📊 جمعآوری و ثبت و ضبط دادهها و بعدا با جانشان افتادن و امعاء و احشاءشان را بیرون ریختن و دنبال سرنخها و الگوها گشتن در لابهلای اعداد و ارقامشان، یکی از اصلیترین پایههای تکنولوژیهای اعجابآور امروزی به حساب میآید و هرکه دادهاش بیش، برف و سلطهاش نیز بیش. داده که نباشد، یا دقیق نباشد، یا درست و منطقی تحلیل و بررسی نشود، همه تصمیمها و مسیریابیها و پیشبینیها میتواند از اساس باطل باشد و ره به ناکجا ببرد.
📰 روزنامهنگاری مبتنی بر داده یا Data Journalism هم در سالهای اخیر رونق قابل توجهی گرفته و گزارشها و روایتهای مطبوعاتی متنوعی براساس دادهها جذابیت زیادی برای خودشان دستوپا کردهاند؛ دادههایی که به نوعی نقش مصاحبهشونده را برای روزنامهنگاری ایفا میکنند که با پرسیدن سوالهای درست، میتواند به تحلیلها و نتایج قابل توجهی برسد که شاید در نگاه اول خودشان را در دل دادهها پنهان کرده بودند. البته که گزارشهای دادهمحور در صورتی برای عموم مردم استفاده بیشتری خواهد داشت که هم داستان تروتمیزی دادهها را روایت کند و هم مصورسازیهای قابل فهم و جذاب چاشنیشان شود.
🔹 #مجله_تحلیلی_دقیقه که از چند سال پیش با گزارشهای دادهمحور و جذاب خودش شناخته شده، امسال برای دومین دوره مسابقهای در زمینه روزنامهنگاری مبتنی بر داده تدارک دیده که هرکسی میتواند در آن شرکت کند. اگر به کلنجار رفتن با دادهها و نور انداختن به کنجهای پنهان آنها علاقهمند هستید، فعلا تا پایان دی فرصت دارید در هر موضوعی که خودتان میلتان کشید، یک گزارش ۱۵۰۰ تا ۳۵۰۰ کلمهای دادهمحور همراه با فایلهای پیوستش آماده کنید و برای دبیرخانه این مسابقه بفرستید. توضیحات بیشتر درباره این مسابقه را از اینجا میتوانید ببینید.
🔹 جوایز مسابقه امسال به شرح زیر است:
▫️بهترین تحلیل داده: ۱۰ میلیونتومان
▫️بهترین روایتگری و داستانپردازی: ۱۰ میلیونتومان
▫️بهترین روزنامهنگاری تحقیقی: ۱۰ میلیونتومان
▫️بهترین مصورسازی داده: ۱۰ میلیونتومان
▫️بهترین تحلیلگر جوان: ۱۰ میلیونتومان
▫️بهترین اثر از نگاه مخاطبان: ۱۰ میلیونتومان
▫️بهترین اثر از نگاه هیئت داوران: ۲۰ میلیونتومان
🔹 اگر علاقه به موضوع این رویداد و مسابقه دارید، اما نمیدانید دادهها در ایران کجا ثبت و ضبط میشوند و در دسترس عموم قرار میگیرند، دبیرخانه این مسابقه امشب وبیناری را برای رفع این مسئله تدارک دیده است. «شناسایی منابع عمومی داده در ایران» عنوان وبیناریست که امشب از ساعت ۱۹ تا ۲۰:۳۰ برگزار میشود و شمیم طاهری در آن قرار است برای یافتن دادهها در موضوعات مختلف، مسیرها و مقصدهایی را پیشنهاد دهد. در معرفی شمیم طاهری هم همین بس که دربارهاش میگویند هر دادهای در ایران را میداند از کجا میشود پیدا کرد.
🔹 آخرین حرف هم اینکه اگر دوست داشتید میتوانید موضوع مقالهتان برای ارسال به این رویداد را مرتبط با شریف در نظر بگیرید. ما کمی فکر کردیم و چند پیشنهاد به ذهنمان رسید که شاید بدتان نیاید سراغشان بروید. اگر خواستید دست رویشان بگذارید، ما هم شاید بتوانیم کمی کمک و راهنمایی در اختیارتان قرار دهیم:
▫️نسبت تعداد دانشجو به استاد در دانشکدههای مختلف در بازههای زمانی مختلف؛ تغییرات آن از یک دانشکده به دانشکده و از یک سال به سال دیگر چه معنایی دارد؟
▫️اعضای هیئتعلمی دانشگاه فارغالتحصیل کدام دانشگاهها هستند؟ آیا تغییری در بازههای زمانی مختلف در این موضوع به چشم میخورد؟
▫️توسعه بنای فیزیکی دانشگاه در دهههای اخیر چه سمتوسویی داشته و به نفع کدام ایدهها و کدام رشتهها بوده است؟ تصاویر هوایی Google Imagery درباره این موضوع چه میگویند؟
▫️ظرفیت رشتههای دانشگاه در سالهای مختلف چه تغییراتی داشته و معنای پشتش چه بوده است؟ (احتمالا دادههای دفترچه ثبتنام کنکور به کار این گزارش میآید.)
▫️خروجیهای سرشناس شریف در گذشته و حال در کدام موقعیتهای شغلی و اجتماعی حضور داشته و دارند؟
▫️ورودیهای یک سال مشخص یک دانشکده مشخص، بعد از فراغت از تحصیل سراغ چه کاری رفتهاند و الآن کجای دنیا هستند؟ (لینکدین یا گروه تلگرامی ورودیهای یک رشته به کمک این گزارش میتواند بیاید.)