین پند بیاموزید. آنان که دچار خود خواهی(تکبر) شده بودند. تأمل کنید بر رخدادها و سنت‌هایی چون خشم و کیفر الهی که بر آنان جاری شد و دودمان آنان بر باد رفت. از مرگ آنها و جایگاهی که چهره و پیکره آنها در آن افتاده است، عبرت‌آموزی کنید. از خودبرتربینی به خدای پناه ببرید. همان‌سان که در بلاها به او پناه می‌برید.

نهج البلاغه، خطبة ١٩٢

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

11 Oct, 15:44


◽️غزه خونین از چشم جامعه مدنی
(یادداشتی قدیمی برای امروز)

عمادالدین باقی

این مقاله ۱۷سال پیش(۱۳۸۷) نوشته شد ولی منتشر نشد. وقتی أن را در بایگانی یافتم از این جهت برایم جالب بود که اولا نشان می داد مسئله غزه برای ما مسئله یکسال اخیر و پس از واقعه ۷ اکتبر -که به نخستین سالگرد اًن نزدیک می شویم – نیست و ریشه های طولانی ۷ اکتبر را نشان می داد هرچند روش اتخاذ شده حماس قابل دفاع نیست. دوم اینکه اگر ان شرایط جامعه مدنی که در یادداشت آمده وجود داشت، امروز جو جامعه و افکار عمومی قوی تر عمل می کرد. سوم اینکه انچه مشکل و دغدغه ان روز بود(یعنی غیبت جامعه مدنی به دلیل ممنوعیت ها و سخت گیری های حکومتی نسبت به آن) امروز هم هست به گونه ای که می توان مقاله زیر را با حذف تاریخ نگارشش، به عنوان یادداشت امروز منتشر کرد. هر دو تیتر اصلی و فرعی هم متعلق به همان است.

غزه و لبنان خونین از برون و درون
به آنچه در باریکه غزه می گذرد می توان از زوایای گوناگون نگریست و ملاحظات فراوانی داشت. در این مختصر به دو ملاحظه بین المللی و داخلی(ایران) می پردازیم.
۱- اسراییل با اراده قدرت های جهانی پس از جنگ بین الملل به منطقه تحمیل شد وهمواره با بحران مقبولیت و مشروعیت روبرو بود. گرچه برخی گمان می کنند صلح خاورمیانه یعنی سازشکاری؛ و جنگ یعنی تلاش برای تهدید علیه این رژیم؛ اما واقعیت این است که رژیم اسراییل رژیمی جنگ طلب بوده و همواره درپی ایجاد بحران و جنگ است زیرا برای نشان دادن تهدید دائمی علیه خود و کسب حمایت بین المللی همیشه نیاز به آن دارد و با همین روش خود را گرانیگاه و معیاری برای امنیت جهانی نشان داده و بر نفوذ خود می افزاید. اسراییل ظالمی است که با مظلوم نمایی حتی برخی دولت های مسلمان خاورمیانه را در برابر الزامات بین المللی منفعل کرده است.
۲- هنگام بروز فاجعه انسانی در غزه درطول یک سال اخیر واکنش های خودجوش در جامعه ایران با تاخیر یا کم وزنی بروز کرده است. در مرداد۱۳۸۵ و هنگام جنگ ۳۳ روزه فقط صدای دستگاههای دولتی و میتینگ های رسمی شنیده می شد و قضاوت عمومی متفاوت از تبلیغات رسمی بود تا اینکه در حسینیه ارشاد همایش مستقل و غیر دولتی باشکوهی با همت برخی از فعالان حقوق بشری جمعیت نوپای زیتون (کانون صلحجویان ایران) و پیگیری ها و دیدارهای نگارنده، برگزار شد که به دیگران نشان دهد دغدغه حمایت از قربانیان تهاجم اسراییل را نباید قربانی نارضایتی های سیاسی کرد. دکتر ابراهیم یزدی از سخنرانان همایش بود.
۳- آنانکه به هر بهانه‌ای در صدد کوبیدن جامعه مدنی هستند باید توجه داشته باشند که یکی از آثار رنجوری جامعه مدنی در چنین شرایطی ظاهر می‌شود. اجتماعاتی که به نوعی دولتی و یا هدایت شده تلقی می شوند و همچنین فقدان واکنش های خودجوش مردمی، برای کشور تبعات امنیتی زیان بار دارد . اگر مجال دهند نهادهای مدنی مستقل و ملی رشد کنند در چنین شرایطی با اعتمادی که در جامعه به آنها وجود دارد و اساسا خودشان نمودی از جامعه هستند، قدرت بسیج کنندگی برای دفاع از حقوق مردم فلسطین و در موقعیت های دیگر برای دفاع از کشور و منافع ملی را بیش از دولت خواهند داشت اما برخی از دولتمردان از ترس اینکه مبادا  این قدرت، در زمانی هم جلوی زیاده خواهی‌های آنان و بی‌اعتنایی به قوانین رسمی را بگیرد ترجیح می‌دهند از خیر جامعه مدنی بگذرند.
در اسفند سال پیش(۱۳۸۶) که اعتراض جهانی به محاصره غزه و محرومیت غذایی و دارویی مردم آن برانگیخته شده بود و در ایران چندان خبری نبود، جمعیت زیتون که نهادی نوپا و دارای پروانه فعالیت است فراخوانی را برای تجمع اعتراضی در برابر سازمان ملل در حمایت از زنان و کودکان بی دفاع غزه  منتشر کرد. گرچه مصادف شدن آن با ۲۸ اسفند و تعطیلات نوروزی و در سفر بودن و یا حال و هوای سفر داشتن بسیاری از مردم از دلایل بی رونقی این تجمع بود اما  اگر رسانه های رسمی که ادعای دلسوزی برای مردم غزه را دارند حتی در یک نوبت خبر این فراخوان را پوشش می دادند جمعیت بیشتری حضور می یافت. دراین تجمع بالغ بر بیست نفر شرکت نداشتند که نگارنده که در مرخصی درمانی از زندان بود با دخترش و خانم (شادروان) #هاله_سحابی و خانم ها مرتاضی لنگرودی، فاطمه کمالی و تعدادی از «مادران صلح» بودند و فرد شناخته شده دیگری دیده نمی شد وفقط چند پلاکارد در اعتراض به ستم صهیونیست ها علیه مردم غزه با امضای جمعیت زیتون و مادران صلح در دست بعضی از حاضران بود. رسانه های پر نفوذ دولتی می ترسند اعلامیه های اعتراضی احزاب و نهادهای غیر دولتی را پوشش دهند که مبادا به مشهورتر شدن آنها کمک کنند که شاید در جای دیگری به زیان شان باشد. اگر جامعه مدنی قدرتمندی وجود داشت امروز شاهد واکنش درخوری علیه جنایات اسراییل در غزه بودیم.

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

11 Oct, 13:03


🔹دین‌گزینی انسان‌ها، با دلیل یا با علت؟

🎙عبدالرحیم سلیمانی اردستانی

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

11 Oct, 12:56


#تعصب_ديني، ممدوح يا مذموم؟

تعريف تعصب و كاربرد آن در #قرآن 

تَعَصُّب یا حَمیَّت از رذائل اخلاقی به معنای طرف‌داری غیرمنطقی به شخص، گروه یا چیزی است. 
#تعصب را به دو گونه پسندیده و ناپسند تقسیم کرده‌اند. معمولا این واژه را بر گونه افراط‌آمیز و #نکوهیده آن اطلاق می‌کنند و بر گونه پسندیده آن نام‌های دیگری از جمله #غیرت گذاشته می‌شود.

#تعصب_مذموم يعني خروج از مسير حق و عدل و انصاف بدليل علقه ما به امري

🔹تعصب به صورت صریح در قرآن یک بار در قالب واژه «حمیت» بکار رفته و به تعصب جاهلی مشرکان در مقابل مسلمانان اشاره دارد و چند بار در قالب واژه «عُصْبَه» به معنای جمعیتی که درباره یکدیگر تعصب داشته باشند، استفاده شده است.
#تعصب به صورت غیر صریح در دیگر آیات قرآن به تعصب بر عقائد پدران و گذشتگان در مقابل پیامبران در ضمن داستان‌ها و نقل قول‌هایی زیادی ازکافران و اقوام گذشته پرداخته است.

🔹تعصب به معنی «وابستگی غیر منطقی به چیزی» تا آنجا که انسان حق را فدای آن کند 
و لجاجت به معنی اصرار بر چیزی است به گونه‌ای که منطق و عقل را زیر پا بگذارد، ثمره این دو شجره خبیثه نیز « #تقلید_کورکورانه» است که سد راه پیشرفت و تکامل انسانهاست.

🔹تعصّب از مادّه «عَصَبَ» در اصل به معنای رشته هایی است که مفاصل استخوان ها و عضلات را به هم پیوند می دهد.سپس این مادّه به معنای هر نوع #وابستگی شدید فکری و عملی آمده است که غالبا بار منفی دارد؛ هر چند وابستگی مثبت نیز در مفهوم آن هست. اما معمولا این لفظ در مفهوم افراطی و مذموم آن به کار می‌رود. 

قرآن کریم #تعصّب_دینی و مذهبی را در بین ادیان الهی نفی کرده و در آیاتی بر وجود تعصب مذهبی در بین یهود و نصاری و بعض مسلمین صحه می گذارد:
بر اساس آیاتی از قرآن مسلمانان و اهل کتاب، هر کدام بر دیگری تفاخر می کردند. اهل کتاب می گفتند: «پیامبر ما پیش از پیامبر شما بوده و کتاب ما از کتاب شما سابقه دارتر است.» مسلمانان هم می گفتند: «پیامبر ما خاتم پیامبران و کتابش آخرین و کامل ترین کتب آسمانی است. بنابراین، بر شما امتیاز داریم.»یهود می گفتند: «ما ملت برگزیده ایم و آتش دوزخ جز روزهای معدودی به ما نخواهد رسید.» و مسلمانان می گفتند: «ما بهترین امت ها هستیم؛ زیرا خداوند درباره ما گفته است: «کنتم خیر امة؛ ما بهترین امت هستید.» 

در بطلان ادعاهای مزبور، آیه ذیل نازل گردید:
•«لیس بأمانیکم و لا أمانی أهل الکتاب من یعمل سوءا یجز به و لا یجد له من دون الله ولیا و لا نصیرا: (فضیلت و برتری) به آرزوهای شما و آرزوهای اهل کتاب نیست؛ هر کس بد کند کیفر داده می شود و کسی را جز خدا ولی و یاور خود نخواهد یافت.»

منبع: کانال قرآن‌پویان 

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

08 Oct, 16:51


◻️لبنان و جنگ

     فاطمه نجفی

‏این روزها زیاد دیدم که وقایع لبنان به صورت منفصل از تاریخ خاص دولت-ملت بودنش به یک گروه نسبت داده می‌شه. فکر کردم شاید بد نباشه یاداوری کنیم که عقبه گاهشناسی و بستر این وقایع این نبوده که یک کشور پایدار در صلح یک دفعه دچار جنگ شده باشه. بلکه کشور لبنان از زمان تولدش در ۱۰۰ سال پیش درگیرهای داخلی بوده و گروه‌های مختلف هویت جمعی‌شون را قبل از ملیت براساس گروه اتنیک یا مذهبی شون تعریف کردند و بر این أساس با اهرم‌های خارجی ائتلاف می‌کردند. به طور خلاصه کشور نه به صورت تاریخی بلکه به صورت تصیمیم سیاسی ساخته شده و ویژگی‌های جمعیتی‌ش تحت تاثیر مهاجرت های جدی از فلسطین قرار داشته.

‏لبنان امروزی - حتی تولد امل و حزب الله، ناشی از یک دینامیک ۱۵۰ ساله وقایع بین المللی و داخلی هست. چند زمینه اساسی در مورد لبنان همیشه باید مد نظر قرار بگیره. که باعث شد:

‏سه تا زمینه تاریخی بین المللی هم دینامیک وقایع داخلی لبنان را شکل دادند (جدول اول را ببینید-انگلیسی. )

‏۱. میراث عثمانی و فرانسه
‏۲. دوران جنگ سرد
‏۳. جنگ‌های اعراب و اسرايیل

‏اولین مساله که در مورد لبنان اینه از ۱۸۳۹ (Gülhane Hatt-ı Şerif) تا جنگ جهانی دولت عثمانی یک اقدامات نهادی -بااعمال خشونت – انجام داد که تراکم، روابط و وجوه مختلف جمعیت‌های عرب،ارمنی، مسیحی، یونانی و کرد را در کل امپراطوری عثمانی تحت تاثیر قرار داد. یکی از نتایج جمعیتی این تغییرات نهادی تمرکز جمعیت مسیحی مارونی در جنوب سوریه و لبنان امروزی بود.

‏- وقتی در زمان فروپاشی عثمانی در پی جنگ جهانی اول سوریه و لبنان امروزی تحت قیمومیت فرانسه در اومدن (۱۹۲۰ تا ۱۹۴۳) با حمایت دولت فرانسه قدرت سیاسی در انحصار جمعیت مسیحی مارونی قرارگرفت که بنا به آخرین سرشماری در سال ۱۹۳۲!!! اکثریت حمعیت لبنان را تشکیل می دادند. این باعث شد که ساختار سیاسی و همین‌طور قدرت اقتصادی در هنگام استقلال لبنان در سال ۱۹۴۳ به سمت قدرت داشتن مسیحی‌های مارونی سوگیری داشته باشه.

🌐مطالعه متن کامل اینجا

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

08 Oct, 16:49


◽️دين و دولت در دوران امير المؤمنين (ع)

🎙حسن انصاری


در اين جلسه تحليل تازه‌ای ارائه شده از مناسبات دين و قدرت سياسی در عصر مابعد سقيفه و ديدگاه اميرالمؤمنين نسبت به اين موضوع.

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

08 Oct, 15:56


نسبت ما با قرآن (5)

  ◽️ایران و قرآن

علی مهجور

🔹اخیراً کم و بیش در فضای مجازی می‌بینیم که اسلام را به عنوان یک دین عربی و قرآن را کتاب این دین معرفی می‌کنند و گاه می‌گویند که ما به عنوان یک ایرانی چه رابطه‌ای با قرآن می‌توانیم داشته باشیم؟! متن عربی قرآن و تأکید روحانیان بر قرائت متن عربی قرآن نیز به این معرکه دامن می‌زند و برخی از نارضایتی‌های سیاسی نیز چاشنی این بی‌مهری می‌شود تا هرچه در مدیریت اجتماعی سیاسی، نادرست و ناموفق بوده به پای قرآن نوشته شود. جدای از مسائل اجتماعی و سیاسی، آیا اسلام یک دین غیرایرانی و قرآن کتابی بی ارتباط به ما ایرانیان است؟

🔹واقعیت این است که ترویج و پرورش محتوای قرآن، کاملاً بر عهده‌ی ایرانیان بوده است. اساساً اسلام کنونی چه در شاخه‌ی سنی و چه در شاخه‌ی شیعی به طور کامل حاصل تلاش‌های علمی ایرانیان است. اسلامِ صد در صد غیرایرانی، امروز به لحاظ علمی در قالب وهابیت عرضه شده و به لحاظ اجتماعی و سیاسی در قالب‌های طالبان و داعش.

🔹از آنجا که در این نوشتار کوتاه نمی‌خواهم درباب اسلام بنویسم؛ بهتر است بر قرآن متمرکز شویم. تمامی مفسران بزرگ قرآن ایرانی بوده‌اند. علی ابن ابراهیم قمی، محمد بن جریر طبری، محمد بن مسعود عیاشی سمرقندی، ابوالفتوح رازی، فضل بن حسن طبرسی، جارالله زمخشری گرگانی، فخرالدین رازی و ده‌ها تن از مفسران قرآن که امروز ما فهم قرآن را مدیون نگارش و تتبعات آنها هستیم، همه ایرانی بوده‌اند. همچنین شکل‌گیری جامعه‌ی دینی ایران پس از اسلام، محصول نحوه‌ای از تعامل ایرانیان با قرآن بوده است. مردم ایران در طول دوران خلافت اموی و عباسی با استناد به آیات قرآن و تأکید بر محتوای اخلاقی قرآن در  نواحی مختلف این سرزمین، در برابر خلفا مقاومت می‌کردند و اجازه‌ی از بین رفتن فرهنگ ایرانی را نمی‌دادند.

🔹قرآن از قرن هفتم به بعد نیز که خلافت عباسی توسط مغولان از بین رفت، به عنوان مرجع فرهیختگان ایرانی برای پی‌ریزی مبانی پادشاهی عادلانه قرار گرفت. سیاست‌نامه‌ها و اندرزنامه‌هایی که اهل اندیشه برای پادشاهان نوشته‌اند به خوبی نشان می‌دهد که قرآن در کنار حکمت‌های ایران باستان چگونه آمیزه‌ای از اندیشه‌ی سیاسی عادلانه را به حاکمان انتقال می‌دهد. همچنین فرهنگ ایرانی به عنوان چهل‌تکه‌ای مرکب از خرده‌فرهنگ‌های متعدد، زندگی روادارانه را با تمسک به قرآن شکل داده است.

🔹اقوام ایرانی با تنوع دینی و فرهنگی و زبانی در گستره جغرافیایی ایران قرن‌هاست که در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند. این کنار هم بودن، بدون درگیری و جنگ و ستیزه‌جویی نبوده است. در هر دوره‌ای به هرحال، جدال‌هایی وجود داشته است؛ اما برآیند کلی آن، همزیستی بوده که تاکنون به طول انجامیده است. این همزیستی در زیر سایه‌ی اخلاق که بخش مهمی از آن مرهون تعالیم قرآن است، امکان‌پذیر شده است. گزاره‌های اخلاقی قرآن که همواره با فهمی دقیق، پیروان خود را به صلح و پرهیز از خونریزی و تعصب و پایبندی به تفکر دعوت کرده است، موجب چنین همزیستی‌ای شده است.

🔹پیام قرآن پیامی فراملی و فرازبانی است؛ چرا که پیام حقیقت است. حقیقت رنگ ملیت و قومیت و زبان خاصی را نمی‌گیرد. به هر حال، هر کتابی که سخن از حقیقت بگوید به زبانی از زبان‌های روی کره‌ی خاک نوشته شده و توسط یک فرد که متولد جای خاصی از زمین است، ترویج شده است. قرآن نیز به زبان عربی، نازل و توسط رسول اکرم(ص) ترویج شده است. اما محتوای قرآن برای مخاطب عاقل و حقیقت‌جو، پیام حق یعنی ترویج اخلاق، نوع‌دوستی، عدالت‌طلبی، خردمندی و مهرورزی است.

https://t.me/andishedinimoaser

اندیشه دینی معاصر

06 Oct, 14:06


چیستی صهیونیسم؛ از دین و دولت یهود

    مجید سلیمانی

✔️اسرائیل فرزند صهیونیسم است، اما نه آن صهیونیسمی که امروزه تنها نامی از آن باقی‌مانده است. آن ایده اولیه قرن نوزدهم و آغاز قرن بیستم، در واقع اندیشه‌ای غیردینی بود. اندیشه‌ای که حتی در مخالفت با تفکر غالب دینی یهود قرار داشت، که پراکندگی قوم را مشیّت و خواست خداوند می‌دانست. آن باور راسخ و رایج در کتاب مقدس که ضعف و عذاب قوم، ناشی از روی‌گردانی آن‌ها از خدا و خدا از آنان است، تا زمانی که با تقوای قوم، خداوند بر سر لطف آید و مسیحایی دیگر از بین فرزندان داوود نزد آنان فرستد. همین امروز هم، سریال‌های یهودی را ببینید، «صهیونیست» در میان ارتدکس‌ها همچون ناسزا به کار می‌رود و معادل کافر است.

🌐مطالعه متن کامل اینجا

https://t.me/andishedinimoaser