گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات @gomaneh Channel on Telegram

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

@gomaneh


کانال رسمی وبسایت gomaneh.com
ما را به دوستانتان معرفی نمایید.

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات (Persian)

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات یک کانال تلگرامی رسمی است که به منظور مبارزه با چرندیات و تبلیغات ناروا تأسیس شده است. این کانال تلاش برای افزایش آگاهی عمومی در مورد خطرات و ضررهای احتمالی از چرندیات دارد. اگر شما هم از واقعیت های زیرزمینی ناخوشایند که برخی از مردم در اینترنت به عنوان حقیقت باور می کنند نگران هستید، بهتر است که این کانال را دنبال کنید. اینجا مکانی است که می توانید اطلاعات صحیح و عمیقی در مورد مخاطرات احتمالی این چرندیات پیدا کنید. بنابراین، دوستانتان را نیز به این کانال معرفی کنید و آنها را از خطراتی که این چرندیات برای جامعه ایجاد می کنند، آگاه سازید تا همه با هم بتوانیم مقابله کنیم و این مشکل را بهبود بخشیم. برای اطلاعات بیشتر و پیوستن به این حرکت مهم، به کانال رسمی وبسایت gomaneh.com مراجعه کنید.

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

18 Nov, 15:51


اخیرا دوستانی رو دیدیم که در فضای مجازی علاقمند هستند مسیر گمانه را ادامه دهند. تا جایی که من می دانم یک گروه در کلاب هاوس و عده ای در توییتر با اسم و لوگوی گمانه یا ستاد مبارزه با چرندیات فعالیت می کنند. بدین وسیله از این عزیران می خواهیم از استفاده از این لوگو و عنوان خودداری نمایند. در واقع، مناسب کسانی که می خواهند در زمینه کشف حقیقت فعالیت کنند نیست که خود را جای دیگران جا بزنند و از لوگو، شهرت، سابقه یا تلاش دیگران استفاده کنند.
در صورت راه اندازی هرگونه کانال، گروه یا هر آدرس جدیدی در فضای مجازی از طریق همین کانال، اکانت فیس بوک یا وبسایت گمانه اطلاع رسانی خواهد گردید.

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

10 Jan, 13:03


ظاهراً انسان تنها گونه‌ای نیست که روابطش با استرس و نگرانی همراه است. پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد که تغییرات آب و هوایی باعث خیانت زوجهای پرندگان شده است.
به رغم سابقه طولانی وفاداری در پرندگان، نوسانانت شدید دما باعث شده باعث تشدید روابط متعدد در پرندگان شده است. دکتر بوترو با بررسی ۲۰۰گونه پرنده به این نتیجه رسید که تغییر هوا به همین روال می‌تواند به افزایش مداوم و غریب در رفتار حیوانات بیانجامد.

@gomaneh

مشروح این خبر و منابع را در وبسایت گمانه بخوانید
https://gomaneh.net/?p=7657

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

08 Jan, 08:55


حتماً در مورد واقعه سیرجان و شکنجه یک دختربچه پسر سیرجانی شنیده‌اید. مطلب زیر را بخوانید:

‼️روانشناسی کرمِ خودِ درخت ‼️
این جملات را می‌شناسید؟
• با این طرز لباس پوشیدن هرچی سرت میاد حقته!
• وقتی تا این وقت شب بیرون هستی این اتفاق طبیعیه!
• اگه اینقد نیشت باز نباشه این حرفا رو بهت نمی‌زنن!
• لابد یه غلطی کردی که اونم جرات پیدا کرده!
• چرا پسر/دختر فلانی این اتفاق واسش نیافتاد؟ کرم از خود درخته!
🔴 «عارضه‌ی سرزنش قربانی» پدیده‌ای است که در آن تقصیر یک جرم (اغلب در جرایمی مانند تجاوز و آزار جنسی، خشونت خانگی، یا حتا دزدی) به قربانی نسبت داده می‌شود. یعنی قربانی تا حدودی و یا حتا کاملاً بابت حادثه و ترومای ایجاد شده مسئول است. در واقع سرزنش قربانی، راه حل ذهن سرزنش‌کننده برای کنار آمدن با یک وضعیت ناخوشایند است که تلاش می‌کند، شکست دیگری را در پیشگیری از جرم برای خود قابل هضم کند.
-----------------------------
متن کامل به قلم گلناز ملک، منابع و رفرنس‌ها را در لینک زیر ببینید
https://gomaneh.net/?p=5129
-----------------------------
چرا قربانیان را سرزنش می‌کنیم؟ علم روانشناسی باور به جهان عادلانه، خطای اِسناد، و نظریه‌ی آسیب ناپذیری را از دلایل شایع سرزنش قربانی‌ها می‌داند.

اول.فرضیه‌ی جهان عادلانه: فرضیه‌ی جهان عادلانه بر پایه‌ی باوری شکل گرفته که در آن شخص تصور می‌کند دنیا جایی امن و عادلانه است و انسان‌ها به آن‌چه سزاوارش هستند می‌رسند. این افراد بر این باورند که نظام اجتماعی‌ای که تحت تاثیرش زندگی می‌کنند عادلانه، مشروع و موجه است. باور عمیق این افراد زمانی که با قربانی تصادفی جرائم خشونت‌آمیز مواجه می‌شوند، خدشه‌دار می‌شود. این افراد معتقدند در نهایت اتفاق‌های خوب برای انسان‌های خوب می‌افتد و حوادث تلخ برای انسان‌های بد رخ می‌دهد؛ بنابراین وقتی با چنین باوری با قربانی‌ها مواجه می‌شوند، به نوعی دنبال دلایل مقصر بودن قربانی در تجربه‌ی خشونت می‌گردند.

دوم.خطای اِسناد: در روانشناسی اجتماعی «اسناد» روندی است که افراد طبق آن علت رفتار یا اتفاقی را درک می‌کنند. نظریه اسناد بررسی الگوهایی است که این روند‌ را توضیح می‌دهند. خطای اسناد زمانی رخ می‌دهد که افراد هنگام قضاوت دیگران بر خصوصیات فردی بیش از حد تاکید می‌کنند و اهمیت ویژگی‌های محیطی را درنظر نمی‌گیرند. کسانی که دچار این خطا می‌شوند فرد قربانی را تا حدی مسئول بلایی که بر سرش آمده می‌دانند و به دلایل موقعیتی بی‌توجه‌اند. «کسی که چیزی از او دزدیده شده تا حدی خودش مقصر است که درست مراقب دارایی‌اش نبوده است» نکته جالب توجه این است که افراد دچار خطای اسناد اغلب تمایل دارند شکست‌های خود را به عواملی محیطی و موقعیتی، و موفقیت‌هایشان را به ویژگی‌ فردی اسناد کنند.

سوم.نظریه‌ی آسیب ناپذیری:براساس نظریه آسیب‌ناپذیری قصد اشخاص از سرزنش قربانی محافظت از احساسات و آسیب‌ناپذیری خود است. در واقع افراد با سرزنش قربانی برای خود احساس امنیت ایجاد می‌کنند. حتی اعضای خانواده و دوستان قربانی هم ممکن است برای قوت قلب دادن به خودشان قربانی را سرزنش کنند. «به دوستم تجاوز شد، چون ساعت ۱۲ شب تنها به خانه برمی‌گشت. من اگر این کار را نکنم مورد تجاوز قرار نمی‌گیرم».

🔴نتیجه: سرزنش قربانی تاثیرات منفی و مخربی بر بازمانده‌هایی می‌گذارد که علاوه بر رنج تحمل تعرض و خشونت، باید بخش یا تمام مسئولیت جرمی که دیگری در موردشان مرتکب شده را به عهده بگیرند. بازمانده‌هایی که مورد سرزنش واقع شده‌اند به احتمال زیاد در صورت وقوع جرم بعدی آن را گزارش نمی‌کنند. علاوه بر تبعاتی که برای فرد به همراه دارد بر تصمیم‌گیری سایر افراد در مورد گزارش خشونت (چه در موقعیت قربانی و چه شاهد)، تعهد مقامات در پی‌گیری جرم و تعقیب مجرم، و تصمیمات دادگاه تاثیر می‌گذارد. گرایش به مسئول شناختن قربانی بابت عملی که مرتکب نشده در مورد کسانی که قربانی خشونت جنسی و خانگی بوده‌اند بسیار شدید است. واکنش‌های معمول شامل خشم، ناباوری، تحقیر و ملامت است که گاهی در عمل به امتناع از کمک به قربانی منجر می‌شود. با پدیده‌ی سرزنش قربانی هرجا که مواجه می‌شوید مقابله کنید. با خشونت‌گر و دلایل رفتارش همدلی و موافقت نکنید. فراموش نکنید اگر از رابطه‌ی‌ خشونت‌آمیز دیگری آگاه هستید و کسی را درباره‌اش مطلع نمی‌کنید، سکوت شما به معنی قبول و همراهی با خشونت‌ است. خشونت در خانه‌ی همسایه یا در حیابان مسئله‌ی شخصی فرد نیست، مسئله‌ی همه‌ی ماست.
Telegram.me/gomaneh
🔷به ما بپیوندید: "گمانه" شبکه ای برای آگاهی🔷

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

05 Jan, 11:11


بررسی یک عوام فریب...
روح الله مومن نسب که اخیرا درباره حامله شدن یک دختر توسط شبکه های اجتماعی حرف زده سابقه طولانی در قصه سازی و حقوق گرفتن بابت این مزخرفات دارد. به نظر می رسد ایشان علاقه زیادی به این مباحث دارد.
ویدیوی بالا قسمتی از این حرفها و توضیح واقعیت توسط تیم گمانه است.

@gomaneh

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

26 Jul, 07:38


پادکست بیست و نهم گمانه:

باورهایتان را باور نکنید!

1⃣چگونه بر ویرانی محیط زیست و جنگل‌ها غلبه کنیم؟
2⃣بررسی مصاحبه‌ی ترامپ در مورد نیروی فضایی رکن ششم ارتش آمریکا
3⃣آیا هوش مصنوعی گوگل از پس تست تورینگ برآمده؟ چالش‌های هوش مصنوعی چیست؟ خطرات هوش مصنوعی و رباتها برای جامعه بشری چیست؟
4⃣ چند باور کاملا غلط که کاملا به صورت بدیهی و درست پذیرفته شده‌اند.

در قسمت اول برنامه ادمین سیزده در مورد فجایع زیست محیطی کنونی صحبت می‌کند و راه حلی برای از بین رفتن پوشش‌های گیاهی ارائه می‌دهد. در قسمت دوم ادمین صفر یک بررسی اجمالی در مورد سخنرانی ترامپ در مورد رکن ششم ارتش آمریکا «نیروی فضایی Space Force» خواهد داشت. آیا میدان جنگ به فضا کشیده می‌شود؟


سیزده در مطلب دومش در مورد هوش مصنوعی گوگل صحبت می‌کند؟ سوال مهمی که او مطرح می‌کند این است که آیا هوش مصنوعی از پس تست تورینگ برآمده؟ چگونه هوش مصنوعی برای ما رستوران رزرو می‌کند و چطور مسئول رستوران توانایی تشخیص این هوش مصنوعی از انسان واقعی را ندارد؟ آیا باید خود را برای انقلاب جدیدی در حوزه‌ی ارتباطات انسانی-رباتی آماده کنیم.

در پایان پادکست صفر توضیح می‌دهد که چطور در تابستان روزها کوتاه می‌شوند و در زمستان بلند! چطور شی‌ای را به آسمان پرتاب کنیم که به زمین برنگردد و چطور از ستاره‌ی شمال برای جهت‌یابی استفاده نکنیم. شما را به شنیدن این قسمت از پادکست گمانه دعوت می‌کنیم.

از لینک زیر در وبسایت گمانه گوش کنید، دانلود کنید یا از ساوندکلاد بشنوید
https://gomaneh.net/?p=7622

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

12 May, 17:25


تلگرام دی آر را نصب کنید و از آن لذت ببرید...

تلگرام دی آر که به دلیل شباهت اسمی حذف شده بود به گوگل پلی برگشت.
این اپلیکیشن از سایفون در درون خود برای دور زدن فیلترینگ استفاده می کند.
دفعه اول که نصب می‌فرمائید نیاز است کد ارسالی را با فیلتر شکن و از نسخه دیگری از تلگرام دریافت کنید اما در ادامه دیگر نیازی به فیلتر شکن مجزا ندارد. در تست های اولیه بر روی همراه اول و ایرانسل و چندین سرویس دهنده دیگر داخلی به خوبی کار می کند. این نسخه خصوصا برای نصب بر روی گوشی بزرگترهایی که توانایی و حوصله سروکله زدن با انواع فیلترشکن ها را ندارند می تواند بسیار مفید باشد.

تنها کافی است لینک آن را برای دوستانی که پشت درهای فیلترینگ مانده اند بفرستید

کانال گمانه در تلگرام:
@gomaneh

Take a look at "تلگرام دی آر"

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.filtershekanha.teledr

-----------------
توضیحات بیشتر:

تلگرام دفاع دیجیتالی توسط گروه‌ فیلترشکن‌ها (Filtershekanha.com) توسعه و طراحی شده است. گروه فیلترشکن‌ها به دسترسی آزاد به اینترنت و حمایت از ابزارهای امن پایبند بوده و با توجه به محبوبیت بسیار بالای تلگرام در میان کاربران ایرانی، این گروه به فکر طراحی نسخه‌ای شده که به راحتی قابل فیلتر کردن برای دولت ایران نباشد.

راه‌های تماس با گروه فیلترشکن‌ها:
- تلگرام: https://t.me/Filtershekanha
- تلگرام بات: https://t.me/FiltershekanBot
- توییتر: https://twitter.com/Filtershekanha

کانال گمانه را می توانید در آدرس زیر در تلگرام دنبال فرمایید:
https://t.me/gomaneh

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

02 May, 06:46


آیا می دانستید در هنگام استفاده از سایفون می توانید اپ هایی که فیلتر نیستند را از استفاده از سایفون منع کنید؟ برای مثال اینستاگرام، اپ های بانکی و ..
به این ترتیب سرعت آنها نیزافزایش می یابد.
@gomaneh

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

24 Apr, 06:28


استیون هاوکینگ چرا اینقدر محبوب و معروف بود؟
چگونه با آمار دیگران را فریب دهیم؟
نوشیدن الکل مضر است یا مفید؟


🎧 در این پادکست به این پرسش‌ها می‌پردازیم. در بخش اول، درباره‌ی آثار مهم هاوکینگ و نقش آن‌ها در دنیای علم حرف می‌زنیم. در بخش بعدی، یکی از سوگیری‌های متداول در آمارگیری به نام Self-selection bias و اثرش بر نتایج آمارگیری را توضیح می‌دهیم. در بخش آخر پادکست، توضیح می‌دهیم پژوهش‌های علمی درباره مقدار «نرمال» نوشیدن الکل چه چیزی به ما می‌آموزند. برای شنیدن از سرور گمانه (لینک مستقیم) یا شنیدن از ساندکلاود به وبسایت ما مراجعه کنید. یا مستقیم از تلگرام دانلود کنید.

https://gomaneh.net/?p=7614

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

24 Apr, 05:58


📚 پس از مدتی نسبتاً طولانی با انرژی به سراغ شما آمدیم. در این مدت برنامه‌ریزی بلندمدتی برای این گروه انجام شد و آنچه قرار است در اختیار شما بگذاریم را مشخص کردیم. وبسایت گمانه تغییرات بنیادین کرد و از امروز می‌توانید شما هم همکار ما باشید و در وبسایت ما بنویسید. برای همکاری، نوشتن، ترجمه، دوبله و کار علمی به بخش «همکاری با ما» در وبسایت گمانه مراجعه کنید.
🎧پادکست‌های گمانه از امروز به صورت مداوم به روز خواهد شد. اگر قصد همکاری در این مورد دارید با ما تماس بگیرید.
وبسایت گمانه با پسوند دات‌کام و دات‌نت در دسترس شماست. این وبسایت همچنان عام‌المنفعه بوده و با هزینه شخصی اداره می‌شود. همکاری شما در بخش‌های متفاوت مزید امتنان خواهد بود.

اگر به فعالیت‌های علمی، اخبار علمی روز، پادکست، و فیلم‌های آموزشی در حوزه علم و دانش علاقه دارید، مارا به دوستانتان معرفی کنید.

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

23 Oct, 14:21


نورس‌کوت پارکینسون، مورخ و نویسنده انگلیسی در سال ۱۹۵۷ «اصل پیش‌پاافتادگی» یا «قانون علاقه به چرندیات» را مطرح کرد. او متوجه شد مردم به موضوعات مبتذل و پیش‌پاافتاده ارزشی بیشتر از موضوعات تخصصی می‌دهند. نظریه‌ی پارکینسون بر اساس مشاهداتش از کمیته مسئول تصویب طرح احداث یک نیروگاه اتمی بود. ماجرا از این قرار بود افراد کمیته اکثر وقت جلسات را صرف بحث روی موضوعات بیهوده و پیش‌پا افتاده و غیرمهم، ولی قابل فهم برای عوام کرده بودند. مثلاً مدت طولانی را صرف بحث درباره‌ی شکل و نوع سقف جایگاه دوچرخه‌ی کارمندان کرده بودند، در حالی‌که به موضوعاتی چون طراحی ساختمان و تجهیزات اصلی خود نیروگاه اتمی کم‌توجهی می‌شد؛ موضوعی که بسیار مهم‌تر و پیچیده‌تر بوده، و بررسی آن دشوارتر و تخصصی‌تر بود.

او نشان داد که زمانی‌که صرف هر موضوع مرتبط با طرح می‌شد، نسبت معکوس با میزان بودجه‌اش داشت. درباره امضای قرارداد ده میلیون پوندی ساخت راکتور ظرف ۲.۵ دقیقه گفتگو تصمیم‌گیری شد، اما کمیته روی پارکینگ دوچرخه‌ ۴۵ دقیقه بحث کرد تا میان پارکینگ «بهتر و راحت‌تر» یا «ساده‌تر و ارزان‌تر» تصمیم بگیرد، حال آنکه فرق دو حالت حدود ۵۰ پوند بود.

یک راکتور بقدری پیچیده و گران‌قیمت است که یک انسان معمولی قادر به درک آن نیست و تخصصی در مورد ساختار و تجهیزات آن ندارد، لذا به راحتی با جمع کنار می‌آید و برای اینکه احمق به نظر نرسد سکوت می‌کند. اما همه می‌توانند یک پارکینگ دوچرخه ارزان و ساده را در ذهنشان مجسم کنند و هرکسی می‌تواند یکی از آنها بسازد. در نتیجه افراد عادی برای اینکه در بحث حضور داشته و درتصمیم‌سازی نقش داشته باشند وارد این بحث کم‌اهمیت شده و برنامه‌ریزی برای این موضوع ساده منجر به بحث‌های چرند بی‌پایان می‌شود و هرکسی می‌خواهد چیزی اضافه کند و سهم خودش را در تصمیم‌گیری کلان نشان دهد.

اصطلاح «ساختن پارکینگ دوچرخه» استعاره از بحث‌های بی‌اهمیتی است که منجر به مذاکرات گسترده می‌شوند، پای مردم و رسانه‌ها را به میان می‌کشند و باعث غفلت از موارد مهم و اصلی می‌شوند، چرا که برای گفتگوی بی‌خاصیت طولانی در مورد موضوعات پیش‌پاافتاده مدرک و تخصص خاصی نیاز نیست و می‌توان تا پایان دنیا در مورد آن بحث کرد.

این اصل و قانون آنجایی توسط سیاست‌مداران استفاده می‌شود که موضوعات مهم و تخصصی و تکنیکی را به راحتی و به سرعت با رای مردم یا نمایندگان آنها به تصویب می‌رسانند و می‌توانند هر مقدار بودجه که اراده‌ کنند گرفته و هر چقدر بخواهند تحویل آن را عقب بیاندازند. در عوض به مردم موضوعاتی پیش پا افتاده و چرند بدهند و افکار عمومی را به آن مشغول کنند.

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

15 Jul, 11:06


حالا باید کمی راجع به محاسبه سطح بدانیم. خوشبختانه نصف هندسه دبیرستانی در مورد محاسبه مربع، مستطیل، دایره، ذوزنفه و غیره هست. یعنی وقتی شکل ما قابل محاسبه باشد فقط یک فرمول لازم داریم تا سطح آن را بگوییم. تا اوایل قرن هجده محاسبه دقیق سطوح محصور بین منحنی ها کار سخت و طاقت فرسایی برای ریاضیدانان بود. ولی بزرگترین ریاضیدان تمام قرون «لایب‌نیتز» ابزار جدیدی بوجود آورد که به «بینهایت کوچکها» معروف است. ایده ساده بود و محاسبات ریاضی آن با نبوغ لایب نیتز تکمیل شد. برای محاسبه سطح زیر منحنی کافیست آن را بصورت نوارهای نازک درآورد و هر تکه را مثل یک مستطیل محاسبه کرده و در نهایت آنها را با هم جمع کنیم. اگر چه وقتی تعداد نوارها محدود باشد دقت محاسبه هم کم است ولی اگه تعداد نوارها را بینهایت فرض کنید محاسبه دقیق است. از این روش نه تنها برای محاسبه سطح بلکه برای محاسبه حجم هم می توان استفاده کرد. تنها چیزی که لازم داریم فرمول دیواره های شکل یا جسم است. این روش را به نام انتگرال و انتگرال‌های دوگانه و سه‌گانه می‌شناسیم.

همانطور که گفتم تخصص پروفسور میرزاخانی در سطوح ریمانی و محاسبه سطح آنهاست. اشکال کار در محاسبه سطح این اشکال اینجا بود که بیشتر سطوح ریمانی فرمول مشخصی برای دیواره و مرز ندارند. آنها توسط مشخصات عمومی تعریف می شوند. می توانید حدس بزنید محاسبه این سطوح همانقدر برای ریاضیدانان قرن بیستم طاقت فرسا است که اوایل قرن هجده برای ریاضیدان های آن زمان محاسبه سطح محصور سخت بود. در حقیقت می توان کار پروفسور میرزاخانی را با کار لایب‌نیتز مقایسه کرد. ایده پروفسور میرزاخانی این بود که روی این سطوح می توان هذلولی‌ها یا مقاطع مخروطی ترسیم کرد و این‌ها کل سطح را می پوشانند و چون می‌توان آنها را محاسبه کرد، پس سطح این شکل‌های ریمانی هم قابل محاسبه هستند. خوبی این روش این است که فرمول هذلولی ها یا مقاطع مخروطی “رکورزیو” است ، یعنی یک فرمول با تغییرات کوچک برای همه آنها. همانگونه که لایب‌نیتز محاسبات سطوح محصور بین منحنیها را برای ریاضیدانان قرن هجده و تمام اعصار بعد از خود بسیار آسان کرد پروفسور میرزاخانی هم روشی در اختیار ریاضیدانان قرن بیست و یکم قرار داد که بتونند براحتی به محاسبه سطوح ریمانی بپردازند.
محاسبه سطوح ریمانی کاربرد فراوانی در دینامیک و فیزیک نوین دارد.

http://www.gomaneh.com/2927/

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

15 Jul, 11:06


👩‍🏫درباره پرفسور مریم میرزاخانی و دستاوردهایش بیشتر بدانیم

🖤متاسفانه باخبر شدیم که پرفسور مریم میرزاخانی به علت ابتلا به سرطان پستان درگذشت. این اندوه بزرگ را به تمام دوست‌داران دانش و آگاهی تسلیت و برای خانواده‌اش آرزوی سلامت و صحت می‌کنیم.

مطلب به قلم حمید راخر استاد ریاضی در آلمان که متاسفانه همانند مریم بر اثر سرطان در گذشت. راهشان پر رهرو

@gomaneh

پروفسور مریم میرزاخانی برنده جایزه «مدال فیلدز» و اولین زنی هستند که این جایزه را بدست آورده‌اند.
خانم میرزاخانی متولد تهران و تحصیل‌کرده دانشگاه شریف و دارنده مدال طلای المپیاد ریاضی است.
ایشان از جمله بازماندگان سانحه غم‌بار سقوط اتوبوس حامل نخبگان ریاضی دانشگاه صنعتی شریف به دره در اسفندماه ۷۶ است. در این حادثه اتوبوس حامل دانشجویان ریاضی شرکت‌کننده در بیست و دومین دوره مسابقات ریاضی دانشجویی که از اهواز راهی تهران بود به دره سقوط کرد و طی آن شش تن از دانشجویان نخبه ریاضی دانشگاه صنعتی شریف که اکثراً دارندگان مدال‌های المپیادی بودند جان باختند.

خانم میرزاخانی دچار صدمات جدی از جمله شکستگی در چند قسمت شدند اما خوشبختانه سلامتی را بازیافتند.
او سپس با بورسیه کامل وارد دانشگاه هاروارد شد و پنج سال بعد با مدرک دکترا فارغ‌التحصیل شد. مدتی دانشیار دانشگاه پرینستون و سپس استاد دانشگاه استنفورد بوده است. او به همراه همسر و دختر سه ساله‌اش زندگی می‌کند و امروز تابعیت ایرانی_امریکایی دارد.


بسیار از ما سوال شده که تخصص مریم میرزاخانی چیست و او چرا مهم‌ترین جایزه ریاضی جهان را از آن خود کرده است.
برای اینکه بدانیم چرا پروفسور میرزاخانی جایزه فیلدز را گرفت، باید کمی اطلاعات هندسی دوره دبیرستانی را بیاد بیاوریم. نترسید! قول می دهیم سراغ فرمول ها نرویم.

اول از هندسه اقلیدوسی شروع کنیم. چون این دقیقا چیزیست که در دبستان و دبیرستان یاد می‌گیریم. داستان از آنجا شروع شد که در بازه‌ای از زمان تعداد قضیه ها و قانونها و قواعد ریاضی خیلی زیاد شده بود و مسلماً همه با هم ربط داشتند. ولی یک سری قواعدی هم بودند که اصولاً قابل اثبات نبودند، هر چند خیلی واضح بنظر می‌رسیدند. در جستجوی اینکه کدام قانون با کدام قانون دیگر در ارتباط است و کدام یک از دیگری نتیجه گرفته میشود؛ ریاضیدانها به ۵ اصل رسیدند که قابل اثبات نبودند و از یکدیگر نتیجه گرفته نمی‌شدند و معروف به اصول اولیه هندسه اقلیدوسی شدند:
۱. مابین دو نقطه فقط یک خط راست میتوان رسم کرد
۲. یک پاره خط را می توان از هر دو طرف تا بینهایت ادامه داد
۳. از هر نقطه میتوان یک دایره با شعاع دلخواه رسم کرد
۴. همه زوایای قائمه با هم برابرند.
۵. از هر نقطه خارج یک خط فقط یک خط موازی با خط اول می توان رسم کرد

هیچکدام از اینها را نمی‌توان به تنهایی اثبات کرد و توسط بقیه قوانین هم قابل اثبات نبودند، ولی فقط با استفاده از همین ۵ اصل کل مباحث ریاضی آن زمان قابل اثبات بود. ریاضیدانها انسان های کنجکاوی هستند و البته هم سرکش. یک ریاضیدان آلمانی بنام ریمان تصمیم گرفت این ۵ اصل را کمتر کند، یعنی یکی از آنها را با استفاده از بقیه اثبات کند، تلاش زیادی کرد ولی موفق نبود. در همین هنگام در روسیه هم یک ریاضیدان دیگر بنام لباچوفسکی روی همین مسئله کار کرد. تمام تلاشهای اولیه این دو به جایی نرسید، ولی هردو، ایده ی تقریبا مشترکی را دنبال کردند. هردو اصل پنجم رو کنار گذاشتند و سعی کردند تمام قضایا در هندسه اقلیدوسی را بدون آن حل کنند. نتیجه جالب این بود که اجبارا به یک اصل جانشین برای اصل پنجم نیاز پیدا کردند. لباچوفسکی گفت از نقطه خارج خط دو یا تعداد بیشمار خط موازی می توان رسم کرد و ریمان گفت اصلاً نمی توان خطی موازی رسم کرد. این شروع ایجاد دو هندسه کاملا متفاوت با هندسه اقلیدوسی بود.

ولی کاربرد هندسه ریمانی چه بود؟ کاربرد اکتشافات ریاضی معمولا سالها بعد از کشف مشخص میشود. حدود ۷۰ سال بعد از ریمان، اینشتین خیلی خوشحال بود که ریمان این هندسه را قبلا فرموله کرده و او می تواند از آن استفاده کند. خود ریمان هیچ تصوری از کاربرد هندسه جدیدش نداشت. هندسه لباچوفسکی هنوز هم کاربرد چندانی ندارد. ولی فیزیک نسبیت بدون هندسه ریمان امکان پذیر نیست.
تخصص پروفسور میرزاخانی هندسه ریمان است. خصوصا محاسبه سطح و حجم اشکال ریمانی یا بهتر بگویم اشکالی که در فضای چهار بعدی خم شده اند.

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

18 May, 16:33


ویدیویی درباره سند۲۰۳۰

اگر شما هم داستانهای محیرالعقولی درباره سند۲۰۳۰ شنیده اید و مایلید واقعیت آن را بدانید این ویدیو بسیار می تواند مفید باشد

@gomaneh

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

19 Apr, 14:42


http://t.me/Gomaneh

1- شرکت "ایران ناسیونال" 60 سال پیش اصلا وجود نداشته است. (روی این یک مورد چندان مانور نمی دهیم زیرا طبق تجربه شایعات سالهای سال در فضای مجازی می مانند و احتمالا 10 سال دیگر هم شما همین خزعبلات در یک دستگاه و نرم افزار و پیام رسان دیگر خواهید خواند)
تاریخچه ایران ناسیونال:
http://bit.ly/2oVjgmf

2- کمربند ایمنی در ابتدا به‌صورت دونقطه‌ای (مانند کمربند ایمنی در هواپیماهای مسافربری) در دهه چهل میلادی طراحی و توسط برخی شرکت‌های آمریکایی در خودروهای تولیدی کارگذاری شد. پس از آن در دهه پنجاه میلادی، کمربندهای دو نقطه‌ای طراحی شدند که برخلاف کمربندهای معمول آن زمان نه از روی لگن که به صورت اریب از روی سینه سرنشین خودرو رد می‌شد. اما این طرح نیز پس از آزمایش‌های اولیه به‌دلیل بالابودن خطر مصدومیت اعضای داخلی بدن، کنار گذاشته شد. سرانجام در سال ۱۹۵۸ با به‌کارگیری سه نقطه اتکا توسط یک مهندس سوئدی صنایع هواپیماسازی به‌نام نیلس بوهلین تحول بزرگی در طراحی و تولید کمربند ایمنی بوجود آمد.

@Gomaneh

شرکت ولوو به‌عنوان ثبت‌کننده این اختراع، ضمن خارج ساختن انحصار تولید این وسیله به منظور ترویج و پیشبرد آن، از سال ۱۹۵۹ به عنوان نخستین شرکت خودروسازی، به‌کارگیری آن در اتومبیل‌های تولیدی خود آغاز کرد.

منبع: https://en.wikipedia.org/wiki/Seat_belt

3- نام های غلامرضا اسکندریان و فرزندش آریا و سایر قسمت های این داستان ساخته و پرداخته ذهن نویسنده هستند

4- لاستیک تیوبلس نیز قدمتی بیش از این آقا و داستانش دارد.

برای دریافت مطالب بیشتر به گمانه بپیوندید

@Gomaneh

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

19 Apr, 14:28


برخلاف شایعات تلگرامی #کمربند ایمنی خودرو را یک ایرانی اختراع نکرده است.

@gomaneh
توضیحات کاملتر در ستاد مبارزه با چرندیات...
👇👇👇👇👇
https://t.me/Gomaneh/805

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

28 Mar, 16:14


رای گیری های بیهوده بر سر نام خلیج فارس

1- این سایتها ربطی به گوگل ندارند
2- اصلا گوگل نمی تواند با رای گیری نام جایی را عوض کند

برای دریافت مطالب بیشتر به گمانه بپیوندید:
@gomaneh

گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات

23 Dec, 12:10


گمانه؛ ستاد مبارزه با چرندیات:
قسمت بیست‌وهفتم پادکست گمانه – خشونت علیه زنان

🔹 خشونت علیه زنان شامل چه موارد و مصادیقی است؟ چرا آمار خشونت کلامی/فیزیکی/شغلی و سازمان‌یافته توسط دولت‌ها نادیده گرفته شده یا به عمد وارونه جلوه داده می‌شود؟
در سالروز جهانی منع خشونت علیه زنان در این‌باره گفتگو می‌کنیم.

🔹 سپس به کمک یک کارشناس در مورد «ماندن زنان در روابط بد» گفتگو خواهیم کرد. چرا زنان/دختران در روابطی که نادرست و آزاردهنده است می‌مانند؟ چرا وقتی متوجه می‌شوند که توسط پارتنر/همسر آزار داده می‌شوند باز هم به رابطه ادامه می‌دهند؟

🔹 پس از آن در مورد بچه‌ها حرف می‌زنیم. آیا بچه‌دار شدن باعث بهبود روابط زوجین و خوشبختی می‌شود؟


شنیدن این اپیزود در Soundcloud:
https://soundcloud.com/art-of-science/gomaneh-podcast-27-why-i-stay

لینک مطلب در وب‌سایت گمانه:
www.gomaneh.com/5982

دانلود فایل👇👇👇