زرتشت و مزدیسنان @zoroaster33 Channel on Telegram

زرتشت و مزدیسنان

@zoroaster33


آشنایی با بینش زرتشت و باور زرتشتیان
گزینش و نگرش موبد کورش نیکنام
مزدا: دانش وآگاهی، خدا
یسنا: درود وستایش
مزدیسنان: جویندگان دانش، زرتشتیان

زرتشت و مزدیسنان (Persian)

زرتشت و مزدیسنان یک کانال تلگرامی است که به معرفی و آموزش درباره بینش زرتشت و باورهای زرتشتیان می‌پردازد. این کانال تحت نام کاربری zoroaster33 فعالیت می‌کند و هدف اصلی آن آشنایی با اندیشه‌ها و اعتقادات زرتشتیان است. با پست‌هایی که در این کانال به اشتراک گذاشته می‌شود، می‌توانید با گزینش و نگرش موبد کورش نیکنام و اصول مزدایی مانند دانش و آگاهی، خدا، و یسنا که نوعی درود وستایش است، آشنا شوید. مزدیسنان نیز به عنوان جویندگان دانش و زرتشتیان، به این کانال خوش آمدید می‌گویند. اگر به دنبال یادگیری و فهم بهتر از اندیشه‌های زرتشت و باورهای زرتشتیان هستید، زرتشت و مزدیسنان کانالی مناسب برای شماست.

زرتشت و مزدیسنان

10 Jan, 11:05


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

10 Jan, 04:02


هر سحری چو ابر دی بارم اشک بر درت
پاک کنم به آستین اشک ز آستان تو
مشرق و مغرب ار روم ور سوی آسمان شوم
نیست نشان زندگی تا نرسد نشان تو
زاهد کشوری بدم صاحب منبری بدم
کرد قضا دل مرا عاشق و کف زنان تو
از می این جهانیان حق خدا نخورده‌ام
سخت خراب می‌شوم خائفم از گمان تو
صبر پرید از دلم عقل گریخت از سرم
تا به کجا کشد مرا مستی بی‌امان تو
شیر سیاه عشق تو می‌کند استخوان من
نی تو ضمان من بدی پس چه شد این ضمان تو
ای تبریز بازگو بهر خدا به شمس دین
کاین دو جهان حسد برد بر شرف جهان تو
 
مولانا

زرتشت و مزدیسنان

10 Jan, 04:01


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز آسمان ،از ماهِ دب
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه : ۲۱ دی ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی


۱۰ ژانویه ۲۰۲۵ ترسایی

10.01.2025

🌷🌷🌷

🔹آسمان:
- بیست‌وهفتمین روز هرماه در گاه‌شمار ترادادی(سنتی) مزدیسنان، آسمان نام دارد.

- واژه «آسمان» در اوستا به گونه «اَسمَن» آمده که  ایزد نگهبان سپهر گردون است.

-  در استوره ایرانی، آسمان نخستین پدیده هستی است که در نسک پهلوی بندهشن از آن یاد شده است.

-  در باور باستانی ایران، آسمان سرچشمه نور و گرمای خورشید بوده و همان گونه که به نور خورشید نیایش می‌شده، آسمان نیز گرامی بوده است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

09 Jan, 13:43


مرگ #واژه کاری خرد و خام نیست. بزرگی، دلبندی از دودمانی می‌میرد. چه کسانی اندوهناک هستند؟ به سوگ می‌نشینند؟ خانواده، خویشان، وابستگان، دوستان. فراتر از این کسان نیست. دیگران حتی آگاه نمی‌شوند که آن کس از جهان رفته است. اما اگر واژه‌ای بمیرد، سوگی‌ است بزرگ و فراگیر. زیرا واژه با مرگ خویش، پاره‌ای از فرهنگ و تاریخ #ایران را می‌میراند. به ویژه در این دوران که رسانه‌های عمومی، واژگان را می‌فرسایند.

@shahnamehpajohan

#میر_جلال_الدین_کزازی

زرتشت و مزدیسنان

09 Jan, 07:52


همه ما فرزندان ایران هستیم، ایران خانه ماست. مام وطن را همه احساس می‌کنیم. آنهایی که ایرانی نیستند و مام وطن را احساس نمی‌کنند مخاطب من نیستند. آنهایی که ایرانی هستند، این تربت را که جمجمه اجدادمان در آن دفن است و سرشتمان با آن آمیخته است و زندگی می‌کنیم، درک می‌کنند. وظیفه داریم ایران که روزی گلستان بود را گلستان نگه داریم، سعدی شیرازی اسم کتاب خود را گلستان می‌گذارد. بوستان، گلستان نشان دهنده این است که ما ایرانیان گل باز هستیم و ایرانمان گل بود. ما با عربستان سعودی فرق داریم. ایران ما ایران طراوت است.

#سید_مصطفی_محقق_داماد


#نوروز
@nowruzmediair

زرتشت و مزدیسنان

09 Jan, 07:52


تعبیر استاد اسلامی ندوشن این است که دیوان حافظ شاهنامۀ دوم است. یعنی باز در حافظ همان را می‌جوید که در شاهنامه جسته است. وقتی از ندوشن پرسیده می‌شود که نگاه حافظ به ایران چگونه است؟ پاسخ می‌دهد: واژۀ ایران در دیوان حافظ به کار نرفته است، اما روح ایران در سراسر دیوان حافظ جاری است. مسلم که چنین است. من در بحثی هویت ملی را به یک مثلث تشبیه کرده‌ام که نخستین ضلعش زبان و ادب ملی است و ضلع دوم تاریخ و اساطیر و ضلع سوم حکمت ملی. از قرن چهارم که ما هویت خودمان را بازسازی کردیم، گویندگان بزرگ ما از این هویت و از این فرهنگ سخن گفته‌اند. در دورۀ نخست که دورۀ فردوسی و به تعبیر ادبا دورۀ سبک خراسانی است، با واژۀ ایران، ایران معرفی و فریاد زده می‌شود. استاد اسلامی در هر حوزه‌ای که ورود کرده آن ظرف برایش اصل بوده و دلیلش هم کاملاً روشن است که اگر آن ظرف نباشد، هیچ مظروفی نیست و حسم این است که هر آدمی که ایرانی باشد، پناهگاهش ایران است.

@Shahnamehpajohan

#اصغر_دادبه

زرتشت و مزدیسنان

09 Jan, 07:51


#جلال_خالقی_مطلق: من هیچ نوع مخالفتی با فرهنگهای قومی ندارم . خدا نکند که از حرفهای من سوتفاهم بشود . زبانها و فرهنگهای قومی، در جای خودشان محترم هستند . اما زبان ملی و فرهنگ ملی حسابش جداست و در سرزمین ما تنها زبان فارسی می تواند زبان ملی باشد. زبان فارسی زمانی زبان ملی ما است که ما آن را از کودکی آموخته باشیم . بنابراین آموزش کودکان و نوجوانان ما با تاریخ و فرهنگمان در چارچوب زبان فارسی یک وظیفه ملی و فرهنگی همه جانبه است. در انجام این وظیفه شاهنامه فردوسی نقش مهمی دارد و آثار دیگر ادب فارسی هم بی نقش نیستند که باید به آنها هم پرداخت . من هیچ شکی ندارم که روان پاک فردوسی که بسیار به خانواده و زن و کودک اهمیت می دهد خرسند است از اینکه می بیند در کشورش از شاهنامه برای کودکان استفاده می شود و کودکان ما با اثر او اشنا می شوند و فرزندان ما از کودکی با شاهنامه آشنا می شوند. نسل ما از کودکی با شاهنامه آشنا نشدند البته یک داستانهایی شنیده اند اما آنگونه که امروز می بینیم با شاهنامه آشنا نشدند . این آشنایی باید انجام گیرد و از راه درست هم انجام گیرد.

@shahnamehpajohan
Www.shahnamehpajohan.ir

زرتشت و مزدیسنان

09 Jan, 07:49


#محمدرضا_شفیعی_کدکنی : ظرف همدلی اقوام منطقه همواره شعر فارسی بوده و خواهد بود

🔸اقوامی که در طول تاریخ با شعر فارسی دَری زندگی کرده‌اند، همچون جویبارهایی هستند که به رودخانه زبان فارسی وارد شده‌ و شط پر شکوه شعر فارسی را به وجود آورده‌اند و ظرف همدلی اقوام منطقه، همواره شعر فارسی بوده و هست.

🔸من معتقدم امروزه نیز فرزندان سنایی و مولانا و فردوسی و سعدی و حافظ و نظامی و خیام، قطعاً وارث نبوغ نیاکان خود هستند و ما ناامید نیستیم از اینکه در عصر حاضر و در آینده نیز شاعران و نویسندگان ممتاز و بزرگی در قلمرو زبان فارسی دری ظهور کنند.

🔸ما همه به عنوان معلمان زبان و ادب فارسی دری، مسئول پاسداری از این فرهنگ و زبان هستیم و هرچیزی را که به ارتقای آن کمک برساند، باید مورد حمایت قرار دهیم و با هرآنچه که باعث افت و ابتذال آن شود، برخورد انتقادی داشته باشیم.

🔸موهبتی که خداوند به اقوام منطقه عطا کرده است به هیچ قومی در روی کره زمین نداده و آن این است که آنان وارث بزرگانی همچون مولانا جلال الدین بلخی هستند؛ شاعری که امروز تازه بشریت دارد او را کشف می­‌کند.


Www.shahnamehpajohan.ir
@shahnamehpajohan

زرتشت و مزدیسنان

09 Jan, 07:48


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

09 Jan, 03:35


درخت برومند چون شد بلند
گر آید ز گردون برو بر گزند
شود برگ پژمرده و بیخ سست
سرش سوی پستی گراید نخست
چو از جایگه بگسلد پای خویش
به شاخ نو آیین دهد جای خویش
مراو را سپارد گل و برگ و باغ
بهاری به کردار روشن چراغ
اگر شاخ بد خیزد از بیخ نیک
تو با شاخ تندی میاغاز ریک
پدر چون به فرزند ماند جهان
کند آشکارا برو بر نهان
گر او بفگند فر و نام پدر
تو بیگانه خوانش مخوانش پسر
کرا گم شود راه آموزگار
سزد گر جفا بیند از روزگار
چنین است رسم سرای کهن
سرش هیچ پیدا نبینی ز بن
چو رسم بدش بازداند کسی
نخواهد که ماند به گیتی بسی

فردوسی

زرتشت و مزدیسنان

09 Jan, 03:30


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز اشتاد ،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
پنجشنبه: ۲۰ دی ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی


۹ ژانویه ۲۰۲۵ ترسایی

09.01.2025

🌷🌷🌷

🔹اَشتاد:
- بیست‌وششمین روز هر ماه در گاه‌شماری ترادادی(سنتی) زرتشتیان "اشتاد" نام دارد.

- «اَشتاد» به چَمار(:معنی) راستی و درستی است.

- واژه‌ اشتاد در اوستا به ریخت اَرشتاد یا ارشتات بوده که اکنون اشتاد بیان می شود.

- ايزد اشتاد همکار و یاور امشاسپند «اُمُرداد» بوده و در اوستا به چمار «کار و دادخواهی» هم آمده است.

- در استوره  ایرانی، اشتاد نام یک ایزدبانو است واین ایزد، راهنمای مینویان و گیتیان است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

08 Jan, 15:08


https://amordadnews.com/233804/

زرتشت و مزدیسنان

08 Jan, 06:00


حکیم ابوالقاسم فردوسی و «خردنامه» او را باید تأمّلی «فلسفی» در تاریخ آگاهی ایرانی از جایگاه و وضع جدید تاریخ ایران‌زمین و انحطاط آن دانست‌.


@shahnamehpajohan

#جواد_طباطبایی

زرتشت و مزدیسنان

08 Jan, 05:59


مگر نه این است که آن خلیفه تازی در بغداد که کینه‌توزی بر ایرانیان روا می‌داشت، هنگامی که اندکی با منش و کنش ایرانی با ارج و والایی، فرهنگ و شهرآیینی ایران آشنایی جست، به بلندآوازه گفت "ایرانیان هزاران سال فرمان راندند، اما دمی به ما تازیان نیاز نداشتند. ما سالی چند بیش نیست که فرمان می‌رانیم، اما دمی نبوده است که از ایرانیان بی‌نیاز باشیم." این ستایش بسیار ارزشمند است. چرا که از زبان دشمن برمی‌خیزد. دانشمندان به دنبال شناخت ایران بودند، چون ایران کانون شور و شرار و تاب و تب است. دل از آشنایان خویش می‌رباید، آنان را می‌افزاید.

#میر_جلال_الدین_کزازی

#نوروز
@nowruzmediair

زرتشت و مزدیسنان

08 Jan, 05:58


#عزت_الله_فولادوند: افتخار می‌کنم که در سده بیست و یکم هنوز به زبان فردوسی و حافظ می‌نویسم

🔸باشگاه شاهنامه پژوهان _ گفتار: اما هر چه در ستایش عقل بگوییم باز می‌بینیم عرصه‌ای پهناور و پر راز ناگفته مانده و آن قلمرو دل است و عشق؛ به قول مولوی هرچه گویم عشق از آن بالاتر است؛ من تا هر جا که به یاد دارم در سراسر زندگی دل در گرو عشق به ایران داشته‌ام ایران اگر درست بنگریم و دلتنگی‌ها را کنار بگذاریم، از شگفتی های جهان است؛ کشوری است یگانه که بر خلاف بسیاری کشورهای دیگر که محو شده‌اند و به گذشته‌ها پیوسته‌اند در طول هزاران سال به رغم سهمگین‌ترین حوادث، و به‌رغم هجوم رومی و مغول و ترک و تازی، و به‌رغم کینه‌های کسانی که از بیرون و درون کمر به برانداختن آن بسته بودند با متانت و سرسختی ایستاد؛ و آشکار و پنهان مبارزه کرد و نگذاشت بدخواهان و کینه ورزان و ویرانگران به کام دل برسند. یکی از گرانمایه‌ترین میراث‌های مردم این سرزمین زبان فارسی بوده است؛ زبانی که در فلسفه و تاریخ و علوم و شعر و نثر پیوسته در اوج قدرت بوده است و همچنان امروز زنده و پابرجاست.

ادامه این گفتار را اینجا بخوانید

@shahnamehpajohan

زرتشت و مزدیسنان

08 Jan, 05:57


#علی_اکبر_صادقی : یک وجب از خاک تهران را با پاریس عوض نمی کنم


🔸وقتی به آلمان رفتم خیلی زود دلم برای سرزمین مادری‌ام تنگ شد و به خانه برگشتم. ۴۰سال از آن روزها گذشته اما هنوز هم یک وجب از خاک تهران را با پاریس عوض نمی‌کنم.


🔸از آنجا که خودم را ایرانی متعصب می‌دانم، می‌خواهم به دنیا بگویم نقاش ایرانی می‌تواند حرف‌های زیادی برای گفتن داشته باشد. نقاشی را به‌عنوان مقصد نهایی‌ام در هنر انتخاب کردم تا فرهنگ و هنر ایرانی را به دنیا معرفی کنم.


🔸بر خلاف آنچه گفته می‌شود شیوه من قهوه‌خانه‌ای نیست، بلکه بر پایه نقاشی ایرانی است که مدرنیزه شده و با دنیای امروز رابطه بهتری برقرار می‌کند. برایم خیلی مهم است که یک نقاش ایرانی باشم. وقتی اثر یک هنرمند مکزیکی را ببینید بلافاصله پی می‌برید که کار یک نقاشی مکزیکی است و آثار نقاشان ژاپنی و چینی و اروپایی هم چنین ویژگی مشترکی دارند و با اینکه مدرن به‌نظر می‌رسند، سنت و اصالت خودشان را حفظ کرده‌اند. من هم دوست دارم وقتی یک خارجی به تابلوهایم نگاه می‌کند بگوید این نقاشی مدرن، کار یک نقاش ایرانی به نام علی اکبر صادقی است.


Www.shahnamehpajohan.ir
@shahnamehpajohan

زرتشت و مزدیسنان

08 Jan, 05:57


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

08 Jan, 04:33


باغ ها را گرچه دیوار و در است
ازهواشان راه با یکدیگر است
شاخه از دیوار سر بر می کشد
میلِ او بر باغِ دیگر می کشد
باد می آرد پیامِ آن به این
وه ازین پیک و پیامِ نازنین
شاخه ها را از جدایی گر غم است
ریشه ها را دست در دست هم است
تو نه کمتر از درختی سر برآر
پای از زندانِ خود بیرون گذار
دستِ من با دستِ تو دستان شود
کارِ ما زین دست، کارستان شود
ای برادر در نشیب و در فراز
آدمی با آدمی دارد نیاز
گر تو چشمِ او شوی، او گوشِ تو
پس پدید آید چه دریاهایِ نو

هوشنگ ابتهاج

زرتشت و مزدیسنان

07 Jan, 23:01


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز ارد ،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
چهارشنبه : ۱۹ دی ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۸ ژانویه ۲۰۲۵ ترسایی

08.01.2025

🌷🌷🌷

🔹اَرد:
- بیست‌ وپنجمین روز هرماه در گاه‌شماری ترادادی(سنتی) مزدیسنان "ارد" نام دارد. 

- ایزد ارد یا «اَرت»، در اوستا  به ریخت «اَشی وَنگوهی» آمده است که چمار(:معنی) آن؛ توانگری، بی نیازی، خواسته و دارایی است.

- آموزه های اشوزرتشت آرامش درونی را همراه با توان‌گری و به‌دست آوردن خواسته‌ و دارایی سفارش می‌کند.

- پیروان این بینش، برای به دست آوردن و رسیدن  به خواسته‌های خود از راه درست و راست، کار و کوشش را گزینش کرده و از بیکاری،  تنبلی و کاهلی پرهیز می‌کند.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

07 Jan, 17:36


پروفسور #ژاله_آموزگار: نرید، ایران تنهاست!

🕊 ۱۶ دی ۱۴۰۳، خانه اندیشمندان علوم انسانی


🆔 @XeradsarayeFerdosiYazd

زرتشت و مزدیسنان

07 Jan, 16:46


یکی از خصوصیات جوانمردی در شاهنامه این است که هنرهای دشمن پوشیده نماند و داد دشمن آن‌چنان که سزاوار است، داده شود. در اینجا جوانمردی به معنای پهلوانی و دادگری است. دادگران هوادار یکدیگرند مگر این‌که از بخت بد در دو اردوگاه دشمنی قرار بگیرند. کشورها دشمن‌اند و پهلوان‌ها دوست. خویشکاری اینان غروب دوستی و طلوع تاریکی است.

@shahnamehpajohan

#شاهرخ_مسکوب

زرتشت و مزدیسنان

07 Jan, 10:21


🖋نوشته‌ی استاد #شفیعی_کدکنی درباره‌ی استاد #ایرج_افشار:

@shahnamehpajohan

حدود نیم‌قرن با او زندگی كردم در كوه و دشت، در سفر و حضر، در وطن و سرزمین‌های بیگانه، و یك جمله‌ی سیاسی از او نشنیدم. او روزنامه نمی‌خواند و در منزلش رادیو و تلویزیون نداشت.
یك بار كه بعضی دوستان به ضرورتی می‌خواستند، در ساعاتی كه مهمان او بودند، برنامه‌ای را در تلویزیون ببینند، مجبور شدند تلویزیون سرایْدارِ منزل او را بیاورند و برنامه‌ی موردنظر خویش را تماشا كنند. به راستی او، اهل سیاست نبود و اهل هیچ حزب و دسته‌ای نبود ولی یك سیاست بزرگ را همواره پیش چشم‌ داشت و با آن زندگی می‌كرد و آن سیاست، مصلحتْ‌اندیشی درباره‌ی سرنوشت جهانِ ایرانی بود.

در مراكز علمی جهان و در حوزه‌های ایران‌شناسی دانشگاه‌های كره زمین، هیچ‌كس از معاصران ما، اعتبار و حرمت ایرج افشار را ندارد. البته، در کنارِ او، یارشاطر را هم به یاد می‌آورم.

در غربالی كه ذهنِ من از مردانِ بزرگ قرن بیستم ایران، در عرصه‌ی فرهنگ كرده است ایرج افشار یكی از دانه‌های دُرشتی است كه در كنار علّامه قزوینی، سیّدحسنِ تقی‌زاده، محمدعلی فروغی، علی‌اصغرِ حکمت، ابراهیم پورداود، علّامه شیخ آقابزرگ تهرانی، بدیع‌الزمان فروزانفر، سیداحمد كسروی، اقبال آشتیانی، پرویز ناتل‌خانلری، غلامحسین مصاحب، علی‌اكبر دهخدا، صادق هدایت، ملك‌الشعراء بهار و نیما یوشیج قرار می‌گیرد،بی‌آنكه وَجهِ مشابهتِ خاصّی با هیچ‌‌کدام ایشان داشته باشد و یا تكرار یكی از آنها بشمار آید.

او ایرج افشار است و بس، رها از هر عنوان و لقبی.

پژوهشگرانِ عرصه‌ی ایران‌شناسیِ جهان، در حوزه‌های تاریخ، مردم‌شناسی، ادبیّات فارسی، باستانشناسی، كتابشناسی و كتابداری و اطّلاع‌رسانی، همواره، در آثار خویش وامدار ایرج افشار بوده‌اند و خواهند بود. بزرگا مردا كه او بود و دریغا و بسیار بار دریغا كه به پنجاه چهره‌ی ممتاز هم نمی‌توان جای خالیِ آن یگانه را پُر كرد.


Www.shahnamehpajohan.ir

زرتشت و مزدیسنان

07 Jan, 10:19


شاهنامه مانند پلی شد که دو فرهنگ پیش از اسلام و بعد از اسلام ایران را به یکدیگر متصل ساخت و آن استمرار فرهنگ ایران که با حمله اعراب آسیب بزرگی دیده بود ، به وسیله شاهنامه تا حد زیادی مرمت یافت .

@shahnamehpajohan

#جلال_خالقی_مطلق

زرتشت و مزدیسنان

07 Jan, 10:18


«زبان فارسی بر‌خلاف زبان‌های انگلیسی و فرانسه یا حتی عربی و ترکی به زور شمشیر جایی نرفته، آنهایی که این زبان را برگزیدند به دل خودشان چنین کردند. فارسی‌زبانان هرگز در بنگال و بالکان حضور نداشتند، اگر داشتند این حضور فرهنگی بود نه سیاسی.
در پاره‌ای جمهوری‌هایی که در گذشته در تصرف روسیه بودند زبان اول روسی است، بعد از آن زبان ملی خودشان. دلیل آن کاملاً روشن است. اگر حیدر دوغلات کاشغری در کاشغر تاریخش را به فارسی نوشته به واسطه آن نبود که فارسی‌زبانان کاشغر را تسخیر کرده بودند، بلکه غلبه فرهنگی داشتند. می‌بینم که زبان فارسی زبان عشق و دل است نه زبان شمشیر.
اینکه کسانی امروزه می‌کوشند تا در میان سخن واژه‌های فرنگی بیاورند، البته یکی به این دلیل است که ملت‌هایی مثل انگلیس و فرانسوی خواه ناخواه غلبه فرهنگی دارند. دیگر اینکه زبانی مثل زبان انگلیسی دیگر زبان زور نیست، یک جور زبان میانجی است و به اصطلاح لینگوافرانکا است، چنان که روزگاری زبان فارسی یا اردو چنین نقشی داشتند. ابن بطوطه می‌گوید وقتی به دربار سریلانکا رفت نه پادشاه سریلانکا عربی می‌دانست و نه او زبان سریلانکایی، اما هر دو فارسی می‌دانستند و با این زبان با یکدیگر سخن گفتند.
دیگر آنکه آنهایی می‌کوشند بی‌بهانه واژه‌های اروپایی در میان سخن بیاورند مردمان هویت باخته و بی‌ریشه و در واقع ترس خورده و مرعوب هستند وگرنه ما چیزی کم از دیگران نداریم. واژه‌های فارسی را در میان کلمات انگلیسی نیز می‌توان پیدا کرد، چنان که واژه‌های عربی هم در این زبان کم نیستند؛ یعنی هرکه زبان فارسی یاد گرفت به خاطر جاذبه این زبان بوده و به خاطر پیامی که در آثار بزرگان گویندگان این زبان وجود داشت.»

@Parsi_anjoman

@shahnamehpajohan

انوشه، حسن؛ «ماندیم و درجا زدیم، زبان فارسی محدود ماند»؛ گفتگو با حمیدرضا محمدی؛ روزنامه ایران؛ ۱۶ آبان ۱۳۹۴

زرتشت و مزدیسنان

07 Jan, 10:12


شاید بینگارید آنچه من می‌گویم از سر شیفتگی است، هست اما نه شیفتگی کور. شیفتگی دو گونه می‌تواند داشت؛ یکی نکوهیده، بازدارنده که چشم را فرو می‌بندد، گوش را خاموش می‌دارد، ذهن را از کار می‌اندازد، اندیشه را فرو می‌افسرد. شیفتگی پیش از شناخت و آگاهی و دانایی نیز است. گونه‌ای دیگر از شیفتگی بسیار ارزشمند است. انباره‌ی تلاش و نیرو می‌تواند باشد. نیروگاه است. شیفتگی بدانچه یا بدان‌کس که دل بستن را می‌شاید. من بی‌گمان می‌دانم که هر کسی آن را بشناسد حتی دشمن کینه‌توز و کوردل ایران، به ناچار، خواه ‌ناخواه، دل بدان خواهد بست. زیرا ایران به راستی دلرباست.

#میر_جلال_الدین_کزازی

#نوروز
@nowruzmediair

زرتشت و مزدیسنان

07 Jan, 06:28


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

07 Jan, 04:50


ﺧﺪﺍ ﮔﺮ ﭘﺮﺩﻩ ﺑﺮ ﺩﺍﺭﺩ ﺯ ﺭﻭﻱ ﻛﺎﺭ آﺩﻣﻬﺎ
ﭼﻪ ﺷﺎﺩﻳﻬﺎ ﺧﻮﺭﺩ ﺑﺮﻫﻢ
ﭼﻪ ﺑﺎﺯﻳﻬﺎ ﺷﻮﺩ ﺭﺳﻮﺍ
ﻳﻜﻲ ﺧﻨﺪﺩ ﺯ آﺑﺎﺩﻱ
ﻳﻜﻲ ﮔﺮﻳﺪ ﺯ ﺑﺮﺑﺎﺩﻱ
ﻳﻜﻲ ﺍﺯ ﺟﺎﻥ ﻛﻨﺪ ﺷﺎﺩی
ﻳﻜﻲ ﺍﺯ ﺩﻝ ﻛﻨﺪ ﻏﻮﻏﺎ
ﭼﻪ ﻛﺎﺫﺏ ﻫﺎ ﺷﻮﺩ ﺻﺎﺩﻕ
ﭼﻪ ﺻﺎﺩﻕ ﻫﺎ ﺷﻮﺩ ﻛﺎﺫﺏ
ﭼﻪ ﻋﺎﺑﺪ ﻫﺎ ﺷﻮﺩ ﻓﺎﺳﻖ
ﭼﻪ ﻓﺎﺳﻖ ﻫﺎ ﺷﻮﺩ ﻋﺎﺑﺪ
ﭼﻪ ﺯﺷﺘﻲ ﻫﺎ ﺷﻮﺩ ﺭﻧﮕﻴﻦ
ﭼﻪ ﺗﻠﺨﻲ ﻫﺎ ﺷﻮﺩ ﺷﻴﺮﻳﻦ
ﭼﻪ ﺑﺎﻻﻫﺎ ﺭﻭﺩ پايين
چه سفلی ها شود علیا
ﻋﺠﺐ ﺻﺒﺮﻱ ﺧﺪﺍ ﺩﺍﺭﺩﻛﻪ ﭘﺮﺩﻩ ﺑﺮ ﻧﻤﻴﺪﺍﺭﺩ

رازق فانی

زرتشت و مزدیسنان

06 Jan, 21:44


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز دین ،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
سه شنبه: ۱۸ دی ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۷ ژانویه ۲۰۲۵ ترسایی

07.01.2025

🌷🌷🌷

🔹دین:
- بیست‌ وچهارمین روز هرماه در گاه‌شمار ترادادی ویژه مزدیسنان روز «دین» نام دارد.

- «دین» برگرفته از واژه دَاِنَه در اوستاست  که به چمار(:معنی) وژدان بیدار، بینش آگاهانه و نگرش درونی می باشد.

- دَاِنَه (دین= وژدان آگاه) از آغاز در نهاد هر کسی جای داده شده تا بتواند در زندگی با نیروی آن راه اَشا (راستی و درستی) را با خردمندی جستجو کرده و گزینش کند تا در آن گام بردارد.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

06 Jan, 11:15


سخن گفتن درباره ایران هم آسان است، هم مشکل. آسان است زیرا ایران خانه و وطن ماست و آن را دوست می داریم و با آن زندگی می کنیم مشکل است زیرا اگر از ما بپرسند ایران چیست، مفهوم روشنی از آن نداریم و پاسخ دقیقی نمی توانیم به پرسش بدهیم. در باب معنی و اهمیت وطن هم نظرها یکسان نیست تا آنجا که ممکن است کسی بگوید تعلق اشخاص به این یا آن وطن اهمیت ندارد و مهم انسان بودن است. این حرف خوبی است اما متأسفانه گوینده اش از شرایط انسان بودن و زندگی انسانی خبر ندارد. مگر آنکه وطن را جایی بی نام و در قرب حق بداند ولی به هر حال کسانی که ایران را چیزی بیش از یک نام نمی دانند بدانند که این نام را ما اختیار نکرده ایم بلکه ما نام و عنوان خود را از ایران گرفته ایم. نام ایران چندان ثبات و دوام داشته است که مدعی هر چه بکوشد نمی تواند آن را نادیده بگیرد. نامی را که نتوان تغییر داد، نام نیست. حقیقت است.

#رضا_داوری_اردکانی


#نوروز
@nowruzmediair

زرتشت و مزدیسنان

05 Jan, 05:50


نیازی که ما ایرانیان داریم به این که چونان ایرانی بر خود بنازیم و بر جهان سربرافرازیم از آنجاست که ما در این جهان، جهانی بیگانه با خویشتن، جهانی که به سوی یکپارچگی، یکنواختی، همسانی، دواسبه می‌تازد بیش از هر زمان بدان نیاز داریم که ایرانی بمانیم. چگونه ایرانی می‌توانیم ماند؟ پاسخی که من به این پرسش ناگریز بنیادین می‌دهم این است: با شناخت ایران. من بی گمانم که هر ایرانی اگر ایران را، تاریخ و فرهنگ آن را، به درستی بشناسد، به ناچار دل به ایران خواهد باخت؛ آن را آنچنان گرامی، والا، پرفروغ، دلربا خواهد یافت که آگاهانه از سر شناخت، نه با شور و دلبستگی کور، آن را سرزمینی خواهد دانست که در بسیاری از زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی، انسانی، در جهان در تاریخ بی مانند است. پس، به ناچار از آنچه این بخت بلند بهین را داشته است که ایرانی باشد، در این سرزمین سپند اهورایی که سرزمین فر و فروغ و فرزانگی است بزاید و بزید، سرافراز خواهد بود و نازان، اگر او آگاهانه بدین سرافرازی و نازانی برسد، ناگفته پیداست به آسانی در برابر فرهنگ‌های دیگر فرو نخواهد شکست و خود را در برابر دیگران خوار و بی‌ارج نخواهد دانست.


#میر_جلال_الدین_کزازی

زرتشت و مزدیسنان

05 Jan, 05:49


دشمنان می‌انگاشتند بر ما ستم روا می‌داشته‌اند، اما نمی‌دانستند که یار و یاور ما بودند در پیشرفت و بهترشدن. تازش‌ها، نیروهای نهفته و خفته در ما ایرانیان را شکوفانیده است. خجسته باد بر ما تازش‌ها، دشمن کامی‌ها و ستیزه‌هایی که با ایران و ایرانی می‌شود، چرا که ما را بیش از پیش به هم می‌پیوندد و از واگرایی به همگرایی می‌کشاند و باکمان نیست.

@shahnamehpajohan
Www.shahnamehpajohan.ir

#میرجلال_الدین_کزازی

زرتشت و مزدیسنان

05 Jan, 05:49


در دورهٔ هخامنشیان نوعی عبور از فرهنگ‌های منطقه‌ای و اسطوره‌ای را می‌بینیم و به یک عرصهٔ نبوی، ‌وحدانی‌ و وحیانی وارد می‌شویم. در کتیبه‌های هخامنشی اتفاق نظر بر سر یک خدای یگانه که جهان را آفریده مشاهده می‌شود. در واقع، ایران به چنان عمقی از درک رسیده که خدا و اهورامزدایی را باور دارد که راستی‌ را می‌آفریند و آن را برای انسان قرار می‌دهد.

#حکمت_الله_ملاصالحی


#نوروز
@nowruzmediair

زرتشت و مزدیسنان

05 Jan, 05:48


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

05 Jan, 05:09


گفت دانایی که: گرگی خیره سر
هست پنهان در نهاد هر بشر
لاجرم جاری است پیکاری سترگ
روز و شب، مابین این انسان و گرگ
زور بازو چاره ی این گرگ نیست
صاحب اندیشه داند چاره چیست
ای بسا انسان رنجور پریش
سخت پیچیده گلوی گرگ خویش
وی بسا زور آفرین مرد دلیر
هست در چنگال گرگ خود اسیر
هر که گرگش را در اندازد به خاک
رفته رفته می شود انسان پاک
و آنکه از گرگش خورد هردم شکست
گرچه انسان می نماید گرگ هست
و آن که با گرگش مدارا می کند
خلق و خوی گرگ پیدا می کند
در جوانی جان گرگت را بگیر!
وای اگر این گرگ گردد با تو پیر
روز پیری، گر که باشی هم چو شیر
ناتوانی در مصاف گرگ پیر
مردمان گر یکدگر را می درند
گرگ هاشان رهنما و رهبرند
اینکه انسان هست این سان دردمند
گرگ ها فرمانروایی می کنند
و آن ستمکاران که با هم محرم اند
گرگ هاشان آشنایان هم اند
گرگ ها همراه و انسان ها غریب
با که باید گفت این حال عجیب؟...

فریدون مشیری

زرتشت و مزدیسنان

04 Jan, 23:56


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز باد ،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
یکشنبه : ۱۶ دی ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۵ ژانویه ۲۰۲۵ ترسایی

05.01.2025

🌷🌷🌷

🔹باد:
- بیست‌ و دومین روز هر ماه در گاه‌شماری سی روزه و ترادادی( سنتی) زرتشتیان روز باد نام دارد.

‍ - باد در اوستا به ریخت "وایو" آمده که به چمار(معنی) وزيدن است.

در یشت پانزدهم اوستا، ایزد وایو ستایش شده و تا دوران اشکانی و ساسانی نیز ارج داشته‌ است.

- «باد» به چمار(:معنی) نسیم و هوا است.

- در فرهنگ وباور ایرانیان باستان، چهار آخشیج(عنصر) ستودنی و سپندینه و پاک کننده بوده اند. هوا نیز مانند آب و آتش و خاک از گروه چهار آخشیج ورجاوند وسپند است.

- در کردار ایرانیان باستان، پاک نگهداشتن این چهار آخشیج از خویشکاری(:وظیفه) همگان بوده‌ نه تنها آنها را آلوده نمی کردند بلکه در پاسداشت آن کوشا بوده اند.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

04 Jan, 06:25


شاید بهتر باشد که از نسل پیشین دکتر خالقی و خودمان یاد کنم که شخصیت‎هایش غالباً در آغوش خاکند ولی هنوز در حافظه ما جای دارند.
در این نسل پیشین ما، عشق به ایران و دلبستگی به این سرزمین، بدون این که نیاز به تظاهری باشد در خونشان اندر شده بود و با جانشان به در می‎رفت. این نسل پیشین ما تظاهری به ایران‎دوستی نمی‎کردند، شعار هم نمی‎دادند، اما گل گلاب سرود جاودانۀ « ای ایران» را سرود، ملک‎الشعاری بهار رو به دماوند بانگ برآورد: ای کوه سپید پای در بند… ایرج افشار قدم به قدم این سرزمین را درنوردید و بدون تظاهر خاک آن را بویید. هر ورقی را که نشان از ایران داشت جاودانه کرد، منوچهر ستوده به کوره ده‎های این سرزمین هم شناسنامه داد، پورداود اوراق فراموش شده را گویی بر درفش کاویانی برافراشت، زریاب واژه‎های صیدنه را بیرون کشید، محمد امین ریاحی فردوسی شناسی کرد، مصاحب دایره‎العمارف ماندگارش را در دسترس ما گذاشت ، تقی‏زاده بر گاهنامه ما اصالت بخشید، از این نسل ساعت‎ها می‎توانم اثر بشمارم و در پس همه این تلاش‎ها فرّه ایرانی می‎درخشید.

@shahnamehpajohan

#ژاله_آموزگار

زرتشت و مزدیسنان

04 Jan, 06:24


📝 در باب سرّ محبّت

✍️
#مهدی_فیروزیان


این بیت #حافظ، به‌ویژه مصرع دوم آن، بسیار مشهور است:

    کمالِ سِرّ* محبّت ببین، نه نقصِ گناه
    که هر که بی‌هنر افتد، نظر به عیب کند


معنی مصرع دوم روشن است. می‌گوید بی‌هنران عیبجویند. اما دربارۀ مصرع نخست بسیار اندیشیده‌ام. این مصرع از نظر لفظی هیچ پیچیدگی و ابهامی ندارد. می‌گوید به نقص گناه توجه مکن، به کمال سرّ محبّت بنگر.
اما سؤالی که ذهن مرا مشغول داشته و ظاهراً برای هیچ‌یک از شارحان دیوان حافظ پیش نیامده این است که «نقص گناه» چه منافات و تناقضی با «سرّ محبّت» دارد که حافظ آن دو را در برابر هم نشانده است؟ نیز باید پرسید این محبّت مربوط به کیست یا به سخنِ دیگر صاحبِ این محبّت کیست؟ کسی که گناهکار است؟
یعنی می‌گوید: «وقتی در کسی گناهی دیدی به جای توجه به این نقص، به کمال محبّتی که دارد نگاه کن»؟ از کجا معلوم هر گناهکاری دارای کمال محبّت هم باشد؟ پس این گزارش، پاسخ درستِ سؤالم نیست.

در این مصرع محبّت باید مربوط به خودِ شخصی باشد که حافظ شعر را خطاب به وی سروده و او را اندرز داده است؛ یعنی تک‌تک ما. حافظ که «فکر معقول» دارد و می‌داند که در این جهان «گلِ بی‌خار» نمی‌توان یافت (یعنی هر چیز خوب و مطلوبی همراه با نقص و عیب یا عنصری نامطلوب است) به ما می‌گوید:
«اگر در کسی گناهی دیدی به جای توجه به نقص او، به این کمال نگاه کن که سرّ محبّت در تو ایجاد می‌کند».
ربط این دو گزاره در این است که اگر ما بر نقص گناه کسی متمرکز شویم دیگر نمی‌توانیم به او محبّت داشته باشیم. آن‌گاه از کمالی که محبّت می‌تواند به ما ببخشد بی‌نصیب می‌شویم. انسان بی‌گناه و بی‌نقص هم در عالم پیدا نمی‌شود. پس اگر ما به پند حافظ توجه نکنیم باید از همه بیزار باشیم.
به زبان دیگر حافظ می‌گوید: مردم همه نقصی و گناهی و عیبی دارند. به جای توجه به این نکات منفی که باعث می‌شود محبّت در تو از بین برود، به این توجه کن که اگر بتوانی مردم را با وجود این نقصان‌ها به دلیلی دوست بداری از چه کمالی برخوردار می‌شوی. مگر ممکن است در وجود انسان‌ها هیچ چیز دوست‌داشتنی وجود نداشته باشد؟ حتماً چیزی ولو کوچک می‌توان در هر کس یافت که خوب و دوست‌داشتنی باشد.

سرّی که محبّت دارد در این نکته نهفته است که اگر محبّت بورزیم احساسات بد ما به احساسات خوب تبدیل می‌شود. درست است که در چمنِ دهر «گل بی‌خار» نداریم؛ ولی «از محبّت خارها گل می‌شود». کیمیای محبّت این است. با محبّت به کمال می‌رسیم و این کمال به گمان بنده چیزی جز این نیست که در وجود خود آرامش و صلح را احساس می‌کنیم. به جای نفرت و جنگ و کینه، خود را در معرض احساسات خوب قرار می‌دهیم و این راز حال ما را خوب می‌کند.

در ضمن یادآوری می‌کنم که در بسیاری موارد آنچه ما «نقص گناه» دیگران می‌دانیم زادۀ خیالات و توهم ما یا حاصل قضاوت‌های عجولانه و نادرست است. اما اکنون فرض می‌کنیم تمام گناه‌هایی که ما برای دیگران در نظر می‌گیریم واقعی باشد و آن افراد واقعاً گناهکار و ناقص باشند. پند حافظ دربارۀ برخورد ما با همین آدم‌هاست. می‌گوید همین آدم‌های ناقص و گناهکار را هم دوست بدار و به جای توجه به عیبشان، به کمالی که «محبّت داشتن به انسان‌های ناقص» یا «دوست داشتنِ گناهکاران» می‌تواند برای تو به ارمغان بیاورد توجه کن.

در زندگی خودم و عزیزانم بسیار پیش آمده که به کسانی خالصانه و بی‌چشمداشت محبّت کرده‌ایم و پاسخمان را نه‌تنها با کم‌لطفی و ناسپاسی که با ظلم و نفرت و دشمنی داده‌اند. حتماً برای شما هم پیش آمده است. اعتراف می‌کنم که یکی از تلخ‌ترین چیزها در جهان همین است؛ اما وقتی به این بیت حافظ فکر می‌کنم تلخی این رویدادها در کامم کم می‌شود و بار دیگر فکر می‌کنم هنوز می‌توان در این دنیای آلوده نفس کشید و آدم‌ها را با تمام نقص‌ها و بدی‌هایشان دوست داشت.

____
* در تصحیح خانلری به جای «سِر»، «صدق» آمده؛ اما به نظر بنده همان «سر»، مطابق تصحیح قزوینی و غنی، صحیح است.

https://t.me/roshananemehr

🆔 @XeradsarayeFerdosiYazd

زرتشت و مزدیسنان

04 Jan, 06:23


آن ‌چه فردوسی را از گزند روزگار پاس‌ داشته است، ایران نهادین، فرهنگین و ایران اندیشه‌ای است. به سخن دیگر، چنین ایرانی است که یک‌سره در گرو جغرافیا نیست. ما ایرانیانی در عرصهٔ گیتی داریم که امروز در جغرافیای ایران زندگی نمی‌کنند؛ اما از دید خوی و خین، منش و کنش، ساختار اندیشهٔ روانی و ذهنی ایرانی برخوردارند. به دیگر سخن، ناخودآگاهی تباری در آنان هم دمیده است و این هنر شگرف و بزرگ فردوسی است.


@Shahnamehpajohan

#میرجلال_الدین_کزازی

زرتشت و مزدیسنان

04 Jan, 06:23


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

04 Jan, 03:00


زندگی هنر هم نفسی با غم هاست
زندگی هنر هم سفری با رنج است
زندگی هنر سوختن اکنون تا روشنی آینده ست
زندگی هنر ساختن پنجره بر بیداری ست
زندگی هنر روزنه در تاریکی ست
زندگی گاهی
آری
به همین باریکی ست
زندگانی هنر بافتن پارچه ی زیباییست
زندگی دوختن شادی هاست
 و به تن کردن پیراهن گلدار امید
و برون آمدن از خانه
از بن بست زمستانی
در صبح بهار
روح سبزی را باید در خویش دمید
شعر سبزی را از نو بایست سرود
و سرود سبزی را همواره باید زمزمه کرد

مجتبی کاشانی

زرتشت و مزدیسنان

04 Jan, 02:59


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز رام ،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
شنبه: ۱۵ دی ماه
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۴ ژانویه ۲۰۲۵ ترسایی

04.01.2025

🌷🌷🌷

🔷 رام:
- بیست‌ و یکمین روز هر ماه در گاه‌شماری ترادادی مزدیسنان روز «رام» نام دارد.

- رام یا ایزد رام، که در اوستا به گونه رامَه یا رامَن آمده، در زبان پهلوی به صورت رامشن یا همان رام خوانده شده‌ است.

- «رام» به چمار(:معنی) رامش، دوستی و آشتی، آرام، خوشحال است.

- رام، بخشنده چراگاه‌ها و خوراک‌های خوب است. ایزد رام همیشه در فرهنگ‌ آیینی با ایزد وَایو یا ایزد «باد» آمده است.

-  روز رام در هرماه، یکی از چهار روز پرهیز از خوردن خوراکی های گوشت دار است.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

03 Jan, 16:36


#محمدعلی_اسلامی_ندوشن:

🏵توس شایستگی آن را دارد که همان موقعیت را به خود بگیرد که «قونیه» نسبت به #مولوی و «استراتفورد» نسبت به شکسپیر دارد….

🔸کسانی که تربت جلال‌الدین مولوی را زیارت کرده‌اند، دیده‌اند که با چه تکریم و جبروتی از آن نگهداری می‌شود و موزهٔ آن گرانبار است از اشیای متلعق به مولوی و خانوادهٔ او و نسخه‌های کهن مثنوی و… و هرساله هزاران نفر از سراسر جهان به زیارت آن می‌شتابند و در ماه خاصی مدت چند روز مراسم نی‌نوازی و سماع صوفیانه در آن برپا می‌گردد که یادگار دوران مولانا را زنده نگاه دارد.

🔸استراتفورد، زادگاه شکسپیر، نیز وضعیتی مشابه دارد… و تعداد دیدارکنندگان آن به‌شمار درنمی‌آید…. مفهوم فردوسی برای ایران از مفهوم شکسپیر برای انگلستان عمیق‌تر است.

🔸او تنها یک گویندهٔ بزرگ نیست، بلکه تکوین شخصیت ایران مدیون اوست، و یکی از اخلاقی‌ترین کتاب‌های جهان را، که «کتاب کتاب‌های» فارسی می‌باشد، به‌وجود آورده، و زندگی شخصی او نیز نمونهٔ تام اخلاق و انسانیت بوده.

زرتشت و مزدیسنان

03 Jan, 16:25


https://amordadnews.com/233804/

زرتشت و مزدیسنان

03 Jan, 11:10


🔸مطالب تاریخ شاهنامه بسیار بیشتر از تاریخ طبری است و بسیاری از ریزه‌کاری‌ها در شاهنامه هست و در طبری نیست. در واقع شاهنامه و تاریخ طبری مکمل یکدیگر هستند، بسیاری از نکات تاریخی در تاریخ طبری در شاهنامه نیست و حجم بیشتری از مطالب شاهنامه در تاریخ طبری وجود ندارد.



🔸می‌توان گفت شاهنامه فردوسی اثری است که بر تمام آثار پس از خودش تاثیر گذاشته است، حتی بر آثار تعلیمی و اخلاقی. اگر ما بخش‌های تعلیمی اخلاقی شاهنامه را جدا کنیم، کتابی به دست می‌آید که چیزی از گلستان سعدی کم ندارد.



🔸 از شاهنامه می‌توان زبان فارسی آموخت؛ زیرا اسلوب‌ و قوانین زبان فارسی در شاهنامه حفظ شده و اگرچه من با سره‌نویسی موافق نیستم، ولی زبانی را که ۹۰ درصد آن الفاظ بیگانه باشد، نمی‌توان زبان فارسی نامید. پس باید بکوشیم تا آنجا که می‌توانیم، مانع ورود کلمات بیگانه بشویم و از واژگان فارسی بهره ببریم.


@shahnamehpajohan

#جلال_خالقی_مطلق

زرتشت و مزدیسنان

03 Jan, 11:02


فردوسی تنها فرهنگ و زبان ایران را از گزند گران و آسیبی که آواروار به این کشور فروافتاده بود نرهانید، بلکه ایران مرزی و جغرافیایی را هم پاسداشت، در زنهار هنر خویش گرفت و دگربار پیوند ایران یکپارچه را در فرهنگ اندیشه و هنر با ایران کهن زنده کرد.

@shahnamehpajohan

#میر_جلال_الدین_کزازی

زرتشت و مزدیسنان

03 Jan, 10:54


نباید گفت که ما تاریخ خود را ننوشته­ ایم. ما در یافتن کتیبه­ ها مدیون باستان­شناسان هستیم، در کاویدن نکاتش مدیون زبان­شناسان و در نتیجه­ گیری و تحلیل مدیون تاریخ نویسان هستیم و این تهمت را بر خودمان نپذیریم که بی تاریخ بوده ایم.

#ژاله_آموزگار

زرتشت و مزدیسنان

03 Jan, 10:52


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

02 Jan, 23:49


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز ورهرام ،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه: ۱۴ دی ماه
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۳ ژانویه ۲۰۲۵ ترسایی

03.01.2025

🌷🌷🌷

🔷ورهرام:
- بیستمین روز هر ماه در گاه‌شمار ویژه وترادادی(سنتی) زرتشتیان «وَرَهرام» نام دارد.

- وَرهرام در اوستا به ریخت وِرِترَغنه آمده، در پهلوی وَرهران و در گویش پارسی به نام بهرام گفته می شود.

- وَرهرام به چمار(معنی) پیروزی و کامیابی قابل ستایش است. در باور نیاکان ما نام و جایگاه ورهرام، ایزد وفروزه پیروزی بخش بوده است.

- برخی از باورمندان در چنین روزهایی، به نیایشگاه «شاوَرهرام ایزد» می روند و با سرودن اوستا برای خود، خانواده و همه‌ی راستکرداران آرزوی پیروزی و سربلندی می‌کنند.

- از آیین‌های این روز پختن آش ترادادی، سیروگ(نان روغنی) و پخش  آجیل وشیرینی است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

02 Jan, 10:13


آيا در #شاهنامه از قومی يا قبيله‌ای يا ايلی صحبت شده؟ نه. آيا فردوسی گفته خراسانی‌ها از بقيه اقوام ايرانی بالاتر هستند؟ نه؛ تمام صحبت از ايران است. اصطلاح ايران چه ارتباطی با ايل و قوم و قبيله دارد؟ من معتقدم کسانی که اين حرف‌ها را می‌زنند حتی يک‌بار هم شاهنامه را بادقت نخوانده‌اند. همين‌طور يک حرفی می‌زنند و می‌خواهند عقايد و بينش سياسی خودشان را به وسيله يک متن کهن که بين ايرانيان محبوب است، تبليغ کنند. کسانی می‌گويند فردوسی نژادپرست بوده و به او حمله می‌کنند و عده‌ای هم می‌گويند اين ايران‌گرايی، عشيره‌پرستی و عشيره‌دوستی است که اهميت ايران‌گرايی شاهنامه را کم کنند. اين سخنان هيچ‌کدام مستند نيستند و بر متون قديم تکيه ندارند و علمی هم نيستند. اگر ما بخواهيم بينش سياسی امروزمان را وارد متون کهن کنيم، آن‌ها را تحريف کرده‌ايم.

@shahnamehpajohan


#جلال_خالقی_مطلق

زرتشت و مزدیسنان

02 Jan, 10:09


ما یک فرهنگ مداوم داریم. ما همان کسانی هستیم که کاخ پاسارگاد و ستون‌های تخت‌ جمشید به دست ما بنا شده است و بر صخره بیستون تاریخ نگاشته‌ایم و در ضمن، همانی هستیم که زیباترین کاشی‌ها را در مسجد شیخ لطف‌الله به کار گرفته‌ایم؛ معماران ما، اصفهان را نصف جهان کرده‌اند. این تدوام فرهنگی و نه گسستگی فرهنگی است. ما همیشه بوده‌ایم؛ گاهی به اجبار خاموش شده‌ایم اما نمرده‌ایم به موقع سربرافراشته‌ایم و گل کاشته‌ایم، ما با زنده نگاه داشتن آئین‌هایمان نگذاشته‌ایم ریشه‌هایمان خشک شود. ما در بدترین شرایط، ریزه‌‌کاری‌های فرهنگمان را در آغوش فشرده‌ایم، از جانمان شیرش داده‌ایم تا همچنان بماند و ببالد. از میان ما فردوسی‌ها سر برافراشته‌اند. فردوسی، پیکرتراش پیری که پیکر فرهنگ و هویت ایران را چنان خوش تراشید که سرما و گرما بر آن خلل وارد نکند و تیشه‌ای کارگرش نشود و اگر خراشی برداشت ما و شما ترمیمش کردیم و می‌کنیم. ما همگی مانای فردوسی را به نحوی در خود داریم؛ این مانا در دست من و شما می‌گردد.

@shahnamehpajohan

#ژاله_آموزگار

زرتشت و مزدیسنان

02 Jan, 10:07


🎥سلسله گفتارهای #شاهنامه با باشندگی #میرجلال_الدین_کزازی

🔹 بخش شصت و چهارم
@shahnamehpajohan

Www.shahnamehpajohan.ir

زرتشت و مزدیسنان

02 Jan, 10:01


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

02 Jan, 03:47


چو خشنود باشی تن‌آسان شوی
وگر آز ورزی هراسان شوی
نه کوشیدنی کان برآرد به رنج
روان را به پیچاند از آز گنج
ز کار زمانه میانه گزین
چو خواهی که یابی بداد آفرین
چو خشنود داری جهان را به داد
توانگر بمانی و از داد شاد
همه ایمنی باید و راستی
نباید به داد اندرون کاستی
چو شادی بکاهی بکاهد روان
خرد گردد اندر میان ناتوان

فردوسی

زرتشت و مزدیسنان

02 Jan, 03:36


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز فروردین ،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
پنجشنبه: ۱۳ دی ماه،
به سال  ۱۴۰۳خورشیدی

۲ ژانویه ۲۰۲۵ ترسایی

02.01.2025

🌷🌷🌷

🔹فروردین:
- نوزدهمین روز  هرماه در گاه‌شمار ترادادی(سنتی) زرتشتیان، «فروردین» نام دارد.

- فروردین بر گرفته از ‌واژه فرَوَهَر fravahr است که در اوستا به ریخت فرَوَشی وفرَوَرتی آمده و به چمار (:معنی) پیش برنده و پیش کشنده است.

- در ایران باستان باور داشتند که ذره‌ای از این نور اهورایی(فروهر) در هر آفریده‌ای به صورت امانت گذاشته شده است، این ذره در آغاز پاک و بدون آلودگی بوده و همیشه نیز پاک خواهد ماند و هرگز هیچ آلودگی و ناپاکی را به خود نخواهد گرفت.

- پیشینیان بر این باور بودند که فروهر و روان درگذشتگان، چند روز پیش از نوروز هرسال، نزد خویشان وابسته خود به زمین باز می گردند.

- فرتوری نیز از دوران هخامنشی بر سنگ نگاره ها  آمده است که اکنون آن را نیز "فروهر" می گویند.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

01 Jan, 05:30


#مرتضی_ثاقب‌فر:

ایران به تحقیق یگانه کشوری است که در مقام یک فرمانروایی بزرگ، به تنهایی کوبه­‌ی همگی یورش­‌ها را بر دوش خویش احساس کرده و هنوز هم می­‌کند. با این همه روح قوم ایرانی در هیچ‌یک از این پورش­‌ها به اندازه­‌ی هنگام حمله مسلمانان دستخوش دگرگونی نشده و خودآگاهی و آگاهی این ملت این چنین در همه زمینه­‌های گوناگون نظامی، سیاسی، دینی و فرهنگی... به جنبش در نیامده است.
چهارصد سالی که از نابودی دودمان ساسانیان تا پیدایش حماسه فردوسی به دیر می­‌انجامد سرشار است از جنبش­‌ها، پایداری­‌ها، حماسه­‌ها و استقلال­‌خواهی­‌ها به یک سو، و نیز پذیرش­‌ها و باوری­‌ها و حتى تعصب ورزیدن در اعتقاد و ایمان نوین به دیگر سو، و سرانجام پیدایش آزاداندیشی و چنان گسترشی ژرف در فلسفه و دانش­‌ها و هنرها که شاید تنها دوره نوزایی اروپا و نیز سده­‌های هفده تا نوزده آن دیار را از نگر رشد اندیشه و دانش بتوان با آن سنجید. آن چنان که می­‌توان این دوران را براستی دوره­‌ی زرین اندیشه و هنر در تاریخ ایران دانست. از این رو اگر ما نیز فردوسی را فرزند دوران آفرینش بخوانیم سخنی به گزاف نگفته‌ایم.

@jamshid_foundation


🆔 @XeradsarayeFerdosiYazd

زرتشت و مزدیسنان

01 Jan, 05:25


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

01 Jan, 03:32


تو بیدار باش و جهاندار باش
جهاندیدگان را خریدار باش
بجز داد و خوبی مکن در جهان
پناه کهان باش و فر مهان
به دینار کم ناز و بخشنده باش
همان دادده باش و فرخنده باش
مزن بر کم‌آزار بانگ بلند
چو خواهی که بختت بود یارمند
چه سازی همی زین سرای سپنج
چه نازی به نام و چه نازی به گنج
نگیرد ز تو یاد فرزند تو
نه نزدیک خویشان و پیوند تو
به یزدان گرای و سخن زو فزای
که اویست روزی ده و رهنمای

فردوسی

زرتشت و مزدیسنان

31 Dec, 20:32


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز رشن ،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
چهارشنبه: ۱۲ دی ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۱ ژانویه ۲۰۲۵ ترسایی

01.01.2025

🌷🌷🌷

🔹رَشن:
- هجدهمین روز هر ماه سی روزه در گاه‌شمار ویژه زرتشتیان «رشن» نام دارد.

- واژه «رشن» که در اوستا به ریخت «رَشنُو» آمده، به چمار(:معنی) دادگری است.

- رشن، ایزد درستی، دادگری و دادگستری است و نام يکی از ايزدان همکار اَمشاسپند اَمرداد، همراه با ایزدان مهر و سروش است.

- ایزد رشن در استوره ایرانی در برابر راهزنان و دزدان ایستادگی می کند.

- در ستایش رشن، پس از ستودن دادار اورمزد رایومند و فرهمند در ادبیات کهن اوستایی، اشاره به «رشنِ ترازو دار» نیز شده است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

31 Dec, 05:44


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

31 Dec, 02:44


صبا به تهنيت پير می فروش آمد
که موسم طرب و عيش و ناز و نوش آمد
هوا مسيح نفس گشت و باد نافه گشای
درخت سبز شد و مرغ در خروش آمد
تنور لاله چنان برفروخت باد بهار
که غنچه غرق عرق گشت و گل به جوش آمد
به گوش هوش نيوش از من و به عشرت کوش
که اين سخن سحر از هاتفم به گوش آمد
ز فکر تفرقه بازآی تا شوی مجموع
به حکم آن که چو شد اهرمن سروش آمد
ز مرغ صبح ندانم که سوسن آزاد
چه گوش کرد که با ده زبان خموش آمد
چه جای صحبت نامحرم است مجلس انس
سر پياله بپوشان که خرقه پوش آمد
ز خانقاه به ميخانه می‌رود حافظ
مگر ز مستی زهد ريا به هوش آمد

حافظ

زرتشت و مزدیسنان

31 Dec, 02:43


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز سروش،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ترادادی مزدیسنا

برابر با
سه شنبه: ۱۱ دی ماه،
به سال ۱۴۰۳خورشیدی

۳۱ دسامبر ۲۰۲۴ ترسایی

31.12.2024

🌷🌷🌷

🔹سروش:
- هفدهمین روز هر ماه در گاه‌شماری ترادادی زرتشتیان، «سروش» نام دارد.

- سروش در اوستا «سرَئوشَه» خوانده می‌شود که به چمار(:معنی) فرمان‌برداری والهام است.

-  بزرگی جایگاه سروش  با ایزد مهر برابری می‌کند و گاهی او را از امشاسپندان می‌دانند.

- سروش، پيک اهورایی و ندای درونی است.

پورشیراز(حافظ) پیرامون این ایزد می‌سراید:
در راه عشق وسوسه اهرمن بسی است
پيش آی و گوش دل به پيام سروش کن


تانگردی آشنا، زین پرده رمزی نشنوی
گوش نامحرم نباشد جای پیغام سروش

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

30 Dec, 18:26


سروده زیبای مولانا
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

30 Dec, 12:17


🔸فردوسی ، اوج جریانی بود که با مقاومت ایرانیان در مقابل اعراب شکل گرفت/ #فتح_الله_مجتبایی
#سخن

💬اگر فردوسی و یکی دو چهره دیگر نبودند ما هم مثل برخی اقوام دیگر هویت ملی و فرهنگی خود را از دست می دادیم. شاهنامه که از ابتدای خلقت – بنا به اندیشه ما ایرانی ها – شروع می شود و تا پایان حیات یزدگرد ادامه می یابد، تداوم فکری و معنوی ما را به هم ربط می دهد و یک واحد فرهنگی از ما می سازد. اگر فردوسی نبود من گمان می کنم ما هم مثل مصر می شدیم.

🔗ادامه


@shahnamehpajohan
https://shahnamehpajohan.ir

زرتشت و مزدیسنان

30 Dec, 02:34


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

29 Dec, 02:08


«دی» در اوستا، دَئوش DATHUSHیا دَذوَ Dadhva و در فارسی «دی» شده است. «دی» به چم پروردگار و دادار است. که از ویژگی‌های اهورامزدا است. از این روی «دی» یکی از ماه‌های مینوی  و پرارج در نزد ایرانیان است. در گاهشمار زرتشتی روز نخست از هر ماه اورمزد نام دارد. روزهای هشتم، پانزدهم و بیست و سوم نیز «دی» دارند و از آن روی که این سه روز با هم اشتباه نشوند نام روز پسین‌شان به آنان افزوده شده است: روز هشتم: دی به آذر، روز پانزدهم: دی به مهر، روز بیست و سوم: دی به دین نامیده اند.
بنابر این در دی ماه روز اورمزد و روز های سه دی(دی به آذر ، دی به مهر و دی به دین) روزهای جشن دیگان ( برابری نام روز با ماه ) هستند.
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

29 Dec, 02:04


گر شوی موسی عصا در دست تست
خود مسیحا شو شفا در دست تست
طور سینا سینه ی پاک شماست
مستی هر باده از تاک شماست
از شجر آواز ها را بشنوی
زنده شو تا رازها را بشنوی
وادی ایمن درون جان تست
کشتن فرعون در فرمان تست
پاک شو پر نور شو موسی تویی
جان خود را زنده کن عیسی تویی
غرق کن فرعون نفس خویش را
محو کن فکر خظا اندیش را
ساقیا آن می که جان سوزد کجاست ؟
نور حق را در دل افروزد کجاست ؟
مایه ی آرام جان خسته کو ؟
از شرابی مستی پیوسته کو ؟
بارالها بال پروازم ببخش
روح آزاد سبکتازم ببخش
عاشق بزم تو ام ،راهم بده
عقل روشن ،جان آگاهم بده

مهدی سهیلی

زرتشت و مزدیسنان

29 Dec, 02:02


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز دی بمهر ،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
یکشنبه : ۹ دی ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲۹ دسامبر ۲۰۲۴ ترسایی

29.12.2024

🌷🌷🌷

🔹دی به مهر:
-⁣⁣  پانزدهمین روز هرماه در گاهشمار ویژه زرتشتیان، روز «دی‌به‌مهر» نام دارد.

- «دی» به چمار(:معنی) پروردگار و دادار است.

- در هر ماه سه روز با پیشوند «دی» در گاهشمار ترادادی وجود دارد که روز هشتم «دی‌به‌آذر»، پانزدهم «دی‌به‌مهر» و بیست‌و‌سوم «دی‌به‌دین» می باشند.

- روزهای دی با پسوند نام روز پس از خودش نام گزاری شده اند.

- روزهای اورمزد و سه دی در هر ماه، به مانند روزهای آدینه در گاه شماری خورشیدی، روزهای نیایش همگانی، آسایش و دید وبازدید خانواده هاست.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

28 Dec, 16:12


✍️ عباس رسولی املشی

📝به بهانه‌ی هشتم دی - زادروز زنده‌یاد #فروغ_فرخزاد.

‍ تحلیل و زیبایی‌شناسی شعری سپید از سروده‌های فروغ فرخزاد

دلم گرفته‌است
دلم گرفته‌است
به ایوان می‌روم و انگشتانم را
بر پوست کشیده‌ی شب می‌کشم
چراغ‌های رابطه تاریک‌اند
چراغ‌های رابطه تاریک‌اند
کسی مرا به آفتاب معرّفی نخواهدکرد
کسی مرا به میهمانیِ گنجشک‌‌ها نخواهد برد
پرواز را به‌ خاطر بسپار
پرنده مُردنی‌ست
.

فروغ فرخزاد در هشتم دی ۱۳۱۳ شمسی در تهران متولّد شد و در بیست و چهارم بهمن ۱۳۴۵ در سی و دو سالگی در اثر سانحه رانندگی درگذشت. از این شاعر برجسته معاصر پنج مجموعه شعر با نام های: اسیر، دیوار، عصیان، تولدی دیگر و ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد به یادگار مانده است.
فروغ با انتشار دفتر شعر « تولدی دیگر» جایگاه خود را به عنوان شاعری ممتاز در ادب معاصر تثبیت کرد. آثار وی به چند زبان از جمله: انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی، آلمانی و... ترجمه شده‌اند.

شعر زیبای « پرنده مُردنی ست» از فروغ مانند انشایی است که از سه بخش مقدمه، بدنه و نتیجه گیری تشکیل شده‌است. این سروده با مصراع « دلم گرفته است» آغاز می‌شود و آزردگی خاطر شاعر را از بابت موضوعی به نمایش می‌گذارد که در ادامه شاهد آن هستیم. تکرار این مصراع و نیز سطر« چراغ های رابطه تاریکند» برای تأکید روی موضوعی است که شاعر از مخاطب خود انتظار دارد تا پیگیر آن باشد.
تکرار مصراع در شعر شاعران برای تأکید یا زیبایی است و اگر جز این باشد، حشو ( تکرار زاید) محسوب می‌شود.

شاعرِ تنها، آزردگی خاطر و اندوه خود را با حضور در ایوان خانه با شب در میان می‌گذارد و از آنجا که شب تداعی گر تنهایی و دلتنگی است، خود را صاحب دردی مشترک با شب می‌داند و با او احساس قرابت دارد.
او از اینکه می‌بیند در جامعه، رابطه و ارتباط بین افراد کمرنگ و حتی بیرنگ است، رنج می‌برد. شاعر رابطه را به چراغی تشبیه کرده‌است که روشن بودن آن به معنای وجود ارتباط بین افراد و خاموش بودن آن بیانگر قطع ارتباط یا کمرنگ بودن رابطه میان انسان‌ها است. ناراحتی شاعر در این است که این رابطه و صمیمیّت در بین آدم‌ها برقرار نیست و با تکرار مصراع ضمن تأکید آن، اوج دلگیری و آزردگی خود را نسبت به این موضوع نشان می‌دهد و اینکه چرا انسان‌ها همدیگر را به آفتاب یعنی روشنی، آگاهی، حقیقت، گرمی و صمیمیّت و معرفت معرفی و دعوت نمی‌کنند.

تناسب واژگان« انگشتان» و « پوست» از یک سو و « شب»، « تاریکی»، « چراغ» و « آفتاب» از سویی دیگر با چاشنی تضاد چشم نواز است. شاعر با جان بخشی به شب و با کشیدن انگشتان خود بر پوست شب با او چون انسانی ارتباط برقرار می‌کند. در ضمن تکرار صامت « ش» در« انگشتانم را بر پوست کشیده‌ی شب می‌کشم» نغمه حروف ( واج آرایی) زیبایی ایجاد کرده و انگار پژواک واژه شب در گوش طنین انداز می‌شود.

در ادامه شاعر به حال گنجشک ها غبطه می‌خورد که با هیاهوی فراوان و جیک جیک‌های کر کننده شان، دائم با یکدیگر گفت و گو و رابطه دارند. او ضمن گِله از دوری و عدم ارتباط بین انسان‌ها، خواهان رابطه‌ای گنجشک گونه میان افراد جامعه است و می‌خواهد کسی او را به میهمانی گنجشک‌ها دعوت کند.

اوج کار شاعر را در بند پایانی شعر نظاره‌گر هستیم. شاعر پس از مقدمه و توضیح دل نگرانی خود از تاریکی چراغ‌های رابطه، نتیجه.گیری زیبایی را انجام می‌دهد که به عنوان ضرب‌المثل وردِ زبان‌ها است.
در سه سطر پایانی شعر، مراعات نظیر در کلمات گنجشک‌ها، پرواز و پرنده چشمگیر است.
او از ما می‌خواهد که پرواز را به خاطر بسپاریم، چرا که پرنده مُردنی است. پرنده‌ای که در آسمان در حال پرواز است، بیش از این که خودش توجه ما را جلب کند، پروازش برای ما چشم نواز و به خاطر ماندنی است.
انسان‌ها به دنیا می‌آیند و پس از دوره‌ای کوتاه از این سرا رخت برمی‌بندند، امّا آن چیزی که از انسان‌ها به خاطر و به یادگار می‌ماند، پندار نیک، گفتار نیک و کردار نیک‌شان است.

برخورداری از مضامین والا، تناسب و هماهنگی در حروف و کلمات، تکرار بجای برخی از مصراع‌ها، بهره‌گیری از عناصر خیال چون: مراعات نظیر، واج آرایی، تشخیص، تشبیه و ...، سبب شده است تا این سروده فروغ به عنوان یکی از زیباترین اشعار سپید معاصر به حساب آید.

🚰 کانال ادبی ویر

@vir486


🆔 @XeradsarayeFerdosiYazd

زرتشت و مزدیسنان

28 Dec, 10:37


https://amordadnews.com/233804/

زرتشت و مزدیسنان

28 Dec, 05:01


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

28 Dec, 04:25


جهانت به کام و فلک یار باد
جهان آفرینت نگهدار باد
بلند اخترت عالم افروخته
زوال اختر دشمنت سوخته
غم از گردش روزگارت مباد
وز اندیشه بر دل غبارت مباد
تنت باد پیوسته چون دین، درست
بداندیش را دل چو تدبیر، سست

سعدی

زرتشت و مزدیسنان

28 Dec, 02:26


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز گوش ،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
شنبه: ۸ دی ماه،
به سال ۱۴۰۳خورشیدی

۲۸ دسامبر ۲۰۲۴ ترسایی
28.12.2024

🌷🌷🌷

🔹گوش:
-  چهاردهمین روز هر ماه در  گاه‌شماری ترادادی وسی روزه زرتشتیان، «گوش» نام دارد.

- گوش در اوستا  به ریخت «گِئوش» آمده  که به چمار(معنی) گیتی و جهان است. ایزد گوش نگهبان گیتی و جهان هستی است.

- روز گوش، یکی از چهار روز پرهیز از خوردن خوراکی های گوشت دار است. زرتشتیان این روز را "نَبُر" نیز می‌نامند.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

27 Dec, 12:04


برقرارشدن دمكراسي در ايران در مارس سال 173 پیش از میلاد و تاسيس مِهستان به پيشنهاد مهرداد يکم، شاه اشکاني
🛫 @iranAmordadnews

به نوشته مورخان رومي ـ يوناني و ارمني و تطبيق تقويمها، مِهرداد يکم [معروف به مهرداد بزرگ] ششمين شاه ايران از دودمان اشكانيان [پارت ها = خراسانیان] یکم مارس سال 173 پيش از ميلاد دراجتماع بزرگان ايران اعلام كرد كه تصميم گرفته است كشور داراي ضوابط لاتغيير (اصول اساسي) شود تا حقوق و تكاليف همه [دولت و ملت] در آن روشن باشد. اين تصميم مِهرداد مورد تاييد حاضران در نشست قرارگرفت و ايران داراي قانون اساسی و دو مجلس شد كه مجموعه این دو مجلس را «مِهِستان» مي گفتند (مِه به كسر «ميم» به معناي بزرگ). انتخاب وليعهد از ميان شاهزادگان، اعلان جنگ و پيشنهاد صلح، بسيج نيرو، عزل شاه درصورت ديوانه شدن، بيماري ممتد، ارتکاب اشتباه (حتی بدون داشتن سوء نیّت) و ... و نیز تغيير اشل مالياتها و صدور دستور ضرب سكه با تصوير تازه، تعيين شاهان ارمنستان، تاييد تشريفاتي (ضمني) شاهان پارسي تبار سرزمين پنتوس (منطقه ساحلي جنوب و جنوب شرقی درياي سياه در آناتولي به پايتختي شهر سينوپ) و همچنین انتصاب فرمانده كل ارتش براي يك دوره معيّن و يا مديريت جنگ از جمله اختيارات مهستان بود. در موارد متعدد، مِهِستان كه بنیادی مشابه سناي روم بود شخص شاه را به عنوان فرمانده ارتش، فرمانده جبهه و مسئول لشكركشي تعيين كرده بود. مهستان از سال 135 پیش از میلاد (2148 سال پیش) و پس از تکمیل شهرسازی تیسفون (واقع در 36 کیلومتری جنوب بغداد امروز) و انتقال پایتخت ایران به این شهر، جلسات خودرا در اینجا برگزار می کرد. شهر تیسفون در ساحل دجله از سال 135 پیش از میلاد تا سال 637 میلادی به مدت 772 سال پایتخت ایران بود که در این سال و پس از نبرد قادسیه به دست عرب افتاد و رو به ویرانی گذارد ولی ویرانه کاخ خسروانوشیروان (طاق کسری) همچنان پابرجا مانده است که تاریخ نگاران آن را «کاخ عدل» لقب داده اند زیراکه انوشیروان در آنجا [مستقیما و بدون واسطه] با مردم معمولی دیدارمی کرد و به درد دل آنان گوش فرا می داد. همچنین، وی یک زنجیر متصل به زنگ، در اطاق مجاور دفتر کار خود تعبیه کرده بود که یک سر زنجیر از تیری چوبی در میدان بیرونی کاخ آویزان بود و هرکس که شکایت و یا پیشنهاد داشت، به میدان می رفت و زنجیر را می کشید و زنگ به صدا درمی آمد و خسرو انوشیروان به بالکن کاخ می رفت و حرفهای آن فرد را می شنید و اگر لازم می آمد وی را به حضور در دفتر کار خود دعوت می کرد.


🆔 @XeradsarayeFerdosiYazd

زرتشت و مزدیسنان

27 Dec, 04:55


ارگ تاریخی بم با بیش از دوهزار و پانصد سال قدمت؛ در نزدیکی شهر بم استان #کرمان قرار دارد. این ارگ عظیم که در فهرست میراث جهانی یونسکو با عنوان «بم و فضای فرهنگی آن» به ثبت رسیده است، در مسیر جاده ابریشم قرار دارد و در سده پنجم پیش از میلاد ساخته شده است.

📸@mansour_azizi


سفرنگار
@safarnegar

زرتشت و مزدیسنان

27 Dec, 04:53


#فرهنگ_و_هنر

"درمورد ایران سوء تفاهم نشود، همانگونه که بارها گفته‌ام منظور وطن‌پرستیِ خام و احساساتی نیست؛
منظور قدرشناسی نسبت به یک دفینه‌ی تمدّن است. محصول کشش و کوششِ یک قوم که در درازای سه هزار سال، نام این سرزمین را در جهان بلند آوازه کرده‌اند، به بهای رنج‌ها و مردانگی‌های خود، زیرا حفظ کشوری چون ایران _در چهار راهِ معرکه‌ی جهانی _ و تا به امروز رساندَنَش، کار ساده‌ای نبوده است."

📝رهاورد_دیدار
🗣 برگرفته از : سخنرانیِ زنده‌یاد دکتر #اسلامی‌_ندوشن در سوئد
.............
.............

🎥 بازخوانی سرود "آباد باشی ای ایران" پس از پنجاه سال

🔹 سروده‌ای از عباس یمینی شریف، نویسنده و شاعر برجسته ادبیات کودک و آفریننده آثاری همچون «ما گل‌های خندانیم» و «من یار مهربانم» و «آباد باشی ای ایران» و ده‌ها ترانه دیگر که در حافظه تاریخی همه ما ایرانیان ثبت است.

@taft_Iran


🆔 @XeradsarayeFerdosiYazd

زرتشت و مزدیسنان

27 Dec, 04:52


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

27 Dec, 04:31


باز کن پنجره را ، من تو را خواهم برد  به سر رود خروشان حیات، آب این رود به سرچشمه
نمی گردد باز، بهتر آن است که غفلت نکنیم از آغاز. باز کن پنجره را صبح دمید، من شکوفایی گلهای امیدم را در رویاها می بینم،  و ندایی که به من می گوید:  "گر چه شب تاریک است ، دل قوی دار سحر نزدیک است"

حمید مصدق
 

زرتشت و مزدیسنان

27 Dec, 04:31


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز تیر ،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه : ۷ دی ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲۷ دسامبر ۲۰۲۴ ترسایی
27.12.2024

🌷🌷🌷

🔹تیر:
- سیزدهمین روز هر ماه در گاه‌شمار ترادادی زرتشتیان«تیر» نام دارد.

- در استوره های کهن ایرانی «تیر» یا «تیشتَر» ایزد باران بوده است که به یاری آن کشتزارها از باران سیراب می‌شده اند.

- «تیریشت» در گنجینه اوستایی برای نیایش ایزد باران سروده شده است.

- ایرانیان باستان به هنگام خشک‌سالی، در این روز آیین ویژه‌ای برگزار می کردند و برای باریدن باران و پیروزی تشتر ایزد بر دیو خشکسالی (اَپوش) به دشت و کنار جویبارها رفته و اوستای تیریشت می‌خوانده اند.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

26 Dec, 19:50


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

26 Dec, 03:43


در سکوت شب دلم پر میزند
دست یاری حلقه بر در می زند
شب بر آرم ناله در کوی سکوت
عالمی دارد هیاهوی سکوت
برگ ها در ذکر و گل ها در نماز
مرغ شب حق حق زنان گرم نیاز
بال بگشاید ز هم شهباز من
می رود تا بیکران پرواز من
از چراغ آسمان ها روشنم
پر فروغ از نور باران تنم
روشنان آسمانی در عبور
نور و نور و نور و نورو نور و نور
می رسم آنجا که غیر از یار نیست
وز تجلی قدرت دیدار نیست
بهر دیدن چشم دیگر بایدت
دیده یی زین دیده بهتر بایدت
چشم سر بیننده ی دلدار نیست
عشق را با جان حیوان کار نیست
چشم ظاهر در بهائم نیز هست
کوششی کن چشم دل آور به دست

مهدی سهیلی

زرتشت و مزدیسنان

25 Dec, 22:59


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز ماه ،از ماهِ دی
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
پنجشنبه: ۶ دی ماه
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲۶ دسامبر ۲۰۲۴ترسایی
26.12.2024

🌷🌷🌷

🔹ماه:
-  دوازدهمین روز در گاهشمار ترادادی زرتشتیان روز "ماه" نام‌ دارد.

- واژه ماه در اوستا به ریخت "ماوُنگهه" آمده و سرود "ماه نیایش" در خُرده اوستا در پاسداشت این پدیده آسمانی سروده شده است.

-  روز ماه یکی از روزهایی است که مزدیسنان به باور ترادادی خویش، از خوردن هرگونه خوراک گوشت‌دار پرهیز می کنند.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

30 Nov, 07:11


مردم یک جامعه وقتی کتاب می‌خوانند، چهرهٔ آن جامعه را عوض می‌کنند، یعنی به جامعه‌شان چهره می‌دهند.

یک جامعهٔ بی‌چهره را می‌شود در میان مردمی کشف کرد که در اتوبوس، در صف اتوبوس، و در اتاق‌های انتظار، و در انتظارهای بی‌اتاق منتظرند و به هم نگاه می‌کنند و از نگاه کردن به هم نه چیزی می‌گیرند و نه چیزی می‌دهند. جامعه‌ای که گروه منتظرانش به هم نگاه می‌کنند جامعهٔ بی‌چهره ای‌ست.

✍️ #یدالله_رؤیایی
📕 از سکوی سرخ



🆔 @XeradsarayeFerdosiYazd

زرتشت و مزدیسنان

30 Nov, 07:08


📺 گزارشی از مجموعه توس بزرگ
🔸هرآنچه باید درباره آرامگاه فردوسی بدانید


🏵به کوشش: غزاله توکلی فر (راهنمای آرامگاه فردوسی)


#توس_مدیا
@tusmediair

زرتشت و مزدیسنان

30 Nov, 06:59


#میر_جلال_الدین_کزازی :


🔸توس یکی از کهن ترین و نامورترین شهرهای ایران است و در اوستا، نامه ی مینوی ایرانیان کهن در شمار شانزده سرزمین سپند، از آن سخن رفته است. توس یکی از کانون های شکوفان فرهنگ و ادب ایران بوده است و پروردگاه شمار بسیار از نامداران.

🔸از دیگر سوی توس جایی است که دل ایران در آن می تپد: ایرانی ترین ایرانی : آنکه شاهکار برترین و گوهرین سخن پارسی و گرامی ترین آفریده و گرانمایه ترین پدیده فرهنگی ایران را: شاهنامه ، پدید آورده است، در آن آرمیده است: زباناور ورجاوند بی مانند، اوستادان اوستاد فردوسی _ که یادش جاودان ماناد و روانش، در گرثمان، شاد !


🔸از همین‌روی، توس نه‌تنها شهری ایرانی، شهری جهانی است و هر آینه،شایسته آنکه در شمار شهرهای بزرگ جهان که در فرهنگ جهانی کارساز و اثرگذار بوده اند، جای بگیرد و ارج نهاده آید.


@shahnamehpajohan
https://shahnamehpajohan.ir

زرتشت و مزدیسنان

30 Nov, 06:58


#مصطفی_جیحونی:
شاهنامه کمک کرد تا ایران را بهتر بشناسیم

شاهنامه، کتاب ملی ایرانیان و زبان فارسی است؛ بنابراین به چشم اثری معمولی نباید به آن نگاه کرد. شاهنامه کمک کرد تا ایران را بهتر بشناسیم. تفکر برابری ایرانیان با اعراب بر اساس شاهنامه شکل گرفت. زمانی را در نظر بگیرید که خلفای عباسی نژاد عرب را برتر از همه اقوام می‌دانستند و در آن زمان آنچه به ایران کمک می‌کرد، شاهنامه بود. البته این موضوع را نباید فقط مرهون فردوسی دانست. در همان زمان، ابومنصور محمد بن عبدالرزاق که والی طوس بود، دستور داد شاهنامه ابومنصوری را ترجمه کنند و این مایه اصلی با آن کتاب آغاز شد. منت فردوسی بر ایران این است که ایرانی خودش را باور کند.


@shahnamehpajohan⁣⁣⁣⁣
https://shahnamehpajohan.ir⁣⁣⁣⁣

زرتشت و مزدیسنان

30 Nov, 05:36


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

30 Nov, 04:31


 به دشمن برت مهربانی مباد
 که دشمن درختیست تلخ از نهاد
 درختی که تلخش بود گوهرا
 اگر چرب و شیرین دهی مر ورا
 همان میوهٔ تلخت آرد پدید
 از او چرب و شیرین نخواهی مزید
 ز دشمن گر ایدون که یابی شکر
 گمانبر که زهراست،هرگز مخور

ابوشکور بلخی

زرتشت و مزدیسنان

30 Nov, 01:44


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز؛ مهر ،از ماهِ آذر
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
شنبه : ۱۰ آذر ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۳۰ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

30.11.2024

🌷🌷🌷

🔹 مهر:
شانزدهمین روز هرماه سی روزه در گاه‌شماری ترادادی زرتشتیان، روز «مهر» نام دارد.

- مهر در اوستا « میثرَه» خوانده می‌شود، از ایزدان بزرگ پیش از زرتشت بوده که ایزد فروغ و روشنایی نام داشته است.

- ایزد مهر، نگهبان پیمانداری، مهربانی و خردمندی برای رسیدن به خواسته‌ ودارایی نیز بوده است.

نقش ونماد میترا‌ ومهر؛ گردونه آفتاب یا چلیپا است.

- آیین مهرپرستی یکی از دیرینه‌ترین آیین‌ها در ایران باستان بوده که زمانی به شیوه میترائیسم در اروپا گسترش یافته است.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

29 Nov, 06:42


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

29 Nov, 04:09


کیست این پنهان مرا در جان و تن
کز زبان من همی گوید سخن؟
این که گوید از لب من راز کیست
بنگرید این صاحب آواز کیست؟
در من این‌سان خودنمایی می‌کند
ادعای آشنایی می‌کند
کیست این گویا و شنوا در تنم؟
باورم یارب نیاید کاین منم!
متصل‌تر با همه دوری به من
از نگه با چشم و از لب با سخن!
خوش پریشان با منش گفتارهاست
در پریشان گویی‌اش اسرارهاست
گوید او چون شاهدی صاحب جمال
حسن خود بیند به سر حد کمال
از برای خودنمایی صبح و شام
سر برآرد گه ز روزن گه ز بام
عمان سامانی

زرتشت و مزدیسنان

28 Nov, 23:45


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز دی بمهر ،از ماهِ آذر
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه : ۹ آذر ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲۹ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

29.11.2024

🌷🌷🌷

🔹دی به مهر:
-⁣⁣  پانزدهمین روز هرماه در گاهشمار ویژه زرتشتیان، روز «دی‌به‌مهر» نام دارد.

- «دی» به چمار(:معنی) پروردگار و دادار است.

- در هر ماه سه روز با پیشوند «دی» در گاهشمار ترادادی وجود دارد که روز هشتم «دی‌به‌آذر»، پانزدهم «دی‌به‌مهر» و بیست‌و‌سوم «دی‌به‌دین» می باشند.

- روزهای دی با پسوند نام روز پس از خودش نام گزاری شده اند.

- روزهای اورمزد و سه دی در هر ماه، به مانند روزهای آدینه در گاه شماری خورشیدی، روزهای نیایش همگانی، آسایش و دید وبازدید خانواده هاست.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

28 Nov, 11:15


#مستند
در باب فردوسی زمان ما

#احسان_یارشاطر
بنیان‌گذار مرکز مطالعات ایرانشناسی
در نیویورک (ایرانیکا)

#باشگاه_فیلم_شاهنامه

@Shahnamehfilm

زرتشت و مزدیسنان

28 Nov, 11:08


ساغر سیمین با نقش اسب
محل کشف : عمارلو
ارتفاع : ده و نیم سانتی متر
قطر : دهانه هفت و نیم سانتی متر
دوره : هزاره اول پیش از میلاد
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

28 Nov, 10:48


ایران از نگاه زرتشت و اوستا
بینش زرتشت، دانش بنیان و خردگستر است و برای بهزیستی و پیشرفت مَرتوگان(:بشر)، در جهان ونوسازی زندگی جهانیان سفارش شده است.
لیکن پیام #زرتشت با ساختار فرهنگی، باورها، استوره ها، اندیشه، گویش ومنش ورفتارنیک ایرانی چنان به هم تنیده شده که با هیچ نیرو، ابزار وترفندی نمی توان آنها را از هم جدا کرد.

سرزمین پهناور #ایران در روزگار #باستان و بسیار پیش تر از دوران #هخامنشی،
زادگاه زرتشت بوده که ایرانیانِ آن‌ روزگار را از پندارهای نادرست وخُرافی رهایی بخشیده؛ همگان را به خردورزی، گزینش درست بر پایه آزادی، گسترش راستی ومبارزه با بیداد وکژاندیشی فراخوانده است.

آنچه اکنون بر گستره ایرانِ فرهنگی آشکار است، پیام های زندگی سازی است که برسنگ نگاره های گوناگون به یادگار مانده که چنانچه در آنها و مهرازی(:معماری) باشکوه پس از دوران هخامنشی تا ساسانی بررسی کنیم. ردِ پایِ منش وبینش زرتشت با آموزه های بنیادی آن پیوسته به چشم می آید.

گفتنی است که #اهورامزدا، خدای اندیشه زرتشت، که نماد دانایی وآگاهی بیکران است در هر پیامی از این یادگارهای باستانی، جایگاه شایسته خود را پایدار ونمایان داشته است.
درسنگ‌نگاره ای می خوانیم که از اهورامزدا درخواست شده تا "این سرزمین را از دروغ وخشکساکی ودشمن‌به دور بدارد".

در سنگ‌نگاره دیگری:
بزرگ است اهورامزدا که این زمین را آفرید، آسمان را آفرید‌، انسان را آفرید و "شادی" را برای انسان آفرید.
بدین روی بی سبب نخواهد بود که میهن خویش را "ایران اهورایی" بنامیم.

آنان که زرتشت را بدون ایران نام‌ می برند یا فرهنگ ایران را ناهماهنگ با بینش زرتشت می خواهند هردو به بیراهه می روند.
دسته نخست که زرتشت را بدون نگاهی ژرف به ایران، فراز وفرودهای آن، شکست وپیروزی های آن، اشک وشادی آن با چنین سرزمین پر راز ورمزی باور دارند. باید دریابند که نام کشور ایران( اَییرینَه- وَاِیجَه= سرزمین ایران) برخاسته از نسک اوستا بوده، میهن پرستی و فرهنگ پروری ایرانی نیز برگرفته از اوستا، گنجینه دانش نیاکان می باشد.
#اوستا، فّر وشکوهِ سرزمین ایران را دربخشی از اوستا که «اورمزد یشت» نام دارد، اینگونه ستایش کرده است.
«نِمُو. اَییرینَه. وَاِجَه هی. نِمُو. کَوَه اِم. خُوَرِنُو

برگردان:
می ستاییم شکوه وسرافرازی سرزمین ایران را همراه با فرهمندی وبزرگواری ایرانیان

گروه دوم نیز که سرافرازی ایران، فرهنگ و باورهای ایرانی، جشن های ملی این کشور، شکوه پیروزی راستی وشکست نیروهای اهریمنی را بدون بینش وسفارش زرتشت باور دارند بایستی بدانند که همه جشن وآیین های شادی افزا،  باورهای نیک انسانی، دادگستری وبرخورد با بیدادگری، نوسازی وتازه گردانیدن زندگی، همگی برگرفته از اندیشه زرتشت وباورهای ارزشمند نیاکان خردمند سرزمین ایران بوده است.

زرتشتیان برخود می بالند که درگذر گاهداد (:تاریخ) پرفراز وفرود این کشور، با کمبودها ورنج فراوانی که پشت سر گذاشته اند، از نیکی وشادی های فرهنگ نیاکان پاسداری کرده وبه همه ایرانیان آزاد اندیش وفرهیخته سپرده اند.

اگر زرتشت وگنجینه اوستا نبود، بیگمان نام وچگونگی برگزاری جشن وآیین های شادی بخش وارزشمند، گویش وباورهای گوناگون تیره ها(:اقوام) که همگی شنیدنی می باشند، به روزگار کنونی نرسیده بود؛

بیگمان تا کنون بوستانی پرگل از مهربانی وگذشت که ویژگی رفتاری نیاکان است. با مبارزه بابیداد وستم برای رسیدن به آزادی، هرگاه که نیاز باشد. با آرمان پیروزی فرّه ایزدی که سفارش شدهِ اوستا برای ایرانیان است، پیش روی ما خودنمایی نمی کرد تا امید وآرمان آیندگان باشد. 
نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

28 Nov, 10:45


@zoroaster33
نپه‌های موسوم به «ریوی» در شهرستان مانه و سملقان خراسان شمالی طی کاوش‌های اخیر باستان شناسان قدمتی طولانی از خود به نمایش گذاشته،به عقیده کارشناسان باستان‌شناسی، کاوش در تپه‌های ریوی در مانه و سملقان احتمال رسیدن به شهر تاریخی آساک از شهرهای سلسله‌ اشکانیان را میسر خواهد کرد.
در جریان کاوش‌ها در تپه باستانی ریوی در مانه و سملقان، باستان‌شناسان ایرانی و آلمانی در جریان کاوش مشترک در محوطه این تپه، موفق به یافتن شماری مهرهای گلی مربوط به عصر هخامنشی و اشکانی شدند.
محوطه باستانی ریوی که 110 هکتار گستره دارد، به عنوان قدیمی‌ترین استقرارگاه انسان در شمال شرق کشور است که قدمت آن با توجه به شواهد تاریخی به 3 هزار و 700 سال و عصر مفرغ باز می‌گردد.
این شهر در قلب حکومت هخامنشی آن دوره که از چین تا یونان امتداد داشت کشف شده است و آثاری از امپراتوری‌های هخامنشی، ساسانی و اشکانی و حتی عهد مفرغ دارد.
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

28 Nov, 09:49


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

28 Nov, 03:13


به گیتی ممانید جز نام نیک
هرآنکس که خواهد سرانجام نیک
ترا روزگار اورمزد آن بود
که خشنودی پاک یزدان بود
به یزدان گرای و به یزدان گشای
که دارنده اویست و نیکی فزای
ز هر بد به دادار گیهان پناه
که او راست بر نیک و بد دستگاه
کند بر تو آسان همه کار سخت
ز رای دلفروز و پیروز بخت
نخستین ز کار من اندازه گیر
گذشته بد و نیک من تازه گیر
که کردم به دادار گیهان پناه
مرا داد بر نیک و بد دستگاه
فردوسی

زرتشت و مزدیسنان

27 Nov, 22:33


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز گوش ،از ماهِ آذر
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
پنجشنبه: ۸ آذرماه،
به سال ۱۴۰۳خورشیدی

۲۸ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی
28.11.2024

🌷🌷🌷

🔹گوش:
-  چهاردهمین روز هر ماه در  گاه‌شماری ترادادی وسی روزه زرتشتیان، «گوش» نام دارد.

- گوش در اوستا  به ریخت «گِئوش» آمده  که به چمار(معنی) گیتی و جهان است. ایزد گوش نگهبان گیتی و جهان هستی است.

- روز گوش، یکی از چهار روز پرهیز از خوردن خوراکی های گوشت دار است. زرتشتیان این روز را "نَبُر" نیز می‌نامند.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

16 Nov, 07:45


لحظه اعطای لوح ثبت جهانی روستای اصفهک
@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

16 Nov, 05:55


‍ ⁠⁣بیست و ششم آبان‌ سالروز درگذشت ابراهیم پورداود
پورداود هرچه نوشته و آنچه سخن گفته است در زمینۀ فرهنگ و تمدن ایران باستان است که به آن پای‌بند است. این یکی از برجستگی‌های زندگی اوست که از حدّ خود پای فراتر نمی‌گذارد و به همان بسنده می‌کند که می‌داند.
آثار و تحقیقات اساسی و مهم پورداود را در سه قسمت باید خلاصه کرد: یکی ترجمۀ اوستاست که در نُه جلد به نام‌های گات‌ها، یشت‌ها، خرده اوستا، یسنا، یادداشت‌های گاتاها، ویسپرد نشر شده است. دیگر بررسی‌ها و پژوهش‌هایی است که دربارۀ کلمات و تعابیر و اصطلاحات و اعلام اوستا مبتنی بر آثار باستان‌شناسی و متون تاریخی و کتب خارجی مدوّن ساخته و آنها گواه وسعت اطلاعات و نشان‌دهندۀ طریقۀ او در تحقیقات باستانی است. سه‌دیگر مقالاتی است که دربارۀ گیاهان و جانوران و جنگ‌افزارها و سابقۀ استعمال و رواج آنها در ایران باستان و کلمات ساختگی عصر فرهنگستان دارد، یا مقدمه‌هایی که بر کتب دیگران مربوط به تحقیقات ایرانی نوشت و در سه کتاب فرهنگ ایران باستان و هرمزدنامه و آناهیتا انتشار داد.روانشان به مینو شاد.
@AfsharFoundation
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

16 Nov, 05:14


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

16 Nov, 02:31


خرد دارد ای پیر بسیار نام
رساند خرد پادشا را به کام
یکی مهر خوانند و دیگر وفا
خرد دور شد درد ماند و جفا
زبان‌آوری راستی خواندش
بلنداختری زیرکی داندش
گهی بردبار و گهی رازدار
که باشد سخن نزد او پایدار
پراگنده اینست نام خرد
از اندازه‌ها نام او بگذرد
تو چیزی مدان کز خرد برترست
خرد بر همه نیکویها سرست

زرتشت و مزدیسنان

16 Nov, 02:29


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز وهمن ، از ماه آذر
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
شنبه : ۲۶ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۱۶ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

16.11.2024

🌷🌷

🔹وَهمَن:

- دومین روز از هر ماه سی روزه در گاه شماری ترادادی زرتشتیان، وهمن نام دارد.

- وهمن یا وهومن دو بخشی است. «وُهو» به چمار(معنی) نیک و خوب و «مَنَه» از بُن «من» به چمار اندیشیدن، شناختن و فهمیدن است.

- روز وهمن، نخستین روز «نبُر» در هر ماه، در گاه شمار ویژه زرتشتیان است. در چنین روزی از !کشتار جانوران و خوردن خوراک گوشت‌دار پرهیز می‌کنند.

- وهمن امشاسپند در جایگاه مادی خود، از چارپایان سودمند نگهداری می کند.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

15 Nov, 12:27


اولین تصاویر از لحظه کشف اسکلت در چشمه‌علی
به گفته سرپرست گروه کاوش معماری دوره سوم سیلک در تپه هفت هزار ساله چشمه علی کشف شده است.
دوره موسوم به سیلک ۳ به ۴۳۰۰ سال قبل از میلاد مربوط می شود.
@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

15 Nov, 12:17


#محمد_علی_اسلامی_ندوشن:

بین افسانه ققنوس و سرگذشت ایران تشابهی می توان دید. ایران نیز بارها به مانند آن مرغ در آتش سوخته و باز از خاکستر خویش زاییده شده است .

@shahnamehpajohan⁣⁣⁣⁣
https://shahnamehpajohan.ir⁣⁣⁣⁣

زرتشت و مزدیسنان

15 Nov, 12:17


#جلال_خالقی_مطلق :

سال هایی که با بررسی و ویرایش شاهنامه سپری شد برای من سال های شیرینی هم بود. این کار چنان شادی و لذتی داشت که می پنداشتم نوشداروی من است.

@shahnamehpajohan⁣⁣⁣⁣
https://shahnamehpajohan.ir⁣⁣⁣⁣

زرتشت و مزدیسنان

15 Nov, 08:06


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

15 Nov, 04:01


بکوشيد تا رنجها کم کنيد
دل غمگنان شاد و بي غم کنيد
که گيتي فراوان نماند به کس
بي آزاري و داد جوييد و بس
به يزدان پناهيد و فرمان کنيد
روان را به مهرش گروگان کنيد
مجوييد آزار همسايگان
هم آن بزرگان و پرمايگان

زرتشت و مزدیسنان

14 Nov, 20:33


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز اورمزد ، از ماه آذر
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه : ۲۵ آبان ماه
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۱۵ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

15.11.2024

🌷🌷

🔹اورمَزد:

- اورمزد نام نخستین روز از هرماه سی روزه در گاهشمار ترادادی(سنتی) زرتشتیان است.

- اورمزد یا «هُرمزد» ویژگی وفروزه خداوندی در دین مزدیسنا و پیام زرتشت است.

اهورامزدا، خداوند جان و خرد، به چمار «دانایی وآگاهی بیکران هستی مند» است.

- در بینش زرتشت، اهورامزدا سرآغاز و سرانجام هستی می باشد.

برگردان هر بخش از این واژه:
اهو= هستی
اهورا= هستی دار، هستی مند
مَز= بیکران، دامنه دار
دا= دانایی، آگاهی

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

14 Nov, 11:27


میمند کرمان
روستای میمند در ۳۸ کیلومتری شمال شرقی شهر بابک استان کرمان واقع شده است. این روستا یکی از سکونتگاه‌های صخره‌ای جهان و نوزدهمین اثر جهانی ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است؛ عده‌ای معتقدند میمند به معنی میمنت و مبارکی است. از آثار بسیار قدیمی این روستا می‌توان به خانه‌های صخره‌ای پراکنده، معبد، قلعه و برج‌های مختلف که مربوط به هزاران سال است، اشاره کرد.
سفال‌های کشف شده در این منطقه ثابت کرده است. قدمت این سفال‌ها به دوره اشکانی، ساسانی و دوره اسلامی برمی‌گردد؛ این روستا متعلق به قرون دوم و سوم میلادی است؛ در زمان اشکانیان در بخش جنوبی کرمان قبایل کوچ نشین به مناطق مختلف کوچ می‌کردند، اما آن دسته از قبایلی که جابه‌جا نشده بودند؛ در اواخر دوره اشکانیان و اوایل دوره ساسانیان منطقه خوش آب و هوایی را برای سکونت انتخاب کردند و در دل کوه‌ها خانه‌هایی را برای سکونت ساختند؛ علاوه بر نظریه‌های فوق بسیاری از کارشناسان پیشینه این روستا را بین ۸ تا ۱۲ هزار سال می‌دانند؛ نقوش سنگ نگاره موجود در منطقه که قدمت آن را به ۱۲ هزار سال پیش نسبت می‌دهند، یکی از شواهد این کارشناسان است.
مهم‌ترین شاخصه این روستای باستانی که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، مسکونی بودن واحدهای صخره‌ای میمند است. بر خلاف دیگر مکان‌ها که افراد برای ساخت کاشانه خود سنگ بر روی سنگ قرار می‌دهند؛ در این روستای شگفت‌انگیز با برداشتن و کنده کاری سنگ‌ها خانه‌ها بنا شده‌اند. اگر دقت کنید متوجه می‌شوید که سقف هر خانه حیاط خانه دیگر است و کوچه یا پیاده رو معنای چندانی ندارد.
در این روستای صخره‌ای ۴۰۰ خانه در دو تا پنج طبقه بر روی یکدیگر قرار گرفته‌اند که با نام کیچه شناخته می‌شوند. این تعداد کیچه دارای دو هزار و پانصد اتاق است. برای ورود به کیچه ها باید از دالانی روباز که در دل کوه حفر شده است گذر کرد. این کیچه ها دارای درب‌های کوتاهی هستند که برای داخل شدن از آنها باید کمی سر خود را خم کنید؛ از نمای بیرونی، کیچه‌ها اندازه‌های متفاوتی دارند اما مساحتشان از نود متر مربع بیشتر نیست. در دیواره اتاق‌ها طاقچه‌هایی کنده شده است که محل قرارگیری ظروف، رختخواب و یا چراغ است.
@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

14 Nov, 11:27


قلعه بالا در سمنان،روستای نامزد ثبت جهانی
روستای قلعه بالا ۲۴ کیلومتر با روستای بیارجمند فاصله دارد و در ۱۴۰ کیلومتری جنوب شاهرود قرار گرفته است؛ گفته شده در زمان گذشته گروهی از فرقه اسماعیلیان تحت فرمان حسن صباح به غاری در کوه‌های جنوب این روستا به نام ملاحدین پناه آوردند و امروزه در میان بومیان منطقه به ملحدو شهرت یافته است؛ قلعه بالا به دلیل قرارگیری در کوه پایه‌های سمنان، از معماری پله کانی زیبایی برخوردار شده و بام خانه‌های طبقات زیرین حیاط خانه‌های بالاسرشان را شکل می‌دهند؛ به علاوه بافت کرم رنگ خانه‌ها به علت استفاده از کاهگل، جلوه‌ای منحصر به فرد و یکدست به قلعه بالا بخشیده و با کویر اطرافش عجین شده است؛ ارتفاع بلندتر قلعه بالا از روستاهای همجوارش، به نگین سبز توران شهرت دارد.
از جاذبه‌های گردشگری قلعه بالا پارک ملی توران، مشهور به دروازه حیات وحش توران است و می‌توان آن را به عنوان آفریقای ایران یاد کرد، چرا که در مساحتی نزدیک به ۱۴۷۰۰۰۰ هکتار، هزاران گونه جانوری از جمله پرندگان، پستانداران، خزندگان و دوزیستان را در خود جای داده است. این منطقه پس از پارک ملی سِرِنگِتی در کشور تانزانیا، بزرگترین زیستگاه حیوان‌ها به شمار می‌رود و از معروف ترین جانوران این منطقه می‌توان به آهو ایرانی، گورخر ایرانی، یوزپلنگ آسیایی، سیاه گوش، گربه پالاس، گربه شنی، گربه دشتی اشاره کرد؛ همچنین در نزدیکی قلعه بالا دشت‌های علی انگر و دلبر قرار گرفته‌اند که از پارک‌های منطقه حفاظت شده خارتون به شمار می‌روند.
چشمه‌های جوشانی از دل زمین‌های کویری قلعه بالا بیرون زده‌اند و از جمله می‌توان به هوژده، عنابو، دلبر اشاره کرد که جلوه بی نظیری را در کنار منطقه کویری به تصویر می‌کشند؛ از زیباترین جلوه‌های این روستا زیبا سرود و نغمه‌های خاص منطقه است که در میان مراسم ازدواج و جشن‌های محلی آنها خوانده می‌شود. قالی‌بافی، سوزن دوزی و تنه‌بافی نمونه‌ای از هنر دستان بومیان قلعه بالا هستند. پرورش کرم ابریشم و ساخت نخ‌های ابریشمی از دیر صنایع قلعه بالا به شمار می‌رود.
@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

14 Nov, 11:27


کندلوس مازندران،روستای نامزد ثبت جهانی
کندلوس نام روستایی بسیار زیبا و ییلاقی در استان مازندران است؛ این روستا در دامنه رشته‌کوه‌های البرز قرار دارد و به راحتی می‌توان رد پای تمدن قبل از میلاد مسیح، تمدن ایران پیش از اسلام و تمدن ایران بعد از اسلام را پیدا کرد؛ بخشی دیگر از حکایت تاریخی این روستا به دوره قاجار برمی‌گردد که در سال ۱۲۹۲ هجری ناصرالدین شاه قاجار چندروزی را در محلی نزدیک روستا که «تنگه میخساز» نام دارد سپری کرده و در خاطرات سفرش از محل اقامت خود سخن گفته است؛ جالب است بدانید کمال‌الملک هم همراه وی بوده که این نقاش مشهور روستای کندلوس را در یک تابلوی تماشایی و مسحورکننده به تصویر می‌کشد و امروزه این تابلو نقاشی در کاخ صاحبقرانیه تهران قرار دارد.
روستا کندلوس از دو بافت با ارزش و معمولی تشکیل شده که ساخت و سازهای جدید و امروزی در بافت باارزش ممنوع است بافت بخش توریستی کندلوس دارای معابری سنگفرش و خانه‌هایی با نمای کاه‌گل، پنجره‌های سنتی و سقف لتی است؛ شغل اصلی مردم این منطقه، کشاورزی و دامداری است. هرچند، برخی افراد نیز به صورت تخصصی در زمینه تولید و پرورش گیاهان دارویی فعالیت دارند.
موزه کندلوس نخستین موزه روستایی جهان است و یکی از غنی‌ترین موزه‌های مردم‌شناسی خاورمیانه است؛ این موزه در دو طبقه و با محوریت آثار بومی و منطقه‌ای ساخته شده‌است و از کتاب‌های خطی بسیار قدیمی گرفته تا انواع ابزارآلات کهن، اشیای قدیمی و لباس‌های محلی را می‌توان در آن مشاهده کرد.
همچنین این روستا یک حمام خزینه‌ای قدیمی دارد که به دوره قاجار منسوب است؛ در ۵ کیلومتری روستای کندلوس، آبشاری ۱۰ متری قرار دارد که توسط جنگل احاطه شده‌است. در این آبشار، آب از فراز دماغه کوه بیرون آمده و به صورت قطرات ریز آب همانند باران به پایین می‌ریزد و منظره رؤیایی را ایجاد می‌کند.
@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

14 Nov, 05:24


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

14 Nov, 02:36


چو شیر از بیشه بیرون آی
و پا در راه فرصت باش
گریزان شو ز نومیدی
رها کن خواب خرگوشی
فروغ صبح بهروزی
به دست آسان نمی‌افتد
تو هم سهمی از آن داری
به میزانی که می‌کوشی

زرتشت و مزدیسنان

14 Nov, 02:36


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز اَنارام ، از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
پنجشنبه: ۲۴ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۱۴ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

14.11.2024

🌷🌷🌷

🔷 اَنارام
- روز پایانی هرماه در گاهشمار سی روزه و ترادادی زرتشتیان انارام نامیده می شود.

- انارام به چَمار(:معنی) «روشنایی بی پایان» است که در اوستا به ریخت «اَنَغرَه رَاُوچَه» آمده است.
.
- کسانی که با اندیشه، گفتار و کردار نیک زندگی کرده، با دروغ و ناپاکی مبارزه می‌کنند. در باور ترادادی نیاکانی، سرانجام روان آنان به سرای نور و سُرود رهسپار می شوند که سرشار از خرسندی و شادمانی است. این سرا، همان خانه‌ی واپسین  بوده که جایگاه روشنایی و فروغ بی‌پایان است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

12 Nov, 11:50


ایران در طرح بهترین دهکده‌های گردشگری سازمان جهانی گردشگری ۲۰۲۴ شرکت خواهد کرد؛ این در حالی است که در سال گذشته، روستای کندوان‌ در آذربایجان شرقی به عنوان بهترین روستای گردشگری جهان انتخاب شد.

میراث آریا: اجلاس جهانی سازمان جهانی جهانگردی سازمان ملل متحد ۲۵ آبان ماه در کلمبیا تشکیل خواهد شد که در این اجلاس، بهترین روستاهای گردشگری ۲۰۲۴ مشخص می شود؛ این در حالی است که در سال گذشته، روستای کندوان در آذربایجان شرقی به عنوان بهترین روستای گردشگری جهان انتخاب شد. روستای ابیانه استان اصفهان، روستای کندلوس استان مازندران، روستای بیشه استان لرستان، روستای میمند استان کرمان، روستای فهرج استان یزد، روستای پالنگان استان کردستان، روستای اصفهک استان خراسان جنوبی و روستای قلعه بالا استان سمنان در لیست ۸ روستای کاندید برای رقابت جهانی هستند.
@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

12 Nov, 11:49


#جلال_خالقی_مطلق :
فردوسی از منابع شفاهی بیزار بوده است



من معتقد نیستم که حتی یک داستان از شاهنامه براساس مأخذ شفاهی بوده و حتی اعتقاد دارم که فردوسی از منابع شفاهی بیزار بوده است و روح علمی آنزمان گفته‌های شفاهی را اصلاً سبک و دست پائین می‌گرفت. نه تنها تمام شاهنامه براساس یک مأخذ نوشتاری است، بلکه مأخذ شاهنامه نیز که شاهنامه ابومنصوری ‌باشد براساس متون پهلوی و فارسی است که پهلوی را آنها به فارسی ترجمه کرده‌اند. یعنی شاهنامه حتی تا دو سه پشت‌اش نوشتاری است.

@shahnamehpajohan
https://shahnamehpajohan.ir

زرتشت و مزدیسنان

12 Nov, 11:49


#جلال_خالقی_مطلق :
بسیاری از حماسه های غربی شفاهی است

اصولاً شیوه تفکر غربی با حماسه چیز دیگریست تا آن چیزی که ما ایرانیها داریم. اولاً بسیاری از حماسه های غربی حماسه های شفاهی هستند. یعنی شاعر بدیهه سراست. حالا در مورد هومر این اختلاف هست. بعضیها اصلاً معتقد نیستند که کسی به نام هومر بوده و بعضیها هم معتقدند که او بدیهه سرایی بوده که بعداً اشعارش را دیگران دستکاری کردند و به این صورت درآوردند. بعضیها هم معتقدند که نه، این خود هومر است.در موردش خیلی اختلاف هست.
در هرحال ایلیادِ هومر یک اثر بسیار جالب و بزرگی است. ولی اصولاً شیوه برداشت یک شاعر غربی از جهان و در نتیجه هم از حماسه یک چیز دیگریست تا آن چیزی که در ایران بوده. حالا چه فردوسی، چه پیش از او و یا چه بعد از او.



@shahnamehpajohan
https://shahnamehpajohan.ir

زرتشت و مزدیسنان

12 Nov, 04:40


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

12 Nov, 04:36


ای برادر عقل یکدم با خود آر
دم بدم در تو خزانست و بهار
باغ دل را سبز و تر و تازه بین
پر ز غنچه و ورد و سرو و یاسمین
ز انبهی برگ پنهان گشته شاخ
ز انبهی گل نهان صحرا و کاخ
از بهاران کی شود سرسبز سنگ
خاک شو تا گل نمایی رنگ رنگ
سالها تو سنگ بودی دل‌خراش
آزمون را یک زمانی خاک باش

زرتشت و مزدیسنان

12 Nov, 04:36


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز زامیاد ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
سه شنبه: ۲۲ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی


۱۲ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

12.11.2024

🌷🌷🌷

🔹زامیاد:
- بیست‌وهشتمین روز  هرماه در گاه‌شماری ویژه ترادادی مزدیسنان، زامیاد نام دارد.

- واژه زامیاد از دوبخش آمده "زَم" به چمار(معنی) زمین و "یَزَت" به چمار ستودنی است.

- زامیاد نام ایزد پاسبان و نگهبان زمین است‌ که با فروزه نیک کنش، از او یاد شده است.

- زمین سرچشمه‌ی همه داده‌هایی است که برای زندگی بهتر پدیدار شده است.

- ايزد زامياد ( نگهبان زمين) با ايزد آسمان در کنار هم يا جداگانه سپندینه(:مقدس) شمرده شده‌اند.

- زمین ویژگی زایندگی و بالندگی دارد با این ویژگی ها نماد مادر برای مَرتُو(انسان) و دیگر زندگان روی آن است، بدین روی ستودنی و سپندینه بوده، در باور نیاکان ایرانی پاک و نیکو نگهداشتن آن سفارش شده است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

11 Nov, 08:20


کشف خط کش پنج هزار ساله در شهر سوخته
خط کش ساخته شده از چوب آبنوس در کاوش‌های باستان‌شناسی شهر سوخته کشف شده، این خط کش به طول ۱۰ سانتی‌متر با دقت نیم میلی‌متری از جنس آبنوس است؛ کشف این وسیله نشانگر این است که ساکنان این شهر باستانی پیشرفت‌های زیادی در زمینه علم ریاضیات داشته‌اند.

کشف قدیمی‌ترین تخته نرد جهان در شهر سوخته
کهن‌ترین تخته نرد جهان از گور باستانی شماره ۷۶۱ در شهر سوخته به همراه ۶۰ مهره پیدا شده است. این تخته نرد؛ بسیار قدیمی‌تر از تخته نردی است که در گورستان سلطنتی «اور» در میان رودان (بین النهرین) پیدا شده بود.
این تخته نرد از جنس آبنوس و به شکل مستطیل ساخته شده است و بر روی آن یک مار که ۲۰ بار به دور خود حلقه‌زده و دمش را در دهان گرفته، نقش بسته است.
این تخته نرد ۲۰ خانه بازی و ۶۰ مهره دارد و مهره‌ها که در یک ظرف سفالی در کنار تخت نرد قرار داشتند از سنگ‌های رایج شهر سوخته یعنی لاجورد، عقیق و فیروزه ساخته شده‌اند.
@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

11 Nov, 08:18


شگفت انگیزترین یافته شهر باستانی شهر سوخته با کهن‌ترین جراحی مغز
یکی از شگفت انگیزترین یافته‌های این شهر باستانی، پیدا شدن نشانه‌های کهن‌ترین جراحی مغز در آن است. جمجمه‌ای از دختر ۱۲ یا ۱۳ ساله در این شهر باستانی کشف شده که در چهار هزار و ۸۰۰ سال قبل پزشکان این منطقه برای درمان بیماری هیدروسفالی (جمع شدن مایع در جمجمه) بخشی از استخوان جمجمه او را برداشته و جراحی کردند و این دختر بچه نیز مدت‌ها بعد از این عمل زنده مانده است.
اسکلت کامل این دختر بچه پیدا شده و چهره او نیز توسط اندام‌شناسان دیرینه‌شناس بازسازی شده است.

کشف نخستین چشم مصنوعی جهان در شهر سوخته
برای نخستین بار در شهر سوخته یک چشم مصنوعی با پیشینه چهار هزار و ۸۰۰ سال کشف شد، این چشم مصنوعی متعلق به زنی ۲۵ تا ۳۰ ساله در یکی از گورهای شهر سوخته مدفون شده و بر روی جمجمه او قرار داشته است.
چشم مصنوعی یافت شده در چشم چپ این زن کار گذاشته شده و با وجود گذشت زمان هنوز سالم مانده است.
جنس این چشم مصنوعی به طور کامل مشخص نشده اما به نظر می‌رسد در ساخت آن از قیر طبیعی مخلوط به نوعی چربی جانوری استفاده شده است.
بر روی این چشم مصنوعی ریزترین مویرگ‌های داخل چشم توسط مفتول‌های طلایی به قطر کمتر از نیم میلی‌متری طراحی شده و مردمک این چشم نیز در وسط طراحی شده و تعدادی خطوط موازی که تقریباً یک لوزی را تشکیل می‌دهند پیرامون مردمک دیده می‌شود.
@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

11 Nov, 08:13


کشف نخستین پویانمایی (انیمیشن) جهان در شهر سوخته
باستان‌شناسان هنگام کاوش در گور پنج هزار ساله جامی را یافتند که نقش یک بُز و یک درخت روی آن دیده می‌شد، آن‌ها پس از بررسی این شی دریافتند نقش روی جام بر خلاف دیگر آثار به دست آمده از محوطه‌های تاریخی شهر سوخته، تکراری هدفمند دارد، به گونه‌ای که حرکت یک بُز به سوی درخت را نشان می‌دهد.

هنرمندی که جام سفالین را بوم نقاشی خود قرار داده، توانسته است در پنج حرکت، بزی را طراحی کند که به سمت درخت حرکت و از برگ آن تغذیه می‌کند.

باستان‌شناسان با نزدیک کردن این تصاویر به یکدیگر موفق شدند نمونه‌ای از تصویری متحرک را در قالب فیلم ۲۰ ثانیه‌ای به دست آورند، بز از جمله حیواناتی است که در رسیدن به ارتفاعات ماهر است و می‌تواند با حرکت جهشی به سمت بالا بجهد که هنرمند نقاش شهر سوخته با دقت و زبردستی موفق شد جهش این بز را به تصویر بکشد.
این جام که از آن برای نوشیدن استفاده می‌شده ۱۰ سانتی‌متر ارتفاع دارد و بر یک پایه استوار شده است.
@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

11 Nov, 08:10


به گزارش میراث آریا، شهر سوخته با تمدن پنج هزار ساله یکی از بزرگ‌ترین شهرهای ایران باستان و از مهمترین تمدن‌های شرق فلات ایران است که در بررسی‌های باستان‌شناسی و مطالعات گسترده تاریخ‌شناسان در این خطه، سیر تحول چشمگیری در زمینه‌های بازرگانی داخلی، تجارت خارجی، شهر نشینی و معماری، پزشکی، هنر، کشاورزی، جانورشناسی، زمین‌شناسی و علوم وابسته در این منطقه به چشم می‌خورد.

شهر سوخته نام شهری رازآلود با گنج‌های نهان در دل خاک بوده که یادگار مردمان پنج هزار سال قبل بوده، این شهر اسرارآمیز واقع در جنوب شرق ایران نشان دهنده سرآغاز تمدن بشری است که می‌توان از آن به عنوان منبع تاریخی برای مشخص شدن هویت انسانی استفاده کرد.

شهر سوخته از نادرترین شهرهای باستانی این خطه بوده که بر مبنای یافته‌های باستان‌شناسان ۱۵۱ هکتار وسعت دارد و بر روی یک برآمدگی بین دریاچه هامون و رود هیرمند بنا شده استبر اساس نظریه دیرینه‌شناسان، این شهر سه هزار و ۲۰۰ سال پیش از میلاد پایه‌گذاری شده و مردم آن در چهار دوره بین سال‌های سه هزار و ۲۰۰ تا یک هزار و ۸۰۰ پیش از میلاد در این مکان سکونت داشته‌اند، محوطه باستانی شهر سوخته در هزاره دوم و سوم پیش از میلاد، توسط مهاجرانی که از چهار گوشه به آن وارد شده‌اند، بنا شده و تا کنون سند یا سنگ نوشته‌ای که نام واقعی و باستانی این شهر را مشخص کند به دست نیامده و به علت آتش سوزی در دو دوره زمانی بین سال‌های سه هزار و ۲۰۰ تا دو هزار و ۷۵۰ پیش از میلاد «شهر سوخته» نامیده می‌شود.

این مکان از نادرترین شهرهای باستانی است که در آن زنان عهده دار امور مالی خانواده بوده‌اند؛ بقایای آن نشان می‌دهد که این شهر دارای پنج بخش مسکونی واقع در شمال شرقی شهر سوخته، بخش‌های مرکزی، منطقه صنعتی، بناهای یادمانی و گورستان است که به صورت تپه‌های متوالی و چسبیده به هم واقع شده‌اند.
@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

11 Nov, 08:10


🔻گزارش میراث‌آریا؛

شهر سوخته؛ تابلویی درخشان از تمدن پنج هزار ساله سیستان/ میراث تمدن باستانی شرق

🔸سیستان سرزمین پهلوانان نامداری چون رستم و سهراب است، سرزمین آفتاب تابان و تپه‌های شنی و ماسه‌ای، توفان‌هایی که گاه اثری را تا هزاران سال از دید بشر پنهان می‌سازند و گاهی هم بعد از قرن‌ها اثری را از دل خاک‌ها متولد می‌کنند.

@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

11 Nov, 07:49


#ژاله_آموزگار :
زبان فارسی  مال مشاع همه اقوام ایرانی است


به عنوان یک آذربایجانی  افتخار می‌کنم در برابر شخصیت برجسته ایشان که به همه مردم ایران تعلق دارند و در  سرزمین بزرگ‌خیز آذربایجان به دنیا آمده، سر تعظیم فرود می‌آورم. خداوند را سپاس می‌گویم که بخت این را داشتم ایشان را بشناسم و با ایشان هم‌سخن بشوم و با این گستردگی و تبحری که استاد موحد در زمینه‌های مختلف ادب و شعر و عرفان دارند، از شخصیت مهربان  و دوست‌داشتنی، متواضع  بی‌تکبرشان در عجب بمانم.  اظهار علاقه استاد محمدعلی موحد به آذربایجان تعارضی با علاقه‌شان به فرهنگ ملی و زبان فارسی ندارد. ایشان زبان فارسی را برای همه اقوام ایرانی می‌داند و بر این موضوع تاکید کرده است که در کنار زبان‌های قومی، زبان رسمی و مشترکی میان اقوام وجود دارد. زبان فارسی به قوم خاصی تعلق ندارد و مال مشاع همه اقوام ایرانی است که از پدران به پسران رسیده است.


@shahnamehpajohan⁣⁣⁣⁣
https://shahnamehpajohan.ir⁣⁣⁣⁣

زرتشت و مزدیسنان

11 Nov, 07:47


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

11 Nov, 02:54


هله عاشقان بکوشید، که چو جسم و جان نماند
دلتان به چرخ پَرَّد، چو بدن گران نماند
دل و جان به آب حکمت، ز غبارها بشویید
هله تا دو چشم حسرت، سوی خاک‌دان نماند
نه که هر چه در جهان است، نه که عشق جانِ آن است
جز عشق هر چه بینی، همه جاودان نماند
عدم تو هم‌چو مشرق، اجل تو هم‌چو مغرب
سوی آسمان دیگر، که به آسمان نماند
ره آسمان درون است، پَر عشق را بجنبان
پَر عشق چون قَوی شد، غم نردبان نماند

زرتشت و مزدیسنان

10 Nov, 22:23


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز آسمان ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
دوشنبه : ۲۱ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی



۱۱ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

11.11.2024

🌷🌷🌷

🔹آسمان:
- بیست‌وهفتمین روز هرماه در گاه‌شمار ترادادی(سنتی) مزدیسنان، آسمان نام دارد.

- واژه «آسمان» در اوستا به گونه «اَسمَن» آمده که  ایزد نگهبان سپهر گردون است.

-  در استوره ایرانی، آسمان نخستین پدیده هستی است که در نسک پهلوی بندهشن از آن یاد شده است.

-  در باور باستانی ایران، آسمان سرچشمه نور و گرمای خورشید بوده و همان گونه که به نور خورشید نیایش می‌شده، آسمان نیز گرامی بوده است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

10 Nov, 11:00


شگفتی‌های فرهنگ ایران

✍️استاد فریدون جنیدی

🔺در اندیشه ایرانی پس از اسلام، عرفان راستین و فلسفه راستین، پس از آنکه از دو راهِ جدا از ‌هم می‌گذرند، سرانجام، هر یک، به گونه‌ای‌ با یکدیگر دیدار می‌کنند  و این از شگفتی‌های فرهنگ ایران است که رهروان آن اگر نیک بیاندیشند، چون از یک ریشه بهره گرفته‌اند، یک میوه دارند، یکی با شوریدگی و سرمستی و دیگری با سنجیدگی و سنگینی!

🔺در سرتاسر گفتارها و باورهای ویژه ایرانیان باستان، «خرد» و «اندیشیدن»، چنان جایگاهی دارد که از نام خداوند و نگرش درباره هستی و... بدین دو دست می‌یازیدند.

🔺فلسفه در فرهنگ و اندیشه  ایرانی، دانشی آموختنی است، نه یک خرد ذاتی.

🔺فلسفه و فیلسوف، واژه‌هایی هستند با ریشه‌ای یونانی که برابرند با: «دوست داشتنِ خرد و دانایی» و «دوست‌دارِ دانایی یا دانش»!  هم‌زمان با گسترش فلسفه در یونان باستان، کورش بنیاد شاهنشاهی‌ای را در ایران می‌گذارد که «هخامنشی» خوانده می‌شود.

🔺هخامنشی در سنگ‌نبشته‌های هخامنشیان به دبیره (خط) میخی فارسی باستان «هَخامَنیشَ‌یَ» از «هَخامَنیش» است.

🔺روشن است که «خداوند جان و خرد» در سروده فردوسی، ترجمه‌‎ای دلپذیر و درست از «اهورامزدا» در اوستا است. اینچنین است که اندیشه فردوسی از دیگر سرایندگان پارسی‌زبان جدا می‌‌شود.

🔺فردوسی پیوسته به اندیشه نیاکان، «خردِ هستی بخش» یا «سرورِ خردمند» را برتر از هر سخنی می‌داند:
کزین برتر اندیشه، برنگذرد...

🔺ایرانیان باستان خداوند را «سرور خردمند» می‌دانستند و نخستین و برترین صفت خداوند را «اندیشه نیک»!

🔺این اندازه بس است تا دریابیم نیاکان ما چه ارزشی به خردورزی و فرزانگی می‌دادند و این خود، به گونه‌ای دیگر در یونان باستان به زبان یونانی و پسان، به زبان عربی و فارسی، از راه ترجمه‌های ایرانیان در زمان عباسیان، از نوشته‌های پهلوی و یونانی و سریانی و هندی، میان دانشمندان مسلمان  روان گشت.

🔺اکنون بسیاری از سخنان دیگر را می‌توان به این نوشتار افزود، اما به همین اندازه بسنده می‌شود تا جوان ایرانی خود به دنبال شاهنامه و انبوه نوشته‌های فیلسوفان و عارفان ایرانی پس از اسلام برود و پس از سیراب شدن از نوشته‌های اندیشه‌برانگیز آنان، به متن‌های پهلوی و اوستایی بنگرد و بسیاری از نکته‌های دیگر را خود پیدا کند.

▫️جنیدی، فریدون. مجله نقد اندیشه، شماره دوم و سوم، صص ۲۹۷-۲۹۹.
@naghdeandisheh
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

10 Nov, 10:50


#فدریکو_مایور:

رستم در سه روز مصاف، به خصوصیات‌ حریف خود پی برده است: چالاکی، هوش و فراست در نبرد، و بخصوص بزرگواری و اصالت در رفتار که خاصه شهسواران است. چندین بار هر دو به جایی می رسند که یکدیگر را بشناسند. رجزهای جنگی آنها از ستایش یکدیگر و عطوفت نسبت به هم خالی نیست، اما تقدیر کار خود را می‌کند. وقتی سهراب زیر ضربه‌های سهمگین رستم جان می‌سپارد، و آن هنگام که رستم بر هویت قربانی خویش پی می‌برد، خواننده شاهنامه بر خود می لرزد و لحظه‌ای خود را به جای رستم احساس می‌کند. می‌دانیم که این درون مایه تراژیک، توجه شاعران را به هر زمان و به هر تمدنی که تعلق داشته‌اند، جلب کرده است: هیجانی که این داستان بر می‌‌انگیزد، هیجانی متعلق به همه زمان‌ها و به همه سرزمین‌هاست.


@shahnamehpajohan
https://shahnamehpajohan.ir

زرتشت و مزدیسنان

10 Nov, 10:50


#جلال_خالقی_مطلق :

ما مفهوم وطن و مفهوم ایران را مدیون فردوسی و شاهنامه اش هستیم. هیچ شاعری بعد از فردوسی نبوده که شاهنامه را نخوانده باشد.


@shahnamehpajohan
https://shahnamehpajohan.ir

زرتشت و مزدیسنان

08 Nov, 11:40


🎥گردنبند زرین ساسانی

🔸هنر دوره ساسانی یکی از دوره‌های شکوفایی هنر ایرانی است که ویژگی‌های منحصر به خود را دارد. این گردنبند زرین نیز یکی از آن نمونه‌های جالب توجه است که در موزه رضا عباسی نگهداری می‌شود
@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

08 Nov, 11:14


🎥افتتاح بازارچه هنر شیراز

🔸بازار هنر شیراز با هدف حمایت از هنرمندان صنایع‌دستی و هنرهای تجسمی شهر شیراز و استان فارس در پی ثبت شیراز به عنوان شهر جهانی صنایع‌دستی و هم‌زمان با برپایی جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی افتتاح شد.
@CHTNiran
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

08 Nov, 07:03


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

08 Nov, 03:41


مکن شهریارا گنه تا توان
به ویژه کزو شرم دارد روان
بی‌آزاری وسودمندی گزین
که اینست فرهنگ آیین و دین

زرتشت و مزدیسنان

07 Nov, 20:37


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز دین ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه: ۱۸ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۸ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

08.11.2024

🌷🌷🌷


🔹دین:
- بیست‌ وچهارمین روز هرماه در گاه‌شمار ترادادی ویژه مزدیسنان روز «دین» نام دارد.

- «دین» برگرفته از واژه دَاِنَه در اوستاست  که به چمار(:معنی) وژدان بیدار، بینش آگاهانه و نگرش درونی می باشد.

- دَاِنَه (دین= وژدان آگاه) از آغاز در نهاد هر کسی جای داده شده تا بتواند در زندگی با نیروی آن راه اَشا (راستی و درستی) را با خردمندی جستجو کرده و گزینش کند تا در آن گام بردارد.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

07 Nov, 10:08


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

07 Nov, 02:31


نخست آفرین کرد بر کردگار
فروزندهٔ گردش روزگار
فزایندهٔ دانش و راستی
گزایندهٔ کژی و کاستی
خداوند کیوان و گردان سپهر
ز بنده نخواهد به جز داد و مهر

زرتشت و مزدیسنان

07 Nov, 02:30


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز دی بدین ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
پنجشنبه: ۱۷ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۷ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

07.11.2024

🌷🌷🌷


🔹دی بدین
بیست‌و سومین روز هرماه در گاه‌شمار ترادادی(سنتی) زرتشتیان "دی بدین" نام دارد.

- واژه پارسی "دی" در گویش پهلوی به ریخت "داتار" آمده و در اوستا؛ دٓتهوش، دٓدوٓه و
دٓئوشو به چمار(معنی) دادار وخداوند آمده است.

- ریشه وبُن اين واژه  "دا" به چمار(معنی) دانایی، دادن و بخشيدن  هست.

- واژه دیـن: دَئـنـا Daenâ در اوستا، به چمار دیدن، شناختن، فهمیدن و دانستن است.
به چمار بینش درونی، وژدان بیدار و آگاه.

- زرتشت  آموزه های خود را در چارچوب
دَئنا وَنگوهی Daenâ Vanguhi می نامد. که از بینش درونی و دینِ نیک یاد شده است.

- زرتشتیان در روزهای اورمزد، دی‌ به‌آذر، دی‌به‌مهر و دی‌به‌دین، همانند روزهای آدینه هنگام شادی، آرامش و نیایش همگانی با دید وبازدید را سپری می کنند

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

06 Nov, 05:02


‍ ‍ ‍ ‍ جزیره‌های تمب

جزیره‌های تمب بزرگ و کوچک را در لهجه‌های جنوب ایران «تمب گپ» و «تمب مار» می‌نامند. تمب با «تاء» مضموم و «م» و «ب» ساکن به معنی «تپه» و «تل» و «زمین برآمده» به کار رفته است. در زبان دریانوردان بومی این دو جزیره را «تمب گپ» به معنی «تمب بزرگ» و «تمب مار» می‌نامند. تمب مار را «تمب کوچک»، «تل مار»، «تنب مار»، «طنب کوچک»، «نابیو تنب»، «نبی تنب» نیز خوانده‌اند.
در سال ۱۸۳۵ میلادی، ۱۲۵۵ هجری قمری که دامنۀ فعالیت دزدان دریایی در کرانه‌های خلیج فارس به اوج رسیده بود و طرد دزدان دریایی و جلوگیری از اعمال آن‌ها، بهانۀ مداخلات انگلستان در خلیج فارس گردید تا امپراتوری انگلستان بتواند این شاهراه دریایی را در دست خود گیرد، بنابه پیشنهاد حکومت هندوستان کاپیتان هنل انگلیسی، افسر بحریۀ انگلیس که از طرف دریاداری انگلیس عهده‌دار امور خلیج فارس بود، یک خط فرضی به موازات ساحل رسم نمود که امتداد آن از جزیره‌های بوموسی و سیری می‌گذشت. بعدها جانشین هنل، به نام ماژور موریسن، با شیوخ و رهبران امارات خلیج فارس مذاکراتی به عمل آورد و خط دیگری برای نشان دادن حدود آب‌های ایران و سواحل جنوبی خلیج فارس روی نقشۀ خلیج فارس فرض و وضع نمود که از جزیرۀ سیر ابونعیر و شمال رأس رکن در شمال جزیرۀ قطر تا نزدیکی رأس الزور در کویت می‌گذشت.
این خط نسبت به خط قبلی که آن هم در جنوب جزیره‌های تمب قرار داشت، جنوبی‌تر بود. این خطوط را خطوط محدودیت نامیده‌اند و جزایر تمب و بوموسی در شمال هر دو خط قرار گرفته‌اند و بر اساس خطوط فرضی وضعی هر دو مأمور دریاداری انگلستان، در آب‌های ایران واقع شده‌اند و بنابراین حکومت انگلستان که سالیان دراز مدعی مالکیت جزایر تمب بزرگ و تمب کوچک و بوموسی بوده است، با تأیید حکومت هندوستان، این جزایر را در محدودۀ آب‌های ایران می‌شناخته و در روی نقشه، تأیید کرده است و مالکیت ایران بر این جزایر را بر اساس اصول علمی و سیاسی و تاریخی پذیرفته‌اند و مالکیت ایران را تأیید نموده‌اند.
در نقشۀ خلیج فارس که از طرف وزارت جنگ انگلیس به سال ۱۸۸۸ میلادی چاپ شده است، جزیره‌های تمب بزرگ و تمب مار یا تمب کوچک همراه با جزیره‌های «بوموسی» و «سیری» و «فرورو» به رنگ اصلی خاک ایران روی نقشه رنگ شده‌اند، اما همین دولت انگلستان در اوائل قرن بیستم و در اولین سال‌های بعد از جنگ جهانی اول با کمک نیروی دریایی گشتی خود در آب‌های خلیج فارس و اقیانوس هند، مانع از فعالیت مأموران گمرکی و مالیاتی ایران در این جزیره‌ها گردید و در کتب و مآخذ و اسناد جدید خود آن‌ها را به حکام رأس الخیمه و شارجه متعلق دانست.
در کتاب خطی مفاص اللئالی و منار اللیالی، تألیف محمدعلی سدیدالسلطنۀ کبابی بندرعباسی که به کتابخانۀ مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران اهدا شده و هم‌اکنون در آن کتابخانه نگهداری می‌شود، رونوشت سندی به خط و زبان عربی ثبت شده است که پدران و بنی اعمام حکام حالیۀ رأس الخیمه و شارجه به اتفاق عدۀ دیگری از مردمان جزایر تمب و بوموسی و سیری حقانیت ایران را در مالکیت جزایر مذکور تأیید کرده و صریحاً اعلام کرده‌اند که بعضی از سنوات برای تعلیف احشام خود این جزایر یا بعضی از آن‌ها را برای علفچر مواشی خود از حاکم ایرانی بندر لنگه اجاره می‌نموده‌اند.»

احمد اقتداری
منتخب بیست‌ و‌ یکمین جایزهٔ ادبی و تاریخی دکتر محمود افشار


[«سرگذشت تاریخی چهار جزیره در خلیج فارس»، احمد اقتداری، یغما، آبان ۱۳۵۶، ش ۳۵۰، ص ۵۰۳-۵۰۴ و فروردین ۱۳۵۷، ش ۳۵۵، ص ۴۶-۴۷]

بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار؛ تعمیم زبان فارسی، تحکیم وحدت ملّی و تمامیت ارضی

@AfsharFoundation

زرتشت و مزدیسنان

06 Nov, 05:00


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

06 Nov, 02:34


ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کارند
تا تو نانی به کف آری و به غفلت نخوری
همه از بهر تو‌ سرگشته و فرمانبردار
شرط انصاف نباشد که تو فرمان نبری

زرتشت و مزدیسنان

06 Nov, 02:06


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز باد ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
چهارشنبه : ۱۶ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۶ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

06.11.2024

🌷🌷🌷


🔹باد:
- بیست‌ و دومین روز هر ماه در گاه‌شماری سی روزه و ترادادی( سنتی) زرتشتیان روز باد نام دارد.

‍ - باد در اوستا به ریخت "وایو" آمده که به چمار(معنی) وزيدن است.

در یشت پانزدهم اوستا، ایزد وایو ستایش شده و تا دوران اشکانی و ساسانی نیز ارج داشته‌ است.

- «باد» به چمار(:معنی) نسیم و هوا است.

- در فرهنگ وباور ایرانیان باستان، چهار آخشیج(عنصر) ستودنی و سپندینه و پاک کننده بوده اند. هوا نیز مانند آب و آتش و خاک از گروه چهار آخشیج ورجاوند وسپند است.

- در کردار ایرانیان باستان، پاک نگهداشتن این چهار آخشیج از خویشکاری(:وظیفه) همگان بوده‌ نه تنها آنها را آلوده نمی کردند بلکه در پاسداشت آن کوشا بوده اند.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

05 Nov, 05:41


📢نگارخانه شکوه شاهنامه افتتاح شد


🔸باشگاه شاهنامه پژوهان _ گروه خبر: نگارخانه شکوه شاهنامه افتتاح شد.

نگارخانه شکوه شاهنامه وابسته به موسسه فرهنگی هنری شکوه شاهنامه در مشهد آغاز به کار کرد.

به گزارش باشگاه شاهنامه پژوهان به نقل از خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در مشهد، نگارخانه «شکوه شاهنامه» وابسته به موسسه فرهنگی هنری شکوه شاهنامه در مشهد با مدیریت حسین صالحی، شاعر و خطاط نام‌آشنا و سرشناس خراسانی افتتاح شد.

نگارخانه «شکوه شاهنامه» ۲۲۰ متر مربع مساحت دارد و در منطقه‌ای از مشهد قرار گرفته که تاکنون فعالیت فرهنگی هنری در این سطح در آن سابقه نداشته است.

نخستین نمایشگاه نگارخانه «شکوه شاهنامه» شامل آثار منتخب دو جشنواره شکوه شاهنامه خواهد بود.


🔹برای خواندن ادامه خبر اینجا بزنید

زرتشت و مزدیسنان

05 Nov, 05:38


آغاز کاوش‌های باستان‌شناسی در تپه چشمه‌علی ری/ ارزیابی نظریات پیش‌گفته درباره موضوع انتشار، مهاجرت یا هجوم جوامع غرب ایران به فلات مرکزی

🔸همزمان با افتتاح پایگاه پژوهش‌های میدانی باستان‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی کاوش‌های باستان‌شناسی در تپه چشمه علی ری با حضور «حمید رضا ولی‌پور سرپرست هیئت کاوش تپه چشمه علی» ، «ایمان مصطفی‌پور معاون هیئت کاوش»،«کورش محمدخانی، نگین میری، کامیار عبدی، امیر صادق نقشینه و علی بهادری اعضای هیأت علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه شهید بهشتی»، اعضای هیئت کاوش و با مشارکت دانشجویان کارشناسی باستان‌شناسی ورودی ۱۳۹۹ این دانشگاه آغاز شده و در حال انجام است.

www.chtn.ir/x43Fz

@CHTNiran

زرتشت و مزدیسنان

05 Nov, 05:37


ای ایران ای مرز پر گهر
ای خاكت سرچشمه هنر
دور از تو اندیشه بدان
پاینده مانی و جاودان
ای دشمن ارتو سنگ خاره ای من آهنم
جان من فدای خاك پاك میهنم
مهر تو چون شد پیشه ام
دور از تو نیست اندیشه ام
در راه تو ، كی ارزشی دارد این جان ما
پاینده باد خاك ایران ما
سنگ كوهت دُر و گوهر است
خاك دشتت بهتر از زر است
مهرت از دل كی برون كنم
برگو بی مهر تو چون كنم
تا گردش جهان و دور آسمان بپاست
نور ایزدی همیشه رهنمای ماست
مهر تو چون شد پیشه ام
دور از تو نیست ، اندیشه ام
در راه تو ، كی ارزشی دارد اين جان ما
پاینده باد خاك ايران ما
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

05 Nov, 04:22


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

03 Nov, 05:12


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

03 Nov, 04:34


چو خشنود باشی تن‌آسان شوی
وگر آز ورزی هراسان شوی
نه کوشیدنی کان برآرد به رنج
روان را به پیچاند از آز گنج
ز کار زمانه میانه گزین
چو خواهی که یابی بداد آفرین
چو خشنود داری جهان را به داد
توانگر بمانی و از داد شاد
همه ایمنی باید و راستی
نباید به داد اندرون کاستی
چو شادی بکاهی بکاهد روان
خرد گردد اندر میان ناتوان

زرتشت و مزدیسنان

03 Nov, 00:53


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز فروردین ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
یکشنبه: ۱۳ آبان ماه،
به سال  ۱۴۰۳خورشیدی

۳ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

03.11.2024

🌷🌷🌷

🔹فروردین:
- نوزدهمین روز  هرماه در گاه‌شمار ترادادی(سنتی) زرتشتیان، «فروردین» نام دارد.

- فروردین بر گرفته از ‌واژه فرَوَهَر fravahr است که در اوستا به ریخت فرَوَشی وفرَوَرتی آمده و به چمار (:معنی) پیش برنده و پیش کشنده است.

- در ایران باستان باور داشتند که ذره‌ای از این نور اهورایی(فروهر) در هر آفریده‌ای به صورت امانت گذاشته شده است، این ذره در آغاز پاک و بدون آلودگی بوده و همیشه نیز پاک خواهد ماند و هرگز هیچ آلودگی و ناپاکی را به خود نخواهد گرفت.

- پیشینیان بر این باور بودند که فروهر و روان درگذشتگان، چند روز پیش از نوروز هرسال، نزد خویشان وابسته خود به زمین باز می گردند.

- فرتوری نیز از دوران هخامنشی بر سنگ نگاره ها  آمده است که اکنون آن را نیز "فروهر" می گویند.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

02 Nov, 11:18


@zoroaster33
به تازگی حدود ۵۰۰ شیء باستانی از دوران بابل باستان توسط باستان‌شناسان کشف شده که بعضی از آن‌ها با وجود گذشت بیش از ۳ هزار سال همچنان در شرایط مناسبی حفظ شده‌اند.
به گزارش روزیاتو، این مجموعه شامل چندین قطعه سفال‌، مهر و لوح‌ گلی به خط میخی بوده که تکامل یکی از اولین تمدن‌های بشری را نشان می‌دهد.
محوطه حفاری باستان‌شناسان به دو بخش «الف» و «ب» تقسیم شده است.بخش «الف» با مساحت تقریبی ۶ هزار متر مربع، دارای دو لایه باستانی است.
طبق گزارش اداره کل میراث و آثار باستانی عراق «لایه نخست مربوط به دوره ساسانی بوده که به دلیل حفاری و عوامل طبیعی از بین رفته است».
لایه دوم که به گفته این سازمان کمتر تحت تأثیر فرسایش و دخالت انسانی قرار گرفته، برخی از سالم‌ترین بخش‌های این سایت را به خود اختصاص داده است.
بخش «ب» که مساحتی در حدود ۹ هزار متر مربع دارد، اطلاعاتی در مورد زندگی شهری دوره بابل قدیم (حدود سال‌های ۱۸۹۴ تا ۱۵۹۵ پیش از میلاد) به ما می‌دهد.
به گفته اداره کل آثار باستانی عراق، «عملیات حفاری علمی طبق برنامه زمانی مشخص همچنان ادامه دارد».
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

02 Nov, 06:01


📺پویانمایی بسیار زیبا با جان دادن به نگاره هایی از چند نسخه شاهنامه دستنویس میان سده های ۱۴ و ۱۹ م.

🎥با پشتیبانی
The Trustees of the Chester Beatty Library


@shahnamehpajohan
shahnamehpajohan.ir

زرتشت و مزدیسنان

02 Nov, 05:52


#مدیا_۶

▫️رقص جذاب و دیدنی در جشنواره ملی انار روستای نمهیل ( شهر هشجین)

👇🏻👇🏻👇🏻
🆔@vesal_hashjin1

زرتشت و مزدیسنان

02 Nov, 05:47


🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵🏵

درفش شهداد
دیرینترین پرچم یافت شده در جهان

نشانه دیگری پشتوانه گمانه همزمانی خیزش کاوه آهنگر و گذار به دوران تاریخی مس

درفش برنزی و چهارگوش شهداد دیرینترین درفش یافته شده در جهان است! و دیرینگی آن هزاره چهارم پیش از زایش برآورد شده است!

در نخستین کاوش‌ها از سوی موسسه جغرافیایی دانشگاه تهران به سرپرستی دکتر احمد مستوفی در گستره شهداد، به سفالینه‌های باستانی برخوردند که نشان از تمدن دیرپایی کهن و پیشرفته داشت. باستان‌شناسان در کاوشهای خود در سال ۱۳۴۸، به درفش شهداد دست یافتند.

درفش شهداد برگه‌ای مفرغی ۲۳×۲۳ سانتی‌متر است که بر میله‌ای مفرغی سوار است. بالای میله، پیکره یک باز دیده می‌شود. بر روی خود درفش شهداد، نگاره‌هایی از یک درخت نخل و دو درخت دیگر، پنج آدم بزرگ و کوچک که از بزرگان‌اند، دو شیر، یک گاو کوهان‌‌دار و چند مار دیده می‌شود.

این درفش که هم‌اکنون در موزه ایران باستان نگهداری می‌شود، در گذر زمان و زنگ‌ زدگی، سبز رنگ شده است.

درگاه «رازها و نمادهای شاهنامه»

https://t.me/ShahnamehToosi

زرتشت و مزدیسنان

02 Nov, 05:07


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

02 Nov, 04:17


نگر تا نیازی به بیداد دست
نگردانی ایوان آباد پست
کسی کو به جنگت نبندد میان
چنان ساز کش از تو ناید زیان
که نپسندد از ما بدی دادگر
سپنج است گیتی و ما برگذر
به هر کار با هر کسی داد کن
ز یزدان نیکی دهش یاد کن

زرتشت و مزدیسنان

01 Nov, 21:19


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز رشن ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
شنبه: ۱۲ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

02.11.2024

🌷🌷🌷

🔹رَشن:
- هجدهمین روز هر ماه سی روزه در گاه‌شمار ویژه زرتشتیان «رشن» نام دارد.

- واژه «رشن» که در اوستا به ریخت «رَشنُو» آمده، به چمار(:معنی) دادگری است.

- رشن، ایزد درستی، دادگری و دادگستری است و نام يکی از ايزدان همکار اَمشاسپند اَمرداد، همراه با ایزدان مهر و سروش است.

- ایزد رشن در استوره ایرانی در برابر راهزنان و دزدان ایستادگی می کند.

- در ستایش رشن، پس از ستودن دادار اورمزد رایومند و فرهمند در ادبیات کهن اوستایی، اشاره به «رشنِ ترازو دار» نیز شده است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

01 Nov, 11:26


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

01 Nov, 11:23


بهشت و دوزخ(جهنم) در آیین زرتشتی

بهشت یک واژه پارسی است. این واژه از "وَهیشتِم مَنُو" در اوستا آمده است. (وَه= به= خوب، نیک - وَهیشتم= خوبترین - مَنُو= منش). بنابراین بهشت به چمار بهترین جایگاه مینوی است که در فرهنگ بیگانگان به ریخت(:شکل) "جَنَت" آمده است

در بینش اشوزرتشت، وهیشتم منو(بهشت) جایگاهی نیست که کسی یا چیزی از پیش برای مرتوگان(:بشر) در جهان دیگری آماده کرده باشد تا پس از مرگ جایگاه نیکوکاران شود و بدکاران از آن بی‌بهره بمانند. بلکه بهترین منش را مرتو(:انسان) می‌تواند آگاهانه برای خود فراهم سازد و آن‌ را برگزیند. هنگامی که آدمی کار شایسته‌ای که برگرفته از منش پاک و نیک باشد را انجام می‌دهد تا سبب خشنودی دیگران و گئوش اوروان(:روان هستی) گردد در آن هنگام او روانی شاد و آرام خواهد داشت.
به سخن دیگر در بهشت خویش به‌سر خواهد برد که می‌تواند این بهشت را همچنان در سرشت و روان خویش نهادینه سازد.

دوزخ:
دوزخ(: جهنم) از واژه «دروجودِمانِه» در اوستا برگرفته شده که به چمار(:معنی) «جایگاه دروغ» یا «درون تیره» است. در بینش اشوزرتشت جایی به نام دوزخ نیست تا انسان بدکار در آنجا شکنجه شود.
از آنجا که مرتوگان(:بشر) در بینش اشوزرتشت آزادند تا با وژدان آگاه خویش و به خواست خود راه نیک و بد را با آزادی برگزینند به همان اندازه روان آنان با انجام کارهای نیک، شاد و آرام خواهد شد و با کردار ناشایست آزرده و ناآرام خواهد گشت.
گفتنی است که که هیچ مرتویی بی‌وژدان که بینش درونی است آفریده نشده پس هر هوشمندی دگرسانی میان کردار نیک و بد را به‌ خوبی می داند. آشکار است که با بد اندیشی، بد گفتاری و کردار ناشایست کسی احساس آرامش نخواهد کرد وجدان و روان او پیوسته در شکنجه و رنج بوده گاهی نیز شاید به آن خو بگیرد.

به باور اشوزرتشت، همه آدمها بدون نادرستی و گناه با پاکی از هرگونه پلیدی چشم به جهان می‌گشایند و هركس با گزینش راه خود در زندگی، آینده خویش را آنچنان كه خواسته شكل خواهد داد. مرتوها آزادند تا راه درست زندگی یا راه نادرست را خود برگزیند. از این دیدگاه، نادیده پنداشتن آزاد اندیشی و آزاد گزینی برای مرتوگان، به‌راستی هویت و شناسه انسانی را زیر پرسش خواهد برد.
در بینش اشوزرتشت، هركس سرنوشت خود را با اندیشه، گفتار و كردار خویش رقم خواهد زد. به سخنی دیگر، مرتو در هر كاری و رفتاری كه انجام می دهد، آزادانه و از روی اختیار آن كار را انجام داده است بدین روی پاسخ آن رفتار(پاداش و كیفر) رویدادی یک‌سویه خواهد بود، بگونه‌ای كه او اختیار ندارد تا پاداش و كیفر خویش را بپذیرد و یا نپذیرد. براین پایه بازتاب كردار هر آدمی در همین جهان به خود او باز خواهد گشت.

اندیشه، گفتار و كردار نیک، سبب آرامش روان و بخش مینوی مرتوها می‌گردد و وارون شده آن، اندیشه، گفتار و كردار بد نیز موجب پریشانی و اندوه روانش خواهد شد. آن شادی و آرامش كه در پی كردار نیک باشد، بهشت یا سرای روشنایی (وهیشتم منو)خواهد بود و پریشانی و اندوه روانی كه بازتاب رفتار بد و ناپسند مرتوگان است نیز به‌ نام (:دروجودمانه)دوزخ برای هر انسانی خواهد بود.
با چنین نگرشی هر مرتوی بدکردار به‌ جایی خواهد رسید كه از عذاب وژدان خود نمی‌تواند رهایی یابد بنابراین همواره با نگرانی و پریشانی زندگی خواهد كرد و زندگی او سرایی آزارد هنده ورنج آور خواهد شد.
آشکار گشت که بهشت و جهنم را مرتو(:انسان) با اندیشه و رفتارش برای خود پیش خواهد آورد و جایگاهی نیست كه مزدا اهورا از پیش برای خوشگذرانی و یا رنج دادن او آماده كرده باشد.

برگرفته از نسک‌ های :
کنکاشی در زندگی واندیشه زرتشت
زرتشت ومزدیسنان
نگارش: کورش نیکنام

برگرفته از تارنمای روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

01 Nov, 04:53


دوش با من گفت پنهان کاردانی تیزهوش
وز شما پنهان نشاید کرد سِرّ مِی‌فروش
گفت آسان گیر بر خود کارها کز رویِ طبع
سخت می‌گردد جهان بر مردمانِ سخت‌کوش
وان گَهَم دَر داد جامی کز فروغش بر فلک
زهره در رقص آمد و بَرْبَط زنان می‌گفت نوش
با دلِ خونین لبِ خندان بیاور همچو جام
نی گَرَت زخمی رسد، آیی چو چنگ اندر خروش
تا نگردی آشْنا زین پرده رَمزی نشنوی
گوشِ نامحرم نباشد جایِ پیغامِ سروش
گوش کن پند ای پسر وز بهرِ دنیا غم مَخور
گفتمت چون دُر حدیثی، گر توانی داشت هوش
در حریمِ عشق نَتْوان زد دَم از گفت و شنید
زان که آنجا جمله اعضا چشم باید بود و گوش
بر بساطِ نکته‌دانان خودفروشی شرط نیست
یا سخن دانسته گو ای مردِ عاقل، یا خموش

زرتشت و مزدیسنان

31 Oct, 21:30


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز سروش،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه: ۱۱ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳خورشیدی

۱ نوامبر ۲۰۲۴ ترسایی

01.11.2024

🌷🌷🌷

🔹سروش:
- هفدهمین روز هر ماه در گاه‌شماری ترادادی زرتشتیان، «سروش» نام دارد.

- سروش در اوستا «سرَئوشَه» خوانده می‌شود که به چمار(:معنی) فرمان‌برداری والهام است.

-  بزرگی جایگاه سروش  با ایزد مهر برابری می‌کند و گاهی او را از امشاسپندان می‌دانند.

- سروش، پيک اهورایی و ندای درونی است.

پورشیراز(حافظ) پیرامون این ایزد می‌سراید:
در راه عشق وسوسه اهرمن بسی است
پيش آی و گوش دل به پيام سروش کن


تانگردی آشنا، زین پرده رمزی نشنوی
گوش نامحرم نباشد جای پیغام سروش

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

31 Oct, 08:32


دین:
واژه دین در زبان اوستایی به ریخت(:شکل) دَاِنا Daenâ آمده که به چمار دیدن و شناختن، فهمیدن و دانستن است و در پیام اشوزرتشت وژدان آگاه وبینش درونی مرتو(:انسان) است.

اشوزرتشت پیام و آموزه‌های خود را دَاِنا وَنگوهی Daenâ Vanguhi نامید به‌ چمار دین نیک، وژدان بیدار وآگاه که به دین بهی نیز نام آور است به گفته‌ای دیگر، درک و برداشت و شناخت درست از زندگی با درون نگری است. در این راستا کسی دیندار نامیده می شود که در پَرتو خرد به دیدن و شناخت جهان پیرامون خود پرداخته تا راه راستی و درستی را درک ودریافت کرده و پس از گزینش بنیادهای دینی، شیوه دینداری خویش را به پیش می‌برد.
دین ایرانی و راهکار اشو زرتشت که نگرش جهانی نیز دارد مرتوگان(:بشر) را به خردمندی، راستی و سازندگی همراه با نوشدن فرا می خواند.
این دین و آیین نیاکانی، جنگ و جهاد و ترور و کشتار ندارد. چون ستم و بیداد، نابودی و تباهی با وژدان آگاه(دین) سازگاری ندارد.
در سه دوران پادشاهی بزرگ ایرانیان که #هخامنشیان #اشکانیان و #ساسانیان بودند و در سرزمین گسترده‌ ایران فرمانروایی داشتند هیچ کشور و ملتی را نه با فریب، نه به زور شمشیر به پیروی از دین زرتشت وادار نکردند.

دین ایرانی برای نجات یک تیره(:قوم) ویژه و برگزیده شده به وجود نیامده است. کارهای شگفت انگیز(:معجزه) و جادو، چشم بندی و شعبده‌ بازی نیز برای برتری جویی رهبران دین نیامده است.
گفتنی است دین مزدیسنا که بسیار باستانی است هیچ شاخه‌ وفرقه مذهبی دیگری نیز ندارد. دین بهی و آیین زرتشتی بایستی پیوسته با دانش روز وخرد همگانی سازگار باشد تا ویژگی های بنیادی وساختمان خود را داشته باشد.

برگرفته از تارنمای روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

31 Oct, 04:51


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

31 Oct, 03:01


صبح که میشود
پنجره را باز کن
بگذار بادی به سر و صورت روزمرگی‌هایت بخورد
بقیه ی امروزت را پر از مهربانی کن
و راه بیفت
این‌ روزها مردم نا امیدند
کار سختی نیست
مهربان باش و لبخند بزن...

زرتشت و مزدیسنان

31 Oct, 00:38


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز؛ مهر ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
پنجشنبه : ۱۰ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۳۱اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی

31.10.2024

🌷🌷🌷

🔹 مهر:
شانزدهمین روز هرماه سی روزه در گاه‌شماری ترادادی زرتشتیان، روز «مهر» نام دارد.

- مهر در اوستا « میثرَه» خوانده می‌شود، از ایزدان بزرگ پیش از زرتشت بوده که ایزد فروغ و روشنایی نام داشته است.

- ایزد مهر، نگهبان پیمانداری، مهربانی و خردمندی برای رسیدن به خواسته‌ ودارایی نیز بوده است.

نقش ونماد میترا‌ ومهر؛ گردونه آفتاب یا چلیپا است.

- آیین مهرپرستی یکی از دیرینه‌ترین آیین‌ها در ایران باستان بوده که زمانی به شیوه میترائیسم در اروپا گسترش یافته است.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

30 Oct, 09:12


نسک(:کتاب) #اوستا:
اوستا، نسک بسیار باستانی ایران است که بخش هایی از آن پیش از اشوزرتشت نگاشته شده و برخی نیز پس از وی بوده که تا پایان دوران ساسانی نیز ادامه داشته است.

اوستا یا وِستا که به چمار گنجینه دانش است و آن را می توان دانشنامه ایرانیان باستان نام نهاد. این‌ گنجینه در روزگار باستان ٢١ نسک داشته که در پی یورش بیگانگان بارها مورد دستبرد بوده و اکنون پنج بخش از آن به یادگار مانده است.

بخش‌های اوستا براین پایه‌اند:
١- یَسنه یا یَسنا - که در لابلای آن سروده‌ها و سخنان اشوزرتشت نیز گنجانده شده است. یسنا دارای ۷۲ هات(بخش) است واز جایگاه باارزش تری در ادبیات اوستایی بشمار می آید.

٢- یشت‌ها - سروده‌هایی در ستایش مزدا و ایزدان گوناگون است این سروده‌ها بنمایه خوبی برای استوره‌ شناسی ایرانی به‌شمار می آیند که فردوسی در شاهنامه خود به برخی از این استوره ها اشاره کرده‌ است.
.
٣- وندیداد
وندیداد بینش اشوزرتشت نیست. این نسک که به زبان اوستایی به یادگار مانده، دربرگیرنده دستورها و مسایل بهداشتی وپاکیزگی و گندزدایی در روزگار باستان است. باور داشتن به بهداشت و جلوگیری از بیماری‌ها، کمک به دیگران، دستورها(:احکام) و دادنامه(:قوانینی) که در گذر زمان بدست اندیشمندان هر گوشه از سرزمین پهناور ایران گردآوری شده است.

هرچند وندیداد نسک دینی زرتشتیان نیست و اندیشه اشوزرتشت در آن جایگاهی ندارد ولی دارای دانش ارزشمندی است که نشان می‌دهد در زمانی که تیره های گوناگون و مرتوگان در جهان گاهی به شیوه دَدمنشی(:وحشی) زندگی می‌کرده‌اند. چگونه نیاکان ما به دنبال قانونگذاری در بخش‌های گوناگون بهداشتی، درمانی در پی رسیدن به زندگی بهتری بوده‌اند.
بخش های بزرگ نسکِ وندیداد که بسیار کهن نیز می باشد به پیش از زمان اشوزرتشت می‌ رسد که در هزاره‌های پس از آن به ویژه دوران اشکانی و ساسانی این نسک نیز به گروه ادبیات اوستا افزوده شده است.
.
۴- ویسپَرد - در این واژه "ویسپ" به چمار همه است و "رد" به چمار موبدان و دانایان می باشد این نسک در بردارنده سروده‌ها و نوشته هایی برای نیایش های آیینی به ویژه چگونگی برگزاری شش چَهره گهنبار درسال است
.
۵- خرده‌ اوستا - این نسک گزیده و گلچینی از نیایش‌های اوستایی است که از بخش های یسنا، ویسپرد و یشت ها برگرفته شده و بخش های دیگری نیز از دوران ساسانی به آن افزوده شده است این نوشتار را موبد آذرپاد ماراسپندان درآن دوران گردآوری و به نگارش آورده است.

برگرفته از تارنمای روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

30 Oct, 05:26


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

30 Oct, 02:51


بامدادی که تفاوت نکند لیل و نهار
خوش بود دامن صحرا و تماشای بهار
صوفی از صومعه گو خیمه بزن بر گلزار
که نه وقتست که در خانه بخفتی بیکار
بلبلان وقت گل آمد که بنالند از شوق
نه کم از بلبل مستی تو، بنال ای هشیار
آفرینش همه تنبیه خداوند دل است
دل ندارد که ندارد به خداوند اقرار
این همه نقش عجب بر در و دیوار وجود
هر که فکرت نکند نقش بود بر دیوار

زرتشت و مزدیسنان

29 Oct, 21:53


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز دی بمهر ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
چهارشنبه : ۹ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۳۰ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی

30.10.2024

🌷🌷🌷

🔹دی به مهر:
-⁣⁣  پانزدهمین روز هرماه در گاهشمار ویژه زرتشتیان، روز «دی‌به‌مهر» نام دارد.

- «دی» به چمار(:معنی) پروردگار و دادار است.

- در هر ماه سه روز با پیشوند «دی» در گاهشمار ترادادی وجود دارد که روز هشتم «دی‌به‌آذر»، پانزدهم «دی‌به‌مهر» و بیست‌و‌سوم «دی‌به‌دین» می باشند.

- روزهای دی با پسوند نام روز پس از خودش نام گزاری شده اند.

- روزهای اورمزد و سه دی در هر ماه، به مانند روزهای آدینه در گاه شماری خورشیدی، روزهای نیایش همگانی، آسایش و دید وبازدید خانواده هاست.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

29 Oct, 05:54


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

29 Oct, 03:03


کی گفتمت که خشت سرا از طلا مکن؟
گفتم سرای خلق چو ویرانه‌ها مکن
کی گفتمت که کار مکن بر مراد دل؟
گفتم تو هم مراد کس زیر پا مکن
کی گفتمت که دور ز عیش و سرور باش؟
گفتم سرور و عیش کسی را عزا مکن
کی گفتمت که لذت دنیا بنه ز دست؟
گفتم ثبات نیست بر او اتکا مکن
کی گفتمت نام خدا بر زبان مبر؟
گفتم جفا به خلق خدا به نام خدا مکن
کی گفتمت عهد به‌جا آر یا میار؟
گفتم اگر وفا ننمودی جفا مکن
کی گفتمت که دل ندهی بر جهان دون؟
گفتم تو داده‌ای به‌ جهان دل، ریا مکن
کی گفتمت که بهر کسان رازدار باش؟
گفتم ز خلق عیب نهان برملا مکن
کی گفتمت که پند یغما گوش گیر؟
گفتم که گوش بر سخن ناروا مکن

زرتشت و مزدیسنان

28 Oct, 20:32


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز گوش ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
سه شنبه: ۸ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳خورشیدی

۲۹ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی
29.10.2024

🌷🌷🌷

🔹گوش:
-  چهاردهمین روز هر ماه در  گاه‌شماری ترادادی وسی روزه زرتشتیان، «گوش» نام دارد.

- گوش در اوستا  به ریخت «گِئوش» آمده  که به چمار(معنی) گیتی و جهان است. ایزد گوش نگهبان گیتی و جهان هستی است.

- روز گوش، یکی از چهار روز پرهیز از خوردن خوراکی های گوشت دار است. زرتشتیان این روز را "نَبُر" نیز می‌نامند.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

28 Oct, 11:27


امروز هفتم آبان ماه برابر با بیست و هشتم اکتبر ، روز جهانی بزرگمرد تاریخ ایران کوروش بزرگ است .
جهان سالیان درازیست که این روز را به نکوداشت این بزرگمرد که نماد حقوق بشر است ، گرامی میدارد.ایرانیان به او پدر میگفتند و ادیان مختلف او را ناجی میدانستند.
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

28 Oct, 09:59


سروده بانو هما ارژنگی در بزرگداشت بنیانگزار پادشاهی هخامنشی کوروش بزرگ
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

28 Oct, 09:00


منم کورش؛ شاه جهان؛ شاه دادگر، پسر کمبوجیه
آنگاه که بدون جنگ و پیکار وارد بابل شدم، همه مردم مرا با شادمانی پذیرفتند
فرمان دادم که همه مردم در پرستش خدای خود آزاد باشند و هر کسی آزاد است که هر دینی را که میل دارد بپرستد و در هر نقطه که میل دارد سکونت کند.
من برده داری را برانداختم و شهرهای ویران را آباد کردم و مردمان آواره را به خانه‌های خود بازگرداندم
من جامعه‌ای آرام مهیا ساختم و صلح و آرامش را برای همگان به ارمغان آوردم…
من تا روزی که به یاری مزدا زنده هستم و سلطنت می کنم نخواهم گذاشت که مردان و زنان را به عنوان غلام و کنیز بفروشند.

@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

28 Oct, 07:41


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

28 Oct, 03:42


باز باران با ترانه
با گهرهای فراوان
می خورد بر بام خانه
یادم آرد روز باران
گردش یک روز دیرین
خوب و شیرین
توی جنگل های گیلان
بس گوارا بود باران
وه چه زیبا بود باران
می شنیدم اندر این گوهر فشانی
رازهای جاودانی ، پندهای آسمانی
بشنو از من کودک من
پیش چشم مرد فردا
زندگانی خواه تیره خواه روشن
هست زیبا هست زیبا هست زیبا

زرتشت و مزدیسنان

27 Oct, 22:33


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز تیر ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
دوشنبه : ۷ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲۸ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی
28.10.2024

🌷🌷🌷

🔹تیر:
- سیزدهمین روز هر ماه در گاه‌شمار ترادادی زرتشتیان«تیر» نام دارد.

- در استوره های کهن ایرانی «تیر» یا «تیشتَر» ایزد باران بوده است که به یاری آن کشتزارها از باران سیراب می‌شده اند.

- «تیریشت» در گنجینه اوستایی برای نیایش ایزد باران سروده شده است.

- ایرانیان باستان به هنگام خشک‌سالی، در این روز آیین ویژه‌ای برگزار می کردند و برای باریدن باران و پیروزی تشتر ایزد بر دیو خشکسالی (اَپوش) به دشت و کنار جویبارها رفته و اوستای تیریشت می‌خوانده اند.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

27 Oct, 08:49


نَسک(:کتاب) گات‌ها؛ سرودهای اشوزرتشت، کتاب دینی زرتشتیان نام دارد.

نسک گات‌ها دارای ۵ بخش و ١٧ هات یا سروده می‌باشد و دارای ٢٣۸ بند است.

گات‌های پنج‌گانه اشوزرتشت به‌نام‌های: ١- #اَهنَودگاه. ٢- #اُشتَوَدگاه. ٣- #سپنتمَدگاه.۴- #وُهوخشترگاه. ۵- #وَهشتوایشت‌گاه می‌باشد.

گات‌ها به‌ چمار(:معنی) سرود، چکامه(:شعر)
و آراسته واژگانی(:نظم) است.
گات در گویش پهلوی به ریخت(:شکل)"گاس" دگرگون شده و در پارسی "گاه" گفته می‌شود. همه سرودها را باهم "گاهان"می نامند.
در خنیاگری(:موسیقی) کنونی ایران نیز هنوز واژه گاه به چمار آهنگ یا نت موسیقی استفاده می شود. آهنگ سه‌گاه، چهارگاه وراست پنجگاه از آن دسته می باشند که هماهنگ با آهنگ های گات ها برشمرده شده اند.

گات‌های اشوزرتشت اسپنتمان از روزگاران بسیار کهن برای ما به‌ یادگار مانده‌ است که مَرتویی(:انسانی) و سپند(:مقدس) است.

#گات‌ها کتاب دینی پیروان مزدا و زرتشتیان است.

گات‌ها سروده‌ها و سخنان خود اشوزرتشت اسپنتمان بوده و جلوه آسمانی ندارد. هیچگاه از آسمان به گوش اشوزرتشت نرسیده است. بدین‌روی از فرشتگان‌درباری(:ملایکه و جبرئیل به یاری وحی) نیز یادی نشده است وانگه دل‌آگاهی(:الهامی) و درون نگری و زاستار پژوهی اشوزرتشت از سوی دانش بیکران هستی‌مند(مزدا اهورا) است.

هیچ آدم خردمند و دادگری نمی‌تواند با گات‌ها ناسازگار باشد زیرا سراسر این بینش، راهنمایی مرتوگان(:بشر) به‌سوی دانایی و خردگرایی، به‌سوی آشتی(:صلح)و دادگری، به‌سوی دانش خرد همگانی برای رسیدن به سازندگی و آبادانی، به‌سوی خوشبختی و شادمانی همگانی است.

گات‌ها نسک(:کتاب) هنجار(:قانون) و دستور و احکام برای مردمان جهان نیست وانگه نسک دستورها(:احکام روزانه) نبوده بلکه آموزه‌های نیک اشوزرتشت به مرتوها(:مردم)سراسر جهان است.

نسکی که پیوسته به مرتوگان راست‌گویی و درست‌کاری می‌آموزد. آنان را در زندگی به نیکویی و درست زیستن فرا می‌خواند. به مرتوگان سفارش می کند تا در زندگی‌شان گزینش هایی برپایه آزادی داشته باشند. آشکار است که در چنین بینشی هر کس در پرتو آزادی، برابری و دادگری گزینش هایش را خواهد داشت.

-- در گات‌ها هیچ واژه و سَهانی(:جمله ای) از کشتن جانوران نشده و دربند کردن هیچ کسی که اندیشه باوری دگرگون داشته باشد نیز نشده است.
-- سفارشی به تباهی و ویرانی جهان هستی نشده
-- سخنی از تازشگری و تاراج کردن پیدا نمی شود.
-- پوچ پنداری و خرافه نگری نکوهش شده است.
سخنی از نابرابری وبرتری بی شوند(:تبعیض) نیست.
-- اندرزی از بایدها و نبایدها در این سرودها یافت نمی شود.
-- سخنی از چه چیز خوردن، چگونگی آشامیدن، رنگ وگونه پوشش ونام نهادن بر مرتوگان نیست.
--چکیده بینش زرتشت، پیوستن به
اندیشه‌ نیک- گفتار نیک- کردار نیک در راستای خردگرایی است.

#فریدریش_گلدنر زبان‌شناس و خاورشناس آلمانی می‌گوید:
«زرتشت در گات‌ها به‌گونه ویژه و با اندیشه ژرف سخن می‌گوید».

#گات‌ها، سرودهای ورجاوند اشوزرتشت را پژوهشگرانی چند گونه برگردان کرده اند که بیشتر آنها باهم هماهنگ است‌.

چند نمونه یاد آوری می شود.
#گات‌ها برگردان روانشاد موبد #فیروز_آذرگشسپ.
#گات‌ها برگردان روانشاد دکتر #آبتین_ساسانفر.
#گات‌ها برگردان روانشاد موبد #رستم_شهزادی.
#گات‌ها نغمه‌های ایران باستان، برگردان #کورش_نیکنام.

برگرفته از تارنمای روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

27 Oct, 04:51


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

27 Oct, 02:39


امروز
اجازه نده چیزی
رنگ خوشی‌هایت را تار کند
شاد بودن یک هنرست
لذت ببر از زندگی
و درهر شرایط عشق بورز

زرتشت و مزدیسنان

27 Oct, 02:13


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز ماه ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
یک شنبه: ۶ آبان ماه
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲۷ اکتبر ۲۰۲۴ترسایی
27.10.2024

🌷🌷🌷

🔹ماه:
-  دوازدهمین روز در گاهشمار ترادادی زرتشتیان روز "ماه" نام‌ دارد.

- واژه ماه در اوستا به ریخت "ماوُنگهه" آمده و سرود "ماه نیایش" در خُرده اوستا در پاسداشت این پدیده آسمانی سروده شده است.

-  روز ماه یکی از روزهایی است که مزدیسنان به باور ترادادی خویش، از خوردن هرگونه خوراک گوشت‌دار پرهیز می کنند.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

26 Oct, 16:20


💠قنات هدیه ای از ایران به جهان

💧در روزگاری که پارس‌ها بر آسیا فرمان می‌راندند، به کسانی که آب را به زمینی که قبلا بی آب بود هدایت می کردند، اجازه می‌دادند پنج نسل تمام از آن زمین استفاده کنند... مردم با تحمل هرگونه رنج و هزینه‌ی ممکن می‌کوشیدند تا با ساختن کانال‌ های زیرزمینی آب را از فاصله‌ی دور به زمین خود می رساندند

💧کانال هایی که حتی امروزه هم استفاده کنندگان از آن نمی‌دانند از کجا شروع می‌شوند.

💧هنر سیستم آبیاری زیرزمینی(قنات) از ایران به همه‌ی مناطق خشک آسیا و شمال آفریقا راه یافت. قنات از راه تونس و مراکش به اسپانیا رفت و از آن‌جا، همانگونه که کارل ترول در سال ۱۹۵۴ میلادی ثابت کرد، حتی سر از مکزیک درآورد.

📚منبع:داریوش و ایرانیان،تاریخ فرهنگ و تمدن هخامنشیان/والتر هینتس/ص۵۱
@akherin

زرتشت و مزدیسنان

26 Oct, 07:24


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

26 Oct, 03:41


روی دامان پر از مهر زمین
می دود چشمه ی زیبا به شتاب
چه فریباست در این صبح لطیف
دیدن خندۀ خورشید در آیینۀ آب
باز کن پنجره را
همه جا عطر دل انگیز خداست
دشت سرسبز و پر از شور و نواست
دیده ها را بگشای
آسمان منتظر خنده ی ماست

زرتشت و مزدیسنان

26 Oct, 02:15


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز خیر ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
شنبه : ۵ آبان ماه
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲۶ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی

26.10.2024

🌷🌷🌷

🔹خُور
- یازدهمین روز هرماه سی روزه در گاهشمار ترادادی زرتشتیان "خُورُ نام دارد که  این واژه گاهی "خیر" نیز در گویش ادا می شود.

- خُور یا خیر که در اوستا به ریخت «هَوَرَخشَه اِتَه» آمده است، به چمار (:معنی) خورشید، آفتاب، گرمی و تابناکی با ویژگی بی مرگی و اَروَنداَسپ آمده است.

- این واژه در پارسی خُور، هور و خورشید گفته شده است.

- سرودی در خرده اوستا به نام «خورشید نیایش»  آمده است که نیاکان ما به هنگام تابش روشنایی خُور بر گستره سرزمین ایران می سرودند.

خُوراسان نام استان خاوری(شرقی) ایران بوده که هر بامداد از این دیار روشنایی خورشید به ایرانشهر می تابیده است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

25 Oct, 06:08


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

25 Oct, 03:06


آب را گل نکنیم
در فرودست انگار، کفتری می خورد آب
یاکه در بیشه دور، سیره ای پر می شوید
یا در آبادی، کوزه ای پر میگردد
 آب را گل نکنیم
شاید این آب روان، می رود پای سپیداری، تا فرو شوید اندوه دلی
دست درویشی شاید، نان خشکیده فرو برده در آب

زرتشت و مزدیسنان

25 Oct, 03:04


در فرهنگ ایرانی، واژه آبان به معنی آب و نماد آب‌های پاک است و جشن آبانگان، جشن ارج گذاشتن و پاسداری از آب‌های پاک روی زمین است.
این جشن به روزی برگزار می‌شود که روز آبان با ماه آبان هماهنگ شود.
مزدیسنان همانند دیگر جشن‌های ماهیانه به باور ترادادی خود جشن آبانگان را گرامی داشته و به انگیزه پاسداری از این آخشیج(:عنصر) پاک کننده و زندگی بخش و نقش و جایگاه این ماده در زندگی انسان، شادی و سروری ویژه دارند.
در برخی از روستاها که هنوز آب روان در جوی کاریز(:قنات) وجود دارد، اهالی آن محل به کنار آب روان می‌روند و آبان یشت که سرودی کهن است، در ستایش آب و یا نیایش آبزور که کوتاه شده آن است و در خرده اوستا گنجانده شده است، می‌سرایند و با نیایش خویش اهورامزدا را مورد ستایش قرار می‌دهند

برگرفته از نسک یادگار دیرین
نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

25 Oct, 02:12


خجسته جشن آبانگان فرخنده باد 🌿
با گزیده ای از نیایش اوستایی « آبزور »
درود و ستایش و آفرین می فرستیم به همه ی آبهای خوب مزدا داده ☘️

زرتشت و مزدیسنان

24 Oct, 22:36


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز آبان ،از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه : ۴ آبان ماه،
به سال  ۱۴۰۳خورشیدی

۲۵ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی

25.10.2024

🌷🌷🌷

🔹آبان:
-  دهمین روز هرماه سی روزه در گاهشمار ترادادی زرتشتی، آبان نام دارد.

- آبان به چم آب هاست، آب در اوستا به ریخت "آپ" آمده، در پارسی باستان آپی و در فارسی آب گفته می‌شود. در سرود اوستایی آبان یشت، "آپ" ایزد نگهبان آب های پاک و بالنده است.

-  نماد آبان در اوستا، به ریخت (اردی‌ویسور آناهیتا) آمده که به چمار(معنی)  آب پاک و بالنده است.

- آخشیج آب به مانند آخشیج‌های آتش و خاک و هوا، نزد ایرانیان سپندینه بوده و آلوده کردن آن از کارهای ناشایست است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

24 Oct, 05:44


درگذشت #اشوزرتشت:
چنین آورده اند که تورانیان گاهی با ایرانیان دشمنی داشتند. در ان‌روزگار به دستور "ارجاسب تورانی" و به سرکردگی "توربراتور" هنگامی که گشتاسپ شاه ایرانی و پسرش اسفندیار از شهر بیرون رفته بودند بر کشور تاخته و یورش آوردند. در این هنگام اشوزرتشت همراه با یارانش در آتشکده بلخ که در افغانستان کنونی جای دارد زیست داشته اند و به روز «خُور از ماه دی‌» برابر پنجم دی‌ماه در آنجا جان باختند.
برخی پژوهشگران نیز باور دارند که آرامگاه ایشان نیز در شهر بلخ افغانستان کنونی و مزار شریف باشد که آن زمان بخشی از خاک ایران بوده است. از آنجا که فرهنگ مزدیسنان با سوگواری و مرده‌پرستی همخوانی ندارد پس جایگاه آرامگاه اشوزرتشت نیز پوشیده بماند بهتر است تا کاخی برای راز ونیاز و شفا گرفتن خرافه پرستان نگردد. آنچه برای رهروان راستی و پیروان اشوزرتشت با ارزش است آموزه‌ها و راهکارهای نیک و سازنده وی بوده که به یادگار مانده و هیچگاه کهنه و فرسوده نخواهد شد.

برگرفته از تارنمای روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

24 Oct, 05:40


قلعه رودخان
تلفیق معماری و طبیعت در دژ مستحکم و تسخیر ناپذیر ساسانی

دژ رودخان یا قلعه حسامی نام قلعه‌ای است متعلق به دوره امپراتوری ساسانی که بر فراز ارتفاعات جنگلی شهرستان فومن در روستای رودخان ساخته شده و ۲.۶ هکتار مساحت و ۶۵ برج و بارو و دیواری به طول ۱۵۰۰ متر دارد. دژ رودخان در ۳۰ کیلومتری شهر فومن است. اهالی روستای قلعه رودخان به تالشی تکلم دارند . برخی کارشناسان، ساخت قلعه را در دوران ساسانیان و مقارن با حمله اعراب به ایران دانسته‌اند.
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

24 Oct, 05:34


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

24 Oct, 03:13


بشنو از نی چون حکایت می‌کند
از جدایی‌ها شکایت می‌کند
کز نیستان تا مرا ببریده‌اند
در نفیرم مرد و زن نالیده‌اند
سینه خواهم شرحه شرحه از فراق
تا بگویم شرح درد اشتیاق
هر کسی کو دور ماند از اصل خویش
باز جوید روزگار وصل خویش
آتش است این بانگ نای و نیست باد
هر که این آتش ندارد نیست باد
آتش عشق است کاندر نی فتاد
جوشش عشق است کاندر می فتاد

زرتشت و مزدیسنان

23 Oct, 23:36


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز آذر از ماه آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با

پنجشنبه‌ : ۳ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲۴ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی

24.10.2024

🌷🌷

🔹 آذر:
- نهمین روز هر ماه سی روزه در گاه‌شماری ترادادی زرتشتیان «آذر» نام‌دارد.

-  آذر یا آتش در باور نیاکان باستانی ما نماد پاکی، راستی و اشغ درونی بوده است.

زرتشتیان "آتش" را در کنار سه آخشیج(عنصر) آب، خاک وهوا گرامی داشته به ناپاکی آلوده نمی کنند.

پورشیراز(حافظ) می فرماید:
از آن‌‌ به دیر مغانم عزیز می دارند
که آتشی که نمیرد همیشه، در دل ماست.

مولانا:
آتش اشغ است که اندر نی فتاد
جوشش اشغ است که اندر می افتاد.
آتش است این بانگ نای و نیست باد
هرکه این آتش ندارد، نیست باد

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

23 Oct, 07:58


شهرسوخته شاید همچون تخت جمشید، شوش و میان‌رودان (بین‌النهرین) آنچنان ‌که باید شناخته شده و پرآوازه نباشد اما باستان‌شناسانی که از دهه ۷۰ در سرزمین باد و آفتاب، عمر خود را گذاشته‌اند بر این باورند که «شهر سوخته هیچ‌چیز از میان‌رودان و تخت جمشید کم ندارد». نتیجه این سه دهه کاوش‌ چندی پیش در شهر لچه ایتالیا به نمایش گذاشته شد که استقبال پرشوری را به همراه داشته است، درحالی‌که همین نمایشگاه سال گذشته در ایران در مهجوریت برگزار شد.

https://amordadnews.com/229190/

زرتشت و مزدیسنان

23 Oct, 07:26


#اشوزرتشت اسپنتمان:
زرتشت از خاندان و خانواده «اِسپَنتَمان» که فرنام و نام نیای نهم ایشـان بوده نام آور اسـت. پدرش «پُوروشَسپ» و مادرش «دُوغدو» نام داشته اسـت.
اشوزرتشت در خورداد روز از ماه فروردین به دوران فرمانروایی لهراسپ شاه در سرزمین ایران چشم به جهان گشود.
واژه زرتشت نیز به چمار ستاره درخشان و روشنایی زرین است. چون زرنت به چمار درخشان و آسترا، همان ستاره اسـت.
برخی‌ها اشوزرتشت را وابسته به شهر و زبان و تبار خود می‌دانند. باید بدانیم آنچه که برای ما ایرانیان ارزش دارد اینکه اشوزرتشت یک پیام‌رسان و آموزگار وارسته ایرانی‌است بدین روی هر کجای ایران آن روزگار زاده شده باشد، ایرانی است.
اشوزرتشت تنها وابسته به یک تیره و تبار و گویشی نیست اندیشه‌ها و گفتارها و کردارهای نیک سفارش شده وی جهانی‌ است.
واژه اَشو از واژه اَشَه یا اشا گرفته شده و به کسی گفته می‌شود که پیرو اشا(:هنجار هستی) وهمسو با داد(:نظم) کیهانی و راه راستی باشد.

اشويی به چمار پاكی در انديشه-- دلنشینی گفتار و سازندگی در كردار است. بدین روی "اشو" دربرگیرنده فروزه‌های راستگويی و درستكرداری و نیکویی است بوده و #اشوزرتشت، زیبنده‌ترین وگویاترین فرنام برای این پیامدار، آموزگار و راهنمای نیک و راستین مرتوگان درجهان است. اشوزرتشت ایرانی، نخستین مرتوی اندیشمند و بینشمند، فرهیخته و فرزانه، فیلسوف وپیام رسان جهانی، رهبری هوشمند و بینشوری دانا وخردمند بوده است.

اشوزرتشت در برابر دشمنانش و کسانی که سخنانش را نمی پذیرفتند جنگ افزار و شمشیر بکار نبرد. همراهان وی از جنگ و کشتار، از نابرابری و بیدادگری، از زور و ستم، از تازش و چپاول، از نادانی و ناروایی، از دروغ و نیرنگ، از کژی و نادرستی، از کاهلی و سستی، از تباهی و ویرانی، از ناآگاهی و خرافات دوری می‌کردند و رنج می‌بردند و بیزار بودند.
اشوزرتشت هیچ انسانی را نکشت و دستور آدمکشی، تازش وچپاول، تاراج و تجاوز به دیگران را نداد.
چون معجزه را به دور از هوشمندی و خرد می دانست، هیچگونه معجزه‌ وکارشگفت انگیزی را پدید نیاورد.
اشوزرتشت هیچگونه باید ونبایدی در راه بینش دینی و گفتارش بر کسی سربار(:تحمیل) نکرد.

پند و اندرز و آموزه‌های اشوزرتشت برای مردمان جهان:
-- نیک بودن و درست زیستن است.
-- شادمانی کردن وتلاش برای خوش زیستن دیگران است.
-- به پیشرفت زندگی، سازندگی وبه پویایی رسیدن است.
-- به‌سوی خوشبختی و بهروزی گام برداشتن است.
-- به سازنده بودن و آباد کردن زاستار(:طبیعت) و زیست بوم و جهان سفارش دارد.
-- پاسداری و نکوداشتِ چهار آخشیج(آب، آتش، هوا، خاک) است.
-- اشغ ورزی و دوست داشتن زیبایی هاست.
-- به آشتی وگذشت در زندگی اشاره دارد.
-- در پیام اشوزرتشت، دروغ گفتن، نیرنگ و فریب دادن دیگران، ستمگری، پایمال کردن راشن(:حقوق) مرتویی(:انسانی)، یاوه‌ گویی و خرافه‌ نگری نکوهیده شده است.
-- اشوزرتشت هیچگاه به آسمان رفت‌وآمد نداشته و با اهورامزدا به‌گفتگو نپرداخته‌ بلکه خداوند جان و خرد را که سراسر نیکی بوده با چشم دل نگریسته و به همه یادآوری کرده است.
-- بینش وپیام اشوزرتشت، همه در نسک گات‌ها به شیوه دل آگاهی و الهام درونی بوده است.
-- چکیده و بنمایه آموزه‌های اشوزرتشت به مرتوگان(بشر): #اندیشه_نیک #گفتار_نیک و #کردار_نیک است.
به جز سه ویژگی نیک که اشوزرتشت را با آنها در جهان می‌شناسند روشنایی وفروغ نیز به وی نسبت می‌ دهند بدین روی گاهی که تندیسی از اشوزرتشت همراه با آتش و آتشدان دیده شود به سبب ارج نهادن به روشنایی آتش، نماد پاکی، گرمی‌ وبالندگی است.
#فریدریش_هگل دانشمند و فیلسوف بزرگ آلمانی می‌گوید:
«نور دانش برای نخستین‌ بار با پیدایش #زرتشت در تاریخ آغاز به درخشش کرد».

برگرفته از تارنمای روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

23 Oct, 06:29


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

23 Oct, 04:07


به نام خداوند جان و خرد
کز این برتر اندیشه بر نگذرد
خداوند نام و خداوند جای
خداوند روزی ده رهنمای
خداوند کیوان و گَردان‌سپهر
فروزندهٔ ماه و ناهید و مهر
ز نام و نشان و گمان برتر است
نگارندهٔ برشده پیکر است
به بینندگان آفریننده را
نبینی مرنجان دو بیننده را
نیابد بدو نیز اندیشه راه
که او برتر از نام و از جای گاه

زرتشت و مزدیسنان

22 Oct, 23:53


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز  دی به آذر، از ماه آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
چهارشنبه : ۲ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲۳ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی

23.10.2024

🌷🌷🌷

🔹دی به آذر:
- دی به آذر نام هشتمین روز هر ماه سی روزه در گاه‌شماری ویژه زرتشتیان است.

- دی به چَمار(معنی) آفریدگار و آذر نیز نام دیگری برای آتش، در گویش ایرانیان بوده است.

- در هر ماه سه روز با پیشوند «دی» در گاهشمار ترادادی وجود دارد که روز هشتم «دی‌به‌آذر»، پانزدهم «دی‌به‌مهر» و بیست‌و‌سوم «دی‌به‌دین» می باشند.

- روزهای دی با پسوند نام روز پس از خودش نامگذاری شده است.

- روزهای اورمزد، دی به آذر، دی به مهر و دی بدین که در این گاه شماری آمده است. به جای روزهای آدینه در هرماه، از روزهای شادی و آرامش و همزیستی در فرهنگ نیاکان ما بوده است.


🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

22 Oct, 18:30


کشف آتشکده ۲۶۰۰ ساله «مادها» در ترکیه

🔹باستان‌شناسانی که در حال کاوش در محوطه باستانی اولوز هویوک در نزدیکی شهر آماسیای ترکیه بودند، یک آتشکده ۲۶۰۰ ساله مربوط به دوران پادشاهی ماد‌ها را کشف کرده‌اند.

🔹کاوش‌های قبلی در اولوز هویوک، سفالینه‌ها، محراب‌ها و سازه‌های معماری‌ای که به ماد‌ها نسبت داده می‌شود را آشکار کرده بود. امسال نیز کشف یک آتشکده که مکان مقدسی برای ماد‌ها بوده است، ابعاد تازه‌ای از حضور آنها در منطقۀ آناتولی را نشان داده است.

🔹رهبری این کاوش به عهده پروفسور دونمز از دانشگاه استانبول بوده است. او در گفتگو با خبرنگاران تاکید کرد که کاوش‌های ۱۸ ساله آنها در اولوز هویوک اطلاعات حیاتی‌ای درباره ماد‌ها به دست داده است.

🔹او توضیح داد که ماد‌ها بین سال‌های ۵۸۰ تا ۶۰۰ پیش از میلاد، پس از فروپاشی پادشاهی اورارتو، در اولوز هویوک مستقر شدند و به تدریج به سمت غرب گسترش یافتند.

زرتشت و مزدیسنان

22 Oct, 08:03


به یاد و خاطره روانشاد موبد کورش نیکنام
ارزش آب و کاریز درپیدایش زیارتگاه‌های خضر


https://amordadnews.com/229081/

زرتشت و مزدیسنان

22 Oct, 04:31


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

22 Oct, 04:08


دنیی آن قدر ندارد که بر او رشک برند
یا وجود و عدمش را غم بیهوده خورند
نظر آنان که نکردند در این مشتی خاک
الحق انصاف توان داد که صاحبنظرند
عارفان هر چه ثباتی و بقایی نکند
گر همه ملک جهان است به هیچش نخرند
آن که پای از سر نخوت ننهادی بر خاک
عاقبت خاک شد و خلق بدو می‌گذرند
کاشکی قیمت انفاس بدانندی خلق
تا دمی چند که مانده‌ست غنیمت شمرند
گل بی خار میسر نشود در بستان
گل بی خار جهان مردم نیکوسیرند
سعدیا مرد نکو نام نمیرد هرگز
مرده آن است که نامش به نکویی نبرند

زرتشت و مزدیسنان

21 Oct, 21:15


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز امرداد از ماهِ آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
سه شنبه : ۱ آبان ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲۲ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی

22.10.2024

🌷🌷🌷

🔹اَمُرداد:
- هفتمین روزِ هر ماه در گاه‌شمار ترادادی زرتشتیان «اَمُرداد» نام دارد.

- واژه اَمُرداد که در اوستا به ریخت «اَمِرَه تات» آمده، به چمار(معنی) جاودانگی و بی‌مرگی است.

- در گاه‌شمار خورشیدی ایران، پنجمین ماه سال به اشتباه مُرداد نامیده شده است که به چم مرگ و نیستی است بنابراین پسندیده خواهد بود که این واژه را "امُرداد" بنویسیم و در گویش بیان کنیم تا بیان آن درست شود.

- امُرداد یکی از امشاسپندان و نماد بی‌مرگی و جاودانگی است.

- خویشکاری امشاسپند امُرداد در جهان استومند (مادی)، نگهبانی از گیاهان روی زمین، سرسبز و بارور نگاه داشتن خاک است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

21 Oct, 09:15


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

21 Oct, 03:57


دلم یک باغ پر نارنج
دلم آرامش تُرد و لطیفِ صبح شالیزار
دلم صبحی، سلامی، بوسه‌ای ،
عشقی، نسیمی، عطرِ لبخندی
نوای دلکش تار و کمانچه
از مسیری دورتر حتی
دلم شعری سراسر دوستت‌ دارم
دلم دشتی پر از آویشن و
گل پونه می‌خواهد...!

زرتشت و مزدیسنان

20 Oct, 21:17


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز خورداد از ماه آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
دوشنبه : ۳۰ مهرماه
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲۱ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی

21.10.2024

🌷🌷

🔹خُورداد:
-  ششمین روز هرماه در گاهشمار ترادادی مزدیسنان «خورداد» نام دارد.

- این واژه در اوستا به ریخت «هـَئوروَتات» و در پهلوی «خُردات» یا «هُردات» به چمار(معنی) رسایی و کمال آمده است.

- خورداد در گات‌ها(سرودهای زرتشت) یکی از فروزه‌های اهورامزدا دانسته شده و در اوستای نو نام یکی از امشاسپندان است.

- هَئور وَتات به چمار رسایی، فرزانگی، خرسندی، شادمانی، تندرستی و کامیابی است.

- خورداد امشاسپند، در نقش مادی خود، نگهبان و پاس دارنده‌ آب‌ها و سرسبزی است. آب در كنار سه آخشيج ديگر (خاک، هوا، آتش) در ميان ايرانيان باستان از اهميت ويژه‌ای برخوردار بوده است.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

20 Oct, 05:06


سروده اوستایی یَتا اَهو وَئیریُو :

یَتا اَهو وَئیریُو. 
اَتا رَتوش. اَشات چیت. هَچا.. 
وَنگهِئوش. دَزدا. مَنَنگهُو. 
شیَئُوتَنَه نام . اَنگِه اوش. مَزدایی.. 
خشَترِم چا. اَهورایی آ . 
ییم . دریگُوبیُو. دَدَت. واستارِم.. 
این سرود، یک شعر سه فردی (مصراعی) است که هرفردِ آن دارای شانزده آهنگ (سیلاب) است و در وزنِ شعری همانند نخستین بخش از سرود های زرتشت ( اَهنَوَد گات ) است به همین روی اَهونَه وَر نیز نام گرفته است. 
سرود یتا اهو در کنارسرود دیگری از اوستا به نام اَشِم وُهو، هریک به تعدادی مشخص بارها در نیایش های اوستایی تکرار می شود. یتااهو وئیریو درنیایش ها گاهی 1 یا 2 وگاهی 4 و 21 بار سروده می شود که برگردان واژگانی این سرود چنین است . 
مصراع نخست: 
یَتا: بدین سان ، چنانکه 
اَهو: هستی، زندگی، زنده بودن 
وَئیریُو: آرزو شده، آرمانی، خوش آیند 
و با ترکیب آنها یتا اهووَئیریُو= زندگی آرمانی و آرزو شده 
رَتوش: رَد، پیشوای مینوی ، آموزگارِدین که با نگرش به زمانِ سُرایش این سرود بیگمان در آن زمان این ویژگی ها به اشوزرتشت نسبت داده شده است . 
اَشات: اشا، هنجاردرست، راستی 
اَشات چیت هچا: که باهنجار(سرشارازراستی)باشد 
بنابراین برداشت از نخستین مصراع = جهان آرمانی آنچنانکه آموزگارراستی ( زرتشت ) آرزو می کند باهنجاروسرشارازراستی است . 
مصراع دوم : 
وَنگهئوش: نیک ، نَغز، درست 
دَزدا: پیشکش، هدیه، بخشش 
مَنَنگهُو: منش، اندیشه، آگاهی 
وَنگهئوش دَزدا مَنَنگهُو= بخشش نیک اندیشی 
شیَه اُتنَنام: کردار، رفتار، عملکرد 
اَنگه اوش: هستی، گیتی، زندگی 
مَزدایی: اهورامزدا، ازآن خداوند، اهورایی 
بنابراین برداشت از مصراع دوم = بخشش نیک اندیشی برای رفتارنغزدرزندگی وهماهنگ با خواست اهورامزداست 
مصراع پایانی: 
خشَترِم: توانمندی، شهریاری مینوی، پادشاهی برخویشتن 
اَهورایی: هستی بخش، پروردگار، آفریننده 
دریگُوبیوُ: راستکاران بی چیز، پارسایان، دینداران بی نیاز 
دَدَت: دادن، بخشیدن، سازش کردن 
واستارم: نگاهبان، پاسدار، یاری کننده 
برداشت از مصراع پایانی= شهریاری مینوی اهورا نگاهبان پارسایان است 
و برگردان پارسی سرود وَرجاوند (مقدس) یتا اهو وئیریُو که نیایش نیکِ اوستا است چنین خواهد بود . 
جهان آرمانی 
آنچنانکه آموزگار راستی (زرتشت) آرزو دارد 
جهانی است باهنجار و از روی راستی 
نیک منشی، 
بهترین پیشکش برای راستی پویان است 
نیروی اهورایی، 
یاور و پشتیبان پارسایان خواهد بود.


برگرفته از تارنمای روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

20 Oct, 05:04


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

20 Oct, 02:27


ﺑﻌﻀﯽ ﻫﺎ ﻋﺠﯿﺐ ﺧﻮﺑﻨد
ﯾﺎﺩﺷﺎﻥ ﮐﻪ ﻣﯽ ﺍﻓﺘﯽ ﺭﻭﺣﺖ ﺟﺎﻧﯽ ﺩﻭﺑﺎﺭﻩ می گیرﺩ!
ﯾﺎﺩﺷﺎﻥ ﮐﻪ ﻣﯽ ﺍﻓﺘﯽ ﺑﯽ ﺍﺭﺍﺩﻩ ﻟﺒﺨﻨﺪ ﺑﻪ ﻟﺒﺎﻧﺖ می نشیند!
ﺑﻌﻀﯽ ﻫﺎ ﺭﺍ ﮐﻢ می بینی ﻭ ﺣﺘﯽ ﺍﮔﺮ ﻧﺒﯿﻨﯽ ﺑﺎﺯ ﺑﺎ ﺗﻮ ﻫﺴﺘﻨﺪ!
ﺑﻌﻀﯽ ﻫﺎ ﻋﺠﯿﺐ ﻣﯽ ﺁﯾﻨﺪ ﻭ ﻋﺠﯿﺐ ﺗﺮ آﻧﮑﻪ ﺩﯾﮕﺮ نمی روند!
ﺣﺘﯽ ﻭﻗﺘﯽ ﮐﻪ ﺍﺯ ﮐﻨﺎﺭﺕ ﺭﻓﺘﻪ ﺍﻧﺪ ،
می مانند !!!!

زرتشت و مزدیسنان

20 Oct, 02:26


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز سپندارمذ از ماه آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
یکشنبه : ۲۹ مهر ماه
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۲۰ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی

20.10.2024

🌷🌷

🔹سپندارمَذ:
پنجمین روز هرماه در گاه شماری ویژه مزدیسنان، سپندارمذ نام دارد.

- این واژه در اوستا، سپنته آرمیتی (=سپندارمذ) است. به چمار(معنی) پاکدلی و یکرنگی. اشغ و فروتنی. آرامش و آرمان پاک است.

- در گویش پارسی واژه سپنتَه آرمَئیتی به اسفند(اسپند) رسیده است. واژه‌ی آرمئیتی برابر واژهAramato ودایی است.

- سپنته آرمئیتی به‌گونه‌ی بانو است و نماد مهروزی، اشغ، فروتنی و باورمندی می‌باشد.

در اوستا «سپنته آرمئیتی» و به چم بردباری و فروتنی و آرمان سپند است. این امشاسپند در جهان مینوی نماد بردباری، شکیبایی و از خودگذشتگی‌ است و در جهان مادی نگهبانی از زمین را بردوش دار .

- خویشکاری سپندارمذ، خرم، پاک، آباد و بارور نگه داشتن زمین است. خشنودی سپندارمذ هنگامی فراهم می‌شود که زمین پاک بماند، کشت و کار شود یا کارایی نیک‌داشته باشد.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

19 Oct, 05:23


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

19 Oct, 02:41


خانهٔ اسرار تو چون دل شود
آن مرادت زودتر حاصل شود
دانه چون اندر زمین پنهان شود
سِرِّ او سرسبزی بستان شود
زَرّ و نقره گر نبودندی نهان
پرورش کی یافتندی زیر کان

زرتشت و مزدیسنان

19 Oct, 00:39


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز شهریور ، از ماه آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
شنبه‌ :  ۲۸ مهرماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۱۹ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی
19.10.2024

🌷🌷

🔹شهریور:
- چهارمين روز هر ماه در گاه‌شماری ترادادی مزدیسنان، «شهريور» نام دارد.

- شهریور در اوستا به گونه "خشترَه وَئیریَه" آمده است که در گویش پارسی شهریور گفته می شود.

- واژه‌ خشترَه وَییریَه به چمار(معنی) پادشاهی وسروری مینوی و پادشاهی بر خویشتن است.

- آرمان زرتشت چنین است که مردم جهان در راه برقراری فرمانروایی راستی و درستی به تلاش و کوشش بپردازند. چون با برقراری سروری  راستین است تا هر کسی توانایی خواهد داشت تا بر دروغ و تباهی درون خویش چیره شود و راستی را جایگزین نادرستی کند.

- شهریور که به چم «شهریاری و نیرومندی مینوی» بوده درجهان مادی از فلزات پاسداری می کند. اینگونه شهریاری از اشا (هنجار هستی) سرچشمه دارد و همه‌ جهان را دربر می‌گیرد.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

18 Oct, 04:56


کشف دروازه ۱۲ متری پارسه، حاصل ۱۲ سال کاوش مشترک دانشگاه شیراز و بلونیا

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید: طی ۱۲ سال کاوش و بررسی دانشگاه‌های شیراز و بلونیای ایتالیا، به کشفیاتی برای بازسازی شهر #باستانی #پارسه #تخت_جمشید دست یافتیم و ویرانه‌های دروازه ۱۲ متری این شهر زیبا و باشکوه نیز کشف شد.
https://t.me/newswz

زرتشت و مزدیسنان

18 Oct, 04:43


پرسش: 
درود استاد نیکنام، فرمودید در آفرینش بدی وجود ندارد! بلکه درجامعه انسانی بدی هست، مگرجامعه انسانی بخشی از آفرینش نیست؟
پاسخ: 
  
درود برشما، همبودگاه و هازمان(:جامعه) مَرتوگانی(انسانی، بشری)؛ پدیده ای برگرفته از آفرینش است که مَرتوی هوشمند، با اراده، خواسته و بهره گیری از آزادی و توان خویش آن را بنیان گذاشته است. 
 
آشکار است که اگر اراده کند، از خرد خویش و دانش جهانی بهره مند باشد به سازندگی و پیشرفت دست خواهد یافت و ناگفته پیداست که زندگی اش با شادی، آرامش و تازگی سپری خواهد شد و در این راستا بداندیشی، بدگفتاری و بدکرداری در آن جایگاهی نخواهد داشت. 
 
از آنجا که در هازمان مرتوگانی ستم، بیداد، غارت، کشتار، خشم، قربانی حیوانات، آلوده کردن زیستگاه، دروغ، دزدی و بدی های دیگر به چشم می خورد؛ باید پذیرفت که در چنین همبودگاهی چنانچه مَرتو(:انسان) وجود نداشته باشد، این واژگان ناخوش آیند و «بد» نیز دیده و شنیده نخواهد شد. بدین روی آفرینش سراسر نیکی است و بدی از آغاز در آن پدیدار نشده است.
 
به بینش زرتشت،«اهورامزدا» به چِمار(:معنی) دانایی، آگاهی و سرچشمه خرد است. اگر از سرچشمه دانایی «بدی» نیز آفریده شده باشد! دانش، دانایی و خرد نیز« بد و ناپسند» خواهد بود. 
 
برای درک بیشتر این چالش در زندگی مَرتوگانی، از بخش نوشتارها در تارنمای www.kniknam.com بهره گرفته و در نوشته«دوگوهر همزاد، زاینده نیکی و بدی» چگونگی پدیدار شدن بدی ها را جستجو کنید.

برگرفته از تارنمای روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

18 Oct, 04:29


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

18 Oct, 03:56


تا نیک ندانی که سخن عین صواب است
باید که به گفتن دهن از هم نگشایی
گر راست سخن گویی و در بند بمانی
به زآن که دروغت دهد از بند رهایی

زرتشت و مزدیسنان

17 Oct, 23:22


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز اَردیبهشت ، از ماه آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
آدینه : ۲۷ مهر ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی


۱۸ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی

18.10.2024

🌷🌷

🔹اَردیبهشت:
- در گاه شماری ترادادی زرتشتی روز سوم در هرماه سی روزه، اَردی بهشت نام دارد.

- اردیبهشت دگرگون یافته‌ واژه اوستایی «اَشَه وَهیشتَه» در زبان اوستایی است که «اشا» به «اَرد» و «وَهیشتا» به «بهشت» در گویش پارسی دگرگون شده که به چمار «بهترین راستی‌» است.

- اشا، هنجاری است که نظام جهان هستی بر پایه‌ی آن پدید آمده و آنرا به‌ سوی پیشرفت و پویایی پیش می برد.

- در خُرده‌ اوستا، اردیبهشت امشاسپند به چَمار «بهترین پاکی و راستی» است که در جهان مینوی نماد پاکی، اشویی و نشان اشا (هنجار درست هستی) است.

- اردیبهشت درجهان مادی، نگهبانی از آتش را بر دوش دارد.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

17 Oct, 04:02


برگرفته از نسک «اندرزنامه زرتشت» نوشته روانشاد موبد کوروش نیکنام
@zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

17 Oct, 03:44


خرد بهتر از هر چه ایزد بداد
ستایش خرد را به از راه داد
خرد رهنمای و خرد دلگشای
خرد دست گیرد به هر دو سرای
از او شادمانی و ز اویت غمی است
و ز اویت فزونی و ز اویت کمی است
خرد تیره و مرد روشن روان
نباشد همی شادمان یک زمان
خرد چشم جان است چون بنگری
تو بی‌چشم شادان جهان نسپری
نخست آفرینش خرد را شناس
نگهبان جان است و آن سه پاس
سه پاس تو چشم است و گوش و زبان
کز این سه رسد نیک و بد بی‌گمان

زرتشت و مزدیسنان

16 Oct, 23:01


امروز
به روز فیروز و فرخ
روز وهمن ، از ماه آبان
سال ۳۷۶۲ ترادادی مزدیسنا

برابر با
پنجشنبه : ۲۶ مهر ماه،
به سال ۱۴۰۳ خورشیدی

۱۷ اکتبر ۲۰۲۴ ترسایی

17.10.2024

🌷🌷

🔹وَهمَن:

- دومین روز از هر ماه سی روزه در گاه شماری ترادادی زرتشتیان، وهمن نام دارد.

- وهمن یا وهومن دو بخشی است. «وُهو» به چمار(معنی) نیک و خوب و «مَنَه» از بُن «من» به چمار اندیشیدن، شناختن و فهمیدن است.

- روز وهمن، نخستین روز «نبُر» در هر ماه، در گاه شمار ویژه زرتشتیان است. در چنین روزی از !کشتار جانوران و خوردن خوراک گوشت‌دار پرهیز می‌کنند.

- وهمن امشاسپند در جایگاه مادی خود، از چارپایان سودمند نگهداری می کند.

🪻🌸🪻

درگاه (:کانال) زرتشت و مزدیسنان
گزینش ونگرش: موبدکورش نیکنام
🏵 @zoroaster33

زرتشت و مزدیسنان

16 Oct, 09:54


پرسش: 
جناب نیکنام در بینش زرتشت پیکار با اهریمن چه جایگاهی دارد و آیا دستوری به پیروان در این پیکار داده شده است؟
پاسخ: 
 
اهریمن پارسی شده واژه «اَنگرَه مینو» در اوستا و بینش اشوزرتشت می باشد. که به چم(:معنی) منش ویران ساز و اندیشه پلید است. بنابراین اهریمن ساختار مادی ندارد که بتوان همانند یک «بُت» آن را شکست داد و نابود کرد و نیز جانداری نیست که بایستی با آن پیکار کرد.
 
بینش زرتشت به دو گوهر همزاد وناهمگون(:متضاد) اشاره کرده است که در سراسر هستی پویا و پایدار شده است. فرآیند این دوگوهر که هیچکدام بد و زیان بخش نیستند، سبب پیدایش شب و روز، سیاهی و سپیدی، گرما و سرما، کشش و رانش، و همانند آنها در زندگی همه شده است. 
 
فلسفه زرتشت یادآوری می کند که این دو گوهر همزاد و ناهمگون پیوسته در ذهن و اندیشه مرتوگان(:بشر) نیز خودنمایی خواهند داشت. بنابراین مرتویی(:انسانی) که برپایه خرد، از دانش وآگاهی بهره مند باشد، با اراده خویش به هر هنگام در اندیشه اش «سپنتامینو»، منش آبادگر و سازنده برگزیده خواهد شد. 
 
وآنکه از خرد رسا بهره نگیرد، اندیشه اش به «انگره مینو» روی خواهد آورد. این مَرتو زاینده و آفریننده اهریمن بوده و کژاندیشی را به گفتاری نادرست و کرداری ناشایست تبدیل خواهد کرد. 
 
آشکار است که خداوندِ بینش زرتشت که اهورامزدا به چم دانایی و آگاهی بیکران دراین هستی است هیچگاه آفریننده اهریمن نیست بنابراین اهریمن باور ایرانیان با  «شیطان» و «ابلیس» در فرهنگ اعراب با یکدیگر همخوانی ندارند. 
 
در نیایش مَزدیَسنان و بخش اوستای کُشتی، سه بار «شکسته اهریمن باد» گفته می شود. و نیایش کننده با پافشاری(:تاکید) با اندیشه خود پیمان می بندد تا کژاندیشی را برخود راه ندهد و انگره مینو(:منشِ ویرانگر) را در باور خویش شکست دهد.
 
گفتنی است در دنباله همین نیایش آنگاه که  «کُشتی» (:کمربند نازک پشمی) بر کمر بسته می شود نیز برای نابودی اهریمن در اندیشه خویش این گزاره(:عبارت) را از اوستا می سراید:
«خشنَه اُترَه. اَهورَه مَزدا. تَرویی دیتی. اَنگرَهه مَن یِه اوش. هَیتیاوَرشتام. هیَت وَسنا. فرَه شوت مم. ستَه اُومی. اَشِم» 
برگردان: به خشنودی اهورامزدا(:دانش وآگاهی درهستی)، اهریمن را درپرتو «اشا» و با انجام کارهای نیک خود، ناپدید خواهم کرد.
 برگرفته از تارنمای روانشاد موبد کوروش نیکنام
 
 @zoroaster33

8,465

subscribers

8,138

photos

1,866

videos