غلامرضا مصدق @gh_mosaddegh Channel on Telegram

غلامرضا مصدق

@gh_mosaddegh


اینجا تاملات ، و نوشته های غلامرضا مصدق در موضوعات مختلف با دیگران به اشتراک گذاشته می شود .
@Ghmosaddeq4 : ادمین

غلامرضا مصدق (Persian)

به کانال تلگرامی غلامرضا مصدق خوش آمدید! در اینجا تاملات، و نوشته های غلامرضا مصدق در موضوعات مختلف با دیگران به اشتراک گذاشته می شود. این کانال تلگرامی توسط ادمین @Ghmosaddeq4 اداره می شود و شما را به یک جایگاه دنیای اندیشه ها و تاملات عمیق دعوت می کند. غلامرضا مصدق با ارائه نوشته هایی پر از انرژی مثبت و نظرات عمیق، شما را به دیدن موضوعات مختلف از زوایای متفاوت دعوت می کند. اگر به دنبال تجربه ای جدید و الهام بخش در دنیای اندیشه ها هستید، حتما به کانال تلگرامی غلامرضا مصدق بپیوندید و از محتوای با کیفیت و الهام بخش این کانال لذت ببرید.

غلامرضا مصدق

04 Jan, 18:25


📌معجزه دیپلماسی

غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh
🔻در ميانه جنگ جهاني دوم ايران با وجود اعلام رسمي بيطرفي، از طرف متفقين به شکلی تحقیر آمیز اشغال نظامی شد. طبق توافق میبایست متفقين حداکثر شش ماه پس از پایان جنگ نیروهای خود را از ایران خارج کنند. با اینکه آمریکائی ها و انگليسي ها در موعد مقرر به وعده خود عمل كردند، شوروی به هیچ وجه قصد تخلیه ایران را نداشت.
🔻در آن زمان ایران اشغال شده یکی از ضعیف ترین دوران تاریخ خود را سپری می‌ كرد، در مقابل شوروی ابرقدرت نوظهور برخاسته از جنگ دوم جهانی و یکی از برندگان اصلی اين جنگ قرار داشت، تا آنجا كه نام استالین، لرزه بر اندام هر سیاستمداری می انداخت. حزب قدرتمند و فراگير توده حامی بی چون و چرای سیاست کرملین در ایران بود، با حمایت گسترده شوروی دو کانون تجزیه طلبی توسط فرقه دموكرات در آذربایجان و کردستان شکل گرفته بود.
🔻شوروی هیچ وقعی به اعتراضات دولت ایران، آمریکا و انگلیس برای خروج نیروهای نظامی خود نمی گذاشت، چون نفت جنوب در اختیار انگلیس بود، كرملين نفت شمال را حق طبیعی خود ميدانست، بعلاوه به ایران بعنوان دروازه گسترش کمونیسم به شرق نگاه ميكرد. در آن شرايط اسفناكِ ايران، ابر و باد و مه و خورشید و فلک برای رسیدن شوروی به مقاصدش در کار بودند.
🔻در این وضعیت احمد قوام به نخست وزریری برگزیده شد، چهار روز پس از گرفتن رای اعتماد برای ملاقات با استالین با هيئتي كه همگي مسلط به زبان روسي بودند به مسکو رفت، در حالیکه استالین همه برگ‌های برنده را در دست داشت، قوام بجز تدبیر و زیرکی هیچ امتيازي در مقابل آن غول زمانه نداشت. او دست به معامله بزرگی با استالین زد، اعطای امتیاز نفت شمال در مقابل خروج نیروهای نظامی شوروی از ایران. البته قوام به استالین یادآور شد که واگذاری امتیاز نفت شمال مستلزم تصویب مجلس است، ولی آنچه که به استالین نگفت این بود که مجلس در انتهای دوره خود بود و وقتي براي تصويب طرح نداشت. قوام، همچنين موضوع فتنه آذربایجان را مسئله اي داخلی مطرح کرد.
🔻او برای تکمیل پازل فريبِ استالین، بلافاصله بعد از بازگشت سه وزیر توده ای را وارد کابینه کرد و به آنها یاد آور شد که به آنها به چشم نمایندگان شوروی در دولت ایران نگاه میکند. قوام همچنین ترتیب بازداشت تعدادی از افراد سرشناس که به مخالفت با شوروی اشتهار داشتند را داد. نمایندگان تجزیه طلب آذربایجان و کردستان را برای مذاکره به تهران فراخوند و با مذاكرات طولانی، حسابی در این مورد وقت کشی کرد. قوام برای فریب استالین تا آنجا پیش رفت که در ضیافت رسمی حزب توده هم شرکت کرد.
🔻استالین تردیدی نداشت که همه چیز بر وقف مراد است، بنابراین دستور تخلیه نیروهای نظامی خود از ایران را صادر كرد. به محض خروج نیروهای شوروی، ارتش ایران به سرعت آذربایجان را با حمایت گسترده مردم از چنگ تجزیه طلبها آزاد کرد، البته آمریکا در مورد دخالت شوروی برای حمایت از تجزیه طلبان هشدار لازم را داد که بسیار موثر واقع شد. قوام به محض شروع حمله به قصد گم و گور كردن خود به املاكش در لاهيجان رفت. سفير شوروي خواستار ملاقات فوري با او شد، به او گفتند به دليل ضعف امكانات ارتباطي امكان تماس با او نيست. قوام بعد از آزاد شدن آذربايجان آفتابي شد و سه وزیر توده ای را از کابینه کنار گذاشت. مخالفان بازداشت شده شوروي را آزاد كرد. 🔻حزب توده با كشاندن خيل طرفدارنش به خيابانها به مخالفت با دولت و حمایت از تجزیه طلبان برخاست. قوام در دیدار با سفیر وقت شوروی او را متقاعد کرد برای برگزاری انتخابات مجلس آتی که می بایست واگذاری امتیاز نفت شمال را تصویب کند مانع مزاحمتهای حزب توده شود، كه چنين شد. انتخابات مجلس كه اكثريت منتخبان آن طرفدار قوام بودند برگزار شد. قوام طَي مصاحبه اَي اعلام كرد كه او همچنان به پيمان خود با روسها براي واگذاري نفت شمال پايبند است، اما اين از اختيارات نمايندگان است كه موافق يا مخالف واگذاري امتياز باشند، كه پيامي ضمني به نمايندگان براي دادن راي مخالف به طرح بود
🔻مجلس با اكثريت قاطع و فقط دو راي مخالف نمايندگان توده ای با واگذاري نفت شمال به شوروي مخالفت كردند. استالين قدرتمند و مخوف از نخست وزير كشوري ضعيف و اشغال شده با دست خالي و صرفاً با حربه فريب به سختي شكست خورده بود، اما كاري از دستش برنمي آمد و عملاً برگرداندن آب رفته به جوي امكانپذير نبود .
🔻اين واقعه نشان ميدهد، دولتها براي احقاق حقوق ملتِ خود در عرصه بين المللي صرفاً نيازمند ابزارهاي معمول قدرت مثل قدرت نظامي و اقتصادي نيستند، بلكه با داشتن شناخت درست از فضاي بين المللي و بازي حساب شده در نقاط كور آن، داشتن شناخت كافي از نقاط قوت و ضعف طرف مقابل، بكارگيري كياست و زيركي در ديپلماسي، حتي در دوران فترت و ضعف هم ميتوان از كشورهاي
قدرتمند و حتي ابرقدرتها امتياز گرفت
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

28 Dec, 18:33


📌مدافعان راستين وطن برای دفاع از ایران هیچ قید و شرطی نداشته و ندارند

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

آقای فواد ایزدی پاي ثابت برنامه های سیاسی صدا و سيما فرمودند:
" این که حجاب دستور اسلام است، شکی در آن نیست. یک سری جوان ما داریم که اگر برای کشور مشکل ایجاد شود ان‌ها باید بروند جلوی تیر، چاره‌ای نیست و می‌روند. برای چه می‌روند؟ چون احساسات این است این جمهوری اسلامی است، این جوان‌ها مذهبی هستند حکومت را از خودشان می‌دانند، داوطلب می‌شوند برای رفتن جلوی تیر. این فرد اگر احساس کند حکومت دیگر خیلی اسلامی نیست برای چه باید برود جلوی تیر؟ ".
آقاي ايزدي، اولاً بگذريم از اينكه اسلامي بودن يك حكومت فقط به با حجاب بودن زنان آن كشور نيست، اسلامي بودن مشخصه زياد ديگري دارد كه شما آنها را نديده ميگيريد، ثانياً، به احتمال قريب به يقين جنابعالی حتي يك هفته هم در جبهه حضور نداشتي والا اين نسبت ناروا را به مدافعان وطن نمي داديد. در تمام طول هشت سال جنگ و زندگي شبانه روزي در كنار مدافعان ايران، هرگز نشنيدم و نه ديدم که هیچ رزمنده اي چه داوطلب و چه مكلف، براي دفاع از ايران شرط تعيين كند. ما با وجود غافلگيري از طرف دشمن، نداشتن تجربه رزم، در نبردی نابرابر در ابتداء پيشروي دشمن را متوقف کردیم، سپس آبادان را از محاصره درآوردیم، در پی آن بستان آزاد شد، دشت عباس، عین خوش، رقابیه و غرب كرخه را در فتح الفتوحِ عمليات فتح المبین آزاد کردیم، خستگی به در نکرده در نبردي سخت ۲۳ شبانه روز در بیابانهای خوزستان در گرمای طاقت فرسا خرمشهر عزیز را آزاد کردیم، در آن ايام هرگز فکر نکردیم پشت جبهه چه کسی با حجاب است و چه کسی بی حجاب، از کی خوشمان می آید و از کی بدمان می آید، بر خلاف شما، كه همه هوش و حواستان به موي زنان است حواس ما ششدانگ به این بود که دشمن را از خاك ايران عزيز عقب برانیم.
اگر شما شانس زندگی کردن در کنار شهدا را نداشتید، حداقل میتوانید ببینید هنوز بر در و دیوار شهر علاوه بر عکس شهدای مسلمان، عکس شهدای مدافع وطنِ مسیحی، زردتشتی و یهودی آويزان است. اگر شهدا و رزمندگان مثل شما متخصص قطبي سازي بودند و مدام ملت را به خودی و غیر خودی، با حجاب و بي حجاب تقسیم میکردند و برای دفاع از میهن شرط حجاب می گذاشتند، ایران الان سرنوشت دیگری داشت.
آن رزمنده خیالی ذهن شما که هنرش خوردن تركشِ سانديس پشت جبهه است و وقيحانه برای دفاع از وطن شرط می گذارد، کاسبی حقیر است که چیزی می گیرد و چیزی میدهد - البته اگر چيزي براي دادن داشته باشد - اما مدافع راستین و جان برکف وطن بی قید و شرط جلوي تير ميرود. با خود فکر کردید چرا مردم با وجود همه مشکلات و نارضایتی شدید و حتی نارضايتي از ادامه جنگ بعد از فتح خرمشهر همچنان مدافعانِ وطن اعم از شهید و در قيد حيات را عمیقاً تکریم می کنند؟ چون میدانند که آنها بی هیچ قید و شرط و چشم داشتي جان شیرین، سلامت و جوانی خود را برای دفاع جانانه از آنها فدا کردند. آقای ایزدی، رزمنده واقعی با صدای بلند در زمان صلح برای مردم شرط و شروط تعیین نمی کند، او به وقت جنگ و دفاع از ناموس خود بی سر و صدا جلوی تیر میرود.
با منطق عجيب شما و با وجود مشكلات مبتلابه امروز مردم، وطن كاملاً بي دفاع است، چون هر كس بنا به مشكلاتي كه دارد دفاع از وطن را مشروط به رفع آن مشكلات ميكند و كيست كه امروزه مشكلاتي نداشته باشد؟. آقاي ايزدي فراموش كردند كه زمان شروع جنگ هنوز از حجاب اجباري خبري نبود. به بركت وجود امثال شما،اين مُلك به اندازه كافي به آفت سياست زدگي آلوده شده، پس لطفا، لطفا، لطفا انگيزهِ مقدسِ دفاع از وطن را به اغراض سياسي خود و همفكرانتان آلوده نكنيد، اجازه بدهید حداقل این یک مورد براي روز مبادا از گزند سياست زدگي مصون بماند. مدافعان واقعي وطن اگر تمام زنان ايران هم حجاب از سر بردارند و مشكلات از سر و كولشان بالا رود به وقت دفاع از ايران بي هيچ قيد و شرطي براي دفاع از آن جلوي تير مي روند.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

16 Dec, 18:38


📌دلبسته آرزوها، گريزان از واقعيات عريان

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

بسياري از مسئولان، قانونگذاران، رسانه ها، خطبا و تحليلگران ما كه دستي در قدرت دارند، علائق و آرزوهاي خود را با پيش فرضهاي غلط و با تكرار مداوم آنها، كم كم به چشم آنها واقعی آمده و بر همين مبنا در حوزه كاري خود عمل مي كنند. دنيا و مافيها در نظر آنان يا صفر است يا صد، يا حق مطلق است يا باطل مطلق. بي راهه نيست اگر مدعي شويم ريشه انباشت مشكلات رنگارنگ امروز ما از همين عدم توازن در علائق و آرزوها با واقعيات عريان روي زمين نشأت مي گيرد. وقتي هم كه نتايج اشتباه صد درصدي تحليلها و پيش بيني هايشان آشكار مي شود، در كمال تواضع!!!! يا آنرا به نشانه هاي ظهور ربط و يا به وعده های عجيب و غيرقابل فهم آخرالزمانی ارجاع میدهند. در هر حال به زعم آنان همه شكستها و اشتباهات بدون استثناء ظاهري و مقدمه پيروزهاي عظيم آتي هستند. اصولاً در قاموس اينها شكست و اشتباه جائي ندارد.
آرزو مي كنند، آمريكا دچار فروپاشي شود، بنابراين هزار رطب و يابس به هم مي بافند كه این آرزو را واقعیتی عینی نشان دهند، تا آنجا كه گوئي بايد براي ارسال كمكهاي مردمي به آن كشورِ بدبختِ در آستانه فروپاشي آماده باشيم. گاز روسيه در جریان جنگ اوکراین به اروپا قطع ميشود، در حاليكه حتي مرغان هوا هم مي دانند به اندازه مصرف خودمان گاز نداريم، آرزو مي كنند اروپائي ها در اين تنگنا براي تامين گاز به دست و پاي ما بيفتند، در اين توهم تا آنجا پيش مي روند كه به مسئولان بالا توصيه مي كنند، با توجه به نياز شديد آنها به گاز ما، فعلاً مذاكرات احياي برجام را متوقف كنيد و همینطور هم می شود.
شدیداً علاقمند به پایداری حکومت بشار اسد هستند، در طول ١٠ روز پایانی رژیم اسد، لشگري از مفسر و تحلیلگر پر مدعا و به اصطلاح آگاه به مسائل منطقه، در رسانه ملی حتی تا چند ساعت قبل از فروپاشی رژیم اسد بر استحکام آن مهر تایید زده و حتی بشارت از برگشتن ورق به زیان مخالفانش را می دادند. آرزو می کنند عملیات ۷ اکتبر حماس پایان رژیم اشغالگر اسرائیل باشد، باور مي كنند كه همينطور است، برای شروع این عمليات جشن خیابانی برپا می کنند، اما نتیجه چيز دیگری می شود.
آرزو مي كنند، چين و روسيه به دليل رقابتي و تقابلي كه با آمريكا دارند، در مسير آمريكا ستيزي يار و ياور ما باشند، براي نشان دادن اين همراهي هزار آسمان و ريسمان به هم مي بافند، اما در عالم واقع، چين و روسيه پا به پاي آمريكا به تمام شش قعطنامه شوراي امنيت سازمان ملل عليه ما راي ميدهند و تحريم هاي يك جانبه آمريكا عليه ايران را رعايت مي كنند. فقط در دو قلم روابط چين با آمريكا، صادرات سالانه ٧٠٠ ميليارد دلار به آمريكا و اينكه چين سالهاست كه بزرگترين خريدار اوراق بهادار آمريكا است. این عزیزانِ آرزومند اصولاً نمی دانند، جنس آمریکا ستیزی ما با آمریکا ستیزی آنها از زمین تا آسمان تفاوت دارد.
علاوه بر موارد بالا ميتوان ده ها مورد ديگر از آرزوها و علائقي كه به تدریج تبديل به واقعیات عینی و در نهایت به نقشه راه براي عمل به آنها مي شود را برشمرد. تا وقتي که امكان بيان نظرات منتقدان در رسانه ملي، مجلس و مراكز تصميم سازي وجود نداشته باشد، نتيجه انباشت مشكلات رنگانگ فعلی، تحميل خسارات عظيم جبران ناپذیر، از دست دادن فرصتها و مواجهه هر روزه با تهدیدات بيشتر است. در واقع اينقدر كه مملكت از آرزوهاي دست نيافتني اين جماعت ضربه مي خورد، از سرسخت ترين دشنمانش آسيب نمي بيند.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

07 Dec, 18:49


📌حجاب، مظلومي كه به دست مدافعانش شهيد شد!
✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

حدود سي سال پيش براي صرف ناهار به باشگاه ايرانيان در دُبي رفته بودیم، اين باشگاه كه شامل، هتل، رستوران، سينما، زمين ورزش و غيره است قبل از انقلاب ساخته شده و در حال حاضر متعلق به بنیاد مستضعفان است.
صحنه عجیبی که در آنجا نظر ما را جلب کرده بود، وجود مشتریان زن‌ تقریباً نیمه برهنه اما روسری به سر، در رستوران بود. دست بر قضا حسابدار رستوران که دوستِ میزبانِ ما بود، سر میز ما نشسته بود، از او پرسیدم جریان این زنان نیمه برهنه روسری به سر چیست؟. گفت ما یک پرسنل هندی دم درب ورودی داریم که مکلف است به هر زن بی حجابی که قصد ورود به رستوران را دارد، یک روسری بدهد. گفتم اینکه خیلی مسخره است، زن نیمه برهنه با این روسری با حجاب میشود؟!. گفت، نه این هندی اصلا‌ً میدونه قضیه چیه، نه مسئولان اینجا هم کاری به مسخره و عجيب بودن اینکار دارند، آنها فقط برای از سرِ خود باز کردن اينكار را مي كنند و‌ کاری با منطقی بودن و نتیجه داشتن آن ندارند، شاید هم فکر میکنند، با اینکار حکم خدا را اجرا مي كنند. ضمناً گفت اين كه چيزي نيست، هفته گذشته يك زن غريق را با لباس شنا به بيمارستان هلال احمر ايران ( مستشفاء ايرانيه) آورده بودند، وقتي او را روي برانكارد از آمبولانس پياده كردند، يك هندي از کارکنان بیمارستان هم آنجاست كه کارش روسری دادن به بي حجاب هاست، اصرار داشت كه بايد روسري سر اين زن باشد، راننده آمبولانس با تمسخر گفت، ای بابا، این خانم ۹۰٪ بدنش برهنه است، شما گیر دادی به موهاش؟! حجاب بان هندی گفت من نمیدانم، در هر حال باید با روسری وارد بیمارستان شود!!!
همان موقع به دوستان همراه گفتم، با این دست فرمانِ اشاعه حجاب، اولین شهید این سیاست خودِ حجاب است، اتفاقی که امروزه به عینه همه می بینیم. ۴۵ سال بعد از اجرای انواع و اقسام برنامه ها، ایجاد تعداد زیادی دستگاه عریض و طویل اجرائی و صرف هزاران هزار میلیارد تومان بودجه برای اشاعه و تقویت حجاب، رسیدیم به قانون گذاری با مجازاتهای سنگین، مثلِ جریمه ۱۶۵ میلیون تومانی، ۱۵ سال حبس و فرستادن كودكان به كانون اصلاح و تربيت برای مقابله با بی حجابی.
اگر بعد از اجرای قانون جديد غلاظ شداد عفاف و حجاب، مشکل بی حجابی حل نشود - كه به هزار دليل نمي شود - چون در هر حال عزم مخالفان بی حجابی برای ریشه کن کردن این مشکلِ شماره يك مملكت جزم است و به هر قیمتی باید بساط آن برچیده شود، راه حل نهائی غیر از، دستور تیر، تبعید به خارج کشور و یا اعدام دسته جمعی بی حجابها، راه حل ديگري برای رفع این مشکل باقی نمی ماند، چون همه مجازاتهای سنگین کمتر از مجازاتهای های سه گانه مذکور قبلاً اجرا شده، اما افاقه نکرده اند.
شاید اگر حجاب زبان می داشت، به مدافعان سينه چاكش میگفت، لطفاً به خاطر خدا، دفاع از من را بیخیال شوید.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

02 Dec, 18:30


📌افسانه اشتغالزائي صنعت خودروسازي ايران

✍️غلامرضا مصدق
🆔@gh_mosaddegh

مهمترين استدلال مدافعان صنعت خودروسازي ايران تاكيد بر اشتغالزايي بالاي اين صعنت است. آيا منطقِ اعداد و ارقام اين استدلال را مي پذيرد يا آنرا رد مي كند؟ ميزان اشتغالزائي صنعت خودروسازي ايران، خوشبينانه حداكثر ۵۰۰ هزار نفر است. حال با یک محاسبات سرانگشتی به مدد چهار عمل اصلی ریاضی ادعای اشتغالزائی مدافعان صنعت خودروسازی داخلی را راستی آزمائی می کنیم.
در حال حاضر حدود ۲۵ میلیون وسیله نقلیه اعم از شخصی و‌ تجاری در ایران وجود دارد. سهم خودروهای وارداتی هیچگاه بیشتر از ۵٪ مجموع خودروها نبوده است، واردات همین ۵٪ هم در سالهای اخیر بشدت محدود شده است. در واقع آنچه که امروزه به آنها خودروی خارجی اطلاق میشود، عمدتاً خودروهای مونتاژی بی کیفیت چینی هستند که ضدیخ، روغن موتور، باد لاستیکها و حداکثر تایرهای آنها تولید داخل است.
به گفته مدیر هماهنگی و نظارت بر عملیات شرکت پالایش و پخش وزارت نفت، خودروهای داخلی بیش از سه برابر استاندارد جهانی( ۴ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر ) بین ۱۰ تا ۱۲ لیتر مصرف می کنند. اگر ۲۵ میلیون خودرو فعال با مصرف بهینه سوخت، روزی فقط ۲/۵ لیتر صرفه جوئی داشته باشند و هر لیتر سوخت به قیمت جهانی را حداقل ۱ دلار حساب کنیم، سالانه ۲۳ میلیارد دلار صرفه جوئی در سوخت خواهیم داشت.
در سال ۴۰۲ بیش از ۲۰ هزار نفر در تصادفات جاده ای کشته و ۴۰۰ هزار نفر معلول و مجروح شدند، اگر ۷۵٪ از این تلفات را ناشی از ناایمن بودن خودروها به حساب بیاوریم و خسارت مادی ناشی از فوت هر نفر را که عمدتاً مردان در سن فعالیت کاری هستند فقط ۱۰ میلیارد تومن و خسارات مالی هر معلول و مجروح را متوسط ۱۰۰ میلیون تومن حساب کنیم بر مبنای دلار ۷۰ هزار تومن ۳ میلیارد دلار خسارت مادی نیروی انسانی مي شود.
به گفته، رئیس کمیته محیط زیست کمیسیون کشاورزی مجلس خسارات ناشی از آلودگی هوا در سال ۴۰۲ حدود ۶۰۰ همت بوده و اگر فقط ۵۰٪ از این خسارات را ناشی از مصرف زياد و ناقصِ سوخت خودروهای تولید داخل بدانیم، خسارات این بخش بالغ بر سالانه ۴ میلیارد دلار است.
صرف نظر از صدها میلیون دلار واردات قطعه یدکی برای سرپا نگه داشتن خودروهای غیر استاندارد تولید داخل و هزاران میلیارد تومن خسارات معنوي غیر قابل محاسبه سالانه این صنعت مثل تبعات یتیم و بیوه شدن هزاران نفر، هدر رفتن میلیاردها ساعت وقت مردم برای تعمیر خودروها و درمان معلولان و مجروحان تصادفات، نارضایتی شدید مردم از حاکمیت به دليل قيمت بالا و كيفيت نازل، تشکیل هزاران پرونده در دستگاه قضائی و غیره، حداقل خسارات سالانه این صنعت طبق محاسات بالا، فقط در سه بخش، سوخت، تصادفات و آلودگی بیش از ۳۰ میلیارد دلار است. حال اگر به تمام ۵۰۰ هزار نفر شاغل در صنعت خودرو بطور متوسط ماهانه ۵۰ میلیون تومن و با احتساب سنوات و عیدی ۱۴ ماه در سال حقوق پرداخت کنیم و از آنها بخواهیم در خانه های خود بمانند، سالانه حداکثر ۵ میلیارد دلار هزینه حقوق شاغلین این بخش خواهد بود.
بنده به هیچ وجه خواهان تعطیلی صنعت خودروسازی کشور با قدمتی بیش از ۵۰ سال نیستم، ولی استمرار فعالیت این صنعت با دست فرمان فعلی بجز خسارت محض برای مردم هیچ دستاورد دیگری ندارد.
خوانندگان محترمی که محاسبات بالا را قبول ندارند، ارشاد بفرمایند.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

23 Nov, 19:01


📌فيل هاي سفيد ما

🆔@gh_mosaddegh
✍️غلامرضا مصدق

پادشاهي در يكي از سفرهاي خود فیل سفید بزرگی را هديه مي گيرد، پادشاه هیجان زده از هديه منحصر به فرد، آن را با خوشحالی قبول می کند. برای نگهداری فیل سفید، مكاني بسیار بزرگ، خدمه و غذای فراون درنظر مي گيرند، در نتيجه هزینه های سرسام آوری به کشور تحمیل می شود، با اينحال پادشاه داستان ما اطلاعی از کاربرد این فیل ندارد، اما تا پایان عمر آن را نگه می دارد. پادشاه بعدی علاوه بر تاج و تخت، فیل سفید را هم به ارث مي برد. او نیز کاربردی برای فیل نمی یابد اما چون رسم نگهداري فيل، بر مبناي سنت پادشاه قبلي از قدیم مانده بود، هزینه های هنگفت تر و خشك كردن فیل سفید را تقبل نموده و همچنان آن را نگهداري مي كند. مدتی بعد فیل بدون آنکه در دوران حیاتش فایده ای برای پادشاهان داشته باشد، می میرد. پس از مرگ فیل، همه در می یابند که فیل در عمل هیچ كاربرد و فايده اي نداشته و فقط هزینه های هنگفتی را به کشور تحمیل نموده است. به اين وضعيت " سندروم فيل سفيد " مي گويند.
همه ما در كشورداري، سازمانها، شركتها و خانواده تعدادي فیل سفید داريم، كه بدون هيچ فايده اي فقط و فقط براي ما هزينه دارند. اما چون قبلاً هزينه هاي سنگين و وقت زيادي صرف، ايجاد، انتخاب، خريد و نگهداري آنها كرده ايم، علي رغم وقوف به بي فايده بودن فيلها، قادر به دل كندن از آنها نيستيم، چون صرف نظر كردن از آنها علاوه بر قبولِ هدر رفتن هزينه هاي سنگين قبلي، اعتراف به اشتباه راه طي شده در مورد انتخاب و نگهداري آنهاست، كه البته تصميمي سخت و بسيار دشوار خواهد بود.
فيلترينگ اينترنت، برنامه انرژي هسته اي با دست فرمان فعلي و حجاب اجباري، نمونه هاي عيني سندروم فيل سفيد در كشورداري ما هستند، كه با علم به بي فايده بودن آنها به دليل پرداخت هزينه هاي سنگين طي سالهاي متمادي دل كندن از آنها براي ما نه تنها بسيار سخت بلكه با مقدس شدن بعضي از فيلها حتي غير ممكن شده است.
تنها راه برخورد با این سندروم، کنارگذاشتن استراتژی ها، عقاید و انتخابهاي هزینه بر و بدون منافع بدون توجه به هزينه هاي قبلي صرف شده براي آنها است که كشورها، سازمانها و خانواده ها درگیر آن هستند. به قول معروف هر كجا كه جلوي ضرر را بگيري فايده است. سندروم فيل سفيد، آينه تمام نماي ساختار ناكارآمد نظام هاي تصميم گیری است. اصرار بي مبنا بر نگهداري فيلهاي سفيد با هزينه هاي كمرشكنِ ممكن است نگهدارنده فيلها را نهايتاً در بن بست هائي غيرقابل برگشت به دام بيندازد.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

16 Nov, 18:36


📌شاهكار ناترازي انرژي ايران


✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

رتبه ايران از حیث دارا بودن ذخائر نفت بعد از ونزوئلا و عربستان مقام سوم و در ذخائر گاز بعد از روسيه مقام دوم جهان است. در مجموع ایران با دارا بودن یک مقام دومی در گاز و سومی در نفت در بین همکلاسهای نفتی و گازی خود شاگرد اول کلاس است. مثل دانش آموزی که داراي دو نمره ۱۹ و ۱۷ است، با معدل گیری، رتبه اول كلاس را بدست آورده، جایگاهی بی بدیل و رشک برانگیز برای ۱۹۳ کشور موجود جهان.
شاگرد اول گاز و نفت داستان ما، در سالهای قبل به تدریج بازارهای صادراتی نفت و گاز خود را به رقبا واگذار کرد، در سالهای اخیر، در زمستان گاز و در تابستان برق برای مصرف خود نداشت، امسال به وضعیتی رسیده که در فصل نسبتا معتدل پائیز، کمبود برق، گاز، بنزین، گازوئیل و مازوت را توأمان برای مصرف داخلی دارد!! الان به خاموشی نوبتی رسیدیم با سردتر شدن هوا گاز واحدهای صنعتی قطع خواهد شد و اگر گاز تولیدی در زمستان امسال فقط کفاف گرم کردن منازل و ادارات را بدهد، با وجود تعطیلی یا نیمه تعطیلی بخش صنعت باید دعا کنیم که حداقل گاز منازل قطع نشود. متاسفانه همه شواهد و قرائن نشان میدهد روند فعلی کاهش تولید و افزایش تقاضا در آینده هم استمرار خواهد داشت و چه بسا سال آینده با تعطیلی نسبتاً کامل صنعت حتی گاز و برق كافي برای مصرف منازل هم وجود نداشته باشد.
اینکه روی اقیانوسی از نفت و گاز قرار داشته باشی، اما در تامین انرژی برای روشنائی و گرم کردن خانه های خود در قرن ۲۱ مشکل داشته باشی، شاهکاری بی بديل در حكمراني است که باید در کتاب رکوردهای گینست ثبت شود!!! این ناترازی در کوتاه مدت با واردات و در بلند مدت با سرمایه گذاری خارجی مقدور است، که فعلا نه پولی برای واردات موجود است و نه به دليل وجود تحريم هاي بي پايان و سیاست خارجی موجود رغبتی در سرمایه گذار خارجی برای اینکار وجود دارد.
تحلیل رفتن تدریجی و لاینقطع صنعت نفت و گاز کشور، فقط مختص به اين بخش نيست، همين مشكلات به اشكال ديگر در، صنعت خودرو، بانكداري، صندوقهاي بازنشستگي، هواپیمائی، محيط زيست و غيره وجود دارد، اين ناكارآمدي ها نتیجه عملکرد این دولت (به معناي هيئت دولت) و آن دولت در گذشته و حال نیست، ناترازي انرژي فقط یکی از جلوه های ناكارآمدي حاصل از شيوه حكمراني است که با مديريت معقول و دو دوتا چهارتای اقتصادی معمول دنیا فرسنگها فاصله دارد. راه برون رفت از اين وضعيت رفتن به سوي حكمراني منطقی اقتصادی مشابه همه كشورهاي توسعه يافته است، که فعلاً در افق نشانه ای از آن دیده نمی شود.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

02 Nov, 19:00


📌تراژدی عشق یکطرفه ما و روسیه

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

شادروان خانم سوسن خواننده کوچه بازاری قبل از انقلاب، ترانه معروفي داشت که ترجیع بند آن این بیت بود " آخه عشق يكسره مايه دردسره ". حالا حكايت عشق يكسره ما و روسيه است كه هر روز دردسر جديدي براي ما ايجاد ميكند.
لاینقطع بر فهرست بلند بالاي بي وفائی هاي مكرر معشوقه روسي ما، موارد جديدي اضافه ميشود، آخرين آنها، یکی سکوت در برابر حمله اسرائیل به ایران است و‌ دیگری طرح ايجاد كريدور زنگزور بين نخجوان و سرزمين اصلي كشور آذربايجان از طريق مرز ما با ارمنستان است. سکوت در مقابل حمله اسرائیل را فعلاً رها می کنیم و به کریدور زنگزور می پردازیم. در حال حاضر ما از دو مسيرِ ارمنستان و تركيه با اروپا ارتباط زميني داريم، با ايجاد اين كريدور، ارتباط زميني ما با اروپا منحصر به تركيه خواهد شد. به زبان ساده منبعد ارتباط زميني ما با ارمنستان مستلزم عبور از كريدور نخجوان و آذربايجان خواهد شد. با توجه به روابط استراتژيك و عمیق آذربايجان و تركيه، هر گاه با تركيه روابطمان به هر دليلي شكرآب شود، دو كشور مذكور براحتي ارتباط زميني ما با اروپا را قطع مي كنند. قطع درآمد فعلی ایران از ترانزیت کالا و مسافر نخجوان - آذربایجان، از بین رفتن مرز ما و ارمنستان، ایجاد يك راه زميني و دريائي جديدِ ارزانتر، کوتاهتر و مطمئن تر براي تركيه به عنوان رقيب اقتصادي ما به قفقاز، روسيه، درياي خزر و آسياي ميانه، فقط بخشي از تبعات ايجاد اين كريدور است. اين اقدام ١٠٠٪؜ در جهت تامین منافع، روسیه، ترکیه و آذربایجان و ١٠٠٪؜ بر ضد منافع ایران است.
به دليل اهمیت موضوع برای امنیت ملی ایران و حساسيت بالاي اين اقدامِ آذربايجان و با توجه به نفوذ تاريخي روسيه در قفقاز، قطعاً بدون حمايت و همدلي اين كشور با آذربايجان و تركيه، امكان ايجاد آن وجود نخواهد داشت. سوابق خنجر از پشت زدنهاي مكرر روسيه به ایران و با وجود عشق يكطرفه في مابين ما و آنها به احتمال قريب به يقين، اين اتفاق شوم به وقوع خواهد پیوست. ضمناً با توجه به روابط گسترده آذربایجان و اسرائیل، از نقش این کشور در این موضوع هم نباید غافل شد.
چرا پوتين در اين همه سال مدام با كارت ما با رقبا و دشمنانش بازي مي كند و با اينكه از اين کارت آس همیشه منفعت برده است اما مدام در حال ضربه زدن به منافع ملي ماست؟ جواب ساده است، سياستمدار با تجربه و دنيا ديده اي مثل پوتين كه با تدابير خود روسيه را از هرج و مرج ناشی از فروپاشي شوروي سابق نجات داد، بخوبي مي داند، استراتژي مقدس آمريكا ستيزي ايران تحت هيچ شرايطي قابل تغيير نيست و اگر بدترين مواضع حتي زير سوال بردن تماميت ارضي را عليه ايران اتخاذ كند، كاملاً مطمئن است نازكتر از گل به او گفته نخواهد شد، چون الزامات در اولویت اول بودن رسالت آمريكا ستيزي ما ايجاب مي كند در مقابل نامردي های مکرر او سكوت كنيم، هر چه باشد روسيه دشمن خوني آمربكاست، معروف است كه " دشمنِ دشمن من، دوست من است "، نتیجه اینکه با کنار گذاشتن استراتژی " نه شرقی نه غربی " و جایگزین کردن آن با استراتژی " نه غربي - فقط شرقي "، دست خود را در ميدان ديپلماسي حسابي بسته ايم. به اميد روزي كه ايران استراتژي متوازن، منطقی و كارآمد " هم شرقي و هم غربي " را در سياست خارجي خود اتخاذ كند.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_ mosaddegh

غلامرضا مصدق

27 Oct, 18:46


🔻تصوير ايران در ذهن بيگانگان

غلامرضا مصدق
🆔@gh_mosaddegh

🔲 با شنيدن نام ايران توسط بیگانگان چه تصويري در ذهن آنها نقش می بندد؟ سیاه یا سفید؟ متاسفانه شواهد عینی نشان می‌دهد این تصویر بسیار سیاه و منفي است. خارجی هائی که برای اولین بار به ایران می آیند بعد از یک یا دو روز حضور در ایران تقریباً همگی يك حرف مشابه مي زنند " ايرانی که در ذهن ما بود ایرانی نیست که از نزدیک دیدیم “.
🔲 وجه مشترک خارجی ها بعد از اولین دیدار از ایران حتی در اولین ساعات ورود شوکه شدن است. آنها تصویری از ایران دارند که نباید زنان را در خیابان ببیند و اگر دیدند باید زنانی سراپا سیاهپوش را ببینند، کشوری که در آن نشانه های زیادی از دنیای مدرن نباید دیده ‌شود، مردمی خشن، پرخاشگر، اخمو، متعصب و مسلح، اگر در خیابان با نوازنده ای در حال نواختن مواجهه شوند سخت متعجب خواهند شد، رستوران‌ها، فست فودها و مغازه های پر زرق و برق، خیابان‌های مملو از اتومبیل در نظرشان عجیب جلوه می‌کند. بی اغراق تصویر ما در ذهن آنها مشابه تصويري است كه ما از افغانستان تحت حاكميت طالبان بخصوص دوره اول آنها داشتيم.
🔲 شدت شوکه شدن تعداد زیادی از خارجیان در مواجهه اولین برخورد با ایران به حدی است که در بازگشت به کشورشان خود را مکلف می دانند با معرفی ایران واقعی به پاک کردن این تصویر منفی کمک کنند. آنها با به اشتراک گذاشتن تصاویر و فیلم های سفر خود به ایران، در قالب نوشته ها مصاحبه و غیره از مردمی مهربان، خونگرم، مهمان نواز، بخشنده، تنوع فرهنگی، تاریخی، طبیعی و قومی بینظیر، مظاهر دنیای مدرن مشابه آنچه در کشورهای خودشان وجود دارد سخن می گویند. کشوری که در آن علیرغم قوانین و مقررات رسمی، زنان و جوانان با پوششهای متنوع و با سبک های مختلف زندگی یاد می‌کنند.
🔲 گاهی در نوشته ها و سخنان اين مسافران بر جنبه هایی از زندگی ما تمرکز می‌کنند که بعضاً خود ما از آنها غافل هستيم. اين افراد تحت تاثیر هر آنچه از ایران دیده اند با شیفتگی تمام ديگران را به مسافرت و دیدار از این ديار وارونه معرفی شده تشویق و ترغیب مي كنند. اگرچه عموماً انتقادهايي مثل دلخوري و تعجب از شيوه رانندگي و فقدان نظم در كار ما هم دارند.
🔲 به شخصه موارد متعدد تاسف بار و بعضاً مضحكي را در مورد ذهنيت قبلي خارجي ها قبل از سفر به ايران شاهد بودم. مثلاً برای راه اندازی يك خط توليد طبق توافق قبلي قرار بود كارشناس شركت فروشنده ماشين آلات ایتالیایی به ايران بيايد، اما بدون دليل سفر به ايران را به تاخير مي انداختند، بعد از اصرار و اخطار مبنی بر خريد از شرکتی دیگر، بالاخره کارشناس مربوطه که مرد جوانی بود به ایران آمد. علت تاخیر را سوال کردم، گفت واقعیت این است که مادرم با سفر من به ایران بشدت مخالف بود، او فکر می‌کرد ايران در حال جنگ است( اين داستان مربوط به دوران دولت اصلاحات است، زماني كه خبري از فضاي متشنج سياسي - نظامي اين روزها نبود) به همین دلیل وقتی اصرار و اجبار من برای سفر به ایران را دید با چشمانی اشکبار تا فرودگاه مرا همراهی کرد و طوری با من خدا حافظی کرد که انگار دیگر هرگز همدیگر را نخواهیم دید. پرسیدیم الان که دو روز است اینجا هستی در مورد نگرانی مادرت چه فکر می کنی؟ درحالیکه توامان هم می خندید و هم تاسف می خورد گفت متاسفانه ما ایران را صرفا از طریق اخبار می شناسیم نه واقعیات عينی آن. عمده محتوای اخبار معمول در مورد ما هم که مشخص است، جنگ، سايه جنگ، تحریم، بمب هسته‌ای، انداختن هر حادثه ناخوشایند در دنیا به گردن ایران، تکذیب تکراری مسئولان از دخالت ما در این حوادث، محدودیت برای زنان، اعدام در ملا عام و غیره. موضع تهیه کنندگان و نشر دهندگان اصلی این خبرها که تسلطی گسترده بر رسانه ها و تریبون‌های پر مخاطب جهانی دارند هم در مورد ما كه معلوم است و حرف زدن در مورد آن توضيح واضحات است .
🔲 این تصویر ساختگی و وارونه از ایران نتیجه همکاری ج ا و مخالفان آن است !! اگر چه هماهنگی سیستماتیکی بین این دو همکار بظاهر مخالف هم وجود ندارد، اما شیوه عمل هر دو به گونه ای است که نتایج اقدامات مجدانه !!! آنها به یک نتیجه مشترک می‌رسد و آن ساختن تصویری منفی و غیر واقعی از ایران است، این دو مثل تیغه های قیچی اگر چه به ظاهر در جهت مخالف هم هستند اما نتیجه کارشان یکی است.
🔲 به روال معمول حتماً تعدادی از خوانندگان محترم با توجه به وجود مشکلات مبتلابه فعلی مملکت، نگارنده را متهم به سفید نمایی از ایران می نمایند که گویی سخن از بهشت برین گفته مي شود، اما اگر آنها هم مکرر تصویر وارونه ایران را علی رغم وجود مشکلات رنگارنگ فعلی، از نگاه بیگانگان می دیدند در این مورد با بنده همدل می شدند.

اگر اين مطلب را مفيد ميدانيد آنرا براي ديگران إرسال كنيد .
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

19 Oct, 19:00


⭕️ میل یک، حیف هزار

غلامرضا مصدق

🔻 در سالهاي اخير با برملا شدن پرونده هاي كلان فساد مالي، مردم و مسئولين توجه و تمركز ويژه اي روي موضوع حيف و ميل بيت المال پيدا كرده اند، در دو بخش حيف و ميل تقریباً، تمركز صد درصدي روي حوزه ميل ها است. خيلي ها به اشتباه كلمات " حيف و ميل" را مترداف هم مي دانند، در صورتيكه ميل، به معناي چپاول، رانت خواري، اختلاس، سوءاستفاده از بيت المال و حيف به معناي از دست رفتن منابع و فرصت ها بدون اينكه كسي در داخل كشور از آنها منتفع بشود.
🔻 آمار و ارقام مستدل نشان ميدهد اندازه حيف ها در كشور ما اصلا با میزان ميل ها قابل قياس نيست. از صدها حيفي كه مي شود، به تعدادي انگشت شمار،( به مصداق مشت نمونه خروار) اشاره ميكنم.
همه ي كشورهاي همسايه، كه با ما ميادين مشترك نفت و گاز دارند( ٦ كشور) نه تنها بيشتر از ما از ميادين مشترك برداشت مي كنند در مواردي حتی برداشت ما نسبت به آنها صفر است.
به دليل موقعيت جغرافيايي خاص ايران ظرفيت بالقوه ترانزيت كالا و مسافر ايران سالانه بالغ بر ده ها ميليارد دلار است. بعيد است در حال حاضر ۵٪ آن باالفعل باشد.
طبق آمار هاي جهاني ايران در صدر كشورهاي دنيا در فرار مغزهاست، تنها مراجعه به آمار مهاجرت برندگان مدال هاي المپياد عمق فاجعه را نشان ميدهد. ميزان حيف كشور در اين موضوع تقريبا قابل محاسبه نيست. اگرچه مراجع بين المللي آمار سالانه خسارت اين حيف را ۵۰ ميليارد دلار برآوردكرده اند .
⁃ امروزه اينترنت ديگر يك سرویس لوكس و غيرضروي نيست، اهميت دسترسي به اينترنت در دنياي امروز كمتر از دسترسي به اب و برق نيست، اتلاف صدها ميليون ساعت وقت مردم بدليل سرعت پايين و فیلترینگ اينترنت هم از آن حيف هاي غيرقابل محاسبه است.
وقتي ظرفيت سرمايه گذاري خارجي در شهري مثل دبي صدها ميليارد دلار است، براي كشور بزرگی مثل ايران منطقاً بايد چقدر باشد؟. اگر ادعای صفر بودن سرمایه گذاری خارجی اشتباه باشد، باید بپذیریم به نسبت ظرفیت بالقوه با ظرفيت بالفعل در اين عرصه، همان ادعای صفر، خیلی دور از حقیقت نیست.
بر اساس امارهاي جهاني، ايران از حيث جاذبه هاي تاريخي، فرهنگي و طبيعي جزء ١٠ كشور اول دنيا در جاذبه های گردشگري است، اما وقتی در گشت و گذاری چند ساعته در میدان نقش جهان اصفهان به ندرت توریست خارجی به چشم بخورد، بهتر از هر آمار رسمی، میزان درآمد گردشگری کشور را نشان می دهد.
طبيعي و اقتصادي ترين مسير ترانزيت نفت و گاز آسياي ميانه و قفقاز به آبهای آزاد، مسير ايران است. متاسفانه در سالهاي گذشته همه ي خطوط ترانزيت نفت و گاز مناطق مذكور به دليل سوء مديريت سياسي و ديپلماتيك ما از مسيرهاي غيراقتصادي و پرهزينه غيراز ايران مثل، درياي خزر، اذربايجان و تركيه رد شدند. سالانه ميلياردها دلار حق ترانزيت، هزاران شغل و گره خوردن امنیت تولید کننده و مصرف کنندگان این دو کالای استراتژیک به امنیت ملی ما كه با اين ترانزيت ها براي كشور فراهم ميشد از دست رفت و حیف شد.
ايران داراي يكي از بالاترين سرانه هاي تحصيلات دانشگاهي دنياست. بالاترين نرخ بيكاري در كشور هم متعلق به همين گروه تحصيل كرده است. میزان حيف اتلاف اين با ارزشترين منبع كشور چقدر است؟. این حیف هم غیرقابل محاسبه.
بعيد است هزينه تحريم هاي فزاينده و بي پايان طي اين سالهاي طولاني كمتراز ٢٠٠٠ ميليارد دلار باشد.
🔻 اگر اندازه ميل ها در كشور ما درياچه اي كوچك باشد، اندازه حيف ها به وسعت درياست، در حوزه ميل ها ممكن است علي رغم غير قانوني و غير اخلاقي بودن، فقط يك جا به جايي در اقتصاد ملي صورت گيرد، مثلاً يك اختلاسگر با دست اندازي به بيت المال، مبلغ اختلاس را در ساختمان سازي يا توليد در كشور بكار گيرد، اما در حوزه حيف ها همه منابع و فرصتها به بدون کوچکتریت انتفاعی هدر ميروند و در خيلي از موارد مثل برداشت بيشتر همسايگان ما از ميادين مشترك نفت و گاز درآمد آن به جيب رقباي ما ميرود. آيا لازم نيست همانطور كه در قوانين ما در ميلي كم اهميت، مثل آفتابه دزدي از بيت المال مجازات تعيين شود، اما براي حيف هاي عظيم مثل چند مثال بالا مجازاتي رقيق حتي در حد تذكر كتبي و درج در پرونده مسئولان تعيين نشود؟.
🔻چقدر خوب است، مسئولين، قانونگذاران، جريانهاي سياسي، خطباء، نويسندگان، هنرمندان، روشنفكران،...در حدِ يك درصدِ پرداختن به ميل ها به حيف ها هم بپردازند، تا زمينه حساب كشي براي حيف ها هم مهيأ شود؟. اگرچه عمده حيف ها ناشي از جهت گيريها و سياستگذاري هاي كلان كشور است، اما نقش مديران كم سواد، ترسو، كج انديش، متوهم و محافظه كار را در اين ميان نبايد نديده گرفت.
💢اگر اين مطلب را مفيد تشخيص مي دهيد آنرا براي ديگران ارسال كنيد.

🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

12 Oct, 17:32


📌فیلترینگ، خوردن هم چوب و پیاز و هم پرداخت جریمه

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

از فحوای کلام رئیس جمهور محترم و وزیر ارتباطات چنین بر می آید که وعده رفع فيلترينگ به صخره سخت برخورد كرده و فعلاً خبری از رفع آن نیست. آقای رئیس جمهور یقه فیلترشکنان را چسبيده، آقای وزیر ارتباطات هم به دنبال اینترنت طبقاتی است!. مشکل فیلترشکن فروشان، نعل به نعل مربوط به خودِ فیلترینگ است و اگر فیلترینگ نباشد، فیلترشکن فروشی هم در کار نیست، فیلترینگ طبقاتی هم از آن حرفهاست. امروزه ضرورت استفاده همگانی از اینترنت، به جائي رسيده كه کاربر دانشگاهی و غیر دانشگاهی نمی شناسد، مثل ضرورت استفاده همگانی از برق، تلفن، راه، وسائط نقلیه، خدمات بهداشتی - درمانی و غیره است، که با هیچ منطقی قابل طبقاتی شدن با ظاهر قانونی نیست و فقط صورت جدیدی از آپارتاید است.
بر اساس يك قائده اقتصادي، هزينهِ هر سيستم كنترلي، بايد از منافع آن كمتر باشد و الا ايجاد و هزينه كردن براي آن سيستم، عين بلاهت است. مثلاً اگر قرار باشد، براي جلوگيري از هدر رفت ١٠٠ ليتر آب كه ارزش اقتصادي آن ١٠ هزار تومن است، سيستمي با هزينه ٢٠ هزار تومن براي جلوگيري از نشت ١٠٠ ليتر آب ايجاد كنيم، عاقلانه اين است كه بگذاريم ١٠٠ ليتر آب هدر برود. حال اگر براي جلوگيري از نشت آب مذكور ۲۰ هزار تومن هزينه كرديم و به عينه ديديم مانع از هدر رفتن حتي يك ليتر آب هم نشديم، ادامه ي كار اين سيستم كنترلي پرهزينه اما با نتيجه صفر، عين بلاهت اندر بلاهت است.
تلگرام، واتس آپ، یوتیوب، اینستاگرام، اسپاتیفای ، گوگل پلی، ویز، تیک تاک و … در ایران فیلتر شده اند ! اما ده ها میلیون ایرانی و به عبارت بهتر بجز، نوزادان، سالخوردگان و بیسوادان، تقریباً همه آحاد مردم با صرف هزينه و اعصابي داغون به مدد فيلتر شكن در اين شبکه ها و پلتفرم ها حضور دارند، پیدا کنید پرتقال فروش را !!. از عجايب روزگار اینکه مسئولان محترمی که تصمیم گیر و مدافع فیلترینگ هستند، همگي و بدون هر گونه شرمساري در اين شبكه ها و پلتفرم های فيلتر شده حضور فعال دارند، البته اين بزرگواران مجبور به خريد فيلتر شكن براي دسترسي به اينترنت كم سرعت ويژه رعايا نيستند، چون از اينترنت بدون فيلترينگ و پر سرعت استفاده مي كنند.
اینکه چرا فیلترینگ با هزینه سرسام آور مادی و معنوی و با خروجی تقریبا صفر پا برجاست و اصرار عجیبی بر ادامه این سیاست کاملاً شکست خورده وجود دارد با هیچ عقل و منطقی سازگار نیست. حتی مغزهای با ضریب هوشی بالای ۱۵۰ برای تحلیل این سیاست پر هزینه اما بی فایده گریپاچ می کنند. جالب است که از خيل مشكلات عديده ما، فيلترينگ تنها مشكلي است كه رفع آن نيازمند صرف هزينه و زمان نيست، با زدن يك دكمه در كسري از ثانيه قابل رفع است.
به كسي گفتند، بين خوردن سه من پياز يا خوردن صد ضربه چوب یا پرداخت صد سکه جریمه يكي را انتخاب كن، طرف با خود فكر كرد صد سکه رقم خیلی زیادی است و صد ضربه چوب هم خیلی دردناک است پس خوردن سه من پياز را انتخاب کرد، هنوز یکی دو پياز نخورده بود که متوجه شد توان خوردن سه من پیاز را ندارد ، پس قبول كرد صد ضربه چوب را بزنند. اما هنوز سه ضربه چوب نخورده بود که درد ناشی از ضربات او را به جایی رساند که صد سکه را بپردازد و خلاص شود !.
حالا حکایت فیلترینگ در کشور ما هم بهترين مصداق اين ضرب المثل تاريخي است.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

22 Sep, 19:51


📌 ایران یا عراق، کدامیک آغازگر جنگ ۸ ساله بودند؟

غلامرضا مصدق
🆔@gh_mosaddegh

🌿 علیرغم گذشت بیش از چهل سال از آغاز جنگ، هر ساله در سالگرد شروع آن، بحث بر سر اینکه کدام کشور آغازگر جنگ بوده هنوز در بین ما ایرانیان در جریان است. عادت سياست زدگي افراطی و سیاه و سفید دیدن وقایع، به موضوع جنگ و اینکه کدام کشور شروع كننده جنگ بوده هم سرایت کرده است، تا آنجا که عده ای ایران را آغازگر جنگ می دانند.
🌿استدلال کسانی که معتقدند ایران آغازگر جنگ بوده این است که، ج ا با سردادن شعارهای تند علیه رژیم عراق، صدام را وحشت زده و تحریک به جنگ علیه ایران کرد، بنابراین ايران آغازگر جنگ بود. اگر چه با تعيين رسمي و قانوني عراق بعنوان کشور متجاوز توسط سازمان ملل، شايد بحث بيشتر در اين مورد موضوعيت نداشته باشد، اما به دلیل مختومه نشدن موضوع باید واقع بینانه به آن پرداخت. واقعیت ورای عادت سیاست زدگی ما که اكثراً وقایع را از پشت شيشه کبود سیاست می بینیم چیست؟.
🌿 صدام رسماً، سه دلیل را برای شروع جنگ اعلام کرد :
۱- قرارداد صلح ۱۹۷۵ در شرایط ضعف عراق منعقد شده، بنابراین دیگر به آن پایبند نیست، به همين دليل در پارلمان عراق و جلوي چشم جهانيان آنرا پاره كرد.
۲- ایران باید سه جزیره (ابوموسی، تنب بزرگ و کوچک) متعلق به اعراب را به آنها واگذار کند .
٣- ايران بايد به عربستان(خوزستان) خودمختاري إعطاء كند .
🌿 بعد از مرگ جمال عبدالناصر و قرارداد صلح مصر و اسرائیل، صدام بشدت علاقمند بود جایگزین ناصر در قامت رهبر جهان عرب بشود. درخواست واگذاری جزایر سه گانه و اعطای خودمختاری به خوزستان اصولاً هيچ ربطي به عراق نداشت و صرفاً ادعاهائی در راستای تحقق آرزوی رهبری جهان عرب بود. صدام اگرچه برای قرار گرفتن در جایگاه رهبری جهان عرب همواره علیه اسرائیل لفاظی میکرد، ‌اما بجز حمایت مالی از تعدادی گروه های فلسطینی همسو، هیچگاه اقدام عملی علیه آن رژيم انجام نداد. ایران غرق در بی ثباتی بعد از انقلاب با ارتشی تضعیف شده، درگیر با غرب، بویژه آمریکا در طولانی شدن قضیه گروگان گیری، روابط شکرآب با اتحاد شوروی به دلیل حمايت ايران از مجاهدین افغانی و وحشت اعراب حوزه خليج فارس از سرايت انقلاب به كشورهايشان، به زعم صدام فرصتی تاريخي و غير قابل تكرار برای تحقق بزرگ‌ترین آرزوی او كه همانا رسيدن به جايگاه رهبري جهان عرب بود فراهم آورده بود .
🌿 البته بايد اذعان كرد بعد از انقلاب بعضي از مسئولان و رسانه هاي ايران موضع گيريهاي بعضاً شديدي عليه رژيم عراق داشتند، اما اگر قرار بود لفاظي يك دولت عليه دولتي ديگر منجر به جنگي تمام عيار شود،شمار جنگهاي تاريخ بشر ده ها برابر بيشتر مي شد. در طول جنگ سرد علي رغم رجزخواني هاي شديد آمريكا و شوروي بين آنها جنگي در نگرفت. بين تركيه و يونان ده ها سال شديدترين لفاظي ها در جريان بوده و هست ولي هيچگاه منجر به جنگ بين آنها نشده، کره شمالی و آمریکا ٧٣ سال است روزی چند بار همدیگر را به نابودی همديگر تهدید مي كنند، اما در اين مدت يك گلوله مشقي به هم شليك نكردند، ايران و اسرائيل ٤٥ سال است شديدترين تهديدها را روزانه نثار هم ميكنند اما هيچگاه درگير جنگي گسترده با هم نشدند، اگر بپذيريم موضع گيري ايران عليه عراق منجر به جنگ شد، دليل اشغال كويت كه يكي از مهمترين متحدان عراق در جنگ علیه ایران بود و هرگز كوچكترين موضع گیری خصمانه ای بجز خدمت عليه آن نداشت، چه بود؟!.

🌿 تحليل صدام اين بود كه با اشغال سریع بخشهائي از خاك ايران، رژيم نوپا كه به ظاهر از هر جهت در موضع ضعف قرار دارد و درگیر به هم ريختگي هاي ناشي از انقلاب است، بلافاصله مجبور به قبول آتش بس، مذاكره و دادن امتيازات گسترده خواهد شد و شكست خفت بار قدرتمندترين كشور منطقه بدست سردار قادسیه ( شکست ایران از اعراب مسلمان در جنگ قادسیه) بي ترديد او را در جايگاه رهبري جهان عرب قرار خواهد داد. اما دو عامل كليدي که موجب ناکامی صدام شد، در تحليل نسبتاً واقع بينانه او ناديده گرفته شد، اول دفاع جانانه مردم و نيروهاي مسلح ايران در مقابل تجاوز و دوم سازش ناپذيري رژيم نوپاي ج ا با متجاوز در آن شرايط سخت بود .
🌿 اينكه ادامه جنگ بعد از آزادی خرمشهر اشتباه بود و یا اینکه کسانی به هر دلیل مخالف ج ا هستند، نباید موجب شود جای متجاوز با مدافع را عوض کرد. فراموش نکنیم در جنگي كاملاً نابرابر برای حفظ تمامیت ارضی ایران عزیز، ده ها هزار نفر از بهترین جوانان کشور جان و سلامت خود را از دست دادند، عدالت ورزي در قضاوت حكم مي كند، خون پاک و فداکاری آنها را پایمال نکنیم .

اگر مطالب این یادداشت را مفید می دانید برای دیگران هم ارسال کنید.
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

12 Aug, 17:47


📌امیدوارم که این بار پشت پرده خبرهایی باشد !

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

ما رزمندگان حاضر در خط اول جنگ، از سالهاي ٦٣ و بخصوص از ٦٤ به بعد كم كم به اين نتيجه رسيديم كه ادامه جنگ ما را به هدف محاكمه و مجازات متجاوز نمي رساند. زيرا همه دنيا از كمونيستهاي شرقي، ليبرالهاي غربي و اكثر اعراب همه و همه علي رغم تخاصمات و تضادهاي بنيادين فكري كه با هم داشتند، در حمايت از صدام و جلوگيري از پيروزي ما همدل و همراه بودند، ما هم هر سال تمام توان مادي و انساني مقدور خود را جمع آوري كرده در زمستان عملياتي بزرگ عليه عراق انجام ميداديم، علي رغم شجاعت بي نظير رزمندگان ما، به دليل عدم توازن در امكانات تسليحاتي، ارتش عراق با اطمينان از اينكه نيروهاي ايراني از نقطه اي ديگر حمله نمي كنند، همه نيروهاي خود را در منطقهِ مورد حمله متمركز كرده و با زدن ده ها و شايد صدها پاتك پي در پي ما را تقريبا به همان جاي اول بر ميگرداند (به استثناي فتح فاو)، تا زمستان بعدي و عمليات بعدي كه همان الگوي قبلي آشنا عيناً تكرار مي شد.
با اين وجود، رزمندگان دلير ما علي رغم همه كمبودها، همچنان با انگيزه بالا به نبرد با دشمن ادامه مي دادند، حتماً خوانندگان اين سطور بلافاصله در ذهن خود مي پرسند، پس چرا ادامه مي داديد؟. چون ما تحليل مي كرديم، درست است كه ظاهر قضيه وجود بن بست در جنگ را نشان مي دهد، اما حتما پشت پرده مسائلي وجود دارد كه ما رزمندگان رده پائين حاضر در خط اول از آنها بي خبر هستيم، اما افراد رده بالا مثل، مرحوم هاشمي، سردار رضائي و ديگران به آن مسائل پشت پرده وقوف دارند، پس حتماً ادامه جنگ توجيه لازم را دارد، ما نميدانيم پشت پرده چه خبر است. جنگ تمام شد و معلوم شد، هيچ چيز پشت پرده اي وجود نداشته، در واقع روي پرده و پشت پرده يكي بود، اطلاعات ما رزمندگان خط اول با اطلاعات نظاميان و سياستمداران رده بالا تفاوت چنداني با هم نداشت و شايد به دليل حضور در قلب جنگ اطلاعات ما به روزتر از آنها هم بود.
الغرض اينكه، ليست كابينه پيشنهادي دكتر پزشكيان صرف نظر از محدويتها براي انتخاب كابينه، بخوبي نشان ميدهد، سوابق اكثر افراد مذكور در اين ليست با وعده هاي انتخاباتي ايشان تناسب چنداني ندارد. فعلاً چاره اي نيست الا اينكه مثل دوران جنگ اميدوار باشيم، علي رغم ظاهر نااميد كننده اين ليست، پشت پرده خبرهائي هست كه ما شهروندان معمولي از آنها بي خبر هستيم. فقط خدا كند اينبار بر خلاف دوران جنگ، واقعاً پشت پرده خبرهايي وجود داشته باشد، در هر حال انسان به اميد زنده است.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

13 Jul, 18:50


📌غرق در درياي دوگانه های ایران سوز

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

✳️ جرياني از جناحهاي سیاسی كشور بر اساس مباني ايدئوژيك خود،دنيا و ما فيها را به دوبخش خير و شر مطلق، تقسيم كرده و با ساخت انوع و اقسام دوگانه ها، به مهارتي بينظير در اين عرصه دست يافته اند. اين دوگانه ها همچون سد سکندر جلوی پیشرفت و توسعه ایران را محکم گرفته اند. دوگانه ها روزي به مناسبتی از زبان یا قلم واعظ يا قلم بدستي از دوگانه سازها بیرون می آیند و با مزه کردن زیر زبان دلدادگان اين دوگانه ها و در ادامه با تکرار بی حد و مرز آنها چنان به بدیهیات غیر قابل خدشه تبدیل می شوند که هر گونه ان قلت در سست بودن بنیان آنها به مثابه كفر و منکر شدن آفتاب در روز روشن است. در زیر به چند دوگانه عینی ایران سوز اشاره میشود
دوگانه مبارزه - تسلیم در برابر آمريكا. اين دوگانه سالهاست همچون بختك بر سپهر سياسي ايران چنبره زده، بر اين مبنا كه يا بايد تسليم محض آمريكا شد يا بايد با همه امكانات در مبارزه دائمي با آن بود. این دوگانه روی نمودار نیست که در در بین دو سر آن نقطه سومی برای ما وجود داشته یاشد، فقط دو انتخاب موجود است، تسلیم محض يا مبارزه محض. بر اساس منطق اين دوگانه، همه كشورهاي دنيا، يا قبلا تسليم آمريكا شدند يا در حال مبارزه بي امان با آن هستند!!!!.
دوگانه نگاه به داخل - نگاه به خارج. بر مبناي اين دوگانه مردم ايران به دو گروه، يكي كه نگاهشان به داخل است و ديگري كه نگاهشان به خارج(غرب) است تقسيم مي شوند. گوئي كه اين دو مولفه در تضاد مطلق با هم هستند، يعني به هيچ وجه نمي شود به توان داخل اتكا و همزمان در ارتباط با دنياي خارج توان داخلي را مضاعف و تکمیل كرد. مثلا به زعم دوگانه سازها امكان ندارد مثل چين با اتكا توامان به توان داخلي و ارتباط گسترده با دنيا، در طول ٤٠ سال از كشوري فقير و عقب افتاده به دومين اقتصاد دنيا تبديل شد.
دوگانه خودكفائي - وابستگي. طبق منطق اين دوگانه، اگر در همه اقلام كالا و خدمات مورد نياز و يا حداقل در اكثر آنها خودكفا نباشيم پس وابسته به دنياي خارج مي شويم. براساس تجربه مشترك بشري بخصوص در قرون ٢٠ و ٢١ اولاً خودكفائي اصولا مقدور نيست، ثانياً اگر هم مقدور باشد به هزار دليل عقلي خودكفائي نيست بلكه خود ويرانگري است. تراز تجاري آمريكا قدرت اول اقتصادي دنيا، در ده هاي اخير همواره منفي بوده تا آنجا كه واردات سالانه اين كشور از رقيب و دشمن اصلي اش چين، از مرز ٦٥٠ ميليارد دلار عبور كرده است، با اينحال آمريكا همچنان ابرقدرت باقي مانده است.
دوگانه خودي - غيرخودي. در اين دوگانه مردم يا خودي هستند يا غير خودي و طبیعی است که براي رضاي خدا حتي المقدور غیرخودی ها بعنوان شهروند درجه دو بايد از عرصه هاي مدیریت و تصمیم سازی کنار گذاشته شوند. متاسفانه براساس شاخصهاي متعدد مثل نرخ مشاركت در انتخابات غيرخودي در اکثریت هستند، مضافاً اينكه هر روز تعداد بيشتري از غيرخودي ها از قطار خودي ها پياده مي شوند. در حاليكه در همه كشورهاي پيشرفته حتي كشور ١/۵ میلیارد نفری چین علاوه بر استفاده از حداکثر توان انسانی مردم خود تا آنجا كه برايشان مقدور است از توان انساني ملل ديگر هم استفاده مي كند.
متاسفانه دوگانه ها منحصر به چند مورد بالا نیست و بدتر اینکه کارخانه دوگانه سازها لاینقطع در حال اضافه کردن به لیست بلند بالای دوگانه های ایران سوز است. آخرين توليد اين كارخانه با عنوان دوگانه پیروان علی - پیروان معاويه در انتخابات اخیر به بازار عرضه شد. بدترین بخش داستان این است که دوگانه ساز ها اگر چه اقلیتی کوچک هستند اما صدائی بلند و دستي قدرتمند برای عمل کردن به دوگانه های خود ساخته را داشته و دارند. بدون کنار گذاشتن دوگانه های بی مبنا و سست بنیان ایران عزیز هرگز روی خوش به خود نخواهد دید.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید!
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

07 Jul, 10:41


*برای عزیزانی که کاندید مورد نظرشان رای نیاورده همچنین درسی برای افراد فعال در دولت سایه*

(نقل ازکتاب خاطرات دکتر پاپلی یزدی - جغرافیدان برجسته کشور ) :

... پرسیدم شما برای حزب چه کار می‌کردید؟
گفت: مشورت می‌دادم ولی یک کمیته مالی هم درست کردم و برای انتخابات پول جمع می‌کردم.
گفتم اگر محرمانه نیست چقدر پول جمع کردید؟
گفت من خودم 1.200.000 فرانک دادم و از دوستانم هم پول گرفتم، جمعاً 43.000.000 فرانک پول جمع کردم و به حزب دادم.
گفتم چند درصد امیدوار به پیروزی هستند.
گفت: ۱۰۰٪.
گفتم حزب سوسیالیست چندین دهه است که برنده انتخابات نشده است.
گفت: اما فرانسوا میتران رقیب سرسختی است.
دو شب بعد نتیجه انتخابات معلوم شد. فرانسوا میتران برنده انتخابات بود. او رییس جمهور منتخب اعلام شد.
سوسیالیست‌ها،‌ کمونیست‌ها و کلاً چپی‌ها به خیابان‌ها ریخته بودند و شادی می‌کردند.
شادی عظیم. میدان باستیل غلغله بود. رگباری شدید و رعد و برقی بی‌نظیر پاریس را در بر گرفته بود.
من برای تماشا رفته بودم. خیس آب بودم که به پای آسانسور رسیدم.
موسیو پیر دسپاکس با چشمی اشکبار پای آسانسور بود.
گفت برو لباست را عوض کن و به خانه من بیا.
همین کار را کردم.
پیرمرد مثل اینکه جوانی را از دست داده باشد، بخاطر شکست حزبش گریه می‌کرد.
می‌گفت منافع ملی ما در خطر است.
او می‌گفت در ظرف چند ماه سرمایه‌ها از فرانسه فرار خواهند کرد.
سرمایه دارها سرمایه‌هایشان را از کشور خارج می‌کنند و اقتصاد فرانسه مختل می‌شود.
من 35 سال داشتم و او 85 سال.
سال 1361 بود ومن خود نگران وضعیت کشور. صحبت را عوض کردم و حال بچه‌ها و نوه‌هایش را پرسیدم.
از 6 بچه‌اش هیچکدام درپاریس نبودند.
چند نوه‌اش در پاریس بودند که گاه گاه به پدربزرگ سری می‌زدند.
چند ماهی گذشت و فرانسوا میتران در کاخ الیزه بود.
عراق به ایران حمله کرده بود.
یکی از نتایج این جنگ گرانی قیمت نفت بود.
نفت از بشکه‌ای 7-6 دلار به بیش از 30 دلار رسیده بود.
فرانسوا میتران در تلویزیون ظاهر شد.
رییس جمهور با مردم صحبت کرد.
گفت به علت گرانی نفت، فرانسه با مشکلات اقتصادی روبرو خواهد شد.
او پیشنهاد داد و گفت من نه دستور می‌دهم و نه بخشنامه می‌کنم، فقط پیشنهاد می‌دهم. پیشنهادش چه بود.
قانون در فرانسه می‌گفت که درجه حرارت ساختمان‌ها در زمستان 21 درجه باشد.
میتران گفت اگر به جای 21 درجه، شوفاژها را روی 18 درجه تنظیم کنید، حدود 3 میلیارد فرانک صرفه‌جویی انرژی خواهیم داشت.
چند روز بعد رفتم خبری از موسیو دسپاکس بگیرم.
زمستان بود و سرما.
موسیو در آپارتمانش را باز کرد.
دیدم پالتویی پوشیده و کلاهی بر سر گذاشته است.
من داخل آپارتمان موسیو دسپاکس شدم .
هوا سرد بود، پرسیدم پس چرا اینقدر لباس پوشیده‌اید و کلاه به سر دارید؟
گفت رییس جمهور چند روز پیش پیشنهاد داد که درجه حرارت را از 21 به 18 کاهش دهیم.
گفتم شما که با فرانسوا میتران مخالف بودید، از پیروزی او ناراحت شدید، آنقدر ناراحت شدید که گریه کردید.
گفت موسیو پاپلی از وقتی او رییس جمهور شد، او رییس جمهور همه فرانسه و همه ملت فرانسه است.
من از نظر حزبی با او مخالفم ولی او ربیس جمهور من است.
من حرف او را بعنوان یک رییس جمهور قبول دارم.
ما برای منافع ملی فرانسه همه باید با او همکاری کنیم.
همه حزب ماهم با او همکاری دارند.
البته ما درمجالس با حزب سوسیالیست‌ مخالفت می‌کنیم ولی هر کجا پای منافع ملی باشد همه یکی هستیم.
در کارهای روزمره هم او رییس جمهور است.
من درگوشه‌ای ازاتاق موسیو دسپاکس نشسته بودم، در فکر بودم و سردم شده بود، دیدم که دماسنج آپارتمان درست بالای سر شوفاژ است، شوفاژ آن طرف اتاق بود.
گفتم موسیو دسپاکس، دماسنج بالای شوفاژ است، وقتی درجه حرارت بالای شوفاژ،‌ 18 درجه باشد این گوشه اتاق حتماً 15 درجه است.
من گفتم باید جای دماسنج را عوض کنید.
لااقل آن را به دیوار وسط اتاق بگذارید.
موسیو دسپاکس فکری ‌کرد و گفت، من که خود را گول نمی‌زنم، پارسال هم دماسنج همان جا بالای سر شوفاژ بود.
من پارسال اتاق را با همین دماسنج 21 درجه تنظیم کردم و امسال با حرف رییس جمهور با 18 درجه.
جای دماسنج را هم عوض نمی‌کنم.
من در حیرت بودم، مردی 85 ساله‌ای که 1.200.000 فرانک برای شکست فرانسوا میتران داده بود، حالا خود را در پالتو پیچیده بود تا حرف همین فرانسوا میتران را به عنوان رییس جمهور عملی کند.
مردی که ماهیانه ده‌ها هزار فرانک در مزرعه وسهام درآمد داشت، می‌خواست ماهیانه 60 فرانک درفاکتور شوفاژخانه صرفه‌جویی کند تا منافع ملیش حفظ شود.
شاید من بهترین درس دکترایم را در پاریس در اتاق موسیو دسپاکس گرفتم نه از دانشگاه سوربن!
*پس همه از هر طیفی که هستند باید به یاد داشته باشند که رییس جمهورمنتخب ولو ازحزب مخالف، رییس‌جمهور همه ملت ایران و کشور است.*

غلامرضا مصدق

26 Jun, 18:34


📌جایگزین برجام ستیزان، براي برجام چيست؟

✍️غلامرضا مصدق


🆔@gh_mosaddegh
از همان دوران مذاكرات، برجام ستيزان شمشير آخته را بر روی برجام برکشیدند و در يك هماهنگي نانوشته با نتانیاهو و جنگ طلبان تندروي آمريكائي برجام را از كاركرد مورد انتظار آن دور كردند. مخالفت برجام ستيزانِ خستگي ناپذير در سه جبهه مذكور بي كم و كاست همچنان ادامه دارد. از آنجا كه ما به برجام ستيزانِ اسرائيلي و آمريكائي دسترسي نداريم از برجام ستيزانِ وطني مي پرسيم، با اين فرض كه مخالفت آنها با برجام در جهت منافع ملي و كاملاً حق با آنهاست، دقيقا جايگزين آنها براي برجام چيست؟.
امروزه خسارات تحريم چنان آشكار شده كه حتي برجام ستيزان سرسخت هم برخلاف گذشته حتي اگر براي حفظ ظاهر هم كه شده ديگر تحريم ها را نعمت نميدانند و با موافقان برجام، بر نكبت بودن آنها همدل شده اند، اگر چه هنوز معتقدند تحريمها خيلي هم مهم نيستند( نگاه كنيد به مناظره انتخاباتي نامزدهاي موسوم به جبهه انقلاب) اما با اينحال جايگزين و راه حلي براي برون رفت از اين وضعيت خسارت بار ارائه نمي دهند.
جنگ ايران و عراق با همه خسارات عظيم و دهشتناك آن در تاريخ ٣١ شهريور ۵۹ شروع و در ۲۷ تیر ۶۷ تمام شد، اما تحریم ها علی رغم گذشت بیش از دو دهه از آغاز آنها بی وقفه همچنان ادامه دارند و هیچ چشم اندازی هم برای پایان آنها در افق دیده نمی شود. در دو دهه گذشته عمده فرصتهای اقتصادی ایران در حوزه تولید و فروش نفت و گاز، سرمایه گذاری خارجی، استفاده از نظام مالی بین الملل، ترانزیت نفت، گاز، کالا و مسافر، توریسیم، توسعه صادرات كالا و خدمات و غیره از دست رفت. خسارات از دست رفتن این فرصتها به هیچ وجه با خسارات اقتصادی جنگ قابل قیاس نیست. اگر چه در جنگ تحریم ها غرش شلیک توپها شنيده نمی شود، اما استمرار بي وقفه تحريم ها در سكوت توپها و تانكها مثل موريانه در حال خوردن همه بنيانهاي اقتصادي و اخلاقي ما است.
تاب آوری اقتصاد ایران در مقابل این خسارات عظیم تا کجاست؟ تا کی باید از دنیا گران بخریم و در مقابل به آنها ارزان بفروشیم؟ تا کی باید نفت خود را مثل مالِ دزدی به مالخرهای چینی با تخفیفهای نجومی بفروشیم؟.
سود معمول كسب و كار در دنيا ٢ تا ٣٪، ۵٪ خوب و ۱۰٪ عالی است، الان بطور متوسط هزینه تحریم ها برای ما حداقل ۳۰٪ است و این یعنی اینکه ما سالهاست سودی نداریم و در حال خوردن از مایه هستیم، به همين دليل است كه در ۴۰ سال گذشته متوسط رشد اقتصادی ما ۲/۸٪ در ۲۰ سال گذشته ۱/۸٪ و‌ در ۱۰ سال گذشته ٠٪؜ بوده و با استمرار وضع موجود با احتمال قریب به یقین در ۱۰ سال آینده منفی خواهد شد.
برادرانِ انقلابی برجام ستیز، ما از ته دل پذيرفتيم، برجام تركمن چاي،خیانت، نجاست، كوفت،نكبت و هر چه شما بفرمایید، بالاخره جايگزين شما برای برجام چيست؟ تاريخ اتمام تحريم ها چه زماني است؟ ۲۰ سال دیگر، ۴۰ سال دیگر، تا ابد، چه وقت؟ اینکه مدام بگوئیم اين ترامپ بود كه بد عهدی کرد و از برجام خارج شد، آمريكا قابل اعتماد نيست، مذاكره كنندگان فريب خوردند، هيچ مشکلی از ما حل نمی شود، ترامپ همزمان با خروج از برجام از ۲۰ توافق دیگر دولت قبلی آمریکا با دنیا خارج شد، اما دولت جدید آمریکا در مدت كوتاهي پس از استقرار به همه آنها بجز برجام برگشت، چرا فقط به برجام برنگشت ؟.
برجام و مذاكره كنندگان آن به اندازه كافي و حتي بيش از حد لازم لعن و نفرين شدند، لعن و نفرين بيشتر را رها كنيد، بالاخره برنامه شما براي رفع تحريم ها مشخصاً چيست؟
🔻اگر این یادداشت را مفید می دانید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

22 Jun, 19:21


📌اين سه چهار كشور واقعی، آن ١٩٦ كشور خيالی !

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

✳️ آقاي سعید جليلي با شعار يك جهان فرصت براي ايران، فرمودند " ما با سه چهار كشور مشكل داريم، در دنيا ٢٠٠ كشور وجود دارد " . معناي فرمايش ايشان به زبان ساده اين است، اگر سه چهار كشور با ما مشكل دارند مسئله مهمي نيست، در مقابل ١٩٦ كشور ديگر وجود دارند كه ميتوانم در ميداني وسيع( یک جهان فرصت)با وجود آنها با دنيا ارتباط داشته باشيم، بعبارتي ٤ به ١٩٦ به نفع ما. اگر ايشان واقعاً به اين حرف اعتقاد دارد كه وامصيبتا و اگر صرفاً شعاري به ظاهر زيبا ولي كاملاً خالي از حقيقتِ موسم گذراي انتخابات است كه هيچ و حالا به قول مجريان بخش خبری بیست و سی "و اما حقيت ماجر " .
همه ما دقيقاً می دانیم سه چهار كشور مد نظر آقاي جليلي، آمريكا، انگليس، آلمان و فرانسه هستند، بگذريم از اينكه در واقع سه كشور اخير شامل ٢٧ كشور اتحاديه اروپا ميشوند و نه فقط اين سه كشور. فعلا در دنيا سه بلوك قدرتمند وجود دارند، آمريكا، اتحاديه اروپا و چين. از اين سه بلوك دو بلوك آمريكا و اتحاديه اروپا به هر دليلي با ايران مشكل دارند، صرف نظر از اتحاديه اروپا، چه خوشمان بيايد و چه نيايد و چه امثال نگارنده را به وادادگي، ترسو بودن و غربزدگی متهم كنيد يا نكنيد، هر كشوري كه با آمريكا مشكل داشته باشد، در عمل با همه دنيا مشكل خواهد داشت. به این دلیل ساده که الان هيچ تحريم بين المللي قانوني كه مصوب سازمان ملل باشد عليه ايران وجود ندارد، چون تمام تحريم هاي قانوني با توافق برجام لغو شدند. آنچه كه امروزه ما به آنها تحريم ميگويبم تحريم هاي يك جانبه آمريكاست كه تمام كشورهاي دنيا، حتي كشورهاي دوست نزديك ايران به آنها پايبند هستند.
بعنوان مثال، يكي از اين ١٩٦ كشور كه به زعم آقاي جليلي جهانی از فرصت هستند ميتوانيم صرف نظر از آن سه چهار كشور با آنها ارتباط داشته باشيم چين، دومين قدرت جهاني، رقيب اصلي آمريكا در صحنه بين الملل، بزرگترين چالش پيش روي آمريكا در قرن ٢١ و ظاهراً دوست و متحد ماست. اگر چين با همه قدرت و هيمنه اش و با وجود رقابتي كه با آمريكا دارد ترس از اين دولت را كنار گذاشته و يك LC بانكي ١٠ هزار دلاري براي ايران گشايش كند، حتما استراتژي آقاي جليلي هم جواب ميدهد.
همچنين بي ترديد عراق نزديكترين دوست ايران در بين كشورهاي دنياست، همين عراق دوست و برادر هم، ششدانگ متعهد به اجراي تحريمهاي آمريكا عليه ايران است. همه چيز از ما ميخرد، اما به دستور آمريكا پولش را نمي دهد.
برادر انقلابي، جناب آقاي جليلي، اولاً وقتي چينِ ابرقدرت و عراقِ دوست و برادر، در تحريم هاي يك جانبه عليه ما در كنار يكي از آن سه چهار كشور هستند، تكليف كشورهاي ضعيف تر و غيردوست ديگر معلوم است. ثانياً، جنابعالي كه به يكباره از كره ماه به انتخابات رياست جمهوري وارد نشديد، سالهاست كه در بالاترين مناصب تصميم گيري كشور قرار داشته و داريد، مثلاً، سالها دبير شوراي امنيت ملي و معاون وزير خارجه بوديد، چرا به سهم خود در اين همه سال از اين ١٩٦ كشور براي برون رفت از مشكلات بين المللي كشور استفاده نكرديد ؟!.
اگرچه اين ١٩٦ كشور مورد نظر شما واقعی و روي زمين واقعاً وجود دارند، اما در استراتژي خيالي جنابعالي كاملاً خيالي هستند.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

15 Jun, 19:08


📌ساده زيستی مسئولان، ابزار پرت کردن حواس مردم‌ يا فضليتي صرفاً شخصي ؟

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

✳️ با فرا رسيدن هر فصلي از انتخابات، بازار تظاهر به ساده زيستي نامزدها گرم مي شود. اينكه فلان نامزد در خانه اجاره اي زندگي مي كند، قوت غالبش نان و پنير است، مادرش هنوز در روستا زندگي ميكند، اتومبيلش پرايد مدل ٨٠ است و از اين قبيل حرفها. عده اي ساده زيستي را چنان مهم و اساسي جلوه ميدهند كه گوئي بايد مهمترين ويژگي يك مسئول رده بالا باشد و اگر ثابت شد ساده زیست است، پس بهترین گزینه برای انتخاب است.
طبق عرف بشري در تمام دنيا مقامات بالا زندگي لاكچري و حداقل مرفهي دارند و معمولاً در دنيا كمتر كسي معترض زندگي مرفه مسئولان رده بالاي خود است. مثلاً در تمام كشورها روساي دولتها در كاخ زندگي ميكنند، هواپيماي اختصاصي دارند، همواره تيم پزشكي با تجهيزات كامل آنها را همراهي مي كند، به هنگام عبور از خيابانها پليس تمام چراغ هاي راهنمايي مسير او را سبز مي كند، اگر زماني بيمار شوند بهترين امكانات پزشكي كشور را براي آنها بسيج مي كنند.
اصولاً زندگي مسئولان رده بالا بنا به ماهيت شغلي آنها با ساده زيستي در تضاد است، زيرا آنها نمي توانند با اتوبوس شرکت واحد يا تاكسي تردد كنند، به هنگام بيماري مثل مردم عادي براي گرفتن نوبت درمانگاه در صف بايستند، خودروي خود را براي سرويس به تعميرگاه ببرند و از اين قبيل كارهايي كه مردم عادي ساده زيست انجام ميدهند.
من به عنوان يك شهروند معمولی ساده زیست ایرانی، هم استدعا و هم آرزو ميكنم، مسئولان رده بالا، مثلاً رئيس جمهور ما، در كاخ با شكوهي زندگي كند، هر روز خاويار درجه يك ميل كند، چند ماساژور حرفه اي تمام وقت در خدمتشان باشند، داراي هواپيماي اختصاصي با تمام امكانات رفاهي باشند، براي ايمني و راحتي آخرين مدل خودروي ضد گلوله را سوار شود، اگر به داروی کمیابی احتیاج پیدا کرد با هواپیمای اختصاصی از خارج برایش بیاورند و خلاصه اينكه از بهترين امكانات بهره ببرند، من حتی حاضرم درصدی از حقوق بازنشستگی خود را به اینکار اختصاص دهم، اما در مقابل از او انتظار دارم، حداقل ۵۰٪ وظایف معمول یک رئیس جمهور را، مثل اتخاذ تصمیمات حساب شده و کارآمد برای کاهش، تورم، بیکاری، فساد، افزایش تولید ملی، بهره وری، سرمایه گذاری، سرعت اينترنت، حفظ محیط زیست، بهبود آموزش و بهداشت، توسعه صادرات را به انجام برسانند و از قانون اساسی و حقوق مردم پاسداری کند.
پراید سوار شدن و نان و پنیر خوردن مقامات بالا ذره ای به شهروند تورم زده، بیکار و ناامید از آینده کمکی نمیکند. اما اگر تصمیم درست و کارآمد رئیس جمهور منجر به افزایش ۱٪ تولید ملی شود، یعنی حداقل ۲۴۰ هزار میلیارد تومن(بر مبناي كل توليد ملي ايران) درآمد بیشتر برای کشور حاصل ميشود، در اینصورت اگر رئیس جمهور ۱۰۰۰ میلیارد تومن( چهار دهم درصد) از این مبلغ را صرف رفاه خود و خانواده کند مطمئناً جای دوري نمی رود.
اگر تظاهر به ساده زیستی مسئولان از سر ریا کاری و به قصد پرت کردن حواس مردم از عدم انجام وظایف قانونی و وعده های آنهاست که وامصيبتا و اگر حداقل در بخشی از ساده زیست بودن خود صادق باشند، این فقط یک فضیلت صرفاً شخصی است و عملاً هیچ کمکی به زندگي مردم نمی کند. ساده زیست بودن كاري آسان است که هميشه ده ها میلیون هم وطن معمولی و حتی بیسواد و ناتوان ما در تمام عمرشان انجام داده و میدهند، اما اداره کردن کارآمد یک کشور کار همه کسی نیست، و فقط از انسانهای، متفکر، خلاق، کاربلد، باسواد، حرفه ای، باتجربه، دلسوز، مشاوره پذیر و شجاع ساخته است.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

11 Jun, 19:44


📌آقاي دكتر پزشكيان عزيز، مشكل اصلی عدم اجراي برنامه ها در ملتزم نبودن به الزامات برنامه هاست

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

آقاي دكتر پزشكان در اولين گفتگوي انتخاباتي در بخشی از سخنان خود از عدم اجراي برنامه هاي مصوب توسعه پنج ساله و سند چشم انداز بشدت انتقاد كردند، اما به چرائي اصلي عدم اجراي آنها اشاره واضحي نكرد و تلویحاً مشکل را ناشی از کم کاری مجریان و ناظران برنامه ها دانست. نگاهي اجمالي به تمام برنامه هاي توسعه و سند چشم انداز بعد از انقلاب كاملاً معلوم ميشود، همه آنها برنامه هاي نسبتاً خوب و با اهداف قابل حصولي بوده و هستند، ولي در خوشبينانه ترين حالت در کل ٢٠٪؜ آنها هم عملی نشدند و چه بسا حتی بدون این برنامه ها همین نتایج ضعیف هم حاصل میشد. چرا چنین است؟ چون حاكميت به هر دلیلی پایبندی به الزامات اجرای عملی آنها نداشته و ندارد.
ملتزم بودن به الزامات يك برنامه مثل اين است كه كسي قصد سفر از تهران به مشهد را داشته باشد، در اينصورت صرفِ تصميم گرفتن براي رفتن به مشهد يك گام از ده ها گام براي عملي كردن رسيدن به مشهد است. وجود يا تهيه خودرو و راننده مناسب، برنامه خورد و خوارك بين راه، تهيه محل اسكان در شهر مقصد، برنامه طول زمان اقامت، برنامه برگشت، اطلاع از وضعيت آب وهوا و غيره. حالا فرض كنيد مسافر مورد نظر ما يا به صراحت و يا تلويحي بگويد درست است قصد من رفتن به مشهد است اما نه خودرو تهيه ميكنم، نه برنامه اي براي خورد و خوراك بين راه دارم، نه به فكر هزينه سفر هستم و نه كارهاي لازم ديگر را انجام میدهم، توكل بخدا، ميرويم ببينيم چه ميشود!!!.
بعنوان مثال، در تمام برنامه های توسعه بعد از انقلاب دستيابي به رشد ۸٪؜ تولید ملی جزء لاينفك این برنامه بوده و هست، اما هیچوقت این هدف محقق نشده است و اگر محقق میشد واقعاً جای تعجب داشت. چطور ممکن است با وجود سیاست خارجی که اقتصاد در آن هیچ جایگاهی ندارد، تحریم های فلج کننده بي پايان، تقسیم ملت به دو گروه خودی و غیر خودی، خالی کردن بدنه مدیریتی کشور از افراد کاربلد و متخصص، زمينه فرار سرمایه و مغزها، وجود خط قرمزهایی مثل پذیرفتن الحاق به FATF و دیگر موارد مشابه، رشد ۸ درصدی محقق شود؟
بنابراین همه مشکل عدم تحقق برنامه ها را به گردن کم کاری مجریان و ناظران برنامه ها نیندازیم. وقتی به الزامات ابتدایی و ساده برنامه ها ملتزم نیستیم، البته که نتیجه طبیعی برنامه همین خواهد شد که می بینیم.

🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید!

🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

06 Jun, 18:30


📌مقابله به مثل عادلانه با چین، جزایر سه گانه خلیج فارس در مقابل جزیره تایوان

✍️غلامرضا مصدق

🆔 @gh_mosaddegh

بعد از شکست دولت ملی گرای چین از کمونیستها در جنگ داخلی این کشور در سال ۱۹۴۹ ملی گراهای شکست خورده به جزیره تایوان(فُرمُز) که جزیره ای از خاک اصلی چین است عقب نشینی کرده و در آنجا دولت جمهوری چین را تشکیل دادند. با به رسمیت شناخته شدن دولت کمونیست چین كه بر سرزمين اصلي چين مسلط شده بود، كرسي جمهوری چین در سازمان ملل به چین کمونیست واگذار شد و اکثر کشورهای دنیا بجز واتيكان و ۱۲ دولت که عموماً کشورهای کوچک در اقیانوسیه، آمریکای جنوبی هستند روابط دیپلماتیک خود را با جمهوری چین( تایوان) را قطع کردند.
در اینکه جزیره تایوان جزء لاينفك سرزمين اصلي چين است ترديدي نيست، اما حالا که چین بی شرمانه برای چندمین بار بطور تلویحی بر ادعای واهی امارات بر جزاير سه گانه متعلق به ايران براي كسب منافع اقتصادي بيشتر از كشورهاي كرانه جنوبي خليج فارس مهر تاييد زده و در جواب آخرين اعتراض رسمي ايران در كمال وقاحت بر ثابت بودن اين سياست خود در موضوع جزاير ايراني تاكيد كرده و از آنجا كه موضعگيري چين در اين مورد بعنوان يك ابرقدرت جهاني بسيار مهم است، بعنوان يك اقدام متقابل منطقي و كاملاً عادلانه ايران هم رسماً همين موضع چين در مورد جزاير ايراني را در مورد تايوان اتخاذ نماید و از دولت چين بخواهد كه با گفتگو و مذاكره مشكل خود را با دولت تايوان حل و فصل كند. به زبان ساده معناي اين موضعگيري اين است كه حاكميت چين بر تايوان قابل مذاكره است و از كجا معلوم كه در پي اين مذاكره تايوان از چين جدا نشود؟!.
تشابه موضوع جزاير ايراني خليج فارس با جزيره تايوان درست مثل اين است كه، بقاياي رژيم سلطنتي گذشته ايران بعد از انقلاب با فرار به جزيره قشم با حمايت غربي ها به نام ايران بزرگ دولتي تشكيل دهند و ادعا كنند نماينده كل ايران هستند و چون ادعاي آنها را دنيا نمي پذيرد، بعنوان كشوري مستقل استقلال خود را از ايران اعلام كند. اگر دولت چين اين موضوع را پذيرفت شايد ما هم پيشنهاد چين در مورد جزاير سه گانه ايراني خليج فارس بپذيريم!!
🔻اگر این یادداشت را مفید می دانید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

05 May, 18:12


📌اقتصاد بی ثبات و قربانی شدن در ميدان مين نامنظم!

✍️ غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

مين یکی از خطرناک ترین ابداعات بشر است که به بدترين و ناجوانمردانه ترین شکل ممكن قربانيان خود را در کسری از زمان به کام مرگ یا نقص عضو می کشاند ! با این حال اگر نیروهای نظامی و آموزش دیده الگوی مواجهه با مين ها را کشف کنند از این سلاح مرگبار کاری ساخته نیست ، این نکته زمانی صادق است كه الگوی چيدمان مینها منطبق بر نظم و آرايشی مشخص باشد . اغلب اوقات احداث كنندگان ميادين مين با آرايشی منظم مين ها را مي كارند، تا چنانچه به دلايلي از جمله، نياز به برداشتن آنها در آينده و يا عبور از ميدان مين توسط نيروهاي خودي، بتوانند به راحتي و با ايمني بالا مين ها را خنثي یا از میان آنها عبور كنند. به همین دلیل در زمان جنگ بر خلاف افسانه هایی در این مورد که در شبهاي حمله برای عبور از میدان عده ای داوطلب روی مین ها می رفتند تا راه برای بقیه باز شود، به هنگام شناسایی مواضع دشمن که اغلب در شبهای غیر مهتابی انجام می شد، در تاریکی با اطلاعاتی که از قبل از آرایش مین ها داشتیم به راحتی از میادین مین عبور میکردیم و در شب حمله نیز تخریب چی ها، در عرض ۱۵ دقیقه و حتي كمتر معبری مطمئن برای عبور نیروهای حمله کننده باز میکردند.
✳️ اما دردسر و شوربختی نیروهای عملیاتی زمانی بود كه با میدان مین با آرایش نامنظم و اصطلاحا درهم و برهم مواجه می شدیم ، درچنین وضعیتی برداشتن هر گام ممكن بود ، آخرين قدم زندگي برای فرد رزمنده باشد ، براي عبور كم خطر بايد سانتي متر به سانتي متر زمين پيش رو را با دقت کاوش میکردیم، عبور و يا خنثي سازي، بسيار زمان بر و خطرناك بود.
✳️ غرض از تمثیل میدان مین یادآوری این نکته است که همه اقتصادها در ذات خود داراي انواع ريسك ها هستند. ريسك در اقتصاد به مثابه مين بر سر راه صاحبان كسب و كار است، كه ممكن است اولين اشتباه آخرين اشتباه زندگي آنها باشد. در اقتصادهاي با ثبات نسبي، ميادين مين منظم بر سر راه فعالان اقتصادي قرار دارد، كه در صورت داشتن اطلاعاتِ آرایش چیدمان مين ها ميتوانند با حداقل زيان و زمان به سلامت از میان آنها عبور كنند. اما، در اقتصادهاي بي ثبات ميادين نامنظم مين با خطر بسیار بسیار بالا بر سر راه فعالان اقتصادی کاشته می شود.
✳️ اقتصاد ما با روندی فزاینده همواره بی ثبات بوده و هست، بعنوان مثال، قیمت ارز نه برای چند سال و چند ماه آینده حتي برای چند روز آینده هم قابل پیش بینی نیست، تحریم های کمرشکن و بی انتها هزینه رقابت را بشدت بالا برده، بيش از پنجاه سال تورم دو رقمي با نوسانات شديد بخش جدايي ناپذير اقتصاد ما شده، معلوم نیست فردا کدام مدیر دولتی بي خبر از ابتدايي ترين ساز و كارهاي بازار، با چرخش قلم طی بخشنامه ای خلق الساعه، صدها فعال اقتصادی را يك شبه به خاک سیاه بنشاند، ممنوعیت ناگهانی و بدون اطلاع قبلي صادرات یا واردات فلان کالا همه زحمات چند ساله بازاریابی و جا افتادن در بازارهای خارجی و داخلي را به باد میدهد، بجای استراتژی فقط و فقط روزمرگی داریم.
✳️ به هر دلایلی که بی ثباتی در اقتصاد ما ایجاد شده باشد، باید بدانیم خطر بی ثباتی در اقتصاد آن هم در دوره ای طولانی، از خطر هر ارتش متخاصم قدرتمندی بیشتر است. متاسفانه در افق هیچ چشم اندازی برای ایجاد ثبات نسبی در اقتصاد ما ديده نمي شود. در حالیکه مسئولین مدعی جنگ اقتصادی با استکبار جهانی هستند، هر روز به دست خود میادین مین نامنظم بیشتری بر سر راه فعالان اقتصادی ایجاد می کنند.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید .
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

27 Jan, 18:17


📌«بی عددی » از « بی ادبی » خطرناک تر است !

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

« بی عددی » را باید نوعی سندرم خطرناک دانست که در آن قوه شناختی فرد یا سیاستمدار مبتلا به آن فاقد ظرفیت درک مفاهیم ریاضیاتی ساده برای محاسبه ی پیامد منطقی اعداد و ارقام است !
اگر «بی ادب » کسی است که در برخورد با اطرافیان و محیط پیرامون رفتارهای نسنجیده و نامناسب دارد« بی عدد » فرد سیاستمداری است که هیچ درک و فهمی از ماهیت اعداد و ارقام ندارد و اگر بکار بردن صفت« بی ادب» نوعی دشنام به افراد باشد واژه « بی عدد » توصیف نوعی مدل ذهنی است که اساسا رابطه ی خود را با واقعیت منقطع کرده است !
حکایت برخي از مسئولان عزيز ماست که يا اصولا ميانه اي با اعداد و ارقام ندارند يا اگر هم گاهي براي شیر فهم کردن شنونده از اعداد و ارقام استفاده می كنند، طوري آنها را بکار می برند كه مرغ پخته هم در قابلمه از سخنان شان به خنده می افتد !
آقای مهندس محمدرضا باهنر که علاوه بر مدرک مهندسی سابقه چندین دهه وکالت مجلس و کار سیاسی را در کارنامه خود دارد بنا به عادت مذکور در سخنانی تازه چنان از اعداد و ارقام استفاده کرده که به نظر می رسد جناب ایشان یکی از مبتلایان به همان سندرم بی عددی البته از نوع حاد آن می باشند !
جناب باهنر به درستي مي فرمايند، صادرات چين در سال ٢٠٢٢ سه هزار ميليارد دلار و حجم ذخاير ارزي آنها به عدد ٢٠ هزار ميليارد دلار رسیده است، سپس با هدف مذمت مصرف بالا و توليد پايين مردم ایران، به نقل از يكي از مسئولان چيني مي گويند " در چين هر فردي با درآمد روزانه ٢ دلار فقير محسوب نمي شود و يك ميليارد نفر از جمعيت چين روزانه با يك دلار گذران زندگي مي كنند" .
خوب است کمی درباره اعداد و ارقام ارائه شده ایشان کنکاش کنیم. جمعيت چين ١/٤ ميليارد نفر و توليد ملي آن سالانه نزديك به ١٨ هزار ميليارد دلار است. طبق فرمايش جناب باهنر يك ميليارد نفر از نفوس چين روزانه با يك دلار زندگی مي كنند، يعني سالانه ٣٦٥ ميليارد دلار، اگر فرض كنيم آن ٤٠٠ ميليون نفر باقي مانده، روزانه ٤ برابر آن يك ميليارد با مصرف روزانه يك دلار، روزي ٤ دلار خرج كنند، می شود روزی ١/٦ و سالانه ۵۸۵ میلیارد دلار. در مجموع ٩۵۰ میلیارد دلار کل مصرف سالانه جمعیت ۱/۴ میلیارد نفری چین است.
اگر چینی ها طبق عرف جهانی حداکثر ۱۰٪ (معادل ۱/۸ هزار میلیارد دلار) تولید سالانه خود را برای جبران استهلاک سرمایه های ثابت خود صرف کنند و ۹۵۰ میلیارد دلار هم خرج زندگی خود کنند، جمعاً ۲۷۵۰ میلیارد دلار از ۱۸ هزار میلیارد دلار تولید ملی را صرف گذران زندگي و جبران استهلاك سرمايه هاي ثابت بكنند، در نتیجه سالانه بيش از ۱۵ هزار میلیارد دلار مازاد بر مصرف و هزینه های جبران استهلاک دارند، یعنی سالانه ۵/۵ برابر مصرف خود پس انداز یا سرمایه گذاری میکنند!!از مورخ ۱/۱/۱ تا به امروز هیچکس بجز جناب باهنر چنین ملت و اقتصادی را به چشم ندیده است. اگر چنین بود، به زبان ساده اقتصاد چین حداقل ۳۵ سال پیش می بایست از اقتصاد آمریکا سبقت مي گرفت و حجم ذخائر ارزی آن حداقل رکورد افسانه ای ۳۰۰ هزار میلیارد دلار را می شکست !!
بنابراین توصیه اکید می شود، مسئولان ناآشنا با کاربرد اعداد و ارقام حتماً یک ترم درس آشنائی مقدماتی با چهار عمل اصلی(جمع، تفریق، ضرب و تقسیم) را پاس کنند، تا منبعد چنین گافهای بزرگی ندهند.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !

🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

15 Jan, 18:18


📌سرنوشت مشابه كُره جنوبي و شمالي با جنوب و شمال خليج فارس

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

اگر به عكس شبانه ماهواره اي زير از شبه جريره كُره توجه كنيد، ملاحظه خواهيد كرد، در شب كل پهنه كره جنوبي نوراني و روشن و از مدار ٣٨ درجه به بالا كه مرز مشترك با كره شمالي است، به يكباره شبه جزيره تا مرز مشترك با چين در تاريكي و ظلمت فرو مي رود، آنچنان كه گوئي كره جنوبي جزيره اي در حد فاصل اين كشور با چين است.
امروزه درآمد سرانه كره شمالي ٤٪؜ كره جنوبي، توليد ملي كره جنوبي ١٧٠٠ و كره شمالي ٢٩ ميليارد دلار است، با اختلاف جزئی ٦٠ برابري!!!!. اما هميشه فاصله دو كره مثل امروز نجومي نبود، برعكس، اين كره شمالي بود كه كره جنوبي را پشت سر گذاشته بود. بعد از اتمام جنگ كره در سال ١٩٥٣، رشد اقتصادي كره شمالي طي سه سال ١٩٥٤ تا ١٩٥٦ به رشد خيره كننده ٣٠٪؜ و از ١٩٥٧ تا ١٩٦٠ به رشد ٢١٪؜ رسيد. گزارش محرمانه سازمان سيا در اوايل ١٩٧٠ تاكيد داشت قدرت صنعتي و اقتصادي كره شمالي به مراتب از كره جنوبي بيشتر است. رشد اقتصادي بالاي كره شمالي موجب توجه و غبطه دانشجويان و روشنفكران كره جنوبي به همسايه شمالي شده بود.
جنوب و شمال خليج فارس هم تاريخ معاصرش با جنوب و شمال شبه جزيره كره بسيار مشابه است. توسعه و پيشرفت اقتصادي شمال خليج فارس كه همه پهنه آن متعلق به ايرانِ بزرگ است، در گذشته اي نه چندان دور به لحاظ اقتصادي فاصله اي كهكشاني با پهنه جنوب اين خليج داشت، تا آنجا كه شيوخ شان براي تفريح و بيمارانشان براي درمان به ايران مي آمدند، ايران براي بهبود زندگي انها، برايشان بيمارستان و مدرسه مي ساخت، صادرات كالاهاي صنعتي ساخت ايران به سويشان روان بود، در ملاقاتهاي شيوخ آنها با مسئولان ايراني، درخواست كمك براي بهبود اقتصاد و زندگي شان، ترجيع بند سخنانشان بود. خلاصه اينكه آرزوی دور و درازشان رسيدن و يا حداقل نزديك شدن به جايگاه اقتصادي ايران بود.
اما همانطور كه ورق براي شمال و جنوب شبه جزيره كره برگشت، براي شمال و جنوب خليج فارس هم برگشت. چه كسي باور ميكرد توليد ملي ٢/٨ ميليارد دلاري كشور كوچك امارات در سال ١٩٧٣ به ٥٠٧ ميليارد دلار در ٢٠٢٢ برسد و از اقتصاد ایرانِ بزرگ سبقت بگیرد؟ چه كسي تصور ميكرد، كشور مينياتوري قطر كه تلفظ اسم آن براي مردم دنيا مشكل بود و نمي دانستند كجاي كره زمين قرار دارد، با جمعيت بومي ٦٠٠ هزار نفري در سال ٢٠٢٢ جام جهاني فوتبال را برگزار كند؟ چه كسي در خواب مي ديد، جزيره كوچك بحرين به سريع ترين سيستم بانكي، جهانِ در حال رشد برسد؟ چطور شد كشور فقیر عمان که ارتش ایران آنرا از چنگال کمونیسم نجات داد و‌ كاخ پادشاهي آن با پول اهدايي ايران ساخته شد، لقب سوئيس خاورميانه را گرفت؟
متاسفانه نرخ تمام شاخصهاي اقتصادي، رشد توليد ملي، سرمایه گذاري داخلي و خارجي، توليد نفت و گاز، ترانزيت كالا و مسافر، گردشگري، كنترل تورم، بهره وري، صادرات، صادرات مجدد، زیرساخت های IT و غيره در شمال خليج فارس منفي و يا در بهترين حالت بطئي و در جنوب تصاعدي در حال افزايش است. هيچ چشم اندازي هم براي تغيير وضعيت در افق مشاهده نمي شود.
در سال ٢٠٢٣ توليد جنوب خليج فارس از ٢٥٠٠ ميليارد دلار گذشت، توليد شمال آن به ٤٠٠ ميليارد هم نمي رسد، آیا با استمرار وضعيت فعلي در آينده نه چندان دور، بايد شاهد باشیم، شمال در تاريكي فرو رود و جنوب آن نوراني شود؟
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

لینک عکس :

https://static4.bartarinha.ir/servev2/1ynsMEXz9zNE/Bumv1zAHak0,/photo_2023-07-13_00-38-20.jpg

غلامرضا مصدق

24 Dec, 18:30


📌باز هم نامردی رفيق سراپا كَلَكْ ما، روسيه !

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

✳️ خيانت، از پشت خنجر زدن و سوءاستفاده روسيه از ايران تمامي ندارد. اگر سهم مخرب سه كشور مداخله گر تاریخ معاصر ایران، انگليس، آمريكا و روسيه با هم مقايسه شوند، بي ترديد روسيه با اختلاف زياد مقام اول را بدست خواهد آورد. ليست مداخلات‌ روسيه در ايران از دوران تزاري، اتحاد جماهیر شوروي و روسيه کنونی آنچنان، بلند بالا، متنوع، موذيانه و منفعت طلبانه است كه با سوابق هيچ كشور مداخله گر دیگری قابل قياس نيست.
در کمتر از یک سال اخیر این دومین بار است که روسیه ‏برای بدست آوردن دل اعراب خلیج فارس با هدف شریک شدن به چرب و شیرین ثروت بیکران این كشورها، ناجوانمردانه تمامیت ارضی ایران را زیر سوال می برد . درست است كاربرد لفظ " ناجوانمردانه " در روابط بين الملل بي معناست و منطقی است که رهبران همه كشورها باید تا آنجا که برایشان مقدور است از حق مشروعِ تلاش براي كسب منافع ملي براي ملت خود استفاده كنند، رهبران روسيه هم به روال رهبران ديگر كشورها همين كار را مي كنند، اما دلخوري ما از روسها، اين است كه همزمان و در كمال بي شرمي، آشكارا هم با ما نرد عشق مي زنند و هم با دشمنان و رقباي ما و اين رفتاري معمول و قابل قبول در روابط بین المللی نيست.
آنچه كه به روسيه اجازه می دهد چنين رفتار عجيب و غير معمول با ايران داشته باشد، اين است كه روسيه بخوبي می داند استراتژي ثابت، آمريكا ستيزي ايران، به مثابه چك سفيد امضاء به اين كشور است، تا آنجا كه مي تواند بدون محدويت با حفظ دوستي خود در بالاتربن سطح با ايران هر طور كه منافع اش اقتضاء كند، با بولدوزر از روي منافع ملي ايران عبور كند، رابطه فی مابین چنان یک طرفه به نفع طرف مقابل شكل گرفته که ما باید از تجاوز روسيه به يك كشور مستقل حمايت مي كنيم اما او در كمال وقاحت تماميت ارضي ما را به ديگران مي فروشد.
آقاي دكتر ولايتي يكي از معماران استراتژي نگاه به شرق براي ستیز با غرب، در اعتراض به موضع گيري اخير روسيه در مورد جزاير سه گانه، گفتند " درست نيست، روسيه براي امتيازي كم ارزش و دست نيافتني، به اعتبار خود لطمه بزند ". سخن ايشان بعنوان ديپلماتي كهنه كار بسيار نابجا است، معناي حرف ايشان اين است كه، وزن ايران نزد روسيه آنچنان ناچيز است كه حاضر است براي امتيازي كم ارزش از بزرگترين خط قرمز ايران يعني تماميت ارضي آن عبور كند. اما اينكه اين امتياز براي روسيه دست نيافتني است، از اين جهت درست است كه تحت هيچ شرايطي ذره اي از خاك ايران تجزيه نخواهد شد، چه رسد به سه جزيره مهم آن، روسيه بهتر از همه می داند هرگز اين اتفاق نخواهد افتاد، براي اثبات اين ادعا، به آقاي پوتين توصیه می کنیم بصورت گذارا هم که شده نگاهی به تاريخ جنگ ايران و عراق بیندازند. با اینحال او به هر صورت به هدفش كه دل دادن به دلِ اعراب است مي رسد، اگر چه برای امارات جزیره نمی شود، اما برای پوتين در اين بازي ناجوانمردانه حتماً نان می شود.
روسیه نه به توصیه محترمانه و لين آقای ولایتی و نه با سرمقاله تند و تيز کیهان از سیاست بی هزینه اما پرسود بازی با کارت ایران دست نخواهد کشید، مگر اینکه ایران با سیاست ایجاد توازان در روابط با شرق و غرب، رهائی از چنگال اختاپوس تحریم و استفاده از ظرفیتهای عظیم بلااستفاده انساني و اقتصادی برای افزایش تولید ملی شرایط را از اساس چنان تغییر دهد، که تا هيچوقت کشوری مثل روسیه کشور کوچکی مثل امارات را به ایران بزرگ ترجیح ندهد.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !

🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

16 Dec, 18:28


📌راه روشن مبارزه با زنجیره ی فساد اقتصادی

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

❇️ هرازگاهي خبر فسادی کلان، همه توجه ها را به خود جلب ميكند. فرآيند و نوع مواجهه همیشگی با اين فساد ها عبارتند از:
١- استمرار و تكرار فسادها
٢- افزايش تصاعد هندسي فسادها
٣- تمركز صد درصدي مسئولان بر تعقيب و مجازات متخلفان
٤- آه و ناله كردن عده اي هم از فقدان و ضعف نظارت
بر اساس تجارب مشترك بشري، فساد دردي شناخته شده و درمان آن شناخته شده تر از خودِ درد است. فساد قبل از اينكه ناشي از وجود مفسدان باشد، ناشي از جَو و ساختار بستر ساز فساد است. چرا در كشورهاي اسكانديناوي كمترين فساد و در كشورهاي ديگري مثل سومالي و سوريه فساد در اوج است؟ آيا دليل پاك بودن كشورهاي با درجه بسيار پائين فساد وجود انسانهاي اخلاقمدار و با تقوا و در كشورهاي فاسد وجود انسانهاي بالذاته فاسد است؟ خير، اگر در سوئد و ژاپن هم جَو و ساختار، زمينه فساد را فراهم كند، چه بسا كه مردم آن کشورها در فساد کردن دست كمي از كشورهاي به شدت فاسد نداشته باشند. كُره شمالي و جنوبي، دو كشور، با جغرافيا، نژاد، زبان، تاریخ و فرهنگ مشترك هستند، اما كره جنوبي به نسبت پاك و كره شمالي غرق در فساد است، تفاوت اين دو نه در خصوصیات فردی مردم بلکه در جَو و ساختارهاي ضد فساد و فسادزای آنهاست.
اگر ابزارهاي مشترك مبارزه با فساد كه حاصل تجارب مشترک بشري هستند تشريح شوند، هم ريشه و هم راه مبارزه کارآمد با فساد مشخص مي شود. ابزارهاي مبارزه اصولی با فساد عبارتند از :
١- اقتصاد رقابتي
٢- دولت كوچك
٣- رسانه هاي آزاد، مستقل و رسمي
٤- قوه قضائيه مستقل
به هر ميزاني كه اقتصاد كشوري رقابتي تر، به همان نسبت فساد كمتر مي شود. يكي از سرچشمه هاي اصلي فساد، وجود رانتهاي متعدد، مانند،كالاي يارانه اي مثل، آرد، سوخت، دارو، ارز دولتی، وامهاي كم بهره و غيره زمينه اي به وسعت دریا براي فساد در اقتصادهاي غيررقابتي فراهم مي كند. همچنین، اين اصلي اثبات شده است كه به هر ميزاني كه دولت فربه تر، فساد هم بيشتر و بالعكس. رسانه هاي آزاد، مستقل و رسمي بعنوان ركن چهارم دموكراسي مثل عقاب از آسمان در پي شكار اخبار هيجان انگيز و مورد توجه مردم براي جذب مخاطب بيشتر هستند، به دليل استقلال اين نوع رسانه ها از حاكميت، بدون دغدغه، تخلفات را رسانه اي ميكنند و به دليل رسمي بودن، بايد پاسخگوي صحت گزارشات خود باشند. با این حال هر چند كه ساختارها ضد فساد طراحي و اجراء شده باشند، بالاخره معدود افراد مفسد در هر جامعه ای همیشه خواهند بود، در صورت تخلف، قوه قضائيه مستقل، در کمال بيطرفي دمار از روزگار مفسدان درخواهد آورد.
وجود ابزارهای چهارگانه، هر کدام به تنهایی شرط لازم و نه کافی برای مبارزه با فساد هستند، بنابراین هر چهار ابزار باید همزمان پای کار باشند. ما اقتصادی به غایت غیر رقابتی، دولتی بزرگ و رسانه های ضعیفی داریم، که اولی روز به روز غیر رقابتی تر، دومی فربه تر و سومی ضعیف تر می شوند. حتي با فرض وجود قوه قضائیه ۱۰۰٪ مستقل و اعدام روزانه سلاطینِ، سکه، ارز، چای، قیر، شکر، گوشت و غیره، تاثیر چندانی در مبارزه با فساد نخواهد داشت، زیرا سرچشمه های فساد لاینقطع در حال زمینه سازی برای فساد هستند. تعقیب و مجازات مفسدان، آخرین گام از ده ها گام فرآيند مبارزه سیستماتیک با فساد است و نه همه آن، در واقع، مجازات متخلفان امري فرعي، اصل ساختارهاي فسادزا است. نظارت بر صدها چشمه فسادزا، نيازمند، صدها هزار ناظر است، با فعاليت سه شيفته سرچشمه های فسادزا، خودِ ناظران هم بعد از مدتي محتاج ناظر ميشوند و اين دور باطل انتهائی ندارد. وقتي ساختار طوری طراحی شود که برای کنترل نيازمند هزاران هزار ناظر باشد و مكرراً موارد فساد تكرار شوند، مسلماً ساختاري با فساد سيستماتيك است.
با وجود اقتصاد غیر رقابتی موجود، دولت بزرگ و فقدان رسانه های آزاد، مستقل و رسمی محالِ محالِ محال است، مبارزه با فساد به نتیجه برسد، حتی اگر روزی صد مفسد اقتصادی در ملاء عام اعدام شوند. مبارزه اصولی و موثر با فساد الزامات خود را دارد، آیا حاضریم اقتصاد را رقابتی، دولت را کوچک و آزادی لازم را به رسانه ها بدهیم؟ بدون الزام به این الزامات مبارزه به فساد، آب در هاون کوبیدن است.اگر كشوري در دنيا وجود دارد كه بدون استفاده از ابرازهاي چهارگانه مذكور در مبارزه با فساد موفق شده، حتماً ايران دومي آن خواهد بود.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

05 Dec, 18:30


📌توالت سازی یا هتل سازی اولویت کدام است ؟

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

🔻سالها پیش از شروع جنگ یمن، در سفری به آن کشور، بعد از پیاده شدن از هواپیما وارد توالت فرودگاه شدم. وضعیت توالت فرودگاه صنعا که قاعدتاً مهمترین فرودگاه کشور و دروازه ورود به آن ديار بود، مرا به شدت شوکه کرد، آفتابه آن یک قوطی حلبی كنسرو یک لیتری که با ریسمانی به دیوار بسته شده بود. لازم به توضیح نیست که نمای آن توالت محقر، کثیف و بد بو آینه تمام نمای وضعیت آن کشور از جهات مختلف بود. قبل از اینکه پایم را از فرودگاه بیرون بگذارم، کاملاً مشخص شد، یمن کشوری فقیر و از جهات مختلف بسیار عقب مانده است. آن قضاوت آنی من و آنچه در طول یک هفته اقامت در آن کشور دیدیم کاملاً با هم منطبق بود.
غرض از ذکر این خاطره اینکه، مدتي است آقاي ضرغامي، وزير گردشگري بر خلاف رويه معمول دولتمردان ما كه هميشه پيگير اهداف بزرگ جهاني براي حل مشكلات بشريت هستند، بر هدف سر و سامان دادن به توالتهاي عمومي كشور تمرکز کردند. حالا كه برای اولین بار، دولتمردي از فراز ابرها به زمين آمده و از پيگيري اهداف دست نيافتني بزرگ جهاني دست كشيده و با تشخيص درست اولويت بر ضرورت حل مشكلي زميني و شدني تمركز كرده، به جاي تشويق و حمايت از این اقدام بجای او، بعضاً مورد تمسخر قرار مي گيرد. شاه بيت حرف تمسخر كنندگان هم اين است كه آقاي وزير از انجام كارهاي بزرگ ناتوان است، تمركز خود را بر اين هدف درپيتي گذاشته است !!!
تمسخر كنندگان مصداق ضرب المثل " الناس علي دين ملوكهم " هستند، چون معمولاً دولتمردان ما در پي اهداف بزرگ، جهاني، بي ارتباط با منافع ملي، دست نيافتني، غير قابل اندازه گيري،پرهزينه و در بسیاری موارد بی فایده هستند، پس مسئولان عالیرتبه، باید مثل وزيري که در پي رساندن ايران به مقام اقتصاد دوم جهان، یا آن یکی که هدفش رساندن ارزش ريال فراتر از دلار و يورو، یا ديگري که هدفش حل سه روزه مشكلات بورس است و یا آن یکی که می خواهد در اقلیم خشک و نیمه خشک ایران در مدت کوتاهی چند میلیارد درخت بکارد، مدام پیگر اهداف خیلی خیلی بزرگ باشند، اما هيچگاه حتي يكي از اين اهداف بزرگ نصفه نيمه هم محقق نشود و هیچ مقام مسئولی هم بابت عدم تحقق حتی یک درصدی آنها از مردم عذرخواهی نکند.
تمسخر كنندگان آقاي ضرغامي خوب است به اين پرسش جواب دهند، وقتي اكثر توالتهاي عمومي كشور از حداقل هاي استاندارد بهداشتي بی بهره هستند، وزير گردشگري قبل از حل اين مشكل بايد به رفع چه معضل مهمتري بپردازد؟ اگر وزرات گردشگري تا بحال قادر به سر و سامان دادن به توالتهاي عمومي نشده، چطور ممكن است قادر به ساخت هتلهای پنج ستاره شود؟ كه كاري به مراتب آسانتر از ساخت و بهبود هتل نسبت به توالت است؟ اگر اين وزارتخانه قادر به برداشتن اين قدم به ظاهر كوچك كه البته نتايج بسيار بزرگي دارد نباشد، چطور بايد قدمهاي بزرگتري بردارد؟
حالا که دولتمردی بر خلاف عرف معمول مسئولان عزیز ما بر هدفی، به ظاهر بی اهمیت اما در باطن بسیار ضروری، مفید و دست یافتنی تمرکز کرده، از این اقدام بجا اما غیر معمول او حمایت کنیم، از کجا معلوم، شاید این واقعگرائی و عادت كردن به انجام كارهاي كوچك به دیگر دولتمردان هم سرایت پیدا کند.
چه خوشمان بیاید و چه نیاید، کیفت توالتهای عمومی به زبان بی زبانی به همه می گوید در قیاس با ملل دیگر کجا هستیم.
☑️اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !

🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

21 Nov, 18:27


📌اظهار تواضع در عين قدرت

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

پارگراف زير متن سخنراني رئيس جمهور چين در سفر اخيرش به آمريكاست. 👇
✳️ " ما بزرگترین کشور در حال توسعه جهان و ایالات متحده بزرگترین کشور توسعه یافته جهان است. ما می باید در کنار هم باشیم .چین آماده است که شریک و دوست ایالات متحده باشد . اصول اساسی ما در اداره روابطمان با ایالات متحده عبارت است از احترام متقابل ، همزیستی مسالمت آمیز و همکاری برد-برد. ما هرگز علیه ایالات متحده شرط بندی نمی کنیم و در امور داخلی او دخالت نمی کنیم .چین هرگز قصد چالش و از پای انداختن آمریکا را نخواهد داشت و بالعکس از آمریکای مطمئن، باز ، روبه رشد و خوشبخت خوشحال خواهد شد . همینطور هم ایالات متحده نباید علیه چین شرط بندی و یا در امور داخلی چین دخالت کند. چین به هر سطح از توسعه برسد هرگز بدنبال هژمونی و گسترش سلطه نخواهد بود و هرگز درصدد تحمیل اراده خود به دیگران برنخواهد آمد. چین بدنبال ایجاد قلمرو نفوذ نخواهد بود و در هیج جنگی چه سرد و چه گرم شرکت نخواهدکرد. "
✳️ چين در زماني نه چندان دور تا سالهاي پاياني دهه ٧٠ ميلادي بر اساس آموزه هاي انقلابي صدر مائو به جد در پي اصلاح جهان بود، مبارزه با امپرياليسم و كمك به جنبش هاي انقلابي در آسيا، آمريكاي جنوبي و افريقا، دستور كار اصلي رهبران اين كشور بود. با اين حال در داخل برنامه جهش بزرگ و انقلاب فرهنگي به تمامه با شكست مواجه شده بود و هيچ خبري از رفاه و عدالت مائويست نبود، تا آنجا كه مهمترين خروجي برنامه جهش بزرگ، تلف شدن حداقل ٣٠ ميليون نفر ناشي از گرسنگي بود. ناكامي هاي مكرر در داخل، بي نتيجه بودن سياست خارجي و پيش رو بودن تجربه شكست خورده اتحاد شوروي آنها را وادار به چرخش اساسي در سياستهاي داخلي و خارجي كرد.
✳️ تمركز بر توسعه اقتصادي در داخل و كنار گذاشتن اصلاح جهان و گسترش عدالت انقلابي و مبارزه با امپرياليسم، سيل سرمايه هاي خارجي به مناطق آزادِ استانهاي ساحلي چين روانه كرد. غول خفته كم كم از خواب بيدار شد. رشد اقتصادي دو رقمي شد. سفيران انقلابي سابق كه با آموزش جنگهاي چريكي به مبارزين خارجي در حال صدور انقلاب بودند، به صادركنندگان سرمايه و كالا به سراسر دنيا تبديل شدند. چين به مقام دوم اقتصاد جهان، اولين سرمايه گذار خارجي و بزرگترين صادر كننده دنيا رسيد.
✳️ آمريكا كه تازه با پيرزوي در جنگ سرد، خود را يكه ابرقدرت جهان ميدانست، با رقيبي جديد و پيچيده از نوع اقتصادي و نه نظامي آن مواجه شد. كه مثل دروازه مسجد، نه ميشد آنرا بِكني و نه بسوزاني، رقيبي كه برخلاف رقيب شكست خورده قبلي(شوروي سابق) در دام مسابقه تسليحاتي آمريكا نيفتاد. چين با تدبير و هوشياري توپ رقابت را به جاي ميدان نظامي به ميدان اقتصادي انداخت. حجم صادرات چين در سال ٢٠٢٢ به رقم سرسام آور ٦/٣ تريليون دلار رسيد كه از اين مقدار ٦٠٠ ميليارد آن به آمريكا صادر شد، در حاليكه صادرات آمريكا به چين فقط ١٧٧ ميليارد بود.
✳️ الان مهمترين چالش آمريكا، چين و رشد فزاينده آن است كه هـژمومي آمريكا را نه با زبان توپ و تانك كه با سلاح اقتصاد به مبارزه مي طلبد. هر چقدر كه آمريكا تلاش مي كند زمين بازي را عوض كند، رهبران باهوش چين دم به تله آنها نمي دهند. با اينكه تايوان جزء لاينفك چين و تصرف آن عملي مشروع است و مي تواند در چشم به هم زدني آنرا تصرف كند، اما فعلا تصرف تايوان كه مي تواند دام بزرگي براي چين از سوي آمريكا باشد در دستور كار نيست، حتماً در آينده اي نه چندان دور با قويتر شدن هر بيشتر بدون جنگ آنرا به سرزمين اصلي خود محلق خواهد كرد.
✳️ سخنراني متواضعانه رهبر چين در مقابل بايدن، نه ناشي از ضعف و خود كم بيني در مقابل آمريكا است و نه آمريكائي ها اينقدر كودن هستند كه اين سخنان متواضعانه زيبا را باور كنند. چين خوب ميداند نسبت به گذشته بسيار قويتر شده، اما توان آنها براي پشت سرگذاشتن آمريكا فعلاً كفايت نمي كند. چين با اينكه تبديل به كارخانه دنيا شده، اما هنوز بجز قدرت توليد كالا، فاقد برگ برنده هاي مكملي مثل، هاليوود، هاروارد، ام آي تي، كوكاكولا، مك دونالد، ده ها پايگاه نظامي و متحد در دنياست. پس فعلاً بايد صبور بود و بجاي درگير شدن با شاخ آمريكا، بهتر است همچنان به پِستان پُرشير او بچسبند. به قول ما لُرها، حيوان سركش را بايد عقب عقب داخل طويله كرد.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید .
🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

24 Oct, 20:01


📌مرگ بر تخصص !

✍️غلامرضا مصدق

🆔@gh_mosaddegh

فراوان در اخبار مي شنويم، فلان مجري تلويزيون بدون دارا بودن كمترين سابقه كاري مرتبط به عضويت هيئت مديره شركت ملي نفتكش با ميليادرها دلار سرمايه درآمده، فلان آقا بدون اينكه تجربه مديريت يك اداره در شهرستاني دور افتاده را داشته باشد به منصب وزارت رسيده، ديگري بدون هيچ روزمه صنعتي و توليدي به مدير عاملي بزرگترين هلدينگ صنعتي كشور منصوب شده، كسي وزير امورخارجه مي شود كه تسلطش بر زبان انگليسي در حد يك رهنماي معمولي تور مسافرتي هم نیست.
✳️ خبر بد اين است كه، كثرت اين دست اخبار چنان است كه در عين تعجب برانگيز بودن، طوری براي ما عادي شدند كه ديگر هيچ تعجبي را بر نمي انگيزند، اما خبر خوب اين است كه خوشبختانه در همه جا اين رويه خانمانسوز برقرار نيست. مثلاً، آن مقامات مسئول عزيزي كه تصميمگير چنين انتصابات عجيب و غريبي هستند، هرگز بر هواپيمايي كه خلبان آن اِند مهارت خلباني نباشد سوار نمی شوند. محال است حتي براي يك جراحي ساده خود را به تيغ جراحي بسپارند كه از دارا بودن تخصص حداكثري او مطمئن نباشند، امكان ندارد ساخت ساختمان مسكوني خود را به هر كسي بدون اطمينان بالا به تخصص ساخت و ساز بسپارند
✳️ بنابراين آن مقامات عزيزي كه بي محابا مناصب بزرگ را به آدم هاي كوچكِ بي تخصص و بي تجربه واگذار ميي كنند، وقتي پاي جان و منافع مادي شخصي خودشان در ميان باشد، ديگر مهم نيست، خلباني كه سوار هواپيمايش ميشوند، جراحي كه آنها را جراحي مي كند و مهندسي خانه شخصي شان را مي سازد، عرق خور، تارك الصلوة، سگ باز، ريش دوتيغه، غريبه، غيرخودي و حتي خارجي كافر باشند.
✳️ اين كه چرا مسئولان محترم به وقت واگذاري مناصب بزرگي كه سرنوشت و زندگي ده ها ميليون نفر را رقم مي زنند توجهی به تخصص و تجربه منصوبان خود ندارند، اما وقتي پاي منافع شخصي در ميان باشد، بي توجه به خصوصيات اخلاقي، وابستگي هاي سياسي و فاميلي افراد، در مورد توانايي حرفه اي و تجربي آنها مُو را از ماست بيرون مي كشند.هيچ توضيح منطقي براي توجيه اين استاندارد دو گانه، اِلا همان توجيه هميشگي براي منطقي جلوه دادن رويه هاي عجيب و غريب وجود ندارد و آن اينكه ما " خاص " هستيم، پس چون خاص هستيم، رويه هاي ما با رويه هاي معمول ملل ديگر قابل قياس و ارزيابي نيستند، حتي اگر رویه های ما بسيار غير معمول، عجیب و در تضاد كامل با منافع ملي باشند.
🔻اگر این یادداشت را می پسندید برای دیگران هم ارسال کنید !

🆔@gh_mosaddegh

غلامرضا مصدق

05 Aug, 18:26


📌تفات نجومی، انقلاب با فروپاشی

✍️غلامرضا مصدق


🆔@gh_mosaddegh

❇️ درک تفاوتِ از زمین تا آسمانِ انقلاب با فروپاشی برای مسئولان ما بسیار حیاتی است. زیرا آنها به دلیل فقدان اپوزیسیون منسجم، ترس مردم از انقلابی دیگر با تبعات غیرقابل پیش بینی، وجود چند میلیون طرفدار پای کار، دارا بودن تجارب بالا در مقابله با اعتراضات، عدم تمایل قلبی قدرتهای جهانی و منطقه ای به سرنگونی ج ا و غیره، وقوع انقلاب در ایران را کاملا نامتحمل می دانند، که البته تحلیل و نتیجه گیری نسبتاً درستي است. ممکن است خوانندگان این سطور بگویند، پس عامل نارضایتی مردم چه می شود؟ اگر چه نارضايتي گسترده مردم شرط لازم و اصلی براي وقوع هر انقلابی هست، اما شرطِ كافي نيست. اما آیا احتمال فروپاشی نیست؟!.
بر خلاف انقلاب، فروپاشي مي تواند، در غیاب، اپوزسيون منسجم، عدم اعتراض عملي مردم، عدم تمايل قدرتهاي جهاني و منطقه اي به سرنگوني و حتي با وجود طرفدران ميليوني پاي كار، نيروي نظامي و امنيتي قدرتمند هم اتفاق بيفتد.
فروپاشي شوروي عيني ترين مثال برای این ادعاست. خوشبختانه آن فروپاشي در گذشته اي نزديك (۳۱ سال پیش ) جلوي چشم همه ما اتفاق افتاد و به همين دليل از هر گونه تحريف تاريخي مصون است. شوروي زماني از هم فروپاشيد كه يكي از دو ابرقدرت نظامي دنيا بود، كه نه تنها در مسابقه تسليحاتي پا به پاي آمريكا، حتي در موارد زيادي جلوتر از آنها حركت می کرد بلکه ايستگاه فضائي آنها در اندازه شهري کوچک در چند صد كيلومتري از زمين هر روز بر وسعتش افزوده مي شد، فاقد هر گونه اپوزيسيوني حتي از نوع ضعيف آن بود، اگر چه اكثريت مردم ناراضي بودند اما هيچ مخالفت عملي با آن رژيم نداشتند، هنوز قبله آمال ده ها و شايد صدها ميليونها انسان عدالت طلب در جهان بود، مستقيم و غير مستقيم بر نيمي از دنيا حكم مي راند، داراي حق وتو در سازمان ملل بود، از مرزهاي چند ده هزار كيلومتري آن حتی خرگوشي قادر به رد شدن نبود.
اما ابرقدرت شوروي، با بوجود دارا بودن آن همه امتيازات فوق العاده و رشک برانگیز به دليل ناكارآمدي داخلي بويژه در حوزه اقتصاد بدون شلیک یک گلوله از سوی دشمنان و یا انقلاب از سوی مردم فروپاشيد. درحاليكه كه زيردريايي اتمي، بمب افكن دوربرد و موشك قاره پيما را مثل آب خوردن مي ساخت، اما از تامين صابون و کاغذ توالت مورد نياز مردم ناتوان بود.
ناكارآمدي و عدم توازن در بخشهاي مختلف در هیچ کشوری نمي تواند تا بي نهايت ادامه داشته باشد. متوسط رشد اقتصادي ما در ١٢ سال گذشته فقط ١٪؜ بوده، از طرفي هيچ چشم اندازی براي تغييری مثبت از این روند خانمانسوز در افق ديده نمي شود. در تاریخ بشر هيچ كشوري در دنيا مثل ما تورم دو رقمي ۵۰ ساله را تجربه نکرده. نرخ سرمایه گذاری ما حتی از نرخ استهلاک آن به مراتب کمتر است. روند خروج سرمايه همواره افزايشي است.سرمایه گذاری خارجی به نسبت ظرفیت کشور تقریبا صفر و به دلیل فقدان سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز که مهمترین مزیت اقتصادی ما بود، ایران را از بازار این صعنت در سطح جهانی به نوعی کنار گذاشته است. هیچ امیدی برای خلاصی از دست اختاپوس تحریم ها وجود ندارد. استمرار اين روند مخرب بدون چشم انداز رهايي از آن، مثل شمع ما را آب مي كند. البته ناركارآمدي منحصر به حوزه اقتصاد نيست، ما در حوزه هاي فرهنگي، سياسي، اجتماعي و روابط بين الملل مشكلات عديده اي داريم اما در حوزه اقتصاد چنان وضعيت بغرنج است كه درد جانكاه آن لحظه به لحظه توسط شهروندان حس مي شود.
اگر چه شوروی به مدت ۴۶ سال در جنگ سردی گسترده با غرب درگیر بود، اما فروپاشی آن نه به دست دشمنانش بلکه به دلیل مشغول شدن افراطی به آن دشمنان و بی خیالی مفرط نسبت به کارآمدی داخلی صورت گرفت. اگر مسئولان عزیز ما، خیالشان از عدم احتمال وقوع انقلاب آسوده است، لازم است از شدت نگرانی وقوع فروپاشی که همه عوامل بوجود آورنده آن در حال شکل گیری است، لحظه ای خواب به چشمانشان نرود.
🔻اگر این یادداشت را مفید می دانید برای دیگران هم ارسال کنید !
🆔@gh_mosadegh