Golem Course @golemcourse Channel on Telegram

Golem Course

@golemcourse


Alireza Aghamohammadi, Ph.D.

https://youtube.com/@GolemCourse

Golem Course (English)

Are you interested in learning about the fascinating world of Golems? Look no further than the 'Golem Course' Telegram channel, founded by Alireza Aghamohammadi, Ph.D. This channel is dedicated to providing valuable insights and knowledge about Golems, a creature from Jewish folklore that has captured the imagination of many. Whether you're a beginner looking to learn the basics or an expert seeking to deepen your understanding, this channel offers something for everyone. Join a community of like-minded individuals who share a passion for Golems and embark on a learning journey like no other. With Alireza Aghamohammadi, Ph.D. at the helm, you can trust that you're receiving accurate and well-researched information. Don't miss out on this opportunity to delve into the world of Golems and expand your knowledge. Subscribe to 'Golem Course' today and unlock a wealth of insights and resources.

Golem Course

11 Jan, 16:30


همونطور که قبلا اینجا گفتم، یادگیری، تخصص و اعمال دانش از مواردی هست که بیشترین دوپامین و انگیزه رو ایجاد میکنه. حالا این یادگیری و توانایی تغییر مغز در واقع با مکانیزم نوروپلاستیسیتی انجام میشه که قابلیت مغز انسان برای ایجاد ارتباطات نورونی جدید هست. این توانایی برای تمام سنین هست اما از ۲۵ سالگی به بعد به پروتکل‌های خاصی نیاز هست تا مغز تغییر کنه و یادگیری اتفاق بیفته. در اصل دو ماده وجود دارن با دو کارکرد که اگر در مغز همزمان ترشح بشن قطعا نوروپلاستیسیتی اتفاق میفته.

۱_ ماده Epinephrine با کارکرد هشیاری (Alertness): که برای ترشحش دو راه مصرفی و رفتاری هست:
مصرفی: کافئین و Adrenal. شخصا هر روز قهوه میخورم.
رفتاری: عشق، ترس، لذت و ... برای مثال:
فرض کنید به این فکر میکنید که چقدر از متخصص شدن در ماشین لرنینگ و کوئانت لذت میبرید پس هشیاری ایجاد میشه برای مغز و آماده یادگیری. یا گاهی احساساتی مثل ترس و اشتیاق فرضا برای شرکت در مسابقات میتونن چالش های خوبی برای یادگیری و تثبیت در مغز باشن. اصولا ایجاد چالش مثبت باید یک روتین باشه. ترس از آلزایمر هم میتونه برای سنین بالا هشیاری کافی برای یادگیری رو ایجاد کنه.

۲_ ماده Acetylcholine با کارکرد تمرکز و توجه (Attention): برای ترشحش مجدد دو روش هست:
مصرفی: نیکوتین که ریسک سلامتی داره.
رفتاری: تمرکز بصری که در واقع مهم‌ترین و طبیعی ترین مکانیزمی تمرکز هست که همه باهاش به دنیا میایم یعنی. برای ایجاد این تمرکز بصری به شکل خیلی ساده کافیه ۶۰ الی ۱۲۰ ثانیه به یک نقطه نگاه کنیم.

نکته اساسی: نوروپلاستیسیتی در زمان بیداری تکمیل نمیشه و صرفا کانکشن های نورونی هایلایت میشن اما تثبیت در طول خواب اتفاق میفته که نیاز به خواب خوب در شب هست. اما یک مکانیزم که حتی از خواب شب بهتر عمل میکنه مکانزیم NSDR هست که در واقع نوعی مدیتیشن هست و البته میتونه یک چُرت هم باشه در حالت ساده. و حالت بهینه برای یادگیری ۹۰ دقیقه یادگیری و ۱۵ الی ۲۰ دقیقه NSDR

منبع: اپیزود Essentials: How to focus to change your brain از Hubermanlab که برای استاد نوروساینس استنفرد هست. اپیزودهای Essentials حدود ۴۰ دقیقه هستن و توصیه میکنم دنبال کنید.

Golem Course

10 Jan, 14:17


حدود شش ماه است که از روشی مشابه Inbox Zero برای مدیریت ایمیل‌هایم استفاده می‌کنم و از نتایج آن کاملاً راضی هستم. برای این منظور، سه قانون ساده تعیین کرده‌ام:

یادآوری: ایمیل‌های آرشیو (archive) شده تنها از اینباکس حذف می‌شوند اما همچنان از طریق جست‌وجو قابل دسترسی هستند.

قانون ۱. هرگاه ایمیلی دریافت می‌کنم که نیازی به اقدام خاصی از سوی من ندارد، پس از خواندن، آن را آرشیو می‌کنم.
قانون ۲. اگر ایمیلی دریافت کنم که نیازمند پاسخ یا اقدام خاصی از طرف من باشد، پس از مطالعه، آن را در اینباکس به طور موقت نگه می‌دارم.
قانون ۳. پس از انجام کار موردنظر یا ارسال پاسخ، ایمیل گام پیشین‌ را آرشیو می‌کنم.


با این روش، اینباکس من همواره حداکثر به تعداد انگشتان یک دست ایمیل دارد، که آن‌ها هم مربوط به کارهایی هستند که باید انجام دهم و به محض تکمیل، آرشیو می‌شوند.

تصویر از کتاب Become an Effective Software Engineering Manager است.

@golemcourse

Golem Course

07 Jan, 16:45


#Westworld
#شب_بخیر

If you can't tell does it matter?

Golem Course

30 Dec, 11:04


دوستان پرسیده بودند کتاب برای یادگیری کوبرنتیز چی پیشنهاد می‌کنم؟

بین منابعی که خواندم و بررسی کردم، به نظرم دو مورد از بقیه بهتر آمدند:

1. Learn Kubernetes in a Month of Lunches
2. Kubernetes for Developers

همزمان می‌توانید ویدیوهای مرا هم تماشا کنید. تا الان ۴ ساعت ضبط کردم (۱۶ ویدیو) و همچنان ادامه داره.

@golemcourse

Golem Course

17 Dec, 09:33


تفاوت فیدبک (بازخورد) و ریمارک (نکته)

Feedback vs. Remark

من این بحث رو قبلاً به شکل دیگه‌ای و در چارچوب متفاوتی در فایل صوتی گفتگوهای دشوار گفته‌ام.

اما احساس کردم خوبه یادآوری بشه.

دربارهٔ فیدبک در فضای کسب‌وکار بعداً یه پیام صوتی جدا می‌ذارم.

#هایلایت_کلمات #منبر

Golem Course

10 Dec, 12:33


🎥 آموزش کوبرنتیز (Kubernetes)

کوبرنتیز یک بستر متن‌باز برای مدیریت کانتینرها در محیط عملیاتی است که به توسعه‌دهندگان و تیم‌های فنی کمک می‌کند برنامه‌هایشان را با مقیاس‌پذیری، پایداری و انعطاف بالا مستقر کنند.

در حال تهیه یک پلی‌لیست آموزشی جامع داخل کانال یوتیوب در این زمینه هستم. تا الان ۶ ویدیو ضبط کردم و تخمین می‌زنم این دوره در نهایت به حدود ۸۰ ویدیو برسد.

کدهای استفاده‌شده در آموزش‌ها را هم روی گیتهاب قرار دادم تا بتوانید از آن‌ها استفاده کنید.

🎬 مشاهده پلی‌لیست آموزشی در یوتیوب

💻 دسترسی به کدها در گیتهاب

@golemcourse

Golem Course

28 Nov, 08:22


الوعده وفا!

بالاخره تمام شد. ۹ ماه پیش زمانی که ضبط دوره یادگیری عمیق را شروع کردم، قول دادم که بیش از ۱۰۰ ویدیو برای آن ضبط خواهم کرد. امروز تمام ویدیوها را می‌توانید از پلی‌لیست یوتیوب تماشا کنید. در مجموع حدود ۲۶ ساعت محتوا است و مباحث زیر را پوشش دادم:


Optimization Algorithm (SGD, Momentum, Nesterov, Adam, ...)
Deep Neural Networks
Convolutional Neural Networks
Residual Neural Networks
Transformer and Large Language Models
Autoencoder
Variational Autoencoder (VAEs)
Generative Adversarial Networks (GAEs)
Normalizing Flows
Diffusion Models
Graph Neural Networks (GNNs)
Reinforcement Learning

@golemcourse

Golem Course

14 Nov, 06:53


مبحث شبکه‌های عصبی مبتنی بر گراف (GNN) را در کانال یوتیوب پوشش دادم. ویدیوهای شماره ۹۰ تا ۹۷ از پلی‌لیست یادگیری عمیق مربوط به این موضوع است. اسلایدهایی که به همین خاطر تهیه کرده‌ بودم، برایتان پیوست کردم.

@golemcourse

Golem Course

06 Nov, 17:23


#معرفی_کتاب


دو کتاب مرجع در سال ۲۰۲۴ برای یادگیری عمیق (deep learning) منتشر شده‌اند:

1. Understanding Deep Learning, Simon J.D. Prince
2. Deep Learning: Foundations and Concepts, Christopher M.Bishop



تا جایی که من اطلاع دارم، هر دو کتاب به عنوان مرجع درس در دانشگاه خودمان (صنعتی شریف) استفاده می‌شوند. کتاب اول توسط دکتر سلیمانی و کتاب دوم توسط دکتر بیگی به عنوان یکی از منابع درسی استفاده می‌شوند.



هر دو کتاب واقعاً خوب نوشته شده‌اند و ارزش خواندن دارند. تقریباً ۹۰ درصد سرفصل‌های این دو کتاب با هم مشترک است. اگر بخواهم از تفاوت‌های بین سرفصل‌ها بگویم، کتاب دوم یک فصل را به نمونه‌گیری (sampling) اختصاص داده است، در حالی که کتاب اول یک فصل در مورد یادگیری تقویتی (reinforcement learning) دارد.



نقطه قوت کتاب اول به نظر من تصاویر و شکل‌های بصری فوق‌العاده آن است، به خصوص فصل شبکه‌های کانولوشنی. از طرفی، نمادهایی که کتاب دوم برای بیان تئوری ریاضی مباحث انتخاب کرده (notation)، بیشتر مورد پسند من است. همچنین، فصل transformer کتاب دوم به نظرم بهتر از کتاب اول است.



پیشنهاد من این است که هر دو کتاب را در کنار هم بخوانید. اگر بخشی از یک مبحث را متوجه نشدید، به کتاب دیگر مراجعه کنید تا دو نحوه آموزش متفاوت را یکجا ببینید و راحت‌تر مطلب را یاد بگیرید.


@golemcourse

Golem Course

31 Oct, 09:59


احتمالاً با استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی تصاویری با ظاهر بسیار واقعی تولید کرده‌اید. تئوری پشت این ابزارها diffusion models است. در کانال یوتیوب، ویدیوهای شماره ۸۱ تا ۸۹ از پلی لیست یادگیری عمیق را به این موضوع اختصاص داده‌ام. اسلایدهایی را که به همین منظور آماده کرده بودم، برایتان پیوست کرده‌ام.

@golemcourse

Golem Course

11 Oct, 13:36


اسلاید‌های Normalizing Flows را که برای کانال یوتیوب تهیه کرده بودم، برایتان پیوست کردم.


یک گزارشی هم از روند پلی‌لیست یادگیری عمیق بدهم. همان طور که قول داده بودم، این پلی‌لیست در نهایت بیش از ۱۰۰ ویدیو خواهد داشت. تا الان حدود ۸۰ ویدیو با ۲۱ ساعت محتوا ضبط کردم. سه مبحث باقی مانده که باید ویدیو برایش ضبط کنم:

Diffusion Models
Graph Neural Networks
Reinforcement Learning

@golemcourse

Golem Course

28 Sep, 09:36


بچه‌ها اگه می‌خواید یه مدرک رایگان راجع به Generative AI و LLM Agents از دانشگاه Berkeley بگیرید این دوره‌ای که دارن برگزار می‌کنن رو شرکت کنید. فیلماش ضبط میشه رو یوتیوب می‌ذارن.واسه هر جلسه یه آزمون داره، همه‌رو تموم کنید مدرکش رو میدن بهتون.
https://llmagents-learning.org/f24

@DevTwitter

Golem Course

22 Sep, 15:43


اسلاید‌های GANs


در کانال یوتیوب، از جلسه ۶۴ تا ۷۱ مدل‌های GANs را آموزش داده‌ام. اسلاید‌هایی را که برای این آموزش‌ها تهیه کرده بودم، برایتان پیوست می‌کنم.

@golemcourse

Golem Course

31 Aug, 14:32


یک توصیه دوستانه


همیشه، چه در محیط کاری و چه در محیط دانشگاهی، یک سند از تمام فعالیت‌ها و کارهایی که انجام داده‌اید را مانند یک دفترچه خاطرات داشته باشید. در انگلیسی به این سند Career Journal یا Professional Development Log می‌گویند.


فایده این کار چیست؟ فرض کنید سه سال گذشته و می‌خواهید رزومه‌تان را به‌روزرسانی کنید. به جای آن که به حافظه‌تان اکتفا کنید تا سه چهار بولت‌پوینت برای آن موقعیت شغلی بنویسید یا در کاور لتر در یک یا دو پاراگراف کاری که کرده‌اید را توصیف کنید، می‌توانید به آن سند مراجعه کنید. در واقع، این سند خاطرات شما، منبع دانش شما از فعالیت حرفه‌ای‌تان است.


یک مزیت دیگر هم دارد. پیشرفت خودتان را در طول مسیر مشاهده می‌کنید. می‌بینید که چقدر کار کرده‌اید، چقدر یاد گرفته‌اید و چقدر باعث بهبود وضعیت موجود شده‌اید.

@golemcourse

Golem Course

22 Aug, 10:19


برای جزئیات بیشتر لطفاً کانال محمد را چک کنید:
https://t.me/deeptimeai

Golem Course

22 Aug, 10:14


دوره آنلاین "معاملات الگوریتمی براساس یادگیری ماشین"
Machine Learning-based Algorithmic Trading

زمان:
از 15 شهریور تا 20 مهر
پنجشنبه‌ها: 16:30 تا 19
جمعه‌ها: 17:30 تا 20
طول دوره:
30 ساعت
امکان برگزاری جلسات تکمیلی و رفع اشکال بدون هزینه اضافی وجود دارد. این امکان به دلیل گستردگی مباحث و ذات بین رشته‌ای دوره ایجاد شده است.
مشاهده سرفصل‌ها و ثبت‌نام: Link
ظرفیت محدود
اولین اطلاع رسانی در همین کانال هست و تعداد محدودی بلیط با قیمت پایین‌تر برای ثبت نام زودهنگام وجود دارد.

Golem Course

19 Aug, 11:37


یک قالب تنظیم صورتجلسه که می‌توانید از آن استفاده کنید.

@golemcourse

Golem Course

19 Aug, 11:37


در صورتجلسه چه بنویسیم؟

صورتجلسه به معنای ثبت رسمی محتوای جلسه است.

تنظیم صورتجلسه چندین فایده دارد. اول اینکه، نکات مهم بحث‌شده، تصمیمات گرفته‌شده و اقداماتی که باید انجام شود را در برمی‌گیرد و در آینده می‌توانیم به آن ارجاع دهیم. دوم اینکه، مسئول انجام وظایف تعیین‌شده را مشخص می‌کند و سبب شفافیت و اطمینان از مسئولیت‌پذیری افراد می‌شود. سوم اینکه، اگر افرادی به هر دلیل در جلسه شرکت نداشتند، می‌توانند با خواندن آن نسبت به بحث‌ها و تصمیم‌های گرفته‌شده آشنا شوند.

چند نکته هنگام تنظیم صورتجلسه را پیشنهاد می‌کنم حتماً رعایت کنید:

۱. ثبت زمان برگزاری جلسه: کمک می‌کند تا تاریخچه‌ای از روند شکل‌گیری تصمیم‌ها در آینده داشته باشیم و اگر بعداً نیاز به ارجاع بود، بدانیم چه موقع چه بحثی و چه تصمیمی گرفته شده است.

۲. ثبت حاضرین و غائبین: باعث می‌شود تا هم شفافیت افزایش پیدا کند و هم عواقب عدم مشارکت مشخص شود.

۳. دستور جلسه: خوب است که دستور جلسه هم در گزارش صورتجلسه آورده شود تا یکجا هم به دستور کار و هم محتوای جلسه دسترسی داشته باشیم.

۴. شرح جلسه و مصوبات: ثبت جزئیات گفت‌وگوهای شکل‌گرفته در جلسه. مثلاً آقای فلان در مورد موضوع بهمان گفت که .... همچنین اگر رأی‌گیری صورت گرفت و تصمیمی گرفته شد، اینجا بیان می‌کنیم. این‌گونه در آینده بهتر متوجه می‌شویم که چه مفروضاتی وجود داشته، چه بحث‌هایی شکل گرفته تا یک تصمیم حاصل شده است. این کار در آینده برای مدیریت تعارض نیز مفید است.

۵. موارد قابل پیگیری: یک سری وظایف باید در آینده انجام شود. در این قسمت وظایف به همراه مسئول انجام آن‌ها نوشته می‌شود. خیلی مهم است که مشخص باشد چه کسی مسئول پیگیری تحقق وظایف است و تا چه تاریخی مهلت انجام وظایف است. مثلاً یکی از وظایف می‌تواند این باشد: ارسال مستندات به دپارتمان مالی برای ...

۶. امضاء حاضرین: این بستگی دارد که جلسه چقدر رسمی باشد. بعضی جلسات از لحاظ حقوقی اهمیت دارند و همچنین باید حداقلی از افراد در جلسه شرکت کرده باشند تا برخی تصمیم‌ها رسمیت داشته باشد.

در پست بعدی یک قالب برای تنظیم صورتجلسه پیوست می‌کنم.

@golemcourse

Golem Course

16 Aug, 07:47


اسلایدهای آموزش ترنسفورمر

@golemcourse

Golem Course

16 Aug, 07:46


ترنسفورمرها (Transformers) نقش مهمی در شکل‌گیری مدل‌های زبانی بزرگ (LLM) مانند ChatGPT داشتند. مقاله ترنسفورمر تا به امروز نزدیک به ۱۳۰ هزار بار ارجاع داده شده است.


به همین خاطر، در کانال یوتیوبم در درس یادگیری عمیق، شش ویدیو به توضیح آن اختصاص داده‌ام.


- ویدیو بخش اول ترنسفورمر، جلسه ۴۸، (لینک)
- ویدیو بخش دوم ترنسفورمر، جلسه ۴۹، (لینک)
- ویدیو بخش سوم ترنسفورمر، جلسه ۵۰، (لینک)
- ویدیو بخش چهارم ترنسفورمر، جلسه ۵۱، (لینک)
- ویدیو بخش پنجم ترنسفورمر، جلسه ۵۲، (لینک)
- ویدیو بخش ششم ترنسفورمر، جلسه ۵۳، (لینک)

اسلایدهایی که به همین منظور برای تدریس ترنسفورمرها آماده کرده‌ام، به صورت جداگانه در پیام بعدی ارسال می‌کنم.

@golemcourse

Golem Course

25 Jul, 18:19


در این کانال، بارها کتاب‌هایی از انتشارات منینگ (Manning) را برای خواندن پیشنهاد کرده‌ام.

اگر قبلاً کتاب‌های این انتشارات را خوانده باشید، متوجه خواهید شد که چقدر کیفیت بالایی دارند.

در این پست، قصد دارم دلیل با کیفیت بودن کتاب‌های این انتشارات را توضیح دهم، چرا که خودم در چند ماه گذشته کاملاً درگیر آن بوده‌ام.

هر کتاب باید یک فرآیند داوری سختگیرانه را طی کند تا در نهایت منتشر شود.

کتاب به جای اینکه یکباره آماده شود، در سه مرحله توسط افراد مختلف داوری می‌شود. معمولاً در نهایت، بین سی تا چهل نفر هر کتاب را داوری می‌کنند.

در هر مرحله، تعدادی داور (reviewer) دعوت می‌شوند تا پیش‌نویس فصل‌هایی که آماده شده‌اند را داوری کنند. نکته این است که مطابق دستور العمل ادیتور، داور نباید به مطالب ویرایشی و سطح زبان انگلیسی متن بپردازد. آن موارد به صورت جداگانه توسط تیم ادیتور بررسی می‌شوند. بلکه هر داور باید بازخوردهای عملی در رابطه با محتوای متن کتاب ارائه دهد.

داوری‌ها تحت سیستم آنلاین لایو‌بوک (livebook) که توسط منینگ توسعه یافته، صورت می‌گیرد. داورها می‌توانند به ازای هر جمله، پارگراف یا یک بخش (section) نظر ثبت کنند. به علاوه، داورها می‌توانند به هر بخش، شکل و جدول امتیاز بدهند (قرمز/زرد/سبز). امکان امتیازدهی بین یک تا پنج به هر فصل هم وجود دارد.

در انتهای فرآیند، داورها باید یک پرسشنامه (معمولاً با بیش از ۱۵ سوال) را تکمیل کنند. مثلاً یکی از سوالات پرسشنامه با این مضمون است:
اگر بخواهید به این کتاب از یک تا پنج نمره بدهید، چه نمره‌ای می‌دهید؟ اگر نمره‌تان پنج نیست، لطفاً دلیل آن را توضیح دهید. نویسندگان باید چه کاری انجام دهند تا نظر شما از نمره فعلی به پنج تغییر کند؟

@golemcourse

Golem Course

09 Jul, 14:16


گزارشی از سری ویدیوهای آموزشی یادگیری عمیق

امروز، اعلام می‌کنم که ۴۰ ویدیو به پلی‌لیست یوتیوبم اضافه شده‌اند که در مجموع حدود ۱۱ ساعت محتوای ویدیویی را تشکیل می‌دهند.


همان‌طور که قبلاً قول داده بودم، هدف این سری از آموزش‌ها، ضبط بیش از ۱۰۰ ویدیوی باکیفیت است تا مجموعه‌ای ماندگار برای شما ارائه دهم.

این دوره آموزشی، هم مباحث نظری یادگیری عمیق را پوشش می‌دهد و هم با پروژه‌های عملی، شما را در پیاده‌سازی همراهی می‌کند. تمامی اسلایدها و کدهای پروژه‌ها در گیت‌هاب منتشر شده‌اند تا بتوانید همزمان با تماشای ویدیوها، کدها را نیز اجرا کنید.

@golemcourse

Golem Course

29 May, 08:04


۹ سوال برای ساخت بوم مدیریت پروژه

بوم مدیریت پروژه در کتاب راهنمای مدیریت پروژه (Project Management Handbook) توسط مجله کسب‌وکار هاروارد (Harvard Business Review) پیشنهاد و منتشر شده است. بوم مدیریت پروژه ایده‌ای مشابه با بوم مدل کسب‌وکار کتاب خلق مدل کسب‌وکار (Business Model Generation) دارد.

این بوم از سه حیطه تشکیل شده است که هر حیطه سه جزء سازنده دارد. هر حیطه یا زمینه تخصصی، در موفقیت یک پروژه وزن مشابهی دارد. هر پروژه را می‌توان با بوم مدیریت پروژه مدل‌سازی کرد. کافی است به نه سؤال زیر با دقت پاسخ دهید تا ۹ جزء سازنده بوم تکمیل شود. در ادامه اجزای سازنده این بوم را معرفی می‌کنم.

حیطه مبنایی

۱. هدف (Purpose):
چرا این پروژه را انجام می‌دهیم؟

۲. سرمایه‌گذاری (Investment):
این پروژه چقدر هزینه خواهد داشت؟

۳. مزایا (Benefits):
این پروژه چه مزایایی خواهد داشت و چگونه خواهیم دانست که پروژه موفقیت‌آمیز بوده است؟

حیطه افراد

۴. حامیان (Sponsors):
چه کسی مسئول/پاسخگوی موفقیت پروژه خواهد بود؟

۵. ذینفعان (Stakeholders):
چه کسانی از پروژه بهره‌مند خواهند شد و چه کسانی تحت تأثیر آن قرار خواهند گرفت؟

۶. منابع (Resources):
چه کسی پروژه را مدیریت خواهد کرد و چه مهارت‌هایی برای انجام پروژه مورد نیاز است؟

حیطه ایجاد

۷. تحویل‌دادنی‌ها (Deliverables):
این پروژه چه چیزی تولید، ساخت یا تحویل خواهد داد؟

۸. برنامه (Plan):
چگونه و چه زمانی کار انجام خواهد شد؟

۹. تغییر (Change):
چگونه ذینفعان را درگیر پروژه خواهیم کرد و چگونه ریسک‌ها را مدیریت خواهیم کرد؟

@golemcourse

Golem Course

26 May, 10:31


چه شیوه‌هایی برای رسیدن به یک تصمیم (decision) درون سازمانی وجود دارد؟

کارل ویگرز (Karl Wiegers) در کتاب خود، ضروریات نیازمندی‌های نرم‌افزار (Software Requirements Essentials)، راه‌های گوناگون رسیدن به یک تصمیم را بیان می‌کند. فرآیند رسیدن به یک تصمیم را، قاعده تصمیم‌گیری (Decision Rule) می‌گویند. در ادامه چند قاعده تصمیم‌گیری شناخته‌شده را بیان می‌کنیم:

1. رأی وحدت رویه (Unanimous vote):
مشارکت‌کنندگان در فرآیند تصمیم‌گیری به گزینه‌ها رأی می‌دهند و همه باید به گزینه‌ای یکسان رأی دهند تا تصمیم حاصل شود. حتی اگر یکی از طرفین شرکت‌کننده موافق نباشد، تصمیم حاصل نمی‌شود. رأی‌گیری شورای امنیت از این نوع است. این روش می‌تواند زمان‌بر باشد و گاهی اوقات غیرممکن است که گروهی از افراد با منافع مختلف را به توافق برسانید. اگر توافق حاصل شود، رأی وحدت رویه قوی‌ترین تعهد گروه به تصمیم را فراهم می‌کند.

۲. اجماع (Consensus):
همه شرکت‌کنندگان موافق هستند که می‌توانند به تصمیم گروه احترام بگذارند،
اگرچه ممکن است در میزان تعهد و راحتی خود با آن تصمیم اختلاف نظر داشته باشند. اجماع به اندازه رأی‌گیری وحدت رویه قوی نیست. دستیابی به اجماع اغلب نیازمند بحث و مصالحه قابل توجهی است. این فرآیند بیشتر از رأی‌گیری ساده زمان می‌برد، اما به پذیرش قوی‌تری در تصمیمات مهم منجر می‌شود.

3. رأی‌گیری اکثریت (Plurality Vote):
تصمیم‌گیرندگان به گزینه‌ها رأی می‌دهند و گزینه‌ای که بیشترین رأی را دریافت کند به عنوان تصمیم انتخاب می‌شود. رأی‌گیری اکثریت برای تصمیمات با درجه تأثیرگذاری پایین و با چند گزینه واضح مناسب‌تر است.

۴. تصمیم‌گیری رهبر گروه (Decision Leader Decides):
یک فرد می‌تواند تصمیمات را سریع‌تر از یک گروه بگیرد. بسته به دانش و تخصص رهبر گروه، او می‌تواند از دیگران نظر بخواهد یا به تنهایی به نتیجه برسد. نظرخواهی از دیگران بیشتر تعاملی است و تعهد قوی‌تری به نتیجه، توسط کسانی که تصمیم بر آنها تأثیر می‌گذارد، ترویج می‌کند. اگر افراد احساس کنند که قبل از تصمیم‌گیری رهبر گروه نظرشان شنیده نشده است، کمتر از نتیجه راضی خواهند بود.

۵. واگذاری (Delegation):
رهبر گروه کسی را که دانش مناسبی دارد برای تصمیم‌گیری منصوب می‌کند. رهبر گروه نباید از واگذاری برای اجتناب از مسئولیت در قبال هر مسیری که نماینده انتخاب می‌کند، استفاده کند. واگذاری تصمیم به شخص دیگری نشان‌دهنده اعتماد به تجربه و قضاوت نماینده است. با این حال، اگر رهبر گروه تصمیم نماینده را رد کند، این اعتماد را تضعیف می‌کند و عملاً به قاعده "تصمیم‌گیری رهبر گروه" بازمی‌گردد.

جمع‌بندی: هیچ قاعده تصمیم‌گیری درون سازمانی به طور سراسری در همه شرایط قابل اعمال نیست و هیچ قاعده "درستی" وجود ندارد. با این وجود، هر گروهی که باید در مورد مسئله‌ای تصمیم‌گیری کند باید بر سر فرآیند خود توافق کند و سپس از آن پیروی نماید.

@golemcourse

Golem Course

20 May, 11:46


چند وقت یکبار باید جلسات یک-به-یک (One-on-One) بین مدیر و کارمند مستقیم برگزار شود؟

یکی از روش‌های پایش (monitor) و واپایش (control) عملکرد کارمندان، برگزاری جلسات یک-به-یک بین مدیر (manager) و کارمند مستقیم (direct) است. کارمند مستقیم، فردی است که مستقیماً به مدیر بالاتر خود گزارش می‌دهد. رابطه بین برنامه‌نویس و تیم‌لید، دانشجوی تحصیلات تکمیلی و استاد راهنما، مدیر ارشد اجرایی و مدیر عامل، چند نمونه از این رابطه است.

استیون روجلبرگ در کتاب خوشحالم که ملاقات کردیم (Glad We Met) که از انتشارات آکسفورد منتشر شده، به نتایج تحقیقات خود اشاره می‌کند. در یکی از این تحقیقات، از حدود ۴۰۰۰ کارمند در چهار کشور مختلف - فرانسه، آلمان، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا - پرسیده شده که در طول یک ماه چندبار انتظار دارند با مدیرشان جلسات یک-به-یک برگزار کنند؟ برخی افراد ممکن است عدد یک را بیان کنند، دیگران عدد هفت، برخی دیگر عدد سه و غیره. نتیجه این تحقیق این بود که در بازه یک ماهه، به طور متوسط کارمندان انتظار دارند که چهار بار با مدیر خود جلسات یک-به-یک برگزار کنند. لازم به ذکر است که بین کشورهای مختلف تفاوت معنادار آماری وجود نداشت. به عبارت دیگر، کارمندان انتظار دارند که هر هفته یک بار با مدیر خود جلسه داشته باشند.

حالا که به خواسته کارمندان پرداختیم، سوال دیگری مطرح می‌شود. آیا برگزاری جلسات هفتگی به نتایج بهتری نیز منجر می‌شود؟ مارک هورستمن در کتاب خود، مدیر موثر (The Effective Manager)، و همچنین در پادکست معروفش ابزارهای مدیر (Manager Tools)، این مسئله را آزمایش کرد. او به همراه همکارانش ۱۱۰۰ مدیر را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که برگزاری جلسات هفتگی بیشترین تأثیر را در کسب نتایج دارد و کاهش جلسات هفتگی به یک هفته در میان، می‌تواند نتایج را تا نصف کاهش دهد.

@golemcourse

Golem Course

10 May, 13:38


ادامه پست قبل...


کتاب‌های کودک و نوجوان

اگر در خانه کودک یا نوجوان دارید، یا حتی اگر بزرگسال هستید اما به کتاب‌های علمی-تخیلی و فانتزی علاقه‌مندید، به بخش کودک و نوجوان و انتشارات پرتقال و باژ سری بزنید. مثلاً، سری کتاب‌های هری پاتر را انتشارات پرتقال چاپ کرده و مترجم آن، آرزو مقدس، است. به عنوان یک توصیه دوستانه، هر کتابی که با ترجمه آرزو مقدس مشاهده کردید، با خیال راحت از کیفیت ترجمه آن اطمینان داشته باشید، چه هری پاتر باشد چه سری داس مرگ.


@golemcourse