Barışı, adaleti ve insanlığın ortak değerlerini merkeze alan girişimci dış politikasıyla Türkiye, hem G20 ve MIKTA’da hem de diğer çok taraflı platformlarda etkin rol oynamaya devam edecek.
Türkiye, geçmiş yıllarda olduğu üzere G20 faaliyetlerine bu yıl da aktif olarak katkıda bulundu.
Zirve kapsamında Dönem Başkanı’nın davetlisi olanlarla birlikte 35’i aşkın ülkenin devlet ve hükûmet başkanları ile uluslararası teşkilatların temsilcileriyle bir araya geldik.
Brezilya’nın 2024 Dönem Başkanlığı için son derece isabetli şekilde belirlediği üç öncelik olan açlık, yoksulluk ve eşitsizlikle mücadele, enerji geçişi ve sürdürülebilir kalkınma, küresel yönetişim kurumlarının reformu başlıkları, bizim de yakından takip ettiğimiz meselelerdir.
Adil Bir Dünya ve Sürdürülebilir Bir Gezegen İnşa Etmek temasıyla gerçekleşen zirvedeki ana hitabımda, Türkiye’nin “kimseyi geride bırakmama” şiarıyla yürüttüğü insani kalkınma faaliyetlerine dikkat çektim.
Filistin meselesinde bizimle aynı hassasiyetleri taşıyan Brezilya’nın açlık ve yoksulluğa karşı mücadelesini takdirle karşılıyoruz.
Değerli Dostum Lula’nın başlattığı “Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak”a kurucu üye sıfatıyla katılıyoruz.
Her fırsatta ifade ettiğim gibi, dünya beşten büyüktür.
Türkiye olarak daha adil bir düzenin inşasını hedefleyen gayretlerimizin merkezinde etkili bir Birleşmiş Milletler sistemi, onun da odağında Güvenlik Konseyi reformu vardır.
11 yıl önce ilk kez dillendirdiğimiz bu önemli tespitimizin her geçen gün daha geniş kitleler tarafından benimsendiğini görüyoruz.
Batılı güçlerin desteğiyle İsrail’in bölgemizde estirdiği devlet terörünün insani maliyeti her geçen gün artmaktadır.
Türkiye olarak Gazze’deki soykırımın, Batı Şeria ve Lübnan’daki katliamın sona ermesi için acil ve kalıcı ateşkes ihtiyacını her fırsatta dile getiriyoruz.
Çevremizdeki sıkıntılara ve çatışmalara rağmen Türkiye ekonomisi büyüme trendini istikrarlı bir şekilde sürdürüyor.
Makroekonomik göstergelerdeki pozitif gelişmeler yatırımcıların ülkemize yönelik bakışını da olumlu yönde etkilemiş, kredi notumuz artarken ülkemizin risk primi de emsallerimize göre daha hızlı düşmüştür.
Bölgemizdeki çatışmalar ve krizler çözüme kavuştukça inşallah Türk ekonomisindeki iyileşme daha da hızlanacak, Türkiye hedeflerine doğru koşar adımlarla gidecektir.
Zirve boyunca katılımcı liderlerle ikili görüşmeler gerçekleştirdim.
İlk olarak Rio’ya geldiğimiz pazar günü ev sahibi Brezilya Devlet Başkanı, değerli dostum Lula’yla kapsamlı bir görüşme yaptık.
Zirve marjında Meksika, Endonezya, Kore Cumhuriyeti ve Avustralya’yla birlikte kurduğumuz MIKTA oluşumunun liderleriyle Dönem Başkanı Meksika’nın ev sahipliğinde bir toplantı yaptık.
11’inci kuruluş yıl dönümünü kutladığımız MIKTA’nın liderleri olarak iş birliğimizi önümüzdeki dönemde daha da güçlendirme konusunda mutabık kaldık.
G20 Liderler Zirvesi süresince yaptığımız istişarelerin hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Değerli dostum Lula’nın şahsında Brezilya makamlarına misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum.
G20 Dönem Başkanlığı görevini devralan Güney Afrika Cumhuriyeti’ne 2025 yılında sürdüreceği çalışmalarda başarılar diliyorum.