سینا افخم | Sina Afkham @sina_afkham Channel on Telegram

سینا افخم | Sina Afkham

@sina_afkham


استراتژیست و مشاور سئو

آیدی اینستاگرام: sinaafkham.seo

ارتباط با من👇
@sina_l_a

سینا افخم | Sina Afkham (Persian)

با خوش آمدید به کانال تلگرام سینا افخم! در اینجا شما با استراتژیست و مشاور سئو حرفه ای به نام سینا افخم آشنا می شوید. اگر به بهبود رتبه وب سایت خود در موتورهای جستجو علاقه مند هستید، این کانال مناسب شماست. سینا افخم ارتباط بین محتوا و الگوریتم های جستجو را به خوبی درک کرده و می تواند به شما راهنمایی کند تا وب سایت شما در نتایج جستجو بهتر دیده شود. از طریق آیدی اینستاگرام sinaafkham.seo و ارتباط با کاربر @sina_l_a می توانید با سینا افخم در ارتباط باشید و از تجربه و دانش او بهره مند شوید. پیوستن به این کانال می تواند گامی موثر برای بهبود استراتژی سئو شما باشد. منتظر حضور شما در کانال سینا افخم هستیم!

سینا افخم | Sina Afkham

13 Feb, 14:57


💡پاسخ چالش سئو: چطور افت رتبه ناگهانی رو برطرف کردیم؟

تو پست قبلی توضیح دادم که چطور پیاده‌سازی یک Layout جدید تو لندینگ پیجی باعث شد که به یک باره از لینک ۳ گوگل به صفحه ۲ سقوط کنیم؛ اونم تو شرایطی که:
🔸 از نظر UI و UX وضعیت لندینگ پیج به مراتب بهتر شده بود.
🔸 محتوای جدیدی که تو صفحه قرار گرفته بود بسیار مفیدتر بود (کانتنت قبلی حاشیه زیادی داشت).
🔸 قبلا با پیاده‌سازی همین Layout تو صفحات مشابه دیگه بهبود رتبه رو تجربه کرده بودیم.

◀️ چطور تونستیم مشکل رو رفع کنیم؟

ظاهراً دلیل افت رتبه ناگهانی این بود که صفحه از نظر محتوایی کاملا تغییر کرده بود. در نتیجه گوگل سیگنال‌های مختلف مرتبط با نسخه قبلی مثل دیتای رفتار کاربران و بک لینک‌ها رو دیگه نمی‌تونست به صفحه جدید نسبت بده.

کاری که ما انجام دادیم این بود که بخش‌های مرتبط و مفید موجود تو محتوای قبلی رو به شکل‌های زیر به محتوای جدید اضافه کردیم:
🔸 به صورت پرسش و پاسخ در بخش سوالات متداول
🔸 به صورت سوال و جواب در بخش نظرات

نتیجه این شد که لندینگ پیج مجددا به لینک ۳ گوگل برگشت و بعد از گذشت یک ماه الان به لینک ۲ گوگل رسیده.

◀️ نکته جالب تو این کیس این بود که ما تغییر کامل Layout و محتوا رو تو لندینگ‌های دیگه‌ای هم انجام داده بودیم اما تنها همین صفحه بود که دچار افت ناگهانی شد. در نتیجه ظاهراً فقط تو برخی موارد این اتفاق می‌افته و نه همیشه.

🟢 خلاصه اینکه اگه تغییرات اساسی تو محتوای یک صفحه ایجاد کردید و دچار افت ناگهانی شدید، برگردوندن بخش‌های مرتبط و مفید محتوای قبلی ممکنه به بازگشت رتبه کمک کنه.

خبر خوب اینکه چند نفر، هم تو کانال و هم تو لینکدین، به چالشی که مطرح کرده بودم پاسخ درست داده بودن👏

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

11 Feb, 09:14


⁉️ چالش سئویی بر اساس تجربه شخصی

چالشی که می‌خوام مطرح کنم یک کیس واقعیه که تو یکی از پروژه‌ها باهاش مواجه شدم:

فرض کنید تو سایتی که مشکلات UI/UX داره ما یک تمپلیت جدید برای لندینگ پیج‌ها طراحی کردیم تا با بهبود تجربه کاربری رتبه لندینگ‌ها رو بهبود ببخشیم.

در قدم بعدی این تمپلیت رو همراه با محتوای جدید تو چندین لندینگ پیج پیاده کردیم و بهبود رتبه خوبی رو هم تجربه کردیم.

اما زمانی که همین تمپلیت رو تو یک لندینگ پیج به خصوص اجرا کردیم بلافاصله بعد از کراول صفحه توسط گوگل با افت رتبه شدید مواجه شدیم؛ طوری که از لینک ۳ به صفحه دو گوگل پرت شدیم. این اتفاق تو شرایطی افتاد که نسخه قبلی صفحه هم مطالب نامرتبط زیادی داشت و هم از نظر UI/UX به مراتب بدتر بود.

بعد از گذشت دو هفته بهبودی تو رتبه حاصل نشد و همچنان صفحه دو گوگل بودیم. تصمیم گرفتیم آدرس صفحه رو تغییر بدیم و URL قبلی رو به URL جدید ریدایرکت کنیم و همزمان محتوا رو هم کامل بازنویسی کنیم. این کار قبلا تو شرایط مشابه جواب داده بود اما این بار کمکی نکرد.

💡به نظرتون مشکل از چی بود و چطور تونستیم این افت رتبه ناگهانی رو رفع کنیم؟

دقت کنید که:
🔸 سایت هیچ مشکل تکنیکال خاصی نداشت.
🔸 پیاده‌سازی تمپلیت جدید فقط تو یک لندینگ به خصوص باعث افت رتبه ناگهانی شده بود و نه تو بقیه لندینگ‌ها. حتی تو لندینگ‌های دیگه بهبود رتبه و افزایش نرخ تبدیل رو تجربه کرده بودیم.
🔸 محتوای جدید لندینگ مورد نظر کاملا مفید بود، کپی نبود و توسط یک نویسنده متخصص نوشته شده بود.

💭 منتظر نظراتتون هستم.

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

02 Feb, 16:59


🔶 تو سال 2025 چه مواردی تو سئو اهمیت بیشتری دارن؟

واقعیت اینه که هدف اصلی موتور جستجوی گوگل سالهاست که ثابته: ارائه مرتبط‌ترین و باکیفیت‌ترین نتایج به کاربران در عین کسب سود حداکثری.

با این همه به خاطر تغییراتی که در طول زمان اتفاق می‌افته، مثل ظهور تکنولوژی‌های جدید، تغییر رفتار کاربران و...، استراتژی‌های گوگل برای رسیدن به این هدف اصلی دستخوش تغییراتی میشه. تو این شرایط لازمه متخصصین سئو هم اصلاحاتی رو تو استراتژی‌های خودشون ایجاد کنن تا بتونن نتایج بهتری بگیرن.

بر اساس اطلاعاتی که تا الان موجوده، پیشنهاد می‌کنم تو سال 2025 به این موارد تو سئو بیشتر توجه بشه:

🔸تلاش برای افزایش سیگنال‌های برند

علاقه گوگل به برندها موضوع جدیدی نیست اما با شروع موج تولید محتوا با AI این علاقه بیشتر از قبل شده. در همین راستا لازمه به افزایش سیگنال‌های برند توجه بیشتری بشه؛ از جمله:
سرچ برند و کیورد + برند
لینک با انکرتکست حاوی برند
سوشال سیگنال
ورودی از کانال‌های غیر ارگانیک
برند منشن همراه با سنتیمنت مثبت

بدیهی هستش که بهبود این موارد نیاز به همکاری بین تیمی بیشتری داره.

🔸توجه به بهینه‌سازی برای LLMها و AI Overview

به گزارش BrightEdge نمایش AI Overview از سپتامبر سال قبل تا الان بیش از 2 برابر شده. اخیرا هم گوگل شروع به تست Gemini 2 برای جنریت کردن AI Overview کرده. علاوه بر این میزان استفاده کاربران از SearchGPT رو به افزایشه.

این موارد نشون میدن که بهینه‌سازی برای Generative AI لازمه مورد توجه بیشتری قرار بگیره. البته GEO (بهینه‌سازی برای Generative AI) اشتراکات زیادی با SEO سنتی داره ولی تفاوت‌هایی هم در این بین به چشم می‌خوره.

🔸تدوین حرفه‌ای‌تر استراتژی لینک‌سازی خارجی

گوگل سال گذشته Site Reputation Abuse رو به Spam Policies خودش اضافه کرد. بعد هم از طریق Manual Action شروع کرد به جریمه کردن سایت‌هایی که محتوای Third-party نامرتبط با حوزه کاری خودشون منتشر می‌کردن.

هر چند الان گوگل Site Reputation Abuse رو به صورت الگوریتمیک تشخیص نمیده، انتظار میره تو آینده نزدیک این اتفاق بیفته.

تو همین راستا پیشنهاد می‌کنم تدوین حرفه‌ای‌تر استراتژی لینک‌سازی خارجی مورد توجه قرار بگیره. از جمله اینکه به تاپیکال آتوریتی و Purpose اصلی وبسایت تو انتشار رپرتاژ توجه بشه. برای مثال Purpose اصلی یک سایت خبری انتشار اخبار روز هست و بهتره رپرتاژی که تو این سایت‌ها منتشر میشه هم تا حد امکان از جنس خبر باشه.

🔸تلاش بیشتر برای کاهش Cost of Retrieval

از کار افتادن Instant Indexing برای بسیاری از سایت‌ها و جلوگیری از کلیک فیک با اجباری کردن جاوااسکریپت فعال تنها بخشی از اقدامات اخیر گوگل برای مدیریت بهتر منابعش هستن. قبل از اینها هم شاهد افزایش سخت‌گیری گوگل تو ایندکسینگ صفحات بودیم.

همه اینها نشون میدن که گوگل به دنبال مدیریت بهتر ریسورس‌هاش هست. در نتیجه پیشنهاد می‌کنم کاهش Cost of Retrieval مد نظر قرار بگیره؛ از جمله با این اقدامات:
جلوگیری از کراول صفحات زائد به کمک Robots.txt
عدم استفاده از CSR و سوئیچ به SSR
تسهیل پردازش محتوا توسط گوگل با به کارگیری جملات ساده از نظر ساختار گرامری

💭 نظر شما چیه؟ فکر می‌کنید تو سال 2025 اهمیت چه مواردی تو سئو بیشتر میشه؟

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

27 Jan, 16:50


🔶 اهمیت Credibility محتوا تو سئو

تو این ویس توضیح دادم که:
🔸 منظور از Credibility تو سئو چیه
🔸 گوگل به صورت الگوریتمیک چطور Credibility رو می‌سنجه
🔸 چطور می‌تونیم Credibility محتوای خودمون رو افزایش بدیم و رتبه بهتری بگیریم

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

20 Jan, 15:04


🔶 بخش جدید Attention Maps در مایکروسافت کلریتی

مایکروسافت کلریتی به تازگی Attention Maps رو به عنوان یک قابلیت جدید معرفی کرده. به کمک این بخش می‌تونیم متوجه بشیم که کاربران تو هر سکشن از صفحه به طور متوسط چقدر زمان صرف می‌کنن. همچنین این بخش یک Heatmap هم داره و با رنگ‌های گرم تا سرد نشون میده که کاربران به هر سکشن چقدر توجه می‌کنن.

◀️ بخش Attention Maps چه کاربردهایی داره؟

در کنار Click Maps و Scroll Maps، بخش جدید Attention Maps به ما کمک می‌کنه تا بهتر متوجه بشیم که:

🔸میزان Helpfulness هر سکشن از صفحه از دید کاربران احتمالا چقدره.
🔸آیا کاربران اطلاعات مهمی که به دنبالشون هستن رو به راحتی تو صفحه پیدا می‌کنن یا نه.
🔸هر کدوم از CTA‌های ما چقدر موفق به جلب توجه کاربران میشن.

💭 شما منتظر چه قابلیت‌های جدیدی تو کلریتی هستین؟ من خودم فکر می‌کنم اضافه شدن یک Generative AI که بتونه به سوالات ما بر اساس دیتای جمع‌آوری شده پاسخ بده خیلی می‌تونه مفید باشه.

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

12 Jan, 15:02


🔶 استفاده از AI برای ساخت ابزار آنلاین چه نقشی تو سئو داره؟

در حال حاضر میشه از هوش مصنوعی به شکل‌های مختلف تو استراتژی سئو استفاده کرد. یکی از کاربردهای AI تو سئو، که کمتر بهش توجه شده، ایجاد ابزارهای ساده‌ای هست که میشه اونها رو تو صفحات مختلف سایت امبد کرد و از این طریق تجربه کاربری و در نتیجه رتبه‌های سایت رو بهبود بخشید.

◀️ برای مثال اگه ما مقاله‌ای در مورد سود مرکب داشته باشیم، می‌تونیم به کمک ChatGPT ابزار ساده‌ای بسازیم تا با دریافت مبلغ سرمایه‌گذاری، تعداد دوره و سود هر دوره، جدولی از سود بدست اومده در پایان هر دوره رو به کاربر ارائه کنه.

همچنین تو طراحی ابزارها با AI می‌تونیم از APIهای مختلف هم استفاده کنیم تا ابزارهای کاربردی‌تری بسازیم. برای مثال تو این پست لینکدین Patrick Stox، پروداکت ادوایزر Ahrefs، توضیح داده که چطور به کمک AI و API‌هایی مثل API لایت هاوس ابزارهای مختلفی رو ساخته و تو مقالات Ahrefs امبد کرده:
https://www.linkedin.com/posts/patrickstox_ive-been-using-ai-to-build-some-useful-tools-activity-7282111008498716674-m-Mt

🟢 خلاصه اینکه باید سعی کنیم تو سئو نگاه Holistic داشته باشیم و از هر روشی که ممکنه برای بهبود سئو سایت استفاده کنیم. در همین رابطه، ایجاد ابزارهای آنلاین با AI در عین ساده بودن می‌تونه تو موارد زیادی کمک‌کننده باشه.

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

01 Jan, 15:12


🔶 وبینار گزارشات سئو برای مدیران: وقتی داده‌ها آدرس غلط می‌دهند!

صاحبان کسب و کار از گزارشات سئو استفاده می‌کنن تا دید بهتری نسبت به وضعیت سئو سایت بدست بیارن. با این همه تو موارد زیادی گزارشات سئو به نحوی تهیه می‌شن که منعکس کننده تمام واقعیات پروژه نیستن و تنها بخشی از ماجرای سئو سایت رو روایت می‌کنن.

این وبینار به مدیران کسب و کار کمک می‌کنه تا:
🔸 دید بهتری نسبت به ویژگی‌های یک گزارش سئو مناسب برای بیزینس خودشون بدست بیارن و انتظارات خودشون رو بهتر با تیم سئو مطرح کنن.
🔸 بتونن نتایجی که تو سئو بدست اومده رو بهتر تحلیل کنن.

🟢 همچنین این وبینار می‌تونه برای متخصصین سئو هم مفید باشه و به اونها کمک کنه تا در تهیه گزارشات سئو بهتر از همیشه عمل کنن.

◀️ سرفصل‌ها:
🔸 انواع KPIهای سئو برای سایت‌های مختلف
🔸 گزارشات سئو باید شامل چه اطلاعاتی باشن؟
🔸 چطور داده‌های موجود تو گزارش سئو ممکنه گمراه‌کننده باشن؟
🔸 پرسش و پاسخ

◀️ لینک ثبت نام:
https://eseminar.tv/wb150504

🗓️ سه‌شنبه 18 دی 1403، ساعت 19

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

25 Dec, 16:38


🔶 دنبال راه حل های چسب زخمی نباشیم!

چند ماه پیش تو یکی از پروژه‌ها ما با این مشکل مواجه شدیم که ویدیوهایی که از کانال آپارات مجموعه تو صفحات امبد می‌کردیم لود نمیشد. موضوع رو با تیم فنی مطرح کردیم و اونها یک شورت کد در اختیار ما گذاشتن و مشکل رفع شد. تا اینکه دیروز می‌خواستیم یک تکه کد از یک سایت دیگه تو صفحات قرار بدیم که باز هم به چالش خوردیم. این بار هم تیم فنی گفت که یک شورت کد جدید برای این سایت آماده می‌کنه...

اما من با این راهکار مخالفت کردم.

حالا موضوع چی بود؟ اینکه ویرایشگر متنی وردپرس تو این سایت به مشکل خورده بود اما تیم فنی به جای اینکه این مشکل پایه‌ای رو حل کنه، شروع کرده بود به ایجاد شورت کد برای هر وبسایتی!

مشابه سناریو بالا حتما برای همه ما اتفاق افتاده. گاها ما یک مشکل ریشه‌ای داریم که خودش رو با علائم مختلف نشون میده. اما به جای اینکه اون مشکل ریشه‌ای رو حل کنیم، شروع می‌کنیم به رفع کردن علائمش یا اصطلاحا چسب زخم زدن روی اونها.

🔸 نتیجه چی میشه؟

◀️ هر کدوم از راه حل های چسب زخمی ما یک لایه به سیستم اضافی می‌کنه و اون رو پیچیده‌تر می‌کنه؛ طوری که مدیریت اون سیستم رفته رفته سخت‌تر و پرهزینه‌تر میشه.

◀️ چون مشکل ریشه‌ای هنوز حل نشده باز هم خودش رو با علائم جدید نشون میده و ما باز هم باید به دنبال چسب زخم برای این علائم تازه باشیم.

خلاصه اینکه تا می‌تونیم سعی کنیم مشکلاتمون رو چه تو زندگی شخصی و چه تو کسب و کار ریشه‌ای حل کنیم و دنبال چسب زخم نباشیم!

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

21 Dec, 11:55


🔶 گوگل از CTR چطور در رنکینگ استفاده می‌کنه؟

مارک ویلیامز کوک یک اکسپلویت سمت گوگل پیدا کرده و داده‌های مهمی رو بدست آورده که همخوانی خوبی با دیتای Google Leak داره.

مارک تو ارائه‌ای که داشته به جنبه‌های مختلف این دیتای کشف شده اشاره کرده که یکی از مهمترین اونها نحوه استفاده گوگل از CTR در رنکینگ هست.

ظاهراً گوگل بر اساس مدل‌های CTR که توسعه داده برای هر یک از نتایج تو سرپ یک CTR مورد انتظار تعیین می‌کنه. در صورتی که CTR واقعی اون ریزالت بیشتر از CTR مورد انتظار باشه اون صفحه می‌تونه بهبود رتبه رو تجربه کنه.

🔸تحلیل من: گوگل با استفاده از CTR مورد انتظار چه هدفی رو دنبال می‌کنه؟

گوگل احتمالا از CTR مورد انتظار استفاده می‌کنه تا تاثیر عوامل زیر بر CTR واقعی رو خنثی کنه:
- رتبه صفحه
- تایتل جذاب به دلیل استفاده از ایموجی، عدد، پرانتز و...
- ریچ ریزالت (مثل ستاره‌های ریویو)
- فاو آیکون جذاب
- و سایر موارد صرفا ظاهری

در عوض گوگل تلاش می‌کنه تا متوجه بشه چه زمانی CTR بالای یک ریزالت به این دلیل هست که اون نتیجه از دید کاربران Helpful تر به حساب میاد تا اون رو تو نتایج پروموت کنه. CTR بالا که از Helpfulness نشات میگیره می‌تونه به خاطر این عوامل باشه:

⬅️ برند قوی که کاربران به اون اعتماد دارن و در نتیجه حتی وقتی اون برند رو در نتایج پایین‌تر سرپ میبینن باز هم روی اون کلیک می‌کنن.

⬅️ تایتل اینتنت محور که کاربران با دیدن اون متوجه میشن اون ریزالت احتمالا بهتر می‌تونه به نیاز اونها پاسخ بده.

💭 تجربه شما در این رابطه چیه؟

📚 پست‌های مرتبط:
🔗 تاثیر بالای دیتای رفتار کاربران بر نتایج جستجوی گوگل
🔗 رفتار کاربران، عامل نهایی در تعیین مفید بودن محتوا

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

12 Dec, 16:29


🔶 تنها یک هفته بعد از اتمام آپدیت قبلی، آپدیت جدید منتشر شد!

آپدیت هسته جدید امروز 12 دسامبر رول آوت شد اون هم تو شرایطی که تنها یک هفته از اتمام انتشار آپدیت قبلی گذشته.

به گفته گوگل این آپدیت نسبت به آپدیت قبلی یک سیستم هسته دیگه رو تحت تاثیر قرار میده.

برای مثال ممکنه آپدیت قبلی در خصوص سیستم Spam Detection بوده باشه در حالی که آپدیت جدید مربوط به سیستم Helpful Content باشه.

طبق یادآوری Chris Long، گوگل تو سال 2023 هم زمانی که آپدیت نوامبر رو کمی بعد از آپدیت اکتبر منتشر کرده بود همین موضوع رو دلیل انتشار دو آپدیت پشت سر هم عنوان کرده بود.

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

25 Nov, 16:32


🔶 آیا لینک سازی خارجی احتمال افت تو آپدیت‌های گوگل رو افزایش میده؟

بسیاری از متخصصین سئو از ترس افت تو آپدیت‌های گوگل، از جمله آپدیت هسته و آپدیت اسپم، ترجیح میدن از لینک سازی خارجی یا به طور کامل و یا به طور نسبی فاصله بگیرن.

◀️ طبق تجربه من از پروژه‌ها و جلسات مشاوره مختلف، سایت‌هایی که لینک سازی "اصولی" و حتی "نیمه اصولی" دارن نه تنها تو آپدیت‌ها کمتر دچار افت میشن بلکه معمولا رشد خوبی رو هم تجربه می‌کنن.

دلیل این موضوع رو هم میشه اینطور توضیح داد که لینک سازی خارجی با استراتژی مناسب منجر به افزایش Social Proof میشه و به گوگل این سیگنال رو میده که سایت مورد نظر از دیدگاه سایت‌های معتبر دیگه Helpful هست؛ درست همون اثری که سرچ برند و سوشال سیگنال دارن. تو این شرایط ریسک و هزینه Demote کردن وبسایت مورد نظر برای گوگل افزایش پیدا می‌کنه.

◀️ برعکس، وبسایتی که نسبت به رقبا لینک پروفایل خیلی ضعیف‌تری داره از Social Proof بسیار کمتری هم بهره‌مند هست. در نتیجه تو حالت کلی Demote کردن اون وبسایت برای گوگل راحت‌تر قابل انجامه.

💡تو کیس استادی ریکاوری سایت که قبلا منتشر کردم توضیح دادم که چطور ما در کنار اقدامات آن پیج، از لینک سازی خارجی هم تو استراتژی سئو استفاده کردیم تا سریعتر ترافیک ارگانیک و رتبه‌های سایت رو بهبود ببخشیم.

📚 پست‌های مرتبط:
🔗 دو استراتژی همزمان برای ریکاوری بعد از افت تو آپدیت هسته
🔗 تحلیل اولیه آپدیت مارچ 2024: گوگل به چه سمتی میره؟
🔗 غیر قابل جایگزین بودن و اهمیت آن در سئو

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

19 Nov, 14:22


🔶 کیس استادی ریکاوری سایت

تو پست قبل نکاتی رو در مورد ریکاوری سایت توضیح دادم و قرار شد یک کیس استادی هم در این رابطه ارائه کنم.

وبسایت مورد بحث ما تو حوزه آموزش از طریق فروش دوره فعال هست و طی آپدیت‌های قبلی گوگل دچار ریزش تو ترافیک ارگانیک شده بود.

ما طی حدود 6 ماه فعالیت موفق شدیم که:

🔸 کلیک روزانه سایت رو 2.5 برابر افزایش بدیم و به بالای 500 کلیک در روز برسونیم.

🔸رشد رتبه قابل توجهی رو تقریبا برای همه کلمات کلیدی هدف رقم بزنیم.

◀️ ما چه اقداماتی رو برای ریکاوری سایت انجام دادیم؟

مهمترین فعالیت‌های ما طی این 6 ماه عبارت اند از:

🔸انجام کانتنت پرونینگ و کاهش 30 درصدی اسکیل سایت

🔸انتشار حدود 20 محتوای جدید حول یک کوئری تمپلیت برای افزایش تاپیکال آتوریتی و جذب ترافیک از طریق این کوئری‌ها

🔸اصلاح Layout مانی پیج‌ها برای بهبود تجربه کاربری

🔸آپدیت منظم مانی پیج‌ها و نیز صفحات دارای پتانسیل رشد کلیک

🔸لینک سازی خارجی با آنالیز دقیق رقبا برای ایجاد سیگنال Helpfulness وبسایت

◀️ چند نکات مهم در مورد ریکاوری این وبسایت

🔸تو حدود سه ماه اول پروژه، علی رغم تمام اصلاحات انجام شده، روند کلیک و ایمپرشن سایت همچنان نزولی بود. این موضوع طبیعی هست و نباید باعث ناامیدی بشه چون ارزیابی اساسی سایت‌ها توسط گوگل معمولا تو آپدیت هسته انجام میشه. تو این پروژه هم رشد شارپی اول بعد از آپدیت هسته ماه آگوست اتفاق افتاد.

🔸رشد شارپی دوم چند روز قبل از آپدیت هسته ماه نوامبر اتفاق افتاده. گزارش‌هایی منتشر شده مبنی بر اینکه گوگل انتشار آپدیت هسته رو با تاخیر اعلام کرده اما این از سمت گوگل تایید نشده.

🔸به دلیل محدودیت بودجه پروژه، تو این چند ماه تنها 40 محتوای جدید منتشر شد. به خاطر Suppress شدن سایت در آپدیت‌های قبلی 20 محتوای اول رتبه و ترافیکی دریافت نکردن. با بررسی دیتا متوجه شدیم چند محتوایی که حول یک کوئری تمپلیت منتشر کرده بودیم عملکرد خیلی خوبی داشتن. در نتیجه در تمام محتواهای بعدی روی همون کوئری تمپلیت تمرکز کردیم تا تاپیکال آتوریتی بدست بیاریم. این موضوع اهمیت بررسی مداوم دیتا تو سئو رو می‌رسونه.

🔸به دلیل تعداد بالای صفحات، کانتنت پرونینگ سایت هنوز تکمیل نشده و درصد قابل توجهی از محتواهای Unhelpful همچنان در سایت موجود هستن.

در نهایت انتظار میره با ادامه پروسه سئو ترافیک ارگانیک سایت به طور کامل به دوران قبل از افت برگرده و به تدریج از اون هم پیشی بگیره.

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

15 Nov, 08:41


🔶 دو استراتژی همزمان برای ریکاوری بعد از افت تو آپدیت هسته

تو این ویس توضیح دادم که چرا تمرکز کردن بر علت‌های افت یک سایت تو آپدیت هسته به تنهایی کافی نیست و چطور می‌تونیم با یک استراتژی دوگانه نتایج بهتری بگیریم.

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

13 Oct, 15:04


🔶 سرچ فیک کوئری‌ها در گوگل

تو جلسات مشاوره گاها با موضوع سرچ فیک کوئری‌ها تو گوگل مواجه میشم. این مشکل دو دلیل اصلی داره که در ادامه اونها رو توضیح میدم.

◀️ ایجاد ترافیک فیک با هدف بهبود رتبه

گاها تو جلسات مشاوره می‌بینم که بعضی متخصصین سئو و کارفرماها هنوز هم تصور میکنن که با ایجاد سرچ فیک برای یک کیورد و افزایش CTR می‌تونن به بهبود رتبه سایت کمک کنن. حتی تو موردی دیدم که کارفرما هزینه زیادی کرده تا ابزار اختصاصی برای سرچ فیک داشته باشه!

این طرز فکر کاملا اشتباهه چون گوگل به روش‌های مختلف می‌تونه یوزر واقعی کروم رو از ربات تشخیص بده. برای مثال:

🔸یوزرهای واقعی از نسخه عادی کروم استفاده می‌کنن در حالی که ربات‌ها معمولا از Headless Browser بهره می‌برن.

🔸رفتار ربات‌ها در سرچ طبیعی نیست چرا که کوئری‌های ثابتی رو به تعداد بالا جستجو می‌کنن و نرخ کلیک طبیعی هم ندارن. همین مسئله به گوگل کمک می‌کنه تا دیتای اونها رو Exclude کنه.

🔸و...

◀️ محقق نشدن تارگت‌های سئو و ایجاد ترافیک فیک برای فریب کارفرما

متاسفانه تو بعضی پروژه‌ها زمانی که متخصص سئو نمی‌تونه سایت رو به تارگت‌های مشخص شده برسونه، سعی می‌کنه از طریق انواع ابزارها کلیک مصنوعی و ترافیک فیک برای سایت ایجاد کنه.

این بیشتر زمانی اتفاق می‌افته که قرارداد سئو با تضمین افزایش ترافیک منعقد شده باشه. این در حالی هست که تو حوزه سئو ارائه تضمین از نظر منطقی ممکن نیست و چنین درخواست‌هایی از سمت کارفرما منجر به جذب افراد غیرحرفه‌ای میشه.

🔴 به طور کلی استفاده از کلیک فیک در بهترین حالت کمکی به رنکینگ نمی‌کنه.

📝 شما تجربه استفاده از کلیک فیک رو داشتید؟

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

03 Oct, 16:25


🔶 سرعت بخشیدن به بررسی Helpfulness محتوا با TF-IDF

به طور کلی آنالیز Helpfulness یک محتوا زمان‌بره چون نه تنها خود اون محتوا باید بررسی بشه بلکه رقبایی که رتبه خوبی برای کیورد مورد نظر دارن هم باید تحلیل بشن.

تو این شرایط استفاده از TF-IDF می‌تونه به ما کمک کنه تا سریعتر متوجه ضعف‌های احتمالی محتوای خودمون نسبت به رقبا بشیم. یکی از ابزارهای مفیدی که تو این زمینه وجود داره ابزار Seobility هست:
https://www.seobility.net/en/tf-idf-keyword-tool/

◀️ چطور از این ابزار استفاده کنیم؟

کافیه تو ابزار بالا کیورد مورد نظرتون رو همراه با URL صفحه خودتون قرار بدید. بعد این ابزار اطلاعات زیر رو در قالب یک نمودار در اختیارتون میذاره:

🔸مقدار TF-IDF هر عبارت در محتوای شما
🔸مقدار میانگین TF-IDF هر عبارت در محتوای رقبای صفحه اول
🔸مقدار حداکثر TF-IDF هر عبارت در محتوای رقبای صفحه اول

◀️ چطور داده‌های ابزار رو تحلیل کنیم؟

به طور کلی ما باید به دنبال ناهنجاری‌ها (anomalies) باشیم:

🔸مقدار TF-IDF صفر یا بسیار کم برای یک یا چند عبارت مهم در مقایسه با رقبا

این می‌تونه نشان دهنده این باشه که محتوای ما به جنبه‌های خاصی از موضوع نپرداخته یا خیلی سطحی پرداخته. تو این شرایط می‌تونیم با بررسی نحوه استفاده از این عبارات مهم در محتوای رقبا برای آپدیت محتوا برنامه‌ریزی کنیم.

🔸مقدار TF-IDF بسیار زیاد برای یک یا چند عبارت در مقایسه با رقبا

این می‌تونه به این معنی باشه که محتوای ما از زاویه به خصوصی به موضوع پرداخته که مورد نظر کاربر نبوده. تو این شرایط لازمه محتوا آپدیت بشه تا از زاویه‌ای که متناسب با اینتنت کاربران هست موضوع رو پوشش بده.

🟢 مثال برای کیورد "ترید چیست"

تو تصویر بالا نتیجه تحلیل محتوای سایت کارگزاری بیدار برای کیورد "ترید چیست" قابل مشاهده هست. در حال حاضر کارگزاری بیدار برای این کیورد تو صفحه دوم گوگل قرار داره.

همون‌طور که مشخصه تو این محتوا از عبارات "صرافی" و "کوین" (مثل بیت کوین و...) استفاده نشده. این در حالی هست که طبق گزارش ابزار Seobility رقبا این مفاهیم رو پوشش دادن و از نظر منطقی هم انتظار میره تو محتوایی که به ماهیت ترید می‌پردازه به چنین مفاهیمی اشاره بشه.

در نتیجه با آپدیت این محتوا و پوشش چنین مفاهیم مرتبطی رشد رتبه برای کیورد مورد نظر می‌تونه اتفاق بیفته.

📝 به نظر شما چه روش‌های دیگه‌ای برای بررسی سریعتر Helpfulness محتوا وجود داره؟

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

25 Sep, 13:26


🔶 بهبود لینک سازی داخلی با Cosine Similarity

خیلی وقتا زمانی که می‌خوایم فعالیت سئو رو تو سایتی شروع بکنیم که از قبل تعداد زیادی محتوا در اون منتشر شده، لینک سازی داخلی برامون یک چالش به حساب میاد چون تسلط زیادی روی عناوین محتواهای قبلی نداریم.

تو این شرایط وجود ابزاری که بتونه بر اساس شباهت بین محتوای صفحات راهکارهای بهبود لینک سازی داخلی رو به ما پیشنهاد بده خیلی کمک کننده است.

خانوم Ana Perez تو مقاله خودش چنین ابزاری رو معرفی کرده:
https://anaperezbotella.com/en/blog/internal-link-seo-google-colab-python/

در این روش ابتدا لازمه ما تو اسکریمینگ فراگ یک Custom Extraction برای استخراج محتواهای صفحات تعریف کنیم و بعد سایت رو کراول کنیم. در ادامه باید خروجی اسکریمینگ فراگ رو تو یک ابزار پایتون ایمپورت کنیم تا این ابزار به کمک مدل TF-IDF هر محتوا رو به یک بردار تبدیل کنه و زاویه بین اونها رو بسنجه. در آخر این ابزار بر اساس کسینوس زاویه بین بردار‌ها صفحات مرتبط رو برای لینک سازی داخلی پیشنهاد می‌کنه.

این ابزار سمنتیک نیست و لکسیکال هست. طبق بررسی من عملکرد خیلی خوبی در زبان فارسی داره و اون رو توصیه می‌کنم.

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

13 Sep, 15:03


🔶 تاثیر بالای دیتای رفتار کاربران بر نتایج جستجوی گوگل

کارمند سابق گوگل در کتابی که سال 2019 منتشر کرده گفته که مدل کلیک وزن 60 تا 80 درصدی در نتایج جستجو داره.

شخصی به نام Juan Gonzalez Villa بخشی از کتاب The Beauty of Mathematics in Data Science اثر Jun Wu رو منتشر کرده که در اون به تاثیر بالای مدل‌های مبنی بر رفتار کاربران، مثل Navboost، اشاره شده.

البته مشخص نیست که از سال 2019 تا الان تأثیر مدل‌های مبتنی بر User Feedback در رنکینگ چقدر تغییر کرده. اما به طور کلی این موضوع نشون میده که چقدر گوگل در رنکینگ می‌تونه به رفتار کاربران وابسته باشه.

این دیتا یکبار دیگه نشون میده که آنالیز نحوه تعامل کاربران با سایت به کمک Microsoft Clarity، Hotjar و سایر ابزارهای مشابه و همچنین رفع مشکلات مرتبط با تجربه کاربری اهمیت بسیار زیادی در پروسه سئو داره.

🟢 لینک مقاله:
https://www.seroundtable.com/google-statements-on-google-navboost-38053.html

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

04 Sep, 13:34


🔶 نکات استراتژی سئو برای سایت‌های مهاجرتی

تا الان با چند شرکت مهاجرتی همکاری داشتم که بعضی از اونها موفق شدن برای کیوردهای رقابتی مثل تحصیل در آلمان، مهاجرت به استرالیا، مهاجرت به ایتالیا و کیوردهای رقابتی دیگه تو صفحه اول رتبه بگیرن.

در ادامه تجربه خودم رو در مورد نکات استراتژی سئو تو سایت‌های مهاجرتی باهاتون به اشتراک میذارم:

🔸اهمیت تاپیکال مپ و کیورد کلاسترینگ

تو حوزه مهاجرت با کیوردهای مشابه زیادی برخورد می‌کنیم که بعضی از اونها لازمه تو صفحات یکسان و بعضی دیگه تو صفحات مجزا تارگت بشن. مثلا "شرایط تحصیل در آلمان" لازمه تو همون صفحه "تحصیل در آلمان" تارگت بشه؛ در حالی که "هزینه تحصیل در آلمان" نیاز به صفحه اختصاصی داره. این موضوع با آنالیز نتایج گوگل برای این کیوردها به سادگی مشخص میشه.

اگه شما از همون اول تاپیکال مپ طراحی کنید و مشخص کنید هر کیورد تو چه صفحه‌ای باید تارگت بشه، تو ادامه مسیر کارتون خیلی راحت‌تر میشه. در غیر این صورت چالش زیادی خواهید داشت.

🔸تمرکز روی افزایش تاپیکال آتوریتی

برای اینکه بتونیم تو یک حوزه تاپیکال آتوریتی بدست بیاریم لازمه تلاش کنیم تا جای ممکن به تمام کوئری‌هایی که جامعه هدف ما تو اون حوزه جستجو میکنن پاسخ بدیم. علاوه بر این باید سعی کنیم با رعایت موارد آن پیج، آف پیج و تکنیکال بهترین رتبه ممکن رو برای هر کدوم از این کوئری‌ها کسب کنیم.

تو فیلد مهاجرت بهبود تاپیکال آتوریتی چالش برانگیزه چون کاربران این حوزه کوئری‌های بسیار متنوعی رو جستجو میکنن.

🔸استفاده از لندینگ پیج برای کیوردهای رقابتی

برای کیوردهای رقابتی مثل "ویزای توریستی کانادا" بهتره از تایپ صفحه لندینگ پیج استفاده بشه نه آرتیکل؛ مخصوصا اگه رقبا هم از لندینگ پیج استفاده کرده باشن. لندینگ پیجی که به درستی طراحی شده باشه می‌تونه تجربه کاربری بسیار بهتری رو برای رتبه گرفتن فراهم کنه.

نکته مهم اینجاست که لازم نیست همه لندینگ‌ها از صفر طراحی بشن. (چالش: دلیلش رو شما بگید!)

🔸اهمیت Information Gain و کیفیت محتوا

تو حوزه مهاجرت رقابت بالایی بر سر کیفیت محتوا وجود داره و لازمه تلاش بشه هر محتوایی که منتشر میشه موضوع رو بهتر از رقبا پوشش بده و اطلاعات جدیدی در اختیار کاربران بگذاره. در نتیجه خیلی مهمه که تیم سئو بریف‌های کاملی در اختیار تیم محتوا قراره بده و خود تیم محتوا هم اطلاعات کاملی از حوزه مهاجرت داشته باشه.

🔸افزایش سرعت تولید محتوا با کانتنت تمپلیت‌ها

ما می‌تونیم برای کوئری تمپلیتی مثل "دانشگاه X" یک بریف تمپلیت تهیه کنیم و برای هر دانشگاه اطلاعات جزئی مثل کلمات کلیدی رو تغییر بدیم و بعد بریف رو در اختیار تیم محتوا قرار بدیم. دلیل این موضوع اینه که برای هر دانشگاه معمولا اطلاعات ثابتی مثل شرایط تحصیل، دانشکده ها و... نیاز هست.

استفاده از کانتنت تمپلیت باعث میشه پروسه تولید محتوا سریعتر پیش بره بدون اینکه کیفیت محتوا قربانی بشه.

🔸تلاش برای افزایش تعامل کاربران

ما همواره باید تلاش کنیم تا با بهبود تجربه کاربری، یوزرها رو برای مدت بیشتری تو سایت خودمون نگه داریم. تو حوزه مهاجرت استفاده از ویدیو، اینفوگرافی و فرم‌ها (مثل فرم تماس، فرم رزرو وقت مشاوره و...) می‌تونه تو این زمینه خیلی کمک‌کننده باشه.

🟢 و بسیاری نکات دیگه که توضیح اونها این پست رو خیلی طولانی می‌کنه.

📝 منتظر شنیدن تجربه‌های شما تو این حوزه هستم✌️

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

22 Aug, 04:55


🔶 لینک‌دهی به صفحات در بخش AI Overview چطور انجام میشه؟

طبق مطالعه‌ای که توسط Advanced Web Ranking انجام شده، تنها 33.4 درصد از صفحاتی که در AI Overview لینک دریافت می‌کنن جزو 10 نتیجه اول برای کوئری مورد نظر هستن.

حالا سوالی که ایجاد میشه اینه که بقیه صفحاتی که در AI Overview لینک دریافت می‌کنن بر چه اساسی انتخاب میشن؟

برای درک این موضوع می‌تونیم به پتنتی از گوگل به نام "Generative Summeries for Search Results" مراجعه کنیم که نحوه لینک‌دهی در بخش AI Overview رو مشخص می‌کنه. ضمنا Rich Sanger خلاصه‌ای از این پتنت رو ارائه کرده که می‌تونید مطالعه کنید.

🔸چطور AI Overview صفحات مناسب رو انتخاب می‌کنه و به اونها لینک میده؟

لینک‌دهی به منابع در دو مرحله انجام میشه:

1️⃣ مرحله آماده‌سازی پاسخ (Summery)

در این مرحله سیستم AI Overview در کنار Knowledge Graph و Training Data از منابع زیر برای تهیه پاسخ استفاده می‌کنه:

- صفحاتی که برای کوئری سرچ شده رتبه مناسبی دارن.
- اگه سیستم تشخیص بده صفحاتی که برای کوئری سرچ شده رتبه خوبی دارن به اندازه کافی باکیفیت و متنوع نیستن، از نتایج گوگل برای کوئری‌های مرتبط دیگه هم استفاده می‌کنه.

در پایان این مرحله سیستم AI Overview به برخی صفحاتی که از محتوای اونها برای تهیه پاسخ استفاده کرده لینک میده.

2️⃣ مرحله وریفای کردن پاسخ

در این مرحله سیستم تلاش می‌کنه تا منابعی رو پیدا کنه که هر بخش از پاسخ ایجاد شده رو وریفای می‌کنن و به اون اعتبار می‌بخشن.

برای این منظور سیستم هر بخش از پاسخ (مثلا هر جمله) رو سرچ می‌کنه و بررسی می‌کنه که کدوم تاپ ریزالت‌ها نزدیکترین مطلب نسبت به اون بخش رو مطرح کردن و در نهایت به اونها لینک میده.

🟢 توضیحات بالا نشون میده که چرا لینک‌هایی که تو AI Overview می‌بینیم لزوما همون نتایج برتر برای کوئری سرچ شده نیستن.

📝چالش: طبق این دیتا از چه راهکارهایی برای افزایش شانس دریافت لینک تو AI Overview می‌تونیم استفاده کنیم؟

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

15 Aug, 17:01


🔶 چطور گرایش زیاد به یک تکنولوژی یا بخشی از سئو ما رو تو طراحی استراتژی دچار مشکل می‌کنه؟

تو این صوت طبق دو تا تجربه واقعی توضیح دادم که وقتی علاقه زیادی به یک تکنولوژی داریم یا احساس می‌کنیم روی بخش خاصی از سئو تسلطمون خیلی بیشتره چطور قضاوت ما تو تدوین استراتژی می‌تونه محدود بشه.

🔸 خلاصه صوت اینه که لازمه از وابستگی بیش از حد به یک ابزار دوری کنیم.

در این رابطه یک نقل قول از آبراهام مزلو هم خوندم که تأثیرگذاره:

📝 "برای کسی که فقط یک چکش دارد، هر مشکلی شبیه یک میخ است."

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

04 Aug, 14:08


🔶 خطای شناختی First Conclusion Bias در تدوین استراتژی سئو

فارغ از دانش و تجربه‌ای که داریم، خطاهای شناختی می‌تونن ما رو تو تحلیل مسئله و ارائه راهکار به بیراهه ببرن. به همین خاطر آشنایی با خطاهای شناختی و نحوه مواجهه با اونها اهمیت زیادی داره.

یکی از خطاهای شناختی مهم First Conclusion Bias هست که باعث میشه ذهن ما تمایل زیادی به پذیرش اولین نتیجه‌گیری که بهش دست پیدا می‌کنه داشته باشه. این خطای شناختی به ویژه تو مرحله تدوین استراتژی سئو، که اهمیت بالایی داره، می‌تونه ما رو دچار چالش کنه طوری که حتی گاها دیتایی که استراتژی ما رو زیر سوال می‌بره رو هم نادیده بگیریم (Confirmation Bias).

🔸اما راهکار مقابله با First Conclusion Bias چیه؟

کاری که من برای مقابله با این خطای شناختی انجام میدم اینه که بعد از آنالیز دیتا و دست یابی به یک استراتژی سئو اون رو از جهات مختلف زیر سوال می‌برم. به عبارت دیگه تلاش می‌کنم خودم به منتقد جدی استراتژی خودم تبدیل بشم و از این طریق فرصت‌های موجود برای بهبود اون رو پیدا کنم. این رویکرد بسیار موثره و معمولا اصلاحاتی که در این مرحله اتفاق می‌افته قابل توجه هست.

📝 شما از چه روش‌هایی دیگه‌ای برای بهبود استراتژی سئو استفاده می‌کنید؟

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

24 Jul, 17:30


🔶 فلوچارت جامع کانتنت پرونینگ در سئو

مدتی میشه که خیلی بیشتر از قبل به ایجاد و استفاده از چک لیست و فلوچارت تو سئو تمایل پیدا کردم.

به طور کلی این ابزارها از دو جهت مفید هستن:
1️⃣ مطمئن بشیم تمام موارد مهم رو لحاظ کردیم و موردی از قلم نیفتاده.
2️⃣ زمانی که یک تیم رو مدیریت می‌کنیم با به اشتراک گذاری این چک لیست‌ها و فلوچارت‌ها با اون تیم در نهایت خروجی بهتری رو دریافت کنیم و دوباره‌کاری رو کاهش بدیم.

یکی از فلوچارت‌هایی که اخیرا تهیه کردم و زمان زیادی هم برای آپدیتش گذاشتم فلوچارت کانتنت پرونینگ یا همون هرس محتوایی هست.

همون‌طور که می‌دونیم کیفیت کلی سایت از دید گوگل اهمیت زیادی داره و تو رنکینگ هم تاثیرگذار هست. برای همین لازمه هر چند ماه یکبار، به ویژه در صورت افت تو آپدیت‌های گوگل، کانتنت پرونینگ رو مد نظر قرار بدیم. این موضوع تو سایت های لارج اسکیل اهمیت بالاتری هم داره.

🟢 امیدوارم این فلوچارت براتون مفید باشه.

💡راستی منتظر فیدبک‌تون هم هستم.

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

30 Jun, 11:25


🔶 چرا تو طراحی استراتژی سئو به بی‌راهه میریم؟

طراحی استراتژی سئو مهمترین بخش هر پروژه هست و نقش بسیار تعیین‌کننده‌ای تو موفقیت پروژه داره. اشتباه تو تدوین استراتژی مثل این می‌مونه که هنگام سفر به خطا وارد یک بی‌راهه بشیم؛ مسیر اشتباهی که هر چقدر هم اون رو طی کنیم باز هم ممکنه به مقصد نرسیم.

🟢 اما چه عواملی باعث میشن تو تدوین استراتژی دچار اشتباه بشیم؟

بعد از کلی تجربه، که بعضی از اون‌ها موفق و بعضی دیگه ناموفق بودن، به این نتیجه رسیدم که اشتباهات تو طراحی استراتژی در دو لایه جمع‌آوری دیتا و تحلیل دیتا اتفاق می‌افتن. در ادامه مهمترین اون‌ها رو توضیح می‌دم.

🔸جمع‌آوری دیتا

این همون مرحله‌ای هست که در اون سایت کارفرما رو بررسی می‌کنیم و آنالیز رقبا رو انجام میدیم تا داده‌های لازم رو بدست بیاریم. عواملی که باعث میشن جمع‌آوری دیتا به درستی انجام نشه عبارت‌اند از:
- اعتماد بیش از حد به ابزار‌ها و ولیدیت نکردن خروجی اون‌ها
- در نظر نگرفتن ضریب اطمینان در مواردی که دیتا نمی‌تونه کامل باشه
- از قلم افتادن بررسی برخی موارد مهم به دلیل نداشتن چک لیست
- بررسی سطحی و عدم اختصاص زمان کافی به جمع‌آوری دیتا

🔸تحلیل دیتا

تو پروسه تدوین استراتژی سئو، مرحله تحلیل دیتا بعد از جمع‌آوری داده‌ها انجام میشه. تو مرحله تحلیل دیتا بررسی می‌کنیم که با توجه به وضعیت سایت کارفرما و رقبا چه اقداماتی تو لایه‌های تکنیکال، آن پیج و آف پیج باید انجام بشه و زمان‌بندی انجام اون‌ها لازمه به چه صورتی باشه.

هر چقدر هم که ما تو جمع‌آوری دیتا موفق عمل کرده باشیم، اگه نتونیم آنالیز درستی روی اون‌ها داشته باشیم، احتمال داره به خروجی مطلوبی دست پیدا نکنیم.

اینجاست که مدل‌های فکری (Mental Models) می‌تونن به ما کمک کنن. هر مدل فکری مثل یک لنز می‌مونه که می‌تونیم به کمک اون موضوع رو از زاویه دید دیگه‌ای بررسی کنیم و همزمان بر خطا‌های شناختی خودمون تو نتیجه‌گیری غلبه کنیم.

بعد از بررسی حدود ۱۰۰ مدل فکری به این نتیجه رسیدم که این مدل‌ها تو حوزه سئو، به ویژه تو فاز طراحی استراتژی، بسیار کمک‌کننده هستن:
- Inertia
- Incentive-caused Bias
- Red Queen Effect
- Regression to Mean
- Opportunity Cost
- First Conclusion Bias
- Commitment and Consistency Bias
- Survivorship Bias
- Confirmation Bias
- Action Bias
- Law of the Hammer

این مدل‌ها از حوزه‌های علمی مختلف از جمله روانشناسی، فیزیک و ریاضی گرفته شدن و می‌تونن به ما یک دید فرا رشته‌ای (Multi-disciplinary) بدن. پیشنهاد می‌کنم در مورد هر کدوم از اون‌ها مطالعه کنید و در مورد کاربردشون تو کانتکست استراتژی سئو فکر کنید.

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

21 Jun, 06:14


🔶 راهکارهای بهینه‌سازی برای SGE

اخیرا بخش AI-generated Overview، که قبلا با نام SGE شناخته می‌شد، به سرپ آمریکا اضافه شده و انتظار میره که به زودی به سرپ سایر کشورها هم افزوده بشه. تو این شرایط متخصصین سئو باید بیش از پیش خودشون رو برای عصر GEO آماده کنن.

🟢 اما تو GEO به چه فاکتورهایی باید به طور ویژه توجه کنیم؟

طبق مطالعات انجام شده و برخی پتنت‌های گوگل عوامل زیر تاثیر قابل توجهی بر GEO دارن:

🔸مفهوم Credibility

منظور از Credibility این هست که چقدر محتوای ما از دید گوگل و کاربران می‌تونه قابل اعتماد باشه. تو این راستا اقدامات زیادی میشه انجام داد مثل:
- استفاده از نقل قول و لینک دادن به منابع معتبر
- اشاره به آمار و اعداد مستند به جای کلی گویی
- پیروی کردن از Consensus (اتفاق نظر علمی) در خصوص موضوع مورد نظر
- و...

🔸مفهوم Readability

مفهوم Readability به این معناست که چقدر خوانش و درک محتوای ما هم برای کاربران و هم برای گوگل راحت هست. برای بهبود Readability اقدامات زیادی می‌تونیم انجام بدیم مثل:
- استفاده از المان‌هایی مثل جدول، بولت پوینت، نامبرد لیست و هدینگ‌های زیاد به جای پاراگراف‌های طولانی
- ارائه خلاصه مهمترین نکات محتوا در ابتدای متن (به شرط مفید و قابل انجام بودن)
- استفاده از سمنتیک HTML و اسکیما به صورت صحیح
- و...

🔸مفهوم Information Gain

منظور از Information Gain این هست که صفحه ما از دید محتوا چه ارزش افزوده‌ای برای کاربران داره. آیا اطلاعات مفیدی تو صفحه ما وجود داره که رقبا به اونها نپرداختن یا اینکه صرفا محتوای چند سایت رقیب رو ادغام کردیم؟

البته تو حوزه‌های ترندمحور اینکه شما زودتر از رقبا ایجاد صفحه و تولید محتوا رو حول یک عنوان انجام بدید هم باعث میشه از دید Information Gain مزیت داشته باشید و راحت‌تر رتبه بگیرید.

🔸مفهوم Perspective Diversity

منظور از Perspective Diversity این هست که اگه چندین دیدگاه‌های معتبر در خصوص یک موضوع وجود داره سعی کنیم تمام اونها رو پوشش بدیم نه اینکه فقط به یک دیدگاه خاص بپردازیم.

گوگل همواره به دنبال این هست که پاسخ‌های متنوعی رو به کاربران ارائه کنه و پوشش دیدگاه های مختلف حول یک موضوع می‌تونه به بهبود حضور ما تو بخش AI-generated Overview کمک کنه.

🟢 راهکارهایی که بالاتر بهشون اشاره کردم فقط مختص GEO نیستن. بلکه همین الان هم میشه ازشون استفاده کرد و نتیجه گرفت چرا که این اقدامات به بهبود تجربه کاربری کمک می‌کنن.

🟢 دو منبع مهم برای مطالعه بیشتر:
- Rethinking search: making domain experts out of dilettants
- GEO: Generative Engine Optimization

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

06 Jun, 06:28


🔶 دیتای Google Leak و استراتژی لینک سازی خارجی

یکی از اطلاعات قابل توجهی که تو Google Leak به چشم می‌خوره اینه که دیتای مربوط به رفتار کاربران کروم در تعیین اهمیت لینک‌ها نقش داره. البته استفاده گوگل از دیتای مرورگر کروم در رنکینگ موضوع جدیدی نیست و تو Antitrust Trial سال گذشته این مسئله مشخص شده بود. با این همه Google Leak یک مهر تایید دوباره بر این موضوع هست.

طبق اطلاعات منتشر شده تو Google Leak، به طور کلی، هر چه کاربران بیشتری از صفحه مبدا لینک بازدید کنن، بیشتر روی لینک مورد نظر کلیک کنن و در نهایت تجربه کاربری بهتری در صفحه مقصد لینک داشته باشن، اون لینک می‌تونه پیج رنک بیشتری رو انتقال بده.

بر این اساس لازمه موارد زیر تو استراتژی لینک سازی خارجی لحاظ بشه:

🟢 محوریت جامعه هدف

لازمه در تمام مراحل شامل انتخاب رسانه، انتخاب موضوع و نگارش محتوا، جامعه هدف صفحه‌ای که قصد لینک سازی برای اون رو داریم در نظر بگیریم و فقط به ارتباط موضوعی توجه نکنیم.

برای مثال دو عنوان "خرید ساعت مچی" و "روش‌های تعمیر ساعت مچی" هر چند از نظر موضوعی ارتباط زیادی با هم دارن ولی جامعه هدف اونها کاملا متفاوته. به همین دلیل عنوان دوم موضوع رپرتاژ خوبی برای عنوان اول نیست.

محور قرار دادن جامعه هدف نه تنها به رپرتاژ ما کمک می‌کنه تا بازدید بیشتری دریافت کنه بلکه نرخ کلیک روی لینک‌های داخل محتوا رو هم افزایش میده.

🟢 تشویق کاربران به کلیک روی لینک‌ها

لازمه به کاربران دلیل کافی برای کلیک روی لینک‌های خودمون بدیم. برای این منظور بهتره لینک‌ها در مرتبط‌ترین سکشن محتوایی قرار داده بشن و تو این سکشن توضیح بدیم که تو صفحه مقصد چه ارزش افزوده‌ای در انتظار کاربران هست.

همچنین بعضی از Best Practiceهای سابق مثل بولد کردن لینک‌ها می‌تونه تو این زمینه موثر باشه.

🟢 و اقدامات مختلف دیگه که توضیح اونها تو این پست نمی‌گنجه.

💡استراتژی‌های شما تو لینک سازی خارجی چطور تغییر کرده یا قراره تغییر کنه؟

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

22 May, 08:15


🔶 چرا باید صفحات را طراحی کنیم؟

در گذشته‌ای نه چندان دور کافی بود صفحه‌ای رو بسازیم، چند کلمه کلیدی رو در اون تکرار کنیم و با اقدامات ساده‌ای مثل لینک سازی داخلی و خارجی به رتبه‌های مناسبی دست پیدا کنیم.

با سمنتیک‌تر شدن گوگل به تدریج اثرگذاری این رویکرد کاهش پیدا کرد و الان که داریم کم کم وارد عصر GEO میشیم می‌تونیم بگیم این رویکرد به طور کامل منسوخ شده.

تو عصر حاضر، محتوا باید طراحی بشه؛ نه فقط با در نظر گرفتن نیاز کاربران بلکه همزمان با لحاظ کردن پرسونا اونها. در این بین صفحات تجاری به دلیل اهمیت بالایی که برای بیزینس‌ها دارن لازمه برای طراحی صحیح تو اولویت قرار بگیرن.

🔸اما طراحی صفحات تجاری رو بر اساس چه فاکتورهایی باید انجام بدیم؟
🔸چطور المان‌های صفحه رو انتخاب کنیم؟

تو ارائه‌ای که با عنوان "طراحی صفحات تجاری" در پانزدهمین رویداد آپتیمایز داشتم به این سوالات پاسخ دادم و 6 مثال هم از حوزه‌های پررقابت ارائه کردم.

فایل این ارائه رو میتونید از لینک زیر دانلود کنید:
https://drive.google.com/file/d/15FFIRG-9rQMIoje_nmxKSaBcO6fEqLlO/view?usp=drive_open

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

12 May, 11:48


🥳 و اینبار پانزدهمین رویداد اپتیمایز
💥 رویدادی متفاوت در اکوسیستم دیجیتال مارکتینگ و سئو مشهد با حضور 5 ارائه دهنده.
🛑 پنج ساعت کارگاه آموزشی به همراه شبکه سازی ویژه و تخصصی برای شرکت کننده ها با ظرفیتی محدود
.
💫جمعه ۲۸ اردیبهشت ماه، کنار شما و با حضور چهره های مطرح دنیای سئو و دیجیتال مارکتینگ پانزدهمین رویداد اپتیمایز را با موضوع «ورود به دنیای GEO» برگزار می کنیم.
.
🔗لینک ثبت نام
https://optimizetalkmeeting.ir/new/product/event-15/

سینا افخم | Sina Afkham

09 May, 05:30


🔶 تسک‌های سئو که مثل قبل تاثیرگذار نیستن

بسیاری از عزیزانی که برای مشاوره مراجعه می‌کنن یا به صورت خصوصی سوال می‌پرسن درگیر یک موضوع هستن: اینکه اقدامات زیادی رو در راستای بهبود سئو سایت انجام دادن اما نتیجه‌ای نگرفتن؛ اونم در حالی که این اقدامات قبلا به عنوان Best Practiceها تو دوره‌های مختلف به اونها آموزش داده شده.

🔸اما دلیل نتیجه نگرفتن تو این شرایط چیه؟

یکی از مهمترین دلایل این موضوع تغییر تو اولویت تسک‌های سئو نسبت به قبل هست. مسئله اینه که گوگل طی سال‌های اخیر به طور پیوسته سمنتیک‌تر شده و به همین خاطر اولویت خیلی از تسک‌های سئو به تدریج کاهش پیدا کرده و حتی گاها از بین رفته. در مقابل اولویت تسک‌های دیگه بیشتر و بیشتر شده. انتظار میره که با اضافه شدن SGE به گوگل باز هم اولویت‌ها تغییر قابل توجهی داشته باشن.

تو این شرایط لازمه ما هم ذهنیت ثابت در خصوص اولویت تسک‌های سئو رو کنار بگذاریم و با تحلیل داده‌ها و تغییرات گوگل اولویت‌های جدیدی رو لحاظ کنیم.


🔸و اما چه نمونه از اقداماتی که دیگه مثل قبل موثر نیستن

🔴 صرف زمان برای قرار دادن کوئری های پرایمپرشن تو محتوای صفحات

گوگل به کمک NLP می‌تونه تشخیص بده که یک صفحه به اینتنت چه کوئری‌هایی می‌تونه پاسخ بده و بر همین اساس اون صفحه رو برای اون کوئری‌ها رنک کنه. در نتیجه، دیگه مثل قبل، صرف قرار دادن این کوئری‌ها تو محتوای صفحه به بهبود رتبه کمک خاصی نمی‌کنه‌. مگر اینکه ما با آنالیز کوئری‌های مهم راهکارهایی رو برای افزایش Helpfulness محتوا پیدا کنیم.

🔴 صرف زمان برای آپدیت محتوا بدون ایجاد ارزش افزوده

در گذشته آپدیت محتوا حتی بدون افزایش Helpfulness می‌تونست به بهبود رتبه کمک قابل توجهی بکنه. در حال حاضر این موضوع به طور کامل تغییر کرده و تنها زمانی باید سراغ آپدیت محتوا بریم که بتونیم صفحه رو برای پاسخ به اینتنت/اینترست کاربران بهینه‌تر کنیم. در غیر این صورت زمان خودمون رو هدر دادیم.

🔴 و بسیاری موارد دیگه که توضیح اونها این پست رو خیلی طولانی می‌کنه.

🔸و اما چند نمونه از اقداماتی که اهمیت اونها افزایش پیدا کرده

🟢 توانایی در ایجاد اعتماد (Credibility) که خیلی مفصله

🟢 پاسخ سریع به اینتنت/اینترست کاربران

🟢 ایجاد ارزش افزوده برای کاربران نسبت به رقبا

💡فکر می‌کنید با اضافه شدن SGE به سرپ گوگل اهمیت چه اقداماتی کمتر و چه اقداماتی بیشتر میشه؟

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

02 May, 05:03


🔶 رفتار کاربران، عامل نهایی در تعیین مفید بودن محتوا

گوگل همواره تلاش می‌کنه تا به کمک سیستم Helpful Content میزان مفید بودن محتوای وب‌سایت‌ها رو تشخیص بده و این عامل رو تو رتبه‌بندی لحاظ کنه. با این همه، در نهایت رفتار کاربران (Historical Data) هست که معیار اصلی سنجش Helpfulness به شمار میاد.

🔸اما دلیل این موضوع چیه؟
برای اینکه متوجه بشیم چرا رفتار کاربران اینقدر روی نتایج اثرگذاره کافیه این اطلاعات رو در نظر بگیریم:
1️⃣ گوگل قبل از اینکه یک موتور جستجو باشه، یک بیزینسه و براش افزایش سودآوری مهمترین اولویته.
2️⃣ طبق آمارهای مختلف موجود، حدود ۶۰ درصد درآمد گوگل از تبلیغاته.
3️⃣ بنابراین یکی از مهمترین راهکارهای گوگل برای افزایش سودآوری نمایش بیشتر تبلیغات هست.
4️⃣ گوگل چه زمانی می‌تونه تبلیغات بیشتری نمایش بده؟ زمانی که کاربران بیشتری از پلتفرم‌های گوکل، از جمله سرچ و دیسکاور، استفاده کنن.
5️⃣ کاربران چه زمانی از سرچ و دیسکاور بیشتر استفاده میکنن؟ زمانی که "این کاربران" نتایج اونها رو مفید بدونن. اینجا واژه "کاربران" خیلی مهمه.

بنابراین الگوریتم‌های گوگل نمیتونن مستقلاً در خصوص مفید بودن نتایج تصمیم نهایی رو بگیرن. چون این در نهایت کاربران هستن که باید نتایج رو بپسندن تا در آینده باز هم از سرچ و دیسکاور استفاده کنن.

🔸آیا وابستگی گوگل به رفتار کاربران ایرادی نداره؟
قطعا داره! دلیلش هم اینه که انسان‌ها سوگیری شناختی (Cognitive Bias) دارن. مثلا خیلی از کاربران وقتی یک برند شناخته شده رو تو لینک ۳ نتایج جستجو میبینن، روی اون کلیک میکنن. در حالی که ممکنه لینک ۱ از یک برند ناشناخته محتوای مفیدتری برای اونها داشته باشه. این موضوع می‌تونه به تدریج باعث بشه که اون برند معروف لینک ۱ رو با یک محتوای ضعیف‌تر بدست بیاره.

اما خب در نهایت همین کاربران با تمام سوگیری‌های شناختی‌شون هستن که باید در مورد استفاده کردن یا نکردن از سرچ و دیسکاور گوگل تصمیم بگیرن. پس رضایت اونها از نتایج اهمیت زیادی برای گوگل داره.

بعید هم می‌دونم این قضیه در آینده تغییر زیادی بکنه؛ مگر اینکه مدل کسب و کار گوگل متحول بشه.

🔸نتیجه‌گیری
1️⃣ تحلیل رفتار کاربران به کمک ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس، Microsoft Clarity و... لازمه یک بخش روتین از سئو باشه. این موضوع مخصوصا برای صفحاتی که علی رغم اقدامات روتین سئو هنوز عملکرد مناسبی ندارن مهمتره.
2️⃣ توصیه همیشگی من به بیزینس‌ها: برند سازی. در این مورد قبلا خیلی صحبت کردم که می‌تونید تو پست‌های قبلی ببینید.

🆔 @sina_afkham

سینا افخم | Sina Afkham

16 Apr, 16:18


🔶 دشوارتر شدن ریکاوری بعد از آپدیت‌های گوگل

مدتی هست که ریکاوری رنکینگ بعد از آپدیت‌های گوگل به یک چالش مهم تبدیل شده. طبق بررسی که Lily Ray حدود دو ماه قبل انجام داده بود، تقریبا هیچ کدوم از 130 سایتی که تو آپدیت Helpful Content سپتامبر 2023 دچار بیشترین افت شده بودن نتونستن ریکاوری رو تجربه کنن:
https://www.linkedin.com/posts/lily-ray-44755615_seo-helpfulcontentupdate-hcu-activity-7162899994818068481-SypY

تو این ویدیو توضیح دادم که در شرایط فعلی چه استراتژی‌هایی لازمه تو لایه های سئو و خارج از سئو مد نظر قرار بگیره تا آسیب بیزینس ها به دلیل آپدیت‌های گوگل به حداقل برسه.

🆔 @sina_afkham

1,414

subscribers

38

photos

5

videos