SN. ERSAN AKER PAYLAŞIMIDIR
Değerli Arkadaşlarım, bu sene çok ilginç bir yıl geçiriyoruz. Tüik enflasyonu bu yılı 45 civarında kapatacak gibi gözüküyor. Buna karşılık altın yılbaşından beri % 52, Euro % 10 Dolar % 16 Borsa 100 endeksi % 12 civarı artmış gözüküyor. Bu veriler ışığında gelin beraber bu seneki oluşacak nema hakkında beyin fırtınası yapalım. Nema bildiğimiz üzere, diğer kısmını gözardı edersek, 3 ana başlık halinde hesaplanıyor. Finans gelirleri, gayrimenkul gelirleri ve şirket gelirleri. Bu seneki ve geçen seneki genel kurul ve yıllık faaliyet kitapçıklarını incelediğimizde, maalesef önceki yıllardaki gibi sektör bazlı Dek’lerin, hatta bu 3 başlık halindeki Dek’lerin bile paylaşılmadığını görüyoruz. Bu nedenle sizlere bu yıl farklı bir bakış açısı ile şu anki oluşan değerlere ve bilançolara göre basit bir nema beklentisi sunmak istiyorum. Net varlıklarımızın 332,800 milyar olduğunu biliyoruz bunu 100 birime çevirelim ve beklentimizi ona göre yapalım. Çok kaba bir tahminle bu 100 birimin 14 birimini gayrimenkul,18 birimini Finans 68 birimini ise şirket kısmının oluşturduğunu düşünüyorum. Şirket kısmını ise 3’e ayırırsak borsa şirketlerinin yaklaşık 31 birim, yurt dışı şirketlerinin 9 birim, borsa harici yurt içi şirketlerin ise 28 birim olduğunu kabul edebiliriz, bunlar benim tahminlerimdir, değişiklik gösterebilir.
FİNANS GETİRİSİ: Bu getiri; Bir yıllık nakit paramızın değerlendirildiği yerlere göre sağladığı getiridir. Bu bölümü mevduat, kkm, borsa, döviz ve altın olarak gösterebiliriz. Normal yıllarda burası genellikle KÖBF getirisi kadar getirir diyebiliriz. Bu değerlendirmeler ışığında, finans getirisinin 50-60 arasında olabileceği değerlendirilebilir. Diğer bir ifadeyle, 18 birimimiz (çimento ve konut satışından dolayı oluşan fazla gözükebilen) 9-10.8 arası nema getirisi sağlayabilir.
GAYRİMENKUL GETİRİSİ: Bu getiri; Çok ekstrem bir şey olmadıkça (Satış v.s) yeniden değerleme oranı kadar artar. Bu sene yeniden değerleme oranı Kasım’da 43.93 olarak açıklandı. Burası en rahat hesaplanacak taraf olacak gibi bana göre. Buradaki 14 olan birimimiz 6.2 nema getirisi sağlayacak görünüyor, konut satışı olmaz ise. Satışa çıkan konutlar olduğunu ilanlardan görüyoruz, Bu satışlar, bu sene içinde gerçekleşir ise, burası 2-3 puan artarak,8 puana kadar nema sağlayabilir.
ŞİRKET GETİRİSİ: Yurt Dışı şirketlerimiz, daha önceki seneleri göz önüne aldığımızda genelde % 5-20 arası döviz bazlı artış sağlıyorlardı, bu yüzden bu kısım döviz artışı çok düşük kaldığından bu şirketler döviz bazlı % 20 artış sağlasalar bile, getirileri % 35 i geçmiyor maalesef, döviz son bir ayda artış göstermez ise. Borsa şirketlerimizin durumu malumunuz, Erdemir % 21.7 özkaynak artışı sağladı, bu yıl sonunda % 30 a kadar ancak çıkabilir, ben borsaya açık şirketlerimizden umutluyum. Onun için buradaki birimimizin toplamda %40-60 arası getiri sağlayacağını düşünüyorum. Bu da tahmini 68 olan birimimizin 27-41 arası nema sağlayacağını öngörebiliriz.
Çok kaba bir tahminle Gayrimenkul getirisinin 6.2-8 Finans getirisinin 9-10.8 ve şirket getirilerinin ise 27-41 arasındaki getiri ile bu sene nemanın 43-60 bandında olacağını düşünüyorum. Ancak; Geçen sene satışı gerçekleşen çimento ve konut satışlarının bu yıla kaldığı hepimizin malumu. Oradaki nakit yılın başında kasamıza girdi, onun bir yıllık getirisi ile mevcut nemaya katkısının 8-12 puan olacağını değerlendirdiğimizde nemanın yaklaşık 53-70 bandında oluşmasını bekleyebiliriz. Beni takip edenler bilirler, geçen sene gerçek nemayı 80 civarı bekliyordum, ancak; Borsa şirketlerinin enflasyon muhasebesi getirilerini görünce, bizim şirketlerinde enflasyon muhasebesi ile bize sürpriz yapacağını örneklerle göstererek, beklentimin 110 olacağını yazmıştım, çok büyük olasılıkla geçen sene gerektiği şekilde enflasyon muhasebesi yapılmadı, nema mayıs ayında açıklanıyor açıklanmadan yaklaşık 6 aylık bir süreç görülüyor.