⬛️⬜🟨🟧🟥🟫🟦🟩🟨🟪
♻️«گروساکیون ورشو » اسم رمز نازی ها برای تبعید و کشتار دسته جمعی یهودیان از گتوی ورشو بود. در طول دوره گروساکیون، یهودیان روزانه مورد ترور قرار می گرفتند. در تابستان ۱۹۴۲، پس از آن که بیش از ۲۵۰ هزار یهودی از گتو به تربلینکا تبعید و به قتل رسیدند، یهودیان باقی مانده شروع به ساختن پناهگاه ها و قاچاق اسلحه و مواد منفجره به داخل گتو کردند. سازمان مبارزات یهودی جناح چپ و اتحادیه نظامی یهودیان جناح راست شکل گرفتند و تمرینات نظامی خود را شروع کردند. آنها در ژانویه ۱۹۴۳ یک حرکت مقاومت مسلحانه را با استراتژی پیچیده ای برای مخالفت با تلاش نهایی آلمان نازی برای انتقال جمعیت باقی مانده گتو به اتاقهای گاز اردوگاههای کشتار مایدانک و تربلینکا پیش بردند. این تلاش کوچک مقاومت به قیام گتو ورشو معروف شد. نازی ها این قیام را به بی رحمانه ترین شکلی سرکوب کردند. در مجموع ۱۳۰۰۰ یهودی کشته شدند و حدود نیمی از آنها زنده زنده سوزانده شدند یا خفه شدند. تعداد تلفات آلمانی ۱۱۰ نفر از جمله ۱۷ کشته بود.
این قیام بزرگترین شورش یهودیان در طول جنگ جهانی دوم بود. یهودیان می دانستند که پیروزی و بقا برایشان غیرممکن است و مارک اِدِلْمان، آخرین فرمانده بازمانده آنها از سازمان یهودیان چپ گرا که در سال ۲۰۰۹ درگذشت، در مصاحبه ای گفته بود. آنچه ما را به این مبارزه مصمم کرد این بود که "اجازه ندهیم آلمان ها به تنهایی زمان و مکان مرگ ما را انتخاب کنند".
➡️ https://t.me/Rmezir
رفعت العرعير، استاد ادبیات جهان و نویسندگی خلاق دانشگاه اسلامی غزه و سردبیر نشریه «غزه می نویسد: داستان های کوتاه از نویسندگان جوان در غزه» در روز هشت اکتبر در مصاحبه ای با بی بی سی گفت: آنچه در غزه اتفاق افتاد همچون «قیام گتوی ورشو» برد. او گفت: « این برای فلسطینی ها آسان نخواهد بود و ما می دانیم که اسرائیل در هر حال ما را خواهد کشت. اسرائیل از ما میخواهد که زانو بزنیم، پس چرا با عزت نمیریم؟ شما نمی توانید ۱۰۰ سال به ما ظلم کنید و انتظار نداشته باشید که مردم واکنش نشان دهند و از موجودیت خود دفاع نکنند.»
پس از اتمام مصاحبه، بی بی سی از پخش این برنامه عذرخواهی کرد و پیام های تهدید آمیز بسیاری برای رفعت فرستاده شد. در یکی از پیام ها که از سوی افسر نظامی ارتش اشغالگر فرستاده شده بود به او گفته بودند که محل اقامتش را در مدرسه اٰنروا شناسایی کرده اند. رفعت مدرسه را ترک کرد و در خانه خواهرش ساکن شد. چند روز بعد در یک حمله برنامه ریزی شده با تیراندازی مستقیم به خانه، او و تمامی اعضای خانواده خواهرش کشته شدند.
اَدی کالای نویسنده و محقق ضد صهیونیست یهودی می گوید: «شباهت میان آنچه پس از قیام در گتوی ورشو اتفاق افتاد و آنچه پس از قیام غزه در حال روی دادن است قابل توجه است. برای من روشن است که رفعت بعلت این مقایسه کشته شد.»
رفعت در کتاب «غزه باز می نویسد» می گوید:
آنگاه که تاریکی همه جا را فرا میگیرد کنار پنجره مینشینم و به خانههای بدون برق غزه نگاه می کنم، عطر شیرین شب آرام غزه را استشمام می کنم، هوای تازه که به قلبم وارد می شود را احساس می کنم و به تو، به من، به فلسطین، به شکاف، به دیوار خالی، به تو، به مادر، به تو، به کلاس تاریخم، به تو، به خدا، به فلسطین - و به قصه نیمه تمام مان می اندیشم.
رفعت العرعير یکی از برجسته ترین نویسندگان، شاعران و کنش گران غزه بود که تمامی عمرش را در تلاش برای رساندن صدای غزه به جهان کرد.
♦️گاهنامه تاریخ. عضویت⬇️
👉 https://t.me/Rmezir
📘🇷ᷢ⬜🟧🟥🟫🟦🟩🟨🟧🟥
مقاله درخشان اَدی کالای درباره گتوی غزه را به زبان انگلیسی بخوانید:
https://brooklynrail.org/2024/05/field-notes/The-Gaza-Ghetto-Uprising/