اقتصادما @eghtesademaa Channel on Telegram

اقتصادما

@eghtesademaa


🔺️مدیر مسئول دكتر عبداله رحيم لوي بنيس.

اقتصادما (Persian)

اقتصادما یک کانال تلگرامی است که توسط مدیر مسئول دکتر عبداله رحیم لوی بنیس اداره می‌شود. این کانال به بررسی و تحلیل مسائل اقتصادی مختلف می‌پردازد و اطلاعات مفیدی را برای علاقمندان به اقتصاد فراهم می‌کند. اگر شما علاقه‌مند به آگاهی از اخبار و تحولات اقتصادی هستید، اقتصادما کانال مناسبی برای شما است. از آخرین اخبار اقتصادی گرفته تا تحلیل‌های تخصصی، این کانال می‌تواند منابع معتبری برای شما باشد. بنابراین، به کانال اقتصادما بپیوندید و به دنیای پیچیده اقتصادی با آگاهی و شناخت وارد شوید.

اقتصادما

21 Nov, 13:30


https://x.com/drahimloo/status/1859589985604649065?s=12&t=vVj1W75ynQ_Igayr6BBbWg

اقتصادما

21 Nov, 12:46


♦️اعلام ⁧ #نرخ_تسعير⁩ اقلام پولی دارايی‌ها و بدهی‌های ارزی شبکه بانکی/مبنا نرخ خرید حواله معاملات الکترونیکی ارز (ETS) مرکز مبادله ارز و طلای ایران در تاریخ 31 شهریورماه
‏ ۱ آذر ۱۴۰۳
‏نرخ تسعير اقلام پولی دارايی‌ها و بدهی‌های ارزی شبکه بانکی کشور برای گزارشگری مالی میاندوره‌ای منتهی به شهريور ماه 1403، نرخ خرید حواله معاملات الکترونیکی ارز (ETS) مرکز مبادله ارز و طلای ایران در تاریخ 31/06/1403 (براي هر يورو معادل 508.428 ريال و برای هر دلار آمریکا معادل 457.374 ريال) تعیین شد.

‏به گزارش روابط عمومی ⁧ #بانک_مرکزی⁩، این بانک طی بخشنامه 211383/03 در تاریخ 1 آذرماه 1403 و پيرو بخشنامه‌شماره 6492/03 مورخ 18/1/1403، موضوع اعلام نرخ تسعير برای گزارشگری مالی منتهی به اسفند ماه سال 1402؛ وفق مصوبه بیست و نهمین جلسه مورخ 15/8/1403 هيأت عامل بانک مرکزي، نرخ تسعير اقلام پولي دارايي‌ها و بدهي‌هاي ارزي شبکه بانکي کشور براي گزارشگری مالی میاندوره‌ای منتهي به شهريور ماه 1403، به شرح زیر تعیین شد:

‏«نرخ تسعیر برای دارایی‌ها و بدهی‌های پولی ارزی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی براي دوره گزارشگری مالی میاندوره‌ای منتهي به شهريور ماه 1403، نرخ خرید حواله معاملات الکترونیکی ارز (ETS) مرکز مبادله ارز و طلای ایران در تاریخ 31/06/1403 (براي هر يورو معادل 508.428 ريال و برای هر دلار آمریکا معادل 457.374 ريال) تسعیر شود. در مورد ساير اسعار نیز بر مبناي نرخ برابري آن‌ها به يورو در مقطع زمانی پایان شهريور ماه 1403، با رعایت استانداردهای حسابداری مربوط عمل شود.»

‏یادآور می شود تا مقطع بعدی اعلام نرخ تسعیر توسط بانک مرکزی، مراتب فوق‌‌ملاک و مبناي تسعير اقلام دارايي‌ها و بدهي‌هاي ارزي در بانک‌ها و مؤسسات اعتباري غيربانکي مي‌باشد.

‏بانک ها موظفند مراتب را به قيد تسريع و با لحاظ مفاد بخشنامه شماره 149153/96 مورخ 16/5/1396 به تمامي واحدهاي ذي‌ربط آن بانک/مؤسسه اعتباري غيربانکي ابلاغ کرده و بر حسن اجراي آن نظارت دقيق به عمل آورند.

https://t.me/eghtesademaa

اقتصادما

21 Nov, 12:28


🔴 مجوز بی سابقه سران قوا برای جبران کسری ۲۰۰ همتی یارانه‌

🔸️بررسی جدول هدفمندی یارانه ها نشان میدهد، تا شهریور ماه نزدیک به ۲۱۶ هزار میلیارد تومان کسری منابع در رابطه با اعتبارات اجتناب ناپذیر هدفمندی یارانه ها مشاهده شده است.

🔸️برای جبران این کسری۷۷هزار میلیارد تومان با استفاده خزانه داری از موجودی شرکتهای دولتی و ۱۳۹ هزار میلیارد تومان نیز از محل منابع عمومی بودجه برداشت شد

🔸️تنها در شهریور ماه حدود ۹۱ هزار میلیارد تومان از تنخواه گردان برای پرداخت اعتبارات هدفمندی یارانه ها استفاده شده است.

🔸️پیگیری ها از سازمان هدفمندی یارانه ها نشان میدهد، استفاده از محل منابع بودجه عمومی برای پوشش کسری منابع یارانه ای برای نخستین بار با دریافت مصوبه از سران قوا عملیاتی شده است.

https://t.me/eghtesademaa

اقتصادما

21 Nov, 12:05


♦️بدهی ۷۰۰میلیون دلاری وزارت نفت به هدفمندی دلیل عدم واریز یارانه ها/پول نفت کجا می رود؟

🔰پیگیریها از منابع مطلع در سازمان برنامه و بودجه و سازمان هدفمندی یارانه ها درباره دلایل عدم واریز یارانه آبان نشان می دهد، از ابتدای سال تا کنون حدود ۷۰۰ میلیون دلار از مطالبات مرتبط با هدفمندی یارانه ها از سوی وزارت نفت به حساب هدفمندی یارانه ها واریز نشده است.

🔻با احتساب نرخ تسعیر ۵۰ هزار تومانی مجموع مطالبات وصول نشده هدفمندی از زیر مجموعه های وزارت نفت به ۳۵ هزار میلیارد تومان رسیده است.
🔻سازمان هدفمندی یارانه‌ها در ماه‌های گذشته نیز با چالش‌هایی در پرداخت یارانه نقدی مواجه بود اما منابع مذکور از محل استقراض از منابع بودجه‌ای دولت تامین می‌شد.
🔻در حالی که برای پرداخت یارانه نقدی دهک‌های باقی مانده در آبان ماه به منابع ریالی نزدیک به ۱۶ هزار میلیارد تومان نیاز است، برای نخستین بار در سال جاری امکان استقراض بیشتر از منابع بودجه سنواتی ایجاد نشده است./تسنیم

https://t.me/eghtesademaa

اقتصادما

21 Nov, 10:19


شاخص رقابت پذیری مالیاتی بین المللی

شاخص رقابت‌پذیری مالیاتی بین‌المللی (ITCI) به دنبال اندازه‌گیری میزان پایبندی نظام مالیاتی یک کشور به دو جنبه مهم سیاست مالیاتی است: رقابت‌پذیری و بی‌طرفی.

کد مالیاتی رقابتی، کدی است که نرخ های مالیات نهایی را پایین نگه می دارد. در دنیای جهانی شده امروزی، سرمایه بسیار متحرک است. کسب‌وکارها می‌توانند برای یافتن بالاترین نرخ بازده، در هر تعداد کشور در سراسر جهان سرمایه‌گذاری کنند. این بدان معناست که کسب‌وکارها به دنبال کشورهایی با نرخ مالیات پایین‌تر بر روی سرمایه‌گذاری خواهند بود تا نرخ بازده پس از مالیات خود را به حداکثر برسانند. اگر نرخ مالیات یک کشور بیش از حد بالا باشد، سرمایه گذاری را به جای دیگری هدایت می کند و منجر به رشد اقتصادی کندتر می شود. علاوه بر این، نرخ های مالیاتی حاشیه ای بالا می تواند مانع سرمایه گذاری داخلی شود و منجر به اجتناب از مالیات شود.

بر اساس تحقیقات OECD، مالیات بر شرکت‌ها برای رشد اقتصادی بسیار مضر است و مالیات بر درآمد شخصی و مالیات بر مصرف ضرر کمتری دارند. مالیات بر اموال غیر منقول کمترین تأثیر را بر رشد دارد.[3]

به طور جداگانه، یک کد مالیاتی خنثی به سادگی کدی است که به دنبال افزایش بیشترین درآمد با کمترین انحرافات اقتصادی است. این بدان معنی است که مصرف را بر پس انداز ترجیح نمی دهد، همانطور که در مورد مالیات سرمایه گذاری و مالیات بر ثروت اتفاق می افتد. همچنین به معنای کاهش یا عدم تخفیف مالیاتی هدفمند برای فعالیت های خاص انجام شده توسط مشاغل یا افراد است.

همانطور که قوانین مالیاتی پیچیده تر می شوند، آنها نیز کمتر خنثی می شوند. اگر در تئوری، مالیات‌های یکسانی برای همه مشاغل و افراد اعمال می‌شود، اما قوانین به گونه‌ای است که کسب‌وکارهای بزرگ یا افراد ثروتمند می‌توانند رفتار خود را برای کسب مزیت مالیاتی تغییر دهند، این بی‌طرفی سیستم مالیاتی را تضعیف می‌کند.

یک کد مالیاتی که رقابتی و خنثی باشد، رشد اقتصادی و سرمایه گذاری پایدار را ارتقا می دهد و در عین حال درآمد کافی برای اولویت های دولت را افزایش می دهد.

عوامل بسیاری غیر مرتبط با مالیات وجود دارد که بر عملکرد اقتصادی یک کشور تأثیر می گذارد. با این وجود، مالیات نقش مهمی در سلامت اقتصاد یک کشور دارد.

برای سنجش بی طرفی و رقابتی بودن سیستم مالیاتی یک کشور، ITCI به بیش از 40 متغیر سیاست مالیاتی نگاه می کند. این متغیرها نه تنها سطح نرخ مالیات، بلکه نحوه ساختار مالیات را نیز اندازه گیری می کنند. این شاخص به مالیات شرکت‌ها، مالیات بر درآمد افراد، مالیات بر مصرف، مالیات بر دارایی و رفتار سودهای کسب‌شده در خارج از کشور نگاه می‌کند. ITCI یک نمای کلی از نحوه مقایسه کدهای مالیاتی کشورهای توسعه یافته ارائه می دهد، توضیح می دهد که چرا کدهای مالیاتی خاص به عنوان مدل های خوب یا بد برای اصلاح برجسته می شوند، و بینش مهمی در مورد نحوه تفکر در مورد سیاست مالیاتی ارائه می دهد.

https://t.me/eghtesademaa

اقتصادما

21 Nov, 10:16


🌍 رتبه بندی مالیاتی بین المللی 2024
🔹ترکیه در رتبه دوازدهم بهترین شاخص رقایت پذیری مالیاتی
🔹ادامه در پست بعدی👇

https://t.me/eghtesademaa

اقتصادما

21 Nov, 10:07


21 نوامبر روز جهانی #تلویزیون است. این برنامه که توسط سازمان ملل متحد در سال 1996 ایجاد شد، به منظور شناخت تأثیر رو به رشد تلویزیون بر اطلاع رسانی و آموزش عموم مردم و همچنین ایجاد ارتباط بین مردم در سراسر جهان و تأثیرگذاری بر تصمیم گیری بود.

https://t.me/eghtesademaa

اقتصادما

20 Nov, 13:52


♦️پایان عصر رانت خواری ارزی

🔹بی شک بازار توافقی بایستی نقطه پایان دلار نیما و... باشد و بانک مرکزی هیچ گاه از این مسیر عدول نکند.
منتظر کاهش نوسان آفرینی و نوسان گیری در بازار ارز می مانیم.
https://t.me/eghtesademaa

اقتصادما

20 Nov, 13:48


طبق نظرسنجی رویترز : فدرال رزرو تا پایان سال 2025 نرخ بهره را به %3.50 -%3.75 کاهش می دهد که توسط نظرسنجی نشان داده شده است

🔹 94 نفر از 106 اقتصاددان انتظار دارند، فدرال رزرو نرخ بهره را %0.25 در دسامبر کاهش دهد و به %4.25 -%4.50 برساند.

🔹 57 نفر از 67 اقتصاددان می گویند، خطر افزایش تورم آمریکا در سال آینده افزایش یافته است.

🔹44 نفر از 51 اقتصاددان می گویند، تعرفه های پیشنهادی ترامپ به طور قابل توجهی بر اقتصاد ایالات متحده تأثیر خواهد گذاشت.

#عصر_ترامپ

https://t.me/eghtesademaa

اقتصادما

20 Nov, 13:23


♦️تعرفه واردات، یارانه مردم به دولت
زمانی که یک خودروی ٢٠ هزار دلاری با تعرفه ٧٠ درصدی وارد کشور می شود، یعنی حداقل با مبلغ مازاد ١۴ هزار دلاری بایستی به مصرف کننده عرضه شود. ای مبلغ معادل ٨۴٠ میلبون تومان( با دلار ۶٠ هزار تومانی) خواهد بود.
اگر مصرف کننده خودروی مورد نیاز را بدون تعرفه خربد و ملبغ ٨۴٠ میلبون تومان مازاد پرداختی را به نرخ ٢٣ درصد سپرده گذاری کند به سود سالانه حدود ١٩٣ میلیون تومان دست می یابد.با فرض مصرف سالانه ١٢٠٠ لیتر بنزین (سالانه) ، این مصرف کننده قادر خواهد بود ماهانه ١٠٠ لیتر بنزین ١۶٠ هزار تومانی یا ٢/٧ دلاری مصرف کند. بالاترین قیمت بنزین در جهان.

https://t.me/eghtesademaa

اقتصادما

20 Nov, 12:58


♦️پای استدلالیان همواره چوبین خواهد ماند
🔹هیچ کجای دنیا بنزین با کیفیت بنزین توزبعی در ایران توزیع نمی شود و لذا قیمت بنزین در ایران با هیچ کشوری قابل قیاس نیست.
🔹 به اذعان مدیر اتحادیه سوخت‌های جایگزین و خدمات وابسته: روزانه ۱۰ میلیون لیتر قاچاق بنزین و ۸ میلیون لیتر قاچاق گازوئیل داریم که مجموع قاچاق سوخت کشور، سالانه ۶ میلیارد دلار خسارت به کشور می‌زند.
هر چند قابل برآورد هست که آمار واقعی بیش از دو برابر است.
دولت در شرایطی که مسوول مبارزه با قاچاق هست، چگونه از مصائب واردات ۴ مبلبارد دلار بنزین آگاه و به مصائب قاچاق حداقل دو برابر این مبلغ جاهل هست.
سهم مردم بدون خودرو در درآمد قاچاق بنزین دقیقا چقدر هست؟
🔹وقتی مردم را مجبور به استفاده از خودروی با مصرف دو برابر میانگین جهانی می کنید یعنی بنزین را لیتری ۶ هزار تومان می فروشید و نه ٣ هزار تومان
ادامه در پست بعدی👇

https://t.me/eghtesademaa

اقتصادما

20 Nov, 12:47


♦️پاریس: تلاش می‌کنیم با آلمان و انگلیس به مذاکرات هسته‌ای با ایران بازگردیم

‏وزیر خارجه فرانسه در تماسی تلفنی با همتای ایرانی خود درباره نشست فصلی شورای حکام آژانس ، ازسرگیری مذاکرات درباره موضوع برنامه هسته‌ای ایران و مسائل منطقه‌ای گفت‌وگو کرد
https://t.me/eghtesademaa ‏

اقتصادما

20 Nov, 12:34


💢تئوری اسب مُرده

سرخ‌پوستان یک ضرب‌المثل خیلی معروف دارند که می‌گوید:
وقتی دیدی اسبت مرده، پیاده شو!

شاید فکر کنید این جمله خیلی بدیهی است، ولی اینطور هم نیست، همه ما اسب مرده زیادی داریم. بیایید با چند مثال شروع کنیم:
مثلا شرکت و سازمان‌های زیادی را می‌بینید که رسما ورشکسته هستند یا محصولی می‌فروشند که دیگر تقاضایی برایش وجود ندارد یا خودمان سهمی را در بورس می‌خریم که ضرر کردیم و امیدی به سود کردن از آن نداریم، در اینجا بجای پیاده شدن از اسب مرده کارهای عجیب غریب می‌کنیم.

کسانی که اسب مرده دارند ویژگی‌های مشترکی دارند و کارهای مشترکی انجام می‌دهند از جمله:

1️⃣ شلاق جدید می‌خرند:
معتقدند اگر اسب حرکت نمی‌کند بخاطر شلاقش است، شلاق را باید عوض کرد و محکم‌تر بر اسب زد تا اسب مرده حرکت کند. مثلا روی سهمی که قرار نیست رشد کند دائم خرید می‌زنیم یا برای محصولی که بازاری برای فروش ندارد تولید را مجهزتر می‌کنیم.

2️⃣ اسب سواران را عوض می‌کنیم:
کسانی که اسب مرده دارند معتقدند ما همیشه از این روش استفاده می‌کردیم و جواب می‌گرفتیم، پس الان باید سوارکار عوض شود. مثلا در شرکت‌ها بجای اصلاح فرآیند، کارمندها را اخراج می‌کنند یا مثلا در بورس بجای تحلیل کردن و یاد گرفتن سراغ کانال‌های vip می‌روند و وقتی ضرر کردند، سراغ یک کانال vip دیگر می‌روند.

3️⃣ کمیته‌ای برای بررسی نحوه بهبود عملکرد اسب مرده تعیین می‌کنند:
مثلا در شرکت اتاق فکرهای بی‌جهت تشکیل می‌دهند که هیچ خروجی خاصی ندارد، یا بعضا در جمع‌های خانوادگی می‌بینند یک نفر کارهای غیر اخلاقی انجام می‌دهد، جمع می‌شوند دور هم تصمیم می‌گیرند آن فرد باید ازدواج کند تا به راه راست هدایت شود و نه تنها درست نمی‌شود بلکه یکی دیگر را هم بدبخت می‌کند.

4️⃣ استانداردها را پایین می‌آورند تا اسب مرده را هم شامل شود و اسب مرده در طبقه زنده بی‌تحرک قرار گیرد.
معمولا برای توجیه عملکرد ضعیف یک مورد بدتر از خودمان پیدا می‌کنیم و می‌گوییم ببین بدبخت تر از من هم وجود دارد، مثلا در بورس برای سهم زیان‌ده می‌گویند این سهم را به دید بلند‌مدت خریدم.

5️⃣ عملکرد اسب مرده را عادی و عملکرد بقیه اسب‌ها را ایده‌آل تصور می‌کنیم. مثلا در خودروسازی می‌گویند صنعت خودرو وضعیت خوبی دارد و در شرایط نرمال به سر می‌برد، عملکرد خودرو سازهای اروپایی حالت خاص و استثنا دارد. پس چرا باید تغییر کنیم؟

6️⃣ حقوق هیات مدیره اسب مرده را زیاد می‌کنیم تا انگیزه مدیران را حفظ کنیم: مثلا بچه‌مان را به زور می‌فرستیم پزشکی بخواند و وقتی بخاطر عدم علاقه درس نمی‌خواند به او جایزه می‌دهیم که انگیزه بگیرد، یا مثلا یک فرد اشتباه را در یک سمت خاص قرار می‌دهیم و وقتی عملکرد ضعیفش نمایان شد حالا بجای اخراج، حقوقش را بیشتر می‌کنیم.

توجیه‌گری را کنار بگذارید و واقع‌گرا باشید اسبی که مرده دیگر زنده نمی‌شود. هزینه نگهداری اسب مرده خیلی زیاد است، نه تنها به ما سواری نمی‌دهد، بلکه کلی هم ما را عقب می‌اندازد. یک نگاه به ساختار شرکت‌ها و سازمان‌ها بیاندازید ببیند چند واحد اسب مرده در شرکت هستند، در زندگی شخصی هم همینطور اسب مرده را کنار بگذارید.

@eghtesademaa

اقتصادما

20 Nov, 09:45


♦️در تیر ماه ١۴٠٢ دولت در یک اقدام بهت آور و در ابهام عوارض صادرات فولاد را چهار برابر کرد. همان موقع من این پست را در کانال منتشر کردم👇

💥 سقوط شدید قیمت فولاد صادراتی ایران/ بدترین زمان برای افزایش عوارض صادراتی شمش فولادی

🔻شاخص پترومتالز برای قیمت‌های فولاد صادراتی ایران در هفته منتهی به ۳۰ تیر ۱۴۰۲ تا دقایقی دیگر منتشر می‌شود. بررسی پترومتالز نشان می‌دهد که همگام با بازار CIS، قیمت شمش و اسلب صادراتی ایران سقوط شدیدی را تجربه کرده است و قیمت‌های فولاد صادراتی ایران تقریباً به قیمت قراضه در بازار داخلی رسیده است.

🔻سقوط ارزش روبل، سقوط قیمت‌ها در بازار ترکیه و ارزان‌فروشی فولادسازان روس به مشکل بزرگی برای فولادسازان ایرانی تبدیل شده است و در چنین شرایطی، هیچ توجیهی برای ۴ برابر کردن عوارض صادرات فولاد میانی و رساندن این عوارض به ۲ درصد وجود ندارد. نکته کلیدی این است که در شرایط سخت بازار جهانی، فولادسازان ایرانی برای بقا و حفظ بازارهای خود به مشوق‌های صادراتی نیاز دارند نه عوارض و تنبیه صادراتی.

@eghtesademaa

اقتصادما

20 Nov, 09:21


♦️بد فهمی یا بد اندیشی
مطلب فوق نوشته یک تحصیل کرده دانشگاه شریف و سیاست پژوه در حوزه اقتصاد کلان و اقتصاد پول و بازارهای مالی است.
ایشان ادعا می کند ناشی از آزاد سازی نرخ ارز در اردیبهشت سال ١۴٠١ و دو برابر شدن قیمت ارز در « نابازار سیاه» ، ذخیره انبار شرکت های فولادی دو برابر شده و نتبجه گرفته است که این اثر مهندسی قیمت در بورس کالا هست و نتیجه آن صادرات بیشتر مواد خام و نبمه خام ... شده است.
🔹نکته ها در پست بعدی👇

https://t.me/eghtesademaa

اقتصادما

20 Nov, 09:19


طبق نظرسنجی رویترز اقتصاددانان انتظار دارند ترامپ در اوایل سال آینده 38 درصد تعرفه بر کالاهای چینی اعمال کند.

🔹تعرفه‌های وارداتی پیشنهادی ترامپ ممکن است رشد چین در سال 2025 را حدود 0.5 تا 1 درصد کاهش دهد.

🔹چین احتمالاً اقدامات محرک بیشتری را برای مقابله با تعرفه های ترامپ اعمال خواهد کرد.

https://t.me/eghtesademaa