מבט למזרח התיכון @middle_east_insight Channel on Telegram

מבט למזרח התיכון

@middle_east_insight


היסטוריה ועובדות על המזרח התיכון
ניתוח המתרחש מנקודה קצת אחרת
[email protected]

מבט למזרח התיכון (Hebrew)

הצטרפו אלינו למסע מרתק בעולם המזרח התיכון דרך העיניים שלנו בערוץ 'מבט למזרח התיכון'! הערוץ מציע מבט חדש ומעניין על ההיסטוריה והמציאות באזור התיכון, כולל עובדות חדשות וסיקורים מעמיקים ניתנים באופן אובייקטיבי ומקצועי. באמצעות הערוץ תוכלו לקבל ניתוחים מקצועיים על האירועים העדכניים באזור, ולהבין את המגמות והתהליכים המרכזיים הקורים כיום במזרח התיכון. לכל עם אחר יש סיפור שלו, ואנחנו כאן כדי לספר לכם אותם בצורה מקיפה ומעניינת. אז אל תחמיצו את ההזדמנות להצטרף לערוץ ולהעשיר את הידע שלכם על המזרח התיכון! צרו איתנו קשר דרך האימייל [email protected] ותהיו מעודכנים בכל עדכון חדש ומרתק שיפורסם בערוץ שלנו.

מבט למזרח התיכון

19 Feb, 09:51


בחינות בסעודיה ובתי ספר עם שם משותף בכל העולם הערבי

בבתי הספר בערב הסעודית מתקיימות בימים אלה בחינות הסמסטר השני, ומשרד החינוך הסעודי מפרסם ידיעות בהן מדובר על המבחנים, על החשיבות של התמיכה והעידוד של הילדים שעוזרים להגעת תוצאות טובות בלימודים ובבחינות.

מערכת החינוך הסעודית משקיעה משאבים רבים בקידום החינוך. בהכשרת כוח אדם, עידוד חשיבה וטיפוח מצוינות, פיתוח תוכניות לימוד והתאמתן להתקדמות המדעית והטכנולוגית, וגם בבנייה ושיפוץ מוסדות לימוד.

מהתמונות שפורסמו עם תחילת הבחינות, ניתן להתרשם לא רק מערימות הניירת של דפי הבחינות שעל שולחנות עובדי המחוזות השונים של משרד החינוך הסעודי, העסוקים בבדיקת הבחינות, אלא גם מכיתות הלימוד הנקיות והמסודרות, המצוידות בריהוט חדש, כפי שרואים לדוגמה בתמונות של תלמידים בבית הספר ח'דיג'ה בנת ח'וויילד לגיל הרך בינבוע (ينبع = Yanbu) עיר נמל לחופי ים סוף במחוז מדינה, ומבית ספר ומרכז לימוד ושינון הקוראן הקדוש ח'דיג'ה בנת ח'וויילד שבעיר אל-באחה (الباحة = Al Bahah) עיר בהרי סארוואט (السروات = Sarawat) בירת מחוז אל-באחה שבחיג’אז, וגם מבית ספר ח'דיג'ה בנת ח'וויילד בתנומה (تنومة = Tanomah) עיר הררית קטנה במחוז עסיר.

כפי ששמתם לב, בתי הספר המוזכרים נושאים את שמה של ח'דיג'ה אשת הנביא מוחמד, ושלושת המוזכרים הם רק חלק מבתי הספר על שמה בממלכה הסעודית.

תוכלו למצוא בתי ספא על שם ח'דיג'ה גם באמירויות, בבחריין, בקטר, בעומאן, בתימן, בעיראק, במצרים, בירדן ובכל העולם הערבי. בלא מעט מדינות תמצאו יותר מבית ספר אחד על שם ח’דיג’ה, בחלקן יהיו עשרות.

גם בשטחי הרש"פ יש בתי הספר על שם ח’דיג’ה (לדוגמה: ביאמון (מערבית לג’נין) ובחברון) ובישראל יש את תיכון ח'דיג'ה באום אל-פחם שהיה ברשימת בתי הספר המצטיינים של שרד החינוך לשנת הלימודים תשפ"ד.


וזה המקום לספר לכם שמחר יעלה לאוויר פרק 38 של בנת חלאל שבו עידית ואני נדבר על ח'דיג'ה אשת מוחמד שעל שמה קראו בתי ספר בכל העולם הערבי.

ועד שיעלה הפרק החדש, תוכלו להאזין ולצפות בפרקים הקודמים של בנת חלאל בספוטיפיי, להאזין לפרקים בפלטפורמות פודקאסט אחרות, או לצפות בהם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.
#קצת_להכיר_את_השכנים +#ערב_הסעודית + #פודקאסט + #בנת_חלאל

מבט למזרח התיכון

13 Feb, 10:22


כולם מדברים על תוכנית טרמפ לעזה

דברי הנשיא טרמפ על אפשרות קליטת העזתים שירצו להגר מרצועת עזה למדינות ערביות כדוגמת מצרים וירדן, חוללו סערה תקשורתית של תגובות, החל מדברי מנהיגי מדינות ועד לאחרון הטוקבקיסטים וקשקשני הרשתות החברתיות.

לכולם יש מה לומר, יש מי שמתייחסים לדברי טרמפ בצורה עניינית, ויש כאלה שמפרסמים קשקושים שלא בהכרח קשורים למה שטרמפ אמר, אלא לאג’נדה שבשמה ועבורה הם מדברים.

כלי התקשורת הערבים מפרסמים כתבות, מאמרי דעה ודברי פרשנים בנוגע לדברי טרמפ, וצריך לזכור שבמדינות השכונה, אין חופש עיתונות כמו שיש בישראל ובמערב, ובמקרים רבים כלי התקשורת הערבים משמשים כשופרות השלטון וגם אם אין ציטוט מנהיגים ובעלי שררה מטעם המשטר, רוח הפרסומים יהיה בהתאם לקו המנחה של המשטר.

ברשתות החברתיות הערביות הרוחות סוערות אף יותר, ולצד פרסומים של כל מי שרוצה להתייחס לדברי טרמפ לחיוב או לשלילה, תוכלו למצוא פרופוגנדה פלסטינית / חמאסית, ופרסומי שנאה והסתה רבים של תומכי חמאס ושאר ארגוני הטרור הפלסטינים, ושאר שונאי ישראל ושונאי תרבות המערב, המתנגדים לדברי טרמפ ולעקירת / הגירת פלסטינים מעזה.

האבסורד שיש מי שמצד אחד דוגלים באפשרות הגירה חופשית של כל אדם שרצה להגר מארצו לכל מקום אחר, חלקם אף טוענים שחובת מדינות היעד של המהגרים לקבל אליהן את המהגרים, ומצד שני מתנגדים להגירת פלסטינים מעזה, גם אם הם רוצים כבר שנים לברוח מעזה של חמאס, ומצדיקים את הסירוב של ירדן ומצרים לקלוט לשטחן את העזתים.

דברי טרמפ שוברי המוסכמות, גרמו לא רק לסערה תקשורתית בגין "תוכנית טרמפ לפינוי עזה" שיש המכנים "תוכנית טרמפ להקמת ריביירה בעזה", אלא גם היות ודבריו פתחו לדיון מחודש את נושא הפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני וגם את מה שמוגדר "הסוגיה הפלסטינית".

עד כמה שסוערות הרוחות בעקבות דברי הנשיא טרמפ בנוגע לעתיד עזה והעזתים, ועד כמה שהעיתונים והרשתות מלאים בפרסומים הקשורים לדבריו, בניגוד לרושם שניתן לקבל מהכיסוי התקשורתי שניתן בישראל לפרסומים בכלי התקשורת הערבים, זה לא הנושא היחיד הממלא את העיתונים, ולא הדבר היחיד שמטריד את תושבי השכונה ולא הנושא היחיד בשיח הציבורי.

על אף שאצל רבים מתושבי מדינות השכונה העיסוק "בסוגיה הפלסטינית" קרוב לליבם לאחר אינדוקטרינציה של עשרות שנים ופרופוגנדה פלסטינית בלתי פוסקת, רבים במדינות ערב מתעניינים יותר בעליות המחירים, במיוחד לקראת חודש רמדאן שאמור להתחיל בסוף החודש / תחילת מרץ (תלוי בעדות זיהוי מולד הירח) והיות וחודש רמדאן מתקרב, אז כתמיד בשכונה מדברים על סדרות הרמדאן החדשות.

אספר לכם על קצה המזלג, שגם אם נעשה סריקה זריזה בעיתוני מצרים, אחת המדינות במוקד הסערה, נראה שנוסף לדיווחים על שיחות והסכמות של נשיא מצרים ומלך ירדן לגבי "השותפות בין מצרים וירדן" בכל הקשור "לשיקום מיידי של עזה והתנגדות לעקירת פלסטינים" או על דברי אחמד אל-טייב, האימאם הגדול של מסגד אל-אזהר בקהיר, שפרסם "קריאה לחכמי העולם לדחות את העקירה”, והוסיף: "אי תמיכה במדוכאים הופכת את העולם לג'ונגל" (ולכם אזכיר שלאחר ה 7 באוקטובר 23, פרסם הצדיק ברכה "לארגוני ההתנגדות" על מתקפת הטרור והטבח ואמר שהיא ראויה לשבח ומעוררת גאווה…) או מאמרי דעה עם כותרות כמו "עקירת פלסטינים פירושה חיסול העם הזה", תוכלו לראות שמרבית הכתבות בעיתוני מצרים מוקדש כמו במדינות אחרות לעליית המחירים, או לבעיות דיור, וכמובן לסדרות הרמדאן, וכמובן לענייני פנים רבים, חלקם מעוררים שיח ציבורי ער.

ובמצרים כמו במצרים, תוכלו למצוא סיפורים רבים מעולם הפלילים שלפעמים חלקם הופכים לפיקנטריה, כגון הסיפור האישה שהותקפה על ידי כלתה, שמערערת על עונש המאסר של שבועיים שנגזר לאשת בנה, שהיכה גלים ברשת לאחר שהתפרסם סרטון בו רואים את האישה מכה וגוררת את חמותה, וכמובן סיפורים הקשורים לבעיות שוק הנדל"ן המקומי, כולל על סירוב חברות נדל"ן לפצות את הקבלנים על עליית מחירי חומרי הבניין, דבר שמעצים את מצוקת הקבלנים, גורם לקשיים ופיגורים בפרויקטי בינוי ועלול לגרור לגל פשיטות רגל.

לסיכום אומר שעם כל העניין הער של העולם הערבי בדברי טרמפ לגבי העזתים ושיקום עזה, וכל הרעש התקשורתי וסערת הרשת סביב הנושא, למרות הרושם שעלול להיווצר מהכיסוי התקשורתי בנושא, זה לא הדבר העיקרי שמעסיק את תושבי השכונה המזרח תיכונית. כל מדינה והצרות שלה, כל חברה והבעיות שלה, ויש גם לא מעטים בשכונה, שפשוט נמאס להם מהפלסטינים.
#ישראל_במלחמה + #פלסטינים + #מעניין_בשכונה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

30 Jan, 16:43


על סרטונים מעזה ומלחמת התודעה

כולנו שמחנו הבוקר על חזרתה של אגם ברגר, ובהמשך היום שמחנו על חזרתם של ארבל יהוד וגדי מוזס, ושל חמשת העובדים הזרים מתאילנד ששוחררו יחד איתם.

כולנו ראינו היום סרטונים רבים שיצאו מרצועת עזה שצולמו במעמד "מסיבות השחרור" החטופים, שהם אירועים מומחזים ומתוזמנים ע"י החלאות מארגוני הטרור הפלסטינים.

כולנו ראינו את אגם ברגר יורדת במדרגות מבנה הרוס ומולכת לבמה "לטקס השחרור" שכולל הצגת "תעודת השחרור" ונפנופי ידיים, וכולנו ראינו את פני המבועתות של ארבל יהוד המוקפת בחלאות לובשי מדים וחלאות על אזרחי.

כשאנחנו רואים סרטונים מרצועת עזה, צריך לזכור שייתכן ומדובר בסרטוני תודעה של מכונות התעמולה של ארגוני הטרור הפלסטינים.

כשרואים את "מסיבות השחרור" של החטופים, שמועברות בשידור חי ע"י אל-ג’זירה ושופרות תעמולת טרור אחרים, צריך לזכור שתמיד מדובר בסרטוני תודעה של מכונות התעמולה של ארגוני הטרור הפלסטינים.

ויש הסרטונים שארגוני הטרור לא רוצים להראות לעולם. סרטונים שחושפים את האמת על תעשיית מכונות התעמולה של ארגוני הטרור הפלסטינים, בהם רואים ש"ההמון הגדול שהתאסף באופן ספונטני לראות את שחרור החטופים" נראה כהמון גדול בזכות זוויות הצילום הממסגרות את התמונה לבדיוק מה שרוצים שנראה, אבל תמונת המציאות מראה שמדובר בכמות קטנה של עשרות או מאות חלאות שהובאו ע"י חמאס או ארגוני טרור אחרים, כדי להיות סטטיסטים בהצגת התודעה והתעמולה

גם כשרואים בסרטונים את החטופות האומללות מחייכות ומנופפות בידיהן, זה בהתאם לתסריט של חלאות חמאס, כפי שרואים בסרטון שחמאס לא היו רוצים שיצא לעולם, שחושף את מערכת ההונאה של מכונות התעמולה של חמאס ושאר ארגוני הטרור הפלסטינים. בסרטון תוכלו לראות את אגם ברגר עומדת על הבמה על רקע תפאורת חמאס, ומקבלת הנחייה מהצלם של חמאס שהעביר בשידור חי לעולם איך אגם מנופפת לשלום באופן "ספונטני"…
(תודה ל HonestReporting על פרסום הסרטון ברשתות החברתיות)

עם כל הרצון הטבעי של כולנו לראות ולדעת מה קורה עם החטופים, עד שהחטופים יעברו לידי כוחות הביטחון וצוותי הרפואה הישראלים, וגורמים ישראלים רשמיים יפרסמו מידע על החטופים המשוחררים, לא באמת נוכל "לראות ולדעת מה קורה" אלא רק להיות מוזנים במה שמכונות התעמולה של ארגוני הטרור הפלסטינים רוצים "שנראה ונדע".

אז אנא, התאזרו בסבלנות, ואת תשחקו לידי ארגוני הטרור שמנסים להנדס לכולנו את התודעה באמצעות מכונות התעמולה הפלסטיניות, וכלי תקשורת כמו אל-ג’זירה, המשמשים להם כשופרות תעמולה.

לסיום יש לי בקשה קטנה מכלי התקשורת הישראלים, אנא אל תשדרו את מופעי התודעה של שחרור החטופים ע"י ארגוני הטרור הפלסטינים. עם כל הרצון של כי התקשורת "לשדר חדשות" שידור התמונות היוצאות מעזה אינו שידור חדשות אלא שידור תעמולת אויב המשרת את ארגוני הטרור.
#ישראל_במלחמה + #פלסטינים + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

30 Jan, 04:45


עלה לאוויר פרק מס’ 37 בפודקאסט בִּנְת חַלַאל (بنت حلال = בת טובים) סדרת הסכתים (פודקאסטים) בה עידית בר ואני, משוחחים על נשים ואנשים במזרח התיכון.

והפעם פרק על רווקות זקנות במזרח התיכון, בו ענינו לשאלה מי נחשבת ל"רווקה זקנה", ודיברנו על המונחים בערבית והמשמעות החברתית שלהם, וגם ענינו לשאלה למה זה קורה? ודיברנו על הסיבות הכלכליות, התרבותיות והמשפחתיות שמובילות לרווקות.

וכשמדברים על רווקות זקנות, אי אפשר שלא לדבר על סטיגמות ולחץ חברתי ועל איך החברה מתייחסת לרווקה המבוגרת, ועל שהרווקות במדינות ערב זה משהו שהוא בין תופעה חברתית לשבר אישי, ועל מאבק בנורמות חברתיות - פטריארכיה, עצמאות נשית ושבירת מוסכמות.


תוכלו להאזין להסכת בנת חלאל, בשירותי הפודקאסט של ספוטיפיי, ובפלטפורמות פודקאסט נוספות, או לצפות בהסכת המצולם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.

כמובן שאשמח אם תירשמו להסכת בשירות הפודקאסט החביב עליכם, ו/או לערוץ היוטיוב של בנת חלאל, ואם אהבתם את הפרק, נשמח אם תספרו לחבריכם, תעשו לנו לייק 👍, ותשאירו הערות.

כתמיד תוכלו לשוחח על ההסכת בקבוצת הדיון של הערוץ.
#פודקאסט + #בנת_חלאל + #קצת_להכיר_את_השכנים

מבט למזרח התיכון

29 Jan, 19:51


על מחבל ששוחרר וגורש, על לחצים ואילוצים ועל צביעות

מבלי להיכנס לדיון בנוגע להסכם הנוכחי מול חמאס לשחרור החטופים משבי חמאס וארגוני הטרור הפלסטינים האחרים ברצועת עזה, תרשו לי לדבר היום על אחד מהחלאות ששוחררו כחלק מעסקת שחרור החטופים.

מוחמד אחמד עבד אל-חמיד אל-טוס (محمد أحمد عبد الحميد الطوس = Muhammad Ahmad Abdul Hamid Al-Tous) מחבל מארגון הטרור פת"ח מכפר אל-ג'בעה (الجبعة) הנמצא מערבית לישובי גוש עציון, שהקים חוליית מחבלי פת"ח (חוליית הר חברון) יחד עם מוחמד חסן רנימאת (محمد حسن غنيمات) בן למשפחת המחבלים הידועה מהכפר השכן צוריף (صوريف) מוחמד אחמד עדוואן (ومحمد أحمد عدوان) מחמוד אחמד אלנג'אר (محمود أحمد النجار) ועלי חלאיילה (علي خلايلة).

חוליית המחבלים בפיקודו של החלאה מוחמד אל-טוס ביצעה בין 1983 ל 1985 פיגועי ירי באזור גוש עציון ובית לחם, כולל על אוטובוסים, רצח משתף פעולה פלסטיני ושריפת מפעל ליד בית שמש.

החלאה אל-טוס נתפס באוקטובר 1985, כאשר חברי החוליה בפיקודו ניסו לברוח לירדן, והרכב בו נסעו הותקף, וארבעת חברי החוליה האחרים נהרגו, אל-טוס נפצע, ומשפחתו וחבריו שלא ידעו ששרד וטופל בידי ישראל, חשבו שנהרג גם הוא וערכו לו הלוויה, ולאחר שנודע שהוא במעצר, החלו לקרוא לו "השהיד החי", אל-טוס נשפט, הורשע ונידון למאסר עולם, ועם הזמן הפך לאחד ממנהיגי האסירים הפלסטינים, וכמו חלק ממחבלים בכלא הישראלי, גם החלאה אל-טוס כתב ספר ביוגרפי “עין ההר" (عين الجبل) שיצא לאור ב 2021 ובו סיפר על מעלליו כמפקד חוליית טרור, וספר שני ב 2023, שבו פרסם יומניו מהכלא.

אציין שארגוני הטרור הפלסטינים דרשו בעבר מספר פעמים את שחרורו, וישראל לא שחררה אותו עד עכשיו, לאחר 39 שנים בכלא. ואוסיף שכבר מספר שנים מספרים בתקשורת הפלסטינית, ש"באחד ממכתביו האחרונים" של החלאה אל-טוס מהכלא, "שהוא לא מתחרט על ההקרבה הגדולה שהקריב למען המולדת ושהוא מביע ביטחון שישוחרר מהכלא".

אזכיר שגם לפני ההסכם השני לשחרור חטופי השבת השחורה של ה 7 באוקטובר, על אף המחיר הכבד של שחרור מחבלים רוצחים, ממשלות ישראל נכנעו לדרישות הרש"פ ושאר ארגוני הטרור הפלסטינים לשחרור מחבלים רוצחים שנדונו למאסרי עולם גם כחלק ממשא ומתן על שחרור חטופים ושבויים ישראלים, כמו לדוגמה במו"מ לשחרור גלעד שליט, וגם כחלק ממשא ומתן על פתיחת שיחות חזרה למשא ומתן עם ישראל, כמו בשיחות על חזרה למו"מ בין ישראל לפלסטינים בתיווך (ולחץ) של ממשל אובמה, בשנים 2013–2014.

ועכשיו לאחר שהחלאה אל-טוס שוחרר בפעימה השנייה של השלב הראשון בעסקה השנייה לשחרור החטופים, החלאה אל-טוס החל להתראיין, ופתאום לאחר שנים שבעיתונות הפלסטינית בוכים ומייללים על התנאים הקשים של החלאה אל-טוס בכלא הישראלי, הוא אומר בראיון טלוויזיוני לתוכנית מתח גבוה (توتر عالي) של טוני חליפא طوني خليفة = Tony Khalife) מנהל ומייסדי ערוץ הטלוויזיה אל-משהד (المشهد = Al Mashhad = הסצנה), ש"השנים האלה (בכלא א.א) לא היו קשות עבורי תמיד היה לי הכוח להתמודד עם אתגרים.”

החלאה אל-טוס ממשיך ואומר שהוא יצא לחופשי אחרי שנים רבות בכלא של הכיבוש, אבל המחיר ששילם היה גבוה מאוד, ומוסיף שהוא בטוח שיום יבוא שפלסטין תשוחרר מהכיבוש ובתי הכלא שלו.

נחמד מצידו להוסיף שהוא והמחבלים האחרים היו "פרויקטים של שהידים למען העתיד והחופש של ילדיהם" ולהיתמם ולומר שאילו היה יודע שמחיר החופש שלו יהיה הדם של ילדי עזה, הוא היה מסרב, ואילו לו ולחבריו הייתה ניתנת האפשרות לבחור חופש במחיר פציעת ילד או אישה פלסטינית, היו מסרבים לחופש, אבל מה שקרה זה הגורל ורצון אלוהים.

תוכלו לראות את הראיון המלא של החלאה אל-טוס, ולהזכיר לו בתגובות שאילו באמת היה חושב שמחיר החופש שלו לא צריך להיות ילד או אישה פצועים ושדמם של ילדי עזה גבוה ממחיר החופש האישי שלו, יכול היה לבחור להישאר בכלא, ולסיים במילים طوفان الأقصى كشف كل المنافقين (טופאן אל-אקצא חשף את כל הצבועים...)
#ישראל_במלחמה + #פלסטינים + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

23 Jan, 19:36


למה "האריות" ברחו עם הזנב בין הרגלים?

ביומיים האחרונים כולם בשכונה המזרח תיכונית רואים דיווחים של הרש"פ על מעצר "חברי ארגונים" בישובים באזור ג’נין, לאחר שיצאו מג’נין לאחר שצה"ל נכנס לפעול בג’נין במסגרת מבצע "חומת ברזל".

מנגנוני הביטחון של הרש"פ מפרסמים הודעות על מעצרם במחסומים שהקימו בכבישים סביב ג’נין, בבתים בכפר זה או אחר, ואפילו על מעצר של מי שהתחבאו בדיר עיזים.

ראוי לציין שמנגנוני הביטחון של הרש"פ פעלו בג’נין מאמצע דצמבר, במבצע שנקרא "הגנה על המולדת" (حماية وطن) שהוגדר ע"י הרש"פ "טיפול בשנים של כאוס והבטחת ביטחון האזרחים" ולטענתם המבצע "לא כוון למחנה ג'נין, אלא הוא כוון לעבר פורעי החוק כדי להציל את מחנה ג'נין ולהגן על המולדת".

ראוי גם לציין שהיו הרוגים ופצועים גם לכוחות הביטחון של הרש"פ וגם למחבלי ארגוני הטרור הפלסטינים, וחשוב לציין שלמרות ההרוגים והפצועים ופרסום האשמות ואיומים נגד הרש"פ, עד שצה"ל נכנס לג’נין במבצע "חומת ברזל" ב 21 בינואר, משום מה המחבלים מארגוני הטרור הפלסטינים לא ברחו מג’נין...

ברשתות החברתיות יש ביקורת ולעג על המחבלים הפלסטינים שמצטיינים בשחרור איומים ושאר קשקושים ברשתות החברתיות, לעשות מצעדים רבי רושם של חמושים בהלוויות ובשאר הזדמנויות צילום, ופרסום סרטוני וידאו של שופוני ושאר ירקות, ויש מי שמגיבים בכעס ואומרים שברגע שנכנסו "כוחות הכיבוש" החמושים ברחו לבתי חולים או מחוץ לג'נין.

בין קיתונות הביקורת, הבוז והלעג תוכלו למצוא גם מקרים בהם מכנים את המחבלים כנופיות מאפיה ששירתו את האג'נדות של חומייני ואיראן בתמורה לדולר. ומסריקה זריזה ברשתות הפלסטיניות נראה שיותר כעס מופנה מצד אחד כלפי המחבלים שבורחים מעימות מול חיילי צה"ל, ומצד שני נגד הרש"פ שפעלה נגד "החמושים פורעי החוק" ומבצעת מעצר של "החמושים הגיבורים" (שבורחים מצה"ל…) מאשר נגד ישראל ופעולותיה בג’נין.

אני תוהה אם השואלים הכועסים והלועגים ברשתות החברתיות יקבלו מדוברי ארגוני הטרור הפלסטינים תשובה לשאלות כגון: לאיפה נעלמו "אריות ג’נין"? למה המחבלים החמושים גיבורי סרטוני הרשתות החברתיות שוב בורחים "מצבא הכיבוש”? מדוע מחבלי חמאס, הג’יהאד האסלאמי ושאר הארגונים מעדיפים לברוח עם הזנב בין הרגליים ולהיעצר ע"י כוחות הביטחון של הרש"פ או להסגיר עצמם לרש"פ?

אציין שחלק מהמחבלים שברחו מג’נין ונעצרו בידי הרש"פ, נמצאים ברשימות המבוקשים של שב"כ וצה"ל. נכון לכתיבת שורות אלה, לא ידוע לי על הסגרת אף אחד מהעצורים הנ"ל, וסביר להניח שגם לא יוסגרו, ורק נשאר לתהות האם גם עצורים אלה שברחו מג’נין, יקבלו מהרש"פ מעצר מגן (מפני ישראל) בתנאי בית מלון עם דלת מסתובבת? או שבעקבות הדם הרע שבין הרש"פ לחמושים מג’נין, הם יזכו למעצר בתנאים רגילים של כלא רש"פ? שאזכיר שאינו ידוע כאחד מהנוחים בעולם...
#ישראל_במלחמה + #פלסטינים + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

23 Jan, 10:17


כשמוזה מדברת, למה היא מתכוונת?

לפני יומיים פרסמה שייח’א מוזה, האישה החזקה בקטר ומהעשירות והמשפיעות בעולם, בחשבונות הרשתות החברתיות שלה את הדברים הבאים: “בכל מקום שבו מדברים את השפה הערבית, המקום הופך למולדת. כשמדברים על שפה, מדובר בדיבור אותנטי וישיר על תרבות וזהות, ובכך על קיומה התרבותי של האומה. וזה מה שעושה השפה: היא מיישבת את הנפש, תודעה ותרבות ויוצרת זהות."

(כמובן שיש שינוי נוסח בין המקור הערבי, לבין התרגום האנגלי אותו היא בחרה לכתוב, ולדוגמה במקום בו היא מדברת על מולדת = وطن, במקום לכתוב באנגלית Homeland, היא משנה מעט וכותבת: Home)

אזכיר שעידית ואני דיברנו על שייח’א מוזה בפרק מס’ 36 בפודקאסט בִּנְת חַלַאל (תוכלו לצפות ולהקשיב לפרק בספוטיפיי, ובערוץ היוטיוב של בנת חלאל, ולראות את הקריקטורה של הפרק בערוץ של עידית)

הדברים פורסמו ימים ספורים לפני ציון יום החינוך הבינלאומי שהוכרז ע”י UNESCO ושיצוין מחר, ב 24 בינואר, וכפי שסיפרנו לכם, מוזה היא "פטרונית החינוך" והייתה במשך 20 שנה שליחה של מיוחדת של UNESCO לחינוך, ואולי גם יהיו מי שיקשרו את הדברים ליום השפה הערבית שצוין בעולם ב- 18 בדצמבר לאחר שהוכרז בהחלטת עצרת האו"ם ב 2012, לאחר קבלת החלטת הועד המנהל של UNESCO.

אודה שנכון לרגע זה, איני יודע לומר בוודאות מדוע פרסמה מוזה את הדברים, שכמו דברים רבים שהיא אומרת, כמובן צוטטו והודהדו ברשתות החברתיות ובתקשורת, אבל אספר לכם שמדובר באחד הקטעים הפותחים נאום שנשאה מוזה במאי 2012, בפתיחת פורום "קידום השפה הערבית", בו דיברה על האתגרים לפני קידום השפה הערבית.

ואספר לכם שפורום זה הוא רק אחד מהפרויקטים של מוזה, שמטרתם להחזיר את תהילת השפה הערבית, ומבחינתה האתגר של החייאת השפה הערבית בלתי נפרד מהפרויקט של החייאת האומה כולה, שצריכה להיות חופשית אינטלקטואלית, חזקה כלכלית ועצמאית פוליטית.

וכשמוזה מדברת על אומת האסלאם, בתפיסתה זו תהייה מונהגת ע"י הערבים, וכמובן תלך בדרכם של האחים המוסלמים. החייאת השפה הערבית והפיכתה לשפה מדוברת ונוכחת בעולם כולו, היא כלי בסט הכלים של האחים המוסלמים.

כדרכם של האחים המוסלמים, שייח’א מוזה לא תמיד אומרת דברים מפורשים, ורצוי לקרוא בין השורות ולהבין את הנאמר בהתאם לרוח הדברים הבאים מדרכם של מי שלקחו את "האסלאם הפוליטי" ושכללו אותו לכדי אומנות המנצלת את תרבויות המערב כדי להנחיל את האסלאם בעולם ולהקים חליפות אסלאמית, ואומרים דברים ברוח תרבות שאינה התרבות המערבית.

כשמוזה אומרת משהו פומבי, רצוי לזכור שייתכן שיש משהו שמסתתר מאחורי החזית הנוצצת והארוזה יפה, וייתכן שמאחורי דבריה מסתתרת משמעות שתואמת לאג’נדה התואמת לאמונתה וערכיה, שאינם הערכים הליברליים המערביים, אלא אמונה וערכים לפי דרכם של האחים המוסלמים.

גם כשמוזה נשאה דברים בנובמבר האחרון, בפני הכינוס השביעי של ועידת "פסגת החדשנות העולמית לבריאות" (World Innovation Summit for Health – WISH) שזו אחת מיוזמות של קרן קטר לחינוך, מדע ופיתוח קהילתי, לאחר שהיא דאגה מראש לנושא "הנכון" לדיוני הכינוס, שהיה "האנשת הבריאות: סכסוך, שוויון וחוסן" (Humanizing Health: Conflict, Equity and Resilience) היה ברור על מי היא מדברת, כשנאמה בפני באי הכינוס על מחויבות להתמודד עם אתגרי הבריאות העמוקים איתם מתמודדים אנשים ברחבי העולם, במיוחד אלה שהתמודדו וממשיכים להתמודד עם קשיים בלתי נתפסים.

ואם למי מבאי הכינוס, לא היה ברור שהמסר שמוזה רוצה להעביר מדבר על הפלסטינים בעזה ושהעולם חייב לדאוג לעזתים, הדברים התבהרו כאשר הזכירה לנוכחים את "העלות ההומניטרית של סכסוכים מזוינים”, והוסיפה "שמחיר המלחמה והעקירה היוו מבחן חשוב לחוסן של האנושות”, תוך שהיא מדגישה את הצורך בטיפול רפואי לאנשים באזורי סכסוך מזוין, ובאותה נשימה דיברה על החשיבות בהגנה על הבריאות במהלך סכסוכים מזוינים, התרומה לשיקום ולהחזרת התקווה.

לסיכום אומר שתמיד צריך לנתח את הדברים שרואים ושומעים בשכונה המזרח תיכונית, לפי התרבות והערכים של הדוברים, הרקע שמאחורי הנאמר ומה נאמר בשפת המקור, ולא לפי התרבות והערכים מערביים ולא מדברים הנאמרים בשפות אחרות.

ולאחר שזה נאמר, אסיים בנקודה למחשבה, למה התכוונה מוזה כשוב אמרה "בכל מקום שבו מדברים את השפה הערבית, המקום הופך למולדת"?
ואומר שלא מדובר במשפט תמים, אלא צריך לראות את הדברים באור דרכם של האחים המוסלמים, ולאור זה אפשר גם להבין שיש משמעות לשינוי מהמילה מולדת בערבית, למילה בית באנגלית.
#קצת_להכיר_את_השכנים + #קטר + #ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה + #פודקאסט + #בנת_חלאל

מבט למזרח התיכון

21 Jan, 20:04


צינורות מים ובלוני חמצן

הבוקר פרסמה סוכנות הידיעות של הרש"פ את הצהרתו של אנוואר רג’ב (أنور رجب = Anwar Rajab) דובר כוחות הביטחון של הרש"פ, על הישגי כוחות הביטחון של הרשות בשבוע שעבר בג'נין ובמחנה הפליטים בג'נין, ובהם מעצר של 40 מחבלים (טוב, הוא לא באמת קרא להם מחבלים, אלא רק "פורעי חוק”…) סוחרי נשק ואחרים "שהשתתפו בירי לעבר כוחות הביטחון".

הגנרל רג’ב (בריגדיר גנרל, אם נרצה לדייק) גם הוסיף שהוחרמו אמל"ח רב, כולל עשרות מטעני חבלה וציוד צבאי, וכן סיפר על שנוטרלו מספר פצצות, בהן אחת גדולה מאוד שהוטמנה ליד בית החולים הממשלתי בג’נין.

לא כולם אהבו את הפרסום, וסוהייב אל-עסא (صُهيب العصا = Suheib Alassa) כתב אל-ג’זירה פרסם בחשבון ה X שלו פוסט זועם, שבו הוא מתלונן על כך ש'כוחות הכיבוש פתחו במבצע חרב ברזל על ג'נין', שעות ספורות לאחר ששירותי הביטחון של הרשות הודיעו על מעצרם של 40 פלסטינים מג'נין והחרמת אמצעי לחימה ומטעני חבלה ממחבלי ג'נין. וגם הוסיף בכעס שהרשות תיארה אותם כ"פורעי חוק”.

לפוסט הנ"ל צירף סוהייב צילומים וסרטונים של חלק מהאמל"ח והציוד שהרש"פ החרימו למחבלי ג’נין, ובהם רואים מיכל חמצן רפואי, שהמחבלים הפכו לפצצה.

ראיתי כבר הרבה דברים שמחבלים פלסטינים הפכו למטעני חבלה, אבל מיכל חמצן רפואי? את זה לא ראיתי עד היום.

אין מה להתפלא שטרוריסטים פלסטינים ייקחו מיכל חמצן ויהפכו אותו לפצצה. מה כבר אפשר לצפות מחלאות שמשתמשים בילדים ונשים כמגן אנושי, בנבלות שהפכו גני ילדים, בתי ספר, מרפאות, בתי חולים, מסגדים ובתי קברות למחסני נשק ועמדות ירי, ואם מחבלים פלסטינים חפרו להוציא מהקרקע צינורות מים, כדי להפוך אותם לרקטות, אז למה שנתפלא שהם לוקחים מיכל חמצן ועושים בהם שימוש שאף אחד אחר בעולם לא חשב עליו...?

אם יש לכם חשבונות ברשתות החברתיות, עיזרו למאמץ ההסברה במלחמת התודעה בה אנו נמצאים מול מכונות התעמולה הפלסטיניות, והפיצו לחבריכם בעולם את המידע על השימוש ההומני שהטרוריסטים הפלסטינים מצאו עבור מיכלי חמצן רפואי.
#ישראל_במלחמה + #פלסטינים + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

14 Jan, 12:26


הצעת עבודה

רוצים לעבוד בעבודה משמעותית, חשובה ותורמת? IMPACT-se מגייסת!

משרה מלאה | ערבית | עמית מחקר
מכון המחקר והמדיניות הבינלאומי IMPACT-se המתעסק בחקר וניתוח ספרי לימוד במזרח התיכון והעולם מגייס עמית מחקר במשרה מלאה ממשרדי המכון ברמת גן בעל/ת ערבית ברמה גבוהה (בדגש על הבנת הנקרא, ניתוח ותרגום) לעבודה מחקרית-מדינית מרתקת בתחום ניתוח ספרי לימוד ברחבי העולם הערבי-מוסלמי. יתרון לבוגרי אולפן תרגום וחצ״ב.

מוזמנים/ות לעיין בדרישות התפקיד בקובץ המצורף.
להגשת מועמדות נא לשלוח קורות חיים לאנה במייל:
[email protected]


ולמי שעדיין לא מכיר, תוצרי המחקר של מכון IMPACT-se שעושה עבודה חשובה ושמשפיעה על מקבלי החלטות בעולם, גם מובילים לשינוי.
#גם_לפרגן_צריך

מבט למזרח התיכון

11 Jan, 20:30


על חזון 2030 ועל תוכנית שמחה

כשמדברים על חזון 2030 של מוחמד בן סלמן (MBS) יורש העצר הסעודי, כולם מדברים על פרויקטי ענק כמו ניאום ועיר הקו, אבל החזון המדובר אינו רק פרויקטי בינוי גדולים ונוצצים שיש מי שמכנים מגלומנים, אלא שרשרת ארוכה של תוכניות בתחומים רבים, ובהם חינוך (יסודי, על יסודי, השכלה גבוהה, הכשרה מקצועית) אמנות, מדע וטכנולוגיה, תעשייה (מתעשייה כבדה, ועד לפיתוח מערכות AI, מתעשייה ביטחונית ועד לתעשיית רכב חשמלי) וכמובן פיתוח תחומי הבידור והתיירות שכולם מזכירים, אבל לא שוכחים לדאוג לשימור המסורת וההיסטוריה ופותחים מוזאוני תרבות ומורשת, וגם בתי מלאכה מסורתית זעירה.

כולם מספרים לנו על שבמסגרת חזון 2030 בונים ערים חדשות ומנסים להפחית את התלות בתעשיית הנפט (לדוגמה באמצעות פיתוח התעשייה ותיירות חוץ כלל עולמית, שאינה רק תיירות עלייה לרגל) ונוסף על ניאום שבמחוז תבוכ (تبوك = Tabuk) במקרים רבים יספרו לנו על פרויקטים במחוז מכה (כמו כאלה הקשורים לעיר מכה או לעיר הנמל ג’דה) או פרויקטים במחוז ריאד, או במחוז אל-מדינה, אבל פחות מספרים לנו שחזון 2030 כולל את כל מחוזות הממלכה.

גם אם מדברים על שחלק מתוכניות חזון 2030 מביאות לשינויים מהותיים בהלכי הרוח ובאורחות החיים, במקרים רבים יספרו לנו על אירועי ספורט, או או קונצרטים נוצצים ומרשימים, ולפעמים מוסיפים שאמנם רבים מהצעירים בממלכה שמחים על שינויים אלו, יש מורת רוח בקרב הסעודים השמרנים, ועוד פחות מספרים לנו על שמימוש תוכניות החזון גם עושה שינוי מהותי באיכות החיים של תושבי הממלכה, ושהשינויים האלה משפיעים על איכות החיים בסעודיה, ועל חיי היום יום של תושבי הממלכה.

במהלך השנים האחרונות. סיפרתי לכם לא פעם על חזון 2030 ועל השינויים שמימוש תוכניות פרויקטים רבים ושונים הכלולים בו מביאים לממלכה, החל מסדרת המאמרים על חזון 2023 והשינויים בסעודיה, ובעוד לא מעט פוסטים ומאמרים בערוץ, שתוכלו למצוא בעזרת התיוגים המופיעים בתחתית הפוסט.

גם שוחחתי עליהם עם עידית בר, בפודקאסט בנת חלאל, בשני פרקים שהוקדשו לנשים בסעודיה (פרק 5 על נשים ושינויים בממלכה בספוטיפיי או ביוטיוב, ופרק 6 על נשים פורצות את תקרת הזכוכית בספוטיפיי או ביוטיוב).

הפעם אספר לכם על תוכנית אחת מתוך שרשרת פרויקטים שנועדו להשיג את יעדי חזון 2030 לשיפור איכות החיים בממלכה, ולספק סביבות עירוניות בריאות וברות קיימא לדור הנוכחי ולדורות הבאים, שמתבצעת במחוז א-שרקייה (الشرقية = המזרחי) - תוכנית בהג’ה (بهجة = Bahja = שמחה / עונג).

במסגרת תוכנית בהג’ה שהחלה בשנת 2023 , מבצעות הרשויות המוניציפליות במחוז, פרויקטים שונים שמטרתם להפוך שטחים לא מנוצלים במרחב העירוני, לאזורים פעילים לשיפור איכות החיים ורווחת התושבים, באמצעות פיתוח עירוני ליצירת סביבה עירונית משולבת, ומקימות פארקים שכונתיים וגינות ציבוריות, כיכרות ושבילי הליכה שנועדו לשפר את הנגישות ואת הקישוריות בין אזורים שונים בערים, תוך מתן דגש על שימוש בחומרים בני קיימא וחומרים ממוחזרים.

הפיתוח והחידוש העירוני במסגרת התוכנית מאפשר ניצול של שטחים פתוחים לטובת התושבים והעסקים העירוניים, שיוכלו ליהנות ממרחבים ירוקים נגישים לציבור, ועד ל 2030 אמורים לקום לפי התוכנית 7,000 פארקים וגינות שכונתיים, שמיקומם במרחב העירוני יהיה במרחק של עד 800 מטר מבתי התושבים, ובהם יהיו גם מתקני ספורט וציוד כושר, מגרשי משחקים רב שימושיים, מתקנים ומגרשי משחקים ייעודיים לילדים, שבילים, ספסלים ופינות מנוחה, וכן גם 1,500 כיכרות ושבילי הליכה, שבילי אופניים, וכן מתכננים שיפוץ רחובות הערים.

בפארקים, בגינות ובכל המרחבים הציבוריים, נוטעים עצים שיספקו צל, מתקינים תאורת רחוב וגינות חסכונית ומסוגננת, ספסלים ופינות מנוחה. ואציין שהתוכנית דואגת להתאמת המרחבים הירוקים המדוברים לפעילות של יחידים, קבוצות ומשפחות, וגם מטפלת בצורכי האוכלוסייה המבוגרת ובבעלי מוגבלויות, וחלק מהמתקנים מיועדים לפעילות גופנית במאמץ נמוך, וכן מותקנים שולחנות משחק נגישים, למשחקי שחמט ומשחקים אחרים.

עד סוף 2024 בוצעו במחוז המזרחי מעל 345 פרויקטים במסגרת תוכנית בהג’ה, וגם השנה כבר החלו בביצוע פרויקטים נוספים, והעיריות במחוז מוסיפות פרויקטים שישתלבו בפרויקטים של התוכנית, ובהם פרויקטים ליצירת מקומות לאירועי תרבות ובידור, ושטחים לשווקים עונתיים, וכן להוסיף למרחבים המטופלים במסגרת התוכנית גם מסעדות וקיוסקים, במטרה להגביר את האינטראקציה של הציבור במרחב העירוני ולהחיות את הרחובות ולשפר את איכות החיים.
#קצת_להכיר_את_השכנים: + #ערב_הסעודית + #פודקאסט + #בנת_חלאל

מבט למזרח התיכון

09 Jan, 04:45


עלה לאוויר פרק מס’ 36 בפודקאסט בִּנְת חַלַאל (بنت حلال = בת טובים) סדרת הסכתים (פודקאסטים) בה עידית בר ואני, משוחחים על נשים ואנשים במזרח התיכון.

והפעם פרק על שייח’ה מוזא, הגברת הראשונה של קטר, המדינה הקטנה עם ההשפעה הגדולה, ובו עידית ואני דיברנו על הילדה שגלתה עם אביה מקטר, חזרה למולדתה, עלתה לגדולה, והפכה לאישה החזקה בקטר.

וכן דיברנו על מוזא הבוחשת בקלחת ומושכת בחוטים, שולטת בקטר ללא עוררין והייתה מאחורי הקלעים בשתי הפיכות ללא שפיכות דמים שבהן הוחלפו האמירים השולטים בקטר.

ואם מדברים על קטר ועל שייח’ה מוזא, אז כמובן צריך לדבר על שמוזא וקטר קונים את העולם, ועל יחסי אהבה-שנאה בין מוזא לעולם, וגם הזכרנו שלמרבה האבסורד יש בעולם "הנאור" מי שמכנים את מוזא, האישה האסלאמיסטית המובילה את קטר בדרכם של האחים המוסלמים, בכינוי “הפנים הנאורות של המדינה השמרנית"...


תוכלו להאזין להסכת בנת חלאל, בשירותי הפודקאסט של ספוטיפיי, ובפלטפורמות פודקאסט נוספות, או לצפות בהסכת המצולם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.

כמובן שאשמח אם תירשמו להסכת בשירות הפודקאסט החביב עליכם, ו/או לערוץ היוטיוב של בנת חלאל, ואם אהבתם את הפרק, נשמח אם תספרו לחבריכם, תעשו לנו לייק 👍, ותשאירו הערות.

כתמיד תוכלו לשוחח על ההסכת בקבוצת הדיון של הערוץ.
#פודקאסט + #בנת_חלאל + #קצת_להכיר_את_השכנים + #קטר

מבט למזרח התיכון

08 Jan, 06:02


קטר – על מה שמספרים לנו ועל מה שלא

שוב כולם מדברים על קטר שמתווכת במו"מ להחזרת החטופים והפסקת אש, בין ישראל לחמאס, ועל קטר שפתחה מחדש את השגרירות שלה בדמשק ותומכת במשטרו של אל-ג’ולאני (אחמד א-שרע) ועל שקטר מרגיזה את הרש"פ (ואת רוב שליטי העולם הערבי) עם רשת התעמולה אל-ג’זירה.

יש הרבה מה לדבר על קטר, אבל פחות מדברים על כך שמדינה מפרצית זו היא מדינת אחים מוסלמים ועל כך שהמדינה הקטנה והעשירה (שבעולם הערבי יש המכנים אותה "מדינונת") קונה את העולם "הנאור", ועל שהמדינה שרוצה שיחשבו שהיא חברה של כולם, למעשה אינה חברה של אף אחד.

גם פחות דיברו על שבקטר חגגו בראשון לינואר את יום הולדתו של חמד בן ח'ליפה אל-ת'אני, האמיר הקודם ואביו של האמיר הנוכחי, אבל סביר מאוד להניח שבתקשורת וברשתות החברתיות בעולם, ידברו בשבוע הבא, על כך שב 15 לחודש, יחגגו בקטר את יום הולדתה של אישתו, שייח’ה מוזא בנת נאצר אל-מסנד.

יכול להיות שיהיו מביניכם מי שכתבו לי בקבוצת הדיון ששייח’ה מוזא נולדה ב 8 באוגוסט, כי זה מה שכתוב בוויקיפדיה בעברית ובאנגלית, אבל למרות שזה מה שכתוב בחלק מהשפות בוויקיפדיה, היא חוגגת בתאריך בו נולדה, ה 15 לינואר.

לצערי, צריך לציין שהאתר "האנציקלופדי" האמור, מכיל ערכים רבים בשפות שונות, שהמידע הכתוב בהם אינו אמין ו/או לא מדויק, והפך להיות כר פורה של תמיכה בטרור והפצת שקרי התעמולה הפלסטינית, וכן של מחיקת ההיסטוריה של עם ישראל והקשר שלו לארץ ישראל. חבל שהאתר שיכול היה לעזור להפיץ ידע, הפך לכלי במלחמת התודעה להפצת תעמולה של מידע שקרי ומסולף.

וזה המקום לספר לכם שמחר יעלה לאוויר פרק 36 של בנת חלאל שבו עידית ואני נדבר על שייח’ה מוזא, ונעזור לכם להכיר מעט יותר את האישה החזקה בקטר ואחת הנשים העשירות, המשפיעות והחזקות בעולם, שעומדת מאחורי האמיר הנוכחי והאמיר הקודם, אבל לא רק שלא עומדת בצילם, אלא יש האומרים שהיא זו שמניעה את התהליכים הקטרים שמשפיעים על האזור והעולם, וידה היא זו שמזיזה את הכלים על לוח המשחק הקטרי.

ועד שיעלה הפרק החדש, תוכלו להאזין ולצפות בפרקים הקודמים של בנת חלאל בספוטיפיי, להאזין לפרקים בפלטפורמות פודקאסט אחרות, או לצפות בהם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.
#קצת_להכיר_את_השכנים +#קטר + #פודקאסט + #בנת_חלאל

מבט למזרח התיכון

05 Jan, 15:27


והנה הסרטון בו רואים מי שהיו תושבי השכונה, מדברים על המתקפה ההרסנית של המשטר, האיראנים, חיזבאללה והרוסים, שהרסה את קאבון וגרמה לאלפי הרוגים

מבט למזרח התיכון

05 Jan, 15:27


סוריה - מבט לעבר ומבט לעתיד

בשנה החולפת בכל העולם הערבי ובכל העולם "הנאור" דיברו על ההרס והחורבן שישראל עשתה בעזה, וכן על ההרס והחורבן שישראל עשתה בדרום לבנון וברובע הדאחייה בבירות. זה הזמן להזכיר שהמראות בעזה ולבנון, הם לא מראות ההרס היחידים בשכונה, והיקפם אינו ההרס הגדול שנעשה בשכונה.

לאחר הפלת משטר אסד ותפיסת השלטון בסוריה ע"י קואליציות ארגונים אסלאמיסטיים בראשותו של אל-ג’ולאני, שהקים ממשלה שכל חבריה הם חברי ארגון היאת תחריר א-שאם, חוזרים לדבר גם על החורבן של מה שהיה פעם סוריה.

בסרטון המצורף בהודעה הבאה, תוכלו לראות את שרידי חורבות שכונת קאבון שבצפון מזרח דמשק, שלפני שצבא אסד, האיראנים, חיזבאללה והרוסים הפכו אותה לגל אבנים מאובק, הייתה אחת מ 15 הרשויות המוניציפליות שמרכיבות את דמשק, ותושבי השכונה לשעבר, מדברים על המתקפה ההרסנית של המשטר, האיראנים, חיזבאללה והרוסים, שהרסה את קאבון וגרמה לפחות לארבעת אלפי הרוגים.

לאחר שהיאת תחריר א-שאם השתלטו על קאבון, אסד וחבריו החליטו להחזיר את קאבון לידי המשטר, הקרבות על קאבון התרחשו מאמצע פברואר עד סוף מאי 2017, וכללו כתישה מאסיבית ע"י פגזי ארטילריה, רקטות מכל הסוגים וטילים, וכמובן הפצצה אווירית.

אציין שעם תחילת ההפגזה, ומספר פעמים נוספות לאורך הלחימה, המשטר הציע לארגוני המורדים הסכם כניעה שנידחה על ידם, ולקראת סוף אפריל, גם החלו קרבות בין ארגוני מורדים שונים (כגון ג'יש אל-אסלאם שתקפו את תחריר א-שאם) ובסופו של דבר, נחתם הסכם בין הארגונים למשטר אסד, ורבים מחברי הארגונים עזבו עם בני משפחתם את קאבון והתפנו (באוטובוסים הירוקים המפורסמים) למחוז אידליב.

אזורים רבים בסוריה נראים כמו קאבון, ואם לא תפרוץ בסוריה החדשה מלחמת אזרחים חדשה של מאבקי כוח ושליטה בין ארגונים חמושים שונים, סביר להניח שבקרוב מאוד נראה מלחמה על חתימת חוזי שיקום ובניית סוריה החדשה בין מדינות וחברות מסחריות מהשכונה ומהעולם (ובהן נראה כמובן את קטר, טורקיה, סעודיה, האמירויות, סין, ומדינות אירופה) שיעדיפו לשכוח את עברם של חברי ממשלתו של אחמד א-שרע המוכר בכינויו אל-ג’ולאני, ואת מהותם של הארגונים האסלאמיסטים שתפסו את השלטון, ועל פי המסתמן מפרסומים שונים, הם בדרכם להקים בסוריה החדשה שלהם, מדינה / חליפות אסלאמית.

סורים רבים מקווים שסוריה לא תיכנס לסחרור הרסני של מלחמת אזרחים חדשה, ושיצליחו לבנות מחדש את מדינתם, ואפשר להצטרף לתקוותם.

במקביל אפשר גם לקוות שמדינות השכונה והעולם, לא ישכחו מי הם אותם חברי ארגונים שפשטו מדים ולבשו חליפות, לא ירוצו כאחוזי דיבוק לקראת גזירת קופוני הרווחים הכלכליים ממגה הפרויקטים של שיקום סוריה החדשה, וקופוני ההשפעה על המתרחש בשכונה ובאזור, ויבחנו את אל-ג’ולאני וממשלתו, לא על סמך דיבורים בראיונות לתקשורת העולמית שנוחים לאזנם של השומעים, הבטחות הנאמרות במתק שפתיים, וחיוכים חביבים, אלא על פי מעשיו ומעשיו ממשלתו בפועל, והאם סוריה החדשה באמת תהייה ארצם של כל הסורים, או שתהפוך למשהו שדומה למדינה האסלאמית של דאעש ו/או אפגניסטן של הטליבאן.
#סוריה + #מעניין_בשכונה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

01 Jan, 13:05


שנה מרובת אתגרים

עם תחילת השנה האזרחית החדשה, אשר במובנים רבים צפויה להיות לא פשוטה ומאתגרת,
אני מאחל לכולנו שנחזיר את החטופים למשפחותיהם, שנשכיל להיות יחד כחברה אחת על כל חלקיה, ושנדע לצלוח את מבוך האתגרים שלפנינו.

שנזכור שכולנו יחד משפחה אחת, מגוונת ומרובת דעות, ויחד אנו חזקים יותר מאשר סך החלקים המרכיבים את החברה הישראלית בנפרד.

שתהייה לכולנו שנה טובה ומוצלחת.
אביעד
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

30 Dec, 20:02


דרישה לאוטונומיה וצרות אחרות

עוד מהתבשיל התימני המתחמם שעולה עוד שלב לקראת רתיחה, ועוד כוח צבאי תימני מגייס לוחמים לקראת עימות פנים תימני נוסף.

כפי שכבר אמרתי לכם, תימן זה מקום מורכב ומסובך, והאש מתחממת לא רק בגלל שהחות’ים מסלימים את מלחמתם בכל שאר התימנים.

הפעם אספר לכם על התאגדות השבטים של מחוז חצרמוות (حضرموت = Hadhramaut) הנקראת ברית שבטי חצרמוות (حلف قبائل حضرموت = Hadhramaut Tribes Confederacy), שבראשה עומד השייח' עמר בן חבריש אל-עלי (عمرو بن حبريش العليي) שלה יש מתחים וחיכוכים עם מועצת המנהיגות הנשיאותית, היא ממשלת תימן הלגיטימית המוכרת ע"י העולם, ועם מועצת המעבר הדרומית, וזה בנוסף ללחימה נגד ארגוני טרור.

כחלק מההתארגנות השבטים במחוז לקראת השגת שלטון עצמי - אוטונומיה לחצרמוות, שתוכר ע"י מועצת המנהיגות הנשיאותית וכל הכוחות הפוליטיים הפועלים בתימן, וכחלק מהמאבק נגד מועצת המעבר הדרומית וארגוני הטרור, הקימה הברית את "כוחות ההגנה של חצרמוות" (قوات حماية حضرموت) בפיקודו של האלוף מובארכ אחמד אל-אובתאני (مبارك أحمد العوبثاني) שמטרתם המוצהרת היא ביסוס ביטחון, יציבות ושמירה על הביטחון על האומה ועל עושרה, התמודדות מול הטרור, ועשיית שלום מקומית, אזורית ובינלאומית.

מבחינת ברית השבטים, השגת שלטון עצמי היא גם שליטה על ניצול עושר אוצרות הטבע במחוז, כולל בארות נפט, לטובת בני המחוז, ובכך למנוע המשך הידרדרות ביטחונית וכלכלית ובראייתם השלטון העצמי יהווה הצלה לקהילת שבטי המחוז מרעב ועוני, ויביא גאווה וכבוד לבני השבטים. רק שלממשלת תימן אין ממש רצון לתת אוטונומיה לחצרמוות, דבר שהוביל את ברית השבטים לאיומי מרד מזוין.

כאמור, לברית השבטים של חצרמוות יש מתחים וחיכוכים גם עם ממשלת מועצת המעבר הדרומית, והם נובעים מכך שמועצת המעבר הדרומית מנכסת לעצמה חבלי ארץ במחוז חצרמוות, ומבחינתם שטחים אלה מהווים חלק בלתי נפרד משטח דרום תימן, דבר שבני השבטים בחצרמוות מתנגדים לו בתוקף ולא מכירים בזכותה של מועצת המעבר הדרומית לקחת לעצמה אדמות השייכות להם.

אוסיף שלמועצת המעבר הדרומית יש גם חילוקי דעות ומתחים גם מול מועצת המנהיגות הנשיאותית , ובנוסף הם נלחמים בחות’ים ובארגוני טרור.

אציין שהתאגדות השבטים מהווה התאגדות על של בריתות שבטים שונות במחוז, והמתחים שמסלימים בחצי שנה האחרונה, הובילו לאחרונה להתרבות הקריאות של מנהיגי הברית לכלל אנשי חצרמוות לעמוד מאחורי מנהיג הברית ולתמוך בכוחות הגנת חצרמוות ומפקדם. כמו הקריאה של האלוף אל-אובתאני
בישיבה שהתקיימה אתמול, ב 29 בדצמבר, שקרא לבני חצרמוות להתגייס לעזור לברית לקיים את מטרותיה ולכוחות ההגנה את תפקידם.

עוד אוסיף שלקראת היום הלאומי של חצרמוות, שחל ב 20 בדצמבר, ויום השנה למרד השבטים במחוז נגד הממשלה, וציון יום מותו של סעד בן אחמד בן חבריש אל-עלי אל חמומי, מייסד ברית השבטים, עמר בן חבריש, מנהיג ברית השבטים, נשא נאום בו קרא לבני השבטים לחגוג את היום, ולהתכונן להגן על העקרונות ומטרות המהפכה בכל האמצעים ולכוחות ההגנה קרא להעלות מוכנות ולהיערך לכל דבר. בן חבריש בא בטענות לממשלת תימן על סחבת מכוונת וניסיון לאלץ את בני חצרמוות לקבל פתרון ופשרות שמנציחים את חוסר הצדק ודחיקת בני שבטי המחוז לשוליים.

בן חבריש גינה את הממשלה המנצלת את המצב בתימן כדי לשרת את האינטרסים של גורמים בממשלה שבגלל מניעים פוליטיים מסבכים את המצב ומונעים מהממשלה לקיים שותפות אמיתית עם בני השבטים בחצרמוות, ובכך גוררים את המדינה למצב שלא משרת אף אחד, ואמר שהברית לא תקבל פתרונו חלקיים.

לסיום אזכיר שתימן אינה רק החות’ים שכבר שנים מחריבים את המדינה ונלחמים נגד כולם בשאיפה להחזיר את שלטון האימאמים הזיידים שלטענתם נגזל מהם, אלא ערב רב של שבטים בני סיעות דתיות שונות, ושלסיעות הדתיות – הסונים והשיעים, ישנם זרמים שונים, ושבטים אלו מקימים בריתות כדי להגן על עצמם מפני בשני שבטים אחרים ו/או להילחם נגד התאגדויות שבטים אחרים למען השגת מטרות שונות ומשונות, ולפעמים יש שבטים סונים שמצטרפים לברית שבטים שיעים, וכולם פועלים קודם כל ולפני הכל למען המשפחה והשבט. ואזכיר שלמרות ששנאת ישראל מושרשת בקרב רוב התימנים, בניגוד לחות’ים, ישראל אינה במוקד העניינים ויש להם דברים חשובים יותר לעסוק בהם.
#תימן + #קצת_עובדות_תימן + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

29 Dec, 16:41


בזמן שכולם מדברים על תימן, בלי לדבר על תימן…

כולם מדברים על תקיפות אמריקאיות-בריטיות וישראליות,
תרשו לי לספר לכם מעט על המתרחש בתימן, שאולי פחות תשמעו בכלי התקשורת וערוצי הדיווחים.

מעט תוספות למה שכולם מדברים על תימן,
ומעט ממה שקורה בתימן, בזמן שכולם מדברים על תימן
וגם למה התימנים מדברים גם על מלחמות רחוקות מתימן?
ואיך אפשר בלי הנקודה הישראלית?

#תימן + #קצת_עובדות_תימן + #ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה + #פודקאסט + #בנת_חלאל

מבט למזרח התיכון

26 Dec, 10:47


ממשלת תימן וצבא תימן - של החות’ים?

לאחרונה שוב כולם מדברים על תימן על החות’ים, ובכלי התקשורת מתראיינים מומחים ופרשנים שמסבירים לנו מי הם החות’ים ומה הם אומרים וגם מנסים לספר לנו למה הם מתכוונים ומה בכלל החות’ים רוצים.

אזכיר לכם שמבחינת החות’ים השולטים בחלק מתימן, הם השלטון הלגיטימי בתימן, לממשלתם הם קוראים ממשלת תימן, ולכוחות החמושים של מיליציות החות’יות, הם קוראים “צבא תימן", והדברים מהודהדים ומצוטטים ע"י מדווחים ופרשנים רבים, שלא תמיד מסייגים ומזכירים שגם אם החות’ים טוענים להיות השלטון הלגיטימי בתימן, חוץ מאשר איראן, צפון קוריאה, רוסיה, חיזבאללה הלבנוני, חיזבאללה העיראקי, חמאס וארגוני טרור אחרים, שאר העולם לא מכיר בממשלת החות’ים אלא במועצה המדינית העליונה (المجلس السياسي الأعلى = Supreme Political Council) כממשלה הלגיטימית של תימן, ושתחתיה יש כמובן את צבא תימן, שאינו צבא המיליציות החות’יות.

מתוך שלל הפרסומים, אמליץ לכם לקרוא את המאמר של יהונתן פרנקו, חוקר במרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב, שפורסם בתחילת השבוע באתר מערכות, המספק מידע על החות’ים, אמונתם ודרכם (בתחילת החודש, באתר מרכז משה דין, המאמר פורסם באנגלית) ולקרוא את מאמרו של ד"ר אלי כרמון, על תימן, החות’ים ועמדת הממשלים האמריקאים כלפיהם, שהתפרסם בדצמבר שעבר, ולשמוע מה היה לו לומר על החות’ים בפודקאסט של Ynet מיולי 24 השנה.

ד"ר כרמון הוא חוקר בכיר במכון למדיניות נגד טרור (ICT) ועמית מחקר בכיר במכון למדיניות ואסטרטגיה במרכז הבינתחומי הרצליה, ומרצה על טרור וגרילה בעידן המודרני וטרור CBRN במסגרת ההתמחות בלימודי ביטחון וטרור בבית ספר לאודר לממשל, דיפלומטיה ואסטרטגיה.

למי שרוצה להכיר מעט יותר את תימן, אזכיר שבערוץ התפרסם לא מעט מידע על המתרחש בארץ שסועה ומפולגת זו, כדוגמת המאמר מפברואר 2021, על מי זו בעצם המדינה הנקראת תימן, בו כלולה גם חצי ומילה על החות’ים (תוכלו לקרוא את המאמר גם באתר נציב, שם הוספתי מספר תמונות מפות ותרשימים) ותוכלו להיעזר בתיוג #תימן כדי למצוא בקלות תכנים רבים נוספים שעלו בערוץ על תימן ומה שהחותים מעוללים לתושביה.
#תימן + #קצת_עובדות_תימן + #ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה + #גם_לפרגן_צריך

מבט למזרח התיכון

25 Dec, 14:54


על ברכות (ונאצות) לכבוד החנוכה

הערב עם ישראל יחגוג את חג החנוכה, הוא חג האורים, ונדליק נר ראשון שנוסף לזיכרון נס פח השמן הקטן, שבזכותו לאחר היה ניתן להדליק את המנורה בבית המקדש למשך שמונה ימים, גם הפך לסמל ניצחון האור על החושך, וניצחון הטוב על הרוע, והעולם הנוצרי חוגג את חג המולד.

לכבוד חג החנוכה, ידידי ישראל בעולם ממשיכים במסורת רבת שנים וברשתות החברתיות השונות מתפרסמות ברכות בשלל שפות, ובהן גם ברכות פרסית, כגון: "חג מולד וחג חנוכה שמח לכל האיראנים והישראלים”, או ברכות לחנוכה המסתיימות במילים: “האור ינצח את החושך במזרח התיכון".

וישנם פוסטים בפרסית שנוסף לברכות גם מסבירים מה הוא חג החנוכה, ומוסיפים שחג האור הזה, מהווה לא רק תזכורת לניצחון היסטורי, אלא גם מסר נצחי לכל אומה מדוכאת הנלחמת בחושך, ובכך רואים את הקשר בין מעשי המכבים שהתמרדו נגד השלטון הזר שניסה לדכא את הזהות, התרבות והאמונה של האומה, ויכלו לו על אף כוחו הרב, והצליחו לשמור על רוחם ואמונתם, למצבם של האיראנים כיום, והתקווה להתמרד נגד משטר המולות שמדכא את האיראנים ואת תרבותם העתיקה.

גם בערבית יש הודעות ברכה לחנוכה, בהן ברכות המדברות על שאור הנרות הוא תזכורת לניצחון האור על החושך, ועל התקווה לשלום ושגשוג שתביא השנה הבאה, ועל רקע הידיעות על הפגנות אנטי ישראליות במרוקו, שמחתי לראות גם ברכות חנוכה המגיעות מגולשים מרוקאים

תוכלו למצוא ברשת גם ידיעות על איומים וסכנות שאורבים ליהודים וישראלים במקומות שונים בעולם, על התארגנות לפיגועים של שונאי ישראל, וגם הדהוד של אזהרת מסע למצרים שפורסמה ע"י המה לביטחון לאומי, בגלל חשש שגורמי טרור ינסו לפגוע בישראלים, למרות שמדובר במחזור של אזהרת מסע ישנה שהוצאה ביוני 23 על רקע מלחמת ‘חרבות ברזל’ וחודשה ביוני השנה.

ומצד שני, יש גם את נציגי האופל, מפיצי השנאה שעשו, עושים ויעשו ככל שביכולתם להשבית את שמחת העם היהודי, ותוכלו למצוא ברשת פוסטים עם קללות ושנאה, כמו פלסטיני שפרסם תמונת התראות צבע אדום בעקבות ירי טיל בליסטי מתימן, שלה צירף טקסט האומר: “هابي هانوكا من اليمن يا خنازير" (חג חנוכה שמח מתימן, חזירים)

או כמו מצרי שחי במינסוטה בארה"ב שמחשיב עצמו אושיית רשת, שפרסם פוסט בו אמר שדרש ממנהלת גן הילדים בו לומדת הבת שלו, שהיא לא תשתתף בפעילויות הגן הקשורות לחנוכה, כי החג הזה שייך לאויבים שלהם, ומנהלת הפעוטון אמרה לו שזו זכותו ושהם יתנו לביתו לעשות פעילות אחרת.

הפוסט של המצרי החשוך זכה לתגובה של מורה מצריה עם דוקטורט בחינוך גופני, שגם היא מחשיבה עצמה אושיית רשת, ושגם היא גרה בארה"ב (ולמרות זאת מאמינה בחינוך לפי השריעה), שכתבה לו: “כן, זכותנו להכריז על סירוב לחגוג עם אויב. אנחנו וילדינו אנטישמים ולכבוד הוא לנו, תודה לאל, ושאלוהים יסלח לנו על חסרונותינו".


אז שיהיה חג אורים שמח לכל עם ישראל ולכל ידידי ישראל באשר הם, ולכל מי שחוגג את ניצחון האור על החושך, הרוע והאופל, ונזכור שכל אחד מאיתנו יכול במילה טובה ובמעשה טוב, לעזור להפיץ אור שימגר את החושך.
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה + #קצת_להכיר_את_השכנים

מבט למזרח התיכון

22 Dec, 14:38


על המנהיג העליון, דברי הלל וספדים, וחוסנייה

כולם מדברים היום על דברי המנהיג העליון של הרפובליקה האסלאמית של איראן, במפגש המסורתי עם משוררי אהל אל-בית (בני משפחתו של הנביא מוחמד) לכבוד יום הולדתה של פאטמה בת מוחמד (פאטמה א-זהאראא) שנישאה לעלי בן אבי טאלב, שלפי השיעים היה המחליף של הנביא והיה האימאם הלגיטימי הראשון, והייתה אימם של חסן בן עלי, האימאם השיעי השני ושל חוסיין בן עלי, האימאם השלישי. בזכות כל אלה, נחשבת לקדושה בזרם השיעי.

המפגש המרגש היה בחוסנייה (حسينية = Hussainiya) של האימאם חומייני, והחל כשחאמד שאקרנג'אד (حامد شاکرنژاد = Hamed Shakernejad) אחד ממקריאי – מדקלמי הקוראן הנחשבים באיראן של המולות, הקריא את סורת אל-כות'ר (סורת השפע - הסורה הקצרה בקוראן, בת שלושה פסוקים בלבד) ומשוררי אלל אל-בית שיבחו, היללו והספידו את פאטמה א-זהראא, המושלמת שאינה יכולה לטעות, וכדי להראות לכל האיראנים (שרובם בכלל לא שיעים דתיים) כמה פאטמה א-זהראא היא של כולם ושהמנהיג העליון גם הוא מדבר אל כל האיראנים, אז נוסף לפרסית, התשבחות, דברי ההלל וההספדים נישאו גם בשפה הלורית ובאזרית.

כמובן שבאותה הזדמנות שיבחו והללו המשוררים החביבים את חומייני, מנהיג המהפכה ואת מחליפו המנהיג העליון הנוכחי, שכל כך "אהוב" על האיראנים, בשירה ומזמור שבחלקם הקהל הנרגש השתתף, וכמובן שהיו מדי פעם במהלך המפגש המדובר, גם המקרים בהם הקהל הראה למנהיג העליון "האהוב" את תמיכתו ואהבתו בקריאות עידוד והערצה מתוזמרות.

אני מניח שאת דברי המנהיג העליון קראתם בערוצי החדשות והדיווחים, ובכל כלי התקשורת בעולם שכולם צוטטו את קשקושי ההבל של העריץ שהרצחני שהרס לאיראנים את מולדתם, אבל היות ובחלק מהדיווחים לא מממש ידעו איך להסביר לכם איפה היה המפגש ומה זו חוסנייה, ובחלק מהמקרים גם שכחו להזכיר שהמפגש היה גם לציון יום הולדתו של האייתוללה חומייני, מנהיג המהפכה האסלאמית והמנהיג העליון הראשון של הרפובליקה האסלאמית של איראן, אז אוסיף הסבר קצר מה זה בעצם חוסנייה.

חוסנייה זה מבנה בו השיעים התריסריים נוהגים לנהל טקסי אבל וזיכרון להנצחת חוסיין בן עלי, האימאם השלישי שנהרג בקרב כרבלא, בהם כמובן טקסי העשוראא בחודש מוחראם, וכן טקסי אבלות והנצחה אחרים ומפגשים דתיים, בשאר השנה.
#איראן + #קצת_מידע_איראן

מבט למזרח התיכון

20 Dec, 12:37


כולם רצים לפגוש את השליט (הלא נבחר) החדש

שליחים מכל העולם מגיעים לסוריה החדשה לדבר עם אחמד א-שרע (אל-ג’ולאני) המנהיג הלא נבחר החדש של סוריה.

האמריקאים שלחו שליחים, מדינות אירופה שלחו שליחים, ארגוני או"ם שלחו שליחים, וכמובן כלי תקשורת מהעולם "הנאור" עמדו בתור כדי "לזכות" לשמוע מפי טרוריסט אסלאמי מבית היוצר של אל-קאעידה, כמה הוא כבר לא רוצה לרצוח כל מי שלא מוסלמי כמוהו ולא רוצה לכבוש את העולם ולהקים חליפות אסלאמית.

כולם רצים לדבר עם השליט הסורי החדש, ולא עוצרים רגע לראות האם בסוריה החדשה, תחת הנהגתו של מנהיג קואליציית ארגונים אסלאמים קיצוניים, אכן תהייה זו סוריה חדשה, והאם יישמרו בה זכויות מיעוטים אתניים ודתיים, ואם באמת סוריה החדשה תהייה חופשית ומשוחררת מעול משטר עריץ, או שהסורים פשוט החליפו רודן אחד ברודן אחר, אכזר ורצחני לא פחות.

ובזמן שכל העולם שולח שליחים לדבר עם א-שרע, המנהיג הלא נבחר של סוריה החדשה, ראש היאת תחריר א-שאם, קואליציית הארגונים שתפסה את השלטון והקימה ממשלה זמנית, הלוחמים של אותם הארגונים עסוקים בלרצוח סורים נוצרים ולחלל בתי קברות נוצרים, וחלקם אף מצהירים על כוונתם כשהם אומרים בגלוי "הגיע תורם של עובדי הצלב", והם ממשיכים לצוד ולרצוח סורים שיעים, וכמובן כבר החלו במתקפה הגדולה בשירותו של הסולטאן ארדואן, לתקוף את הכורדים.

ואני תוהה, האם מנהיגי העולם "הנאור" לא למדו דבר? האם כל כך קשה לחכות ולראות האם ההצהרות של שליט סוריה החדשה יעמדו במבחן המציאות? האם במקום לרוץ לפתוח מחדש את השגרירויות בסוריה החדשה, לא רצוי לראות שאכן מדובר בסוריה חדשה שלא תמשיך לטבוח באזרחיה תחת משטר עריץ חדש?

כבר בימים אלה יש ארגוני או"ם ומדינות שמדברים עם א-שרע, מנהיג המשטר החדש ועם נציגי ממשלתו, על סיוע לסוריה החדשה ועל היענות לבקשתו-דרישתו של א-שרע להסיר את היאת תחריר א-שאם מרשימת ארגוני הטרור, ולהסיר את העיצומים על סוריה, שהרי כדבריו, הם הושטו על סוריה של משטר אסד, ולכן כבר לא תקפים וצריכים להיות מוסרים.

סביר מאוד להניח שאם לא יחול שינויו בהתנהלות מנהיגי העולם "הנאור", בעתיד הקרוב נראה את מדינות העולם עומדות בתור כדי לחתום עם סוריה החדשה על הסכמים וחוזים לשיקום מה שפעם הייתה סוריה, וסביר להניח שזה יקרה גם אם לא יהיו בחירות חדשות להחלפת הממשלה הזמנית שמינה א-שרע שחבריה הם כולם מקואליציית היאת תחריר א-שאם, וגם אם לא יהיו בחירות לנשיאות וא-שרע לא יכניס לממשלתו את נציגי כל הארגונים שלחמו להפלת משטר אסד, או נציגים מכל העדות והדתות.

אפשר להניח שהעולם "הנאור" ימשיך לחזר אחרי שליטי סוריה החדשה, כדי לזכות בנתח מהעוגה הכלכלית עצומת הממדים של שיקום סוריה, ולהחליף את איראן שהשקיעה עשרות מיליארדים בסוריה, כולל בפרויקטי שיקום ובינוי בסוריה של אסד (שאיבדה את השקעתה ונותרה עם חובות אבודים) ויחבור לטורקיה וקטר בשיקום סוריה החדשה, גם אם יתברר שמשטר א-שרע לא יהיה שונה בהרבה ממשטר אסד, ולוחמי ארגוני הקואליציות האסלאמיות ימשיכו במסע הרצח של מי שהם מגדירים "כופרים”.

ולסיום אומר שאני גם תוהה מי יממן את אותם פרויקטי ענק לשיקום חורבות סוריה? עד כמה מדינות המפרץ העשירות יהיו מוכנות לממן את סוריה החדשה, תמורת הבטחות וציפיות להשפעה? עד כמה מדינות העולם "הנאור" יהיו מוכנות לספק מענקים שונים למשטר החדש בסוריה, ועד כמה מדינות כמו טורקיה ורוסיה, עם כלכלות במשבר, יוכלו להשקיע מבלי לקבל תמורה מוחשית להחזר ההשקעה, רק כדי לייצב או לחזק את מעמדן בסוריה החדשה?
#סוריה + #מעניין_בשכונה + #תהיות + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

19 Dec, 13:00


תזכורת לפניה האמיתיות של קטר

בעקבות הדיווחים על הסיכוי לחתימת עסקה חדשה להחזרת חלק מהחטופים המוחזקים בידי ארגוני הטרור הפלסטינים בעזה, עסקה שהשיחות לגבי מתנהלות בתיווך קטר ומצרים, במקביל לתקוות ולתפילות להחזרת כל החטופים, אזכיר לכם את הפוסט על קטר הדו פרצופית, מדינת אחים מוסלמים תומכת טרור, שמשקיעה מיליארדים בתמיכה בטרור האסלאמי, בזמן שהיא קונה את העולם, ומשקיעה מיליארדים בניסיון לעצב לעצמה תדמית של מדינה שוחרת שלום שתמיד מוכנה לפשר ולתווך, ומראה לעולם תמונה של קטר חייכנית ומפייסת, ואת הקריקטורות הממחישות לנו מי היא קטר.

הנה עוד איור המזכיר לכולנו את פניה האמיתיות של קטר הדו פרצופית – צד אחד מחייכת לעולם וצד שני תומכת בטרור אחים מוסלמים. (קרדיט למאייר המוכשר יונתן מחבורד)
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה + #קצת_להכיר_את_השכנים + #קטר

מבט למזרח התיכון

19 Dec, 12:21


יש הבדל בין איראן של המשטר ואיראן של האיראנים

שמחתי לראות בערוץ ‘חדשות איראן’, שיש בתקשורת הישראלית גם מי שמפרגנים לערוצי טלגרם, בפוסט עם סרטון מערוץ 12, שבו אברי גלעד דיבר עם חוקר איראן, בני סבטי, על הסרטון שראו בערוץ ‘חדשות איראן’ עם מנהל בית הספר קורא מוות לישראל והתלמידים עונים מוות לפלסטין.

חשוב להביא למודעות בארץ ובעולם שיש הבדל מהותי ומשמעותי בין איראן של משטר המולות, הרפובליקה האסלאמית של איראן, ששואפים להשמדת ישראל, לייצוא המהפכה האסלאמית והנחלת השיעה התריסרית באומת האסלאם, לבין איראן של האיראנים, שרובם הגדול מתנגדים למשטר המולות וכל מה שהוא מייצג.

אזכיר לכם שבפוסט מאוקטובר 2023 כבר דיברתי איתכם על התופעה שהפכה למעין ספורט לאומי ומבחן אומץ של תלמידי בתי ספר באיראן, בזמן שמנהלי בתי הספר מוציאים תלמידים "להפגנה "ספונטנית", עם או בלי פקידי משטר שמגיעים לנסות לשטוף את מוחם של התלמידים, לחלק חומרי תעמולה ודגלים להפגנה ולפקח שהכל יתנהל כשורה, ופוסט שלאחריו הראיתי לכם סרטון שבו רואים את ההבדל בין איראן של המשטר ואיראן של האיראנים, בו פקיד המשטר קורא מוות לישראל, והתלמידים עונים לו בקריאות מוות לפלסטין.

כבר אמרתי לכם לא פעם שהאיראנים איבדו את הפחד מבריוני המשטר, וזה רק הולך ומתגבר, והכעס נגד המשטר רק הולך ומתעצם.

באיראן של האיראנים רואים ושומעים יותר ויותר איראנים שאומרים בפומבי ובגלוי, מה הם באמת חושבים המשטר הרקוב שהורס להם את המדינה, ורואים את זה לא רק ברשתות, אלא בכל מקום באיראן. ברחובות, בתחנות הרכבת, בבתי הספר, במגרשי הספורט, בבזארים ובקניונים, במקומות עבודה, ואפילו במשרדי ממשלה ורשויות מקומיות.
#גם_לפרגן_צריך + #איראן + #קצת_מידע_איראן + #הסרטון_מאחורי_הסיפור + #ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

19 Dec, 04:45


עלה לאוויר פרק מס’ 35 בפודקאסט בִּנְת חַלַאל (بنت حلال = בת טובים)
סדרת הסכתים (פודקאסטים) בה עידית בר ואני, משוחחים על נשים ואנשים במזרח התיכון.

והפעם "כשאבא ואימא בני דודים" – פרק על נישואי קרובים, ובו עידית ואני דיברנו על זכות הראשונים של בן הדוד
ועל מנהגים ומסורות – תופעת נישואי הקרובים בעולם/בשכונה המזרח תיכונית
והיות ומדובר בשכונה המזרח תיכונית, דיברנו גם על נישואי קרובים לפי האסלאם
וכמובן שהזכרנו את היתרונות והחסרונות בנישואין בתוך המשפחה.


תוכלו להאזין להסכת בנת חלאל, בשירותי הפודקאסט של ספוטיפיי, ובפלטפורמות פודקאסט נוספות, או לצפות בהסכת המצולם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.

כמובן שאשמח אם תירשמו להסכת בשירות הפודקאסט החביב עליכם, ו/או לערוץ היוטיוב של בנת חלאל, ואם אהבתם את הפרק, נשמח אם תספרו לחבריכם, תעשו לנו לייק 👍, ותשאירו הערות.

כתמיד תוכלו לשוחח על ההסכת בקבוצת הדיון של הערוץ.
#פודקאסט + #בנת_חלאל + #קצת_להכיר_את_השכנים

מבט למזרח התיכון

18 Dec, 12:39


"השמן שלנו בקמח שלנו"

כשסורקים את עיתוני השכונה המזרח תיכונית, אי אפשר שלא לראות שאין שבוע שלא עולות כתבות הקשורות לאחד המנהגים שהיו פעם נפוצים יותר בכל העולם, אבל ממשיכים להיות נפוצים בעולם האסלאם ובשכונה המזרח תיכונית.

למרות ניסיון של חלק ממשלות מדינות השכונה להסביר לציבור את ההשלכות השליליות של המנהג, במקרים רבים המסורת גוברת, והמנהג ממשיך להתקיים כתופעה רחבה.

כותרת הפוסט - "השמן שלנו בקמח שלנו" (زيتنا في دقيقنا) הוא אחד הפתגמים המסורתיים הפופולריים בחלק ממדינות השכונה, שלמעשה אומר שבני המשפחה שזורים זה בזה, והמשפחה שומרת על עצמה ולא מכניסה אליה אדם זר, ופתגם זה שתרם לביסוס המנהג המסורתי של נישואי קרובים = נישואי בני דודים, בחברות המסורתיות.

הכתבות בעיתונות הכתובה והמשודרת ובאתרי החדשות ברשת מתפרסמות כמעט בכל מדינות השכונה, ובמקים רבים יצוטטו או יראיינו רופאים ואנשי מקצוע שיסבירו את הסיכונים והבעיות שעלולות לנבוע מנישואי קרובים, כולל סכרת, עיוורון ומחלות לב, ומחלות גנטיות אחרות כגון אנמיה חרמשית, וכן מדברים על הנזק הנפשי שנגרם לנערות מהלחץ החברתי-משפחתי לנישואים עם בן הדוד.

יש כתבות המביאות סיפורים של משפחות שנקלעו לבעיות רפואיות וכלכליות בעקבות מחלות גנטיות של ילדים שנולדו לבני הדודים שנישאו, כמו כתבה בעיתון אלג’יראי על קשיי אישה שבנה הראשון מת ממחלת "וילסון" (מחלה גנטית שגורמת לעלייה משמעותית ברמות הנחושת במספר איברים ובהם הכבד, המוח והעיניים) ובנה השני נאבק במחלה, ועל משפחות המתמודדות עם ילדים החולים באנמיה חרמשית ועוד.

לפעמים דיבור על הנושא אינו ישיר ולא כל הכתבות מוקדשות רק לנושא הכאוב, וכך לדוגמה בכתבה בעיתון מצרי שעוסקת בעלייה בתחלואה במחלות לב וכלי דם, שגורמות ל 46% ממקרי המוות במצרים, ושהגיל הממוצע במצרים לתחלואה (50) נמוך בעשר שנים הממוצע העולמי, ומספרים לקוראים שנוסף לעישון, חלק מהסיבות הן אימוץ הרגלים רעים מהמערב כגון מזון מהיר מלא שומן ומשקאות מלאים סוכר, ובסוף מזכירים את הסכנה בנישואי קרובים המובילים למחלות גנטיות ובהן מחלות לב.

ובכתבה על משלחת רפואית שאוניברסיטת סואץ הוציאה לכפר אל-נאסר (النصر = Al-Nasr) הנמצא לא רחוק מקטנרה המערבית (القنطرة غرب) ליד תעלת סואץ, במחוז אסמאעיליה, מספרים כבדרך אגב שנוסף למתן שלל שירותים רפואיים ווטרינריים למאות כפריים, המכללה לסיעוד של האוניברסיטה, באמצעות המחלקה לסיעוד פסיכיאטרי ובריאות הנפש, מילאה תפקיד מרכזי במתן תמיכה פסיכולוגית וחברתית, בפגישות אישיות עם 50 ילדות, נשים וגברים, בנושאים הקשורים "לבעיות חברתיות דוחקות" כמו נישואים מוקדמים (נישואי ילדות) ונישואי קרובים, והלחצים הפסיכולוגיים והמתחים הנפשיים שנוסעים מהם.


נישואי קרובים בשכונה המזרח תיכונית, יהיה הנושא עליו עידית בר ואני מדברים בפרק החדש של פודקאסט בנת חלאל, שעולה מחר לאוויר.

ועד שיעלה הפרק החדש, תוכלו להאזין ולצפות בפרקים הקודמים של בנת חלאל בספוטיפיי, להאזין לפרקים בפלטפורמות פודקאסט אחרות, או לצפות בהם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.
#קצת_להכיר_את_השכנים + #פודקאסט + #בנת_חלאל

מבט למזרח התיכון

17 Dec, 20:27


והנה קריקטורה ישנה משנת 2017, של האמן נאג’י בנאג’י (ناجي بناجي = Naji Benaji) המרוקאי, שמראה מה רבים במדינות ערב היו רוצים לעשות לקטר.

וכן מצורף איור בו רואים המחשה ויזואלית לקטר שקנתה את אוניברסיטאות המערב והפכה אותן למעוזי אחים מוסלמים, וקריקטורה המתארת את תאטרון הבובות הקטרי, בה רואים את קטר מושכת בחוטים של בובת יונת שלום ביד אחת ושל בובת טרוריסט ביד שניה.
#קצת_להכיר_את_השכנים + #קטר

מבט למזרח התיכון

17 Dec, 20:26


על חגיגות לאומיות בקטר ומה שמאחוריהן

מחר, ב 18 בדצמבר, יחול היום הלאומי ה 53 של קטר, וכתמיד יהיו ביום זה שלל אירועים להאדרת הכבוד הלאומי של קטר, שחלקם כבר החלו לפני שבוע או יותר, וחלקם יהיו רק ביום הלאומי.

היום הלאומי הקטרי מתאפיין בשלל אירועים וחגיגות להפגנת הכוח והעושר של קטר באירועים כמו מצעד היום הלאומי של כוחות הצבא, משטרה ושירותי החירום, והמפגן האווירי של כלי טייס צבאיים ואזרחיים שכולל גם הופעות אווירובטיות, והחגיגות לא מתקיימות רק בדוחה בירת קטר, אלא גם בלוסייל (لوسيل = Lusail) העיר השנייה בגודלה בקטר, ובמקומות נוספים כגון חגיגות היום הלאומי בכפר התרבות קטארה (الحي الثقافي كتارا = Katara Cultural Village).

ובקטר כמו בקטר, יש גם את הפגנת הכוח וההשפעה שקונה הכסף הקטרי באירוע כמו גמר אליפות הבין יבשתית הראשונה של FIFA בין מועדון הכדורגל ריאל מדריד למועדון פצ'וקה (Pachuca) המקסיקני.

וכמובן לא נשכח שבסוף היום המלא אירועים מרשימים שנועדו לעשות את הרושם הנכון על המדינה המרשימה והאמיר המרשים, יתקיים מופע הזיקוקים הגדול והמרשים, המסיים את חגיגות היום הלאומי.

כאמור, חגיגות היום הלאומי הן רק השיא של שלל אירועים שחלקם החלו כבר מזמן וחלקם יימשכו, כגון פסטיבל הכדורים הפורחים ה 5 של קטר, או אירועי שבוע איטלקי שנפתחו היום בנמל הישן של דוחה, עם פתיחת סיפוני Amerigo Vespucci, ספינת המפרש של הצי האיטלקי למבקרים, ושבוע איטליה יכלול אירועי תרבות, קולנוע ומוזיקה וכמובן אוכל איטלקי, או אירועי ראס אברוק (رأس أبروق = Ras Abrouq) המשלב לתיירים חוויה מדברית, מוזיקלית וגסטרונומית, שמתחילים מחר ביום הלאומי ויימשכו חודש שלם, או מופעי קרקס שהחלו אתמול ויימשכו עד סוף החודש, כחלק מאירועי "חורף ארץ הפלאות" בעיר לוסייל (Lusail Winter Wonderland).

לאחר שכל זאת נאמר על חגיגות היום הלאומי ושאר האירועים שנועדו מצד אחד להאדיר את קטר והאמיר הכל יכול, ומצד שני למשוך תיירים מכל העולם לראות את קטר כחלק מההצגה שמוכרת קטר לעולם, של מדינה קטנה וגאה במורשתה ותרבותה, לצד היותה מדינה שתומכת בתרבות ובחינוך והשכלה, וכמובן המדינה משפיעה ותומכת בשלום עולמי שיכולה לתווך ולפשר בין גורמים הנמצאים משני צדי המתרס.

זה המקום להזכיר שמדובר במדינת אחים מוסלמים, שעושה ככל יכולתה (הרבה) לקדם את שאיפות האחים המוסלמים להנחלת האסלאם לעולם כולו, ומנצלת את עושרה הרב כדי לקנות את העולם המערבי, ולא רק מועדוני כדורגל ויצרני מותגי אופנה יוקרתיים, אלא גם את האוניברסיטאות הנחשבות בעולם, כדי להשפיע (או אם תרצו – לקבוע) מי יהיו המרצים ומה יהיו תכני הלימוד בנושאים היקרים לליבם של המושכים בחוטים מקטר.

וזה המקום גם להזכיר שחוץ מתומכת הטרור איראן, כבר שנים רבות שגם קטר היא מדינה תומכת וממנת טרור, ולא רק של ארגון הטרור הפלסטיני חמאס.

כדי שנוכל לזכור ולהזכיר לכולם מה הפנים האמיתיות של קטר, כמדינת האחים המוסלמים שתומכת ומממנת טרור, אפנה אתכם לפוסט בערוץ של הקוסם מרלין שמעדכן אותנו בסרטון על קטר שנוצר ע"י שהאנשים הטובים של קבוצת ברייטמיינד.

לסיום אומר שמדינות רבות בשכונה המזרח תיכונית היו שמחות לו קטר הייתה מאבדת מכוחה והשפעתה הרעה על יציבות האזור והעולם, ובפוסט הבא תוכלו לראות קריקטורה המתארת את מה שרבים במדינות ערב היו רוצים לעשות לקטר.

ואספר לכם שבקרוב תוכלו לראות ולשמוע פרק בנת חלאל על שייחה מוזה, האישה החזקה בקטר, שגם היא קונה את העולם.
#קצת_להכיר_את_השכנים והגיע הזמן להוסיף תיוג שעד עכשיו נמנעתי מלהשתמש בו: #קטר

מבט למזרח התיכון

14 Dec, 12:39


מבט על סוריה שרואים, ועל סוריה שרוצים שנראה

בהמשך לסקירה של י.ל. מיודענו, אוסיף שבימים האחרונים ראינו הקמת ממשלה זמנית שמורכבת מאנשי קואליציית ארגונים אסלאמים ג’יהאדיסטים - היאת תחריר א-שאם, את המשך התקיפות הישראליות להשמדת נכסים אסטרטגיים של מה שהיה צבא אסד, את קוסאי אל-דחאק (قصي الضحاك = Qusay al-Dahhak) שגריר סוריה באו"ם שמונה ע"י אסד, פועל בשם ממשלת המעבר של הארגונים האסלאמיסטים שתפסו את השלטון בסוריה, ומגיש למזכ"ל האו"ם ולמועצת הביטחון מכתב בו הפציר באו"ם "לפעול בנחישות ולשאת באחריות לשמירה על השלום והביטחון הבינלאומיים ולהפסיק את התקיפות הישראליות בסוריה", את הסרטונים המראים לעולם את חגיגות העם הסורי על הפלת משטר אסד ובמקביל גם את הסרטונים המראים התעללות ברוטלית והוצאות להורג של מי שנאמר שהיו מאנשי המשטר הרצחני, ואת סרטונים בהם מכובדי חדר - כפר דרוזי ברמת הגולן, אומרים שהם רוצים להסתפח לישראל בבוקר, ובערב אמרו שהם סורים וחלק מסוריה.

שוב אומר שחיוני לביטחון ישראל לעקוב אחר ההתפתחויות של מה שהיה פעם סוריה, עם דגש על רמת הגולן, ללמוד להכיר את הנפשות והארגונים הפועלים בזירה הסורית והדינמיקה ביניהם, ולנתח את המתרחש בראיה מפוקחת חסרת הטיות, כדי שלא נופתע שוב מהתרחשויות בסוריה.

מעניין יהיה לראות את הדינמיקה בין הארגונים האסלאמים - ג’יהאדיסטים השונים, והאם תקום בסוריה החדשה חליפות אסלאמית, ואזכיר למי שעדיין לא הבין, שזה אומר טריטוריה של אסלאם קיצוני בעל שאיפות הרחבה טריטוריאלית וכיבוש כל שטח הנמצא תחת שלטון משטר שאינו חלק מהחליפות, ושזה כולל "שחרור" ארץ ישראל מהנוכחות היהודית.

למרות הדיבורים הנעימים לאוזן המערבית שאמר אחמד א-שרע (אל-ג’ולאני) כגון "כיבוד זכויות הפרט הוא הבסיס לבניית אומה מתורבתת", ושבסוריה החדשה לא יכריחו אף אחד להתפלל, מי שירצה יתפלל ומי שלא - לא, וגם שהיאת תחריר א-שאם "לא תאפשר התערבות בבחירות הלבוש של נשים או הטלת דרישות לבוש צנועות", אזכיר שמשטרת המוסר של הארגון עצרה בעבר נשים בגין מה שהוגדר ע"י הארגון כלבוש "בלתי הולם", אבל גם אזכיר שמזה מספר שנים, כחלק מניסיונות שינוי התדמית, רוסנה וצומצמה (או שמא רק הוצנעה?) פעילות משטרת המוסר של הארגון.

יש לציין שכבר ראינו ניצני מדינת הלכה אסלאמית קיצונית כאשר שאדי אל-ואיסי (شادي محمد الويسي = Shadi al-Waisi) שר המשפטים בממשלת המעבר של סוריה החדשה כבר אמר שהם יישמו את חוקי השריעה בסוריה, ואוסיף שישנם דיווחים סותרים על שהשר החדש הנחה את הנשים המכהנות כשופטות בבתי המשפט הסורים, להעביר את התיקים הפתוחים לידי השופטים הגברים, היות ונשים לא יכהנו יותר כשופטות בסוריה החדשה. סביר להניח שבעתיד בקרוב נראה איך יראה שלטון ההלכה האסלאמית ואיך ינסה אחמד א-שרע להסביר לעולם "הנאור" את מה שנראה.

שוב אזכיר שלמרות הניסיון של אחמד א-שרע לשנות את תדמית היאת תחריר א-שאם, זה אינו ארגון צדיקים אוהבי אדם ושואפי שלום ואחוות עמים, אלא ארגון אסלאמי ג’יהאדיסטי, שמפעיל מערך של שירותי ביטחון אכזריים לא פחות משירותי הביטחון של משטר אסד, שפועלים למען ביסוס שלטון הארגון, ושנוסף לחיסול מחבלי דאעש בתחומי שליטת הארגון, הם גם הרגו ועצרו לוחמים כורדים, וכל מי שהראה התנגדות לשלטונם, וכמיטב מנהגי השכונה, גם הרגו וכלאו עיתונאים שהעזו למתוח ביקורת על שלטון הארגון.

ולסיום אמליץ לכם לראות ראיון עם שגריר סוריה לאו"ם, שנוסף לדברים על הגשת המכתבים לאו"ם, הוא אומר שהתבקש כמו כל הנציגויות להמשיך לשרת את המדינה והעם הסורי, ושהוא ושאר חברי הנציגות לאו"ם ושגרירויות סוריה בעולם הם בכלל משרתי העם הסורי, ושהוא וחבריו סובלים כשהעם הסורי סובל ושמחים שהעם הסורי שמח, וכולם רוצים לבנות את סוריה. מעניין יהיה לראות מתי יוחלף האדון אל-דחאק חבר מפלגת הבעת', ע"י חבר אחד מהארגונים האסלאמים שתפסו את השלטון (ואם בכלל יחזור לסוריה או שיבקש מקלט מדיני במדינה זו או אחרת).

אם יש לכם הערות או הארות, אתם מוזמנים לדון בנושא, בקבוצת הדיון של הערוץ.
#קצת_מידע_סוריה + #סוריה + #מעניין_בשכונה + #ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

10 Dec, 13:44


דיבורים והצגות בפתיחת Iran Airshow

הבוקר נפתחה באי כיש (جزیره کیش = Kish Island) תערוכת תערוכת האוויר והחלל הבינלאומית ה-12 של איראן (Iran Airshow) שתתקיים עד יום שישי הקרוב, ובה מציגות חברות איראניות לצד חברות זרות מחמש מדינות (ירידה של חמש מדינות משנה שעברה).

לטענת המשטר, מזה שני עשורים התערוכה "זוכה להכרה נרחבת כאירוע התעופה והחלל הבינלאומי הגדול והמקיף ביותר באיראן" וכן שהתערוכה "מציגה את הפיתוחים והטכנולוגיות העדכניות ביותר, בייצור ומודרניזציה של תעשיית התעופה והחלל באיראן ובעולם.”

לדברי מארגני התערוכה (שלא רוצים לומר שאורגנה ע"י המשטר ומשמרות המהפכה, אז אומרים שמאורגנת ע"י ארגון התעופה האזרחית של איראן והמרכז לקידום הסחר באי כיש) התערוכה מהווה לא רק פלטפורמה להצגת ההתקדמות של הפיתוחים העדכניים בתעשיית התעופה והחלל, אלא גם להצגת תוצאות מחקרים, החלפת רעיונות וכמובן לדון בשת"פ למודרניזציה של הצי האווירי האיראני.

ראוי לציין שהמארגנים מדגישים (ויש להניח שהמשטר רואה בכך חשיבות רבה) שהתערוכה פותחת הזדמנויות עסקיות ייחודיות לחברות בינלאומיות להשקיע בשוק של איראן בהיקף של מיליארדי דולרים, שלדברי האיראנים זה השוק הגדול ביותר באזור המזרח התיכון.

התערוכה נפתחה בנוכחות עזיז נסירזאדה (عزیز نصیرزاده = Aziz Nasirzadeh) שר ההגנה של משטר הרפובליקה האסלאמית של איראן, ובכירים נוספים כגון חמיד וחדי (حمید واحدی = Hamid Vahedi) מפקד חיל האוויר, אפשין חאג'פארד (افشین خواجه‌فرد = Afshin Khajafard) ראש ארגון תעשיות התעופה של משרד הביטחון האיראני, וסיאבש פורפרזנה (سیاوش پورفرزانه = Siavash Pourfarzaneh) ראש ארגון התעופה האזרחית, שמיותר לציין שהם כולם גנרלים במשמרות המהפכה / צבא איראן.

עוד לא ראיתי בתמונות את שאהרוח’ שהראם (شاهرخ شهرام = Shahrokh Shahram) איש רב פעלים בתעשיות הביטחוניות של המשטר, שבין התארים שהוא נשא ונושא: ראש קבוצת הייעוץ של שר הביטחון, חבל הנהלה של תעשיות האלקטרוניקה של איראן (וחבר הנהלה גם בחברות אלקטרוניקה איראניות, כגון שיראז תעשיות אלקטרוניקה) חבר הנהלה של תעשיות אבטחת החלל, מפקד בסיס האספקה הביטחונית של משרד הביטחון. מדובר באדם שקשור בטבורו לתעשיית החלל הביטחונית של איראן ולפיתוח וייצור מערכות הגנ"א איראניות, וסביר להניח שהוא ועוד בכירים נוספים משורות משמרות המהפכה וצבא איראן היו נוכחים בטקס הפתיחה.

בין הדוברים שנשאו דברי רהב והרעיפו שבחים על תעשיית התעופה והחלל המקומית (שאזכיר שהיא חלק מהתעשייה הביטחונית האיראנית) היה גם מיודענו הלא חביב, סיאבש פורפרזנה שסיפר לקהל שלמרות 40 שנה של סנקציות, התעשייה האווירית של הרפובליקה האסלאמית של איראן הצליחה לייצר מגוון גדול של מוצרים, ושאף כלי טייס לא מושבת ומקורקע בגלל "חולשה טכנולוגית", ובכלל תעשיית התעופה האיראנית כל כך מוצלחת ומתקדמת, שאיראן מייצרת מטוסי אימון ומטוסי תובלה קלים, ויש לה את צי המסוקים הגדול באזור, ומשרד הביטחון האיראני בשת"פ עם משרדי ממשלה אחרים גם פיתח מטוסי נוסעים, שממש בקרוב נראה את התוצאות של עבודה מזהירה ומשמעותית זו.

ובאיראן כמו באיראן, אירוע כמו פתיחת תערוכה בינ"ל, הוא כמובן הזדמנות של בכירי המשטר כמו מוחסן רזאי (محسن رضایی = Mohsen Rezaee) מזכיר המועצה האיראנית לאבטחת אינטרס המשטר שהיה במשך 16 שנה, מפקד משמרות המהפכה, לספר לעולם עד כמה ישראל וארה"ב הן המסוכנות ליציבות מדינות האזור.

רזאי סיפר שלא רק שישראל כובשת שטחים בסוריה ותקפה מאות מטרות תשתית בסוריה ושישראל יחד עם ארגוני טרור וארה"ב, הרסו את כל מרכזי המחקר של צבא סוריה, והוא גם ידע לספר שארה"ב מאמנת 11 אלף לוחמי דאעש לקראת כניסתם הקרובה לעיראק, ושארה"ב ובעלות בריתה מבקשות להחליש מדינות ולבזוז אותן...

מעניין לראות איזה כותרות נוספות יצאו מהתערוכה, ואם יספרו לנו על חוזים שאולי ייחתמו בין משטר הרפובליקה האיראנית וחברות איראניות לממשלות וחברות זרות.
#איראן + #קצת_מידע_איראן + #מעניין_בשכונה + #ישראל_במלחמה

מבט למזרח התיכון

09 Dec, 12:25


עוד על סוריה ביום שאחרי אסד

בימים אלה יש גורמים רבים שמנסים להבין מה קרה במה שהייתה פעם סוריה, ומי הארגונים והנפשות הפועלות שישפיעו על מה שיקרה בסוריה החדשה.

גם אם יש מישהו שצפה את הפלת משטר אסד ע"א הארגונים האסלאמיסטים, אני לא חושב שיש מישהו שצפה שצבא סוריה יקרוס בצורה כל כך מוחלטת וכתוצאה מכך המשטר יקרוס וייפול כל כך מהר.

כנשלח אלי הקישור לאתר מגזין מערכות, עם דבריו של סא"ל מיל’ ד"ר מורן לבנוני, חוקר סוריה ולבנון במרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה, וראש חוליית הזירה הצפונית במנגנון האוסינט המטכ"לי, שהובאו בפרק פודקאסט קצר בן רבע שעה, "סוריה – היום שאחרי?” נאמר לי: “הוקלט יום לפני הנפילה הסופית, אבל עדיין רלוונטי".

אמליץ לכם להקשיב לדברים שיכולים לעזור לכם להבין מעט יותר מה קורה במה שפעם הייתה סוריה, ובאותה הזדמנות אמליץ לכם לקרוא את המאמר שהוזכר בפודקאסט: "כל דאלים גבר - מורה נבוכים למיליציות וארגונים חמושים בסוריה" באתר מערכות, שפורסם בסוף מאי השנה, שיעזור לכם להכיר מעט יותר את המיליציות והארגונים שחלקם פעלו בסוריה בחסות איראן עד לימים האחרונים, וחלקם היו חלק משמעותי מהפלת משטר אסד.

כנקודה למחשבה, אפנה אתכם לקרוא את השרשור של ד"ר מיכל מילשטיין, ראש הפורום ללימודים פלסטיניים במרכז משה דיין, על מה המומחים וחוקרי עיראק ידעו על עיראק לפני נפילת סדאם חוסיין, ומה שהיו צריכים ללמוד לאחר מכן, ועל כל מה (שרבים) מהמומחים וחוקרי סוריה ידעו על סוריה, ובמה לדעתו חוקרי סוריה צרכים להתמקד ביום שאחרי נפילת משטר אסד, או כפי שד"ר מילשטין אומר: "שיעור חשוב לגבי עולם הניתוחים והפרשנויות", שאני תוהה אם נלמד.
#גם_לפרגן_צריך + #מעניין_בשכונה + #סוריה + #ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

08 Dec, 13:11


מדינת ישראל חייבת לאכוף באגרסיביות חסרת פשרות, ואין הכוונה בירי אזהרה או כל פעולה אחרת שאינה גורמת לפגיעה משמעותית במפרי הכללים שתקבע ישראל, אלא תקיפה וחיסול כל גורם שינסה להיכנס לתחום שאותו מדינת ישראל תגדיר מחוץ לתחום. כלומר בכל מקרה בו ינסה להיכנס חמוש לאזור חיץ או אדם אפילו לא חמוש לאזור האסור בכניסה, יתבצע ירי על מנת להרוג את מפרי ההנחיות.

לקראת סיום אזכיר שבין הלוחמים בארגונים האסלאמים הסורים שנוהגים לכנות בשם כולל "ארגוני אופוזיציה"

לסיום אומר שאמנם מאמר דעה זה מתמקד בסוריה, אבל אזכיר לכם שמה שאנו רואים בסוריה הוא רק חלק משינויים דרמטיים ומשמעותיים שעוברת השכונה המזרח תיכונית, שגם אם ישראל הייתה זו שהפילה את אבני הדומינו הראשונות שהחלו שרשרת תהליכים שהובילו להתרחשויות שראינו בסוריה, וסביר להניח שבעתיד הלא רחוק נראה התרחשויות לא פחות מעניינות גם במדינות אחרות בשכונה המזרח תיכונית, חלקן גובלות בישראל וחלקן רחוקות, חשוב להבין שלרוב המכריע של התהליכים וההתרחשויות שקורים בימים אלה ויקרו בעתיד הקרוב, אין קשר לישראל ואין למדינה ישראל כל השפעה. אבל ישראל חייבת לפקוח עיניים ולהיערך לתהפוכות הבאות בשכונה.

אין ספק שאנו חיים בזמנים מעניינים.

כתמיד, אתם מוזמנים לדון בנושא, בקבוצת הדיון של הערוץ.
#מעניין_בשכונה + #סוריה + #ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

08 Dec, 13:11


סוריה – שאלה פשוטה, תשובה מורכבת

נשאלתי מה דעתי על נפילת משטר אסד, ואם זה טוב או רע לישראל, השאלה אולי פשוטה, אבל מי שירצה לענות ברצינות לשאלה על מציאות מורכבת, בהכרח יענה תשובה מורכבת. אז בואו ננסה לראות איך ניתן לענות לשאלה, ואנסה לפשט את הדברים ולהאיר נקודות למחשבה ולדיון. (ושוב יהיה זה שרשור של שתי הודעות).

אז זה טוב או רע לישראל?
הרי מצד אחד סוריה הייתה מדינת אויב עם משטר עריצות אלים ואכזרי של משפחת אסד, שפיתח והשתמש בנשק כימי וניסה לבנות יכולות גרעיניות, שהיה חלק מציר הרשע ואפשר לאיראן להתבסס במדינה ולהעביר אמל"ח לחיזב-זבאללה בלבנון, כך שיהיו מי שיגידו שנפילת משטר כזה והחלפתו באחר, נראית כדבר טוב לישראל.

אבל לא בטוח שיימצאו רבים שיגידו שזה טוב לישראל, אם את משטר אסד, יחליף משטר של מספר קואליציות ארגונים ג’יהאדיסטים, שרובם שואפים לא למדינת סוריה חדשה וחופשית ממשטר העריצות של משפחת אסד, אלא להקים חליפות אסלאמית, וסוריה תהייה רק חלק מהחליפות, ואזכיר שארגונים אסלאמיסטים אלה הכריזו בעבר שחלק ממטרותיהם הם שחרור ירושלים / הפיכת ישראל לחלק מהחליפות האסלאמית.

אפשר להניח שחוץ מלהזויים ממדינות העולם "הנאור" ומארגוני או"ם, לאף אחד אין אשליות שנתעורר מחר בבוקר ומעבר לגבול תקום לה מדינת סוריה חדשה שוחרת שלום, ושכל חברי ארגוני הג’יהאד יניחו את נשקם ויתחילו לשיר שירי שלום ואחווה. וסביר יותר להניח שהיריבויות וההבדלים בתפיסות העולם של הארגונים השונים המרכיבים את הקואליציות שהפילו את משטר אסד, לא ייעלמו מהעולם, ולכן ניתן לשער שנראה מאבקי שליטה על אזורים גאוגרפיים ועל שלטון, שכמיטב המסורת בשכונה, יהיו מלווים בעימותים אלימים.

סביר להניח ששוב ימצאו מי שיגידו שזה טוב לישראל שיש מלחמות שליטה על שרידי מה שפעם הייתה סוריה, ושבמקום שיפנו נגד ישראל, טוב לנו שיהרגו אחד את השני, אבל מצד שני, לא בטוח שזה כל כך טוב לישראל, שיש לנו מעבר לגבול מלחמת כל בכול בין ארגונים הסורים שנוהגים לכנות בשם כולל "ארגוני אופוזיציה", שרבים מהם אלו ארגונים אסלאמיסטים - סלפים – ג’יהאדיסטים, עם אידאולוגיות שנעות במרחב אהבת עולם וחביבות מבית היוצר של דאעש או אל-קאעדה, שבהם יש לא רק סורים, אלא מתנדבים מהעולם, שבאו להילחם בשם אללה למען הקמת חליפות אסלאמית, ומלחמה זו עלולה “לזלוג” אל מעבר לגבול.

אם וכאשר בסופו של דבר לאחר שישקע אבק המלחמות הפנים סוריות, וסוריה תתייצב בצורה זו או אחרת תחת שלטון מרכזי או המדינה תחולק לאזורי השפעה בעלי שלטון יציב, והשקט ישרור, והכל יראה נחמד וחביב, ולפחות בשלב הראשון אף אחד מעבר לגבול הסורי לא נסה לתקוף את ישראל, אז יכול להיראות כדבר טוב לישראל, אבל מצד שני כבר ראינו שתקופות של שקט מנוצלות בשכונה להתארגנות והכנות לקראת תקיפת ישראל (ראו מקרי חמאס וחיזב-זבאללה) ובמקרה כזה, אז כמובן שזה לא טוב לישראל.

וכל זה עוד מבלי להזכיר את מי שיחליף את איראן ורוסיה כפטרוניות של השליטים החדשים של סוריה החדשה, ושלא סביר שנראה את ארה"ב כפטרון המיטיב של המשטר החדש (אולי רק של הכורדים הנמצאים בגבול סוריה עם טורקיה ועיראק, ולא בגבול עם ישראל) לעומת זאת יותר סביר שנראה את טורקיה וקטר כפטרוניות שליטי סוריה החדשה. ואפשר לשער שאם מדינות אחים מוסלמים יהיו פטרוניות של שליטי סוריה החדשה, ושליטים אלה יהיו ארגונים אסלאמיסטים שמטרתם הקמת חליפות אסלאמית, זה כבר לא ממש טוב לישראל...

הרוב לא בשליטתנו, אבל מה אפשר וצריך לעשות?
מדינת ישראל לא תוכל להשפיע על איך תיראה סוריה ביום שאחרי אסד, ואם בכלל סוריה תישאר מדינה אחת תחת שלטון זה או אחר, או שתתחלק לאזורי שליטה עצמאית, בין אם אוטונומיות אזוריות שהן חלק ממדינת סוריה החדשה והכפופות ברמה זו אח אחרת לשלטון מרכזי, או טריטוריות נפרדות בעלות שלטון עצמאי שלא מחשיבות עצמן כחלק מסוריה החדשה שלאחר עידן משפחת אסד.

מדינת ישראל לא יכולה להשפיע על זהות הגורמים שישלטו בסוריה החדשה או בחלקיה השונים, ולא על התנהלות הגורמים שיתפסו את השלטון.

מדינת ישראל יכולה וחייבת להשפיע עת התנהלות כל גורם הנמצא באזורים שמדינת ישראל תקבע כאזורי חיץ / רצועת ביטחון / כל הגדרה אחרת שתיקבע.

ישראל חייבת לקבוע כללים ברורים לגבי אותם אזורים מעבר לגבול באזור רמת הגולם והחרמון, ובהם איסור כניסה חד משמעי של כל גורם חמוש מעבר לקו מוגדר בברור, ואיסור כניסת כל אדם לתוך אזורים שיוגדרו ע"י ישראל כמחוץ לתחום.

אפשר לומר שלכאורה כבר ישנה הגדרה של אזור מפורז ברמת הגולן, ושיש את כוח UNDOF שלכאורה אמור לפקח ולפעול בהתאם למנדט שניתן לו ושעל פיו הוא פועל, אבל ניסיון העבר הוכיח שישראל לא יכולה לסמוך על כוחות או"ם "שיפקחו" או יעשו את מה שלשמו הוצבו באזורנו.

מבט למזרח התיכון

05 Dec, 19:50


כבר מאה שנה שבלבנון גם השירים עוסקים במוות

באוקטובר האחרון, בית ההוצאה לאור כאף (כמו האות כ’ = كاف = Kaph) הלבנוני-אמירותי, שנוסד בבירות ב 2015 ושהעביר את משרדיו הראשיים לדובאי (בה מטבע הדברים החיים, כולל מבחינה עסקית, קלים יותר מאשר מלבנון) ומתיימר להיות הוצאת הספרים "המובילה בעולם הערבי" שמתמחה באומנות וצילום, הוציא לאור בלבנון (ובצרפת) ספר שירה - אנתולוגיה חדשה של משוררות לבנוניות, בשלוש שפות: ערבית, צרפתית ואנגלית, שנקרא "דמדומים" (الغسق = Dusk = Crépuscule).

הספר עב הכרס (416 עמודים) כולל מעל מאה שירים של 57 משוררות לבנוניות, יצא לאחר 4 שנות מחקר, קריאה, תרגום ועריכה של הסופרת הלבנונית-צרפתייה שגרה בפריז, נדה גוסן (ندى غصن = Nada Ghosn) והסופרת, משוררת והיסטוריונית אומנות פולניה, פאולינה ספקוביץ' (Paulina Spiechowicz).

על אף שבמרבית השירים לא תמצאו את המילים מלחמה, מוות או גלות בשמות השירים, נושאים אלו הם החוט המקשר בין רוב השירים שפורסמו בספר, שנכתבו משנות ה 20 של המאה הקודמת ועד לימינו אלה, דבר המראה מה הנושאים המעסיקים את תושבי המדינה השסועה והמדממת הזו כבר מאה שנה.

השירים של המשוררות הלבנוניות בספר "דמדומים" מעוררים שיח בעולם הערבי, שמשווים בין שירי משוררות ערביות שבקרים רבים נוטים לעסוק ברומנטיקה, לבין שירי המשוררות הלבנוניות שמשקפים את התמורות הסוערות שפוקדות את לבנון מזה מאה שנים.

זה לא ספר אנטולוגיה של שירה לבנונית ראשון שיוצא לאור, ובין הספרים שיצאו בעבר, היה ספר אנתולוגיה של השירה הלבנונית המודרנית, בשם "שם היכן שבוער הנהר" (هناك حيث يحترق النهر = There Where the River Burns = Allí donde el río se incendia) שיצא בספרד ב 2006 וכלל שירים של 38 משוררות ומשוררים לבנונים, שתורגם לספרדית ע"י גומאנה חדד (جمانة حداد = Joumana Haddad) אותה הזכרנו בפרק 34 של פודקאסט בנת חלאל, על נשים לבנוניות (תוכלו להאזין ולצפות בפרק 35 בספוטיפיי, ולהאזין בשירותי פודקאסט נוספים, ולראות את הפרק בערוץ היוטיוב של בנת חלאל)

והיה גם הספר שהמשוררת הלבנונית סבאח זואין (صباح زوين = Sabah Zouein) פרסמה ב 2007 ספר אנתולוגיה של שירה לבנונית, שכלל שירים של 44 משוררות ומשוררים לבנונים.

ולרגל יום האישה הבינ"ל בשנת 2018 יצא ספר אנתולוגיה פמיניסטית "לעולם בעינינו" (العالم في عيوننا = Die Welt in unseren Augen) שהודפס בערבית וגרמנית, עם שירים של 37 משוררות לבנוניות, שני שירים לכל אחת, שעוסקים בשלל נושאים המעסיקים את הנשים הלבנוניות ובהם הערך העצמי של נשים, השקפת נשים על גברים, השקפת נשים על נשים והיחס של נשים לגופן, בעיות חברתיות כגון אלימות, רצח על כבוד המשפחה, אפליה, מעמד עובדות משק הבית וחלוקת תפקידים בין גברים לנשים.

וכדי שלא יישאר לכם טעם מר משירי משוררות לבנוניות על מלחמה, רצח על כבוד המשפחה, אפליה ושאר צרות לבנוניות, הנה קישור לשיר המפורסם והחביב של הזמרת הלבנונית נאנסי עג'רם (نانسي عجرم = Nancy Ajram) יא טבטב ודלע (يا طبطبيا طبطب ودلع = Ya Tabtab Wa Dallaa) או בקיצור יא טבטב, שיצא ב 2006, לאחר "שהלשונות הטובות" בלבנון יצאו כנגד הזמרת המצליחה בביקורת שהצלחתה נובעת בין היתר ואולי בעיקר בגלל "הופעתה המפתה" בבגדים חושפניים, היא הוציאה קליפ לשיר, בה היא מופיעה עם בגדים שרחוקים מלהיות חושפניים ומפתים, והקליפ עם בו היא לבושה כליצן, זכה להצלחה רבה והאלבום כולו שגם הוא נקרא יא טבטב ודלע, זכה לשבחים ופרסים.
#לבנון + #קצת_להכיר_את_השכנים + #פודקאסט + #בנת_חלאל

מבט למזרח התיכון

04 Dec, 17:09


מאיפה יש דגלי ישראל באיראן?

בעקבות שאלת קוראים מאיפה היה לאיראנים האמיצים דגל ישראל שנראה מודפס במפעל, הנה הסבר אפשרי:

שימו לב שדגל ישראל שרואים בסרטון והתמונה, מודפס על פלסטיק / ניילון עבה רק מצד אחד, והצד השני נשאר לבן.

הדגל הזה נראה כמו אחד מהדגלים מתוצרת מפעל הדגלים דיבא פרצ’ם (دیبا پرچم = Diba Parcham) הנמצא בעיר ח’ומיין (خمین = Khomeyn) שהוא מפעל הדגלים הגדול באיראן, המייצר כ 2.7 מיליון דגלים גדולים + 10 מיליון דגלים קטנים ודגלונים, שהם כ 70% מכמות הדגלים והכרזות המיוצרת באיראן.

המפעל מייצר דגלים מכל הסוגים ובכל הגדלים, כולל דגלי לאום, דגלי מוסדות וארגונים, כרזות מכל הסוגים וכמובן שלטים, כרזות ודגלים דתיים (שכמובן זוכים לכבוד ורבים מהם מודפסים על קטיפה או סאטן). ובאישור המשטר והנחייתו, המייצר גם דגלי ישראל, ארה"ב, בריטניה ושאר מדינות המוגדרות אויבי המהפכה, והיות וזה מפעל איראני המייצר דגלים באישור והזמנת המשטר, תוכלו למצוא בתוצרת המפוארת של המפעל, גם דגלי ארגוני טרור, ובהם גם דגל חיזב-זבאללה ודגל אש"פ = דגל הרש"פ.

אמנם זה מפעל הדגלים הגדול באיראן, ואמנם יש בו גם מכונות חדישות, אבל חלק מהייצור נעשה כמו בשיטות מיושנות והמפעל כולו נראה כמו מפעלים במדינות עולם שלישי, וחוץ מאשר משרדי ההנהלה הנוצצים, אולמות הייצור מזוהמים עם כתמי צבע על הרצפה והקירות, זבל בכל מקום, וחוסר סדר עם סחורה זרוקה על הרצפה. ולא, אל תצפו לתנאי עבודה ותברואה סבירים ל 124 העובדים באולמות הייצור.

את דגלי הבד והניילון, מחלקים למפגינים "בהפגנות ספונטניות" שמארגן המשטר נגד ישראל / ארה"ב, ושאר ההפגנות שמשטר המולות מוציא את תומכיו להפגין ברחוב להראות תמיכה במשטר, ובהפגנות כאלה שורפים את דגלי ישראל וארה"ב (ולפעמים דגלי בריטניה) וקוראים את הסיסמאות שמכתיב המשטר, בהן הסיסמה הידועה "מוות לאמריקה, מות לישראל".

את הדגלים המיועדים להנחה / הדבקה על כבישים, מדרכות, רחבות כניסה למוסדות כולל מוסדות חינוך, שנועדו שהאיראנים ידרכו על הדגלים, מדפיסים רק מצד אחד על פלסטיק / ניילון עבה, בדומה לדגל שנראה בסרטון.

אוסיף שבשנים האחרונות רואים יותר ויותר סרטונים שעולים לרשתות החברתיות, בהם רואים איראנים שנמנעים מלדרוך על דגלי ישראל / ארה"ב במונחים במקומות ציבוריים, והתופעה מתרחבת.

לפני סיום אוסיף שהמפעל מייצר גם צעיפים המיועדים לילדים וילדות, שייתכן שאילו הוריהם היו רואים סרטונים ותמונות של אולמות הייצור המזוהמים, סביר שהיו מהססים לקנות לילדיהם מתוצרת המפעל.
#איראן + #קצת_מידע_איראן + #איך_חושבים_השכנים: איראן + #הסיפור_מאחורי_הסיפור + #מעניין_בשכונה + #ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

04 Dec, 08:50


והנה התמונה והסרטון שצולמו ופורסמו ע"י פטריוטים איראנים אמיצים שמביעים את תמיכתם בישראל ומתריסים נגד משטר המולות הרקוב והרצחני, ובכך סיכנו את חייהם.

מבט למזרח התיכון

03 Dec, 16:29


על השראה למצוינות ומדליות חלל באמירויות

אתמול היה היום הלאומי ה 53 של איחוד האמירויות הערביות, וכבכל שנה ציינו באמירויות את היום בשלל אירועים.

מכל האירועים והטקסים המרשמים, אפנה את תשומת לבכם לטקס אחד שהתקיים בארמון זביל (زعبيل = Zabeel) בו מתגוררת משפחת המלוכה בדובאי ומשמש גם לטקסים ולקבלות פנים רשמייות, ושהיה מהקטנים ומהצנועים שהיו אתמול באמירויות, מראה על הלכי הרוח והתהליכים שמובילים מנהיגי האמירויות מזה עשורים, ואת החשיבות שרואים באמירויות לחינוך ולהשכלה, ולאנשים שתורמים לפיתוח וקידום המדינה בכל המישורים, ומהווים השראה לבני הנוער ללמוד מדעים מכל הסוגים ולשאוף למצוינות.

הטקס המדובר התקיים לפי הנחיית מוחמד בן זאיד אל-נהיאן (MBZ) נשיא איחוד האמירויות הערביות, ובו
העניק מוחמד בן ראשיד אל-מכתום, אמיר דובאי וראש ממשלת האמירויות, מדליות לארבעה גברים ואישה אחת, שתרמו רבו לפיתוח תוכנית החלל של האמירויות.

אציין שבטקס נכח גם השייח' חמדאן בן מוחמד בן ראשיד אל-מכתום, יורש העצר של דובאי, סגן ראש הממשלה ושר ההגנה, יו"ר המועצה המבצעת של האמירות של דובאי, וכן בנוכחות השייח' מכתום בן מוחמד בן רשיד אל-מכתום, סגן ראשון לשליט דובאי, סגן ראש הממשלה ושר האוצר, והשייח' אחמד בן מוחמד בן ראשיד אל-מכתום, סגן שני לשליט דובאי, והשייח' אחמד בן סעיד אל-מכתום, יו"ר רשות התעופה האזרחית של דובאי, נשיא שדות התעופה של דובאי, מייסד יו"ר ומנכ"ל של Emirates Group, והשייח' מנצור בן מוחמד בן ראשיד אל-מכתום, יו"ר מועצת נמלי דובאי ואבטחת הגבולות, ומספר נסיכים ומכובדים נוספים.

אציין כי חמשת מקבלי המדליות קיבלו שני סוגי מדליות, וזאת בהתאם לחוק הפדרלי מס' 23 של האמירויות, לעניין עיטורים ומדליות, שמגדיר שמדליית החלל מהדרגה הראשונה מוענקת לאסטרונאוטים שנשלחו למשימות חלל במטרה לקדם מחקר מדעי, ובכך קידמו את מטרותיה של המדינה במחקר מדעי. ומדליית החלל מהדרגה השנייה מוענקת גם לעובדים בתחום החלל, שלהם הייתה תרומה ישירה בפיתוח מחקר מדעי בתחום החלל, ו/או בהכשרת האסטרונאוטים.

מקבלי מדלית החלל מדרגה ראשונה היו: הזאע עלי אל-מנצורי, כהוקרה על תפקידו כאסטרונאוט האמירותי (והערבי) הראשון שהגיע לתחנת החלל הבינלאומית, ועל השתתפותו ב-16 ניסויים מדעיים בחלל בשיתוף פעולה עם שותפים בינלאומיים (אציין שאל-מנצורי הוא טייס בדרגת סא"ל) וסולטן סייף אל-ניאדי, כהוקרה על השתתפותו במשימת החלל הארוכה ביותר בהיסטוריה הערבית, וכאסטרונאוט ערבי הראשון שביצע משימת "הליכת חלל”, בנוסף להצלחתו בביצוע ניסויים רבים ומחקר מדעי בתחום החלל, ואציין אל-ניאדי מונה לשר המדינה לענייני נוער.

מקבלי מדלית החלל מדרגה שנייה היו:
סאלם חומייד אל-מארי, מנכ"ל מרכז החלל מוחמד בן ראשיד, כהוקרה על תרומתו להקמת תוכנית האסטרונאוטים במדינה ושיגורם לחלל, ועל תפקידו המכריע והישיר בתחום הכשרת אסטרונאוטים, ולפיקוח על משימת Zayed Ambition הראשונה.

ד"ר חנן סולימאן אל סואידי, כהוקרה על עבודתה כרופאה הראשונה שהתמחתה ברפואה לאסטרונאוטים, וכן לאחריותה להבטחת מצבם הבריאותי של האסטרונאוטים בתקופת ההסגר, ומעקב אחר בריאותם במהלך התקופה שלהם בחלל, ועל תפקידה בהכשרתם ובפיתוח היכולות של האסטרונאוטים.

עדנאן מוחמד אל-ראיס, עוזר המנ"כל לתחום חקר החלל במרכז החלל מוחמד בן ראשיד, על תרומתו לפיקוח וניהול תוכנית האסטרונאוטים במדינה, ועל תפקידו המרכזי בהכשרת ופיתוח היכולות של האסטרונאוטים ופיקוח על משימת Zayed Ambition השנייה.

אזכיר ש"תוכנית האסטרונאוטים של איחוד האמירויות" נוסדה בשנת 2017, ומאז האסטרונאוטים והאסטרונאוטיות באמירויות מהווים מודל מעורר השראה עבור לדורות התלמידים הצעירים באמירויות ובעולם הערבי בכלל, להמשיך את השכלתם במקצועות המדע, הטכנולוגיה, ההנדסה והמתמטיקה.

וזה המקום להזכיר לכם שבפרק 26 של פודקאסט בנת חלאל, בו עידית בר ואני מדברים על אסטרונאוטיות ערביות מהאמירויות, מערב הסעודית וממדינות ערב אחרות, ואותו תוכלו לשמוע ולראות בספוטיפיי, או להאזין בשירותי פודקאסט נוספים, ולראות בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.
#קצת_להכיר_את_השכנים + #איחוד_האמירויות + #פודקאסט + #בנת_חלאל

מבט למזרח התיכון

29 Nov, 15:08


על הפסקות חשמל באיראן + המלצה חמה

ראיתי עכשיו פוסט בערוץ "חדשות איראן”, ערוץ חדש ששמו מעיד על תוכנו, על הפסקות חשמל וכריית ביטקוין באיראן.

כפי שאתם כבר יודעים, הפסקות החשמל זה אחד הדברים שמכעיסים את את האיראנים וטורדים את שלוותו של משטר המולות הרקוב והמושחת.

וותיקי הערוץ כבר יודעים שכריית ביטקוין מתבצעת באיראן כבר שנים, וזוכרים שבעבר כבר עלה בערוץ מאמר על כריית ביטקוין והפסקות חשמל באיראן, ופוסט המשך על בעיות ברשת החשמל האיראנית וסגירת חוות כריית ביטקוין.

מאז תחילת 2021 בה סיפרתי לכם על הקשר בין כריית ביטקוין והפסקות חשמל באיראן, משטר המולות הרקוב והמושחת לא דאג לפיתוח משק החשמל שיענה על צורכי המדינה (אבל אל תדאגו, המשטר כמובן שדואג לצורכי האנרגיה של מתקני המשטר ומקורביו) והמשטר הכושל שגם לא דאג לתחזוקת רשת חשמל יציבה ואמינה למען האיראנים, ממשיך לאפשר כריית ביטקוין ע"י מקורבי המשטר, אבל כדי לנסות להרגיע את הכעס של האיראנים בנושא הפסקות החשמל שבחלקן נגרמות בעקבות כריית מטבעות קריפטוגרפיים, דואג המשטר הרקוב לפרסם חדשות לבקרים על סגירת חוות כריית ביטקוין לא חוקיות שהתחברו לרשת החשמל הארצית.

תוכלו לעשות חיפוש בערוץ ולקרוא עוד על הבעיה שמרגיזה את האיראנים ולכן מטרידה את המשטר, ולמצוא פוסטים כמו זה מיולי 2021, או זה מאוגוסט 2024.

לסיום אמליץ בחום לכל מי שמחפש מידע על המתרחש באיראן, לקרוא את התכנים שעולים בערוץ "חדשות איראן".

#גם_לפרגן_צריך + #איראן + #קצת_מידע_איראן + #הסיפור_מאחורי_הסיפור

מבט למזרח התיכון

28 Nov, 04:45


עלה לאוויר פרק מס’ 34 בפודקאסט בִּנְת חַלַאל (بنت حلال = בת טובים)
סדרת הסכתים (פודקאסטים) בה עידית בר ואני, משוחחים על נשים ואנשים במזרח התיכון.

והפעם פרק על נשים לבנוניות, ובו עידית ואני דיברנו על החברה הלבנונית – חברה פטריארכלית המשלבת דתות, עדות, מסורות ותרבויות, ועל שבפסיפס החברתי - עדתי הלבנוני, האישה סובלת.
דיברנו גם על שאמנם לנשים בלבנון יש שוויון בפני החוק, אבל שהשוויון לא באמת קיים במציאות, ועל מדוע ילדי נשים שהתחתנו לגבר שאינו אזרח לבנון, לא מקבלים אזרחות לבנונית והזכויות הנלוות לה.
הזכרנו את מצבן העגום של מהגרות עבודה מאפריקה בלבנון.
וכמובן דיברנו גם על נשים לבנוניות מצליחות.


תוכלו להאזין להסכת בנת חלאל, בשירותי הפודקאסט של ספוטיפיי, ובפלטפורמות פודקאסט נוספות, או לצפות בהסכת המצולם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.

כמובן שאשמח אם תירשמו להסכת בשירות הפודקאסט החביב עליכם, ו/או לערוץ היוטיוב של בנת חלאל, ואם אהבתם את הפרק, נשמח אם תספרו לחבריכם, תעשו לנו לייק 👍, ותשאירו הערות.

כתמיד תוכלו לשוחח על ההסכת בקבוצת הדיון של הערוץ.
#פודקאסט + #בנת_חלאל + #קצת_להכיר_את_השכנים + #לבנון

מבט למזרח התיכון

27 Nov, 07:57


חגיגות בלבנון – שמחה ואכזבה

כפי שאתם יודעים, הסכם הפסקת אש נכנס הבוקר לתוקף.
תוכלו לשמוע וקרוא דברי פרשנים מלומדים ואת הגיגי כל מי שיש לו מה לומר בעד ונגד ההסכם, בכל כלי התקשורת וערוצי החדשות והדיווחים.

היות ופרטי ההסכם לא פורסמו, לא אנסה לנתח את ההסכם ולומר לכם מה דעתי, ואם מדובר בהסכם טוב או רע לישראל,

כן אספר לכם שבלבנון תוכלו לראות מצד אחד לבנונים חוגגים ומצד שני לבנונים עם תחושת החמצה חמצמצה של תקווה נכזבת שנדמה שהתנפצה לנוכח המציאות, ואוסיף שיש לבנונים רבים מכל העדות, שרוצים לראות המשך כתישת חיזב-זבאללה עד למיגור כוחו של ארגון הפשע והטרור השיעי.

מקרב החוגגים תוכלו למצוא גם תומכי חיזב-זבאללה שחוגגים "ניצחון" על ישראל, וגם מתנגדים למפלגת השטן השיעית הרוקדת לפי החליל האיראני, שחוגגים את עצירת חורבן ארצם, שאומרים שהחורבן שאמנם נעשה בידי ישראל, אבל נגרם בגלל חיזב-זבאללה שבפקודת איראן פתח במלחמה נגד ישראל.

זה המקום להזכיר שהגדרת הניצחון ותפיסת הניצחון בשכונה המזרח תיכונית, במיוחד בקרב האסלאמיסטים ובהם גם המשטר האיראני וארגוני הטרור השיעים והסונים כאחד, שונה במהותה מהגדרת ותפיסת הניצחון בעולם המערבי.

אמנם לא ראינו לפני הכרזת הפסקת האש הפגנות רבות משתתפים של לבנונים הולכים ברחובות בירות וקוראים להפסקת אש או דורשים מחיזבאללה להניח את נשקו, אבל ראינו התבטאויות רבות בתקשורת הלבנונית וברשתות החברתיות, של פוליטיקאים, מנהיגים לבנונים, עיתונאים, מובילי דעה, נשים וגברים לבנונים אמיצים שדורשים מחיזב-זבאללה (וממשלת לבנון) למלא את החלטה 1559 של מועצת הביטחון של האו"ם, שסעיף 3 בה קורא לפירוק כל המיליציות הלבנוניות והלא לבנוניות, וחלקם אף תוקפים בחריפות את חיזב-זבאללה ודורשים ממפלגת השטן להפסיק להרוס את לבנון.

לחובבי ההיסטוריה אזכיר שב 25 באוקטובר 1975, כ 5,000 לבנונים נענו לקריאתו של המורה לספרות ערבית, העיתונאי ושדר רדיו לבנון שריף אל-אחאווי (شريف الأخوي = Sherif al‐Akhawi) ויצאו לצעוד ברחובות בירות, כשהם נושאים ספרי קוראן וספרי הברית החדשה, וקוראים קריאות נגד האלימות,

אל-אחאווי הוציא את הלבנונים לצעוד ברחובות כשאמר בתוכניתו: "זו המדינה שלך, ואתה תאבד את כבודך אם תמשיך לסמוך על אחרים שיפסיקו את הטבח", וביקש ממנהיגים דתיים לקרוא לשלום מצריחי המסגדים ולצלצל בפעמוני הכנסיות, וחלקם אכן נענו לקריאתו.

אציין ששריף אל-אחאוויי הפך לגיבור עממי לבנוני, כאשר סיפר למאזיני תוכנית הרדיו היומית שלו, מה האזורים המסוכנים בבירות, איזה רחובות נמצאים תחת אש צלפים, ומה הרחובות בהם בטוח ללכת.


ולאחר שדיברנו על נשים וגברים לבנונים אמיצים שיוצאים נגד חיזב-זבאללה, זה המקום לספר לכם שמחר עולה לאוויר פרק נוסף של פודקאסט בנת חלאל, ובו עידית בר ואני נספר לכם מעט על נשים לבנוניות.

ועד שיעלה הפרק החדש, תוכלו להאזין ולצפות בפרקים הקודמים של בנת חלאל בספוטיפיי, להאזין לפרקים בפלטפורמות פודקאסט אחרות, או לצפות בהם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.
#לבנון + #ישראל_במלחמה + #קצת_להכיר_את_השכנים + #פודקאסט + #בנת_חלאל

מבט למזרח התיכון

26 Nov, 21:15


מילה על ציפייה לכניסת טרמפ לבית הלבן, על מלחמות שגרמו למרוץ חימוש עולמי והובילו להתפקחות, על תערוכות ביטחוניות בשכונה המזרח תיכונית, ועל התעשייה הביטחונית המתפתחת בערב הסעודית, כחלק מהשינויים המתחוללים בממלכה הסעודית להגשמת חזון 2030, שעליו כתבתי לכם בעבר בערוץ, ועידית ואני דיברנו בפרקים 5, 6, ו 26 בפודקאסט בנת חלאל.

#ערב_הסעודית + #קצת_להכיר_את_השכנים: ערב הסעודית + #נקודה_למחשבה + #מעניין_בשכונה + #פודקאסט + #בנת_חלאל

מבט למזרח התיכון

16 Nov, 19:56


המלצת קריאה לדוח מיוחד
על איראן, קטר, חמאס, דרום אפריקה ושאר "צדיקים"


מילים רבות נאמרו ונכתבו על התביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בבית הדין הבינ"ל לצדק (ICJ).

אבל מה באמת עומד מאחורי הגשת התביעה? מי הם השחקנים שכבר לפני שנים הניעו תהליכים שהובילו לתביעה ההזויה שנועדה להגביל את זכותה הבסיסית של ישראל להגן על עצמה ולמנוע ממנה להגן על אזרחיה?

לאחר מחקר מעמיק וחבלי לידה לא פשוטים, המכון לחקר האנטישמיות והמדיניות העולמית (The Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy – ISGAP) פרסם דוח על קשרי מפלגת השלטון בדרום אפריקה (ANC) עם איראן, קטר, חמאס, והחזית העממית לשחרור פלסטין, שהובילו בין היתר להטיה אנטי ישראלית ואנטישמית של מפלגת השלטון וממשלת דרום אפריקה, להגשת התביעה של דרום אפריקה בבית הלין הבינ"ל לצדק, ולפעילות ענפה שהובילה להתרחבות ההשפעה של האחים המוסלמים והאסלאם קיצוני בדרום אפריקה.

אמליץ לכם לקרוא את הדוח החשוב ופוקח העיניים שמאיר פינות חשוכות (הדוח בשפה האנגלית) וסביר להניח שלא תופתעו לגלות שמאחורי הסיפור, מסתתרים לא רק האידאולוגיה האסלאמיסטית ושנאת ישראל, אלא גם הרבה כסף ושחיתות.
#ישראל_במלחמה + #הסיפור_מאחורי_הסיפור + #נקודה_למחשבה + #גם_לפרגן_צריך

מבט למזרח התיכון

14 Nov, 04:45


עלה לאוויר פרק מס’ 33 בפודקאסט בִּנְת חַלַאל (بنت حلال = בת טובים)
סדרת הסכתים (פודקאסטים) בה עידית בר ואני, משוחחים על נשים ואנשים במזרח התיכון.

והפעם פרק על החיג’אב וצניעות האישה, ובו עידית ואני דיברנו על מה זה בכלל חיג'אב, ומה נאמר בקוראן על החיג'אב, וגם על מה צריכה האישה לכסות לפי ההלכה המוסלמית.
דיברנו גם על הוויכוח בעולם האסלאם לגבי השאלה האם החיג'אב הוא חובה הילכתית או נוהג חברתי, ולאיזה כיוון דוחפים הפונדמנטליסטים.
וגם הזכרנו סוגי חיג’אב שונים של חיג'אב - כמו הניקאב, הצ'אדור, הבורקה ועוד.


תוכלו להאזין להסכת בנת חלאל, בשירותי הפודקאסט של ספוטיפיי, ובפלטפורמות פודקאסט נוספות, או לצפות בהסכת המצולם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.

כמובן שאשמח אם תירשמו להסכת בשירות הפודקאסט החביב עליכם, ו/או לערוץ היוטיוב של מבנת חלאל, ואם אהבתם את הפרק, נשמח אם תספרו לחבריכם, תעשו לנו לייק 👍, ותשאירו הערות.

כתמיד תוכלו לשוחח על ההסכת בקבוצת הדיון של הערוץ.
#פודקאסט + #בנת_חלאל + #קצת_להכיר_את_השכנים + #איראן + #מרוקו

מבט למזרח התיכון

13 Nov, 17:47


החיג’אב והרוחות הסוערות בשכונה

לאחרונה יוצאים דיווחים מאיראן על צעירות שהתאבדו בגלל מסכת הלחצים שמופעלת על נשים באיראן בעקבות כפיית החיג’אב, וכמובן הסיפור מתחילת החודש, של אהו דריארי (آهو دریایی = Ahoo Daryaei) בת ה 30, סטודנטית לצרפתית בפקולטה למדעים ומחקר באוניברסיטת אזאד, שבריוני משטר המולות בקמפוס האוניברסיטה, הטרידו ותקפו בכניסה לאוניברסיטה כי החיג’אב לא היה מונח לעל ראשה כפי שצריך לטעמם, והיא בתגובה התפשטה ונשארה כמחאה רק עם חזיה ותחתונים, ובעקבות כך נעצרה באלימות ונלקחה מהמקום.

דוברי המשטר טוענים שהיא לא נעצרה, אלא הועברה לטיפול פסיכיאטרי לו היא זקוקה כי היא חולת נפש.

הסיפור של אהו דריארי עורר סערה ברשתות החברתיות וכלי התקשורת בעולם, והיו מי שאמרו שהמקרה של דריארי עשוי להצית מחדש את מחאת הדרישה לחופש והחלפת המשטר, שהחלה לאחר שבריוני משטרת המוסר של המולות רצחו את מהסא אמיני ב 16 בספטמבר 2022, שבמערב קראו לה "מחאת החיג’אב".

החיג’אב מעורר מחלוקות לא רק באיראן, ובתחילת אוקטובר 2024, הרוחות שוב סוערות במרוקו בגלל איסור כניסת תלמידות עם ניקאב לבית ספר ( בשנת 2017 נאסר על לבישת ניקאב בבתי הספר במרוקו, ומאז הדיון בנושא נמשך).

הסערה הפעם הייתה לאחר שמנהל בית ספר במחוז קלעאת סרגנה (قلعة السراغنة = Kelaat Sraghna = El Kelaa des Sraghna) במרכז מרוקו, צפון מזרחית למרקש, לא אפשר את כניסת ארבע תלמידות עם ניקאב.

שוב התנהלו וויכוחים בין המתנגדים לאיסור למצדדים באיסור הניקאב, שוב עלו כתבות בעיתוני מרוקו וכמובן שעיתוני השכונה סיפרו לקוראיהם כל אחד לפי דרכו, על הסערה המרוקאית.

כמו תמיד ברשתות החברתיות הרוחות סערו אף יותר מאשר בכלי התקשורת המסורתית, וגם ברשת היו אלו התומכים כמו הבלוג המרוקאי "חופש מרוקאי" שבו נאמר שיש חשיבות לקיום החוק והשלמות מוסדות החינוך ומילוי אחר התקנות והנהלים שנקבעו בהם, כולל בנוגע לקוד הלבוש, ואף הדגישו את החשיבות בתקשורת תקינה ויעילה בין מורים לתלמידים. ובלוגר אחר כתב שבית הספר חייב להתרחק מהסמלים הנחשלים האלה (הניקאב) ולהיות מסורים לחינוך הילדים ולהתפתחותם, תוך התחשבות בערכי המרוקאים ובדתם ובמסורת הדתית המתונה שלהם.

והיו אלו המתנגדים לאיסור הניקאב, כמו הבלוגרית נבילה בלאב (نبيلة بلاعب = Nabila Belab) שאמרה שהתנהגות הנהלת בית הספר היא "גזענית והדרה", וקראה לפרקליטות להתערב על מנת לאפשר לתלמידות להמשיך בלימודיהן וללבוש ניקאב, או הבלוגר סלאח א-דין ברכאת (صلاح الدين بركات = Salah Eddine Barakat) אמר שההחלטה למנוע מבנות הלומדות לבגרויות ללבוש ניקאב היא אבסורדית ופוגעת בזכויות הפרט שלהן ובזהותן התרבותית והדתית, והוסיף שהניקאב הוא בחירה אישית המשקפת אמונות דתיות ותרבותיות, והטלת הגבלות על לבישת ניקאב עלולה להוביל לתחושת אפליה וחוסר קבלה, שמשפיעה לרעה על הסביבה החינוכית...


ולאחר שסיפרתי לכם על סערות חיג’אב בשכונה, אספר לכם שמחר עולה לאוויר פרק נוסף של פודקאסט בנת חלאל, ובו עידית בר ואני נספר לכם מעט על החיג’אב שכולם מזכירים

ועד שיעלה הפרק החדש, תוכלו להאזין ולצפות בפרקים הקודמים של בנת חלאל בספוטיפיי, להאזין לפרקים בפלטפורמות פודקאסט אחרות, או לצפות בהם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.
#פודקאסט + #בנת_חלאל + #קצת_להכיר_את_השכנים + #איראן + #מרוקו

מבט למזרח התיכון

12 Nov, 20:03


איומי פצצות בטיסות בין סעודיה להודו? לא סיפור מזרח תיכוני

במהלך שלושה ימים שבין 13 ל 16 באוקטובר התקבלו 19 הודעות על פצצות במטוסים שעומדים להמריא או בדרכם מריאד למומבאי.

באחד המקרים, ב 16 באוקטובר, בזמן שמטוס מריאד למומבאי היה במרחב האווירי של עומאן, התקבלה הודעה על פצצה במטוס, והמטוס ביצע נחיתת חירות בשדה התעופה במסקט, בירת עומאן, הופנה למסלול צדדי, 192 נוסעי המטוס הורדו מהמטוס, שנבדק והתברר ששוב זו הייתה הודעת שווא, ושוב לא נמצאה פצצה.

כמו כל מדינה בעולם, גם ערב הסעודית מתייחסת ברצינות רבה להודעות על פצצות במטוסים, והם פועלים לפי הנהלים המקובלים.

כבר היו מקרים בעבר שהתקבלו הודעות על פצצות במטוסים שהמריאו מערב הסעודית ליעדים בעולם, או מטוסים בדרכם לערב הסעודית, כמו המקרה של טיסה MS2688 חברת התעופה המצרית EgyptAir בנובמבר 2021 מהעיר דמאם (الدمام = Dammam הנמצאת במחוז המזרחי, לחופי המפרץ הערבי (הפרסי)) לקהיר, או המקרה מפברואר 2016 של טיסה 226 של Saudi Airlines ממדריד לריאד.

היו גם אירועי חטיפה בטיסות של מטוסים סעודים, ובהם חטיפת טיסה 115 של Saudi Airlines באוקטובר 2000, מריאד ללונדון, שנחטפה לעיראק, ושל ניסיון חטיפת טיסה 450 של Saudi Airlines מחרטום לג’דה, באוקטובר 2002, ע"י נוסע ששלף אקדח וגם טען שיש פצצה במטוס.

שרשרת הודעות השווא על פצצות בטיסות בין ערב הסעודית להודו, לא זכו לתהודה רבה חוץ מאשר בעיתונות ההודית והעיתונות המפרצית, בעיקר הסעודית.

העובדה שתוך פרק זמן קצר יצאו הודעות שווא רבות על פצצות בטיסות מסעודיה להודו, עוררה אצלי תהיות, ואחת השאלות שניקרה בראשי הייתה - למי יש אינטרס לפגוע ביחסי הממלכה הסעודית עם הודו? ו/או לפגוע בטיסות בין שתי המדינות?

במעט זמן פנוי שהיה לי בשבועות האחרונים, בדקתי מעט את הסיפור. אמנם בשכונה המזרח תיכונית, לפעמים לוקח זמן לגלות את כל הפרטים של סיפורים מעניינים, ולפעמים זה פשוט לא קורה, וכמובן ישנם סיפורים בהם רב הנסתר על הגלוי, אבל המקרה של 19 הודעות השווא על פצצות במטוסים בטיסות מסעודיה להודו, התברר שזה הרבה יותר סיפור הודי מאשר סיפור סעודי-מזרח תיכוני, והיה מדובר רק בחלק קטן מתוך מעל 500 הודעות על פצצות במטוסים שקיבלו חברות תעופה הודיות במהלך בחודש אוקטובר, רובן בשבועיים האחרונים של החודש (רק ב 29 באוקטובר התקבלו מעל 100 איומים) ומדובר במספר גדול יותר מאשר סך הודעות – התראות פצצה על מטוס שהתקבלו מתחילת השנה.

בעידן של ימינו, בו כולנו "חיים" גם ברשת, כבר לא צריך להתקשר בטלפון או לשלוח מכתב כדי לאיים שהוטמנה פצצה במטוס. בעידן הרשתות החברתיות קל הרבה יותר לאיים באמצעות פרסום הודעה ברשת, לכן לא מפליא ללמוד שמרבית הודעות האיום התפרסמו ברשתות החברתיות (רובן ברשת X – טוויטר לשעבר) וכך היה גם בזינוק הקודם בהודעות איומי פצצות במטוסי חברות תעופה הודיות שקרה בחודש יוני ובו היו (“רק") 64 הודעות איום על פצצות.

בעולם היו מקרים של עלייה בכמות הודעות איום על מטוסים, כמו עשרות איומים שהתקבלו בשדות תעופה בצרפת בחודש אוקטובר 2023, או איומים שהתקבלו ברוסיה לאחר הפלישה לאוקראינה, אבל מקרה של מעל 500 איומים של מטוסי מדינה אחת בחודש אחד, הוא חסר תקדים.

#ערב_הסעודית + #הסיפור_מאחורי_הסיפור + #מעניין_בשכונה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

07 Nov, 09:12


עדות מעניינת על התקיפה הישראלית באיראן

אנו שוב נמצאים בימי המתנה שמשטר הרפובליקה האסלאמית של איראן יתקוף את ישראל.

אלו שוב ימים בהם המשטר האיראני ממשיך לאיים על ישראל, ארה"ב, מדינות השכונה המזרח תיכונית ושאר העולם, ודוברי משטר המולות שוב אומרים מפורשות שאיראן תתקוף פעם נוספת את ישראל, וגם את ארה"ב וכל מדינה אחרת שתעזור לישראל, ושוב מאיימים עלינו שהתקיפה תהייה גדולה מהקודמת.

גם לאחר בחירת טרמפ לנשיא ה 47 של ארה"ב, דוברי המשטר לא מפסיקים לאיים, ומעניין לראות את ההתייחסות האיראנית לבחירתו של טרמפ, שיש שאומרים שמביעה חשש מפני מדיניות הממשל האמריקאי החדש כלפי איראן, לאחר כניסת טרמפ לבית הלבן בינואר הקרוב.

לאחר התקיפה הישראלית באיראן שהייתה ב 26 באוקטובר, ראינו כתבות בכל כלי התקשורת בישראל שסיפרו לנו מה הותקף ואיך הותקף, ובהמשך הביאו לנו כתבות ובהן עדויות של אנשי חיל אוויר שהשתתפו בתקיפה.

זה לא מחזה נפוץ לראות עדויות שיוצאות מאיראן על פגיעה באתרים ובסיסים, בוודאי שלא בכל יום רואים עדויות אישיות של חיילים או אנשי משרות המהפכה, שהיו בבסיסים שהותקפו ע"י ישראל.

אפנה אתכם לראות כתבה מעניינת של דרור בלאזאדה מערוץ 14, עם עדות של חיל איראני שמשרת לטענתו בבסיס מהחשובים באיראן, שהותקף ע"י ישראל.
#ישראל_במלחמה + #איראן + #מעניין_בשכונה + #גם_לפרגן_צריך

מבט למזרח התיכון

02 Nov, 22:43


על שירי עם ישנים מחודשים ושקטים של אזור סוער

במציאות המזרח תיכונית, לפעמים אנשים שאוהבים את מולדתם ופועלים לשמר את מורשתה, עושים זאת גם תוך שיתוף פעולה עם משטר אכזר שהורס את המולדת אותה הם כה אוהבים ומשנה את צביונה.

כזהו סיפורם של חמשת חברי להקת תקאת (فرقة تكات = Takkat Band) שהם סורים גאים שאוהבים את מולדתם, מחדשים ומשמרים שירים עם סורים ישנים, וגם שירים עממיים ישנים מעיראק, ממדינות הלבנט ומדינות ערב אחרות.

הלהקה הוקמה ב 2018 ע"י הזמרת ספאא ג’בר (صفاء جبر = Safaa Jabr) הזמר עלה פנדי (علاء فندي = Alaa Fandy) הקלידן אוסמה אל-מגהוט ( اسامة الماغوط = Osama Almaghout) נגן הבוזוק (כלי מיתר הדומה לבוזוקי היווני) נור קאדור (نور قدور = Nour Kaddour) ונגן כלי הקשה חטאר סאליבי (خطار صليبي = Khattar Salibi) לאחר שנפגשו במקרה בפורטוגל, כשכל אחד מהם הגיע בנפרד כדי להשתתף בפסטיבל אומניות בין לאומי.

חברי הלהקה החליטו להתמקד בהחייאת שירים סוריים עממיים שנשכחו מהציבור, וחידושם בסגנון מוזיקלי שקט ופשוט, כדי שלא יישכחו, ולאחר שהחלו לפעול ולפרסם את הביצועים שלהם לשירים העממיים הישנים והנשכחים, חבר אליהם האני טייפור (هاني طيفور = Hani Tayfour) בעל חברת RealStudio, שעוסקת ביצירת תוכן ובקידום מוזיקאים צעירים, קידם את נוכחות הרשת של הלהקה והפך למנהל הלקה ומנהלה המוזיקלי.

הלהקה מופיעה בסוריה ומקבלת את חסות המשטר, ומדי פעם מופיעה בחסות חברות של מקורבי משטר כגון חברת התעופה Cham Wings וחברת הטלקום Syriatel, ולמרות זאת, עם הזמן הפכה תקאת לאחת מהלהקות המוערכות בשכונה, שהוזמנה להופיע באירועים מוזיקליים כמו פסטיבל ג’רש בירדן, ובאירועים גדולים ורבי משמעות כמו תערוכת אקספו 2020 בדובאי.

הלהקה הפכה לפופולרית, ושיריה צוברים מיליוני צפיות, ואף עשרות מיליוני צפיות, ושיר אחד כבר צבר מעל 102 מיליון צפיות רק בערוץ היוטיוב של האני טייפור, מנהל הלקה. בחיפוש פשוט תוכלו למצוא את שירי הלהקה בחשבונות להקת תקאת רשתות החברתיות, וליהנות מביצועי הלהקה.

יש לציין שלמרות הכישרון של חברי הלהקה הסורית, ולמרות שעבודתם המוזיקלית זוכה להערכה ברחבי השכונה, ולכן אני מספר לכם על הלהקה, הם ממש לא נמנים על חובבי ציון, אלא נמנים על תושבי השכונה המזרח תיכונית שתומכים "בסוגיה הפלסטינית" ואומרים בגלוי שירושלים ערבית הוא הפתרון היחיד ואין בלתו, ובאמצע 2021 הוציאו חברי הלהקה שיר בשם "פלסטין היא ערבית".

לסיום אוסיף מעט פיקנטריה, ואספר לכם שספאא ג’בר ועלה פנדי נישאו ב 2020 וכיום הם הורים לאיילה (آيلا = Ayla) בת השלוש, ואם כבר פיקנטריה, אז אוסיף שהיות ולכל אחד בשכונה המזרח תיכונית ברור שלא פשוט לחיות תחת משטר אסד בן החסות של משטר המולות האיראני, במה שפעם הייתה סוריה, בוודאי לא לנוצרים, לא בטוח שתמצאו מישהו בשכונה שהתפלא כשחברי הלהקה שמחו לקבל מעמד תושבות זהב באמירויות, מעמד נכסף ע"י רבים, המאפשר שהות חוקית ארוכת טווח של חמש עד עשר שנים, המתחדשת אוטומטית, ומאפשרת לחיות, לעבוד וללמוד באמירויות.
#קצת_להכיר_את_השכנים + #סוריה

מבט למזרח התיכון

31 Oct, 18:11


על מקהלה פופולרית ועל פסטיבל יומרני עם אמירה פוליטית

יש לא מעט מקהלות אוניברסיטאיות בעולם, חלקן הפכו להיות מפורסמות בכל העולם, חלקן מוכרות יותר בארצותיהן, לפעמים גם מקהלה מאוניברסיטה בשכונה המזרח תיכונית יכולה להפוך למפורסמת.

מקהלת און (كورال أون = Oun Choir) היא אחת ממקהלות הסטודנטים של אוניברסיטת עין שמס בקהיר, שהפכה להיות שם חם בעולם הזמר הערבי, לאחר שצברה בשנתיים האחרונות פופולריות רבה ברשתות החברתיות.

המקהלה מעלה לרשתות מגוון שירים, כולל שירים דתיים ובהם פרק שירה שלם שמוקדש לחודש הרמדאן, וכמובן שירים מצריים פטריוטים.

עשרות מהסרטונים של מקהלת און צברו מעל מליון צפיות, חלקם מעל 10 מיליון צפיות, וסרטון הנצפה ביותר צבר בטיקטוק מעל 21.4 מיליון צפיות, וביוטיוב מעל 2.9 מליון.

למקהלת און יש נוכחות במספר פלטפורמות, ובהן: טיקטוק (עם כ 900 אלף עוקבים), אינסטגרם (עם כ 340 אלף עוקבים) פייסבוק (עם כ 280 אלף עוקבים) יוטיוב ו threads (עם כ 40 אלף עוקבים בכל אחת).

המנצח והמייסד של מקהלת און, מחמוד סאבר (محمود صابر = Mahmoud Saber) (לא שחקן הכדורגל במועדון אל-אהראם - מועדון הפירמידות) מסביר את הפופולריות של הלהקה, בכך שהם שרים באהבה גדולה, ובסרטונים שעולים לרשתות החברתיות, רואים שהזמרים בשירתם משדרים אנרגיה חיובית.

אציין שזו להקה מעורבת של גברים ונשים, ויש בה (הרבה) יותר זמרות מזמרים, ובתזמורת של הלהקה רוב (אם לא כל) הנגנים הם גברים.

מקהלת סטודנטים הפופולרית מנצלת את הצלחתה ברשת והפכה להיות מבוקשת גם להופעות בפני קהל חי, והספיקה להופיע בשנה שעברה והשנה לא מעט פעמים, גם בחגיגות וטקסים שונים באוניברסיטה, כדוגמת "חגיגות לציון ניצחונות אוקטובר המפוארים”, חגיגות לציון הולדת הנביא, ובחגיגת יום השפה הערבית, ובמצרים כמו במצרים, אף הוזמנה להופיע בטקסים ואירועים של צבא מצרים, ובשנה שעברה גם בפסטיבל אל עלמיין (مهرجان العلمين = Al Alamein Festival) הראשון, שאמור היה להחזיר את התיירים למצרים, ושאמור להיות לטענת מצרים, אירוע הבידור הגדול במזרח התיכון, שמתקיים מאמצע יולי עד סוף אוגוסט, בעיר אלעלמיין החדשה (العلمين الجديدة = New Alamein).

אציין שמארגני פסטיבל אלעלמיין, שהמצרים מנסים לקדמו לפסטיבל מושך תיירים מהעולם הערבי והמערבי כאחד, ושיתחרה באתרי נופש אירופים כמו איי יוון, הריביירה הצרפתית ואתרים באיטליה כמו סרדיניה (אבל אסור להזכיר את הלחישות הרמות שאומרות שהפסטיבל בא להתחרות בפסטיבל עונת ריאד (Riyadh Season) בסעודיה).

בשנה שעברה, לפני פתיחת הפסטיבל הראשון שהמצרים רוצים להפכו למסורת, מארגני הפסטיבל הודיעו פומבית שהם יעבירו 60% מרווחי הפסטיבל "לטובת עמנו בפלסטין" ואף כתבו זאת בכרזות ופרסומי הפסטיבל, מתחת לסיסמת הפסטיבל שהייתה: "העולם הוא אלעלמיין" וכדי להראות את תמיכתם בפלסטינים, הפסטיבל נפתח גם בריקודי העם הפלסטיניים, ובהכרזה על הפקת שיר המוקדש ל"תמיכה בפלסטין".

לא יודע לומר לכם אם הפרסום תחת סיסמת הפסטיבל, של ההבטחה להעברת רוב הרווחים לפלסטינים, עודדה מישהו מהעולם הערבי או המערבי או מכל מקום אחר בעולם, להגיע לבלות בפסטיבל, וגם לא יודע לומר לכם מה היה הסכום שמארגני הפסטיבל העבירו לטובת הפלסטינים, או אם בכלל העבירו סכום כלשהו, אבל לא בטוח שאמירות מסוג זה מעודדות תיירים לבוא לבלות במדינה שמבטיחה להעביר לארגוני טרור, חלק מהכסף שהתיירים מוציאים במדינה…

למרות טענות המצרים שהפסטיבל בשנה שעברה זכה להצלחה, השנה המארגנים דאגו לשיווק אגרסיבי והזמנת שגרירים, אישים נכבדים ונציגי 24 רשתות תקשורת זרות, לסיור במתחמי הפסטיבל ולטקס הפתיחה, ושריף פתחי (شريف فتحي = Sherif Fathy) שר התיירות והעתיקות המצרי, הודיע שהגיעו לפסטיבל תיירים מ 104 מדינות (רק לא אמר מה היה מספר התיירים שהגיעו לפסטיבל)
#קצת_להכיר_את_השכנים + #מצרים

מבט למזרח התיכון

31 Oct, 04:45


עלה לאוויר פרק מס’ 32 בפודקאסט בִּנְת חַלַאל (بنت حلال = בת טובים)
סדרת הסכתים (פודקאסטים) בה עידית בר ואני, משוחחים על נשים ואנשים במזרח התיכון.

והפעם פרק על נשים מרוקאיות, ובו עידית ואני דיברנו על גברים מול נשים בחברה הפטריאכלית המרוקאית, המשלבת מסורות ותרבויות.

על התנגשות בין החוק למציאות במרוקו, ועל הדרך לעקוף את חוקי המדינה כדי להמשיך במסורת של נישואי קטינות, וגם על לידה מחוץ לנישואין, ועל בתי יתומים במרוקו.

ודיברנו על נשים כפריות ונשים עירוניות, ועל נחשלות מול מימוש הזדמנויות, ועל נשים מרוקאיות חזקות שמגיעות לתפקידים בכירים ועושות הכל ובכל תחום.


תוכלו להאזין ולצפות בהסכת בנת חלאל, בשירותי הפודקאסט של ספוטיפיי, ובפלטפורמות פודקאסט נוספות, או לצפות בהסכת המצולם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.

כמובן שאשמח אם תירשמו להסכת בשירות הפודקאסט החביב עליכם, ו/או לערוץ היוטיוב של מבט למזרח התיכון, ואם אהבתם את הפרק, נשמח אם תספרו לחבריכם, תעשו לנו לייק 👍, ותשאירו הערות.

כתמיד תוכלו לשוחח על ההסכת בקבוצת הדיון של הערוץ.
#פודקאסט + #בנת_חלאל + #קצת_להכיר_את_השכנים + #מרוקו

מבט למזרח התיכון

30 Oct, 18:10


מילה על תערוכת אופנה מרוקאית בהולנד

לפני כשלושה שבועות ב 2 באוקטובר, מקסימה (Maxima) מלכת הולנד, חנכה בטקס חגיגי את תערוכת האופנה "מודה – הצהרת אופנה מרוקאית" (MODA - Moroccan Fashion Statements) במוזיאון "Centraal MUSEUM" בעיר אוטרכסט (Utrecht) שבהולנד.

המלכה קיבלה סיור מודרך בתערוכה המשתרעת על פני 1,000 מ"ר, ע"י יוזמות התערוכה, נינקה בלומברג (Ninke Bloemberg) אוצרת האופנה במוזיאון בו מוצגת התערוכה, וזינב סגרושני (Zineb Seghrouchni) מייסדת סוכנות התרבות DAR מרוטרדם (DAR Cultural Agency), שהמפקחת על התערוכה, ואליהן נלווה בין היתר מוחמד אל-בסרי (محمد البصري = Mohamed El Basri) שגריר מרוקו בהולנד, ומכובדים מרוקאים והולנדים נוספים.

במסגרת הסיור המלכותי, המלכה שלבשה בגד שעיצב מעצב העל המרוקאי מוחמד בן שלאל (محمد بن شلال = Mohamed Benchellal) פגשה מספר מעצבים מרוקאים והתרשמה מיצירותיהם המוצגות בתערוכה, ובהם את מרים בלח’יאת (مريم بلخياط = Meriem Belkhayat) וראתה את תצוגת הקפטאנים המרוקאים המעוצבים על ידה, והקפטאן שלבשה מרים, לא היה עיצוב שלה, אלא קפטאן ישן בן כ 70 שנה שהיה שייך לסבתה.

בתערוכה מציגים מעל חמישים מעצבים, שרובם מרוקאים וחלקם בעלי שם עולמי, וגם מעצבים צעירים מקומיים מאוטרכט שהם ממוצא מרוקאי, וכולם מציגים אופנה מרוקאית עכשווית.

אזכיר שבהולנד יש קהילת מהגרים מרוקאית גדולה ומגוונת, ונוסף לשגרירות מרוקו הנמצאת בהאג, יש בהולנד גם ארבע קונסוליות מרוקאיות (באמסטרדם, רוטרדם, דן בוס וכאמור גם באוטרכט)

אם אתם חובבי אופנה ומגיעים לביקור בהולנד, תוכלו לראות את התערוכה עד 2 במרץ 2025.

ואם אתם תוהים מדוע אני מספר לכם על תערוכת אופנה מרוקאית בהולנד ועל שמעצבת אופנה מרוקאית פגשה במלכת הולנד, אסביר שמחר עולה לאוויר פרק נוסף של פודקאסט בנת חלאל, ובו עידית בר ואני נספר לכם מעט על נשים מרוקאיות.

ועד שיעלה הפרק החדש, תוכלו להאזין ולצפות בפרקים הקודמים של בנת חלאל בספוטיפיי, להאזין לפרקים בפלטפורמות פודקאסט אחרות, או לצפות בהם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.
#פודקאסט + #בנת_חלאל + #קצת_להכיר_את_השכנים + #מרוקו

מבט למזרח התיכון

26 Oct, 10:23


תקיפה באיראן ומלחמת תודעה

כפי שאתם בוודאי יודעים, הלילה ישראל תקפה באיראן, ומהודעת דובר צה"ל, למדנו שמבצע התקיפה באיראן נקרא מבצע ״ימי תשובה״ (שם זמני?).

התקיפה הישראלית באיראן, בעיראק ובסוריה, בה השתתפו מעל מאה מטוסים שרבים מהם טסו בשמי איראן, שהיו אמורים להיות מוגנים ע"י מערכות הגנה אווירית מתוצרת מקומית שלפי דברי הרהב של המשטר האיראני הן מהטובות בעולם, נועדה לא רק לפגוע במטרות שהוגדרו לתקיפה, אלא גם להעביר מסר ברור למשטר האיראני ולשכונה המזרח תיכונית כולה, שאם צריך, ישראל תגיע פיזית לכל מקום ותעשה כל מה שתמצא לנכון לעשות כדי לתקוף ולפגוע בכל מי שתוקף את ישראל.

מהרגע שהחלו לעלות לרשת דיווחים של אזרחי טהראן על שמיעת פיצוצים, ניסה המשטר האיראני באמצעות דוברים שונים ושופרות התעמולה שבשירותו, להעביר את המסרים הנכונים מבחינתו, הן לאיראנים והן לעולם, והמסר העיקרי: לא קרה שום דבר משמעותי, האויב הציוני ניסה לתקוף, ואת התקיפה ניסה האויב לבצע באמצעות ירי מרחוק של טילים ממטוסים וע"י כטב"מים, אבל "ההגנה האווירית של איראן השלימה בהצלחה את משימותיה והפילה את מרבית הטילים והאיומים הציונים" והמסר ממשיך שחיים באיראן ממשיכים כרגיל.

כמיטב המסורת בשכונה שלנו, למסר העיקרי של בניית המסגור לידיעה, נוסף גם מסר תודעתי שנועד לרומם ולפאר את מעביר המסר ולהשפיל אויביו, כפי שבא לידי ביטוי במשפט הקצר: "כוחה של איראן משפיל את אויבי המולדת".

לפעמים בשכונה המזרח תיכונית יש צורך לחזק את המסר התודעתי של הקטנה והשפלת האויב, והמשטר האיראני מנסה לחזק מסר תודעתי זה, ולקבוע את הנרטיב הנכון בשיח הציבורי ודאג להריץ ברשתות את המסר שמסביר שההר הוליד עכבר, ואומר: “חודש של איומים, שבוע של דליפת מידע על תקיפה, והתוצאה היא רק חזיזים ובלונים!” ולמסר הזה נלווה גם תיבול הומוריסטי שמנסה לעקוץ, להגחיך ולהשפיל: "מטרת המתקפה הזו הייתה להעיר אנשים לתפילת שחרית!”.

היות ואחת מהמטרות של המסרים היא להגחיך ולהשפיל את "האויב הציוני" אז כמובן שלעגו לערוץ 12 שבזמן דיווח הלילה על התקיפה באיראן, עשה שימוש בתמונה מתחילת יוני 2021 שמראה שריפה בבית זיקוק סמוך לטהראן, וכדי להעביר את המסר שישראל מפחדת, אז במקום להשתמש בתמונות של ראש ממשלת ישראל בבור בקריה בזמן התקיפה על איראן, שפורסמו בתקשורת הישראלית, במסר האיראני בחרו שופרות המשטר להעלות תמונה של ראש הממשלה מבקר ברצועת עזה בדצמבר 2023, ולתמונה בה רואים את נתניהו עם חיילים וכולם עם שכפ"צ וקסדה, הצמידו את הטקסט: “לשכת ראש הממשלה: נתניהו היה במקלט של בסיס הקריה בזמן התקפה באיראן.”

צריך להיות מודעים לכך שהידיעות הרשמיות שיוצאות מדוברי המשטר האיראני מיועדות להעביר את המסרים הנכונים, ולשם כך המשטר יפעיל כלי תודעה ולוחמה פסיכולוגית ויעשה כל טריק אפשרי כדי לעצב את הסיפור הנכון מבחינתו, להנדס את תודעת דעת הקהל האזורית והעולמית, ובמקביל לזכור שהמשטר האיראני רואה חשיבות רבה מאוד בהינדוס התודעה בעיקר של דעת הקהל האיראנית, ואת דעת הקהל שלנו – הישראלים, המוגדרים על ידי משטר המולות “האויב הציוני" / "הישות הזמנית" / "המשטר הלא לגיטימי" ועוד שלל כינויי גנאי, ולכן ידאגו לשתול גם את המסרים שמדינת ישראל מתפוררת וזמנה קצוב, ומסרים שישראל כבר גמורה / נפלה / בדרך להשמדה.

בשלב זה, שעדיין לא ידוע מה בדיוק היו המטרות שהותקפו באיראן ומה היו תוצאות התקיפה, המשטר האיראני משדר את מסריו, ואצל רבים בשכונה המזרח תיכונית, ובכללם בקרב הישראלים והאיראנים כאחד, אפשר לראות שיש הלך רוח משותף של אכזבה בגלל הציפיה והתקווה לתקיפה ישראלית גדולה בהרבה שתפגע בבטן הרכה של המשטר, וכן תחושת החמצה שישראל לא תקפה את הרפובליקה האסלאמית של איראן, בתקיפה משמעותית יותר שיכלה לסמן את תחילת קיצו של משטר המולות.

לא אנסה לפרש מדוע נבחרו המטרות שהותקפו, ולא אנסה לנתח מה הייתה מסכת הלחצים שהופעלה כלפי ממשלת ישראל לפני התקיפה, אבל אבקש שתזכרו שישראל פועלת במסגרת אילוצים ומגבלות שמכתיבות את מה שישראל יכולה לעשות, וגם אם לפעמים נראה שיכולות להיות פעולות שניתן היה לעשותן בצורה שונה ותואמת יותר לאינטרס הישראלי, אנחנו לא תמיד חשופים לכל המידע ולכל האילוצים והמגבלות שמלווים את תהליך קבלת ההחלטות ובחירת המטרות.
#ישראל_במלחמה + #איראן + #נקודה_למחשבה + #מעניין_בשכונה

מבט למזרח התיכון

25 Oct, 09:56


הזמנה לרישום לאירוע זום

כולם מדברים על מה שישראל צריכה לעשות ביום שאחרי המלחמה / ביום שאחרי חמאס / ביום שאחרי חיזבאללה, ועל איך יראה האזור לאחר המלחמה.
כולם מדברים על האינטרסים הישראלים ועל איזה תהליכים מדיניים צריכים להיות חלק מהיום שאחרי.

אתם מוזמנים להירשם לאירוע זום, לרגל 30 שנה להסכם השלום ישראל-ירדן: בין שלום אזורי למלחמה
שיתקיים ביום חמישי הבא, 31 באוקטובר, ובו ניתן יהיה להכיר מעט יותר את מערכות היחסים המורכבות בין ישראל לירדן.

* ההשתתפות באירוע מותנית ברישום מוקדם
** שימו לב שאתם בוחרים את האירוע האמור
#גם_לפרגן_צריך + #ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

24 Oct, 16:06


שטיפת מוח וגיוס ילדים-חיילים בחסות ומימון האו"ם

כבר כתבתי לכם לא פעם שהחות’ים מגייסים ילדים להילחם במיליציות החות’יות,
גם הפעם אספר לכם שהחות’ים ממשיכים לגייס ילדים-חיילים בבתי הספר, למרות שהתחייבו להפסיק.

ומה עושה האו"ם - כלום?
ביד אחת ממשיכים לכתוב עוד דוחות של אוי כמה זה לא יפה לגייס ילדים להילחם בצבא החות’ים,
וביד השניה ממשיכים לממן את בתי הספר של החות’ים.

בקובץ המצורף תמצאו חצי מילה על תיאטרון האבסורד של האו"ם – כלום, ואת סיפורו של ילד שגויס למליציות החות’יות והפך למפקד גדוד, שהתעמולה החות’ית יצרה מסיפורו כלי שטיפת המוח לילדי תימן, לצורך גיוסם כחיילים למיליציות החות’יות.

#תימן + #קצת_עובדות_תימן + #ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

23 Oct, 14:15


המלצת קריאה לגיליון מיוחד של Nexus

מגזין "Nexus" שהולך והופך למקור ידע ופלטפורמה לפרסום תכנים הנוגעים בהקשרים של דת ופוליטיקה במזרח התיכון, שעוזרים בהבנת תהליכים המתרחשים באזור, פרסם גיליון מיוחד העוסק בדואליות של המקומות הקדושים: מצד אחד, הם מהווים מוקדי מתיחות, אולם לא אחת הם גם טומנים בחובם הזדמנויות לשיתוף פעולה בין דתי וניסיונות לקידום שלום.

אמליץ לכם בחום לקרוא את המאמרים שבגיליון המיוחד האמור, שכמו שאר התכנים באתר Nexus, נכתבו בידי חוקרים מובילים מהארץ ומהעולם.
* למען מי שעדיין לא מכיר את אתר Nexus אציין שהתכנים הם בשפה האנגלית.
#גם_לפרגן_צריך + #ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

22 Oct, 13:59


בסרטון המצורף רואים רעול פנים מסובב פסל תלת ממדי, שמטיל על הקיר צל בדמות פניו של סינוואר, ואז הוא זורק מקל לעבר המצלמה.
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

22 Oct, 13:59


סינוואר וזירת הלחימה המוזנחת

חיסולו של סינוואר פתח שלב נוסף במלחמת התודעה המתנהלת נגד ישראל.

מצד אחד ישראל עשתה טעות בפרסום סרטון שצולם זמן קצר לפני חיסולו, בו רואים את סינוואר רעול הפנים והפצוע, זורק מקל לכיוון הרחפן שצילם אותו, ובכך אפשר לחמאס ושאר ארגוני הטרור הפלסטיני ותומכיהם, להציג את סינוואר הפחדן שהסתתר שנה במנהרות מתחת לאדמה עד שחיילי צהל נשפו בעורפו בתוך המנהרות, ועכבר המנהרות החמאסי נאלץ לעלות אל פני הקרקע ולהסתתר בשרידי שכונת תל סולטאן במה שפעם הייתה רפיח, כגיבור שנלחם נגד הכיבוש הציוני עד השנייה האחרונה.

ומצד שני חיסול סינוואר הפיח רוח חיים באומני תת התרבות הטרוריסטית, שהעלו לרשת שלל איורים וציורים, קריקטורות ותמונות לכבוד "גבורתו" של עכבר המנהרות סינוואר, וברבות מיצירות "האומנות" כיכב סינוואר עם אפוד הלחימה זורק לעבר הרחפן את המקל שהפך לסמל.

חלק מיצירות "האומנות" שהתפרסמו ברשת, הפכו למקור הכנסה לסוחרים זריזים שמוכרים לתומכי טרור בשכונה המזרח תיכונית ובעולם, מוצרים עליהם מודפסות היצירות המהללות את עכבר המנהרות הפחדן שהפך באחת לסינוואר "הגיבור הלאומי" / "גיבור התרבות" הפלסטיני החדש, שעומד בשורה אחת עם עז א-דין אל-קסאם או אחמד יאסין.

לדעתי אחת מכל היצירות והקשקושים לכבוד גבורתו של עכבר המנהרות ויצירת מיתוס הגיבור לסינוואר, התעלתה מעל כולן, ואותה תוכלו לראות בהודעה הבאה.
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

21 Oct, 20:23


הנה מכתבו של סעיד מהרוברז (سعید مهرورز = Saeed Mehrovarz) שהציע פרס למי שירצח את ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה + #איראן + #קצת_מידע_איראן + #איך_חושבים_השכנים: איראן + #הסיפור_מאחורי_הסיפור + #מעניין_בשכונה

מבט למזרח התיכון

21 Oct, 20:23


באיראן פורסמה הצעת פרס למתנקש בנתניהו

איראני לא חביב שנקרא חאג' סעיד מהרוברז (حاج سعید مهرورز = Hajj Saeed Mehrovarz)
הציע פרס למי שירצח את ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו.

בעיתונות האיראנית נאמר שמהרוברז הוא מוותיקי מלחמת איראן-עיראק, ואת הכתב שפרסם ואף חתם עליו עם אשתו פאטמה, הוא פתח בפסוק מס’ 56 מסורת אל-מאאידה (סורת השולחן) “ומי שפונה לאללה ושליחו ולאלה המאמינים - אז אכן, מפלגת אללה הם המנצחים" (وَمَنْ يَتَوَلَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللهِ هُمُ الْغَالِبُونَ) (אזכיר שסוף הפסוק מופיע בדגל חיזבאללה).

במכתב המצורף בהודעה הבאה, הוא מציג עצמו (כולל מס’ תעודת זיהוי) ומבטיח למי שיתנקש בחיי נתניהו, בתוך שלושה חודשים, בין אם המתנקש יהיה "איראני או לא איראני" שתי קומות, הקומה השנייה והשלישית (מתוך שלוש) במבנה בבניין ברחוב כרים חאן זנד (کریم خان زند = Karim Khan Zand) בטהראן, הנמצא ברובע ה 6 של טהראן, ואם המתנקש לא ישרוד, הוא מבטיח להעביר את הנכס המדובר ליורשי הרוצח או האפוטרופוס שלהם.

אמנם מהרוברז הנדיב משאיר בידיו את קומת הקרקע, שזו הקומה המסחרית המייצרת הכנסה חודשית נאה, אבל ממש נחמד מצידו לתגמל רוצח של ראש ממשלת ישראל...

בשביל הידע הכללי אספר לכם שברחוב זה נמצאת קתדרלת סנט סרגיס = Saint Sarkis Cathedral) השייכת לכנסייה הארמנית, ושזה מבנה הכנסייה הגדול בטהראן, שנמצאת בצמוד למבנה השייך למשרד הארגון הלאומי להערכת חינוך (سازمان سنجش آموزش کشور = National Organization for Educational Testing) שעל אחד מקירות המבנה יש ציור קיר בגובה של 9 קומות של דגל אמריקה שבמקום כוכבים יש גולגלות, ובסוף הפסים האדומים יש פצצות, ועליו הקריאה הידועה של המשטר האיראני "מוות לאמריקה".

עוד אספר לכם שאמנם המכתב זכה לתפוצה רחבה בעיתונות האיראנית, אבל לא פורסם בכל עיתוני איראן, ומעבר לפרסום המכתב עצמו, מעט מאוד מידע נכתב בעיתונות על ההצעה ועל המציע, וגם אם היו עיתונים בודדים שהוסיפו "תמונה של הנכס" שעליה נכתב: תמונה עליה נכתב “מתנה לרוצח נתניהו, שתי קומות בכרים חאן, טהראן” בדיקה זריזה העלתה שלא מדובר בתמונות מהנכס המדובר, אלא תמונות ישנות ולא קשורות, ואוסיף שפרסום המכתב עורר תגובות מעורבות גם בתקשורת וגם ברשתות החברתיות.

ברשתות האיראניות היו רבים שגינו את ההצעה, ואחרים שתמכו וחגגו, אחסוך מכם את הביטויים והקללות שתומכי המשטר הרעיפו על העם היושב בציון בכלל ועל ראש ממשלת ישראל בפרט, אבל אוסיף שגם מבין תומכי המשטר היו מי שאמרו שפרסום המכתב עלול להזיק יותר מאשר להועיל במלחמה הצודקת להוצאת הנגע הסרטני של הישות הציונית מפלסטין.

לסיום אומר שאני לא יודע אם מדובר באמת ביוזמה של איזה איראני מלא שנאה, או אם זו יוזמה של משטר מלא שנאה באמצעות שירותי המודיעין של משמרות המהפכה או המשרד למודיעין ולביטחון לאומי של הרפובליקה האסלאמית של איראן, שרק מסתתרים מאחורי המכתב שפורסם בעיתונו בשמו של אותו סעיד מהרוברז, ושהמשטר מנסה להרחיק עצמו מההצעה הגלויה של פרס משמעותי למי שיצליח לרצוח ראש ממשלת ישראל, אבל לאחר שדוברי המשטר כבר פרסמו רשימת בכירים ישראלים כמטרות לחיסול, אף אחד בשכונה המזרח תיכונית לא יופתע אם המשטר עומד מאחורי המכתב והפרס המוצע למתנקש "איראני או לא איראני".

למען עם ישראל, אזרחי ישראל, העם האיראני, כל תושבי השכונה המזרח תיכונית, והעולם כולו, הגיע הזמן לשים סוף למשטר המולות של הרפובליקה האסלאמית של איראן.
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה + #איראן + #קצת_מידע_איראן + #איך_חושבים_השכנים: איראן + #הסיפור_מאחורי_הסיפור + #מעניין_בשכונה

מבט למזרח התיכון

18 Oct, 07:59


לפני שרצים לדבר על היום שאחרי, צריך להכיר ולהבין את השכונה

עוד לא שקטו ברחבי השכונה המזרח תיכונית קולות הדי חגיגות חיסולו של עכבר המנהרות סינוואר, וכבר מהדהדים בשכונה קולות המדברים על היום שאחרי סינוואר והיום שאחרי חמאס, קולות המדברים על "עסקה עכשיו", קולות המדברים על הסדר לרצועת עזה וקולות המדברים על שהנה הנה נגמרת המלחמה.

כן, צריך לדבר על היום שאחרי, וצריך לדבר על הסדר שיסדיר את היום שאחרי ברצועת עזה, וכן, צריך לדבר על ההזדמנויות החדשות שנוצרו בעקבות חיסול סינוואר, אבל את כל הדיבורים על היום שאחרי ועל הסדרים אפשריים, צריך לעשות משקט, מחדרי חדרים, מאחורי הקלעים, בשיחות בין מנהיגים ושליחים שמונו על ידם כנציגיהם, ולא בדיבורים פומביים באולפנים ובהכרזות לתקשורת.

וכדי להגיע להסדרי היום שאחרי חמאס ברצועת עזה, צריך להכריע את חמאס. וכדי להכריע את חמאס צריך לחסל כל מנהיג, מפקד ומחבל בארגון הטרור הפלסטיני של האחים המוסלמים בעזה, היות והמשמעות שכל עוד מחבלי חמאס יכולים לאחוז בנשק ולאיים על העזתים ועל כל מי שייכנס לרצועת עזה לעזור לתושבים ברצועת עזה, אומרת בשכונה המזרח תיכונית שחמאס אולי מוכה וחבול, אבל שחמאס עדיין לא הוכרע, ועדיין מהווה איום לעזתים, לישראל ולכל אחד אחר.

כדי להגיע להסדרי היום שאחרי בעזה, צריך להכיר ולהבין את האזור בו אנו חיים, וצריך לחשוב ולדבר "מזרח תיכונית" ולא "מערבית", וצריך להבין שמנהיג ממדינות השכונה שעליהן דובר בעבר כמי שיוכלו להיות חלק מהסדר היום שאחרי בעזה, לא יסכימו להיות חלק מהסדר "מערבי" שייכפה על ישראל ע"י הבית הלבן ומדינות אירופה, ואף מדינה לא תשלח את אנשיה לעזור לאוכלוסייה האזרחית בעזה, אם מחבלי חמאס יכולים לאיים עליהם, לסחוט אותם ולרצוח אותם.

ואזכיר שלאחר הקשקשת הפומבית בדיונים על היום שאחרי, הודיעו מדינות אלו באופן חד משמעי, שהם לא יהיו חלק מהסדר היום שאחרי…

לכל אלה שרואים בחיסול סינוואר הזדמנות ל"עסקה עכשיו" אומר שבמזרח התיכון אין דבר כזה "עסקה עכשיו" וניהול מו"מ מתוך חשיבה הנובעת מתרבות מערבית, רחוקה תרתי משמע כרחוק מזרח ממערב מניהול מו"מ בחשיבה הנובעת מתרבויות השכונה, ויש גם השאלה מול מי ינוהל המו"מ?

אף אחד לא יודע איך יראה חמאס לאחר חיסול סינוואר, צריך לראות מי ייקח את הפיקוד על חמאס עזה ולאיזה כיוון הוא יוליך את ארגון הטרור הרצחני הזה, ואין לדעת אם חמאס יישאר ארגון אחד או שיתפצל לארגוני טרור נפרדים, ואין לדעת אם בכלל מנהיג חמאס הבא יהיה מוכן לעסקה לשחרור החטופים, ולכל מי שיגיד שהנה הזדמנות לנהל מו"מ לעסקה עם חאלד משעל, אזכיר שממש לא בטוח שהמחבלים בעזה שמחזיקים בחטופים, יקשיבו למחבל היושב בקטר במידה ויורה על שחרור החטופים.

כפי שאמרתי בפוסט הקודם, עכשיו זה הזמן שמדינת ישראל צריכה למנף את חיסולו של סינוואר, ולעשות מהלכים שיוכלו לעזור לקרב את סוף המלחמה מול ארגוני הטרור הפלסטינים ברצועת עזה, ולקדם את שחרור החטופים. אבל חייבים להבן שצריך לעשות זאת לא מתוך ראיית מו"מ עסקית מערבית, אלא מתוך הבנה של איך מתנהלים הדברים בשכונה בה אנו חיים.

אנחנו צריכים להבין שבלי להכיר ולהבין את האזור ולדבר "מזרח תיכונית”, לא ניתן לנהל מו"מ לשחרור חטופים, או מו"מ מדיני לפיתוח קשרים מדיניים ועסקיים, וצריך ללמוד מטעויות העבר בניהול מו"מ לשחרור חטופים ושבויים בעבר, ולהכיר בטעויות שנעשו במו"מ להסכמי "השלום הקר" בין ישראל למצרים וירדן, ולראות שגישה שונה, שמגיעה מהבנת תרבויות האזור יכולה להוביל לתוצאות שונות, כדוגמת הסכמי אברהם.

ובהזדמנות זו, תרשו לי להוסיף שערוץ מבט למזרח התיכון, בו אני מנסה לעזור לכם להכיר את השכונה והשכנים, חוגג בימים אלה לא רק את חיסול סינוואר, אלא גם שפודקאסט בנת חלאל, בו עידית בר ואני מדברים על נשים ואנשים במזרח התיכון, חצה את רף מאה אלף האזנות וצפיות. תודה לכל מאזיני וצופי בנת חלאל.

תוכלו להאזין לפרקי בנת חלאל בשירותי הפודקאסט השונים, או לצפות בהם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה + #פודקאסט + #בנת_חלאל + #קצת_להכיר_את_השכנים

מבט למזרח התיכון

17 Oct, 18:56


סינוואר מאחורינו, סיום המלחמה עוד רחוק לפנינו

כן, בהחלט אפשר לשמוח ולחגוג על חיסול סינוואר, ויש חשיבות לכך שחוסל לפני שמחת תורה, יום החג של עם ישראל, בו שלח את חבורת הרוצחים והאנסים מרצועת עזה לאנסו, להתעלל, לרצוח ולחטוף את אזרחי ישראל.

אצל רבים מישראל, שמחת תורה השנה מקבלת משמעות נוספת מאשר חגו של עם ישראל וסיום קריאת פרשת השבוע האחרונה בתורה והתחלת קריאת הפרשות מחדש עם קריאת פרשת בראשית, הפרשה הראשונה בתורה, בשבת שלאחר שמחת תורה.

גם המילים שנהוג להכריז בסיום קריאת פרשת השבוע האחרונה - פרשת וזאת הברכה, בה מסופר על הברכות של משה רבנו לשבטי ישראל - חזק חזק ונתחזק, קיבלו השנה משמעות נוספת.

בישראל חוגגים על חיסול עכבר המנהרות המחבל העלוב סינוואר.
גם רבים בעולם הערבי חוגגים את חיסולו של מנהיג ארגון הטרור של האחים המוסלמים.

לחלק מתושבי השכונה המזרח תיכונית, קשה לקבל את העובדה שהמחבל השפל והעלוב לא נהרג באיזה קרב הירואי, אלא בצורה אקראית ואפילו לא בקרב, פשוט כי חיילים פשוטים בקורס מ"כים שהיו בפעילות באזור הבית בו חוסל עכבר המנהרות, זיהו תנועה של מחבלים ליד ובתוך בית, וטנק ובו חיילים בקורס מפקדי טנקים ירה לעבר הבית בו היה סינוואר, ומה שיזכרו בשכונה זה שסיפורו של החלאה נגמר שלאחר שהוא זרק אבנים על רחפן צה"לי, קלע פשוט ירה בו מרחוק בראש, ואפילו לא ידע שזה היה מנהיג חמאס.

ובשכונה המזרח תיכונית מבינים שלא היה צריך לתכנן תוכניות מיוחדות למבצע נועז כדי לחסל את מנהיג חמאס, ולא היה צריך לשלוח כוח של יחידה מובחרת לפשיטה נועזת, ואפילו לא לתכנן הפצצה עוצמתית ומדויקת לחיסול ממוקד של מפקד ארגון טרור פלסטיני, אלא שכל כוח של חיילים צה"ל הכי פשוטים, יכול לחסל את המחבלים הכי בכירים.

בשכונה המזרח תיכונית רואים איך צה"ל הרס את עזה ולא רק בהפצצות מהאוויר וארטילריה, אלא גם בכניסה קרקעית של חיילי צה"ל שנכנסים לכל מקום ולא רק בטנקים וכלים משוריינים, אלא גם בג’יפים פתוחים וברגל, ובכל מקום שאליו חיילי צה"ל נכנסים, הם מחסלים או שובים כל טרוריסט נושא נשק שמנסה לעמוד מולם או יורה עליהם מאחורי מסתור ותחת מחסות, וששאר המחבלים פשוט בורחים ומסתתרים מאחורי ומתחת נשים וילדם.

ובשכונה המזרח תיכונית רואים איך צה"ל הורס עכשיו גם את דרום לבנון, חלקים מרובע הדאחייה בבירות, ומעוזי חיזב-זבאללה אחרים בלבנון, ולא רק בהפצצות מהאוויר וארטילריה, אלא גם בכניסה קרקעית של חיילי צה"ל בשלב זה לדרום לבנון, ובכל מקום שחיילי צה"ל נכנסים הם נכנסים לא רק בטנקים וכלים משוריינים, אלא גם בג’יפים פתוחים וברגל, ובכל מקום שאליו צה"ל נכנס, חיילי צה"ל מחסלים או שובים כל מחבל חיזב-זבאללה כולל מכוח רדואן, ושאר “גיבורי” רדואן בורחים ומסתתרים בתוך ומתחת בתי אזרחים.

אלה מראות שבשכונה המזרח תיכונית מבינים ומפנימים.

אילו הייתי מבין היועצים למקבלי ההחלטות, הייתי אומר להם שעכשיו זה הזמן שמדינת ישראל צריכה למנף את חיסולו של סינוואר, ולעשות מהלכים שיוכלו לעזור לקרב את סוף המלחמה מול ארגוני הטרור הפלסטינים ברצועת עזה, ולקדם את שחרור החטופים.

והייתי מוסיף את המובן מאליו, שאת המהלכים האלו יש לעשות במקביל להמשך הפעילות הצבאית ועשיית כל מה שנדרש מבחינה צבאית לחסל את האיום הנשקף לאזרחי ישראל מארגוני הטרור הפלסטינים ולמנוע את מימוש הבטחת ארגוני הטרור הפלסטינים לחזור שוב ושוב על הטבח של ה 7 באוקטובר, ולהמשיך לחסל את האיום הנשקף לאזרחי ישראל מחיזב-זבאללה, ולעשות מה שצריך כדי להחזיר את תושבי הצפון לביתם.

והייתי יועץ להם לפרסם הודעה פשוטה של דובר צה"ל בערבית, עם פניה לכל אדם בעזה המחזיק בחטופים חיים או מתים, או יודע על מקום הימצאם, ובה נאמר: יחיא סינוואר מת, עכשיו זה הזמן שלך לדאוג לעצמך ולמשפחתך, תתקשר למספר הטלפון המצורף, מסור לנו את הפרטים, ואנחנו נגיע לכל מקום לקחת את החטופים, אותך ואת משפחתך, ונדאג שתוכל להגיע לכל מדינה שתסכים לקלוט אותך, ונדאג שלא יהיו לך דאגות כלכליות.

את ההודעה צריך לפרסם בכלי התקשורת, ברשתות החברתיות, ובכרוזים שיפוזרו מהאוויר ברצועת עזה.
בנקודת הזמן הזו, מסר כזה עובר ומתקבל אחרת מאשר לפני חיסול עכבר המנהרות מנהיג חמאס.
בנקודת זמן זו, המסר יישמע ויובן לא רק אצל פעילי ארגוני הטרור הפלסטינים, אלא בכל רחבי השכונה המזרח תיכונית, והמסר הזה יהדהד את מה שהשכונה צריכה לשמוע ולהבין – ישראל תגיע לכל מקום ותעשה הכל למען אזרחיה, כולל לעזור למי שיפעל איתה ועבורה, בעוד שמי שיפעל נגדה יפגע.

סוף סוף חוסל סינוואר, שייזכר לדראון עולם בדפי ההיסטוריה, אפשר לשמוח על שהעולם הפך למעט טוב יותר, אבל עוד לא הסתיימה המלחמה ועוד לא השבנו את החטופים למשפחותיהם, ודווקא בעת הזו, אזכיר לכם שכוחנו באחדותנו, וזו אינה מליצה, אלא כורח המציאות של עם חפץ חיים.
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

15 Oct, 16:59


כלי התקשורת וערוצי החדשות מספרים לנו "על מה שקורה בתימן"
מספרים לנו על שהחות’ים תקיפו עוד ספינת סוחר (שברוב המקרים אין לה קשר ולו עקיף לישראל)
מדווחים לנו עת תקיפה אמריקאית-בריטית על מטרות של החות’ים (בלי שזה משנה דבר ולא ימנע מהחות’ים להמשיך לתקוף ספינות סוחר / ספינות צי אמריקאיות ואחרות)
מספרים לנו על שהחות’ים שגרו טיל או כטב"מ לעבר ישראליות
ובעיקר מהדהדים את תעמולת האיומים על ישראל והעולם של דוברי החות’ים

אם נוריד את תעמולת תעשיית האיומים החות’ית, שאר מה שמספרים לנו הם דברים חשובים, אבל למרות "צעדות המיליון בעד חמאס ונגד ישראל" שהפכו מחזה קבוע של ימי שישי בצנעא של החות’ים, מה שמספרים לנו "על תימן" זה לא מה שמעניין את רוב התימנים, גם לא אלה שחיים תחת השלטון הרקוב והרצחני של החות’ים.

בקובץ המצורף, תוכלו למצוא מעט ממה שקורה בתימן ומעניין את התימנים יותר מאשר עוד אוניה שהותקפה או טיל ששוגר לעבר ישראל.
ותוכלו להשתמש בתיוגים הקשורים בתימן כדי לקרוא תכנים נוספים על ארץ שכוחת אל שהעולם מעדיף לשכוח.
#תימן + #קצת_עובדות_תימן + #ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

14 Oct, 20:19


המלצת קריאה ונקודה למחשבה

המלצת קריאה
היום התפרסם מאמרו של פרופ' איתן שמיר על המטרות האסטרטגיות והמדיניות של ישראל במלחמת חרבות ברזל.

בין אם אתם מאלה שחושבים שלישראל אין אסטרטגיה ו/או תוכנית מדינית, ובין אם אתם מאלה שחושבים שלממשלת ישראל יש אסטרטגיה ושלמקבלי ההחלטות ברוכה הדרך הצבאית והמדינית, אמליץ לכם לקרוא את מאמרו של פרופ' שמיר, שבמאמרו הקצר, ייתכן שדבריו יעשו לכם קצת סדר בדברים.

אם תרצו לשתף במאמרו של פרופ' שמיר, גם את חבריכם שאינם דוברים עברית, המאמר פורסם גם באנגלית.

נקדה למחשבה
יש לישראל עוד דרך ארוכה במלחמה שנכפתה עלינו ע"י המבקשים להשמידנו, והמלחמה שהחלה לפני שנה, כבר מביאה רוחות של ציפייה ותקווה לשינוי, לא רק בקרב אזרחי ישראל, אלא אצל לא מעט מתושבי השכונה המזרח תיכונית.

אנו חיים בזמנים מעניינים, שיכולים להפוך לעידן של תמורות שיכולות לשנות את פני המזרח התיכון. גם לנו, לכל אחד מאיתנו יש חלק בתהליכים שיוכלו להביא עתיד טוב יותר לישראל ולשכונה כולה, והחלק של כל אחד מאיתנו זה לא רק אם אנו תורמים את חלקנו בסדיר, קבע או במילואים בצה”ל, או בשירות במערכות הביטחון האחרות, אלא גם במעשינו כחלק מהחברה האזרחית, בדברים אותם אנו אומרים.

וכולנו, כל אחד מאיתנו, צריכים לסגל לעצמנו את הסבלנות המזרח תיכונית, ואת ההתמדה ואורך הרוח הכה נחוצים לישראל, להשלמת המשימה של הכרעת ארגוני הטרור הפלסטינים והלבנונים, השבת החטופים, והכרעת ראש הנחש מפיץ הטרור – משטר המולות של הרפובליקה האסלאמית של איראן, והפיכת השכונה למקום בטוח יותר לכולנו ולכל תושבי השכונה.
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה + #מעניין_בשכונה

מבט למזרח התיכון

12 Oct, 17:00


עוד פרק על מה שמעסיק ומכעיס את האיראנים
(לא, לא מדובר במשהו שקשור לישראל)
והפעם מככב סגן שר חדש-ישן

מילה על מערכת הבריאות הקורסת
חצי מילה על מהגרים / פליטים אפגנים
מילה על חסן חומייני (הנכד של, אותו הזכרתי לאחרונה) שיוצא נגד "תעמולה שקרית" – של איראנים נגד "האחים" האפגנים...
מילה על קרנות הפנסיה הקורסות
מילה על פעילות משרד הבריאות כחלק מהנחיית המנהיג העליון להגדיל ולהצעיר את האוכלוסייה ו… נישואי ילדות.

ואזכיר לכם שבפודקאסט בנת חלאל, שאותם תוכלו לשמוע ולראות בספוטיפיי, בשירותי הפודקאסט האחרים, ובערוץ היוטיוב של בנת חלאל, עידית בר ואני דיברנו על איראן במספר פרקים וכן על תופעת נישואי קטינות.

#איראן + #קצת_מידע_איראן + #איך_חושבים_השכנים: איראן + #הסיפור_מאחורי_הסיפור + #מעניין_בשכונה + #פודקאסט + #בנת_חלאל

מבט למזרח התיכון

10 Oct, 03:45


עלה לאוויר פרק מס’ 31 בפודקאסט בִּנְת חַלַאל (بنت حلال = בת טובים)
סדרת הסכתים (פודקאסטים) בה עידית בר ואני, משוחחים על נשים ואנשים במזרח התיכון.

והפעם פרק על סיפור אדם וחווה באסלאם, ובו עידית ואני דיברנו על:
בריאת אדם הראשון ומעמדו הרם
ועל סיפורי בריאת האישה
ולא שכנו לשאול מי פיתה את מי? לגבי הפיתוי שגרם לאכילה מהפרי האסור והגירוש מגן עדן
ודיברנו על ההבדלים בין הסיפור האסלאמי לסיפור המקראי
ועל מעט מהמקורות השונים לסיפור בריאת האדם.


תוכלו להאזין להסכת בנת חלאל, בשירותי הפודקאסט של ספוטיפיי, ובפלטפורמות פודקאסט נוספות, או לצפות בהסכת המצולם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.

כמובן שאשמח אם תירשמו להסכת בשירות הפודקאסט החביב עליכם, ו/או לערוץ היוטיוב של מבט למזרח התיכון, ואם אהבתם את הפרק, נשמח אם תספרו לחבריכם, תעשו לנו לייק 👍, ותשאירו הערות.

כתמיד תוכלו לשוחח על ההסכת בקבוצת הדיון של הערוץ.
#פודקאסט + #בנת_חלאל + #קצת_להכיר_את_השכנים

מבט למזרח התיכון

09 Oct, 19:05


לפני ארבעה ימים עלה סרטון בערוץ היוטיוב נפחאת (نفحات = Nafahat) המוקדש לדת האסלאם, עם סיפורים מהקוראן, סיפורי נביאים, נבואות, ועוד דברים רבים הנמצאים בארון הספרים האסלאמי, כולל חדית’ים, פירושים, ביוגרפיות ועוד.

הסרטון מדבר על אדם וחווה, סיפור גירושם מגן עדן (לאחר שהשטן פיתה אותם לאכול מפרי העץ האסור) וסיפור חייהם לאחר הגירוש מגן העדן.

אני מספר לכם על הסרטון הזה, כי מחר, עולה לאוויר פרק נוסף של פודקאסט בנת חלאל, ובו עידית בר ואני נספר לכם מעט על הסיפור הקוראני של אדם וחווה. ולא, לא ביקשתי ממנהלי ערוץ שיעלו אצלם את הסרטון כהקדמה לפרסום הפרק החדש של בנת חלאל 🙃

ועד שיעלה הפרק החדש, תוכלו להאזין לפרקים הקודמים של בנת חלאל, או לצפות בהם בערוץ היוטיוב של בנת חלאל.
#פודקאסט + #בנת_חלאל + #קצת_להכיר_את_השכנים

מבט למזרח התיכון

07 Oct, 03:29


היום הוא יום השנה לטבח מתקפת ארגוני הטרור הפלסטיני מעזה על ישראל ב 7 באוקטובר 2023.

היום הוא יום נוגה.
יום של כאב.
יום של שכול.
יום של זיכרון.

יום שנזכור את מי שעמדו לצידנו.
יום שנזכור את מי שעמדו לצד הטרור.

יום זה צריך להיות יום של הרהורים.
יום זה צריך להיות יום של חשבון נפש.
יום זה צריך להיות יום של לימוד מטעויות.
יום זה צריך להיות יום של הפקת לקחים.

ואני תקווה שיום זיכרון זה יהפוך ליום של אחדות.

#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

06 Oct, 12:08


קוראי הערוץ שמגיעים לכנס של ICT היום / מחר, מוזמנים ליצור קשר בפרטי, ואשמח להיפגש.

מבט למזרח התיכון

04 Oct, 11:26


המנהיג העליון הנהיג את תפילת יום שישי בטהראן, נשא נאום, ועכשיו נושא דרשה פומבית.
המשפט הזה נראה פשוט, אבל למעשה מדובר בשרשרת של דברים חריגים.

בהמשך לפוסט הקודם בו דיברתי על מתקפה הטילים, מסר איראני ומסר ישראלי, מגיע נאומו של חמינאי שרק מוכיח שנאום זה כמו רבים מדבריו בנאומים אחרים, דבריו בתקשורת, ודברים המתפרסמים בשמו ברשתות החברתיות, כולם מהווים חלק מפעילותה הרבה והבלתי נלאית של איראן בזירת הלחימה המוזנחת ע"י ישראל ורוב מדינות המערב, וכך גם ם בדבריו של פזשכיאן, נשיא איראן בעצרת הכלום-או"ם פגישות מדיניות במדרונות הכלום בשוליה, ובסבב פגישות מדיניות שקיים ביומיים האחרונים בקטר.
#ישראל_במלחמה + #איראן + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

02 Oct, 07:36


אז כמה טילים שוגרו? ולמה המשטר מאיים על האיראנים?

לאחר מתקפת הטילים השנייה של איראן על ישראל, היו דיווחים שונים על כמה טילים שיגרה איראן לעבר ישראל, וראינו מספרים שנעים מכ 180 ועד ל 400.

בעיתונות האיראנית היו מאתמול בעיקר ציטוטים של המספרים שדווחו בעיתונות הישראלית, ורק הבוקר ראיתי ידיעה על הכרזה רשמית של המשטר האיראני מפי חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, שאמר ששוגרו 200 טילים במבצע "הבטחה כנה 2” (אזכיר שמבצע "הבטחה כנה" היה המתקפה האיראנית על ישראל בליל ה 14 באפריל) אין לי מושג אם זה מספר מדויק או מספר שנוח למשטר לספר לעולם שראה את תמונות היירוטים ושאין נפגעים ישראלים מהטילים שכן פגעו בישראל.

אני לא יודע לומר לכם כמה טילים שיגרו האיראנים, וגם לא כמה יורטו ע"י מערכות הגנ"א ישראליות (ואולי גם זרות?) וגם לא יודע כמה נפילות טילים איראנים היו בשטח ישראל, אבל אספר לכם שבכלי תקשורת בשכונה המזרח תיכונית וברשתות החברתיות, יש דיווחים על נפילות טילים איראנים שחלקם פשוט נפלו כי התפרקו באוויר או בגלל כשלים טכניים אחרים, וטילים אחרים שיורטו הרחק משמי ישראל ושבריהם נפלו במדינות אחרות.

עדויות לנפילות טילים איראנים רואים באיראן עצמה, בעיראק, בירדן, ובשטחי הרש"פ ביו"ש, משום מה בניגוד למתקפה האיראנית מחודש אפריל, עוד לא ראיתי עדויות לנפילת טילים איראנים בסוריה.

אז המשטר האיראני ממשיך לפרסם בשופרות התעמולה דברי רהב ולספר שהטילים האיראנים הביסו את כיפת ברזל, להראות תמונות וסרטונים שיוצאים מישראל ונועדים להמחיש את הניצחון האיראני ובמקביל להשפיל את ישראל, וכמובן סרטונים נוספים על "הפגנות תמיכה" מערים נוספות, וממשיך להדהד את המסר החשוב לארגוני הטרור החוסים בצילו, ולמדינות השכונה.

אבל עם כל דברי הרהב וקשקשת התעמולה, אספר לכם שמצד אחד המשטר מצניע את העובדה שלמרות "הפגנות שמחה ספונטניות" לתמיכה בתקיפה על ישראל, המשטר פרס הלילה ברחבי הערים הגדולות באיראן את כוחות משטרת ההפגנות הידועה לשמצה, ומצד שני מפרסם את הודעת ארגון המודיעין של משמרות המהפכה, בה נאמר שלפי סעיפים 6, 7 ו- 8 לחוק המאבק בפעולות איבה של המשטר הציוני נגד השלום והביטחון, כל פעילות רשת לתמיכה במשטר הציוני היא פשע, והפושעים יטופלו באופן נחרץ...

ואני שואל את עצמי, אם משטר המולות הרקוב והרצחני כל כך גאה שהעם האיראני תומך במתקפה ויוצא להפגנות "ספונטניות" צוהלות ושמחות, מדוע המשטר מציף את רחובות הערים בבריוני משטרת ההפגנות האלימה והרצחנית? ולמה צריך לאיים על האיראנים ולהודיע שהבעת תמיכה בישראל היא פשע שייענש בחומרה?
#ישראל_במלחמה + #איראן + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

01 Oct, 20:06


מתקפה הטילים, מסר איראני ומסר ישראלי

איראן שיגרה לעבר ישראל מטחים של מעל 180 טילים בליסטיים, ודוברי משטר המולות סיפרו לכל מי שרוצה לשמוע שהטילים שוגרו כנקמה על חיסול הנייה, חיסול נסראללה וחיסול עבאס נילפורשאן שנהרג יחד עם נסראללה בבונקר פיקוד של חיזבאללה ברובע הדאחייה בבירות.

הודעות משטר המולות של הרפובליקה האסלאמית של איראן על הנקמות ושאר קשקושים שפורסמו ע"י דוברי המשטר ושופרות התעמולה, לא נועדו לישאל, וגם לא לעולם "הנאור", הודעות המשטר האיראני נועדו לקהלי יעד שונים בשכונה המזרח תיכונית, מצד אחד לארגוני הפרוקסי של המשטר האיראני, ובעיקר לחיזב-זבאללה, שהעלו תהיות ושדרו אכזבה וכעס על שאיראן לא באה לעזרת ארגוני הטרור המופעלים על ידה, ומצד שני לכל שאר תושבי השכונה המזרח תיכונית.

המסר שמאחורי המלל והקשקשת היה פשוט – איראן עומדת מאחורי ארגוני הטרור אותם היא מפעילה ומטפחת מזה שנים ארוכות ותומכת בהם בשעת צרה, ונוקמת את נקמתם במידה וחוטפים מכה כואבת מישראל. המסר הזה מיועד לארגוני הפרוקסי האיראני: חיזב-זבאללה מלבנון, המיליציות השיעיות הרבות והשונות מעיראק, המיליציות של החות’ים מתימן, מיליצית פאטמיון של מחבלים אפגנים, מיליצית זינביון של מחבלים פקיסטנים, וארגוני מחבלים פלסטינים כמו הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני וחמאס.

המסר לכל שאר השכונה המזרח תיכונית הוא פשוט אף יותר – אתם רואים? איראן עומדת מאחורי ארגוני הטרור אותם היא מפעילה ומטפחת מזה שנים ארוכות ותומכת בהם בשעת צרה, ונוקמת את נקמתם במידה וחוטפים מכה כואבת מישראל. תפריעו לאיראן? תפגעו בארגוני הפרוקסי האיראנים? הנקמה האיראנית תופנה כלפיכם…

כדי להוסיף קצת תיבול מזרח תיכוני למסר של המשטר האיראני, שופרות התעמולה של המשטר פרסמו סרטונים שצולמו בישראל מהאזעקות, מהיירוטים, מנפילות של טילים ושברי יירוט בוערים, מפגיעות ומשרידי טילים. האיראנים רואים כל תמונה וסרטון שישראלים מעלים לרשתות החברתיות, ומשתמשים בהם לצורכיהם עם או בלי עריכה, בין אם לנסות להראות לתומכי המשטר באיראן ולתומכי המשטר מחוץ לאיראן – הנה, הצלחנו, תראו איזה יופי מה שעשינו לציונים, ובין אם לצורכי תעמולה נגדנו, בניסיון לערער את חוסנה של החברה הישראלית.

וכדי לנסות לשכנע את האיראנים שיש למשטר תומכים בשיגור טילים לעבר ישראל, שופרות התעמולה מפרסמים סרטונים (בודדים) של איראנים שיוצאים לרחובות ערי איראן כגון טהראן, אספהאן, תבריז, כרמאן, אורמיה, או שהרכרד, רק ממה שרואים בסרטונים המשטר הצליח להוציא עשרות בודדות של איראנים "חוגגים צוהלים ושמחים" את ירי הטילים על ישראל, חלקם מניפים דגל איראן, אחרים דגל חיזבאללה, או דגל אש”פ ובאחת "הפגנות השמחה הספונטניות” הונף דגל לבנון.

ברשתות החברתיות האיראניות הציניקנים לועגים ושואלים איך זה שכל כך מעט בסיג’ים (אנשי בסיג’, א.א.) יצאו לרחוב "לחגוג" בהוראת המשטר? וצוחקים שאפילו לארגן הפגנת תמיכה בעצמו, המשטר הכושל וחסר היכולת, לא מצליח לעשות כמו שצריך את מה שמנהיגיו הכושלים תכננו.

אז אולי המשטר האיראני "הצליח" לסגור חלק מרשימת הנקמות הממתינות, ואולי המסר שהעביר לארגוני הטרור החוסים תחתיו קיבלו את המסר שהם לא לבד והמשטר האיראני "איתם" (יותר נכון מאחוריהם, דוחף אותם ומדרבן אותם להמשיך להיות בשר תותחים בשליחותו להנחלת האסלאם "הנכון" = השיעה התריסרית במזרח התיכון ובעלם כולו, אבל למה לי להרוס להם את החגיגה) ואולי תושבי השכונה המזרח תיכונית הבינו את האיום האיראני שמופנה כלפיהם מאחורי המסר, אבל אני שואל מה עם ישראל?

לעניות דעתי, אל לה לישראל להסתפק במסר "מערבי" חלוש של תקיפת מטרה בודדת כדי להראות למשטר הרשע שישראל יכולה לתקוף באיראן.

על ישראל לענות למסר האיראני, במסר משלה, מסר חריף, מסר רועם, שיעלה באש את נכסי המשטר באיראן ויהפכם לערמת שברים המעלה תימרות עשן. המסר הישראלי צריך לכלול תקיפת תשתיות הנפט והגז, נמל ימי מרכזי, נמלי תעופה צבאיים, מתקני תעשיית הגרעין, מתקני תעשיית הטילים, ועל הדרך כל מטרה קורנת, ממערכות מכ"מ ועד למשדרי רדיו, טלוויזיה ומתקני תקשורת.

מסר כזה, שיפגע קשות בנכסי המשטר הרקוב והמושחת ששם לו מטרה להשמיד את מדינת ישראל,יובן היטב בשכונה המזרח תיכונית, ויהדהד לדורות. (עיין ערך הרתעה)
#ישראל_במלחמה + #איראן + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

01 Oct, 10:12


למרות מה שניתן לפעמים לחשוב, אתם בוודאי יודעים שישראל אינה מרכז העולם אבל בניגוד למה שלפעמים מנסים לספר לנו, ישראל אפילו לא נמצאת במרכז תשומת הלב של התקשורת בשכונה המזרח תיכונית.

כמובן שתמצאו בכלי התקשורת של מדינות רבות בשכונה, ידיעות על המלחמה בארגוני הטרור הפלסטינים בעזה וביו"ש, ועל המלחמה בחיזב-זבאללה, ארגון הפשע והטרור השיעי בלבנון, אבל ברובן מה שמעניין יותר את כלי התקשורת ואת דעת הקהל המקומית, אלו ענייני פנים, עניינים ערביים ופיקנטריה מהעולם.

בקובץ המצורף תמצאו מילה על מה שניתן למצוא בתקשורת הסעודית וחצי מילה על תערובת הדעות של סעודים ברשתות החברתיות.
#ישראל_במלחמה + #ערב_הסעודית + #קצת_להכיר_את_השכנים: ערב הסעודית + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

29 Sep, 09:24


ברכת שנה טובה קצת אחרת

השנה בניגוד למנהגי משנים קודמות, לא אעלה ברכת איחולי שנה טובה מאוירת, ואאחל לכם ברכה כתובה פשוטה, לכם קוראים יקרים ולבני משפחותיכם, ולכל עם ישראל, שתהיה זו שנה שקטה, שנה של ביחד, לא הביחד של סיסמאות חלולות שראינו בשנה החולפת בכל מקום, אלא של ביחד שבא מהלב בכוונה כנה ואמיתית.

שנה של ביחד – שהחטופים המוחזקים בידי חמאס ושאר ארגוני הטרור הפלסטיני, יחזרו למשפחותיהם.
שנה של ביחד – של אחים לא רק בשדה הקרב, אלא גם בחיי היומיום כאזרחי המדינה הקטנה והיפה של כולנו.
שנה של ביחד – שלמרות חילוקי הדעות, היריבות והשוני, במקום לצעוק אחד על השני, נוכל לשבת יחד ודבר האחד עם השני.
שנה של ביחד – בה נדע לראות האחד בשני לא רק את הרע והמפריד, אלא גם את הטוב והמאחד.
שנה של ביחד – של הזיכרון המאחד, זיכרון של הנרצחים בידי מחבלים, והנופלים בשדה הקרב.

ושנה של ביחד – של הבנה מאחדת, בה נבין שאנחנו - כולנו, מכל חלקי החברה הישראלית, בלי קשר לדעתנו הפוליטית, מוצאנו, צבענו, ואם חילונים, דתיים, או חרדים, אנחנו כולנו נחשבים בני מוות לאויבנו המבקשים להשמיד את מדינת ישראל.

שתהיה לכולנו שנה טובה, שנה שקטה ושנה של ביחד.

ואנצל הזדמנות זו לומר ברוכים הבאים לקוראים החדשים שהצטרפו לאחרונה לערוץ, להפנות אתכם להודעה הנעוצה, ולומר שוב - תודה לכולכם.
אביעד

#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה

מבט למזרח התיכון

28 Sep, 08:31


חשיבותה של התדמית

בשכונה המזרח תיכונית, התדמית שלך בעיני אחרים היא בעלת חשיבות עליונה, וקובעת מה יחשבו עליך ואיך יתנהלו כלפיך מנהיגי המשטרים בשכונה, איך ינהגו כלפיך עמי השכונה, ולא פחות חשוב, התדמית שלך בשכונה, תקבע אם ואיך יפעלו נגדך בריוני השכונה ובהם ארגוני הטרור.

התדמית שלך בעיני השכונה המזרח תיכונית נקבעת מאיך דבריך ומעשיך נתפסים בעיני המשטרים ועמי השכונה, ואם הם נתפסים כמשדרים עוצמה או כחולשה, בהתאם להלכי הרוח והמחשבה המעוצבים על פי תרבויות השכונה.

בשכונה המזרח תיכונית, אויבך וידידיך יתנהלו כלפיך בהתאם לתדמיתך.
אם מעשיך ודבריך ייתפסו כמשדרי עוצמה, תיתפש כחזק ויעריכו אותך, ותקבל את הכבוד השמור בשכונה לחזקים. יחששו מפניך, יחפשו את הדרך להיות איתך ביחסים טובים, או לפחות לא ירצו להרגיז אותך.

אם מעשיך ודבריך ייתפסו כמשדרי חולשה, תיתפש כחלש ויבוזו לך, יתייחסו אליך בבוז ובביטול, כאל מי שלא ניתן לסמוך עליו, לא יחפשו את קרבתך, לא יחששו להתארגן נגדך ולשתף פעולה נגדך עם אחרים, ולא יפחדו לתקוף אותך מילולית ופיזית.

בעיני המשקיפים מהיציע המזרח תיכוני על המתרחש במלחמה שפתחו ארגוני הטרור הפלסטינים בראשות חמאס, וחיזב-זבאללה - ארגון הפשע והטרור השיעי מלבנון, הנתמכים ע"י משטר המולות מאיראן, תדמיתה של ישראל עברה עליות ומורדות.

ההפתעה בשכונה לנוכח מתקפת הטרור הפלסטינית ב 7 באוקטובר 2023, שתפסה את ישראל לא מוכנה, וסרטוני ותמונות הזוועה שהעלו החלאות הפלסטינים בשידור חי מהטבח של השבת השחורה, חוסר התגובה המיידי של ישראל, התמונות והקולות שיצאו מישראל בשבת השחורה ובימים הראשונים לאחריה, גרמו להתנפצות התדמית הישראלית בעיני מנהיגי ועמי השכונה, ולכך שישראל נתפסה בעיני רבים בשכונה כחלשה.

כשישראל החלה לעשות את מה שצריך ומתבקש בתחילת מלחמת חרבות ברזל, התמונות והקולות שיצאו מחורבן עזה, גרמו לשינוי התדמית הישראלית בשכונה, ושוב ישראל נתפסה כחזקה. אבל ההתנהלות הישראלית והתקדמות המלחמה ברצועת עזה, והיציאה המאוחרת ללחימה במרכז ודרום הרצועה, נתפסו כהיסוס המשדר חולשה, ושוב התדמית הישראלית עברה שינוי לרעה ושוב ישראל נתפסה כחלשה.

לאחר שישראל החלה לפעול במרכז ודרום הרצועה, התמונות שיצאו לעולם המראות את תוצאות כיבוש רפיח, שלמרות כל האיומים הפלסטינים והאיראניים (ושל פרשנים ולשעברים ישראלים) לא היה אסון לצה"ל אלא לחמאס ולפלסטינים, שוב השתנתה תדמיתה של ישראל והפכה לנתפסת כחזקה.

לאחר שישראל הותקפה ע"י איראן במאות טילים בליסטיים, טילי שיוט וכטב"מים, וכל מה שישראל עשתה הסתכם בתקיפה באיראן שנועדה להראות למשטר האיראני שישראל יכולה להגיע ולתקוף בכל מקום באיראן, בשכונה המזרח תיכונית הרימו גבה כשואלים: “מה? זהו? זו כל התגובה הישראלית?” ולאחר חיסולו של המחבל אסמאעיל הנייה בטהראן, תדמיתה של ישראל שוב קיבלה חיזוק חיובי ובשכונה המזרח תיכונית רבים אמרו בגלוי או בשקט מתחת לשפם – כל הכבוד לישראלים האלה.

ובשבוע האחרון, השינוי של תדמית ישראל בעיני השכונה המזרח תיכונית נקבע במסמרות ברזל כמשדרת עוצמה, וישראל שוב נתפסת כמדינה חזקה, התקיפה הממוקדת על מחבלי חיזב-זבאללה במתקפת הביפרים ובמתקפת מכשירי הקשר, חיסול בכירי חיזב-זבאללה בזה אחר זה, ובהם חיסול צמרת פיקוד כוח רדואן במרתף בניין מגורים ברובע הדאחייה – מעוז חיזב-זבאללה, ותקיפות היממה האחרונה של בונקרים תת קרקעיים של מפקדות חיזב-זבאללה ושל מתקנים אסטרטגיים ובהם מחסני טילי חוף ים, שחיזב-זבאללה מיקם מתחת לבנייני מגורים ברובע הדאחייה, וכמובן חיסול נסראללה.

כל אלו מסגרו את התדמית הישראלית לא רק כחזקה, אלא גם כמתוחכמת, כמתחבלת תחבולות, כמדינה שיודעת הכל על אויביה ושצבאה יכול לעשות הכל ובכל מקום, כמדינה שרואה לרחוק, בעלת ראייה אסטרטגית, מתכננת קדימה מהלכים מתוחכמים ומשחקת את השחמט המזרח תיכוני, מדינה שלא חוששת להתעמת עם אויביה, שלא מתפשרת על ערכיה ועומדת בפני לחצים של ידידיה, ובקיצור – מדינה חזקה שיש להיזהר ממנה מצד אחד, ואולי שווה לחפש את קרבתה מצד שני.
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה + #קצת_להכיר_את_השכנים

מבט למזרח התיכון

27 Sep, 18:18


הנה תמונות שרואים בהן את נסראללה בתמונת שהיד של חיזב-זבאללה.

התמונה המדוברת, עליה דיברתי בפוסט הקודם, שפרסומה עושה גלים ברשת, ועליה מתלוננים תומכי הטרור.

תמונה שעלתה לרשת בחודש מרץ, שהיא תמונת שהיד חיזב-זבאללה "רגילה", שבשביל הלגלוג והעלבון הוסיפו לו את הכינוי فرس الله (Faras Allah = סוס אלוהים) שזה נראה כמו משחק מילים עם המילים فرس النبي (Faras al-Nabi = סוס הנביא) שזה השם לחרק המוכר בעברית בשם גמל שלמה…

ותמונה שעלתה לרשת בחודש שעבר, ובה כתוב: בדרך לביוב (במקום הטקסט הקבוע של חיזב-זבאללה – “בדרך לירושלים") ושורה הבאה נכתב: חסן נסראללה, ומתחת לשמו נכתב: الارهابي = המחבל ובשורה האחרונה כתוב בסוגריים: סייד חסן.
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה + #קצת_להכיר_את_השכנים + #גם_לפרגן_צריך

מבט למזרח התיכון

27 Sep, 18:17


תמונה שעושה עבודה טובה בזירת הלחימה המוזנחת

בעקבות הפצצה מה שהוגדר בהודעת דובר צה"ל "מפקדה מרכזית" של ארגון הפשע והטרור השיעי בלבנון, חיזב-זבאללה, יש ברשת מי שמתלונן על "התקשורת הישראלית" מפיצה את התמונה של נסראללה כשהיד, ראו דוגמה בחשבון X (טוויטר) שמכנה עצמו Arab-Military.

אתם יודעים מה? יש על מה להתלונן, ממש לא בסדר מצדם.
יסלחו לי (או שלא) מפעילי חשבון Arab-Military, אבל התלונה שלי שונה משל היללנים תומכי הטרור, ואני שואל: למה מי שמפיץ את התמונה, חתך אותה למטה?
והסיבה שאני שואל היא שבגלל שחלקה התחתון של התמונה נחתך, קשה לראות את הכינוי החביב שנתנו לנסראללה: السيد الشيطان = סייד (אדון) שטן..
להבא מפיצי תמונות כאלה צריכים לדאוג להפצת התמונה שהכיתוב נראה בבירור. 😉

אזכיר לכם שהתואר סייד, הוא תואר כבוד שאצל השיעים נהוג לכנות מי שטוענים שהם צאצאים לנביא מוחמד משושלת ביתו פאטמה ועלי בן אבו טאלב, ואם הם יהיו אנשי הדת שיעים, לראשם יהיה טורבן שחור, בניגוד לאנשי הדת האחרים, שלא נמנים עם צאצאי הנביא (מצד השושלת הנכונה כמובן…) שלראשם יהיה טורבן לבן. (בפוסט שעלה בעבר, תוכלו לקרוא מעט על התואר סייד ועל טורבן לבן וטורבן שחור)

אמנם זו לא התמונה הראשונה של נסראללה כשהיד, ובפוסט הבא תוכלו לראות דוגמאות לתמונות נסראללה כשהיד, אחת שעלתה בחודש מרץ השנה, והשנייה שעלתה בחודש שעבר, עם טקסט מלגלג.

אני לא יודע מי עומד מאחורי הפצת התמונה הזו של סייד שטן, ואם הפצת התמונה הייתה כחלק ממהלכי מלחמת התודעה, ההשפעה והלוחמה הפסיכולוגית, אבל אין ספק שהתמונה עושה עבודה טובה בזירת המלחמה המוזנחת, ותענוג לרפרף בין התגובות לפוסטים שעולים ברשתות החברתיות בערבית עם התמונה הזו.
#ישראל_במלחמה + #נקודה_למחשבה + #קצת_להכיר_את_השכנים + #גם_לפרגן_צריך

מבט למזרח התיכון

27 Sep, 06:46


הקריקטורה מפרק 30, של יאסר אחמד הסורי, בה רואים את האישה זבת הדם תלויה על שפמו (כבודו) של הגבר
וקריקטורה נוספת, של סביר נזאר הפקיסטני, בה רואים את הגבר הכועס, ששפמו (כבודו) הופך לחבל התליה לאישה.
#פודקאסט + #בנת_חלאל + #קצת_להכיר_את_השכנים

9,093

subscribers

468

photos

106

videos