رحلة العلم 📜 @rihletulilm Channel on Telegram

رحلة العلم 📜

@rihletulilm


🕊بسم الله الحمن الرحيم

‎(1.2) Andolsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir.

‎3.Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (Onlar ziyanda değillerdir).

•Asr Suresi

رحلة العلم 📜 (Arabic)

رحلة العلم هو قناة تيليجرام تهدف إلى توفير المعرفة والإثراء الثقافي لجميع أفراد المجتمع. بفضل محتواها المتنوع والمفيد، تعتبر رحلة العلم وجهة مثالية للباحثين عن المعلومات والراغبين في تعزيز معرفتهم. تضم القناة نصوصًا من الأدب الكلاسيكي والشعر والفلسفة بالإضافة إلى نصوص دينية وتاريخية تثري منظومة المعرفة للمتابعين. بالاعتماد على مصادر موثوقة ومحتوى مميز، تعتبر رحلة العلم وجهة مميزة لمحبي العلم والثقافة. سارع بالانضمام إلى هذه الرحلة المثيرة واستمتع بالاستزادة المعرفية الشيقة!

رحلة العلم 📜

10 Feb, 07:25


Gece ile gündüzün birbirine girmesi?

“Bu yardımın sebebi şudur: Şüphesiz Allah'ın her şeye gücü yeter. Onun güçlü olmasının alâmet­lerinden biri de gece ile gündüzü birbirine girdirmesidir.

Bu da şöyle olur: Geceyi eksiltir, gündüzü artırır; güdüzü eksiltir, geceyi çoğaltır. Yaz ve Kış mevsiminde bu bizzat görülmektedir. Allah, kullarının sözlerini işitici, durumlarını görücüdür. Hiçbir şey ona gizli kalmaz.”

• Safvetü’t Tefasir
/ 61. Ayet tefsiri

رحلة العلم 📜

10 Feb, 07:24


“Zalime, yaptığı zulmün tam karşılığını verir de, sonra da zalim ikinci defa ona zulmederse, Allah o mazluma mutlaka yardım eder. Allah çokça affedici ve bağışlayıcıdır.

Burada af ve bağışlamanın teşvik edilmesine bir işaret vardır.

Çünkü Yüce Allah, tam anlamıyle öç almaya gücü yettiği halde affedip bağışlıyor, onun dışındakiler ise bunu öncelikle yapmalıdırlar.


Safvetü’t Tefasir/ 60. Ayet tefsiri

رحلة العلم 📜

10 Feb, 07:02


“Katâde der ki: Allah, hangi kavmi cezalandırdı ise, mutlaka sarhoşluk, gaflet ve rafaha daldıkları bir anda onları cezalandırmıştır. Allah hakkında gaflete düşmeyin. Zira Allah hakkında ancak yoldan çıkmış insanlar gafil olurlar.”

Bu ayet’in tefsirini tefekkür ettiğimde şöyle şeyler geldi aklıma, demek ki zulmün, imtihanın, sıkıntının, zorluğun müslümanların başına gelmesi onların gaflete dalmalarını Rabbimizin istememesindedir. Çünkü biz başımıza gelen herşeyde bir hikmet, hayır olduğunun biliyoruz. Rabbimiz kullarına merhamet ettiği için onları rahatlığa, dünyaya alıştırmıyor böyle anlarda kulunu imtihan ediyor ki asıl baki olan kim bilincine varabilsin. Rabbim rahmetini üzerimizden eksik etmesin, bizleri bilinçli ve şuurlu kullarından eylesin. Âmin.

#tefsirdersimizdenbiriktibas / Safvetü’t Tefasir, Muhammed Ali Sabûnî 🍂

رحلة العلم 📜

28 Jan, 05:06


“Bu, bir yemindir. Yani Allah'a andolsun ki o, di­nine ve rasulüne yardım edene yardım edecektir. Yüce Allah güçlüdür. Hiçbir şey onu aciz bırakamaz. Kuvvetlidir, asla mağlup edile­mez.”

#tefsirdersimizdenbiriktibas

رحلة العلم 📜

28 Jan, 04:57


“Allah, müslümanlar savaşmadan da kullarına yardım edebilir. Fakat O, kullarının, kendisine itaat etmek için, ellerinden ge­len bütün gayreti harcamalarını ister ki, şehit sevabına nail olsunlar.”

#tefsirdersimizdenbiriktibas / Safvetü’t Tefasir, Hac/ 39. Ayet tefsiri

رحلة العلم 📜

05 Dec, 17:20


Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Beş şey gelmeden önce beş şeyi ganimet bil:
1. İhtiyarlığından önce gençliğini,
2. Hastalanmadan önce sıhhatini,
3. Fakirliğinden önce zenginliğini,
4. Meşgul zamanlarından önce boş vakitlerini ve
5. Ölümünden önce hayatını!” (Buhârî, Rikāk, 3; Tirmizî, Zühd, 25)
#hadisişerif

رحلة العلم 📜

01 Dec, 18:43


İmtihan yolculuğumuzda bize eşlik etmesi gereken iki kavramdan bahsedilmekte “Sabır ve Şükür” bu iki kavramın bizim hayatımızda, ahlakımızda ve tavırlarımızda ne kadar var onun muhasebesini yapmamız lazım. Ve bunun içinde şuurlu ve bilinçli bir farkındalığa sahip olmalıyız. Bu bahsi şuan düşününce aklıma gelenleri sizlerlede paylaşmak istedim. 🍃

رحلة العلم 📜

01 Dec, 18:37


gerçekten üzerine çok tefekkür edilecek bir ayet tefsiri düşünenler için çok ibretler vardır. İçeriğinde bizlere birçok mesaj içeren bir yazı. Tefekkür edelim mi? 🌻

رحلة العلم 📜

01 Dec, 18:37


“Şükredeni nankörlük  edenden, sabredeni ümitsizliğe düşenden ayırmamız için sizi musibet ve nimetlerle imtihan ederiz. İbn Abbas şöyle der: “Sizi kıtlık ve bolluk, sağlık ve hastalık, zenginlik ve fakirlik, helâl ve haram, itaat ve isyan, doğruluk sapıklıkla imtihan ederiz. İbn Zeyd şöyle der: “Nasıl şükredeceğinizi görmemiz için hoşunuza giden şeylerle nasıl sabre­deceğinizi görmemiz için de, hoşlanmadığınız şeylerle imtihan ederiz.” Dönüşünüz ancak bizedir. Amellerinizin karşılığını size biz vereceğiz.”

#tefsirdersimizdenbiriktibas / Safvetü’t Tefasir 🥀

رحلة العلم 📜

25 Nov, 17:21


“Halbuki onlar, o korkunç günden gafil olup arzu ve isteklerine dalmışlardır. Âhiret için ne çalışıyorlar, ne de hazırlık yapı­yorlar. Bu, şu atasözüne ne kadar uyuyor: İnsanlar gaflet içerisindedirler. Halbuki ölüm değirmeni onları öğütüyor.”

• Safvetü’t Tefasir 🍃

#tefsirdersimizdenbiriktibas

رحلة العلم 📜

21 Oct, 06:58


“Dilimden bağı çöz, Ki sözümü anlasınlar.” (TâHâ/ 27,28)
___

Dilimde meydana gelen şu kekeme­liği gider ki sözümü anlasınlar. Tefsirciler şöyle der: Musa Firavun'un evinde büyüdü. O küçükken bir defa Firavun onu kucağına aldı. Hz. Musa eliyle onun sakalını çekti. Bunun üzerine Firavun, Musa'yı öldürmek istedi. Eşi Âsiye dedi ki: Şüphesiz onun aklı ermez. Bunu sana izah edeceğim. Onun önüne iki ateş parçası ile iki inci koy. Eğer inciyi alırsa, aklının erdiğini, Eğer ateş parçalarını alırsa, onun aklı ermez bir çocuk olduğunu anlarsın. Firavun bunları Musa'nın önüne koydu. O da ateş parçasını aldı ve ağzına koydu; dolayısıyleadilinde tu­tukluk meydana geldi.

#tefsirdersimizdenbiriktibas / Safvetü’t Tefasir - Muhammed Ali Sabûnî 🥀

رحلة العلم 📜

21 Oct, 06:56


“Sevgilinin sözü ruhu dinlendirici ve zorlukları gidericidir.”

#tefsirdersimizdenbiriktibas

رحلة العلم 📜

09 Oct, 04:21


Mücâhid şöyle der: “Bir kimse namaz kıldığında Rabbini zikretmiş olur. Çünkü namaz bütün zikirleri kapsar.” Savîde şöyle der: “Her ne ka­dar namaz, ibadetlerin içinde ise de, şânının büyüklüğünden yüceliğinden ve zikri kapsadığından, kalb, dil ve azalarla yapıldığından Yüce Allah onu özellikle zikretti. Allah’ı birlemeden sonra dinin en üstün rüknü na­mazdır.”

#tefsirdersimizdenbiriktibas

رحلة العلم 📜

08 Oct, 18:08


(Birde bu ayet ve tefsiri kendi nefsimiz üzerinden düşünsek, bu teselliyi kendimize yapılmış saysak… kalbimiz ne kadar mutmain olur ve biz biliyoruz ki Rasulullaha hitap ümmetine de hitaptır. Elhamdulillah. Şifa olsun. ♥️)

رحلة العلم 📜

08 Oct, 18:08


“Ey Muhammed! Sen açıktan söyle­sen de, içinde gizlesen de, Rabbinin katında birdir. Şüphesiz O gizli olanı da, vesvese, fısıltı ve hatıra gelen   şeyler gibi daha daha gizli olanları da bilir. Bu âyetin maksadı, Allah'ın Rasulullah (s.a.v.)'la beraber olduğunu, onu işittiğini ve kafirler karşısında desteksiz, tek başına bırakmıyacağını bildirerek kalbini yatıştırmaktır. Rasulullah (s.a.v.) Allah'a açıktan dua ettiğinde bilmelidir ki Yüce Allah, sırrı ve ondan daha gizlisini bilir. Kalp, Al­lah'ın kendisine yakın olduğunu, sırrını ve gizlisini bildiğini hissettiğinde, bu güzel yakınlık dolayısıyle yatışır, olaylara razı olur ve yalnızlığını giderir.”

#tefsirdersimizdenbiriktibas

رحلة العلم 📜

04 Sep, 17:27


Yüce Allah, bir âyette şöyle buyurur:

وَلَوْ يُعَجِّلُ اللّٰهُ لِلنَّاسِ الشَّرَّ اسْتِعْجَالَهُمْ بِالْخَيْرِ لَقُضِيَ اِلَيْهِمْ اَجَلُهُمْؕ

“Eğer Allah, insanların hayrı istedikleri gibi şerri de aceleyle vermek isteseydi, elbette onların ecelleri çoktan gelip çatardı.” (Yûnus, 10/11)

Bu âyet, insanın çoğu zaman kendi iyiliğini düşündüğünü zannederken, aslında farkında olmadan kendisine veya sevdiklerine zarar verebileceği durumları gözler önüne serer. İnsanoğlu, dünya hayatının meşgalesi ve günlük koşuşturmacası içinde, çoğu zaman duygularına yenik düşer. Özellikle öfke anlarında kontrolsüzce sarf edilen sözler, geri dönülmesi imkânsız zararlara yol açabilir.

Selef âlimleri, bu âyeti tefsir ederken insanın öfke anında kendisine, evladına veya ailesine beddua etmesinin ne denli tehlikeli olabileceğini belirtmişlerdir. Şöyle demişlerdir:

“İnsan, öfke anında kendisine, çocuğuna veya yakınlarına beddua eder. Eğer Allah Teâlâ bu duaları kabul etseydi, o kişiyi ve beddua edilenleri helak ederdi." (İbn Kayyim Tefsiri)

Bu ifade, insanın aceleyle, düşünmeden söylediği sözlerin nasıl büyük bir felakete yol açabileceğini vurgular. Allah’ın rahmeti, insanın bu aceleciliğine ve düşüncesizliğine hemen karşılık vermez. Zira Allah, kullarının iyiliğini ister ve onlara tövbe etme fırsatı tanır. Bu ilahi merhamet sayesinde, insanın öfke anında söylediği beddualar hemen kabul olunmaz. Ancak bu, insanın her an diline ve dualarına dikkat etmesi gerektiği gerçeğini değiştirmez.

Âyette geçen "aceleyle" ifadesi, insanın hayrı talep ederken bile nasıl bir acele içinde olduğunu, hemen sonuç almak istediğini, sabırsız davrandığını anlatır. Ancak aynı acelecilik, şerri talep ederken de kendini gösterir. Kişi, öfke anında ne dediğini bilmez, dilini kontrol edemez hâle gelir. Bu durumda, sarf edilen bir beddua, aslında istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilir.

Bu âyet, insana öfke anlarında ne denli temkinli olması gerektiğini hatırlatır. Çünkü öfke, aklı örten ve doğruyu yanlıştan ayırt etmeyi zorlaştıran bir duygudur. İslâm, insana sabrı, itidali ve öfke anlarında kendini kontrol edebilmeyi öğütler. Hz. Peygamber’in (s.a.v) birçok hadiste öfkeyi kontrol etmenin erdemine vurgu yapması, bu konunun ne kadar önemli olduğunu gösterir.

Öfke anında yapılan beddualar, sarf edilen sözler geri alınamaz; fakat sonuçlarıyla yüzleşmek kaçınılmaz olabilir. Bu yüzden Müslüman, her daim nefsini kontrol etmeye, diline ve davranışlarına dikkat etmeye özen göstermelidir. Dua ederken, neyi talep ettiğimizi, niçin istediğimizi ve bunun sonucunda ne olabileceğini iyice düşünmeliyiz.

Allah’ın rahmeti ve merhameti sayesinde, aceleyle ve öfkeyle yapılan duaların hemen kabul edilmemesi, bizlere düşünme ve doğruyu bulma fırsatı sunar. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirerek, dualarımızı hayra yöneltmeli, dilimizi hikmetle süslemeliyiz. Öfkenin getirdiği yıkımdan uzak durmak, ancak bu şekilde mümkün olacaktır. Bu bağlamda, şu söz ne kadar da anlamlıdır:

“Öfke, aklın ateşidir; bu ateşten sakının, çünkü yanarsa, sadece sizi değil, çevrenizdeki her şeyi yakıp kül eder.”

Ömer Çınar / 29 Safer 1446 - 1 Eylül 2024 Pazar

رحلة العلم 📜

28 Aug, 09:07


#teysirumustalahilhadis #hadisusulü

رحلة العلم 📜

26 Aug, 11:11


“Kaldı ki bir iman ilkesini, bir değeri ve hakikati kurban ederek doğruya, vahdete, esenliğe varmak mümkün değildir. Herhangi bir itikat ilkesini bâtıl propagandalara kurban edilmesine sessiz kalarak, göz yumarak ne dünyamızı ne de ahiretimizi kurtarabiliriz. Zira İslâm, herhangi bir ideoloji değil, bir ‘Din’dir, ‘Son Din’dir. İdeolojileri oluşturanların, kimi hususları görememeleri veya değişen durumlar karşısında gözden geçirmeleri, değiştirmeleri ya da tamamen ilga etmeleri mümkündür; dolayısıyla herhangi bir ideoloji bağlamında bugün değişen şartlarda ‘bu maddeyi değiştirip şu maddeyi getirelim’ diyebilirsiniz.

Oysa ‘Hak Din’ olan İslâm hakkında böyle bir ‘tadilat’ yapamazsınız. Bu dinin birtakım sâbiteleri vardır ve siz o sâbitelere inanır, bağlanıp teslim olur; böylece Müslüman olursunuz. ‘Hayır, ben şunları kabul edemem, burası aklıma yatmıyor, işime gelmiyor’ diyerek pazarlık yapmaya başlarsanız, onun adı ‘İslâm” değil, herhangi bir ‘izm’ olur.”

“Öncelikler sıralaması’nı hikmetle, doğru biçimde tespit edip, toplumu inancı, kimliği ve kültürü konusunda eğitmeyi ihmal ettiğiniz zaman, içinde bulunduğumuz iletişim çağında toplum kolaylıkla kimlik değiştirir, dönüşür, başkalaşır.”

“Filistin’de oluk oluk Müslüman kanı akarken kılını kıpırdatmayan Şîa’nın, sözümona Kudüs’ü kurtarmak için (!) kurduğu ‘Kudüs Ordusu’ Suriye’de Müslüman kanı dökmekle meşgul!”

“Ehl-i Sünnet olarak bizim, tarih içerisinde hiçbir zaman Ehl-i Beyt ile bir problemimiz olmadı. Hiçbir zaman Ehl-i Beyt’e saygıda kusur etmedik, edenleri de kabul etmedik.”

#kitapalıntıları

رحلة العلم 📜

26 Aug, 11:10


“Burada sorulması gereken kritik soru şudur: Bu ‘ana gövde’nin kaynakları, tarihi, delilleri, argümanları nereye gitti? Tarih içinde ilmî zeminde yürüttüğü mücadelelerle sadece Şîa’yı değil, bütünüyle ‘bid‘at fırkalar’ı dize getiren Ehl-i Sünnet nereye gitti? Gerçekten, ibret alacağımız çok enterasan zamanlardan geçiyoruz. Kütüphanelerimiz kitap dolu, fakat biz kendi kimliğimiz, itikadımız, tarihimiz… hakkında çok ürküntü verici bir cehâlet içerisindeyiz. Zihinlerimizde çok büyük boşluklar var ve bu boşluklar birileri tarafından dolduruluyor; ayağımızın altındaki zemin kayıyor…”

“Şîa’nın, iddialarını delillendirmek maksadıyla öne sürdüğü rivâyetler bağlamında yaptığı operasyonları özetle sıralayacak olursak:

• Rivâyet mücmel/ifâdesi kapalı olmasına rağmen, kendi davalarına delâlet edecek şekilde te’vil ediyorlar.
• Bizim kaynaklarımızda olmamasına rağmen, varmış izlenimini uyandırıyorlar.
• Bizim kaynaklarımızda farklı, kendi kaynaklarında farklı lafızlarla yer aldığı halde, kendi kaynaklarındaki lafzı zikredip, referanslar arasında bizim kaynaklarımızı da zikrediyorlar.
• Bizim kaynaklarımızda bulunan ancak sened bakımından problemli olan rivâyetleri sahih gibi telakki ve takdim ediyorlar…”

“Mesele doğrudan doğruya itikatla, kimlikle ilgilidir. İtikadımıza, değerlerimize yönelik tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmeden, herhangi bir stratejik iş birliğine, kardeşliğe, tevhide, vahdete gidebileceğimizi düşünmek büyük bir gaflet olur.”

#kitapalıntıları

رحلة العلم 📜

26 Aug, 11:08


“Bugün artık şeksiz-şüphesiz görülüyor ki, karşımızdaki, ‘Ümmet’i Şiîleştirme’ hareketi.”

“Tarihin hiçbir döneminde herhangi bir Sünnî devletin ya da herhangi bir Sünnî topluluğun veya âlimin ‘Şiîleri Sünnîleştirmek’ gibi bir derdi, gayreti veya planı olmamıştır. Fakat Şiîler her fırsatı değerlendirerek Sünnîleri Şiîleştirmeyi hayatın biricik amacı hâline getirmişlerdir; bunu bugün çok net bir şekilde görüyoruz.”

#kitapalıntıları

رحلة العلم 📜

26 Aug, 07:42


Okunuşu: “Allâhümmekfinî bihelâlike an harâmik, ve ağninî bifazlike ammen sivâk.”

Anlamı: “Allahım! Bana helâl rızık nasib ederek haramlardan koru! Lutfunla beni senden başkasına muhtaç etme!” (Tirmizî, Daavât 111) #duâ

رحلة العلم 📜

14 Jul, 08:42


hadis’i şerifte geçen “müflis kimdir?” i açıklar gibi

Ebü Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Rasülullah sallallahu aleyhi ve sellem:
"Müflis kimdir, biliyor musunuz?" diye sordu. Ashab:

- Bizim aramızda müflis, parası ve malı olmayan kimsedir, dediler. Rasülullah sallallahu aleyhi ve sellem:
"Şüphesiz ki ümmetimin müflisi, kıyamet günü namaz, oruç ve zekat sevabıyla gelip, fakat şuna sövüp, buna zina isnad ve iftirası yapıp, şunun malını yiyip, bunun kanını döküp, şunu dövüp, bu sebeple iyiliklerinin sevabı şuna buna verilen ve üzerindeki kul hakları bitmeden sevapları biterse, hak sahiplerinin günahları kendisine yükletilip sonra da cehenneme atılan kimsedir" buyurdular. (Müslim, Birr 59. Ayrıca bk. Tirmizî, Kıyamet 2)

رحلة العلم 📜

14 Jul, 08:40


hayal et… tüm bu insanların kıyamet gününde haklarında yapmış olduğun gıybet, laf taşıma, aldatma, alay, zulüm, sözünde durmama, hıyanet, insanların malını yemek gibi şeyler hususunda senden haklarını almak için beklediklerini… Bunlardan bir tanesi bile bütün iyiliklerini alması için yeter.

رحلة العلم 📜

10 Jul, 12:06


Vaktiniz olursa izlemenizi tavsiye ederim gerçekten çok güzel değinmiş her Hadis’i Şerif’e hocamız. ♥️☺️

رحلة العلم 📜

10 Jul, 12:05


https://youtu.be/MHXlh90QENc?si=CewmgcPEYXROe-PD

رحلة العلم 📜

10 Jul, 02:56


‏أصبَحنا وأصبحَ الملْكُ للَّهِ ربِّ العالمينَ، اللَّهمَّ إنِّي أسألُكَ خيرَ هذا اليومِ فتحَهُ ونصرَهُ ونورَهُ وبرَكتَهُ وَهداهُ، وأعوذُ بِكَ من شرِّ ما فيهِ وشرِّ ما بعدَهُ.

#duâ (sabah)

رحلة العلم 📜

09 Jul, 11:17


“Onca mesafeyi katetmek için onca adım anlamına gelen onca saat yürümelidir insan; aklınıza estiği gibi atamazsınız adımlarınızı, zira alelade bir bahçe gezintisine çıkmamışsınızdır.”

“Yürüyenin karşılaştığı koşulları daha önce benzer bir şey yaşamamış birine kabaca tarif etseniz, hepsi tuhaf, anormal, hatta gönüllü bir esaret gibi gelir. Çünkü şehirli insan, alışveriş zincirinden kopmak, enformasyonu, imajları ve ürünleri yeniden dağıtan ağın parçası olmamak ve tüm bunların onlara biçtiğiniz gerçeklik ve önem kadar gerçek ve önemli olduklarını fark etmek gibi, yürüyenin özgürlük kabul ettiği şeyleri yoksunluk olarak değerlendirmeye meyillidir. Zincirinden boşanan dünyanız yıkımdan kurtulmakla kalmaz, bütün zincirlerin nasıl ağır, boğucu ve aşırı kısıtlayıcı oldukları da çıkar ortaya.”

“Özgürlük bir lokma ekmek, bir yudum su, uçsuz bucaksız kırlardır o halde…”

“hız, kendini ve başkalarını ihmal etme, telaş ve yorgunluk.”

“Sadece kitaplar arasında düşünebilenlerden, aklını kitapların dürtüklemesini bekleyenlerden değiliz biz. Bizim ethosumuz açık havada, tercihen yolların bile tefekküre daldığı ıssız dağlarda veya deniz kıyılarında yürüyerek, sekerek, tırmanarak, dans ederek düşünmektir.”

“Deniz ve alabildiğine gökyüzü! Bunca zaman ne diye işkence etmişim kendime!”

#kitapalıntıları

رحلة العلم 📜

09 Jul, 11:15


“Yürümek spor değildir.”

“Yürüyen hangi yoldan geldiğini, en güzel manzaranın hangi patikadan görüldüğünü anlatır, görüşün hangi noktada daha iyi olduğundan bahseder.”

“Yürümek için iki bacağınızın olması yeterlidir. Gerisi fasa fisodur. Hızlanmak mı istiyorsunuz? O halde yürümeyin, başka bir şey yapın; tekerleklileri kullanın, kayın, uçun! Yürümeyin. Ve unutmayın, yürürken takdire şayan tek şey gökyüzünün parlaklığı, manzaranın görkemidir. Yürümek spor değildir.”

#kitapalıntıları

رحلة العلم 📜

08 Jul, 18:05


İlim taliplilerine gelsin bu video 🤍💐 “çok duâ edeceğiz ve çok duâ alacağız…” bende sizden duâ istiyorum faydalı ilimle beraber ihlas, amel ve tevazumun artması için. Faydalı ilimlerde kendimi geliştirmek için. 🤲🏻

رحلة العلم 📜

08 Jul, 18:05


https://youtu.be/5sVBNpK-u70?si=hOK1x0vOPJqc3AnC