انجمن نجوم آماتوری ایران @iranastronomy Channel on Telegram

انجمن نجوم آماتوری ایران

@iranastronomy


سایت:
http://iaas.ir

صفحه اینستاگرام:
https://instagram.com/iranastronomy

ارتباط با ما:
@www_iaas_ir

نشر مطالب با ذکر منبع و یا آی دی کانال بلامانع است.

انجمن نجوم آماتوری ایران (Persian)

با خوشوقتی و خوش‌آمدگویی به کانال تلگرامی 'انجمن نجوم آماتوری ایران' دعوت می‌شوید. این کانال با نام کاربری 'iranastronomy' فضایی مناسب برای علاقمندان به نجوم و اخبار فضایی ایجاد کرده است. با دسترسی به این کانال شما می‌توانید از آخرین اخبار و مطالب مرتبط با نجوم در ایران مطلع شوید. از آماتورها تا علاقه‌مندان حرفه‌ای، همه را در این کانال خواهید یافت

هدف اصلی این انجمن ارتقاء دانش عمومی در حوزه‌ی نجوم و اشتراک دانش و تجربیات بین اعضا می‌باشد. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید به وب‌سایت آن به آدرس iaas.ir مراجعه کنید و همچنین از فعالیت‌های آن در اینستاگرام به آدرس iranastronomy پیگیری کنید. اگر سوال یا پیشنهادی دارید، می‌توانید با ادمین کانال با آیدی @www_iaas_ir در ارتباط باشید

در این کانال، نشر مطالب با ذکر منبع و یا آی دی کانال بلامانع است تا اطلاعات به شکل صحیح و دقیق منتشر شود. پس اگر به دنبال یک جامعه فعال و دانش‌بخش در زمینه‌ی نجوم هستید، حتما به کانال 'انجمن نجوم آماتوری ایران' بپیوندید.

انجمن نجوم آماتوری ایران

05 Jan, 19:14


#هنر_علم

آنچه که از یک سیاهچاله آموختم (۳)


... به نظر می‌رسید که فضای عمداً خالی اطراف قاب *Sgr A در واقع وزن مفهومی و بصری آنرا نشان می‌داد، بگونه‌ای که هرگز پس‌زمینه آنلاین معمولی نوارهای جستجوی Google Chrome آنجا وجود نداشت. خود این قطعه به نظر من پیشگامانه نبود، اما انتخاب آن برای قرار دادن آن بر روی دیوار گالری ممکن بود چنین بوده باشد.
این موضوع باعث شد که شروع به این فکر کنم که آیا طول موج های هنر و علم به طور سازنده یا مخرب با یکدیگر تداخل دارند یا اینکه واقعاً در ابتدا یکسان هستند؟
به عنوان مثال، چیزی که نه برای علم اما به شدت در ذات هنر است، ایده فردی بودن آنست. یک اثر هنری واقعی اغلب غیرقابل تکرار در نظر گرفته می‌شود، اما یک نتیجه‌گیری علمی ایده‌آل بر تکرارپذیری تکیه دارد تا خود را بعنوان یک حقیقت جهانی ثابت کند.
از سوی دیگر، یکی از معروف‌ترین نمونه‌های شخصی که آهنگ هنر و علم را می‌شناخت، لئوناردو داوینچی است که شاهکارهای او بطور خاص بر اساس اصول آناتومی، فیزیک و ریاضیات ساخته شده‌اند.
آیا منصفانه است که بپرسیم کدام یک از این دو رشته برای داوینچی اول شد؟ کدام یک برای شروع در ذهنش می جوشید و دستش را برای فراخوانی دیگری دراز می کرد؟
"هنر علمی" توانسته تصاویری وابسته به معانی ارائه دهد که مدت‌ها به لحاظ مفهومی آنها را در نظر گرفته‌ایم، اما عمیقاً آرزو می‌کردم که می‌توانستم این قطعات را از چشمان دنیای هنر نیز ببینم تا بدانم چگونه علم ممکن است باعث افزایش، کاهش یا تلفیق جانبی در تجربه آنها شده باشد؛ اما تجربه آن را نداشتم.
هنرمند فرانسوی Marcel Duchamp معتقد است که این عمل خلّاقانه، رقصی خاص بین هنرمند و تماشاگر است.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

05 Jan, 19:13


#هنر_علم

آنچه که از یک سیاهچاله آموختم (۲)


... دانشگاه‌ها نیز این خبر را در بیانیه‌های مطبوعاتی، درباره مجموعه‌ای از تلسکوپ‌های رادیویی که زمین مدیون آنهاست، منتشر کردند و دانشمندان آن را بدنبال مطالعات پر چالش‌شان منتشر نمودند؛ در حالیکه به طرز جالبی موضوع آن را آنگونه که به نظر می‌رسد می‌گویند: یک تصویر دوناتی شکل نارنجی تیره.
با این حال، در گالری OXY ARTS لس‌آنجلس، آن پرتره مبهم از *Sagittarius A کمی متفاوت به نظر می‌رسید.
سیاهچاله‌ای با جرم ۴.۳ میلیون برابری خورشید که روی دیوار اختصاص داده شده، از بقیه آثار جدا شده است و فضایی خارج از مرزهای اخترفیزیکی معمول، هم در کیهان و هم در دانشگاه، اشغال نموده تا خود را در معرض نقد و تأمل هنری قرار دهد!
باید اعتراف کنم، وقتی برای اولین بار آن را دیدم، احساس اولیه من این بود که این یک کنجکاوی و حتی کمی خودنمایی به نظر می رسید که یک تصویر علمی ویرایش نشده از کیهان را در یک گالری هنری به نمایش بگذارند، به ویژه تصویری که هنرمندانی که در سراسر گالری حضور داشتند، دستی در خلق آن نداشتند؛ اما بعد از مدتی پذیرفتم. ...
شرح تصویر: نمای داخلی گالری OXY ARTS

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

05 Jan, 19:12


#هنر_علم

آنچه که از یک سیاهچاله آموختم (۱)


سپتامبر ۲۰۲۴ (شهریور امسال)، برای رویداد Art and Science Collide در موزه Getty از من (Monisha Ravisetti) دعوت شد تا به حدود ۳۰ گالری در سراسر لس‌آنجلس سفر کنم و نتایج چالشی را که هنرمندان و متصدیان هنری مختلف پیش روی عموم قرار داده بودند را ببینم.
شاید نمایشگاهی برای بیان خط جداکننده هنر و علم؛ در دریایی از روزنامه‌نگاران هنری که من تنها یکی از نمایندگان ارائه‌کننده اخبار علمی بودم و به‌دقت بوم‌ها و مجسمه‌ها را برای یافتن آثاری از اکتشافات معاصر و تئوری‌های بنیادی جستجو می‌کردم.
در بلوار York لس‌آنجلس، سیاه‌چاله‌ای تار روی دیواری تاریک آویزان است که تنها با یک جفت هدفون که پژواک‌های حلقه‌ای را پخش می‌کند، آنجا قرار دارد و صحنه‌ای آشنا از فضای خالی مرکزی عظیم کهکشان ماست.
روزنامه‌نگاران به این تصویر علاقه نشان داده‌اند و با عناوین هیجان‌انگیزی مانند «نخستین تصویر از سیاه‌چاله راه شیری» یا «مرکز کهکشان ما آشکار شد» خبر آنرا منتشر کردند. ...
شرح تصویر: سیاهچاله مرکزی کهکشان راه شیری از دید تلسکوپ افق رویداد. اعتبار تصویر از Event Horizon

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

04 Jan, 18:26


#ماه_کیوان

نقطه تاریک اسرارآمیز در انسلادوس

فضاپیمای کاسینی منظره بالا از سطح انسلادوس، ماه سیاره کیوان را در سال ۲۰۰۸ ثبت کرد. محققان آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا (JPL) در مطالعه جدید، هنگام بررسی تصاویر فضاپیمای کاسینی بین سال‌های ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ متوجه نقطه تاریک غیر معمولی به وسعت نیم مایل در سطح یخی انسلادوس شدند (تصویر بالا سمت چپ) که بنظر می‌رسید محو شده و ۳ سال بعد کاملاً ناپدید شد! اکنون دانشمندان در تلاشند تا دلیل آنرا دریابند.
سطح انسلادوس قابل تغییر است؛ اما این نوع ویژگی قبلاً دیده نشده بود و یک معمای جذاب بود.
دانشمندان‌ این اطلاعات را از طریق مأموریت‌های Voyager و Cassini نیز بررسی کردند. وویجر۱ در نوامبر ۱۹۸۰ از کنار کیوان و قمرهای آن عبور کرد؛ سپس وویجر۲ در آگوست ۱۹۸۱ عبور دیگری انجام داد. همچنین کاوشگر کاسینی از جولای ۲۰۰۴ تا سپتامبر ۲۰۱۷ اطراف کیوان و قمرهایش می‌چرخید.
تیم تحقیقاتی با این هدف که آیا ممکن است این نقطه هنوز در تصاویر وجود داشته باشد، به جستجو پرداختند؛ اما این احتمال منتفی بود، زیرا تصویر سال ۲۰۱۱ با وجود وضوح بالاتر، این نقطه را کوچکتر از تصاویر سال ۲۰۰۹ نشان داد.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

03 Jan, 17:47


#ستارگان_آرزوها

وقتی با دیدن یک ستاره آرزو می‌کنید، آیا آن ستاره می‌تواند قبلاً مرده باشد؟


ستاره‌ها میلیون‌ها سال نوری از ما فاصله دارند، این بدان معناست که نور هر ستاره میلیون‌ها سال در حرکت بوده تا به ما برسد، بنابراین شاید فکر کنید ستاره‌ای که با دیدن آن آرزویی کرده‌اید، میلیون‌ها سال پیرتر شده و احتمالاً مرده است.
اما خوب است بدانید، تمام ستارگانی که می‌توانیم با چشمانمان ببینیم، آنقدرها دور نیستند و در داخل کهکشان ما یعنی راه‌شیری قرار دارند. کهکشان راه‌شیری نیز تقریباً ۱۰۰هزار سال نوری وسعت داشته و منظومه ما حدود ۲۶۰۰۰سال نوری از مرکز کهکشان فاصله دارد.
بنابراین اگر می‌توانستیم ستارگانی را در لبه‌های بسیار دور کهکشانمان ببینیم، آنها هنوز حدود ۷۴۰۰۰سال نوری از ما فاصله دارند و نه میلیون‌ها سال نوری.
از سوی دیگر در یک شب تاریک، بدون نور ماه، یک فرد با دید خوب، کم‌نورترین ستاره‌ای که می‌تواند با چشمانش ببیند، دارای درخشندگی حدود ۶.۵ است.
پس ما می‌توانیم با این درخشندگی ستاره‌هایی را که حداکثر در فاصله ۱۰ هزار سال نوری از زمین هستند ببینیم، که بر این اساس تا پایان عمرشان فاصله زیادی دارند.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

02 Jan, 17:35


#عجایب_فضا

کشف‌های شگفت‌انگیز نجومی


۱۵ اکتشاف نجومی که ممکن است دید شما به جهان را تغییر دهد.

۷. سیارک‌ها می‌توانند حلقه و ماه داشته باشند


سیارک Chariklo یک جرم کوچک آسمانی است که بین سیارات کیوان و اورانوس به دور خورشید می‌چرخد. Chariklo در حال حاضر بعنوان یک سیارک "سنتور" شناخته شده است؛ دسته‌ای از سیارک‌ها که با مدارهای ناپایدارشان که از مدار سیارات غول‌پیکر عبور می‌کند، مشخص می‌گردند.
آنچه که این سیارک ۲۵۰ کیلومتری را بسیار خاص می‌کند اینست که یک جفت حلقه در اطرافش دارد که آنرا به کوچکترین جرم شناخته شده در سامانه خورشیدی با سیستم حلقه‌ای تبدیل می‌کند!
سیارک‌ها همچنین می‌توانند قمر داشته باشند. Ida و Dactyl دو سنگ فضایی هستند که به لطف کشف خیره‌کننده فضاپیمای گالیله ناسا، توجه جهان را به خود جلب کردند.
دوربین‌های گالیله در طول پرواز از کنار سیارک آیدا در سال ۱۹۹۳؛ داکتیل را نیز دیدند، ماه بسیار کوچک‌تری که بدور آیدا می‌چرخد.
این زوج اولین شواهد رصدی را ارائه کردند مبنی بر اینکه سیارک‌ها می‌توانند ماهواره‌های طبیعی داشته باشند که امروزه تعداد بیشتری از اینگونه سیارک‌ها شناسایی شده‌اند.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

01 Jan, 18:35


#سال_نو_مریخی

زمان آغاز سال نو در سیاره سرخ بهرام


در حالیکه اکنون سال نو میلادی در زمین جشن گرفته می‌شود، دانشمندان علوم مریخی جلوتر از زمینی‌ها هستند؛ چرا که سیاره سرخ روز سه‌شنبه ۲۲ آبان امسال، سفر بدور خورشید را به پایان رساند و سال جدید خود را از فردای آن شروع نمود.
سال مریخی که ۶۸۷ روز زمینی است، در نیمکره شمالی این سیاره بسیار متفاوت از نیمکره شمالی زمین به پایان می‌رسد و در حالیکه زمستان در زمین شروع می‌شود، بهار مریخی آغاز می‌گردد؛ این بدان معناست که دما در حال افزایش و یخ‌ها نازک شده و منجر به سقوط بهمن‌ بسمت صخره‌های مریخی گردیده، گاز دی اکسیدکربن از سطح می‌جوشد و بادهای قدرتمند به تغییر شکل قطب شمال بهرام می‌شود.
بادهای سریع و گرم، اَشکال مارپیچی را در طول سال‌ها ایجاد و فرورفتگی‌ها بعنوان کانال‌های وزش بادهای بهاری عمل می‌کنند، که با آب شدن یخ در قطب شمال بهرام قوی‌تر می‌شوند.
بادهایی که فرورفتگی‌های قطب شمال سیاره را ایجاد کرده‌اند، تپه‌های شنی آنرا نیز تغییر می‌دهند و باعث انباشته شدن ماسه در یک طرف و حذف ماسه از طرف دیگر می‌شوند؛ این فرآیند باعث جابجایی تپه‌های مریخی می‌گردد.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

31 Dec, 17:34


#شادباش

تبریک سال نو میلادی


شب‌های آرام و پر ستاره، همراه با آرزوی طلوع عشق و امید در سراسر گیتی، با جهانی فارغ از خشونت در سایه صلح و دوستی؛ پیشکش ما به هموطنان عزیز مسيحى و همه مردم دنیا در آغاز سال ۲۰۲۵ میلادی

سلامتی و بهروزی تمامی ساکنان این کره کوچک خاکی را در آستانه سال نو ميلادى آرزومندیم.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

30 Dec, 19:06


#سیاره_سرخ

تردید در مورد وجود آب نمک مایع در سیاره سرخ بهرام


سطح بهرام بشدت خشک و هوا نیز خیلی رقیق و سرد است تا حدی که آب مایع پایدار نمی‌ماند. اما آب شور چطور؟
محققان دانشگاه آرکانزاس بتازگی بطور کامل وجود آب شور در سیاره سرخ را رد نکرده‌اند و دیواره شیب‌ها و رگه‌های تیره عجیب در شیب‌های رو به خورشید این سیاره، می‌تواند حاوی آب شور باشد.
اما امروزه اتمسفر سیاره آنقدر سرد و نازک است که نمی‌تواند آب مایع را روی سطح نگه دارد و هرگونه‌ آب، بسرعت حتی در عمیق‌ترین دره‌ها یخ می‌زند. از سوی دیگر نمک‌ فراوان پِرکُلرات در سیاره سرخ وجود دارد و آب شور پِرکُلرات کلسیم می‌تواند تا دمای ۷۵- درجه سانتیگراد، مایع باقی بماند!
میلیاردها سال پیش آب زیادی روی سطح بهرام جریان داشته و بستر رودخانه‌های باستانی، شواهدی از دریاچه‌ها، بعلاوه شواهد روبه‌رشد اقیانوس‌های مریخی وجود دارد. مریخ‌نوردهای روح و فرصت (Opportunity و Spirit) نیز شواهدی از سامانه‌های گرمابی باستانی احتمالی مریخی یافته‌اند.
شرح تصویر: رگه‌های تاریک در شیب‌ها و دامنه‌ دهانه Horowitz سیاره بهرام. اعتبار تصویر از NASA/JPL-Caltech/دانشگاه آریزونا

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

28 Dec, 17:30


#رخدادنجومی

آخرین بارش شهابی سال ۱۴۰۳ و اولین بارش شهابی ۲۰۲۵


بارش شهابی رُبعی (Quadrantid meteor shower) اولین بارش سال نو میلادی است. ZHR این بارش در زمان اوج، ۱۰۰ شهاب در ساعت می‌باشد؛ خوشبختانه نبود نور ماه، شرایط مطلوبی برای رصد شهابها ایجاد می‌کند.
عامل این بارش سیارک 2003 EH1 می‌باشد که یک جرم سنگی است و نه دنباله‌دار یخی!
امروزه صورت فلکی به نام کوادرانت (ربع یا یک چهارم) وجود ندارد و مکان آن جایی بین صور فلکی گاوران (عوّا)، خرس بزرگ و اژدها قرار دارد.
ممکن است سیارک 2003 EH1 همان دنباله‌دار C/1490 Y1 باشد که ٥٠٠سال قبل اخترشناسان چینی، ژاپنی و کره‌ای آنرا مشاهده کرده‌اند.
با توجه به کانون بارش رُبعی در شمال کره آسمان، این بارش ویژه ساکنان نیمکره شمالی زمین است.

انجمن نجوم آماتوری ایران برنامه رصدی گردشگری ویژه‌ای را برای مشاهده شهاب‌های بارش ربعی در منطقه انارک در روزهای ۱۳ و ۱۴دیماه جاری به اجرا در خواهد آورد.
علاقمندان جهت ثبت‌نام و استفاده از ظرفیت محدود باقیمانده می‌توانند با ارسال پیام به لینک ارتباطی این کانال تلگرامی و یا تماس با انجمن، از این سفر خاطره‌انگیز بهره‌مند گردند.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

27 Dec, 19:13


#آیو_برجیس

شناسایی انرژی درونی آتشفشان‌های خشمگین Io


آیو قمر برجیسی، دنیایی از آتشفشان‌ها در منظومه خورشیدی است؛ اما چرا؟
دانشمندان مأموریت Juno ناسا بتازگی اعلام نمودند که آتشفشان‌های خشمگین آیو با انرژی درونی کار می‌کنند!
کشش گرانشی قدرتمند غول سامانه خورشیدی سیاره برجیس، فضای داخلی Io را گرم می‌کند، سنگ‌ها ذوب شده و ۴۰۰ آتشفشان را تغذیه می‌نماید.
با وجود آتشفشان‌‌های متعدد در آیو، دانشمندان این نظریه را مطرح کردند که ممکن است یک اقیانوس سراسری از ماگما در زیر سطح آیو وجود داشته باشد.
آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا (JPL) برای اولین بار در سال ۱۹۷۹ در تصاویر کاووشگر Voyager 1 این آتشفشان‌ها را مشاهده کرد.
جونو در زمستان سال قبل به ۱۵۰۰ کیلومتری آیو رسید و گرانش آیو را با محاسبه چگونگی تأثیر آن بر شتاب فضاپیما اندازه‌گیری کرد که می‌تواند سرنخ‌هایی در مورد درون IO ارائه دهد.
طبق گفته دانشمندان، این اتفاق بدلیل گرانش سیاره برجیس است که درون آیو را فشرده و می‌کشد.
شرح تصویر: ثبت نمای فروسرخ خیره‌کننده آیو و آتشفشان‌های متعدد آن توسط فضاپیمای جونو. اعتبار تصویر از NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

26 Dec, 19:40


#عجایب_فضا

کشف‌های شگفت‌انگیز نجومی


۱۵ اکتشاف نجومی که ممکن است دید شما به جهان را تغییر دهد.

۶. تعداد ستارگان کهکشان راه شیری احتمالاً بیشتر از تعداد انسان‌هایی است که تاکنون متولد شده‌اند


اگر از یک ستاره‌شناس بپرسید که در کهکشان راه‌شیری چند ستاره وجود دارد؛ پاسخ از «صدها میلیارد» تا یک مقدار تقریبی متغیر است: «حدود ۱۰۰ میلیارد»، «۳۰۰ میلیارد»، "۵۰۰ میلیارد"
اما باید یک پاسخ صحیح وجود داشته باشد، پس چرا مقدار آن اینقدر متفاوت است؟ 
متأسفانه، پی بردن به تعداد ستارگان در کهکشان ما فقط به شمارش نیست. بیشتر کهکشان راه شیری از دید پنهان است و مناطقی که ما می‌بینیم آنقدر وسیع و دور هستند که ستارگان تنها، حتی با تلسکوپ‌های قدرتمند به راحتی قابل شناسایی نیستند. پس تعیین جمعیت کهکشان بر اساس مشاهدات، فرضیات و برآوردهای آگاهانه است.  
عجیب است که انسان شناسان در مورد تعداد کل انسان‌هایی که تاکنون بر روی زمین زندگی کرده‌اند (حدود ۱۱۰ میلیارد) اطمینان بیشتری دارند؛ بنابراین، می‌توان گفت که احتمالاً تعداد ستاره‌های کهکشان بیش از هر انسانی است که تا به حال به دنیا آمده است!

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

25 Dec, 21:06


#برخورد_نزدیک

کاوشگر خورشیدی پارکر خورشید را لمس کرد


روز گذشته سه‌شنبه ۴ دیماه ۱۴۰۳، کاوشگر خورشیدی پارکر با رسیدن به فاصله ۶.۲ میلیون کیلومتری از سطح خورشید، رکورد قبلی خود را شکست.
این کار با یک محافظ حرارتی که تنها ۱۱ سانتیمتر ضخامت دارد، انجام شد!
این سپر حرارتی حدود ۲.۴ متر عرض داشته و از یک کامپوزیت کربن-کربن ساخته شده که در اطراف هسته سبک فوم کربنی، ساندویچ شده و برای مقاومت در برابر گرمای شدید تاج خورشیدی طراحی گردیده است.
تمام ابزار فضاپیما باید در پشت این سپر حرارتی نگهداری شود تا بتواند هنگام عبور سفینه از کنار خورشید، جان سالم به در ببرد.
از آنجایی که فضاپیما بار دیگر به نزدیک‌ترین فاصله بشر به مهر تابان رسید، ارتباط آن با مرکز کنترل این ماموریت قطع و دانشمندان منتظر شنیدن صدایی به عنوان پیام سلامت از سوی کاوشگر خورشیدی پارکر طی روز جمعه هفتم دیماه جاری هستند که نشان می‌دهد از عبور خورشیدی، جان سالم به در برده و مدتی پس از آن، محققان شروع به دریافت داده‌ها خواهند کرد.
شرح تصویر: فاصله کاوشگر پارکر از خورشید، در طول نقاط عطف و اکتشافاتش. اعتبار تصویر از NASA/ Mary P. Hrybyk-Keith

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

23 Dec, 19:02


@iranastronomy

#گشت_رصدی

🔭💫 آخرین فرصت برای حضور

همانگونه که پیش از این اعلام شد، انجمن‌ نجوم آماتوری ایران برنامه رصدی گردشگری جدیدی را در بازه زمانی اوج بارش رُبعی بعنوان آخرین بارش شهابی سال را برای پنجشنبه و جمعه ۱۳ و ۱۴ دیماه جاری زیر سقف آسمان فوق‌العاده تاریک انارک اصفهان برنامه‌ریزی نموده تا علاقمندان ضمن مشاهده شهاب‌ها، با صور فلکی فصل زمستان آشنا و به عکاسی نجومی و لذت بردن از جذابیت‌های آسمان مسحور‌کننده بپردازند؛ در ضمن از برنامه‌های جنبی گردشگری آن همچون بازدید از باغ فین کاشان، بافت تاریخی انارک و میدان نقش جهان اصفهان بهره کامل را ببرند.

خدمات رفاهی تور:
🚌 اتوبوس توریستی
🏨 اقامت در اتاقهای ۴ تا ۷نفره، در یک اقامتگاه تاریخی بصورت زمین خواب
- شام گرم و صبحانه
- پذیرایی در مسیر رفت و برگشت و همچنین در طول شب رصدی

💳 هزینه برنامه:
با اتوبوس توریستی ۲,۷۰۰,۰۰۰تومان
با خودرو شخصی ۱,۹۵۰,۰۰۰تومان
کلیه اعضای باشگاه رصدی انجمن، از ۱۰۰هزار تومان تخفیف برخوردارند.

📳 برای ثبت‌نام: تماس با انجمن 02166922627 و یا ارتباط با لینک ارتباطی همین کانال تلگرامی می‌توانید اقدام نمایید.(ظرفیت محدود)👇
@www_iaas_ir

انجمن نجوم آماتوری ایران

22 Dec, 18:01


#مهر_تابان

لمس مجدد خورشید توسط کاوشگر خورشیدی پارکر


چهارشنبه ۱۶ آبان امسال، کاوشگر خورشیدی پارکر هفتمین و آخرین شتاب کمک گرانشی خود را از سیاره ناهید دریافت کرد تا برای نزدیک‌ترین رویارویی با خورشید آماده شود.
در سال۲۰۲۱، این کاوشگر خورشیدی اولین فضاپیمایی بود که تا به حال خورشید را لمس می‌کرد، یعنی در تاج خورشید و یا جو بیرونی آن پرواز کرد؛ اما سه‌شنبه ۴دیماه جاری، کاوشگر پارکر به فاصله ۶.۲میلیون کیلومتری خورشید می‌رسد و رکوردش را خواهد شکست و تا ۳روز بعد از این نزدیکی، از کنترل خارج خواهد شد، تا اینکه به زمین پیامی ارسال و سلامت خود را اعلام کند.
اما حتی در اینصورت، مأموریت کاوشگر خورشیدی پارکر به پایان نخواهد رسید و دو رویارویی نزدیک دیگر با خورشید، در فاصله‌ای مشابه با رویداد ۴دی امسال خواهد بود. این ماموریت ۷ساله در سال۲۰۲۵ به پایان می‌رسد.
کاوشگر خورشیدی پارکر از ذرات و میدان‌های مغناطیسی تاج تا کنون نمونه‌برداری کرده است. این کاوشگر ساختارهای زیگزاگی را در باد خورشیدی یافت.
پارکر در سال۲۰۱۸ بسمت خورشید پرتاب شد.
شرح تصویر: طرح ذهنی هنرمند از کاوشگر خورشیدی پارکر. اعتبار تصویر از ناسا

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

21 Dec, 17:58


#هلیکوپتر_مریخی

کشف علت سانحه Ingenuity


هلیکوپتر Ingenuity برای اولین بار بر فراز دهانه Jezero سیاره سرخ بهرام به پرواز در آمد و با ۷۱پرواز بعدی، از حد انتظار فراتر رفت.
در ابتدای سال ۲۰۲۴ آسیب جدی به پرّه‌های این هلیکوپتر وارد شد و Ingenuity برای همیشه زمینگیر شد. بتازگی تحقیق این سانحه توسط ناسا منتشر گردید.
در آخرین پرواز Ingenuity به ارتفاع ۱۲متری صعود کرد و چند عکس گرفت و پس از ۱۹ثانیه، با سرعت یک متر بر ثانیه شروع به فرود کرد؛ با این حال با گذشت ۳۲ثانیه، هلیکوپتر به سطح بهرام بازگشت و ارتباط آن قطع شد!
تصاویر دوربین ناوبری هلیکوپتر، سایه تیغه‌ پرّه‌ها را نشان می‌داد و تأیید کرد که حداقل یک تیغه بشدت آسیب دیده است. تصاویر دیگری از مریخ‌نورد Perseverance یک تیغه را نشان داد که در فاصله ۱۳متری قرار داشت.
سناریو احتمالی اینست که سیستم ناوبری Ingenuity هنگام پایین آمدن، نتوانسته ارتفاع را بدرستی ردیابی کند و سطح موج‌دار سیاره بهرام به فرود سخت بر روی شن‌های مریخی منجر و باعث برخورد به سیاره سرخ شده و یک تیغه جدا گردید.
شرح تصویر: علت احتمالی سقوط Ingenuity. اعتبار تصویر از NASA/JPL-Caltech

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

19 Dec, 18:31


#عجایب_فضا

کشف‌های شگفت‌انگیز نجومی


۱۵ اکتشاف نجومی که ممکن است دید شما به جهان را تغییر دهد.

۵. تولید فلزات گرانبها مانند نقره و طلا هنگام برخورد ستارگان مرده !


گاهی اوقات بقایای ستارگان نوترونی در حال انفجار، با هم برخورد می‌کنند و مقادیر زیادی از فلزات گرانبها را در میان بسیاری از عناصر دیگر تولید و آزاد می‌نمایند!
انرژی درگیر در این برخوردها بسیار بیشتر از انرژی آزاد شده توسط یک اَبَرنواختر است! در نتیجه سنگین‌ترین عناصر طبیعی از جمله اورانیوم، تقریباً منحصراً توسط این برخوردهای شدید تولید می‌شوند. 
هر دو برخورد اَبَرنواخترها و ستاره‌های نوترونی، عناصر سنگین را از طریق سنتز هسته‌ای موسوم به «فرآیند r» به هم می‌آمیزد. آنها دما و فشار کافی برای هسته‌های اتمی فراهم، تا تحت جذب سریع نوترون قرار گیرند.
این هسته‌ها مجبور می‌شوند نوترون‌ها را جذب کرده و اعداد اتمی آن‌ها را بزرگتر کنند. ادغام ستاره‌های نوترونی می‌تواند به اعدادی اتمی نقره، پلاتین، طلا و پالادیوم برسد و آنها را به فلزات گرانبها تبدیل کند.
پس اگر این فلزات را می‌بینید، شاید با توجه به خاستگاهشان آنها ارزشمندتر به نظر برسند.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

18 Dec, 17:33


@iranastronomy

#رسانه_ایسنا

تقابل آیین هزاران ساله شب چلّه و ابزارهای اندازه‌گیری دقیق قرن ۲۱

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به آیین کهن ایرانی شب چلّه؛ با تاکید بر اینکه در ساعت ۱۲:۵۰ظهر شنبه اول دی ماه ۱۴۰۳، مهر تابان به نقطه انقلاب زمستانی می‌رسد، گفت: طول شب در شب چلّه در نقاط مختلف کشور با هم یکسان نبوده، بنحوی که طول شب چلّه در چابهار، ۱۳ساعت و ۲۶ و در پارس آباد مغان ۱۴ساعت و ۳۹دقیقه خواهد بود.
آیین شب چله بعنوان میراث نیکی که بجا مانده از گذشتگان پاک سرشت این سرزمین می‌باشد، برای نسل امروز و فردا به یادگار مانده و همگان باید میراث‌دار خوبی برای اینگونه آیین‌ها باشند.
عتیقی تاکید کرد: نکته حائز اهمیت آن است که به جای مقایسه طول شب یلدا با شب‌های قبل و بعد از آن، به این نکته مهم توجه کنیم که "شب چلّه" یک آیین و میراث فرهنگی چندین هزار ساله است و کسی اجازه ندارد که با ابزارهای اندازه‌گیری دقیق قرن ۲۱ به نوعی این آیین کهن را در افکار عمومی زیر سوال ببرد!

این گفتگو در وبگاه خبرگزاری ایسنا:
https://www.isna.ir/news/1403092820169/

همچنین این گفتگو در وبگاه انجمن:
https://iaas.ir/news/4138/030928/

انجمن نجوم آماتوری ایران

17 Dec, 19:34


#ابرنواختر

پیش‌بینی انفجار
ابرنواختری قبل از انفجار !

ستارگان به شیوه‌های شگفت‌انگیزی متولد شده و می‌میرند و مرگ آنها با یکی از بزرگترین انفجارهای شناخته شده در عالم تعیین می‌شود.
همچون آتش کمپ که برای ادامه سوختن به چوب نیاز دارد، یک ستاره برای تولید انرژی و خنثی کردن نیروی خرد کننده گرانشی خود، به همجوشی هسته‌ای متکی است.
اما وقتی سوخت تمام می‌شود، فشار بیرونی از بین رفته و ستاره تحت جرم خود فرو می‌ریزد و تقریباً با سرعت نور به سوی داخل فرو رفته و به هسته برخورد می‌کند و سپس به سمت بیرون باز می‌گردد و در عرض چند ثانیه، ستاره به شدت منفجر می‌گردد و مواد ستاره‌ای را با سرعتی هزاران بار سریعتر از قدرتمندترین موشکی که تا کنون ساخته شده به فضا پرتاب می‌کند؛ این یک انفجار اَبَرنواختری است!
محققان بتازگی ابرنواخترهای به ظاهر عادی را به لطف مشاهدات عمیقی که فعالیت‌های پیش‌نواختری ضعیف را نشان می‌دهند، با پیش‌ فوران‌هایی مشاهده کرده‌اند.
شرح تصویر: مفهوم ذهنی هنرمند از فوران بزرگ ستاره اتا کارینا در سال ۱۸۴۳
این ستاره دستخوش فوران بزرگی شد، اما نه به شکل یک ابرنواختر. اعتبار تصویر از سایت هابل‌

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

16 Dec, 20:39


#کاوشگر_سیارک

فضاپیمای Lucy به ملاقات زمین آمد!


ساعت ۷:۴۵ بامداد پنجشنبه ۲۱ آذر (بوقت ایران)، فضاپیمای لوسی ناسا که اکنون هر دو سال بدور خورشید می‌گردد، تنها حدود ۳۵۰کیلومتر از سطح زمین و نزدیک‌تر از ایستگاه فضایی بین‌المللی قرار گرفت.
این پرواز نزدیک منجر به دریافت شتاب کمک گرانشی (EGA) برای این کاوشگر می‌شود و آنرا در مسیر جدیدی قرار می‌دهد که از کمربند اصلی سیارک‌ها عبور کرده و بسمت سیارک‌های تروجان برجیسی که قبلاً کاوش نشده‌اند می‌رود.
این دومین دریافت EGA فضاپیمای لوسی از کره زمین می‌باشد که طی سه سال پس از آغاز سفر ۱۲ساله آن رخ داد و اولین کمک گرانشی آن یک سال پس از پرتاب، در سال ۲۰۲۲ بود.
این EGA سرعت فضاپیما را به بیش از ۷.۲کیلومتر بر ثانیه افزایش داد و سپس لوسی به سرعت از زمین دور می‌شود.
شرح تصویر: مسیر لوسی قبل از دریافت EGA با رنگ سرخ ممتد نشان داده شده و مسیر بعدی با سرخ خط چین نشان داده شده است. مناطق خاکستری محل تقریبی کمربند اصلی و سیارک‌های تروجان برجیسی (L4) را نشان می‌دهد.
علاوه براین سیارک تروجان Eurybates در زمان ملاقات لوسی نشان داده شده‌ است. اعتبار تصویر از NASA/SwRI

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

15 Dec, 18:01


#سیارک‌ها

کشف کوچکترین سیارک‌ توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب


تا کنون میلیون‌ها سیارک در کمربند اصلی سیارک‌ها بین سیارات بهرام و برجیس شناخته شده‌اند که مثلاً سیارک Vesta، چند صد کیلومتر قطر دارد.
بتازگی محققان به رهبری موسسه فناوری ماساچوست (MIT) با استفاده از تلسکوپ فضایی Webb ناسا، اعلام کردند که کوچکترین سیارک‌هایی را که تاکنون در کمربند اصلی شناسایی شده، به همراه ۱۳۸ سیارک دیگر کشف کرده‌اند که اندازه آنها از یک اتوبوس تا یک استادیوم متغیر است و کوچکترین آنها فقط ۱۰ متر قطر دارد!
اولین تلاش‌ها با استفاده از داده‌های پروژه SPECULOOS (جستجوی سیارات دارای حیات) آژانس فضایی اروپا در شیلی انجام شد؛ محققان از پردازش گرافیکی پیشرفته استفاده کردند که می‌توانست حجم عظیمی از داده‌های تصویربرداری را با سرعت بالا پردازش کند. برای دومین تلاش نیز این تیم از داده‌های تلسکوپ قطب جنوب استفاده نمود.
تلسکوپ فضایی Webb نیز تصاویری در نور فروسرخ بدست میاورد که هر چند برای چشم انسان نامرئی است، اما سیارک‌ها در فروسرخ راحت‌تر دیده می‌شوند.
شرح تصویر: چگونگی جستجوی سیارک‌های کوچک توسط تلسکوپ Webb. اعتبار تصویر از MIT

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

14 Dec, 19:10


#فرازمینی

مواجهه با حیات بیگانه ناشناخته


ما فقط یک مدل از شکل‌گیری بیولوژیک در جهان داریم، آنهم حیات بر روی زمین است.
اما اگر زندگی بتواند به روشهای دیگری شکل بگیرد چه؟ وقتی نمی‌دانید حیات بیگانه چه شکلی است، چگونه به دنبال آن حیات می‌گردید؟ این پرسش‌ها اخترزیست‌شناسان را که بدنبال حیات فرازمینی هستند، بخود مشغول کرده است. اخترزیست‌شناسان تلاش کرده‌اند تا قوانین جهان را که بر ظهور سیستم‌های فیزیکی و بیولوژیکی پیچیده چه در زمین و چه فراتر از آن حکمفرما باشد، ارائه کنند.
از زمان اولین کشف یک سیاره فرا منظومه خورشیدی در سال۱۹۹۵، بیش از ۵۰۰۰سیاره فراخورشیدی که بدور ستاره‌های دیگر می‌چرخند، کشف شده است.
بسیاری از این سیارات، مانند زمین کوچک و صخره‌ای هستند و در کمربند حیات ستارگان خود قرار دارند. این کمربند، گستره‌ای بین یک سیاره و ستاره‌ است که بدور آن می‌چرخد ​​و به سیاره اجازه می‌دهد آب مایع داشته باشد.
اجرام فراخورشیدی که تاکنون کشف شده، ۳۰۰میلیون مکان با شرایط مناسب برای ظهور زیست‌شناسی را فراهم نموده است.
ناسا حیات را واکنش شیمیایی خود پایدار که قادر به تکامل داروینی است، تعریف کرده می‌کند.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

13 Dec, 18:30


#عجایب_فضا

کشف‌های شگفت‌انگیز نجومی

۱۵ اکتشاف نجومی که ممکن است دید شما به جهان را تغییر دهد.

۴. حلقه‌های سیاره کیوان فوق‌العاده نازک هستند
 

سیاره حلقه بر گردن کیوان، ششمین سیاره از خورشید، به دلیل حلقه‌های تماشایی‌اش که این غول گازی را احاطه کرده‌اند، شناخته شده است.
در حالی که آنها از دور جامد و پیوسته به نظر می رسند، واقعیت این است که آنها از تریلیون‌ها تکه یخ و مقادیر کمی سنگ تشکیل شده‌اند که اندازه آنها از ذرات ریز غبار مانند تا تخته سنگ‌های غول پیکر متغیر است.
یکی از قابل توجه‌ترین نکات در مورد حلقه های کیوان نازکی باور نکردنی آنهاست؛ علیرغم اینکه حلقه‌ها تا فاصله نزدیک به ۱۴۰,۰۰۰ کیلومتر از استوای کیوان کشیده شده‌اند، حلقه‌ها حداکثر تنها چند صد متر ضخامت دارند. به عبارت دیگر، حلقه‌ها صدها هزار برابر پهن‌تر از ارتفاعشان هستند.
برای مقایسه، یک دیسک Blu-ray قطری معادل ۱۲۰ میلی‌متر و ۱.۲ میلی‌متر ضخامت دارد؛ برای مطابقت با مقیاس حلقه‌های کیوان در این ضخامت، این دیسک باید حدود یک کیلومتر پهنا داشته باشد!

@iranastronomy 

انجمن نجوم آماتوری ایران

12 Dec, 18:31


@iranastronomy

#رسانه_ایسنا

اوج بارش شهابی دوپیکری در زیر نور شدید ماه و آسیب‌های مرتبط با اینگونه وقایع نجومی

مهندس مسعود عتیقی مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت‌وگو با سرویس علم و فناوری خبرگزاری ایسنا، لحظه اوج بارش دوپیکری امسال را ۳۰دقیقه بامداد شنبه ۲۴ آذرماه جاری اعلام کرد و گفت: در حالیکه بدلیل نور مزاحم ماه، امکان مشاهده شهاب‌های این بارش حتی بدور از شهرها امکان‌پذیر نیست، متاسفانه برخی از مجموعه‌های توریستی به اجرای تورهای نجومی روی آورده و تبلیغات زیادی را برای رصد بارش دوپیکری (جوزایی) منتشر کرده‌اند!
وی افزود: هرچند بارش‌های شهابی پاییزی سال ۱۴۰۳ با توجه به نزدیکی به وضعیت ماه کامل و نور زیاد ماه، شرایط خوبی برای رصد نداشته‌اند، ولی خوشبختانه به دوستداران رصد شهاب‌ها می‌توان این خبر خوشحال کننده را داد که بارش شهابی رُبعی دیماه امسال با توجه به عدم حضور نور مزاحم ماه در زمان اوج بارش، وضعیت خوبی برای مشاهده توسط عموم در یک آسمان تاریک خواهد داشت.

این گفتگو در وبگاه انجمن:
https://iaas.ir/news/4132/030923/

متن کامل گفتگو در سرویس علم و فناوری ایسنا:
https://www.isna.ir/news/1403092014762/

انجمن نجوم آماتوری ایران

11 Dec, 17:05


#کائنات

شواهد فزاینده از نوسان در عالم


با استفاده از بزرگترین آشکارساز امواج گرانشی ساخته شده تاکنون، گزارش‌های قبلی مبنی بر اینکه تار و پود کیهان دائماً در حال ارتعاش است تأیید شد؛ این غرش پس‌زمینه احتمالاً ناشی از برخورد بین سیاهچاله‌های عظیمی است که در قلب کهکشان‌ها قرار دارند.
نتایج آشکارسازی آرایه‌ای از ستاره‌های نوترونی با سرعت در حال چرخش که در سراسر کهکشان پخش شده‌اند، نشان می‌دهد که این موج گرانشی پس‌زمینه ممکن است بلندتر از تصور قبلی دانشمندان باشد.
بتازگی شواهد بیشتری برای وجود امواج گرانشی با فرکانس پایین اما با برخی تفاوت‌های جالب نسبت به نتایج قبلی اعلام گردید.
محققان توانسته‌اند از معماری کیهانی بجا مانده از ادغام کهکشان‌ها، با دقت بیشتری نسبت به قبل نقشه برداری کنند. آنها بر این باورند که در مرکز اکثر کهکشان‌ها، یک جرم غول‌پیکر که به عنوان اَبَر سیاهچاله پر جرم شناخته می‌شود، وجود دارد.
شرح تصویر: یافتن شواهد بیشتری از ارتعاش جهان به شکل موج گرانشی پس زمینه توسط اخترشناسان. اعتبار تصویر از Carl Knox/OzGrav/دانشگاه صنعتی Swinburne و رصدخانه نجوم رادیویی آفریقای جنوبی (SARAO)

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

03 Dec, 19:05


#سیاره_برجیس

آیا گردبادهای مغناطیسی
عامل ایجاد بیضی‌های تیره بر روی غول منظومه خورشیدی هستند؟

دانشمندان هفته گذشته اعلام کردند که بیضی‌های تیره زودگذر و در ابعاد زمین در کنار قطب‌های سیاره برجیس ممکن است نشانه‌ای از فرآیندهای میدان مغناطیسی برجیسی باشند و احتمالاً در اثر اختلالی در یونوسفر سیاره ایجاد می‌شوند.
آنها یک گردباد مغناطیسی را توصیف کردند که این جریان مه مانند را بر می‌انگیزد.
محققان تصاویری را که تلسکوپ فضایی هابل بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۲ گرفته بود، تجزیه و تحلیل نمودند.
در این تصاویر فرابنفش، در ۷۵٪ موارد، یک بیضی تیره در قطب جنوبی برجیس ظاهر می‌شود و در ۸ تصویر از قطب شمال برجیس، بیضی تیره را مشاهده کرده‌اند.
سیاره‌شناسان گفتند این بیضی‌ها که بر روی غول سامانه خورشیدی ویژگی‌ ثابتی نیستند، معمولاً در لایه‌های استراتوسفری و در زیر ناحیه‌ای که شفق‌های درخشان سیاره در آن قرار دارند، ظاهر می‌شوند. هابل برای اولین بار آنها را اواخر دهه ۹۰میلادی مشاهده کرد.
شرح تصویر: سیاره برجیس در طیف فرابنفش و بیضی قدری تیره‌تر در میان بخش قهوه‌ای در قطب جنوب سیاره. اعتبار تصویر از دانشگاه Berkeley

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

02 Dec, 17:51


#تکنولوژی_فضایی

آزمایش ربات‌های زیر آبی ناسا


سال ۲۰۳۰ وقتی کاوشگر Europa Clipper ناسا به سیاره برجیس برسد، ابزارهای قدرتمندی را به کار می‌گیرد تا نشانه‌هایی از حیات را در اقیانوس زیر پوسته یخی ماه اروپا در اطراف برجیس بیابد.
اما تیم‌ها در حال توسعه نسل بعدی فناوری هستند که می‌تواند ربات‌های زیر آب را به اعماق آبی اروپا و دیگر اقیانوسهای احتمالی در کرات دیگر بفرستد.
طی روزهای اخیر تیمی در آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا مجموعه‌ای از نمونه‌های اولیه ربات زیر آب را در استخری در Caltech، پاسادنا آزمایش کردند و نتایج دلگرم کننده بود. (ویدئو بالا)
ماموریت SWIM مخفف Sensing With Independent Micro-Swimmers است.
این پروژه ده‌ها ربات خودکششی به ابعاد تلفن همراه است که از طریق یک ربات زیرسطحی ذوب یخ سطح، به زیر آب رفته و بدنبال سیگنال‌های شیمیایی و دمایی عامل حیات می‌گردند.
نمونه اولیه مورد استفاده در آزمایشات، ۴۲سانتیمتر طول و ۲.۳ کیلوگرم وزن دارد، اما در پرتاب‌های فضایی، ۳برابر کوچکترند.
این ربات‌ها از سیستم ارتباطی صوتی جدید برای انتقال داده و روش مثلث‌بندی برای تعیین موقعیت خود در زیر آب استفاده می‌کنند.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

01 Dec, 19:56


#سیارات_بیرونی

آیا اورانوس و نپتون اقیانوس‌هایی از آب را درون خود پنهان کرده‌اند؟


دانشمندان مدت‌ها فکر می‌کردند که غول‌های یخی اورانوس و نپتون مایعی داغ و متراکم از آب یخ‌زده، متان و آمونیاک در اطراف هسته‌های خود دارند.
اما بتازگی دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، سناریوی متفاوتی را پیشنهاد کرده‌اند: فضای داخلی این دو سیاره غول‌پیکر ممکن است لایه‌های بیشتری داشته و اقیانوس‌های عمیق سراسری آب در زیر اتمسفر آنها وجود داشته باشد و در زیر آن سیال بسیار فشرده‌ای از کربن، نیتروژن و هیدروژن وجود دارد.
این موضوع می‌تواند حتی میدان‌های مغناطیسی نامتعارف هر دو سیاره را نیز توضیح دهد.
اورانوس و نپتون دو غول یخی در منظومه خورشیدی ما هستند که برخلاف غول‌های گازی برجیس و کیوان، تصور می‌شود که آب ممکن است به شکل اَبَریونی در آنجا وجود داشته باشد؛ در واقع بخشی جامد و بخشی مایع است و زیر آن یک هسته جامد می‌باشد.
شرح تصاویر:
🔸بالا:
فضای درونی اورانوس و نپتون.
🔸پایین: نمای برش خورده اورانوس و نپتون، بر اساس مدل جدید.
آبی روشن در بالا، جو غلیظ و آبی تیره‌تر اقیانوس آب-هیدروژن است.اعتبار تصاویر از UC Berkeley

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

30 Nov, 18:22


#کهکشان

شکل متفاوتی از کهکشان کلاه مکزیکی ! (۲)


کهکشان کلاه مکزیکی که بخاطر شکلی که دارد به این نام شناخته می‌شود، ستاره‌ای کمتر از یک جرم خورشیدی در سال تولید می‌کند، در حالیکه تولید ستارگان کهکشان راه شیری تقریباً دو برابر این مقدار است، اما هر دو کهکشان عمدتاً تا کنون گاز و غبار خود را به ستاره تبدیل کرده‌اند؛ در مقایسه با کهکشان M82 که در آنجا ۱۰ تا ۲۰ برابر بیشتر از کهکشانهای راه شیری و کلاه مکزیکی، در سال ستاره متولد می‌شود.
کهکشان کلاه مکزیکی خانه حدود ۲۰۰۰ خوشه کروی یا توپ‌های عظیم ستاره‌ای است که به‌وسیله گرانش این کهکشان به‌صورت توده‌ای کروی در کنار هم قرار گرفته‌اند.
اگر علاقمندید، شما هم می‌توانید مسیه ۱۰۴ و یا همان کهکشان کلاه مکزیکی را با قدر درخشش ۸.۳ از درون چشمی تلسکوپ‌های کوچک آماتوری در مرز جنوب شرقی صورت فلکی دوشیزه (سنبله - Virgo) و در نزدیکی صورت فلکی کلاغ ببینید.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

30 Nov, 18:21


#کهکشان

شکل متفاوتی از کهکشان کلاه مکزیکی ! (۱)


تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST)، کائنات را در طیف فروسرخ کاوش می‌کند و بتازگی آژانس‌های فضایی اروپا و امریکا نمای جدید و خیره‌کننده‌ Webb از کهکشان M104 معروف به کلاه مکزیکی (Sombrero) را منتشر کردند که ۳۰ میلیون سال نوری از زمین فاصله و در صورت فلکی دوشیزه (سنبله - Virgo)، قرار دارد.
ابزار فروسرخ میانی تلسکوپ فضایی وِب (MIRI) به ما امکان می‌دهد تا درخشندگی پنهان و غبار ریزتر را در ناحیه هسته داخلی و هاله ستاره‌های این کهکشان ببینیم. تلسکوپ JWST مانند هابل، گرد و غبار را در حلقه بیرونی کهکشان می‌بیند و چگونگی توزیع این غبار در توده‌های پیچیده آن را نشان می‌دهد.
بر این اساس کهکشان M104 (کلاه مکزیکی) دیگر محل تشکیل ستاره‌های فعال نیست و اَبَرسیاهچاله عظیم این کهکشان، علیرغم جرمش که ۹ میلیارد برابر جرم خورشید می‌باشد و ESA آن را سیاهچاله "بسیار رام" می‌نامد، در هسته این کهکشان قرار دارد.
شرح تصویر: تصویر تلسکوپ فضایی هابل از کهکشان کلاه مکزیکی.
این نما را با تصویر متفاوت فروسرخ Webb در پایین مقایسه کنید. اعتبار تصاویر از Hubblesite/NASA/ESA/CSA/STScI

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

29 Nov, 18:57


#سیاره_سرخ

مطالعه جدید مریخ‌نورد کنجکاوی بر روی ساختار تار عنکبوتی مریخی !


مریخ‌نورد کنجکاوی ناسا (Curiosity) طی سالی که گذشت در سیاره بهرام مشغول مطالعه کانال Gediz Vallis در کوه Sharp واقع در دهانه Gale بود و سنگ‌های حاوی کریستال‌های گوگرد خالص را در این منطقه یافته است.
دانشمندان معتقدند که احتمالاً هزاران سال پیش یک رودخانه باستانی و یا سیل در این ناحیه جریان داشته است.
طبق اعلام ناسا، Curiosity بزودی سفر به این مجموعه‌ جذاب از الگوهای شبکه مانند را آغاز خواهد کرد.
این ساختارها مانند تارهای عنکبوت یا لانه غول‌پیکر زنبور به نظر می‌رسند، که کیلومترها در کوه شارپ امتداد دارند؛ آنها احتمالاً با خشک شدن آخرین آب سطحی باقیمانده در این قسمت از بهرام شکل گرفته‌اند.
ساختار لانه زنبوری، برآمدگی‌های متقاطعی است که کیلومترها کشیده شده‌ و طول آن بین ۱۰ تا ۲۰کیلومتر می‌باشد.
در حال حاضر Curiosity در امتداد لبه غربی Gediz Vallis در حرکت است.
شرح تصویر: مدارگرد شناسایی مریخی ناسا این تصویر را از شبکه‌ای از برآمدگی‌های تار عنکبوت‌ مانند مریخی ثبت کرده است. اعتبار تصویر از NASA/JPL-Caltech/دانشگاه آریزونا

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

28 Nov, 18:30


#عجایب_فضا

کشف‌های شگفت‌انگیز نجومی

۱۵ اکتشاف نجومی که ممکن است دید شما به جهان را تغییر دهد.

۲. امکان لمس بی خطر بعضی از ستاره‌ها !


خورشید یک ستاره است و همه ستارگان گلوله‌های داغ و آتشین پلاسمایی هستند که می‌توانند هر آلیاژی را ذوب کنند.
اما همه ستارگان اینگونه نیستند و دسته‌ای از ستاره‌های شگفت‌انگیز بنام کوتوله‌های قهوه‌ای، سردتر از هر ستاره شناخته شده‌ای می‌باشند.
آنها اغلب بعنوان "ستاره‌های ناکام" شناخته می‌شوند، زیرا برای حفظ همجوشی هسته‌ای در هسته خود بسیار کوچکند، فرآیندی که به خورشید نیرو می‌بخشد. در نتیجه کوتوله‌های قهوه‌ای نور و گرمای بسیار کمی از خود ساطع می‌کنند که تشخیص آنها را بسیار چالش‌برانگیز می‌کند. 
دمای سطح کوتوله‌های قهوه‌ای متفاوت است، اما زیر کلاس نوع Y آنها سردتر از بقیه است، که دمای سطح آنها معمولاً تنها چند صد درجه سانتیگراد بالای صفر مطلق است؛ که با دمای چند ده درجه سانتیگراد مطابقت دارد.
دمای پوست شما حدود ۳۵ درجه سانتیگراد است و یک لیوان چای کمی گرمتر است. اگر امکان لمس سطح ستارگان نوع Y وجود داشت، می‌توانستید گرمای آنها را بدون سوزاندن دست خود احساس کنید ! 

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

27 Nov, 19:26


#علم_شبه‌علم

آیا شهاب‌سنگ‌ها نیز در بارش‌های شهابی می‌توانند وجود داشته باشند؟

شهاب‌های ثوری (Taurid) که تا ۱۲ آذر نیز در آسمان تاریک می‌توانند دیده شوند؛ ذرات بسیار ریز بجامانده از دنباله‌دار Encke هستند.
فراتر از نمایش نور، آنچه که شاید رصدگران و حتی دانشمندان‌ در مورد آن فکر کنند، احتمال وجود تکه‌های بزرگ‌تر در یک بارش شهابی است.
دانشیار پژوهش علوم زمین و سیاره، دانشگاه نیومکزیکو Mark Boslough بعنوان فیزیک‌دانی که درباره ایجاد خطرات دنباله‌دارها و سیارک‌ها برای زمین تحقیق می‌کند، می‌گوید: می‌دانم که وجود ذرات بزرگ در یک بارش شهابی و برخورد با زمین، موضوعی است که در آن شبه‌علم در برابر علم واقعی قرار می‌گیرد، اما بهتر است سعی کنیم مرز بین واقعیت و خیال را بیابیم.
دنباله‌دار اِنکه نسبتاً کوچک و بیش از ۵کیلومتر قطر دارد و هر ۳.۳سال از مدار زمین عبور می‌کند.
قطر عامل رویداد ۳۰ ژوئن ۱۹۰۸ که یک برخورد مهیب آسمانی، میلیون‌ها درخت را در تونگوسکا سیبری نابود کرد، احتمالا حدود ۵۰متر بوده است. عجیب اینکه طبق گزارش شاهدان، مسیر برخورد شهاب‌سنگ در تونگوسکا روسیه، با مسیر شهابهای ثوری مطابقت داشته است!

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

26 Nov, 17:48


#برنامه‌های_فضایی

تست موفق ابزارهای Europa Clipper


ادامه...
دانشمندان می‌خواهند درباره قابلیت سکونت و توانایی وجود گونه‌ای از حیات در این ماه بزرگ بیشتر بدانند.
برای رساندن Europa Clipper از زمین به سیاره برجیس، باید از شتاب گرانشی سیارات منظومه خورشیدی استفاده کند؛ بنابراین، دانشمندان این ماموریت مجبور بودند که بین ۱۰ اکتبر تا ۵ نوامبر ۲۰۲۴ به دلیل هم ترازی سیاره‌ها، آن را پرتاب کنند.
این کاوشگر، دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳ (۱۴ اکتبر امسال) با موفقیت از مرکز فضایی کندی پرتاب شد و اکنون در سفر ۲.۹میلیارد کیلومتری و ۶ ساله خود به برجیس است که در آوریل سال ۲۰۳۰ به آنجا خواهد رسید.
کاوشگر Europa Clipper بزرگترین فضاپیمای اکتشاف سیاره‌ای ناسا است.  بادبان های خورشیدی آن ۳۰متر ارتفاع دارند و در هنگام پرتاب، وزن فضاپیما به اندازه یک فیل آفریقایی بود.
این کاوشگر ۹ ابزار حمل می‌کند.  برخی از ابزارها به ماه اروپا نگاه می‌کنند و آنچه را که مشاهده می‌کند ثبت خواهد کرد، در حالی که برخی دیگر از محیطی که فضاپیما از آن عبور می کند نمونه‌برداری می‌کنند.
فضای اطراف ماه اروپا در تشعشعات شدید سیاره برجیس غرق شده است.  اما این منطقه همچنین ممکن است دارای ستون‌هایی از آب باشد که از زیر پوسته یخی آن فوران می‌کنند.
برای محافظت از فضاپیمای Europa Clipper، این کاوشگر به دور برجیس و نه ماه اروپا خواهد چرخید و در طول پروازهای نزدیک در محیط اروپا فرو خواهد رفت. این فضاپیما ۴۹ پرواز در هر دو تا سه هفته از ماموریت خود انجام خواهد داد. کاوشگر Europa Clipper تا ۲۵ کیلومتری سطح ماه اروپا نزدیک می‌شود.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

26 Nov, 17:47


#برنامه‌های_فضایی

تست موفق ابزارهای Europa Clipper


شش هفته پس از پرتاب اروپا کلیپر، این کاوشگر ناسا اکنون در ۲۰ میلیون کیلومتری کره زمین قرار دارد و با سرعت ۳۵ کیلومتر بر ثانیه حرکت می‌کند که به زودی و با تکمیل دریافت شتاب گرانشی در اطراف سیاره سرخ بهرام، در مارس ۲۰۲۵ سرعت بیشتری نیز بدست خواهد آورد.
سفینه کلیپر آرایه‌های خورشیدی به اندازه زمین بسکتبال خود را کمی پس از پرتاب به کار گرفت و پس از آن، بوم ۸.۵ متری که مغناطیس‌سنج سفینه را نگه می‌دارد، باز نمود.
این ابزار میدان مغناطیسی قمر اروپا را اندازه گیری می‌کند و باید وجود اقیانوسی در زیر پوسته این ماه برجیسی را تایید کند و به دانشمندان بگوید که چقدر عمیق و نمکی است.
کاوشگر Clipper ماموریت جدید ناسا برای کاوش یکی از چهار ماه بزرگ گالیله‌ای سیاره برجیس است. قمر اروپا دارای یک پوسته بیرونی یخی، که اقیانوس سراسری آنرا پوشانده است. این قمر دو برابر بیشتر از اقیانوس‌های زمین آب دارد!
شرح تصویر: مفهوم ذهنی هنرمند از کاوشگر Clipper، در حال عبور از ماه اروپا، یکی از قمرهای بزرگ و جذاب برجیس غول‌پیکر. اعتبار تصویر از NASA/JPL-Caltech

ادامه دارد...

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

25 Nov, 19:28


#ستاره_گریزپا

جهت و سرعت غیرعادی ستاره فراری !


خورشید و ستارگان راه شیری در مداری اطراف مرکز کهکشان ما، کما بیش منظم در حرکتند؛ اما ستاره‌شناسان برخی از ستارگان راه شیری را شناسایی کرده‌اند که سریعتر و در جهتی دور از انتظار حرکت می‌کنند !
با توجه به این حرکت غیرعادی، آنها از اصطلاح ستاره فراری برای توصیف این ستارگان استفاده می‌کنند.
حتما باید اتفاقی افتاده باشد تا شاهد چنین جابجایی باشیم: سناریوی اول شامل دو سیستم ستاره‌ای دوتایی است که از نزدیکی یکدیگر عبور می‌کنند؛ این برخورد می تواند هر دو سیستم را مختل کند و یک یا چند ستاره را با سرعت نسبتاً بالا به بیرون پرتاب کند.
ایده دوم شامل یک انفجار ابرنواختر در یک منظومه چند ستاره‌ای است؛ این انفجارهای قدرتمند می‌توانند ستاره‌های مرتبطی را که در مسیرهای جدید و با سرعت‌های بسیار بالاتر به حرکت درآورند.
شرح تصویر: این تصویر تلسکوپ فضایی هابل، ابری را در فضا نشان می‌دهد که در آن ستارگان جدید به نام 30 Doradus در سحابی رتیل در حال شکل‌گیری هستند.
قسمت بزرگ شده ستاره‌ای را نشان می‌دهد که به نظر می‌رسد از سحابی بیرون رانده شده است. اعتبار تصویر از ناسا

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

24 Nov, 19:06


#گام_بزرگ

صدمین سالگرد: کهکشان راه شیری تنها کهکشان عالم نیست


۱۰۰ سال پیش، در روز یکشنبه ۲۳ نوامبر ۱۹۲۴ (دوم آذرماه ۱۳۰۳)، خوانندگانی که صفحه ششم روزنامه نیویورک تایمز را مطالعه می‌کردند، در میان چندین آگهی بزرگ تبلیغاتی، مقاله جالبی را مشاهده نمودند که با املایی اشتباه، نام اخترشناس آمریکایی Edwin Hubble را دکتر " ادوین پاول هابل " نوشته بود.
اما این مقاله داستان یک کشف پیشگامانه را شرح می‌داد: ادوین هابل دریافته بود که دو سحابی مارپیچی شکل که اجرامی از گاز و ستاره‌ها هستند و قبلاً تصور می‌شد در کهکشان راه شیری ما باشند، در خارج از راه‌ شیری قرار دارند.
این اجرام در واقع کهکشان‌های آندرومدا M31 در فاصله ۲.۲ میلیون سال نوری و مسیه ۳۳ (کهکشان مثلث) در فاصله ۲.۷۳ میلیون سال نوری از ما بودند که نزدیک‌ترین کهکشان‌های بزرگ به راه شیری و در خوشه محلی ما می‌باشند.
امروزه ستاره‌شناسان بر اساس مشاهدات، تخمین می‌زنند که ده‌ها میلیون کهکشان (حداقل ۲۰۰ میلیارد و حتی تا چند تریلیون کهکشان) کائنات را پر کرده است !
شرح تصاویر:
🔸بالا:
کهکشان آندرومدا. اعتبار تصویر از NASA/JPL-Caltech
🔸پایین: ادوین هابل

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

23 Nov, 19:26


#سیاره_سرخ

تایید وجود اقیانوس باستانی در سیاره سرخ بهرام توسط مریخ‌نورد چینی

سال گذشته مریخ نورد Zhurong چین شواهد وجود اقیانوس باستانی در بهرام را یافت و اکنون تیم دیگری از دانشمندان چینی اعلام کردند که شواهد بیشتری برای وجود آن اقیانوس یافته‌اند که منطقه وسیعی از دشت‌های منطقه Utopia Planitia در نیمکره شمالی سیاره سرخ را پوشانده بوده است.
شواهد قبلی حاکی از وجود یک خط ساحلی در این منطقه بود که Zhurong در می ۲۰۲۱ آنجا فرود آمد. این شواهد به شیارهای قدیمی و بستر رودخانه‌های حاوی رسوبات سطحی یک خط ساحلی باستانی اشاره دارد.
این مطالعه یک تحلیل ژئومورفولوژیکی جامع از ناحیه Utopia را با استفاده از داده‌های سنجش از راه دور که با مشاهدات تکمیل شده و ویژگی‌هایی که با وجود یک منطقه نزدیک ساحل در جنوب این ناحیه مطابقت دارد، انجام داده است.
طبق نظر محققان این اقیانوس بعداً یخ زده و در نهایت ناپدید شده است، آنها تخمین زدند که اقیانوس حدود ۳.۶۸میلیارد سال پیش وجود داشته و در نهایت ۲۶۰میلیون سال بعد ناپدید شده است!
شرح تصویر: مفهوم ذهنی هنرمند از اقیانوس باستانی بهرام. اعتبار تصویر از ESO/ M. Kornmesser

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

22 Nov, 17:56


#سایه_زمین

سایه زمین را در آسمان بیابید


مانند همه کراتی که بدور خورشید می‌چرخند، زمین نیز در سمت مقابل خورشید، حدود ۱.۴ میلیون کیلومتر سایه در فضا دارد و شما می‌توانید سایه زمین را مجاور افق، دو بار در روز بصورت نوار آبی در جو ببینید.
دیدن آن در آسمان سخت نیست، فقط بعد از غروب آفتاب بسمت شرق یا قبل از طلوع خورشید به غرب نگاه کنید.
بعلاوه، نوار زیبای صورتی که در بالای سایه آبی زمین و در بیشتر موارد در زیر آن قرار دارد، کمربند ناهید نامیده می‌شود!
سایه زمین را برنگ آبی مایل به خاکستری خواهید دید. بهتر است روی یک تپه باشید که دید بهتری به افق داشته باشید. کمی صبر کنید و بالا رفتن یا پایین آمدن سایه زمین را دقیقاً با همان سرعتی که خورشید در افق مخالف در حال طلوع یا غروب است، تماشا کنید. سایه زمین به شکل کروی زمین است.
وقتی شب نیز فرا می‌رسد، شما در سمت سایه زمین ایستاده‌اید. سایه زمین در فضا می‌تواند به کره ماه و حتی فراتر از آن برسد. (ماه گرفتگی)
شرح تصویر: غروب خورشید توسط Dennis Schoenfelder شنبه ۱۵ مهر ۱۴۰۲ ثبت شده است.
در این عکس می‌توانید سایه تیره زمین و کمربند صورتی ناهید را مشاهده کنید.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

21 Nov, 18:31


#عجایب_فضا

کشف‌های شگفت‌انگیز نجومی

در این سلسله مطالب جذاب قصد داریم ۱۵ اکتشاف نجومی که ممکن است دید شما به جهان را تغییر دهد، به شما دوستداران آسمان زیبا تقدیم نماییم:

۱. موهای شما گرد و غبار فضایی دنباله‌دارها را جمع‌آوری می‌کند  

آیا می‌دانید که احتمالاً غبار دنباله‌دارها را در موهای خود دارید، یا اینکه فلزات گرانبها که از ستارگان مرده آمده‌اند؟
هر روز چندین تُن ماده از فضا بر روی زمین می‌ریزد؛ برخی از آنها مانند یک شهاب‌سنگ درخشان، ممکن است به زمین برخورد و مشاهده شوند.
اما مقدار زیادی از مواد کیهانی چنین ورود تماشایی به سیاره ما ندارند؛ بلکه حدود ۵۲۰۰ تُن در سال، ۱۰۰ تُن در هفته یا ۱۴تُن در هر شبانه‌روز به شکل غبار فضایی به آرامی به جو زمین میریزد که برای چشمان ما نامرئی است!
این غبار از ذرات سنگ و فلز تشکیل شده که از سیارک‌ها و دنباله‌دارها، چه در برخوردهای بزرگ و چه توسط ریزشهابها، ایجاد شده‌اند.
حدود ۸۰٪ از کل این غبار از دنباله‌دارهایی هست که دوره مداری آنها کمتر از ۲۰سال می‌باشد و شما هر بار که بیرون از خانه‌اید، مقداری از این گرد و غبار فضایی را با موهای خود به خانه می‌آورید.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

20 Nov, 19:45


#پرتاب_فضایی

پرتاب موفق " استارشیپ " با پایانی نافرجام


ششمین پرتاب ۱۰۰ میلیون دلاری، بزرگ‌ترین و قوی‌ترین موشک ساخته‌شده بشر موسوم به Starship، با ۱۲۱ متر ارتفاع، ۹ متر قطر و وزنی معادل ۵۰۰۰تن، ساعت ۱:۳۰ بامداد امروز چهارشنبه ۳۰ آبان۱۴۰۳ بوقت ایران از پایگاه Starbase شرکت SpaceX در جنوب تگزاس با پس از ۶۵دقیقه موفقیت انجام شد.
برخلاف پرتاب گذشته که هنگام بازگشت، تقویت‌کننده بزرگ مرحله اول آن یعنی موشک Super Heavy توسط بازوهای موسوم به chopstick جایگاه پرتاب گرفته شد؛ اما اینبار این شاهکار تکرار نشد و داده‌های پرواز از این تلاش پشتیبانی نکردند و به سکوی پرتاب بازنگشت و به امواج برخورد کرد و در دریا فرود آمد!
استارشیپ در پرواز ششم برای اولین بار محموله‌ ویژه‌ای همراه داشت؛ این محموله یک موز مخملی ‌بزرگ بر روی استارشیپ بود که به عنوان نشانگر جاذبه صفر عمل می‌کرد.
علاوه بر این، استارشیپ برای مدت کوتاهی یکی از ۶موتور Raptor خود را حدود ۳۸دقیقه پس از پرواز دوباره روشن کرد؛ روشن شدن مجدد موتور نشان داد که استارشیپ می‌تواند مانورهای لازم را برای بازگشت ایمن به زمین در طول ماموریت‌های مداری انجام دهد.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

19 Nov, 18:21


#کهکشان

هیولاهای سرخ در کائنات اولیه !


اخترشناسان تصور می‌کردند کهکشان‌ها در جهان اولیه خیلی پرجرم نمیتوانستند باشند، زیرا تولید ستاره‌ها تازه شروع شده بود.
اما تلسکوپ فضایی Webb اخیراً سه هیولای سرخ یا کهکشان‌های عظیم را کشف کرده که در اولین میلیارد سال پس از انفجار بزرگ وجود داشته‌اند!
یک تیم بین‌المللی از دانشمندان بتازگی اعلام‌ کردند که این کهکشان‌ها تقریباً به اندازه راه شیری هستند؛ بنابراین مدل‌های کنونی ما از شکل‌گیری کهکشان‌ها نیاز به بازنگری دارد.
در حال حاضر، نظریه اصلی تشکیل کهکشان‌ها بیان می‌کند که آنها به آرامی و در هاله‌ ماده تاریک شکل می‌گیرند و دانشمندان فکر می کردند که گاز به دام افتاده توسط این هاله‌ها در تشکیل ستاره‌ها و در نهایت کهکشان‌ها کارآمد نیست؛ اما بر این اساس که کهکشان‌های پر جرم چقدر زود ظاهر شده‌اند، این فرآیند باید کارآمدتر از آن چیزی باشد که گمان می‌رود.
شرح تصویر: دید فرو سرخ قدرتمند تلسکوپ Webb به اخترشناسان اجازه می‌دهد تا به کیهان اولیه نگاه کنند.اعتبار تصویر از NASA/CSA/ESA/M. Xiao/P. A. Oesch (دانشگاه ژنو)/ G. Brammer (موسسه Niels Bohr)/آرشیو Dawn JWST

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

07 Nov, 18:48


#سیاره_سرخ

لکه‌های سبز عجیب بر روی صخره‌های مریخی !
(۲)

ناسا گفت که این لکه‌ها درست زیر سطح صخره‌ها هستند و در وسط تیره هستند و لبه‌های سبز تیره دارند. آنها احتمالاً زمانی تشکیل می‌شوند که آب مایع آهن اکسید شده را تغییر دهد. در زمین، این فرآیند گاهی اوقات شامل میکروب‌ها می شود؛ اما در مورد سیاره بهرام چطور؟
لکه‌ها شبیه لکه‌های سنگ‌های سرخ بهرام، بر روی زمین نیز هستند. دانشمندان آن صخره ها را "تخت‌های سرخ" نامیده‌اند. رنگ سرخ از آهن اکسید شده می‌آید، همان آهنی که در خون یا فلز زنگ زده ما یافت می‌شود. در واقع لکه‌های سبز نیز اغلب در این سنگ‌ها یافت می‌شود. آنها زمانی تشکیل می‌شوند که آب مایع از میان رسوبات نفوذ کند؛ بعداً این رسوبات به سنگ تبدیل می‌شوند. در نتیجه، این باعث یک واکنش شیمیایی می‌شود که آهن را به شکل کاهش یافته با رنگ مایل به سبز تبدیل می‌کند.
متاسفانه فضای کافی برای قرار دادن مستقیم بازوی مریخ نورد در بالای نقاط کوچک وجود نداشت. این بازو حاوی ابزارهای SHERLOC و PIXL است که برای انجام آنالیز لازم است. با این حال، مریخ نورد آنها را با لیزر خود که بخشی از SHERLOC است، از بین برد. این لیزر به دنبال مواد آلی و مواد معدنی تغییر یافته توسط آب است.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

07 Nov, 18:45


#سیاره_سرخ

لکه‌های سبز عجیب بر روی صخره‌های مریخی !
(۱)

از آنجایی که مریخ نورد پشتکار (Perseverance) ناسا از کف دهانه Jezero تا لبه آنرا می‌پیماید، همچنان سنگ‌های غیرعادی پیدا می‌کند که شامل ناحیه‌های موسوم به پلنگ و سنگ‌های گورخر است.
بتازگی ناسا اطلاعات جدیدی در مورد برخی از سنگ‌های جذاب مریخی دیگر ارائه کرد: سنگ های سرخ مشخص با لکه‌های سبز که مریخ نورد آنها را در مکانی به نام Serpentine Rapids، در دره رودخانه باستانی Neretva Vallis یافته است.
شرح تصویر: نمای رنگی پیشرفته برخی از لکه‌های سبز در سنگ‌های سیاره بهرام که توسط مریخ‌نورد پشتکار پنجشنبه ۲۵ امرداد امسال ثبت شده است.
نقاط سیاه حفره‌های کوچکی هستند که توسط لیزر ایجاد شده‌اند که بخشی از SHERLOC است. اعتبار تصویر از ناسا/ JPL-Caltech

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

06 Nov, 18:30


#سیاهچاله

مشاهده جریان جت مانند نور از یک سیاهچاله !


محققان دانشگاه میشیگان بیش از دو دهه داده‌های رصدخانه پرتوX چاندرا ناسا را ​​جمع‌آوری و از نزدیک به فوران ذرات پرانرژی که توسط سیاه‌چاله بسیار پرجرم مرکز کهکشان غول‌پیکر قنطورسA منفجر می‌شوند، نگاه کردند.
مطالعه جدید برای تشخیص تفاوت‌های معنادار بین مشاهدات رادیویی و تابشX است.
در این مطالعه، یک الگوریتم رایانه‌ای برای بررسی مشاهدات تلسکوپ چاندرا از قنطورسA در سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۲ ایجاد شد؛ این الگوریتم ویژگی‌های درخشان و توده‌ای جت مانندی را ردیابی کرد که توسط دانشمندان گره (knot) نامیده شده است.
با دنبال کردن گره‌هایی که در طول دوره مشاهده شد، تیم توانست سرعت آنها را اندازه گیری کند، که سرعت یک گره به نظر می‌رسید، سریعتر از سرعت نور است! هر چند با توجه به قوانین فیزیک مدرن، سرعت بیشتر از نور غیرممکن می‌باشد.
این مطالعه سرنخ بزرگی در زمینه رفتار و عامل این گره‌هاست.
شرح تصویر: جریان نور اَبَرسیاه‌چاله پر جرم مرکز کهکشان غول‌پیکر بیضوی Centaurus A.
جریان جت مانند بسمت گوشه سمت چپ و بالای تصویر کشیده شده است. اعتبار تصویر از دانشگاه میشیگان

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

05 Nov, 18:30


#ماهواره_ایرانی

پرتاب ماهواره‌های کوثر و هدهد
به فضا

ماهواره‌های ایرانی کوثر و هدهد با پرتابگر سایوز روس به همراه بیش از ۵۰ ماهواره دیگر از پایگاه فضایی وستوچنی روسیه، ساعت ۲:۴۸ بامداد امروز سه‌شنبه ۱۵ آبانماه به وقت کشورمان به فضا پرتاب شدند.
این پرتاب، نخستین تلاش بخش خصوصی فضایی کشور برای تولید و پرتاب ماهواره به فضا است که یک گام جدی در صنعت فضایی ایران محسوب می‌شود.
ماهواره کوثر با وزن ۳۰ کیلوگرم یک ماهواره سنجشی با وضوح تصویر بالاست که برای کاربرد‌های متنوعی از جمله کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست و مدیریت بحران طراحی شده است. این ماهواره دارای عمر مداری ۳.۵ سال است و در ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری مدار زمین قرار دارد. دوره تناوب مداری کوثر حدود ۱.۵ ساعت می‌باشد.
ماهواره هدهد نیز یک ماهواره کوچک با کاربرد‌های ارتباطی است که برای ایجاد شبکه‌های ارتباطی ماهواره‌ای و اینترنت اشیا در مدار ۵۰۰ کیلومتری طراحی شده است. این ماهواره می‌تواند در مناطق دورافتاده که دسترسی به شبکه‌های ارتباط زمینی محدود دارند، خدمات ارتباطی ارائه دهد؛ همچنین در کشاورزی دقیق، حمل و نقل، تدارکات و محیط زیست کاربرد دارد.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

04 Nov, 19:02


#دنباله‌دار

آیا دنباله‌دار S1 متلاشی شده است؟


اوایل مهرماه امسال به نظر می‌رسید که بزودی دو دنباله‌دار درخشان سوچینشان A3 و S1 را در آسمان داشته باشیم. گرچه اکنون دنباله‌دار A3 شروع به دور شدن نموده است، اما ما در این کانال در مورد دنباله‌دار C/2024 S1 (ATLAS) و یا S1 خبرهایی را منتشر کرده‌ایم. این دنباله‌دار طی روزهای گذشته به نزدیک‌ترین فاصله با خورشید رسيد.
اکنون آخرین تصاویر از فضاپیمای رصد خورشیدی ناسا SOHO نشان می‌دهد که دنباله‌دار S1 از نزدیکی با خورشید جان سالم به در نبرده و احتمالاً متلاشی شده است. (تصویر بالا)
این خبر اگرچه ناامیدکننده است، جای تعجب ندارد.
پروژه مطالعاتی ATLAS در هاوایی، دنباله‌دار جدید S1 را نیز کشف کرده است که می‌توانست طی این شبها در آسمان زمین درخشان شود.
پیش‌بینی‌ها برای این دنباله‌دار حاکی از آن بود که در هفته دوم آبانماه جاری زمانی که S1 به خورشید نزدیک‌تر می‌شود، به قدر ۵- تا ۷- برسد و از سیاره ناهید، هم درخشان‌تر و شاید در روز قابل مشاهده باشد!
هنوز این اتفاق نیافتاده و باید منتظر بمانیم و ببینیم آیا S1 در آسمان خودنمایی می‌کند؟
اعتبار تصاویر بالا از: NOAA

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

03 Nov, 19:37


#نمونه‌های_ماه

تاریخچه ماه در "کپسول زمان
"

ماه نیز مانند زمین حداقل ۴.۵ میلیارد سال سن دارد، اما جو یا تکتونیک صفحه‌ای (جابجایی صفحات) و هیچ باد یا بارانی برای فرسایش سطح جهت تغییر در آن وجود ندارد؛ با این حال ماه در طول زمان تغییر کرده است!
دهانه‌ها نتیجه برخورد سنگهای سرگردان در فضا هستند که عمدتاً پس از اولین شکل‌گیری ماه، با آن برخورد و غبار ماه (رگولیت) را گرم و به سنگ تبدیل کرد.
در یک مطالعه جدید، محققان امریکا و انگلیس سنگ ماه را که بیش از ۵۰ سال پیش توسط فضانوردان آپولو ۱۶ جمع‌آوری شده بود، تجزیه و تحلیل و گفتند که این سنگ‌ها همچون یک "کپسول زمان" سرنخ‌هایی از گذشته و حال در کره ماه ارائه می‌دهند.
در این نمونه‌ها، فضای سنگ پر از ذرات کوچکتر و نوعی "سیمان" معدنی است که سنگ را بهم متصل می‌کند.
"کپسول زمان" سرنخ‌های جدیدی در مورد چگونگی تغییر سطح ماه در طی میلیاردها سال ارائه می‌دهد؛ این تغییرات نه تنها از برخورد سیارک‌ها، بلکه از باد خورشیدی نیز ناشی می‌شود.
شرح تصویر: فضانورد John Young در محل فرود Descartes در حال نمونه‌برداری از سطح ماه - جمعه اول اردیبهشت ۱۳۵۱. اعتبار تصویر از ناسا

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

01 Nov, 17:31


🔭💫#گشت_رصدی_فصل

آخرین فرصت برای ثبت‌نام در گشت رصدی پاییزی انجمن


انجمن نجوم آماتوری ایران به عنوان یک مجموعه رسمی و خودجوش، با حدود ۲۵ سال سابقه در اجرای موفق گشت‌های متنوع رصدی و گردشگری؛ شب رصدی را به منظور رصد و عکاسی از اجرام چشم‌نواز آسمان، دنباله‌دار زیبای سوچینشان و مشاهده برخی از شهاب‌های بارش اسدی امسال، در محیطی دوستانه در کاروانسرای دِیرگچین به اجرا در می‌آورد.

اطلاعات گشت:
🗓 حرکت ساعت ۲ عصر پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳
بازگشت ظهر جمعه ۱۸ آبانماه

خدمات رصدی آموزشی:

🔭🌙🌟📸 یک شب رصدی کامل با رصد ناهمواریهای ماه و آموزش عکاسی آفوکال با دوربین‌های خانگی و تلفن همراه از داخل چشمی تلسکوپ و همچنین رصد کهکشان‌ها، سحابی‌ها و خوشه‌های ستاره‌ای و مشاهده سیارات از درون تلسکوپ
رصد دنباله‌دار سوچینشان C/2023 A3
💫 رصد تعدادی از شهاب‌های قابل مشاهده بارش‌های شهابی ثوری و اسدی امسال که در بازه بارش آنها هستیم.
آموزش صورفلکی فصل پاییز
یادگیری انواع روش‌‌های جهت‌یابی در شب با استفاده از ماه و ستارگان
📷آموزش عکاسی از آسمان شب؛ پس دوربین عکاسی خود را حتما همراه داشته باشید.
با همراهی کارشناسان با سابقه انجمن

خدمات رفاهی تور:
🚌اتوبوس توریستی
🏨 اقامت در اتاقهای ۲، ۴ و ۶ نفره کاروانسرا دارای امکانات تخت و زمین خواب
- شام گرم با منو انتخابی
- پذیرایی در مسیر رفت و برگشت و همچنین در طول شب رصدی با چای، نسکافه و کیک

🏛بازدیدها: در این سفر شرکت کنندگان فرصت مناسبی برای بازدید کامل از کاروانسرای تاریخی دِیر گچین خواهند داشت‌.
شركت كنندگان تحت پوشش بیمه‌ در طول سفر می‌باشند.

برنامه‌ای جذاب برای کلیه دوستداران جذابیت‌های آسمان

💳 هزینه برنامه کامل با کلیه خدمات:
با اتوبوس توریستی ۲,۷۰۰,۰۰۰ تومان
با خودرو شخصی ۱,۹۰۰,۰۰۰ تومان
کلیه شرکت‌کنندگان برنامه‌های رصدی انجمن، از ۱۰۰ هزار تومان تخفیف در هنگام ثبت‌نام برخوردارند.

📳 با توجه به محدودیت زمان ثبت‌نام، در اولین فرصت با ارسال پیام به لینک ارتباطی این کانال تلگرامی:
@www_iaas_ir

☎️ و یا تماس با شماره همیشگی انجمن: 02166922627
(شنبه تا چهارشنبه ۹ صبح تا ۵ عصر، پنجشنبه‌ها ۹ صبح تا ۲ عصر) حضور خود را در این برنامه‌ قطعی نمایید. (ظرفیت محدود)

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

01 Nov, 17:30


🔭 #گشت_رصدی‌_پاییز

آخرین فرصت برای ثبت‌نام و حضور در شب نجومی ۱۷ و ۱۸ آبانماه انجمن نجوم آماتوری ایران با خدمات علمی و رفاهی کامل، به بهانه بدرقه دنباله‌دار دوست‌داشتنی سوچینشان در آسمان👇👇👇

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

31 Oct, 18:02


#سیاهچاله

چگونگی عجیب شکل‌گیری سیاهچاله در منظومه سه‌گانه


در تئوری عامل فروپاشی یک ستاره، پایان سوخت و انفجار ابرنواختری آنست.
در کهکشان راه شیری، اخترشناسان سیاهچاله‌هایی با جرم ۵ تا ۵۰برابر جرم خورشید را در منظومه‌های دوگانه شناسایی کرده‌اند.
اکنون برای اولین بار، اخترشناسان وجود سیاهچاله را در منظومه ستاره‌ای سه‌گانه تأیید و می‌گویند این شواهدی است که هیچ ابرنواختری در این منظومه ایجاد نشده و سیاهچاله از فروپاشی مستقیم تشکیل شده است.
این سیستم V404 Cygni نام دارد و حدود ۸۰۰۰سال نوری از ما فاصله دارد.
محققان موسسه فناوری ماساچوست (MIT) و Caltech این یافته جدید را سیاهچاله سه‌گانه نامیده‌اند.
ستاره نزدیک‌تر به قدری نزدیک سیاهچاله می‌چرخد که سال آن تنها ۶.۵روز زمینی است؛ سیاهچاله آنرا می‌بلعد و شواهد قرص برافزایشی از مواد ستاره‌ای که بزودی خورده می‌شود، وجود دارد.
اما ستاره دوم بسیار دورتر از ستاره اول و هر ۷۰هزار سال یک بار بدور سیاهچاله می‌گردد!
شرح تصویر: مفهوم ذهنی هنرمند از سیاهچاله V404 Cygni.
سیاهچاله ستاره سمت چپ را می‌بلعد و ستاره سوم (بالا سمت راست) دیده می‌شود. اعتبار تصویر از MIT

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

30 Oct, 20:07


#حیات_فرازمینی

آب شور عامل جریان‌های مرموز در سایر کرات


آب روان ویژگی‌هایی مانند بستر رودخانه‌ها، دره‌ها، رانش گِل و غیره را ایجاد می‌کند که اثرات آنرا در زمین و سیاره سرخ (میلیاردها سال پیش آب مایع در آن جریان داشت)، دیده‌ایم.
مطالعه جدید مؤسسه تحقیقاتی جنوب غربی (SwRI) و آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا (JPL) نشان می‌دهد که آب ممکن است ویژگی‌های اسرارآمیز جریان مانند سیارات کوتوله بدون هوا، قمرهای کوچک و سیارک‌ها را توضیح دهد. این آب به شکل شوره‌های نمک موقت، ناشی از برخورد شهاب‌سنگ بوده است.
این مطالعه بر روی اجرام منظومه خورشیدی که دارای یخ در پوسته، اما با جو نازک؛ شامل سیارک‌هایی مانند وِستا، سیاره کوتوله سِرِس و ماه سیاره برجیس اروپا بود.
همه آنها در سطح خود ویژگی‌هایی دارند که توسط آب جاری و جریان‌های موقت آب شور می‌تواند ایجاد شده باشد. برخورد شهاب‌سنگ، یخ پوسته را ذوب و به آن اجازه می‌دهد طی مدت کوتاهی روی سطح جریان یابد. 
شرح تصویر: نمای رنگی از سیاره کوتوله سِرس توسط فضاپیمای Dawn ناسا.
نقاط روشن، مواد غنی از نمک در دهانه Occator هستند. اعتبار تصویر از NASA/JPL-CalTech/UCLA/ MPS/DLR/IDA

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

29 Oct, 20:01


#نمای_زمین

۷۸ سال قبل و تهیه اولین عکس از کره زمین از فضا
در آبانماه ۱۳۲۵ خورشیدی

اگر قبل از دیدن زمین از فضا، شما زندگی می‌کرده‌اید؛ یعنی شما روز پنجشنبه ۲ آبان ۱۳۲۵ خورشیدی (۲۴ اکتبر ۱۹۴۶ میلادی) و یا قبل‌تر از آن متولد شده‌اید.
این روز زمانی بود که گروهی از سربازان و دانشمندان در صحرای نیومکزیکو آمریکا حضور یافته و متخصصان موشک V-2 را که حامل یک دوربین فیلمبرداری ۳۵ میلی‌متری بود، بالاتر از لبه فضا و به ارتفاع ۱۰۵ کیلومتری از سطح زمین پرتاب کردند.
البته پس از چند دقیقه دوربین به زمین بازگشت، ولی در اثر برخورد با زمین از بین رفت، اما فیلم آن سالم ماند !
شاید بپرسید که منظور از لبه فضا چیست؟ این لبه، در واقع مرزی است و بیانگر آنست که فضا از کجا شروع می‌‌شود؟ بنا به تعریف آژانس فضایی ناسا، لبه فضا از ۸۰ کیلومتری بالاتر از سطح آب‌های آزاد در سطح زمین قرار دارد.
شرح تصویر: اولین عکس از کره زمین از فضا که با نگاهی به ابرها، آنها را از بالا نشان می‌دهد. اعتبار تصویر از White Sands Missile Range/ آزمایشگاه فیزیک کاربردی

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

28 Oct, 18:09


#ماه_فراخورشیدی

شناسایی ماه آتشفشانی در مدار یک سیاره فراخورشیدی غول‌پیکر!


صدها ماه در منظومه خورشیدی وجود دارد؛ اما در سایر منظومه‌های سیاره‌ای چطور؟
ناسا بتازگی اعلام‌ کرد که محققان با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا (VLT) در شیلی، نشانه‌های احتمالی یک ماه فراخورشیدی آتشفشانی، همچون Io ماه سیاره برجیس (مشتری) وجود دارد که بدور سیاره فراخورشیدی WASP-49 b (به اندازه سیاره کیوان) در فاصله ۶۳۵ سال نوری از زمین می‌چرخد.
سرنخ‌ها از ابر غیرعادی سدیم در نزدیکی سیاره به دست آمده‌اند، که اولین بار در سال ۲۰۱۷ شناسایی شد.
منبع هر چه باشد ۱۰۰هزار کیلوگرم سدیم در ثانیه تولید می‌کند؛ هم سیاره و هم ستاره آن فقط مقادیر کمی سدیم دارند که برای توضیح میزان سدیم شناسایی شده کافی نیست.
در مطالعه جدید، محققان تلاش کردند تا تعیین کنند که منبع ابر سدیم چیست. با توجه به فاصله ۶۳۵سال نوری، کار آسانی نبود، در نتیجه چند سال رصد سیستم WASP-49 طول کشید تا اخترشناسان به بهترین پاسخ یعنی وجود ماه آتشفشانی رسیدند.
شرح تصویر: مفهوم ذهنی هنرمند از یک ماه آتشفشانی فراخورشیدی! اعتبار تصویر از NASA/JPL-Caltech

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

27 Oct, 18:42


انجمن نجوم آماتوری ایران pinned «💫#گشت_رصدی شب نجومی پاییزی، به بهانه حضور دنباله‌دار دوست‌داشتنی سوچینشان در آسمان انجمن نجوم آماتوری ایران به عنوان یک مجموعه رسمی و خودجوش، با حدود ۲۵ سال سابقه در اجرای موفق گشت‌های متنوع رصدی و گردشگری؛ شب رصدی را به منظور رصد و عکاسی از اجرام چشم‌نواز…»

انجمن نجوم آماتوری ایران

27 Oct, 18:31


@iranastronomy

📷#عکس_ارسالی

ملاقات دو آذرگوی درخشان با دنباله‌دار سوچینشان و راه کاهکشان در آسمان خراسان جنوبی

مشخصات دوربین و عکس:
دوربین: Samsung Galaxy S23 fe
مدت زمان نوردهی: ۳۰ ثانیه
دیافراگم: ۱.۸
ایزو: ۱۶۰۰

عکاس: دوست نجومی جناب آقای پویا قاسمی؛ ارتفاعات جنوب غربی شهرستان بشرویه - استان خراسان جنوبی؛ ساعت ۱۹:۰۰ شامگاه روز چهارشنبه ۲ آبان ۱۴۰۳

توضیحات عکاس: ثبت دنباله‌دار C/2023 A3 در کنار کهکشان راه شیری (سمت چپ تصویر) و دو شهاب پرنور (حاشیه‌ سمت راست تصویر) با دوربین تلفن همراه.

برای مشاهده این تصویر و کلیه تصاویر مربوط به دنباله‌دار سوچینشان که در آسمان غرب تا شرق کشور ثبت شده، می‌توانید به لینک زیر در وبگاه انجمن وارد شوید:👇
https://iaas.ir/news/4083/030805/

انجمن نجوم آماتوری ایران

25 Oct, 18:30


💫#گشت_رصدی

شب نجومی پاییزی، به بهانه حضور دنباله‌دار دوست‌داشتنی سوچینشان در آسمان


انجمن نجوم آماتوری ایران به عنوان یک مجموعه رسمی و خودجوش، با حدود ۲۵ سال سابقه در اجرای موفق گشت‌های متنوع رصدی و گردشگری؛ شب رصدی را به منظور رصد و عکاسی از اجرام چشم‌نواز آسمان، دنباله‌دار زیبای سوچینشان و مشاهده برخی از شهاب‌های بارش اسدی امسال، در محیطی دوستانه در کاروانسرای دِیرگچین به اجرا در می‌آورد.

اطلاعات گشت:
🗓 حرکت ساعت ۲ عصر پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳
بازگشت ظهر جمعه ۱۸ آبانماه

خدمات رصدی آموزشی:

🔭🌙🌟📸 یک شب رصدی کامل با رصد ناهمواریهای ماه و آموزش عکاسی آفوکال با دوربین‌های خانگی و تلفن همراه از داخل چشمی تلسکوپ و همچنین رصد کهکشان‌ها، سحابی‌ها و خوشه‌های ستاره‌ای و مشاهده سیارات از درون تلسکوپ
رصد دنباله‌دار سوچینشان C/2023 A3
💫 رصد تعدادی از شهاب‌های قابل مشاهده بارش‌های شهابی ثوری و اسدی امسال که در بازه بارش آنها هستیم.
آموزش صورفلکی فصل پاییز
یادگیری انواع روش‌‌های جهت‌یابی در شب با استفاده از ماه و ستارگان
📷آموزش عکاسی از آسمان شب؛ پس دوربین عکاسی خود را حتما همراه داشته باشید.
با همراهی کارشناسان با سابقه انجمن

خدمات رفاهی تور:
🚌اتوبوس توریستی
🏨 اقامت در اتاقهای ۲، ۴ و ۶ نفره کاروانسرا دارای امکانات تخت و زمین خواب
- شام گرم با منو انتخابی
- پذیرایی در مسیر رفت و برگشت و همچنین در طول شب رصدی با چای، نسکافه و کیک

🏛بازدیدها: در این سفر شرکت کنندگان فرصت مناسبی برای بازدید کامل از کاروانسرای تاریخی دِیر گچین خواهند داشت‌.
شركت كنندگان تحت پوشش بیمه‌ در طول سفر می‌باشند.

برنامه‌ای جذاب برای کلیه دوستداران جذابیت‌های آسمان

💳 هزینه برنامه کامل با کلیه خدمات:
با اتوبوس توریستی ۲,۷۰۰,۰۰۰ تومان
با خودرو شخصی ۱,۹۰۰,۰۰۰ تومان
کلیه شرکت‌کنندگان برنامه‌های رصدی انجمن، از ۱۰۰ هزار تومان تخفیف در هنگام ثبت‌نام برخوردارند.

📳 با توجه به محدودیت زمان ثبت‌نام، در اولین فرصت با ارسال پیام به لینک ارتباطی این کانال تلگرامی:
@www_iaas_ir

☎️ و یا تماس با شماره همیشگی انجمن: 02166922627
(شنبه تا چهارشنبه ۹ صبح تا ۵ عصر، پنجشنبه‌ها ۹ صبح تا ۲ عصر) حضور خود را در این برنامه‌ قطعی نمایید. (ظرفیت محدود)

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

25 Oct, 17:30


💫#گشت_رصدی‌

آغاز ثبت‌نام گشت رصدی پاییز ۱۴۰۳ انجمن نجوم آماتوری ایران
👇👇👇👇..................👇👇👇👇

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

24 Oct, 18:30


@iranastronomy

#مقاله

تَوهّمِ فضا و زمان
، مانند توهّم شیرِ آب

مقالات متعدد جناب دکتر بلوری، فارغ‌التحصیل دانشگاه برلین تا کنون در وبگاه انجمن نجوم آماتوری ایران منتشر گردیده؛ اکنون مقاله دیگری از ایشان با عنوان "تَوهّمِ فضا و زمان" بر روی وبگاه انجمن قرار دارد که امیدواریم مورد استفاده محققان سخت کوش قرار گیرد.
دکتر حسن بلوری متولد زنجان، فارغ‌التحصیل دبیرستان مروی تهران؛ فوق لیسانس فیزیک، فوق لیسانس تعلیم ریاضی و فیزیک، تدریس بخش‌های مختلف فیزیک و ریاضیات و علوم فنی در موسسات آموزش عالی برلین طی بیش از دو دهه، ارائه مقالات و سخنرانی‌های علمی، فعالیت در فیزیک کوانتومی در راستای مسئله‌ وحدت نیروهای پایه‌ای در جهان فیزیک، عضو انجمن فیزیک آلمان و...

چکیده:
اینشتین: "نیوتن، مرا ببخش آنگونه که فکر ‌‌میکردی فضا ـ زمان مطلق نیست." حال نظریه گرانش کوانتومی می‌گوید: "اینشتین، با عرض معذرت آنگونه که فکر می‌کردی  فضازمان نه تنها پیوسته نیست بلکه اصولا فضازمانی وجود ندارد."
من در این مقاله می‌کوشم تا آنجا که دانش کنونی اجازه می‌دهد این دو مفهوم‌ را ریشه‌یابی کنم...

متن کامل مقاله:👇
https://iaas.ir/news/4080/030803/

انجمن نجوم آماتوری ایران

23 Oct, 18:30


📷#عکس_ارسالی

سوچینشان اطلس، دنباله‌داری از ورای تاریخ در آسمان دارآباد تهران


مشخصات دوربین و عکس:
دوربین: Canon Powershot G1X Mark II
مدت زمان نوردهی: ۴ ثانیه
دیافراگم: ۳.۵
ایزو: ۲۰۰
عکاس: دوست نجومی جناب آقای محسن جعفری؛ دارآباد - بام محک تهران؛ ساعت ۱۸:۳۰ شامگاه سه‌شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۳

توضیحات عکاس: تنها تصویر دو نفره من و دنباله‌دار سوچینشان (میانه آسمان، سمت راست عکس).
دنباله‌دار سوچینشان اتلس بعد ۸۰ هزار سال آمد (عصر نئاندرتال‌ها)، دور خورشید یه چرخ زد و رفت و الان در حال دور شدن است و من به این فکر می‌کنم، آیا ۸۰ هزار سال بعد انسانی وجود داره تا شاهد دور بعدی ظهور این دنباله‌دار در آسمان زمین باشه؟

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

22 Oct, 18:30


📷#عکس_ارسالی

تایم لپس جذابی از دنباله‌دار سوچینشان
اطلس C/2023 A3 همراه با نوای زیبای کُردی

مشخصات دوربین و عکس:
دوربین: Canon 5Ds
فاصلە کانونی لنز: ۱۰۰ میلی‌متر
مدت زمان نوردهی: ۲ ثانیه
دیافراگم: ۲.۸
حساسیت: ۸۰۰
تعداد شات: ۶۰۵
ویرایش: در فوتوشاپ و پریمیر پرو
عکاس: دوست فعال نجومی جناب آقای هادی مصطفوی؛ بوکان - استان آذربایجان غربی؛ شامگاه چهارشنبه ۲۵ مهر ۱۴۰۳

توضیحات عکاس: تایم لپس بالا را از دنبالەدار سوچینشان اطلس در محیط شهر بوکان و پارک تفریحی کِوَ رَش در شامگاه چهارشنبه ۲۵ مهرماە جاری ثبت کردم.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

21 Oct, 18:30


📷#عکس_ارسالی

شکوه دنباله‌دار Tsuchinshan-ATLAS


مشخصات دوربین و عکس:
دوربین: d7500 nikon
لنز: 70-200 tamron f2.8
فاصلە کانونی لنز: ۲۰۰ میلی‌متر
مدت زمان نوردهی: ۳ ثانیه
دیافراگم: ۲.۸
ایزو: ۸۰۰
عکاس: دوست نجومی جناب آقای مهدی مهدی پور؛ حوالی شهر پرند - استان تهران؛ شامگاه دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

20 Oct, 18:30


📷#عکس_ارسالی

نمای زیبایی از دنباله‌دار سوچینشان
A3 بر فراز پرند

مشخصات دوربین و عکس:
دوربین: sony a7III
لنز: 24 SIGMA f 1.4 DG DN Art
مدت زمان نوردهی: ۳.۲ ثانیه
فاصلە کانونی لنز: ۲۴ میلی‌متر
دیافراگم: ۱.۴
ایزو: ۱۶۰۰
عکاس: دوست نجومی سرکار خانم مونا محمدیاری؛ دهکده گلف سرزمین ایرانیان شهر پرند - استان تهران؛ شامگاه دوشنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۳

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

19 Oct, 21:06


#دنباله‌دار

دنباله‌دار A3 را از دست ندهید

دنباله‌دارها غیر قابل پیش‌بینی هستند و دنباله‌دار C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) و یا A3 دنباله دار قرن نخواهد بود، اما پس از دنباله‌دار Hale-Bopp در سال ۱۹۹۷، درخشان‌ترین دنباله‌دار طی ۲۷ سال گذشته است.
شامگاه این روزها، حدود یکساعت پس از غروب خورشید، در امتداد افق غربی دنباله‌دار A3 را کمی بالاتر از افق می‌توانيد ببینید. هر چند سوچینشان اکنون از ما دور و در نتیجه کم نورتر می‌شود، با این حال در روزهای پیش رو، دیدن این دنباله‌دار بدلیل اینکه هر شب از تابش خورشید دور می‌گردد، آسان‌تر است.
دنباله‌دار دومی نیز در آسمان وجود دارد که ممکن است درخشان شود. تلسکوپ ATLAS دنباله‌دار خورشید خراش C/2024 S1 را کشف کرده است.
طبق پیش‌بینی‌ها این دنباله‌دار دوشنبه ۷ آبان به قدر ۵- تا ۷- می‌رسد، اما خبرها از نابودی آن حکایت دارد!
شرح تصاویر:
🔸راست: دنباله‌دار سوچینشان یکشنبه ۲۲مهر بر فراز Oro Valley آریزونا-عکاس Dale Ann Petersen
🔸چپ: نمودار رصدی A3 از دوشنبه ۲۳مهر تا پنجشنبه ۳ آبان.
پس از غروب مهر تابان، سمت راست و بالاتر از سیاره ناهید، دنباله‌دار A3 را جستجو کنید.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

14 Oct, 19:20


#دنباله‌دار

آیا شما هم ضد دم دنباله‌دار A3 را دیده‌اید؟


این هفته مشاهده دنباله‌دار سوچینشان (A3)، پس از غروب آفتاب با چشم غیرمسلح آسان‌تر می‌شود و ممکن است بهترین زمان برای مشاهده آن باشد.
تصاویر با نوردهی ۱۰ تا ۴۵ثانیه از این دنباله‌دار، یک دم ضعیف رو به پایین (بسمت خورشید) را نشان می‌دهند که به آن ضد دم می‌گویند.
از ضد دم اغلب بعنوان یک توهّم نوری یاد می‌شود، زیرا در جهت مخالف دم غبار دنباله‌دار ظاهر می‌گردد؛ اما در واقع یک پدیده واقعی و زمانی قابل مشاهده است که زمین در حال عبور از صفحه مداری دنباله‌دار می‌باشد!
جالب است که اینگونه دنباله‌دارها می‌توانند منشا بارش شهابی نیز باشند؛ اما تا کنون محاسبات نشان نمی‌دهد که زمین از مسیر ذراتA3 عبور خواهد کرد.
در همین حال دم اصلی را در اثر گرمای شدید خورشید، روشن‌تر می‌بینیم که ناشی از پرتاب غبار، ذرات سبک‌تر و یخ‌های تصعید شده توسط گرما، فشار تابش خورشید و باد خورشیدی بسمت دم است. از این رو دم گرد و غبار همیشه خلاف جهت خورشید می‌باشد.
شرح تصویر:تصویری از ضد دم دنباله‌دار سوچینشان در شامگاه دیروز یکشنبه ۲۲مهر، توسطYarelis Medina از Utuado پورتوریکو

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

13 Oct, 17:57


#سیاره_برجیس

لکه سرخ بزرگ ژلاتینی برجیس


اخترشناسان لکه سرخ بزرگ و افسانه‌ای برجیس را تا کنون مشاهده کرده‌اند، یک جریان گردابی پاد ساعت‌گرد و بزرگ که بتواند کره زمین را حداقل طی ۱۵۰سال اخیر، درون خود جای دهد.
اما مشاهدات جدید تلسکوپ فضایی هابل از طوفان سرخ معروف نشان می‌دهد که لکه سرخ آنقدر که بنظر می‌رسد پایدار نیست.
داده‌های اخیر جمع‌آوری شده بمدت ۹۰روز از دسامبر۲۰۲۳ تا مارس۲۰۲۴ نشان می‌دهد که لکه سرخ مانند یک ظرف ژلاتین تکان می‌خورد!
تصاویر ترکیبی هابل به اخترشناسان این امکان را می‌دهد که اطلاعاتی از رفتار لکه سرخ جمع‌آوری کنند.
در حالیکه می‌دانستیم حرکتش در طول جغرافیایی برجیس کمی متفاوت است، انتظار نداشتیم که اندازه آنرا در نوسان ببینیم که قبلاً شناسایی نشده بود.
این اولین بار است که آهنگ تصویربرداری مناسب از لکه سرخ بزرگ را در اختیار داریم. با وضوح بالای هابل می‌توان گفت که نقطه سرخ بطور قطع نوسان می‌کند و همزمان سریعتر و کندتر حرکت می‌نماید. (ویدئو بالا)
تیم تحقیقاتی پيش‌‌بینی کرده که لکه سرخ برجیس احتمالاً از نظر اندازه تثبیت شود، اما اکنون هابل آنرا در یک چرخه نوسانی مشاهده کرده است.

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

12 Oct, 17:30


#دنباله‌دار

آیا شما هم علاقمندید که دنباله‌دار "سوچینشان" را ببینید؟


دنباله‌دار A3 Tsuchinshan اکنون در آسمان ایران به محض غروب خورشید در افق غرب و بسیار پایین است؛ اما هر روز این دنباله‌دار کمی از افق بالاتر میاید، بنابراین حتی اگر از ما دور شود، دیدن آن آسان‌تر می‌گردد، زیرا در آسمان شامگاهی در موقعیت بهتری قرار می‌گیرد.
دنباله‌دار C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) نمایشی فوق‌العاده در آسمان صبحگاهی برای رصدگران نیمکره جنوبی طی ماه گذشته به نمایش گذاشت.
شما می‌توانید از امشب این دنباله‌دار را پس از غروب مهر تابان، در افق غرب آسمان جستجو کنید. سرعت زیاد "سوچینشان" باعث می‌شود که از یک شب به شب بعد بطور محسوس در افق غرب بالاتر رود.
در اوایل آبان امسال، دنباله‌دار A3 بسرعت از مقابل صورفلکی مار، بسمت مارگیر (مارافسای-Ophiuchus) می‌رود.
تخمین‌های اولیه نشان داد که دنباله‌دار A3 طی امشب در نزدیک‌ترین فاصله با زمین به قدر ۲.۵ می‌رسد.
شرح تصویر: پنجشنبه ۲۶ مهر جاری، با توجه به سرعت زیاد دنباله‌دار سوچینشان C/2023، ممکن است هر شب نسبت به شب قبل در افق غرب راحتتر دیده شود. اعتبار تصویر از Eddie Irizarry

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

11 Oct, 20:12


#سیاهچاله

سیاهچاله قاتل


یک سیاهچاله پر جرم، ستاره‌ای را از هم پاشانده و اکنون از بقایای آن برای ضربه به یک ستاره دیگر یا سیاهچاله کوچکتر استفاده می‌کند!
رصدخانه پرتوX چاندرا ناسا، تلسکوپ فضایی هابل، NICER (کاوشگر ترکیب داخلی ستاره نوترونی)، رصدخانه Gehrels Swift این کشف را انجام دادند.
این کشف به اخترشناسان کمک می‌کند تا دو راز را که قبلاً تنها نشانه‌هایی از ارتباط آنها وجود داشت، بهم پیوند دهند.
اخترشناسان در سال ۲۰۱۹ با تلسکوپ Zwicky (تلسکوپ میدان دید وسیع رصدخانه پالومار) برای اولین بار رویداد مختل شدن جزر و مدی را کشف کردند و شاهد سیگنال ستاره‌ای بودند که بیش از حد به یک سیاهچاله نزدیک و توسط نیروهای گرانشی سیاهچاله از بین رفت. پس از تکه تکه شدن، بقایای ستاره دیسکی را تشکیل می‌دهند که مانند یک قبرستان ستاره‌ای در اطراف سیاه‌چاله می‌چرخد که اخترشناسان اکنون آنرا AT2019qiz نامیده‌اند.
در سال۲۰۲۳، اخترشناسان از تلسکوپ‌های فضایی چاندرا و هابل برای مطالعه بقایای مانده از پایان اختلال جزر و مدی استفاده کردند.
شرح تصویر: برداشت هنرمند از اثرات سیاهچاله قاتل. اعتبار تصویر از NASA و دانشگاه Queen

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

10 Oct, 19:23


#کمربند_سیارکها

سیاره کوتوله Ceres ممکن است یک جهان اقیانوسی گل آلود بوده باشد!


سِرِس بزرگترین جرم در کمربند اصلی سیارک است که دانشمندان اکنون آنرا به جای سیارک یک سیاره کوتوله می‌دانند زیرا جرم کافی برای گرد بودن دارد.
بتازگی دانشمندان دانشگاه Purdue و ناسا اعلام کردند که پوسته سرس احتمالاً از ۹۰٪ یخ ساخته شده است؛ با استفاده از داده‌های مأموریت Dawn ناسا، آن‌ها دریافتند که احتمالاً زمانی یک دنیای اقیانوسی گل‌آلود بوده است.
این کاوشگر در سال ۲۰۱۶ به دور سرس چرخید و در فاصله ۳۷۵ کیلومتری از سطح آن قرار گرفت. Ceres کمی شبیه سیاره تیر و یا سمت دور ماه است که با دهانه‌های برخوردی پر شده است.
اما بین مشاهدات Dawn و شبیه‌سازی‌های کامپیوتری، تیم دانشمندان توانستند نشان دهند که در حالیکه سِرِس دارای پوسته غنی از یخ است، می‌تواند دهانه‌ها را حفظ کند.
بنابراین مکانی برای جمع‌آوری نمونه‌هایی از اقیانوس یک دنیای باستانی داریم که فرستادن فضاپیما نیز به آنجا چندان دشوار نیست.
شرح تصویر: نمایی از Ceres با رنگ کاذب که دیدن نقاط روشن روی سطح را آسان می‌کند. اعتبار تصویر از NASA/JPL-Caltech/ UCLA/MPS/DLR/IDA

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

09 Oct, 17:24


#سنگ_گورخر

یک سنگ راه راه در سیاره سرخ و معرفی چهره جدیدی از سیاره بهرام

طی هفته‌های گذشته، مریخ‌نورد پشتکار ناسا (Perseverance) با سنگ جالبی، با نوارهای سیاه و سفید متناوب (به رنگ گورخر) برخورد کرد که هیچیک از مریخ‌نوردها یا فرودگرها، قبلاً سنگی شبیه آن را ندیده‌اند.
نکته عجیب اینکه این سنگ به تنهایی و بدون هیچ سنگ مشابه دیگری در مجاورتش دیده شده است! اما چگونه شکل گرفته و به آنجا رسیده؟
کاوشگر پشتکار در حال حرکت در امتداد یک زمین نسبتاً هموار از زمین سنگ‌ریزه‌ای بود که هنگام صعود خود به لبه دهانه Jezero، سنگ موسوم به "سنگ گورخر" را مشاهده کرد.
این سنگ حتی از فاصله دور با وضوح کم در دوربین‌های Navcam، غیرعادی بنظر می‌رسید. تیم ماموریت آن را قلعه Freya نامگذاری کردند.
مریخ‌نورد به این سنگ نزدیک‌تر شده و از دوربین Mastcam-Z خود برای دیدن بهتر استفاده کرد؛ پس از آن نوارهای سیاه و سفید راحت‌تر دیده شدند. این سنگ بیضی شکل و حدود ۲۰ سانتیمتر طول دارد.
شرح تصویر: تصویر اصلی مریخ‌نورد پشتکار از «سنگ گورخر».
این کاوشگر این عکس را در روز جمعه ۲۳ شهریور امسال گرفت. اعتبار تصویر از NASA/JPL-Caltech/ASU

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

07 Oct, 17:51


#ستاره_بارنارد

کشف سیاره‌ای در نزدیکی سیستم خورشیدی ما


ستاره بارنارد نزدیکترین تک ستاره به خورشید ماست که تنها ۶ سال نوری از ما فاصله دارد. البته منظومه آلفا قنطورس به ما نزدیکتر می‌باشد، اما حداقل از ۲ و شاید ۳ ستاره تشکیل شده است. علیرغم این نزدیکی و چندین دهه گمانه زنی، هنوز سیاره‌ای اطراف ستاره کوتوله سرخ بارنارد مشاهده نشده بود.
اما اکنون یک تیم بین‌المللی از اخترشناسان با استفاده از تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا (VLT) در شیلی، طی روزهای گذشته اعلام کردند که پس از ۵ سال جستجو، کشف سیاره‌ای به جرم نصف سیاره ناهید را تأیید کرده‌اند.
مدار این سیاره که Barnard b نام دارد، بدور این ستاره کوتوله سرخ، تنها طی ۳.۱۵ روز زمینی کامل می‌شود!
محققان از ابزاری در تلسکوپ به نام ESPRESSO برای یافتن این سیاره استفاده کردند. ESPRESSO سیارات فراخورشیدی را با استفاده از روش بررسی سرعت شعاعی تشخیص می‌دهد. در این روش، تلسکوپ نوسانات کوچکی که بعلت کشش یک ستاره در اثر گرانش سیارات به سمت ستاره ایجاد می‌شود را اندازه‌گیری می‌کند.
شرح تصویر: با نزدیکترین همسایگان خورشید آشنا شوید. اعتبار تصویر از NASA

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

06 Oct, 20:40


#ادغام_کهکشانی

آیا کهکشان‌های آندرومدا و راه شیری اکنون در حال ادغام هستند؟


یک گروه اخترفیزیکدان از دانشگاه کارلسروهه آلمان پس از غربال کردن داده‌های کاوشگر Gaia؛ بر روی ستارگان بسیار سریع در کهکشان ما تمرکز کردند و این فرضیه را مطرح نموده‌اند این ستارگان از بیرون راه شیری بیایند!
اولین ستاره کشف شده در سال ۱۹۸۸، با سرعت ۲.۴میلیون کیلومتر در ساعت حرکت می‌کند!
تحقیقات منتشر شده در سال ۲۰۲۲ نیز نشان می‌دهد که هاله‌های دو کهکشان در حال لمس هستند. هاله‌های کهکشانی کره‌هایی از ستارگان، غبار و ماده تاریک اطراف کهکشان‌ها هستند؛ هاله راه شیری حداقل ۲میلیون سال نوری وسعت دارد.
آندرومدا کهکشان بزرگتر از کهکشان ما بسمت ما حرکت می‌کند و به ازای هر تیک ساعت، ۱۱۲کیلومتر به ما نزدیک‌تر می‌شود!
اما بخش اعظم کهکشان راه‌شیری و آندرومدا هنوز حدود ۲.۵میلیون سال نوری از هم فاصله دارند. این بدان معناست که آنها تا ۵میلیارد سال دیگر ادغام نخواهند شد.
شرح تصویر: مفهوم ذهنی هنرمند از آسمان زمین هنگام نزدیک شدن کهکشان آندرومدا به ما. اعتبار تصویر از NASA/ESA/Z. Levay and R. van der Marel، STScI/T. Hallas/A. Mellinger

@iranastronomy

انجمن نجوم آماتوری ایران

05 Oct, 20:00


#دنباله‌دار

ظهور یک دنباله‌دار بزرگ جدید خورشیدخراش دیگر در آسمان


پروژه ATLAS در هاوایی دنباله‌دار جدیدی را جمعه ۶مهر جاری کشف کرد که C/2024 S1 (ATLAS) نامیده شده است.
طبق پیش‌بینی‌ها دوشنبه ۷ آبان امسال، C/2024 S1 به خورشید نزدیک‌ می‌شود و به قدر۵- تا ۷- می‌رسد و این دنباله‌دار از درخشان‌ترین سیاره (ناهید)، هم درخشان‌تر و شاید در روز قابل مشاهده باشد!
ساکنان نیمکره جنوبی بهترین دید را قبل از رسیدنC/2024 S1 به حضیض خورشیدی خواهند داشت و اگر سالم بماند، می‌تواند فوق‌العاده در آسمان صبحگاهی نیمکره شمالی بدرخشد.
دنباله‌دار جدید بخشی از خورشید‌خراش‌های Kreutz است که دنباله‌دارهایی هستند که به خورشید بسیار نزدیک می‌شوند و چه بسا متلاشی شوند یا اگر خوش شانس باشند، فوق‌العاده‌ درخشان شوند. بسیاری از دنباله‌دارهایی که در طول تاریخ به آنها نام بزرگ داده‌اند (دنباله‌دار ۱۸۸۲) همگی از خانواده Kreutz بوده‌اند.
قدر دنباله‌دار جدید در یک واحد نجومی از خورشید، ۱۵ است.
دنباله‌دارهایی که فاصله آنها با خورشید، حدود قطر خورشید است؛ خورشید‌خراش نامیده می‌شوند.
شرح تصویر:دنباله‌دارC/2024 S1. اعتبار تصویر از ناسا

@iranastronomy